3 minute read

Sprelregels

aantal spelers korfhoogte diameter korf balnummer wedstrijdduur strafworpen

mono 3 4 5 6 7 8

4 4 4 4 8 8 2.5m 2.5m 3.0m 3.0m 3.0m 3.0m 40cm 40cm 40cm 40cm 40cm 40cm 3 3 4 4 4 4 10 min 10 min 10 min 10 min 2x9 min 2x9 min 3 min per team 3 min per team 3 min per team 3 min per team -

Wedstrijdbepalingen

• De wedstrijden worden gespeeld volgens de spelregels van het Koninklijk

Nederlands Korvbalverbond (KNKV); • Begin-, wissel- en eindsignaal worden centraal via de geluidsinstallatie gegeven door de wedstrijdleiding; • Het in het programma eerst vermelde team heeft de keuze van opstelling. • Protesten tegen scheidsrechterlijke beslissingen kunnen niet in behandeling worden genomen. • Bij gelijk eindigen in een poule beslist het doelsaldo. Is dit ook gelijk, dan is het team winnaar dat de meeste doelpunten heeft gescoord. Brengt dat ook geen beslissing, dan wordt deze verkregen door het nemen van 3 minuten strafworpen door beide teams.

Monokorfbal (groep 3,4,5 en 6)

• Er wordt gespeeld door 2 teams van elk 4 spelers. Hierbij wordt uitgegaan van gemengde teams, dus zowel jongens als meisjes. Bij monokorfbal is geen middenlijn, zoals dit bij schoolkorfbal wel het geval is. De spelers zijn daarom zowel aanvallers als verdedigers. In tegenstelling tot schoolkorfbal, mag bij monokorfbal iedereen elkaar verdedigen; • Er wordt 10 minuten gespeeld (niet wisselen) en daarna, per team, 3 minuten strafworpen genomen. Bij het nemen van de strafworpen houdt de scheidsrechter de tijd bij; • Er mag onbeperkt worden gewisseld als er reserves zijn; • De uitslag van de wedstrijd en de uitslag van de strafworpen worden apart van elkaar doorgegeven aan de wedstrijdleiding. Er is zowel een reguliere competitie als een strafworpencompetite.

Schoolkorfbal (groep 7 en 8):

• Er wordt gespeeld door twee teams van 8 spelers: 4 jongens en 4 meisjes.

Bij een onevenredige verdeling binnen een team zullen er jongens en meisjes worden aangewezen d.m.v.hesjes/lintjes. De jongens verdedigen de jongens en de meisjes verdedigen de meisjes; • De wedstrijd duurt 2x9 minuten en na 9 minuten wordt er gewisseld van functie. Het aanvalsvak gaat dan dus verdedigen en het verdedigingsvak gaat aanvallen.

De scheidsrechter let op de volgende regels:

• Niet lopen met de bal in de hand(en). In de loop vangen, dan zo snel mogelijk stoppen of meteen afspelen is toegestaan; • Niet slaan naar de bal, wegtikken mag als de bal de handen van de werper heeft verlaten; • De bal overgeven/uit de handen pakken mag niet; • Dribbelen of stuiteren met de bal is niet toegestaan; • De bal is uit als hij buiten de lijnen iets of iemand raakt (ook wanneer hij de lijn raakt, of als een speler met de bal in de hand de lijn raakt); • Verdedigd schieten is niet toegestaan (verdedigd ben je als de verdediger tussen jou en de korf instaat, de verdediger jou kan aanraken en één of twee armen omhoog houdt; • De verdedigd schieten regel geldt niet voor groep 3 en 4 (veld 1 en 2); spelers mogen hier altijd schieten. Na een schot mag de speler die schiet en zijn eigen bal afvangt, niet opnieuw schieten. De bal moet eerst een keer overgespeeld worden. Indien een andere speler de bal vangt, mag die wel direct schieten. • De verdediger mag de aanvaller niet blokkeren, maar mag wel blijven staan; • Indien een scoringskans verloren gaat, omdat de verdediger een overtreding maakt, dient er altijd een strafworp te worden gegeven; • Bij een overtreding en daardoor balverlies wordt er gefloten. De andere partij krijgt de bal. De spelhervatting moet binnen vier seconden plaatsvinden. Uit een spelhervatting mag wel worden geschoten, maar niet worden gescoord.