Page 1

NOVEMBER 2013 13 JAARGANG NR 76 DE

VERSCHIJNT 5 KEER PER JAAR IN JANUARI, APRIL, JUNI, SEPTEMBER EN NOVEMBER AFGIFTEKANTOOR: 2099 ANTWERPEN X TOELANTING: P2A6244

www.transportmanagement.be

De essentie van de lichte bedrijfsvoertuigen

MINI CLUBVAN BLIJ WEERZIEN ONTDEK

CASE STUDY YONTEC EQUIPMENT OPEL CERTIFIED CONVERSIONS TM76_NL.indd 41

24/10/13 16:38


ONS GAMMA IS ZO FLEXIBEL ALS

NAVARA

NV200

PRIMASTAR NV400 CABSTAR

CABSTAR

Maximaal toegelaten massa van 3.2 t tot 4.5 t

2 Euro V - EEV motoren

3 wielbasissen voor onbeperkte ombouwmogelijkheden

Flexibiliteit. Uw klanten, leveranciers en bedrijfspartners vragen het vast al genoeg van u. Laat staan dat u het nog eens aan de dag moet leggen voor uw bedrijfsvoertuig! Met onze 7 modellen, waarvan er verschillende in honderden versies bestaan, hoeft u geen compromissen meer te maken. Lengte, kracht of laadruimte, u kiest het allemaal zelf bij Nissan.

DE MAAND VAN DE NISSAN-BEDRIJFSVOERTUIGEN, VAN 21 OKT. TOT 20 NOV.

TM76_NL.indd 42 08NIS0120-02_LCV_CABSTAR.indd 1

24/10/13 10/10/13 16:38 11:29


n

NOVEMBER 2013

inhoud

12

Test MINI Clubvan Leveren in stijl

edito

Overbevolking Gejuich en trompetgeschal op onze redactie: de bestelwagenpopulatie is op 20 jaar tijd maar liefst 2,5 keer zo groot geworden, zo meldde de FOD Mobiliteit en Vervoer ons onlangs. In 1991 tuften er in ons Belgenlandje 251.121 lichte bedrijfsvoertuigen rond, eind 2012 waren we met een indrukwekkende 628.508. Dat is zeshonderdachtentwintigduizend vijfhonderenacht, om u een idee te geven van de omvang van zoveel camionnettes. Als we er gemakkelijkheidshalve van uitgaan dat een gemiddelde bestelwagen zo’n 5 meter op de meetstok zet, rijdt er in België dus voor meer dan 3.100 kilometer aan laadruim rond. Maar is daar überhaupt wel plaats voor, naast die 7 miljoen personenwagens en het alsmaar groter wordende leger Poolse, Slovaakse en Roemeense vrachtwagens? De bestelwagen is de vrachtwagen van morgen, zo zeggen sommigen. Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Feit is dat wendbare en steeds vaker emissiearme of –loze bestelwagens wél sociaal aanvaard worden in de steeds groter wordende stadskernen, daar waar die vieze, vuile vrachtwagens te allen prijze uit ons stadsleven moeten worden verbannen. Een interessante thematiek, zeker omdat vrachtwagens voor bepaalde toepassingen, denken we maar aan de drankenindustrie, simpelweg onvervangbaar zijn. Want wat als 11 miljoen Belgen een bak bier willen kopen in hun lokale superette? We zullen onze 628.508 bestelwagens nog nodig hebben. Met een file van 3.100 kilometer tot gevolg. Kortom: hoog tijd dat de lokale overheden zich scharen achter een nieuw model van slimme stadsdistributie. Hasselt en Gent hebben de boodschap al begrepen, maar waar blijven die andere Belgische stadsdepots?

04

Het laatste nieuws uit de bestelwagensector in een handig overzicht

07

CASE STUDY Davy Jonckers en Peter Manet over hun boomend bedrijf Yontec: “Op het juiste moment op de juiste plaats een vlagje planten, dat is waar groeien om draait”.

11

CONVERSIONS Opel wil zich profileren als specialist op vlak van ombouwingen, en presenteert daarom het gamma Opel Certified Conversions

ONTDEK

Draai dit magazine om en ontdek TRANSPORT Management. U ontdekt er onder andere:

• Een exclusief interview met Bert Verbessem, winnaar van de Safety Award 2013 • De Iveco Stralis op de testbank • Alles over de spraakmakende make-over van Renault Trucks • Case Study: Vincent Logistics

Kristof Winckelmans, Hoofdredacteur kristof.winckelmans@transportmedia.be

g en

VAN TOPICS

V.

0/13 11:29

C

TM76_NL.indd 43

TRANSPORTMEDIA 2013

24/10/13 16:39


van

04 Topics 07 Case Study Yontec 11 Conversions 12 Test

FEEST BIJ FORD: FORD TRANSIT CONNECT INTERNATIONAL VAN OF THE YEAR 2014

BLAUWE CADDY: Met de Transit Connect heeft Ford voor het tweede jaar op rij de International Van of the Year award binnengehaald. Vorig jaar kaapte Ford deze prijs weg met zijn Transit Custom. De Transit Connect haalde het slechts met zeven punten verschil van de Mercedes-Benz Sprinter: 130 punten tegenover 123. Op derde plaats volgt de Renault Kangoo met een straatlengte achterstand. De nieuwe Transit Connect kreeg een compleet nieuw design. Het interieur is voorzien van de nieuwste rijhulpen interieurtechnologieën zoals Active City Stop en het Ford SYNC met Emergency Assistance spraakbediende connectiviteitssysteem. Het Europese motorengamma is samengesteld uit de 1,6 liter Duratorq TDCi-dieselmotor met vermogens van 75, 95 en 115 pk, de nieuwe 1,0 liter EcoBoost benzinemotor van 100 pk en een versie van de 1,6 liter EcoBoost-motor met zestrapsautomaat. De Transit Connect is tevens leverbaar met ECOnetic-technieken, zoals Auto Start Stop, om de CO2-uitstoot te verlagen. De International Van of the Year 2014 is verkrijgbaar in korte (SWB) en lange wielbasis (LWB). De laadruimte heeft een totaal volume van 2,9 m³, respectievelijk 3,6 m³. Het gamma bestaat uit bestelwagens, dubbele cabines in bestelwagen (DCiV) en Kombi’s. De laadlengte kan dankzij een doorlaatluik in de scheidingswand en de neerklapbare passagierszetel worden opgetrokken tot 3 m (SWB) of 3,5 m (LWB). Klanten kunnen ook kiezen voor een dubbele passagierszetel vooraan, zodat er plaats is voor drie mensen. In de Kombi- en DCiV-modellen is er plaats voor vijf of zeven personen.

CIAUTO LEVERT 4 FORD TRANSIT CUSTOMS AAN GOESSENS Goessens, een familiebedrijf uit Hannuit dat gespecialiseerd is in chauffage en klimatisatie, heeft via Ford-dealer Ciauto 4 nieuwe Ford Transit Customs besteld. De voertuigen komen de vloot van zo’n 25 Ford Transits versterken. Het gaat om interventievoertuigen die in de regio Waals-Brabant, Brussel en Limburg zullen worden ingezet. De eerste twee voertuigen (zie foto) zijn inmiddels al operationeel.

VOLKSWAGEN CADDY BLUEMOTION De Volkswagen Caddy met BlueMotion Technologies wordt sinds kort overvleugeld door een nieuwe Caddy BlueMotion, Volkswagens overtreffende trap qua brandstofbesparende snufjes. Op het salon van Frankfurt in september werd de zuinigheidskampioen binnen het Caddy-gamma gepresenteerd. Hij is voorzien van de 1.6 TDI-motor met 102 pk die we ook in de ‘gewone’ Caddy terugvinden, maar profiteert van een aantal technologische en aerodynamische ingrepen om z’n gemiddelde verbruik met 1,1 liter te doen dalen tot 4,5 liter per 100 kilometer. De CO2-uitstoot komt daarmee uit op 117 g/km. De Caddy BlueMotion is onder meer uitgerust met een stop/ startsysteem, banden met een lagere rolweerstand en een recuperatiesysteem voor de remmen waarbij remenergie wordt opgeslagen in de accu. Verder is het onderstel van het BlueMotion-model met 2,7 centimeter verlaagd. De Caddy BlueMotion zal enkel met korte wielbasis verkrijgbaar zijn, en wordt op dit moment gelanceerd in het Belgische VW-dealernet.

04

TM76_NL.indd 44

24/10/13 16:39


www.volkswagen.be

De Crafter. Uw bondgenoot bij elke uitdaging. Bij de bouw van de Crafter kregen onze ingenieurs een op het eerste zicht onmogelijke opdracht: het nog beter doen op elk vlak. Vandaag profiteert u van de harde resultaten: zuinigere en krachtigere motoren, een sterk verbeterd laadvermogen en een comfortabel interieur. Wij zijn daarbij zo zeker van zijn sterke punten dat we u een derde jaar garantie cadeau geven (of tot maximaal 250.000 km*).

â‚Ź

* excl. BTW

0 Tot 5.80delen. aan voor

* Vraag meer informatie over de voorwaarden van dit aanbod bij uw Volkswagen Bedrijfsvoertuigen-verdeler. Prijzen op 24/10/2013. Milieu-informatie (KB 19/03/2004): www.volkswagen.be

DCVIGEN1101_PM_CRAFTER_267x202_2.indd 2

25/10/13 09:09


van

04 Topics 07 Case Study Yontec 11 Conversions 12 Test

TWEE NIEUWE SPRINTERS VOOR HEIJMANS INFRA – VAN DEN BERG De Groep Heijmans – Van den Berg is een gekende speler op de markt van infrastructuur- en bouwwerken. Recent werd de vloot van om en bij de 560 voertuigen – een mix van personen-, bestelen vrachtwagens – uitgebreid met twee gloednieuwe Mercedes-Benz Sprinters, die door Jacobs in Sint-Niklaas werden geleverd. In beide gevallen gaat het om een gesloten bestelwagen 313 CDI waarvan één met dubbele cabine. Een derde voertuig wordt later op het jaar opgeleverd en bij een positieve evaluatie valt een verdere uitbreiding van het aantal Mercedes-Benz bestelwagens niet uit te sluiten. De operationele leasing van de voertuigen loopt via Mercedes-Benz Financial Services. Ondertussen werd ons ook al bevestigd dat er op korte termijn nog drie nieuwe Sprinters in het wagenpark worden opgenomen. Op de foto (vlnr): Dirk De Meyer, Verkoper Mercedes-Benz Jacobs, Luc Hellemans, Finance & Administration Manager, Heymans – Van den Berg, Conny Van Asche, Medewerker Facility, Heymans – Van den Berg en Raf Le Compte, Cost Controller, Heymans – Van den Berg.

MERCEDES CITAN KRIJGT STRAFFERE DIESEL EN MEER KOETSWERKVARIANTEN Mercedes-Benz kondigde zopas aan dat het zijn Citan binnenkort met een aantal nieuwe motoren en koetswerkvarianten zal aanbieden. Het gaat concreet om de Citan 111 CDI, die aangedreven wordt door een 110 pk sterke 1,5 liter-motor van Renaultorigine. In combinatie met het BlueEfficiency-pakket van Mercedes-Benz afficheert de nieuwe Citan een gemiddeld verbruik van 4,4 liter per 100 kilometer. Het motorenaanbod van de Citan wordt verder uitgebreid met de voor onze markten minder interessante Citan 112, een benzinevariant met 114 paarden. Beide nieuwe motorisaties zullen, in tegenstelling tot de minder krachtige dieselmotoren, standaard gekoppeld worden aan een manuele zesbak. Ook het vermelden waard is de komst van de Citan Crewbus, een verlengde variant met 7 zitplaatsen. Achter de laatste zitrij blijft er nog tussen 300 en 400 liter kofferruimte beschikbaar.

06

TM76_NL.indd 46

24/10/13 16:39


07

04 Topics 07 Case Study Yontec 11 Conversions 12 Test

van

CASE STUDY – VAN

YONTEC

Met vlag en wimpel

H

et verhaal van het Limburgse Yontec schrijft en leest als een sprookje. Wat begon als een kleinschalig project van een man met een plan, is ondertussen uitgegroeid tot een boomend bedrijf dat op korte tijd van 30 tot 100 medewerkers wil evolueren. Ondertussen laat Yontec zijn nieuwe bestelwagens in tientallen aanrukken... Kristof Winckelmans kristof.winckelmans@transportmedia.be

TM76_NL.indd 47

Davy Jonckers ontvangt ons met open armen in zijn kantoor in Hasselt om ons over zijn geesteskind te vertellen. Even later komt ook Peter Manet erbij zitten, de man die Yontec dankzij zijn ruime ervaring in de bedrijfswereld naar een hoger niveau heeft getild. ‘Peter Manet - Strategy Guru’, zo lezen we op zijn visitekaartje. Een titel die hij niet gestolen heeft, zo merken we wanneer hij ons na twee minuten praten al met zijn ‘blue ocean strategy’ om de oren slaat. Twee mannen met een totaal andere achtergrond, maar de chemie tussen beiden blijkt wonderwel te werken. “Kunnen we wel afspreken dat je onze flauwe moppen niet mee in het artikel stopt?” We zullen ons best doen.

WAT VOORAFGING... Davy Jonckers, in een vorig leven actief in de paardenwereld, beslist in 2006 om zijn carrière een heel andere wending te geven. Op vraag van een toenmalige zakenrelatie uit de industrie gaat Jonckers op zoek naar een technicus die op projectbasis onderhoudswerken aan technische installaties kan uitvoeren. “Ik mocht ook zijn magazijn gaan borstelen, maar daar heb ik wijselijk voor bedankt”, knipoogt de sympathieke Limburger. “Zo is Yontec (dat oorspronkelijk Jontech heette, nvdr) eigenlijk ontstaan, met één technicus, één bestelwagen, en ik. Die samenwerking liep als een trein, en gaandeweg begon ik te beseffen dat er echt veel potentieel zat in het aanbieden van technische

24/10/13 16:39


van

04 Topics 07 Case Study Yontec

11 Conversions 12 Test

Peter Manet en Davy Jonckers: Twee mannen met een verschillende achtergrond, maar de chemie tussen beiden werkt wonderwel.

profielen aan bedrijven. Veel klanten vragen zich af hoe ik erin slaag om die mensen te vinden, terwijl wij regelmatig technici aan de lijn hebben die per se bij Yontec willen komen werken. Ik heb van Yontec altijd al een heel menselijk bedrijf willen maken. Personeelsleden zijn hier bijna vrienden, en dat werkt. Ondanks het feit dat ik het allemaal relatief kleinschalig wilde houden, werd ik in 2011 zelfs genomineerd als Limburgse Jonge Ondernemer van het jaar.”

“Als wij bij Paesmans 10 nieuwe bestelwagens bestellen, zetten zij er al een elfde klaar. Waar krijg je zo’n service nog?” Peter Manet

baan voor ons. Davy wil graag naar 100 mensen evolueren, maar laat ons nu vooral geen stappen overslaan. Op het juiste moment op de juiste plaats een nieuw vlagje uitzetten, dat is waar groeien om draait.” LIMBURGER, WERELDBURGER De vlagjes van Yontec beginnen stelselmatig ook buiten de grenzen van het eigen Limburg op te duiken. Dat het tekort aan bekwame technici zich in heel België laat voelen, maakt de diensten van Yontec des te aantrekkelijker. Ook de economische crisis, die ervoor zorgt dat bedrijven hun kost meer gaan variabiliseren, speelt het bedrijf in de kaart. “Vandaag zitten we 90 % in Limburg en 10 % daarbuiten”, gaat Manet verder. “Met twee extra filialen in Aartselaar en Rosmalen is de geografische ontwikkeling stilaan ingezet.” Jonckers: “Om onze kosten onder controle te houden, is het belangrijk dat we letterlijk dicht bij de markt zitten. Daarom werven we techniekers aan over het hele land. Ook qua vlootbeheer is dat interessant, want onze bestelwagens (iedere technieker heeft een vaste bestelwagen die hij mee naar huis neemt, nvdr) leggen daardoor veel minder kilometers af. Het geeft onze mensen ook veel meer vrijheid, een waarde waar we enorm veel belang aan hechten. Moet ook, als je ziet hoe moeilijk het is om bekwame technici

te vinden en te houden.” Yontec opteert voor zijn bestelwagenvloot voor een financiële renting met service, wat niet hetzelfde is als een operationele leasing. Daardoor kan het bedrijf zelf beslissen of het de voertuigen na een periode van vier jaar al dan aankoopt. Een belangrijk pluspunt voor Yontec, omdat het gebruik en de slijtage van de bestelwagens sterk verschilt. Het wagenpark van Yontec bestaat vandaag uitsluitend uit Renault Kangoo’s, het gevolg van de speciale relatie die het bedrijf heeft opgebouwd met Renault-dealer Paesmans. Manet: “Toen we de TCO van de bestelwagens op onze shortlist naast elkaar hebben gelegd, kwamen de Renault Kangoo en de Citroën Berlingo als meest interessante pistes naar voren. Op dat moment zijn we met de lokale dealers gaan praten, en daar heeft Paesmans de doorslag gegeven. Zij waren meteen bereid om ons een aantal bijkomende diensten te verlenen, die voor een snelgroeiend bedrijf als Yontec al meermaals van goudwaarde zijn gebleken. Om je een voorbeeld te geven: als wij bij hen 10 nieuwe bestelwagens bestellen, zetten zij er al een elfde klaar. Zelfde type, zelfde opties, exact zoals wij ze willen. Ze weten toch dat we, gezien onze sterke groei, binnen de twee à drie maanden weer op hun deur komen kloppen. Waar krijg je zo’n service nog?”

FUSO - een merk van Daimler

En die nominatie bleek verstrekkende gevolgen te hebben. Jonckers: “Dankzij die nominatie werd ik plots uitgenodigd op tal van netwerkavonden en seminaries. Op zo’n netwerkavond van Voka leerde ik Peter kennen, en ik had direct het gevoel dat hij de missing link was om Yontec echt op de rails te zetten. Ik ben iemand die met het operationele bezig wil zijn, ik wil tussen mijn klanten en mijn eigen mensen staan. Peter heeft dan weer tonnen managementervaring om de zaken vanuit een helikopterperspectief te bekijken. Hij durft op de rem te gaan staan, de gang van zaken te evalueren en radicaal een andere weg in te slaan als dat de groei van het bedrijf ten goede komt. En totnogtoe pakt dat altijd goed uit, hé Peter (knipoogt).” Manet: “Toen Davy en ik samenkwamen, stonden er 12-13 mensen op de payroll. Vandaag zijn er in piekperiodes 43 mensen op de

*€ 6 op info

08

TM76_NL.indd 48

24/10/13 16:39

PY-MITS-


STOCKLIQUIDATIE! -KORTINGEN VAN€ 6.850 TOT € 8.450!*

FUSO - een merk van Daimler

CANTER: DE JUISTE KEUZE VOOR ELKE JOB Met de toenemende transportvereisten is het goed te weten dat er een Canter is voor elke toepassing. Door het aanbod van cabines en de uitstekende flexibiliteit in het aanbod van de verschillende opbouwtypes, is de Canter-familie veelzijdiger, capabeler en comfortabeler dan ooit. Wat uw activiteit ook vraagt, de Canter kan afgestemd worden op uw specifieke behoeften: gesloten kast of geïsoleerde kast pick-up ■ kraan ■ 3-zijdige kipper

depannagewagen DUONIC® automatische versnellingsbak ■ 4x4-aandrijving ■ hybride versie

PROMOTIES OP STOCKVOERTUIGEN SURF NAAR WWW.F-DEALS.BE *€ 6.850 korting geldig op chassis cabine 3S13 3400, € 8.450 korting op model 3C15 19m3 Poly. Aanbod geldig van 1 t.e.m. 30 november 2013 op FUSO Canter leverbaar uit voorraad en tot uitputting van de voorraad. Stocklijst beschikbaar op www.f-deals.be of bij uw FUSO-verdeler. informatie bij uw FUSO-verdeler. Geef voorrang aan veiligheid.

WWW.FUSO.BE

TM76_NL.indd 49 PY-MITS-9351 Fuso_Adv_267x202_Okt.indd 1

24/10/13 22/10/13 16:39 17:48


van

04 Topics 07 Case Study Yontec

11 Conversions 12 Test

Yontec kiest bewust voor stijlvolle zwarte bestelwagens, die kant-en-klaar worden afgeleverd door Renault-dealer Paesmans.

YONTEC IN HER KORT

Daarnaast verzorgt Paesmans ook de hele logistiek die bij het klaarmaken van een nieuwe bestelwagen komt kijken. “Bestickering, technische controle, alles doen zij voor ons”, gaat Manet verder. “Dat alles maakt dat onze nieuwe technici vrijwel meteen operationeel kunnen zijn. Niet onbelangrijk, want onze business draait net op reactiviteit en flexibiliteit. Je ziet, we zitten hier nu

30 minuten, en Davy is al twee keer gebeld voor een dringende interventie. Ook al heeft hij op dit moment geen oplossing bij de hand, hij zorgt er voor dat er binnen dit en twee uur iemand ter plaatse is. En onze klant is gerust, hij weet dat zijn probleem verholpen wordt. Net daar zit het succes van Yontec: wij nemen hun miserie over (lacht).”

Yontec zorgt voor tijdelijke of permanente uitbreiding van industriële onderhoudscapaciteit. Het bedrijf verzorgt preventief onderhoud aan technische installaties, dringende interventies, shutdowns, etc. Momenteel zorgt Yontec bij bedrijven als Friesland-Campina, Bandag en de Tiense Suikerraffinaderij voor het onderhoud van de machines. Daarnaast werkt het Limburgse bedrijf aan een specifiek onderhoudsprogramma voor verblijfsaccomodaties als hotelketens en rust- en verzorgingstehuizen en breidt het zijn aanbod op vlak van servicetechniek stelselmatig uit.

Krijgt u het vogeltje in zijn kooi?

SoMS moet je net wat creatiever zijn om je doelX te bereiken... X

plaats uw ogen zo kort mogelijk tegen de twee ‘kijkgaatjes’, focus u enkel op de twee afbeeldingen en ‘kijk’ wat er gebeurt...

Active is een communicatiebureau actief in print en web. Welke uitdaging we ook aannemen, ons doel bestaat erin creatieve, doelgerichte en verrassende oplossingen te bieden die leiden tot klantentevredenheid. We serveren een cocktail van intelligente strategieën, sterke concepten, doordacht design en volledig project management. Het team van Active neemt steevast enthousiast de handschoen op voor de realisatie van verfrissende magazines, puike brochures en professionele jaarverslagen en presentaties. Bovendien draaien wij onze hand niet om voor de creatie van een herkenbare huisstijl, e-mailings die in het oog springen, campagnes die net dat beetje meer punch hebben én overzichtelijke websites. U hoort het, wij zijn voor geen kleintje vervaard. neem zeker een kijkje op www.activeonline.be

info@activemail.be Active nv - Automotive Media Centre - Z.1. Researchpark 20 - 1731 Zellik

TM76_NL.indd 50

redefining communication

24/10/13 16:39


04 Topics 07 Case Study Yontec

11 Conversions 12 Test

van

11

OPEL CERTIFIED CONVERSIONS

Variaties op een gamma 188

verschillende Movano’s, 108 Combo’s en 42 varianten van de Vivaro, dat is de indrukwekkende optelsom die Opel kan voorleggen als we alle ombouwingen af-fabriek eventjes meetellen. Met de oprichting van de divisie Opel Certified Conversions kan Opel bovenop die 338 verschillende bestelwagenconfiguraties nog een ruime waaier aan klantspecifieke ombouwingen kant-en-klaar afleveren. Voor wie ‘gewoon’ simpelweg niet goed genoeg is.

Opel kan af-fabriek meer dan 330 configuraties aanbieden van de Combo, Vivaro en Movano.

Kristof Winckelmans kristof.winckelmans@transportmedia.be

Dat kopers van lichte bedrijfsvoertuigen vaak de meest uiteenlopende bedoelingen hebben met hun bestelwagen, hoeven we u als insider niet meer uit te leggen. De configuratie van een basismodel is vaak niet (of op z’n minst niet helemaal) geschikt voor specifieke transportbehoeftes, waardoor een tussenstop bij een externe opbouwer of carrossier zich opdringt. Sinds vorig jaar slaat Opel deze tijdrovende tussenstap over, met de oprichting van de divisie Opel Certified Conversions. Het Conversions Engineering Team van Opel keurde ondertussen zo’n 100 verschillende ombouwversies goed, die worden geleverd door een 50-tal ombouwpartners uit verschillende Europese landen. Tegen eind 2013 wil Opel nog minstens 100 ombouwversies goedkeuren. De Duitse constructeur zette zijn steile ambities nog meer luister bij tijdens een officiële perspresentatie op het Opel-testcircuit van Dudenhofen. “Een OEM kan niet voldoen aan alle specifieke vereisten die veel vlootbeheerders van lichte bedrijfsvoertuigen aan hun wagenpark stellen”, begint programmaverantwoordelijke Frans-Jürgen Esser zijn verhaal. Hij vergelijkt het met het kopen van een trouwkleed – “dat koop je toch ook eerder in een speciaalzaak dan bij H&M” – en hamert erop dat klanten er baat bij hebben om hun bedrijfsvoertuig van a tot z door één partij te laten ombouwen. “Het one-stop-shop-principe, zoals dat dan zo mooi heet. Dankzij Opel Certified Conversions genieten onze klanten van het gemak om één aanspreekpartner te hebben voor de aankoop en de finan-

TM76_NL.indd 51

ciering van een voertuig en de gewenste ombouwing.” KORTE LEVERTERMIJN Uiteraard heeft Opel als bedrijfsvoertuigenspecialist zelf ook heel wat knowhow in huis wat ombouwingen betreft. Naargelang het model zijn er voor de gesloten bestelwagens heel wat opties mogelijk: netten om de lading te bevestigen, verstelbare telescopische vergrendelstangen, dakramen, een houten antislipvloer, zijwandbetimmering, zij- en vloerrails om ladingen te verankeren, volledige interieurbekleding voor combivarianten, enzoverder. Onder de 338 configuraties die we eerder al aanhaalden, bevinden zich al behoorlijk specifieke ombouwingen, zoals

Movano’s met een open laadbak of met een achterwaartse of driezijdige kipperconstructie met stalen vloer. Frans-Jürgen Esser: “Uit ervaring weten we dat veel klanten hun voertuig pas bestellen wanneer de nood het hoogst is, namelijk wanneer het eigenlijk al geleverd had moeten zijn. Opel heeft daarom een prioriteit gemaakt van korte levertermijnen, ook voor de meer specifieke ombouwingen.” Daar waar veel basisvoertuigen eerst via de dealer naar de ombouwer gaan, zorgt Opel ervoor dat de voertuigen rechtstreeks bij de ombouwer geleverd worden. “Op die manier slaan we een aantal tijdrovende stappen over in het hele proces. Zo kunnen de omgebouwde voertuigen na de homologatie quasi meteen worden ingezet”, besluit Esser.

De Belgische partners

Hieronder geven we u een kort overzicht van de Belgische partners die door Opel Certified Conversions zijn erkend.

Model Laadbak/Kipper

BE Certified All Construct

Movano Laadkast Movano Koeling Alle modellen Dubbele Cabine

All Construct Cargo Lifting Alumac Matthijs Gradius Snoeks Automotive

Vivaro/Movano Laadruimte afwerking

Sortimo Alle modellen

24/10/13 16:39


transport

04 Topics 07 Case Study Yontec

11 Conversions 12 Test

Functioneel is het allemaal niet, maar de MINI Clubvan ziet er wel verdomd goed uit.

H

et actieterrein dat MINI wil bestrijken met de talloze varianten van z’n legendarische oermodel begint haast buitensporige proporties aan te nemen. Met de komst van de MINI Clubvan, een kleine bestelwagen, hebben ze nu zelfs opnieuw een licht bedrijfsvoertuig in de catalogus staan. Helaas zonder buitensporige proporties, gelukkig wel met een karrevracht aan andere troeven. Kristof Winckelmans – kristof.winckelmans@transportmedia.be

We zijn het als gespecialiseerde journalisten inmiddels gewend geraakt dat constructeurs van lichte bedrijfsvoertuigen haast oeverloos dwepen met de functionaliteit en de laadcapaciteiten van hun modellen. Op zich is dat ook normaal, want het zijn vaak net die criteria die een goede van een doorsnee bestelwagen onderscheiden. Klassieke wetmatigheden die de nieuwe MINI Clubvan schroomloos overboord kiepert en inruilt voor charisma, knappe looks en onversneden rijplezier. Spek naar de bek van hippe floristen en trendy loodgieters, zou je dan denken. De Belgische invoerder stelde ons een

MINI COOPER CLUBVAN

Welcome to the Club week lang een crèmekleurige Clubvan ter beschikking om ons te overtuigen van de beroepsernst van ’s werelds meest flamboyante camionnette. Inclusief zwart setje sportvelgen, overigens. De toon is gezet. BMW, zoals genoegzaam bekend het moederbedrijf achter MINI, doet niet de minste moeite om te verhullen dat het de MINI-mosterd in de gouden sixties gaat halen. Beter nog, het merk maakt er zelfs zijn handelsmerk van. Retro verkoopt als zoete broodjes, en dat merk je ook aan de Clubvan. Die is immers losjes geïnspireerd op de Austin Morris Minivan die in 1960

het levenslicht zag. We herkennen de twee afzonderlijk openzwaaiende achterportiertjes, de quasi verticale voorruit en natuurlijk ook de guitige looks die mee het commerciële succes van de MINI nieuwe stijl verklaren. Benieuwd of de doorgaans rationele kopers van lichte bedrijfsvoertuigen ook zullen zwichten voor de veeleer emotionele argumenten die de MINI Clubvan op tafel gooit... PURE PRETMACHINE De cijfers spreken alvast niet in het voordeel van de excentrieke Brit met Duitse genen. Een kofferruim met 860 liter aan laadvolume en een gewichtslimiet van

12

TM76_NL.indd 52

24/10/13 16:39


van

13

De ‘suicide door’ verschaft een extra toegang tot het laadruim, dat door een metalen rooster van de cabine wordt gescheiden.

TECHNISCHE FICHE MINI COOPER CLUBVAN Motor: 1.6 Vermogen: 122 pk Maximumkoppel: 160 Nm (bij 4.250 t/min) Buitenafmetingen l x b x h (cm): 396 x 168 x 142 Laadruimte l x b (cm): 115 x 102 Nuttig laadvermogen: 500 kilogram

500 kilogram spreken niet bepaald tot de verbeelding, een laadlengte van 1,15 meter evenmin. Eigenlijk is deze Clubvan niet meer dan een Clubman zonder achterbank, wat meteen ook de hoge laaddrempel en de totaal overbodige ‘suicide door’ aan de rechterzijde verklaart. Bij MINI, waar bijdehante marketing al jaren hoogtij viert, noemen ze het een ‘handige extra toegang tot het laadruim’, ook al krijg je er met moeite een enveloppe tussen. Goed geprobeerd, but no cigar. Tussen de voorwielen vinden we een een 1,6 liter-benzinemotor die z’n 122 paarden via een haarfijne zesversnellingsbak naar de voorwielen versluist. Veelrijders opteren beter voor de 112 pk sterke en bijzonder zuinige (3,9 liter/100 km, nvdr) 1,6 liter-diesel, al blijft deze benzinevariant zonder twijfel de prettigste Clubvan om mee rond te toeren. Het fenomenale onderstel waar MINI groot (nu ja...) mee geworden is, tekent ook op de Clubvan present. Net

TM76_NL.indd 53

als alle andere MINI’s stuurt de Clubvan als een kart: hij duikt met chirurgische precisie de bocht in, houdt netjes de koord en heeft geen enkele moeite om zich op een bochtig parcours in het spoor te nestelen van veel sportiever gerief. Door de lage zitpositie krijg je als bestuurder ook een gevoel van snelheid dat je in geen enkele andere bestelwagen zult ervaren. Als het op rijplezier aankomt, rijdt de Clubvan z’n utilitaire concurrentie op verschillende straatlengtes. God, wat hebben we ons geamuseerd. DURE PRETMACHINE Keerzijde van de medaille: de prijs. Onze goed uitgedoste MINI Clubvan, inclusief multimediasysteem (1.599 euro), City-pakket met onder meer Park Distance Control (760 euro), xenonkoplampen (578 euro) en sportzetels (272 euro) moet bijvoorbeeld 23.595 euro kosten, exclusief btw. Een behoorlijk stevige prijs voor een compacte bestelwagen, al moet wel gezegd dat de weliswaar karig

aangeklede basisversies al voor 6.000 euro minder de showroom verlaten. “Is dit nu echt een bestelwagen?”, vragen we ons hardop af wanneer we onze Clubvan van onze Brusselse thuisbasis naar de MINI-hoofdzetel in Bornem terugbrengen. Niet zozeer omwille van het - laat ons eerlijk wezen: piepkleine – laadruim, wel omdat de Clubvan in al z’n vezels puur rijplezier uitademt. Beschouw de Clubvan als een pretmachine met een grote koffer, een rijdend statement voor bedrijven die een hip en jong imago nastreven. Een verademing in een monotone en (te?) rationele markt, zoveel is zeker. Wanneer onze testwagen aan nagenoeg ieder stoplicht de hoofden van de andere weggebruikers doet draaien, weten we het zeker: deze jongen heeft potentieel. Is het een echte bestelwagen? Neen, niet echt. Is het een eye-catcher voor kleine zelfstandigen die kunnen leven met zijn kleine kantjes? Absoluut.

24/10/13 16:39

Vm76 nl  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you