a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

Kattexperten Susanne Hellman Holmström: Så löser du 5 vanliga problem! Vårens finaste, roligaste och godaste produkter

FOTOTÄVLING Vinn fina priser från TRIXIE! Hoodie från:

139:Rek. ca. pris: 199-349:-

VETERINÄREN REKOMMENDERAR

FRISKVÅRD ISTÄLLET FÖR SJUKVÅRD! Kampanj i butik just nu Just nu:

599:Just nu:

299:Klösmöbel för kattung

ar 50 cm

Rek. ca. pris: 449 kr

Vattenfontän

Rek. ca. pris: 799 kr

+

Just nu:

2299:-

Trimmer och kloslip Rek. ca. pris: 2990 kr

Kampanjen gäller t.o.m. 5 april 2020, med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel. Lokala avvikelser kan förekomma.


Valpsäsongen är äntligen här Nu när solen börjar ge oss mer tid om dagarna är det säkert många av er som får minnen från tiden då era hundar var valpar. Vissa har kanske till och med turen att få välkomna en ny familjemedlem hem? Här på Trixie har vi i dag 26 fyrbenta, svansviftande kollegor. Gamla som unga, och alla har de en viktig roll och funktion. Det är ”assistenter” som kvalitetssäkrar våra produkter, ”terapeuter” som får oss att varva ned och inte minst oerhört skickliga ”nätverkare” som ser till att vi får frisk luft och inte glömmer bort att umgås med varandra. Det senaste tillskottet i vår TRIXIE-familj är Lillebror Nelson, min egen Sankt Bernard-valp som nu är 12 veckor. Att få en valp brukar man säga är som att få en bebis, även om själva bebisperioden tyvärr försvinner lite snabbare. Du behöver vara tillgänglig och redo dygnets alla timmar. Även om det blir lättare och lättare att ta med våra hundar ut på olika äventyr (se tipset om appen och webbsidan Tamedhunden. se på sidan 4!) är sanningen ändå den att det är mycket jobb i början, med valpträning och att bli rumsren, men den kärlek man får tillbaka är självklart helt ovärderlig. Som tur är har Nelson dessutom många goda förebilder att brås på, både här på kontoret och hemma, som vår briard Tintin – en redan rutinerad kollega och min bästa vän. I vårens ZooMetro-kampanj känns det därför extra kul att vi har så många och fina produkter för att både underlätta och förgylla valptiden. Vi har dessutom laddat med cykeltillbehör för soliga vårturer, allt du kan behöva för pälsvård, nya kattleksaker och snygga möbler – både för gammal och ung.

Innehåll Nyheter från djurvärlden 4 Appen som hittar hundvänliga hotell och forskning som bevisar det vi egentligen alltid vetat: katter är precis lika tillgivna som hundar! Förebyggande friskvård En balanserad kost, motion och regelbundna hälsokontroller – Fjällveterinären Anna Pamuk guidar från nos till svans.

15

T E M A: HÄLSA!

Så löser du fem vanliga kattproblem 20 Kattpsykologen, författaren och föreläsaren Susanne Hellman Holmström kan allt om katters beteenden och behov – och hon delar gärna med sig av kunskapen. Fototävling 23 Förra omgångens vinnare och en ny chans att vinna fina priser från TRIXIE! Hitta din butik I din lokala ZooMetro-butik finns alla kampanjprodukter och stor kunskap hos personalen.

24

ZooMetro är en kundtidning som ges ut av TRIXIE SVERIGE AB. Tidningen kommer fyra gånger per år.

F ÖLJ OSS PÅ FACEBO O K!

Det stora temat i detta magasin handlar dock om hälsa. Om att förebygga sjukdomar och problem snarare än att agera när de dyker upp och kan vara sent. På sidan 15 går Anna Pamuk, även känd som Fjällveterinären, noggrant igenom både vad du som hundägare kan göra förebyggande och kanske viktigast av allt – hur du lär känna din hund för att kunna upptäcka när något känns annorlunda. Det är verkligen kunskap för livet, och det är även kunskap som för dig närmare din hund.

@zoometro

www.zoometro.se

info@zoometro.se

Jag och Nelson suger i oss all information, samtidigt som vi laddar för en riktigt solig vår med många härliga äventyr. Trevlig läsning! Helene Lowall, vice VD och Verksamhetschef på TRIXIE Sverige AB

PRODUKTION OCH FORM TRIXIE Sverige AB i samarbete med Oh My AB CHEFREDAKTÖR Maria Lundberg | REDAKTÖR Erik Berglund TEXT Erik Backlund och Elsa Sjögren OMSLAGSBILD TRIXIE

2 | ZooMetro

N VA

ENMÄRK

E

T

S

Vill du annonsera i ZooMetro? Kontakta oss: info@trixie.se

Miljömärkt trycksak 3041 0083

www.zoometro.se


Underbara cykeltur! Vinden i håret och pälsen, dofter av naturen och härlig motion. Njut av en härlig cykeltur i vårvädret tillsammans med din fyrbenta vän. Hitta ett säkert och roligt sätt att åka på äventyr. Cykelset Cykelset som gör att du på ett säkert sätt leder hunden när du cyklar. Passar även större och tyngre hundar. Innehåller förlängningsarm med reflex och fjäder, kort koppel med fästanordning och dubbla karbinhakar. Enkel att montera. Kampanjpris: 479 kr/st Rek. ca. pris : 699 kr/st

Just nu:

479:-

Just nu:

699:Cykelkorg för pakethållare

Just nu:

849:-

Just nu:

499:-

Kampanjpris: 699 kr/st Rek. ca. pris : 999 kr/st

Stabilt fäste! Cykelkorg med nät Cykelkorg till cykelstyre som passar till den mindre hunden eller katten (upp till 5 kg). Tillverkad av polyrattan och försedd med gallertak och kudde. Ett väderbeständigt stabilt fäste gör att korgen sitter stadigt på styret.

Cykelkorg med finmaskigt nät som förhindrar djuret från att hoppa ut och ger samtidigt bra sikt och luftcirkulation. Cykelkorgen är enkel att ta av från cykeln tack vare snabblåset. Tillverkad av formbevarande EVA-material. Korgen kan även användas som transportväska. Monteras på cykelstyret. Passar husdjur upp till 6 kg.

Kampanjpris: 499 kr/st Rek. ca. pris : 749 kr/st

Kampanjpris: 849 kr/st Rek. ca. pris : 1199 kr/st

Cykelkorg med galler

Praktisk och stabil cykelkorg för pakethållare. Metallramen monteras på pakethållaren och väskan sätts ner i metallramen som fästs med kardborreband. Kan även användas som transportväska, då väskan är enkel att ta lös. God sikt och luftcirkulation. Inbyggt kort koppel som förhindrar husdjuret att hoppa ut. Reflekterande ränder för ökad säkerhet. Finns i två storlekar för både smal och bred pakethållare. Passar även till elcyklar. För husdjur upp till 6 kg. För smal pakethållare 85-120 mm. För bred pakethållare 118-160 mm.

Tips

Observera cykelkorgens maximala lastkapacitet. Vänj djuret vid cykelkorgen innan er första cykeltur. Om nödvändigt, provcykla först utan djur i korgen. Placera en jämförbar vikt i korgen för att vänja dig vid tyngden på cykeln. Håll cykeln stadig när djuret ska placeras i korgen. Använd en sele för att fästa och säkra djuret i det integrerade kopplet i korgen. Lämna inte djuret i cykelkorgen utan uppsikt.

ZooMetro | 3


NYHETER I DJURVÄRLDEN

nyhe t!

Bozita våtfoder Nu lanserar Bozita den första kattmaten i pouch tillverkad av 100 procent svenska råvaror. Pouchen är en smart, mjuk enportionsförpackning och smakerna som erbjuds är lax, strömming, ren, nötkött, kyckling och kalkon. Bon appétit alla kissar!

Hundvänliga hotell?

Nu behöver du inte känna dig osäker på om din fyrbenta vän är välkommen att följa med till hotellet, fiket eller restaurangen. På tamedhunden.se listas ställen där ni kan övernatta, äta eller gå ut för en drink tillsammans, utan oro för att någon rynkar på näsan. Tjänsten Tamedhunden är helt gratis att använda och finns både som webbplats och app för din telefon.

Din katt är mer tillgiven än vad du kanske tror Katter har fått ett lite oförtjänt rykte om sig att vara självständiga varelser utan särskilt starka känslomässiga band till sina ägare. Nu visar en amerikansk studie att katter är lika tillgivna som hundar. De amerikanska forskarna har utfört en ny typ av experiment där 70 kattungar filmades i ett främmande, kalt rum. Där fick kattungarna vara tillsammans med sina ägare i två minuter. Därefter fick ägaren lämna rummet i två minuter för att sedan återförenas med katten igen i två minuter. Studien filmades och kattungens beteende registrerades. Forskarna tittade framför allt på om kattungen gick till sin ägare för att sedan utforska rummet, om den var ängslig och bara vill vara hos sin matte/husse eller om kattungen inte brydde sig alls. 65 procent av kattungarna visade på en tillgiven och trygg relation, kattungarna hade kontakt med sina ägare och vågade därefter utforska den nya omgivningen. Studien följdes upp ett år senare och gav samma resultat. Enligt forskarna stämmer resultaten från kattexperimentet överens med resultat från liknande undersökningar med hundar och dess ägare. Källa: Sveriges radio/Current Biology

76,8 centime ter

Så lång är svansen på den irländska varghunden Keon, ägare till världens längsta hundsvans!

Källa: Guinness world records

4 | ZooMetro


Happy Dog Sensible Mini 1 kg* Passa på pris:

79:-

Spara upp till: 40:Rek. ca. pris: 99-119:-

a n s ä r k ll i t a r b n e Passar äv ! r a d n u h a g i l s n ä k och

Happy Dog Sensible 4 kg* Passa på pris:

199:Spara upp till: 176:Rek. ca. pris: 279-375:-

* Gäller Happy Dog Sensible Mini 1 kg: Toscana, Irland, Neuseeland, Africa, Canada, Piemonte, France och Montana. * Gäller Happy Dog Sensible 4 kg: Toscana, Irland, Neuseeland, Arica, Karibik, Canada, Piemonte, France och Montana. Kampanjen gäller tom 5 april 2020 eller så långt lagret räcker. Max ett köp per hushåll. Lokala avvikelser kan förekomma.

Läs mer om fodret på www.happydog.se

Följ oss på Facebook: @happydog.se


HUNDGODIS – med hög kötthalt!

CHICKEN COINS

CHICKEN BREAST

CHICKEN & FISCH TWIST

TUNA BITES

CHICKEN & FISCH Cubes

DUCK & FISCH CUBES

2pets Dogsnack 350-400g

Just nu:

Ett naturligt och smakrikt hundgodis med hög kötthalt. Tillverkade av färska råvaror med låg fetthalt.

99:-

Chicken Coins, kyckling 93,8% Chicken & Fish Twist, kyckling 64,3% och torsk 30% Chicken Breast, kyckling 96,8% 350 g Tuna Bites, kyckling 49%, tonfisk 45,3% Chicken/Fish Cubes, kyckling 76,6% och torsk 10% Duck/Fish Cubes, anka 76,6% och torsk 10% Kampanjpris: 99 kr Rek. ca pris: 159-169 kr

Retrivertugg

12-15 cm

23-25 cm

Rek. ca. pris: 25 kr

Rek. ca. pris: 69 kr

Handrullade råhudstugg av hög kvalitet som räcker längre och som samtidigt stärker tänder och förebygger tandsten. Passar för hundar som vill jobba lite extra för att få sin belöning. Inspiration och doft av de norrländska skogarna: Hjortron, Ren och Norrsken (doftfri).

19:- 49:6 | ZooMetro

Hjortron

Ren

Norrsken


Just nu:

99:-

2Pets Hundgodis Allt godis/tugg från 2pets är ett godkänt och säkrat livsmedel inom EU (HACCP) och USA (FDA). Fabriken är även ISO 22000 certifierade, vilket innebär att spårbarheten säkras i hela produktionskedjan.

Hundgodis, 400 g Premio hundgodis med köt thalt på 89%. Varrjje förpackning innehåller f yra olika proteinkällor. Glutenfria och utan tillsat t socker. M e a t M i n i s m e d k yc k l i n g , a n ka , n ö t o c h l a m m . ERZU CK

Z

R

ZU

T SA

0%

ED

D

Tuggpinnar

AD

Kampanjpris: 99 kr Re k . c a . p r i s : 1 4 9 k r

SUG

A

Just nu:

2Pets klassiska vridna tuggpinnar, tillverkade av råhud. Glutenfria och utan tillsatt socker.

99:Hundgodis, 400 g

100 pack 12 cm/ 7-88 mm. 50-pack 24 cm/7-8 mm

Kampanjpris: 99 kr Rek. ca pris: 159 kr

Kampanjpris: 109 kr Rek. ca pris: 169 kr

Tuggringar

ZU

ED

Z

Naturella tuggpinnar

100 pack 12 cm7-88 mm. 50-pack 24 cm/7-8 mm

ERZU CK

0%

T SA

Vita tug ggpinnarr

Kampanjpris: 99 kr Re k . c a . p r i s : 1 4 9 k r

D

109:-

AD

SUG

A

Just nu:

99:Hundgodis, 400 g

Just nu:

ERZU CK

T SA

0%

Z

ED

D

Kampanjpris: 99 kr Reek. ca. pris: 149 9 krr

AD

49:-

Prremiio hundggoddis med köttthaltt på 87% %. Varj rje rj föörppackningg inneehåller f yra olikka proteeinkäällorr. Gllutenfriaa occh uttan tillsaatt sockker. Suupeerfooods medd kyyckling, ankka, nöt och lamm m. ZU

99:-

R

Just nu:

R

Just nu:

Premio hundgodis med köt thalt på 91%. Varrjje förpackning innehåller f yra olika proteinkällor. Glutenfria och utan tillsat t socker. M e at B a r s m e d k yc k l i n g , a n ka , l a m m o c h l a x .

SUG

A

Just nu:

Smakrik tuggring tillverkad av utvald råhud och rikligt inlindad med kött. Tillverkat av färska råvaror med låg fetthalt. Finns med kyckling, lamm och anka.

lamb wrapped donut

Kaaniinörronn, Kaaninnöronn fyllda medd kyyckliingkött t 80 0 g. Glutenffria och utan tillsattt socckerr. Innnehåållerr 45 % kaninn och 433 % k yckklingg. ERZU CK

0%

Z

D

ED

T SA

AD

Kaamppanjjpris:: 29 kr Reek. ca pris: 49 kr

ZU

Köttlindande tuggringar

Kampanjpris: 49 kr Rek. ca pris: 79 kr

29:-

duck wrapped donut

R

CHICKEN wrapped donut

SUG

A

ZooMetro | 7


Vi har pälsvårdsprodukter till alla pälstyper

Rengör pälsen

- Skonsamt o ch effektiv t!

Schamponera din hund eller katt två gånger under samma bad för att uppnå bästa resultat. Första schamponeringen öppnar upp hårstråt och den andra rengör på djupet från smuts och fett. Använd även balsam oavsett pälstyp! Balsamet sluter hårstråt och impregnerar pälsen, på så sätt skyddas pälsen mot smuts och hålls ren längre.

Gäller alla sorter

Aloe-Vera schampo

Långhårsschampo

Valpschampo

Speciellt anpassat schampo för känslig hud med bakteriedödande effekt. Aloe Vera har välgörande egenskaper såsom inflammationshämmande, antiseptiskt, fuktupptagande, lenande, svalkande och klådstillande. Passar alla pälstyper och bevarar hudens naturliga fukt. 250 ml.

Schampo med örtextrakt och vitaminer för hundar med långt hår och känslig hud. Lämnar pälsen mjuk och med en blank lyster som gör den lätt att reda ut. Den milda formulanen gör schampot lämpligt att använda regelbundet och ger en välvårdad päls. 250 ml.

Extra milt och vårdande schampo med örtextrakt och vitaminer framtaget till valpar. Ingredienserna är valda med omsorg för att bland annat skydda valpars päls och hud mot solen strålar. Tvätta din valp och få en vacker och frisk päls utan att torka ut eller irritera. Lätt att skölja ur. 250 ml.

Kampanjpris: 49 kr Rek. ca. pris: 69 kr

Kampanjpris: 49 kr Rek. ca. pris: 69 kr

Kampanjpris: 49 kr Rek. ca. pris: 69 kr

Neutralschampo, extra mild

Tea-Treeolje schampo

Naturoljeschampo, jojoba

Vårt extra milda Neutralschampo är ett schampo som rengör skonsamt och ger en glänsande och sund päls för både hund och katt. Schampot har en återfettande effekt. Djuret får en len päls och otrevliga dofter avlägsnas. Schampot är helt fritt från doft- och färgämnen. 250 ml.

Tea Treeoljeschampo är speciellt utvecklat till hundar med känslig eller irriterad hud. Tea treeolja är känd för sina naturligt lugnande och antibakteriella egenskaper. Schampot är utformat för att ge en sund hud, en frisk glansig päls och för att ge en förebyggande behandling av parasitangrepp. 250 ml.

Jojobaschampot är ett vårdande schampo tillverkad av naturlig jojoba. Resultatet av regelbunden användning är en päls med fyllighet, smidighet och en silkeslen glans. Schampot passar alla pälstyper. 250 ml.

Kampanjpris: 49 kr Rek. ca. pris: 69 kr

Schampo tillverkad av naturliga oljor av hög kvalitet från macadamianötter och havtorn. Pälsen får extra näring som gör den len, glansig, silkig och som ger volym. Schamposerie av hög kvalité, helt fri från mink-olja! 250 ml. Kampanjpris: 49 kr Rek. ca. pris: 69 kr

Kampanjpris: 49 kr Rek. ca. pris: 69 kr

Kampanjpris: 49 kr Rek. ca. pris: 69 kr

Naturoljeschampo, macadamian/havtorn

FRI FRÅN MINKOLJA

Two-in-one schampo

Care-schampo

Two-in-one schampo rekommenderas till hundar som inte tycker om att tvättas. Produkten är högkoncentrerad, tovutredande, effektiv och har en välgörande balsameffekt. Jojobaolja ger pälsen en naturlig glans och ökar volymen, D-Panthenol stöder sårläkning och återfuktar huden. Det vårdande balsamet i schampot underlättar borstning och kamning. Passar alla pälstyper. 250 ml.

Care-schampo innehåller naturliga aktiva substanser av ringblomma, som är känd för att lindra irriterad och inflammerad hud. Schampot innehåller även D-Panthenol och havremjöl. D-Panthenol främjar sårläkning och återfuktar huden och havremjöl har vårdande egenskaper. Care-schampo är speciellt lämpligt för allergiska husdjur. 250 ml.

Kampanjpris: 49 kr Rek. ca. pris: 69 kr

8 | ZooMetro

49:-

Kampanjpris: 49 kr Rek. ca. pris: 69 kr

FRI FRÅN MINKOLJA


Vi har pälsvårdsprodukter till alla pälstyper Balsam av hög kvalité o ch fr i fr ån minkolja

49:Gäller alla sorter

Naturoljebalsam, macadamian/havtorn

Vårdande silkesconditioner med naturlig jojoba olja som ger en silkeslen och intensiv glans. Utreder tovor, knutar och underlättar borstning och styling. Passar alla hundraser, även långhåriga hundar. 250 ml.

Balsam tillverkad av naturlig premiumolja från macadamianötter och havtorn. Vilket gör pälsen len och glansig samt ger extra näring. Passar till alla pälstyper. 250 ml. Kampanjpris: 49 kr Rek. ca. pris: 69 kr

FRI FRÅN MINKOLJA

FRI FRÅN MINKOLJA

Hjälpmedel för god pälsvård Klippmaskin Wahl Vetiva Mini är en tyst, lätt (120g) och smidig maskin med effektiva litiumbatterier. Klipptid på 75 minuter och snabb uppladdning på 45 minuter. Klippmaskinen kan användas som både nätdriven och sladdlös. Snabbfäste till skäret, förenklar byte och rengöring. Maskinen rekommenderas till nos, tassar eller till mindre husdjur.

Just nu:

29:-

Grov

1499:-

Kampanjpris: 49 kr Rek. ca. pris: 69 kr

FRI FRÅN MINKOLJA

Silkespray, jojobaolja 175 ml Silkesspray med jojobaolja ger hundens päls en silkeslen glans och underlättar kamning. 175 ml. Kampanjpris: 49 kr Rek. ca. pris: 69 kr

FRI FRÅN MINKOLJA

Paketpris:

2299:-

Perfekt set med klippmaskin och kloslip

Tangle-borste

Klippmaskinen Moser 1250 MAX 50 är en lätt, tyst och stark maskin med ergoergonomisk design och en 3 m flexibel rundkabel för maximal rörelsefrihet. Ligger säkert i handen tack vare glidskydd. Precisionsslipad professionell klippsats helt i metall med 1 mm klipplängd. Tillbehör: 1 skär 1 mm, 2 kammar 6 mm och 13 mm, borste och oljeflaska. Vikt 400 gr.

Populär borste som skonsamt reder ut pälsen, både täckhår och underull, och samtidigt tar bort löst hår. Den kan användas på både blöt och torr päls, reder ut pälsen smärtfritt och ger pälsen ett friskt och glansigt resultat. Borsten har en ergonomisk form och är lätt att hålla i, den har mjuka plastpiggar i olika längder.

Kloslip Moser är en kloslip som passar hundar av alla storlekar och den hjälper dig att tyst, lätt och praktiskt slipa ned hundens klor. Kloslipen är batteridriven och har fyra olika sliphuvuden (batterier och sliphuvuden ingår). Farten på kloslipen kan anpassas i olika hastigheter och den har även en minilampa framtill för att öka säkerheten och för att underlätta slipningen.

Kampanjpris: 29 kr Rek. ca. pris: 49 kr

Paketpris: 2 299 kr Rek. ca. pris: 2 990 kr

Massageborste

Fin

Just nu:

Utredningsspray som underlättar borstning samt att reda ut knutar och tovor. Pälsen blir silkeslen, ger skydd mot smuts och vatten. Lukt- och fettfri. Passar alla pälstyper. 175 ml.

+

Klippmaskin

Kampanjpris: 1 499 kr Rek. ca. pris: 1 999 kr

Gäller alla sorter

Utredningsspray 175 ml

Silkesconditioner, jojobaolja

Kampanjpris: 49 kr Rek. ca. pris: 69 kr

49:-

Speciella behov

Just nu:

69:-

Dubbelsidig massageborste; den ena sidan fungerar som en borste som avlägsnar löst hår och damm. Den andra sidan massemasserar och stimulerar blodcirkulationen. Massageborsten passar även till unga och känsliga husdjur och djur som är rädda för att bli borstade. Finns i två modeller, en med fin och en med grov borst. Kampanjpris: 69 kr Rek. ca. pris: 99 kr

Tips! Tänk på att inte slipa ned till hundens pulpa då detta gör mycket ont och kan medföra komplikationer. Slipa hellre lite och ofta och kom ihåg att belöna din hund under tiden och efteråt!

Kylspray Sprayen kyler, oljar in och rengör klippmaskinens skär. Genom att olja skäret så förlängs din klippmaskins livslängd genom att friktionen minskar och att värmen inte blir lika hög. Fungerar till alla typer av skär. Tips: Spraya flera Just nu: gånger under en trimning. Kampanjpris: 129 kr Rek. ca. pris: 179 kr

129:ZooMetro | 9


Inspireras av naturen! BE NORDIC är en kollektion av hög kvalité med inspiration från naturen. Produkterna är tillverkade av robusta tyger i stilrena färger som matchar strand och hav, med dekorativa detaljer så som rep, knopar, ankare, måsar och koordinater.

Från:

599:-

Från:

139:Stilren och skön huvtröja Stilren och mysig huvtröja i mjukt sweatshirtmaterial som värmer en frusen hund. Bra passform runt bröstkorg och mage. Helt öppningsbar i magen. Dekorativ ficka på ryggen med ankarmotiv. Kan maskintvättas i 30 °C. Finns i flera storlekar. Storlek XXS: XS: XS: S: S: S: M:

Mage/Rygg 24 cm/34 cm 27 cm/36 cm 30 cm/40 cm 33 cm/44 cm 36 cm/48 cm 40 cm/52 cm 45 cm/60 cm

Kampanjpris 139 kr 139 kr 159 kr 159 kr 179 kr 199 kr 199 kr

Rek. ca. pris: 199 kr 199 kr 239 kr 249 kr 279 kr 299 kr 349 kr

Just nu:

79:-

Stilren dyna Slittålig och stilren dyna med läderdetaljer och snygg brodyr med kompass/väderstreck. Klädseln är tillverkad av bomull/polyester och stoppad med skumgummiflingor för god viktfördelning. Klädseln är avtagbar och kan maskintvättas i 40°C. Halkfri undersida. Finns i två storlekar. Storlek 80 x 55 cm 100 x 70 cm

Rek. ca. pris: 899 kr 1 199 kr

Mjuka havsdjur Mjuka och kramgoa hundleksaker i plysch. Val, bläckfisk, säl och mås. Med ljud. Storlek från 25-35 cm. Kampanjpris: 79 kr Rek. ca. pris: 119-129 kr

10 | ZooMetro

Kampanjpris 599 kr 799 kr


Slitstarka leksaker Roliga och slittåliga leksaker med ljud som är tillverkade av polyestertyg och bomullsrep. Fyr, livboj och ankare 25-30 cm. Kampanjpris: 79 kr Rek. ca. pris: 119-129 kr Just nu:

349:-

Mysig igloo

Just nu:

79:-

Stabil och mysig igloo som passar katter och små hundar. Quiltad kudde med plyschklädsel och stoppad med polyester fleece. Kudden kan maskintvättas i 40°C och torktumlas på låg värme. Storlek: ø 40 × 56 cm. Kampanjpris: 349 kr Rek. ca. pris: 499 kr Just nu:

29:Repboll Slittålig repboll som tål tuffa tag. Tillverkad av polyester/bomull och finns i två storlekar. Storlek ø 13 cm ø 18 cm

Kampanjpris 69 kr 119 kr

Rek. ca. pris: 119 kr 199 kr

Spännande kattleksak Läckra kattleksaker i linnetyg. Leksakerna innehåller kattmynta som stimulerar till lek. Finns i flera färger. Storlek: 11-13 cm.

Från:

69:-

Kampanjpris: 29 kr Rek. ca. pris: 49 kr

Just nu:

Repboll med handtag Slittålig repboll med handögla, tillverkad av polyester/bomull. Använd handöglan för att slunga i väg repbollen eller för att kampa med. Finns i två storlekar. Storlek ø 7 x 20 cm ø 8 x 30 cm

Kampanjpris 39 kr 59 kr

39:-

Från:

39:-

Rek. ca. pris: 59 kr 79 kr

Kattvippa inspirerad av havet

Från:

49:-

Keramikskål Stilren skål med dekorativ text. Texten ”Moin” är en tysk hälsningsfras som betyder ”Hallå”. Finns i tre storlekar och i två färger, mörkblå och grå. Kan maskindiskas. Storlek 0,3 l, ø 12 cm 0,8 l, ø 16 cm 1,4 l, ø 20 cm

Kampanjpris 49 kr 69 kr 129 kr

Roliga kattvippor i linnetyg. Leksakerna innehåller prasselfolie och kattmynta som stimulerar till lek. Finns i flera färger. Kampanjpris: 39 kr Rek. ca. pris: 59 kr

Rek. ca. pris: 69 kr 99 kr 169 kr

ZooMetro | 11


Vårtider = valptider! Just nu:

49:-

Just nu:

129:-

Just nu:

499:-

Valpgrind

En smart grind för dig som vill begränsa valpens tillgång till rum i hemmet. Grinden är justerbar på bredden och står stadigt på halkfria fötter, därför behöver den inte ej skruvas fast. Passar till små och medelstora hundar. Tillverkad av lackad furu med förzinkat galler.

Rep med bollar Bitvänliga och mjuka repleksaker med bollar och rulle i mjuk latex. Stoppningen ger en behaglig och skön motstånd för ömma valptänder. Ljudlös. Rep med bollar, latex/bomull, 32 cm. Rep med rulle, latex/bomull, 13 cm/40 cm.

Kampanjpris: 499 kr Rek. ca. pris: 799 kr

Kampanjpris: 49 kr Rek. ca. pris: 69 kr

Valpmatta 8-pack Just nu:

229:Valptoalett Valptoalett som håller de utbytbara valpmattorna på plats. Praktisk att ha när man tränar valpen att bli rumsren. Valpmattorna 60x60 cm köps separat.

Leksak och filt i ett Söt plyschtvättbjörn med ljud och spännen som passar den medföljande valpfilten 60x60 cm. Tillverkad i plysch. Med ljud. Kan maskintvättas i 30°C. Kampanjpris: 129 kr Rek. ca. pris: 189 kr

Kampanjpris: 229 kr Rek. ca. pris: 349 kr

Kampanjpris: 49 kr Rek. ca. pris: 79 kr

Just nu:

29:Valphalsband Fullt justerbart halsband med praktiskt snabbspänne. Tillverkat i smidig och slittålig nylon av hög kvalitet. Finns i tre storlekar: 15-25 cm/10 mm, 22-35 cm/10 mm, 25-40 cm/15 mm. Färg: orkide och svart. Kampanjpris: 29 kr Rek. ca. pris: 49-59 kr

12 | ZooMetro

Valpmattan är ett bra hjälpmedel när du vill få din valp rumsren snabbt och effektivt. Den högabsorberande valpmattan är tillverkad av naturlig cellulosa och kan med fördel placeras i hundkorgar eller bäddar vid risk för läckage. Mattan har en fukttät folierad undersida. Storlek 60x60 cm.

MIXA HALSBAND, PPEL SELE O CH KO Justerbar sele Just nu:

59:-

Fullt justerbar sele anpassad för valpar och småhundar. Praktiska snabbspännen gör selen enkel att ta på och av. Tillverkad av slitstark nylon som gör den stabil. Finns i tre storlekar: 20-30 cm/10 mm, 30-40 cm/10 mm, 40-65 cm/15 mm. Färg: orkide och svart. Kampanjpris: 59 kr Rek. ca. pris: 79-119 kr

Just nu:

49:-

Koppel Extra slitstarkt koppel med neoprenvadderat handtag som gör det bekvämt att hålla i. Praktisk ögla för att fästa bajspåsehållare, reflex eller ID-bricka i. Storlek: 1.80 m/10 mm. Färg: orkide och svart. Kampanjpris: 79 kr Rek. ca. pris: 139 kr

Just nu:

79:-


n i d r ö G ! d j ö n katt

Happy Cat 1,4 kg* Passa på pris:

89:-

Spara: 56:Rek. ca. pris: 145:-

* Gäller Happy Cat 1,4 kg: Kitten fågel, Junior fågel, Junior Sterilised Lax, Adult Lax, Adult Oxkött, Adult Sterilised lamm, Adult Sterilised Atlantic Lax, Adult Sterilised Oxkött, Adult LB, Adult Light och Adult Best Age10+ . Kampanjen gäller tom. 5 april 2020 eller så långt lagret räcker. Max ett köp per hushåll. Lokala avvikelser kan förekomma.

Läs mer om fodret på www.happycat.de/se

Följ oss på Facebook: @happycatsverige


Burar som är

bra att ta med! bra att ha på Utställning

Tygbur Hopfällbar bur tillverkad av slitstark nylon och stabil metallram. Perfekt på resa, semester och utställning. Utrustad med två sidofickor och handtag. Nätade sidor för god ventilation samt fram- och taköppning med blixtlås. Enkel att rengöra, smuts torkas enkelt bort med en fuktig trasa.

Från:

399:-

Storlek: Small: 49x34x35 cm Medium: 60x42x42 cm Large: 70x52x52 cm

Kampanjpris 399 kr 499 kr 599 kr

Rek. ca. pris: 599 kr 799 kr 899 kr

Transportbur Stilren och smidig transportbur som passar till hund, katt och smådjur. Fyra klickspännen säkerställer att dörren är ordentligt stängd. Fästet för säkerhetsbälte gör att buren står stadigt i bilen. Capri 2 och 3 har dessutom en öppningsbar taklucka och ett extra förvaringsfack.

Capri 1 Just nu:

Storlek Capri 1: 32x31x48 cm, upp till 6 kg Capri 2: 37x34x55 cm, upp till 8 kg Capri 3: 40x38x61 cm, upp till 12 kg

Kampanjpris: 159 kr 229 kr 259 kr

Rek. ca. pris 199 kr 289 kr 329 kr

159:Capri 3 Just nu:

259:-

Från:

69:Capri 2 Just nu:

229:14 | ZooMetro

Syntetfäll till transportbur Gör capriburen mysigare med en mjuk och isolerande fleecefäll. Halkfri botten. Passar till transportburarna Capri 2 och 3. Storlek 24x46 cm 29×51 cm

Kampanjpris: 69 kr 79 kr

Rek. ca. pris 99 kr 119 kr


En balanserad kost, motion och regelbundna hälsokontroller kan förebygga många av de vanligaste hälsoproblemen hos din hund, menar Fjällveterinären Anna Pamuk. Det är hög tid att börja prata friskvård även för våra hundar. Text Elsa Sjögren Foto Anna Pamuk

HÅLL DIN HUND HÄLSOSAM MED

FÖREBYGGANDE FRISKVÅRD

ZooMetro | 15


Att göra en hälsoundersökning ska vara roligt – glöm inte att ge din hund beröm och godis genom hela kontrollen!

D

et kan hända mycket i en hunds liv och det är få hundägare som lyckas undvika ett par besök till veterinären. Många besvär som hundar drabbas av går dock att undvika med ett friskvårdstänk. Anna Pamuk, veterinär och ägare av kliniken Fjällveterinären i Strömsund, manar att du som hundägare kan upptäcka och förebygga mycket mer än vad du kanske tror. – Det är viktigt med balans mellan utfodring, aktivitetsnivå och vad hunden är ämnad för, alltså vad den har för genetik. Det är ett stort ansvar att vara djurägare, och det ansvaret måste vi alla axla, säger hon. Som djurägare är vi ofta vana vid att ringa veterinären direkt när ett problem uppstår. Anna menar att vi själva kan ta ett större ansvar för våra husdjurs hälsa innan skadan uppstår eller sjukdomen blir allvarlig. Ett sätt att göra det på är att lära känna

16 | ZooMetro

hunden för att kunna se vad som är normalt och onormalt, till exempel genom att själv göra regelbundna hälsokontroller. – Titta, lukta, känn och undersök från nos till svans. Titta djupt i munnen, på tassarna och på huden. Om du undersöker bajset får du en guldstjärna av mig. Upptäck problemen i tid Genom att upptäcka problemen i tid kan onödig smärta och lidande undvikas. För att förebygga tandstensangrepp på hundens tänder kan du ge olika tillskott och borsta tänderna på din hund. En gammal hund som börjar få svårt att gå i trappor kan få ett receptfritt preparat innan smärtan är akut. – Våga se och ta problemen i tid. Om du lägger en bra grund med kost och träning har hunden bättre motståndskraft. Vi lever i ett stressat samhälle där det lätt blir en obalans,

och det märks även på våra hundar och katter, säger Anna. Om olyckan är framme och läget är akut är det viktigt att vara förberedd och påläst. Steg ett är att bedöma ABC – andning, blödning och chockbild. Steg två är att verkligen våga agera när det händer något. – Du kanske behöver göra livräddande insatser som konstgjord andning eller stoppa en blödning ute i fält. Rädsla för ansvar Kost och motion är A och O för en frisk hund. Oavsett storlek och ras på hunden är rörelse viktigt. Samtidigt är det viktigt att låta hunden vila mellan träningarna – särskilt om det är en väldigt aktiv hund. När det gäller foder ger Anna rådet att ge hunden ett balanserat färdigt foder. – Man ska inte uppfinna hjulet på nytt, vi har jättebra foder att ta till. En hund vill inte ha Linas matkasse, den vill ha en


Foto Shutterstock

. Från nos till svans – så gör du en hälsokontroll på din hund

Foto Poulsen foto

Anna Pamuk BOR: Bydalsfjällen i Jämtland. GÖR: Har grundat och driver kliniken

Fjällveterinären i Strömsund i Norra Jämtland, en klinik med spetskompetens på jakthundar. Skriver och föreläser också om hundar och deras hälsa samt sjukdomar. FAMILJ: Man och fem hundar. En jaktgolden, två pointrar och två schillerstövare.

Lär känna din hund och vad som är normalt genom att regelbundet undersöka den. Notera saker som avvikande beteenden och om ett område är ömt, svullet, varmt eller har en annorlunda färg. Märker du en förändring som oroar dig är det alltid klokt att rådfråga din veterinär. Foto Shutterstock

ALLMÄNTILLSTÅND

ÖRON

ÖGON

Stryk längs med huvud, rygg och ben och känns efter om något är onormalt. Öva på att ta tempen på hunden, en normal kroppstemperatur ligger på 37-38 grader, men kan variera.

Kolla att öronen är rena och torra. Kliande öron och ett brunaktigt sekret kan vara tecken på en öroninflammation.

Är blicken klar eller rinner det sekret ut ögonen? Ett sekret är ett tecken på en irritation och behöver undersökas vidare.

NOS Hur känns nosen – fuktig och kall eller torr och varm? En torr och varm nos kan vara ett tecken på att hunden inte mår bra.

MUN Lägg märke till färgen på slemhinnorna, lukten i munnen och om det finns en brun beläggning på tänderna (tandsten).

BUK Kläm försiktigt igenom buken, den ska kännas mjuk och inte ömma. Notera var om hunden visar tecken på obehag.

RUMPA balanserad kost som är anpassad för sin typ, ålder och sin aktivitetsnivå. Upplever du att många hundägare är rädda för att ta större ansvar för sin hunds hälsa? – Absolut, och det är till viss del på grund av oss veterinärer. Man är uppfostrad till att lämna över bekymret och säga ’lös det’ istället för att ha en dialog. Det kan vara lite jobbigt för veterinärer att prata friskvård på det sättet, men där finns ett intresse. Det är inte bara att skriva ut en medicin utan istället tänka ”Varför har det hänt?”, backa händelseförloppet och se till att det inte händer igen tillsammans med djurägaren. Det finns många problem som enkelt kan undvikas med förebyggande friskvård – och det är tydligt att vi hundägare kan göra mer än vad vi ofta tror. Det bästa är att det mer än något annat handlar om något så självklart och trevligt som att faktiskt lära känna din hund.

Lyft på svansen och kontrollera anus området. Svullnad kring anus kan vara tecken på analsäcksinflammation. Flytningar från vulva ska alltid tas på allvar och behöver som regel undersökas.

PÄLS OCH HUD Stryk igenom pälsen och lägg märke till hur den ser ut. Kliar sig hunden någonstans? Finns det små sår eller eksem?

SVANSEN

RÖRELSEORGAN

Avsluta undersökningen genom att känna igenom svansen och klappa om hunden.

Känn igenom ryggen och böj på benen för att se om där finns ömhet eller svullnad. Titta på tassarna och klipp klorna regelbundet för att förebygga klobrott.

. Tips för dig som vill läsa mer på temat: För dig som vill läsa mer rekommenderar vi Anna Pamuks bok ”Hela jakthunden: om friskvård och sjukvård för jakthundar”. Den vänder sig till alla vetgiriga hundägare som vill veta mer om sina hundars hälsa och finns även som talbok. ZooMetro | 17


Just nu:

39:-

+

Just nu:

2

49:-

Just nu:

69:-

1

Dags att skaffa kattunge?

Just nu:

3

69:-

4

Just nu:

29:Just nu:

5

6

249:-

Just nu:

Just nu:

39:-

8

229:-

7

1. Liten kattlåda.

3. Combi-kam

5. Borste, naturborst

7. Halsband

Kattlåda i plast med låg kant som passar bra när kattungen ska lära sig att gå på låda.

Pälsutredande combi-kam, 22 cm. Kampanjpris: 69 kr Rek. ca. pris: 99 kr

Borste med träskaft och äkta svinborst för skonsam pälsvård. Perfekt att använda för att vänja kattungen att bli borstad. 5x18 cm.

Justerbart katthalsband med snabblås och bjällra. Finns i färgerna grön, blå & rosa.

4. Karda soft

Kampanjpris: 29 kr Rek. ca. pris: 49 kr

Kampanjpris: 39 kr Rek. ca. pris: 59 kr

2. Sele & koppel En fullt justerbar sele med snäppspännen som gör selen enkel att ta på och av. Matchande koppel 1,20 m. Passar till kattungar och små katter. Tillverkad i nylon. Finns i färgerna lila, blå, röd och svart. Kampanjpris: 49 kr Rek. ca. pris: 79 kr

18 | ZooMetro

Karda med extra mjuk metallborst för skonsam pälsvård av täckhår och underull på katter och små hundar. Passar alla pälstyper. Plasthandtag med halkfritt gummi. 7x16 cm. Kampanjpris: 69 kr Rek. ca. pris: 99 kr

6. Transportväska Transportväska för kattungar och små hundar. Öppningsbar framsida och praktisk nätficka på baksidan. Ett inbyggt kort koppel gör att din fyrbenta vän sitter säkert och inte kan hoppa ut. Justerbar axelrem och vadderad botten. Passar husdjur upp till 6 kg. Kampanjpris: 249 kr Rek. ca. pris: 369 kr

Kampanjpris: 39 kr Rek. ca. pris: 59 kr

8. Klöspelare Välutrustad klösmöbel för lekfulla och busiga kattungar med sisalklädd grotta, liggplatta och klöspelare med leksak. Storlek 36x36x40 cm. Kampanjpris: 229 kr Rek. ca. pris: 449 kr


! t e h y N

JUST NU

99 kr! Rek. pris ca. 149 kr.

ENDAST SVENSKT TILL DEN KRÄSNA KATTEN Bozita lanserar den första kattmaten i pouch tillverkad av 100% svenska råvaror. Hög kvalitet, låg antibiotikahalt och strikta djurskyddslagar är några av anledningarna till att kattägare efterfrågar helsvenskt. I smarta enportionsförpackningar erbjuds sex välsmakande våtfodersmaker som katthemmet Tassalyckans katter noggrant valt ut. – Efterfrågan är stor på både helsvenskt, våtfoder och enportionsförpackningar. Mattar och hussar älskar att variera kattens kost och med våra smarta engångspåsar är det enkelt att ge omväxling till katten. Råvarorna är till och med av så god kvalitet att de är godkända som människomat. Hade inte smaklökarna satt stopp, skulle katt och människa kunnat dinera tillsammans, säger Camilla Tjellström, Senior Brand Manager på Bozita. Katterna på Tassalyckan – Bozitas katthem för hemlösa katter – har en viktig och avundsvärd livsuppgift. De utgör det stränga nålsöga som endast den godaste maten från Vårgårda kök tränger igenom. Katterna får testa all mat och de är mycket tydliga med vad de gillar då de endast slukar den mest aptitliga maten. Matens näringsinnehåll är väl avvägt med alla mineraler och vitaminer som en katt behöver

där fokus ligger på fisk eller kött. Inga djur slaktas för att bli djurmat, utan man tar tillvara på allt som människor ratar men katter älskar, som exempelvis inälvor. – Genom att använda de delar av djuren som dagens människor inte brukar vilja äta minskas matsvinnet, vilket är bra för miljön. Dessutom drivs Bozitas egna fabrik i Vårgårda till 100% av förnybar energi, allt avfall och matrester omvandlas till biogas, säger Camilla Tjellström. Bozitas nya enportionsförpackningar är dessutom spannmålsfria, något som många kattägare efterfrågar. En del katter är känsliga mot spannmål, men det är även en trend och många kattägare föredrar spannmålsfritt foder. Bozitas enportionsförpackningar lanseras under första kvartalet av 2020. Läs mer på bozita.se

FAKTA OM BOZITAS ENPORTIONSFÖRPACKNINGAR

Alla ingredienser i Bozitas enportionsförpackningar är naturliga och färska och kommer från den svenska vildmarken, landsbygden eller vilda vatten. Fodret är ett komplett helfoder med högt köttinnehåll, vilket är viktigt för kattens välmående. De sex smaker som erbjuds är lax, strömming, ren, nötkött, kyckling och kalkon. Produkterna innehåller inga konserveringsmedel och färgämnen. Maten är även anpassad för steriliserade katter.

Camilla Tjellström Senior Brand Manager Bozita


kattexperten tipsar:

Så löser du fem vanliga kattproblem Majoriteten av alla kattägare kan vittna om att våra fyrbenta små vänner kan bete sig märkligt, ibland till och med trotsigt. Avvikande beteenden såsom att kissa utanför lådan, dra ut sin mat på golvet och dricka vatten från kranen har ofta sina förklaringar – och lösningar. Kattspecialisten Susanne Hellman Holmström tipsar om hur du ska göra! 1

Katten kissar på andra ställen än i sin kattlåda

En okastrerad katt kan revirmarkera på olika ställen i hemmet för att signalera till andra katter att de är välkomna på besök. Kastrera katten så är problemet löst! – Om din katt är kastrerad men ändå kissar på mjuka platser, som sängen, soffan eller på mattor, kan den vara missnöjd med kattlådan. Den kanske är dåligt placerad, för liten eller smutsig. Om du bor stort kan det vara en idé att ha två kattlådor på olika platser i hemmet. Se till att ha mycket, gärna mjuk, sand/strö i lådan så att katten kan gräva ordentligt. Det är också viktigt att rensa och städa kattlådan regelbundet, säger Susanne.

2

Katten klöser på möbler

Katter har en instinkt att klösa på olika saker men det är mindre roligt när din fina soffa faller offer för husdjurets vassa klor. Katter klöser för att hålla klorna i trim, sin kropp smidig och för att sprida sin doft med doftkörtlarna som sitter på tassarna. Du kan såklart inte förbjuda din katt att klösa på möblerna, men du kan se till att katten har ett riktigt bra klösträd. Gärna högt placerat och vid ett fönster. På så sätt kan katten hålla koll på vad som händer både utom- och inomhus. Prova även att spraya kattmynta på klösmöbeln för att locka katten att klösa där.

3

Katten drar ut sin mat på golvet

En del katter är experter på att dra ut sin kattmat på golvet utanför sin matskål. Skaffa en större matskål med 20 | ZooMetro

låga kanter så att katten inte slår i sina morrhår. Tänk också på att katter föredrar att ha maten och vattnet på olika platser, placera vattenskålen minst två meter från matskålen.

4

Katten dricker vatten på konstiga ställen

Vissa katter ignorerar vattenskålen och hoppar istället ner i badkaret eller upp i handfatet för att slicka i sig vatten från kranen. En del katter kanske till och med stjäl från ditt vattenglas. Ställ ut flera vattenskålar i hemmet och använd skålar gjorda i olika material för att se om det gör någon skillnad. – På djuraffärer kan du köpa vattenfontäner i olika storlekar, som håller vattnet i rörelse och gör att det alltid har en frisk och fräsch smak, tipsar Susanne.

5

Katten är gammal

Katter som är tio år och äldre kan behöva en del hjälp i vardagen. Precis som oss människor är det vanligt att äldre katter får ålderskrämpor, de blir stela i sina rörelser och kan inte hoppa lika högt. Du kan hjälpa din fyrbenta vän med att ta sig upp på högre höjder genom att sätta ut små trappsteg. Ungefär 80 procent

Susanne Hellman Holmström är kattpsykolog, författare och föreläsare. Hon har erfarenhet av att driva kattpensionat och har föreläst om och utbildat i katters beteenden och behov.

av äldre katter har problem med bland annat sina leder, därför är det bra att göra årliga hälsokontroller hos veterinären. Stelheten i kroppen kan göra att din katt får svårt att tvätta sig. Håll koll på kattens päls – är den rufsig, tovig och mjällig? Hjälp katten med pälsvården genom att kamma den och tvätta med schampo och balsam för katter. Om din katt fortfarande beter sig märkligt eller visar tecken på smärta är det en god idé att uppsöka veterinär.


Förenkla vardagen

för din gamla katt! Just nu:

699:-

Vattenfontän

Just nu:

Husdjurstrapp

1790:-

Husdjurstrappan underlättar vardagen för små husdjur, äldre husdjur och/eller husdjur med ledproblem då det blir enklare att ska ta sig upp i sängar, soffor eller på andra höga möbler. Trappan som är justerbar i tre höjder är tillverkad i MDF och klädd med filt. Enkel att vika ihop när den inte används. Kan användas till djur upp till 40 kg. Klösmöbler för äldre katter De breda trappstegen och plattformen är anpassad för att underlätta för äldre Storlek: 40x67 cm. och mindre rörliga katter att ta sig upp till bädden på toppen. Klösmöbeln är Kampanjpris: 699 kr klädd i mysig plysch med snygg brodyr. Har leksaker på elastiska snören och Rek. ca. pris: 1190 kr stabil sisalpelare på 17 cm. Grotta med utbytbar dyna som kan tvättas i 30 °C. Storlek: 96hx69x59 cm.

Med en vattenfontän får ditt husdjur tillgång till rent, friskt rinnande och syrerikt vatten. Det porlande vattnet uppmuntrar djuret till att dricka mer. Ett utbytbart filter reducerar dålig lukt, ger bättre smak och rensar vattnet från smuts och hår samt skyddar pumpen. Fontän och skål är tillverkad av keramik som tål maskindisk. Just nu: Storlek: 1,5 L.

Kampanjpris: 1 790 kr Rek. ca. pris: 2 990 kr

599:-

Kampanjpris: 599 kr Rek. ca. pris: 799 kr

Vinklad matskål

+

Sisalbräda

Just nu:

Kattsele och koppel

69:-

Fullt justerbar kattsele som passar till stora katter med ett bröstomfång mellan 34-57 cm. De praktiska snabbspännena gör selen enkel att ta på och av. Finns i färgerna svart, röd, lila och turkos. Koppel: 120 cm. Kampanjpris: 69 kr Rek. ca. pris: 99 kr

Stilren och praktisk klösbräda för montering på ett ytterhörn. Plyschklädsel med dubbla sisalytor. Finns i två färger ljusgrå och svart. Storleken 14x46 cm Kampanjpris: 149 kr Rek. ca. pris: 229 kr

Just nu:

149:-

En hög och vinklad matskål ger katten en bättre ergonomisk vinkel när den ska äta. Passar bra till stora katter, äldre katter och katter med nackskador. Storlek 0,25 liter ø 13cm. Kampanjpris: 69 kr Rek. ca. pris: 99 kr

Just nu:

69:-

Rostfri matskål En låg och vid matskål gör det lättare att äta för kortnosiga katter med långa morrhår. Storlek: 0,25 liter ø 13cm.

Just nu:

15:-

Kampanjpris: 15 kr Rek. ca. pris: 25 kr

ZooMetro | 21


Matatabi om katten får välja!

Just nu:

25:Matatabipinne Matatabipinne med torkad matatabifrukt, lindad jute och tofsar, en rolig leksak som lockar katten till lek och rengör kattens tänder likt en naturlig tandborste. 24 cm. Kampanjpris: 25 kr Rek. ca. pris: 35 kr

Just nu:

25:Foto Shutterstock

Lekrulle

Just nu:

Lekrulle tillverkad av matatabipinnar med massiv kattmyntaboll som lockar till lek och bidrar till god tandhygien. ø 4x5 cm.

25:Vad är matatabi? Matatabi är en växt som frambringar euforiska reaktioner hos katter. Matatabi, även känd som Silver Vine, Cat Powder eller klätteraktinidia, är en japansk buske besläktad med kiwi som växer fritt på kalla platser i norra Asien. Förutom att löv och frukt används i kulinariska och kosmetiska produkter samt till läkemedel för människor, så är det sedan länge känt att matatabi frambringar euforiska reaktioner hos katter, precis som vi i västunder en längre tid använt kattmyntan (Catnip). När man tillverkar leksaker till katter använder man främst grenarna som blir oemotståndliga tuggpinnar fyllda med både hälsosamma vitaminer och mineraler. När katten tuggar på pinnen rengörs tänder och tandkött och katten får även i sig mineraler och vitaminer. Det blir ”winwin” för våra små kattvänner. Vissa kattägare använder matatabi som belöning vid dressyr, andra ger produkterna för att stimulera eller lugna katten under eller efter stressade situationer som tex. vid bilfärd, kattutställning eller när en ny katt ska introduceras i familjen. Men mest vanligt är man ger den till katter för att de älskar matatabi!

22 | ZooMetro

Kampanjpris: 25 kr Rek. ca. pris: 39 kr CA T NIP

Matatabiboll Underhållande kattleksak av matatabipinnar, fjädrar och skallerboll. Pinnen rengör kattens tänder och tandkött. ø 4 cm. Kampanjpris: 25 kr Rek. ca. pris: 35 kr

Fjäderleksak Underhållande kattleksak med matatabipinne, fjädrar och skallerboll. Pinnen rengör kattens tänder och tandkött. 24 cm. Kampanjpris: 25 kr Rek. ca. pris: 39 kr

1

Kattvippa 40 cm 1. Kattvippa med elastiskt snöre och leksak i naturmaterial och tyg. Innehåller catnip.

25:Just nu:

1

Kampanjpris: 39 kr Rek. ca. pris: 69 kr

Just nu:

39:2

2. Kattvippa med elastiskt snöre och massiv catnip spindel. Kampanjpris: 39 kr Rek. ca. pris: 59 kr

CA T NIP


A SE N

ST

L PRI A 5

Fototävling SÅ HÄR GÅR DET TILL: 1. Ta en bild på ditt/dina husdjur med temat ”Vårkänslor”.

2. Ladda upp bilden på www.zoometro.se/fototavling eller på vår Facebook @zoometro, där vi har ett inlägg om tävlingen. Posta ditt bidrag direkt i kommentarsfältet. Glöm inte att ange djurets namn, bostadsort och er ZooMetro-butiks namn SENAST den 5 april 2020. 3. En jury utser tre pristagare som kontaktas via mejl eller Facebook.

Grattis!

4. De tre vinnarna presenteras i nästa nummer av tidningen, på vår Facebook och på vår hemsida zoometro.se

Viktoria Hagel från Sundsbruk, strax utanför Sundsvall! Under en fin vinterdag var de ute och kastade snöbollar när Viktoria tog den här fina bilden på tioåriga staffordshire bullterriern Elvis. Förstapriset i december-tävlingen var ett presentkort på TRIXIE-produkter värt 500 kronor.

Foto: Shutterstock

HUR TAR MAN EN VINNARBILD?

I en artikel på ZooMetro.se finns en fotoskola med mängder av bra tips för att ta en riktig pangbild!

Vad händer egentligen på bilden? – Elvis är fullkomligt galen i snö, så vi var ute och kastade snöbollar på Norra berget i Sundsvall och försökte samtidigt ta en riktigt bra bild. Hur hanterar en snötok som Elvis den här snöfattiga vintern? – Vi fick lite snö tidigare men nu är det ju tyvärr inte så mycket kvar. Som tur är älskar han att springa i skogen också, det blir mycket sök och spår, och så har han kompisar hemma i form av två staffar och en chihuahua.

Priser 1:A PRIS: Presentkort på TRIXIE, värde 500 kr 2:A PRIS: Presentkort på TRIXIE, värde 300 kr 3:E PRIS: Presentkort på TRIXIE, värde 200 kr

Andra pri s: Malin L illedahl o glassar i ch Chilla solen und er en sko promena gsd hemma i Sandvik en.

Tredje pris: Katten Trassel i full färd med att reda ut (eller orsaka) just ett trassel. Fotograferad av mat te Josefine Strömberg från Sun dsvall.

VILLKOR: Tre vinnare kommer att utses: 1:a priset är ett presentkort, värde 500 kr, 2:a priset är ett presentkort på 300 kr och 3:e priset ett presentkort på 200 kr. Presentkortet gäller på TRIXIE produkter och i angiven butik. Presentkorten är personliga, giltiga i 6 månader och kan inte växlas in till kontanter eller andra produkter. Vinnarna meddelas av TRIXIE Sverige AB och postas till vinnarna. Vinnarna utses av en jury och beslutet kan inte överklagas. Åldersgräns 16 år. GDPR: Genom att skicka in din bild godkänner du ditt deltagande i tävlingen och våra tävlingsvillkor. Du godkänner att TRIXIE Sverige AB får använda bilden i framtiden samt att ditt namn kan/kommer att publiceras. Om du har med en person på bilden som går att identifiera måste personen i bilden ha givit sitt samtycke. Vid frågor kontakta info@zoometro.se

ZooMetro | 23


– din lokala husdjursexpert ZooMetro – i vårt kampanjmagasin, som delas ut fyra gånger per år, vill vi inspirera dig med hur andra djurägare tänker kring prylar, foder och träning. Här presenterar vi aktuella säsongsvaror och andra produkter som underlättar livet som djurägare. Kryp upp i soffan, luta dig tillbaka, läs ZooMetro och låt dig inspireras!

I din ZooMetro-butik får du möjlighet att känna och prova produkterna när du handlar – och samtidigt få tips och goda råd av kunnig personal som hjälper dig att göra rätt val för dig och ditt djur. En ovärderlig hjälp både för dig som är nybliven djurägare och för dig som har haft djur i många år.

Vill du veta mer? På www.zoometro.se och vår Facebook @zoometro fyller vi regelbundet på med mer tips, inspiration och spännande läsning.

Välkommen in till oss! Ta chansen att känna, testa och ställa frågor – och få den hjälp just du behöver.

Välkommen in till din ZooMetro-butik!

Profile for trixie810

ZooMetro-Mars-z003_2020_B.pdf