TURUN SEUDUN EKONOMIT RY JÄSENLEHTI 1/2016

Page 1

TURUN SEUDUN EKONOMIT JÄSENLEHTI

1/2016

Tässä lehdessä neljä sivua tapahtumia - tarjolla on niin koulutuksia kuin virkistäytymistä ja verkostoitumistakin.

JOHTOKUNNAN UUDET JÄSENET esittäytyvät Alueellisesta yhteistyöstä hyötyä jäsenille EKONOMEILLE MAKSUTON Bond-näytös


pääkirjoitus

”Tee alkaneelle vuodelle hyvä päätös ja lähde rohkeasti mukaan verkostoitumaan ja kouluttautumaan.”

Hyvää alkanutta uutta vuotta! Turun Seudun Ekonomit ry:n puheenjohtajana jatkaa Heidi Mäkinen. Suuri kiitos Haluan kiittää Teitä Turun Seudun Ekonomien jäseniä, johtokuntaa ja työryhmäläisiä kuluneesta vuodesta. Olemme saaneet yhdessä paljon hyvää aikaiseksi ja tästä on hienoa jatkaa. Erityiskiitos hyvästä työstä kuuluu erovuorossa oleville johtokuntalaisille: Eija Arvoselle ja Anne-Mari Niemelälle, kuten myös johtokuntaamme osallistuneelle yhteistyötaholle Turun KY:n puheenjohtajalle Laura Vähäsaarelle. Lisäksi kiitos Jukka Virkolle ja Tommi-Juhani Jokiselle, jotka joutuivat jättämään johtokuntakautensa kesken työesteiden ja paikkakunnalta muuton vuoksi.

Uusia johtokuntalaisia ja toimintamalleja Uusi vuosi on alkanut vauhdikkaasti uusien johtokuntalaisten eli Juho Harmaan, Heli Hookanan, Liisa Kevon ja Eija Velinin sekä uuden asiantuntijajäsenen Turun KY:n pj. Paula Peltomaan perehdyttämisellä. Tulemme panostamaan alueellisen yhteistyön kehittämiseen sekä suomenkielisten että ruotsinkielisten valmistuneiden ja opiskelijoiden kesken. Kartoitimme viime lokakuussa alustavia ajatuksia yh-

teisistä toimintamalleista ja niitä on tarkoitus tänä vuonna työstää käytäntöön. Vuoden alusta olemme mahdollistaneet yhdistyksen ns. kandijäsenyyden myös maisterivaiheen opiskelijoille, jotka ovat suorittaneen alemman yliopistotutkinnon. Uudistuksen tarkoituksena on tutustuttaa ja innostaa maisterivaiheen opiskelijoita osallistumaan yhdistyksen toimintaan.

“Tuottavuutta hyvällä johtamisella“ on vuoden 2016 teema Tuottavuutta hyvällä johtamisella on valittu vuoden 2016 valtakunnalliseksi teemaksi. Suomen Ekonomit on ottanut käyttöön ensimmäistä kertaa valtakunnallisen teeman, joka tulee näkymään lähes kaikissa yhdistyksissä kuten myös meillä Turun Seudun Ekonomeissa. Teema näkyy muun muassa tulevissa koulutuksissa, kuvapankin materiaaleissa ja webinaarien aihealueina. Alueellinen yhteistyö sisaryhdistyksen Ekonomföreningen Merkurin ja opiskelijayhdistyksen Turun KY:n kanssa jatkuu tiiviinä ja näkyy jäsenillemme mm. yhteisinä tapahtumina, joihin myös osaan olemme varanneet opiskelijoille oman kiin-

”Tulemme panostamaan alueellisen yhteistyön kehittämiseen sekä suomenkielisten että ruotsinkielisten valmistuneiden ja opiskelijoiden kesken.”

2 I

Turun Seudun Ekonomit 1/2016

tiön. Lisäksi osallistumme alueellisiin tilaisuuksiin kuten Alumnipäivään ja Turun kauppakorkeakoulun järjestämiin aamiaisseminaareihin. Aktiivinen yhdistyksemme järjesti vapaaehtoisvoimin viime vuonna yli 40 tilaisuutta. Tee alkaneelle vuodelle hyvä päätös ja lähde rohkeasti mukaan verkostoitumaan ja kouluttautumaan. Nähdään tapahtumissa!

Heidi Mäkinen puheenjohtaja


Anne-Mari Niemelä

Sisältö

7

Katja Leppälahti

Ellivuori -pressbank

Yhteinen suunnittelupäivä Alueellisesta yhteistyöstä hyötyä jäsenille.

8

Nuorten Ekonomien tilaisuus Standillämme Logomossa oli mukavasti kävijöitä illan aikana.

Pääkirjoitus 2

4 Jäseniä ja tapahtumia vuonna 2015 5 Yks ekonomi Turuust´ 6 Alueellisesta yhteistyöstä hyötyä jäsenille 7 Innostusta uran alkutaipaleelle 8 Merkuriuksen Karnevaalit 9 Johtokunnan uudet jäsenet esittäytyvät

TURUN SEUDUN EKONOMIT

18

Laskettelureissu Ellivuoreen

Lämpimästi tervetuloa viettämään mukava päivä rinteessä!

BNI – verkostoitumista ja liiketoiminnan edistämistä

10

11 Nuorisonurkkaus 12 Väitöskirja 13 Suomen Ekonomien lakipalvelut 15 Ekonomeille tarjottiin Bond -näytös

Tapahtumat, yhteystiedot ja mediakortti

Julkaisija Turun Seudun Ekonomit ry I Päätoimittaja Katja Leppälahti Ulkoasu Jani Käsmä, www.kasma.fi I Kannen kuva Ellivuori -pressbank Paino Tema-Team Oy, Turku I lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Aineisto Lehden 2/2016 aineistopäivä 29.2.2016 I jakelu Lehti 1/2016 ilmestyy viikolla 3 I Levikki 2 500 kpl, ISSN 1797-5964

16

Kehity, Kehity, Virkisty, Virkisty, Verkostoidu. Verkostoidu.


Yhdistyksen syyskokouksessa valittiin uudet johtokunnan jäsenet erovuoroisten tilalle.

Johtokunnan uudet jäsenet esittäytyvät Liisa Kevo

Juho Harmaa

Eija Velin

viestintävastaava

opiskelija- ja nuorekonomivastaava

jäsenvastaava

V

O

V

almistuin Åbo Akademista jouluna 1986, pääaineenani oli kansainvälinen markkinointi. Olin ensin useissa myynnin ja markkinoinnin tehtävissä 10 vuotta Orionilla, sitten 18 vuotta projektipäällikkönä Mainostoimisto Libenterissä, ja nyt toimin mm. digitaaliseen markkinointiin erikoistuneessa Ovena Oy:ssä. Perheeseeni kuuluvat mies ja kaksi lasta, harrastuksiini kielet, lukeminen ja liikunta. Edellinen merkittävä luottamustehtäväni oli jäsenyys Partiovarusteen hallituksessa. Olen aiemmin vain käynyt erilaisissa Turun Seudun Ekonomien tapahtumissa, mutta vasta nyt olen tosissani aktivoitunut mukaan toimintaan. Minulla on kolmen vuoden pesti, jolta odotan sekä työntekoa ja oppimista että mukavaa yhdessäoloa!

len 28-vuotias turkulaissyntyinen ekonomi ja valmistuin Turun kauppakorkeakoulusta 2015. Otan vuoden alusta vastuulleni opiskelijaja nuorekonomisektorin tehtävät ja toimin Turun Seudun Ekonomien kontaktina alueen nuorille ekonomeille ja opiskelijoille. Olen ennen valmistumistani toiminut miltei koko opiskeluajan Turun KY:n opiskelijatoiminnassa ja olen äärimmäisen onnellinen päästessäni jatkamaan järjestötehtäviä myös Turun Seudun Ekonomeissa! Työskentelen luovana johtajana turkulaisessa teknologiayrityksessä Lyytissä, jossa kehitän yrityksen palvelutarjontaa ja markkinointia. Perheeseeni kuuluvat tyttöystävä Pauliina sekä puoli vuotta vanha koiranpentuneiti Huli. Tulevalta kolmivuotiskaudeltani odotan paljon. On hienoa päästä rakentamaan konkreettisia siltoja opiskelijoiden ja valmistuneiden ekonomien välillä sekä auttaa turkulaisia opiskelijoita työllistymään Turun alueelle!

4 I

Turun Seudun Ekonomit 1/2016

almistuin Turun kauppakorkeakoulusta 1995. Pääaineeni oli merenkulkutalous ja kansainväliset kuljetukset. Aineyhdistelmä oli silloin markkinoinnin koulutusohjelmassa. Olin aikaisemmin jo valmistunut yliperämieheksi ja palvellut suomalaisessa kauppalaivastossa useita vuosia. Maapuolen jatkokoulutus tuntui hyvältä tulevaisuutta ajatellen. Turun yliopistossa olen työskennellyt vuodesta 1999. Työskentelen Turun yliopiston Brahea-keskuksen Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskuksessa yksikön päällikkönä. Perheeseen kuuluu mies, neljä jo aikuista lasta sekä kaksi koiraa. Puolitoistavuotias australian terrieri tyttö Hali ja 11-vuotias puudeli-rouva Roosa. Harrastuksista voisi mainita koirien hoidon lisäksi uinnin ja purjelennon. Turun Seudun Ekonomien toimintaan olen osallistunut muutaman vuoden ja huomannut toiminnan kiinnostavaksi ja mukavaksi tavaksi tutustua miellyttäviin ihmisiin. Haluan näin antaa oman panokseni paikallisyhdistyksen toimintaan.


Turun Seudun Ekonomien jäsenten ikäjakauma 4,4 % 1,6 % 7,3 %

20-29 v 30-39 v 40-49 v

14,4 %

24,9 %

50-59 v 60-69 v

Heli Hookana yrittäjyysvastaava

V

almistuin kauppatieteiden tohtoriksi vuonna 1998 Turun kauppakorkeakoulusta. Nykyisessä johtavan asiantuntijan toimessani Talenom Oyj:ssä ratkon päivittäin yritysten ajankohtaisia verotukseen, talouteen, rahoitukseen ja omistajanvaihdoksiin liittyviä ongelmia. Vastaan Talenomin läntisen Suomen asiantuntijapalveluista. Olen toiminut 14 vuotta Suomen Ekonomien luottamustehtävissä, mm. Porin Seudun Ekonomien puheenjohtajana, yrittäjyysneuvottelukunnassa, kauppatieteiden strategiaryhmässä, Suomen Ekonomien hallituksessa, koulutuspoliittisessa toimikunnassa ja KAUTE-säätiön hallituksessa. Johtokunta on näille mukava jatko. Ekonomiyhteisö on kasvattanut verkostojani ja virkistänyt työn ohessa. Turun Seudun Ekonomeilla on keskeinen merkitys alueen elinvoimaisuuden, yrittäjyyden ja yhteishengen kehittämisessä.

I Kuvituskuva

Pexels.com

70-79 v

24 %

80-99 v

23,5 %

Jäseniä ja tapahtumia vuonna 2015 Tätä kirjoittaessani vuotta on vielä kuukauden päivät jäljellä sekä vielä muutama tapahtumakin ennen hiljentymistä joulun viettoon. Vuosi on ollut aktiivinen kaikin puolin, mutta aina on varaa olla aktiivisempi. Onhan meitä kuitenkin iso joukko, liki 2400 jäsentä.

M

arraskuun loppuun mennessä on ollut yhteensä 39 tapahtumaa ja niissä osallistujia 1086. Kun tuohon vielä lisätään joulukuun tapahtumat, niin päästään mukaviin lukuihin. Mikä parasta, niin kaikki ovat kaikille avoimia ja moniin tapahtumiin voi osallistua myös avecin kera.

Yhdistys ei ole tarkoitettu vain ekonomeille, vaan ekonomeille perheineen.

Yhdistys ei ole tarkoitettu vain ekonomeille, vaan ekonomeille perheineen. Jokainen on varmasti huomannut, että se tuki kotoa on tarpeen monessa paikassa ja mikä onkaan parempaa, kuin pystyä jakamaan joku yhteinen harrastus perheen kanssa. Verkostoitumista ja virkistäytymistä voi tehdä laajemmaltikin. Tapahtumia suunniteltaessa on pyritty ottamaan huomioon perheiden lisäksi myös oman jäsenistön ikäjakauma ja sitä kautta asema työmarkkinoilla. Vaikka valtaosa jäsenistämme sijoittuu siihen ”keski-ikään” tai kuuluisaan ”ruuhkavuosiin”, niin ikähaitarimme ulottuu juuri valmistuneista nuorista aina yli yhdeksänkymppisiin. Jo pelkästään omiin jäseniin tutustuminen antaa perspektiiviä asioihin. Ja tätä lukiessanne toivotan toimeliasta ja hyvää alkanutta vuotta. Nähdään tapahtumissa!

I Teksti ja kuva Tero Kuusisto Turun Seudun Ekonomit 1/2016 I

5


Yks ekonomi Turuust’

Vuoden 2016 teemamme on “Tuottavuutta hyvällä johtamisella“. Tällä palstalla julkaisemme aiheeseen liittyvän ekonomitarinan. Vuoden ensimmäisessä lehdessä esittäytyy Yaskawa Finland Oy:n toimitusjohtaja Nina Lehtinen.

Viini-illat

Nina Lehtinen on Turun kauppakorkeakoulusta vuonna 2001 valmistunut kauppatieteiden maisteri. Valmistuttuaan Nina aloitti toiminnanohjausjärjestelmäprojektin vetäjänä Yaskawa Finland Oy:ssä ja on edennyt yhtiössä talouspäällikön tehtävien kautta toimitusjohtajaksi.

E

nnen opintojani kauppakorkeakoulussa opiskelin kauppaoppilaitoksessa markkinointia ja toimin erilaisissa markkinoinnin tehtävissä. Halusin kuitenkin vielä jatkaa opintojani ja hain kauppakorkeakouluun. Pääaineenani luin laskentatoimea ja sivuaineina kauppaoikeutta (nyk. yritysjuridiikka) sekä tietojärjestelmätiedettä. Ekonomiopintoni olen kokenut hyödylliseksi.

Ura Yaskawa Finland Oy:llä Valmistuessani olin tekemässä työsopimusta SAP-konsultiksi Helsinkiin, mutta löysinkin toiminnanohjausjärjestelmäprojektin vetäjän paikan kotikaupungistani Turusta Yaskawa Finland Oy:ltä. Projektin jälkeen jatkoin talouspäällikön tehtävissä silloisen talouspäällikön jäätyä eläkkeelle. Olen innostunut oppimaan uutta enkä pelkää haasteita. Kun minulta kysyttiin kiinnostusta toimia yhtiön toimitusjohtajana, otin tehtävän innolla vastaan. Talousjohtajana toimiminen on antanut vahvan pohjan yrityksemme taloushallinnosta, mikä on avuksi myös toimitusjohtajana työskennellessä. Roolimuutos

” 6 I

Nina Lehtinen toimitusjohtaja Yaskawa Finland Oy

on tuonut mukanaan myös paljon uutta. Toimitusjohtajana olen käytännössä yhtiön kasvot ulospäin, paljon tekemisissä asiakkaidemme kanssa ja perehtynyt tarkemmin tuotteisiimme. Samalla rooliini kuuluu enemmän päätöksentekoa organisaation tasolla sekä henkilöstöön liittyviä kysymyksiä, mikä on tuntunut luontevalta. Henkilöstö on ehtinyt tulla vuosien varrella hyvin tutuksi, sillä organisaatiomme on matala ja melko pieni.

MOTOMAN-robottiratkaisuja asiakkaiden eri tarpeisiin Toimitamme asiakkaillemme Yaskawa MOTOMAN -robotteja ja niihin perustuvia automaatiojärjestelmiä ”avaimet käteen” periaatteella. Itse robotit valmistetaan konserniyhtiössä Japanissa. Yaskawan robottivalikoima on laaja käsittäen niin hitsaamiseen, kappaleenkäsittelyyn, konepalveluun kuin pakkaamiseen kehitettyjä teollisuusrobotteja. Asiakkaidemme tarpeet ovat meille ensisijaisia ja toimintamme perusta. Asiakkaiden tilaamat järjestelmät asennetaan, ohjelmoidaan ja testataan kertaalleen omissa tiloissamme Turussa. Näin saamme järjestelmät

nopeasti ja tehokkaasti käyttöönotetuiksi ja tuotannon tehtäviin. Robottien käyttäjille, operaattoreille, järjestämme koulutusta kahdessa vaiheessa. Peruskoulutuksen ensimmäinen vaihe käydään läpi meidän tiloissamme. Toinen koulutusvaihe tapahtuu asiakkaalla robottijärjestelmää käyttöönotettaessa. Tarjoamme asiakkaillemme myös kattavat aftersales-palvelut. Meiltä saa niin varaosat, teknisen tuen, vuosihuollot kuin korjauspalvelut. Ohjelmoimme robotteja tarvittaessa myös uudelleen.

Terveiset lukijoille Robotit ja automaatiojärjestelmät kehittyvät koko ajan ja ratkaisut muuttuvat yhä modernimmiksi. Muutos on jatkuvaa niin tällä alalla kuin työelämässä tänä päivänä kaikkialla. Meidän jokaisen kannattaakin panostaa koulutukseen ja oman osaamisen kehittämiseen.

I Teksti Katja Leppälahti I Kuva Jari Kårlund

Talousjohtajana toimiminen on antanut vahvan pohjan yrityksemme taloushallinnosta, mikä on avuksi myös toimitusjohtajana työskennellessä.

Turun Seudun Ekonomit 1/2016


”Yhteistyötä on mukavampi kehittää, kun tunnemme toisemme!”

Alueellisesta yhteistyöstä hyötyä jäsenille Turun Seudun Ekonomien, Ekonomföreningen Merkurin ja ekonomiopiskelijoiden yhteistyötä ideoitiin lokakuisen suunnittelupäivän aikana monin eri tavoin. Yhdistysten hallitukset vievät asioita jatkossa konkreettisesti eteenpäin. Yhteinen suunnittelupäivä Alueellisesta yhteistyöstä on puhuttu pitkään, ja paljon on jo tehtykin: yhteisten tapahtumien lisäksi on mm. mentorointiohjelmaa, nuorekonomivastaavaa ja Ekonomigolfia. Yhteistyötä haluttiin syventää ja tehdä siitä suunnitelmallisempaa. Turun Seudun Ekonomien ja Ekonomföreningen Merkurin johtokuntalaiset järjestivät Viking Linella suunnittelupäivän 17.10. Mukaan kutsuttiin myös opiskelijayhdistysten Merkantila Klubbenin ja Turun Ky:n hallitusten jäsenet. Aihe koettiin tärkeäksi ja kutsu otettiin innolla vastaan. Osallistujia oli yhteensä peräti 40 henkilöä.

Turun Seudun Ekonomien puheenjohtaja Heidi Mäkinen ja Ekonomföreningen Merkurin varapuheenjohtaja Martin Nordell olivat suunnitelleet ohjelman ja ryhmätöiden aiheet. Alustusten jälkeen jakaannuimme neljään ryhmään, joissa kaikissa oli vähintään kaksi edustajaa joka hallituksesta.

Antoisaa ryhmätyötä Ryhmissä pohdittiin mm. miten kehitetään yhteistyötä jo valmistuneiden suomenkielisten ja ruotsinkielisten ekonomien kesken, yhteistyötä opiskelijoiden ja valmistuneiden välillä sekä yhteistyötä kaikkien välillä. Lisäksi mietittiin, miten

”Päivässä ideoitiin mm. yhteisiä tapahtumia, tutustumisia alueen yrityksiin ja opiskelijoiden edustajien innostamista mukaan toimintaan.”

valmistuneet ja opiskelijat saadaan liittymään yhdistyksiin jäseneksi. Ryhmissä ideoitiin mm. yhteisiä tapahtumia, tutustumisia alueen yrityksiin ja opiskelijoiden edustajien innostamista mukaan toimintaan. Ideoinnin tavoitteena oli löytää erilaisia konkreettisia yhteistyön muotoja, joista olisi hyötyä jäsenille.

Hyvät suunnitelmat otetaan käyttöön Seuraava yhteistyötapaaminen on sovittu pidettäväksi 5.3.2016, jolloin valitaan kehityskohteet sekä sovitaan konkreettiset toimintamallit ja vastuuhenkilöt. Yhteinen suunnittelupäivä on tarkoitus pitää vuosittain, jotta myös uudet (erovuorossa olevien hallituslaisten tilalle tulevat henkilöt) pääsevät mukaan yhteistyöhön ja oppivat tuntemaan alueen toimijat ja kehittämään toimintamalleja.

Mukavaa yhdessäoloa ja tutustumista Ryhmätöiden purkamisen jälkeen olikin jo aika vaihtaa laivaa, ja lähteä kohti Turkua. Saimme nauttia hyvästä ruuasta ja seurasta – yhteistyötäkin on mukavampi kehittää, kun tunnemme toisemme! Yhdessä olemme enemmän!

I Teksti Liisa Kevo I Kuva Anne-Mari Niemelä

Turun Seudun Ekonomit 1/2016 I

7


NUORten ekonomien ilta

Kuvassa Tilaisuudessa puhuneen Henkka Hyppösen näkökulma niin bisnekseen kuin elämäänkin on kyseenalaistava ja utelias.

Innostusta uran alkutaipaleelle

N

uorten Ekonomien tapahtuma veti salin täyteen innostuneita kuulijoita. Mukana oli niin suomen- kuin ruotsinkielisiäkin osallistujia ja kaiken kaikkiaan tapahtumaa seuraamassa oli noin 120 ekonomiopiskelijaa ja ekonomia. Herkullisen buffetin ja viinilasin siivittämänä kuuntelimme kyllien Salli Laakion ja Marina Stenbäckin avauksen. Tilaisuuden alussa esittäytyivät myös yhdistyksemme puheenjohtaja Heidi Mäkinen sekä Merkurin puheenjohtaja Katarina Katajainen.

Tunnista taitosi, paljasta piilevät kykysi

Logomo presspank

Uravalmentaja Taija Keskinen kertoi esimerkkien avulla, miten tärkeää omien taitojen tunnistaminen on ja millaisesta osaamisesta on tulevaisuudessa hyötyä. Tunnistaessaan omaa osaamistaan nyt

8 I

Turun Seudun Ekonomit 1/2016

ja miettiessään kiinnostuksen kohteitaan voi hakeutua mielekkäisiin tehtäviin ja saada aikaan positiivisen kierteen. Omien vahvuuksien tunnistaminen helpottaa niiden kertomista esimerkiksi työhaastattelussa. Osaamisestaan voi muodostaa myös monenlaisia kombinaatioita ja Taija kertoikin menestyvästä markkinointitaitoisesta jooganopettajasta. Iltaamme sisältyi myös innostava ”Menesty työssä ja työnhaussa -workshop”. Tarkoituksena oli tunnistaa omia taitojaan ja miettiä, millaisia taitoja haluaisi hankkia tulevaisuudessa. Näitä työstettiin parien kanssa keskustellen. Huomasimme, että monilta löytyi samoja taitoja, mutta taustalla on erilaisia kokemuksia ja jokaisen tarina on ainutlaatuinen. Keskustelujen kautta löytyi monesti myös uusia taitoja, joita ei ollut itse tunnistanut.

Nuorten Ekonomien il ta Logomossa 18.11.2015

Salaista ainesosaa ei ole Henkka Hyppösen näkökulma niin bisnekseen kuin elämäänkin on kyseenalaistava ja utelias. Hän aloitti kertomalla Roger Bannisterista, joka juoksi mailin alle neljän minuutin, vaikka tämän piti olla mahdotonta. Muutakin, vaikkapa työtehtäviä, voi kyseenalaistaa ja mahdottomana pitämisen sijaan voi esittää kysymyksen ”Millä reitillä voisi päästä haluttuun tulokseen?”. Uusia näkökulmia mahdollistaa myös teknologian hinnan lasku. Nykyisin mahdottomaltakin tuntuva kuvitelma voi viedä vain viikon koodaustyön. Oxfordin yliopistossa on tehty tutkimusta siitä, mitä töitä voitaisiin automatisoida tulevaisuudessa. Muun muassa puhelinmyynti oli noussut tutkimuksessa todennäköisesti automatisoitavaksi. Millaista työn pitäisi sitten olla, jotta sitä ei auto-

”Omien vahvuuksien tunnistaminen helpottaa niiden kertomista esimerkiksi työhaastattelussa.”


TS/Jonny Holmén

Merkuriuksen Karnevaalit

Kuvassa Turun kauppakorkeakoulun dekaanin Markus Granlundin seurue: Annukka Viitanen (vas.), Ari Viitanen, Aki Koponen, Maria Koponen, Tiina Valkama, Arto Valkama, Sanna Vilo, Terhi Granlund, Markus Granlund, Jaakko Vilo, Tiina Varho-Lankinen, Tarmo Lankinen, Hanna-Leena Hemming, Mikko Välttilä ja Johanna Välttilä.

Kuvassa Tilaisuudessa toisena kouluttajana toimi uravalmentaja Taija Keskinen.

Hyväntekeväisyysgaala tukee väitöskirjatutkimusta

matisoitaisi? Kun työ on sosiaalista, luovaa ja siihen liittyy monimutkaisia kokonaisuuksia, on todennäköistä, että sitä ei pystytä automatisoimaan. Henkka kertoi myös tuoreesta kirjastaan Pelon hinta. Kuulimme, miten pelko on luontainen reaktio, joka on pitänyt meidät evoluutiomielessä hengissä kautta aikojen. Tunne tuo mukanaan muistoja ja assosiaatioita eikä sillä välttämättä ole tekemistä järjen kanssa. Esimerkiksi Tappajahai-elokuva on saanut ihmisiä pelkäämään haita jopa järvissä ja uimaaltaissa. Henkka itse suhtautuu omiin pelkoihinsa uteliaasti ja kertoo heittäytyvänsä usein haastaviin tilanteisiin. Pelko voi toisinaan estää tekemästä jotain merkittävää ja kiinnostavaa ja siksi itseään kannattaakin haastaa. Vinkeiksi pelon kohtaamiseen Henkka neuvoi muun muassa rauhallisen uloshengityksen ja pidempien lauseiden puhumisen. Myös laulaminen, klarinetin soittaminen ja jooga on todettu hyödyllisiksi.

Merkuriuksen Karnevaalit järjestettiin 3. lokakuuta 2015 Turun Caribiassa jo 25. kerran. Illallisgaalassa juhlistettiin viime ”merkuriadin” aikana Turun kauppakorkeakoulusta tohtorin tutkinnon suorittaneita, joita tänä vuonna oli ennätysmäärä, 33. Heistä jokainen on väitöskirjatyössään saanut osansa tämän arvokkaan juhlan tuotosta.

T

urun kauppakorkeakouluseuran puheenjohtaja Matti Rihko kertoi, että kauppakorkeakoululla, ja koko Turun yliopistolla, menee kovien budjettileikkausten ja muiden myllerrysten keskellä kuitenkin hyvin. Tämä perustuu systemaattiseen toiminnan laadun parantumiseen ja näkyy koulutuksessa ja tutkimuksessa, joissa Turku on, ei vain Suomen kärkeä, vaan myös kansainvälisellä huipputasolla. Esimerkiksi huippujulkaisujen määrä suhteutettuna henkilötyövuosien määrään on Turun yliopistossa Suomen paras.

Huutokaupassa Bukowskis’n meklari Christian Boman esitteli taidekeräilijä Rauno Puolimatkan lahjoittaman Berndt Lindholmin öljyvärimaalauksen, joka huudettiin 23 000 eurolla. Lisäksi huutokaupattiin Raisio Oyj:n ja Liedon Säästöpankin lahjoittamat taulut. Illan juonsivat Piia Pasanen ja Tomi Einonen. Musiikista vastasi Merkurius House Band ja loppuillan Sami Saari orkestereineen, solisteinaan Niko Ahvonen, Jussu Pöyhönen ja Johanna Försti.

I Teksti Anne Kortela I Kuvat Jonny Holmén ja Jere Satamo

Logomo presspank

I Teksti ja kuvat Katja Leppälahti

Illan menusta vastannut keittiömestari Jesse Söderlund juontajaparin; Piia Pasasen ja Tomi Einosen haastattelussa.

Sami Saaren orkesterin solisteina esiintyivät Niko Ahvonen, Jussu Pöyhönen ja Johanna Försti.

Turun Seudun Ekonomit 1/2016 I

9


”On tärkeää tuntea toinen toisensa, jotta voi suositella toista yritystä eteenpäin.”

Lisätietoa BNI:stä löydät www.bni.fi-sivuilta

BNI – verkostoitumista ja liiketoiminnan edistämistä Turun Seudun Ekonomien yritysvierailu 18.11.2015

M

arraskuisena keskiviikkoaamuna kokoonnuimme Hus Lindmaniin, Turun maineikkaaseen ravintolaan. Tapaamisen tarkoituksena oli tutustua BNI:hin, maailman suurimpaan suositusorganisaatioon, ja sen paikalliseen 37 liikekumppanista koostuvaan BNI Turku Thunder -ryhmään. Yhdistyksestämme vierailuun osallistui viisi jäsentä. Vierailun isäntänä BNI:n taholta toimi Aki Toivio ja yhdistyksemme puolesta emäntänä Krista Öhblom.

BNI lyhyesti Maittavan aamiaisen jälkeen kuulimme BNI:n toiminnasta. BNI on suositusorganisaatio, jonka avulla yrityksillä on mahdollista löytää nopeasti uusia kontakteja ja asiakkuuksia. BNI:n ensisijainen tarkoitus on auttaa jäseniä kehittämään omaa liiketoimintaansa suositusten kautta ja kouluttaa heitä tehokkaaseen verkostoitumiseen. Ideana on, että hyväksi ja luotettavaksi todettua palveluntarjoajaa suositellaan sopivan tilaisuuden tullen myös muille. BNI:n kautta voi verkostoitua esimerkiksi tutustumalla eri toimialojen edustajiin ja liiketoimintaan, solmia pitkiä liikesuhteita ja samalla saada näkyvyyttä omalle liiketoiminnalle.

10 I

Turun Seudun Ekonomit 1/2016

Suomessa toimii 18 liikekumppanuusryhmää kymmenellä paikkakunnalla, ja BNI-verkostoissa on mukana 63 maata eri puolilla maailmaa. Turussa toimii kolme aktiivista ryhmää, jotka kokoontuvat viikoittain. Suomen vanhin ja suurin ryhmä, Turku-Åbo, kokoontuu perjantaiaamuisin. Siihen kuuluu tällä hetkellä noin 60 liikekumppania eri toimialoilta. Suomessa annettiin 4239 suositusta vuoden 2014 aikana.

ten keskinäisiin tapaamisiin sekä tutustumiseen aamiaistapaamisten ulkopuolella. On tärkeää tuntea toinen toisensa, jotta voi suositella toista yritystä eteenpäin. Verkoston perustehtävänä on tukea jäsentensä toimintaa ja saada aikaan jäsenilleen suosituksia. Samalla kun suosittelee muita, toivoo myös itse tulevansa suositelluksi. Sitoutuessaan ryhmän toimintaan omistautuukin oikeastaan omalle yritykselleen. Verkostoitumisen ja yhteistyön lisäämisen kaupallinen toimintamalli herätti myös kyseenalaistavia pohdintoja; verkostoja ja yhteistyösuhteita kun voi monesti luoda myös vapaamuotoisesti.

I Teksti ja kuvat Krista Öhblom,

tapahtumatyöryhmän jäsen Aki Toivio, aluemyyntipäällikkö Lämpöpuisto Oy:ssä ja BNI:n edustaja

Kokemuksia ekonomin silmin Tapaamisen ilmapiiri oli avoin ja innostava, ja yritysvierailu herättikin meissä paljon ajatuksia. Organisaation liiketoiminnan edistämismalli tuntui mielenkiintoiselta ja toimivalta, kunhan itse on valmis sitoutumaan ja olemaan aktiivinen. Lyhyiden esittelyjen ohella suuri osa verkoston toiminnasta vaikuttaisi keskittyvän jäsen-

”BNI-verkoston perustehtävänä on tukea jäsentensä toimintaa ja saada aikaan jäsenilleen suosituksia.”

Kiinnostuitko? Mikäli olet kiinnostunut toiminnasta, voit ottaa yhteyttä ryhmän vetäjään ja mennä paikan päälle tutustumaan. Tapaamisessa saat tiiviin tietoiskun BNI:n toiminnasta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Muista varustautua käyntikortein ja valmistella 30 sekunnin puheenvuoro.


Virkisty.

Ekonomeille maksuton Bond-näytös

Y

hdistyksemme tarjosi jäsenille syyskokouksen yhteydessä viimeisimmän James Bond -elokuvan 007 Spectre. Elokuva oli jäsenille maksuton. Mukaan pääsivät myös avecit normaalia edullisempaan hintaan. Yksityistilaisuutena varattu 182-istumapaikkainen sali saatiin täyteen ennätysajassa ja yhteydenottoja tuli paljon toimistolle vielä tapahtuman täytyttyä. Kauppakorkean opiskelijoille, Kyltereille, oli varattu oma kiintiö elokuvailtaan. 15

nopeinta opiskelijaa pääsi ilmoittautumalla mukaan ja juhlistimme tapahtumaa yhteisellä valokuvalla elokuvan jälkeen.

seikkailee muun muassa Mexico Cityssä ja Roomassa. Elokuva alkaa perinteiseen Bond-tyyliin salamurhalla ja näyttävällä räjähdyksellä. Myöhemmin Bond soluttautuu salaiseen kokoukseen ja paljastaa SPECTREnä tunnetun järjestön olemassaolon. Ihan koko juonta en kuitenkaan lähde paljastamaan vaan kannattaa katsoa itse elokuva!

Bond-elokuvia ilmestyy muutaman vuoden välein. Tällä kertaa James Bond

I Teksti Katja Leppälahti I Kuva Anne-Mari Niemelä

”Yksityistilaisuutena varattu 182 -istumapaikkainen sali saatiin täyteen ennätysajassa.”

Uusi jäsenmalli – Kandijäsenyys! Turun Seudun Ekonomit tarjoavat alkuvuodesta 2016 uuden jäsenmallin, kandijäsenyyden. Kandijäseneksi voi liittyä Turun kauppakorkeakoulussa opiskeleva Suomen Ekonomien jäsen, joka on suorittanut alemman akateemisen loppututkinnon ja jatkaa opintojaan Turussa.

K

andijäsenyyden tavoitteena on tutustuttaa maisterivaiheen opiskelijat yhdistyksen toimintaan: Kehity, virkisty ja verkostoidu alueellisesti Ekonomien seurassa. Kandijäsenet ovat oikeutettuja osallistumaan tapahtumiimme ja nauttimaan palveluistamme (mm. jäsenlehti, uutiskirjeet) kuten varsinaiset ekonomijäsenet, mutta eivät voi osallistua yhdistyksen päätöksentekoon tai tulla valituksi johtokuntaan. Osaan tapahtu-

mistamme on kandijäsenille myös oma osallistujakiintiö. Kandijäsenyyden tarkoituksena on myös auttaa opiskelijoiden työllistymistä ja verkostoitumista Turun seudun yritysten ja päättäjien kanssa. Turun Seudun Ekonomit hyväksyivät syyskokouksessaan kandijäsenyyden maksuttomuuden vuodelle 2016. Yhdistyksen jäsenmaksu vahvistetaan vuosittain. Yhdistyksen opiskelija- ja nuorekonomivastaava Juho

Harmaa on innoissaan uudesta kandijäsenyydestä: “Kandijäsenyys on uusi merkittävä askel opiskelija- ja ekonomitoiminnan yhteen tuomisessa. Uskon, että siitä tulee äärimmäisen suosittu. Vastaava kandijäsenyys on käytössä vain Helsingin ruotsinkielisessä ekonomiyhdistyksessä Niordissa“.

Stipendejä kandijäsenille Kandijäsenille on luotu stipendiohjelma, jossa jaetaan stipendejä ensimmäisen kerran huhtikuussa. Myönnämme yhteensä 3 kpl á 300 euron stipendiä opintojen ja kansainvälisen vaihdon tukemiseksi. Stipendien saajat valitaan arvalla kaikkien yhdistyksemme kandijäsenten kesken. Stipendien tarkoituksena on tukea maisterivaiheen opintoja ja kannustaa kansainvälisyyteen.

I Teksti Juho Harmaa Turun Seudun Ekonomit 1/2016 I

11


NUORISONURKKAUS

Kuvassa vas. Salli Laakio (Suomen Ekonomien opiskelijayhdyshenkilö), Tommi-Juhani Jokinen (opiskelija- ja nuorekonomivastaava) ja Laura Vähäsaari (Turun KY ry:n puheenjohtaja)

Turun Seudun Ekonomien ja Turun KY:n yhteistyö tiivistyy

E

konomien puolelta osoitettiin todellista kiinnostusta kyltereitä kohtaan, mikä on hyvin tärkeää tulevaisuuden kannalta – opiskelijoille on merkittävää jo varhaisessa vaiheessa saada luotua suhteita ekonomeihin ja sitä kautta työelämään. On ollut aivan mahtavaa huomata, kuinka innoissaan opiskelijat ovat lähteneet mukaan Turun Seudun Ekonomien tarjoamiin tapahtumiin, nyt kun mahdollisuuksia on tarjottu enemmän. Esimerkiksi James Bond -leffailtaan oli yli kymmenkertainen määrä kiinnostuneita kyltereitä opiskelijakiinti-

öön nähden. Ekonomigolfissa ja kevään aamiaisseminaarissa oli myös upea osanotto. Vastavuoroisesti Turun Seudun Ekonomit jalkautti yhteistyötä entistä laajemmin Turun KY:n tapahtumiin, kuten Patusitseille ja uusien opiskelijoiden eli pupujen Kaupunkisuunnistukseen. Tammikuun lopulla aloitamme jälleen yhteisellä tapahtumalla, Patusitseillä, joissa päästään laulamaan ja pitämään hauskaa yhdessä opiskelijoiden ja ekonomienkin voimin! Lähde rohkeasti mukaan katsomaan, onko tunnelma ja yhteislaulut muuttuneet vuosien saatossa ja viettämään ratkiriemukasta iltaa. Siitä lähtee taas varmasti tapahtumarikas vuosi käyntiin. Toivottavasti saamme siitä tehtyä vieläkin mahtavamman, kuin mitä viime vuosi on ollut.

Tammikuun lopulla aloitamme jälleen yhteisellä tapahtumalla, Patusitseillä!”

Jouluglögit Panimoravintola Koululla 3.12.

R

uotsinkielinen sisaryhdistyksemme Merkur rf. on järjestänyt perinteisesti jäsenilleen jouluglögitilaisuuden ja kutsui tänäkin vuonna Turun Seudun Ekonomit mukaan osallistumaan vapaamuotoiseen tapaamiseen Panimoravintola Koululle. Jäsenillämme oli mahdollisuus piipahtaa työpäivän päätteeksi glögille klo 16-18 välisenä aikana.

12 I

Turun Seudun Ekonomit 1/2016

Vuodenvaihde toi mukanaan myös kaksi henkilövaihdosta, kun Laura ja Tommi-Juhani väistyivät seuraajiensa tieltä. Tahdommekin kiittää teitä kaikkia näistä yhteisistä ajoista, vaikka tapahtumissa heti Patusitseistä alkaen tulette meidät varmasti vielä tapaamaan! Tämän kokoonpanon aikakausi tullaan varmasti muistamaan etenkin ”Turun nelikannan” syntymisaikoina, jolloin Turun ekonomi-kylteri -yhteistyö todella tiivistettiin näkyväksi ja kattavaksi. Myös yhteistyöstä poikinut Turun Seudun Ekonomien kandijäsenyys jättää mahtavan jälkimaun tästä ajasta. Salli jatkaa Kylteriyhdyshenkilönä myös tänä vuonna, joten toiminnan kehitys ja hyvät käytännöt eivät takuuvarmasti pääse katkeamaan henkilövaihdoksista huolimatta. Olkoon tämä vuosi entistäkin tiiviimpi ja näyttävämpi kylteri-ekonomiyhteistyön ilmentymä!

I Teksti Tommi-Juhani Jokinen,

Laura Vähäsaari ja Salli Laakio

I Kuva Anne-Mari Niemelä

Panimoravintola Koulu

Turun Seudun Ekonomien ja Turun KY:n välinen yhteistyö otti viime vuoden aikana melkoisia harppauksia eteenpäin.

Virkisty.

Vaikka sää ulkona olikin sateinen ja lumeton, innosti glögitilaisuus paikalle 19 iloiseen joulutunnelmaan virittäytynyttä jäsentä. Illan aikana tapasimme vanhoja tuttuja, tutustuimme ja verkostoiduimme uusien tuttavuuksien kanssa molemmilla kotimaisilla kielillä sekä nautimme yhdistyksen tarjoamasta kuumasta jouluglögistä ja piparkakuista.

Iloisen puheensorinan ja kiitosten siivittämänä sovimme tapaavamme merkurilaiset samoissa merkeissä jälleen vuoden kuluttua.

I Teksti Heidi Mäkinen


VÄITÖSKIRJA

Jäte on taloudellisesti ja ekologisesti kannattava liiketoimintamahdollisuus HM Nina Aarras selvitti Turun yliopistossa 13.11.2015 tarkastetussa talousmaantieteen alaan kuuluvassa väitöstutkimuksessaan, millaisia liiketoimintamahdollisuuksia kierrätys ja uudelleenvalmistus tarjoavat yrityksille. Aarras tutki myös sitä, miten kierrätysliiketoiminta voi tukea taloudellista ja ekologista kestävyyttä. Hän tarkasteli Suomessa toimivia yrityksiä, jotka hyödyntävät jätemateriaaleja raaka-aineena. Väitöskirjan nimi on: Toisen jäte on toisen raaka-aine – Kierrätys ja uudelleenvalmistus taloudellisesti ja ekologisesti kestävänä liiketoimintamahdollisuutena.

minnan suhdetta kestävyyteen on tarkasteltava kokonaisvaltaisesti myös yritysten välisellä, alueellisella ja globaalilla tasolla eikä vain yritysnäkökulman kautta. - Tutkimus antaa viitteitä siitä, että kierrätysliiketoimintaa harjoittavien yritysten on mahdollista luoda toimintamalleja, joilla on edellytyksiä vahvistaa paikallisyhteisön ja koko yhteiskunnan kestävämpää tulevaisuutta.

Virallisena vastaväittäjänä toimi dosentti Riina Antikainen (Suomen ympäristökeskus SYKE) ja kustoksena professori Heli Marjanen Turun yliopistosta.

Tutkimustiedon lisääminen avainasemassa kiertotalouteen siirtymisessä

T

utkimuksen mukaan jätemateriaalien hyödyntäminen tuottaa sekä taloudellisia että ympäristöhyötyjä, mutta niiden muodostuminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Hyödyntämisen näkökulmasta tärkeää on paitsi jätemateriaalin laatu ja sen prosessoinnin tarve, myös materiaalin sijainti. - Jätemateriaalit tulevat yritykseen usein monesta eri lähteestä ja materiaaleja myös kuljetetaan pitkiä matkoja. Laadukasta materiaalia on kannattavaa hakea kauempaakin, mutta toisaalta pitkät kuljetusmatkat heikentävät toiminnasta saatavaa ympäristöhyötyä, Aarras sanoo. Tutkimuksen mukaan paikallisia tai alueellisia jätevirtoja hyödyntävä kierrätysliiketoiminta voi tukea alueellista kestävyyttä, mutta toisinaan keskitetty hyödyntäminen voi olla järkevä vaihtoehto.

Kierrätys aiheuttaa pääsääntöisesti pienempiä ympäristöhaittoja Jätemateriaalin hyödyntäminen on yksi mahdollisuus vaikuttaa sekä talouden tarvitseman materiaalin kulutukseen että päästöjen ja kaatopaikkajätteen syntymiseen. Kierrätys ja uudelleenvalmistus aiheuttavat pääsääntöisesti huomattavasti pienempiä ympäristöhaittoja kuin vastaavanlaisen tuotteen tai materiaalin valmistus neitseellisistä raaka-aineista. Jätemateriaalien hyödyntämisen taloudellisia ja ekologisia vaikutuksia sekä toi-

Kierrätysliiketoimintaa harjoittavat yritykset ovat kiertotalouden käytännön toimeenpanijoita ja samalla uudenlaisen toimintakulttuurin luojia. Aarraksen tutkimuksen mukaan kiertotaloutta kohti siirtyminen edellyttää kierrätysliiketoimintaa harjoittavien yritysten toimintaedellytysten tukemista. Avainasemassa on jätteiden hyödyntämiseen liittyvän tutkimustiedon lisääminen ja sen myötä osaoptimointiin perustuvien ratkaisumallien välttäminen.

I Teksti ja henkilökuva Turun yliopiston viestintä I Kuvituskuva Pexels.com

”Kiertotaloutta kohti siirtyminen edellyttää kierrätysliiketoimintaa harjoittavien yritysten toimintaedellytysten tukemista.”

HM Nina Aarras on syntynyt vuonna 1976 ja kirjoittanut ylioppilaaksi 1995 Turun Lyseon lukiosta. Hallintotieteiden maisteriksi Aarras valmistui 2002. Väitös kuuluu talousmaantieteen alaan.

Turun Seudun Ekonomit 1/2016 I

13


SUOMEN EKONOMIT

Oletko miettinyt uraasi? Oman uran pohtiminen alkaa viimeistään ekonomiksi valmistumisen jälkeen.

M

illaiset työtehtävät motivoivat sinua? Millaiset arvot ohjaavat sinua? Mitä osaamista ja annettavaa sinulla on työnantajalle? Nämä ovat tärkeitä pohdintoja ja niitä on syytä käydä läpi tasaisin väliajoin läpi työelämän. Viiden tai kymmenen vuoden urasuunnitelman teko ei ole aina välttämättä tarpeellista, sen sijaan seuraavan askeleen määrittäminen ja tietäminen on. Mikä on sinun seuraava askeleesi omalla urallasi?

CareerStorm Navigator auttaa sinua urapohdinnoissasi Seuraavan askeleen suunnittelua varten Suomen Ekonomeilla on tarjolla mainio e-learning työkalu – CareerStorm Navigator, joka on kattava ja helppokäyttöinen sähköinen työkalu. CareerStorm Navigator pitää sisällään seitsemän eri osiota: nykyinen sijainti, toivottu päämäärä, kiinnostukset, taidot, tyyli, arvot

ja vertailu. Vertailuosiossa pääset vertaamaan uravaihtoehtoja, jotka olet itse määrittänyt coachaavien kysymysten kautta. Samalla kun otat työkalun käyttöösi, kannattaa sopia myös puhelinaika uravalmentajan kanssa. Kattava omatoiminen jäsennellyt työstösi CareerStorm Navigatorin parissa toimii hyvänä alustana jatkokeskusteluille Suomen Ekonomien uravalmentajan kanssa.

I Teksti Nina Juhava, Suomen Ekonomit I Kuva Pexels.com

Meihin voi aina ottaa yhteyttä! Suomen Ekonomien uravalmentajat

” 14 14 I Turun I Turun Seudun Seudun Ekonomit Ekonomit 1/2016 1/2016

Miten saan CareerStorm Navigatorin käyttööni? Nopein tapa ottaa työkalu käyttöön on lähettää sähköpostia osoitteeseen ura@ekonomit.fi, jonka jälkeen saat sähköpostiisi maksuohjeet. Tässä yhteydessä voit myös pyytää meitä soittamaan sinulle sovittuna aikana eli ennen työkalun käyttöönottoa, jotta voimme käydä jo etukäteen läpi tilannettasi. Suomen Ekonomit sponsoroi työkalun käyttöä, hinta sinulle jäsenenä on 50 euroa. Työelämän ulkopuolella oleville jäsenille veloitus on 25 euroa. Jatkoja palautekeskustelut uravalmentajasi kanssa kuuluvat luonnollisesti jäsenpalveluihisi. Työkalun voi tilata suomen-, ruotsintai englanninkielisenä versiona.

Suomen Ekonomeilla on tarjolla mainio e-learning työkalu urapohdintoihin – CareerStorm Navigator.


”Suomen Ekonomien juristit palvelevat sinua työelämän eri kysymyksissä.”

Monimutkaiset työsopimukset lisäävät lakipalveluiden tarvetta Akavan uutiskirjeessä uutisoitiin taannoin jäsenliittojen lakipalvelujen trendeistä. Akavan jäsenliitoissa on huomattu, että jäsenet käyttävät lakipalveluja enemmän kuin ennen. Syiksi tähän on havaittu muun muassa seikkaperäisemmät työsopimukset sekä se, että nykyisin asiat viedään herkemmin käräjille. Kysyimme Suomen Ekonomien lakiasiainjohtajalta Jan Degerlundilta, miten trendit näkyvät ekonomien lakipalveluissa ja millaisia lakipalveluja jäsenille on tarjolla. Suomen Ekonomien lakipalvelut Jäsenemme, niin ekonomi- kuin kylterijäsenetkin, saavat lakineuvontaa asioissa, jotka koskevat työ- ja virkasuhteita. Lisäksi lakineuvontaa annetaan työttömyysturvaan ja yrityksen perustamiseen liittyvissä kysymyksissä sekä työsuhdeasioissa työnantaja-asemassa oleville, kuten hr-tehtävissä työskenteleville. Tyypillisimmin yhteydenotot liittyvät työsuhteen päättämiseen, yhteistoimintamenettelyyn liittyviin kysymyksiin sekä työelämän erilaisiin sopimuksiin. Erimielisyystilanteissa lakimiehemme pyrkivät ratkaisemaan asian neuvotteluteitse. Valtaosa erimielisyysasioista pystytäänkin ratkaisemaan neuvottelemalla ja sopimalla. Tuomioistuimeen menee vuosittain muutama kymmen juttua ja ne liittyvät useimmiten irtisanomisriitoihin. Jäsentemme käytössä on oikeusturvavakuutus, mikäli jäsen haluaa jatkaa erimielisyyden käsittelemistä tuomioistuimessa. Jäsenten omavastuu oikeustapauksissa on 20 %. Oikeusturvavakuutuksesta korvataan syntyviä oikeudenkäyntikuluja 20.000 tai 7.500 euroon asti riippuen siitä, onko asiaa sen ensivaiheessa hoitanut Suomen Ekonomien

Löydät jutussa mainitun artikkelin täältä:

lakimies. Vakuutuksesta korvataan sekä omia että vastapuolen kuluja.

Asenteet työelämässä muuttuneet Ekonomien lakipalveluissa on nähtävissä samat trendit kuin muissakin jäsenliitoissa. Asenteet työelämässä ovat yleisesti ottaen koventuneet. Työsopimusten sisältö on laajentunut, ja nykyisin jäsentemme työsopimuksissa on ehtoja muun muassa kilpailukielloista, salassapitovelvollisuudesta ja immateriaalioikeuksista. Lisäksi osakassopimuksia ja komennussopimuksia tulee yhä useammin vastaan kuin aiemmin. Myös heikko suhdanne talouselämässä on osaltaan vaikuttanut lakipalveluiden kysyntää kasvattavasti, koska irtisanomisia ja yt-menettelyjä on enemmän.

”Heikko suhdanne talouselämässä on vaikuttanut lakipalveluiden kysyntään, irtisanomisia ja yt-menettelyjä on enemmän.”

Lakiaiheiset koulutukset ja muut palvelut Lakimiehemme kouluttavat lakiaiheisiin liittyen Suomen Ekonomien tilaisuuksissa sekä YTN:n eri työehtosopimusaloilla. Juristimme käyvät myös alustamassa oikeudellisissa aiheissa jäsenyhdistysten tilaisuuksissa. Meillä on yhteistyösopimus lakiasiaintoimisto Fondian kanssa, jonka perusteella jäsenet saavat käyttöönsä Virtuaalilakimies-palvelun. Palvelusta löytyy asiantuntijakirjoituksia eri oikeudenaloilta sekä asiakirjamalleja. Lisäksi saatavilla on Yrittäjän Lakiapu, jossa jäsen voi varata 15 minuutin puhelinajan Fondian lakimiehelle koskien osakassopimusta, konsultti/alihankintasopimusta tai yhtiöoikeudellisia toimivalta- ja rahoituskysymyksiä. Jäsensivuiltamme löytyy myös monia ladattavissa olevia pdf-oppaita ja malleja: työsuhde- ja johtajasopimusopas, yhteistoimintalakiopas, työsopimus- ja johtajasopimusmallit sekä monia muita.

I Teksti Katja Leppälahti I Kuva Suomen Ekonomit

http://www.akava.fi/akavalainen/arjessa/tyoelamassa/kun_tiukka_paikka_tulee_ liiton_lakiapu_on_lahella

Turun Seudun Ekonomit 1/2016 I

15


TULEVAT TAPAHTUMAT

Lämpimästi tervetuloa tapahtumiimme! Tarjolla on monenlaisia tapahtumia, niin koulutuksia kuin virkistäytymistä ja verkostoitumistakin. Ilmoittautumisohjeet tapahtumiimme löytyvät sivulta 18. Tulossa olevia tapahtumia kannattaa seurata myös uutiskirjeistämme. Käy myös tykkäämässä facebooksivuistamme, niin saat tiedon niistä asioista ja tapahtumista, jotka eivät ehdi uutiskirjeeseen tai tulevat muuten yllättäen. Huomioithan maksullisten tapahtumien osalta, että tapahtumamaksu tulee suorittaa ilmoittautumisen yhteydessä Suomen Ekonomien sivuilla. Ilmoittautuminen raukeaa, mikäli tapahtumamaksua ei ole suoritettu 24 h sisällä ilmoittautumisesta. Käännythän mahdollisissa ongelmatilanteissa jäsenrekisterin tai toimistomme puoleen, yhteystiedot löytyvät sivulta 19.

Kuvassa TSE Sport:n laskettelureissu Ellivuoreen lauantaina 13.2.

Kehity.

16 16 I Turun I Turun Seudun Seudun Ekonomit Ekonomit 1/2016 1/2016

Kevätkokous ja yritysvierailu Yritysvierailu Kultaranta Resort Naantalissa ja kevätkokous Torstai 31.3. klo 17, paluu n. klo 21 Särkänsalmentie 178, Naantali

Yrityksen perustaja, toimitusjohtaja Pekka Jokisuu on lupautunut kertomaan yrityksen historian eri vaiheet ja haasteet, tulevaisuuden näkymät ja suunnitelmat, sekä mitä yritykseen tänä päivänä kuuluu. Lisäksi meille esitellään Kultaranta Resortin tilat. Kultaranta Resortin idea on tarjota golfia, hyvinvointia ja perheille yhteistä laatuaikaa erilaisten harrasteiden muodossa sekä kokous- ja ravintolatiloja erilaisiin tarpeisiin. Lisätietoja www.kultarantaresort.fi. Tapahtuma alkaa n. klo 17.45 kahvin ja suolaisen kera, minkä jälkeen pidämme yhdistyksen sääntömääräisen kevätkokouksen klo 18-19. Kultaranta Resortin esittely pidetään kokouksen jälkeen klo 19-20.30. Ilmoittauduthan ystävällisesti 20.3.2016 mennessä www.ekonomit.fi. Tapahtuma on maksuton ja tarkoitettu vain jäsenille. Naantalin Kultaranta Resorttiin on järjestetty linja-autokuljetus ja siihen mahtuu 50 jäsentä. Lähtö Turusta Turun Ortodoksikirkon edestä klo 17. Paluu samaan paikkaan n. klo 21. Ilmoitathan ilmoittautumisen yhteydessä osallistutko yhteiskuljetukseen. Kaikki jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita! Linja-autokuljetukseen mahtuu 50 jäsentä. Ilmoittautumiset ajalla 18.1.-20.3.2016.

Koulutukset ja ammatillinen kehittyminen Talousraportoinnin ratkaisut PK-yrityksissä – ERP vai kevyempi tietojärjestelmä? Arol Finance Oy Keskiviikko 3.2. klo 18-19.30 Kokous- ja juhlatila Alvarium, Puutarhankatu 8 B, Turku

Partner Ari Mäkinen ja Business Controller Henri Wiljanen kertovat PK-yrityksen taloushallinnosta ja raportoinnista vuonna 2016. Koulutuksen painopisteinä ovat kustannuslaskenta ja laskentaympäristö. Sisältö painottuu ERP-järjestelmän (Enterprise Resource Planning) eli toiminnanohjausjärjestelmän ja kevyiden järjestelmien erilaisiin tietojärjestelmätoteutuksiin. Lopuksi lyhyt yritysesittely. Arol Finance Oy on voimakkaasti kasvava talousohjauksen palvelutalo. Tilaisuuden aluksi tarjolla kahvia, teetä, sienipiirasta ja revittyjä salaatteja. Lämpimästi tervetuloa! Mukaan mahtuu 50 jäsentä. Ilmoittautumiset 24.1.2016 mennessä.

Suomen Ekonomien tarjoama koulutus: Ylivertainen asiakaskokemus – miten se synnytetään? Keskiviikko 6.4.

Palvelutarjoajan uskomus palvelun laadusta ei vastaa useinkaan asiakkaan kokemusta. Miten voimme varmistaa, että asiakaskokemus on ylivertainen ja mitä se edellyttää? Kouluttajana Merja Fischer, Johtamistieteiden tohtori, yritysjohtaja ja tietokirjailija. Hän on väitellyt v. 2012 ja on toinen kirjan ”Potkua palvelubusinekseen – asiakaskokemus luodaan yhdessä” kirjoittajista. Seuraa ilmoittelua uutiskirjeissä.


TULEVAT TAPAHTUMAT

Aamiaisseminaari: Tuottavuutta hyvällä johtamisella Tiistai 1.3. klo 8.30-10 Turun kauppakorkeakoulu, luentosali 33, Rehtorinpellonkatu 3, Turku

Turun Seudun Ekonomit järjestää yhteistyössä Turun kauppakorkeakoulun kanssa aamiaisseminaarin hyvän johtamisen vaikutuksista tuottavuuteen. Hyvä johtajuus on tuottavuuden edellytys. Hyviksi johtajiksi ei synnytä, mutta hyväksi johtajaksi voi kehittyä. Mikä sinussa on hyvää johtajana? Tule pohtimaan asiaa yhdessä kanssamme. Aamun asiantuntija KL FT Ulla Heinonen on TSE Exen johtaja, jolla on pitkäaikainen esimieskokemus sekä vankka kokemus johtajien ja esimiesten valmentamisesta niin Suomessa kuin ulkomailla. Ulla on väitellyt yhteisöllisyyden tunteesta ja luottamuksen rakentumisesta erilaisissa yhteisöissä. Ulla on myös johdon ja esimiesten työnohjaaja. Lämpimästi tervetuloa mukaan keskustelemaan ja vaihtamaan ajatuksia! Mukaan mahtuu 50 jäsentä. Aamiainen tarjolla klo 8 alkaen. Varsinainen seminaari alkaa klo 8.30. Ilmoittautumiset ajalla 18.1.-16.2.2016.

Yritysvierailut Turun Terveystalo Torstai 21.1. klo 8.30-10 Terveystalon ”Pulssi-Akatemia”, Humalistonkatu 9-11, Turku

Terveystalo Turku on monipuolinen lääkärikeskus-sairaala, jonka käytössä on vankka asiantuntemus ja laaja osaajien verkosto. Lääkärikeskus-sairaalan palvelutarjontaan sisältyvät kaikki yleis- ja erikoislääkäripalvelut, leikkaukset ja toimenpiteet, työterveyspalvelut sekä uusinta teknologiaa hyödyntävät kuvantamispalvelut ja oma laboratorio. Nyt Turun Seudun Ekonomien jäsenillä on oiva mahdollisuus tutustua Turun Terveystaloon sekä kuulla kiinnostavasta ja ajankohtaisesta Sote-teemasta. Ohjelmassa lyhyt Terveystalon yleisesittely ja Turun Terveystalon esittely. Tämän jälkeen ylilääkäri, johtaja Markku Suokkaan alustus ”Sote yksityisen terveyspalveluyrityksen näkökulmasta”. Lopuksi mahdollisuus keskustelulle ja kysymyksille. Tarjolla pientä aamukahvia lisukkeineen. Avec-tilaisuus. Mukaan mahtuu n. 50 henkilöä. Ilmoittautuminen on päättynyt. Tiedustele peruutuspaikkoja toimistolta.

Markkinoinnin monikanavaisuus – miten tehdä toimivaa digimarkkinointia? Mobiilimarkkinointi Routa Oy Keskiviikko 27.1. klo 18-19.30 Logomo Byrå, Mobiilimarkkinointi Roudan tilat, Köydenpunojankatu 14, Turku

Markkinoinnin muutos puhuttaa varmasti

kaikkia tänä päivänä markkinoinnin kanssa tekemisissä olevia ekonomeja. Mihin käyttäisin markkinointieuroni? Mitä työkaluja digitaalisen markkinoinnin tekemiseen löytyy ja miten niitä kannattaisi hyödyntää? Turun Seudun Ekonomit järjestää jäsenilleen hienon tilaisuuden päästä kuulemaan vastauksia mm. näihin kysymyksiin, kun vierailemme Mobiilimarkkinointi Routa Oy:ssä. Mobiilimarkkinointi Routa Oy on Sanomakonserniin kuuluva mobiilipalveluita, hakukonemainontaa ja erilaisia verkkomediatuotteita tarjoava yritys. Yrityksen kasvu on viime vuosina ollut kovaa ja Routa kuuluukin merkittävimpiin digimarkkinointia tarjoaviin toimijoihin Suomessa. Turun lisäksi yritys toimii Helsingissä, Porissa ja Tampereella. Tule mukaan kuulemaan Roudan toimitusjohtaja Jani Leppäsen ajatuksia markkinoinnin digitalisoitumisesta ja monikanavaisuudesta sekä tietysti tutustumaan Roudan tiloihin ja liiketoimintaan. Mukaan mahtuu 30 ilmoittautunutta. Maksuton avec-tilaisuus. Ilmoittautumiset 22.1.2016 mennessä.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto Keskiviikko 10.2. klo 17-19 Itsenäisyydenaukio 2, Turku

Lounais-Suomen aluehallintovirasto kutsuu Turun Seudun Ekonomeja tutustumaan viraston toimintaan. Luvassa aluehallintoviraston esittelyä ylijohtaja Mikael Luukasen toimesta. Lounais-Suomen aluehallintovirasto edistää toiminta-alueellaan perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Kahvitarjoilu. Maksuton avec-tilaisuus. Mukaan mahtuu 30 henkilöä. Myös Merkur rf:n jäsenillä osallistumisoikeus. Ilmoittautumiset 2.2.2016 mennessä. Lämpimästi tervetuloa!

Bo LKV – Täysin uusi tapa tehdä asuntokauppaa Keskiviikko 17.2. klo 18-19.30 Itäinen Rantakatu 56, Turku

Turun kiinteistönvälitysalalla on jo hetken aikaa seurattu menestystarinaa nimeltä Bo LKV. Bo LKV välittää koteja uudella, freesillä tavalla. Välitettävät kodit remontoidaan tarvittaessa, stailataan tai sisustetaan, ja niitä markkinoidaan asiakkaan toiveiden mukaisesti nykyaikaisin työkaluin. Tule mukaan katsomaan millaista asunnonvälityspalvelua tarjoavat asuntokauppaan, koteihin ja sisustamiseen intohimolla suhtautuvat ihmiset. Tilaisuudessa kahvitarjoilu. Maksuton avec-tilaisuus. Mukaan mahtuu 20 henkilöä. Ilmoittautumiset ajalla 18.112.2.2016. Varaathan aikaa pysäköintipaikan löytämiseen jokirannasta ja sen läheisyydestä.

Virkisty.

Naistenpäivän By Pia`s Tiistai 8.3. klo 18-20

Turun Kahvipaahtimo Keskiviikko 24.2. klo 15-16 Voivalantie 24 B, Kaarina

Turun Kahvipaahtimo on vuodesta 2009 asti toiminut pienpaahtimo. Yritys pyrkii tarjoamaan vain erittäin laadukkaita kahveja, alati vaihtuvasta valikoimasta. Yritys kertoo valitsevansa tarjoamansa kahvit aina maun perusteella. Turun Kahvipaahtimo etsii jatkuvasti uusia mielenkiintoisia raakakahveja pääosin Väli- ja Etelä-Amerikasta sekä Afrikasta. Yritys poimii valikoimiinsa vain sellaisia kahveja, jotka tekevät heihin vaikutuksen ja ovat makuprofiililtaan omaleimaisia. Turun Kahvipaahtimon kahvia voit ostaa kotiin tai nauttia paikanpäällä kahvipaahtimolla Kaarinassa sekä CaféArt kahvilan myyntipisteessä Turun keskustasta (Läntinen Rantakatu 5). Kahvia ja kahvitarvikkeita voi tilata myös yrityksen verkkokaupasta. Tule mukaan tutustumaan kahvipaahtimon toimintaan yrittäjä Juhani Haahtin opastamana! Kahvitarjoilu/maistiaiset. Mukaan mahtuu 10 ensimmäistä jäsentä. Ilmoittautumiset ajalla 18.1.-14.2.2016.

Naistenpäivän By Pia`s Tiistai 8.3. klo 18-20 Kuninkojankaari 26 (Raision Ikean liikenneympyrästä reilun kilometrin päässä, ympyrästä erkaantuminen suuntaan Kuninkojaankaari. Linjaautolla kauppatorilta linjalla 2A.)

Tervetuloa viettämään naistenpäivää tutustuen ihastuttavaan By Pia’s designiin! By Pia’s on suomalainen trendikäs vaate- ja lifestylebrändi, jonka tarjonta koostuu kauniista, kestävistä ja käytännöllisistä pellavavaatteista ja -kodintekstiileistä. Turun liike on avattu keväällä 2014 vanhaan navettaan ja huikean suosion vuoksi sitä laajennettiin syksyllä 2015. Illan aikana kuulemme perustaja ja suunnittelija Pia Erlundin kertomana yrityksen vaiheista aina idean synnystä menestyksen siivittämään kasvuun

Turun Seudun Ekonomit 1/2016 I

17


Tapahtumiin ilmoittautuminen Pääset mukaan tapahtumaan ilmoittautumalla siihen Suomen Ekonomien nettisivujen kautta (www.ekonomit.fi). Jäsensivuille pääset kirjautumaan ylälaidan ”Jäsenpalvelu”-linkin kautta. Käyttäjätunnus on jäsennumerosi (löydät sen jäsenmaksulaskusta, rekisteriotteesta tai Ekonomi-lehden takakannen osoitteesta) ja salasana on henkilötunnuksesi loppuosa, jonka voit muuttaa kirjautumisen jälkeen. Kun olet kirjautunut Suomen Ekonomien jäsensivuille, valitse ”Ilmoittaudu tapahtumiin” ja valitse sinua kiinnostava tapahtuma. Ilmoittautuminen tapahtuu ”Ilmoittaudu”-painikkeen kautta. Ilmoittautumisesta lähetetään pääsääntöisesti vahvistusviesti sähköpostiisi. Sivuilla näet myös osallistujien ja vapaiden paikkojen määrän. Ilmoittautumisajankohta on mainittu kunkin tapahtuman kohdalla. Ennakkoilmoittautumisia ei oteta vastaan. Ongelmatilanteissa saat apua rekisterisihteeriltä (jasenrekisteri@ekonomit.fi ja puh. 020 693 200). Halutessasi voit ilmoittautumisaikojen puitteissa ilmoittautua myös Turun Seudun Ekonomit ry:n toimistoon (toimisto@turunseudunekonomit.fi tai puh. 02 469 0680, huomioi toimiston aukioloajat). Ilmoittautumisen peruuttaminen Mahdolliset peruutukset tulee tehdä ilmoittautumisajan kuluessa. Tällöin myös jo maksettu osallistumismaksu palautetaan. Peruutus onnistuu samassa paikassa kuin ilmoittautuminen (Suomen Ekonomien jäsensivujen tapahtumalistan lopun ”Omat tapahtumat” -kohdassa klikkaa ”Peruuta”). Tapahtumien maksut Huomioithan, että mahdollinen tapahtumamaksu suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä Suomen Ekonomien sivuilla. Ilmoittautuminen raukeaa, mikäli tapahtumamaksua ei ole suoritettu 24 h sisällä ilmoittautumisesta. Käännythän mahdollisissa ongelmatilanteissa jäsenrekisterin tai toimistomme puoleen. Maksutavat; suurimmat pankit suoraan verkkopankin kautta ja pienemmät Paytrailin kautta, ei luottokorteilla. Tapahtumat ovat maksuttomia, ellei hintaa ole mainittu. Muista katsoa myös Suomen Ekonomien tapahtumat sivuilta

https://jasenpalvelu.ekonomit.fi/.

18 18 I Turun I Turun Seudun Seudun Ekonomit Ekonomit 1/2016 1/2016

1. Talousraportoinnin ratkaisut PK-yrityksissä – ERP vai kevyempi tietojärjestelmä? Arol Finance Oy

TOP 3

2. Aamiaisseminaari: Tuottavuutta hyvällä johtamisella 3. TSE Sport:n laskettelureissu Ellivuoreen

ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Nautimme pikkupurtavaa ja pääsemme tekemään ostoksia -10% alennuksen siivittämänä. Tule ihastumaan hurmaavaan miljööseen ja tuotteisiin sekä kuulemaan kuinka kaikki lähti liikkeelle kolme vuotta sitten yhdestä itselle suunnitellusta pellavatunikasta! Maksuton avec-tilaisuus. Mukaan mahtuu 40 henkilöä. Ilmoittautumiset 14.2.2016 mennessä.

Kulttuuri ja harrasteet Punaviinit ympäri maailmaa -koulutus Tiistai 26.1. klo 18-20 Turun Seudun Ekonomien toimisto, Käsityöläiskatu 17, Turku

Tässä koulutuksessa tehdään läpileikkaus maailman punaviineistä. Kokeillaan viittä eri viiniä, kaikki yhden rypäleen viinejä. Ilmasto, maaperä ja rypäleet vaikuttavat suuresti viinin lopputulokseen ja tässä koulutuksessa perehdytään juuri viinien eroavaisuuksiin. Uusia elämyksiä on luvassa! Koulutuksen pitää monelle jo tuttu sommelier Martin Nordell. Martin on jo parisen vuotta pitänyt viinikoulutuksia ja hänen koulutuksiin on ollut tunkua. Hinta 40 €/jäsen. Ilmoittautuminen on päättynyt. Tiedustele peruutuspaikkoja toimistolta.

Patusitsit Perjantai 29.1. klo 19 alkaen Turun KY:n Parkki, Parkinkatu 6, Turku

Perinteiset Patusitsit keräävät yhteen kaikki ekonominmieliset vastavalmistuneista eläkeläisiin ja opiskelijoihin. Yhdessä Turun KY:n kanssa järjestettävänä tämä akateeminen pöytäjuhla on erityinen juuri siitä syystä, että sinne kerätään samoihin pitoihin niin laajan ja heterogeenisen osallistujajoukon. Patusitsit on loistava mahdollisuus ekonomeille verkostoitua ja jakaa omia tarinoita opiskelijoille. Lähde rohkeasti mukaan vaikka porukalla! Mitkä ihmeen sitsit? Sitsit on akateeminen pöytäjuhla, joissa syödään, lauletaan juomalauluja ja pidetään puheita sekä nautitaan toastmasterien hulvattomista performansseista. Laulutaitoa ei kuitenkaan vaadita ja jokainen osallistuu oman tahtonsa mukaisesti. Äänenvoimakkuus on merkittävämpi kuin täydellinen nuotissa pysyminen. Avec-tilaisuus. Mukaan mahtuu 30 henkilöä. Hinta 20 €/hlö (sis. kolme ruokalajia ja muutaman ruokajuoman). Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä mahdollisista erityisruokavalioista. Ilmoittautumiset ja maksut 19.1.2016 mennessä.

TSE Sport:n laskettelureissu – Mäkeä laskemaan Ellivuoreen Lauantai 13.2. klo 9-18.30 Mäki- ja vapaa-ajankeskus Ellivuori, Sastamala

Bussi kohti Ellivuorta lähtee lauantaina klo 9.00 Turun keskustasta Ortodoksisen kirkon edestä. Kotiin palaamme n. klo 18.30. Matkan hinta on 35 euroa henkilöltä sisältäen matkan ja päivälipun rinteeseen. Ilmoittautumiset ja maksut 31.1.2016 mennessä. Ilmoittautumisen yhteydessä merkitse, mikäli tarvitset vuokravälineitä rinteeseen. Mukaan mahtuu 50 ensimmäistä. Tapahtuma on tarkoitettu koko perheelle. Myös opiskelijoilla ja Merkur rf:n jäsenillä osallistumisoikeus. Lämpimästi tervetuloa viettämään mukava päivä rinteessä!

W. A. Mozartin rakastettu ooppera Taikahuilu Tiistai 16.2. klo 19 Åbo Svenska Teater, Eerikinkatu 13, Turku

Åbo Svenska Teaterin, Turun filharmonisen orkesterin ja Turun Musiikkijuhlien yhteistyö jatkuu tammikuussa 2016 ensi-iltaan tulevalla Mozartin oopperalla Taikahuilu. Taikahuilu


Tarkistathan, että yhteystietosi ovat ajantasalla Suomen Ekonomien jäsenrekisterissä!

Kokouskutsu Turun Seudun Ekonomit ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidetään torstaina 31.3.2016 klo 17-21 Kultaranta Resort Naantalissa, osoitteessa Särkänsalmentie 178, 21100 Naantali. Tapahtumaan on järjestetty linja-autokuljetus. Lähtö Turusta Ortodoksikirkon edestä klo 17. Paluu samaan paikkaan n. klo 21. (ilmoittautuminen kuljetukseen tapahtumaan ilmoittautumisen yhteydessä). Aloitamme noin klo 17.45 kahvin ja suolaisen kera, minkä jälkeen pidämme yhdistyksen kevätkokouksen klo 18-19. Kultaranta Resortin esittely pidetään kokouksen jälkeen klo 19-20.30. Kokouksessa käsiteltävinä ovat sääntömääräiset asiat: • tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2015 • esitetään tilintarkastajien kertomus • päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä. Ilmoittauduthan ystävällisesti su 20.3. mennessä www.ekonomit.fi tai Turun Seudun Ekonomien toimistolle sähköpostitse toimisto@turunseudunekonomit.fi tai puhelimitse 02 469 0680. Ilmoitathan ilmoittautumisen yhteydessä osallistutko yhteiskuljetukseen, linja-autokuljetukseen mahtuu 50 jäsentä. Tapahtuma on maksuton ja tarkoitettu vain jäsenille.

Lämpimästi tervetuloa mukaan! on yksi Mozartin suosituimpia oopperoita. Sen sadunomaiset tapahtumapaikat ja roolihenkilöt sekä hurmaava musiikki tekevät siitä teoksen, jota kaikenikäiset katsojat haluavat nähdä aina uudelleen. Tällä kertaa teos sijoitetaan retrofuturistiseen raamiin. Ooppera esitetään Åbo Svenska Teaterin päänäyttämöllä. Suomen vanhimman teatteritalon kauniin salin koko ja loisto mahdollistavat idyllisen kokonaisvaltaisen oopperaelämyksen. Hinta jäsenille 68 € ja avecille 70 €. Ilmoittautuminen on päättynyt. Peruutuspaikkoja voi tiedustella toimistolta.

TPS:n vieraaksi HK-Areenalle Perjantai 26.2. klo 17.30-n. 21 (kun ottelu päättyy) Artukaistentie 8, Turku HK-Areena, Aitio-sisäänkäynti (lasinen ovi HK-Areenan messukeskuksenpuoleisessa päädyssä)

Tule tutustumaan TPS:ään pintaa syvemmältä ja seuraamaan illan päätteeksi TPS-Kärpät -liigaottelua. Kokoonnumme 26.2. klo 17.30 Aitio-sisäänkäynnillä HK-Areenan messu-

TURUN SEUDUN EKONOMIT

keskuksenpuoleisessa päädyssä. Siitä jatkamme hallin auditorioon, jossa kuulemme TPS:n toimitusjohtaja Mika Eskolan terveiset jääkiekkoliiketoiminnasta. Sekä tietenkin joukkueen kuulumiset. Ohjelman jälkeen on vapaa pääsy TPS-Kärpät -otteluun. Osallistuessasi lasten kanssa huomioithan että auditorio-osuus vaatii pienimmiltä osallistujilta hieman kärsivällisyyttä. Kahvitarjoilu. Koko perheen maksuton avec-tapahtuma. Mukaan mahtuu 80 henkilöä. Myös Merkur rf:n jäsenillä osallistumisoikeus. Ilmoittautumiset 22.2.2016 mennessä. Liput toimitetaan HKAreenan ovella tilaisuuden alkaessa. Saapuessasi autolla varaathan HK-Areenan pysäköintimaksun 6 € käteisenä mukaasi.

TULEVAT TAPAHTUMAT viittä eri viiniä ja opetellaan tunnistamaan erityyppisiä samppanjoita ja mitkä tunnusmerkit ovat tyypillisiä mille samppanjatalolle. Pruuvi on rento, opettavainen ja kuplivaa. Koulutuksen pitää monelle jo tuttu sommelier Martin Nordell. Martin on jo parisen vuotta pitänyt viinikoulutuksia ja hän on erikoistunut juuri kuohuviin. Hinta 50 eur / jäsen. Mukaan mahtuu 8 ensimmäistä. Ilmoittautumiset ja maksut ajalla 18.1.-6.3.2016. Tervetuloa mukaan!

Kevään kuohuviinit -koulutus Keskiviikko 20.4. klo 18-20 Turun Seudun Ekonomien toimisto, Käsityöläiskatu 17, Turku

Vappu lähestyy, ja siitä syystä on hyvä maistella vähän kuohuvaa. Tällä kerralla perehdytään varsinkin kevään uutuuksiin ja keskustellaan siitä mitkä kuohuviinit sopivat vappupiknikille. Koulutuksessa testataan viittä eri kuohuvaa ja joukkoon mahtuu tietysti myös samppanjaa. Koulutuksen pitää monelle jo tuttu sommelier Martin Nordell. Martin on jo parisen vuotta pitänyt viinikoulutuksia ja hän on erikoistunut juuri kuohuviin. Hinta 35 eur / jäsen. Mukaan mahtuu 12 ensimmäistä. Ilmoittautuminen ja maksut ajalla 18.1.-3.4.2016. Tervetuloa mukaan!

Neljäntienristeys Torstai 28.4. klo 19-n. 21.30 Logomo-teatteri, Köydenpunojankatu 14, Turku

”To much of anything is bad, but too much champagne is just right” (Mark Twain). Nyt ollaan tärkeiden asioiden ääressä, sillä tässä pruuvissa fokuksessa on samppanja. Testataan

Turun Kaupunginteatterissa nähdään kantaesityksenä turkulaisen Tommi Kinnusen vuonna 2014 Finlandia-ehdokkaana olleeseen esikoisromaaniin Neljäntienristeys perustuva näytelmä. Esitys kertoo ulkopuolisuudesta, salaisuuksista ja anteeksiannosta suljettujen ovien Suomessa. Tarina kulkee 1800-luvun lopulta sata vuotta yhden suvun elämää ja Suomen historiaa kuvaten ihmisiä ja sukupolvia, joiden välillä on salaisuuksista rakennettuja seiniä. Päärooleissa nähdään teatterin omien näyttelijöiden lisäksi Joonas Saartamo. Katsomo levittäytyy poikkeuksellisesti kahdelle puolelle näyttämöä ja luvassa on niin voimakkaita tunteita kuin tulta, vettä ja maata. Avec-tilaisuus. Hinta jäsenille 33 €, avecille 35 € (eläkeläiset/opiskelijat 32 €). Mukaan mahtuu 50 henkilöä. llmoittautumiset ja maksut ajalla 18.1.-17.3.2016.

Turun Seudun Ekonomit ry

Puheenjohtaja

Samppanjan vertailut -koulutus Keskiviikkona 16.3. klo 18-20 Turun Seudun Ekonomien toimisto, Käsityöläiskatu 17, Turku

Toimistosihteeri Marjatta Postinen Käsityöläiskatu 17 D 79, 20100 Turku Aukioloajat: ma–to klo 9–14, pe suljettu (02) 469 0680 toimisto@turunseudunekonomit.fi

Tykkää meistä myös Facebookissa!

Heidi Mäkinen puh. 040 681 4414

Tapahtumavastaava Jaana Määttälä puh. 050 558 4607

turunseudunekonomit.fi Turun Seudun Ekonomit 1/2016 I

19


TURUN SEUDUN EKONOMIT

Mediakortti 2016

Jäsenlehti ”Turun Seudun Ekonomien jäsenlehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja se saavuttaa noin 2500 ekonomia. Tämän lisäksi se läheteään valtakunnallisesti 25 ekonomiyhdistyksen johtokunnalle. Lehdestä tehdään myös sähköinen versio, joka lähetetään painetun lehden aikataulun mukaisesti tilaajille sekä myös Turun KY:n välittämänä opiskelijoille. Lisäksi sähköinen lehti on kaikkien luettavissa yhdistyksen verkkosivuilla.”

LEHDEN AINEISTOPÄIVÄT 1/2016 Aineisto (päätoimittajalle) 2.12.

Paketti 1300 € • •

Kaksi koko sivun mainosta (210 x 297 mm) kahdessa lehdessä tai yksi aukeaman mainos (420 x 297 mm) yhdessä lehdessä Bannerinäkyvyys yhdistyksen sivuilla kolme kuukautta

Paketti 700 € • •

Kaksi puolen sivun mainosta (105 x 297 mm tai 210 x 148 mm) kahdessa lehdessä tai yksi koko sivun mainos (210 x 297 mm) yhdessä lehdessä Bannerinäkyvyys yhdistyksen sivuilla kolme kuukautta

ilmoitus 350 €

• Yksi puolen sivun mainos (105 x 297 mm tai 210 x 148 mm) yhdessä lehdessä

Ilmestyy viikolla 3.

2/2016 Aineisto (päätoimittajalle) 29.2.

Ilmestyy viikolla 13. 3/2016 Aineisto (päätoimittajalle) 22.7. Ilmestyy viikolla 33. 4/2016 Aineisto (päätoimittajalle) 4.10. Ilmestyy viikolla 44.

Ilmoitus 150 € • 1/8 sivun mainos (90 x 65 mm) yhdessä lehdessä

Sähköinen uutiskirje

Tiedustelut ja varaukset

ILMOITUS 225 € • • • •

Kuvallinen mainos, joka sisältää yhden jäsenedun yhdistyksen jäsenille (kuvan koko on 560 x 180 px, tekstiä enintään 600 merkkiä) Linkki ilmoittajan nettisivulle Yksi jäsenetu / jäsenkirje Jäsenkirjeen aineistotiedot ja lähetyspäivät löytyvät yhdistyksen verkkosivuilta Viestintä-välilehdeltä, sähköinen jäsenkirje -kohdasta

toimisto@turunseudunekonomit.fi toimisto puh. 02 469 0680, toimistoajat: ma–to 9–14, pe suljettu

TEMA-TEAM 12395-16

”Turun Seudun Ekonomien sähköinen jäsenkirje lähetetään jäsenistölle kerran kuukaudessa ja se tavoittaa runsaat 2300 jäsentä yhdellä ilmoituksella. Se on nopea ja helppo tapa viestiä ja välittää ajankohtaista tietoa, kertoa erikoistarjouksista sekä houkutella asiakkaita.”