__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

HERFSTEDITIE 2020

Het ware gezicht van

MEGHAN! 1


Probeer de nieuwe Honig Peulvruchten pasta’s Gemaakt van 50% peulvruchten

Bron van eiwitten & vezels

Met de bite van normale pasta


Met trots voor u gebrouwen Geen 18, geen alcohol

ONTDEK NU ONS

BEKROONDE PILS


DEZE MAAND Royaal Journaal

8

12

Is Meghan een meedogenloze manipulator?

Schandaalkoning Juan Carlos

52

Het vakantiejacht van de Koning

61

30

Vakantiekiekjes van onze Oranjes

18 Modekoningin MĂĄxima 24 7 Vragen over de Belgische prinses Elizabeth 36 Hebbedingen 38 Van harte: prinses AimĂŠe 44 Koninklijk eten met Marina 48 Stamboom Oranjes 65 Column Jeroen Snel 68 Gravin Eloise treedt uit de schaduw 74 Kleine prinsesjes worden groot 78 Koninklijke bibliotheek 88 Koninklijke puzzel 93 Strip Willem en Max

82

Het Soestdijk van de toekomst! 6

OR ANJ E BOVE N

68


Goed stel Geachte lezer, Heel even konden we deze zomer opgelucht ademhalen. Met z’n allen hadden we het coronamonster in slaap gesust, zodat we zelf weer uit ons schulp konden komen. Dat gold uiteraard ook voor de koninklijke familie en de overige Europese royalty. Zo kon het koninklijk paar en hun kinderen ‘gespannen’ ontspannen bijkomen van de hectische periode die achter ons lag. De batterij opladen voor wat nog gaat komen. Want zoveel is duidelijk, het coronavirus iru r s is nog n ru niet ie et verslagen. Sowieso is de traditionele rijtoer door Den Den Haag Haag g ter ter gelegenheid van Prinsjesdag geschrapt. Het koninklijk gezin genoot onder andere in hun hu h huis is in we jacht ja ach chtt uit uit Griekenland. De Koning had alle tijd om zijn nieuwe te proberen. De Wajer 55 is met recht een koninklijk ijkk schip sch chip ip p dat aan alle eisen voldoet en uitermate geschikt is om van mv an eiland naar eiland te hoppen in de Griekse wateren. n. In dit nummer van Oranje Boven kunt u onder andere de ere genieten van schitterende beelden van de zomerse se fotosessie. De schattige prinsesjes van een paar jaar geleden zijn schitterende prinsessen met een gezonde zelfbewuste uitstraling. Het is een goed stel. Ik wens u veel leesplezier, Jan-Kees Emmer

O RAN JE BOVEN

7


ERFGROOTHERTOG GEEFT GOEDE VOORBEELD

Koning snoept in Zoetermeer Koning Willem-Alexander bezocht eind juni het Hof van Seghwaert, een grote perenboomgaard in Zoetermeer. Daar maakte de Koning een wandeling door de tuin en sprak met vrijwilligers. Seghwaert is tevens een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Willem-Alexander kreeg ook meteen een nieuwe uitnodiging om tijdens de oogsttijd te helpen met het plukken van de peren.

Guillaume, de erfgroothertog van Luxemburg, heeft bloed gedoneerd aan het Luxemburgse Rode Kruis. Vanwege het coronavirus is er een grotere vraag naar bloed en de voorraden moeten continu worden bijgevuld. Het Luxemburgse hof roept burgers op hun bloed te doneren en Guillaume besloot zelf het goede voorbeeld te geven. Later verscheen er een foto van de 38-jarige erfgroothertog in het bloedtransfusiecentrum.

CATHERINE HERDENKT MET ZONNEBLOEMZAADJES Catherine, de echtgenote van de Britse prins William en hertogin van Cambridge, heeft deze zomer bloemzaadjes geplant ter nagedachtenis aan een negenjarig jongetje. Fraser Delf overleed eerder dit jaar in een van de hospices van de organisatie waar Kate beschermvrouwe van is. Het jongetje leed aan het Coats plus-syndroom, waar meerdere organen door worden aangetast en ook de hersenfunctie achteruitgaat. Catherine plantte zonnebloemzaadjes en hielp anderen met het planten van lavendel en rozemarijn.

8

OR ANJ E BOVE N


BIJZONDERE UITBLINKERSLUNCH De tweejaarlijkse uitblinkerslunch op Paleis Noordeinde zag er eind juni anders uit dan normaal. De gasten, onder wie Davina Michelle, Nienke Plas en Jandino Asporaat, moesten allemaal 1,5 meter afstand van elkaar houden. Daarom konden er in plaats van 25 á dertig uitblinkers maar 16 worden uitgenodigd. Ook de locatie van de lunch was gewijzigd: normaal vindt de lunch plaats in de Marot-eetzaal, maar nu zaten de gasten in de grote balzaal.

Belgische geschiedenis verwijderd De Belgische gemeente Leuven heeft een beeld van de omstreden koning Leopold ll verwijderd bij het stadhuis. Met het verwijderen van het beeld wil het gemeentebestuur ‘de geschiedenis van de kolonisatie voor de huidige en toekomstige generaties duiden en rechtzetten.’ Koning Leopold ll wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van miljoenen Congolezen toen de toenmalige Kongo-Vrijstaat in de negentiende eeuw zijn bezit was.

Prins Andrew steeds verder in het nauw Het net rond prins Andrew sluit zich steeds verder in de misbruikzaak rondom de Amerikaanse zedendelinquent en multimiljonair Jeffrey Epstein. Hoewel de prins bij hoog en laag blijft volhouden dat hij Virginia Giuffre niet seksueel heeft misbruikt en haar ook nooit heeft ontmoet, stapelt er steeds meer bewijs van het tegendeel op. Een getuige heeft de zoon van koningin Elizabeth in 2001 met de toen minderjarige Virginia gespot in een nachtclub. Dat vertelt de Amerikaanse advocate Lisa Bloom aan Britse media. Het zou Epstein zijn geweest die de prins en de Giuffre aan elkaar heeft gekoppeld. De Amerikaanse beweert dat ze meerdere keren seks heeft gehad met de prins. Andrew zegt hier niets van te weten, maar weigert te getuigen voor de onderzoekers van de FBI.

O RAN JE BOVEN

9


PRINSES ANNE IN HET ZONNETJE

Noorse koningin Sonja ‘alleen’ op vakantie De Noorse koningin Sonja was samen met haar vrienden op vakantie. Koning Harald had verplichtingen in Oslo, waardoor hij de trip moest overslaan. Samen met haar gezelschap zat Sonja op het koninklijke jacht KS Norge, dat langs de Noorse kust voer. Telkens als het schip aanmeerde en de koningin van boord ging, mocht ze rekenen op veel aandacht van passanten. Toch had de koningin genoeg tijd om te genieten, ze bezocht badplaatsen, maar ook een negenhonderd jaar oude Urneskerk, deze Middeleeuwse houten kerken zijn alleen in Noorwegen te vinden.

Prinses Anne, de enige dochter van koningin Elizabeth en haar man Philip, zoekt zelf de spotlights niet op. Koningin Elizabeth vond het in augustus tijd worden dat haar enige dochter een beetje aandacht kreeg. In de aanloop van de zeventigste verjaardag van Anne, op 15 augustus, werd op sociale media een week lang een foto geplaatst van de prinses in een andere levensfase. De kans is groot dat Anne dat zelf niet zo waardeert, want een jaar geleden liet ze weten dat de mijlpaal ongemerkt voorbij zou gaan.

Harry en Meghan in actie Prins Harry en echtgenote Meghan willen zich met hun nieuwe non-profitorganisatie Archewell inzetten voor het bestrijden van online haatuitingen en pesterijen. Ook wil het paar burgerrechten ondersteunen en willen ze benadrukken hoe belangrijk mentale gezondheid is. Het koppel heeft de afgelopen maanden gesproken met een aantal organisaties en hoogwaardigheidsbekleders om te kijken hoe ze ondersteuning kunnen bieden. De nonprofitorganisatie is vernoemd naar hun zoontje Archie.

O RAN JE BOVEN

11


ALSNOG IN DE VOETSPOREN VAN DIANA…

IS MEGHAN EEN MEEDOGENLOZE MANIPULATOR? Finding Freedom: Harry and Meghan and the Making of A Modern Family breekt een lans voor de Britse prins en zijn Hollywoodbruid. Zelf zeggen Harry en Meghan dat ze niet aan het boek hebben meegewerkt. Maar is dat zo? Immers, al eerder heeft Meghan de media bespeeld!

12

ORANJ E BOVE N


Een aanklacht tegen de pers van Meghan en Harry.

Finding Freedom d t f doett veell stof opwaaien.

R

oyalty-verslaggevers Omid Scobie leven heeft opgegeven voor deze familie’. Een en Carolyn Durand zullen in hun handen boude uitspraak, want al met al heeft ze nog wrijven. Het komt niet vaak voor dat geen twee jaar in Engeland gewoond. een boek zóveel stof doet opwaaien voordat Harry's showgirl het in de schappen van de boekwinkels ligt. Harry en Meghan besloten begin 2020 het Dat ‘Finding Freedom’, over het wel een wee Verenigd Koninkrijk te ontvluchten. Ze weken van Prins Harry (35) en zijn Meghan (38), een uit naar Canada en kort daarna naar het bestseller wordt, lijkt zeker. Het Britse hof zal Amerikaanse Los Angeles, de aanmerkelijk minder gelukkig jetset-stad waar Meghan is zijn met alle commotie. Sinds opgegroeid. Het lijkt er steeds de dood van prinses Diana lag meer op dat de smoorverliefde de Windsor-familie niet meer Het Harry zich halsoverkop in een zo onder een vergrootglas. Het liefdesavontuur heeft gestort is overigens diezelfde Diana, de liefdesavontuur met verregaande gevolgen. Ze betreurde Queen of Hearts, met van Meghan zouden zich volgens Scobie en wie de Amerikaanse Meghan en Harry had Durand al negen maanden na zichzelf zou willen vergelijken. verregaande hun eerste ontmoeting hebben Maar soms is die vergelijking verloofd, dat was in augustus lachwekkend. gevolgen... 2017. Tot op heden dacht Mopperen iedereen dat ze dat ‘pas’ eind Diana was destijds de meest november van dat jaar hadden gefotografeerde vrouw ter gedaan. Harry’s oudere broer wereld. Ze kon geen stap zetten zonder William zou die snelle verloving onverstandig paparazzi om haar heen. Bovendien werd ze hebben gevonden. William was bang dat bedrogen door echtgenoot Charles, die al voor broer Harry vooral door passie werd gedreven. zijn huwelijk een affaire was begonnen met Ook andere leden van de familie Windsor Camilla. Diana stond jarenlang elke dag in de waren terughoudend en spraken over ’Harry’s schijnwerpers en op de voorpagina’s van de showgirl’ als het over Meghan ging. Mogelijk tabloids. Meghan kende nog maar nauwelijks had William gelijk, want Lady Colin Campbell de plattegrond van het paleis toen ze al tegen beweerde eerder in háár boek ‘Harry & Meghan, vrienden mopperde dat de kritiek van de The Real Story’ dat Meghan maar één doel voor tabloids voelde als een ’dood door duizenden ogen had: nóg populairder worden dan wijlen steken’. Ook beweert Meghan dat ze haar ’hele prinses Diana ooit was.

O RAN JE BOVEN

13


Harry tijdens zijn laatste 'optreden' als royal van het Britse koninklijke huis.

,,Ze kende de sterrenstatus van Harry’s moeder en ze wilde even beroemd en geliefd worden. Ze had echter niet verwacht dat het publiek haar helemaal niet zo sympathiek zou vinden. Al snel miste ze haar extravagante Hollywoodleventje.”

Teleurgesteld Meghan was niet alleen teleurgesteld dat ze niet aan Diana’s populariteit kon tippen, ook was het haar een doorn in het oog dat ze in de schaduw stonden van andere leden van het

14

ORANJ E BOVE N

Britse koningshuis, onder wie eerdergenoemde William en diens echtgenote Kate en natuurlijk van Harry’s vader, de Prince of Wales. In ‘Finding Freedom’ wordt verteld: ,,William en Kate kregen systematisch de belangrijkere koninklijke taken en uitstapjes. Dat vonden ze niet eerlijk, want volgens hen hadden ze de monarchie naar een hoger niveau getild. Ze geloofden dat ze naar de achtergrond werden geschoven omdat men bang was dat ze de rest van de familie zouden overschaduwen. In feite dachten ze dat de rest van het koningshuis jaloers was


Harry en Meghan met zoontje Archie.

Merchandise van Harry en Meghan n in de uitverkoop....

op hén. Ze voelden zich klein gehouden.” De verstandhouding tussen Harry en Meghan enerzijds en William en Kate anderzijds zou op een gegeven moment zo verslechterd zijn dat er nauwelijks nog contact was. Ook niet tussen de broers. Uiteindelijk besloten Harry en Meghan een stap terug te doen, weg van de ‘gouden kooi’ zoals het leven ten paleize wel wordt aangeduid. Volgens de auteurs van ‘Finding Freedom’ gebeurde dat op initiatief van Harry. Jammerend zou Meghan zich hebben laten ontvallen: „Ik was bereid alles te doen wat nodig was.” Maar Lady Colin trok eerder een andere conclusie: ,,Meghan wilde groter worden dan Diana, en Harry werd het slachtoffer.” In tegenstelling tot de auteurs van Finding Freedom blijft Lady Colin overtuigd dat Meghan het brein achter de ‘Megxit’ was. ,,Dat idee kwam zeker niet van Harry.” Volgens Lady Colin is Meghan veel intelligenter dan haar echtgenoot en kan ze Harry daardoor manipuleren. ,,Hij doet alles wat ze zegt. Ik geloof dat als Harry met eender wie anders getrouwd was, hij nu nog steeds deel zou uitmaken van de koninklijke familie. Hij is het slachtoffer geworden van Meghans ambities.” Heeft Lady Colin gelijk? Is Meghan een meedogenloze manipulator? Tabloid The Sun berichtte eind

juli dat Meghan in 2015, lang voordat ze Harry ontmoette, paparazzifoto’s heeft geënsceneerd om haar bekendheid in Engeland te vergoten. ,,Ze wist destijds dat de fotograaf voor het Kensington restaurant zou staan om foto’s van haar te maken”, aldus de bron in de krant.

Slimmigheidje Is Meghan echt zo gewiekst? Officieel hebben zij en Harry niet meegewerkt aan de totstandkoming van dit nieuwe boek. Volgens de uitgeverij is het gebaseerd op de eigen ervaringen van de auteurs en bevat het getuigenissen, ervaringen en verhalen van vrienden, medewerkers en andere bronnen dichtbij het koppel. Maar de royaltyverslaggever van The Sunday Times spreekt dat tegen. ,,De officiële lijn is dat ze niet hebben meegewerkt, maar ik heb begrepen dat ze echt nauw met de auteurs hebben samengewerkt.” Een slimmigheidje van Meghan? Want wie paste diezelfde truc 25 jaar geleden al succesvol toe toen ze haar huwelijksgeheimen toevertrouwde aan schrijver/journalist Andrew Morton? Juist, diezelfde Diana die Meghan zo graag had willen voorbijstreven… Mocht Meghan inderdaad haar medewerking hebben verleend, dan treedt ze alsnog in Diana’s voetsporen.”

O RAN JE BOVEN

15


GEEF BACTERIËN EN VIRUSSEN GEEN KANS! WAS JE HANDEN! Met antibacteriële werking

STAPPENPLAN HANDEN WASSEN:

Maak je handen nat met water en neem voldoende zeep voor handen en polsen.

Wrijf je handpalmen tegen elkaar.

Wrijf je handpalm over de rug van je hand met je vingers in elkaar.

Wrijf je handpalmen en je vingers in elkaar.

Wrijf je duim, vingertoppen en pols in je handpalm.

Spoel je handen en polsen af onder de kraan en droog zorgvuldig af met een papieren handdoek.


Nieuw

Robijn Kokos

wasmiddel & wasverzachter: de perfecte match


Modekoningin M

MAXIMA door Josine DroogendÄłk

Royals zuinig op uiterlÄłk In augustus 2019 introduceerde Willem-Alexander zijn baard. Nu, ruim een jaar later, kunnen we concluderen dat de Koning ook op andere fronten een metamorfose heeft ondergaan. Hoe uniek is dat? Kiezen andere royals ook weleens een nieuwe look?

18

ORANJ E BOVE N


E

r zijn van die moderegels die nooit aan kracht inboeten. Het belang van een handelsmerk is er daar één van. Van het keurige dophoedje van Jackie Kennedy tot de welgevormde billen van Kim Kardashian: vrijwel elke beroemdheid, van acteur tot royal, heeft wel iets kenmerkends omarmd als signatuur. Eigenheid zorgt immers voor herkenbaarheid. En herkenbaarheid is weer een belangrijk ingrediënt voor het vergaren van bekendheid, vertrouwen en populariteit. Dat koning Willem-Alexander hier goed van op de hoogte is, blijkt wel uit zijn garderobe. Al decennialang draagt hij bij publieke optredens een donkerblauw pak met zwarte gespschoenen en een wit overhemd. Alleen voor een informeel bezoek of een tropische reis maakt hij af en toe een uitzondering. Slim, want door zijn consistente en veilige kledingkeuze sluit zijn voorkomen perfect aan bij enkele belangrijke waarden van de monarchie: betrouwbaarheid, stabiliteit en continuïteit.

Kritiek In de basis heeft de koning zijn garderobe dus goed op orde. Toch klonk er de afgelopen jaren ke meer kritiek dan lof als zijn uiterlijk ter sprake cht kwam. Want die pakken, moesten die nou echt zo slobberen? En zijn kapsel, kon daar echt geen likje gel doorheen? Terdege bewust van het nen feit dat hij nooit iedereen tevreden zou kunnen stellen, liet de koning zich niet van de wijs et brengen. Pakken die fijn zaten, droeg hij met m gemak tien jaar door. Favoriete dassen idem dito.

De nieuwe pakken van de koning hebben een beduidend slankere snit, maar blauwe pakken kenmerken nog steeds zijn kledingstijl.

In gebarentaal is de vlinderbril het teken voor Juliana. Waarom dat zo is, spreekt voor zich.

Sinds de inhuldiging is dit Máxima’s signature look: een hoed met opgeslagen rand, een schuine knot en maximale sieraden. OR O RA R RAN A N JE J B BOVEN OV OV VEN VE EN E N

19 19


Oud

Nieuw

Kort na de abdicatie van haar man, koos de Belgische koningin Paola voor een nieuwe coupe.

Net als Willem-Alexander hebben Felipe, Haakon, Frederik en Harry inmiddels ook een baard.

In 2014 verscheen Máxima met een nieuw kapsel op de rode loper. Al snel werd duidelijk dat het ging om een Fake Bob. Omdat een metamorfose op geen enkele wijze de inhoud van haar bezoeken mocht overschaduwen, liet prinses Diana haar kapsel steeds een paar millimeter bijknippen. Net zolang tot zij onopvallend een nieuwe coupe had.

Als ‘vrouw van’ kan Charlène aan de lopende band blijven verrassen. Dat doet zij dan ook, met dank aan royal botox gebruik en haar kundige kapper. Links: In 2011. Rechts: 2017. Oud

Nieuw O RAN JE BOVEN

21

Foto': ©FAO/Giuseppe Carotenuto

Koningin Rania draait haar hand ook niet om voor een blikvanger op haar neus.


SOUTH AFRICA’S FIRSTCAPE

D e druiven, die voor de wijnen van FirstCape worden gebruikt, komen van de schitterende wijngaarden in de Floraregio van de Zuid-Afrikaanse Westkaap. Deze wijngaarden zijn beroemd vanwege het mooie en fruitige karakter van de druiven.”


Toast op de goede

vriendschap vriendschap! Samen met Haust

Toastjes gemaakt met liefde. Liefde. Passie. Wat in echte vriendschap zit, zit ook in onze ambachtelijke toastjes. Daarom past Haust zo goed bij al die mooie momenten die jij en je vrienden nog gaan vieren. Met ons ruime assortiment is er altijd een toastje te vinden dat perfect past bij jouw smaak.

Ontdek de lekkerste recepten op haust.nl


Foto: Linda-Broström-kungl.hovstaterna

Vragen over troonopvolgers

Elisabeth TOEKOMSTIG TROONOPVOLGER BELGIË Er is een nieuwe generatie troonopvolgers. Oranje Boven stelt deze jongeren voor in de vorm van '7 vragen'. Dit keer: prinses Elisabeth van België.

1 2 24

Wat weten we van prinses Elisabeth? De oudste dochter van koning Filip en koningin Mathilde begint aan een eenjarige opleiding aan de Koninklijke Militaire School in Brussel. Het Belgisch staatshoofd is ook opperbevelhebber van de strijdkrachten. Elisabeth (18), heeft zich deze zomer goed voorbereid en krijgt geen aparte behandeling. De opleiding voor het koningschap begint daarmee al serieus? Zo wordt het in België uitgelegd, maar Filip heeft haar al van jongs af aan kennis laten maken met

ORANJ E BOVE N

openbare optredens. Elisabeth heeft toespraken gehouden en openingshandelingen verricht. Heel anders dan prinses Amalia die dat allemaal niet heeft gedaan. Elisabeths officiële titel als troonopvolger is overigens Hertogin van Brabant.

3

4

Wat vindt Elisabeth zelf van die openbare optredens? Bij de viering van haar achttiende verjaardag vorig jaar oktober vertelde ze. ,,Ik heb veel verrijkende momenten gekend. Die hebben mij gemaakt tot wie ik vandaag ben. Achttien worden is een overgang naar meer volwassenheid. Een moment waarop ik stil sta bij alles wat ik heb meegekregen en alle kansen die me zijn geboden. En hierbij voel ik alleen maar dankbaarheid." De prinses deed ook een belofte? Dat klopt en dat haalde alle voorpagina's in het toch niet zo


Fotobijschrift

Links naar rechts: Gabriël, Elisabeth, Mathilde, Filip en Emmanuel (inzet links: met Eléonore).

de middelbareschool af. Het Atlantic College in Wales, dat was de vroegere school van koning Willem-Alexander. koningsgezinde België. ,,Achttien jaar… Een stap die ik met veel optimisme zet. Ik besef dat ik nog veel te leren heb. Daar zal ik me de volgende jaren ook op toeleggen: proberen de wereld beter te begrijpen – en ertoe bijdragen hem te verbeteren, door van mezelf het beste te geven. Het land kan op mij rekenen”, aldus Elisabeth.

5

Haar toespraken maakten eerder toch ook al indruk? Inderdaad. De Belgen zijn nog steeds erg onder de indruk dat Elisabeth in 2014 in de drie landstalen Nederlands, Frans en Duits fout- en accentloos een paar zinnen kon uitspreken. Ze had met name de Duitse zin speciaal ingestudeerd omdat ze nog geen Duits had gehad. De prinses rondde in mei haar opleiding aan

6 7

Koning Filip nam een opmerkelijk besluit over haar inkomen? De prinses heeft sinds haar achttiende recht op een toelage. Daar staan tal van verplichtingen tegenover en dat vond haar vader te gortig gezien haar leeftijd en het feit dat ze gaat studeren. Hij heeft de regering dus gevraagd om voorlopig van die dotatie af te zien. Elisabeth kreeg onlangs een eervolle vermelding. Waarom was dat? Het Britse modeblad Vogue noemt Elisabeth een van de meest stijlvolle prinsessen van Europa. ,,Ze wordt geregeld gespot in vrouwelijke outfits, maar ze kleedt zich ook tiptop voor formele gelegenheden. Met subtiele juwelen en matching accessoires weet ze haar looks af te werken."

O RAN JE BOVEN

25


Volle Smaak: 100% smaak, minder fruitsuikers!

Appelsientje Volle Smaak: de juiste verhouding sap en een scheut puur water. Net zo lekker, maar dan met minder fruitsuikers.


een stuk meer kaas voor je geld


NIEUWE FORMULE

EXTRA COCA-COLA

SMAAK

Hoog cafeïnegehalte. Niet aanbevolen voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven (32 mg cafeïne/100 ml). Drink met mate. Vitamines B3 en B6 dragen bij tot een normaal energieleverend metabolisme. Het is aanbevolen er een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde, actieve levensstijl op na te houden. © 2020 The Coca-Cola Company.


Voor een avond zoals bij de Italiaan!

www.oetker.nl

Jij maakt van een avond een romantische avond met een beetje hulp van Ristorante. Een krokante dunne bodem, rijkelijk belegd met de lekkerste ingrediĂŤnten.


Koninkijke crisis tussen vader en zoon: Spanje is klaar met de capriolen van de voormalige koning Juan Carlos.

REDDING SPAANSE MONARCHIE?

SCHANDAALKONING JUAN CARLOS HARDHANDIG VERBANNEN UIT SPANJE Slapeloze nachten heeft koning Felipe gehad. Hij wil de reputatie van de Spaanse monarchie opvijzelen, maar werd telkens geconfronteerd met schandalen rond zijn vader. Juan Carlos (82) heeft zijn hand overspeeld. Zijn aanwezigheid is niet langer gewenst in Spanje.

V

an zijn dubieus verkregen geheime vermogen kocht koning-emeritus Juan Carlos een enkele reis naar de eenzaamheid. Officieel deed de Spaanse (oud-) koning dat omdat hij zijn zoon,

30

ORA NJ E BOVE N

koning Felipe, en de monarchie niet nog meer schade wil berokkenen. Maar waarschijnlijker is het dat Juan Carlos zijn eigen land is uitgejaagd vanwege het enorme corruptieschandaal waarin hij een hoofdrol speelt. De afgelopen


Juan Carlos verblijft sinds begin augustus in Abu Dhabi.

weken werd duidelijk dat Juan Carlos, die sinds 2001 een eredoctoraat op zak heeft van de Universiteit van Utrecht, maandelijks tonnen geld vanuit Zwitserland naar Spanje heeft laten vliegen. De koning-emeritus – in Spanje blijft men na een troonswisseling spreken van koning – werd rijkelijk beloond voor bemiddeling bij de aanleg van de Saudische hogesnelheidslijn.

Erfenis Saudi-Arabië en Bahrein, die samen mogelijk meer dan honderd miljoen euro aan de vorst gaven, spreken van een schenking onder vrienden. Feit is dat koning Juan Carlos het geld heeft ontvangen en dat buiten de boeken heeft gehouden, en deels ook heeft geparkeerd in Zwitserland. Hij stopte het in een fonds, met na zijn overlijden de huidige koning Felipe als een van de begunstigden. Alleen ‘vergat’ Juan Carlos zijn zoon daarvan op de hoogte te stellen. Toen dat in maart van dit jaar bekend werd, liet Felipe weten alle aanspraken op die ‘besmeurde erfenis’ te verwerpen. Ook stopte hij de jaarlijkse uitkering aan zijn vader. Maar daarmee was de kous nog lang niet af.

worden genomen en Felipe kan opgelucht zijn dat zijn vader volgens de officiële lezing de eer aan zichzelf heeft gehouden. Ook de Spaanse regering reageerde positief op het besluit van Juan Carlos.

Inktzwart Felipe is echter nog niet van de problemen af want zowel in Zwitserland als Spanje blijft het onderzoek doorlopen naar geheime bankrekeningen, dubieuze transacties, belastingontduiking en mogelijke omkoping. Vroeg of laat zal de beerput opengaan. Een inktzwart scenario voor Felipe die voor het koningshuis juist een integer imago nastreeft. Zijn zwager Iñaki zit vanwege fraude al in de gevangenis en zus Cristina werd ternauwernood vrijgesproken van medeplichtigheid. Nu zijn vader met de staart tussen de benen het land ontvlucht, lijkt alle moeite vergeefs.

Onschendbaarheid Het Spaanse hooggerechtshof heeft een onderzoek geopend, maar het kan alleen oordelen over de periode na 2014, toen Juan Carlos door zijn troonsafstand een deel van zijn onschendbaarheid verloor. Regeringspartij Podemos wilde een einde aan de onschendbaarheid van Juan Carlos en wilde ook de monarchie zelf ter discussie kunnen stellen. In dat klimaat moest er een besluit

De Spaanse tabloids staan bol van de fratsen van Juan Carlos.

O RAN JE BOVEN

31


Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn was een van de vrouwen met wie Juan Carlos een affaire had.

Of Felipe zijn vader de koningstitel afpakt, is op dit moment niet duidelijk. Bij zus Cristina en zwager IĂąaki heeft hij wel de hertogentitel afgenomen, maar dat kon zonder tussenkomst van het parlement.

Slag of stoot

Het koninklijk paleis in Madrid .

Juan Carlos is overigens niet de eerste Spaanse koning die zijn dagen slijt in ballingschap. Het overkwam ook zijn grootvader Alfonso XIII en vader Juan nadat in de jaren dertig van de vorige eeuw de republiek werd uitgeroepen. ,,Sterven in ballingschap moet het ergste zijn dat een man kan overkomen. Ik weet zeker dat dit idee mijn vader gekweld moet hebben�, zei Juan Carlos eens. Zelf werd hij in 1938 tijdens die ballingschap in Rome geboren. Dat de koning zo in opspraak is geraakt, staat in schril contrast met zijn vroegere reputatie. Juan Carlos werd in 1975 na de dood van dictator Franco koning van Spanje. Dat was niet zonder slag of stoot gegaan, want ook Carlos Hugo de Bourbon de Parma, destijds de echtgenoot van prinses Irene, claimde de Spaanse troon. In 2014 liet zijn zoon Carlos

Juan Carlos ontving in 2001 een eredoctoraat aan de Universiteit van Utrecht.

32

ORANJ E BOVE N


Voor zijn jacht op olifanten in Botswana maakte Juan Carlos in 2012 zijn excuses.

weten dat hij zichzelf beschouwt als wettig troonopvolger in Spanje. Carlos zei geen 'claim' te leggen op de Spaanse troon, maar deze ook niet af te wijzen.

Amoureuze affaires Heeft dictator Franco destijds de verkeerde man aangewezen voor het koningschap? Ondanks de fouten die Juan Carlos heeft gemaakt, heeft hij juist ook veel voor Spanje betekend. Hij kreeg jarenlang krediet voor zijn rol tijdens de transitie van dictatuur naar democratie,

waarbij zijn losse levensstijl door politiek en media met de mantel der liefde werden bedekt. Pas de laatste jaren werden zijn ‘foute’ vriendschappen onder de loep genomen. Zo ook zijn amoureuze affaires met honderden vrouwen, onder wie Corinna Larsen, bekend als Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn. Zijn echtverbintenis met Sofia duurt bijna zestig jaar, maar het huwelijk is al vele decennia morsdood. Sofia leidt haar eigen leven en zal haar man niet vergezellen naar zijn nieuwe toekomst.

Koning Willem-Alexander en de in opspraak geraakte koning Juan Carlos.

O RAN JE BOVEN

33


HEBBEDINGEN VAN ORANJE Dat koningshuizen en het 'oranjegevoel' ook gewoon leuk zijn, bewijzen de gadgets op deze pagina's. Oranje Boven selecteerde onderstaande hebbedingen waar u deze herfst veel plezier aan kunt beleven.

Gouden zegel Deze gouden postzegel werd op Prinsjesdag 2019 aangeboden aan het koninklijk paar. Fotograaf Erwin Olaf maakte deze foto van koning Willem-Alexander als staatsieportret en PostNL maakte daar vervolgens een postzegel van. Er zijn slechts duizend van deze postzegels gemaakt en wie er nog een wil aanschaffen zal goed moet zoeken op internet, maar ze worden nog steeds hier en daar aangeboden. Het goudgehalte van de zegel is 999/1000, wat 24 karaat is. ma-shops.nl

Koning huisdier Het portret van het Nederlandse staatshoofd aan je muur is natuurlijk hartstikke leuk. Ook leuk is het om je eigen huisdier te portretteren als koning! Het maakt niet uit wat voor huisdier je hebt, een kat, konijn, hond, paard, parkiet of schildpad, bij My Cartoon kunnen ze elke kop op een koninklijk lichaam van een mens schilderen. De kunstwerken zijn te verkrijgen als poster en op canvas en plexiglas. mycartoon.nl

Hoelijk hoesjee Op dit telefoonhoesje is de Franse lelie afgedrukt, het symbool van n het Franse koningshuis. Gelukkig hoef je om dit hoesje te kopen n niet zo rijk te zijn als de oude Franse royals. Voor iets meer dan n twee tientjes kan het hoesje al om je mobieltje zitten. Het hoesje iss verkrijgbaar voor verschillende mobiele telefoons. b2ctelecom.nll

36

ORA NJ E BOVE N


Voor de winteravonden

Nederlands spelletje

Koninklijk trouwfiguur Dit koninklijke trouwfiguur van de Britse prins Harry en diens echtgenote Meghan Markle is gemodelleerd door beeldhouwer Neil Welch. Nu heeft iedereen de kans dit kunstwerk in huis te halen! Het paar draagt de originele trouwkleding. Het beeld is handgemaakt en de oplage is gelimiteerd tot duizend exemplaren. amazon.nl

Leer op een leuke manier over Nederland en de culturen van ons kikkerlandje. De vragen zijn verdeeld in vijf categorieën: eten en drinken, kunst en cultuur, stad en land, geschiedenis, sport en spel en tot slot vakantie. Beantwoord vragen zoals: ‘waar staat de afkorting HEMA voor?’ en ‘Welk Hollandse ‘zure’ beleg wordt gemaakt van varkenssnuitjes?' De speler met de meeste juiste antwoorden is de winnaar! speelkaartenwinkel.nl

Koningin blijft zwaaien De Britse koningin Elizabeth weet als geen ander hoe je netjes moet zwaaien. Met dit poppetje op zonneenergie zwaait ze altijd. Zet haar op het bureau en ze zwaait naar jou. Je kunt het poppetje ook op de achterbank van je auto zetten en dan zwaait ze naar iedereen die achter je rijdt. De Queen heeft een blauwe of een roze jurk aan. Het is een verrassing welke variant wordt thuisgestuurd, want kiezen kan niet. ditverzinjeniet.nl

Spelen met het koningspaar Liefde voor het Oranjehuis kan er al op jonge leeftijd inzitten. Deze set werd door Playmobil uitgebracht in 2013. Inmiddels is dit een collectors item en haast nergens meer te vinden. Leuk voor kinderen om te spelen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima, maar wellicht nog meer geschikt voor de echte verzamelaar van Oranjeprullaria. speelgoedenmodelbouw.com.

O RAN JE BOVEN

37


38

ORA NJ E BOVE N


18

VA N H A RT E

gefeliciteerd

OKTOBER 1977

Prinses Aimée Foto': ©RVD-Jeroen van der Meyde

Prinses Aimée viert op 18 oktober haar 43ste verjaardag. De echtgenote van prins Floris en moeder van drie kinderen heeft in dezelfde week nog wat te vieren: haar kristallen huwelijk. Floris en Aimée trouwden namelijk in oktober 2005 in Naarden. Prinses Aimée slaagt er goed in om buiten de schijnwerpers te blijven. Alleen op Koningsdag treedt ze met prins Floris in de openbaarheid. Ze is dan steevast een enthousiast en schijnbaar onvermoeibaar deelnemer aan de activiteiten en schudt moeiteloos honderden handen langs de route die de koninklijke familie door de uitverkoren stad aflegt. Aimée oogst dan ook bewondering door haar smaakvolle kleding én schoenkeuze: niks veilige stappers, maar hoge hakken. Een aantal keren is Aimée ook gespot bij De Hollandse 100, het sportieve evenement dat haar zwager prins Bernhard jaarlijks organiseert om geld in te zamelen voor onderzoek naar lymfklierkanker. En uiteraard ontbreekt ze niet bij andere samenkomsten van de Oranjes, zoals vorig jaar nog de viering van de tachtigste verjaardag van schoonvader Pieter van Vollenhoven. De prinses heeft enkele jaren geleden de deur dicht getrokken bij de ANWB waar ze in Den Haag vijf jaar in verschillende functies werkzaam was, onder meer bij de ontwikkeling van het ledenvoordeelprogramma. Sinds 2015 heeft Aimée, zoals ze meldt op LinkedIn, een 'sabbatical' opgenomen, maar nu de kinderen wat ouder worden is ze zich weer aan het oriënteren op de arbeidsmarkt. Aimée en Floris wonen op landgoed De Horsten in Voorschoten. Ze hebben twee dochters en een zoon: Magali (2007), Eliane (2009) en Willem Jan (2013).

P Prinses Aimée in 2014 met op haar arm zoon Willem Jan en prins Floris a met dochters Magali en Eliane. m

O RAN JE BOVEN

39


De vertrouwde verzorging van NIVEA

PROBEER NU


0% SUIKER EN CALORIEËN VERANTWOORD GENIETEN. GLUTENVRIJ - VEGAN

35 3O

KLEIN FLESJE EXTRA VEEL LIMONADE Door de unieke mengverhouding van 1:11 haal je 5 glazen extra uit een fles Slimpie!

SLIMPIE.NL


HERTOG JAN 0.0 EEN 0.0 OM VAN TE GENIETEN Hertog Jan 0.0 is ontstaan uit dezelfde liefde voor bier als onze andere bieren. Gebrouwen met geselecteerde hoppen en dezelfde graansoorten als Hertog Jan Pilsener. Met natuurzuiver water en ons eigen Hertog Jan-gist. Verdraaid lekker ĂŠn alcoholvrij dankzij een speciaal brouwproces.


Ready to eat! www.klaaspuul.com


KONINKLIJK

ETEN

Marina Numan schreef het kookboek ‘Het Wereld Dieet’. De culinair journalist laat in deze editie haar licht schijnen over een lekkernij uit de Italiaanse keuken. Ook heeft Marina een tip voor een heerlijke cocktail. Geniet van de nazomer!

OR ANJ E S GENOT EN VAN ITALIAANSE HE E RLIJKHE DE N

SPAGHETTI VAN COURGETTE Dat de Italiaanse keuken meer te bieden heeft dan pizza hoef je de Oranjes niet te vertellen. Onze koninklijke familie heeft menige vakantie in het land doorgebracht. Prins Bernhard liet in 1959 in Porto Ercole zijn vakantievilla bouwen en het was in Italië waar Willem-Alexander zijn familie in de zomer van 1999 liet kennismaken met Máxima. Wie weet? Misschien hebben ze wel geproefd van de spaghetti van courgette met romige daslookpesto of genoten van die frisse cocktail met citrusvruchten… Weer eens wat anders dan Oranjebitter. 44

ORANJ E BOVE N


Spaghetti van courgette met romige daslookpesto

Frisse champagne herfstcocktail van vers fruit Het boodschappenlijstje

Het boodschappenlijstje - 2 courgettes Voor de pesto - 2 eetlepels pijnboompitten - 100 gram daslook (spinazie of basilicum kan ook) - Handje cashewnoten - 1 dl olijfolie extra vergine

- 1 fles Champagne of andere bubbels, gekoeld

- 8 zongedroogde tomaatjes op olie - Snufje zout - Snufje peper Garnering  - 2 eetlepels walnoten in stukjes - 2 zongedroogde tomaatjes in stukjes  - Basilicumblaadjes - Citroen 

Bereiding voor 4 personen: • Draai de courgettes door de spiralizer (want daardoor verandert de courgette in een waar kunstwerk) of snijd er in de lengte dunne reepjes van. • Meng voor de pesto de overige ingrediënten in de mixer niet te fijn en maak op smaak af met peper en zout. Reken per persoon op een halve courgette en doe deze in de kommen. Meng de pesto met de courgette. • Garneer met de walnoten, basilicum en zongedroogde tomaatjes. Druppel er eventueel wat olijfolie over met citroensap.

- 3 sinaasappels geperst - 2 citroenen geperst

Bereidingswijze: • Pers de citrusvruchten uit en zeef eventueel het sap. Schenk de feestelijke champagneglazen voor de helft (of iets meer) vol en giet er wat vers gemengd sap bij. Je kunt ook kant en klaar mango-, sinaasappel- of multifruitsap gebruiken. Nu nog een ijsblokje en we kunnen het glas heffen op de liefde én een mooie nazomer!

Tip:

Je kunt ook een heerlijk frisse variatie maken voor de kinderen. Giet een champagneglas tot de helft vol met sap en vul aan met koud bruisend water.

O RAN JE BOVEN

45


, VeRrAS MEt TACO S

, Taco s met gehakt, courgetTe en mais 4 PORTIES / BEREIDINGSTIJD: 25 MIN 245 g GROENT E 250g gehakt 200g mais 1 kleine courgette, in blokjes 1 el olie 1 knoflookteentje, geraspt of fijngesnipperd 1 zakje Santa Maria Taco Seasoning Mix Santa Maria Mini tortilla’s of Taco shells 50 ml water

P.P.

TopPings & bijgerechten 200g kerstomaten, gehalveerd 100g sla, gewassen en gesneden Zure room 2 avocado’s, in plakjes 1 potje Santa Maria Taco Sauce Mild 1. Verwarm een pan op middelhoog vuur en doe de olie en het gehakt in de pan. Bak goed gaar, dit duurt ongeveer 10 minuten. 2. Snijd de courgette in blokjes en voeg dit samen met de mais toe aan het gehakt en bak nog eens 5-10 minuten. 3. Voeg de Taco seasoning mix en 50 ml water toe. 4. Snijd de kerstomaten in tweeën en snijd de avocado’s in plakjes. 5. Verwarm de tortilla’s of taco’s volgens de beschrijving op de verpakking. 6. Vul de mini tortilla’s of taco’s met het gehakt en de groenten. Serveer met zure room en taco saus. TIP Gezellige taco avond met kinderen? Gebruik dan een half zakje Taco Seasoning Mix. Liever vega? Vervang dan het gehakt door vegetarisch gehakt.

Wist je dat verschillende Tex Mex gerechten perfect zijn om met kinderen klaar te maken? Laat ze mee kokerellen zodat iedereen zelf hun favoriete taco’s kan vullen met de verschillende ingrediënten en toppings. Dek de tafel feestelijk, vul bakjes met verse ingrediënten en maak er een gezellige Tex Mex avond van! Ontdek meer recepten en informatie over onze producten op www.santamariaworld.nl of @santamarianl


Met trots voor u gebrouwen Geen 18, geen alcohol


DE FAM I L I E VAN

ORANJE = Leden van het Koninklijk Huis

Willem-Alexander Máxima 27 april 1967 17 mei 1971 wonen in Paleis Huis ten Bosch, Den Haag

Johan Friso 25 september 1968 † 12 augustus 2013

Mabel 11 augustus 1968 woont in Londen

Laurentien Constantijn 25 mei 1966 11 oktober 1969 wonen in Den Haag

48

ORA NJ E BOVE N

Beatrix 31 januari 1938 woont in kasteel Drakensteyn, Lage Vuursche

Juliana 30 april 1909 † 20 maart 2004

Claus 6 september 1926 † 6 oktober 2002

Catharina-Amalia 7 december 2003

Alexia 26 juni 2005

L Luana 26 maart 2005

Z i Zaria 18 juni 2006

Eloise 8 juni 2002

Claus-Casimir 21 maart 2004

Ariane 10 april 2007

Leonore 3 juni 2006


Bernhard 29 juni 1911 † 1 december 2004 Margriet Pieter 19 januari 1943 30 april 1939 wonen in 'Huis Het Loo', Apeldoorn

Felicia 31 mei 2005

Lucas 26 oktober 2002

Anna 15 april 2001

Benjamin 12 maart 2008

Samuel 25 mei 2004

Isabella 14 mei 2002

Pieter 19 november 2008

Emma 28 november 2006

Eliane 5 juli 2009

Magali 9 oktober 2007

Willem Jan 1 juli 2013

Christina 18 februari 1947 † 16 augustus 2019

Maurits Marilène 17 april 1968 4 februari 1970 wonen in Amsterdam

Bernhard Annette 25 december 1969 18 april 1972 wonen in Amsterdam

Pieter-Christiaan Anita 22 maart 1972 27 oktober 1969 wonen in Wassenaar

Foto's: Hollandse Hoogte, RVD

Irene 5 augustus 1939 Gescheiden in 1981 woont in Doorn

Floris Aimée 10 april 1975 18 oktober 1977 wonen in Voorschoten

O RAN JE BOVEN

49


ZIT OP EEN

FRISSE TROON M E T F L O R A L F A N TA S Y

LIMITED EDITION FR AGR ANCE


BLOEDEND TANDVLEES TIJDENS HET POETSEN?

TIJD VOOR PARODONTAX

Wanneer je tandvlees bloedt tijdens het poetsen, kun je last hebben van tandvlees problemen. Tandplak kan een slechte adem veroorzaken en na verloop van tijd kan het tandvlees rood worden en uiteindelijk gaan bloeden. Tijd voor Parodontax.

NIEUW

MET KRUIDENEXTRACTEN VOOR EEN SCHONE EN FRISSE SENSATIE

Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare B.V. CHNL/CHPDX/0026/19 KOAG-KAG: 309-1119-4946


WILLEM-ALEXANDER OP AVONTUUR MET NIEUW SUPERJACHT Onze Koning heeft een nieuw motorjacht waarmee hij tijdens vakanties in Griekenland kan eilandhoppen: een Wajer 55. Willem-Alexander volgt daarmee het voorbeeld van opa Bernhard die in Italië vaak te vinden was op zijn schip de Jumbo. En dan is er ook nog die andere Bernhard…

52

ORANJ E BOVE N


Het nieuwe jacht van de Koning in de haven van Muiden.

H

ij schaatst, vliegt en‌ zoekt graag het ruime sop op. Je kunt zelfs met een gerust hart stellen dat koning Willem-Alexander zeebenen heeft. Als jonge knaap voer hij met zijn ouders mee op de Groene Draeck maar ook in de jaren die volgden bleef Willem-Alexander het zilte nat opzoeken. Zo was hij twee jaar geleden razend enthousiast tijdens een bezoek aan de Volvo Ocean Race Finish in Den Haag en zeilde hij toen mee tijdens een oefenwedstrijd.

Ook buiten het zicht van de camera’s staat Willem-Alexander graag aan het roer van een schip. Zo was hij eerder de trotse bezitter van motorjacht de Aldebaran, een elf meter lange Wajer 38 van het Friese bedrijf Wajer Yachts. Zijn nieuwe schip, dat hij dit voorjaar in gebruik nam, is de Wajer 55, een zestien meter lang motorjacht die is voorzien van een elektrisch cabrio-dak, een keuken, vier slaapplaatsen, vier zonnebedden op het dek en een badkamer.

Aan het roer

Wajer Yachts presenteerde zijn nieuwe, luxueuze vlaggenschip vier jaar geleden. De Wajer 55 is ontworpen voor sportief vaargedrag, maximaal comfort en een gemakkelijke bediening.

Voorafgaand aan dat evenement bezocht de Koning het Innovation Pavilion, waar startups, scale-ups en MKB-bedrijven hun maritieme en duurzame innovaties presenteerden.

Maximaal comfort

De Koning heeft bij zijn Griekse vakantiehuis (links) een steiger waar hij zijn nieuwe peperdure jacht kan aanmeren.

O RAN JE BOVEN

53


De nieuwe trots van Willem-Alexander: de Wajer 55. Het schip heeft alle denkbare luxe: een cabrio-dak, een keuken, vier slaapplaatsen en zonnebedden op het dek.

Daarvoor zijn diverse innovaties toegepast. en het uitschuifbare, in hoogte verstelbare Zo komen de fenders (de stootwillen zwemplatform fungeert ook als loopplank. die voorkomen dat het schip beschadigd wordt Het schip wordt voortgedreven door een als het de wal raakt bij het afmeren) na een triple IPS600 installatie van Volvo Penta. De druk op de knop automatisch tevoorschijn. topsnelheid van Willem-Alexanders nieuwe Dit systeem is vanuit de jacht bedraagt maar liefst cockpit te bedienen of via zeventig kilometer per uur. Ook een afstandsbediening. Bij de is het schip voorzien van een stuurstand staan vier ‘captain’s Williams Turbo Jet tender van Met dit riante chairs’, die samen met de een respectabele 2,85 meter, verstelbare console en de in die tevoorschijn komt via een schip kunnen hoogte verstelbare cockpitvloer hydraulisch systeem. Dus als de Oranjes een perfect zicht bieden en een de drie prinsessen eens een ‘eilandhoppen’, optimale bescherming achter van de Griekse eilanden willen het bijna vier meter brede verkennen zonder hun ouders… bijvoorbeeld naar windscherm. Hydra of Paros.

De drie prinsessen Het hydraulisch bedienbare anker dat in de boeg is weggewerkt, wordt eveneens bediend met een knop op de stuurconsole. Via een camera is het neerlaten/ophalen van het anker te volgen. De cockpittafel kan via een hydraulisch mechanisme in de vloer verdwijnen

54

ORA NJ E BOVE N

Zo verknocht

De Koning zou zijn superjacht willen gebruiken als hij in zijn Griekse vakantiehuis verblijft. Sinds 2012 zijn Willem-Alexander en Máxima de trotste eigenaren van een villa aan de baai van Doroufi. Met dit riante schip kunnen de Oranjes ‘eilandhoppen’, bijvoorbeeld naar Hydra, Paros en Spetses. Willem-Alexander


is niet de eerste noch de enige Oranje die een passie heeft voor snelle boten. Ook zijn grootvader, wijlen prins Bernhard, had sinds de jaren zestig prachtige jachten, die hij Jumbo doopte. Zoals Willem-Alexander en Máxima hun gedroomde vakantiehuis uiteindelijk vonden in Griekenland, zo verknocht waren Bernhard en Juliana aan Italië. Sinds 1960 brachten ze hun vakanties door in villa 'De Gelukkige Olifant' in Porto Ercole, gelegen aan de Tyrreense Zee. Prins Bernhard nam zijn gasten – kinderen en kleinkinderen, vrienden en relaties – graag mee uit varen. Zijn laatste aanschaf, de Jumbo VI, was een 25 meter lang motorjacht dat in 1990 door Moonen Shipyards werd gebouwd.

Verliefde stel De Jumbo VI was een indrukwekkend motorjacht, geschikt voor trans-Atlantische tochten en uiteraard van alle gemakken voorzien. Het schip bood ruimte aan acht personen in vier gastenhutten en was voorzien van een ruim uitgeruste kombuis, een salon, een eetzaal en een cabine voor het personeel. Het was overigens tijdens een vakantie in

Italië dat Máxima kennismaakte met haar schoonfamilie. Ze kende Willem-Alexander een maand of drie toen ze in 1999 in Tavarnelle Val di Pesa werd voorgesteld aan koningin Beatrix en prins Claus. Aansluitend vertrok het verliefde stel naar Porto Ercole. Hier verbleven ze een paar dagen en maakten ze boottochtjes met de Jumbo VI.

Hartje Londen Behalve Willem-Alexander en wijlen prins Bernhard zijn er meer Oranjes met een uitgesproken passie voor de watersport. Eén van hen is prins Bernhard jr. De zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven heeft als mede-eigenaar van het circuit van Zandvoort niet alleen een passie voor autoracen, óók is hij mede-eigenaar van botenbouwer Waterdream. Om zijn jachten op de kaart te zetten, wist Bernhard in zeven uur en veertig minuten vanuit Vlissingen over zee hartje Londen te bereiken. Enthousiast liet de prins na die overtocht weten: ,,Bij de start van de reis was het echt keihard werken.

O RAN JE BOVEN

55


DE DURE FOTOSHOOT HEBBEN WE

GESKIPT

LEKKER. HELDER.


Bernhard Jr. met zijn boot Waterdream varend in Amsterdam.

De Jumbo VI in vol ornaat in de haven van Porto Ercole. Inzet: Bernhard en Juliana in 1966 tijdens een vaartochtje met de prinsessen Irene en Margriet en Pieter van Vollenhoven.

De wind en de golven stonden recht op onze koers. Elke golf moest bedwongen worden. Voor mij was het belangrijk aan te tonen dat deze speciale uitvoering van de Waterdream behalve een gezellige sloep en waterskiboot ook een uitermate zeewaardig vaartuig is dat extreme weersomstandigheden aankan.”

‘Quality time’

comfortniveau. Iedere klant zet de 55 op zijn eigen manier in. Zo zijn er stellen die hem gebruiken als de ultieme ‘weekender’, terwijl families met kinderen juist de ruimte waarderen. Ook zijn er eigenaren van superjachten die de 55 willen inzetten als volgboot en weer anderen zien de 55 als het perfecte jacht voor quality time met vrienden.”

Maar Willem-Alexander heeft niet gekozen voor de snelle Waterdream van neef Bernhard. De Koning is opnieuw gezwicht voor een luxejacht van de gerenommeerde Friese botenbouwers Dorus en Dries Wajer, namelijk de Wajer 55, het vlaggenschip van vader en zoon Wajer, dat vier jaar geleden werd gepresenteerd op de Monaco Yacht Show. Dries Wajer vertelde: ,,Ons doel was het creëren van een stijlvol en sportief jacht met een uitzonderlijk hoog Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters hebben deze zomer ongetwijfeld veel plezier gehad van het nieuwe jacht.

O RAN JE BOVEN

57


REPORTAGE

door Hans Jacobs

Koningin Máxima verraste strandbezoekers tijdens een werkbezoek aan Texel.

KONINGSPAAR AAN HET WERK IN ANDERE TIJDEN Koning Willem-Alexander hoopt na de zomer weer enigszins normaal aan het werk te kunnen. Maar, zo vertelde hij aan Oranje Boven, wel met inachtneming van anderhalve meter afstand en het vermijden van drukke plaatsen.

O

ip koninklijke bezoeken komen nu ieenmaal veel mensen af en dat is zolang het coronavirus niet is verslagen, niet wenselijk. ,,We kunnen mensen niet in gevaar brengen. Dat is echt onze taak: mensen ook te beschermen”, aldus koningin Máxima. Dat betekende dat de afgelopen maanden veel moest worden geïmproviseerd, vertelde koning Willem-Alexander. ,,We begonnen na de lockdown op wekelijkse basis te kijken 'waar is nu de inzet van de koningin of mij het meest nodig en waar storen wij mensen op dat moment niet?' Het was natuurlijk echt

58

ORA NJ E BOVE N

alle hens aan dek, dus je moet niet ergens aankomen waar je in de weg loopt.” De Koning keek aan het begin van zijn zomervakantie terug op de tijd dat zijn gehele agenda – net als die van de meeste andere Nederlanders – op zijn kop was gezet. Aanvankelijk bepaalde de coronacrisis de bestemming en de inhoud van de werkbezoeken. Een kleine greep: Máxima ging begin mei naar Alkmaar om te kijken bij een consortium dat de productie van medische mondmaskers op zich had genomen, terwijl de Koning op visite ging bij het Territoriaal Operatiecentrum (TOC)


Máxima op de camping in Oostkapelle: hoe gaat dat met de anderhalve meter afstand?

Willem-Alexander ging naar Utrecht Centraal om te zien hoe het openbaar vervoer zich in coronatijd heeft aangepast.

van de landmacht in Amersfoort dat op dat moment de steun verleende in de strijd tegen de pandemie. Andere bezoeken richtten zich bijvoorbeeld op revalidatie van coronapatiënten en de impact van de crisis op de zogenoemde contactberoepen.

Geheim Vooraf werd de komst van Koning en koningin angstvallig geheimgehouden om te zorgen dat er geen publiek op af zou komen. Media werden ook pas na afloop verteld dat Willem-Alexander of Máxima ergens waren geweest. Bij de bezoeken was vaak maar weinig ruimte omdat overal afstand moest worden bewaard en samenkomst van grotere groepen mensen niet was toegestaan. Dat was best moeilijk, aldus de Koning. Na de versoepeling van de maatregelen in juni kon het paleis weer wat verder vooruitplannen. Dat maakte het werk ook wat makkelijker en in de bezoeken kwam ook meer variatie, al bleef 'corona' nog lang de rode draad. Hoe ging het met de cultuur- en kunstsector, wilde koningin Máxima weten toen ze daarvoor een Haags theater bezocht en wat betekende de crisis voor de akkerbouw vroeg de Koning op een boerderij in Abbenbroek. En het openbaar vervoer? Hoe gingen conducteurs en chauffeurs zorgen dat reizigers een mondkapje droegen, vroeg de Koning op het centraal station van Utrecht. Het toerisme kreeg ook aandacht, met bezoeken van Máxima aan Texel en Zeeland en Willem-Alexander bij de hunebedden in Drenthe. Daar verscheen ook meer publiek, dat bij het maken van de eigen foto alle afstandsregels meteen vergat. Het toonde het gelijk van de Koning. Hij creëert drukke plaatsen door ergens te zijn.

Dat zal ook invloed hebben op het programma van de komende maanden. Een goed voorbeeld is Prinsjesdag. Dit jaar zonder rijtoer, zonder publiek en zonder zwaaien vanaf het paleisbalkon. Maar, en dat is volgens de Koning toch het belangrijkste, wel met het voorlezen van de Troonrede. Dit keer niet in de Ridderzaal maar in de Grote- of Sint Jacobskerk, waar meer ruimte is om iedereen afstand te laten houden.

Normaal ,,Dus echt naar het oude normaal, wat ik echt graag het liefst zou willen, zit er voorlopig niet in. Maar we gaan wel kijken of het mogelijk is om staatsbezoeken toch binnen een anderhalve meter-systeem te organiseren en kijken of we een soort van 'tijdelijk normaal in kunnen voeren totdat we het virus echt kunnen verslaan”, zei Willem-Alexander.


Verleng je vakantie

Maaza,

het

voor

grootste mango producerende land ter

merk in tropische vruchtendranken.

natuurlijke fruitpurees, bevatten geen

‘genieten’,

is

Indiase ‘s

woord

werelds

grootste

Maaza Mango bestaat al sinds 1973

en kent zijn oorsprong in India, het

wereld. De dranken zijn gemaakt van

kunstmatige kleur, geur- en smaak-

stoffen en hebben een hoog sapgehalte.


IN GRIEKENL AND KOMT HET GEZIN NOG MEER TOT ELKAAR

SMACHTEND NAAR VAKANTIE

Maar eerst nog snel op de foto... Net als in ieder ander huishouden, heeft de coronapandemie ook gevolgen gehad voor het gezin van de Koning. Kort voordat ze op zomervakantie gingen, spraken Willem-Alexander en Mรกxima zich uit over deze corona-impact.

O RAN JE BOVEN

61


J

De band tussen de Koning en zijn bijna achttienjarige dochter is bijzonder hecht

e zag het er niet aan af toen koning Willem-Alexander en zijn gezin poseerden voor de jaarlijkse fotosessie in de tuin van Huis ten Bosch, maar vooral de prinsessen smachtten naar vakantie. Ze werden op hun wenken bediend. Een paar uur na het laatste publieke optreden zat het gezin in het regeringsvliegtuig op weg naar Athene.

Teenslippers Na een korte helikoptervlucht van een half uurtje naar het vakantiehuis in het Griekse Kranidi konden de jasjes uit en de teenslippers aan. Het grote genieten kon beginnen. Het

62

ORA NJ E BOVE N

was enkele uren daarvoor dat de Koning sprak over de periode die achter hem lag: ,,Ik ben nog nooit zoveel thuis geweest. We zijn als gezin nog nooit zoveel samen geweest.” En dat was best wel eens benauwend, voegde koningin Máxima toe.

Bijzondere tijd Volgens de koningin hadden haar dochters bij tijd en wijle genoeg van het verplichte thuiszitten als gevolg van de coronapandemie. Dat de pubers niet te klagen hebben over ruimte in en rondom de woning maakt volgens Máxima geen verschil. ,,Het maakt niet uit hoe groot het huis is. We zitten altijd bovenop elkaar”, aldus de koningin. Maar wanneer er iets voorviel, dan kon dat worden uitgepraat. ,,Het was dus een heel


De Koning: ,,We zijn als gezin nog nooit zoveel samen geweest.”

and. van zon, zee en str Heerlijk genieten

bijzondere tijd”, liet Máxima weten. ,,Het heeft ons dichterbij elkaar gebracht. We hebben meer begrip voor elkaar.” Onderwijl poseerden de Koning, koningin en hun drie dochters geroutineerd. Hoewel… Volgens Máxima is het toch altijd weer spannend. ,,We weten nooit zo goed wat we met onze handen moeten doen”, zo liet ze eerder al eens weten.

Onbelemmerd uitzicht De jaarlijkse bijeenkomst in de tuin bij hun woonpaleis verliep net als voorgaande jaren in opperbeste stemming. Ginnegappend werden verschillende poses aangenomen. Opvallend daarbij is dat prinses Amalia en haar vader opnieuw lieten blijken dat ze het samen bijzonder goed kunnen vinden. Korte onderonsjes en daaropvolgend gelach onderstrepen dat de band tussen WillemAlexander en zijn alweer bijna achttienjarige

dochter bijzonder hecht is. In Griekenland is de familie dit keer ook meer dan anders bij elkaar. Maar dat moet geen probleem zijn. Met het onbelemmerde uitzicht over de Golf van Argolis kon het koninklijk gezinsleven nog intensiever worden voortgezet. Geen straf. De kust staat bekend om zijn sprookjesachtige zomeravonden met adembenemende zonsondergangen. Dat is wel uit te houden.

O RAN JE BOVEN

63


NIEUW

Dreft’s

Nr.

1

308446/01/20

Vaatwastablet


ROYALTY KENNER aan het

woord JEROEN SNEL Royaltydeskundige Jeroen Snel volgt de Europese vorstenhuizen op de voet. In zijn column in Oranje Boven schrijft de Blauw Bloed-presentator over zijn belevenissen in het voetspoor van de Europese royals.

Amalia, Prinses van Oranje Nog één jaar en dan telt prinses Amalia achttien lentes. Vanaf dat moment is de prinses ook staatsrechtelijk meerderjarig. Amalia wordt dan geïnstalleerd als lid van de Raad van State en de voorbereiding op de troon begint. Die rol lijkt Amalia op het lijf geschreven.

Het zit goed tussen vader en dochter.

O RAN JE BOVEN

65


Al sinds haar geboorte staat Amalia's toekomst vast.

N

iooit zal ik vergeten dat ik koning op Koningsdag in Amersfoort. Prinses Amalia Willem-Alexander jaren geleden vroeg is een rustige en serieuze prinses die veel of Amalia al door had dat ze een prinses minder dan haar zusjes geïnteresseerd lijkt is. Willem-Alexander vertelde me dat zijn in een Instagramaccount met veel selfies, of dochter dat wel wist, maar dat Amalia liever met vriendinnen meedansen op een liedje op een prinses als in een Disney-film wilde zijn. TikTok. Natuurlijk, ze maakt graag foto’s en Nu, ruim tien jaar later, beseft de prinses maar houdt van dansen. Maar Amalia lijkt te beseffen al te goed wie ze is en wat er van haar verlangd dat ze dat niet met iedereen kan delen. Ze is nu wordt. En ga daar maar aan staan! Ontdekken eenmaal Prinses van Oranje, troonopvolger. dat je deel uitmaakt van een koninklijke familie Chinees die iedereen kent. Dat je verteld Ook met haar studie lijkt ze wordt dat je niet hoeft na te serieus aan de slag te zijn. Ze is denken wat je later wilt worden, al weer bezig aan haar laatste omdat je op een dag koningin Ooit wilde ze schooljaar. De slimme Amalia die zult zijn, dat staat zelfs in de liever een op de basisschool een jaar kon Grondwet. Je volgt als oudste prinses uit een overslaan en op het Sorghvliet kind je vader op als staatshoofd Gymnasium even het vak van Nederland. Een baan die Disney-film Chinees erbij nam omdat ze na veel van je eist en waardoor zijn. Nu is ze een vakantie in China dat een je vooral heel veel dingen niet bloedserieus. mooie taal vond. mag. Zoals je eigen mening geven. Aan de vooravond van Nieuwe vrienden haar zeventiende verjaardag, Nog even en Amalia verlaat lijkt Amalia haar lot volledig te alweer haar school in Den Haag hebben geaccepteerd. om dan vermoedelijk naar het buitenland te Hoe anders was dat toen gaan. Terwijl Willem-Alexander, Beatrix en Willem-Alexander die leeftijd had… Juliana in Leiden studeerden, zal Amalia op Rustig en serieus kamers gaan in Engeland, Canada of een ander Wanneer Amalia voor de camera en microfoon ‘veilig’ land. Weg van de Nederlanders die haar staat, zegt ze heel zinnige dingen. Ook is ze allemaal kennen. Weg van de camera’s en nog eens heel persoonlijk: ,,Het is af en toe sociale media die haar ondanks de mediacode nog even onwerkelijk voor mij om te realiseren steeds meer zullen achtervolgen omdat ze dan dat dit echt mijn leven is”, zei ze bijvoorbeeld volwassen is. In het buitenland kan ze anoniem

66

ORANJ E BOVE N


COLUMN Inmiddels is Amalia een puber van bijna achttien lentes.

De prinses is net als oma Beatrix dol op paarden.

over straat en in alle rust ontdekken wie ze is. Nieuwe vrienden maken die ze echt vertrouwt en een heel leven lang bij haar zullen blijven.

Nóg leuker! Het lijkt misschien alsof we Amalia straks minder gaan zien, maar toch is dat niet zo. Omdat ze volgend jaar achttien jaar wordt, ontvangt ze vanaf dat moment een toelage van de staat van ongeveer 1,5 miljoen euro per jaar. Ze heeft dan direct ook officiële verplichtingen, zoals de opening van een Prinses Amalia wordt volgend jaar nog veel zichtbaarder.

brug of gebouw, Prinsjesdag en met haar vader mee naar de vergadering van de Raad van State die onze regering adviseert. Stel, je bent royalty-watcher en je doet vanwege je beroep verslag van koninklijke activiteiten, dan wordt je baan nóg leuker!

Haar passie In het buitenland geven troonopvolgers vaak al op heel jonge leeftijd ‘acte de présence’, maar ik denk dat Willem-Alexander en M Máxima een goede keuze hebben gemaakt o om hun dochter zo lang mogelijk buiten de sspotlights te houden. En haar vooral datgene te la laten doen dat ze zelf leuk vindt. Amalia heeft n naast haar studie veel tijd voor paardrijden, w waar ze erg goed in is. In de weekenden doet zze vaak mee aan wedstrijden. Met hockey is zze inmiddels gestopt, maar zingen en zelf liliedjes schrijven zijn nog steeds haar passies.

Volop genieten V Vlak voordat haar vader in 2013 koning V w werd, vroeg Amalia hoe lang hij dat zou g gaan doen. Want dan kon ze het alvast in h haar agenda zetten. Ongetwijfeld zal W Willem-Alexander geantwoord hebben dat ‘d ‘dat moment met de dag dichterbij komt’, zzoals hij dat als kroonprins altijd zei als de m media naar zijn toekomstige inhuldiging v vroegen. Toch is het moment dat Amalia kkoningin van Nederland wordt, gelukkig nog h heel ver weg. De prinses kan voorlopig nog v volop van haar vrijheid genieten.

O RAN JE BOVEN

67


Foto's: Instagram/Eloisevano

GR AVIN T ELT NU 18 LE NTE S

ELOISE TREEDT UIT DE SCHADUW Gravin Eloise, de oudste van de nieuwe generatie Oranjes, zoekt steeds vaker de schijnwerpers op! Onlangs deed de achttienjarige Eloise op social media uitspraken over haar ‘droomman’. Het lijkt erop dat vader Constantijn zich (nog) geen zorgen hoeft te maken… 68

ORANJ E BOVE N


Eloise (rechts) is opgegroeid in een hecht gezin. Hier op jonge leeftijd met vader Constantijn, moeder Laurentien, broer Claus en zus Leonore.

W

ie aan de nieuwe generatie Oranjes denkt, denkt misschien al snel aan de drie dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Maar ook de neven en nichten van Amalia, Alexia en Ariane worden groot en laten steeds vaker van zich horen. ,,Voor de duidelijkheid, mijn titel is niet prinses”, benadrukt gravin Eloise, de oudste dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien. Eloise is afgelopen voorjaar achttien jaar geworden en is nu volwassen. De gravin heeft recentelijk een aantal keren de publiciteit gehaald met haar aanwezigheid op social media. Zo riep ze eind maart haar volgers op de coronamaatregelen serieus te nemen: ,,Ik vraag jullie om echt je best te doen om je zoveel mogelijk aan de maatregelen te houden. Samen kunnen we dit beter aan." En ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag, op 8 juni, beantwoordde Eloise openhartig vragen van haar volgers. Gravin Eloise (,,het is maar een titel") geeft aan dat ze zelf de afweging maakt wat ze wel of niet post, zonder bemoeienis van haar ouders.

„Nee, ze controleren niks, maar ik let uit mezelf op wat ik precies post! Ik heb geen regels. Ik weet gewoon van mezelf wat ik beter wel en niet kan posten. Als ik een bikinifoto wil posten ga ik die niet op m’n open account zetten.”

Samen in gesprek Prins Constantijn vertelde eerder dat hij en echtgenote Laurentien geregeld met hun kinderen, als gezin, in gesprek gaan. ,,Ik denk dat de generatie boven ons wat minder over persoonlijke dingen praatte, dat proberen wij meer te doen. Het is heel leuk om te zien dat ze, nu ze ouder worden, het ook gezellig vinden om langer aan tafel te zitten en gesprekken te hebben.” Die gesprekken hebben er toe geleid dat Eloise zich bewust is van de impact die haar berichten hebben. Toch maakt ze soms een uitglijder. Zo merkte de gravin weinig diplomatiek op dat ze Amerika ,,één grote grap" vindt. Ook vertelde ze dat ze niet wordt beveiligd, terwijl over dergelijke zaken altijd wordt gezwegen, dit om duistere types niet op verkeerde ideeën te brengen. Maar haar volgers waarderen Eloise's openheid. Want eerlijk is eerlijk: het is leuk om te weten dat ze haar oom, de Koning, met Alex aanspreekt.

Laatdunkend In luttele weken verveelvuldigde het aantal mensen dat Eloise op social media volgt tot maar liefst honderdvijftigduizend. Volgens gravin Eloise heeft ze de ‘allerliefste oma’s van de wereld’. Ze heeft het dan over haar oma van moeders kant, Jantien Heringa en over prinses Beatrix (foto rechts).

O RAN JE BOVEN

69


had behaald, suggereerden sommigen dat ze het diploma vanwege haar afkomst min of meer cadeau zou hebben gekregen.

Foto: Instagram/Eloisevano

Kopschuw

Wie is deze gravin nu precies? Wat gaat ze doen nu ze haar middelbare school heeft afgerond? En… heeft ze al een vriendje? Haar ‘verjaardagchatsessie’ verliep alleraardigst, maar eerder maakte Eloise mee dat volgers soms zeer bot reageren op social media. Toen de jonge gravin enkele weken voor haar verjaardag via Instagram liet weten dat ze haar schooldiploma

Toch heeft die vervelende ervaring Eloise niet kopschuw gemaakt. „Ik heb toen gezegd: kun je een beetje opletten met wat je zegt. Ik was toen nog maar een zeventienjarig kind. Heel veel mensen zeggen dat je geen aandacht moet geven aan die negatieve reacties. Alleen ik dacht: ik ga het gewoon doen want elke keer als er iets groots is, is er wel weer iets wat we fout hebben gedaan.” Prompt gaf ze enkele weken later haar volgers de gelegenheid vragen te stellen. Openhartig gaf Eloise toe dat ze zelf soms onzeker is. „Tuurlijk, ik denk dat iedereen dat wel heeft. Maar je moet je er niet zo gek over maken, want het is uiteindelijk alleen maar vervelend voor jezelf. Weet dat je perfect bent op je eigen manier.” Eerder vertelde moeder

Constantijn en Laurentien met hun kinderen: Eloise (midden), Claus (links) en Leonore (rechts). Labrador Django hoort ook bij het gezin.

Vader Constantijn kan rustig slapen... Eloise heeft (nog) geen vriend! 70

ORANJ E BOVE N


Laurentien dat zij haar drie kinderen het belang van empathie heeft bijgebracht: ,,Als je stimuleert dat een kind zich verplaatst in een ander, dan kweek je begrip voor anderen, maar ook voor jezelf.”

,,Normaal meisje" Na de zomer is de gravin begonnen met haar studie aan de Hotelschool in Amsterdam. Daar ligt haar passie: ,,Ik wil iets met management doen en dan in een hotel”. Laurentien gaf aan dat Eloise is opgevoed vanuit de gedachte ,,dat je je doelen probeert te bereiken door wie je bent, niet wát je bent.” Maar Eloise begrijpt dat mensen haar op social media volgen om wát ze is. ,,Volgens mij is het ook wel leuk omdat ik een van de enigen van de familie ben ben die een open account heeft en ik denk dat best veel mensen het leuk vinden om te zien van: oh, het is ook gewoon een normaal meisje. Ik zeg ook altijd maar: ik ben gewoon een normaal meisje met een titel. Ik kan er eigenlijk niets anders van maken. Het is niet dat ik me anders ga gedragen omdat ik in een speciale familie zit.”

Strandwandeling Dat Eloise, broer Claus (16) en zijn jongere zus us Leonore (14) in redelijke anonimiteit hebben kunnen opgroeien, danken zij overigens in 05 belangrijke mate aan de mediacode die in 2005 gd. namens het Koninklijk Huis werd uitgevaardigd. Deze code is bedoeld om de publicatie van foto- en video-opnamen waarop leden van het ld Koninklijk Huis in de privésfeer staan afgebeeld ld tegen te gaan. Dit betekent dat er bijvoorbeeld geen foto’s mogen worden gepubliceerd van de Koning en de koningin en hun familie nt tijdens een bezoek aan een fastfoodrestaurant

of wanneer ze privé een strandwandeling maken. Op de website van het Koninklijk Huis staat te lezen: ‘Dankzij de mediacode kunnen de kinderen een ongestoorde jeugd krijgen en kunnen de leden van het Koninklijk Huis zich vrij bewegen bij privé-aangelegenheden.’

Privézaken Dat Eloise nu volwassen is, betekent dus niet dat de gravin nu ten prooi zal vallen aan paparazzi met lange telelenzen. Haar privéleven is ook de komende jaren redelijk gegarandeerd, want media die de code aan hun laars lappen, riskeren een kostbare rechtszaak. Toch zijn het juist ‘privézaken’ die ook de échte Oranjefans graag willen weten. Zo werd Eloise tijdens haar verjaardagschat onomwonden gevraagd of ze al eens een vriendje heeft gehad. ,,Yes”, klonk het.

Een vriendje? De jonge gravin - ,,Ik denk dat ik wel overkom als een open en authentiek persoon” – is naar eigen zeggen ‘single and ready to mingle’. Ze zegt dat ze niet echt een bepaald type heeft waar ze op valt. Wel bekent ze dat ze een zwak g heeft voor jjongens met bruin,, krullend haar. Maar Eloise realiseert zich dat het ,,innerlijk heel belangrijk is”. Vooralsnog is er echter niemand die haar hart sneller doet kloppen en dat moet vader Constantijn als muzi ziek ek iin n de oren hebben muziek geklonken…

Foto: Instagram/Eloisevano

Eloise vertelde dat ze al eens een vriendje heeft gehad, maar nu is ze 'single and ready to mingle'.

O RA R RAN AN NJE JE JE B O OVEN VE VE EN BOVEN

71


SI NCE 1979

Duo Penotti is bereid met de allerbeste, 100% natuurlijke en ook duurzame ingrediĂŤnten zoals UTZ gecertificeerde hazelnoten & cacao. Dat maakt Duo Penotti onweerstaanbaar lekker!

duopenottioriginal #wearepenotti


PRINSEN & PRINSESJES

Plant en dier naast moderne technologie:

Zo brengen de royals van de toekomst hun tÄłd door Royals vermaakten zich vooral dichtbij huis afgelopen maanden. In plaats van zonovergoten vakanties naar verre oorden, pasten ook zij zich samen met hun kroost aan op beperkende maatregelen. Het maakt voor het jonge koninklijke grut maar weinig uit. Moderne techniek naast uitstapjes in de natuur en andere knusse bezigheden werden dankbaar aanvaard.

Estelle heeft de dag van haar leven als ze met haar moeder de Zweedse kroonprinses Victoria en broertje prins Oscar een bezoek brengt aan een bijenkast. Stoer houdt ze, gekleed in een beschermend pak, de honingraat omhoog en ziet wat voor moois en lekkers de bijen hebben geproduceerd.

De techniek staat voor niets en dat weten de jonge royals maar al te goed. Tijdens de uitreiking van de Prinses Girona 2020 Awards videobelde ze vanuit paleis Zarzuela in Madrid.

De bijenkast kreeg het koninklijk paar cadeau voor hun huwelijk.

Prins Oscar knuffelt op de boerderij bij het Haga waar de bijenkast staat graag met een van de schapen.

74

ORA NJ E BOVE N


beth, Kroonprinses Elisa ins Gabriel en pr e, or prinses Eleon seren voor het prins Emmanuel po eau du Geant in uitzicht bij de Tomb waren op Ze ë. Bouillon in Belgi ie Limburg. inc ov pr de vakantie in

Meghan Markle leest het boek ‘Duck! Rabbit!’ voor aan haar zoon Archie. De kleinste telg van de Mountbatten-Windsor-familie is al weer 1 jaar oud.

De prinsen Emmanuel en Gabriel maakten ook even samen een ritje in het Bokrijk park.

Ter gelegenheid van zijn 38e verjaardag én vaderdag liet prins William zich met kroost op de schommel fotograferen. Bovenaan George, die eind juli 7 jaar oud werd, daaronder zijn zusje Charlotte en helemaal onderop de kleine Louis. Wat zal moeder Catherine trots zijn!

O RAN JE BOVEN

75


Lekkers oet Twente! In Losser maken we al meer dan 50 jaar de lekkerste salades, met veel zorg en de beste ingrediÍnten. Dat wist u misschien al. Maar wat nog niet iedereen weet, is dat we ook gek zijn op mango’s. En dat heeft ons geïnspireerd om een kip-mangosalade te maken. Een fruitige salade met kip, stukjes mango en knapperige pistachenootjes. De lekkerste salades komen oet Twente!


ron e b ede oteĂŻn o G pr van m * 48% minder vet dan Mini Babybel Original

inder vet*


KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK

VORSTELIJK lezen & kijken

Voor iedereen die zich wil verdiepen in de vorstelijke wereld van monarchen, adel en politiek, selecteert Oranje Boven een aantal ‘royale’ boeken, biografieën en naslagwerken.

Albert ll

Peter de Grote biografie

Zilveren Griffel-winnaar Arend van Dam schrijft over de zoon van Willem van Oranje, Filips Willem. De jongen wordt op dertienjarige leeftijd meegenomen door soldaten. De Spaanse koning noemt hem zijn ‘speciale gast’ maar Filips Willem weet beter: hij wordt gegijzeld. Willem van Oranje moet kiezen tussen zijn zoon en de vrijheid van zijn land.

Het rijk van de Russische tsaar Peter de Grote strekte zich uit van de Oostzee tot de Beringzee. Robert Massie schrijft over Peter de Grote en hoe hij op zeventienjarige leeftijd de macht in handen kreeg en Rusland wilde moderniseren. Peter de Grote reisde heel Europa door en werd onder meer geïnspireerd door de grachten en de liberale mentaliteit. Hij stichtte zijn nieuwe hoofdstad Sint-Petersburg dat een ‘venster op het westen’ moest zijn. Massie won met deze biografie de prestigieuze Pulitzerprijs.

Arend van Dam ISBN: 9789000374076

Robert K. Massie ISBN: 9789401917148

De gijzelaar en de bastaard Het verhaal van een vergeten Prins van Oranje

78

ORANJ E BOVE N

Thierry Debels gaat op zoek naar de waarheid over Albert ll, de voormalige koning van België. Heeft hij in 1972 een Duits echtpaar doodgereden met zijn Mercedes? Wat deed Albert tijdens zijn wilde periode in de jaren zestig en zeventig? Klopt het dat hij op seksfeestjes aanwezig was en hoeveel buitenechtelijke liefdes had hij? De schrijver verzwijgt niets en laat in deze biografie een andere, nog onbekende kant, van de koning zien. Thierry Debels ISBN: 9789022337042


Koningin Elizabeth biografie

Houden van Trump Het verhaal van een populaire komiek die een fascinatie ontwikkelde voor de meest gehate politicus ter wereld.

Soms lijkt het of iedereen met gezond verstand tégen de 45e president van de Verenigde Staten is, maar wie stemmen er dan op hem? „In Nederland denken we al gauw dat zijn fans zó dom zijn dat ze geen gedachte- of gevoelsleven hebben", zegt schrijver Hans van Willigenburg. ,,Dat lijkt me onzin. Vandaar dat ik een hoofdpersoon heb gecreëerd die gaandeweg het verhaal écht van Trump gaat houden. In het publieke debat wordt alles wat hij doet de negatieve kant op gedraaid. Terwijl Trump langs een andere meetlat gelegd juist iets verschrikkelijk goed doet. In Houden van Trump maak ik heel bewust ruimte om daar wél op in te zoomen." Hans van Willigenburg ISBN: 9789083077871

Elizabeth werd in 1952 vorstin van Groot-Brittanië. Ze was toen pas vijfentwintig jaar oud en moest wekelijks praten met de Britse premier en ontmoette de grootste wereldleiders. Het is haar gelukt om de Britse monarchie grondig te hervormen, maar hoe heeft ze dat gedaan? En hoe wist ze haar mysterieuze uitstraling en populariteit in te zetten voor haar land? Schrijfster/historica Sally Bedell Smith schetst met niet eerder gepubliceerde interviews een intiem portret van de inmiddels 94-jarige vrouw. Sally Bedell Smith EAN: 9789046826775

De lijfarts van de Koning Het avontuurlijke leven van Franz Joseph Harbaur

Het is 27 april 1810 als Frans Joseph Harbaur door Frankrijk naar Sint-Petersburg wordt gestuurd onder het mom van een tijdelijke baan als lijfarts van een Russische graaf. In werkelijkheid

is hij informant. Frans is dan 34 jaar oud en heeft een leven vol spanning, avontuur en verdriet achter de rug. Na het overwinnen van hindernissen werd Harbaur uiteindelijk een machtig man aan het hof van Koning Willem l. In het boek De Lijfarts van de Koning wordt beschreven hoe Harbeur, geboren in een simpel gezin, zo ver is gekomen. Ook geeft dit boek een kijkje in de keuken van de geneeskunde en omgangsvormen rond 1800. Catharina Th. Bakker ISBN: 9789462493186

O RAN JE BOVEN

79


NIEUW

Handelsmerken zijn eigendom van of in licentie gegeven aan de GSK groep. Š 2020 de GSK groep of de licentiegever. PM-NL-AQU-20-00003


PALEIZEN & MUSEA

TWINTIG JAAR NA OVERLIJDEN JULIANA & BERNHARD T

PALEIS SOESTDIJK KOMT TOT LEVEN!

Foto: Nufotograferen

Sinds het overlijden van koningin Juliana en prins Bernhard in 2004 is gezocht naar een nieuwe bestemming voor Paleis Soestdijk. Die is er nu! Nog een paar jaar en dan leeft het weer rond het ‘witte paleis’. Frans van der Avert, directeur Paleis Soestdijk/Made by Holland, vertelt! Eind 2023, bijna twintig jaar na hett overlijden van koningin Juliana en prins Bernhard, bruist het van de activiteiten op en rond Paleis Soestdijk! Het paleis dat veertigplussers altijd zullen associëren met Juliana en Bernhard en de Koninginnedagen met het bloemendefilé. In 1979

82

ORANJ E BOVE N

v vier vierde Juliana haar zeventigste ve verjaardag; het was haar laatste v verjaardag als koningin en het was tevens de laatste keer dat in het kader van Koninginnedag op Soestdijk een defilé werd afgenomen. B Beatrix besloot een andere Dire Directeur Frans van der Avert


invulling te geven aan deze nationale feestdag. De nieuwe koningin wilde liever naar haar onderdanen toe gaan. Alleen op 30 april 1987, herleefden oude tijden. Ter gelegenheid van hun vijftigste trouwdag stonden Juliana en Bernhard nog één keer samen met de familie op het bordes.

Zomerhuis Dat het zeventiende-eeuwse paleis zo verbonden is met Juliana en Bernhard, komt doordat zij in al die eeuwen de eerste permanente bewoners waren. Het paleis werd gebouwd als jachthuis voor een Amsterdamse burgemeester en werd eeuwenlang gebruikt als zomeronderkomen. De latere koning Willem II en echtgenote Anna Paulowna lieten het jachthuis verbouwen tot zomerpaleis. Er werden twee zijvleugels aangebouwd, de Soester en de Baarnse vleugel. Koningin-regentes Emma, gebruikte het zomerpaleis tot aan haar overlijden in 1934.

Huisbioscoop Voordat Juliana en Bernhard in 1937 hun intrek namen, werd het paleis, bij wijze van nationaal huwelijksgeschenk, ingrijpend verbouwd. Er kwam een zwembad, een sportzaal,

huisbioscoop en een personenlift. Na de oorlog keerde het stel terug op Paleis Soestdijk en toen Juliana koningin werd, gebruikte zij Soestdijk als woon- en werkpaleis. Na haar troonsafstand op 30 april 1980 bleven Juliana en Bernhard wonen op Paleis Soestdijk. Juliana overleed er op 20 maart 2004 en Bernhard op 1 december van dat jaar, waarna het ‘witte paleis’ leeg kwam te staan, met uitzondering van openstellingen voor het publiek. Er werd gezocht naar een nieuwe bestemming. Op de aanbesteding kwamen meer dan 120 inzendingen, het was de MeyerBergman Erfgoed Groep die deze aanbesteding won. De belangrijkste uitgangspunten waaraan deze nieuwe bestemming moet voldoen zijn: het bijeenhouden van het gebouw en het landgoed; zorgvuldig omgaan met het middendeel van het voormalige paleis; recht doen aan de cultuurhistorische en ecologische waarde van het complex; behoud van de voorzijde van de gevel; het toegankelijk maken voor het publiek met o.a. een toeristisch, recreatieve voorziening. Gezien de staat waarin het paleis verkeerde, het vele achterstallige onderhoud, was duidelijk dat de nieuwe eigenaar er een flinke klus aan zou hebben. ,,Paleis Soestdijk moet een plek van en voor

O RAN JE BOVEN

83


De Waterloozaal in volle glorie.

alle Nederlanders worden”, aldus Ton en Maya Meijer van de MeyerBergman Erfgoed Groep, die het paleis in 2017 van het rijk kochten voor 1,7 miljoen euro. Hun plan behelst een platform voor innovatief en ondernemend Nederland met behoud van de rijke historie van deze unieke plek. De historische stijlkamers worden gerestaureerd, hier wordt de geschiedenis verteld van de bewoners gedurende drie-en-een-halve eeuw. De Soester vleugel wordt de plek waar innovators en ondernemers elkaar ontmoeten en kunnen inspireren. In de Baarnse vleugel komen innovatielabs voor schoolklassen en zogenoemde matchinglokalen (voor werkgevers en toekomstige werknemers).

Toekomst Directeur Frans van der Avert vertelt dat de nieuwe toekomst van het paleis is gebaseerd op vier pijlers: historie, podium, platform en praktijk: ,,Deze kunnen niet zonder elkaar.” Enthousiast vervolgt Van der Avert: ,,Het gaat om drie deelgebieden waar verleden, heden en toekomst samenkomen. Het paleis met zijn negentiende- en twintigste-eeuwse stijlkamers waar straks tentoonstellingen, congressen en lezingen worden gehouden over de onderwerpen water, energie, gezondheid en voedsel. Het park (met een natuurlijk amfitheater aan de grote vijver, watertoren

en restaurant) en, als derde, De Parade: dit is het entreeplein met het informatiecentrum, een hotel en biologische horeca.” Eind 2023 moeten het paleis en de omliggende ruimten gereed zijn. Maar volgens Frans van der Avert ligt er dan een nieuwe uitdaging voor hem. ,,Dan moeten we gaan bouwen aan het merk, aan het instituut. Ik denk dat dit project geslaagd is als het publiek ziet dat er een gebouw en landgoed is gerealiseerd waar we met z’n allen trots op mogen zijn. Dan hebben we een landgoed opgebouwd met respect voor gisteren en een toekomst voor morgen, want Paleis Soestdijk wordt het eerste klimaat-neutrale paleis ter wereld, terwijl het nu waarschijnlijk nog het minst klimaatneutraal is.” De financiering van de restauratie en het hergebruik van Paleis Soestdijk worden bekostigd vanuit de hotel-, horeca- en bezoekersopbrengsten en de inkomsten die worden gegenereerd uit de verkoop van zeventig tot tachtig nieuwe woningen. Dat voor die woningen een aantal bomen moet wijken, leidde tot verontwaardiging bij de prinsessen Irene en Margriet.

Merkwaardig Toch is die woningbouw noodzakelijk om het paleis te restaureren en voor de toekomst te behouden. Want dáár was het eigenaar Ton Meijer aanvankelijk om te doen: ,,Ik vond het merkwaardig dat het paleis werd verkocht. In andere landen piekeren ze daar niet over. Achteraf begreep ik dat het Rijk jaarlijks zo’n 4 miljoen euro kwijt was aan onderhoud. Ik weet heus dat ik mijn geld veel makkelijker en beter kan besteden als ik snel winst wil maken.”

Ton en Maya Meyer. O RAN JE BOVEN

85


Zoals Mozzarella hoort te smaken:

verfrissend lekker!

k o o r e e b o pr


Koninklijke

puzzels

© www.puzzelpro.nl

Woordzoeker

D M K A T E A M I X A M K E L

E A IJ N A N E A Z E S O F I A

D R L E A M Y R B A N K E T U

E G E H G R A Y O I R C E U R

M R W T R S P L N N H I D T E

A I U A S E T G I T O N A I N

U E H B L E S R E A A E F T T

R T N U I P E N E L L A L S I

I T C R A Z S M I S R A E N E

T A R A I T M A T G L L G O N

S I R E E A H A O O R E G C E

R G K I B T L I A A O R I A S

D A N A U L B P H M B R N N K

E L S D E O A C A R U C G O A

D V A N A I L U J L E B A M S

De woorden zitten horizontaal, verticaal en diagonaal in alle richtingen in de puzzel verstopt. Letters kunnen elkaar overlappen. Zoek de woorden op en streep ze af. De overgebleven letters vormen, achter elkaar gelezen, de oplossing. ALBERT AMALIA ARUBA ATHENA BANKET BIOGRAFIE CHARLES

CONSTITUTIE CURACAO EEDAFLEGGING EMMA GALA GROOTMEESTER HARRY

HUWELIJK ISLA JULIANA KATE KEIZERIN KONINGSPAAR LAURENTIEN

LEONORE LIECHTENSTEIN LUANA LUCAS MABEL MARGRIET MARY

Stuur de goede oplossing in vóór 1 november 2020 via: www.oranje-boven.nl/koninklijkepuzzel

88

ORANJ E BOVE N

MAURITS MAXIMA MONACO PAOLA SAKSEN SOFIA STALLEN

THAILAND TIARA VLAG ZARIA

Oplossing zomerpuzzel 2020: Noblesse oblige adeldom verplicht


Sudoku



6 3 7 8 6 3 1 6

8 6 4 3 8 7

2

4 5

3 9 6 1

5 7 5

5 3 2

5

6 9



5 4 3

4 7 2 3

9

8

5 1

5 9 8

1 7 3 4 9

9

5

1 8 4 6

5 2 9

Milieuvriendelijk

5X

op reis met de Princess Sumatra

2 TICKE

TS

Winactie speelfilm Corpus Christi De Poolse film Corpus Christi won al vele internationale prijzen. Het is dan ook een bijzonder en aangrijpend verhaal. De twintigjarige Daniel komt in de jeugdgevangenis tot inkeer en wil priester worden. Vanwege zijn strafblad is dat eigenlijk niet mogelijk, maar door een bijzondere samenloop van omstandigheden krijgt hij toch een eigen parochie. Met zijn uitstraling en warmte lukt het hem er bovendien de dorpsbewoners te helpen om een tragische gebeurtenis te verwerken. Corpus Christi draait vanaf 8 oktober in de bioscopen. imaginefilm.nl

Winnen!

Oranje Boven geeft 5x 2 tickets weg voor deze bekroonde speelfilm. Stuur uw oplossing van de Zweedse puzzel in op oranje-boven.nl/puzzel om kans te maken.

De Sumatra koffer van de Princess Traveller Green Collection is gemaakt van RPET. Hiervan zijn o.a. drinkflesjes gemaakt. De schaal van de koffer, de voering en de rits zijn van dit gerecyclede materiaal. De koffer heeft een glamoreuze uitstraling door de diamond skin finish, is zeer ruim en heeft een geïntegreerd cijferslot. Ook is hij sterk en licht. Kortom: milieuvriendelijk delijk! en gebruiksvriendelijk! travelbags.com

Winnen!

Oranje Boven verloot een medium-size koffer van de e milieuvriendelijke Sumatra koffer. Om kans te maken op deze prijs stuurt u de oplossing van de puzzel in op oranje-boven.nl/ winnen.

1X O RAN JE B BOVEN OVEN

89


Plenty keukenpapier de hygiënische allrounder voor een schoon huishouden

100 %

RECYCLEBARE VERPAKKING*

* Getest conform ISO 18604 - meer informatie op www.plenty.com/nl/


UW

langer

honden Veilig voor

Honden vinden het van nature heerlijk om te kauwen. Maar je ziet je viervoeter natuurlijk niet graag met je schoenen of gevaarlijke voorwerpen. PEDIGREE® Good Chew™ is een veilige kauwsnack waar je hond langdurig op kan kauwen. Vriendelijk voor de maag en heel erg lekker. Het wordt geproduceerd in de EU met hoogwaardige ingrediënten en heeft een tandvriendelijke textuur die perfect tussen hard en zacht in zit.

©Mars Nederland B.V. 2020

K


92

ORANJ E BOVE N

VA DE N FO OR T AN OK JE EU BO ZE VE N


VOLGENDE KEER IN

De volgend e Oranje B oven verschij nt in

decemb er

Colofon Oranje Boven Het grootste GRATIS onafhankelijke royaltymagazine van Nederland! G Gratis meenemen bij alle supermarkten van Dirk van den Broek, en DirckIII-slijterijen. Uitgever Brookland Productions, Sassenheim Concept, realisatie en redactie Trusted Media Publishers.

Leonor van Span je

Troonopvolgster in een monarchie onder vuur

LUXEMBURG

Henri Groothertog ies it b m a ziet stranden

PRINS CONSTANTIJN

VERNIEUWER IN DE SCHADUW VAN DE MONARCHIE

Medewerkers Tanja Brouwer, Matthieu Slee, Hans Jacobs, Vanessa Bontje Fotografie RVD/Jeroen van der Meyde, PPE, Johannes Dalhuijsen, Hollandse Hoogte, (o.a Frank van Beek, AP Photo etc.). Trusted Media Publishers BV Redactie Trusted Media Donauweg 10 1043 AJ Amsterdam Niets in deze uitgave mag, in welke vorm en op welke wijze dan ook, worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Hoewel Oranje Boven met de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt samengesteld, staan uitgever en redactie niet in voor eventuele onvolkomenheden in de inhoud en kunnen hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld. Niet alle in de advertenties genoemde producten zijn verkrijgbaar in de hier bovengenoemde winkels.

Oranje Boven kalender 4 oktober

Prins Emmanuel (15) van België

14 novemberr Prins Charles (72)

7 december mber Prinses ses Amalia alia (17) 7)

O RAN JE BOVEN

93


Het

Nr.1

AFWASMIDDEL* van Nederland

2x

Gaat tot zo lang mee 308451/01/20

als verdunde imitaties

*Meest verkochte afwasmiddel merk van Nederland — Bron Nielsen Februari 2019 - Februari 2020


Profile for DenD  en Oranje Boven

Oranje Boven Herfst 2020  

Oranje Boven Herfst 2020  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded