Page 1

RUKAN JA KUUSAMON ALUEEN MATKAILULEHTI • www.matkailulehtiruka.com

Kuva: Krista Kulmala

Nro 10 – 2016

Marraskuun menovinkkejä


4.11. – 1.12.2016

Avajaiset ja FIS Ruka Nordic käynnistävät Rukan talven

R

ukan alkukausi merkitsee takuuvarmaa lumentuloa ja vauhdikkaita iltarientoja yökyöpeleille. Luvassa on isoja spektaakkeleita ja keveämpää hupia koko perheelle. 5.11. aletaan virittäytyä talven tunnelmiin Jarkko Honkasen ja Taigan tahdissa Rukahovissa tai Zonessa oululaisen bilebändi Iiriksen kanssa. Avajaisviikonloppu 11.-13.11. räjäyttää sitten toiminnan uudella tasolle. Avajaiset juontaa lumilautailija Eero Ettala, ja luvassa on värikäs ja iloinen tapahtumaviikonloppu koko perheelle rinnerientoineen ja iltabileineen. Seuraava iso rasti kannattaa kalenteriin kruksata heti seuraavalle viikonlopulle, kun Rukahovissa käynnistetään pikkujoulukausi. Ensin Taikakuun tahdissa 18.11. ja seuraavana iltana Antti Ahopellon & Etiketin huomassa.

Zonessa tunnelmasta vastaa molempina iltoina The Bilebändi. Pisteessä esiintyy lauantaina suomiräpin nuorta polvea edustava Gasellit. Rauhallisemman hetken hektisen alkukauden keskellä tarjoaa 23.11. Katri Helena joulukonsertissaan Kuusamon Pyhän Ristin Kirkossa. 25.-27.11. tunturi täyttyy viimeistä varavuodetta myöten, kun FIS Ruka Nordic tuo kolmen lajin kahdeksan kisaa Rukalle. Iltamenoja urheilukisan aikana tarjoavat muun muassa Channel Four ja Charles Plogman & Rosette Rukahovissa, sekä Jani Wickholm & Luovuudenlähde ja bilebändi Jysäri Zonessa. Maailman kaikkien aikojen paras mäkihyppääjä Matti Nykänen on itseoikeutettu esiintyjä Pisteessä. Häntä seuraa liveshowstaan tunnettu Disco Idiota. Zonessa luotetaan CatCatin

voimaan. Jos kisajännitys käy äärimmäiseksi, voi hermoja lepuuttaa Kuusamo-opistolla jouluisten askartelujen parissa. Ja jahka maailmancup-kisoista on selvitty, kisataan vielä 1.12. FIS Freestyle Ski Aerials Europa Cup. Tule seuraamaan maailman huippujen harjoittelua ja näe tupla- ja triplavoltit livenä. Kulttuurinnälkäiset saavat kokea iloisia aikoja Kuusamotalossa Tuomas Kyrön ja Snoopi Sirenin tragikomediassa Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja, jonka näytöksiä on pitkin alkutalvea. Oulangan luontokeskuksessa puolestaan ihaillaan Kuusamo XXI Nature Photo –valokuvanäyttelyn satoa. Tervetuloa toon!

mukaan

hauskanpi-


3

”Ihan kuin olisi lomalla joka päivä” Aapo Matilaiselle tuli harrastuksesta työ 16-vuotiaana

E

räopas Aapo Matilainen aloitti luonnossa liikkumisen jo nuorena. Kotikuntansa Heinolan retkeilykerhon mukana hän seikkaili ahkerasti eri puolilla Suomea monenlaisissa puuhissa. – Teimme parin viikon vaelluksia Lapissa, viikon kanoottivaelluksia Etelä-Suomen järvillä, yövyimme talvisin viikonloppuja puolijoukkueteltassa metsässä ja pyöräilimme Ahvenanmaalla. Kun Aapo oli 16-vuotias, retkeilykerhon vetäjä pyysi häntä töihin. – Maalaiskunta oli saanut perinnöksi ison maatilan, johon rakennettiin leirikeskus. Oli köysirataa, labyrinttia ja muita aktiviteetteja. Aloitin siellä oppisopimuksella ja valmistuin seikkailu- ja vapaa-ajan ohjaajaksi.

Pohjoiseen Aapo muutti vuonna 2005. – Olin käynyt Kuusamossa lomalla kerran-pari vuodessa ja

olin ajatellut, että täällä voisi olla mukava tehdä töitäkin. Ensimmäinen työ ei vielä ollut opastusta, vaan kirvesmiehen pesti nykyisen työnantajan Rukapalvelun Safaritalon laajennustyömaalla. Työn valmistuttua Aapo jäi yritykseen huoltomieheksi. Sitten oli vuorossa vuosi YK-joukoissa Kosovossa, minkä jälkeen hän palasi Kuusamoon, ja tällä kertaa eräoppaaksi. Vuonna 2010 Aapo suoritti työn ohessa luonto- ja eräoppaan ammattitutkinnon.

Rukapalvelussa Aapo on opastanut kaikkea mahdollista moottorikelkkailusta melontaan ja mönkijäsafareista pilkkimiseen. Työssä luonto on parasta – ja ihmiset. – Mukavimpia reissuja ovat sellaiset, joihin sisältyy illanvietto. Metsässä, syödessä ja saunoessa ryhmä hitsautuu yhteen ja jutunjuurta riittää. Eräoppaan työt tuntuvat siltä kuin olisi lomalla joka päivä.

Kuusamon kairoihin saapuneet matkailijat ovat reipasta väkeä, olivatpa kotoisin mistä päin maailmaa tahansa. Ja jos reippaus joutuu koetukselle, opas auttaa: – Joskus on koskikelluttu käsikynkässä, kun asiakasta on alkanut pelottaa!

Aapon harrastukset liittyvät luontoon, mutta tällä hetkellä tärkein ajanviete löytyy kotoa. – Meillä on kolme-, kuusi- ja yksitoistavuotiaat lapset, ja suurin osa vapaa-ajasta kuluu perheen parissa. Aapon vaimo Katja Matilainen mainitaan tässä lehdessä Ruka Green Pavilionin jutussa, sillä hän tarjoaa tästä kaudesta alkaen jalkahoitajan ja kosmetologin palveluja Rukankylässä. Lisäksi hänellä on keskustan Kauppakulmassa oma Jalkahoitosoppi-yritys. Kun sesonkityön, yrittäjän aviomiehen perheenisän velvollisuudet antavat myöten, Aapon

Aapo Matilainen (kesk.) haluaa jatkossakin tehdä töitä luonnossa ja ihmisten parissa. löytää luonnon helmasta: – Veri vetää metsään. Jos ei

muuten niin kuusenperseeseen istumaan ja hörppimään kahvia!

Rukan talven avajaiset 11.-13.11.

L

umikausi aloitetaan Rukalla jälleen tänä vuonna bakkanaaleilla, joista ei vauhtia ja ilonpitoa

puutu. Juhlat juontaa lumilautailija Eero Ettala. Viikonlopun ohjelmassa on iloinen ja värikäs tapahtumatori, test center, rinnekoneiden esittely, hiihtokoulun ilmaistunti, lumilautailun tuomarikurssi, BagJump-sessarit Saaruassa, Poppamies BBQ Battle ja paljon muuta koko perheelle. Lapsille on lisäksi omaa ohjelmaa, huipennuksena Tykyn lavalla Ruudolf & Karri Koira. Rukan Kuksassa on avajaisten kunniaksi tarjolla erikoismenu ja maailman parasta giniä. Ruka Peakissa on buffa ja livemusiikkia. Ilonpitoon sisältyvät myös hiihtokoulun kuviolaskunäytös, soihtulasku ja ilotulitus.

Iltaisin ei avajaisten meno hiljene. Hanki Baarissa yleisöä viihdyttää DJ Resupekka, ja per-

jantaina lavalle nousee myös Raappana. Rukahovissa esiintyy perjantaina Dingo. Zonessa bilettää Kuningasidea! Coloradon stagella puolestaan loistaa Jarmo Kantola K-20-bileissä. Pisteessä laulaa soittolistojen kärkinimi Ellinoora.

Avajaislauantaita tähdittää Rukahovissa Johanna Pakonen, jahka ensin illan suussa on katsottu Antti Autin uuden leffaprojektin Statements Season 2:n lyhytelokuvat. Hankibaarissa käydään Resupekan legendaarinen musavisa, Zonessa laulaa Janna ja Coloradossa Jarmo Kantola. Metrosiivoojasta kansansuosikiksi ponnahtanut Stig ilahduttaa Pisteessä. Sunnuntaina avajaisia loivennetaan saunajoogalla tai vaikka hyvällä ruoalla Ruka Peakin Easy & Lazy Raclette Sundayn merkeissä.

H Kuusamo perustettiin vuonna 1868, siis täsmälleen samana vuonna kuin Japanin pääkaupungiksi vaihdettiin Tokio, sen wanhan Kioton sijaan. Tottakai muitakin Kuusamon historiaan merkittäviä tapahtumia tuona vuonna sattui, kuten esim. Maksim Gorkin (kirjailija) ja Nikolai II:n (Tsaari) syntymät, sekä muuan Thomas Edison haki marraskuussa 1868 ensimmäistä patenttiaan.

H Porolla pääsee ja taksilla myös. On myös totta että täällä wanhoilla saamelaisasutusten seuduilla on liikuttu ja kasvatettu poroja jo ammoisista ajoista lähtien. Mutta se, että milläs sitä silloin liikuttiin, kun poroakaan ei oltu vielä keksitty? Nooh, kyllähän jokaisen esihistoriaa tutkineiden tulisi tietää, että kuusamossakin on reen edessä käytetty ennen poroa tietenkin ihmisen parasta ystävää, eli koiraa.

H Matkoja kun näillä selekosilla mittaillaan, niin aina silloin tällöin kuullaan puhuttavan poronkusemasta. Kyseisellä termillä on tiettävästi tarkoitettu matkaa, jonka ajoporo kulkee virtsaamatta. Mitään eksaktia mittaahan tästä ei voida saada, mutta hyvin ylimalkaan on sovittu, että poronkuseman metrimittainen vastine on noin viisi, enimmillään 7,5 kilometriä.


Kuva: Jani Hoffren

Maailman parhaat Rukalla marraskuussa Skandinaavisten lajien maailmancup käynnistyy Rukalla 25.-27.11.

R

uka Nordic tuo marraskuun lopussa Kuusamoon maailman parhaat hiihtäjät, mäkihyppääjät ja yhdistetyn miehet. Kolmen lajin ja kahdeksan kisan koitos käynnistää tänä vuonna maailmancupin kaikissa lajeissa, kun viime vuonna mäkihyppy aloitettiin Saksassa. Tänä vuonna on varauduttu säiden herran aiheuttamiin ongelmiin, sillä Kuusamon kaupunki on tehnyt kisojen turvaamiseksi miljoonainvestoinnin, kertoo kisojen pääsihteeri Seppo Linjakumpu. – Hyppyrimäkeen on lisätty merkittävästi tuuliverkkoa ja ylämäen latu on uusittu. Teknisten ongelmien korjaamisen lisäksi kisaorganisaatiota on vahvistettu. Apuvoimia on rekrytoitu muun muassa Kuopiosta, josta tulee paikalliseen kisaorgaanisatioon avuksi hyppyrimäkien kunnostuksen ammattilainen. Myös maastohiihdon latuja on korjailtu. Esimerkiksi stadio-

nillenousua on korjattu sääntöjen edellyttämälle tasolle maantäytöillä.

Suomalaisia kisaturisteja kiinnostaa tietenkin suomalaisten menestys. Ruka Nordicissa kannattaa viime kauden lopun perusteella pitää silmällä hiihtäjä Matti Heikkistä, joka voitti Kanadan kiertueella maailmancupin osakilpailun. – Naisten puolella rintama on vanhempi ja loppukaudesta menestyi useampikin hiihtäjä. Kärkikymmennikössä voi Rukalla olla useampiakin suomalaisia naisia. Yhdistetyn puolella Ilkka Herola oli viime kauden lopussa vahva. Mäessä Suomi lähtee tällä hetkellä takamatkalta, mutta odotuksia voidaan kohdistaa esimerkiksi Jarkko Määttään, Niko Kytösahoon ja Andreas Alamommoon. Konkari Janne Ahonen voitti syksyllä kesäMM-kisat Lahdessa, joten hänenkin kuntonsa tuntuu olevan

kohdallaan.

Syksyn shokkiuutinen norjalaisen hiihtäjä Therese Johaugin positiivisesta doping-näytteestä on järkyttänyt hiihtokansaa ympäri maailman, mutta Rukalla suhtaudutaan asiaan rauhallisesti: – Toivomme ratkaisua, joka on kaikille osapuolille oikeudenmukainen. Hiihdossa voimasuhteet ovat edelleen niin, että kymmenen kilpailijan joukossa on vähintään 3-4 norjalaista, joten kansakuntana norjalaiset pärjäävät edelleen, vaikka yksi kilpailija jäisi pois. Marraskuun lopun Ruka Nordic ei jää kauden ainoaksi kansainväliseksi kisaksi. – Joulukuussa meillä on mäkihypyn ja tammikuussa yhdistetyn Continental Cup, joten kansainvälisiä kisoja on kolmen kuukauden aikana kolmet. rukanordic.com

Kisaturistit, lehdistö ja kisajoukkueet täyttävät tunturin marraskuun lopussa. Kuva: Frank Zatta


5

Itä-Rukalle nousee tunturin toinen kävelykylä

I

tä-Ruka yhdistetään gondolihissillä Länsi-Rukaan. Tavoitteena on 1500 uutta vuodepaikkaa ja Rukan toinen kävelykylä. – Länsi-Rukalla osattiin aikanaan ottaa hyvin huomioon palvelujen, kulkemisen ja pysäköinnin vaatimukset, toteaa johtaja Tuomas Hallenberg Metsähallituksen Laatumaasta. – Nyt halutaan edetä ItäRukalla samalla tavalla. Rakennusoikeutta alueelle tulee 20 000–30 000 kerrosneliömetriä, vuodepaikkoja noin 1 500. Tunturin länsipuolella eli Rukan kylän ytimessä vuodepaikkoja on noin 2 500. Kuusamon kaupungin ja Metsähallituksen suunnitelmassa nykyinen asuntovaunualue muutetaan majoitus- ja liikerakennusalueeksi. Kaavaa muutetaan myös Saaruan huipulla ja Maston pysäköintialueella. Sopimus tähtää Itäkylän kasvualueen kytkemiseen gondolilla Rukan kylään ja koko matkailualueen palvelutarjonnan kasvattamiseen. – Hanke on erinomainen esimerkki siitä, miten Metsähallitus voi monipuolisesti ja vastuullisesti edistää maakuntien elinvoimaisuutta – tässä tapauksessa matkailuelinkeinoa kehittämällä, toteaa Metsähallituksen pääjohtajan Pentti Hyttinen. – Haluamme nostaa hankkeessa esille myös puurakenta-

misen, joka alueen merkittävät metsävarat ja puuteollisuuden huomioon ottaen on luontevaa.

Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manninen uskoo, että toteutuessaan gondoli antaa Rukalle kasvusysäyksen. Hankkeen kustannukset ovat noin neljä miljoonaa euroa, josta kaupungin kahden miljoonan osuus on tarkoitus kattaa Metsähallituksen Laatumaalta tulevilla maankäyttömaksuilla. – Rinneyrittäjä investoi hankkeeseen miljoona euroa, ja saman verran haetaan valtion kehyksestä ja EAKR-perusteisesti EU:sta. Avustuksen saaminen on hankkeen toteuttamisen edellytys. Manninen arvioi, että rahoituspäätös saadaan tammikuussa 2017. – Asemakaavan muutos hyväksytään todennäköisesti vuoden 2018 aikana. Rukakeskus Oy:n toimitusjohtaja Ville Aho uskoo Rukan vahvaan kasvuun. – Kotimaan markkinoilla Ruka on hiihtokeskusten ykkönen, ja nyt haluamme kasvaa myös kansainvälisellä markkinoilla. Gondolin mahdollistama Itäkylä vastaa juuri tähän kysyntään. Gondolin jälkeen rinneyhtiö käynnistää jätti-investoinnit myös rinnealueella.

Itä-Ruka, kaavoitettava alue Master planin mukaan.

Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manninen (vas.), Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen ja Kuusamon kaupungin yhdyskuntajohtaja Mika Mankinen allekirjoittivat Itä-Rukan kehittämistä koskevan sopimuksen lokakuussa.

Saarua avattiin viime vuoden lumilla Uusi menetelmä takaa Rukalle maan pisimmän laskukauden

R

ukan hiihtokausi avattiin tällä kaudella Saaruan rinteessä ennätyksellisen aikaisin eli Aleksis Kiven päivänä 10.10 kello 10. Hiihtokauden avaamisen mahdollisti kesän yli uudella tekniikalla säilötty viimetalvinen lumi. – Ensimmäistä kertaa toteutetun menetelmän tavoitteena on, että jatkossa kauden avausta voidaan aikaistaa vielä nykyisestäkin, ja voimme myös kertoa avauspäivän etukäteen heti hiihtokauden päätteeksi, kertoo Rukakeskus Oy:n paikallisjohtaja Matti Parviainen. – Menetelmä varmistaa Rukalle myös Suomen pisimmän

hiihtokauden.

Lumen säilöminen sahanpuruissa on ikiaikainen keino säilöä lunta, mutta Rukakeskuksen suunnittelupöydällä on syntynyt kustannustehokkaampi ja varmempi keino lumen varastoimiseen kesän yli. Tekniikka ja lumen suojaamiseen käytettävä materiaali ovat Parviaisen mukaan toistaiseksi liikesalaisuuksia. Uusi menetelmä lumen säilömiseen vastaa myös Rukakeskuksen ympäristöajattelua. Alkukauden lumetukseen verrattuna vanhan lumen käyttäminen säästää valtavan määrän energiaa.

– Ympäristö kiittää tekijöitä!

Tammikuussa kolmeen kasaan säilötystä lumesta Saaruaan levitettiin kauden aluksi puolet. Toinen puoli suli pois kesähelteillä. – Mutta hyvin riitti, vakuuttaa Parviainen. Varmuus rinteiden tarkasta ja varhaisesta avausajankohdasta on Parviaisen mukaan sekä laskettelijoiden että rinnekeskuksen etu. Tulevina vuosina Rukakeskus haluaa avata säilötyllä lumella mahdollisimman varhain useampia rinteitä samanaikaisesti. Esimerkiksi parkkiin on tulijoita heti, kun se saadaan laskukuntoon.

Laskijan unelma: rinne kunnossa lokakuun alussa.


6

Ruka Beauty & Wellness -hoitolasalongin lounge-tilassa viihdytään hoidon jälkeen.

Hemmottelua ja hyvinvointia uusissa tiloissa

R

uka Green Pavilion toi tutut, ihanat hoitonsa uusiin tiloihin Rukankylän sydämeen. Hoitosalongin aulassa vieraan ottavat vastaan sähkötakan valkea ja himmennetyt valot. Sisustuksessa on vähän glamouria ja kristallia, hiukan taidetta ja paljon tuttua, lämmintä Ruka Green Pavilionin tunnelmaa. Paikka on kuitenkin uusi, eli Kauppakeskus Kumpare. – Pohdimme Ruka Green Pavilionin muuttoa pitkään, sillä vanhoissa tiloissa Stadionilla oli omat hyvät puolensa, kertoo yrittäjä Sanna Juga. Yksi parhaista oli upeasti läsnä oleva luonto. Huonompia taas olivat tilojen lievä epäkäy-

tännöllisyys ja saavutettavuus. Ja se, että esimerkiksi isojen kisojen aikana hoitolan piti siirtyä. Kaikki tekijät huomioiden vaakakuppi kallistui reilusti Kumpareen puolelle. – Kaikki ihanat Ruka Green Pavilionin hoidot jatkuvat uudessa paikassa, ja sama henki säilyy, sillä se tulee hoitajan mukana. Hoitaja on myös hoitoväline, ja yhteys löytyy samalla tavalla uudessa paikassa.

Ruka Green Pavilion toimii hoitosalonki Ruka Beauty & Wellnesin yhteydessä. – Uusien tilojen myötä hoitolassa riittää tilaa useammallekin osaajalle, jolloin asiakkaita voidaan palvella kokonaisvaltai-

semmin. Konseptoin uudenlaisen kokonaisuuden, jossa palvelevat myös kosmetologi, jalkahoitaja ja parturi-kampaaja.

Hoitosalonki Ruka Beauty & Wellness löytyy Kumpareen infopisteen alakerrasta samasta kerroksesta kuntosalin kanssa. Sadan neliön tiloista löytyy hoito- ja parihoitohuone, parturikampaamo, meikkistudio, kylpyammeella ja infrapunasaunalla varustettu spa-tila ja lounge, jossa asiakas saa rauhassa palautua hoidosta. – Tilasuunnittelussa otettiin hoitotilan vaatimukset huomioon niin tekijän kuin asiakkaankin kannalta. Tilojen suunnittelusta ja ra-

Ruka Beauty & Wellness -yrittäjät Sanna (edessä), Irma (vas.) ja Katja. kennuksesta vastasi pääosin Sanna avopuolisonsa kanssa. – Huomioin herkästi ympäristön ärsykkeitä, ja tiedän kuinka suuri vaikutus viihtyisyydellä on hoitoelämyksen tuottamiseen. Ja kun visualisti ja kirvesmies ryhtyvät hommiin, ei lopputulos voi kovin pahasti epäonnistua, naurahtaa Sanna.

Hyvinvoinnille tärkeä taide näkyy hoitosalongin tiloissa. – Taide on upotettu sisustukseen tuomaan silmäniloa ja tukemaan hoitoympäristöä hienovaraisesti. Töissä on käytetty hoitavia värejä ja niitä on tehty pohjoisen luonnosta. Lounge-tilassa ja hoitohuoneissa on tällä kaudella huhtikuun loppuun asti esitteillä Ruth Maria Hedmanin, Sirpa Lakson sekä Lea Iso-Möttösen ja Simo Iso-Möttösen töitä. Ruka Beauty & Wellness hoitosalongissa nautitaan laaja valikoima loman täydentäviä hoitoja sekä hius- ja kauneuspalveluita. Ayurveda-hoitaja, Horstmann-diplomiterapeutti Sanna Jugan hierontoja ja hemmotteluhoitoja on luvassa kuten tähänkin asti. Lisäksi nautitaan

kosmetologi/jalkahoitaja Katja Matilaisen ja parturi-kampaaja, ekokampaaja Irma Sirviön palveluista. Mutta miten kokonaisuus muuttuu, kun yrittäjiä on nyt saman katon alla kolme? – Meillä kaikilla on sama yhteinen tavoite ja samanlaiset arvot. Annamme laadukasta palvelua suurella sydämellä miellyttävässä ympäristössä. Hoitolamme ei ole ruuhkainen ”hoitokeskus”, jossa käydään nauttimassa palveluista ja josta poistutaan ripeästi, koska seuraavalle asiakkaalle täytyy tehdä tilaa. Hoitosalonkimme on paikka, jossa vietetään aikaa ja viihdytään. Ruka Beauty & Wellness -yrittäjät ovat Sanna Juga, Hoitola-taidesalonki Ruka Green Pavilion; Katja Matilainen, Jalkojenhoito- ja hyvinvointipalvelut K. Matilainen ja Irma Sirviö, Parturi-Kampaamo Irmukka. www.rukabeautywellnes.com

Poppamies BBQ Battle kuumentaa grillit 12.11. klo 13 on luvassa alkukauden kuumin kisa, kun Poppamies BBQ Battle kokoaa grillimestarit Rukan keskusaukiolle. Kisassa on kuusi kilpailijaa, välineenä hiiligrilli ja pääraakaaineina poro ja lammas. Head to head -kisassa kaksi kokkia kerrallaan valmistaa vaativalle tuomaristolle ennaltakerrotuista raaka-aineista ja mehevistä lisukkeista aterian. Pudotuskisan voittaja pokkaa ykkössijan. Kannattaa tulla paikalle vakoilemaan ja kyselemään am-

Grillit kuumenevat Rukalla myös pakkasella.

mattikokeilta kotiväen iloksi parhaat grillivinkit. Musiikista vastaa DJ Sändi. Tapahtuman järjestävät Rukatonttu ja Rukan kävelykyläyhdistys. Kannattaa kruksata kalenteriin myös Rukatontun Pakkasgrillauksen MM-kisat helmikuussa viikolla kahdeksan. Mukana menossa on silloin perinteiseen tapaan maan ykkösgrillaaja, laulaja ja näyttelijä Sakari Kuosmanen.


7

Anne Kukkohovi vierailee Rukalla 12.11.

Anne Kukkohovi kertoo Rukalla kauneudesta ja herkkyydestä Kauppakeskus Kumpareessa sijaitseva Ruka Beauty & Wellness avaa ovensa yleisölle 12.11. Päivän päävieras on kaikkien tuntema kauneuden moniosaaja Anne Kukkohovi. – Mietimme, kenet haluaisimme puhumaan uuteen hoitosalonkiimme, ja päädyimme Anneen, kertoo yrittäjä Sanna Juga. – Annella on kokemusta, ja hänessä on arvokkuutta ja särmää, mutta samalla hän on hyvin luonnollinen ihminen. Hoitosalonkiin ja Ruka Beautyn yrittäjiin on mahdollista tulla tutustumaan klo 11-12 ennen tapahtuman varsinaista avausta. Klo 12 tutustutaan Anne Kukkohovin kosmetiikkasarjaan, ja holistiseen ihonhoitoon, jossa keskitytään perinteisen ihotyyppijaottelun sijaan kosmetiikan käyttäjänä kauneudenhoidon tarpeisiin kokonaisvaltaisesti. Anne kertoo myös kokemuksiaan infrapunasaunasta, jota kutsuu ”meditaatiokopikseen”.

Sitten mennään syvemmälle ja henkilökohtaisemmalle alueelle, kun Anne kertoo erityisherkkyydestään. Erityisherkkiä on jopa viidennes suomalaisista, ja vielä suuremmalla osalla on erityisherkän piirteitä. Erityisherkät havainnoivat tarkasti ja eläytyvät helposti muiden tunteisiin. Samalla ympäristön ärsykkeet kuormittavat heitä enemmän kuin muita. – Anne kertoo omiin kokemuksiinsa perustuen, miten erityisherkät selviytyvät kiireessä, melussa ja paineen alla, minkälaisia keinoja he voivat käyttää suojautumiseen ja palautumiseen, ja miten erityisherkkä voi kääntää tuntemuksensa omaksi edukseen. Annelle voi esittää aiheesta myös kysymyksiä. Tilaisuus on maksuton. Ennakko-ilmoittautuminen tehdään osoitteeseen info@rukabeautywellness.com tai p. 044 535 3404.

Iloinen jouluavaus Kuusamon torilla Kuusamon joulunavaus pidetään tänä vuonna keskiviikkona 23.11. Avaus kerää torille perinteisesti vuosittain ison joukon iloisia joulun odottajia, joten kannattaa tulla mukaan. Tänä vuonna ohjelmassa muistetaan erityisesti lapsia. Luvassa on joululauluja, Joulupukin ja muorin vierailu ja poniratsastusta. Lisäksi nähdään muotinäytös ja tanssiesitys. Kaupunginjohtaja Jouko Manninen pitää puheen. Mukana tunnelmassa ovat myös keskustan yrittäjät. Jouluavauksen järjestää Kuusamon Nuorkauppakamari, joka käynnistää tapahtumassa vähävaraisille lapsille suunnatun

Joulupuu-keräyksen. Joulunavauksessa julkistetaan myös Vuoden 2016 Jäljenjättäjä, eli vuoden kuusamolainen. Kunnianosoitus myönnetään Kuusamossa kirjoilla olevalle henkilölle, joka on jollakin tavalla jättänyt jälkensä tai vienyt Kuusamoa maailmalle. Viime vuonna hän oli Seppo Koutaniemi, joka on työllään jättänyt konkreettisestikin maailmaan jälkensä. Sokerina hauskan tapahtuman pohjalla nähdään ja kuullaan samaan aikaan järjestettävien Ruka Nordic -kisojen kilpailijoiden haastatteluja. Reilun tunnin kestävä joulunavaus alkaa klo 18.


8

Rukan Kuksassa ruoissa maistuvat pohjoiset maut.

Ihan ite tehty!

R

ukan Kuksa on lähellä tuotettujen raakaaineiden ja itse tehdyn villiruoan koti. Ravintolan uudistettu ruokalista on nyt matkailijoiden maisteltavissa. – Paikallinen poro ja hirvi, kala, sienet ja marjat, kuvailee Rukan Kuksan keittiöpäällikkö Laura Määttä sitä, mistä Kuksan ruoat on tehty. – Oma tekeminen on entisestään korostunut. Esimerkiksi jäätelöt ja sorbetit tehdään nyt kokonaan itse. Uuden ruokalistan tutkiminen tuo veden kielelle. Listalta löytyvät niin pohjoisen villiä luontoa henkivät mietintämyssyt ja hiukopalat kuin parhaat poro-, hirvi- ja kalaruoatkin – viineineen tietenkin. Lapsille on oma lista, jossa maistuu lähiruoka perheen pienimille sopivassa muodossa. Ja lopuksi nautitaan makeaa mahan täydeltä sekä kahvit kyytipoikineen. – Pääruoista voisin antaa vinkin vaikka riistalankusta, jossa

on hirven sisäfilettä ja hirvimakkaraa. Se on hieman erikoisempi annos. Tai miltä kuulostaisi tattaririsotto, tatit ja jäkälät – sitä porotkin syövät, kuten listalla kerrotaan. Jos haluaa valmiiksi mietityn kokonaisuuden, kannattaa valita suositusmenu, jossa maistuvat siianmäti, karitsankare, suomalaiset juustot sekä lakritsi ja valkosuklaa. Kokonaisuuden täydentävät Jyrki Sukulan viinit, jotka huippukokki on valinnut yhdessä ravintolapäälikkö Jennika Maaningan kanssa.

Rukan Kuksa on nyt toista kautta Rukan Salonkia pitkään pyörittäneen Määtän perheyrityksen hoidossa. Salonki sai alkunsa vuonna 1994, jonka jälkeen Salonkijärven ympärille on noussut yhteensä neljätoista mökkiä. Salongissa majoitutaan ja syödään hyvin, mutta lisäksi nautitaan lempeistä löylyistä savu- tai jääsaunassa. Villiyrtti-

jalkakylpy ja koivusauna kruunaavat loman.

Rukan Salonki valittiin vuodesta 2013 alkaen kolmena vuonna peräkkäin Itävallassa World Ski Awardseissa Suomen Parhaaksi Ski Chaletiksi. Vuonna 2016 Luxury Travel Guide valitsi yrityksen Suomen luxury-mökkikohteeksi. Koko Määtän perhe on mukana yritystoiminnassa, ja monikymmenvuotinen kokemus alalta yhdistetään asiakkaiden hyväksi. Rukan Kuksan liittäminen perheyritykseen on osoittautunut oikeaksi ratkaisuksi: – Meille tuli reilu vuosi sitten eteen haaste, ryhdymmekö pyörittämään Salongin lisäksi ravintolaa keskusaukiolla, ja halusimme ottaa haasteen vastaan. Töitä on paljon, mutta se on palkitsevaa!

Kuksan uudistettu ruokalista on ollut käytössä marraskuun alusta asti.

www.rukankuksa.fi www.rukansalonki.fi

Kuksan burgerissa maistuu poro, tottakai.

Rukasta freestylemaajoukkueen valmennuskeskus Rukakeskus Oy ja Ski Sport Finland tekivät kolmivuotisen yhteistyösopimuksen

R

ukan pitkällä meriittilistalla on jälleen uusi merkintä. Rukan hiihtokeskus ja Suomen alppi- ja freestylehiihdon kattojärjestö Ski Sport Finland solmivat yhteistyösopimuksen, jolla Rukasta tuli Ski Sport Finlandin freestylelajien pääyhteistyökumppani ja maajoukkueen valmennuskeskus. – Rukan valmennuskeskus mahdollistaa suomalaisten harjoittelemisen huippuluokan kansainvälisisissä olosuhteissa, kertoo Ski Sport Finlandin toimitusjohtaja Marko Mustonen. – Rukan kokonaisuutta tukee tiivis yhteistyö liiton, keskuksen ja Kuusamon kaupungin välillä.

Meillä on yhteinen tahtotila kehittää niin olosuhteita kuin kansainvälistä kilpailu- ja harjoittelutoimintaakin. Rukan pitkä lumikausi tukee kokonaisuutta.

Rukalla on investoitu monipuolisiin harjoittelumahdollisuuksiin freestylelajeissa. Hiihtokeskus toimi näyttämönä vuoden 2005 MM-kilpailuissa, ja viimeiset kuusi vuotta kumparelaskun maailmancup on startannut Rukalta. Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen on tyytyväinen yhteistyön SSF:n kanssa. – Pitkäaikainen yhteistyö on ollut Rukalle erittäin tärkeä.

Kuusamolaislähtöisen AJ Kemppaisen tyylinäyte Freestylen MM-kisoissa vuonna 2015. Kuva: Jussi Väätäinen.

Freestylelajien kautta olemme saaneet keskuksellemme merkittävästi kansainvälistä tunnettavuutta. On hienoa, että näille asioille saadaan toivottua jatkumoa.

Ski Sport Finland on vuonna 2008 perustettu lajiyhdistys, joka jäsenseurojensa kanssa

vastaa Suomessa alppi- ja freestyhiihdon lajeista. Alppilajien maajoukkueissa toimii yli 20 valmennuksen ja huollon asiantuntijaa, jotka vastaavat 60 urheilijan valmentautumisesta. Freestyle-kauden kotimaiset päätapahtumat ovat vuosittaiset maailmancupin osakilpailut Levillä ja Rukalla.

Ski Sport Finland on uuden strategiansa mukaisesti nostanut toimintansa keskiöönpositiivisen voittaja-asenteen ”The Winning Attitude” . – Asenne, vahva osaaminen ja tiimityö kannustavat menestymään, muistuttaa Marko Mustonen.


9

Ideat toimivaan keittiöön meiltä!

Uusi myymälä avattu – Tervetuloa tutustumaan. KUUSAMO • KITKANTIE 1 Puh. 075 328 5813 MA-PE 9-17, LA 9-14 www.keittiomaailma.fi

Katri Helenan upea kirkkokonsertti marraskuussa Katri Helena esiintyy Kuusamon Pyhän Ristin kirkossa keskiviikkona 23.11. Konsertti on osa laajaa kiertuetta, jolla Katri Helena esiintyy lähes 30 kirkossa eri puolilla Suomea, sekä lisäksi useissa konserttisaleissa.

Konsertin ohjelmisto perustuu artistin viime syksynä levyttämään Joulu-CD:hen, johon hän on tallettanut jo vuosia esittämiään rakastettuja joululauluja, kuten Sydämeeni joulun teen, Tulkoon joulu, Kirkossa sekä

Taas kaikki kauniit muistot. Lisänä on uusia lauluja, joita ovat tehneet laulajamuusikko Mirkka Paajanen, Jarkko Meretniemi ja Lilli Loiri-Seppä sekä Timo Kiiskinen. Artisti kertoo odottavansa kovasti kiertueen alkua. Kirkkojen rauha ja harras tunnelma tekevät hänen mukaansa hyvää niin kuulijoiden kuin esiintyjienkin sydämelle. Kiertue käynnistyy Hankasalmelta 20.11.


Talviretkelle virtavesien valtakuntaan Pakkaa eväät mukaan ja lähde nauttimaan talvisesta luonnosta pakkasessa höyryävien koskien ja kuuraisten puiden koristamiin maisemiin! Karhunkierroksen varrella on useita helposti perheen pienimpienkin kanssa saavutettavia virtaavien vesien retkikohteita.

K

outajoessa virtaavan Rytinivan ääreen pääsee näppärästi Karhunkierroksen luontokeskuksen pihapiiristä. Kulje legendaarista Karhunkierros-vaellusreittiä puolisen kilometriä, huokaise kauas itään virtaavan veden äärellä ja käy tulille. Vasta valmistuneessa puolikodassa on hienot puitteet laittaa nuotioruokaa ja nauttia eväitä. Muistathan napata kuvan itsestäsi luontokeskuksen pihan poikki kulkevan Napapiirin kyltin kera! Oulangan kansallispuiston sydämessä, Oulankajoen uomassa ikiajat virrannut Kiutaköngäs lumoaa kulkijan kaikkina vuodenaikoina. Punertavan dolomiittikallion taustoittama ja pakkasessa hurjasti höyryävä koski jakaa 14 metrin pudotuksensa useampaan porrasmaiseen könkääseen ja sillä onkin mittaa yli 300 metriä. Kosken niskalle muodostuu talviaikaan usein paksu jääkansi, mutta virtaavan veden lumovoimaa se ei heikennä – päinvastoin. Polku Kiutakönkään ääreen lähtee Oulangan luontokeskuksen pihasta Karhunkierros-portilta; kilometrin taival taittuu nopsaan jokivartta seuraten. Parin sadan metrin päässä koskesta alavirtaan sijaitsee taukokatos, jossa on reilusti tilaa tehdä tulet ja levätä.

Kuva: Heikki Salmi Pieni karhunkierros on nimensä mukaisesti legendaarisen Karhunkierroksen pienempi versio. Reitin varrella olevien koskien talviasua kannattaa ehdottomasti käydä ihastelemassa. Basecamp Oulangan pysäköintialueen laidasta pääsee kätevästi polulle. Puolen kilometrin kävelyn päässä sijaitsevan Myllykosken äärellä napottaa päivätuvaksi kunnostettu vanha mylly tulentekopaikkoineen. Rohkeimmat voivat piipahtaa kosken ylittävällä riippusillalla maisemaa ihailemassa. Mikäli päätät jatkaa koskiretkeä vielä pari kilometriä eteenpäin, pääset ihailemaan polun varresta komeaa, kanjonissa virtaavaa Aallokkokoskea ja sen ohitettuasi laskeudutkin pian Jyrävän äärelle. Yhdeksän metrin putouskorkeudellaan Jyrävä on Kitkajoen suurin putous. Se kerää usein talveksi ylleen jykevän jääkannen, mutta jään uumenissa virtaavan veden matala jyly tekee vaikutuksen. Tätä näköalaa kelpaa ihailla Jyrävän suvannossa sijaitsevalta Siilastuvalta. Autiotuvan suojissa on oiva paikka lämmitellä ja syödä eväät – tarjoaapa se kulkijalle tarvittaessa tilapäisen yösijankin. Tulien äärellä saattaa saada seuraa paitsi muista retkeilijöistä myös uteliaista kuukkeleista, jotka kansallispuiston metsissä asustelevat.

Bongaa koskikara Helposti valkeasta rintalapustaan tunnistettava koskikara (Cinclus cinclus) viihtyy erityisesti Oulanka- ja Kitkajokien koskilla ympäri vuoden kovimpiakaan pakkasia kaihtamatta. Tämä olemukseltaan pyöreähkö lintu on alueelle hyvin tunnusomainen laji. Se niiailee kivillä, pujahtaa sitten hyiseen veteen etsimään kosken pohjasta vesihyönteisten toukkia ja ruokailee usein kosken jääkatteen reunassa. Veikeän sukeltelijan touhuja on mukava seurata vaikka Myllykoskella.

Retkelle Oulangan luontokeskuksen kautta Oulangan luontokeskuksesta saat tuoreimmat retkivinkit kaikkina vuodenaikoina. Luontokeskuksen näyttelyssä voit tutustua maksutta kansallispuiston luonnosta kertovaan näyttelyyn, katsella luontoaiheisia dokumentteja sekä ihailla luontoaiheisia vaihtuvia näyttelyitä. Talosta löytyy myös lasten leikkipaikka ja kahvila- ja ravintolapalvelut. Tapahtumat ja vaihtuvat näyttelyt talvikaudella 2016 – 2017 3.10.2016 – 31.1.2017 Kuusamo Nature Photo 2016 -luontokuvanäyttely 21.12.2016 Kaamostapahtuma 1.2. – 31.3.2017 Vuoden luontokuvat 2015 4.2.2017 Suomen luonnon päivä 21.2.2017 Kevätrieha 28.2.2017 Kevätrieha 1.4. – 31.5.2017 Timo Törmänen: Luontokuvia Oulangalta Luontokeskuksen aukioloajat sekä lisätietoa tapahtumista: www.luontoon.fi/oulanka

Kuva: Mari Limnell


11

Meidät löydät Kuusamosta

Nautitaan luonnosta!

Ropit ja neuvot flunssan ehkäisyyn ja hoitoon AVAINAPTEEKISTASI!

KUUSAMON KESKUSAPTEEKKI KITKANTIE 7 93600 KUUSAMO 08 844 2200 PALVELEMME

ma - pe klo 8 - 20, la klo 9 - 17 ja parillisina viikkoina sunnuntaisin klo 12 - 17. Rukainfossa palvelemme klo 9 - 19. www.kuusamonkeskusapteekki.fi


12


13

Sarvijauheuutemiehen taivaammerkit marraskuulle Kauris 22.12.-20.1.

Pysy kaukana toisten juoruiluista ja nauti arjesta. Muiden mölinät eivät sinua nyt kosketa. Jokaiseen asiaan ei tarvitse nokkaa tunkea, eikä tikkua ristiin laittaa, tahi korvaa lotkauttaa.

Vesimies 21.1.-19.2.

Herranjestas, miten ossuuki kuu ja tähet kohilleen tällä jaksolla. Nyt kannattaa lotota, teerenpeliä pelata ja muutenkin yrittää kaiken ja laista. Se kannattaa.

Kalat 20.2.-20.3.

Kesä meni. Talvi tuli. Vaan eipä hätiämitiä, siua se ei tunnu millään tavalla haittaavan. Iloisuutesi tarttuu niin talossa kuin puutarhassakin kaikkiin kanssaeläviin.

Oinas 21.3.-20.4.

Jos joku voisi olla kukkiva kunnas, niin se olisit kyllä nyt sinä. Kauneutesi huomataan myös ympärilläsi, josta juontuu jos ja vaikka kuinka kirjavia, jännittäviä, juonenkäänteitä elämääsi.

Härkä 21.4.-20.5.

Huomaat, että joku on yrittänyt imeä elämäniloasi rankalla käjellä viime aikoina. Paiskaa häntä rukkasella ja vaiha tassuihisi uuvvet lapaset. On aika seuraavan seikkailun.

Kaksoset 21.5.-21.6.

Ladun laitaan tekisi mieli nyt jäähä vartoomaan parempia kelejä. Elämän latuviidakossa tosin uusi yllättävä ylämäki saattaapi kohdallasi odottaa jo hetikohta seuraavan mutkan takana

Rapu 22.6.-22.7.

Takapihojen Elviksenä siulla on nyt tojellinen mahollisuus siirtyä suoraan parrasvaloihin. Älä jätä tilaisuuttasi käyttämättä, oli se sitten työssä, rakkauvessa, tahi ihan missä vainen.

Leijona 23.7.-22.8.

Ollaksesi täydellisesti tilanteen herrana, tulee siun nyt ottaa hieman etäisyyttä asiaan. Vaikeaahan se tulee aluksi olemaan, mutta tuumaustauko kyllä palkitaan, ajallaan.

Neitsyt 23.8.-23.9.

Laiskanpäivät jatkuvat. Vuan mikäpä se on laiskotellesa, kun hommat hoituvat ja balalaikka soi. Ennen vuojenvaihetta kannattaa toki hieman jo ryhistäytyä, ettei ihan menis paistatellessa.

Vaaka 24.9.-23.10.

Nyt eivät työelämän kiiret tunnu missään, sillä privaatti puolella sattuu ja tapahtuu. Tunteen palo ja hengen voima tekevät elämästäsi tanssia ruusuilla ja amarylliksillä.

Skorpioni 24.10.-22.11.

Hiljaisuuvven murtaa yllättävä tieto. Nyt tartu tiukasti hanuriin ja anna soittaa. Perinteisin menoin tilaisuutesi saattaa mennä sivu suun, joten kokeile jotain uutta.

Jousimies 23.11.-21.12.

Vallankumouksellinen ajanjakso elämässäsi alkaapi nyt. Se, että onko kyseessä iso, vaiko ihan pikkuriikkinen muutos, on kiinni itsestäsi. Jokatapauksessa lopputulos on hieno.

Kaarle XII Ski Ruka rantautuu pohjoiseen

A

lkanut talvisesonki tuo Rantasipi Rukahoviin lukuisia uudistuksia, kuten Kaarle XII Ski Ruka -yökerhon ja suuren Skiterassin sekä uuden Lobby Barin ja myymälän. Uudistuksien myötä hotellissa panostetaan entistä vahvemmin ruoka- ja juomatuotteeseen sekä viihteeseen. Uudistukset näkyvät asiakkaille ensimmäisen kerran Rukan talvikauden avajaisissa 11.–13.11.2016.

Vasta julkistettu Rantasipija Cumulus -ketjujen yhdistyminen Cumulus City & Resort -ketjuksi näkyy ensimmäisenä tulevassa Cumulus Resort Rukahovissa. Suurin uudistuksista on Helsingin legendaarinen yökerho Kaarle XII, jonka pikkuveli saadaan nyt myös Rukalle. Kaarle XII:n konseptia muokataan hiihtoresortiin sopivaksi ja nimeksi tulee Kaarle XII Ski Ruka. Uudistuksen myötä Rukahovin viihde päivittyy aivan uudelle tasolle, mikä näkyy jo alkaneella

sesongilla muun muassa Suomen ykkösartistien esiintymisinä. – Olemme innoissamme uudistuvasta menomestasta, ja uskon, että konsepti istuu kuin nenä päähän Rukalle, jossa ihmisillä on hyvä lomafiilis ja he haluavat päästä nauttimaan tasokkaasta viihteestä. Rukan yöelämä saa aivan uudenlaista nostetta Kaarle XII Ski Rukan myötä, lupailee Rukahovin hotellinjohtaja Lea Riekki.

Kunnon hiihtoresortiin kuuluu myös after ski, joka paranee entisestään ehostetun ja kookkaan Ski-terassin myötä, joka sijoittuu aivan Rukan eturinteen juureen. Sukset voi jättää ojoon telineeseen ja terassille voi tulla poikkeamaan vaikka kesken laskun tai palautumaan aktiivisen päivän päätteeksi. Kylmien ja kuumien juomien lisäksi terassilta on mahdollista ostaa pientä purtavaa, jossa pohjoisen maut ovat pääosassa.

Myös Rukahovin aulan Lobby Bar saa raikkaan ilmeen ja tarjontaa laajennetaan. Lobby Bar on penkkiurheilijoiden rento olohuone, jossa voi tunnelmoida kauden kisoja useilta isoilta screeneiltä. Myös juomapuolella tullaan panostamaan erityisesti pienpanimo-oluisiin, joita on saatavilla myös hanasta. – Uskomme, että uudistukset, kuten pohjoisen oma Kaarle XII Ski Ruka, Lobby Bar ja myymälä houkuttelevat myös hotellissa yöpymättömiä vieraiksemme. Tulevaisuudessa panostamme entistä enemmän viihtyvyyteen ja elämyksiin muun muassa näyttämällä kauden kisoja ja tuomalla Suomen tunnetuimpia esiintyjiä viihdyttämään vieraitamme, kertoo Rantasipin brand manager Elina Falzon.

Uusi myymälä rakennetaan Rukahovin aulaan ja se tarjoaa tuliaisia ja kivaa ostettavaa niin kotimaisille kuin ulkomaisillekin vieraille.


14 kon naaraita, joita vartiovat herkeämättä kilpailijoiden varalta. Uroshirvaan keräämät vajaan kymmenen poron rykimäparttiot ajetaan sitten isompiin tokkiin, jotka edelleen johdetaan poroaitaan. Poromiehen apuna ovat nykyaikana mönkijät, lumisen maan aikana etenkin poronhoitoalueen pohjoisosissa moottorikelkat ja joskus helikopteritkin. Poronhoitoalueen etelä- ja keskiosissa, joihin Kuusamokin kuuluu, aloitetaan porojen kokoaminen syys-lokakuun vaihteessa sulan maan aikana, ja työtä tehdään usein jalkaisin.

Syksyn poroerotuksessa käytetään hyväksi porojen rykimäaikaa. Kuva: Marja Anttonen (Paliskuntain yhdistys).

Poroerotus on poromiehen vuoden kohokohta

S

yksy on vilkasta aikaa poronhoidossa. Sarvipäät kerätään kairoista erotusaitoihin, joissa teurasporot erotetaan eloporoista, ja edellisen kesän vasat merkitään. Suurimman osan vuodesta porot palkivat omin päin poh-

joisen metsissä ja tuntureilla. Kerran vuodessa poromiehet tekevät uskomattomalta kuulostavan työn keräämällä porokarjan kairoista erotusaitoihin. Miten se onnistuu? Keräämisessä käytetään hyväksi luonnonvoimia eli rykimäaikaa. Porohirvaat tulevat syys-

kuussa kiimaan, ja vaatimet pari viikkoa myöhemmin. Kiima-aikaa kutsutaan rykimäajaksi porohirvaiden rykimistä muistuttavan ääntelyn takia. Vaatimet kokevat ääntelyn viehättävänä.

Vahvimmat hirvaat kokoavat rykimäaikana ympärilleen jou-

Poroerotuksessa aidasta otetaan kiinni ensin hirvaat, yleensä suopungilla heittäen. Eläimet luetaan, eli kirjataan omistajansa poroluetteloon. Porojen lukeminen on lakisääteinen tehtävä. Luettava poro otetaan kiinni, sen korvamerkki tunnistetaan ja omistaja ilmoitetaan lukumiehelle, joka merkitsee poron lukulautaan. Poron kylkikarvoihin merkitään puukolla viillot, jolloin poron tiedetään tulleen luetuksi ja vältytään lukemasta samaa poroa moneen kertaan. Lukumerkit katoavat poron kyljistä karvan vaihdon myötä ennen seuraavaa erotuskautta. Loislääkinnän jälkeen hirvaat päästetään aidasta pois, etteivät ne kiivastuksissaan aiheuta suurine sarvineen vaaratilanteita.

Vaatimet ja vasat ajetaan pienissä erissä kirnuun, eli pienempään aitaan, jossa teurasporot erotetaan eloporoista. Porot otetaan kirnussa kiinni joko käsin tai suopungilla. Myös kirnussa olevat porot luetaan. Teurasporot siirretään pienempiin aitoihin eli konttoreihin, ja paliskunnan alueelle harhautuneet toisten paliskuntien alueelle kuuluvat porot, eli vieroporot, palautetaan omaan paliskuntaansa. Myös teurasporot luetteloidaan. Poronlihaa tuotetaan Suomessa vajaa kaksi miljoonaa kiloa vuodessa. Tärkeitä tuotteita ovat myös taljat, nahka ja sarvet. Kaikki poron osat pyritään edelleen hyödyntämään. Ennen Suomen EU-jäsenyyttä porojen teurastukset hoidettiin erotusaidoilla kenttäteurastamoissa. Nykään myyntiin menevä liha on teurastettava EU-säännösten mukaisissa hyväksytyissä teurastamoissa, ja liha käsiteltävä hyväksytyissä leikkaamoissa. Poronomistajan omaan käyttöön tai aidalta tai kotitilalta tapahtuvaan suoramyyntiin tarkoitettu poro voidaan teurastaa edelleen aidalla. Entä mitä tapahtuu kirnusta vapautetuille eloporoille? Ne loislääkitään ja päästetään aidasta takaisin metsiin ja tunturin tuuliin. (Lähde: Paliskuntain yhdistys)


15

Seikkailupuisto kesäksi ja avanto talveksi Petäjälammen ympäristöön tulee aktiviteetteja kaikille vuodenajoille

P

etäjälammen tien pohjoispuolelle Tropiikin lähelle on suunnitteilla seikkailupuisto. Kuudentoista hehtaarin alueen asemakaavaluonnos on tällä hetkellä nähtävänä. Se, millainen puisto lopulta tulee olemaan, riippuu tulevista yrittäjistä ja investoinneista. – Vaihtoehtoja on useita, ja tällä hetkellä yksi vahvimmista on köysiratapuisto ja siihen liittyvät aktiviteetit, kertoo Kuusamon kaupungin yhdyskuntajohtaja Mika Mankinen. – Mukaan tulee yksi tai useampi yrittäjä. Kun investori ja operaattori lötytyvät, rakentaminen voi kaavan valmistuttua alkaa mahdollisesti jo ensi kesänä. Neuvotteluja on käyty sekä paikallisten että ulkopuolisten yrittäjien kanssa.

Puistohanke sai alkunsa vuonna 2012 julkisessa kilpailussa, jossa haettiin ideoita Petäjälammen alueen käyttöön. – Seikkailupuisto tuli esille useammassakin ehdotuksessa, kertoo Mankinen.

Yhdyskuntajohtaja Mika Mankisen mukaan neuvottelut tulevan seikkailupuiston yrittäjien kanssa ovat menossa. Seikkailupuisto liittyy puitesopimukseen, joka Kuusamon kaupungilla on Holiday Club Resortin kanssa Petäjälammen alueen kehittämisestä etenkin kesämatkailun tiimoilta. HCR on investoinut paljon golfkentän ja kylpylän ympäristöön, ja kaupunki kantaa kortensa kehittämisen kekoon. – Kaupunki voi olla mukana myös investoinneissa, mutta

ei pääosakkaana. Mahdollinen osakkuus riippuu konseptista.

Talvi-ilojakaan ei unohdeta Petäjälammen suunnitelmissa. Tänä talvena kohoaa harjaan asti kaupungin ja Tropiikin yhteinen hanke eli avantouintikeskus. – Sauna tykötarpeineen ja avanto avataan kevään aikana.


Iloa ja hyvää oloa

Tällä palstalla hyvinvoinnin visualisti Sanna Juga johdattaa kehon ja mielen pieniin iloihin. Pohjoisen luonnon innoittamana, ajatonta henkeä ja uusia trendivirtauksia yhdistellen Sanna antaa ohjeita rentoutumiseen ja kauneusvinkkejä juhlaan.

Hoitola, taidesalonki Ruka Green Pavilion Rukatunturintie 9 (Kauppakeskus Kumpare) rukagreenpavilion.com

Hyvä olo

Tiesitkö tätä infrapunasaunasta ? Infrapunalämpö vastaa syvälämpöä joka on aaltopituudeltaan vastaavaa, jota esiintyy auringon lämpösäteilyssä.

Kauneusvinkit Juuri tähän vuodenaikaan

Infrapunasaunassa saunominen

`Love and Care´

• • • • •

RUUSUKYLPY Ainekset: 2,5 dl merisuolaa (kostuta vedellä) + 4 tippaa eteeristä ruusuöljyä. Kaadas seos altaan pohjalle ja laske haalea tai lämmin vesi. Koristele kylpy ruusun terärehdillä, pulahda kylpyyn ja unelmoi!

lisää kudosten toimintaa puhdistaa ja kaunistaa ihoa parantaa lihasten hapenottokykyä tehostaa verenkiertoa ja parantaa elimistön toimintoja lievittää kipua sekä nopeuttaa vammojen paranemista ja niistä palautumista lisäämällä kudosten verenkiertoa perinteiseen saunaan verrattuna lempeämpi – rasittaa vähemmän sydäntä mikä vaikuttaa edullisesti kohonneeseen tai matalaan verenpaineeseen

on ihanaa tunnelmoida kynttilän valossa – ja hullaantua vaikkapa ruusutuoksuisessa kauneuskylvyssä!

Tutustu infrapunasaunaan ja Spa kylpyihin: Ruka Beaty & Welness, Kauppakeskus Kumpare.

Lumen tulosta sulaan maahan asti

S

esongin alkaessa tunturin yrittäjilla on oma loma takana ja seuraavat kuukaudet täynnä työtä vuorotta. Mikä saa yrittäjän jaksamaan? Ruka Adventuresin kausi alkoi tänä vuonna poikkeuksellisissa merkeissä. Yritys muutti Rukanriutta seiskasta yhden talon yli numeroon yksitoista, ja uusiin tiloihin tehtiin remontti. – Huoltohalliin rakennettiin lisää tilaa, tehtiin väliseiniä, palvelutiski ja pientä pintaremonttia, kertoo yrittäjä Sami Vihermaa. – Avajaisiin mennessä pyritään saamaan mahdollisimman valmiiksi. Ensimmäiset asiakkaat ovat tulossa jo ennen avajaisia.

Adventuresin ohjelmistossa on kevyempiä ja haastavampia aktiviteetteja koko perheen hauskanpidosta tosiliikkujien seikkailuihin. Suosituimpia ovat kelkka-, poro- ja huskysafarit, mutta pilkkiminenkin kiinnostaa Rukan kävijöitä. Revontuliretket tarjoavat etenkin ulkomaalaisille ainutlaatuisia elämyksiä. Koiravaljakkoajelut ovat jopa niin suosittuja, että toisinaan joudutaan myymään ei-oota: – Koiria tarvittaisiin Rukalla lisää. Koiravaljakkoajelut vara-

taan usein viikoiksi etukäteen. Poroillekin olisi kysyntää.

Ruka Adventuresin asiakkaat ovat 95-prosenttisesti ulkomaalaisia. Viime aikojen nopeimmin kasvava ryhmä ovat kiinalaiset. Suomalaiset ovat enemmistönä vain yhdessä lajissa: icekartingissa. – Laji kiinnostaa suomalaisia laidasta laitaan: perheitä, yrityksiä ja kaveri- ja polttariporukoita. Laji on jännittävä, mutta turvallinen ja kilpailu tuo siihen oman lisänsä. Icekartintia ajetaan samanlaisilla autoilla kuin sisäkartingia, mutta moottoreissa on enemmän tehoa ja renkaissa nastat. 350 metriä pitkällä radalla on yhtä aikaa 8-10 autoa. Lämmittelykierrosten jälkeen ajetaan aika-ajot, jotka määräävät finaalin ajojärjestyksen. – Ajokorttia ei tarvita, ja ainoa vaatimus kuskille on, että jalat yltävät polkimille. Sami Vihermaa ei itse enää ehdi opastaa asiakkaita, mutta kokemusta hänellä on asiakastyöstä vuodesta 2001 asti. Oma yritys hänellä on ollut vuodesta 2009, ja kolme vuotta sitten hän osti vaimonsa Liisa Vihermaan kanssa Ruka Adventuresin. Toissavuonna Sami lopetti opastukset ja keskittyi organisoi-

Sami ja Liisa Vihermaan Ruka Adventures tarjoaa ison valikoiman aktiviteetteja Kuusamon luonnossa. maan asioita. – Ryhdyin sirkuksen johtajaksi, hän tarkentaa hymyillen.

Tulevasta kaudesta odotetaan Rukalla vilkasta ja työntäyteistä. Asiakkaita riittää niin pitkään kuin lumi on maassa, ja vielä sen jälkeen on luvassa kesäkausi ja huoltotöitä. – Ohjelmapalveluyrittäjän työ

on hektistä ja välillä raskastakin, mutta siinä on omat juttunsa, kuten ongelmien ratkaiseminen, jos niitä on, ja maalien asettaminen ja saavuttaminen. Hyvä työporukka on tärkeä asia, ja meillä on erittäin hyvät työntekijät. Suurin ilo ohjelmapalvelutyössä on kansainvälisyys: – Eri maiden kulttuurien kohtaaminen ja erilaisten ihmisten

tapaaminen on hienoa. Työ olisi täysin erilaista, jos asiakkaat olisivat vain kotimaisia. Muutaman kuukauden urakan jälkeen on sitten vuorossa oma loma. Se myös pidetään: – Kun on kolme pientä lasta ja perheyritys, täytyy huolehtia myös itsestä! www.rukaadventures.fi


17

F I S S K I R U K A N OR D I C 2 0 1 6 A I K ATAU L U PERJANTAI 12.00 18.00

25.11. Yhdistetty HS 142, varakilpailu, 1 kierros Mäkihyppy HS 142, MC

LAUANTAI 11.00 12.00 13.30 16.00 17.00

26.11. Sprintin karsinta (N+M), maastohiihto (P), MC Yhdistetty, HS 142, MC Maastohiihto, sprintti naiset + miehet, finaalit (P), MC Yhdistetty, Gundersen, 10 km (V), MC Mäkihyppy HS 142, MC

SUNNUNTAI 10.30 11.45 13.00 15.00

27.11. Maastohiihto, 10 km naiset (P), MC Yhdistetty, HS 142, MC Maastohiihto, 15 km miehet (P), MC Yhdistetty, Gundersen, 10 km (V), MC

M A A I L M A N C U P I N AVA U S 25.–27.11.2016

w w w . r u ka n o r d i c . c o m


18

Menovinkkejä marraskuulle 2016 kuksessa PERJANTAI 4.11. 2016 21:00 Mikael Konttinen & Nelinpeli Rantasipi Rukahovissa LAUANTAI 5.11.2016 21:00 Jarkko Honkanen & Taiga Rantasipi Rukahovissa PERJANTAI 11.11.2016 Rukan Talven Avajaiset 2016-2017

Hannun jäljet - Hannu Hautala luontokuvakeskus Matkailukeskus Karhuntassu, Torangintaival 2, 93600 Kuusamo. Aukioloajat: ma-pe klo 9-16.30 Näyttelysalin klassikkokuvien sarjan teokset ajalla 9.9.201616.1.2017 ovat Kevätvesiä (2016), Tarkkana on oltava (2016), Pesänsä jättänyt (2016), Totinen toveri (2016) ja Kaunein pesä (2016). Vaihtuva teemanäyttely on nimeltään Kurki, suon salaperäisin. Vaihtuva näyttely Kuukkelisalissa 9.9.2016-16.1.2017: Matti Pukki – Metsänhenki. Metsänhenki -valokuvanäyttely sai alkunsa Vuoden luontokuva 2014 -voiton jälkeen. Näyttely on hätähuuto katoavan alkuperäisluonnon puolesta. Toiveena on herättää katsoja huomaamaan luontomme ainutlaatuisuus ja monimuotoisuus. 11.10. - 29.12.2016 Kuusamo XXI Nature Photo - valokuvanäyttely Oulangan luontokes-

10:00 Cafe Kamun Laskukamapörssi 16:00 Rukan rinnekoneet esittelyssä 16:00 Lasten Snoukkamaa Eturinteiden alla 16:00 Test Center – Testaa kauden uutuudet Rukalla! 19:00 Antti Autti Statements Season 2 Rantasipi Rukahovissa Tule katsomaan Antti Autin uuden leffaprojektin Statements Season 2:n lyhytelokuvat Onsen Tour, Antti Autti Full Part ja Pyhä Backcountry Rukan Talven Avajaisiin. 18:00 Riipisen Riistaravintolan Pikkujoulut 18:00 DINGO Rantasipi Rukahovissa 21:00 Zonessa Kuningasidea 21:30 Hanki Baarin kauden avajaiset: Raappana ja DJ Resupekka 21:30 Jarmo Kantola Coloradon stagella 22:00 Ellinoora @ Piste LAUANTAI 12.11.2016 Rukan Talven Avajaiset 2016-2017 10:00 Rukan hiihtokoulun ilmaistunti 10:00 Lumilautailun tuomari-

kurssi Rukalla 10:00 Cafe Kamun Laskukamapörssi 11:00 Lasten Snoukkamaa Eturinteiden alla 11:00 RBW Open House Anne Kukkohovi & Co Ruka Green Pavilion on muuttanut uusiin tiloihin 12:00 Test Center – Testaa kauden uutuudet Rukalla! 12:00 BagJump sessarit Saaruassa 12:30 Lilia voimistelujoukkueen näytös Tule katsomaan Kuusamon Naisvoimistelijoiden Liliajoukkueen voimistelushowta Rukan Talven Avajaisiin. Rukan Kylä - Kuusamon Naisvoimistelijat 12:45 Rosa & Rudolf ja metsäneläimet Tule mukaan hauskanpitoon Rosan, Rudolfin ja muiden metsäneläinten kanssa. 13:00 Poppamies BBQ Battle Tule katsomaan, kun grillaamisen mestarit ottavat mittaa toisistaan Rukan kylässä! 13:30 Lumilauta & Freeski Railjam Talvikauden ensimmäiset parkkisessarit Saaruassa! 15:30 Ruudolf & Karri Koira ilmaiskeikalla Tykyn lavalla 16:15 Rukan Hiihtokoulun kuviolaskunäytös, soihtulasku ja ilotulitus Hiihdonopettajien kuviolaskunäytös ennen soihtulaskua ja ilotulitusta eturinteillä! 17:00 Rukatontun After Ski Party 17:00 Villiruokaa ja maailman parasta Giniä Ravintola Rukan Kuksassa 18:00 Riipisen Riistaravintolan Pikkujoulut 18:00 Ruka Peakin avajaiset 18:00 Johanna Pakonen Rantasipi Rukahovissa 21:00 Zonessa JANNA! 21:30 Jarmo Kantola Colora-

don stagella! 22:00 Stig @ Piste

Rukahovissa 22:00 Matti Nykänen @ Piste

SUNNUNTAI 13.11.2016

LAUANTAI 26.11.2016

Rukan Talven Avajaiset 2016-2017

FIS Ruka Nordic 2016 Maailman suurin talvilajien maailmancuptapahtuma Rukalla! Lajeina maastohiihto, mäkihyppy ja yhdistetty.

13:00 Ruka Peakin avajaiset 11. kauden avajaiset tunturin huipulla! Easy & Lazy Raclette Sunday 21:00 Zonessa Karaokea! Ravintola Zonessa on seikkailua joka päivä ja yö klo 12-04!

21:00 Zonessa CatCat 21:00 Charles Plogman & Rosette Rukahovissa 22:00 Disco Idiots @ Piste

PERJANTAI 18.11.2016

SUNNUNTAI 27.11.2016

18:00 Taikakuu & Pikkujoulut Rukahovissa 21:00 Zonessa THE BILEBÄNDI

FIS Ruka Nordic 2016 Maailman suurin talvilajien maailmancuptapahtuma Rukalla! Lajeina maastohiihto, mäkihyppy ja yhdistetty.

LAUANTAI 19.11.2016 18:00 Antti Ahopelto & Etiketti ja Pikkujoulut Rukahovissa 21:00 Zonessa THE BILEBÄNDI 22:00 Gasellit @ Piste KESKIVIIKKO 23.11.2016 19:00 Katri Helenan Joulukonsertti Kuusamon Pyhän Ristin Kirkossa TORSTAI 24.11.2016 21:00 Zonessa JANI WICKHOLM & Luowuudenlähde 21:00 Channel Four Rukahovissa

21:00 Zonessa Karaokea TORSTAI 1.12.2016 FIS Freestyle Ski Aerials Europa Cup 1. - 2.12.2016 Freestylehyppykisa eturinteiden Aerials hyppyreillä. Seuraa maailman huippujen harjoittelua ja näe tupla- ja triplavoltit livenä. PERJANTAI 2.12.2016 18:00 The Bilebändi & Pikkujoulut Rukahovissa 21:00 Zonessa Iskuporakone 21:30 Maya & Jamgroup Coloradon baarissa 22:00 Reino Nordin @ Piste

PERJANTAI 25.11.2016 FIS Ruka Nordic 2016 Maailman suurin talvilajien maailmancuptapahtuma Rukalla! Lajeina maastohiihto, mäkihyppy ja yhdistetty. 21:00 Zonessa Bilebändi jYSÄRI 21:00 Anne Mattila & Mistral

50 vuotta maailman kauneimpia kotkakuvia

L

uontokuvaaja Hannu Hautala ja tietokirjailija Seppo Parkkinen ovat julkaisseet luontokuvakirjan, jonka pääosassa komeilee Suomen suurin petolintu. ”Kotka – 50 vuotta unelmista kuviksi” kertoo Hannu Hautalan pitkästä rupemasta kotkien kuvaamisen parissa. Ensimmäiset kotkansa Hautala kuvasi mustavalkoisella filmillä jo 60-luvulla. Kohteena oli Suomen eteläisimmän pesivän parin poikanen Karstulassa. Vuonna 1970 Hautala jäi autonasentajan työstään vapaaksi valokuvaajaksi, ja kolmen vuoden kuluttua hän nousi kotkan

siivin koko kansan tietoisuuteen, kun hänen kuvansa parittelevista kotkista valittiin Vuoden lehtikuvaksi.

Kotka on ollut Hautalalle koko elämän mittainen kuvauskohde, hänen sielunlintunsa. Uusia kuvakulmia on edelleen tarjolla, eikä ihme, sillä kotka on kiehtova lintu. Kotka tunnetaan erämetsien arkana aatelisena, uljuuden perikuvana ja mahtilintuna. Mytologiassa se nähdään ilman ja tuulen vertauskuvana. Kristillisessä perinteessä kotka vertautuu Jumalaan ja ylösnousemukseen. Uljas kotka on myös vallan symboli.

Suomalaisten suhtautuminen kotkaan on ollut kaksijakoinen: sitä on sekä vainottu että kunnioitettu. Tänä päivänä vaino on vähenemässä, ja luonnonystävien iloksi kotka tekee paluuta pesivänä myös eteläiseen Suomeen.

Kotka-teoksen teksteistä vastaa Seppo Parkkinen. Tekstit perustuvat Hannu Hautalan haastatteluihin, joissa hän kertoo kotkan kuvaamisesta aina 60-luvulta alkaen – 50 vuoden ajalta. (Hannu Hautala, Seppo Parkkinen: Kotka – 50 vuotta unelmista kuviksi, kustantaja Docendo 2016.)


19

shion! Cosy fa

cosy fashion & living

Muotia, sisustusta ja hyvinvointituotteita! Marc O’Polo • Mos Mosh • Odd Molly • Part Two • Delicate Love • Second Female • Balmuir • Hunkydory • Pànchic • Otzshoes

Kauppakeskus Kumpare, Rukatunturi. p. 0400 887 280 • www.ruka.fi/casale

Uusitalvimenu herkullinen pöydissä tiistaina 1.11.2016 alkaen. Tervetuloa nauttimaan aidoista villiruokaherkuista! • Lounas 14.11. alkaen klo 11.30–15 • Pöytävaraukset ja tiedustelut: +358 20 781 0530 | sales@rukankuksa.fi Ravintola Rukan Kuksa Rukatunturintie 12, 93825 Rukatunturi www.rukankuksa.fi  


Perinteistä sallalaista leipää jo 35 vuoden kokemuksella

Kursuntie 40 98600 Kursu p. 016-861234 www.kursulainen.fi

EDULLISET TALVITOIMITUKSET JA ENSI KESÄN PARHAAT TOIMITUSAJAT NYT MYYNNISSÄ! Tilaa uudet esitteet nettisivuiltamme ja ole yhteydessä lähimpään myyjääsi: Kuusamo Ismo Männikkö puh. 044 778 9228 Antti Hokkinen puh. 044 778 9248 Kaikki Suomen myyjämme osoitteessa: Villa Ruka

www.kuusamohirsitalot.fi

Matkailulehti Ruka 10-2016  

Matkailulehti Ruka 4.11.-1.12.2016, nro 10 Rukan avajaisnumero

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you