Page 1

RUKAN JA KUUSAMON ALUEEN MATKAILULEHTI • www.matkailulehtiruka.com

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Nro 11 – 2016


2.12.2016 – 12.1.2017

Sydäntalvi on Rukalla juhlaa juhlan perään

V

uodenvaihteen juhlakauteen mahtuu niin itsenäisyyspäivä, joulu kuin uusivuosikin. Lisäksi parit mukavat kisat ja musiikkitapahtuma, ja lomaohjelma on valmis.

Itsenäisyyspäivän viikonlopun perjantaina ja lauantaina on bilebändejä talossa jos toisessakin. Pisteen perjantai-iltaa tähdittää monesta paikasta tuttu, musiikillisesti uuden lehden kääntänyt Reino Nordin, ja Kaarle XII Ski Rukassa nousee lauantaina lavalle illalla iki-ihana Anna Puu. Hanki Baarissa puolestaan esiintyy lauantaina suomalaisen funk- ja soulräpin keisari Haamu. Pisteen lauantai-illan iin päälle laittaa pisteen Happoradio. Sunnuntain esiintyjäkaartiin Pisteessä kuuluu JVG. Itsenäisyyspäivän aattona keräännytään jälleen useamman kurkihirren alle bilettämään hyvän musiikin tahdissa. Pisteessä lavan valtaa Darude. Urheiluosastolla on samana viikonloppuna luvassa Hotdogs & Handrails Railjam eli pitkä viikonloppu

parkkilaskemista, kisoja, hodareita ja hyvää menoa Ruka Parkissa. Parkille rakennetaan monipuoliset suorituspaikat, joista löytyy haasteita kaiken tasoisille laskijoille. Osallistuminen on kaikille avointa ja ilmaista. Reilijameja varten rakennetaan erikoisobstaakkeleista koostuva Railplaza. Ruka Parkissa on myös grilli kuumana ja jaossa ilmaisia HotDogeja ja juomaa.

9.–11.12 on luvassa täysi tähtikattaus Iskelmä Rinteessä -tapahtumassa. Jonne Aaron, Arttu Wiskari, Anssi Kela, Stig, Meiju Suvas, Mira Luoti ja muut takaavat tunnelman. Urheilupuolella avataan kumparelaskun maailmancupkausi Rukan BatteryRunissa. Jouluna syödään notkuvista pöydistä monessa talossa, mutta paikka kannattaa varata ajoissa, sillä kinkulle ja laatikoille on kysyntää. Joulunpyhien bilepuolesta vastaavat muun muassa Walve, Two For The Road, Teflon Brothers ja Tervettä Tavaraa. Uusi vuosi vastaanotetaan Rukalla iloisessa juhlahumussa. Iltamenois-

ta vastaavat muun muassa Movetron sekä Ressun ja Jussin Ysärihitit Tour. Vuodenvaihteessa kannattaa muistaa, että Rukan kylän parkkihalli tulee täyttymään, joten juhlijoiden kannattaa harkita pysäköimistä Talvijärven ja Kelon pysäköintialueille. Omaa autoa ei välttämättä edes tarvita, sillä SkiBussin lisävuorot ajavat uuden vuoden aattona klo 19.15 alkaen molemmin puolin tunturia. Puolilleöin ajetaan aikataululla ja sen jälkeen kaksi bussia ajaa nonstoppina molempia lenkkejä niin kauan kun väkeä riittää.

Uuden vuoden ilotulitus järjestetään Eturinteillä keskiyöllä. Omien tulitteiden kanssa on syytä muistaa, että niiden käyttö on kiellettyä 300 metrin säteellä Rukan kylästä. Kaltiolammen eteläpäässä on aidattu alue, jossa omien ilotulitteiden ampuminen on sallittua.

Hauskaa sydäntalven lomahumua kaikille!


3

Kaisu Määttä tarjosi kuukkelille mieluisat eväät Konttaisen parkkipaikalla viime talvena…

Timo Talala kohtasi ensimmäisen kuukkelinsa jo pikkupoikana metsäretkillä.

Kuukkeli on metsämiehen kaveri

Salaperäinen ja piileskelevä kuukkeli löytyy helpoimmin tutulta ruokintapaikalta, jolle se palaa uskollisesti ja ihmisiä pelkäämättä.

P

ohjoisen metsäisellä nuotiopaikalla ei usein tarvitse istua pitkään, kun paikalle lehahtaa ruskean ja oranssin kirjava kuukkeli kerjäämään makupalaa. Mutta jos kuukkelia lähtee varta vasten etsimään, sitä ei usein näy eikä kuulu – varsinkaan, ellei mukana ole eväitä. Kuusamolainen lintuharrastaja Timo Talala on saanut kuukkelin kameransa tähtäimeen usein, viimeksi viime talvena Kuusamon kuukke-

livarmimmassa paikassa eli Konttaisen parkkipaikalla Virkkulantien varrella. Alueella pyöri neljästä kuuteen kuukkelia, jotka paikkauskollisina löytyvät todennäköisesti tänä talvenakin samasta paikasta. – Sinne kun menee rusinalaatikon kanssa, ne käyvät kädestä syömässä, Talala kertoo. Kuukkeli on moniruokainen lintu, jolle kelpaa ihmisten hyvien eväiden lisäksi kaikki mahdollinen marjoista riistaeläinten haaskoihin.

Kuukkelin voi tunnistaa höyhenpuvun oranssien läikkien perusteella.

– Eräs turisti kertoi syöttäneensä Konttaisen kuukkeleille 200 grammaa jauhelihaa, mutta osan ne olivat vieneet talteen. Ruoanhamstraaminen onkin kuukkelille sydämen asia. Se kerää koko lumettoman ajan talvivarastoja, kätkee ruokapaloja kaarnankoloihin ja oksien naavatuppoihin ja painaa paikat mieleensä tulevaa tarvetta varten.

Mystinen kuukkeli on suvultaan arkisesti varis. Se on pienin Suomessa elävistä varislinnuista. Linnun pituus on vajaat 30 ja siipien kärkiväli runsaat 40 cm. Painoa ei ole paljon enempää kuin veroilmoituslomakkeella eli vain vajaat sata grammaa. Nuoret ja vanhat kuukkelit ovat niin samankokoisia, että esimerkiksi rengastuksessa ne erotetaan toisistaan vain ulomman pyrstösulan muodon perusteella. Kuukkelin tunnistaa mustasta nokasta ja kintuista, ja ruskeanharmaasta höyhenpuvusta, jossa on isompia ja pienempiä oransseja laikkuja. Kuukkeli on ennen kaikkea

H Joulupukin asuinsija – Korvatunturi, sijaitsee Savukosken takana, UKK-kansallispuistossa Suomen ja Venäjän rajan läheisyydessä. Itseasiassa Joulupukki saa asuttaa Korvatunturiaan ihan rauhassa, sillä se sijaitsee rajavyöhykkeellä, eikä tavallisella taatelin tallaajalla ole sinne mitään asiaa. Nimimerkillä: kokemusta on.

…kröh kröh, jäi kurkkuun. pohjoisen lintu. Torniosta Kajaanin kautta Lieksaan kulkevan linjan eteläpuolella kuukkelia tavataan vain siellä täällä.

Kuukkelin soidinaika on maaliskussa. Naaras rakentaan pesän korkealle kuusen oksalle aivan rungon viereen. Taidokkaasti kuusenoksista valmistamansa pesän se sitoo ja varmistaa naavajäkälällä. Pesän pehmusteeksi kelpaavat esimerkiksi kanalintujen höyhenet tai poronkarvat, joita kuukkeli kerää ahkerasti ympäri vuoden, samalla tavalla kuin se varastoi ruokaa. Kun naaras hautoo kolmea tai neljää munaansa, koiras tuo sille kerran päivässä ruokaa. Kun poikaset kolmen viikon hautomisen jälkeen kuoriutuvat kaljuina ja paljasnahkaisina kuin pakastebroilerit, naaras huolehtii niistä ja koiras jatkaa perheen ruokintaa. Viikon mittaisen äitiysloman jälkeen naaras lähtee pesästä tyhjentämään ruokakätköjään. Kuukkeli on perhekeskeinen lintu, joka ei hevillä lähde kotoa.

H Toisinaan tosin tuntuu, että Joulupukki olisi muuttanut näin kiihkeimpään lahjojen rakennusaikaan tänne meille Kuusamoon. Siksi ahkerasti pukki, tonttuineen, on nähty liikkuvan Kuusamon ja Rukan läheisyydessä. Ainakin Ruka Nordic -kisoja Joulupukki oli Muoreineen seuraamassa ahkerasti ja huhut toimitukseen kertoilevat Pukin ”päivystävän” Joulun alla myös Rukalla.

– Poikaset jättävät pesän parin viikon ikäisinä, mutta ne pysyvät vanhempiensa seurassa kauan, kertoo Talala. – Kerrotaan tapauksista, että osa poikasista on osallistunut seuraavan kesän pesän rakentamiseenkin.

Kuukkelin reviiri on neliökilometrin kokoinen. Vaikka nuori koiras saattaa päätyä jopa kymmenen kilometrin päähän synnyinseuduistaan, pariuduttuaan se pysyy samalla reviirillä kuolemaansa asti. Kuukkeli on myös hyvin pitkäikäinen lintu. Vanhin Suomessa rengastettu metsämiehen kaveri on ollut viisitoistavuotias. Se on samalla koko Euroopan vanhin tunnistettu kuukkeli. Kannattaa muistaa, että kuukkeli on onnenlintu, jonka tappaminen hävittää metsästysonnen lopullisesti. On myös uskottu, että metsämiehen henki siirtyy kuoleman jälkeen kuukkeliin, mutta se on pötyä, sillä Lapissa tiedetään varmasti, että vanhat metsämiehet muuttuvat kuoltuaan poroiksi.

H Ennen kuin gregoriaaninen (siis tämä nykyinen) almanakka otettiin Suomessa käyttöön, niin uutta vuotta juhlittiin perinteisesti Kekrinä. Kekrihän puolestaan oli muimaissuomalainen sadonkorjuunjuhla, jota vietettiin mikkelinpäivän (29.9.) tienoilla. Jo tuolloin, muinaissuomessa, uutenavuotena katsottiin tulevan vuoden enteitä mm. saunan katolle heitetystä vihdasta, jonka asennosta tapahtumia sitten ennustettiin.


4

Tänä vuonna lanseeratut Muumi-korut ovat suomalaista tuotantoa Kuopiosta. Rukalta ne löytyvät Pentikiltä.

Rukan Intersportista löytyy vauvalle lystikäs ja lämmin myssy.

Jouluiloa pukinkonttiin koko perheelle

Isälle, äidlle, lapsille, ystäville, anopille ja muille joulunlahjan ansainneille löytyy mukavia lahjaideoita Kuusamon ja Rukan putiikeista.

K

uusamon Tärpistä pukinkonttiin poimitaan pahkakuksa, johon voi samaan hintaan polttokaiverruttaa saajan nimen. Aitoa lappilaista kuksaa ei tarvitse ostaa kuin kerran, sillä oikein hoidettuna se on lahja, joka säilyy perinnöksi jälkipolville asti. Liikkuvaiselle perheenjäsenelle voi ostaa tulevia lumilomia varten lumikengät, joiden kokohaitarista 35-46 löytyy pari

Casalen yhden koon heijastinhansikkaat ovat aitoa nahkaa.

melkein jokaiselle perheenjäsenelle. Rukan Intersportista valitaan lahjaksi merinovillaisia asusteita, joita valmistetaan nykyään koko perheelle vauvasta vaariin. Lämpimällä säällä viilentävä ja viileällä säällä lämmittävä merinovilla on hengittävä materiaali, joka siirtää kosteuden pois iholta. Merinovilla ei kutita, ja antibakteerisena sitä ei tarvitse pestä niin usein kuin keinokui-

Modestilon ihanat korut ja pikkulaukut ilahduttavat äitiä ja tytärtä.

tua, koska se ei kerää itseensä hajuja. Merinovilla-asusteissa on nykyään valinnanvaraa sekä kuoseissa että väreissä. Laadukkaita naisten vaatteita ja asusteita myyvästä Modestilosta voi perheen naisväelle lunastaa pukinkonttiin turvallisesti lahjakortin. Valikoimissa on myös paljon tuotteita, joita on helppo ostaa, vaikkei olisi varma saajan koosta. Esimerkiksi ponchot, hartiahuivit, pikkulaukut, vyöt ja pukeutumiskorut sopivat kaikille ja ovat aina mieluinen lahja. Kauppakeskus Kumpareessa sijaitsevasta murtsikkahiihtäjien erikoisliikkeestä Wolf Sportista voi perheen hiihtäjille ostaa joululahjaksi lahjakortin suksihuoltoon. Ammattimainen huolto pitää sukset kunnossa ja menon sujuvana. Ladulta tarttuneen lian puhdistus suksien pohjasta sekä luistot ja pidot saa sivakoihin nopeimmillaan samana päivänä, mutta ruuhkahuippujenkin aikana viimeistään seuraavana aamuna. Wolf Sportista voi valita pukinkonttiin myös murtsikkavälineitä ja hiihtovaatteita. Kauppakeskus Kumpareen Casalesta valitaan perheen naisväelle lahjaksi tyylikkäät, mutta hyödylliset hansikkaat, joiden rystysten heijastinnauhat teke-

Kuusamon Tärpin joululahjatärppi on aito pahkakuksa. vät iltakävelyn turvalliseksi pimeälläkin tiellä. Aitoa nahkaa olevissa yhden koon hansikkaissa on kämmenen puolella joustoa, ja sisäpuolella käsiä lämmittää pehmoinen villavuori. Riipisen Riista- ja matkamuistomyymälästä poimitaan pukinkonttiin Suomen parhaiksi valittuja riista-, kala- ja marjatuotteita. Riipisen myymälöistä tai yrityksen verkkokaupasta osoitteesta www.riipisen.fi voi valita joko oman yhdistelmän erilaisia tuotteita tai valmiiksi pakatun kokonaisuuden. Valikoima Riipisen erikoisuuksia on erinomainen etenkin sellaiselle

henkilölle, jolla on jo kaikkea, tai jolle on muusta syystä vaikea keksiä lahjaa. Yksi tämän joulun lahjahiteistä tulee varmasti olemaan Muumi-koru. Upouusi, Kuopiossa valmistettu korusarja sisältää ranne- ja kaulakoruja, joiden aiheena ovat Muumi-peikko, Myy, Haisuli, merimatka, kuningasrubiini ja Muumi-mamman käsilaukku. Hopeiset tai teräksiset korut sopivat kaikenikäisille muumien ystäville. Muumi-korut ja monet muut suomalaiset laatutuotteet löytyvät Kauppakeskus Kumpareesta Pentikin myymälästä.


5

Mercedes-Benz 4MATIC FIS Freestyle Ski World Cup Opening Wolf Sportin lahjakortilla voi hankkia suksienvoitelun lisäksi murtsikkavälineitä ja -vaatteita.

8.-11.12.2016.

Tervetuloa seuraamaan maailman parhaita kumparelaskijoita Rukalle sekä kannustamaan suomalaislaskijat voittoon! Vapaa pääsy! Mercedes-Benz FIS Freestyle World Cup Opening ohjelma Torstai 8.12. 13.00-15.30 Viralliset harjoitukset Perjantai 9.12. 13.00-15.30 Viralliset harjoitukset Lauantai 10.12. 14.00-17.00 Alkukilpailut 19.40Kumparelaskun Maailmancupin Finaalit, naiset ja miehet 21.00 Palkintojenjako Tunturissa samaan aikaan myös paljon muuta ohjelmaa, esim. tapahtumatori ja Iskelmä rinteessä –festarit (esiintyjinä mm. Anssi Kela, Stig, Jonne Aaron).

Riipisen herkkulajitelma on kulinaristin toivelahja.


6

Kuva: Jarno Limnell

LÄÄKÄRIASEMA BENE Revontulten tanssia ja sinisiä hetkiä RUKA +358 (40) 70 77 123 Lääkäripäivystys Doctor - Call Kauppakeskus Kumpare, Ruka

K

un päivä taittuu iltaan ja aurinko vie vähitellen mennessään taivaankannen talviset värit, koittaa taianomainen sininen hetki, joka on esimerkiksi valokuvaajalle otollista aikaa. Sininen hetki kestää nimensä mukaisesti vain hetken, joten milloin tahansa sitä ei pääse näkemään. Kiutaköngäs on yksi vaikuttavimpia kohteita sinisen hetken lumolle ja siellä kulkija voi kokea olevansa kuin keskellä kaunein-

ta taideteosta. Kiutaköngäs on talviaikaankin helposti saavutettavissa ja samalla kulkija voi poiketa Oulangan luontokeskuksessa. Kansantarinoissa revontulten kerrottiin syntyneen, kun kettu huiski kiireessään hännällään hankia. Huiskeesta syntyi kipinöitä, jotka sinkoilivat yhtenä nauhana taivaalle, muodostaen sadunomaisen valonäytelmän taivaan ylle. Korkeat paikat ovat revontulten katseluun otollisimpia, joten lähde revontuliretkelle

lumikenkäillen esimerkiksi Riisitunturille tai Valtavaaralle. Lisää tietoa talviretkeilystä sekä muista talviretkikohteista Oulangan luontokeskuksesta, puh. 0206 39 6850, oulanka@ metsa.fi. Avoinna ti-la klo 10-16.

Kuusamon seurakunnan adventin- ja joulunajan tapahtumat Su 4.12. klo 13 2. adventtisunnuntain perhemessu Käylän rajaseutukirkossa. Su 4.12. klo 14 Adventinajan hartaus ja kauneimmat joululaulut Kemilän toimitalolla, Lämsänkyläntie 237. Su 4.12. klo 15 Isänmaalliset laulut yhteislaulutilaisuus seurakuntatalon isossa salissa. Järj. Kuusamon seurakunta ja Maanpuolustusnaiset. Ti 6.12. klo 10 Itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelus Pyhän Ristin kirkossa. Pe 2.12. klo 19 Joulukonsertti Pyhän Ristin kirkossa. Juha Uusitalo, laulu. Jouni Somero, piano. Järj. Kuusamon Metsänhoitoyhdistys ja Osuuspankki jäsenilleen. La 3.12. klo 12 Rovastikunnallinen kuulovammaisten adventtimessu Pyhän Ristin kirkossa. Messun jälkeen puurojuhla seurakuntatalon isossa salissa. Su 4.12. klo 10 2. adventtisunnuntain messu Pyhän Ristin kirkossa.

Ti 6.12. klo 10 Itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelus Käylän rajaseutukirkossa. Jumalanpalveluksen jälkeen juhla Korpihovilla. Ti 6.12. klo 17 Nuorten messu Pyhän Ristin kirkossa. To 8.12. klo 9.30 Kehitysvammaisten adventtikirkko Pyhän Ristin kirkossa. La 10.12. klo 10-13 Joulumyyjäiset seurakuntatalolla. Myynnissä paljon ihania jouluisia tuotteita: lanttu-, porkkana- ja maksalaatikoita, pullaa, kakkuja,

karjalanpiirakoita, joululeipää, hilloa, puolukoita, kädentöitä kuten villasukkia… Onnenpyörä ja arvontaa. Ruokailumahdollisuus: hirvenlihakeitto ja torttukahvit aikuiset 8 e ja 4-12-vuotiaat 6 e. Keittoa voi ostaa kotiin 8 e/litra. Kirpputori/myyntipöytiä pienessä salissa. Pöytävaraus 10 e (sisältää alv) 050 310 5883. Pöytämaksut menevät Kalevalan lasten kesäleirin tukemiseen. Maksu käteisellä. La 10.12. klo 13 Kehitysvammaisten pikkujoulut Nuortentalo Winssissä, Kitkantie 30. Ilmoittautuminen 1.12. mennessä p. 050 310 5811. Pikkujoulun järjestää Kehitysvammaisten tuki ry. yhdessä seurakunnan kanssa. Lisätietoja johanna.saapunki@evl.fi tai 050 5913 442. Su 11.12. klo 10 3. adventtisunnuntain messu Pyhän Ristin kirkossa. Su 11.12. klo 18 Hyväntekeväisyyskonsertti Pyhän Ristin kirkossa. Järj. Kuusamon kuorot ja Lions Club Kuusamo. Su 11.12. klo 13 Käylän rauhanyhdistyksen joulujuhla ja seurat Käylän rajaseutukirkossa.


7

Uljas klassikko

Joululintu tuo joulun Rukalle Rukatunturin ylle laskeutuu illan sininen hämärä. Luonto uinuu lumivaippansa alla, mutta metsässä – siellä missä metsänhenget asustavat – tapahtuu ihmeellisiä asioita. Tarulintu, onnenlintu, saapuu laulamaan metsänväelle joulun ja taivaalle tähdet ja revontulet. Kannattaa tulla mukaan, kun talven lumoavin tapahtuma eli Joululintu-musikaali esitetään Rukan hiihtostadionilla 22.12. klo 19. Joululintu on Rukan koulun oppilaiden huikea spektaakkeli hyvän ja pahan taistelusta. Joululintu tuo joulun Rukalle. Joululintu-kulkue johdattaa kävijät Rukan kylästä uu-

Su 11.12. klo 13.00 Maakirkko Virranniemen kodalla. Laulamme kauneimpia joululauluja. Osoite Virranniementie 10. Ti 13.12. klo 17 Joulumyyjäiset ja kauneimmat joululaulut Käylän rajaseutukirkossa. Su 18.11. klo 10 4. adventtisunnuntain Kauneimmat joululaulut -messu Pyhän Ristin kirkossa. Su 18.12. klo 14.00 Puurojuhla Korvahovilla, Keski-Kitkalla. Osoite Tolvantie 94. Ma 19.12. klo 9.30 Lasten jouluinen adventtikirkko Pyhän Ristin kirkossa. Ma 19.12. klo 12.00 Lasten jouluinen adventtikirkko Pyhän Ristin kirkossa. Ma 19.12. klo 18.00 Diakoniailta kauneimpien joululaulujen merkeissä Aarne ja Kaarina Jokelalla, Kuloharjuntie 186a. Illassa myös arpajaiset. Ti 20.12. klo 9.30 Lasten jouluinen adventtikirkko Pyhän Ristin kirkossa. Ti 20.12. klo 11 Yksinäisten ja pienituloisten jouluateria seurakuntatalon isossa salissa. Ilmoittautuminen 9.12. mennessä 050 310 5811, 050 310 5812 tai kuusamon.seurakunta@evl.fi. Ti 20.12. klo 12 Yksinäisten ja pienituloisten jouluateria Pohjois-Kuusamossa asuville Käylän kirkon alakerrassa. Ilmoittautu-

den tunnelin/liukuportaiden vierestä hiihtostadionille. Glögitarjoilu alkaa klo 18.30, esitys puoli tuntia myöhemmin. Näytelmän kruunaa ilotulitus. Liput maksavat 10 euroa/ hlö, alle 12-vuotiaat maksutta. Lipunmyynti avataan ennen näytöstä stadionin sisäänpääsypisteissä. Varaa mukaan käteistä. Ennakkoon lippuja voi ostaa Ruka Infosta, RukaStoresta, Hotelli Rantasipi Rukahovin vastaanotosta, Aste Brandstoresta, Rukan Hiihtokoulusta, Ski-Inn Hotel RukaVillagen vastaanotosta, Hotelli-ravintola Rukatontusta, Hanki Baarista ja Cafe Kamusta.

minen 9.12. mennessä 050 310 5824 tai lea.lamsa@evl.fi. La 24.12. klo 14 Hetki seimen äärellä Pyhän Ristin kirkossa. Päiväkerholaiset ja lapsikuorolaiset esiintyvät. La 24.12. klo 14.15 Rukan rinnehartaus. La 24.12. klo 16 Jouluaaton hartaus Pyhän Ristin kirkossa. La 24.12. klo 16 Jouluaaton hartaus Käylän rajaseutukirkossa. La 24.12. klo 23 Jouluyön messu Pyhän Ristin kirkossa. Su 25.12. klo 8.00 Jouluaamun sanajumalanpalvelus Pyhän Ristin kirkossa. Su 25.12. klo 8.00 Jouluaamun sanajumalanpalvelus Käylän kirkossa. Ma 26.12. klo 18 Tapaninpäivän messu Pyhän Ristin kirkossa. Pe 31.12. klo 17 Suomi 100 v. juhlavuoden avaus ja perhehartaus Liikuntakeskuksen ympäristössä. Su 1.1. klo 10 Uudenvuodenpäivän messu Pyhän Ristin kirkossa. Pe 6.1. klo 10 Loppiaisen messu Pyhän Ristin kirkossa. Pe 6.1. klo 10 Loppiaisen messu Käylän rajaseutukirkossa.

POSIO Maaninkavaarantie 3 · KUUSAMO Huoparintie 1 pentik.com


8

Tundrasta elämyksiä kotikeittiöön asti Keittiömestari Jarmo Pitkäsen johdolla opitaan tekemään gourmet-ruokaa.

K

eittiömestari-keraamikko Jarmo Pitkäsen studioravintola Tundrassa syödään hyvin, mutta opitaan lisäksi tekemään hyvää ruokaa. Tundran kokkauskurssit ovat suosittu lomaohjelma, jolta elämyksen lisäksi saa kotiinviemisiksi uusia taitoja. – Aikaisemmin oli moottorikelkkailu kaikki kaikessa, mutta nykyään kokkauskurssi on salonkikelpoinen ohjelma, joka tarjoaa mukavaa vaihtelua kelkkailulle, Pitkänen kertoo hymyillen. Tundran kursseilla on aina jokin teema, mutta sisältö sovitaan ryhmän toiveiden mukaan. Usein asiakkaat haluavat oppia jonkin tietyn asian, esimerkiksi valmistamaan uudella tavalla kalaa tai riistaa.

Haukipippuripihvi ja kirjolohenmätiä.

Paikalliset raaka-aineet näkyvät kokkauskurssien sisällössä: – Täkäläiset kalat ovat loistava raaka-aine, ja on hieno mahdollisuus saada kalat suoraan kalastajalta. Myös vuodenaikojen vaihtelut otetaan Tundran keittiössä huomioon. Kesällä esimerkiksi käytämme paljon pohjoisen aromikkaita villiyrttejä.

Tundran kokkauskurssilla ei tarvita erityistaitoja. Kaksi kättä riittää, ja se, että pitää ruoasta ja ruoanlaitosta. – Haasteeni on rakentaa kurssien vaikeusaste asiakkaille sopivaksi. Edistynyt amatööri saattaa osata jo paljon, mutta hänellekin pitää löytää mielekästä tekemistä. Kahta samanlaista kurssia ei ole. Suunni-

telma on auki siihen asti, että porukka kävelee sisään. Olen tarpeen mukaan lennosta valmis helpottamaan tai vaikeuttamaan ohjelmaa. Pitkäsen kokkauskursseilla tehdään vaativa kolmen ruokalajin menu, mutta tunnelma on rento: – Pääasia on kokata, viihtyä ja juoda vähän viiniä hyvässä seurassa!

Pitkänen ehti kiertää ympäri maailmaa ennen kuin perusti Kuusamoon oman ravintolan. Afrikkaa lukuunottamatta hän kokkaili kaikilla mantereilla ja tutustui eri maiden ruokakulttuureihin. – On tärkeää maistella paikallisia makuja kaikkialla, missä pääsee käymään. Eikä sitä, mitä on harjoiteltu pitkään, välttämättä kannata muuttaa. 2000-luvun alussa Pitkänen muutti perheineen järven rannalle Kuusamoon. Pihapiirin suuren, tyhjillään olleen tuotantorakennuksen kulmauk-

seen syntyi aluksi miehen toisen ammatin mukaisesti pieni keramiikkapaja, mutta jatkosuunnitelmat muhivat alusta asti: – Katselin traktorihallin liukuovista sisään ja hahmottelin ravintolasalin ja portaikon paikkaa. Rakennuksen yläkertaan valmistui ammattilaistason keittiö ja 20-paikkainen ravintolasali, jota laajennettiin jo muutaman vuoden kuluttua kymmenellä paikalla. Alakerrassa on keramiikkastudio ja myymälä.

Keramiikka tuli Pitkäsen elämään parikymmentä vuotta sitten. – Edellisen ison laman aikana haluttiin syödä vain halpaa, ja aloin opiskella kokin ammatin rinnalle uutta ammattia. Jäin keramiikkaan koukkuun, koska siinä ei tule koskaan valmiiksi. Käsityöläisyys on pitkäjänteistä työtä. Tällä hetkellä teen kesät keramiikaa, joka sitten talvella myydään. Kokin ja keraamikon työt ovat kaksi eri maailmaa, mutta ne tukevat toisiaan. Aivan kirjaimellisestikin, sillä Tundran pöytiin katetaan aina isännän omat lautaset. Kattaus on Pitkäsen mukaan tärkeä osa ruokailua, sillä hän pitää ruokailua sosiaalisena tapahtumana, jossa myös ym-

päristöllä on suuri merkitys. Studioravintola Tundran ruoissa nautitaan tuoksun, maun ja muodon tasapainosta. Elämyksessä ovat läsnä traditio ja nykyhetki. – Meillä syödään yhden pitkän pöydän ääressä. Menuun sisältyvä elämys on taideteos, joka syntyy ympäristön, muotoilun ja ruoan yhteisvaikutuksesta. Haluan rakentaa jokaisesta Tundrassa nautitusta ateriasta ainutlaatuisen elämyksen.

Mutta mikä mahtaa olla keittiömestarin oma lempiruoka? – Tällä hetkellä se on moderni street food, jossa voi olla vähän twistiäkin joukossa; mutkaton, selkeä ja helposti syötävä. Paikallisista ruoista savustettu kala, hyvät perunat ja remouladesoosi maistuvat aina. Tundra on tilausravintola, mutta kauden aikana on avoimia Chef’s Table -iltoja, joihin voivat poiketa myös yksittäiset asiakkaat. Seuraava Chef’s Table nautitaan perjantaina 16.12. Hyvän ruoan ystävien kannattaa muistaa joululahjaostoksilla Jarmo Pitkäsen upeasti kuvitettu Makuja ja muotoja -kirja, josta löytyy neljän vuodenajan herkullisten reseptien lisäksi tietoa pohjoisista raaka-aineista. www.tundra.fi

Hirvitartar ja yrttejä.


9


10

Ideat toimivaan keittiöön meiltä!

Uusi myymälä avattu – Tervetuloa tutustumaan. KUUSAMO • KITKANTIE 1 Puh. 075 328 5813 MA-PE 9-17, LA 9-14 www.keittiomaailma.fi

Ruka avaa jälleen kumparelaskun maailmancupkauden 10. joulukuuta laskettava kilpailu on ensimmäinen olympiakarsinta vuoden 2018 Pyeongchangin kisoihin

M

aailman parhaat kumparelaskijat ovat nähtävissä jälleen joulukuussa Suomen freestylemaajoukkueen virallisessa valmennuskeskuksessa Rukalla. Kyseessä on seitsemäs kerta, kun kumpareiden maailmancupkilpailu järjestetään Kuusamossa. Alkavasta kaudesta tekee mielenkiintoisen mm. se, että Rukan kilpailusta alkavat olympiakarsinnat. – Se tuo ehdottomasti oman mausteensa tähän kauteen. Jokainen kilpailija tähtää siihen, että kun karsinnat loppuvat tammikuussa 2018, oma olympiaranking on 30 joukossa. Muuten ei ole Etelä-Korean kisoihin asiaa. Eikä sovi unohtaa myöskään kevään MM-kisoja Sierra Nevadassa, sielläkin on kovat kapinat tulossa, toteaa Suomen freestylemaajoukkueen päävalmentaja Janne Lahtela.

Suomalaisittain alkavaan kauteen lähdetään positiivisin odotuksin. – Jimi Salonen oli kumparecupin viides viime vuonna, ja nyt kun kesätreenikausi on sujunut hyvin ja koko joukkue on pysynyt terveenä, niin odotukset ovat luonnollisesti korkealla. Ja vielä kun haastajaryhmä luo hyvää painetta maajoukkueelle, niin saadaan aikaan tervettä kilpailua joukkuepaikoista, mikä taas nostaa tasoa entisestään, Lahtela jatkaa. Ensimmäisen ja toisen kisapäivän ohjelmassa 8.–9.12. ovat viralliset harjoitukset. Lauantaina 10.12. ovat vuorossa naisten harjoitukset klo 13.20 ja alkukisa klo 14.05. Miesten vastaavat ovat 15.10 ja 16.05. Miesten ja naisten finaalin harjoitukset käydään 18.55 alkaen, ja kuuma finaali lasketaan klo 19.40-21.30.

OULANKA 60 VUOTTA

Juhlavuoden kunniaksi Kauneimmat joululaulut Oulangan luontokeskuksessa 21.12. Täytekakkukahvit alkaen klo 17 ja Kauneimmat joululaulut kajahtavat klo 18 alkaen. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa! Lisätiedot:

Oulangan luontokeskus, Liikasenvaarantie 132, puh. 0206 39 6850 oulanka@metsa.fi

www.luontoon.fi


11

Alkutalven retkivinkkejä

A

lkutalven vähemmillä lumilla kannattaa suunnata luontoon nauttimaan kaamosajan rauhasta ja pehmeästä valosta vaikkapa ihan vain jalkapatikassa. Ylhäällä vaarojen huipuilla lunta on enemmän ja lumikengätkin voivat olla tarpeen. Pakkaathan mukaan retkieväiden lisäksi lämmintä varavaatetta ja otsavalon. Tässä muutamia retkiehdotuksia kaamosajan upeimmista valoilmiöistä nauttimiseen:

Kiutaköngäs Punaisen kalliopahdan reunustama Kiutaköngäs on Oulangan kansallispuiston sydän, jossa talviset lumi- ja jäätaideteokset sekä iltapäivien siniset hetket luovat hämyisen tunnelman. Kiutakönkään äärelle vievä kilometrin mittainen polku alkaa Oulangan luontokeskuksen pihasta ja on kuljettavissa ympäri vuoden. Parin sadan metrin etäisyydellä koskelta kulkijoita palvelee taukokatos, jolla on

mukava nauttia retkieväät tulen äärellä. Lisätietoja: www.luontoon.fi/ oulanka

sa on hyvä tilaisuus evästellä ennen paluuta. Lisätietoja: www.luontoon.fi/ valtavaara

Valtavaara

Riisitunturi

Valtavaaralle kapuava reitti kohottaa kulkijan sykettä, mutta tarjoaa henkeäsalpaavan upeita vaaranäkymiä täydet 360 astetta. Selkeänä päivänä vaaran huipulta näkee Venäjän puolella olevan Paanajärven kansallispuiston korkeimmalle tunturille Nuoruselle saakka. Kuuden kilometrin mittainen Valtavaaran huiputus alkaa Itä-Rukan puolelta Saaruan rinteiden parkkipaikalta. Reitin voi kiertää joko ympyräreittinä tai edestakaisin sen itälaitaa. Talviaikana Karhunkierros-reitin kanssa yhtä matkaa kulkevan reittiosuuden nousut ja laskut voivat olla erittäin haasteellisia. Huipulta löydät talven näyttävästi koristeleman vanhan palovartijan tuvan ja metsän laiteesta heti huipun alapuolelta kodan, jonka suojis-

Nappaa lumikengät jalkaasi ja nouse ihan oikeaan tunturiin! Riisitunturista aukeaa huikeat maisemat tienoon vaarametsiin ja Kitkajärven yli - erotatko Rukan kaikista horisontissa siintävistä huipuista? 4,3 kilometrin pituinen Riisin rääpäsy johdattaa kulkijan kauniisiin maisemiin ja tauolle tunnelmallisen autiotuvan suojiin. Tykkylumen peittämien puiden hahmot saavat mielikuvituksen laukkaamaan hiljaisuuden keskellä. Taivas tuntuu olevan lähempänä ja ilma on raitista. Ympyräreitin lähtö- ja päätepisteenä on Riisitunturin parkkipaikka, jolle on opasteet 5-tieltä lähtien. Lisätietoja: www.luontoon.fi/ riisitunturi

Iskelmä Rinteessä -pikkujouluissa ilo katossa Heti itsenäisyyspäivän juhlinnan jälkeen 8.–11.12. pidetään Rukalla Suomen lumisimmat pikkujoulut. Iskelmä Rinteessa -tapahtuman esiintyjäkaartiin kuuluvat muun muassa Stig, Jonne Aaron, Anssi Kela, Meiju Suvas ja Mira Luoti. Mukana menossa ovat myös Iskelmäradiosta tutut juontajat. Tapahtuma aloitetaan torstaina Pisteen Iskelmä-aftereissa. Perjantaina lauletaan Zonessa päiväkaraokea. Ski Rukassa esiintyy illansuussa Jonne Aaron ja Hanki Baarissa Duo Kattis ja Tuomas. Iltaa jatkavat Zonessa Arttu Wiskari ja Pisteessä Anssi Kela. Lauantaina ilakoidaan rinteissä iskelmäsuunnistuksen

merkeissä. Tehtävärasteilla vastataan kysymyksiin, ja parhaassa tapauksessa kuitataan VIP-pöytä kuohuvalla kuudelle Pisteeseen illan keikalle, jolla esiintyy Mira Luoti. Vastauskortin ja rastikartan voi noutaa Pisteen tai Vuosselinportin lipunmyynnistä. Palkinto arvotaan oikein vastanneiden kesken Pisteessä noin varttia vaille kuusi. Osallistuminen on maksutonta. Lauantai-illan ohjelmaan kuuluvat lisäksi Stig ja Elias Kaskinen Ski Rukassa, Duo Kattis ja Tuomas Hanki Baarissa ja Meiju Suvas Zonessa. Iskelmä Rinteessä -rannekkeen voi ostaa ennakkoon Ticketmasterin verkkokaupasta, hintaan 48.50 euroa.

Nautitaan talven iloista terveenä.. Talviaikaan voit tarvita D-VITAMIINILISÄN terveytesi tueksi. Kysy neuvoa AVAINAPTEEKIN asiantuntijalta!

KUUSAMON KESKUSAPTEEKKI KITKANTIE 7 93600 KUUSAMO 08 844 2200 PALVELEMME ma - pe klo 8 - 20, la klo 9 - 17 ja parillisina viikkoina sunnuntaisin klo 12 - 17. Rukainfossa palvelemme klo 9 - 19.

Stig esiintyy Kaarle XII Ski Rukassa 10.12.

www.kuusamonkeskusapteekki.fi


12

Meidät löydät Kuusamosta


13

Meidät löydät Kuusamosta


14

Torin Grillissä on viisitoista asiakaspaikkaa ostosreissun välipalaa varten.

Torin Grillistä perinteiset grilliherkut Kuusamon keskustassa Torikeskuksen vieressä sijaitsevassa Torin Grillissä pääsee syömään mahansa täyteen jouluaattoa lukuunottamatta joka päivä ympäri vuoden. Aamupäivästä iltamyöhään ja viikonloppuina aamuun asti auki olevassa grillissä on iso valikoima Torin Grillin omia tuotteita, kuten parhaat perinteiset lihikset, hampurilaiset ja makkaraperunat. Lisäksi grillissä myydään Scanburgerin tuotteita. Eikä keskustan ostosmatkan lomassa tarvitse syödä autossa tai kuljettaa eväitä mökille, sillä pari vuotta sitten tehdyn remontin jälkeen

Villasika Hubertus tekee mielellään tuttavuutta vieraiden kanssa.

grillissä on viisitoista asiakaspaikkaa sisällä lämpimässä. – Olen huomannut, että varsinkin Torangista päin tullessaan monet matkailijat eivät huomaa, että meille pääsee myös sisälle, kertoo grilliä seitsemän vuotta pyörittänyt Susanna Hietala. – Ulkoluukulta ei ole mukava ostaa talvella, joten sitä kaihtavien kannattaa silti poiketa meille, sillä talvisikaan käännytämme asiakkaat aina sisälle! Parkkipaikat ovat aivan grillin vieressä. Grilli avoinna joka päivä ma–ti 10.30– 23, ke–to 10.30-02, pe–la 10.30-05, su 12–23.

Kotieläinpihan asukkaat odottavat talvivieraita Erä-Suden tilalla asuu kahdensadan huskyn lisäksi joukko lystikkäitä kotieläimiä

E

rä-Suden kotieläinpihalla päästään tänä vuonna ensimmäisen kerran tapaamaan kaikki eläimet läpi talven. Tilalla on kolmetoista maatiloilta tuttua eläinlajia ja melkein kolminkertainen määrä eläinyksilöitä. Kotieläinpihan asukit ovat matkailutöissä harjaantuneet seurallisiksi ja ihmisrakkaiksi, ja niiden touhuja on mukava seurata koko perheen voimin.

Lintutalossa tavataan arvokkaat kukkoherrat Kieku ja Kaiku, sekä Aku-ankka ystävineen ja hanhet Nils, Selma ja Astrid. Kanit asustavat höyhenväen kanssa samassa talossa,

mutta kalkkunakukko Matador rouvineen sen sijaan viihtyy Usva- ja Ellu-vuohien kanssa toisessa rakennuksessa. Vuohet tarvitsevat lämpimän tilan, mutta lampaat Vuokko ja Anna asuvat viime keväänä syntyneiden, nyt jo isoiksi venähtäneiden karitsoidensa kanssa ulkona. Ulkona lampaiden kanssa asuvat myös Santtu-laama Prinsessa-rouvansa kanssa, mutta kauneusunensa ne ottavat lämpimässä pihatossa.

Tämän talven uusimmat tulokkaat ovat hauskat villasikaveljekset Bertil ja Hubertus. Villasiat ovat tutumman serkkunsa näköisiä kärsäkuonoja, joilla on sileän nahan sijaan lystikäs kiharainen karvapeite. Laji on alun perin kotoisin Unkarista. Löytyy kotieläinpihalta myös k a k s i komeaa hevosta. He ovat

vankkatekoinen suomenhevonen Topi ja hänen uusi ystävänsä Suvi. Erä-Suden tilalle on taas keväällä tulossa uusia lajeja, mutta ne paljastetaan vasta myöhemmin, joten kannattaa piipahtaa Rukalla myös kesällä. Kotieläinpiha on avoinna koko talven päivittäin klo 10-15.

Vauhdikkaamman menon ystävien iloksi Erä-Suden suositut huskyohjelmat jatkuvat entiseen tapaan. Valinnavaraa on kahden kilometrin pyrähdyksestä aina viiden päivän mittaiseen safariin, jolla yövytään matkan varren mökeissä ja hoidetaan iltaisin koirat yöpuulle. Erä-Susi järjestää myös lumikenkäilyretkiä. Kolmen tunnin maisemareitillä kierretään Pyhävaaralla ja hieman pidemmällä neljän-viiden tunnin retkellä käydään Kiutakönkäällä tai Juuman ja Jyrävän maisemissa. Omatoimisille metsäretkille Erä-Sudesta voi vuokrata lumikengät ja muita varusteita. www.erasusi.com

Riipisen Riistaherkuille oma älypuhelinsovellus Sovellus kattaa Riista- ja matkamuistomyymälän sekä Riipisen Riistaravintolan palvelut ja tarjoukset. Esimerkiksi pöytävaraus Riistaravintolaan hoituu kätevästi puhelimen näytöltä, ja samalla pääsee tutkimaan ruokalistoja. Tarjolla on myös alennuksia ja ja sähköinen kanta-asiakaskortti, johon voi kerätä leimoja ravintolassa ruokailtaessa. Jatkossa on kotikokeille luvassa myös herkullisia riistareseptejä. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Android-laitteille

Google Play -kaupassa ja se löytyy hakusanalla ”riipisen”. Applen iOS versio julkaistaan joulukuun alkupuolella. Sovelluksen on toteuttanut Matkailulehti Rukaa julkaiseva Pohjoisen Tunturipalvelut.


15 Esko Koivula (vas.) ja Toni Veteläinen tarjoavat pakurishotteja Tonin isän Reijon tekemältä koivutarjottimelta.

Pohjoisen luonnon superfood helpossa muodossa

P

olar Nutritionin pakuriuute maistuu jugurtissa, puurossa tai smoothiessa. Esko Koivula, Toni Veteläinen ja Tommi Paloniemi ovat kolme kuusamolaista lapsuudenystävystä, joiden Polar Nutrition -yritys myy todennäköisesti maan parasta pakuria. – Olemme kaikki maalla luonnon keskellä kasvaneita, ja tulimme kerran puhuneeksi pakurista, kertoo Esko. – Tommi oli oppinut pakurin käytön isoisältään, ja minulla sattui olemaan Venäjällä sukulainen, joka oli kehittänyt pakurista helposti käytettävän uutejauheen. Kun miehille tuli tilaisuus ryhtyä tuomaan Siperian ikimetsien koivujen pakurista tehtyä uutetta Suomeen, he ryhtyivät selvittämään asiaa ja perustivat Polar Nutritionin. – Maailmantilanteesta johtuen tuonti Venäjältä vaati töitä, mutta onnistuimme, ja keväästä asti olemme nyt kaupanneet uutetta.

Pakuri on pohjoisten alueiden

superfoodia, jota on käytetty jo satoja vuosia. Pakuri syntyy, kun koivuihin tai muihin lehtipuihin tarttuu pakurikääpäniminen lahottajasieni. Kääpää ei kuitenkaan syödä, vaan puun puolustusreaktion seurauksena sen ulkopuolelle syntyvä kerros, pakuri. Pakuri sisältää B-vitamiineja, melaniinia ja antioksidantteja. Polar Nutritionin pakuriuutteesta on tutkittu laboratoriossa ORAC-luku, joka kertoo aineen antioksidanttipitoisuuden. – Kun ORAC-luku on mustikassa 4700 ja pakurikäävässä 50 000, meidän uutteessamme se on 146 300 eli todella suuri. Antioksidantit ovat elimistön ruosteenpoistajia, jotka tasapainottavat elimistön toimintaa ja vahvistavat immuniteettia taistelemaan pöpöjä vastaan. UV-säteilyä vastaan suojaavaa melaniinia on Polar Nutritionin uutteessa yli 40 prosenttia.

Polar Nutritionin pakuriuute on enemmän kuin täyttä tavaraa. Yhden uutekilon valmistamiseen käytetään viisitoista kiloa pakuria. Uuttamisessa ei

Pipolätkä saa jatkoa tammikuussa Talvella 2016 ensimmäisen kerran järjestetty huippuhauska Pipolätkä-turnaus käydään jälleen 27.­–29.1. Pelit pelataan tuttuun tyyliin Eturinteiden ja Pisteen välittömässä läheisyydessä Kaltiolammella. Ilmoittautumiset ovat menossa, mutta mukaan mahtuu vielä. Osallistumismaksu on 150 euroa/joukkue. Mukaan mahtuu neljäkymmentä nopeinta

joukkuetta, mutta lisäpaikat ovat mahdollisia, jos kysyntää on paljon. Parhaat joukkueet tullaan luonnollisesti palkitsemaan, ja erityisesti voittajalle on luvassa varsin mukava potti. Ohjelmaan tulee viime talveen verrattuna pieniä muutoksia. Osa joukkueista pelaa ensimmäiset pelinsä jo perjan-

käytetä alkoholia, vaan pelkkää vettä. – Hienonnettu pakuri uutetaan sirkulointimenetelmällä, jolloin valmiiseen jauheeseen jää jäljelle vain sataprosenttisesti kehossa liukenevia ainesosia. Valmiin pakuriuutteen käyttäminen on helppoa. Pakuria yleensä haudutetaan pitkään ja juodaan teenä, mutta Polar Nutritionin tuote on valmis jauhe, jota voi sekoittaa vaikka kylmään veteen. Sitä voi ripotella myös jugurttiin, puuroon tai smoothieen.

Kuusamossa Polar Nutritionin pakuriuutetta möi ensimmäisenä Riipisen Riistaherkut, josta sitä saa edelleen, mutta nyt myös monesta paikasta muualtakin. Suurimmat valtakunnalliset myyntikanavat ovat ekokauppa Ruohonjuuri sekä Punnitse ja Säästä -ketju. – Muutama bloggari on innostunut erityisesti pakuriuutteemme lakritsaisesta mausta, ja he aikovat kehitellä uutteen ympärille ruokareseptejä. Niitä voi kehitellä kotonakin! www.polarnutrition.fi

tai-iltana näyttävässä iltavalaistuksessa klo 18–20. Ilmoittautumisen yhteydessä kannattaa kertoa, voiko joukkueesi pelata ensimmäiset pelit jo perjantaiiltana. Joukkueella tulee olla oma yhtenäinen peliasu, eli paita, liivit tai vastaava. Kannattaa myös muistaa, että pipolätkäjoukkueita ei ole vakuutettu järjestäjän puolelta. Tapahtuma tullaan video- ja valokuvaamaan. Osallistumalla hyväksyt, että kuvia tai videoita joissa esiinnyt, saatetaan julkaista tapahtuman sosiaalisessa mediassa tai käyttää muissa markkinointitarkoituksissa. Pipolätkää pelataan perjantai-illan lisäksi koko päivä lauantaina klo 9–17. Alkusarjassa jokainen joukkue pelaa 3–4 peliä. Aikataulut ja turnausinfo lähetetään joukkueille tammikuun aikana. Mikäli sää pettää eivätkä kentät ole pelikunnossa, ei hätää, sillä siinä tapauksessa turnaus pelataan tossulätkänä!


16


17

Sarvijauheuutemiehen taivaammerkit Kauris 22.12.-20.1.

Talaven myötä sitä ite kukaki haluaa löytää ittelleen semmosen lämpösen paikan olla piilossa paukkupakkasilta. Jos ny oikein pellaat korttis, ekkä ala ujostelemaan, niin oikeita tulikuumia tunteen tulivuorenpurkauksia saattaapi olla näkövinkkelipiirissä.

Vesimies 21.1.-19.2.

Luovuttaa ei nyt saa. Eikä ladun laitaan jäädä makkaamaan. Perinkummallista se siulta olisikin, sillä ethän sie oo koskaan ollu mikkään luovuttajatyyppi. Ei muuta ku lapaset, vanttuut, kinttaat ja hihat heilumaan, nyt tulta päin!

Kalat 20.2.-20.3.

Vaikka liukkaat liikkesi ovatkin tunnettuja ja maan kuuluja, niin nyt ei parane pittää vakkaa kynttilän päällä. Jalalla koreasti ja lantioon liikettä, niin huomaat hyvän mielen ympärilläsi lisääntyvän huimasti. Olet huippukunnossa tähän aikaan vuodesta.

Oinas 21.3.-20.4.

Vuoristossa tuulee ja saattaapi lakkeuksillakin joskus olla viliposta. Sinnuu ei talavikelit nytten haittaa, sillä olet valmistaunut vuoden juhlasesonkiin huolella ja antaumuksella. Lämmintä riittää niin päiväpeiton päällä, kuin myös sen alla.

Härkä 21.4.-20.5.

Nyt kyllä pijät pääsi, vaikka ei se heleppua tule olemaan. Ohojeita satelee sieltä, täältä, läheltä ja ettäämmältä. Mutta tarkemmin ku asiaa aattelet, nii näinhän sie oot teheny aina. Se mikä siusta tuntuu oikeimmalta, sitä monasti myös on.

Kaksoset 21.5.-21.6.

Porotokka siellä ja toinen täällä. Nyt on pijettävä ohojat käsissä, tahi muuten karkaa muille laitumille se viimeinenkin pää. Pääset tavoitteeseesi yksinkertaisella metodilla, jonka huomaat toimivan myös työelämässä.

Rapu 22.6.-22.7.

Reiluna tyyppinä tänä jouluna pidät mölyt mahassasi, vaikka mielestäsi kritiikkiin olisikin syytä. On sellaisia aikoja, niin kuin nyt, jolloin voit katsoa läpi sormiesi asioita ja antaa niiden tapahtua vain omalla painollaa, sellaisenaan, murehtimatta.

Leijona 23.7.-22.8.

Illan ja yön laskeuduttua saattaa näin talven pimeimpään aikaan joskus tulla sellainen tunne, että kaikki ei olisi kohdallaan. Suotta murehit, sillä mikään ei ole poissa paikoiltaan, saatikka nyrjähtämässä sijoiltaan, paina huoletta pääsi tyynyyn ja nuku hyvin.

Neitsyt 23.8.-23.9.

Talvi koitti sinulle kuin taivaan lahja. Koet suurta riemua siitä kun lumivaippa peittää maan ja värjää tienoot valkoisellaan. Myös läheisesi huomaavat hyväntuulisuutesi ja heittäytyvät leikkiin mukaan. On aika talvisten riemuleikkien ja hauskanpidon.

Vaaka 24.9.-23.10.

Kuin joulutähti nousee taivaalle, nouset sinäkin talven suurimman juhlan alla uuteen loistoon. Elämä hymyilee ja tontut eivät muistikirjaansa saa kirjailtua ainoatakaan moitteen sanaa. On todellakin tullut kesä, näin talven keskelle.

Skorpioni 24.10.-22.11.

Hyvän ruuan ystävänä tiedät, että nälkä kasvaa syödessä. Tarjoudut vapaaehtoiseksi keittämään sellaista soppaa, että tästä ateriasta taitaa riittää purtavaa pitemmäksi ajaksi. Hiljalleen, pienellä lämmöllä, syntyy maistuva keitos.

Jousimies 23.11.-21.12.

Satteenkaaren päässä siua oottaa aarre. Nyt ei ole ennää mittää muuta ongelmaa, ku löytää se satteenkaari. Ota huppu poijes silimiltä ja kattele ympärillesi. Satteenkaaria on myös siellä, mistä niitä ei aluksi ossaa oikee ettiäkkään.

Ruka oli jälleen Suomen paras World Ski Awardsissa

R

uka puhdisti marraskuussa jo neljännen kerran peräkkäin palkintopöydän hiihtokeskusten Oscar-gaalassa Itävallan Kitzbühelissä. Keskus palkittiin World Ski Awards -palkintogaalassa Suomen parhaana hiihtokeskuksena, Ruka Ski Chalets Suomen parhaana hiihtohotellina ja Rukan Salonki Suomen parhaana hiihtochaletina. Saavutus on ainutlaatuinen, sillä yksikään muu kohde ei ole yltänyt Rukan samaan suoritukseen.

Vuodesta 2013 järjestetty World Ski Awards on kansainvälisesti arvostetun World Travel Awardsin sisartapahtuma. Kilpailu palkitsee alan johtavia toimijoita 24 eri maassa Best Ski Resort-, Best Ski Hotel-, Best Ski Boutique Hotel- ja Best Ski Chalet -kategorioissa. Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho toteaa, että palkinto on kiitos ennen kaikkea kansainvälisiltä asiakkailta. – Ruka ja Kuusamo ovat nyt vahvassa nousussa, kuten koko Lapin matkailu. Tavoitteemme Rukalla on olla maailman paras

hiihtokeskus perheille ja laskettelua aloitteleville, joita suurin osa kansainvälisistä vieraistamme ovat.

Ahon mukaan Rukan menestyksen takana ovat huipputasoisten rinteiden lisäksi alueen monipuolisuus ja Kuusamon ainutlaatuinen luonto, joka monelle ulkomaiselle asiakkaalle on Rukan matkan suurin elämys. Asiakaspalaute tukee ykköspalkintoa. Kansainväliset asiakkaat antavat Rukalle poikkeuksellisen hyviä arvioita niin alueen palveluista kuin rinteistä. – Emme ole vain maan paras hiihtokeskus, vaan yhdessä paljon enemmän. Kaikki Rukan yrittäjät ovat ansainneet tämän palkinnon työllään, sanoo Aho. Ruka on juuri julkistanut yli 100 miljoonan euron kehityssuunnitelmansa, jonka ytimessä on kokonaan uusi kävelykylä tunturin itäpuolelle sekä kevyen liikenteen gondolihissi, joka yhdistää uuden kylän nykyiseen Rukan kävelykylään. Rinneyhtiö Rukakeskus Oy:n tavoitteena on aloittaa uusien express-tuolihis-

sien ja uusien rinteiden toteutus kesällä 2018.

Neljättä kertaa Ski Chalets -sarjassa palkitun Rukan Salongin yrittäjä Marjo Määttä lähettää kiitokset valinnasta kaikille asiakkailleen ja alueyhteistyölle. – Rukan Salongin all inclusive -palvelukonsepti, villiruoka, Saunatour ja tiivis yhteistyö Rukan ja Kuusamon alueen parhaiden palveluyritysten kanssa takaavat toimivan kokonaisuuden. Vieraamme saa viettää aidosti huolettoman loman maailman puhtaimmassa luonnossa Kuusamossa. Saman yrittäjäperheen Ruka Ski Chalets hotelli palkittiin Vuoden parhaana hiihtohotellina. – Olemme onnistuneet siirtämään Salongin palvelukonseptin myös Ruka Ski Chaletiin. Valinta Suomen parhaaksi hiihtohotelliksi on todella suuri kunnia vuokrapooliimme kuuluville huoneistojen omistajille, työntekijöillemme ja tietysti meille yrittäjäperheenä. Molemmat palkinnot vahvistavat näkemystämme siitä, että olemme oikealla tiellä.


18


19


Tällä palstalla hyvinvoinnin visualisti Sanna Juga johdattaa kehon ja mielen pieniin iloihin. Pohjoisen luonnon innoittamana, ajatonta henkeä ja uusia trendivirtauksia yhdistellen Sanna antaa ohjeita rentoutumiseen ja kauneusvinkkejä juhlaan.

Hyvä olo Tämä aika vuodesta suosii lämpimiä

Iloa ja hyvää oloa

värejä, vaikuttavia yrttejä, täyteläisiä makuja ja tulen elementtiä. Sisustuksessa, pukeutumisessa, ruoassa – missä vain!

Hoitola, taidesalonki Ruka Green Pavilion Rukatunturintie 9 (Kauppakeskus Kumpare) rukagreenpavilion.com

Kauneus Kauniit huulet huomataan aina. Näit teet upean huulimeikin juhlaan.

Lämmin mieli ja hyvä olo Jos syöt talvella kylmiä salaatteja, pukeudut siniseen ja sisustat kotisi kirkkailla valoilla ja viileillä sävyillä, ei ihme että palelee. Houkuttele esiin sisäinen aurinkosi • käytä sisutuksessa keltaista ja oranssia, pehmeitä valoja ja kynttilöitä • ota lämmittäviä yrttikylpyjä • suosi värikkäitä, lämpimiä aterioita Mausteita ja monenlaisia makuvivahteita; makea, karvas, hapan, suolainen • Vältä kylmiä, suoraan jääkaapista otettuja ruokajuomia. Esim. huoneen lämmössä säilynyt vesi on oikein hyvä • Pukeudu värikkäästi, etenkin kaulan alueella olisi hyvä käyttää lämpimiä sävyjä

Tule luokseni huulet Tähän tarvitset huulipunasiveltimen, huulenrajauskynän (tumma sävy) sekä kaksi erisävyistä huulipunaa; keskitumman ja vaalean.

Taulu: Simo iso-Möttönen, Circulus meus IV

Levitä huulille pohjavoide 1. Rajaa huulet 2. Levitä tummempi huulipuna huulen ulkoreunasta sisäänpäin häivytellen. Jätä ylä- ja alahuulen keskiosaan tyhjä tila vaaleammalle huulipunalle 3. Täytä vaaleammalla huulipunan sävyllä huulten keskikohdat 4. Häivyttele sävyt painamalla huulia yhteen

Värien voimaa on koettavissa myös hoitosalonkimme taidenäyttelyssä, tervetuloa!

Wau! Valmista tuli – silmiinpistävän kauniit huulet juhlarientoihin!

Joulupukin kuuma linja Mitenkäs Tommi luulee heavyrockareiden hoitavan hiuksiaan? Mitä leivän päälle pitäisi laittaa, että se olisi terveellistä, mutta hyvää? – Heidi 31 v. Joulupukki piipahti joulukiireidensä keskellä vastaamassa Rukan matkailijoiden kysymyksiin. Miten mahdetaan Korvatunturilla hoitaa porojen lakko, ja miten Pukki saa terveellisen ruoan maistumaan hyvältä?

Kermajuustoa. Jos leipä maistuu kuivalta, sen voi korvata kermajuustoviipaleella. Kermajuustolla päällystetyn kermajuustoviipaleen voi halutessaan kuorruttaa ylimääräisellä kermajuustoviipaleella. Tai kahdella.

Miten Joulupukki partansa? – Tommi 38 v.

hoitaa

Mitä Pukki tekee, jos porot menevät lakkoon? – Lauri 55 v.

Shampoopesun jälkeen partaan laitetaan hoitoainetta ja hoitava naamio, ja yöksi se letitetään, ettei tule takkuja. Aamuisin Muori kampaa letin auki, pursottaa partaan hieman muotovaahtoa ja kihartaa kevyesti.

Pukin porot ovat naispuolisia, joten ne eivät lakkoile, vaan nalkuttavat ja pitävät mykkäkoulua.

Kuulostaa akkamaiselta. – Tommi

Donald toivoi mitä tahansa, kunhan se olisi kultaa. Pukki

Mitä Pukki vie lahjaksi Donald Trumpille? – Hessu 35 v.

ajatteli viedä hänelle kullasta valetut kalsarit. Kun ne oikein hiertävät Donaldia, hän keskittyy takamustensa raapimiseen ja maailma pelastuu. Ostan joka vuosi kaikille joululahjan, ja lisäksi siivoan, koristelen kuusen, paistan kinkut ja laatikot, leivon piparit, katan joulupöydän, siivoan jäljet, kerään lahjapaperit lattialta ja kannan joulukahvit olohuoneeseen. Miksi silti itse saan vuosi vuodelta vähemmän lahjoja? – Marja 53 v. Marja taitaa olla liian kiltti tyttö. Ehkä Marjan kannattaa ensi vuonna jättää työt vähemmälle, ostaa muutama lahja itselleen ja nostaa aattoiltana jalat kahvipöydälle. Tehdäänkö poroille ping-testejä? – Waltteri 28 v.

do-

Ei, elleivät niiden huulet ole erityisen rohtuneet. Ovatko tiukkeneva taloustilanne ja säästölinja heijastuneet Korvatunturille? – Keijo 40 v. Kiertäessään seuraamassa lasten kiltteyttä tontut ovat alkaneet myös leikata ihmisten nurmikoita ja auttaa vanhuksia pikkuaskareissa. Lisäksi luonnollisen poistuman kautta 450-vuotiaana eläkkeelle siirty-

neiden tonttujen tilalle ei palkata uusia, vaan työt jaetaan jäljelle jääneiden tonttujen kesken. Syökö Pukki nyhtökauraa? – Teija 49 v. Ei tää.

Pukin partaa saa nyh-

Ei, vaan SYÖKÖ Pukki nyhtöKAURAA? – Teija Ei, vaan nyhtökermajuustoa. Ja nyt Pukki jatkaa matkaansa. Jouluaattona tavataan!


21

Lankapuusta langat ja tarvikkeet käsitöihin

K

uusamoon avautui heinäkuussa käsityöntekijöiden unelmaputiikki. Langat, matonkuteet, paperinarut, napit, nauhat ja pitsit löytyvät nyt Kitkantien varrelta yhden oven takaa Marja Sovan Lankapuusta. Nimensä mukaisesti langat ovat Lankapuussa pääsosassa, ja valikoimasta löytyy vaihtoehtoja vankoista sukkalangoista pehmeisiin vauvannuttulankoihin. – Myymälässä on myös jonkin verran luonnonmateriaaleista tekemiäni sisustustuotteita, ja tarkoitus on myöhemmin lisätä niiden määrää, Marja kertoo. – Jatkossa tuon myymälään myös paikallisista yrteistä valmistamiani tuotteita, joita olen aikaisemmin myynyt myyjäisissä. Lankapuusta löytyy useiden eri valmistajien tuotteita, esimerkiksi Tekstiiliteollísuus Oy:n teetee SHOPin laadukkaita lankoja.

Marja on kotoisin Kuusamosta, mutta hän teki aikanaan pitkäksi venähtäneen reissun etelässä ennen kuin palasi kotiin. Nyt hän asuu tyttären, aviomiehen ja kolmen koiran kanssa tyytyväisenä kaukana etelän ruuhkista. – Koti-ikävä toi Kuusamoon kymmenen vuotta sitten! Marja työskenteli pääkaupunkiseudulla kymmenen vuotta opiskelijaravintolan esimiehenä, mutta Kuusamossa

Putiikinpitäjä yllätettiin jouluvalmistelujen keskeltä. Marja Sovan viihtyisässä Lankapuussa kannattaa piipahtaa, vaikka suunnitelmissa ei juuri nyt olisikaan käsityön aloittaminen. hänellä on ollut mahdollisuus suuntautua uusiin kiinnostuksen kohteisiin. – Olen suorittanut sisustuspuusepän, sisustajan ja yrittäjän ammattitutkinnot ja luonnonvaratuottajan perustutkinnon. Omassa yrityksessä pystyn yhdistämään kaikki alat. Oman myymälän myötä Marjalla on myös loistava mahdollisuus käsitöiden tekemiseen: – Neulominen ja virkkaaminen olivat pitkään katkolla, mutta nyt ne ovat ryöstäytyneet käpälistä, hän tunnustaa nauraen. – Aina kun on aikaa, teen esimerkiksi malleja tai tilauksesta pipoja ja muita asusteita.

Käsitöiden ja myymälän hoitamisen ohella Marjan mielessä muhii uusia suunnitelmia,

Restamax vahvistaa asemiaan hiihtokeskuksissa Ravintoloita pyörittävä pörssiyhtiö Restamax Oyj on ostanut seitsemän uutta ravintolaa Leviltä, Rukalta, Pyhältä ja Helsingistä. Rukalta Restamax on ostanut Colorado Bar & Grillin ja Mura Sushin liiketoiminnat. Yhtiöllä oli Rukalla ennestään viisi ravintolaa: Stefan’s Steakhouse, Piste, Les Alpes, Ski Bistro sekä talvikaudelle 2016–17 avattava Pizze-

ria Vuosseli. Ruka ei ole ainoa keskus, jossa Restamax nostaa profiiliaan, sillä yhtiön nyt ostaman Colorado-ketjun ravintolat löytyvät myös Leviltä, Pyhältä ja Helsingistä. Ensimmäinen amerikkalaiselle keittiölle omistettu Colorado Bar & Grill avattiin Helsinkiin vuonna 1995. Rukalle ravintola avattiin vuonna 2009, Leville

mutta ne saavat vielä hetken odottaa. – Viime aikoina on aika ja energia mennyt lankojen opiskeluun, nyt keskityn myymälään ja käsitöihin. Askel kerrallaan! Lankapuussa kannattaa piipahtaa, vaikka ei juuri nyt olisikaan aikaa ryhtyä tekemään käsitöitä. Innostus saattaa syntyä putiikissa, jonka tunnelmallinen näyteikkuna ja mukava, positiivisen energinen tunnelma ovat saaneet kiitosta asiakkailta. Myymälässä on myös pieni kahvila. – Lankakahvilaan voi tulla nauttimaan hyvää kahvia ja kotileivonnaisia, tekemään käsitöitä, selaamaan lehtiä tai muuten vain nauttimaan Kuusamon katuelämästä.

vuoden 2014 lopussa ja Pyhälle viime kuun alussa. Japanilaisten makujen Mura Sushi avattiin Rukalle marraskuussa 2015. Levillä Restamax on ostanut myös Kuura- ja Pizza Block -ravintoloiden liiketoiminnat. Keskieurooppalaista bistrotunnelmaa henkivä Kuura Brasserie & Winebar sekä sen alakerrassa sijaitseva gourmet-pizzaravintola Pizza Block avattiin Levin talvikaudelle 2015–16. Restamax tulee harjoittamaan Levillä myös catering-toimintaa.


22

Menovinkkejä 2.12.2016-13.1.2017 luontokeskuksessa PERJANTAI 2.12.2016

Hannun jäljet - Hannu Hautala luontokuvakeskus Matkailukeskus Karhuntassu, Torangintaival 2, 93600 Kuusamo. Aukioloajat: ma-pe klo 9-16.30 Näyttelysalin klassikkokuvien sarjan teokset ajalla 9.9.2016-16.1.2017 ovat Kevätvesiä (2016), Tarkkana on oltava (2016), Pesänsä jättänyt (2016), Totinen toveri (2016) ja Kaunein pesä (2016). Vaihtuva teemanäyttely on nimeltään Kurki, suon salaperäisin.

FIS Freestyle Ski Aerials Europa Cup Freestylehyppykisa eturinteiden Aerials hyppyreillä. Seuraa maailman huippujen harjoittelua ja näe tupla- ja triplavoltit livenä. 19:00 Hiutaleet maahan leijailee – joululaulukonsertti Kuusamotalossa 21:00 Kaira Productions VNP-enskarit ja Tikut Mixtape Hanki Baarissa 21:00 Zonessa iskuporakone 21:00 The Bilebändi & Pikkujoulut Kaarle XII Ski Rukassa 21:30 Maya & Jamgroup Coloradon baarissa! 22:00 Reino Nordin @ Piste LAUANTAI 3.12.2016 15:00 LiveAfterSki @ Piste: Walve! Klo 15-18 Pisteessä! Vapaa pääsy! 21:00 Anna Puu & Pikkujoulut Kaarle XII Ski Rukassa 21:00 Zonessa iskuporakone 21:30 Maya & Jamgroup Coloradon baarissa! 21:30 Haamu ja F.U.N.C Hanki Baarissa 22:00 Happoradio @ Piste

Iskelmä Rinteessä pyörähtää käyntiin Pisteen After Ski -meinigeillä ja Lauri Salovaaran vetämällä oheisohjelmalla!

LAUANTAI 17.12.2016

PERJANTAI 9.12.2016

SUNNUNTAI 18.12.2016

Dearra! 21:00 Zonessa Bilebändi Jimmy Cola & Lord Est! 21:30 Mr.Hyde Duo Coloradon baarissa! 22:00 90`s Tour by Kaasi & Alijas @ Piste

Mercedes-Benz FIS Freestyle Ski World Cup Opening 2016 Kumparelaskun maailmancupkausi avataan joulukuussa Rukan BatteryRun kumpareikossa aivan Rukan ytimessä!

Audi Alpine Ski Tour

LAUANTAI 31.12.2016

TORSTAI 22.12.2016

Iskelmä Rinteessä - Pikkujoulut

12:00 Joulupukki Rukalla Rosa & Rudolf Lastenmaassa klo 12-13, Rukan kylällä 13-14.

15:00 LiveAfterSki @ Piste: Dearra! 21:00 Zonessa MOVETRON! 21:00 Uuden Vuoden Bileet Ysärihitit Tour Ressu & Jussi, Kaarle XII Ski Ruka 21:30 Mr.Hyde Duo Coloradon baarissa! 22:00 Special New Years Eve Party @ Piste 23:55 Soihtulasku ja uuden vuoden ilotulitus Uuden vuoden kunniaksi näyttävä soihtulasku Eturinteessä ja ilotulitus vuodenvaihteessa!

21:00 Jonne Aaron Kaarle XII Ski Rukassa 20:00 Duo Kattis ja Tuomas Hanki Baarissa 21:00 Zonessa Arttu Wiskari 22:00 Anssi Kela @ Piste LAUANTAI 10.12.2016 Mercedes-Benz FIS Freestyle Ski World Cup Opening 2016 21:00 Stig Kaarle XII Ski Rukassa 21:00 Elias Kaskinen Kaarle XII Ski Rukassa 20:00 Duo Kattis ja Tuomas Hanki Baarissa 21:00 Zonessa Meiju Suvas 22:00 Mira Luoti @ Piste

Vaihtuva näyttely Kuukkelisalissa 9.9.2016-16.1.2017: Matti Pukki – Metsänhenki. Metsänhenki -valokuvanäyttely sai alkunsa Vuoden luontokuva 2014 -voiton jälkeen. Näyttely on hätähuuto katoavan alkuperäisluonnon puolesta. Toiveena on herättää katsoja huomaamaan luontomme ainutlaatuisuus ja monimuotoisuus.

SUNNUNTAI 4.12.2016

11.10. - 29.12.2016 Kuusamo XXI Nature Photo valokuvanäyttely Oulangan

TORSTAI 8.12.2016

Audi Alpine Ski Tour Nuoret alppihiihtäjät mittaavat taitojaan pujottelussa ja suurpujottelussa Rukan rinteillä

15:00 Iskelmä-afterit @ Piste

21:00 Zonessa Tiskikone

15:00 LiveAfterSki @ Piste: Walve! 22:00 JVG @ Piste MAANANTAI 5.12.2016 18:30 Liiga kiekkoa screeniltä!, Colorado Bar & Grill 22:00 Darude @ Piste

Skibussi liikennöi aikataulujen mukaan. Taksit liikkuvat tilauksesta, ympäri vuorokauden. Porot ja huskyt nukkuvat öisin.

SUNNUNTAI 11.12.2016 Mercedes-Benz FIS Freestyle Ski World Cup Opening 2016 PERJANTAI 16.12.2016

Audi Alpine Ski Tour 21:00 Zonessa Tiskikone

19:00 Joululintu-musiikkinäytelmä Rukan stadionilla. LAUANTAI 24.12.2016

14:15 Jouluhartaus Rukalla Perinteinen jouluhartaus eturinteiden juurella. MAANANTAI 26.12.2016 21:00 Zonessa Walve 21:30 Two For The Road Coloradon baarissa! TIISTAI 27.12.2016 21:00 Zonessa Walve 22:00 Teflon Brothers @ Piste KESKIVIIKKO 28.12.2016 15:00 LiveAfterSki @ Piste: Dearra! 21:00 Zonessa Tervettä Tavaraa 22:00 Mäkki @ Piste TORSTAI 29.12.2016 15:00 LiveAfterSki @ Piste: Dearra! 21:00 Zonessa Tervettä Tavaraa 22:00 Raappana @ Piste PERJANTAI 30.12.2016 15:00 LiveAfterSki @ Piste:

TORSTAI 5.1.2017 19:00 Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja. Tuomas Kyrön ja Snoopi Sirenin hulvaton tragikomedia Kuusamotalossa. PERJANTAI 13.1.2017 19:00 Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja. Tuomas Kyrön ja Snoopi Sirenin hulvaton tragikomedia Kuusamotalossa.


23

n for wo Cosy fashio

men & me

n!

cosy fashion & living

Quality products with style. For private shopping time and assistance call +358 400 887280. www.ruka.fi/casale


50€/hlö joka päivä

moottorikelkkasafarit sekä muut talviset safarit Rukanriutta 11

(08)8522 007 www.rukaadventures.fi

ON NYT ANNA ITSELLESI MAHDOLLISUUS KOKONAISVALTAISESTI HYVÄÄN OLOON

|Day Spa Studio Feel it|Rantasipi Rukahovin yhteydessä| www.studiofeelit.fi |puh. 0404 1100 96

EDULLISET TALVITOIMITUKSET JA ENSI KESÄN PARHAAT TOIMITUSAJAT NYT MYYNNISSÄ! Tilaa uudet esitteet nettisivuiltamme ja ole yhteydessä lähimpään myyjääsi: Kuusamo Ismo Männikkö puh. 044 778 9228 Antti Hokkinen puh. 044 778 9248 Kaikki Suomen myyjämme osoitteessa: Villa Ruka

www.kuusamohirsitalot.fi

Matkailulehti Ruka 11-2016  
Matkailulehti Ruka 11-2016  

Joulunumero 2.12.2016 – 12.1.2017

Advertisement