Travelpro - januari/februari 2024

Page 1

“Vacansoleil

zo snel mogelijk weer marktleider”

Ruime meerderheid: tweede Vakdag overbodig

Alleen op de wereld in Namibië

25 jaar TravelXL Archipel: “Het reisbureau heeft nog altijd bestaansrecht”

januari/februari 2024

GROOT- EN KLEINSCHALIG

Het aanbieden van meer, het meer willen aanbieden, is iets dat ik opvallend vaak vind terugkomen in gesprekken met reisondernemers en managers. Maar of je daar nou gelukkiger van wordt?

Thorsten Lehmann (Managing Partner Sunny Cars) vertelde onlangs tijdens een presentatie nog heel eerlijk: “Ik heb onze oprichter en directeur Kai (Sannwald) er eigenlijk altijd van proberen te overtuigen om externe investeerders aan boord te halen, zodat we met dat geld nog sneller zouden kunnen groeien. Maar hij wilde dat niet. Vandaag de dag staan we er financieel heel goed voor en het is heerlijk om financieel onafhankelijk te zijn.”

In deze editie vertelt Rob van Helvoort over Middenoostenreizen.com. Hij zegt op een gegeven moment: “We willen elke maand een nieuwe bestemming in de markt zetten.” Hoe hij dat met zijn team denkt te fixen mag je zelf lezen. Ik dacht direct terug aan een andere ondernemer in de branche die opeens allerlei bestemmingen toevoegde aan het aanbod. Specialisten waren daar duidelijk niet blij mee. Maar goed, ieder zijn goed recht natuurlijk om meer bestemmingen aan te gaan bieden.

Ankie Jansen begon 25 jaar geleden met haar reisbureau in Den Haag. Een goede reden om haar eens op te zoeken (net als demissionair minister-president Mark Rutte deed tijdens de coronacrisis). Het reisbureau liep erg goed, misschien een reden om uit te breiden? Zij maakte juist de keuze om het bij één winkel te houden.

Atilay Uslu (oprichter Corendon) vertelde in juni 2019 over de verkoop van Corendon aan Triton (die uiteindelijk niet doorging) aan De Telegraaf: “Het is gewoon het allerbeste voor de toekomst van Corendon en alle medewerkers. Die reageren gelukkig blij. Want het is ook hun toekomst. Schaalvergroting is in de reisindustrie onvermijdelijk.”

In december 2020 vertelde Mattijs ten Brink (destijds CEO Sunweb Group) aan het FD: “Ons streven naar schaalvergroting blijft bestaan. De ambitie is om twee, drie keer zo groot te worden.” Steven van der Heijden vertelde in april 2021 (destijds CEO Corendon), na het faillissement van D-reizen, aan Het Parool: “De beste manier om te bezuinigen is schaalvergroting. Groot wordt groter. Wie nu wil groeien, kan relatief goedkoop aan slachtoffers komen.” Ruim een half jaar later besloot de rechter dat Triton Corendon niet hoefde over te nemen.

“Als je een vriend welvarend wil maken, geef hem dan niet meer geld, maar verminder zijn verlangens”, aldus de Griekse filosoof Epicurus 2300 jaar geleden.

In de reiswereld proberen we het verlangen om op reis te gaan bij de consument alleen maar aan te wakkeren en hebben ondernemers zelf vaak het verlangen alleen maar meer te willen (aanbieden). Wat hebben de grote (‘Nederlandse’) reisbedrijven allemaal nog in de pijplijn? Hoe groot gaat het allemaal worden? In deze editie lees je ook over ‘kleinschalig’ toerisme. Grootschalig, kleinschalig, het is net de maatschappij.

VOORWOORD
Arjen Lutgendorff Hoofdredacteur arjen@travelpro.nl
3

IN DIT NUMMER

03. Arjen Lutgendorff SPECIALS

10.

20.

45.

4
6. ROB VAN HELVOORT HOE EEN AFSTUDEEROPDRACHT EEN SUCCESVOL REISBEDRIJF WERD
MEER VOORWOORD
Ga mee naar de Caribbean Hoe populair is kamperen? Ajuus, ik ben op wereldcruise 36. ANKIE JANSEN: “ALS JE COMMERCIEEL DENKT, BOEK JE GEEN PAKKETREIS” 26. MET UNTAMED TRAVELLING naar Namibië 32. TRAVELPRO RESEARCH Wel of geen tweede Vakdag?

52. MSC CRUISES

vertelt over haar nieuwe campagne

58. TRAVELNEXT van start met podcast

62. DE TOEKOMST VAN Vacansoleil

54. TRAVELPRO’S RAHANNA maakte een rondreis door Noord-Marokko

60. &OLIVES TRAVEL OVER haar grote re-branding

64. RUTGER EN ZIJN VROUW EMIGREERDEN NAAR ZWEDEN en runnen daar nu een camping

MET SUNAIR, EUROSTAR EN NS INTERNATIONAL NAAR PARIJS EN

COLOFON

Tom van Apeldoorn - Uitgever

T.J. van Apeldoorn - Commercieel Directeur

Arjen Lutgendorff - Hoofdredacteur

Sharon Evers - Eindredacteur

Dylan Cinjee - Redacteur

Rahanna van Stapele – Redacteur

Theo de Reus - Redacteur

Tijn Kramer - Redacteur

Judith Wetselaar - (Web)redacteur

Dennis de Groot - Sales Manager

Dennis Ebbers - Sales Manager

Danielle van Ewijk – Event Manager

Tina Bakker - Account Manager

Iris Beenen - Graphic Design

Seb van Apeldoorn - Manager Digital & Graphics

Zoë Koster - Commercieel Medewerker

Kantooradres:

Arendstraat 33A, 1223 RE Hilversum

Tel: +31(0)35-2005481

E-mail: redactie@travelpro.nl

Internet: www.travelpro.nl

Verantwoording: Travelpro is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V.

Dit magazine is als volgt verspreid:

Oplage: 7.218

Digitaal via issuu.com

Nieuwsbrief: 7.400+ abonnees

Social media: 12.500+ volgers

Opgave en vragen over abonnementen: Abonnementenland

Postbus 20, 1910 AA Uitgeest

Tel. +31(0)251-25 79 24

Fax +31(0)251-31 04 05

Site: www.bladenbox.nl voor abonneren of www.aboland.nl voor adreswijzigingen en opzeggingen.

Beëindigen abonnement:

Opzeggingen dienen 12 weken voor afloop van de abonnementsperiode in ons bezit te zijn.

Prijswijzigingen voorbehouden.

Abonnementen lopen automatisch door, tenzij uiterlijk 30 dagen voor de vervaldatum bij ons wordt opgezegd. Dit kan uitsluitend per mail: info@travelpro.nl

Kijk voor actuele tarieven op travelpro.nl/abonneren.

Vragen? redactie@travelpro.nl

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Travelpro.

5
68. LONDEN Maarten Wulmsen, hond Pancho, Rob van Helvoort en Gido van den Brand

VAN STUDENT NAAR REISONDERNEMER

MET 27 MEDEWERKERS

‘‘HET HAD EEN HOOG ‘HOUTJE - TOUWTJE’GEHALTE’’

Rob van Helvoort was amper 21 jaar oud toen hij twaalfenhalf jaar geleden startte met Middenoostenreizen.com. In de loop der jaren werd daar Srilankarondreis.com aan toegevoegd en sinds kort is daar een nieuw merk bijgekomen: Travel Legends.

Je bent Middenoostenreizen.com gestart vanuit een afstudeeropdracht. Hoe zit het precies?

“Voor mijn afstuderen aan de NHTV (tegenwoordig Breda University of Applied Sciences (BUas), red.) werkte ik voor Official Travel Company. Dit reisbedrijf deed alleen incentives en ik ging af en toe mee om een reis te begeleiden. Als afstudeeropdracht heb ik onderzoek gedaan naar toerisme in het Midden-Oosten, omdat ik zelf veel in Dubai was geweest. Uit dat onderzoek bleek dat er geen reisspecialisten waren die zich puur op het Midden-Oosten richtten, en kwam heel duidelijk naar voren dat er nergens ter wereld zoveel groei zat in aankomsten vanuit Europa dan in het Midden-Oosten. De domeinnaam Middenoostenreizen.com was nog vrij, die heb ik meteen vastgelegd, en op een blauwe maandag heb ik zelf een website in elkaar geknutseld en ben ik begonnen met maatwerkreizen naar het Midden-Oosten. Ik wilde me vooral richten op de Golfstaten.”

Hoe liep het?

“Het ging ineens heel erg snel. Ik heb uiteindelijk niet eens mijn scriptie ingeleverd en ben dus nooit afgestudeerd. Maar als ik nu terugdenk aan die tijd, deed ik eigenlijk maar iets. Het had een hoog ‘houtje-touwtje’gehalte, maar het waren wel 100% maatwerkreizen naar Dubai, Abu Dhabi, Qatar, Oman, Egypte en Jordanië. Tegenwoordig bieden we ook pakket- en groepsreizen aan. Maar in 2012 was het aanbod over het algeheel een stuk minder dan nu. Het online boeken van reizen gebeurde al wel, maar veel minder. We hebben meteen volle bak ingezet op een goede online vindbaarheid van die bestemmingen, daar hebben we nu nog steeds profijt

van. Voor een relatief kleine speler zijn wij namelijk heel goed vindbaar en daar halen we nu nog steeds superveel business uit.”

In hoeverre is het aanbod van toen overeind gebleven?

“Ik dacht echt dat de Golfstaten het helemaal zouden worden, maar dat is niet gebeurd, en ik verwacht ook niet dat het ooit gaat gebeuren. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Qatar, die bestemming is nooit echt van de grond gekomen, omdat er simpelweg niet veel te doen is. We boeken er af en toe groepen en mensen uit het bedrijfsleven naartoe als er grote evenementen zijn, zoals Formule 1. Maar ik had twaalfenhalf jaar geleden veel meer van deze bestemming verwacht.”

Ben je de enige eigenaar?

“Nee, Gido van den Brand (general manager) heeft een deel van de aandelen. Hij was acht jaar geleden onze eerste werknemer, en houdt zich nu vooral bezig met Travel Legends. Samen kunnen we alles beslissen en het is heel fijn om met hem te sparren.”

Wat is nu de grootste bestemming?

“Egypte was veruit de grootste bestemming, daarna kwamen Jordanië en Israël, maar dat is sinds 7 oktober 2023 (Hamas-aanval in Israël, red.) veranderd. De boekingen naar Jordanië liggen nagenoeg stil. Vorig jaar brachten we er ruim 5.000 passagiers naartoe, maar die aantallen gaan we dit jaar echt niet meer halen. Egypte loopt wel redelijk, ik schat dat we op 50% van de boekingen zitten in vergelijking met vorig jaar. Daarom richten we ons niet meer op deze bestemmingen, maar

7
INTERVIEW

meer op Dubai en Oman. Die landen lopen supergoed, maar het is natuurlijk heel erg jammer voor de andere bestemmingen en de inwoners.”

Ik ben met jullie mee geweest naar Jordanië en ik weet hoe prachtig het er is. Denk je dat de bestemming weer meer aantrekt als het wat minder negatief in het nieuws is?

“Dat weet ik wel zeker, en dat zien we ook gebeuren. Als het even niet meer prominent in het nieuws is, zien we dat gelijk terug in de aanvragen. Nederlanders zijn vaak de eersten die weer terugkomen naar een bestemming die het moeilijk heeft gehad. Ik durf onze klanten nu ook blind naar Jordanië te sturen, we hebben daar echt een geoliede machine, maar ze moeten natuurlijk wel willen. Ik snap ook wel als je nu een vakantie wil plannen en je de wereldkaart erbij pakt, je minder snel voor deze bestemmingen kiest.”

Waar ligt nu de focus?

“Ons aanbod naar Turkije en Marokko hebben we geperfectioneerd. Rondreizen door deze landen, en dan met name door Turkije, zijn echt onderbelicht. Iedereen kent Turkije van de grote all-inclusive resorts aan de kust, maar het land heeft ook een prachtig binnenland. We hebben hier nu een heel mooi én betaalbaar product voor neergezet, en krijgen er nu al hele leuke reacties op.”

Je hebt onlangs ook Travel Legends gelanceerd. Wat houdt dat in?

“Met Travel Legends organiseren we wereldwijd unieke bucketlistreizen voor zowel consumenten - jong, oud en alles wat daartussen in zit - als bedrijven. We maken het onmogelijke mogelijk. De afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest in de reisindustrie. Luxe kent tegenwoordig een diepere dimensie en gaat verder dan alleen een vijfsterrenhotel. We merken dat het steeds meer draait om de ervaring: mensen zijn op zoek naar een once in a lifetime-ervaring. Eentje die ze van hun bucketlist kunnen afvinken, zoals wildkamperen in de woestijn, overnachten in een boomhut in Sri Lanka of een ballonsafari over de Serengeti. Op de site laten we zien wat we kunnen; op een aantal bestemmingen hebben we pakketten klaarstaan die we volledig op maat kunnen aanpassen.”

Ik durf onze klanten blind naar Jordanië te sturen

Met Travel Legends ben je vast niet over één nacht ijs gegaan?

“Nee, we hebben er een jaar hard aan gewerkt voor het live ging. Het is ook niet helemaal nieuw voor ons, voor onze incentives organiseren we al hele gave excursies. Dat hebben we nu uitgebouwd en uitgerold onder een eigen label. Ons plan is om elke maand een nieuwe bestemming te lanceren. Momenteel verkopen we heel veel bucketlistreizen naar Japan. Die bestemming is ontzettend populair, maar ook zuidelijk Afrika is erg in trek.”

Elke maand een nieuwe bestemming klinkt behoorlijk ambitieus, nietwaar?

“Haha, ja dat klopt. Maar we hebben een jaar aan voorbereiding gehad. Het zijn vooral bestemmingen waar wij al ervaring mee en kennis van hebben. Er liggen voor ons nog kansen in Midden-Amerika en India, en met die laatst genoemde bestemming gaan we binnenkort aan de slag. Ik ben er zelf geweest en het is zo’n gave bestemming. Ik had dat helemaal niet verwacht, maar het is er zo mooi. Het zijn eigenlijk vier verschillende landen in één. Ik denk juist dat je als reisorganisatie toegevoegde waarde kan bieden aan een India-reis. Een klant wil een rondreis door India namelijk altijd goed hebben geregeld, zeker met hele vette excursies.”

Ik zag ook Pakistan staan. Hoe loopt het?

“Pakistan is geschikt voor een hele kleine markt, maar ik verwacht wel dat het populairder gaat worden en

8
‘‘
Gido van den Brand en Rob van Helvoort

dan vooral het noordoosten van het land. Dit is zo’n bestemming die je eigenlijk alleen maar negatief uit het nieuws kent, maar het is er heel erg mooi. Je kan er onder meer fantastisch motorrijden.”

Je vertelde net al even over jullie incentives. Hoe lopen die?

“Bedrijfsreizen zijn populairder dan ooit. Het is voor werkgevers dé manier om hun personeel te bedanken en behouden. Duurzame opties zijn voor hen steeds relevanter. Dat het uniek moet zijn staat voorop. Zo hebben we onlangs een exclusief festival in de woestijn van Jordanië georganiseerd en er is zelfs een keer met de luchtverkeersleiding gebeld om de chartervlucht twee uur later te laten vertrekken, zodat ze langer konden feesten. Er is niets wat wij niet kunnen regelen. Onze specialistische kennis en jarenlange ervaring in deze branche is hiervoor cruciaal.”

Over duurzaamheid gesproken. Jullie zijn behoorlijk digitaal.

“Dat klopt, we verstrekken onze klanten geen fysieke documenten meer, maar alle informatie is beschikbaar via een gebruiksvriendelijke reisapp. Ze hebben altijd toegang tot hun digitale offerte-omgeving, inclusief gedetailleerd dagprogramma, reserveringsbevestigingen, vliegtickets en real-time vluchtinformatie. Klanten kunnen ook direct vragen stellen via WhatsApp. We maken geen gebruik meer van papieren bevestigingen of losse e-mails met PDF-bestanden, wat zowel milieuvriendelijk als

overzichtelijker is. Daarnaast compenseren we standaard alle vluchten en autohuur op onze bestemmingen. We begrijpen echter dat dit niet de complete oplossing is, en we blijven alert op ontwikkelingen op dit gebied. In Jordanië rijden we bijvoorbeeld met hybride auto's en voeren we gesprekken met onze partners over verdere duurzaamheidsmaatregelen."

Jullie aanbod was altijd B2C, maar sinds begin 2023 werk je ook samen met de retail. Gaat het goed?

“Ja, daar ben ik heel blij mee en gaat ook goed. Ik heb het heel lang tegengehouden, omdat ik bang was dat het ons vooral extra veel werk zou opleveren. Maar we hebben hele goede afspraken met elkaar gemaakt. De aanvragen die we binnenkrijgen zijn serieuze verzoeken, want aan shoppers hebben we niets, en daardoor is de conversie hoog. Een leuke bijkomstigheid is dat we op een andere manier met ZRA’s kunnen sparren dan met de consument. We werken samen met onder meer ZRA’s van Personal Touch Travel, Travel Counsellors en The Travel Club, en op de Vakantiebeurs hebben we de kickoff gedaan met Reiscreaties. We werken ook samen met Travelcenter de Wit en D-reizen.”

Even snel geteld, je bedient onderhand driekwart van het reisbureau-retaillandschap?

“Inmiddels wel. Daar ben ik ook heel blij mee. Daar is Maarten Wulmsen, onze commercieel manager, verantwoordelijk voor en dat doet hij erg goed.”

9
Travel Legends - Ballonvaart boven de Serengeti

BRUISENDE ONTWIKKELINGEN EN AMBITIEUZE GROEIPLANNEN

Het is volop winter, maar stiekem dromen we alweer over een vakantie naar een zonnige bestemming. Een Caribische bestemming om precies te zijn. Maar wat kunnen we dit jaar verwachten van deze regio? We vragen het de verkeersbureaus zelf.

DOOR: DYLAN CINJEE

Aruba

Vorige maand won de Aruba Tourism Authority op het Reisgala 2024 de Vakantie Award voor beste verkeersbureau. “We werken als verkeersbureau in een sector met heel veel andere verkeersbureaus. Het is natuurlijk geen wedstrijd, maar we proberen wel ons best te doen om Aruba als vakantiebestemming goed in de markt te zetten. Dat doe je als team en iedereen bij ons op kantoor doet zijn of haar uiterste best om dat te bereiken. Ze gaan zelfs nog een stapje verder dan wordt verwacht”, laat Jaap Ellis (Sales en Marketing Manager Europe) aan ons weten. Maar wat zijn de verwachtingen voor dit jaar? We vragen het aan Sharmin de Vries (PR Manager Benelux). “Ons doel is om 42.800 vakantiegangers uit Nederland op Aruba te verwelkomen en in totaal ruim 105.100 vanuit Europa. Globaal mikken wij op 1.247.000 bezoekers. De eerste maand van 2024 is in ieder geval al uitstekend begonnen.”

CULINAIRE PAREL

Sharmin: “Wij zetten in 2024 volop in op twee voor ons zeer belangrijke thema’s, namelijk culinair en wellness. Met onze Arubaeffect campagne laten wij zien dat

CARIBBEAN

er geen betere bestemming voor je algehele gemoedstoestand is dan ons ‘One happy island’ en dat het gevoel dat je daar ervaart je nog lang bijblijft. In 2024 borduren wij daarop voort. Op culinair vlak durven wij wel te stellen dat Aruba de culinaire parel in het Caribisch gebied is. Op Aruba reis je meerdere keren culinair de wereld rond zonder het eiland te verlaten. Je dineert er ook op het allerhoogste niveau. Het eiland heeft maar liefst negen ‘chef’s table-restaurants’ en dat is ongekend in het Caribisch gebied. Om dit bij de juiste doelgroep onder de aandacht te brengen hebben wij recent een gloednieuwe culinaire pakketreis in samenwerking met Avila Reizen in de markt gezet. Fijnproevers laven zich met dit pakket aan drie bijzondere chef’s table-restaurantervaringen, evenals twee bijzondere proeverijen. Kortom, wil je zon, zee, strand en dineren op het hoogste niveau combineren? Dan kom je naar Aruba.”

“Het eiland staat nooit stil”

Maar er zijn nog meer nieuwigheden die Sharmin wil delen. “In het najaar wordt de opening van Iberostar Grand Aruba aan Eagle Beach verwacht. Ook de opening van het St Regis Aruba Palm Beach Resort wordt later dit jaar verwacht. In het zuiden, bij Baby Beach, staat de opening van Secrets Baby Beach op de planning. Hotels met een eigen signatuur voor verschillende doelgroepen. Qua restaurants staat het eiland nooit stil. Naast de eerdergenoemde chef’s table-restaurants zijn vrij recent ook hele bijzondere fusion restaurants geopend. Twee noemenswaardige restaurants zijn Caya House, een Mexicaans/Caribisch restaurant, gevestigd in een oud boerderijhuis bij Palm Beach met een prachtige groene uitstraling. Aan de werf

in Oranjestad vind je Lima Bistro, waar de steeds populairder wordende Nikkei (Peruaans/Japans) keuken centraal staat. De culinaire hotspot van de stad is de Wilhelminastraat met een keur aan bijzondere restaurants van een wijn- en kaasbar tot een farm-to-table restaurant, een chef’s table restaurant en meer. In Oranjestad is vorig jaar ook in een oud boerderijhuis de rum- en ginstokerij Pepe Margo geopend. Deze destilleerderij wordt gerund door de kleinzoon van de naamdrager Margo en biedt een heel speciaal en smakelijk inkijkje in hoe rum en gin worden gemaakt. Wat je ook zeker niet mag missen als je op Aruba bent is een bezoek aan de Alto Vista Winery. Je ziet wijnranken zover het oog rijkt en gaat op een bijzondere excursie om meer over de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van de wijngaard te leren. Vervolgens kom je bij een suikerrietplantage uit met een volledig circulaire rumdistilleerderij waar je een heerlijke cocktail proeft om tot slot de avond met een bijzondere wijn- en spijsproeverij af te sluiten.”

Het eerlijke verhaal

“Aruba loopt al jaren voorop waar het duurzame maatregelen betreft”, laat Sharmin weten. “Zo is het gebruik van plastic tassen enkele jaren geleden al verboden. In 2020 kwam daar nog een verbod op het gebruik van wegwerpplastic bovenop. Het gebruik van zonnebrandcrèmes die de schadelijke stof oxybenzone bevatten, wat het koraal aantast, is eveneens niet toegestaan. Daarnaast proberen wij bezoekers meer bewustzijn bij te brengen als het op het beschermen van de natuur aankomt. Door de zogeheten ‘My Promisebelofte’ roepen wij bezoekers op om de stranden schoon achter te laten, geen stenen te stapelen aan de noordoostkust, zeeschildpadden tijdens het snorkelen of duiken zoveel mogelijk met rust te laten en nog veel meer. Wij voegen dit soort boodschappen ook steeds vaker aan onze algehele communicatie toe. De hotels zijn ook continu in ontwikkeling om zo duurzaam mogelijk te opereren met het Bucuti & Tara Beach Resort als

DROOMDINERS OP HET ONE HAPPY ISLAND

Dineren op het strand, terwijl je de zon op magische wijze ziet ondergaan? Dat klinkt als een droom en die maak je op One happy island Aruba meer dan waar. Bij onder meer Passions on the Beach, van het Amsterdam Manor Beach Resort, Elements Restaurant, van het Bucuti & Tara Beach Resort en Barefoot Restaurant in Oranjestad dineer je met je voeten in het zand, terwijl je van kostelijke gerechten onder de sterrenhemel geniet. Wie het luxe eilandleven op blote voeten wil ervaren, boekt een idyllische op maat gemaakte picknicklunch- of diner op het strand via Picnic Aruba. Niet alleen een sensationele beleving, maar ook enorm Instagram-waardig!

12
Aruba

absolute pionier. Dit volledig klimaatneutrale resort heeft al veel prijzen gewonnen en de oprichter/ eigenaar werd onlangs als enige hotelier ter wereld uitgenodigd om de klimaattop in Dubai bij te wonen. Dit allemaal gezegd hebbende vinden wij het wel belangrijk om het eerlijke verhaal te vertellen en niet aan greenwashing te doen. Wij zullen onszelf daarom niet een duurzame bestemming noemen, maar wel een ‘eco conscious’ -bestemming, waarbij het van belang blijft om continu stappen te zetten.’

Incentives

Maar uiteraard zijn er niet alleen nieuwigheden voor vakantiegangers. Ook heeft Aruba mooie plannen voor reisagenten. “We hebben onze populaire goodieboxen die door reisagenten altijd bij onze sales executive Aaliyah Windster kunnen worden besteld. Uiteraard gaan we ook een aantal incentives inzetten. Met bovenstaande onderwerpen willen wij het onderscheidend vermogen van Aruba blijven benadrukken en heel doelgericht de hogere welstandsklasse aanspreken. Ook zullen wij weer een grootschalige ‘Out of home-campagne’ doen, vergelijkbaar met de campagne die nu loopt en overal in Nederland te zien is. Met grootschalige (bewegende) beelden en de oproep om vroeg te boeken. Aruba is namelijk zeer gewild en geen last minute-bestemming.”

“BONAIRE BRUIST VAN DE NIEUWE ONTWIKKELINGEN”

Bonaire heeft in 2023 een groei van 8% laten zien ten opzichte van 2019 in het aantal bezoekers dat blijft overnachten. “We hopen eenzelfde groei door te kunnen zetten voor het jaar 2024”, laat Miles Mercera (CEO Tourism Corporation Bonaire) weten aan Travelpro.

“Onze focus richt zich met name op duurzaam toerisme, natuurbehoud en het actief stimuleren en betrekken van de lokale bevolking bij de diverse toerisme-initiatieven. Bonaire stimuleert bezoekers om de Bonaire Bond, een aantal op duurzaamheidgerichte gedragsregels, te bestuderen en ondertekenen en daarmee bij te dragen aan koraaladoptie. Bezoekers worden verzocht een Nature Tag aan te schaffen van 40 dollar per persoon waarmee je toegang krijgt tot het Nationale Park Washington Slagbaai en het Bonaire Marine Park, ofwel het gehele zeegebied dat Bonaire omringt. Met de opbrengsten van de Nature Tag onderhoudt en beheert natuurorganisatie STINAPA de natuur aan land en in zee. Daarnaast kunnen bezoekers aan Bonaire een actieve bijdrage leveren aan koraalrestauratie en -adoptie. In een speciaal programma van Reef Renewal Bonaire, zijn er diverse manieren om je als vrijwilliger in te zetten voor de opvang van wilde

ezels, schildpadden of kan je deelnemen aan een strandschoonmaakactie. TCB heeft tevens het vrijwilligersprogramma Earthonauts gelanceerd om onder de aandacht te brengen hoe bezoekers een duurzame reiservaring op het eiland kunnen hebben.”

‘It’s in our nature’ Bonaire bruist van de nieuwe ontwikkelingen en met dagelijkse vliegroutes hebben zowel foodies, natuurliefhebbers als avonturiers volop gelegenheid om dit eiland te ontdekken. Onder het motto ‘It’s in our nature’ biedt Bonaire tal van mogelijkheden om nieuwe ervaringen en avonturen te beleven in de natuur en onderstreept daarmee de jarenlange focus op duurzaamheid en bescherming van het milieu. In 2024 biedt het eiland nóg meer nieuwe initiatieven. Voor avonturiers die op zoek zijn naar een uitdaging, is Packraft Trip Bonaire de nieuwe ultieme ervaring in de buitenlucht. Packraft Trip zet diverse spannende routes uit over land en water waarbij je gaat wandelen, strandhoppen via packraft, mountainbiken, toeren in een Jeep, en snorkelen bij het onbewoonde eiland Klein Bonaire. Gezien de groeiende trend in soloreizen moedigt HopiBonaire nu één-op-één eilandexcursies aan voor bezoekers die alleen reizen, of op zoek zijn naar individuele avonturen, zelfontdekking en onafhankelijkheid. HopiBonaire verlaat letterlijk de gebaande paden en ontdekt vele verborgen pareltjes. Solo-avonturiers kunnen hun eigen privétour samenstellen, van wandelen, snorkelen en vogels spotten in het Washington Slagbaai National

14
Bonaire

Park tot leren hoe de perfecte foto van de unieke landschappen van Bonaire te maken met een fotografie-expert.

Nieuwe eetgelegenheden

De groeiende foodscene op Bonaire, in 2022 door de World Food Travel Association uitgeroepen tot Culinaire Hoofdstad, kent in 2024 tal van nieuwe eetgelegenheden, waaronder bijzondere privé-ervaringen en een nieuw dakrestaurant. In 2023 opende 2 Fools and a Bull een intieme U-vormige bar in Kralendijk, met plaats voor maximaal zeventien gasten per avond. Deze fine-dining-ervaring bestaat uit een vijf en een half-gangendiner en interactie vanuit de open keuken met de chef kok. Begin 2024 opent een nieuw restaurant zijn deuren in het centrum van Kralendijk. In The Bucket, een grill en cocktailbar ineen, staan eten, drinken en entertainment in een gezellige eilandsfeer centraal. Het dagelijkse Happy ‘Bucket’ Hour van 17.00 uur tot 19.00 uur zorgt voor zachte prijzen en tot in de late uren kunnen de voetjes van de vloer. Het nieuwe Blue Lagun Cafe Bonaire is centraal gelegen tegenover Flamingo Airport. Deze luxe lounge en café serveert een wekelijks wisselend lokaal lunchmenu, met authentieke smaken en een moderne twist.

Nieuwe villa’s

Bonaire biedt bezoekers een breed scala aan accommodaties, van boetiekhotels en villa's tot all-inclusive resorts. Er worden continu verbeteringen en vernieuwingen aangebracht

om een verblijf op het eiland zo aangenaam mogelijk te maken. Delfins Beach Resort heeft nieuwe villa's met drie en vier slaapkamers en privézwembaden in plunge pool-stijl toegevoegd, waarmee het aanbod is uitgebreid tot een totaal van twintig villa's. Het uitgestrekte resort beschikt over twee zwembaden, een duikcentrum en vijf veelgeprezen eetgelegenheden van het gouden culinaire koppel Jonnie en Thérèse Boer, waaronder Senang Restaurant, dat een gloednieuw menu heeft gelanceerd, geïnspireerd op de keukens van onder meer Azië en het Midden-Oosten. De afgelopen maanden heeft Sorobon Luxury Beach Resort een grote make-over ondergaan. Het resort heeft haar strandhuizen volledig gerenoveerd en de gemeenschappelijke ruimtes zijn vernieuwd met een moderne sfeer. De Beach Bar is omgevormd tot een nieuw concept en heet nu de Reef Bar. Het is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van het adembenemende uitzicht op de lagune.

Sparren

Om Bonaire dit jaar onder de aandacht te brengen blijft TCB zich richten op de bezoeker die interesse heeft in bijzondere ervaringen in de natuur en die rust, ruimte en ontspanning zoekt. Miles: “We doen dat onder meer door unieke activiteiten aan te bieden, zoals het momenteel zeer populaire starbathing; doordat Bonaire geen lichtvervuiling kent en 's avonds echt aardedonker wordt, is het een prachtige en zeer unieke plek in de wereld om het heelal en het sterren- en planetenstelsel te bekijken. Ook viert in 2024 een zeer bekende (wrak)duiklokatie, de Hilma Hooker, haar 40ste verjaardag en daar wordt aandacht aan besteed, net als aan Earth Day, World Ocean Day en andere vieringen. We richten ons ook op het behoud van onze unieke cultuur door tal van culturele en culinaire festivals te organiseren gedurende het hele jaar. Voor reisprofessionals zijn er op dit moment geen specifieke plannen, maar we staan wel open om creatief te sparren met reisagenten over eventuele incentives. We hebben ook een e-trainingsprogramma voor reisagenten dat we gratis aanbieden. Kom ons bezoeken op prachtig Bonaire waar je een ongerepte natuur, tal van avonturen op het land en in het water en culinaire verrassingen zult treffen.”

“WE HEBBEN AMBITIEUZE GROEIPLANNEN”

Sinds 1 januari 2024 is Susan Vrolijk de nieuwe Regional Manager Europe bij Curaçao Tourist Board en neemt daarbij de rol over van Muryad de Bruin. “Ik ben nu sinds een paar weken deel van het Curaçao-team en ik heb in die weken al heel veel mensen in de toerisme-industrie leren kennen. Ik vind het fantastisch dat ik nu mijn liefde voor Curaçao

CARIBBEAN 15

kan delen met zoveel mensen in de branche en daarbuiten. Ik ben heel warm ontvangen door de partners en het is indrukwekkend om te zien hoe sterk de relaties zijn. Curaçao heeft duidelijk een plek in het hart van veel branchegenoten en consumenten veroverd en ik kijk ernaar uit om kennis te maken met reisagenten en partners die zo belangrijk zijn geweest in onze ontwikkeling en om ook richting de toekomst samen te werken”, laat Susan weten aan Travelpro.

Vol vertrouwen

We vragen haar naar de laatste ontwikkelingen op het eiland en de verwachtingen voor 2024. Susan: “We hebben 2023 afgesloten met een recordaantal bezoekers. Ruim 582.000 toeristen verbleven op het eiland. December was de beste maand van het jaar met in totaal ruim 63.000 verblijvende toeristen, waarvan iets meer van 23.000 bezoekers uit Nederland. Het vormt een stijgende lijn die vanuit 2022 wordt doorgezet en we verwachten ook in 2024 weer aanzienlijk meer toeristen te mogen ontvangen. We zien het nieuwe jaar vol vertrouwen tegemoet met het positieve sentiment in de markt en het toegenomen aantal stoelen en kamers om deze vraag goed te kunnen opvangen. Het is voor Curaçao altijd heel belangrijk geweest om groei te halen uit verschillende markten en om te focussen op de doelgroepen die het beste passen bij de veelzijdige ervaringen die het eiland te bieden heeft. De resultaten hiervan zullen we ook in 2024 blijven zien. Europa, en in het bijzonder Nederland, is belangrijk voor ons, maar de vraag uit Latijns-Amerika en Noord-Amerika zorgen ook voor een gebalanceerde groei. We hebben ambitieuze groeiplannen, maar willen vooral ook zorgen dat deze goed kunnen worden uitgevoerd en in lijn blijven met de ontwikkelingen op het eiland om

de kwaliteit van het toerisme product te blijven garanderen.”

Steeds veelzijdiger

De focus dit jaar ligt volgens Susan op de verdere ontwikkeling en verdieping van de ervaring die bezoekers hebben. “Vanaf de eerste kennismaking met onze communicatie tot en met hun ervaring op het eiland. Dat betekent een verdere verdieping in de berichtgeving om de veelzijdigheid van het eiland te laten zien aan consumenten die zich aan het oriënteren zijn. Curaçao is een heerlijke bestemming waar zoveel te ervaren en beleven is en bezoekers kunnen echt hun programma afstemmen op hun persoonlijke voorkeuren. Dat moeten we ze blijven uitleggen. We werken ook aan het verrijken van het aanbod op het eiland. Zowel in accommodaties als in lokale productontwikkeling. Je maakt makkelijk kennis met de rijke cultuur die je vindt in de mensen, in de keuken en in de muziek en kunst die je letterlijk op straat vindt. Er zijn veel verschillende soorten kamers bijgekomen in de vorm van uitbreidingen van bestaande hotels en nieuwe hotelconcepten en ook de komende jaren komen er nog behoorlijk wat kamers bij in alle categorieën. Zo blijven we een bestemming in ontwikkeling en worden we steeds veelzijdiger.”

Groei

“Recent is The Rif at Mangrove Beach geopend, de uitbreiding van het Corendon Resort. In maart verwachten we de opening van het Marriott Courtyard, ook bij Willemstad. Het aanbod van restaurants op Curaçao blijft groeien en veranderen, zowel in de accommodaties als daarbuiten. Het is heel leuk om te zien dat de authentieke keuken van Curaçao daar een prominente rol in speelt. Met zoveel culturen op het eiland is het een feest van

16
Curaçao

smaken uit alle windstreken, die zowel authentiek worden bereid in lokale restaurants als ter inspiratie dienen in internationale keukens. Ook zien we de trend van farm-to-table zich verder ontwikkelen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van lokale producten die lokaal verbouwd worden. En dat zijn er een stuk meer dan je in eerste instantie zou denken. Een ander mooi voorbeeld van lokale ontwikkelingen is Kura Hulanda Village. De straatjes midden in de wijk Otrobanda zijn een bruisend centrum geworden met allerlei winkeltjes, restaurantjes en andere lokale initiatieven. Je eet heerlijk onder de sterrenhemel op het centrale plein. Een heerlijke mix van toeristen en lokale bezoekers. In dit complex is ook het Kura Botanica hotel gelegen. Ook zou je Hòfi Mango moeten bezoeken. Dit project is opgezet door tv-persoonlijkheid Jandino Asporaat en vormt een natuurpark waar toeristen en de lokale bevolking kennis kan maken met de prachtige natuur en de rijke geschiedenis van dit deel van het eiland. En na een wandeling kan je heerlijk afkoelen bij het strand van Cast Away Beach Club.”

Duurzame initiatieven

Ook op Curaçao gebeurt er op het moment veel op het gebied van duurzaamheid. “Dat zie je in innovaties die hotels doorvoeren in hun energievoorziening of het gebruik van recyclebare materialen. Ook zie je steeds vaker laadpalen geplaatst worden waardoor het rijden met elektrische auto’s steeds populairder wordt. Met de zon en wind op het eiland wordt er richting de toekomst vol ingezet op duurzame manieren om energie op te wekken. Als je aankomt op het vliegveld zie je al een windmolenpark en er zijn plannen voor uitbreiding. Ook in het klein zijn er diverse initiatieven op het gebied van duurzaam toerisme. Er zijn bijvoorbeeld lokale projecten waarbij zwerfplastic wordt omgezet in allerlei toepassingen. Ook wordt er gejaagd op de koraalduivel, een vis die schadelijk is voor de onderwaterwereld en die nu voor consumptie wordt gevangen. Lionfish Curaçao maakt hier prachtige sieraden van. Sowieso wordt er hard gewerkt aan de bescherming van de onderwaterwereld in de vorm van een Curaçao

Marine Park in samenwerking met de lokale autoriteiten en milieubeschermers.”

Curaçao North Sea Jazz Festival

“Een paar weken geleden waren we samen met onze partners weer prominent aanwezig op de Vakantiebeurs. Een mooie kick-off van het jaar en we waren heel blij om zoveel mensen op de stand te zien en te spreken. De komende maanden zijn we in Nederland en Duitsland weer aanwezig op verschillende beurzen, waaronder ook een aantal duikbeurzen. Onlangs konden we bekendmaken dat het Curaçao North Sea Jazz Festival gaat worden georganiseerd. Door de jaren heen heeft het festival een indrukwekkende line-up aan artiesten van wereldklasse ontvangen, waaronder legendes als Prince, Stevie Wonder en Sting. We kunnen dan ook niet wachten tot de line-up voor dit jaar bekend wordt gemaakt. Dit wordt echt een van de hoogtepunten van het jaar. Curaçao staat nog steeds volop in de aandacht en onze focus is om ervoor te zorgen dat we de veelzijdigheid van het eiland goed overbrengen. Dat zullen we blijven doen door in contact te blijven met al onze reispartners en via allerlei media richting de consument. Natuurlijk werken we samen met onze touroperator-partners en airlines om een goede balans te houden tussen vraag en aanbod. We zijn natuurlijk heel blij dat het zo goed gaat met het toerisme en we willen consumenten en reisagenten goed blijven informeren over nieuwe ontwikkelingen.”

“WE ZETTEN ONS IN VOOR DUURZAAM TOERISME”

Travelpro was vorig jaar te gast op de Caribbean Travel Marketplace op Barbados. Maar wat kunnen we dit jaar verwachten van het eiland? We spreken met Debbie Moe (Senior Business Development Officer bij Barbados Tourism Marketing). “Dit jaar verwachten we een stijging van 20% in het aantal bezoekers ten opzichte van 2023. De ‘Feels Like’-campagne portretteert gevoelens die je ervaart als je naar een gelukzalig paradijs wordt getransporteerd. Denk aan het gevoel van vreugde dat je ervaart als je je dierbaren van ver weg weer ziet of gewoon de tevredenheid om gewoon heerlijk te kunnen ontspannen. Maar er zijn ook nieuwe accommodaties te vinden op Barbados. Zo is Wyndham Grand Barbados geopend in november 2023. Verscholen tussen tropische tuinen aan de zuidoostkust van Barbados, biedt Wyndham Grand Barbados, Sam Lord's Castle Resort & Spa, een allinclusive luxe vakantie. Wyndham Grand Barbados biedt 422 ruime kamers en suites, de meeste met ononderbroken uitzicht op de oceaan, een keuze uit tien culinaire ervaringen en voorbeeldige service. Het resort vertelt het verhaal van verleden, heden en toekomst. Een all-inclusive resort waar duurzaamheid en welzijn centraal staan.”

17
CARIBBEAN
Barbados

‘Mindful Travel Barbados’

“Barbados zet zich middels het project Mindful Travel Barbados in voor duurzaam toerisme. Een van de doelstellingen is om tegen 2030 plasticvrij en volledig groen en koolstofneutraal te zijn. Het eiland heeft diverse duurzame initiatieven zoals elektrische bussen, duurzame hotels, tegengaan van voedselverspilling en plastic vervangen door duurzame materialen. Bezoekers die tijdens hun bezoek aan het eiland hun steentje willen bijdragen aan het welzijn van dit eiland, kunnen via Mindful Travel Barbados uit een aantal duurzame community projecten kiezen, waar iedereen welkom is een bijdrage te leveren. Barbados bevordert duurzaamheid in de hotelindustrie, met de Eco Lifestyle Lodge als voorbeeld. Dit boetiekhotel aan de oostkust van het eiland integreert duurzaamheid op verschillende niveaus. Het eco-restaurant volgt een 'farm to table' concept, waarbij samenwerking met lokale boeren zorgt voor verse, biologische ingrediënten. De oprichters van de lodge beheren ook Eco Skywater, een onderneming die met een op zonne-energie werkende installatie op duurzame wijze meer dan 1.000 liter water per dag kan produceren om waterschaarste te bestrijden.”

Samenwerken

“Met prachtige koraalriffen omringd, zet Barbados zich in voor de bescherming ervan tegen plastic afval en vislijn-schade. Initiatieven zoals Corall Barbados en Barbados Blue Water Sports bieden acties en educatie voor koraalbehoud. Bezoekers kunnen deelnemen aan herplantingactiviteiten en zelfs koraal 'adopteren'. De overheid van Barbados stimuleert duurzaam reizen met de introductie van elektrische bussen en een ambitie om tegen 2030 over te schakelen op volledig elektrisch of alternatief aangedreven openbaar vervoer. Hybride en elektrische auto’s zie je ook steeds meer terug in het straatbeeld. Om Barbados onder de aandacht te blijven brengen, zullen we samenwerken met een aantal grote en zullen we meerder marketingcampagnes voeren. Voor reisprofessionals herlanceren we onze Elite Club in maart 2024. Reisagenten krijgen de mogelijkheid om een online cursus te volgen op het platform en om hun boekingen naar Barbados te registreren.”

Gedurfde stap voor St. Maarten

St. Maarten Tourism Bureau heeft een nieuw logo voor de bestemming onthuld. Het levendige embleem symboliseert een hernieuwde toewijding aan het promoten van de bestemming en is net zo krachtig, levendig en kleurrijk als het eiland St. Maarten zelf. Met kleuren die de diversiteit, het culturele erfgoed en de natuur van het eiland weergeven. Elk element binnen het logo vertelt een boeiend verhaal, waarin de identiteit van het eiland en de uitzonderlijke ervaringen die elke bezoeker te wachten staan, worden weerspiegeld.

De onthulling van het logo gaat verder dan louter een grafische weergave; het betekent een gedurfde stap in de toekomst voor STB, in lijn met de missie van St. Maarten om de ongeëvenaarde charme van de bestemming te laten zien. Zo kun je in het logo de majestueuze bruine pelikaan en gele salie terugvinden, die beide nationale symbolen van het eiland zijn. Ook zie je het historische grensmonument dat de Nederlandse en Franse kant van het eiland markeert, evenals de adembenemende stranden, de zee en de zon. Daarnaast zijn de cruise- en jachthaven en het beroemde Princess Juliana International Airport opgenomen, belangrijke knooppunten voor het Caribisch gebied. Al deze elementen komen samen in het logo om de vorm van het eiland St. Maarten te creëren.

Toewijding

May-Ling Chun (directeur Toerisme), zegt: “De onthulling van het nieuwe logo markeert een enerverend hoofdstuk voor het St. Maarten Tourism Bureau. Ons nieuwe logo is niet alleen een symbool; het vertegenwoordigt ook onze toewijding om de unieke verhalen van St. Maarten te vertellen. Dit logo is een viering van het rijke erfgoed van ons eiland en de veelbelovende toekomst die voor toerisme op St. Maarten in het verschiet ligt. Met de nieuwe branding, nieuwe campagnes en strategieën die we gaan uitvoeren, is ons primaire doel om het aantal toeristen het hele jaar door te vergroten, de bezettingsgraad van onze hotels te verhogen, de groei van onze bedrijven te stimuleren en onze economie aan te wakkeren.” Met de introductie van het nieuwe logo opent het St. Maarten Tourism Bureau lokaal ook een nieuw kantoor in een historisch gebouw op Front Street 28 in de hoofdstad Philipsburg. Het nieuwe kantoor zal een cruciale rol spelen in het stimuleren van de groei van het toerisme en tevens een hub zijn voor toeristen op het eiland om informatie te verkrijgen over culturele en recreatieve evenementen.

18
Nieuw logo St. Maarten

DE BESTE CAMPINGVAKANTIES

Campingwensen verschillen per persoon. De één is op zoek naar een grote topcamping met veel faciliteiten, de ander zoekt het liever wat kleinschalig op een sfeervolle familiecamping.

De mogelijkheden zijn eindeloos:

✔ Stacaravans: van 2 tot 8 personen, van 1 tot 3 slaapkamers en met airco, vaatwasser en loungeset of juist zonder al deze extra’s.

✔ Safaritent, glamping ervaring: het is luxer dan een bungalowtent, maar het is ook geen stacaravan.

✔ Kamperen in een bungalowtent: volledig ingerichte tent met keuken, inclusief koelkast voor maximaal 6 personen.

✔ Familievakanties: natuur, strand en animatie.

✔ Complete vrijheid: met de auto of het vliegtuig.

✔ Accommodatie: van camping tot glamping.

19

KAMPEREN: YOU LOVE IT OR HATE IT

Kamperen, you love it or you hate it. Hier lees je meer over de verschillende mogelijkheden van kamperen, de gevaren en het laatste nieuws.

De groep 25- tot 35-jarigen is vooral op zoek naar bijzondere ervaringen en waardeert het comfort van glamping: kamperen in de luxe, zoals je in een hotel of vakantiehuis kunt verwachten. Aanbieders die dit combineren met mogelijkheden voor sociaal contact, zoals gemeenschappelijke kook- en eetruimtes en avonden met livemuziek, kunnen deze doelgroep aanspreken. Ook bij de 45- tot 55-jarige vakantiegangers is de behoefte aan luxe en comfort in de natuur aanwezig, waarbij rust en ontspanning belangrijke reismotieven zijn. Dat blijkt uit het ABN AMRO-rapport ‘Natuurlijk genieten: Waarom reizen met bijzondere aandacht voor de natuur in trek zijn’.

MOGELIJKHEDEN OMZETGROEI VOOR CAMPINGEIGENAREN

In haar rapport analyseert ABN AMRO de vakantiebestedingen van verschillende generaties in Nederland en hoe de toerismesector hierop kan inspelen. De uitgaven aan vakanties van zowel oudere als jongere Nederlanders nemen tot 2027 naar verwachting met 30 procent toe. Zo stijgen de vakantiebestedingen van generatie Y - Nederlanders tussen 25 en 35 jaar - naar verwachting met 32 procent tot 5,75 miljard euro. Ook de vakantie-uitgaven van 45 tot 55-jarigen nemen de komende vijf jaar naar verwachting toe met 30 procent tot 7,62 miljard euro. Uitbaters van vakantieparken, campings en glampings kunnen deze omzetgroei naar zich toe halen als zij zich niet uitsluitend richten op millennials en jonge gezinnen, maar hun blikveld ook verschuiven naar periodes buiten de schoolvakanties. Dat stelt hen in staat óók andere doelgroepen te bereiken. De vakantie-uitgaven van jonge gezinnen stijgen de komende vijf jaar met 20% namelijk minder hard, zo blijkt uit het rapport.

ACSI OVER STIJGENDE POPULARITEIT

De populariteit van ACSI Kampeerreizen blijft groeien. Het aantal boekingen voor deze compleet verzorgde groepskampeervakanties is in 2023 verdubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar, zo meldt het bedrijf. Dit jaar wordt het reisaanbod verder uitgebreid. ACSI schrijft dat deze ontwikkelingen haaks staan op de situatie bij de ANWB, dat onlangs stopte met het aanbieden van dit soort reizen vanwege een dalende vraag. Pieter Melieste, Manager Touroperating bij ACSI, merkt hier niets van. “Wij zien juist een verdubbeling van het aantal boekingen en een stijgende populariteit van deze reizen”, schetst hij de tegenstelling. Een verklaring voor het succes zoekt hij in de combinatie van kennis en leergierigheid. “ACSI is al bijna 60 jaar specialist op het gebied van campings en kamperen. Sinds 1985 organiseren we ook groepskampeerreizen. We stoppen veel productkennis in deze reizen waardoor we kampeerders een onvergetelijke ervaring kunnen

21 CRUISES WERELDWIJD
CAMPING

bieden. Unieke reisbestemmingen, vakkundige reisleiders en verrassende excursies voor zowel Nederlandse als Duitse gasten.” Ook het succesvolle televisieprogramma We zijn er Bijna! zal hebben bijgedragen. “Jaarlijks volgen zij een reis van ACSI. Met ruim 2,5 miljoen wekelijkse kijkers zijn er zeker kampeerders die dit ook een keer willen ervaren.” Bovendien blijft ook het reisaanbod zich ontwikkelen. Vanaf 2024 kunnen kampeerders met eigen camper of caravan mee op een avontuurlijke rondreis door IJsland. Daarnaast worden er reizen naar Sicilië, Normandië en Polen geïntroduceerd.

ZOEKGEDRAG

Uit een onderzoek dat Red Online Marketing in opdracht voor de Vakantiebeurs uitvoerde naar het zoekgedrag van consumenten rondom vakanties, blijkt dat Nederlanders in 2023 vooral op zoek waren naar goede deals voor hun vakantie waarbij ‘kamperen’ een populaire zoekterm was naast ‘last minutes’ en ‘all-inclusive’. Binnen het zoekgedrag naar vakanties bestond de top vijf populairste vakantiethema’s uit:

1. Last minute (255.820 zoekopdrachten)

2. Stedentrip (200.449 zoekopdrachten)

3. Camper (108.956 zoekopdrachten)

4. Camping (97.169 zoekopdrachten)

5. All-inclusive (80.560 zoekopdrachten)

BOERENCAMPINGS

“We hebben nog nooit zoveel belangstelling gehad. En dat geldt ook voor het kampeerseizoen 2023. Mensen hebben massaal het kleinschalig kamperen op de SVR-campings ontdekt en dat zet zich nog altijd door”, aldus zegt Christel van Mill, voorzitter van de SVR (Stichting Vrije Recreatie). “Dit werd dan ook bevestigd op onze eerste SVRvakantiebeurs in Hardenberg, waar we ruim 13.000 belangstellenden hebben mogen begroeten.” Ook in 2024 bieden 2.000 SVR-campings in binnen- en buitenland, gerund door boeren en particulieren, kampeerplaatsen aan.

ACSI EN CAMPER TV

Campingspecialist ACSI gaat een samenwerking aan met Erik en Wilma van het populaire YouTubekanaal Camper TV (24.000 abonnees). Voor het nieuwe programma Camper TV in ACSI gaan zij ervaren hoe het is om mee te gaan op een georganiseerde kampeerreis. Wekelijks brengen zij hun ervaringen in beeld. Aflevering 1 was zondag 4 februari jl. te zien op youtube.com/ campertv. Tijdens de reis hopen Erik en Wilma een paar misverstanden uit de wereld te helpen. ‘Door programma’s als We zijn er Bijna! blijft bij dit soort reizen vooral het beeld hangen van het campingleven en het jeu-des-boulen. Wij willen graag laten zien dat er veel meer te ontdekken is”, vertelt Erik. “Vaak wordt verondersteld dat je verplicht bent om aan alles mee te doen en dat er geen ruimte is voor individuele vrijheid. In onze

video’s willen we laten zien dat een eigen invulling ook mogelijk is en zal er veel aandacht zijn voor excursies, cultuur en natuur”, vult Wilma aan.

EUROPEAN CAMPING GROUP BREIDT

UIT

European Camping Group (ECG), bekend van het merk Eurocamp, kondigt de strategische overname van een groot deel van de accommodaties van Vacansoleil aan, waarmee het Europese portfolio flink wordt uitgebreid. De overname betreft in totaal meer dan 900 stacaravans en 200 safaritenten. Daarmee heeft ECG nu een aanbod van ruim 45.000 stacaravans in meer dan 430 parken in heel Europa. De overname is onderdeel van de snelle en strategische uitbreiding van ECG. Dit werd vorig jaar nog eens benadrukt door de

Interview nieuwe eigenaren Vacansoleil

Halverwege oktober 2023 kwam de doorstart van Vacansoleil rond. Het Franse Maeva, net als Center Parcs onderdeel van Pierre & Vacances, nam het bedrijf over. Op pagina 62 lees je een interview met Nicolas Beaurain (CEO van Maeva) over de plannen met Vacansoleil.

22

overname van Vacanceselect. Gesteund door, de in Parijs gevestigde private equity-partner PAI, boekt ECG op deze manier grote vooruitgang op de markt.

TWEEDE NEDERLANDSE CAMPING

Huttopia vestigt zich voor de tweede keer in Nederland met haar nieuwste camping. De nieuwe camping draagt de naam Huttopia De Meinweg, is gelegen in het gelijknamige Nationale Park vlak bij Roermond en is de ideale plek voor iedereen die op zoek is naar een onvergetelijke ervaring midden in de natuur. Na de opening van Huttopia De Roos aan de Overijsselse Vecht in 2020, is Huttopia de Meinweg de tweede Huttopia-natuurcamping in Europa buiten Frankrijk. Huttopia zoekt naar eigen zeggen de balans tussen comfort en authenticiteit en is ervan overtuigd dat kamperen niet gelijk hoeft te staan aan ‘afzien op een dun matje’.

KAMPEREN IN PRIVÉ-NATUURSCHOON

Een bedrijf dat fors aan het uitbreiden is, is Campspace. Dit is een boekingsplatform gespecialiseerd in overnachtingen in privénatuurschoon, hetzij met een tent, in een camper, of in een gezellige boomhut, yurt of hut. De belangstelling voor Campspace en duurzaam reizen is volgens het bedrijf snel gestegen naarmate steeds meer mensen hebben kennis gemaakt met een verblijf in de lokale natuur. Campspace zet zich in voor de natuur en echte menselijke connecties - om te doen wat ze kunnen om gezondheid,

geluk en avontuur te brengen voor zowel hun gemeenschap als de planeet. Campspace heeft financiering opgehaald bij toonaangevende investeerders in de industrie. Vooraanstaande media zoals The New York Times, The Sunday Times, NRC en Der Spiegel besteedde reeds uitgebreide aandacht aan het bedrijf. Campspace werkt vanuit Haarlem, waar het hoofdkantoor is gevestigd. Hugo van Donselaar, CEO en medeoprichter van Campspace: “Momenteel is de reisindustrie verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Door de aanhoudende bevolkings- en welvaartsgroei zal het aantal toeristen en de negatieve impact op ons milieu alleen maar toenemen. Door dit privé natuurschoon dicht bij huis te openen, maken we toerisme duurzamer en komen we tegemoet aan de behoeften van de volgende generatie reizigers. We leven in een tijd waarin het heel makkelijk is om contact met elkaar te zoeken, écht menselijk contact lijkt echter ingewikkelder dan ooit. Campspace biedt mensen unieke ervaringen en herinneringen, maar niet ten koste van de planeet en lokale gemeenschappen. We zijn verheugd dat onze vrienden bij VNV Global ons op deze reis steunen.”

23
CAMPING

DE LEUKSTE CAMPINGVAKANTIES BOEK JE BIJ SUNCAMP

Suncamp nodigt iedereen uit voor een reis vol vakantieavonturen op de mooiste familiecampings in Europa. Of je nu droomt van een zonnig verblijf aan de Spaanse kust, de rust van het Franse platteland, of de charme van Italië. Voor elke vakantiewens boek je bij Suncamp het perfecte verblijf.

Waterpretgarantie

De mooiste campings met waterpret vind je bij Suncamp! Met ongeveer 400 topcampings in 13 landen is er altijd een ideale camping voor een droomvakantie. Op een Suncampcamping is altijd wat te doen, met eindeloze waterpret dankzij zwembaden, waterparken of de nabijheid van de zee of een meer. Het aanbod aan accommodaties en kampeerplaatsen is gevarieerd, van comfortabele stacaravans en glamping in SunLodges tot comfortabele kampeerplaatsen onder de sterren. Bij Suncamp is alles mogelijk!

SunLodge: glamping op z’n best

Onze avontuurlijke lodgetenten en luxe mobile homes combineren het beste van het buitenleven met alle gemakken van thuis. Met airconditioning, een volledig uitgeruste keuken en een privébadkamer met regendouche wordt verblijven in een SunLodge een stijlvolle en comfortabele ervaring.

Als partner van Suncamp bezorg je jouw klanten onvergetelijke vakantieherinneringen. Van traditioneel kamperen tot luxe glamping. Neem een kijkje op www.suncamp.nl of neem contact op via reisburo@suncamp.nl om te kijken naar de samenwerkingsmogelijkheden.

Ontdek onze

nieuwste SunLodges

De nieuwste toevoegingen aan het

SunLodge-assortiment zijn de SunLodge Sabai, Babul en Katsura. Met comfortabele bedden, moderne voorzieningen en een eigen overdekte veranda bieden deze accommodaties een perfecte mix van comfort en avontuur.

Vraag het een CampingGuru

Soms zijn er vragen over campings die alleen experts kunnen beantwoorden - mensen die écht op een camping zijn geweest of een camping extra goed kennen. Suncamp heeft nu zo'n 100 CampingGuru's* die campingvragen kunnen beantwoorden. Klanten kunnen hun vraag gratis stellen via het formulier. Binnen uiterlijk 2 uur ontvangen zij een reactie op hun vraag. Heb je zelf één of meerdere campings meerdere keren bezocht en wil je ook CampingGuru worden? Neem contact op met campingguru@ acsi.eu voor extra informatie. *Deze unieke service is te herkennen aan het CampingGuru-logo naast de campingnaam.

24 ADVERTORIAL

De leukste campingvakanties voor de hele familie

Zorgeloos genieten op een camping die van alle gemakken is voorzien. Bij Suncamp vinden uw klanten altijd een familiecamping die perfect bij ze past! Bij Suncamp vindt u:

een groot aanbod van ruim 350 geselecteerde topcampings. alleen door campingspecialist ACSI geïnspecteerde campings. veel kampeerplaatsen, stacaravans en glamping.

altijd een camping met een zwembad, dicht bij zee of aan een meer.

Powered by
www.suncamp.nl

Untamed Namibië “Namibië krijgt nu al vijf sterren, en we zijn er pas net”

Een klein beetje gespannen stap ik heel vroeg in de ochtend in de Jeep om op zoek te gaan naar de wilde dieren van Namibië. Na een uurtje rijden ziet onze gids ze als eerste; een giraf en haar kleintje. Het gefluister in de auto maakt plaats voor stilte. Wat is het ontzettend bijzonder om deze dieren in hun natuurlijke omgeving te mogen bewonderen.

Samen met een aantal reisprofessionals neem ik deel aan de Namibië-studiereis van Untamed Travelling die wordt begeleid door Michal van Bavel (Afrika-specialist bij Untamed Travelling). We vliegen rechtstreeks met Discover Airlines vanaf Frankfurt. Vanuit Nederland worden er nog geen directe vluchten naar Windhoek aangeboden, alhoewel KLM naar verluidt wel plannen heeft dit te gaan doen. Op naar Frankfurt dus. Iets wat geen probleem is, omdat de ICE ons land goed verbindt met deze Duitse luchthaven. De sfeer zit er helemaal goed in als Michal vertelt dat onze tickets zijn geüpgraded naar businessclass. Zo komen we de nacht in alle luxe heel fijn door. De kleffe tosti die ik op de luchthaven heb gegeten, vergeet ik meteen

als ik een keuze kan maken uit het dinermenu. Als het toetje erin zit, nestel ik me heerlijk in de stoel die helemaal plat kan, en zelfs kan worden verwarmd. De volgende ochtend word ik gewekt met een heerlijk ontbijt en kan het Namibische avontuur echt beginnen.

Hemelse theatershow

Op Windhoek Hosea Kutako staat onze gids Mario met een enorme glimlach op ons te wachten. Hij spreekt Afrikaans en daardoor kunnen we elkaar redelijk goed verstaan. Iets wat meteen een leuk gesprek oplevert. We zetten koers naar Kwessi Dunes. Dat is ruim vijf uur rijden, op ‘normale’ snelwegen

26
Teun van Wel, Marc van Rijn, Karin Mac-Lean, Mariëlle Henzen - van Boekel, Meta Buchner, Chantal van Stratum, Corine Ravestein, Michal van Bavel, Margit de Vos en Anneke van Ruler

zoals wij ze kennen dan, en die ze niet kennen in Namibië. De weg ernaartoe is op zijn zachts gezegd hobbelig, maar de vergezichten zijn prachtig. Later in de week wordt het verschil in landschappen pas echt duidelijk. Maar voor het zover is lijkt het of we ergens, zo ver als we kunnen kijken, een fata morgana zien. Alleen dit keer is het geen gezichtsbedrog, Kwessi Dunes is echt. En hoe. De lodge

ligt in het NamibRand Nature Reserve en heeft twaalf prachtige en comfortabele chalets die stuk voor stuk een geweldig uitzicht geven op de immens grote woestijn en haar inwoners, die ons af en toe nieuwsgierig komen bezoeken. Maar het meest bijzondere aan Kwessi Dunes is, naast de ligging, de aparte sterrenkijker-kamer die elke chalet heeft. Deze kamer heeft alles, behalve een dak, en daardoor sta je in de nacht oog in oog met duizenden sterren. Alsof er een hemelse theatershow boven je hoofd afspeelt. Dat kan ook heel goed, omdat het reservaat is uitgeroepen tot Afrika's eerste Internationale Dark Sky Reserve en een van de minst lichtvervuilde gebieden ter wereld is.

Dwars door de duinen

NamibRand Nature Reserve is met een oppervlakte van 172.200 hectare en vier verschillende ecosystemen een van de grootste privéwildparken van zuidelijk Afrika. Een mix van duinen, bergen, rotsen en zandvlaktes is de habitat voor onder meer luipaarden, hyena's, jakhalzen, antilopen, en veel vogelsoorten, reptielen en insecten. Een van de excursies die de lodge aanbiedt, is quadrijden dwars door het NamibRand Nature Reserve. And here we go! Sjezend door het eindeloze zand worden we getrakteerd op een mooie zonsondergang. Namibië krijgt nu al vijf sterren, en we zijn er pas net.

Big Daddy

NamibRand Nature Reserve ligt ten zuiden van de Sossusvlei, dat weer in het Namib Naukluft National Park ligt. De Sossusvlei staat bekend als een onbeschrijfelijk

27 REPORTAGE

mooi stukje natuur met een van de oudste en droogste ecosystemen ter wereld. Je vindt er de hoogste abrikooskleurige zandduinen ter wereld, van wel 400 meter hoog. Mario wil de volgende ochtend heel vroeg vertrekken, want bij zonsopkomst kleurt het zachte licht de duinen en het zand dieprood, maar ook vanwege de temperatuur die enorm gaat oplopen. Zo gezegd, zo gedaan. We rijden dwars door het landschap van Namibië, komen niets of niemand tegen, en dan opeens staan we voor de ‘poorten’ van Sesriem. Pas bij Duin 45 stopt Mario, dat is de 45ste duin geteld vanaf de Sossusvlei en de duin die op 45 kilometer afstand van Sesriem ligt. Het is ook een van de meest fotogenieke duinen die veel mensen beklimmen om vanaf grote hoogte (170 meter) de mooiste foto’s te kunnen schieten. Wij wandelen door naar de Dodevlei, ook zo’n wonderlijk gebied. De witte kleivlakte was ooit een moeras dat langzaam is verdroogd. De 900 jaar oude Acaciabomen zijn statige fossielen die door de droogte inmiddels bijna zijn versteend. De Dodevlei is ingesloten door grote zandduinen waarvan sommige meer dan 350 meter hoog zijn en namen hebben als Big Daddy.

Een stukje Nederland

Van de natuur naar de bewoonde wereld. Op naar Swakopmund, een stadje dat is ingesloten door de woestijn aan de ene kant en de Atlantische Oceaan aan de andere kant. Maar voor we er zijn, stappen we in Mario’s ronkende Jeep. De weg naar Swakopmund

is lang, maar de koffiestop met ambachtelijke appeltaart in Solitaire wordt heel goed ontvangen. Solitaire is een gehucht in de middle of nowhere, maar wereldberoemd dankzij een vermelding in de Lonely Planet. Hoe? De Nederlandse schrijver en filmproducent Ton van der Lee schreef een boek over Solitaire. In 1996 ging hij naar Afrika en na wat omzwervingen kwam hij terecht in Solitaire. Dat bestond toen alleen uit een benzinepomp, een winkeltje en een huis waar de twee mannen Peter en Moose McGregor woonden. Van der Lee bleef er uiteindelijk drie jaar. Hij begon er een kleine camping en een restaurantje; het begin van hoe Solitaire nu is. Van der Lee vertrok toen het er naar zijn zin te druk werd. Solitaire heeft nu naast een tankstation, garage en een winkeltje ook een restaurant (Café van der Lee), een lodge en McGregor’s Bakery waar ze dus oer-Hollandse appeltaart verkopen.

Dolfijnen

Vanuit Solitaire zet Mario via Walvisbaai koers naar Swakopmund; door het woestijnlandschap over een onverharde weg en over twee passen. Vlak voor de kust verandert de zandweg in een geasfalteerde weg, en opeens ligt daar Walvisbaai, een stadje waarvan de haven het startpunt is van veel activiteiten op zee. Iets verder weg ligt aan de Atlantische kust, omringd door de zandduinen van de Namibwoestijn, Swakopmund. Dit stadje in Namibië was ooit een Duitse kolonie en

28

dat kun je nog zien aan de bouwstijl van de huizen en namen van straten en restaurants. We overnachten in het Hansa Hotel dat in het centrum van Swakopmund ligt. ’s Avonds worden de bloemetjes buiten gezet in een plaatselijke kroeg, maar de volgende ochtend staan we er weer voor een wandeling door Swakopmund waar we op de pier worden verwelkomd door drie dolfijnen. Niet alleen deze prachtige dieren worden gewaardeerd, we kunnen ook geen genoeg krijgen van de leuke winkels die het plekje rijk is.

De eerste olifanten

We rijden verder naar het Malansrus Tented Camp, dat aan de oevers van de Aba Huab-rivier ligt midden in het Twyfelfontein-gebied Damaraland. De weg ernaartoe is net als de routes hiervoor heel bijzonder. Dit landschap is weer zo anders dan wat we hiervoor hebben gezien. Het is een stuk ruiger door de vele rotsformaties in allerlei vormen en maten, zandstenen heuvels en tafelbergen, maar je ziet er ook acacia’s, mopane bomen en vetplanten die zich hebben aangepast aan de extreme omstandigheden. Malansrus Tented Camp omschrijft zichzelf als een ruime tentaccommodatie die ideale overnachtingsmogelijkheden aan gasten biedt die op zoek zijn naar het avontuur van een tentenkamp zonder in te boeten aan luxe. Niets aan gelogen. Damaraland is een van de leefomgevingen van de

29
REPORTAGE
Dodevlei

woestijnolifant, en onder het motto: nu we er toch zijn, gaan we natuurlijk op zoek naar deze imposante dieren. En we vinden ze. Heel dichtbij, heel bijzonder. We zien er eerst één, maar wat je van kuddedieren mag verwachten gebeurt ook. We zien er steeds meer, grote en kleintjes.

Uitzicht

Ons avontuur gaat verder, en Mario brengt ons veilig en wel naar het Etosha Heights Private Game Reserve, net buiten de zuidwestelijke grens van het Etosha National Park. Dit is weer een heel ander landschap dan we hiervoor hebben gezien. Etosha bestaat voor een groot deel uit een enorme zoutpan, omgeven door droog bushveld. Kenmerkend voor dit gebied zijn de grote hoeveelheden wilde dieren die er leven, zoals olifanten, zebra's, leeuwen, impala’s, kudu’s, giraffen en neushoorns. We overnachten in Safarihoek

Lodge, dat midden in het Etosha Heights Private Game Reserve ligt. Elke lodge heeft een prachtig uitzicht op het National Park en als je ’s nachts goed luistert, hoor je zelfs de leeuwen brullen. Wat ook erg leuk is, is de hide die de lodge heeft. ’s Avonds tijdens het diner lopen we er dan ook regelmatig naartoe als - in ons geval - een nijlpaard en een giraf te zien zijn bij de waterpoel. Soms roepen we even naar elkaar hoe bijzonder dit eigenlijk allemaal is. Ons verblijf wordt vanzelfsprekend compleet gemaakt met een gamedrive door het 60.000 hectare grote gebied waar we meteen worden getrakteerd op een leeuw die hard zijn best doen om een schildpad op te eten, waarschijnlijk als amuse. Maar ook zebra’s, steenbokken en vele andere wilde dieren passeren onze Jeep.

Nietig

Op de weg richting Windhoek zet Mario koers naar onze accommodatie voor die dag. Habitas Namibia, gelegen op een privélandgoed van 51.000 hectare groot waar onder meer neushoorns, giraffen, cheeta's, antilopen, zebra's, gnoes en leeuwen vrij rondlopen. De zon gaat bijna onder als we aan komen. We werpen even een snelle blik in onze prachtige accommodatie en gaan door naar het diner. Op het programma staat een privé-barbecue op een waanzinnig mooie locatie. Voor we aan tafel gaan, krijgen we een korte djembéles en is de toon voor de avond al snel gezet. Kortom een avond voor in de boeken. Net zoals de hele reis! De volgende dag worden we opnieuw getrakteerd op een succesvolle game drive. Twee leeuwenstelletjes gezien, waarvan er een net zijn hoofdmaaltijd aan het eten is, waarschijnlijk een gnoe. We zien struisvogels, impala’s en nog meer wilde dieren. Het blijft ontzettend bijzonder om deze dieren in hun natuurlijk habitat te zien. Het maakt ons nederig, en dankbaar.

30
Margit de Vos en Anneke van Ruler Gids Mario en Michal van Bavel, Untamed Travelling

Alleen op de wereld

Nog even wat cijfers: Namibië is twintig keer groter dan Nederland met slechts een ‘handjevol’ inwoners; in 2020 woonden er 2.448.000 mensen. Na Mongolië is Namibië het dunbevolktste land ter wereld. Dat maakt Namibië

voor mij heel bijzonder. De vergezichten zijn simpelweg heel speciaal. Zo ver als ik kon kijken, zag ik vaak geen auto, geen mens, geen gebouw, geen vliegtuig. Alleen prachtige natuur en uiteenlopende dieren, en dat is voor mij: ‘where the world can’t find you’.

Wat vinden de anderen?

Deze reis werd er niet alleen eentje om nooit meer te vergeten dankzij Untamed Travelling, maar ook door de reisprofessionals die mee waren. Mariëlle Henzen - van Boekel (TravelTeam), Karin Mac-Lean (TravelXL Hillegersberg), Chantal van Stratum (Reismatch), Anneke van Ruler - van der Goes (Travel Counsellors), Corine Ravestein (Vakantieparels), Marc van Rijn (Schiphol Travel International), Teun van Wel (The Travel Club), Meta Buchner (Reisburo Katwijk) en Margit de Vos (Travel Counsellors). Wat vinden zij? Een aantal reacties.

De enigen

Corine Ravestein: “Ik kijk terug op een geweldige reis, ook vanwege het oneindige landschap en de leegte om ons heen. We reden uren rond zonder iemand tegen te komen. Ik vind de Dodevlei heel indrukwekkend met alle verdorde acaciabomen op een witte kleivlakte, omgeven door hoge oranjerode zandduinen en een knalblauwe hemel. Wij hadden het geluk dat we bijna de enigen daar waren, het was heerlijk om er rond te lopen en te genieten van deze bijzondere omgeving. Voor mensen die het pure Afrika willen ontdekken, is Namibië een fantastische bestemming.”

Sterren

Mariëlle Henzen - van Boekel: “Als ik aan Namibië denk, denk ik na deze reis meteen aan de Sossusvlei (en de Dodevlei), de woestijnolifanten in Damaraland, de belachelijk veel heldere sterren 's nachts, de afwisselende game-drives en de gruwelijk gave lodges die allemaal maar een klein maximumaantal gasten tegelijk mogen ontvangen, waardoor je verblijf een heel persoonlijke en bijzondere ervaring wordt. Voor welk type klant ik Namibië aanraad? Voor mensen die houden van ruimte, rust en een bijzondere natuur. Persoonlijk zal ik het niet snel aanraden om als eerste Afrikaans land te bezoeken. Gelukkig gaat het bij de meeste mensen die naar Zuid-Afrika reizen al direct kriebelen om terug te gaan naar het mooie continent en dan is Namibië, eventueel in combinatie met Botswana een hele mooie volgende reis. Ikzelf miste in Namibië wel een stad met wat bedrijvigheid. Een combinatie van Namibië met bijvoorbeeld een paar dagen Kaapstad zou voor mij de ideale reis zijn.”

Geen stoorzenders

Marc van Rijn: “De uitgestrekte landschappen en eindeloze sterrenhemel doen je beseffen dat de mens

eigenlijk maar een héél klein onderdeel is van deze unieke wereld waarin we leven. Daarnaast zijn wij altijd aan het rennen en presteren om aan (eigen én andermans) verwachtingen te voldoen. Het besef dat dat er allemaal eigenlijk helemaal niet toe doet, en dat de wereld ook zonder dat allemaal gewoon doorleeft, gaf een heel rustgevend gevoel. Deze gedachten gingen door mijn hoofd tijdens het verblijf in de Kwessi Dunes Lodge in het NamibRand Nature Reserve. Ik zou iedereen dit gevoel van vrijheid en rust zonder stoorzenders willen laten ervaren. Namibië is een land voor met name avontuurlijke reizigers die eens een ander soort Afrika willen ervaren. Zelfstandig reizen is zeker aan te raden, denk aan een self-drive per 4x4 met daktent.”

Heel bijzonder

Margit de Vos: “Het slapen onder de sterrenhemel in Kwessi Dunes, NamibRand Nature Reserve, vond ik magisch. Zo donker, de sterren, de rust en de ruimte; ik heb nog nooit zoveel sterren gezien. Maar ook het op zoek gaan naar de woestijnolifanten bij Twyfelfontein vond ik een bijzondere ervaring. Het duurde vrij lang voordat we ze vonden, maar dat was de moeite meer dan waard. Het waren er zo veel, oudjes en jonkies. Zo schattig. We zagen zelfs slapende olifanten. Je zit er dan gewoon middenin en dat maakt het bijzonder.”

Bedankt

Teun van Wel: “Ik vond de Dodevlei en het omliggend gebied gaaf om te zien, vooral vanwege het iconische Namibië-beeld, maar Damaraland vind ik het mooiste gedeelte van het land. Ik wil Untamed bedanken voor deze hele mooie reis. En mijn lieve collega’s dat we er met zijn allen zo’n gezellige reis van hebben gemaakt.”

Scan de QR-code voor de aftermovie. Bekijk de vele foto's op de Facebook van Travelpro.

31
REPORTAGE

Ruime meerderheid: tweede Vakdag overbodig

DOOR: ARJEN LUTGENDORFF

De Vakantiebeurs is alweer even geleden. Zoals ieder jaar werd er weer volop gediscussieerd over de opzet, het aantal bezoekers, het aantal nietreisprofessionals op de Vakdag en de consumptieprijzen. Maar wat vooral opvalt: de Jaarbeurs schrijft dat het op basis van recent onderzoek onder de reisbranche heeft besloten niet één, maar twee vakdagen in 2025 te organiseren. Is daar echt behoefte aan?

Marleen Rompen (beursmanager) laat weten:

“De veranderingen in de reissector en de ontwikkelingen in de wereld vragen van de reisbranche een nieuwe kijk op ondernemen. Een toekomstbestendige reisbranche vraagt nu meer om samenwerking dan ooit. Daarom heeft Jaarbeurs op basis van recent onderzoek onder de reisbranche besloten de Vakantiebeurs Travel Trade Day uit te breiden naar twee dagen.”

Vind jij twee Vakdagen een goed idee?

Travelpro vroeg reisprofessionals: vind jij twee Vakdagen een goed idee? Er kwamen bijna 200 reacties binnen, waarvan 75,5% het geen goed idee vindt om een tweede Vakdag te organiseren. Hierna volgt een selectie van de vele reacties die we binnenkregen:

Nee

“Het is juist leuk om ook alle collega’s tegen te komen uit de branche. Door dit te verspreiden over twee dagen zie je minder bekenden. Daarnaast wordt het al elk jaar rustiger en dat zal volgend jaar nog meer zijn.”

Monique Talsma (TUI at Home)

Ja

“Omdat we dan meer de tijd hebben om de meetings te kunnen voltooien met geselecteerde partners.”

Ronald Franken (Reiscreaties)

Nee

“Ik denk niet dat iedereen twee dagen gaat, dus grote kans dat je dan een deel van de mensen mist als je één dag gaat. Het is juist fijn dat je iedereen op één dag ziet. Als je elkaar uitgebreider wil spreken, kun je altijd een vervolgafspraak maken.”

Alannah (TravelHunter)

Nee

“Omdat het dan moeilijker wordt om meerdere leveranciers te ontmoeten/afspraken te maken, tenzij iedereen naar beide Vakdagen gaat. Maar dat is echt zonde van de tijd. Eén dag, één plek is veel overzichtelijker.”

Lisette (United Travel)

Nee

“In de drukste periode van het jaar vind ik één Vakdag genoeg. Ik moet de dag erna weer vol aan de bak met boekingen.”

Therese (Face2Face Travel)

Nee

“Combinatie B2B- en B2C-reisbeurs werkt niet. ITB heeft het daarom afgeschaft. Kies je focus en doe dat dan goed.”

Emilie Hagedoorn (Green Heart Tourism)

Nee

“Niet in de combinatie met een consumentendag. Is eerder geprobeerd en werkt niet. Een pure tweede Vakdag (voor afspraken en niet voor borrels) zou prima zijn en dan terug naar drie consumentendagen. Is meer dan genoeg. De

32

donderdag was zeer matig. Ook beurzen als WTM en ITB zijn terug in het aantal dagen.”

Harry Betist (Travelproof)

Nee

“Omdat één dag al veel te veel is en die uitermate slecht georganiseerd was!”

L.J. Frankenhuis (Reisfabriek)

Nee

”Ik ga naar de Vakdag om leveranciers, maar ook andere retailers te ontmoeten. Als het zich gaat verspreiden over twee dagen, loop ik mensen mis. Daarnaast zal ik zelf een keuze moeten maken op welke van de twee dagen ik ga, aan de hand van het geboden programma. Het is een te drukke periode om twee dagen naar de beurs te gaan, wat betekent dat ik programmaonderdelen (bijvoorbeeld een lezing) ga missen.”

Natascha Visser (Travel Store)

Nee

“In principe juich ik het toe het B2B-deel uit te bouwen, maar ik vond de Vakdag hier en daar erg rustig (al zeggen de cijfers wat anders). Het is de vraag of twee dagen meer mensen aantrekken of dat het aantal mensen per dag dan juist sterk zal afnemen...”

Bjorn Gianotten (Talixo)

Nee

“De Vakdag is gezellig, maar als standhouder op de Vakantiebeurs niet echt productief. Je ziet al veel lege stands deze dag, dus voor de standhouders is dit echt geen nuttige toevoeging, maar de organisatie wil dan

vast wel dat je alsnog beide dagen aanwezig bent. Dit is alleen nuttig als er dan ook een mogelijkheid is voor suppliers die alleen de Vakdagen er willen zijn of alleen deze dagen kunnen komen, terwijl andere standhouders alleen op de publieksdagen er zijn.”

Linde (IJsland Tours)

Nee

“Ik ben een direct-seller en heb aan twee dagen niets. Er staan steeds minder buitenlandse leveranciers, waardoor een Vakdag voor mij bijna overbodig is. Je kunt natuurlijk niet aanwezig zijn, maar helaas is gebleken dat ook tijdens de Vakdagen mensen rondlopen die er niet thuis horen, dus je kunt je stand niet onbeheerd achterlaten.”

Marjolein (TravelMood)

Nee

“Het mooie aan één Vakdag is dat je alle reisprofessionals op één dag in het zonnetje kan zetten. Met het afsluitende feest sluit je de dag goed af en is het een mooie aftrap naar de consumentendagen. Iedereen weet ruim van tevoren wanneer de dagen zijn, dus kan zijn agenda die dag vrijhouden. Doordat het hoogseizoen wat meer is verspreid, kunnen ook professionals komen die dat voorgaande jaren niet konden. Ik vind twee dagen behoorlijk verwarrend en het vraagt veel van de standhouders.”

Manon Prins (Sunny Cars)

Nee

“Natuurlijk voel je altijd de tijdsdruk op een Vakdag, en heb je altijd het gevoel dat je meer mensen wil spreken. Maar men komt niet twee dagen naar Utrecht in een toch al drukke januarimaand, dat is in het verleden ook

33 ONDERZOEK

gebleken. Daarmee komt het zwaartepunt toch te liggen op de eerste dag, want ‘dan is iedereen er’. Het schiet zijn doel voorbij.”

Roy Platje (Red Online Marketing)

Nee

“Ik ben niet van plan om twee dagen naar Utrecht te gaan. Het aantal exposanten neemt steeds verder af en de opzet van dit jaar was niet goed. In bijna alle zalen waren exposanten te vinden die niets of bijzonder weinig te maken hadden met toerisme, zoals zonnebrillen, koeken, koffers en andere nietgerelateerde producten. Als de beurs op deze manier wordt gevuld, gaat de professionaliteit verloren. Het gevolg is dat er steeds minder exposanten en bezoekers zullen komen. Dit jaar heb ik een relatie bezocht die te midden van lolly’s en snoep stond met zijn stand, en als resultaat komt hij volgend jaar niet meer. Door het afnemende aantal exposanten denk ik dat er in de toekomst uiteindelijk slechts drie tot vier hallen zullen overblijven. Beter is om de beurs terug te brengen naar drie dagen en dan op vrijdag de Vakdag te doen!”

(NR-Travel)

Nee

“Omdat we geen twee dagen van ‘huis’ kunnen zijn gezien de drukte aan boekingen. En ik denk dat de standhouders geen twee dagen alleen maar willen ‘bijpraten’ met collega's. Dat kost te veel tijd. Daarnaast, alsjeblieft geen gewone consumenten

op de Vakdag. Ze liepen er nu weer rond en deden niets anders dan gratis hapjes/drankjes en goodies weghalen.”

Esther (Travel Club)

Nee

“Omdat het deze periode van het jaar vaak erg druk is met reiswensen en er daardoor twee dagen 'niet kan worden gewerkt' en velen komen niet uit de buurt en moeten dan eventueel twee keer op en neer reizen of overnachten (wat weer extra kosten met zich meebrengt).”

Karin Traa (YourTravel)

Nee

“Begin eens met één échte Vakdag. Puur en alleen voor degenen die echt werkzaam zijn in de branche en zorg voor een controle zodat aanmeldingen ook daadwerkelijk komen van mensen die actueel in de branche werkzaam zijn. Ik heb met verbazing gekeken naar mensen die aanwezig waren en vraag me af of dat nu echt allemaal branchegenoten waren. Mijn indruk is van niet. Als van de Vakdag écht een Vakdag wordt gemaakt, dan voldoet één dag.”

Bärbel Severens (The Travel Club)

Nee

“Het moet om de consument draaien, één Vakdag is meer dan genoeg. Ontmoetingen met branchegenoten zijn er al vaak buiten het boekingsseizoen. Ook is de beurs daar te duur voor.”

Tabitha (Travelhome)

Nee

“Gezien de opzet van de Vakantiebeurs (grootte, aantal nationale en internationale exposanten, met name reisorganisaties) heeft een extra Vakdag geen toegevoegde waarde om te kunnen netwerken. Daarnaast kan de Vakantiebeurs niet de concurrentie aan met de ITB, WTM en FITUR.”

Jeroen Thijssen (Belvilla)

Nee

“Er zijn tegenwoordig genoeg leveranciersdagen waarbij noviteiten kunnen worden gedeeld. Alle verkeersbureaus, airlines, et cetera kunnen beter meer studiereizen organiseren, zodat de airlines en bestemmingen echt ervaren kunnen worden, in plaats van extra beursdagen waar steeds meer mensen alleen maar voor de feestjes komen.”

Mireille (Vuelandia)

34

Ja

“Eén dag is te kort voor gezellig bijkletsen met collega’s en leveranciers, alle leuke borrels en dan ook nog zakelijke afspraken inplannen. Eerste dag in teken van bijkletsen, borrelen en een feestje en de tweede dag in teken van workshops, afspraken enzovoorts. Lekker overnachten in een hotel om het uitje compleet te maken.”

Heidi Vermeer (Reiscreaties)

Nee

“Eén Vakdag op vrijdag en twee consumentendagen op zaterdag en zondag. Dan zullen meer reisorganisaties deelnemen aan de consumentendagen.”

Ilse Geerts (Askja Reizen & VNC Asia Travel)

Ja

“Het is natuurlijk hoogseizoen in de reisbranche dus bij een tweedaagse Vakdag geeft het ons de kans om te kiezen en dus om er überhaupt heen te gaan. Door de drukte is het ons dit jaar niet eens gelukt om te gaan.”

Jolien (Reisbureau Lanting)

Nee

“Wij staan op de Vakantiebeurs om te verkopen aan consumenten, het wordt zo voor kleinschalige reisorganisaties niet meer de moeite waard om op de beurs te staan. Dan moeten we in drie dagen genoeg omzet binnenhalen om de torenhoge kosten te dekken. Dat is niet meer haalbaar, aangezien de echt geïnteresseerde klanten niet in het weekend, maar op de donderdag en vrijdag de beurs bezoeken.”

Marcella Kemperman (Sable Tours)

Nee

“Ik zal absoluut niet twee dagen naar de beurs gaan om mensen te ontmoeten. Mocht dit toch doorgaan, dan ben ik er nu al van overtuigd dat op de tweede dag veel bezoekers met gratis kaartjes zich zullen mengen met het vakpubliek, en dat de exposant niet in staat zal zijn om de vakbezoekers te onderscheiden van de bezoekers met gratis kaartjes (van een grote geelblauwe-organisatie). Dit jaar viel het gelukkig mee met de bezoekers met gratis kaartjes op de Vakdag, hoewel de opzet met lege hallen en exposanten te midden van zonnebrillen en snoepgoed zeker een grote misser was.”

Peter Guijt (Natuurlijk Reizen)

Nee

“Januari is een harstikke drukke maand. Nu heb ik iedereen die ik wil zien of spreken op één dag bij elkaar. Enige alternatief is op de tweede dag

Interviews op de Vakantiebeurs

Tijdens de vakdag interviewden Travelpro’s

Sharon Evers en Dylan Cinjee diverse reisprofessionals. Scan de QR-code om de interviews via YouTube te bekijken.

bijvoorbeeld alle lezingen te houden, daar ik op de Vakdag meestal niet of heel beperkt aan toe. Misschien ook tweede dag voor de ANVR-nieuwjaarsborrel?”

Rob de Vries (Flex Travel)

Nee

“De Vakantiebeurs heeft een zeer beperkte rol. Het is bijna 100% gericht op de Nederlandse branche en daar kunnen we in één dag wel mee uit de voeten. Nog geen tweeëneenhalve maand na de Vakantiebeurs hebben we drie volle vakdagen op de ITB in Berlijn, die inclusief de Nederlandse vakgenoten ook nog eens de rest van Europa heeft plus deels ook USA. Timing Vakantiebeurs in januari is niet de beste.”

Tirso Tromp (Aruba Tourism Authority)

Nee

“Tweede Vakdag wat mij betreft alleen als het niet overlapt met de consumentendagen en mits er een interessant dagprogramma wordt geboden met lezingen, presentaties, et cetera.”

Anja van Overbeeke (ANWB)

Nee

“Ik vond het nu al zeer rustig. Eén dag om je collega’s te spreken, voor afspraken met leveranciers en daarna hier en daar een borrel. Stond laatste keer op een borrel met maximaal vijftien personen. Dat is de charme van de Vakdag. Dat gaat verloren over twee dagen.”

Quincey Martin (YourTravel)

ONDERZOEK 35

TRAVELXL ARCHIPEL 25 JAAR

“GEEN KOOPAVOND EN WEEKENDSLUITING BEVALLEN HEEL GOED”

DOOR: ARJEN LUTGENDORFF

36
Ankie Jansen en Ingrid Marcus Ankie Jansen startte 25 jaar geleden met TravelXL Archipel in hetzelfde pand als waar de winkel nog steeds is gevestigd. We spreken haar en haar collega Ingrid Marcus, die al 24 jaar op het reisbureau werkt, over de winkel, het ontstaan en wat het duo bezighoudt.

“Het is mij heel erg bijgebleven dat iedereen zei: ‘Ga je met een reisbureau beginnen nu iedereen overstapt op internet? Is dat geen verkeerd moment?’. Inmiddels zijn we 25 jaar verder en het reisbureau heeft nog altijd bestaansrecht”, aldus Ankie. “Om ons jubileum te vieren zijn we een aantal dagen naar de Malediven geweest en dat was voor het eerst dat ons reisbureau meerdere dagen achter elkaar gesloten was.”

Heb je altijd op een reisbureau gewerkt?

“Nee, ik ben eerst nog in het buitenland werkzaam geweest bij hotels en was onder meer hostess bij Holland International. Na bijna vijf jaar in het buitenland te hebben gewerkt, wilde ik weer terug naar Nederland. Iemand tipte mij dat er nog mensen nodig waren op het hoofdkantoor van Holland International en zo ben ik in Rijswijk/Den Haag terechtgekomen.”

Wat heb je op het hoofdkantoor van Holland International gedaan?

“Ik heb er een tijdje gewerkt op de inkoopafdeling en daarna als directiesecretaresse van Ab Houtzager (onder andere directievoorzitter van Holland International, red.), Frans van Steenis (onder andere vice- en voorzitter van de Raad van Bestuur, red.) en Focko Dorhout Mees (voormalig directiesecretaris en woordvoerder van Holland International, red.). Focko deed destijds de PR. Ik hielp bijvoorbeeld mee met het organiseren van persreizen en -bijeenkomsten.”

‘‘
Er is geen toegenomen vraag naar een duurzaam product

Hoe ben je uiteindelijk met dit reisbureau begonnen?

“In de tijd dat ik directiesecretaresse was, is Holland International gestart met het opzetten van een franchiseformule. Daar had ik wel oren naar, omdat ik iets voor mijzelf wilde gaan doen. Op een gegeven moment werd een aantal eigen kantoren te koop gezet, waaronder deze in Den Haag.”

Ging de start van je eigen reisbureau goed? “Het reisbureau liep direct goed.”

Heb je het tijdperk van de rijen voor de deur nog meegemaakt?

“Jazeker, maar in de loop van de tijd is er veel veranderd en ook de aanloop. Veel wordt via de mail afgehandeld. We zijn in tegenstelling tot de meeste

kantoren niet op afspraak gaan werken, maar bieden wel de mogelijkheid om een afspraak te maken.”

Waarom wil jij dat niet?

“Omdat we merken dat de aanloop minder is. Mensen mogen bij ons gewoon binnenkomen en als het niet lukt om ze te helpen, omdat het te druk is, dan kunnen ze er voor kiezen om af te spreken om op een later moment terug te komen. Of we noteren wat ze zoeken en sturen een offerte.”

En uurtje factuurtje?

“Nee, dat doen we niet. Dit is niet gebruikelijk op de reisbureaus. Denk ook niet dat dat werkt. Het zou wel een hele kanteling zijn natuurlijk.”

Boek je nog tickets?

“We hebben altijd een vrij hoge IATA-omzet gehad. Als mensen alleen een ticket wensen te boeken, proberen wij dat altijd te verkopen in combinatie met bijvoorbeeld een hotel of huurauto. Dat lukt bijna altijd.”

Boek je vooral pakketten of stel je veel zelf samen?

“We stellen bijna alles zelf samen.”

Je hebt het schap anders aardig gevuld met brochures van touroperators.

“Ja, die ene kast moet gevuld zijn, maar voorheen stond het hier helemaal vol met kasten vol met brochures. Het gebeurt bijna niet meer dat mensen een brochure komen halen. Klanten die in het reisbureau komen, vinden het soms leuk om een en ander door te bladeren.”

Wat heb je geleerd door de jaren heen?

“Relativeren. Er gebeurt altijd wel iets, maar we komen er altijd weer uit. Ik begon als franchiser van Arke, vervolgens World of TUI en Holland International. Toen dat stopte dacht ik destijds: ‘Hoe moet dit nu verder, want iedereen kent de naam’. Maar klanten bleven gewoon binnenlopen en het viel ze vaak niet eens op dat er een andere naam op de gevel stond. Alles overleef je wel weer. Dat is echt zo, zowel persoonlijk als zakelijk, maar misschien ben ik wel gewoon een flexibel persoon.”

Met hoeveel collega’s begon je hier?

“Helemaal alleen. Al vrij snel kwamen er twee collega's bij. Een jaar na de start kwam Ingrid hier werken. Op een gegeven moment zaten we met z’n zessen. Voor de coronacrisis zaten we nog met z’n drieën en nu zitten we met z’n tweeën.”

Werken jullie dan altijd met z’n tweeën in het weekend en op koopavonden?

“We hebben anderhalf jaar geleden besloten de winkel op zaterdag te sluiten en dat bevalt heel goed.”

37
INTERVIEW
38

Ondertussen verlaten de klanten die Ingrid tijdens het gesprek hielp het reisbureau en komt ze bij ons staan. Ingrid: “De aanloop op zaterdagen liep terug en op een gegeven moment moet je dan een keuze maken.”

Is er wel een koopavond?

Ingrid: “Die hebben we nooit gehad. Onze klanten vinden het geen probleem om op een andere dag langs te komen. Je kan het ook zelf sturen. Het ligt denk ik wel aan de locatie. Als je in een winkelcentrum zit als reisbureau, dan is het een andere situatie.”

Ankie: “De zaterdagsluiting was een test en blijkt goed te werken. De andere optie was om een extra collega aan te nemen, maar tot nu toe loopt het heel soepel nu we op zaterdag zijn gesloten.”

Ondertussen verlaat Ingrid ons gesprek om nieuwe klanten te helpen.

‘‘
Als je commercieel denkt, boek je geen pakketreis

Zijn jullie in het weekend telefonisch bereikbaar?

“We hebben de voicemail aanstaan en mensen kunnen een bericht inspreken voor dringende zaken, maar dat gebeurt bijna nooit. Klanten kunnen ook mailen en die check ik ook en daar reageer ik direct op, dat vind ik helemaal niet erg.”

Wat zijn de drukste dagen?

“Eigenlijk gelukkig altijd, maar met name op de maandagen en dinsdagen. Mensen werken tegenwoordig ook veel vaker thuis, waardoor ze ook in de gelegenheid zijn om op weekdagen langs te komen.”

Dus je kan met een reisbureau misschien wel beter buiten het centrum zitten dan erin?

“Misschien wel ja. Als je in het centrum zit, dan moet je de bezetting hoog houden voor binnenlopers, shoppers en mensen die een dagje Den Haag doen. Die komen misschien alleen langs om een brochure te vragen.”

Heb je nooit een tweede winkel willen openen?

“Ik heb daar weleens aan gedacht, maar dan zou ik veel meer bezig zijn met organisatorische dingen, managementzaken et cetera. Mijn hart ligt echt bij de verkoop, dat vind ik het leukste om te doen. De managementdingen moeten wel gebeuren en ik heb er ook geen hekel aan, maar de verkoop gaat voor management gerelateerde zaken. We draaien een mooie

omzet en het kan natuurlijk meer en meer, maar dan moet ik ook meer mensen aannemen.”

Hoe zie jij de toekomst van reisbureaus?

“Gezien het feit dat wij alleen nog maar groeien, is er nog wel bestaansrecht.”

Dat is weleens anders geweest.

“Het reisbureau heeft altijd goed gelopen en de toekomst ziet er nog steeds goed uit.

De ketens hebben een andere werkwijze gekregen en dat komt ons reisbureau ten goede. Wij krijgen hier namelijk weleens klanten die klagen over de service bij ketenreisbureaus. Men vindt het er onpersoonlijker. Er is ook een groot verschil tussen onafhankelijke reisbureaus en ketenreisbureaus. Misschien dat daarom ook het aantal ZRA’s oploopt.”

Tijdens de coronacrisis heb je je winkel omgetoverd tot Travel & More met woonaccessoires, kleinmeubelen en cadeaus. Hoe is dat bevallen?

“Het was een heel leuk initiatief en op die manier bleven we zichtbaar. Het gaf extra inkomsten, maar vooral positiviteit in een moeilijke periode. We hebben er ook veel nieuwe klanten aan overgehouden.”

Je kwam ook in het nieuws toen Mark Rutte hier langskwam.

“Ja, inderdaad. Hij kwam hier altijd op zijn fiets langs en op zaterdagen voor de lunch aan de overkant. Hij heeft ons in de coronatijd bezocht en de problematiek in de reiswereld met ons besproken.”

Komen jullie ook bij klanten thuis?

“We brengen af en toe wel papieren naar klanten, maar we gaan niet aan de keukentafel zitten om een reis uit te zoeken.”

Vragen klanten naar duurzaamheid?

“Er wordt weleens door klanten gezegd dat ze een beetje last van vliegschaamte hebben en dat ze wel met de trein willen, maar uiteindelijk gaan ze toch vliegen. Er is geen toegenomen vraag naar een duurzaam product.”

Er wordt veel gesproken over de richtlijn pakketreizen. Maak je je zorgen over de oplopende verantwoordelijkheid die je hebt?

“Wij doen altijd al maatwerk. Ik zie dat als het risico van het vak, van ondernemen. Het is eigenlijk zonde dat er nog zoveel reisbureaus pakketten boeken. Je kan een pakketreis boeken bij touroperator x, maar dat doe je voor het gemak. Als je commercieel denkt, boek je geen pakketreis. Het is fijn dat er pakketreizen bestaan en het is ook niet zo dat we nooit bij touroperators boeken.”

Dus je tip aan collega’s is meer zelf samenstellen?

“Wij zijn volledig zelfstandig, dus kunnen dat zelf bepalen. Het ligt er natuurlijk aan waar je werkt en welke afspraken er zijn. Als je van je baas te horen

39
INTERVIEW

krijgt dat je niet (veel) zelf mag samenstellen, dan is het uitgesloten om meer zelf samen te stellen. Wij verlenen ook meer service dan veel andere reisbureaus niet doen. Denk aan het bijboeken van reisbagage, stoelreserveringen, inchecken, enzovoorts. Wij vinden het niet kunnen om tegen je klant te zeggen: ‘Zoek het maar uit’. Je kan niet zeggen dat doen we wel en dat doen we niet. Je moet wel een bepaalde meerwaarde bieden als reisbureau, anders is er geen reden voor mensen om langs te komen. Soms gaan wij misschien wel iets te ver, we moeten leren om een grens te trekken.”

Wat moeten touroperators doen zodat je weer meer via touroperators gaat boeken?

“Er zijn er niet zoveel meer. We boeken nog via een klein aantal touroperators, maar er zijn er ook waar we bijvoorbeeld één boeking per jaar maken. Daarnaast valt het ook op dat we steeds minder salesbezoek krijgen na de coronaperiode en dat er minder

studiereizen worden georganiseerd. Dat is jammer, want het is toch belangrijk dat je een product goed leert kennen.”

Dit jaar vier je het 25-jarig jubileum. Ga je het 50e jubileum halen?

“Dat ga ik niet meer redden. Wellicht zal ik op een gegeven moment alleen nog reizen blijven samenstellen voor een beperkt aantal klanten. Het kantoor bevindt zich op een goede plek, wie weet welke naam er over 25 jaar op de gevel staat? Misschien wel TUI, dan zou de cirkel weer rond zijn.”

40

EUROPA 2024

NOORD-EUROPA

GEMAKKELIJK VERTREK VANUIT NEDERLAND

Wilt je je vakantie relaxed beginnen, boek dan een cruise met vertrek vanaf Rotterdam of Amsterdam en je vakantie begint direct als je aan boord stapt. Een cruise door de Noorse fjorden is de ideale combinatie van avontuur en ontspanning, van cultuur en natuur, van relaxen en actief bezig zijn, er is elke dag wel iets te doen! Kajakken in het Geirangerfjord, wandelen door de kleurrijke straatjes van Stavanger of gewoon genieten van het spectaculaire uitzicht!

Inclusief HAVE IT ALL + hutupgrades: Drankenpakket, Wifi-Surfpakket, Specialiteitendiner(s), Landexcursie(s), Crew Appreciation + hutupgrades

SOGNEFJORD & HARDANGERFJORD

NOORSE LEGENDEN

7 nachten rondreis Rotterdam

Schip: Rotterdam

Prijs vanaf:

CRUISE HIGHLIGHTS:

€ 1.499 p.p.

 Eidfjord: pittoreske bestemming gelegen aan het Hardangerfjord

 Ålesund: kleurrijke huisjes en geheel in art-deco stijl

25^ mei; 22 * juni; 21^ september 2024

OSLOFJORD & COPENHAGEN

VIKING SAGA’S

7 nachten rondreis Rotterdam

Schip: Rotterdam

Prijs vanaf:

CRUISE HIGHLIGHTS:

€ 1.449 p.p.

 Oslo: Viking Ship Museum, Koninklijk Paleis, Vigelandpark & Operahuis

 Kopenhagen: Nyhaven, De kleine zeemeermin, Operagebouw & Carlsberg brouwerij

24 augustus 2024

2 DAGEN REYKJAVÍK

NOORDELIJKE EILANDEN

14 nachten rondreis Rotterdam

Schip: Rotterdam

Prijs vanaf:

CRUISE HIGHLIGHTS:

€ 2.699 p.p.

 Isafjordur: klein vissersdorpje omgeven door imposante bergen

 Extra lang verblijf: 2 dagen in Reykjavík –indrukwekkende geisers en lavavelden

6 juli; 31* augustus 2024

NOORDKAAP & EDINBURGH

NOORDKAAP EN DE MIDDERNACHTZON

14 nachten rondreis Amsterdam

Schip: Nieuw Statendam

Prijs vanaf:

CRUISE HIGHLIGHTS:

€ 2.599 p.p.

 Bezoek de meest noordelijke punt van continentaal Europa

 Trondheim: Nidaroskathedraal & historische wijk Bakklandetwijk

24 augustus 2024

2 DAGEN EDINBURGH

IJSLANDSE & SCHOTSE MYSTERIES

10 nachten Reykjavík - Amsterdam

Schip: Nieuw Statendam

Prijs vanaf:

CRUISE HIGHLIGHTS:

1.799

p.p.

 Edinburgh: Kasteel van Edinburgh & Royal Mile

 Portree (Isle of Skye): kasteel Dunvegan & Talisker distelleerderij

10 juli 2024

AVONDVERBLIJF IN TALLINN

PARELS VAN DE OOSTZEE

14 nachten rondreis Rotterdam

Schip: Rotterdam

Prijs vanaf:

CRUISE HIGHLIGHTS:

2.999

p.p.

 Aarhus: ARoS Museum, Viking Museumen oude stad

 Extra lang verblijf in Tallinn en Warnemünde vertrek tussen 22:00 en 24:00 uur

28 september 2024

Voor meer informatie & algemene voorwaarden ga naar hollandamerica.com. Vermelde tarieven gebaseerd op dikgedrukte data. Afhankelijk van beschikbaarheid, o.v.v. prijswijzigingen, druk- en of zetfouten.

^ routes variëren; ga naar HollandAmerica.com voor details

MIDDELLANDSE ZEE

Een schatkamer van cultuur, een jaloersmakend lekker klimaat en enkele van de meest levendige en mooiste steden op deze planeet. De Middellandse Zee heeft het allemaal. Niet voor niets is dit een van ’s werelds meest geliefde cruiseregio’s. Van antieke tempels tot wereldberoemde musea, van azuurblauwe baaien tot lie ijke lavendelvelden.

Inclusief HAVE IT ALL + hutupgrades: Drankenpakket, Wifi-Surfpakket, Specialiteitendiner(s), Landexcursie(s), Crew Appreciation + hutupgrades

SANTORINI

MEDITERRAANSE

& MYKONOS

JUWELEN

7 nachten rondreis Piraeus (Athene)

Schip: Oosterdam

Prijs vanaf:

CRUISE HIGHLIGHTS:

€ 1.449 p.p.

 Mykonos: ontdek de stad met zijn onmogelijk smalle straatjes

 Rhodos: Akropolis Lindos & het Grootmeesterspaleis

14 mei 2024

2 DAGEN ISTANBUL & RHODOS

EEUWENOUDE KONINKRIJKEN

11 nachten rondreis Piraeus (Athene)

Schip: Oosterdam

Prijs vanaf:

CRUISE HIGHLIGHTS:

€ 1.859 p.p.

 Extra lang verblijf: 2 dagen Istanbul

 Kusadasi: de toegangspoort tot de meest legendarische stad uit de oudheid: Efeze

7 augustus 2024

AVONDVERBLIJF KOTOR

ADRIATISCHE & ITALIAANSE PRACHT

9 nachten Triëst (Venetië) - Civitavecchia (Rome) Schip: Oosterdam

Prijs vanaf:

CRUISE HIGHLIGHTS:

€ 1.929 p.p.

 Korčula: oude stad UNESCO world heritage site

 Kerkira: St Spiridon kerk, Achilleion paleis

5 juli 2024

NAPLES & CORFU

ADRIATISCHE JUWELEN

7 nachten Piraeus (Athene) - Civitavecchia (Rome)

Schip: Oosterdam

Prijs vanaf:

CRUISE HIGHLIGHTS:

€ 1.349 p.p.

 Ontdek het middeleeuwse centrum van Dubrovnik vanaf de oude stadsmuren

 Napels: bezoek Romeinse ruïnes en ontdek de geboorteplaats van de pizza

25 augustus 2024

AVONDVERBLIJF DUBROVNIK

ITALIAANSE KUST & GRIEKSE WONDEREN

10 nachten Civitavecchia (Rome) - Piraeus (Athene)

Schip: Oosterdam

Prijs vanaf: € 2.044 p.p.

CRUISE HIGHLIGHTS:

 Ontdek het middeleeuwse centrum van Dubrovnik vanaf de oude stadsmuren

 Livorno (Florence/Pisa): Toren van Pisa, Kathedraal van Florence & U zi museum

28 juli 2024

AVONDVERBLIJF IN RHODES

LANDEN DER LEGENDEN

14 nachten rondreis Piraeus (Athene)

Schip: Nieuw Statendam

Prijs vanaf:

CRUISE HIGHLIGHTS:

€ 2.304 p.p.

 Valletta: Mdina, St Paul’s kathedraal & Palazzo Falson

 Thira (Santorini): bewonder de stad met zijn wit met blauwe huisjes.

5 oktober 2024

Diner(s) in specialiteitenrestaurants Wi-Fi Surf Pakket Drankenpakket Landexcursie(s) Crew Appreciation
$ Hut Upgrades +

14 nachten Fort Lauderdale - Rotterdam

Schip: Rotterdam

Prijs vanaf:

CRUISE HIGHLIGHTS:

ƒ Le Havre (Parijs): Eiffeltoren, Louvre Museum & Jardin du Luxembourg

ƒ Aanschouw de beroemde witte kliffen van Dover

13 april 2024

CÁDIZ & VALENCIA

SPAANSE GROET

14 nachten Barcelona – Fort Lauderdale

Schip: Oosterdam

Prijs vanaf:

CRUISE HIGHLIGHTS:

€ 2.154 p.p.

ƒ Valencia: Fallas museum, Torres de Serrano & Avenida Baleares

ƒ Funchal (Madeira): Pico do Arieiro uitkijk, ontdek het bloemeneiland

31 oktober 2024

AVONDVERBLIJF HALIFAX

REIS DER VIKINGEN

35 nachten Boston - Rotterdam Schip: Zuiderdam

Prijs vanaf:

CRUISE HIGHLIGHTS:

ƒ Extra lang verblijf in Dun Laoghaire, Reykjavík & Halifax vertrek tussen 22:00 en 24:00 uur

ƒ Cork: St Anne Church, Blarney castle & university college Cork

20 juli 2024

2 DAGEN EDINBURGH

ULTIEME VIKING ONTDEKKINGSCRUISE

21 nachten rondreis Amsterdam

Schip: Nieuw Statendam

Prijs vanaf: € 3.499 p.p.

CRUISE HIGHLIGHTS:

ƒ Bezoek 2 havens in Groenland Qaqortog & Nanortalik

ƒ Extra lang verblijf in Reykjavík en Queensferry (Edinburgh)

3 augustus 2024

BIJ VRAGEN EN/OF INFORMATIE NEEM CONTACT OP MET JOUW BUSINESS DEVELOPMENT TEAM: SALESNL@HOLLANDAMERICA.COM / 010 2976614. KIJK OOK OP HOLLANDAMERICA.COM. *Voorwaarden: Vermelde tarieven zijn gebaseerd o.b.v. een dubbele bezetting, gebaseerd op de afvaart waar een * achter is geplaatst, inclusief belastingen, havengelden en heffingen. Beperkingen kunnen gelden. Aanbiedingen zijn afhankelijk van beschikbaarheid en o.v.v. prijswijzigingen, druk- en zetfouten. Voor de volledige voorwaarden kijk op hollandamerica.com. Have it All + hutupgrades eindigt 29 februari 2024. Registratie schepen: Nederland Inclusief HAVE IT ALL + hutupgrades: Drankenpakket, Wifi-Surfpakket, Specialiteitendiner(s), Landexcursie(s), Crew Appreciation + hutupgrades PONTA DEL GADA & PARIS
ATLANTISCHE ZONSONDERGANGEN
€ 1.804 p.p.
€ 9.549 p.p.

WERELDWIJDE CRUISES AYE AYE CAPTAIN

Je leest het weleens; mensen die alles verkopen om de rest van hun leven op cruise te gaan. Zo ver hoef je het niet te laten komen, maar er even of voor een langere tijd tussenuit wil iedereen weleens. Overtuig jouw klanten dan eens van een (wereldwijde) cruise.

DOOR: SHARON EVERS

CRUISES WERELDWIJD

NORWEGIAN CRUISE LINE

NCL heeft haar nieuwe najaars- en wintercruises voor 2025/26 onthuld. Norwegian Sun begint het seizoen in Japan op 3 november 2025, met een 11-daagse open-jaw cruise van Tokyo naar Incheon, Zuid-Korea, met tussenstops in Jeju (Jeju Island), Zuid-Korea en Kyoto (Kobe), evenals stops bij verschillende populaire Japanse steden, waaronder Nagoya en Osaka. Op 14 november 2025 vertrekt het schip voor het eerst vanuit Incheon, Zuid-Korea, voor nog een 11-daagse open-jaw cruise op weg naar Tokyo met een vergelijkbaar reisschema met een stop in Hiroshima, Japan.

AUSTRALIË & NIEUW-ZEELAND

Passagiers die op zoek zijn naar cruises om Australië en Nieuw-Zeeland te verkennen, kunnen genieten van open-jaw cruises van Norwegian Spirit van en naar Sydney, Australië en Auckland, Nieuw-Zeeland, tussen december 2025 en maart 2026. In- en ontscheping in verschillende havens biedt reizigers de mogelijkheid om hun vakantie te verlengen door pre- of post-cruise-verblijven te plannen om volledig ondergedompeld te worden in de lokale cultuur en bestemming. Het schip biedt 11 tot 14-daagse cruises die populaire havens aandoen, waaronder Melbourne, Australië; en Napier en Dunedin, NieuwZeeland. Geselecteerde cruises varen langs de prachtige fjorden van Nieuw-Zeeland - de Doubtful Sound, Milford Sound en Dusky Sound - wat een onvergetelijke herinnering is voor NCL-gasten.

AFRIKA

NCL heeft een selectie samengesteld van exotische en havenrijke Afrikaanse cruises voor Norwegian Dawn, die begint in november 2025 en doorgaat tot maart 2026, met meerdere inschepingshavens, waaronder Kaapstad, Zuid-Afrika; Port Louis, Mauritius; en Doha, Qatar. Het seizoen begint op 2 november 2025, met een 21-daagse repositioneringscruise van Barcelona, Spanje naar Kaapstad, Zuid-Afrika, met tussenstops in gewilde bestemmingen, zoals Santa Maria, Kaapverdië; Casablanca, Marokko; en Agadir, Marokko. Vanwege de grote vraag naar meer open-jaw cruises, die beginnen en eindigen in Kaapstad, Zuid-Afrika en Port Louis, Mauritius, biedt NCL vier 12-daagse cruises aan die populaire havens aandoen, waaronder Antsiranana en Nosy Be, Madagaskar, evenals een overnachting in Richard's Bay, ZuidAfrika, waar gasten kunnen kiezen om de lokale flora en fauna te verkennen met een safari-tour, meer te leren over de Zuid-Afrikaanse geschiedenis of te genieten van een ontspannende middag op het Aklantstrand Beach.

REGENT SEVEN SEAS CRUISES

RSSC heeft de langste World Cruise ooit aangekondigd. De cruise op de stijlvolle Seven Seas Mariner gaat op 10 januari 2026 van start en is volgens de rederij een droom voor nieuwsgierige en avontuurlijke reizigers. Regents 2026 World Cruise - The Sense of Adventure - begint en eindigt in Miami, Florida. De gasten, die 154 nachten aan boord doorbrengen, varen over drie oceanen en komen op ongelooflijke plaatsen in Noord- en

46
Regent Seven Seas Cruises

129-DAY WORLD CRUISE: RING OF FIRE: HIDDEN GEMS

Seabourn Sojourn | 6 januari 2026 Los Angeles, USA naar Vancouver, Canada vanaf € 64.169,-*

48-DAY WORLD CRUISE: PEARLS OF THE SOUTH PACIFIC

Seabourn Sojourn | 6 januari 2026 Los Angeles, USA naar Sydney, Australie vanaf € 22.999,-*

20-DAY WORLD CRUISE: SPRING CIRCUMNAVIGATION OF JAPAN

Seabourn Sojourn | 4 april 2026 Hongkong naar Vancouver, Canada vanaf € 9.899,-*

Wij nodigen onze gasten uit om in een wereld van ultraluxe en comfort te treden, met intuïtieve service en eindeloze mogelijkheden om blijvende Seabournmomenten en herinneringen te creëren. De wereldcruise van Seabourn combineert 63 bestemmingen in 14 landen, met zeven overnachtingen en zeven verlengde verblijven in idyllische havens; gericht op het ontdekken van nieuwe schatten, smaken en verborgen bestemmingen in de Ring van Vuur.

Ontdek het intieme luxe van reizen op een klein schip

Ontdek meer op Seabourn.com

Voor informatie, marketing- en salesactiviteiten neem contact op met ons Business Development Team: SalesNL@Seabourn.com. Bezoek GoSeabourn.com, de bron voor het verkopen van ‘s werelds beste ultra-luxe reiservaring.

*Algemene voorwaarden: De getoonde prijzen zijn per gast op basis van een tweepersoonsbezetting in de oceanviewcategorie in Euro’s en accuraat op het moment van publicatie en zijn inclusief havengelden en andere toeslagen, er kunnen zich wijzigingen voordoen. Alle informatie is onder voorbehoud van beschikbaarheid en kunnen op elk moment zonder aankondiging worden gewijzigd of ingetrokken. Er kunnen andere beperkingen van toepassing zijn.

Zuid-Amerika, de zuidelijke Stille Oceaan, Australië en Nieuw-Zeeland, Azië en Europa. Tijdens de reis wordt een afstand van maar liefst 39.722 zeemijl afgelegd en wordt er in 77 havens in 41 landen op zes continenten aangemeerd. In de reisroute zijn drie voor Regent nieuwe havens opgenomen: de eilanden Lifou en Maré, een van de Loyaliteitseilanden, beide in Nieuw-Caledonië, en Waingapu op het ongerepte, ruige eiland Sumba in Indonesië.

FASCINERENDE BESTEMMINGEN

Regent staat erom bekend dat het gasten een ongekende ervaring biedt op de meest bijzondere plekken ter wereld. Dat zal tijdens deze cruise niet anders zijn. Bij de reis is keuze uit 431 landexcursies en zestien overnachtingen in verschillende havens aan boord inbegrepen. Reizigers kunnen dan ook fascinerende bestemmingen, zoals Bora Bora in Frans-Polynesië, Darwin in Australië en Walvisbaai in Namibië verkennen en zullen onvergetelijke herinneringen maken. Nieuw zijn drie bijzondere ervaringen aan land - A Taste of History at the Battleship Missouri in Honolulu, Hawaï, Across the Archipelago Dinner at Garuda Wisnu Kencana op Bali, Indonesië, en Passport to Portuguese Flavor at Convento do Beato in Lissabon - die de gasten de kans bieden om nog dieper in de cultuur te duiken. Op de route wordt een bezoek gebracht aan 47 UNESCO-Werelderfgoedsites, zoals het natuurreservaat Vallée de Mai op Praslin op de Seychellen, Robbeneiland bij Kaapstad, Zuid-Afrika en het Great Barrier Reef bij Cairns, Australië. Voordat de gasten voor hun wereldreis aan boord van Seven Seas Mariner stappen, brengen ze een nacht door in een luxe hotel in het bruisende Miami, Florida en zijn ze te gast op een exclusief pre-cruise gala. De exclusieve

World Cruises van Regent zijn inclusief extra's, waaronder onbeperkte valet wasservice inclusief stomen en strijken, telefoontegoed per suite, een cadeau als aandenken en meer. Gasten kunnen met een gerust hart op reis, want er zijn medische faciliteiten aan boord en alle visums worden voor hen geregeld. De persoonlijke service, de gastronomische hoogstandjes in elegante restaurants, de premium dranken in de chique bars en lounges en het beste entertainment maken de ongeëvenaarde ervaring waar Regent bekend om staat, compleet.

MSC CRUISES

MSC Cruises heeft de verkoop geopend voor de MSC World Cruise 2026 met een boeiende nieuwe route aan boord van de prachtige MSC Magnifica inclusief inschepingsopties vanuit vier Europese havens - Civitavecchia voor Rome, Genua (Italië), Marseille (Frankrijk) en Barcelona (Spanje) op respectievelijk 4, 5, 6 en 7 januari 2026. De nieuwe 119-daagse route doet 47 prachtige bestemmingen aan in 32 landen, met zeven overnachtingen in plaatsen die je niet mag missen en volledige dagverblijven in alle andere aanloophavens tijdens deze reis van je leven. De vier maanden durende cruise legt 36.000 zeemijlen af, waarbij de evenaar twee keer wordt overgestoken, en bezoekt een reeks fascinerende bestemmingen die een pak punten van de bucketlists van de gasten zullen afvinken. Van adembenemende natuurwonderen en beroemde historische locaties tot bruisende steden en culturele trekpleisters, deze ongelooflijke route zal de reislust van reizigers opwekken en hen meenemen op een ongeëvenaarde trip waarbij ze kennismaken met nieuwe locaties, geluiden, smaken en tradities uit vijf continenten. De cruise

48
MSC Magnifica

begint in een aantal van de beroemdste steden van Europa in Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal voordat de oversteek wordt gemaakt naar het Caribisch gebied en Midden-Amerika, waar gasten kleurrijke, bruisende steden en fascinerende landschappen ervaren. Van daaruit vaart MSC Magnifica naar de westkust van de Verenigde Staten en brengt meer dan een maand door in de Stille Oceaan met overnachtingen in San Francisco, Honolulu, Auckland en Sydney – locaties die bekend staan om hun prachtige natuur, mondaine maar relaxte steden en ongelooflijke stranden. Gasten zullen meer dan drie weken doorbrengen met het verkennen van de grote verscheidenheid aan culturen in Azië met stops in wereldberoemde bruisende steden zoals Tokio, Sjanghai en Hongkong.

Frank Van Den Steen (Country Manager Benelux MSC Cruises): “De MSC World Cruises zijn iconisch in de cruise-wereld, en heel erg in trek bij zowel ervaren als nieuwe cruise-reizigers. Het programma van MSC World Cruise 2026 staat garant voor een ongelofelijk avontuur vol spanning en emotie. De faciliteiten aan boord van MSC Magnifica zorgen voor een onvergetelijke wereldreis in alle comfort.”

DISNEY CRUISE LINE

Disney Cruise Line biedt voor begin 2025 nieuwe cruises aan vanuit vier thuishavens in de Verenigde Staten. Van cruises die stoppen bij een of beide eilandbestemmingen van Disney Cruise Line in de Bahama's tot het inaugurale seizoen van Disney Treasure met zeven nachten naar het oosten en het westen van het Caribisch gebied, tot een tropische cruise naar Hawaï of de Zuidelijke Stille Oceaan aan

boord van de Disney Wonder. Begin 2025 zullen de Disney Fantasy, Disney Wish, Disney Dream en Disney Magic een aanbod van drie tot vijf nachten aanbieden vanuit Florida naar de Bahamaanse bestemmingen - het nieuwe Disney Lookout Cay bij Lighthouse Point en het geliefde Disney Castaway Cay. De Disney Fantasy en Disney Wish vertrekken vanuit Port Canaveral, Florida, terwijl de Disney Dream en Disney Magic vanuit Fort Lauderdale, Florida, varen. Aan boord van alle vier de schepen krijgen gasten de kans om een van de Disney-eilandbestemmingen te ervaren, waarbij elk schip ook minstens één speciale reisroute aanbiedt die zowel naar Disney Lookout Cay bij Lighthouse Point als naar Disney Castaway Cay vaart.

DISNEY TREASURE

Na haar maiden-cruise op 21 december 2024 begint het nieuwste schip de Disney Treasure, aan een inauguraal seizoen van cruises van zeven nachten naar het oosten en het westen van het Caribisch gebied vanuit Port Canaveral. Reizen naar het oosten van het Caribisch gebied brengen gasten naar het eiland Tortola, de Britse Maagdeneilanden, Disney Castaway Cay en ofwel San Juan, Puerto Rico, of St. Thomas, terwijl reizen naar het westen van het Caribisch gebied gasten naar bestemmingen, zoals Falmouth in Jamaica, Grand Cayman en Cozumel, Mexico brengen. De weeklange cruises bieden minstens twee dagen op zee, waardoor gasten meer tijd hebben om te genieten van de unieke ruimtes, eetgelegenheden en entertainment van wereldklasse aan boord van de Disney Treasure.

Disney Cruise Line
CRUISES WERELDWIJD

DISNEY WONDER

De Disney Wonder sluit haar tweede seizoen in Australië en Nieuw-Zeeland begin 2025 af met een speciale 15-nachten durende cruise in de Zuidelijke Stille Oceaan van Sydney, Australië, naar Honolulu, Hawaï. Haar terugkeer naar Noord-Amerika bevat twee extra speciale cruises: een negen-nachten durende cruise naar de Hawaïaanse eilanden van Honolulu naar Vancouver, Canada eind februari, gevolgd door een vijf-nachten durende cruise van Vancouver naar San Diego, Californië begin maart. Vanuit San Diego zal de Disney Wonder gasten meenemen op avonturen van drie tot zeven nachten naar de Mexicaanse Rivièra of het schiereiland Baja.

DISNEY MAGIC

Voordat het schip haar thuishaven in Fort Lauderdale, Florida, bereikt, biedt de Disney Magic ook de mogelijkheid om Mexico te bezoeken. De eerste drie maanden van 2025

vaart de Disney Magic naar Progreso en Cozumel in Mexico en Grand Cayman vanuit Galveston, Texas. In april vertrekt het schip op een speciale zeven-nachten durende cruise vanuit de Lone Star State naar San Juan, Puerto Rico, waarbij beide eilandbestemmingen van Disney worden aangedaan, voordat het terugkeert naar de Sunshine State voor een reeks cruises van drie tot vier nachten vanuit Fort Lauderdale, gevolgd door reizen van vier tot vijf nachten vanuit Port Canaveral naar Nassau en minstens een van de eilandbestemmingen van Disney in de Bahama's.

ROYAL CARIBBEAN

Onlangs stond de zeer verwachte Icon of the Seas van Royal Caribbean International in de schijnwerpers toen het voor de eerste keer in Miami arriveerde. Het eerste schip uit de Icon-klasse is in januari 2024 in de vaart genomen. Nieuw is onder meer Thrill Island. Dit gebied biedt hoogtepunten zoals Category 6, het grootste waterpark op zee,

50
Icon of the Seas van Royal Caribbean International

met zes recordbrekende glijbanen. Chill Island, van de zeven zwembaden aan boord zijn er vier in dit stukje paradijs met drie dekken. Er is een zwembad voor elke stemming, elk met een uitstekend uitzicht op de oceaan. Surfside introduceert een gebied speciaal gemaakt voor jonge gezinnen, waar volwassenen en kinderen van zes jaar en jonger de hele dag kunnen doorbrengen. Volwassenen kunnen genieten van het eindeloze uitzicht bij het Water’s Edge zwembad, terwijl kinderen kunnen spelen bij Splashaway Bay en Baby Bay. Uiteraard is er nog veel meer te beleven met meer dan vijftien restaurants, bars en lounges en meer. Sinds 27 januari kunnen cruiseliefhebbers ontsnappen op de Icon of the Seas en het hele jaar door eilandhoppen in de tropen. Elk 7-nachten durende avontuur in het oosten of westen van het Caribisch gebied vanuit Miami biedt idyllische bestemmingen in het Caribisch gebied en een ongeëvenaarde dag vol spanning en ontspanning op het bekroonde privéeiland van Royal Caribbean, Perfect Day at CocoCay in de Bahama's.

EXPLORA JOURNEYS

Explora Journeys, het luxueuze lifestylemerk van de MSC Group, heeft de vaarroutes voor EXPLORA I en EXPLORA II onthuld tot en met april 2026. De reizen van EXPLORA I van oktober 2024 tot april 2025 zijn herzien, zodat het schip in het Caribisch gebied gaat varen om de groei van het merk in Noord-Amerika te ondersteunen. Haar

winterseizoen 2024-2025 begint met een Grand Journey van Barcelona naar het Caribisch gebied met stops in Bridgetown, Pointe-à-Pitre, St. John’s en San Juan. Van april tot november 2025 vaart EXPLORA I in de Middellandse Zee. In de winter van 2025-2026 bevaart EXPLORA I de Rode Zee en het Arabisch Schiereiland - een regio doordrenkt van geschiedenis en cultuur, met geurige gerechten, drukke souks of de mogelijkheid om te ontsnappen naar de rust van een woestijnoase.

EXPLORA II

EXPLORA II maakt haar eerste cruise van Barcelona, Spanje naar Civitavecchia (Rome), met tussenstops in Ibiza, Spanje; Port-Vendres, Frankrijk, met de sfeer van een charmant kustdorp; schilderachtig Portofino, Italië, gelegen tussen met olijfbomen bedekte hellingen; Monte-Carlo, Monaco en Port Santo Stefano in Italië, een van de best bewaarde geheimen van Italië, omringd door verborgen baaien en vuurtorens. Vervolgens blijft ze varen in de Westelijke Middellandse Zee tot november 2024, wanneer ze de Atlantische Oceaan oversteekt om zonovergoten Caribische reizen aan te bieden tijdens de wintermaanden. In mei 2025 brengt

EXPLORA II de zomer door met stops in cultureel rijke locaties en handige inscheping in Barcelona of Civitavecchia/Rome. De winter van 2025-2026 wordt doorgebracht in de oostelijke Caribbean met stops in Pointe-a-Pitre in Guadeloupe; Roseau, Dominica; Little Bay, Montserrat en Marigot, St. Martin.

Advertorial

De 2026 wereldcruise is al eventjes on sale, maar vanaf nu bieden wij ook de segmenten aan. Deze segmenten zijn vanaf deze week voor het publiek boekbaar. Het is natuurlijk te begrijpen dat niet iedereen 129 dagen de tijd heeft om naar 63 bestemmingen verdeeld over 14 landen te varen. Hierdoor hebben besloten om maar liefst 13 segmenten te creëren variërend van 18 tot 81 dagen.

De Ring van Vuur is de naam van deze wereldcruise en heeft haar naam te danken aan gebied rondom de Grote Oceaan. Het mag dan dus duidelijk zijn dat dit de bestemming is van de Seabourn Sojourn van 6 januari tot en met 15 mei 2026. Het schip vaart van Los Angeles, Amerika via Papeete naar

Nieuw-Zeeland, vervolgt door de zuiden westkust van Australië. Vervolgens gaat het schip via Indonesië en Hongkong richting het populaire Japan om uiteindelijk de oversteek te maken en via Alaska naar Vancouver vaart.

Een uitgelichte afvaart:

20-DAY WORLD CRUISE: SPRING CIRCUMNAVIGATION OF JAPAN | 4 april 2026 | Seabourn Sojourn | Hongkong naar Vancouver, Canada

Dit jaar zullen wij weer aanwezig zijn op de ITB in Berlijn op 5-7 maart 2024. Wil je een afspraak met ons maken, neem dan contact met ons op.

Ontdek meer op Seabourn.com/en/eu

Reserveringen: Informatie@Seabourn.com

Sales: SalesEUR@Seabourn.com

Glenn Verelst – Sr. Business Development Manager Continental Europe

51
CRUISES WERELDWIJD

DE SCHOONHEID VAN CRUISEN HERONTDEKT MSC CRUISES LANCEERT NIEUWE CAMPAGNE ‘FOR A GREATER BEAUTY’

GIn een tijd waarin de reisindustrie zich voortdurend ontwikkelt en streeft naar duurzaamheid en diepere menselijke connecties, zet MSC Cruises een gedurfde stap voorwaarts met haar nieuwste wereldwijde campagne: ‘For a Greater Beauty’.

elanceerd in meer dan 30 landen en met een bijzondere focus op de Benelux, nodigt deze campagne reizigers uit om de intrinsieke schoonheid van cruisen opnieuw te ontdekken. Travelpro spreekt hierover met Vinciane Jacquiez (Marketing & Communication Manager Benelux MSC Cruises).

Kan je ons meer vertellen over de inspiratie achter de 'For a Greater Beauty'-campagne?

“De inspiratie achter onze campagne komt vanuit ons hart. Het gaat over het vieren van al het mooie om ons heen; de adembenemende natuur, de uitgestrektheid van de oceanen, en die speciale momenten van ontdekking en verbinding tijdens het reizen. We wilden iets creëren dat niet alleen de prachtige plekken laat zien waar we naartoe varen, maar ook de onvergetelijke ervaringen aan boord benadrukt. Het is onze manier om te laten zien hoeveel we geven om onze planeet en de gemeenschappen die we bezoeken. Deze campagne is onze uitnodiging om samen na te denken over hoe we de schoonheid van onze wereld kunnen beschermen en tegelijkertijd de wonderen ervan kunnen ervaren. Met 'For a Greater Beauty' hopen we een gesprek te starten over duurzaam reizen en hoe we, door samen te werken, een positieve impact kunnen maken. Kortom, het is onze ode aan de schoonheid van reizen, de natuur, en alles daartussenin, gedreven door de overtuiging dat we samen echt een verschil kunnen maken.”

Hoe koppelt de campagne 'For a Greater Beauty' deze aan de esthetiek en schoonheid van cruisen?

“Met deze campagne moedigen we het publiek aan om de schoonheid van cruisen op een bewustere manier te ontdekken met een diep respect voor de oceaan en de planeet. Schoonheid, in de film vertegenwoordigd door een verleidelijke stem, nodigt het publiek uit om zich onder te dompelen in de bestemmingen van de wereld, in de natuur en in prachtige ervaringen aan boord en aan boord. Het gaat erom dat we de schoonheid van deze plekken vieren. Dat we genieten van de momenten samen, van de lekkere maaltijden of van een aan boord gebrouwen biertje. Het zijn deze ervaringen, deze momenten met familie en vrienden, die echt tellen. En dit jaar willen we laten zien hoe duurzaamheid en deze prachtige momenten hand in hand gaan. De campagne 'For a Greater Beauty' gaat om het verhogen van de kwaliteit van onze ervaringen, om de wereld op een

52
Vinciane Jacquiez (Marketing & Communication Manager Benelux MSC Cruises).

verantwoorde manier te ontdekken en te genieten van alles wat ze te bieden heeft.”

Hoe past deze campagne in de langetermijnstrategie van MSC Cruises?

“Onze campagne past perfect in het grotere plaatje van waar MSC Cruises voor staat en waar we naar toe willen. Voor ons gaat het erom een verhaal te vertellen dat resonantie vindt, een verhaal dat wij geloven en leven. Elke stap die we zetten, van onze investeringen in de nieuwste technologieën tot het zorgvuldig ontwerpen van onze schepen, is bedoeld om onze gasten een levensverrijkende ervaring te bieden. We willen dat iedereen die met ons reist, of het nu vaste gasten zijn, nieuwe cruisers of de volgende generatie reizigers, zich speciaal voelt en beseft dat cruisen met MSC Cruises niet zomaar een reis is, maar een unieke ervaring die hun leven kan verrijken. Deze benadering helpt ons om niet alleen onze bestaande klantenkring te behouden en te koesteren, maar trekt ook nieuwe gasten aan die misschien nooit hebben overwogen om te cruisen. Ze beginnen te zien dat cruisen met MSC Cruises iets is dat ook voor hen kan zijn, dankzij onze focus op duurzaamheid, onze prachtige ontwerpen en de rijke ervaringen die we bieden.”

De campagne wordt in meer dan 30 landen geactiveerd via verschillende marketingkanalen. Hoe zorg je ervoor dat de boodschap aanslaat op de Benelux-markt?

“De Benelux bestaat uit diverse groepen consumenten met verschillende voorkeuren. Sommigen houden van de luxe en het entertainment aan boord van onze schepen, terwijl anderen meer gefascineerd zijn door de schoonheid van onze bestemmingen en routes. Deze diversiteit vereist een op maat gemaakte benadering om iedereen aan te spreken. We weten dat ervaringen centraal staan in de wensen van onze klanten - of het nu gaat om de kwaliteit van het eten, de shows, of het all-inclusive aspect van cruisen, gecombineerd met een sterke focus op milieubewustzijn. Om onze boodschap over te brengen, zetten we niet alleen in op significante media-investeringen maar hanteren we ook een lange termijnvisie in onze communicatie. Sinds we onze

Highlights MSC Cruises in de Benelux

MSC Yacht Club : cruisereizigers zijn steeds meer op zoek naar comfort en exclusiviteit, ons antwoord is MSC Yacht Club.

CAR : bestemming Caraïben is heel populair (we zien hier de grootste capaciteitsstijging, meer routes dan ooit voorheen, het privé eiland MSC Ocean Cay Marine Reserve is één van onze ‘assets’ Fly & Cruise : succesformule in de Benelux : een kant en klaar pakket voor de klant (wel enkel vanuit Brussel)

MSC Euribia : dit nieuwste schip zorgt al een tijdje voor de nodige ‘buzz’ en is heel populair, sterke interesse voor zowel de actuele route in Noord-Europa als voor de Emiraten waar dit schip volgende winter zal varen

Belgische en Nederlandse kantoren samenvoegden, hebben we onze krachten gebundeld om onze communicatie te versterken en te harmoniseren, met steun van ons moederbedrijf voor krachtige mediaplannen in de hele Benelux. In België, waar we marktleider zijn, richten we ons op selectieve kanalen zoals VRT en RTBF, terwijl we in Nederland, waar ons merk nog aan naambekendheid kan winnen, een bredere mediaplanning hanteren om een groter publiek te bereiken via Ster, Ad Alliance, en Talpa, naast onze inzet op sociale en digitale media.”

“In februari zetten we een boeiende nieuwe fase van onze campagne in gang, onder de noemer #unpostedbeauty. Dit initiatief nodigt influencers uit, die eerder aan onze evenementen op de MSC World Europa en MSC Euribia hebben deelgenomen, om deel te worden van een uniek project: het delen van hun “niet-geposte-foto's” - de beelden die ze eerder niet goed genoeg achtten om te publiceren. Het doel is om de authentieke schoonheid van het moment vast te leggen, verder kijkend dan de perfecte, geënsceneerde shots die vaak in onze branche worden getoond. Dit project wil de pure, echte ervaringen belichten - van wind in je haar tot regen op je huid, om zo de ware essentie van reizen te vieren.”

53 INTERVIEW

Rondreis Noord-Marokko

“In Tetouan voelen we ons de enige toeristen”

DOOR:

De meeste Nederlanders die Marokko al eens bezochten, blikken waarschijnlijk terug op een mooie stedenreis naar Marrakesh, al dan niet naar Essouira, de Marokkaanse woestijn en het Atlasgebergte, of een dagtrip naar Tanger vanuit een verblijf in Spanje. Maar wat kan je er nog meer doen? In vijf dagen maakte Travelpro's Rahanna van Stapele een autorondreis door verschillende NoordMarokkaanse steden.

Het precieze plan? Vanaf het Spaanse Malaga per auto naar Algeciras, een van de zuidelijkste puntjes van Europa, om per ferry in zo’n anderhalf uur naar de haven van Tanger Med te varen, een half uurtje ten oosten van Tanger.

Ferry

Kan je bij wijze van spreken ’s ochtends in Algeciras aankomen en anderhalf uur later de Straat van Gibraltar overgestoken zijn? Nee. Een ticket boek je, zeker in het hoogseizoen, het best van te

voren online. Je wordt zo’n twee uur voordat de ferry vertrekt verwacht en in ons geval stonden we nog ruim een uur in een rij met auto’s te wachten op het schip van FRS. Aan beschikbare diensten echter geen tekort: er zijn meerdere veerbootmaatschappijen met een aanbod van acht routes van onder andere Almeria, Motril, Barcelona naar Tanger Med, Al Hoceima en Nador. Wij kozen voor de snelste, met een vaartijd van iets meer dan een uur, naar Tanger Med.

54
Tetouan

Overname ferrydienst FRS

Net na deze reis rondde de Deense rederij DFDS de overname van FRS Iberia/Maroc af. De ferrymarkt in de Straat van Gibraltar is een snelgroeiende veerdienstmarkt. CEO Torben Carlsen liet weten: “We zijn verheugd om te beginnen met de integratie van FRS Iberia/Maroc en kijken ernaar uit onze gezamenlijk capaciteiten in te zetten om het bedrijf te laten groeien, terwijl we doorgaan met het bieden van betrouwbare, efficiënte ferrydiensten aan zowel passagiers- als vrachtklanten.”

Waar we van verschillende kanten verhalen hoorden over drukke, misselijkmakende overtochten tijdens de toeristische dagtrips vanuit Spanje naar Tanger, was deze oversteek absoluut niet iets om je om wat voor reden dan ook zorgen te maken. Onder een aangename Spaanse oktoberzon en temperatuur van 25 graden, worden alle personenauto’s en vrachtwagenvol schapen - ingeladen en zo bevind je je al snel op het dek. Omdat het zomerseizoen al ten einde is, worden we vergezeld door vrachtwagenchauffeurs, Marokkanen en Spanjaarden onderweg naar familie of werk, en een handjevol toeristen De koffiekraam op het dek is gesloten, maar het eetcafé binnen en de taxfree shop zijn wel geopend. Het leukste is natuurlijk het uitwaaien op het dek, waarbij de Rots van Gibraltar bij vertrek langzaam aan je voorbijtrekt. Zo’n twintig minuten van de Marokkaanse kust verwijderd, worden we verrast door dolfijnen op weg naar een eigen bestemming in tegengestelde richting, en voor je het weet vaar je de haven al binnen. Stel je hier niets romantisch bij voor: Tanger Med is een goederenhaven.

Na nog geen twintig meter rijden op Marokkaanse bodem doen we een eerste leerervaring op: tijdens de tocht moet je je paspoort laten stempelen bij een speciale balie aan boord, al wordt dat nergens duidelijk aangegeven. Zo staan we even later met vijf andere onwetende passagiers weer op het schip, te wachten op de juiste medewerker, die de luifel pas opent net voor de ferry rechtsomkeert. Een klein uur achter op schema, rijden we alsnog het haventerrein af, ditmaal door de échte douanepost en bagagecheck.

Waar Zuid-Spanje in deze periode met extreme droogte kampte, is het hier opvallend groen. Tijdens deze reis slaan we Tanger-stad over en rijden we meteen door in oostelijke richting naar Tetouan. Dit kan via een route door het binnenland of via de kust, waarbij je kustplaatsen als Fnideq, Cabo Negro en Mdiq aandoet. ’s Zomers is het hier veel drukker, vooral met Marokkanen die de warme periode aan de Middellandse Zee willen doorbrengen. In het gebied staan dan ook veel tweede huizen. De kronkelige weg die we volgen is redelijk onderhouden, maar vooral chaotisch door een eindeloze stroom van mannen, vrouwen, kinderen, fietsers, ezels en honden die je, soms opeens, rakelings passeert. Onze eerste

bestemming is onder toeristen de minst bekende, maar is een behoorlijke plaats aan de voet van het Rifgebergte. Tetouan wordt ook wel een dochter van Granada genoemd, door haar goed behouden Spaans-Moorse architectuur (straatnamen zijn in zowel Arabisch als Spaans geschreven), met een medina op de UNESCO-Werelderfgoederenlijst. Het heeft ongeveer 400.000 inwoners en ligt op de helling van een vallei, omgeven door bergen. In deze stad is geen overnachting geboekt, simpelweg omdat er weinig over te vinden is en we niet weten wat te verwachten.

Tetouan

We rijden halverwege de middag de stad binnen, na een opmerkelijke stop onderweg in een soort kunstmatig aardewerk- en souvenirscentrum, gebaseerd op een hoopvolle TikTok-video, met enkel muisstille wachtende verkopers en nauwelijks klanten (dit zal speciaal voor

55 REPORTAGE
Winkelstraat Tetouan

Van Chefchaouen naar Fes

zomertoeristen worden gefinancierd?). Eenmaal in de buurt van Tetouan word je aangenaam verrast door de omgeving die tot in de puntjes is aangelegd, bewaterd en onderhouden (al betrappen we enkele verdacht grote, weelderige palmbomen erop stiekem mobiele telefoonmasten in palmboompak te zijn). Dit onberispelijke straatbeeld houdt eigenlijk aan, helemaal tot in het centrum van Tetouan - geen servetje of boomblaadje maakt hier kans tegen bezemende mannen met hesjes op iedere vijftig meter -, waar we minstens een half uurtje manoeuvreren door drukke straatjes en uiteindelijk een kleine particuliere garage vinden. We strijken eerst maar neer op een van de terrassen en komen daar bij met Marokkaanse pannenkoekjes (msemmen) en muntthee. Al zouden we niet de enige toeristen in Tetouan moeten zijn, voelt en lijkt dat nu wel zo. Alle winkelende en zich naar werk haastende passanten kijken ons kort met - niet onvriendelijke interesse - aan.

Na een korte wandeling, door onder andere een grote winkelstaat die inderdaad een beetje aanvoelt als een centrumstraat in Granada of Sevilla, komen we met enig geluk aan bij de poort naar de Oude stad en de wirwar en drukte van de souk. Al is dit geen grote koningsstad, de intensiteit van de duizenden Tetouanen, hangende hompen vlees en vis (tip: loop hier niet op slippers), levend waar, honderden pijpen-, groenten-, manden- en tweedehands kramen en kleedjes én krappe, overdekte straatjes en steegjes overvallen je een beetje. Wel is dit, door het gebrek aan toeristische winkels, dé plek om de mooiste

Marokkaanse spullen voor een zacht prijsje op de kop te tikken. De hoeveelheid toeristen? Nul. Als we tijdens zonsondergang terugwandelen via een prachtig uitzichtpunt op het Rifgebergte en over het fotogenieke Feddanplein, lachen moeders ons toe als hun kinderen ons handjes komen geven. Al zie je zo nu en dan modernere outfits en losse haren en zal vermoedelijk niemand je snel ergens op aanspreken, is de kleding hier zeker meer behouden dan je bijvoorbeeld in Tanger ziet. In Tetouan breng je een bezoek aan een hele schone, veilige, relaxte doch iets conservatievere stad zonder veel buitenlands toerisme.

Chefchaouen

In het donker rijden we die avond door naar het veel bekendere ‘blauwe dorp’, Chefchaouen, geliefd bij Instagrammers. De talloze twee- en vierbenige wandelaars langs de onverlichte, gehavende weg worden nu iets waar je echt scherp op moet letten, iets dat tijdens een ongeluk even verderop nog eens blijkt. Dichtbij Chefchaouen, een van de parels voor het Marokkaanse toerisme, rijden we plots helemaal alleen over een weg die toeristen moet verwelkomen. Breed, splinternieuw en met lichtbogen in de Marokkaanse kleuren, bijna alsof we Olympisch vuur komen brengen. Helaas houdt Google Maps zich niet aan de route en bereiken we via een chaotische omweg, recht door een nachtmarkt met verbaasde verkopers, uiteindelijk het dorpsplein. Te midden van felverlichte shops, verkeerschaos en drommen toeristen wacht de verhuurder van ons appartement ons op.

56
De eerste kilometers in Marokko

Chefchaouen is eigenlijk eenvoudig te beschrijven: het is er levendig, kleurrijk, internationaal, toeristisch en de centrumstraatjes zijn tot de nok toe gevuld met winkeltjes, restaurants en idyllische hoekjes en nisjes. Klein detail: tijdens onze reis wordt vrijwel nergens alcohol geschonken. Volgens een lokale ondernemers die we spreken ligt dit aan de zeer hoge vergunningsprijs, en niet zozeer aan persoonlijke voorkeur; de overgrote meerderheid van de Marokkanen drinkt zelf niet. Over communicatie met de lokalen hoef je nergens zorgen te maken: de mensen die wij hier in Noord-Marokko tegenkomen spreken uiteenlopende niveaus Engels, en daarnaast minstens even vaak Spaans als Frans. Onderling spreken ze niet alleen Arabisch, maar ook Berbertalen (eigenlijk Tamazight genoemd), met als grootste taal het Riffijns. Dit had je onderweg al kunnen ontdekken: ook op verkeersborden staat het bijzondere Berber-Latijnse schrift. Een groot deel (40% tot 60% volgens Wikipedia) van de 35 miljoen Marokkanen identificeert zich (of deels) als ‘Imazighen’, de inheemse bevolking die al duizenden jaren in Noord-Afrika woonde voor de verovering door de Arabieren. Pas sinds 2011 worden de Berbertalen officieel in de Marokkaanse grondwet erkend.

Op naar Fes

Na een overnachting in het appartement met vanaf het dakterras uitzicht over de gehele stad, wandelen en kijken we die ochtend nog wat rond, om tegen het middaguur onze weg te vervolgen naar de hoofdbestemming: koningsstad Fes. De vijf uur durende route die volgt is niet de meest spectaculaire. Het eerste uur slalomt de weg nog wat langs bergen, struikgewas en boompjes, om uiteindelijk over te gaan in heuvels en een bijna surrealistische leegte. Nu zou je op dit moment bijna een foto kunnen nemen en claimen dat je in de woestijn rijdt, maar dat is niet zo. Dit binnenlandse gebied van Noord-Marokko is volledig gewijd aan landbouw en is in deze tijd van het jaar helemaal leeggehaald. Heel af en toe zien we een huis of boerderij, waar soms iemand wacht op de taxibusjes die de hele route op en neer afleggen. Rustgevend wel, maar vijf uur is echt genoeg en met terugkerend enthousiasme rijden we tegen het vallen van de avond via de noordkant een buitenwijk van Fes binnen, waar de staat van bebouwing en drukte even wennen zijn; we zijn echt in een andere wereld. Naarmate we doorrijden worden de straten breder en moderner en navigeren we van de ene drukke rotonde naar de andere om uiteindelijk bij een van de poorten van de Medina, de grootste oude stad van de Arabische wereld, aan te komen.

Meer lezen?

Nog even wachten, in de volgende editie van Travelpro lees je het vervolg van deze reis.

57
REPORTAGE
Uitzicht vanaf dakterrassen in Chefchaouen Pitstop voor cola en tajine
lezen of de podcast luisteren? Scan dan de QR-code. 58
Artikel

Is werken in de reisbranche nog wel aantrekkelijk?

De eerste aflevering van de TRAVELNEXT Podcast staat voor je klaar. Community Managers Arjen Lutgendorff en Dylan Cinjee gaan in gesprek met Esther Gathier (Reiswerk) en Marco van Leeuwen (BUas).

Is werken in de reisbranche nog wel aantrekkelijk? Wat kunnen we verwachten van Generatie Z? En hoe sluiten de toerismeopleidingen aan op het werkveld? Je hoort het in deze aflevering. Benieuwd naar de vernieuwde website van TRAVELNEXT? Kijk dan snel op travelnext.nl

TRAVELNEXT
59
Arjen Lutgendorff, Esther Gathier, Marco van Leeuwen en Dylan Cinjee

&OLIVES TRAVEL BIJT SPITS AF VAN GROTE RE - BRANDING

Na de naamswitch van Isropa naar &Olives Travel in 2021, presenteert de reisorganisatie dit jaar een grote re-branding met onder meer twee nieuwe productlijnen en een verlegde focus. Travelpro spreekt Christina Zandberg (Chief Executive Officer &Olives Travel) over de nieuwe horizon.

DOOR:

Met een bestaan van ruim 50 jaar heeft &Olives Travel, ooit opgericht als MiddenOostenspecialist Isropa, een lang en rijk verleden en inmiddels behoorlijk wat expertise aan boord. Christina Zandberg, met eveneens ruime ervaring bij onder andere Cathay Pacific Airways, de Jong Intra Vakanties en TUI, kwam in november 2022 in dienst als CEO van het reisbedrijf. Tot op heden kent &Olives Travel een concept van kleinschalige reizen, vooral in het Midden-Oosten en rond de Middellandse Zee.

Dichtbij

Christina: “Wat we uiteindelijk zien is dat we onderscheidend zijn in regio’s waar we een beetje kunnen wegblijven van de grote concurrenten, door het aanbieden van fly-drives en rondreizen. Denk hierbij aan Puglia, Sardinië, Sicilië, maar ook aan Noord- en Centraal-Portugal, Alentejo of reizen van Porto naar de Algarve. We zien dat we daar prima worden gevonden. Ook Madeira loopt voor ons heel goed. Het voordeel van een relatief kleine organisatie als de onze is dat we dichtbij de klant staan. Ik wil niet zeggen dat we maatwerkspecialist zijn, maar als onze klanten een en ander aangepast willen hebben is dat geen probleem.”

Vanwaar de behoefte aan vernieuwing?

“We zien dat het door klimaatverandering in het hoogseizoen te warm wordt aan de Middellandse Zee, maar het seizoen is ook te kort. Een derde reden is de extreme concurrentie in onze focusgebieden. Alle grote jongens zitten er en daar gaan we het verschil gewoon niet meer maken. Vorig jaar besloten we dan ook echt een stap verder te gaan door een nieuwe dimensie toe te voegen. We maken de overgang van specialist in authentieke, kleinschalige accommodaties in de voor ons bekende gebieden, naar een reisorganisatie voor buitengewone reizen, zowel in Europa als daarbuiten. Met name gericht op klanten die oprecht geïnteresseerd zijn in de bestemmingen, en in natuur, cultuur en lokale gemeenschappen. De doelgroep die weg van de massa op ontdekking wil met meer dan alleen een accommodatie en een auto.”

Kan je iets meer vertellen over het nog te onthullen aanbod?

“Ja, we gaan werken met twee categorieën, die Chaldiki en Kalamon gaan heten, vernoemd naar twee bijzondere olijfrassen. De Chaldiki-range bestaat uit onze bestsellers, waar we steeds completere en mooiere reizen van gaan maken. Je kan er aan de achter- en voorkant wel een en ander aanpassen, maar feitelijk zijn deze reizen kant-en-klaar online boekbaar, zonder tussenkomst van een medewerker. We nemen iets meer

60

afscheid van de losse accommodaties. Daarnaast is er de Kalamon-range, exclusiever en in een hoger segment, zowel in Europa als intercontinentaal. Op de website staan later dit jaar inspiratiereizen, waarover je contact met ons opneemt. Vervolgens stellen we samen met jou de ideale reis samen.”

Mogen we al enkele Kalamon-bestemmingen weten?

“Op dit moment werken we nog met de huidige bestemmingen en zijn de nieuwe nog in ontwikkeling. Maar denk bijvoorbeeld aan Zuid-Afrika, IJsland of Schotland en Lapland. En dat is dan een eerste start, waarna het aanbod steeds zal worden uitgebreid. Maar stay tuned: binnenkort brengen we alles naar buiten.”

Ook grote spelers als Corendon of Sunweb lijken zich actiever te richten op het kleinschalige met merken als By June of Eliza was here. Zien jullie daar een bedreiging in?

“Met die merken wordt uiteindelijk toch een andere doelgroep bediend. Naar het Middellandse Zeegebied met By June is wel kleinschalig, maar uiteindelijk ga je daar nog steeds naartoe met een chartervliegtuig. En datzelfde geldt voor Eliza. Ook bij ons kan je naar een hotel op een leuke locatie met een charter, maar dat is niet meer waar we ons mee willen onderscheiden. Wij springen er juist uit met die prachtige wandelreis of fly-drive in Puglia, al dan niet met een verlenging in een mooie masseria (authentieke boerderij of landhuis, red.). Daarnaast kan je bij ons gemakkelijker reisdetails aanpassen.”

Wie is de typische &Olives Travel-klant?

“De &Olives Travel-klant zoekt naar prachtige reizen, van een unieke reis in Puglia met lekker eten, drinken en mooie historische excursies, tot die ultieme reis naar Zuid-Afrika en Namibië. Onze klant is geïnteresseerd in de bestemming, wil ontdekken en zich laten verrijken en heeft daar ook de tijd en de middelen voor. Als &Olives Travel willen wij ervoor zorgen dat we het hele jaar door een aanbod hebben dat de klant nieuwsgierig maakt.”

Hoe worden de merknaam en nieuwe producten gepromoot?

“Dit moment is eigenlijk echt de start en er loopt momenteel bijvoorbeeld een radiocampagne op zender Joe. We hebben ons hele merk opnieuw gedefinieerd, ook met verdieping van ons logo: de olijfboom is diepgeworteld in vruchtbare aarde, maar de kruin beweegt vrij in de lucht met de zon rijkelijk op de bladeren. De elementen van de wereld in één beeld.”

Een blik op de actualiteit: een bijzondere bestemming van jullie is Oman. Hoe loopt het?

“We zien dat er voor Oman best wel heel veel interesse is, eigenlijk vergelijkbaar met Jordanië, maar door de oorlog ligt het echt wel stil. Feitelijk heel jammer, want het is een product dat perfect past bij &Olives Travel. Hoe je er van alles kan zien, de woestijn in kan gaan voor een hike en eenvoudige overnachting, maar de

volgende dag weer in een vier- of vijfsterrenhotel kan genieten. Of kennismaken met lokale mensen voor een barbecue.”

&Olives Travel en retail: hoe is de samenwerking?

“Het hangt een beetje van de periode van het jaar af. Soms gaat net iets meer dan een kwart van de verkoop via reisagenten, en soms ligt het daar iets onder. Op dit moment zijn we met een aantal partijen de samenwerking weer verder aan het intensiveren om het allemaal goed in te richten. We zitten op dit moment een beetje in de transitie. Zo hebben we een speciaal ‘paspoort’ gemaakt, waarin we helemaal uitleggen welke reis wij als organisatie gaan maken. Voor agenten op locatie houden we een Kalamon-challenge.”

Wordt er ook verkocht op de Belgische en Duitse markt?

“We hebben een aantal wederverkopers op de Belgische markt. De verkoop is daar nog niet heel actief, maar we zijn op dit moment wel degelijk bezig om de retail wat verder op te tuigen. Zeker ook omdat het allemaal iets ‘specialer’ gemaakt mag worden voor klanten, vooral het hogere segment. Duitsland is iets voor de toekomst, het staat wel in ons meerjarenplan.”

Merken jullie iets van de trend - al dan niet als effect van de pandemie - waarbij klanten nog meer de rust en natuur opzoeken?

“Ja, en dat is uiteindelijk ook echt wat wij onze klanten willen bieden, die ontsnapping aan de dagelijkse routine. Bijzondere bestemmingen kunnen eigenlijk overal zijn. Ik weet niet of het door de pandemie komt, maar ik zie heel duidelijk dat de wereld is veranderd. Onze producten moeten juist dat stukje verrijking bieden, en kwalitatief, betrouwbaar en duurzaam zijn. Een trend waar ik zelf erg enthousiast over ben, is de toename van themareizen. Wat je bijvoorbeeld merkt is dat mensen speciaal naar de zonsverduistering reizen, ergens op de wereld gaan skygazen of willen hardlopen in de woestijn. De thema’s binnen zo’n reis boeien de klant dan eigenlijk meer dan de bestemming. Inspelen op dat soort activiteiten is juist ons ultieme doel.”

Duurzaamheid is ook een van jullie kernwoorden, waar ligt daarbij de focus?

“Onze focus richt zich met name op de samenwerking met lokale ondernemers en lokale vertegenwoordigers. Laten we wel wezen, op het moment dat je vliegvakanties aanbiedt, sta je natuurlijk al met 1-0 achter. Maar wij vinden het wel belangrijk om samen te werken met lokale partners, die daar ook hun eigen boterham aan kunnen verdienen. We zijn natuurlijk van oorsprong zelf een familiebedrijf. We hebben niet overal eigen agenten, personeel of eigen bussen. Wij zoeken bewust duurzame, lokale samenwerkingen op. En dan vooral de samenwerkingen waarbij onze partners het belang van duurzaam opereren inzien en nastreven.”

61 INTERVIEW

FRANSEN WERKEN AAN WEDEROPSTANDING KAMPEERGIGANT

“WE MAKEN VACANSOLEIL ZO SNEL

MOGELIJK WEER MARKTLEIDER”

Halverwege oktober 2023 kwam de doorstart van Vacansoleil rond. Het Franse Maeva, net als Center Parcs onderdeel van Pierre & Vacances, nam het bedrijf over. We spreken Nicolas Beaurain (CEO van Maeva) over de plannen met Vacansoleil.

De overname was een snelle beslissing", herinnert Beaurain zich. "We hoorden vrijdag over het faillissement van Vacansoleil en namen de volgende dag contact op met de curatoren. In een heel korte periode kregen we groen licht." Met Pierre & Vacance-Center Parcs Group als moederbedrijf van Maeva, valt Vacansoleil onder een beursgenoteerd bedrijf met de merken Center Parcs, Pierre & Vacances, Adagio en Maeva. Laatstgenoemde is een OTA met ongeveer 500.000 reizigers op jaarbasis. Het bedrijf is gespecialiseerd in Frankrijk en vooral in campings (1.000) en huisjes/appartementen (15.000).

Goed bod

Maeva werd door contacten in Frankrijk op de hoogte gesteld over de situatie bij Vacansoleil. “Ik was op weg met de auto naar een klein bergdorp in Frankrijk. We kregen vier dagen de tijd om een bod te doen. Voordat we dat hebben gedaan, is er heel goed overleg geweest om met een goed bod te komen. Een week later kregen we de bevestiging van de curatoren dat ons bod een akkoord kreeg. Als ik daaraan terugdenk dan duurde alles veel langer dan dat het in werkelijkheid heeft geduurd.” Beaurain zegt dat ze bij Maeva wel hadden begrepen dat er financiële problemen waren, maar niet in deze mate. “We hadden het graag eerder en beter geweten.”

Expertise

Op de vraag waarom er maar acht tot tien mensen van Vacansoleil zijn meegenomen, antwoordt hij: “We hebben tien mensen meegenomen om het aanbod aan de man te brengen en ervoor te zorgen dat de website zo snel mogelijk weer up-to-date is. Bij Maeva en binnen de groep gaan we onze expertise gebruiken om het merk Vacansoleil opnieuw te lanceren. Hoe beter het straks gaat, hoe meer mensen we kunnen aannemen.” Naast personeel en de merknaam werd er niks overgenomen. Zo had Vacansoleil eigen stacaravans en een hoofdkantoor in Eindhoven. “Maeva heeft geen eigen accommodaties in de verhuur en wat betreft het hoofdkantoor werken onze Nederlandse collega’s nu vlakbij Center Parcs Kempervennen. Ze hebben uitzicht op vliegtuigen en de natuur. Met grote regelmaat bezoeken de Franse collega’s de Nederlandse collega’s.”

Beurzen

Al snel na de overname was het weer mogelijk om boekingen te maken via vacansoleil.nl. Beaurain: “Er wordt achter de schermen heel veel werk verrricht om een zo goed mogelijke website te hebben.” Dit jaar zal het bedrijf met Vacansoleil op meerdere beurzen staan. “We willen laten zien dat het merk een nieuwe toekomst ingaat.”

Via het reisbureau

In het verleden verkocht Vacansoleil via de reisbureaus.

62
"

Op de vraag of er plannen zijn om het product in Nederland weer via de reisbureaus te gaan verkopen, laat Beaurain weten dat daar druk overleg over plaatsvindt. “In Frankrijk gebeurt dat al en we zijn erover in gesprek om ons aanbod overal ook via de reisbureaus te gaan verkopen.”

Nederlandse hulp

Ziet Beaurain de samenwerking tussen de Nederlanders en Fransen goedgaan? “Met Center Parcs laten we zien dat de samenwerking tussen Nederlanders en Fransen heel goed gaat. Center Parcs heeft ons heel erg geholpen wat betreft de overname van Vacansoleil. Bijvoorbeeld als het gaat om human research, maar ook met praktische dingen zoals betalingen, marketing, verzekeringen, enzovoorts. Het is erg belangrijk voor ons om een nieuw Nederlands team op te bouwen voor Vacansoleil en het is ook essientieel dat alles soepel verloopt op het gebied van technologie.”

Nederlandstalig

Het hangt af van de campingeigenaren of er Nederlandstalige reisleiding op campings aanwezig zal zijn. “We hebben de gewoonte om veel Nederlandse gasten te ontvangen en we weten dat het heel erg belangrijk is om Nederlandstalige medewerkers te hebben. We moedigen onze partners aan Nederlandstalige reisleiders op de camping te hebben.”

Vertrouwen

Beaurain verwacht dat de Nederlandse vakantiegangers nog voldoende vertrouwen hebben in Vacansoleil. “Het faillissement van Vacansoleil is volop in de media geweest. Daar zijn we ons erg bewust van dat er heel veel werk in zit om mensen vertrouwen terug te geven. We zullen enorm aan de service moeten werken, zodat men het vertrouwen terugkrijgt.”

Wat zal er anders zal zijn aan het nieuwe Vacansoleil?

“De technische aanpak wat betreft de website. In Frankrijk hebben we een streepje voor als het gaat om de diensten die we via de website bieden. Als er de gelegenheid is om die beter te maken voor de Nederlandse markt, dan zullen we dat zeker doen. Wij hebben heel hard gewerkt aan flexibiliteit in Frankrijk. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk je vakantie in vier keer te betalen en dat je net voor vertrek nog iets kan veranderen aan je reis. Wij houden ervan om kwaliteit te bieden. Denk ook aan ecologische campings, die zijn overigens erg populair. We gaan ons ook aanpassen aan de Nederlandse klanten. Het Nederlandse team werkt daar hard aan.”

Stap voor stap

“Vacansoleil was marktleider in Europa en dat willen we zo snel mogelijk weer worden”, aldus Beaurain op de vraag wanneer hij tevreden is over Vacansoleil. “We gaan het stap voor stap doen. Eerst komen we met een goed aanbod, vertrouwen terugwinnen en een nieuwe website. De teams van Vacansoleil en Maeva werken zich een slag in de rondte om alles op tijd af te hebben.”

63 INTERVIEW
Nicolas Beaurain (CEO van Maeva)
“ANDERS LEVEN ÉN WERKEN, MEER NATUUR

EN

MEER GENIETEN”

Het is een lifestyle waar een grote groep Nederlanders weleens van droomt: back to basic, middenin de natuur. Rutger van Dillen en zijn vrouw Kiki gingen ruim zeven jaar geleden het avontuur aan en verhuisden naar Zweden waar ze Vaartoe Adventure Camp runnen in de prachtige natuur van Glöte, een klein boerendorp in de gemeente Härjedalen. Vlakbij Vaartoe Adventure Camp ligt het bergdorp Lofsdalen waar je in de zomer kan kanoën, wandelen en mountainbiken en in de winter is het een populair sneeuwscooter- en skigebied.

DOOR: ARJEN LUTGENDORFF

Rutger, in het verleden actief als grafisch vormgever, vertelt vol enthousiasme over de vele reizen die hij en Kiki maakten. “Soms wel drie of vier keer per jaar. Hiken door Colombia, Zuidoost-Azië, Zuid-Afrika, in Drakensbergen, fantastisch! We wisten altijd wel dat we niet ons hele leven in Nederland wilden wonen, maar kwamen maar geen plek tegen waar we ons voor langere tijd wilden settelen. Tot we voor een wintersportvakantie naar Alberta in Canada gingen. Daar verbleven we in een dorpje waarover ik direct tegen mijn vrouw zei: ‘Hier zou ik wel kunnen aarden en wonen’. Alleen Canada is wel écht ver weg van Nederland. Het was de aanleiding om te gaan kijken naar het Canada van Europa, Zweden.”

Google

Google hielp Rutger en Kiki de regio te bepalen waar zij zich wilden settelen in Zweden. En niet alleen, want zijn zwager en schoonzus gingen het avontuur ook aan, maar wonen ondertussen weer in Nederland om dichter bij familie te zijn. Rutger: “We zijn gaan googelen op de dingen waar wij van houden: bergen, ruige natuur, wildlife, hiking. Op die manier kwamen we in de regio Jämtland-Härjedalen, in de gemeente Härjedalen, terecht. Tijdens een bijeenkomst van de ondernemersvereniging kwamen we in contact met mensen die iemand zochten om een camping te runnen. Enkele weken later kwamen mijn schoonzus en ik aan op de camping om er van start te gaan. Mijn zwager en mijn vrouw volgden iets later, want we moesten ons huis nog verkopen.”

Makkelijke verkoop voor makelaar

Na een jaar werken op de camping gingen Rutger en Kiki actiever op zoek naar een woning en grond met het plan om een eigen camping of iets in het toerisme te gaan doen. Via het Zweedse Funda werd er gezocht naar een woning, maar eenmaal iets gevonden verliep het contact met de makelaar moeizaam. Weken later werd besloten het eerder gevonden huis zelf eens op te gaan zoeken. “Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want het lag nogal verstopt. We kregen er een rondleiding van de bewoner en hebben met hem onderhandeld. Ik denk dat het de makkelijkste opdracht voor de makelaar ooit was, want die heeft alleen maar een contract hoeven op te stellen.”

Niemandsland met veel beren

“De regio waar we wonen is een fantastisch gebied. Je waant je eigenlijk in niemandsland. Vaak als ik met een groep mensen op pad ga om te wandelen, dan kom je eigenlijk geen andere mensen tegen. Dat is wat ik zo geweldig vind, het zijn in de natuur. Je kan hier ook goed fietsen, maar ik ben zelf meer een wandelaar.” Rutger en Kiki wonen dichtbij Sonfjället National Park, een van de oudste nationale parken van Europa met een dichte berenpopulatie. In heel Zweden leven zo’n 2.900 beren, waarvan een derde in onze regio woont. Rutger: “Dat klinkt als veel en dat is ook veel, maar het is nog steeds heel moeilijk om ze te zien te krijgen. Ik heb één keer geluk gehad dat ik op één dag drie beren zag.”

Passie

“Het klinkt misschien cliché, maar ik neem mensen mee mijn kantoor in”, aldus Rutger, terwijl hij een foto laat zien van

INTERVIEW 65

de prachtige natuur. “Ik denk dat ik daar goed in ben, omdat ik iets doe wat ik zelf heel erg leuk vind. Ik heb ook tours gedaan waarbij ik bijvoorbeeld zelf eten ging klaarmaken voor de mensen, maar al snel bleek dat ik daar niet blij van werd. Dan kan je er veel minder passie in leggen, dus daar ben ik mee opgehouden. Ik richt me op de natuur en wildlife. Er komen bij ons veel mensen/ gezinnen die beren en elanden willen spotten. Meestal zijn het dagtours, maar ik kan ook gebruikmaken van een echte oude Zweedse boshut zonder stromend water. We kunnen daar overnachten, de hut heeft een kacheltje, en in dat gebied gaan we ook regelmatig op zoek naar beren en andere dieren.”

‘‘
We willen onze gasten laten genieten van ons terrein en van onze manier van leven

Hemmablind

“Wij vinden het land waarop wij wonen fantastisch. Soms hebben we van die geluksmomentjes. Dat je je bij het zien van bijvoorbeeld het uitzicht weer realiseert hoe mooi het is. Die momentjes proberen wij wat vaker bewust te pakken. Dat is iets wat wel optreedt als je in zo'n mooi gebied woont. De Zweden noemen het hemmablind, 'thuisblind'. Dat je niet meer ziet in wat voor een fantastisch gebied je woont. Ik woon er pas zeven jaar, dus ik vind het nog steeds fantastisch om rendieren te zien en ik maak er ook nog steeds foto’s van.”

Lagom

“We willen onze gasten laten genieten van ons terrein en van onze manier van leven, want dat is waarom we naar Zweden zijn gegaan. We willen anders leven, anders werken, minder werken, meer natuur en daarvan genieten en meer bij stilstaan”, aldus Rutger. “Het heeft ons overigens zo’n drie jaar gekost voordat wij eigenlijk merkten dat we ontstrest waren, dat we op het niveau kwamen van de mensen die bij ons in de buurt wonen. Ik weet niet hoe het in de grote steden in Zweden is, want ik heb daar niet gewoond. Maar de mensen die bij ons in de omgeving wonen, zijn allemaal een stuk meer ‘lagom’. Daarmee bedoelen de Zweden ‘in balans’, niet te veel, niet te weinig, doe maar rustig.

Geen glamping

Wie plannen heeft om bij Rutger en Kiki langs te gaan; verwacht geen glamping. “Je kan douchen, maar wil je warm water, dan moet je eerst water opwarmen in een pannetje boven het vuur. Echte helden douchen koud. We gaan ook naar het toilet op een authentiek Zweeds buitentoilet of ‘utedass’.” Het is duidelijk dat je bij Vaartoe Adventure Camp back to basic gaat. Een lekker bed, maar je rolkoffertje kan je thuislaten. Genieten van de sauna en voor koude nachten houthakken om het warm te houden in de tent. En vooral genieten van (de geluiden van) de natuur en een kampvuur. Wil je het toch ietsje luxer? Dan boek je cabin ‘Njuta’, een knusse tweepersoonscabin met een eigen badkamer met (warme) douche en toilet en een klein keukentje met koelkast, gelegen op het eigen terrein (van circa elf hectare) van Rutger en Kiki.

Trots

“De foto waarop je mij ziet zitten op de rotsen tussen de bomen, vind ik de essentie van mijn vak: het zijn in de natuur, het kijken naar de natuur, de natuur in je opnemen, zoeken naar dieren, maar ook de rust en het zijn op een fantastische plek. Ik ben ook trots op de plek. Ik heb de plek niet gemaakt, maar ik ben toch heel erg trots op het gebied waar wij wonen. Het voelt ook als mijn/ons gebied en daarom vind ik het extra leuk om mensen daar mee naartoe te nemen. Het enthousiasmeert mij ook als ik zie dat mensen er ook heel enthousiast van worden.”

©️Lucid
66

Ontdek de vernieuwde TravEcademy!

Vier met ons mee! Al sinds 2003(!) is TravEcademy het meest succesvolle gratis e-learning platform voor de reisbranche. Nu vieren we ons 20-jarig bestaan met een frisse start. Ontdek de vernieuwde, moderne site in ons nog steeds herkenbare oranje jasje.

NIEUW

• Eenvoudig cursussen pauzeren en voortgang bewaken

• Verdien per cursus punten en prijzen

• Connect met andere leden

Daarnaast kun je uiteraard blijven genieten van winacties, agentenacties, studiereizen, events en vacatures!

Videoreportage

Bonjour en goodbye

DOOR: SHARON EVERS

Onlangs reisde Travelpro’s Sharon Evers met de Eurostar, NS International én Sunair Vakanties naar Parijs én Londen. Marja Bouwmeester (Sunair Vakanties) en Caroline Bik (NS International) vertellen hoe het eraan toeging, en hoe fijn de trein is als vervoersmiddel.

Scan de QR-code voor de video 68

Scan de QR-code voor de foto's

VIDEOREPORTAGE 69

Nieuwe campagne van Experience Abu Dhabi is een meeslepende reis door het emiraat

Experience Abu Dhabi, het bestemmingsmerk van het Departement van Cultuur en Toerisme van Abu Dhabi, heeft "Find Your Pace" onthuld. Met de nieuwe wereldwijde campagne wordt elk type reiziger geïnspireerd om Abu Dhabi te verkennen, en het presenteert de verborgen juweeltjes en populaire attracties van deze bestemming door een nieuwe lens.

Unieke reis

Met "Find Your Pace" wekt Experience Abu Dhabi nieuwsgierigheid op en moedigt het bezoekers aan om hun eigen unieke reis te creëren, van het bekende naar het onbekende, door eeuwenoude erfgoedsites en iconische moderne schatten. Het toont de bezigheden, passies en kleurenpaletten die bezoekers zullen ontdekken binnen de bestemming – of ze nu op zoek zijn naar het avontuur, meeslepende culturele ervaringen, of simpelweg een ontspannen pauze te midden van natuurlijke landschappen.

Verken Abu Dhabi

Met ritme, muziek en levendige omgevingen volgt "Find Your Pace" vier personages terwijl ze Abu Dhabi voor de eerste keer verkennen, met reizen die inspireren, opwinden en herstellen. Hoogtepunten van de bestemming omvatten de vredige Al Ain Oase, de Sheikh Zayed-Moskee, het inspirerende Qasr Al Watan, en het gerenommeerde Louvre Abu Dhabi, evenals het uitgestrekte Green Mubazzarah, en de Al Wathba Fossiel Duinen, geschat op meer dan vier miljoen jaar oud.

Immersief

Met reizigers die op zoek zijn naar meer meeslepende en op maat gemaakte ervaringen, plaatst het creatieve en emotionele verhaal Abu Dhabi in de kijker als een must-visit bestemming waar iedereen welkom is om hun eigen tempo te vinden. De campagnevideo is ontworpen om het gevoel over te brengen dat bezoekers ervaren wanneer ze Abu Dhabi verkennen, en toont hoe cultuur centraal staat bij alle attracties en activiteiten die men binnen het emiraat kan ontdekken.

Ervaringen

"Find Your Pace" benadrukt dat, met de drie pijlers van ervaringen van de bestemming, Abu Dhabi tegemoetkomt aan de behoeften, interesses en passiepunten van alle categorieën reizigers. De bestemming inspireert, door creatief te onderwijzen en

70
Qasr Al Watan's Architecture Green Mubazzarah

levens te verrijken; het herstelt, door bezoekers te laten herleven, verfrissen en ontsnappen; en het prikkelt, door entertainment en avontuur. En dit alles is het hele jaar door beschikbaar, slechts enkele minuten uit elkaar – klaar om op je eigen tempo verkend te worden.

Al Ain

Al Ain, de oasestad van Abu Dhabi, is niet alleen een lust voor het oog en de ziel. Het is ook de thuisbasis van enkele van de meest unieke ervaringen in de VAE. Rijk aan natuurlijke schoonheid en geschiedenis, zul je altijd dingen te doen hebben in Al Ain! Dwaal rond in prachtige groene landschappen, verken de geschiedenis bij UNESCO-erfgoedsites, ervaar een adrenalinekick bij de eerste kunstmatige wildwaterraftingfaciliteit in de regio of ontkoppel van de drukte van de stad en sterrenkijk vanaf de op één na hoogste piek in de VAE. De vraag zal nooit zijn wat te doen in Al Ain, maar waar begin je met verkennen? Met een relaxte vibe, zit Al Ain vol met activiteiten en avonturen die wachten om verkend te worden. Slechts 90 minuten rijden van Abu Dhabi-stad, ideaal voor een korte dagtrip of een ontspannend weekendje weg. Lees verder om meer te weten te komen over de beste plekken om te bezoeken in Al Ain en ontdek een scala aan ervaringen exclusief voor de oasestad.

Dwaal door natuur en geschiedenis in Al Ain Oase

Begeef je naar de iconische oase en absorbeer de schoonheid van de eerste gecureerde UNESCO Werelderfgoedlocatie van de VAE. Dwaal rond op schaduwrijke paden verspreid over 1.200 hectare en ontdek meer dan 147.000 dadelpalmen van bijna 100 variëteiten. Leer over het Emiratische agrarische landschap en hoe de historische landbouwmethoden in de toekomst voortgezet kunnen worden door een unieke interactieve tentoonstelling in het Eco-Centrum. Meng je onder de locals en verken een reeks producten en lokaal geteelde producten terwijl je geniet van de omliggende weelderige groen bij De Zaterdagmarkt.

Dompel jezelf onder in Emiratische cultuur bij lokale souks

Ervaar authenticiteit en vang een glimp op van de Bedoeïenen-levenswijze door heel Al Ain. Streel je

zintuigen bij Souk Al Zafarana en ontdek een diverse reeks lokale goederen die een essentiële rol blijven spelen in de Emiratische cultuur, zoals wierook, kruiden en henna. Leer over de traditionele kunsten en ambachten die de artistieke en culturele scene in de VAE hebben gevormd, aanschouw lokale kunstenaars aan het werk of creëer je eigen stukken bij Al Qattara Kunstencentrum. Dompel jezelf onder in cultuur en verken Al Ain door een lokale lens.

Ervaar spannende avonturen

Thuisbasis van de eerste door mensen gemaakte wildwaterraftingfaciliteit in de regio, het langste kajak kanaal ter wereld en de op één na hoogste piek in de VAE, er is genoeg in Al Ain om toe te voegen aan je lijst van avonturen. Koel af en ervaar de rush bij Al Ain Adventure. Kies uit verschillende wateractiviteiten inclusief surfen, raften en wakeboarden. Wees onverschrokken en verken de majestueuze uitzichten rond Jebel Hafit tijdens een wandeling, mountainbike, paard of kameel. Neem deel aan een Al Ain Safari Tour geleid door een Emiratische gids en ontdek 's werelds grootste door de mens gemaakte Afrikaanse Safari. Klaar voor spannende avonturen? Ga vandaag nog naar Al Ain!

Al Dhafra

Ontsnap naar het serene Al Dhafra, waar de tijd vertraagt tot een ontspannen tempo in rustige resorts. Hier kun je authentieke Arabische cultuur proeven en het echte woestijnleven ervaren. Zin in avontuur?

Ga voor volle spanning met safari's op Sir Bani Yas Eiland en dune bashing in de Empty Quarter-woestijn. Slechts een korte rit van de drukte van Abu Dhabistad, is Al Dhafra een gemakkelijke ontsnapping naar authenticiteit, met alles van sterrenverlichte woestijnkampen tot de luxe van strandhotels en de afgelegen zaligheid van eilandresorts. Als de grootste regio in het emiraat, beslaat Al Dhafra bijna twee derde van Abu Dhabi, met de iconische Empty Quarterwoestijn die het grootste deel van dat land bedekt. Hier worden oude landschappen gekoppeld aan het comfort van afgelegen resorts, en bieden een uitje dat zowel luxueus is, als doordrenkt is met het rijke Bedoeïenenerfgoed van de regio.

Ben je op zoek naar avontuur?

Echte avonturiers kunnen de gigantische duinen trotseren op opwindende dune-bashing-excursies, ontspannen in woestijnkampen onder de sterren of de diverse wilde dieren bekijken in het safaripark van Sir Bani Yas Eiland. Als ontspannen voor jou belangrijker is, zul je dol zijn op de vele luxueuze en vredige toevluchten van Al Dhafra, inclusief Qasr Al Sarab en Desert Islands Resort & Spa van Anantara.

Foto credits:

©Department of Culture and Tourism, Abu Dhabi

DESTINATION REPORT
71
Abu Dhabi Deserts

WORDT DE NEDERLANDSE KUST DE NIEUWE COSTA DEL SOL?

DOOR:

RAHANNA VAN STAPELE

INiet alleen Schiphol had afgelopen zomer te kampen met enorme drukte, er stonden ook lange rijden bij de drinkfonteinen in Rome. “Deze temperaturen zijn niet uit te houden”, hijgen Nederlandse toeristen voor de tv-camera, waarna een arts in beeld komt die de gezondheidsrisico’s van dergelijke vakantiecapriolen benadrukt.

s dit de toekomst van een zomerreis naar Rome, Athene of Sevilla? Schuilend in de schaduw van alle klassieke pracht, wapperend met klamme stadskaartjes? Als we sommige klimaatvoorspellingen en bijbehorende landkaarten moeten geloven, toch wel. Zo zou het in het Amsterdam van 2050 zo warm worden als nu in Parijs en zal Madrid een gevoelstemperatuur evenaren van het huidige Marrakesh. De warmte is daarbij niet het enige probleem: de temperatuurtoename leidt op haar beurt weer tot een hele reeks mogelijke natuurproblemen en -rampen, zoals extreme droogte, bosbranden, tropische stormen en overstromingen.

Italië

Het Italiaanse environment-ministerie waarschuwt in een report dat bezoekers van het populaire land in de toekomst vaker in de herfst en lente gaan reizen, en daarbij ook vaker voor koelere regio’s zullen kiezen. “De uitkomst onderaan de streep zal negatief zijn, ook

omdat Italianen zelf zullen bijdragen aan de stroom toerisme naar minder warme landen.” Griekenland, waar men afgelopen zomer onder andere de Akropolis dichtgooide om toeristen te beschermen tegen een hitteberoerte, ziet juist een positief effect: door de toegenomen spreiding kampen hotspots als Mykonos in de zomer minder met overtoerisme.

Nu zullen lezers die met regelmaat het (politieke) nieuws volgen, weten dat er rondom dit thema veel verdeeldheid speelt, met protestanten op luchthavens aan de ene kant en volledige ontkenners aan de andere kant. Als redactie vragen wij ons af of - en in hoeverre - dit thema speelt bij de Nederlandse reiziger en zijn geliefde vakantiebestemmingen.

Vakantie Sentiment Monitor

In het scenario waarbij een groot aantal Nederlanders de nu populaire zonbestemmingen zou vermijden in het midden van de zomer, verwachten wij aan twee

Alessia Pierdomenico Shutterstock.com

scenario’s. Eén waarbij de (Nederlandse) toerist naar zijn favoriete landen blijft reizen, maar eerder of later in het jaar, of punt twee; dat diegene het noordelijker gaat opzoeken. Baskenland in plaats van Andalusië, de Engelse kust als alternatief voor de Franse, of een stedentrip Kopenhagen in plaats van Venetië.

Dat die voorspellingen zo gek nog niet zijn, blijkt uit het laatste onderzoek van de in zes landen uitgevoerde Vakantie Sentiment Monitor (VSM), in oktober 2023 uitgebracht door het NBTC. Daan Ton (woordvoerder van het NBTC): “Maar liefst 30% van de ondervraagde vakantiegangers heeft last gehad van extreem weer afgelopen zomervakantie, blijkt hieruit. De VSM wordt in zes verschillende landen uitgevoerd (Nederland, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten). 50% van de ondervraagden is afgelopen zomer op vakantie geweest, en van deze groep heeft een derde te maken gekregen met extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven, bosbranden of extreme regenval. Voor Nederlanders ligt dit aandeel op 27%. 65% van de totale groep aan mensen die last heeft gehad van extreem weer geeft aan dat de toenemende kans op extreme weersomstandigheden hun keuze voor een volgende vakantie beïnvloedt. Van de mensen die zelf geen extreem weer hebben meegemaakt is dit 42%.”

Recente Europees uitgevoerde onderzoeksresultaten lijken bij de resultaten van het NBTC aan te sluiten. Afgelopen juni bracht de ETC (European Travel Commission) de uitkomsten van een soortgelijk onderzoek naar buiten. Miguel Sanz (hoofd van de ETC) geeft aan dat de commissie erop anticipeert dat onvoorspelbare weersomstandigheden in de toekomst een grotere invloed gaan hebben op de bestemmingskeuze binnen Europa. Ons recente onderzoek lijkt te wijzen op meer terughoudendheid rondom reizen in augustus, terwijl vakanties in de herfst vaker worden overwogen.”

Van de Middellandse Zee-bestemmingen die wij benaderen, geeft Suzana Cardoso van het Portugese verkeersbureau aan dat Portugal, net als Italië, veranderingen verwacht, maar daar ook het positieve

van inziet. “Veranderende klimaatomstandigheden hebben nu onbedoeld geleid tot een verlenging van het zomerseizoen, waardoor dit nu voorbij de traditionele vakantiepiek strekt. Reizigers kunnen nu genieten van warme temperaturen tot ver in de lente- en herfstmaanden. In onze ogen maakt dit Portugal tot een aantrekkelijke bestemming gedurende het hele jaar.” Cardoso vertelt daarbij wel dat er op dit moment nog geen grote zorgen zijn, zeker niet wat betreft de Nederlandse doelgroep. “Ondanks de wereldwijde zorgen over klimaatverandering, lijken de meeste Nederlanders onverstoord als het op hun reisplannen aankomt. Daarom verwachten we een aanhoudende hoge vraag voor juli en augustus.”

Meivakantie

In lijn met de inspanningen van het verkeersbureau om duurzaam toerisme te bevorderen, probeert Cardoso en haar team reizigers aanmoedigen Portugal ook eens tijdens lente, herfst of winter te bezoeken. “Klimaatverandering is een belangrijk onderwerp en in Portugal zijn aanzienlijke inspanningen geleverd om toeristen te inspireren hun vakanties buiten het hoogseizoen te verlengen en het hele grondgebied te ervaren, ondersteunt door het creëren van nieuwe aanbiedingen. Voor gezinnen is de Algarve bijvoorbeeld perfect tijdens de meivakantie, juist vanwege het aangename weer. We spelen met promoties in op, los van zee en strand, verschillende vakantiemotieven. Natuurparken, de charme van binnenlandse steden als Coimbra en Évora of de Historische- en Schistdopen. Maar ook meer nadruk aan literair toerisme, wijntoerisme of gastronomie.”

Griekenland

Een stuk richting het oosten, ziet ook het Grieks verkeersbureau, een verlenging van het toeristenseizoen als een van haar strategieën. Angela Tzifa (Adjunctdirecteur): “Onder andere het verlengen van het seizoen tot in de herfst en winter, dankzij mildere weersomstandigheden, hoort daarbij. Net als het aanmoedigen van toeristen om minder drukke gebieden te verkennen en verlichting over het verkleinen van je voetafdruk tijdens het reizen. Klimaatverandering biedt ook kansen voor innovatie en diversificatie.”

73
Ribadesella in Asturië

“De klimaatverandering is een belangrijke zorg voor ons”, gaat Tzifa verder. “Juist door die bekendheid van ons mediterrane klimaat en de mooie landschappen is onze economie afhankelijk van het zomerse toeristenseizoen. We nemen actief stappen om ons aan te passen en de effecten van de klimaatverandering voor ons te beperken. Het inzetten op klimaatweerbaarheid, verantwoord beheer van hulpbronnen en bevorderen van duurzaam toerisme. Deze aanpak is essentieel voor de duurzaamheid op lange termijn.”

Echter, als het gaat om de concrete toerismecijfers op dit moment, lijkt er geen vuiltje aan de lucht te zijn. “Griekenland heeft de hoogste groei in toerisme van heel Europa gezien. Wel was daar in het najaar van 2023 sprake van een sterke vraag naar reizen naar Griekenland in de herfst. Die hoge vraag in oktober en november ondersteunt de recordcijfers aan het einde van het jaar.”

Scandinavië

Net zo interessant als de verwachting rondom andere reisperiodes, is de verwachting dat de toekomstige toerist het noordelijker gaat zoeken. Uit het ETConderzoek blijkt dat het aantal mensen dat naar de Mediterrane regio met 10% is gedaald in vergelijking met vorig jaar. Bestemmingen, als Tsjechië, Denemarken, Ierland en Bulgarije, zien daarbij juist een piek in bezoekersaantallen. Zo stegen de zomerboekingen in 2023 naar Scandinavië zelfs met 37% in vergelijking met het jaar daarvoor.”

Spanje

Ook in Spanje, afgelopen zomer het vakantieland voor zo’n 1,5 miljoen Nederlanders, kunnen ze hierover meepraten. Ignacio Valle Munoz (directeur van Turismo de Espana) vertelt dat het land afgelopen zomer enorme aantallen aankomsten zag, met daarbij ook een betere verdeling qua seizoensgebondenheid en bezochte gebieden. “Het noorden van Spanje (waar onder het andere het ANVR-Congres werd gehouden)

speelde in de zomer een belangrijke rol, hoewel ze er nog steeds een klein aantal toeristen ontvangen in vergelijking met de meest populaire gebieden aan de Middellandse Zee en de twee archipels. Achter dit feit schuilt de realiteit van connectiviteit door de lucht: in Spanje komt meer dan 80% van onze internationale toeristen met het vliegtuig, dus onze belangrijkste inspanning is om verbindingen en frequenties naar de luchthavens en steden in het noorden en midden van het land te verhogen.”

Noord-zuidpatronen

In hoeverre houdt het Spaanse toerismebureau rekening met de huidige onderzoeken? Valle Munoz: “We proberen zeer objectief te zijn en de situatie is op dit moment verre van slecht. Wij gaan onder meer af op de uitkomsten van een technisch rapport van JRC-

74
City beach Kopenhagen ©️ poludziber - Shutterstock.com

Sevilla van dit jaar, over de ‘Regionale impact van klimaatverandering op de Europese toeristische vraag.’ Daarin viel onder andere te lezen dat Spanje in de komende jaren een van de Europese landen kan zijn die het meest wordt beïnvloedt. Het rapport legt een verband tussen de toename van de temperatuur en de instroom van toeristen naar bepaalde gebieden. De auteurs vinden een duidelijk noord-zuidpatroon, met winsten in toeristische vraag in Centraal- en NoordEuropa en vraagvermindering in zuidelijke zones. De grootste daling binnen de Europese toeristische vraagt wordt geprojecteerd in de zuidelijke landen aan de Middellandse Zee voor juli, variërend van -0,06% in het 1,5 Celsius-scenario tot -5,72% onder het warmste klimaatscenario. Maar tegelijkertijd kunnen andere maanden in het tussenseizoen, zoals april of oktober, hogere vraag ervaren.”

“Klimaatverandering is uiteraard iets dat wij moeten volgen, en sterker nog: in ons geval ervaren we al enkele trends, vooral afgelopen zomer. Sommige gebieden waren bijvoorbeeld extreem warm. We hebben maandelijkse statistieken van aankomsten in de verschillende regio’s en proberen onze strategieën hierop aan te passen.”

Wintersport

Tot zover de bestemmingen zelf. Hoe zit het met een Nederlandse touroperator? De Jong Intra Vakanties biedt een brede verscheidenheid aan reizen en met name stedentrips aan, onder andere naar grote mediterrane steden. Maaike van der Windt (directeur) vertelt dat de reisorganisatie op dit moment geen verschuivingen ziet in haar cijfers. “In juli wordt er al flink geboekt naar de traditionele zon- en Middellandse Zee-bestemmingen. Wel doen sommige

producten, zoals onze busgroepsreizen, het al wat langer beter in de maanden mei, juni en september, iets waarvan we verwachten dat het dit jaar niet anders zal zijn.” Wat de Jong Intra echter ook aanbiedt zijn wintersporten naar zowel Scandinavië, Oostenrijk, Frankrijk een Italië. Want niet te vergeten, wintersport is door zijn afhankelijkheid van goede sneeuw, gevoelig is voor temperatuurverandering. Afgelopen jaar speelden er al problemen rondom de sneeuwzekerheid in de Alpen. Van der Windt: “Hierbij zien we dat Noorwegen sterker groeit dan Oostenrijk, al blijft die laatste tot nog toe nog wel onze grootste bestemming.”

Costa del Noordzee

Op dit moment zien we dus weinig grote zorgen of aanzienlijke verschuiving binnen het aantal (Nederlandse) toeristen dat de populaire zomerlanden verwelkomt. Wel lijkt het een thema dat bij alle bovengenoemde landen bekend én al ingecalculeerd is, waarbij vooral ingezet wordt op het verder ontwikkelen van andere vormen van toerisme dan enkel zon en strand in de warmste maanden. Ten slotte vragen we ons natuurlijk af: betekenen deze klimaatgrafieken dan ook dat Nederland over pak ‘m beet 25 jaar het nieuwe Costa del Sol zou kunnen worden? Dat het geliefd is bij zowel Zuid-Spanjaarden die hun eigen hitte ontvluchten of Drentenaren die met een handdoekje op het strand willen neerstrijken? Dát lijkt misschien nog wat te positief gedacht. Daan Ton van het NBTC: “Een van de effecten van klimaatverandering is ook dat we te maken krijgen met extremere weersomstandigheden. Meer hitte tijdens de zomer, maar ook meer regen- en hagelbuien tijdens dezelfde zomer.”

ACHTERGROND
Mallorca in de lente

The Way of Travel by Avila

Maak kennis met de Europa-specialisten van Avila Reizen

Reizen door Europa belooft altijd een buitengewone ervaring. Europa betovert reizigers met zijn rijke geschiedenis, adembenemende landschappen, charmante accommodaties en diverse culturen. Van de majestueuze Alpen tot de bruisende steden zoals Parijs. Het team van experts, bestaande uit Dagmar en Mirna, brengen elk hun eigen specialiteit in, maar delen beiden de liefde voor dit veelzijdige continent.

Op persoonlijk niveau, wat heeft jou ertoe gebracht om je te specialiseren in het continent Europa binnen Avila? Kun je wat inzicht geven in je eigen reiservaringen die hebben bijgedragen aan je passie voor dit specialisme?

Dagmar: "Lastige vraag, dat zijn er natuurlijk meerdere. Ik heb een tijdje

geleden een té gekke rondreis mogen samenstellen door Schotland, dit was het perfecte voorbeeld van waar Avila voor staat. Authentiek, avontuurlijk en boutique. Deze gasten reisden drie weken door Schotland met eigen auto. Ondertussen verkenden ze de ongerepte Schotse natuur, zwommen ze met reuzenhaaien, sliepen ze op vele bijzondere plekken, maar ook op een camping in hun eigen tent. Al met al een heel speciale reis met veel avontuur en vrijheid!

Daarnaast wordt Zwitserland als reisbestemming vaak onderschat. Wanneer ik voor dit prachtige land een aanvraag krijg, gaat mijn hart sneller kloppen. Zwitserland heeft zoveel meer te bieden dan wat mensen beseffen, maar de mogelijkheden van het land op de juiste manier over te brengen, is uitdagend. Wat denk je van een prachtige reis die één van de mooiste treinreizen ter wereld (Glacier Express) combineert met een bezoek aan de prachtige Zwitserse gletsjers? Wie wil er nu niet kaasfonduen op de Matterhorn (met Toblerone toe) uitkijkend over de eindeloze bergketens? Ik bedoel, dit is toch té gek?!"

De culinaire ervaring is vaak een integraal onderdeel van reizen. Welk gerecht of welke lokale lekkernij zou je ten zeerste aanbevelen aan reizigers die binnen Europa op reis gaan?

"Een persoonlijk favoriet is voor mij een aan bezoek aan een “sherrybar” in Malaga. Vooral Antigua Casa de Guardia is een aanrader. Achter de bar ligt het vol met wijnvaten gevuld met Fino en Manzanilla. De kosten van je bestelling worden met een krijtje op de toog geschreven. Het gaat hier met name om de sfeer, waarbij de locals gemengd tussen de toeristen staan. Een heerlijke plek met een ruime keuze aan sherries en een kijkje in de Spaanse cultuur. Sherry wordt voor het eten gedronken met een of twee tapas erbij, om daarna verder te gaan voor het diner."

Bij het selecteren van accommodaties en ervaringen, wat zijn enkele van de criteria die je hanteert om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de hoge normen van Avila's Verre reizen?

"Een anoniem ‘vijfsterren-keten-hotel’ biedt wellicht de beste service of heeft het meest comfortabele bed, maar het is ook een “dertien-in-een-dozijn-hotel”. Met andere

76
Tbilisi (Rike Park)

woorden, het had letterlijk overal kunnen staan. Soms is juist een kleinschalig hotel beter qua ligging, persoonlijke service of authenticiteit. Eén van de belangrijkste vragen die ik mezelf stel is: “Kan ik op basis van mijn hotelkamer weten waar ik ben?”

Wanneer je een reisprogramma maakt binnen Europa, zijn de keuzes eindeloos. Denk aan een verblijf in het prachtige Rome waarbij men vanuit de hotelkamer reeds een glimp kan opvangen van het Colosseum bijvoorbeeld, of een accommodatie in het kleinschaligere Porto, met uitzicht op de Port-huizen vanuit de hotelkamer."

Binnen het reisaanbod van Avila zijn er verschillende reistypes, zoals avontuurlijke reizen, culturele ontdekkingen en ontspannende vakanties. Hoe integreer je deze elementen in jouw reizen om een gebalanceerde en boeiende reiservaring te creëren?

Dagmar: “Het ligt er natuurlijk elke keer opnieuw aan wat voor soort aanvraag we binnen krijgen. In principe weet je al dat bepaalde bestemmingen, zoals IJsland en de Azoren, eerder een avontuurlijk karakter hebben, dan een ontspannen karakter. Echter, op iedere bestemming zijn er mogelijkheden om verschillende elementen in een reis te integreren, juist omdat Avila Reizen uitsluitend op maat gemaakte reizen creëert. Eigenlijk kan dat overal, maar heb je daarvoor wel de juiste kennis nodig. Immers, voor de één is de ultieme manier van ontspannen op een bedje aan het strand liggen, terwijl de ander juist ontspant door te wandelen door eindeloze natuur. Door goed te weten wat de wensen en behoeftes zijn van de klanten kunnen we hen keer op keer verrassen met reisonderdelen waar ze zelf niet eerder aan gedacht hadden. Denk bijvoorbeeld aan een rondreis door Kroatië. Dit land leent zich namelijk uitstekend voor de mix tussen cultuur, culinair, avontuur en biedt haar bezoekers tevens prachtige stranden."

Welke ontwikkelingen qua reizen zie je als opkomende trend in jouw regio? Denk aan gebieden, type excursies, et cetera. Wat verwacht je daarin voor de toekomst?

Mirna: “Er komt steeds meer vraag naar de “onbekendere gebieden”. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Montenegro, al dan niet in combinatie met Kroatie, maar ook Roemenië wordt door meer mensen ontdekt. Hetzelfde geldt voor het noorden van Europa, waaronder de Baltische Staten. Deze landen doen steeds meer aan promotie en ontwikkeling, wat zich aftekent in de bezoekerscijfers. Dit zal de komende jaren nog wel blijven. Natuurlijk blijven Rome, Londen en Parijs ook populair, maar wie de voor de hand liggende steden reeds bezocht heeft, gaat op zoek naar iets anders. En dan zijn bijvoorbeeld Tallinn en Riga ook erg leuke alternatieven."

Dagmar: "Wannneer we kijken naar reizen in het licht van duurzaamheid, dan is Europa natuurlijk een fantastisch continent. Er kan eenvoudig gereisd worden met de trein in plaats van het vliegtuig en reisafstanden zijn relatief kort. Om deze reden verwacht ik dat Europa nóg aantrekkelijker zal worden in de nabije toekomst. Daarnaast zijn er veel bestemmingen nog onontdekt door het massale toerisme, denk bijvoorbeeld aan Albanië of Georgië. Beide landen zijn prachtig en er valt veel te doen en te beleven. Ik verwacht dat het toerisme binnen Europa de komende periode zal blijven groeien. De opties zijn namelijk eindeloos, op allerlei vlakken. En dat alles op een relatief klein gebied. En dit is wat Europa zo prachtig maakt, de smeltkroes van culturen, culinaire belevenissen en diversiteit in natuur. Dus zoekt men iets speciaals binnen Europa, dan ben ik meer dan enthousiast om een bijzonder reisvoorstel te maken."

ADVERTORIAL
Mystic Hotel - Griekenland IJsland
77
Azoren

travday

dinsdag 26 maart en dinsdag 8 oktober 2024

Noteer in je agenda!

Hét vakevent voor de reissector

Ontmoet collega’s en leveranciers.

Praat elkaar bij over de laatste ontwikkelingen en doe business in een informele setting.

Laat je inhoudelijk informeren op de dynamische beurvloer of tijdens een van de vele interessante presentaties. De dag wordt vanzelfsprekend afgesloten met een waardevolle en gezellige netwerkborrel.

BE THERE!

Meld je aan voor dinsdag 26 maart 2024, in Amersfoort TravDay is ‘the place to be’ voor de reisbranche.

COMBINEER TRAVDAY NL EN TRAVDAY BELUX!

Interesse om aanwezig te zijn als standhouder en 1.000+ reisprofessionals te ontmoeten?

Combineer dan TravDay Nederland en Belux in dezelfde week.

TravDays 2024

Nederland 26 maart en 8 oktober. België 28 maart en 10 oktober.

Neem contact met ons op. sales@travmedia.nl

ROADSHOW ZUID - AFRIKA

“NEDERLAND IS EEN ONTZETTEND BELANGRIJKE MARKT VOOR ZUID - AFRIKA”

DOOR:

Onlangs deed het verkeersbureau van Zuid-Afrika vier Nederlandse en Belgische steden aan: Amsterdam, Den Bosch, Antwerpen en Brussel. Travelpro was aanwezig in de Brabantse stad.

Het gezelschap bestond uit een groep van 23 Zuid-Afrikaanse partners. Alles, accommodaties en niche-belevingen tot DMC’s, was aanwezig. In speeddate sessies lieten de reisprofessionals zich bijpraten over alles wat ZuidAfrika te bieden heeft.

De avond werd geopend door Ian Utermohlen (Regional General Manager Europe van de South African Tourism Board), waarna Abby Jacobs (waarnemend hub hoofd Nederland, België en Zweden), het woord overnam. In haar openingswoord

zei ze: “De strategische beslissing om langere tijd in zowel Nederland als België door te brengen weerspiegelt onze toewijding aan het cultiveren van sterke relaties en het verder promoten van Zuid-Afrika als een voorkeursbestemming. Ik ben blij met de positieve ontvangst van onze roadshow. De samenwerking tussen Zuid-Afrikaanse bedrijven, Afrika-gespecialiseerde touroperators en reisbureaus is werkelijk bemoedigend. Roadshows als deze spelen een cruciale rol bij de totstandkoming van een persoonlijke band en bieden een unieke kans om duurzame zakelijke relaties op te bouwen voor zowel Zuid-Afrikaanse als Nederlandse partners. Ze maken face-to-face interacties mogelijk en dit persoonlijke tintje speelt een belangrijke rol bij het overbrengen van de essentie en allure van Zuid-Afrika als bestemming.”

“Nederland is nog altijd de derde grootste Europese markt voor Zuid-Afrika, en staat op nummer vier van grootste internationale bronmarkten. Vandaar dat het van groot belang is dat de strategische betrokkenheid in stand wordt gehouden door het faciliteren van markttoegang om zo de posities in zowel Nederland als België in stand te houden en te laten groeien.”

80 ACHTERGROND
Abby Jacobs (waarnemend hub hoofd noord Europa at South African Tourism), Ambassadeur Mr. Vusi Madonsela en Ian Utermohlen (General Manager Europa at South African Tourism) Frik Orban (Out & About Travel) en Dzunisani Hlongwane (VOMBA Tours & Safaris)

F EE L M O R E

V I S I T Q ATA R . C O M
TOGETHER

PALOMA FINESSE

Finesse Addresses the Human Need for Proximity to Nature Architecturally

Architectural design played a significant role in the transformation and redefinition of Finesse. Architect Yeşim Kozanlı shares the details and starting points of this transformation, which she carried out with her team.

What were the priorities in transforming the architectural structure at Finesse?

“Our priority in design was to create a holistic structure with a strong connection to nature by effectively utilizing openness. Transparency was a crucial feature for maintaining the interior-exterior relationship. To create a smooth outer shell at Finesse, the load-bearing columns were placed behind. The transparent facade was completed with semi- open three-dimensional panels that make up the grid system. The idea of bringing water inside led to the design of reflection pools, combining with transparency to create an uninterrupted visual experience that blends seamlessly with nature, extending to the sea on the horizon.”

‘‘

Proper Utilization of Light and Shadow

“The combination of spacious layouts, courtyards, and the horizontal architecture created by arches and columns results in areas where you can experience both light and shadow at any time of day.”

Architectural Harmony at Paloma Finesse

“The balance between voids and solids spread across vast areas is an important feature because it creates a wide field of view, allowing you to have control over every point. The use of light and shadow as part of horizontal architecture and design is another significant architectural feature of Finesse. This creates dynamic spaces. The incorporation of water as an architectural element, with reflection pools surrounding the ground layers, creates connecting areas for people. Natural elements such as trees and the sky, reflected in the architecture of Paloma Finesse, support the architectural

design and serve as “feel-good facades.” In summary, I can say the following: Proper utilization of light and shadow, maintaining the balance between darkness and light.”

Art, Nature, and Emotion

“Finding an artwork at the enterance that harmonizes with the architectural structure and even elevates it is very rare. The harmony of Finesse stems from a holistic well-being approach, and since the entire concept revolves around this approach, it results in a space that connects with art, nature, and human emotions. Paloma Finesse is a project that architecturally and interiorly addresses the human need for proximity to nature, with greenery and water, creating a connection at a human scale, and where the architectural feeling of fullness and emptiness comes to life with light...”

ADVERTORIAL
83

Op verschillende intercontinentale vluchten van KLM kan jouw klant al kiezen voor extra comfort in een aparte Premium Comfort Class cabine, gescheiden van Economy Class en World Business Class. Hier geniet je klant van meer ruimte, een groter beeldscherm voor entertainment en een uitgebreid aanbod aan heerlijke maaltijden.

Beschikbaar op diverse KLM vluchten.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.