Jäsenlehti 04-2007

Page 1

Jäsenlehti 4/2007 Turun seudun ekonomit ry

www.turunseudunekonomit.fi

TSE:n yrittäjyysohjelma käynnistynyt, s. 3 Johtamisen kehittämisteemat, s. 4 Lähes puolet ekonomeista yleiskorotusten ulkopuolella – SEFE tarjoaa apua palkkakeskusteluihin, s. 4

Yrittäjyysohjelma käynnistyi suunnittelukokouksella

Hyvää Joulun odotusta ja ensi vuotta, jolloin TSE ry juhlii 70-vuotista taivaltaan: Nähdään 8.3.2008 Linnateatterissa!


Jäsenlehti Turun seudun ekonomit ry

Puheenjohtajan tervehdys Hyvä jäsenemme! Kulunut ekonomivuosi alkaa olla päätöksessään ja on jälleen aika virittäytyä pikku hiljaa joulutunnelmiin. Yhdistyksemme toimintavuoden päätöstilaisuuksina ovat vielä perinteinen Joulukirkko ja kauneimmat joululaulut tilaisuus, jota tänä vuonna vietämme 10.12. Birgittalaisluostarin ja Katolisen kirkon tiloissa ja vieraina. Ja vuoden loppuhuipenn u k s e n a o n Tu r u n Ekonoomisen Olutseuran perinteinen joulu- ja kulttuurimatka Tallinaan 14.12. Kuluneen vuoden aikana teettämämme jäsenkyselyn perusteella yhdistyksemme tiedotustoiminta sai varsin paljon positiivist a palautett a niin jäsenlehden kuin sähköpostitiedottamisenkin osalta. Tiedottamisen edelleen kehittämiseksi on yhdistyksen johtokunta päättänyt uudistaa TSE ry:n nettisivut palvelemaan jäsenistömme ja yhteistyökumppaneidemme tarpeita entistäkin paremmin. Uudet nettisivut otetaan käyttöön alkuvuodesta 2008. Sähköiseen tiedonvälitykseen panostamisen lisäksi pyrimme myös kehittämään jäsenlehteämme ja ensi vuoden aikana lehdenkin ilme tulee uudistumaan. Edellä mainittuun jäsenkyselyyn myös perustuen nähdään ensi vuoden toiminnassamme myös uudenlaista ohjelmatarjontaa ekonomiyritt äjyyte en liittyen. Yhdistyksemme yritt äjyysohjelmast a lis ää t äss ä lehdess ämme. Vuoden 2008 toimintasuunnitelma sisältää jälleen monipuolista ohjelmatarjontaa jäsenistöllemme niin yritysvierailujen, kulttuuririentojen kuin koulutustilaisuuksienkin merkeissä. Lauantai maaliskuun 8. päivä on syytä merkitä välittömästi kalenteriin ja ilmoittautua pikaisesti, sillä tuolloin juhlimme Turun Seudun Ekonomit ry:n 70-vuotisjuhlaa rennon viihteellisissä merkeissä Linnateatterissa. Haluankin jo etukäteen lausua kiitokset juhlaa valmistelevalle toimikunnalle sekä yhteistyöyrityksillemme If, Kesko, TeliaSonera, Turun Seudun Osuuspankki, Ernst & Young, Satumaa, Mehiläinen ja TSyhtymä. Kolmivuotinen puheenjohtajakauteni on nyt päättymässä ja marraskuisen syyskokouksen valitsema seuraajani tarttuu tarmolla puheenjohtajan nuijaan uuteen vuoteen siirtyessämme. Toivotan seuraajalleni onnea ja menestystä ja kiitän lämpimästi kaikkia ekonomikollegoitani niin johtokuntatyöskentelyn kuin koko jäsenistönkin osalta. Erityisesti haluan kiittää yhdistyksemme toimistosihteeri Marjatta Postista erinomaisen hyvästä yhteistyöstä kuluneiden kolmen vuoden aikana. Rauhallista joulun aikaa ja erinomaisen onnellista Uutta Vuotta 2008 toivottaen, Jaakko Mäkikalli puheenjohtaja

2 Turun Seudun Ekonomit ry:n ilme uudistuu TSE:n jäsenlehden ja nettisivujen ulkoasu uudistuvat 70vuotis juhlavuoden kunniaksi. Uudistus toteutetaan alkuvuoden 2008 aikana. TSE:n uusi logo on mukailtu Suomen Ekonomiliitto Sefen nykyisestä logosta.

Uudistuksen myötä jäsenlehti muuttuu kokonaan neliväriseksi. Nettisivujen uudistus tähtää helppokäyttöisyyteen, nopeaan tiedon saamiseen ja parempaan visuaalisuuteen.

Sähköpostiosoitteet ajantasalle! Sekä TSE ry että SEFE tiedottavat sähköpostin avulla, joten jos sinulla on sähköpostiosoite ja haluat saada tiedotukset nopeasti ja vaivattomasti, niin muistathan päivittää sähköpostiosoitteesi SEFE:n jäsentietoihin. TSE ry:n, kuten muidenkin alueellisten jäsenyhdistysten jäsenrekisterit hoidetaan SEFE:ssä. Siksi on tärkeää, että yhteystiedot ovat ajan tasalla SEFE:n rekisterissä!

SEFEn palvelunumerot ovat vaihtuneet Allaolevat uudet palvelunumerot ovat jo voimassa: Jäsenrekisteri 020 693 200 Juristit (klo 8.30 - 13) 020 693 205 Työttömyysturvaneuvonta (klo 8.30-13) 020 693 273 Urapalvelut 020 693 255

Tilaa SEFE:n uutiskirje SEFE:n ajankohtaista tietoutta sisältävä uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa ja toimitetaan sen tilanneille sähköpostitse. Uutiskirjeen voit tilata jäsensivuilta omista tiedoistasi. Perustiedoissa klikkaat sähköpostiosoitettasi ja valitset seuraavassa näkymässä osoitteelle käyttötarkoituksen ”Uutiskirje”. Tallenna tämä tieto ja näin olet liittynyt uutiskirjeen vastaanottajajoukkoon. Mikäli sinulla on uutiskirjeestä tai sen tilaamisesta kysyttävää, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen uutiskirje@sefe.fi.

YTN:n Korvaamatonta työtä –julkisuuskampanja Ylemmät Toimihenkilöt YTN kampanjoi syys-lokakuussa teemalla ”Älä tee korvaamatonta työtä”. Kampanja tuki YTN:n neuvottelukierroksen tavoitteita ja sillä haluttiin herättää ylemmät toimihenkilöt näkemään oma tilanteensa työelämässä ja muistuttaa, että meneillään olevalla neuvottelukierroksella ylemmille toimihenkilöille haetaan samoja työelämän perusoikeuksia kuin useimmilla työntekijäryhmillä jo on. Ylemmät toimihenkilöt ovat sitoutuneita työhönsä ja tekevät sitä tunteja laskematta. He tekevät korvaamatonta työtä.


Jäsenlehti Turun seudun ekonomit ry

TSE ry:n yrittäjyysohjelma:

Yrittäjätarinoita uran eri vaiheista SEFE ja TSE ovat päättäneet lähteä panostamaan yrittäjille ja yrittäjyyttä suunnitteleville ekonomeille suunnattuihin palveluihin ja tilaisuuksiin. Koska TSE toimii lähellä jäseniä, muodostuu paikallisyhdistyksen luontevaksi rooliksi yrittäjyydestä kiinnostuneiden jäsenten verkottaminen ja rohkaisu kokemusten vaihtoon. Kohderyhmänä on noin 400 TSE:n jäsentä, jotka ovat yrittäjiä, suunnittelevat vakavasti yrittäjäksi ryhtymistä seuraavan kahden vuoden kuluessa tai ovat aikaisemmin toimineet yrittäjinä ja nyt valmiita jakamaan kokemuksiaan muille. Uudella toimintatavalla TSE pyrkii toimimaan mallina myös muille SEFE:n alaisille alueellisille ekonomiyhdistyksille. 30.10. kokoontui 13 yrittäjyydestä kiinnostunutta jäsentä TSE:n toimistolla. Ideoimme toimintamuotoa sekä tilaisuuksia tälle ja ensi vuodelle. Työtä jatkoi 7 henkilön työryhmä ja tuloksena on nyt syntynyt TSE:n Yrittäjyysohjelma, jossa on kolmen tyyppisiä tilaisuuksia:

1. Yrittäjätarinat Toiminnan kohokohdiksi on tarkoitus rakentaa Yrittäjätarinaillallistilaisuudet. Yksi yrittäjäekonomi alustaa keskustelua valitusta teemasta, nautitaan illallista ja kuullaan vielä asiantuntijan näkemys aiheesta. Tulevan vuoden ohjelma on suunniteltu loogisesti niin, että aloitetaan tilaisuudet yrittäjäksi identifioitumisesta, yrittäjäuran luomisesta ja itsensä johtamisesta. Vuoden 2008 puolella on tarkoitus kuulla yritysoston jälkeisestä haltuunotosta. Toinen ja kolmas tilaisuus painottuvat kasvuun, johtoryhmä- ja hallitustyöskentelyyn sekä ICT:n tuomiin uusiin mahdollisuuksiin. Vuosi olisi tarkoitus päättää tarinaan yrityksen myynnistä. Toivomme, että illallisen yhteydessä myös kiireiset ekonomiyrittäjät ehtivät hetkeksi pysähtyä keskustelemaan yrittäjyydestä.

2. Yrittäjyysillat Yrittäjyysillat pidetään muina kuukausina 2. tiistaina. Tilaisuudet on suunnattu pääasiassa alkuvaiheen yrittäjille tai yrittäjyyttä suunnitteleville. Illalla ei ole varsinaista teemaa.

3 Yrittäjyysohjelma 2007-2008 29.11. Yrittäjätarina Karl-Magnus Spiik " Yrittäjäuran luominen ja itsensä tasapainoinen johtaminen" ja tutkija Tommi Pukkinen "Ekonomiyrittäjän profiili" 11.12. Yrittäjyysilta Helmikuu Yrittäjätarina: "Yritysoston jälkeinen onnistunut haltuunotto" Huhtikuu Yrittäjätarina: "Monialayrityksen rakentaminen sekä johtoryhmä- ja hallitustyöskentely" Syyskuu Yrittäjätarina: "Kansainvälinen kasvu ja ICT:n hyödyntäminen liiketoiminnassa" Marraskuu Yrittäjätarina: "Yrityksen myynti" Yrittäjätarina-tilaisuudet Svenska Klubbenilla klo 18-21, ilmoittautuminen ja illallisen tilaus etukäteen www.sefe.fi. Yrittäjyysillat kuukauden 2.tiistai klo 18-20 Cafe Fontana kabinetti, ei ilmoittautumisia. Yrittäjyysiltojen tarkat päivät 11.12.2007, 8.1., 11.3., 13.5., 12.8., 14.10. ja 9.12.2008. Sekä Svenska Klubben että Cafe Fontana ovat osoitteessa Aurakatu 1, Turku.

Kukin jäsen voi tuoda mukanaan omia kysymyksiään yrittäjyydestä ja saada niihin vastauksia kollegoiltaan tai ainakin vinkkejä mistä löytää parhaita vastauksia. Tavoitteena on oppia nopeammin yhdessä yrittäjyyden haasteista ja luoda samalla ekonomiyrittäjien yhteisöä. Tilaisuudessa suunnitellaan myös seuraavan Yrittäjyystarina-tilaisuuden ohjelmaa.

3. Yhteistyökumppaneiden tapahtumat Yrittäjiä auttavat Potkuri/TE-keskus, TuKKK ja muut oppilaitokset, TuKKK:n Alumni, Varsinais-Suomen yrittäjät jne., joiden tilaisuudet ja palvelut saattavat sopia hyvin ekonomiyrittäjille. TSE:n Yrittäjyysohjelman roolina on toimia tiedotuskanavana yrittäjyydestä kiinnostuneiden jäsenten sähköpostilistan kautta. Listalle voi ilmoittautua osoitteeseen antti.m.lehtimaki@jippii.fi Yrittäjyysohjelmaa valmistelemaan ja toteuttamaan valitaan vuosittain työryhmä, johon kuuluvat ensi vuonna Anu Suominen, Pentti Jäntti, Jukka Löyttyniemi, Ilpo Siro, Barbro Sipilä, Minna Vähäsalo sekä vetäjänä Antti Lehtimäki, joka on myös TSE ry:n johtokunnan jäsen ja yrittäjyysasioista vastaava.


Jäsenlehti Turun seudun ekonomit ry

4

Johtamisen pohdintoja – mitä ilmassa?

on monella alalla puutetta, mutta kun puhumme hyvistä osaajista, mitä tarkoitamme: mitä kaikkea osaamista todella tarvitsemme?

Pirjo Vuokko, Johtaja, dosentti, TSE exe Turun kauppakorkeakoulu

Yleiskorotukset vain puolelle ekonomikunnasta

Yksikkömme tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa erilaisia kehittämis- ja koulutusohjelmia yritysten ja julkisen sektorin johdolle, esimiehille ja asiantuntijoille. Tältä taustalta käsittelen tässä lyhyesti sitä, mitä asioita nyt korostetaan, kun puhutaan johtamisen kehittämisestä. Teemoja olisi paljonkin, mutta olen valinnut tähän neljä teemaa: viestintätaidot, suvaitsevaisuus ja erilaisuuden näkeminen voimavarana, kauas katsomisen taito sekä tuki itselle ja toisille. Viestintätaidot. Harvard Business Reviewssa oli viime vuonna artikkeli, jonka otsikkona oli The Five messages leaders must manage. Nuo alueet, joilla johtajan kyky viestiä oikealla tavalla on keskeisen tärkeää, ovat artikkelin mukaan seuraavat: - Organisaation rakenne ja hierarkia: tässä ei riitä organisaatiokaaviot vaan kyky liittää organisaatiorakenne tarpeeseen ja haluun optimoida henkilöresurssit oikein - Taloudelliset tulokset: älä keskity vain kuvaamaan tappioita ja niihin syyllisiä, vaan ole analyyttinen ja määrittele syyt, jotka ovat johtaneet tappioihin - Johtajan käsitys itsestään ja omasta työstään: ei vain sinulla ole vastauksia; kysy siis paljon, jotta kuulet porukkasi vastauksia - Ajan hallinta: aika ei ole vain vastaan tapeltava este; aika laittaa meidät pohtimaan valintoja - Organisaatiokulttuuri: älä delegoi ilmapiirikysymyksiä henkilöstöihmisille; luo itse parhaasi mukaan työympäristö, joka tukee ihmisten kykyä ja halua työskennellä Tähän viestintäteemaan lisäisin vielä tärkeän vaateen: kyky tehdä päätöksiä ja viestiä niistä. Toiseksi tuo suvaitsevaisuus ja erilaisuuden näkeminen voimavarana? Richard Florida, luovasta luokasta paljon puhunut henkilö, korostaa suvaitsevaisuuden merkitystä. Monissa yrityksissä on tällä hetkellä monikulttuurisia tiimejä ja saman tiimin jäsenet toimivat eri maissa. Voimme olla hyviä kielissä, ammattitermeissä ja asiantuntemuksessa, mutta niistä ei juuri ole apua, jos edellytämme kaikkien kollegoiden ja yhteistyötahojen olevan kanssamme samanlaisia. Erilaisuuden oivaltamiseen liittyy myös kyky ja halu toimia tilanteen mukaan. Erilaista johtajuutta ja johtamistyyliä tarvitaan yrityksen erilaisissa tilanteissa. Tärkeä kysymys onkin, onko johtajasta johtajaksi kaikissa niissä tilanteissa, joita hänen organisaationsa kohtaa? Ja tähän liittäisin mielelläni käsitteen Management Innovation: kuinka hyviä me olemme kehittämään parempia tapoja johtaa, organisoida, delegoida ja motivoida. Kaikkein vaikeimpana johtajan ominaisuutena Jack Welch pitääkin kykyä nähdä tulevaisuuteen. ”Tämä valikoi todelliset kyvyt. On osattava nähdä kulman taakse, ennakoitava trendit ja muutokset ennen kuin ne tapahtuvat.” Ja kauas katsomisen taitoa ja kuuntelun herkkyyttä pitää korostaa myös johtamisessa; se voi olla kilpailukyvyn perusta. Tuki on tärkeä teema johtamisessa: miten me haemme sitä itsellemme ja miten me annamme sitä toisillemme. Erään tutkimuksen mukaan johtaja pyytää liian harvoin apua ja tukea. Ajatellaan, että kun on johtaja, pitää pystyä seisomaan omilla jaloilla tilanteessa kuin tilanteessa – ja vielä antamaan itsensä tukipylvääksi omalle porukalleen. Sen takia nykyään puhutaan paljon myös koutsaamisesta, valmentavasta otteesta. Ja puhutaan esimiesosaamisen rinnalla myös alaisosaamisesta: oman asiantuntijaosaamisen lisäksi pitää olla myös organisaatiotaitoja. Hyvistä osaajista

SEFE järjesti 6.11. Turussa jäsenillan, jonka aiheena oli "Työelämä tänään - Pärjääkö Ekonomi?" ja jossa käsiteltiin käytyjä työmarkkinaneuvotteluja. Niitä jäseniä, jotka ko. tilaisuuteen eivät päässeet, kiinnostanee tämä SEFE:n asiamiehen Riikka Mykkäsen katsaus työmarkkinaneuvottelujen vaikutuksista ekonomeihin. Syksy on ollut kiireistä aikaa työmarkkinamaailmassa. Kun tulopoliittista kokonaisratkaisua ei syntynytkään, vastuu työsuhteenehtojen kehittämisestä ja alojen ansionkehityksestä siirtyi työnantaja- ja työntekijäliittojen väliselle liittokierrokselle. Työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluihin tuli entistäkin sähköisempi tunnelma. Liittokierros ei ole ollut helppo. Monilla aloilla vanhat sopimukset ennättivät jo umpeutua ennen uusien syntymistä. Tietoliikennealalla ja suunnittelu- ja konsulttialalla neuvottelut ovat edelleen kesken ja työtaisteluvaroitukset jätetty. Tänä syksynä voi siis vielä olla edessä ylempien toimihenkilöiden lakkokin. Yhtenä keskeisenä neuvottelutavoitteena alalla kuin alalla on ollut hyvät palkan yleiskorotukset. Yleisesti ottaen palkkaratkaisujen taso on ollut noin 9 prosentin luokkaa kahden vuoden sisällä, eli tavoitteessa on onnistuttu kohtuullisen hyvin. Huolestuttavaa sen sijaan on, kuinka moni jää korotusten ulkopuolelle. Ekonomikunnalle ongelma on totista totta. Lähes puolet ekonomeista työskentelee aloilla, joilla ei ole lainkaan työehtosopimuksia. Näillä aloilla akavalaisilla ei ole liittojen välisissä neuvotteluissa tarvittavia kaupankäyntivälineitä, kuten esimerkiksi painostusvoimaa. Niinpä työnantajalla ei ole tarvetta sopia. Ilman työehtosopimuksia palkat eivät korotu automaattisesti, vaan jäävät omatoimisuuden ja esimiehen kanssa käytävän palkkakeskustelun varaan. SEFEn mielestä yleiskorotusten tulisi kuulua kaikille, myös sopimuksettomien alojen ja järjestäytymättömien työnantajien palveluksessa oleville ekonomeille. Jokaisen työntekijöitään kunnioittavan työnantajan tulisi huolehtia siitä, että palkkojen ostovoima säilyy. Yleiskorotusten ulkopuolelle jääviä ekonomeja SEFE kannustaa ottamaan palkankorotuksen puheeksi esimiehen kanssa esimerkiksi kehityskeskustelujen yhteydessä. Se ei aina ole helppoa, sillä suomalaisessa työelämässä palkoista ei ole totuttu keskustelemaan kovin avoimesti. SEFE tarjoaa kuitenkin monenlaista apua palkkakeskusteluihin valmistautumiseen ja niiden käymiseen. Jäsensivuilta löytyy palkkatutka, jonka avulla voi hahmotella omaa palkkapyyntöä. Lähettämällä sähköpostia osoitteeseen edunvalvonta@sefe.fi saa kattavat valmistautumisohjeet ja tarvittaessa henkilökohtaista neuvontaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Lisäksi parhaillaan on käynnissä laaja kenttäkierros, jossa jäsenistölle kerrotaan mm. palkkatietämyksestä ja keinoista, joilla henkilökohtaiseen palkkaan voi pyrkiä vaikuttamaan. SEFEn tavoitteena on kannustava, oikeudenmukainen ja tasa-arvoinen palkkaus. Se vaatii oppimista niin työnantajalta kuin työntekijältäkin, mutta ennen kaikkea aitoa yhteistyötä osapuolten kesken. Tavoitteiden saavuttamiseksi SEFE toimii aktiivisesti akavalaisissa neuvottelujärjestöissä ja vaikuttaa poliittisiin päättäjiin.


J채senlehti Turun seudun ekonomit ry

5


Jäsenlehti Turun seudun ekonomit ry

Menneet tapahtumat Nuoret ekonomit Turussa 07.09.2007 Minna Arve, KTM vm. 2004

Reilut viisikymmentä nuorta ekonomia osallistui syyskuun alussa SEFEn järjestämään Nuorten Ekonomien iltaan Hamburger Börs Night Clubissa. Tilaisuus alkoi kello 17.30 ja sopivasti työpäivän päätteksi päästiin vielä kuuntelemaan kahta jo urallaan pidemmälllä edennyttä kollegaa, Turun apulaiskaupinginjohtajaa Tero Hirvilammea sekä yrittäjä, Edimasterin omistaja Olli-Pekka Paunaa. Hirvilammen ura on ollut tempoilevaa, hänen aikalaiselleen tyypillisesti siihen vaikutti voimakkaasti pankkitoiminnan myllerrys ja lama, mutta sen jälkeen ala on vaihtunut vauhdikkaasti politiikasta ja julkiselta sektorilta yritystoiminnan puolelle niin Suomessa kuin ulkomailla ja taas takaisin julkiselle sektorille. Paunalla taas oma yritysajatus kypsyi ja tarkentui pikkuhiljaa toiselle työskennellessä ja sitten vihdoin siitä irtautuen hän perusti oman yrityksensä, joka on kohta viidentoista vuoden ajan vahvistanut asemiaan markkinoilla. Hän rohkaisi omalla esimerkillään yrittäjyyteen ja korosti erityisesti sitä, että oman yrityksen arvomaailman pystyy määrittämään juuri sellaiseksi kuin itse haluaa, eikä tarvitse sopeutua kompromisseihin niiden osalta. SEFE tarjosi tilaisuudessa tietoa rekrytointipalveluistaan, EkonomiEsimies-koulutuksesta, mentoroinnista ja edunvalvonnasta. Illan kruunasivat pieni iltapala sekä Pekka Jalavan loistava stand up-komiikka. Kuulemani mukaan ilta jatkui osalla vielä pitkään Turun yöhön. Toivottavasti SEFE jatkaa tulevaisuudessakin samankaltaisia tilaisuuksia, niillä selvästikin on kysyntää. Pientä kritiikkiä illan ohjelmasta haluaisin kuitenkin esittää: 45 minuutin pituiset esitelmät esiintyjien urista olivat mielestäni turhan pitkät, lyhyempi aika olisi varmasti ollut sekä kuulijoille että esiintyjille mielekkäämpi. Silloin esiintyjiä olisi voinut olla useampikin. Toinen koskee esiintyjien valintaa. Kun kuulijakuntajana oli naisvoittoinen nuorten ekonomien joukko, olisi mielellään kuunnellut kahden jo keski-ikään ehtineen miehen lisäksi esimerkiksi nuoren ekonmiyrittäjän valinnoista uralleen lähtemiseksi tai mielenkiintoisen uran tehnyttä naisekonomia siitä, miten hän on onnistunut uransa luomisess a. Ehk ä seuraavalla kerralla sitten!

Tapatietoa ekonomeille Turun kauppakorkeakoulussa Reino Koskinen

6 hämmästelty Australian pääministeriehdokkaan herkuttelua korvasta kaivamallaan vaikulla. Vastaanotoilla ja illallisilla pitää aina seurata isännän tai isäntäparin käytöstä. Kaikki tapahtuu heidän aloitteestaan tai johdollaan tai heidän valtuuttamiensa johdolla. Jos joku asia on epäselvä, sitä voi kohteliaasti tiedustella, mieluiten etukäteen. Jos ei ole tilaisuutta verbaaliseen kanssakäymiseen, eleillä ja ilmeillä voi saada kelpo vastauksen moneen pulmaan. Juhlapäivällisillä ei ole tarkoitus pääasiallisesti syödä, vaan ’main course’ on keskustelu. Se ei tarkoita hymähtämistä silloin tällöin, vaan sisältörikasta, sivistynyttä ajatustenvaihtoa läpi koko aterian. Tätä me raukat, nuoret ekonomit emme tienneet, kun puheenjohtajakaudellani toiselle sadalle nouseva osallistujajoukko ahmi isäntien tarjoamaa illallista milloin missäkin turkulaisessa huippuravintalossa. Parempi myöhään kuin milloinkaan!. Sen sijaan oli lohduttavaa kuulla, kun Helena Valonen kertoi, että Suomesta vielä löytyy ritarillisuutta ja todellisia herrasmiehiä. Hän lisäsi kuitenkin, että kyseinen taipumus ei ole jokapäiväistä eikä kaikkialla tapahtuvaa ja tästä seuraakin, että siihen tottumattomat neidot todellisen herrasmiehen kohdatessaan torjuvat epäkohteliaasti saamansa huomaavaisen kohtelun ja kaiken lisäksi näin toimiessaan saattavat vastakkaisen sukupuolen edustajan hyvin noloon asemaan. Hyvät naiset, antakaa miesten jumaloida teitä ja käyttäkää iloista flirttiä, niin silloin moni ovi aukeaa kuin itsestään ja raskas matkalaukku kulkee kuin siivillä. Nuorten runsaista kysymyksistä ja ajan ylityksestä päätellen kurssille oli tilaus. Ekonomien pieni joukko ei tarkoita sitä, ettemme enää voisi oppia lisää. Pikemminkin se tarkoittaa sitä – rohkenen tehdä ehdotuksen – että johtokunta lähestyvän juhlavuoden kunniaksi tarjoaa jäsenille tilaisuuden kuulla vastaavaa esitelmää ja nauttia siinä sivussa maittava päivällinen vanhan ajan malliin!

Patsaskävelyllä Vesa Mustonen

Elokuun lopulla ekonomeilla oli mahdollisuus päästä oppaan johdolla tutustumaan täl puol jokkee oleviin patsaisiin. Itse tein niin, että kirjasin reitin, patsaiden nimet ja tekijät ylös. Oppaamme jutuista kirjoitin sen, minkä ehdin saada paperille. Parhaimmillaan tällainen opastettu kierros saa osallistujat tutustumaan nähtyihin kohteisiin paremmin omatoimisesti. Niinpä minäkin olen kaivanut patsaista lisää tietoa, jotta voin tarjota ystävilleni samanlaisen opastetun kierroksen vaikkapa ensi keväänä, kun luonto ja joen ranta ovat kauneimmillaan.

Turun kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan valmistautuessa tämänvuotisiin vuosijuhliinsa tapakoulutuksen merkeissä oli myös Turun seudun ekonomit kutsuttu mukaan kohentamaan tietämystään tällä saralla. Täydessä auditoriossa opiskelijoiden joukossa oli parisenkymmentä ekonomia. Kouluttajana oli Helena Valonen Lohjalta. Hän on keittiön ja salin kautta noussut valtionhallinnon kotimaisten ja ulkomaisten päivällistilaisuuksien huipulle päätyen vuorineuvosten hämyisten kabinettien valtiaaksi. Vuorineuvos on sana, joka useimmiten vilahtaa hänen puheessaan, joten uran tämä vaihe on kaiken kaikkiaan ollut mieleenpainuva.

Koska kohteita kierroksella oli yli kolmekymmentä, on turhaa yrittääkään tässä kertoa niistä kaikista, joten keskitytään Tuomiokirkon ympäristöön. Lähdimme Tuomiokirkon portaiden edestä kiertämään kirkkoa vastapäivään. Kirkon seinustalla on Oskari Jauhiaisen tekemä, 1952 paljastettu Mikael Agricolan patsas. Agricola syntyi 1510 ja hänet tunnetaan mm. ”Suomen kielen isänä”. Vuonna 1557 kuollut Agricola on luultavasti haudattu Viipuriin Dominikaaniseen Tuomiokirkkoon, josta on enää jäljellä vain rauniot.

Pääpaino illan annissa oli valmistautuminen vuosijuhlapäivälliseen. Tarkkaavainen auditorioyleisö sai kuitenkin kuulla herkkupaloja siitä, miten pitää käyttäytyä, jos muslimiyhteisön kunniavieras saa hopealautasella häränsilmän, oikeasti eikä vain suomalaisen paistetun munan muodossa. Lisäksi saimme kuulla, millaisia herkkupaloja savolaisministeri löytää nenästään ja sitten nautiskelee turvatarkastusjonossa kansan katsellessa vesi kielellä vierellä! Tämä ei liene tavatonta vallan huipulla, onhan YouTubessakin

Viipuriin vie ajatukset myös Henrik Gabriel Porthan, jonka hautakivi on alhaalla jalkakäytävän vieressä. Hänen isoisänsä oli viipurilainen kauppias Kustaa Purtanen, jonka poika, siis Henrikin isä, vaihtoi nimensä hienompana pidetyksi Porthaniksi päästyään pappisuralle. Porthan oli perustamassa Aurora-seuraa, joka alkoi julkaista Suomen ensimmäistä sanomalehteä. Häntä pidetään ”Suomen historian isänä”. Kun katsomme kirkon kulmalta Åbo Akademin kirjaston eteen, näemme Yrjö Liipolan vuonna 1934 paljastetun


Jäsenlehti Turun seudun ekonomit ry

Josef Julius Wecksellin patsaan, jonka on Turun kaupungille lahjoittanut G.A. Petreliuksen lahjoitusrahasto. Wecksell oli turkulaisen hatuntekijän poika, josta tuli runoilija ja näytelmäkirjailija. Hänen uransa oli lyhyt, mutta jyrkästi nouseva. Wecksell syntyi 1838, mutta hänen henkinen tasapainonsa murtui jo 24-vuotiaana ja hän ehti julkaista vain runokoelman ”Ungdomsdikter” ja vuonna 1863 näytelmän ”Daniel Hjort”, jota esitetään vieläkin. Sitä on sanottu huomattavimmaksi ruotsinkielisen kirjallisuuden teokseksi ennen Strindbergiä. Jos kirkon kulmalta katsahdamme oikealle, näemme aukion keskellä pronssisen renkaan. Se on osa Maaria Wirkkalan ”Tiedon häivää”, joka paljastettiin 2003 ja on omistettu Turun vanhan akatemian perinnölle. Se on lähes aineeton, valmiiseen ympäristöön on lisätty vain aukion pinnassa oleva pronssinen rengas, jossa ovat Turun akatemian ”perillisten” perustamisvuodet. Tämä oli vasta kierroksen alku. Matkalla Samppalinnan puistoon, jossa oli matkamme pää, suuren lahjoittajan G.A. Petreliuksen muistomerkki, näimme ja kuulimme kaikenlaista, mistä riittäisi kerrottavaa vaikka kuinka.

Yritysvierailu Telestellä Antti Lehtimäki

TSE ry:n jäsen, CEO Jukka Rinnevaara isännöi yritysvierailun Telestellä 31.10. Saimme kuulla ekonomien kielellä miltä kansainvälisen teknologiayrityksen toiminta näyttää nyt ja millaisia haasteita markkinoilla on tarjolla lähivuosina. Taloudellisiin lukuihin paikalla olleet tilintarkastaja-ekonomit tuntuivat olevan päällisin puolin tyytyväisiä. Teleste toimii jo nyt hyvin kattavasti globaalisti ja toimipisteiden kokoa tultaneen vahvistamaan maailmalla lähivuosina. Teleste on suuntaamassa laitetoimittajan roolista yhä enemmän palveluihin. Ulkomaiset yritysostot voivat olla jatkossa yksi keskeinen keino t avoitteiden s aavutt amiseksi. Tilaisuudessa käytiin vilkasta keskustelua. Jukka vastaili kysymyksiin pörssiyhtiön toimitusjohtajan tiedonjulkistamismahdollisuuksien rajoissa. Kysymykseen, onko Teleste myynnissä, saatiin napakka vastaus ”Telestettä on joka päivä pörssissä myynnissä”. Lähivuosina avautuu kaapeli- ja teleoperaat-toreiden kentällä mielenkiintoinen konvergenssi, jossa Jukka vakuutti Telesten olevan vahvoilla ja haastamassa myös alan globaaleja jättejä kuten Ciscoa. Teleste toimittaa laitteita ja palveluita pääasiassa kaapelioperaattoreille. Alkuvuonna toteutetussa TSE:n jäsenkyselyssä Teleste oli yritysvierailukohteiden toivelistan kärkipäässä ja sen osoitti peräti 36 jäsenen os allistuminen tilaisuute en.

Tulevat tapahtumat Koulutusta Salassapito- ja kilpailukieltosopimukset ekonomien työsopimuksissa keskiviikkona 23.1.2008 Mitkä asiat kuuluvat liike- ja ammattisalaisuuksien piiriin? Mitä tarkoittaa salassapito? Koskeeko YT-lain uudistus minua? Sefen työsuhdelakimies tulee Turkuun puhumaan ekonomeille kilpailukielto- ja salassapitoasioista sekä uudistuneesta YT-laista. Tervetuloa kuuntelemaan

7 ajankohtaisia asioita työsuhteesta ja tekemään kiperiä kysymyksiä! Tarkemmat tiedot tilaisuudesta lähetetään sähköpostitse niille jäsenille, jotka ovat antaneet sähköpostiosoitteensa ekonomiliiton rekisteriin. Millaisia ekonomeja rekrytoidaan? Rainer Carpelan, partneri, johtava psykologi MPS-yhtiöiden Turun toimistosta kertoo rekrytoinnista ja työnhausta sekä siitä, millaisilla ekonomeilla on työelämässä kysyntää nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi yrityscase, jossa yrityksen edustajan näkemyksiä rekrytoinnista ja ekonomien kilpailukyvystä työmarkkinoilla. Tarkempi ajankohta varmistuu lehden jo mentyä painoon, seuraa tiedotusta www.turunseudun-ekonomit.fi. Tilaisuudesta tiedotetaan myös sähköpostitse niille jäsenille, jotka ovat antaneet sähköpostiosoitteensa ekonomiliiton rekisteriin.

Yritysvierailuja Yritysvierailu HopLop Oy:n Raision toimipaikkaan tiistaina 22.1.2008 klo 18.00 Tilaisuutta emännöi Partner & CEO Maarit Pulkki. Tilaisuuteen on maksuton ja mukaan mahtuu 20 henkeä. Mahdollisuus ottaa lapset mukaan, lasten lippujen hinta tiedoitetaan myöhemmin sähköpostilla. Katso lisätietoja yrityksestä www.hoplop.fi. Ilmoittautumiset 16.1. mennessä. Vierailu Ruissalo-Säätiön uudessa Saga-Seniorikeskus Kaskenniityssä keskiviikkona 23.1.2008 klo 17.00, osoitteessa Vähä-Heikkiläntie 1, Turku. (Bussi 12, pysäkki pääoven edessä.) Johtaja Anne Simola esittelee talon sekä tarjoaa kahvit. Sirpa Asko-Seljavaara on todennut, että palvelutaloasuminen on nykyaikaa. On tärkeätä, että ihmisten ikääntyessä ja omassa kodissa asumisen vaikeutuessa on tarjolla laadukkaita palveluasuntoja. Tilaisuus on maksuton. Ilmoittautumiset 17.1. mennessä. Katsaus Turun Osuuskaupan hankkeisiin ja S-Pankin alkuun tiistaina 29.1.2008 klo 18.00 Paikkana Sokos Hotel Hamburger Börs ja isäntänä TOK:n talousjohtaja Mika Nupponen. Tilaisuus on maksuton. Ilmoittautumiset 18.1. mennessä.

Kulttuuria ja muuta mukavaa Viiniesittely tiistaina 5.2.2008 TSE:n toimistolla Käsityöläiskatu 17 D 79 klo 17.30 – 19.30. "Tipattoman tammikuun" jälkeen laajalti viinikulttuuriin perehtynyt wine consultant Katariina Vaihela tulee esittelemään ja maistattamaan meille puna- ja valkoviinejä. Maistettavat viinit ovat mm seuraavista maista: Etelä-Afrikka, Chile, Australia ja Ranska, ja niiden lisukkeena tarjolla mm. patonkia ja juustoja. Tilaisuuteen mahtuu 20 henkeä, hinta jäsenille 13 e, muille 15 e. Käytä maksaessa viitenumeroa 05021, katso muut maksuohjeet kohdasta tilaisuuksiin ilmoittautuminen. Ilmoittautumiset ja maksut 29.1. mennessä. FöriBeat-musikaali Turun kaupunginteatterissa perjantaina 18.4.2008 klo 19.00 Ilpo Tuomarilan Turku-aiheinen trilogia huipentuu FöriBeatmusikaaliin, joka kertoo turkulaisen nuorisokulttuurin kultakaudesta ja 1960-luvun musiikista. FöriBeatissa upolaiset ja paskasakki ottavat yhteen keskustassa, lähiöissä ja Naantalissa. Vihanpito syttyy avoimeksi sodaksi, kun rakkaus leimahtaa yli jengirajojen. Riittääkö rakkaus kaatamaan rautatien muodostaman näkymättömän aidan vai ovatko erot jengien välillä ylitsepääsemättömiä? Nirppanokkaisten turkulaisrouvien kauhistellessa käytöstapoja nuoret taistelevat rakkautensa ja ideologiansa puolesta.


Jäsenlehti Turun seudun ekonomit ry

Lippujen hinnat jäsenille 31 e, ei-jäsenille 33 e, opiskelijoille 25 e, eläkeläisille 28 e. Lippuja on varattu 49 kpl. Käytä maksaessa viitenumeroa viite 18047, katso maksuohjeet kohdasta tilaisuuksiin ilmoittautuminen. Ilmoittautumiset ja maksut 3.3. mennessä.

Yhteistyötahojen ilmoituksia Turun kauppakorkeakoulu tarjoaa ekonomeille Uusimmat koulutukset ja muun tarjonnan löydät parhaiten Turun kauppakorkeakoulun www-sivuilta seuraavasti: • Turun JOKO32, vankka liiketoimintaosaamisen ja johtamisen kokonaisuus, alkaa tammikuussa. Hakuaika on käynnissä ja päättyy 30.11. www.tse.fi/exe -> eMBA Turku. Lisätietoja antaa myös markkinointipäällikkö Eeva-Liisa Grönroos puh 02 4814 540, eeva-liisa.gronroos@tse.fi. • Business Coaching (8 op) - valmentavan vuorovaikutussuhteen kehittämisohjelma on suunnattu esimiehille, HR-asiantuntijoille ja konsulteille. www.tse.fi/exe -> Alkavat ohjelmat yrityksille. • Kehittyvä esimies -verkkovalmennus soveltuu erinomaisesti uusille esimiehille tai kokeneemmillekin, jotka haluavat jäsentää omaa esimiehisyyttään. www.tse.fi/exe -> Alkavat ohjelmat yrityksille. • Tulevaisuuden tutkimuskeskuksella on tarjontaa tulevaisuusjohtamiseen ja esimerkiksi johdon sparraukseen liittyen. www.tse.fi/tutu -> koulutus. • Avoimen yliopiston tarjonta on helppo tapa täydentää osaaminen ajan tasalle www.tse.fi/avoin • Etsitkö työnantajaorganisaatiollesi sopivaa kehittämiskumppania esimiestyössä, johtamisessa, liiketoimintaosaamisessa? Ota yhteyttä TSE exen johtajaan Pirjo Vuokkoon, puh. 02 4814 535, tai koulutuspäällikkö Sari-Anne Poikkijokeen, puh. 02 4814 553.

Tilaisuuksiin ilmoittautuminen Netti-ilmoittautumiseen pääsee SEFEn tapahtumahallinnan sivuilta: www.sefe.fi (kirjaudu jäsensivuille > tapahtumiin ilmoittautuminen). Linkki sinne on myös TSE nettisivuilla www.turunseudunekonomit.fi -> ilmoittautuminen. Tarkista samalla, että sähköpostiosoitteesi ja muut yhteystietosi jäsenrekisterissä ovat oikein, niitä voidaan tarvita tilaisuuteen liittävässä tiedottamisessa. Puhelimitse (02) 469 0680 - huomioi toimistoajat. Peruutukset ilmoittautumisajan kuluessa netin kautta tai puhelimella. Maksullisista tilaisuuksista peritään maksu viimeisen ilmoittautumispäivän osallistujalistan mukaan siis esteen ilmaantuessa muistathan perua osallistumisesi ajoissa! Tilaisuuksien maksut Turun Seudun Ekonomit ry:n tilille: Nordea 205718-33561. Ilmoita tilaisuuteen liittyvä viitenumero ja viestiin osallistujien nimet, tapahtuman nimi ja päivämäärä.

Huomioitavaa SEFEn jäsensivuille kirjautumiseen tarvitaan 14merkkinen jäsentunniste, jonka löydät joko jäsenmaksulomakkeesta, rekisteriotteesta tai rekisterisihteereiltä jasenrekisteri@sefe.fi tai puh. 020 693 200 tai TSE ry:n toimistosta tsery@co.inet.fi. Uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan päätät itse ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä.

Muutokset jäsentiedoissa

Ilmoitathan kaikki yhteystiedoissasi tapahtuvat muutokset suoraan Suomen Ekonomiliitto SEFEen - verkossa www.sefe.fi >jäsensivut - sähköpostilla jäsenrekisteri@sefe.fi - soittamalla 020 693 200 tai - postitse SEFE, Jäsenrekisteri, Rajavartijankatu 2, 00520 Helsinki

Toimisto

Toimistonhoitaja: Marjatta Postinen, puh. (02) 469 0680, fax (02) 469 0692 Sähköposti: tsery@co.inet.fi Kotisivut: www.turunseudunekonomit.fi Käyntiosoite: Käsityöläiskatu 17 D 79, 20100 Turku Toimistoajat: ma klo 12-17, ti-to klo 9-14, pe suljettu. Huom! Toimisto on suljettu vuodenvaihteessa 12.122007 alkaen. Avoinna jälleen ma 7.1.2008, klo 12-17. Puheenjohtaja Jaakko Mäkikalli, puh. 040 526 1015 Jäsenlehden päätoimittaja Elina Paavilainen-Heikkinen Haluatko kirjoittaa TSE:n jäsenlehteen artikkelin tai tiedätkö hyvän, ajankohtaisen ja ekonomeja kiinnostavan aiheen? Onko sinulla ehdotus jäsentapahtumasta? Lähetä viestiä toimistolle! Seuraava jäsenlehti ilmestyy helmikuussa 2008.

TEMA-TEAM 10935-07