Jäsenlehti 03-2005

Page 1

Jäsenlehti 3/2005 Turun seudun ekonomit ry

www.turunseudunekonomit.fi

Dragonkanooteilla varoja lapsille s.2 Ekonomigolf s. 2 Ekonomiopiskelua Turussa s. 3

Parkkiprojekti s.4 Tapahtumakalenteri s.4-5 Olutseurasta kuultua s.7

Staropramenin panimo-opas sai herkeämättömän huomion kun Turun Ekonoomisen Olutseuran vierailulla. Böömi 2005 -matkakertomus takasivulla.

Turun Seudun Ekonomeja yli 2.000! Turun Seudun Ekonomit ry:n jäsenmäärä on vuosien saatossa kasvanut tasaisen aktiivisesti ja juuri kesän kynnyksellä saavutimme tietynlaisen rajapyykin jäsenmäärämme ylitettyä uuden tuhatluvun. Meitä turunseudunekonomilaisia on nyt siis jo yli 2.000 jäsentä ja tuon tasaluvun sai liittymisellään aikaan viime helmikuussa Turun kauppakorkeakoulusta valmistunut Maria Hakamäki. Yhdistyksen johtokunnan päätöksellä 2.000:s jäsen päätettiin huomioida tarjoamalla hänelle maksuton osallistuminen 30.11. järjestettävään Ekonomipäivään. Onnittelut vielä Marialle ja tervetuloa yhdistykseen. Vastaavasti haluan toivottaa kaikki kuluneen vuoden aikana yhdistykseemme liittyneet kollegat lämpimästi tervetulleiksi paikallisen ekonomiyhteisömme jäseniksi!

Turun Seudun Ekonomit ry:n toiminta vilkastuu myös kesäkuukausien jälkeen ja toivonkin, että voimme omalta osaltamme tarjota Sinulle vastapainoa tai jopa täydennystä arkiselle ahertamiselle. Jäsenmäärämme kasvu on arvo sinällään, mutta vielä merkittävämpää on saada liikkeelle mahdollisimman laaja joukko ekonomiyhteisömme jäseniä. Paikallisen toimintamme eräänä vahvuutena onkin läheisyys muiden alueen ekonomien kanssa. Ohjelmatarjontamme sisältää koulutusta, yritysvierailuja ja monenlaisia tapahtumia, jotka kaikki tukevat myös keskinäistä verkostoitumista. Vuoden 2006 toimintasuunnitelmamme valmistuu normaaliin tapaan yhdistyksen syyskokoukseen mennessä (17.11. klo 18 Turun kaupungintalolla). Mikäli Sinulla on toiveita tai ideoita ensi vuoden toimintaamme, ota yhteys Kesälomien jälkeen arkinen aherrus on alkanut niin allekirjoittaneeseen tai toimistoomme. työpaikoilla, kouluissa kuin kotioloissakin. Syysiltojen taas pimetessä ja työpäivien pidentyessä itse kunkin kalenterit Tutustu syksyn tarjontaamme tämän lehden sekä täyttynevät taas erilaisista merkinnöistä päivittäiseen nettisivujemme tapahtumatietojen perusteella, ilmoittaudu työntekoon sekä toisaalta omiin tai perheen vapaa-ajan tapahtumiin kätevästi netti-ilmossamme ja lähde mukaan harrastuksiin ja aktiviteetteihin liittyen. Toisilla nurmikonleikkuu iloiseen ekonomijoukkoon! vaihtuu lehtien haravoinniksi, toisilla jalkapallo jääkiekoksi ja joku aloittaa iltaopiskelun kansalaisopistossa naapurin Erinomaisen aktiivista syksyn alkua toivottaen, lähtiessä kuoroharjoituksiin. Oman henkisen ja fyysisen Jaakko Mäkikalli hyvinvoinnin kannalta onkin erittäin tärkeää löytää pitkän Puheenjohtaja työpäivän tai –viikon päätteeksi itselleen sopivaa vastapainoista tekemistä.


Jäsenlehti Turun seudun ekonomit ry

2

Dragonkanooteilla varoja lapsille 22.-24.08.05 Aurajoessa melottiin viidennettätoista kertaa 100Dragon -hyväntekeväisyysmelonnat. Tapahtuman järjestää Saaristomeren Melojat ry talkoolaistensa avulla. Tänä vuonna lahjoitusvarat kohdennettiin sairaiden lasten auttamiseksi Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ry:lle sekä Lounais-Suomen MS-Yhdistys ry:lle. Yleisen sarjan voiton vei Neste Oil Naantalin Jalostamon joukkue, Lady-Dragon -sarjan voitti joukkue Martin Melojat ja Dragon-fiilis –sarjan Sossun kipparit.

Sossun kipparit levittivät ympärilleen hyvää mieltä.

Veto, veto, veto…

100Dragon on leikkimielinen melontakilpailu, tai oikeammin melontakarnevaali, jossa tavoitteena on hauskanpito. Dragon-joukkueen koko on 10-22 henkilöä, johon sisältyy rumpali ja perämies. Jokaisesta joukkueesta tulee löytyä vähintään viisi miestä ja viisi naista. Naisvaltaiset joukkueet, joissa on yli puolet naisia, voivat halutessaan osallistua omaan Lady-Dragon –sarjaan. Melontamatka on 200 m, jonka jokainen joukkue pääsee melomaan kaksi kertaa alkueräpäivänään. Viimeisenä päivänä on sarjojen semi- ja loppufinaalit. Värikäs pukeutuminen, kannustuslaulut ja –huudot, sekä muut reippaat suoritukset luovat hyvää dragon-fiilistä. Kokemuksesta voin sanoa, että työtovereiden yhteishenki tiivistyy, kun joukkueen kilpailustrategiaa ja -pukeutumista mietitään. Itse kilpailussa on tärkeää saumaton yhteistyö: jotta kanootti kulkisi hyvin, olisi jokaisen melottava samassa tahdissa. Jälkipeli on myös tärkeä osa tapahtumaa. Joukkueen jäsenten ei tarvitse olla samasta yrityksestä tai yhteisöstä. Mukaan voi kutsua ystäviä, tuttuja, yhteistyökumppaneita, asiakkaita… Joukkue voi myös haastaa muita yrityksiä ja yhteistyökumppaneita mukaan kilpailemaan kanssaan. Haastekumppanit pääsevät pääsääntöisesti samaan lähtöön ottamaan mittaa toisistaan. Dragontapahtuma on hyvä tilaisuus yritykselle näkyä positiivisessa hengessä joko joukkueena tai jokilaivojen kylkeen ripustettavilla mainosbanderolleilla. Ensi vuonna ”dragonit” ovat 21.-24.08.06. Lisätietoja löytyy kevään 2006 aikana nettiosoitteesta www.melojat.net. Maarit Suomi Saaristomeren Melojien talkoolainen Noviter Flames –joukkueen jäsen TSE:n jäsen

Viides valtakunnallinen ekonomigolf pelattiin Kotkassa Etelä-Karjalan Ekonomit järjestivät lauantaina 13. elokuuta jo perinteeksi muodostuneen valtakunnallisen ekonomien ja heidän puolisoiden sekä ystävien Ekonomigolfkilpailun. Turnaus pelattiin Kotkan 18-reikäisellä Mussalon kentällä. Vettä satoi vain pelotteeksi ja lopulta aurinko lämmitti kilpailijat hyvään kisavireeseen. Kilpailu toi paikalle kolmekymmentäviisi osanottajaa ympäri Suomea, kahdeksastatoista eri seurasta. Usealle kilpailijalle Ekonomigolfista onkin muodostunut jo vuosittainen perinne. Kilpailu käytiin Vuoden 2005 Ekonomigolfin kilpailijoita.


Jäsenlehti Turun seudun ekonomit ry

reilussa ekonimihengessä sen enempiä jännittämättä. Säältään vaihtelevan päivän johdosta oli pelaajien mieltä lämmittämään järjestetty perinteinen tankkauspiste – club-autobaari, jonka saattoi bongata huristelevan ympäri kenttää etsien janoisia kilpailijoita. Baarista pelaajille tarjoiltiin juotavaa hyvän kilpailuhengen ja nestetasapainon ylläpitämiseksi. Tilanne aina baarin kohdalla oli tilastojen mukaan erittäin tasainen ja jännittävä. Juoman määrän ja laadun todettiin korreloivan positiivisesti pelitulokseen, mikä hieman taas kerran yllätti toimitsijat! Pääkilpailun pelimuotona oli edelleen henkilökohtainen pistebogey omin tasoituksin. Lisäksi pelattiin scratch-, lähimmäs lippua- ja pisin draivi –kilpailut. Pistebogeysta ja scratchista muodostuivatkin jännittävät ja loppuun asti tasaiset kisat!

3 Mutanen (KG) pääsi täsmälleen samaan 35 tulokseen. Jukka-Pekka kuittasi palkinnoksi komean kiertopalkinnon vuodeksi itselleen sekä ykkösluokan golf-matkan Imatralle kahdelle. Kolmanneksi pelasi Antti Niemi (VG) tuloksella 34 pistettä. Scratch-kilpailun voitti myös Jukka-Pekka Eräkangas tuloksella 82 ja toiseksi tuli Lauri Piha tuloksella 83. Etelä-Karjalan Ekonomit palkitsi Sakari Torvisen kunniamaininnalla ja kuohujuomalla - Sakari kun on ollut Valtakunnallisen Ekonomigolfin ahkerin kävijä! Ekonomigolf pelataan ensi vuonna 18-reikäisellä EteläKarjalan kentällä lauantaina 12.8.2006 (joko Lappeenrannan uusi kenttä tai Imatran kenttä). Silloin ratkeaa taas, kuka on ekonomigolffareista paras!

Tämän vuoden voittaja, Jukka-Pekka Eräkangas (EGS) Jan Edelman pelasi kierroksen keräten 35 pistettä. Toiseksi tullut Marjo Etelä-Karjalan Ekonomit

Ekonomiopiskelua Turussa Tu r u n S e u d u n E k o n o m i e n johtokuntaan valittiin keväällä uudet opiskelijae dust ajat Laura Telén ja Mikko Koponen. Meidän tehtävänämme on tuoda opiskelijan näkökulmaa TSE:n johtokunnan kokouksiin ja opiskelijoita l ä h e m m ä k s i ekonomiyhteisöä. Opiskelemme Turun kauppakorkeakoulussa kolmatta vuotta, pääaineenaan Laura l u k e e Mikko ja Laura markkinointia ja Mikko logistiikkaa. Olemme molemmat toimineet aktiivisina ylioppilaskuntalaisina mm. jaostoissa ja valiokunnissa. Laura edustaa TSE:n johtokunnassa Ekonomiliittoa ja toimii kauppakorkeakoulussa SEFEn kylteriyhdyshenkilönä, Mikko edustaa Turun kauppakorkeakoulun ylioppilaskuntaa ja toimii TuKY:n hallituksessa yrityssuhde, liikunta ja viestintävastaavana.

Tänä vuonna Turun kauppakorkeakoulu oli mukana ensimmäistä kertaa toteutetussa kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa, jossa pystyi hakemaan samalla kertaa kolmeen yliopistoon. Turun kauppakorkeakouluun hakijoita oli 2297, kokonaishakijamäärä kasvoi 40 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Ensisijaiseksi vaihtoehdoksi koulumme asetti 932 hakijaa, toiseksi vaihtoehdoksi 1038. Ensisijaisten hakijoiden määrän vertailussa koulumme ylsi kirkkaasti toiseksi suosituimmaksi vaihtoehdoksi heti Helsingin kauppakorkeakoulun jälkeen. Turku opiskelijakaupunkina ja Turun kauppakorkeakoulu ovat siis ekonomiurasta haaveilevien silmissä yhä kiinnostavampia. Alkava lukuvuosi tulee tuomaan kylterien opintoihin muutoksia. 1.8.2005 siirryimme kaksiportaiseen tutkintorakenteeseen, mikä tarkoittaa lähinnä sitä, että nyt aloittavat opiskelijat lukevat itsensä ensin kolmessa vuodessa kandidaateiksi ja vasta sitten maistereiksi. Uudistuksen tavoitteina on tehdä suomalainen ekonomitutkinto kansainvälisesti vertailukykyisemmäksi, vähentää opiskeluun käytettäviä vuosia ja saada näin nopeammin uusia ekonomeja työmarkkinoille. Meille vanhemman vuosikurssin opiskelijoille se tarkoittaa sitä, että jos valmistumme 1.7.2008 mennessä, voimme suorittaa tutkintomme vanhan tutkintorakenteen mukaisesti. Tämä antaa luultavasti uutta potkua monien opiskeluun, sillä siirtyminen uuteen tutkintorakenteeseen toisi monille pakollisia lisäkursseja. Kesätyöt ovat nyt takana ja opinnot jälleen täydessä vauhdissa. Olimme siinä suhteessa onnekkaita, että saimme molemmat olla koulutusta vastaavassa kesätyössä. Koulutusta vastaavan kesätyön saaminen, varsinkin Turun seudulta, on erittäin haastavaa kovan kilpailun takia. Viime aikojen uutiset yritysten vähenemisestä Turun seudulla on saanut monen Turkulaisen kylterin huolestumaan työn saannista valmistumisen jälkeen. Suurin osa joutuukin lähtemään täältä vasten tahtoaan työn perässä esimerkiksi pääkaupunkiseudulle. Meillä kahdella on (onneksi) vielä ainakin pari vuotta mukavaa opiskelijaelämää edessä ja tuleva vuosi tuo varmasti tullessaan paljon mielenkiintoisia asioita, uusia ihmissuhteita ja rutkasti kokemusta. Pitää vain uskaltaa rohkeasti tarttua uusiin haasteisiin. Syysterveisin, Laura ja Mikko

Montussa.


Jäsenlehti Turun seudun ekonomit ry

4

Halonen Turkkarin ja euron kanssa kiven sisään? Lukaisin tuossa juuri lävitse viime keväänä tähän samaiseen lehteen kirjoittamani jutun Parkkiprojektin etenemisestä. Katsoin hämmästyneenä siinä ollutta kuvaa, jossa kaivinkone parhaillaan möyhensi maata tulevien ekonomien tanssilattian kohdalta. Vertasin tuota näkyä siihen muistoon, jonka mielestäni löysin eiliseltä iltapäivältä. Pakko todeta, että kesän aikana on tapahtunut todella paljon! Tänään Uusi Parkki on ollut harjakorkeudessaan jo hyvän aikaa. Rakentaminen on edennyt jo siihen vaiheeseen, että Parkkityöryhmä on päässyt painiskelemaan erilaisten laattavalintojen kanssa. Ensi viikolla luvassa on vierailua taidetoimikuntaan, jolloin lopullisesti valitsemme taloon tulevat taideteokset. Ja niille, jotka tiedätte mistä puhun: talousnaamio tulee uudellekin Parkille. Olemme jopa säästäneet viimeisen ruudun siitä alkuperäisestä. Historiatiedon säilöminen talon rakenteisiin on melko mielenkiintoinen asia. Peruskiveenhän ainakin minun tämänhetkisten tietojeni mukaan kuuluisi valaa päivän Uusi Parkki harjakorkeudessaan 1.9.2005 lehti, kuva presidentistä ja yksi kolikko. Nämä kaikki olisi tietysti syytä asettaa varta vasten tähän tarkoitukseen tehtyyn kapseliin, joka varmasti säilyttäisi kaiken vahingoittumattomana vuodesta toiseen. Tuntuu silti jotenkin oudolta ajatella juuri rakentamastaan (tai rakennuttamastaan) talosta jo valmiiksi niin, että se tullaan myöhemmin purkamaan. Niinhän siinä kuitenkin ennemmin tai myöhemmin käy, joten kai sitä on sitten parasta jättää edes jonkinlainen viesti sille, joka talon purkaa. Parkin tapauksessa yksinkertaisesti unohdimme hoitaa kyseisen homman ajallaan, joten jätimme talon purkajille yllätyksemme seinän sisään. Pakkasimme tuotemerkiltään mainitsemattomaan sulkijapussiin seuraavanlaisia tavaroita: Monttu Auki –laulukirjan, yhden pupuoppaan ja 4 kappaletta lehteä nimeltä KYliste. Yhdessä niistä jopa Uuden Parkin piirustukset. Ja sokerina pohjalla tietysti se ilkeämielinen kirje sille julmalle ihmiselle, joka kaataa kauniin Parkkimme. Terveisin, Tomi Virtanen Parkkityöryhmän jäsen Kirjoittaja on 25-vuotias kolmannen vuoden tieteenharjoittaja, joka on jälleen aloittanut opinnot aktiivisen ylioppilaskuntavuoden jälkeen. Parkkityöryhmän kokoonpano: puheenjohtaja Kaisa Valkama, varapuheenjohtaja Hanna Pihkola, Johannes Raitio, Lotta Hassi, Valtteri Peltomäki, Matti Koivisto, Tomi Virtanen, Rosa Cortez-Monto, Mikko Koponen ja Heikki Helen.

Yläkvartiiliin sijoittuneiden lahjoittajien nimet ikuistetaan uuden Parkin saunan seinälle.

Turun KY 159030-157972 Viite: 1986

Menneet tapahtumat Perinteinen Ekonomisauna elokuussa 17.8.2005 Turun Kirjatyöntekijäin Yhdistyksen mökillä Rantalassa Kaarinassa Aurinko palasi iloksemme saunaillaksi pitkähkön epävakaisemman jakson jälkeen. Iloa tuottivat iltaan ehdottomasti eniten kuitenkin suloiset pikku-saunojat Verneri, Venla, Alisa ja Viljami, jotka odottelevat lauteille pääsyä saunan rappusilla. Kuvasta puuttuu Sussu, Susanna, yksi lapsistamme, nuori kaunotar jonka iloinen olemus loi hyvää mieltä ympäristöönsä. Saunan lauteille olisi mahtunut enemmänkin väkeä, sen verran suuri oli löylyhuone ja mereenkin mahtui pulikoimaan, ken rohkeni. Jaakkohan oli jo taas ehtinyt kiviään heittelemään. Illan kokonaisvahvuus oli 16 henkilöä. Kunnon hikoilun ja pulikoimisen jälkeen maistuivat muumilimpparit ja muut eväät, etenkin patonki pikkusaunojille. Grillimakkarat oli lämmöllä ja sydämellä grillatut, kiitos siitä Pertille ja Riitalle. Maistui niin ihanalta…

TSE:n toimintaa vauvasta vaariin.


Jäsenlehti Turun seudun ekonomit ry

5

Vapaan yhdessäolon ja saunomisen lisäksi näillä saunareissuilla on mielenkiintoista tutustua Turun ympäristön rantoihin ja saunamahdollisuuksiin. Tämänkertainen saunapaikka Turun Kirjatyöntekijäin Yhdistyksen kesäkoti Rantalakin oli hieno paikka päärakennuksineen.

Potilasystävällistä hammashoitoa ’vauvasta vaariin’ Turun Seudun Ekonomit tutustui huhtikuussa turkulaiseen Stick Tech Oy:öön, joka on erikoistunut kuitulujitteisten materiaalien kehitt ämise en ja valmist amise en hammashoitoon. Yritys on alansa edelläkävijä maailmanlaajuisesti ja jo lähes 80 % sen myynnistä tulee nykyään viennistä. Vierailulle osallistuneet turkulaisekonomit saivat valtavan määrän uutta tietoa – sekä omaa että perheenjäsentensä hammashoitoa varten.

EverStick-kuitulujite mahdollistaa nopean ja kustannustehokkaan hammashoidon. Materiaalin esteettisyys – verrattuna esimerkiksi perinteisiin metalleihin - on suuri lisäetu.

koulutuspäällikkö Tiina Ruohisto Stick Tech Oy:stä Turun Seudun Ekonomeille. Jo yksi hoitokerta saattaa riittää Kuitulujitteinen hammashoito on potilasystävällistä, sillä se ei yleensä vaadi hampaiden poraamista. Kuitulujitteiset ratkaisut ovat myös esteettisiä, sillä läpinäkyvää kuitulujitetta ei ihmissilmä hampaan pinnalta erota. Lisäksi hoitotapa on e dullinen – niin potilaalle, hammaslääk ärille, hammaslaboratoriolle kuin palvelut tarjoavalle kunnalle tai valtiolle. Perinteisiin ratkaisuihin verrattuna kuitulujitteiset ratkaisut vaativat vähemmän hammaslääkärikäyntejä. Parhaimmillaan hoitomenetelmän käyttö mahdollistaa sen, että potilas voi yhdellä hoitokerralla saada uuden hampaan, sillan, kruunun tai kiskotuksen. Näin potilas säästää kuitutuotteiden avulla Kuitulujiteteknologialla tarkoitetaan hammashoidossa sekä aikaa että rahaa. käytettävien muovimateriaalien vahvistamista lasikuiduilla. Muovimateriaalit eivät yksinään kestä purennan ja kulumisen Kuitulujitteita käytetään esimerkiksi korvaamaan yksi tai aikaansaamaa kulutusta vaan niitä on aina lujitettava – joko useampi puuttuva hammas, stabiloimaan heiluvia hampaita, perinteisesti metallokeraamisesti tai vaihtoehtoisesti oikomishoitoon, juurikanavan vahvistamiseeen sekä lasikuiduilla. proteesien vahvistamiseen ja korjaukseen. Kuitulujitteet tarjoavat nopean ratkaisun myös erilaisiin urheilun ja liikunnan Useiden vuosien tieteellisen tutkimustyön jälkeen on jo yhteydessä syntyviin hammasvaurioihin. ilmiselvää, että kuituteknologialle on hammashoidossa konkreettinen tarve. Perinteisin materiaalein – kulta, posliini, ”Kannattaa kysellä kuitulujitteiden käytöstä omalta metalli – ei vielä nykyäänkään pystytä hoitamaan kaikkia hammaslääkäriltä. Koska jokainen potilas on yksilö, ovat potilastarpeita hammasystävällisesti, kustannustehokkaasti hoitoratkaisut niinikään yksilöllisiä. Olemme kouluttaneet jo eikä esteettisesti. ”Edelläkävijän asemamme on erittäin puolet suomalaisista hammaslääkäreistä, joten tietoa varmasti haasteellinen, sillä uuden materiaalin tuominen löytyy. Lisää tietoa kuitulujitteiden käytöstä hammashoidossa hammaslääketieteeseen vaatii sekä tehokasta tiedotusta löytyy kotisivuiltamme www.sticktech.com. Sieltä voi helposti ammattikunnalle, yliopistoille, tutkijoille että jatkuvaa myös hakea kuitutöitä tekevien hammaslääkärien tutkimusta, tuotekehitystyötä ja koulutusta”, kertoi yhteystietoja”, Tiina Ruohisto kertoo.

Turkulaisen Stick Tech Oy:n kehittämät kuitulujitteet ovat hammaslääkärien käytössä jo ympäri maailmaa. Kiinalaisvieraat tutustuivat Stick Techin kuitulujitteisiin keväällä 2003.

Tulevat tapahtumat Turun Seudun Ekonomit ry eli TSE on Suomen Ekonomiliitto SEFEn jäsenyhdistys. TSE tuo SEFEn toiminnan paikalliselle tasolle, lähelle jäsentä. Perusajatuksemme on järjestää jäsenistöä kiinnostavaa, monipuolista toimintaa, ja sitä kautta tarjota kaikille jäsenillemme mahdollisuus päästä osaksi alueemme ekonomiyhteisöä. Ikään ja ekonomi-ikään katsomatta.

vastaamaan. Esimerkiksi järjestämämme tietokonekurssit ovat olleet hyvin suosittuja. Olemme myös neuvotelleet edullisia jäsentarjouksia urheilupisteisiin, kuten vesijumppaan ja kuntosalille. TSE on myös alueemme aktiivinen äänitorvi SEFEn eri toimielimissä ja työryhmissä.

Suurin rikkaus olemme kuitenkin me ekonomit. Olisi aivan sama mitä tietoiskuja, urakoulutuksia tai turvesaunaretkiä Vuosittain toteutamme lukuisia jäsenistön toivomia tapahtumia järjestäisimme, jos olisimme siellä yksin. Tapahtumiimme kuten vierailuja alueemme yrityksiin, tuettuja osallistumisia osallistuu vuosittain satoja jäseniä: juuri valmistuneita, uransa kulttuuririentoihin ja erityiskoulutusta jäsenistömme tarpeita huipulla paistattelevia, eläkkeelle siirtymistään suunnittelevia


Jäsenlehti Turun seudun ekonomit ry

6

ja opiskelijajäseniäkin. Alueemme ekonomiyhteisö on lämmin, leppoisa porukka missä tittelit on jätetty narikkaan ja kaikki ovat tervetulleita. Pulahda joukkoon, tiedäthän mitä verkostoista koulussa opetetaan.

Ruissalo Säätiön Saga-Seniorikeskus Kaskenpuistoon Vähäheikkiläntie 2, Kaskenkadun ja Vähäheikkiläntien risteyksessä. Keskuksen johtaja Anne Simola kertoo ja esittelee meille nyt jo olevaa taloa ja saamme esitteitä ja tietoa myös vastapäätä rakenteilla olevasta uudesta K ä y m y ö s t u t u s t u m a s s a t a p a h t u m a t a r j o n t a a n keskuksesta. Ottakaa tilaisuudesta vaari ja lähtekää mukaan! www.turunseudunekonomit.fi ja ilmoittaudu mukaan! Kahvitarjoilu. Tilaisuus on maksuton. Ilmoittautumiset toimistolle ja Netti-Ilmoon to 27.10. mennessä. Katariina Räike johtokunnan jäsen To 17.11. Syyskokous katariina.raike@polar-moos.fi Syyskokous Turun Kaupungintalolla, Aurakatu 2, 20100 Turku klo 18. – 20.00. Apulaiskaupunginjohtaja Tero To 29.9.2005 Ekonomilounas Hirvilammi toimii isäntänämme. Tarjoilun vuoksi pyydämme ystävällisesti ilmoittaumaan to 10.11. mennessä Netti-Ilmoon Ekonomilounas klo 12.00 Park hotelissa, Rauhankatu 1, tai toimistolle. Kokouksessa käsitellään yhdistyksen 20100 Turku. Aiheena mentorointi ja alustajana Terttu sääntömääräiset asiat. Isohanni. Ilmoittautuminen to 15.9. mennessä netti-ilmoon tai toimistolle. Lounaan hinta tulee myöhemmin sivuille ja Ke 30.11. Ekonomipäivä 2005: Miltä tulevaisuus ilmoittautuneille.

näyttää?

Ke 5.10. 2005 Yritysvierailu: Corporate Image Yritysvierailukohteemme 5.10. klo 17.00 on asiantuntijayritys Corporate Image osoitteessa Läntinen Pitkäkatu 33. Corporate Image on tutkimusyritys, joka tuottaa ja jalostaa tietoa asiakkaidensa aineettomasta pääomasta. Erityisaloja ovat organisaatioilmasto ja -kulttuuri, asiakassuhteet sekä yrityksen maine ja yrityskuva. Corporate Imagen tutkimus mahdollistaa vaikeasti mitattavien "pehmeiden mittareiden" liittämisen osaksi yrityksen laatu-, palkitsemis- tai muita johtamisjärjestelmiä. Corporate Image on erikoistunut pitk älle räät älöityihin sis äisiin ja ulkoisiin yrityskuvatutkimuksiin sekä vaativiin b-to-b asiakassuhdetutkimuksiin. Erityisesti painopisteenä on tutkimusten käytännönläheisyys ja tutkimustulosten hyödynnettävyys. Corporate Image on parikymmentä vuotta toiminut yritys, joka työllistää 22 henkeä täyspäiväisesti ja noin 30 opiskelijaa osa-aikaisesti . Toimipisteet sijaitsevat Turussa, Espoossa, Tukholmassa ja Lontoossa. Mukaan vierailulle mahtuu max. 40 jäsentä. Ilmoittautumiset Netti-Ilmoon tai toimistolle ke 28.9. mennessä. Tilaisuus on maksuton.

Ke 19.10.2005 tutustuminen remontoituun Turun Taidemuseoon Jatkamme Turun kulttuurihistoriallisiin paikkoihin tutustumista. Vuorossa on 19.10. Turun Taidemuseo, ”101vuotta Nykytaidetta” näyttelyn opastettu kierroksemme alkaa klo 17.00 ja kierros kestää n 1h. Ennen kierrosta voit poiketa omalla kustannuksella museon kahvilassa, Café Victorissa. Sitovat ilmoittautumiset Netti-Ilmoon tai toimistolle ke 12.10 mennessä. Hinta 3,50euroa jäsenille ja avecille, Turun Seudun Ekonomit ry tilille Nordea 205718-33561. Mukaan mahtuu max 25henkilöä.

To 3.11.2005 Senioritoimintaa

Kun yritysten ohjaavat tekijät ja visiot päivittyvät nopeammin kuin päivät kalentereissa, kuka selviää voittajana ja näkee pidemmälle kuin kuukauden päähän? Mitkä ovat tämän päivän menestystekijät ja menestyksen tekijät? Vai onko kyse kuitenkin tiettyjen perusasioiden hallinnasta ja tiedon siivilöinnistä massan puristuksessa? Ekonomipäivä 2005 pidetään keskiviikkona, 30.11. Kalastajatorpalla, Helsingissä. Tule saamaan vastauksia, herättämään kysymyksiä ja tapaamaan ihmisiä jotka ovat menestyjiä tässä ja tulevassa maailmanajassa. Ekonomipäivän hinta on SEFEn jäsenille 498 euroa + alv ja muille 590 euroa + alv. Lisätietoa ja ilmoittautumiset www.ekonomipaiva.fi

Ke 7.12.2005 Joulukirkko Joulukirkko klo 18.00Pyhän Henrikin ekumeenisessa taidekappelissa Turun Hirvensalossa. Rovasti Anneli Rantalaiho laulattaa kauneimpia joululauluja. Kirkko kahvit klo 19.00 Meri-Karinan juhlasalissa. Tilaisuus on maksuton. Tervetuloa koko perheen voimalla. Ilmoittautumiset Netti-Ilmoon tai toimistolle ke 30.11.mennessä .

Kuntoilua vuoden 2005 loppuun Alennuskortti Fitness Center kuntosalille Eerikinkatu 7, palatsi 4 krs, Turku. HUOM salilla ei enää ohjattuja tunteja. Kortti oikeuttaa kymmeneen (10) kertakäyntiin kuntosalilla ja on voimassa kolme (3) kuukautta latauspäivästä. Hinta 35 euroa, sisältäen magneettikortin hinnan 5 euroa. Magneettikortilla on mahdollista harjoitella kuntosalilla klo 6-23 joka päivä. Etukuponkeja joilla alennuskortin voi ostaa on saatavana TSE ryn toimistolta. Etukuponki on voimassa 31.12.2005 saakka. Aikataulut ym tietoa salista www.ppfitnesscenter.com

Tiedoksi myös: A l u m n i p ä i v ä Tu r u n k a u p p a k o r k e a k o u l u l l a Alumni 05 -tapahtuma järjestetään lauantaina 22.10.2005 Turun kauppakorkeakoululla, Rehtorinpellonkatu 3, Turku. Klo aika ja muut lisätiedot sekä ilmoittautuminen www.tukkk.fi/alumni, alumni@tukkk.fi, puh (02) 481 4202/ Hannele Kaitaranta.

20. Merkuriuksen Karnevaalit järjestetään Holiday Club Caribiassa Turussa 1.10.2005. Juhlakarnevaalien tuotolla Tutustuminen Saga-Seniorikeskus Kaskenpuistoon klo 14.00. avustetaan Turun kauppakorkeakoulun väitöskirjarahastoa Torstaina 3.11. klo 14.00 meille tarjoutuu tilaisuus tutustua ja tuetaan opiskelijoiden kansainvälisiä opintoja. Lisätietoja


Jäsenlehti Turun seudun ekonomit ry

Merkuriuksen Karnevaaleista ja huippuesiintyjistä: mirja.junkola@nic.fi, www.tukkk.fi/tukkkseura/tapahtumat

7 Huomioitavaa

Ekonomiyrittäjille tietoa netissä

Muutokset jäsentiedoissa

SEFEn nettisivuilla oleva Ekonomiyrittäjä-sivusto on uudistunut. Oma sivusto sekä jäsensivuilla että avoimilla sivuilla työnantajapalveluissa parantaa palvelun näkyvyyttä. Lisäksi kattava linkkilista tarjoaa monipuolisen tietopankin niin yritystoimintaa harkitsevalle kuin jo yritystoimintaa harjoittavalle jäsenelle.

Ilmoita kaikki yhteystiedoissasi tapahtuvat muutokset suoraan Suomen Ekonomiliitto SEFEen, mieluiten nettisivujen kautta:

Liiton palveluina käytettävissä ovat verkossa kaikkien luettavissa oleva Ekonomiyrittäjien oma ilmoittelufoorumi, yritystoimintaan liittyvät lakimiesten palvelut sekä perustietolähteenä Yrittäjän Opas.

Pidä sähköpostiosoitteesi ajan tasalla SEFEn rekisterissä!

Sivuilta on linkki Yritys-Suomen starttisivuille, josta löytyy tietoa ja testejä.

Nettisivujen kautta: www.turunseudunekonomit.fi > ilmoittautuminen

Lisätietoja: Ritva Heikinheimo, p. 0201 299 259, etunimi.sukunimi@sefe.fi

Sähköpostitse: tsery@co.inet.fi

Syyskokouskutsu Turun Seudun Ekonomit ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään 17.11.2005 klo 18-20 Turun Kaupungintalolla, Aurakatu 2, Turku.

www.sefe.fi > jäsenyys > jäsentiedot tai jasenrekisteri@sefe.fi

Tilaisuuksiin ilmoittautuminen

Puhelimitse (huomioi toimistoajat): (02) 469 0680

Tilaisuuksien maksut Turun Seudun Ekonomit ry:n tilille: Nordea 205718-33561

Toimisto

Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat: Vuoden 2006 toimintasuunnitelma ja talousarvioehdotus. Määrätään jäsenmaksun suuruus. Valitaan yhdistyksen puheenjohtaja sekä erovuoroisten tilalle jäsenet johtokuntaan. Valitaan tilintarkastajat (2) ja heille varahenkilöt.

Toimistolla remontoidaan, mistä johtuen toimisto on ajoittain suljettu syksyn aikana. Puhelin on käännetty toimistosihteerin matkapuhelimeen. Sähköposteja luetaan ja Netti-Ilmo toimii.

Apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi toimii isäntänämme.

Puhelin: (02) 469 0680

Tarjoilun vuoksi pyydämme yst ävällisesti ilmoittautumaan 10.11. mennessä Netti-Ilmoon tai toimistolle. Tervetuloa!

Toimistoajat ma klo 12-17, ti-to klo 9-14, pe suljettu

Sähköposti: tsery@co.inet.fi Osoite:Käsityöläiskatu 17 D 79, 20100 Turku Marjatta Postinen

Puheenjohtaja Jaakko Mäkikalli Puhelin: (040) 526 1015

JP-65 Turussa 21. – 22.10.2005!

Klubintekijät vuosilta 1965 - 1985 kokoontuvat jälleen. Jos toimit em. välisenä aikana Turun KY:n, KY Clubin tai TISC ry:n iltatilaisuuksissa järjestysmies, lipunmyyjä tms. tehtävissä, etkä ole saanut henkilökohtaista viestiä, ot a yhteys kimmo.palonen@auriamail.net

Lehden vastaava päätoimittaja Suvi Lindström

Elävä olut on perinteistä, suodattamatonta ja pastöroimatonta olutta. Olvireissusta on lehdessä kirjurimme ansiokas matkakertomus, tosin valitettavasti lyhennettynä. Koko tarina Turun Ekonoominen Olutseura toipui vuosijuhlistaan nopeasti on luettavissa www.hurtowniatours.com -sivullamme. ja toukokuussa 37 innokasta lähti tutustumaan Keski- ja Kustaan päivänä 6.6. kokoonnuimme saunomaan ja Etelä-Böömiin. Matkallamme 4.-7.5. tutustuimme Tsekinmaan katselemaan reissun kuvat. Seuraavan kevätmatkamme kolmeen historiallisesti tärkeään ja komeaan linnaan ja 2006 kohteeksi valittiin Ukraina ja Kiova. Matkan ohjelma kolmeen suurimpaan panimoon, jotka kaikki tarjosivat tarkentunee joulukuuhun mennessä. Tänä syksynä tapaamme maistettavaksemme mm. omaa elävää oluttansa. Tätä olutta vielä muutaman kerran kokousten merkeissä. Näistä ei saa kuin panimolla tai sen yhteydessä olevasta ravintolasta. ilmoitetaan myöhemmin erikseen. Joulukuussa on taas

Olutseurasta kuultua


Jäsenlehti Turun seudun ekonomit ry

perinteinen kulttuurimatka Tallinnaan. Turun Ekonoomisen Olutseuran kulttuurijaosto tarjoaa ostosja oopperamatkan Tallinnaan 16. - 18.12.2005. Viron kansallisooppera Estonia esittää G. Puccinin oopperan Tosca. Olemme varanneet lauantain 17.12. näytökseen 50 paikkaa. Matkaan lähdemme perjantaina. Matkan hinta, 160 euroa hengeltä, sisältää bussikuljetukset Hkiin ja takaisin, laivamatkat kansipaikoilla, tavaroille 4 hyttiä, majoituksen 2-h-huoneessa Lauantai 7.5. Pilsneripäivä aamiaisella hotelli Vana Wirussa, kuljetukset satama-hotelli- Amerikkalaiset sotilaat vapauttivat tsekit natsien ikeen alta 60 vuotta sitten, ja niinpä liehuivat jenkkiliput Plzenin satama, oopperalipun. lippusaloissa, kun saavuimme Urguell-panimolle. Mukaan ilmoittaudut s ä h k ö p o s t i l l a Panimomuseolla saimme mielenkiintoisen tietoiskun kimmo.palonen@auriamail.net, ilmoita samalla osallistujien entisaikojen oluenvalmistuksesta ja suodattamatonta pilsua nimet ja syntymäajat. Ilmoittautumisen vahvistat ja paikkasi päälle. Sepä maistuikin hyvältä pihalla auringonpaisteessa varmistat maksamalla osallistumismaksun 160 euroa hengeltä pitkän janoisen odottelun päätteeksi. Varsinainen Olutseuran tilille 152535-88024 lokakuun loppuun panimokierros tutustutti meidät moderniin, mutta mennyttä mennessä. Lisätiedot: kimmo.palonen@auriamail.net, 0400 kunnioittavaan panimoon. Kilometrien pituisesta 322 813. Vastuullinen matkanjärjestäjä: Tallink ryhmämatkat; kellariverkostosta tutustuimme onneksi vain osaan. Kova on ollut niiden tynnyrimiesten osa, joiden (lyhyen) elämän edesvastuuton: Hurtownia Tours tehtävänä oli rantasaunan kokoisten tynnyreiden pinoaminen Tervetuloa mukaan iloiseen ja välittömään joukkoomme! hämärissä ja kosteissa kellareissa. Tammitynnyristä, pienestä hanasta laskettu elävä olut oli kuitenkin huojentava kokemus; eivät ne pojat työtään turhan takia tehneet!

Böömi 2005

Keskiviikko 4.5. Matkapäivä Boheemielämä lienee kutkutellut monen matkaan lähtijän mielikuvitusta, kun bussi starttasi torilta jo aavistus ennen määräaikaa. Koneen kiihdyttäessä nousuun saimme harvinaisen kokemuksen, kun nousukiito keskeytettiin ”teknisen vian” vuoksi. Mikä se oli, jäi hämärän peittoon. Hyvin kone kuitenkin jaksoi Prahaan asti. Prahan lentoasemalta löytyi bussi, jossa luki kodikkaasti ”Hurtownia Tours”. ”Tukkumatkailijat Puolasta?”, ajatteli kadunmies ohi ajaessamme ja huomatessaan viiksekkään matkanjohtajan etupenkillä. Romantic Hotel Mlyn, entinen Karlstejnin mylly, oli viehättävä näky joen varrella. Ilta kului edullista olutta ja Becherovkaa maistellen sekä iltapala-annoksia odotellen. Juomalasit ja kananmunat taisivat loppua välillä kesken ihan Venäjä-tyyliin, sen verran kauan juomia ja omeletteja joutui odottelemaan. Torstai 5.5. Linnapäivä Nettisäätiedot lupailivat lomasääksemme sateita ja kylmää. Onneksemme saimme nousta kohti Karlstejnin linnaa melko mukavassa kelissä. Matka taittui viehättävän laaksokylän läpi, tuhannen kapakan kautta kuten entisellä oikeustieteilijällä. Ainakin kylän jokaisen kuppilan terassilla näkyi tuttuja kasvoja, kun maleksi ylämäkeen. Hevoskyydillä olisi päässyt nopeammin ja selvin päin huipulle. Linnan irtaimistosta parhaiten jäi mieleen lohikäärmeen jäännökset. Näköalat laaksoon olivat mahtavat. Kun linna ja kylä tuli läpikoluttua, kävelimme takaisin myllyymme illalliselle. Perjantai 6.5. Prahapäivä Seuraava linna oli pääkaupunki Prahassa. Sinne oli matkannut muutama muukin turisti pyhien viettoon, joten saimme seurata viehättävää opastamme melkoisessa ruuhkassa, mutta näimme kai kaiken oleellisen. Pyhän Vituksen kappelissa kuvasimme oikein luvan kanssa, rehellisiä suomalaisia kun olemme. Linnasta laskeuduimme pitkiä portaita alas rahvaan pariin ja huristimme sporalla ensimmäiseen panimokohteeseemme. Staropramen, Tsekin kolmanneksi suurin panimo tarjosi silmiä hivelevän kierroksen tehtaalla ja makoisat tuoreoluet päälle. Panimoravintolan perinneruuat olivat reissun parhaat (subj. mielipide). Ja taas mentiin sporalla, nyt kohti Kaarlen siltaa. Sillalla porukka pikkuhiljaa hajosi omille teilleen erilaisten kulttuurien pariin. Tarjonta tuntui olevan todella runsasta ja monipuolista. Iltakymmeneltä, kun palailimme bussille, saimme nauttia yllätyksellisestä ilotulituksesta Vltava-joella.

Matkamme jatkui vielä Etelä-Böömin pääkaupunkiin Ceske Budejoviceen. Majapaikkaamme saavuimme viimeisen kilometrin jalan; silta ei kestä isoja busseja. Kunnianarvoisaan hotelli Zvoniin majoituimme kauniin fasadin herättämin toivein, mutta totuus olikin reaalisosialismia parhaim/pahimmillaan. No, vankilasellistä ei kuitenkaan olisi voinut lähteä kylille etsimään mukavaa iltapaikkaa. Hakusessa ne paikat vähän olivat: melua, tupakansavua ja jääkiekkoa seuraavaa nuorisoa kuppiloissa tai sitten tyhjiä ja liian hienon tuntuisia ravintoloita. Olimmeko nirsoja?? Sunnuntai 8.5. Äitienpäivä Toukokuun toinen sunnuntai, aamu avattiin siis kuohuvalla maljalla äideille. Ohjelma jatkui hyisellä kävelyllä kauniissa keskustassa. Oppaamme, joka pystyi puhumaan minuuttitolkulla näennäisesti hengittämättä, joutui kilpailemaan suosiosta kadun aurinkoisen puolen kanssa. Hlubovan linnassa sentään oli lämpimämpää kuin ulkona ja näkemistäkin ihan mykistykseen asti. On siinä talossa rahaa palanut aina, kun on ”pientä” remonttia tehty rakennusja sisustusmuotien muuttuessa. Mahtava oli ollut työllistämisvaikutus käsityöläisten ammattikunnille. Matkalla takaisin hotellille poikkesimme myös tuhlaamassa rahaa seudun suurimmassa ja kauneimmassa marketissa Reissun kolmas panimokierros sujui jo totutusti, suodattamattomat Budvarit laskettiin tällä kertaa terästynnyreistä eikä opastytöllä ollut puutetta vapaaehtoisista apu-ukoista. Illallisella panimon ravintolassa oli tarjolla runsas, mutta raskas menu. Kuvaavaa oli kevyenä väliruokana ollut kylmä makkara. Meitä viihdyttäneen perinnebändin suosikkiasuste oli nahkahousut, mutta porukkamme miesten keskuudessa kasvoi punaisen fleesen suosio illan mittaan. Viimeisten valssien jälkeen loppui tarjoilu ja baarin pojat kiillottivat messinkitiskin seuraavan päivän tuoppeja odottamaan. Me taasen siirryimme vielä yhdeksi yöksi hotelliselliin lusimaan. Maanantai 9.5. Kotimatkapäivä Viimeinen päivä kului kotiinpäin palaillessa ja loppujen lopuksi olimme hyvissä ajoin takaisin Turussa. Terveisin Aki, mukana juonut

TEMA-TEAM 10862-05


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.