Trichis Regiojournaal Breda, thema vakantie & eropuit juli 2018

Page 1

RegioJournaal #03

magazine voor de regio breda etten-leur oosterhout e.o. jaargang 14 juli 2018

Heel brabant bakt bbq-recept

DIT IS EEN GRATIS MAGAZINE puzzelpagina speel & win

de wereld rond met... bijzondere verhalen

Vakantie & eropuit

x


TUINMEUBELEN

J&B EXCLUSIEVE TUINMEUBELEN

JUBILEUM

Kom langs in onze SHOWROOM en profiteer nu van onze MOOIE SHOWROOMACTIES.

J&B EXCLUSIEVE TUINMEUBELEN | ETTENSEBAAN 17A1 | 4812 XA BREDA | WWW.JENB.NL


voorwoord Genieten! Temperaturen boven de 25 graden, bomvolle terrassen en ellenlange files richting het strand, we hebben het allemaal al voorbij zien komen. En toen was het nog maar voorjaar. Hopelijk de voorbode voor een heerlijke zomer! Vrijwel iedereen verlangt naar de zomer en zodra de eerste mooie dagen zich aandienen, gaan we er met z’n alle vol voor. Wij ook. Een korte broek om die veel te witte melkflessen en gaan! Het is zoveel gezelliger buiten als de zon een beetje z’n best doet. Als de BBQ weer lekker brandt, als de wijn op je staat te wachten na een lange werkdag en je tot in de late uurtjes kunt chillen in de tuin of op het terras, en vooral: als de vakantie in het vooruitzicht ligt. Wij kijker er zó naar uit! De zomer is rust. De zomer is genieten. In de regio kun je trouwens ook heerlijk genieten van fijne terrassen. Zeker doen! En kijk ook eens even naar de rubriek ‘In de regio’ en ‘What’s up’ voor de leukste evenementen in de buurt. Het recept voor een fijne zomer! Het thema van dit nummer is ‘vakantie & eropuit’, met onder andere reisverhalen van mensen uit de regio, de leukste minibiebjes bij jou in de buurt, alles over ‘paalkamperen’, een puzzelpagina en een overheerlijk BBQ/ picknickrecept. Veel leesplezier! Redactie P.s. Wil jij zelf iets delen met mensen uit de regio? Wij staan altijd open voor mooie verhalen en tips! Neem contact met ons op via info@trichis.nl

M M

@Regiojournaal @Regiojournaal_breda

Regiojournaal is een gratis magazine dat periodiek verschijnt in een oplage van 85.000 exemplaren in Breda, Oosterhout, Etten-Leur e.o. Regiojournaal is een uitgave van Trichis. Hoofd- en eindredactie Michiel Houdijk, Nina Kamsteeg en Corina van der Stap Ontwerp & Vormgeving Guusje Houwen Fotografie Stock fotografie Uitgever Trichis Postbus 3864, 4800 DW Breda, (076) 520 48 60, info@trichis.nl, trichis.nl Advertentie exploitatie Trichis Verspreiding Ümfeld distributie/displays AH filialen Verkoop Katinka van Hoogenhuizen, Frank Stroot, Henny van Hal Contact redactie redactie@trichis.nl Contact verkoop info@trichis.nl, (076) 520 48 60 Winacties redactie@trichis.nl Reageren op de winacties kan tot de volgende uitgave van het Regiojournaal uitkomt. De gegevens kunnen voor commerciële doeleinden gebruikt worden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Getracht is de rechthebbenden van de afbeeldingen te achterhalen. Zij die menen alsnog aanspraak te kunnen maken op zekere rechten, worden verzocht contact op te nemen met de uitgever. De uitgever sluit iedere aansprakelijkheid van schade als gevolg van druk- en zetfouten uit.


Werken aan een gezonde leefstijl is een cadeautje dat je pas later uitpakt!

BODYCOMFORT

AR 10 JAman

j Kooi len estel o oort

slank & fit

H

Het onzicHtbare Horen

GRATIS HOORTOESTELBATTERIJEN

Nieuw bij bij Kooijman Kooijman Hoortoestellen: Hoortoestellen: een een volledig volledig onzichtbaar onzichtbaar Nieuw

hoortoestel, het kleinste bij Kooijman hoortoestel, hetHoortoestellen, kleinste ter ter wereld wereld met met de de allernieuwste allernieuwste

audiologische audiologische techniek, techniek, onovertroffen onovertroffen geluidskwaliteit geluidskwaliteit en en speciaal voor u op maat gemaakt: de Starkey SoundLens 2. speciaal Hoortoestellen voor u op maatbestaat gemaakt: de Starkey SoundLens 2. Kooijman 10 jaar. Tijd voor een feestje.

Afvallen en op gewicht blijven geen probleem meer. Als ik het kan kun jij het ook.

Om dit samen met u te vieren hebben wij een cadeau voor u bij Starkey inmiddels 30 Starkey heeft heeft inmiddels meer meerindan dan 30 jaar jaar ervaring ervaring in in de de productie productie aanschaf van hoortoestellen 2018. van In Het Oor – op maat gemaakte – hoortoestellen. SoundLens 2

van In Het Oor – op maat gemaakte – hoortoestellen. SoundLens 2 is het het meesterwerk. meesterwerk. SoundLens SoundLens 2 2 is is een een van van de de nieuwste nieuwste technotechnoUis krijgt van ons 5 jaar lang gratis batterijen. logische ontwikkelingen en met afstand de meest logische ontwikkelingen en met afstand de meest discrete discrete manier manier Dit naast de gratistenazorg, garantie en service die wij u geven. om horen om comfortabel comfortabel te horen en en te te verstaan. verstaan. Het Het is is het het kleinste kleinste en en meest meest krachtige hoortoestel dat Starkey tot op op heden heden heeft ontwikkeld. Onze audiciens kunnendat u Starkey meer vertellen over heeft de andere krachtige hoortoestel tot ontwikkeld. Kooijman is aanbiedingen die wij u bieden in 2018.aan Kooijman Hoortoestellen Hoortoestellen is gevestigd gevestigd aan het het Brabantplein Brabantplein 4 4 in in Breda. Maak nu een vrijblijvende afspraak voor meer informatie: Breda. Maak nu een vrijblijvende afspraak voor meer informatie: tel. tel. (076) (076) 520 520 42 42 64. 64. U U bent bent van van harte harte welkom! welkom!

Tot ziens bij,

Met de juiste steun overtref je jezelf! Beweging en gezonde voeding voor een mooi stralend lichaam. Kooijman Hoortoestellen Brabantplein 4, 4817LR Kooijman LRBreda Breda KooijmanHoortoestellen Hoortoestellen Brabantplein Brabantplein 4, 4,4817 4817LR Breda Telefoon: (076) 520 42 64 Web: www.kooijmanhoortoestellen.nl Telefoon: (076) 520 42Web: 64 Web: www.kooijmanhoortoestellen.nl Tel: 076-5204264 www.kooijmanhoortoestellen.nl

Bodycomfort Bisschopsmolenstraat 120a Etten-leur | body-comfort.nl | 076-5030408

ONTDEK BREDA VANAF HET WATER

Rondvaart door de Singel van Breda Vaarseizoen: Vaarseizoen start op 31 maart, en eindigt op 1 november. Reserveren ook mogelijk via de website www.rondvaartbreda.nl Vaartijden rondvaart: Alle dagen van 10.00 uur tot 17.00 uur Afvaartplaats Haven. (sleepboot Thor) Kaartverkoop & reserveringen via kassaboot ‘Thor’ van de rondvaart aan de Haven Tel: 06-200 155 33 (tijdens vaartijden) www.rondvaartbreda.nl Kaarten: € 7,- per stuk Kaartverkoop & reserveringen via VVV Willemstraat 17-19, 4811 AJ Breda Grote Markt 38, 4811 XS Breda info@vvvbreda.nl Gratis entree voor kinderen tot 4 jaar.

Ontdek Breda vanaf het water

Vaar mee met De Nieuwe Mark

Wie Breda bezoekt kan in het zomerseizoen de stad van een heel andere kant leren kennen. Een rondvaart door de Singel geeft namelijk een verfrissende kijk op het alledaagse beeld. Stap aan boord en luister naar de verhalen die de schipper vertelt over allerlei interessante bezienswaardigheden die u tijdens de rondvaart tegenkomt. U kunt hierbij denken aan het Spanjaardsgat, het Kasteel van Breda, de Koepel (gevangenis) en het Chassé Park. Varenderwijs wordt zo duidelijk wat er zich in de loop van de tijd op en rond het Bredase water heeft afgespeeld. De tocht, die ongeveer een uur duurt, start vanuit de Haven en via het historische Spanjaardsgat vaart u langs de KMA de Singel op. Beleef het mee! Ieder half uur vertrekken er tussen 10.00 en 17.00 uur en avondvaarten op aanvraag. Er kunnen maximaal twaalf personen per bootje meevaren.


INHOUD

in dit nummer 06 in de regio

11 geocaching

12

Zoek de schat! 16 regiopraat

18

21 WILDKAMPEREN

24

26 puzzelpagina

30 what’s up

Raad de plek...

RegioJournaal 5


IN DE REGIO

breda drijft bestaat vijf jaar

ga jij de uitdaging Massaal aan? dobberen

Blok je agenda

De ‘40 van Breda’ zetten zich in voor de toekomst van kinderen in eigen land, maar ook voor kinderen ver weg. Zo kun je op zondag 7 oktober meedoen aan de bekende Bredase Singelloop.

Het is weer gelukt om 50.000 euro bij elkaar te krijgen. Dit betekent dat Breda Barst doorgaat. Blok 15 en 16 september in je agenda en kom naar het Valkenbergpark. De toegang is gratis.

De opbrengst van de loop gaat naar twee goede doelen, namelijk Driving Nurses en het Ushersyndrom. Om iedereen over de finish te krijgen is er een speciaal programma samengesteld om samen te trainen. Doneren kan natuurlijk altijd!

Breda Barst staat voor twee dagen vol pop, metal, punk, electro, hiphop en dance muziek. Een mooie mix van regionaal en lokaal talent en gevestigde artiesten. Ook vind je er theater. Je kunt er lekker en gevarieerd eten en er is een gezellige markt en diverse activiteiten. Een grote groep vrijwilligers zorgt voor de organisatie, waarbij altijd plek is voor nieuw bloed!

40VANBREDA.KENTAA.COM

De haven en singels van Breda worden op 22 juli omgetoverd tot een festivalterrein met drijvende barren, meerdere podia en feestende deelnemers.

BREDABARST.NL Lekker dobberen op je rubberboot of opblaaskrokodil met een biertje of wijntje in de hand. Overgewaaid uit Scandinavië en inmiddels ook in Breda een mega hit. En dit jaar is het extra feest, want Breda Drijft viert haar vijfjarig bestaan. Kom genieten van live muziek! Misschien een beetje nat, maar wel heel gezellig. Ennuh vergeet je zonnebrand en zonnebril niet. BOOTJEVAREN.NL

6 RegioJournaal

Een mooie mix van regionaal talent en gevestigde artiesten


IN DE REGIO

Hoezee!

Wist je dat? Iedereen weet wanneer de zomer begint en voor degene die het niet weten: het is sinds 21 juni zomer. De langste dag ligt alweer achter ons. Maar er zijn nog veel meer bijzondere dagen. Wist je dat in de zomermaanden een aantal leuke dagen op de kalender staan? We hebben ze voor jou op een rijtje gezet. 5 juli 7 juli 17 juli 21 juli 23 juli 11 aug 13 aug

Bikinidag Start van de zomervakantie Wereld Emoji dag Junkfooddag Roze Maandag Zoon en Dochter dag Linkshandigendag

FIJNEDAGVAN.NL

Deze zomer strijkt op 15 juli en 9 september de vrolijke Marche Hoezee neer in St Janstraat en het binnenplein van Nieuwe Vest in Breda.

5 x Plaagdierboek: Een kleurrijke creatieve karavaan van kleinschalige ondernemers, kunstenaars en makers. Het is geen gewone markt, maar een markt met humor, inhoud en aandacht voor de ambachten in Breda. Er worden kunst, grafiek, juwelen, handgemaakt, vintage en streekproducten getoond en verkocht. Creatievelingen kunnen hier hun waren kwijt, bezoekers kunnen zich laten verrassen door al het moois wat Breda te bieden heeft. Ook kun je genieten van optredens. Als je het leuk vindt, kun je ook zelf je handen uit de mouwen steken en deelnemen aan een van de workshops die gaan over ambacht. MARCHEHOEZEE.NL

21/07

and the winner is..

al het moois wat Breda te bieden heeft

J.A. de Greeuw uit Teteringen Patty de Rooij uit Hoogstraten Ilse Lodewijk uit Prinsenbeek Lian Kokke uit Breda Joep van Merode uit Zevenbergen 2 x 4 kaarten met Rondvaart De Nieuwe Mark: Ploon - Elmar Theeuwes uit Breda Rob van Herwaarde uit Teteringen

Word jij onze volgende winnaar?

RegioJournaal 7


BUITENLANDSE STAGE

De wereld rond met.. Steeds vaker kiezen studenten voor een buitenlandse stage. Wie wil dat nou niet? Het is de perfecte gelegenheid om een andere taal te leren en kennis te maken met een andere cultuur. Het Regiojournaal kwam in contact met de Bredase Liang.

LIANG REIJMERS (22) woont vlakbij het centrum en het station in Breda. Op dit moment loopt zij stage in Australië voor haar studie International Tourism Management aan de NHTV.

Bezochte landen Andorra | Australië | België | Cambodja | Canada | China | Denemarken | Duitsland | Frankrijk | Griekenland | Hongarije | Italië | Kroatië | Luxemburg | Macedonië | Noorwegen | Oostenrijk | Servië | Spanje | Thailand | Tsjechië | Turkije | Vaticaanstad |Verenigd Koninkrijk | Verenigde Arabische Emiraten | Verenigde Staten | Zweden | Zwitserland

VOOR AL UW VAKANTIES AL 30 JAAR EEN BEGRIP IN DE GRENSSTREEK

Nederlandse - Belgische en Duitse reisorganisaties Andere schoolvakanties in Nederland & België

REISBURO VAN RAAK

Liang Reijmers

BEZOEK OOK ONZE NIEUWE WEBSITE

8 RegioJournaal Stationsstraat 19 - Baarle-Nassau - www.reisburovanraak.nl - info@reisburovanraak.nl - T: 013 507 92 45


BUITENLANDSE STAGE

‘Australië is een enorm bijzondere en onvergetelijke ervaring’ En verder.. WAAROM AUSTRALIË? ‘In eerste instantie wilde ik naar Ierland, maar omdat ik ook wel interesse had in Australië, keek ik ook daar. Daarbij kwam ik deze stage tegen, waar ik inwonend bij het bedrijf zou gaan. Dit scheelt veel in de kosten, dus dat was aantrekkelijk!’ EN BEVALT HET? ‘De stage is helemaal top! Ik werk veel, maar doe ook veel leuke dingen. Ik zit wel in the middle of nowhere, waardoor ik afhankelijk ben van anderen. Elektriciteit is duur en we leven op regenwater (en dat terwijl South Australia de droogste staat van Australië is). Hierdoor leer ik wel veel over duurzaamheid! Skypen en foto’s naar het thuisfront sturen kan helaas niet, want internet is onwijs duur en beperkt.’ HOE IS HET LEVEN ALS REIZIGER? ‘Momenteel voel ik me een backpacker met een koffer ha-ha. Verder vind ik het erg leuk

om veel cultuur te zien en houd ik van zonsondergangen, iets waar ik hier in Australië geen genoeg vankan krijgen!’ AANRADER? ‘Thailand en Cambodja. Deze landen stonden niet op mijn bucketlist, maar hier ging ik heen voor een studietrip. Ik was over beide landen positief verrast, vooral door de natuur en de mensen.’ REISTIPS? ‘Probeer verschillende reizen uit, zowel georganiseerde tours als camperreizen, backpacken, et cetera. Zo kom je erachter wat je echt leuk vindt. Zo weet ik dat kamperen in een tent niet zo mijn ding is. Sinds mijn kennismaking met Australië heb ik de swag leren kennen. De perfecte oplossing wanneer je niet van tenten houdt! Een swag is een Australische bedrol met een matras. Het enige wat je naast een swag nodig hebt is een deken of een slaapzak en

Levering, keuring en onderhoud van brandblussers brandslanghaspels en noodverlichting Jaarlijks onderhoud tegen zeer scherpe prijzen

OP DE BUCKETLIST De westkust van Australië | Ijsland | Portugal | Peru | Ierland REIZEN BETEKENT VOOR MIJ ‘de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil’ IK GA OP REIS EN NEEM MEE…‘Ik ben niet iemand die specifiek iets mee wil nemen, zoals sommigen graag hun Hollandse eten meenemen. Ik geniet liever van de ervaring van het buitenlandse eten.’

een kussen. Slapen doe je dan dus lekker in de buitenlucht, maar door de swag ben je goed beschermt tegen alle dieren en slaap je ook nog eens heel comfortabel.’ TOERIST IN EIGEN STAD Breda is in één woord gezellig! Hotspots voor toeristen zijn voor mij: De binnenstad natuurlijk! En het centrum van het Ginneken heeft ook echt iets alsof je in het buitenland zit. Zeker een bezoekje waard.

Sportmassage & Wellness Massage aan Huis!

Summer Special! Enjoy the summer bij je thuis

Get ready voor de zomer met een Vitaliserende Wellness Massage

met een Vitaliserende Wellness Massage Nu voor €35,- i.p.v. €55,- ( 1 pers, 60min) €60,- i.p.v €110,- ( 2 pers. 2x 60min)

Bespaar tot wel 20% t.o.v. uw huidige onderhoudsbedrijf!

Kijk voor meer info op: www.rc-brandpreventie.nl

Voor meer informatie contacteer Actie is geldig tot einde 2018, mits geboekt voor 30 Juni. Marianne van Lazy Tulipnoemen Bij het reserveren graag actiecode “Jazz” Gediplomerde masseuse Voor meer informatie contacteer Marianne van Lazy Tulip Gediplomeerde masseur RegioJournaal 9

www.lazytulip.nl | info@lazytulip.nl | 06 - 27 53 94 06


Te Te gek gek zo’n speelplek!

Volg ons op Facebook

Opening zo mervastijden kantie Wij zijn in de zo

op en va m ervaka n dins ntie van 10.0 dag t/m zo n da g 0 - 19.0 0 uur.

Te Te gek gek zo’n zo’n speelspeel- en en knutselplek! knutselplek! Speelboerderij De Vossenberg is een knus en veilig speelparadijs voor kinderen t/m 12 jaar. Kinderen beleven hier de leukste binnen- en buitenspeelavonturen en bouwen, knutselen én timmeren de mooiste creaties! Graag tot ziens!

Binnen- en buitenpret

Openingstijden Ma.-vr. 10:00-21:00 Za. 10:00-18:00 | Zo. Gesloten Werken zonder afspraak Wij zijn een Ergoline Zonnestudio, aangesloten bij de branche vereniging SVZ Zonnestudio C´est La Vie Wildertsedijk 1 4881 ET Zundert 076-5620065

Tilburgsebaan 42, 5126 PH Gilze, tel. 0161 45 66 86, www.devossenberg.net

TomarWonen is ons particulier initiatief dat thuis wonen combineert met service, verzorging en verpleging: professioneel en met persoonlijke aandacht. TomarWonen is voor mensen met een dementie. Een kleinschalige, gezellige en veilige woonomgeving met het wooncomfort zoals u gewend bent en met het doel zoveel en zo lang mogelijk, eventueel met uw partner, zelfstandig en zinvol te kunnen leven.

Meer informatie en/of een model appartement bezichtigen?

Dat kan! Bel gerust 06 41 77 09 62 Of ga naar Ronald van den Berge Ronald heeft een jaren lange ervaring in de ouderenzorg. www.tomarwonen.nl Met name in de realisatie van kleinschalige zorg voor ouderen met en gebruik het een dementie. Veel kennis en wijsheid uit jaren praktijk gehaald, veel contactformulier gezien, gehoord en ervaren. Weet daarom wat wel en niet gewenst is in de relatie met een ouder persoon met een dementie. Hij weet ook of mail naar info@tomarwonen.nl wat er zeker nodig is om een nieuw thuis met zorg te kunnen realiseren.

U kunt zich voor de locatie Oudenbosch nu inschrijven op een van de appartementen vanaf 50 m2. De appartementen zijn door u zelf te stofferen en in te richten. Natuurlijk kunnen wij dit voor u regelen.

www.tomarwonen.nl


GEOCACHING

Zoek de schat ‘Geocaching’ is een populair spel waarbij je met een gps op zoek gaat naar een schat. Een leuke manier om de stad en natuur te verkennen. Je kent natuurlijk de bekende plekken, maar er zijn vast en zeker ook wijken en straten waar je nog nooit bent geweest. Overal in Nederland, ook in Brabant, liggen kleine, waterdichte dozen verborgen, die door middel van kleine raadsels te vinden zijn. In de doos zit een logboekje, waar jij je naam in kan schrijven, en een voorwerp dat iemand anders heeft achtergelaten. De regel van het spel is dat jij iets achterlaat van gelijke of hogere waarde. De meeste mobiele telefoons hebben een ingebouwde gps-ontvanger. Je hoeft dus verder geen apparatuur mee te nemen. De gps-

Download gratis! EASY OPEN CACHING LOOKING4CACHE LITE GEO BUCKET GEOCACHING BUDDY

ontvanger van je telefoon wijst je de weg. Download een van de gratis geocaching-apps en ga op ontdekkingsreis! LEUKE ROUTES IN BREDA Een paar leuke routes hebben we hieronder uitgelicht. Uitgebreide informatie lees je op geocoaching.nl. Daar vind je nog veel meer goede tips. BOURGONDISCH BREDA Breda heeft de hoogste kroegdichtheid per inwoner van Nederland. In het centrum, aan de Grote Markt, de Havermarkt en de haven, vind je leuke en bekende kroegen. Deze route neemt je mee langs twintig cafés met elk een eigen karakter. BREDASE BEELDENROUTE De beeldenroute neemt je mee langs de mooiste en opvallendste beelden in het centrum van Breda. Met deze wandeling zie je de mooiste verborgen plekjes van de stad. HET OOIEVAARSBOS Het Ooievaarsbos is in 2000 aangelegd. De ouders van de baby’s die in het jaar 2000 in Breda zijn geboren (3.500 Bredase baby’s en 1.500 uit de regio), hebben hier een boom geplant.

M

geocaching.nl

Privé uit elkaar of zakelijk conflict? Wil je er samen -in harmonie- uitkomen of dat in ieder geval een kans geven? Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak. Los het samen op.

06 22 van 80Gessel-Galle 95 37 mr Jacqueline MfN Registermediator 06 22 80 95 37 www.cestdaccord.nl

06 22 80 95 37

RegioJournaal 11


MINIBIEB

vakantie leesvoer

Ik word rustig van lezen..

De vakantie is voor veel mensen een mooie gelegenheid om eindelijk een boek te lezen. Even geen school, geen werk, geen stress en lekker onderuit met een goed boek. Wij kijken er naar uit! Wist jij dat er in Breda en omgeving een aantal leuke minibiebjes te vinden zijn? Fiets of loop er eens langs! Heb je zelf nog een boek liggen dat je al gelezen hebt? Wie weet kun je hem ruilen voor een ‘nieuw’ vakantieboek!

DIJKLAAN 48, BREDA ‘Vaker dan één keer lees ik een boek over het algemeen niet, maar boeken weggooien vind ik ‘not done’. Iemand anders er nog blij mee maken, is beter dan weggooien. Ook het verdwijnen van de buurtbiebs gaf mij een impuls om de minibieb te starten.’ Marloes Wagemaker maakte een mooi rood boekenkastje van gerecyclede materialen.

‘Veel mensen bellen aan en vragen of het echt waar is dat je voor niks een boek mag pakken’ Afscheid nemen doen we samen. Zorgvuldig, zorgzaam, met aandacht voor detail.

FAVORIETE BOEK ‘De Scandinavische misdaadboeken zijn bij mij toch wel favoriet, een genre waarin elke keer een gekke combi is tussen de misdaden en de prachtige natuur die er in beschreven wordt. Ik word altijd heerlijk rustig van lezen. Jezelf even helemaal terugtrekken in een boek vind ik fijn. De Millennium-trilogie van Larsson staat met stip bovenaan!’ OP HET NACHTKASTJE ‘Op dit moment heb ik niet zoveel tijd om een boek te lezen. In maart ben ik gestart met mijn eigen toko de ‘Fleksheks’. Op mijn nachtkastje liggen nu vooral catalogi van stoffenleveranciers en een gebruiksaanwijzing van mijn nieuwe camera. Naast lezen hou ik namelijk van mooie stoffen en fotograferen.’

Het Aardbeienterras heerlijk uitstapje

Bel voor een kennismaking of voorregeling

Prinsenbeek, Etten-Leur en Zundert e.o. ook op verzoek daarbuiten. 12 RegioJournaal Monuta Patricia van Vliet | 0650630107 | pvanvliet@monuta.nl | monutavanvliet.nl

Elke dag geopend van 10.00 - 18.00. U bent van harte welkom!

www.hetaardbeienterras.nl • aardbeienterras@gmail.com


MINIBIEB

HOEK VAN DE POOLSEWEG EN ZEISSTRAAT, BREDA Karen Meijs is docent creatief schrijven. Zij heeft veel affiniteit met taal en lezen. ‘Mijn man is actief in het bestuur van buurtvereniging Sportpark II en zocht een sponsor voor een minibieb in onze wijk. Ik heb de materialen voor mijn rekening genomen en hij heeft de minibieb gemaakt. Goed teamwork!’ FAVORIETE BOEK ‘Tijdens het lezen vergeet ik mijn zorgen en ontspan ik. Elke avond voor het slapen gaan lees ik. Ik wissel graag af tussen chicklit, waargebeurde verhalen en literaire thrillers. Het dagboek van Bridget Jones van Helen Fielding is mijn favoriet. Tussendoor lees ik ook dichtbundels en informatieve boeken.’ OP HET NACHTKASTJE ‘Ik ga niet zonder boeken op vakantie. Deze zomer wil ‘Neelie’ van Alies Pegtel en ‘Heelmeester’ van Marcel Vaarmeijer lezen. Voor het gemak neem ik mijn ereader mee. Mijn doel is om dit jaar 50 boeken te lezen. Via de app GoodReads houd ik bij wat ik heb gelezen. TULPENSTRAAT 75, BREDA ‘Ik was met vakantie op een camping in Nederland en daar stond een oude caravan die was ingericht als bibliotheek. Toen ik later thuis mijn boekenkast opruimde, moest ik daar weer aan denken. Ik deelde mijn plan met Zukini Woonloods en ik kreeg spontaan een tweedehands kast’, vertelt Maj-Britta enthousiast. FAVORIETE BOEK Boeken met een beetje diepgang, daar houdt Maj-Britta van. ‘Het fijne aan lezen is om even in een hele andere wereld te zijn. Ik lees diverse genres, geschreven in een mooie taal.’ OP HET NACHTKASTJE ‘Voor de zomervakantie ligt het boek ‘Het houten bestek’ van Tessa IJzermans te wachten. Een boek over de oorlog met drie indrukwekkende verhaallijnen.’ In de minibieb aan de Tulpenstraat ligt kwaliteit, maar af en toe ligt er ook wel een doktersroman tussen.

Heeft u interesse neem dan eens een kijkje op onze website

WWW.BUDGET-SAFARI.NL RegioJournaal 13


BredaPhoto

BREDAPHOTO

Van 5 september t/m 21 oktober vindt de achtste editie plaats van het toonaangevende internationale BredaPhoto Festival. Ruim vijftig gevestigde namen en toptalenten exposeren op vijftien binnen- en buitenlocaties in het historische centrum van Breda en het hippe Belcrumgebied, onder meer in de voormalige Koepelgevangenis.

Het tweejaarlijkse BredaPhoto Festival toont het beste van de internationale, hedendaagse fotografie. Gerenommeerde kunstenaars exposeren zij aan zij met een nieuwe generatie. Het thema van de achtste editie, To Infinity and Beyond, en de domeinen Biology, Cosmos, Intelligence, God, Society en Image gaan over de invloed van de almaar voortrazende wetenschap.

GRATIS BUITENEXPOSITIES De buitenexposities zijn gratis te bezoeken, voor de binnenlocaties en het verdiepingsprogramma heb je een ticket nodig. Voor professionele fotografen en studenten fotografie is er van 5 t/m 9 september de Professionals Week, waarvoor een ticket nodig is.

LOCATIE EN PROGRAMMA Naast de exposities zijn er masterclasses; projecten met scholieren, fotografiestudenten en ouderen; rondleidingen; talkshows; meet-ups; lezingen; boekpresentaties en workshops. Het fotofestival speelt zich af in twee gebieden: het historisch centrum van Breda en de bruisende wijk Belcrum. Hart van BredaPhoto Festival is het voormalige Bredase Museum aan de Parade 12.

Studenten kunnen overnachten op de speciaal ingerichte Festivalcamping. En ook dit jaar is er weer de mogelijkheid met een bootje van het centrum naar de Belcrum te varen door de Singels van Breda. TICKETS EN INFORMATIE Tickets en informatie over de exposities, alle fotografen, de bijprogramma’s, locaties en tickets vind je op bredaphoto.nl.

is méér

Taverne - Koffiehuis

Taverne - Koffiehuis s’Morgens kan je genieten van één van onze ontbijten, of kom genieten van een ovenvers broodje, snack , salade, pannenkoek, wafel met een lekkere s‘Morgens kan genieten van één van tasje koffie.

onze ontbijten, of kom genieten van een ovenvers broodje, salade, pannekoek of wafel met een lekkere tas koffie.

14 RegioJournaal

Meerseweg 44 ma-di-do-vrij: Meerseweg - 17.00 09.00u-18.00u 232144 Meer ma-do 9.00 2321 Meer vr 9.00 - 18.00 woensdag gesloten 0032(0)33368007 0032(0)33368007 zat 9.00 - 14.30 zat: 09.00u-16.00u info@tismeer.be info@tismeer.be zo en feestdagen gesloten zo: 09.00u-18.00u www.tismeer.be www.tismeer.be Voor ontbijten gelieve te reseveren

Voor ontbijten gelieve te reserveren

Kom spelen bij de Koeckers in Den Hout. Of geniet van een heerlijke pannekoeck in een van onze themaruimtes. Leuk voor jong en oud!

Ruiterspoor 71 | 4911 BA Den Hout 0162-455036 | denhout@koeckers.nl | www.koeckers.nl


HARTJE GINNEKEN LINE UP MET EEN GOUDEN RANDJE! Het Ginneken maakt zich langzamerhand weer klaar voor de derde editie van Hartje Ginneken. Na 2 succesvolle edities is de organisatie er wederom in geslaagd een aantal topartiesten te trekken naar het grootste buurtfeest van Breda. Organisatoren Johan de Vos en Joris Joosen zijn trots: ‘Het is fantastisch om te zien dat veel mensen uit de omgeving al voor de line up bekendmaken kaarten te gaan kopen voor dit mooie evenement. Dat betekent toch dat we voorgaande twee edities iets goeds hebben neergezet.’ Het idee om een buurfeest te organiseren begon twee jaar geleden. Twee vrienden zaten onder het genot van een drankje te filosoferen over een buurtfeest op het Schoolakkerplein. Een echt ‘ons-kent-ons’feestje midden in de wijk het Ginneken. En zo groeide het idee van Hartje Ginneken van buurtfeest uit naar een evenement. Dat Hartje Ginneken wel het karakter moet hebben van een buurtfeest staat bij de organisatie met stip op 1, gezelligheid boven alles. Dit jaar bestijgen niemand minder dan Miss Montreal, Anita Meyer en de succesvolle Kimberly het podium op het Schoolakkerplein. ‘We denken er dit jaar met deze artiesten weer in te slagen om voor ieder wat wils te bieden. Als klap op de vuurpijl zal de Golden Earring de dag komen afsluiten. Naast deze toppers hebben we wederom het Feest Uurtje eind van de middag en zullen we de dag openen met een bekende band uit de regio.’ HARTJEGINNEKEN.NL

(Krampende) (Krampende) buik buik (Krampende) buik pijn, pijn, winderigheid, winderigheid, pijn, winderigheid, een opgezette buik een opgezette buik een opgezette buik en/of opgeblazen en/of opgeblazen en/of opgeblazen gevoel, wat gevoel, wat kan kan ik ik gevoel, kan ik daaraan doen? daaraanwat doen? daaraan doen? PDS/FODMAP PDS/FODMAP www.abcdietist.nl PDS/FODMAP www.abcdietist.nl 06 434 25 690 06 434 25 690 www.abcdietist.nl 06 434 25 690 120810 ABC Dietistenwerk RJB.indd 1

03-07-18 1

Van LAPTOPS tot aan KOFFIEZETAPPARATEN.

Elektronica en meer: Spinveld 66 8A, 4815 HT Breda

20%

60%

GOEDKOPER RegioJournaal 15


Mw. drs J.M.E. [Jomara] Gunther RFEA MfN

BACK2BALANCE ECHTSCHEIDINGSBEMIDDELING EN FINANCIËLE PLANNING VOOR PARTICULIEREN EN ONDERNEMERS

BACK2BALANCE verzorgt jullie scheiding via één loket. Een (echt)scheiding is niet niks. Al je zekerheden gaan op een glijbaan. Net als bij het kopen van een nieuw huis zoek je houvast bij een vakman. Iemand die je eerlijk adviseert, alle mitsen en maren belicht, zodat je die grote stap durft te zetten. Zo is het ook met scheiden. Jomara Gunther wil graag die specialist voor jullie zijn. Iemand die luistert, mogelijkheden en oplossingen in kaart brengt, zodat jullie weloverwogen samen besluiten kunnen nemen. Zodat jullie zo snel als je eraan toe bent de draad van jouw leven weer kunt oppakken. Op zoek kunt naar een nieuwe balans voor 2. In 2010 begon ik daarom echtscheidingsadviesbureau Back2balance.

#

Regio praat

Het Regiojournaal deelt de mooiste, leukste en gekste regionale foto’s die wij op sociale media tegenkwamen. Deel ook jouw foto en wie weet sta jij wel in de volgende editie! #regiopraat

Vele honderden cliënten heb ik bijgestaan op hun weg vol emoties en financiële onzekerheden: Ook jullie help ik graag zoeken naar die gezamenlijke uitkomst. Daar mag je op vertrouwen. Op weg naar een nieuwe balans.

willemvlijm @pier15skatepark @bonkskatestore #breda #ilovebreda #inbreda #gemeentebreda #indebuurtbreda #bredacityapp #streetsofbreda #brabant #zoomnl #inbrabant #pier15 #belcrumbeach #haveneiland #dok19 #skate

BACK2BALANCE M: 06 - 209 38 909 | E: info@back2balance.eu | W: www.Back2Balance.eu

VOOR AL U STUC- EN SCHILDERWERKEN! Verfspuiter Prinsenbeek staat voor service en kwaliteit. Wij zorgen voor een exclusieve afwerking inclusief garantie. U kunt bij ons terecht voor stuc- en schilderwerk. Wij verspuiten zowel latex, op muren en plafonds’ als lakken op andere ondergronden (denkend aan trappen, houten vloeren, deuren etc.). Gevelreiniging en dakcoating behoren ook tot de aangeboden diensten.

*! +31 (0) 6 37 62 44 14 INFO@VERFSPUITERPRINSENBEEK.NL

WWW.VERFSPUITERPRINSENBEEK.NL 16 RegioJournaal

Home sweet home in Breda chocomailoa Home Sweet Home #rooftop #breda #ilovebreda #photooftheday #photography #tagforlikes #like4like #nofilter #sunset #followme #bestoftheday #dogoftheday #adorable #dog #dogsofinstagram #dogstagram #petsofinstagram #chihuahua #cute #pet #instapic #instalike #instamood #instagood #dogsitting #iloveyou


CHI NIEUW BEWUSTZIJN

familyspot.nl Zelf aardbeien knippen voor het knipdiploma bij het Aardbeien terras. #familyspot #uitje #familie #aardbeien #aardbeienterras #speeltuin #eropuit #smullen #rijsbergen

(VOORHEEN CHI-LEVENSKRACHT) Een winkel met een uitgebreid assortiment zoals Chi essentiële oliën, CBD-oliën, edelstenen, klankschalen, Koshi’s, Yogaartikelen en cadeau artikelen. Achter de winkel bevinden zich twee mooie ruimtes die worden verhuurd en waar activiteiten plaatsvinden zoals: geleide meditaties, yoga, klankschaalconcerten, didgeridoolessen en buikdanslessen. Kom eens langs en ervaar de ruimte van deze prachtige winkel. We zien u graag. Openingstijden: di t/m vrij 10:00 - 17:30 uur za 10:00 - 17:00 uur

Breda breakdance city

Boschstraat 125 4811 GG Breda 06 42450658/076 5147031 chi.nieuwbewustzijn@gmail.com chinieuwbewustzijn.nl M chi nieuw bewustzijn

breaksessions Bboy Yozeph Djazzle Breda #showcase #freeze #Breaksessions2018 #theatreshow #flexin #Kids #photography #photo #sonyxperia #photoshoot #iCeyb #students #kid #support #nextgeneration #dance #bboying #djazzle #Dansstudio #bredacity #inbreda #ilovebreda #photography

Kom je ook? Top 3 beste uitje van Brabant Dagje uit

on

z

arnojansen1979 #kermis #nostalgischekermis #plezier #pret #fun #happykids #blijegezichtjes #happyfaces #carnival #breda #ilovebreda #inbreda #grotemarkt #grotemarktbreda #kasteelplein #valkenbergpark #voorjaarskermis #brabanthallen #onsbrabant #colourful #kids #kinderen #helemaalblij #verrassing #fair

g da

a 19

ugu

Camping

l stus

dem on

Winkel

stratie met roofvogel

Feestjes

sls

a me

n op

de

fo t

o!

Wagenstraat 74 l 4845 CX Wagenberg l 076-5934503 RegioJournaal 17 info@johanencaroline.nl l www.johanencaroline.nl


SABBATICAL

Sabbatical in Spanje Raymond en Addi hadden al even de wens om voor langere tijd in het buitenland te verblijven. Uiteindelijk hebben ze de knoop doorgehakt en vertrokken zij met hun twee kinderen voor een paar maanden naar Spanje.

Voorbereidingen 1. Verhuur van ons huis 2. Onbetaald verlof bespreken met werkgevers 3. Verblijf in Spanje zoeken 4. Kinderdagverblijf opzeggen, zwemles stopzetten enz. 5. Vaccinaties en tandartsbezoek voor vertrek 6. Verzekeringen aanpassen 7. Planning van onze sabbitical (vervoer, spullen opsturen en meenemen enz.) 8. School in Spanje zoeken voor Evi 9. Vrijstelling regelen met leerplichtambtenaar 10. Opslag persoonlijke spullen in Nederland

SegerenCleaning Schoon met veel kracht...

Reinigings werkzaamheden voor zowel bedrijven en particulieren

Bel voor een afspraak

T. 06 25 06 10 89 Made - Noord Brabant www.segerencleaning.nl

Familie van Gool

RAYMOND (37) en ADDI (41) woonden samen in de Sint-Janstraat in het hart van Breda. Toen kinderen EVI (6) en SEM (4) kwamen, verhuisde het gezin naar Belcrum. BEZOCHTE LANDEN Bali | Thailand | ItaliĂŤ Spanje | Frankrijk


SABBATICAL

Hier worden wij happy van! WAAROM SPANJE? ‘We wilden ervaren hoe het is om in Zuid-Europa te leven met een andere cultuur en een mediterraan klimaat. Onze kinderen waren nog klein en dat spoorde ons extra aan. We hadden er alle vertrouwen in dat het een succes zou worden.’ WAAR WOONDEN JULLIE? ‘We huurden een ruime bovenverdieping van een vrijstaande villa in Jávea. Het appartement had drie slaapkamers, twee badkamers, een ruim dakterras en een eigen tuin met zwembad en sinaasappelbomen.’ HAPPY! ‘We ontmoetten veel mensen die net zo in het leven staan als wij en zich zelfs in Jávea hebben gevestigd. Ze inspireerden ons om ook te doen waar we happy van worden. Waar een wil is, is een weg. Door de rust kregen we leuke ideeën van zaken waar we mee bezig wilden zijn. Zo begon Addi met de voorbereidingen van een eigen blog, die inmiddels live staat: familyspot.nl.’ EN DE KINDEREN? ‘De kinderen pasten zich heel gemakkelijk aan. Evi ging graag naar school. Ze hebben het vaak over Spanje. Sem wil elke week nog de videofilmpjes zien die we voor onze reisblog maakten. Ze willen het liefst terug naar de zon en het strand.’ WAT WAS LASTIG? ‘In het begin was het best lastig om echt los te komen van Nederland. We zochten rust, maar we wilden wel graag contact houden met familie en vrienden en ervaringen delen. Dat was in het begin een beetje zoeken.’

REISTIPS? ‘Wie aan de Costa Blanca denkt verwacht misschien massatoerisme met plaatsen zoals Benidorm. Wij hebben een hele andere kant van deze kust gezien met mooie kleinere plaatsen, gezellige mensen en een prachtige natuur.’ TOERIST IN EIGEN STAD Breda is in één woord bourgondisch! Hotspots voor toeristen zijn voor ons: winkels, terrasjes en pleintjes | bosrijke omgeving | boottocht over de Singel | ’t Sas | bezoek aan Valkenbergpark met Kasteelplein of Begijnhof (zijn wij getrouwd)

M M familyspot.nl


e j t a a L n e d i e l r ve

Zijn opa en vader gingen al met een kar langs de huizen om groente en fruit te verkopen. De kar van Marcus Teunissen uit Oudenbosch heeft plaatsgemaakt voor een grote kraam, waarmee hij op diverse markten in WestBrabant staat. Ook kun je via de webshop bestellingen plaatsen. Het idee is nog altijd hetzelfde: mensen laten genieten van verse en smaakvolle groente en fruit uit de streek. Bij alles wat Marcus doet, ligt de focus op duurzaamheid en de streek. ‘Alle Nederlandse aardappelen, groente en fruit halen wij bij telers in de directe omgeving. In West-Brabant wordt veel moois gekweekt, zoals asperges, aardbeien en rabarber’, vertelt Marcus met een big smile.

‘Aardappelen, groente en fruit kun je gemakkelijk online bestellen bij De Verse Verleiding’

Verse producten Steeds meer mensen eten bewust minder vlees. ‘Je hoeft van mij echt geen vegetariër te worden, maar minder vlees consumeren, is toch iets waar je over zou moeten nadenken’, vindt de eigenaar van De Verse Verleiding. Bovendien kun je met groenten echt hele lekkere gerechten bereiden. Neem de smaakvolle, duurzaam gekweekte cressen die we in het assortiment hebben. Of verse spinazie zo van het land. Aardappelen, groente en fruit kun je gemakkelijk online bestellen bij De Verse Verleiding. Vervolgens kun je je bestelling ophalen op de markt of thuis laten bezorgen op dinsdag of zaterdag.’ De Teunbox ‘Alweer een maaltijdbox?’ horen we je denken. ‘Klopt, maar Teun is écht anders! Teun biedt maaltijden die verantwoord zijn, in de breedste zin van het woord. Zonder dat het jou extra moeite kost, kun je producten uit de omgeving consumeren. De box wordt thuisbezorgd en staat garant voor een gezonde maaltijd die niet belastend is voor het milieu. In de box zitten ook leuke weetjes over de producten, zo leer je de streek beter kennen.’ De foodbox zal binnenkort ook verkrijgbaar zijn via de webshop. ONLINE BESTELLEN & AFHALEN OP DE MARKT OF BEZORGING OP DINSDAG EN ZATERDAG!

Dinsdag in Oudenbosch van 12.00 – 16.00 uur Woensdag in Wouw van 8.00 – 12.00 uur Donderdag in Zevenbergen van 10.00 – tot 16.00 uur Vrijdag in Prinsenbeek van 8.00 – 12.00 uur Zaterdag in Roosendaal van 8.00 – 16.00 uur @deverseverleiding.nl


WILDKAMPEREN

BACK 2 BASIC Je houdt ervan of je vindt het verschrikkelijk… kamperen. Vanaf het moment dat je wakker wordt tot je weer naar bed gaat, ben je buiten. Echte liefhebbers gaan zelfs ‘wild’ kamperen. Een paar mooie plekjes daarvoor vind je in Brabant.

M

Een grote kans dat je oog in oog komt te staan met een ree of wild zwijn. Proef de vrijheid, want als je eenmaal ‘wild’ hebt gekampeerd, wil je nooit meer anders. ‘Paalkamperen’ wordt het ook wel genoemd. Dat mag natuurlijk niet overal en er gelden strikte regels. Aan de hand van GPS coördinaten zoek je een plekje midden in de natuur. Overnachten is gratis, er mogen maar drie tentjes staan (max 18 personen) en je mag er niet langer dan 72 uur verblijven.

Aan de hand van GPS coördinaten zoek je een plekje midden in de natuur

LOCATIE BREEDTEGRAAD

LENGTEGRAAD

Chaamse bossen 1 Chaamse bossen 2 Chaamse bossen 3 Strijbeekse heide Gooren en Krochten

4.897222 4.924639 4.924639 4.818917 4.689194

51.517250 51.500333 51.500333 51.497778 51.457556

logerenbijdeboswachter.nl RegioJournaal 21


SWEET MEMORIES

Sweet

memories 2

Met een frisse duik in het verleden gingen we op zoek naar zwemplezier in vroegere tijden. We vonden deze prachtige beelden in het Stadsarchief Breda. Herken jij het nog?

Leren zwemmen ging er ruim 100 jaar geleden iets anders aan toe dan tegenwoordig. Deze foto is genomen tijdens een zwemles in de Volksbadplaats. Van 1895 tot 1929 lag deze kosteloze Volksbadplaats aan de Boeimeersingel in de Mark.

1

Een drukke boel op een zonnige dag in 1967 in het Openluchtzwembad Wolfslaar. Samen met een kinderboerderij, restaurant en amfitheaters is het familiezwembad tegenwoordig onderdeel van Natuurpoort ‘Landgoed Wolfslaar’.

3

Zwembad De Kuil is een zwemwaterplas waar je bij mooi weer heerlijk kunt vertoeven. Ter ere van de opening in 1971 spreekt de burgemeester de zwemmers en toeschouwers toe vanaf een stellage middenin het water. Deelnemers kunnen niet wachten om als eerste een duik te nemen.

22 RegioJournaal

Bron: collectie Stadsarchief Breda


Onze praktijk vindt u al bijna 20 jaar in het centrum van Breda (nu in de Concordiastraat). In ons vakgebied – de oosterse geneeskunde – werken wij holistisch. Voor de behandelingen maken wij gebruik van een combinatie van methoden uit de oosterse en de westerse geneeskunde. Wij bieden de traditionele meridianentherapie in combinatie met de voordelen van bv: acupunctuur • cupping • moxa • tuna • guasa

Maximaal tuinplezier met de juiste bestrating! Bent u opzoek naar bestrating voor uw terras, oprit of bedrijfsterrein? Bij van Kemenade kiest u uit een compleet assortiment uw kwaliteitsbestrating waarvan u gegarandeerd jarenlang gaat genieten.

Wij activeren de bloeddoorstroom door de meridianen te stimuleren, de menselijke cellen daarmee te activeren en zodoende de interne organen evenwichtiger te maken. Wij noemen dat de coördinatie van yin en yang. Het is een veilig en pijnloze behandeling, zonder bijwerkingen. Het effect werkt onmiddellijk positief op uw gezondheid Gespecialiseerd in Onvruchtbaarheid, Parkinson, Psoriasis, Depressie, Allerlei Pijnklachten. enz.

Vestiging Breda Concordiastraat 17 4811 NA Breda 076 543 68 10 06 24 49 94 84

Ekkersrijt 1509 5692 AN Son 0499 - 37 15 45

Gilzeweg 36 4859 Bavel 0161 - 43 39 59

Vestiging Sittard Rijksweg Noord 182 6136 AD Sittard 046 458 33 83 06 43 49 75 10 WWW.VANKEMENADEBEST.NL

WWW.DESCHANSTUINSCHERMEN.NL

Altijd uw masseur thuis?

OOK VOOR HET ROOIEN EN AFVOEREN VAN OUDE TUINAFSCHEIDINGEN De Schans Tuinschermen Steenbergseweg 6 4661 RJ Halsteren Tel.: 0164 - 686 418 Fax: 0164 - 687 546

DE SCHANS

Een massagestoel van RelexZ is een weldaad voor uw lichaam en geest. Met medische certificering en unieke stretch functie tegen o.a. hernia. Bel of mail voor een gratis demonstratie aan huis.

0031(0)486436873 - info@relexz.nl - www.relexz.nl

RegioJournaal 23


REISVERSLAG

De wereld rond met.. Begin dit jaar vertrok Richelle in haar eentje voor drie maanden naar Zuidoost-Azië. Een lang gekoesterde droom die in vervulling ging. Het Regiojournaal stelde haar een aantal vragen om meer te weten te komen over deze goedlachse Bredase reiziger.

Richelle de Groot RICHELLE DE GROOT (25) woont in het Ginneken en is trajectbegeleider bij het Jeugd Preventie Team in Zuid-Holland.

Bezochte landen Tsjechië | Frankrijk | Slowakije | Spanje Griekenland | Turkije | Polen | Portugal Italië | België | Duitsland | Thailand Vietnam | (Noord) Laos | Cambodja Filipijnen | Indonesië (Bali, Gili Eilanden, Nusa Penida, Lombok)

WAAROM BEN JE GAAN REIZEN? ‘Mijn eerste vakantie was met vrienden naar Blanes in Spanje. Vanaf dat moment had ik de smaak te pakken. Ik moest hoe dan ook minimaal één keer per jaar van mijn eigen verdiende centen naar het buitenland. In 2016 ontstond mijn liefde voor reizen écht. De ouders van mijn oppaskindje vertrokken voor twee maanden naar Sardinië om te werken op een camping en vroegen mij mee om op te passen. Uiteraard zei ik meteen ja. Vanaf dat moment wist ik het zeker, ik wil de wereld ontdekken!’

24 RegioJournaal


REISVERSLAG

‘Ik ben een zonaanbiddende backpacker die altijd op zoek is naar avontuur, spiritualiteit en cultuur’ En verder.. OP DE BUCKETLIST Australië Nieuw-Zeeland | Zuid-Amerika REIZEN BETEKENT VOOR MIJ ‘Ultieme vrijheid, ontwikkeling & groei’ IK GA OP REIS EN NEEM MEE… Een dun katoenen slaapzakje die ik ooit van mijn oma kreeg | Goede fotocamera Voorraad medicijnen | Oordoppen en een oogmasker voor het slapen | Bikini en andere fijne, luchtige kleding

AFRADER? ‘Eigenlijk niet. Ieder land heeft zo zijn charmes en het is maar net waar je van houdt en waar je je op instelt. Tijdens mijn reis door Azië wilde ik een mix van dingen bezichtigen, cultuur proeven en meer over de geschiedenis te weten komen, maar ik wilde ook lekker relaxen, mooie natuurplekken bezoeken en het echte backpackersgevoel ervaren. Voor dat ultieme backpackers gevoel moet je toch écht in Laos zijn.’ REIS JE ALTIJD ALLEEN? ‘Verre reizen maak ik het liefst alleen. Ik ontmoet graag nieuwe mensen en dat gaat sneller als je alleen reist. Ik haal daar veel energie uit. Daarnaast vind ik het leuk om mezelf iedere keer toch een beetje in het diepe te gooien en dan te ervaren dat het eigenlijk altijd wel goed komt.’ REISTIPS? ‘Neem zo min mogelijk mee, plan zo min mogelijk en bekijk alles per dag. Daarnaast maak ik graag gebruik van de app van ‘Skyscanner’, waarmee je de goedkoopste beschikbare vluchten vindt. Verder is het leuk om in hostels te slapen; een goede plek om nieuwe mensen te ontmoeten.’ TOERIST IN EIGEN STAD Breda is in één woord bruisend! Hotspots voor toeristen zijn voor mij: een biertje drinken bij Dok 19 | het weekend afsluiten bij Zonnig of Haveneiland | live muziek op dinsdagavond bij Palm Parkies in het Valkenbergpark | Puick & In Kannen & Kruiken in de Veemarktstraat | Genieten van speciaalbiertjes bij Beers & Barrels | inkopen doen bij Italiaanse specialist Papa e Citu

Neem zo min mogelijk mee! RegioJournaal 25


n e l e e Sp in! w

PUZZELPAGINA

Woordzoeker

Lukt het jou om de woordzoeker, sudoku’s, raad de plek of het doolhof op de lossen? Stuur dan je antwoord(en) naar redactie@trichis.nl en maak kans op De Nederlandse Kaasplank!

Breda geeft een rondje!

w

o

n

a

d

u

i

k

b

o

o

t

i

m

t

e

m

n

s

z

o

m

e

r

l

t

b

o

d

i

r

e

r

e

g

d

d

a

a

a

h

c

n

e

t

n

i

e

k

h

c

l

a

p

l

i

i

o

l

e

a

c

k

i

i

m

a

h

b

z

a

a

m

s

p

l

t

e

c

d

e

i

e

e

p

a

a

l

k

a

m

p

e

r

e

n

e

n

c

f

c

i

b

j

m

r

n

b

r

e

k

o

v

a

k

b

l

a

b

n

e

t

e

a

u

s

t

r

a

l

i

e

n

g

n

e

m

m

e

w

z

s

i

e

Australie • Backpacken • Bredaphoto • Duikboot • Geocaching Italie • Minibieb • Paalkamperen • Reizen • Sabbatical • Schat Wildkamperen • Zalm • Zomer • Zon • Zwemmen De overgebleven letters vormen een zin. Weet jij de oplossing?

Raad de plek

Het nieuwe ‘Rondje Varen Breda’ is het eerste volledig elektrische rondvaartbedrijf van Breda waar het rondje rondom de kerk en het stadscentrum centraal staat. De rondvaart vaart dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur in de maanden juli t/m augustus. Elk uur vertrekt er een schitterende tocht door de Singels.

Weet jij waar dit kunstwerk hangt? TIP! Vroeger was dit gebied een polder waar veel vogels broedden. De zwaan verbeeldt samen met de toekan en de flamingo het creatieve, kleurrijke en diverse karakter van de wijk, met een kleine knipoog naar het verleden.

Mai ons en maak kans op 10 rondvaarttickets! MAILEN KAN TOT 15 AUGUSTUS A.S. NAAR: REDACTIE@TRICHIS.NL

Mail en Win 10 rondvaarttickets

26 RegioJournaal

FOTO: Rachelle van den Broek


PUZZELPAGINA

Doolhof (moeilijk)

Heb jij de weg gevonden? Maak een foto en stuur hem naar ons toe!

Start

Uitgang

Sudoku (moeilijk)

Sudoku (makkelijk)

weet jij welke cijfers er in de gemarkeerde vakjes thuishoren? 1 2

7

4

5

8

3

9

2

5

7

6 2

9

3

1 6 8

4 5

4

1

1

3 6

7

4 8

5 3

4

8

1 9

4

9

2 5 8 7

2

9

7 3

3

1

4 3

7

6

3

4 3

5 7

1

4

9 1

1

6 9

8 4

1 RegioJournaal 27


ROTTERDAM HAVENRONDVAART

Middenin het drukke verkeer van binnenvaart- en zeeschepen beleeft u een bijzondere rondvaart.

ZOMERAVONDTOUR

UITGEBREIDE HAVENRONDVAART

Bij deze avondrondvaart bezoekt u o.a. het Botlekgebied en de Eemhaven.

Voor een onvergetelijke indruk van de bedrijvige wereldhaven is deze uitgebreide rondvaart een aanrader.

GA VOOR MEER INFORMATIE NAAR ONZE WEBSITE WWW.SPIDO.NL OF BEL 010 - 275 99 88

Groot IJpelaardreef 169 - Breda 076-5649706 - (Gezondheidscentrum IJpelaar)

Alt i jd g rat i s h oo rt e s t!

3 maanden GRATIS BATTERIJEN bij aanschaf van een hoortoestel tegen inlevering van deze bon

Actie geldig van 1 juli t/m 31 augustus 2018. tel: 076-5649706 mail: info@hoorserviceschram.nl


HEEL BRABANT BAKT

Zalm Jinx en Mel komen uit Breda en houden van kokkerellen. Voor een mooie zonnige dag maken zij een picknick met een barbecue. Gezellig en puur genieten!

Genieten van het buitenleven Samen met familie en vrienden genieten van het heerlijke weer en uiteraard lekker eten. Wij hebben thuis een hele klein barbecue, die makkelijk mee kan in de auto. Anders kun je ook altijd zo’n weggooi barbecue kopen. Voor de barbecue kiezen we voor een mooi stuk verse zalm van de markt. Snel en eenvoudig klaar te maken. De zalm, verpakt in aluminiumfolie en gegaard op de barbecue, blijft heerlijk sappig en het krijgt ook een beetje een citrussmaak.

OP DE BARBECUE Leg de zalm, met de huidzijde naar beneden, op een ruim stuk aluminiumfolie. Zorg dat hier geen graatjes meer in zitten. Verdeel de takjes dille over de zalm. Snij de citroen en limoen in dunne plakjes en leg deze om en om op de zalm. Doe er heerlijk versgemalen peper overheen. Vouw het aluminiumfolie goed dicht, zodat het sap erin blijft als je de zalm op de barbecue gaat draaien. Als de barbecue goed heet is, leg dan het pakketje met de huidzijde naar beneden op het vuur.

Na 8 tot 10 minuten omdraaien. Afhankelijk van hoe je je zalm eet, en de dikte van het stuk zalm, is de garingstijd tussen de 16 en 20 minuten. Kijk bij het uitpakken van de zalm uit voor de stoom!

M

2crazy_foodies 1 CITROEN

VERSGEMALEN PEPER

550 GRAM ZALMFILET OP DE HUID (4 PERSONEN)

1 LIMOEN

PAAR TAKJES DILLE

RegioJournaal 29


WHAT’S UP

4 AUGustus

What’s up

?

in Aug

Breda in Concert

Ben je fan van Nederlandstalige muziek en heb je zin om lekker mee te zingen? Kom naar naar hét muziekfestival van Brabant. Op het Chasséveld in het centrum van Breda zullen artiesten van groot kaliber optreden. Tino Martin, Henk Dissel, Django Wagner, Gebroeders Ko en nog vele anderen. Alle bekende meezingers komen voorbij. Het evenement is toegankelijk voor jong en oud (vanaf 16 jaar). Het belooft weer een mooi feestje te worden. BREDAINCONCERT.COM

Het belooft een mooi feestje te worden 30 Regiojournaal RegioJournaal

15-19 AUGustus

Braderie Ginneken De braderie is al een halve eeuw een begrip in het Ginneken. De 50e editie zal beginnen met een spectaculaire opening. De wijk bruist vijf dagen lang van de feestelijkheden, een jaarmarkt, straattheater, kunstmarkt, Plein Air aan de Mark, brakkenbraderie, kunst-, hobby- en curiosamarkt. Op zaterdag is ook dit jaar weer de Glimlach van Breda. Heerlijk meezingen en genieten van de bekende Nederlandstalige muziek. Op zondag is er een familiedag inclusief Nico Takx Straattheater. Tijdens de braderie is het kermis op het Schoolakkerplein. BRUISENDGINNEKEN.NL


WHAT’S UP

25 AUGustus

Tranentrekkers

25 AUGustus

Duikboot festival

URBAN TRAIL

Liefhebbers van het levenslied kunnen hun hart ophalen tijdens het meest gezellige smartlappenfestival. De binnenstad moet het toneel worden voor de koren en artiesten. Het bestuur heeft grote namen van het Nederlandse lied weten te strikken. Op verschillende hoeken en plekken in de binnenstad gaan de koren optreden. Er is een hoofdpodium bij het Van Coothplein. De locatie is veel ruimer waardoor nog meer bezoekers kunnen meegenieten. Vanaf 14.00 uur gaat het feest beginnen. Rond 17.00 uur zal op de Grote Markt een Grande Finale plaatsvinden met alle deelnemende koren. DETRANEN.NL

26 AUGustus

Duikboot Festival is meer dan alleen house & techno! Een festival in Breda gemaakt door Brabant, met Brabant en voor Brabant. Er is meer ruimte voor muzikale diversiteit en beleving met verrassingsacts in allerlei soorten en maten. Het festival krijgt een nog intiemere sfeer en een hoop gezelligheid. Het evenement wordt voor de vierde keer georganiseerd en vindt dit keer plaats bij de Asterdplas in Breda. De organisatie werkt samen met lokale artiesten en hostingpartijen zoals Braaf, Daisy, Planet Disco, Boeisco x, Klub Bulk en RGB Silent Disco.

Na het daverende succes van vorig jaar is dit jaar weer een mooi parcours uitgezet met een hoop nieuwe locaties dwars door de binnenstad van Breda. Deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden, 5 of 10 km. Ook kunnen deelnemers dit jaar wandelend deelnemen. Vorig jaar trok het evenement meer dan 2.000 deelnemers. De Urban Trail Series is een populair loopevenement in Nederland en dus ook in Breda. Op een unieke en sportieve manier ontdekken de lopers de binnenstad. Geen rechte wegen, maar een verkenningsloop door gebouwen, theaters, stadions en steegjes. En na afloop uiteraard gezellig wat eten, drinken en ervaringen delen.

DUIKBOOTFESTIVAL.NL BREDAURBANTRAIL.NL

doe jij mee? RegioJournaal 31


MÉÉR DAN ALLEEN GOLF • 18-holes baan • PAR3 Academy Course • Lunchen, borrelen en dineren

• Vergaderen • Kunst & Historie • Trumpi Golf Academy

Ook voor de niet-golfer is het heerlijk vertoeven • •

Neem plaats op ons waanzinnige terras en geniet van een prachtig uitzicht over de golfbaan. Onze heerlijke lunch-, borrel- en dinerkaart heeft voor ieder wat wils. Zo stelt onze keuken elke maand weer een mooi menu samen. Ook voor wandelaars en kunstliefhebbers is Golfpark De Haenen een schitterende locatie. Bewandel de kunstroute en aanschouw de prachtige kunst in de baan.

Wij verwelkomen u graag!

LAAN DER CONTINENTEN 70 | TETERINGEN

076 - 578 39 50 | INFO@DEHAENEN.NL

MÉÉR DAN ALLEEN GOLF

WWW.DEHAENEN.NL