iPorsanger 3-2017

Page 1

Trykkeriservice AS | Profileringsmagasin for porsanger | NR 3 - 2017


2018

XF 9000 CROSS COUNTRY 184.900

XF 9000 (153) HC LTD 188.900

PANTERA 600 ES 149.900

3 års

ZR 200 49.900

ZR 3000 129.900

M 8000 (153) 169.900

GARANTI A machine built just for you.

Uansett bruk og formål har vi en ATV eller snøscootermodell som passer akkurat for deg. Grunnen til dette er at vi deler de samme interesser og lidenskaper som deg selv. Jakt, jordbruk, fiske og konkurransekjøring i løype og terreng. Vi forstår alt sammen. Derfor har våre ATV og snøscooter modeller akkurat den førsteklasses konstruksjon og design som du finner på disse nettsidene. Som eneste leverandør, er vi er stolte av å kunne tilby 3 års side 2 IPorsanger 3 - garanti 2017 på samtlige av våre registrerbare produkter!

Karasjokveien, 9700 Lakselv | www.lakselvmotor.no Tlf: 78 46 47 77 | Epost: post@lakselvmotor.no


JULEN nærmer seg

LAKSELV LUFTHAVN BANAK

Velkommen til

tradisjonelt julebord med livemusikk lørdag 2. og 9. desember

Vi ønsker alle våre reisende Adventure

god tur hjem til jul

Kr 775 pr. pers. inkludert velkomstdrink

Ta kontakt for øvrige tilbud i november og desember Tlf 78 46 54 00 • post@lakselvhotell.no • www.lakselvhotell.no

God jul og godt nyt t år 9700 Lakselv | Tlf 47 47 26 26

IPorsanger 3 - 2017 side 3


NY

UT

LY Ságat - Samisk avis AS er etablert i 1956. Hovedkontor i Lakselv med SN underkontor i Tana, Kirkenes, Karasjok og Evenes. Ságat er en landsdekkende IN norskspråklig samisk dagsavis som utkommer fem ganger i uka på papir og på nett. G

KREATIV? INITIATIVRIK? GODT HUMØR? PÅGANGSMOT?

Kanskje er DU vår nye selger Vi ønsker å styrke vårt salgsapparat med en ny resultatorientert

salgs-/markedsmedarbeider

Alltid

en wiener

for en tier

ved vårt hovedkontor i Lakselv. Stillinga medfører aktivt salg og markedsføring, med fokus på annonsesalg, opplagsvekst og grafiske produkter, kundebehandling, noe grafisk produksjon samt andre oppdrag. Nødvendig opplæring vil bli gitt. For mer info, kontakt: • Daglig leder/sjefredaktør Geir Wulff, tlf. 78 46 59 02/918 00 117. • Driftsleder Robert Øvervold, tlf. 78 46 59 23/917 14 953. Vi tilbyr interessante og utfordrende oppdrag, for å videreutvikle Ságat som ledende samisk nyhetsformidler og debattorgan. Bli med på et vinnerteam i Sápmi! Resultatbasert lønn etter nærmere avtale. 6 måneders prøvetid. Etter nærmere regler vedtatt av Stortinget får arbeidstakere i Finnmark redusert skatt og ettergitt lån i Statens lånekasse for utdanning. Søknad med CV og kopi av attester og vitnemål sendes: Ságat - Samisk avis AS Postboks 53 9711 LAKSELV/LEAVDNJA Eller på e-post; geir@sagat.no Søknadsfrist: 30. november 2017

Statoil abildSø NOKIAN OG CONTINENTAL DEKK Lambertseterveien 70 1187 Oslo BILVASK • SØNNAKBATTERIER Spise her kr 11,-

Tlf. 22282290

Circle K Lakselv, Tlf 78 46 55 10 • Man - fre 7 - 23 Lør 8 - 23 Søndag 9 - 23

Ságat - Samisk avis AS er etablert i 1956. Hovedkontor i Lakselv med underkontor i Tana, Kirkenes, Karasjok og Evenes. Ságat er en landsdekkende norskspråklig samisk dagsavis som utkommer fem ganger i uka på papir og på nett.

Økonomiservice utfører førstelinjetjenester for Sápmi næringshage i Porsanger - (PiU er avviklet)

Ságat - Samisk avis AS søker

mediegrafikerlærling Ságat vurderer å ta inn en ny lærling. Arbeidsoppgavene vil blant annet være produksjon og design av annonser og trykksaker, ombrekking av avissider og bildejustering. Vi søker etter personer som har stå-på-vilje, godt humør og trives i et hektisk miljø. En mediegrafiker må ha evnen til å samarbeide og samtidig også kunne jobbe selvstendig. Du må ha god oversikt, være strukturert og etterhvert også kunne ta ansvar. Ságat er godkjent lærebedrift og du får full opplæring som fører til svennebrev som mediegrafiker. For mer info, kontakt: • Daglig leder/sjefredaktør Geir Wulff, tlf. 78 46 59 02/918 00 117. • Driftsleder Robert Øvervold, tlf. 78 46 59 23/917 14 953. Lønn etter gjeldende satser for lærlinger.

Starte ny bedrift? Gratis bistand inntil fire timer Vi hjelper deg med • • • • • •

Å registrere foretak Valg av organisasjonsform Merverdiavgiftsregistrering Hvordan du melder flytting og andre endringer Å drøfte behov for hjemmeside Orientering om ulike finansieringsmuligheter m.m.

Har du en etablert bedrift og går med utviklingsplaner?

Etter nærmere regler vedtatt av Stortinget får arbeidstakere i Finnmark og Nord-Troms redusert skatt og ettergitt lån i Statens lånekasse for utdanning.

Vi kan hjelpe deg med strategiarbeid, utvikling av forretningsmodellen, å knytte bedriften til miljøer som har kompetanse til å bistå din bedrift, å finne gode finansieringsløsninger og mye mer.

Søknad med CV og kopi av attester og vitnemål sendes:

Gjennom næringshageprogrammet kan vi bistå deg med en målbedriftsavtale til en sterkt redusert pris.

Ságat - Samisk avis AS Postboks 53 9711 LAKSELV/LEAVDNJA Eller på e-post; geir@sagat.no Søknadsfrist: 5. desember 2017

side 4 IPorsanger 3 - 2017

Kontakt oss på tlf 78 49 29 90 eller e-post: porsanger@sapminh.no


1. 3. 4.

2.

4.

5. 5. 6.

7.

8.

1. Ullundertøy under treet slår sjelden feil. Særlig ikke disse lekre overdelene fra Kari Traa. Finnes i flere farger og med eller uten høy hals. Du finner de hos Intersport. Pris fra kr 749,- 2. Den nye klompelompeboka inneholder drøssevis av strikkeoppskrifter til barn og voksne. Gi den bort eller kjøp den til deg selv og strikk årets julegaver. Pris kr 379,-. Vi vil også anbefale Per Fugellis «Per Dør». Hans aller siste bok, skrevet som en tilstandsrapport inn mot livets slutt. Pris kr 379,- Begge bøkene finner du på Lindbak. 3. Bli julefin i glitrende kjole med lange ermer og omslagsskjørt. Pris 399,- på Veromoda. 4. Gaven til den som har alt – Hvorfor ikke gi bort et kafébesøk i julegave? Senterkafeen har et bugnende utvalg av kaker, påsmurt og varmmat. 5. En lekker beautybag er en vinner under treet. Disse finner du hos Eurosko. Pris kr 349,- for liten og 399,- for stor. 6. Hårolje og håndkrem fra Moroccanoil kan glede en hver kvinne. Gavepakken selges hos Frisør1 til en kampanjepris på kr 349,- 7. Julegenseren er nærmest blitt et «må-ha-plagg» og fungerer godt som en artig gave til både liten og stor. På Cubus finner du flere varianter til dame, herre og barn. Pris (avbildet herremodell) kr 299,- 8. Stiga sklimatter er en sikker vinner til barna! Du finner de i ulike farger og størrelser hos lekebutikken, Kozmos.

Sport & villmark AS

Senterkafeen TORGET, LAKSELV | ÅPENT MANDAG TIL ONSDAG 9 - 16 , TORSDAG OG FREDAG 9 - 17 OG LØRDAG 10 - 1 5

IPorsanger 3 - 2017 side 5


Julehandel

i Lakselv Nå er det snart jul igjen med alt det koselige som følger med. Lakselv sentrum blir pyntet og butikkene bidrar til at julestemingen siger inn.

side 6 IPorsanger 3 - 2017

I Lakselv finner du et stort spekter av butikker og dermed blir det en enkel sak å kjøpe årets julegaver til hele slekta. Her finner du alt fra større kjedebutikker til koselige nisjebutikker. Når du trenger en pause fra shoppinga har vi flere kafeer hvor det er godt å sette seg litt og ta en kopp kaffe og noe å bite i. Handler du lokalt trenger du ikke bekymre deg for om gavene kommer frem i tide. Du kan se og kjenne på varene og få hjelp fra betjeningen når du lurer på noe. Du får også gavene ferdig pakket inn om du ønsker det.

Husk at det også er mye enklere å få byttet hvis det skulle bli behov for det. Varer som ikke er på lager kan ofte bestilles inn om du er ute i god tid. Tradisjonen tro arrangerer Porsanger snøscooterforening Scooter- og fritidsmessa 25. - 26. november med mange utstillere og messefest. I år er det Porsanger idrettslag som står for den tradisjonelle julegateåpninga. Da går vi rundt juletreet, drikker gløgg og kanskje vi også får hilse på selveste nissefar.


1 cup all-purpose o 1 1/2 cups walnuts, 2-3 Tbsp sugar 1 teaspoon vanilla 1/4 pound butter (a Pinch of salt Powdered sugar, to

Method 1 Preheat the oven 2 Mix all the dry in large bowl. Add the and combine every the mixture looks l dough into small ba cookie sheet, space 3 Bake for 35 minu enough to touch, ro aside on a rack to c powdered sugar.

Read more: http://w ball_cookies/#ixzz

Snøballkaker MED VALNØTTER 2 dl hvetemel 2 1/2 dl finhakka valnøtter ½ dl sukker 1 teskje vaniljeekstrakt 100 g romtemperert smør ½ teskje salt Melis til topping Forvarm ovnen til 150 grader Bland alt det tørre i en stor bakebolle. Tilsett vaniljeekstrakt og smør i terninger. Bruk hendene og kna deigen godt sammen. Form så til kuler og sett på bakepapirkledd steikebrett. La kakene stå i ovnen i 35 minutt og rull de i melis mens de fortsatt er litt varme. Strø over enda mer melis før servering og nyt.

IPorsanger 3 - 2017 side 7


Annonse

Smarte målere Har du fått skiftet strømmåleren din? Hvis ikke er det ikke lenge igjen. I løpet av 2018 skal alle strømmålerene i Norge være digitale og Luostejok Kraftlag er kommet godt i gang med utskiftningen

Fremtidens boliger vil hjelpe deg å spare strøm, de vil sørge for at du skal bruke så mye som mulig av strømmen din på de tidene av døgnet der det koster deg minst å ha tilgang til strøm.

Det er Norges vassdrags- og energi­ direktorat (NVE) som har bestemt at alle i Norge skal ha automatiske strømmålere (AMS). Nå blir det blir helt slutt på manuell avlesning, strømforbruket måles mer nøyaktig og man kan se når på døgnet man har brukt strømmen. På sikt får kraftlagene også beskjed hvis det oppstår strømbrudd, jordfeil eller feil på spenningen. De nye målerene sender informasjon om strømforbruket hver time til en felles sentral for hele Norge. Derifra kan nettselskapene og de som selger

side 8 IPorsanger 3 - 2017

strømmen få informasjon til fakturering. All informasjon er kryptert og det er du som kunde som gir tillatelse til hvem som har tilgang til informasjon fra din AMS. Vi bruker ikke så mye mer strøm enn tidligere, men vi bruker mer strøm på en gang. NVE jobber nå med forslag til effektbaserte tariffer. Det betyr at du får billigere strøm hvis du fordeler forbruket utover døgnet. Det er ikke meningen at man skal vaske klær og kopper på natta, men at man planlegger sånn at varmekablene kan være avslått når du

lager middag, oppvaskmaskinen går ikke samtidig som vaskemaskinen, osv. Når man fordeler strømforbruket sparer man dyre investeringer på kraftnettet som du som kunde til syvende og sist må betale. På sosiale medier er det noen som fra tid til annen er bekymret for stråling fra de nye målerene. Det er Statens strålevern som godkjenner målerene. De er helt klare på at AMS-stråling ikke er helsefarlig. Til sammenligning sender mobilen du holder mot øret med adskillig høyere effekt enn en AMS-måleren som står et godt stykke unna.


Refleksologiterapi -- ----------- ---

Marita Naukkarinen offentlig godkjent fysioterapeut

ANITA S. LARSEN

» Benyttes ved skader, sykdom, stressrelaterte-

og hverdagsplager

Tilbyr ...

» En naturlig og medisinfri behandlingsmetode

... diagnostisering og behandling av muskel- og skjelettrelaterte plager med og uten henvisning fra lege.

ved bruk av punkt- og massasjeteknikker

» Generell massasje

... opptrening ved kroniske lidelser og etter operasjoner i varmebasseng og treningsstudio.

Refleksolog, Anita S. Larsen Tlf. 477

59 310

www.refleksologforeningen.no

... ultralyd-scanning som del i diagnostisering av muskel- og skjelettrelaterte plager.

KALDE FØTTER? - Vi har fotbad og fotkrem som varmer!

... trykkbølgebehandling*

som er en effektiv behandling for bl.a. senelidelser

155,-

GOD HELSE OG TRIVSEL I JULEGAVE

* Trykkbølgebehandling er en effektiv metode for behandling av smerter fra kroniske senelidelser uten operasjon, kortison eller medisinbruk. Behandlingen genererer sjokkbølger i vevet og stimulerer og igangsetter en rekke dyptvirkende mekanismer i det skadde vevet. Metoden har umiddelbar og langtidsvirkende effekt.

Vi har gavekort på trening, solarium, og treningsklær.

- Din fotklinikk Tlf. 913 10 878

Kirkeveien 26, Lakselv Tlf 957 79 737 marita@solheim-trim.no www.soltrim.no

185,-

Skankegården, Sentrum 4, LAKSELV

NYHET! NYE ISUZU D-MAX ÅRETS TØFFESTE BILNYHET TØFFERE RASKERE RIMELIGERE HØYERE LASTEEVNE 3,5 TONN HENGERVEKT LAVERE EIERKOSTNADER OG ENDA MER UTSTYR BILER PÅ LAGER FOR RASK LEVERING

LEASING

2.392,-

INTRODUKSJONSPRIS FRA KR 301 552,- EKS MVA

o

PR MND EKS MVA

(354.900,- inkl mva)

vinn en ny bil pa

*Leievilkår: Isuzu 4d automat inkl.: Bedliner, Met.lakk, Vinterhjul, Matter. 36mnd/60.000km. Startleie: kr. 50 000,- eks.mva. Etableringsgebyr: 5.363 ink.mva. Rente: 3,95% Totalpris: kr. 144 895,-I tillegg kommer årsavg. og forsikring. 3 års bindingstid.

isuzu.no! #maxrun

verdi

384.300,-

VELG MELLOM PICK-UP, BLACK EDITION, TROOPER, MAGNUM, OG ARCTIC TRUCK

PREMIUMPAKKE Verdi 57.500,- NÅ KUN 20.000,- SPAR 37.500,-

18” aluminiumsfelger - LED-lys foran og bak - Automatisk klimaanlegg - Stigtrinn - Alarm Premium skinnseter og dørpaneler - El.innstilling av førerstol - USB-kontakt - 8 høyttalere Nøkkelfritt system - Bakkestartassistent - Hill descent control - Tectyl understellsbehandling Rattbetjent DAB+-radio, navigasjon, ryggekamera og bluetooth fra Alpine med 8” touch-skjerm Pick-up

Black Edition

Trooper

Magnum

Arctic Truck

Karasjokveien, 9700 Lakselv Tlf: 78 46 47 77 post@lakselvmotor.no INTRODUKSJONSPRIS FRA KR 301 552,- EKS MVA

(354.900,- inkl mva)

www.lakselvmotor.no

Japansk kvalitet og tøffest i klassen 5 års garanti - isuzu.no

IPorsanger 3 - 2017 side 9


side 10 IPorsanger 3 - 2017

Jakten pĂĽ det gode laget


«Hvem vil være med, og hvordan får vi det til?» TEKST Ordfører Aina Borch Foto Nordkappregionen havn Det var tema i kantina under lunsjen i dag. Foranledningen var et foredrag med Roger Finjord kvelden før. Hva kan jeg bidra med for laget? Garderobelukta, med åpenhet, tillit og trygghet som grunnpilarer er viktig. Samtidig vet vi at det av og til henger igjen en sur fotballstrømpe. Og hvordan takler vi det? Tema for diskusjonen i kantina gikk først på at dette var noe mange flere skulle fått med seg, fordi det var så bra. Det var inngangen og fokus i samtalen. For så mange flere burde vært der. Og det manglet ikke på gode refleksjoner på hva som kunne vært gjort annerledes for at flere kunne tatt del i dette flotte arrangementet - som både beveget og engasjerte mange av de som var til stede. Det som fikk meg i refleksjonsmodus er hvordan vi ofte setter det kritiske søkelyset på oss selv. Etterpåklokskap er den enkleste av alle vitenskaper. Mye kunne vært gjort annerledes, men vi må forholde oss til at historien ikke kan endres. Det er lett å distansere seg, mest fordi de som ikke ble invitert føler seg oversett og mindre verdt. Da kan vi risikere at et godt initiativ gir motsatt effekt, selv om det ble gjort i beste intensjon. Det vi kan gjøre er å ta lærdom av erfaringene, og sørge for at vi gjør ting annerledes neste gang. I dette ligger et ansvar for at den som har lederskapet sørger for å åpne opp og inkludere alle som vil delta. Så handler det også om den enkeltes ansvar for å være raus nok til å forstå at det ikke handlet om meg, men om helt andre faktorer. Det er ikke en enkel balansegang, men jeg er sikker på at det er her skaperkraften og mulighetsrommet ligger. Derfor er jeg er mer opptatt av hva de som var til stede fikk ut av det, og den ene engasjerte historien etter den andre ble fortalt. Historier som skapte nye rom for refleksjon rundt kaffe­ bordene i ettertid av det magiske øyeblikket som ble skapt i kultursalen en onsdag kveld i oktober 2017. Hvordan vil dette bidra til å skape endring? Kanskje ikke over natta, eller som en revolusjon. Men de små tingene som gjør at vi endrer måten å gjøre ting på, er gull verdt, fordi endring først og fremst handler om vår bevissthet og fokus. Vi har et godt lag i Porsanger, og vi er i oppløpet på å bli enda bedre. Jeg er både stolt og glad for at jeg får være en del av det. Og må berømme alle de herlige menneskene som står på hver dag for å gjøre livet i Porsanger enda litt bedre. Det siste året har vært et magisk år for Porsanger. Det har skjedd store ting, som vil ha betydning for utviklinga fremover. Porsanger kommune kjøpte SeaWalk’en i oktober 2016. Avinor besluttet å beholde rullebanelengda på Banak. E6 Lakselv – Finland ble oppgradert til 60-tonns modulvogntog. Lakselvterminalen åpnet i desember 2016 og allerede i mai i år startet DHL opp med ukentlige fraktruter Lakselv – Gardermoen. De fylte på i høst med gode tilknytningsruter til Asia, og nå rekker kongekrabben levende frem til Asia på 17 timer. Det gjør at både laks og hvitfisk når frem til markedet med en helt annen ferskhet enn med bil. Noe som gir fiskeri- og havbruks­ bedriftene langs hele Finnmark nye muligheter. Det er også verdt å nevne at vi allerede har store og viktige byggeprosjekter på gang, som gir næringslivet vårt gode

muligheter. Fefo-bygget reiser seg og vil bli et praktbygg i sentrum av Lakselv. På flystasjonen bygges det ny hangar med en investeringsramme på 275 mill. For noen uker siden fikk vi meldingen om at regjeringen foreslår en styrking av Garnisonen i Porsanger med en mekanisert bataljon og etableringen av Finnmark landforsvar. Det gjenstår å vente på et endelig vedtak i Stortinget, men det er god grunn til å glede seg. 160 arbeidsplasser, 240 vernepliktige og investeringer rundt 1 mrd gir oss gode muligheter for ringvirkninger lokalt. Det som ligger foran oss av muligheter med en nysatsing på forsvaret, vil også være en grunnpilar for reiselivet. Alt henger sammen, og mange av de som kommer til oss for å øve og trene, ønsker seg også gode opplevelser på fritida. Så forsvaret kan gi et bein ekstra å stå på for reiselivsaktørene våre. Når jeg er inne på reiseliv, har snuhavna og SeaWalk’en vært et tema for debatt. Rom ble ikke bygd på en dag, og det vil ta tid å få rederiene til å velge snuoperasjoner hos oss. Derfor er det viktig at vi gjør de riktige tingene for å skape muligheter for å utvikle reiselivet på en god måte. Samarbeid kommer til å være en nøkkel til suksess for reiselivet. Da tenker jeg at vi må få til samarbeid mellom våre lokale aktører i Porsanger. I tillegg må vi få til samarbeid med våre nabokommuner og næringslivet deres. Derfor jobber vi parallelt med flere ting. Vi skal starte vårt eget strategiarbeid, vi skal samarbeide med våre nabokommuner der det er naturlig og vi har etablert kontakt til våre gode naboer i Finland, som allerede har lyktes godt med vinterturisme. Vi skal lære av de vi kan lære av, gi av vår erfaring til de som ønsker å bidra til fellesskapet, og vi skal få til gode samarbeid. Det handler tross alt om det samme. Arktis. Menneskene. Det samiske og kvenske. Nordlys og midnattssol. Fjord og fjell. Vidde og hav. Fiskevann og lakseelver. Lyden av stillhet og det arktiske lyset. Min ambisjon som ordfører er å bygge det gode laget – fellesskapet. Mellom menneskene i Porsanger. Mellom privat og offentlig satsing. Mellom kommunene i Finnmark og Nord Troms. Mellom Norge og Finland. Det skal vi gjøre sammen med de som har samme ambisjon som oss, og vil bidra til å gjøre laget enda bedre. Vi seiler i medvind. Det gir oss muligheter, men også utfordringer. Hvis vinden blir for sterk og vi ikke har det rette mannskapet eller planen på plass, kan det føre til forlis. Dette må være vårt viktigste fokusområde ved inngangen til 2018, der vi skal legge en økonomiplan som binder oss for et år, og som angir retning til 2021. Vi står også overfor viktige beslutninger i kommuneplanarbeidet, som skyter fart til neste år med både samfunnsplan og arealplan i god prosess. De rammebetingelsene som nå legges for oss, må forvaltes med klokskap, og vi må skynde oss langsomt.

IPorsanger 3 - 2017 side 11


SCOOTERMESSETILBUD 25. OG 26. NOVEMBER! SNØFRESERE

10%

AGGREGAT EU10i Maks effekt - 1.000 watt Vekt - 13 kg Veil. pris 13.490,- Pris inkl MVA

Messetilbud 9.990,-

HSS 760 A ETD

HSS 970 A ETD

Karasjokveien, 9700 Lakselv | www.lakselvmotor.no Tlf: 78 46 47 77 | Epost: post@lakselvmotor.no

AGGREGAT EU20i Maks effekt - 2.000 watt Vekt - 21 kg Veil. pris 18.990,- Pris inkl MVA

Messetilbud 14.990,-

Forbehold om trykkfeil og utsolgte varer. Salg kun til priv. husholdninger. Tilbudet gjelder t.o.m. lørdag 25/11-2017

- Du kjenner oss

Svineknoke Salt eller røkt, Gilde, pr kg

29

90

SPAR LAKSELV 8-21 (9-20) side 12 IPorsanger 3 - 2017

Ali kaffe

3

Hos oss finner du både

salatbar og varmdisk med fristende utvalg


1. BANDslipp

til midnattsrocken 2018 VILLA R A ID V L E S D FØ G N A R T N E S R E AMMUNITION ATLE PETT NO

NO

NO

The world’s northernmost outdoor music festival

Lakselv/NOrway/700 n

Ya

Veil. pris 155.830,-

Grizzly 700 Nordic Edition TILBUD 139.900,- inkl. reg. Lengst erfaring med FXR scooterklær i Finnmark!

Bk-Superpulken fra kr 32.300,-

Snøfreser fra kr 34.900,-

5 -8 julY 2018 TH

th

018

r

fra k

0 0 9 . 3 r2

de n i w e

id

aS mah

NO

18

lv.

akse

ert L g lev

.o

f.reg

på land og vann siden 2005

Laatasveien, 9700 Lakselv - Telefon 78 46 35 55

IPorsanger 3- 2017 side 13


side 14 IPorsanger 3 - 2017


Annonse

Lokalt samarbeid Boligbygging svinger fra år til år, med spesielt store utslag i små kommuner. For at samfunn skal utvikle seg bør det være en balanse mellom befolkningsvekst og boligbygging.

Lakselv opplever en befolkningsvekst, og det råder optimisme hos både befolkning og nærings­liv i kommunen. Slike trender gir oftest et positivt utslag i boligbyggingen. I perioden 2014 - 2016 ble det derfor fullført 13 nye boliger i Porsanger hvert år. Høy og stabil byggeaktivitet bidrar til mange arbeidsplasser hos entreprenører, byggevare­ forretninger, elektrikere og rørleggere. Estlenderen Oleg Raudsepp har tjue års erfaring fra hjemlandet som håndverker. For fem år siden valgte han imidlertid å gjøre Porsangerværing av seg, og entreprenør­ firmaet med samme navn har for tiden seks mann i arbeid med base i Lakselv. – Siden vi etablerte oss i Porsanger har vi reist rundt 15 nybygg. Både eneboliger og større hytter, forteller Oleg. I Porsanger er kanskje de store lafta hyttene til Stabbursdalen Lodge i Stabburs­ nes eller byggene i det nye hyttefeltet Luostejok Hyttegrend av de mer iøynefall­ ende prosjektene til Oleg. Han forteller at med sentralgodkjenning bygger de boliger etter norske standarder, noe som har bidratt til at bedriften har arbeid i mange kommuner

rundt omkring i hele Finnmark. – Selv om det ble bygget 395 nye boliger årlig i Finnmark i perioden 2014 - 2016, er det lokalt enda større etterspørsel etter hytter. Folk stiller i dag like store krav til komfort på hytta som hjemme og mange av hyttene vi bygger har nærmest samme stand­ard som nye eneboliger, forklarer Oleg. For å gi et best mulig produkt til kundene er det svært viktig at samarbeidet mellom snekkere, elektrikere og rørleggere er optimalt på byggeplassen. Oleg har derfor også valgt en lokal leverandør på all trelast, tak, vinduer, gulv og maling. – Å samarbeide med tradisjonsrike og bunnsolide XL Bygg Byggekompaniet AS i Lakselv gir oss en enorm trygghet. Kompetansen de har bygget opp gjennom hele 60 år i Porsanger er unik, og soliditeten bidrar til at de har kapasitet til å ha mye varer på lager. Dernest gir Byggekompaniet som totalleverandør oss entreprenører en mer effektiv hverdag som vareleverandør med skreddersydde løsninger for logistikk, prioritet på vareleveranser og effektive bestillings­rutiner, understreker Oleg.

IPorsanger 3- 2017 side 15


Tilbudet gjelder så lenge lageret rekker.

OPPTENNINGSBRIKETTER 3X32 stk

LAKSELV

2590

MER TIL OVERS

OPPTENNINGSBRIKETTER

KUBBELYS

100 stk

2990

11 cm, rød, 6-pk

5990

TENNPOSER 100 stk

5990

REINSDYR Akrylfigur til utendørsbruk, 63 cm, LED-lys

BJØRKEVED 15kg/40 liter

599

49

00

90

L AKSELV AS BILVERKSTED • TILHENGERE • BILREKVISITA

JJ-Trailer 3000 S

Innv: 150x300 cm - Totalvekt 750 kg, - Tipp 14.998,-

VI LANSERER NY R-SERIE FRA JJ-TRAILER JJ-Trailer er kvalitetstilhengere fra Finland. De leverer et stort utvalg av forskjellige modeller. Vi har mange på lager og leverer med skilt på dagen.

JJ-TRAILER 3300 PRO

Innv: 150 x 325 cm - Totalvekt 750 kg Tipp - Plastkapell 23.995,-

side 16 IPorsanger 3 - 2017

Telefon: 78 46 21 11 • Epost: lakselv@bilxtra.no • Åpningstider: Mandag - fredag: 8 -16


550,-

AR B S R E BANK - LAKSELV

2016 Mercedes Benz B180

RK

FINNMA

1.050,- per døgn

2013 Subaru Outback

1.150,- per døgn

2016 Mercedes Benz Vito (9 seter)

1.250,- per døgn

FASTE ÅPNINGSTIDER

Vi gir 10% på nettbestilling på www.lakselvbilutleie.no

Onsdag 2000 - 0130 fredag 2200 - 0330 Lørdag 1200 - 0330

452 23 777

Bruk blåposen og gjenvinn plast

VISSTE DU AT 325 JUICEKORKER KAN BLI TIL EN NY STOL I SKOLEN? NB: Skyll plastemballasjen og husk dobbel knute på posen!

Følg oss

Tlf 478 64 300 • fimil@fimil.no Pb 322, 9711 Lakselv • www.fimil.no

IPorsanger 3- 2017 side 17


Julegavene finner du hos oss Møbler Smartphone link Hill descent control Hill hold control Adaptive Cruise Control Radar Brake Support Automatisk klimaanlegg LED Kjørelys LED Hovedlys Parkeringssensor foran og bak Startknapp/nøkkelfritt system Regnsensor

Skinn/Alcantara-seter 17” Sport Aluminiumsfelger Chrom Sport grill Tåkelys Takrails sølv Mørke ruter fra B-Pilar Lakkerte dørhåndtak/Speil El. oppvarmede og innfellbare speil Multifunksjonsratt i skinn Analog sentermontert klokke Lyspakke interiør Radio/Bluetooth/USB/DAB+ Navigasjon Ryggekamera Alarm

God jul

NYE VITARA 4X4

Interiør

SportTech pakke:

Belysning Tepper

NÅ MED AUTOMATGIR

Gardiner

Persienner

Verdi kr. 72.500.-

Du finner våre varer hos BEST I TEST Spar Lakselv og Rema 1000 i Lakselv og Karasjok

Kampanjetilbud: kr. 25.000.Spar kr. 47.500.-

Sengetøy

PÅ SIKKERHET

PÅ PRIS

VG 20.05.15

VG 20.05.15

PS:

Alle brød som er merket Mesterbakeren hos Rema 1000 er produsert av oss

A S 4X4

SportTech SportTech pakke: pakke:

Skinn/Alcantara-seter Skinn/Alcantara-seter 17” Sport Aluminiumsfelger 17” Sport Aluminiumsfelger Chrom Sport grill Chrom Sport grill Tåkelys Tåkelys Takrails sølv Takrails sølv Mørke ruter fra B-Pilar Mørke ruter fra B-Pilar Lakkerte dørhåndtak/Speil Lakkerte dørhåndtak/Speil El. oppvarmede og innfellbare speil El. oppvarmede og innfellbare speil Multifunksjonsratt i skinn Multifunksjonsratt i skinn Analog sentermontert klokke Analog sentermontert klokke Lyspakke interiør Lyspakke interiør Radio/Bluetooth/USB/DAB+ Radio/Bluetooth/USB/DAB+ Navigasjon Navigasjon Ryggekamera Ryggekamera Alarm Alarm

LAKSELV

GIFTSVINNER

-

TAKK FOR AT DU STØTTER LOKALT NÆRINGLSLIV

TECHPAKKE: NYE SVITARA 4X4

PORT Velg kortreis - velg lokalt

Smartphone link Smartphone link Hill descent control Hill descent control Hill hold control Hill hold control Adaptive Cruise Control Adaptive Cruise Control Radar Brake Support Radar Brake Support Automatisk klimaanlegg Automatisk klimaanlegg LED Kjørelys LED Kjørelys LED Hovedlys LED Hovedlys Parkeringssensor foran og bak Parkeringssensor foran og bak Startknapp/nøkkelfritt system Startknapp/nøkkelfritt system Regnsensor Regnsensor Verdi kr. 72.500.Verdi kr. 72.500.Kampanjetilbud: kr. 25.000.Kampanjetilbud: kr. 25.000.Spar kr. 47.500.Spar kr. 47.500.-

Skinn/Alcantara-seter - 17” Sport Aluminiumsfelger

Regnsensor - Chrom Sport grill - Tåkelys Mandag til fredag

NÅ MED AUTOMATGIR

Mørke ruter fra B-Pilar Lakkerte dørhåndtak/Speil

MAN - ONS 9 - 16 • TOR - FRE 9 - 17 • LØR 10 - 15

ca kl 0500 tilEl. oppvarmede og innfellbare speil - Takrails sølv Multifunksjonsratt i skinn - Analog sentermontert ca kl 1330 klokke - Lyspakke interiør Radio/Bluetooth/USB/DAB+

Møbler & Utstyr AS - Arne M Holdens vei, 9711 Lakselv - Tlf 78 46 15 77

BEST I TEST

BEST I TEST Norsk Tectyl - Ryggekamera Smartphone link Hill descent control Alarm - Hill hold control PÅ SIKKERHET PÅ PRIS PRIS PÅ SIKKERHET PÅ VG 20.05.15 VG 20.05.15 Control - Radar Brake Support Adaptive Cruise VG 20.05.15 VG 20.05.15 Automatisk klimaanlegg - LED Kjørelys LED Hovedlys - Navigasjon - Parkeringssensor foran og bak - Startknapp/nøkkelfritt system PORT ECHPAKKE:

VITARA S 4X4

SPORTTECHPAKKE:

Skinn/Alcantara-seter Skinn/Alcantara-seter -- 17” 17” Sport Sport Aluminiumsfelger Aluminiumsfelger Regnsensor Regnsensor -- Chrom Chrom Sport Sport grill grill -- Tåkelys Tåkelys Mørke ruter ruter fra fra B-Pilar B-Pilar Lakkerte Lakkerte dørhåndtak/Speil Mørke dørhåndtak/Speil El. El. oppvarmede oppvarmede og og innfellbare innfellbare speil speil -- Takrails Takrails sølv sølv Multifunksjonsratt ii skinn skinn -- Analog Analog sentermontert sentermontert Multifunksjonsratt klokke Lyspakke interiør Radio/Bluetooth/USB/DAB+ klokke - Lyspakke interiør Radio/Bluetooth/USB/DAB+ Norsk Tectyl Tectyl -- Ryggekamera Ryggekamera Smartphone Smartphone link link Norsk Hill Hill descent descent control control -- Alarm Alarm -- Hill Hill hold hold control control Adaptive Cruise Cruise Control Control -- Radar Radar Brake Brake Support Support Adaptive Automatisk Automatisk klimaanlegg klimaanlegg -- LED LED Kjørelys Kjørelys LED Hovedlys Hovedlys -- Navigasjon Navigasjon -- Parkeringssensor Parkeringssensor foran foran LED og bak Startknapp/nøkkelfritt og bak - Startknapp/nøkkelfritt system system

VERDI 72.500,- INTRODUKSJONSKAMPANJE 25.000,-

PRIS OG AVGIFTSVINNER

SPAR 47.500,PrivatLeie:

2.517,- pr mnd*

*Privatleievilkår: S 140HK m/automat og SportTech VERDI 72.500,INTRODUKSJONSKAMPANJE 25.000,VERDI Vitara 72.500,INTRODUKSJONSKAMPANJE 25.000,36mnd/45.000km. 36mnd/45000km. Startleie: kr. 50 000,- ink.mva Etableringsgebyr: 5.363 ink.mva Rente: 3,95% Totalpris: kr. 145 975,I tillegg kommer årsavgift og forsikring. 3 års bindingstid. Tilbudet gjelder bil med vinterhjul og met. lakk

SPAR 47.500,PrivatLeie: PrivatLeie:

PRIS PRIS OG OG AVGIFTSVINNER AVGIFTSVINNER FIREHJULSTREKK FIREHJULSTREKK 2017 2017

2.517,- prpr mnd* mnd*

*Privatleievilkår: Vitara S 140HK m/automat og SportTech *Privatleievilkår: Vitara S 140HK m/automat og SportTech 36mnd/45.000km. 36mnd/45000km. Startleie: kr. 50 000,- ink.mva 36mnd/45.000km. 36mnd/45000km. Startleie: kr. 50 000,- ink.mva Etableringsgebyr: 5.363 ink.mva Rente: 3,95% Totalpris: kr. 145 975,Etableringsgebyr: 5.363 ink.mva Rente: 3,95% Totalpris: kr. 145 975,I tillegg kommer årsavgift og forsikring. 3 års bindingstid. I tillegg kommer årsavgift og forsikring. 3 års bindingstid. Tilbudet gjelder bil med vinterhjul og met. lakk Tilbudet gjelder bil med vinterhjul og met. lakk

Vitara 4x4 fra 304.900,Automatgir + 15.000,-

PRISPRIS- OG OG AVGIFTSVINNER AVGIFTSVINNER FIREHJULSTREKK FIREHJULSTREKK 2017 2017

Vitara Vitara 4x4 4x4 fra fra 304.900,304.900,Automatgir Automatgir ++ 15.000,15.000,-

Vitara Vitara SS 4x4 4x4 fra fra 349.900,349.900,Automatgir ++ 15.000,4x4 med automat Automatgir 15.000,-

tilgjengelig

Firehjulstrekk

MirrorLink multimediasystem

Adaptiv Cruisecontrol og

Automatgir

4x4 er standard Adaptiv Cruise og Radar Brake Firehjulstrekk Adaptiv Cruisecontrol og Automatgir brake support Firehjulstrekk Radar Adaptiv Cruisecontrol og Automatgir

4x4 med tilgjengelig MirrorLink multimediasystem 4x4 Adaptiv Cruise med automat automat tilgjengelig MirrorLink 4x4 er er standard standard Adaptiv Cruise og og Radar Radar Brake Brake Radar support ært en kjempesuksess. Modellprogrammet er ytterligere utvidet4x4 med sportslige Vitara 4x4 Turbo S multimediasystem med ny avgiftsgunstig 140HK Radar brake brake support Nye 4x4 har vært en Modellprogrammet er utvidet sportslige S 140HK Nye Vitara Vitara 4x4 fra fra Suzuki Suzuki harnye vært kraftfulle en kjempesuksess. kjempesuksess. Modellprogrammet er ytterligere ytterligere utvidet med med sportslige Vitara Vitara 4x4 4x4i Turbo Turbo S med med ny ny avgiftsgunstig avgiftsgunstig 140HK Den er også tilgjengelig med Automatgir. Den turbomotoren gir deg fantastiske kjøreegenskaper kombinasjon med Boosterjet Turbo bensinmotor. Den er også tilgjengelig med Automatgir. Den nye kraftfulle turbomotoren gir deg fantastiske kjøreegenskaper i kombinasjon med Boosterjet Turbo bensinmotor. Den er også tilgjengelig med Automatgir. Den nye kraftfulle turbomotoren gir deg fantastiske kjøreegenskaper i kombinasjon med lavt forbruk. Vitara er bil innovasjoner som Adaptive og sikkerhetssystemer som Radar oderne bil med innovasjoner Adaptive Cruise Control oghovedlys, sikkerhetssystemer som Radar Brake Support somSupport lavt som forbruk.LED Vitarahovedlys, er en en ultramoderne ultramoderne bil med med innovasjoner som LED LED hovedlys, Adaptive Cruise Cruise Control Control og f.eks. sikkerhetssystemer som f.eks. f.eks. Radar Brake Brake Support som som Nye Vitara 4x4 fra kan årets største bilsensasjon. En bil innovasjoner som standard. Nye Vitara er pris med lave og NOx-utslipp. Suzukis nye overlegne Allgrip firehjulstrekksystem med fire kjørevalg er NyeCO2Vitara 4x4 fra Suzuki Suzuki kan være være årets største bilsensasjon. En ultramoderne ultramoderne bil med med innovasjoner som LED LED standard. Nye Vitara er en en pris og og avgifts avgifts vinner lave CO2ogAllgrip NOx-utslipp. Suzukis nye overlegne Allgrip firehjulstrekksystem med fire kjørevalg er standard. standard. Nye Vitara fra Suzuki kan vinner være årets største bilsensasjon. En ultramoderne bil med innovasjoner som LED og avgifts vinner med lave CO2og4x4 NOx-utslipp. nyemed overlegne firehjulstrekksystem er standard. hovedlys, Adaptive Cruise Control og sikkerhetssystemer sikkerhetssystemer som kjørevalg f.eks. Radar Radar felger, Brake Support som standard. standard. Allgrip 4x4-systemet er inkludert inkludertSuzukis prisen. Vitara Vitara 4x4 Turbo S har har Adaptive eksklusivCruise S grill, Control røde S S detaljer detaljer hovedmed lykter, fire sorte aluminiums felger, sølv utvendige speil og og Nye hovedlys, og som f.eks. Brake Support som Nye Allgrip 4x4-systemet er ii prisen. 4x4 Turbo S eksklusiv S grill, røde ii hoved lykter, sorte aluminiums sølv utvendige speil aluminiums pedaler. Vitara er en av Norges mest folkekjære firehjulstrekkere og forbindes med høy kvalitet, firehjulstrekk og ikke minst tøft design. Den nye Vitara Vitara er en miljøog avgiftsvinner med lavt forbruk og lave CO2og NOx-utslipp. Suzukis nye overlegne hovedlys, Adaptive Cruise Control og sikkerhetssystemer som f.eks. Radar Brake Support som standard. Nye rt i prisen. Vitara 4x4 Turbo S har eksklusiv S grill, røde S detaljer i hoved lykter, sorte aluminiums felger, sølv utvendige speil og aluminiums pedaler. Vitara er en av Norges mest folkekjære forbindes med minst tøftSuzukis design.nye Denoverlegne nye VitaraAllgrip Vitarafirehjulstrekkere er en miljø- ogog avgiftsvinner medhøy lavtkvalitet, forbruk firehjulstrekk og lave CO2-og ogikke NOx-utslipp. Allgrip 4x4 Turbo S bringer Suzukis arv videre. Suzuki med firehjulstrekk inkludert ii prisen er som skapt for norske forhold. 4x4 Turbo S bringer Suzukis arv videre. Suzuki med firehjulstrekk inkludert prisen er som skapt for norske forhold. n av Norges mest folkekjære firehjulstrekkere og forbindes med høy kvalitet, firehjulstrekk og ikke minst tøft design. Den nye Vitara Vitara er en miljø- og avgiftsvinner med automatgir. lavt forbruk og lave CO2og NOx-utslipp. Suzukis nyeavoverlegne Allgrip Vitara Etter Etter sin sin introduksjon introduksjon ii Norge Norge ii 1989 1989 er er Vitara-navnet Vitara-navnet kjent kjent som som en en av SUV-segmentets SUV-segmentets pionerer. pionerer. Vitara v videre. Suzuki med firehjulstrekk inkludert i prisen er som skaptautomatgir. for norske forhold. Karasjokveien, 9700 Lakselv Oslo Ski Romerike Drammen Bærum Oslo Ski Romerike Drammen Bærum design. Den helt nye Vitara bringer Suzukis arv videre og er som skapt for norske forhold. automatgir. Etter sin introduksjon i Norge i 1989 Vitara-navnet en av pionerer. Vitara design. Dener helt nye Vitara bringer kjent Suzukissom arv videre og erSUV-segmentets som skapt for norske forhold. RSA BIL BIL RSA BIL BIL RSA BIL BIL 299.900,- Automatgir RSA 15.000,BIL Berg Auto Auto Tlf: 78 46 47 77 RSA RSA RSA RSA BIL Berg Vitara Vitara 4x4 4x4 fra fra 299.900,- Automatgir + + 15.000,-

ki SA BIL

ynamitveien 19 f.: 64 87 88 80

Romerike

Ensjøveien Ensjøveien 15B 15B

Drammen

Dynamitveien Dynamitveien 19 19

Hvamsvingen Hvamsvingen 7 7

Øvre Øvre Eikervei Eikervei 77 77 Bærum

Olav Olav Ingstads Ingstads vei vei 3 3 post@lakselvmotor.no

Tlf.: 87 Tlf.: 20 40 83 Tlf.: 32 88 Tlf.: 07 27 *Veil. Priser levertforhold. Drammen. Frakt 13 kommer 111-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,42-0,57l design. Den arv 64 videre og er som skapt norske Tlf.: 64 64bringer 87 88 88 80 80Suzukis Tlf.: Tlf.: 23 23 24 24 20 helt 40 nye Vitara Tlf.: 64 83 12 12 00 00 Tlf.: 32 21 21 for 88 00 00 Tlf.: 67 67 07ii tillegg. 27 CO *Veil. Priser levert Drammen. Frakt 13 kommer tillegg. CO 111-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,42-0,57l www.lakselvmotor.no *Veil. PriserBIL inkl. mva levert Drammen. Frakt kommer i tillegg. CO2 119-128. Forbruk blandet kjøring fra 0,53-0,57l RSA BIL Berg Auto *Veil. Priser inkl. mva levert Drammen. Frakt kommer iRSA tillegg. CO2 119-128. Forbruk blandet kjøring fra 0,53-0,57l Vitara 4x4 fra 299.900,- Automatgir + 15.000,2 2

Hvamsvingen 7 Tlf.: 64 83 12 00

Øvre Eikervei 77 Olav Ingstads vei 3 Tlf.: 32 21 88 00 Tlf.: 67 07i tillegg. 27 CO 111-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,42-0,57l *Veil. Priser levert Drammen. Frakt 13 kommer

akt kommer i tillegg. CO2 119-128. Forbruk blandet kjøring fra 0,53-0,57l

side 18 IPorsanger 3 - 2017

2

Som skapt for norske forhold! Som skapt for norske forhold! www.suzuki.no www.suzuki.no

Som skapt for norske forhold! www.suzuki.no


Å kunne leve av sin favoritthobby er for mange en fjern drøm. Landpost­ budet Bjørn «BT» Tore Pedersen fra Olderfjord har ikke dratt den så langt. Men den svært habile hobby­ fotografen fra Porsanger har i alle fall samlet noen av blinkskuddene sine som han utgir i kalenderform. Gjennom kameralinsa fanges motiver enten langs Porsangerfjord­ en, eller på sine turer rundt i fylket sammen med sitt fotograferende kollegium bak Facebook-siden «Finn­ mark i bilder». Litt av resultatene viser han gjennom iPorsanger, ennu mer i sin egenutgitte kalender.

Bildeserie

IPorsanger 3 - 2017 side 19


side 20 IPorsanger 3 - 2017


IPorsanger 3 - 2017 side 21


Mehamn

Illustrasjon over skuterløyper i Finnmark

Honningsvåg

Berle

HAMMERFEST

Tana

LAKSELV ALTA

Karasjok

Kautokeino

på Skuter i Finnmark I Norge var der per 31.12.2016 registrert 85.799 snøskutere, hvorav 19.725 befinner seg i Finnmark. Alta og Sør-Varanger er de største snøskuterkommu­ nene i nord, med Hammerfest og Porsanger hakk i hel.

Om den nye motorferdselsloven Generelle regler om fartsgrenser for snøskuter i utmark: Det er ikke tillatt å kjøre fortere enn 70 kilometer i timen med snøskuter i terreng. Snøskuter med slede må ikke kjøres fortere enn 60 kilometer i timen uten passasjer, og 40 kilometer i timen med passasjer. I åpne løyper i Nord-Troms og Finnmark har det vært akseptert en sone for rasting på inntil 300 meter fra merkestikkene i snaufjell og på islagte vann. Den nye Motorferdselloven av 2015 har åpnet for at denne praksisen kan videreføres dersom den enkelte kommune ønsker det. I Finnmark og Nord-Troms kan kommunene i bestemmelsene også tillate kjøring ut av løypa på islagt vann for å raste, uavhengig av avstand fra løypa. Kommunen kan lage lokale regler om rasting på islagte vann i tilknytning til disse. Kommunene må innen 2021 gjennomføre de prosesser som er nødvendige for å få fastsatt sine skuterløyper innenfor den nye Motorferdselsloven.

side 22 IPorsanger 3 - 2017

Alta 4.785 Sør-Varanger 3.002 Hammerfest 2.001 Porsanger 1.707 Kautokeino 1.429 Vadsø 1.327 Tana 1.044 Karasjok 1.009 Nordkapp 565 Båtsfjord 499 Vardø 381 Nesseby 330 Lebesby 327 Kvalsund 276 Gamvik 266 Berlevåg 252 Måsøy 220 Hasvik 168 Loppa 137 Finnmark 19.725


Fylkets nye « Ikea »

evåg

Båtsfjord

VADSØ

KIRKENES

Midt-finnmark motor i lakselv har laget en godtebutikk av dimensjoner for Finnmarkinger som skal på tur.

TEKST & FOTO Fred Persen

For Finnmarkinger er naturopplevelser og bruk av nærområdene svært viktig. Kulturelt, sosialt og historisk. Fjell og vidder. Hav og fjord. Den ville, vakre og rå Finnmarksnaturen står sentralt i vår oppvekst. Å dra ut på en speilblank skjærgårdsfjord en midsommernatt med båt, eller pakke skutersleden med familie og isfiskeutstyr på tur til sitt hemmelige vann i slutten av april betyr mye for oss. For enkelte er dette kanskje årsaken til at man bor i nettopp Finnmark. Dette bidrar til at det oppstår et behov for butikker som selger båter, ATV-er, tilhengere og ikke minst snøskutere med alt tilbehøret rundt disse. Butikker som bidrar til at flest mulig kan oppleve Finnmarksnaturen på sitt beste. Jan Ole Benjaminsen og Frode Fossum Nilsen bak Midt-Finnmark Motor AS har tatt et enormt løft. De har skapt noe som få andre i bransjen i landsdelen kan vise til. Kjøpet av det tidligere «ICA-bygget» på hele 900 m2 midt i sentrum med påfølgende betydelig ombygging og oppgradering har resultert i en av de flotteste snøskuter og fritidsbutikkene i hele NordNorge. – Vi er dedikerte som representerer sterke

merkevarer av både sommer- og vinterprodukter. Det gir oss en trygghet på at satsningen skal bære frukter, sier duoen samstemt. I de nye lokalene er det fristende for Frode og Jan Ole å se seg litt tilbake. Tolv år er gått siden de etablerte seg i Lakselv med et verksted på tretti kvadratmeter og en like stor, eller liten, butikk. Kundene kom, årene gikk, og sakte men sikkert har de bygget opp en kundemasse, kompetanse og tilgang til kapital nok for å gjøre et dette enorme løftet. – Det er jo en liten drøm som går i oppfyllelse. Å ha plass nok til å kunne vise frem varene på en delikat måte. Å ha alt på et plan slik at vi kan bruke mer tid på kundene, og mindre tid på å flytte på varer, sier Jan Ole. Det nye bygget bidrar til at de vurderer etablering av også et autorisert bilverksted, i tillegg til å skru på snøskutere, firehjulinger og båtmotorer. – Det er svært positivt at bransjen «går godt» i Porsanger. Alle personbilverksteder er nu lokalt eiet. I tillegg eier også innehaverne byggene. Lokalt eierskap svært viktig for å kunne videreutvikle bedriftene, avslutter Frode.

IPorsanger 3 - 2017 side 23


side 24 IPorsanger 3 - 2017


Stor

Tekst & Foto Fred persen

fra litE bryggeri Brødre satser på øl av lokale råvarer som står til den nydelige maten de serverer, også den basert på lokale råvarer. Om en stund kan du nyte ølet både på Antikstore, hjemme eller på puber. Maten på herskapelige Antikstore på Banak Leir ved flyplassen i Lakselv er viden kjent. Bak kjelene har brødrene Alf-Emil og Mats Ørjan Paulsen stått, gjerne foran et overvåkent blikk av mor Margit. Kortreiste råvarer, også fra egen gård, har resultert i en meny av helgrillet villsau, boknafisk, bokna lammelår, økt rein eller hjemmelaget bacon. Men til mat hører drikke. Brødrene holder derfor på å etablere et lite mikrobryggeri i tilknytning til restauranten like ved Banak flyplass og idyllisk plassert ved Porsangerfjorden. – Ølmerket skal hete «Juga». Fra samisk «å drikke», poengterer Alf-Emil. Bryggerihuset er et nyoppført laftet tømmerbygg. I første etasje befinner selve bryggeriet seg. Her står fire store gjærtanker på sekshundre liter hver, fire like store lagringstanker for det ferdige ølet, samt det aller helligste, de to store kobberkjelene hvor selve ølbryggingen utføres. Bryggeri-rommet inneholder også en gedigen tank for kjøleanlegget som skal holde ølet kaldt. Vegg i vegg står en maskin som vasker flaskene, maskiner for tapping, korking og påførsel av etiketter til de slanke brune flaskene. – Nå venter vi kun på den statlige tilvirkningsbevilgningen fra Helsedirektoratet repliserer Mats Ørjan. Når de offentlige godkjenningene er på plass vil brødrene først åpne en egen Juga pub på hemsen i bryggeriet. De vil selvfølgelig også selge mikrobryggeriproduktet på restauranten som et krydder til den fantastiske maten som serveres. – Vinmonopolet i Lakselv vil føre Juga i hyllene sine. Så vil vi se oss om etter spennende samarbeidspartnere eller puber i resten av Finnmark der ølet kan passe inn i sortimentet, sier Alf-Emil. Brødrene er opptatt av å bruke mest mulig lokale råvarer. Sågar bygget i ølet skal kunne såes i Finnmark. Som nestorer i antikkbransjen har de åpenbart nese for historiske objekter. Nylig kom de over en relativt tilårskommen skurtresker til eget bruk på jordene i Brennelv når bygg skal høstes inn for ølproduksjon. – Kanskje vi har den utstilt utenfor bryggeriet når den ikke er i bruk? Det må bli Moods of Brennelv.

IPorsanger 3 - 2017 side 25


ÅPNINGSTIDER 8-16 MANDAG TIL FREDAG

Har du kontroll på brannsikkerheten? Finnmark Brannservice AS tilbyr tjenester som lov­ pålagt kontroll av ditt brannslokkemateriell, service, vedlikehold og salg av brannslokkemateriell, samt opplæring / kurs innen brannforebyggende arbeid, brannvern & førstehjelp. Vi leverer over hele Finnmark!

VAKT FOR AKUTT HJELP HELE DØGNET 24/7

En brannslokker skal kontrolleres og eventuelt tas service på/overhales ved faste intervaller. Finnmark brannservice kan sikre at slokkeren er intakt ved eventuell brann.

Telefon for timebestilling og vakt: 784 62 545 Godkjent kompetanse: Vår kompetanse blir årlig godkjent (godkjenning nr. 116) og kvalitetssikret av Rådet for vedlikehold av brannslokkemateriell.

lakselvdyreklinikk.no

side 26 IPorsanger 3 - 2017

FINNMARK BRANNSERVICE AS per@finnmark-brannservice.no | Telefon 917 45 206

Ser ikke dama di ut? Vi bytter ruten – resten er opp til deg

Karasjokveien, 9700 Lakselv | www.lakselvmotor.no Tlf: 78 46 47 77 | Epost: post@lakselvmotor.no


Trenger du elektriker?

Trenger du tjenester innen rørlegging?

Vi har bred erfaring innen elektroinstallasjon og service

Gabriel elektro AS Lakselv | Tlf 78 46 09 99 | Mandag til fredag 8 til16

www.lasseror.no

Lásse Rør AS | Sagveien 5, 9700 Lakselv | Tlf 995 01 888 | post@lasseror.no

LADY WONDERWALL

8 - 16 (10 - 13) Ea Smith AS, avd. Bygger´n Lakselv | 78 46 27 27

IPorsanger 3 - 2017 side 27


I2 filmer

Den gotiske musikalen: The Nightmare Before Christmas Klassikeren: It’s a Wonderfull Life (1946) Frank Capras mesterverk It’s a Wonderfull Life er et tradisjonelt innslag på tv mange steder i verden, men dukker langt sjeldnere opp på norske skjermer. Filmen er en morsom og rørende julefortelling som har inspirert talløse andre julefilmer. Historien er løst basert på En julefortelling av Charles Dickens. Filmen følger George spilt av James Stewart som planlegger å ta livet sitt på juleaften og engelen Clanrence som får i oppdrag å redde ham.

(1993) Stop motion-klassikeren The Nightmare Before Christmas, eller Et førjulsmareritt på norsk, er regissert av Henry Selick, men bærer i stor grad preg av å være produsert av Tim Burten og at Danny Elfman har stått for musikken. Gresskarkongen Jack Skellington hersker over Halloweenland, men begynner å bli lei av rutinene. Ved en tilfeldighet oppdager han Juleland og bestemmer seg for å ta kontroll også over julefeiring. Han kidnapper julenissen og vil skape en ny og forbedret jul, en høytid innbyggerne i Halloweenland ikke helt skjønner seg på.

Den dystopiske: Brazil (1985) Terry Gilliam er nok et navn mange forbinder med Monty Python, men han har også hatt en svært rik filmkarriere etter at humorgruppa ble oppløst. Brazil er et av hans absolutte mesterverk. Selv om det er mindre å se til humoren fra Monty Python, er det surrealist­iske elementet i høyeste grad til stede. Braziler en dystopisk sciens fiction-film og er en satire over det byråkratiske og dysfunksjonelle industrisamfunnet. Med andre ord ikke en helt standard julefilm. Og når nissen først dukker opp, er heller ikke han helt hva vi forventer.

Av Svein Tarald Framnes

Love Actually, Jakten på julestjernen, Hjemme alene ... Listen er lang og som regel alltid den samme. For mange er disse filmene en like viktig tradisjon i jula som ribbe, nek og juletre. Filmene kan være avgjørende for å komme i riktig stemning på den store dagen og er utmerket underholdning mens man gomler på et par pepperkaker eller en marsipangris. Men av og til kan det være greit med noe litt annet. Julefilmer er nemlig langt mer enn de samme filmene som blir sendt år etter år på norske tv-kanaler. Filmer om jul finnes for en hver smak og er langt mer varierte enn man kanskje skulle tro. Her er 12 julefilmer i ulike sjangrer.

side 28 IPorsanger 3 - 2017

Den erotiske thrilleren: Eyes Wide Shut (1999) Få regissører er mer hyllet enn Stanly Kubrick. Over en periode på fem tiår lagde han en lang rekke klassikere i vidt forskjellige sjangrer, alltid med det samme blikket for detaljer og nyskapning. Eyes Wide Shut ble den siste filmen hans. William og Alice lever i et harmoniske ekteskap i New York, men etter at Alice flørter med andre i et juleselskap, begynner William å hjemsøkes av tanken på at hun er utro. Tankene fører ham ut i byens mørke natteliv og til et hemmelig samfunn som dyrker det seksuelle. At filmen foregår i julefeiringen, er som det meste i Kubrick sine filmer alt annet enn tilfeldig.


Den harbarka: Kiss Kiss Bang BanG (2005) Manusforfatter og regissør Shane Black står bak flere av de mest populære actionfilmer fra 80- og 90-tallet og har gjort det til sitt varemerke å la filmene foregå i jula. Dødelig våpen, The Long Kiss Goodnight og Iron Man 3 er bare noen av eksemplene. Kiss Kiss Bang Bang er en moderne film noir med Robbert Downey Jr. i hovedrollen. Den klassiske spenningen, actionscenene og den sarkastiske humoren fra andre Shane Black-filmer er i høyeste grad til stede. Og det samme er selvfølgelig julestefeiringen.

Horrorkomedien: Rare Exports: A Christmas Tale (2010) Våre naboer i øst har lenge hevdet at julenissen faktisk er finsk, og dersom han er slik han framstår i Rare Exports, kan de like gjerne få beholde ham selv. Denne versjonen er nemlig langt mer opptatt av å straffe slemme barn enn å dele ut gaver til de snille. Da et korttenkt forskerteam graver opp det som viser seg å være den forseglede gravplassen til nissen og slipper ham fri, går den vesle bygda i Lappland alt annet enn en fredelig juletid i møte. En svært underholdende og original vri på historien om julenissen.

Den romantiske komedien: The Apartment (1960) Billy Wilders The Apartment er en av historiens fineste og morsomste romantiske komedier, men i motsetning til mange andre filmer i sjangeren, har den også er utpreget innslag av melankoli. Calvin er en ensom kontorarbeider i et forsikringsselskap. I et forsøk på å stige i gradene låner han bort leiligheten sin til noen av sjefene som vil bruke den til sine sidesprang. Selv har Calvin et godt øye til heisoperatøren Ms. Kubelik, men han finner snart ut at hun har et forhold til en av sjefene han har lånt bort leiligheten sin til.

Den kyniske: Bad Santa (2003) Den svarte komedien Bad Santa har blitt beskrevet som julefilmen for de som ikke liker julefilmer. En bedre beskrivelse er kanskje den klassiske julefilmens onde tvilling. Billy Bob Thornton spiller den alkoholiserte, sexavhengige kjeltringen Willie som opptrer som julenisse på ulike kjøpesenter. Han gjør en mildt sagt tvilsom figur, men bruker jobben som et skalkeskjul for å kunne rane senterene på nattestid. Da det naive mobbeofferet Thurman besøker Willie på sentere, begynner han å revurdere livet sitt.

Superheltfilmen: Batman Returns Flettverket: Hjem til jul (2010) Hjem til jul er laget av Bent Hamer som kanskje er Norges mest særegne regissør. Filmen bygger på Levi Henriksens novellesamling Bare mjuke pakker under treet. Filmen foregår på julaften og forteller flere enkelthistorier som i ulik grad blir flettet sammen. En far som ikke får lov til å være sammen med barna, ensom lege hjelper et fødende par på flukt, en elskerinne som håper at elskeren omsider skal gå fra familien sin. Felles har de at alle drømmer om å få feire jul sammen med familien.

Krigsdramaet: Joyeux Noël (2005) Filmen som har den norske tittelen En dag uten krig er et fransk drama som bygger på faktiske hendelser som skjedde under julevåpenhvilen i 1914 i første verdenskrig. Franske, tyske og britiske soldater som kjempet ved fronten la ned våpnene for å feire jul sammen. Filmen følger soldater fra de ulike landene og tar oss med på en litt annerledes julefeiring.

(1992) Den maskerte superhelten Batman trenger ingen nærmere introduksjon. Rollefiguren har opptrådt i en lang rekker filmer og serier. Batman Returns er Tim Burtons andre film om figuren, og den preges i stor grad av den mørke, gotiske og eksentriske stilen om Burton er kjent for. Denne gangen barker Batman, Catwoman og Pingvinen sammen i en snøkledd og juledekorert Gotham City.

Den blodtørstige: Black Christmas (1974) Juleskrekkfilm har nærmest blitt en egen sjanger, og en kunne uten problem ha laget en lang liste med filmer som kombinerer monster og blod med misteltein og kakemenn. Black Christmas er ikke bare en av de første i denne relativt smale sjangeren, men er faktisk en av de første slasherfilmene. Filmen ble en viktig inspirasjon for blant annet Halloweenserien som kom noen år senere. En gruppe kvinne­lige studenter er i full gang med jule­ feiringen da de får en ekkel telefon. Like etter begynner jentene å bli drept.

IPorsanger 3 - 2017 side 29


KVADRAT Porsanger Vertshus

et møtested i hjertet avFinnmark Kom innom og nyt vår nye spennende meny! Vi har også gratis wifi.

Overnatte?

Eie eller leie? Vi kan hjelpe deg med boligdrømmen. Med et finansieringsbevis kan du enkelt og greit sjekke hvor mye du kan låne. Besøk din lokalbank eller snn.no/ettminutt

Ta kontakt for rimelig rom

Tlf 78 46 13 77 Eller book ditt via Facebook

Vi har møterom for utleie og kan tilby ulike kurs- og konferansepakker POLARIS TITAN XC 2018 Dette er en helt ny type crossover som er den ultimate arbeidsscooter. Den har en unik kombinasjon av høy laste- og trekkevne, lett å manøvrere, høy førerkomfort og man kan ettermontere alt av utstyr som trengs for å løse arbeidsoppgavene.

Årets store scooternyhet!

Telefon 916 22 259 rene@finnmarkscooter.no

Gi bedriften din ny driv gjennom god design og innovative trykksaker. Vi hjelper deg fra idé til ferdig produkt.

Trykkeriservice AS, Laatasveien, Lakselv | 78 46 59 20 | post@trykkeriservice.no

side 30 IPorsanger 3 - 2017

Godjul


TEN KJØPESENTER Gavesett ostekniv og marmelader

199,-

Gavesett pasta og pesto

14990

Tid for fest Gavesett salt, pepper og kvern

Med forbehold om trykkfeil

Sesongens kjoler og tilbehør finner du her

199,-

Cosmica gaveeske

Gaveeske olje og krydder

Tilbudene gjelder f.o.m. 08.11. t.o.m. 31.12.2017, så langt beholdningen rekker.

Apotek 1 xxxx. Adresse. Tlf. xx xx xx xx. Åpningstid: mandag-fredag 00-00, lørdag 00-00, søndag 00-00.

78 46 26 96

78 46 26 96

post@camelon.biz 78 46 26 96 post@camelon.biz

post@camelon.biz

art n S

l u j

Shampoo & conditioner/kur i gaveeske

399,TIMEBESTILLING 78 46 20 01

Í4 .'&'

Tilbudene gjelder t.o.m 31.12.2017, så langt beholdningen rekker. Kvadraten Kjøpesenter, Lakselv, tlf: 78 46 55 30, fax 78 46 55 31, åpent mandag-fredag 9-16, lørdag 10-14

NYHETER Mesotherapy / skin boosting Behandling som tilfører verdifulle ingredienser direkte i huden. Man behandler effektivt tørr, slapp og uelastisk hud, rynker, grov og ujevn hudtone, solskader og acnearr.

TVR Effektiv behandling mot rosacea /rødhet i huden, synlige små blodårer og sprengte blodkar i ansikt.

Gavekort til din kjære? TLF 78 46 20 01 / 415 40 754

HudGlede

Det er sluttsummen som teller!

7-23 (8-22)

IPorsanger 3 - 2017 side 31


Fjordutsikten

Nyt livet!

Overnatting • Camping • Bordbestilling Selskap • Møtelokale • Catering

SÅ TAR VI HÅND OM DINE FORSIKRINGER Tlf 0047 996 11 741

Kontakt: 78 41 73 30 / 78 95 65 80 forsikringsspesialisten.no

Brennelv • www.fjordutsikten.no • booking@fjordutsikten.no

Vi er her

BESTILL TIME I DAG!

- for å bringe deg dit

Lakselv • Telefon 418 58 585 • Nettside www.finnmarkturbuss.no LAKSELVA N, 9700 LAKSELV

Før sjekk?

Mørketiden er her Har du husket å sjekke synet? Vi har ledige timer hos optiker

side 32 IPorsanger 3 - 2017

Etter sjekk!


akeVItt

til julematen

Av Svein Tarald Framnes

Gammel Opland Gammel Opland er en av Norges mest kjente og klassiske akevitter og har blitt laget siden slutten av 1800-tallet. Den har en lys gyllen farge og en sammensatt aroma med karve, anis, appelsin, karamell og et hint av røyk. Smaken er fyldig og rund og har et fint preg av vanilje fra fatlagringen. Den har ikke en like utpreget smak av karve som mange andre akevitter. Akevitten er særlig godt egnet til lutefisk, men passer også godt til annen norsk tradisjonsmat og julemat. Gammel oppland finnes forøvrig i flere spesialutgaver som Edel madeira og Edel portvin der akevitten har blitt ettermodnet på henholdsvis madeira- og portvinfat. Disse variantene er absolutt verdt å prøve og tilfører akevitten en ny dimensjon, men passer ikke nødvendigvis til den samme maten som den klassiske Gammel Opland.

Akevitt er virkelig et av høyde­punktene inn­ en norsk mat og drikkekultur. Det særegne brennevinet har lange tradisjoner og har blitt laget i Norge siden 1500-tallet, om ikke enda lenger. Også i våre skandinaviske naboland er drikken populær, men ofte i litt andre varianter enn hva vi er vant til her hjemme. Mens akevitt fra Danmark og Sverige som regel er lyse på farge og har en mer dominerende kryddersmak, er de fleste norske akevitter lagret på eikefat noe som gir dem en mørkere farge samt en modnere og rundere smak. Fenomenet linjeakevitt er også særnorsk, og bygger på tradisjonen om å sende fat med akevitt på skip til Australia og tilbake. Den konstante bevegelsen, luftfuktigheten og den vekslende temperaturen bidrar til at brennevinet modnes på en egen måte. I Norge blir akevitt gjerne servert til tradisjons­ mat spesielt rundt juletider. Det krydrede brenne­ vinet kan definitivt sette prikken over i-en på julemiddagen og løfte den til et nytt nivå. Aller best blir resultatet om mann velger en akevitt som passer til maten den skal serveres til. En grei huskeregel kan være at lyse akevitter passer best til lettere retter, mens man bør velge mørkere og sterkere akevitter dess fetere maten er. Det er imidlertid viktig å ikke se seg helt blind på fargen. Mange akevitter har blitt fargejustert med sukkerkulør, og enkelte brune akevitter har ikke i blitt fatmodnet i det hele tatt. Det kan være lurt å sjekke om flasken er merket med «Norsk Akevitt». I så fall har den minimum blitt lagret i seks måneder. Her er et knippe forslag til akevitter som kan serveres til ulike tradisjonelle juleretter.

Gilde Fisk og Skalldyr

Guovssahas Nordlyset

Den mer tradisjonelle Gilde taffel har lenge vært en populær akevitt til sjømat, og Fisk og skalldyr er som navnet sier et alternativ til denne. Akevitten er ikke fatmodnet og har en helt klar farge. Smaken er relativt mild med et lett krydret preg av karve, ingefær og litt sitrus. Absolutt et godt alternativ til juletorsk og annen sjømat. Som de fleste andre lyse akevitter gjør den seg best når det blir servert noe nedkjølt. Et annet godt alternativ til sjømat kan være Skitt fiske aquavit.

Guovssahas er en relativt nyutviklet akevitt og er laget spesielt for å passe til viltkjøtt. Riktig nok blir den produsert av Det Norske Brenneri i Grimstad, men den inneholder blant annet einer plukket fra Tanabredden. Akevitten har en gyllengul farge. Aromaen preges av karve, sitrus, vanilje og skog. Smaken er godt balansert og middels fyldig med et godt preg av karve og andre urter samt en lang ettersmak. Guovssahas passer godt til reinsdyr og andre viltretter, men gjør seg også godt til kaffen.

Lysholm Linie

Løiten Tur Aquavit

Lysholm linie er en annen tradisjonsrik akevitt og blir faktisk regnet som verdens eldste akevittmerke. Merket ble opphavet til fenomenet linjeakevitt da det ble oppdaget hvilken effekt et to år langt seilas fra Trondheim tur/retur Jakarta hadde hatt på fatene med akevitt som hadde vært ombord. I dag blir akevitten sendt til Australia og tilbake, og har slik krysset «linjen», eller ekvator, to ganger. Den har en lys gyllen farge og en kompleks lukt av karve, anis, sitrus, tørket frukt og vanilje. Smaken er mild, rund og tørrere enn de fleste andre akevitter på markedet. Et godt alternativ til kraftige kjøttretter som ribbe og pinnekjøtt.

Løyten er et av våre mest kjente akevittmerker og både Løiten linie aquavit og Løiten aquavit *** har klassikerstatus. Løiten tur aquavit har kanskje ikke de samme lange tradisjonene, men er likevel et kjærkomment tilskudd til familien. Akevitten er fatlagret i et halvt år på sherryfat. Den har en dyp gyllenbrun farge og er mørkere enn de fleste akevitter på markedet. Smaken er fint balansert med karve, godt med lakris og bærer preg av å være fatlagret. Akevitten er i utgangspunktet laget for å passe til tur og bål, men den fungerer også overraskende godt til innendørs peiskos, gjerne sammen med en kaffekopp og et par pepperkaker.

IPorsanger 3 - 2017 side 33


side 34 IPorsanger 3 - 2017


Sandrine og Kai Simon har bygget en oase av visuelle inntrykk der selve kronen på verket er et 3,7 meter høyt ikon laget av reinhorn. TEKSt & FOTO Fred Persen

En hyllest til reinen Den samiske tamreindriften har utviklet seg siden veidekulturens tid. Gjennom nomadedrift er dyrene flyttet hundrevis av kilometer gjennom Porsanger hver vår og høst mellom vinter og sommerbeitene. Til Porsanger fant også franske Sandrine Bocher Johansen veien. Som faglært sølv- og gullsmed har hun og mannen Kai Simon Johansen på kort tid utviklet et svært spesielt reiselivsprodukt i Brennelvdalen like øst for Lakselv. Med utgangspunkt i hagen sin har de bygget en oase av visuelle inntrykk der selve kronen på verket er et 3,7 meter høyt ikon bestående av mer enn tusen håndplukkede reinhorn. Sandrine forklarer at skulpturen symboliserer livet til et av våre mest kjente dyr, reinsdyret. – Vi er friluftsmennesker og tilbringer mye av vår fritid ute i naturen. På disse turene har vi sanket inn over tusen reinhorn som er basisen for ikonet, forteller Kai Simon. I hagen har Sandrine både verkstedet sitt der hun lager sølvsmykker, samt en liten butikk hvor de ferdige produktene er utstilt. Designet på smykkene er inspirert av den ville arktiske naturen vår. Fra hagen spaserer vi langs en natur­ sti ned mot skulpturen «Icon, the wild caribou».

Lyssatt i samme farge som nordlyset skaper de over tusen reinhornene en trolsk og nærmest andektig stemning i Brennelvdalen. Et steinkast unna monumentet har paret reist sin første arktiske kuppel. Som en iglo i glass lyssatt i grønt inviterer den de reisende til å beundre nordlyset under den stjerneklare polarhimmelen. Igloen er designet for romantiske par med sine store reinskinn i koselige stoler, fyr i ovnen og en gedigen seng som ruver midt i rommet under den høye polarhimmelen. Som oppvokst i Paris ser Sandrine hvilken opplevelse det må være for en turist å se nordlyset danse med sin magiske glød over vår arktiske himmel. – Produktet vi er i ferd med å skape er en hyllest til reinsdyret. Turister skal både kunne få mer kunnskap om samisk tamreindrift, reinen og vår arktiske natur gjennom et besøk hos oss. Å fortelle en genuin historie både visuelt og formelt tror vi er et godt reiselivsprodukt. Tenk deg et stjerneklart vinternatteeventyr gjennom dalen ned fra Finnmarksvidda, trukket i en hundeslede der turen ender opp foran en lun iglo med fyr i ovnen, avslutter Sandrine.

IPorsanger 3 - 2017 side 35


side 36 IPorsanger 3 - 2017

NOEN AV NESTE Ã…RS MODELLER:

VOYAGEUR 550

SPORTSMAN

800 SWITCHBACK ASSAULT

RANGER 6X6

GENERAL 1000 EPS

800- PRO RMK 163

rene@finnmarkscooter.no

Telefon 916 22 259 www.polarisindustries.no facebook/PolarisNorway


Annonse

OP Elektro AS I LAKSELV

Trygger liv og verdier med

ny alarmteknologi

De fleste tenker lite over hvor mange brannfarer som finnes i hjemmene våre. En ny innretning som indirekte øker brannrisikoen er AMSstrømmåleren.

Innen 2019 skal alle norske husstander ha fått installert nye, automatiske strømmålere, såkalte avanserte måle- og styringssystem (AMS). Hvis du setter på vaskemaskinen når strømmen er billigst, vil du ikke være våken for å oppdage om det begynner å brenne. Gjensidige opplyser at de to siste årene har elektriske apparater forårsaket branner for 220 millioner kroner og utbetalt nærmere 40 millioner kroner på fem år som følge av branner i tørketromler, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner. Forsikringsselskap­ene er nå bekymret for at flere vil kjøre strømkrevende husholdningsapparater på natta, da prisene vil være billigst, som en følge av AMS-måleren. – Da er det kanskje ekstra viktig med et godt brannalarmsystem som sikrer tidlig varsling ved brann. Det er heller ikke dumt at boligalarmen vi leverer har markedets lekreste design(!) påpeker John-Kristian Evensen hos OP Elektro AS i Lakselv. Boligalarmen er først og fremst et meget godt brannalarmsystem, men det er også et innbrudds­ alarmsystem og et enkelt smarthus-system. Det er muligheter til å montere dørmagnet for skallsikring av huset, bevegelsesdetektor med og uten kamera som overvåker store flater eller glassbruddsdetektor som sikrer tidlig varsling ved innbrudd. Systemet har mulighet for fjernstyring av strømtilførsel så man kan «appe hytta varm». I

tillegg får man detektore for vannlekkasje innebygget. Dette kan være veldig verdifullt for å hindre totalskade den dagen boligen eller hytta oversvømmes av vann. – Uansett om du har aktivert din innbruddsalarm eller ikke, er dine røykvarslere alltid aktive og sikrer deg tidlig varsling. Med app på mobiltelefonen din har du god kontroll på systemet uansett hvor du måtte befinne deg. Fra mobilen kan du slå innbruddsalarmen av og på, i tillegg kan du se når noen andre gjør det. Dette er anvendelig for deg som ønsker å få melding når barna kommer hjem fra skolen. Systemet tilkobles internett i bygget slik at det ikke er behov for eget mobilabonnement, men ønsker man ekstra trygghet er det mulighet for dette. Om du ønsker kan du montere og programmere det selv, men OP Elektro AS setter det enkelt opp for deg om du ikke er komfortabel med det. Appen er gratis og hele systemet administreres via din telefon. Man trenger heller ikke kjøpe hele systemet med en gang, systemet kan utvides etter hvert. – Scan en QR-kode med telefonen og ny enhet er tilkoblet. Vi har i desember kampanje på startkomponent­ pakken, med sentral og 3 branndetektorer for kr 10.000 inkl.mva. Elotec Ajax er for øvrig FG-godkjent for bolig i henhold til TEK17 forklarer John-Kristian Evensen hos OP Elektro AS i Lakselv.

IPorsanger 3 - 2017 side 37


side 38 IPorsanger 3 - 2017


Øyvind og Eskil flyttet fra Vestlandet til Porsanger for å bli fiskere Duoen fra Nordfjord i Sogn og Fjordane, Øyvind Hesjevik og Eskil Skinlo, flyttet til Porsanger for å bli rekefiskere

TEKSt Fred Persen Foto Øyvind Hesjevik

I Nord-Amerika, på grensen mellom USA og Canada, finnes det et unikt havområde utenfor Main. Main Gulfen. I disse områdene er det en dypvannslomme med kalde Nord-Atlantiske strømmer. I denne lommen finner man blant de mest velsmakende kaldtvannsrekene i verden. Inntil nu. For 330 fot under havoverflaten innerst i Porsangerfjorden ligger det nemlig en arktisk hemmelighet. Her har bunnvannet etter siste istid holdt seg iskaldt. Der lever arter som man ellers kun finner nord for Svalbard. Når isen trakk seg tilbake etter siste istid ble vannet i Porsangerfjorden gradvis varmere, samtidig som bunnvannet i disse to dyphavsbassengene holdt seg iskaldt. Her forble temperaturen muligens under null grader. Gjennom hele året. Dyrene som lever her kan være «sperret inne» av det det varmere vannet som er rundt dyphavsbassengene. Her finner vi den arktiske Porsangerreken. Det unike røde bunndyret har sørget for at duoen fra Nordfjord i Sogn og Fjordane Øyvind Hesjevik og Eskil Skinlo valgte å flytte til Porsanger for å bli rekefiskere. Sammen med Ingar Haukenes og Jo Inge Hesjevik fra Lakselv drifter de i dag fire båter med teinefangst av reker. Teinefangst av reker foregår på samme måte som tilsvarende av hummer. I Canada har teinefangst av reker vært en sesongbasert næring lenge. Fangstmetodene var derimot ikke direkte overførbare til norske forhold. Kvartetten har brukt mye tid på forskning og utvikling av både valg av agn og eksperimentering med ulike typer teiner. – I Canada har de ikke kongekrabbe slik vi har i Porsangerfjorden. Vi ble plaget med at krabben spiste opp rekeagnet vårt når vi brukte de samme

teinene som i vest. Vi måtte modifisere teinene vårene, sier Øyvind. Også valg av agn har bydd på utfordringer. I begynnelsen brukte man sild som agn. Det ga imidlertid misfarging av rekehodene, og rekene fikk sildesmak. – I dag bruker vi laksefôr i pelletsform med stort hell. Det er veldig mye som må testes ut i dette svært unge fisket for å knekke koden om å kunne kommersialisere fiskeriet sier vestlandsduoen. Øyvind legger ikke skjul på at fangstmetoden deres er ressurskrevende, men fordelene veier opp for arbeidet. Han forklarer at en reke kan bli inntil syv år gammel. Teinene har så store masker at det kun er «voksne reker» som blir fanget, mindre reker svømmer igjennom teinene og fangstmetoden gir bestanden en kontinuerlig vekst. – I motsetning til trålere som tar stort og smått, er dette en mer bærekraftig måte å utøve næringen på. Dessuten er de skånsomt fanget, fri for skader og fremstår dermed mer delikate for kundene. Nå leverer vi sågar levende reker fra Porsangerfjorden til eksklusive restauranter i Oslo sier Nordfjordingen som har gjort Porsangerfisker av seg. Øyvind forklarer at det man har gjort er å overføre kunnskap om dette fisket fra østkysten av Canada hvor det i dag drives et kommersielt teinefiske på reker. Fiskerne har rundt 150 teiner som de snur fem ganger i uken. Hver teine gir 1,5 – 2,0 kilo reker i døgnet og etterspørselen etter sluttproduktet er det ingenting i veien med. – Den arktiske Porsangerreken bidrar til at vi kan bo i Lakselv sentrum, benytte Hamnbukt som hjemmehavn og kun ha 20 minutters gange ut til feltene våre, avslutter Øyvind Hesjevik og Eskil Skinlo samstemt.

IPorsanger 3 - 2017 side 39


side 40 IPorsanger 3 - 2017


Antall fiskere økt med over 40% på ti år i Porsanger

År 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016

Heltidsfiskere 21 22 22 21 26 28 34 34 36 35 36 Deltidsfiskere 8 8 6 6 13 15 15 14 15 15 Totalt antall 29 28 30 27 32 41 49 49 50 50 51

IPorsanger 3 - 2017 side 41


Gavebutikken i Lakselv

yr Vi tlb

fote gaveartkler og brukstn

g

LAKSELV

8-23

Porsanger arbeidssamvirke AS Laatasveien • Tlf 78 46 15 22 / 906 18 212 • www.porsangerarbeidssamvirke.no

Salg, montasje og service av alle typer varmepumper

Få et godt tilbud på din reise! Ta kontakt eller kom innom i Lakselv hverdager kl 9 - 16 Tlf 78 46 16 44 E-post post@porsangerreisebyraa.com

Rep/service av storkjøkkenutstyr 16/(55,::,5

.-¢/ )5<6

Tlf 979 75 463

Lakselv

Giega∏ivga Filius Gjøkungen Filius

Vi har spesialtilpasset rullestoltaxi

Eventyret om Gjøkungen Filius og hans vei for å finne sin identitet og akseptere den! Forfatter: June Sommer Strask Tekst på samisk og norsk. For barn i alle aldre. Innkjøpt av Norsk kulturråd. KIO Grafisk as

Iπut www.idut.no

Tlf 78 46 12 56 Lakselv Taxi

EU-kontroll

(alle merker inntil 3,5t) 895,-

TID FOR SERVICE? Kom innom eller ring oss for et godt tilbud

side 42 IPorsanger 3 - 2017

SERVICE OG REPARASJON PÅ ALLE MERKER AV BIL, ATV OG SKUTER

Ailo Johnsen Teknisk leder

DIAGNOSE/FEILSØKING • EBERSPÄCHER & WEBASTO SKIFTE & REPARASJON AV RUTER • SALG AV DEKK PRISGUNSTIGE DELER • MOBILITETSGARANTI • A/C

Daniel Valstad Kundemottaker

AJ Bil & Motor AS

TELEFON: 997 62 299 HER FINNER DU OSS: HOLMENVEIEN 2, 9700 LAKSELV

Ørjan Pedersen Mekaniker


MØT OSS PÅ SCOOTERMESSA OG SE LITT AV VÅRT STORE UTVALG!

BRP Carrier. Produsert for tøffe nordiske forhold. Vår servicepartner i Porsanger:

LINDBÄCK SUSPENSION SERVICE AS Tlf 468 95 434

Tana: 78 92 52 50 • Karasjok: 78 46 60 82 • www.frode-utsi.no • Følg oss på Facebook

IPorsanger 3 - 2017 side 43


ÅRETS GAVE TIL DINE ANSATTE?

Gi Ságat til jul og la gaven vare et helt år! T N E EM

N N O AB l

bi Kom 0,7 ta 2.6 Digi 0,ÅRS 54 ir 2-1ls7en . p 1 1 . a 4 i P ters 2med din h r 00, a t 9 . 1 n s v os elsesendes a d n e n Foreskortet ka

Ring oss på telefon 78 46 59 00 eller send en e-post til abonnement@sagat.no ab@sagat.no

Portotillegg dersom mottaker bor utenfor Finnmark: 299,340,-

Gav