Trend 6 | 2022

Page 1

cook dine live

FONTESTIC
6
Billiet-Vanlaere | Bevrijdingslaan 13-15 | 8700 Tielt | België T 0032(0)51402794 | F 0032(0)51423989 Billiet-Vanlaere | Drentse Poort 9A | 9521 JA Nieuw-Buinen | Nederland T 0031(0)599633333 | F 0031(0)599633222 info@billiet.be | www.billiet.be | www.billiet.biz cook dine live CERAPRO FONTESTIC CERAPRO Billiet-Vanlaere | Bevrijdingslaan 13-15 | 8700 Tielt | België T 0032(0)51402794 | F 0032(0)51423989 Billiet-Vanlaere | Drentse Poort 9A | 9521 JA Nieuw-Buinen | Nederland T 0031(0)599633333 | F 0031(0)599633222 info@billiet.be | www.billiet.be | www.billiet.biz cook dine live CERAPRO FONTESTIC CERAPRO

Het aanrecht volgt de tafel

Staan we er voldoende bij stil dat de evolutie van huishoud elektro die van onze eet- en drinkgewoonten op de voet volgt? In het voormalige Oostblok waren citrusvruchten geen alledaagsheid. Citruspersen zouden onder het communisme geen kopers vinden. Soms kwam er een lading binnen uit Cuba, maar bijvoorbeeld in de DDR moesten de liefhebbers van sinaasappelsap genoegen nemen met het vervangmiddel Kandinat M, getrokken uit wortelen. Voor citroenen gold Kandinat T, vervaardigd uit groene tomaten. Stel dat wij ooit geconfronteerd worden met een parasiet die de citrusoogsten in Marokko, Spanje, Israël en de VS tegelijk vernietigt, dan kunnen we in onze winkels de citruspersen minstens een jaar lang uit de rekken halen.

Duitsers in de ‘Neue Bundesländer’ zijn wellicht nog altijd bezig hun schade in te halen en eten, openlijk of stiekem, meer bananen en andere exotische vruchten dan goed voor hen is, maar in de eengemaakte kapitalistische wereld gaat de evolutie van het eten onverminderd door, en dus ook die van de ontwikkeling van nieuwe apparaten. Sinds we ons meer bewust zijn van het belang van gezonde voeding en het Mediterraan dieet, is de aandacht voor vlees- en zuivelvervangers toegenomen. Mediterraan, dat is olijfolie en noten. Het Groningse bedrijf Piteba speelde daarop in en ontwikkelde een assortiment oliepersen en notenkrakers, weliswaar ambachtelijk vervaardigd en vooralsnog zonder snoer, maar toch zeer innovatief. In feite maakte het bedrijf een huishoudelijke toepassing van de al meer dan een eeuw oude koolzaadpers uit het boerenbedrijf. Op hun website zie je nog maar weinig dealers in de Benelux, terwijl de producten in veel landen verkrijgbaar zijn. Het Tilburgse Wartmann – ook al een Nederlands bedrijf – bracht wel een elektrisch aangedreven notenoliepersmachine op de markt en scoort er zeer goed mee, zowel binnenals buitenlands. De eeuwenoude Hollandse ondernemersgeest werkt blijkbaar nog altijd.

Wat staat ons culinair nog meer te wachten? Minder dierlijke zuivel. Soya is dé melkververvanger bij uitstek. Alpro was het eerste merk – Belgisch – dat met een betaalbaar en smakelijk alternatief voor koeienmelk op de markt kwam, zelfs voor de koffie, en was daarmee zó succesvol dat multinational Nestlé het overnam. Sindsdien ging de prijs van een pak behoorlijk omhoog. Maar soyamelk kun je als consument ook zelf maken. Er bestaat een soyamelkmaker, een soort blender waarvoor u enkel water en soyabonen nodig heeft. Soyabella is de naam van het merk dat het apparaat siert, en ook hier zien we weer een Nederlands bedrijf, Tribest in Rotterdam, dat de machine op de markt brengt.

Volg wat er op tafel komt, en je weet wat er vervolgens op het keukenaanrecht zal verschijnen, dat is mijn boodschap. Voor andere soorten apparaten zullen we andere trends moeten volgen. Als kaalheid bijvoorbeeld een fenomeen wordt dat man en vrouw in gelijke en sterke mate gaat treffen is het gedaan met de haardroger. Ten tijde van het communisme hadden de Duitsers in ieder geval nog haar genoeg. Op Etsy kun je voor een prikkie antieke DDR-föhns kopen, nota bene in Belgisch bakeliet.

 Voorwoord
- 6 - 2022 5
 Cover
Electro Billiet-Vanlaere Tielt (BE) www.billiet.be
Voor de uitschieters naar boven 8 Compact personal blender van SMEG 32 6 - 6 - 2022
In dit nummer: Huishoud
Portret

Voorwoord

Het aanrecht volgt de tafel 5

Portret 8

Detaillist

De grotere diepgang van Scandinavisch design 12

Thema Huishoud Electro

Een langer leven voor onze apparaten 16 Vervang het stopcontact door de hand 31 Combinatie van stijl en veelzijdigheid 32

Design

De nieuwe kern van industrieel ontwerpen 20

Achtergrond

Een breder(e) blik op de markt 24

Beurzen

showUP viert 20ste editie 26 Het begin van een nieuw beurstijdperk? 28

Gifts

Het ideale kerstgeschenk 22 Een cadeau voor ieder budget 24 Het sentiment van de gift 29

Kookboeken

De (zomer)keukens van Oekraïne 30

Productnieuws

Het briljante design van de chef 10 Productnieuws 14 Productnieuws 15 Productnieuws 19 Productnieuws 25 Productnieuws 27

Column Heb u dat nou ook? 30

Achtergrond De herontdekking van de cubex keuken 33

Strip: De Vork 32

22 16 12 10 24 In
nummer:
2023 - 6 - 2022 7
Management 35
Nieuws 36
het volgende
Ambiente Frankfurt

Jeroen Brussee

Voor de uitschieters naar boven

Sinds het failliet van Moulinex in 2001 worden alle huishoudelijke elektrische apparaten in het Verre Oosten geproduceerd. Toch kan dat onder streng gecontroleerde omstandigheden plaatsvinden, zoals Severin bewijst. Niet alleen beschikt dit bedrijf over een eigen fabriek, het werkt er ook met eigen ingenieurs. Het innovatieve merk bezit veel patenten en verrast zo de markt keer op keer met unieke apparaten. Jeroen Brussee hielp Severin groot maken in Nederland.

Nog maar twee jaar geleden sloot Severin de laatste productieafdeling maar al in 1995 had het zijn eigen fabriek geopend in China. Dat zijn twee aspecten waarin het afwijkt van de norm in de sector, want veel merken brengen hun productie simpelweg onder bij reusachtige fabrieken die zich hebben gespecialiseerd in de vervaardiging van één type apparaat. “Natuurlijk besteden ook wij de productie van relatief goedkope toestellen uit aan dit type fabriek,” zegt Jeroen Brussee, “maar zelfs dan bereiden wij dit proces zo gedetailleerd voor, dat we er toch relatief veel controle over houden. Kwaliteit is bij ons van groot belang. We zijn nu eenmaal een merk van het middensegment.”

Buurvriendelijkheid

Testen is bij Severin een actief werkwoord. Er wordt opzettelijk gesmeten met apparaten die in dozen zijn ingepakt, om het effect van bezorging via pakketdiensten te stimuleren. Ze worden aan grote temperatuurverschillen blootgesteld, om de situatie in een container na te bootsen. Er worden duurteproeven genomen, waarin het apparaat dag en nacht continu draaiende wordt gehouden. Het bedrijf heeft tientallen jaren de productie in Duitsland gehouden en toen de stap naar China gemaakt, maar de kwaliteitsaanspraken die met het label ‘Made in Germany’ geassocieerd worden nooit willen opgeven. Severin is ook een vernieuwend merk gebleven. “We hebben dankzij onze eigen productontwikkeling een groot marktaandeel verworven in het segment koffie en thee, met name met onze melkopschuimers,” zegt Jeroen Brussee. “Maar ook in het segment fun cooking zijn we traditioneel sterk. Recentelijk hebben we een elektrische barbecue ontwikkeld, waar ik veel van verwacht. De geroutineerde houtskool barbecueër, man of vrouw, die een

apparaat van anderhalfduizend euro heeft gekocht en daar graag mee uitpakt, zullen we met onze elektrische variant niet overtuigen. Degene die tot nog toe niet graag barbecuede, wegens de luchtjes en de kans op aangebrand vlees, zullen we er wel mee kunnen bereiken. Met name op het balkon van een flat is zo’n apparaat hartstikke handig. Het warmt in korte tijd op tot vijfhonderd graden en is gemakkelijk te bedienen. Ik zie het argument van buurvriendelijkheid als even doorslaggevend als de gebruiksvriendelijkheid.”

Vernieuwingsdrang

Ook op het gebied van koffie en thee kwam Severin dit jaar weer met een gloednieuw apparaat: een volautomatische Filka filterkoffiezetter. “Je kunt hem instellen op één kopje, of mok, of meteen op tien koppen tegelijk die in de glazen kan stromen. Dit apparaat heeft in feite alle voordelen van de volautomaat die espresso zet maar niet het nadeel dat je slechts één voor één je gasten bedient. Ik zeg altijd: tegen de tijd dat je de laatste bezoeker van koffie hebt voorzien, heeft de eerste de zijne alweer op en kun je opnieuw beginnen.” Het is deze voortdurende vernieuwingsdrang die Severin in de belangstelling van consumenten en handelaren houdt en die er zo’n interessant merk van maakt. Maar, misschien heeft dat niet enkel te maken met het DNA van het bedrijf maar ook met het segment waarin het opereert. Aan de bovenkant van de markt is design van groter belang, aan de onderkant is de prijsstelling primordiaal, maar in het middensegment stelt de gebruiker hoge eisen aan de functionaliteit en stimuleert zo zowel het kwaliteitsstreven als de vernieuwingsdrang. “Wij zijn inderdaad een typisch middensegmentmerk,” beaamt Jeroen Brusse, “met uitschieters naar onderen en naar boven. We hebben bijvoorbeeld een waterkoker voor minder dan dertig euro maar ook een van meer dan tweehonderd. Die uitschieters naar onderen zijn bedoeld voor de grote ketens maar die naar boven zijn met name geschikt voor de kookwinkels. Dat specifieke verkoopkanaal is voor ons in de loop der jaren dan ook steeds belangrijker geworden.”

Pionieren

Sommige vergelijkbaar vooruitstrevende Duitse merken zijn overgenomen en verdwenen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Lees

 Portret
verder op pagina 10 8 - 6 - 2022

De duurzaamheid van een zakelijke relatie telt net zo hard als die van een apparaat

- 6 - 2022 9

Petra Elektrik, dat zich eveneens onderscheidde op koffiegebied. Maar volgens Jeroen Brussee is de toekomst van Severin verzekerd, sinds de twee families die het in bezit hadden hun aandelen hebben verkocht aan een andere familie, die van het gipsplatenmerk Knauf. “Knauf gedraagt zich vooral als investeerder en laat de operationele praktijk van Severin grotendeels ongemoeid. We blijven dus voortgaan op dezelfde weg.” Zelf zal Brussee op die weg nog een aantal jaren meelopen, tot hij met pensioen gaat. Hij begon al op jonge leeftijd als winkelbediende in de zaak voor audio en tv van zijn oom in Oegstgeest, G.W. Roest. Vervolgens kwam hij in dienst van groothandel Helms en tenslotte werd hij binnendienstmedewerker en daarna vertegenwoordiger bij Martex, een groothandel in elektroapparatuur. “Ik had de branche al van alle kanten leren kennen toen ik in de Telegraaf een vacature zag staan van Severin. De Duitsers hadden het een aantal jaren geprobeerd met een agent en wilden nu een dochteronderneming starten. Ze zagen wel wat in mij en namen me in dienst, maar aanvankelijk moest ik vooral pionieren. Ik was getrouwd maar het huis liep niet alleen vol met jonge kinderen, er stonden ook overal dozen met monsters en folders. Ik heb toen enorm geboft met de firma Schuurman uit Alkmaar, een groothandel die de distributie op zich wilde nemen en die dat heel succesvol deed. Dat is nog steeds een belangrijke relatie, maar zo zitten we bij Severin nu eenmaal in elkaar. De duurzaamheid van een zakelijke relatie telt net zo hard als die van een apparaat.”

Het briljante design van de chef

Rugnummer

Inmiddels heeft Severin Nederland vier mensen in dienst en werkt Jeroen Brussee vanuit een kantoor in Aalsmeer. Op 63-jarige leeftijd functioneert hij nog met evenveel energie als toen hij een dertiger was en het geheim daarvan is in zijn showroom te zien. Er hangen foto’s van Johan Cruijff, al dan niet gesigneerd. “Ik ben heel mijn leven een fanatiek voetballer geweest en train nog steeds een elftal. Stuur mij het veld op en alle stress valt van me weg. Ik krijg nieuwe energie voor mijn werk. Johan Cruijff is altijd mijn grote idool geweest. Dat gaat zo ver dat, toen de musical werd opgevoerd, ik tijdig belde voor een kaartje en informeerde naar rij veertien. ‘is die nog vrij?’ Dat was zo. ‘En ook stoel 14?’. Ook die. Het rugnummer van Cruijff, begrijp je?. Ik ben er zelfs in geslaagd zakelijk een inspiratiebron van hem te maken. ‘Voetbal is simpel, het is echter moeilijk om simpel te voetballen.’ Dat kun je ook van ondernemen zeggen. Toch proberen wij bij Severin het nooit onnodig moeilijk te maken en meestal slagen we daar nog wonderwel in ook.”

Ambiente Europe heeft steeds meer succes met zijn keukenaccessoires en keukentextiel. Die worden dan ook geregeld uitgebreid, steeds met artikelen die zich net als de bestaande onderscheiden door een combinatie van hoogwaardig materiaal en aansprekend design.

Onlangs bracht het Nederlandse bedrijf een reeks voorraadbussen op de markt, gemaakt van New Bone porselein. Dit materiaal is voedselveilig en komt op de keukenplank bijzonder mooi tot zijn recht in combinatie met het bamboe deksel. Omdat dit deksel is voorzien van een siliconen sluitring blijven de etenswaren die er in worden bewaard hun smaak, krokantheit en aroma’s lang behouden. Met inhoudsmaten van 460 en 620 milliliter zijn de voorraadbussen uitermate geschikt voor voedingswaren als rijst, pasta, thee of muesli.

De bussen vormen een welkome en fraaie aanvulling op de andere keukenaccessoires van dit merk, zoals de ovenwant, de pannenlap en de theedoek. En ook die krijgen op hun beurt een aanvulling, in de vorm van een keukenschort. Dit is voorzien van een verstelbare nekband en niet één maar twee bindkoorden voor de middel. Zo blijft het keukenschort niet alleen goed zitten terwijl het lichaam al kokend volop in beweging is, maar past het ook werkelijk iedereen.

Het Chef design op alle accessoires is briljant in zijn eenvoud en scherpte. Het beeld is onmiddellijk herkenbaar en spreekt elke consument aan. Samen met de keuze voor de kleuren zwart en wit maakt het de producten makkelijk onderling combineerbaar en herinnert het de gebruiker bewust van het belang van voedsel bereiden: voor ons gezondheid, ons genoegen en ons gezelschap.

 Portret
 Productnieuws 10 - 6 - 2022
Gezellig thuis koken en bakken? Met de bamix® Baking Box zijn je favoriete recepten zo klaar! www.bamix.nl

Nordic House

De grotere diepgang van Scandinavisch design

Als conceptstore kiest Nordic House consequent voor Scandinavisch design en dus ook voor Deense, Zweedse en Noorse merken. Als hedendaags bedrijf doet het dat even consequent zowel online als offline. Maar onder meer in het organiseren van evenementen en het bieden van verhalen gaat Nordic House een stap verder dan andere detaillisten. De betrokkenheid bij en beleving van Scandinavisch design zijn hier sterker dan elders.

Sinds 2018 is Nordic House ondergebracht in de Gentse Belfortstraat. De historische voorgevel roept associaties op met de Belle epoque en het modelappartement op nummer twaalf zo mogelijk nog meer. Je hoort de ruisende rokken en ruikt de sigaren die de Bourgeioise dames en heren destijds kenmerkten. Nordic House heeft niet minder dan drie straatnummers en omvat twee majestueuze panden in het centrum van de historische binnenstad. De combinatie van neoklassieke architectuur met een modern interieur geeft een bijzonder aangenaam effect. “We hebben getwijfeld of we hier zouden intrekken of een winkel aan een steenweg zouden openen. Zo’n ‘baanwinkel’ is goedkoper en makkelijker bereikbaar met de auto maar heeft ook nauwelijks uitstraling. Achteraf bezien bleek de keuze voor Gent de juiste.”

Toeristen

Johan Uijttebroeck is verantwoordelijk voor de winkel en tevens Interieurconsulent. Binnen het assortiment ligt het zwaartepunt op meubelen en verlichting maar in de schappen is toch veel plaats gemaakt voor woon- en keukenaccessoires. “Een deel van onze klanten bestaat uit toeristen. Die zie je hier natuurlijk niet naar buiten wandelen met een sofa onder hun arm, maar op de laatste dag van hun verblijf kopen ze wel een krukje, een schemerlamp, een karaf of een geurkaars. De omzetverhouding meubelen/accessoires is ongeveer 80/20, maar de kleinere artikelen maken het plaatje en de beleving natuurlijk wel compleet.”

Later beslissen Een aanzienlijk deel van de klanten wordt gevormd door mensen die hun woning aan het (her)inrichten zijn. Een van de twee eigenaren is interieurarchitect en heeft op nummer twaalf zijn studio. Klanten die bij hem een ontwerp bestellen, kopen vervolgens vaak producten bij Nordic House. Maar ook wie zonder plan binnenstapt, kan zich laten adviseren door Johan en zijn collega’s. “We zorgen ervoor dat klanten hier op hun gemak zijn. Ze

 Detaillist
12 - 6 - 2022

kunnen hier dwalen over de verschillende verdiepingen, eens plaats nemen in een zetel of lezen over de geschiedenis van een product of merk. Als ik concreet aan het adviseren ben, neem ik mijn tijd en druk nooit iets door. Integendeel, als iemand bijvoorbeeld de kleur van een stof thuis zou willen testen, geef ik de staal mee, mits een kleine waarborg, zodat men niet vergeet die terug te bezorgen. Ik heb bij wijze van spreken liever dat iemand drie keer terug komt dan dat hij of zij op een paar uur beslist en er een maand later spijt van heeft. Ook dat maakt deel uit van de beleving van de winkel.”

Niet van de hand doen Maar ook van de beleving van Scandinavisch design. Noord-Europeanen leven anders dan de burgers in de rest van Europa: ze hebben een betere work-life balance en de wegwerpmaatschappij heeft er nooit werkelijk voet aan de grond gekregen. Veel producten zijn en waren van zo’n hoogwaardige kwaliteit dat er zelfs na tientallen jaren geen reden is om ze van de hand te doen. “Je ziet dus dat veel Denen de meubelen die ze van hun ouders en grootouders erfden niet naar een kringloopwinkel brengen maar integreren in hun interieur,” zegt Johan Uijttebroeck. “Dat is een van de redenen dat vroegere designs tegenwoordig een tweede leven krijgen, bijvoorbeeld in een herinterpretatie of redesign door een hedendaags ontwerper of merk. Een andere is dat je niet tot in het oneindige kunt experimenteren en variëren en dat veel design uit de twintigste eeuw zo mooi en functioneel is dat het een soort eeuwigheidswaarde heeft. Dat geldt voor stoelen maar evengoed voor wandklokken, vazen, bestek of schemerlampen.”

Geen Belgisch design

Wat niet gedoemd is tot een kort leven, verdient dan ook een grondig nadenken over de vormgeving en de materiaalkeuze ervan. Een veger en blik van het Deense merk Hay ziet er daarom anders uit dan een traditioneel product, zowel wat de kleur als de vorm betreft. Maar ook een broodrooster

van Hay verschilt visueel sterk van een doorsnee toaster. Zo’n Deense broodrooster hoort vol in het zicht te staan in de leefkeuken, de doorsnee variant kan gerust worden weggeborgen in de kast. Die andere omgang met spullen, en vooral die langere levensduur, heeft ook consequenties voor de omgang tussen detaillist en klant, aldus Johan Uijttebroeck. “Wij krijgen mensen over de vloer die zeggen: ‘Tien jaar geleden kocht ik een Deense sofa. Die wil ik niet kwijt maar daar horen andere accessoires bij. Wat raadt u mij aan?’ De fabrikanten hebben daar vaak al rekening mee gehouden. Veel meubelen zijn modulair opgebouwd, kunnen relatief makkelijk utgebreid worden. Dat voert al meteen tot een heel ander gesprek, dat geen zuiver verkoopgesprek wordt maar een conversatie. Wij hebben ook de consequenties getrokken uit dat andere karakter van de klantrelatie. We nemen bijvoorbeeld doelbewust geen Belgische designmerken op. Natuurlijk hebben die hun eigen kwaliteiten, en ook wij vinden de producten van een merk als XL Boom heel aantrekkelijk, maar als wij óók voor Belgen kiezen, gaan we iets van onze uniciteit verliezen. Wat ons onderscheidt is niet zozeer dat ene of Lees verder op pagina 14

- 6 - 2022 13

Nordic House

andere Scandinavische merk, maar het feit dat wij een specifieke range van dit soort merken bieden in een setting die niemand anders heeft.”

Boekvoorstellingen

In de verschillende panden worden geregeld evenementen georganiseerd, onder andere die van een Deense schrijfster die consumenten uitlegt hoe ze hun eigen moodboards kunnen samenstellen, als hulpmiddel voor de inrichting van hun interieur. “Tijdens de Gentse Feesten zetten we stoelen buiten en hebben we een terras voor negentig personen,” zegt Johan Uijttebroeck. “Dan kunnen die genieten van onze Scandinavische koffie en onze Scandinavische dranken. Dat evenement is een mooie gelegenheid om onze winkel en producten eens per jaar op een andere manier in de belangstelling te zetten. Ja, onze liefde voor Noord-Europa is dus totaal, zou je kunnen zeggen, maar er zit dan ook een persoonlijk aspect aan, dat die voorkeur nog versterkt. Zo gaan wij elk jaar naar Kopenhagen voor een driedaagse Designbeurs. Het leuke daarvan is dat die niet traditioneel als een vakbeurs is ingericht. Je kunt in de stad allerlei exposities en ateliers bezoeken en op de beursvloer zelf lopen de eigenaren van de merken tussen hun personeel. Een man als Rolf Hay kun je ‘gewoon’ aanspreken, voor informatie rond een product maar ook om ideeën uit te wisselen. Ook die openheid is typerend voor Scandinavisch design.”

Forrest Green

De kleurrijke collectie van Moccamaster heeft er een nieuwe kleur bij. Vanaf november is de KBG Select verkrijgbaar in de kleur Forest Green. De stijlvolle kleur is een echte must-have in de keuken én een prachtig cadeau voor onder de kerstboom! www.moccamaster.eu

Let it burn

Met vuur spelen, dat spreekt veel (hobby) koks wel aan. Flamberen, karameliseren, glaceren of smelten kan eenvoudig en oogverblindend met de Crème Brûllée brander van designmerk Adhoc. Voor bijvoorbeeld gebrande suiker of een krokant korstje aan groenten en vlees. Incl. drukschakelaar, draaivergrendeling, regelbare vlam intensiteit, veiligheidsslot, hervulbare brander en stabiele voet. www.ttpconcepts.nl

Streepje voor

In een wereld die noodgedwongen steeds verder evolueert van de wegwerpmaatschappij van de twintigste eeuw, komen de principes waarop Scandinavisch design is gebaseerd steeds meer in het centrum te staan. Het recyclen van materialen en het makkelijk demonteren van producten wordt voor elk merk belangrijker – niet alleen in Scandinavië. Maar ook als ontwerpers in andere landen zich die principes steeds meer eigen zullen maken, zullen hun collega’s in Noord-Europa toch een behoorlijke streep voor houden, omdat diezelfde principes al in hun DNA zitten en niet moeizaam te hoeven worden aangeleerd. Ook een winkel als Nordic House, die vol voor Scandinavisch design gaat, zal daarom een voorsprong blijven houden op zijn concullega’s.

Voor meer informatie, ga naar: www.nordichouse.shop

Designpizza

De culinaire mogelijkheden van pizza’s zijn eindeloos én hij is eenvoudig zelf te maken. De pizza oven van het Deense merk cozze® heeft een bereidingstijd van slechts 2 minuten en een opwarmtijd van 20 minuten. Hij werkt op gas of elektra. Het heerlijke design lijkt de pizza echt te omarmen. www.ttpconcepts.nl

 Detaillist  Productnieuws
14 - 6 - 2022

Vogels kijken

Vogels kijken geeft veel mensen een rustig gevoel. Born in Sweden biedt verschillende houders aan om het hele jaar door optimaal te genieten van gevleugelde vriendjes. Waaronder een doorzichtige kunststof birdfeeder die aan het raam wordt bevestigd en de natuur naar binnen haalt. De Nam nam birdfeeder, gemaakt van porselein en hout, wordt hangend of staand gebruikt en is binnenkort beschikbaar. www.borninsweden.se

Lachend boodschappen doen

De LOQI Bag uit de Time to Smile Collectors Editon Recycled draagt een gewicht van max. 20 kilo en is de ideale boodschappenpartner!

Het tasje wordt na gebruik eenvoudig opgevouwen of opgerold en vastgezet. De tasjes zijn gemaakt van 100% polyester reflecterend materiaal en Öko gecertificeerd. www.interhal.nl

Zwart/wit sentiment

Hollandsche Waaren presenteert de Vintage Edition. Een serie zwart/wit thee- en handdoeken met vintage afbeeldingen van ‘Neerlandsch’ bekende illustratoren Dick Bruna, Fiep Westendorp en Marten Toonder. De illustraties zijn speciaal geselecteerd om hun typisch Hollandse uitstraling. www.hollandschewaaren.nl

Oh oh…

Waar gewerkt wordt, worden wel eens foutjes gemaakt. Zelfs bij ons ;-) In de vorige uitgave van Trend stond een verkeerd webadres bij het stukje product nieuws ‘Onweerstaanbare gifts’ het juiste adres is: aestheticstudios.nl

DINING is served

Het internationale business platform voor tafel, keuken en huishouden. Hier worden innovaties getoond, trends tastbaar en metathema’s zichtbaar gemaakt. Ambiente is het mondiale trefpunt voor Dining en HoReCa. Ontdek de toekomst op Ambiente: ambiente.messefrankfurt.com info@netherlands.messefrankfurt.com Tel. +31 70 262 9071

73987-017_AM_AZ_Dining_Trend_100x289 • FOGRA 39 • C M Y K • js | DU: 22.11.2022 NL the show 3 t/m 7. 2. 2023 FRANKFURT / MAIN
- 6 - 2022 15

Een langer leven voor onze apparaten

Econoom Paul Schendering beweert in zijn pas verschenen boek Er is leven na de Groei dat onze planeet geen eindeloze economische groei aan kan. We moeten veel meer verduurzamen en hij noemt daarbij expliciet huishoudelijke elektrische apparaten. Een nobel streven maar hoe bereiken we dat doel? Wachten op spectaculaire technologische innovaties of het antwoord juist in het verleden zoeken?

Er zijn genoeg kunsthistorici die zich in de geschiedenis van het industrieel design hebben verdiept, maar degenen die zich daarbinnen op de huishoudelijke elektrische apparatuur hebben gericht, zijn zeldzaam. Sanne Van Bellingen kan als een van die weinige specialisten worden beschouwd. Ze is kennismedewerker bij ETWIE, de expertisecel voor technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed van het Industriemuseum in Gent. In die hoedanigheid lichtte ze vier jaar geleden, in opdracht van Design Museum Gent, de deelcollecties van huishoudelijke apparaten door in diverse Gentse musea. Ze bekeek de aanwezige toestellen, maar interviewde ook gebruikers, handelaren, producenten en zelfs verzamelaars. Ze verdiepte zich in proefschriften, biografieën en andere werken. Alleen al de titels in de literatuurlijst die ze samenstelde, tonen de rijkdom aan ideeën en praktijken in deze historie van amper honderd jaar.

Van deur tot deur “Huishoudelijke apparaten zijn pas na de Tweede Wereldoorlog gemeengoed geworden,” zegt Sanne Van Bellingen. “In de jaren dertig werden strijkijzers en wafelijzers populair in de steden, maar pas vanaf de vroege jaren vijftig

beginnen ze ook door te dringen tot het platteland. Veel apparaten werden in eigen land gemaakt. Er waren bijvoorbeeld talloze fabrikanten van wasmachines. Producent en merk vielen altijd samen. In België bijvoorbeeld had iedereen een wafelijzer van Nova. Stofzuigers werden van deur tot deur verkocht, waarbij je kon kiezen uit Hoover, Nilfisk of Electrolux, afhankelijk van wie er aanbelde. Voor andere apparaten ging je naar de elektrohandel. Daarvan was er in elke gemeente één en die verkocht één, hooguit twee merken. Wilde je niet hetzelfde merk als je buurman, dan moest je naar een andere stad en hopen dat ze daar iets anders aanboden.”

Asbestkarton

Functionaliteit, dat was het belangrijkste, zoniet het enige verkoopargument. Slechts weinig merken investeerden al vroeg in de vormgeving van hun apparaten. Philips en Braun, die daar wel aandacht voor hadden, behoorden tot de uitzonderingen. “Maar vóór de opkomst van betaalbaar kunststof waren fabrikanten daarin ook beperkt,” aldus Sanne Van Bellingen. “Een veel gebruikt materiaal was bakeliet, maar dat bestond eigenlijk alleen in zwart. Met moeite kon je er een roodachtige variant van krijgen. Een ander ‘wondermateriaal’ van de twintigste eeuw was asbest, vanwege zijn uitstekende brandwerende en isolerende eigenschappen. Ook dat werd dus toegepast in elektrische

 Thema
16 - 6 - 2022

apparaten. Als je bijvoorbeeld de eerste generatie broodroosters neemt, dan is dat een rechthoekig toestel met klapdeurtjes. Het brood sprong er dus nog niet uit. Daarin werd asbestkarton toegepast om af te randen. Pas in de jaren zestig krijg je in de VS apparaten met een aansprekend design. Het mooiste voorbeeld vind ik de Constellation van Hoover. Dat is een stofzuiger die zweeft over de grond en die duidelijk geïnspireerd is op de populariteit van het Apollo ruimtevaartprogramma. Hij wordt ook expliciet getoond in een van de eerste popart kunstwerken van Richard Hamilton.“

Elektrisch Mes

Maar de echte verandering komt in de jaren zeventig. Europese producenten krijgen concurrentie van Aziatische (eerst vooral Japanse en Koreaanse). Kunststof daalt in prijs, de welvaart is hoog en de penetratie van elektrische apparaten in de huishoudens neemt een vlucht. “Dit is het decennium waarin je tal van apparaten kleurrijk ziet worden. Vooral oranje is populair, een kleur die we nadien zelden nog hebben gezien, tenzij als expliciet retro. De consument wordt ook bestookt met reclame om te elektrificeren. ‘Geef moeder een elektrisch apparaat cadeau’, dat soort boodschappen. Nat scheren wordt ouderwets en elektrisch scheren hip. Er komt een hele

range apparaten voor op tafel, voor te fonduen of racletten. Er worden tal van massage-apparaten voor de vrouw gelanceerd, voor de voeten, de buik, de rug.” Maar of die nieuwe apparaten werkelijk veel levensgeluk toevoegen is zeer de vraag, meent Sanne Van Bellingen. In de jaren zestig begonnen wetenschappers zich ernstig zorgen te maken over de toekomst van de huisvrouw: met al die toestellen zou het huishouden in een mum van tijd gedaan zijn, en wat ging die arme vrouw vervolgens doen met al die vrije tijd? “In de praktijk viel het reuze tegen met die tijdbesparing. Neem de was. Vroeger wist een huisvrouw precies hoe ze wol en katoen met de hand moest wassen, maar met de wasmachine kwamen de wasvoorschriften en ook de talloze synthetische stoffen, die allemaal op andere temperaturen gewassen dienden te worden. Andere apparaten voegden helemaal niets toe. Het mooiste voorbeeld vind ik het elektrische mes. Dat werd eens per jaar tevoorschijn gehaald om de kalkoen of een ander feestgebraad mee aan te snijden. Het ging net zo snel en goed met een gewoon mes. Op den duur had elk gezin twee kasten die vol stonden met apparaten die voor het merendeel slechts één of enkele keren per jaar tevoorschijn werden gehaald.”

Het alles-in-één-apparaat

Het toppunt van deze evolutie was het alles-in-een-apparaat. “Daarbij ging het in wezen om een motor met allerlei hulpstukken. Je sloot het ene aan en je had een stofzuiger, het andere en je had een mixer, het derde en je kreeg een haardroger en met weer een ander kon je het gazon met meststoffen besproeien. Het idee erachter was dat je nog maar één apparaat nodig had, maar dit alles-in-een ding is nooit een succes geworden.”

Ontbijtsets

Na de kleurenexplosie van de jaren zeventig kwam het wit van de jaren tachtig. Alle apparaten moesten plotseling hygiënisch zijn en dus makkelijk afwasbaar en clean. In de jaren negentig kwam het design terug, maar in tal van aspecten: glanzend metaal, scherpe vormgeving en niet te vergeten in series. “In de architectuur veranderden keukens geleidelijk van de gesloten ruimtes van vroeger in de grote en open leefkeuken van nu,” legt Sanne Van

- 6 - 2022 17
“Op den duur had elk gezin twee kasten die vol stonden met apparaten, die voor het merendeel slechts één of enkele keren per jaar tevoorschijn werden gehaald.”

Bellingen uit. “In zo’n keuken heb je apparaten die vooral functioneel blijven en dus achter een font mogen worden weggestoken, zoals een koelkast of een afwasmachine, maar ook kleinere die in het zicht staan en dus mooi moeten zijn. Dat geldt voor koffiezetapparaten maar ook voor blenders en broodroosters. En dus kreeg je de ontbijtsets, met allemaal apparaten in dezelfde kleurstelling. Philips en Alessi hebben als eersten daarin samengewerkt en een prachtige set op de markt gebracht in zachte ronde vormen en frisse kleuren.”

Losse onderdelen Maar naarmate huishoudelektro mooier werd en betaalbaarder, werd het ook geslotener. Letterlijk. Tijdens haar onderzoek bezocht Sanne Van Bellingen een aantal woonzorgcentra om ouderen te interviewen over hun beleving van apparaten. Ze sprak ook met een man die begin jaren zeventig de winkel van zijn ouders had overgenomen in Gent. Hij verkocht huishoudelijke elektrische apparaten maar had ook een tijd bij een fabrikant in Duitsland gewerkt. “Hierdoor was hij technisch zeer goed onderlegd. Na sluitingstijd repareerde hij toestellen die zijn klanten binnenbrachten, verving onderdelen en verlengde zo hun levensduur. Op een bepaald moment ging dat niet meer, zei hij me. Je kon een toestel niet meer openschroeven en als het je toch lukte kreeg je het niet meer dicht. Losse onderdelen werden ook steeds moeilijker verkrijgbaar. Repareren werd daardoor geleidelijk onmogelijk. Dat heeft mij geleerd dat een apparaat van honderd jaar oud, zoals je die nog steeds op zolders vindt, opnieuw in gang kan worden gezet, en een van tien jaar oud niet meer. Dáár zit iets grondig fout. Willen we huishoud elektro verduurzamen, dan moeten we het opnieuw repareerbaar maken. Dat vereist aanpassingen in het design maar ook in onze materiaalkennis. Kunststoffen hebben de neiging te verduren dus moet je als reparateur leren wanneer en hoe die te vervangen. “

Huishoudelektro is niet meer weg te denken uit ons leven, vindt Sanne Van Bellingen. Ook al zouden we volgens haar evengoed onze sinaasappelen met de hand kunnen persen als met de citruspers, ‘het apparaat’ heeft zich onderhand definitief in ons onderbewustzijn geworteld. “Je hoorde het al in de tachtiger jaren hitsong Money for Nothing van The Dire Straits, waarin het refrein begint met de zin: W’ve got to install these microwave ovens.“ Maar als ze zo onmisbaar zijn voor onze levensstijl, als we ze zo graag mooier maken,

is het niet meer dan logisch dat we ze ook zuiniger maken en een langere levensduur geven.”

Voor meer informatie over industrieel erfgoed, ga naar: www.etwie.be en www.ziterasbestin.be

 Thema
dan
18 - 6 - 2022
“Een apparaat van honderd jaar oud, zoals je die nog steeds op zolders vindt, opnieuw in gang kan worden gezet, en een van tien jaar oud niet meer. Dáár zit iets grondig fout.”

Bakken met Emile

Zoete en hartige recepten komen tot hun recht met de taartvorm van Emile Henry. De hoge zijden zijn ideaal voor quiches, clafoutis, tiramisu en zelfs cake. De iets gebogen randen van de schaal zorgen voor een perfecte hitteverspreiding en een goed gebakken deeg met perfecte goudkleurige korst. www.interhal.nl

Lezen en eten

Rig-tig ontwikkelde samen met Moomin de ABC-collectie. Deze bestaat uit borden, kommen, drinkflessen en bekers voor kids voorzien van letters. De producten zijn speciaal gemaakt voor kleine handjes, magnetron- en vaatwasserbestendig en vrij van schadelijke stoffen zoals BPA, ftalaten en melamine. www.typischthuis.nl

Elevate

Elegante vazen

Ikebana is het zacht en bewust schikken van bloemen in sculpturale boeketten en wordt gezien als een van de drie klassieke Japanse kunsten van verfijning, naast wierook en de theeceremonie. De nieuwe vaas Miyaby is een interpretatie van de traditionele Ikebana vazen. Miyaby is verkrijgbaar in moonbeam, nomad black, duck green en terracotta. www.blomus.nl

Kracht van het origineel

De EM77 thermoskan is al 25 jaar een designicoon. Ter gelegenheid hiervan is een versie gelanceerd van de EM77 waterkoker, in de originele stalen uitvoering. Functie én design zijn samengevoegd in de waterkoker met hoge prestaties. De EM77 collectie, die tevens bestaat uit een cafetière, is een tijdloze klassieker die in iedere keuken passen. www.stelton.com

 Productnieuws 73989-010_CW_AZ_Allgemein_Trend_100x289 • ISO 39 • C M Y K • nh | js DU: 02.11.2022 NL 3 t / m 7. 2. 2023 FRANKFURT / MAIN
your business.
bonden
Met
Voor meer informatie en tickets!
Het grootste aanbod op het gebied van seizoensge
decoratie en feestversiering: daar kunt u zich straks live door laten omringen!
een herstructurering en een uitgebreid assor timent geschenkverpakkingen biedt Christmasworld de ideale voorwaarden voor een frisse en eigentijdse productmix. info@netherlands.messefrankfurt.com Tel. +31 70 262 9071
- 6 - 2022 19

De nieuwe kern van industrieel ontwerpen

Sinds een jaar heeft Bertrand Lejoly zijn eigen studio In Antwerpen. Het afgelopen anderhalf decennium was hij als industrieel ontwerper in dienst van twee gerenommeerde studio’s. De anonimiteit ging hem goed af. Toch maakten enkele opdrachtgevers de overgang naar het zelfstandig ontwerpen voor hem een logische stap.

De laatste uitbarsting van autonomie in de wereld van het industrieel design was Memphis in de jaren tachtig, geleid door de Italiaanse architect en ontwerper Ettore Sottsass. Daarna begon de globalisering van de industrie goed op gang te komen en werden de R&D en de eigenlijke fabricage van een product uit elkaar getrokken. We lezen nog vaak ‘Made in Germany’ of ‘Switserland’, maar dat ‘made’ is de assemblage in zijn laatste fase. De productie vindt vaak in het Verre Oosten plaats. Dat had gevolgen voor het industrieel design, dat meer ondergeschikt werd aan de technische vereisten. In die wereld studeerde Bertrand Lejoly af en begon hij, als zesentwintigjarige, te werken.

One of a piece “Ik heb van 2006 tot 2013 in Milaan gewoond en ben daar in dienst geweest van Matteo Thun, een architect die in zijn jongere jaren deel had uitgemaakt van Memphis. Voor Thun heb ik vooral tableware en sanitair ontworpen. Zelf had hij naam gemaakt als de designer van het wereldberoemde Illy

koffiekopje. Een van onze grote klanten was het Duitse Zwilling, waarvoor ik koksmessen heb ontworpen en pannen. Een groot deel van die pannen was bestemd voor de Chinese markt. Chinezen koken op gas en liefst op een hoog vuur. Dus moesten de pannen hoog worden met grote grepen, zodat die niet warm werden. Zo leerde je als vormgever heel sterk rekening te houden met de specifieke vereisten van de markt. Je leerde dat design moet passen in het DNA van het bedrijf van je opdrachtgever. Welk design verwacht men van dit merk, is voor mij altijd een even belangrijke vraag geweest als: met welk design ga ik de markt verrassen?

Afdeling productontwerp

Een visie die ook de volgende werkgever op Lejoly’s pad deelde: Vincent van Duysen, zonder twijfel de beroemdste hedendaagse Belgische architect. “Vincent zocht iemand om leiding te geven aan zijn nieuwe afdeling productontwerp. Ik ontmoette zijn rechterhand op de Milanese beurs Salone di Mobile, en besloot de overstap te maken. Na zeven jaar had ik het in die

 Design
20 - 6 - 2022

drukke wereldstad wel een beetje gezien en was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik kon mij bovendien goed inleven in Vincents essentiële, maar warme stijl. Ook bij hem heb ik tableware en sanitair ontworpen, onder andere voor Serax, maar vooral veel meubelen en verlichting. Dat was een enorme verrijking van mijn pallet. Ik weet nog dat ik hem tijdens ons sollicitatiegesprek zei: ‘Je zult tijd in me moeten investeren. Dit gaat pas na twee of drie jaar renderen.’ Maar hij was daartoe bereid en het heeft ook gerendeerd.”

Onder en boven de Alpen Zoveel jaren, zoveel producten en zoveel productsegmenten verder – het heeft geholpen om Bertrand Lejoly een brede kijk op het designproces te bieden, breder dan bij de meeste van zijn collega’s. Die kijk vormde de basis van het zelfstandig ondernemerschap, dat zich als hoofd van een eigen afdeling al deels voor hem had uitgekristalliseerd. Maar ook het wonen in diverse steden en het bezoeken van verre landen, droeg bij aan zijn expertise. “Ik ben geboren en getogen in Eupen, dus in Duitstalig België, maar ik heb gestudeerd in Luik. Het Frans en het Duits, de Romaanse en de Germaanse cultuur zijn mij van huis uit vertrouwd. Door te emigreren naar Milaan en te werken voor Italianen heb ik niet alleen de oost/west maar ook de noord/ zuid tegenstelling leren kennen. Ik durf te beweren dat ik weet hoe een consument van boven de Alpen denkt maar ook hoe zijn tegenhanger onder die bergketen naar producten voor het interieur kijkt.” In de wereld van het industrieel design heeft met name die tegenstelling tussen benoorden en bezuiden de Alpen in het verleden aanleiding gegeven tot veel controverse. Bertrand Lejoly is als een van de weinige ontwerpers in staat die te overstijgen en dat geeft een bijzondere kwaliteit aan zijn producten.

Merken zijn de nieuwe sterren De eerste opdrachtgever die dat erkende was het Duitse Duravit. Voor dit merk ontwierp hij de badkamercollectie D-Neo. “Ik heb leren kijken door de ogen

van de architect, de interieurarchitect en de industrieel ingenieur. Zo weet ik hoé een meubel past in een ruimte en hoé de consument het zal gebruiken. Dat maakt de samenwerking met de bedrijven die het ontwerp transformeren tot product weer een stuk makkelijker.” Een van de andere designers met wie Duravit graag samenwerkt is Philippe Starck, weer een architect die ook industrieel ontwerper werd en iemand voor wie Bertrand Lejoly veel respect heeft. “Ik denk dat Starck een van de laatste designers is met zó’n klinkende naam dat consumenten een product kopen ómdat het door hem ontworpen is.

De signature van een designer is vooral belangrijk voor bedrijven om te weten of de stijl, identiteit en kwaliteit bij hun DNA past. Daarnaast zijn er natuurlijk ook de designaffinados , maar voor het gros van de eindconsument primeert het merk. Daarom zijn merken voor mij de nieuwe sterren.”

Design is transfer

“Ik ga erg graag aan de slag met elementen uit het collectieve geheugen om zo tijdloze objecten te creëren. Denk bijvoorbeeld aan de film Ratatouille waar de foodcriticus plots teruggekatapulteerd wordt in de tijd bij het eten van de perfecte ratatouille. De geur, de smaak, de herinnering aan warme momenten uit zijn jeugd. Dat is wat ik wil bereiken als ontwerper met mijn creaties.

Verder kan een detail van bijvoorbeeld een klassieke voorgevel of interieur, een film, kunst, de natuur mij inspireren om dit over te zetten naar een totaal ander object.

Design is transfer, zei een Zwitserse collega ooit. Misschien is dat verwerken van invloed in deze eeuw meer dan ooit de kern van industrieel ontwerpen geworden.”

Voor meer informatie, ga naar: www.bertrandlejoly.com

- 6 - 2022 21

Het ideale kerstgeschenk Hoe

duurzaam tegelijk elegant kan zijn

Een kerstgeschenk uitzoeken is niet altijd even makkelijk: het moet verrassen en tegelijk mag het noch goedkoop, noch prullerig ogen. De Combo set van RCR - een fles met twee glazen die stapelbaar zijn - voldoet aan alle voorwaarden. Zowel op als naast elkaar bieden deze drie items een lust voor het oog, en, eenmaal gevuld, vervolgens ook voor de mond.

Een fles mag van gerecycled materiaal gemaakt zijn maar er niet zo uitzien. Dat is het grote voordeel van de Combo set van RCR.: dat doet hij niet. Hij is vervaardigd uit Eco Chrystal, wat betekent dat hij voor de volle honderd procent uit hergebruikte grondstoffen bestaat en dat het productieproces op een CO2 neutrale wijze heeft plaatsgevonden. De producenten hebben geen concessies gedaan aan hun strenge klimaatdoelstelling, maar tegelijk evenmin aan de esthetische vereisten van de gebruiker. Eco Chrystal oogt mooi, omdat de fabrikant daarnaar streeft maar evengoed omdat de consument dat stilaan begint te eisen. Duurzaamheid mag elegantie niet in de weg staan, en RCR bewijst dat dit ook niet hoeft.

Smaakvolle experimenten

Stapelbaar is niet alleen handig in de keukenkast, het betekent ook dat je deze drie items bovenop elkaar kunt presenteren en daarmee dus je gasten verrassen. De Combo set leent zich ook voor smaakvolle experimenten aan tafel of aan de huisbar. In het ene glas kan drank worden geschonken (uit de fles) en het andere kan worden gevuld met bijvoorbeeld stukjes pure chocolade. De combinatie van een slok rum en een hap chocolade leidt tot een echte sensatie in de neus en op de papillen van de tong, omdat de smaken elkaar versterken en ook tot een intense nasmaak leiden. Het aantal

combinaties en dus experimenten dat kan worden uitgevoerd is natuurlijk eindeloos. Na kerstmis kan de fles worden gebruikt voor andere doeleinden, bijvoorbeeld voor het bewaren van olijfolie. Ook in de functionaliteit biedt RCR dus veel extra’s. Die combinatie van elegantie, duurzaamheid en mogelijkheden maken de Combo set inderdaad tot een ideaal geschenk – nu voor kerstmis maar uiteraard ook voor elke andere gelegenheid.

Arabeske vaas

Eveneens voor honderd procent vervaardigd van hergebruikt materiaal zijn de nieuwe vazen in de serie homedecor. De vorm van de Arabeske is gebaseerd op die van Ginkgo boom – een levenskrachtige en bijzondere boom, niet toevallig de enige soort die de atoombom op Hiroshima overleefde. Temidden van een volmaakt levenloze vlakte, waar eens een complete stad stond, liet de Ginkgo nieuwe takken en bladeren groeien. Een mooier en krachtiger symbool voor duurzaamheid is moeilijk denkbaar. In een wereld die meer dan ooit in crisis is (oorlog, energie, opwarming) is deze vaas niet alleen een prachtige aanwinst op tafel, maar ook een fantastisch statement, voor degene die ze geeft en voor hem of haar die ze krijgt.

Voor meer informatie, ga naar: www.jaspers-tabletop.nl

 Gifts
22 - 6 - 2022

Een cadeau voor ieder budget

De wijnaccessoires van Vacu Vin zijn ideale geschenken voor de feestdagen, maar de decembermaand vormt op haar beurt ook een ideale gelegenheid nieuwe klanten te vinden voor deze producten. Om het de potentiële schenker makkelijker te maken heeft Vacu Vin giftsets samengesteld, van vier accessoires elk en voor verschillende prijsranges.

Wijn is de drank voor genieters en het genot wordt des te groter als een fles niet in één keer hoeft te worden uitgedronken en het schenken, koelen of beluchten gemakkelijker wordt. Voor elke wijnhandeling heeft Vacu Vin de gepaste accessoire. Maar, de ene wijndrinker is de andere niet. De functionaliteit mag voor iedereen dezelfde zijn, aan het design worden andere eisen gesteld. “We hebben niet één maar vier giftsets samengesteld,” zegt Roelof Ketel, Product & Marketingmanager bij Vacu Vin in Delft. “Van Basic, de Original tot de Premium Set.’’ Ook de prijzen variëren. We beginnen bij twintig euro en we eindigen bij vijftig. In de luxeset zitten dus ook premium artikelen, zoals de Wine Saver & Server en Single Pull Corkscrew. Kortom: we hebben voor elk budget een passende giftset.”

Opstap tot meer aankoop

Wat Vacu Vin kan met accessoires voor wijn, kan het bedrijf ook met die voor cocktails. Het mes snijdt bovendien aan twee kanten. Wie een set geschonken krijgt met Sinterklaas of kerstmis zal door het gebruik van deze artikelen meer plezier gaan ondervinden van wijn, anders gaan drinken en misschien ook betere wijn kopen. Het bezit van een aantal basisaccessoires kan zo de opstap vormen tot de aankoop van andere. Zelf krijgen doet bovendien zelf geven. Voor elke set die u als winkelier verkoopt krijgt u dus de mogelijkheid van vervolgaankopen erbij. “En tenslotte zal de gebruiker ook aangenaam verrast zijn door de kwaliteit,” zegt Roelof Ketel. “Wij produceren onze artikelen zelf, in de sociale werkplaats, met strenge kwaliteitscontroles. Bij ons dus geen goedkope China-import maar producten van Nederlands ontwerp en Nederlandse makelij.”

Voor meer informatie, ga naar: www.vacuvin.nl

Een breder(e) blik op de markt

De nauwe samenwerking die The Box is aangegaan met Dimensio, heeft voor onze branche het voordeel dat er meer verschillende verpakkingsmaterialen binnen handbereik van onze detaillisten komen. Luxe verpakkingen van met name papier en karton, voor het blik of naast het blik. Omgekeerd zal The Box meer blikken gaan leveren in andere branches. Dat heeft weer een stabiliserend effect op de materiaalprijs.

Tony Veer zag zijn bedrijf gestaag groeien de voorbije jaren, maar de volgende fase wilde hij niet weer volledig op eigen kracht in gaan. Hij zocht samenwerking met een grotere speler in verpakkingen, een Nederlandse bedrijvengroep die actief is in andere branches en met andere materialen. “Een van die bedrijven is Havelaar, dat al sinds 1954 verpakkingen biedt voor voedingswaren als brood, banket en chocolade,” zegt Tony Veer. “Tot voor kort leverden wij een bescheiden aantal blikken aan banketbakkers. Dat is nu aan het veranderen.”

Dubbel voordeel

De ene hand wast de andere. Als The Box bijkomende afzetmarkten vindt voor luxe papieren kartonnen verpakkingen – bijvoorbeeld in de koffie- en theespeciaalzaken – opent Dimensio op zijn beurt deuren in andere sectoren. Die zoektocht is overigens een vanzelfsprekend gevolg van de samenwerking. De schaalvergroting die erbij hoort, heeft nog een andere prettige consequentie: wie groter inkoopt, kan een betere materiaalprijs bedingen. “Wij hebben daarbij een dubbel voordeel,” aldus Tony Veer. “Omdat wij in China inkopen, zijn we het voorbije jaar geconfronteerd geweest met geringere prijsstijgingen dan concurrenten die in Europa produceren. Europa kampt met hardnekkige capaciteitsproblemen, China niet. We bouwen ons prijsvoordeel dus verder uit in het komende jaar.”

Over de extra mogelijkheden en de nieuwe producten die The Box u in 2023 bieden, kunt u met de mensen achter het bedrijf van gedachten wisselen op de aanstaande Ambiente. De stand zal dit jaar niet in Hal 1.1 maar in 9.1 staan. Alles is immers in beweging, zelfs de plek van een stand. Voor meer informatie, ga naar: www.thebox-blikken.nl

 Gifts  Achtergrond
24 - 6 - 2022

Ready-to-give

De nieuwe giftsets van Bredemeijer worden verpakt in mooie cadeaudozen en zijn ready-to-give! In het assortiment zitten o.a. Sendai, de luxe theeset met minimalistisch design en Japanse invloeden. En Sichuan, een klassieke Aziatische theeset in een modern jasje. Voor geniemomenten op iedere dag. www.bredemeijer.nl§

Ontspannen, modern & feestelijk

De nieuwe giftsets van Bredemeijer worden verpakt in mooie cadeaudozen en zijn ready-to-give! In het assortiment zitten o.a. Sendai, de luxe theeset met minimalistisch design en Japanse invloeden. En Sichuan, een klassieke Aziatische theeset in een modern jasje. Voor geniemomenten op iedere dag. www.bredemeijer.nl

In stijl drinken

Op zoek naar giftsets voor iedere gelegenheid? Dat kan met de sets van Leopold Vienna. Ga voor de klassieke G&T, de coolste whiskey on the rocks, de ideale essentials voor beginnende cocktailshakers of de verrassendste cocktails. Alles om de lekkerste drankjes te maken en in stijl te serveren. www.leopold-vienna.nl

 Productnieuws
- 6 - 2022 25

showUP viert 20ste editie

De volgende editie van showUP vindt plaats op 29-30 januari 2023 in EXPO Greater Amsterdam in Vijfhuizen, de locatie waar showUP al vele malen eerder werd gehouden. Bijna 350 fabrikanten, distributeurs en agenten presenteren hun producten en nieuwe collecties in de segmenten home deco, gifts, lifestyle, kids, stationery en food. Variërend van kleine startUP-s en jonge ontwerpers tot merken uit heel Europa. En dat is wat showUP zo charmant maakt: grote internationale namen staan zij aan zij met opkomende labels.

Look, feel, meet and do business

Terwijl online meetings en platforms aan belang winnen, is showUP er sterk van overtuigd dat er niets boven het gevoel van een live evenement gaat. “De mogelijkheid om zoveel producten en merken daadwerkelijk op één dag te zien is uniek. Je kunt deze mooi ontworpen producten aanraken en voelen en de materialen bekijken waarvan ze zijn gemaakt. Je kunt inspiratie opdoen, mensen ontmoeten en afspraken maken”, zegt Daan van Trigt, organisator van showUP. “Op showUP komen professioneel inkopen en inspiratie opdoen samen, het is de perfecte setting om zaken te doen.”

Food and friends

Ook deze keer zien we op showUP ruim aandacht voor gezellig koken en tafelen. Prachtig tafellinnen en trendy serviezen, maar ook food items. Op de vakbeurs was de afgelopen jaren al een groei merkbaar in het aantal merken met eten en drinken. De rode draad voor deze producten: ze zijn allemaal goed ontworpen, superlekker en met liefde gemaakt. Op basis van

de nieuwste trends lijkt het erop dat niet alleen de foodwinkels op zoek zijn naar delicatessen, maar ook concept stores en cadeauwinkels hier interesse in hebben.

Will you showUP?

Ook deze editie is er weer een mooie mix van merken. Denby Pottery uit Engeland laat een collectie zien met opvallend eigentijdse ontwerpen, die handgemaakt zijn met lokaal geproduceerde klei. Het sympathieke Lemon Poppy Tea is een Nederlands label dat supergezonde kruidenthee op de markt brengt met als basis handgeplukte kruiden uit Albanië. Je nieuwe lievelingsgerechten komen uit de kookboeken van Carrera culinair zoals “Een tafel vol” van Meike Krüger. Aesthetic Studios komt met een opvallende kaarsenhouder. Tudo Taste neemt het prachtige Portugese merk Noss Ceramics mee en met de The Real Winegums by Vinoos heb je het perfecte cadeau voor de wijnliefhebber! www.showup.nl

 Beurzen
26 - 6 - 2022

Gezond keukengemak

Naast de PFAS-vrije antikleefpannen biedt GreenPan nu ook premium keukenapparatuur met een slowcooker, omnicooker en contactgrill met een PFAS-vrije antikleeflaag. Zo creëert het bedrijf meer mogelijkheden om gezond te koken op een moderne manier. www.greenpan.be

Iedere dag gezellig

Hoptimist draait alles om een glimlach, optimisme en een goed humeur. Het is een gewaardeerde gift, waar iedereen blij van wordt. Eind jaren zestig creëerde de Deen Gustav Ehrenreich al de eerste figuurtjes en tegenwoordig is hij verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en uitvoeringen, passend bij iedere gelegenheid en persoonlijkheid. www.retailisdetail.nl

Limited doch zeer compleet

De Nivona NICR 965 Limited Edition wit heeft alles wat je van een volautomatische koffiemachine mag verwachten. Zoals o.a. een pre-brewing system, aroma voorselectie en instelbare koffiesterkte, maalgraad en temperatuur. Het is mogelijk om 8 recepten op te slaan en via bluetooth de machine te bedienen. Ook qua onderhoud en design is de machine helemaal compleet en heeft zelfs kopjes- en watertankverlichting in verschillende kleuren. Deze prachtige uitvoering is slechts tijdelijk beschikbaar. www.nivona.nl

Bezoek ons in Nederland: Trendz Gorinchem · Stand A114 Trends & Trade Venlo · Gang E2.12 Tica Aalsmeer · Roze hal / C3

Bezoek ons in België: Home & Living Brussel Bezoek ons in Duitsland: Showroom Center Brühl Bezoek op afspraak

 Productnieuws 17817165 Eucalyptus all over eedoek 50x70 cm Voorraadbus Dubbelwandig theeglas NL-5835 DS Beugen Tel. 024 357 04 40 info@ambiente.eu
Bestel nú online ! www.ambiente.eu f Trend 11-2022.indd 1 15-11-2022 11:02
- 6 - 2022 27

Het begin van een nieuw beurstijdperk?

Van 3 tot 7 februari 2023 is het eindelijk weer zover: de eerste postpandemische Ambiente zal van start gaan, tegelijk met Christmasworld én Creative World. Veel exposanten hebben hun standruimte verkleind, enkele grote bedrijven komen niet, maar anderen hebben hun plek ingenomen. Ambiente 2023 wordt business as usual en toch ook meer.

Enkele Duitse merken zullen niet te zien zijn op de beurs. Dat geldt bijvoorbeeld voor WMF. Maar die beslissing is genomen op het hoofdkwartier van de Franse eigenaar, Groupe SEB, en staat eigenlijk los van de pandemie. Iedereen die deze stand ooit bezocht, kon met eigen ogen constateren hoe omvangrijk ze was. Honderden meters werden gebruikt voor barruimte, voor tafels en stoelen waar vertegenwoordigers de orders van hun klanten konden noteren, maar elke vierkante meter kost geld. Dit begonnen wel erg dure oppervlaktes te worden om koffie te drinken en te zitten. Er was dus hoe dan ook al een trend om dat aantal terug te schroeven. Corona deed enkele grote bedrijven enkel beslissen dat niet gestaag maar drastisch te doen, de politiek van één dikke streep.

Verschuivingen

De plek van deze reuzen is alweer ingenomen, door kleinere bedrijven maar ook door collega’s van vergelijkbare omvang, met name uit Frankrijk. Tegelijk is er een nieuwe groep afhakers, in het segment glas, porselein en aardewerk. Deze productgroep worstelt moment met de gevolgen van de energiecrisis (zie onze vorige editie), kan afnemers geen enkele zekerheid bieden over prijzen en aantallen en heeft dus ook niets te winnen bij een beursdeelname. Er zijn verschuivingen in het aanbod, maar grosse modo zal er op de aankomende editie niet minder maar juist méér te zien zijn. Eerst en vooral door de samenvoeging van Ambiente met drie andere beurzen (want Paperworld bestaat niet meer in Europa maar de exposanten blijven in belangrijke mate in Frankfurt) en daarnaast door een afname van het gemiddeld aantal vierkante meters.

Meer dynamisch 2023 wordt ook de start van een meer dynamische beursformule. Exposanten hebben aangegeven meer directe verbinding te willen met de eindgebruiker. Dat zal niet gebeuren door consumenten toe te laten in de hallen. Ambiente is en blijft een vakbeurs. Maar de kans is wel groot dat Frankfurt meer zal lijken op Parijs. In die wereldstad vinden tijdens Maison & Objet tal van manifestaties plaats in winkels en galerieën in de binnenstad zelf. Bekende designers tonen hun nieuwe producten op beursstands en tegelijkertijd in winkels. Zo ontstaat een wisselwerking die inkopers ter plekke feedback levert voor hun toekomstige presentaties en aankopen. In Frankfurt zouden er zo pop up stores kunnen ontstaan tijdens de maand waarin Ambiente plaatsvindt, maar ook online zal de beurs steeds actiever worden. Als de pandemie en de noodgedwongen sluiting van twee jaren de beursorganisatoren, -bezoekers en -exposanten iets heeft geleerd, is het dat een vakbeurs zich meer in de tijd moet uitstrekken. Ze speelt niet alleen een rol in de kleine week dat ze fysiek plaats vindt, ze moet het hele jaar door winkeliers en leveranciers van dienst kunnen zijn. Hoe, dat zullen we de komende jaren ontdekken, maar zelfs dan zal de fysieke ontmoeting in Frankfurt altijd het hart van Ambiente blijven vormen.

Voor meer informatie, ga naar: www.ambiente.messefrankfurt.com

 Beurzen
28 - 6 - 2022

Het sentiment van de gift

Weet u het nog? ‘Vroeger’ nam je een bosje bloemen, een doosje Belgische bonbons of een flesje wijn mee. En dat gebeurt nog steeds, zij het een stuk minder. En daarin is de opkomst van de productgroep ‘gifts’ tekenend, die met een enorme veelheid en veelzijdigheid het ouderwetse bloemetje nog wel eens tot het verleden zouden kunnen decimeren.

Vervaging van specialisme

Een bloemenwinkel is een voorbeeld waar zich dit goed laat zien. Iedere bloemist biedt tegenwoordig een keur aan opgemaakte stukken, pronkstukken in vaasjes en ornamenten aan hangers. Maar ook designvazen, wanddecoraties, kaarsen en wenskaarten zijn daarnaast geliefde complementen die het specialisme in steeds meer gevallen lijken te overschaduwen.

Sentiment

Dit is ook zo bij veel andere retailers. De kookwinkel, woonwinkel en boekhandel biedt vaak ook een behoorlijk aanbod aan (aanverwante) gifts. Maar wat is nu eigenlijk een gift? In principe is het een betaalbaar cadeau dat passend bij de gelegenheid speciaal wordt uitgezocht. Betaalbaar in verhouding; hoe groter het sentiment hoe hoger de prijs. Het is een blijmaker, een troostgever of een emotie uitlokker. Een gebaar om vriendschap te vieren en affectie, support of dankbaarheid te tonen. En daar ligt een kans voor het vermarkten van gifts als zodanig, want emotie verkoopt.

De emotie

Emotie verkoopt. Bij het complementeren van de basiscollectie is het goed om te bedenken met welk sentiment klanten naar de winkel komen. Ziet u veel mensen die zoeken naar een verjaardagscadeau? Of iets om mee te nemen naar een etentje? Dan is de emotie anders dan wanneer ze iemand een hart onder de riem willen steken. Dat klinkt logisch - en dat is het ook - maar is niet altijd makkelijk. Een peper en zoutstel is een goede gift voor een etentje, maar niet voor een zieke. Een citruspers zou wel een mooie gift zijn voor een zieke, maar de vraag is in hoeverre wilt u deze doelgroep aanspreken en waar ligt dan de grens tussen dat wat nog wel bij het assortiment past en wat niet. Een doelgroep in het giftsegment die zich beperkt tot de sentimenten van de klant die al naar de winkel komt is dan ook aan te bevelen. En bovendien eenvoudiger te bereiken met uw bestaande marketingactiviteiten.

Impulsaankoop

Naast het sentiment kan een gift ook een impulsaankoop zijn. ‘Ach wat schattig voor mijn kleindochter.‘ Of ‘Dat is handig voor de hond van mijn

moeder.‘ Soortgelijke opmerkingen zijn veelgehoord aan de kassa, het zijn opmerkingen waarmee de klant zelf zijn giftaankoop rechtvaardigt, namelijk het excuus om het te kopen voor een ander. Dat is ook iets waar een retailer rekening mee kan houden met in achtneming van het soort klanten dat hij ontvangt in de winkel.

Veel of weinig keus Hoeveel gifts biedt u aan in verhouding tot uw basisassortiment? Alles is een keuze. U wilt ze wellicht liever in de winkel hebben lopen dan dat ze heel lang bij het kaartenrek staan. Het is niet de bedoeling dat een bepaalde gift teveel aandacht weghoudt van andere producten, m.u.v. giftshops. Ook dat is iets om te overwegen, hoeveel tijd neemt het uitzoeken van een gift in beslag en in hoeverre gaat dat ten koste van de aandacht voor de rest van het assortiment. Een grappig product trekt misschien wel de aandacht, maar wordt het ook gekocht? Lopen mensen na het bekijken van de gadget überhaupt nog verder in de winkel? Het geeft stof tot nadenken.

Paradox of choice

Teveel keus, ook in gifts, geeft keuzestress. En stress laat een klant zo de winkel uit lopen. En dat is ook het dilemma voor veel retailers; hoeveel gifts zijn effectief? Te veel overweldigd, te weinig ‘aait’ niet. Er is veel aanbod in het giftsegment, als u zelf op zoek gaat naar een uitbreiding met of van gifts dan zijn de keuzes enorm. Maar de kansen ook, mits u de juiste samenstelling weet te vinden van attentiewaarde, aanvullende waarde en prijs.

Lekker makkelijk ;-)

Als het wat lastig wordt omdat er zoveel aanbod is, dan kunt u ook altijd nog meedoen aan een trend die ook veel gezien wordt en een stuk eenvoudiger is: een artikel uit uw assortiment mooi verpakken en daarmee als gift presenteren. De emotionele waarde ervan? Ready-to-go en speelt in op het sentiment van de klant om snel iets leuks te kopen zonder dat hij of zij er al te veel moeite voor moet doen. En om het helemaal klantvriendelijk te maken, biedt u er aan de kassa een passend kaartje bij!

 Gifts
- 6 - 2022 29

De (zomer)keukens van Oekraïne

Elk land heeft zijn eigen ‘keuken’, waaronder we gewoonlijk een manier van bereiden en een nationale voorkeur voor bepaalde ingrediënten verstaan. Maar als het over Oekraïne gaat, schrijft Olia Hercules heel anders over haar nationale keuken dan als over de pasta’s van Italië en de worsten van Duitsland. De keuken is een vorm van wonen en zelfs van leven.

Ukrayina betekent ‘grensland’. Het land kent verschillende centra en klimaten en maakte in de loop der eeuwen deel uit van vele keizerrijken. Naast een eigen taal hebben de Oekraïners een eigen cultuur, die onder meer tot uiting komt in de traditie van de ‘zomerkeukens’. De schrijfster haalt herinneringen op aan haar jeugd. Tijdens de warme maanden van het jaar kookten de Oekraïners in een veredelde schuur, waarin ze meestal een oven hadden gemetseld. Ze verbouwden hun eigen groenten en fruit, hakten hun eigen hout, stookten hun eigen drank en konden op deze zelfvoorzienende wijze maandenlang goedkoop overleven. Een deel van de enorme veerkracht waar de Oekraïners in deze oorlog van getuigen, kan aan deze wijze van leven worden toegeschreven.

Invloeden uit buurlanden

Die autonomie weerspiegelt zich in de vele gerechten die de Brits-Oekraïense schrijfster in dit prettig lezende en boeiende kookboek heeft opgetekend. Veel vis, veel brood, maar ook aparte bereidingswijzen van groenten en fruit. De Oekraïense keuken is een verzameling van invloeden uit buurlanden, zoals Hongarije, Polen, waar het lang mee verenigd was, en Rusland. Ook hieruit blijkt dat Ukrayiana ‘grensland’ betekent. Maar verrassend zijn de gerechten wel, en je hoeft er niet per se een eigen moestuin voor te hebben of met een roeiboot het meer voor op te trekken. Tegelijk toont dit boek een glimp van later: wanneer ook wij vaker buiten gaan koken en meer uit eigen tuin en terras gaan halen. De keukens van Oekraïne zijn ook de keukens van de toekomst.

De keukens van Oekraïne is verschenen bij Kosmos.

Energie-ergernis

‘Kunt u de deur achter u sluiten?’. Vroeger zou dat zinnetje achteloos uit mijn mond zijn gekomen, als het me al zou hebben uitgemaakt dat een klant de winkeldeur open liet staan. Maar nu – kost het me geld. De dranger is stuk en de reparateur heeft hem nog steeds niet teruggebracht. Sinds ik me scheel betaal aan gas en elektriciteit, ben ik me pijnlijk bewust van de gestegen kosten. En dus sluit ik die deur, met een ongemeende glimlach op mijn gezicht geplakt. En dus loop ik naar achteren als ik zie dat de werkstudent op zaterdagmiddag alweer naar het toilet is gegaan en het licht heeft laten branden. Thuis werp ik een nadrukkelijke blik op mijn horloge als ik de jongste naar boven zie gaan om te douchen.

Ik erger me – aan de nonchalance van klanten en kinderen. Ik erger me ook aan mezelf. Dat ik zo lang heb gewacht met ingrijpende maatregelen om de winkel en de woning energiezuiniger te maken. Een geïsoleerd dak is toch genoeg? Nee, sukkel, je had ook aan gevelisolatie moeten denken. En waren die zonnepanelen nu werkelijk zo duur? Ik erger me dat ik me erger, want mijn mondhoeken trekken er van naar beneden. Wellevend moet ik zijn op de winkelvloer, geïnteresseerd in de klant en niet overkomen als een ouder wordend stuk chagrijn. Elke mixer, elke set pannen of ontbijtborden die ik minder verkoop als gevolg van mijn aangetaste humeur gaat ten koste van mijn teergeliefde omzet. Soms merk ik dat ik, verstrooid door de herinnering aan de eindafrekening van gas en elektra, een deal heb laten mislukken. Dan reken ik snel uit hoeveel dagen ik de kachel had kunnen laten branden van de gemiste marge.

Ik zal me erdoor moeten slaan, door die energiecrisis. Ik kan de prijzen niet eigenhandig laten zakken. Maar ik kan wel mijn humeur in de plooi houden en zorgen dat ik, in ieder geval figuurlijk, het zonnetje in de winkel blijf.

Henk Dumez, winkelier in het westen des lands.

 Kookboeken
 Column
30 - 6 - 2022

Vervang het stopcontact door de hand

‘Maak alles elektrisch’ – het was de alomvattende oplossing van vooruitgangsdenkers aan het eind van de negentiende en in het begin van deze eeuw. Volgens Vladimir Lenin was communisme zelfs niets anders dan Sovjetbestuur + elektrificatie. Maar tijdens de huidige energiecrisis ontdekken we vooral dat de stroom nog duurder wordt betaald dan de vis. Huishoud elektro dreigt er het slachtoffer van te worden, maar gelukkig voor ons kan er ook veel zonder elektriciteit. Het vervangen van bezem, stoffer en blik door een stofzuiger is waarschijnlijk de redding geweest voor honderdduizenden ruggen. Het koelen van etenswaren en dranken in de ijskast gaf helio bacter veel minder kans en drong het aantal maagzweren en maagkankers sterk terug. Huishoudelijke elektrische apparaten hebben de consument tijdwinst en gezondheid gegeven. Die tijdwinst en dat gemak hebben we bovendien al lang en breed verdisconteerd in ons leven. We kunnen niet meer terug naar de was met de hand, het zelf malen van koffiebonen en het natuurlijk drogen van een bos krullen. Ons bestaan is daarvoor té hectisch geworden. Of kan dat af en toe toch?

Gedragsverandering

Het streven om maar zoveel mogelijk handelingen te elektrificeren zou nu tijdelijk een halt kunnen zijn toegeroepen. De sterk gestegen stroomprijzen doen steeds meer consumenten twijfelen. Ze zijn een krachtig argument om de was niet in de droogkast te stoppen maar op een rekje te hangen. Ze vormen ook een reden om eens in de kelderkast te kijken of die handpers er nog staat, of misschien zelfs die koffiemolen die van grootmoeder is geërfd. Ze vormen antireclame voor het scheerapparaat. En toch is dit voorlopig maar gissen. Bij ons weten is er nog geen onderzoek verricht naar het veranderend gedrag van de consument op dit vlak, sinds het uitbreken van de energiecrisis. Alle aandacht ging vooralsnog uit naar het verwarmen.

We weten dat het gasverbruik in oktober 40% lager lag dan normaal, dat een groot deel daarvan op conto van het warme najaarsweer kon worden geschreven maar ook minstens 15% op dat van gedragsverandering. Hoe zit dat met elektrische apparaten? Als we korter douchen, gaan we dan ook korter mixen bijvoorbeeld?

Nieuwe afrekening

Met ons gezond verstand kunnen we alvast enkele conclusies trekken. Rijkere consumenten hebben niet alleen meer geld om hun energierekening te betalen maar meestal ook zonnepanelen en warmtepompen. Zij zijn tweevoudig in het voordeel en hebben nauwelijks reden hun huishoudelijk gedrag te wijzigen. De rest van de bevolking voelt echter de financiële pijn van de energiecrisis en probeert overal te bezuinigen. Ook bij deze groepen zal de eerste aandacht naar het gas zijn uitgegaan, maar als volgend jaar de nieuwe afrekening komt en de prijzen nog steeds relatief hoog zijn, zal er naar bijkomende mogelijkheden worden gezocht. Het ligt dus voor de hand dat de vraag naar handmatig bediende producten zal stijgen. Denk aan citruspersen, maar ook keukenhulpen die de mixer kunnen vervangen en ook aan de koffiemolen. Wat eerst nog nostalgie aan de muur was, kan opnieuw functionaliteit krijgen. Elektrische huishoudelijke apparaten zullen verkocht blijven worden, maar op elk vlak waar de hand kan vervangen – zonder hoge investering – kunt u als detaillist maar beter voorbereid zijn.

 Thema
- 6 - 2022 31

Compact personal blender combinatie van stijl en veelzijdigheid

Smeg heeft haar assortiment uitgebreid met de PBF01 compact personal blender, een apparaat van bescheiden formaat voor o.a. smoothies dat uitstekend past bij de vraag naar producten die een gezonde en dynamische leefstijl ondersteunen.

De personal blender heeft de onderscheidende uitstraling van het merk, wat niet alleen fijn is voor het oog, maar ook vertrouwen wekt. Want de huishoudelijke apparaten van Smeg worden doorgaans geprezen om het design, het gebruiksgemak en de kwaliteit.

De personal blender is verkrijgbaar in zeven kleuren: de pastelkleuren crème, groen, roze en blauw en de uitgesproken kleuren rood, zwart en wit. Een verchroomde basis en staalkleurige details maken de blender af. Met de knop kan gekozen worden voor twee snelheidsniveaus, passend bij de ingrediënten die worden gebruikt. De personal blender wordt geleverd met twee BPA-vrije Tritan™ Renew Bottles-to-go van 600 ml. Handig om de smoothie direct te consumeren, te bewaren of mee te nemen.

Tritan™ is gemaakt van 50% gecertificeerd gerecycled materiaal, zeer duurzaam en vaatwasmachinebestendig. Waarmee naast de behoefte aan een gezonde leefstijl, ook aan de groeiende vraag naar verantwoorde producten wordt voldaan. www.smeg.nl

 Thema
 De Vork 32 - 6 - 2022

De herontdekking van de cubex keuken

De Lage landen brachten vóór de Tweede Wereldoorlog twee grote vernieuwingen voort op keukengebied: die van Bruynzeel in Nederland en die van Cubex in België. In 1967 sloot Cubex de deuren, maar bijna halve eeuw later werd het herontdekt door drie ondernemers, die besloten het nieuw leven in te blazen. Oude Cubexkeukens staan nog steeds in historische architectenwoningen, nieuwe worden nu geplaatst in huizen van hedendaagse designliefhebbers.

Herman Louis De Koninck (1896 – 1984) geldt als de belangrijkste vertegenwoordiger van het functionalisme binnen de Belgische architectuur. Hij ging na hoe een vrouw het meest efficiënt tewerk kon gaan in haar keuken en ontwierp op basis daarvan een eigen inrichting, waarvoor hij ook een eigen merk bedacht: Cubex. Zijn moderne keuken was een verademing voor de middenklasse in het België van de jaren dertig. “Een architect als Horta, bij wie De Koninck begonnen is, werkte vooral voor de rijken en die waren niet geïnteresseerd in keukens. Koken was iets voor de meid en die deed dat in de kelder,” legt Pieter Ballegeer uit. “De Koninck richtte zich echter op moeders in een modern gezin. Zo kwam hij tot vernieuwingen als de reeks uitneembare voorraadglazen voor thee, pasta enzovoorts. Nu zoveel hipsters hun ingrediënten los inkopen in plaats van verpakt is dat opnieuw hedendaags geworden.”

Vaatwasser

David & Goliath, het bedrijf van Pieter Ballegeer, heeft in Gent en Antwerpen twee toonzalen waarin modellen van de Cubex staan opgesteld. Voor ons in deze eeuw is het moeilijk te beseffen hoé vernieuwend De Koninck destijds was, omdat een aantal van zijn innovaties nadien dé standaard zijn geworden binnen de hele sector. Dat geldt bijvoorbeeld voor de maat van zestig centimeter die hij voor zijn kastjes koos. De industrie nam die maat vervolgens internationaal over, bijvoorbeeld die van huishoudtoestellen. “Er zijn tussen 1932 en 1967 vrij veel Cubex keukens geplaatst, maar het bleef toch heel lang een architectenmerk. Na de oorlog heeft het bedrijf geweigerd om grootschalig te industrialiseren en dat deed het de nek om. Toen we in 2013 besloten het nieuw leven in te blazen moesten we natuurlijk wel een ‘gat’ van meer dan veertig jaar overbruggen. In twee generaties zijn de mensen langer geworden en zijn er tal van toestellen bijgekomen. De Koninck schiep ruimte voor een oven, maar nu is een vaatwasser ook standaard en veel klanten willen ruimte voor bijvoorbeeld een stoomoven. Daar moesten we met onze modernisering van de Cubex allemaal rekening mee houden.”

Herkenbare grepen

De kastjes en laden zijn herkenbaar aan hun fronten en aan hun grepen. Ballegeer heeft ervoor gezorgd dat ze zijn afgewerkt met het beste hout en de beste scharnieren en veren. Die keuze voor hoge kwaliteit weerspiegelt zich in elk aspect, tot in de werkbladen toe. “We hebben in ons model ook een kookeiland voorzien, nog zo’n modernisering ten opzichte van de oorspronkelijke Cubex. En terwijl De Koninck in zijn tijd vooral uit was op standaardisering, zijn wij erop bedacht onze klanten in dit model zoveel mogelijk maatwerk te bieden. Tegelijk heeft deze Cubex de kleuren en de esthetiek van het vroegere model. Door die combinatie bereiken wij zowel mensen met een villa, of een lelijke nieuwe keuken uit de jaren tachtig, of een loft als gezinnen met een tweede woning in de Ardennen of aan de kust. Het valt me altijd weer op dat het klanten zijn die houden van design en die geen standaardinterieur wensen.”

Tientallen

Maar het ziet er niet naar uit dat de Cubex ooit een massaproduct wordt. Die ambitie hebben Ballegeer en zijn partners dan ook niet. “Per jaar worden er enkele tientallen Cubexkeukens geplaatst. Dat aantal zal ongetwijfeld nog groeien maar ook dan blijft de Cubex een keuken voor de designliefhebber.” De oorspronkelijke klanten van De Koninck hadden waarschijnlijk nooit kunnen vermoeden dat hun keuken zó duurzaam zou zijn. In de appartementen die De Konincks collega Leo Steynen in Antwerpen bouwde staan nog altijd Cubex keukens. Sommige zijn al ruim tachtig jaar oud en onveranderd, andere zijn op details gemoderniseerd. “Zo hebben wij Cubex ook herontdekt,” vertelt Pieter Ballegeer. “Mijn collega Xavier kocht een historische villa in Ukkel -Maison Berteaux van Louis Herman De Koninck - waarin een Cubex stond. Hij zag onmiddellijk het unieke ervan en liet ze opknappen. In functioneel opzicht voldeed ze niet meer volledig, waarop hij simpelweg een tweede keuken in dezelfde ruimte heeft geïnstalleerd. Het renoveren van die ene Cubex werd de eerste stap naar de wedergeboorte van het complete merk.” Voor meer informatie, ga naar: www.davidgloiath.be

 Achtergrond
- 6 - 2022 33
Volg ons ook tijdens de komende wintermaanden! Scan de QR code met uw camera om u te abonneren op onze nieuwsbrief  instagram.com/trendmagazine.nl Linkedin-In linkedin.com/company/trendmagazine Compass www.trend-plus.nl NEWSPAPER maandelijkse digitale nieuwsbrief DINING LIVING GIVING & MORE

Tik Tok tikt de omzet als geen ander omhoog

Het Amerikaanse online lifestyleblad BuzzFeed publiceerde onlangs een overzicht van achtentwintig keukenproducten die hun omzet een boost hadden kunnen geven dankzij Tik Tok. Niet zelden gebeurde dat ongevraagd. Een gebruiker postte een filmpje over de Veggie Chopper waarin ze niet alleen het tranenvoordeel van niet-handmatig uien snijden toonde, maar ook het verschil met een andere apparaat, waarbij je te hard met de hand moest duwen. Een andere consument zette een korte video online waarbij het ruimtevoordeel van de Cereal Dispenser werd getoond: drie stuks bovenop de ijskast. “En we hebben drie kinderen en weinig keukenruimte,” luidde het ultieme argument. Sommige filmpjes waren gemaakt door de jongeren zelf en gericht op leeftijdsgenoten, bijvoorbeeld over koelkastorganizers. Dan zijn het de eigen kinderen die hun ouders aansporen een dergelijk product te kopen, opdat ze makkelijker van alles uit de ijskast kunnen roven. Zoiets komt op de kijker zeer authentiek over en werkt mede daarom erg overtuigend. Tik Tok is in eerste instantie bedoeld voor amateurs en kinderen, maar kan ook een prima marketinginstrument zijn. Journaliste Stephanie Hope zette alle artikelen overzichtelijk onder elkaar, zodat je als consument, maar ook als detaillist, goed kunt zien hoe sterk de impact van zo’n in wezen onnozel Tik Tok filmpje kan zijn. Deze nieuwe trend betekent verschillende dingen voor de populariteit van een keukenaccessoire: u kunt ‘ineens’ meer vraag krijgen naar het product, omdat iemand ergens iets gepost heeft; u kunt echter ook proberen of u zélf de vraag kunt sturen door een van uw eigen klanten zover te krijgen een filmpje te maken – eventueel samen met u.

Jaja, al het slechts én goeds van social media komt niet noodzakelijk enkel uit de VS, in dit geval moeten we naar het Verre Oosten kijken.

Verder omlaag, die prijzen ‘Breek eerst figuurlijk hun benen en dan, als ze aan de grond zitten, beginnen we pas met onderhandelen.’ Zo spreken de inkopers van grote supermarktketens onder elkaar over hun gesprekken met leveranciers. Dat zegt althans een van de ondernemers die bereid was te getuigen in de documentaire Hypermacrhés, La chute de l’empire, die vorige maand op ARTE werd uitgezonden. Dat het er bij deze onderhandelingen hard aan toegaat, wisten we al vele jaren, dat het zó grof kon zijn is nieuw. Ook in Nederland hebben we de processen gehad van Peijnenburg Koek en Grolsch tegen Albert Heijn. De marges voor food and beverage leveranciers zijn flinterdun en toch is het uitgangspunt, volgens de makers van deze documentaire, dat de inkoopprijs verder omlaag om, niet omhoog. Om een psychologisch voordeel te hebben, halen de inkopers de volledige trucendoos boven: in de wintermaanden wordt het raam opengezet en de denigrerende opmerkingen vliegen over tafel, vooral tegenover vrouwen. Wie zich ongemakkelijk voelt, staat immers zwakker. De druk om de inkoopprijzen laag te houden wordt steeds groter, omdat de supermarktenoorlog nooit stopt. Hoe prijsbewuster de consument wordt (en dat wordt hij des te meer in deze inflatoire tijden), hoe groter de kans dat hij elders gaat shoppen. Cola kan de consument overal kopen en veel producten moeten zó aantrekkelijk geprijsd blijven dat ook de supermarkt er nauwelijks op verdiend. En toch groeit de greep van de ketens naarmate zelfstandige winkels het loodje blijven leggen en de concentratie van supermarktketens doorgaat. Waar de ketens goed op verdienen zijn de non-food artikelen. Dat belooft ook alleen maar méér concurrentie voor onze branche. Ook dat wisten we al, maar juist daarom kan het geen kwaad deze documentaire (met ondertitels) te bekijken.

 Management
- 6 - 2022 35

Pleisters op een steeds groter wordende wond

We weten dát de energiecrisis impact heeft op onze branche, maar hoe neemt die vorm? De beursorganisatie van Maison & Objet hield een uitgebreide enquête en de antwoorden geven een goede indicatie van de sluipende effecten en de voelbare erosie op marges en omzetten. In de eerste plaats is er zo goed als geen enkel bedrijf dat géén last heeft van de sterk gestegen energieprijzen. 97% voelt zich gedwongen maatregelen te nemen. Detaillisten vervangen de weinige gloeilampen die ze nog hebben versneld door LED maar sluiten soms ook een uur eerder. Dat scheelt verlichting en verwarming, en bij het laatste draaien ze de thermostaat toch al makkelijk tot zeventien graden terug in plaats van negentien. Vanzelfsprekend wordt er ook met een kritisch oog gekeken naar zonnepanelen, isolerend glas en warmtepompen, maar het installeren daarvan is vaak een kwestie van wachten tot het voorjaar. De kerstverlichting zal pover zijn dit jaar. We weten dát de energiecrisis impact heeft op onze branche, maar hoe neemt die vorm? De beursorganisatie van Maison & Objet hield een uitgebreide enquête en de antwoorden geven een goede indicatie van de sluipende effecten en de voelbare erosie op marges en omzetten. In de eerste plaats is er zo goed als geen enkel bedrijf dat géén last heeft van de sterk gestegen energieprijzen. 97% voelt zich gedwongen maatregelen te nemen. Detaillisten vervangen de weinige gloeilampen die ze nog hebben versneld door LED maar sluiten soms ook een uur eerder. Dat scheelt verlichting en verwarming, en bij het laatste draaien ze de thermostaat toch al makkelijk tot zeventien graden terug in plaats van negentien. Vanzelfsprekend wordt er ook met een kritisch oog gekeken naar zonnepanelen, isolerend glas en warmtepompen, maar het installeren daarvan is vaak een kwestie van wachten tot het voorjaar. De kerstverlichting zal pover zijn dit jaar. Consumenten worden terughoudender. Er worden meer winkels afgelopen om prijzen te vergelijken, er wordt langer gedubd over een aankoop en – zeker op het gebied van wooninrichting – er wordt minder verkocht. Parijse winkeliers melden dat veel van hun klanten deze winter niét naar hun buitenhuizen gaan om daar niet te hoeven verwarmen. Er wordt dus ook minder verbouwd en heringericht en als dat gebeurt, probeert de consument zoveel mogelijk zelf te doen. Er is geen sprake van een sterke of plotseling daling maar van een gestage. Maand na maand zakt de koopbereidheid. De reden dat dit geleidelijk gaat is dat de werkloosheid zo laag is. Banen staan niet op de tocht, integendeel, maar wel de koopkracht van de daarmee verbonden salarissen. Indexeringen en andere loonstijgingen, evenals overheidsmaatregelen, houden die koopkracht deels op peil. Bedrijfswinsten hebben in veel sectoren tot nog toe nauwelijks te lijden gehad en de arbeidsmarkt is krap. Daardoor ontstaat de paradoxale situatie dat allerlei nieuwkomers méér verdienen dan collega’s die al jaren in dienst zijn. Maar de vraag is wanneer de energiecrisis er ook conjunctureel gaat inhakken. Tot nog toe was het vooral de onderklasse die in de financiële klappen deelde, inmiddels begint ook de middenklasse de pijn te voelen en zelfs in het residentiële segment worden de uitgaven aan banden gelegd. Daardoor lijken alle maatregelen die winkeliers en financiers nemen pleisters op een steeds groter wordende wond. Enkel een structurele daling van de energieprijzen zal het tij kunnen doen keren. Daarvoor zal eerst de Oekraïne-oorlog moeten stoppen.

Dubbel bijzonder

Wedgwood heeft in zijn lange bestaan veel verschillende stijlen beproefd in zijn decors. Chinoiserieën, bloemmotieven, geometrie, maar nooit Art Deco of Art Nouveau. Deze belangrijke stromingen van het begin van de vorige eeuw werden door de Britten waarschijnlijk als té Frans beschouwd. Toch heeft één ontwerper - Paul Foliot - een complete set ontworpen in Art Deco: de koffie- en theeset Campanula. De set kreeg een beroemde eigenaar: Karl Lagerfeld, de mode-designer die bijna tot aan zijn dood het huis Chanel leidde. De man met het eeuwig strak achterovergekamde haar, de donkere bril en de donkere kleding, zal minzaam hebben gesipt aan deze door-en-door Franse kopjes en misschien heimelijk hebben genoten van deze culturele fusion, waarvan hij zelf immers ook een product was. Na zijn dood belandde de set, via omweg in het Victoria & Albert Museum in Londen, waar het een pronkstuk wordt binnen de Wedgwood afdeling zelf. Voor ons als branche is het belangrijk dat dergelijke stukken publiek toegankelijk worden, omdat zo de kans groeit dat ze alsnog in productie worden genomen voor een bredere doelgroep.

Colofon

647ste jaargang | december 2022

Een uitgave van Trend Cross Media bv Lijsterbeslaan 121 7004 GN Doetinchem Telefoon: 0314 - 375630 Telefax: 0314 - 375639 E-mail: pas@trendcrossmedia.nl

Uitgever Gert - Jan Pas

Redactie medewerkers Jeroen Kuijpers | Ellen Runtuwene

Advertentieverkoop /traffic Gert - Jan Pas

Medewerkers Marco Magielse

Advertentieprijzen Tariefkaart met uitgebreide informatie op aanvraag verkrijgbaar

Verschijningsfrequentie 6 x per jaar

Vormgeving, opmaak DIFF.marketing | Brendan Timmers E-mail: brendan.timmers@diff.marketing

Fotografie Lin Francois

Adreswijzigingen Bij opgave adreswijziging graag een etiket met de juiste adressering bijsluiten.

Volg ons  instagram.com/trendmagazine.nl Linkedin-In linkedin.com/company/trendmagazine Compass www.trend-plus.nl NEWSPAPER maandelijkse digitale nieuwsbrief

Het auteursrecht op dit tijdschrift en de daarin gepubliceerde artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. Op toegestane verveelvoudiging is het wettelijk bepaalde inzake het Reprorecht van toepassing (art. 16B en 17 auteurswet AMvB van 25-06’74, Stbl. 351).

De uitgever en de bij deze uitgave betrokken redactie en medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die direkt en/of indirekt zouden kunnen voortvloeien uit de inhoud van de artikelen en/of advertenties/advertorials.

Het toezenden van foto-/diamateriaal geschiedt geheel op eigen risico.

De uitgever aanvaardt geen aansprakelijkheid voor zoekraken of voor beschadigingen

ISSN 0165-537X

 Nieuws
36 - 6 - 2022

Fris en fruitig het nieuwe jaar in met de nieuwe Personal Blender!

SMEG Nederland

Showroom: Withoedenveem 12, 1019 HE Amsterdam smeg.nl | #DesignMadeinItaly