iPorsanger 2-2016

Page 1

Trykkeriservice AS | Profileringsmagasin for porsanger | NR 2 - 2016

MIDNATTS

ROCK


LØRDAGSÅPENT

10-13 08-16

Abbas Josepi

MANDAG TIL FREDAG

Kim Einar Mikalsen

ALT TIL BYGGET Kirkeveien 1, 9711 Lakselv | Tlf 78 46 11 77 | firmapost@byggekompaniet.as


Catering? Forhåndsbestill på telefon 907 05 557

Utgiver Trykkeriservice AS redaktør Robert Øvervold

Smaken av Finnmark

Grafisk design Hanne S Landa Framnes

Torget, Lakselv

Nyt livet!

Salg og markedsføring Robert Øvervold

SÅ TAR VI HÅND OM DINE FORSIKRINGER

TEKST & Foto Fred Persen Svein T. Landa Framnes Ann Helen Gjermundsen Christina Gjertsen Forsidefoto Christina Gjertsen

iPorsanger er et gratismagasin utgitt av Trykkeriservice AS i Lakselv. Tanken bak er å vise innbyggerne og dere som bor i nabokommunene hva Porsanger kan by på når det gjelder næringsliv, arrangementer, natur og mennesker. Har du tips til saker eller har du andre ideer til vårt neste nummer? Vi vil at du som leser skal ha størst mulig glede av magasinet, og setter derfor pris på alle tilbakemeldinger. Ta også kontakt om du og din bedrift ønsker annonse i magasinet. Vi har gunstige priser og design av annonse er alltid inkludert.

Tlf 78 41 73 30 / 78 95 65 80 | forsikringsspesialisten.no

*

før julaften

30 års

kjøkkengaranti på skuffer, hengsler, fronter og skap

SPAR 20% PÅ ALLE KJØKKEN FRA NETTOLINE Vi TEGNER, LEVERER OG MONTERER Tilbudet gjelder til og med 24. november 2013 ved kjøp av komplett kjøkken på min. 10 elementer inkludert sokkel, benkplate og vask. Tilbudet kan ikke kombineres med andre tilbud. Levering innen 17. desember 2013.

Kontakt Comfort Rørlegger Kåven for tilbud på rimelige kjøkken. Vi leverer både flatpakket og ferdig sammenskrudd.

www.nettoline.no

Rørlegger Kåven, 9711 Lakselv • www.kaaven.no • Telefon 78 46 45 30

før julaften

steinariversen.no

*

Epost iporsanger@trykkeriservice.no

TLF Robert 917 14 953 // Hanne 995 83 258

steinariversen.no

RØRØEGGER KÅVEN


Full fart med fib Nils Roger Pettersen i InfraNord har med seg effektive nettbyggere fra Repvåg Kraftlag når stamfibernettet strekkes fra Stabbursnes og nordover vestsiden av Porsangerfjorden.

Fiberselskapet til Repvåg Kraftlag SA ruller nå ut fiber gjennom hele sitt dekningsområde langs vestsiden av Porsangerfjorden.

Tekst & Foto Fred Persen

side 4 IPorsanger 2 - 2016

Olderfjord og Smørfjord er allerede i drift, og nå etableres stamfibernettet fra Stabbursnes til først den såkalte noden i Kolvik, dernest videre til Billefjord og etter hvert helt ut til Russenes. I strålende vårsol kommer fire av kraftlagets montører kjørende med en nesten fem kilometer lang fiberrull på slep etter ATV` en. Kraftlaget benytter fortrinnsvis stolpene til sitt eget høyspentnett langs fjorden for å henge kablene i. Nils Roger Pettersen i Infra Nord er svært fornøyd med fremdriften. – Noen få steder må vi reise nye stolper for å få et fornuftig strekk av fibelkabelen forbi der folk bor, ellers benytter vi kraftlagets høyspentnettstolper, forklarer Nils Roger Pettersen. Moderne internett er like viktig for innbyggere og bedrifter som gode veier eller trygg elektrisk forsyningssikkerhet. – Det er en god del bedrifter i området som har et prekært behov. Både grafiske virksomheter, forvaltningsbedriftene inne på «naturhuset» i Stabbursnes samt

reiselivsbedriftene ved Stabburselva. I vinter hadde vi møte med disse. Vi fikk kartlagt behovet og så på hvordan dette kunne finansieres. At vi allerede nå kan rulle ut stamfiberen er fantastisk. Uten det lokale initiativet til med-finansiering ville dette ikke kommet på plass så raskt, understreker Nils Roger Pettersen. Lederen hos Infranord påpeker også samfunns­ ansvaret de tar gjennom å være eid av innbyggernes eget kraftselskap. Han viser til at i Bærum ligger til­ knytningsavgiften på inntil 16.000 kroner. I Porsanger vil den være godt under en tredjedel av dette fordi utbygger også tar risiko. – Denne utbyggingen er et stort økonomisk løft for oss. Men investeringen har et langsiktig perspektiv. Kapasiteten vi tilbyr skal være så høy at kundene skal ville ønske å forbli hos oss. Dernest er det gledelig å være med å bidra til bolyst for både innbyggere og hyttefolk samt ikke minst gjøre næringslivet langs fjorden ennå mer konkurransedyktig, avslutter Nils Roger Pettersen hos Infranord.


er langs fjorden Gry Ingebretsen hos Stabbursnes naturhus og museum fikk tre kvart million i statlige prosjektmidler slik at utbyggingen kunne starte.

Bygda bladde opp tre kvart million Å få høyhastighetsinternett til området er ikke gratis. Tekst & Foto Fred Persen

Tromlene med fiberkabel venter på å bli den elektroniske motorveien for InfraNord sine kunder i Porsanger.

Syvhundreogfemtitusen kroner måtte fiberselskapet i Honningsvåg ha fra bygda, for at arbeidet kunne starte. Viljen til å få dette på plass var så sterk lokalt, at sågar Mari Boine holdt en konsert i Stabbursnes hvor inntektene gikk til den lokale dugnaden. Men det var imidlertid etter en søknad til Miljødirektoratet at de store pengene kom på plass. Stabbursnes naturhus og museum gjennom sin status som forvaltningsknutepunkt for Stabbursdalen nasjonalpark, søkte Miljødirektoratet og fikk fullt tilslag. Syv faste ansatte, fordelt på Statens naturoppsyn, nasjonalpark­ forvalter for Stabbursdalen nasjonalpark og landskaps verne­område med fylkesmannen i Finnmark som arbeidsgiver, Porsanger museum samt stiftelsen Stabbursnes naturhus og museum sine medarbeidere er avhengig av fiber for å kunne gjøre jobben sin. I løpet av høsten vil dette omsider være en realitet. – Vi har hatt fem trådløse ICE-rutere på huset, for at alle skal kunne jobbe på nett. Selv dette har ikke holdt. Vi er derfor veldig tilfreds med at vår søknad til direktoratet passerte nåløyet, sier Gry Ingebrigtsen på «naturhuset».

IPorsanger 2 - 2016 side 5


Sommertilbud på bøker

Halv pris! Blå dager og gylne netter kr 150,– Lys i mørket / Light in the darkness kr 75,– Kun på nett: www.arcticpublishing.no alt i nne n

Synnøve Persen Diktsamlinger av skogens sus spirer nytt havets mor vindløs sti meahci šuvas bohciidit ságat ábiid eadni biekkakeahtes bálggis

turk

jørin

g

Bøkene fås kjøpt hos Finnmark Kontorservice. Iπut www.idut.no

Vi gir deg verden

Vi bygger ut fiber på vestsiden av Porsangerfjorden

Vi støtter

rockeglade framtidige kunder o

alltid tilstede på 71 nord ...

Repvåg Kraftlag SA, , 9751 Honningsvåg • Tlf 78 47 68 00 • post@rkal.no

side 6 IPorsanger 2 - 2016

KIO Grafisk as

I UTFØRER BLIKKENSLAGER NTILASJONS ARBEID I FINNMARK Resikkaringen 21, 9700 Lakselv - Tlf 418 58 585

VI UTFØRER BLIKKENSLAGER- OG VENTILASJONSARBEID I FINNMARK


Eneste Yamarin-forhandler i Finnmark!

Respo VELKOMMEN TIL HSS SIN VERDEN AV BÅTHENGERE! Vi har ca 40 tilhengere på lager, samt praktisk tilbehør for deg som ønsker en sikker og brukervennlig løsning for kunne ta godt vare på din båt.

Størst i Finnmark og Troms på Pioner

2016 YAMAHA WOLVERINE R-SPEC EPS

Helt nye Wolverine tilfører et nytt nivå av holdbarhet og kvalitet og har overlegene kjøreegenskaper. Meieriveien 1B, 9700 Lakselv - Telefon 78 46 35 55

på land og vann

SIDEN 2005

Graving og transport Leveranse av pukk, mold og grus

IPorsanger 2 - 2016 side 7


Aina

Borch fører ordet Tekst & Foto Ann helen gjermundsen Allerede som 13-14-åring var Aina opptatt av samfunnsspørsmål. Det hele startet med AUF i Havøysund, der hun både er født og oppvokst. – Jeg var veldig engasjert en periode, men så ble det et frafall etter at jeg kom i en fase i livet med etablering av familie, hus og hjem. Jeg har lærerutdanning i bunnen, og jobbet som lærer til å begynne med, men egentlig har jeg et veldig vidt spekter av ulike yrkeserfaringer. – Etter hvert gikk jeg tilbake igjen til politikken. Underveis hadde jeg flere typer engasjementer samtidig som jeg hadde småbarn. Alt fra å være styreleder i barnehage der mine egne barn gikk, til foreldrekontakt – denne typen engasjement. Det ble dermed et naturlig punkt og gå over til politikken på. Det var fordi privatlivet ble i samsvar med det politiske livet – Hvorfor Porsanger? – Jeg flyttet hit, og gikk det siste året på videregående i Porsanger fordi jeg hadde en kjæreste her. – Det var kjærligheten som lokket deg hit? – Hehe, ja. Han jobbet på Seakingen fra 1988, og jeg kom hit i 1989. Og det er for så vidt årsaken til at jeg fortsatt er her også – jobben hans. Men veldig mye har endret seg siden den gangen. Veldig mange har valgt å flytte nærmere sine hjemsteder, og er pendlere inn, men for oss kjentes det veldig naturlig å bli.
 – Hvem er Aina Borch etter klokken fire på ettermiddagen? – Hun er en mamma, og en engasjert dame selv om man også har enkelte late dager på sofaen foran tven. Jeg går mye turer. For det med fysisk aktivitet, og det å bruke naturen – det mentale påfyllet det tilfører er veldig viktig for meg.

side 8 IPorsanger 2 - 2016

Jeg er gift – med samme mann for andre gang, og neste år har vi 25-årsdag. Jeg har voksne barn. Den yngste er min datter på 19, som tar siste året på videregående i år. Mellomste er 23, og den eldste er 26. Tiden går fort! Samtidig er det godt å ha tid til politikk.

 – Hva synes barna dine om din nye jobb? – Jeg tror i grunnen de er stolte av sin mor. Jeg opplever en god støtte i dem, og den setter jeg stor pris på. Nå er de også såpass voksne at man kan diskutere med dem. Forståelsen øker i forhold til hvordan de ulike mekanismene fungerer for generasjonene som kommer etter oss. – Hva tenker de om din aktivitet på sosiale medier? – Det har de en veldig aksept for. Jeg har en sønn som studerer borte. Han sier med glimt i øyet at han til tross for avstanden har veldig god oversikt over hva moren driver med til daglig, ler Aina. – Likevel prøver jeg å ha et bevisst forhold til sosiale medier. Blant annet opprettet jeg en egen ordførerprofil på Facebook. Grunnen var at jeg ville skille mellom jobb og privatliv. Samtidig ser jeg at de glir litt inn i hverandre likevel. For det er jo viktig og ikke glemme at jeg også skal kunne være mamma. Når min datter står fast på eksamen, må mor ha tid til det også, sier Aina tankefullt. – I tillegg til lærerutdanning, har Aina blant annet bakgrunn som coach. Er du like flink til å coache deg selv? – Hehe, nei. Ikke like mye. Altså, jeg har nok blitt flinkere og mer bevisst med årene. Jeg kjenner nå at det jeg har lært om kommunikasjon, ser jeg i praksis hver dag som ordfører. Hvordan kommunikasjon fungerer har jeg på godt og vondt blitt veldig bevisst på. Man kan bruke språket til å få ting igjennom, men også til å sabotere gjennom måten man snakker på. Jeg har økt selvbevisstheten med tiden, og nå er jeg særlig bevisst på egen kommunikasjon – hvordan det fungerer best for meg. Et vendepunkt – Du har tidligere sagt at da du fant fram til CoachTeam i 2002, var ditt personlige mål å skape balanse og retning i livet. Hva var det som fikk deg dit? – Det var et vendepunkt i livet mitt. Engasjementet mitt var min styrke, men det ble også min fiende. Jeg hadde blitt utbrent og gikk igjennom en sykdomsperiode. Jeg kan bli så oppslukt av «jobb-boblen» at jeg glemmer det som er rundt meg. Og når alt annet skal ivaretas i tillegg, blir jeg selv den som settes på «vent». Det førte til at jeg gikk på en smell. Så det å møte seg selv igjennom coaching, har gjort at jeg har blitt bedre kjent med meg selv. Jeg har blitt flinkere til å sette grenser og å vite hva som er viktig for meg i livet. Jeg har nemlig aldri vært redd for å gjøre valg. Flere ganger har jeg gjort omvalg i forhold til jobber jeg har hatt gjennom tidene, og det er også en del av kritikken jeg har fått underveis. – Stemmer det at du har vært en «jobbskifter» da? – For å si det sånn så har alt jeg har gjort ført frem til der jeg er i dag. Jeg ser det hele i sammenheng. Jeg har jobbet med ungdom, kultur og næring. Jeg har jobbet for helse, som leder, innen politikken og hatt min egen

virksomhet. Jeg har dermed en bredde med meg som gjør at jeg opplever at jeg fyller rollen som ordfører godt gjennom kompetansen og balansen denne bakgrunnen utgjør. Summen av mine erfaringer har gitt meg styrke til det jeg gjør i dag. Det handler også om å tørre å gå sine egne veier. Jeg unner alle å velge den veien som oppleves riktig for dem, og håper at det er et valg så mange som mulig velger å ta. For det handler om å bygge opp, fremfor å bryte ned. Å bygge selvtillit er én ting, men det å bygge god selvfølelse og trygghet til og tørre å gå ut der – og bare være seg selv, og bidra med det man kan – det krever ofte et større mot.

 Rollen som ordfører – Hva er den største utfordringen du har hatt som ordfører hittil? – Det er vanskelig å si, men det er nok noe med inngangen til å overta stafettpinnen som ordfører. Det å komme inn i rollen i en fase der det har vært mye utskifting av ledere har vært krevende, samtidig som forventningene er høye på at det skal leveres. Og så er det noe med å finne den beste måten å løse ting på. Det har i og for seg vært overkommelig, men nettopp fordi jeg har hatt flinke folk rundt meg. Men man skal inn og forme rollen som ordfører, og da er det gjerne mange løse tråder å ta tak i. Spesielt under flyktningsituasjonen vi hadde som kom nesten umiddelbart, med etableringer av mange mottak. – Det var dårlig timing? – Ja, det ble mye å ta tak i samtidig, og det var en veldig omskiftelig tid. Samtidig har erfaringen skjerpet sansene, og gjort meg enda mer bevisst på balanseringen av jobb og fritid.
 – Hva gleder deg mest ved jobben? – Det er nok hver gang vi kan sjekke av i «boksen» på at noe er gjennomført. Når konsekvens­ ene av det jeg har gjort blir til gode løsninger på ulike saker. Men det er også møtet med mennesker. Jeg er veldig glad i mennesker, det må jeg få sagt. Det er riktignok ikke alle møter som er like «morsomme» kan du si, ler Aina. – Men det er noe med disse prosjektene. Når det er fremdrift og ting skjer – og når løsningene kommer, enten det er for enkeltpersoner, eller større saker. Det er alltid tilfredsstillende. Ikke minst hvordan politikk faktisk fungerer – det å se at det er i ferd med og skapes noe nytt. Sosiale medier som politisk arena – Mange har etter hvert fått med seg at dette med sosiale medier, det er ikke akkurat fremmed land for deg. Hvordan opplever du dette som arena som ordfører? – Sosiale medier ser jeg på som en arena med kjempemuligheter. Samtidig kjenner jeg at det ikke nødvendigvis er et enkelt landskap å bevege seg i. Mange er redde for å kommentere eller like statuser. Det er greit, for jeg merker meg at mange leser selv om de kanskje ikke er aktive i kommentarfeltetne. Egentlig ble jeg ganske tidlig bevisst på at jeg skulle prøve ut det å være min egen redaktør – jamfør «ukesluttene» jeg skriver også. Det hele handler vel mest om å ha en arena og kunne sette egne ord på saker. Det å dele min egen vinkling og sannhet på saker uten at jeg nødvendigvis samtidig definerer sannheten for andre i det. Så får andre anledning til


å gjøre seg opp sin egen mening. Folk opplever at jeg får tilbakemeldinger, samtidig som de får innsikt i livet som ordfører, hva jeg gjør - og hvilke saker som rører seg. Jeg opplever at dette blir verdsatt, samtidig som jeg får skrevet mye mer enn det som får komme på trykk i avisene. – Du har flere ganger sagt at du trives med å være folkelig. Er det fare for at det kan bli «for» folkelig? – Noen vil kanskje mene at jeg kan bli litt for uformell og folkelig. Det vet jeg ikke. Jeg tror ikke det, og det viktigste for meg er uansett å være meg selv i utførelsen og oppdraget som ordfører. Jeg føler selv at jeg har funnet en form som passer meg godt, og trives med det, smiler Aina.

Engasjementet mitt var min styrke, men den ble også min fiende. Jeg kan bli så oppslukt i «jobb-boblen» at jeg glemmer litt det som er rundt meg.

Kreativ skaperkraft – Når man betrakter historien din er det mye som tyder på at du trives tett innpå mennesker. Du har blant annet vært lærer, ungdomsarbeider og coach – og nå har du kontakt med et helt samfunn. Det tegner seg et visst mønster. Hva er det som driver deg? – Jeg har en veldig stor drivkraft for å gjøre en forskjell. Det å skape en endring til det beste. Å bidra til at ting skjer; gjennomføringen av dette. Egentlig – skaperkraft. Det kreative. Jeg har holdt på med alt fra håndarbeid, til drivhus, sykling i midtøsten og Inspiranor. Jeg har nok et kreativt «gen», for jeg er god på å finne løsninger på problemer. Det å jobbe slik som i dag med beredskap og kriser. Hva vi gjør, hvilken rekkefølge og hvordan det skal gjøres. Jeg liker å lage systemer, og finne de gode løsningene. – Hva brenner du mest for? – Utvikling. Det at mennesker får utviklet seg. Å utvikle samfunn. Så på mange måter har jeg havnet rett i det. – Du er der du skal være? – Ja, det føles veldig riktig. Det er på dette området jeg bruker veldig mye av energien og tiden min for tiden. Prosesser, utvikling – det å trekke i tråder og kunne ha såpass innflytelse at man kan «dra» i riktig retning. Alt i fra bedrifter som skal starte opp og ønsker å komme i gang med å få ut sitt potensiale – til at mennesker, individer også får en slik mulighet. En av hjertesakene mine innenfor politikken er jo faktisk å få etablert en frivillighetssentral. Så langt har det vært et oppstartsmøte, og det har vært veldig god oppslutning. Jeg tenker at dette kan bli et kjempespennende prosjekt, sier Aina entusiastisk. To «walk the talk» – Hvem er dine forbilder og inspirasjonsskilder? Langsomt vender ordførerkvinnen blikket ut mot Porsangerfjorden. Havets bølger har roet seg. Stillheten har senket seg. – Umiddelbart så lander jeg litt ut i verden. For der har jeg, fra jeg var liten jente, hatt en sånn misjon om at jeg skal gjøre en forskjell. Men etter hvert som jeg har blitt voksen, har jeg landet i den erkjennelsen at jeg har like stor mulighet til å gjøre en forskjell der jeg er. Og «verden» har etter hvert også kommet til meg. Når det er sagt handler det egentlig om at jeg ser opp til de som tør å bryte med den etablerte sannheten. De som tør ta kampen og kjempe. De som setter seg selv til siden til fordel for det store fellesprosjektet.

»

IPorsanger 2 - 2016 side 9


– Men har det vært noen konkrete personer i løpet av livet som har dannet et ekstra inntrykk og inspirert deg? – For å si det sånn, jeg gleder meg veldig til å få se Bob Geldof på Midnattsrocken i år. Det er det som trekker mest. – Jeg vokste jo også opp i tiden med «We are the world». Dette var i min ungdom. Det er ikke slik at han har fulgt meg som et konkret forbilde, men han var en som stod opp og tok et initiativ for å sette fokus på et problem verden hadde. Så kan man stille spørsmål i etterkant – hjalp det, og er vi der vi skal være? Men det er noe med å stå for noe – og gjøre det. To «walk the talk» Man kan jo selvfølgelig nevne de store, verdensledende toppene som inspirasjonskilder og gode forbilder, men det er mange rundt oss som også gjør det – lever i pakt med seg selv. De som har en «drive» for andre. Vi har mange mennesker i Porsanger som på hver sine områder legger ned enormt med tid og ressurser for andre. Det er de som er ledere i lag og foreninger på forskjellige områder. Alt fra idrettslag til Mental Helse og Kafé Blå. Egentlig er de menneskene som bruker sin egen fritid til å gjøre det godt for andre – de største forbildene. v

Chaskil for sjelen I likhet med mange porsangerværinger, har også ordføreren etter hvert blitt en ivrig benytter av den velkjente «Chaskilbakken». – For meg er Chaskilbakken like mye påfyll for sjelen som den er nyttig for helsen. Den er rett og slett som balsam for sjelen. Jeg renser ofte tankene der, og da dukker nye ideer stadig opp. Utsikten, den friske luften – alt er en blanding av god folkehelse. – Hva er Porsanger på sitt beste? – Det er egentlig våre arrangementer. Dugnadsånden. Det er jo selvfølgelig fjellene, fiskevannene, stillheten og roen også, men jeg liker menneskene. Folkeengasjementet. – Det jeg opplever er Porsangers store fortrinn er menneskene som engasjerer seg. Vi har en stor, kreativ skaperkraft i befolkningen. Det er veldig mange som vil mye, og det tenker jeg er det aller viktigste. Noe av det som er viktig v

v

Vi har en stor kreativ skaperkraft i befolkningen. Det er mange som vil mye. side 10 IPorsanger 2 - 2016

for meg er gode møteplasser. Der mennesker møtes skjer det også utvikling. Da er frivilligsentral, kultursenter og næringshage viktige arenaer. For potensialet som ligger i bygda er noe av det unike ved Porsanger. Vi er i areal veldig store, og vi har et bygdesamfunn som vil mye. Og om vi skal ha noe alternativt å by på for de som ikke ønsker å bo i storbyen, er det nettopp bygdene som har det store fortrinnet. Klarer vi å legge til rette for at folk kan bo og drive med sine bedrifter i hele Porsanger, tenker jeg vi nærmer oss mål, sier ordføreren engasjert. – Mange tenker kanskje – hvorfor vil folk bo i Børselv, Billefjord, eller Olderfjord, men for mange er dét det gode liv, så det bør vi ha respekt for. Når jeg ser engasjementet Billefjord for eksempel har hatt med en del bedriftsetableringer som har kommet, unge mennesker som har flyttet hjem, barnehagen som ble fylt opp – så viser det at det er mye som skjer uten at kommunen nødvendigvis må være med og puste liv i det. Det er da vi har forutsetning for å lykkes! – Det er liv i folkesjela? – Ja, det er det. Og jeg håper at vi også i de andre bygdene får til og finne den samme gnisten, for det er masse potensiale der. Gründeren Porsanger – I debatten om kommunereform har det med kritisk røst blitt hevdet at vi ikke engang har kunne kommet til en sammenslåing, fordi det ikke er noen som vil ha oss. Det har jeg hørt blitt sagt i flere sammenhenger, og det er nok en mangesidig sak som har å gjøre med de utfordringene vi har. Men det er bare én side av saken. Om jeg skal beskrive Porsanger, har det faktisk gått opp for meg mer og mer – den kreative skaperkraften og det engasjementet vi egentlig har. Viljen og motet til å gjøre valg, og til å prøve er stor, og da blir fallhøyden for å prøve og feile også det. Da kan man gå tilbake på prosjektene man ikke har lyktes med. Vi kan kanskje sammenligne oss med en gründer. Vi er veldig gode på igangsetting, men vi har ikke helt fått med oss fullførerkompetansen enda. Porsanger er en ung sjel som vil mye, og som på mange måter har høy selvtillit når det

gjelder å gå ut der og gjøre ting. Vi har slitt litt med å bli tatt på alvor av de rundt oss. Det tærer på selvfølelsen. Likevel vet vi med oss selv at med beliggenheten, dugnadsånden og folkelivet har vi masse å bygge på videre. Og det er dét potensialet jeg brenner etter å ta ut! Det ligger mye kraft i virket som ordfører, og jeg ønsker at vi skal leve opp til den visjonen vi har satt oss: «Stolt, sterk og synlig». Vi fyller den kanskje ikke helt enda, slik vi etter hvert skal komme til å gjøre. Vi er i bevegelse i riktig retning – vi er på vei dit, smiler Borch. – Hvordan ser framtiden ut for Aina Borch? – Jeg har alltid tenkt at jeg ønsker meg et godt og rikt liv. Et lykkelig liv. I det ligger det at jeg er veldig glad for at livet ikke ligger fastlagt foran meg. At det ligger åpne landskap som skal fylles. Etter lærerutdannelsen i 1994 fikk jeg jobb på Lakselv barneskole som vikar de første to årene før jeg fikk tilbud om fast stilling i 1996. Det var en fast, «uoppsigelig» stilling, og jeg tenkte at – Gud – skal jeg bli her til jeg blir pensjonist? Jeg trivdes som lærer, men ville mer. Og for meg, er det å ha den fleksibiliteten kjempeviktig. Så foreløpig har jeg tenkt at jeg skal være ordfører i minst 3,5 år til – og gjerne mer. Så tar vi det derfra. – Er det noe annet du ønsker å formidle ovenfor leserne av iPorsanger? – Jeg håper iPorsanger leses av mange som er hjemme på ferie i sommer, og at det innbyr til at de ønsker å bruke mer tid her. Samtidig tenker jeg at de som bor her først og fremst skal se hvor viktig det er å skape trivsel for for oss selv. Disse tankene har egentlig sammenheng med at jeg reflekterer over den gangen jeg jobbet for UngInfo i sin tid. Blant annet var jeg returagent der jeg jobbet med kontakten ut mot ungdom som hadde flyttet ut. Jeg tenker at det er veldig mange der ute som har et hjerte for Porsanger, og som heier på det Porsanger får til og har av iboende potensiale. Jeg skulle gjerne hatt flere av dem hjem igjen – og jeg vet at det handler veldig mye om arbeidsplasser. Vi må alle bare fortsette å framsnakke, og være med på å bygge det gode omdømmet for vakre, flotte Porsanger – med de gode, engasjerte menneskene som bor her.


OP-elektro AS

God kompetanse og kvalitet OP-ELEKTRO HAR LEVERT EN REKKE ELEKTRISKE INSTALLASJONER I DET NYE HYTTEFELTET PÅ GAGGA. Annonse En av kundene deres var Svenn-Erik Samuelsen, som blant annet har fått trådløs varmestyring og komfyrvakt på hytta.

Erfaring, kvalitet og modernisering. Per A. Johansen har mange års erfaring med slike installasjoner og var en av de som jobbet på prosjektet. Han kan fortelle at hytta har mange moderne og gode løsninger i høy kvalitet. – Vi har levert trådløs varmestyring til denne kunden. Det fungerer slik at man kan styre gulvvarmen gjennom en trådløs sentral, eller gjennom en app på telefonen. Det er en god måte å holde kontroll på temperaturen i hytta og dersom den er for lav kan man sitte hjemme og styre varmen. – Vi har også installert innfelte spotter med trådløs dimming, som også kan styres via en sentral eller app. Noen av spottene har vanlig bryter med dimmer. Hele hytta har slette innfelte stikk-kontakter og brytere som nesten ikke stikker ut av veggen, sier Johansen.

Svenn-Erik (t.v.) er svært fornøyd med arbeidet Per A. Johansen og de andre arbeiderne har lagt ned i den nye hytta

Komfyrvakt døgnet rundt. En moderne og ny løsning til komfyren er en såkalt komfyrvakt, som kan bidra til å minke risikoen for brann. – Alle nye installasjoner er pålagt å ha en slik. Den fungerer på en slik måte at det er en sensor under komfyr-vifta, som føler temperaturen på platenes overflate. Dersom komfyren oppnår en altfor høy temperatur, slår komfyrvakta inn og skrur av hele komfyren. Dette gjelder eksempelvis tørrkoking og lignende, forklarer Johansen nøye.

Løsningsorienterte arbeidere med bred kompetanse. Svenn-Erik Samuelsen var tydelig på hvordan han ville ha det når han kontaktet OP-Elektro og synes at resultatet møter forventningene hans svært godt. – Jeg var opptatt av en god løsning på belysning og varmestyring. Nå som de straks er ferdige, kan jeg se på utførelsen av arbeidet at det er i henhold til de ønskene jeg hadde både kvalitetsmessig og når det gjelder sikkerhet. De har også kommet med gode forslag til løsninger som jeg ikke hadde tenkt på, noe som viser at bedriften har bred kompetanse og vet hva de gjør. Leverer det aller meste. – Vi kan levere det aller meste til både nye hytter og til eksisterne hytter som ønsker fornyelse. Det kan for eksempel være elektrisk anlegg med app styring eller fjernkontroll, «ring hytta varm» funksjon med trådløs styring slik som vi har levert til Svenn-Erik, brann- og tyveri alarmer og vi installerer fiber. Dette er bare noe av det vi kan tilby. Men vårt hovedfokus er å levere trygge og sikre elektrisk anlegg av god kvalitet, sier Per A. Johansen avslutningsvis.

Her har vi lagt inn noen spotter med trådløs styring, og noen med vanlig dimmer, sier Per.

IPorsanger 2 - 2016 side 11


Vi tar forbehold om trykkfeil og utsolgte varer. Salg kun til private husholdninger. Tilbudet gjelder fra torsdag 30. juni t.o.m. lørdag 9. juli 2016.

Oslo

Grillribbe Gilde, fersk, pr kg

69

00

Red Bull

0,25 l, pr stk, Classic/ Zero/Sugarfree

14

90

Finnmark er ikke rammet av oljebremsen, her peker alle pilene oppover. Tekst Fred Persen

Solo

0,33 l boks, 12 pk + pant

69

90

Mellom 19. juni og 11. august flyr Norwegian for femte sommer på rad direkteruten mellom Lakselv og Oslo. Hver torsdag og søndag ettermiddag er det mulig å reise til eller fra Oslo med billettpriser fra godt under tusenlappen. Det var mange i Porsanger som kjempet hardt for å få på plass denne ruta. I bresjen stod den lokale grasrot bevegelsen «flyruteforeninga» som en av primus motorene. I ryggen hadde man blant annet Facebook-gruppa «Oss som vil ha direktefly Lakselv-Oslo-Lakselv tilbake» med den gang over 3.250 medlemmer. FB-gruppa ble forøvrig lagt ned samme junidag i 2011 som det første flyet landet. Daværende kommersiell direktør Daniel Skjeldam i Norwegian fastslo for fem år siden: – Denne ruta er kommet i stand etter en lang diskusjon med interessenter i området rundt Lakselv, der de har forklart at det er et behov for en direkterute som kan stimulere til reiseliv og

Sørlands-is

29

Vanilje/korkan/tricolor/pistasj 2 l, Hennig Olsen

90

Norwegian er viktig for Lakselva

Bananer

14 Pr kg

90

Kom innom og sjekk det brede utvalget i vår nye varmdisk!

Mandag- fredag 8-21 • Lørdag 9-20 side 12 IPorsanger 2- 2016

Spar Lakselv

Hvis du går om bord i et Norwegianfly om sommeren og det er bållukt i flyet, da vet du det har vært i Lakselv. Tekst & FOTO Fred Persen


Norwegians sommerrute

Lakselv de er veldig klare over trendene i nord. – Turisme til Nord-Norge har vært i vekst de siste årene, og vi håper og tror at dette vil fortsette også denne sommeren. Vi håper og tror at reisende til Lakselv setter pris på de mulighetene direkteruta gir på sommerstid, med muligheter for å fly inn fra nesten alle verdens hjørner. Erfaringene gjennom de siste femten års lokale flyrute utviklingsarbeid viser at markedsgrunnlaget for en direkterute mellom Lakselv og Oslo har vært utfordrende. For å skape en løsning som reduserer risikoen har Porsanger skissert et nytt ruteforslag for Norwegian. En «trekant rute» mellom Oslo, Kirkenes, Lakselv og Oslo er lansert for flyselskapet. Ruta vil kunne ha hele Midt- og Østfinnmark som nedslagsfelt, og markedsgrunnlaget vurderes lokalt som stort nok til å muliggjøre en helårlig og forhåpentlig daglig direkterute. – Vi ønsker å fly dit kundene våre ønsker å fly. Vi setter alltid pris på konstruktive innspill,

men vi kan ikke si noe konkret om dette forslaget på nåværende tidspunkt sier Tonje Næss hos Norwegian.

Alle tre lakseelvene i Porsanger står på den nasjonale topp ti lista i boka som ansees som «Michelinguiden» for norske lakseelver. Elvene er derfor svært viktige for reiselivsnæringen i regionen. Egil Liberg, daglig leder i grunneierforeningen som forvalter Lakselva, forklarer direkterutens betydning for den raskt voksende laksefisketurismen. – I 2015 solgte Lakselva ca. 2.500 unike døgn med fiskekort. Mange kjøper selvfølgelig fiskerett for flere døgn. Lakselva alene får besøk av vel 1.000 unike tilreisende fiskere hver sesong fordelt på nærmere 20 ulike nasjonaliteter. Med kommunens plassering langt nord, er det naturlig å anta at de fleste, kanskje bortsett fra våre nærmeste naboer i Finland, reiser hit med fly. Norwegians direkterute har vist seg å være svært populær blant fiskerne. For oss som reiselivsaktør er derfor rutetilbudet til Norwegian svært viktig. Ut fra vårt kundegrunnlag kan man anta at elvene i Porsanger bidrar til å selge mellom 500 og 1.000 tur/ retur Oslo-Lakselv-Oslo billetter. Laksefisket i Porsanger bidrar derfor også til å understøtte eksistensgrunnlaget for flytilbudet.

Prosentvis omsetting på døgnkort av de viktigste nasjonalitetene.

REDUSERT FLYSETEAVGIFT

Sverige 4,3 %

Annet 3,2 %

Sveits 1,8 %

England 9,8 %

Danmark 7,0 % Italia 1,7 %

Østerrike 1,4 %

Norge 27,6 %

Finland 31,0 %

Den nylig varslede flyseteavgiften bidrar til at direkteruten reduserer kostnadene for de reisende. Avgiften belastes per passasjer per avgang fra norske flyplasser. Unntaket gjelder de som må ta flere fly med samme selskap på samme reise. Å reise til Oslo fra en Lufthavn som Lakselv innebærer alternativt mellom­landing, flybytte, to ulike flyselskaper og dermed dobbel flyseteavgift. Dette unngås ved å benytte direkteflytilbudet til Kjos. – Angående flyseteavgiften er Norwegian, som alle andre flyselskaper, sterkt kritisk til en avgift som rammer innenrikspassasjerene i Norge. En avgift som denne vil kunne føre til mindre vekst og verdiskaping i distriktene, som er avhengig av turister og reisende inn til regionen, avslutter Tonje Næss hos Norwegian.

Tyskland 12,1 %

andre aktiviteter i regionen. Veien frem til dagens rutetilbud har imidlertid vært brolagt med hardt arbeid og utfordrende omstendig­ heter. Etter en iherdig jobbing med det finske flyselskapet Finnair, fikk man i 2001 etablert en sommerrute fra Lakselv til Helsinki med mellom­landing i Rovaniemi. Ruta hadde bra belegg, men så kom SARS-epidemien. Da stoppet trafikken fra Asia til Europa opp, og bidro til et kraftig dropp i markedet for aksen mellom Finnmark og den finske hovedstaden, siden mange av de som brukte ruten var asiatiske turister. Året etter var tilbudet borte. Noen år senere kom SAS på banen og etablerte en sommerrute mellom Oslo og Lakselv. Til tross for at ruta hadde et godt belegg, ble den til lokal stor skuffelse lagt ned etter tre sesonger. Men siden 2011 har Norwegian flydd mellom Oslo og Lakselv. Et etterlengtet tilbud er etablert, og folk i Midt-Finnmark kan i sommermånedene og i romjula reise direkte til Oslo uten mellomlanding og med gunstige billettpriser. Finnmark er ikke rammet av oljebremsen, her peker de fleste pilene oppover. Informasjonsrådgiver Tonje Næss hos Norwegian bekrefter at

IPorsanger 2- 2016 side 13


Vi realiserer

b yggedrømmen Din visjon – vårt prosjekt

Vi liker å telle. Bak alle suksessene ligger lidenskap. Vis oss din lidenskap og få enda bedre resultater!

Torget, 9700 Lakselv / Pb 80, 9711 Lakselv lakselv@accountor.no

+ 47 78 46 02 90 Regnskapsservice AS ovirstuga@hotmail.com

Bilverksted

SERVICE PÅ ALLE BILMERKER Et av Finnmarks absolutt best utstyrte bilverksted Vi sørger for regelmessig kursing og oppdatering av våre teknikere. På dagens biler kreves de mest optimale diagnose­ apparater for å sikre at din bil er i forskriftsmessig stand! I tillegg kreves det dyktige mekanikere og et godkjent verksted.

Bestill time i dag Telefon 78 46 47 77 | post@lakselvmotor.no | www.lakselvmotor.no

side 14 IPorsanger 2- 2016


SMARTHUS Velg KNX når du skal oppgra­ dere eller bygge nytt. Styringen av huset forenkles og forbruket på strøm går ned. Du kan også få støtte fra ENOVA etter visse kriterier. Da er det kun fantasien som setter begrensningene.

SMARTE KUNDER VELGER SMARTE LØSNINGER

TEMPERATUR­ STYRING

ENERGIEFFEKTIV

KOMFORT

PERSIENNER LYSSTYRING

Du kan blant annet styre: • • • • • • • • •

Varme Ventilasjon Tyverialarm Brannalarm Lys Lyd og bilde Persienner Badstuovn Hvitevarer

BRANN­ OG TYVERIALARM

BRANN­ OG TYVERIALARM

UTE­ OG INNESENSORER

FLEKSIBILITET

STØTTER SMARTBRETT OG ­MOBILER

SIKKERHET NETTVERK

Gabriel elektro AS

Kampanjen gjelder fra 27. juni t.o.m. 2. juli.

Lakselv | Tlf 78 46 09 99 | Mandag til fredag 8 til16

Bred erfaring innen elektroinstallasjon og service

glass gratis! Spar inntil 4.500,ved kjøp av komplett brille

IPorsanger 2- 2016 side 15


Afterparty på Bankers Bar lørdag!

4. JULI 1.- 2. JULI

330 s komm kv er lørdag på !

Gladlakselv Gladlakselv Fredag 10 - 17 • Lørdag 10 - 16 • Det skjer på torget

Dollardagene Det blir kafe og mange spennende stand, velkommen!

FeFo-konsert fredag kl 19 - 22

ARRANGØRER

KOM INNOM VÅR NYE BUTIKK PÅ KVADRATEN KJØPESENTER!

rene@finnmarkscooter.no | Telefon 916 22 259

side 16 IPorsanger 2- 2016


Jon egil Nilsen knipser spektakulære fuglebilder fra porsangerfjorden. TEKST FRED PERSEN FOTO JON EGIL NILSEN

NRK har hatt stor suksess med sin sakte tv fra fuglefjellet Hornøya utenfor Vardø. Å bruke litt tid på de spektakulære fuglebildene til sekstiåringen Jon Egil Nilsen fra Smørfjord er heller ikke bortkastet tid. Porsangerfjorden innehar et av Nordens største trekkfuglområder med mange sjeldne fuglearter. Bredden i fuglemotiver er derfor stor langs fjorden, og Jon Egils kamera fanger både havørn og tårnfalk på sine nærmest daglige turer. – Det er tre år siden jeg gjenopptok denne hobbyen. Det er en fantastisk fin fritidsaktivitet. De mest spektakulære bildene er kanskje spesielt av rovfugl. På våren, når garnfisket starter i Smørfjorden samles flere havørner, og det nærmeste jeg har kommet den majestetiske fuglen er bare ti-tolv meter unna, sier Jon Egil.

<

IPorsanger 2- 2016 side 17


side 18 IPorsanger 2 - 2016


IPorsanger 2 - 2016 side 19


n e t a r d Kva er

Lakselv

t n e s e p ø j k

Endelig tilbake i våre lokaler etter brannen!

Nyhe t – den digitale lommeboken

norbye.no

rene@finnmarkscooter.no | Telefon 916 22 259

- 20%

PÅ ALLE VARER FREDAG 1. - LØRDAG 2. JULI

Sommerkjolen finner du hos oss!

78 46 26 96

post@camelon.biz

NB! Tilbudet gjelder ikke kampanjevarer.

Í4 .'&' TLF 78 46 20 01

Velkommen til en trivelig handel - God sommer! side 20 IPorsanger 2 - 2016


Resirkulering med RASK Stadig større mengder avfall er i ferd med å bli et alvorlig miljøproblem. Også i Finnmark øker avfallsmengdene. Volumet er doblet siden tidlig på 70-tallet, noe som henger sammen med et stadig større forbruk. Annonse Hvis vi fortsetter i samme tempo som i dag, vil vi doble avfallsmengden nok en gang innen 2030. Samtidig har ny kunnskap gjort oss oppmerksomme på hvor farlig en del av avfallet er for miljøet dersom det ikke håndteres på riktig måte. Dernest må vi, for å skaffe materialer til å kunne produsere alle produktene vi trenger, som til slutt ender opp som avfall bruke stadig mer av våre naturressurser. – Derfor er kildesortering viktig, sier daglig leder Nils Kvalvik i RASK AS. Å kildesortere betyr at man sorterer avfallet og samler de forskjellige avfallstypene hver for seg. Man kaster for eksempel ikke plast, glass, metall og drikkekartonger i samme søppelkasse, men sorterer avfallet. – Dette gjør at vi kan samle inn og sende disse avfallstypene tilbake til fabrikken og bruke det som råvare i produksjon av nye varer sier Kvalvik. For RASK AS er avfallet ikke søppel men en ressurs. Ved at forbrukerne kildesorterer holder man avfallet, eller ressursene, i et kretsløp. Det bidrar til at man reduserer behovet for og stadig måtte ta ut nye naturressurser. Materialer brukes flere ganger for å spare naturressurser, noe som er svært viktig når det er knapphet på metaller eller materialer. Hver og en av oss bidro i fjor med 441 kg avfall. Men siden vi bretter, skyller og sorterer det i ulike poser og containere sørget nordmenn for at nesten 900.000 tonn husholdningsavfall ble gjenvunnet. – Mer en en tredjedel av avfallet i våre hjem gjenvinnes til nye materialer. Fordi vi gjenvinner plast bidrar det til at vi reduserer forbruket av olje. Dernest slipper naturen å måtte bruke fire hundre år på å absorbere plastflasken man alternativt ville kastet, påpeker Kvalvik.

INVISTERT I NY TEKNOLOGI. Finnmark Miljøtjeneste AS har gått til anskaffelse av utstyr som optisk avleser fargen på posene som føres gjennom samlebåndet på Klubben i Ytre Billefjord. Maskinen fører de røde posene i egne containere, mens grønne poser går i neste oppsamler. Denne automatiseringen av kildesorteringen på mottaksanlegget i Porsanger bidrar til at både bedrifter og husholdninger skal være trygge på at miljøbevistheten man utviser har effekt. – Bedriftene som er våre kunder og kildesorterer, eller innbyggerne i nedslagsfeltet til Finnmark Miljøtjeneste AS kan være trygge på at sitt kildesorterte avfall gjenvinnes til ny ressurs. Dette fases inn til våre bedriftskunder også på Nordkyn nu. Å vite at takrenna man nylig har kjøpt til hytta man bygger, er gjenvunnet av plastemballasjen man tidligere har kildesortert og levert oss bør være en godt argument, påpeker Nils Kvalvik hos RASK AS.

Optisk avlesning og automatisk sortering av kildesortert avfall bidrar til at ditt avfall gjenvinnes og gjenoppstår i nye varer i butikkene.

Bilvrak som har vært igjennom pressen til RASK AS fremstår temmelig komprimert. Pressen sørger for at man får plass til ni bilvrak i en container før utskipning til gjenvinning.

BILVRAK SKAPER ARBEIDSPLASSER. Det er få steder i Finnmark som har et permanent mottak for bilvrak. I Midt-Finnmark har ikke dette tilbudet vært tilgjengelig på lang tid. Konsekvensene er at gamle kjøretøy gjerne hensettes ute i naturen og fremstår både som visuell forsøpling og en miljømessig trussel. Derfor har RASK AS arbeidet med å få alle offentlige godkjenninger på plass slik at man kunne etablere en mottaksstasjon for miljøsanering av bilvrak på Klubben i Ytre Billefjord og Porsanger. Nylig investerte bedriften i en stor bilfrakter for å kunne tilby både innhenting og transport av bilvrak i Finnmark. Frakteren kan transportere opptil ni biler per tur, og er

vel den eneste av sitt slag i fylket. Dernest har man gått til innkjøp av en mobil presse som komprimerer bilvrakene etter at de er miljøsanert og verdifulle metaller sortert ut. – I Finnmark vrakes det 1.800 biler hvert år. Det har vært utfordrende for folk å bli kvitt disse. Vi bidrar nu til at Finnmarksnaturen fremstår mer ren og ryddig, hundrevis at tonn stål gjenvinnes årlig og bileieren får tre tusen kroner i vrakpant. Dernest skaper dette arbeidsplasser, sier Nils Kvalvik. RASK AS har nå femten personer i arbeid i Gamvik og Porsanger, og når man kommer i gang med også bil-demontering og salg av brukte deler, vil dette skape ytterligere jobber.

Nils Kvalvik i RASK AS har en stab på hele femten personer fordelt på drift fra lokaler på Nordkyn og i anlegget til Finnmark Miljøtjeneste AS på Klubben i Ytre Billefjord i Porsanger.

IPorsanger 2 - 2016 side 21


Hestemiljøet vokser side 22 IPorsanger 2 - 2016

Interessen for hest er stor i Finnmark, så også i Porsanger. Det antas at det er nærmere hundre flotte dyr i kommunen, og det er først og fremst jentene som står bak denne hobbyen og sporten. Tekst & Foto Fred Persen


Ingrid Mikkelsen (49) begynte å ri to år før skoleklokka klang. Da bodde familien på Østlandet, og når de noen år senere flyttet nordover, var det for Ingrid dessverre kun to hester i Lakselv. Men så hun oppdaget Levajok. Der hadde de rideklubb-samlinger, og Ingrid reiste dit nærmest annen hver helg for å ri. – På den tiden var det omreisende hestehandlere, slik fikk vi tak i de første hestene. Avdankede gamle travere som vi betalte overpris for. Når jeg omsider ble atten var det endelig min tur å bli hesteeier, forteller Ingrid. Da hadde kanskje ikke hestemiljøet en bevist fokus på rekruttering. Interessen dalte etter hvert som hennes generasjon hestejenter flyttet og reiste bort for å ta høyere utdanning. – Derfor er jeg så opptatt av nettopp rekruttering slik at miljøet består. Å legge til rette aktiviteter for barn slik at miljøet hele tiden har mulighet for påfyll er viktig. Nå tilbyr vi ride-undervisning for unger og har tolv jenter og to gutter i barneskolealder her ukentlig. Hestematerialet er derfor spesielt tilpasset for barn sier Ingrid. På stallen hennes står det seks flotte dyr.

Fire er hennes egne og to som eies av nye unge hestejenter. Å ha ansvar for en hest er en stor jobb for en ung jente. Den skal ha mat, stell og omsorg. Det nytter ikke å skofte unna. Å drive med hest forbereder deg på voksenlivets ansvar og krav. Og kanskje bedre enn de aller fleste andre fritidsaktiviteter. Ingrid forklarer at det å jobbe i stall er hardt arbeid. I gamle dager var det mannfolka som tok den jobben. Noen tror vi bare sitter her, men det er en kjempetung jobb. I forhold til mange andre jevnaldrende er hesteungdom fysisk sterke. En treningstime på hest gjør dem svette, og de får brukt musklene skikkelig. I tillegg bærer de bøtter fulle av vann, går opp og ned trapper og måker mye møkk. – Det blir en sterk av sier Ingrid. Bygger ridehall på nesten tusen kvadrat. Hestesportmiljøet i Finnmark er først og fremst dressur fordi grenen har hatt begrenset med infrastruktur slik som ridehaller. Dette ville Ingrid gjøre noe med. Det begynte med at hun og mannen kjøpte en liten gård for syv år siden. Fjøset ble raskt utvidet og bygget om til stall

med plass til syv dyr. Neste byggeprosjekt for Ingrid og den nevenyttige husbonden var ridehall. – Llentab leverte stålbygget i fjor høst, men vi skrur det opp selv. Med enorm hjelp fra våre venner får vi dette til sier Ingrid. Stålbygget ruver godt ved jordene hennes med sine 22 x 44 meter i grunnflate. Den enorme egeninnsatsen bidrar til at ridehallen er mulig å finansiere, og i løpet av dette året skal det meste være på plass. – De stedene som har ridehall får også høyt nivå på både rytter og hest. Slik som i fotball. Der det er gode baner, engasjerte foreldre og dyktige trenere kommer også de sportslige resultatene, sier Ingrid. For hestemiljøet i Porsanger vil hallen bety en ny hverdag. Frem til nu har jentene ridd ute i all slags vær med snø, kulde og vind. Snart vil de kunne ri innendørs også om vinteren. Ingrid tror at hallen vil bidra til ytterligere økt interesse for hest i Midt-Finnmark. – I fremtiden vil vi kunne tilby helårlige aktiviteter med også konkurranser innendørs vinterstid, avslutter hun.

IPorsanger 2 - 2016 side 23


Nyt sommeren ute Møbelringen i Lakselv Når solen skinner vil vi helst være ute og nyte dagen eller sene kvelder i omgivelser vi trives i. Det er viktig for oss i Finnmark å benytte somrene utendørs. Annonse Møbelringen i Lakselv har derfor satset stort på hage og utemøbler. Uansett om du har en stor hage eller terrasse, kan du finne det du trenger for å skape et koselig utemiljø. Møbelbutikken i Lakselv sin 150 - 200 m2 store utstilling med hagemøbler er derfor et naturlig sted å besøke før sommeren for alvor setter inn. – For oss er det viktig at kundene skal kunne se, prøvesitte og teste møbler før man går til innkjøp av noe man skal bruke i mange år. Derfor har vi avsatt en stor plass ved butikken til utstilling av nettopp hagemøbler. Utenfor butikken i Lakselv sentrum har vi utstilt det meste av både sitte- og spisegrupper i nærmest alle prisklasser, sier Are Hansen. I utstillingen står det også koselige hengemøbler og utepaviljonger. Femtiårsjubilanten av en møbelbutikk har vært kjent for å levere kvalitetsprodukter. Slik er det også med hagesegmentet. Møblene har helstøpt rammeverk slik at de er stødige selv etter mange års bruk. Videre er materialene gjennomfarget, og tåler å bli spylt av hageslange eller bli utsatt for regnvann uten at de mister farge. – At vi satser på kvalitetsvarer betyr at møblene varer mye lengre og ser pene ut selv etter mange års bruk. Vi tror at kundene verdsetter dette, sier betjeningen samstemt. Jentene i butikken, Åshild og Kjersti, skyter raskt inn at det faktisk kan regne også i Finnmark. Og vi kan ha mygg. Det kan være grunnen til at utepaviljongene har vist seg å være populære. – I fjor solgte vi over tjue slike. De har vi på lager i to ulike størrelser, ni og tolv kvadrat­ meter. At veggene er i myggnett er også en stor fordel her i nord, understreker Kjersti og Åshild samstemt. SOMMER ER OGSÅ TID FOR SALG. – Nå har kjeden faktisk kampanje på en av de mest populære sittegruppene. En såkalt tre pluss vinkel pluss to. Den leveres i to farger og selges to tusen kroner billigere enn ordinært. Modellen heter Firenze hjørnegruppe, vi har den selvfølgelig utstilt og på lager, sier gjengen hos den tradisjonsrike møbelforretningen i Porsanger.

side 24 IPorsanger 2 - 2016

Are, Kjersti, John, Svein Ole, og Åshild har fylt opp utstillingen utenfor femtiårsjubilanten Møbler og Utstyrs butikk med et stort utvalg av hage- og utemøbler.


har utvalget

Sertifisert installatør og forhandler av Mitsubishi

HARA 6,6 VARMEPUMPE

KAMPANJE

FERDIG MONTERT Eks. el.tilkobling. Inkl. frakt inntil 40 km en vei.

Åshild og Kjersti har løsningen for en mygg-fri hagesommer. En utepaviljong på ni eller tolv kvadratmeter med vegger av myggnetting er løsningen.

24.000,-

Lásse Rør AS | Sagveien 5, 9700 Lakselv | Tlf 974 08 788 | lasse@lasseror.no

Porsanger Vertshus – et naturlig møtested i hjertet av Finnmark! Møbler & utstyr AS - Lakselv

S A L

G

Vi har sentral beliggenhet og kan by på en spennende meny, Lakselvs beste kaffe, gratis wifi for våre gjester og herlige nye senger. Velkommen til oss!

OVERNATTE? Dobbeltrom Fra kr 1.145

Enkeltrom Fra kr 855

FIRENZE HJØRNESOFA M/BORD Nowa design AS. Vintage. Varmebeh. polyrotting. Pulverlakkerte alu. rammer med syrefaste skruer. 100 % polyester stoffer. Seteputer i skum/polycottonf.

Førpris 14.995,- Sommertilbud

12.995,-

Porsanger vertshus Lik oss på Facebook eller book ditt rom på vår side Porsanger Vertshus

IPorsanger 2 - 2016 side 25


Til lands, til vanns Historien om Lakselvbedriften Midt-Finnmark Motor AS er nesten et lite eventyr på linje med det beste fra Asbjørnsen og Moe. Tekst & Foto Fred Persen

De fleste som passerer Lakselv har sikkert lagt merke til at det står store fritidsbåter pent parkert på båthengere utenfor det tidligere Telenorbygget. Det er to grunner til det. Frode og Jan Ole hos den lokale Yamahabutikken. Oddsene for at en relativt liten, i utgangspunktet snøscooterforhandler nærmest på innlandet, på få år skulle utvikle seg til å bli en båtforhandler i betydelig nord-norsk målestokk, er temmelig små. Det er imidlertid en realitet. – Vi hadde tiårs jubileum i fjor. Vi har forsøkt å være tålmodige, og bygget opp bedriften sakte, men sikkert. Nå er vi fem ansatte, og ser optimistisk på fremtiden, sier Frode Nilsen. Guttene er tydelig på at deres fokus på å utnytte sesongene i fritidsmarkedet er en svært viktig årsak til at man så langt har lyktes. Sommersesong har for de tradisjonelle scooter­ forhandlerne vært ATV-markedet. For Jan Ole og Frode er sommer mye mer enn bare det. Det er fjord, måkeskrik, saltvann, holmeturer og kveitefiske. Det er båtlivet. – Vi solgte båter allerede i vår spede start for ti år siden, men da kun på bestilling. Etter hvert som vi fikk mer kompetanse, og bedriften er blitt mer solid, har vi hatt eget lager med nye båter, motorer, tilhengere og tilbehør. Men det er de seneste årene at det har tatt av. Gjennom de siste fem årene har guttene fått forhandlerstatus for tre ulike merker slik at de dekker de fleste fjordfarende sine behov. Fra små joller, til sjøsterke turbåter. – Siden vi er den eneste Yamarin båt­ forhandleren i Finnmark har vi kunder i hele fylket. Fra Alta i vest til Sør-Varanger i øst. Men også de mindre typene fra Pioner og Steady er tatt veldig godt imot av båtfolket. Det har bidratt til at vi faktisk er Nord-Norges største forhandler av disse merkene, egentlig ganske unikt når vi har en beliggenhet nærmest på innlandet påpeker duoen. Også lokalt i Porsanger merker man økt interesse for båtlivet. Frode og Jan Ole tror at grunnen er sammensatt. Merkene vi selger er kjent for høy kvalitet og gode sjøegenskaper, fisken er begynt å komme tilbake i Porsanger­ fjorden, og kveitefiske er en fantastisk opp­ levelse som mange har fått øynene opp for. Videre har avgiftskutt på båtmotorer bidratt til at prisene på båt-pakker er gått betraktelig ned. – Metodikken er veldig overførbar fra

scooter­bransjen. I Porsanger har man de siste fem år brukt mye ressurser på å forbedre løype­nettet. Det har bidratt til at folk drar mer på tur, fordi bekvemmeligheten har økt. Slik er det også for båtfolket. Den jobben som Porsanger båtforening har gjort for å øke tilgjengeligheten på Hamnbukt har bidratt til at flere i Lakselv kjøper seg båt, påpeker Frode. I år blir det ny og bedre nedkjøringsrampe til sjøen samt andre tiltak de har gjort der. Bedre kai-fasiliteter, uteliggere og fasiliteter for småbåter langs hele kysten er viktig for veldig mange, understreker han. Vi håper at det med mer aktivitet på fjorden vil bli presset frem bedre fasiliteter ved land. Frode og Jan Ole ser for seg at sommerproduktene vil representere en større omsetning enn snøscooter innen få år for bedriften deres. LAKSELVS FØRSTE GROSSIST. Har man båt, så må man også ha båthenger. Det er imidlertid langt fra Finnmark til Østlandet hvor import­ørene er, og fraktkostnadene på store båt­hengere bidrar til å gjøre hengerkjøpet dyrt. Dette ville Frode og Jan Ole gjøre noe med. ­Duoen tenkte som følgende; hvis det hadde vært et sentrallager i Finnmark som tok opp store kvantum med hengere, så ville fraktkostnadene per båthenger reduseres betraktelig. Dernest ville forhandlerne ha en nærhet til å kunne supplere egne lager etter behov. – Så gjorde vi det da, vi ble grossister og er gang med å bygge vårt eget forhandlernett i Finnmark, sier Frode. Nå kjøper de store kvanta Respo båt­ hengerne direkte fra fabrikk, og får etter behov fulle semitrailere med flatpakkede båthengere levert til sitt grossistlager i Lakselv. Midt-Finnmark Motor AS har i salgssesongen ca. femti båthengere på lager, og har allerede forhandlere på plass i Sør-Varanger og Tana. – Vi jobber nå med å utvide forhandlernettet slik at hele Finnmark skal bli dekket. Hammerfest og Alta er de neste stedene vi må være representert. Vi forventer at i samarbeid med våre forhandlere skal man levere et tresifret antall båthengere denne sommeren. At Finnmark har et sentrallager gir kundene bedre service. De kan raskt få levert akkurat den hengeren de ønsker, og til en lavere pris om leveransen kom fra Østlandet, forklarer Jan Ole og Frode.

... og nesten i lufta side 26 IPorsanger 2 - 2016


Yamarin Cross 60c er en elegant bruksbåt med sterke sjøegenskaper. Med påmonterte utstyrspakke og 150HK inklusive båthenger koster herligheten 640.000,- kroner. Denne pakken har vi to av på lager, og de vil ende opp et eller annet sted i Finnmark i løpet av som­meren, sier Jan Ole (t.v.) og Frode.

IPorsanger 2 - 2016 side 27


Et typisk sommerøl er vanligvis lyst, lett og frisk. Riktig nok er det ikke en egen øltype på samme måte som porter eller IPA, og slik sett er det kanskje heller ingen klare regler for hva som kan kalles et sommerøl. Men dersom det skal leve opp til navnet sitt, bør det i det minste egne seg til lyse dager med mye sol og høyere temperatur. De fleste øl som blir markedsført som sommerøl i Norge, er varianter av pils eller lager. De skiller seg ikke nødvendigvis nevneverdig fra bryggerienes vanlige hverdagspils, men er oftest noe lysere på farge og er enda mer lettdrikkelige. Slike øl tilbyr sjeldent de helt store smaksbombene. Derimot er det ofte et fint produkt å slukke tørsten med eller bare til å nyte sommeren med ute på terrassen eller ved vannkanten. For de som ønsker seg noe hakket mer spenn­ ende, finnes det heldigvis rikelig med andre sommerslige øltyper enn den lyse pilsneren. Pale ale, ulike hveteøl og saison er alle ypperlige alternativ i sommervarmen, (og ikke så rent dårlige i 12 grader og regn heller). Her er et knippe tradisjonelle og noen utradisjonelle øl som egner seg godt til årstiden. AV SVEIN T. FRAMNES

Sommerøl Ringnes Sommerøl (4,6%)

sør - det lille sørlandsbryggeriet (4,7%)

Paulaner Hefe-Weissbier (5,5%)

Et øl som ligger nært opptil det som må være prototypen på et norsk sommerøl. Fargen er veldig lys med et moderat hvitt skum. Duften har mye frukt og et hint av vått gress. Smaken har godt balansert med passelig maltsødme og bitterhet. Ølet er veldig friskt og har fine toner av sitrus og noe karamell. Et godt alternativ for alle som ønsker seg et tradisjonelt norsk sommerøl. Veldig leskende og lettdrikkelig. Perfekt til late dager i solsteiken.

Ved første øyekast kan Det lille sørlandsbryggeriet fremstå som et lite, nyoppstartet håndverksbryggeri, men ølet er produsert av Arendals Bryggeri, uten at det nødvendigvis er noe galt med det. Selv beskriver de ølet som lyst og lettdrikkelig, og i dette tilfellet må det være lov å si at markedsføringen holdet det den lover. Ølet er brygget med 30 % mais og har en lys gulfarge. Aromen er preget av søtlig malt og smaken har er lett hint av sitrus. Det er på ingen måter et komplekst øl med mye smak, derimot er det frist, sommerslig og en god tørsteslukker.

Paulaner er et av Tysklands tre store bryggeri av hveteøl og deres ufiltrerte, overgjærede øl har blitt et vanlig innslag i butikkhyller verden over, inkludert norsk polutsalg. Det finnest både lyse og mørke varianter av hveteøl med ulik alkoholstyrke, men i sin mest tradisjonelle form, som i dette tilfellet, er det et utmerket sommerøl. Fargen er uklar gyllenbrun med et flott hvitt skum. Det lukter av korn, lys malt og urter og har en frisk og fyldig smak med hint av sitrus og eple.

Kinn Sommarspesial (4,5%) I motsetning til det de store norske bryggeriene produserer, er ikke sommerølet fra Kinn en lys lager, men derimot en pale ale i amerikansk stil. Altså er det ganske ulikt tradisjonelle sommerøl. Fargen er dyp gyllen med ganske lite skum. Ølet nærmest oser av sommer med mye sitrus, tropisk fruk og strå. Smaken er velbalansert med de samme elementene som i duftbildet. I tillegg har det også godt med malt, litt furu og en god del bitterhet. Kinn Sommarspesial er et sommerøl med mye smak, men som likevel klarer å være svært forfriskende og leskende. Et godt øl som både kan drikkes alene eller sammen med grillmaten.

side 28 IPorsanger 2 - 2016

Nøgne Ø Saison (6,5%) Mack Arctic Beer (4,5%) Mack Arctic Beer har blitt omtalt i denne spalten et par år tidligere, da i forbindelse med festivaløl. Det er ingen tvil om at Mack Arctic Beer fortsatt er et ypperlig valg til Midnattsrocken, men det egner seg vel så godt som et tradisjonelt sommerøl. Ølet har en lys stråfarge med hvitt skum. Lukten har et sommerlig preg av gress og blomster. Smaken er frisk og velbalansert med fine toner av søt malt, et hint av karamell og en god bitter avslutning. En av de bedre pilsnerene på det norske markedet som passer vel så godt til rock and roll som sløving i skyggen.

Saison er en belgisk øltype som tradisjonelt ble brygget om høsten og vinteren slik at gårdsarbeiderne skulle ha noe å slukke tørsten med på sommeren. Saison er med andre ord en sommerøl med historisk sus. Det har etter hvert kommet ganke mange øl i denne stilen på det norske markedet. Nøgne Ø var blant de som var tidligest ut av de norske bryggeriene, og deres saison står seg fortsatt som en av de bedre. Fargen er tåkete og nesten gul. Aromaen bærer preg av banan, honning, sitrus og gress. Ølet er ganske tørt med mye bitterhet og et godt innslag av urter. Absolutt er forfriskende alternativ også for andre enn gårdsarbeidere.


Alltid

en wiener

for en tier Velkommen innom for en hyggelig handel

9 - 17 (10-15) Statoil abildSø NOKIAN OG CONTINENTAL DEKK Lambertseterveien 70 1187 Oslo BILVASK • SØNNAKBATTERIER Tlf. 22282290

Spise her kr 11,-

Circle K Lakselv, Tlf 78 46 55 10 • Man - fre 7 - 23 Lør 8 - 23 Søndag 9 - 23

10 ÅR

Deg

Til:..........................

Sport & villmark AS | Banaksenteret, Lakselv

8-23

2006 - 2016

FeFo

LAKSELV

Fra:..........................

T GRATIS KONSER KSELV PÅ TORGET I LA

KL 19 FREDAG 1. JULI

NORTHKID fra Alta. Erfarne musikere med nytt band, som skal ha sin første konsert på scenen i Lakselv.

Grillmat 3 for 2 Velg fritt blant pølser, burgere, pølse- og burgerbrød merket dette symbolet Vi spanderer den billigste!

TARA LILL FLÅTEN NICOLAISEN t fra Lakselv er kjen med fra Idol som jenta n. me den sjelfulle stem

Følg FeFo på sosiale

medier

R FELGEN ORKESTEog folkelige stil å lage liv og allsang. d sin muntre

fra Karasjok vet me

IPorsanger 2 - 2016 side 29


Er du klar av svein t framnes

?

9. - 12. juli 2016 i Lakselv

The Boomtown Rats I dag forbindes gjerne The Boomtown Rats med deres størte hit «I Don’t Like Mondays» fra 1979 samt Bob Geldof sitt store samfunns­engasjement, men det irske rockebandet er så mye mer. Gruppa ble dannet i byen Dún Laoghair sør for Dublin i 1975 og platedebuterte to år senere. I årene som fulgte hadde bandet et stort antall låter inne på både britiske og norske hittlister. Musikken kan i stor grad knyttes til new wave-sjangeren som var svært populær på 70- og 80-tallet. Rytmer fra ska og reggae møter energien fra punk og rock. Bandet ble oppløst i 1986, men etter en nesten 30 år lang pause er de altså nå tilbake, og like bra som før. Midnattsrockpublikumet kan se fram til å høre hits som «Like Clockwork», «Banana Republic», «Rat Trap» og selvfølgelig «I Don’t Like Mondays».

Alphaville I 1982 ble Alphaville dannet i Münster i Tyskland. To år senere kom debutalbumet Forever Young (som forøvrig også var det opprinnelige navnet på gruppa. Albumet ble en eventyrlige suksess og står seg den dag i dag som et av de virkelige høydepunktene innen sythpop og 80-tallsmusikk. Flere av låten nådde høye plasseringer på hitlister verden over og er å regne som udødelige klassikere. Ingen av gruppas senere album oppnådde riktig nok den samme kommersielle suksessen som den første, men deres siste plate Catching Rays on Giant fra 2010 høstet strålende kritikk og viste at bandet så absolutt fortsatt har det som skal til. «Forever Young», «Big in Japan», «Sounds Lika a Melody» og «Dance with Me» er noen av de tidløse låtene bandet har på repertoaret sitt.

side 30 IPorsanger 2 - 2016


opus Mer enn 40 år etter oppstarten holder OPUS fortsatt koken med konserter over hele Europa. Best kjent er bandet for superhiten «Live is Life» fra 1985, en av musikkhistoriens kanskje aller mest allsangvennlige låter. Men de østeriske poprockerene har så definitivt mer å by på. Med hele tretten albumutgivelser har bandet en rik katalog med flere godbiter som unektelig har havnet i skyggen av deres største hit. Konserten på Brennelvneset er en gyllen anledning til å oppdage flere sidet av et av Østerikes mest vellykkede band. I tillegg til «Live is Life», er «Flyin’ High», «Whitland» og «Gimme Love» blant låtene som ganske sikkert vil dukke opp.

Dj Sash! Det er ikke uten grunn at Sash! har valgt å bruke et utropstegn i navnet sitt. Det tyske produksjonsteamet, frontet av Sasha Lappessen, står for flere av de største hittene innen techno og dance sjangeren. Artistene opplevde enorm suksess i Europa på 90- og 2000-tallet og nyter fortsatt stor popularitet i dag. Musikken preges at dansbare rytmer med mye bass, skummelt fengende melodier og vokal på flere ulike språk. Konsertene er synonymt med fest, og det er ingenting som tyder på at dette ikke også vil bli tilfellet når DJ Sash! inntar scenen på Brennelvneset. Det er bare til å glede seg til klassikere som «Stay», «Adelante», «Ecuador» og «Encore une fois».

violet road Violet Road består av de fire brødrene Håkon, Hogne, Halvard og Herman Rundberg fra Kåfjord samt vokalist Kjetil Holmstad-Solberg fra Andøya. Bandet spiller en blanding av pop og folkrock med mengder av energi. Siden den første plateutgivelsen Letters fra 2008 har gruppa sakte, men sikkert bygd seg opp en solig fanskare. Særlig singelen «Can You Hear The Morning Singing» fra 2011 fikk mange til å sperre øynene opp for nordlendingene, og har fått publikumere overe hele landet til å synge med. Men tross flere gode plateutgivelser er det først og frems som liveband Violet Road virkeleg har bemerket seg som. Med fengende låter, godt humør og sjeldent bra scenetekke kan vi trygt gå ut fra at opptreden på Midnattsrocken kommer til å bli en uforglemmelig konsert. Foruten «Can You Hear The Morning Singing» er «Burning Up», «Face of the Moon» og «Out of Words» blant låtene som kan dukke opp.

madcon Rapduoen Madcon startet opp så tidlig som i 1992, da de to medlemmene Shawe og Yosef var henholdsvis 12 og 14 år gamle. Ti år s­ ene­re fikk de sitt kommersielle gjennombrudd da de var med på Paper­boyslåta «Barcelona». Men det var først med singelen «Beggin’» i 2007 at duoen ble allemannseie. Låta havnet på singellistene over hele Europa og sikret gruppa Spellemannprisen senere det året. Siden da har Madcon gitt ut flere album, platinaselgende singler og har etablert seg langt uten for landegrensene. Duoen beskriver selv musikken sin som retro-urban med inspirasjon fra soul, funk og hip-hop. Men en kanskje like god beskrivelse er at den er lyden av sommer og god stemning. Det er bare til å glede seg til låter som «Freaky Like Me», «Glow», Beggin’» og fjorårets store sommerhit «Don’t Worry».

IPorsanger 2 - 2016 side 31


Innertier & Sulele Drøbak-duoen Innertier kan vise til flere platinaselgende singler, milioner av strømming på Spotify og en raskt voksende fanskare. På Midnattsrocken spiller de i lag med Morgan Sulele, mannen som blant annet står bak fjorårets store landeplage «Bare min». Artistene har sammarbeidet på låter tidligere og er begge tilknyttet låtskriver- og produksjonsteamet Indigo Productions, en bakgrunn de deler med Staysman og Katastrofe. Både Innertier og Sulele har stått for soundtracket til talløse fester og nachspiel det siste året. Fest blir det garantert også når de sammen står på scenen på Midnattsrocken. «Langt igjen å gå», «Du er ung», «Bare min» og «Jeg vil heller ha deg» er aktuelle låter når trioen inntar Brennelvsneset.

Di derre Før Jo Nesbø tok både det norske og det internasjonale bokmarkedet med storm, var det vokalist i Di Derre vi kjente ham som. Det vil være å ta i overkant hardt i å si at musikkarrieren ble like vellykket som den eventyrlige suksessen Nesbø har hatt som forfatter. Likevel har Di Derre så definitivt satt sitt preg på norske hitlister og radiosendinger med sin litt rocka visepop. Bandet slo i gjennom i 1994 med andre­ plata «Jener & sånn» som solgte over 190.000 eksemplater. Etter det fulgte ytterligere to studioalbum på 90-tallet før det ble mer stille fra karene. I 2013 kom de imidlertid tilbake med plata Historien om et band med både tidligere innspilliner av uutgitte låter og helt nytt material. «Børs Café», «Rumba med Gunn», «Syk» og selvfølgelig «Jenter» er blant låtene som publikum ganske sikkert vil få høre.

Black ingvars Black Ingvars så dagens lys i 1995 i Göteborg, og har spesialisert seg på hardrockversjoner av kjente låter. Både danseband, barnesanger, gospel og popmusikk har blitt covret. Bandet er kanskje mest kjent for sine mashup, altså låter som kombinerer element fra to eller flere ulike verk. For eksempel har de en versjon av Björn Afzelius «Tusen Bitar» arrangert sammen med Metallicas «Nothing Else Matters». Underholdningsverdien er stor med mye humor, og de er så absolutt verdt å få med seg under Midnattsrocken. Alt fra «Här Kommer Pippi Långstrump» til «Tio Tusen Röda Rosor» og «Waterloo» er låter som potensielt kan dukke opp.

katastrofe & Staysman Partymannen Staysman gjestet Midnattsrocken også i 2015. Under årets festival skal han lage show sammen med rapperen Katasrofe, som på sin side står bak låter som «Maria» og «Pattaya», og kan i likhet med Staysman vise til imponerende antall strømminger på Spotify. Sammarbeidet mellom de to begynte i 2013 og siden da har de gjort godt over hundre spillejobber sammen, inkludert VG-lista turné, og kan skryte over å være to av landets aller mest spilte artister. Fredrikstad artistenes største styrke er utvilsomt evnen til å lage feststemning og spre godt humør. Låter som «Brun og blid», «Bleik og sur», og «Pattaya» er noen av låtene publikum kan glede seg til.

side 32 IPorsanger 2 - 2016


Wellfear Det tok ikke mange år fra oppstarten i 2008 til musikkjournalister begynte å knytte store forventninger til Wellfear. Bandet har hatt stor framgang de siste årene og er i dag i ferd med å etablere seg som et av landets mest spennende metallband, med flere hundretusen fans både hjemme og i utlandet. Medlemmene holder for tiden til i Oslo, men har sitt opphav i Honningsvåg, der de har spilt sammen siden de var 13. Gruppa spilte også på Midnattsrocken i 2012. Siden den gang har de sluppet nytt material og har utviklet seg i en mer melodiøs retning. Den siste plata The Carnival ble sluppet november 2014. «Good Day & Good Night», «Karma» og «Knight and Day» er noen av låtene vi kan vente å høre.

Trønderfestivalen Navnet Trønderfestivalen høres kanskje ikke umiddelbart kjent ut, men artistene som utgjør gruppa trenger på ingen måte videre introduksjon: Terje Tysland, Magne og Petter fra Sie Gubba, Børge Rømma fra Too Far Gone, Casino Steel fra blant annet Holten & Steel og Dag Ingebrigtsen fra The Kids. Samarbeidet er et resultat av Trønderfestivalen som ble arrangert på Gran Canaria i 2014, og nå kommer altså gjengen for å gjenta suksessen i nord. Spillelisten består av høydepunkt fra artistenes respektive karrierer. Publikum kan altså vente seg en real hitparade fra noe av det aller beste trønderrocken, og norsk musikk generelt, har å by på. «Forelska i lærern», «Ruby», «Send mæ en øl», «Zetorn» og «Alt du vil ha» er et knippe av de mange klassikerene som kan dukke opp.

Dream police Østfold-bandet Dream Police hadde i utgangspunktet en svært kort karriere. Bandet ble stiftet i 1989 og oppløst alt i 1992. Men i løpet av de tre årene bandet var aktivt, klarte de både å produsere to album og å etablere seg som et av 90-tallets beste norske rockeband. Det er ikke uten grunn at folk over hele landet gleder seg til endelig igjen å få oppleve den bluesinspirerte hardrocken gruppa er kjent for. Årets turné er i anledning 25-årsjubileumet til deres første plateutgivelsen «Dream Police», et album som bøde høstet ros fra kritikere og solgte godt både hjemme og internasjonalt. «Hot Legs», «Rock Me» og «When the Sun Goes Down» er låter som helt sikkert vil bli spilt.

Tix Bærumsgutten Andreas Haukeland er ingen ringere enn sjefarkitekten bak det som har blitt beskrevet både som den nye punken og vår tids største ungdomsopprør. Russemusikk er unektelig en utskjelt sjanger i media, like fullt har den opplevd enorm popularitet de siste årene, og blir i stadig større grad tatt på alvor av musikkbransjen. TIX kan smykke seg med tittelen som verdens mest populære russeartist og låtskriver, og flera av låtene hans har blitt store hits både på strømmetjenestene og på VG-lista. I 2015 spilte han for et fullsatt Sentrum Scene og i år kom albumet «Dømt og Berømt». Musikken har mye til felles med happy hardcore-sjangeren som fjorårets headliner Scooter er kjent for, og sang­ ene er utelukkende laget for å skape fest og barnslig god stemning.

IPorsanger 2 - 2016 side 33


Vi gir deg

fart og spenning EU-kontroll

(alle merker inntil 3,5t) 895,-

NYHET Flushing av EGRsystem & DPF-filter

SERVICE OG REPARASJON PÅ ALLE MERKER AV BIL, ATV OG SKUTER

Ailo Johnsen Teknisk leder

DIAGNOSE/FEILSØKING • EBERSPÄCHER & WEBASTO SKIFTE & REPARASJON AV RUTER • SALG AV DEKK PRISGUNSTIGE DELER • MOBILITETSGARANTI • A/C

Daniel Valstad Kundemottaker

AJ Bil & Motor AS

TELEFON: 997 62 299 HER FINNER DU OSS: HOLMENVEIEN 2, 9700 LAKSELV

Ørjan Pedersen Mekaniker

L AKSELV AS IMPORT & SALG AV BILER • BILVERKSTED • TILHENGERE • BILREKVISITA

Kenwood DAB fra 1.299,-

JJ TRAILER 3300 PRO

Snart er det slutt på FM signalene. Bytt til framtiden nå og få langt flere kanaler å velge mellom

Kärcher K2 BASIC 799,-

Best på barnestoler!

Kun kr 23.900,- inkl tipp og kapell 110 bar med høyttrykkpistol og roterende dyse. Kompakt konstruksjon som gjør det lettere å komme til. I pakken får du med høytrykkspistol og roterende dyse.

JJ Trailer kan også leveres i Black Edition. Kom innom å få tilbud!

Telefon: 78 46 21 11 • Epost: lakselv@bilxtra.no • Åpningstider: Mandag - fredag: 8 -16

side 34 IPorsanger 2 - 2016

Bestill service på bilen i juli og få

20 % rabatt på oljen


od

e

f

i er

G

Med digitalt abonnement f책r du tilgang til alle nettsaker p책 www.sagat.no og du f책r lest papiravisa elektronisk p책 telefon, nettbrett og datamaskin. ab@sagat.no | www.sagat.no | Tlf 78 46 59 00


Midnattsrock festival 10.-13. July 2014 Lakselv

The boomtown rats

rock festival 10.-13. July 2014 Lakselv,

IE

featuring Bob Geldof, Garry Roberts, Pete Briquette & Simon Crowe

Violet road Madcon NO

Di derre Alphaville Opus NO

DE

NO AT

Trønderfestival no DJ SASH! DE Dream Police no Black Ingvars SE

Trykkeriservice AS | 78 46 59 20

Wellfear no Tix no Morgan Sulele & Innertier no Katastrofe & Staysman no

The world’s northernmost outdoor music festival

Lakselv/NOrway/700 n 7 -10 julY 2016

TRYKKERI side 36 IPorsanger 2 - 2016 SERVICE

TH

th


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.