__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Suomen paras opiskelukaupunki! Turussa tapahtuu 24/7 Kuusi korkeakoulua, yli 170 koulutusvaihtoehtoa


piispanistuin Turkuun

Suomen 1. yliopisto

Tervetuloa opiskelemaan Turkuun, Suomen parhaaseen opiskelijakaupunkiin. Vanhastaan kansainvälisellä Turulla on ison kulttuurikaupungin sielu pikkukaupungin helpoissa puitteissa. Monipuolisen koulutustarjonnan lisäksi Turussa on muutakin houkuttelevaa. Asuminen on kohtuuhintaista ja kaupunki käveltävän kokoinen. Kulttuuritarjonta on runsasta, festivaalikattaus Suomen paras – ja kaupungin edustalla aukeava Turun saaristo ainutlaatuinen. Tiesitkö, että se koostuu kymmenistä tuhansista saarista ja luodoista, joihin pääset tutustumaan vaikkapa pyöräilemällä Rengastietä tai astumalla laivaan Aurajoelta?

Kuva: Hanna Oksanen

Old town, but pretty funky

1229 1640

Agricola, Runeberg, Lönnrot, Snellman, Väisälä, Koivisto, Vesterbacka...

Liity joukkoon, opiskele Turussa!

urun tuomiokirkon portailta on kivenheitto Brinkkalan talolle, jonka parvekkeelta Suomen Turku julistaa joulu­r auhan joka jouluaatto. Kirkon ja parvekkeen välillä tiivistyy aimo annos Suomen historiaa. Turun Vanhan suurtorin paikkeilla orasti jo 1100-luvulla jokikylä Åbo. Piispanistuin muutti tänne 1229. Turun linnaa alettiin rakentaa 1280-luvulla. Turun tuomiokirkko vihittiin käyttöön jo vuonna 1300. Yli 700 vuotta vanha tuomiokirkko sijaitsee parhaalla paikalla Yliopis-

tonmäen ja Turun keskustan välissä. Kirkon vieressä seisoo Mikael Agricolan patsas. Agricola pohjusti suomalaisten luterilaista kansanluonnetta tuomalla uskonpuhdistuksen maahan, Turun kautta tietenkin. Siinä samalla Agricola loi pohjan kirjoitetulle suomen kielelle. Suomen kieltä ja kirjallisuutta voi edelleen opiskella Turun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. Lisäksi Turussa toimii yhdeksän muuta tiedekuntaa Turun yliopistossa ja Åbo Akademissa. Turussa on myös neljä ammattikorkeakoulua,

joista Turun ammattikorkeakoulu kuuluu Suomen suurimpiin. Yhteensä kaupungissa on yli 38 000 korkeakouluopiskelijaa. Vuonna 2016 opiskelupaikan saa yli 6 000 uutta opiskelijaa. Oletko sinä yksi heistä? Tässä liitteessä esittäytyvät Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu, Yrkeshögskolan Novia, Humanistinen ammatikorkeakoulu sekä Diakonia-ammattikorkeakoulu. Lue lisää!


2011

38

Euroopan kulttuuripääkaupunki

tuhatta opiskelijaa

185 21

tuhatta asukasta

Hesburgeria

11

ravintolalaivaa

Kuva: Turku Touring

Tapahtumien, kulttuurin ja festareiden kaupunki Suomalainen kulttuuri käytännöllisesti katsoen keksittiin Turussa, ja kulttuuritarjonta on edelleen kaupungin kokoon nähden hulppeaa. Turun filharmonista orkesteria johtaa Leif Segerstam, Kaupunginteatteria Mikko Kouki. Teatteria on suomeksi ja ruotsiksi, ja museotarjonta kattaa spektrin arkeologiasta nykytaiteeseen, merenkulkuun ja musiikkiin. Turkulaiset tykkäävät sanoa Turkua myös Suomen festivaalipääkaupungiksi. Ruisrock on legenda, DBTL klassikko ja H2Ö uuden musiikin kiitelty tulokas, joka järjestetään Ruissalon telakka-alueella. Turku Jazz on Suomen toiseksi vanhin jazzfestivaali ja edelleen voimissaan. Flame Jazz tuo Turkuun parhaita kotimaisia ja kansainvälisiä artisteja talvikaudella. Klassinen musiikki soi alkukesästä Naantalin musiikkijuhlilla ja loppukesästä Turun Musiikkijuhlilla. Pienemmistä tapahtumista kannattaa tutustua Ydintalvipuutarha-klubiin, jossa Jori Hulkkonen soittaa levyjä Aboa Vetus & Ars Nova -museon puutarhassa kesätorstai-iltaisin. Eikä unohdeta Turkuunkin kotiutuneita Ravintolapäiviä, aivan mainioita Kaupunginosaviikkoja, Silakkamarkkinoita, Saaristolaismarkkinoita, Joulumarkkinoita ja lokakuisia Food & Fun -festivaaleja. Ja näiden päälle on tietysti vielä opiskelijoiden omat kinkerit, joita riittää tasaiseen tahtiin ympäri vuoden.

Kuva: Arto Takala

Kuva: TDW, Pekka Lintusaari, Pilke Media

Kuva: Joni Rantasalo

FightBackin perustaja, Vuoden Turkulainen 2014 1. Aurajoen ranta 2. Karikon lenkki 3. Blanko Lempipaikkani Turussa on Aurajokiranta. Turku on kaunis, mukava ja Suomen ehdoton kesäkaupunki. Meren läheisyys tuo lämpöä ja raikkautta.

Nälkäinen Turussa? Paikallista designia, kierrätyslöytöjä

Turussa liikkuu

Kun haluat kaupungille syömään, Turku on mainio paikka. Syystäkin suosittuja viikonloppubrunsseja on mm. Blankossa, Aula Caféssa ja Fontanassa. Jos olet kulinaristi, ilmiöksi nousseen Kaskiksen keittiö tarjoaa huippuvastineen rahalle. Loistoruokaa saa myös ainakin thaimaalaisesta Maneeratista, italialaisista Romanasta ja Sergio’sta ja kauppahallin Kado Sushista. Ja sitten on tietysti Hese. Hesburger perustettiin Turussa – täällä olet paprikamajoneesin lähteillä! Makealta puolelta on pakko mainita kahvila Gaggui ja aitoa italialaista jäätelöä tarjoava Nuvole. Kahvihifistelijä suuntaa Café Artiin, jossa vaikuttavat Suomen todistetusti parhaat baristat.

Turku tunnetaan jääkiekosta ja jalka­ pallosta, mutta isossa kaupungis­sa on mahdollista harrastaa käytännöllisesti katsoen mitä tahansa. Seuroja, halleja ja saleja riittää, ja opinahjoilla on tarjota opiskelijoilleen niin ryhmäliikuntaa, joukkuelajeja kuin salivuorojakin. Tarjonta on todella monipuolista. Opiskelijakortilla voit saada alennusta myös kuntokeskusten kuukausimaksuista. Turussa olet Paavo Nurmen kotikaupungissa, jossa on monta hyvää juoksutapahtumaa. Paavo Nurmi Marathon juostaan kesä–heinäkuun vaihteessa ja Ruissalojuoksut syys-kuussa. Muista myös Pekka Hyysalon luotsaama Fight Back Run syyskuussa ja Turku Triathlon Weekend elokuussa.

Turussa on ison kaupungin ostosmahdollisuudet monine kauppakeskuksineen ja tavarataloineen. Kauppakeskus Hansa on keskellä kaupunkia, Skanssi Helsingintien varressa. Raision puolella on Mylly, jonka vieressä on opiskelijasisustamisen klassikko Ikea. Jos dekoreeraat mieluiten kierrättämällä, suuntaa johonkin Turun lukuisista kirpputoreista, kierrätyskeskuksista ja second hand -liikkeistä. Esimerkiksi Ekotori toimii kävelymatkan päässä Kampukselta Itäharjulla. Turkulainen nuori design on ollut nousussa jo pitkään. Freesejä paikallisia vaatteita ja sisustustuotteita voit ostaa mm. Turku Design Now! -kollektiivin myymälästä Fortuna-korttelista sekä Televisio-myymälästä. Keväisin järjestettävä Turku Design Festival tuo uuden suunnittelun kaupungin kaduille, kauppoihin ja ravintoloihin. Festivaalin taustaorganisaatio Uuden muotoilun yhdistys järjestää myös Uuden Muotoilun Joulumarketin. Se pidetään Logomossa, joka keikkoineen ja elokuvakerhoineen kuuluu kaupungin vilkkaimpiin kulttuurikeskittymiin. Logomossa toimii myös Turun kaupunginteatteri, joka on remonttievakossa omista tiloistaan. Uuden polven paikallista designia myydään myös ainakin RCM-kaupassa­Rauhankadulla. Kuvassa yllä Uuden muotoilun yhdistyksen Pop-up kauppa Sisustuksen koodissa Turku Design Festivalin aikana.

PEKKA HYYSALO, 25

Turussa on eniten työpaikkoja meri-, metalli- ja elintarviketeollisuudessa, bioteknologian yrityksissä, ict-alalla, matkailualalla ja luovilla aloilla kuten peliteollisuudessa.

3 YÖTÄ OPINTOTUKEEN...

5

Ilmaisia huveja Turussa! 1. Pääkirjastokortteli

Hienoa arkkitehtuuria, joka päivä auki. Nettiyhteys, lehdet ja kirjat – sekä tietysti lukurauha.

2. Kupittaanpuisto Turun oma Central Park, jonka nurmille mahtuu oleilemaan ja pelailemaan.

3. Ruissalo Turun saaristo alkaa siitä, missä Aurajoki laskee mereen. Ruissalo on aitoa saaristoa lyhyen pyörä- tai bussimatkan päässä Turun keskustasta.

Turussa on paljon persoonallisia asuinalueita. Etenkin keskustan ympärille sijoittuvista alueista puhuttaessa on vaikea välttyä kulttuurihistoriallisilta viittauksilta ja idyllisiltä miljöiltä. Vanhoista työläis- ja merimieskortteleista löydät tunnelmallisia puutaloja, jokirannan vanhoilta telakka-alueilta uusia asuntoja rouheassa ympäristössä. Keskustan vanhat kivitalot ovat oma lukunsa. Ja kun Turussa ollaan, asumisen hintataso on kohtuullinen keskustassakin.

Turun ylioppilaskyläsäätiöllä on tuhansia opiskelija-asuntoja eri puolilla kaupunkia. Valikoimaan kuuluu niin soluasuntoja ja yksiöitä kuin kaksioita ja kolmioitakin. Suurin yksittäinen opiskelijoiden asuinalue on YO-kylä yliopiston kampusalueen tuntumassa. Ikituurin 12-kerroksinen opiskelijatalo (kuvassa) on uusi maamerkki Yliopistonmäen ja YO-kylän välissä. Pekka Mäen suunnittelema matala­ energiatalo edustaa kestävän kehityksen arkkitehtuuria.

Kuva: Janette Merisaari

Asuminen

4. Halisten lenkki Kaunis reitti Aurajoen rannoilla vie mm. Koroisten ristin ohi. Risti merkkaa paikan, jolla 1100-luvulla sijaitsi Turkua edeltänyt kaupan, uskonnon ja hallinnon keskus, ”alku-Turku”.

5. Föriajelu Ilmaisia risteilyjä ympäri vuoden! Yli sata vuotta vanha kaupunkilossi liikennöi Aurajoen itä- ja länsirannan välillä Martin kaupunginosan ja Kakolanmäen kohdalla.


suomenkielinen yliopisto

7

tiedekuntaa

Turun yliopistosta valmistuvat ovat luovia ja oma-aloitteisia asiantuntijoita, joille valmiit ratkaisut ja toimintamallit eivät riitä. Koulutamme tulevaisuuden osaajia yli rajojen: ekologisia juristeja, kulturelleja lääkäreitä ja yrittäjähenkisiä humanisteja. Huippututkinto yliopistostamme antaa sinulle parhaat mahdolliset eväät omannäköiseen uratarinaan ja elämään. Kansainvälinen mutta kodikas kampuksemme keskellä kaupunkia odottaa - liity joukkoomme!

Tositarinoita Turun yliopistosta

LUE BLOGIT utu.fi/tositarinoita

Kuva: Hanna Oksanen

Turun yliopisto

1.

Bloggarit vastaavat: Miksi valitsit Turun yliopiston?

SUVI PALVIAINEN kasvatustiede

SIMO REPO

musiikkitiede

”Valitsin monipuoliset uranäkymät”

”Viihdyn mukavalla keskustakampuksella”

– Erityispedagogiikka vaikutti mielenkiintoiselta alalta ja tykkäsin opetussuunnitelmasta. Olenkin nauttinut opiskeluista, koska alani tarjoaa monipuolisia ja erilaisia mahdollisuuksia työllistyä – tähän alaan en kyllästy. Turku on sopivan kokoinen opiskelukaupunki, jossa kaikkialle pääsee nopeasti pyörällä. Kaupunki on hyvä valinta myös siksi, että asumiskustannukset ovat kohtuulliset.

– Turku on kaunis ja kiinnostava kaupunki, jolla on yliopistokaupunkina pisin historia Suomessa. Täältä on hyvät liikenneyhteydet muihin suuriin kaupunkeihin, myös Tukholmaan. Turun yliopistossa on kaikista mielenkiintoisin musiikkitieteen suuntautuminen. Yliopiston kampus on mukavaa aluetta aivan keskustan vieressä. Turun yliopisto opiskelijayhteisöineen tarjoaa valtavan määrän kaikenlaisia mahdollisuuksia opiskeluun, toimintaan, itsensä kehittämiseen, vaikuttamiseen ja tietysti myös hauskanpitoon.


20

tuhatta opiskelijaa

130 oppiainetta

JULIA LUMIJÄRVI

hammaslääketiede ja oikeustiede

100

80

eri kansallisuutta

maassa vaihtokohteita

JARKKO LOUHELAINEN johtaminen ja organisointi

”Yhteisöllinen ilmapiiri on parasta”

”Monitieteinen opetustarjonta veti puoleensa”

– Olin asunut koko elämäni Helsingissä ja halusin tutustua elämään pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Turku on yksi Suomen kauneimmista kaupungeista, josta on hyvät liikenneyhteydet myös muualle Suomeen. Turun yliopistossa opiskelussa parasta on kampuksella vallitseva yhteisöllinen ilmapiiri. Yliopisto-opetus on tasokasta ja opettajat motivoituneita. Turku on myös oikea opiskelijakaupunki, joka tarjoaa paljon tekemistä ja harrastusmahdollisuuksia opiskelijalle.

– Olin lukenut, että kauppakorkeakoulu on hyvämaineinen ja kooltaan isona se pystyy tarjoamaan monipuolista opetusta. Turku kiinnosti muun muassa pitkän akateemisen historiansa ja sijaintinsa vuoksi. Parasta Turun yliopistossa on sen todella laaja opetustarjonta ja sivuainemahdollisuudet, hyvä opetus sekä aktiivinen ja perinteikäs ylioppilaskuntayhteisö. Ihmiset ovat mukavia, jokaiselle on jotain aktiviteettia ja opiskelu on vain yksinkertaisesti todella hauskaa hommaa kaiken puurtamisen ohellakin!

Kuva: Hanna Oksanen

Intohimo omaan tekemiseen on tärkeintä IT-alan sarjayrittäjä, filosofian maisteri ja eMBA Tomi Alapaattikoski sai Turun yliopistosta opit, joita hän nyt hyödyntää tehdessään juuri sitä, mitä itse haluaa. Tomi Alapaattikoskella on monta rautaa tulessa. Mies perusti jo opiskeluaikanaan ohjelmistoyritys Anders Innovationsin, joka on nyt vahvassa kansainvälisessä kasvussa. Lisäksi Alapaattikoski on perustanut useita muita IT-alan startuppeja. Yritystoiminnan kasvu on nyt vienyt Alapaatti-

kosken asumaan Kaliforniaan. – Vauhtia piisaa sekä Suomessa että ulkomailla, hän sanoo. Alapaattikoski valmistui filosofian maisteriksi Turun yliopiston tietojärjestelmätieteestä vuonna 2011. Koulutus tarjosi hyvät perustiedot sekä taidon ylläpitää omaa osaamista alalla, jolla

teknologian perässä pysyminen vaatii jatkuvaa aktiivisuutta. – Kiinnostus ja intohimo ovat IT-alalla tärkeitä. Monille meistä työ on myös rakas harrastus, Alapaattikoski sanoo. Hän korostaa tietojen ja taitojen ohella opintojen aikana syntyvien verkostojen merkitystä. – Opiskeluvuosien aikana luo jopa satojen ihmisten verkoston, joiden kanssa tulevaisuudessa työskentelee samalla alalla. On tärkeää tuntea

tekijät ja hyvät tyypit, Alapaattikoski sanoo. Rekrytoidessaan uusia ihmisiä Alapaattikoski arvostaa osaajia, jotka ovat valmiit laittamaan itsensä likoon. Viestinnälliset ja sosiaaliset taidot sekä kansainvälisyys ovat tärkeitä. – Kannattaa reissata, lukea kieliä ja ehdottomasti hyödyntää Turun yliopiston tarjoamat mahtavat mahdollisuudet vaihto-opiskeluun huippuluokan kansainvälisissä yliopistoissa. Alapaattikoski kannustaa ottamaan irti monialaisen yliopiston tarjoamat mahdollisuudet yhdistellä osaamista eri aloilta. – Koulutus on parasta siitä, että koko ajan oppii uutta. Itse täydensin opintojani IT-laitoksella muun muassa yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan Aasia-opintokokonaisuudella. Sikäläisen toimintakulttuurin tuntemuksesta on ollut paljon hyötyä, kun liiketoimintamme on laajentunut Aasiaan. Alapaattikoski on jatkanut opintojaan valmistumisen jälkeen. Hän suoritti eMBA-ohjelman Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa. – Kun tausta on teknillisellä puolella, on yrityksen pyörittämisessä tullut vastaan paljon asioita, joihin olen tarvinnut lisää kaupallista osaamista. Koulutukseen osallistuminen vei monelta osalta omaa ja yhtiön osaamista sekä kannattavuutta eteenpäin.

EMMA, 22 Opiskelija Kansainvälinen liiketoiminta Turun yliopisto 1. Pub Niska 2. Jokilaivat 3. Aurasilta Turku on kaupunki, jonka rakennuksia, siltoja ja valoja huomaan vielä monen vuodenkin jälkeen ihastelevani. Jokilaivat ja erityisesti Donnan Love Deck ovat kesällä aivan mahtavia rentoutumispaikkoja. Pub Niskan tarjoileman lankkupizzan huumaavat tuoksut ja maku taas lämmittävät niin mahaa kuin mieltäkin talvella.

Koulutustarjonta tiedekunnittain HUMANISTINEN TIEDEKUNTA • Arkeologia • Englannin kieli • Espanja • Folkloristiikka, kansatiede ja uskontotiede • Fonetiikka • Italia • Klassilliset kielet ja antiikin kulttuuri • Kulttuurihistoria, Suomen historia, yleinen historia • Mediatutkimus • Musiikkitiede • Pohjoismaiset kielet • Ranska • Saksan kieli • Sukupuolentutkimus

• Kirjallisuustieteet • Suomen kieli ja suomalaisugrilainen kielentutkimus • Taidehistoria • Venäjän kieli • Kulttuurituotanto ja maisemantutkimus (Pori) KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA • Kasvatustieteiden koulutus: kasvatustiede, aikuiskasvatustiede ja erityispedagogiikka • Luokanopettajan koulutus • Käsityön aineenopettajan koulutus (Rauma) • Lastentarhanopettajan koulutus (Rauma)

LÄÄKETIETEELLINEN TIEDEKUNTA • Hammaslääketiede • Lääketiede • Hoitotiede • Biolääketiede MATEMAATTISLUONNONTIETEELLINEN TIEDEKUNTA • Biokemia • Biologia • Biotekniikka • Fysikaaliset tieteet • Geologia • Kemia • Maantiede • Matematiikka ja tilastotiede • Tietojenkäsittelytieteet • Tietotekniikka

OIKEUSTIETEELLINEN TIEDEKUNTA • Oikeustiede TURUN KAUPPAKORKEAKOULU • Laskentatoimi ja rahoitus • Johtaminen ja organisointi • Markkinointi • Kansainvälinen liiketoiminta • Toimitusketjujen johtaminen • Yrittäjyys • Taloustiede • Yritysjuridiikka • Talousmaantiede • Taloustieteiden kvantitatiiviset menetelmät • Tietojärjestelmätiede • Tulevaisuuden tutkimus

YHTEISKUNTATIETEELLINEN TIEDEKUNTA • Filosofia • Poliittinen historia ja valtio-oppi • Psykologia • Sosiaalitieteet: sosiaalipolitiikka, sosiologia, taloussosiologia • Sosiaalityö • Logopedia

utu.fi/hae


Turun AMK

9300 2350 opiskelijaa

aloituspaikkaa

Haaveiletko onnesta? Emme voi luvata onnea, mutta sikäli onnellisen tulevaisuuden, että meillä saat hyvän AMK-tutkinnon ja mahtavan opiskeluympäristön. Uusia kavereita, iloa ja onnistumisia. No okei, joskus voit joutua vähän lukemaan ja tenttimään. Paljon opit kuitenkin projekteissa ja tekemällä. Ja oman alan juttujen oppiminen, se on onnea se. AMK-tutkinto on sitä mitä työelämä arvostaa. Turun ammattikorkeakoulussa voit valita yli 60 koulutuksesta. Turun AMK on 10 000 osaajan yhteisö. Me koulutamme käytännön huippuosaajia. Tule mukaan. #ExcellenceInAction Aukeaman tekstit: Anne Lehikoinen

Kuva: Jussi Vierimaa

Suvi ja Emma, kemiantekniikan asiantuntijat Mitä on prosessi- ja materiaalitekniikka? Onko sitä kutsuttu myös bio- ja elintarviketekniikaksi? On. Ei opiskelualan etsiminen aina helppoa ole, mutta kannattaa ottaa selvää. Ehkä sinua kiinnostaa insinöörin ura. Niin, mitä ne prosessi- ja materiaalitekniikan insinöörit tekevätkään? Turusta jo aikaisemmin valmistuneet Suvi Laxåback ja Emma Mäkelä ovat tyytyväisiä omiin insinööriopintoihinsa. He ovat kumpikin jo vakaasti työelämässä ja töitä on riittänyt. Suvi Laxåbackalla on työpaikka Turussa, PerkinElmer-konserniin kuuluvan Wallacin prosessituessa. Emma toimii tuotantojohtajana Laitilassa, juuri Varsinais-Suomen yrittäjäpalkinnon voittaneessa Munax Oy:ssä. Kemiantekniikan ”triplarina” Suvi

tuntee Turun ammattikorkeakoulun hyvin. – Ensin opiskelin laboratorioanalyytikoksi, sitten vuonna 2013 töiden ohessa laboratorioinsinööriksi ja parhaillaan osallistun YAMK-opiskeluun Kemiantekniikka ja bioteknologia -koulutuksessa, jossa saan parissa vuodessa ylemmän korkeakoulututkinnon, kertoo Suvi. Samassa talossa voi siis jatkaa perusopintojen jälkeenkin, sillä AMK panostaa myös jatko-opiskeluun. Lisäksi syksyllä 2015 on tehty sopimus jatkamisesta Åbo Akademin DI-koulutuksiin ja saman sisältöisiä sopimuksia on tulossa muidenkin korkeakoulujen kanssa.

Työ ja kollegat opettavat alalle Elintarviketekniikan insinööriksi 2008 valmistunut Emma Mäkelä työskenteli Kangasalla Saarioisten tehtailla

ennen kuin siirtyi Laitilaan. Tuotannon esimiestaidot hän kertoo oppineensa käytännön työssä sekä työnantajan järjestämässä esimieskoulutuksessa. Elintarviketekniikan insinöörikoulutus antoi valmiudet oppia ja tekemällä oppii lisää. – Opiskellessa ei aina tajunnut mitä kaikkea voi myöhemmin tarvita. Koska työskentelen kansainvälisessä yrityksessä, minun oli syvennettävä esimerkiksi englannin taitojani, kertoo Suvi, joka työssään ratkaisee tuotantoon liittyviä ongelmia kansainvälisessä ympäristössä. Opiskelun aikaista työharjoittelua molemmat korostavat. Harjoittelu on tapa saada jalka yrityksen oven väliin ja yleensäkin oppia työelämän lainalaisuuksia. Jälkeenpäin sen arvon ymmärtää vielä paremmin. Huipulta ei voi aloittaa ja usein alussa on joustettava toimenkuvan ja paikkakunnankin osalta, he huomauttavat. Sinnikäs kannattaa olla.

Lisävinkkejä sinulle, opiskelupaikkaa miettivä • Älä lähde opiskelemaan kaverin perässä, pohdi mikä itseäsi kiinnostaa! • Epävarmuutta täytyy sietää. Harva opintojen alussa tietää mitä aikoo ja mihin on menossa. • Ja sitten: käytä opiskeluajan mahdollisuuksiasi hyvin. Mieti vaihtoehtoja. • Verkostoidu. • Ole oma itsesi. Aina. Terveisin Emma ja Suvi

Lue lisää: www.turkuamk.fi/prosessi-jamateriaalitekniikka www.turkuamk.fi/kemiantekniikka-jabioteknologia


75

% työllistyy vuoden sisällä valmistumisesta

340

käynnissä olevaa kehittämisprojektia

55

maasta tutkinto-opiskelijoita

350 kansainvälistä vaihtokohdetta

Kun ympäristöasiat kiinnostavat

Mainontaa ja luovia tilanteita

Turussa opiskellut insinööri voi työkseen toteuttaa haavettaan: toimia ympäristötehtävissä ja kehittää luontoa säästäviä, kestäviä ratkaisuja. Tämän päivän yritykset tarvitsevat näitä osaajia.

Mainonnan suunnittelua voi opiskella. Mutta sitä ei voi opiskella joka kaupungissa. Turussa voi.

telakalla töissä laivasähköasentajana. Venla on sisällyttänyt opintoihinsa myös laivanrakennustekniikan kursseja. Hän haluaa tuoda ympäristönäkökulmat vahvempana mukaan laivanrakennukseen. – Tänne tullaan sekä ammattikoulusta että lukiosta. Meillä on tosi hyvä yhteishenki ja myös luovat tyypit viihtyvät täällä, kuvailee luonnontiedelukiosta tullut Veera Hatulainen. Veera pilailee, että nämä opinnot ovat hänen tähänastisen elämänsä paras epäonnistuminen. Mielessä olivat ensisijaisesti maantiedon opinnot yliopistossa. Nyt olen vankasti AMK:ssa, hän virnistää hehkuttaessaan opiskelijoiden vaikutusmahdollisuuksia ja verkostojen syntymistä.

Media-alan ja markkinointiviestinnän asiantuntijat tulevat Turun AMK:n Taideakatemiasta. Muun muassa ideointikyky, vuorovaikutus- ja tiimitaidot sekä oma-aloitteisuus sisältyvät pakettiin. Tämä opiskelu valmentaa luovan suunnittelun ammatteihin, siis erilaisiin tehtäviin media- ja mainostoimistoissa. – Mahtavaa opiskella paikassa, missä on samanhenkisiä ihmisiä. Eihän kukaan muu kavereista jaksaisi puhua niin paljon mainoksista, sanoo Sari Kukkasniemi, joka opiskelee alaa toista vuotta. Sari opiskeli aiemmin graafista suunnittelua. Visuaalinen osaaminen on vankka tausta nyt, kun opinnoissa hankitaan lisätietoja ja -taitoja markkinoinnista. Keväällä 2016 Sari aloittaa harjoittelun mainostoimistossa.

Tutkinnon nimi on insinööri (AMK), energia- ja ympäristötekniikka. Heti ei ehkä tule mieleen luova ongelmanratkaisu ja mielenkiintoiset yritysprojektit. Kuitenkin jo opintojen aikana saa olla mukana kehittämässä esimerkiksi uusia käyttötarkoituksia oikeiden yritysten jätteille. Moni opiskelijoiden idea onkin jo toteutunut. – On hienoa voida opiskella sitä, mikä muutenkin kiinnostaa ja millä on itselle merkitystä. Projektityöt innostavat, sanoo kolmatta vuotta opiskeleva Venla Käyhkö, joka aikaisemmin oli

Lue lisää: www.turkuamk.fi/energia-jaymparistotekniikka

– Aion löytää hyvän harjoittelupaikan Helsingistä. Olen lähtöisin Tampereelta ja opiskelin aikaisemmin Seinäjoella. Nyt olisi Helsingin vuoro, siellä ne isot toimistot ovat. Helsingistä sitten takaisin koulunpenkille tai vaihto-opiskelijaksi. AMK-opintoihin kuuluu aina opinnäytetyö opintojen loppuvaiheessa. Mainonnan suunnittelussa se on kirjallisen työn ja ammattialaan liittyvän käytännöllisen tai taiteellisen työn kokonaisuus. Sen aika on neljäntenä opiskeluvuotena. Lue lisää: www.turkuamk.fi/ mainonnansuunnittelu

Koulutustarjonta PÄIVÄKOULUTUS KULTTUURIALA • Kuvataiteilija (AMK) • Medianomi (AMK) • animaatio • elokuva • journalismi • mainonnan suunnittelu • Muotoilija (AMK) • Musiikkipedagogi (AMK) • Tanssinopettaja (AMK) • Teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) • sirkus • teatteri YHTEISKUNTATIETEIDEN, LIIKETALOUDEN JA HALLINNON ALA • Bachelor of Business Administration, International Business • Tradenomi (AMK) • kirjasto- ja tietopalvelu • liiketalous, Turku tai Salo

Kuva: Jussi Vierimaa

Ensi vuonna sairaanhoitajaksi valmistuva Maija Rantala, 22, on tyytyväinen valintaansa. Hän on aina halunnut ihmisläheiseen työhön, missä voi auttaa muita. Toimistotyö ei olisi häntä varten, hän on ihmisiä varten. Nyt Maija opiskelee alaa, jossa voi valita työpaikkansa. Työllisyysnäkymät ovat terveys- ja sosiaalialalla oikein hyvät ja suomalaisia sairaanhoitajia arvostetaan myös mm. Norjassa, Ruotsissa ja Saudi-Arabiassa.

– Palkkataso on muualla korkeampi. Itse olen kuitenkin tällä hetkellä ihan tyytyväinen tilanteeseen, koska saan palkkaa opintojeni ohella. Työs-

• liiketoiminnan logistiikka • myyntityö • tietojenkäsittely SOSIAALI-, TERVEYS- JA LIIKUNTA-ALA • Bachelor of Health Care, Nursing • Bioanalyytikko (AMK) • Fysioterapeutti (AMK) • Hammasteknikko (AMK) • Röntgenhoitaja (AMK) • Sairaanhoitaja (AMK), Turku tai Salo • Sosionomi (AMK) • Suuhygienisti (AMK) • Toimintaterapeutti (AMK) TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA • Bachelor of Engineering, Information Technology • Insinööri (AMK) • energia- ja ympäristötekniikka • konetekniikka • prosessi- ja materiaalitekniikka

kentelen osapäiväisesti Tyksin sisätautiosastolla. Maija kertoo, että jo viime kesän hän toimi sairaanhoitajan sijaisuudes-

• rakennus- ja yhdyskuntatekniikka • tieto- ja viestintätekniikka • tuotantotalous • tuotantotalous, ajoneuvoja kuljetustekniikka • Rakennusmestari (AMK) MONIMUOTOKOULUTUS • Medianomi (AMK), journalismi • Muotoilija (AMK) • Sosionomi (AMK), Salo • Insinööri (AMK), tekniikka • Tradenomi (AMK) • kirjasto- ja tietopalvelu • liiketalous, Turku tai Salo • myynti- ja hankintaosaaminen YLEMPI AMK-TUTKINTO • Kulttuurialan ylempi AMK • luova tuottaja • soveltava taide • Master of Culture and Arts, Leadership and Service Design • Insinööri (ylempi AMK)

Ensihoitajaopiskelija, Turun ammattikorkeakoulu 1. Jokilaivat 2. Kauppahalli 3. Linnateatteri Turussa hyvä kulttuuri- ja ravintolatarjonta löytyy kompaktin kokoisesta keskustasta, jossa liikkuminen on helppoa pyörällä tai kävellen.

Töitä riittää ”Ihmisten elinikä pitenee ja aina on sairaita. Helppo ennustaa, että meitä tarvitaan nyt ja aina.”

ALEKSI, 32

sa. Opinnot kestävät kaikkiaan 3,5 vuotta ja sisältävät kahdeksan harjoittelua. Valmistuminen edellyttää 210 opintopisteen suorittamista, mutta jo kun taskussa on 140 op voi aloittaa työskentelyn. – Tunnen sairaalamaailman omakseni. Päivät eivät näissä töissä todellakaan muistuta toisiaan ja juuri siitä monipuolisuudesta pidän. Suosittelen kyllä muillekin. Maija toimii tuutoropiskelijana ja hehkuttaa Turkua opiskelukaupunkina. Tapahtumia ja bileitä riittää, kun kaupungilla joka neljäs vastaantulija on opiskelija. Ruiskadulla ”Terhyn” kampuksella vilinää riittää ja opiskelijoilla on hyvä meininki. Lue lisää: www.turkuamk.fi/sairaanhoitaja

• hyvinvointiteknologia • kemiantekniikka ja bioteknologia • myyntityö • projektijohtaminen • rakentaminen • teknologiaosaamisen johtaminen • ympäristöteknologia • Master of Engineering, Marine Technology • Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK • hyvinvointiteknologia • kliininen asiantuntija • kuntoutus • sosiaaliala • sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen • Tradenomi (ylempi AMK) • liiketoiminnan kehittäminen • projektijohtaminen • Master of Business Administration, International Business Management

Tiesitkö, että

uusien Turun AMK:n solmimien sopimusten ansiosta voit jatkaa insinööri (AMK) -opintojen jälkeen suoraan DI-opintoihin. Mm. konetekniikan ja automatiikan/robotiikan diplomi-insinöörikoulutusta lisätään alueellamme. Hanki ensin työelämän arvostamaa AMK-osaamista meillä. Sen jälkeen voit syventää teoriatietämystä Åbo Akademin, Tampereen Teknillisen Yliopiston tai Lappeenrannan Teknillisen yliopiston DI-koulutuksissa, joiden toteutus on Turussa.

• Master of Business Administration, Leadership and Service Design Syksyllä 2016 haussa: PÄIVÄKOULUTUS • Insinööri (AMK), konetekniikka • Ensihoitaja (AMK) • Kätilö (AMK) • Terveydenhoitaja (AMK) MONIMUOTOKOULUTUS • Sairaanhoitaja (AMK), Turku ja Salo • Terveydenhoitaja (AMK), Salo • Toimintaterapeutti (AMK)

turkuamk.fi/haku abo.fi/ansok


perustettu

perustutkinto-opiskelijaa

Ensimmäisten sadan toimintavuotensa aikana Åbo Akademi on kasvanut pienestä alueellisesta yliopistosta kansainvälisesti tunnustetuksi tutkimusyliopistoksi, jossa tehdään huippututkimusta sekä tekniikan ja biotieteiden alalla että ajankohtaisten yhteiskunnallisten kysymysten parissa. Yliopistossamme on 20 koulutusohjelmaa, jotka antavat opiskelijoille laaja-alaisen perustan syventäviä erikoistumisopintoja varten. Meille on hyvin tärkeää kehittää jatkuvasti koulutusta ja parantaa sen laatua kuuntelemalla tarkkaan opiskelijoiltamme saatavaa palautetta ja seuraamalla työmarkkinoiden muutoksia.

Kansainvälistä koulutusta ruotsiksi Jo lähes sadan vuoden ajan Åbo Akademi on tarjonnut laadukasta koulutusta ruotsin kielellä. Suomen pienempien yliopistojen joukkoon lukeutuva Åbo Akademi tarjoaa laajan kirjon oppiaineita. Åbo Akademissa opiskelijat voivat tun-

tea olonsa kotoisaksi, opiskeluilmapiiri on hyvä ja yhteydet opiskelijoiden ja henkilökunnan välillä toimivat hyvin. Åbo Akademin pienuus on sen vahvuus. Opetuksessa voidaan joustavasti kokeilla erilaisia opetusmenetelmiä, joita arvioidaan ja kehitetään jatkuvasti. Aktivoivat opetusmenetelmät antavat opiskelijalle oikeanlaisia valmiuksia tulevaisuuden työtehtäviin,

Kuva: Robert Seger

Åbo Akademi

1918 5500

myös sellaisiin, joita ei vielä ole. Åbo Akademin visio 2020 on kielelliset ja kulttuuriset rajat ylittävä yliopisto. Ruotsinkielisyydestä huolimatta noin viidennes Åbo Akademin opiskelijoista on äidinkieleltään suomenkielisiä. Åbo Akademi on aina ollut luonteeltaan kansainvälinen ja se on jäsenenä muun muassa Coimbra-ryhmässä, johon kuuluu 40 vanhinta yliopistoa

eri Euroopan maista. Yliopisto toimii aktiivisesti niin Coimbra-ryhmässä kuin muissakin kansainvälisissä verkostoissa, jotta se voi tarjota opiskelijoille mahdollisuuden lähteä ulkomaille ja vastavuoroisesti ottaa vastaan muista maista tulevia opiskelijoita. Tällä hetkellä Åbo Akademissa on yhdeksän kansainvälistä maisteriohjelmaa, joissa opetusta annetaan englanniksi.

Ett familjärt universitet där alla är välkomna Jasmine Hietala trivs med sina studier vid Åbo Akademi. Hon kommer från Björneborg och flyttade till Åbo för fyra år sedan. Åbo Akademi lockade för att det är ett tvärvetenskapligt universitet med många möjligheter till en unik examen. Jasmine ville studera i en svenskspråkig miljö. Också möjlighe-

terna till internationella utbyten gjorde Åbo Akademi till en attraktiv studieplats. Huvudämne: Internationell marknadsföring. Biämne: Modevetenskap, studerat vid Stockholms universitet. Modersmål: Finska. Minnen hon tar med sig från studietiden: Biskopsgatans charmiga karaktär och närheten till alla fakulteter.

Tre saker unika för Åbo Akademi: 1. Små gruppstorlekar vilket ger nära kontakt mellan personal och studerande. 2. Lätt att skapa nätverk redan under studietiden. Kontakter som sedan kan användas i arbetslivet. 3. Ett rikt studieliv med något för alla smaker.


20

820

koulutusohjelmaa

jatko-opiskelijaa

1050 kansainvälistä opiskelijaa

80

maasta opiskelijoita

Pulahdus lammikkoon Niilo Salmela Ikä: 26 Kotipaikka: Salo Olen pienestä pitäen ollut kiinnostunut luonnosta ja siitä kuinka asiat siellä toimivat, joten oli luonnollista valita opintoalaksi biotieteet. Se mikä jotakuta saattaa valinnassani ihmetyttää on opinahjon valinta, nimittäin Åbo Akademi. Olenhan suomenkielinen, enkä ole käynyt ruotsinkielisiä kouluja. Innostuin oikeastaan opiskelemaan ruotsinkieltä enemmän vasta lukion jälkeen, ja tilasin itselleni HBL:n kartuttamaan sanavarastoani. Yksi motivaation lähteistä oli internetissä esiintynyt ruotsinkielen vastainen asenne, päätin olla vastarannan kiiski ja oppia sitä mahdollisimman hyvin. Miksi sitten valitsin juuri tämän korkeakoulun? Mahdollisuus oppia ruotsia sujuvasti houkutti: jokainen päivä olisi kielikylpyä. Opiskelukaverini ovat olleet oikein hyviä opettajia. Olin myös kuullut, että ÅA:sta valmistu-

neiden työllistymisprosentti on hyvin korkea. Biologian opiskelun kannalta ÅA oli ja on mielestäni erityisen mielenkiintoinen, koska laitos on erikoistunut meribiologiaan. Tarjottavana on siis enemmän kursseja mereen liittyen. Lisäksi solubiologia oli oma oppiaineensa, mitä se ei Turun yliopiston puolella ollut. Nykyään se on yhdistetty biokemian kanssa uudek-

si aineeksi nimittäin molekulaariseksi biotieteeksi - aika hieno nimi. Ennen opintojen alkua en oikeastaan tiennyt millaista opiskelu toisenkielisessä ympäristössä tulisi olemaan. Kieltämättä aloittaminen hieman jännitti, että pärjäänkö ylipäätään ja riittääkö kielitaitoni. Odotin kuitenkin oppivani kieltä kovalla tahdilla. Alussa oli hankalaa jutella porukassa, sil-

lä jutunaihe vaihtui nopeammin kuin ehdin pääkopassani muotoilla sen mitä halusin sanoa. Toisaalta myös hieman pelkäsin vahingossa sanovani jotakin väärin tai erityisen hölmösti. Opiskelukaverini olivat kuitenkin rohkaisevia ja parissa kuukaudessa pystyin jo hyvin olemaan porukan jutusteluissa mukana. Välillä huomaan kuinka puhun hieman sujuvammin ruotsia kuin esimerkiksi viimekuussa. Luonnollisesti aina jonkinlaisia vaikeuksia kielen kanssa ilmenee joka päivä kuitenkin vähemmän. Suomenruotsalaisista olin kuullut monia stereotypioita, mutten ole oikein sellaisiin juttuihin luottanut. Suurimmat stereotypiat olivat ehkä, että he puhuvat ruotsia ja, että kaikilla on punaiset housut. Ensimmäinen paljastui tosiaan todeksi, nimittäin he oikeasti puhuvat ruotsia. Punaisia housuja en ole merkittävämmin nähnyt. Ehkä ne piileskelevät Hankenin puolella? Kaiken kaikkiaan en ole juuri kokenut kummoistakaan kulttuurishokkia. Pitkälti samalla tavalla asiat hoituvat kuin muuallakin.

PAULIINA, 23 Opiskelija Kansantaloustiede Åbo Akademi 1. Jokiranta 2. Puolalanpuisto 3.Arkens bibliotek Puolalanpuistoon on kesällä kiva lähteä piknikille ja nauttimaan auringosta. Puistoa ympäröivät kauniit vanhat rakennukset, ja mäeltä löytyy myös Turun Taidemuseo.

Kuva: Robert Seger

Koulutusohjelmat KULTTUURIN, HISTORIAN JA FILOSOFIAN KOULUTUSOHJELMA • Pohjoismainen etnologia • Filosofia • Historia • Kirjallisuustiede • Musiikkitiede • Pohjoismainen folkloristiikka • Sukupuolentutkimus • Taidehistoria • Uskontotiede PSYKOLOGIAN KOULUTUSOHJELMA • Psykologia LOGOPEDIAN KOULUTUSOHJELMA • Logopedia

KIELTEN KOULUTUSOHJELMA • Englannin kieli ja kirjallisuus • Ranskan kieli ja kirjallisuus • Ruotsin kieli • Saksan kieli ja kirjallisuus • Suomen kieli • Venäjän kieli ja kirjallisuus TEOLOGIAN KOULUTUSOHJELMA • Dogmatiikka • Kirkkohistoria • Käytännöllinen teologia • Teologinen etiikka ja uskonnonfilosofia • Uuden testamentin eksegetiikka • Uskontotiede • Vanhan testamentin eksegetiikka ja judaistiikka LUOKANOPETTAJAN KOULUTUSOHJELMA • Kasvatustiede LASTENTARHANOPETTAJAN KOULUTUSOHJELMA • Kasvatustiede

ERITYISOPETTAJAN KOULUTUSOHJELMA • Erityiskasvatustiede

• Laskentatoimi • Organisaatiot ja johtaminen • Tietojärjestelmätiede

AINEENOPETTAJAN KOULUTUSOHJELMA

YHTEISKUNTATIETEIDEN KOULUTUSOHJELMA • Informaatiotutkimus • Julkishallinto • Julkisoikeus • Kansantaloustiede • Kansainvälinen oikeus • Sosiologia • Valtio-oppi • Valtio-oppi ja joukkoviestintä • Yksityisoikeus

YLEISEN KASVATUSTIETEEN JA AIKUISKASVATUSTIETEEN KOULUTUSOHJELMA • Yleinen kasvatustiede • Aikuiskasvatustiede SOSIAALITIETEIDEN KOULUTUSOHJELMA • Kehityspsykologia • Sosiaalipolitiikka TERVEYSTIETEIDEN KOULUTUSOHJELMA • Hoitotiede KAUPPATIETEIDEN KOULUTUSOHJELMA • Kansainvälinen markkinointi • Kansantaloustiede • Kauppaoikeus

OIKEUSNOTAARIN KOULUTUSOHJELMA • Oikeusnotaari BIOTIETEIDEN KOULUTUSOHJELMA • Biokemia • Solubiologia • Solu- ja molekyylibiotiede • Ympäristö- ja meribiologia

FARMASIAN KOULUTUSOHJELMA • Farmasia • Farmasiaan suuntautunut biotiede INFORMAATIOTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMA • Tietojenkäsittelytiede • Tietotekniikka KEMIANTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA • Energia- ja ympäristötekniikka • Lunnonmateriaalitekniikka • Prosessikemia • Prosessi- ja systeemitekniikka LUONNONTIETEIDEN KOULUTUSOHJELMA • Fysiikka • Geologia • Kemia • Matematiikka

abo.fi/ansok


Hyvä tulkki heittäytyy tilanteeseen Diakissa koulutetaan viittomakielen ja puhevammaisten tulkkeja sekä Suomessa harvinaisten kielten asioimistulkkeja.

Kuva: Kimmo Turtiainen

Maiju Lehtinen opiskelee viittomakielen tulkiksi neljättä vuotta Turun toimipisteessä. – Tulkin ammatti on aina kiinnostanut. Sitten luin netin ammatinvalintatestistä, että sellainenkin työ on olemassa kuin viittomakielentulkki ja innostuin heti, Maiju Lehtinen kertoo päätymisestään Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijaksi. Jos Lehtinen itse laatisi amma-

tinvalintatestiä, laittaisi hän viittomakielentulkin kohdalle ainakin edellytyksen sosiaalisuudesta ja avoimuudesta. – Erilaisten ihmisten kanssa täytyy tulla toimeen, ja lisäksi itseään saa tulkkina laittaa paljon peliin. Tulkin täytyy uskaltaa heittäytyä tilanteeseen. Heittäytymistä ja tiivistä keskittymistä vaati myös yksi syksyn opintojen kohokohdista – tulkkaaminen Turun kirjamessuilla. – Olimme lavalla ja tulkkasimme kirjailijoiden haastatteluja viitotulle puheelle. Tilanne oli ensin jännittävä, mutta tulkkaus vie niin mukanaan, ettei siinä ehdi jännittää, Maiju Lehtinen muistelee. Keväällä 2016 Lehtinen lähtee työ-

elämään tulkin paperit taskussaan. Jo nyt jatko-opinnotkin ovat mielessä. – Olen ajatellut jatkaa ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tai maisteriopintoihin muutaman työssäolovuoden jälkeen.

laiseksi eli yhteisöpedagogiksi tai luovan talouden ja kulttuurin asiantuntijaksi eli kulttuurituottajaksi.

kurssille. Yritysidea menestyi kilpailussa ja johti yrityksen perustamiseen: – Nyt toimin yrittäjänä VideoBrandingissä. Tuotamme yrityksille, yhdistyksille ja tapahtumille markkinointivideoita sosiaaliseen mediaan ja nettiin.

KOULUTUSTARJONTA TURUSSA • Tulkki (AMK), viittomakieli ja tulkkaus • Tulkki (AMK), asioimistulkkaus (monikampustoteutus)

diak.fi

Humakin opiskelijat tekevät ja toimivat Humanistisen ammattikorkeakoulun (Humakin) opetussuunnitelmassa painotetaan oppimista oikeissa työelämäprojekteissa.

Kuva: Kaisa Huova

Dagstudier

Flerformsstudier

Opiskelija omaksuu ammattitaitonsa kannalta keskeisiä tietoja ja taitoja käytännönläheisesti saaden samalla mahdollisuuden verkottua potentiaalisiin työnantajiin tai yhteistyökumppaneihin opintojensa aikana. Humak on valtakunnallinen ammattikorkeakoulu, jolla on toimipiste myös Turussa. Turussa opiskelet joko järjestö- ja nuorisotyön ammatti-

Opintopisteitä larppaamalla tai yrittäjänä – Toteutimme opiskelijaprojektina ison liveroolipelitapahtuman. Sen toteuttamisessa käytimme monia yhteisöpedagogin ammatissa tarvittavia menetelmiä. Teen nyt aiheesta opinnäytetyötäni. Lisäksi tästä poikinut tarinankerrontaprojekti on tuonut meille työtarjouksia, opiskelija Kerttu Lehto kertoo vetämästään opiskelijaprojektista. Kulttuurituottajaksi opiskeleva Markus Kaustell osallistui yrittäjyys-

KOULUTUSTARJONTA TURUSSA • Kulttuurituottaja (AMK) • Yhteisöpedagogi (AMK)

humak.fi


Turku on opiskelijoiden kaupunki. Suuret korkeakoulut

Campussitsit

ovat lähellä toisiaan ja aivan keskustan tuntumassa. Joka päivä jostain päin kampusalueita löytyy aina opiskelijoiden järjestämiä tapahtumia.

Kuva: Timo Kovala

Vappu Taidemuseon mäellä

Kuva: Timo Kovala Kuva: ÅAS

Opiskelijajärjestöjen kaupunki

Laskiaisrieha

Lilla Wappen

Vuosijuhlat ja sitsit

Kuva: Samuli Salo

Kuva: Viljami Schleutker

Liiku ja harrasta

Kuva: Amanda Grönroos

ja TYYn hallituksen järjestövastaavana toiminut Lauri Liljenbäck. Turun korkeakoulujen opiskelijayhteisöt osallistuvat aktiivisesti myös yhteiskunnalliseen toimintaan. Opiskelijat esimerkiksi järjestävät korkeakoulujen opettajien kanssa Turussa oleville turvapaikanhakijoille Suomen kielen ja kulttuurin opetusta sekä vapaa-ajantoimintaa. Korkeakouluopiskelijoiden yhteinen vaikuttamisverkosto, Ryhmä 30 000, puolestaan osallistuu aktiivisesti kunnalliseen päätöksentekoon. Turun ylioppilas- ja opiskelijakunnissa lukukausi alkaa suurilla avajaisjuhlilla. Syksyyn kuuluu myös korkeakouluopiskelijoiden yhteiset Campussitsit: sadat opiskelijat laulavat ja syövät Turun historiallisessa keskustassa turistien ihmeteltävänä. Vuoden kohokohtia on Vartiovuorella perinteisesti järjestettävä laskiainen, jossa tuhannet opiskelijat seuraavat eri opiskelijayhteisöjen karnevalistista mäenlaskukilpailua. Lukuvuosi huipentuu vappuun, jolloin tuhannet nykyiset ja entiset korkeakouluopiskelijat täyttävät Turun kadut valkoiseksi ylioppilaslakkimereksi.

Kuva: xxx

Turun korkeakoulujen opiskelijoiden järjestöt näkyvät ja kuuluvat kaupunkikuvassa ympäri vuoden. Yksistään Turun yliopiston ylioppilaskunnassa (TYY) on huimat puolitoista sataa järjestöä. Opiskelijoille on tarjolla esimerkiksi 70 harrastusjärjestöä soudusta scifiin ja gangsta rapista kendoon. Uusimpina tulokkaina järjestökentällä ovat esimerkiksi Turun videopeliyhdistys ja Turun akateeminen eläinoikeusseura. Turun AMK:ssa puolestaan toimii kymmenen koulutusalayhdistystä. Harrastepuolella viime aikoina AMK:n kentällä ovat kunnostautuneet esimerkiksi amerikkalaisen jalkapallon seura TUAS Tornadoes sekä Tornadoesin cheerleaderit, joka on Suomen ensimmäinen korkeakoulucheerleadingjoukkue. Järjestötoiminta on läsnä lähes kaikessa opiskelijaelämässä, ja järjestöjen ansiosta opiskelu on monien mielestä elämän parasta aikaa. – Järjestöissä parasta on yhdessä tekeminen, läheisyys ja itsensä toteuttaminen. Hieno puoli on se, että huomaamattaankin kehittää itseään samalla, kun pitää hauskaa”, kertoo Turun kauppakorkeakoulun opiskelija

Turun yliopiston ylioppilaskunta TYY

Åbo Akademis Studentkår ÅAS

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta – TUO

www.tyy.fi

www.studentkaren.fi

www.opiskelijakunta.net


HAE OPISKELIJAKSI TURKUUN

Korkeakoulujen yhteishaku 16.3.—6.4.2016 Yhteishaku vieraskielisiin koulutuksiin 8.—27.1.2016 Ammatikorkeakouluihin haku myös syksyllä 7.—21.9.2016 Lisätietoja: opintopolku.fi ja korkeakoulujen omat nettisivut

Tutustu opiskelijoiden lempipaikkoihin Turussa: www.studyinturku.fi Jaa kuva omasta lempparikohteestasi Twitterissä tai Instagramissa: #StudyInTurku

9 Ta mp ere

en ti e

Ylioppilaskylä

HUMAK

Logomo

10

RAUTATIEASEMA

Åbo Akademi

Puolalanpuisto Tori

NOVIA E 18

Turku AMK ng

in

va lta

Kupittaan puisto

tie

Turku AMK

DIAK

Kupittaan asema

Vartiovuori

Samppalinna

Ruissaloon ja saaristoon

ka en me Hä

ls i He

Auransilta

Turun yliopisto 1

Tuomiokirkkotu

Turku Science Park

NOVIA

Aurajoki

Paavo Nurmi Stadion

Turku AMK

1821

Turun linna

HUMAK

Turku AMK

Profile for Turun kaupunki – Åbo stad

Opiskele Turussa  

Opiskele Turussa

Opiskele Turussa  

Opiskele Turussa

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded