#kreativweb 1 2017

Page 1

.

Praktisk e-publisering for alle Nr. 1/2017

100 ord – 6 ord – twitteratur – skrivetips

TEMA: KORTFORTELLINGER


kreativweb nr. 1

Nr. 1/2017

Kunsten å skrive smått Side 4

Kurt Vonnegut: Hvordan skrive en kortfortelling Side 8

Si det med 100 ord Side 10

Twitteratur: 140 tegn Side 12

Robert Blechman: Twitter-krim Side 14

Alle har en historie. Fortell din med 6 ord. Side 16

Bøker, magasiner og inspirasjon Side 18

Storytelling som markedsføring Side 22

9x kortlest – et utvalg kortfortellinger Side 24

Skriveprosessen ord for ord: Se en fortelling ta form – på direkten (webcast) Side 26

2


"Rutete slips. Stripete jakke. Hvit stokk." Du kan si mye med 6 ord. Hva med 100, 200 eller 300 ord? Eller 140 tegn? En god fortelling er en god fortelling, uansett lengde. En så kort fortelling rekker du å lese ferdig mens langviseren beveger seg herfra til hit. Et perfekt kaffefølge. Den britiske forfatteren Neil Gaiman sier at kortfortellinger kan ta deg til den andre enden av universet, men du rekker alltid hjem til middag. Vil du skrive dine egne kortfortellinger? "Start så nær slutten som mulig." Det er et av rådene til Kurt Vonnegut. Skriv mikronoveller på 6 ord, twitteratur på 140 tegn, eller komplette fortellinger på 100 ord. Eller gjør som Nicholas Belardes, som skrev kontorromanen Small Places på Twitter, tweet for tweet. Det tok ham to år. Robert Blechman skrev også på Twitter, men han nøyde seg ikke med én bok. Han skrev en hel krimtrilogi. Det tok åtte år. Dette er bare noe av det du kan lese om i denne utgaven av #kreativweb. Stikkordene er kort og inspirerende. God lesning!

Solveig Hansen redaktør E-post: solveig.hansen@transonline.no Blogger om skriving og e-publisering: TransOnline-bloggen | Z for short | Vignettes from a Writer's Den Forsidebilde: iStock Artiklene må ikke viderepubliseres uten tillatelse.

3


4 Photo: Pixabay.com


Han sykler. Hun bygger legohus. Det er beskrivelser. Hvis vi lar ham sykle ned huset hennes, har vi en konflikt og et godt utgangspunkt for en fortelling. Hun blir forbannet, han føler seg tråkket på – enda bedre. Han kan velge å gå sin vei eller hjelpe henne med å bygge opp huset igjen. Det er eksempelhistorien i denne artikkelen.

En roman kan være lang. En novelle er kortere, gjerne et sted mellom 2000 og 20 000 ord. Alt som er kortere enn det, er kortprosa. Lynfiksjon er kort, mikrofiksjon er enda kortere. Vi har 140 tegn lange Twitter-fortellinger, såkalt twitteratur, og fortellinger på 6 ord. La oss bare kalle det kortfortellinger her. En fortelling må per definisjon inneholde de klassiske historieelementene: setting, hovedperson, konflikt og løsning. I løpet av handlingen må hovedpersonen ha oppnådd noe eller forandret seg. I en kortfortelling på 100, 200 eller 300 ord må mye av dette forbli usagt eller ligge underforstått i teksten. Indiker at noe har skjedd før, og at historien kanskje fortsetter etter siste punktum. Fortellingen må være en fullverdig historie, ikke et utdrag av en roman. Leserne skal ikke tenke "hva skjedde så" når de har lest ferdig. Noe må skje i fortellingen, ellers er det bare en beskrivelse, en ikkefortelling. ❶ Hopp rett inn i handlingen. Ikke bruk tid på forhistorien eller omgivelsene. Han sykler ned legohuset hennes. ❷ Bruk én eller veldig få, men velskrevne karakterer. De heter egentlig Molly og Per, men det er ikke viktig. Støttehjulene på

sykkelen sier noe om alderen. Hun er sjefete, mens han føyer henne. Vi velger hans synsvinkel. ❸ Det holder med ett tema og én sentral konflikt. Den ene bygger opp, den andre river ned. Det var ikke meningen, prøver han å forklare henne. Hun har nok med seg selv. ❹ Fokuser på ett enkelt øyeblikk i karakterens liv, som forteller noe om vedkommende. Hva vil karakteren? Hva hindrer ham eller henne i å nå målet? OK, det var han som ødela legohuset, men han vil ikke sjefes rundt av henne. Skal han gå sin vei? Eller hjelpe henne med å bygge opp? ❺ Show, don't tell. Vis, ikke fortell. Bruk presise ord. Sinna-posituren hennes er hendene godt plantet på hoftene. Han retter ryggen karslig. ❻ Avslutt fortellingen før den siste linjen, der du gjerne kan legge til en vri som overrasker. Vi avslutter fortellingen med at han tar kommandoen litt og hjelper henne med gjenoppbyggingen. Så stiller hun et uventet, forsonlig spørsmål. ❼ Finn en effektiv tittel. "Legoland" høres bra ut. Les hele fortellingen på neste side.

5


LEGOLAND Idet han svingte inn porten, mistet han kontrollen over sykkelen og braste rett inn i legohuset hun holdt på å bygge i hagen. Hun hadde akkurat fått på plass den ene kortveggen. "Oops", sa han nede fra bakken, reiste seg og samlet sammen legoklossene fra den sammenraste veggen. Så plukket han opp sykkelen. Det ene støttehjulet var skjevt. "Se hva du har gjort! Nå må jeg bygge på nytt." Hun stilte seg foran ham med hendene godt plantet på hoftene. Den sedvanlige posituren når hun var forbannet. Hun la ikke engang merke til at han hadde skrubbet opp det ene kneet. Alt hun tenkte på var de dumme klossene. Det var dét som opprørte ham mest, at alt dreide seg om henne, henne, henne. Han hadde alltid føyd henne. Gjør ditt. Hent datt. Det var mange år til han skulle lære ord som "slave" og "bitch" og "hersketeknikk". Dumming, var dekkende for det han tenkte om henne der og da i legoland, det er ikke hun som bestemmer over meg. Aldri mer. Denne nyvunne innsikten fikk ham til å rette ryggen litt mer karslig enn før. Han hadde mest lyst til å sparke hele legodritten over ende, men det var nå engang han som hadde revet ned den veggen. Et hendelig uhell, og det sa han til henne: "Det var ikke meningen." "Skal jeg hjelpe deg?" spurte han. Hun enset ham ikke. Han satte seg på huk ved siden av henne enda hun ikke hadde bedt ham om det, og festet et vindu forsiktig på plass. Så at hun ikke fikk det helt til. Han tok liksom kommandoen litt. Hun skjønte tegningen. "Skal jeg hente et plaster til kneet ditt?" spurte hun forsonlig. (283 ord)

6


ONE MAN BAND "So, you're doing everything yourself, from writing the songs to performing them?" "That's right, I write, compose, produce, perform, you name it‌" "On stage, you sometimes have a guitar player with you. Is he your brother?" "No, that's me, too."

(c) Zol H

7 Photo: Pixabay.com


Se videoen:

Kurt Vonnegut on how to write a short story 8


"Ikke bruk semikolon. De er transvestittiske hermafroditter som ikke står for noe som helst. Alt de gjør, er å vise at du har gått på college." – Kurt Vonnegut, "A Man Without a Country"

Kurt Vonneguts 8 tips til deg som vil skrive kortfortellinger: ❶ Bruk tiden til en totalt fremmed på en slik måte at han eller hun ikke føler at det var bortkastet tid.

❷ Gi leseren minst én karakter han eller hun kan heie på. ❸ Alle karakterer bør ville noe, om det så bare er å få seg et glass vann. ❹ Hver setning må gjøre én av to ting: vise karaktertrekk eller drive handlingen fremover.

❺ Start så nær slutten som mulig. ❻ Vær sadistisk. La fryktelige ting skje med hovedpersonene, uansett hvor hyggelige og uskyldige de er – for å vise leseren hva de er laget av.

❼ Skriv for å glede bare én person. Hvis du åpner et vindu og omfavner hele verden, vil fortellingen få lungebetennelse.

❽ Gi leserne så mye informasjon som mulig, så fort som mulig. Til pokker med

spenningen. Leserne skal ha såpass forståelse av hva som foregår, hvor og hvorfor, at de kan fullføre fortellingen på egen hånd selv om de siste sidene skulle bli spist opp av kakerlakker.

Reglene kan også brytes.

Kurt Vonnegut (1922–2007) var en amerikansk forfatter. Han er mest kjent for romanen Slaughterhouse-Five (Slaktehus-5) (1969), der handlingen utspiller seg under bombingen av Dresden under annen verdenskrig. 9


THE POSTCARD By Arleane Ralph Contractors discovered the postcard upon pulling out the kitchen cabinetry. It sat for days on a switch box until the drywallers came. Then it rested a while on a palette of Tuscan stone tiles, and, after that, maybe it dropped over a rough sill or was scrapped with the paper wraps of the granite countertops. So the postcard disappeared once more and its story ended again, except that the tiler's apprentice, a shy teen with an interest in history, posted a picture of it, and, soon after, the willowy grand-niece of one Mrs. Nettie Huelscamp of Empress, Alberta, liked it.

En komplett fortelling som med 100 ord forteller hvor postkortet ble funnet, og gir et frempek i form av en Like – alt i løpet av en kjøkkenoppussing. Inspirasjonen til Arleane Ralphs fortelling er et postkort fra 1915, adressert til Mrs. Nettie Huelscamp, Empress, Alberta. Kortfortellingen er publisert i nettmagasinet 100 Word Story.

10


Si det med 100 Word Story er et nettmagasin med 100 ord – verken mer eller mindre – lange fortellinger som leserne sender inn, noen ganger inspirert av et bilde som redaktøren legger ut. Bidragsyterne er alt fra studenter til forfatterveteraner og skriveglade amatører, noe som skaper god spennvidde. Magasinet inneholder også essayer og forfatterintervjuer. Mannen bak dette flash fiction-nettstedet er Grant Faulkner. Han er også kjent for NaNoWriMo (National Novel Writing Month), et årlig prosjekt der deltakerne oppfordres til å skrive 50 000 ord i løpet av november.

Om 100-ordsformatet sier Faulkner at det usagte er like viktig som det som blir sagt. Med bare 100 ord til rådighet må teksten gi hint om det negative rommet rundt. Det krever presise ordbilder, og det er akkurat dét som gjør kortskriving til en så krevende øvelse. Det er ikke bare snakk om å velge ord, men også å velge bort ord – som om du hugger og meisler en blokk marmor inntil alt unødvendig er skåret bort og ansiktet til en romersk gud trer frem. De beste kortfortellingene er de som følger den tradisjonelle fortellerstrukturen med en begynnelse, midtdel og slutt i den – som oftest – ene scenen eller situasjonen de beskriver. En hel fortelling, kanskje et øyeblikksbilde, som etterlater leseren ettertenksom eller med et stort smil.

En som har fanget øyeblikket, er Heather Beecher Hawk i kortfortellingen That Girl, som beskriver én dag i jeg-personens liv. Hun er på vei til å forlate hjembyen og sin første kjæreste, og han inviterer henne med til familien i husvognen deres. Etter at hun er introdusert, nikker moren hans anerkjennende og sier "Ain't she pretty". Alle er enige og sier "Ain't she pretty". Det er alt som skjer. Forfatteren forteller ikke hvordan noen av dem ser ut, men likevel ser vi dem klart for oss, stimlet sammen på hagestoler ved husvognen. Som på et fotografi. La oss korte ned Legoland-fortellingen (side 6) til 100 ord: LEGOLAND Han syklet ned legohuset hennes, men det var ikke med vilje, prøvde han å forklare henne. Dumme støttehjul. "Dust!" Hun plantet hendene på hoftene, typisk når hun var sint eller kommanderte ham: Gjør ditt. Hent datt. Og han føyde henne. Men ikke nå mer, tenkte han besluttsomt og reiste seg, rettet ryggen karslig. Hun så ikke engang at han hadde skrubbet opp kneet. Han hadde mest lyst å sparke til hele legodritten, men satte seg i stedet på huk og festet et vindu på plass for henne. Tok kommandoen litt. "Skal jeg hente et plaster til kneet ditt?" spurte hun.

11


Twitteratur: Twitteratur, Twitter-fiksjon, twiksjon – kjært barn har mange navn, men en maksimumslengde på 140 tegn. Hvis du ikke greier å fortelle hele historien i én tweet, er det bare å skrive flere. Holder du på lenge nok, ender du kanskje opp med en bok.

Twitter-romaner Twitter-romaner kan gå over flere hundre tweeter, kanskje over mange måneder. Nicholas Belardes var tidlig ute med dette formatet. Fra 2008 til 2010 la han ut Twitter-romanen Small Places på @smallplaces. Handlingen utspiller seg i et kontormiljø, der hovedpersonen holder oss underrettet om hverdagen i kontorlandskapet og reflekterer over livet. Harry Potter (1–7) by J. K. Rowling @NotoriousHP Hello everyone from under the stairs! Aunt and Uncle threw me under here again. Gosh, life is so hard. That fat fuck Dudley stole all my food! I wish something good or at least interesting would happen to me. OMG I'm a WIZARD! And my parents are DEAD WIZARDS! Off to magic boarding school. PEACE BITCHES!

Robert Blechman skrev en krimtrilogi på Twitter. Det ble til tre bøker i løpet av åtte år. Les mer på side 14. Studentene Alexander Aciman og Emmett Rensin skrev boken Twitterature, der de de gjenforteller kjente bøker gjennom opptil tjue tweeter. 12

OMG Hogwarts OMG I have two friends OMG magic OMG the Slytherins are Nazis OMG there is an EVIL WIZARD out to get me. ... [SNAPE KILLED DUMBLEDORE WTF WTF WTF WTF WTF? THIS IS LIKE THE BIGGEST CLIFFHANGER EVER!!!]


Nanoism.net er et nettmagasin for Twitterfiksjon, fortellinger med opptil 140 tegn. Raske å lese, krevende å skrive, sier redaktør Ben White.

Frode Grytten skrev Twitternoveller hver dag i to år, fra 2012 til 2014. De beste av de 538 tweetene hans er utgitt i bokform: Vente på fuglen.

Sean Hill publiserer Twitter-fortellinger på @VeryShortStory.

13


Robert Blechman: "Willum Mortimus Granger was beside himself. In fact when his body was found the top half was right next to the bottom." Sånn åpner Robert Blechman Twitstery Twilogy, en krimtrilogi av det humoristiske slaget, skrevet i sin helhet på Twitter, 140 tegn om gangen. Han påbegynte den første boken, Executive Severance, i 2009, med to tweeter hver dag 15 måneder i strekk. Deretter fulgte The Golden Parachute i 2016 og I Tweet, Therefore I Am i 2017. Blechman kaller sjangeren for "Twitstery", Twitter Mystery, og sammenligner det med de daglige tegneseriene i aviser. Mordet på Granger er politietterforskeren Arkabys store sak gjennom de tre bøkene. I Executive Severance blir Granger funnet kuttet i to og med en mobiltelefon i hånden, og Arkaby oppdager at Granger var i ferd med å tvitre da han ble drept. Kan tweetene hjelpe ham med å løse drapsgåten? Politimannen tvitrer selv uavlatelig gjennom sakens gang: "Limited to 140 characters to confess his sins and meet his Maker, 'tweeting' may not have been the best use of Willum Granger's final moments." I The Golden Parachute blir Arkaby oppsøkt av den døde Granger som forlanger at han gjenopptar drapssaken. "Willum Mortimus Granger is still dead. How then is he standing, larger than life, at the 14

entrance to my office? 'Knock knock' he proffers." I Tweet, Therefore I Am involverer et klonelaboratorium og roboter, og Arkaby fortsetter å tvitre om stort og smått mens saken går mot en oppklaring: "Not too long ago Granger's doppelgänger materialized at the door to my office, like the ghost of Jacob Marley. Scared the dickens out of me!" I grab the robot's collar. "You'll answer our questions or else!" "Or else what? You'll throw the book at me again?" "I'll pull your plug!" "A sudden realization hits me like the wet kiss of a soft boot on slick pavement. I haven't been getting any receipts for my travel expenses!"

Underveis i tvitringen fikk Blechman en Twitter-melding fra et forlag som spurte om han planla å gi ut tweetene i bokform. Han tok det som en spøk, og skrev tilbake: "Bøker er avleggs. Det er ingen som leser bøker lenger." Forlaget forsikret ham om at det ikke var tilfelle, og at de var interessert i å trykke bøkene hvis han fullførte historien. Robert Blechman underviser i sosiale medier, kommunikasjon og teknologi ved Fordham University i New York. Han tvitrer fortsatt på @RKBs_Twitstery. Favorittforfatteren hans er James Joyce.


"Med bare 140 tegn til syndsbekjennelse før møtet med sin Skaper, burde Willum Granger kanskje brukt de siste øyeblikkene på noe bedre enn tvitring." – Twitstery Twilogy

15


16


"For sale: baby shoes, never worn." Denne annonseaktige mikronovellen kan være feilaktig tilskrevet Ernest Hemingway, ifølge Quote Investigator. Uansett er den forløperen og inspirasjonen til de populære seksordsfortellingene som "alle" skriver, fra klasserom til kreative samlinger. "Til salgs: Babysko. Aldri vært brukt." har en begynnelse, midtdel og slutt. En hel fortelling på seks ord, men hva handler den om? Abort? Et barn som døde? Leserne er medskapere i enda større grad enn det som er tilfelle med lengre kortfortellinger. De må lese mellom og rundt ordene for å danne seg et helt bilde. Larry Smith har skapt sin egen vri. I samarbeid med Twitter startet han i 2006 SixWord Memoirs-prosjektet, der de inviterte leserne til å fortelle livshistorien sin med seks ord. Over 1 million har bidratt i de ti årene som har gått. Med seks ord oppsummerer de hele eller en bit av livet:

"Mom's Alzheimer's: she forgets, I remember." "Travelled the world just to return." En krigsveteran skrev: "Forged through fire, sustained through friendship." Hva sier man om tredjeklassinger som skriver som små filosofer: "Born to be a spy, unnoticeable." "Nine years stacked within my soul." I en egen ungdomsseksjon på Six-Word Memoirs kan vi lese: "Friends? More like my lifelines, really." "How'll I mess up this time?" "I prefer skeletons remain in closets."

"Told to marry rich, married Richard."

"I have this condition called 'lazy'."

"Wasn't born a redhead, fixed that."

"Overthinking myself into a corner again."

Mikronoveller av Dag Evjenth m.fl. "Livet. Døden. Og alt midt imellom." "Hun dekker fremdeles på til begge." "Rutete slips. Stripete jakke. Hvit stokk." "Sur melk blir sjelden blid igjen." "Tredemøllen førte henne ikke noe sted."

17


BØKER OG INSPIRASJON.

Hugo Simbergs ikoniske "Såret engel" (1903) ble i 2006 kåret til Finlands nasjonalmaleri. Knut Faldbakken brukte dette maleriet som inspirasjon for novellen "Engelen" i antologien Impulser, syv forfatteres møte med malerkunst. Han begynner fortellingen slik: "Den lå med ansiktet skurt ned i bakken. Den ene vingen så ut til å være brukket. Kjortelen var opprevet og skitten, og det hang jordklumper i det lange, gule håret. Jonas husket siden, da han om og om igjen ble bedt om å fortelle alt om hvordan de hadde funnet den, at han straks tenkte at den kanskje hadde feilberegnet flukten litt, og kollidert med skigarden." 18

For oss som ikke er rutinerte forfattere og ikke helt vet hvor vi skal begynne, kan det være nyttig å starte med å beskrive for oss selv det vi ser på bildet. Wikipedia beskriver det slik: "Den sentrale figuren i bildet er en engel med bandasje for øynene og strimer av blod på vingene. De to guttene som bærer engelen er kledd i mørke klær, som i sorg. Alvoret understrekes av guttenes unge alder, og i blikket til den bakerste av guttene, som ser ut av bildet, mot betrakteren." Remsen som guttene har revet av kjortelen og brukt som bandasje, har sklidd ned over øynene på engelen. I hånden holder engelen en bunt myrull.


En mann dør brått, og novellene forteller hvordan folk rundt ham – slekt, venner og folkene på begravelsesbyrået – får vite om dødsfallet, og hva de gjør i dagene etterpå.

Artige korttekster om lett absurde begivenheter fortalt med den største selvfølgelighet.

Minner og hendelser fanget i øyeblikksbilder, som fotografier. Korte fortellinger på 1–2 sider.

100 fortellinger, hver på 100 ord, om forfatterens møter med fremmede i London. Prosjektet startet som en blogg. 19


Microfiction Monday Magazine

Max. 100 words

20


På bokbaren UGLA i Oslo kan du sitte og skrive en roman på små lapper.

21


SNAKE "So there is this SEO expert right" said Snake. "Right" replied Spectre. "And he walks into a bar" said Snake. "OK" said Sprite. "Bars" said Snake. "Mmhmm" said Spectre. "Pub. Public house" said Snake. "Oh god" sighed Sprite. "Irish bar, beer, drink, alcohol, wine, liquor, spirits" continued Snake. "It’s like being on LinkedIn" whined Sprite. 22


Storytelling som Little Fears SEO (søkemotoroptimalisering) involverer gode nøkkelord. Det gjelder å bli funnet på nettet. Hvis du skriver nettinnhold, vil du kanskje nikke gjenkjennende til Peter Edwards' litt bransjeinterne korttekst på forrige side, om en SEO-ekspert som er "høy" på nøkkelord.

Peter Edwards, som blant annet jobber som illustratør og skribent, ville lage en side der han testet ut ideer og viste frem det han hadde å tilby. Det ble til Little Fears, der han drodler de små liksomskumle figurene sine på fotografier og skriver en dialog figurene imellom. Tekstene kjennetegnes av et utspekulert tørt ordspill på slutten. Ta for eksempel historien om politifonten som ble skutt, selveste seriffen.

Disse illustrerte korttekstene ble en øyeblikkelig hit, med flere tusen følgere i løpet av en ukes tid. Nå er en del av dem utgitt som bok, med tittelen January. Fra å være et teststed er Little Fears blitt en hovedinntektskilde og et markedsføringsverktøy for Edwards' tjenester.

LEGO Storytelling er en kreativ måte å presentere seg selv på. Videoanimasjonen om LEGOs historie nedenfor har alle elementene en god fortelling krever: et godt plott, hovedpersoner, konflikt og løsning – pluss et budskap om aldri å gi opp. Visste du forresten at LEGO er en forkortelse for det danske "Leg godt"?

23


24 Photo: Pixabay.com


Bed Hole Syndrome, by Carla Lancken: “The day I was fired I came home, undressed, and went to bed for five years.” First Flight, by Bobby Warner: “Folks called her Old Witch, and she was Timmy’s friend. … ‘Would you like to fly?’ she asked.” February 12, by Erinn Pascal: “It is Halloween. I am a princess and my son Danny is a ghost.” Painting the Sea, by Conor Kelly: “My father paints the sea. That is how I remember him.” I'm With the Band, by David Cook: “The drummer battered away at his kit with venomous incompetence…” Sky Love, by Emily Manno: “What a magnificent thing, to fly in the clouds.” Change, by Mike Jackson: “When they took over the planet they said things were going to be different but we were not to worry.” The Painter's Wife, by Brian Castleberry: “The poet had been sleeping with the painter’s wife for three months…” A Royal Feast (aka Eat Your Vegetables), by Iain Kelly: "Gefjun brought the feast to the table. Her husband, Skjöldr, son of Odin, sat silently in his anger."

25


Robert Olen Butler, professor i kreativ skriving ved universitet i Florida, tok "show, don’t tell" til et helt nytt nivå da han komponerte en godt og vel 4000 ord lang fortelling i en direktesendt webcast på 17 to timers økter i 2001. Han kalte fortellingen This is Earl Sandt, og seerne kunne følge hele prosessen fra unnfangelse til ferdig utkast. "Hvert eneste komma, alle elendige formuleringer, alle blindspor og alle dårlige metaforer", for å bruke Butlers egne ord. På slutten av hver økt besvarte han spørsmål fra seerne.

26


Som utgangspunkt for fortellingen brukte han et postkort fra 1913 som viser den amerikanske flypioneren Earl Sandt under en flyoppvisning. På bildet ser vi hvordan en vingetupp på todekkeren er i ferd med å falle av. Bak på kortet står følgende å lese: "Dette er Earl Sandt fra Erie Pa i sitt aeroplan, rett før det falt."

du føler, ikke det du tenker", skriver Butler i boken From Where You Dream: The Process of Writing Fiction (2005). Når han skal beskrive sin egen skriveprosess, bruker han ord som "dreamstorm" i stedet for "brainstorm", "aktiv bevissthet" og "white hot center" (nuet), som er stedet der kunst skapes. "Kunst kommer ikke fra sinnet, men fra stedet der vi drømmer." Målet er å skape en organisk helhet der alt harmonerer med alt. Hva så hvis det ikke er kunst? "Ikke-kunst, sjangerskriving, underholdningsskriving er gjerne fylt med abstraksjon, generalisering, oppsummering, analyse og tolkning."

Butler valgte å fortelle historien fra fotografens Jeg-synsvinkel, og han visste fra starten av at han ville la flygeren dø i kræsjet. Den virkelige Earl Sandt overlevde selve havariet, men døde senere på sykehuset. Ikke alle er enig i Butlers tolkning av kunstbegrepet, men de 34 timene er verdt mangt et skrivekurs. Det er fascinerende å se fortellingen ta form, fra den første setningen som vises på skjermen, "Jeg har sett en mann dø, men ikke som dette", til lesingen av den ferdige fortellingen – en forestilling i seg selv. Butler skriver ikke et rått førsteutkast før han går løs på finskrivingen. Han redigerer underveis og leser hyppig gjennom det han har skrevet, og han stopper og slår opp ord i ordlisten. I bakgrunnen hører vi Puccinis Turandot, med Nessun dorma kjørende i løkke under de mest intensive delene av beretningen. Han bruker konsekvent den gamle betegnelsen "aeroplan" og hopper over nyere ord som "shimmy", som ikke ble brukt i 1913. "For å få frem den virkelige betydningen i arbeidet ditt og oppnå kontakt med leseren på et følelsesmessig plan, må du skrive det

Et annet konsept Butler introduserer for studentene sine, er "yearning", lengsel. Dette er karakterens innerste ønske, motivasjon eller drivkraft. "Forskjellen mellom ønsker beskrevet i underholdningsfiksjon og litterær fiksjon, er bare en gradsforskjell", skriver han i From Where You Dream: The Process of Writing Fiction. I underholdningsfiksjonen kan ønsket være å få en mann eller kvinne, oppnå rikdom eller makt, løse et mysterium eller kjøre en stake gjennom hjertet til en vampyr. I den litterære fiksjonen handler det mer om det eksistensielle, å finne seg selv, en identitet eller en plass i universet eller knytte seg til andre personer. I This is Earl Sandt prøver fortelleren å forstå sin egen dødelighet. Han har aldri sett et aeroplan før, og når det kræsjer, har han ingen referanserammer å forholde seg til i den nye og moderne verden som er i ferd med å reise seg. Han er rystet inn til margen og begynner å identifisere seg med den døde oppvisningsflygeren. This is Earl Sandt er en av fortellingene i Had a Good Time: Stories from American Postcards (2004).

Tekst: Solveig Hansen 27


"Short stories are journeys you can make to the far side of the universe and still be back in time for dinner." — Neil Gaiman

28

kreativweb