Page 1

Ystävämyynti 26.-28.4 Kaikki UUTUUDET

-15%

Huikeita poistotarjouksia! Arvontaa!

PE klo 10-17 LA klo 10-15 SU klo 12-15

KEA-MARIN Purokatu 7, Raisio Puh. 02 4312 650

18.4.2019

10. VSK

Seuraava lehti ilmestyy 2.5.2019

Onneksi on myös Drive-In Apteekki

Oletko tarkistanut kaivosi?

Vesikaivojen:

Palvelemme Itäharjun Prismassa myymälästä ja Drive-In -palvelupisteestä käsin ma-pe 9-20, la 9-17, su 12-18 | pyhahenrik.fi | puh. (02) 275 2150

SANA-SOL VITANALLET KESÄN MARJAT

-Peruskorjaukset -Huollot ja desinfioinnit

60 kpl

-Uusien teot -Jätevesisäiliöiden asennukset …Sekä muut alan työt 40-vuoden kokemuksella

02-4314691

www.vesikaivot.fi

Pureskeltava monivitamiini koko perheelle ja erityisesti lasten makuun. Pakkauksessa mustaherukan-, metsämansikanja punaherukanmakuisia nalleja.

Säästä 22 %

9,90 (0,17/kpl) Norm. 12,65

Bonus ei kerry resepti- ja itsehoitolääkkeistä

Romuautoja nurkissa? Toimimme Turun seudulla

www.turunseutusanomat.fi

@Seutusanomat

teron.talli@gmail.com www.romuautoturku.fi

SUOMEN PARAS KATTOREMONTTI Merikaupasta kesään!

Linnankatu 37b, Turku Avoinna ark. 10-18, la 10-14 Puh. 040 761 8484

KumRok Oy Voivalantie 24 E Kaarina Puh. 045 1564770 www.kumrok.fi

myös nettikauppa: www.merikauppa.fi www.roope-tuotteet.fi

Mitä sitä turhia kiertelemään, teemme Suomen parhaat kattoremontit:

1. Laadukkaat tuotteet 2. Taitava asennus 3. Tehokas konsepti Pyydä tarjous osoitteesta kattokeskus.fi ja voita grilli!

Arvo 1799€

kattokeskus.fi | 010 2290 190 Riimukatu 1, Turku


18. huhtikuuta 2019

2

n Pääkirjoitus

Saako Rinne hallituksen kasaan?

H

uh huh, vaalit on viimein käyty. Sunnuntaiset eduskuntavaalit olivat historian tiukimmat, kun kolme suurinta puoluetta – SDP, Perussuomalaiset ja Kokoomus – olivat ennätyksellisen lähellä toisiaan. Demarit selvisivät kuitenkin nippa nappa suurimmaksi eduskuntapuolueeksi. SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen saama mandaatti on niukin mahdollinen, ja oletettavaa onkin, että hallitusneuvotteluista ei tule helpot. Olettaen, että Rinne saa hallitustunnustelijan tehtävän, mikä perinteisesti kuuluu suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtajalle. Rinnehän on varsin suoraan sanonut, että ei halua tehdä hallitusyhteistyötä Perussuomalaisten kanssa. Jos tämä ”vaalilupaus” pitää paikkansa, Suomen toiseksi suurin eduskuntapuolue, 39 kansanedustajaa, on pois kuvioista. Seuraavana on 38 edustajan Kokoomus. Sinipunahallitus ei olisi mikään poikkeuksellinen ratkaisu, onhan sellaisia Suomessa nähty ennenkin. Mutta jälleen, jos peilaa Rinteen vaalitenttipuheisiin, demarien ja kokoomuslaisten politiikka ja arvot ovat varsin kaukana toisistaan. ”Koviksi” arvoiksi taisi Rinne viimeksi moittia kokoomuslaista politiikkaa. Keskusta koki rökäletappion, mutta sai silti toki 31 paikkaa eduskuntaan. Mutta kelpaako hallituksen puolue, joka pääministeripuolueena menettää edellisiin vaaleihin verrattuna yli 200 000 suomalaisen luottamuksen ja 18 kansanedustajaa? Senkin päättää hallituksen muodostaja. Perussuomalaisten, Kokoomuksen ja Keskustan yhteenlaskettu edustajamäärä on 108 kansanedustajaa. Saadakseen enemmistöhallituksen Rinteen on siis otettava joku tästä kolmikosta hallitukseen. Tämä spekulointi saattaa entisestään vaikeutua, jos lehtemme painoon menon jälkeen, keskiviikkoon mennessä valmistuva tarkastuslaskenta tuottaa muutoksia. Tiukin tilanne on Satakunnassa, jossa Keskusta tarvitsee tarkastuslaskennassa noin sata lisä-ääntä siihen, että läpimennyt demari putoaisi pois. Sitten SDP ja Perussuomalaiset olisivatkin jo tasoissa…

Marko Vuosjoki päätoimittaja

Paimiossa vaikea talousvuosi PAIMIO. Paimio teki viime vuonna lähes 1,3 miljoonaa euroa alijäämäisen tuloksen. Tismalleen saman verran putosivat kaupungin verotulot ja valtionosuudet edellisestä vuodesta, joten alijäämä on selitettävissä heikentyneellä tulorahoituksella. Samassa tilanteessa on Suomessa noin 200 kuntaa. Vuosikate oli plussalla reilut puoli miljoonaa euroa, mutta se ei riittänyt kattamaan poistoja. Suurin investointi oli Kivikoulun peruskorjaus, jonka kokonaiskustannus oli 2,4 miljoonaa euroa.

n Menovinkit ITÄ-TURKU

Ma 22.4. klo 16.30–17.30 Perheiden munanmetsästys Henrikinkirkolla. Ke 24.4. klo 18–20 Nukketeatteri Kas Kummaa! esittää näytelmän Täl pual jokkee ja vähä toiselki, Halisten nuorisotila, Gregorius IX:n tie 8, kesto noin 30 min, Järj. Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala. To 2.5. klo 10 Satumuskari, Nummen kirjasto, Töykkälänkatu 22, ryhmien tulee ilmoittautua ennakkoon, muut voivat tulla ilmoittautumatta, Järj. Turun kaupunginkirjasto ja Turun Suzukikoulu.

KAARINA

Parainen teki lähes 2 miljoonan miinuksen PARAINEN. Paraistenkin viime vuoden tilinpäätös on miinusmerkkinen. Kaupunki teki viime vuonna lähes kahden miljoonan euron alijäämäisen tuloksen. Ongelmana on, kuten niin monissa muissakin kunnissa, valtionosuuksien ja verotulojen pudotus. Paraisten saamat valtionosuudet ovat viimeisten kolmen vuoden aikana vähentyneet jopa neljä miljoonaa euroa. Viime vuonna pudotusta oli jälleen noin 1,4 miljoonaa edellisvuoteen verrattuna. Samalla verotulot vähenivät noin puolella miljoonalla eurolla edellisvuodesta. Paraisten suurin ongelma on ikärakenne. Syntyvyys laskee jatkuvasti ja väestö ikääntyy. Viime vuonna syntyvyys laski jopa alle sadan syntyneen vauvan. Vaikka työllisyysaste on hyvä, työllisten määrä ei riitä tuottamaan verotuloja riittävästi. Eläkeikäisten määrä Paraisilla on kasvanut viimeisten kahdeksan vuoden aikana räjähdysmäisesti. Kaupungin tulorahoituksen kannalta ratkaisevaa onkin, pystyykö kaupunki houkuttelemaan uusia työikäisiä ihmisiä muuttamaan Paraisille.

Sauvossa pieni alijäämä viime vuodelta SAUVO. Sauvon kunta teki viime vuonna reilut 150 000 euroa alijäämäisen tuloksen. Vuosikate oli plussalla noin 230 000 euroa, mutta poistot painoivat tuloksen miinukselle. Viime vuosi oli säästeliäs vuosi, sillä Sauvon kunnan investoinnit olivat vain 202 000 euroa. Edelliseen vuoteen vähennystä tuli reilut 450 000 euroa. Lainaa oli vuoden 2018 lopussa 7 365 000 euroa, eli noin 2 546 euroa/asukas. Lainamäärää pystyttiin pudottamaan noin sata euroa/asukas. Kunnan taseessa on viime vuoden pienen alijäämän jälkeen ylijäämää vajaat 2,5 miljoonaa euroa eli 826,99 euroa/asukas.

Ti 23.4. klo 17.30 Kirjallinen ilta IV: Teemu Keskisarja, Kaarina-talon Kaarina-sali, Lautakunnankatu 1, Järj. Kaarinan kulttuuri- ja kirjastopalvelut. Ti 23.4. klo 18 Yhteislauluilta, Koriston talli, Prännikatu 1, Järj. Kaarina-Seura ry. Ke 24.4. klo 18 Kirjava Kettu -juhla, Kaarina-talo, KaarinaSali, Järj. Kaarinan kulttuuri- ja kirjastopalvelut. Pe 26.4. asti Viisas puutarha -näyttely, Mökki Galleria, IsoRauhalinnantie 5. Ma 29.4. asti Kaarinan taideyhdistyksen Katseet kohtaavat -näyttely, Kaarina-talo. Ma 29.4. asti Niemenkulman koulun oppilastöiden näyttely, Kaarina-talon 2. kerros. Ti 30.4. asti Siluetteja – Kaarinan kuvaajat, Piikkiön kirjasto, Hadvalantie 9.

LIETO

Ti 23.4. klo 17–20 Vlogit, blogit ja verkkopalvelut, Liedon kunnantalon 2. kerros, Kirkkotie 13, Järj. Liedon 4H-yhdistys. Ke 24.4. klo 18 Markku Heinosen luento: Kantti kesti – naisten ja nuorten merkitys kotirintamalla sotien aikana, Tarvasjoen koulu, Hämeen Härkätie 753, Järj. Lieto-opisto. Pe 26.4. klo 18.30–21.30 Kevään viimeiset tanssit Lietohallilla, Urheilutie 2, Liedon kunnan liikuntapalvelut.

PAIMIO

Ma 29.4. klo 19 Mentalisti Pete Poskiparran taikuutta, ajatustenlukua ja magiaa, Paimion kirjasto, Järj. AVIrahoitteinen Kadonneen asiakkaan jäljillä -hanke. Ti 30.4. asti Viron Audrun kansallispukuja esittelevä valokuvanäyttely, Paimion kirjasto.

PARAINEN

Su 21.4. klo 13 Koko perheen pääsiäismunajahti, Hotel Nestor, Korppoo.

SAUVO

Pe 26.4. asti Taidemaalari John Sycholdin maalauksia, Sauvon kunnankirjaston lukusalin Galleria Novelli. Seutusanomien menovinkkipalstalla julkaistaan kaikille avoimia ja sisäänpääsymaksuttomia tapahtumia. Vinkit: toimitus@turunseutusanomat.fi

OPISKELE HIEROJAKSI, vaikka työn ohella

SEURAAVA KOULUTUKSEMME ALKAA 27.8.2019

Täytä hakemuksesi osoitteessa www.hieronta-akatemia.com

HIERONTA-AKATEMIA

Humalistonkatu 17 A, 2. krs 20100Turku Puh: 02-233 9993 hieronta.akatemia@turku.inet.fi


3

18. huhtikuuta 2019

Pro gradu -tutkielma meriliikenteen ja matkailun vaikutuksista Saaristomerellä Saaristossa kasvanut Elina Laurila kaipaa Saaristomerellä liikkuvilta tietoja matkailun ja liikenteen haittavaikutuksista alueeseen. SAARISTO. Turun saaristossa varttunut Elina Laurila valmistaa parhaillaan Turun yliopiston maantieteen ja geologian laitoksella pro gradu -tutkielmaa. Tutkielman tavoitteena on selvittää, millaisia haasteita meriliikenne ja matkailutoiminta aiheuttavat Saaristomeren alueella liikkuville harrastajille ja vapaa-ajantoimijoille. Laurila on rajannut tutkimuksessaan Saaristomeren Varsinais-Suomen maakunnan merialueille. – Kyseessä on ainutlaatuinen, herkkä alue, jossa merialueille ominaiset ongelmat korostuvat. Selvässä nosteessa olevaa luonnossa tapahtuvaa matkailua on kenties syytä jonkin verran säädellä, jotta voimme huolehtia luontoarvoista sekä ehkäistä roskaamista, Laurila punnitsee. Haasteita on selvitetty haastattelemalla Saaristomeren alueella toimivia järjestöjä. – Ennen joulua haastattelin muun muassa alueen kalastusja veneseuroja sekä luonnonsuojeluyhdistyksiä. Sain kattavasti heiltä vastauksia, ja sen lisäksi nämä tahot ovat linkittäneet huhtikuun alussa julkaistua kyselyä eteenpäin jäsenilleen ja sidosryhmilleen. Esiin nousseita liikenteen ja matkailun aiheuttamia haittoja on aivan laidasta laitaan, kuten rantaeroosio ja jäänpeitteen rikkoumat ihan vain muutama esimerkki mainitakseni, Laurila sanoo. Paikkatietoa karttakyselyllä Haastattelujen pohjalta on toteutettu selaimella, niin tietokoneella kuin mobiilissa, avautuva karttakysely, jossa selvitetään meriliikenteen ja me-

Lumisen talven jälkeen katoltasi voi sulaa tuhansia litroja vettä. • Tilaa ilmainen kuntoarvio, tarkistuta katon ja rännien kunto ajoissa. • Uusi katto säältä suojaan päivässä! Tuotteet suoraan tehtaalta, markkinoiden parhailla takuilla.

Soita

02 3619 7961 Kattoarvonnan säännöt:

vesivek.fi

Elina Laurila tutkiskelee Varsinais-Suomen maakunnan rajoja Saaristomerikartasta, johon hänen avoin kyselynsäkin liittyy. Lisätietoja pro gradu -tutkielmasta saa häneltä sähköpostilla elevla@utu.fi. Kuva: Ragip Önsoy.

rimatkailun aiheuttamia ongelmia alueellisesti. Laurilan mukaan kysely on suunnattu kaikille Saaristomerellä liikkuville. – Kyselyllä kartoitetaan paikat, joissa haasteita ilmenee. Valmiiksi listattuja aktiviteetteja ovat veneily, melonta, sukellus, kalastus, retkiluistelu, luonnonsuojelu, ympäristönsuojelu, valokuvaus, meripartio, meripelastus, metsästys ja lintujen tarkkailu, mutta kyselyyn voi lisätä myös oman, listan ulkopuolisen, harrastuksensa, Laurila toteaa. – Erikoistun tutkinnossani paikkatietoon, jolloin karttapohjainen kysely on omiaan antamaan tarpeellisia tietoja meriliikenteeseen ja matkailuun liittyvien ongelmien tarkkoihin sijainteihin Saaristomerellä, lisää Laurila. Laurila toivoo vastauksia 5. toukokuuta mennessä. Hän tutustuu keräämäänsä aineistoon heti vapun jälkeen, kun muut opinnot alkavat olla paketissa. – Kesällä on sitten aikaa kirjoittaa gradua eteenpäin. Valmiiksi tutkielmani pyrin saamaan vielä tämän vuoden puolella, loppuvuodesta, hän hymyilee. Opinnäytteen tuloksia saatetaan hyödyntää merialue-

suunnittelun taustatietona. Yksittäisiä vastauksia ei eritellä tutkimusaineistoista, eikä vastaajia tai heidän edustamiaan järjestöjä pysty tunnistamaan vastauksista. Tärkeä, läheinen, Saaristomeri Laurila päätyi tekemään Saaristomereen liittyvää pro gradu -tutkielmaa sattuman kautta. – Opintojen alussa minulla ei ollut vielä käsitystä siitä, mistä aiheesta tutkielmani teen. Kandidaatin tutkielmaa tehdessäni perehdyin aiheeseen yliopistolla avautuneen tutkimushaastattelijan paikan myötä, hän kertoo. – Tietysti silläkin on vaikutuksensa, että olen kasvanut saaristossa. Minulla on ollut mahdollisuus veneillä ja mökkeillä näissä samoissa maisemissa, joista nyt teen tutkimusta. Eli aihe on myös hyvinkin lähellä sydäntäni, hän jatkaa. Merialuesuunnitelmaa kohti

1400-luvulta eteenpäin on kirjoittanut rovasti Paavo Väntsi. Alueen lähihistoriaosuuteen on haastateltu 45 alueella asunutta tai asuvaa henkilöä. Omakustanteista kovakantista kirjaa painetaan vain se

-hanke esimerkiksi keskittyy Itämeren merialuesuunnitteluun ja kestäviin ekosysteemipalveluihin. BASMATIssa on tutkijoita Suomen lisäksi Ruotsista, Latviasta, Puolasta ja Saksasta. BONUS-projekteissa ovat olleet mukana Turun yliopiston lisäksi Novia University of Applied Sciences, Åbo Akademi ja Pidä Saaristo Siistinä ry. – Kaikilla näillä tutkimuksilla valmistellaan merialuesuunnitelmaa, joka täytyy olla valmiina vuoteen 2021 mennessä. Tutkijoille siis näyttää riittävän töitä nyt ja toivottavasti jatkossakin, Laurila huomauttaa. Katariina Mäkinen-Önsoy Kyselyn linkki: https://app.maptionnaire. com/fi/5704/, ja QR-koodi:

Posti jakaa tämän lehden torstain päiväpostissa seuraaville postinumeroalueille yht. 54 119 kpl. Postinumero

20520 20540 20610 20660 20730 20740 20750 20760 20780 21330 21340 21350 21360 21410 21420 21430 21450 21500 21510

Taloudet kpl

TURKU TURKU TURKU LITTOINEN TURKU TURKU TURKU PIISPANRISTI KAARINA PAATTINEN TORTINMÄKI ILMARINEN LIETO AS VANHALINNA LIETO YLISKULMA TARVASJOKI PIIKKIÖ HEVONPÄÄ

2105 7561 5138 2530 327 4075 2079 1730 4922 752 252 710 698 857 3236 308 765 2851 202

Postinumero

21520 21530 21540 21555 21570 21590 21600 21610 21620 21630 21650 21660 21670 21720 21750 21760 21770 23390

Taloudet kpl

NASKARLA PAIMIO PREITILÄ TAATILA SAUVO KARUNA PARAINEN KIRJALA KUUSISTO LIELAHTI TL LILLANDET NAUVO PÄRNÄINEN KORPOSTRÖM NORRSKATA HOUTSKARI MOSSALA INIÖ

määrä kuin kirjoja on tilattu ja maksettu 28. huhtikuuta mennessä. Kirjaa voi tilata osoitteesta lemoudd@outlook. com ja se maksaa 37,50 euroa. TSS

0 3665 490 143 1174 231 4731 509 699 260 190 389 96 12 54 230 55 93

+ TELINEJAKELUSSA n. 2 500 lehteä

www.turunseutusanomat.fi

Turun yliopistolla on yhteistyötahoineen menossa useampia tutkimuksia. Itämeren rannalla sijaitsevien maiden yhteinen BONUS BASMATI

Paavo Väntsiltä Lemonniemen kaksi kylää -teos KIRJALLISUUS. Kesäkuussa ilmestyvän Lemonniemen kaksi kylää -kirjan sisältö on rajattu lähes kokonaan YliLemon/Greulan ja Ala-Lemon kartanoiden maiden alueelle. Kirjan historiaosuuden

Pulipuli, lumet suli!

Täyden palvelun kiviliike. • valmistus • toimitus • asennus Kauppaa ilman välikäsiä lähes 90 vuotta. Joentaustantie 13, MYNÄMÄKI toimisto@rouhiaisenkivi.com P. 02- 4308 116

Veteraani- ja Lotta-tunnukset veloituksetta


4

ITÄKULMA

AURANLAAKSO – HALINEN – HUHKOLA – HURTTIVUORI – ITÄHARJU – KOHMO – KULTANUMMI – KURALA – LAUKKAVUORI LAUSTE – LITTOINEN – NUMMENMÄKI – NUMMI – PÄÄSKYVUORI – RAVATTULA – SKANSSI – VAALA – VARISSUO – YLIOPPILASKYLÄ

18. huhtikuuta 2019


18. huhtikuuta 2019

ITÄKULMA

5

AURANLAAKSO – HALINEN – HUHKOLA – HURTTIVUORI – ITÄHARJU – KOHMO – KULTANUMMI – KURALA – LAUKKAVUORI LAUSTE – LITTOINEN – NUMMENMÄKI – NUMMI – PÄÄSKYVUORI – RAVATTULA – SKANSSI – VAALA – VARISSUO – YLIOPPILASKYLÄ

Haastattelussa kaarinalaiset Ida Tammi ja Ida Välikangas

Nuoret kahvilayrittäjät jatkavat hyvillä mielin Kupittaalla Kupittaan siirtolapuutarhan kesäkahvila avaa jälleen ovensa 2. kesäkuuta. YRITTÄJYYS. Viime kesänä Kupittaan siirtolapuutarhan kahvilaa pitäneet kaarinalaiset 4H-yrittäjät Ida Välikangas ja Ida Tammi jatkavat työssä tänäkin vuonna. – Kiinnostus yrittäjyyteen alkoi, kun paikallinen 4H-yhdistys saapui koulullemme kertomaan 4H-yritysmahdollisuuksista. Olimme jo aiemmin ajatelleet oman kahvilan perustamista, sillä tykkäämme leipoa. Olemme leiponeet yhdessä niin kauan kuin muistamme, myös koulussa meillä on ollut kotitalous valinnaisaineena! 16-vuotiaat yrittäjät kertovat. – Kävimme yrittäjyyskurssin, ja siellä meille ehdotettiin Kupittaan siirtolapuutarhan kahvilan pitämistä. Haastattelun jälkeen pian kahvila olikin sitten meidän, nuoret yrittäjät lisäävät. Ensimmäinen kesä kahvilalla meni hienosti. – Viime kesä oli tuottoisa, vaikkakin raskas, sillä kaikki oli vielä uutta ja oli paljon opetel-

tavaa, Idat sanovat. Yrittäjät käyvät viimeistä vuotta Kaarinan Piispanlähteen yläkoulussa. He ovat tienneet toisensa jo päiväkodista alkaen, mutta tutustuivat paremmin vasta pari vuotta sitten, seitsemännellä luokalla. – Tälläkin hetkellä yläkoulussa voimme suorittaa yrittäjyyteen liittyviä opintoja. Jatko-opintojen ensimmäisenä hakutoiveena on meillä molemmilla on kauppaopisto, he toteavat. Kupittaan siirtolapuutarhan kesäkahvilan avajaisia vietetään 2. kesäkuuta kello 13 alkaen. – Olemme aikaistaneet aukioloaikojamme täksi kesäksi. Eli kahvila on auki kesäkuusta alkaen tiistaisin, keskiviikkoisin ja sunnuntaisin kello 13– 17, he jatkavat. Uutena palveluna Kupittaan kesäkahvilassa tänä vuonna ovat herkkutilaukset. Nuoret yrittäjät toivovat asiakkaiden tekevän tilaukset viimeistään pari viikkoa ennen tilaisuut-

ta, olivatpa kysymyksessä sitten kokous, syntymäpäivät tai vaikka valmistujaiset. – Ennakkotilauksia otamme parhaillaan vastaan. Tilaukset voi tehdä puhelimitse ja sähköpostitse. Uudella Herkkutilaukset-nettisivustollamme näkyy tuotevalikoima, johon kuuluvat niin kuppikakut ja makeat ja suolaiset pikkuherkut kuin täytekakutkin. Leivomme tosiaan kaikki itse ja kuljetamme tuotteet perille asti, he kertovat. Katariina Mäkinen-Önsoy

Kaarinalaiset 16-vuotiaat Ida Välikangas (vas.) ja Ida Tammi pyörittävät Kupittaan kesäkahvilaa siirtolapuutarhassa jo toista kesää. Kuva: Kupittaan kesäkahvila/4H-yhdistys.

Työväen Urheiluliitto juhlistaa merkkivuottaan Turun seudulla

Suomen Työväen Urheiluliitto järjestää leirejä ja tapahtumia. Viime kesänä Nokian Kuusistossa TUL:n läntisen alueen Riemuleirillä pelailtiin ja leikittiin. Kuva: Mia Salonen.

URHEILU. Suomen Työväen Urheiluliitolla on käynnissä 100-vuotisen taipaleen juhlavuosi. Varsinais-Suomessa suurimmat juhlavuoden tapahtumat ovat joukkuevoimistelun TUL:n mestaruuskilpailut, juhlaleiri ja perhetapahtuma. Tammikuussa 100 vuotta täyttänyt urheilujärjestö juhlii kuluvaa vuotta useilla erilaisilla tapahtumilla ympäri Suomea. Suomen Työväen Urheiluliittossa on yli 800 seuraa ja paljon eri lajeja sekä mestaruuskisoja. Urheilujärjestöön kuuluu tällä hetkellä 15 piiriä, luvassa on niin alueellisia kuin valtakunnallisia tapahtumia. Tapah-

tumia on luvassa sekä lapsille että aikuisille. Kesäkuussa Helsingissä on pääjuhla. Pääjuhlaa vietetään Helsingin jäähallissa 15. kesäkuuta. Juhla on kunnianosoitus TUL:n rakentajille, voimistelijoille ja urheilijoille. Joukkojen juhla on ammattilaisten suunnittelema kokonaistaideteos, jonka keskeisiä elementtejä liikunnallisten kohtausten lisäksi ovat musiikki, valo, projisoinnit ja visuaalisuus. Varsinais-Suomessa tapahtuu – Mahtavia tapahtumia on aina

joka vuosi ympäri Suomea. Nyt on kuitenkin järjestetty juhlan kunniaksi paljon extraa, esimerkiksi valtakunnallinen leiri, jota ei olla ennen tehty, kertoo vahvasti toiminnassa ja päättämässä mukana oleva Mia Salonen. Joukkuevoimistelukilpailut järjestetään Kupittaan palloiluhallissa 27–28. huhtikuuta. Kilpailuun on ilmoittautunut yli 100 joukkuetta, kaukaisimpien kilpailijoiden saapuessa Kellosta asti Turkuun. Kilpailusarjoja on 8–10 -vuotiaista aina yli 45-vuotiaisiin asti. Kilpailumatolla tullaan näkemään strassien kimalluksen li-

säksi liikunnan iloa ja paloa. TUL100-Juhlaleiri järjestetään Sauvon Ahtelassa heinä-elokuun vaihteessa. Viisipäiväinen leiri on tarkoitettu 7–13 -vuotiaille lapsille ja luvassa on monipuolista toimintaa koko leirin ajan. Ohjelmassa on lajitutustumisia kuten esimerkiksi BMX, capoeira, shakki, parkour ja tanssi. Lajien lisäksi tehdään käsitöitä, tutustutaan graffitien maalaamiseen maailmaan, uidaan, pelataan ja esiinnytään ohjelmallisilla iltanuotioilla. Syyskuussa Mynämäessä järjestetään kokoperheen toimintapäivä. Päivästä on tulossa vauhdikas ja siellä on mahdollisuus kokeilla rullaluistimia, scootteja, LongBoardeja, skeittejä, WaveBoardeja, katulimboa, katusäbää ja katukeilausta. Näiden lisäksi on ongintaa, kasvomaalausta ja puffetti. Kohti seuraavaa sataa Varsinais-Suomen nuorisojaostossa, nuorisoliitossa, urheiluseurassa ja esimerkiksi liittovaltuustossa mukana oleva, toimintaa niin työkseen kuin harrastukseen tekevä Mia Salonen kertoo Suomen Työväen Urheiluliiton toimin-

nan jatkuvan vahvana myös tulevaisuudessa. – Tammikuussa kokouksessa allekirjoitettiin 50 vuoden jatkosopimus. Tulevaisuuden asioista keskustellaan seuraa-

vaksi kesäkuussa liittokokouksessa, sanoo Mia Salonen. Topi Kanerva


6

teema saaristo

piha & puutarha

Itse kasvatettu tee on kuuma trendi.

Asuminen ja rakentaminen

18. huhtikuuta 2019

Ihan pihalla

Kevät kutsuu pihan, puutarhan ja parvekkeen laittoon PUUTARHA. Kevään ensitöihin pihalla ja puutarhassa kuuluvat esimerkiksi haravointi, lannoitus, kalkitus sekä kevätistutukset ja esikasvatus. Perustustöihin satsaaminen takaa hienon lopputuloksen, joten meneillään oleva alkukevät on paras aika kunnostaa kasvualustoja. – Heti kun maa sulaa, kysytään jo tomaatintaimia ja muita istutettavia. Mitä aikaisemmin kasvit pääsee istuttamaan, sitä paremmin ne pääsevät luonnolliseen kasvurytmiinsä. Chilejä ja yrttejä voi kasvattaa kylmälläkin ilmalla jo sisällä. Samassa ruukussa voi viljellä vaikka kesäkukkia ja vihanneksia, kauppiaspuutarhuri Silja Lassila kertoo. Ensimmäisenä ulos voi istuttaa orvokit (kestää -5 astetta), ruukkunarsissit ja muut sipulikukat. Puita ja pensaita voi istuttaa sulan maan aikana, eli kevätistutusaika on jo käsillä. Toukokuussa maahan voi laittaa jo muun muassa salaatteja, sipuleita, pinaattia ja porkkanaa. Hernekasvit, kurkut ja kylmänarat kukat kannattaa istuttaa vasta toukokuun lopussa, kun yöpakkaset menevät ohi. Loput kasvimaalajit ja esikasvatetut taimet menestyvät parhaiten kesäkuussa istuttamalla. Kukista aikaisiin kukkijoihin ja istutettaviin kuuluvat esimer-

kiksi orvokit, jouluruusu, kaunokainen, leinikki ja kevätesikko. Aikaisia istutuksia voi suojata tarvittaessa harsoilla. Vinkit helppohoitoiseen pihaan Lassilan vinkki helppohoitoisuuteen on kerroksellisuuden rakentaminen vaikkapa reunustamalla kasvualustoja kolmeen kerrokseen. Kivillä saa myös rakennetta. Tiiviinä mattona kasvata maanpeittoperenna on yksi helppo ratkaisu, jota voi hyödyntää piha-alueilla. Pienelle pihalle voi riittää yksi hallitseva elementti, kuten näyttävä bonsai-kasvi tai koristepuu. Omakotitaloissa lasitetusta terassista voi rakentaa oleskeluun sopivan kausihuoneen ruukkuistutuksineen esimerkiksi köynnöskasvien kera. Rivitalopihan terassilla voi hyödyntää kasvatukseen sopivia lavoja ja laatikoita. Iso piha ja puutarha tarjoavat enemmän leikittelyvaraa erilaisilla istutusryhmillä. Eduksi on aina kuitenkin, jos pihasisustuksesta löytyy jokin yhdistävä punainen lanka eri elementtien välillä. Kaupunkiasunnon parvekkeellekin voi tuoda luontohenkisyyttä pienillä elementeillä, vaikkapa ripustamalla oksaan amppeleita. Kasveja

saa olla paljon, sillä rykelmittäinen runsaus on nyt in. Antaa kaikkien kukkien kukkia Suomalaisille vahva kevään symboli ovat etenkin leikkotulppaanit, joiden kausi alkaa jo jouluna päättyen pääsiäiseen. Pääsiäinen ja kevään juhlat ovat yksi isoimmista kukkasesongeista kukkakaupoille ja puutarhaliikkeille. Kevään ykkösväri on kukissa keltainen, joka hehkuu tulppaanien lisäksi narsisseissa. Hyasinteissa vaalean keltainen lajike on aika tuore tulokas kevätkukkana Suomessa. Tämän kevään kimpuissa, asetelmissa ja istutuksissa näkyy keltaisen lisäksi kerma ja Pantonen vuoden väriksi valittu Living Coral, elävä koralli. Narsissit ja tulppaanit voi istuttaa myös ulos kukkapenkkiin. Kun kukkapenkissä kasvattaa leikkokukkia, voi saada iloa ja piristystä kukista sekä ulkona että sisällä maljakossa. Kasvatuspaikat huomioiden kannattaa ulkokukkia hankkiessa selvittää viihtyykö kukka varjossa vai auringossa ja milloin se kukkii.

itse kasvatettu kasvisruoka kasvattaa yhä suosiotaan sekä terveellisyytensä että ympäristönäkökulman vuoksi. Kasvatamme jatkossa kasvavassa määrin vihanneksia ja hedelmiä itse ruukuissa parvekkeella tai terassilla, lavoissa, pusseissa, erilaisissa astioissa, kasvihuoneissa, joutomailla ja sisällä. Nyt luksusta on oman puutarhan aineksista kuten rosmariinilla tai mintulla maustetut cocktailit ja smoothiet sekä itse kasvatettu tee ja helposti naposteltavissa olevat omat sadot. Suosittuja itse kasvatettavia vihanneksia ovat esimerkiksi tomaatti, raparperi, peruna, pinaatti, selleri, kaurajuuri, maa-artisokka, sipuli, parsa, selleri sekä proteiinipitoiset pavut, herneet ja kaalit. Trendikkäiksi yrttiastioiksi pieneen tilaan sopivat vaikkapa leikatut maitopurkit. – Pieneen kaupunkilaispihaan oiva ratkaisu on esimerkiksi pienen pensaan kokoinen pilariomenapuu tai marjapensaat. Herukkapuun voi istuttaa myös ruukkuun, Lassila vinkkaa.

Syötävä megatrendi Megatrendiksi

noussut

Marjo Peltoniemi

Piha, -puutarha ja parveketrendejä 2019 – Perhos- ja pölyttäjäystävälliset kukat, hyönteishotellit – Fermentointi-kompostointi: Keittiöön tai parvekkeelle sopiva minikomposti muuttaa biojätteet mullaksi ja sivutuotteena syntyy fermentointinestettä – Kierrätys: Kierrätysmateriaalit, kasvien kierrätys vaikkapa nettikirppiksellä – Yhteisöllisyys: Sosiaalisen median ryhmissä jaetut kokemukset, jaetut viljelmät ja kasvihuoneet – Uusi teknologia: robottiruohonleikkuri, mini-dronet mehiläiset korvaavina pölyttäjinä, musiikkijärjestelmät puutarhassa, kännykkäohjasteinen puutarha, uusiutuvan energian käyttö – Luonnonmukaisuus: Luonnonelementit, villiniittymäiset alueet pihalla, luonnonmukaiset torjuntaaineet, luomumulta, pihakalusteissa luonnonmateriaalit – Puutarhaperinteet ja –historia: vanhaan tyyliin rakennetut miljööt, perinteiset kasvit kuten pelargonit – Puiden istutus maahan tai ruukkuun: Suosikkilajeja esimerkiksi viikuna, sitruspuut, riippapaju, lehtikuusi, Japaninvaahterat – Kasvatussäkit, lavakauluskasvatus, mukana kulkevat kahvalliset istutusastiat, jotka kulkevat mukana vaikka mökillä ja veneessä Kasvatusämpärissä peruna kulkee mukana vaikka veneeseen.


18. huhtikuuta 2019

Asuminen ja rakentaminen

Nummenmäen Pientalot ry:n kannanotto Tammitien kulman asemakaavanmuutosesitykseen KANNANOTTO. Turun Nummenmäelle, turkulaisittain Nummenpakalle on valmistunut Tammitien kulma -niminen asemakaavanmuutosesitys, jonka toteutuminen tulee kaupunginvaltuuston päätet-täväksi. Muutosesitys jättää avoimeksi monta kysymystä. Yksi tärkeimmistä on noin 2,7 miljoonan euron verotulojen menettäminen esitetyllä asemakaavalla. Paikalliset toimijat, Nummenmäen Pientalot ry ja Nummenpakanseura ry järjestivät kaavoit-tajalle ja hänen konsultilleen opastettuja tutustumiskävelyjä alueelle; kerrottiin historiaa ja visioitiin mahdollisuuksia. Pakan asukkaille kaavoittaja järjesti keskustelutilaisuuden, jossa hyvässä hengessä ideoitiin minkälainen Tammitien kulmasta pitäisi tulla. Viihtyisä, matala puukerrostaloalue, jo-

hon myös nykyiset pakalaiset voisivat muuttaa sitten, kun asuminen omakotitalossa käy liian raskaaksi – vaan kuinka kävi! Useamman lisäyksen kaava-alueeseen läpikäynyt muutosesitys myötäilee kaupungin strategiaa asumisen tiivistämisestä. Tammitien kulman rakennetaan vanhojen pienteollisuushallien tilalle uusia asuntoja, koteja turkulaisille ja turkulaisiksi haluaville. Sitä ei ole koskaan Nummenmäellä vastustettu. Vaan ei ole ymmärrettävää, miksi keskelle vanhaa ja omaleimaista pientaloaluetta halutaan rakentaa korkeita, kaava-selostuksen mukaan osin viisikerroksisia kerrostaloja – 13 taloa 25:stä on vähintään neli-kerroksisia. Vain Vanhan Hämeentien varrelle rakennettavat talot ovat esityksessä määritelty kaksikerroksisiksi. Niihin on kuitenkin lisätty

”lyhtyjä”. Turun kaupungin laskennallinen verotulojen menetys, jos asemakaava hyväksytään esitetyn laisena, on vuodessa 2,7 miljoonaa euroa Nummenmäen osalta. Ja kääntäen, alueen verotulot kasvaisivat 2,7 miljoonaa euroa kaavoittamalla esitettyä suurempia asuntoja Nummenmäelle Tammitien kulmaan. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus lupasi (TS 8.3.2019): ”Turku ei tee isoja investointipäätöksiä ’pää säkissä’, vaikka kasvuohjelma olisikin haudattu. On ihan selvää, että päätöksiä tehtäessä ajatellaan taloutta.” Tammitien kulma ei ole kaupungin investointi eikä koko kaupungin mittakaavassa järin suurikaan. Tehdyllä päätöksellä sen uudelleen kaavoittamisesta voidaan kuitenkin vaikuttaa kaupungin talo-

uteen joka vuosi tuntuvasti. Luopuuko Turku tuntuvista verotuloista maanomistajien hyväksi hyväksymällä asemakaavan, jolla he saavat itselleen maksimaalisia vuokratuloja Pakalta? Luopuuko Turku tuntuvista verotuloista hyväksymällä viihtyisälle, vanhalle pientaloalueelle täysin sopimattomien asuinkerrostalojen rakentamisen? Nummenmäen Pientalot ry esittää, että asemakaavanmuutosesitys palautetaan uudelleen valmisteltavaksi kaupunginhallituksen puheenjohtajan lupaus vahvana ohjenuorana suunnittelussa; taloutta ajatellen.

7 TAKUUHUOLLOT KORJAUKSET VARAOSAT Partakoneesta jääkaappiin ja lähes kaikkea siltä väliltä

SOITA 022500661 l 0408345475 TAI TULE KÄYMÄÄN CM-Länsikeskus l Markulantie 150 l 20320 Turku www.sahkotalousliike.fi l turunsahkotalousliike@co.inet.fi

TURUN SÄHKÖTALOUSLIIKE OY Vapaata liike- ja toimistotilaa Raisiossa

Vapaat ja vaputuvat tilat

KOy Raision Toimistotalo, Tasalanaukio 1, 21200 Raisio Pinta-ala (m2)

Tyyppi

Kerros

243

Liiketila

Katutaso

170

Liiketila

Katutaso

85

Liiketila

Katutaso

70

Toimisto

2.krs

KOy Säästötasala 1, Raisiontori 7, 21200 Raisio Pinta-ala (m2)

Tyyppi

Kerros

53

Liiketila

Katutaso

305

Toimisto

3.krs

KOy City-Raisio, Raisiontori 5, 21200 Raisio

Turussa 28.3.2019 Nummenmäen Pientalot ry Pakan asukkaiden asialla jo vuodesta 1922

Pinta-ala (m2)

Tyyppi

Kerros

60

Liiketila

Katutaso

Jätevesiasetus muuttui useaan kertaan Laki koskee erityisesti rantatonttien kesämökkejä. Puhdistusvaatimus on täytettävä lokakuun loppuun mennessä. JÄTEVEDET. Jätevesiasetus, monen paskalaiksikin kutsuma, ehti muuttumaan vuosien varrella useasti. Vuonna 2017 viimein säädetty asetus on lievempi versio aiemmista esityksistä, mutta se koskee edelleen useita rantatonttien kesämökkejä. Siirtymäaika päättyy tänä vuonna ja lokakuun loppuun mennessä vaatimukset on täytettävä. Tässä voimaan tulleen lain pääperiaatteet pähkinänkuoressa: Jätevesisääntelyn uudistus ei koske, kun:

– Kiinteistön rakennuslupa on myönnetty vuonna 2004 tai sen jälkeen. – Kiinteistössä on vain kantovesi ja kuivakäymälä eli huussi eikä jätevesistä aiheudu pilaantumisen vaaraa – paitsi jos kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä alueella on ankarammat vaatimukset. – Jos kiinteistö liitetään viemäriverkostoon. – Jos kiinteistön omistaja on syntynyt ennen 9. maaliskuuta 1943. Jätevesisääntelyn uudistus kos-

kee, kun: – Talon rakennuslupa on ennen vuotta 2004, ja sillä on jätevesijärjestelmä, joka ei täytä nykysääntöjä. Asetuksessa on kaksi erilaista kohtelua riippuen alueesta: – Jos kiinteistö on yli sata metriä vesistön tai meren läheisyydestä tai pohjavesialueen ulkopuolella, jätevesijärjestelmä pitää kunnostaa vasta seuraavan ison remontin, kuten vesikäymälän rakentamisen yhteydessä. – Jos kiinteistö on puolestaan

HYVÄNMAKUISTA LAATUVETTÄ YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISESTI – VAIKKA SUORAAN ITÄMERESTÄ Jätä muovipullot kauppaan ja tee puhdas juomavetesi SolarRO MINI’llä helposti omasta mökkirannasta. • Merestä, järvestä, joesta ja kaivosta • Aurinkoenergialla, akuilla tai sähköllä • Kotimainen, turvallinen, energiatehokas Asennus ja myynti alueellasi: kysy lisää 050 350 3895 solarwatersolutions.fi

enintään sata metriä edellä mainituista vesialueista tai pohjavesialueella, uusimiselle on uusi määräaika. Se on nyt 31. lokakuuta 2019. Käytännössä tiukemmat ohjeet koskettavat rantatonttien kesämökkejä. Niiden pitää siis täyttää puhdistusvaatimus 31.10.2019 mennessä. Uusi laki tietää vähintään pikkukunnostusta jopa 100 000 rantakiinteistölle.

Markkinointitarpeita? 040 706 2132 24h Soita meille, se on turvallista!

0400 527971

∙ SÄHKÖASENNUKSET ∙ KORJAUKSET ∙ SUUNNITTELU ∙ TUULI- JA AURINKOENERGIA

Verhomaakari A-M Kuusilehto

- verho-ompelu ja tarvikkeet - kankaita - lahjaideoita Stålarminkatu 15, Jo 25 ! Turku uotta v p. 0400 952 423

VOITA 10.000e kattO- tai ikkunaremOntti arvonnan säännöt: www.kymppi-katto.fi

nyt on aika tilata katto- tai ikkunaremontti!

kevään parhaat asennusajat jaetaan nyt!

soita (02) 435 8006 0400 214 288

Myymme-ostamme valikoiden • vanhat kirjat • sarjakuvat 50-70-luku • vanhat lehdet ja pienpainatteet

Isot erät noudamme tarvittaessa.

Brahen Antikvariaatti Brahenkatu 9, Turku, divari@saunalahti.fi Avoinna ma-pe 10-17, la 10-14 p. (02) 232 5890, 0500 785 034

hyödynnä 20 v juhlaedut avaimet käteen • takuutyönä • pitävät aikataulut www.kymppi-katto.fi


Asuminen ja rakentaminen

8

18. huhtikuuta 2019

Uudenkaupungin Vanhat Talot 7.–8.9.2019

Ihannetaloissa on hyvä asua MEILTÄ KAIKKI SÄHKÖTYÖT, MYÖS AURINKOSÄHKÖJÄRJESTELMÄT JA ILMALÄMPÖPUMPUT SEKÄ NIIDEN ASENNUKSET

”Alue on mielestäni aarre, erittäin tärkeä. Se kertoo talojen ja niissä asuneiden ihmisten historiasta ja siitä, miten ennen on osattu rakentaa kestävästi. Valitettavasti paljon hienoja taloja on tuhottu ja viime vuosina tuhoutunut paloissa.”

Asennuspalvelu Tarvikemyynti • Urakointi Suunnittelu • S1 oikeudet Autokatu 8, 20380 Turku. Tsto 020 7188 300, toimisto@sahkotiimi.com

Kirsti Ajanko Uudenkaupungin Vanhat Talot

www.sahkotiimi.com ja myyn lampaantaljatuotteita. Uutena harrastuksena on monen vuoden haave jooga ja tietenkin se vanha talo.

KAIHTIMET MARKIISIT SOITA 044 0161170

suunnittelu-, mittaus- ja asennuspalvelut

Eerikinkatu 38, Turku Puh. 02-253 5888, 0440 161 170 www.johannakaihdin.fi • myynti@johannakaihdin.fi Avoinna: Ma 9-18, ti-pe 9-17

Säästä lehtitilausrahat, lue paikallisuutisia ilmaiseksi ja säästöillä LAITA PIHA KUNTOON! Turun Seutusanomat länsi ja Turun Seutusanomat itä,

www.turunseutusanomat.fi

Uudenkaupungin Vanhat Talot -yhdistyksen puheenjohtaja Kirsti Ajanko.

VANHAT TALOT. Uudenkaupungin Vanhat Talot -tapahtuma järjestetään 7.–8. syyskuuta. Tällä kertaa Vanhat Talot -juttusarjassamme esittelemme tapahtuman takana olevan Uudenkaupungin Vanhat Talot -yhdistyksen puheenjohtaja Kirsti Ajankon sekä taloudenhoitaja Taina Nikulan. Molemmat asuvat itse vanhoissa taloissa, ja kertovat niiden olevan ihannetalojaan. Kirsti Ajanko, Miksi olet mukana Vanhat Talot -yhdistyksen toiminnassa? – Talomme oli mukana useamman kerran Vanhojen Talojen avoimissa ovissa. Se herätti kiinnostukseni myös yhdistykseen, ja kun minua pyydettiin toimintaan mukaan, siihen oli helppo vastata myöntävästi. Mistä innostuksesi vanhoihin taloihin on peräisin? – Muutosta Ukiin vanhaan taloon.

iike Lehtovaaralta l a r o S ja piha ku “All in”

ntoon!

rakentajan ässät pöytään! Lyö piha

Mitä olet saanut toiminnasta? – Uusia ystäviä, paljon uutta ja mielenkiitoista tietoa taloista ja niiden kunnostamisesta sekä hyviä luentoja ja kursseja.

Millaisessa talossa itse asut ja mikä olisi ihannetalosi? – Asumme vuonna 1857 rakennetussa puutalossa ja se on kyllä ihannetaloni. Teetkö mielelläsi pikkuremontteja itse? Mitä olet viimeksi tehnyt? – Kyllä pieniä remontteja tulee itsekin tehtyä, vaikka mielummin suunnittelen. Viimeksi tehtiin ikkunaremonttia, joka ei tosin ole kovin pieni remppa... Miten merkittävänä pidät Uudenkaupungin vanhojen talojen aluetta? – Alue on mielestäni aarre, erittäin tärkeä. Se kertoo talojen ja niissä asuneiden ihmisten historiasta ja siitä, miten ennen on osattu rakentaa kestävästi. Valitettavasti paljon hienoja taloja on tuhottu ja viime vuosina tuhoutunut paloissa. Kerro vielä vähän itsestäsi. – Muutin Helsingistä Ukiin 12 vuotta sitten. Muutosta seurasi uusi ammatti – käsityöammatti, jota pääsin, kiitos edesmenneen appiukkoni, harjoittelemaan oppityttönä hänen opastuksellaan. Perustin yritykseni, Vihreä Lammas, jossa suunnittelen, valmistan

Taina Nikula, miksi olet mukana Vanhat Talot -yhdistyksen toiminnassa? – Uusikaupunki on ainutlaatuinen puutalokaupunki, jonka kauneus ansaitsee tulla esitellyksi ja yhdistyksen toiminnassa mukana oleminen edesauttaa tätä. Mistä innostuksesi vanhoihin taloihin on peräisin? – Olen aina ollut kiinnostunut vanhoista esineistä ja niiden historiasta, sittemmin kiinnostus on laajentunut taloihin. Minusta on kiinnostavaa tutkia talomme historiaa ja aiempien asukkaiden elämää. Ehkä siis olenkin kiinnostunut elämästä? Mitä olet saanut toiminnasta? – Paljon mielenkiintoista tekemistä, olen tutustunut samoja arvoja omaaviin ihmisiin. On ollut myös hieno nähdä, miten paljon kaupunkimme ja puutalotapahtumamme on herättänyt kiinnostusta muualla. Millaisessa talossa itse asut ja mikä olisi ihannetalosi? – Asun Helsingin Töölössä vuonna 1927 rakennetussa kerrostalossa ja se on kyllä aivan ihanteellinen monin tavoin. Uudessakaupungissa sijaitsee vapaa-ajankotimme, joka on vuonna 1880 rakennettu kaupunkitalo. Se on taas omalla tavallaan ihannetalo. Teetkö mielelläsi pikkuremontteja itse? Mitä olet viimeksi tehnyt? – No kyllä! Ostimme Uu-

Nyt varattavissa kevään/kesän maalausajat.

Talvivaraajan etu jopa -15% -Omakotitalon julkisivumaalaukset -Kattopesut sekä huoltomaalaukset -Sooda-/lasipuhallukset Uitontie 10 | 21500 Piikkiö | 0400 526 623

soraa.fi | multaa.fi

Huom. Muista kotitalousvähennys.

Toimialueet: • Pk-seutu - Pirkanmaa • Varsinais-Suomi - Häme

Uudenkulmantie 9, 31600 Jokioinen 045 330 9792

denkaupungin talomme kuusi vuotta sitten, sitä oli kohennettu viimeksi 1970-luvun alussa, joten vähän isompikin remontti oli tarpeen. Taloon rakennettiin uusi kuisti ja uudet pesutilat, myös erilliseen yksiöön, joka talossa on. Olemme remontoineet huoneita pikkuhiljaa, viimeksi uusittiin keittiö ja nyt on työn alla eteinen. Itse en varsinaisesti rakenna, mutta suunnittelen kyllä ja olen hoitanut lähes kaikki sisämaalaukset. Olen myös kunnostanut taloomme huonekaluja. Miten merkittävänä pidät Uudenkaupungin vanhojen talojen aluetta? – Uudenkaupungin puutalokeskusta on kokonaisuutena ainutlaatuinen ja merkittävä sekä kaupungin profiilin kannalta äärettömän tärkeä ja kiinnostava. Asumisen lisäksi täällä on sijoittunut vanhoihin rakennuksiin paljon julkisia toimijoita. Vanhat rakennukset eivät kuitenkaan tarkoita vanhanaikaista kaupunkia ja sen Uusikaupunki onkin pystynyt mielestäni hyvin tuomaan esille. Kerro vielä vähän itsestäsi. – Olen syntynyt Uudessakaupungissa ja asunut Helsingissä yli 20 vuotta, vapaa-ajan asunnon hankimme Uudestakaupungista kuusi vuotta sitten, eli olenko sitten puolipaluumuuttaja? Helsingissä työskentelen henkilöstöpäällikönä suomalaisessa pörssiyhtiössä. Puuhastelu vanhoja huonekaluja kunnostaen on erinomaista vastapainoa työlle. Harrastuksiini kuuluu myös liikunta, lukeminen ja erilaiset käsityöt sekä tämä yhdistystoiminta. Vapaa-aikaan kuuluu myös lastenlasten kanssa touhuamista. Aikaavievin harrastus on kuitenkin tällä hetkellä Uudessakaupungissa sijaitseva kahvila, Café Frans, joka on toiminut nyt puolitoista vuotta keskustan vanhassa puutalossa. Kahvilaa hoitaa tyttäreni, joka muutti perheineen Uuteenkaupunkiin pari vuotta sitten. Itse teen töitä kahvilassa viikonloppuisin ja lomilla. Marko Vuosjoki


9

18. huhtikuuta 2019

Hyvinvointitapahtuma saariston syleilyssä

The Woima vahvistaa mieltä ja kehoa Kuusistossa toukokuun alussa järjestettävä Woimaviikonloppu sopii niin aloittelijalle kuin aktiiviliikkujallekin. Aikaisempaa kokemusta joogasta tai kehonpainoharjoittelusta ei tarvita. HYVINVOINTI. Balanssia, hyvää oloa ja pysähtymistä arjen keskellä tarjoillaan Kuusiston Villa Wolaxissa 3.–5. toukokuuta järjestettävässä The Woima -tapahtumassa. Viikonlopun organisoinnista vastaavat kaksi paraislaista hyvinvointialan yrittäjää, Miia Hämäläinen MIIAMAAsta ja Maaret Vuorio Fitmehealthista. – Kyseessä on ensimmäinen yhteistyössä järjestämämme tapahtuma. Jatkoakin on luvassa – sen lisäksi, että saariston hyvinvointiviikonlopusta on tarkoitus tehdä perinne, suunnitteilla on myös pidempiä retriittejä Pohjois-Suomessa. – Tulemme jatkossa markkinoimaan konseptiamme myös Kiinaan ja Japaniin. Yrittäjäkaksikko löysi toisensa Paraisilla, Solliden Campingissa viime kesänä. – Miia oli siellä ohjaamassa beachjooga-tuntia. Pidin hänen tavastaan vetää joogaa, lempeästi mutta myös sopivan vaativasti. Jooga voi todella olla joko raskasta treeniä tai kevyttä mindfullnessiä, Vuorio toteaa. – Jäimme tunnin päätteeksi

juttelemaan, vaihdoimme ajatuksia ja inspiroiduimme toisistamme suuresti, Vuorio lisää. Personal trainer ja hyvinvointivalmentaja Maaret Vuorio sekä tanssija, tanssinohjaaja ja joogaopettaja Miia Hämäläinen ovat molemmat vetäneet ohjattuja tunteja niin Paraisilla kuin muuallakin Turun seudulla. The Woima tuo yhteen kummankin vahvuusalueet, Vuorion kehonpainotreenit ja Hämäläisen joogatunnit. Viime syksynä uudestaan tavatessaan Vuorio heitti ilmoille sanan Woima, jonka jokaiselle kirjaimelle Hämäläinen keksi sopivan merkityksen. – Jokaisen henkilökohtainen voima koostuu palasista. W merkitsee wisiota, O oivallusta, I iloa, M motivaatiota ja A ajoitusta. Nämä sanat kuvaavat hyvin viikonlopun henkeä, he kertovat. Viikonlopun harjoituksissa tehdään koko kehoa voimistavia ja energisoivia liikkeitä. – Kaikki lähtee liikkeelle rentoutumisesta ja läsnäolosta. Mahdollisuuksien mukaan harjoitukset pidetään ulkona nurmialueella meren rannassa,

Kahden paraislaisen hyvinvointialan yrittäjän, Miia Hämäläisen (kottikärrynä) ja Maaret Vuorion The Woima -viikonloppu tarjoaa sopivaa hyvinvointitwistiä, jossa yhdistyy kehonpainotreeni ja jooga. Kuva: Ragip Önsoy.

sanoo Hämäläinen. Jokaisen osallistujan lähtötaso huomioidaan. – Ohjatut tunnit on suunniteltu niin, että ne sopivat niin vasta-alkajille kuin aktiivisille liikkujille. Lisäksi ohjelmaan

on varattu ruokailutuokioita sekä jokaiselle omaa aikaa nauttia saaristosta, viettää aikaa itsekseen ja vaikka lukea kirjaa, jos siltä tuntuu, jatkaa Hämäläinen. Viikonloppu sopii esimer-

kiksi pariskunnille, jotka haluavat pienen irtioton arkeen. – Villa Wolax majoittaa osallistujat kahden hengen huoneissa. Osallistumismaksuun sisältyy harjoitusten ja majoituksen lisäksi ruoka, joka val-

mistetaan paikan päällä tuoreita raaka-aineita ja kauden kasviksia hyödyntäen, yrittäjät esittelevät. Katariina Mäkinen-Önsoy

NY-yritykseltä tietotekniikka-apua senioreille

Saga Rosenlund, Valentina Frank, Rebecka Nygård ja Julia Lastuniemi tarjoavat IT-tukea senioreille ilmaiseksi.

YRITTÄJYYS. Helsingissä 8.–9. toukokuuta pidettävään kansalliseen Uskalla Yrittää -finaaliin Varsinais-Suomesta valittu, Pargas Svenska Gymnasiumin neljän opiskelijan pe-

rustama Recycle IT UF tarjoaa senioreille IT-palveluita ja mikä parasta, täysin ilmaiseksi. Kaikki hoituu helposti: vain soitto ja ajanvaraus, jonka jälkeen joku yrittäjistä saa-

puu asiakkaan kanssa sovittuun paikkaan. Ajan voi varata, jos seniorilla on ongelmia esimerkiksi tietokoneen, puhelimen tai näiden sovellusten kanssa. Yrittäjät selittävät, näyttävät

esimerkkiä ja ohjaavat asiakasta tekemään asian itse. Yritys ei vain tee asioita toisten puolesta, vaan kehittää asiakkaan tietoisuutta ja taitoja. – Sen lisäksi, että opetamme senioreita, saamme oppia heiltä paljon. On hienoa saada kuulla heidän tarinoitaan pitkän elämän varrelta, kertoo Valentina Frank, yksi neljästä yrittäjästä. Idea IT-palveluiden tarjoamisesta lähti koulun kurssista, jolla opetettiin opettamaan kyseisiä asioita. Nuoret naiset, Saga Rosenlund, Valentina Frank, Rebecka Nygård ja Julia Lastuniemi päättivät hyödyntää oppimaansa ja pistivät yrityksen pystyyn tammikuussa. Yrityksen toiminta rahoitetaan sponsoreilla, näin yritys voi tarjota palveluita ilmaiseksi. Voiton salaisuus on ainutlaatuinen yritysidea.

Topi Kanerva


18. huhtikuuta 2019

10

Kaarinalaisilla paljon toiveita teiden parannuksesta Kaarinan messut kokosivat väkeä Kaarina-salin täydeltä. KAARINA. Keskiviikkona 10. huhtikuuta pidetyt Kaarinan messut osoittautuivat erittäin suosituiksi. Kaarinasali täyttyi ihmisistä heti messujen ensimmäisinä minuutteina, ja kävijöitä riitti aina iltakahdeksaan saakka. Kello 17 ja 18 välillä sali oli aivan ääriään myöten täynnä, ja jopa liikkuminen salissa oli hankalaa väenpaljouden vuoksi. Näytteilleasettajat olivat takuulla tyytyväisiä, sillä messuväki jopa jonotti usealle pisteelle. Myös Turun Seutusanomat oli vahvasti mukana messuilla omalla ständillään. Me halusimme nostaa kaarinalaisten mielipiteet keskiöön ja kysyimmekin, mitkä tieosuudet tai kadut vaativat kaarinalaisten mielestä pikaista parannusta. Vastauksia tuli yhteensä kuusikymmentä. Eniten parannustoiveita esitettiin 110-tiestä, erityisesti Kaarinan keskustan kohdalla, Pyhän Katariinan tiestä ja Kaarinantiestä. Näiden useimmin vastauksissa vastaan tulleiden teiden lisäksi kaarinalaiset mainitsivat

vailla olevia katuja ja teitä, pohti Tomppo. Hetken mietittyään Jari Tomppo teki kuitenkin valintansa. – Laitan tähän sen kohteen, mikä mielestäni pitäisi ensimmäisenä laittaa kuntoon, paljasti Tomppo. Turun Seutusanomien kyselyyn vastanneiden kesken arvottiin kolme lahjakorttipalkintoa. Arpa suosi Anna Lönngreniä, Pirjo Sundqvistia ja Maria Nymania. Voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti. Marko Vuosjoki

Hetken mietittyään Jari Tomppo päätti, minkä tieosuuden hän haluaisi ensimmäisenä laitettavan Kaarinassa kuntoon.

yleisesti routakuoppien korjauksen ja talvihoidon kehittämistarpeet. Turun Seutusanomien

järjestämä kysely kiinnosti myös Jari Tomppoa. Mies toki mietti, mahtuvatko kaikki korjausta vailla olevat kohteet

kyselylomakkeelle. – Listaa voisi vaikka jatkaa kääntöpuolelle. Mielestäni Kaarinassa on paljon korjausta

Kaarinan messut kokosivat Kaarina-salin ääriään myöten täyteen messukävijöitä.

KATSASTUS

Hyvä lukija, Lähetä juttuvinkkisi:

ALK.

27€

Tangofinalistien kohtaaminen nyt Turun VPK:n talolla! Ovet aukeavat klo 18.30 Liput 17€ / ticketmaster.fi. Ovelta 25€ Tule mukaan tanssimaan ja viihtymään!

Kaikilla mittauksilla 47€

Nettivarauksella, ei edellytä ennakkomaksua.

L A P S E N I L O A

AJANVARAUS:

k1katsastus.fi | 0306 100 100 Kärrykatu 8

KAARINA Hinnat koskevat henkilö- ja pakettiautoja. Nettivaraajan hinta voimassa ainoastaan verkkovarauksen kautta, ei vaadi ennakkomaksua. Lisäksi mahdolliset päästömittaukset.

I N U A O S T E R I

M A I H A J I N A I S H I N T O O H S T O A U M U N E V I A K A T A

O T S O

N O U T A T A A J A U H O A T N S A S I V

A N K A R A K U R O S A W A

L

I S I L A O M S U K A A L A A N O P D A I L T A

S A L A I L U E T T A D

A R K S A A M T T O U N A K A L I A S A S T I U S E S T T I E R K E A N A S

A A H U N A S S T A J N A N K O I N T K I K U U T

M A A S I K A O T T I P

Seuraava lehti ilmestyy 2. toukokuuta

teemana äitienpäivä + lehden välissä

Kaarina-erikoisliite

A L K U

T U O K S A U X E R L A T O K A A S I I S S U

U T R A

T A I S T K O E O T T A U A T N I I S T E A T

toimitus@turun seutusanomat.fi Hyvä yrittäjä, varaa ilmoitustilasi ajoissa alueen suurimpaan paikallislehteen. Mika Leinonen 040 706 2132 Kirsi Rekola 045 111 6932 Mika Saloaro 045 111 6931

Katso postinumerokohtaiset jakelumäärät tämän lehden sivulta 2. Seutusanomat verkossa

www.turunseutusanomat.fi Seuraa meitä myös somessa @Seutusanomat


11

18. huhtikuuta 2019

Demareille niukka ykkössija Turun seudun itäiset kunnat saivat eduskuntaan peräti neljä kansanedustajaa. Läpi menivät Keskustan Esko Kiviranta Sauvosta, Kokoomuksen Anne-Mari Virolainen Liedosta, Vihreiden Sofia Virta Kaarinasta ja RKP:n Sandra Bergqvist Paraisilta. kertaa on Mats Löfström. Varsinais-Suomesta neljä Perussuomalaista

Vaikka SDP onkin vaalipäivän jälkeen Suomen suurin puolue, lienee Perussuomalaiset kaikkien viime vuosina tapahtuneiden käänteiden jälkeen vaalin suurimpia voittajia. VarsinaisSuomessa Perussuomalaiset saalistivat neljä edustajapaikkaa, kun Ville Tavio, Vilhelm Junnila, Kike Elomaa ja Mikko Lúnden menivät läpi. Kokoomus pääsi niin ikään neljään, valituiksi tulivat Petteri Orpo, Ilkka Kanerva, AnneMari Virolainen ja Saara-Sofia Sirén. Demarit saivat kolme edustajaa – läpi menivät Aki Lindén, Eeva-Johanna Eloran-

Jorma Kemppainen 2019

ta ja Katja Taimela. Keskusta jäi kahteen paikkaan, kun Annika Saarikko ja Esko Kiviranta tulivat valituiksi. Vasemmistoliitosta menivät läpi Li Andersson ja Johannes Yrttiaho. Vihreiden ainoa läpimenijä on Sofia Virta ja RKP:n Sandra Bergqvist. Varsinais-Suomen ääniharava oli odotetusti Li Andersson. Vasemmistoliiton puheenjohtaja keräsi yli 24 000 äänen saaliin. Perussuomalaisten Ville Tavio sai lähes 15 000 ääntä. Vaalipiirin pronssisijasta käytiin tiukka taistelu. Orpo piti kuin pitikin kolmannen sijan saatuaan 10 784 ääntä. Junnilan huima äänisaalis oli 10 753 ääntä.

Äänestettiin Suomi takaisin.

Tuomari Nurmion biisi

En kerro!

osaa moni koira

Faija! Oot tosi makee!

VAALIT. Sunnuntain vaaliillasta tuli jopa jännittävämpi kuin ennakkoon tehdyt gallupit ja ennusteet antoivat ymmärtää. Laskennan edistyessä Perussuomalaisten äänisaalis ja ehdokasmäärä kasvoivat kasvamistaan, ja puolue oli jopa nousta tavoitteensa mukaisesti Suomen suurimmaksi puolueeksi. Demarien etumatka kuitenkin pysyi, tosin 7 000 äänen verran. SDP keräsi yhteensä 545 544 ääntä ja Perussuomalaiset 538 731 ääntä. Kolmanneksi sijoittunut Kokoomus sai 523 446 ääntä, joten eduskuntavaalit olivat ennätyksellisen tiukat. Puolueissa jännitetäänkin vielä tarkistuslaskennan tuloksia. Sunnuntaisen laskennan perusteella SDP saa eduskuntaan 40 kansanedustajaa, Perussuomalaiset 39 ja Kokoomus 38. Keskustan romahdus oli merkittävä ja puolue sai ainoastaan 31 edustajaa läpi. Vihreät nostivat paikkamääräänsä 20:een ja Vasemmistoliitto 16:een. RKP sai 9 kansanedustajaa ja KD 5. Liike Nyt:stä meni läpi Harry Harkimo. Lisäksi eduskunnan täydentää Ahvenanmaan kiintiöedustaja, joka tällä

Perussuomalaiset kiittää kaikkia äänestäjiä, ehdokkaita ja vaalityöhön osallistuneita hienosta työstä!

TURUN

SEUTUSANOMAT

ITÄ-TURKU – KAARINA – LIETO – PAIMIO – PARAINEN – SAUVO

Tasalanaukio 1, 2.krs, 21200 Raisio www.turunseutusanomat.fi

pyhiä teoksia

Julkaisija ML-Mediat Oy ISSN 2489-3447 (painettu) ISSN 2489-3455 (verkkojulkaisu) Painopaikka Suomalainen Lehtipaino

!

Lisää

ALKU

oz. toai-lta sa

ÄHKE

älli

hilloja

aukeita ”

kuulopuhe

pukine

lentisseura

brittibändi

laumoja

VI

S

KOE

TII

mittoja

s

r ca

Olet tollo!

O

näin ollen PAINELTAVA

Toimitusjohtaja

x2

Mika Leinonen 040 706 2132 Laskutus Aino Väänänen 045 112 4240 Päätoimittaja Marko Vuosjoki 045 126 1698 Toimittaja Katariina Mäkinen-Önsoy 045 655 5000 Mainosvalmistus aineistot@ turunseutusanomat.fi Sähköpostit etunimi.sukunimi@ turunseutusanomat.fi

ex-

tielle

045 112 4240 ML-Mediat

oittav esi te

häpäistä

elektrodeja

alkuja ” ”

HALUA

elegantti

asento

muotti

ndStreirg b

-putki

Aias

Akira

-TALO

Jakelu Posti Group Oyj Jakelupäivystys Reklamaatiot: 0100 85160 (pvm/mpm) tai verkossa www.posti.fi/henkiloasiakkaat/lomakkeet/postinjakeluhairio.html

satikutia

30.4.

itä

Mediamyynti Mika Leinonen 040 706 2132 Maritta Palmula-Kuloila 050 363 9290 Kirsi Rekola 045 111 6932 Mika Saloaro 045 111 6931

Noudatamme Julkisen sanan neuvoston (JSN) periaatteita.

ALUEENSA SUURIN!

Jakelulevikki

Jättijako 50 000 kpl Jättijako + saaristo 52 000 kpl


18. huhtikuuta 2019

12

KANGASKAUPPA OIVATIKKI

- vuokraus - huollot - trukkiakut

LOPPUUNMYYNTI Verhokankaat Vaatetuskankaat Vahakankaat

- varaosat kaikkiin merkkeihin

Trukkitalo Veikka Ståhlberg Oy on vuonna 1973 perustettu täyden palvelun logistiikkatalo.

-30%

www.trukkitalo.com Puh. 02 276 1700 Puh. 040 547 2566 konttori@trukkitalo.com

ERÄ TUOTTEITA -50%

KUULOPÄIVÄ to 25.4. klo 12-17 Kuulemisen Erikoisliike Puistokatu 10, Turku KUULET PAREMMIN WIDEX-KUULOKOJEELLA!

Kaikkien ajoneuvojen katsastukset, rekisteröinnit ja vakuutukset meiltä vaivattomasti. Myös venerekisteröinnit.

Tietoiskuja klo 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 Paikalla edustaja Anu Merinen

HARRASTEAJONEUVOPÄIVÄ LA 4.5. KLO 10–14

Vapaa pääsy! Kahvitarjoilu!

Tiedustelut: 044 5825 360 KUULEMISEN ERIKOISLIIKE

Palvelemme ma–pe klo 8–17

Kuulontutkija Päivi Matti Oy

Iloista pääsiäistä! t. Seutusanomien väki Seuraava lehti ilmestyy 2. toukokuuta

AUTOKAUPPA, JOSSA ON JIITÄ. Avattu nyt Kauppakeskus Myllyn viereen Toimme jiitä varsinais-suomalaisten autoiluun ja avasimme Raisioon monipuolisen yli 250 laatuvaihtoauton myymälän. Valikoimassa myös uudet Adria- ja Bürstner-matkailuautot. Tervetuloa tutustumaan!

Tarjolla runsaasti vaihtoautoja, joihin hyvitämme katsastetusta autostasi vähintään

2 000 €, kun ajat sen pihaamme!

Soininkatu 3, Raisio (Plantagenin kiinteistö) p. 0207 881 460

ma – pe 10 – 18 / la 10 – 15

Profile for Turun Seutusanomat

Turun Seutusanomat itä 18.4.2019  

Kaarinan, Liedon, Paimion, Paraisten, Sauvon, Itä-Turun Seutusanomat

Turun Seutusanomat itä 18.4.2019  

Kaarinan, Liedon, Paimion, Paraisten, Sauvon, Itä-Turun Seutusanomat

Advertisement