#kreativweb 1 2016

Page 1

.

Praktisk e-publisering for alle Nr. 1/2016

Designmaler,

omslag, bilder,

fonter

Den papirbaserte

notatboken er ikke død

Scrivener Calibre Scapple Canva m.m. Evernote vs. OneNote Lag din egen boktrailer

TEMA: VERKTØY FOR (E-)BØKER


Full oversikt over skriveprosjektet med Scrivener Side 4

Digitale notatblokker ... Side 6

... og papirbaserte notatbøker Side 7

Kjente menn og notatbøkene deres Side 8

Konverter til e-bok med Calibre Side 10

Skap din egen grafikk med Canva Side 11

Proffe bøker med designmaler Side 13

Lag bokomslag i Word Side 14

Boktrailer på 1-2-3-ish Side 17

Oppslagstavlen: Lenker til bilder, fonter og annen inspirasjon Side 18

Siste side: Husk Utklippsverktøy 2 Photo: Pixabay


kreativweb nr. 1 Nr. 1/2016

Det trenger ikke se hjemmelaget ut. Når du gir ut bøker selv, er du ikke bare forfatter, men også bokdesigner, markedsfører og alt der imellom. Du driver en virksomhet. Det betyr ikke at du trenger å gjøre alt selv. I takt med det økende antallet indieforfattere har det dukket opp nye og prisoverkommelige verktøy og tjenester. I denne utgaven av #kreativweb ser vi på noen av disse. Nevner i fleng: Bokdesignmaler fra publiseringsveteranen Joel Friedlander, som kan det meste om selvpublisering. Omslagsmaler designet i Word av Derek Murphy. Ferdiglagde bokomslag fra The Book Cover Design. Calibre for konvertering til e-bok. Canva for å lage grafikk basert på maler. Og Scrivener, selvsagt, sjefsverktøyet for skrivere som trenger å holde orden på strukturen i lange tekster. Kanskje trenger du en boktrailer? Det kan du lage selv med MakeWebVideo, en webtjeneste for videoproduksjon på direkten. Det skjer ting på indiefronten i Norge også. Det første indieforfatterseminaret gikk av stabelen i sommer. En velkommen nyhet derfra var at det skal etableres en webportal der egenutgivere kan søke etter redaktører, språkvaskere, designere og annen eksperthjelp. Alt for at du som indieforfatter skal kunne skape bøker som ser proffe ut, både inni og utenpå. God lesning!

Solveig Hansen redaktør

E-post: solveig.hansen@transonline.no Blogger om skriving og e-publisering: TransOnline-bloggen | Z for short Forsidebilde: iStock.com/Spectral-Design Artiklene må ikke viderepubliseres uten tillatelse.

3


Skriv i et fullt vindu, eller del skjermen i to for ĂĽ vise for eksempel korktavlen eller en nettside ved siden av skrivevinduet. Praktisk. 4


Alt på ett sted. Det er den store forskjellen mellom Scrivener og Word.

Når du skriver et manus i Word, har du ofte mange dokumenter å holde styr på. Du har kanskje én fil for hvert kapittel pluss separate referansefiler i form av bilder, PDF-dokumenter og nettsider. Det blir mye blaing. I Scrivener har du alt på ett sted og har full oversikt over hele skriveprosjektet. Derfor kaller produsentene det for et skrivestudio, og de bruker digitale versjoner av typiske kontorverktøy som kartotekkort, ringperm og korktavle som en del av brukergrensesnittet. Et skriveprosjekt er mer enn bare skriving. En stor del av arbeidet går ut på å organisere tekst. I Scrivener kan du skrive eller importere hele teksten og deretter organisere den i mindre deler som er lettere å håndtere, eller du kan plotte handlingen først. Du kan opprette kapitler som du kan vise som separate «kartotekkort» der du legger til for eksempel enkeltscener. På kartotekkortet kan du skrive et sammendrag av innholdet. Du kan flytte kortene og hoppe fra kort til kort for å legge til nye stikkord i idéfasen. Tenk på det som et tradisjonelt arkiv med

kartotekkort som viser hva arkivet inneholder. Eller en ringperm med skilleark. Scrivener kaller da også organiseringsdelen til venstre for Binder, ringperm. Draft-mappen i ringpermen inneholder manuset ditt. Under Research kan du legge til referansefiler, for eksempel nettsider, som du kan vise side om side med teksten du skriver. Visningsmulighetene er mange. Du kan vise skriveprosjektet ditt i tre forskjellige modi: korktavle (corkboard), disposisjonsmodus (outliner) eller full tekst. Etter hvert som du jobber med og ferdigstiller en del, kan du merke den med status (første utkast, fremdrift, endelig), som illustrert på forrige side. Du kan også importere og eksportere tekst i mange formater, blant annet fra og til Word. Les mer: Scrivener: Strukturere ideer Innføring Funksjoner Instruksjonsvideo

Produsent: Literature & Latte Plattformer: Mac, Windows, iOS Pris: USD 40 Prøveversjon: 30-dagers prøve

5


Digitale notatblokker ... De to dominerende digitale notatblokkene av større format er OneNote og Evernote, og begge fås i en gratis utgave.

vs.

Gratisversjonen av Microsofts OneNote kan du bruke på alle enhetene dine. Filene lagres på OneDrive, der du i utgangspunktet har 15 GB plass. Med en Officepakke får du enda mer plass. OneNote inngår i Office, enten du kjøper pakken eller abonnerer på Office 365, og er integrert med de øvrige Officeprogrammene. Evernote har en synkroniseringsgrense på to enheter for sin gratisversjon, og du kan laste opp 60 MB per måned. Med en abonnementsversjon kan du laste opp fra 1 til 10 GB hver måned. Funksjonaliteten i de to verktøyene er i stor grad lik, med mulighet for å skrive notater, kopiere inn tekst og skjermdumper og legge til bilder, tekst og lydklipp. I motsetning til OneNote finnes ikke Evernote per i dag på norsk, men fås i dansk og svensk versjon.

OneNote eller Evernote? Evernote or OneNote? Reddit-folket diskuterer Evernote or OneNote – which is best? Catherine Pope, The Digital Researcher Evernote vs. OneNote (2016 Edition) Melanie Pinola, Lifehacker 6

Tankekartverktøy: Scapple Produsenten bak Scapple er Literature & Latte, som også utviklet Scrivener. Dette er et «mindmapping»-verktøy der du kan skrible ned ideer og knytte dem sammen med linjer.


... og papirbaserte notatbøker Notatbøker på papir lever i beste velgående. I den store utvalgsjungelen er det ikke bare, bare for notatboknerder å finne den perfekte notatboken. Kanskje én for kjappe notater, og én for litt finere skriving. Creative Bloq har laget en liste over alternativer til klassiske og stilrene Moleskine. Kanskje en Baron Fig (bildet), som åpnes flatt slik at du kan skrive på hele siden?

Eller hva med en Rocketbook? Lagre innholdet i Rocketbook i skyen, og stikk boken inn i mikrobølgeovnen i 30 sekunder, så blir innholdet fjernet og notatboken gjort klar for gjenbruk. Det er det spesielle blekket som gjør susen.

Du sparer trær og kan koke opp en kopp tevann i samme slengen. Klikk på bildet for å se videoen.

Notebook Stories Facebook-side for seriøse notatbokentusiaster 7


Ernest Hemingway, Mark Twain, Ludwig van Beethoven, Pablo Picasso, Leonardo da Vinci, Larry David og George Lukas. Det er noen av mennene i denne artikkelen, alltid med en notatbok pĂĽ seg.

Les hele artikkelen:

The Pocket Notebooks of 20 Famous Men 8


«My name is Ernest Miller Hemingway I was born on July 21, 1899. My favorite authors are Kipling, O. Henry and Steuart Edward White. My favorite flower is Lady slipper and Tiger Lily. My favorite sports are trout fishing, Hiking, shooting football and boxing. My favorite studys are English, Zoology and Chemistry. I intend to travel and write.»

«Jeg har tenkt å reise og skrive.» Hemingway hadde planene klare i 1908. Han var da 9 år og elev ved Oliver Wendell Holmes Elementary School. 9


Konverter til e-bok Calibre kan konvertere mellom mange forskjellige formater, blant annet fra Word til EPUB. Det har også et innebygd redigeringsprogram for e-bøker i populære formater som EPUB og AZW3 (Kindle). Programmet bygger på åpen kildekode og er gratis.

Klargjør teksten i Word, importer dokumentet i Calibre, og konverter til e-bok. Les Fra Word til EPUB med Calibre for å få en innføring.

10


Skap din egen grafikk Bok- og magasinomslag, plakater, presentasjoner, postkort, invitasjoner, infografikk, visittkort og forsidebilde for Facebook. Det er bare noe av det du kan lage i Canva, alt basert på Canvas egne maler. Prinsippet er enkelt: Du bare drar en mal til arbeidsområdet, der du kan jobbe videre med tekst og bilder. Canva har et rikholdig bibliotek med layouter, illustrasjoner, fonter og arkivbilder. Noe er gratis, noe koster én dollar. Canva finnes i en gratisversjon, eller du kan abonnere på Canva for Work til 12/119 per mnd./år.

Dra en forsidemal til arbeidsområdet i Canva. Alle elementene, både tekst og bilder, kan tilpasses.

11


Fra mal til omslag for trykt bok, med forside, bakside og rygg.

Kan også brukes til å konvertere e-bokomslag til trykte omslag.

Marger, topptekst, bunntekst. Copyright, dedikasjon, forfatterinfo. Hvor skal alt plasseres? Det er mye å tenke på når du designer bøker. Maler er løsningen.

Joel Friedlander har 40 år bak seg i forlagsbransjen. Han driver bloggen The Book Designer, med praktiske råd og webinarer om selvpublisering. Han har også laget bokmaler, som han selger på Book Design Templates. 12


Proffe bøker med

Malene fra Book Design Templates finnes både for Word og InDesign og fås i vanlig brukte bokformater. Du finner maler for fiction og non-fiction, barnebøker og omslag. En spesiell kategori er 2Way-malene, som brukes både for trykte bøker og e-bøker. All overflødig formatering, som sidetall og topptekst, blir fjernet når du konverterer til ebok. Malene er klare til bruk, med litt tilpasning. Språkinnstillingen må endres til norsk for at orddelingsfunksjonen og stavekontrollen skal fungere riktig. Kanskje vil du justere avsnittsinnrykkene eller legge til initialer. Dette bør du kunne litt om når du bruker malene:     

stiler avsnittsfunksjonen: innrykk og kontroll med løse linjer inndelingsskift marger orddelingsfunksjonen

En sørgmodig Darwin med en like sørgmodig apekatt pryder omslaget som Joel Friedlander kåret til årets julivinner i non-fictionklassen. Nedenfor er junivinneren i fiction-klassen. Friedlander publiserer mange av de innsendte omslagene, kommenterer dem og gir konstruktiv kritikk. Se og lær.

Malene leveres med ferdig formatert eksempeltekst: tittelside, copyright, dedikasjon, sitat, innholdsfortegnelse, kapitteloverskrifter, brødtekst og forfatterinfo, alt fiks ferdig med egne stiler. Margene er riktig innstilt, inkludert innbindingsmarg. Forfatternavn, sidetall og boktittel blir satt inn som topptekst, vekselvis på høyre og venstre side. Du kan kjøpe lisens for en enkeltbok, og deretter kjøpe en oppgraderingslisens hvis du vil bruke malen for flere bøker. Eller du kan kjøpe en flerboklisens som gir deg rett til å bruke samme mal for så mange bøker du vil. Hvis du vil designe bøker for andre, kan du kjøpe en kommersiell lisens. Pris: henholdsvis 57, 117 og 217 dollar. Instruksjoner og tips følger med. Les mer: Maler for bokdesign 13


i Word

Redaktørens forsøk på å lage et omslag i Word. Oppskrift: Lage bokomslag i Word 14


Word har mange bilde- og teksteffekter, nok til å lage effektive omslag som gjør jobben sin, som er å få kunden til å plukke opp boken.

Bilder

Fonter Det holder med to skrifttyper, for eksempel en ryddig og en litt mer dekorativ – ikke to spesielle som slåss om oppmerksomheten – eller en med seriffer og en uten. Se Derek Murphys liste over mer enn 300 skrifttyper som passer for omslag, ordnet etter sjanger.

Trenger du bildet i JPEG-format? Lagre Word-filen som PDF, og konverter den til JPEG via OnlineConvert.com eller en lignende konverteringstjeneste. Word 2007 og nyere utgaver har innebygd funksjon for å lagre filer i PDFformat.

Hvis du kjøper et arkivbilde, risikerer du å se andre bøker med det samme omslaget. Et tips er å beskjære bildet og bare bruke et utsnitt av det, eller bruke en kombinasjon av flere bilder. Høyreklikk på et bilde og velg «Søk etter bilder i Google», så får du en indikasjon på hvor mange som bruker bildet. Les også lisensvilkårene for å se om du har tillatelse til å bruke bildet i en bok, og om det er begrensninger i bruksretten.

Omslagsmaler Alle omslagsmalene nedenfor er laget i Word. Designeren heter Derek Murphy. Han deler raust av erfaringene sine i tekst, bilder og videoer på DIY Book Covers. Last ned gratis maler, eller kjøp medlemskap for å få enda mer.

Derek Murphy taler varmt for en naturlig kontrast i stedet for å bruke skygge og andre kraftige teksteffekter.

15


Action, krim, fantasy, barnebøker, chick lit, sci-fi, non-fiction ... Kjøp – eller selg – omslag på The Book Cover Design. Hvert omslag selges bare én gang. Les også artikkelen om viktigheten av å velge riktig typografi. 16


Boktrailer på 1-2-3-ish

Hva skjer når den akademiske verden og det okkulte krysser hverandres spor? Det er teaser-teksten i den minuttlange boktraileren nedenfor. Den er laget med MakeWebVideo, en online-tjeneste som produserer promovideoer for apper, nettsteder, varer og tjenester på direkten. Du velger en videomal, laster opp bilder, videoopptak og tekst og velger musikk fra et musikkbibliotek eller laster opp din egen musikk. Når du er fornøyd med demoversjonen, setter du i gang produksjonen av den endelige videoen.

Malene koster fra USD 30 og oppover. Hvis du vil ha videoen i HD-oppløsning, betaler du ekstra for det. Det tar en halvtimes tid å generere videoen. Videoene er i MP4-format og er laget med Adobe After Effects.

Michael Kobernus valgte videomalen «Sand Text Animation» for sin «Blood in the Sand», den første boken i Guardiantrilogien. USD 90 og noen timers egeninnsats for å få timingen riktig, ga dette resultatet:

17


TRENGER DU MER INSPIRASJON? Lage bokomslag i Word Lage e-bokomslag i Word, og lagre det som en mal Transparente tekstbokser i Word

99.designs.com – finn en designer The Cover Collection – kjøp ferdiglagde omslag

Word vs. Claude Monet – bildeeffekter i Word Fra manus til e-bok: ISBN-nummer

GIMP: bildebehandling Populært og godt gratisprogram.

Canva Design School – om omslagsdesign

Gi ut bøker på eget nettsted med PayPal og e-junkie.com

18


Fonter: Font Squirrel Fonts.com UrbanFonts Letterhead Fonts – retrofonter

Kjøp arkivbilder: iStock Shutterstock BigStock

Gratis bilder: Unsplash Pixabay 30 free public domain image websites

BILDER FRA UNSPLASH 19


Windows Utklippsverktøy får siste ord, som en påminnelse til alle oss som glemmer dette fikse, lille verktøyet og bruker Print Screen i stedet.

20

kreativweb