Page 1

WWW.DITJESENDATJES.NL

GROOTSTE ONAFHANKELIJKE GRATIS MAGAZINE VAN NEDERLAND

APRIL 2018 • NR. 4

Sterren liggen P. 20 krom voor hun

droomhuis

P. 68

KJELD NUIS Volksheld en trotse vader Songfestival nieuwe kans voor

Waylon? P. 62

DIONNE STAX NEWSBABE 2018

Serieus en Sexy

VOORJAARSTUIN VAN EMILE BODE KOOKLES VAN SHARON DE MIRANDA 1 PUZZELEN & WINNEN WEEKENDJE WEG NAAR SOFIA SUPERMODEL GIGI HADID


HET IS WEER OM TE GENIETEN

FRISSE LENTEBOK VERRAST MET ZIJN LICHT

LEKKER BIJ FRISSE

HOPPIGE, ZACHT ZOETE SMAAK. DE MELANGE

SALADES, ASPERGES,

VAN NOBELE HOPSOORTEN EN EEN RUIME

MOSSELEN, EN GEGRILD

HOEVEELHEID GEROOSTERDE MOUT ZORGEN

OF GEROOSTERD VLEES

VOOR PRIKKELENDE TONEN VAN CITRUS, HONING EN K AMILLEBLOESEM. HET FRISSE AROMA MET KRUIDIGE TINTEN DOET DENKEN AAN DE LENTE.

Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol.


ONS KONINKLIJK PAAR


PROEF HET VERSCHIL


Daar hoort Lonka bij.


DEZE MAAND

58

7 vragen over Nederlands topmodel Gigi Hadid

12

32

Dionne Stax is dé nieuwsbabe van ons land!

Paaspracht met een verhaal: de kievitsbloem

Entertainment

12 Dionne Stax wint Nieuwsbabe-verkiezing 20 Zo wonen de sterren... 58 7 vragen over Gigi Hadid 62 Waylon mag het zonder Ilse proberen bij Songfestival

Lifestyle

28 Beautytips van Astrid 42 Koken met Sharon en wijntips van Ivo 48 De goedkoopste hoofdstad van Europa: Sofia 54 EropUit 56 Uit de Kunst 6

82

Help! Mijn kat bedelt…

Advies

32 Huishoudbode 38 Groene Vingers met Lodewijk en Sarah 76 Vraag het aan Maaike 82 Dierenwereld

62

Haalt Waylon in Lissabon de top?


68

Koele Kjeld is een lieve vader en partner

20

Zo woont Bekend Nederland (en zoveel betalen ze)

56

Wegzwijmelen bij Kasteel Haarzuilens

Beste lezers, Alle ogen zijn de komende tijd gericht op Waylon. on. Gaat hij e in 2014 in in Lissabon het succes dat hij met Ilse DeLange dstad werden zij als Kopenhagen had evenaren? In de Deense hoofdstad de Common Linnets tweede met Calm after the Storm. Door ruzies kreeg hun samenwerking geen vervolg. Waylon voelde zich door alle regeltjes van Ilse geen onderdeel van een duo maar als een van de Common Linnets. Nu mag hij laten zien wat hij waard is. Op de D&D-verkiezing van de nieuwsbabe van het jaarr is massaal gereageerd. Met kop en schouders stak Dionne Stax boven de rest van de deelneemsters uit. Vanaf bladzijde 12 leest u alles over de nieuwslezeres, maar bijvoorbeeld ook ten Simone Weimans die zich naast haar kwaliteiten als journalist en presentatrice de afgelopen tijd et in de kijker speelde door haar deelname aan het populaire Wie Is De Mol? Er valt ook veel te bekijken buiten de deur. Nu de lente weer in het land is, trekken we er graag op uit. En daarom heeft onze reisspecialiste Caroline Vlietstra weer de allerleukste uittips voor u verzameld. Ik wens u veel leesplezier!

Vanessa Bontje Meer nieuws via www.ditjesendatjes.nl

7


Dat

wil ik ook!

Wilt u ook aandacht op deze pagina?

Stuur een e-mail naar: commercie@trustedmedia.nl

oe.nl

K OED OB O N

www.ad opteereenk

ADOPTEER EEN KOE

WINNEN

Kom naar De Tuinen van Appeltern !

Lezer Datjes m s van Ditjes & ake Koedob n kans op een on! G www.d itjesen a naar d winnen atjes.nl/ om kans te maken.

In We Bought The Farm, te zien op de tv-zender Fine Living, worden gezinnen gevolgd die dol zijn op het buitenleven en op zoek zijn naar de boerderij van drom hun dromen. In elke aflevering helpen m makelaars de gezinnen bij het k kiezen van hun ideale boerderij. W Wil jij ook genieten van de echte boerder boerderijbeleving? Maak dan nu kans op een 'koe 'koedobon' van Adopteer een Koe. Met deze dez bon mag je zelf een koe of kalf uitkiezen op een boerderij naar keuze. Je kunt haar een naa naam geven, haar bezoeken en veel leren over het leve leven op de boerderij. www.adopteeree www.adopteereenkoe.nl

Het is weer voorjaar en dus tijd voor de tuin! Inspiratie opdoen en genieten van een ontspannen dagje uit? Kom dan naar De Tuinen van Appeltern, Europa's grootste tuininspiratiepark. Hier vindt u ruim 200 voorbeeldtuinen compleet met bestrating, beplanting en tuinmeubilair. Naast de tuinen is er een gezellig restaurant, een tuinwinkel, tuinadviescentrum en zijn er voor de kinderen boomhutten en een natuurspelterrein. Echt een leuk uitje voor het hele gezin. Alvast een voorproefje? Kijk op www.appeltern.nl en vind daar ook de uitgebreide evenementenkalender en alle hoogtepunten per maand.

€4 KORTING!

Tegen inlevering van deze bon ontvangt u €4,00 korting op de entreeprijs (max. vier pers0nen). Geldig t/m 25 november 2018. Niet geldig i.c.m. andere (groeps)kortingen/acties.

Tra-la-laa! Daar is Kapitein Onderbroek! DreamWorks Animation's Kapitein Onderbroek: Het Eerste Grote Avontuur is gebaseerd op de succesvolle boekenserie en een wereldwijde sensatie. Deze rebelse en ondeugende comedy voor het hele gezin vertelt het verhaal van twee fantasierijke lolbroeken, Sjors en Harold. Als ze hun schoolhoofd hypnotiseren, denkt hij dat hij de enthousiaste, Ditjes & D maar niet al te snuggere superheld 3 dvd’s en atjes verloot Kapitein Onderbroek is. Maar deze grap van 3 blu-rays Kapitein Onderbro van Sjors en Harold loopt snel helemaal uit de ek. G hand… www.dit a naar jese Vanaf 28 maart verkrijgbaar op dvd en blu-ray. winnen ndatjes.nl/ om mee te dingen.

WINNEN!

8


PASEN? AUTOSHOW TIJD In het paasweekend (van vrijdag 30 maart tot en met 2 april 2018) vindt de eerste editie plaats van een nieuwe traditie in Nederland: de International Amsterdam Motor Show in de RAI. Na een jarenlange afwezigheid van een internationale autoshow in Amsterdam kan Nederland weer uitzien naar een spectaculair auto-evenement. Deze IAMS zal het accent leggen op auto’s die de harten sneller doen kloppen. Stuk voor stuk auto’s voor de autoliefhebber. Je kunt de meest bijzondere supercars verwachten, speciale klassieke auto’s en aanverwante lifestyleproducten en accessoires. Er is ook aandacht voor motorperformance en de nationale en internationale autosport.

Schone en bacterievrije tandenborstel Wij eten niet van een vieze lepel, maar poetsen wel rstel die vol elke dag onze tanden met een tandenborstel een UVbacteriën zit… Gebruikt u de Clean & Green tandenborstel-sterilisator, dan worden door het UV-licht alle bacteriën binnen 6 minuten gedood en poetst u voortaan elke dag met een schone tandenborstel. De set slaat automatisch na 6 minuten af. Voor 2 of voor 4 tandenborstels. Onmisbaar op iedere wastafel. www.cleanengreenshop.nl

€10 KORTING!

Tijdelijk met €10 korting voor de lezers rs van D&D! Kijk op www.cleanengreenshop.nl

WINNEN!

Ditjes & Da 2 vrijkaa tjes verloot voorstell rten voor de in in de Ha g van 20 april agse Kon inklijke Schouw www.d burg. Ga naar itjese winnen ndatjes.nl/ om kan maken. s te

De hereniging van de twee Korea’s WINNEN!

Ditjes & Datjes verloot 5x 2 tickets. Ga naar www.ditjesendatjes.nl/ winnen Niet gewonnen? Ga naar www.amsterdam motorshow.com/tickets en krijg met de code D&D €2,50 korting op uw kaartje in de voorverkoop.

Vanaf 6 maart toert Het Nationale Theater door het land met de voorstelling 'De hereniging van de twee Korea’s'. Het is een wervelende en licht absurdistische voorstelling die twintig scènes over de liefde bevat, waaronder de volgende: vlak voordat hij zijn jawoord geeft bekent de bruidegom dat hij ook heeft gezoend met de zus van zijn bruid... en met haar zussen... én met haar vriendinnen. Een buurman en buurvrouw proberen hun liefde voor elkaar te bedwingen terwijl hun wederhelften elkaar op de gang bespringen. En zo nog achttien tragikomische scènes over de liefde, gespeeld door negen acteurs, onder wie Tamar van den Dop, in 51 rollen. Kijk voor meer informatie en speeldata op: www.hnt.nl Win- en kortingsacties zijn geldig tot 20 april 2018.

9


100% PUUR SAP;

VERS OF IN PAK Er zijn verschillende soorten sinaasappelsap verkrijgbaar in de supermarkt. Gekoeld, ongekoeld, vers sap in fles, sap in pak wat langer houdbaar is, bijvoorbeeld van concentraat of direct geperst.

Sinaasappelsap wordt namelijk gemaakt van geperst fruit en verder niets, of dit nu vers geperst sap is of sap in een pak met langere houdbaarheid. Hiermee is het dus ook een natuurlijke bron van verschillende voedingsstoffen zoals vitamine C, foliumzuur en kalium.

GEEN TOEGEVOEGDE SUIKERS Een ding hebben ze allemaal gemeen; het is 100% puur sinaasappelsap, zonder toevoegingen van suiker of conserveermiddelen, want dit mag volgens de wet ook niet worden toegevoegd. Ze bevatten daarom allemaal nagenoeg dezelfde voedingswaarden*.

Sap van geperst fruit

De natuurlijke suikers in een glas sap zijn afkomstig van de 2 Ă 3 sinaasappels die worden gebruikt om het sap te persen. Door sap te drinken krijg je de fruitsuikers sneller binnen dan door het fruit te eten. Drink sap dan ook met mate en op deze manier past het prima in een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Sap van 2a3 sinaasappels VAN NATURE EEN BRON VAN FOLIUMZUUR EN KALIUM Van nature rijk aan vitamine C *Vergelijk de voedingswaarden van sinaasappelsap in pak en versgeperst sinaasappelsap op www.fws.nl/vruchtensap

Alleen natuurlijke fruitsuikers


krokante ontbijtgranen Bolletje heeft nu ook ovengebakken krokante ontbijtgranen. Lekker natuurlijk, boordevol granen, noten, pitten en stukjes fruit. Voor iedereen die er, net als onze bakkers, lekker veel zin in heeft vandaag!


NEWSBABRE VAN HET JAA

12


Spiegeltje, spiegeltje aan de wand,

Dionne Stax

is D&D's NEWSBABE van het land

NEWSBABE van 2018 is Dionne Stax. De D&D-redactie en lezers van Ditjes & Datjes kiezen voor deze 32-jarige topper van het NOS Journaal. De concurrentie met onder andere Mariëlle Tweebeeke, Marieke Elsinga en Simone Weimans heeft voor een jaartje het nakijken. De veelzijdige Dionne Stax is een parel voor de Nederlandse tv en een publiekslieveling. „Ze heeft alles”, aldus D&D-lezer Gert-Jan Hakkesteegt in zijn reactie op www.ditjesendatjes.nl. Een andere lezer, Chris Bouman, roemt haar 'steelse glimlach'.

DIONNE STAX (NOS)

1

PLAATS

Ze is de stoomwals van Hilversum. Dionne jaagt de hartslag van elke man naar angstaanjagende hoogten. Vrijwel alles klopt. Ze is goed opgeleid aan de universiteiten van Tilburg en Amsterdam en in Hilversum geland met een gouden parachute bij het NOS-bolwerk. Ze is spontaan, gevat, adrem en ja, Dionne heeft sex-appeal. Haar ambities reiken verder dan het NOS-aquarium. Koningsdag, de Nijmeegse Vierdaagse, interviews met de prinsesjes, de docu’s over Lady Diana en de uitslagenavond van de verkiezingen in maart vorig jaar. Ze kan het allemaal. Maar nog meer aandacht was er voor haar vermeende liefdesaffaire met Humberto Tan. De talkshowhost, die aan de kant is gezet door RTL, is inmiddels terug bij zijn gezin. Dionne was opvallend vaak te zien in zijn programma’s met als hoogtepunt de ➜

13


Dionne Stax is onderweg naar eigen personalityshow. oudejaarsuitzending van 31 december 2015. Een dansende Tan met Dionne luidde het oude jaar uit met pirouettes waar voormalig kunstschaatskampioene Sjoukje Dijkstra jaloers op zou zijn geweest. Stax is momenteel een van de grootste talenten op de Nederlandse televisie. Vraag het maar aan Matthijs of aan al die anderen, die bezweken voor haar sprankelende verschijning. Na Eva Jinek zal Dionne Stax het NOS Journaal ooit verlaten voor een eigen personalityshow. De D&D Newsbabe 2018 is verpletterend.

MARIËLLE TWEEBEEKE

Ook voor de Nijmeegse Vierdaagse draait Dionne haar hand niet om.

PASPOORT VERLIEFD

Eerder op de werkvloer met de knappe sportcollega Sjoerd van Ramshorst, maar vooral op de camera en op Bon Jovi.

LACHEN

Ze heeft een aanstekelijke lach.

14

(NIEUWSUUR)

DANSEN

Jaaa! De Lambada bij de Top 2000 met Gerard Ekdom.

SPORT

Liep de Vierdaagse van Nijmegen, maar is nu vooral te vinden in de gym, waar ook Estelle Cruijff werkt aan haar body.

Pas op haar 30e maakte ze de overstap naar de journalistiek. Mariëlle Tweebeeke had geen zin om tot aan haar pensioen een succesvol werving- en selectiebureau samen met haar man te leiden. Desalniettemin zijn de schaapjes wel op het droge. Mariëlle, moeder van twee kinderen, kan bij Nieuwsuur volop gloreren. ‘U kijkt zo lief’, zei ze ooit tegen Jan Peter Balkenende in een verkiezingsdebat. De vrouwelijke charmes werken. Niemand kan dat ontkennen. Maar Tweebeeke is ook vlijmscherp als het moet. Die scherpte ontbrak laatst wel in het interview met de zogenaamde cyberdeskundige Rian van Rijbroek. Tweebeeke liet het op zijn beloop. Oorspronkelijk komt Mariëlle uit Koog aan de Zaan, maar het Zaanse accent is eruit geramd. Ze dwingt respect af en is als


3

PLAATS

AMBER BRANTSEN (NOS) Superjong (28), pas vier jaar aan boord bij de NOS, en een frisse verschijning bij het Journaal. Ze zit nogal in haar maag dat ze als de grote concurrente van Dionne Stax wordt gezien. Inderdaad. Voor je het weet steekt ze koningin van het NOS Journaal en D&D Newsbabe van 2018 naar de kroon. Maar dat is uiterlijke schijn. Op de redactievloer hebben ze allemaal hetzelfde soort postvakje, worden er diensten gedraaid en er is helemaal niets te merken van de glitter en glamour. Amber heeft een relatie met ex-nieuwslezer Rachid Finge, die inmiddels bij Google werkt. Jeugdig elan en haar schoonheid hebben haar zeker deze toppositie bezorgd. Dit smaakt naar meer.

2

PLAATS

newsbabe bij Nieuwsuur, waar ze na het vertrek van Twan Huys mogelijk stijgt in de pikorde, een topper. Ze legt het dit jaar af tegen Dionne, maar Tweebeeke speelt in de spits.

NEWSBABE VAN HET JAAR

Ze heeft een relatie met oud-nieuwslezer Rachid Finge, die nu bij Google werkt. SIMONE WEIMANS (NOS)

4

PLAATS

Simone is met haar 44 jaar niet de allerallerjongste van de newsbabes. Maar ze wordt zeer gewaardeerd. De sympathieke Simone leerde het vak bij de radio, waar ze programma’s maakte voor ezer roemt haar duidelijke uitspraak van de VARA. Een D&D-lezer het Nederlands als zee het nieuws voorleest. Een jaar geleden nk mis tijdens het ging het een keer flink middagjournaal. ong uit, Weimans stak haar tong aaide. terwijl de camera draaide. Zoals Jinek zich mett haar an, was ‘boobies’ ooit liet gaan, ch niet kon het nu Simone die zich beheersen. wsbabe is Dat ze een echte Newsbabe ie is de Mol? bewees ze ook bij Wie id van haar Kennelijk is het beleid lezeressen bazen om de nieuwslezeressen ets mis te populariseren. Niets ne een mee. Het heeft Simone rgd. ➜ stoere 4e plaats bezorgd.

15


K J I L O VR ! N E S PA

VOOR ONS ASSORTIMENT & DE LEKKERSTE RECEPTEN GA NAAR HAUST.NL


NEWSBABE VAN HET JAAR

5

PLAATS

MARIEKE EISINGA (RTL) Een 5e plaats voor deze topper van RTL-Boulevard. Marieke zal op nieuwsgebied ongetwijfeld nog meer in haar mars hebben dan ze tot nu toe heeft laten zien. Haar spontane verschijning zal waarschijnlijk de klassering hebben beïnvloed. Na haar vertrek bij Tan koos ze voor het dagelijkse showbizzprogramma. Bovendien vindt ze het zelf ook wel leuk om ‘een beetje’ ster te zijn. Vooralsnog is ze bezig met een opmars als newsbabe en heeft ze nog een toekomst voor zich. ■

Ze vindt het zelf ook wel leuk een beetje ster te zijn.

Buiten de prijzen:

6

PLAATS

7

PLAATS

Annechien Steenhuizen (NOS) Anchor van het NOS Journaal straalt rust en betrouwbaarheid uit. Maar Annechien Steenhuizen, die zich in de studio verplaatst op stiletto’s zo hoog als een wolkenkrabber, wordt niet gezien als een echte babe. Waarschijnlijk wil ze dat ook helemaal niet.

Merel Westrik (RTL) Merel laat bij het RTL Nieuws veel minder van haar eigen personality zien dan bij WNL. Dus minder profiel. Is privé gelukkig en vindt het wel best zo. Leest keurig het nieuws voor. Dus daarom niet bij de Top 5.

8

Daphne Lammers (RTL)

9

Vivienne van den Assem (WNL)

10

Sandra Schuurhof (SBS)

PLAATS

PLAATS

TS PLAA

Ook te weinig profiel door duopresentatie bij RTL. Publiek kent haar wellicht nog onvoldoende. Toch goed voor een topklassering.

Grote verrassing op de lijst. Een van de ontbijtgezichten van WNL. Van den Assem heeft meer kwaliteiten dan alleen newsbabe zijn.

Weg bij RTL Nieuws en nu bij SBS. Het liefdesleven van de alleenstaande Sandra is soms turbulent. Haar relatie met Hans Luiken (vader van zoontje James Luke) liep stuk en ze brak ook met Ibiza-liefde Stephan.

17


GET THE FLOW EXPLORE ALL FLAVOURS +

ELECTROLYTES

-

0 KCAL

-

NO SUGAR


Een lekkere, gezonde variatie Met de Grand’Italia Integrali pasta’s zet je met een paar simpele ingrediënten een heerlijke maaltijd op tafel. Maak eens de Spaghetti Integrali met Sugocasa Erbe, broccoli en zongedroogde tomaten. Of probeer Fusilli Integrali met Sugocasa Tradizionale, kabeljauw en sperziebonen. Grand’Italia. Word ook een pasta maestro. Download de pasta maestro app voor stap-voor-staprecepten en inspirerende verhalen. Pasta Maestro


RAG: AANKOOPBED

€3.100.000 e WAT: penthous

ten) (en 2 appartemen am rd WAAR: Amste

AMERS: AANTAL SLAAPK

onbekend

AMERS: 2 AANTAL BADK AKTE: VL WOONOPPER 2 200 m

EN: BIJZONDERHED

rgarage inpandige parkee

Een blik op de huizen van

DJ

Zó wonen

Martin Garrix Als je (weer) verkozen bent tot de beste dj ter wereld dan komt dat de bankrekening ten goede. Daar weet Martin Garrix - in werkelijkheid heet hij Martijn Garritsen - alles van. Op het peperdure stukje Amsterdam langs de Zuidas kocht hij in een nieuw wooncomplex naar verluidt maar liefst drie appartementen boven elkaar! Twee miljoen betaalde hij aan en de rest na oplevering, die onlangs is geweest. Martin zou zelf het penthouse hebben betrokken. Daar heeft hij in alle vertrekken vloerverwarming en tijdens de zomer kan hij een koelsysteem aanzetten, zodat het tijdens hete nachten binnen heerlijk toeven is.

20

De een is ondanks grote successen heel gewoon gebleven en koopt een hoekhuis in een kinderrijke buurt, de ander schroomt HYPOT niet miljoenen neer te HEEK € leggen voor een stulpje. 250.00: 0 www.bekendeburen.nl W A T : penth legt haarfijn onder de ouse WAAR loep wie waar woont. Dat : Amste rdam AANTA L SLAA geeft een aardig kijkje PKAME AANTA RS: 4 L BADK in het leven én op de AMERS WOON :1 OPPER bankrekening van onze VLAKT 215 m² E: nationale sterren. BIJ ZONDE

monum RHEDEN: entaal p and


Actrice

Lies Visschedijk HYPOTHEEK :

€365.000 WAT: eengez inswoning WAAR: Amst erdam AANTAL SLA APKAMERS: 4 AANTAL BA DKAMERS: 1 WOONOPPER VLAKTE: 153 2

m

BIJZONDER HEDEN:

Linda de Mol is de hypotheekver strekker

Niemand minder dan Linda de Mol maakte het voor Lies Visschedijk mogelijk dit huis in Amsterdam te kopen. Na de zelfverkozen dood van Marc van Uchelen, de vader van zoontjes Ko en Sjef, verruilde Lies het huis dat zij met hem bewoonde voor dit optrekje in de hoofdstad. Linda, die niet alleen haar Gooische Vrouwen-collega is, maar ook een van haar beste vriendinnen, verstrekte Lies €365.000 aan hypotheek. Het huis kostte €499.000. De ontbrekende €134.000 kon de Soof-vertolkster uit eigen middelen bijleggen. Inmiddels is zij weer gelukkig in de liefde met haar vriend Aldo.

bekende Nederlanders

de sterren! Presentatrice

Astrid Joosten Slechts een kwart miljoen aan hypotheek? Ja, u leest het goed. Maar dat is natuurlijk niet wat Astrid Joosten voor het penthouse, dat zij overigens van zangeres Anouk kocht, heeft betaald. De presentatrice, die begin februa februari onthulde jaarlijks €175.000 te verd verdienen, telde €1.162.500 euro n neer voor deze woning in Amste Amsterdam-Zuid. Na de dood van echtge echtgenoot Willem Ennes in 2012 betrok Astrid de bijzonder mooie plek in een monumentaal pand. Blijkb Blijkbaar zit zij goed in de slappe was, w want Astrid zou ruim negen ton u uit eigen zak betaald hebben en dr drukte zo het hypotheekbedrag.

HYPOTHEEK:

€835.000 WAT: woonhuis am WAAR: Amsterd AMERS: 6 PK AA SL AL NT AA ERS: 1 AM AANTAL BADK TE: AK VL ER WOONOPP 2 232 m

EN: BIJZONDERHED

geen

Zangeres

Caro Emerald

Al een jaar of vier is Caro E Emerald heel gelukkig met haar gezin in dit prachtige pand in het dure Amsterdam-Zuid. Het eigen bedrijf van Caro voorzag de zangeres van een hypotheek van €835.000. Die ligt hoger dan Caro en haar vriend voor de woning moesten betalen: €740.000. Het koppel liet voor bijna een ton het huis verbouwen.

21


HYPOTHEEK:

€1. 595.500 huis

on WAT: drielaags wo am rd ste Am R: WAA S: 7 AANTAL KAMER ERS: AM DK AANTAL BA onbekend

Actrice

AKTE: WOONOPPERVL

242 m2

EN: BIJZONDERHED

am-Zuid ligging in Amsterd

Carice van Houten

Voor iemand die paparazzifotografen schuwt, heeft Carice van Houten een vrij bijzondere plek uitgekozen. De actrice, die in internationale producties zoals Game of Thrones schitterde, woont met haar partner Guy Pearce en zoontje Monte op deze drie woonlagen tellende woning in het chique Oud-Zuid in Amsterdam. Het verruilen van de benedenwoning die ze eerst bewoonde voor deze plek zou fotografen heel goed uitkomen, zo meent Bekende Buren. Carice woont te midden van andere bekende Nederlanders. Celblok H-actrice Isa Hoes en Penoza-acteur Hajo Bruins zouden haar naaste buren zijn.

Beautyvlogger

Nikkie de Jager Miljoenen volgers heeft Nikkie de Jager als ‘Nikkie Tutorial’ op YouTube. De vloggende visagiste is ook bekend bij grote namen uit de entertainmentbusiness zoals Kim Kardashian en Katy Perry, die zich beiden lieten opmaken door de 24-jarige Noord-Brabantse. Nikkie scoort online zo goed dat ze zich dit landhuis met bijgebouw in Uden met gemak kan veroorloven. Het was overigens wel een ‘koopje’ want na 38 maanden was de vraagprijs van €945.000 gezakt naar €645.000.

22

HYPOTH EEK

€662. 30:0 WAT: lan dhuis WAAR: U den AANTAL SLAAPK AMERS: AANTAL 5 BADKAM ERS: 2 OPPERV LAKTE P ERCEEL: 1155 m² BIJZOND ERHEDE N: wijnk

elder, dub be en drie carp le garage orts


Zanger KOOPPRIJS:

€2.750.000 Dirigent

Jaap van Zweden

WAT: villa WAAR: Lare n AANTAL SLA APKAMERS: 5 AANTAL BA DKAMERS: 2 WOONOPPER VLAKTE: 43 2

1m BIJZONDER Jaap van Zweden en zijn echtgenote HEDEN: o.a. een verwarmd Aaltje kochten begin dit jaar voor buitenzwembad met €2.750.000 deze prachtige villa in kleedruimte, achtertuin van het Gooise Laren. En hoewel het een 9000 m2 met gastenverb lijjf flinke som geld is, heeft de dirigent geen slechte zaken gedaan: hij wist de aankoopprijs met €675.000 te verlagen. Oorspronkelijk vroeg de vorige bewoner er €3.475.000 voor. Hoewel het huis 13 kamers telt, en er dus ruimte genoeg is om logés te herbergen, is er in de 9000 vierkante meter grote tuin boven de garage, waarin vier auto’s passen, een gastenverblijf met eigen kamer, slaapkamer en keuken ingericht.

Xander de Buisonjé Sinds twee jaar woont Xander de Buisonjé dichter bij zijn zoon Sem, die met zijn moeder Wendy van Dijk in het naburig gelegen Nigtevecht woont. Met zijn huidige echtgenote Sophie kocht de voormalige presentator van Vrienden van Amstel deze twee-onder-een-kapvilla, die in totaal wel 10 kamers telt. Terwijl het optrekje €875.000 kostte, zit het koppel er voor meer dan €1,5 miljoen in. Kennelijk moest er nog rigoureus worden verbouwd aan het voormalige zomerhuis dat ooit van een steenrijke Amsterdammer was.

Killerbody

Fajah Lourens

: THEEK HYPO

end onbek villa WAT: erlaand : Purm R : A WA HEDEN NDER O Z J I B en stallen imte ru fs ij r bed is u h n aa

Ze ligt er naar eigen zeggen voor krom maar dat deert Fajah Lourens niet. De dj en tv-personality verdient goed met haar My Killerbody Motivationbedrijf, dat vitaminepreparaten en afslankprogramma’s verkoopt. Het was wel een hele stap om na diverse relatiebreuken zichzelf zo diep in de schulden te steken. Fajah zou in totaal voor een miljoen euro eigenaar zijn van deze nieuwgebouwde villa, die ze aanvankelijk met de vader van zoontje Shai kocht. Er moet nog veel gebeuren, vertelde ze eind vorig jaar aan D&D. „Het pad, het erf en de stallen, vooral buitenom valt er nog veel te doen”, zei ze. „En binnen ook. Maar het kan mij niet schelen dat ik mijn kleding op de grond heb liggen omdat de walk-in closet nog niet klaar is. Ik heb het namelijk wel voor elkaar, ik woon hier!”

HYPOTHEEK:

0 00 €1.530.00 WAT: villa WAAR: Bussum AANTAL KAMERS:: 4 ERS: 2 AANTAL BADKAMERS: KTE: WOONOPPERVLAKTE:

280 m2

BIJZONDERHEDEN:

et souterrain, kantoor met aparte ingang plus driee bergkelders

23


Echte kaas komt uit de Beemster

Dit komt onder andere doordat wij extra goed zorgen voor onze koeien en kleine coöperatie van Beemster boeren. Omdat onze keten, van grasspriet tot kaas, hélémaal duurzaam is. En omdat we onze unieke smaken op een ambachtelijke manier maken.


Probeer de Page® schoonroutine SCHOON ALS EEN WOLK Luca

Lila

Ashley

®Geregistreerd handelsmerk van Kimberly-Clark Worldwide, Inc. of één van haar filialen. © KCWW 2018

...en voel je net zo schoon als deze kinderen!

Page Nederland

Voel je schoon met Page®


ASTRID TELKAMP

Beauty

In een tijd waarin suiker als de grote vijand wordt gezien, trakteren wij u op een pagina vol verleidelijke zoetigheid. Allemaal snoeperige kleuren en geuren die het laatste restje winter verjagen en het startsein geven voor een vrolijk voorjaar.

Snoepje van de week Prada’s eau de parfum Candy heeft een jong zusje gekregen en ze heet Candy Sugar Pop. De jongste telg uit de geurfamilie is vrolijk en sprankelend, met noten van frisse appel, groene citrus, perzik en vanille. Charmant en verslavend.

Oh, la la! Lancôme liet zich voor zijn lentecollectie inspireren door een Franse patisserie en verleidt u dit voorjaar met suikerzoete kleurtjes, romige texturen en snoeperige pasteltinten. Zoals de Ombre Hypnose Style, Le petit chubby: voor een zonovergoten oogopslag.

28

Weer als nieuw

De exotische mix van plantaardige oliën uit het Braziliaanse Amazonegebied in het Instant Renewal Concentrate Mask van Kiehl’s kalmeert, hydrateert, verzacht en versterkt de huid. Tien minuutjes ontspannen met deze sheet mask en de huid voelt fris en vernieuwd aan.

Er mag gekust worden Guerlain verklaart het kusseizoen voor geopend met KissKiss LoveLove. Een hartvormige lipstick verkrijgbaar in zes lentenuances, van oranjerood en bruin tot roze. Voor onweerstaanbare, roomzachte lippen.


Column

Een ei hoort erbij Lenteblos

Of het voorjaarszonnetje nu wel of niet schijnt, u heeft altijd een mooie blos op de wangen dankzij het Highlighter Poeder van Yves Rocher. De glanzende roze tinten vangen het licht en geven u een mooie glow.

Innovatief N nu we gewend zijn aan micellar Net w water voor het gezicht, komt N Nivea met micellar shampoo. De m microscopisch kleine oliedeeltjes iin de shampoo verwijderen vuil en o overtollig talg grondig, maar mild. E Er is een shampoo voor normaal tot v vet haar, een voor kwetsbaar haar en eeen voor een gevoelige hoofdhuid.

… zeker de komende dagen, want Pasen zonder eieren is als Kerstmis zonder boom. Maar wist u dat u met eieren meer kunt doen dan opeten of verstoppen? Een ei is rijk aan vitaminen, proteïne, ijzer en calcium en daarom zeer geschikt om huid en haar mee te verzorgen. Zo heeft een droge huid baat bij een voedend gezichtsmasker van avocado en ei. Pureer een halve avocado en klop een eierdooier luchtig op. Lepel de avocado luchtig door het eigeel en breng het mengsel aan op het gezicht. Laat een half uurtje inwerken en spoel af met lauw water. Last van beschadigd haar? Mix een eetlepel olijfolie met 1 theelepel kokosolie en 1 ei door elkaar. Voeg 1 theelepel honing toe en meng goed. Doe als laatste een geprakte banaan door het mengsel en mix tot alle klontjes verdwenen zijn en u een glad mengsel heeft. Verdeel dit over het haar en laat zo’n vijftien minuten inwerken. Was uw haar met shampoo en het is weer heerlijk zacht en glanzend. A.T.

Niet om op te eten Bosbessen, kiwi, meloen en framboos…. Je zou err bijna een hapje van nemen. Doe maar niet, want deze alsems schattige Lip Juicers van The Body Shop zijn lipbalsems eerlijk die de lippen verzorgen, verzachten, kleuren én heerlijk laten geuren. Zie voor productinformatie pagina 93.

29


FRIS & FRUITIG DE DAG DOOR NIEUW UNIEKE COMBINATIE VAN Q10 EN VITAMINE C VOOR EEN UITGERUSTE HUID


Huishoud tips & trics Huishou

Huishoudbode

Voorjaarstuin

’t Groeit, bloeit en boeit April is de tuinmaand. Nu worden en vooral eenjarigen gekocht. Emile Bode was jarenlang tuincolumnist voor De Telegraaf. Nu geeft hij leuke adviezen aan de lezers van D&D. 31


Kleurspek Om de tuin of het balkon op te fleuren, kopen Nederlanders steeds vroeger plantjes, in het bijzonder eenjarigen. Ik moet u echter waarschuwen voor nachtvorst. Als de temperatuur maar even onder het nulpunt daalt, vriezen de tere plantjes onherroepelijk dood. Zet ze dus binnen als de vorst zich toch nog aandient.

V

roeger gingen de eenjarigen pas na IJsheiligen naar buiten. Die datum valt dit jaar tussen 11 en 15 mei. Daarna is de kans op vorst minimaal. Voor mij hoeft u echt niet zo lang te wachten. Met vrij weinig moeite kunt u in uw achtertuin een terras combineren met grote potten en bloembakken en maandenlang van de kleurenpracht genieten. Ook op uw balkon, als u uitgekiend te werk gaat. In een stukje tuin van minimaal 1 bij 1 vierkante meter kunt u kruiden zetten en die maandenlang oogsten. Populaire keukenkruiden zijn peterselie, bieslook, basilicum, munt (voor de thee) en rozemarijn.

Winkel van de maand

Westrienen: voor boeren, burgers en buitenlui De een komt er voor agrarische- of tuinproducten, de ander voor mengvoeder voor hun dieren. Maar ook voor de enorme dierenvoedselafdeling, de ruitersport, werkkleding, schoonmaakmiddelen, of speelgoed.

Okkie Ok kki k e (81) (8 81) met met John Joh hn Polman Polm Po lm man ijn ij n do doch ch hte terr Ellie E li El liee Polman. Polm Po lman lm an.. an en zzijn dochter

32

A.C. van Westrienen is een begrip in het Gelderse rivierenland. Een ouderwetse, agrarische winkel met een ongekend assortiment en als een van de weinigen niet

aangesloten bij een inkooporganisatie of keten. „Zodoende worden we ook niet door de grote ketens gedicteerd wat we wel en niet moeten verkopen,� vertelt John Polman.


Huishoudbode

takel thuis Veel mensen hebben kleine potten in de tuin. Voor een veel beter resultaat kunt u een paar grote potten of bakken kopen. Bij voorkeur niet van die hoge, want dan moet er zoveel grond in en worden deze dingen onhandelbaar zwaar.

Koop Campanula: het dankbaarste plantje van onze aardkloot.

Rondom de klimmer prop ik de bakken vol met allerlei eenjarigen en vaste planten. Dit zorgt binnen een mum van tijd voor een bloementapijt. Ik beleef het meeste plezier aan: Petunia, Begonia en Lobelia. En mind minder bekende aanraders zoals Porta Portaluca, Callibrachoa, Erysimum (m (muurboem) en natuurlijk ij ijzerhard of wel Verbena. O Oh ja, koop Campanula. In alle kleuren. Het dankbaarste plantje van onze aardkloot.

Ik vul grote potten met een laagje kleikorrels van zo’n vijf tot tien centimeter die ik in oude panty’s doe en op de bodem leg voor de afwatering. Die panty’s kunt u dan eeuwig gebruiken. Vervolgens tuingrond en daarna circa twintig centimeter duurdere potgrond. Tot circa vijf centimeter van de rand vullen. In het midden kunt u een plant op een stam zetten en bij voorkeur eentje die lang bloeit. De fuchsia is weer populair. De Dipladenia, ook bekend onder de handelsnamen Sundaville en Mandeville, geven zoveel bloemen dat ze onverzadigbare flora-nymfomanen zijn. Aardige alternatieven zijn Suzanne-met-de-mooie-ogen, de tapijtbloem (Sutera cordata), Ipomoea (blauwe winde) en natuurlijk Nachtschade (Solanum).

Hij en zijn vrouw Ellie leiden (met 14 personeelsleden) al jaren de winkel aan de Molenstraat 4 in het dorpje Est bij Geldermalsen. Maar de eigenaar is Okkie, vader van Ellie, die in 1962 de varkensstallen afbrak en een winkel in mengvoeders begon. Een Ee n on ongekend nge geke k nd g ke groot root ro ot asso as sort so rtim rt imen im ent. en t t. assortiment.

Okkie (81) en zijn vrouw zijn nog steeds onder ons en de krasse heer laat nog elke dag zijn handjes wapperen. Je kunt er als particulier nog hooi en stro per pak kopen, dus niet in grote hoeveelheden. Het gereedschap is wat duurder maar dan heeft u ook kwaliteit die u overleeft. Laatst kocht ik er een ouderwetse palenrammer voor 99 euro. Heeft u soms een kangoeroe of een alpaca? Van Westrienen helpt u aan het juiste voer.

Westrienen, Molenstraat 4 in Est, www.westrienen.nl

33


NI

W U E

RAZENDSNEL DOOR EN DOOR SCHOON

GESCHIKT VOOR WASPROGRAMMA’S VANAF 30 MINUTEN


Tips

Huishoudbode HELPT ’T HELPT ’T NIET

van de

maand

Mest voor de tuin In de tuincentra zijn potgrond en diverse mestsoorten hartstikke duur. Zeker als je aardig wat potten wilt vullen, of over een grote tuin beschikt. Ik heb een siertuin van 3.000 vierkante meter en dat is best wel veel, maar mijn grasveld bemest ik zelden. Dat zou me 1.000 euro per jaar kosten en bovendien wonen wij ook op vruchtbare klei. Wel strooi ik in februari met kalk (tegen mos), maar zo’n zak is relatief goedkoop. De potten vul ik met een laag potgrond en ik gooi daar om de paar weken een flinke hand koemestkorrels bij. Meestal gebruik ik 40 kilo per jaar maar dat kost 'slechts' 26 euro.

Houtsnippers Onkruid is de grootste vijand van de tuin. Om die reden beginnen heel veel mensen niet aan een tuin omdat zij een pesthekel hebben aan onkruid. Ik gebruik zelden vloeibare chemische middelen ofschoon ik onkruid zoals zevenblad (gedroogd smaakt het naar peterselie), heermoes (paardestaart) en haagwinde (pispotje) ook verschrikkelijk vindt. Een border met bodembedekkers kan veel onkruid tegengaan, maar neem geen klimop want dat gaat alle planten overwoekeren. Veel beter zijn Pachysandra voor de schaduwrijke border. Voorts maagdenpalm en het onderschatte penningkruid dat in juni prachtig geel bloeit, maar zich snel laat overwoekeren door ‘floravijanden’. Houtsnippers helpen trouwens ook. De enige remedie tegen onkruid is tijdig wieden. Dat kan met de schoffel of met de hak en bij voorkeur bij warm en zonnig weer, want dan is het onkruid meteen dood. Hoe langer u wacht, des te rampzaliger onkruid overal wortel schiet. Ik wapen me altijd met de hak, maar ik ben conservatief.

U kunt voor elke plant speciale grond kopen. Maar u kunt ook volstaan met de potgrond die deze maand volop in de aanbieding is en over twee maanden wat vloeibare of vaste mest toevoegen. Ik zweer bij de relatief voordelige koemestkorrels per zak van 20 kilo. Bemesten helpt dus zeker, maar daar hangt een prijskaartje aan, dus overdrijf niet. Ik maak alleen een uitzondering voor de Brugmansia. Zij is verslaafd aan water en bij warm weer geef ik haar elke dag minstens een emmer water en elke week een handje koemestkorrels. Als beloning laat zij maandenlang enorme trompetvormige bloemen zien. Een omweg waard.

Deze maand vijf cadeaus voor lezers die een leuke tip sturen naar info@emilebode.nl! Het betreft verzorgingspakketten van Pokon en een box met balkongereedschap van Gardena ter waarde van ruim €50,-.Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl

35


LEKKER & GEZOND

variëren met bonen de Handig: Direct uit zak te gebruiken!

Bolognese schotel VOOR 2-3 PERSONEN

Bereidingswijze

Verwarm 1 zak HAK Bolognese schotel (500 g) volgens de verpakking. Kook 200 – 300 gram spaghetti gaar. Serveer de Bolognese schotel met de pasta en garneer met Parmezaanse kaas.

KIJK VOOR MEER RECEPTEN OP: WWW.HAK.NL Volg ons op:

Lekker Hollands, met de bonen erbij van


kaAs heb je,

Smaak kun je kRijgEn de niwe lar

po 't esil

Ga je voor een gewone óf voor een buitengewone kaas? Juist. En daarom kies je voor de nieuwe Maaslander. Want dat is kaas zoals kaas hoort te smaken. Met het romige van volle, niet-afgeroomde melk en een smeuïgheid waar je u tegen zegt. Deze heerlijke kaas ligt gewoon tussen alle andere in jouw supermarkt. Proef ’t verschil. MAASLANDER.NL


Groene groener Het kan Vingers

Column Lodewijk

Groene bril

Als je de krant openslaat word je niet vrolijk van de berichten over de natuur. Opwarming van de aarde, het verdwijnen van regenwoud, plastic soup in oceanen; het is nogal wat. Toch merk ik, kijkend door mijn groene bril, dat er langzaamaan ook positieve veranderingen zijn. Daar word ik blij van. Onlangs gaf ik een workshop aan bewoners van nieuwbouw-woningen die hadden gekozen voor een tuin met veel tegels en stenen. Misschien gemakkelijk te onderhouden, maar een slechte zaak voor de natuur, waterberging en biodiversiteit. Na een inspirerend gesprek merk je tot je plezier dat iedereen ‘om’ gaat. De bewoners kiezen voor groen, voor een levende tuin en dat stemt positief. De verkoop van kamerplanten neemt toe en het aantal mensen dat zelf groenten en kruiden verbouwt ook. Zelfs gemeenten zien vaker het belang van natuur in. Ik zie een toekomst waarbij groene professionals helpen steden te koelen, een bijdrage leveren aan de stedelijke voedselvoorziening en zorgen dat het in onze steden aangenaam, duurzaam en aantrekkelijk toeven wordt. Ik wens u vrolijk Pasen! Lodewijk Hoekstra, tuinexpert

38

Paasbloem met een verhaal:

Kievitsbloem De periode rond Pasen is de bloeitijd van de kievitsbloem, een bijzonder bolbloempje dat zelfs al in de Bijbel wordt genoemd. Kievitsbloemen (Fritellaria) zijn familie van de lelie maar lijken eerder op tulpen met hangende kopjes. Ze danken hun naam aan de gelijkenis met het gespikkelde kievitsei en het feit dat ze bloeien als de kievit broedt. Als wilde plant zijn ze zeer zeldzaam g kunt u ze ook en worden ze beschermd. Gelukkig m kopen, bij de bloemist of het tuincentrum als bloem of als bol. In combinatiee met andere voorjaarsbollen zijn zee zeer geliefd in paasdecoraties. Er zijn wel honderd soorten fritellaria, van heel klein tot ). reusachtig (zoals de keizerskroon).

Paasbest aan de dis Het staat er gekleurd op bij het paasontbijt.

1. EITJES MET BLOEMBLAADJES Eieren schilderen is altijd leuk, maar beplakken met bloemblaadjes is weer eens wat anders.


Groene Vingers werkt samen met www.247green.nl

Tviapn

Sarah

Blauwe druifjes uit het ei

BIJBELSE LEGENDE

Volgens de legende bogen alle bloemen voor Jezus toen hij op weg was naar Golgotha in de tuin van Gethsemane. Dit deden ze uit respect. Eén bloem bleef opstandig rechtop staan. Een engel daalde neer en gaf de bloem op haar donder. De fritillaria bloosde van schaamte en liet direct haar bloem hangen. En die bleef dus hangen… en huilen. De tranen blijven vloeien in de vorm van glimmende druppels nectar.

2. HYACINTH IN JUTE Leuk idee: geef het potje van de Hyacinth een juten jasje.

3. IRISSEN IN EIERMAND Een mandje geverfde eieren met vrolijke irissen. Hoe simpel kan het zijn?

Een leuke én toepasselijke manier om lentebollen tijdens Pasen te presenteren is om ze in een lege, halve eierschaal te plaatsen. Vooral blauwe en witte druifjes (Muscari) zijn hier erg geschikt voor en symboliseren zo, in combinatie met het ei, heel mooi het nieuwe leven.

FOTO’S/TEKST: GREEN WORLD MEDIA, M MOOIWATPLANTENDOEN.NL, BLOEMENBUREAU

AFGHANISTAN

Oorspronkelijk komt de bloem uit de bergen van Afghanistan, waar hij in het wild bloeit langs rivieren in vochtige weiden. Al in 1575 kwamen de bollen van de fritillaria in Europa aan. Ze werden van Constantinopel (nu Istanboel) naar Wenen gebracht en van daaruit verspreid naar het noorden.

Een nieuwe lente, een nieuw leven. Dat doet mij denken aan de bolletjes die momenteel aan het ontspruiten zijn. Zowel buiten als binnen komt er kleur in het landschap dankzij de vrolijke voorjaarsbloeiers. Ik verbaas mij telkens weer over de levenskracht die in die kleine bolletjes zit.

De werkwijze is heel eenvoudig: plak een schone, halve eierschaal op een stukje hout of schors (zodat het niet kan omvallen) en plaats er een of twee bolletjes in. De bolletjes kunnen schoongespoeld of met een beetje aarde in de schaal verwerkt worden. at Eventueel kunt u met wat je mos een klein minituintje maken. Wat chocoladeeitjes erbij misschien? et Leuk op elk bordje bij het paasontbijt! Sarah Dikker, bloemstylist

39


VOL MET NATUURLIJKE INGREDIĂ‹NTEN. LEKKER!

De Knorr Natuurlijk Lekker! mixen zitten vol met natuurlijke ingrediĂŤnten, pure kruiden en smakelijke specerijen die zorgvuldig zijn gedroogd. Eigenlijk precies zoals je hem zelf zou kunnen bereiden, maar dan makkelijk gemaakt door Knorr. Proef naast Spaghetti Bolognese ook eens onze andere mixen van Natuurlijk Lekker!

Deze mix is ook geschikt voor veganistisch gebruik


Koken met

Sharon

Meer recepten? Kijk dan op www.ditjesendatjes.nl

SHARON ER

MAAKTSTJE EEN FEEN VA

FOTO: JOHANNES DALHUIJSEN

„We vieren Pasen met scones en lamsgehaktbrood.” Ook onze tv-kok Sharon de Miranda wordt blij van de lente. Ze verheugt zich op het maken van allerlei lekkers voor Pasen. „Het is echt een moment waarop ik met mijn gezin geniet van de heerlijke gerechten. Bij ons zijn de scones en het lamsgehaktbrood favorieten, die ik graag met jullie deel.” 42


Scones met rozijn, gember en zelfgemaakte aardbeienjam Het boodschappenlijstje

✔ 250 gr. zelfrijzend

bakmeel

✔ 2,5 theel. bakpoeder ✔ 1 vanillestokje ✔ 10 stukjes gember

ingemaakt op stroop

✔ 2 eetl. suiker ✔ 1 handje gewelde

rozijnen

✔ 50 gr. roomboter

(kamertemperatuur)

✔ 2 eieren ✔ 75 ml. melk

Ingrediënten jam: ✔ 500 gr. aardbeien ✔ 450 gr. suiker ✔ 1 citroen ✔ 1 weckpot ✔ Snufje kaneel ✔ 2 stuks steranijs

Lamsgehaktbrood gevuld met dadels Het boodschappenlijstje ✔ 450 gr. lamsgehakt ✔ 1 ui ✔ 2 teentjes knoflook ✔ 70 gr. tomatenpuree ✔ 3 eieren ✔ 150 gr. paneermeel ✔ 1 theel.

✔ 1 theel.

korianderpoeder

✔ 8 pitloze dadels ✔ Bosje selderij ✔ 10 groene pitloze

olijven

✔ Peper/zout

komijnpoeder

Bereiding voor 12 scones: Bereiding voor • Verwarm de oven voor op 220 gr. Zeef het zelfrijzend 4 personen: bakmeel in een ruime kom. Klop de melk en 1 ei • Verwarm de de los en giet dit bij het gezeefde bakmeel. Snijd het oven voor op 175gr. vanillestokje open en haal met de achterkant van Snipper het uitje een mes de vanille eruit. Doe vanille, suiker en en hak de knoflook en boter in de kom. Snijd de gember klein en dep de de selderij fijn. Klop de rozijnen droog. Kneed het mengsel tot een mooie eieren los en meng dit samen deegbal. Laat het 5 min. rusten. met de korianderpoeder, • Strooi wat bloem op het aanrecht en rol de bal met komijnpoeder, ui, knoflook, selderij en wa een deegroller uit tot een plak van 1,5 cm wat peper en zout naar smaak door m he dik. Steek er vervolgens met een vorm het gehakt heen. Vervolgens roert u de ttomatenpuree en de paneermeel door met een doorsnede van 6 cm. rondjes uit. Klop een ei los en bestrijk ze het gehaktmengsel. hiermee. Bak de scones 10 min. • Bekleed een cakevorm met bakpapier en schep het gehakt in Bereiding van de jam: de cakevorm. Druk het goed aan • Was de aardbeien en verwijder het en duw de olijven en dadels goed in h kroontje. Haal de kern eruit. Doe ze in het gehakt zodat deze niet zichtbaar ken. zijn om verbranden te voorkomen. een bak en strooi suiker erover. Afdekken. an Bak he Een nacht buiten de koelkast laten staan. het gehaktbrood 45 min. af in de • Breng de aardbeien met sap van de citroen, snufje voorverwarmde oven. Voor het aansnijden even kaneel en 2 stukjes steranijs aan de kook. Kook dit 10 min. afgedekt laten rusten. al roerend tot het 105 graden bereikt. Laat 10 min. afkoelen voordat je de weckpot ermee vult. Sluit de Tip: Serveer dit heerlijke gehaktbrood met een weckpot en laat de pot omgekeerd afkoelen. lekkere aioli of een paprika-tapenade.

43


WHAT ELSE HAVEN’T YOU TRIED?

PROBEER

COCA-COLA © 2018 The Coca-Cola Company. Coca-Cola, Coca-Cola zero, the Coca-Cola script logo and the Coca-Cola red disc icon are registered trademarks of The Coca-Cola Company.


Wijntips van Ivo

1

Dirck III

tips

Ojos Del Guadiana Verdejo

Een echte Spaanse lentewijn met de smaak van vers exotisch fruit en een hint van groene kruiden. Lekker bij: Mosselen, groenten, frisse salades en diverse soorten vis.

2

Een mooie Italiaanse, droge en verleidelijke rosé waarin het rode fruit mooi naar voren komt. Lichtroze van kleur en brengt het echte lentegevoel naar boven. Lekker bij: Zeevruchten, salades met geitenkaas en uitstekend als aperitief.

Column Ivo

Rode wijn mag uit het zicht

Daar is 'ie eindelijk weer, het moment waar ik altijd zo naar uitkijk: het voorjaar. Weer wat meer zonuren, het is langer licht en alles staat in bloei. Als we mazzel hebben zitten we vroeg in april al lekker in de tuin, op het balkon of op het terras in de zon. Iets wat ik thuis graag altijd even samen met mijn vriendin vier met een lekker glaasje witte wijn of een goede rosé. Waar die eerste zonnestralen mij altijd goed doen, maakt zo’n verfrissend voorjaarsglas met wijn het gevoel helemaal af. Een goede lentewijn is in mijn ogen een frisse, fruitige wijn waarvan de aroma’s echt je glas uitvliegen.

Casa Defrà Pinot Grigio Blush Rosé

3

J.P. Chenet ICE Rosé Demi-Sec Deze Franse bubbel is super verfrissend. De combinatie van rode fruitaroma's zorgt voor een smaakexplosie. Drink dit ijskoud in een groot glas met ijsklontjes. Lekker bij: Zoete (na)gerechten en natuurlijk als aperitief.

1

2

3

Tonen van bloemen, fruit of zelfs versgemaaid gras kunnen het lentegevoel extra versterken. Bij de aanvang van dit nieuwe seizoen, gaat bij mij de knop om: de rode wijnen gaan uit zicht. De rosé en witte wijn staan alvast in de koeling.Zodra de zon doorkomt staat mijn fles klaar. Drie mooie lentewijnen waar we het seizoen goed mee kunnen beginnen. Proost! Op de lente!

45


Tijmen Molenaar is een klant van de toekomst

„Lekker koken op budget”

Het beeld van de oververmoeide student die op zijn kamer snel een nog ongeopend kartonnen pak macaroni in de magnetron gooit als avondeten, gaat voor de 23-jarige Tijmen Molenaar niet op. „Ik houd echt heel erg van koken”, zegt deze vrolijke universiteitsstudent. „Ik woon nog thuis en ben doorgaans eerder klaar dan mijn ouders, dus dan zorg ik vaak voor het avondeten. Dat vind ik helemaal niet erg. Ik vind het hartstikke leuk met gerechten te spelen en nieuwe dingen te proberen. Bij Dirk heb je een ruim assortiment en dankzij de lage prijzen kun je ook ontzettend lekker koken op budget. Dus ik zit hier wel goed!” Hij bekijkt het grote stuk kaas dat hij vastheeft: hij is er dol op. Lachend zegt Tijmen: „Heerlijk. Begrijp me niet verkeerd, ik schuif zonder schaamte als een gek alle kaas naar binnen die ik kan vinden, maar als ik moest kiezen zou ik ze altijd hier kopen.” Als kind was Dirk de winkel waar hij met zijn ouders naartoe ging. En nu komt hij er zelf ook. „Als ik eenmaal uit huis ga, zal ik hier zeker boodschappen blijven doen. Er zijn vaak leuke acties, het personeel is vriendelijk, alles is heel overzichtelijk opgezet en de sfeer is altijd goed. Topwinkel!” ■

Met de groeten aan Dirk


GEURBOOSTER

12 WEKEN

TOT WEL ONWEERSTAANBARE

FRISHEID*

251888/01/16

* bij bewaring in de kast


Op reis met D&D

Het nationale paleis van cultuur.

Sofia

de goedkoopste hoofdstad van Europa Ooit gedacht aan een stedentripje naar Sofia, hoofdstad van Bulgarije? Sofia ontpopt zich in een razend tempo als het nieuwe winkelparadijs van Europa. In moderne shoppingmalls als de Mall of Sofia of het luxueuze Paradise Center zijn alle internationale merken ruimschoots vertegenwoordigd. Zij verkopen hun waar tegen ongekend lage prijzen. De retourvlucht laat zich dus snel terug verdienen.

M

aar Sofia heeft nog veel meer te bieden. Het prachtige historische centrum met zijn imposante gebouwen, kathedralen en moskeeën is een genot om doorheen te struinen. Al dolend door de gekasseide straatjes van het historische

centrum is de indrukwekkende Saint Alexander Nevski-kathedraal een niet te vermijden pronkstuk. De Banya Bashi moskee dateert uit 1576 en is één van de oudste moskeeën van Europa.

Imposante kunstwerken

Niet alleen de indrukwekkende architectuur maar ook de prachtige parken, die een weldadig, groen lint vormen door de hoofdstad, doen beseffen dat Sofia een rijk verleden heeft. In de NDK-garden aan het eind van de Vistosha-winkelpromenade staan imposante kunstwerken die de geschiedenis levend houden. Maar in het prachtige Doctorska Gradina park zijn er ook diverse terrasjes en eettentjes te vinden, die uitnodigen om de wandeling te onderbreken en te genieten van een cappuccino of een Kamenitza-biertje.


De prachtige parken vormen een mooi groen lint door de hoofdstad.

Overal komt u iconen tegen.

De sfeer in de stad is gemoedelijk, alhoewel de Bulgaren niet per definitie de en meest toegankelijke Europeanen zijn. De taal en het cyrillisch alfabet zijn ondoorgrondelijk maar gelukkig heeft de lokale VVV handzame plattegronden gemaakt met daarin een helder overzicht van het tram- en metronetwerk. In die zin laat Sofia zich makkelijk doorgronden.

Eén van de grootste Orthodoxe kerke ter wereld is kerken de Alexander Nevski-kathedraal aan het gelijknamig plein in Sofia. De kathedraal dateert van 1912 en is gebouwd ter ere van de vele Russische soldaten die sneuvelden in de Russische-Turkse oorlog. Bulgarije werd daarna bevrijd van de Ottomanen. De kathedraal is gebouwd in  Ontsnap aan de hitte Neo-Byzantijnse stijl en genoemd naar Op de markten aan de Stefan Stambolov- Alexander Nevski die beroemd is vanrboulevard bieden de boeren hun zelf wege de verdrijving van Duitse ridderorverbouwde fruit en groenten in overvloed den van Russisch grondgebied in de 13e aan. Het zal moeite kosten geen perziken, eeuw. Het is de zetel van de patriarch van Bulgarije en in de crypte van de kersen of abrikozen te kopen om daar kathedraal worden prachtige iconen thuis bijvoorbeeld een eigen jam van te uit de 9e – 19e eeuw tentoongesteld. ➜ maken. Zo uitnodigend ligt het fruit te stralen op de kramen. Aanbevelingswaardig is een halve dag door te brengen in het Vitosha-gebergte. Sofia is één van de weinige hoofdsteden die omringd wordt door hooggebergte. In de winter wordt er dan ook volop geskied, in de zomer is Vitosha een toevluchtsoord voor de inwoners van Sofia om aan de zomerse hitte te ontsnappen. De beste tijd om naar Sofia af te reizen zijn de maanden mei, juni en september. De relaxte sfeer, de prachtige parken, de nabijheid van de natuur en de goedkope prijzen maken de stad een aantrekkelijk alternatief voor Londen of Parijs.

De Alexander Nevskikathedraal

49


Ontdek de heerlijke Wereldsauzen van Yildriz

Probeer eens de Turkse Knoflooksaus of ĂŠĂŠn van de nieuwe smaken. Zoals de Spaanse Allioli, naar authentiek recept met lekker veel knoflook. Kijk voor meer informatie op Yildriz.nl.

Wereldsauzen... voor mensen met smaak


Op reis

ajer Wma oet heen? De beschermers van de stad De vier adelaars van de Eagles Bridge houden de wacht en zien toe op iedereen die de binnenstad van Sofia betreedt. De brug ligt in het hart van het centrum, waar het doorgaans gezellig druk is. De bronzen adelaars toornen hoog boven de mensen uit en worden gezien als de ‘beschermelingen van de stad’. Een absolute must-see!

Het Paleis van Cultuur: een sprookje Bij het zien van het Nationaal Paleis van Cultuur omschrijven veel mensen het ontwerp als een ‘hedendaags’ kasteel. Dit juweel dat door nationale en internationale architecten ontworpen is, herbergt op ruim 120.000 m2 verspreid over 8 verdiepingen zalen, tentoonstellingsruimten, congreszalen en een handelscentrum. ’s Avonds wordt het verlicht. Door de omliggende fonteinen doet het sprookjesachtig aan. www.ndk.bg

Indrukwekkend Vazov Nationaal Theater Het oudste theater van Bulgarije werd ontworpen door Weense architecten. Het gebouw, met wonderschone neoklassieke gevel draagt de naam van Ivan Vazov, een vooraanstaand Bulgaars schrijver. Als u er bent moet u zeker een van de voorstellingen bijwonen. ■

Reisinformatie

Sofia kun je het beste van april tot en met september bezoeken. Transavia verzorgt directe vluchten vanaf Amsterdam.

51


Heerlijk koud kunstje!

De nieuwe Dr. Oetker No Bake taarten maak je niet in de oven, maar in de koelkast! Eenvoudig te bereiden zonder oven, wel volop genieten! Probeer Dr. Oetker No Bake in de drie heerlijke smaken Appel-room, Chocolade en Stroopwafel.

www.oetker.nl

Ga voor de allerlekkerste bakrecepten naar bakken.nl


Ons droomhuis staat in Aubeterre-sur-Dronne

Reizen Cijfer

9,3

(Dordogne, Frankrijk)

Drie zomervakanties lang toerden Manno Bannink en zijn partner achter Franse makelaars aan door het prachtige landschap van de Dordogne. Daar zouden ze, na een intensieve speurtocht, uiteindelijk hun droomhuis vinden. „We zochten een authentieke Franse woning voor zo’n zes tot acht personen, op een mooie plek, vrij, niet afgelegen, goed onderhouden, constructief goed, een zwembad, op een likje verf na geschikt om te betrekken of te verhuren”, vertelt Manno. Dat was niet gemakkelijk. „De huizen waren of te groot, te klein, niet goed genoeg onderhouden, hadden de verkeerde ligging, of het voelde niet goed. Gelukkig ontmoetten we in de zomer van 2013 ‘onze’ Joris van Grinsven, een Nederlandse ontwerper, die al jaren in Frankrijk met een stel goede bouwvakkers authentieke Franse huizen een tweede leven geeft. Zo vonden we Villa De Banninck bij Aubeterre-sur-Dronne!” Wat volgde was een intensief traject van overleg en verbouwen. „In vijf maanden werd ons huis gestript en opnieuw tot leven gebracht. Dat was nodig: er was 50 jaar niets aan gebeurd. Villa De Banninck is authentiek en modern tegelijk. De uitstraling is dat van een oude Franse villa, de inrichting is modern en van alle gemakken voorzien: luxe keuken, ruime badkamers, comfortabele bedden en een woonkamer met een mooie, oude schouw. De tuin is ruim en heeft een nieuw zoutwaterzwembad.”

Lees meer op: www.micazu.nl

✓ Voor 10 personen ✓ Een tuin van 8000 m2 ✓ Groot privézwembad

Marjolijn, Leiden

„Dit is echt een plek waar je heerlijk kunt ontspannen. Het huis straalt de luxe uit van een villa, maar blijft knus en gezellig.”

Harry, Duiven

„Het was een super vakantie! Mooi huis, met alles erop en eraan!”

Koen, Maarssen

„Met 2 gezinnen in deze villa verbleven, ruimte genoeg. Alles (en meer) wat je kan verwachten is aanwezig.”

✓ Geen boekingskosten! U betaalt direct aan de eigenaar ✓ Snelcode Micazu.nl: 16858

53


Er op

Uit

CAROLINE VLIE TSTR A

Wilt u ook met uw evenement in deze rubriek? Stuur een e-mail naar: caroline@ditjesendatjes.nl

Romantiek in Keukenhof Keukenhof, het grootste lentepark ter wereld, heeft haar deuren weer geopend. Van 22 maart tot en met 13 mei van dit jaar is het mooiste park van Nederland geopend. Thema van dit jaar is ‘Romantiek in Bloemen’. Keukenhof was ooit een historisch park, ontworpen in 1857, in de tijd van de Romantiek. In de sfeervolle tuin rondom de vijver zijn al heel wat huwelijksaanzoeken. Natuurlijk staan ook de bloemenshows in het teken van de Romantiek. De rozenshow, met de rode roos, het symbool van de ware liefde, wordt groter dan ooit. Het Keukenhofseizoen wordt in stijl afgesloten met ‘Romantiek in Keukenhof’, een festival met klassieke muziek tussen de tulpen. www.keukenhof.nl

Buitengewoon Open Ook al is het hoofdgebouw van Paleis Het Loo gesloten, Het Loo is wel Buitengewoon Open. Van 30 maart t/m 30 september kan iedereen de tuinen, die er dit jaar extra mooi bij liggen, bewonderen. Er is een speciale Oranje-wandeling die u langs de veldvijvers met het Badpaviljoen, Theepaviljoen en de Botenhuizen brengt. Uiteraard kunt u ook weer het dak op. In de tuinen, stallen en op het voorterrein worden evenementen georganiseerd zoals de Pinksterbrocante, Koninklijke pk’s, Concours d’Élégance enPolo at the Palace. Elke laatste zondag van de maand sluit men af met een muziekmatinee: www.paleishetloo.nl/zien-doen

Het Grote Grutto Theater Leeuwarden is dit jaar de Culturele Hoofdstad van Europa. En dat wordt gevierd. Een van de eerste activiteiten uit het hoofdprogramma is Het Grote Grutto Theater in het Natuurmuseum Fryslân. Het is een theatrale beleving die je veertig minuten lang meeneemt in de wereld van de grutto. Je kruipt in zijn huid en ziet de wereld door zijn ogen. Aan de hand van de seizoenen maak je een jaar uit een gruttoleven mee. Het atrium van het Natuurmuseum is daarvoor in een groot houten nest veranderd. www.natuurmuseumfryslan.nl

54


Feest aan Zee Precies 200 jaar geleden bouwde Jacobus Pronk het eerste badhuis op Scheveningen. Dat maakte Scheveningen meteen de oudste badplaats van Nederland. Het hele jaar door wordt de 200e verjaardag gevierd met verschillende evenementen met als thema ‘Feest aan Zee’. Zo is er tot en met 12 april een immens zandkunstwerk op het Scheveningse strand te zien: Ringen aan Zee. De twintig zandringen van circa 150 bij 300 meter groot en gemiddeld twee meter hoog staan voor 200 jaar badcultuur van Scheveningen en Den Haag. Zand, wind, lucht, water en graafmachines spelen een dynamisch spel met de zandringen. Gelijk de natuur zelf is het kunstwerk geen dag gelijk aan 1 APRIL zichzelf. www.feestaanzee.nl

UITJES

Op zaterdag 7 en zondag 8 april vindt de 41e editie van Kom in de Kas plaats. Tijdens dit evenement openen honderden gastvrije groente-, bloemen- en plantenkwekers de deuren van hun kas. In zo'n 24 regio’s, verspreid over het hele land, kan het publiek zien wat er allemaal in die glazen kassen gebeurt. De glastuinbouwondernemers laten zien hoe zij, dag in dag uit, bezig zijn de groenten op ons bord, de bloemen en planten voor ons huis en tuin te kweken. Naast een kijkje in de kas worden tijdens Kom in de Kas leuke activiteiten georganiseerd. www.komindekas.nl

Het grootste paasvuur van Nederland is dit jaar in Espelo in Holten. Leuk voor de kinderen: een lampionoptocht. www.paasvuurespelo.nl

6 T/M 7 APRIL BREGEPOP FESTIVAL Het festivalseizoen gaat van start met Bregepop Festival 2018. Dit jaar pakt de organisatie extra uit vanwege het vijfjarig jubileum. www.bregepop.nl

7 APRIL VLOOTDAG HARLINGEN

Trajectum Lumen De Romeinen wisten het al: in Utrecht is het goed toeven. Zodoende sloegen ze rond het jaar 50 na Christus hun kampementen op ter hoogte van het Domplein. Sindsdien valt er in Utrecht altijd wat te beleven. Zoals Trajectum Lumen, de lichtkunstroute die het hele jaar door te bewonderen is. Het traject van Trajectum Lumen loopt van het centraal gelegen Vredenburg langs de projecten van gerenommeerde (inter)nationale lichtkunstenaars. De lichtkunstroute is 365 avonden per jaar te wandelen aan de hand van een gratis routekaart, een spoor van lichtdruppels op de grond óf met gids. www.trajectumlumen.nl

De start van het zeilseizoen van de bruine vloot wordt gevierd met de Vlootdag. Een evenement met een nautische markt en shantykoren. www.vbzh.nl/vlootdag

14, 15 APRIL SMARTLAPPENFESTIVAL

Een echte tranentrekker: het Amersfoortse Smartlappenfestival. Smartlappenkoren zingen het levenslied. www.smartlappenfestival amersfoort.nl

55

FOTO'S: KEUKENHOF, GERRIT SCHREURS PHOTOGRAPHY & FILM, MERIJN VAN DER VLIET, HESMERG, NATUURMUSEUM FRYSLÂN, KOM IN DE KAS

Kom in de Kas

PAASVUUR ESPELO


Een sprookjeskasteel in een prachtig park.

Kunst Uit de

Kasteel de Haar:

Een middeleeuws sprookje in de polder door WIETTE VAN KLINGEREN

Kasteel de Haar in Haarzuilens is een ‘middeleeuws’ sprookjeskasteel. Met spitse torens, poorten en een ophaalbrug staat het in een prachtig park. Wandelend door de rozentuin, met meer dan 80 soorten rozen, ontbreken slechts de prinsen en prinsessen.

In de eetzaal werden filmsterren, bankiers en kunstenaars ontvangen.

Anetta wijst naar een beeld van de bouwmeester op de balustrade. „Cuypers was aan het eind van de 19e eeuw de beroemdste architect van ons land. Hij bouwde het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam in opdracht van baron Etienne van Zuylen van Nijevelt en de steenrijke Franse barones Hélène de Rothschild. Kasteel de Haar veranderde hij van een ruïne in een indrukwekkend slot.”

D

e indrukwekkende toegangshal van het kasteel is rijk gedecoreerd met beeldhouwwerk en geschilderde motieven. „Hier werden de gasten in stijl ontvangen”, vertelt directeur Anetta de Jong. „De baron en barones gaven grote feesten voor filmsterren, bankiers en kunstenaars. Het kasteel werd speciaal voor dit doel herbouwd.”

56

De indrukwekkende toegangshal van het kasteel.


Museumfacts

Neem dit advies ter harte, zou ik zeggen: vul een picknickmand met lekkernijen en geniet van een dag park en kasteel. Liever de omgeving ontdekken? Op een kleine 2 kilometer afstand van De Haar ligt Geertje’s Hoeve. Daar kun je knuffelen met de boerderijdieren, geitjes een flesje geven, een pannenkoek eten en heel goed (buiten)spelen. Iets verder ligt Castellum Hoge Woerd.

Of reis door naar Utrecht, slenter langs de Oudegracht en bezoek een van de vele musea. De zelf spelende muziekinstrumenten bij Museum Speelklok, de schatkamer van het Catharijneconvent of de topstukken van modeontwerper Jan Taminiau (vanaf 21/4) in het Centraal Museum. Sietske van Zanten, museumexpert

Cuypers ontwierp niet alleen het kasteel maar ook alle andere gebouwen op het landgoed, de kerk en het dorp Haarzuilens, dat twee kilometer verplaatst werd. In de eetzaal van het kasteel kunnen met gemak 34 gasten aanschuiven. Anetta de Jong wijst op het originele tafelzilver dat ook door Cuypers werd ontworpen. „Hij ontwierp ook alle decoratieve elementen en veel van het meubilair. Toen het Rijksmuseum de authentieke details van Cuypers wilde terugbrengen, diende Kasteel de Haar als voorbeeld. Want hier is alles nog in originele staat te zien.”

SPECTACULAIR

Hoewel het kasteel, dat in 1912 werd voltooid, oogt als een middeleeuws slot, werd het van de modernste gemakken voorzien. „Een ingenieus verwarmingssysteem, warm en koud stromend water en elektriciteit. De baron en zijn vrouw wilden

Cuypers ontwierp het originele tafelzilver.

Kasteel de Haar Utrecht Kasteellaan 1 3455 RR Haarzuilens T: 030-6778515 Openingstijden: Dagelijks van 11.00 uur - 17.00 uur Toegangsprijzen: Volwassene €16,00 Kinderen 4/12 jaar €10,00 Museumkaart gratis Nieuwe rondleiding ‘De verborgen kamers van De Haar. Nooit eerder vertoonde personeelsverdieping’ Toeslag €3,50 (reserveren)

niet dat het hun gasten ergens aan ontbrak.” In de fraaie keuken is een immens steenkolenfornuis met waterreservoirs en aftapkranen te bewonderen. De collectie roodkoperen pannen is met recht spectaculair. „Nergens in Nederland kun je zo duidelijk ervaren in welke luxe de Europese adel rond 1900 leefde.” Tegenwoordig is Kasteel de Haar ondergebracht in een stichting. Zo kunnen kasteel en landgoed behouden blijven. „We proberen zoveel mogelijk mensen te laten genieten van dit bijzondere gebouw. Maar liefst 200 enthousiaste vrijwilligers helpen ons hierbij. Zij vertellen de bezoekers alles over dit prachtige kasteel.” „Vanaf april wordt de derde verdieping opengesteld voor het publiek. De bediendenkamers zijn in oude staat teruggebracht. Compleet met linnenkamer, strijkkamer en recreatieruimte. Voor liefhebbers van series als Downton Abbey, The Crown en Victoria niet te versmaden. Reserveren is aan te raden, door de nauwe trapjes en de gangen kunnen slechts kleine groepjes bezoekers worden rondgeleid.” Ik maak nog een heerlijke wandeling door het park en geniet van de grote vijverpartijen, de bomen en het doolhof. Bij mijn volgende bezoek neem ik een picknickmand mee! ■

De keuken met het fraaie steenkolenfornuis.

57

FOTO'S: KASTEEL DE HAAR UTRECHT

Tips van Sietske

De plek waar ooit Romeinen de limes (de grens) bewaakten. Je kunt je hier verbazen over bijzondere archeologische vondsten en op ontdekkingstocht gaan in het nieuwe fort, de tuin en de wallen.


7

vragen over…

Topmodel en Nederlandse

Gigi Hadid Een internationaal model die Hollands bloed door de aderen heeft stromen, is de 22-jarige Gigi Hadid. Haar moeder is de Nederlandse Yolanda van den Herik (bekend als Yolanda Hadid die in The Real Housewives van Beverly Hills speelde). Gigi is een veelgevraagd topmodel. Ze is ook nog eens de geliefde van ex-One Direction zanger Zayn Malik. Wie is Gigi Hadid en wat doet ze?

1

Waar kennen we Gigi Hadid van? Ze werd op tweejarige leeftijd voor het eerst voor de camera van Guess gezet en al meteen was duidelijk: dit is een pareltje. In 2011, Gigi was toen 16, kreeg ze een contract bij het bekende IMG Models om vervolgens een lucratieve deal met make up-merk Maybelline te sluiten. Inmiddels is ze het gezicht van Tommy Hilfiger. En enorm populair op Instagram met 38,4 miljoen volgers.

2

Uit wat voor gezin komt ze? Zoals gezegd is ze de dochter van Yolanda Hadid, die getrouwd was met de Amerikaanse producent Robert Foster. Na de scheiding in 2011 nam Yolanda de achternaam van haar eerste man, Mohammed Hadid, weer aan. Met Hadid kreeg ze drie kinderen: Gigi, Bella en zoon Anwar. Ze werken alledrie als model.

58

Gigi is smoorverliefd op Zayn Malik.

3

Hoe ontmoette Gigi haar knappe vriend Zayn Malik? Zowel Zayn Malik als Gigi hebben verschillende lezingen. Naar verluidt ontmoetten de twee elkaar in 2015 op een feestje in Hollywood en hadden ze een week later hun eerste date. Na een tijdelijke breuk verzoenden ze zich in 2016. Inmiddels hebben ze alweer twee jaar verkering.

winstgevend toen Gigi 10 miljoen volgers had. Per bericht zou ze tussen de 110.000 en 275.000 dollar verdienen. Nu heeft ze bijna vier keer zoveel volgers…

5

Hoe blijft ze zo dun? Naast een leger aan begeleiders en sportinstructeurs die ervoor zorgt dat Gigi in shape blijft, onthulde ze in februari dat ze de ziekte van Hashimoto heeft. Dat is een auto-immuunziekte die schade toebrengt aan de schildklier. De succesvolle behandeling maakt dat ze nog dunner is dan normaal, zo liet ze weten.

6

Spreekt ze Nederlands? Meer dan het woordje ‘nee’ hebben we niet gevonden. Toch is Gigi er serieus trots op dat ze half Nederlands is. Twee jaar geleden zette ze een foto online waarop te zien is hoe ze, lang geleden, samen met haar zusje Bella bij Kinderdijk fietst.

7

Wat weten we verder nog van Gigi? Dat je haar wakker kunt maken voor pizza, dat ze meer Hoe rijk is Gigi Hadid? dan 200 spijkerbroeken in de kast Heel recent zijn de heeft liggen, dat ze aanvoerder cijfers die D&D vond was van het volleybalteam op niet, maar ze zou aan haar de middelbare school en dat ze modellenwerk tot nu toe een psychologie studeerde in slordige 13 miljoen dollar hebben New York. ■ verdiend. Instagram was al

4


Je kunt Gigi wakker maken voor een pizza. 59


Met trots voor u gebrouwen. Geen 18, geen alcohol.


NIEUW! N u oo k a ik met papkr! smaa


Eurovisie Zangbeest wil scoren met 'Outlaw in 'Em'

SEX, DRUGS &

WAYLON…

Gaat Waylon het succes dat hij in 2014 op het Eurovisie Songfestival met Ilse DeLange had evenaren met zijn rocknummer Outlaw in 'Em? Of zelfs overtreffen? Ondanks dat het gelegenheidsduo als The Common Linnets achter de schermen bonje had, wisten ze in Kopenhagen wel een tweede plek te behalen. Voor Waylon is het erop of eronder.

H

et hele land stond op zijn kop toen vier jaar geleden Ilse DeLange en Waylon als 'The Common Linnets' een glorieuze tweede plaats behaalden op het Songfestival in Kopenhagen. De enige die ze voor moesten laten, was de vrouw met de baard: Conchita Wurst. Een hele prestatie voor twee artiesten die elkaars bloed wel konden drinken… Conflict en Waylon zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zo lijkt het. Na jaren waarin hij kampte met drugsverslaving, stemmingswisselingen en wilde uitspattingen is het op het ogenblik relatief rustig. „Het is zeker niet saai geweest in mijn

62

leven”, vertelde de 38-jarige zanger uit Apeldoorn er eerder over. „Ik hoor heel vaak mensen

Conflict en Waylon zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zo lijkt het.

Samen met Ilse DeLange, met wie hij het backstage niet boterde.


„Als ik een keer moe uit mijn ogen kijk, heb ik meteen weer in de goot gelegen”

… zeggen: ‘Zo, wat heb jij veel meegemaakt.’ Maar zo is het niet. Ik heb vooral veel zelf veroorzaakt.” Waylon heeft een turbulent verleden als het gaat om drugs, waar hij van afkickte. Eerder vertelde zijn manager wel dat hij af en toe nog blowt, maar meer niet. „Ik heb er ook geen angst voor dat hij weer in oude gewoonten zal vervallen”, zei Paul Brinks, de man die Marco Borsato ooit groot maakte en vervolgens een rol speelde bij het faillissement van diens bedrijf. „Dat heeft hij gehad. Dat doet hij nooit meer. Nooit meer.” Diep van binnen baalt Waylon er enorm van dat mensen zijn

geschiedenis kennen en zo op hem letten. Dat bleek toen hij zei: „Als ik een keer moe uit mijn ogen kijk of mijn haar zit wild, Met zijn laatste vlam, heb ik meteen Bibi Breijman. weer in de goot gelegen. Wat in zijn hoofd. Daarover vertelde moet ik doen? Live op tv een test doen om te laten zien dat ik clean zijn moeder in De Wandeling met Hella van der Wijst. „Ik was ben? Hoe erg je ook probeert dat soort stigma’s weg te werken, het eens een keer in een winkel om iets op te halen en ik zag ‘m langs zal nooit lukken.” me heen wandelen”, zei ze. „Op Willem Bijkerk werd geboren op de intercom af. En ik zei nog: niet 20 april 1980 in Apeldoorn. Van aankomen he? Maar even later jongs af aan had hij al veel onrust hoorde ik ‘dingdong’ en daarna ➜

63


HOE WILLEM BIJKERK WAYLON WERD Overtuigd van zijn kwaliteit als zanger zond Willem Bijkerk, de echte naam van Waylon, werk in naar Nashville. Dat wierp z'n vruchten af. In 2001 belde zijn grote idool Waylon Jennings midden in de nacht naar zijn grote fan om hem uit te nodigen naar Amerika te komen. Waylon Jennings.

Aanvankelijk dacht Waylon dat zijn vader hem in de maling nam. En hij hing op. Gelukkig belde Jennings terug en snel daarna vertrok Waylon voor een jaar naar The States. Hij startte onder begeleiding van Jennings in Nashville een intensieve zoektocht binnen de muziek. Waylon is de beroemde zin van Jennings 'don’t ever limit yourself' daarna nooit vergeten. De dood van Jennings, die vaak drugs gebruikte, heeft Waylon veel verdriet gedaan. Daarom vernoemde hij zichzelf op het podium naar zijn grote idool: Waylon.

zijn stem: ‘hallo, hallo, hier is het mannetje van de radio, wie stinkt hier zo?’” Zijn school was een drama. Hij was al zo jong overtuigd van een carrière in de muziek, dat hij geen enkele interesse had voor welke opleiding dan ook. De band met zijn ouders is bij tijd en wijle minder. „Ik ben een vrij heftig mensje”, zei hij in het tv-programma Profiel. „Met alle respect naar mijn ouders toe: maar misschien begrijpen ze nog steeds niet hoe dat in mijn hoofd zit.”

hij gaat het in zijn eentje doen. De ergernissen van toen zal hijj missen als kiespijn.. Achteraf djesmaat wat vertelde hij er mondjesmaat d dat in niets, over. Duidelijk werd kelijk níets Ilse maar dan ook werkelijk en Waylon het met elkaar eens

„Ik ben een vrij heftig mensje.”

In mei vertegenwoordigt Waylon Nederland op het Eurovisie Songfestival. Lange tijd werd gedacht dat voormalig Within Temptation-zangeres Sharon den Adel die eer te beurt zou vallen. Maar afgelopen november maakte AVROTROS tot grote verrassing van velen bekend dat Waylon naar Portugal afreist. Deze keer hoeft hij zich niet te ergeren aan een ander met wie hij op het podium staat. Want

64

Toch even samen lachen na het onverwachte succes.

waren geweest. Tot en met het schrijven van het liedje 'Calm after the Storm' aan toe.

Niet in de smaak

Woest was Waylon geweest toen hij slechts de eerste regel had geschreven en de schrijfsessie werd opgeschort tot de volgende ochtend . Daar ontdekte hij dat het liedje door Ilse was afgemaakt.


Eurovisie Ook de styling van 'The Common Linnets' viel niet in de smaak bij Waylon. Hij zag er veel te veel uit als de andere bandleden. „Alleen mijn hoed was anders. Ik maakte geen deel uit van The Common Linnets,

Waylon samen met Annemijn van Meeuwen.

WAYLON EN VRIENDINNEN Waylon leidt een turbulent liefdesleven. Toen hij doorbrak, was hij nog samen met Annemijn van Meeuwen. Na allerlei wilde geruchten over een avontuurtje met Patricia Paay, die in de jury van Holland’s Got Talent zat, verliet hij Annemijn van de ene op de andere dag voor Joëlle Witschge. De twee gingen samenwonen, maar een lang leven was hun liefde niet beschoren. Na een jaar zetten ze er een punt achter. De dochter van oud-voetballer Richard Witschge zei er in een interview over: „Hij heeft ooit een interview gegeven en daarin stond: ‘Joëlle heeft geen ambities.’ Dat heeft me veel verdriet gedaan. Ik heb vanaf mijn vijftiende bijbaantjes gehad en altijd keihard gewerkt als model. Ik barst van de ambitie, maar die had ik een tijdje in de koelkast gezet omdat zijn carrière op dat moment dominanter was.

maar van Ilse & The Common Linnets. En dan was ik dus een Common Linnet.” En daar paste hij voor. De keuze van Waylon voor 'Outlaw in 'Em' is gewaagd en verrassend. De zanger wil Europa in Lissabon

Joëlle Witschge.

De relatie met Waylon was dus niet ‘echt’ gezond. Want niet alleen zette ze haar carrière op een laag pitje voor hem, ook verloor ze zichzelf. „Door alles wat er gebeurde, werd ik de laatste jaren rustiger. De glans was er een beetje vanaf. Ik raakte mezelf een beetje kwijt.”

NA TWEE MAANDEN SPATTE HET LIEFDESGELUK UITEEN Vervolgens werd Waylon verliefd op de Gorinchemse advocate Archana Mahabiersingh. Ook die liefde duurde niet lang: na twee maanden spatte de relatie uiteen. Tegenwoordig is Waylon samen met beautyvlogster Bibi Breijman, die hij coachte tijdens het programma It Takes Two. De vonken spatten destijds van het scherm af en niet lang daarna zette Bibi haar vriend aan de kant. Helaas voor Waylon maakte zij kort na het ontstaan van hun romance bekend opgebrand te zijn. Waylon reageerde heel lief door op Instagram het volgende

verrassen met zijn rocknummer. „Voor mij als muzikant is het Songfestival vergelijkbaar met wat de Olympische Spelen zijn voor een sporter. En als ze er dan toch een wedstrijd van maken, wil ik ‘m graag winnen!” ■

Bibi Breijman.

bericht te posten: „Lief meisje van me... Ik weet hoe verschrikkelijk je je voelt en dat je het idee hebt dat alles wat je hebt opgebouwd de afgelopen jaren in duigen valt als je er tijdelijk afstand van neemt. Niets is minder waar en als je doorgaat zoals je dat deed zal juist jij in duigen vallen en zal het jaren duren voor je jezelf weer hebt opgebouwd... Het afgelopen jaar was heftig voor je en heeft je leven een bizarre wending genomen. Waar het voor de buitenwereld lijkt alsof het je/ons allemaal maar voor de wind gaat is ook dat iets wat niemand weet behalve wij. Weet dat ik er voor je ben met alles wat ik heb en kan zijn! Ik ben zo gelukkig dat jij in m’n leven bent gekomen... Jij maakt de liefde weer de moeite waard! Jij bent de meest onwaarschijnlijke maar meest bijzondere verrassing van de afgelopen jaren... Je hebt me al m’n zintuigen weer teruggegeven! Ik sta naast, voor en achter je... Ik hou van je... Ik hoop voor heel lang. En nu je dromen achterna met heel je hart en ziel!! Laat ze maar lullen. ‘The world can wait, my love.’”

65


de perfecte combinatie

Edet droog en Edet vochtig toiletpapier. Voor een fris en schoon gevoel.

www.edet.nl


Sportheld

H

et was nogal een ongemakkelijke situatie toen Kjeld Nuis in 2014 tijdens een festival voor het eerst Jill de Robles in de ogen keek. De voormalige Miss Drenthe scheen al langer een oogje op de topschaatser te hebben, zo vertelde zij eens. Maar Kjeld was ten tijde van die ontmoeting ‘bezet’; niemand minder dan de zus van zijn goede vriend en schaatscollega Sven Kramerr was toen zijn geliefde!

IJskoning Kjeld Nuis mag tijdens de Olympische Spelen koelbloedig twee keer goud hebben gewonnen, wanneer Nuis thuis is, blijkt hij een familieman. Zijn Instagramaccount staat bol van de foto’s van zijn beeldschone vriendin, topmodel Jill de Robles, en hun zoontje Jax. Het geluk spat er vanaf, en dat nadat Kjeld een heftige keuze op liefdesgebied moest maken…

Sven en Brecht Kramer.

Kjeld

ooie Jill Bij het zien van de mooie n haar zei hij tegen vrienden inden ontzettend knap te vinden en onder de indruk tee zijn d. van haar schoonheid. ijn Daarop reageerden zijn maten dat hij of zijn mond moest houden, of op haar af eld deed, moest stappen. En Kjeld ondanks zijn relatie met Brecht, eek liefde op het laatste. En het bleek or zowel Kjeld het eerste gezicht voor als Jill…

Olympisch kampioen ruilde de zus Sven Kramer in, maar is

killer op smelt voor

68


De vriendschap tussen Sven en Kjeld werd danig op de proef gesteld toen Kjeld ruiterlijk uitkwam voor zijn gevoelens voor Jill. Dat de breuk ook voor Brecht een enorme klap in het gezicht moet zijn geweest, bleek toen Kjeld zei: „Zij was er lange tijd helemaal stuk van…” Jill bleek al langer een oogje te hebben gehad op Kjeld. Toen ze Kjeld eens op televisie zag, had haar moeder al opgemerk opgemerkt: 'dat is een leuke jongen'. „Hij kwalificeerde kwalificeerde zich toen niet vo voor de Spelen en m moest nodig worden getroost. Ik vvond het wel een lekker ding” ding”, aldus Jill te tegen RTV Drent Drenthe.

Jill was ooit Miss Drenthe

PASPOORT Naam: Kjeld Nuis Geboorteplaats: Leiden Geboortedatum: 10 november 1989 Broer: Skip Relatie: sinds 2014 met Jill de Robles Zoon: Jax, geboren op 6 september 2016

Trots op zijn overwinning!

Jill werd in 2011 verkozen tot Miss Drenthe en ging vervolgens door naar de volgende ronde: de Miss Nederland-verkiezing. Ook mocht ze naar Londen waar de Miss World-verkiezing werd gehouden. Jill droeg daar een ontwerp van couturier Addy van den Krommenacker. Ze heeft goede herinneringen aan haar deelname. „Dan hoor je al die mensen klappen. Dat geeft echt een adrenalinekick”, vertelde ze in een interview.

Even een onderonsje met Jax.

nu gelukkig met topmodel en zoontje

het ijs, zijn Jill en Jax

Nadat Kjeld en Jill officieel een setje vormden, duurde het niet lang of ze gingen samenwonen in Emmen. Samen kregen een zoontje: Jax, die in september twee jaar wordt. Op het Instagram-account van Kjeld is te zien hoe gek hij en Jill zijn op het prachtige mannetje. Ze geven hem de meest liefdevolle koosnaampjes, maar ‘boefie’ komt nog het vaakst voor. Terwijl sommige mensen een hechte liefdesrelatie in combinatie met topsport niet altijd zien zitten, is Kjeld Nuis er juist van overtuigd dat zijn thuisfront hem vleugels geeft. In De Telegraaf zei hij tijdens het laatste weekeinde van de Olympische Spelen in PyeongChang: „Als je dit doet en je kunt je ervaringen delen met mensen die je liefhebt, echt, dat is zoveel mooier, jongen. Ik vind het mega-vet dat ze bij me waren na mijn race, dat ik hun oprechte emotie kon zien. Ik merk wel dat er megaveel op Jill aankomt sinds we samen een kindje hebben. Ik heb bijna alleen maar de lusten en zij draagt ook veel lasten. Ik ben haar zo ontzettend dankbaar. Na mijn schaatscarrière ga ik er alles aan doen om het weer recht te trekken.” Tot die tijd zal Jill nog even geduld moeten hebben. Na de Olympische Spelen in Pyeongchang gaf Kjeld al aan ambities te hebben om over vier jaar weer mee te doen. Hij hoopt zijn Olympische titels in 2022 te mogen verdedigen in Peking. ■

69


W

N IE U

Nu ook met Mangosmaak

UIT NEDERLANDSE BRON


INFO

15 min bereidingstijd

1 persoon

ZONNIGE CAESAR SALADE MET CRISPY MAÏS

• • •

BEREIDING

Bak de stukjes kipfilet in een pan heerlijk goudbruin en breng ze op smaak met peper en zout. Kook ondertussen het eitje en snijd deze later in 4 stukjes. Snijd de groenten in stukjes en schik ze vervolgens op een bord.

Voeg vervolgens de Crispy Maïs, eitje, geraspte kaas en croutons toe en werk af met kant-en-klare Caesar dressing.

INGREDIËNTEN

• • • •

¼ kropsla, in stukjes 1 blikje Bonduelle Crispy Maïs 70 gram 100 gram kipfilet 1 gekookt eitje, in 4 stukken gesneden

• 2 radijsjes, in plakjes • 1 rode ui, in ringetjes • 15 gram geraspte •

Parmezaanse kaas 25 gram croutons 2 el kant-en-klare Caesar dressing


Hoera!

Hiep hiep hoera voor schaatsheld Sven Kramer! Sven the Man steekt op 23 april 32 kaarsjes aan. De schaatsheld, die afgelopen winterspelen in actie kwam op het ijs van de Gangneung Science Oval, zou de komende tijd vooral ambities hebben om met zijn vriendin, oud-hockeyinternational Naomi van As een gezin te gaan stichten. Sven Kramer heeft grote successen geboekt. Ook in Zuid-Korea pakte hij goud. Op de 10 kilometer liep het minder goed af. De Friese koning van het ijs heeft een litteken in zijn gezicht. Dat komt niet doordat hij op het ijs een keer een uitglijder heeft gemaakt, maar omdat hij als kind door een glazen pui viel toen hij bij een

23 APRIL

vriendje speelde. „Ik zat onder het glas en mijn gezicht zat helemaal onder het bloed”, vertelde hij er eens over. „Ik ben daarna een jaar lang met plastische chirurgie bezig geweest. Maar het is goed afgelopen.”

Wie zijeenr er nog m jarig?

dt nanndt Tygo Gerrna

ILLUSTRATIE: DESIGNED BY FREEPIK

Acteur 7 april, 44 jaar

Patricia Paay Polderdiva 7 april, 69 jaar

Antje Monteiro Actrice/zangeres 12 april, 49 jaar

Sylviee Meis

72

Presentatrice ntat atric at riic ice 13 april, 40 l, 4 0 jjaar aaar ar ar

Jan Keizer

Zanger, 3 april, 69 jaar


Horoscoop Wat staat er in de sterren? STIER 21 april - 20 mei

Een confrontatie ligt op de loer. Dat komt doordat u de neiging hebt te denken dat u zelf alles beter weet. Daardoor heeft u veel kritiek op collega’s en familie. Spreek er eens over met een vertrouweling. Die heeft een luisterend oor en zal zeker gehoor geven aan uw vraag. Probeer vaker tot tien te tellen voordat u commentaar geeft. Zodra er meer balans wordt gevonden in wat u zegt en denkt, merkt u dat de verhoudingen normaliseren.

TWEELINGEN 21 mei - 21 juni

Optimisme is uw sterkste karaktereigenschap. In plaats van dat het glas half leeg is, is het half vol en daarom heeft u een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mensen die zelf stuk zitten. Laat u niet te erg claimen. U mag dan postitief zijn ingesteld, u kunt het zich ook nogal aantrekken als een ander u deelgenoot maakt van alle ellende die hij of zij op het levenspad treft.

KREEFT 22 juni - 22 juli

Uw levenspartner maakt een spannende tijd door. Het enige dat u kunt doen, is steun bieden. Dat is belangrijk om niet uit elkaar te groeien en om het vlammetje niet te laten doven. Het is terecht dat u zich afvraagt of de keuzes van uw partner ook u zullen treffen, maar maakt u zich niet onnodig zorgen. Soms moet je juist loslaten om iemand niet van je te laten vervreemden.

LEEUW 23 juli - 23 augustus

Na een moeilijke start van dit jaar komt u eindelijk in rustiger vaarwater. Als leider van de dierenwereld heeft u zich moedig door deze periode heen geslagen. Voelt u zich niet te erg verantwoordelijk voor andermans geluk? Zelfs niet van uw directe familieleden. Natuurlijk moet u voorkomen dat u met uw acties moedwillig iemand schaadt, maar u kunt ook niet alle problemen van de wereld op uw schouders laden.

MAAGD 24 aug - 22 sep

De natuur is voor u als aardeteken een belangrijk aspect in uw leven. Ga eens wat vaker wandelen en laat al uw gedachten wanneer u buiten bent de revue passeren. Laat de muizenissen in uw hoofd wegwaaien met de wind en ontvang de zonnestralen als een batterij die opnieuw wordt opgeladen. U zult merken dat u er een ander mens van wordt. Geef ook duidelijk richting aan plannen die u heeft voor de rest van het jaar.

WEEGSCHAAL 23 september - 23 oktober

Als u ergens mee zit, is er eigenlijk maar een manier om dat op te lossen en dat is erover praten. Dat is misschien niet de gemakkelijkste weg, maar u ontkomt er niet aan. Kies daarbij wel zorgvuldig uw woorden. Want voor u het weet, wordt u verkeerd begrepen en is de ergernis veranderd in een hoogoplopend conflict. Een weekje vrij nemen om uw gedachten te ordenen doet wonderen.

RAM

21 maart - 20 april Het loopt even niet gesmeerd. In de familie zijn er wat strubbelingen. En zoals vaker het geval is, ziet men de splinter in het oog van de ander wel, maar de balk in het eigen oog niet. Ga het gesprek aan en probeer de lucht te klaren. Neem ook wat vaker tijd voor uzelf. Ga eens een dagje weg met een vriend of vriendin. Dat is nodig om het gejaagde bestaan dat u leidt in balans te brengen. Dat zal een hoop spanningen schelen.

SCHORPIOEN 24 oktober - 22 november

U heeft plannen te óver, maar u twijfelt of u het door moet zetten. Wat er ontbreekt, is een diepgeworteld vertrouwen dat het werkelijk allemaal goed gaat komen. Wanneer u uw hart volgt, zult u merken dat alles ten goede keert. Dat u financieel een flinke domper te verwerken hebt gekregen, is heel vervelend maar als u blijft hangen in die teleurstelling beperkt u zich.

BOOGSCHUTTER 23 november - 22 december

Het hoeft niet allemaal tot op elke punt en komma te kloppen wat u doet. Natuurlijk wilt u geen missers maken, maar u bent nu heel erg gefocust op details. Het gevolg is dat u te krampachtig aan het werk bent. En dat is niet alleen voor uzelf lastig maar ook voor de mensen om u heen. U ontwikkelt namelijk een tunnelvisie en staat daarbij niet open voor andere prikkels die juist nodig zijn om het beste uit uzelf te halen.

STEENBOK 23 december - 20 januari

Doorgaans bent u sportief ingesteld. Dat kan ook haast niet anders voor dit teken uit de dierenriem dat gewend is om overal tegenop te klauteren. Af en toe mag het wel een tandje minder, want anders schiet u door en het gevolg kan zijn dat u teveel van uzelf eist. Uitputting ligt op de loer. Denk ook goed aan uw voeding. Veel sporten betekent niet dat u maar kunt eten wat u wilt.

WATERMAN 21 januari - 19 februari

Het voorjaar brengt een nieuwe liefde op uw pad. Eindelijk bent u erin geslaagd een voorbijgegane relatie een plek te geven. Lang heeft u gevoelens van wraak gekoesterd, maar u heeft ook wel gemerkt dat u dit – behalve een naar gevoel van binnen – niets heeft gebracht. U kunt zich weer gaan richten op de toekomst en dat geeft een gevoel van opluchting. Niet alleen in de liefde boekt u succes, ook lijkt dit dé aangewezen tijd om een switch te maken in uw werk.

VISSEN 20 februari - 20 maart

Eindelijk gloort er weer wat licht aan de horizon voor de vissen. Na een op z'n zachtst gezegd turbulente winter is nu de tijd aangebroken voor leuke, lichte en mooie dingen. En daar houdt de Vissen van. Ga er deze maand op uit, geniet van de dagen die weer lengen. U heeft echt energie voor tien en dat is ook uw meerdere op het werk niet ontgaan. Grijp die kans!

73


ALS DE APPELBOOM IN BLOESEM STAAT, IS HET WEER TIJD VOOR APPLE BANDIT ! Heerlijk, het voorjaar is aangebroken. De appelbomen staan in bloesem. Tijd om samen lekker naar buiten te gaan en te genieten van de lentelucht. Apple Bandit past daar perfect bij, natuurlijk. Verfrissender dan wijn en fruitiger dan bier. Verras je vrienden eens met een verfrissende Apple Bandit, gemaakt van de allerbeste appels!

Fris & Fruitig Geen 18, geen alcohol

N i etudrwoo!g Lich

En heb je de nieuwe variant van Apple Bandit al ontdekt? Apple Bandit Classic Apple is een frisse appelcider met een natuurlijke, lichtdroge smaak.


VeRrAS MEt TEx MeX CRISPY CHICKEN

, TORTILlA S MET KROKANTE KIP 4 PORTIES / BEREIDINGSTIJD: 20 MIN

1 pak Santa Maria Tortilla Original Small 500 g kipfillet, in stukjes 1 zakje Santa Maria Crispy Chicken Seasoning Mix 2 el olie 1 krop ijsbergsla, in reepjes 1 komkommer in kleine stukjes 2 tomaten

AMERICAN RANCH DIP

1 zakje Santa Maria Dip Mix American Ranch 125 ml zure room Verwarm de oven voor op 225°C. Snijd de kipfillets in stukjes van 3x3 cm en doe in een kom. Voeg de olie en de inhoud van de Crispy Chicken Seasoning mix toe. Roer en verdeel de kruidenmix gelijkmatig over de kip. Verdeel de stukjes kip over een ingevette ovenschaal of –schotel en bak ongeveer 15 min. in de oven tot de stukjes kip goudbruin en krokant gebakken zijn. Meng de American Ranch dip kruidenmix met de zure room en laat ongeveer 10 minuten staan. Verwarm de Original Wrap Tortilla’s Small volgens de instructies op de verpakking. Smeer de tortilla´s in met de American Ranch dip en verdeel de sla, tomaat de komkommer en de Crispy Chicken Bites over de tortilla’s. Vouw de tortilla dicht en serveer.

Met de Tex Mex-keuken kan je eindeloos variëren. Of je nu druk bent of juist alle tijd hebt om te koken, voor iedere dag van de week is er een heerlijk gerecht. Heb je weinig tijd om te koken of eet het gezin op verschillende tijden? Maak dan eens Crispy Chicken Wraps. Overheerlijke wraps van krokante kip met knapperige sla, tomaten, komkommer en American Ranch Dip die lauwwarm maar ook koud bijzonder lekker zijn. Meer Tex Mex-recepten op www.santamariaworld.nl


Vraag het aan

Maaike

Column

Op sterk water Ik kan soms nauwelijks geloven dat mijn dochter en ik uit hetzelfde materiaal zijn opgebouwd. Zij is een sloddervos, een warhoofd met op sommige momenten geniale invallen. Haar hand-oogcoördinatie is belabberd maar het is een pure schoonheid (al denkt ze daar zelf totaal anders over). Het meest intrigerend is Puck’s fascinatie voor skeletten en dode dieren. Het rariteitenkabinet dat ze sinds haar derde bij elkaar verzameld heeft vind ik op z'n zachtst gezegd grimmig; muizen op sterk water, gedroogde krekels en vlinders. Ze verstopte ze vroeger op de meest rare plekken, omdat ik haar verboden had de boel thuis te laten ontbinden. Zo langzamerhand is dat plaats gaan maken voor slijm. Doosjes en weckpotjes insecten zijn vervangen door verf, scheerschuim en lenzenvloeistof, waarvan ze slijm maakt. Een hobby waar ik ook niet blij mee ben, al boezemt slijm me stukken minder angst in dan een halfdode vogel. Gisteravond vroeg Puck, ze is negen, of ik weer ui de omnibus van Harry Potter een keer uit voor wilde voorlezen: „Het is zo lang geleden dat sam lazen!” we dat samen E Enthousiast haalde ik het dikke boek uit de stapel tevoorschijn. Bij het openen gilde ik het ineens uit, want er viel iets op de grond. „Oh..”, zei Puck droogjes. „Dáár zijn mijn sprinkhanen! Ik was vergeten waar ze lagen te drogen.”

Dementerende vader „Mijn vader is nog geen zeventig jaar maar begint al te dementeren, ik heb het idee dat hij dat beseft. Maar zowel mijn vader als moeder praten er niet over. Vooral mijn moeder ontkent het, terwijl ik merk dat ze zijn zinnen meteen aanvult als hij stilvalt. Ze is zeer geïrriteerd als hij het allemaal even niet meer weet en soms de woorden moet zoeken... Ik kan het niet aanzien en heb mijn moeder hier al meerdere keren mee geconfronteerd. Zij zegt dat er niets aan de hand is. Ik maak me zorgen. Wat kan ik nu doen?” P.L uit B.

„Dit is een serieus probleem. Heb je er wel eens met je vader alleen over gesproken? Dat je moeder hem voor veel dingen afschermt, is begrijpelijk. Het is goed dat ze er voor hem is. Maar ik denk dat hij professionele hulp nodig heeft. Dementie is erg ingrijpend, ook voor de partner, de onderlinge

76

verhouding verandert sterk. Jij bent hun dochter, ik zou zeker aan de bel trekken. Probeer het nog een keer open te bespreken, als je dan niet tot hun doordringt moet je echt even een bezoek aan (hun) huisarts brengen.”


IK EET STIEKEM „Ik heb een eetprobleem. Voor mijn werk ben ik vaak onderweg met de auto en dan verlies ik me langs de snelweg soms in vreetbuien. Ik heb geen boulimia want ik gooi het er niet uit, maar de hoeveelheden die ik in no time wegwerk, zijn ongelooflijk. Ik schaam me diep. Omdat ik me zo schaam weet ik niet hoe ik het kan stoppen. Mijn vriend klaagt regelmatig dat ik ’s avonds te weinig eet. Hij wil dat ik naar de dokter ga omdat ik altijd misselijk ben. Ik wil het hem niet vertellen want hij haat mensen die liegen.”

S. uit K.

„Aan dit soort buien ligt vaak iets heel anders ten grondslag. Juist door de schaamte voelt het veel erger. Als je vriend echt van je houdt, waardeert hij je eerlijkheid en oordeelt hij niet als je het hem vertelt. Het is geen geheim, je doet dit gewoon als je alleen bent en niet in iemands gezelschap. Is de stap om je vriend in vertrouwen te nemen toch te groot, dan kun je naar de huisarts gaan. Erover praten, dat lucht al op. Je zult zien, je bent niet de enige met dit probleem.”

Dit vind ik leuk… Mijn vader, die dit jaar tachtig wordt, is op z’n oude dag begonnen aan een cursus edelsmeden. Ik ben zo trots als een pauw, want hij maakt de mooiste dingen. Tijdens mijn laatste vakantie vond ik een j op p het strand. Ik nam het prachtig steentje mee en vroeg mijn vader of hij er iets m mee kon. Dit weekend gaf hij de steen terug, het is een prachtige hanger geworden. „Ik hoop dat het je veel geluk gaat brengen.”

Probleem van de maand

Ik ben verliefd op mijn personal trainer

„Sinds een half jaar train ik op de sportschool met André, mijn personal trainer. Ik kan erg met hem lachen en heb juist door zijn aanwezigheid zin om te sporten. De laatste weken krijg ik steeds vaker kriebels in mijn buik als we samen zijn. Maar ik laat daar weinig van merken want hij is getrouwd en heeft een zoontje. Gisteren vroeg hij of ik een keer een kopje koffie met hem wilde drinken. Ik weet niet zo goed wat ik daarvan moet denken want hij flirt ook met mij. Ik vind hem leuk, maar heb geen zin in moeilijk gedoe en gesodemieter. Wat moet ik doen?” J. uit A.

„Ik denk dat je zelf het antwoord weet. Is het echt een foute vent? Dan zou ik het je meteen al afraden. Als jij voelt dat hij met dat 'kopje koffie' meer bedoelt, zou ik het niet doen. Je bent al verliefd volgens mij. Een sportschool heeft vaak ook een bar. Drink na de training eens iets samen, met andere mensen erbij. Je geeft zelf in je mail aan dat je nogal vatbaar voor zijn complimenten bent. Als je toch besluit met hem af te spreken, wees dan op je hoede. Je bent een volwassen vrouw, dus je bent prima in staat om je eigen grenzen stellen.”

Ook een probleem?

Schaam je er niet voor, vraag het gewoon aan mij. Stuur een mail naar maaike@ditjesendatjes.nl

77


U mag het

zeggen helpt!

Ditjes & Datjes

Bent u ook een verzamelaar of vindt u dat een vrijwilliger in het zonnetje moet worden gezet? Laat het ons weten. Want Ditjes & Datjes wil u graag helpen. Stuur uw reactie naar post@ditjesendatjes.nl

IDEERR ROMY SCHNNEEID

POSTZEGELS

Ik spaar postzegels vanuit de hele wereld. Ik houd me van harte aanbevolen als u nog wat voor mij hebt liggen! Bij voorbaat hartelijk dank. C.J. Gerritsen Nova Zemblaka kade de 18 3446 BR Woerden

GLAZEN KRALENar

Ik ben een verzamela van glazen kralen. Ik maak er grote en kleine schilderijtjes in alle g kleuren van de regenboo ar ma len kra de van, als van glas zijn. Ik ben ook een oma van 77 jaar en maak met plezier leuke dingen! Mevr. A. Coster M. ZeldenrustNoordanusstraat 28 3207 EM Spijkenisse

LUCIFERMERKEN

Geachte Ditjes & Datjes, der Ik spaar alles van Romy Schnei , ken boe , rten en zoek foto’s, kaa van s alle k nlij plakboeken en eige pen? haar. Wie kan mij daar aan hel an Zw G. van der Stieltjesstraat 824 2521 TD Den Haag

DE NACHTEGAAALLhet boek

Ik ben op zoek naar istin Hannah. ‘De Nachtegaal’ van Kr t liefst in de Wie heeft het te leen? He op kan halen. Zaanstreek zodat ik het 238 Telefoonnr. 075-6176

Ik heb één grote hobby en dat zijn mijn lucifermerken. Elke dag ben ik daar wel een paar uurtjes mee bezig, een fijne t er niet rustige hobby. Veel nieuws kom doen. oep opr een ag gra en daarom wil ik erken/ ferm luci wat nog die Zijn er mensen mij r voo jes oos ferd luci of lucifermapjes van and afst tis gra er en en hebben ligg willen doen? geweldig Ook een oude verzameling zou ik de zijn. Indien gewenst vergoed k. portokosten.Bij voorbaat dan om il.c fam.koppelaar@hotma

DENNIS UUIIT SCHIEDAM

Ik spaar molenkaart en en foto’s. Dennis van Di jk uit Schiedam kwam bij mij thuis kaarten ruilen. Ik heb weer ee n hoop kaarten gekrege n, dus ik hoop dat hij mijn oproepje leest en mij belt. Ik heb zij n telefoonnummer nie t. G. Kramer, 010-4803 501


t

Krabbende ka

Onze Jacky is ook gek op Dirk, ook al mag ze er niet naar binnen. Groetjes van familie Lange

Datjes, Hallo Ditjes &

er het artikel ov rugkomen op te en ev g g er aa as Ik wil gr eubels etc. W katten aan m niet krabben van de oplossing dat de volgen n ze . le ls te pe sd up verbaa riaan-dr een flesje Vale op of de al ko : pa is ab nd beke jes op de kr lt pe up dr ar pa Sprenkel een d. d. is verzekerrd es cc su en mat ten, Hartelijke groe on Jonasso ser M.A. Fikk . uit Rotterdam

Alles goed? In Amsterdam zag Remco Haantjes uit Leusden deze auto. „Lees de tekst”, schreef hij aan Ditjes & Datjes.

1

Ook reageren? Reacties Als u wilt reageren op de verhalen in Ditjes & Datjes of zoekt u iets voor uw verzameling? Dan kan dat via het emailadres: post@ditjesendatjes.nl

s ' o t Fo

nd a a m e

d van

Puzzels en prijzen ‘Mijn naam is haas.’

3

Voor oplossingen van de puzzels: www.ditjesendatjes.nl/puzzel en voor de prijzen: www.ditjesendatjes.nl/winnen

Brieven en kaarten

2 Lief… Het is weer lammetjestijd!

Ons redactieadres voor brieven en kaarten is: Ditjes & Datjes Donauweg 10 1043 AJ Amsterdam

79


KIES VOOR HYGIËNE met Palmolive


Dieren wereld DIERENHELD

BERT HOLL ANDER

„Hermien is de ster van De Leemweg” Stichting De Leemweg kreeg landelijke bekendheid toen koe Hermien, die aan het slachthuis ontsnapte, bij hen terechtkwam. Drijvende kracht achter deze organisatie is Dirk Hollander, die samen met een vriend in 1996 het rusthuis voor koeien begon. „Onze stichting adopteert en verzorgt koeien uit heel Nederland die zijn ontsnapt aan het slachthuis, zijn verwaarloosd of om wat voor reden dan ook, nergens anders terecht kunnen”, vertelt Bert. „De dieren die bij ons onderdak krijgen, hebben de dood vaak letterlijk in de ogen gekeken. Op De Leemweg wordt geen koe of os geslacht. Bij ons mogen ze in alle rust en vrede herkauwen, tot ze van ouderdom sterven.” FOTO: KOEIENRUSTHUIS DE LEEMWEG

Overigens werd niet alleen Hermien maar ook koe Zus binnengebracht. „Hermien is de ster, maar zij ontsnapte tegelijkertijd met Zus. Alleen had Zus de pech dat ze al snel werd gevonden”, vertelt Dirk. Door een actie van de Partij voor de Dieren kon Zus ook naar De Leemweg. Het koeienrusthuis kan elke cent goed gebruiken. Of u nu een koe wilt adopteren of gewoon wilt helpen, neem gerust een kijkje op www.koeienrusthuis.nl

Bedelgedrag van katten door MARIEKE VAN DER BURGT Tinley-gedragstherapeut voor katten

Herkent u het volgende gedrag van uw kat? Uw kat begint om half vijf ’s nachts te miauwen alsof zijn leven ervan afhangt en houdt pas op als hij te eten krijgt. Of u komt ’s middags thuis van uw werk en u struikelt bijna over uw kat omdat hij continu om uw benen heen staat te strijken. Vaak begint dit bedelgedrag zeer subtiel en wordt het in het begin niet als vervelend ervaren. Maar wanneer de nachtrust bijvoorbeeld wordt verstoord, kan het gedrag zeer irritant worden. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het bedelgedrag van een kat. Soms is ziekte de oorzaak voor veranderd eetgedrag. De manier waarop katten

Onze

tips

TIP 1

Geef uw kat in ieder geval nooit G e eten van uw bord, dit houdt be bedelgedrag in stand. Voorkom ook u kat honger heeft door het voer dat uw onbeperkt aan te bieden. Wanneer uw kat hier niet mee om kan gaan en gaat overeten, dan kunt u de dagportie het beste verdelen over 4 à 5 kleine porties en deze verspreid over de dag geven. Geef de laatste portie voordat u naar bed gaat en de eerste portie zodra u opstaat.

82


Onze hond heet:

Bobby

gevoerd worden, kan echter ook een rol spelen. Onderzoek toont aan dat katten een voorkeur hebben voor negen tot twintig kleine maaltijden per dag. Hun spijsvertering is daar ook op gebouwd. De kans is dus groot dat katten die bijvoorbeeld twee keer per dag te eten krijgen, tussen de maaltijden door honger hebben. Zeker als ze niet naar buiten kunnen om eventueel iets extra’s te vangen. Daarnaast kan verveling het bedelgedrag stimuleren. Katten in het wild zijn lang bezig om voer te vergaren. Dit gedrag is niet nodig wanneer je eten krijgt van je eigenaar. Als laatste: katten kunnen snel en uitstekend leren. Wanneer een kat ervaart dat hij door miauwen iets lekkers van uw bord krijgt, dan zal hij dit gedrag blijven herhalen.

TIP 2 Wanneer u veel van huis bent, kunt u gebruikmaken van een voerautomaat voor katten. Deze automaten kunt u zo instellen dat de kat meerdere keren per dag beschikking heeft over voedsel. Een bijkomstig voordeel van een voerautomaat is dat uw kat leert dat het voer uit de automaat komt en niet van u afkomstig is. Dit vergroot de kans dat het bedelen stopt: bij u valt immers niets te halen.

Bobby is een Cavalier King Charles SpaniĂŤl mannetje van 6. We hebben hem bij een erkende fokker gekocht. Zij fokt de hondjes volgens de regels en daar staan wij achter. We vonden hem meteen schattig met z'n bruine wenkbrauwtjes en hangoren. Bobby neemt altijd een knuffel mee bij het uitlaten. Dit geeft hem zelfvertrouwen want hij heeft een onzeker karakter. Zodra de riem gepakt wordt kiest hij een knuffel uit.De hele wandeling houdt hij die in zijn bekje. Zelfs tijdens het plassen houdt hij hem vast, daar lachen wij om. Bobby heeft door dat hij meer aandacht krijgt wanneer hij een knuffel meeneemt. Mensen geven hem vaak een aai of een lekker koekje. Na het eten gaat de televisie aan en komt hij lekker even op schoot zitten. Dit doet hij iedere avond. Hij legt zijn voorpoten dan op je benen. Wanneer hij er weer genoeg van heeft gaat hij tegen de tafelpoot aan liggen. Hij heeft ook nog een fijne plek op de vensterbank. Daar kijkt hij voor zijn baas of er geen vreemde kat of hond op zijn erf komt. Zo probeert hij, op zijn manier, toch een stoer hondje te zijn. Karin van Harlingen, Krommenie Schrijf ook over uw huisdier. Stuur uw verhaal naar: post@ditjesendatjes.nl

TIP 3 Blijft j uw kat bedelen ondanks dat er onbeperkt voer kl voor hem klaarstaat of dat hij het voer verspreid da aangeboden krijgt? over de dag na uw dierenarts. Uw kat kan ziek Ga dan naar zijn. Zeker bij oudere katten die opeens a bedelen, afvallen en meer drinken, is het verstandig om dit met de dierenarts te bespreke Blijkt uw kat gezond, schakel dan bespreken. een kat kattengedragstherapeut in.

83


oNmogelijk te weeRstaan

Zacht gestoomde mini filets in een smakelijke saus. De perfecte hoeveelheid voor een verse maaltijd op ieder moment van de dag. Keer op keer een ware smaaksensatie voor je kat.

©Mars Nederland B.V. 2018

VERWEN JE KAT MET DÉLICES DU JOUR


NEW

Het nieuwe keukenpapier, met handige vellen OP MAAT, voor minder verspilling.

Compact formaat, voordeliger !

=


Kits

DE KAMPIOEN Wie: Noah Haase Sport: Badminton

Dit is Noah Haase (13) uit Almere. Hij zit in de Nationale Jeugdselectie Badminton en is afgelopen februari mee geweest naar het Russische Kazan om er deel te nemen aan de Europese Jeugdkampioenschappen. Daar kwam hij samen met zijn dubbelmaatje Rens in de kwartfinales terecht. Noah werd geboren op 11 februari 2005 en raakte verslingerd aan badminton door zijn vader. „Hij nam me een keertje mee naar zijn club toen hij zelf een training gaf”, vertelt Noah. „Omdat het me leuk leek om een keer te proberen. Na die eerste keer ben ik vaker g g meegegaan en zo is het g gekomen.”

De badmintonner volgt nu al trainingen op het centrum voor topsporters en onderwijs Papendal en heeft grote ambities. „Ik wil heel graag internationale toernooien gaan spelen. En als ik dan Europees of Wereldkampioen kan worden, zou dat helemaal geweldig zijn. Uiteindelijk hoop ik uit te komen op de Olympische Spelen.” Wat badmintonnen precies zo leuk maakt? „Het spel vind ik fantastisch. Ik zou gewoon iedereen aanraden het eens te proberen.” INSTUREN ter of doch Wie heeft een zoon is? s jeugdkampioen die ook Nederland ar na t ks te Stuur foto en atjes.nl info@ditjesend

Check out!

BART VAN DE BESTE VRIENDENQUIZ

voor de geboorte… hoe zou dat zitten? „Onze ouders leerden elkaar kennen bij zwangerschapsgymnastiek”, vertelt hij op de site van NPO Zapp waar de Samen met zijn assistent Tonnie Beste Vrienden Quiz op schoolaat Bart Meijer in zijn dagen wordt uitgezonden. „We televisieprogramma twee beste zijn drie dagen na elkaar jarig en vrienden de strijd met een al ons hele leven vrienden. Vroeander beste vriendenkoppel aan- ger gingen we met onze families gaan. En als hij zelf mee mocht samen op vakantie en later heb doen, zou Bart ook wel weten wie ik met Mathijs ook reizen naar hij mee zou nemen: zijn beste Amerika en het Midden-Oosten maatje Mathijs. „We kennen gemaakt. Als iemand mijn beste elkaar al voor de geboorte”, zei vriend is, is hij het.” hij over hem in een interview. Al Zelf vindt Bart plezier en lol 86

maken het belangrijkste in een vriendschap. „Zelfs stomme klusjes worden leuk als je het met iemand doet met wie je het leuk hebt. Verder is het belangrijk dat je helemaal jezelf kunt zijn en elkaar vertrouwt.” Hij houdt van sporten: hij loopt hard, wielrent en voetbalt. Bart werkte naast zijn studie aan de Universiteit van Amsterdam bij de radio en stapte later over naar Het Klokhuis. Van daaruit ging hij verder om de Beste Vrienden Quiz te presenteren.


QUIZZZ

1. WAAR WORDT POPCORN VAN GEMAAKT? A. B. C. D.

Aardappel Mais Bonen Quinoa

2. WANNEER IS HET DIT JAAR PASEN? A. B. C. D.

1 en 2 april 8 en 9 april 15 en 16 april 22 en 23 april

3. HOE ZIET DE BELGISCHE VLAG ERUIT? A. B. C. D.

Zwart, geel, rood Rood, geel, Zwart Geel, zwart, rood Zwart, rood, geel

KITS TOP 5 Favo boards: 1. Skateboardd oe je op: Gamen d phone 2. Waveboard 1. Je smart d rd yboa 3. Penn t 2. Je table p 4. Oxboard to p la 3. Je 5. Longboard 4. Tv rm mputersche 5. Com Speelgoed voor o in het water er:: 1. Bodyboard 2. Luchtbed 3. Opblaaskrokodil 4. Duikbril 5. Duikringen

Woordzoeker E I N D S I G N A A L D

R H H R E T R O P P U S

E A K L E E D K A M E R

N K T A C T I E K L U E

R J M B

O E A E

C C S K

Y S V N

T H E I

L K L A

K B N E O I P M A K D R

A A U R R T E H N L A T

B G A L V V R H E L F T

C J U I C H E N P O E E

De woorden hieronder zitten in alle richtingen verstopt. Sommige letters kunnen vaker gebruikt worden. Streep alle woorden af die je hebt gevonden. De letters die overblijven, zet je achter elkaar in de lege hokjes. Dat is de oplossing. BACK BAL BANK BEKER CLUB CORNER EINDSIGNAAL GOAL HAKEN

HAKJE HELFT JUICHEN KAMPIOEN KLEEDKAMER LAT PENALTY RESERVE RUST

SUPPORTER TACTIEK TEAM TRAINER VELD VLAG

WINNEN!

Hellendoorn wacht op jou Avonturenpark Hellendoorn is een gemoedelijk, rookvrij familiepretpark met kleine afstanden nden tussen de attracties en korte wachtrijen. chtrijen. Geniet van het spannende nieuwe DrakenNest, de wildwaterbanen, het Dreumesland of de zomershows. D&D verloot 4x 2 kaarten onder de inzenders van de goede oplossing van de woordzoeker. Ga naar www.ditjesendatjes.nl/kits

87

Antwoorden van de Quizzz: 1-B, 2-A, 3-A


ZWEEDSE PUZZEL Europees land deel v.e. boom

tandglazuur

bedelmonnik

hoge berg

Chinees gerecht

6

reeks woorden

friet

ondergrondse

ingebeeld meisje

keelontsteking deel v.e. viool

4

profijt

8

11

sullige vrouw

zuidvrucht

ingeval

Europese vrouw

werkplaats

naaldboom Russisch heerser

12

knock-out

toiletzitting

te koop

kous

2

op een keer

staat in Amerika bergbeklimmer

straalvliegtuig

alleen maar

telwoord

pl. in Flevoland

rang

tijdvak

9

vrouw v. deel v.e. Abraham boerderij zweefrek deel v.e. breuk

3

visgerei

inhoudsloos traag

haardracht transportmiddel

middeleeuwen hemelbrood plus

koningstitel

man

hengselvat

sterrenbeeld muzieknoot

10

binnenkomst

Š www.puzzelpro.nl

eenieder

tennisterm

boete

aardgordel

7

drasland

Limburgs gebak

opstandig

13

pakken

interest achter

1

troefkaart

onlangs

5

jaartelling

1

2

tuingerei

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

N Nostalgische waterketel steelt de show s D Deze Nostalgic Water Kettle 1.7L is een absolute must-have in uw k keuken. Hij is prachtig om te zien en verkrijgbaar in een luxe, snoerloze, rroestvrijstalen uitvoering. Deze nostalgische look heeft een hoogglans ccrèmekleurige afwerking, is 360 graden draaibaar op losse voet en heeft een vlakke bodemplaat waardoor hij ongevoelig is voor kalkaanslag. Voorts beschikt hij over een verlichte Ditjes & Datjes verloot een aan/uit-schakelaar, een 3-voudige Nostalgic Water Kettle onder beveiliging: stoomafslag, droogkook- en de goede inzendingen van oververhittingsbeveiliging. Het snoer bergt u de Zweedse puzzel. Ga naar heel gemakkelijk op in de voet. Kijk voor meer www.ditjesendatjes.nl/ informatie op: www.bourgini.nl puzzel om kans te maken.

WINNEN!

88


SUDOKU 

3

8 9 5 7

SUDOKU 

8 9 4 2 6 2 9 2 5 7 6 4 9 5 1 7 4 2 2 3 5 2 1 3 5 4 6 1 2 4 8

Snelheidsduivels opgelet!

8

9 5

6 8 4 2 1

5 9 7 5 8 2

5 1 8 7 9 4 7 5 1 6 8 6 3 4

WINNEN!

Ditjes en D 2 heats ka atjes verloot 2x rten. Kans maken? Stuur uw oplo Zweedse ssing van de www.dit puzzel in op jesendatj es.nl/ puzzel

Partycentrum Silverstone vlakbij Amsterdam heeft één van de snelste indoor kartbanen van Nederland. Je scheurt er over een ruim vijfhonderd meter lang circuit vol spectaculaire bochten. Karten is leuk voor iedereen: jong en oud. Durf jij de uitdaging aan? En zet jij knappe rondetijden neer op dit razendsnelle kartcircuit? www.silverstone.nl

! WINNENerloot

v Datjes iste Ditjes & n onder de ju dse e e t e r a 3x 2 ka gen van de Zw r in a inzend uzzel. Ga na s.nl/ p je endat te ditjes www. zel om kans puz . maken

Kom dat zien in Carré: Flip FabriQue

Flip FabriQue is ontstaan uit een groep jonge artiesten die in 2011 besloot hun dromen te verwezenlijken. In hun shows verwerken zij de ervaringen die ze hebben opgedaan bij prestigieuze gezelschappen als Cirque du Soleil en Cirque Éloize. De show Transit ontving wereldwijd lovende reacties en gaat over hoe het leven verandert en evolueert, en hoe ervaringen herinneringen worden. Het gezelschap daagt het publiek uit om in het nu te leven en om fantasieën gedurende deze geweldige show voor het hele gezin de vrije loop te laten. De oplossing van de Zweedse puzzel kunt u tot 20 april 2018 invullen via www.ditjesendatjes.nl/puzzel of per post: redactie Ditjes & Datjes, Donauweg 10, 1043 AJ Amsterdam

OPLOSSINGEN INSTUREN TOT 20 APRIL 2018.

89


Nieuws van Dirk

Nieuw bij Dirk van den Broek: ek k:

Duurzaam geproduceerde Del Monte bananen! Met grote trots presenteert Dirk de Del Monte bananen op de afdeling groente en fruit. „Als eerste bananenplantage ter wereld ontving Del Monte in Costa Rica de certificering voor duurzame productie”, vertelt Jan van Diemen, de groente- en fruitspecialist van Dirk in Noordwijk. „Je herkent het aan het ‘sustainably grown’-logo op de bananen.” „Dit logo laat zien dat Del Monte de bananen duurzaam produceert en behandelt”, vervolgt hij. „Ook houdt Del Monte zich bezig met duurzame landbouw en het ondersteunen van de lokale sociale ontwikkeling.” Del Monte heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Sterker nog, deze producent gebruikt het als richtlijn voor alles wat er binnen het productieproces gebeurt. Ze tonen zich betrokken bij een verantwoorde productie. Het keurmerk garandeert dat hun waren zowel voor mens als milieu op een sociale manier geproduceerd zijn.

De banaan is al sinds jaar en dag erg populair bij de consument. Hij smaakt lekker zoet, is voedzaam en kan op verschillende manieren worden genuttigd: als tussendoortje, als ingrediënt voor het ontbijt, in een smoothie of in toetjes. Bananen vormen een bron van vitamine B6 en C, kalium en mangaan. Daarbij bevatten ze weinig vet, cholesterol en natrium. Klanten van Dirk van den Broek vinden hoogwaardige groente- en fruitproducten in de schappen. Dat komt door de controle die drie maal daags wordt verricht op de kwaliteit. Ook in het voortraject wordt zorgvuldig met de bananen omgegaan. Van Diemen: „De bananen worden tijdens het telen en het transport met zorg behandeld. Zo garanderen wij de beste kwaliteit bananen.” Mocht er desondanks toch een product niet aan de kwaliteitseisen voldoen, dan hanteert Dirk een ‘niet goed, geld terug’-garantie. Ook als je er thuis pas achter bent gekomen. ■


NIEUW


Dannys nieuwe Gordon’s liefde! nieuwe liefde!

De lekkerste stroopwafels zijn Bakkers Best


VOLGENDE MAAND EXCLUSIEF IN D&D De volgende D&D verschijnt eind april!

Colofon

SPORTHELD:

RICO VERHOEVEN Een gentleman in de ring Nederland in bloei, de leukste uitjes

Ditjes & Datjes Het grootste gratis onafhankelijke familieblad van Nederland! Gratis meenemen bij alle supermarkten van Dirk van den Broek en de Dirck III-slijterijen. Ga naar www.ditjesendatjes.nl voor het actuele entertainment- en royaltynieuws. Uitgever Brookland Productions, Sassenheim Concept, realisatie en redactie Trusted Media Publishers Coördinatie Vanessa Bontje Fotografie Johannes Dalhuijsen, Stokvis Content, bekendeburen.nl, Hollandse Hoogte o.a.: Anneke Janssen, Edwin Janssen, Patrick Harderwijk, EyeEm Mobile GmbH, Leo Vogelzang. Adres redactie Ditjes & Datjes Trusted Media Donauweg 10 1043 AJ Amsterdam Ditjes & Datjes wordt verspreid via: 120 Dirk van den Broek-supermarkten 40 Dirck III-slijterijen Niets in deze uitgave mag, in welke vorm en op welke wijze dan ook, worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Hoewel Ditjes & Datjes met de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt samengesteld, staan uitgever en redactie niet in voor eventuele onvolkomenheden in de inhoud en kunnen hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld. Niet alle in de advertenties genoemde producten zijn verkrijgbaar in de hier bovengenoemde winkels.

PRODUCTINFORMATIE:

Estepona: het geheim van Andalusië

Pupa: Pupa: pupa.nl Guerlain: guerlain.com/nl/nl Nivea: nivea.nl Kiehl’s: kiehls.nl Lancôme: bij de luxe parfumerie The Body Shop: thebodyshop.com/nl-nl Prada: bij de luxe parfumerie

TV-kok Sharon de Miranda lanceert haar eerste kookschrift 93


Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje

Hero Baby NutrasenseÂŽ onze nieuwe generatie flesvoeding*

Met een unieke receptuur op basis van onze laatste inzichten. Hero Baby NutrasenseÂŽ opvolgmelk bevat melkvet en de vertrouwde voedingsstoffen, zoals vitamines A, C & D. Deze vitamines ondersteunen de weerstand van je kindje. * Opvolgmelk & Peutermelk

herobaby.nl


LANGDURIGE HOLD HOUD JE STYLE TOT 3 DAGEN.

DE BESTE TAFT OOIT!

CREATE YOUR

PERFOR MANCE #CREATEYOURSTYLE

Ditjes & Datjes 4 2018  

Met de Nieuwsbabe van 2018 Dionne Stax. Kjeld Nuis en het vaderschap. Droomhuizen van de sterren en pakt Waylon een nieuwe kans op het song...

Ditjes & Datjes 4 2018  

Met de Nieuwsbabe van 2018 Dionne Stax. Kjeld Nuis en het vaderschap. Droomhuizen van de sterren en pakt Waylon een nieuwe kans op het song...

Advertisement