Page 1

Orasele mai putin cunoscute ale Ungariei

Istoria unui brand: Tokaj

Baile termale din Budapesta

Diamante si perle

Magica Ungaria


www.ungaria.info.ro


sumar Magica Ungaria

4O  biective ce nu trebuie ratate in Budapesta

8B  aile termale din Budapesta

10 C  lubbing in Budapesta

12 Orasele mai putin cunoscute ale Ungariei

14 Incantatorul Pecs

16 Balaton

18 Cele mai bune deserturi

24 Tokaj

20 Minighid al podgoriilor

Un periplu prin Europa Centrala si de Est nu poate fi complet fara o trecere prin Ungaria. Sunt atat de multe lucruri de vazut aici incat cu siguranta calatorului ii va ramane o particica din suflet legata de aceasta tara ce impleteste cu har cultura, natura si gastronomia. Turistul va ramane uimit de cate lucruri poate face in Ungaria, de la pescuit la calarie, de la degustat vin la relaxarea in baile termale, de la mers pe bicicleta pana la participarea la multele festivaluri si savurarea unor feluri de mancare speciale. Desi Budapesta este atractia centrala a tarii, turistii nu trebuie sa uite si celelalte orase – Pecs, Szeged, Miskolc, Debrecen, Gyor – dar nici „marea” Ungariei, celebrul lac Balaton in jurul caruia se desfasoara atatea activitati. Sunt suficient de multe argumente pentru a vizita Ungaria si a te indragosti de diamantele si perlele acestei minunate tari.


10

atractii de top in Budapesta

Budapesta este cel Orasul este impartit in doua parti, Pesta si Buda. Pesta se afla pe un teren mai plat, in timp Buda se afla in regiunea deluroasa a tarii. Dealul Castelului si Dealul Gellert sunt cele mai mare oras din ce mai populare din Buda. Ungaria si capitala Vremea este diferita in orasul Budapesta. In general, climatul este temperat continentat, de tranzitie. Regiunea Transdanubia are o clima blanda, ploioasa, in timp ce Marea tarii. Acest oras Campie are un climat continental variabil, iar partea de sud a tarii, unul sub-mediteranean. este centrul coDealul Castelului mercial, cultural, Dealul Castelului a fost descoperit prima oara si locuit in secolul 13, dupa un atac al politic si de transmongolilor. Agresiunea a facut ca cetatenii Budapestei sa caute o zona mult mai sigura. port, precum si cel Partea de sud a Dealului Castelului a fost candva si resedinta curtii regale a Ungariei. a fost martor al catorva atacuri puse in scena de diferiti despoti, dintre care se industrial al Unga- Dealul remarca cel de 75 de zile, din timpul domniei turcilor. Dealul Castelului a avut de suferit in riei. In plus, este si anii 1849 si 1945, ultimul fiind cel de-al 31-lea atac pentru capturarea orasului. unul dintre cele mai importante orase din Europa Centrala. Budapesta are o suprafata de 525 kilometri patrati si o populatie de aproximativ 1,7 milioane de locuitori, mult mai mica decat cea inregistrata in anii ’80, de 2,1 milioane.

4


Castelul Buda

Una dintre comorile cu care Budapesta se mandreste este Castelul lui Buda. Acesta este resedinta istorica a regilor Ungariei. Castelul Buda mai este cunoscut si sub numele de Palatul Regal si Castelul Regal, denumiri faimoase in epocile trecute. In prezent, Castelul Buda este considerat una dintre mostenirile istorice ale Budapestei. El se afla la capatul de sud al Dealului Castelului, langa fostul Cartier al Castelului, bine cunoscut pentru casele sale din secolul 19, in stil baroc si medieval.

Dealul GellĂŠrt

Dealul GellĂŠrt masoara 235 de metri in inaltime si din varful lui se poate admira privelistea fluviului Dunarea. Locatia este ideala, astfel incat cei care vin in Budapesta, nu trebuie sa o rateze. Dealul si-a luat numele dupa cel al Sfantului Gerard, care a murit aici. Printre atractiile vestite din aceste locuri se numara Baile Gellert si Hotelul cu acelasi nume. Piata Gellert se afla la poalele dealului. Inainte, dealul se numea Pesti-hegy, care inseamna pestera mare.

Cladirea Parlamentului

In afara de Bazilica Sfantului Stefan, Cladirea Parlamentului Ungar sau Casa Parlamentului este una dintre cele mai inalte cladiri din oras. Ea reprezinta centrul guvernului, acolo unde au loc Adunarile Nationale din aceasta tara. Este unul dintre cele mai vechi edificii legislative din intreaga Europa si reprezinta o destinatie majora, inclusa in toate pachetele turistice. Cladirea Parlamentului nu trebuia ratata de catre cei care vin in Budapesta.

5


Piata Eroilor

Piata Eroilor (Hosรถk tere), aflata la capatul bulevardului Andrassy, este una dintre cele mai importante piete din oras. Aici se afla doua dintre cele mai importante edificii din Budapesta, Muzeul Artelor Fine si Palatul Artelor. Tot aici se gaseste si Ambasada Serbiei, cunoscuta anterior ca fiind Ambasada Iugoslaviei. Memorialul Mileniului sau Monumentul Mileniului este cea mai importanta structura din piata. El zugraveste cele 7 triburi care au infiintat Ungaria, in anii 1900.

Galeria Nationala a Ungariei

Castelul Buda contine un obiectiv turistic deosebit de important al Budapestei. Muzeul National de Arta, sau Galeria Nationala a Ungariei, adaposteste numeroase colectii ce ilustreaza pasiunea acestei tari pentru arta. In ea se afla 6 expozitii principale, respectiv sectiunea renascentista si medievala, statuile gotice din lemn, altarele gotice, arta baroca si renascentista, pictura secolelor 19 si 20 si arta contemporana. Traversand fiecare sectiune in parte, vei descoperi istoria artei din Ungaria.

Insula Margaret si Parcul acvatic Palatinus Water Park

Insula Margaret este una dintre cele mai apreciate destinatii turistice din Budapesta. Insula are o lungime de 2,5 kilometri si o latime de 500 de metri, avand o suprafata de peste 910000 metri patrati. Ea se afla in zona de mijloc a Dunarii si reprezinta o atractie pentru turisti, datorita numeroaselor parcuri din zona. Unul dintre ele este Parcul acvatic Palatinus, unde se afla 11 piscine, iar daca vii in Budapesta, nu rata o baie macar intr-una din6ele.


Opera de Stat

Opera de Stat este o cladire ce dateaza din secolul 19, arhitectura apartinandu-i lui Miklos Ybl. Aceasta lucrare magnifica de arta si istorie se afla in centrul Pestei, in Districtul 6, de-a lungul bulevardului Andrassy. Opera este considerata o capodopera majora a arhitecturii. Decoratiunile si stilul sau, au elemente baroce, pe care Budapesta le-a conservat intrun mod stralucit. Vizitatorii pasionati de arhitectura vor fi impresionati la vederea acestei frumuseti.

Casa Terorii

Casa Terorii este considerata un muzeu care aminteste localnicilor si turistilor deopotriva despre istoria comunista si fascista din secolul 20. In mod similar cu alte tari din lume, Ungaria are si ea un trecut intunecat, care se regaseste in aceasta Casa a Terorii. Muzeul s-s deschis in data de 24 februarie 2002, sub conducerea de success a Doamnei Dr. Maria Schmidt. Cladirea a trecut prin lucrari complexe de renovare, in urma carora s-a transformat intr-un edificiu impresionant, aflat si el pe bulevardul Andrassy.

Bazilica Sfantului Stefan

Atunci cand faci o vizita in Budapesta, una dintre cele mai comune destinatii este Bazilica Sfantului Stefan. O destinatie religioasa dar si o minune arhitecturala, bazilica si-a luat numele in onoarea Sfantului Stefan, primul rege al tarii cate a fost sacrificat. Bazilica este printre cele mai inalte cladiri din oras si a avut nevoie de 54 de ani pentru a fi terminata. Ea a fost inaugurata in anul 1905.

7


Baile termale din

Budapesta

Baile Gellert fac parte dintr-un complex incantator, aflat langa Podul Liberty, aici aflandu-se un jacuzzi care dateaza din anul 1934, o piscina cu valuri din anul 1927, noua piscine cu proprietati terapeutice, o piscina cu apa termala si una pentru copii. Dotarile si mobilierul in stil autentic Art Nouveau, statuile, vitraliile, coloanele din marmura si mozaicurile deosebite adauga un plus de farmec ambiantei. Baia este inchisa in zilele de duminica, iar taxa de intrare variaza intre 3600 si 4050 de forinti (13-15 euro). Daca pleci dupa doua ore, la Gellert ti se inapoiaza 300 de forinti.

Baile termale Rudas, care

dateaza din secolul 17 si se afla langa Podul Elisabeta, se mandresc cu o piscina octogonala, cu o cupola imensa, ambulatoriu pentru bolnavi, sala de consum, facilitati de inot terapeutic si sauna. In sala de consum, poti bea apa care provine din trei izvoare – Attlia, Hungaria si Juventus- folosita pentru a trata diferite boli. Taxa de intrare la Rudas, care se afla intr-o cladire construita in stil turcesc, variaza intre 2800 si 3300 de forinti.

8

Budapesta este inzestrata cu multe izvoare termale naturale. In acest oras s-au construit multe bai termale, astfel ca turistii dar si localnicii beneficiaza din plin de proprietatile curative ale acestor izvoare. In general vorbind, apele din baile termale contin ioni de fluor, sodiu, clorura de sulf, carbonat de hidrogen, magneziu si calciu. Acestea pot ajuta la tratarea articulatiilor, bolilor degenerative, nevralgiilor, herniilor de disc si artritelor. Temperatura acestor ape variaza intre 21ºC si 78ºC, iar unele astfel de bai sunt cu adevarat fantastice. Amenajarile bine puse la punct asigura intimitate si curatenie. In Budapesta exista atat bai termale separate cat si mixte. Accesul se face in schimbul unei taxe de intrare, dar dupa lasarea serii, preturile beneficiaza de discounturi. Iarna aceasta relaxeazate intr-una din aceste bai impreuna cu prietenii si familia, sau chiar singur, in cea mai apropiata de casa sau hotelul unde esti cazat.


Cea mai mare baie din Ungaria este Szechenyi, aflata in zona Pesta. Aici se afla trei piscine, care functioneaza atat vara cat si iarna, iar cladirea care dateaza de la inceputul secolului 13, este impartita in doua: centru spa si plaja. Trei culturi diferite in ce priveste baile termale, sunt reprezentate aici: sauna, bazin de inot si bai de aburi, inspirate de cultura Nordica, bai in stil grecesc si bazine in stil roman. In sala de consum se vinde apa medicinala. O fantana arteziana adanca de 970 metri produce apa medicinala la temperaturi de 74 ยบC, iar aici vei intalni oameni care joaca sah chiar in apa. Taxa de intrare variaza intre 3100 si 3650 forinti.

9


Budapesta: o capitala a clubbingului de calitate

Cand vine vorba despre viata de noapte din Budapesta, trebuie sa stii ca acest oras si-a propus sa nu-i dezamageasca pe cei care-l viziteaza. Turistii vor descoperi aici petreceri nonstop, organizate in nenumaratele baruri si cluburi de noapte. Asa ca in loc sa stai intr-un Irish Pub in care sa bei o bere la halba, mai bine vino sa cunosti viata de noapte care se desfasoara la cote maxime in Budapesta. Si spre deosebire de viata de noapte din alte orase europene importante, aici nu vei gasi nici urma de extravaganta vulgara pe care o intalnesti in mod normal in cluburi de pe la noi. Daca mai ai energia necesara pentru a petrece o seara in oras, dupa ce toata ziua ai facut turul sau, in cele ce urmeaza gasesti cateva recomandari. Iata o lista cu alegerile de top in ce priveste locatiile nocturne, care merita vazute in timpul vacantei tale in Budapesta.

Menta Terasz –

mancare decenta, o gradina cu un peisaj incantator, salon si club de noapte, toate la un loc, asa ar putea fi descrisa in cateva cuvinte aceasta locatie. Pe langa bucataria traditionala, aici poti incerca si preparate internationale, inainte de a te muta in salon sau pe ringul de dans al clubului de noapte.

Club White Angel

aflat langa Hajógyári Sziget, acesta este un club de noapte cu adevarat impresionant, care poate gazdui 2000 de oameni odata. Este o locatie relativ noua, asa ca are un aer foarte modern, dat si de decorul inovativ din interior.

10


Holdudvar

alt loc relativ nou din Budapesta, acest club a fost inaugurat in anul 2006. El se afla intr-o casa veche, care a fost renovata si transformata in bar si club de noapte. Destul de interesanta, aceasta locatie este in timpul zilei restaurant si una dintre cele mai la moda locatii in aer liber din oras.

Corvintetö alt club deschis relativ recent in Budapesta. El se afla in inima

orasului, mai exact pe terasa unui mall. Desi la prima vedere intrarea pare destul de greu de localizat, nu poti rata clubul in sine, intrucat se afla mai sus decat majoritatea cladirilor din jurul sau.

Gödör Klub

Internet gratuit si berea buna sunt la ordinea zilei aici, daca vrei sa petreci o dupa-amiaza relaxanta. Dar dupa apusul soarelui si caderea noptii, Gödör Klub se transforma in cu totul altceva. Este o locatie favorita printre localnici, asa ca pregateste-te sa faci fata aglomeratiei daca vii aici.

Club Tüzraktér

este o locatie unica in felul ei, intrucat in marea majoritate este in aer liber, in mijlocul naturii, pe terenul unei foste fabrici. Clubul este destul de mare, prin urmare chiar si atunci cand este aglomerat, tot mai gasesti locuri libere si un colt numai al tau pe ringul de dans.

11


Orasele mai putin cunoscute ale Ungariei Ungaria nu inseamna doar Budapesta. Sigur, capitala e un oras superb, vizitat de milioane de turisti in fiecare an. Insa si celelalte orase mari ale Ungariei au cate ceva de oferit si, prin urmare, nu sunt deloc de ocolit. Ba dimpotriva.

Debrecen

Debrecen este al doilea oras ca marime din Ungaria si are 206.000 locuitori. Este centrul regional al estului Ungariei. Debrecen se afla langa parcul national Hortobagy, locul ideal daca iti plac cu adevarat tinuturile de campie. Acest oras este situat aproape si de Romania. Desi a fost izolat din punct de vedere istoric de Budapesta, cele doua orase au devenit mult mai legate unul de celalalt prin nou construitele autostrazi, cum ar fi M3. Debrecen are o retea de transport public decenta, din care nu lipsesc tramvaiele si troleibuzele. Este un oras relativ linistit, fara prea multa agitatie si zarva, in care se afla o universitate si cateva institutii culturale.

Miskolc

Miskolc este al treilea oras din Ungaria, situat in partea de nord-est a tarii, destul de aproape de Slovacia. Aici traiesc aproximativ 170.000 locuitori, Miskolc fiind centrul regional al nordului Ungariei. Acest oras se afla in apropierea catorva regiuni geografice si tinuturi variate. In partea de est sunt Muntii Bukk, precum si raul Sajo si apele curgatoare Hejo si Szinva. Punctul aflat la cea mai joasa altitudine al orasului este malul raului Sajo, totodata locul de unde incepe Campia Tisei. Miskolc este un oras in general industrial. El este impartit in cateva zone distincte, cum ar fi Avas, care se afla pe un deal in centrul orasului si este caracterizat prin multe structuri vechi sau sovietice. Mai este Belvรกros, centrul orasului, unde cladirile istorice se intind langa constructiile moderne ale mall-urilor.

12


Szeged

Szeged are o populatie de 169.000 locuitori si este centrul regional al Ungariei sud-estice. Este situat aproape de granita cu Serbia si Romania, pe raurile Maros si Tisza. Climatul acestei zone este mult mai insorit decat al altor parti ale Ungariei. Szeged este unul dintre centrele industriale alimentare ale tarii, aici fabricandu-se boia si salam. Este totodata si un important centru universitar.

Pécs

Pécs este situat pe culmile muntilor Mecsek, in partea de sud-vest a tarii, aproape de Croatia. Are o populatie de 156.000 locuitori. Impreuna cu orasele Essen si Istanbul, Pécs a fost ales drept capitala culturala europeana in anul 2010. Deoarece este localizat intr-o zona agricola, multe produse locale isi au originea in acest oras. Tot aici se afla si o vestita fabrica de portelan. A fost o zona in care se aflau multe fabrici, dar acestea au disparut dupa prabusirea Uniunii Sovietice. La Beraria din Pécs se produce o bere speciala, care nu este filtrata inainte de imbuteliere si pe care o poti servi numai intr-un singur restaurant. Universitatea din Pécs este cea mai veche institutie de invatamant universitar din Ungaria si una dintre cele mai vechi din intreaga Europa. Din orasul Pécs pleaca in fiecare zi catre Budapesta cateva trenuri.

13


Incantatorul oras Situat pe colinele Muntilor Mecsek, in sudul regiunii Transdanubia, se afla orasul unguresc Pecs. Industria turismului din Pécs a luat avant datorita farmecului acestui oras, precum si datorita climatului sau. Orasul se mandreste cu numeroase colectii de arta, cladiri istorice si moschei turcesti, asta pentru inceput. Nu mai e nevoie sa precizam ca orasul Pécs este un loc in care oportunitatile de vizitat nu se termina niciodata.

14

Aici se organizeaza festivaluri pline de culoare, iar restaurantele si hotelurile satisfac gusturile oricarui turist. Pentru toate acestea, dar si pentru multe altele, Pécs a fost Capitala europeana a culturii in anul 2010. In afara de cultura, istorie si localnici, aici sunt multe de experimentat si savurat. In cele ce urmeaza ai unele dintre cele mai cautate si recomandate atractii ale orasului.

1Ruinele romane si crestine

Bucura-te de explorarea mormintelor romane scoase la iveala in urma sapaturilor, decorate cu opere de arta si scene apartinand perioadei cuprinse intre secolele 2-4. Pe durata vizitei aici, mergi si la mausoleul crestin datand din secolul 4, care contine numeroase fresce


s Pecs

ale crestinismului din acea perioada, precum si sarcofaguri din marmura.

2Muzeele de arta din Pécs

Muzeul Ferenc Martyn, Muzeul Nemes Endre si Muzeul Vasarely adapostesc operele a numerosi artisti din secolul 20. Toate muzeele se afla pe strada Kaptalan, alaturi de Muzeul de Ceramica Zsolnay, alcatuind programul unei zile de exceptie, atunci cand te hotarasti sa le vizitezi.

3Festivalurile din Pécs

Din luna martie pana in septembrie, in Pécs au loc numeroase festivaluri dintre care:  Festivalul Primaverii, care are loc in martie si care reuneste manifestari cinematografice, de dans si muzica live  Saptamanile Artei si Gastronomiei, care se desfasoara in lunile iunie si iulie si care gazduiesc cateva festivaluri mai mici, unde sunt prezentate arta si cultura regiunii  Zilele orasului Pécs, care au loc in luna septembrie si care

isi intampina vizitatorii cu mestesuguri, muzica si vinuri delicioase.

cu caracter religios 4Arhitectura din Pécs Arhitectura religioasa imbraca multe forme in Pécs. In partea de sud-est a centrului orasului se afla sinagoga evreiasca, un memorial inchinat victimelor Holocaustului, in timpul perioadei lui Hitler. Moscheile Gazi Kasim si Jakovali Hassan sunt deschise pentru public (unele nu, din motive religioase). Alta destinatie obligatoriu de vazut este catedrala si palatul Episcopal, aflat in Dom Ter.

Abaliget si Mecsek din 5Dealurile nordul orasului Pentru campare, plimbare, statiuni turistice si privelistile spectaculoase ale orasului Pécs, exploreaza dealurile Mecsek, aflate in partea de nord a orasului. In plus, in Abaliget poti vizita pesterile in care se afla lacuri limpezi, bazine termale si formatiuni stancoase neobisnuite.

15


Lacul Balaton, “marea” Ungariei Lacul Balaton este cel mai mare lac din Europa Centrala, aflat la 28 de mile sud-vest de capitala Ungariei, Budapesta. Aceasta intindere naturala de apa este una dintre cele mai populare destinatii din Ungaria, combinand atractiile turistice cu cele gastronomice, activitatile de tot felul si natura.

16

Ungaria inca mai are de recuperat in materie de turism, daca e sa o comparam cu alte destinatii din vestul si nordul Europei. Capitala sa Budapesta, nu duce lipsa de atractii si obiective turistice, dar sunt multe de vazut si in afara orasului. Lacul Balaton se afla la numai 30 de minute distanta si este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le poti vizita, atunci cand te afli in Ungaria. Numele sau vine de la ‘blato’, care inseamna noroi in limba slava. Intrucat aceasta este singura mare intindere de apa pe care o au ungurii, ei neavand iesire la mare in urma prabusirii Imperiului Austro-

Ungar, multi locuitori ai tarii vin aici pentru a se bucura de vremea buna si de frumusetea locurilor. Lacul in sine nu este foarte adanc, adancimea sa maxima fiind de 11 metri si are o lungime de 77 de kilometri, intinzandu-se din orasul Keszthely in partea de sud, pana la Balatonkenese in nord. Locatia este ideala pentru praticarea a numeroase activitati, de la sporturi si plimbari in natura, pana la relaxare in centre spa si savurarea bucatariei traditionale. Dar s-o luam cu inceputul. Daca iti place apa si sporturile acvatice, Lacul Balaton iti ofera sansa de a naviga pe el, de a face


windsurf, kitesurf si schi nautic, multe scoli din orasele din zona punand la dispozitia turistilor cursuri de specialitate. Lacul are peste 190 de kilometri de piste pentru biciclete si poti inchiria astfel de vehicule in majoritatea regiunilor. Mai poti calari, iar pe timpul iernii, atunci cand lacul ingheata, poti patina sau practica alte sporturi de sezon. Pentru iubitorii naturii, aici se afla Parcul National Balaton, in care exista multe zone naturale protejate. Locatii precum Bazinul Pécselyi sau Bazinul Káli, aflate pe malul de nord al lacului, sunt ideale pentru a putea admira ramasitele geologice ale fostei activitati vulcanice, viata salbatica si flora. De asemenea, este un loc excelent pentru plimbare. Pe malul sud-vestic se afla Kis-Balaton, unul dintre cele mai mari tinuturi mlastinoase din Europa si unde se afla o rezervatie de bivoli, in care traiesc in jur de 200 de animale din aceasta specie. In ce priveste posibilitatile de relaxare, lacul are multe statiuni spa, gratie apelor sale medicinale. Hévíz este probabil cea mai faimoasa, aici aflandu-se cel

mai mare lac cu apa fierbinte din lume. Csisztapuszta, Alsópáhok si Zalakaros sunt alte trei astfel de lacuri din regiune. Daca vrei sa faci o cura de sanatate, poti lua parte la Cursa de inot Cross-Balaton, care acopera cam 5 kilometri si jumatate, din Révfülop pana in Balatonboglár si care se organizeaza de obicei in fiecare an, in luna septembrie. Lacul Balaton este faimos si pentru bucataria sa. Daca vizitezi oricare dintre orasele de pe malurile sale, vei descoperi multe restaurante

cu specific. Nu rata ‘lángos’, painea tipica acestei zone, care se serveste de regula cu branza rasa si smantana. Regiunea este vestita pentru podgoriile sale, asa ca incearca vinurile fructate albe, pe care tinutul Balatonfelvidék le produce. Cu alte cuvinte, Lacul Balaton este o incantare. Daca gasesti cazare in Budapesta, in afara de vizitarea orasului, aloca o zi sau doua pentru a vedea acest lac minunat si tot ce inseamna el pentru cei ce vin pe malurile sale.

17


Cand vine vorba despre mancare, multi turisti straini trec cu vederea de multe ori faptul ca Ungaria este bine cunoscuta pentru deserturile ei unice si pentru alte tratatii dulci pe care le poti gasi in multe locuri in oras. O prima locatie din Budapesta in care trebuie sa faci o vizita este una dintre asa-numitele “Cukrászdas”. Cukrászdas se traduce fie prin cafenea, cofetarie sau patiserie. Acestea sunt unele dintre cele mai populare locuri din Ungaria, in care poti servi un desert.

Cele mai bune deserturi unguresti

Dobos Torta – se numeste astfel dupa cel care

a inventat aceasta prajitura cu 5 straturi, intre care se pune un amestec de ciocolata si crema cu unt si care are deasupra cateva feliute subtiri din caramel. Uneori, laturile acestei prajituri sunt impodobite cu migdale, castane, alune si nuci. Pe romaneste… dobos tort!

Prajitura Esterházy – desi este originar

din Austria, acest desert este foarte popular in Ungaria, iar Budapesta nu face nici ea exceptie. Straturile prajiturii au fost create initial folosindu-se migdale, zahar si oua batute, cu topping din crema de ou si vanilie. In zilele noastre, in majoritatea locatiilor din Bupdapesta, migdalele sunt inlocuite cu alune.

Kenyér – paine dulce ungureasca

care se coace de obicei in fiecare zi in brutariile si patiseriile din aceast tara. De multe ori, painea este data prin ou si prajita si se numeste Bundás kenyér (paine cu bundita). Este ceva similar cu painea French toast si se serveste la micul dejun.

18


Lekváros tekercs – o prajitura moale, din aluat de pandispan, care este rulata si apoi umpluta cu diferite dulceturi, in functie de preferinte.

Rétes –

o varianta a strudelului traditional, care se bucura de popularitate inca de la inceputul secolului 18, la inceputul domniei Imperiului Habsburgic.

Törökméz –

pregatita cu albus de ou, miere, zahar si nuci, aceasta este un fel de nuga foarte lipicioasa si dulce. Pasta se pune intre doua foi de napolitana si se serveste putin calduta.

Gesztenyepüré –

principalul ingredient al acestui desert sunt castanele dulci care sunt coapte si facute piure, la care se adauga rom si zahar. Odata pregatita, se orneaza cu frisca.

Csöröge (scovergi) –

sau “aripi de inger” prajite, acest desert unguresc este crocant si usor si se prepara folosind aluat cu drojdie, prajit in ulei si presarat cu zahar pudra.

Kürtöskalács – sau prajitura

burlan atat de cunoscuta si la noi, se coace deasupra flacarii. Acesta este cel mai faimos si cel mai vechi desert din Ungaria.

19


Regiunile viticole ale Ungariei

20

Climatul Ungariei este favorabil pentru cultivarea unor struguri de calitate, intrucat temperatura medie este mult mai ridicata decat in nordul Frantei, de exemplu, iar toamnele sunt mai degraba uscate, cu saptamani calde si insorite, pana la jumatatea lunii octombrie (perioada la care se face adesea referire ca fiind vara indiana). Aceasta permite Ungariei sa produca intrega gama de vinuri clasice: albe, rose, rosii, precum si cele dulci, naturale. Adauga si lanturile muntoase de origine vulcanica si vei obtine o combinatie de conditii naturale, care impreuna cu talentul producatorilor de vinuri, are ca rezultat licori bahice de calitate. In regiunile viticole ale Ungariei sunt cultivate soiuri de struguri internationale si locale, din care se obtine o mare varietate de vinuri.


Fa o vizita in cateva din cele 22 de regiuni viticole ale Ungariei, pentru a face cunostinta cu marea varietate de vinuri din aceasta tara. Aceste regiuni nu se mandresc numai cu excelenta calitate a vinurilor, ci si cu un peisaj incantator si atractii turistice interesante. In afara de degustarile de vinuri, in majoritatea regiunilor viticole ale Ungariei, sunt organizate activitati diverse care sa ii faca sa se simta bine pe turisti. Perioada ideala de venit aici pentru a testa vinurile si pentru a descoperi frumusetea zonei rurale din aceasta tara, este vara sau in lunile septembrie – octombrie, atunci cand recolta de struguri este acompaniata de evenimente si programe festive.

Nord-estul Ungariei

Nordul Ungariei este zona in care se afla doua regiuni viticole faimoase in intreaga lume.

Tokaj-Hegyalja

Probabil cea mai bine cunoscuta dintre toate regiunile viticole din Ungaria, este Tokaj, unde se produc vinuri dulci si vinuri albe clasice. Vinul cu gust de miere, aszú, este printre primele trei cele mai bune vinuri din lume, aducand faima acestei regiuni din Ungaria. Unicitatea soiului Tokaj este rezultatul catorva atribute naturale: clima, solul vulcanic si traditia veche de secole a producatorilor de vinuri. Cele mai importante varietati de struguri si vinuri sunt: Furmint, Hárslevelű (frunza de tei), Yellow Muscat.

Eger

Regiunea viticola Eger este si ea bine cunoscuta in afara granitelor Ungariei, in principal pentru soiul de vin rosu ‘Sange de taur’, care a fost promovat pe scara larga si exportat in tarile occidentale in perioada comunista. Talentatii producatori de vinuri au resuscitat viticultura in regiunea Eger, iar in prezent, pe langa ‘Sangele de taur’, au devenit faimoase si vinurile albe precum Leányka, Királyleányka, Tramini, Olaszrizling (Riesling Italian), care pot oricand concura cu vinurile albe faimoase la nivel international. Szépasszony Völgye (Valea femeilor frumoase), aflata chiar langa Eger, ofera un loc deosebit de pitoresc in care poti degusta vinurile din regiune. Principalele soiuri de struguri si vinuri sunt: rosii: Kékfrankos (Blaufrankish), Merlot, Kékoportó, care au la baza ‘Sangele de taur’ si albe: Leányka, Királyleányka, Tramini, Olaszrizling (Riesling Italian)

21


Transdanubia de Sud

Doua regiuni viticole produc vinuri rosii de exceptie in zona mediteraneana din sudul Lacului Balaton, cunoscuta drept Transdanubia de Sud. Numarul mare al orelor insorite din timpul anului, istoria lunga si traditia producerii vinului, fara a mai pune la socoteala si solul unic, fac din urmatoarele doua regiuni, unele dintre cele mai bune producatoare de vin rosu, atat la nivel local cat si international.

Villány-Siklós

Vinuri rosii exclusiviste sunt produse pe culmile blande ale dealurilor Villány si Siklós. In opinia multora, cel mai bun vin Pinot Noir din Ungaria provine din regiunea Villány, dar tot aici sunt produse si alte varietati de vin rosu. Principalele soiuri de struguri si vinuri sunt: rosii: Kékfarnkos (Blaufrankish), Portugeiser, Merlot si albe: Riesling Italian si Leányka, un soi indigen, cu o nota eleganta de tei, excelent pentru producerea vinurilor dulci. Minunatele rute ale vinului si pivnitele locale isi intampina iubitorii acestei licori, dornici sa o savureze intr-un cadru natural mirific, in Villánykövesd si Palkonya.

Lacul Balaton

Atat malul din nord cat si cel sudic al Lacului Balaton au fost facute parca pentru a produce vin. Odata cu degustarea unor vinuri de calitate, te vei putea bucura si de frumusetea peisajului si de activitatile pe care le ofera imprejurimile Lacului Balaton, de-a lungul anului. Climatul de aici este unul sub-mediteranean, iar vinurile difera de la o pivinita la alta, in functie de colina pe care se afla podgoria.

Badacsony

Colinele de bazalt de pe malul nordic al Lacului Balaton ofera o combinatie extrem de placuta intre peisajele mirifice si delicioasele vinuri locale. Cele mai des

Szekszárd

22

intalnite sunt vinurile albe, produse pe dealurile vulcanice din Szt György, Gulács, Csobánc si Tóti. Culoarea vinurilor este un amestec minunat de galben si verde, la vederea caruia iti vei dori sa le savurezi cat mai repede. Szürkebarát (Pinot Gris) si o varietate locala, Kéknyelű, sunt printre cele mai bune dintre vinurile produse in regiunea Badacsony. Principalele soiuri de struguri si vinuri sunt: Riesling Italian, Pinot Gris si Kéknyelű.

Balatonfüred-Csopak

Regiunea viticola Balatonfüred-Csopak se afla cuibarita in coltul nord-estic al Lacului Balaton. Combinatia dintre apele termale si vinuri, fac din Balatonfüred o destinatie turistica populara in toata lumea. Peninsula Tihany aflata in apropiere, apartine si ea regiunii viticole Balatonfüred-Csopak. Rieslingul Italian este produs pe scara larga in aceasta regiune. Buchetul sau fin si gustul usor amarui ce seamana cu cel al migdalelor sunt greu de egalat. Aroma bogata si pamantoasa a vinurilor din regiunea Balatonfüred-Csopaki este atribuita solului rosu, caracteristic acestor locuri.

Balatonboglár

In zona de campie de pe malul sudic al Lacului Balaton, sunt produse vinuri usoare, fructate, din soiurile de struguri cultivate aici. Vinurile din Balatonboglár, cu continutul loc echilibrat de acid, stau la baza producerii sampaniei.

Kadarka era candva cea mai cautata varietate de vin din regiunea Szekszárd. In secolul 19, el era chiar exportat in Franta, intrucat se ridica la nivelul celorlalte vinuri rosii frantuzesti. Din pacate, la fel ca si in cazul altor vinuri, Kadarka a fost neglijat si aproape pe cale de disparitie, in timpul perioadei comuniste. Producatorii devotati au reusit insa sa salveze aceasta varietate speciala de vin care merge de minune cu preparatele traditionale unguresti, facute cu boia. In afara de Kadarka, conditiile climaterice si solul sunt perfecte pentru obtinerea altor vinuri rosii de calitate, care provin din Szekszárd: Cabernet Franc si Cabernet Sauvignon. Locuitorii din Szekszárdi considera ca ‘Sangele de taur’ din regiunea lor este mult mai autentic si de o calitate net superioara celui produs in Eger. Ei sustin ca cel din Szekszárd are o textura mai intensa si mai catifelata si un parfum mai bogat. Principalele soiuri de struguri si vinuri sunt: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos (Blaufrankish), Merlot.


Ászár-Neszmély

Nord-vestul Ungariei Sopron

Regiunea Sopron din nord-vestul Ungariei este una dintre cele mai importante regiuni producatoare de vin rosu din Ungaria. Aflata langa granita cu Austria, regiunea viticola Sopron produce vinuri similare celor din regiunea Burgenland. Vinul elegant si cu un pronuntat buchet, Soproni Kékfrankos (Blaufrankish) este putin mai acru decat cele produse in alte regiuni din Ungaria. Datorita climatului racoros, vinurile au un continut ridicat de tannin si sunt mai acide. In orasul baroc Sopron, poti admira cladiri cu o arhitectura minunata si privelistea incantatoare a acestor locuri. Apropierea de Lacul Fertő este o garantie pentru relaxare activa, pe durata sederii tale aici. Fanul sau ghirlandele de brad atarnate de portile caselor sunt un semn ca acolo pot fi degustate vinuri locale. Panglicile albe sau rosii marcheaza daca sunt oferite spre testare vinuri albe sau rosii, sau ambele soiuri.

Somló

Trei dealuri alcatuiesc aceasta mica regiune viticola din Ungaria, in Transdanubia Centrala, acolo unde sunt cultivate numai soiuri albe. Solul vulcanic este bogat in substante minerale, care dau un caracter pamantos vinurilor din Somló. Poti explora aceasta regiune viticola pe cele patru rute ale vinului din zona, in timp ce admiri frumusetea peisajului si obiectivele istorice, precum Capela Sf. Margareta, impreuna cu ruinele altor trei biserici, sau Castelul Somló. Producerea vinului aici respecta intocmai vechile traditii. Similar cu vinurile Tokaj, vinurile Somló sunt considerate a avea proprietati medicinale si magice. Elegante, cu un buchet aparte, usor acide si care au nevoie sa stea ceva vreme in butoaie din lemn, asa sunt majoritatea vinurilor din Somló. Principalele soiuri de struguri si vinuri sunt: Somlói Juhfark, o varietate ungureasca (Hungaricum), Furmint, Riesling Italian.

Regiunea viticola Ászár-Neszmély din Transdanubia de Vest se afla pe culmile Dealurilor Gerecse, de-a lungul Dunarii. In aceasta regiune din Ungaria sunt produse exclusiv vinuri albe, intre ele regasindu-se principalele soiuri internationale: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rhine Riesling, Tramini, Muscat Ottonel si Irsai Olivér. Conditiile climaterice sunt favorabile pentru producerea de vinuri parfumate, elegante si destul de acidulate. Vinurile din Ászár Neszmély au nevoie de cel putin 5-6 ani, pentru a se transforma in vinuri de calitate. Cserszegi Fűszeres, o varietate unica ungureasca, produsa in regiune de catre podgoria Neszmély Hilltop, a cucerit in anul 1998, trofeul de “Vinul alb al anului” in Marea Britanie.

23


TOK Istoria unui brand

Tokaj este una dintre cele mai cunoscute marci din lumea vinului. La fel ca si Cha sa a ajuns chiar si la urechile celor care nu au pus niciodata gu

24


KAJ viticol

ablis sau Champagne, faima ura pe vin.

Sapa un pic mai adanc si vei afla mai multe despre acest vin si despre regiunea de unde provine: ce este mai exact Tokaj, ce face acest vin atat de special si care este povestea actuala care sta in spatele acestui brand? Ultimele cateva decenii din Ungaria seamana in mare masura cu ce s-a intamplat in industria viticola din Romania, Bulgaria si multe dintre tarile din fostul Bloc Estic, in care a avut loc prabusirea comunismului. Patruzeci de ani de regim

socialist au adus cu ei nationalizarea in masa a industriei vinului, proprietatea privata fiind distrusa si podgoriile de stat avand ca scop principal obtinerea de recolte in cantitati cat mai mari. Vita de vie era sadita pentru productii semnificative de struguri, randurile fiind astfel plantate incat sa permita tractoarelor sa intre printre ele, soiuri clonate erau selectate pentru cresterea productivitatii si exista aparent o filozofie care se afla in antiteza cu obtinerea unui vin de calitate. In urma prabusirii regimului in anul 1989 si a deschiderii granitei Ungariei cu Austria, vastele podgorii de stat au disparut si, cu pasi inceti dar siguri, a inceput un proces de reintroducere a proprietatii private. Strategia consta in a atrage investitori straini, iar la inceputul anilor ‘90 au aparut cateva dintre cele mai mari nume ale marcii Tokaj: Compania de vinuri Royal Tokaj a fost creata de catre un consortiu din care facea parte producatorul britanic de vin, Hugh Johnson, Vega-Sicilia din Spania a creat Oremus, Suntory din Ja-

25


ponia a investit in Hetszölö, iar AXA Millésimes din Franta a achizitionat podgoriile din Disznókő. Perioada comunista a adus cu sine stagnarea si a marcat sfarsitul cercetarilor si procesului de dezvoltare al marcii Tokaj, dar in luna august 2011, a fost infiintat un nou centru, finantat de Guvern, cu o echipa de oameni de stiinta adusi special pentru a studia viticultura in regiunea Tokaj, inclusiv altoiurile si soiurile clonate, in vederea unei dezvoltari continue a acestei ramuri a industriei.

26

Aszú si Eszencia

Clima continentala rece din regiunea Tokaj si faptul ca aceasta zona se afla la adapost, fiind protejata de Muntii Carpati, se traduc printr-un sezon indelungat de cultivare a strugurilor, acestia fiind lasati in vie pana toamna tarziu, iar daca conditiile sunt prielnice, se poate dezvolta cu usurinta ciuperca Botrytis, sau ‘putregaiul nobil’. In timp ce numarul soiurilor de vin sec si al celor provenind din recolte culese tarziu, sau produse din struguri copti si ultracopti, este in crestere, vinurile cele mai premiate raman totusi Aszú si Eszencia. Aszú, care inseamna ‘uscat’, se refera atat la strugurii uscati in mod natural si care raman in vie multe saptamani, cat si la cei afectati de Botrytis. Culegatorii trec chiar si de 20 de ori prin aceleasi podgorii, pentru a selecta soiul de struguri Aszú, bob cu bob daca este nevoie. Aceste boabe uscate aunt adaugate la mustul care fermenteaza sau sunt macerate impreuna cu vinul din struguri culesi tarziu, inainte ca acestia sa fermenteze si sa fie pusi in butoaie mari din stejar. Masurarea nivelului de dulceata, intre 3 si 6 Puttonyos, se


Geografie, struguri si soiuri de vin

Tokaj este cea mai de nord si de est regiune viticola din Ungaria, podgoriile sale intinzandu-se pana la granita cu Slovacia. Majoritatea dintre ele se afla pe soluri vulcanice, acoperite de argila si nisip, unele prezentand numeroase roci vulcanice. Aceasta este un regiune care produce in principal vin alb, principalele soiuri de struguri fiind Furmint si Hárslevelű, apoi Zéta (cunoscut candva sub numele de Oremus), Muscat si Kövérszőlő. Acestea stau la baza producerii unei mari varietati de vinuri, de la cel sec, pana la cel de ultima recolta, fara a mai pune la socoteala extraordinarul Eszencia. Dar faima acestui brand sta mai ales in soiurile dulci, Aszú. Produse din struguri afectati de ciuperca parazitara Botrytis si din fructe de padure zbarcite in mod natural, aceste soiuri de vinuri care au o dulceata cuprinsa intre ‘3 Puttonyos’ si ‘6 Puttonyos’ (unitate traditionala de masurare a nivelului zaharului) sunt cele care aduc intr-adevar Tokaj in centrul atentiei.

refera la vechea metoda de obtinere a vinului Aszú. Intre 3 si 6 Puttonyos (cosuri) de struguri Aszú se adaugau intr-un butoi de must sau vin; cu cat mai multe cosuri, cu atat era mai dulce vinul. In timp ce aceste vechi recipiente nu mai sunt folosite, nivelul de dulceata este indicat de cantitatea mai mare de Puttonyos, de la minimum 60g/l de zahar rezidual pentru 3 Puttonyos, pana la minimum 150g/l pentru 6 Puttonyos. Numele ‘Eszencia’ se foloseste pentru vinurile si mai dulci. In mod traditional existau doua soiuri de vinuri Eszencia: primul, ‘Aszú Eszencia’, este pur si simplu o continuare a stilului Puttonyos, in care folosirea aceleiasi metode de obtinere a vinului, are ca rezultat bauturi cu un continut chiar mai ridicat de zahar rezidual, de peste 180g/l – ceea ce inseamna efectiv ‘7 Puttonyos’. Dar aceasta definitie a fost abandonata in prezent, iar in zilele noastre, numele de Eszencia se foloseste pentru un produs cu totul remarcabil din punct de vedere al calitatii. Eszencia, sau ‘nectar’, care se vindea pe vremuri pe post de tonic, de catre farmacisti, este un soi de vin extraordinar, de consistenta melasei, facut din sucul obtinut fara presare, care rezulta dintr-un butoi de

struguri afectati de Botrytis. Continutul sau de alcool nu este foarte ridicat (undeva intre 0.5% si 6.0%), iar fermentatia sa este un proces de regula indelungat, care poate dura luni de zile si care consta in scurgerea lichidului, picatura cu picatura, acesta fiind colectat si pus la pastrare in damigene. Eszencia are un continut de zahar in jur de 450-900g/l, ceea ce inseamna ca 90% din lichid este zahar. Restul de 10% este un concentrat de struguri dens, dulce si intens aromat, care isi pastreaza totusi aciditatea naturala, facand soiul Eszencias atat de cautat. Podgoria AXA Millésimes care se intinde pe 104 hectare este inclusa in clasificarea declarata recolta de ‘prima clasa’, a soiului de vin Tokaj, care dateaza din anul 1772. Primele vinuri au fost produse aici in anul 1952, dar ca urmare a filozofiei aplicate terenurilor achizitionate de catre nume grele precum Pichon-Baron din Bordeaux si Noval din Douro – au avut loc investitii masive pentru a readuce gloria de altadata in Disznókő. Acest lucru se traduce prin replantari masive de vita de vie – jumatate din suprafata preluata – si construirea unei noi vinarii si a unor pivnite remarcabile.

27


www.ungaria.info.ro

Magica Ungaria  

Travel tips about Hungary

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you