__MAIN_TEXT__

Page 1

Wella Professional Finland PL 296 02601 Espoo www.wella.fi

1 • 0 8

1 • 0 8

TRENDIKILPAILU BARCELONASSA

∏ HIUSMAAILMAN TYYLITAIKURI: ROBERT LOBETTA

∏ MUISTI VIRKEÄKSI

Wella Trend Vision

2008


Weeran Salonki Trend News Wellan asiakaslehti Julkaisija Wella Professional Finland PL 296, 02601 Espoo puhelin 09-2313 2300 Käyntiosoite Wella Professional Finland Lars Sonckin kaari 10, 02600 Espoo Päätoimittaja Raul Holmborg, holmborg.r@pg.com Toimituspäällikkö Laura Palminen, palminen.l@pg.com Toimitussihteeri, AD Kai Sairanen, kai@kauneus.com Toimitusneuvosto Raul Holmborg Mariitta Hämäläinen Laura Palminen Kai Sairanen Terttu Schreiber Ulkoasu Turning Point Oy Paino Forssan Kirjapaino www.wella.fi

Wellan seurassa

menestyt Kirjailija Oscar Wilde kiteytti laatutietoisuutensa näin: ”Minulla on hyvin yksinkertainen maku. Tyydyn aina parhaaseen.” Wellan ystävät ovat yhtä tinkimättömiä. Tiedät kyllä, miksi.

Laatu on taas kerran puhunut puolestaan. Wellan vuoden 2007 tulos kertoo, että sinulla menee hyvin. Uusi Koleston ja monet muut Wellan innovatiiviset tuotteet ylsivät huimiin kasvulukuihin. Laadulla on hintansa. Mutta kokemuksesta tiedät, että parhailla työvälineillä saavutat myös parhaita taiteellisia ja taloudellisia tuloksia. Wella-laatu vahvistaa mainettasi ja liiketoimintaasi.

Vaativat asiakkaat haastavat wellalaiset

Kansikuva Wella Trend Vision 2008, Couture Allure

hiomaan jatkuvasti taitojaan. Kun tuotteiden laatu ja trendikkyys ovat huippuluokkaa, palveluasenne ratkaisee. Suomen myyntijoukkue valittiin äskettäin Wellan tiukassa kansainvälisessä laatukilpailussa Pohjoismaiden parhaaksi ja yhdeksi Euroopan parhaista. Tämä merkittävä tunnustuspalkinto tuli ensimmäistä kertaa Suomeen. Kiitos kuuluu sinulle, hyvä asiakkaamme. Sinun luottamuksesi ja tinkimätön laatutietoisuutesi kirittävät meitä palvelemaan sinua joka päivä vielä paremmin.

Laadukasta ja värikästä kevättä!

Raul Holmborg Sari Luhtanen & Tiina Paju91


Kevät 08 02 04 06 22 28 32 36 40 43 45 46 50 54 56 64 78 82 86 90 91

K u v a :

W e l l a

Tr e n d

V i s i o n

2 0 0 8

/

F a c t o r y

Pääkirjoitus Lähikuvassa: Wella Trend Vision 08 Wella Trend Vision 2008 D & J Ambrose: London Calling D & J Ambrose: Japonesque Llongueras: Fusion Out Look Sassoon Professional: S T R E T C H Sebastian: Aurical Angel Uutuudet Hiusklinikka Salon Klipsin menestyksen avaimet Pirjo Honkanen: Puhu avoimesti vaikeistakin asioista Hiusyrittäjät Trend Vision Award 2007 -kilpailu ¡Hola Barcelona!; L. Llongueras (72); A. Catalan (76) Bodaa muistilihastasi Trendivelho Robert Lobetta Tukka Putkella Kurssikalenteri Veeran Salonki

L y r i c s

3


Lähikuvassa: Wellan Trend 2008 -hiustrendit ovat Satumaan sankarittaret WellanVision 2008 hiustrendit ovat tämän päivän tarpeisiin sovellettuja tulkintoja tulevasta. tämän päivän tulkintoja tulevasta. Wonderland-trendistä puhuessaan Nolte inWella Professionals tekee yhteistyötä maailmanlaajuisten trendien ennustajan Carlinin International -trenditoimiston kanssa. Pariisilainen toimisto on verkostoitunut 26 maahan ja sen luovaan tiimiin kuuluu 30 kansainvälistä design-asiantuntijaa. Carlinin havaitsemat uudet suuntaukset ovat jatkuva inspiraation ja uuden elinvoiman lähde. Ajassa liikkuvat ilmiöt, tunnelmat ja ideat analysoidaan huolellisesti. Yhdistävistä tekijöistä kehitellään selkeitä visuaalisia kokonaisuuksia. Wella jakaa tämän korvaamattoman tiedon kansainvälisten hiusmuotoilijoiden kanssa ja tunnistaa keskeiset trendit. Hiusmuotoilijat vuorostaan muuntavat trendit ajan hermolla oleviksi hiustyyleiksi. Yksilöllistä ja trendikästä Wellan tämän vuoden neljä trendiä ovat Wonderland (ihmemaa), Mineral Splendour (mineraalihohto), Factory Lyrics (tehdaslyriikka) ja Couture Allure (salonkityyli). Wellan Head of Communications, Klaus Nolte, kommentoi uusia trendejä Wella Trend News -lehden lukijoille Barcelonassa. ”Mieluisa tehtäväni on ollut tulkita ja kääntää ajanhengen vivahteet hiusmuotoilun kielelle”, hän kertoo. ”Leikkaus ja väri ovat perustekijät, joilla ajassa olevia suuntauksia ilmennetään. ” ”Ajanmukaista kampausta ei välttämättä edes sellaiseksi tulkita”, Nolte huomauttaa. ”Niin hyvin se ’istuu’ kaikkeen siihen, mikä juuri nyt tuntuu kiinnostavalta ja nimenomaan tämän päivän jutulta.” Kysymys on kampaajan ammattitaidosta, johon kuuluu myös luova intuitio. Tarkoitan sillä kykyä sovittaa asiakkaan oma persoona täydellisesti ajassa oleviin muodin, tyylien ja mitä erilaisimpien suuntausten visuaaliseen ilmapiiriin. Ammatilainen soveltaa trendejä, hän ei kopioi.”

4

nostuu.” Tästä löytyy kaikki se romanttiseen mielikuvitukseen vetoava aines kuin Sormusten herra -elokuvistakin! Toinen elokuva, jota mielestäni kannattaa katsella ammattilaisen silmin on Sofia Coppolan ohjaama Marie Antoinette.” ”Wonderland-tyyli on toisistaan erottuvista elementeistä, kuten pitkien ja lyhyiden osioiden vuorottelusta, rakennettu kokonaisuus. Energinen ja terhakka pixie-leikkaus tekee tässä tyylissä todella terää”, nauraa Nolte. ”Lopputuloksen on oltava rohkea ja seikkailullinen. Ajatelkaa vaikka ratsastavia sankarittaria, keijukaiskuningattaria tai haltijattaria.” ”Kun leikkaustekniikoin on saatu aikaan vahva rakenne, se peitetään harsomaisilla ja läpinäkyvillä kiharoilla. Wonderland-trendiin kuuluu vapautuneen leikkisä tyttömäisyys. Pohjavärit ovat luonnollisia. Kokonaisuutta elävöitetään pehmeän puuterimaisin pastelliaksentein. Erilaisia leikkaustekniikoita korostaessaan ne tuovat kampaukseen mielenkiintoista syvyyttä. Tummasta vaaleaan kevenevillä horisontaalivärjäyksillä saadaan aikaan dynaaminen, melkeinpä kineettinen efekti”, erittelee Nolte Wonderland-trendin yksityiskohtia. Mineraalien hohteessa Mineral Splendour korostaa Nolten mukaan uutta ylellisyyttä. Kokonaisuuden aikaansaaminen vaatii teknisesti harjaantunutta kättä, jopa taitoja jotka liittyvät yksilölliseen haute couture -ompelijantaitoihin, kaavapiirustuksista alkaen. ”Tätä voisi kutsua myös ’new simplicity’ -trendiksi”, sanoo Nolte. ”Lähin vastine muodin ja designin maailmasta löytyy Tom Fordin myymäläkonsepteista ja vaatemallistoista. Oleellista on kampauksen sisäinen rakenne, päätämyötäilevä kypärämäinen perusta. Leikkauksessa yhdistellään sekä keskipitkää että pitkää. Porrastukset ja kaarevasti pyöristyvät


Wellan Klaus Nolte tulkitsee trendejä

K a l i n

Näyttäytyjien oma trendi Couture Allure -trendi rikkoo perinteitä. Lähtökohdat ovat konservatiivisia, mutta tulkinnat lähinnä futuristisia. Taustalla vaikuttavina julkisuuden henkilöinä Klaus Nolte mainitsee näyttävästi ja samalla konservatiivisesti pukeutuvat Victoria Beckhamin ja Justin Timberlaken. ”Tässä on täydellinen look näyttäytyjille, kaikille niille, jotka rakastavat vaikuttavia sisääntuloja. Trendissä on volyymia ja muotoa, taiteellisuutta ja ryhdikästä itsevarmuutta. Kokonaisuus on viimeistelty ja veistoksellinen. Couture Allure on edelläkävijöiden ja parrasvaloissa viihtyvien taiteellinen juhlatyyli.” ”Couture Allure merkitsee varmoja, huoliteltuja linjoja. Veistoksellisten (volyymi) ja graafisten (ääriviiva) elementtien on oltava tasapainossa. Vaatetukselta Couture Allure edellyttää paljon. Kyse on siitä, missä suhteissa paljas ja peitetty ovat toisiinsa nähden. Kyse on yksityiskohtien tajusta. Mitään ei saa olla liikaa, vaikka ensivaikutelma olisikin runsas. Kyse on millintarkasti säädellystä liioittelusta”, Nolte painottaa. Couture Allure -trendissä volyymia korostetaan yhtenäisin ja vahvoja heijastusvaikutelmia luovin värityksin. ”Kampauksen salaisuus on hohtavissa ja valoon reagoivissa linjoissa”, täsmentää Nolte. Vaihtuvien valaistusolosuhteiden mukaan elävät heijastusvyöhykkeet (ns. shine lines) viimeistelevät kokonaisuuden.”

K a j

Urbaania runoutta Klaus Nolten mukaan Factory Lyrics -trendin olemus on ’epätäydellisen kauneudessa’. Hän täsmentää näkemystään puhumalla vuosikymmeniä sitten kukoistaneen modernin arvokkaasta patinoitumisesta. Kyse on lähes unohdetuiksi luultujen asioiden paluusta, oman aikamme hengessä. Nolte kuvailee myös epätavallisen viehätystä. Tähän liittyvää aistillisuutta edustaa mm. elokuvatähti Angelina Jolie. Myös muotibrandi Burberryn tavassa ujuttaa nuorisopukeutumiseen ’tätimäisyyden/setämäisyyden’ elementtejä on trendikästä, itsevarmaa ristiriitaisuutta. ”Kauneutta, jossa on harkitun rohkeita elementtejä”, kiteyttää Nolte Factory Lyrics -trendin. ”Kampaus näyttää ensi silmäyksellä täsmälliseltä, mutta siinä on jokin tieten tahtoen aikaansaatu poikkeama. Täsmällinen ja graafisesti tarkka leikkaustyöskentely on taas kaikki

kaikessa. Jossakin kohtaa järjestys kuitenkin rikotaan harkitusti. Epäsymmetrinen, ’purkautuva’ elementti terästää kokonaisuuden. ”Tämän trendin väritykset tuovat mieleen öljyisten pintojen kiillon ja heijastukset. Musta on rikkaan sävykästä. Sen ohella hohtavat tummanvihreät ja syvänsiniset, joukossa on myös ruosteenruskeaa. Niillä voi korostaa näyttäviä kiharoita, jotka voivat olla sekä graafisesti litistettyjä että savumaisesti purkautuvia.”

Te k s t i :

C-linjat ovat tärkeitä. Loppusilauksen antaa liikeratoja korostava hohtava väri. Sävyjen on oltava herkän herkkiä ja silti intensiivisiä.” Kova ja silti pinnalta silkinpehmeä, metallinen ja mattapatinoitu, siinä joitakin Mineral Splendour -trendin ilmaisukeinoja. Klaus Nolte osaa puhua väreistä ja kuvailee niiden rinnastuksia tavalla, joka tuo mieleen mestarikokkien reseptit. Nolten esittelemät väriyhdistelmät ovat kieltämättä kekseliään yllättäviä ja aisteihin vetoavia. ”Uusasiallinen Mineral Splendour edustaa sävy-sävyyn-ajattelua. Värit hohtavat ikään kuin sisältäpäin. Yhdistelemällä lämpimiä metallisävyjä viileisiin syntyy kokonaisuus, joka tuo mieleen mineraalien rikkaan väripaletin. Hehkuvan syvän meripihkan rinnastaminen hieman kovempaan pronssiin on mielestäni upea yhdistelmä”, tarkentaa Nolte. ”Kannattaa tutkia myös pehmeiden tuhkan sävyjen soinnuttamista mattakultaan!”

5


K u v a t :

W e l l a

Tr e n d

6

V i s i o n

2 0 0 8 .

N ä y t ö s k u v a t :

K a i

S a i r a n e n


TÄMÄ ON WONDERLAND IHMEMAA, JOSSA LUONTO OHJAA AJATUKSIAMME JA TEKOJAMME.

L

uonto jättää jälkensä kaikkeen:

muotoiluun ja arkkitehtuuriin, ruokakulttuuriin ja muotiin. Huipputekniikalla jäljitellään luonnon parhaita keinoja ja tehdään luovia kokeiluja. Tavoitteena ei ole riistää luontoa vaan oppia siitä. Ilmapiiri on optimistisen romanttinen. Tässä uudessa paratiisissa saamme kokea jatkuvasti yllätyksiä, kun ekoinnovaatiot kaunistavat arkielämäämme. Wonderland-trendissä pitkät tai lyhyet hiukset hulmuavat vapaina. Hiuksissa on keveyttä: keijukaiskampauksia ja kiharoita, kalanruotolettejä ja löyhiä palmikoita. Kuten luonnossa, hiuksissakin näkyy eri koostumuksia, värejä ja liikkeitä. Hiusten värit vastaavat luonnon omaa palettia, ja pehmeät pastellit elävöittävät perusvärejä. Leikkaus ja väri viittaavat taituruuteen, joka vahvistaa luonnon omia piirteitä.

7


Barcelona, Trend Vision 2008 -show / Enrique Llongueras

Barcelona, Trend Vision 2008 -show / Enrique Llongueras

Lontoo, Salon International / Marc Antoni

Barcelona, Trend Vision 2008 -show / Enrique Llongueras 8


INSPIRAATIONA:

WONDERLAND

Lontoo, Salon International / Darren Ambrose 9


LÖYDÄ KÄTKETTYJÄ AARTEITA, LÄMMITTELE KALLISARVOISTEN MINERAALIEN HEHKUSSA JA TUMMIEN METALLIEN KIILLOSSA.

H

arvinaisuudet on valjastettu käyttöön ylellisen pelkistetyllä tavalla. Orgaaniset muodot hallitsevat taidetta ja muotoilua.

Muodissa ovat vallalla laskokset ja hienovaraisesti hohtavat materiaalit, jotka jäljittelevät taittuvaa metallia. Tämä on uudenlaista, korostamatonta hienostuneisuutta. Mineraalien vuosisataista orgaanista mallia ja sulavia linjoja mukaileva C-linja on jokaisen kampauksen avainasia. Se voi olla otsalla tai niskassa, pehmeänä tai dramaattisena. C-linja tuo aina hiuksiin sulavaa ja hienovaraista tiheyttä. Hiukset ovat keskimittaiset, liikkuvat ja silkkisen kiiltävät. Tarkoilla tekniikoilla toteutetut lämpimät ja viileät metalliset värit antavat hiuksiin kiiltoa. Sävyyhdistelmissä kylläiset meripihkan värit kohtaavat pronssin, ja tuhkanharmaata käytetään mattakullan rinnalla. Tästä syntyy raakaa, mutta hohtavan hienostunutta ylellisyyttä.

10


2007:

WELLA TREND VISION NORDIC SERENITY

11


Lontoo, Salon International / Marc Antoni

Lontoo, Salon International / Marc Antoni

Barcelona, Trend Vision 2008 -show / Camille Albane

12


Barcelona, Trend Vision 2008 - work shop / Camille Albane

Lontoo, Salon International / Darren Ambrose

INSPIRAATIONA:

MINERAL SPLENDOUR

Lontoo, Salon International / Darren Ambrose

Barcelona, Trend Vision 2008 - work shop / Camille Albane 13


FACTORY LYRICS KUTSUU SINUT TEOLLISTUMISEN AIKAKAUDEN HÄMÄRÄN RAJAMAILLE, KATUKUILUIHIN, JOISSA KAUNEUS SYNTYY TUHKASTA JA PÖLYSTÄ FEENIKS-LINNUN LAILLA.

Täällä vallitsee menneisyyden rikastama sumea todellisuus, jossa vanhat kauneuden säännöt on hylätty ja koko kauneuden ilmapiiri arvioitu uudelleen. Uusteollistaminen on läsnä kaikessa taiteessa ja muotoilussa. Tervamaisen mustan ja kimaltavan bensiinin käytännöllinen estetiikka hallitsee taidetta, ruokakulttuuria ja muotia. Hiustyyli tavoittelee kauneutta, mutta tarttuu epätäydellisyyteen. Kyse on kontrastista, mutta yhtenäisestä muodosta. Olet luomassa langennutta enkeliä: yksityiskohdat ovat tarkkoja, toteutus virheetöntä ja lopputulos hämmentävän kaunis. Leikkaukset ovat graafisia ja samalla rikottuja, muodot epäsymmetrisiä. Hiuksissa on rakennetta, suoria ja kiharia osioita. Osa on viimeisteltyä, osa luonnollista. Värien sekoittaminen on keskeistä. Musta­valko­ paletilla on pyyhitty tehtaan lattiaa, jolloin on syntynyt pölyisiä valkoisen sävyjä ja savuisia mustia. Hiuksissa on mattapinta.

14


2007:

WELLA TREND VISION NORDIC SERENITY

15


INSPIRAATIONA:

FACTORY LYRICS

Lontoo, Salon International / Darren Ambrose

Barcelona, Trend Vision 2008 -show / Toni&Guy

Lontoo, Salon International / Marc Antoni

16

Hiukset: Wu Wei


Lontoo, Salon International / Darren Ambrose

Hiukset: Wu Wei

Barcelona, Trend Vision 2008 -show / Toni&Guy

Barcelona, Trend Vision 2008 -show / Toni&Guy 17


COUTURE ALLURE TUO MUKANAAN YKSILÖLLISEN LEIMAN. LUO SANKARILLISESTI NIMIKKOTYYLISI, RIKO PERINTEET.

Tämä on urbaanin muodin uusi aalto – muotoilijat määrittelevät uudelleen mittasuhteet ja määrät. Taide on abstraktia, muotoilu radikaalia, ja ruokakulttuuriin haetaan inspiraatiota huippumuodista. Tämä on uskaliaisuuden aikaa. Sijoita oman elämäsi näyttämö korkealle ja nouse sinne. Tämä on runsauden taidetta. Hiusmallit ovat veistosmaisia, graafisia, kunnianosoituksia polkkatukalle määrätietoisen 2000-lukulaisesta näkökulmasta. Couture Allure on rohkeaa ja uhmakasta tyylin, leikkauksen ja värin uutta synergiaa. Leikkaus on vahva ja rohkea, rakenne sulava ja virtuaalisen keinotekoinen. Tavoitteena on täydellisyys, äärimmäinen taituruus. Runsautta luodaan kerroksittaisella värjäyksellä, jossa kiiltävät sävyt ovat tummien yllä. Trendi suosii syviä, kiiltäviä mustan ja punaisen sävyjä: puhtaita, tiheitä, kylläisiä. Kampaukset ovat hallittuja ja dramaattisia.

18


19


Barcelona, Trend Vision 2008 -show / Vidal Sassoon

INSPIRAATIONA:

COUTURE ALLURE

Lontoo, Salon International / Mark Antoni

20

Lontoo, Salon International / Darren Ambrose


Barcelona, Trend Vision 2008 -show / Vidal Sassoon

Lontoo, Salon International / Darren Ambrose

Barcelona, Trend Vision 2008 -work shop / Vidal Sassoon

Lontoo, Salon International / Mark Antoni

Barcelona, Trend Vision 2008 -work shop / Vidal Sassoon

21


Hiukset: Jackie & Darren Ambrose Ty y l i : K a t h y B u r c h Meikki: Irene Rogers Tu o t t e e t : We l l a Kuvat: Bazza

J

ackie ja Darren Ambrosen London Calling -kokoelma kuvastaa uutta englantilaista itsetietoisuutta. Se kierrättää ja tyylittelee brittiläisyyttä tavalla, joka on sekä ironinen että sarjakuvamainen. Kokoelma yhdistää 1800-luvun viktoriaanisuuden ja 70-luvun Punk-suuntauksen ja keventää ne 60-lukulaisella Carnaby Street -fiiliksellä. Darren Ambrose oli mukana Pariisissa luomassa Wellan Trendejä vuodelle 2008. Lontoon Salon International messuilla hän esitti inspiraatioitaan näistä trendeistä (ss. 8-9, 13, 16-17 ja 20-21).

22


23


24


25


26


27


Hiukset: Darren & Jackie Ambrose Ty y l i : R e m i Ta k e n o u c h i Meikki: Adam J. Sidwell Kuvat: Kyoko Homma

28


J

apanilaisuus on innoittanut

eurooppalaisia kuvataiteilijoita jo 1800-luvun alusta lähtien. Varsinkin Englannissa ja Ranskassa ‘japonismi’ oli vuosikymmeniä vaikuttanut kulttuuritrendi. Se näkyi sisustuksessa, pukeutumisessa ja teattereissa. Jackie ja Darren Ambrosen kokoelma Japonesque on kunnianosoitus Japanikuumeen historialle ja sen futuristinen päivitys. Kampaukset ovat yhdistelmä geisha-tyyliä, tieteiselokuvaa ja mangasarjakuvaa. Ne ovat sekä seremoniallisen näyttäviä että kokeilevan epäsovinnaisia.

JAPONESQUE 29


30

JAPONESQUE


31


S

uoraa, kiharaa, lyhyttä ja pitkää. Kaikki

käy kun asialla on Llongueras. Välimerellinen tyyli korostaa itsevarmuutta ja seksikkyyttä. Fusion Out Look on tyyli jolla vietellään niin rannoilla, klubeilla kuin superjulkkisten iltajuhlissa.

32


Hiukset: Llongueras Konsepti: LluĂ­s Llongueras Kuvat: Oleg Covian

33


Llongueras

Fusion out look

34


35


SASSOON PROFESSIONAL | Kevät – Kesä 2008 kokoelma

36


Sassoon

S T R E TC H -

kokoelma tuo takaisin valokeilaan 80-luvun huumaavat catwalk-supermallit. Kokoe lma on rohke a, inspiroiva, luova ja vallankumouksellinen. Sassoon, joka on aina ollut oman aikansa edelläkävijä korostaa Sassoon STRETCHkokoelman myötä sensuelleja muotoja ja eläviä värejä.

Inspiraationsa kokoelman luomiseen Sassoon Creative Team sai 80-luvulta upeiden supermallien aikakaudelta. Kokoelman myötä näemme huumaavien supermallien paluun. Heillä on täydellisen sulava vartalo, kiiltävät hiukset ja hohtava iho. Muotivalokuvaajat Peter Lindbergh, Herb Ritts ja Bruce Weber vangitsivat aikanaan nämä supermallit muotikuviinsa.

37


38


D r a m a at ti n e n S a s s o o n ST R E TC H -ko ko e lma luodaan uusien hienostuneiden tekniikoiden kautta. Uusi Sassoon-leikkaustekniikka on nimeltään GeoFlex. Siinä yhdistyy geometria ja muunneltavuus. International Creative Director Mark Hayes kertoo: “Hiusten leikkaukset kasvojen ympärillä ovat avonaisia, energisiä ja itsevarmoja. Modernin naisen ei tarvitse piiloutua hiusverhon taakse.”

GeoFlex-leikkaustekniikoissa

yhdistyvät kerrostus, kulmikkaat linjat ja tiukat undercut -leikkaukset, jotka avartavat kasvoja ja korostavat yksilöllisiä kasvojen muotoja. Moderneja ja te r äv i ä l e i k k a u k s i a , t äyd e l l i s t ä i t s e va r m u u tta jonka vain Sassoon-leikkaus voi luoda. GeoTone-värjäystekniikka yhdistyy täydellisesti GeoFlex-leikkaustekniikoihin. Värit herättävät henkiin ylellisten kivien ja mineraalien säv y t.

39


SSSEEEBBBAAASSSTTTI IAIAANNN PPPRRROOOFFFEEESSSSSSI IO IOONNNAAALLL

AAAUUURRRI ICICCAAALLLAAANNNGGGEEELLL TTTÄÄÄYYYDDDEEELLLLLLI ISISSEEENNN EEEPPPÄÄÄTTTÄÄÄYYYDDDEEELLLLLLI IN INNEEENNN

Sebastian Professional lanseeraa kevään 2008 hiustenleikkaus- ja meikkikokoelman Aurical Angel. Tartu tilaisuuteen; astu pois kauneusihanteiden luomasta muotista, ole välittämättä niiden luomista paineista ja uskalla olla oma itsesi! Pisan kalteva torni, Gaudin Katedraali Barcelonassa tai Beethovenin keskeneräinen sinfonia, kaikki omalla tavallaan ainutlaatuisia ja yllättäviä juuri sen vuoksi, että ne ovat epätäydellisiä.

40

Täydellinen epätäydellisyys inspiroi Sebastianin luovaa johtajaa Robert Lobettaa, joka on luonut Sebastian hiustenleikkaus- ja meikkikokoelman. Kokoelma sisältää kolme upeaa hiustenleikkausta ‘Delphic’, ‘Ora’ ja ‘Alumini’, jotka korostavat kasvojen silhuettia ja vahvistavat niiden muotoja. Leikkauksia täydentävät Sebastian Originals tähtituotteet Texturizer, Threads, Shaper ja Shaper Plus.


Aurical Angel -hiustenleikkauskokoelman luonnollista lookia täydentää Truccon enkelimäinen meikkikokoelma. Aurical Angel Summer Palette -paletti sisältää seitsemän sävyä enkelisilmien, pehmeiden poskien ja sensuellien huulien luomiseen. Meikki viimeistellään Aurical Angel All Day Volume Mascara -ripsivärillä, joka vie lyhyimmätkin ripset uusiin ulottuvuuksiin.

41


atka! Kisa pa

uPe

At n!

A rv

o

ot!

luu

a tep

Kinn

ppukilpa i

PAL

a lo

ketteja! Ka

m ian

ikk

rib

K

okkaita

tu

KANSAINVÄLINEN MENESTYS

on nyt uLottuviLLAsi Wella etsii tulevaisuuden tähtiä. osallistu vuoden kirkkaimpaan kilpailuun ja anna tyylisi erottua! tänä vuonna on valittavana kaksi kategoriaa, young talent tai Color. suomen voittajat pääsevät edustamaan liikettään international trend vision Award loppukilpailuun lokakuussa.

COLOR-kisa

YOUNG TALENT -kisa

uusi trend visioniin perustuva kisa kaikille huippuosaajille! Color-kisa Wella Studiolla 26.9.2008.

Alle 30-vuotiaiden osaajien kisassa on tavoitteena luoda oma kokonaisvaltainen näkemys yhdestä trend vision 2008 -trendistä. Young Talent -kisa Wella Studiolla 25.9.2008.

Viimeinen ilmoittautumispäivä 15.5.2008 nyt on MAHdoLLisuutesi! tilaa ohjeet ja hakupaperit soittamalla 040-537 2323 tai sähköpostilla vatanen.v@pg.com

trends your vision our


Uutuudet Uusinta uutta auringon alla:

Lifetex Sun Color Preserve Cream – hiusten oma aurinkovoide Värjätty hius tarvitsee erityistä suojaa kesällä. Aurinko samoin kuin meri- ja kloorivesi haalistavat hiusvärin, kuivattavat hiuksia sekä himmentävät hiusten kiillon. Uusi Lifetex Sun Color Preserve Cream muodostaa suojaavan kalvon hiuksen ympärille, joka lukitsee värin hiuksen kuitukerrokseen. Ravitsevat ainesosat ja hedelmäuutteet vahvistavat hiusta, ja macadamia-öljy antaa upean kiillon. Lopputuloksena on täydellinen auringonsuoja ja hoitovaikutus auringon rasittamille hiuksille. Hiukset säilyttävät myös kesällä luonnollisen kauneutensa. Color Preserve Cream on värjättyjen kesähiusten henkivartija. Päivittäin käytettynä aurinkovoide säilyttää hiusten terveyden ja intensiivisen värin ja loiston. Hiero pieni määrä aurinkovoidetta kosteisiin hiuksiin ja hiuspohjaan jakauksen kohtaan puoli tuntia ennen auringonottoa. Älä huuhdo pois. Lisää Color Preserve Cream -voidetta hiuksiin uinnin ja suihkun jälkeen samaan tapaan kuin aurinkovoidetta ihollesi. Tuote on riittoisa, joten käytä sitä säästeliäästi.

High Hair 45 Seconds Styler

4 5, 44, 43... loppulaskenta muotoilulle on alkanut! Uusi High Hair 45 Seconds Styler -muotoilusuihke sallii hiusten muotoilun 45 sekunnin ajan, antaa runsautta ja vahvan pidon. Se on ihanteellinen kaikkiin kampauksiin, joita halutaan muotoilla tai muokata. Euroopan suosikkituote nyt Suomessa!

Käyttövinkkejä: • Suihkuta 45 Seconds Styler kuiviin hiuksiin n. 30 cm etäisyydeltä. Muotoile hiukset suihkuttamisen jälkeen harjalla, kammalla tai sormin. • Jos haluat enemmän runsautta, käytä 45 Seconds Styler -muotoilusuihketta kosteisiin hiuksiin. • Jos haluat luoda erityisen sileän kampauksen, käytä 45 Seconds Styler -muotoilusuihketta normaalin hiuskiinteen tapaan kuiviin hiuksiin ja muotoile suoristusraudalla tai kihartimella. • 45 Seconds Styler sopii käytettäväksi lähes kaikkien High Hair -tuotteiden kanssa. Esimerkiksi Styling Mousse -muotovaahto voidaan levittää kosteisiin hiuksiin ja viimeistellä 45 Seconds Styler -muotoilusuihkeella.

43


Uutuudet

Color Touch Plus Uusien mahdollisuuksien hiusväri Hellävaraista värikylläisyyttä Tervetuloa uusi Color Touch Plus, uuden sukupolven intensiivinen kestosävyte. Color Touch Plus tarjoaa asiakkaillesi uskomatonta värikylläisyyttä hellävaraisesti. Se on todella 3-ulotteinen hiusväri: ainutlaatuisen TriSpectra Formulan ansiosta värjäystulos on intensiivinen ja salaperäisen vivahteikas. Hoitavat ainesosat pitävät hiukset hyväkuntoisina ja kiiltävinä. Color Touch Plus takaa jopa 70 %:n harmaiden peittokyvyn.

Hellävarainen Color Touch Plus

saa aikaan uskomattoman värikylläisiä lopputuloksia ainutlaatuisen TriSpectra Formulan ansiosta. Kun käytät Color Touch Plus -kestosävytteen kanssa sen kumppaniksi kehitettyä Color Touch Plus -emulsiota, tuloksena on: • jopa 70 % harmaiden peitto • jopa 50 % enemmän kiiltoa kuin käsittelemättömissä hiuksissa • värikylläinen, intensiivinen, vivahteikas väri ja hoidetut kiiltävät hiukset • värin uskomattoman tasainen levittyminen Täydellinen värivalikoima jokaisen asiakkaan väritarpeisiin Color Touch Plus -kestosävyte täydentää maailman parhaiden värien valikoimaa. 12 intensiivistä Color Touch Plus sävyä yhdessä noin 80 Color Touch sävyn kanssa antaa luovuudellesi rajattomat mahdollisuudet. Wella Professionals tarjoaa ylivoimaisen ratkaisun jokaisen väriasiakkaasi erityistarpeisiin.

44


Hiusklinikka Tällä palstalla asiantuntijamme antavat sinulle hyviä neuvoja asiak­kai­den hiusongelmien ratkaisemiseen. Lähetä kysymykset osoitteella WELLA STUDIO, Sähkötalo, Kampinkuja 2, 00100 Helsinki. Voit käyttää sivun 50 kaavaketta. Sivulta 90 voit tarkistaa loppukevään kurssit. Kysymyksiin vastaavat: Kouluttaja Pirkka Pärnänen

Miesasiakkaalla on vaaleanharmaa hiusten etuosa ja tummempi harmaa takaosa. Toiveena olisi kokonaan tummempi harmaa, muttei kuitenkaan sinertävä lopputulos. Olen yrittänyt KP 10/0 + 2/0, mutta lopputulos ei ole hyvä. Miesasiakas on 6 tummuutta ja hänellä on runsaasti harmaata, jota haluaisi peittää. Ei kuitenkaan 100% ja kasvuraja pelottaa. Mikä avuksi? Toivomuksena olisi tumma tuhka. Miesten hiuksia värjättäessä on Color Touch usein Koleston Perfectiä parempi vaihtoehto, sillä hapettavalla kestovärillä värjättäessä lopputuloksesta tulee helposti hieman suunniteltua ruskeampi ja kummassakin tapauksessa toiveena on nimenomaan tuhkainen lopputulos. Color Touch ei myöskään jätä voimakasta kasvurajaa, vaan kasvaa pois pehmeästi. Miesten hiuksissa kannattaa lisäksi käyttää matalaa 1,9% Color Touch Emulsiota, jolloin lopputuloksesta tulee mahdollisimman tuhkainen. Yhden selkeän ohjeen antaminen on näissä tapauksissa hieman vaikeaa, sillä toivotun harmaan sävyn määrittäminen on haasteellista asiakkaita näkemättä. Miesasiakkaiden harmaaseen tukkaan Color Touch 7/89 on mukava väri ja sitä käytetäänkin usein juuri harmaan ylläpitoon, eikä sitä ole koettu liian sinertävänä sävynä. Halutessasi väriin hieman lisää syvyyttä, lisää siihen CT 5/1. Lopputuloksesta tulee hieman ruskeampi ja erittäin luonnollinen. Mikäli haluat sävyyn hieman vaaleaa heleyttä, voit lisätä siihen hieman CT 8/81. Ensimmäisen kysymyksen asiakkaan etu- ja takaosan välillä on kovin suuri ero ja siksi luonnollisimpaan lopputulokseen suosittelen Color Fresh sävytettä ja sävyä 5/19. Se antaa luonnollisen, tummemman lopputuloksen ja mikäli sävy miellyttää asiakasta, voit myydä tuotteen myös kotikäyttöön. Esim. shampoon lailla käytettynä Color Fresh lisää värin pysyvyyttä ja lisää kiiltoa.

Kouluttaja Jari Palin

Kouluttaja Olli-Pekka Pietilä

Kouluttaja Mika Yli-Hannuksela

Päteekö yhä vanha sääntö, jos laitan vaaleeseen hiukseen perusvärin ja siihen kultaa mukaan, niin lopputuloksesta ei tule vihertävä. Vai onko nykyään jokin parempi systeemi?

simman intensiivisen ja pitkään kestävän lopputuloksen. Punaiset väriainemolekyylit tunkeutuvat syvemmälle ja tiheämmin hiusrakenteeseen ja ankkuroituvat hiukseen, jolloin värit heijastuvat selkeästi kirkkaampina.

Nykyään on olemassa suositeltavampiakin vaihtoehtoja vaaleiden hiusten tummemmaksi värjäykseen ja itseasiassa ehdottamallasi tavalla lopputuoksesta voi tulla vihertävä tai liian ”vähän sävykäs”.

Koska kyseessä on pitkä hius, parhaan lopputuloksen saat Color Touch -kestosävytteellä. Mikäli tyvi olisi tummempi, se kannattaisi värjätä Koleston Perfectillä, mutta tässä tapauksessa voit käyttää Color Touchia tyvestä latvaan.

Vaaleaa tukkaa tummennettaessa perusvärien sijasta kannattaa käyttää Koleston Perfect -sarjan /07 sävyjä, jotka antavat perusvärejä sävykkäämmän lopputuloksen. Halutessasi voit toki lisätä niihin myös kultaa sisältäviä sävyjä, kuten 7/37 tai upeaa shampanjasävyä 8/38. Color Touchilla vaaleaa hiusta tummennettaessa hyvä lopputulos saadaan esimerkiksi seuraavalla reseptillä: 8/71 (1/2) + 6/77 (1/4) + /04 (1/4) +4% Color Touch Emulsio. Lopputuloksena on täyteläinen toffeenomainen pehmeä sävy. Kuinka saa tosi punaisen ja pysyvän värin pitkiin hiuksiin? Tyvikasvu noin 7/0. Latva on haalistuneen punainen ja hiukset ovat erittäin pitkät. On käytetty väriä KP 77/44 + punainen sekoitesävy + 3% Oxigentta. Saadaksesi parhaan hyödyn Koleston Perfectistä, on erityisen tärkeää käyttää sille tarkoitettuja Welloxonhapetteita. Tämä lisää myös värin pysyvyyttä hiuksissa ja varmistaa juuri oikean lopputuloksen. Punavärjäykset koetaan usein haasteellisiksi johtuen siitä, että punapigmentit ovat kokonsa vuoksi helposti hiuksista huuhtoutuvia. Wellan Koleston ja Color Touch -sarjojen intensiivipunasävyt sisältävät patentoidun Pyrazol 5 -väriaineen, joka mahdollistaa mahdolli-

Mahdollisimman kirkkaan ja voimakkaan punaisen saavuttamiseksi kannattaa aina sekoittaa useita punaisia sävyjä keskenään. Esimerkiksi Color Touch 77/45 + 55/65 + 55/54 ja 4% Color Touch Emulsio on toimiva yhdistelmä ja lopputuloksesta tulee pigmenttirikas punainen. Punavärjäyksessä kannattaa muistaa, että värimassaa

on oltava runsaasti ja parhaan lopputuloksen ja pitkäaikaisen keston saat tarpeeksi pitkällä vaikutusajalla! Olen huomannut, että sekoitettu Magma-massa löystyy helposti. Onko sille tehtävissä mitään? Magman sekoitussuhde on 1:1,5-2, joten se voi helposti jäädä hieman löysäksi. Magmalla on myös taipumus löystyä hieman sekoituksen jälkeen. Tästä pääsee helposti eroon lisäämällä värin joukkoon hieman Salon Specialists Universal Thickener -paksuntajaa, jolloin massasta tulee helpommin käsitelltävää teknisiin foliovärjäyksiin. Universal Thickener sopii erinomaisesti myös käytettäväksi yhdessä Koleston Perfectin, Color Touchin ja Blondorin kanssa,

mikäli kaipaat paksumpaa värimassaa. Muistathan, että Salon Specialists -sarjassa on myös PreGuard suojavoide, jota kannattaa käyttää hiusrajaan aina kun hiuksia värjää punaisiksi tai tummiksi. Se estää värin tarttumisen hiusrajaan.

Lisää värireseptejä ja käytännön vinkkejä saat Wellan järjestämistä koulutuksista. Katso sivu 90. Lisätietoja koulutuksista saat Pilvi Teroselta numerosta 09-2313 2310.

45


Salon Klipsin

Yrittäjä Maarit Salo hämmästelee itsekin vauhtiaan: hän on kasvattanut kuudessa vuodessa pienestä lohjalaisesta parturi-kampaamosta kymmenen salongin Salon Klipsi -ketjun ja lähes 70 hiusammattilaisen työnantajan. Te k s t i :

46

Mariitta

Hämäläinen.

Kuvat:

Matti

Seppänen


menestyksen avaimet

L

Lohja, Nummela, Leppävaara, Järvenpää, Hakaniemi, Tapiola... Kaikki Salon Klipsin parturi-kampaamot sijaitsevat kauppakeskuksissa hyvillä liikepaikoilla. Tilat ovat löytyneet etsimättä, hyvien yhteistyökumppanien suosittamina. Salon Klipsin toimitusjohtaja, parturi-kampaaja Maarit Salo on tarttunut tarjouksiin rohkeasti ja työtä pelkäämättä. Hänet valittiinkin Lohjalla Vuoden yrittäjäksi 2003. “Aloitimme Leppävaaran Sellossa heti, kun kauppakeskus avautui – ilman valmista asiakaskuntaa ja uusien työntekijöiden voimin. Toiminta lähti hyvin käyntiin. Nyt siellä on kymmenen asiakaspaikkaa ja lisää tulee”, Maarit Salo kertoo. Hän ounastelee, että tämän vuoden lopussa Klipsiketjussa saattaa olla taas muutama uusi liike, pääkaupunkiseudulla tai kauempana. Niitä syntyy jos on syntyäkseen, sopivan tilaisuuden tullen. Lohjan Nuorkauppakamari myönsi Maarit Salolle joulukuussa 2007 Kivi Kovalle Yrittäjälle -palkinnon tunnustukseksi rohkeasta, sinnikkäästä ja ennakkoluulottomasta yrittäjyydestä. ⁄

47


”Pidä huolta omistasi” Klipsin parturi-kampaamoissa työskentelee lähes 70 hiusalan ammattilaista. Yhteistä heille on positiivisuus, ammattitaito ja oppimisen halu. Klipsiläiset ovat ylpeitä ammatistaan ja ammattitaidostaan. “Yrittäjänä kannan ison vastuun työntekijöiden ja heidän perheidensä toimeentulosta. Toisaalta jokainen klipsiläinen toimii vastuullisesti, sillä yrityksen menestys on kaikkien etu. Meillä keskustellaan paljon ja avoimesti, viemme Klipsiä yhdessä eteenpäin. Ilman henkilökunnan oivalluksia emme olisi näin pitkällä”, Maarit Salo kiittää. Salon Klipsi tunnetaan hyvänä työnantajana, joka pitää monin tavoin huolta henkilöstöstään. Sana kiertää: moni on tullut taloon klipsiläisen kollegan houkuttelemana. Maarit Salo tekee yhteistyötä ammattikoulujen kanssa ja saa sieltä liikkeisiinsä lahjakkaita nuoria tekijöitä. “Johtamiseen riittää maalaisjärki”, Salo pohtii. ”Avain­ asiaksi nousee henkilöstön arvostaminen, se yrittäjän täytyy ymmärtää. Yksin pystyt vain rakentamaan mahdollisuuksia. Kampaamoyrityksen johtaminen on paljolti kuuntelemista ja kannustamista, yhteisten pelisääntöjen luomista ja ihmisten hyvinvoinnin varmistamista. Meillä jokainen saa olla oma itsensä ja toteuttaa omaa persoonallisuuttaan. Se on ketjumme vahvuus. Klipsin liikkeiden tiimit koostuvat erilaisista ja eri ikäisistä ammattilaisista, jolloin kokonaisuus säilyy tasapainoisena. Itse teen edelleen päivittäin liiketyötä. Asiakaspalvelu on minun juttuni.” Maaritin tytär Hanna-Riikka Salo valmistui parturikampaajaksi viisi vuotta sitten. Hän toimii liikkeenhoitajana Lohjan uudessa Prismakeskuksessa ja kasvaa päivä päivältä yrittäjyyteen. “Perehdytän Hanna-Riikkaa kampaamobisnekseen ja koko Klipsi-ketjun toimintaan. Toivon, että hän toteuttaa työssään samoja arvoja kuin minäkin.” Klipsissä kokonaispalkka kertyy oikeudenmukaisesti työpanoksen mukaan.

48

“Jokainen voi itse vaikuttaa ansioihinsa. Tuloja kertyy kaikesta: sekä asiakastyöstä että ulosmyynnistä. Ahkeruus ja aktiivisuus palkitaan.” ”Toimi asiakkaan ehdoilla” Maarit Salo määrittelee yrityksensä monipuoliseksi koko perheen parturi-kampaamoketjuksi. Klipsin väen osaavissa käsissä syntyvät myös hiustenpidennykset ja rastat, rakennekynnet ja koristelakkaukset, ripsien ja kulmien värjäykset sekä meikit. Lapset saavat leikkauksen yhteydessä hiuksiin iloisen sprayvärikuvan. Asiakas on Salon Klipsin kuningas, hänen toiveitaan kuunnellaan herkällä korvalla. Maarit Salon mukaan se on menestyksen ehto. Lohjan Sokoksen alakertaan marraskuussa valmistunut Hiuskylpylä toteutti monen asiakkaan toiveen. Rentouttavat intensiivi- ja aromaterapiahoidot rauhallisessa ympäristössä tekevät hyvää. “Olemme kehittäneet myös www-sivujemme sisältöä asiakkaiden toiveiden mukaan. Sivuilla on liikkeiden tiedot hinnastoineen sekä mahdollisuus antaa palautetta milloin tahansa. Käsittelemme asiakkaiden kommentit heti sisäisissä palavereissa.” Asiakkaiden tarpeisiin kannattaa vastata jo ennen kuin ne ovat muotoutuneet toiveiksi. Salon Klipsi aloitti muutama vuosi sitten Nummelan Prismakeskuksessa nonstopparturipalvelun kiireisiä asiakkaita ajatellen. Ideaa pidettiin hullunrohkeana – mutta se osoittautui heti menestykseksi. Varsinkin iltaisin ja viikonloppuisin asiakkaita riittää jonoksi asti. Hiusmuotoilua ilman ajanvarausta on nyt saatavilla myös Lohjalla. Helsingissä klipsiläiset järjestävät VIP-aamuja, joissa asiakkaille suunnitellaan ja toteutetaan uusi look. Muotija teemapäiviä kehitetään muihinkin Salon Klipsin parturi-kampaamoihin. “Pyrimme järjestämään ainakin kerran vuodessa liikkeissämme hiusmuotinäytöksen ja osallistumme paikallisiin tapahtumiin.”


nido yhteen

Kerro mielipiteesi Wella Trend News -lehdestä!

Vastaa &voita

osaamistaan Wellan kursseilla. Kaikilla on myös mahdollisuus päästä vuorollaan koulutusmatkoille ja muihin isoihin juttuihin. Liikkeenhoitajille on laadittu oma pomokoulutusohjelma.” Uusimmassa yhteistyöhankSalon Klipsi keessa Maarit Salo ja wellalaiset Espoo: Kauppakeskus Sello ja Sokos Tapiola toteuttavat Sassoon Professional Helsinki: Sokos Hakaniemi -konseptin Lohjalla. Lohja: Sokos ja Prismakeskus “Se on meillä kevään kovin Nummela: Prismakeskus ja Emotion juttu. Aika näyttää, otammeko Järvenpää: Prismakeskus konseptin käyttöön muissakin www.salonklipsi.fi liikkeissämme.” "

Palautekysely Wella maksaa

Wella professional finland

postimaksun

nido yhteen

”Valitse turvallinen kumppani” Maarit Salo on luottanut Wellaan yli 20 vuotta, yrittäjyytensä alusta asti. Kumppanuus on syventynyt ja monipuolistunut Salon Klipsin kasvun myötä. “Wella on todella turvallinen yhteistyökumppani. Sieltä löytyy aina apu asiaan kuin asiaan. Kehitämme yhdessä Klipsin markkinointia ja suunnittelemme erilaisia tapahtumia. Wellan tuotteet ovat taatusti korkealaatuisia, ja siksi luotan Wellaan”, Salo sanoo. “Wellan ylivoimainen koulutustarjonta varmistaa sen, että pysymme jatkuvasti ajan tasalla sekä ammattitaidossa että muotitrendeissä. Kaikki klipsiläiset voivat kehittää

Tondeo Supra TS

02003 Vastauslähetys

Offset Cobalt uutuussakset

Huippumuotoilijoille suunnitellut veitsenterävät Tondeo Supra TS Offset Cobalt -sakset on valmistettu

kobolttia sisältävästä kuulalaakeriterästä. Sakset valmistetaan käsityönä ja ne on muotoiltu hyvin käteen istuviksi.

Kaikkien 21.5.2008 mennessä vastanneiden kesken arvomme yhdet Tondeo Supra TS Offset Cobalt -sakset. ARVO: 390 e

Te i p p a a t a i

Te i p p a a t a i

Tunnus 5001296


Vuoden Positiivisin Pomo suosittelee:

Puhu avoimesti vaikeistakin asioista Pirjo Honkanen ja Positiivareiden Juhani Töytäri

Positiivareiden Onnistujien Klubi on nimennyt Vuoden Positiivisimman Pomon vuodesta 2005 lähtien. Raati kiinnittää valinnassaan huomiota ehdokkaiden ominaisuuksiin ihmisten johtamisessa: myönteiseen asenteeseen, esimerkilliseen toimintaan, onnistumisiin ja näkemyksellisyyteen. Syksyllä 2007 raati valitsi Vuoden Positiivisimmaksi Pomoksi helsinkiläisen kauneus- ja hyvinvointialan yrittäjä Pirjo Honkasen. Hänen menestyksensä avaimia ovat positiivinen elämänasenne ja sinnikkyys sekä halu panostaa hyvään henkilöstöön, koulutukseen ja aitoon huolenpitoon asiakkaiden hyvinvoinnista. Honkanen on urallaan kääntänyt vaikeudet voitoksi esimerkillisellä tavalla. “Tämä arvonimi merkitsee minulle paljon. Olen kiitollinen siitä, että sain sen juuri nyt. Nimitystä edelsi monta raskasta ja vaativaa kehitysvuotta. Opettelin kantapään kautta, mitä hyvä johtaminen tarkoittaa”, Hiusmuotoilu Point -ketjun pääjohtaja Pirjo Honkanen sanoo.

Maatalon tytär maailmalla Pirjo Honkasen juuret ovat pienessä kyläyhteisössä Hirvensalmella. “Maaseudulla elämä oli turvallista, ei siellä paljon tiedetty maailman pahuudesta. Lähdin ujona 15-vuotiaana tyttönä Mikkeliin opiskelemaan parturi-kampaajaksi. Ammattikoulun jälkeen aloitin työt – ja tein ne hyvin. Kun tulin aamuisin kampaamoon iloisena ja innosta puhkuen, se synnyttikin närää ja johti työpaikkakiusaamiseen. Keksin mielestäni hyvän selviytymiskeinon. Ajattelin, että jos olen kiva kaikille, kaikki ovat kivoja minulle. Mutta eihän se niin mennyt. Ajatus yrittäjyydestä alkoi kypsyä.” Hiusmuotoilu Point syntyi Albertinkadulle Helsinkiin nousukauden huumassa vuonna 1988. Pirjo Honkanen sisusti sen yhtä moderniksi kuin trenditietoisten asiakkaiden kodit. Hän alkoi tehdä valokuvaaja Kari Riipisen kanssa trendikuvauksia. Näitä ensimmäisiä suomalaisia hiusmuotikuvia julkaistiin ammattilehdissä ympäri maailmaa. Pointista tuli Suomessa hiusalan suunnannäyttäjä. Point muutti laman keskellä 1994 Fredrikinkadulle paikkaan, ⁄

Palaute kysely Kaikkien 21.5.2008 mennessä vastanneiden kesken arvotaan Tondeo Supra TS Offset Cobalt uutuussakset, joiden arvo on 390 e. Trend News 3/2007 arvonnassa Tivoli Audio -radion voitti Hannele Rosberg, PK Hanne, Valkeakoskelta. Paljon onnea!

Kupongilla voit myös lähettää kysymyksesi hiusklinikalle.

Palautekysely: Mikä oli mielestäsi lehden paras juttu?

Mitä olisi saanut jättää pois?

Yhteystietosi: Nimi

Yritys

Katuosoite

Postitoimipaika

Puhelin

Kysymyksesi hiusklinikalle:


Hiusmuotoilu Pointin pääjohtaja Pirjo Honkanen näkee vaikeudet mahdollisuuksina ja oppimisen paikkoina. Positiivinen ajattelu auttaa onnistumaan. Synkimmälläkin pilvellä on hopeareuna. Te k s t i : Kuvat:

Mariitta Kai

Hämäläinen

Sairanen

51


jota nykyisin kutsutaan Pointin kulmaksi. Vuosituhannen vaihtuessa sen rinnalle syntyi Uudenmaankadun Point. “Johdin yrityksiäni fiilispohjalta ja hiustenleikkaustaidoilla värin vaikutusaikana. Lakaisin ongelmat maton alle. Halusin vain, että kaikilla on mukavaa. Kun liiketoiminta kasvoi, haasteetkin kasvoivat. Palkkasin yrityksen johtoon talouden ja hallinnon ammattilaisen, sillä halusin keskittyä asiakastyöhön. Muutamassa vuodessa liiketoiminta ajautui arjen kaaokseen ja minä, kahden pienen lapsen äiti, päädyin loppuun palaneena pitkälle sairauslomalle.” Avoimesti asialinjalle Suomen Hiusyrittäjien silloinen toiminnanjohtaja Jouni Korhonen houkutteli Pirjon sairasvuoteelta ilmoittautumaan ensimmäiseen Hiuspomo-valmennusohjelmaan. Siitä tuli hänen elämänsä käännekohta. “Hiuspomo-koulutus oli päänavaus omaan johtamiseeni. Sen aikana kiinnostuin taas yrittämisestä. Huomasin, etten ollut yksin huolieni kanssa, ne olivat alan yhteisiä ongelmia. Kampaamoyrityksen johtaminen vaatii ennen muuta ihmisten johtamisen taitoja. Huippukampaajat ovat hyvin taiteellisia. Suomessa taiteellisuus mielletään usein vapaudeksi tulla ja mennä, miten huvittaa. Miten rakentaa sellainen työyhteisö, jossa työtavat ja talon tavat eivät rajoita taiteellista vapautta? Miten pysyttää keskustelu asiassa, kun kumppani lähestyy aihetta suurien tunteiden kautta?” Pirjo keskittyi ajattelemaan, millaisena hän halusi nähdä Pointin viiden ja kymmenen vuoden kuluttua. Hän rakensi yritykselleen vision, mission ja strategian. “Jätä huolireppu kotiin” “Lähdin myös kehittämään itseäni ihmisenä yhdessä iha”En ole maailman sympaattisin pomo”, Pirjo myöntää. ”Johnien valmentajien Meri Saarnilahti-Beckerin ja Pentti Beckerin tamiseni rakentuu tosiasioiden tiedostamiselle. Kun oppii kanssa. Heidän avullaan opin tunnistamaan tosiasiat ja tutkinäkemään asiat realistisesti, sen jälkeen näkee myös rehellisen maan itseäni. Parissa kuukaudessa pääsin jaloilleni. En ollut positiivisuuden. Pomon tärkein tehtävä on kristallisoida yrienää tunteiden vietävissä.” tyksensä visio, missio ja strategia, ja juurruttaa ne koko työyhSamaan aikaan Pirjo opiskeli NLP-menetelmiä eli tiedosteisöön. Pomon on myös osattava olla läsnä. Hänen on kuultatamattoman tiedon tietoista hyödyntämistä. Hän valmistui va, nähtävä ja tunnettava, mitä yrityksessä tapahtuu. Pomon on NLP Personal Coachiksi elokuussa 2007. ymmärrettävä ihmisiä ja tilanteita, rohkaistava ja kannustetta“Opin paljon myös itsestäni. Tiedostin, että minulla on va. Ja puhuttava avoimesti ikävistäkin asioista. Haasteellisinta kyky nähdä ongelmissa hyvää. Olen kuin luolakoira, joka elämässä on ihmisten välinen kommunikointi.” vainuaa, miten tunnelista pääsee ulos. Positiivisuuden olen Pirjon mukaan asenne ratkaisee. Aina. Hän haluaa johtaa saanut geeneissä äidiltäni. Tiedän nyt, että kun on käynyt omalla esimerkillään. pohjalla, kaikki muuttuu lopulta entistä paremmaksi.” “Haluan, että Pointissa kaikki on linjakkaasti tasokasta: Pointin ja Wellan liitto on kestänyt parikymmentä vuotta. tilat ja tuotteet, asiakaspalvelu, ammattitaito ja kaikki toiPirjo Honkanen sanoo, että hyvä yhteistyökumppani pysyy minta. Asiakas on ykkönen. Kun kaikki toimii, meillä on rinnalla hyvinä ja huonoina aikoina. työssä myös kivaa. Saamme lahjaksi hyvän fiiliksen.” “Wella pitää, minkä lupaa. Se ei ole koskaan jättänyt meitä Millainen on oikea pointtilainen asenne? pulaan. Wella tarjoaa asiakkailleen myös bisneskoulutusta ja “Pointtilainen on avoin uusille asioille ja haluaa tehdä työnse aloitti ensimmäisten joukossa asennekoulutustilaisuudet”, sä hyvin. Kun asenne on oikea, ammattitaitoa voi jatkuvasti Pirjo kiittää. kasvattaa alan kursseilla.” Pointin bisneskuviot ovat olleet nähtävillä monissa tvPoint on viime vuosina vastannut monien isojen näytösohjelmissa. Niihin Pirjo on lähtenyt rohkeasti mukaan solten, teatteriproduktioiden ja Idols-kilpailijoiden kampausten miakseen kontakteja ja oppiakseen lisää. YLEn ja Helsingin tekemisestä. Ne tarjoavat ainutlaatuisia haasteita kokeneillekauppakorkeakoulun toteuttamassa Menestyvää liiketoikin hiusmuotoilijoille. mintaa -ohjelmassa Pointin liiketoimintaa seurattiin lähes “Annan henkilöstölle loistavat mahdollisuudet kehittymivuoden ajan. Leijonankita-ohjelmassa viime syksynä ammatseen, mutta ammatilliseen kasvuun tarvitaan myös nöyryyttisijoittajat vakuuttuivat Pirjon esittelemästä liikeideasta tä.” ja olivat valmiit tukemaan sitä. Ohjelma kymmenkertaisti Pirjo kirjoitti Pointin ensimmäisen laatukäsikirjan HiuspoPointin verkkosivujen kävijämäärän ja toimi myös huikeana mo-koulutuksen aikana ja täsmensi sitä vuosi sitten. Kaikki rekrytointi-ilmoituksena.

52


“Pomon tärkein tehtävä on kristallisoida yrityksensä visio, missio ja strategia, ja juurruttaa ne koko työyhteisöön.”

Point Aleksi ylsi Estetica Design Awards -kilpailun kärkikymmenikköön

pointtilaiset toimivat yhteisten pelisääntöjen mukaan. Vuoden Positiivisin Pomo ei varasta henkilöstönsä vapaa-aikaa, mutta edellyttää itseltään ja muilta antaumuksellista työpanosta työaikana. “Työpaikalla keskitytään työhön ja vapaa-aikana yksityiselämään. Muuten ihminen kuluu loppuun. Haluan itsekin saavuttaa työn ja vapaa-ajan onnellisen tasapainon. Työtovereita ei saa käyttää oman elämän kaaosten selvittämiseen. Huolireppu on jätettävä kotiin.” Kokonaisvaltaisesti: Point for You Elokuussa 2006 avautunut Point Aleksi on ketjun lippulaiva ja uuden aikakauden hyvinvoinnin keskus. Se tarjoa kokonaisvaltaista kauneudenhoitoa, joka ulottuu ulkokuorta syvemmälle. Liiketilat sijaitsevat Helsingin sydämessä Aleksi 13 -tavaratalon viidennessä kerroksessa. “Point for You -liikeidea alkoi kehkeytyä kiireisten asiakkaiden toivomuksista. Kokosin saman katon alle taitavat tekijät kauneuden ja hyvinvoinnin eri aloilta. Meillä kauneudenhoito ei lisää kiirettä vaan tarjoaa asiakkaalle nautinnollisen hengähdyshetken. Kirjoitin vuoden Point Aleksin liiketoimintasuunnitelmaa. Hiuspomo-koulutuksen jälkeen keskityin sen toteuttamiseen. Sisustusarkkitehti Jyri Kuparinen suunnitteli liikkeen sisustuksen. Löysin tännekin upeat työntekijät, oikeat timantit, joiden kanssa on hyvä kehittää palveluja edelleen.” Pirjo Honkanen ilmoitti Point Aleksin keväällä 2007 italialaisen Estetica-lehden vuotuiseen Estetica Design Awards -kilpailuun, jossa etsitään maailman edustavimpia kampaamoja. Raati valitsi 123 kilpailijasta finaaliin 38 salonkia. Point

Aleksi ylsi kerralla kärkikymmenikköön ja sai tyylikkyydestään kunniamaininnan. Lisäksi se esitellään sanoin ja kuvin Estetican Maailman kauneimmat salongit 2007 -kirjassa. Tunne itsesi ja voi hyvin Pirjo Honkasen elämän motto avautuu vanhan Desideratarunon säkeistä: “Kulje tyynenä melun ja kiireen keskellä...”. Elä sovussa itsesi kanssa, ole oma itsesi, älä ummista silmiäsi kaikelta hyvältä, tee kaikkesi onnesi eteen. Iloitse saavutuksistasi ja tunne riemua myös matkastasi. “Sisäinen hyvinvointi on kaiken ydin: miten hyvin itsensä tuntee ja miten henkisesti voi. Mutta sen eteen pitää tehdä työtä. Omaan sisimpäänsä katsominen vaatii suurinta rohkeutta”, Pirjo Honkanen muistuttaa. “Pohdiskelu on minulle luontaista. Suorastaan harrastan ihmisen sisäisen minän tutkimista. Käyn läheisten ystävieni kanssa syvällisiä keskusteluja. Ne ovat upeita, opettavia tapaamisia. Tunnen itseni, omat vahvuuteni, heikkouteni ja kehityskohtani. Sisäinen minäni on hyvin rauhallinen, minun ei tarvitse enää pelätä mitään. Kukaan ei voi minua satuttaa.” Pirjo rakentaa unelmistaan aarrekarttoja. Niillä on tapana toteutua. Aarrekartta auttaa keskittymään olennaiseen ja näyttää suuntaa hyvään elämään. “Tavoitteet ovat ihmiselle tärkeitä. Ilman niitä on vaikea mennä eteenpäin. Tavoitteet on hiottava kristallinkirkkaiksi. Silloin ne johdattavat oikeaan päämäärään. Elämä on ihanaa kaikessa monimuotoisuudessaan. Se antaa niin paljon. Koskaan et voi tietää, mitä elämä seuraavaksi eteesi tuo. Siksi jokaiseen hetkeen kannattaa suhtautua positiivisesti.” "

53


Te k s t i :

Mariitta

Hämäläinen

Kuva: Matti Seppänen

Suomen Hiusyrittäjät ry toteuttaa 90 vuotta sitten määriteltyjä tehtäviään: se valvoo jäsentensä ammatillisia ja yhteiskunnallisia etuja sekä vahvistaa alan yrittäjyyden toimintaedellytyksiä.

Oma liitto hiusyrittäjän tukena

H

Historiankirjat kertovat, että eräät helsinkiläiset parturit perustivat jo vuonna 1905 yhdistyksen, joka vauhditti muun muassa pyhätyön poistamista ja työajan lyhentämistä parilla tunnilla niin, että työpäivä päättyi “jo” klo 21.00. Turussa seuraavana vuonna perustettu parturiyhdistys sai aikaan ensimmäisen hintasopimuksen. Vaikka näiden yhdistysten toiminta hiipui melko pian, se antoi virikkeitä alan valtakunnalliselle edunvalvonnalle. Suomen Kähertäjäin Liitto perustettiin marraskuussa 1917 vajaa kuukausi ennen Suomen itsenäistymistä. Hiusala on Suomen yrittäjävaltaisimpia aloja. Neljä viidestä parturi-kampaajasta toimii joko itsenäisenä yrittäjänä tai tuolinvuokralaisena. Suomen Hiusyrittäjät ry on hiusalan työnantajien valtakunnallinen keskusjärjestö. Sen jäsenistöön ja 32 paikallisyhdistykseen kuuluu noin 80 % alan työnantajista ja noin 15 % yksinyrittäjäliikkeistä. Yhteistyö kollegojen kanssa kehittää yrittäjän liiketoimintaa ja ammatillisia valmiuksia. Liiton jäsenyydestä koituu liiketyön arjessa rahassa mitattavaa hyötyä. Hiusyrittäjien monipuoliset verkkosivut tavoittavat yli 20 000 kuluttajaa ja lehdistön edustajaa kuukaudessa. Vain jäsenille tarkoitettu yrittäjäsivusto avautuu salasanalla.

54

Kirsi Montonen

Aina ajan tasalla Peili Hiussalien omistaja Timo Mäkinen on kasvanut yrittäjyyteen. Hänen äitinsä parturi-kampaamo täytti äskettäin 40 vuotta: alan realiteetit näyttäytyivät pojalle jo lapsuusvuosina. “Työskentelin omalla toiminimellä ennen kuin perustin ensimmäisen Peili Hiussalin Helsinkiin kymmenen vuotta sitten. Alan syvällinen tuntemus on auttanut pitkin matkaa. Olen pystynyt tekemään todenmukaisia laskelmia ja suunnitelmia ilman ekonomin koulutustakin. Toimimme selkeän strategian mukaan. Peili Hiussaleissa tehdään täysillä aitoja asioita.” Timo Mäkinen liittyi Suomen Hius­yrit­ täjiin muutama vuosi sitten. “Yksi syy oli Hiusyrittäjien Hiuspomovalmennusohjelma, johon halusin mukaan. Toinen syy oli tiedonhalu: oman liittomme kautta saan arvokasta tietoa juridisista ja taloushallintoa koskevista asioista. Liiton ajantasaisten palkkataulukoiden ansiosta tiedän, että yritykseni palkkataso on riittävä. Pystyn sen myös osoittamaan sekä itselleni että työntekijöilleni.” Mäkinen sanoo, että Suomen Hiusyrittäjät on tarkentanut tehtäviään ajan vaatimusten mukaan. Se toimii valppaasti koko ammattikunnan puolesta ja vie yhteisiä asioita

eteenpäin. “Tulevaisuuden haasteina näen nuorien jäsenten aktivoinnin ja liiton kouluttajan roolin kirkastamisen. Parturi-kampaajan ammattia ei voida automatisoida. Siksi alalla on aina tulevaisuus. Asiakkaat arvostavat yhä enemmän välittämistä ja henkilökohtaista palvelua.” Oppia ja kontakteja Espoolainen Salon Punatukka oli Suomen Hiusyrittäjien jäsen jo ensimmäisen omistajansa Irja Sittnikowin aikana. Siirtyessään k ym menen v uotta sitten elä k keelle Sittnikow myi liikkeensä työntekijöilleen Kirsi Montoselle ja Karoliina Mäkiselle. “Irjan suosituksesta mekin liityimme liittoon. Jäsenyys on antoisaa. Hyvä latu oli meille avattu”, Kirsi Montonen sanoo. Hän on nykyisin Haute Coiffure Française Suomen osaston puheenjohtaja. Yhdistys on tehnyt suomalaista hiusosaamista tunnetuksi Suomessa ja maailmalla jo 32 vuoden ajan. Järjestö perustettiin Ranskassa vuonna 1945 ja se toimii 54 maassa. Suomen osasto tekee yhteistyötä Suomen Hiusyrittäjät ry:n kanssa. “Yhdistystoiminta on hyvä koulu, siinä oppii tuntemaan ihmisiä ja saa kontakteja. Käymme kaksi kertaa vuodessa Haute Coiffure Françaisen näytöksissä Pariisissa


Kuva: Kai Sairanen

Kuva: Juha Reunanen

Valtakunnallinen Suomen Hiusyrittäjät ry: • toimii työnantajapuolen neuvottelijana ja sovittelijana hiusalan työmarkkina-asioissa • tarjoaa jäsenilleen henkilökohtaista neuvonta­ palvelua kaikissa liikkeenhoidollisissa ja ammatillisissa kysymyksissä • hoitaa yhteyksiä valtiovaltaan ja viranomaisiin, kattojärjestöihin sekä muihin toimialajärjestöihin • antaa lausuntoja alan ammatillisissa ja yritystoimintaa koskevissa asioissa Timo Mäkinen

Petri Kierros

• tuo hiusalan yrittäjien mielipiteet näkyviin mediassa julkilausumilla ja tiedotteilla • toimii alan kansainvälisissä järjestöissä, mm. Organization Mondiale Coiffure (OMC) ja Coiffure EU (CEU)

oppimassa hiusmuodin uusimmat linjat ja teemme niistä suomalaisille sopivat protomallit. Järjestämme lehdistötilaisuuksia ja muotinäytöksiä ja julkaisemme hiusmuotikuvia. Suomen osastoon kuuluu 18 aktiivista ja innostunutta hiusammattilaista ympäri maata. Uudet jäsenet ovat tervetulleita mukaan huippukampaajien joukkoon oppimaan uutta.” Liitto pitää ammattikunnan puolta Petri Kierros perusti Hiusstudio Gallerian Jyväskylän keskustaan vuonna 1991. Siellä työskentelee seitsemän parturi-kampaajaa. Hiusyrittäjiin Kierros liittyi neljä vuotta sitten. “Turhan myöhään”, hän nyt toteaa. “Mukaan kannattaa lähteä jo liikettä perustaessaan. Liiton asiantuntijat auttavat uutta yrittäjää pienissä ja isoissa asioissa. Alussa kysyttävää onkin paljon, pikku juttuja tulee eteen koko ajan.” “Hiusyrittäjä saa omasta etujärjestöstään jatkuvasti tietoa ja hyviä neuvoja, joita voi hyödyntää päivittäisessä liiketoiminnassa. Sieltä saa oikeaa turvaa. Luen tiedotteet tarkkaan ja kysyn puhelimitse neuvoja.” Petri Kierros toimii Hiusyrittäjien Jyväskylän paikallisyhdistyksessä rahaston-

hoitajana. Kuuden lapsen isä harmittelee aikapulaa: perheellisten aika ei tahdo riittää uusien aktiviteettien kehittämiseen. Hän haastaa kollegat Jyväskylässä mukaan liittoon ja yhteistyöhön. Kierros osallistui uransa alkuvuosina Hiusyrittäjien kilpailuihin. Hän suosittelee nuorille parturi-kampaajille kisakokemusten hankkimista. “Liiton tarjoama kilpailutoiminta kehittää sekä yksilöä että koko alaa. Sen ansiosta alan tunnettuus on kasvanut. Pidän tätä yhtenä Suomen Hiusyrittäjien suurista saavutuksista.” Noin kaksi kolmasosaa parturi-kampaamojen kustannuksista koostuu palkkakustannuksista. Ne vaikuttavat olennaisesti liiketulokseen. “Liiton tehtävä on pitää huolta siitä, että hinnoittelemme työmme oikein. Meidän on uskallettava nostaa hintoja elinkustannusten nousun mukaan. Se vaikuttaa sekä ammattimme arvostukseen että omaan jaksamiseen. Mitä halvemmalla teet tätä työtä, sitä enemmän joudut itseäsi rikkomaan. Herättelyyn tarvitaan aktiivista vaikuttamista, muistuttamista ja realistisia perusteluja – myös valtiovallan suuntaan, ettei alaa koskevista päätöksistä tule vain sanelupolitiikkaa.” "

• suunnittelee ja toteuttaa jatko- ja täydennyskoulutusta • järjestää parturi-kampaajille SM-kilpailuja sekä vastaa kansainvälisten edustuskilpailijoiden valinnasta ja valmennuksesta yhdessä Helsingin Parturikerhon kanssa • tuottaa mainoskampanjoita ja tapahtumia

Paikallisyhdistykset: Liiton jäsenmaksu oikeuttaa jäsenyyteen myös Hiusyrittäjien paikallisyhdistyksessä, joka tarjoaa yrittäjälle vahvan vaikuttamis­ kanavan sekä rahanarvoisia paikallisia lisäetuja. Paikallisyhdistykset: • lisäävät jäsentensä alueellista näkyvyyttä yhteismainonnan tai verkkosivujen kautta • toimivat aktiivisessa yhteistyössä hiusalan tavarantoimittajien kanssa • räätälöivät ja toteuttavat alueellisia jatko- ja täydennyskursseja jäsenille ja jäsenliikkeiden työntekijöille heidän tarpeidensa ja toiveidensa mukaan • tekevät yhteistyötä ammatillisten oppilaitosten kanssa • järjestävät kuluttajille festivaaleja ja näytöksiä, PR-tempauksia ja muita sosiaalisia tapahtumia • vahvistavat jäsenten yhteishenkeä järjestämällä virikkeisiä tapaamisia ja yhteistä virkistystoimintaa www.hiusyrittajat.fi

55


Huiput

Barcelonassa Suomen Anna-Riikka ‘Ara’ Koivulan Sensual Intrigue -trendin tulkintaa kiitettiin yleisesti. Valonheittimien loisteessa ja tuhansien silmäparien ristitulessa myös assistentti Matias ‘Matsku’ Räsänen säilytti malttinsa ja työskenteli aidon ammattilaisen tavoin varmasti ja täsmällisesti. Malli Pirjo Hippolin erottui muista malleista uljaan ryhtinsä ja esiintymisvarmuutensa ansiosta. Yksi kisakiireen keskellä pysäytetty tuomariston jäsen piti Suomen tummaa väritystä vaativana, hienostuneena ja goottiromanttisena. Samalla hän ihmetteli, mikseivät skandinavian edustajat olleet tarttuneet Nordic Serenity -trendiin ja sen mahdollisuuksiin. Pohjoismaisen tiimien teknisen osaamisen tasoa pidettiin huippukorkeana, kuten edellisinäkin vuosina. Voittajaksi valittiin korealainen Young sub King (Pop Couture). Hopeasijan vei Ukrainan Irina Fraiuk (Sensual Intrigue) ja kolmanneksi tuli Thaimaan Wuthichai Krajaipoch (Rustic Deluxe). Viimemainitun trenditulkinta sai osakseen myös arvostelua, mutta mallin näyttävää robottiliikehdintää kiitettiin rohkeasti valittuna erottautumisstrategiana. Tässä kilpailussa kannattaa ampua myös yli.

56


Te k s t i :

K a j

K a l i n

|

K u v a t :

K a i

S a i r a n e n

International Wella Trend Vision Award 2007 -kilpailu järjestettiin 28.10. Barcelonassa. Vuodesta 2003 järjestetty tapahtuma on koonnut maailman eturivin hiusmuotoilijat tulkitsemaan ajan henkeä Berliiniin, Pariisiin, Lontooseen ja Milanoon. Edellisten vuosien tapaan kyse oli megaspektaakkelista. 53 maan joukkueet päivittivät aikamme muodit, tyylit ja trendit henkeäsalpaavaksi kokonaisuudeksi. Yleisöä paikalla oli yli 2500.

Kilpatyöt vasemmalta oikealle: Irlanti, Britannia, Ruotsi, Norja, Suomi Voiton vei Korean kilpailutyö Barcelonan spektaakkelimaista juhlashowta

Salamavalojen loisteessa Wella Trend Vision Award -kilpailuja seuranneet tietävät mitä odottaa. Luvassa oli pyörryttävä spektaakkeli, jonka aikana sekä kilpailtiin että osallistuttiin lukuisiin työnäytöksiin. Saksan Vidal Sassoon oli valinnut Couture Allure -trendin, Llongueras Wonderlandin, Camille Albane esitteli tulkintansa Mineral Splendourista ja Toni&Guy keskittyi Factory Lyrics -trendin mahdollisuuksiin. Yleisö seurasi esityksiä keskittyneenä. Jotkut tuntuivat valokuvaavan jokaisen työvaiheen, toiset taas piirsivät muistivihkoonsa leikkauskaavioita. Uusien ideoiden lähteenä Trend Vision Award -tapahtuma onkin todellinen runsauden sarvi (ks. trendinäytöskuvat ss. 8-9, 12-13, 16-17 ja 20-21). Kilpailuillan aloitti tanssishow, joka alkoi argentiinaisella tangolla ja huipentui Bollywood-musikaaliin. Illan odotettu huippuhetki oli näyttävä lippuparaati, jonka aikana kunkin ⁄

57


Backstage-tunnelmaa: Ara ja Matsku valmistelevat malliaan.

maan kannatusjoukot kilpailivat keskenään suosionosoitusten määrässä ja volyymissa. Kilpailutöiden viimeistely tapahtui kolmella erillisellä näyttämökorokkeella. Yleisö tungeksi kilpailijoiden ympärillä. Salamavalot välähtelivät tauotta. Lavaesiintymisen jälkeen mallit siirtyivät messukeskuksen lämpiön näyttämölle yleisön arvioitaviksi ja valokuvattaviksi. Tuomarit vaihtoivat kommentteja ja kärkikolmikon lopullinen järjestys pysyi avoimena aivan loppuminuuteille saakka. Jos tuomariston pisteet olisivat menneet tasan, yleisön antamat äänet olisivat ratkaisseet lopullisen voittajajärjestyksen. Backstage Kilpailun backstage-tunnelma oli omaa luokkaansa. Kilpailijoilla oli aikaa yhteensä kolme tuntia joista viimeiset 20 minuuttia viimeistelyyn lavalla, yleisön edessä. Ulkopuolisen katsojan silmiin backstagen ensivaikutelma oli epätodellinen. Valtavassa tilassa oli vieri vieressä työpöytiä. Jokaisen edessä istui toinen toistaan kauniimpi tyttö ympärillään keskittynyt joukko oman maan kilpailuedustajia. Vaikka väkeä riitti, kaikki näytti sujuvan täsmällisesti, kuin ennalta suunnitellun koreografian mukaan. Kampaajien ja meikkaajien liikkeet olivat varmoja ja rauhallisia. Kaikki puhuivat puoliääneen; ainoa selvästi erottuva ääni täpötäydessä kilpailusalissa on föönien matala suhina. Tunnelma oli tiheä ja unenomainen. Vaikka täällä oli kuuma, ei yhdenkään kilpailijan otsalla näkynyt edes hikipisaraa. Kilpailun tuomariston edustajat kiertelivät edellisen vuoden kilpailusta tuttuun tapaansa arvioimassa työskentelytekniikkaa. Edellisen vuoden voittaja Aurelio Ramos de Oliviera kuiskasi ohimennen miten iloinen hän oli kilpailun korkeasta tasosta. Mihin tämä itsekseen hymyilevä, aina hyväntuulinen viime vuoden voittaja oli nyt kiinnittänyt

58

huomionsa? “Taiteellisuuteen, se kiinnostaa minua. Etsin kilpailutyötä, joka on ehyt kokonaisuus. Minulle hiusmuotoilu on myös taidetta. Ehkä kiinnitän huomioni aika paljon Nordic Serenity -trendiin, sillä pidän siitä tosi paljon. Se on olemukseltaan moderni, ilmava ja aktiivinen. Mutta ennen kaikkea etsin mielikuvituksellisuutta, uskallusta ja näkemystä. Ja siihenhän kaikki trendit antavat loistavat mahdollisuudet!” “Uuden keksiminen on aina vaikeaa”, kertoi Aurelio. “Eikä mikään ole sinänsä uutta, kyse on omaperäisestä ja mielikuvituksellisesta tavasta yhdistää jo olemassaolevia asioita. Kilpailutyö joka erottuu muista tekee sen jonkin pienen pienen yksityiskohdan voimalla. Ja juuri se tekee tuloksesta jotain sellaista, jota kutsumme ‘uudeksi’. Ehkä tuota ratkaisevaa yksityiskohtaa voisi kutsua myös näkökulmaksi?” Suomen edustusjoukkue löytyi nopeasti sillä ‘kisamutsi’ Petra Järven värikäs ja hymyilevä olemus erottui jo pitkälle. Kokeneena Trend Vision Award -konkarina Petra on osoittautunut ammattitaitoiseksi stressinpurkajaksi. Suomen rento kilpailutiimi kiitteli Petraa. Petra puolestaan vakuutti olevansa ylpeä tiimistään. Backstagella kaikki vaikuttikin jo viimeisen päälle valmiilta. Vain näyttämöllä tapahtuva viimeistely puuttui. “Joo, me ollaan jo valmiita. Tässä on vielä aikaa puolisen tuntia, vahvistavat ‘Ara’ ja ‘Matsku’ melkein yhdestä suusta. Ollaan nyt tässä vain teke-


Suomalaiset kilpalavalla

vinämme...” Kilpailutyö näytti hiuksenhienosti erilaiselta kuin Suomen kilpailussa. “Olen hieman hienosäätänyt työtä. Niska on vähän erilainen. Leikkausta on jäntevöitetty ja meikkiä säädetty. Kynnetkin on laitettu uusiksi.” Ajan hengessä Kansainvälinen yleisö keskusteli vilkkaasti hiusmuotoilun uusista suuntauksista ja vaikutteista. Yksi Wella Trend Vision -kilpailun eduista onkin mahdollisuus tutustua aktiivisiin hiusalan ammattilaisiin eri puolilta maailmaa ja vaihtaa heidän kanssaan mielipiteitä ja kuulumisia. Monet ammattilaiset kertoivat hakevansa tällä hetkellä innoitusta japanilaisesta anime-taiteesta. Luonto koetaan disneymäisenä, tyyliteltynä ja tietysti technicolor-väreissä. Erityisesti monet Aasian maiden edustajat tuntuivat olevan innoissaan vanhojen piirrettyjen elokuvien epätodellisista ja liioittelevista maailmoista. Tim Burtonin ’karkkielokuva’ Jali ja suklaatehdas tuntui olevan monen suosikkilistalla. Lapsenmielisyys, ilo ja puuterimaisten pastellisävyjen rinnastukset olivat monen kilpailuvieraankin suosimia lähestymistapoja. Kaiken tämän takana tuntui olevan myös vakavammin otettava kiinnostus yhteistä ympäristöä ja sen tilaa kohtaan. Ekologiset teemat tulivat kilpailupäivän keskusteluissa esiin useampaankin kertaan. ⁄

Kolumbian Pop Couture -henkisessä työssä asusteena oli näyttävä body painting. Kirgisian eksoottinen Rustic Deluxe -tulkinta. Libanonin mallin kruunussa viserteli kanarialintu.

59


1. sija Korea

Kuukausien pohjatyö auttoi Korean Young sub Kimin voittoon. Yllä kollaasi, joka toimi oivallisena ‘story boardina’ työn kehittelyssä. Iloinen voittaja, Korean Young sub Kim. Pop Couture -trendin inspiroima työ vakuutti tuomarit täsmällisyydellään ja meikin sekä asukokonaisuuden saumattomalla harmonialla.

Barcelonan kansainvälinen yleisö oli innoissaan Mineral Splendour -trendistä. Monet kertoivat asiakkaitensa yhä useammin haluavan luksusta arkeen. Suuret korukivet ja kristallit, timantit ja suurikoiset ketjukorut ovat olleet suosittuja asustemausteita jo jonkin aikaa. Tom Fordin myymälät olivat monen salonginomistajan sisustushaaveiden esikuvia. Skandinavian maita edustavat ammattilaiset puolestaan haaveilivat luksuksen raaemmista ja alkuperäisemmistä mahdollisuuksista, tunturimökeistä ja erämaahuviloista. Saa nähdä yleistyvätkö porontaljat, avotakat, hirsiseinät ja liuskekivilattiat lähitulevaisuuden salongeissa... Factory Lyrics -trendiä kommentointiin kilpailupäivän kuluessa moneen otteeseen. Uusista trendeistä juuri se herätti eniten ristiriitaisiakin tulkintoja. Siihen yhdistettiin pikkumustan paluu pukeutumisessa sekä tietysti tatuoinnit. Ilmassa tuntuu olevan kauneuden ilmapiirin uudelleenarviointia. Japanilaiset ja korealaiset ammattilaiset kommentoivat innoissaan ’mustaa palettia’. Se tarkoittaa mustan eri sävyjä ja pintarakenteita tervamaisesta öljyiseen. Couture Allure -trendin koettiin liittyvän asiakkaiden kaiken aikaa lisääntyvään haluun näyttäytyä ja tehdä vaikuttavia sisääntuloja. Ainakin pohjoismainen yleisö yhdisti trendin suosittuun tvohjelmaan ’Tanssii tähtien kanssa’ sekä trendikkäiden klubien ja baarien biletyskulttuuriin. Tämän ajan trendikkäin eleganssi on boheemia ja hillitysti tottumuksia rikkovaa. Suuntaukselle ovat tyypillisiä puhtaat sävyt ja vaatteiden leikkauslinjojen korostaminen.

60

Kilpailun jälkeen Arvostetun Wella Trend Vision Award 2007 -kilpailun voittajaksi valittiin Korean Young sub Kim ( Juno Hair). Voittoisa kilpailutyö perustui Pop Couture -trendiin. Nuori voittaja kertoi olevansa aivan pyörällä päästään. Vielä puoli tuntia tuloksen selviämisen jälkeen hänen oli vaikea uskoa voittaneensa. “Tämä on elämäni uskomattomin, jännittävin ja merkillisin kokemus”, sanoi Young. “Ja tämä on elämäni onnellisin päivä – vaikka juuri nyt onkin keskiyö!” Young kertoi valmistautuneensa huolella. Kuukausia ennen kilpailua hän oli alkanut tutkia trendilehtiä ja leikellä niistä kaiken, mikä tuntui mielenkiintoiselta. Lopputulos Youngilla oli mukanaan myös kilpailussa: metrinkokoinen pahviplanssi, johon oli tehty kollaasi voittajatyöhön eniten vaikuttaneista esikuvista. Suurimmaksi innoittajakseen hän mainitsi Andy Warholin. “Tämä on kilpailutyön story board”, Young kertoi. “Tässä on kaikki. Se on tiimimme inspiraatiokartta.” Kaikki ei kuitenkaan mennyt Youngin suunnitelmien mukaan. Barcelonan lentokentällä joukkuetta oli odottanut pahin mahdollinen yllätys. Lentoyhtiö oli kadottanut matkatavarat. Käytännössä se tarkoitti mallin vaatteita ja asusteita. Young kertoo ryhmänsä asettuneen lentokentälle odottamaan seuraavaa lentoa. Odotusta kesti 12 tuntia kunnes selvisi, että lento olikin peruuntunut. Tässä vaiheessa aikaa oli jäljellä enää muutamia tunteja. “Onneksi olen ehtinyt työskennellä alalla jo viisi vuotta. Siinä ajassa hermot ovat ehtineet jo viilentyä”, nauroi Young. ”Koska aikaa ei oikeastaan enää ollut, ryntäsimme suoraa päätä Barcelonan muotikauppoihin ja ostimme niistä tämän valkoisen mekon, korut ja jopa sateenvarjon. Kokonaisuus oli siis täysin kiinni sattumasta eli siitä, että satuimme todellakin löytämään jotakin sellaista, joka sopi alkuperäiseen ideaamme.” Millainen tämä alkuperäinen kokonaisuus olisi ollut? Tähän kysymykseen Young ei vastaa, mutta antaa ymmärtää, että se ei kenties olisikaan ollut yhtä osuva kuin se, joka nyt hankittiin viime hetken paniikissa ⁄


61


2. sija Ukraina

2. sija. Ukrainan Iryna Fraiukin lähtökohtana oli Sensual Intrigue -trendi. Lopputulos oli mielikuvituksellinen ja yllättävä.

3. sija. Thaimaan Wuthichai Krajaipoch oli Rustic Deluxe -trendin pohjalta kehittänyt erittäin omaperäisen tulkinnan, joka herätti paljon huomiota.

62


3. sija Thaimaa

Wella Trend Vision Award 2007 tuomaristo Trend Vision Award -kilpailun jury muodostui Barcelonassa kuudesta kansainvälisestä huippuammattilaisesta. Oikealta vasemmalle: tuomariston puheenjohtaja, Teri Dougherty (USA) häämöttää screenillä, Aurelio Ramos de Oliviera (Portugali), Takahiro Hashimoto (Japani), Pier Giuseppe Moroni (Italia),Wu Wei (Kiina), Gregorio Ross (Espanja). Kuvasta puuttuu ‘seitsemäs tuomari’ eli kilpailun yleisö, jolla oli mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan.

Sensual Intrigue

Tuomarin pöydässä Rankan tuomarointipäivän päätteeksi Pier Giuseppe Moroni kokoontui seurueineen juhlimaan ja suunnittelemaan tulevia kuvaus- ja näytösprojekteja. Kovin myöhään hän ei aikonut irrotella, sillä aamulento odotti jo 06.50. Milanon lentokentältä matka jatkuisi suoraan studiolle, jossa kuvaittaisiin malleja Trussardille. Italian kuuluisimpiin hiusmuotoilijoihin lukeutuva Moroni on Trend News -lehden lukijoidenkin vanha tuttu (kts. Trend News 4/06). Mitä hänelle nyt kuuluu? Hän kertoi jatkaneensa maalausharrastustaan ja valmistautuu avaamaan oman näyttelyn, kun oikeanlainen galleria ja sopiva ajankohta on löytynyt. Kiivaasta työtahdista huolimatta hän kertoi pitäneensä pitkän ja nautinnollisen kesäloman perheensä kanssa Toscanassa, pienessä maalaistalossaan.

Miltä Wella Trend Vision Award -kilpailu hänestä vaikutti? ”Kaiken kaikkiaan ihmettelin miten korkeatasoisia teknisiä suorituksia tässäkin kilpailussa nähtiin. Mutta teknisen osaamisen tulisi olla vain lähtökohta, josta kasvaa sitten jotakin... di più... enemmän! Kun kyselin joiltakin osallistujilta hieman tarkemmin heidän työstään, huomasin miten nuoria he todellakin ovat. Nuoria siinä mielessä, että monille ei ole vielä ehtinyt kertyä tarpeeksi elämänkokemusta. He eivät ole vielä ehtineet sulatella kaikkia vaikutteita omaperäiseksi, taiteelliseksi kokonaisuudeksi.” “Pelkät hiukset eivät riitä. Kampaajilta vaaditaan nykyisin paljon myös muunlaista osamista. Ihanteellisessa tapauksessa he ovat myös stylistejä. Siihen jos mihin tarvitaan kokemusta. Sen kaltaista visuaalista oppineisuutta tarvitaan myös salonkityöskentelyssä. Kun asiakas astuu ovesta, on hiusmuotoilijan hahmotettava kokonaisuus välittömästi. Pelkkiä hiuksia ajattelemalla ei voi rakentaa riittävää kokonaisuutta. Kyse on mittasuhteista. Siitä millainen ilmapiiri – vai pitäisikö sanoa ilmasto – asiakasta ympäröi.” "

Pier Giuseppe Moroni

63


Hellä hetki Parc Güell -puistossa.

¡Hola

Barcelona! Jos haluat tietää, miltä kaikelta elämä voi tuntua, maistua ja tuoksua, lähde Barcelonaan. Katalonian pääkaupungissa sekoittuvat aikakaudet ja elämäntyylit. Koko kaupunki on kuin monien makujen tapas-lajitelma.

Te k s t i :

64

K a j

K a l i n

|

K u v a t :

K a i

S a i r a n e n


Liikenteen pys채ytt채v채채 katuteatteria Barcelonassa.

65


¡Hola

Barcelona!

Nuoret kokoontuvat viettämään iltapäivää Barcelonetan rannalle. Sininen hetki liikenneväylien päälle rakennetulla rantabulevardilla. Torre de St.Sebastiàn illmakaapelihissistä avautuu uljas näkymä moni-ilmeiseen kaupunkiin.

66

Rento trendikaupunki Barcelonan nousu Euroopan trendikaupunkien ykkössarjaan alkoi 80-luvun puolivälissä. 1992 järjestetetyt kesäolympialaiset näyttivät maailmalle uuden Barcelonan kasvot. Siitä lähtien se on ollut yksi Euroopan mielenkiintoisimmista ja nopeimmin uudistuvista matkailukaupungeista. Ainakin toistaiseksi hintataso on edullisempi kuin esimerkiksi Pariisissa, Roomassa tai Prahassa. Barcelona on Euroopan neljänneksi paras businesskaupunki (Lontoon, Pariisin ja Frankfurtin jälkeen). Kaupungin kunnianhimoisena tavoitteena on päästä kolmannelle sijalle lähivuosien aikana. Liikkuminen on helppoa ja ilmapiiri rento. Espanjan parhaimmat viinialueetkin sijaitsevat vain 40 kilometrin päässä keskustasta. Kaiken lisäksi valittavana on useita erinomaisia ranta-alueita. Lähinnä keskustaa ovat San Sebastiàn ja Barcelonetan rannat. Kuuminta aikaa on heinä- ja elokuu. Silloin lämpötila voi kohota jopa 37 asteeseen. Skandinavian maiden asukkaille sopinee aika maaliskuusta kesäkuuhun. Jos Pariisi on parhaimmillaan huhtikuussa, Barcelona kukoistaa toukokuussa. Sen tietävät hyvin myös varakkaat pariisilaiset, jotka tulevat silloin viettämään sinne pitkiä viikonloppuja. Persoonallinen ja kohtuuhintainen Hotel Peninsular

(www.hotelpeninsular.net) sijaitsee entisessä luostarissa, kaupunginosa El Ravalin sydämessä. Designhotelli Omm löytyy L´Eixamplen alueelta (www.hotelomm.es) ja vetää puoleensa fuusio- ja molekyyligastronomian salaisuuksista kiinnostuneita herkuttelijoita. Matkalukemiseksi voi ottaa vaikka Carlos Ruiz Zafónin romaanin Tuulen varjo (La Sombra del Viento, 2001). Se on vetävästi kirjoitettu jännäri, yltiöromanttinen rakkausromaani ja dramaattinen kauhutarina Barcelonan vanhan kaupungin kaduilta ja


Vanhan kaupungin design-aarreaitta on Café de la Princesa. Samalla myös taidegalleria ja ravintola.

Värikäs kävelykatu La Rambla.

kujilta. Ja musiikkina soi tietysti Barcelonan oman pojan Manu Chaon La Radiolina, energisen latinorokin kestosuosikki! Kävellen, pyörällä tai ilmassa Barcelonaan tutustuu parhaiten kävellen ja metrolla. Jos haluaa nähdä kaupunkia mutta kaupoissa kiertely ei innosta, voi vuokrata polkupyörän (www.barcelonarentbikes.com). Leveillä bulevardeilla pyöräily on kokemus, joka jää mieleen. Liikkuminen on yleensä turvallista, kunhan muistaa pitää huolen lompakostaan ja laukustaan. Kaupungin taskuvarkaat ovat maailmankuuluja nopeudestaan ja nokkeluudestaan. Barcelona on shoppaajan paratiisi. Keskeisten ostoskatujen toi-

siinsa linkittyvä ketju on viiden kilometrin mittainen. Se tunnetaan nimellä Barcelona Shopping Line (BSL). Kirjainyhdistelmä kannattaa pitää mielessä, sillä se tarkoittaa myös bussilinjaa, joka risteilee kaupungin keskustassa ja palvelee trendifriikkien tarpeita. Omaperäisimmän tavan liikkua ja nähdä kaupunkia lintuperspektiivistä tarjoaa Montjuïcin kukkuloille ja puistoihin vievä ilmakaapelihissi (Torre de St.Sebastià, Barcelonetan ranta). Kaupunkiin jalkaisin perehtyvä huomaa heti, miten kansainvälinen ja sekoittunut sen ilmapiiri on. Katukahviloissa kuulee kataloniaa, espanjaa, ranskaa ja arabiaa. Etelä-Amerikasta muuttaneiden määrä kasvaa vauhdilla. Heidän vaikutuksensa näkyy myös baarien juomatarjonnassa: suosituimpia drinkkejä ovat ⁄

67


¡Hola

Barcelona!

Kaasulaitoksen toimistorakennus Torre Marenostrum edustaa Barcelonan modernneinta ilmettä. Tyylikäs katusoittaja Barcelonan keskiaikaisessa Barri Gothic -korttelissa. La Ramblan elävä veistos Jamon jamon kinkkua kinkkua! Sitä riittää La Boqueria -kauppahallissa.

kuubalaiset mojitot ja brasilialaiset caipirinhat. Barcelonan kortteleihin kätkeytyy 32 avointa pihapuistoa, joita turistit eivät yleensä löydä. Kannattaa siis olla tarkkana, ettei kulje pienen kaupunkikeitaan ohitse! Jardins de Casa Elizalde (Valencia, 302) ja Jardins Rector Oliveras (Passatge Rector Oliveras) ovat edustavimmasta päästä. Paikallisväriä Barcelonalaisilla nuorilla näyttää olevan oma paikallinen hiustyylinsä. Hiukset on leikattu päältä ja sivuilta lyhyiksi mutta jätetty niskasta pitkiksi. Pitkiä osioita on osittain palmikoitu ja niihin on pujotettu lasi- ja metallihelmiä. Vaikutelma on harkitun raaka, jopa villi. Rankempaan klubityyliin kuuluvat myös pitkät, silmille valahtavat otsatukat muuten sänkimäiseksi ajellussa päässä. Barcelonalaiseen anarkopunk-tyyliin kuuluvat myös päänahan tatuoinnit ja lävistykset. Muuten kaupunkilaisten hiukset noudattelevat välimerellisen konservatiivista linjaa. Rouvasväen kampaukset ovat suuria ja näyttäviä, harmaatukkaisten herrojen kampauskuosit tuovat mieleen entisaikojen filmitähdet. Kampaamojen sisutuksetkin näyttävät olevan viime vuosisadalta. Tavallisimmillaan ne ovat parin tuolin kokoisia huoneita, joita kirkkaat neonvaloputket valaisevat. Ovet ovat auki kadulle ja radiot suoltavat jalkapalloselostuksia. Vanha kaupunki Kaupunkiin tutustuminen on hyvä aloittaa sen ytimestä, vanhasta kaupungista (Ciutat Vella). Se on Euroopan suurimpia keskiaikaisia kaupunkiympäristöjä: tiheä, sokkeloinen ja täynnä houkuttelevia kahviloita, ravintoloita ja pikku myymälöitä. Vanhan kaupungin alue jakautuu useampaan naapurustoon, joihin ehtii tutustua muutamassa päivässä. Ne ovat Barrí Gòtic, El Raval ja Born. Barrí Gòticista löytyvät kaksi hienoa aukioita ravintoloineen: Placa del Rei ja Placa Real. Ensimmäinen vanhan kaupungin ulkopuolelle rakennettu kaupunginosa on nimeltään Bar-

68

celoneta. Siellä voi syödä kaupungin parasta kalapaellaa. Placa Catalunyalta venesatamaan johtaa La Rambla, vilkas ja aina uusia yllätyksiä tarjoava kävelykatu. Hiljaista siellä ei ole koskaan, siitä pitävät huolen myös katua reunustavissa palmuissa pesivät papukaijat. Tosin nekin hiljentyvät, jos paikalle saapuu pakettiautollaan kiertelevä katukabaree ja esittää neljännestunnin mittaisen shown tansseineen ja lauluineen. Venesataman yhteydessä sijaitseva rantakatu Passeig Marítim sopii puolestaan vähän rauhallisempaan iltakävelyyn. La Ramblalta kannattaa poiketa El Ravalin kaupunginosaan. Aikoinaan alue tunnettiin kaupungin Chinatownina ja punaisten lyhtyjen alueena. Rippeet entisestä ovat vielä jäljellä, vaikka kaupunginosa uudistuu nopeasti. Kaupungille ominaiseen tapaan sinne on sijoitettu mm. 1995 valmistunut Nykytaiteen museo. Kaikkiaan kaupungissa on 45 museota. Suosituimmat ovat Picasso-museo ja uusi tiedekeskus Cosmo Caixa. Iltakävely Rambla del Raval -puistokadulla kuuluu ehdottomana osana Barcelonan vierailuun. Vielä myöhään illalla palmujen katveessa sijaitsevilla penkeillä istuu vanhempaa väkeä ohikulkijoita katselemassa. Ikkunat ovat auki ja niistä virtaa öljyssä tirisevän kalan haju. Jostain kuuluu marokkolaista musiikkia. Nuoret miehet nojailevat seiniin, tupakoivat ja tarkastelevat turisteja. Vanhassa Barcelonassa aika hidastuu.


Ruokaa ja yhdessäoloa Barcelona on välimerellinen ruokakaupunki. Espanjan itäisellä rannikolla sijaitseva Katalonia on meren antimien aluetta (zona de los pescados). Katalonian rannikon kallioiset lahdet ovat täynnä kalastajakyliä, jotka toimittavat jatkuvasti meren antimia kaupungin 11.000 ravintolaan ja baariin. Suosittuja ruokalajeja ravintoloissa ovat kalakeitot (bullabesa) ja tulikuumat, grillatut kalat sitruunalohkojen kanssa (parilla des pescados). Alueen viinit ovat maultaan mietoja ja pehmeitä ja soveltuvat varsinkin jälkiruokien, kuten juustojen, kanssa nautittaviksi. Moni ruokailija hätkähtää, kun kuulee toivotuksen ‘Bon Profit!’. Se ei tarkoita hyviä liikevoittoja, vaikka ensi kuulemalta ihan siltä kuulostaakin. Kyse on toivotuksesta, joka yksinkertaisesti vain kehoittaa nauttimaan ateriasta. Barcelona on täynnä toreja. La Ramblan varrella (La Rambla 91-101) sijaitseva La Boqueria on kaupungin ruokatorien ehdoton ykkönen. Etenkin sen kala- ja äyriäisvalikoimat ovat kulinaristin unelma. Sieltä löytyvät kaikki Välimeren keittiön tuntemat raaka-aineet. Paikallisten asukkaiden mukaan sitä mitä ei ole La Boqueriassa, ei ole muuallakaan.

Melu on korviahuumaava. Täällä vaihdetaan myös kuulumisia ja otetaan kantaa ajankohtaisiin asioihin. Suuret veitset välähtelevät liha- ja kalakauppiaiden käsissä. Barcelonalaisten ostoskoreista pilkottaa kalanpyrstöjä, mustekalan lonkeroita ja kanankauloja. Kauppakassin painoa lisää myös kimpale Jabugo-kinkkua ja asturialaista vuohenjuustoa. Toinen erinomainen katettu ruokatori on La Riberan kaupunginosan Mercat de Santa Caterina (Avinguda Francesco Cambó). Sen aaltoileva, monivärinen keramiikkakatto on nähtävyys sinänsä. Toreilta on mukava keräillä ainekset omatekoiseen tapas-lajitelmaan (jonka voi syödä vaikka hotellihuoneessa). Yleensä tapakset ovat aperitiivipaloja, jotka nautitaan ennen lounasta (klo.14.00) tai illallista (20.0022.00). Nykyisin ne ovat myös ateria sinänsä, joka maistuu varsinkin hyvän oluen (cerveza) kanssa. Kesällä maistuu myös clara, sitruunalimonadilla jatkettu olut. Barcelonasta löytyvät kaikkien tärkeimpien luksusbrandien myymälät. Mutta niitäkin mielenkiintoisempia ovat yksittäiset liikkeet, jotka ovat erikoistuneet enemmän tai vähemmän uniikkiin tarjontaan. Kaupungin mielenkiintoisin uusien korujen, vaatteiden ja design-esineiden myymälä on Café de la Princesa (Carrer dels Flassandres 21). Samalla se on myös taidegalleria ja ravintola. Myöhäisinä illan hetkinä sen asiakkaat ovat kuin yhtä suurta perhettä. Katolilaiseen karamellikulttuurin voi tutustua Caelum-myymälässä (Carrer de la Palla), joka myy luostareissa valmistettuja herkkuja, mm. toledolaista marsipaania. Kaupungin suurin tavaratalo on sokkeloinen El Corte Inglèse (Placa Catalunya). Sen alakerran ruokaosasto tyydyttää kiireisimpien turistien tarpeet. Muutoin tavaratalo ei tarjoa suurtakaan elämystä. Montjuîcin kukkuloilla sijaitseva Gran Vía Centre Commercial on tunnelmaltaan hienostuneempi ja paikallisväestön suosiossa. Luonnonkosmetiikkaa ja tuoksuja arvostaville ykkös- ⁄

Barcelonan tätien iloinen lukuhetki. Parc Güellin taikamaailma kiehtoo kaiken ikäisiä.

69


¡Hola

Barcelona!

kohde on ilman muuta La Galería de Santa María Novella (Espaseria 4-8). Yksi eteläisen Euroopan parhaista kahvikaupoista on Cafés el Magnifico (Argenteria 64) ja sieltä kannattaa ostaa aromikkaita kenialaisia kahvilaatuja. Barcelonalaiset suhtautuvat liikkeeseen kuin drinkkibaariin ja pistäytyvät ohimennessään siemaisemassa kofeiinipaukkuja. Vuonna 1919 perustetussa liikkeessä kahvilaaduista keskustellaan ja niitä arvioidaan kuin viinejä. Kahviloita, ravintoloita ja baareja Barcelonassa riittää. Jokainen löytää nopeasti oman suosikkinsa. Turistipaikat erottuvat selkeästi ‘oikeista’ paikoista. Vanhan kaupungin persoonallisimpiin kahviloihin kuuluu tunnelmaltaan boheemi ja puitteiltaan patinoitunut Schilling (Carrer de Ferran). Kaupungin yöelämä on vilkasta ja alkaa verraten myöhään, kello yhdentoista paikkeilla. Klubietiketin mukaan baareissa ei milloinkaan saa tilata tai ehdottaa illan ‘viimeistä paukkua’. Kataloniassa tilataan aina ‘viimeistä edellinen’ (penúltima). Viimeisen (última) drinkin maininta toisi pahaa onnea ja pilaisi tunnelman.

70

Satumaisia rakennuksia Barcelona on mielikuvituksellisten rakennusten kaupunki. Tärkeimmät niistä sijaitsevat Eixamplen kaupunginosassa, tarkemmin sanoen kahden kadun varrella: Passeig de Gràcia ja Rambla de Catalunya. Arkkitehti Antoni Gaudì i Cornet (1856-1926) on kaupungin arkkitehtikuningas. Hän edustaa ns. modernisme-tyyliä, pohjoismaisen jugendin omaperäistä vastinetta. Gaudì etsi muotokielensä luonnosta. Hänen suunnittelemissaan rakennuksissa ei ole suoria kulmia ja ne näyttävät eläviltä olennoilta. Gaudì-kierros alkaa yleensä La Sagrada Familia -katedraalista. Sen torneista avautuu huikea näkymä yli kaupungin. Katedraalia rakennetaan jatkuvasti. Sen arvioidaan valmistuvan 30 vuoden kuluttua. Vuosittain siihen tutustuu jo yli kaksi miljoonaa turistia. Casa Milà (www.lapedraeducacio.org) ja Casa Battló (www.casabattlo.es) ovat arkkitehdin tunnetuimmat kerrostalot. Molemmat ovat oikeastaan jättiläisveistoksia, joiden sisällä voi asua.


Gaudìn Casa Battlón arkkitehtuuri pyörryttää. Moderni Torre Agbar -torni jatkaa kaupungin rohkeaa rakennusperinnettä. Gaudin Sagrada Familia -kirkko on Euroopan kuuluisin keskeneräinen rakennusprojekti. Montserratin vuoristoalueen huimaavat kalliomuodostelmat innoittivat niin Antoni Gaudia kuin tämän päivän vuorikiipeilijöitä.

Gaudì-kierros huipentuu Guëll-puistoon, jonka sisäänkäynnin mosaiikkikoristelu lohikäärmeineen on kaupungin kuvatuimpia kohteita. Historiallisten rakennusten lisäksi Barcelonassa on sadottain uuden arkkitehtuurin yltiöpäisiä esimerkkejä. Monet löytyvät rantaalueelta (johon kannattaa tutustua pyöräillen). Olympiakylä (Vila Olímpia) on nykyisin suosittu ja kallis asuntoalue. Maamerkkeinä toimivat kaksi pilvenpiirtäjää, Mapfre ja Hotel Arts. Molempien korkeus on 136 metriä. Sagrada Familia -katedraalin nykyvastine on vuonna 2004 valmistunut Jean Nouvelin suunnittelema 142 metrin korkeuteen kohoava vesilaitoksen toimistotorni Torre Agbar (Placa de les Glòries). Öisin se näyttää tieteiskertomusten jättiläisraketilta, joka värejään vaihdellen on valmiina matkalle ulkoavaruuteen. Retkiä lähialueelle Katalonian yleisin tytönnimi on Montse. Syy löytyy tunnin junamatkan päässä Barcelonasta. Montserratin vuoriston vaaleanpunaiset huiput kohoavat 1236 metrin korkeuteen. Siellä sijaitseva Montserratin luostarikirkko on Katalonian suosituin vihkikirkko. Sinne matkustetaan myös La Morenetan, Katalonian suojeluspyhimyksen vuoksi. Alue on vuorikiipeilijöiden suosiossa. Huipuille pääsee myös polkuja pitkin kävellen, ellei päätä huimaa. Mikäli aikaa on riittävästi, kannattaa Montserratin retkeä varten varata yksi päivä (www. montserratvisita.com). Jos oleilu kotkien seurassa pilvien yläpuolella ei miellytä, voi Barcelonasta suunnata 130 kilometrin päähän Figuerasin kaupungin Dalimuseoon. Tyylitietoisimmat suuntaavat kuitenkin 35 kilometrin päässä olevaan Sitgesin rantakaupunkiin. Junalla matka taituu puolessa tunnissa. Sitgesissä aurinko paistaa vähintään 300 päivänä vuodessa ja hiekkarantaakin on neljä kilometriä. "

71


Lluís Llonguerasista puhutaan Kataloniassa kuin kuninkaasta. Hän on peittäviin silmälaseihin kätkeytyvä dramaattinen Maestro, jolle mikään ei tunnu olevan mahdotonta. Barcelonassa hänet tunnetaan Vidal Sassoonin ja Trevor Sorbien veroisena hiusmuotoilun mestarina. Muita rooleja ovat Runoilija, Kirjailija, Kuvanveistäjä, Rakastaja, Valokuvaaja. Kaikki isolla alkukirjaimella. Hänet tunnetaan surrealistitaiteilija Salvador Dalín ystävänä ja elämäkerran kirjoittajana. Hän on myös ns. barcelonalaistyylin (estilo Barcelona) keksijä. Llonguerasin uusin hiuskokoelma esitellään sivuilla 32-35.

Te k s t i :

Maestro

K u v a t :

K a j

K a l i n

L l o n g u e r a s

hiusmuotoilun yksinvaltias Naisten vapauttaja Ensimmäisen kosketuksen ihanien naisten maailmaan Lluís sai isänsä salongissa. Paikka oli tunnettu ’jet-set’-asiakkaistaan. Pojalle isän työpaikka oli taikamaailma, jossa naiset muuttuivat Prinsessoiksi ja Kuningattariksi. Poika oppi, millaisista elementeistä kauneus rakennettiin. Kaikessa tuntui olevan kyse jo olemassaolevan kauneuden täydellistämisestä, puuttuvan ja ratkaisevan elementin löytämisestä.

72

Isänsä taikurin kosketusta ihaileva poika halusi myös kampaajaksi. Aluksi kyse oli kokeilusta, tuntuman saamisesta ammattiin. Mutta pian teini-ikäinen Lluís tiesi miltä hänen tulevaisuutensa näyttäisi. Vaikka isä olisi halunnut hänestä Taideakatemian käynyttä taiteilijaa, valitsi poika toisin. Aluksi hän leikkasi isänsä asiakkaiden hiuksia, mutta sana kiersi nopeasti. Pian itseoppineella Lluísilla oli oma asiakaskuntansa. Lluís oppi ammatin perusteet nopeasti. Hänestä kehittyi suju-


va seuramies. Hän oppi milloin, mitä ja miten naisille puhutaan. Ensimmäinen oma yritys avautui syyskuussa 1958. Lluís oli 22-vuotias. Salonki tuli tunnetuksi lyhyistä ja modernin näköisistä kampauksista. Eivätkä ne muistuttaneet Pariisin sanelemaa muotia. Llonguerasin tyyli tunnettiin nimellä Línea Rossa, Punainen linja. Llonguerasin tyyli sävähdytti. Kenraali Francon hallitsemassa katolilaisessa Espanjassa kyse oli naisten emansipaatiosta. Perinteinen nukketyyli sai väistyä. Llonguerasin Gran Via -kadun salongista tultiin ulos itsenäisinä ja persoonallisina, itsevarmuutta säteillen. Barcelonaiskaunottarien uusi ilme oli isku maskuliinisen valtakulttuurin eli machismon palleaan. Nuori Lluís huomasi vapauttavansa naisia. Hänen ammatillaan oli poliittista sisältöä. Kaikki miehet eivät suinkaan katsoneet hänen toimintaansa hyvällä silmällä.

Lluís Llongueras on moninkertaisesti palkittu hiustaiteilija

Imperiumin ytimessä Nuoren yrittäjän tavoitteetkaan eivät olleet vaatimattomia. Strategiana oli vallata Katalonian pääkaupunki katu kadulta. Salonkeja perustettiin pankkilainoin tasaiseen tahtiin. Tällä hetkellä Llongueras-salonkien kokonaismäärä on jo ylittänyt sadan. Yli puolet niistä sijaitsee ulkomailla, 22 eri maassa. Llonguerasbrandi työllistää 1200 henkilöä. Asiakaskäyntejä salonkeihin kertyy reilut puoli miljoonaa vuodessa. International Llongueras Center (Barcelona ja Pariisi) tarjoaa koulutusta ja kursseja 5000 kampaajalle vuodessa. Etenkin Barcelonan keskus on hulppea. Pinta-alaa sillä on kunnioitettavat 900 neliömetriä. Sen studioissa luodaan Llonguerasin kokoelmat, järjestetään näytöksiä ja valokuvaussessioita. Nerokkaan tilasuunnittelun ansioista väliseiniä voidaan avata ja sulkea aina kulloisenkin tapahtuman luonteen mukaan. Keskuksen seinillä on Lluís Llonguerasin veistoksia ja mallikuvia viimeisimmistä kokoelmista. Keskuksessa vallitsee juhlallinen ja keskittynyt tunnelma. Kaikki on viimeisen päälle viimeisteltyä. Barcelonan keskuksessa valmistuvat myös Llonguerasin opetusvideot, oppikirjat ja muut pedagogiset materiaalit joilla on valtava kysyntä kaikkialla espanjankielisissä maissa. Barcelonalainen latinotyyli edustaa miljoonille tyylikkyyden ja trendikkyyden ehdotonta huippua. Lluís hallitsee nuoremman veljensä Enriquen kanssa todellista imperiumia. Niinpä yksi lukuisista Lluísin epävirallisista arvonimistä onkin Maestro Mundial, kansainvälinen mestari. Karismaattisen ja menestyneen mestarin (ja hänen perheensä) ympärille on syntynyt kiihkeä henkilökultti, joka hakee vertaistaan hiusmuotoilun maailmassa. Intercoiffure Mondialin myöntämä korkein tunnustus Grand Croix, Suurristi, kohotti Maestro Llonguerasin melkein puolijumalaksi.

Kekseliäät salongit Salonkien työntekijöiksi oli alusta alkaen tärkeää valita juuri oikeanlaisia ihmisiä. Llonguerasin salonkien kampaajilta edellytettiin korkeaa osaamistasoa, vuorovaikutustaitoja sekä tietysti pitkiä työpäiviä. Vastaavasti heille myös maksettiin enemmän kuin muille alalla työskenteleville. Kyse oli myös ammatillisen statuksen kohottamisesta. Yksi Llonguerasin menestyksen salaisuuksista ovat imagoltaan ja kohderyhmiltään vaihtelevat salonkikonseptit. 1972 avautui Espanjan ensimmäinen unisex-salonki Nova Gent. Katolilaisessa kulttuurissa teko oli rohkeampi ⁄

73


kuin protestanttisessa kulttuurissa kasvaneet osaavat ajatella. Toinen kumouksellinen idea oli Salón Autoservicio, itsepalvelusalonki. Asiakkaat hoitivat hiustenpesun ja viimeistelyn itse. Erikoisimpiin ideoihin kuului Salón del Servicio Nocturno, yösalongit, jotka avasivat ovensa iltayhdeksältä. Nuorisoa varten suunnitellut Fashion by Llongueras -salongit tarjoavat sähäkkää palvelua, musiikkia, internetin, baarin, peliautomaatteja, tatuointeja ja lävistyksiä. Pelkästään ostoskeskuksia varten suunnitellut Image-salongit myyvät huippulaatua minimiajassa. Luksussalongit eli los Salones Class tarjoavat monipuolisia ja kokonaisvaltaisia spa-hoitoja. Salón Japonés eli Japanilaissalongit erikoistuivat itämäisen kauneudenhoidon salaisuuksiin zen-hengessä. Vuoden 1992 Barcelonan kesäolympialaisten Olympiakylään avattiin urheilullinen Llongueras-salonki. Sekin hyvä esimerkki yrityksen aikaansa seuraavasta imagopolitiikasta. Llonguerasin Salones Asociados eli franchaise-yritysten määrä on jo yli 50. Salonkien monimuotoisuus ja jatkuvasti uudistuva profilointi liittyvät Lluís Llonguerasin mottoon ”Cambia de Look - Cambia de ánimo”, ulkonäön muutos merkitsee myös mielentilan muutosta. Työntekijöiden on saatava jokainen asiakas tuntemaan

74

itsensä VIP-luokkaan kuuluvaksi. Kampaajan psykologisiin taitoihin kuuluu nähdä mitä ovat asiakkaan ”las partes bonitas” eli parhaimmat puolet. Método Llongueras Llongueras loi Espanjan ensimmäiset hiusbrandikokoelmat. Niiden lanseerauksista tuli näyttäviä seurapiiri- ja showtapahtumia. Kaikki oli alusta alkaen Maestron itsensä suunnittelemaa: mallien valinta, vaatteet, koreografia. Ensimmäisenä läpimurtona pidetään Llonguerasin 1977 Wimbledonin stadionin show:ta. Yleisö pidätteli hengitystään kun Lluís pätki vauhdilla omia hiuksiaan. Enää ei puhuttu näytöksestä vaan performanssista. Maestro Llongueras onkin loistava lavaesiintyjä. Kun muut hiusmuotoilijat esittelivät juhlallisesti ’valmiita kokoelmia’, Llongueras ilmestyi itse lavalle ja leikkasi mallien hiuksia näennäisen huolettomasti ja suurpiirteisesti. Tällainen oli ”su método” eli Llonguerasin metodi. Naisten 1960-luvulla alkanut vapautuminen ja lisääntyvä työssäkäynti vaativat Llonguerasin mukaan reippaampia otteita. Niinpä estradeilla nähtiin seitsemällä rullalla aikaansaatuja lennokkaita voimalaineita, ’luonnollisia’ raitoja, vikkeliä föönitekniikoita ja ’sormistailausta’. Kaikki perinteiset salon-


Lluís Llongueras on myös arvostettu kuvanveistäjä Lluís Llongueras hiusnäytöksessä Salvador Dali -museon kuuluisan Mae West -huoneen oven pielessä on Lluís Llonguerasin valmistama jättiläismäinen peruukki. Lluís Llonguerasin veistotaidetta Llongueras-keskuksessa.

Lisätietoja: www.llongueras.com

kikäytännöt kumoutuivat. Lluís Llonguerasiin suhtauduttiin kuin hiusmaailman rokkilegendaan. Hän itse sanoi käsittelevänsä hiuksia kuten kuvanveistäjä materiaalejaan. Llonguerasin metodi tunnetaan kaikkialla Espanjassa. Tuttavallisemmin siitä käytetään nimitystä Home Hairstyle, hiusten kotityyli. Huumorimielessä sitä voisi kutsua myös Vidal Sassoonin painajaiseksi. Kampaus à la Llongueras ei todellakaan synny hius hiukselta geometrisesti leikattuina säntillisinä linjoina. Päinvastoin! Espanjalainen temperamentti suosii krouvimpaa otetta. Suorituksen kaikki vaiheet tapahtuvat (ainakin skandinaavin mielestä) pikakelauksella. Leikkaustekniikka on ’kuiva’ ja tehdään pestyihin, kuivattuihin ja esimuotoiltuihin hiuksiin. Sormin tehtävä värjäys on yhtä vauhdikas. Kaikki viimeistellään föönillä. Tekniikka edellyttää virtuositeettia ja perustuu taiteellisuuden espanjalaisittain käsitettyyn olemukseen. Salvador Dalín uskottu Lluís Llongueras viimeisteli surrealistitaiteilija Dalín ja hänen vaimonsa Galan imagon 30 vuoden ajan. Juuri hänen ansoistaan Dalín parta, viikset ja hiukset kiilsivät ja säilyttivät tyypilliset muotonsa. Vuosissa herrojen välille kehittyi ystävyys, josta Lluís on myös kirjoittanut pari muistelmateosta. Dalílta hän on epäilemättä myös omaksunut monia omaan imagoonsa vaikuttaneita piirteitä. Espanjassa Lluís tunnetaan myös hiusten Dalína, El Dalí de la Peluqueria. Lähellä Barcelonaa

sijaitsevaan Figuerasin Dalí-museoon Lluís valmisti maailman suurimman peruukin, joka kehystää Mae Westin muotokuvan muodostavan huoneen oviaukkoa. Tuhansia työtunteja vaatinut suoritus löytyy myös Guinnesin Ennätysten kirjasta. Kuninkaallinen kampaaja Tällä hetkellä Lluísin veli Enrique vastaa firman käytännön asioista. Kunnostaan huolehtiva, kuvanveistoon ja runoihin keskittyvä Maestro itse vain ’yllätysvierailee’ silloin tällöin salongissa. Onnellinen se asiakas joka silloin saa nauttia kuninkaallisesta kosketuksesta! Kuninkaallisuutta Lluís Llongerasiin on tarttunut viimeistään Espanjan omasta kuningashuoneesta. Maestron tähtiasiakkaista kaikkein kirkkaimpana loistaa infanta Cristina, don Juan Carlosin ja dona Sofian tytär. Kaikki sai alkunsa jo 80-luvun puolivälin tienoilla Palma de Mallorcalla, jossa Espanjan kuningasperhe viettää kesälomiaan Palacio de Marvent -residenssissään. Mallorcalla on myös Llongueras-salonki. Pian koko Espanja huomasi kuningatar Sofian hiustyylin muuttuneen rennommaksi eli papiljottivapaaksi. Salaisuutena oli Lluís Llonguerasin ”tecnica del brushing”, föönin ja ­kamman lennokas käyttö. 1996 Lluís Llongeras sai tittelin, joka viimeisteli hänen statuksensa Espanjan hiusmuotoilun palvottuna puolijumalana. Yhdysvaltalainen Art and Fashion Group palkitsi hänet International Legend Award:lla. Sitä ennen tunnustus oli annettu vain Vidal Sassoonille ja Trevor Sorbielle. "

75


Albert Catalan on kolmannen polven hiusyrittäjä. Hänen seitsemän salonkiaan tunnetaan Barcelonassa hyvin. Albert seuraa aktiivisesti trendiilmaston muutoksia ja julkaisee pari kertaa vuodessa kokoelman, jonka toteutuksessa ei säästellä. Hän korostaa viestinnän roolia osana menestyksellistä yritystoimintaa. Kuva: Albert Catalan 2007-kokoelmasta

Te k s t i :

K a j

K a l i n

Albert -Catalan Rento menestyjä Albert Katalonialainen Albert Catalanin sukujuuret ovat Castellónin maakunnassa, useiden satojen vuosien päässä. Siitä kertoo jo hänen ytimekäs sukunimensä: ”katalonialainen”. Albertin isoisä avasi parturiliikkeen 1932. Espanjan sisällissodan aikana elämä oli sekä vaarallista että kovaa. Elintarvikepulan aikana maksuyksikköinä saivat toimia oliiviöljy ja leipä. Mutta Albertin isoisä pärjäsi, samoin hänen isänsä. Ja niin on pärjännyt myös pojanpoika. Mies vaikuttaa silminnähden tyytyväiseltä. Hyvän elämän ainekset alkavat olla koossa. Perinteiseen eurooppalaiseen tyyliin Albert aloitti ammattinsa perusasioista. Aluksi hänen tehtäviinsä kuului salongin lattioiden pitäminen puhtaana. Tosin Albert kertoo siivoavansa yhä edelleen. “Mihinkäs sitä olisi tavoistaan päässyt”, hän nauraa. “Se tapahtuu ihan itsestään.” Perheyrityksessä työskentelevät myös sisko ja vaimo. Ja kuka tietää, ehkä jonain päivänä myös hänen tyttärensä, Catalanin suvun neljäs polvi.

festivaalien näyttämöksi, jossa turistien mielipuhaa on julkkisten bongailu. Työmatka Barcelonaan vie puolisen tuntia. Albertin mukaan Barcelonalla on oma erityinen tyylinsä. Vaikutteet tulevat lähinnä Ranskasta ja Englannista. “Mutta ei niin ‘kovana’ kuin brittäiset eivätkä yhtä ‘pehmeänä’ kuin ranskalaiset”, hän määrittele. “Barcelonalaisuudessa on kyse omaperäisestä fuusiokulttuurista, jossa välimerellisyys ja paikalliskulttuuri merkitsevät vahvaa itsetuntoa, jonka ehdoilla ulkoiset vaikutteet sulautuvat omannäköiseksi elämäntyyliksi.” Madridin ja Barcelonan katumuoti ja trendit eivät Albertin mielestä kovin paljon eroa toistaan ja ne muuttuvat nopeasti. Näitä useinkin hienovaraisia muutoksen merkkejä on pidettävä kaiken aikaa silmällä. “Vähän yleistäen voisi sanoa, että madridilaiset pukeutuvat tiettyihin brandeihin kengistä hiuksiin”, kuvailee Albert. “Kun Isä ja poika Ca talan taas meillä Barcelonassa yhdistellään huolettomammin, esimerkiksi Zaraa Armaniin. Barcelonan katumuodin ilmapiiri on boheemimpi, itsenäisempi.” Espanjalaisen muodin kuumia nimiä ovat hänen mukaansa Amaya Arzuaga, Txell Miras ja Antonio Pernas. Musiikissa energistä Barcelona Lifestyle hispanotyyliä edustaa supersuosittu Idols-voittaja Guille Barea. Myös Miguel Bosé jatkaa uraansa latinoiskelmän kiintotähtenä. Elämä Barcelonan kaltaisessa suurkaupungissa voi olla stressaavaa. Etenkin ruuhkautuva liikenne ja ilman saastuminen tuntuu Trendit työkaluina huolestuttavan Albertia. Onneksi hänen kotinsa on jo viimeiset “Meille ammattilaisille trendien seuraaminen on huomattavasti 15 vuotta sijainnut Sitgesin rannikkokaupungissa, jossa varsinkin tärkeämpää kuin asiakkaille”, sanoo Albert. “Meidän on oltava talviaikaan on rauhallista. Kesäisin se muuttuu lomanviettäjien ja

76


näyttämöitä. Viimeisten viiden vuoden aikana design-hotellien merkitys uusien suuntauksien esittelijöinä on korostunut.” “Barcelonassa kannattaa ehdottomasti tutustua esimerkiksi Omm-hotelliin. Sen kokonaisvaltaisessa ja ilmapiirissä on paljon juuri tälle hetkelle ominaisia piirteitä. Toinen on Pradahenkinen hotelli Granados, joka sekin sijaitsee Eixamplen alueella lähellä luksusliikkeitä. Kolmas rohkea barcelonalainen ‘tyyliareena’ on hotelli Axel, joka vähän aikaa sitten laajeni myös Buenos Airesiin.

Kuva: Kai

etuajassa, ensimmäisiä. Tässä mielessä Wellan trendiennusteet ovat käytännöllisesti ja selkästi toimiva työkalu. Kyse on myös motivaatiosta, yritystoimintaa eteenpäin vievästä esteettisestä voimasta.” Albertin yrityksen suurin kohderyhmä koostuu 25-45 -vuotiaista. Muotitietoisuus merkitsee hänen mukaansa yhä useammin branditietoisuutta. Asiakkaat ovat merkkiuskollisia ja luottavat valitsemiinsa tuotteisiin. Tuotemerkit koetaan elämäntyylin ikoneiksi. “Ja kyllä, brandeilla on sekä valtaa että voimaa”, uskoo Albert. “Niillä vahvistetaan minäkuvaa ja niistä ammennetaan itsevarmuutta. Esimerkkinä voin mainita vaikka Bulgarin viimeisimmät kokoelmat. Ainakin täällä Barcelonassa niiden vaikutuksen noin lajemminkin voi havaita selvästi.” “Nuoret keksivät ja soveltavat uusia virtauksia nopeasti käytäntöön. Uutuuksien esittely edellyttää tietysti myös sopivia

Omat kokoelmat Albert Catalan korostaa omien kokoelmien merkitystä. Pari kertaa vuodessa julkistettavat kuvasalkut esittelevät hänen versionsa ajankohtaisista hiustrendeistä. “Kokoelma-ajattelu kannattaa”, hän painottaa. “Kyse on näkyvyyden saamisesta ja erottautumisesta. Hyvään kuvaajaan on syytä satsata. Oman alan julkaisujen lisäksi salonkien on tavoiteltava myös laajempaa näkyvyyttä. Hyviä kuvia julkaistaan ja ne tuovat uusia asiakkaita. Ne ovat myös tehokas instrumentti, jolla yritys ylläpitää ja lujittaa imagoaan.” Omissa kokoelmissaan Albert sanoo keskittyneensä tyylikkään huolettomiin ratkaisuihin. Linjaa voi kutsua urbaaniksi ja elegantiksi. Mukana on myös futuristisia vivahteita. Albertin seitsemästä salongista kuusi on Barcelonassa ja yksi Gavassa. Viimeisin salonki avautui lokakuussa. “Koulutus on jatkuvasti yhä tärkeämpi osa toimintaa. Teknisten taitojen päivityksen lisäksi keskitymme palveluammatin edellyttämiin asioihin. Uuden henkilökunnan saaminen on tullut kaiken aikaa haastavammaksi. Espanjassa kamSairanen paajan ammatti ei ole ollut kovin arvostettu. Aivan erityisesti tämä on koskenut naisia. Vikaa on käsitykseni mukaan ollut myös koulutuskäytäntöjä koskevissa asenteissa. Hyvin pitkään salonginomistajat olivat sitä mieltä ettei oppilaille tarvinnut juuri maksaa palkkaa, opissa olemista pidettiin jo sinänsä niin merkittävänä asiana. Enää tällainen ajattelu ei vetele, muutamien kuukausien jälkeen nuoret lähtevät marketteihin, joista he saavat nopeasti rahaa.” Taistelu näkyvyydestä ja asiakkaista muuttuu yhä kovemmaksi. Yhdeksi ratkaisuksi Albert näkee salonkien ja PR-toimistojen yhteistyön. Albertin yritystä palvelee jo neljättä vuotta Ruotsista Espanjaan muuttanut Natalia Kim, oikea tiedottamisen ja suhdetoiminnan tehopakkaus. Ydinkäsite on ‘networking’, yrityksen jatkuva linkittäminen ajankohtaisiin tapahtumiin. “Satsaukset ovat kannattaneet, liiketoiminta menee hyvin”, sanoo Albert. “Mutta kyllä meillä varmasti olisi vielä paljon opittavaa esimerkiksi teiltä skandinaaveilta. Tehän olette niin tehokkaita ja hyvin organisoituneita siellä Pohjoisessa. Mutta jos olo tuntuu liian viluiselta, niin muistakaa, että täällä on pulaa hiusalan ammattilaisista...” "

77


Bodaa “K

ukaan ei synny hyvä- tai huonomuistiseksi. Hyvä muisti on taito, joka on kaikkien opittavissa. Se on kuin lihas, jota pitää vain harjoittaa”, sanoo lääketieteen lisensiaatti ja muistikouluttaja Martti Vannas. “Hyvällä muistilla on suuri vaikutus keskittymiskykyysi ja liiketoimintaasi. Päivitä muistisi 2000-luvulle. Parannat elämänlaatuasi, ja ennen kaikkea – tulet itse muistetuksi”, hän kehottaa. Kyllä, samainen Martti Vannas on se suosittu stand up -koomikko, Taikureiden Kuningas ja tv-viihteestä tuttu juontaja. Hän on kehittänyt muistikoulutusohjelman, joka on ainutlaatuinen koko Pohjoismaissa. Vannas kiertää maata luennoimassa sekä lääkäreille että työyhteisöille muistin kehittämisestä. Vauhdikkaissa harjoituksissa puhtia saavat niin numeromuisti ja sekalaisten asioiden muistaminen kuin nimimuistikin. Estradilla nähdään myös ripaus taikuutta – se jos mikä tekee esityksestä mieliinpainuvan. Muisti on dynaaminen järjestelmä, joka muuttaa jatkuvasti muotoaan. Tietoisessa muistissa on viisi vaihetta: työmuistin vastaanotto ja prosessointi, mieleen painaminen, pitkäkestoisessa muistissa säilyttäminen sekä tiedon haku ja palauttaminen työmuistiin. Työmuisti kuormittuu helposti ja saattaa stressaantuneena jumiutua. Iän myötä sen kuormituskyky ja kyky käsitellä irrallista tietoainesta alkavat heiketä. Toisaalta samaan aikaan aivojen tiedonkäsittelymekanismit jalostuvat ja asiakokonaisuuksien

78


muistilihastasi tiasi, anna is u m le e tt Verry arreltavaa. aivoille ask aisuuttasi v a a k rk ta Tehosta a Elämä alka . ti s e is to e määräti mmalta. re a p lä ie v maistua

hallintakyky paranee. Pitkäkestoinen muisti ei ole yhtä herkkä häiriöille kuin työmuisti. Vannaksen mukaan suurin este muistamiselle on ihmisen omassa mielessä. Tämä kynnys on ylitettävä. Tuudittaudumme helposti ajatukseen, että unohtaminen on tavallista. Muistamiseen tarvitaan motivaatiota. Jos uusi asia ei tunnu sillä hetkellä tärkeältä, emme viitsi painaa sitä kunnolla mieleen. Tai emme osaa sijoittaa sitä sellaiseen paikkaan, että löytäisimme sen tarvittaessa muistin sopukoista. Asia on kyllä ihan “kielen päällä”. Keskity läsnäoloon Martti Vannas opettaa kuulijoilleen erilaisia muistitekniikoita uusimpaan aivotutkimukseen tukeutuen, mutta huumorin keinoin. Muistin kehittämisessä hyödynnetään kolmea taitoa: mielikuvitusta, assosiaatiota ja visualisointia. “Jokaisella ihmisellä on ainutlaatuisen hyvä mielikuvitus, mutta se on nyt alikäytössä. Laitetaan se töihin”, Vannas yllyttää. Muistettava asia kannattaa assosioida eli liittää mielikuvituksen avulla johonkin tuttuun mielikuvaan. Aivot nimittäin muistavat paremmin yhteyksiä kuin irrallisia

Te k s t i :

M a r i i t t a

G r a f i i k k a :

J u k k a

H ä m ä l ä i n e n Ve s t e r i n e n ,

K a i

S a i r a n e n

asioita. Aivot analysoivat uuden tiedon välittömästi käyttöeli työmuistissa. Uusi tieto yhdistyy aiemmin omaksuttuun tietoon, joka on tallennettu pitkäkestoiseen muistiin. Tallennetun tiedon hyödyntäminen on keskeistä uuden asian mieleen painamisessa. Aivot prosessoivat näkemiseen perustuvaa eli visuaalista tietoa juohevammin ja tehokkaammin kuin kuulemiseen perustuvaa. Mitä selkeämpi, värikkäämpi, epärealistisempi ja tunnekylläisempi mielikuva on, sitä paremmin se jää mieleen. Ota avuksi huumori ja seksi, leikki ja liioittelu – assosiaatiothan jäävät vain sinun salaisuudeksesi. Keskity toistamaan muistettavaa asiaa muutaman kerran joko mielessäsi tai ääneen. “Voit myös kokeilla menetelmää, jossa kiellät itseltäsi muistiin painamisen. Huomaat, että aivosi rekisteröivät entistä tehokkaammin sen, minkä kielsit”, Vannas sanoo. Harjoittelu palkitsee, vaikka vaatiikin aluksi viitseliäisyyttä. Se parantaa tarkkaavaisuutta, keskittymiskykyä ja itsetuntoa. Kun muistat arkiset asiat, helpotat tuntuvasti sekä sinun että lähimmäistesi elämää. 6974 ... vai mikä se nyt oli? Moni tuskailee numeromuistiaan. Kuka niitä kaikkia muistaa: salasanoja ja syntymäpäiviä, PIN-koodeja ja puhelinnumeroita, ovikoodeja ja pankkikorttien tunnuslukuja? Kaupan kassajonossa voi yllättäen iskeä muistikatko: numerosarja, jota olet käyttänyt tuhansia kertoja, katoaa mielestä. Nolo juttu. Tavallisesti mielen lukkiutumisen aiheuttaa kiire tai stressi. ⁄

79


Vannas sanoo, että numerot muistetaan yleensä huonosti, sillä ne ovat vain numeroita. Ne eivät erotu toisistaan tarpeeksi selkeästi. Hän neuvoo koodaamaan numerot nollasta yhdeksään assosioimalla numeron tilalle samanmuotoisen esineen. Näin numerot saavat suuremman merkityksen. Jalkapallo muistuttaa muodoltaan nollaa. Liitä nämä mielikuvat yhteen ja katso liitosta mielessäsi muutama sekunti. Etene samaan tapaan. Numero 1 on kuin kynttilä, 2 kuin joutsen. 3 tuo mieleen avoimet käsiraudat, 4 purjeen, 5 ongenkoukun, 6 golfmailan, 7 kirveen, 8 lumiukon ja 9 norsun pään. Ota mieleen painamisessa muutkin aistit avuksi: kuule purjeen lepatus ja golfmailan svingin suhahdus, tunne kynttilän liekin kuumuus ja lumiukon kylmyys, haista norsun ominaishaju. Tällä tekniikalla muistat helposti yksinumeroisia lukuja. Harjoittelun myötä opit pitkiäkin numerosarjoja, kun visualisoit niistä hulvattomia tarinoita. Virtanen, Lahtinen vai Mhhmm? Kun suomalainen esittäytyy toiselle, kumpikin mumisee nimensä muistijälkeä jättämättä. Tai molemmat ovat niin keskittyneitä oman nimensä sanomiseen, että kumppanin nimi unohtuu. Se, joka muistaa nimet, erottuu varmasti joukosta ja tekee suuren vaikutuksen. Hän saa ystäviä, menestystä ja kenties vaikutusvaltaakin. Oman nimen kuuleminen kun on kauneinta musiikkia ihmiskorvalle. Nimien mieleen palauttaminen alkaa vaikeutua jo nelikymppisenä. “Nimien muistaminen on sinun paras taitosi, jota et ole vielä oppinut”, Vannas väittää ja opettaa ensimmäiset askeleet. Ole läsnä tapaamistilanteessa. Katso uutta henkilöä ja keskity kuuntelemaan, kun hän sanoo nimensä. Valitse hänen kasvoistaan joku piirre ja liitä siihen etunimi sopivalla assosiaatiolla. Tee samoin sukunimelle. Leikitään, että uuden tuttavuuden nimi on Harri Virta. Harri muistuttaa sanaa narri: visualisoimme siis miehen päähän narrin hatun. Virta assosioituu sähkövirtaan. Laitetaanpa sähikäisiä Harrin kulmakarvojen väliin. Kun tapaatte joskus uudelleen, muistat varmasti,

80

että tämä herra on Harri Virta. “Aloita harjoittelu opettelemalla yksi ylimääräinen nimi päivässä. Kun opettelet katsomaan ihmisiä, pyhitä aina yksi päivä yhdelle kasvonpiirteelle. Aloita maanantaina ja nimeä se nenäpäiväksi. Silloin keskityt katsomaan vain vastaan tulevien ihmisten neniä. Seuraavaksi tulee kulmakarvatiistai, leukakeskiviikko ja niin edelleen. Huomaat, miten taitosi kehittyy, ja miten monentyyppisiä kasvonpiirteitä oletkaan huomannut.” Synestesia muistin tukena Synestesia eli aistien sekoittuminen on kyky kokea yhden aistin kautta tuleva ärsyke kahden tai useamman aistin välityksellä. Musiikki voi tanssia abstrakteina kuvioina, maku voi saada muodon tai haju värin. Tietty aistiärsyke aiheuttaa aina samanlaisen tunnevoimaisen aistikokemuksen, joka pysyy muuttumattomana vuodesta toiseen. Synestesia on välitön ja yksinkertainen mielen sisäinen kokemus. Yksi sen yleisimmistä muodoista on värikuuleminen: ihminen yhdistää tietyn sävelen aina tiettyyn värisävyyn sävelkorkeuden mukaan. Kirjainsynestesiassa jokainen numero tai kirjain mielletään tietyn väriseksi. Maku- ja tuntoaistiin liittyvät synestesiat ovat harvinaisempia. Synestesia liitetään usein luovuuteen. Jean Sibelius yhdisteli jo pikkupoikana pianon säveliä lattiaa peittävän räsymaton raitoihin. Myöhemmin hän kuvaili, kuinka A-duuri soi hänelle sinisenä, C-duuri punaisena, F-duuri vihreänä ja D-duuri keltaisena. Tutkijat ovat kuitenkin osoittaneet, että erityisolosuhteissa, esimerkiksi syvässä rentoutumisen tilassa, kuka tahansa voi saada synesteettisiä kokemuksia. Luonnonkansoilla, joita länsimaisen selkeän ajattelun ja logiikan vaatimukset eivät vielä tavoita, ne kuuluvat luonnollisena osana elämään. Synestesiaa voidaan pitää eräänlaisena assosiaation äärimuotona. Kun assosiaatio kasvaa tarpeeksi voimakkaaksi, se jää mieleen. Kun saat saman ärsykkeen, muistat saman mielleyhtymän. Monissa tutkimuksissa selvitetään parhaillaan, voidaanko synestesian kykyä kehittää harjoittelemalla. Aistien välisiä assosiaatioita voitanee hyödyntää monien synesteetikkojen tapaan muistin tukena.


MUISTINVIRKISTYKSEKSI

Timmit aivot on siisti juttu Alzheimer-keskusliitto käynnisti helmikuun lopussa Timmit aivot on siisti juttu -nuorisokampanjan viidessä koulussa eri puolilla Suomea. Sen avulla halutaan lisätä yläasteikäisten nuorten tietoutta muistiin, oppimiseen ja aivoterveyteen vaikuttavista tekijöistä. Vuoden loppuun jatkuvalla kampanjalla pyritään saamaan aivoterveyden edistäminen osaksi kouluterveydenhuoltoa ja terveystiedon opetusta. Riittämätön uni, epäterveelliset ruokailutottumukset ja liikunnan puute heikentävät keskittymiskykyä ja vaikuttavat oppimistuloksiin. Tupakointi ja humalahakuinen juominen ovat yhteydessä muistin ennenaikaiseen heikkenemiseen. Aivot kehittyvät käytössä. Aivoterveyttä edistävät älylliset haasteet ja sosiaaliset suhteet. Yksi ratkoo ristikoita, toinen tietokilpailutehtäviä. Luovan ajattelun kehittymisessä tarvitaan inhimillistä vuorovaikutusta, toisen ihmisen aivojen antamia haasteita. Ihminen ehkäisee tai edistää muistihäiriöitä omilla elämäntavoillaan nuoresta asti. Aivot ja muisti eivät pidä esimerkiksi rasvaisesta ruuasta. Aivoverenkierto­sai­ ra­uk­sien riskitekijät – diabetes, korkeat kolesteroliarvot, kohonnut verenpaine ja elopaino – lisäävät myös muistipulmien riskiä. Aivojen perusominaisuus on etsiä uutta ja mielenkiintoista. Muisti tarvitsee virikkeiden vastapainoksi lepoa. Luomme elämäämme joka yö uudestaan: kutsumme tietoa aivojen arkistosta työmuistiin integroitavaksi uudestaan. Rem-unen aikana aivot toimivat yhtä aktiivisesti kuin valveessa. Syvän unen aikaiset delta-aallot ovat kuin puskutraktoreita. Ne puhdistavat tarpeettoman pois. Säilyykö naisen muisti kahvia juomalla? Kahvittelevat iäkkäät naiset pysyvät pirteinä ja heidän muistinsa heikentyy hitaammin kuin kofeiinijuomia välttävien naisten. Sama pätee myös teenjuojiin. Näin todetaan ranskalaistutkimuksessa, joka julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä viime kesänä. Tutkimuksen mukaan päivittäin yli kolme kupillista kahvia tai teetä nauttivien naisten muisti heikkeni neljän vuoden seurannassa vähemmän kuin naisten, jotka joivat

• tiedosta tämä hetki • keskitä tarkkaavaisuutesi muistettavaan asiaan • assosioi uusi tuttuihin asioihin iinsa • linkitä muistettavia asioita tois eita tunt • rakenna epätavallisia, herättäviä mielikuvia oukkuja • keksi avainsanoja ja muistik ä • tee muistiharjoituksia joka päiv htaa uno s myö lupa llesi • anna itse

LÄHTEITÄ: Martti Vannakse n luento lääkey ritys Novartis Finland Oy:n M uisti Colleqium 2007 -kiertueella sekä koulutus-CD www.marttivann as.com www.novartis.fi – Muistisivut Marja Hietanen – Timo Erkinjun tti – Maarit Huovinen: Tunn e muistisi. Käyt ä, kehitä, kohenna. WSOY 2005 YLE Akuutti 4/ 2003 ja 5/2007 www.kahvi.ne t/terveys

korkeintaan kupillisen päivässä. Ero suureni iän myötä, sillä 65-vuotiailla kahvinystävillä todettiin muistin heikentymistä 30 prosenttia vähemmän ja kahdeksankymppisillä jopa 70 prosenttia vähemmän kuin kofeiinijuomia karttavilla ikätovereilla. Tulokset pysyivät ennallaan senkin jälkeen, kun tutkijat huomioivat tutkittavien koulutustason, lääkitykset, terveydentilan ja iän. Kasvikunnan tuotteena kahvinkin voidaan olettaa sisältävän sairauksilta suojaavia tekijöitä. Kohtuullisen kahvinjuonnin on muun muassa todettu parantavan havaintokykyä ja vähentävän väsymystä. Kahvinjuonti lisää vireyttä, kun keskittymiskyky ei ole parhaimmillaan, ja se parantaa lyhytaikaista muistia. Kahvi sisältää runsaasti antioksidantteja. Ne ehkäisevät tai siirtävät ikääntymiseen liittyvien tautien puhkeamista ja saattavat siten parantaa elämänlaatua. Tutkimukseen osallistui 7 000 miestä ja naista. Kofe­ iini ei vaikuttanut miesten muistiin. "

81


Robert

Lobetta Hurmaava trendivelho Te k s t i :

K a j

K a l i n

82

|

K u v a t :

K a i

S a i r a n e n


Tukholman Sign-hotellin sviitti on pitkä ja päättyy rakennuksesta ulostyöntyvään terävään kulmaan. Kaikki tuoksuu uudelta. Hotellissa on asuttu vasta pari päivää. Vastavalosta lähestyy hahmo, joka täsmentyessään muuttuu yhä epätodellisemman näköiseksi. Mutta Robert Lobetta, Sebastian Professionalin luova johtaja, on totta.

Enkeli ja nukkenaiset Robert Lobettan kädenpuristus on luja, kuiva ja viileä. Ehkä mies on maagikko, mutta hän on myös näkijä, trendivelho ja miljoonabisneksen ytimessä vaikuttava palvottu ammattilainen. Roberet Lobetta on hiusmuotoilija, valokuvaaja, elokuvaohjaaja, taidemaalari, kirjoittaja ja vahva lavaesiintyjä. Hän on ulkonäön mysteereihin perehtyneen maailman kiintotähti. Lobetta puhuu matalalla ja rauhallisella äänellä. Hänen englantinsa on täydellinen yhdistelmä amerikkalaista täsmällisyyttä ja brittiläistä henkevyyttä. Kokenut esiintyjä osaa luoda tunnelman, jossa ympäristö unohtuu ja muuttaa muotoaan hänen tahtonsa mukaan. Se mistä hän puhuu, muuttuu todeksi. Kun hän selostaa uusimman Aurical Angel -elokuvansa kohtauksia, alkaa tapahtua kummia... Huoneen katosta laskeutuu tuimakatseinen enkeli ja ikkunan takana katuun syöksyy satoja ihmisenkokoisia nukkenaisia. Tarinankertoja hypnotisoi kuulijansa. Kun elokuvan näkee myöhemmin illalla, se on kuva kuvalta tuttu. Aurical Angel -kokoelma, kuten monet muut Sebastian Professonalin hätkähdyttävät trendipäivitykset, perustuvat Robert Lobettan vilkkaaseen unielämään. Hän on jo vuosikymmeniä pitänyt sänkynsä vieressä unipäiväkirjaa, johon öiset näyt tuoreeltaan kirjataan. Tämänhetkistä mielentilaansa hän kuvaa ’rennon mielipuoliseksi’. Siis erinomaiseksi. Illalla hän tulee esittelemään Sebastian Professionalin uusimman kokoelman tuhatpäiselle yleisölle hotellin kongressitiloissa. Jännittääkö? “Ei, mutta olen utelias. Ja odotan seuraavia päiviä jolloin saan lähinnä vain kuunnella, eikä tarvitse kaiken aikaa olla itse äänessä. On taas mukava mennä Lontoon Tate Modern -museoon katselemaan päiväksi nykytaidetta. Annan nähdyn vaikuttaa ja jätän sen kypsymään. Ideat syntyvät yllättäen ja mitä erilaisimmista vaikutteista.”

Pitääkö Robert Lobetta itseään avantgardistina? Hänen kokoelmansahan ovat usein hätkähdyttäviä ja aiheuttavat ristiriitaisia reaktioita. “Ei, avantgardisti en ole. Luon yhteisiä unimatkoja. Uskon että me kaikki tarvitsemme tällaisia ohjattuja retkiä vaihtoehtoisiin todellisuuksiin. Uneksiminen on osa ihmisluontoa.” Uskallus ja onnistuminen Robert Lobetta kuuluu niihin ihmisiin, jotka muuttuvat ikääntyessään ajattomiksi. Yksityiskohdista voi arvella todellista ikää, mutta kokonaisuus on nuoren miehen. Vartalo on treenattu. Uusinta Sebastian Professional kokoelmaa esittelevässä kuvasalkussa hän esiintyy yläruumis paljaana, köysistä leijuvana atleettienkelinä. Rinta- ja vatsalihasten patteristo on täydellinen. Kuvan sikspäkki ei kuitenkaan muistuta vieressä sohvalla loikoilevan supertähden paidanraosta näkyvää vatsanseutua, joten...? “Eikö kuvankäsittely olekin ihana asia”, nauraa huumorintajuinen trendihurmuri ja taputtaa vatsaansa. On, täytyy myöntää. Mutta silti ajaton herra Lobetta on vaikuttava ilmestys – juuri sellaisenaan, tässä ja nyt. Hän on saanut nähdä ja kokea elämänsä varrella paljon. Rahaakin vaikuttaa olevan enemmän kuin tarpeeksi. Mikä tällaisen miehen voi enää tehdä onnelliseksi? Vastaus tulee heti. “Jokainen päivä on uusien mahdollisuuksien varasto. Joka aamu meitä ympäröivät uudet haasteet. Kaikki ei suinkaan toistu samana päivästä toiseen. On nähtävä uudet tilaisuudet ja uskallettava tarttua niihin. Kyse voi olla siitä, olemmeko hiljaa vai uskaltaisimmeko jopa olla omaa mieltä jostakin asiasta. Tärkeintä on reagoida, ottaa kantaa, olla jotain mieltä. Ei vain todeta päivien tulevan ja menevän.” ⁄

83


Robert Lobetta esitteli Tukholman Nordic Update -tapahtumassa Sebastianin Aurical Angel -kokoelman

Pieni syö suuren Lobetta kertoo olevansa onnellinen, kun saa tehtyä jokaiselle päivälle asettamansa tavoitteet. Onnistumisen tunne on hyvin yksityinen kokemus. Hän sanoo olevansa kiitollinen siitä, että on uskaltanut olla rohkea ja valita oman sydämensä mukaan. Hänen isänsä oli ammatiltaan räätäli, joka toivoi pojastaan ’vähän paremmin tienaavaa’. Eli kampaajaa. Vidal Sassoonin koulun Lobetta päätti alkuunsa. Hän uskalsi olla omillaan. Käytännössä siis tyhjän päällä. “Ja vaikka siltä tuntuisi, on hyvä muistaa että luova ihminen on aina viime kädessä itsensä varassa. Ja jos luottaa riittävän paljon siihen mitä omien korvien välissä on, huomaa että se riittää. Luovissa ammateissa työskentelevät määrittelevät oman itsenäisyytensä. Mutta uskallusta on harjoiteltava siinä missä muitakin elämäntaitoja. Ehkä vapaudessa on kyse juuri tästä, uskaltamisesta ja oman tilan ottamisesta?” Kuulostaapa lennokkaalta. Mutta pörssivetoinen yrityskulttuuri ja uusliberalistinen rahapolitiikka eivät taida oikein suosia hänen yleviä visioitaan? “Olen toista mieltä. Käynnissä on valtava korttien uudelleenjako. Kaiken läpäisevänä periaattena on suuren muuttuminen pienemmäksi. Lähitulevaisuudessa ei tule enää olemaan jättiläismäisiä yrityksiä siinä mielessä kuin nyt. Tulemme näkemään pienien ja aktiivisten tekijöiden määrän valtavan kasvun. Kaikessa tässä vaikuttaa uusi käsitys henkilökohtaisesta uskalluksesta ja luovuudesta. Pienet syövät suuret!” Loistavasti pieleen Robert Lobettalla riittää tarinoita. Hän kertoo vetäytyvänsä vielä tämän vuoden kuluessa kirjoittamaan muis-

84

telmiaan. Hänen kokemuksistaan ja tapaamistaan ihmisisistä syntyy Kauniiden ja Rohkeiden kulttuurihistoriaa 1960-luvulta meidän päiviimme saakka. “Yleensä jokaisen elämässä on jokin tietty tapahtuma, josta kaikki muu tuntuu saaneen alkunsa. Minun tapauksessani kaikki alkoi 1973 Ricci Burnsin salongissa Lontoossa. Leikkasin hänen hiuksensa kerrassaan... loistavasti pieleen! Kun hän näki tuloksen, hän sanoi urani loppuvan siihen paikkaan. No, Riccillä oli sillä kertaa aivan hirmuinen kiire ja hänestä otettiin valokuva Vogue-lehteen. Ja ‘avantgardekampaus’ huomattiin! Uutta, outoa lookia ylistettiin rohkeaksi. Sain pitää työpaikkani, mutta tajusin, että toista onnekasta tilaisuutta ei tule. Joten päätin aloittaa kaiken toden teolla alusta. Ensimmäisenä hankin kunnon kampaamoalan koulutuksen.” Oman itsensä mestari Robert Lobettan tapaaminen käy itsetuntoa nostattavasta kurssista. Kaikki alkaa tuntua mahdolliselta. “Meillä on vain tämä hetki, tässä ja nyt. Kaikki muu on muistoja ja kuvittelua. Täydellistä onnellisuutta ei ole ole, edes tulevaisuudessa. Missään tapauksessa sitä ei voi jäädä odottelemaan. Jokainen hetki on lähtölaukaus. Jokainen hetki sisältää kaiken.” Lobetta vaikuttaa varmalta ja rennolta persoonalta. Eikö maailmassa ole enää mitään mitä hän pelkäisi? “Eniten minua kauhistuttaa ajatus siitä, etten voisi olla itseni”, hän sanoo ääntään alentaen. Aivan kuin hän ei haluaisi että kukaan kuulee vastausta. Ensimmäistä kertaa keskustelun aikana hänen silmänsä katsovat jonnekin muualle. Hiljainen vastaus kertoo miehestä paljon. Kuten sen, että hän on sinut itsensä kanssa ja että hän tuntee saavuttaneensa jotakin. Hänestä tuli


Robert Lobetta, ihailtu, arvosteltu ja kadehdittu tähti. Lobetta sanoo vihaavansa ’typeriä tilanteita’. Niillä hän tarkoittaa tapahtumia, joissa hän tuntee joutuneensa painostetuksi tai johdatelluksi. Sellainen satuttaa ja niistä jää paha maku, hän tilittää “Elämä pitäisi pystyä elämään suoraan. Siis välittömästi ja ilman valkoisia valheita. Mutta siihen maailma, varsinkin bisneksen, taitaa olla vähän liian monimutkainen. Taiteilijana inhoan kompromisseja tavoitteitteni suhteen.” Sankarina oma vaimo Lobetta ei hevin kerro keitä hän ihailee mestareinaan. Vähän ajan kuluttua hän kuitenkin mainitsee nuoruutensa idolin David Bowien, elokuvaohjaaja Martin Scorcesen ja muotikuningas Karl Lagerfeldtin. “He kaikki ovat jatkuvassa liikkeessä ja myös uudistuvat jatkuvasti. Heillä on aina jotain uutta tarjottavaa. Minulle he ovat nykytaiteilijoita. He käsittävät taiteen riittävän laajasti. Taidetta ei ole kaikki mikä seinille ripustetaan”, Lobetta nauraa. ”Päinvastoin! Tuntuu siltä että taide voi paremmin seinien ulkopuolella, osana jokapäiväistä elämäämme.” Pienen tauon jälkeen Lobetta puhkeaa ylistämään vaimoaan, Kay Lobettaa. “Hän on kaikkeni. Kaiken mitä teen, hän tekee paremmin. Hänen roolinsa visualistina on tärkeä. Lyhyesti: hän on ällistyttävä. Jos voisin syntyä uudelleen, haluaisin syntyä vaimonani. Haluaisin olla hän.” Seuramies Itseään Lobetta pitää renessanssi-ihmisenä. Historiallisista aikakausista hän ihailee eniten 1500-luvun alun Italiaa sekä 1800- ja 1900-lukujen vaihdetta. Hän rakastaa pitkiä illalliskutsuja, hyvää ruokaa ja viinejä. “Siksi minun on harrastettava todella kovaa itsekuria. Toistaiseksi olen onnistunut pitämään itseni parikymppisen mitoissa ja painossa”, hän myhäilee. Lobettalle pitkän kaavan mukaan toteutetut illalliset eivät ole mitään ilman hyvää seuraa. Ja keskustelua. “Keskustelun taidot ovat alkaneet unohtua, valitettavasti! Nautinnollinen keskustelu ei ole kiistelyä, vaan erilaisten näkökulmien sujuvaa punoutumista toisiinsa. Taitavat keskustelijat osaavat olla eri mieltä asioista ja nauttia siitä. Hyvä ajatustenvaihto on elävä ja hengittävä kudos, kuin seurueen yhdessä solmima kallisarvoinen ja harvinainen matto täynnä ihmeellisiä kuvioita.” Lobetta ylistää keskustelun kulttuuria koska hän pelkää ’kasvokkaisuuden’ katoamista. Siksi hän puhuu myös niin suurella lämmöllä kampaajien ammattikunnasta. Kampaajat ovat hänen mukaansa ’kohtaajia’,’välittäjiä’ sekä ’vuorovaikuttajia’. “Sähköpostien, tekstiviestien ja taulunäyttöjen aikakaudella ihmiset kätkeytyvät yhä enemmän. Olemme tekemisissä henkilöiden kanssa joiden eleistä, kehonkielestä ja äänenpainoista emme tiedä yhtikäs mitään.

Teknologisessa elämäntyylissä ihmiset muuttuvat esiintyjiksi. Aito yhteisyys ja yhteisöllisyys voi alkaa tuntua jopa uhkaavalta. Kaikki tällainen lisää myös yksinäisyyden tunnetta.” Matka itseen Eikö Lobetta sitten tunne oloaan yksinäiseksi? Hän on sentään matkoilla jatkuvasti? “Parasta matkoilla olemisessa onkin juuri matkalla oleminen. Heti lentokoneessa alkaa nautinnollinen irtautuminen. Silloin en voi tehdä työtä. Matkoilla opin eniten itsestäni. Jokainen matka on matka itseeni. Matkan jälkeen huomaan olevani aina himpun verran viisaampi.” Robert Lobettalla on valtaa, rohkeutta ja varallisuutta. Tekisi mieli sanoa ´vaikka muille jakaa’. Osoittautuu, ettei ajatus olekaan niin kaukaa haettu kuin ensin tuntuu. “Toinen kotini on Los Angelesissa. Kuten muistamme, valtavat tulipalot hävittivät silloin kaupunkiamme. Liekit uhkasivat myös meidän taloamme. Vaimoni ja lapset ja minä tuijotimme toisiamme ja kyselimme toisiltamme mitä meidän pitäisi pelastaa? Ensin juoksin sinne tänne ja mietin mikä olisi kyllin arvokasta ja tärkeää. Sitten pysähdyin, näin ulkona riehuvan liekkimeren ja tajusin, että en halua ottaa talosta mitään. Jos kaikki menee, menköön! Vuoden kuluttua suurin menettämisen tuska olisi luultavasti helpottanut. Kaikkein tärkein kulkee mukana täällä, sydämessä.” Lobettan perhe pakeni. Kaikki oli toisin, jotenkin kevyempää. Silloinkin kun he vihdoin saivat luvan palata takaisin ja näkivät kaiken säilyneen ennallaan. "

85


Pohjola päivitettiin

Tukholmassa

Te k s t i :

Kaj

Kalin

|

K uvat:

Kai

Sairanen

Sassoonin Stretch -kokoelman upeat hiusleikkaukset säväyttivät. Vidal Sassoonin huipputiimi Tukholmassa: Ryhmän vetäjä Bruce Mansfield, värjäri Edward Darley ja Karin Almström.

86


Tukka putkella

System Professional -näytös alkoi miesten trendien esittelyllä. Sebastianin näytöksessä Robert Lobetta kertoi uuden Aurical Angel -kokoelman synnystä. Näytöskuvia Aurical Angel -kokoelmasta. Tukholmassa 17.2. järjestetty Nordic Update -tapahtuma oli menestys. Upouuden Sign-hotellin tyylikkäissä puitteissa esittäytyivät System Professional, Sassoon Professional ja Sebastian Professional. Hiusammattilaisille esiteltiin viimeisimmät uutuudet ja innovatiivisimmat leikkaustekniikat. Kaikki paikalla olleet olivat yhtä mieltä siitä, että yhteispohjoismaisia tapahtumia tarvitaan ja niitä toivotaan lisää. Myös tapahtuman viralliseksi kieleksi valittu englanti tuntui helpottavan kanssakäyntiä. Yhteispohjoismaisesta skandinaavisuudesta on tullut vahva brandi, joka herättää yhä enemmän kiinnostusta eri puolilla maailmaa. Päivä alkoi komeasti miesten trendien päivityksellä. Leikkisän ja dramaattisen näytöksen oli suunnitellut Håkan Ström. Yleisölle esiteltiin neljä miestyyppiä: The Hobo Dandy, The Classical Dandy, The Urban Dandy ja The Side Show Dandy. System Professional -näytös keskittyi erilaisten kampaamo­palvelu­ ideoiden ja niihin räätälöityjen tuotteiden esittelyyn. Erilaisten hierontatekniikoiden merkitys kampaamotyöskentelyssä tulee kasvamaan, sillä asiakkaat hakevat kampaamoista yhä enemmän hyvää oloa ja rentoutusta. Peruskäsittelyn lisäksi 15-20 minuutin kestoiset anti-stress -hieronnat lisäävät suosiotaan. Sassoon Professional -tiimin perusteellinen työnäytös oli lajissaan täydellinen. Erityistä ihastusta yleisössä tuntuivat herättävän hehkuvan punaiset värjäykset ja uusimman Stretch-kokoelman graafiset leikkauslinjat (ss. 36-39). Sebastian Professionalin uusimman Aurical Angel -kokoelman (ss. 4041) esitteli Robert Lobetta. Työnäytöksissä perehdyttiin lyhyttä ja pitkää vapaalla kädellä yhdistelevien kampausten syntyyn. Paikallaolijat pitivät mielenkiintoisena kampausten rikottuja ja vaihtelevia pintarakenteita. Ideoita pursuava sunnuntaipäivä huipentui vauhdikkaisiin juhliin, jotka kestivät aamukolmeen. "

87


Uusi Studio, uudet trendit

Mineral Splendour Wonderland

88


Te k s t i :

Kaj

Kalin

|

K uvat:

Matti

Tukka putkella

Seppänen

J

oulukuun kahdeksannen päivän ilta oli sateinen ja tuulinen, mutta uuden Wella Studion ikkunat hohtivat kirkkaina ja vetivät puoleensa tyylikästä juhlayleisöä. Tunnelma oli korkealla. Juhlapöydille oli katettu herkkuja ja viinitarjoilu pelasi. Kaikki kiittelivät Studion keskeistä sijaintia Helsingin Kampissa. Wellan Trend Vision 2008 -trendien tulkinnoista vastasi tuttuun tapaan Wellan kouluttajatiimi. Wonderland-trendin tulkintojen väritykset saivat kiitosta hienostuneiden ja tarkasti toteutettujen sävyvaihteluiden ansiosta. Niitä kommentoitiin ’pehmeän tyttömäisiksi’. Kerroksittainen leikkaus, eri pituuksien väliset voimakkaat erot sekä suorien ja kiharien hiusten yhdistelmät antoivat uutta inspiraatiota liiketyöhön. Mineral Splendour -tulkinnoissa yleisöä kiinnostivat korostuneen öljyiset värit ja vahvat leikkaukset. Moni lupasi kokeilla salaperäisenä hohtavaa mattakultaa heti ensimmäisen tilaisuuden tullen. Kuluvan vuoden ehdoton juttu ovat myös kampausten C-linjat. Ne ovat dramaattisimmillaan niska-alueella ja sivuilla. Factory Lyrics -tulkinnoissa nähtiin reippaita porrastuksia ja S-kiharoita, pitkiä ja lyhyitä osioita sekä selkeän voimakkaita värejä. Vihertävän turkooseja sävyjä kommentoitiin vilkkaasti, samoin leikkausten avulla luotuja uhkarohkeitakin yksityiskohtia.

Couture Allure Factory Lyrics

Couture Allure -trendin tulkinta valloitti ohuilla väriraidoituksillaan. Pidempien hiusten, selkeiden leikkausten ja näyttävien kokonaisuuksien paluuta tervehdittiin ilolla. ”Vihdoinkin kampauksia!”, kuului spontaani huudahdus yleisön joukosta. Pikagallupin mukaan yleisön suosikkitrendiksi nousi Wonderland ja kakkossijalle tuli Couture Allure. Tilaisuus muutti myöhemmin illalla luonnettaan ja jatkui pikkujoulutunnelmissa Stockholm Diskotekissa aamuvarhaiseen. "

Factory Lyrics

89


Kurssikevät Huhtikuu

Huhtikuu

1.4. Trend Vision Ylivieska 1.4. Color Techniques Savonlinna 1.4. Color Techniques Kajaani 2.4. Bridal Hair Helsinki 3.4. Trend Vision Kuusamo 3.4. Trend Vision Joensuu 7.4. Trend Vision Helsinki 7.4. Cut & Color demo Oulu 8.-9.4. Academy I demo Helsinki 8.4. Trend Vision Kokkola 10.4. Trend Vision Vaasa 13.-18.4. Ski Seminar Levi 14.4. Cut & Color demo Helsinki 15.4. Trend Vision Iisalmi 15.4. Color Techniques Tampere 15.4. Color Basic II Helsinki 16.4. Color Techniques Turku 16.4. Men demo Helsinki 17.4. Trend Vision Kuopio 17.4. Color Basic I Helsinki 22.4. Trend Vision Jyväskylä 22.4. Cut & Color demo Pori 23.-24.4. Academy I demo Helsinki 24.4. Trend Vision Mikkeli 29.4. SACO demo show Helsinki Toukokuu

2.4. Kouvola Hoitomenu, tuotekoulutus 28.-29.4. Helsinki Aspirant

5.-7.5. 6.5. 8.5. 8.5. 15.5. 22.5. 22.5. 29.5. Kesäkuu

Color Advanced Helsinki Female Touch Kajaani Female Touch Oulu NCT Evening* Helsinki NCT Evening* Tukholma NCT Evening* Oslo Color Techniques Varkaus NCT Evening* Kööpenhamina

2.-5.6. Junior Seminar Helsinki

Toukokuu 8.5. Helsinki Hoitomenu, tuotekoulutus 5.5. Tampere Seremoniahoidot 6.5. Turku Seremoniahoidot 13.5. Oulu Hoitomenu, tuotekoulutus

Huhtikuu 9.-10.4.

Tampere

Advocate

Toukokuu 15.5. Helsinki

Cut Collection

Huhtikuu 1.4. Tampere Trucco meikki- ilta 2.4. Jyväskylä Trucco meikki- ilta 23.4. Oulu Trucco meikki- ilta

Huhtikuu 1.4.

Helsinki

Collection Create workshop

Toukokuu 19.-23.5. Lontoo

Collection Advance

* Nordic Creative Team Evening

Varaa paikkasi Wella-edustajaltasi tai koulutussihteeri Pilvi Teroselta 09-2313 2310.

90

Varaa paikkasi System Professional, Sebastian, Trûcco ja Sassoon -koulutuksiin koulutussihteeri Pilvi Teroselta 09-2313 2310.


Weeran Salonki Trend News Wellan asiakaslehti Julkaisija Wella Professional Finland PL 296, 02601 Espoo puhelin 09-2313 2300 Käyntiosoite Wella Professional Finland Lars Sonckin kaari 10, 02600 Espoo Päätoimittaja Raul Holmborg, holmborg.r@pg.com Toimituspäällikkö Laura Palminen, palminen.l@pg.com Toimitussihteeri, AD Kai Sairanen, kai@kauneus.com Toimitusneuvosto Raul Holmborg Mariitta Hämäläinen Laura Palminen Kai Sairanen Terttu Schreiber Ulkoasu Turning Point Oy Paino Forssan Kirjapaino www.wella.fi

Wellan seurassa

menestyt Kirjailija Oscar Wilde kiteytti laatutietoisuutensa näin: ”Minulla on hyvin yksinkertainen maku. Tyydyn aina parhaaseen.” Wellan ystävät ovat yhtä tinkimättömiä. Tiedät kyllä, miksi.

Laatu on taas kerran puhunut puolestaan. Wellan vuoden 2007 tulos kertoo, että sinulla menee hyvin. Uusi Koleston ja monet muut Wellan innovatiiviset tuotteet ylsivät huimiin kasvulukuihin. Laadulla on hintansa. Mutta kokemuksesta tiedät, että parhailla työvälineillä saavutat myös parhaita taiteellisia ja taloudellisia tuloksia. Wella-laatu vahvistaa mainettasi ja liiketoimintaasi.

Vaativat asiakkaat haastavat wellalaiset

Kansikuva Wella Trend Vision 2008, Couture Allure

hiomaan jatkuvasti taitojaan. Kun tuotteiden laatu ja trendikkyys ovat huippuluokkaa, palveluasenne ratkaisee. Suomen myyntijoukkue valittiin äskettäin Wellan tiukassa kansainvälisessä laatukilpailussa Pohjoismaiden parhaaksi ja yhdeksi Euroopan parhaista. Tämä merkittävä tunnustuspalkinto tuli ensimmäistä kertaa Suomeen. Kiitos kuuluu sinulle, hyvä asiakkaamme. Sinun luottamuksesi ja tinkimätön laatutietoisuutesi kirittävät meitä palvelemaan sinua joka päivä vielä paremmin.

Laadukasta ja värikästä kevättä!

Raul Holmborg Sari Luhtanen & Tiina Paju91


Wella Professional Finland PL 296 02601 Espoo www.wella.fi

1 • 0 8

1 • 0 8

TRENDIKILPAILU BARCELONASSA

∏ HIUSMAAILMAN TYYLITAIKURI: ROBERT LOBETTA

∏ MUISTI VIRKEÄKSI

Wella Trend Vision

Profile for Maagi

Trend News 108  

The Client Magazine of Wella Professional Finland

Trend News 108  

The Client Magazine of Wella Professional Finland

Advertisement