#kreativweb 2 2017

Page 1

.

Inspirasjon og praktisk e-publisering Nr. 2/2017

TEMA: SVART/HVITT med en dĂŚsj farge


kreativweb

Nr. 2/2017

nr. 1

04 Svart/hvitt? Ikke helt. 256 gråtoner. 06 Legg til en splæsj farge 08 Algorithmia fargelegger svart/hvitt-bilder automatisk 10 Tekst + bilde med maler fra Canva 14 Ta bedre svart/hvitt-mobilbilder 16 Heng bildene pent opp 18 Vis deg frem i en mobilfotokonkurranse 20 Sebraspørsmål: Svarte eller hvite striper? 22 Bokomslag i svart/hvitt 24 Pepitaruter. Hvem var Pepita? Siste side: Skalering, komposisjon og andre designverktøy

2

Ram inn og heng opp


Svart/hvitt + litt farge Dramatiske silhuetter, lys/skygge, former, linjer, høy kontrast. Arkitektur, abstrakte motiver. Og fremfor alt komposisjon. Det er noen av stikkordene for svart/hvitt-fotografering på iPhone Photography School, et populært nettsted for mobilfotografer. De anbefaler nybegynnere å starte med fargebilder og konvertere disse til svart/hvitt, til de lærer hva som funker i svart/hvitt. Litt farge tar seg godt ut på svart/hvitt-bilder. Kanskje en rød paraply eller en gul New York-taxi. Denne effektfulle kontrasten kan du skape med en av de mange Color Splash-appene eller Photoshop. Vis frem bildene dine! Heng dem pent opp på veggen eller i bloggen. Legg til sitater eller annen tekst, kanskje med designverktøyet på Canva. Her finner du også designartikler og -tips og fiks ferdige maler med bilde og tekst. Dette er noe av det du kan lese om i denne utgaven av #kreativweb. Du kan også lese om Pepita, den spanske danserinnen som pepitarutene angivelig er oppkalt etter. Et dykk i historien hennes avslører en historie om en lord og en danserinne, med linjer til Virginia Woolfs Orlando. God lesning!

Solveig Hansen redaktør

Sitater er populært

#kreativweb er en del av TransOnline-bloggen: Språk, skriving og e-publisering E-post: solveig.hansen@transonline.no Alle bilder er fra Pixabay med mindre noe annet er angitt. Artiklene må ikke viderepubliseres uten tillatelse.

3


Det vi vanligvis kaller svart/hvitt-bilder, inneholder ikke bare svart og hvitt, men ulike grånyanser, opptil 256 på vanlige dataskjermer.

I RGB-modellen (rødt, grønt, blått), som brukes for skjerm, oppgis verdier fra 0 til 255. Når alle de tre verdiene er 0, får vi svart. Når alle er 255, får vi hvitt. Rødt, grønt eller blått får du ved å sette verdien for denne fargen til 255 og la de øvrige være 0.

Heksadesimale verdier: Svart: #000000 Hvitt: #FFFFFF Rødt: #FF0000 Grønt: #00FF00 Blått: #0000FF Grått: #808080 I CSS kan fargekodene forkortes til tre tegn: Svart: #000 Hvitt: #FFF Rødt: #F00 Grønt: #0F0 Blått: #00F 4


Bland inn litt rødt, grønt eller blått for å skape kontrast:

R: 159 G: 148 B: 148

R: 148 G: 152 B: 148

R: 148 G: 148 B: 153

Svart/hvitt, gråtoner, monokrom? Hva er forskjellen? Svart/hvitt-bilder, gråtonebilder og monokrome bilder brukes gjerne om hverandre, men det er forskjeller. Et rent svart/hvitt-bilde har bare to farger, svart og hvitt, og kalles også for et binært bilde. Et monokromt bilde inneholder én farge eller nyanser av én farge, for eksempel sepia. Et svart/hvitt-bilde er monokromt, men ikke alle monokrome bilder er svart/hvite.

To farger: svart og hvitt

5


En splæsj farge En rød postkasse. En rød og en blå båt snudd opp ned. En gul bil i grøfta. Behold noen objekter eller enkeltdetaljer i farger, og gjør resten av bildet svart/hvitt. 6


Prinsippet er det samme enten du bruker Photoshop, en skrivebordsapp (for eksempel Fotor eller Gimp) eller en mobilapp. Du starter med et fargebilde som du gjør om til et gråtonebilde ved å redusere fargemetningen («desaturate»). Deretter visker du ut gråfargen med en pensel for å få frem igjen den opprinnelige fargen i den delen du vil fargelegge. Zoom tett inn på motivet, og varier penselstørrelsen etter behov. Ved ytterkantene må du kanskje bruke en ekstra liten pensel for ikke å male bort for mye grått. I Photoshop kan du bruke historikkpenselen for å hente frem den underliggende fargen. Reduser først fargemetningen ved å velge Bilde > Justeringer > Mindre metning. (Hvis du bare gjør om bildet til et gråtonebilde, mister du all fargeinformasjon og kan ikke male frem originalfargen.) Velg en passende penselstørrelse, og gni i vei.

Color Splash-apper for Android

Color Splash for iPhone fra Pocket Pixels Inc.

7


Originalbilde

Fra svart/hvitt til farge

Konvertert til gråtoner

Har du et svart/hvitt-bilde du vil fargelegge, kanskje et fotografi av oldeforeldrene dine eller et gammelt bybilde?

Fargelagt av Algorithmia

Et profesjonelt byrå tar fort et par tusenlapper for å kolorere et bilde digitalt. Alternativt kan du prøve Algorithmia, et nettsted som har utviklet en algoritme som fargelegger svart/hvitt-bilder i løpet av noen sekunder. Algoritmen er trent opp gjennom å analysere over en million bilder. Resultatet er riktignok ikke like godt hver gang, men imponerende nok, spesielt for landskapsbilder. Trær, gress, vann og himmel ser ut til å komme best ut av fargeleggingen. Alt du trenger å gjøre, er å oppgi nettadressen til bildet, så ordner Algorithmia resten.

8


Husker du den vesle jenta i rødt fra Schindlers liste? Den røde kåpen er den eneste fargen i en ellers svart/hvitt-film. En ekstremt virkningsfull bruk av farge som påvirker oss som ser filmen, og fungerer som et vendepunkt for Schindler. Han ser henne første gang når Krakówgettoen skal tømmes. Senere gjenkjenner han den røde kåpen på en vogn som frakter bort døde kropper. Schindler går fra å være krigsprofitør til å bli redningsmann for 1200 jøder som arbeider i fabrikken hans. Regissør Steven Spielberg forklarer rødfargen med at han ville gjøre jenta ekstra godt synlig, som for å anskueliggjøre de i verden rundt som visste om konsentrasjonsleirene, men ikke gjorde noe for å stoppe folkemordet.

9


Maler:

Tekst + bilde

Vennlig, sirlig, alvorlig, artig. Hver font har sin egen personlighet. Velg en skrifttype som passer til bildet eller budskapet.

Canva er et skattkammer både for kløner, nybegynnere og mer profesjonelle designere. Bokomslag, nyhetsbrev, brosjyrer, plakater, presentasjoner, eller bilder for bruk i Twitter eller Facebook. Det er noe av det du kan lage i Canva, alt basert på Canvas egne maler, ferdigdesignet med tekst og bilde. Du bare velger en mal, så kommer du til arbeidsområdet der du kan jobbe videre med designen. Canva har et rikholdig utvalg av layouter, illustrasjoner, fonter og arkivbilder. Noe er gratis, noe koster én dollar. Canva finnes i en gratisversjon, eller du kan abonnere på Canva for Work. Svart og hvitt er en tidløs duo, med eller uten litt farge, og Canva har godt med svart/hvitt-designmaler.

Arbeidsområdet i Canva

10

Hvis du ikke vil at fonten skal stå i veien for bildet, kan en nøytral font uten noen spesifikk personlighet være tingen. Eksempler:

Open Sans Roboto Lato Droid Neste side: Svart/hvitt-maler fra Canva Flere tips: 10 Ways to Improve Typography In Your Designs


❶ Tekstboks, ugjennomsiktig eller halvt gjennomsiktig.

❷ Bare tekst.

❸ Font og bilde som står til

❹ Landskapsbilder har ofte store områder med himmel

innholdet, i dette tilfellet en skrekkfilm.

og vann som egner seg godt for tekst.

s

The Complete Guide for How to Marry Text and Images In Your Designs The Design School's Ultimate Guide to Designing With Backgrounds Designing With Black and White: 50 Striking Examples For Your Inspiration 40 Crucial Lessons From The Most Famous Graphic Designers in History Add Stellar Photo Effects to Make Your Photos Magnificent 100 Stunning Picture Quotes That Will Supercharge Your Creativity 11


Less is more.

12


Ikke vær redd for luft rundt designelementer på en side. «Less is more.»

13


LĂŚr ĂĽ ta bedre

svart/hvitt-bilder med mobilen

14


iPhone Photography School er et populært nettsted med tips, informasjon, inspirasjon og kurs for deg som vil bli en bedre mobilfotograf. Her er noen av rådene deres.

Begynn med å fotografere i farger og konvertere til svart/hvitt, men behold fargebildene intakt i tilfelle du ikke blir fornøyd med konverteringen. Når du er klar til å ta bilder direkte i svart/hvitt, finnes det mange kameraapper å velge mellom, blant annet Hipstamatic. Gratisappen Snapseed fra Google er et populært valg for etterbehandling og redigering. Den fås både for iOS og Android. Ikke alle bilder er like godt egnet for konvertering til svart/hvitt. En skyfri himmel, for eksempel, blir fort en grå masse. Det er bedre med skyer. Bilder med god kontrast gir som regel det beste resultatet.

❷ Dramatiske silhuetter La motivet, for eksempel en person, vises som en mørk figur mot en lysere bakgrunn.

❸ Interessante former Se etter motiver med sirkler, firkanter eller linjer, for eksempel arkitektur eller jernbaneskinner.

❹ Skygger Skygger skaper spennende kontraster.

❺ Negativt rom Et tomt rom rundt hovedmotivet fremhever motivet – og er et godt sted for tekst. Se også hvilke 12 bilderedigeringsapper fotoknudsen anbefaler.

De beste svart/hvitt-bildene er ofte enkle, med hovedmotivet isolert og lett å se. 8 Great Apps For Stunning Black & White iPhone Photos How To Create Incredible Black & White iPhone Photos 10 Tips For Creating Powerful Black & White iPhone Photos 9 Secrets To Incredible Black & White iPhone Street Photography

❶ Høy kontrast Høykontrastbilder med noen svært mørke og noen svært lyse områder fungerer godt for svart/hvitt-bilder. Lav kontrast kan noen ganger bare bli en mudrete blanding av gråtoner. Du oppnår høy kontrast ved å bruke lys aktivt. Skarpt sollys intensiverer kontrasten mellom lyst og mørkt. Selv om et fargebilde som er tatt i sollys, kanskje ikke ser spesielt bra ut, kan resultatet være helt annerledes i svart/hvitt.

«Det er motivet som teller», sier fotograf Eivind Røhne. Forstørr mobilbildene og heng dem opp på veggen, anbefaler han. Det spiller ingen rolle om du ikke ser hvert eneste øyebrynshår. Flere gode råd fra Røhne: 1. Bestem deg for hva som skal være hovedmotivet, slik at du vet hva du skal fokusere på. 2. Gå nærmere motivet i stedet for å bruke zoomen på mobiltelefonen. 3. Motivet bør flyttes bort fra midten, men symmetriske motiver kan med fordel midtstilles. Så gjelder det å vente for å få blinkskuddene. «Et bilde av en trapp kan være fint, men kanskje blir det enda finere hvis noen går på trinnene. Himmelen blir kanskje bedre om en fugl flyr forbi. [...] Stranden trenger en bølge.» Kilde: ABC Nyheter 15


Heng bildene pent opp Få bildene ut av kameraet eller albumet og opp på veggen. Lag ditt eget galleri med familiebilder mikset med kunstbilder, sitater og bilder av katten din. Bildene trenger ikke å plasseres helt symmetrisk, men heng gjerne de ytterste bildene på linje slik at de gir inntrykk av en felles ytterramme. Inni denne «rammen» kan du plassere bilder av forskjellige størrelser og med forskjellige rammetyper. Opphengingsforslagene til venstre er laget av Classy Cutter. Du finner mer inspirasjon på nettstedet deres og på Pinterest. Rammene og bildene på neste side er fra Pixabay. Det ble for fristende ikke å henge dem opp på en blomstret bakgrunn.

WordPress-maler (temaer)

Infinite Photography ovenfor er en mal for fotoblogging og -deling og passer godt for reise, mote, livsstil og sport. Flere maler: Wordpress.org Wordpress.com Colormelon: WordPress Photography Themes WPBeginner: 30 Best WordPress Themes for Photographers (2017) 16


17


Vis deg frem i en internasjonal

iPhone Photography Awards (IPPAWARDS)

«Dock Worker.» Brendan Ó Sé vant førsteprisen i kategorien Årets fotograf 2017 med dette bildet av hendene til en havnearbeider fra Jamaica. Meld deg på neste års konkurranse innen mars 1918. Du kan vinne en gullbarre! Kategorier: Abstract, Animals, Architecture, Children, Floral, Landscape, Lifestyle, Nature, News and Events, Panorama, People, Portrait, Series (3 bilder), Still Life, Sunset, Travel, Trees, Other

18


mobilfotokonkurranse

Mobile Photography Awards

«Et bilde av en trapp kan være fint, men kanskje blir det enda finere hvis noen går på trinnene», lærte vi av Eivind Røhne på side 15. Uten personen ville dette bildet bare vist en trapp. Nå forteller det en historie om en mann på vei til et sted. Kelleen Macklin fikk hederlig omtale for bildet, kalt «Destination Unknown», i 2016. Fristen for årets konkurranse er 11. desember 2017. Førstepremien, «Grand Prize», er på 3000 USD. Kategorivinnerne får også delta på en internasjonal utstilling. Kategorier: Architecture & Design, Black and White, Digital Art / Photo Illustration, Landscapes, Macro/Details, Nature and Wildlife, People, Photo Journalism, Portraits, The Darkness, Travel & Adventure, Still Life, Self-Portraits, Silhouettes, Street Photography, Transportation, Visual FX, Waterscapes/Snow/Ice, The Photo Essay

19


Det er det store sebraspørsmålet. Men spør aldri en sebra om det! Du risikerer at sebraen bare glor på deg før den begynner å stille motspørsmål: Er du sterk med svake sider eller svak med sterke sider? Er du god med onde påfunn eller ond med gode påfunn? Er du glad med triste dager eller trist med glade dager? Er du flink med dumme innfall eller dum med flinke innfall? Er du ... Og sånn fortsetter den, til du sverger at du ALDRI mer skal spørre en sebra om striper. Shel Silverstein (1930–1999) har skrevet og illustrert flere diktbøker for barn. Sebradiktet er fra A Light in the Attic (1981), gjendiktet til norsk av Per Axel Prydz. Den norske tittelen er Lys på loftet.

Spør heller biologene Ifølge Wikipedia er huden under den stripete pelsen svart, og sebraen er dermed svart med hvite striper. Stripene fungerer som kamuflasje, holder borte insekter og regulerer kroppstemperaturen. Ingen sebraer har likt stripemønster.

20


21


Bokomslag: Svart og hvitt – nesten ingen gråtoner En god bok fortjener et proft omslag, hvorfor ikke i svart og hvitt? Helen Yentus gikk for svart/hvitt-grafikk da hun fikk i oppdrag å lage nye omslag til Albert Camus' bøker, blant annet The Fall og The Stranger øverst til høyre. Det samme gjorde Vladimir Zimakov med sitt Moby Dick-omslag. Svart/hvitt kler disse klassikerne, som har vært utgitt med utallige omslag opp gjennom årene. Grafill – en norsk interesseorganisasjon for visuell kommunikasjon – kårer hvert år årets vakreste bøker. En av vinnerne i 2017 var Aslak Gurholt for formgivningen av Nils Chr. MoeRepstads Wunderbaum nedenfor. Dette er en tykksak av en bok i mursteinsstørrelse, med 740 dikt, hver på tre linjer, ett dikt per side. Skriften på omslaget er litt liten for småbilder i bokbutikker på nettet, men designen er delikat.

«Vi er de forsinkede, og selv om vi har språk risset i ryggsøylen snur vi for å se i skylagene, i havene, i noens øyne etter evighet fordi evighet er sett der.» 22


Typografien i fokus PSYCHO i digre bokstaver, revet opp på langs og liksom limt på plass igjen. Omslaget skriker psycho og gir en forsmak på hva vi har i vente noen sider lenger frem – eller i Hitchcocks film, der den samme typografien brukes. Illustratøren bak denne typografiske klassikeren er Tony Pallidino. En fordel med å bruke bare skrift, er at teksten ikke har noen bilder å konkurrere med, og du trenger derfor ikke å velge en nøytral font. Leserne skaper selv bildene i hodet, og du slår an tonen med skrifttype og layout.

«Poetry is eternal graffiti written in the heart of everyone.» – Lawrence Ferlinghetti, «Americus, Book I»

Svart, hvitt og rødt Noma Bar har redesignet omslagene til Haruki Murakamis bøker, alle i rødt, svart og hvitt og med en sirkel som et sentralt motiv. Bar er en mester i bruk av det negative rommet, og illustrasjonene hans har et dobbeltmotiv, som her i Kafka på stranden. Se alle omslagene.

Mer inspirasjon: 40+ Stunning Black and White Book Cover Designs Omslagsmaler fra Canva The 50 Coolest Book Covers

23


«Pepitaruter. Et tidløst og evig aktuelt mønster i alt fra frakker og kjoler til sko og kokkebukser – og Sherlocks berømte jaktlue.» Det var slik jeg hadde tenkt å starte artikkelen om pepitaruter, men så leste jeg at mønsteret antas å være oppkalt etter den spanske danserinnen Pepita de Oliva, og en helt ny historie åpenbarte seg. En historie om en lord og en danserinne, med linjer til Virginia Woolfs «Orlando». Pepita likte etter sigende pepitaruter.

24


Tekst: Solveig Hansen, 2017 Pepita var kallenavnet hennes. Hun ble født Josefa Durán y Ortega og ble mormor til forfatteren Vita Sackville-West, inspirasjonskilden til Virginia Woolfs Orlando. Lorden og danserinnen Josefa ble født i slummen i Málaga i 1830. Hun giftet seg med sin danselærer, Juan Antonio de Oliva, og ble en feiret danserinne som turnerte rundt i Europa, og også var innom Kristiania. Hun var vakker, med et hår som rakk helt ned til knærne. Josefa og Juan gikk fra hverandre etter få år, men de ble aldri skilt. Hun innledet et forhold til den britiske diplomaten Lionel Sackville-West, og de fikk sju barn sammen. Bare fem av dem vokste opp. Familien bodde i Frankrike, der Josefa og Lionel kalte seg for grev og grevinne West, men utenomekteskapelig-stempelet hang ved dem.

Victoria selv ble drevet ut fra Knole da ektemannens elskerinne flyttet inn. Victoria og Lionel fikk datteren Vita, kjent romanforfatter og poet. Hun hadde et lengre kjærlighetsforhold til Virginia Woolf, som brukte Knole House og Vitas slektshistorie som bakteppe for den tidsreisende Orlando som opp gjennom århundrene veksler mellom å være mann og kvinne. Vita skrev en bok om sin mormor, Pepita, utgitt i 1937. Vi hopper frem to generasjoner, til forfatteren Juliet Nicolson. Hun har skrevet om kvinnene i Sackville-West-slekten: A House Full of Daughters. Historien starter med Pepita.

Da Josefa døde i barselseng i 1871, begravde Lionel henne som sin ektefelle. Deretter etterlot han barna hos en familie i Paris og dro til Argentina. Den eneste av barna han virket å bry seg om, var Victoria, som fulgte ham til Washington da han ble stasjonært der. Hun giftet seg med fetteren Lionel, farens arving, og ble Lady Sackville. De bosatte seg på den enorme herregården Knole. Victorias bror Henry gikk til rettssak og krevde arveretten til Knole. Han hevdet at Josefa og Lionel hadde inngått hemmelig ekteskap. Victoria så seg tvunget til å bevise at de var «uekte» barn, alt for å stoppe ham. Henry begikk senere selvmord, minutter etter at hustruen døde av kreft. Henry og de øvrige barna forble ukjente inntil Robert Sackville-West, nåværende eier av Knole, hentet dem frem igjen i The Disinherited: A Story of Love, Family and Betrayal.

Og for ordens skyld: Litt om pepitaruter Pepitamønster kalles også hundetannsmønster. Det eldste klesplagget med dette mønsteret som man kjenner til, er over 2000 år gammelt. Det ble funnet i en svensk torvmyr i 1920. I mer moderne tid antar man at mønsteret først ble brukt i ulltekstiler i Skottland. I våre dager brukes det både i ull-, bomulls- og silkestoffer og andre materialer. Dior, Chanel, Vuitton, Armani – pepita har inngått i kolleksjonene til mange av de store motehusene. Jackie Kennedy så fantastisk ut i pepitarutet drakt. 25


Fremhev det viktige, demp det andre etter viktighetsgrad. Det er som med alt annet samarbeid, designelementene skal spille hverandre gode, ikke konkurrere om oppmerksomheten. Skalering, farge og kontrast, typografi, avstand og komposisjon er fem verktøy for å organisere og balansere innholdet. Lær å bruke dem bedre:

The Design School Guide To Visual Hierarchy

26

kreativweb