Jäsenlehti 04-2006

Page 1

4/2006 Huomioitavaa Aikuiskoulutuksen trendit Kylteri SYL:n puheenjohtajaksi

SEFEn jäsensivuille kirjautuminen on muuttunut. Kirjautumiseen tarvitaan 14-merkkinen jäsentunniste, jonka löydät joko jäsenmaksulomakkeesta, rekisteriotteesta tai rekisterisihteereiltä (jasenrekisteri@sefe.fi) tai puh. 0201 299 200 tai TSE ry:n toimistosta (tsery@co.inet.fi)

s. 3 s. 4

Uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan päätät itse ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä.

Muutokset jäsentiedoissa Ilmoitahan kaikki yhteystiedoissasi tapahtuvat muutokset suoraan Suomen Ekonomiliitto SEFEen - verkossa http://www.sefe.fi/ >jäsensivut - sähköpostilla jasenrekisteri@sefe.fi - soittamalla 0201 299 200 tai - postitse SEFE, Jäsenrekisteri, Rajavartijankatu 2, 00520 Helsinki Turun Seudun Ekonomien kuten muidenkin alueellisten jäsenyhdistysten jäsenrekisterit hoidetaan SEFE:ssa. Siis kaikki jäsenten yhteystiedot tulevat SEFEn jäsenrekisteristä käyttöömme tiedotusta varten, siksi on tärkeää, että sähköpostiosoitteet ja muut yhteystiedot ovat ajan tasalla SEFEn rekisterissä!

Tilaisuuksiin ilmoittautuminen Netti-ilmoittautumiseen pääsee SEFEn tapahtumahallinnan sivuilta www.sefe.fi (kirjaudu jäsensivuille > tapahtumiin ilmoittautuminen). Linkki sinne on myös TSE nettisivuilla www.turunseudunekonomit.fi (ilmoittautuminen) Tarkista samalla että sähköpostiosoitteesi ja muut yhteystietosi ovat ajantasalla jäsenrekisterissä, niitä voidaan tarvita tilaisuuteen liittävässä tiedottamisessa. Puhelimitse (02) 469 0680 - huomioi toimistoajat. Huom. Varmistusviestiä ei tule aina automaattisesti jokaisesta tapahtumasta.

Toimisto Toimistoajat; ma klo 12-17, ti-to klo 9-14, pe suljettu. Toimisto suljettu vuodenvaihteessa 11.12.2006 – 4.1.2007. Puhelin (02) 469 0680, fax (02) 469 0692 Sähköposti tsery@co.inet.fi Osoite Käsityöläiskatu 17 D 79, 20100 Turku Marjatta Postinen Puheenjohtaja Jaakko Mäkikalli, puh. 040 526 1015

Peruutukset netissä tai puhelimella ilmoittautumisajan kuluessa. Maksullisista tilaisuuksista peritään maksu viimeisen ilmoittautumispäivän osallistujalistan mukaan - siis esteen ilmaantuessa muistathan perua osallistumisesi ajoissa! Tilaisuuksien maksut Turun Seudun Ekonomit ry:n tilille: Nordea 205718-33561. Viestiin osallistujien nimet, tapahtuman nimi ja päivämäärä.

Seuraava jäsenlehti ilmestyy helmi-maaliskuussa. Haluatko kirjoittaa TSE:n jäsenlehteen artikkelin tai tiedätkö hyvän, ajankohtaisen ja ekonomeja kiinnostavan aiheen? Jäsentapahtumaehdotuksia myös vastaanotetaan mielellään. Lähetä viestiä toimistolle!

Kuva: Turun kaupunki

TEMA-TEAM 10935-06


2

siten, että yön aikana tulevien noutoautojen lastaaminen sujuisi kitkattomasti.

Puheenjohtajan tervehdys Arvoisa jäsenemme Ekonomiliiton (SEFE) syysliittokokouksessa 18.11. Imatralla hyväksytyn liiton toimintasuunnitelman 2007 painopistealueita ovat mm. SEFEn tarjoamien jäsenpalveluiden tunnettuuden kehittäminen, paikallisyhdistysten roolin tukeminen liiton palveluiden alueellisena välittäjänä sekä luottamushenkilöiden osaamisen entistäkin tehokkaampi hyödyntäminen. Liittokokouksen päätöksellä SEFE mm. tukee jatkossa paikallisyhdistyksiä ns. ”toimintatonnilla” (2.000 €/yhdistys), summa jonka kukin paikallisyhdistys voi haluamallaan tavalla käyttää omille jäsenilleen tarjottavan ohjelman toteuttamiseksi. Liiton hallintorakenteen tehostamiseen johtava sääntöuudistus hyväksyttiin jo aiemmin syksyllä Oulussa 14.10. pidetyssä ylimääräisessä liittokokouksessa. Turun Seudun Ekonomit ry:n toiminta vuoden 2006 osalta hiljenee perinteisen joulukirkon myötä jatkuakseen jälleen täydessä iskussaan ja vähintään kuluneen vuoden aktiivisuudella myös tulevana vuotena 2007. Haluankin tässä vaiheessa kiittää kaikkia yhdistyksemme tilaisuuksissa vierailleita jäseniämme aktiivisuudestanne ja kiitän lämpimästi kaikkia niitä yrityksiä ja yhteistyötahoja, jotka ovat vieraanvaraisuudellaan mahdollistaneet nämä tilaisuudet. Kiitoksen ansaitsevat myös johtokuntakuntatyöskentelyyn osallistuneet luottamus- ja toimihenkilömme, jotka ovat pyyteettömästi ahertaneet yhteisten asioidemme puolesta.

Ensi vuoden toimintasuunnitelmamme tavoitteena on palvella yli 2.000 jäsenen ekonomiyhteisöämme järjestämällä monipuolista ja laadukasta ohjelmaa niin yritysvierailujen, ammatillisen koulutuksen kuin viihteen ja kulttuurinkin parissa. Vuoden 2007 toimintasuunnitelmassa on jo alustavasti n. 40 eri tapahtumaa, joista toivon Sinunkin löytävän jotain itsellesi sopivaa. Toimintasuunnitelmamme on myös sikäli joustava, että kaikki jäseniltämme pitkin toimintavuotta tulevat ideat otetaan myös ilolla vastaan! Tavoitteenamme on myös jatkaa ja edelleen kehittää kylteriyhteistyötä ja sitä kautta varmistaa jäsenhankintamme positiivinen kehitys. Muistutankin niin vastavalmistuneita kuin jo pidempäänkin työelämässä olevia jäseniämme siitä, että yhdistyksemme tarjoaa erinomaisen verkottumiskanavan talousalueemme yrityksissä ja yhteisöissä toimiviin kollegoihimme. Yhdistyksemme tiedotustoiminta perustuu ensi vuonnakin 4-5 kertaa ilmestyvään jäsenlehteen, sähköpostitiedotteisiin sekä yhdistyksemme nettisivujen ajankohtaisuuteen. Tapahtumiin ilmoittautuminen onnistuu kätevästi ns. nettiilmoittautumisella SEFEn sivujen www.sefe.fi kautta. Mahdollisesta esteestä voi ja pitää ilmoittaa netin kautta tai puhelimitse toimistollemme, jotta mahdolliset ”varasijoilla” olevat pääsevät mukaan. Seuraa siis lehtemme ja nettimme ”tulevat tapahtumat” –osiota ja lähde rohkeasti mukaan iloiseen ekonomitoimintaan! Toivotan Sinulle ja läheisillesi rauhallista ja toivottavasti valkeaa joulun aikaa sekä menestyksekästä Uutta Vuotta 2007! Jaakko Mäkikalli puheenjohtaja

Syyskokousuutiset Turun Seudun Ekonomit ry:n syyskokous pidettiin Raision kaupungin valtuustosalissa 15.11.2006. Aluksi saimme nauttia Raision kaupungin vieraanvaraisuudesta nauttien makoisista täytetyistä croissanteissa ja kahvista. Sen jälkeen oli mukava siirtyä kuuntelemaan kauppakeskus Myllyn johtaja Pertti Vikkulaa, joka kertoi meille vähittäiskaupan tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä Turun seudulla. Kiitokset Pertille! Ja vielä ennen itse syyskokouksen alkua Veli-Matti Töyrylä, SEFEn hallituksen puheenjohtaja, kertoi lyhyesti SEFEstä, sen palveluista ja muista ajankohtaisista asioista.

7

Jaakko Mäkikalli valittiin yksimielisesti puheenjohtajaksi myös ensi vuodeksi. Johtokunnan jäsenien määrää päätettiin nostaa yhdessä, yhteensä kahdeksaan jäseneen. Ralf Rosenlewin pyydettyä eroa kesken kautensa, Marja Ansio valittiin johtokuntaan hänen loppukaudekseen. Erovuorossa olleen Suvi Markon tilalle valittiin Jukka Sillanpää ja uutena jäsenenä johtokuntaan valittiin Antti Lehtimäki. Uusien johtokunnan jäsenien Jukan ja Antin lyhyet esittelyt löytyvät myös tästä lehdestä. Näin ollen TSE ry:n johtokuntaan kuuluvat vuonna 2007 pj Jaakko Mäkikalli, Taina Lehtola, Elisa Hyrkö, Kirsi Leväpelto, Katariina Räike, Elina PaavilainenSyyskokous sujui jouhevasti, toimintasuunnitelma ja budjetti Heikkinen, Marja Ansio, Jukka Sillanpää ja Antti Lehtimäki. ensi vuodelle hyväksyttiin johtokunnan esitysten mukaisesti. TSE ry:n jäsenmäärä on tasaisessa, hienoisessa kasvussa, Kokouksen päätteeksi seurasi iloinen yllätys, kun kaikille taloutemme näyttää vakaalta ja jäsenmaksu säilytettiin osallistujille jaettiin elokuvaliput. Kiitokset kaikille kokoukseen ennallaan. Toimintasuunnitelmasta voisi erityisesti nostaa osallistuneille! esiin sen, että vuosi 2008 on TSE ry:n 70-vuotisjuhlavuosi ja ensi vuonna on aloitettava juhlavuoden suunnittelu ja Elina Paavilainen-Heikkinen käynnistettävä valmistelut. Kaikki halukkaat jäsenet toivotetaan päätoimittaja erittäin tervetulleiksi mukaan juhlavuositoimikuntaan, jotta saamme aikaiseksi hienot ja ikimuistettavat juhlat!

Vaikka leipomon kahvilassa saimme nauttia herkullisia tuotteita niin kotiin tullessa läksiäisiksi saadusta kassista tuli niin houkutteleva tuoksu, että ”oli pakko” vielä maistaa Salosen herkullisia leipiä ja suussa sulavaa mustikkapitkoa ja paneutua Leipomo Salosen 100-vuotis historiikkiin ”Työtä leivän eteen”. Mukana vierailulla oli n. 30 jäsentä.

Tulevia tapahtumia TSE ry:n perinteinen Joulukirkko on ma 11.12. Turun ortodoksikirkossa, Yliopistonkatu 19 B. Ilmoittautuneille tiedoksi, että tilaisuus alkaa kello 17.30 (huom. muuttunut aika) Turun ortodoksiseurakunnan juhlasalissa (piharakennus kirkon takana). Kutsu TSE:n uusille opiskelijoille! Turun Seudun Ekonomit ja Turun Seudun Osuuspankki toivottavat TuKY:n uudet jäsenet tervetulleiksi illanviettoon ti 23.1.2007 kello 18-20 Turun Seudun Osuuspankin pääkonttoriin (Maariankatu 4, sisäänkäynti pihan puolelta). Tarjolla ekonomi-infoa, neuvoja oman talouden hoitoon sekä pientä iltapalaa bonuksen kera. Sitovat ilmoittautumiset 16.tammikuuta mennessä: www.sefe.fi (kirjaudu jäsensivuille > tapahtumiin ilmoittautuminen). Linkki sinne on myös TSEn nettisivuilla >ilmoittautuminen. Paikkoja rajoitetusti. Tervetuloa virkistäytymään uuteen High Care Center Turkuun to 1.2.2007 klo 18.00-20.00 osoitteessa Puutarhakatu 8 (Maalaistentalossa, katutasossa). Tule mukaan kokemaan ja hämmästymään High Care –hoitojen tuloksista. Illan ohjelmassa on näytöshoitoja, hyvää tarjoilua ja viihtyisää yhdessäoloa. Tilaisuus on maksuton. Tarjoamme - 20 % alennusta illan aikana ostetuista High Care -tuotteista sekä varatuista hoidoista. Ilmoittautumiset 25.01 mennessä suoraan: Karita Salonen, High Care Center Turku, Puh. 050-431 1003 / 02-250 40 90, www.high-care.fi

Linnateatterissa myös su 11.2.2007 klo 16. Tietoa esityksestä: www.linnateatteri.fi. Lippujen hinnat aikuisille 7 euroa ja lapsille 5 euroa. Ilmoittautumiset ja maksut ma 15.1. mennessä Turun Seudun Ekonomit ry:n tilille Nordea 205718-33561 viitteellä 11028. Lauantain 27.1. klo 15.00 esitys on täynnä. Maksut 7.12.06 mennessä Turun Seudun Ekonomit ry:n tilille Nordea 205718-33561 viitteellä 27012.

La 17.2.2007 Lahden kaupunginteatteri "Piukat Paikat". (Marraskuun Ekonomilehdessä varattu päivä jouduttiin siirtämään viikolla eteenpäin). Hinta jäsenille ja Suomen parhaat unet! opiskelijajäsenille 29 euroa ja ei-jäsenille 33 euroa sisältäen Tu l e t u t u s t u m a a n bussikuljetuksen. Ilmoittautumiset ja maksut ma 22.1.2007 Unikulmaan ja parhaimennessä. Ruokailua on suunniteltu ravintola Valkoisessa den unien innovaaOmenassa omakustanteisesti n. 20 euron hintaan. Maksut tioihin! Unikulma on Turun Seudun Ekonomit ry:n tilille Nordea 205718-33561 suomalainen menestystarina, joka jatkuu edelleen. viitteellä 17022. Liput toimitetaan varaajille n. 2 viikkoa Missionamme on levittää parhaiden unien ilosanomaa ja ennen matkaa. Lippuja ei siis enää jaeta bussissa. Tarkempi hyvää oloa kertomalla ihmisille unen tärkeydestä ja positiivisista aikataulu ilmoittautumisen yhteydessä sekä netti-sivuilla. vaikutuksista sekä valmistaa yksilöityjä, ergonomisia vuoteita. Tervetuloa tutustumaan to 8.2.2007 klo 17, Unikulma Ekonomiaamiainen, jossa jäsenkunnan kansanedusTurku, Eerikinkatu 4, Juliankulma, 20100 Turku. t ajaehdokk aat ovat läsnä, helmikuuss a 2007. Ilmoittautumiset to 1.2. mennessä TSE:n Netti-Ilmossa tai Kansanedustajaehdokkaat, ottakaa yhteyttä TSE ry:n toimistolle. toimistoon, puh. 02-469 0680, sopivan päivän sopimiseksi. Pe 9.2.2007 TuTo - Sport -jääkiekkomatsi ja tutustuminen samalla TuTo Hockey Oy:n sekä uuteen Kupittaan jäähalliin. Hinta opiskelijoille 5 euroa ja jäsenille 9 euroa, johon sisältyy kahvi/juoma kuponki. Ilmoittautuminen ja maksut ke 31.1. mennessä Turun Seudun Ekonomit ry:n tilille Nordea 205718-33561, viitenumero 09027.

Turun Ekonoominen Olutseura järjestää matkan Baijeriin syys-lokakuussa 2007. Majoitus Bad Tölzissä, kohteina mm. Dachaun keskitysleiri, Münchenin Oktoberfest, joka pidetään 22.9.-7.10., Hitlerin Kotkanpesä, Neuschwansteinin linna sekä retki Alpeille. Matkan kesto 5-6 päivää. Lisätiedot ja paikkavaraukset sähköpostilla kimmo.palonen@auriamail.net. Matka varataan ja "lyödään lukkoon" jo nyt joulukuussa. Suuren suosion johdosta lapsille (suositus 3-8v) ja Paikkoja on rajoitetusti, toimi nopeasti. lapsenmielisille "Hyvää yötä herra Hakkarainen"


6 Menneistä tapahtumista Turun Seudun Ekonomien 38 jäsentä aveceineen osallistui 29.9.2006 Turun Kaupunginteatterin Elisabeth -esitykseen. Elisabeth on uudenlainen musikaali, jossa sulautuvat toisiinsa klassinen musiikki ja pop-rock. Elisabeth on musiikkiteatterin keinoin toteutettu dramaattinen kertomus Sissistä, "maailman kauneimmasta naisesta", jonka vapaudenkaipuu ja halu määrätä omasta elämästään joutuu ristiriitaan hovin kurin kanssa. Syyskaudella Turun Seudun Ekonomit vierailivat myös Sibelius-museossa ja Wäinö Aaltosen museossa. Mukaan innostuneet ekonomit saivat nauttia molemmissa kohteissa erinomaisen asiantuntevasta opastuksesta. Sibelius -museo on Suomen ainoa varsinainen musiikkimuseo. Arkkitehti Woldemar Baeckmanin suunnittelema rakennus on eräs 1960-luvun modernismin omalaatuisimmista luomuksista. Sisustuksen suunnitteli sisustusarkkitehti Carin Bryggman. Museossa on perusnäyttelyosasto, jossa esitellään musiikin historiaa ja eri kulttuurien soittimia, vaihtuvan näyttelyn osasto, jossa musiikkikulttuurin eri osa-alueet esittäytyvät ja itse säveltäjämestarille (8.12.1865-20.9.1957) omistettu osasto, missä kuvin kerrotaan Sibeliuksesta ihmisenä, säveltäjänä ja symbolina. Aluksi hiljennyimme kuuntelemaan Sibeliuksen Finlandiahymnin, joka on maailmallakin mestarin tunnetuin sävellys. Oppaan kertomana kuriositeettina tuli esille sekin miksi jälkipolvi tuntee Johan Christian Julius ”Janne” Sibeliuksen nimellä Jean Sibelius. Köyhänä opiskelijana Sibelius alkoi käyttää setänsä Johan Sibeliuksen jäämistöstä löytyneitä nimikortteja, joihin setä oli ajan muodin mukaan kirjoittanut nimen ranskalaisittain. Näyttelytilassa etenimme oppaan johdatuksella vitriinistä toiseen, joissa valokuvat kertovat Sibeliuksen lapsuudesta, opinnoista, perhe-elämästä, sävellystyöstä, asunnoista, matkoista, nautintoaineista, säveltäjämestarin rahan käytöstä, velkaantuneisuudesta ja terveydestä. Lopuksi hiljennyimme katsomaan 1920- ja 1950- luvulla tehtyjä mustavalkoisia, pääasiassa mykkäfilmejä Sibeliuksen elämän vaiheista. Hyvin vaikuttava oli hautajaisosio, missä taustalla soi Sibeliuksen musiikki. In memoriam- surumarssin soidessa monille tuli kyynel silmäkulmaan. Illan päätteeksi siirryimme Tuomiokirkon Domcafehen, jossa meille oli tarjolla maukkaat kahvit leipineen ja Timo Rant anen kertoi meille Domc afen historiast a. Kuvanveistäjä, professori Laila Annikki Pullisen (s.21.7.1933 -) retrospektiivinen näyttely Atti D’Amore Wäino Aaltosen museossa käsitti yli 400 teosta. Viisaana oppaamme oli valinnut kierrokseemme kymmenkunta teosta, joissa Laila Pullisen henkilökohtaiselle tyylille ominaiset piirteet ovat säilyneet läpi hänen tuotantonsa pääpiirteittäin tai erilaisina variaatioina. Laila Pullinen on rakentanut teostensa sisäisen jännitteen kahden toisistaan täysin poikkeavan elementin varaan. Idea on perustunut materiaalierojen luomaan jännitteeseen, kuten kiven raskaan painon tunteen ja metallin taipuisan, kuorimaisen keveyden yhdistämiseen tai esteettisiin vastakohtaisuuksiin, kuten valoisan kiillon ja karhean tummuuden vaihteluun. On vaikea sanoa, mitkä Laila Pullisen teokset puhuttelivat meitä paikalla olleita ekonomeja eniten. Kirjoittajaa koskettivat Laila Pullisen varhaistuotantoa edustavat, romuliikkeestä ostetun, tulipalossa vaurioituneen kirjoituskoneen kirjasimista ja koneistosta valamalla tehdyt kolme pientä veistosta: Olivetti

lettera – Uteliaat, Monumentti I ja Monumentti II, mutta myös puunkantomateriaalista polttamalla, maalaamalla ja patinoimalla käsitellyt veistokset, joita 1960-luvun kaikki näyttelykävijät eivät pitäneet taiteena. Kanto- ja kierrätysmateriaalin käyttö Laila Pulliselle ei ollut teosten merkityssisältö, vaan johtui perinteisten veistomateriaalien ja niiden työstön kalleudesta. Montrealin maailmannäyttelyyn tilattu teos ”Aurinko tunturissa” (kuva jäsenlehden 3/2006 etusivulla) puhutteli kirjoittajaa vaikuttavuudellaan ja saliin asettelulla. Laila Pullisen ennenkuulumattomalla tekniikalla räjäyttämällä muotoon pakotetut, yhteen hitsatut kymmenen kuparireliefilevyä, ilmentävät luonnonvoimien sisäistä liikettä, räjähtävästä voimasta rauhalliseen keveyteen ja viimein kiihkeään kohoavaan nousuun. Figuriveistoksissa, varsinkin Mata Harisarjan veistoksissa, draperia ja liike tuntuivat kirjoittajasta ajattomuuden siipien havinalta. Opas kertoi myös kuvanveistäjän elämästä ja haluan tuoda tässä esille kaksi häntä kohdannutta vaikeata elämänvaihetta, jotka varmaankin koskettivat meitä paikalla olleita. Laila Pullisen koulunkäynti keskeytyi 14-vuotiaana sairastumiseen keuhkotuberkuloosiin. Lääkärit ennustivat Lailalle vain muutamia elinvuosia. Tauti uusiutui Lailan ollessa 17-vuotias. Lääkärit kirjoittivat hänet sataprosenttiseksi keuhkoinvalidiksi. Mutta Laila kieltäytyi tarjotusta kansaneläkkeestä, eikä lääkärien ennustus elinvuosista ole toteutunut tähän päivään mennessä. Laila Pullinen aloitti vakavat taideopinnot Suomen Taideakatemian koulussa 1953. Hänet hyväksyttiin maalausluokalle, mutta Laila Pullisen mieli paloi päästä veistoluokalle. Nokkelana Laila keksi tärpätin vahingollisuuden omalle terveydelleen ja tällä verukkeella hän onnistuikin saamaan siirrolle luvan. Taiteilijan tie on usein kivinen, mutta taiteilijat ovat syntyneet voittajiksi. Syksy ei ole ollut pelkkää kulttuuria, vaan lokakuisen illan hämyssä (ma 9.10.) kokoontui Kupittaan urheiluhalliin kunnostaan kiinnostuneita ekonomeja testaamaan itsensä. Suurin osa jäsenistämme on ilmeisesti erinomaisessa tai tosi huonossa kunnossa, koska vain alle kymmenen halusi tietää tilansa. Aloitimme kävelytestillä, ja 2 km:n kävelyyn kuluneesta ajasta ja kävelyn lopuksi mitatusta sykkeestä laskettiin tietyn kaavan ja henkilökohtaisten muuttujien (ikä, pituus, paino) avulla kuntoindeksi. Kävelyn jälkeen oli vuorossa lihaskunnon mittaus ja tasapainon testaus. Vuorotellen laitettiin koetukselle jalat, kädet, vatsa- ja selkälihakset. Mentiin kyykkyyn, punnerrettiin, tehtiin vatsaliikkeitä ja pidettiin selkää suorana tyhjän päällä. Tasapainotestissä seistiin yhdellä jalalla mahdollisimman kauan ja noustiin ohuen lankun päälle taiteilemaan. Kullekin liikkeelle oli määritelty joka ikäluokalle pisteet. Me pärjäsimme oikeastaan hyvin! Olvi Oy auttoi jaks amisess a t arjoamalla Energiajuomat. Kiitos! Alkusyksystä ohjelmassamme oli kaksi yritysvierailua. Ensimmäinen vierailukohteemme oli 11.10.2006 Turun Satama. Tilaisuuden aluksi isäntämme, Turun Sataman toimitusjohtaja, Christian Ramberg, valotti meille Turun historiaa ja sataman kehittymistä nykyiselleen vuosisatojen kuluessa. Saimme myös kuulla, miten satamaa on tarkoitus kehittää jatkossa. Isäntämme vastasi asiantuntevasti ja seikkaperäisesti myös lukuisiin kysymyksiimme. Iltapalan jälkeen oli vuorossa lyhyt filmi sataman menneistä vuosista. Satama-vierailuun osallistui 25 henkilöä. Toinen lokakuun vierailukohteemme oli 19.10. 101 vuotta vanha perheleipomo Salonen. Toimitusjohtaja Juha Salonen palasi esityksessään 1900-luvun alun Suomeen, jolloin yritys perustettiin. Vuosikymmenien saatossa Salosen leipomo on pysynyt muutoksissa mukana, ja nyt perheyrityksen johdossa on jo 4. polvi. Yritysesittelyn jälkeisellä leipomokierroksella näimme, miten leivät valmistuvat ja miten varastointi hoidetaan

3 Uusia kasvoja johtokuntaan Antti Lehtimäki aloittaa Turun Seudun ekonomien johtokunnassa vuoden 2007 alusta. Hän toimii asiakkuuspäällikkönä Market-Visio Oy:ssä, joka edustaa Suomessa, Baltiassa ja Venäjällä maailman suurinta ICT-alan tutkimus- ja konsultointiyritystä, Gartneria. Antti palasi puolisonsa kanssa pari vuotta sitten takaisin Turun seudulle ja nykyään sukkuloi tiiviisti Turun ja pääasiallisen työpaikkansa Espoon Antti Lehtimäki välillä. Aikaisemmin Antti on toiminut yrittäjänä ja liiketoiminnallisena johtajana teknisen riskienhallinnan konsulttitoimistossa. Harrastuksista löytyy kesämökkeilyä ja veneilyä, remontointia ja lavatansseja tangoista aina 50-luvun rock'n rolliin. Jukka Sillanpää on Turun kauppakorkeakoulusta valmistunut laskentaekonomi. Uran alkupuolella hän tomi controllerina Scandic Hotels Oy:ssa. Viimeiset 8 vuotta Jukka on toiminut TeliaSoneran eri yksiköissä taloushallinnon ja sisäisen laskennan tehtävissä. Kolme vuotta sitten hän palasi takaisin kotiseudulle Turkuun Soneran ostettua Aurian. Turun seudun ekonomien lisäksi Jukka on aktiivinen Varsinais-Suomen tietojenkäsittelyyhdistyksessä. Työn ja yhdistystoiminnan lisäksi ensi vuoden haasteisiin sisältyy pari kuntojuoksutapahtumaa.

Oppimisen ilo vai ies? – Aikuisten oppimisen muutosvoimia Elinikäinen oppiminen vääntyy jo monen suussa elinkautiseksi oppimiseksi. Työntekijöiden osaamisen tehokas jatkuva kehittyminen nähdään yhtenä kilpailukyvyn taustatekijänä, mutta myös painostavana ja kuluttavana ylimitoitettuna vaatimuksena. Aikuiskouluttajat eri puolilla Eurooppaa ovat havahtuneet miettimään nykyisestä työelämästä nousevia muutosvoimia ja –paineita niiden vaikutuksia niin oppimiseen kuin oppilaitosten toimintaankin.

Se ei kuitenkaan suju kitkatta, sillä koulutusinstituutioiden vanhat, jäykät rakenteet ja opetushenkilökunnan asenteet ovat tehokas este tai ainakin hidastin. Toinen trendi liittyy oppimisen mieleen ja motiiviin, joka nousee kouluttajan ja oppijan tasavertaisuudesta. Tasavertaisuus ja luonteva suhtautuminen opettajaan on ominaista varsinkin pohjoismaisessa ajattelussa. Tällaiseen oppimiseen liittyy voimakkaasti elämyksellisyys, joka kuuluu kiinteästi oppijakeskeiseen lähestymistapaan.

Leena Jokinen koulutuspäällikkö Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun kauppakorkeakoulu

Monet näkevät opetuksen siirtyvän kohti pienryhmäopetusta ja isojen konferenssien ja massaluentojen merkitys on laskemassa. Signaalina tähän kehitykseen on ajassa oleva runsas puhe ohjauksesta, siis opintojen yksilöitymisestä. Virallisen ohjauksen rinnalle on nousemassa vertaistuki ja oppijoiden välinen vuorovaikutus. Juuri sopivan avun saakin ehkä parhaiten toisilta oppijoilta.

Oppimisessa kokonaisvaltainen ajattelu on vahvistumassa. Yliopistomaailman kielellä puhutaan monitieteisyydestä. Ei enää entiseen tapaan linnoittauduta omiin poteroihin. Oppiminen aletaan yhä enemmän nähdä henkisenä kasvuna, ymmärryksen laajenemisena, urakehityksenä, kypsymisenä vaativampiin tehtäviin ja kasvuna kulttuuriseen viisauteen. Aidosti avoimet oppimisympäristöt ovat vihdoin tulossa osaksi oppilaitosten toimintaa. Niistä on puhuttu paljon, mutta todellisuudessa asenteet esimerkiksi aikaisemmin opitun hyväksi lukeminen ovat melko epäileviä. Verkkoopetus on etenemässä huomattavasti helpommin ja nopeammin.

Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen verkostoissa, koulutuksissa Viides trendi nousee ennen muuta työelämästä: aikuisilta ja projekteissa hankitun kokemuksen kautta voimme tiivistää edellytetään yhä enemmän kriittistä ajattelua, aitoa viisi keskeistä aikuiskoulutuksen trendiä tai muutosvoimaa. innovatiivisuutta, uusien näkökulmien hakemista ja ylipäänsä ajattelukykyä. Kriittinen ajattelu ja itsearviointi ovat aivan Muutosvoimista ensimmäinen on opetuksen henkilökohtais- keskeisiä osaamisalueita tulevaisuuden työelämässä. tuminen ja irrottautuminen jäykistä opetussuunnitelmista.


4 Mihin nämä muutosvoimat ajavat oppilaitoksia 3.2. klo 9.00 - 17.00 14.2., 28.2., 15.3. ja 29.3. klo 17.00 - 20.30 ja kouluttajia? 21.4. klo 9.00 - 17.00 Opettajat ja kouluttajat ovat alkaneet puhua itseluottamuksen ja itsetunnon tärkeydestä oppimistaitojen taustalla. Yhteiskunnallisella ja sosiaalisella tasolla oppimistaidot voidaankin katsoa perustaidoiksi. Opettajan ja kouluttajan työ on muuttumassa siten, että opettajan ja oppijan välillä korostuu kuuntelu ja tasaveroinen dialogi. Haetaan syvempää dialogia, ja opettajan tehtävä on aiempaa enemmän kuunnella. Koulutusinstituutiot etsivät uusia opetusmenetelmiä, joilla edistää syvällistä laadukasta oppimista. Oppilaitoksissa näyttäisi olevan tapahtumassa paradigmamuutos kohti henkevyyttä ja ihmisen oman kriittisen ajattelun kehittämistä. Toistaiseksi meillä kuitenkin puuttuvat sitä edistävät menetelmät ja tietoa niiden vaikutuksista ajatteluun sekä toimintaan. Käynnissä on monia yksittäisiä ruohonjuuritason innovaatioita, joten etsintää on kovasti käynnissä ja tuloksiakin on varmasti odotettavissa.

Koulutuksen hinta on 150 euroa. Tarkemmat tiedot koulutuksesta lähetään osallistujille lähempänä tilaisuutta. Voit ilmoittautua jo nyt osoitteessa www.sefe.fi > kirjaudu jäsensivuille > t apahtumiin ilmoitt autuminen. Lisätietoja SEFEstä: Carita Nygren, 0201 299 249, Pirjo Mitjonen, 0201 299 247 Turun kauppakorkeakoulu tarjoaa ekonomeille kehittävää koulutusta. Tule mukaan kehittymään ja kehittämään. Nyt ajankohtaista mm. * State of Change - Yritystoiminta muuttuvilla markkinoilla (5 op) * Kehittyvä esimies -verkkovalmennus (8 op) * Henkilöstön kehittäminen pk-yrityksissä -koulutustarjotin, jonka teemoina mm. tulevaisuus ja strategiat, osaamisen johtaminen, HRM, hyvinvointi osana liiketoimintaa sekä johtajana kehittyminen * Johdon sparrausryhmät ja tulevaisuusverstaat * eMBA Turku - "Matka kauas alkaa läheltä" * Avoimen yliopiston tarjonta www.tse.fi/avoin * Yrityksesi tarpeisiin rakennettu koulutus- ja kehittämisohjelma.

Kauppakorkeakoulussakin on tartuttu oppilaitoksille suunnattuihin haasteisiin, on esimerkiksi laadittu aikuiskoulutusstrategia. Koulussa on tekeillä myös elinikäisen oppimisen strategia ja siinä prosessissa on tullut esille esimerkiksi verkko-oppimisen ja muiden uusien opiskelutapojen laajentaminen ja monipuolistaminen sekä aikaisemmin opitun hyväksiluku. Korkean asteen koulutuksen kiinnostavuus ja tarve siihen näyttää olevan kasvussa yleisen koulutustason kohoamisen myötä. Tästäkin syystä meillä Lisätietoja aikuiskoulutus@tse.fi tai aikuiskoulutuksen kauppakorkeakoulussa halutaan panostaa aikuisten oppimisen koordinaattori Pirjo Vuokko p. 02 4814 535. kehittämiseen ja pysyä tässä bisneksessä mukana. Ole valmis kehittymään. Siten olet valmiimpi kehittämään.

Mitä muutosvoimat merkitsevät yksittäiselle oppijalle? Yksilölliset oppimispolut vaikuttavat yleensä positiivisesti ja vahvistavasti aikuisen oppijan motivaatioon. Oman osaamisen pohdinta ja sen näkyväksi tekeminen muille vaatii suhteellisen runsaasti aivotyötä ja paljon sosiaalisia taitoja ja herkkyyttä ymmärtää erilaisia tilanteita. Nämä taidot ovat esimerkiksi esimiestyössä kullanarvoisia. Joustavuus sekä ajasta ja paikasta riippumattomuus taas sopivat hyvin nykyiseen tahtiin työelämässä. Kun vauhti työelämässä on kiivas, vaaditaan yksilöiltä hyvää ymmärrystä omasta tilanteestaan ja omista rajoistaan – kykyä arvioida itseään. Kenenkään etuna ei ole työntekijä, joka polttaa itsensä loppuun muutamassa kiivaassa vuodessa. Tasavertainen keskustelu ja pohdinta kouluttajien ja sparraajien kanssa on jo nyt arkipäivää aikuiskoulutuksessa. Sitä tukevia toimintatapoja kehitetään edelleen ja ohjelmien sisällä tehdään jatkuvasti tuotekehitystä. Uusia toimintatapoja tai tuotteita ovat esimerkiksi johtoryhmien tai yksittäisten esimiesten tai johtajien sparraus, jossa erityisesti kehitetään kriittistä ajattelua ja aktivoidaan syvällisiä oppimisprosesseja. Näihin sparraus- ja coaching-prosesseihin voi hakeutua ottamalla yhteyttä kauppakorkeakoulun aikuiskoulutuspalveluihin aikuiskoulutus@tse.fi

Suomen suurin, 140 000 yliopisto-opiskelijaa edustava opiskelijaetujärjestö Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry valitsi liittokokouksessaan puheenjohtajan ja hallituksen vuodelle 2007.

Jo viime SYL:n hallitukseen saatiin kylteri (=kauppatieteiden ylioppilas), Eeva Heinonen Turun KY:sta. Tänä vuonna päästiin vielä vähän pidemmälle, kun liiton puheenjohtajaksi valittiin Lasse Männistö Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnasta. Männistö on kokenut ylioppilaskunta- Lasse Männistö aktiivi ja toimi mm. Helsingin KY:n koulutuspoliittisena vastaavana vuonna 2005. ”Korkeakouluopiskelijoiden opintorahaa ei ole korotettu 14 vuoteen ja sen reaaliarvo on tänä aikana laskenut huomattavasti. Opintotuen tulisi mahdollistaa opiskelijalle täysipainoinen opiskelu”, tuleva puheenjohtaja linjasi. Männistö korostaa myös koulutuksen maksuttomuutta: ”Maksuton koulutusjärjestelmä on tasa-arvoinen kaikille. Pienelle maalle, kuten Suomelle, olisi erityisen haitallista, jos osa potentiaalisista korkeakouluopiskelijoista jäisi korkeakoulutuksen ulkopuolelle sosiaalisesti epätasa-arvoisen Kehity esimiehenä! SEFE järjestää keväällä 2007 järjestelmän vuoksi.” EkonomiEsimies –ohjelmaan kuuluvan lähikoulutuskokonaisuuden Turussa. Koulutuksen teemoja ovat itsensä Heidi Kronström johtaminen, vuorovaikutuksen johtaminen, oman ryhmän Turun kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta valmentaminen sekä muutoksen ja voimavarojen johtaminen. hallituksen puheenjohtaja

Yhteistyötahojemme tiedotuksia

Kouluttajana toimii Karl-Magnus Spiik. Aikataulu on seuraava:

ky-hallitus-pj@tse.fi, www.tukkk.fi/ky

5


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.