TURUN SEUDUN EKONOMIEN JÄSENLEHTI 3/2020

Page 1

3 2020 Tässä lehdessä käsitellään ekonomien korona-ajan kokemuksia.

Johtaminen tukee kriiseistä selviytymisessä S. 6

Yritykset nojaavat YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin

TEEMA: yhdessä eteenpäin

”Kevät opetti minulle sen, että yrityksellä on oltava useampi tukijalka.” ANU HELLE

VASTUULLISUUDESTA -PALSTA S. 16

MARJATTA JÄI ELÄKKEELLE I HISTORIALLINEN KEVÄTKOKOUS I TULEVAT TAPAHTUMAT


Yhdessä eteenpäin – vastuullisesti! NINA STENSTRÖM-IIVARINEN tapahtumavastaava 2018-2020

Vuosi 2020 on ollut kaikin puolin mullistava: kuka olisi uskonut, että yksi virus voi laittaa koko maailman polvilleen muutamassa viikossa? Alkuvuonna seurattiin uutisista, kuinka kiinalaiset rakensivat sairaalan muutamassa päivässä ja sulkivat yhteytensä ulkomaailmaan. Tuolloin virus tuntui vielä kovin kaukaiselta. Maaliskuussa tilanne muuttui kertaheitolla ja tuli lähelle meitä jokaista: valmiuslaki, etätyöt, kotikoulu, Suomen, ja jopa Uudenmaan, rajojen sulkeminen, yli 10 henkilön kokoontumisten kieltäminen – vain muutamia esimerkkejä mainitakseni. Ihmisten jaksaminen on ollut koetuksella. Vaikutukset talouteen ovat ja tulevat olemaan massiiviset. Koronaviruksen aiheuttama kokoontumiskielto on näkynyt myös Turun Seudun Ekonomien toiminnassa. Kevään tapahtumat jouduttiin perumaan ja edelleen tapahtumien suhteen edetään varovasti, uutisia ja ohjeistuksia tarkasti seuraten. Olemme linjanneet, että tulemme keskittymään tapahtumiin, jotka liittyvät lähiseudun yrityksiin. Haluamme näin osaltamme tukea Turun seudulla toimivia yrityksiä tässä vaikeassa tilanteessa.

vasti muistamme myös jatkossa pitää huolta lähimmäisistämme samalla tavalla kuin kevään aikana. Tässä lehdessä käsitellään ekonomien korona-ajan kokemuksia ja lisäksi uutena aloittaa vastuullisuuteen keskittyvä palsta. Ekonomit ovat mukana tulevaisuuden kestävässä ja vastuullisessa rakentamisessa yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Olemme linjanneet, että tulemme keskittymään tapahtumiin, jotka liittyvät lähiseudun yrityksiin. Haluamme näin osaltamme tukea Turun seudulla toimivia yrityksiä tässä vaikeassa tilanteessa.”

Nyt on kuitenkin aika siirtää katse kohti tulevaisuutta. Mitä olemme tästä kriisistä oppineet ja mitä tulemme jatkossa tekemään toisin? On mielenkiintoista seurata, mitä tulee tapahtumaan etätöille: ovatko etätyöt jatkossa ”uusi normaali”? Kevään aikana monelle on tullut tutuksi Skype ja Teams -videoneuvottelut. Mitä tulee tapahtumaan työmatkailulle? Tai laajemmin, mitä tapahtuu kaikenlaiselle matkustamiselle? Meistä moni on varmasti tänä kesänä nähnyt kotimaamme kauniita maisemia ja mielenkiintoisia kohteita aivan eri tavalla kuin koskaan aikaisemmin: miten kotimaan matkailun ”trendille” käy? Huoli läheisistä on kevään aikana ollut monelle tuttua: Toivotta-

2 2 I

Turun Seudun Ekonomit 2/2018

Syksy tuo tullessaan myös yhdistyksen hallitushaun: haussa on kolme uutta jäsentä erovuoroisten tilalle. Itse kuulun tähän erovuoroisten kolmikkoon. Nämä kolme vuotta ovat antaneet paljon: uuden oppimista niin hallitustyöskentelystä, tapahtumien järjestämisestä kuin yhdistyksen toiminnan kehittämisestäkin ja totta kai myös rutkasti uusia kontakteja. Ehdottomasti parasta on kuitenkin ollut yhteistyö ja yhdessä toimiminen: aina on mukavaa tavata tapahtumatyöryhmäläisiä ja hallituksen jäseniä. Kannattaa siis ehdottomasti hakea toimintaan mukaan! Vaikka ajatukset alkavat jo siirtyä kohti syksyä, nautitaan vielä loppukesästä!

Kuva Nina Stenström-Iivarinen

PÄÄKIRJOITUS


Kuva Anu Keltaniemi

SISÄLLYS

Yrittäjän on luotettava ja uskottava itseensä.”

3 2020

SIVU 8 Anu Helle

2

PÄÄKIRJOITUS

4

KEVÄTKOKOUS Yhdistyksemme historiallinen kevätkokous

6

TEEMA Johtaminen tukee kriisistä selviytymisessä

8

TEEMA Korona perui yrittäjän tilaukset yhdessä päivässä

10

OPISKELU Elämää koronan keskellä

12

TOIMISTO Yhdistyksen toimistossa vaihtui valta

14

HAKU Hae mukaan Turun Seudun Ekonomien hallitukseen!

16

VASTUULLISUUDESTA Yhä useammat yritykset nojaavat YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin

18

TAPAHTUMAT, SYYSKOKOUS JA YHTEYSTIEDOT

Asiantuntija 2.0. – modernin asiantuntijan ajan- ja energianhallinnan tehopäivä.”

Kuva Sani Leino

SIVU 19

Yhdistyksen toimistossa vaihtui valta.”

SIVU 12 Marjatta Postinen ja Mari Tiitinen

Kuva Jaana Määttälä

Sani Leino, kouluttaja

Kehity, Virkisty, Verkostoidu.


KEVÄTKOKOUS

Marjatta Postista oli muistamassa usea johtokunnan edellinen puheenjohtaja. Kuvassa oikealta Tero Kuusisto, Ville Niukko, Jaakko Mäkikalli, Airi Kapanen ja Kimmo Palonen.

Yhdistyksemme historiallinen kevätkokous JAANA MÄÄTTÄLÄ teksti ja kuvat

Turun Seudun Ekonomien toiminta käynnistyi hiljalleen kesäkuun alussa, jolloin pidettiin maaliskuulta siirtynyt sääntömääräinen kevätkokous Vierailu- ja innovaatiokeskus Joessa. Kokoukseen oli uskaltautunut reilut kaksikymmentä jäsentä. Puheenjohtajaksi valittiin Markku Monnonen ja sihteeriksi Maija Rantapaju. Kokouksessa käsiteltiin yhdistyksen toiminta- ja tilinpäätöskertomus vuodelta 2019. Kevätkokouksen lopussa yhdistyksemme pitkäaikaiselle toimistosihteerille Marjatta Postiselle osoitettiin kiitok-

4

set kuluneista vuosista. Arvonnassa pääpalkinnon voitti Katri Kronström. Poikkeuksellinen kevät nousi esille ekonomien keskusteluissa ja kokousjärjestelyissä oli huomioitu kokoontumisrajoitukset ja muut vaaditut hygienia- ja turvallisuustoimenpiteet. Kokouksen jälkeen tarjolla oli kuohuviiniä ja Vierailu- ja innovaatiokeskus Joen esittelyä.


”HALLITUKSEN NYKYINEN PUHEENJOHTAJA HELI HOOKANA KIITTÄÄ MARJATTAA KULUNEISTA VUOSISTA.”

KORONAN VAIKUTUKSIA TURUN SEUDUN EKONOMEILLE Kysyimme muutamalta kevätkokoukseen osallistuneelta jäseneltä koronavirustilanteen vaikutuksista heidän työhön ja arkeen. ”Kevät on ollut kiireinen työrintamalla. Olen tehnyt pitkää päivää, mutta se ei ole johtunut koronatilanteesta, vaan yrityskaupasta. Olen työskennellyt etänä, mutta kesäloman jälkeen olen palailemassa takaisin normaaliin toimisto- ja työmatka-arkeen”, kuvaili Tero Kuusisto. Tero on kokenut koronatilanteen yllättävänä. ”Maaliskuussa ei olisi uskonut, miten nopeasti kaikki etenee ja muuttuu.” Tietojärjestelmäalan asiantuntijana Tero korosti Suomessa tapahtunutta huomattavaa digiloikkaa. ”Toimialallani, teknologiateollisuudessa, koronavirustilanne on vähentänyt liiketoimintaa merkittävästi. Itse olen ollut lomautettuna. Jatkan lomautuksen jälkeen kesälomilla eli pidempi tauko on tullut omaan työskentelyyni”, kuvaili Maija Rantapaju ja jatkoi: ”Olen Teron lailla ollut yllättynyt tilanteen laajuudesta ja nopeasta etenemisestä maasta toiseen”. Lisääntyneellä vapaa-ajalla Maija osallistui aktiivisesti erilaisiin webinaareihin ja verkkokursseihin. Lisäksi Maija kertoi levänneensä ja kuunnelleensa paljon äänikirjoja. Kiinteistöalalla työskentelevän Mika Heikkilän mukaan koronatilanteella on ollut vaikutuksia hänen työhönsä, ja töitä hän tekee toistaiseksi etänä. ”Jatkossa kynnys etätöihin on varmasti matalampi, kun nyt on otettu teknologia haltuun”, totesi Mika. Etätyössä hän kokee kuitenkin

”JATKOSSA ETÄTYÖTÄ TULLAAN TEKEMÄÄN YHÄ ENEMMÄN SAATUJEN HYVIEN KOKEMUSTEN JOHDOSTA.”

jäävän uupumaan luonnollisen ja arkipäiväisen tiedonvaihdon kollegojen kesken. ”Koen toimistossa tehtävän työn itselleni luontevammaksi”, arvioi Mika lopuksi. ”Poikkeustilanne on näkynyt aktiivisella naisella siten, että kaikki harrastukset ovat loppuneet”, kuvaili eläkkeellä oleva hallituksemme jäsen Marianne Suominen, jolla tilanne on johtanut osin jopa kyllästymiseen. ”Vapaa-aikaa on vietetty kaikenlaisten piha- ja ulkotöiden parissa. Vielä ei ole kaikki kuitenkaan tullut valmiiksi”, jatkoi hän naurahtaen. Lisäksi Marianne kertoi viettäneensä paljon aikaa miehensä kanssa myös mökillä Kemiönsaaressa, jossa turistien puuttuminen on ollut huomattavaa. Koronatilanne on hiljentänyt muutoin aktiivista aluetta merkittävästi. Ville Niukko kertoi keväänsä olleen kiireistä aikaa koronatilanteesta johtuen. Työnsä puolesta hän matkustaa paljon Helsingin ja Turun väliä. Matkustelu on nyt hiljentynyt ja töitä on tehty pääosin etänä. Villekin nosti esille digiloikan, joka on nyt otettu edustamassaan yrityksessä, mutta myös asiakkaiden toimesta. Hän korosti, että ”muutoksille tulee varata riittävästi aikaa, jotta voidaan hankkia tarvittava teknologia ja sitten opetella sen käyttöä”. Ville arvioi, ettei tämä etätyöskentely ole mikään ohimenevä juttu, nyt kun on opittu uusia yhteisöllisiä toimintatapoja. Lisäksi hän arvioi, että oman työnsä osalta esimerkiksi matkustus voisi vähentyä jatkossa näiden saatujen kokemusten ansiosta. Vaikka työskentely on sujunut etänäkin, myönsi Ville kaipaavansa kuitenkin jo takaisin työpaikalle: ”Meillä on tiivis työyhteisö ja mm. kahvihetkissä tapahtuvaa luontaista tiedon jakamista on haastavaa korvata etäkeinoin”.

AIRBNB-VUOKRAUKSESSA TULEE VALMISTAUTUA SEURAAVIIN ASIOIHIN:

TERO KUUSISTO JA MAIJA RANTAPAJU

5


TEEMA

Johtaminen tukee kriisistä selviytymisessä

YHDESSÄ ETEENPÄIN

ANU KELTANIEMI teksti PEXELS.COM kuva

Kevään aikana koronaviruspandemiaan on vastattu voimakkailla rajoitteilla, jotka ovat johtaneet maailmanlaajuiseen taloustaantumaan ja haastaneet sekä julkista taloutta että elinkeinoelämää rajusti. Yrityksissä taistellaan eloonjäämisestä. Yritysten kykyä selviytyä talouskriisistä on tutkittu paljon. Tutkimuksissa on noussut esille, että parhaiten kriisistä toipuvat ne yritykset, jotka kehittävät uutta, etsivät uusia tukijalkoja, panostavat koulutukseen ja pitävät kiinni osaavasta henkilöstöstään. Vielä paremmin yritys selviää silloin, kun se varautuu toimintaympäristön muutoksiin. Kriisi tarjoaa aina mahdollisuuden uuteen ja toimii muutoksen vauhdittajana. Muutoskykyinen yritys on elastinen ja talouskriisin väistyttyä se on paremmissa asemissa kuin ne kilpailijansa, jotka ovat uuden kehittämisen sijaan keskittyneet olemassa olevien toimintojen ylläpitoon. Muutoksen johtaminen vaatii yrityksen johdolta vahvaa visiota ja yrityksen henkilöstön tuntemista, sillä ilman yhteistä ymmärrystä muutoksen tarpeesta ja sen syistä muutoksen toteuttaminen voi epäonnistua.

”KRIISI TUO ESILLE SEN, OVATKO YRITYKSEN STRATEGIA, MERKITYS JA ARVOT LINJASSA TODELLISUUDEN KANSSA.” 6


”KRIISI TARJOAA AINA MAHDOLLISUUDEN UUTEEN JA TOIMII MUUTOKSEN VAUHDITTAJANA.”

Yksilötasolle tuotu johtaminen parantaa henkilöstön sitoutumista muutokseen ja yhteinen ymmärrys tilanteesta mahdollistaa paitsi vastuiden jakamisen yrityksessä, myös paremman lopputuloksen. Talouskriisin aiheuttamassa toimintaympäristön muutoksessa yritys voi joutua kamppailemaan eloonjäännistään ja siksikin onnistuneen viestinnän ja johtamisen merkitys korostuu. Pitkällä aikavälillä yrityksen kyky uudistua on välttämätöntä menestykselle.

malla ennaltaehkäisee kriisien syntymistä sekä parantaa niiden hallintaa. Tärkeää on myös hallituksen ja toimivan johdon sujuva yhteistyö. Toimiva yhteistyö ei pelkästään paranna yrityksen menestymisen mahdollisuuksia, vaan myös helpottaa yrityksen toimintaa kriisitilanteessa. Taitavasti toteutettu strateginen johtaminen sitouttaa koko yrityksen henkilöstön työskentelemään yrityksen tavoitteiden eteen. Loppuun asti mietittykään strategia ei toteudu, ellei yrityksen kaikilla tasoilla hahmoteta strategian tavoitteita ja merkitystä. Vaikeinta yrityksen strategisessa johtamisessa ei olekaan vision ja strategian luominen, vaan niiden tuominen yrityksen jokapäiväiseen toimintaan.

TARVITAAN SELKEÄ VISIO TULEVAISUUDESTA Kriisin iskiessä nopeus on valttia ja nopeaa reagointia auttaa, kun yritys on tehnyt jo ennen kriisiä suunnitelmia toimintaympäristön muutosten ”PARHAITEN KRIISISTÄ varalta. Kriisitilanteessa yritys TOIPUVAT NE YRITYKSET, tarvitsee näkemyksen toiminJOTKA KEHITTÄVÄT nastaan kriisin aikana, mutta UUTTA, ETSIVÄT UUSIA myös kriisin jälkeisestä ajasta. TUKIJALKOJA, Kriisin ollessa akuutti yrityksen PANOSTAVAT KOULUTUKSEEN on pyrittävä vastaamaan välitJA PITÄVÄT KIINNI tömiin haasteisiin.

MERKITYS JA ARVOT OSAKSI ARKEA Strategian lisäksi yrityksen menestykselle on tärkeää merkitys, toisin sanoen yrityksen on vastattava kysymyksiin, miksi yritys on olemassa ja miksi yrityksen strategiassa esille nostetut asiat ovat tärkeitä. Yrityksen arvot eivät voi olla päälle liiOSAAVASTA mattuja, vaan aito osa yriKun tilanne on hallinnassa, HENKILÖSTÖSTÄÄN.” tyksen päivittäistä toimintaa. vuorossa on yrityksen kriisiKriisitilanne tuo esille sen, en sietokyvyn vahvistaminen ovatko yrityksen strategia, pysyvästi kaikilla liiketoiminmerkitys ja arvot linjassa todellisuuden kanssa. ta-alueilla ja kaikissa toiminnoissa kriisin pitkittymisen ja uusien kriisien varalta. Kun tämä on tehty, on ymmärJohtamisen kannalta on hyvä muistaa, että ihmisille on tämisen aika: millainen on yrityksen toimintaympäristön tärkeää tehdä työtä, jolla on merkitystä. Yrityksen joh”uusi normaali”, mikä muutoksista on pysyvää ja mikä ei? don olisikin varmistettava, että henkilöstö tietää työnsä Tämän jälkeen yrityksen on muotoiltava strategiansa vasmerkityksen, jotta työntekijät voivat kokea edistävänsä taamaan uutta normaalia. yrityksen tavoitteiden saavuttamista omilla ideoillaan ja toimillaan. Johdon tehtävä on vahvistaa yrityksen kulttuuria niin, että sen koko henkilöstö voi sanoa työskenSTRATEGINEN JOHTAMINEN televänsä yhteisten tavoitteiden eteen. KOROSTUU KRIISEISSÄ Strategian avulla yritys pyrkii hallitsemaan tulevaisuutYrityksen johdon taidot ja kyvyt mitataan kriisitilanteessa: ta: se luo vision, jota kohti se haluaa pyrkiä, asettaa pääkun toimiva johto osaa avoimesti jakaa tietoa yrityksen timäärät, jotka toteuttavat visiota ja päättää toimista, joilla lanteesta ja suunnasta sekä tarvittavista toimenpiteistä, se pääsee tavoitteisiinsa. Strategia kertoo, missä, miten on yrityksellä jo lähtökohtaisesti paremmat mahdollisuuja milloin yritys aikoo olla paras. Strategisen johtamisen det selvitä. kautta yritys työskentelee tulevaisuutensa eteen ja sa-

Turun Seudun Ekonomit 2/2018 I

7 7


TEEMA

Korona perui yrittäjän tilaukset yhdessä päivässä

YHDESSÄ ETEENPÄIN

ANU KELTANIEMI teksti ja kuvat

Kuka olet? Olen Anu Helle ja olen Aarreastiat-nimisen yrityksen yrittäjä. Kerro yrityksestäsi? Aarreastiat on 18-vuotias astiavuokraukseen keskittyvä yritys. Kauttamme saa myös tarjoiluapua sekä muita juhlien järjestämiseen ja suunnitteluun tarvittavia palveluita. Olen toiminut Aarreastioiden yrittäjänä joulukuusta 2018, jolloin ostin yrityksen liiketoiminnan. Asiakkaitamme ovat sekä yksityishenkilöt että yritykset. Mitä teit ennen yrityksesi perustamista? Valmistuin Vaasan yliopistosta vuonna 2002 kauppatieteellisestä tiedekunnasta, jossa opiskelin kansantaloustiedettä ja rahoitusta. Työskentelin ennen yrittäjyyttä rahoitusalalla pankissa 10 vuotta. Olin muutamia vuosia kotona lasten kanssa, minkä jälkeen aloitin erityisopettajan opinnot. Ostettuani Aarreastioiden yritystoiminnan toimin aluksi sivutoimisesti yrittäjänä opintojen ohessa, mutta yrittäjyys vei mukanaan ja nykyään olen täysipäiväinen yrittäjä. Mikä yrittäjyydessä on mielestäsi parasta? Entä mikä hankalinta? Minusta yrittäjyydessä on parasta se, että saan työskennellä oman yritykseni kehittämiseksi ja tehdä päätöksiä itsenäisesti. Lisäksi saan työssäni toteuttaa itseäni. Yrittäjyydessä hankalinta on ehkä se, että työt seuraavat mukana myös vapaa-ajalle ja töistä irrottautuminen on hankalaa. Suhteellisen tuoreena yrittäjänä myös hinnoittelu on vaatinut opettelua.

8 8 I

Turun Seudun Ekonomit 2/2018

”YRITTÄJÄN ON LUOTETTAVA JA USKOTTAVA ITSEENSÄ SEKÄ OLTAVA PERIKSIANTAMATON JA KÄRSIVÄLLINEN.”


”KEVÄT OPETTI MINULLE SEN, ETTÄ YRITYKSELLÄ ON OLTAVA USEAMPI TUKIJALKA. MYÖS VERKOSTOT OVAT TODELLA TÄRKEITÄ JA ILMAN NIITÄ EN OLISI SELVINNYT.” YRITTÄJÄ ANU HELLE

Mitä olet oppinut yrittäjänä? Kun aloitin Aarreastioiden yrittäjänä, minulla ei ollut kokemusta yritykseni toimialasta, joten olen oppinut paljon alasta. Palvelun laatu on minulle ensisijaisen tärkeää ja palvelun on vastattava laatukriteereitäni. Opettelen edelleen sietämään paremmin epäonnistumisia. Virheistä oppii mielestäni parhaiten, mutta on muistettava, että niistä on päästävä yli. Tunteita ei saa laittaa liikaa peliin. Kuinka seuraat yrityksesi toimintaympäristön muutoksia? Tärkein tapa seurata yritykseeni vaikuttavia muutoksia ovat verkostot. Soittelen ja vaihdan kuulumisia muiden alan yrittäjien kanssa. Seuraan myös uutisia ja sosiaalista mediaa. Sosiaalisen median kanavista Facebook on tärkein ja kuulun siellä useaan eri alan sisäpiiriryhmään ja erilaisiin hääryhmiin. Kuinka koronan aiheuttama poikkeustilanne vaikutti yrityksesi toimintaan? Kun hallitus asetti Suomen poikkeustilaan maaliskuun puolessa välissä, yritykseni tilauskirja tyhjeni käytännössä yhdessä päivässä. Itku oli herkässä. Se oli suuri shokki, johon en ollut osannut varautua, vaikka olinkin miettinyt riskejä laajasti. Kuinka ratkaisit muutosten aiheuttaman tilanteen? Yhden yön nukuttuani minulla oli jo suunnitelma toiminnan jatkamiseen. Otin yhteyttä catering-alan yrityksiin, joiden kanssa teen muutenkin yhteistyötä, ja yhdessä heidän kanssaan suunnittelimme ruuan myynti- ja jakelupalvelun. Toki muutkin alan yritykset tarjosivat koronakevään aikana vastaavaa palvelua, mutta nopean reagoinnin ansiosta saimme palvelun nopeasti käyntiin. Tekisitkö jotain toisin? Mitä opit poikkeustilanteesta? Kevät on ollut henkisesti todella raskas, mutta en tekisi mitään toisin. Kevät opetti minulle sen, että yrityksellä on

oltava useampi tukijalka. Myös verkostot ovat todella tärkeitä ja ilman niitä en olisi selvinnyt. En voi myöskään olla korostamatta positiivisuutta ja uskoa itseeni. Poikkeustilanteen myötä olen oppinut arvostamaan perusasioita, tavallista arkea. Omaan jaksamiseen on kiinnitettävä riittävästi huomiota. Olen kahden pojan yksinhuoltaja, joten huolehdin myös heidän etäkoulustaan koronakevään ajan. Omaa aikaa ei juuri ollut ja unetkin jäivät vähiin. Onneksi urheilen säännöllisesti, sillä on suuri merkitys jaksamisessa. Miltä yrityksesi tulevaisuus näyttää? Mitä tavoitteita sinulla on yrityksesi suhteen? Tällä hetkellä tulevaisuus näyttää hyvältä, vaikka korona vaikuttaa edelleen ja se tulee varmasti vaikuttamaan vielä pitkään. Tärkeimmät yritykselle asettamani tavoitteet ovat liikevaihdon kasvattaminen sekä laadun parantaminen entisestään. Lisäksi haluan parantaa yritykseni tunnettuutta. Yrittäjäekonomin kolme tärkeintä taitoa? Koulutuksen myötä on ehdottoman tärkeää ymmärtää numeroita ja osata analysoida niitä, mutta tärkeimmät taidot ovat silti enemmänkin ominaisuuksia. Yrittäjän on luotettava ja uskottava itseensä sekä oltava periksiantamaton ja kärsivällinen. Opinnoista on jäänyt mieleen, että yrityksen kaksi ensimmäistä vuotta vaativat erityisesti kärsivällisyyttä, sillä työn tulokset näkyvät vasta viiveellä. Millaisia vinkkejä antaisit yrittäjyyttä harkitsevalle ekonomille? Yrittäjäksi haluavan pitää tietysti punnita riskit, mutta myös tarttua tilaisuuteen, kun sellainen tulee ja ottaa hallitusti riskejä. Yhteistyö ja verkostoituminen muiden yritysten kanssa on erittäin tärkeää. Minusta yrittäjyys on ollut tosi palkitsevaa.

9


OPISKELU

YHDESSÄ ETEENPÄIN

Elämää koronan keskellä AKU LEHOJÄRVI JA KALLE KAHANPÄÄ teksti SAMULI TÄHTINEN (Star Image), JUKKA LEHOJÄRVI henkilökuvat UNSPLASH.COM kuvituskuva

Koronakevät oli maailmanlaajuisesti poikkeuksellista aikaa, jonka vaikutukset pysyvät elämässämme varmasti vielä pitkään – niin kutsuttu uusi normaali on käsillä kaikkialla. Mutta miten onnistui opiskelu tällaisessa tilanteessa? Kuvaamme tilannetta sekä yksittäisen opiskelijan, että opiskelijayhdistyksen näkökulmasta.

10 10 I

Turun Seudun Ekonomit 2/2018


KALLE KAHANPÄÄ Turun KY:n hallituksen puheenjohtaja

OPISKELIJAN KORONA-ARKI Opiskelijan voidaan sanoa kärsineen kriisistä vähemmän kuin usean muun. Etenkin kauppatieteiden opiskelijat saattoivat jatkaa opintojaan kuin mikään ei olisi tapahtunutkaan – paitsi opiskeluympäristö. Luentosalit tyhjenivät ja kotisohvat kuluivat. Tilanne saatettiin nähdä jopa kätevänä, sillä yliopistolle ei tarvinnut lähteä sellaisen asian vuoksi, jonka olisi hyvin voinut hoitaa etänä. Osa opiskelijoista saattoi pitää hengähdystauon hektisestä opiskelu-kesätyö-opiskelu -syklistä.

AKU LEHOJÄRVI Kylteriyhdyshenkilö, Turun kauppakorkeakoulu

koki kovan kolauksen – erilaiset tapahtumat, jäsenistön yhteen tuominen ja arjen monipuolistaminen ei yhtäkkiä enää onnistunutkaan totuttuun tapaan. Pitkän opiskeluvuoden kirkkain jalokivi, vappu, oli sekin vaarassa jäädä jyrän alle. Tarvittiin kovia linjauksia, jämäkkää päätöksentekoa ja ennen kaikkea nopeaa ja tehokasta reagointia. Vasta hieman yli kaksi kuukautta vaikuttanut yhdistyksen hallitus laitettiin kovempaan testiin kuin yksikään aiempi – ja kaikki tämä käytännössä muutaman päivän aikana.

Ikävästä tilanteesta ei kukaan kuitenkaan kävele pois Alkujärkytyksestä selviydyttyä Turun KY nousi nopeasvoittajana. Kesätöitä peruttiin ja osa-aikaisia työntekijöitä ti jaloilleen. Alettiin keksiä luovasti erilaisia etätapahlomautettiin. Sukupolvemme joutui kokemaan iskun itsetumakonsepteja, järjestää viikottaisia Zoom -kahvihetluottamukseensa, kun huomattiin, ettei kiä ja viettämään sitä kauan odotettua omalla toiminnalla aina voinutkaan varvappuakin – tietysti etänä. Yhdistyksen mistaa työllistymistä. Tukea tosin tarjottoimintaa suunnattiin hyvin nopeas”RYHMÄNÄ tiin puolilta toisin, ja vaikka kasvokkain ti sisäisten prosessien kehittämiseen. OPISKELIJAT ei päästykään kohtaamaan tavalliseen Erilaiset toimintaa ohjaavat dokumenPÄRJÄSIVÄT LÄPI tapaan – Zoom-kokouksia lukuun ottatit kävivät läpi päivitysprosesseja ja tuKRIISIN HYVIN.” matta – oli tunnelma yhtenäinen. levaan syksyyn alettiin valmistautua aiempaa kriittisemmällä otteella. Turun yliopisto mukautui tilanteeseen ainakin kauppatieteellisen koulutuksen osalta erittäin Vaikka tilanteeseen onkin jo totuttu, leijuu ilmassa edelnopeasti ja päättäväisesti. Opintoja oli koko ajan mahleen valtavan suuria kysymysmerkkejä. Miten Turun KY voi dollista suorittaa, vaikka paikan päälle ei saanutkaan taata sen uskomattoman, ikimuistoisen ja ainutkertaimennä. Tästä merkittävä kiitos kuuluu kauppakorkeasen fuksisyksyn uusille opiskelijoille? Miten Turun KY turkoulun henkilökunnalle, jonka työpanosta vaikeassa tivaa toimintansa jatkuvuuden tutustuttamalla uudet opislanteessa ei välttämättä ole opiskelijoiden osalta osattu kelijat yhdistystoimintaan ja sen loputtoman kiehtoviin arvostaa riittävästi. syövereihin? Uusi opiskeluvuosi käynnistyy tuttuun ajankohtaan elokuun viimeisellä viikolla, mutta täysin poikRyhmänä opiskelijat pärjäsivät läpi kriisin hyvin, kiitos ylikeuksellisessa tilanteessa. Opintojen on tarkoitus jatkua opistojen nopean mukautumisen ja sosiaaliturvan. Tilankoko ensimmäisen periodin ajan etänä, eikä ole varmuutne vaikutti suoraan lähes kaikkien elämään, mutta tässä ta siitäkään, minkälaista toimintaa yhdistyksemme voi tilanteessa oli opiskelijalla suhteellisen hyvä olla. syksyllä tarjota. YHDISTYS UUDEN EDESSÄ Kuten varmasti Turun Seudun Ekonomeillakin, myös Turun KY:llä äkillisesti muuttunut arki aiheutti järisyttäviä muutoksia yhdistyksen toimintaan. Yhdistyksen ydin

Kaikesta on kuitenkin aina syytä oppia jotakin – siitä voi olla varma, että kriisitilanteessa toimiminen on kehittänyt Turun KY:tä entistä tiiviimmäksi, ketterämmäksi ja tehokkaammaksi organisaatioksi.

11


TOIMISTO

Yhdistyksen toimistossa vaihtui valta JAANA MÄÄTTÄLÄ teksti ja kuvat

Työnantajalle merkittävänä etuna ovat sitoutuneet ja pitkän työsuhteen omaavat työntekijät. Tämä on erityisen tärkeää varsinkin yhdistystoiminnassa, jossa usein ainoana pysyvänä tekijänä vuosien varrella on toimistosihteeri. Saumaton yhteistyö vaihtuvien hallitusten ja muiden toimihenkilöiden kanssa on erityisen tarpeellinen taito toimistosihteeriltä.

Turun Seudun Ekonomien toimistossa on jäsenistöä palvellut 16 vuoden ajan Marjatta Postinen. Noin 45-vuotias Marjatta aloitti paikallisyhdistyksemme toimistossa keväällä 2004. Marjatta on opittu tuntemaan näiden vuosien aikana rentona, ystävällisenä ja lämminhenkisenä naisena, joka haluaa aina auttaa ja palvella yhdistyksen jäseniä. Tällainen palveluasenne on tärkeää yhdistystoiminnassa, joka on hallituksen ja työryhmien jäsenille kuitenkin vapaaehtoista harrastetoimintaa.

Alusta asti Marjatan työn ”MARJATTA johtotähtenä on ollut luot– AINA VALMIINA tamuksellisuus sekä jäAUTTAMAAN .” senistöä että yhdistyksen toimihenkilöitä kohtaan. Ammattiyhdistyksen säännötkin sen jo velvoittavat. Toimistotyö on nykyisinkin paljolti samanlaista, mutta ennen toimistossa poikkesi enemmän jäsenistöä paikan päällä, kun taas nykyisin asiat hoidetaan pääosin sähköpostitse.

Marjatta on alun perin syntynyt Lappeenrannassa ja Turkuun hän tuli aikoinaan piirrustuskouluun. Hän on koulutukseltaan kuvataideohjaaja ja laajentanut osaamistaan mm. merkonomikoulutuksen iltakursseilla ja Åbo Akademin kursseilla. Marjatta työskenteli läänin taidetoimikunnassa ennen yhdistykseemme siirtymistä. Taiteellinen nainen kertoi nähneensä ja oppineensa Turun Seudun Ekonomitoiminnassa paljon uutta. Hän on tavannut ja oppinut tuntemaan ihania ihmisiä vuosien varrella. Varsinkin jäsenten palautteet ovat lämmittäneet mieltä ja ne ovat seuranneet mukana myös vapaalle.

Eläkepäiviään Marjatta siirtyi viettämään kesäkuussa 2020. Edessä odottaa monia kotiprojekteja ja kenties vielä joskus taiteen tekemistäkin. Eläkepäivien haaveena olisi opetella valokuvaamaan lähiluontoa ja erityisesti lintuja.

”TURUN SEUDUN EKONOMIT KIITTÄÄ MARJATTA POSTISTA KULUNEISTA VUOSISTA JA TOIVOTTAA HYVIÄ ELÄKEPÄIVIÄ!”

12 12 I

Turun Seudun Ekonomit 2/2018

Taiteellinen Marjatta haaveilee eläkepäivinään luonnon valokuvaamisesta.

.


”YHTEISTYÖSSÄ JA ILOISELLA MIELELLÄ PALVELLAAN TURUN SEUDUN EKONOMEJA MYÖS JATKOSSA.”

Mari Tiitinen aloitti työnsä Turun Seudun Ekonomien toimistossa helmikuun lopulla. Mari on koulutukseltaan ympäristösuunnittelija ja hän on opiskellut myös kirjastotradenomin tutkinnon. Ennen kuin Mari aloitti perehtymisen Turun Seudun Ekonomien toimiston tehtäviin, hän on kerännyt kokemusta monipuolisissa toimistotehtävissä: hän on työskennellyt muun muassa osastosihteerinä Helsingin yliopistollisessa sairaalassa sekä Turun kaupungilla Fölissä ja varhaiskasvatuksessa.

”MARI ON VALMIINA VETOVASTUUSEEN.”

Mari on kotoisin Helsingistä, mutta Turussa hän on asunut yhteensä yli 10 vuotta. 36-vuotiaan Marin vapaa-aika kuluu valokuvauksen ja maalauksen parissa sekä puolison kanssa aktiivisesti luonnossa liikkuen. Mari kuvaa tapaansa tehdä töitä ennakoivaksi, tunnolliseksi ja järjestelmälliseksi. Marjatan tavoin myös Mari on ystävällinen, ja hänen vahvuuksinaan ovat atk-taidot, visuaalisuus, luovuus ja viestintä. Yhdistys on työpaikkana Marille uusi, vaikka hän on toki itsekin jäsenenä muutamassa yhdistyksessä. Marjatta kehuu Maria ja sanoo hänen olevan paras henkilö jatkamaan toimistossa. Mari myöntää hieman jännittävänsä jäädessään nyt yksin vastuuseen toimistosta ja sen tehtävistä. Vaikka koronakevät sekoitti hieman perehdytysvaihetta, on hallitus ehtinyt vakuuttua Marin taidoista. ”Ei kannata stressata, koska jokaiseen ongelmaan löytyy aina ratkaisu”, kertoi Marjatta vinkkinä Marille. Toimistosihteerin tehtäviin kuuluu jäsenpalvelu, kokous- ja tapahtumajärjestelyitä, maksatusta, laskutusta, viestintää sekä toimistorutiinien lisäksi koko toimistohuoneiston huolto. Tehtävien runkona toimii yhdistyksen vuosikokoukset, lehden ja talouden vuosikellot, hallituksen kokoukset ja ta-

”HALLITUS TOIVOTTAA MARIN TERVETULLEEKSI MUKAAN TOIMINTAAN!”

pahtumatyöryhmän suunnitelmat. Mari odottaa työtehtäviltään sitä, että ne olisivat monipuolisia, vaihtelevia, sosiaalisia ja itsenäisiä. Tätä kaikkea on työskentely Turun Seudun Ekonomeilla. Ajan myötä työtehtävät tulevat muotoutumaan vielä enemmän Marin osaamisalueita vastaaviksi. Yhdistystoiminta vaatii yhteistyötaitoja kaikilta mukana olevilta henkilöiltä hallituksessa, työryhmissä ja toimistossa parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Marjatta kertoi haastattelun yhteydessä Marille, että yhdistyksessä mukana olleet henkilöt ovat antaneet paljon omaa vapaa-aikaansa yhdistyksen toimintaan ja toiminnan kehittämiseen. Jokainen hallitus on omanlaisensa ja sen mukaisesti kunkin vuoden toiminta rakentuu. Ispoisten uimarannan lähiluonnossa tehdyn haastattelun lopuksi Marjatta halusi kiittää yhdistyksen jäsenistöä ja johtokunta-/hallitus- ja työryhmätyöskentelyssä toimineita henkilöitä yhteistyöstä ja toivottaa kaikille hyvää jatkoa!

>

MARIN TAVOITTAA toimisto@turunseudunekonomit.fi ja puh. (02) 469 0680. TOIMISTON (Käsityöläiskatu 17) aukioloajat: ma–to klo 9–14, perjantai suljettu.

Marille luonto on tärkeä paikka.

.

Turun Seudun Ekonomit 2/2018 I

13 13


HAKU

HAKU nyt käynnissä!

Hae mukaan Turun Seudun Ekonomien hallitukseen! TURUN SEUDUN EKONOMIT teksti EKONOMIT kuva

Turun Seudun Ekonomien hallituksessa tulee haettavaksi kolme merkittävää tehtävää; viestintävastaava, työ- ja uravastaava ja tapahtumavastaava. Hallitusjäsenyys on kolmivuotinen (2021–2023). Valinnat tehdään syyskokouksessa 17.11.2020.

VIESTINTÄVASTAAVA

Turun Seudun Ekonomien hallituksen jäsenenä ja viestintävastaavana olen vastannut paikallisyhdistyksen kaikesta muusta ulkoisesta viestinnästä paitsi jäsenlehdestä. Olen kirjoittanut ja kokoonnut 11 kertaa vuodessa lähetettävän uutiskirjeen, olen tehnyt Facebook-päivityksiä ja päivittänyt nettisivuja sekä laatinut tarvittaessa tiedotteita. Tehtäväni ovat olleet antoisia: olen tutustunut uusiin ihmisiin ja oppinut uusia taitoja, joita voin hyödyntää myös työelämässä. Hallituksessa olen saanut osallistua ideointiin ja saanut arvokasta kokemusta hallitustyöskentelystä.

voi säädellä itse. Minusta työtaakka on ollut kohtuullinen. Asiasta innostunut voi kehittää yhdistyksemme viestintää edelleen. Tärkein tarvittava taito on kirjoitustaito: jos kynä pysyy kädessäsi ja suhtaudut riittävällä vakavuudella kirjoitusvirheisiin, voit olla etsimämme uusi viestintävastaava. Lisäksi kiinnostus tietotekniikkaa kohtaan auttaa tarvittavien ohjelmien omaksumisessa.

Viestintävastaavan tehtävässä on joitakin säännöllisen aikataulun mukaan hoidettavia tehtäviä, jotka vievät aikaa muutaman tunnin kuukaudessa. Muuten työmäärää

Viestintävastaavan tehtäviä ei tarvitse ottaa haltuun yksin, sillä lupaan auttaa sinut alkuun.

14

Anu Keltaniemi


”LÄHDE MUKAAN VAIKUTTAMAAN JA VAHVISTAMAAN TURUN TALOUSALUEEN EKONOMIYHTEISÖÄ JA -YHTEISTYÖTÄ.”

TYÖ- JA URAVASTAAVA

Turun Seudun Ekonomien hallituksen jäsenenä olen toiminut sekä työ- ja uravastaavan tehtävässä että tapahtumavastaavan tehtävässä. Vastuullani on ollut yhdistyksen tapahtumatarjonnasta vastaaminen yhdessä Ninan kanssa. Työ- ja uravastaavana olen myös pyrkinyt tuomaan tapahtumatarjontaan ammatillista kehittymistä edistäviä tapahtumia. Tehtävä on ollut hyvin monipuolinen ja siinä on ollut hyvät mahdollisuudet sekä itsensä että yhdistyksen toiminnan kehittämiselle. Hallitustyöskentelyn myötä olen tutustunut lukuisiin uusiin ihmisiin ja oppinut paljon uusia taitoja. Erityisesti olen nauttinut toiminnan ideoinnista ja kehittämisestä.

TAPAHTUMAVASTAAVA

Johanna Penttilä

Työ- ja uravastaavan tehtävässä työmäärää voi säädellä itse. Koska olen itse tehnyt myös tapahtumavastaavan tehtäviä, minulla on ollut myös joitakin säännöllisen aikataulun mukaan hoidettavia asioita sekä jonkin verran sähköpostien vaihtamista. Lisäksi olen osallistunut hallituksen ja tapahtumatyöryhmän kokouksiin, järjestänyt tapahtumia ja osallistunut itse tapahtumiin. Työ- ja uravastaavan tehtävässä on hyvin paljon mahdollisuuksia toiminnan kehittämiselle; esimerkiksi yritysyhteistyön syventäminen sekä jäsenistön ammatillisen kehittämisen edistäminen ovat aiheita, jotka sopivat tähän tehtävään. Mielestäni tehtävä sopiikin hyvin henkilölle, joka nauttii toiminnan kehittämisestä sekä asioiden ideoinnista ja koordinoinnista. Autan seuraajani mielelläni alkuun!

Yhdistyksemme mahtavasta tapahtumatarjonnasta on kiittäminen aktiivista tapahtumatyöryhmää, joka kokoontuu suunnittelukokouksiin noin neljä kertaa vuodessa. Tapahtumavastaava koordinoi tapahtumatyöryhmän toimintaa. Työryhmässä suunnitellaan ja ideoidaan yhdistyksen tapahtumatarjontaa ja huolehditaan siitä, että tapahtumailmoitukset ehtivät oikea-aikaisesti uutiskirjeisiin, jäsenlehteen sekä ilmoittautumisjärjestelmään. Olemme myös tehneet työ- ja uravastaavan kanssa hyvin paljon yhteistyötä.

Nina StenströmIivarinen

Kuten työ- ja uravastaavankin tehtävässä, myös tapahtumavastaavan tehtävässä työmäärää voi säädellä itse. Tehtävän on monipuolinen: tapahtumat ovat liittyneet ammatilliseen kehittymisen lisäksi liikuntakokeiluihin ja kulttuuriin, unohtamatta yritysvierailuja. Tehtävässä oppii paljon uutta. Parasta on mielestäni ollut yhteistyö tapahtumatyöryhmän kanssa: on saanut tutustua uusiin, mahtaviin henkilöihin ja tapaamisissa on aina innostunut ja hyvä ilmapiiri. Lisäksi tehtävä on opettanut paljon myös hallitustyöskentelystä. Tehtävä sopii hyvin henkilölle, jota kiinnostaa toiminnan kehittäminen ja uuden ideointi, toki koordinointitaidot ovat myös avainasemassa. Kerron mielelläni seuraajallani lisää tehtävästä ja autan käytännön asioissa!

KIINNOSTUITKO? LÄHDE MUKAAN! Mikäli haluat olla mukana vaikuttamassa ja vahvistamassa Turun talousalueen ekonomiyhteisöä ja -yhteistyötä, ole yhteydessä puheenjohtaja

Heli Hookanaan, 050merkiksi. 5410 869.

Kehity, Virkisty, Verkostoidu.

15


PALSTA

Vastuullisuudesta – ajatuksia ympäristön, sosiaalisen ja taloudellisen vastuun ympäriltä.

Yhä useammat yritykset nojaavat YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin LOTTA SIUTLA teksti MEDIABANK.FINLAND.FI JA SOFOKUS OY kuvat

Vastuullisuus on ollut jo vuosia trendi, mutta edelleen monelta jää huomioimatta, että se on myös loistava kilpailuedun ja erilaistumisen väline. Jos sinulla ostajana on kaksi hyvin samanlaista tarjousta pöydällä, mutta toisessa on laajalti otettu kantaa myös yrityksen vastuullisuuteen ja avattu avoimesti mitä toimia vastuullisuuden eteen on jo tehty ja mitä parhaillaan halutaan kehittää – kumman mukaan lähdet? Entä oletko valmis maksamaan hieman enemmän, jos tiedät toimivasi vastuullisen yrityksen kanssa? Tai itse yrittäjänä, Oletko selvittänyt sidosryhmiesi näkökantoja vastuullisuuteen? Yrityksen vastuullisuudesta kannattaa viestiä avoimesti nettisivuilla ja käydä asiakasrajapinnassa vaikuttavien ihmisten kanssa läpi, mistä siinä on kyse. LAAJENNA KÄSITYSTÄSI VASTUULLISUUDESTA Kuluttajille markkinoivat yritykset ovat jo kauan sitten ymmärtäneet, että asiakkaat ovat valveutuneita ja tekevät kestäviä valintoja, mutta nyt myös B2B-yritykset ovat heränneet tähän. Enää ei ole ihan sama, miten ja missä B2B-toimija tuotteensa, palvelunsa tai esimerkik-

16

si datansa säilyttää. Kuulostaa viherpiiperrykseltä, mutta omaa käsitystä vastuullisuudesta on suositeltavaa laajentaa, jotta pystyy käymään laadukkaita keskusteluja vastuullisesti valveutuneiden asiakkaiden kanssa. Sillä he osaavat kysyä yrityksen vastuullisuusasioiden perään. Enää aihetta ei voi väistää vedoten yrityksen kokonaisvaltaiseen digitaaliseen liiketoimintaan, vaan kaikkien tulee pystyä kertomaan, miten yritys ottaa kantaa sosiaaliseen vastuuseen, monimuotoisuuteen, osallistamiseen ja kestävyystavoitteisiin. Agenda 2030 on otettu käyttöön kaikissa Yhdistyneiden kansakuntien jäsenvaltioissa vuonna 2015, ja se tarjoaa toimintasuunnitelman ihmisten, maapallon ja hyvinvoinnin hyväksi ja rauhan saavuttamiseksi. Agendan ytimessä on 17 kestävän kehityksen tavoitetta (SDG, sustainable development goals), jotka toimivat tärkeänä ohjenuorana kaikille maille – sekä teollisuusmaille että kehittyville valtioille – maailmanlaajuisen kumppanuuden hengessä. SUOMI KANSAINVÄLISTEN VERTAILUJEN KÄRKIMAA Suomi on kestävän kehityksen kansainvälisten vertailujen


VUONNA 2017 pidin Turun Seudun Ekonomien jäsenlehdessä ”somenurkkaus” nimistä palstaa ja nyt palsta saa jatkoa hieman eri aiheella. Toimin kasvujohtajana Sofokuksella ja viimeisimpänä projektina päivitin vastuullisuusstrategiaamme, joka on kasvumme keskeinen osa.” Lotta Siutla

”YRITYKSEN PITÄÄ PYSTYÄ KERTOMAAN, MITEN SE OTTAA KANTAA SOSIAALISEEN VASTUUSEEN, MONIMUOTOISUUTEEN, OSALLISTAMISEEN JA KESTÄVYYSTAVOITTEISIIN.”

kärjessä ja saavuttanut tai on lähellä saavuttaa kestävän kehityksen tavoitteet, jotka liittyvät köyhyyden vähentämiseen, terveyteen, koulutukseen, veteen ja energiaan, eriarvoisuuden vähentämiseen sekä rauhaan ja oikeusvaltioon. Suomen suurimmat haasteet liittyvät ilmastonmuutokseen, kulutus- ja tuotantotapoihin, luonnon monimuotoisuuteen sekä kehitysyhteistyörahoituksen tasoon. Nämä tiedot selviävät 3.6.2020 julkaistusta Suomen Agenda2030 -maaraportista.

”TULE MUKAAN JA ALOITA AMMATILLISTA KEHITTYMISTÄ EDISTÄVÄ JA UUSIA AJATUKSIA HERÄTTÄVÄ HARRASTUS HYVÄSSÄ SEURASSA.”

TURUN SEUDUN EKONOMIEN LUKUPIIRI Turun Seudun Ekonomit käynnistää oman lukupiirinsä kesän jälkeen. Tule mukaan ja aloita ammatillista kehittymistä edistävä ja uusia ajatuksia herättävä harrastus hyvässä seurassa. Lukupiiri tulee kokoontumaan noin 6-8 viikon välein, ainakin aluksi Turun Seudun Ekonomien toimistolla, Käsityöläiskatu 17, Turku. Ensimmäinen tapaaminen on ma 24.8. klo 17. Aloitamme kahvilla klo 17.00, lukupiiri alkaa klo 17.30. Tarkemmat toimintatavat sovimme ryhmän kesken ensimmäisessä tapaamisessa. Ensimmäiseksi kirjaksi olemme valinneet Perttu Pölösen Tulevaisuuden lukujärjestyksen (2019). KIINNOSTAAKO? Ilmoittautumiset ja lisätietoja 21.8. mennessä, Hanna Korhonen, 050 558 8214

Useat yritykset ovat ottaneet nämä kansainväliset kestävän kehityksen tavoitteet oman vastuullisuusstrategiansa pohjaksi. Pörssiyrityksiltä vaaditaan lakisääteiset vastuullisuusraportit ja esimerkiksi Kesko ja Neste pohjaavat omat vastuullisuustavoitteensa näihin Agenda 2030 tavoitteisiin, esimerkkejä vapaaehtoisesti vastuullisuudesta kertovista yrityksistä löytyy myös it-toimijoita kuten Siteimprove ja Sofokus, ketkä nojaavat näihin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiiin.

>

UNSPLASH.COM kuva

Seuraavassa artikkelissa jaan ajatuksiani siitä, miten vastuullisuustyön kanssa pääsee alkuun.

AGENDA 2030:STA TARKEMMIN: WWW.KESTAVAKEHITYS.FI

17


TAPAHTUMAT

Ilmoittautuminen tapahtuu osoitteessa www.ekonomit.fi/tapahtumat jäsensivuille kirjautumalla. Ilmoittautumiset ovat sitovia. Pakottavan syyn kohdalla voi ilmoittautumisen peruuttaa viimeiseen ilmoittautumispäivään saakka Suomen Ekonomien sivujen kautta. Mikäli joudut peruuttamaan ilmoittautumisen tämän ajankohdan jälkeen, lähetäthän viestiä tapahtumanjärjestäjälle (katso tapahtumailmoitus) tai sähköpostilla osoitteeseen toimisto@turunseudunekonomit.fi. Voit myös ilmoittautua toimiston sähköpostiin, jos ilmoittautuminen järjestelmässä ei onnistu. TAPAHTUMIEN MAKSUT Maksullisten tapahtumien maksut suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Peruutustapauksissa osallistumismaksu palautetaan, mikäli peruutus on tapahtunut viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä. JOS KIRJAUTUMINEN SUOMEN EKONOMIEN SIVUILLE EI ONNISTU Mikäli et ole aikaisemmin kirjautunut jäsensivuille tai olet unohtanut salasanasi, kirjaudu käyttäen Suomen Ekonomien jäsennumeroasi ja henkilötunnuksesi loppuosaa. Jäsennumerosi löydät mm. Ekonomi-lehden osoitetiedoista. Jos et pääse kirjautumaan Suomen Ekonomien sivuille, niin olethan yhteydessä Suomen Ekonomeihin (jasenrekisteri@ekonomit.fi) uuden salasanan saamiseksi.

WWW

www.ekonomit.fi/tapahtumat

MA 24.8. KLO 17

Turun Seudun Ekonomit käynnistää oman lukupiirin. Tule mukaan ja aloita ammatillista kehittymistä edistävä ja uusia ajatuksia herättävä harrastus hyvässä seurassa. Lukupiiri kokoontuu noin 6-8 viikon välein, ainakin aluksi Turun Seudun Ekonomien toimistolla. Tarkemmat toimintatavat sovimme ryhmän kesken ensimmäisessä tapaamisessa. Ensimmäiseksi kirjaksi olemme valinneet Perttu Pölösen Tulevaisuuden lukujärjestyksen (2019). Aloitamme kahvilla klo 17.00, lukupiiri alkaa klo 17.30. Ilmoittautumiset ja lisätiedot 21.8. mennessä Hanna Korhonen, p. 050 558 8214. Turun Seudun Ekonomien toimisto, Käsityöläiskatu 17, Turku. Kuva Sokos Hotels

Tapahtumiin ilmoittautuminen

LUKUPIIRI: EKONOMIEN LUKUPIIRI

VIERAILU: ORIGINAL SOKOS HOTEL KUPITTAA KE 26.8. KLO 17-19

Uusi Sokos Hotel Kupittaa kutsuu Turun Seudun Ekonomit tutustumaan moderniin hotelliin loistavien liikenneyhteyksien varrella. Kuulemme mm. miten toiminnassa on huomioitu erityisesti Kupittaan alueelle saapuvat urheiluryhmät. Maksuton avec -tapahtuma (1 avec/jäsen). Mukaan mahtuu 25 henkilöä. Tapahtuma on täynnä, kysy peruutuspaikkoja toimistolta, puh. 02-469 0680. Joukahaisenkatu 6, 20520, Turku

KUTSU

Seuraa tulevia tapahtumia yhdistyksen kotisivuilta, uutiskirjeestä ja facebookista!”

SYYSKOKOUS TI 17.11. KLO 18 Tervetuloa Turun Seudun Ekonomit ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen. Kokouksen paikka julkaistaan myöhemmin, seuraa ilmoittelua nettisivuilta ja uutiskirjeestä.

18 18 I

Turun Seudun Ekonomit 2/2018


TO 24.9. KLO 8.30–16

Keskeisimmät muutoksista modernin asiantuntijan työssä liittyvät tehokkuuteen ja itsensä johtamiseen. Miten varmistat avoimen ja aktiivisen kommunikaation aikakaudella riittävät valmiudet viestiä sekä ulkoisissa sosiaalisissa kanavissa, että sisäisissä viestintävälineissä? Miten toisaalta varmistat, että et polta itseäsi loppuun yhä kiihtyvämmässä työtahdissa ja jatkuvasti muuttuvassa maailmassa? Miten otat viestintäkanavat, sähköpostin ja kalenterin haltuun ja saat aidosti enemmän aikaan. Koulutuksen jälkeen sinulla on: • Ymmärrys, miksi ajan- ja energianhallinta on elintärkeä työelämätaito • Tieto siitä, miten suunnittelet työviikkosi, jotta sinulla on edellytykset toimia tehokkaasti • Eliminointi-elixiiri – miten vältät luokittelun ja eliminoinnin avulla jatkuvat keskeytykset? • Selkeä ymmärrys, miksi sosiaalinen media tulisi ottaa tosissaan viestintävälineenä • Askelmerkit mistä lähteä konkreettisesti liikkeelle rakentamaan tai parantamaan omaa läsnäoloa sosiaalisessa mediassa • Vinkkejä miten saat oman sähköpostin, somen ja kalenterin haltuun, jotta et ylikuormitu arjessa • Konkreettisia työkaluja, joilla helpotat omaa arjen tekemistä kiireen keskellä • Selkeät ohjeet ja tehokkaat toimintamallit, joilla tehostat toimintaasi Kouluttaja Sani Leino (kuvassa) on viimeisten vuosien aikana valmentanut satoja asiantuntijoita eri aloilta viestimään ja vaikuttamaan verkossa tavalla, joka soveltuu arjen keskelle. Hän on myös kirjoittanut kirjan ”Viiden tähden asiakaskokemus”, joka oli Kauppakamarikustannuksen vuoden 2017 myydyin tietokirja ja oli mukana Suomen Ekonomien kirjallisuuspalkinnon finaalissa. Sani valmentaa oman yrityksensä kautta satoja yrityksiä tehokkaampaan ja ammattimaisempaan viestintään.

Kuva Pexels.com

SUOMEN EKONOMIEN JÄRJESTÄMÄ KOULUTUS: Asiantuntija 2.0. - Modernin asiantuntijan ajan- ja energianhallinnan tehopäivä

Kuva Sani Leino

Tervetuloa mukaan kaikkiin tapahtumiimme!”

TURUN ALUEEN EKONOMIGOLF: Archipelagia Golf Club TO 3.9 KLO 15.30 INFOTILAISUUS, YHTEISLÄHTÖ KLO 16

Kilpailukierros 18-reiän kentällä sisältäen erikoiskilpailut: lähimmäs lippua hole 3, longest drive hole 6. Pelimuotona pistebogey, parhaat palkitaan sekä paras scratch-tulos. Tasoitusraja on hcp 36, eli korkein huomioitava tasoitus on 36. Hinta: Turun Seudun Ekonomit Ry:n tai Ekonomföreningen Merkur r.f:n jäsenet: 35 €/pelaaja (Archipelagian vuosipelioikeuden jäsenille 0 €/pelaaja). Avecit:45 €/pelaaja (Archipelagian vuosipelioikeuden jäsenille 10 €/pelaaja). Hinta sisältää pelikierroksen, erikoiskilpailuja ja rangepoletin. Klubin saunojen ja pukuhuoneiden vapaa käyttö. Mahdollisuus vuokrata golf-auto, hinta 30 €/auto. Maksu suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä Suomen Ekonomit jäsenpalvelut -sivun kautta. Tilaisuus on avec-tilaisuus (1 avec / jäsen). Sitovat ilmoittautumiset 26.8. mennessä. Archipelagia Golf, Finbyntie 87, Parainen

Tutustu tarkemmin ja ilmoittaudu: ekonomit.fi/tapahtumat Scandic Julia, Eerikinkatu 4, Turku

TURUN SEUDUN EKONOMIT WWW

TURUN SEUDUN EKONOMIT RY

Toimistosihteeri Marjatta Postinen Käsityöläiskatu 17 D 79, 20100 Turku Aukioloajat: ma–to klo 9–14, pe suljettu (02) 469 0680 www.ekonomit.fi/tapahtumat toimisto@turunseudunekonomit.fi

Puheenjohtaja Heli Hookana 050 5410 869

Tapahtumavastaava

Nina Stenström-Iivarinen 040 801 9964

19 Turun Seudun Ekonomit 2/2018

19 19 I 19


Lauantaina 26.9. pääset mukaan ennennäkemättömään alumnitapahtumaan YouTubessa! Osallistumalla livelähetykseen olet samalla tekemässä historiaa Turun kauppakorkeakoulun täyttäessä 70 vuotta. Ohjelma ja lisätiedot julkaistaan elokuussa. Perinteinen Alumnipäivä halutaan myös edelleen säilyttää ohjelmistossa ja se tullaan järjestämään erikseen ilmoitettavana ajankohtana. Seuraa uutiskirjettämme!

LIIKUNTA: FASCIAMETHOD -KURSSI KE 21.10. ALKAEN, 5 KERTAA KLO 16.45-17.45

Ryhmäliikuntaohjaaja Sini Korkkalan ohjaamalla FasciaMethod -tunnilla viitenä keskiviikkona keskitytään parantamaan liikkuvuutta aktiivisin venytyksin lihastoimintaketjuja (faskialinjoja) mukaillen. Lisäksi kehon yleisesti heikkoihin alueisiin suunnattuja liikehallintaharjoitteita ja kireisiin alueisiin täsmävenytyksiä. Tunnilla voidaan käyttää myös palloa apuna faskiakäsittelyssä (pallon saat ohjaajalta lainaan tunnin ajaksi). FasciaMethod on suomalaisten fysioterapeuttien kehittämä tuote. Tunti soveltuu kaikille, jotka haluavat parantaa suorituskykyään tehokkaasti ja edistää hyvinvointiaan. Tunnille mukaan juomapullo, rennot liikuntavaatteet ja lämmintä päälle loppurentoutusta varten. Tunnilla ei tarvita kenkiä. Tapahtuma on maksullinen avec-tapahtuma. Kurssin hinta on 50 €/hlö. Ilmoittaudu mukaan 23.9. mennessä.

TO 3.12. KLO 19

Nokia on yritystarina ylitse muiden. Nokia kohosi vuonna 1998 maailman ylivoimaisesti suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi. Nokian brändi oli 2000-luvun alussa yksi maailman tunnetuimmista. Vuonna 2008 Nokia oli 51 miljardin liikevaihdollaan suurempi, kuin Suomen valtion budjetti. Nokian 155-vuotisen taipaleen aikana yhtiö sai kaiken ja menetti melkein kaiken. Liikemaailma johtajineen on harvinainen aihe näyttämöllä. Suomesta kuitenkin löytyy käänteissään aivan uskomaton yritystarina, josta riittää loputtomasti kerrottavaa. Inhimillisen, viihdyttävän draaman keskiössä ovat Nokia-johtajat Jorma Ollila (Taneli Mäkelä) ja Risto Siilasmaa (Olli Rahkonen). Tapahtuma on maksullinen avec-tapahtuma, 30 paikkaa. Hinta 57 €/jäsen, eläkeläinen ja opiskelija, 60 € avec. Hinta sisältää kuohuviinin ja Nokialeivoksen. Sitovat ilmoittautumiset ja maksut viimeistään 29.10. Turun Kaupunginteatteri Oy Itäinen Rantakatu 14, 20800 Turku

Holiday Club Caribia, Kongressikuja 1, Turku

TURUN SEUDUN EKONOMIT JÄSENLEHTI

JULKAISIJA Turun Seudun Ekonomit ry PÄÄTOIMITTAJA Jaana Määttälä ULKOASU www.kasma.fi KANNEN KUVA Anu Keltaniemi PAINO Euraprint Oy, Eura LEHTI ILMESTYY neljä kertaa vuodessa. AINEISTO Lehden 4/2020 aineistopäivä 25.9.2020 JAKELU Lehti 3/2020 ilmestyy viikolla 34

Kehity, Virkisty, Verkostoidu.

Levikki 2 500 kpl, ISSN 1797-5964

20

f

Tykkää meistä myös Facebookissa!

WWW

turunseudunekonomit.fi

Kuva Marita Koivisto

TURUN KAUPUNGINTEATTERI: NOKIA - SUOMEN SUURIN YRITYSTARINA


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.