Page 1

Naantalin, Rymättylän ja Merimaskun seurakuntalehti

1 / 2019 28.3.

Rauhallista pääsiäisen aikaa! Iloa ja energiaa äijäjumpasta s. 3

Chorus Gratiae – nauru- ja lauluterapiaa s. 4

Palmusunnuntaista pääsiäiseen s. 8


Pääkirjoitus 28.3.2019

Kuppikunta vai seurakunta? Kirjoitan tätä pääkirjoitusta junassa paluumatkalla koulutuksesta Helsingistä. Koulutuksessa pohdittiin, miten seurakunta voisi olla yhteisöllinen ja yhteisölähtöinen. Jonkun mielestä tuollainen koulutus saattaa tuntua turhalta. Mitä ihmeen koulutusta tässä asiassa tarvitaan – onhan seurakunta yhteisö jo nyt! Vai onko sittenkään? Tilastot kertovat, että valtakunnan tasolla osallistumiset jumalanpalveluksiin putosivat neljänneksellä vuosina 1995–2015. Lasten ja nuorten ryhmiin osallistuneiden määrä romahti alle puoleen. Kasteisiin, häihin ja hautajaisiin osallistui vuonna 2015 miljoona ihmistä vähemmän kuin vuosituhannen vaihtuessa. Seurakunnasta on tullut kuppikunta.

Jani Kairavuo Naantalin seurakunnan kirkkoherra

Sana ”yhteisö” edellyttää jonkun asian tiimoilta yhteen tulevia ihmisiä. Miten pitkään seurakunnasta voi enää puhua ”yhteisönä”, kun sen kokoavaan toimintaan osallistuvien määrä on romahdusmaisesti laskenut ja laskee edelleen?

tyksellisempi yhteisö, tarvitaan paljon yhteistyötä. Tarvitaan luottamushenkilöitä, vapaaehtoisia, seurakunnan jäseniä, alueen asukkaita ja palkattua työvoimaa. Tarvitaan aitoa halua kuunnella, kehittää, luopua ja luoda.

Yhteisölähtöinen työote merkitsee perinteisten asenteiden muuttamista - näkökulman kääntämistä työntekijöistä seurakuntalaisiin. Seurakuntalaiset ja alueen asukkaat ovat parhaita asiantuntijoita siinä, miten seurakunta voi vastata heidän tarpeisiinsa. Tilastojen valossa kun näyttää siltä, että seurakunnan kokoava toiminta nykyisessä muodossaan vastaa entistä harvempien ihmisten tarpeisiin.

Vapahtajamme on antanut meille tehtävän: ”Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa.” Kaste- ja lähetyskäsky velvoittaa meitä kaikkia rakentamaan yhdessä avointa, kutsuvaa, rakastavaa ja hyväksyvää yhteisöä. Ei kuppikuntaa, vaan seurakuntaa. J

Jotta seurakunta voisi olla nykyistä merki-

Palmusunnuntaina vieraita Pietarista

Lähetä kuvasi ”Rakkautta vain” -hääkuvanäyttelyyn!

Rymättylän seurakunta saa palmusunnuntaina vieraita ystävyysseurakunnastaan Pietarista. Rymättylästä vierailtiin Pyhän Annan seurakunnassa pari vuotta sitten, ja nyt on koittanut vastavierailun aika.

Naantalin kirkko on ollut suosittu hääkirkko kautta aikojen. Häitä on vietetty etenkin kesäisin, mutta toki myös muina vuoden aikoina. Kirkon keskiaikaiset seinät ovat nähneet monenlaisia hääseurueita.

Pyhän Annan seurakunta kokoontuu valtavassa 1700-luvulta peräisin olevassa kivikirkossa Pietarin keskustassa. Neuvostoliiton aikana kirkko toimi mm. elokuvateatterina. Kirkko tuhoutui pahoin tulipalossa tämän vuosituhannen vaihteessa. Tällä hetkellä sen suojissa kokoontuu monenlaisia ryhmiä, mm. nuorisoryhmiä, erikielisiä jumalanpalvelusyhteisöjä ja messiaanisia juutalaisia. Kirkon mittavaan kun-

nostustyöhön kerätään varoja mm. järjestämällä taidenäyttelyitä kirkon tiloissa. Pyhän Annan Open Door -kuoro ja soitinyhtye Annenkirche Choralband ovat mukana palmusunnuntain messussa Rymättylän kirkossa 14.4. klo 10. Jumalanpalveluksessa saarnaa Evgeny Raskatov. Jumalanpalveluksen jälkeen on tarjolla kirkkokahvit seurakuntatalolla, jossa kuulemme lisää kuoromusiikkia. Kuulemme myös terveisiä Pietarista sekä Pyhän Annan seurakunnan tuoreimmat kuulumiset. Tilaisuuden päätteeksi saattelemme ystävämme turvalliselle kotimatkalle. J

Tästä ajatuksesta inspiroituneina pystytämme Naantalin kirkkoon ensi kesänä Rakkautta vain -hääkuvanäyttelyn, johon on tarkoitus koota Naantalin kirkossa tai sen välittömässä läheisyydessä otettuja hääkuvia eri vuosikymmeniltä. Tähän tarvitsemme teidän apuanne, hyvät seurakuntalaiset, joten pyydämmekin teitä avaamaan pölyttyneimmätkin kansiot sekä uusimmat kuvagalleriat ja lähettämään kuvianne meille. Kuvan ei tarvitse olla virallinen hääkuva vaan se voi olla myös herkkä, hauska tilannekuva. Pääasia on, että Naantalin kirkko on jollain tavalla mukana.

Kuvan voi lähettää sähköisesti osoitteeseen naantalinkuvat@gmail.com tai toimittaa paperiversiona Naantalin kirkkoherranvirastoon, Piispantie 2, 21100 Naantali. Kirjekuoreen merkintä Naantalin seurakunta/ Hääkuvanäyttely ja kuvan mukaan osoite, johon voimme kuvan palauttaa. Paperikuvat skannataan näyttelyä varten. Kuvan tulee olla terävä. Sähköisesti lähetetyn kuvan tulisi olla kuvakooltaan vähintään 2000x3000 px tai yli 2Mt. Lisäksi pyydämme tiedon hääpäivästä sekä vähintään parin etunimet. Jos kuvaajan nimi on tiedossa, myös se olisi hyvä mainita. Lähetä kuvasi 1.5. mennessä. Varsinaisesta näyttelyn ajankohdasta tiedotamme tarkemmin 23.5. ilmestyvässä kesä-Vesperissä. Kiitos jo etukäteen! J

VESPER – perustettu vuonna 2004 Naantalin seurakuntalehti Toimitus Piispantie 2, 21100 Naantali Puh. 040 130 8309 040 130 8359 Päätoimittaja: Petri Sirén puh. 040 130 8381 petri.siren@evl.fi

2

Toimituskunta: Hanne Tuulos, toimitussihteeri, vastaava toimittaja Merttu-Mari Huoponen, vastaava toimittaja Toimitusneuvosto: Seurakuntayhtymän viestintäryhmä

Julkaisija: TURUN TURUN

SEUTUSANOMAT

LÄNSI-TURKU – MASKU – MYNÄMÄKI – NAANTALI – NOUSIAINEN – RAISIO – RUSKO

Taitto:

länsi

Paino: Suomalainen Lehtipaino Oy

ISSN: 1795.2336 Levikki: 9 500 kpl

Jakelu: Posti Oy

Seuraava Vesper ilmestyy 23.5.2019

Jakeluhäiriöt: mika.leinonen@turunseutusanomat.fi


Iloa ja energiaa elämään

ÄIJÄJUMPASTA! Seurakuntakeskuksessa heiluvat jumppakepit ja käsipainot. Salissa on menossa äijäjumppa, joka ei näytä jättävän ketään kylmäksi: joku pyyhkäisee hikipisaraa ohimolta samalla kun painot nousevat lattialta. Jumpan vetäjä fysioterapeutti ja personal trainer Heli Gustafsson tsemppaa ja neuvoo kärsivällisesti ja heittää väliin hyväntuulisen jutun, joka saa hymyn useamman äijän kasvoille. Kaikkia kannustetaan, kaikki ovat hyviä ja arvokkaita. Taustalla soi svengaava uusi hengellinen musiikki. Reilut 10 vuotta Naantalissa asunut Kimmo Linnela on käynyt äijäjumpassa puolentoista vuoden ajan – sen aloittamisesta asti – ja yrittää päästä mukaan joka viikko.

Mitä jumpassa käyminen sitten ihan käytännössä on antanut? – Työkunnossa pysymiseen olen saanut jumpasta venyttelyjen kautta kovasti apua, pohtii Kimmo ja taas mennään. Salin on tunnin ajan täyttänyt innostavien rytmien ja reippaan musiikin siivittämä tasainen puhina kun treenien päätteeksi jumpan vetäjä Heli ehtii istahtaa muistelemaan äijäjumpan syntyä. – Vedin siskoni Sarin kanssa täällä aluksi gospeljumppaa, joka on pyörinyt nyt kymmenisen vuotta. Siellä on käynyt pääasiassa naisia, mutta jossakin vaiheessa toimintaan tuli mukaan jokunen mieskin. Silloin alkoi kypsyä ajatus, että äijille pitäisi saada

– Se että jokainen on arvokas nousee jo Raamatustakin ja kristillisestä uskosta. Mutta tänne uskaltaa varmasti tulla mukaan vaikka ei olisi seurakunnassa muuten käynytkään. – Tämä on ihan tavallinen jumppa, jonka alussa pidämme pienen hartaushetken. Heliä innostaa ajatus kehon, mielen ja liikkumisen yhdistämisestä. – Me olemme Jumalan edessä kokonaisuuksia. Elämme, liikumme ja hengitämme Hänessä. Silloin on hirveän tärkeää ilmaista itseään myös kehon kautta, Heli erittelee ja jatkaa: –Keho kaipaa vapautusta liikkeen ja rukouksenkin kautta. On helpompi keskittyä treeniin kun alussa annetaan omat murheet pois. Silloin kehokin rentoutuu, hän on huomannut. Ihmisten liikuttaminen kristilliseltä arvopohjalta – huolimatta siitä minkä kokoinen, näköinen tai värinen joku on – on äijäjumpan lisäksi myös gospeljumppaa Naantalissa ja gospel-lattareita Raisiossa vetävälle Helille sydämen asia.

– Naantalilaiselle tämä on ihan täydellistä, Kimmo hehkuttaa. – Jumppa on lähellä, ajankohta hyvä, eikä tarvitse lähteä Raisioon ja pidemmälle. Koskaan ei ole myöskään sama jumppa kuin edellisellä viikolla. Erityisesti venyttely tuntuu tosi hyvältä kun ensin on saanut pienen lämmön päälle. Tämä jumppa sopii myös ihan kaiken kuntoisille, rohkaisee Kimmo. – Kyseessä ei siis ole mikään armoton hikijumppa.

ihan oma jumppa ja saada miehiä liikkeelle turvallisessa porukassa, jossa voi olla täysin oma itsensä. Kimmo jatkaa, että tämä jumppa tosiaan sopii aivan kenelle vaan eikä tänne tullakseen tarvitse kuin verkkarit jalkaan ja telttapatjan kainaloon. – Vähällä siis pääsee alkuun, Kimmo rohkaisee. Helille on tärkeää, että jumpassa on ilmapiiri, jossa jokainen kokee itsensä hyväksytyksi.

– Mitä enemmän me liikutaan yhdessä ja nähdään toistemme liikkuvan, sitä enemmän me hyväksytään toinen toisiamme ja myös itseämme. Se on äärettömän tärkeä asia sekä kehon että mielen hyvinvoinnin kannalta. Kimmokin nyökkää ja on samaa mieltä. Hetken tuumaamistauon jälkeen hän lisää hänelle olevan tärkeää myös että tässä jumpassa on armo läsnä. – Saa siis tehdä omista voimistaan käsin eikä ole huono ihminen jos ei pysy oikeassa tahdissa. Tuntuu tosi hyvältä tehdä omien fiilisten mukaan.

Kimmolle on iso plussa sitä paitsi, että ohjaaja ottaa huomioon ryhmäläisten tarpeet. – Jos joku tietty paikka on jumissa, voi pyytää että sillä kerralla käytäisiin juuri sitä tiettyä lihasryhmää läpi. Kimmo myöntää olevansa laiska venyttelijä kotona, mutta kertoo, että jo säännöllisesti kerran viikossa jumpassa käyminen on auttanut häntä pitämään kunnossa helposti jumiutuvia jalkojaan. – Äijäjumppa ei ole mikään aktiiviseurakuntalaisten sisäpiiri vaan matalan kynnyksen ilmainen jumppa ihan kaikille miehille, Heli mainostaa. – Kannattaa tulla katsomaan ja antaa itselleen mahdollisuus. Osallistua voi vain silloin tällöinkin. Ja jos jostakin tuntuu paremmalta olla edes kertomatta omaa nimeään, niin täysin anonyyminäkin täällä voi käydä. Mitään ei kysellä, ei myöskään sitä, mihin seurakuntaan tai kirkkokuntaan joku kuuluu vai kuuluuko mihinkään. Silti täällä syntyy joka kerta hyviä kohtaamisia, Heli hymyilee. Nähdäänkö ensi tiistaina? Tervetuloa! J Teksti ja kuvat: Hanne Tuulos

Äijäjumppa kaikenikäisille ja kaikenlaisille miehille joka tiistai klo 18.30 Naantalin seurakuntakeskuksessa (Piispantie 2). Vetäjänä fysioterapeutti Heli Gustafsson. Tervetuloa!

3


Chorus Gratiae – nauru- ja lauluterapiaa – Kuorolaulu on minulle tapa putsata korvien välistä kaikki turha. Välillä ei tiedä kumpi rentouttaa enemmän nauru vai laulu, hymyilee Carla Talamo, pitkänlinjan kuorolainen.

pua, on jouluaamun jumalanpalvelus ja sen jälkeen kierros Birgitta-kodissa ja terveyskeskuksen vuodeosastolla. Se tuo joulun tuntua, kun saa viedä joulua sinne missä se ei ole itsestään selvyys. Lisäksi kuoro pitää vuoden aikana pari laululeiriä ja välillä käydään myös matkoilla. – Ollaan oltu mm. Tuusulassa, Porissa, Halikossa, Ruotsissa Vadstenassa ja Virossa useammankin kerran. Viimeksi teimme vierailun ystävyysseurakunta Harju-Madiseen vuonna 2016.

– Laulaminen on ollut elämässäni läsnä aina tavalla tai toisella. Ensimmäisen ääninäytteeni annoin 3-vuotiaana, kun lauloin magnetofoniin euroviisukappaleen Non, ho l’eta, Carla naurahtaa. Hän on pitkänlinjan kuorolaisena laulanut monissa kuoroissa, mutta Naantalin seurakunnan kuorossa, Chorus Gratiaessa, hän on viihtynyt pisimpään, jo 17 vuotta. – Kuoromaailmaan lähdin, kun perheenperustamisen jälkeen alkoi olla taas omaa aikaa. Isäni lauloi tuolloin Naantalin kirkkokuorossa, ja käski soittaa kuoronjohtajalle, ja sillä tiellä olen yhä. Carlalle kuorolaulu on tapa helpottaa stressiä. - Laulamisella pystyy ilmaisemaan oikeastaan kaikki tunnetilat, kaikkeen löytyy laulu.

Kuorolaulua laidasta laitaan Chorus Gratiae on Carlan mukaan kuorona monipuolinen ja osaava. – Toimin seitsemän vuotta kuoron johtokunnan puheenjohtajana ja sain kiertää eri seurakunnissa kokouksissa. Kuulin monen tasoisia kuoroja, ja voin sanoa olevani ylpeä siitä, että olen saanut tämän kuoron riveissä laulaa. – Ohjelmistossamme on hengellistä musiikkia laidasta laitaan. On tehty kantaesityksiä, uutta ja erikoistakin kirkkomusiikkia, mutta sitten myös hyvin perinteistä kirkkomusiikkia kuten Faurén Requiem ja Buxtehuden kantaatteja. – Kevyempää ohjelmistoamme esitimme juuri muutama viikko sitten Yhteisvastuun

hyväksi järjestetyssä yhteislaulutapahtumassa, jossa lauloimme yleisön iloksi kansanlauluja, yleisön toivomia hengellisiä lauluja ja virsiä. Tilaisuus oli erittäin onnistunut ja iloinen tapahtuma, Carla kehaisee. – Tällaiselle tuntuu olevan tilausta, sillä kovasti yleisö toivoi samanlaista lisää, hän vihjaa.

Kaikkien kuoromuistojen joukosta huippuhetkeksi valikoituu Chorus Gratiaen 120-vuotiskonsertti. – Siitä on jäänyt kaikin puolin hyvät muistot. Vaikka tiukasti treenattiin, niin ei koskaan hampaat irvessä vaan konserttia valmisteltiin riemulla. Se oli sellainen kokonaisuus, jota yleisö ei ollut varmasti osannut odottaa. Tunne oli kihelmöivä, kun tiesi, että nyt päästään vähän yllättämään, Carla summaa tunnelmia vuonna 2016 pidetyn konsertin tiimoilta.

Kuoro on vapaaehtoistoimintaa

Uusia laulajia riveihin

Chorus Gratiae on rekisteröity yhdistys, joka pyörittää toimintaansa Naantalin seurakunnan avustuksilla sekä konserttituotoilla. Kuorotoiminta on jäsenilleen maksutonta. – Tämä onkin yksi seurakunnan vapaaehtoistyön muoto muiden joukossa, Carla toteaa.

Tällä hetkellä Chorus Gratiaessa on 15 laulajaa. – Kovasti kaipaisimme riveihimme lisää laulajia, erityisesti molempiin miesääniin, mutta myös naisääniin tarvitaan lisää. Tällä hetkellä olemme kovin haavoittuvaisia. Jos joku joutuu olemaan poissa, se vaikuttaa koko kuoroon, Carla murehtii.

Chorus Gratiae pääsiäisyön messussa la 20.4. klo 22.

Kuorokalenteriin ovat vakiinnuttaneet paikkansa muun muassa esiintymiset 1. adventtisunnuntain jumalanpalveluksessa, pyhäinpäivän omaisten illassa sekä muutamassa pääsiäisen ajan jumalanpalveluksessa. – Ja ihan ehdoton, josta emme halua luo-

Kuoroa johtaa Naantalin seurakunnan kanttori Miika Hartikainen, jota Carla luonnehtii vähän liiankin kiltiksi. – Tosi kiva ja rento tyyppi, mutta osaa hän kyllä vaatiakin. Hän tekee sen vaan niin hienovaraisesti ja huumorilla, että saisi välillä olla ihan reilusti tiukempikin. Vaikka ollaan aikuisia, niin välillä me

ollaan kuin lastentarhassa, Carla virnistää. – Meillä on Chorus Gratiaessa tosi hyvä yhteishenki ja harjoituksissa on älyttömän hauskaa. Tämä on nauru- ja lauluterapiaa parhaimmillaan. Matalan kynnyksen yli vaan rohkeasti kokeilemaan, jos kuorolaulu yhtään kiinnostaa, hän kannustaa. – Haemme kuoroon mukaan hyvällä ja positiivisella asenteella varustettuja aikuisia. Sellaisia, jotka kuitenkin hyväksyvät sen, että olemme kirkkokuoro ja laulamme pääsääntöisesti hengellistä musiikkia. Nuotinlukutaito on plussaa, mutta ei välttämätöntä. – Kuoron toimintaan sitoutuminen olisi tietysti toivottavaa, mutta olemme pohtineet myös sellaista vaihtoehtoa, että kuorossa voisi olla mukana ikään kuin projektiluontoisesti. Silloin ns. runkokuoron lisäksi olisi kuorolaisia, jotka tulisivat mukaan lyhyemmäksi ajaksi kerrallaan, jolloin kuorossa oleminen ei olisi niin kovin sitovaa, hän pohtii. – Tulevaisuudessa toivon Chorus Gratiaen voivan edelleen ylläpitää laajaa repertuaariaan ja kuorolaisia olevan sen verran paljon, että myös haasteellisten kuoroteosten tekeminen olisi mahdollista. Kovasti toivon myös, että voisimme muutaman vuoden päästä iloisesti ja näyttävästi juhlia 125-vuotiasta kuoroa, ja kuoron olevan elinvoimainen vielä senkin jälkeen, Carla visio. J teksti: Merttu-Mari Huoponen kuva: Hanne Tuulos JOS KIINNOSTUIT Chorus Gratiaen toiminnasta ja haluaisit liittyä kuoron riveihin, ota yhteyttä Miika Hartikaiseen, miika.hartikainen@evl.fi tai 040 130 8317. Kuoro harjoittelee keskiviikkoisin klo 18.30-20.30 Naantalin seurakuntakeskuksessa (Piispantie 2).

Iloisia uutisia Mariavägenistä! Luonnonmaalla sijaitseva Mariantyttärien entinen luostari, Mariavägen, on saanut uudet omistajat Anna-Kaisa ja Jari Siltasen perheineen otettua vastuun kiinteistöstä. Siltaset asuvat vielä toistaiseksi Perniössä, mutta viettävät jo viikonloppuja ja loma-aikoja Mariavägenissä siivoten ja sisustaen. – Perheeseemme kuuluu minä ja mieheni Jari sekä kahdeksan lasta. Vanhin lapsemme on 21-vuotias ja nuorin 10-vuotias. Kolme vanhinta lasta asuu jo pois kotoa. Minä olen erityisluokanopettaja ja Jari fysiikanopettaja. Tällä hetkellä Jari opiskelee veneenrakentajaksi, Anna-Kaisa kuvailee perhettään. – Olimme kuulleet Mariavägenistä sisarilta, koska olemme kaikki Turun kristilli-

4

lituksen jäseneen, Eeva-Kaija Lemmetyiseen. Hän vei meidät katsomaan paikkaa ja tässä nyt olemme. – Siirrymme naantalilaisiksi vähitellen, kun sopivat koulu- ja työpaikat löytyvät. Tavoitteenamme on, että paikasta tulisi meidän koti, mutta samalla sisar Janinaa lainatakseni ”avointen sydänten koti”. Haluamme kunnioittaa paikan historiaa ja toivomme, että saamme paljon vierailijoita, joille voimme historiaa esitellä.

sen opiston ystäviä. Olemme Jarin kanssa molemmat työskennelleet opistolla, ja minä toimin luottamushenkilönä siellä edelleen. Viime syksynä Anna-Kaisa luki Kotimaa-lehdestä jutun Mariavägenin tilanteesta. - Otin yhteyttä Mariavägenin hal-

nattuja tapahtumia, Anna-Kaisa kertoo perheen suunnitelmista. – Jotta voisimme kehittää toimintaa, tarkoituksenamme on perustaa kaikille avoin yhdistys. Yhdistyksen perustamisen yhteydessä on tarkoitus ottaa käyttöön uusi nimi, sillä Mariavägen on luostarin nimi ja luostarinahan paikka ei enää toimi, hän toteaa.

Naantalin kirkkoherra Jani Kairavuo on jo käynyt tapaamassa Siltasia ja iloitsee heidän tulostaan. Tervetuloa

Ensi jouluksi rakennamme kappeliin seimen ja kesällä on tarkoitus järjestää mm. Avointen ovien – Toivon, että me seuralasten taideleiri. Lisäk- päivään la 4.5. klo 14-19 si haluaisimme järjestää kuntana voimme antaa Kirstiläntie 34, seuroja, pieniä konsertheille heidän tarvitseNaantali teja, taidenäyttelyitä, kesmansa tuen uuden henSiioninvirsiseurat klo 19 alkaen. kusteluiltoja, yhteisiä aamugellisen toiminnan synnytpalahetkiä tai perheille suuntämiseksi. J


Tokka-Lotta kuntoon! Naantalin Sinisten partioalus Tokka-Lotta on lippukunnanjohtaja Niko Luntamon mukaan päässyt jo melko huonoon kuntoon. - Nyt olikin siis jo korkea aika ryhtyä tositoimiin, hän kommentoi parhaillaan käynnissä olevaa kunnostusprojektia, joka on aluksen mittavin 30 vuoteen. Naantalin seurakunta avustaa kunnostustyössä yhteensä 10 000 eurolla. Avustuspäätöstä juhlistettiin iloisissa, kevätaurinkoisissa tunnelmissa perjantaina 1.3. – Seurakunnan tuki on Tokka-Lotan kunnostuksessa hyvin

KOLUMNI

Rukouksin kummilapsen polulla mukana

merkittävä, sillä avustus kattaa ison osan korjauskustannuksista, Luntamo toteaa. Seurakunnan ja partion yhteys on perinteisesti ollut Suomessa vahva, niin myös Naantalissa, vaikka viime vuosina yhteistyö onkin hakenut muotoaan.

Olen kolmen tyttölapsen kummisetä. Kaksi heistä on alakoulussa ja nuorin vasta alle vuoden ikäinen. Jokaisen ristiäisissä olen saanut joko kuulla tai itse lukea kummin esirukouksen. Tässä rukouksessa minua puhuttelee erityisesti kohta, jossa kummeja kehoitetaan olemaan lapsen ja vanhempien tukena kristillisessä kasvatuksessa. Olen miettinyt, miten voisin tätä kehoitusta toteuttaa. Se on haaste, johon haluan vastata.

– Nyt yhteistyötä viritellään uudestaan, mistä on olen todella iloinen, toteaa kirkkoherra Jani Kairavuo. – Tulevaisuudessa sitten pohditaan, että voisiko seurakunta olla tukemassa partiotoimintaa myös jotenkin muutenkin, esim. toimitilojen muodossa. J

Naantalin seurakunta toivottaa Naantalin Sinisille intoa ja puhtia kunnostustyöhön sekä myötätuulta tuleviin purjehduksiin!

Uusi nimilaki tuli voimaan vuoden alusta Suomen nimilainsäädäntö muuttui vuodenvaihteessa, kun uusi nimilaki astui voimaan 1.1.2019. Lakimuutoksen taustalla on yhteiskunnassa tapahtuneet muutokset, kuten rekisteröityjen parisuhteiden ja uusioperheiden yleistyminen ja maahanmuutto.

Uusi nimilaki mahdollistaa yhdistelmäsukunimet myös ilman väliviivaa, ja molemmat avioituvat osapuolet voivat ottaa yhdistelmänimen. Lisäksi uutena asiana lapselle voi antaa heti syntymän jälkeen kaksi sukunimeä.

Uusi nimilaki lisää valinnanvapautta ja myös säännöksiä on väljennetty. Vanhan nimilain mukaan naimisiinmenon yhteydessä vain toinen osapuoli sai ottaa yhdistelmäsukunimen, jossa puolison sukunimi yhdistetään väliviivalla omaan sukunimeen.

Sukunimiä voi jatkossa siis olla yksi tai kaksi. Jos lapsen toisella tai molemmalla vanhemmalla on kaksi sukunimeä, voidaan lapselle valita kuitenkin vain enintään kaksi sukunimeä. Vanhemmat saavat päättää nimet ja myös järjestyksen.

Myös etunimilakiin tuli muutoksia, sillä lapselle voi nyt antaa neljä etunimeä aiemman kolmen sijasta. Lisäksi etunimen ei tarvitse olla kotimaisen nimikäytännön mukainen, mutta sen täytyy vastata vakiintunutta etunimikäytäntöä muodoltaan, sisällöltään ja kirjoitusasultaan. Etunimen sukupuolisidonnaisuuteen sen sijaan ei tehty muutoksia. Tarkempia tietoja uudesta nimilaista löydät www.finlex.fi. J

Naantalin kirkon paanukatto tervataan keväällä 2019 Naantalin kirkon paanukatteiden huoltotervauksia on tehty viimeksi 2000-luvulla. Tulevana keväänä tervataankin kirkon kaikki paanukatepinnat: paanukatot, ikkunapenkkien paanukatteet, räystäslaudat ja räystäänalustat, piilaudat, tornin kaide ja

kaidetasanteen alapinnat sekä aikaisemmin tervatut luukut länsi- ja itäpäädyissä ja ulko-ovet. Tervattava pinta-ala on noin 3.000 m2. Tervaus tehdään kirkkohallituksen ohjeiden mukaisesti ja se suoritetaan huhti-tou-

kokuun aikana ennen kesän turistikauden ja Naantalin musiikkijuhlien alkamista. Yhteinen kirkkoneuvosto on päättänyt tilata paanukatteen tervaamisen Uudenkaarlepyyn Rakennus ja Paanukatto Ay:ltä. Kustannusarvio on n. 90 000 €. J

Naantalin kirkon tornikello

Vastuu ympäristöstä velvoittaa

Naantalin kirkon tornikello on pysähdellyt talven aikana muutamia kertoja, minkä vuoksi kaupunkilaisilta on tullut kyselyjä. Sen lisäksi, että tornikellon koneisto on jo huomattavan vanha (1800-luvulta), syynä ovat olleet lähinnä lumen tarttuminen viisareihin sekä nopeat säänvaihtelut. Pahoittelemme. J

Kirkkohallitus on uusinut Naantalin seurakuntayhtymän ympäristödiplomin vuosiksi 2019-2023. Ympäristödiplomi on lupaus pitää osaltamme huolta luomakunnasta, sillä osana luontoa ihminen on vastuussa Jumalalle siitä, miten hän luontoa kohtelee. Nämä ajatukset mielessä pitäen lähdemme uuteen diplomikauteen.

Rymättylän kirkonkellot Rymättylän kirkon kellojensoittojärjestelmä joudutaan kunnostamaan kiireellisesti. Kunnostustyö on tilattu tarjousten perusteella Suveko Oy:ltä 50 000 €:n hintaan. Työ sisältää mm. kellonsoitto-, luukunaukaisu- ja etäohjausjärjestelmien peruskorjauksen. Kirkonkellot ovat tällä hetkellä pois käytöstä. Tavoitteena on, että ne saadaan jälleen käyttöön huhti-toukokuun vaihteessa. J

Diplomin toteutumisen seurantaa varten seurakuntayhtymällä on oma ympäristöohjelmansa, joka on nyt päivitetty ja sitä noudattamalla pyrimme pitämään ympäristöasioita esillä ja osana arkeamme. Ympäristödiplomiin sitoutumista seurataan ns. väliauditoinnin avulla, joka mittaa sen missä ympäristöasioiden suh-

teen mennään ja olemmeko pysyneet lupauksissamme. Diplomiin liittyvässä arvioinnissa käydään läpi muun muassa jätehuolto, kiinteistöt, hautausmaat, metsänhoito ja ympäristökasvatus.

Työni puolesta olen paljon poissa Suomesta. Aika ulkomailla on kuitenkin opettanut, miten olla yhteydessä minulle tärkeiden ihmisten kanssa. Viimeisimpiin ristiäisiinkin osallistuin videopuhelun välityksellä, kiitos nykytegnologian. Ristiäisissä pappi kysyi minulta: ”Onko kummilla puhelimen päässä jotain sanottavaa?” Kerroin miten olen ollut jo tämän pienen ajan lapsen matkassa, vaikka en ollut häntä vielä nähnyt. Korostin esirukouksen merkitystä. Rukouksesta onkin tullut minulle tärkeä osa kummiutta. Rukoilen säännöllisesti kummilapsieni ja heidän perheen puolesta. Kummeina olemme myös roolimalleja ja omalla esimerkillämme voimme vaikuttaa jo paljon. Esimerkiksi kun olen vanhempieni luona samaan aikaan siskoni lasten kanssa, joista toinen on myös kummilapseni, olen halunnut haastaa itseni roolimallina olemisessa. Minulle on ollut tärkeää, että olen voinut lausua heidän kanssaan hyvän yön toivotusten yhteydessä myös vapaamuotoisen iltarukouksen. Olen kiittänyt päivästä ja siitä, että saamme nauttia toistemme seurasta. Rukous ei ole sen vaikeampaa kuin muukaan ääneen puhuminen. Herra kyllä kuulee. Rukous korostaa Jumalan antamaa lahjaa ja armoa. Me emme yksin omasta voimastamme voi saada ihmeitä aikaan. Mutta kun seuraamme Jeesusta, ihmeet ja merkit seuraavat meitä. Tässä rukous on keskeisessä roolissa. Rohkaisenkin kaikkia kummeja rukoilemaan kummilastensa puolesta. Rukoilkaa, välittäkää ja rakastakaa aidosti toinen toisistanne. Niin myös Jeesus teki. J Aleksi Stenberg pienen merimaskulaisen kummisetä

Ympäristöohjelman toteutumisesta seurakuntayhtymässä pitää omalta osaltaan huolta ympäristöryhmä, joka raportoi ympäristöasioista vuosittain yhteiselle kirkkoneuvostolle. Ympäristödiplomin myötä olemme sitoutuneet myös mm. kirkon yhteiseen tavoitteeseen, joka on hiilineutraali kirkko vuoteen 2030 mennessä. J Jorma Laine Naantalin seurakuntayhtymän ympäristövastaava

Aleksi vanhimman kummilapsensa kanssa

5


Seurakunnissa tapahtuu 28.3.–23.5.2019

JUMALANPALVELUKSET (ks. pääsiäisen ajan tapahtumat s. 8) Naantalin kirkossa Su 31.3. klo 10 messu. Lindberg, Kairavuo, Joni Tilli, Soiniemi 5. Messusta saat mukaasi leivän.

ISKELMÄMESSU Su 31.3. klo 18 iskelmämessu Naantalin kirkossa. Piia Klemi, Petri Laitinen (Rap-saarna). Musiikissa Petri Laitinen & Ilon ja rytmin bändi. Mm. Leonard Cohenin, Bob Dylanin, Juha Tapion, Lauri Tähkän, Jenni Vartiaisen ja Yön musiikkia. Su 7.4. klo 10 messu. Lindberg, Jukka Repo (Kansanlähetys), Murtoperä, Soiniemi 3. *** Su 28.4. klo 10 messu. Saantola, Klemi, Murtoperä. Su 5.5. klo 10 messu. Klemi, Saantola, Hartikainen, Murtoperä, Kainot pojat, Koraalikuoro, Marjaset, Chorus Gratiae. Su 12.5. klo 10 messu. Saantola, Lindberg, Murtoperä. Su 19.5. klo 10 messu. Lindberg, Kairavuo. Kaatuneitten muistopäivä. Seppeleenlasku sankarihaudoilla. Su 19.5. klo 15 lasten kevätkirkko. Lastenohjaajat Jaana, Tarja, Telle, Kirsti, Elisa-kanttori ja Annukka-pappi. SEURAKUNTAKESKUKSEN KAPPELISSA Arkiehtoollinen keskiviikkoisin klo 12 seurakuntakeskuksen kappelissa 3.4. Lindberg, Hartikainen. 10.4. Saantola, Murtoperä. 17.4. Klemi, Murtoperä. 24.4. Kairavuo, Hartikainen. 1.5. Ei arkiehtoollista. 8.5. Saantola, Hartikainen. 15.5. Kairavuo, Murtoperä. 22.5. Lindberg, Hartikainen. Nuorten messut To 4.4. klo 17 nuortenmessu. Lindberg, Peltonen, Hiitola, Havukainen. To 9.5. klo 17 nuortenmessu. Lindberg, Peltonen, Hiitola, Havukainen. Kesän isosten siunaaminen. VELKUAN KIRKOSSA (ks. pääsiäisen ajan tapahtumat s. 8) Su 19.5. klo 16.30 messu. Luomakunnan sunnuntai. Kairavuo, Hartikainen Yhdessä messua suunnittelemaan ja tekemään? Su 5.5. klo 10 toteutamme Naantalin kirkossa yhdes-

6

Äijä-jumppa ma klo 18.30 seurakuntakeskuksessa. Vetäjänä Heli Gustafsson. Crosspoint su 14.4. klo 17 seurakuntakeskuksessa.

sä vähän erilaisen yhdessä suunnitellun ja toteutetun yhteisöllisemmän messun, jonka moniin helppoihin mutta tärkeisiin, laidasta laitaan eri messun osioihin liittyviin messutehtäviin pyydämme Sinun apuasi. Haluatko olla mukana tätä messua tekemässä? Ilmoittaudu: marja. saantola@evl.fi.

Kristityt yhdessä –rukousillat Keskiviikkoiltaisin klo 19 osallistumme Naantalin kristittyjen yhteisiin rukousiltoihin Naantalin helluntaiseurakunnassa (Soinistentie 5). Seuraavat Kristityt yhdessä -illat pidetään ev. lut. seurakunnan seurakuntakeskuksen Kohtaamispaikalla (Piispantie 2): ke 3.4. ja 15.5. klo 19.

MUSIIKKIA Birgitan lauluja - laulullinen hartaushetki to 25.4. klo 18 kirkossa. Johanna Hartikainen johdattelee hoitavan äänenkäytön saloihin Birgittalaisluostarin ajan laulujen avulla. Mukana Piia Klemi. Häämusiikkikonsertti su 5.5. klo 18 kirkossa. Kahvikonsertti to 16.5. klo 14. Café Armossa. Piia Klemi esittää Oskar Merikannon rakastetuimpia yksinlauluja. Konsertti on osa Naantalin musiikkiopiston oppilastutkintoa. Kahvilippu 5 € Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. LAPSILLE JA PERHEILLE Lasten pääsiäinen Pääsiäisvaellukset lapsiryhmille Naantalin kirkossa seuraavasti: ma 8.4., ti 9.4., ke 10.4., to 11.4. ja pe 12.4. klo 9-12 välisinä aikoina. Lähdöt kirkon eteisestä vartin välein klo 9.00, 9.15, jne. Viimeinen lähtö klo 11.15. Ma-to lisäksi iltapäiväaikoja klo 12.00, 12.15, jne. Viimeinen lähtö klo 13. Kesto n. puoli tuntia. Voit lapsesi kanssa liittyä ryhmiin mukaan. Pääsiäishartaushetket lapsiryhmille pe 12.4. klo 9.15 ja klo 10.15 Hakapellon kappelissa Hakapellon kappelissa. Ilmoita ryhmäsi Tuulikille, 040 130 8320. Täytämme varauslistan ilmoittautumisjärjestyksessä Pääsiäisaskarteluilta ti 2.4. klo 17.30-19 askartelemme virpomisoksia Ruonan kerhohuoneella (Kurkelankatu 2). Ilta on tarkoitettu lapsille yhdessä äidin, isän, mummin, kummin tai muun tärkeän oman aikuisen kanssa. Mukana lastenohjaajat Tarja ja Jaana. Seurakunta tarjoaa askartekumateriaalit ja iltapalan. Ilmoittaudu viestillä 040 1308321 mennessä.

Pääsiäisaskartelua su 7.4. klo 1114 seurakuntakeskuksen lastentiloissa yhdessä Pelastakaa Lapset ry Naantalin yhdistyksen ohjaajien kanssa. Tilaisuus on maksuton eikä vaadi ilmoittautumisia. Järj. Pelastakaa lapset ry:n Naantalin osasto. Palmusunnuntain perhemessu su 14.4. klo 11 Naantalin kirkossa. Lastenohjaajat Jaana, Tarja, Telle, Kirsti, Elisa-kanttori ja Annukka- ja Marja-papit sekä lapsikuoro Laaksonlapset.

Ti 30.4. Oopperamatka Suomen Kansallisoopperan Aidaan. Retken hinta 140 euroa, sis. oopperaliput, bussimatkat ja väliaikatarjoilun. Mukana matkassa Piia Klemi. Ilmoittautuminen Piia Klemille p 040 130 8312, piia.klemi@evl.fi 7.4. mennessä. Retki toteutuu, jos saadaan riittävästi osallistujia. Toukokuun ajan Naantali 575taideryhmän yhteisnäyttely Café Armossa (Kohtaamispaikka). Lasten kevätkirkko su 19.5. klo 15 kirkossa. Lastenohjaajat Jaana, Tarja, Telle, Kirsti, Elisa-kanttori ja Annukka-pappi. Kesätoimintaa Pienten koululaisten ja eskareiden kesäkerho 3.6.-20.6. klo 9-16 seurakuntakeskuksessa. Ilmoittautuminen www.naantalinseurakunta.fi/lapsille. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tiedustelut: 040 130 8320 (Tuulikki) tai 040 130 8321 (Jaana/Tarja). Retkiä lapsiperheille To 6.6. tutustumme Uskelan kirkkoon kirkonrotan opastuksella (kirkkokahvit ja mehut) ja sen jälkeen osallistumme lastenlaulutapahtumaan Salon iltatorilla. Lähtö klo 13.30 seurakuntakeskuksen pihalta. Hinta 10€/penkki. To 13.6. Korkeasaareen. Lähtö klo 9.00. Hinta 13€/penkki (ei sisällä Korkeasaaren pääsymaksua). Ma 17.6. kotieläinpihalle ja askartelupajoille Kustaviin. Lähtö klo 9 seurakuntakeskuksen pihasta. Hinta 10€/penkki. Kaikkien retkien tiedustelut ja ilmoittauatumiset 040 130 8325 (Telle) tai 040 130 8324 (Kirsti). Kesätoimintaa Isotalontien puistossa ja kerhotiloissa (Isotalontie 9) Puistotoimintaa 3-7 -vuotiaille Isotalotien puistossa: ti 4.6. klo 12-14.30, ke 5.6. klo 9-1130, ti 11.6. klo 12-14.30 ja ke 12.6. klo 9-11.3. Perheiden piknikpäivä pe 7.6. ja 14.6. klo 10-14. Lapsiparkit 1-5-vuotiaille ma 3.6. klo 9-11.30 ja ma 10.6. klo 9-11.30. Kokkikerho 6-9-vuotiaille ma 3.6. klo 12.30-15.00 ja ma

10.6. klo 12.30-15.00 Perhemuskari ti 4.6. ja 11.6. klo 9-11. Tiedustelut Isotalontien toiminnasta: 040 130 8325 (Telle) tai 040 130 8324 (Kirsti). KOULULAISILLE www.naantalinseurakunta.fi/varhaisnuoret Ilmoittaudu Pisara-leirille! Lähde mukaan 2000 osallistujan suurleirille Pieksämäen Partaharjulle 24.-29.7! 10-14 vuotiaille (junnuleiri) naantalilaisille hinta 100€ (sisarusalennushinta 90€). Perheille viikonlopun (2628.7.) perheleirin hinta on 50€/hlö (sisarukset 45€, alle 3-v. ilmaiseksi). Leirimatkat yhteiskyydillä kuuluvat hintaan. Halutessasi voitte myös matkustaa perheen kanssa omalla kyydillä. Leirillä majoitutaan teltoissa. Ilmoittaudu 30.4. mennessä osoitteessa www.naantalinseurakunta.fi/koululaisille/leirit-ja-retket. Leirimaksuun on mahdollisuus anoa tukea. Tukianomukset perusteluineen osoitteeseen timo.havukainen@ evl.fi tai 040 130 8330. NUORILLE www.naantalinseurakunta.fi/nuoret Nuortenmessut kirkossa to 4.4. klo 17. Lindberg, Peltonen, Hiitola, Havukainen. to 9.5. klo 17. Lindberg, Peltonen, Hiitola, Havukainen. Kesän isosten siunaaminen. AIKUISILLE Gospel-jumppa ma klo 17.15 seurakuntakeskuksessa. Vetäjänä Heli Gustafsson.

DIAKONIAA JA KOHTAAMISIA Kirpputori ja Café Armo avoinna arkisin ma-to klo 10–14. Ke myös klo 14–18. Huom! Hiljaisella viikolla (15.21.4.) kahvila ja kirppari suljettu, myös kaikki diakonian ryhmätoiminta on silloin tauolla. Viimeinen aukiolo-päivä ennen kesätaukoa on 29.5. Kahvila ja kirppari ovat avoinna kesäkuussa ja elo-kuussa ti klo 1013. Heinäkuussa pidetään lomaa. Hyvää Huomenta naantalilaiset –hartaus ti klo 11. Café Armossa: 2.4. Marja Saantola, 9.4. Iikka Silvola, 16.4. (Huom! Ei tilaisuutta. Hiljainen viikko.), 23.4. Jyrki Rautiainen 30.4. Sulkakynät –runoja, 7.5. Pappi, 14.5. Runomarjaset, 21.5. Koraalikuoro, 28.5. Four sisters laulaa ja kertoo Yhteisvastuukeräyksen tuloksesta. Gospelkaraoke ke klo 14–18. Vetäjänä Reijo Kortelainen. Korttiaskartelua diakonian hyväksi ma 1.4. ja 6.5. klo 10 alkaen, rh 2. Eila Puhakka ja Ulla Kokko. Pelimimmit parittomien viikkojen ma klo 14, Dipoli. Pirkko Nurmi, Inkeri Ahlroth ja Susan Lehtonen. Opetellaan virsiä parillisten viikkojen ti klo 12, rh 4. Leena Litzen. Liikuntavammaisten vertaistukiryhmä ti 2.4. ja 7.5. klo 14- 15.30, rh 2. Tied. 040 130 8343 (Minna Pykälämaa). Kehitysvammaisten arkipyhäkoulu ti 9.4. Tutustumme pääsiäisen tapahtumiin kirkossa poikkeuksellisesti jo klo 13. Pyhäkoulu päättyy klo 14.15. Kevätjuhla ti 14.5. klo 15–16.15, rh 4. Tied. 040 130 8343 (Minna) tai 040 130 8340 (Anna).


Seurakunnissa tapahtuu 28.3.–23.5.2019 YHTEISVASTUUKERÄYS 2019

tukee lasten ja nuorten koulutusta

Suomessa vuoden 2019 yhteisvastuuvaroin tuetaan vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelua esimerkiksi avustamalla maksullisten opiskeluvälineiden hankinnassa. Maailman katastrofialueilla keräyksen tuotolla tuetaan laadukasta koulutusta lapsille ja nuorille ja luodaan myös puitteita lasten arjen rutiinien säilymiselle. Turvalliset koulurakennukset ja koulutetut opettajat auttavat lapsia toipumaan traumaattisista kokemuksista.

Lipaskeräyspäivä Yhteisvastuukeräyksen hyväksi naantalilaisten kauppojen ovilla ti 30.4. Kerääjiä tarvitaan! Jos sinun on mahdollisuutta toimia vapaaehtoisena kerääjänä, ota yhteyttä diakoniatyöntekijöihin! Ahkerat puikot ke klo 11, Cafe Armo. Kudomme ja virkkaamme esim. hypistelymuhveja muistisairaille ja peittoja tarvitseville. Piiri vastaanottaa mielellään lahjoituslankoja, langat voi tuoda diakoniatoimistoon tai Cafe Armoon. Tillukkapiiri ke klo 17, rh 3. Kudotaan sukkia 90- vuotta täyttäneille naantalilaisille sekä naantalilaisille kastettaville vauvoille. Viimeisen kerran ennen kesätaukoa ke 24.4. Pirjo Laitala, Tuulikki Järvelä ja Ulla Kokko. Ystäväpiiri Velkuan Kummelissa ke 10.4. ja 8.5. klo 12.30- 14. Tied. 040 130 8343 (Minna). Sauvakävelyä to klo 10. Lähtö Aurinkotien puolelta. Omaishoitajien vertaistukiryhmä to 11.4. ja 23.5. klo 13, seurakuntakeskus. Tied. 040 130 8342 (Mari). Potero-veteraanimiesten keskustelupiiri to 4.4., 2.5. ja 16.5. klo 13.30, rh 3. Sulkakynät - itseohjautuva luovan kirjoittamisen ryhmä to 18.4. ja 16.5. klo 14, rh 2. Kirsi Kanerva. Raamattupiiri to 4.4., 18.4., 2.5. ja 16.5. klo 15, rh 4. Avoin kaikille Raamatusta kiinnostuneille. Mari Syrjäkoski-Vuollet. Äijäbiljardi pe klo 17 Dipolissa. Mukana Reijo Kortelainen. Äitienpäiväjuhla su 19.5. klo 12, seurakuntakeskuksessa. Järj. Naantalin vanhusten tuki, Naantalin kaupunki ja Naantalin seurakunta. Vanhemman väen leiripäivä ke 29.5. klo 10-15 Soiniemessä. Tied. 040 130 8343 (Minna) tai 040 130 8342 (Mari). Toukokuun ajan Naantali 575taideryhmän yhteisnäyttely Café Armossa (Kohtaamispaikka). Diakonian päivystysajat ma ja to klo 10– 12 seurakuntakeskuksessa diakoniatoimistossa. Muuten tapaa-

miset tulee sopia etukäteen puhelimitse tai sähköpostilla: anna.ojala@evl.fi tai 040 130 8340 anita.makila@evl.fi tai 040 130 8341 mari.syrjakoski-vuollet@evl.fi 040 130 8342 minna.pykalamaa@evl.fi 040 130 8343 LÄHETYS Merikirkkopiiri parittomien viikkojen ti klo 12-13, rh 3. Lähetyspiiri parittomien viikkojen to klo 13-14.30, rh 4. Lähetyspyhä su 7.4. Klo 10 alkavassa messussa saarnaa entinen nimikkolähetti Jukka Repo (Kansanlähetys). Messun jälkeen keittolounas (klo 11.30) ja lähetystilaisuus (klo 12.15) seurakuntakeskuksessa. VELKUA (ks. pääsiäisen ajan tapahtumat s. 8) Messu su 19.5. klo 16.30 kirkossa. Luomakunnan sunnuntai. Kairavuo, Hartikainen. Ehtoollishartaudet Kummelissa to 28.4. klo 17, 18.5. ja 23.5. klo 17. Ystäväpiiri ke 10.4. ja 8.5. klo 12.30-14 Velkuan Kummelissa. Tied. 040 130 8343 (Minna).

JUMALANPALVELUKSET Rymättylän seurakunnassa (ks. pääsiäisen jumalanpalvelukset s.8) Su 31.3. klo 10 sanajumalanpalvelus*. Huom! kesäaika alkaa. Su 7.4. klo 10 messu. Petri Sirén, Eeva Paajanen. Uusien luottamushenkilöiden siunaaminen. Jumalanpalveluksen jälkeen kahvit seurakuntakodissa. Su 14.4. klo 10 palmusunnuntain messu. (ks. s. 8)

*** Su 5.5. klo 10 messu.* Mukana Turun NMKY:n seniorikuoro, joht. Heikki Rainio. Su 12.5. klo 10 äitienpäivän messu. Petri Sirén, Esa Vähämäki. Su 19.5. klo 10 kaatuneiden muistopäivän sanajumalapalvelus.* Jumalanpalveluksen jälkeen seppelten lasku sankarihaudoilla ja Karjalaan jääneiden muistomerkillä sekä päivän teeman mukainen kahvitilaisuus klo 11.30 Aahollissa. *Petri Sirén, Esa Vähämäki MUSIIKKIA Päivi Vartijan pianokonsertti su 31.3. klo 18 Rymättylän kirkossa. Mukana kirkkokuoro. Järjestää Rymättylä/Merimasku Lions Club. Hengellisten laulujen ilta to 11.4. klo 18.30 seurakuntakodissa Yhteisvastuun hyväksi. Kuorot Lapsikuoro alakouluikäisille joka toinen to, yleensä parittomat viikot, klo 17.30-18.15 seurakuntakodissa. Jos olet kiinnostunut laulamisesta ja musiikista, tule rohkeasti mukaan. Kuoron johtajana kanttori Esa Vähämäki ja mukana myös Susanne Nummelin. Lisätiedot Susanne 040 130 8385 tai susanne.nummelin@evl.fi. Kirkkokuoro to klo 18.30 seurakuntakodissa. LAPSILLE JA PERHEILLE seurakuntakodissa Perhekerho ke klo 10-12. Tervetuloa kotona oleva isä, äiti tai vaikka isovanhempi lapsen kanssa. Jutellaan, leikitään, askarrellaan. Tarjolla kahvia ja mehua. Kuukauden viim. ke keittolounas. Tyttökerho 2.- ja 3. luokkalaisille tytöille ke klo 12.30-14.30. Ota mukaan pienet eväät. Lisätiedot Susanne Nummelin 040 130 8385 tai susanne.nummelin@evl.fi. Lapsiparkki pe klo 9-12. Parkkipäivät: 29.3., 26.4. ja 10.5. Varaa lapsellesi paikka viim. ko. vkon to: Susanne Nummelin 040 130 8385 tai susanne.nummelin@evl.fi. Poikien pienoismallikerho to 12.30 ja 13.30. Koottavien pienoismallien rakentelua, tarinoita ja yhdessä tekemistä. Vetäjänä Esa Suhonen. AIKUISILLE seurakuntakodilla Lähetys- ja merimieskirkkopiiri joka kuukauden 1. ke klo 13. Huhtikuussa 3.4. Kultaiseniänkerho joka kuukau-

Kuvassa Naantalin seurakuntayhtymän talousjohtaja Jorma Koivula ja Naantalin museon johtaja Anne Sjöström. Naantalin seurakuntayhtymä on saanut testamenttilahjoituksena Naantalin kirkon lattian alta löytyneen keskiaikaisen miekan jäljennöksen. Alkuperäinen ase löytyi vuoden 1965 kaivauksien yhteydessä

den 2. ti klo 13. Seuraavat kokoontumiset: 9.4. ja 14.5. Äiti Teresa -piiri to klo 12. MUUTA Katavakotihartaus to 28.3. ja 23.5. klo 14. Petri Sirén, Esa Vähämäki. Kanttorin virsitunti to 28.3. ja 25.4. klo 14 Katavakodissa. Esa Vähämäki. Kaikenikäisten naisten keskusteluryhmä ke 3.4. klo 17.15-18.45 Rymättylän seurakuntakodilla. Tervetuloa juttelemaan kahvikupposen äärellä! Rymättylän seurakunta yhteistyössä MTK-Varsinais-Suomi Menestyvä maatilayritys-hankkeen kanssa.

ja se on nykyisin Kansallismuseon kokoelmissa. Miekan jäljennös päätettiin lahjoittaa edelleen Naantalin museoon, jossa se löytää paikkansa kaupungin varhaisimmista vaiheista kertovassa näyttelyssä. J

Ahlstrand, Riina Rautakoski. *** Su 28.4. klo 10 sanajumalanpalvelus. Heikki Kivekäs, Tiina Lustig. Su 5.5. klo 10 messu. Markku Ahlstrand, Päivi Vartija. Su 12.5. klo 10 sanajumalanpalvelus.* Su 19.5. klo 10 messu.* *Markku Ahlstrand, Tiina Lustig LAPSILLE JA PERHEILLE seurakuntakodilla Avoin perhekerho ti klo 10-12: 2.4. valokuvaus, 16.4. nukketeatteri: ”Jeesus on ylösnoussut” ja 14.5. perhekerhon kevätretki. Lisätiedot Tiina ja Katja.

JUMALANPALVELUKSET Merimaskun seurakunnassa (ks. pääsiäisen jumalanpalvelukset s.8)

AIKUISILLE seurakuntakodilla Naantalin vanhusten tuki ry:n kerho ma 8.4. ja 13.5. klo 12.30. 13.5. vietetään äitienpäiväjuhlaa. Käsityöpiiri to 4.4. ja 2.5. klo 13. Kaffepaussi to 11.4. klo 13.

Su 31.3. klo 10 sanajumalanpalvelus.* Su 7.4. klo 10 messu. Markku

”Vanhustentalolla” Keskiviikon kahvihetki ke 10.4. ja 8.5. klo 11.

VIRASTOJEN YHTEYSTIEDOT JA AUKIOLOAJAT Merimaskun seurakunta Kukolaistentie 36 21160 Merimasku www.merimaskunseurakunta.fi Kirkkoherranvirasto avoinna ma 15–17 ja ke 9–12 puh. 02 436 9654

Naantalin seurakunta Piispantie 2 21100 Naantali www.naantalinseurakunta.fi Kirkkoherranvirasto avoinna ma–pe 9–13 puh. 040 130 8300, 040 130 8301

Naantalin seurakuntayhtymän taloustoimisto Piispantie 2 21100 Naantali www.naantalinseurakunnat.fi avoinna ma–pe 9–13 Talousjohtaja 040 130 8350 Hautausasiat 040 130 8353

Rymättylän seurakunta Viluntie 2 21140 Rymättylä www.rymattylanseurakunta.fi Kirkkoherranvirasto avoinna ti ja pe 9–12, ke 12–15 puh. 02 252 1216, 040 130 8380 Sähköpostit etunimi.sukunimi@evl.fi

7


Palmusunnuntaista pääsiäiseen JUMALANPALVELUKSET Naantalin kirkossa

JUMALANPALVELUKSET Rymättylän kirkossa

JUMALANPALVELUKSET Merimaskun kirkossa

Su 14.4. klo 11 (Huom. aika!) palmusunnuntain perhemessu kirkossa. Lastenohjaajat Kirsti, Telle, Jaana ja Tarja, Elisa-kanttori, Marja- ja Annukka-papit sekä lapsikuoro Laaksonlapset. Ke 17.4. klo 12 arkiehtoollinen seurakuntakekuksen kappelissa. Klemi, Murtoperä. To 18.4. klo 19 kiirastorstain messu kirkossa. Klemi, Saantola, Kairavuo, Lindberg. Pe 19.4. klo 10 pitkäperjantain sanajumalanpalvelus kirkossa. Kairavuo.

Su 14.4. klo 10 palmusunnuntain messu.* Mukana Pyhän Annan seurakunnan kuoro ja soitinyhtye Pietarista. Ma 15.4. klo 19 hiljaisen viikon iltakirkko.* Ti 16.4. klo 19 hiljaisen viikon nuorten veisuukirkko. Petri Sirén ja entisten nuorten kuoro. Ke 17.4. klo 19 hiljaisen viikon iltakirkko.* A. Vivaldin Stabat Mater- passioteos. Mezzosopraano Minna Lappalainen, laulu, Esa Vähämäki, urut/piano. To 18.4. klo 19 kiirastorstain messu.* Mukana diakoni Hannele Keskitalo. Pe 19.4. klo 10 pitkäperjantain sanajumalanpalvelus.* Su 21.4. klo 10 pääsiäisaamun messu.* Mukana kirkkokuoro. Ma 22.4. klo 18 toisen pääsiäispäivän iltakirkko ja ehtoollinen.*

Su 14.4. klo 10 palmusunnuntain sanajumalanpalvelus.* To 18.4. klo 19 kiirastorstain messu.* Vesa Ranki ja Ikiduuri avustavat. Ikiduuri esittää taidokkaita hengellisiä lauluja acappella -tyyliin eli ilman säestystä messun yhteydessä. Pe 19.4. klo 10 pitkäperjantain sanajumalanpalvelus.* Su 21.4. klo 10 pääsiäispäivän messu.* Mukana Koraalikuoro, joht. Tiina Lustig. Messun jälkeen Iloiset Kirkkokahvit. Ma 22.4. klo 18 toisen pääsiäispäivän sanajumalanpalvelus. Heikki Kivekäs, Tiina Lustig.

Katavakodissa

Ke 17.4. klo 18 hiljaisen viikon virsijazzia Merimaskun kirkossa. Kuulemme Markku Ahlstrandin tekeminä sovituksina ja Strand Bandin esittäminä tuttuja virsiä. Repertuaariin on sujautettu muutamia mukavia yllätyksiä. Mukana saa laulaa, mutta saa myös vain kuunnella. Strand Bandin muodostaa: Kirsimari Pohjanheimo, laulu, Tommi Aaltonen rummut, Anssi Airas, basso ja Markku Ahlstrand, musiikin johto, laulu ja kosketinsoittimet. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Pe 19.4. klo 15 Jeesuksen kuolinhetken musiikkihartaus kirkossa. Lindbeg, jousikvartetti Väre: Lotta Koponen ja Sini Virtanen, viulu, Vuokko Juutilainen, alttoviulu, Sini Eusebio, sello. Joseph Haydn: Septem Verba Christi in Cruce (Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä). Tervetuloa hiljentymään vuorottelevien musiikki- ja puheosuuksien äärelle. Tämän omaperäisen teoksen maalailevat sointivärit, yllättävät kontrastit ja monipuolinen harmonia välittävät sanomaa Kristuksen kahdenlaisesta olemuksesta Jumalan ja ihmisen poikana sekä hänen viimeisten hetkiensä kamppailusta. La 20.4. klo 22 pääsiäisyön messu kirkossa. Lindberg, Klemi, Hartikainen, Chorus Gratiae, Katariina Lehtinen (huilu). Messun jälkeen pieni pääsiäisateria. Su 21.4. klo 10 messu kirkossa. Saantola, Kairavuo, Hartikainen, Jari Virta (trumpetti). Ma 22.4. klo 18 toisen pääsiäispäivän Hiljaisuuden iltamessu kirkossa. Hiljaisuutta, rukousta, Taizé-lauluja. Iltatee. Kanttorina Miika Hartikainen, pappina Annukka Lindberg (myös huilu). Muualla Ti 16.4. klo 18 hiljaisen viikon virsilauluilta ”Ken tahtoo käydä Herran askelissa” pappilan salissa (Kylentie 1). Kahvitarjoilu klo 18, laulut alkavat klo 18.30. Hartikainen. Ke 17.4. klo 18 seurakuntailta Kohtaamispaikalla. Lennart Saari alustaa aiheesta ”Kärsimyksen ongelma”. Velkualla Su 21.4. klo 16.30 pääsiäispäivän messu kirkossa. Saantola, Kairavuo, Hartikainen, Huoponen (laulu).

To 18.4. klo 17 kiirastorstain hartaus.* *Petri Sirén ja Esa Vähämäki

*Markku Ahlstrand, Tiina Lustig. MUSIIKKIA

Profile for Turun Seutusanomat

Vesper 1/2019  

Naantalin seurakuntayhtymän tiedotuslehti 1/2019

Vesper 1/2019  

Naantalin seurakuntayhtymän tiedotuslehti 1/2019

Advertisement