#kreativweb 1 2019

Page 1

.

Inspirasjon og praktisk e-publisering – nr. 1/2019

Språklige hjelpemidler Klarspråk: Bli forstått på første forsøk

Lag en stilguide Ut og finne inspirasjon Skrive for web

Oppgrader fotoferdighetene TEMA: TEKST OG BILDER


Nr. 1/2019

Uunnværlige språklige hjelpemidler Side 5

Klarspråk: Bli forstått på første forsøk Side 6

Klarspråk: Vær klar-plakaten Side 7

Lag en stilguide Side 10

Kommakurs: Alltid komma foran men Side 12

Komma utenfor anførselstegnet Side 13

Å eller og? Bruk fortidstesten Side 13

Finn inspirasjon til artikler Side 14

Skrive for web Side 16

Oppgrader fotoferdighetene Side 21

Bilde- og fargetrender Side 22

Finn bilder med fri lisens Side 26 2


Gode tekster, gode bilder Feil bruk av og/å, feilplasserte eller manglende kommaer, inkonsekvent bøyningsform i samme tekst (ligne/likne, jorda/jorden), stor forbokstav i månedsnavn, særskrivingsfeil. Dette er vanlige skrivefeil som kan unngås med litt egenlæring, og det er hjelp å få når språket ikke er helt på plass. I dette nummeret av #kreativweb får du tips til bøker og nettsteder som hjelper deg ikke bare med rettskrivingsregler, men også med å skrive slik at du får sagt det du har å si, på best mulig måte. Hvor skal kommaet stå? Alltid komma foran men – det er én av tre elementære kommaregler du i hvert fall bør kunne. Det lærer du i mini-kommakurset. Og du lærer å bruke fortidstesten for å finne ut om du skal skrive «å» eller «og». Skal du skrive kalendre, kalendere eller kalendrer, ligne eller likne, frem eller fram? Norsk har mange sidestilte former. Velg én, og hold deg til den. Lag en stilguide med bøyningsformer og vanlig brukte ord og uttrykk, så letter du skrivearbeidet. Når du vet hva du skal bruke, har du én bekymring mindre og kan konsentrere deg om selve skrivingen. I bildedelen av magasinet får du lenker til veiledninger der du lærer å ta bedre bilder. Lette skyer, for eksempel, tar seg godt ut på solnedgangsbilder. Enda bedre blir det hvis du plasserer noe i forgrunnen. Eller selger du illustrasjonsbilder via bildebyråer? Trender i tiden er 5G, kunstig intelligens og tingenes Internett. Bilder som viser følelser, er alltid etterspurte, og transportbilder er evigaktuelle. Skriv i vei, knips i vei.

Solveig Hansen redaktør E-post: solveig.hansen@transonline.no Blogger om skriving og e-publisering: TransOnline-bloggen | Z for short | Vignettes from a Writer's Den Forsidebilde: Guguis på Pixabay Artiklene må ikke viderepubliseres uten tillatelse.

3


4

Bilde: Michael Schwarzenberger pĂĽ Pixabay


Komma eller ikke? «Se Vinje.»

6 uunnværlige hjelpemidler 1. Skriveregler Finn-Erik Vinjes Skriveregler er et must for alle som skriver. Den inneholder rettskrivingsregler og godt med eksempler. De nyeste utgavene er fra 2009 (bokmål nr. 9, nynorsk nr. 7).

2. NTB-språket Også nyttig: NTB-språket, med grammatiske regler, språkråd og en ordliste som inneholder over 20 000 oppslagsord. NTBs språknorm er den samme som følges av en rekke avisredaksjoner.

3. Språkrådet Med språkhjelp, inkludert skriveregler og en oversikt over termlister og termbaser.

4. Korrekturavdelingen Skriveregler og råd om rettskriving og tegnsetting.

5. Bokmåls-/Nynorskordboka Søk etter ord (fås også som app for Android og iOS).

6. Ordnett Digitale ordbøker fra Kunnskapsforlaget (abonnementstjeneste).

5


Klarspråk: Bli forstått på første forsøk Leserne skal ikke behøve å lure på hva de egentlig har lest når de har lest det, og kanskje si «Jeg tror de mener ...» Definisjonen på klarspråk er som følger: «Klarspråk er kommunikasjon med så tydelig ordlyd, struktur og visuell utforming at leserne i målgruppen finner informasjonen de trenger, forstår den og kan bruke den.» «Klart språk i staten» er et samarbeidsprosjekt mellom Direktoratet for forvaltning og IKT og Språkrådet, og ble startet i 2008. Det er like nyttig for deg som ikke er statsansatt, men som vil kommunisere godt. Fordelene er mange. Ikke bare blir kommunikasjonen bedre, men du unngår misforståelser og unødvendige henvendelser fra mottakere som ikke forstår innholdet ditt.

Eksempel: Fra tåkeprat til klarspråk Tilsynet har undersøkt om X kommune følger kravene i lovverket på følgende områder: [...] At kommunen sikrer at arbeidet med det løpende oversiktarbeidet inngår i arbeidet med utarbeidelse av det samlede oversiktsdokumentet som skal foreligge hvert fjerde år og være klart ved oppstart av kommunens planstrategi etter plan- og bygningsloven § 10-1. En bearbeidet versjon: Kommunen skal sørge for at informasjon fra arbeidet med å kartlegge befolkningens helsetilstand blir tatt inn i et samlet oversiktsdokument som skal foreligge hvert fjerde år. Kilde: Klarspråk.no

Noen anbefalinger:  

Tenk over hvem du skriver for. Teksten må være tilpasset mottakeren. Ta bare med det som er relevant, og start med det som er viktigst for mottakeren. Lag en beskrivende hovedoverskrift, og del teksten inn i avsnitt med ett klart hovedpoeng. Si én ting om gangen i stedet for å bruke lange og kompliserte setninger.

Les mer: Klarspråk.no Språkverktøykasse, tips om hvordan språket kan gjøres mer brukervennlig og forståelig Sjekkliste for skribenter Vær klar-plakaten Brosjyren «Klarspråk»

Klar kommunikasjon: Forenkle uten å fordumme. 6


7


Nettkurset Den gylne pennen – hvordan skrive så mottakerne forstår? Her får du de viktigste teknikkene for klarspråk. Nettkurset er gratis og tar en times tid.

Trenger du hjelp til å generere svada? Forsikringssvada, forsvarssvada, universitetssvada eller helseadministrativ svada? Klarspråks svadageneratorer hjelper deg. Eksempler: Vedrørende en løpende arbeidsmodell lokaliseres relasjonene hva angår satsingsområdet. I henhold til en tiltagende målsetting utvides erfaringsutvekslingen ut fra problemstillingen.

8


Best i Tekst 2019 La produktkvaliteten gjenspeile seg i språket.

Best i Tekst er en pris som løfter frem gode nettsidetekster i tre kategorier: Beste egenbeskrivelse («Om oss»), Beste selgende tekst og Beste informative tekst. Prisene blir delt ut på den årlige Best i Tekst-konferansen i januar. Årets vinnere var Regnskogfondet (beste informative tekst), Komplett (beste selgende tekst) og Himmelhøy (beste egenbeskrivelse). Himmelhøy leier ut en tretopphytte. Slik starter deres Om oss-tekst: «Da jeg var lita jente, var Breksillan en veiløs gård ved en fjord i Namdalen. Nesten hver dag var mamma og jeg på tur. Skogen var min lekeplass. Vi ungene hadde hus under grantrærne og rodde ferje mellom holmene i fjellvannet. To tyttebærblad til den holmen, tre blad til den lengre bort.» «En personlig og 'luftig' tekst som berører, deler avsenderens verdier og formidler gleden over livet i tretoppene», sa juryen. De ble fristet til å bla rundt på nettstedet og lære mer om Himmelhøy. Du kan allerede nå nominere tekster til Best i Tekst 2020.

9


Så mange skriveformer. Velg én, og vær konsekvent.

Lag en stilguide Kalendre/kalendere/kalendrer ... Ligne/likne, koble/kople ... Norsk har mange sidestilte former. Bestem deg for én, og hold deg til den. Hvis du velger å bruke «ligne», bør du også bruke «koble». Hvis du bruker «kalendre» ett sted, bør du ikke bruke «kalendere» et annet sted. Frustrerende? Lag en stilguide med vanlig brukte ord og uttrykk, bøyningsformer og så videre, så letter du skrivearbeidet og redigeringen for deg selv og involverte tekstforfattere. Når du vet hva du skal bruke, har du én bekymring mindre og kan konsentrere deg om selve skrivingen. Sjekk hvordan andre gjør det: Kommunale språkprofiler Brann- og redningsetatens språkprofil Microsofts stilguide EU: English Style Guide for authors and translators EU: Claire's Clear Writing Tips

10


VANLIGE ORD hvis, ikke dersom (som hovedregel) bare, ikke kun (som hovedregel) i stedet for, ikke istedenfor frem, ikke fram ligne, ikke likne koble, ikke kople en design, ikke et design en kompliment, ikke et kompliment mottaker, ikke mottager deltaker, ikke deltager kolleger, ikke kollegaer Internett, Internett-forbindelse

FORKORTELSER Unngå forkortelser i løpende tekst. Skriv "for eksempel" og "og så videre" fullt ut. OK med forkortelse inni parenteser. OK å forkorte "kr" (kroner) og måleenheter (kg, km).

BRUK TOKJØNNSSYSTEMET Ikke skriv "jorda" og "jorden", "boka" og "boken" i samme tekst.

BØYNINGER Ord med tre eller flere stavelser, trekk sammen: eksempel – eksemplet, kapittel – kapitlet Ord med færre enn tre stavelser, ikke trekk sammen: deksel – dekselet, filter – filteret PC-en, TV-en Verb bygde, laget ba, ga, sto (ikke bad, gav, stod) Flertalls-er felter, punkter, alternativer Ved valgfritt –ere eller –re, bruk -ere kalender, kalenderen, kalendere, kalenderne parameter, parameteren, parametere, parameterne

11


Alltid komma foran «men» Det er én av tre elementære kommaregler du i hvert fall bør kunne. Er du usikker på kommareglene, bør du i hvert fall lære deg disse tre Alltid-reglene:

fonen. Når de bindes sammen med «og», skal det være komma mellom dem.

1. Alltid komma foran «men»

En leddsetning («Når jeg kommer hjem», «som skulle til Oslo») er et ledd i en annen setning og kan ikke stå alene. Når en setning begynner med et ord som Når, Da eller Hvis, vet du at det er en leddsetning, og setter komma etter.

Jeg ringte deg, men du svarte ikke. 2. Alltid komma mellom to sideordnede helsetninger (hovedsetninger) som er bundet sammen med «og» Ola leste en bok, og Kari pratet i telefonen. 3. Alltid komma etter en leddsetning (bisetning) Leddsetningen kan stå først i en helsetning: Når jeg kommer hjem, skal jeg lage middag. Leddsetningen kan være innskutt i en annen setning: Passasjerene som skulle til Oslo, måtte bytte tog. Komma også foran en innskutt leddsetning som ikke er nødvendig for å gi helsetningen full mening: Passasjerene, som skulle til Oslo, måtte bytte tog. Vær oppmerksom på betydningsforskjellen mellom «Passasjerene som skulle til Oslo, måtte bytte tog» og «Passasjerene, som skulle til Oslo, måtte bytte tog». I det første tilfellet er det bare de passasjerene som skal til Oslo, som må bytte tog. I det andre skal alle til Oslo. En helsetning er en setning som kan stå alene: Ola leste en bok. Kari pratet i tele12

En innskutt leddsetning kan være nødvendig eller unødvendig. Når den er nødvendig for meningen i en helsetning, setter du bare komma bak: Passasjerene som skulle til Oslo, måtte bytte tog. Når den ikke er nødvendig, setter du også komma foran: Passasjerene, som skulle til Oslo, måtte bytte tog. Når det står «som» i en setning, kan det være innledningen på en leddsetning, og du vet at du må sette komma etter, kanskje også foran. Anbefalte hjelpemidler hvis du vil lære mer: Finn-Erik Vinjes bok Skriveregler Språkrådet: Kommaregler


Komma utenfor anførselstegnet

Å eller og?

Språkrådet innførte en ny regel i 2008:

«Å» skal bare stå foran et verb i infinitiv: Jeg begynner å male veggene nå.

«Kommaet skal stå utenfor anførselstegnet i sitater og direkte tale», vedtok de. Ikke alle følger denne regelen. Mange forfattere, for eksempel, holder på den tradisjonelle regelen med komma innenfor anførselstegnet. Hva skal du så velge? Hvis du er pålagt å følge offentlige rettskrivingsregler, skal kommaet stå utenfor. For øvrig er det opp til deg, men uansett hva du velger, bør du være konsekvent.

Og eller å? Bruk fortidstesten.

«Og» binder sammen to sideordnede infinitiver: Jeg begynner å sparkle og male veggene nå. Hvis du er usikker på om du skal bruke «å» eller «og», kan du ta fortidstesten: Jeg begynte å male veggene. Du hører at det skal være «å», ikke sant? Her er et eksempel med «og»: Jeg skal gå og legge meg. Hvorfor «og»? Det ser du med fortidstesten: Jeg gikk og la meg. Det heter også Jeg går og legger meg. Andre lignende eksempler med «ut»: Det heter «ut og reise», «ut og leke», «ut og spise», «ut og handle» osv. Fortidstest: Jeg var ute og reiste osv. Men: Det heter «ut for å handle», «ut for å spise» osv.

Les mer: Språkrådet: Å eller og?

13


Ut og finne

inspirasjon Har du noen gang lurt på hvem som var rikest av Harry Potter og Draco Malfoy? Kan Facebook bare forsvinne? Hvor mange ganger har Roma vært erobret? Når et ekorn jager et annet ekorn, leker de da, eller slåss de? Hva er det som gjør Charles Dickens så spesiell? Spør Quora. Eller stikk innom Atlas Obscura og les om steder, mennesker og hendelser du ikke hører om hver dag, for eksempel om den gangen Stephen Hawking arrangerte et cocktailparty for tidsreisende. Ingen kom. Og visste du at symbolics.com var det første registrerte domenenavnet på Internett? Det forteller Learn Fun Facts.

14

Bilde: Pexels på Pixabay


5 inspirerende nettressurser ❶

Quora

Atlas Obscura

Dagen i dag i historien

Her finner du svar på spørsmål du har eller kanskje ikke visste at du hadde. Alt innholdet er skrevet av brukere, for brukere. Når du stiller et spørsmål, er sjansen stor for at andre har spurt om akkurat det samme. Les andres spørsmål, og svar på dem.

Et nettmagasin med artikler av det nysgjerrighetsvekkende slaget fra rundt om i verden, også Norge. Interessante steder å besøke, ukjente historier, uvanlige ting du kan gjøre, mat du kan spise. Ting du ikke finner i vanlige reiseguider. Kanskje du har en historie du vil bidra med fra nærområdet ditt?

Asteroidedag, blodgiverdag, jentedag. Hver dag er en FN-dag. Det finnes også mange oversikter over historiske hendelser på de enkelte datoene. Timeanddate.com Encyclopaedia Britannica History.com UN International Days FN-dager (norsk) Digitaliserte avisarkiver (Aftenpostens arkiv: Eavis og Twitter)

Learn Fun Facts

Open Culture

Kuriøse fakta om vitenskap, historie, språk, kunst, litteratur, matematikk og alt derimellom som du kan bruke i artikler eller blogginnlegg. Det franske ordet for walkie-talkie er talkie-walkie. Verdens største ørken? Sahara, sier du? Feil, svaret er Antarktis. Apollo 11-astronautene måtte gjennom tollen da de kom tilbake fra månen.

Gratis kultur- og lærestoff hentet fra nettet og samlet i denne skattkisten med nettkurs, filmer, lydbøker og foredrag, bare for å nevne noe. Anbefales! 15


Skrive for web Grunnleggende nettskriving: Kom fort til saken. Start med det viktigste, og skriv deretter i synkende viktighetsrekkefølge. Tittelen og ingressen skal vise hva siden inneholder, og bør inkludere nøkkelord, såkalte triggerord.

Tekst på nettet leses ikke på samme måte som på papir. Vi skumleser tekst i nettaviser og går kjapt videre, mens vi tar oss bedre tid til papiravisen ved frokostbordet eller over latten på stamkaffebaren. Teksten må bygges opp på en annen måte når den skal publiseres på nettet. Her er noen tommelfingerregler: Få frem hovedsaken med én gang. Den omvendte pyramiden, eller nyhetstrekanten, er den journalistiske måten å strukturere stoff på. Den passer like godt for webtekster, pressemeldinger, notater og interninformasjon. Poenget er å gå rett på sak og få frem det aller viktigste først og deretter skrive resten i synkende viktighetsrekkefølge. Dette gjør det lett å kutte teksten bakfra uten at det går på bekostning av innholdet.

Viktigste informasjon Hvem, hva, når, hvor, hvorfor, hvordan

Viktige detaljer Annen generell informasjon, bakgrunnsinformasjon

16

Korte avsnitt. Bruk korte avsnitt, med ett poeng per avsnitt. Poenget bør komme frem i første setning, slik at leserne straks ser hva det inneholder. De leser ikke nødvendigvis hele avsnittet. Mellomtitler. Mellomtitler i fet skrift fungerer som stoppunkt for øyet. Bruk informative, ikke kryptiske, mellomtitler som forteller hva avsnittet handler om. Opplisting. Bruk punktlister der dette er mulig. Eksempel: Tenk på at du skriver for skjerm, ikke papir, sier webguru Jakob Nielsen. Han anbefaler disse veldokumenterte knepene for å gjøre teksten mer leservennlig:      

mellomtitler punktlister uthevede nøkkelord korte avsnitt den omvendte pyramiden enkelt språk

Lenker. Trenger du å utdype teksten, bruker du lenker fra den generelle informasjonen til sider med mer utdypende informasjon. Show, don't tell. Vis/beskriv i stedet for å fortelle om det. Bruk spesifikke eksempler som viser hvorfor produktene dine er bra, i stedet for floskler som «løsninger som bidrar til å øke produktiviteten». (Det er neppe dét folk søker etter i søkemotorer.


Har bedriftsbloggen daua? De søker etter noe mer konkret, for eksempel «regnskapsprogrammer for små bedrifter».) Eller vis med et regnestykke hva økningen i bankrenten vil bety for den gjengse husstand.

Vekk den til live igjen. Start med å identifisere dødsårsakene, også kalt unnskyldninger: «Det er for travelt, bloggen ble nedprioritert.» «Vi gikk tomme for ting å skrive om.»

Aage Rognsaa (Kunsten å skrive godt) bruker dette eksemplet til å vise forskjellen mellom å fortelle og vise/beskrive:

Dette er et av innleggene i tekstforfatterbloggen til HvabeHager, et tekstbyrå som er flink til å profilere seg på nettet. I bloggen skriver de om ulike typer tekster, innholdsmarkedsføring, søkemotoroptimalisering og mye annet.

Fortelle: Direktøren var svært fornøyd med rapporten min. Vise: Da direktøren hadde lest rapporten, hev han seg på telefonen, ba om å få snakke med meg og ropte inn i røret: «Du er jaggu rene forfatteren. Jeg har ikke sett noe saftigere siden jeg leste Bjørneboe!» Kill your darlings. Kutt bort unødvendigheter i teksten. Bli kvitt uvesentlige setninger og ord, for eksempel overflødige adjektiver og gjentakelser. Hvis den nedstrippede versjonen er like forståelig som originalversjonen (eller kanskje mer), har du gjort en god jobb. Eller kanskje du kan kutte litt til. Selv om det betyr at yndlingsuttrykket ditt eller en megaformulering kanskje går fløyten. Selvstendig sideinnhold. På samme måte som avsnitt bør inneholde bare ett poeng, bør hver side være basert på ett poeng eller emne som gjør den uavhengig av de andre sidene på nettstedet. Da blir den også mer forståelig for lesere som kommer surfende inn direkte til denne siden via en lenke på et annet nettsted, og som ikke nødvendigvis har lest de andre sidene dine.

Hva rekker en reisejournalist på en time? Mye, ifølge Vibeke Montero i dette innlegget fra Bortebest, en av Norges beste reiseblogger. Mellom kl. 7 og 8 om morgenen rakk hun følgende:  

 

Spise frokost (og fotografere den) Finne fem gode fotomotiver, blant annet en lekker iskaffe pluss en dame i polkadottbikini som bare måtte med – det ble et lite intervju også Ta en dukkert Ta en tissepause

Bruk gjerne overskriften som tittel i tittelfeltet øverst i nettleseren også. Det gjør det lettere å identifisere siden i søkemotorer. Se også: Skriv overskrifter som selger 17


Christine Calvert: Tekstdoktor

Audun Farbrot: Forskningskommunikasjon Les: Om ĂĽ skrive fagblogg

18


Hva skal jeg skrive om?

Bård Borch Michalsen Intervju: Skriv bedre!

«Jeg kommer ikke på noe å skrive om», skrev en 13 år gammel jente til Ung.no. Hun skulle skrive artikler til skoleavisen. Redaksjonen svarte og ramset opp ideer: Skriv om venner, historien til skolebygningen, eller miljøet på skolen. Intervju lærere og spør hvorfor de ville bli lærere, og hvordan det er å være lærer. Fritidsaktiviteter, kjæledyr, skoleveien, hverdagen og sosiale medier. En bra film eller bok. Forelskelse, kjærlighet, vennskap og flørting. Krangel med venner eller kjæresten, og hvordan man blir venner igjen. Hvordan hadde det vært å ikke bruke teknologi på en uke? Og til slutt: «Kanskje det er noe du er skikkelig god i som du kunne skrevet om?»

Skoleaviser på nett Hva skriver elever så i skoleaviser? Her er noen av temaene fra skoleavisene på Skoleaviser.no: Tiendeklassingers eksamensnerver, mobilfrie skoler og intervjuer med folk på Coop, lærere og rektorer. Filmanmeldelser. En undersøkelse om elevers søvnvaner: Under halvparten får den anbefalte mengden søvn på 8–10 timer. 95 % bruker mobilen i sengen. Hva skal du gjøre hvis du kjeder deg i ferien? Her er et tips: fotoshoot. Og vet du hva man kaller en tannlege som er veldig forsiktig i arbeidet sitt? Tannpirker! 19


20

Bilde: Barbara A Lane pĂĽ Pixabay


Oppgrader fotoferdighetene IPHONE PHOTOGRAPHY SCHOOL: 10 tips for å ta minimalistiske bilder (Carl Johan Johansson)

Et enkeltmotiv med stort negativt rom rundt ... det enkle er ofte virkningsfullt.

8 tips for å ta fantastiske feriebilder (Mark Hemmings)

La bildet vise hvilket land eller hvilken by du befinner deg i, i dette tilfellet Mexico.

8 tips for å ta gode bilder av solnedgang (Rory Tucker)

Lette skyer gjør seg godt på et solnedgangsbilde. Plasser noe i forgrunnen.

Lær fotoredigering med Snapseedappen, trinn for trinn Snapseed er en av de mest populære appene for redigering av mobilbilder.

DIGITAL PHOTOGRAPHY SCHOOL: La bildene fortelle en historie.

Foto.no: En guide til gatefoto

Dataporten.net: Tips for gatefoto

Intervju med fotograf Trond Lindholm.

«Du får sannsynligvis det beste resul-

«Det er viktig å fortelle en historie», sier

tatet ved å selv mingle inn i gatelivet,

han.

altså å bli en del av livet, i stedet for å

Se også: MÅNEDENS BILDE

observere det.» 21


Topp 10-bildetrender for deg som selger bilder via bildebyråer YouTube-kanalen Stockshots lister opp ti bildetrender for 2019: 1. 5G, kunstig intelligens og tingenes Internett 2. Hi-tech, biometri 3. Jobbe hjemmefra, oppdragsøkonomi (gig-økonomi) 4. Kryptovaluta 5. Transport 6. Helse og livsstil 7. Folk ute i naturen 8. Mat 9. High-street fashion 10. Autentisitet, få frem følelser i bilder

22


UFO Green. Plastic Pink. Proton Purple. ExpertPhotographys liste over fototrender 2019 ovenfor inngår i deres komplette fotoguide med 78 tips for deg som vil tilby bilder på nettet.

Dette er tre farger kundene ikke kan få nok av, ifølge bildebyrået Shutterstock, basert på data fra milliarder av bildesøk. HEX-verdier: #7FFF00 #FF1493 #8A2BE2 RGB: 127-255-0 255-20-147 138-43-226

Pantone valgte Living Coral som årets farge 2019. HEX-verdi: FC766A RGB: 252-118-106 Prøv å søke etter «Living Coral» på for eksempel iStock.com eller Shutterstock.com for å se hvordan fotografer og illustratører har latt seg inspirere av denne fargen. 23


Vis deg frem i en internasjonal

iPhone Photography Awards (IPPAWARDS)

Huapeng Zhao kom på andreplass i kategorien Årets fotograf 2018 med dette bildet, Eye to eye. Bildet er tatt med iPhone 6. Fristen for neste års påmelding er 31. mars 2020. Du kan bruke iPhone eller iPad, og bildene må ikke redigeres i Photoshop eller lignende programmer. Bruk av iOS-apper er tillatt. Les mer om påmelding, kategorier, premier, påmeldingsavgifter m.m.

24


mobilfotokonkurranse

Mobile Photography Awards

Jo Sullivan vant førsteprisen i kategorien Fine Art i 2018 med dette bildet, kalt Freedom Journey. Fristen for årets påmelding er 10. desember 2019. Du kan bruke alle typer mobiltelefon og nettbrett. Les mer om reglene for å delta.

25


Her finner du

bilder med fri lisens Ny søkemotor på Creative Commons Creative Commons har lansert en ny søkefunksjon der du kan søke etter bilder med fri lisens. Søkefunksjonen indekserer mer enn 300 millioner bilder fra 19 kilder, blant annet Metropolitan Museum of Art, Rijksmuseum, Flickr, Behance og norske Digitalt Museum. Planen er å inkludere også lyd og digitale læringsressurser. Nyttig når du trenger illustrasjonsbilder, kanskje street art. Ta også en titt under Designer-ressurser på Creative Commons. Her kan du søke etter bilder, lydfiler, videoer, fonter m.m. med ulike typer lisenser.

26

«StreetArt-12-16-30» av RichardTurnerPhotography, lisensiert under CC BY-NC 2.0.


Bilde: Shane Rounce pĂĽ Unsplash

27


Canva.com har tekst+bilde-maler for ĂĽrsrapporter, nyhetsbrev og brosjyrer, Facebook-bilder, bokomslag og postkort. Og mye mer.

28

kreativweb