Page 1

2017. NYÁR

foto video magazin

Canon 5d Mark IV

Panasonic Lumix GH5

Barbara Palvin for CR Fashion Book by © Éder Krisztián

ÉDER KRISZTIÁN GREGUS MÁTÉ KAPUVÁRI GÁBOR STILLER ÁKOS POL KURUCZ RADISICS MILÁN BÁN ANDRÁS STUDINGER ANDRÁS


SP24-70 F/2.8 G2 ÚJ Kiváló teljesítmény. Aprólékos részletek. Bemutatjuk az új nagysebességű zoom objektívet, íme az SP 24-70mm F / 2.8 G2.

Ilyen gyönyörűnek még nem láttad a világot. SP 24 -70mm F/2.8 Di VC USD G2 (Model A032) Canon and Nikon bajonettek

Di II: APS-C formátumú DSLR fényképezőgépekhez

www.tamron.com


foto video magazin

Kiadja: Computer Emporium Kft. és a Tripont Foto Video Kft. H-1131 Budapest, Reitter Ferenc u. 132/J. Lapalapító és felelős kiadó: Peti Balázs Főszerkesztő: Peti Balázs Grafika és tördelés: Csomor Alexander Molnár Gergő Tripont, szemben a trendekkel?!

Peti Balázs főszerkeztő

Az elmúlt évben számtalan gyártói rendezvényen és a fotós piacot érintő konferencián vettem részt. Mindenhol a fényképezőgép-piac válságáról, a forgalom drasztikus eséséről adnak hírt. Kétségtelen, hogy az egyre erősebb hardverrel és optikával felszerelt okostelefonok komoly konkurenciát jelentenek, elsősorban a belépő szintű fényképezőgépeknek. Ugyanakkor a professzionális gépek piaca nem csökkent, sőt, a full frame gépek eladása nőtt az előző negyedévben.

Mi magunk is sokat és sokféle területen teszünk azért, hogy az elmúlt évek sikereit folytatni tudjuk, és növekedhessünk a trendek ellenére is. A Tripont hagyományosan a profik fotós-videós áruháza volt, de arra törekszünk, hogy az éppen fotózni kezdők és a már haladó amatőrök is ránk találjanak, a segítségünkkel bővíthessék a felszerelésüket és nem utolsósorban a tudásukat. Ezért én a sok millió mobilos fotósra elsősorban mint lehetőségre tekintek. Sosem fotóztak ennyien, sohasem készült naponta ilyen sok kép a nagyvilágban… A mi feladatunk, hogy megteremtsük a minőségre és továbbfejlődésre való igényt. A Tripont magazinja is ez a célt szolgálja. A trendekkel szemben magas nyomdai színvonalon tartós, többször kézbe vehető, izgalmas tartalmat szeretnénk szállítani évente kétszer. Bővült a kínálatunk is. A Fuji professzionális partnere lettünk: stúdiónkban kipróbálható a középformátumú GFX, illetve idén tavasszal a Sony kameráival és objektívjeivel is kiegészült a készletünk. Idén a hagyományos szakmai napok, a fotósbörze és kiállításaink mellett új projekttel, a Tripont Fotómaratonnal indítottuk a tavaszt. Közel kétszáz fotóbarát vállalta az egynapos kihívást, és a sok jó pályázat alaposan megizzasztotta a zsűrit. Másképpen is feszegetjük a fotózás kereteit: a PhaseOne-nal több izgalmas kulturális örökségvédelmi és digitalizálási projektben veszünk részt. Budapesten is egyre több óriásmolinó felbontása javult drasztikusan a csúcstechnológiánknak köszönhetően. Büszkék vagyunk a fiatal generációra is. Stúdiónkban idén 6 vizsgamunka készült, és továbbra is várunk mindenkit, aki ki szeretné próbálni az újdonságokat, vagy egy izgalmas projektre keres technikai megoldást. A magazin is sokszínűbb lett. Sok új gépet mutatunk be, és még több portfóliót! Köszönjük az együttműködést Bán Andrásnak, Éder Krisztiánnak, Gregus Máténak, Kapuvári Gábornak, Pol Kurucznak, Radisics Milánnak, Stiller Ákosnak és Studinger Istvánnak.

1 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.

Munkatársak: Bedő Dániel Csákányos András Cziglényi Boglárka Peti Péter Ürögi Csaba Zoltán Megjelenik: Évente két alkalommal A4-es méretben, 128+4 oldal terjedelemben Szerkesztőség: H-1131 Budapest, Reitter Ferenc u. 132/J. +36 1 216 4965 problog@tripont.hu Hirdetésfelvétel/Marketing: marketing@tripont.hu Nyomda: Pauker Nyomdaipari Kft. 1047 Budapest, Baross utca 11-15. Telefon: +36 1 272 2290 www.pauker.hu Terjeszti a Feibra Magyarország, a Lapker Zrt. és alternatív terjesztők Megrendelés a szerkesztőség címén. Címlapfotó: Barbara Palvin for CR Fashion Book by Éder Krisztián


TARTALOM

20 Gregus Máté

32 Kapuvári Gábor

42 Stiller Ákos

66 Bán András

114 Studinger

72 Pol Kurucz 92 Radisics Milán

56 Éder Krisztián

4

Hírek és újdonságok

42

Stiller Ákos - A szépség a legélesebb kés

83

Profoto B1X

7

FUJI Instax SQUARE SQ10

50

Quadralight DP-300 és DP600

84

Le kell fotózni, mielőtt elpusztul!

8

DJI Spark

54

Nissin vakuk

90

Wacoom Intous Pro Paper Edition

10

Az 1001 éjszaka meséje

56

Éder Krisztián

91

DJI Phantom 4 Pro

18

Phottix Indra 360

64

Hensel Foris 400 és Foris 800

92

Radisics Milán

20

Gregus Máté

65

Sekonic L-858D Speedmaster

97

DJI Inspire 2

24

A rozsda szépsége

66

Bán András

98

Panasonic Lumix GH5

26

DJI Ronin 2

70

Profoto Air TTL

103

Silicon Power xDrive Z50

27

A Peak Design cég küldetése

71

Borzi Vivien - Profoto D2

104

Albert Palmer - Canon 5D Mark IV

30

FUJI GFX

72

Pol Kurucz

112

Vanguard társak termékcsaládok

32

Kapuvári Gábor

78

Phase One Achromatic

114

Studinger András

38

Vanguard állványok

80

Phase One Industrial drón kamerák

119

Nagyképernyős élmény: Tetherelés

40

DJI GOGGLES

G-Technology

126

Kiállítások, események

81

Minden jog fenntartva! A magazin tartalmának (szöveg, fotók, ábrák) teljes vagy részleges sokszorosítása, kizárólag a kiadó előzetes, írásbeli engedélyével lehetséges. A magazinban megjelent hirdetések tartalmáért felelősséget nem vállalunk. A magazinban megjelent árak tartalmazzák az ÁFA összegét és tájékoztató jellegűek, kérjük, minden esetben ellenőrizze a vásárlás előtt a webshopban vagy az üzletben az aktuális árakat. A nyomdai hibákért felelősséget nem vállalunk.

2 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


SP70-200 F/2.8 G2 Fókusztávolság: 200 mm, Expozíció: F/2.8; 1/125 sec; ISO:400

Új lehetőség, hogy hű maradj a látványhoz, amit elképzeltél! Az újraálmodott Tamron F/2.8 telefotó-zoomobjektív még gyorsabb autofókuszával és a rezgéscsillapítással felülmúlja a legmagasabb várakozásaidat is.

SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2 (Model A025) Canon és Nikon bajonettel Di: APS-C formátumhoz és full-frame DSLR fényképezőgépekhez


HÍREK | ÚJDONSÁGOK

Colorama Hátterek Colorama a világ legnépszerűbb háttérmegoldása a profi fotósok körében. Rengeteg színvariáció, méret és lehetőség. 1.35, 2.72 és 3.55 méter széles variációk 11, 25 és 50 méteres tekercsben érhetőek el. Ár: 13 490 Ft-tól

Sony A9 (többé nem pletyka) A 2016. nyári számban már volt szó a Sony A9-ről, de akkor még csak különböző pletykákat tudtunk közölni. Most, hogy már kézzelfogható a gép, megnéztük, hogy mi az, ami valóra vált, és mi bizonyult kacsának. Ezeket írtuk 2016 ban:

Ez a valóság 2017 ben

70-80MP szenzor

24MP Full-Frame szenzor

Továbbfejlesztett képstabilizátor

Sensor-Shift 5 tengelyes képstabilizátor

Jobb HDR, bármit is jelentsen

Hogy jobb lett-e a HDR, döntse el mindenki maga

Dupla XQD kártyafoglalat

Dupla lett a kártyafoglalat, viszont nem XQD, hanem SD. Az egyes foglalat UHS I/II, míg a kettes foglalat csak az UHS I kártyákat kezeli

Kisebb, mint a Canon 5D mark III

Igen, kisebb lett, mint a Canon 5d Mark III

Találati arányunk 3.5 / 5, de azért még a jövőben is fogunk tippelgetni.

Ár: 1799900

Samyang 35mm F2.8 FE Feiyutech G360

Lapzárta előtt érkezett a hír, hogy a Samyang bővíti az autofókuszos optikák sorát. Az újonnan bejelentett AF-optika fix 35mm-es és 2.8as induló fényerővel rendelkezik. „Kicsi, de hatalmas”: ezzel a jelzővel illeti a gyártó a harmadik AF-es optikáját. Az objektívet kifejezetten full-frame vázakhoz tervezték (FF gépeken az emberi szemhez hasonló látószöget lehet befogni), APSC vázakon pedig nagyjából 52mm-es gyújtótávot kapunk, ami szintén közkedvelt. A koreai cég ezt az objektívet is csak SONY E bajonettes változatban készíti.

A G360 az első olyan stabilizátor, amelyet gömbkamerához, sportkamerához, kompakt fényképezőgéphez vagy akár okostelefonhoz is tudsz használni. A test kettős felépítésének és az új G-algoritmusnak köszönhetően még jobb stabilitást biztosít. A nyélen külön helyet kapott egy panoráma gomb is, amelynek a segítségével gyorsan és pontosan készíthetsz tökéletes panorámaképeket. A G360 nagyteljesítményű Li-Ion akkumulátorokkal érkezik, aminek köszönhetően akár 6 órán keresztül is képes üzemelni. Por- és cseppálló kivitelben készül, így zordabb időjárási viszonyok között is megállja a helyét. Természetesen Android- és IOS-alkalmazás is támogatja a G360-at. Ár: 119 900 Ft

Olympus Tough TG-5 A TG-5 fényképezőgéppel az Olympus legújabb Tough! csúcsmodelljét mutatja be. Az élvonalat képviselő, szuper-fényerős 25-100mm 1:2.0 objektívet vadonatúj 12MP hátsó megvilágítású CMOS szenzor és a legmodernebb TruePic VIII képprocesszor egészíti ki, aminek köszönhetően jelentős előrelépést tapasztalhatunk a gyorsaság és képminőség terén is. A videófelvételi mód jellemzői, a 4K és a nagysebességű, 120FPS Full HD pedig kivételes minőségű lassított lejátszást tesznek elérhetővé. A kétrétegű objektív-védőüveg megakadályozza a páralecsapódást, ami kiváló használhatóságot eredményez, és a Tough! gépeket a legzordabb környezetben is használhatóvá teszi. Tehát aki szeretné megosztani kirobbanó nyara látványos pillanatait, ne is keressen tovább! Az új Tough! TG-5 vörös és fekete színben, június közepétől, 149.990.- HUF javasolt fogyasztói áron érhető el. 149.990.- HUF javasolt fogyasztói áron érhető el.

4 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


Canon EOS M6 A Canon legújabb kompakt gépe nem mindennapi a sorban, hiszen a kis váz már egy nagyobb tükörreflexes gép tudását és gyorsaságát kínálja. A kiválóan hordozható és könnyedén a zsebbe vagy a táskába csúsztatható EOS M6 lehetővé teszi a spontán fotózást; egy másodperc alatt előkapható a legváratlanabb helyzetekben is. Így később minden pillanat megmutatható és elmesélhető a barátoknak vagy a családnak. A kompakt EOS M6 nagy, 24,2 megapixeles CMOS érzékelővel rendelkezik, amely nagy kontrasztú és kedvezőtlen fényviszonyok között is nagyszerű képeket biztosít. A Dual Pixel CMOS AF a DSLR gépekhez hasonlóan gyorsan és pontosan fókuszál, és automatikusan nyomon követi a tárgyakat, amint azok a keret körül mozognak. Az EOS M6 ráadásul gyorsan, akár 9 kép/mp-es (SERVO autofókusz esetén 7 kép/ mp-es) sebességgel készít képeket. De az újdonság videó készítésben is profi: kreatív kisfilmek garmadája készíthető el ugyanazokkal a vezérlőelemekkel, mint állóképek esetében, így hihetetlenül egyszerűen készíthető olyan Full HD videó, amelyek online és otthoni tv készülékeken egyaránt jól mutatnak. A témák éles fókuszban maradnak mozgás közben (akkor is, ha a felhasználó mozog), a felvétel pedig megőrzi stabilitását a beépített 5 tengelyes digitális képstabilizátornak köszönhetően. És ha minden fotó és videó elkészült, akkor jöhet az igazi meglepetés, hiszen a tartalmak megosztásához már nincs szükség vezetékekre. Az állandóan aktív Bluetooth® és NFC segítségével az EOS M6 Wi-Fi-n keresztül rendkívül egyszerűen csatlakoztatható okostelefonhoz vagy táblagéphez. A csatlakozást követően pedig böngészhetünk a képek között, valamint megoszthatjuk őket a felhőn keresztül. Lehetőség van a fényképezőgép távoli vezérlésére is, így az eszköz képernyőjén látható, mit lát a gép. Válassz a több mint 80 EF-M, EF-S vagy EF objektívet magába foglaló lenyűgöző termékcsaládból.* *EF-EOS M adapter használatakor Ár: Canon EOS M6 + EF-M 15-45mm ezüst 299 900 Ft

Smile Vállpántok

Rode VideoMic Rycote

Színes bohém vállpántok egy spanyol designer csapttól. A Smile vállpántok egyedi megjelenést kölcsönöznek kedvenc fényképezőgépednek. A vidám színek mellet a kényelem is fontos volt a tervezőknek. A komfortos használatot a 40 mm széles és 88cm hossz biztosítja.

A Rode VideoMic Rycote egy monó irányított videómikrofon, mely 3.5 mm (kis) jack csatlakozójával a legtöbb félprofesszionális és konzúmer kamera bemenetéhez csatlakoztatható, a vaku papucs felfüggesztés segítségével biztosan rögzíthető a kamerára, és a speciális Rycote rezgéscsillapító felfüggesztésnek köszönhetően teljesen kizárja a kezelésből adódó zajokat. A mikrofonra egyedülálló, 10 éves garanciát vállal a gyártó.

Ár: 5 800 Ft-tól

Ár: 34 490 Ft

Manfrotto XUME A Manfrotto XUME gyors csereadapterei segítségével a szűrők egyetlen pillanat alatt rögzíthetőek bármilyen objektívre, bármilyen irányban. A levédett technológia a leggyorsabb és legkönnyebb módja a fotós és videó szűrők használatának: nem kell igazgatni, nincsenek mozgó részek és teljesen biztonságos a felszerelésre nézve is.A Manfrotto XUME rendszer 2 fő részből áll: a Szűrő Tartóból és az Objektív Adapterből. Külön rögzíthetőek a szűrőre és az objektívre. A mágneses csatlakozásnak köszönhetően egyetlen pillanat alatt összekapcsolódnak, és nem kell a ki és becsavargatással időt tölteni. Ár: 3 300 Ft-tól

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 5


Syrp Slingshot A Slingshotot azért tervezték, hogy nagyobb távolságok áthidalásában segítsen. A Slingshot a kötélpálya és a kocsi, a Genie pedig oda viszi rajta a kamerát, ahova szeretnéd. A Genie és Genie Mini együttes használatával 3 tengelyűvé is teheted ezt a mozgást. És ha a Genie Minit is használod a mozgatáshoz, akkor az okostelefonodról is irányíthatod a felvételt. Maximum 100 méteres tartományt tudsz lefedni a Slingshot kötélpályájával, ami jóval nagyobb, mint amit a többi, time-lapse-hez kialakított rendszer lehetővé tesz. Azaz akár egy tó vagy nagy embertömeg fölött is lavírozhatsz a kameráddal, nem vagy a rövid sínekhez kötve. Csak legyen két biztos pontod, amelyekhez a kötelek végét rögzítheted, mondjuk két fa vagy két mesterséges állvány, és máris hajmeresztő magasságokból és szögekből fotózhatsz vagy filmezhetsz. A kötelek rögzítéséhez egyszerű, de stabil megoldást talált ki a Syrp, amely szintén a Slingshot-készlet része. Arra is ügyeltek, hogy az új helyszínre való átállás csak néhány perc legyen, a rögzítés kioldása és máshol való kialakítása nagyon könnyen megy. A Slingshot készletet, amely a kötelekből, a kamerakocsiból és a rögzítőelemekből áll, praktikus hátizsákban vásárolhatod meg, azaz bármilyen helyszínre magaddal viheted a hátadon. Ár: 350 900 Ft

Készíts még több fotót és Full HD vagy 4K videót!

CompactFlash Ultra/Extreme/Extreme Pro

SDHC/SDXC Ultra/Extreme/Extreme Pro

microSDHC/SDXC Ultra/Extreme


Instax SQUARE SQ10 Lenyűgöző, azonnali fényképek az új hibrid instax SQUARE SQ10-el. Ez a fényképezőgép lehetővé teszi, hogy a „megismételhetetlen” emlékeket és pillanatokat gyönyörű, stílusos négyzet formátumban rögzítsd. Hibrid készülékként ötvözi a két világot: digitális fényképezőgéppel ellenőrizheted és komponálhatod meg a képet, a valódi fotónyomtatással pedig kézzelfogható szórakozássá válik. Mi lesz az első kép, amelyet elkészítesz?

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 7


SPARK A DJI eddigi legkisebb drónja, nem csak szelfizésre


GYORS INDÍTÁS KÉZBŐL

EGYSZERŰ IRÁNYÍTÁS

A FaceAware funkcióval a Spark arcfelismerés után a tenyeredből emelkedik fel. Bekapcsolás után másodpercekkel felszáll, és helyben lebeg.

Készítsen lenyűgöző légifelvételeket kézmozdulatokat használva, távirányító vagy mobileszköz nélkül.

ALKOSS KÖNNYEDÉN

SZERKESSZ ÉS OSZD MEG

Az intelligens repülési módok és az intuitív vezérlők segítenek filmszerű légifelvételek készítésében mindössze néhány koppintással.

A DJI GO 4 alkalmazás automatikus szerkesztési sablonokkal és egy sor szűrővel rendelkezik. Szerkessz gyorsan videókat, és oszd meg őket egyenesen a közösségi médiában.

RAGADD MEG A PILLANATOT Ismerd meg a Spark minidrónt, amely a DJI minden jellegzetes szolgáltatását tartalmazza, lehetővé téve, hogy bárhol megragadd a pillanatot, ahol ihletet érezel rá. Intelligens repülésvezérlő funkciókkal, egy mechanikus gimballal (többtengelyes stabilizátorral), és egy hihetetlen képminőségű kamerával a Spark képessé tesz arra, hogy kitold kreatív határaid. 16 perc repülési idő 500 méter (EU) hatótávolság 50 km/h 30 méter VPS hatótávolság 2 tengelyes gimbal 12 MP www.tripont.hu -

194 900 Ft 2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 9


AZ 1001 ÉJSZAKA MESÉJE Thomas Kettner divatfotós keleties hangulatban fotózott a sivatag forró homokjában az új TAMRON SP 70-200mm f/2.8 G2 objektívvel

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 11


400mm (2x-es telekonventerrel) · 1/125 sec. · f/5.6 · ISO 100

A képek önmagukért beszélnek: Thomas Kettner az új SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2-t használta ezeknek a mély benyomást keltő és megdöbbentően éles képeknek az elkészítéséhez, amelyek a legkisebb részleteket is visszaadják. „A táskámban lévő ös�szes objektív közül ezt a gyors teleobjektívet használom a legtöbbször."

163mm · 1/100 sec. · f/2.8 · ISO 400 12 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.

173mm · 1/200 sec. · f/5.6 · ISO 200

200m


mm · 1/1 600 sec. · f/2.8 · ISO 100

„A 70-200 OBJEKTÍV FANTASZTIKUSAN SOK RÉSZLETET HOZ KI A KÉPEIMEN, EZÉRT A LEGTÖBBSZÖR EZT HASZNÁLOM.”

N

ap, homok és por – ez a három szó összefoglalja a tesztfotózást, amelyet Thomas Kettner gondolt ki az új SP 70-200mm f / 2.8 G2 objektív számára. A hamburgi divatfotós Gran Canariában találta meg a megfelelő körülményeket, és az 1001 éjszaka fényképes meséjét keltette életre egy modell, egy sólyom és egy teve segítségével. Kettner volt az egyik legelső szakember a világon, aki fényképezhetett a Tamron új, gyors teleobjektívjével. „Kíváncsi voltam, hogy az objektív valóban olyan jó-e, mint amilyennek a hirdetések mutatják” – mondja Kettner, aki 30 év tapasztalattal rendelkezik már a fényképezőgép mögött. „Szerettem volna tudni, hogy Tamronnak sikerült-e most is akkorát dobnia, mint a többi SP-objektívvel, amelyeket tavaly teszteltem: az SP 85mm-rel és az SP 150600mm G2-vel. Azokat olyan nagyszerűnek találtam, hogy utána elmentem és megvettem őket, és azóta is mindenhová magammal viszem.” Vajon Kettnerre az új SP 70-200mm f / 2.8 G2 is ekkora hatással lesz? „Ez a gyors teleobjektív az az objektív, amelyet a leggyakrabban használok a táskámban lévők közül “ – mondja Kettner. „A fókusztartománya nagyon hasznos a divatfotózásban, hiszen lehetővé teszi, hogy viszonylag egyszerűen kielégítsem az ügyfeleim különféle igényeit anélkül, hogy állandóan objektívet kellene cserélnem, amit különösen akkor utálok, amikor szél van. Elég pár másodperc, és a por bejut a kamerába.”

Kettner eleinte szkeptikus volt, hogy a Tamron képes lesz-e megfelelni az ilyen nehéz körülményeknek is. „Néhány évvel ezelőttig a gyors 70-200 zoomokat csak technikailag kifejezetten igényes helyzetekben volt érdemes használni” – mondja a tapasztalt fotós. „Különböző gyújtótávolságoknál és rekeszeknél gyakran komoly ingadozás volt tapasztalható az élesség terén. Olyan teleobjektívre csomó pénzt kellett rááldozni, amely megállja a helyét minden nehéz helyzetben, amivel egy profi fotós csak szembesülhet.” Rendkívüli képek Kettnerről köztudott, hogy képes nagyon messzire menni egy jó fotóért. Ha egy rendkívüli elképzelést szeretne megvalósítani, a saját határait is feszegeti. Az új SP 70-20mm G2 tesztje nem volt kivétel ez alól. „A legszélsőségesebb szabadtéri körülményeket keresem, hogy az objektív megmutathassa, mit tud” – magyarázza a fényképész. A 85mm-es objektívet magával vitte a halászhajójára egy éjszakai túrára, mert látni akarta, hogy az objektív valóban időjárásálló-e, és tényleg tökéletesen működik-e a durva körülmények között is a hánykolódó tengeren. Nem csalódott. Most másféle szélsőség volt soron: a sivatagi táj. Forró, száraz és poros. „A sivatag lenyűgöz, mégpedig azért, mert ez a táj a hazámra, Dél-Afrikára emlékeztet. Azt hiszem, a sivatag bizonyítja, hogy semmilyen körülmény nem túl kemény nekünk, embereknek, hogy alkalmazkodni tudjunk hozzá. A sivatagban állandó a változás. A természet határozza meg a

SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2 Gyújtótávolság

70-200mm

Rekesz

f/2.8

Hosszúság

193.8mm

Súly

1500 g

Minimális tárgytávolság

95cm

Képarány

1:6.1

VC-módok

3

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 13


fogalmakat, és mi csak annyit tehetünk, hogy ezt-azt kicsit átalakítunk. A homokban hagyott lábnyomunkat olyan gyorsan fújja el a szél, mint amilyen gyorsan létrejött.”

70mm · 1/200 sec. · f/2.8 · ISO 125

A fotós ebben filozófiai párhuzamot lát azzal, ahogyan az emberiség a bolygónkon létezik. „Azt hisszük, hogy amit létrehozunk, örökké tart. De nem így van. Ez mindig eszembe jut, és emlékeztet arra is, milyen gyönyörű és egyedi a bolygónk. Meg kell védenünk, gondoskodnunk kell róla. “ Kíméletlen körülmények „A sivatagban minden megvan: a homok, a szél és a nap mind kívül olyan tényezők, amelyek sokat követelnek az emberektől és a tárgyaktól, már néhány óra fotózás alatt is” – mondja Kettner. De számára éppen ebben van a sivatag vonzereje: az ellenfény és a finom szemcsés struktúrák párosítása a mesebeli történettel ideális egy izgalmas divatfotóhoz.

Az élesség és az AF meggyőzte Kettner extrém körülmények között tesztelte az 70-200mm objektívet az editorial fotózással: finom szerkezetű anyagok sötét és világos színekben, bőrtónusok visszaverődő fényben, háttérvilágítás konverterrel és anélkül, mindez f/2.8 rekesszel. „Meglepetésemre az SP 70-200mm G2 minden szempontból hibátlanul működött” – összegzi Kettner. „Számomra ez azt jelenti, hogy létezik egy teleobjektív megfizethető áron, amely nehéz viszonyok között is tartani tudja a lépést egy komoly profi fotóssal. Mi győzött meg erről? A kiváló élesség a teljes zoomtartományban, illetve az autofókusz, ami hihetetlenül gyors és pontos." Az SP 70-200mm G2 állandó helyet kapott Kettner táskájában. „Ez az objektív tökéletesen illik az ízlésemhez: a teljesítménye hibátlan, még a legnehezebb körülmények között is.”

FENT: A gyors rekesz és a képstabilizátor lehetővé teszi a fotós számára, hogy akár gyenge fényviszonyoknál is fényképezhessen. LENT ÉS JOBBRA: Nagy rekesznél és a teljes nyílástartományban az SP 70-200 rendkívüli élességet biztosít.

70mm · 1/640 sec. · f/2.8 · ISO 100 14 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


200mm · 1/400 sec. · f/2.8 · ISO 100

THOMAS KETTNER Thomas Kettner Hamburgban élő fényképész, rendező és kreatív igazgató. 1960-ban született Stuttgartban, Dél-Afrikában nőtt fel, és az elmúlt 30 évben beutazta az összes kontinenst a reklám, a divat és a művészet területéről érkező megbízásai miatt. A mottója: “Ha fékezel, vesztettél”. Ehhez híven mindig látványos, egyedi fotókra vadászik. www.thomaskettner.com 2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 15


AZ ÚJ SP 70-200MM F / 2.8 G2 LEGNAGYSZERŰBB TULAJDONSÁGAI A Tamron új 70-200-as modellje számos technológiai újítást kínál. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabbakat.

A

ÉLES LEKÉPEZÉS ÉS A LEHETŐ LEGFINOMABB RÉSZLETEK

z SP 70-200mm f / 2.8 Di VC USD G2 (A025 modell) objektívvel a Tamron új szintet jelölt ki a teleobjektívek osztályában. Az új objektív legragyogóbb jellemzője az optimalizált optikai kialakítás, a nagy teljesítményű VC képstabilizátor és a nagyon gyors autofókusz.

Az SP 70-200mm G2 kiemelkedő felbontási teljesítményt biztosít még nagy rekesz esetén is. A bal oldali fénykép 200 mm gyújtótávolsággal, f / 2.8-cal, 1/200 másodperc alatt készült. Az élesség és a részletek reprodukálása felülmúl minden várakozást.

Az új rekeszlamellák majdnem kör alakú nyílást képeznek, ami nagyon lágy bokehet hoz létre a fotókon. Az új komponensek lerövidítették a legkisebb fókusztávolságot az előző modellhez képest 1,3 méterről 0,95 méterre. A lencseelemeket nagy hatékonyságú tükröződésgátló tulajdonságokkal egészíti ki az eBAND bevonat, amelyet kifejezetten a Tamron fejlesztett ki. Az új teleobjektív segít, hogy a fotósok hibátlan és látványos képeket kapjanak még hátulról megvilágított alanynál is. Az objektív burkolata teljesen fémből készült, és összetett tömítés védi a könnyű vízpermet és a por behatolása ellen. A frontlencse víz- és zsírtaszító fluorinbevonattal van ellátva. Az új SP 70-200mm G2 Canon-EF vagy Nikon-F bajonettel kapható.

100%-os belenagyítás egy képrészletbe: Még a smink szemcséi is külön-külön láthatóak!

AZ SP 70-200MM F/2.8 DI VC USD KÉT GENERÁCIÓJÁNAK ÖSSZEHASONLÍTÁSA G1 (2014)

G2 (2017)

Gyújtótávolság

70-200 mm

70-200 mm

Rekesz

f/2.8

f/2.8

Tagok/csoportok

23/17

23/17

Minimális tárgytávolság

130 cm

95 cm

Maximális képarány

1: 8

1: 6.1

Szűrőátmérő

ø 77 mm

ø 77 mm

Hosszúság

194.3mm

193.8mm

Súly (állványcsatlakozóval)

1320g

1500 g

Állványcsatlakozó (levehető)

igen

igen (Arca-Swiss)

VC képstabilizátor-módok

1

3

TAP-in konzollal kompatibilis

nem

igen

16 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.

KIMAGASLÓ KÉPESSÉGEK: SP 70-200MM G2

1

Kiváló felbontási teljesítmény és kontrasztvisszaadás Ez a 17 csoportban 23 elemből álló optikai szerkezet XLD és speciális LD üvegeket is tartalmaz, amelyek csökkentik a kromatikus aberrációkat, és hozzájárulnak az élességhez az egész kép felületén.

2

A világ legjobb képstabilizátora az objektívosztályon belül A VC képstabilizátor teljesítménye még tovább javult. Most már több mint öt fényértéknyi kompenzáció lehetséges. A VC-rendszer három módot kínál a különböző fényképezési helyzetekhez.

3

Gyors és precíz ultrahangos autofókusz-rendszer A fókuszsebesség és a pontosság jelentősen javult az előző modellhez képest, a két új, nagy teljesítményű mikrochipnek és egy továbbfejlesztett AF-algoritmusnak köszönhetően.

* Összehasonlítva más, full-frame DSLR kamerákhoz való 70-200mm f / 2.8 teleobjektívekkel. Forrás: Tamron, 2017. január.


AZ OBJEKTÍV TULAJDONSÁGAINAK ÁTTEKINTÉSE: TAMRON SP 70-200MM F/2.8 DI VC USD G2

ÚJ: Harmonikus dizájn („emberi érintés”), ahogy az új SP-sorozat többi objektívjénél is Ellenáll a felverődő víznek és pornak Zoomgyűrű Fókuszgyűrű

ÚJ: A VC képstabilizátor-módok kapcsolója

A VC képstabilizátor ki-/bekapcsolója

AF/MF kapcsoló

AF-határ: ∞ (végtelentől) 3m-ig

ÚJ: Levehető állványcsatlakozó (ARCA SWISS kompatibilis)

Opcionális kiegészítők: 1.4x/2.0x telekonverter és TAP-in konzol

www.tripont.hu -

499 900 Ft

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 17


„Professzionális felhasználásra kerestem évek óta egy könnyű, mégis optimális hatékonyságú akkumulátor rendelkező vakurendszert. Első látásra szerelem lett, minden természeti körülménynek megfelel, és pontosan hozza azt a gyorsaságot, pontosságot, amire szükségem volt”


„Három tény, ami mellette szól: hihetetlen akkumulátorteljesítmény, pár perc alatt felállítható, kicsi, de erős ;)” -Tünde Dóra

INDRA 360

Gyors vakuzás és második redőny szinkron

Támogatott

Hatótáv

kb. 100m

Szinkron csatlakozó

3.5mm jack, USB port firmware frissítésre

Vezetéknélküli vezérlés

Odin-C, Odin-N, Strato II, eptikai Slave, RX OFF (3.5mm szinkron porton)

Vezetéknélküli vezérlési lehetőségek

Rádió frekvencia, optikai

Erősség állítása

1/3 lépésenként

Modellfény

Támogatott

Fényerő

360Ws

Állítható erősség

8 lépésben (4-500Ws között)

Energia ellátás

Phottix Indra akku csomag: 14.4V/4Ah, 350 villanásre elegendő teljes fényerő mellett

Színhőmérséklet

5500±200K

Vakuzási módok

TTL Auto, Manual (M), Multi

Újratöltési idő

0.1-5 s

www.tripont.hu -

329 900 Ft

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 19


GREGUS MÁTÉ interjú és portfólió

Fiatalon nyitottad meg az első stúdiódat, Patinszki Misával közösen. Hogy történt az elhatározás, és milyen volt az ide vezető út? Régóta szerettem volna meglépni azt a szintet, hogy saját stúdiót nyithassak. Mivel hallottam, hogy Misának is hasonló tervei vannak, egy közös fotózáson felhoztam neki az ötletet. Egyből megtaláltuk a közös hangot, és azóta nem csak üzlettársak, hanem barátok is lettünk. Fontos számomra, hogy olyan dolgok vegyenek körül, amelyekben ott a potencia a folyamatos fejlődésre. A stúdióra is ilyen mérföldkőként tekintek. Ahhoz, hogy valaki fotós legyen, előbb bele kellett látnia munkafolyamatokba, alázatosan helytállnia. Te Zsólyomi Norbi mellett dolgoztál asszisztensként. Ez mekkora előnyt jelent egy ilyen nagy piacra kerülésnél, mint a fotózás? Tartalmas volt Norbi mellett dolgozni, látni azt, hogy milyen mentalitással és profizmussal kell helytállni a szakmában. Az intenzív tanulás mellett megismerhettem Fibit is, mindkettejükkel nagyon jó kapcsolatban vagyok a mai napig. A legjobb dolog, ha olyantól tud tanulni az ember, aki elismert a szakmában, és ezt később kamatoztatni is tudja. Ehhez elengedhetetlen a munkával szembeni alázatosság, a folyamatos tanulás és fejlődés. Követem a nemzetközi fotósok munkáit. Ez mindig fejlődésre ösztönöz – talán emiatt is vagyok maximalista. Milyen munkákon dolgoztál az elmúlt fél évben? Hogy telnek a mindennapjaid? Elég sűrű volt az elmúlt fél évem, mert a stúdió létrehozása rengeteg energiát, munkát igényelt. A megfelelő hely keresése, az arculat kialakítása és kivitelezése sok időmbe került. Ezek mellett rengeteg fotózásom volt az elmúlt hónapokban. Saját projektet Balla Frida stylisttal szoktunk kidolgozni. Most, hogy ezen a húzós időszakon túlvagyok,

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 21


lehetőségem nyílik megvalósítani azt a rengeteg ötletet, amit idő hiányában nem sikerült mostanában. A mindennapjaim egy fotós és egy stúdiótulajdonos teendőivel telnek. Reggel kávézom, bejövök a stúdióba, megnézem az e-mailjeimet, felkészülök az aktuális fotózásokra és meetingekre. Elég nehéz ezt megfogalmazni, mert minden nap más, minden nap új kihívásokkal van tele. Milyen terveid vannak? Mi a jövőképed? A munkáimban szeretném ugyanezt a színvonalat képviselni, ugyanakkor folyamatosan többet és többet kihozni magamból. Megvalósítani azokat a saját anyagokat, amelyekre eddig nem volt időm. Harmadik éve, hogy kiutazom New Yorkba a szeptemberi divathétre, ahol több modellügynökséggel dolgoztam már együtt. A jövőben szeretnék sokat utazni, és minél több helyet bejárni Amerikától Ázsiáig. De gondolom, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy New York a fő cél. Szeretnék nemzetközi magazinoknak fotózni, és egyre több színvonalas divatanyaggal menni a célom felé. A közelebbi terveim között pedig szerepel egy kiállítás, ahol a képeket felajánlom jótékony célra.


Milyen előnyei vannak, ha jó csapatban dolgozol? Ha egy fotózáson már összeszokott csapattal dolgozom együtt, ott mindenki tudja, hogy mit kell hozzátennie ahhoz, hogy profi munka szülessen. Ezért törekszem mindig arra, hogy olyan emberekkel dolgozzak, akik összhangban vannak, és profik a saját területükön. A stúdióban pedig az az előnye a csapatmunkának, hogy megosztjuk a munkafolyamatokkal járó terheket. Mivel ketten dolgozunk, több ötlet, több lehetőség nyílik meg előttünk, és sokkal komplexebben tudjuk végrehajtani őket. En inkább itthon, Misa inkább külföldön dolgozik. Csapatban ezt a két irányt igyekszünk összekötni, hogy minél szélesebb körben működhessünk. Szerző: Bedő Dániel

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 23


A ROZSDA SZÉPSÉGE A Nikon makrosorozata felfedi a természet és a modern bomlás figyelemre méltó kontrasztját

Hollandia, Amszterdam, 2017. május 16. – A Nikon a mai napon kiadta új fotósorozatát, amely felfedi a buja svéd erdőségek és a „Bilkyrkogården Kyrkö Mosse” telepen rozsdásodó járművek közötti gyönyörű kontrasztot – amely egy autótemető nem mes�sze Rydtől (Linköping, Svédország). A feltűnő ellentmondást Alberto Ghizzi Panizza makrofotós kapta lencsevégre, hogy közszemlére tegye a Nikon Micro NIKKOR objektívek képességeit. A Bilkyrkogården Kyrkö Mosse egyedi hátteret nyújtott a fotózáshoz számos roncsautójával – egészen az 1940-es évekig visszamenően –, amelyek eltűnnek a mocsaras erdőtalajban, lassan megadva magukat az anyatermészetnek. A fotósorozatban található képek többek között tűzmarta autóüléseket, a tőzegmocsárba süppedő, elszíneződött dísztárcsákat és vastag, zöld mohával benőtt műszerfalakat ábrázolnak. Azok a fotósok, akiket inspirál „A rozsda szépsége” fényképsorozat, és szabadjára akarják engedni a makrofotózási potenciáljukat, most kihasználhatják a Micro NIKKOR objektívekre hirdetett pénzvisszafizetési akciót: www.penzvisszaterites.nikon.hu

24 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


•AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G: Ezt a rendkívül egyszerűen kezelhető, kisméretű objektívet a finom részletek megörökítésére tervezték. Lenyűgöző közeli képeket készít, de az általános és a portréfotózáshoz is kiválóan alkalmas. A rekesz jóvoltából kiemelheti a témát, és szépen elmoshatja a hátteret, emellett gyenge fényviszonyok között is éles képeket készíthet. •AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR: Kisméretű és könnyű, kiváló minőségű optikával rendelkező, DX-formátumú makroobjektív. Az objektív 1:1 leképezési aránya jóvoltából életnagyságú közeli felvételeken örökíthetők meg a rendkívül finom részletek és textúrák. •AF-S VR Micro NIKKOR 105mm f/2.8G IF-ED: Ez az objektív a Nikon második generációs rázkódáscsökkentő rendszerével (VR II) van felszerelve, ezáltal rugalmasabb kézi fotózást tesz lehetővé. Emellett szükség esetén tökéletes társ a távolsági fényképezéshez, például természetfotók készítésénél. •AF-S Micro NIKKOR 60mm f/2.8G ED: Ez az objektív egyszerre kisméretű és sokoldalú; használójának lehetővé teszi mind a tájképek, mind pedig a makroképek készítését. A Nikon legkisebb Micro objektívje közeli felvételekhez és általános fényképezéshez. Közelitartomány-korrekciós rendszere (CRC) is van, amely nagy teljesítmény nyújt kis távolságon. Az élményt ecsetelve Alberto Ghizzi Panizza úgy nyilatkozott, hogy: „A makrofotózás során mindig az érdekes színeket és textúrákat keresi az ember, ezért nekem a Bilkyrkogården Kyrkö Mosse valóságos csodaország volt. A Micro NIKKOR objektívek lehetővé tették, hogy kristálytiszta részletességgel fényképezzem az elhagyott autók 60 éve tartó küzdelmét az anyatermészettel, ahogy az próbálja ismét visszahódítani az erdőt. A négy objektív, amelyet ehhez a fotózáshoz használtam, elengedhetetlenül szükséges volt, hogy közel kerülhessek az eseményekhez, és úgy tárjam fel a »rozsda szépségét«, ahogyan azt még senki sem látta.” A felszerelés A fotózás során Alberto Ghizzi Panizza a következő felszerelést használta: •Nikon D500 •Nikon D810 •AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G •AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR •AF-S VR Micro NIKKOR 105mm f/2.8G IF-ED •AF-S Micro NIKKOR 60mm f/2.8G ED

Ha bővebb tájékoztatást szeretne a Nikon díjnyertes termékeiről, látogasson el az alábbi webhelyre: www.nikon.hu/hu_HU 2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 25


RONIN 2 A DJI, a világ vezető gyártója a kreatív kameratechnika területén április 23-án bemutatta a Ronin 2-t, egy három tengelyes kamerastabilizátort, amelyet azért terveztek újra, hogy a filmkészítők minden jelenetet el tudjanak készíteni, amit megálmodtak. Alapját a DJI korszakalkotó gimbaltechnológiája adja. A Ronin 2 elég erős ahhoz, hogy nagy kamerákat is megtartson. Annyira sokoldalú, hogy minden helyzetben használható, és az előző modellnél több intelligens tulajdonsága van, amelyek sose látott kameramozgásokat tesznek lehetővé, így bármilyen kreatív vízió megvalósítható. „A Ronin 2-vel minden szempontból drámaian fejlődött a kamera használatának élménye. Ez a legjobb stabilizátor, amelyet eddig megalkottunk” – mondta Paul Pan, a DJI termékmenedzsere. „Teljesen újraterveztük, hogy megfeleljen a mai filmes szakemberek igényeinek. A Ronin 2 segítségével minden eddiginél könnyebbé vált a lenyűgöző mozijelenetek felvétele, a legkülönfélébb helyzetekben.” Hamarosan a Tripontban


A PEAK DESIGN CÉG KÜLDETÉSE A Peak Design több év sikeres és jó hangulatú működés után összefoglalta a működésének alapelveit. Számukra a fenntartható, boldog élet és a kiemelkedő, megbízható minőség a fontos, nem pedig a mohó növekedés. Peter Dering 2008-ban felmondott a munkahelyén, ahol mérnökként dolgozott, és világkörüli útra indult. Az utazással töltött szabad hónapok megérlelték a régóta benne készülő változásokat. Globális kontextusban kezdte látni mindazt, amit csinál, és megváltoztak a prioritásai. Mire visszaért az otthonába, két

dolog lebegett a szeme előtt. Egyrészt az, hogy olyan munkát szeretne végezni, amivel minőséget hoz a világba, és jó érzéssel tölti el. Másrészt pedig, hogy a Föld természeti környezete és a rajta élő élőlények sokszínűsége fokozott védelemre szorul. Peter érezte, hogy többé nem akar olyasmit csinálni, amivel másoknak vagy a környezetnek árt. Ebben a szellemben alapított céget, a Peak Designt, és több év elteltével most nyilvánosan is összefoglalta azokat az alapelveket, amelyek a munkájuk alapját adják:

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 27


„01 A LEGJOBB DOLGOKAT CSINÁLJUK Dizájnnal foglalkozó cég vagyunk – benne van a nevünkben és a vérünkben is. A termékeinknek innovatívnak kell lenniük, gyönyörűen kidolgozottnak és szó szerint a legjobbaknak a saját kategóriájukban. Magasra tettük a lécet, igen, de ez biztosítja számunkra a szükséges kihívásokat és a jófajta korlátokat. Az, hogy tartani szeretnénk a magunk elé kitűzött magas célt, büszkeséggel és elégedettséggel tölt el minket, állandó szellemi tornát jelent, és persze álmatlan éjszakákat. 02 NEM MÁSOK KÁRÁRA VAGYUNK SIKERESEK A legtöbb ember, aki részt vesz a Peak Design termékek előállításában (több mint 500-an), a vietnámi és kínai partnergyárainkban dolgozik. Ő nem közvetlenül a Peak Design alkalmazottai, de éppúgy boldog és kielégítő életet kell biztosítani nekik. Nem lehetünk úgy sikeresek, ha ők közben nem részesülnek a sikerben. Korrekt szabályokban és biztonságos munkakörülményekben állapodtunk meg a gyárainkkal. Rendszeresen látogatjuk őket, és az ellenőrzésre is fordítunk összegeket, ezért biztosan állíthatjuk, hogy megfelelünk ennek a célkitűzésünknek. 03 AZ ÜGYFELEINK A TÁRSAINK A vásárlóink okos, tájékozott felnőttek, akik már messziről megérzik, ha valami nem tisztességesen működik. Elvárják és meg is érdemlik az átláthatóságot, ezért mindig közzétesszük, hogy mit gondolunk, mit csinálunk, és miért csináljuk. Ha valamit elrontottunk, azt is elmondjuk, aztán kijavítjuk a csorbát. Nagyon sokat tanulunk a vásárlóinktól. Ezért is támogatjuk a kölcsönös kommunikációt, szívélyes, szellemes és tiszteletteljes hangnemben. Nemcsak örülünk a visszajelzéseknek, de keressük is a módját, hogyan vehetnek részt az ügyfeleink aktívan a termékek és a cég fejlesztésében. És ez nemcsak azokra vonatkozik, akik a termékeinket használják, hanem a viszonteladókra, a médiára, az iparban dolgozó barátainkra, partnereinkre, és általában mindenkire. 04 ELLENSÚLYOZZUK A KÖRNYEZETRE GYAKOROLT KÁROS HATÁSUNKAT Azon vagyunk, hogy az életünk végén jobb állapotban hagyjuk majd magunk után ezt a bolygót, mint amikor megkaptuk. Tudjuk, hogy a termékeink előállítása és szállítása megterheli a környezetet. Úgy érezzük, hogy mind cégként, mind egyénileg felelősségünk, hogy az általunk okozott károkat ellensúlyozzuk.

28 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


A bevételünk 1%-át környezetvédelmi nonprofit szervezeteknek adományozzuk. Élethosszig tartó garanciát vállalunk a termékeinkre, és a meghibásodott részeket újra rendbe hozzuk, így használatban tartjuk őket, nem kerülnek a szemétlerakóba. Mindennél jóval többet is tehetnénk – és fogunk is. 05 HALLATJUK A HANGUNKAT A POZITÍV VÁLTOZÁS ÉRDEKÉBEN A nagy olajipari cégek rengeteg pénzt költenek a kommunikációra, közben pedig folytatják a kitermelést. Nekünk nincsenek ilyen lehetőségeink, de azért hangunk van. És hallatni is fogjuk annak érdekében, hogy harcoljuk mindazért, amit fontosnak tartunk. Reméljük, hogy ez cselekvésre ösztönzi mindazokat, akik meghallják. 06 A BOLDOGSÁG FONTOSABB A NÖVEKEDÉSNÉL Ez két dolgot jelent. Először is, a cégünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy jól érezzük magunkat, munka közben és munkán kívül is. Kedves, vidám embereket alkalmazunk, és lehetőséget adunk nekik arra, hogy akkor és ott dolgozzanak, ahogy nekik jólesik. Másrészt pedig benne van az, hogy nem árusítjuk ki magunkat. A szorosan együttműködő, zárt csapatban hiszünk, és abban, hogy a 100%-os alkalmazotti tulajdonviszony a küldetésünk hatékony teljesítésének a kulcsa. Ragaszkodunk ehhez akkor is, ha amúgy nagy a kísértés a „minél többet minél gyorsabban” típusú növekedésre. Ez a küldetés volt a sikerünk titka – és persze némi szerencse. Nem az egyetemen tanultuk, nem tanácsadó könyvekből bogarásztuk ki, nem is határoztuk el előre stratégiaként. Egyszerűen csak a kezdetektől fogva így csináltuk a dolgainkat, amióta létezik ez a cég, és most le is írtuk. A Peak Designt az a vágy hozta létre, hogy élvezzük az életünket, és közben jót cselekedjünk. Őszintén bízunk benne, hogy másokat is erre tudunk bátorítani. Közben pedig tudatában vagyunk annak, hogy sokat kell még tanulnunk, és ez a jövőben is így lesz.”

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 29


A FUJIFILM GFX 50S a világ egyik legjobb képminőségét nyújtja. Az 51,4 megapixeles kiemelkedő felbontást kivételes tónusokkal, fejlett színvisszaadással és nagy teljesítményű lencsékkel kombinálja. A képminőség ezen szintje tisztán motiváló. A körülötted lévő világ megváltozik, mikor kezedbe veszed ezt a kamerát. Értékeld mindazt, ami elérhetővé válik a Fujifilm új, középformátumú tükör nélküli kamerarendszerével, a GFX-el. A dedikált G bajonettes FUJINON GF objektívek örökölték a neves XF objektívek tervezési filozófiáját, rendkívül magas felbontóképességet és gazdag tónus visszaadást biztosítva. GF63mm F2.8R WR GF32-64mm F4 R LM WR GF120mm F4 R LM OIS WR Macro HA FELKELTETTE ÉRDEKLŐDÉSED A GFX, GYERE ÉS PRÓBÁLD KI A TRIPONTBAN!

30 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 /1.


Kreativitás, elegancia, nemes anyagok, lenyűgöző képminőség. A Te fényképeid egy Tripont fotóalbumban: időtálló műalkotás. Otthonról pár kattintással megszerkesztheted, mi pedig nyomtatjuk, bekötjük és házhoz szállítjuk. fotoalbum.tripont.hu


KAPUVÁRI GÁBOR


Szerencsére az engem felkérő pároktól a legtöbb esetben szabad kezet kapok a képanyagukkal kapcsolatban, beleértve az utómunkát is. Az úgynevezett beállított képeket szeretem a legkevésbé. Vagyis tőlem nem nagyon fogsz látni az erdőbe kicipelt kanapét, rajta a menyasszonnyal. Nagyon érdekesek ezek az installációs, divatanyag szerű képek, de nem az én világom. A képeimre leginkább az jellemző, hogy nem beállítottak. Riporteri stílusban szeretek dolgozni, elkapni olyan pillanatokat, amelyek amúgy elvesztek volna. Ezeket nem tudod ismételni, ismételtetni. Szeretem a fekete-fehér képeket, amelyek lehetnek akár homályosak is. Szeretem a zajt a képeken, mert hangulatossá teszi őket. A kompozíciós szabályokat azért kedvelem, mert bármikor fel lehet rúgni őket. Akkor jó egy képem, ha a néző megdöbben, hogy ez így mikor és hol készülthetett. Sok képemen „skalpolok”, félbevágok fejeket, embereket. Sokszor csak valamilyen kis részletét emelem ki az esküvőnek, lehet az egy cipő orra vagy egy fülcimpa. Esküvő, esküvő, esküvő! Mióta tart és hogy alakult ki a szerelem az esküvőfotózással? 12 éve mentem először esküvőre fotózni – a szokásos módon, vagyis megkérdezte egy ismerősöm, hogy „neked van géped, ugye? Ó, akkor gyere, fotózd már le az esküvőjét egy barátnőmnek…” Aztán az évek során úgy alakult, hogy már csak esküvőket fotózok. Próbáltam én is sok más területet, de rövid idő után elveszett a lelkesedésem – vagy csak nem volt hozzá szemem, nem voltam elég jó benne. Az esküvőknél nemigen lehet hibázni, a nagy nap legtöbb mozzanata nem ismételhető. Van, akit ez nyomaszt, és nem is szívesen vállal esküvői fotózást, de engem pont ez motivál. Sok itthoni fotós „betegsége”, hogy pénzért bármit fotóznak. Emiatt szétforgácsolódnak, és semmiben sem jók igazán. Szerintem érdemes specializálódni, mert olyan nincs, hogy egy fényképész a tablótól az esküvőig mindenben jó legyen.

Az előbbiek miatt nincs olyan sajátos jegyem, amit minden munka során megcsinálok. Azokat a pillanatokat kapom el, amelyek szembejönnek – ilyen egyszerű a dolgom. Fontos a megfelelő réteg célzása kommunikációval, képekkel, árral, hogy azok találjanak meg, akiknek tényleg az én munkám kell. Minden képanyagban vannak kommersz képek is természetesen, de kellenek a nem megszokott szögek, kompozíciók is. Milyen szinten kell egy párt előkészíteni a tökéletes esküvőképekhez? Azt szoktam mondani a pároknak, hogy a fotós édeskevés ahhoz, hogy nekik jó képeik legyenek. 33% múlik az eszközparkon,

Tagja vagy-e valamilyen esküvői fotós szövetségnek? Magyarországon nem tudok olyan esküvői fotós szövetségről, amelynek szeretnék a tagja lenni. Külföldön van néhány, ami érdekes, de a tagdíj befizetéséért „cserébe” kapott, weboldalra tehető logón kívül nem sok mindenre jók. Van néhány szervezet, ahova a logón felül azért is érdemes felvételt nyerni, mert nagyon sokat lehet tanulni a világ számos országában dolgozó fotósoktól. Ilyenből kettőnek vagyok a tagja jelenleg, a Photojournalist Association-nak (WPJA+AG|WPJA) és a Fearless Photographers-nek. Mi jellemző a munkáidra? Van sajátos stílusod, jellegzetességed? Elsősorban nem trendeket követek, nem nézem, hogy más mit csinál. Nem próbálok meg senkit sem utánozni beállításokban vagy utómunkában. Úgy gondolom, hogy mindenkinek, aki kreatív szolgáltatásból él, el kell jutni arra a szintre, hogy azt csinálja, amihez kedve van. Ezt nevezem alkotói profizmusnak. Vagyis nem azért vállalsz el egy esküvőt, mert szabad még a napod, hanem azért, mert olyan pár keresett meg, akiknek az tetszik, amit te csinálsz. Olyanoknak kell dolgozni, akiknek valamiért különösen tetszenek a képeid. Ők lesznek a legelégedettebbek a végeredménnyel. Közös hullámhosszon lesztek, és később barátság is születhet abból, ami munkakapcsolatnak indult. Fontos az ügyfélszelekció, nem szabad mindenkinek dolgozni. Ha olyat kérnek tőled, amiben nem vagy otthon, vagy nem csinálod szívesen, tudni kell nemet mondani. Fontos, hogy a fotós a saját stílusán belül dolgozzon, mert ott tud leginkább azonosulni a megrendelői kérésekkel.

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 33


33% a fotóson és 34% a páron. Ettől a három tényezőtől függ, hogy a képanyag jó lesz-e, vagy sem. Egy jó gép nem ér semmit tapasztalt fotós nélkül, ahogyan egy tapasztalt fotós sem ér semmit, ha nincs nála az az eszközpark, amivel ki tudja hozni magából a maximumot. Legfontosabb azonban az, hogy a pár partner legyen a képeik készítésében. Ha csak elvárják a jó képet – hiszen profi fotóst bíztak meg –, a végeredmény ugyanúgy borítékolható.

A szertartásoknál a fotós szerepe sokkal statikusabb. Nem rohangálok, legtöbb esetben nem is vakuzok. Egy-két pozícióváltással megörökíthető a templomi vagy polgári szertartás. Amennyiben cinematográfussal dolgozunk együtt, elsősorban én figyelek az ő munkájára. A szertartásoknál annyi előkészítés történik, hogy ha lehet, ne egy másodperc alatt írjanak alá, a gyűrűhúzásnál pedig ne takarják ki egymást és egymás kezét. Ha tudnak, figyeljenek erre, miközben megélik a szertartást.

Azokról a párokról lehet igazán jó képeket készíteni, akiken látszik, hogy tényleg össze akarnak házasodni. Nekik szinte semmit sem kell mondani egy kreatív fotózásnál. Egyébként sem vagyok híve annak, hogy beállítgassam a párokat, nézzetek erre, és katt. Elsősorban nem a tradicionális képábrázolási stílust tekintem követendőnek, hanem a riporterit.

Te ugye albumban adod át a képeket? Mennyivel fokozza ez a kézzelfoghatóság a képek hatását?

Egy kreatív fotózáson – tartson az bármeddig is – igyekszem egy-egy rövid időtartamra szituációkba helyezni a párokat, ahol, ha szükséges, kapnak egy minimális feladatot. Egy helyszínen 15-30 percnél többet nem szoktam tölteni, inkább keresek egy újat. Ugyanis ha annyi idő alatt nem jut eszembe valami, utána sem fog, csak erőltetett pózoltatás lesz a dologból. Sokkal nyugodtabb a fotózás, és kevésbé behatároltak a napszakok, helyszínek, ha a kreatív fotózás egy külön napon történik. Nagyobb előkészítésre szerintem nincs szükség, „csak” annyi a dolgom, hogy teljesen természetesnek vegyék, ami velük történik. Amolyan „sima szombat” érzésük legyen, mintha nem is ebben a ruhában lennének. Erre a fotózás elején 15-20 percnyi idő idő, több nem igazán. A lényeg azon van, hogy természetesen viselkedjenek annak ellenére, hogy messze távol vannak a „sima szombati” komfortzónájuktól, és természetesen még izgulnak is. Sokkal inkább a kommunikáción múlik egy jó kreatív képanyag, mintsem azon, hogy milyen az objektív és mi a fotózás helyszíne.

34 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.

Mindenképpen a minőségi, kézzelfogható termékátadás híve vagyok. A képeket kézzel készített, névre szóló fadobozban adom át pendrive-on. Ezen felül egyedi igények alapján szoktam Fine Art albumokat, kasírozott képeket, vászonképeket készíteni. Az igények teljesen eltérőek, kezdve az egy darab 20x20cm-es kis albumtól a több darab, 40x50cm-es egyedi albumokig vagy vászonkép-installációkig. Itthon még, úgy látom, nem értük el azt a nemzetközi gyakorlatot, hogy ezekre a dolgokra többet költsenek a párok. A fotós munkadíjára, illetve a fotózás kézzel fogható végeredményére szánt keret még kisebb százaléka az esküvő költségvetésének, mint külföldön. Pedig az esküvő után szinte csak ez marad meg, nem a csirkecomb, ahogy mondani szokás. Mitől jó egy esküvői fotó, ki számít profi esküvői fotósnak? Nincs olyan, hogy jó kép. Olyan kép van, ami több embernek tetszik, mint ahánynak nem. Teljesen szubjektív a téma, olyan képeket is a végletekig dicsérnek, amelyeket törölni kellett volna. De persze a tényleg jók is sok pozitív visszajelzést kapnak a neten. Szerintem egy kép akkor jobb, mint a többi, ha képes érzelmet közvetíteni. Mindegy, hogy színes vagy fekete-fehér, homályos, vagy tűéles.


Magát a profi szót nem szeretem, megtévesztheti az átlagos szemlélőt. Szerintem többek között az a profi fotós, akinek ezt nem kell kiírnia a weboldalára, elég, ha látod rajta. Emellett rendelkezik belföldi és külföldi esküvői tapasztalatokkal (nem csak kreatív fotózásra gondolok) és legalább 100-150 esküvőt fotózott már. A teljesség igénye nélkül: nagyfokú kreativitás jellemzi, igényes az eszközparkjára, megél a munkájából, elégedett ügyfelei vannak. Magyarország az esküvői fotósok országa. Nagyon sokan próbálnak ebből megélni a fiatal generációtól a régi motorosokig. Nincs olyan, hogy valaki egyértelműen jobb most itthon, mint a többiek, nem lehet kiemelni senkit, tehát engem sem. Én egyszerűen csak azt csinálom, ami nekem tetszik. Vannak olyan emberek, akiknek tetszenek a képeim, és megkérdezik, hogy ráérek-e egy bizonyos napon. Közülük kerülnek ki végül a Megbízóim, ez ilyen egyszerű. A profizmus felé akkor halad egy fotós, ha nem azért bízzák meg, mert ő még éppen szabad aznap. Hanem azért, mert őt szeretnék fotósnak a látásmódja miatt, és az esküvő dátumának kitűzésekor figyelembe veszik, hogy ráér-e. Esküvői fotózáson belül is kialakulni látszanak stílusok, és ezeknek a stílusoknak vannak erős képviselőik. Azért sincs legjobb, mert almát körtével nem lehet összehasonlítani – hiába gyümölcs mindkettő. Egyébként nincs is olyan szervezet, amely hitelesen összehasonlítaná. Díjakat lehet osztogatni egymásnak, de az igazi díjakat a megrendelők adják, akik örömmel nézik a képeket sok éven keresztül. Sok fotós próbálkozik azzal, hogy csak prémium esküvőket vállal, ahol a körítés maga adja a képek „értékét”, nem pedig maga a technikai/tartalmi tudás. Egy másfél milliós ruháról vagy egy

kétmilliós dekorációról nem nehéz olyan képeket készíteni, amitől mindenkinek leesik az álla. De vajon mit tudna ez a fotós egy egyszerűbb, kisebb költségvetésű esküvőn? Milyen eszközökkel dolgozol, milyen fejlesztéseket tervezel? Az első gépem, amivel esküvőre mentem, egy Canon 20D volt. Innentől az irány megmaradt, vagyis Canon gépekkel és legtöbbször Canon objektívekkel dolgozom. Jelenleg egy Canon 5Ds-t és egy Canon 1Dmk4-et használok. Sokan átálltak az esküvői fotósok közül fix objektívekre (főleg a Sigma Art-ok megjelenése után). Én vegyesen használom a zoomokat (EF 24-70 f2.8 L II, EF 70-200 f2.8 L IS II), és a fixeket (EF 50mm f1.2 L, EF 100mm f2.8 L IS). Próbáltam csak fixekkel dolgozni egy évet (24mm, 50mm, 100mm, 135mm), de rugalmatlanabb voltam, mint a zoomokkal. A pillanatokat elkapni sokkal könnyebb zoomokkal az esküvőkre jellemző korlátozottabb mozgási lehetőségek közepette. Ha van hely és/vagy idő, váltok fixekre. De leginkább a régi (akár 80 éves) Helios, Kodak, Leica manuális objektíveket szeretem. Az egyedi bokeh becsempészése egy esküvői anyagba nagy örömmel tölt el. A következő eszközberuházás terv szerint egy Profoto B2 hordozható vakuszett és egy DJI Phantom 4-es drón lesz. Mindkét eszköz teljesen más kreatív lehetőségeket nyitna számomra az esküvői fotózásban. Még egyvalaminek tudnék egy kis helyet szorítani a fotóstáskámban, az pedig a Canon EF 11-24mm f4 L objektívje lenne. Az egy teljesen más dimenzió, mint amiben eddig láttam, dolgoztam. Mi a legemlékezetesebb munkád? Sok esküvőn van olyan pillanat, ami megmarad az ember fejében. Jó esetben erről kép is készül, végül pedig a képek soka-

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 35


ságából weboldal. Egy munkát nem is nagyon tudok kiemelni, inkább felidéznék néhányat az elmúlt évekből, amelyek eltértek a szokásos munkáimtól. 2013-2014-ben több esküvőt fotóztam Cipruson, Agia Napa környékén. Nagyon tetszett az ország hangulata, a szertartások helyszínei és a kreatív fotózásokban rejlő lehetőségek. Cipruson áprilistól októberig van a legtöbb esküvő. Remek az időjárás, finomak a helyi ételek, szépek a természeti adottságok. Egyszóval egy közeli, ideális esküvői és nászúthelyszín. 2015 novemberében Dunai Misi cinematográfussal utaztunk Izraelbe, hogy megörökítsük Lili és Aaron csodás esti esküvői szertartását és az azt követő vacsorát. A kétszáz fős, zsidó hagyományok szerinti esküvői szertartás a kivilágított tengerparton zajlott. A vacsora és a party megörökítése után, másnap kreatívot fotóztunk Caesarea városában. Érdekes betekintés volt egy másik kultúrába és az ottani szokásokba. 2016 februárjában volt Budapesten ifj. Richter József és Merrylu Casselly cirkuszművészek esküvője. A közel háromszáz fős esküvő megörökítése nagy feladat volt. A Bazilika előtt Mambóval, az elefánttal vonult az ifjú pár. A fordulatokban bővelkedő napot külön napos kreatív fotózás követte hónapokkal később. A cirkusz Kecskeméten lépett fel, az előadások közti szabad délelőttön fotóztuk Joci és Merrylu közös képeit. Zebrák, zsiráfok, tevék, elefántok, lovak, fókák voltak még a fotózáson – érdekes volt összehangolni őket és a párt, hogy jó képek szülessenek. Mik az idei terveid? A 2017-es év két esküvővel indult Ázsiában. Februárban Srí Lankán fotóztam Tamara és Ádám esküvőjét. A szállodából a parton, elefántháton indultak a szertartás helyszínére. A szertartás a naplementében, az Indiai-óceán partján igazán mesés volt. Tamaráékat különleges szingaléz szertartással adták össze. An�nyi minden történt másképp, mint amit megszoktam, hogy néha

36 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 /1.

még fotózni is elfelejtettem, miközben néztem az eseményeket. A vacsora sötét parton, fáklyákkal kivilágítva szintén különleges miliő volt. Másnap egész napos kreatív fotózáson voltunk. Hajnalban egy mocsárban kezdtünk, ahová csónakkal vittek be minket, és késő délután egy pálmafás strandon fejeztük be. A fotózás szervezésében a helyi közlekedési morálon túl a bőség zavara is fejtörést okozott. Mivel számtalan különleges helyszínt rejt az ország, nem lehet mindent belezsúfolni egy napba. Remek időjárás, bevállalós pár – az egyik kedvenc képanyagom lett. Áprilisban Thaiföld, Krabi volt az úticél, Lien és Son esküvője. Április közepén nagyon meleg van már, átlagosan 36 fok, ami a magas páratartalom miatt 40-42 foknak érződik. Megérkezett fehér ruhában a pár, a családias tengerparti szertartást vacsora követte a parton. Másnap a kreatív képek is elkészültek. A fotózást kissé nehezítette a meleg, de ennél nagyobb baj sose legyen! Srí Lankához hasonlóan a természeti adottságok olyan sok lehetőséget nyújtottak, hogy a fotózás tervezése szinte nagyobb feladat volt, mint maga a megvalósítás. Ott gyakorlatilag nem lehetett rossz képet csinálni, és a kreatív sorozat is inkább tájképfotózás volt, két fehérruhás emberrel. A nyár második felében több itthoni esküvőn lesz lehetőségem valami maradandót alkotni, kiegészítve egy-két kreatív fotózással Európában. Ősszel-télen ismét Ázsia a tervezett úticél – meglátjuk, hogy mit hoz a jövő! Ha kíváncsi vagy Kapuvári Gábor képeire, látogass el a www.kapuvarigabor.hu honlapra. Szerző: Bedő Dániel


Kézre eső kreativitás és vezérlés

Keress rá: Canon EOS 77D


60 900 Ft-tól

Egy mozdulattal megdönthető középoszlop

További kiegészítők felhelyezésére alkalmas 3/8”-os csatlakozó

Gyors lábzár

Rövid középoszlop alacsony perspektívához (opcionálisan megvásárolható)

A Vanguard az ALTA PRO 2+ állványcsaláddal új szintre lépett, innovációinak és a sokoldalúságának köszönhetően. A teljes állványcsaládot német mérnökök tervezték újra. Olyan anyagokat használtak, amelyek révén az állványok könnyűek lettek, de nagyon stabilak. Az extrák sora, kiegészülve a külső dizájnnal, kiváló ajánlólevél, ami vásárlásra ösztönöz. Az ALTA PRO 2+ sorozat meglepően sokféle felhasználásra alkalmas. Elérhető alumíniumötvözetből készült, illetve szénszálás kivitelben, 3 és 4 szekciós lábazattal, szettben különböző fejekkel. 38 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


With the new range of VEO 2 tripods, Vanguard has paid particular attention to details, focusing on the users’ travel experience to ensure that VEO remains the industry’s leading travel tripod. Fitted with advanced engineered twist locks, VEO 2 does not compromise on stability or work load capacity, yet it’s a lighter tripod than its previous generation.

Gyorsszorítós lábzárak, gombolyű gumilábak (a tüskés láb opcionális, külön megvásárolható)

Összecsukható, kompakt méret

Vidd magaddal mindenhova, állítsd fel percek alatt, és bízz benne, mert bármilyen kreatív pozícióban megállja a helyét! A VEO 2 családot utazáshoz tervezték. Egy mozdulattal átfordítható a középoszlop, felhelyezhető a kamera, néhány pillanat alatt fotózásra kész. A fejek Arca Swiss kompatibilisek, így akár más termék is rugalmasan felhelyezhető. 12 változatban érhető el. Alumínium vagy szénszálas kivitelben, 3, 4 vagy 5 szekciós lábazattal, többféle fejjel vásárolhatod meg.

ESPOD CX

Kétutas fejmozgatás (az AP modellek esetén)

Szabad és sima mozgás (az AGH modellek esetén)

SZABADALMAZTATOTT FORGATHATÓ KÖZÉPOSZLOP

38 900 Ft-tól

19 900 Ft-tól

Lekerekített gumilábak

A kötelező darab. Bárki megtalálja benne azt, amire szüksége van. Erős, mégis könnyű és kicsi. Méreteihez képest figyelemreméltó teherbírása van, mely 3,5 kg-ról indul. A használata is kifejezetten egyszerű és kényelmes, csupán néhány mozdulatra van szükség bármilyen funkció esetén. A revolverre hasonlító gömbfej lehetővé teszi, hogy egy kézzel pozícionálható legyen a fényképezőgép.

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 39


GOGGLES


Lásd másképp a világot

Magas felbontás

A DJI Goggles egy kényelmes szemüveg mellyel FPV módban tudsz repülni különböző DJI termékekkel. A DJI mérnökei ös�szeraktak két nagyfelbontású kijelzőt, nagy hatótávolságú alacsony késleltetésű vezetéknélküli kapcsolatot és közvetlen vezérlést fotók és videók készítéséhez egy szemüvegben. Az intelligens repülési módok, mint például az ActiveTrack, a TapFly, a Terrain Follow, a Cinematic Mode és a Tripod mód, teljesen új repülési dimenziót hoznak létre.

Egy átlagos 2k kijelzővel rendelkező szemüveg jellemzően szemenként egy-egy 1280x1440 szekcióra van osztva. A 16:9-es képarány esetén egyes szakaszok tovább vannak vágva így a rendelkezésre álló képpontoknak csak egy részét felhasználva. A DJI Goggles két 1920x1080 képpontal rendelkező kijelzőt kapott, amelyek több mint kétszeresére képesek egy áltagos szemüveggel szemben.

Nagyfelbontású kijelzők • Intelligens repülési módok támogatása • Magával ragadó élmény • Ergonomikus kialakítás • 6 órás üzemidő

Fej követés A fejed mozgatásával vezérelheted a kamera mozgását a gépen a Head Tracking Gimbal repülési módban. Amennyiben a Head Tracking funkciót használód, úgy a gép mozgása is vezérelhető mintha a távirányító pálcáit használnád. Érintés és távvezérlés A kulcsfontosságú intelligens funkciók néhány gombnyomással elérhetőek a szemüvegen, vagy a Mavic Pro 5D gombjával könnyedén navigálhatsz a menüben. Intelligens repülés A DJI Goggles tökéletes párosítás a DJI új, intelligens repülési módjával, a Fix-wing móddal. Ebben a gép nem balra vagy jobbra fordul, hanem elegendő forgási mozgással repül előre a repülésszimulációhoz. A fejjelölési móddal kombinálva a fejét a Mavic Pro vezérlésére használhatja a teljes körű repülési élmény érdekében. Kényelmes és flexibilis

Gyors jelátvitel A szemüveg képes akár 720p/60fps vagy közelebbi távolság esetén 1080P/30fps felbontásra egészen alacsony 110ms késleltetéssel. A DJI OcuSync vezeték nélküli átviteli rendszerén keresztül legfeljebb négy eszköz csatlakoztatható egyidejűleg a Mavic Pro-hoz. A fejpántba beépített antennák biztosítják a 360 °-os lefedettséget, megbízható kapcsolatot kínálnak még akkor is, ha a gép mögötted repül. Oszd meg a szórakoztató repülést a barátokkal, miközben vezeted a gépet, a szemüvegen kersztül mutasd meg nekik, hogy mit látsz fentről.

Egyedülálló fejpántja egyenletesen osztja el a szemüveg súlyát az ember fején, ezzel minimalizálva az arcra gyakorolt nyomást, így órákig kényelmesen viselhető. Még azoknak is kényelmes, ha közben szemüveget viselsz. www.tripont.hu - 175

900 Ft

• 720p/60fps magas frissítés • 1080p/30fps nagy felbontás • 360° látószög • 110ms legkisebb késleltetés

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 41


Stiller Ákos 1982-ben született Budapesten. 2007 és 2017 között a HVG fotóriportereként dolgozott. Jelenleg - többek között - a National Geographic, a Spiegel, a Stern, a Bloomberg, a New York Times és a Washington Post megbízásából készít képeket, és építi a saját dokumentarista projektjeit. Az évek során 17 díjat nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton. 2014-ben beválasztották a World Press Photo által szervezett, rangos Joop Swart Masterclass-ra, a magyar tanyavilágról készített sorozatával pedig 2015-ben első díjat nyert a Pictures of the Year International (POYi) versenyen.

42 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 /1.


A SZÉPSÉG A LEGÉLESEBB KÉS Interjú Stiller Ákos riportfotóssal

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 43


Honnan rohansz most és hová? A Capa Központ viszi ki egy kiállításomat Lengyelországba, azt készítem elő, illetve kampányt fotózok egy mobilcégnek. Ez is dokumentarista jellegű fényképezés, a cég mindennapjait mutatom be. Napra pontosan 10 év után váltam el idén a HVG-től, ahol eddig fotóriporterként dolgoztam. Az, hogy megtehettem, annak köszönhető, hogy végig vállaltam ehhez a kampányhoz hasonló munkákat is. Ezt gyönyörű magyar kifejezéssel „maszekolásnak” hívják. Van valami felhangja ennek a szónak, mintha trabantszerelésről lenne szó, de valójában azt jelenti, hogy megbízott fotósként alkalmazott fotográfiát végeztem. Rendezvényekre és kampányokra kérnek fel. Jó része nem látványos dolog, de biztosítja azt a kényelmes létet, ami mellett tovább csinálhatom a dokumentarista munkáimat. A kisgyereked miatt is váltottál, gondolom. Igen, ő volt a katalizátora az átrendeződésnek. A sajtó a mindennapi rohanásról szólt: bármikor jöhetett a telefon a kérdéssel, hogy hol tudok lenni az országban pár órán belül. Most az van, hogy ha kapok egy e-mailt, akkor egy-két napon belül el kell készítenem a fotókat. Ugyanis továbbra is folytatom a riportfotózást: a New York Times-nál és a Bloombergnél én viszem Közép-Európát. Ha emellett megtartottam volna a HVG-t is, akkor a gyerekemet már nem láttam volna. De így is többet dolgozom, mint előtte, sok minden jött be egyszerre. 4-szer voltam Szlovákiában az elmúlt hetekben a New York Times megbízásából, és éppen tárgyalok a Fesztiválzenekarral egy turnéról. Most adott a lehetőség, hogy nemzetközi vizekre hajózzak, hogy Magyarországot megismertessem a külföldi sajtóval.

Mondanál egy példát, amikor az adott téma fontossá vált számodra?

Mennyire hiányzik most, hogy nem veszel részt a napi sajtómunkában?

Ilyenkor mennyire lesznek személyes kapcsolataid a helyiekkel?

Tagadhatatlanul hiányzik. Ezer dolog történik az országban, és a nagy részét nem dokumentálom, mert mással foglalkozom. Emiatt hiányérzetem van. A HVG-nél napi szinten benne voltam, és ami ezekből érdekelni kezdett, azt tovább folytattam: ezekből a témákból lett a Nagyítás-rovat. Sok energiát tettem ezekbe a projektekbe, hosszabb ideig foglalkoztam velük.

A projektek nagy részénél nem tudok beépülni. Illúzió szerintem, hogy a fotós a jelenlétével megváltoztatja a világot maga körül. Inkább azt mondanám, hogy a valahol töltött idő miatt válik igazán fontossá számomra, hogy azt, ami ott van, visszaadhassam a fotókon. Ez a szakma az örök kívülállóságról szól, ami sokszor nagyon fájó.

44 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.

A Tanyavilág-projektem. Öt évvel ezelőtt volt egy nagyon kemény tél, akkor vetődött fel az ötlet, hogy menjünk tanyákra fényképezni. Hogyan birkóznak meg a hideggel, ha kevés a tűzifa, sok az idős ember, rossz az infrastruktúra? Azóta is benne vagyok ebben a projektben. Beszippantott az a világ. Vagy egy másik példa, Bódvalenke: a romák lakta falu, ahol szép festményeket festettek a házfalakra. Dokumentáltam a munkájukat. Egy nap alatt meglett, ami kellett, de éreztem, hogy komolyabb sorozatot lehetne ebből összerakni. Visszamentem többször, és végül Nagyítás-anyag lett belőle.


Viszonylag könnyen vissza tudom adni, hogy mit látok. De azt, hogy mit érzek, már nehezebb. Ennek a kifejtéséhez kell sok idő, sok pillanat, sok megnyílás. Ahhoz, hogy valaki végig őszinte tudjon maradni, miközben fotózzák, különleges személyiség szükséges, vagy hónapokig kell őt fényképezni. A Tanyavilág-projektem néhány családjával már eltöltöttem ennyi időt. Min múlik, hogy sikerül-e láttatnod, amit látsz és érzel? Ez a fotográfia alapkérdése. Nagyon sok válasz létezik rá, és én is mindig más választ adok éppen. Richard Mosse mondta, amikor infrakamerával fotózott kongói háborús helyszíneken, hogy a szép fotó a legélesebb kés a fiókban. Mostanában ez jár a fejemben. Vizuálisan nagyon egyszerű, hatékony, könnyen befogadható, ugyanakkor gyönyörű képekre törekszem. Ezt a nyelvezetet könnyű befogadni, könnyű vele hatást elérni. De meg kell találni a hatás, a szépség és a mondanivaló egyensúlyát. Hosszú időn át próbáltam úgy leszűkíteni az eszköztáramat, hogy letisztultak legyenek a képeim. A Tanyavilág-projektnél is látszik, hogy ma már máshogyan fotózok, mint az elején. Nyugalmi, szinte beállítottnak tűnő pillanatokat keresek. Sőt, a portrékhoz sokszor valóban meg is állítom a pillanatot. Az ilyen

képek megfogják a néző figyelmét, arra kényszerítik, hogy lassabban fogadja be a képet, és így a komplex, rétegzett mondanivaló kibontakozhat. A fotográfia most hatalmas útkeresésben van. Mindenki fényképez és képeket használ, emiatt megnőtt az érdektelen képek száma is. Régebben az újságok elválasztották a nem fontos képeket az érdekestől. De most már nincsenek igazán újságok, hanem top 10 cicafotó van. Ez megnehezíti a fotósok dolgát, hogy kitűnjenek. A letisztultság segít. Legyen a képekben valami tökéletes (bár néha pont a tökéletlenség az, ami kiváltja a hatást). Ezzel a nyelvvel kísérletezem most. Vannak könnyebb és nehezebb témák riportfotósként? Persze, bár ez nem mindig egyértelmű. Mondok egy példát. A szlovákiai, jobboldali szélsőséges mozgalmakat kellett fotóznom a New York Times-nak. Olyan vizuális kódokra számítottam, mint fekete bakancsok fehér cipőfűzővel, tarra nyírt fejek, drámai fények... Minden, ami elüt a normálistól, könnyű győzelemnek ígérkezik. (Bár nekem úgy tűnik, hogy egyre normálisabb, uniformizáltabb a világ, azaz egyre nehezebb fotózni.) Ilyen várakozással utaztam Szlovákiába, csakhogy az esemény jobban hasonlított egy délutáni matinéra. Csalódott voltam, hogy már a nácik se a régik. De ilyenkor ebből kell kihozni valamit. Végül mézeskalácsból készült nacionalista sütiket fotóztam, vicces asztalterítőn. Újra és újra fel kell találnom magamat. A HVG-nél egyszerre tízféle fotósnak kellett lennem, sportfotózástól az illusztrációkon át a gazdasági témákig, és ez nagyon kinyitott a szememet és rugalmasságomat. A jövő héten megyek az OPEC, az olajipari kartell éves gyűlésére Bécsbe. Nehéz témának ígérkezik, de meg kell találnom a megfelelő hívószavakat a képben: az OPEC mögött lévő hatalmat, a burkolt feszültséget... A New York Timesos munkákban az az izgalmas, hogy egyetlen képben kell ledobni a bombát, azzal kell visszaadni mindent. És persze gyorsan reagálni, mert riportfotózáskor másodpercek alatt zajlanak az események.

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 45


A profit nem a tudása, a felszerelése különbözteti meg az amatőrtől, hanem az, hogy legalább közepes képet tud hozni akkor is, ha a téma nem fotogén, és a fények borzalmasak. Amikor a saját dolgaimat fotózom, akkor ilyen értelemben amatőr vagyok. Nem érdekel minden, hanem szűkítek. Ha megrendelésre megyek, akkor szinte mindig sorozatfelvételre van állítva a gépem, hogy meglegyen a tökéletes kép, pl. sikerüljön egy vizuális gag. Saját magamnak viszont jóval lassabban, csendesebben fotózok, ritkábban exponálok, és megesik, hogy használhatatlan lesz az egész nap. A tanyavilágban sokszor ki se megyek, ha nem jók a fények. Egy eltervezett anyagomhoz öt évet vártam a megfelelő időjárásra, arra, hogy teljes hó és teljes köd legyen. Még dokumentálásnak számít, ha öt évet vártál egy képre? Az a kép egyszerűen jobban nézett ki így, tudtam, hogy csak akkor fog igazán működni. Igen, ez szubjektív dokumentarizmus. De bárki, aki felemeli a fényképezőgépet, szubjektív lesz. Azzal, hogy milyen objektívet használ, milyen blendét, merre fordul... Talán egy 360 fokos videó állna legközelebb az igazsághoz. Például vegyünk egy tüntetést. Kit fotózzunk le? Azt emeljük ki, ha két ember összeverekedett? Sőt, tegyük azt a címlapra? Egy háború fotózásakor a fotós már azzal oldalt választ, ahol éppen van. Ezért szerintem a képek nem élnek meg képaláírás nélkül; tudatosítani kell, hogy a fénykép az igazságnak mely szeletét mutatja. A fotótól mindig a nettó igazságot várjuk; sokan azt hiszik, hogy a fotó bizonyíték, nem tud hazudni. Pedig csak azt tud. De vannak a hazugságnak szintjei. Ha hírképet nézünk, az ne legyen beállított. (A portré más, ott az alany már beszélgető viszonyban van a fotóssal.) Hozzáadni és elvenni nem szabad a képhez: ez a World Press Photo és más fotós pályázatok alapszabálya. Csakhogy néha elég elfordulni a helyszínen, vagy levágni a kép szélét, hogy eltűnjön egy ember a képről. Egy angol indiai fotós, Souvid Datta munkái körül van most éppen botrány. A befutott fotóelit tagja, nagy ösztöndíjakat nyert. Kiderült, hogy 5 évvel ezelőtt Mary Ellen Mark képeiről kivágott figurákat, és áttett a sajátjára. Ami egy kicsit már erős.

46 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 /1.

Csakhogy a srácra eredetileg amiatt figyeltek fel, hogy egy indiai bordélyházban lefotózta a16 éves prostituáltat egy ügyféllel. Fölöttük állva fényképezett, a lány arca látszik, a pasié nem. Egy 16 éves fiatal látható a képen aktus közben, arccal és névvel. Még ha bele is egyezett mindebbe, akkor se egyezhet bele: teljesen kiszolgáltatott, valószínűleg el is rabolták. De jellemző módon nem ezen buktak ki az emberek, hanem azon, hogy a fotós átmásolt egy figurát. Pedig sokkal mélyebb a szakmai probléma. Ilyen érzékeny sztorit nem szabad így megfotózni, csak eggyel okosabban. Nem tabutéma, foglalkozni kell vele, de nem ilyen formában. Te voltál már olyan helyzetben, hogy úgy döntöttél: valamit inkább nem mutatsz meg? Próbálok mindent úgy fotózni, hogy vissza tudjak menni utána, bár vannak helyzetek, ahol nem érdemes kedvesnek maradni, hanem fel kell vállalni a konfliktust, főleg politikai témában. De szeretném, hogy akiket lefotózok, önmaguk számára önazonosnak maradjanak. Ha neonácikat fényképezek, akkor nem fognak kiskutyasimogató úriembereknek tűnni, de azt sem fogják érezni, hogy kihasználtam őket, hanem büszke neonáciknak látják magukat.


társadalmi változásokat. Ehhez pedig kell az is, hogy az emberek beengedjenek az életükbe. De a társadalom legkiszolgáltatottabb rétege könnyebben közel engedi a fotóst, mint a középosztály vagy az igazán gazdagok. Nem sok fotót láttam eddig a magyar elit vagy az oligarchák életéről, míg a romák életével rengeteg anyag foglalkozik. Az utóbbi témát kifejezetten nehéz már fotózni, újdonságot mutatni benne, mert minden kezdő riporternek kedvenc témája a cigányság. És te milyen témákat választasz, amelyek nem ennyire „magas labdák”?

Fotóztam egy szuperkényes témát, a magyar választói csoportokat, ami a Sajtófotón is nyert. Nálunk vallási táborokba tagozódnak az emberek, és a másik tábort ellenségnek tekintik. Ez ellen készítettem ezt a sorozatot. Kiállításra szántam, mégpedig úgy, hogy ne legyen képaláírás. Ember, név, hely – de a pártpreferenciát csak egy QR-kód segítségével, telefonnal lehetett kideríteni. Így a látogatók rádöbbenhettek a saját előítéleteikre. Olyan embereket kerestem, akik büszkék arra, hogy az adott pártra szavaznak, és olyan környezetben fotóztam őket, amire szintén büszkék. Hogy megmaradjon a tisztességük. Csak attól tartottam, hogy negatív kommenteket fognak kapni. Könnyen belemennek az emberek abba, hogy fotózzák őket? Magyarországon sokkal tartózkodóbbak, nem szívesen szerepelnek. Kár, mert az életünk legapróbb részletei is szuperérdekessé válnak 50 évvel később. Ezért olyan népszerű most a Szomszédok. Ha nem dokumentáljuk a hétköznapjainkat, akkor ezt vesszük el magunktól. Iszonyúan szelektált, Instagram-pozitív lesz majd a visszaemlékezés a mostani korszakra, és hiányozni fognak az őszinte képek. Az MTI-nek és a fotósoknak feladatuk lenne, hogy megörökítsék az adott viszonyokat, a

Én is sokat fotóztam romákat, de később az kezdett érdekelni, hogy milyen kiútkeresések léteznek. Így született meg a vallási kisebbségekről szóló anyagom a Capa-ösztöndíjra: a Roma Biblia. A Tanyavilág-projektem is egyszerre szól egy borzasztó szomorú dologról és a pozitív oldalairól. A kis családi gazdálkodások tragédiája az, hogy kiszorítja őket a tömegipari mezőgazdasági termelés. Öt éve fotózom, és már ezalatt látom, ahogy eltűnik ez az életforma: kiöregednek az emberek, és fokozatosan feladják a gazdálkodást. Ugyanakkor akik ott laknak, nagyon szeretik ezt az életet, a hol vicces, hol abszurd részeit is. Nyáron csodás, télen meg küzdenek az elemekkel, a sárral, a mínusz 30 fokkal. Hogy mit mutatok meg ebből, hogyan állítom össze a publikált képanyagot, az a benyomásaim komplexitásán múlik. Összességében azért csinálom ezeket a képeket, hogy 50 év múlva is elő lehessen venni őket. Milyen ma a fotóriporteri pálya nálunk? 10 éve kezdtem ezt a szakmát. Ha belegondolok, hogy ezalatt hány pályatársam tűnt el, akkor olyan, mint valami gyilkosos játék, a tíz kicsi indián, ahol csak egy ember marad végül, az is félrokkant. A magyar sajtón cunami söpört végig, amitől veszélyes tereppé vált. Két, maximum 3 hely van, ahová fotóriporterként mehet az ember. Amíg a BKF-en tanítottam, minden félévben tartottam egy demotiváló órát. Utána mindig csökkent is a hallgatók létszáma. Elmondtam, hogy ehhez a szakmához kitartásra van szükség, de az sem garantálja, hogy győzni fogsz. Illetve könyörögve kértem mindenkit, hogy találjon valamit, amivel egészen

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 47


vel egészen addig fenn tudja tartani magát, amíg befutott fotós nem lesz. 2-3 év, amíg annyira megedződik valaki, hogy csinálni tudja ezt a munkát; addig viszont életben kell maradnia, mert a gyakornokokat eléggé kihasználják. Sokszor kevesebb pénzt kapnak egy munkáért, mint amennyibe nekik került. A fővároson kívül nincs sok esély az érvényesülésre. Ráadásul egyre olcsóbban lehet profi fotós felszereléshez jutni, ezért egyre többen vágnak bele, bár így is nagy befektetés. Összességében az első pár évben szinte önmaga ellen dolgozik az ember – kitartó piranha-viselkedés kell ahhoz, hogy valakiből fotóriporter legyen. Sok tehetséges fotós fordul inkább a lifestyle, a divat felé. Nálad mi volt a kulcsa annak, hogy 10 év után is a pályán vagy? Szerencsém is volt, de a szerencse ugye a felkészülés a lehetőségekre. Nagyon akartam ezt az egészet. Végig, tudatosan végeztem pluszmunkát a hivatalos állásomon kívül, hogy el tudjam tartani magam. Létezik egy ösztöndíj, amire csak én pályázhatok: a Stiller Ákos Ösztöndíj A Tehetséges Fiatalokért, De Leginkább Saját Magamért. Azaz összekerestem magamnak azt a pénzt, amiből később azt csinálhatom, amit szeretnék. Beszéljünk még egy szót a technikáról. Nikonról álltam át Canonra. Most egy Canon 5D Mark IV-t használok. Az objektívjeim is Canonok: 24-70mm f/2.8, 70-200mm f/2.8, 16-35mm f/4 és 35mm f/1.4. Ebből a 35mm f/1.4 a kedvencem, ha csak egyet kéne választanom, mindig ezt az objektívet vinném magammal. Vele képzelem el az anyagaimat. De szükség van az összes többi objektívemre azokhoz a munkáimhoz, amikor adott témát kell megcsinálnom. Egy gyárban például teljesen másra van szükség. Régi álmom nagyformátummal fényképezni, de nincs elég időm hozzá, illetve kacsingatok a középformátumú digitális felé is, csak sajnos mindig meglátom azokat a csúnya számokat mellette. Remélem, az ösztöndíjprogramom egyszer úgy dönt majd, hogy mindenképpen szükségem van rá.

48 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.

Ha kiváncsi vagy Stiller Ákos képeire, látogass el a www.stillerakos.com honlapra. Szerző: Cziglényi Boglárka


AZOK A LEGJOBB TÖRTÉNETEK, AMIKET SENKI MÁS NEM MESÉL. #liveforthestory

Live for the story_


50 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 51


Velvet 85 A Velvet 85 egy 85mm f/1.8 DSLR vagy MILC objektív, 1:2 makróképességgel. Az új 85mm objektív is azzal retró külsővel rendelkezik, mint a korábbi, igen sikeres Lensbaby Velvet 56. De nemcsak a külsőben találunk hasonlóságokat, hanem a tudásában is: a Velvet 85-tel is álomszerű, selymes hatású portrékat lehet készíteni. Ez a manuális fókuszú portréobjektív alacsony rekeszeknél lágy, izzó hatást nyújt, a rekeszértéket növelve pedig gyönyörűen éles, mégis finoman egyedülálló képeket. A Velvet 85 műszaki adatai: •85mm •f/1.8-16 •62mm szűrőméret •12 lamella •közelpont: 0,25m


Nissin Biztos vannak jópáran, akiknek ismerősen cseng a japán vakugyártó neve, a Nissin. Nem véletlenül, hiszen a cég már 1959 óta foglalkozik vakuk gyártásával. A világ szinte minden pontján elérhetőek ezek az eszközök – nem csoda, a jó minőséget mindenhol keresik a fotósok. A Nissin büszke arra a több mint 50 éves tapasztalatra, amit a vakuk gyártásában szerzett. De a fejlődés és fejlesztés mindig is kiemelt célja volt és lesz a cégnek. 1959-ben alapították a meg a Nissin céget. 1967-ben jelentették be a PRIMO névre keresztelt professzionális vakujukat. 1987-ben elsőként alkalmazták az autofókuszfényt a vakukon. 2007-ben a Nissin csoport elnöke, Chikara Goto átszervezte a vakugyártás fejlesztését, és bejelentették a Di622 vakut, amely digitális TTL rendszerrel működött. 2008-ban a Nissin bejelentette a Di466 vakut és az univerzális vakusaru-foglalatot, az SC-01-et. Még ebben az évben egy másik terméket is nyilvánosságra hoztak, a Di866-ost. Az már színes kijelzővel rendelkezett, ami akkoriban egyedülálló volt a fotóspiacon. Természetesen ez az innovációs lendület azóta is folyamatos és töretlen. Napjainkban a Nissin három legismertebb modellje az I40, I60A és a Di700A. A vakukhoz tartozó rádiós adó-vevő egységeket is saját maguk fejlesztik, és igyekeznek mindig úttörőek lenni. ©Jonas Rask 54 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 /1.


I60A

86 900 Ft

A Nissin i60A a Di700A vaku után a második Nissin TTL- és HSS-képes villanó, amely kompatibilis a cég NAS (Nissin Air System) rendszerével, vagyis rádiós jellel távvezérelhető (pl. az Air 1 commanderrel).Ha gépváz tetejére szánjuk az i60A-t, akkor a Canon, Nikon, Sony, m4/3 és Fuji verziók valamelyikét kell választanunk a talpkiosztás miatt, azonban ha rádióvezérelt módban használjuk, akkor a Canon, Nikon és Sony TTL módot egységesen támogatja az i60A. (Magyarán ha neked canonos Air 1 kioldód van, a haverodnak meg nikonos, mindketten vezérelni tudjátok ugyanazt a Nissin i60A-t, függetlenül attól, hogy a vaku milyen rendszerhez készült – és mindezt TTL- és HSS-támogatással.)

61 900 Ft

Di700A

Az úgynevezett Nissin Air System-mel (NAS) kompatibilis első vakukészülék a Di700 adaptációja az új rendszerhez. A Di700A a jelenlegi modellel megegyező műszaki paraméterekkel bír (kulcsszám: 48m), de ezenkívül egy beépített 2.4GHz-es rádióadón keresztül 30 méteres körzetben képes kommunikálni egyéb NAS-rendszerű vakukkal és a Nissin Commander Air 1 vezérlőegységgel. A 24-200 mm-es zoom-reflektorral és 1/8000 mp-es legrövidebb szinkronidővel rendelkező Di700A vakufej három kommunikációs csatornával van felszerelve, így egyszerre összesen 21 vakufejet lehet működtetni.

Az i60A alig nagyobb a Nissin aprócska, de MILC-használók körében népszerű i40 vakujánál, mégis tekintélyes ereje van. Papíron ugyanazt tudja, mint pl. a Canon 600EX-RT, sőt, a korábbi Nissin Di700A-nál is jobb, mivel magasabb a kulcsszáma, 1/3 értékekben lehet állítani és 1/256-od értékig enged leszabályozni magát manuál módban.

Air1 és az új AIR10S

30 900 Ft

Az új Nissin Commander Air 1 vezérlőegység a kompatibilis fényképezőgépek vakupapucsához csatlakoztatva vezeték nélkül vezérli és elvillantja a kihelyezett NAS-rendszerű vakukat. A készülék három vakucsoportot képes vezérelni +/-2EV TTL vakuexpozíció-kompenzációs lehetőséggel, és ezenkívül 8 fokozatú manuális teljesítményleosztási, rövid szinkronidős, továbbá első és második redőnyre szinkronizált vakufunkcióval is rendelkezik.

61 900 Ft I40 A zsebben is könnyedén elférő Nissin i40 tömege mindössze 203 gramm (elemek nélkül). A vaku kiválóan alkalmas árnyékok derítésére még verőfényes napsütésben is, továbbá családi, belés szabadtéri fotózáshoz és különösen utazáshoz. Mindezek mellett az alábbi professzionális felhasználói funkciókat kínálja: • Vezeték nélküli TTL üzemmód • Rövid záridős vakuzási lehetőség egészen 1/8000 másodpercig • 40-es kulcsszámú (GN) fénykibocsátás 105 mm-nél • Kilenc teljesítményfokozatú videóvilágítási funkció • Egyszerű kezelőfelület két beállító tárcsával • Felfelé billenthető, továbbá jobbra és balra elforgatható vakufej a változatos szögekben végezhető indirekt vakuzáshoz

És hogy ne csak a múltba tekintsünk, nézzük, mi várható hamarosan! AIR10S az új vezérlőegység, amelyet 2017 áprilisában jelentettek be, a Nissin Air Systemen belül a vakuk irányítását végzi. Áttekinthetően egyszerű, színes LCD-kijelzője lehetővé teszi, hogy a felhasználó könnyen és gyorsan irányítson nagyobb vakucsoportokat, akár egy sötét stúdióban, akár napfényes külső helyszínen. Az NAS Ready vakuk (i60A és Di700A), illetve az Air R vevőkészülék vezeték nélküli összeköttetéssel vezérelhetőek vele. A korábbi modellekhez képest nagyon megnőtt a készülék hatóköre: a legnagyobb átviteli távolság most már 100 méter. A TTL mód, az akár 1/8000-es zársebességet is támogató nagy sebességű szinkron, a hátsó redőny és más funkciók is mind irányíthatóak nagy távolságon is. Az Air10s-en mikro SD kártyához való nyílás található, így a felhasználók könnyen frissíthetik a készülék firmware-jét. A Nissin azt tervezi, hogy a jövőben minden vakut és vezérlőt mikro SD kártyacsatlakozással lát el. 2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 55


ÉDER KRISZTIÁN Mint fotós, sorozatokban gondolkodó, egységes anyagot készítesz mindig. Volt olyan meghatározó ember az életedben, aki bevezetett ebbe a világba? Esetleg volt olyan fotós, aki mellett tanultál/asszisztáltál? Sok-sok fotós és kreatív ember volt és van rám hatással. Baksa Norbert reklámfotós mellett dolgoztam viszonylag sokáig, illetve Halmágyi Zoltán operatőr tanított rengeteg mindent világításról, technikáról. Tanáraim közül Máté Gábort emelném ki. Amit Magyarországon el lehet érni a fotós szakmában, azt neked elég fiatalon sikerült. Kevesen tudják rólad, hogy a modellvilágon felül reklámban is megálltad a helyed. Pár éve úgy döntöttél, hogy folytatod a szakmai utadat, és szerencsét próbálsz Amerikában. Hogy látod az ottani viszonyulást a fotográfiához ahhoz képest, ami itthon jellemző? Nagyon nehezen tudom összehasonlítani a két piacot, külön univerzumok, de a legnagyobb különbséget talán az emberek gondolkodásában látom. Itt, New Yorkban lehetsz bátor és elrugaszkodott, otthon kevésbé. Viszont a piac nagysága néha elrettentő. Minden második ember fotós vagy art director, és nagyon sok tehetséges művész van. Minden szempontból motiváló egy ilyen városban élni: nem enged hátradőlni.

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 57


Milyenek voltak az első hetek-hónapok? Voltak-e ismerőseid, és egyáltalán hogy lehet nekivágni egy ilyen kalandnak? Nem voltak ismerőseim, pár modell barátnőm volt kint, de szinte nulláról indult az egész történet. Szenvedés a nyelvvel, kilátástalanság és óriás pofon az egómnak. Nagyjából ez jellemezte az első fél évet. Aztán szépen lassan elkezdtek kialakulni a baráti és szakmai körök, asszisztáltam nagy fotósoknak, és az összes olyan magazinnál bekopogtattam, akinél éreztem bárminemű esélyt az együttműködésre. Egy ilyen kalandnak száz százalékos magabiztossággal lehet csak nekivágni. Ez bennem mindig megvolt, még ha el is vesztettem néha a fonalat. Ami a stúdiófotózást illeti, mennyiben más kint lebonyolítani egy munkát? A stúdiófotózás semmiben sem különb, mint Magyarországon, ugyanúgy, ugyanazokkal az eszközökkel világítok. A csapat viszont háromszor akkora, ezáltal a nyomás és a felelősségérzet is erősebb.

58 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 59


Milyen terveid vannak az elkövetkezendő 5-10 évre? Nem látok 10 évre előre, rengeteg minden történhet addig. Egyelőre nagyon jól érzem magam az editorial fotózásokban, bár néha kikészít a mögötte lévő politika. 5-10 év múlva szeretnék több időt tölteni a saját gondolataimmal, projektjeimmel, és talán kevesebbet dolgozni kommercionális esztétikával bíró márkáknak. Pár éve dolgozom egy kiállítás koncepcióján, ami vizuális és audiovizuális élményt nyújtó esemény lesz. Ez biztosan nagy fordulópontot jelent majd az életemben, de erről többet akkor, ha aktuális lesz… Mennyire tartod fontosnak, hogy a magyar fiatalok is felzárkózzanak a nemzetközi szinthez? Szerepelnek a terveid között workshopok, oktató előadások? Ez egy nagyon szubjektív kérdéskör, minden attól függ, hogy az ember mit vár el magától és mik a céljai. Én személy szerint akkor döntöttem el, hogy továbblépek és elköltözöm, amikor 4 éve, otthoni szakmai sikerekkel, címlapokkal a hátam mögött kijöttem New York-ba, és rájöttem, hogy óriási nulla vagyok a nemzetközi szinthez képest. Mikor már azt érzed, hogy az adott légkörben nem tudsz fejlődni, akkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy min kell változtatnod ahhoz, hogy akár a gondolkodásod, akár a technikai felkészültséged fejlődjön. Én nemigen hiszek a technikai dolgok rövid távú oktatásában, és mindenkinek azt tanácsolom, hogy menjen el asszisztálni pár évre egy neves fotóshoz, ha világítást szeretne tanulni.

60 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 /1.


2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 61


Mi volt eddig a legjobb fotózási élményed? És mi a legzűrösebb? Szakmánk szépsége, hogy minden fotózás más és más. 12 év után is ugyanolyan lelkesen állok minden naphoz, így nagyon nehéz bármit is kiemelnem. Az egyik legerősebb sztori kétségkívül egy bank reklámkampányának készítésén történt. A fotózás kellős közepén megérkezett az ügynökség kreatív igazgatója egy fotóval, amin az egyik konkurens bank aznap megjelent óriásplakátját láthattam. Konkréten ugyanazzal a koncepcióval, amit éppen befotózni készültünk. Aki a szakmában dolgozik, tudhatja, hogy egy ilyen kampány mögött hónapos munka áll. Ezt kellett ott pár perc alatt újragondolni és elvinni egy másik irányba, hogy működőképes legyen a koncepció… Közben a kliens és az egész marketingcsapat mit sem sejtve, nyugodtan kávézgatott a stúdióban. Ha kíváncsi vagy Éder Krisztián képeire, látogass el a www.krisztianeder.com honlapra. Éder Krisztián Szerző: Bedő Dániel

62 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 63


64 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 /1.


SEKONIC L-858D SPEEDMASTER | FÉNYMÉRŐ Milyen hosszú egy villanás?

Fotó vagy film? Mindkettő!

Vízcseppeket, táncosokat vagy sportolókat fotózol? Gyorsan és könnyen mérheted a villanás időtartamát, így tartva precízen az irányításod alatt az expozíciót. Ahhoz, hogy a gyorsan mozgó alanyokat meg tudd fagyasztani az expódon, tudnod kell a fény felvillanásának időtartamát, a legtöbb fényképezőgép ugyanis viszonylag alacsony szinkronizálási sebességre képes, így a rövid villanási időtartam kulcsfontosságú amellett, hogy a fényképezőgép maximális szinkronizálási sebességét használod.

Végre egy készülék, amely fotósoknak és videósoknak egyaránt segítséget nyújt. FullHD Cine és CINE móddal rendelkezik: 1 és 1000 F/s felvételi sebesség között tudod használni, 1-358 fokos szögméréssel.

Ráadásul ezzel egyidőben a környezeti fényt is mérheted vele, így kifejezetten alkalmas arra, hogy helyszíni fotózáson világosíts az árnyékokon vagy csökkentsd a háttér részletgazdagságát. A környezeti és a vakufényt ugyanis egyidőben méri, és automatikusan kijelzi a vakumegvilágítás százalékát a teljes megvilágításon belül. Az első fénymérő, ami tud HSS-t mérni Az L-858D-U az első olyan fénymérő, amely mérni tudja a stroboszkopikus villanásokat, amelyeket a vakuk HSS-módban bocsátanak ki. A fényképészeknek a sorozatos méréssel végre precíz eszközük van arra, hogy bemérjék a fényeiket, amikor túl akarják világítani a nap fényét, vagy nagyon kis mélységélességet szeretnének elérni a nagysebességű szinkron használatával. És ha már a gyorsaságnál tartunk: az L-858D-U kiterjesztett záridőmérésel működik. Vakunál 30 perc és 1/16 000 másodperc közötti záridőt tud értelmezni, környezeti fénynél 30 perc és 1/64 000 másodperc közöttit. Még érzékenyebb a fényre A Sekonic L-858D-U Speedmaster kiterjesztett ISO-tartományban dolgozik, így megfelel annak a követelménynek, amit a mai, szélsőségesen magas fényérzékenységű fényképezőgépek támasztanak. 3 ISO-tól egészen 13 107 200 ISO-ig képes mérni, ISO 850-nel a filmkamerákhoz. Ez azt jelenti, hogy jelentősen javult a gyenge fényviszonyok mérési pontossága. Egészen 0,1 lx megvilágításig használhatod: precízen mér olyan jeleneteket, ahol csak gyertya pislákol. De a hosszú expós éjszakai felvételek helyes fénymérése is lehetővé vált a Sekonic L-858D-U Speedmasterrel.

Akár fotó, akár film, rugalmasan alakíthatod ki a különféle expozíciós profilokat. Összesen 30 kedvenc beállítást határozhatsz meg, különböző módokon kompenzálva az expozíciót. Kihasználhatod például a fénymérő egyik új tulajdonságát: ha nagy denzitású ND-szűrőkkel fotózol vagy filmezel, mostantól kezdve 12 expozíciós értékig szűrőfaktort adhatsz meg. Még nagyobb mozgásszabadság A Speedmastert beépített kioldóval látták el Phottix, Pocketwizzards és Elinchrom rendszerekhez. A Pocket Wizard modul segítségével a fotósok bármilyen Pocket Wizardot elsüthetnek vezeték nélküli kapcsolattal, és bármely ControlTL-kompatibilis egységgel irányíthatják a fényforrások teljesítményét. A kombinált Elinchrom és Phottix modul teljeskörű Skyport kioldást és teljesítményvezérlési képességet biztosít, míg a Phottix-felhasználók a Strato II és Ares II kioldási lehetőséggel élhetnek. Bírja a gyűrődést Időjárásálló dizájnjának köszönhetően hermetikusan védve van a porral és folyadékcseppekkel szemben. Így bármilyen helyszínen történik is a fotózás, a Sekonic L-858D-U Speedmaster megbízhatóan működik, hosszú élettartammal.

Kiemelt jellemzők: • villanási időtartam mérés • HSS (High Speed Sync.) fénymérés • beépített kioldó Phottix, • Pocketwizzards és Elinchrom rendszerhez • expozíció profilalkotás

184 890 Ft

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 65


BÁN ANDRÁS Mikor kezdtél el fotográfiával foglalkozni? Még a gimnáziumi évek alatt mutatta az egyik osztálytársam a bridge gépén, hogy milyen klasszul lehet állítani a záridőt és a rekeszt, és ezek a beállítási lehetőségek milyen hatással vannak az elkészülő képre. A kezdeti hobbiban aztán felismertem a hivatásomat, így szerettem volna elmélyíteni a fotográfiai tudásomat. Felvételt nyertem a Novus Művészeti Iskolába alkalmazott fotográfia szakra, onnan pedig egyenes út vezetett a BKF-re (ma már METU). Ott alkotói szakirányon végeztem el a fotográfia BA képzést. A fotográfia BA megszerzése után a MOME MA Média Design szakára szereztél felvételt. Mennyire volt az más, és hogyan kell elképzelni egy média designert napjainkban? Mivel már az alapképzésen is nyilvánvalóvá vált számomra, hogy nem feltétlenül csak a fotográfia médiumában gondolkozom, hanem egyre inkább foglalkozom a határterületekkel, kézenfekvőnek tűnt a választás, hogy egy másik szakon folytassam tanulmányaimat. Végzett hallgatóként visszatekintve az elmúlt 2 évre, amit a MOME-n töltöttem el a Media Design mesterképzésen, azt hiszem, jó döntést hoztam. Nehéz összehasonlítani az alapképzéssel, hiszen teljesen más az oktatás struktúrája. Elsősorban az interdiszciplinaritáson van a hangsúly, ezt legegyszerűbben úgy lehet elképzelni, hogy többféle területre látogatunk el, új médiumokat használunk. Úgy gondolom, a média designer fogalmát nehéz meghatározni, hiszen nagyon széles a paletta. Ha a csoportomból indulok 66 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.

ki, minden hallgatótársam számára nyilvánvalóvá vált a két év alatt, hogy mivel akar a jövőben foglalkozni, és ez nagyon széles spektrumot fed le. Van, aki kreatív ügynökséget fog vezetni, másvalaki a VFX utómunkában jártas, van olyan, aki autonóm médiaművészettel fog foglalkozni. Ezek mind a média design területéhez tartoznak. Kérlek, mesélj pár szót a mestermunkádról. Mestermunkám a MediaMarked címet viseli. VHS-alapú, 9 csatornás videóinstalláció, egyfajta szubjektív archívum, amely gyerekkorom mediális emlékeit gyűjti össze és strukturálja. Az inspirációs forrásom az olyan típusú, töredezett mellérendelés, amely a többször felhasznált, minden családtag kezén megforduló videókazettákat jellemezte. A több csatornán párhuzamosan futó, első pillantásra véletlenszerűnek tűnő képkavalkád fokozatosan fedi fel a mögötte rejlő rendszert, és válik analizálható, összetett élménnyé. Milyen projektjeid és koprodukciós terveid zajlanak jelenleg, és a jövőben mivel szeretnél foglalkozni? Most főként a saját, félbemaradt projektjeimet szeretném befejezni, amelyek hasonló tematikát érintenek, mint a mestermunkám. Ezenkívül nagyobb csapattal készülünk egy őszi kiállításra, amelynek célja a társadalom érzékenyítése lesz, de erről még nem árulhatok el többet. A jövőben szeretnék tanítással foglalkozni, illetve szeretném kipróbálni magam új területeken is.


HD (2014-2015) - A rajzoló szerződése, 1982 A táblagépek a mindennapjaink részévé váltak. Csetelünk, e-mailezünk, megosztunk, képeket mutogatunk, filmeket nézünk. Egy ilyen filmnézős alkalommal tettem fel magamnak a kérdést: hogyan láthatnánk másképpen ezeket a filmeket? Korábbi munkáimban is foglalkoztatott az a kérdés, milyen módon viszonyul egymáshoz az álló és mozgókép, HD című munkám is ezt a témakört feszegeti. Egy képbe akartam sűríteni egy teljes filmet, de más módon, mint Hiroshi Sugimoto tette a Theaters sorozatban. A képek a következő módon készültek el. Egy lapszkenner segítségével olvastam be egy 9,7”-os táblagépet, ami 2048x1536 pixel felbontású kijelzővel rendelkezik. A nagyfelbontású szkennelés beállításakor a szkenner beolvasó egysége körülbelül két és fél perc alatt megy végig a táblagép képernyőjén, így a filmeket is körülbelül ilyen sebességre gyorsítottam fel. A végeredmény egy hatalmas méretű fájl, amin felismerhetetlenségig eltorzult képet kapunk a mozgóképről, de tulajdonképpen az egész filmet egy képen láthatjuk, egy egészen más felfogási mód szerint. Munkám elkészítéséhez a következő filmeket használtam fel: Hátsó ablak, 1954; Nagyítás, 1966; A rajzoló szerződése, 1982; Timecode, 2000; Inception, 2010

Random (2014) A fotográfia egyik kedvelt témája a tér, hiszen fényképezés közben háromdimenziós tereket konvertálunk át kétdimenziós síkká. Random című képem a térrel való játéknak, az arányok és a kompozíciós elemek változtatásának eredményeképp jött létre. Egy üres szobát vontam be festőfóliával, exponálás közben ezt mozgatva „lebegő teret” hoztam létre. Ebben a „nem-helyben” helyeztem el különböző tárgyakat. A sok próbálkozásból és kísérletből végül is a narancsgömbös változatot tekintettem véglegesnek, a papírok mozgását pedig a levegő áramlására bíztam. A kép egyszerre tudatos alkotói folyamat és a véletlenszerűség teljes kihasználásának eredménye. Tervezett installáció: 70x100 cm-es inkjet print, keretezve

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 67


Média Marked A kilencvenes évek gyermekeként úgy képzelem, hogy szétszóródott VHS kazettákra van felvéve az egész gyerekkorunk. A VHS, azaz Video Home System, 1980-tól általánosan elterjedt mozgókép-felvétel- és lejátszási technológia volt. VHS kazettára vettük fel az esti hollywoodi filmet, ugyanúgy (és gyakran ugyanoda), mint az általános iskolai szavalóversenyt. Hétköznapi szituációban leginkább egy elektronikai áruház tévéosztályán (Media Markt) találkozhatunk a látvánnyal, hogy ugyanaz a felvétel fut megsokszorozva több képernyőn. De gondoljunk bele, hogy egy idősíkban ugyanaz az adás hány tévén futhatott egyszerre különböző családoknál! (1999-ben már a háztartások 87%-a rendelkezett színes tévével, és egy felnőtt néző átlagosan napi négy órát ült a készülék előtt. ) Az ilyen médiaközpontú emlékek is képesek intenzív nyomot hagyni az emberi memóriában, még akkor is, ha ez esetben az alany csak passzív befogadó, fizikailag nem aktív résztvevője az eseménynek. A televíziós műsorok az adott kor lenyomatát hordozzák, a nézők memóriájában pedig megtalálhatók a médiából származó imprintek. A tévénézés nemcsak a fogyasztásra, de az intellektuális igényekre és a kollektív emlékezetre is befolyással van. Ez a szórakozási és ismeretszerzési mód egyszerre hat a tudatunkra és a tudatalattinkra. Installációmmal a kollektív média-emlékezet feltételezett működését vizsgálom. A szimultán lejátszódó műsorrészletek nem pusztán ízelítőt adnak a kilencvenes évek tévéadásaiból, hanem olyan belső utazást, „mentális mozit” indukálnak, amely visszahelyezi a nézőt abba az életkorba, amelyben a kilencvenes években volt. Az emlékeink különfélék, de a médiából vett képek kapcsolódási lehetőséget kínálnak a kollektív emlékezet számára. E közös pontok rendszerét láthatjuk kilenc kijelzőn bemutatva. A több csatornán párhuzamosan futó, első pillantásra véletlenszerűnek tűnő képkavalkád fokozatosan fedi fel a mögötte rejlő rendszert, és válik analizálható, összetett élménnyé. A fragmentált képsorok adta kakofónia időről időre letisztul, és kis aszinkronitással ugyanazt a felvételt láthatjuk több képernyőn is, ahogy a generációm kollektív emlékezetében is vannak közös hivatkozási pontok.

A mai társadalom vizuális szokásait milyennek gondolod most, és szerinted hogyan fog alakulni a következő években? Ez egy nehéz kérdés. Annyi vizuális inger ér minket nap mint nap, hogy képtelenek vagyunk feldolgozni ezt a mennyiséget. Ugyanez vonatkozik a tartalomgyártásra is. A telefonnal készített képek korát éljük, és a közösségi megosztások révén pár kattintással akár ezrek nézhetik meg egy-egy képünket. Szerintem ez egyrészt elég nagy felelősség, másrészt azon kellene elgondolkoznunk, hogy nem vagyunk-e még mindig vizuálisan analfabéták? Kicsit úgy érzem, hogy kiszaladt a lábunk alól a talaj. Hatalmasra nőtt a képáradat, de nem tudjuk ezt az egészet dekódolni. Úgy gondolom, hogy ezen kellene a jövőben változtatni, a vizuális nevelés segítségével is, hogy képesek legyünk ezzel a vizuális zuhataggal valamit kezdeni. Szerző: Bedő Dániel 68 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


ALBUM (2014) Az „Album” című munkám kiindulópontja egy családi negatívarchívum, ami távoli rokonom hagyatéka. A 100-120 negatív jelenleg rendszerezési fázisban van, szerencsémre szinte minden tekercshez tartozik egy megjelölés (mikor és hol készültek a fényképek, kik szerepelnek rajta). Ezekből a támpontokból kiindulva fogalmazódott meg bennem az, hogy egy részben fiktív családi albumot hozok létre. Kívülállóként tekintek ezekre a rögzített pillanatokra, nem élnek az emlékezetemben, nem részei az életemnek, azonban a képeken szereplők számára nyilvánvalóan az ezekből készült nagyítások meghatározóak lehetnek/lehettek. Az albumban látszólag üres, illetve halvány foltokat, körvonalakat láttató fotók szerepelnek. A fotópapírra történő nagyítás után, rögtön az albumba helyeztem a képeket, nem történt hívás és fixálás. Akárcsak mások emlékei, a fényérzékeny anyagban létrejövő látens képek, a néző számára, és számomra is láthatatlanok, ugyanakkor léteznek/léteztek. A munkát csakis vörös fényben, laborkörülmények között lehet megtekinteni a fényképek fixálásának hiányából fakadóan. A feldolgozás és válogatás során kiderült, hogy bizonyos képekhez érzek kötődést, ismerős rokont vagy helyet véltem rajtuk felfedezni. Mivel minimális vizuális és érzelmi élményt kapcsolok hozzájuk, ezeket a nagyítás után, rövid ideig hívóba helyeztem, de a fixálás után csak jelzésértékű képi elemet tartalmaznak. Tájékozódási pontot csakis az albumban szereplő képaláírások adhatnak a nézőnek, ezek alapjául a negatívok tasakján található megjelölések szolgálnak. Az emlékképek az albumban sem lesznek láthatóak, ahogyan a néző emlékezetében sem léteznek. Installációs adatok: 37 darab kép, albumba rendezve, fénymentes dobozba zárva, videódokumentáció – 2 darab, 6,5x9,5 cm-es zselatinos ezüst nagyítás – 18 darab 6,5x9,5 cm-es látnes kép – 5 darab, 9x14 cm-es zselatinos ezüst nagyítás – 12 darab, 9x14 cm-es látens kép

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 69


Profoto AirTTL Profoto TTL és HSS kioldók széles palettája A Profoto Air kioldói kulcsfontosságú eszközei a vezeték nélküli vezérlésnek. A 2.4 Ghz frekvencián működő kioldók 8 csatornán és 3 csoportban dolgoznak, mindezt TTL módban legfeljebb 330, normál módban 1000 vakuval, 300 méterig. Minden csatornához tartozik egy teljesítmény-szabályozó +/-2 értékig, tehát az eszközről vezérelhető az, hogy a fényünk TTL módban mennyire villanjon fölé vagy alá a mért fényhez képest. Ha a manuális vezérlést preferálod, akkor mindezt +/-9 állású teljesítményen szabályozhatod. Ezenfelül a kioldóról vezérelni lehet a modellfényt, a vakuk ki-be kapcsolását, valamint az első és második redőnynél való szinkront. Teljes TTL és HSS vezérlés Egyszerűen csatlakoztasd a fényképeződ vakupapucsába a megfelelő eszközt, legyen az Canon, Nikon, Sony vagy Olympus váz (egyéb kamerák esetében a Profoto Air kioldót ajánljuk). A TTL mód esetében nincs más dolgod, egyszerűen csak a „célozz és lőjj” elvet érvényesítened, ahol a kioldód elvégzi helyetted a többit, és hozzáigazítja a fényed a helyes expozícióhoz. Ennél nem lehet egyszerűbb dolgod, bármi legyen is a kihívás. High Speed Sync a másodperc 1/8000 része alatt A gyors vakuszinkron (HSS) a vakuszinkronnak az a formája, amikor a zársebességed rövidebb, mint az a bizonyos x-szinkron, ami általában 1/250 másodperc. Ez a funkció akkor hasznos, amikor a környező fényt kell szabályoznod vagy mozdulatokat megfagyasztanod. A Profoto egy egyedülálló, szabadalmaztatott technológiát alkalmaz, hogy rendkívül gyors vakuimpulzusok sorozatát generálja. A HSS módba egyszerű gombnyomással átkapcsolhatsz, ami engedélyezi az 1/8000 másodperces vakuszinkront.

TTL-C (Canon)

TTL-N (Nikon)

TTL-S (Sony)

TTL-O (Olympus)

Olympus esetében csak a következő fényképezőgépekkel kompatibilis: Olympus OM-D E-M1 Mark II, Olympus OM-D E-M5 Mark II, Olympus PEN-F

125 900 Ft

Air Remote: Minden középérintkezős fényképezőgéppel kompatibilis. Kompatibilis AirTTL vakuk: AirTTL vezérlés: B1 500 AirTTL, : B1X 500 AirTTL, B2 250 AirTTL, D2 500 AirTTL, D2 1000 AirTTL, Pro-8A 2400 AirTTL, Pro-10 2400 AirTTL Air vezérlés: D1 Air 250, D1 Air 500, D1 Air 1000, D4 1200 Air, D4 2400 Air, D4 4800 Air, Pro-B4 1000, Air Pro-8a 1200, Pro-8a 2400

70 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 /1.


Profoto D2 A fotósoknak minden nap egy új kihívás. A sebesség, mint fogalom rengeteget jelent. A Profoto ezért alkotta meg a D2-őt, a világ leggyorsabb fejgenerátoros vakuját. Egyre nagyobb szükségük volt arra, hogy a mozgásokat abszolút élességgel tudják megörökíteni. A D2 az 1/63,000 másodperces villanási idővel hozza a tűélességet, ami a legtöbb stúdióvakunál gyorsabb a piacon. 20 villanásra képes másodpercenként, hisz minden képkocka számít, ha gyors mozgásról van szó. A HSS – High-Speed Sync. (gyors vakuszinkron) és TTL képes vakut a kreatív embereknek tervezték. Legutóbb Borzi Vivien fozását néztük meg, ahol a Cango & Rinaldi ékszerkollekció kampányának elkészítésével bízták meg és szüksége volt a gyors mozgások kimerevítésére. A nap során Vivien a modelleket egy medencében fotózta, ahol a jó képet a tökéletestől csak egy hajszál választja el, ha a vízcseppek megfagyasztásáról van szó. „Mindig is Profotoval dolgoztam, és nagyon szeretem. Amikor először meséltek a D2-ről a fiúk a Tripontban, már akkor éreztem, hogy nagyon az én stílusom ez a vaku. Ezen a próbafotózáson olyannyira hozta a tőle elvártakat, hogy szó szerint vissza se adtam.”

514 900 Ft

Villanási idő: 1/63,000s

TTL és manual mód

Gyors szinkronidő (HSS) 1/8,000s

Sorozatban 20 villanás másodpercenként

Ha kiváncsi vagy Vivien sorozatára, látogass el a Facebook és Instagram oldalára vagy a www.vivienborzi.com -ra.

©Borzi Vivien

©Borzi Vivien

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 71


POL KURUCZ

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 73


74 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


Hogyan kerültél kapcsolatba a fotózással?

Hogy néz ki egy átlagos fotózásod?

Három évvel ezelőtt egy Rio de Janeiró-i kollektívával elkezdtünk kiállításokat, experimentális műveszti eseményeket szervezni. Drágának es rugalmatlannak találtuk a helyi eseményfotósokat, és egy kedves baratom meggyőzött, hogy vegyek egy apró kamerát, és fotózzak én. A kattintás szenvedélyemmé vált, de nem értem be a spontán képekkel. Egyre színesebb, színháziasabb jelenetekre vágytam. Így alakult ki, hogy a kollektíva központját, egy elhagyatott házat átalakítottuk kétemeletes amatőr stúdióvá, elkezdtünk díszletet építeni, színész és táncos ismerősöket hívtunk „szereplőnek”, mindezt egy üveg sör fejében. Később rendes stúdióba költöztünk, átálltam középformátumra, és ma már profi stylisttal, modellekkel, bérelt színházi es filmes díszletelemekkel, kellékekkel dolgozunk.

Körülbelül három héttel a fotózás előtt összeülünk a kollektíva tagjaival. Felvázolom az alapkoncepciót, kitaláljuk a jeleneteket, majd napokon át tervezzük a díszletet, kellékeket, es elindul a modellek kiválasztása. A következő 2 hét gyártással telik, majd jön kb. egy hét intenzív fotózás, naponta egy jelenettel. Reggel díszletet építünk, es felállítjuk a fényeket, délután és este fotózunk. A fotózás napján a stáb a sminkessel, technikusokkal, modellekkel együtt kb. 10 főre duzzad.

Kik inspiráltak vagy mentoráltak a kezdetekben?

Leginkább a kollektíva tagjai (köztük egy magyar digitális képmágus, Kovács Levente), akik toleráljak a monomániámat, és segítenek minden elvetemült ötlet realizálásában. Sokat segít az is, hogy a brazilok lazák, nem félnek kísérletezni, kockáztatni, bátorítják a kezdőket. Párizsban a vérprofizmus, a művészeti elit, a kíméletlen kritika gyökerében fojtották volna el a kezdeményezési vágyamat.

Sajnos Rio de Janeiro nem hemzseg a profi fotósoktól, a jobbakat mind elszippantotta Sao Paulo, így mindent autodidakta módon tanultam, YouTube-videók alapján. Viszont rengeteget segítettek azok a nemzetközi fotósok, akik inspirációkat adtak esztétikai es technikai értelemben, köztük David Lachapelle, Miles Aldridge, Tony Kelly, Eli Rezkallah… A sorozataid és képeid nagyon színesek, és némelyik megbotránkoztató. Miként alakult ki ez a sajátos képi világod? Kétnyelvűként, kéthazájúként nőtem fel, javarészt egy kozmopolita, nyitott városban, Párizsban. Gyerekkoromtól ösztönösen ódzkodtam az evidenstől, az egysíkútól, a normálistól. Felnőttként ez a hajlamom aktív ellenállássá vált, először progresszív kulturális projektek szervezésén, majd a fényképezésen keresztül.

A világ legjobb magazinjainak dolgoztál, többek között a The Guardian, Vogue, Elle kiadványaiban jelentek meg képeid. Az emberek többsége több évet vár egy-egy ilyen megjelenésre, neked 2 év alatt sikerült mindezt elérned. Mi a sikered titka?

Miért pont Brazília? A brazilok optimista, nyitott életszemlélete és az éghajlat szárnyakat ad testnek és léleknek. Az alkotási folyamatra, a kísérletezési kedvre is pozitívan hatnak ezek a körülmények, a gyártással járó stresszt pedig fantasztikusan oldják.

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 75


Milyen távlati terveid vannak? Átköltözni és szerencsét próbálni Sao Paulóban, Latin-Amerika gazdasági és művészeti fővárosában, ahol nagyságrendekkel több lehetőség van fejlődni, szofisztikáltabb, látványosabb munkát végezni, és esetleg bekerülni néhány galériába, hogy a munkáimat ne csak képernyőn es papíron ismerhessék meg. Ha kíváncsi vagy Pol Kurucz képeire, látogass el a www.polkurucz.com honlapra, vagy nézd meg facebook és instgram oldalát: www.instagram.com/polkurucz www.facebook.com/polkurucz Szerző: Bedő Dániel

76 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 /1.


WACOOM


78 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 79


80 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 81


Manfrotto Manhattan fényképezőgép-táskák

Ragadd meg a városi életet A Manfrotto Manhattan fényképezőgéptáska-családot kifejezetten a városi fotósok igényeihez alakítva tervezték.

MOVER50 HÁTIZSÁK

„Ide-oda, egyik helyről a másikra rohanok a városban, ezért fontos számomra, hogy minden felszerelésem jól védett és könnyen hozzáférhető legyen. A sokoldalú Manfrotto Manhattan hátizsák könnyebbé és sokkal élvezetesebbé teszi a munkámat.” Dave Krugman, fényképész és instagrammer

A Flexy Camera Shell egy újgenerációs védőréteg, amely nagyobb rugalmasságot biztosít használat közben, és rendkívül jól alkalmazkodik az összes eszközhöz, legyen az akár DSLR, MILC vagy objektív


Profoto B1X Teljes erő a megfelelő helyeken

Formálj fényt teljes napfényben a HSS-sel!

Úgy gondolunk az új B1X-re, mint teljesítmény és a cél találkozására. A cél pedig egyszerű. Azt szeretnénk, ha minden fotós és videós érvényesíteni tudná a sajátos látásmódját, akkor is, ha éppen a hegyen kapaszkodik felfelé, vagy ha sivatag közepén van.

Nem számít, hogy mennyire erősen süt a nap, a Profoto HSS (High-Speed Sync.) funkciója lehetővé teszi számodra a magas, 1/8000 záridőt. Győzd le a napot, és formáld a fényt kedved szerint akár nagy rekesznyíláson is!

Ezért került rá 80%-al erősebb LED modellfény, az akkumulátor 50%-al erősebb, és mindemellett a B1X-nek van a legszélesebb HSS-tartománya a vakuk közt.

Az akkumulátor, amelyre számíthatsz

Hagyd, hogy a képzeleted szabjon határokat neked, és ne az, hogy mennyire hosszú a tápkábel. A B1X erőt ad neked, ott és amikor szükséged van rá.

A B1X újratölthető lítium-ion akkumulátor-megoldás 325 teljes teljesítményű és több tízezer, minimális teljesítményű villanást garantál egy feltöltéssel. Modellfény teljesítménnyel és minőséggel A nagy teljesítményű LED modellfény lehetővé teszi neked, hogy szemügyre vedd a témádra eső fények és árnyékok kapcsolatát. Ezenfellül sokszor hasznos lehet gyenge fénykörülmények között, mint főfényként vagy derítőfényként. Fedezd fel a fényformálók adta potenciált A fotózás lényegében nem más, mint a fény kontrollálása és formálása. A B1X és az OCF fényformálók segítségével könnyen eljuthatsz a kreativitás következő szintjére.

Gyorsan összeszerelhető. Könnyű használni. A B1X teljesen vezeték nélküli fény, egyszerű és intuitív kezelőfelülettel és nagy, könnyen értelmezhető LED kijelzővel. Tehát ahelyett, hogy a kábeleket rugdosnád, keresgélnél az almenükben, lapozgatnád a használati útmutatót, nincs más dolgot, csak hogy a kreativitásra fókuszálj.

653 900 Ft

Ragadd meg a pillanatot az AirTTL-el! Megtalálni a helyes expozíciót elsőre kihívás lehet, ha az idő limitált, a fénykörülmények pedig folyamatosan változnak. Az AirTTL automatikusan megcsinál neked mindent, te csak alkalmazd a „célozz és lőjj” elvet!

325 villanás maximális teljesítményen

TTL és manual mód

Gyors szinkronidő (HSS) 1/8,000s

24W LED (130W-os halogénnek megfelelőkimenet)

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 83


A Pray-kódexről készült UV-felvétel részlete az OSZK gyűjteményéből

LE KELL FOTÓZNI, MIELŐTT ELPUSZTUL! DE NEM MINDEGY, HOGYAN Beszélgetés Peti Péter fotográfussal 84 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


Hímzett szalagkárpit az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből

Sokszor hallani a digitalizálás kifejezést mostanában, de mit jelent pontosan?

Azért a műtárgyat magát is meg kell őrizni, már csak a kémiai-fizikai kutathatóság érdekében is.

Gyakori tévedés, hogy a műtárgy lefotózását azonosítják a digitalizálással. Ha egy múzeum vagy gyűjtemény fényképet készít egy műtárgyról, az általában valamilyen konkrét célra történik, pl. egy kiállítás promóciójához vagy a webre. De sajnos sokszor azt gondolják, hogy ezzel letudták a digitalizálást is. Csakhogy digitalizálásnak azt a felvételkészítést nevezhetjük, amely az adott korban rendelkezésre álló legjobb technológiával és lehető legnagyobb odafigyeléssel készül, archiválási és kutatási céllal.

Igen, és ebben a megőrzésben is komoly szerepe van a digitalizálásnak. Ugyanis ha kutatható minőségű digitális állományt hozunk létre, akkor sokkal kevesebbszer kell majd utána kézbe venni az eredeti tárgyat. A napi használat veszélyezteti a műtárgyat, a régi iratokat, könyveket. Egyetemi könyvtárakban gyakori helyzet, hogy régi jegyzetekből, rajzokból csak egy-két példányuk van. De mivel azok a tananyagba tartoznak, sokat forgatják őket, és rohamosan mennek tönkre. A digitalizálás ezt azonnal megoldaná, és a tanulók is könnyebben hozzáférnének az adott könyvhöz.

Akkor beszélhetünk digitalizálásról, ha eredményeképpen a műtárgy vizuálisan kutathatóvá válik. Műtárgy alatt egyaránt értek festményeket, térplasztikákat, textíliákat, épületeket... vagy akár egy bolhát a rovargyűjteményben. Bármit, amit a jelenlegi kultúránk értéknek tart. A digitalizálás ezeknek az értékeknek a megőrzését is biztosítja, hiszen a digitálisan megörökített állapot akkor is megmarad, ha mondjuk tűzben elég az eredeti festmény.

Ráadásul a digitalizálás során a már megfakult részeket fel lehet erősíteni, ki lehet javítani a láthatósági problémákat, azaz könnyebben lesz befogadható az információ. Sőt, kutatási céllal sokszor olyan részeket is láthatóvá lehet tenni, amelyeket felülírtak, kikapartak, vagy ami elmosódott – néha még normál spektrumú felvételeken is.

Mennyit mutat egy igazán jó minőségű fénykép a műtárgyból?

Milyen technológiák állnak még rendelkezésre a kiemelkedő minőségű fotografáláson kívül?

Egyszer digitalizáltunk egy hímzett kárpitot. A képen az anyag szövése és a hímzéstechnika is megfigyelhető. Sőt, amikor utána tüzetesen megnéztük a képet, találtunk egy pókpetezsákot is a szöveten – azonosítható lenne a pókfajta, olyan jól látszik. A legmodernebb technológia ma már olyan felbontást és részletességet tesz lehetővé, hogy pontos információt kapunk az anyag konkrét állapotáról, pl. arról, ha gombásodik, kártevők támadták meg. Ki tudja, hogy sok idő elmúltával ez milyen kutatásokhoz lesz értékes információ? De már a jelenben is felhasználható, restaurálási céllal.

Digitalizálás alatt általában a látható tartományban történő felvételkészítést és annak a feldolgozását értjük – és a feldolgozás kulcsfontosságú. Ugyanis az elkészült képeket nagyon sokféleképpen lehet felhasználni és információval gazdagítani. Ma már olyan elektronikus könyvtárak léteznek, amelyekben a dokumentumok teljes szövegében és a hozzájuk tartozó metaadatokban is lehet szövegalapon keresni. A képfájlokhoz hozzá lehet kapcsolni a rendelkezésre álló információkat. Például ha egy rajzhoz már készültek tanulmányok, léteznek hozzá hivatkozások, azok mind összekapcsolhatók a digitális térben.

A képrögzítésen alapuló digitalizálásnak ez a nagy, járulékos előnye: például egy könyv befotózásakor nemcsak a könyv tartalmát, tehát a szöveget őrizzük meg, hanem arról is marad információnk, hogy milyen anyagra és milyen technikával volt nyomva. Így nemcsak a történészek és nyelvészek fogják érdekesnek találni az adott könyvet később, hanem a papír rostszerkezete miatt a nyomdatechnika, a papíripar szakemberei is, vagy akár a biológusok.

Vagy például térbeli hatást keltő virtuális anyagot lehet létrehozni, hogy olyan szögekből is megnézhessük a műtárgyakat, amelyekből még soha. A 3D-felvételek készítése időigényes, és megfelelő technológia kell hozzá, de sose látott élményt nyújtanak. De hogy egy kifejezetten kézzelfogható felhasználási módot is említsek: a bedigitalizált térbeli tárgyakat, például faragványokat újra elő lehet állítani 3D-nyomtatóval vagy CNC-marással.

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 85


Hogyan készülnek a térbeli felvételek? A mai technológiai képes arra, hogy fényképek alapján leképezze a teret. Csak viszonyítási pontokra van szükség, és több szögből kell lefotózni a tárgyat. Utána bonyolult algoritmusokkal meg lehet határozni a tárgy méreteit és a felületi struktúráját is. Régebben ez csak lézerrel ment, ma már fényképezőgépekkel is, sőt így ráadásul a részletek és színek is látszanak a tárgy felszínén. Nemrégiben egy üvegszoborról készítettünk 3D-felvételt. Annyira lenyűgözően új perspektívából mutatta be a tárgyat, hogy végül a 3D-felvételt is kiállították a szobor mellett a Műcsarnokban. Tehát hadd összegezzem: a digitális anyag érdekes és áttekinthető prezentálása éppúgy a digitalizálás része, mint a fotózás vagy szkennelés. Így van? Igen, hiszen minden az információ hozzáférhetőségén múlik. Egy jó digitalizálási rendszer profi elektronikus könyvtárban végződik. Persze már jópár éve léteznek elektronikus könyvtárak, de a legtöbbjük nem tartalmazza magukat a dokumentumokat, csak a címeket. Vagy nem lehet teljeskörűen keresni a szövegekben. A digitalizálás legkorszerűbb technológiája viszont lehetővé teszi a karakterfelismerést – azaz a befotózott könyvoldalakat nem képként, hanem szövegként is kezeli. Ez a grafikus tartalmakon található betűkre és számokra is vonatkozik. Gondoljunk pl. a képaláírásokra vagy a műszaki rajzok felirataira. A teljes tartalomban való, szövegalapú keresés segítségével olyan összefüggések is felismerhetőek az egyes dokumentumok között, amelyekre addig nem is gondoltunk. Különösen most, hogy a legmodernebb keresők már szinonimákra és ragozott alakokra is keresnek. Ez nagyon hatékonnyá teszi a digitalizált tartalmak kutatását, csoportosítását, elemzését. Pillanatok alatt lehet szűrni a releváns tartalmakat, és könnyen át lehet tekinteni őket. És persze azok a metaadatok se vesznek el, amelyeket a klasszikus könyvtári feldolgozáskor gyűjtöttek össze az egyes könyvekhez. Mennyire akut módon van szükség a digitalizálásra? Nem volna érdemes várni, amíg a technológia még fejlettebb lesz? Vannak olyan műtárgyak, amelyek rövidtávon pusztulásra vannak ítélve. Például a szabadtéren lévő, időjárásnak kitett szobrok és plasztikák, és mindenekelőtt a filmek és fényképek. Ma még élvezhetőek a korai fényképnegatívok, többnyire 86 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.

még rajtuk van az információ, még ha a hordozóanyag kopott, repedezett is. Ezek a hibák a digitalizálás során nagyon jól javíthatók. De a romlás nem megállítható, gondoljunk például az üvegnegatívokra, amelyeken mindmáig zajlanak a vegyi folyamatok, pusztítva a képet. A 19. századi fényképeket most azonnal digitalizálni kellene, sőt a 20. század első harmadát is, mert biztosan tönkre fognak menni. Ráadásul a digitalizálás költsége alacsonyabb, mint az eredeti képek körültekintő őrzése, állagmegóvása – bár természetesen a kiemelkedő, értékes képeket minden áron meg kell őrizni eredetiben is, mondjuk egy Kossuth-dagerrotípiát. De ha már a fotográfiáról beszélünk: ma még él a fotósoknak az a generációja, amely a fényképezés nagy korszakában szocializálódott. Akik még „látták Lenint”, vagyis Robert Capát vagy André Kertészt. Magyarország a fotózás élvonalában volt nemzetközi szinten, gondoljunk csak Keleti Évára, Balla Demeterre, Féner Tamásra, Eifert Jánosra... és még hányan vannak életben a nagyok közül! Ki kéne használni, hogy még el tudják mesélni az egyes képek történetét, például azt, hogy kik láthatóak rajtuk. Ha Keleti Éva hatalmas archívumának csak egytizedét digitalizálná valaki, és Éva személyesen kommentárokkal látná el a képeket, majd az információkat hozzákapcsolnánk a fotókhoz, az kiemelkedően értékes anyaga lehetne a színháztörténetnek. És hátradőlhetnénk, hogy hagytunk valamit az utókorra ebből az időszakból. Az átlagembernek mit ad a tömeges digitalizálás? Közvetlenül és áttételesen is élvezheti a tudásmegosztást. Sokan panaszolják, hogy az interneten mennyi megbízhatatlan információ terjeng. A digitalizált anyagok közzétételével megnő az értelmes információ mennyisége, és otthonról (vagy akár a villamosról) böngészve a kultúra legnagyszerűbb és hiteles értékeivel találkozhat az ember. Ráadásul erősen vizuális formában, ami a legtöbb ember számára könnyebben befogadható, mint a szöveges tartalmak. A világ megismerhetőbbé válik. A mostani tinédzserek számára már evidensen az internet az első számú információforrás. A tudásvágyukat ki kell szolgálni, a jövő érdekében is.


Andrássy úti palota a Schola Graphidis Művészeti Gyűjteményből

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 87


Üvegnegatív-részlet a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum gyűjteményéből

88 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


A digitalizálás révén megnő az emberiség tudásszintje. Ami ugyanis digitalizálva van, az könnyen kereshető, elemezhető, megosztható. Hatalmas felismerések fognak következni abból, amikor egymásról „nem tudó” digitális tartalmak összekapcsolódnak majd. Ez akár mesterséges intelligenciával is segíthető. Csak egy példát említve: van a Magyar Tudományos Akadémiának egy olyan elképzelése, hogy a magyarok nem hosszas népvándorlással kerültek a Kárpát-medencébe, hanem egy emberöltő alatt. Ez az elmélet úgy született meg, hogy a tudósok felfigyeltek egyes, ukrán és orosz múzeumokban őrzött műtárgyak fotójára. Szeretem idézni Horváth Iván, egy információelmélettel is foglalkozó irodalomtudós mondatát: az emberiség kultúrája akkor lesz biztonságban, amikor minden gyerek zsebében ott lesz a világ kanonizált tudása bedigitalizálva. A mostani ismereteink szerint ez nincs messze. A tárhely egyre dinamikusabban lesz egyre olcsóbb, és a korszerű tárolási technikákkal ellenőrizhetően biztonságban vannak az adatok. Az a 2-20 petabyte, ami a világot le tudja írni, a 2020-as évek végére már zsebre vágható lesz. Hogy halad a kulturális értékek digitalizálása nálunk és a nagyvilágban? Külföldön nagy tempóban zajlik. Hatalmas professzionális laborokban digitalizálják a világot, a bolháktól egészen a hatalmas festmények különféle spektrumú lefényképezéséig. Féltékenység és tartalomféltés nélkül a legjobb minőségben teszik közzé az anyagokat a világhálón. És ettől nemhogy csökkenne, hanem nő a fizikai gyűjtemények látogatóinak száma. Aki megnézett digitálisan egy van Gogh-napraforgót úgy, hogy látta még a festékcsíkokat is, az ecsetvonások dinamikáját, az élőben is látni szeretné. Magyarországon egyelőre inkább mostoha a helyzet. A gyűjteményeknek kevés a pénzük, és ha van, gyenge minőségű eszközökre költik. Az eszköz, a tárhely, a kiképzett szakember mind hiányzik. Jobb lenne területi szinten létrehozni digitalizáló laborokat. Ebből adódóan kevés kutatható minőségű anyag születik, és azokat sem osztják meg. Gyűjtemények deklarálják, hogy a feladatuk nem a digitalizálás, hanem a tárgyak gyűjtése. Azaz ha egyszer beázik a raktár, akkor az információ elveszett. Soroljam a példákat akár csak az elmúlt évből? Nem lehet nem digitalizálni.

szerző: Cziglényi Boglárka www.kulturalisoroksegdigitalizalas.hu

Aranyozott Buddha a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteményéből

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 89


Intuos Pro Paper Edition Az alkotás szabadsága

A

digitális művészet menő. Sztárolt illusztrátorok, több tízezres YouTube csatornák, ezerszámra lementett Pin-ek tanúskodnak arról, hogy ahhoz, hogy valaki maradandót alkosson, nem kell más, csak egy csipetnyi kreativitás, egy jó szoftver – és egy digitális rajztábla. Tulajdonképpen már egy egészen kis Wacom Intuos tábla is elegendő. Van azonban egy bökkenő: minden kezdet nehéz, és ez az állítás a Wacom rajztábláira különösen igaz. Akik az első tapasztalataikat élik meg digitális rajztáblával, sokszor tanácstalanok. Ha ugyanis nincsenek abban a szerencsés helyzetben, hogy egy Cintiq táblamonitor, esetleg egy Mobile Studio Pro segítségével ismerjék meg a technológia élményét, egy egészen új jelenséggel találkoznak. Az agyunk ugyanis alapból úgy van konfigurálva, hogy a kezeket a látás segítségével szinkronizálja. Minden tevékenységünket (legyen az akár rajzolás, akár egy sárgarépa felszeletelése) ezzel a konfigurációval végezzük el, és amikor ezen változtatni kényszerülünk, akkor az kényelmetlen a számunkra. Pedig a kijelző nélküli digitális rajztáblák használata ezt követeli meg, hiszen ilyenkor nem közvetlenül a képernyőre rajzolhatunk, hanem egy „virtuális” rajzlapra, miközben a szemeinkkel a monitort figyeljük. Akár egy zongorista, aki a kottát figyelve játszik. Agyunk átkonfigurálása eltart egy darabig, és ez az „átszokási” időszak sokaknak lelohasztja a kezdeti lelkesedését. A Wacom mérnökei tudták ezt. Legújabb termékük egy hiánypótló koncepciót hivatott meghonosítani, aminek az ihlető gondolatát valahogy így lehetne megfogalmazni: „rajzolj, ahogy megszoktad: papíron, és alkoss mégis digitálisan!”.

A másik doboz tartalma nélkülözi a csúcstechnológiát, egyetlen kivétellel. A méretre vágott papíron és a Intos Pro táblához tökéletesen illeszkedő csiptetőn kívül ugyanis rejtőzik itt egy látszólag teljesen egyszerű golyóstoll is, amit használva tus (esetleg fekete zselés toll) szerű rajzélményben lesz részünk. Ez a toll azonban különleges, mert képes tárolni minden egyes vonal tulajdonságát, és ezt szinkronizálja a rajztáblán mint csatólófelületen keresztül a Wacom InkSpace alkalmazással. A kész rajzot itt aztán számtalan formátumban (amik között ott a vektoros SVG vagy a réteges PSD is!) le lehet menteni, hogy miután a rajzolás folyamata befejeződött, egy mozdulattal lecsatolva a csiptetőt, a digitális tollal lehessen folytatni a munkát. De hogy működik ez a koncepció a gyakorlatban? Remekül! Egyszerűen varázslatos, amikor az InkSpace élő módját bekapcsolva minden, a papíron húzott vonal valós időben megjelenik a képernyőn. A kész munkát pedig egy egyszerű felületen, a lehető leggörülékenyebben lehet konvertálni a kimeneti formátumokra. Az Intuos Pro Paper Edition koncepciója mesteri, használata gyerekjáték. Segítségével valóban bárkiből digitális művész válhat, hiszen ez a „kétkomponensű” megoldás a kezdeti lépések megkönnyítésén túl az agy-kéz koordináció átállításában is segíteni fog. szerző: Olejnyik Attila, Szoftver.hu www.wacominfo.hu

De hogy lehetséges ez? Az Intuos Pro Paper Edition megvásárlása után két Wacom terméket kapunk. Az egyik dobozban a szokásos Intuos Pro rajztábla foglal helyet, a hozzá tartozó - elem nélkül működő - ProPen2 tollal. Ez a legújabb termékvonal, 8000 szint feletti, érezhetően strukturált nyomásérzékenységgel, dőlésszög és tengely körüli elforgás-érzékenységgel. Ez kiegészülve a 8 tanítható billentyű mellett touch-ringgel és érintéssel is vezérelhető táblával – az Intuos Pro sorozat csúcsát képviseli.

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 91


LÁTNOKI INTELLIGENCIA. EMELKEDETT FANTÁZIA. Továbbfejlesztett kamera 1 hüvelykes, 20 megapixeles érzékelővel, amely képes 4K videókat 60fps és sorozatképeket (Burst mód) 14fps sebességgel rögzíteni. A titánium- és magnéziumötvözetű konstrukció alkalmazása növeli a gépváz merevségét, és csökkenti a súlyát, így a Phantom 4 Pro súlya hasonló a Phantom 4-éhez. A FlightAutonomy rendszer kettős hátra látó és infravörös érzékelővel bővült az összesen 5 irányú akadályérzékelésért és 4 irányú akadályelkerülésért.

www.tripont.hu - 529 900 Ft

PHANTOM 4 PRO 92 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


RADISICS MILÁN

A fotósokat az hajtja, hogy mindig új és új szemszögből örökítsék meg a témát, új látásmódot, új stílust alakítsanak ki maguknak, vagy a munkáikat követő rajongóknak nyújtsanak egyedi látványt. Ehhez ma már a technika is ad bőven lehetőséget, mert a régen csak a hollywoodi produkcióknak elérhető eszközök lassan a széles közönség számára is hozzáférhetőek. A fejlődésben óriási lendületet köszönhetünk az internetnek is, illetve a közösségi hálóknak, mert egy-egy látványos megoldás megosztásra kerül a hasonló érdeklődésűek között, és percek alatt képes bejárni a világot. Így egyre látványosabb megoldások kerülnek elénk, és a mérce is egyre magasabb, ami minden egyes fejlődni vágyó alkotót újabb és látványosabb megoldásokra ösztönöz.

Miért pont Phantom 4? Mert elég nagy a felbontása, 12 MP a kamerája, ami nekem fotósként fontos szempont volt. 120fps videók készítésére képes, így 4x lassított felvételt is lehet készíteni, ami – valljuk be – már nagyon hatásos snitteket tud nyújtani. A használata nem bonyolult, és ár-érték arányban az elérhető kategóriát képviseli. A belépőszintnél több, kielégíti a félprofi igényeket.

Így voltam ezzel én is. Bár nem az elsők közt léptem be az új világba, de a külföldi fotósok, videósok látványos megoldásai segítettek a döntéshozatalban, hogy tágítsam a perspektíváim és a horizontom. Alapvetően három dolog ösztönzött a továbblépésben, vagyis a „továbbrepülésben”. Az utóbbi időben a fotózás mellett egyre jobban foglalkoztatott a filmezés, így a folyamatban lévő projektemhez terveztem légi felvételeket. Fontos szempont volt a fotózásban teljesen új perspektíva felfedezése is, és a mindannyiunkban ott lévő ikaroszi ösztön is hajtott. Ezért kezdtem el „drónozni”. 2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 93


Pár hónap tapasztalat után úgy érzem, mintha a földön járva teleobjektívvel nézném a világot, hiszen a tárgyak egymás mögött sorakoznak. Ez az érzés átalakul, megszűnik, amikor felrepülsz akár 8-10 méterre: eléd tárul egy teljesen új világ. Minden egyes magassági fok újabb élményt nyújt. Ezt az élményt a kameraállas szögével lehet tovább fokozni, hiszen a horizontális nézőponttól a teljesen ortho felvételig rengeteg lépcsőfok van. Emiatt rengeteg izgalmat nyújt a légből való szemlélés minden pillanata! Olyan épületek és tájak, amelyeket ezerszer láttál jobbnál jobb képeslapokon, a levegőből más arcukat mutatják, és újabb megörökítésre késztetik az alkotni vágyókat.

94 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 /1.

Az ismerősök és a drónos csoportok tagjai közül sokan önállóan vágtak neki az első repüléseknek. Annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudjam használni a szerkezetet, én úgy döntöttem, hogy elvégzek egy egynapos dróntanfolyamot. Utólag nagyon hasznosnak találtam, mert az elméleti tudás mellett gyakorlatiban is részesültem, hiszen minden egyes repülési funkciót ki kellett tapasztalni a sikeres vizsgához. Így már az első pillanattól megvolt a kellő önbizalom, maximalizálni tudtam a repülés adta lehetőségeket, és egyes funkciók használata segített az első képek megalkotásában.


De a kellő rutint csak 10-15 repüléssel szereztem meg. Onnantól kezdve jobban tudtam összpontosítani a kameramozgásra, ha éppen videóztam, vagy az expozíciós beállításokra fotózáskor. És ha már a beállításoknál tartunk: az elején az összes beállítást, mint az ISO, expozíciós idő, zársebesség stb. automata módban használtam. Csak később függetlenítettem a fejemben a repülést a képkészítéstől, és elkezdtem a manuális beállításokat használni repülés közben. Ez különösen videózásnál fontos, hogy a változó fényviszonyok közt a kép világossága és kontrasztja ne változzon, mert azt utólag, vágás közben szinte lehetetlen korrigálni.

A színek árnyalatával és a telítettségükkel néha akad gond, ami vélhetően a szenzor méretéből és a feldolgozó processzor minőségéből adódik, de persze mindezt akkor érzékeljük, ha a tükörreflexes gépek full frame-szenzorához hasonlítjuk a kép minőséget. Egy csúcskategóriás mobiltelefonhoz képest viszont a Phantom 4 képminősége nagyságrendekkel jobb. A probléma elsősorban a Nappal szemben fotózva/videózva jelentkezik, mert a lens flare hatás erős, és tompítja a rajzot. Illetve kontrasztos fényviszonyok közt az árnyékos részekkel nehezebben bánik a szenzor.

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 95


Ezeken a problémákon az utómunka is sokat javít esetenként, de alapvetően tapasztalati úton jöttem rá, hogy melyek azok a körülmények, amelyek között kiváló eredményt lehet kapni már a nyers felvétellel is. Meglepő, de közvetlenül a naplemente után jobb eredmények születnek, mint előtte a közkedvelt vörös fényekben – ez nem baj, csak hozzá kell szokni. Továbbá: bár a fotósok között köztudott, hogy éles napsütésben nem jó fotózni, a P4-el pont erős napsütésben élvezet dolgozni, mert gyönyörű színes és kontrasztos képeket produkál, amelyek szinte leugranak a mozivászonról. Fotózás közben két képarány közül választhatunk: a 3:2, amelyet túl négyzetesnek találtam, és a tévékhez igazított 16:9. Mivel a kettő látószöge azonos, csak a az egyiknél le vannak vágva a kép szélei, egyértelmű volt számomra, hogy a szélesebb, 16:9et használom alapbeállításnak. A videó üzemmód és a fotó közt jelentős az eltérés a látószögben, ezért ha a két üzemmód között váltasz, egészen más látvány fog eléd tárulni. Ehhez gyorsan hozzá lehet szokni, és a képzeleted segít a képek megkomponálásában. Adnék pár tippet. Repülés előtt tervezd meg a látni kívántakat, hogy pontról pontra haladva, időben meg tudd örökíteni mindet. Hiszen a maximum 20 perces repülésbe nem fér bele sok próbálkozás – hacsak nem az a cél, hogy repülj egyet az élmény kedvéért. Ugyanakkor görcsölni se kell, legfeljebb visszamész, és megismétled a felvételt más fényviszonyok közt. Legyen egynél több aksi, töltő az autódban, hogy két helyszín között tölteni tudj. Legyen sok memóriakártya is nálad. Nagyon fontos az óvatosság, hogy megelőzd az esetleges baleseteket. A nagyobb testű madarakat is ajánlatos kerülni, mert ha épp fészkelési időszakban közelíted meg őket, képesek megtámadni a te kis zümmögő madaradat.

Szerző: Csákányos András

96 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.

Radisics Milán


INSPIRE 2 ERŐ A KÉPZELET MÖGÖTT Az Inspire 1 forradalmi volt. Az első filmkészítő drón volt a világon, amely integráltan tartalmazott egy HD videoátviteli rendszert, egy 360°-ban forgó gimbalt, egy 4K kamerát, valamint egy egyszerűen kezelhető alkalmazást. A Zenmuse X5 és X5R kamerák megjelenése tovább erősítette az Inspire-t mint a filmkészítők számára kritikus eszközt az egész világon. Az Inspire 2 tovább fokoz mindent, ami jó volt az Inspire 1-ben. Teljesen új képfeldolgozó rendszer rögzít akár 5,2K felbontással Cinema DNG RAW-ban, Apple ProRes-ben stb. 0-ról 80 km/h-ra mindössze 5 másodperc alatt gyorsul fel, a maximális sebessége 93 km/h, és a maximális süllyedése 9 m/s, ami hallatlan sebesség és agilitás ilyen méretű repülőgépek esetén. A kettős akkumulátorrendszer meghosszabbítja a repülési időt maximum 27 percre (egy X4S-sel), míg az önfűtő technológia lehetővé teszi a repülést még alacsony hőmérsékleten is. A FlightAutonomy felül lett vizsgálva és kifejezetten az Inspire 2-höz lett tervezve, kétirányú akadályelkerülést és szenzorredundanciát nyújtva. A fokozott intelligencia több intelligens repülési módot nyújt, köztük a Spotlight Pro-t, amellyel akár egyetlen pilóta is képes lehet össszetett, drámai felvételek készítésére. A továbbfejlesztett videoátviteli rendszer most képes kettős frekvencia- és csatornakezelésre, videó streamelésére fedélzeti FPV kameráról és a fő kameráról egyidejűleg, biztosítva a jobb együttműködést a pilóta és az operatőr között.

www.tripont.hu - 1 049 900 Ft 2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 97


A Panasonic tudja, hogy mi kell a XXI. század fotósának! Egy csomó érdekes és persze használható különlegesség, ami megkönnyíti a fotózást! Ennek az elgondolásnak a jegyében alkotta meg a GH5-öt. Így kijelenthető, hogy olyan sok egyedi funkció van ebben a fényképezőgépben, hogy már előjáróban biztonsággal kijelenthető: kategóriáján is túlmutat a GH5! A dolgos hétköznapok sűrűjében egy rövid tesztre vendégem volt a mikro négyharmados CMOS érzékelővel készült DSLR külsejű MILC. A 2014-ben megjelent elődjéhez képest számos dologban fejlődött a fényképezőgép, így 16 megapixelről 20 megapixelre növekedett a felbontása, a fókuszpontok száma 49-ről 225-re ugrott. Immár 1/16 000-es záridővel is fotózhatunk az elektronikus zárnak köszönhetően, és akár 4K-s fotó funkcióban 60 képkockát is lőhetünk 1 másodperc alatt, sőt 6K-s fotózásra is van módunk, ekkor 30 fényképet tud készíteni egy másodperc alatt a kamera. Külön öröm, hogy immáron két memóriakártyának is jut hely a gépben! Külső és működés A legtöbb fotós, aki meghallja a MILC kifejezést egyből a hobbifényképezőgépekre hajazó kinézettel párosítja össze a mozaikszót (túl azon, hogy még pejoratív jelző is egyesek szemében). Erre többszörösen rácáfol a Lumix csúcsmodellje, mivel megjelenése és fogása is pont olyan, mint a tükörreflexes masináké. (Tudására még bőven kitérek, hogy az mennyire zúzza porrá az előítéleteket!) A magnéziumötvözet váz és az igényes műanyag elemek alkotta egység garantálja, hogy esős és párás környezetben is működőképes maradjon a masina. Számomra kifejezetten szimpatikus dolog (az elődben is már így volt), hogy teljes mértékűen kihajtható az LCDkijelzője! Ez ugyanis nagyon nagy mértékben hozzájárul a használhatósághoz rendezvényfotózások alkalmával.

98 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.

Az elektronikus keresőbe nézve még éjjeli fotózásnál is késedelem nélkül, pengeélesen 100%-os, valós méretben látjuk a képeket - minderről a 3 680 000 képpontból álló kis LCD monitor gondoskodik. A fényképezőgép kezelése nem okozhat problémát sem a fényképezéssel most ismerkedőknek, sem pedig a rutinos fotósoknak, mivel logikusan helyezkednek el rajta a vezérlőtárcsák és a funkciógombok. A menü szerkezete és kinézete ugyancsak megkönnyíti a használhatóságot, hiszen könnyen megtalálható helyeken vannak a legfontosabb paramétereket módosító menüelemek. Egyetlen dolog ami nagyon zavart a rövid teszt időszaka alatt és nem hiszem, hogy nagyon megtudnám szokni, mégpedig ez a bekapcsolást jelző kis zöld ledecske a fényképezőgép tetején. Nappal még csak-csak, de este már nagyon odavonzza a szemet és mérete ellenére eléggé erős, “szúrós” ellenfényt ad, ezáltal nehezebb is megtalálni a vezérlőgombokat. Ahogy a profi gépeknél szokás, a GH5 sem rendelkezik beépített vakuval (az előző verzióban még volt), de vakuszinkron csatlakozót és vakupapucsot találunk rajta. Mivel videózási képességei kiemelkedőek, így komplett kiegészítő eszközöket csatlakoztathatunk a vakupapucsra, például a DMW-XLR1 XLR mikrofonadaptert, amihez két mikrofont is kapcsolhatunk. A 4K minőségű mozgóképek előnyeit nem csak a videográfusok fogják élvezni, hanem a fotósok is, mivel - ahogyan a


bevezetőben is említettem - 4K-ban fényképezve 60 képet tud lőni 1 másodperc alatt. Ami igazán egyedivé teheti a riportfotósok közt, az az, hogy 18 megapixeles fényképeket készít 6K módban, méghozzá 1 másodperc alatt 30 darabot! Ráadásul semmiféle megkötéssel nem kell számolnunk, úgy mint más típusoknál ilyen felbontás esetében, hiszen nem csökken a képkivágás mértéke, mivel teljes egészében kihasználja az érzékelő méretét. Videós alapokon nyugszik az úgynevezett post-focus vagyis magyarul az utólagos fókusz funkció, ami annyit jelent, hogy készít egy ultra nagy felbontású videót úgy, hogy azon nagyon rövid kis “filmecskében” a fókuszpont a lehető legközelebbitől a végtelenig terjed. Ebből vághatjuk ki a fényképezőgépben, vagy akár utólag a számítógépen az mp4 fájlunkból a kívánt képet. Azért nem árt tudni, hogy ez az utólagos fókuszálási lehetőség megköveteli azt, hogy stabilan tartsuk a masinát és a fotózandó dolgok nagyjából egy helyben maradjanak! Tehát ezzel az opcióval biztos, hogy nem fogunk portrézni, inkább akkor ajánlatos a használata, ha gyorsan akarunk egy fókuszsorozatot lőni! Az élességállítási képességével teljesen elégedett voltam, precíznek és gyorsnak találtam! Még félhomályban, sötétben is boldogult a kontrasztalapú szisztéma, igaz némi kis bizonytalanságot tapasztaltam ilyen körülmények közt! Mindenesetre a 225 fókuszpont bőséggel elegendő ahhoz, hogy megfelelően lőjük be az élességi területünket. Mivel a full frame-es gépekhez képest csak a fele a szenzorméret, így vadfotózásra vagy éppen sportfotózásra is ajánlható. Kijelentésemet erősíti a követőfókuszának tökéletessége is! Amúgy fókuszmódból háromféle választható keresőt használva: egyszeres autofókusz, rugalmas autofókusz (Ebben az üzemmódban az expozíciós gombot félig lenyomva a készülék

automatikusan beállítja a fókuszt. Ha a téma az expozíciós gomb félig történő lenyomása közben elmozdul, a fókuszt a fényképezőgép a mozgásnak megfelelően automatikusan korrigálja.) és az említett folyamatos autofókusz. Mindazok, akik csak most ismerkednek meg a fotózással és nincsenek tisztában a fókuszálás mikéntjével, nekik ajánlható a fej és szemkövető fókusz élőképes üzemmódban. Már említettem, hogy rendezvényfotózásra, sportfotózásra, vadfotózásra is alkalmas paraméterei szerint a japán Panasonic-kal és a német Leica-val közösen kifejlesztett Lumix DC-GH5, de csendes működése miatt észrevétlenül tudunk komolyzenei koncerteket, nagy összepontosítást megkövetelő munkafolyamatokat megörökíteni. Fenti állításaim már csak azért is igazak, mármint, hogy ilyen sok területen hasznosítható a kamera, ugyanis 12 fotót tud egy másodperc alatt lőni egyszeri fókusszal, míg folyamatossal 9-et, egészen 100 fotóig pufferelve nyers képformátumból. Itt jegyzem meg, hogy amíg menti az elkészített fényképeket, addig nyoma sincs semmiféle lassúságnak mint egyes MILCek esetében, amik pufferelés közben szinte használhatatlanok. A tükör nélküli, cserélhető objektíves fényképezőgépekre sajnos jellemző, hogy az akkumulátoruk nem igazán bírja a strapát. A tesztelt példányról megállapítható a tükrösökkel összevetve, hogy bizony-bizony tényleg nem olyan jó az energiafelhasználása, viszont a tisztesség kedvéért megjegyzem: járt már nálam számos MILC, amik jó ha nevetséges - másfél-két óra üzemidővel rendelkezik csak. Ez alól pozitív kivétel a GH5, ami azért három-három és fél órát is bír folyamatos használat közben!

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 99


Az energiafelhasználáson van mit javítani, de bizony a tükrösök “nagyképűsége” meglehetősen alább hagy, ha a specifikáció vizsgálatakor stabilizátorra terelődik a szó! Engedjenek meg egy kis személyes tapasztalatot: “számos rendezvényt fotózok, köztük esküvőket is egy közismert és népszerű full frame-es géppel, fix, fényerős optikákat használva. Gyakorta tapasztalom, hogy már 1/125-ös záridőnél is végzetesen bemozdul egy-egy templom belsejében készült fotó, hiszen semmi beépített stabilizátora nincs a híres-neves (sic!) masinámnak!” Ezzel szemben a Panasonic csodafegyvere 5 tengelyes stabilizátort kapott, amit kiegészít az objektívbe épített stabilizátor is, így kettős mechanizmus véd az idegesítő bemozdulás ellen. Ez a szisztéma olyannyira elkápráztatott, hogy amióta nálam vendégeskedett a Lumix menő kis fényképezője, azóta minden egyes esküvőnél, rendezvénynél eszembe jut, hogy akár ¼-es (!!!) záridőnél is tökéletesen éles bemozdulásmentes fotót kaphatnék, ha az enyém lehetne ez az idei fejlesztésű kamera!

Képminőség Induljunk ki abból a hipotézisből, hogy a kisebb érzékelő miatt zajosabb, rosszabb textúrájú, kevesebb dinamikával rendelkező képeket fogunk kapni, mint mondjuk egy APS-C szenzoros fényképezőgép esetén kapnánk! Nos, akkor először nézzük csak meg az ISO szempontjából! Kibővítve 100-tól 25 600-ig használhatjuk az érzékenységet. Ami engem keményen meglepett, hogy ISO 3200-nél is kifejezetten finom textúrájú fotókat kaphatunk, sőt 6400-as érzékenységnél is meglepően éles, kis zajterhelésű felvételeket készít kamera! Az alábbi fotót 3200-as ISO-val lőttem és abszolút kielégítő a minősége: Sajnos rövid ideig volt nálam ez a Lumix, de azt megállapíthattam a kezelése kapcsán, hogy a kissé föléexponált a nyers fotókat jobban lehet szerkeszteni, mint az alexpósabb képeket. Ugyanis az aláexponált kép korrekciója során (a Photoshop Camera Raw szoftverében) lilás elszíneződést mutat az árnyékos helyeken: Mindezek mellett a zaj is észlelhetővé válik egy +2 EV-s korrekció után. Ha kevés az árnyékkal fedett rész, akkor az alulexponálás is szebben korrigálható, akár +3 EV-vel is! Túlexponált képek esetében azonban a zaj csak minimális lesz, ha korrigáljuk a fotót. Például az itt látható, ISO 12 800on (!!!) készült felvételnél is látszik, hogy nincsenek “kóros elváltozások” a megfelelő szintre való beállítás után: Az expozíciót -2 értékkel csökkentettem és így is tökéletes képet kaptam: Mindebből észrevehető, hogy még ilyen magas ISO-nál is szép textúrájú, tökéletesen használható képet készít, de azért kerüljük az alulexponálást, mert ilyen magas érzékenységi tartományban még hatványozottabban jelenik meg a lilás elszíneződés. Igazán meglepett, hogy a radikálisan túlexponált nyers fényképek is pazarul korrigálhatók, akár -3 EV értékkel is Camera Raw-ban: Mindent összevetve kijelenthető, hogy a túlexponálást jobban bírja a tesztelt Lumix, mint az alexpós, árnyékos területek korrigálását. Sőt a magas ISO-nál is inkább ajánlatos kissé fölé lőni az értékeinket - minthogy otthon a számítógép előtt szívjuk a fogunkat, hogy az alulexponált fotót korrigálva erős zajoskodással találkozzunk! Az említett RAW képek mindig 4:3-as képarányban (5184x3888 pixel) kerülnek rögzítésre, míg a JPG-ből választható 1:1-es, 3:2es és 16:9-es is számos minőségi beállítással kombinálva. 100 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.

A fejezet elején felvázolt hipotézis nagyrész megdőlt, hiszen magas ISO-nál is szép, elviselhető zajterhelésű fényképeket készít, a dinamikatartománya is jó, ha kerüljük a túlzott alexpót ott, ahol árnyékos részek is vannak. Ezek után szeretném kiemelni, hogy a masinába nem építettek aluláteresztő szűrőt, így képeink még élesebbek lesznek, amit csak erősíthet a Leica által fejlesztett profi objektíveknek a képminősége is! Videó Szerintem sok videográfusnak megdobogtatja a szívét a kamera specifikációja, különösen úgy, hogy 4K-s üzemmódban semmit sem veszít a látószögéből, mint más gyártók termékei. Felvételkészítéskor lehetőségünk van mp4, MOV formátumú 4K mozgóképeket vagy teljes, nagyfelbontású az AVCHD szabvánnyal kompatibilis mozgóképeket létrehozni. Ha külső mikrofont nem csatlakoztatunk hozzá, akkor is a hangot sztereóban veszi fel. A kreatív videó opciót választva az ISO érzékenységet és többi fontos paramétert magunk állíthatjuk be, míg a többi üzemmódban automatikus beállítással kerülnek rögzítésre. Sok videósnak nagyon jól fog jönni, hogy megszakítás nélkül folytathatja a felvételt még akkor is, ha a fájlméret túllépi a 4 GB-ot, igaz a mozgókép fájl több részre osztódik. AVCHD esetében 59,94, 23,98 és 50-es képkockasebességgel 1920x1080 pixel méretben tudunk mozgóképet készíteni. MP4-et és MOV-ot kiválasztva 23,98, 24,00, 25,00, 29,97, 59,94 képkockasebességgel 3840x2160-as és 1920x1080-as pixel felbontással. Időkódot is rendelhetünk a felvételeink mellé, ha nem MP4-ben videózunk. A profi videósok nem hagyatkoznak az automatikus élességállításra, pedig tehetnék, mert követőfókuszmechanizmusa jól végzi a dolgát! A dinamikatartományt is megvizsgáltam a röpke együttlétünk alatt és kifejezetten jónak ítéltem meg: Mivel sokan azért használnak 4K-t, hogy szépen lehessen digitálisan variózni és slider-ezni, nekik bizonyára fontos információ az, hogy a videóba bátran nagyíthatunk, ugyanis szép a vonalélesség és a moiré hatás sem észrevehető vagy zavaró (ugye az AA-szűrő kiiktatása miatt), a képminőség pedig tökéletesen megengedi a digitális zoom-ot.


Összefoglalás Nagyot durrantott a német-japán páros ezzel a fényképezőgéppel. Még a legelvakultabb DSLR hívők is megemelhetik a kalapjukat a gép tudása, videózási képességei előtt! Mindezekkel egyetemben, azért akadnak olyan dolgok, amik kompromisszumkötésre késztetik majd a leendő tulajdonost. Például a kisebb érzékelő okozta szolidabb mélységélesség-érzet, vagy a bemutatott, sötét, árnyékos részek kisebb dinamikatartománya, vagy a nem olyan hatékony energiafelhasználás. Mindezzel ki is fújt a negatívumok listája, annál inkább hosszabb a pozitív tulajdonságok lajstroma! Kezdve a magas ISO-nál is szép textúrájú képektől, folytatván a páratlanul gyors sorozatfotózási képességgel, a 4K-s és a 6K-s minőségű “videófotózási” tulajdonsággal, a 225 pontos gyors, joystick-al vezérelhető fókuszrendszerrel, a minőségi anyagokból felépített vázzal, a kristálytiszta LCD kijelzőkkel, két memóriakártyafoglalattal, hatalmas pufferrel, WI-FI és Bluetooth lehetőséggel, AA szűrő nélküliséggel és nem utolsó sorban a csodálatosan működő stabilizátorig! Szerző: Sasvári János

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 101


Fókusztávolság: 10 mm, Expozíció: F/2.8; 1/125 sec; ISO:400

Élvezd a nagylátószögű képalkotás teljes tartományát! Terjeszd ki a lehetőségeidet az egyetlen kompakt, ultranagylátószögű zoomobjektívval, amely kiváló optikai teljesítményt és rezgéscsillapítást biztosít neked.

Canon és Nikon bajonettel Di II: APS-C formátumú DSLR fényképezőgépekhez


32 GB - 18

270 Ft

64 GB - 25

940 Ft

128 GB - 42

090 Ft


ALBERT PALMER HÁZASSÁGA A CANON 5D MARK IV VÁZZAL

Szia, Albert Palmer vagyok, profi esküvői fotós. Heti szinten legalább 1-3 alkalommal, napi 10-12 órát dolgozom, sokszor igen nehéz körülmények között. Remélem, az általam tapasztaltak alapján megfelelő betekintést kapsz a Canon 5D Mark IV-be. Mit lehet és mit nem megcsinálni vele, megfelel-e az igényeidnek. Nem szeretnék grafikonokat és teszteket mutatni, számtalan más aspektus létezik, ami alapján megvizsgálhatunk egy fényképezőgépet. 5D IV kép a vázról, nem kell az övé Már elég esküvői és eljegyzési anyagot csináltam az 5D Mark IV-gyel, összebarátkoztunk annyira, hogy kialakult véleményem legyen a gépről. Nem gondolom magam nagy tech-őrültnek, de vártam már, hogy mikor cserélhetem le a 5D Mark III-at. Azt gondolná az ember, hogy az elmúlt pár évben kiadott bármelyik profi gép alkalmas lenne jó képek készítésére. Azonban az esküvő fotózásban egy-egy apróság is hihetetlen fontos lehet. A rossz körülmények közepette kulcsfontosságú a kamera a csodálatos emlékek és szép pillanatok elkapásában. 104 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


Első benyomások 2 évet vártam erre a fényképezőre. Bár elégedett voltam az 5D Mark III-mal, észrevettem, hogy sok fotós váltott Canon-ról Nikon D750-re, ami egy könnyű, hihetetlen dinamikával rendelkező, két kártyafoglalatos, olcsóbb gép. A D750 rendkívül népszerű az esküvőfotósok körében. Okkal. Pedig strapabíróságban elmarad az 5D-családtól. Több barátom elkezdte használni a Fuji és a Sony gépeit, de most mégis a D750-nel szeretném leginkább összevetni. Több teszt is taglalja, hogy mennyit fejlődött a Canon kamerája, de majd az idő eldönti, hogy a Nikon / Sony ellenében hogyan teljesít. Eddig elégedett vagyok a váltással, igazán lenyűgözött a munkáim során. Drága befektetés volt, de az elkövetkezendő néhány évre kipipálhatom az ilyen irányú fejlesztéseimet. Az 5DS R nem hozott lázba, viszont egy Sony a7R II-t vettem, ki akartam próbálni valami újat, valami tükörnélkülit, aminek elképesztő dinamikatartománya van. Szeretem az új funkcióit, pl. a keresőben lévő extra információkat. A szokásos expozíciós adatok mellett láthatóak a fénymérési módok, a fehéregyensúly, az AF és annak meghajtási módja. Ezek kis dolgok, de úgy tudsz változtatni ezeken, hogy gépet nem veszed el a szemedtől. Használat esküvő alatt Miután megkaptam, egyből másnap volt egy esküvőm. Számtalan izzasztó körülmény közepette használtam azóta, pl. egy sötét folyosón áthaladó pár fotózása közben vagy konfettiesőben a templom előtt, amiben még gyerekek is rohangáltak. Nagyon minimális fény mellett, napfelkelte előtt, és kemény fényben is. Az érintőkijelzőn megjelenő képek először egy kicsit sárgás / zöldes színűnek tűntek. Úgy nézett ki mintha túlexponáltam volna annak ellenére, hogy a hisztogram jól nézett ki. Kézi fényerő választással egy egységgel a maximális érték alá tettem, illetve az LCD színtónusát is áttettem “Cool tone 1” -re, így sokkal életszerűbb amit látni a kijelzőn.

Az érintőkijelzőn megjelenő képek először kissé sárgás-zöldes színűnek tűntek. Úgy nézett ki, mintha túlexponáltam volna annak ellenére, hogy a hisztogram jól nézett ki. Kézi fényerő-választással egy egységgel a maximális érték alá tettem, illetve az LCD színtónusát is áttettem „Cool tone 1"-re, így sokkal életszerűbb lett, amit a kijelzőn látok. 2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 105


RAW – 1/320 sec f/2 ISO 100, 35mm f1.4L II USM

Az elődjéhez külsőre nagyon hasonlít a gép, talán egy picit könnyebb. Ugyanaz az ergonómia, a gombok elhelyezése, a menü kiosztása. A sorozatfelvételek száma és a sötét környezetben jobban működő AF boldoggá tett, meglepően jól teljesít a gép gyenge fényviszonyok mellett. A zajszűrés is sokat javult, nyugodtan elmegyek ISO 12800-ig. Van némi szemcsézettség, illetve a élességből is veszít a kép, de nagyon alacsony a színzaj. Amiről nem gondoltam, hogy valóban hasznos lesz, az a lámpák vibráló jelenségének a kiküszöbölésére szolgáló „anti-flicker” funkció. De egy másik fotóssal együtt dolgozva, aki 5D Mark III-t használt egy egyházi esküvőn, szembesültem a jelentőségével. Rendszeresen felvillant az „anti-flicker” ikon a keresőben. Míg az 5D Mark III képei tele voltak kék és lila sávozódással, addig a Mark IV képei hibátlanok lettek.

Pozitívumok esküvő fotós szempontból Gyenge fényviszonyok mellett, ami az Egyesült Királyságban különösen jellemző, nagyon jó az AF működése. A képminőség gyönyörű, nagyon tetszettek az eddigi RAW és JPEG képek. A részletgazdagság csodálatos, érzetre élesebb, szebbek a színek.

106 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


RAW – 1/5000 at f/2, ISO 100, 35mm f/1.4 L II USM

A sorozatképek számának növekedése, a konfettieső és az akciósorozatok nélkülözhetetlen funkciói a gépnek. A bufferelés és kártyára való írás gyorsabb lett. Imádom a konfettis képeket! Többször is nagyon jól jött az érintőképernyő, az AF, és az exponálás is sokat fejlődött Live view módban

VSúlyra valamivel könnyebb, márpedig ez a Sony a7R óta ez fontos tényezővé vált nálam. Hihetetlen az ISO-teljesítménye. A Nikon-nal nem tudom összehasonlítani, de a Mark III-ban az ISO 6400 elkerülendő beállítás volt, itt viszont nincs ezzel probléma. Apróság, de ugyanazt az akkumulátort és memóriakártyát használja. Ez fontos, ha modellfrissítésről beszélünk. Az anti flicker nem reklámfogás! Egy esküvő fotósnak nagyon hasznos, mert iszonyatos mennyiségű, utómunkára fordított időt spórol meg.

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 107


RAW – 1/1250 at f/2, ISO 100, 85mm f/1.2 L II USM

Nézzük a negatívumokat esküvő fotózás oldaláról A csendes mód nem elég csendes, pedig esküvő riporterként reméltem, hogy halkabb lesz. Fejleszteni kell a memóriakártyákat, főleg 4K videó esetén. A régi kártyám túl lassú volt. Nem vagyok videós, de próbálok néha kivenni képeket videóból. Amióta vettem egy Sandisk Extrem Pro kártyát, sokkal elégedettebb vagyok, a 4K videó is megy, és a sorozatok is gyorsabban íródnak ki a kártyára. Hiányzik a kihajtható LCD. Nagyon hasznos, a kreatív szögek megtalálásában óriási előny. Érthető, hogy kevésbé strapabíró az a megoldás, illetve a időjárásállóság is csorbult volna, de praktikus tud lenni. Nincs világító AF pont, villognak, ha fókuszt talál a gép, majd eltűnnek. A RAW fájlok eltérőek az 5D Mark III-hoz képest, valamivel zöldebbek, és kevésbé kontrasztosak. De nagyon szépek. Alacsonyabb az akkumulátor élettartama.

Élesség állítás Az AF sokat fejlődött, de voltak olyan szituációk, amikor nem lett elég éles a képem. Pl. amikor a pár felém indult bevonulásnál (f/2 mellett). A konfettiesőben voltak bizonytalanságok, a megfelelő fények ellenére is. Előfordult, hogy a gép a konfettire állította az élességet a pár helyett. De ezt betudom felhasználói hibának, mert nem volt jól beállítva a gép abban a helyzetben. Sokszor a kis mélységélesség elérése érdekében tág rekesszel dolgozom. Érzetre úgy gondolom, mintha többet hibázna olyankor, de lehet, hogy kalibrálnom kellene a szettemet. Viszont megkönnyebbülésemre az 50mm f/1.2 L USM jobban teljesít, mint a Mark III-mmel. Imádom azt az objektívet. Igazi mindenes egy esküvőn, de gyenge fény mellett és szembefénynél borzasztó körülményes. 10 képet kell csinálnom ahhoz, hogy a megfelelő becsillanás mellett egy éles legyen. Ez az arány jelentősen javult az új géppel. 108 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


edited jpeg – 1/250 at f/1.4, ISO 10,000 (pushed 1 stop), 50mm f/1.2 L lens – NO NOISE REDUCTION

AF gyenge fényviszonyok mellett Igazán kiteljesedni gyenge fényviszonyok mellett tudok. Ezen területen viszont a Mark III elég körülményes volt. A Mark IV egyből belevert egy szöget az elődje koporsójába: sötét bárban holdfény mellett ölelkező embereket fotóztam. A fókusz a helyén volt, és mindez nagyon gyorsan történt. Nem vettem észre, hogy a Mark III mennyire rossz, míg nem használtam a Mark IV-et. Ha esküvői fotós vagy, és a felszerelésed küszködik gyenge fénynél, biztos vagyok benne, hogy váltanod kell. Ezen a területen nagyon komoly előrelépés történt. ISO teljessítmény Azt nem tudom megmondani, hogy van-e olyan jó, mint a Nikonnál, Sonynál, vagy más gyártó gépénél, de a Canonon belül minden bizonnyal sokat fejlődött. Amikor elérkezünk a naplemente utáni időszakhoz, én hajlamos vagyok a vakuért nyúlni, csakhogy bizonyos esetekben azt nem illik használni. Az ISO 6400 abszolút megfelelő képeket ad, és ISO 12800 mellett is elfogadható a zajosodás. Ahogy már mondtam, van némi képhiba, de a színzaj minimális, ami a legnagyobb gyilkosa a képnek. Szerintem még nagy printek is előhívhatóak ezekből. Az AUTO-ISO megyegyezik a Mark III-mal. Ami tetszett volna, ha finomhangolni lehetne objektívenként ezt, de erre vonatkozó lehetőség nincs. Nemrég egy erdőben csináltam eljegyzési anyagot. A nap már lement, korlátozottan szűrődött be fény. Az eredménnyel maximálisan elégedett voltam, a telítettség és a kontraszt is hibátlanul megvolt. Számtalanszor kerültem már olyan helyzetbe, hogy a megcsúszott napirend miatt nem tudtam időben telepíteni a vakukat. De így már tudok fotózni nélkülük. Illetve olyankor is, amikor a teret gyertyák és rizslámpák világítják be, és a vaku belerondítana az ös�szhatásba. Az AUTO-ISO megegyezik a Mark III-mal. Tetszett volna, ha objektívenként lehetne finomra hangolni, de erre nincs lehetőség.

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 109


Dinamika átfogás és alulexpo teszt Különösen érdekes a dinamikatartomány kérdése. A Sony és a Nikon is magasra tette a mércét. A Canon az utóbbi időben lemaradt ezen a területen. Többen megkérdőjelezik ennek jelentőségét, én azonban nagyon fontosnak tartom. Vegyük szemre a mellékelt jelenetet. Erős napsütés szemből. Az a kérdés, hogy visszahozhatóak-e az árnyékok és a világos területek. Mit veszítek el: az égboltot vagy a részleteket? Egy jó kamera megtartja mindkettőt. Persze az 5D Mark III is képes ISO 100 mellett erre. A képet szándékosan alulexponáltam, hogy maximális részlet maradjon. Lightroom-ban dolgoztam fel. 2 fényértékkel emeltem az expozíciót, minden gyönyörűen visszajött. Megvan az égbolt és a sétáló pár is. Ezt megcsinálnám az 5D Mark III-al is, de meg fogom nézni, hogy 5 fényérték kompenzáció mellett mire képes a Mark IV. Súly Az elmúlt 6 évben nem voltam túl boldog attól, hogy 2 vázat és számtalan objektívet kellett cipelnem. Ez addig tartott, míg el nem kezdtem az a7R II-vel dolgozni. Játékszernek tűnik, de öröm használni egy esküvőn. A legfőbb érv mellette a súlya. Amikor visszaváltasz DSLR-re, olyan, mintha az időben mennél vissza. A Sony egy Tesla a fényképezők világában, a DSLR meg mint egy régebbi autó, ami elvisz A-ból B-be. Nagyon örültem, hogy az 5D Mark IV könnyebb lett. A lábaimat nem menti meg a fájdalomtól, de sokat segít.

Akkumulátor élettartam Körülbelül 150 esküvőn dolgoztam az 5D Mark III-mal. 5-ször kellett akkumulátort cserélnem egy nap alatt. Most egész nap kitart egy akkumulátor, mivel az LCD alapbeállításban ki van kapcsolva nálam. Így sokkal kisebb az esélye annak, hogy kritikus pillanatban merüljön le a gép. Az eddigi munkák során egyszer kellett cserélnem az akkumulátort, de nem használtam az LCD-t, és nem csináltam videót sem. El tudom képzelni, hogy sokkal jobban merülne a gép ezekkel a funkciókkal. Azt hallottam, hogy jobban fárasztja az akkumulátorokat, így erre figyelnem kell majd a jövőben, hogy időben beszerezzek egy újat, ha már a vége felé jár. Utómunka A Lightroomot frissítenem kellett az 5D Mark IV-hez, és sok esküvőt még nem dolgoztam ki. Ha előre beállított profilokat használsz, akkor ezek frissíteni kell az új géphez, valamennyire eltérőek az új fájlok. Szerintem a RAW képek kevésbé kontrasztosak, ezért kicsit több munkát igényelnek. Sokat javult viszont a részletgazdagság és az élesség, valamint a dinamikaátfogás. Nem tudom pontosan összevetni más gyártóéval, de az elődjéhöz képest sokat fejlődött.

110 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


JPEG képeket is szerkesztettem, teljesen lenyűgözött, hogy mennyivel több részlet és lehetőség van a JPEG fájlokban. Expozíció, kontraszt, kis fehéregyensúly-beállítás nem jelent problémát, és még az árnyékok visszahozása is megoldható volt. Évek óta vártam a modellfrissítést. Megérte, mert sokat kaptam a tőle. Konklúzió Összefoglalva, az 5D Mark IV egy kiváló fényképezőgép. Azért vagyok csak csalódott, hogy nincs kihajtható LCD, és csendesebb is lehetne a zár. Az, hogy az akkuk gyorsabban öregednek, több figyelmet igényel. Viszont sok területen megváltás a jobb teljesítmény. Jobb a zajszűrés, gyenge fény mellett is biztos az AF, gyorsabb a sorozatfelvétel, gyönyörűek a nyers képek: mindez sokat jelent egy esküvő fotósnak. A sok fejlesztésnek köszönhetőn használhatóbb gépet kaptunk. Mindig izgatottan várom a váz használatát, szeretnék minél több időt eltölteni a keresőbe nézve. Az utómunka pedig kevesebb izgalmat okoz, mert nem kérdés a minőség. Tökéletes a gép esküvő fotózásra? Nem, de nagyon közel jár hozzá, hogy az legyen. Bár még mindig nagyszerű fényképezőgép a Canon 5D Mark III, de bárkinek csak javasolni tudom a fejlesztést az 5D Mark IV irányába. Ha már van egy D810, D750 a kezedben, akkor kisebb lépést jelent. Hacsak nem keresel jobb építésű gépet, mint a D750, mert abban jóval gyengébb. De a rengeteg nagyszerű újítás és fejlettebb alaptudás is érv lehet az 5D Mark IV mellett. Nagyon örülök, hogy megvettem a Canon 5D Mark IV-et, egyértelmű, hogy jobb munkát tudok kiadni vele a kezemből. A váltás sem volt kérdés a részemről, gondolkodás nélkül frissítettem az újabb modellre. Szerző: Csákányos András

Valós pixelszám

30,4 millió

Teljes pixelszám

31,7 millió

Zársebesség min.

1/8000 mp

Zársebesség max.

30 mp

LCD méret

3,2 “

Memóriakártya típus

CF, SD, SDHC

Érzékelő típusa

CMOS

Érzékelő mérete

Full frame (36 x 24 mm)

Beépített vaku

Nem

Külső vaku illesztő

Igen

Csatlakozó

Mini HDMI, USB

Automata időzítő

Igen

Sorozatfelvétel

Max. Kb. 7 kép/mp teljes AF/ AE-követéssel; a sebesség korlátlan mennyiségű JPEG-fájlig, vagy 21 RAW-képig tartható Max. 4,3 kép/mp Élő nézet módban + AF-követés

Video rögzítés

Igen

Wi-fi

Igen

Állványmenet

Igen

Méret

150,7×116,4×75,9 mm

Súly

800 g

Csepp, por és ütésálló

Igen

www.tripont.hu - 1 222 891 Ft 2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 111


Az ALTA FLY család azoknak a profi fotósoknak lett tervezve, akiknek sok felszerelést kell helyszínről helyszínre mozgatniuk, illetve azok számára, akik a légi közlekedés során gyorsan és rugalmasan szeretnének feljutni a repülőre. Mindezt pedig egy biztonságos, védelmet nyújtó táskával. Az ALTA FLY táskák megtervezése során kiemelkedő szempont volt a testreszabhatóság. Számtalan variációban használhatóak a drónszettől a videós felszerelésig, szükség esetén pedig átalakíthatóak egyszerű bőrönddé.

A sorozatot nagymértékben variálható hátizsákok alkotják, amelyek igyekeznek megoldani mindent, amire egy professzionális fotósnak szüksége lehet. A Vanguard csapata egyedülálló rendszert dolgozott ki erre a célra, aminek köszönhetően 100%-ig átszabható a táskák belső része.

A sorozat oldaltáskákból, kereszt- és kétpántos hátizsákokból áll. Minden modell mérete kiterjeszthető egy kényelmesen használható zipzárral, így többféle felszereléscsomaghoz is könnyen alkalmazkodnak ezek a táskák. Visszafogott stílusuk, szolgáltatásaik és elérhető áruk miatt sokak számára jelentenek megfelelő választást.

SUPREME SZÉRIA A gyakorlatilag elpusztíthatatlan sorozat innovatív tulajdonságainak köszönhetően a legszélsőségesebb időjárási körülmények közepette is megfelelő védelmet biztosít. 5 m mélységig vízálló. A -40 és +95 Celsius fok közötti hőmérséklettartományban teljes biztonságban van a felszerelésed.

112 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


TRAVEL Az első kimondottan MILC gépekre optimalizált táskacsalád. A fényképezőgépek által diktált elvárásokat figyelembe véve alakították ki a táskákat. A minimalista stílust ötvözték a komoly biztonsági, védelmi igényekkel. A sorozat kiválóan alkalmas mindennapi használatra, nyaralásra vagy utazásra.

HAVANA

A család tagjai külsőre nem kimondottan fotóstáskák, mégis megfelelő védelmet biztosítanak akár egy komolyabb felszerelésnek is. A diszkrét megjelenés segít abban, hogy elrejtsük féltett értékeinket. A belső tok kiemelésével normál táskaként is használható. Többféle színben és kialakításban is elérhető

DISCOVER Egy táskacsalád, amely a mindennapi kalandokat hivatott átvészelni. Fiatalos külső, megfelelő védelem, illetve több méret és kialakítás segít abban, hogy a felszerelésedhez leginkább megfelelő megoldást találd meg.

THE HERALDER Egy profi, hatékony fotózásra specializált táskacsalád, kimondottan a fotóriporterek és rendezvényfotósok igényeire szabva.

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 113


A PÁRNAK IGAZI EMLÉKEKRE VAN SZÜKSÉGE Beszélgetés Studinger András esküvői filmessel

Mi a hitvallásod: milyen a jó esküvői videó?

Hogyan kezdted a pályádat?

Régebben a hosszú, sok DVD-ből álló anyag volt a divat, mostanában pedig a rövid, néhány perces, ütős videó a trendi. Ez a két véglet. Egyik megoldást sem találom szerencsésnek. Nekem az évek során az lett a fontos, hogy a pár valóban a saját esküvőjére csöppenjen vissza, amikor megnézi az anyagot. Szépek a rövid filmek, szükség is van az efféle esszenciákra, de az igazi emlékek nem csak 3-4 percből állnak.

Réges-régen, 18 évesen fotózni szerettem volna. Akkoriban volt egy barátnőm, akinek az anyukája Szipál Márton laborasszisztense volt. Hallgattam a történeteit, és az lett a benyomásom, hogy a fotózásba bele kell születni. Az a rengeteg kütyü, lámpa, előhívók, lögybölés... nincs ember, aki ezt megtanulja csak úgy a semmiből, és utána felépít egy technikai birodalmat maga köré! Nem volt más választásom: irány a Műszaki Egyetem. Az álmom megvalósítása helyett inkább tanuljak valami rendes szakmát. Így lettem villamosmérnök. Mindeközben elkezdett érdekelni a filmezés is, de fiatal fejjel hasonló falakat éreztem a filmipar körül is, mint a fotózásnál. Ezért az odavezető úton sem indultam el.

A saját esküvőnkön tanultuk meg végleg, hogy egy pár a felvételeken leginkább a valós esküvőt szeretné viszontlátni. Azt az atmoszférát, ami aznap volt, nem pedig egy gyors, villanásokból álló, reklámszerű szösszenetet. Nekünk is fontos volt, hogy végignézhessük a szertartást abból a perspektívából, ahogy azt a helyszínen nem láthattuk (hiszen a vendégeknek háttal álltunk szinte végig), és hogy gyönyörködhessünk azokban a pillanatokban, amikben aznap nem tudtunk eleget. A lényeg tehát, hogy igazi emlékekre van szükség! És azokat olyan minőségben kell átadni, hogy fel se tűnjön a párnak, hogy már egy órája nézik a videót. Természetesen mi is készítünk rövid összefoglaló anyagokat, szösszeneteket is – ha már az előbb így neveztem őket –, ami az egyik kedvenc részem a munkámban. Mindig másként vágni, editálni megújulást jelent. De a legnagyobb kihívás mindig is a hosszan mesélő, valós videók elkészítése. Milyen szakmai döntéseitek születtek még az évek során? Mondok két kiragadott példát. Az a gyakorlat, hogy a menyas�szonyt készülődés közben fotózzák/filmezik, szerintem teljesen fölösleges. Sokkal szerencsésebb, ha célzottan szánunk rá fél órát a készülődés után, hogy elkészüljenek azok a felvételek, amelyek visszaadják a ceremóniák előtti intim családi hangulatot: pár szép felvétel arról, hogyan találkozik a szüleivel a menyasszony még indulás előtt, részletek a ruháról, a csokorról, koszorús lányok csoportos pillanatai stb. A szertartásokon pedig jól bevált módszerünk lett, hogy van egy operatőr, aki párra koncentrál, egy, aki a násznépre, a harmadik pedig a szertartásvezetőre. Nem szigorúan csak eseményeket dokumentálunk ilyenkor, pl. a gyűrűhúzást vagy egy olvasmány felolvasását a templomban, hanem az emberekre fókuszálunk. És ezt legtöbbször teleobjektívekkel tesszük, annak érdekében, hogy a szertartásokat ne zavarjuk meg.

Pár évre rá, amikor kezdtek megjelenni az első komolyabb digitális gépek, már hozzáférhetőbbnek éreztem a fotós szakmát. Ráadásul a bátyám akkoriban éppen Amerikában élt, segített venni pár objektívet és egy jó vázat hozzájuk. Szuper kezdetnek tűnt, ami egy hónapra rá rögtön szerte is foszlott, amikor is Barcelonában ellopták tőlem a teljes felszerelést. Ezzel örökre elengedtem a fotós karrieremet. Telt-múlt az idő, és a filmezés csak nem hagyott nyugodni. Akkoriban sem volt könnyebb filmessé válni, mint korábban, de nem adtam fel. Miközben dolgoztam a szakmámban, forgatókönyveket kezdtem írni, és bejártam a Filmművészeti Egyetemre előadásokat hallgatni. Mindenáron meg akartam tudni, hogy miért szebb egy külföldi produkció képi világa annál, mint amit a magyar tévékben látok. (Gladiátor kontra Magyar Vándor...) Senki sem tudott választ adni, pedig nagyon sok szakembert megkérdeztem ezzel kapcsolatban. És ekkor a Canon tett valamit, ami mindent megváltoztatott. Megjelent az 5D Mark II fényképezőgép élőkép funkcióval. Lenyűgöző volt. Könnyedén, addig nem látott minőségben lehet videót készíteni vele, ha a megfelelő optikát rakjuk elé. És hogy a szerencse is elvégezhesse a maga dolgát: aznap, amikor megvettem a Canon-gépet, felhívott egy barátom, hogy a hétvégén házasodik. Elmentem, videóztam, majd hónapokig vágtam utána az akkoriban luxusnak számító fullHD anyagot. Folyton lefagyott a gépem, de meglett. És hogyan folytatódott? Szépen lassan magamtól rájöttem, hogy min múlik a felvétel képi világa. Kísérleteztem és tanultam. Egy ismerősömtől kap 2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 115


tam például egy 100-as makró lencsét. Imádtam. Szuper fényereje volt, képstabilizátora, és elájultam a makró felvételektől. Egy társaságban megismerkedtem Herendi Gáborral, aki ceremóniamesterként dolgozott. Látta az egyik munkámat, és utána egyből ezt kérdezte: „Andriskám, esküvőkön nincs kedved ezt kipróbálni?” Így hát megkértem, hogy vigyen magával olyan esküvőkre, ahol nincsen videós. Gyakorolni! Egy nyár alatt 18 esküvőn vettem részt, tanultam és próbálkoztam: milyen, ha befúj a mikrofonba a szél, miért fagy le a program vágás közben, milyen kapkodva dolgozni és milyen tudatosan, milyen hónapokig utómunkazni, amit senki sem lát... 18 esküvő után tudtam, hogy már megvan az út, amit kerestem. Azóta is ezen járok, járunk. Néhány év alatt kialakult, hogy hogyan filmezünk a StudingerFilmsnél, és hogy a Canon-forradalom után mit is jelent a videózás Magyarországon. Nagyon mást, mint régen. Én olyan szolgáltatást szeretnék nyújtani, ahol nem a technikai háttérről, kamerákról, lencsékről beszélgetünk az ügyféllel, hanem érzelmekről, hagyományokról, zenékről. Ahol a munkánk nem kelet-európai, hanem európai, és a munkánkat megbecsülik és keresik. Milyen szempontból kellett még fejlődnötök az évek során? A kezdők általában alábecsülik a munkájuk értékét, és csak akkor kezdenek reális áron dolgozni, amikor már kiégtek, vagy esetleg a könyvelőjük rájuk szólt. Pályafutásom elején éreztem, hogy a hazai piaci árak aránytalanul alacsonyak a videós szegmenst illetően, és ebben az is megerősített, amikor egy élvonalbeli horvát videósról, Roberto Balaskóról megtudtam, hogy külföldön majdnem annyiért dolgozik euróban, mint én itthon forintban. Az utolsó munkahelyem villamosmérnökként egy német cég volt, tőlük is sokat tanultam az árképzésről. Összességében a lényeg az, hogy nincs fontosabb a kiemelkedő minőségnél, a személyes jelenlétnél és az előre tervezett megújulásnál, inspirálódásnál. Az elmúlt években ráadásul Magyarország közkedvelt célpontja lett a külföldi pároknak, akik itt szeretnének összeházasodni. Itt a lehetőség: végre itthon lehet bizonyítani! Házhoz jön a külföld!

Kikből áll össze a csapatod? A feleségem, Orsi a visual artist. Vétójoga van, kritikus szemmel nézi a videókat, és jók a megérzései. Az esküvőkön ő figyel a kommunikációra. Ő a jobb kezem. A kamera mögött legtöbbször én állok, illetve van egy asszisztensem, aki mindig egy adott témára koncentrál az esküvőn. Előre egyeztetek vele, és annak megfelelő hangulatú, témájú felvételeket készít. Milyen felszereléssel dolgozol? Számomra nem elsődleges a technika, a felszerelés. Nem hiszem, hogy minél jobb gépem van, annyival jobb lesz a munkám. Anno Canon Mark II-vel kezdtem dolgozni. Úgy gondoltam, hogy amíg az ügyfelek nem veszik észre a különbséget a régi és új felvétel között, addig nem váltok gépet. Meg voltam győződve, hogy 8-10 évig is tudom majd használni a Mark II szériát. De aztán annyira megtetszett a Mark IV néhány újítása – például az érintőképernyő, a fókuszkövetés –, hogy mégiscsak megvettem az új gépet. De azt gondolom, hogy a régiekkel is pont ugyanolyan jól lehet dolgozni. Mit tanácsolsz azoknak, akik most kezdik a szakmát? El kell rendeznie magában mindenkinek, hogy az esküvőn való videózás mit is jelent. Hívhatjuk magunkat rendezőnek, operatőrnek, de attól még ez sosem lesz filmezés. Az alapvető munkánk nem más, mint dokumentálás. Egyszerű dokumentálás! A cél viszont az, hogy mesterfokon űzzük. Gyorsan kell dolgozni, és minél kevesebb felszereléssel. A kreativitás, vizuális ötletek mindennél többet érnek. Próbáljunk meg alkotni, nem pedig másolni. Mert újszerűt csakis igazi alkotás közben lehet létrehozni. Sokszor eljön az a pillanat, amikor inkább feladja az ember azt a nehéz munkafolyamatot, amit az esküvői cinematográfia műfajával vállalt. De nincs is szebb, mint újrakezdeni, és mindig valahogy másként folytatni. Mi is ezt tesszük lassan 10 éve. Sok sikert és főleg kitartást kívánok ehhez mindenkinek! Szerzők: Bedő Dániel és Csákányos András

116 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


Gyújtótávolság: 400mm Expozíció: f/9 1/2000mp ISO 200

Képzeletet meghaladó átfogás. A világ első* 22,2x nagy átfogású objektíve. Készíts lélegzetelállító közeli képeket.

ÚJ

*DSLR objektívek között (2017 májusáig; Tamron)

Canon és Nikon bajonettel Di II: APS-C szenzorral szerelt kamerákhoz

2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 117


A NITROTECH N8-as Fluid videófej egy egyedülálló technológia, amely nitrogén patronos középpontjával folyamatos ellensúlyozást tesz lehetővé. Így a kamerát precízen, pontosan irányíthatjuk 8kg-ig. Az állítható folyadékellenállásnak köszönhetően mind pan, mint tilt irányban a mozgás sima, egyenletes. A 3/8”os easy link csatlakozók segítségével, melyek elfordulás gátlóval is felszereltek, bármilyen kiegészítőt csatlakoztathatunk, legyen az monitor vagy bármilyen más eszköz. A cserelapok oldalsó zármechanizmusa biztos, könnyű és gyors kameracsatlakoztatást tesz lehetővé. A NITROTECH lapos alja standard 3/8” menettel nagyon sokoldalúvá teszi a fejet, hiszen többféle kombinációra (tripod, slider, jib vagy crane) felszerelhető.


NAGYKÉPERNYŐS ÉLMÉNY: TETHERELÉS Tetherelés: Az a fotózási munkamenet, amikor az elkészített gépek közvetlenül egy számítógép merevlemezén kerülnek mentésre, abban a mappában, amelyet a fotós előre kiválasztott. Majd egy tetherelő szoftver segítségével a fényképek megjeleníthetők a számítógép vagy egy tablet képernyőjén.

Mielőtt bármit is mutatnánk, gyorsan mondunk öt érvet a tetherelés mellett. 1. Egy nagy LCD-monitoron sokkal jobban látszik a fénykép, mint a fényképezőgép kis képernyőjén. Még az is előfordulhat, hogy pont ugyanakkorában láthatod a monitoron a képet, mint amekkora a végül elkészülő nyomat lesz. 2. Azonnal visszajelzést kapsz a fókuszról, expozícióról és a színekről. Egy 2 inches fényképezőgép-kijelzőn erre nemigen van módod, és a fényképezőgépben elérhető feldolgozási eszközök is korlátozottak. 3. Sokkal gyorsabban tudod átírni az adatokat a számítógép nagy, gyors merevlemezére, mind a kis CF-memóriakártyákra. A fényképezőgép buffermemóriája nem telik be olyan gyakran, mivel az adatok gyorsabban haladnak, és így a fényképezőgép belső processzora kisebb terhelést kap. 4. Azonnali biztonsági mentés RAID vagy scriptek használatával. Tükrözött meghajtók (RAID 1), három összefűzött meghajtó (RAID 3 vagy 5), OS scripting, illetve a Synchronize! Pro X és társai mind megoldást kínálnak arra, hogy a képeidről automatikusan biztonsági másolat készüljön, miközben átíródnak a merevlemezre. 5. Azonnali képszerkesztés. Rögtön belenyúlhatsz a képedbe, és már feldolgozva mutathatod meg őket az ügyfeleidnek, ha ott vannak a fotózáson. Nem kell várnod, hogy 20 CF-kártya betöltsön, mielőtt módosítani kezded az expozíciót és a színeket.

Ha profi fotós vagy, és fényképeztél már tetherelve, tudod, hogy a felsorolt előnyöknek köszönhetően mennyivel könnyebb a kooperáció az ügyfelekkel. A fotózáson az ügyfél azonnal láthatja a munkád. Lenyűgözi a képminőség és a gyorsaság (hiszen a tethereléssel időt spórolsz), és olajozottan tudtok együtt dolgozni a fotókon. De a modelled, az asszisztenseid, a stylistod stb. is hatékonyabban tud részt venni a munkában. A tetherelés egyfajta szolgáltatás, amelyet az ügyfelednek nyújtasz – és ez meghálálja magát akkor, amikor az ügyfeled egy következő megbízáshoz választ fotóst. Ha átállsz a tetherelésre, az új ötleteket, új workflowkat és új fotózási stílust jelent. Ehhez szeretnénk mutatni néhány eszközt és hasznos stúdiótechnikai kiegészítőt, hogy valóban egyszerű és olajozott legyen a számítógéppel való fotózás.


Tetherelő szoftver

Aero pohártartó, nem csak poharaknak

A tethereléshez mindenekelőtt szükséges egy szoftver, amely megjeleníti a képeket. Vannak képszerkesztő szoftverek, amelyek képesek tetherelésre is: ilyen például a Capture One Pro. A Case Air vezeték nélküli tetherelő rendszer összekapcsolja a fényképezőgépet a telefonoddal, táblagépeddel vagy számítógépeddel, és átviszi a képeket. Közvetlenül a szoftverből vezérelheted fényképezőgép-beállításokat, beleértve a fókuszpontokat, az expozíciót, a bracketinget, a time-lapse-et, a HDR-t stb. Az élőkép vagy a mozgókép módban pedig valós időben oszthatod meg másokkal az alkotási folyamat lépéseit.

A laptopasztalka kiegészíthető egy tartóelemmel, amelyen az üdítőktől kezdve a kis eszközökön át az okostelefonig bármi megtalálhatja a helyét, ha fontos, hogy a fotós keze ügyében legyen. A Aero Cup Holder az asztal oldalához rögzíthető.

JerkStopper ProTab kábelkötöző szalagok Még egy egyszerű, de fontos eszköz a kábelek megfékezéséhez. Ezek a kisméretű összekötő elemek ideálisak a vékony és közepes méretű vezetékekhez, például az A/C, az USB, a HDMI és a zenei kábelekhez, 4,6 m hosszúságig. Aki pedig elkötelezte magát a tetherelés mellett, és a legtöbb fotózásába beépítette már, az alábbi eszközöknek és kiegészítőknek is nagy hasznát veheti, mert tovább növelik a teljesítményt és az eszközök biztonságát. Aero XDC Extra merevlemez-terület! Az Aero XDC + XDC Duo (eXternal Drive rekesz) lehetővé teszi, hogy külső merevlemezeket csatlakoztass a Tether Table Aero asztalhoz anélkül, hogy foglalnák a helyet rajta. Élvezd az összes előnyét, hogy azonnal mentheted munkádat a külső merevlemezeken, és közben nem kell azon töprengened, hogy hová tedd őket.

JerkStopper kábelrögzítők A vezetékek és tápkábelek a fotózás közbeni mozgás miatt kicsúszhatnak a fényképezőgépből és számítógépből, ami költséges vagy akár visszafordíthatatlan károkat is okozhat. Ezek elkerülése érdekében a JerkStopper kábelrendező eszközök ideális megoldást kínálnak az USB, FireWire, HDMI vagy flash sync kábelek (3,5 - 8,5 mm) fixálására. A szabadalmaztatott JerkStopper reteszelőeszköz olyan rögzítési pontot biztosít, amely szükség esetén lehetővé teszi a zsinór lazítását, hogy ne következzen be károsodás vagy ne csússzon el az eszköz. A JerkStopper fényképezőgépet védő változata (Camera Support) gyors kioldási funkcióval is rendelkezik, így megvédi a fényképezőgépet szélsőségesen erős rántásnál. De van kifejezetten a laptopokhoz kifejlesztett kábelrögzítő is.

120 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.

Te határozod meg a fotózásaid munkamenetét. Átgondolt tervezéssel ágy ügyes kiegészítőkkel elérheted, hogy minden hatékonyan és stresszmentesen folyjon, és a drága felszerelésed egy pillanatra se kerüljön veszélybe.


Aero ProPad: párnázott felület

SecureStrap: laptopmentő rögzítőszíj

És még egy ügyes kiegészítő az asztalhoz: a memóriahabos, párnázott felület megakadályozza, hogy bármi is lecsússzon az Aero Table lapjáról.

A SecureStrap az Aero rendszerhez lett kialakítva. Megbízhatóan rögzíti a laptopot a tetherelő asztalhoz, így biztosítva, hogy az minden körülmények között a helyén maradjon. „A SecureStrap már nem egyszer mentette meg a laptopomat” – mondta Scott Kelby erről a termékről. TetherPro kábel A prémium minőségű TetherPro USB & FireWire kábeleket nagykapacitású és bámulatos sebességű adatátvitelre találták ki. Az aranybevonat és a ferritmag csökkenti a zajt és a jelátviteli hibákat. Teljes leárnyékoltsággal, külső interferenciától mentesen tetherelhetsz. Scott Kelby is nagyon jó véleménnyel van a TetherPro kábelről, és még egy előnyére felhívta a figyelmet: „A kábel narancssárga színe feltűnő, jól látható, ezért a fotózás helyszínén mászkáló emberek nem fognak átesni rajta. Stúdióba és kültéri fotózásokra is tökéletes.” A megfelelő kábel kiválasztása függ az eszközöktől, amelyeket használsz. Rock Solid állványra szerelhető keresztrúd A kizárólag fémelemekből álló Rock Solid Cross Bar lehetővé teszi, hogy a Tether Table Aero asztalt ugyanarra a stabil alátámasztásra rögzítsd, mint a fényképezőgépedet. Ha állványról fényképezel, akkor közvetlenül a fényképezőgép mellett láthatod a tetherelt képet, ha pedig szabad kézből, akkor az állvány mindig ott lesz, hogy letehesd a gépet, amikor épp nem használod.

Rock Solid állványgörgők A Rock Solid Rolls kerekekkel a legtöbb állvány mobilissá tehető, így a Tether Table Laptop munkaállomásodat tetszés szerint mozgathatod. „Gyakran megesik, hogy fel kell emelnem és odébb kell tennem a tetherelő munkaállomást, és ilyenkor bizony van esély arra, hogy a laptopom leessen. A gördítés sokkal biztonságosabb. A görgővel ellátott állványok könnyen hordozhatóak, a görgők felhajthatóak, és minden állvánnyal kompatibilisek” – dicsérte ezt a kiegészítőt Scott Kelby.

Kábelrendező táska

Tether Table Aero: állványra helyezhető asztal

A Tether Tools kábelrendező táska egy stapabíró tároló, amelyben könnyen hozzáférhetsz a praktikusan elrendezett vezetékekhez, szíjakhoz és JerkStopper-kábelögzítőkhöz.

Úgy tervezték, hogy megfeleljen azoknak a fotósoknak, akik olyan könnyű, hordozható munkaállomást keresnek, amely közben nagyon tartós is. Így mindig jól látható helyre tehetik a laptopjukat, bárhol is fotóznak éppen. Hiszen egy erdőben vagy a sivatagban nincsenek „csak úgy” asztalok... Az Aero platformok tökéletesen illeszkednek az összes szabványos állványhoz. 2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 121


NYÁRI FOTÓKÖNYV/FOTÓALBUM-PÁLYÁZAT ZÁRD ALBUMBA A NAPFÉNYT! Nyaraltál? Világot láttál? Kalandjaidat képeken is megörökítetted? Komponálj fotókönyvet vagy fotóalbumot az élményeidből! Előtted áll az egész nyár, hogy nevezz a pályázatunkra. Várjuk a fotókönyveket és fotóalbumokat, amelyek a Tripont Fotóalbumok szolgáltatásával készültek. Pályázási határidők: 2017. június 30. 2017. július 31. 2017. augusztus 31. 2017. szeptember 30. A három nyaralós nyári hónap (június, július, augusztus) végén, illetve szeptember utolsó napjáig várjuk a beküldött anyagokat. Legalább 28 oldalas, elkészített, megrendelt fotókönyvvel lehet pályázni. A 2017nyár kuponkód használatával 20% engedménnyel készítheted el a pályaművedet, amelyet természetesen megkapsz kinyomtatva, mint egy hagyományos rendelést. A pályázatra való nevezéssel elfogadod, hogy az albumodat virtuálisan széles körben bemutassuk, illetve ha nyersz, akkor az albumodat a kiállításunkon is közzétegyük. Minden hónap végén a zsűri által legjobbnak ítélt fotókönyvekből ajándékba nyomtatunk még egy példányt. Ősszel pedig az általatok nevezett nyári fotóalbumokból fogunk virtuális kiállítást tartani, hogy a fotósorozatok megkapják azt az ismertséget, amit a jól sikerült fényképek megérdemelnek. A Facebook-követőink fogják kiválasztani a végső győzteseket, akiket októberben nagyértékű albumutalványokkal és ajándékokkal jutalmazunk.

122 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 123


COOL SETUP FOTÓPÁLYÁZAT Te hogyan dolgozol? Küldd el a saját összeállításod, és nyerj! Pályázati kiírás: Készíts egy képet a saját Tether-megoldásodról! Küldd el nekünk 2017. augusztus 31-ig az info@tripont.hu címre az elérhetőségeiddel együtt, és kezdd az őszt egy profi fotózással! Feltételek: • Egy személy maximum 3 képpel nevezhet. • A győztes a Facebook-szavazatok (like-ok) alapján nyer. Augusztus 31-ig folyamatosan töltjük fel őket. • Tether Tools terméknek kell a képen szerepelnie! Díjak: Egy általad szervezett fotózás támogatása Phase One középformátumú rendszerrel, profi stábbal és Profoto világítással helyszínen vagy stúdióban.


29 900 Ft


KIÁLLÍTÁSOK, ESEMÉNYEK

BRAZÍLIAVÁROS ÉPÍTÉSZETE KÉT NÉZŐPONTBÓL Marcel Gautherot és Alessandro Norse fotói

ROBERT CAPA - A TUDÓSÍTÓ A Robert Capa, a tudósító című kiállítás válogatása az életút egészének mintegy ötven képét tartalmazza, az első megbízások egyikeként készült Trockij beszédét megörökítő képtől egy, az indokínai háborúban exponált felvételig.

A Brazil Nagykövetség szeptemberi kiállításán - a 90 éves brazil-magyar diplomáciai kapcsolatok apropóján - két külföldi művész nézőpontjából tárja elénk Brazíliaváros építészetét. 50 év eltéréssel, a francia Marcel Gautherot és az olasz Alessandro Norse fényképész örökítették meg a brazil modernizmus építőművészetbe íródott költészetét. Megtekinthető: 2017. szeptember 7-28.

Megtekintehető:

FUGA Budapesti Építészeti Központ

A kiállítás a Capa Központ nyitavatartási ideje alatt, egész évben megtekinthető.

fuga.org.hu

1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5

ANTENNA FOTOGRÁFIAI ALKOTÓTELEPET Az alkotótelep olyan alkotói és elméleti együttlétet teremt, amely szakmai diskurzusokra, az alkotói metódusok és aktuális művészeti kérdések megvitatására ad lehetőséget. A különböző tudásszinttel és szemlélettel rendelkező alkotók egymás munkáira reflektálva fejleszthetik saját sorozataikat és látásmódjukat. Az ökotudatos szálláshely Terény községben található. A tábor záró eseménye egy mindenki számára nyitott fesztiválnap, ahol bemutatják a tábor idején készült projekteket, koncertekkel zárva az estét. 2017. június 24. – 30. Terény jelentkezési határidő: június 25.

INSPIRATÍV KÖRNYEZET

hogy álmodjatok, alkossatok és megvalósítsátok önmagatokat

KIVÁLÓ SZAKMAI IRÁNYÍTÁS hogy új ismereteket szerezzetek

PÁRATLAN TECHNIKAI HÁTTÉR

hogy minden adva legyen ötleteitek, terveitek formába öntéséhez

KREATÍV KÖZÖSSÉG

hogy együtt tanuljatok, alkossatok, együtt bulizzatok

126 – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 2017 / 1.


GYERE ÉS KÉSZÍTSD EL ÁLMAID FOTÓJÁT A LEGPROFIBB ESZKÖZÖKKEL! A bérelhető eszközöket akár azonnal használhatod a stúdiónkban. Szervezd ide saját munkáidat, legyen az modell- vagy tárgyfotózás, és használd a Tripont teljes stúdiófelszerelését. Szívesen fogadjuk fiatal fotógráfusok és diplomamunkájukat fotózó pályakezdők jelentkezését is. A Tripont munkatársai mind aktív fotósok, kérdéseid esetén örömmel segítenek neked. Széles világítástechnikai választékkal várunk, a vakuktól, a folyamatos és LED világítástól a háttereken át a különböző kiegészítőkig. A technikai eszközök rendelkezésre bocsátása mellett, örömmel segítünk további érdekes ötletek és különböző beállítások megvalósításában, továbbá kipróbálhatod a legújabb gépeket vagy objektíveket is. tripont.hu/tartalmak/studio_berles

A PROFI FOTÓSOK SIKERÉNEK TITKA Gondolj bele...

Béreltél már valaha lakást vagy autót? Biciklit vagy robogót? Kenut, sílécet, vitorlást, korcsolyát vagy limót? Legyen a tét a hobby, munka vagy szórakozás, aki keres, az talál. Mert van az a pillanat, ötlet, érzés, amiért megéri felkutatni a lehetőségeket.

Fotós vagy. Gyere és élj a lehetőségeinkkel! Bérelj tőlünk objektívet, tárgyasztalt, stúdióvilágítást! DSLR-t, derítőt vagy állványt! Hátfalat, hátteret, umbrellát! Adaptert, állványfejet, kioldót vagy táskát! Reflektort, folyamatos fényt, memóriakártyát! Nyomtatót, asszisztenst, stúdiót, LED világítást! Hidat képzünk a jó ötletek és a kísérletező kedv vagy akár a krízishelyzetek és technikai megvalósítások közé, mert a Tripont szívügye a fotózás. A bérelhető termékek listáját folyamatosan bővítjük, az eszközöket rendszeresen karbantartjuk, átvizsgáljuk, tisztítjuk, hogy amikor a legközelebb ismét nálad lesznek, akkor a legjobb műszaki állapotban legyenek és a leghatékonyabban tudj velük dolgozni.Az eszközpark kialakításánál szem előtt tartottuk, hogy az egyszerűbbektől a professzionális középformátumú kamerarendszerekig mindenki megtalálja azt, amire szüksége van, az asszisztenciát is beleértve. tripont.hu/tartalmak/studio_berles

GYERE ÉS BÉRELJ! HASZNÁLD A TRIPONT ESZKÖZPARKJÁT ÉS VALÓSÍTSD MEG AZ ELKÉPZELÉSEIDET! 2017 / 1. – TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZIN – 127


Rendszeresen frissülő online magazinunkban minden héten új érdekességeket, portfólió bemutatókat és szakmai cikkeket találsz, eseménynaptárunk segítségével pedig könnyedén észben tarthatod a fotós és videós programokat, így érdemes követni minket a hét minden napján.

OLVASS MINKET ONLINE IS! Van egy új ötleted? Hiányolsz valamit az magazinból? Van egy kedvenc témád, amiről szívesen olvasnál? Írd meg nekünk! problog@tripont.hu

tripont.hu/problog

HIRDESS A MEGÚJULT TRIPONT FOTO VIDEO MAGAZINBAN! Ha szeretnél megjelenni magazinunkban, fordulj hozzánk bizalommal. Médiaajánlónkat letöltheted a www.tripont.hu/files/docs/mediaajanlo2017.pdf címről, vagy keress minket az alábbi elérhetőségek egyikén. Tripont Foto Video Kft. 1131 Budapest, Reitter Ferenc u. 132/J. +36 1 216 4965 / 701 +36 30 462 2340 marketing@tripont.hu


GONDOLKOZZ RENDSZERBEN!

Keresd a Tripontnรกl | www.tripont.hu


FÓKUSZÁLJ A TRIPONTRA MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB FOTÓ-,VIDEÓ-, STÚDIÓTECHNIKAI SZAKÜZLETÉRE, AHOL TE IS MEGTALÁLOD, AMIT KERESEL!

Üzletünk és bemutatótermünk címe: 1131 Budapest, Reitter Ferenc utca 132/J

+36 1 808 9888

info@tripont.hu

Tripont Foto Video Magazine | 2017 Summer  
Tripont Foto Video Magazine | 2017 Summer  
Advertisement