Page 1

8 redenen om te beleggen in Nederlandse groeibedrijven: zie pag.2

NPEX Nieuws Het platform voor groeifinanciering in Nederland

www.npex.nl

AFM VERKLAART MKB-BEURS VAN NEDERLAND MIFID-PROOF

NPEX krijgt vleugels met MTF- erkenning NPEX kan met volle kracht vooruit. Het platform voor groeifinanciering heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de MTF-vergunning gekregen waardoor de handel in aandelen en obligaties via het NPEXhandelssysteem is hervat.

Binnen een dag kon NPEX melden dat obligatielening (met een rente van 8%) van €1 miljoen van XILLIO, specialist op het gebied van contentmigratie en -integratie was volgetekend door de beleggers.

Hiermee is NPEX de eerste in Nederland die voldoet aan de strenge Europese Mifid II vereisten en dat maakt het platform klaar voor verdere expansie. NPEX krijgt nu ook de eerste obligaties van €5 miljoen. Hiermee faciliteert NPEX nog beter de groeibehoefte van middelgrote bedrijven in Nederland, de groeimotor van onze economie. Daarnaast wordt de belegger de best mogelijke bescherming geboden. Alle aandelen en obligaties die via NPEX worden uitgegeven worden ondergebracht bij bewaarinstelling Euroclear Nederland. Met de vergunning op zak is NPEX klaar voor de toekomst. En dat is maar goed ook. Na de groeispurt van vorig jaar, waarbij alleen al €32 miljoen uit de markt werd gehaald, is nu al zeker dat bedrijven met emissies in obligaties en aandelen zullen komen met een totaal van meer dan €20 miljoen.

Vlnr: Stephan Roes (NPEX), Rikkert Engels (Xillio), ex-minister Kamp (EZ), NPEX-directeur Adriaan Hendrikse, HyGear-voorman Marinus van Driel en Alan van Griethuysen (NPEX).

,,NPEX heeft de afgelopen jaren een steeds sterkere positie gekregen in de markt van groeifinanciering. Herstel van het handelssysteem is voor uitgevende instellingen, maar ook voor beleggers, een belangrijk signaal. Het aantal bedrijven en beleggers bij NPEX is toegenomen, omdat onze aanpak solide en degelijk is. Dat is ons handelsmerk”, aldus Van Griethuysen.

NPEX heeft MTF-primeur in Nederland

Tientallen bedrijven en instellingen, waaronder HyGear, de Vegetarische Slager, CTouch, Bouman Industries, Image Building, The Society Shop, zijn er in geslaagd om in de afgelopen jaren hun groei te realiseren door het aantrekken van kapitaal via de uitgifte van certificaten van aandelen en obligaties. NPEX heeft verder de afgelopen maanden de eigen kapitaalpositie versterkt dankzij toetreding van nieuwe aandeelhouders. Bovendien is NPEX een samenwerking aangegaan met een nieuwe institutionele belegger. De NPEX-directie, Adriaan Hendrikse en Alan van Griethuysen, is verheugd dat de AFM definitief de vergunning heeft toegekend.

Image Building, producent in tijdelijke buitenreclame, bekend van de populaire Trotter-zuilen deed onlangs voor de tweede keer een beroep op de NPEX-beleggers met de uitgifte van obligaties.

Wat doet NPEX? NPEX werkt met professionals, staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank en AFM en biedt een stabiel platform waar ondernemers en investeerders elkaar kunnen vinden. Inschrijven als belegger is eenvoudig. Met uw investering via NPEX helpt u ondernemingen hun innovatie en groei te realiseren en u verschaft uzelf toegang tot zorgvuldig getoetste investeringen.

Het Amsterdamse bedrijf Oceandiva, dat momenteel voornamelijk actief is in de Benelux en Duitsland met twee schepen op het gebied van events en live-communicatie, breidt begin 2019 de activiteiten uit naar Londen, de hoofdstad van Groot-Brittannië.

Softwareontwikkelaar Diract-it uit Almere heeft voor €1,5 miljoen obligaties verkocht via NPEX. Oprichter Van Rijn is zeer verheugd over de snelheid en ook over het vertrouwen dat beleggers stellen in zijn bedrijf.

‘Zorgvuldigheid gaat altijd boven snelheid’ Bestaande en toekomstige beleggers kunnen van hun aandelen en obligaties af via het NPEX-handelssysteem, de zogeheten secundaire markt. In de nieuwe situatie worden effectentransacties afgewikkeld via Euroclear, de centrale bewaarinstelling in Brussel. Het staat de verkopende belegger vrij om de vraagprijs te bepalen. De impact van de nieuwe MTFvergunning betekent verder

dat ‘short gaan’ niet mogelijk is en dat als een belegger aandelen of obligaties wil kopen het volledige aankoopbedrag op de beleggersrekening moet staan. NPEX staat voor zorgvuldigheid. Als het gaat om bedrijven die aandelen of obligaties willen uitgeven wordt

een selectieprocedure toegepast waarmee zo veel mogelijk getoetst wordt en relevante informatie aan de belegger wordt gegeven over de situatie van het bedrijf. Daarbij moeten onder meer drie jaarrekeningen worden overlegd en moet er een jaar winst zijn gemaakt.


NPEX nieuws

NPEX nieuws Komende weken en maanden kunt u nieuws verwachten over de uitgifte van nieuwe aandelen en obligaties via NPEX. Ga naar: www.npex.nl.

Onder toezicht

Hoe open ik een rekening?

Inschrijven op emissie

NPEX staat voortdurend onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en heeft een vergunning van toezichthouder AFM voor haar activiteiten. DNB-president Klaas Knot voorspelde dat in navolging van de VS nieuwe financieringsvormen ook in Nederland een grote vlucht nemen.

Vul het online aanvraagformulier in via ‘Rekening Openen’. Per e-mail ontvangt u uw cliëntenovereenkomst. Controleer de gegevens, print de cliëntenovereenkomst en stuur een getekend exemplaar, met een kopie van uw geldige legitimatiebewijs, naar: NPEX, Antwoordnummer 10056, 2501 VB Den Haag.

Bij inschrijving op een nieuwe emissie neemt u de volgende stappen: u schrijft in op het door u gewenste aantal effecten; de inschrijfkosten worden geblokkeerd op uw NPEXrekening, u ontvangt bericht voor welke datum u uw inschrijving moet volstorten.

HELP BEDRIJVEN AAN GROEI EN BOEK ZELF STABIEL RENDEMENT

Acht argumenten om te beleggen via NPEX Wat kunt u tegenwoordig doen om enig rendement te behalen? De rentestand is zeer laag en daarnaast dient u nog rekening te houden met de fiscus die elk jaar langskomt met een rendementsheffing op vermogen. NPEX, het platform voor groeifinanciering, is ontstaan in de financiële crisis. Het was duidelijk dat kansrijke mkb-ondernemingen niet meer onvoorwaardelijk konden rekenen op de financiering door de banken. Middelgrote bedrijven kunnen groeifinanciering aantrekken door (achter)gestelde obligaties of aandelen uit te geven. Acht argumenten op een rijtje om te beleggen via NPEX.

1

2

Betrouwbare belegging

NPEX is een gevestigde naam. Het platform voor groeifinanciering is opgericht voor middelgrote ondernemingen die financiering zoeken. Beleggers bij NPEX nemen graag deel in obligatieleningen of aandelenemissies van groeiende en stabiele mkb-ondernemingen.

financiële situatie van de onderneming en vervolgens wordt in samenwerking met een advocaat een prospectus geschreven. Een marketing- en mediaplan zorgen voor het onder de aandacht brengen van de propositie bij de beleggers.

7

Alan van Griethuyzen verwacht dat het aantal bedrijven dat gebruik gaat maken van NPEX de komende jaren fors gaat stijgen. Met talentvol, energiek en zeer betrokken management. Niet in de laatste plaats omdat de directie vaak medeaandeelhouder is.

3

Ambitie

Het aantal mkb-ondernemingen in Nederland is de afgelopen jaren fors gestegen. Nederland is bij uitstek een ondernemersland. Onder deze ondernemingen is de kapitaalbehoefte, afhankelijk van de business, groot. NPEX trekt een categorie ondernemingen aan die zich laat kenmerken als kansrijk, innovatief en ambitieus.

Colofon

NPEX E-mail: info@npex.nl

Adres:

Saturnusstraat 60 (unit 75) 2516 AH Den Haag

Telefoon:

070-385 15 30 Realisatie: Trusted Media Publishers

4

5

Nederlandse economie

Wie belegt via NPEX investeert rechtstreeks in de Nederlandse economie. Dat is goed om te weten. Groei van deze ondernemingen, mogelijk gemaakt door de uitgifte van aandelen en obligaties via NPEX, leidt tot extra werkgelegenheid, innovaties en groei van de Nederlandse economie. In veel gevallen hebben de ondernemingen internationale ambities. Ze spreiden hun vleugels uit naar nieuwe markten.

Toonaangevend

De NPEX-lijst van ondernemingen, die hun obligaties of aandelen hebben uitgeven via het platform van NPEX, groeit. Ondernemingen als DBS2, BOB Autowas, Tuk Tuk Factory, HyGear, De Vegetarische Slager, restaurantketen Wagamama, Xillio, Quest, CTOUCH, Payper, het Super Winkel Fonds van Annexum, Bouman Industries en Icecat: het is zo maar een willekeurige greep uit de mkb-ondernemingen met een NPEX-notering.

6

Beleggers willen meer

Inkef Capital, onderdeel van het ABP, Peak Capital en het ministerie van Economische Zaken staan achter NPEX. Het NPEX Ondernemersfonds met een vermogen van € 25 miljoen kan (tot maximaal 25%) deelnemen in de ondernemingen die op het platform van NPEX-obligaties uitgeven. Alle effecten en gelden van de beleggers worden bewaard en geadministreerd door de onafhankelijke Stichting NPEX Bewaarbedrijf. Deze waarborgt de veiligheid van de beleggers en voorkomt verstrengeling met de commerciële activiteiten. Ondernemingen die een publieke notering op NPEX willen met een financieringsbehoefte groter dan € 5 miljoen, dienen over een door de AFM goedgekeurd prospectus te beschikken. Bij een financieringsbehoefte van minder dan € 5 miljoen dient een document gepubliceerd te worden dat van een gelijkwaardige kwaliteit is als een prospectus met een AFM-goedkeuring.

Persoonlijk beleggen is het credo bij NPEX. Wie investeert in een onderneming wordt in staat gesteld om de ondernemer jaarlijks persoonlijk te ontmoeten.Beleggers kunnen de onderneming en producten van dichtbij aanschouwen of zelfs testen. NPEX organiseert beleggersbijeenkomsten en bedrijfsbezoeken waar de oprichter toekomstige investeerders persoonlijk informeert over zijn onderneming.

Zorgvuldig proces

Niet elke onderneming of instelling komt in aanmerking voor een NPEX-introductie. De onderneming moet in de eerste plaats minimaal drie jaar bestaan, de financieringsbehoefte is groter dan één miljoen euro, de onderneming moet minimaal een jaar winstgevend zijn en er moet een goede organisatie staan om de continuïteit te waarborgen. Dat is pas het begin. Het businessplan van de onderneming die op zoek is naar geld, wordt kritisch geanalyseerd. Er volgt een onafhankelijke, professionele check door financieel deskundigen op de kredietwaardigheid en de

NPEX is rotsvast

8

Investeren

In 2011 waren er iets meer dan 1.000 beleggers die zich bij NPEX hadden aangesloten. Sindsdien is het snel gegaan. In 2014 waren er al bijna 5.000 investeerders. En nu staat de teller op ruim 12.000 beleggers.. NPEX blijft actief op zoek naar nieuwe beleggers. Niet alleen omdat het goed is om de basis van NPEX te verbreden, maar ook om het beleggen in kansrijke mkb-ondernemingen voor grotere groepen Nederlanders mogelijk te maken.


DBS2

Kennis- en ervaringstoets voor iedere belegger bij NPEX

De 5% obligatielening van DBS2 Factoring uit Katwijk ter waarde van € 1 miljoen was binnen twaalf uur na openstelling op het NPEX-platform volgeschreven. De animo van beleggers voor de lening was overweldigend en bewijst dat het vertrouwen in NPEX als platform voor groeifinanciering groot is.

Via het platform van NPEX kunt u beleggen in verschillende soorten beleggingen en bedrijven. Iedere belegging heeft bijzondere eigenschappen en risico’s. U krijgt geen advies van NPEX als u belegt via het platform. Op 3 januari 2018 is de nieuwe Europese richtlijn ‘Markets in Financial Instruments Directive II’ (MiFID II) in werking getreden. NPEX is hierdoor verplicht om bij al haar beleggers een

kennis- en ervaringstoets af te nemen. De toets stelt vragen over het financiële product en de risico’s hiervan. Deze toets is bedoeld om te beoordelen of u voldoende bewust bent van de risico’s en de gevolgen van beleggen voor uw eigen financiële situatie. De uitkomst van de toets kan u helpen bij de inschatting of het wel of niet verstandig is een product aan te schaffen.

NA TWEE JAAR GROEI OPNIEUW BEROEP OP NPEX-BELEGGERS

Vegetarische Slager

Bouman Industries legt mooi rapport op tafel

Beste campagne van Nederland

,,Bouman staat er weer beter voor dan anderhalf jaar geleden toen we voor het eerst via NPEX obligaties uitgaven”, kijkt directeur Wilco van Wijck terug als hij door de bedrijfshal van zijn bedrijf in Almelo loopt. De productie van onderdelen voor Nederlandse en Duitse bedrijven in de maakindustrie vindt onder andere hier plaats.

Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager)

Bijna twee jaar geleden waren de beleggers al zeer enthousiast over het bedrijf dat zijn vleugels uitslaat in Nederland en daar ver buiten. Van oudsher is Bouman Industries een specialist in de innovatieve machinebouw met partners in de luchtvaart, chiptechnologie, voedingsmiddelen Bouman Industries: en pharma. Maar daar bleef het toeleverancier voor de niet bij. Dankzij samenwerking met maakindustrie. Al meer dan Twence, een afvalverwerker op basis 65 jaar specialiseert Bouman van duurzaamheid, kon Bouman zich in machinebouw. zich verder ontwikkelen in nieuwe Bouman is toeleverancier technologieën. van pharma tot offshore Wilco van Wijck en van luchtvaart tot de ,,We bewegen van de maakindustrie is directeur voedingsmiddelenindustrie. steeds meer naar het bieden van dit van Bouman soort oplossingen voor partijen, ook Industries. buiten Nederland”, aldus Van Wijck, die samen met Robert den Hartog de directie van Bouman voert. Beiden zijn deobligatielening met een rente van ook voor de helft eigenaar van het bedrijf. 5,8% gebruikt voor de technologische Bouman investeerde €2,5 miljoen in de ontwikkeling voor onder andere het aanschaf van een machine, waarmee op scheiden en hergebruiken van afvalstoffen, zeer geavanceerde wijze grote complexe aflossing van leningen en versterking van materialen kunnen worden gewerkt. het werkkapitaal”, aldus Van Wijck. ,,Ook Bouman doet dus opnieuw een beroep op nu is de behoefte om het werkkapitaal de NPEX-beleggers. Met een omzet die dit verder te versterken groot en wordt een jaar zal uitkomen op €15 miljoen en met lening afgelost. Met een rente van 7% is een rendement van 15%. Over twee jaar is de uitgifte van obligaties voor een bedrag de verwachte omzet €20 miljoen. van €2,5 miljoen voor ons bedrijf een Daarmee legt de Bouman-directie een mooi groeiversneller.” rapport op tafel bij NPEX-beleggers. ,,Tot op de honderdste millimeter moet het ,,Toen werd de opbrengst van kloppen”, zegt Van Wijck. Buitenlandse

NPEX-uitgifte leidt tot veel publiciteit rond bedrijven De obligatiecampagne waarmee De Vegetarische Slager €2,5 mln. binnenhaalde voor de bouw van een nieuwe fabriek, heeft een notering gekregen in de top-40 van meest succesvolle crowdfundingacties in de wereld.

Profiel

partijen uit China, Thailand en SaoediArabië weten Bouman goed te vinden voor de geavanceerde milieu-oplossingen, onder meer ook voor het CO2-probleem. ,,Klanten komen nu op ons af met de vraag: Kun jullie dit voor ons maken? We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in een hogere toegevoegde waarde van ons bedrijf en van onze mensen.” ,,Mijn ervaringen met NPEX zijn heel erg goed en het was voor ons dan ook opnieuw een goede optie’, zegt Van Wijck over de nieuwe obligatielening. ,,Iedereen weet dat de rol van de banken de afgelopen jaren drastisch is veranderd. Daar moeten we ook niet klagerig over doen. Wij hebben met NPEX een partij gevonden die in staat is om beleggers voor ons te interesseren.”

Binnen drie weken haalde deze onderneming via NPEX het benodigde bedrag op. De lijst wordt aangevoerd door een crowdfundingactie voor Star Citizen, een Amerikaanse videospelletje. Daarvoor werd $93 mln. binnengehaald. Bekende Nederlandse voorbeelden zijn autoverhuurbedrijf Snappcar (€560.000), lichtbedrijf WakaWaka (€1 mln.) en de kerstfilm van 2014 Wiplala (€500.000). Maar er zijn meer NPEXbedrijven die op een opvallende manier campagne voerden. Bijvoorbeeld beddenfabrikant Freshbed, die beleggers uitnodigde tussen de bedden in Amsterdam-Buitenveldert, of ook waterstoffabrikant Hygear, die de aandacht op zich wist te vestigen.

Column

NPEX staat mét de nieuwe vergunning als een huis Fantastisch dat NPEX de eerste is in Nederland met een MTF-vergunning onder de nieuwe MIFID1-wetgeving. Daar zijn we ontzettend blij mee. Het heeft even geduurd. De procedure is 27 oktober van het vorig jaar van gestart gegaan. Zorgvuldigheid kost ook tijd. Ook van de zijde van de AFM was dit de eerste keer.

We zijn beleggers en bedrijven ontzettend dankbaar voor hun loyaliteit en geduld. Maar het is gelukt en het geeft NPEX een geweldige uitgangspositie. Want ondertussen was onze ‘winkel’ gewoon open. En vanaf nu kan er ook weer gehandeld worden in obligaties en in aandelen via NPEX. NPEX zorgt er daadwerkelijk voor dat

bedrijven kunnen groeien. Dat tonen we aan. Een impuls van meer dan €50 miljoen voor groei werd er de afgelopen jaren via NPEX uit de markt gehaald. Ondernemers kunnen verder werken aan groei en voor beleggers is het een mogelijkheid om te participeren. Voor 2018 verwacht NPEX een verdere toename van het aantal ondernemingen

dat via het NPEX-platform obligaties of aandelen gaan uitgeven. Afgelopen maanden waren OceanDiva, Bouman en Hygear die een beroep deden op de beleggers en voor de komende maanden volgt een serie introducties ten bedrage van ruwweg €20 miljoen. Alan van Griethuysen


Hoe werkt het NPEX Ondernemersfonds? Het NPEX Ondernemersfonds is op initiatief van Pensioenfonds ABP op 1 juli 2015 van start gegaan met een initieel commitment van € 25.000.000. Het fonds wordt beheerd door een NIBC groepsvennootschap. NPEX Ondernemersfonds zal alleen investeren in obligaties die nieuw worden geplaatst op NPEX. Bij elke plaatsing van obligaties op NPEX, beoordeelt de

fondsbeheerder van het NPEX Ondernemersfonds zelfstandig op basis van zijn eigen analyse en criteria of het fonds wil beleggen in een deel van een nieuwe plaatsing. Dit kan tot 25% van de maximale daadwerkelijke uitgifte en met een minimum van € 250.000. Ondernemers die een plaatsing van een achtergestelde obligatie op NPEX overwegen kunnen zich op de reguliere wijze melden bij NPEX.

TOPMAN MARINUS VAN DRIEL ZIET ZIJN VISIE BELOOND

HyGear met NPEX in de hoogste versnelling Hygear staat in de hoogste versnelling. De producent van compacte gasproductie installaties draait op volle toeren. ,,We betrekken hier binnenkort een nieuw kantoor. En je raadt het niet, maar eigenlijk hebben we alweer ruimte te kort”, zegt Marinus van Driel, CEO, maar ook medeaandeelhouder en oprichter van Hygear met een zekere trots in zijn stem. ,,In 2002 zijn we met een klein clubje mensen begonnen. We zagen de opkomst van brandstofcellen voor auto’s, waardoor deze voortgedreven zouden kunnen worden op waterstof. Een schoner alternatief dan fossiele brandstoffen, en handiger dan elektrisch rijden omdat je geen lange laadtijden hebt.” Maar Van Driel, die destijds in de VS werkte, zag ook iets anders. ,,Het vervoer van waterstof naar tankstations is ingewikkeld en duur. Je kan maar betrekkelijk weinig waterstof tegelijk vervoeren, en daardoor wordt het als brandstof onrendabel. Dat verandert als je waterstof ter plekke kunt produceren.”

Zeecontainers

En dat was het begin van Hygear. ,,Wij hebben een installatie ontwikkeld die in principe niet groter hoeft te zijn dan een of twee zeecontainers. Dat maakt dat je een fijnmazig netwerk kunt bouwen waardoor de kosten van het transporteren van het gas bijna komen te vervallen.” Maar zoals dat gaat met jonge ondernemingen. De automobielindustrie zette haar kaarten in de tweede helft van het eerste decennium van deze eeuw op elektrisch rijden, en waterstof stond niet meer bovenaan de agenda.

Deugd

Hygear maakte van de nood een deugd en verlegde de focus op industriële toepassing van haar concept. ,,Want ondertussen bleek de vraag vanuit de industrie voor de compacte installaties onverwacht groot.”, vertelt Van Driel. Bedrijven zoals Philips in Turnhout en Saint Gobain in Spanje zagen het voordeel van het hebben van een installatie bij de fabriek. Het bedrijf kreeg nog een extra duw in de rug toen het ook compacte installaties ging bouwen voor de productie van andere industriële gassen zoals zuurstof en stikstof. Hygear verkoopt haar installaties over de gehele wereld, maar richt zich vooral op

Ceo Marinus van Driel bij de nieuwste waterstoffabriek van Nederland. Rechts: de Arnhemse wethouder Floor Damen.

Profiel HyGear ontstond in 2002. Oprichter Marinus van Driel zag waterstof als een alternatief voor fossiele brandstoffen. Belemmering voor een doorbraak van waterstof was dat het gas zich moeilijk laat vervoeren en dat het op weinig plaatsten werd geproduceerd.

Europa en Azië. Daarom heeft het ook een verkoopkantoor in Singapore. ,,De vraag naar industriële gassen groeit enorm in Azië. Dus dat is een logische plek voor ons.” Klanten vroegen echter om steeds meer ontzorgd te worden. ,,Dat maakt dat we tegenwoordig GAAS-contracten sluiten

(Gas as a Service). De klant betaalt per afgenomen eenheid gas. Wij garanderen ondertussen de levering en de bedrijfszekerheid,” zegt Van Driel. De ondernemer Van Driel ziet de toekomst dan ook optimistisch tegemoet. ,,Wij hebben een afslag genomen die ons ver gaat brengen. De focus op GAAS maakt het bedrijf bestand tegen conjuncturele schommelingen en zorgt uiteindelijk voor een constante bron van inkomsten.” En er is meer, vertelt de CEO met een glimlach. ,,Het groen en duurzaam ondernemen zet door. Wat in 2002 niet van de grond kwam, is nu wel in opkomst. De autoindustrie investeert de komende jaren negen miljard in de ontwikkeling van waterstof gedreven brandstofcellen. Het is ondenkbaar dat wij daar geen graantje van mee gaan pikken.”

Beleggers: vragen maar... Het bedrijf dat aandelen of obligaties gaat uitgeven organiseert tijdens de inschrijvingsperiode meestal een bijeenkomst voor beleggers. De oprichter of de algemeen directeur van het bedrijf geeft een uitvoerige toelichting op de plannen voor de toekomst en legt uit hoe het bedrijf ervoor staat. Voor beleggers een leuke manier om het bedrijf beter te leren kennen.

Zo werden er ruim een jaar geleden ritjes gemaakt met TukTuks in Diemen. In januari meldden de beleggers zich op een van de schepen van Oceandiva. Voor sommigen was dat een eerste ervaring. Ceo Edwin Petersen informeerde de beleggers over zijn ambities om ook in Londen van start te gaan.

NPEX Nieuws 1 2018  
NPEX Nieuws 1 2018  
Advertisement