Page 1

memòria 2012


INDEX Membres de Tot Raval Amics i Protectors Què és Tot Raval

3 4 5

Raval Comunitari

7

Per què treballa Tot Raval? Què fa Tot Raval? Aspectes destacats de Tot Raval Quin barri volem? Valors del Raval que volem potenciar Amb qui treballem?

5 5 6 6 6 6

Què és el programa Raval Comunitari? Què volem? Com treballem? 10 principis metodològics de Tot Raval Esquema d’espais de participació Què hem fet el 2012? 10è aniversari de Tot Raval Reflexió estratègica 2012 Principals resultats Accions de suport a la xarxa Participació a grups consultius i espais de debat

7 7 7 8 9 10 10 10 11 12 14

Projectes 2012 Igualtat d’oportunitats

15 16

Inserció Laboral

22

Comerç i convivència Dinamització de l’associanisme comercial

25

Programa d’Educació i Comunitat Xarxa de Lectura Itaka al Raval Escoles Tàndem Xarxa Laboral del Raval

16 16 19 22 22

Estudi Econòmic i Comercial

26 28

Raval Cultural

28

Altres accions comunitàries

38

Projecte d’intervenció comunitària Intercultural

40

Comunicació Finançament Suport i col·laboracions Annex de Grups de Treball i Participació

48 50 53 54

Vinculació dels agents culturals i artístics en el territori Activitats culturals a l’espai públic Comunicació i cultura Raval(s) 50 obres d’art al Raval

Participació en el projecte “Mediació, espai públic i convivència” Participació en el Projecte Norai

Graella d’actuacions al Raval Línia socioeducativa Línia de salut comunitària Línia de Relacions Ciutadanes: Raval, Territori Socialment Responsable Grup interreligiós (GIR) Acció Global Ciutadana

29 30 30 31 37

38 38

40 41 42 44 44 45 46


MEMBRES DE TOT RAVAL

A. Acció Social Montalegre A. Casal dels Infants per a l’acció social als barris A. Consell Islàmic Cultural de Catalunya A. Cultural, Educativa i Social de Dones Pakistaneses - ACESOP A. d’Amics de la Rambla A. de Comerciants del Mercat de la Boqueria A. de Mestres Rosa Sensat A. de Treballadors Pakistanesos A. Estel Tàpia A. per a Joves TEB A. Ravalnet – Xarxa Ciutadana del Raval A. Sociocultural Ibn Batuta - ASCIB AEIRaval– A. Educativa Integral del Raval Bagués Masriera S.A. (Joieria Bagués) Biblioteca de Catalunya Centre de Cultura Contemporània de Barcelona – CCCB Col·legi de Notaris de Catalunya El Lloc de la Dona - Germanes Oblates Escola Massana Federació d’Associacions de Comerç i Entitats del Raval “Eix Comercial del Raval” Fundació APIP-ACAM Foment de Ciutat Vella S.A. Foment de les Arts i del Disseny - FAD Fundació Art Aids Fundació Centre Obert Joan Salvador Gavina Fundació CIDOB – Centre d’Investigació de Relacions Internacionals i Desenvolupament Fundació Escó Fundació Gran Teatre del Liceu Fundació per a Dones SURT

Fundació Privada Ficat Fundació Raval Solidari Fundació Romea per a les Arts Escèniques Fundació Taller de Músics Impulsem SCCL Institut d’Estudis Catalans L’Escola de Músics i JPC Museu d’Art Contemporani de Barcelona – MACBA Museu Marítim de Barcelona Regesa Unió General de Treballadors - UGT Unió Sindical Obrera de Catalunya – USOC Universitat de Barcelona Xamfrà – Centre de Música i Escena Sr. Emili Álvarez Costa Sr. Jaume Badia i Pujol Sra. Katy Carreras-Moysi Carles-Tolrà Sra. Rosa Cullell Muniesa Sra. Macarena G. de Vega Sra. Rosa Gil Garcia Sr. Jordi Labanda Blanco Sr. Xavier Mallafré Cruañas (Grup 62) Sra. Paz Molinas Sans Sr. Enric Pantaleoni Andreu Sra. Nuria Paricio Paricio Sr. Joan Subirats Humet Sr. Emili Sarrión i Avinent Sr. Rafael Vilasanjuan Sanpere

3


AMICS I PROTECTORS

A. Benestar i Desenvolupament (ABD) A. Catalana d'Art Prehistòric A. de Comerciants C/Unió i Marquès de Barberà A. de Comerciants Carme Comerç A. de Comerciants de la Rambla Raval A. de Comerciants de Riera Alta A. de Comerciants del C/ St. Pau i Adjacents A. de Comerciants i Amics/gues Raval7 A. de Comerciants i Amics/gues Ravalverd A. de Comerciants i Veïns Carrer de la Cera A. Diàlegs de Dona A. Filipina Kalipi/A. Filipino Catalana A. Punt d'Intercanvi A. Sirio-Catalana per la Llibertat i la Democràcia ACUMA AIPCC AMICAL AMPA Collaso i Gil Arts Sta. Mònica Aula Barcelona Be Hostels Bicicleta Club de Catalunya – BACC Can Brasil Capoeira Canigó Càritas Diocesana Casa Eslava Casa Leopoldo CEIP Collaso i Gil Centre Cultural Islàmic Camí de la Pau Centro Boliviano Catalán Centro Filipino Tuluyán - San Benito Centro Riojano Cercle del Liceu Club Gimnàstic el Raval Barcelonès Comunitat Teresiana Concept Agency Consell Comarcal del Barcelonès Consell Superior d'Investigacions Científiques Conservatori del Liceu Creant

4

El Mirador de l'Immigrant/ A. Cultural Punt Comú El Periódico Enfasystem Escola Labouré Espai Mallorca ETIS – Equip de Treball sobre Immigració i Salut Fedelatina Filmoteca de Catalunya Forn de teatre Pa'Tothom Fundació Arrels Fundació Barcelona Comerç Fundació Bertelsmann Fundació Blanquerna Fundació Èxit Fundació Quatre Vents Fundació Servei Solidari Fundació Social del Raval Grup Focus Hotel Barceló Hotel España Ramblas IES Miquel Tarradell Institut Superior d’Estudis Musicals-Taller de Músics (ISEM-TM) La Casa del Libro Árabe La Taula del Raval Mercat Obert del Raval Penya Blaugrana Sant Pau-Raval Periódico El Raval Proveeduría Cultural El Colmado Sida Studi Sos Racisme Sukhmani Indian Association Sr. César Muñoz Sr. Edu García Sr. Lluis Cabrera Sr. Josep Lamiel Sr. Miquel Terrasa Sr. Pere Pina Sra. Yolanda Artero (Bugaderia Yolanda) Voluntaris 2000


QUÈ ÉS TOT RAVAL? El Raval és, per la seva evolució constant, pluralitat i diversitat, un espai estratègic molt sensible als canvis socials; tot un repte per a les entitats, institucions i administracions que hi són presents. L’evolució del barri suposa un referent de l’evolució de la societat actual, i del que pot passar en altres barris i ciutats europees. Per això és important tenir-ne un coneixement global, detectar quines són les actuacions prioritàries i treballar conjuntament per tal de garantir la cohesió social. En aquest context va néixer l’any 2002 la Fundació Tot Raval, una plataforma de 57 patrons i 79 Amics i Protectors entre associacions, institucions, persones i empreses vinculades al Raval que té com a objectiu comú la millora de la qualitat de vida al barri. Per dur-ho a terme, l’entitat desenvolupa un treball comunitari en el qual participen 302 organitzacions, partint d’una visió integral, que incideix en els àmbits social, educatiu, cultural i econòmic. Així, impulsa projectes referents a la convivència i la cohesió social, el treball en xarxa, la participació, la salut, l’educació, l’ocupació, el foment de la responsabilitat social, la dinamització econòmica i la cultural, entre d’altres, per tal de contribuir a fer un barri inclusiu, dinàmic i compromès. La Fundació Tot Raval és un model únic pel que fa a la transversalitat de les seves actuacions, la quantitat i heterogeneïtat dels seus membres, i els espais de participació que dinamitza. Aquesta singularitat ha fet que hagi estat reconeguda com a primera Fundació Cívica d’Espanya per la Fundació Bertelsmann.

Per a què treballa Tot Raval? •

Per garantir la pervivència d’un conjunt de valors socials, culturals i solidaris que han caracteritzat històricament el barri.

Per donar impuls i suport a iniciatives sorgides de l’entramat associatiu del barri i que suposin una aportació a la cohesió, el progrés i el benestar dels seus habitants.

Per propiciar l’arrelament i el respecte de totes aquelles persones vingudes d’altres indrets buscant al nostre país una oportunitat de vida digna i de futur i que expressin voluntat d’integració.

Per animar i fer visible l’extraordinària activitat cultural i la potència econòmica del Raval arreu de la ciutat i entre els visitants de Barcelona.

Per aconseguir que els grans equipaments i institucions s’impliquin i facin seva la realitat del barri i mantinguin una relació viva i dinàmica amb el seu entorn.

Què fa Tot Raval? •

De paraigües, donant suport, principalment, a iniciatives que parteixen de les entitats que en són membres. I impulsant-ne d’altres que el seu patronat considera convenients i que tenen una naturalesa més transversal.

De xarxa, fomentant el treball en xarxa, la coordinació i la comunicació entre els diversos agents que actuen al Raval.

De puntal, enfortint el teixit associatiu, mitjançant el suport tècnic, la comunicació i la cerca de recursos que facin possibles les activitats impulsades per les entitats del barri.

D'altaveu, contribuint al foment del coneixement del barri i fent difusió d’allò que es fa des del Raval.

De motor, impulsant algunes iniciatives que serveixin d’estímul per a determinats aspectes de la dinàmica social, comercial o cultural del barri.

5


Aspectes destacats de Tot Raval: •

La diversitat i heterogeneïtat dels seus membres.

La participació i treball conjunt amb 302 entitats, organitzacions, empreses i serveis (més de 200 de les quals són del propi barri).

La transversalitat de les accions en els àmbits social, educatiu, ocupacional, de salut, cultural, econòmic, amb una visió integral i intercultural.

La creació d’una “marca Raval” i de diverses accions per fomentar la identitat del barri, així com el sentiment de pertinença de la seva població.

Reunir sensibilitats i organitzacions molt diferents amb un mateix objectiu.

La singularitat del model de la fundació, que ha estat reconeguda com a primera fundació cívica de l’Estat Espanyol.

Quin barri volem? En els processos de Reflexió Estratègica desenvolupats (2005, 2009 i 2011), s’ha tingut en compte quin barri volem per tal d’encaminar les diferents accions cap a un objectiu comú: “El Raval esdevindrà un territori amb identitat pròpia, equilibri social, econòmic i cultural de referència, que potenciï la igualtat d’oportunitats i qualitat de vida del territori mitjançant la intervenció transversal i l’aprofitament de les forces endògenes per crear un model innovador de desenvolupament comunitari que consolidi un territori per viure i gaudir-hi, tot considerant: • • • • • • • • • •

Interculturalitat i convivència. Arrelament. Identitat pròpia, en contínua construcció i orgull. Equilibri d’usos, social, comercial i cultural. Igualtat d’oportunitats (èxit escolar, dret al treball i habitatge). Treball en xarxa (forces endògenes) tenint en compte la transversalitat. Reconèixer i potenciar la riquesa cultural i artesanal del barri, garantint l’accés, la creació i l’expressió de la població. Diversitat comercial. Creació d’espais de barri on es produeix, horitzontalment, la interrelació entre tots els actors Exemple, model, referent, innovador. Espai amable, còmode per viure.

Quins valors del Raval volem potenciar? • • • • • • •

Tolerància, reconeixement i respecte a l’altre. Solidaritat. Corresponsabilitat, compromís i participació. Confiança en les persones. Sentiment de pertinença al barri. Esperit de millora contínua, d'innovació i d’aprenentatge. Alt grau d’exigència i capacitat d’autocrítica.

Sostenibilitat i civisme.

Amb qui treballem? • • • •

6

Amb les entitats, organitzacions i institucions del barri. Amb l’administració: partenariat crític. Amb els veïns i veïnes. Amb les empreses del barri.


RAVAL COMUNITARI Què és Raval Comunitari? El projecte Raval Comunitari és la raó de ser de Tot Raval, el punt de partida que dóna sentit a les accions que s’impulsen des de la Fundació. El treball comunitari s’orienta a enfortir les relacions personals i institucionals en una comunitat per donar resposta als principals reptes socials, culturals i econòmics de forma conjunta, de manera que es faciliti la cohesió social i la millora de la qualitat de vida dels seus habitants. El Raval comunitari doncs, pretén, sobretot, canviar la manera com les organitzacions, els serveis, les empreses i el veïnat del barri ens relacionem, proposem iniciatives, compartim, i treballem amb projectes conjunts. És una eina perquè tots i totes tinguem més oportunitats de fer més coses, i de fer-les millor, amb més coneixement mutu, de manera més enriquidora i més eficient. El programa incorpora una metodologia d’intervenció comunitària que fa possible el treball en xarxa a través de la coordinació, la comunicació i la participació de diferents agents del territori per definir, concretar i executar accions conjuntes en els diferents àmbits.

Què volem? •

Fomentar el treball en xarxa, la coordinació i la comunicació entre els diferents agents que actuen al territori per tal de millorar la qualitat de vida del Raval i assolir els reptes de futur consensuats a la Reflexió Estratègica 2012: convivència, educació, inserció, millora de la imatge del barri i dinamització econòmica a través de la cultura.

Enfortir el teixit associatiu mitjançant el suport a les associacions i a les activitats i projectes comunitaris del barri, fomentant la participació del veïnat.

Com treballem? L’equip tècnic de la Fundació dinamitza aquells espais de treball necessaris per a la coordinació i el treball en xarxa dels membres de Tot Raval i altres entitats del barri: Plenari, Junta, Comissions i Grups de Treball. En aquests espais s’analitza conjuntament la situació d’un àmbit/projecte determinat, es defineixen les prioritats i línies estratègiques de l’actuació, s’executen conjuntament i es fa un seguiment i valoració de les accions.

Els òrgans de govern i espais de participació són: •

El Patronat, format per 57 membres de diferents àmbits, en el qual també es convida a assistir als Amics i Protectors.

La Junta, formada per una representativitat dels membres del Patronat (15 membres).

Tres Comissions (social, cultural i econòmica), formades pels membres del Patronat vinculats a cadascun dels àmbits.

Grups de Treball per projectes o temàtiques concretes, on hi participen diverses entitats i institucions del barri que, sense ser membres de la fundació, tenen interès en desenvolupar un treball conjunt.

Subgrups de treball que s’encarreguen de temàtiques específiques.

Des de les diferents àrees de treball se segueix un mateix procés: •

El coneixement de la realitat d’un àmbit concret (normalment a través d’un estudi o d’unes jornades participatives d’anàlisi i reflexió).

La generació de propostes d’actuació (formulades a través de les comissions i grups de treball), sempre tenint en compte l’objectiu de fer xarxa i d’implicar-hi els diferents actors del territori.

La realització de projectes conjunts (amb la implicació de diverses entitats i institucions) que donin resposta a les mancances detectades.

7


10 principis metodològics de Tot Raval: 1. Territorialitat: la Fundació Tot Raval treballa, bàsicament, en l’àmbit del barri del Raval, a partir de la implicació dels diferents agents en la millora del territori. Tanmateix, està sempre oberta a col·laborar amb d’altres institucions o organitzacions amb objectius coincidents, intercanviar coneixements i experiències, i a extrapolar la seva metodologia per a la millora d’altres zones amb característiques similars. 2. Corresponsabilitat: significa una implicació personal i col·lectiva en benefici del barri, com a territori socialment responsable, disposats a col·laborar amb altres agents per sumar esforços. 3. Subsidiarietat: la Fundació treballa a partir de la implicació de les entitats, institucions, empreses i persones del barri, procurant que les accions acordades de forma conjunta es duguin a terme a través dels agents que ja treballen habitualment en la temàtica abordada, sumant esforços i buscant la complementarietat de les accions. 4. Treball en Xarxa: els grups de treball aporten una visió integral en la intervenció. El treball en xarxa va més enllà d’un intercanvi d’informació i d’una coordinació entre els agents. És una articulació comunitària, és dir, la col·laboració de forma estable i sistemàtica a partir d’una idea o finalitat comuna. Així, els grups de treball uneixen diferents visions, sensibilitats i coneixements sobre temes comuns, defineixen i prioritzen necessitats i creen estratègies i accions per abordar-les, compartint metodologia, protocols i sistemes d’avaluació. 5. Intervenció integral comunitària, impulsant un programa de desenvolupament comunitari, establint vincles de col·laboració amb els diferents agents socials del territori. 6. Transversalitat: es treballa des de la suma d’esforços d’agents molt diversos i d’àmbits diferenciats (socials, culturals, econòmics i comercials), amb diferents punts de vista però amb objectius comuns. 7. Transparència: s’informa regularment de tots els aspectes que fan referència a l’organització i les accions de Tot Raval a tots els Patrons, Amics i Protectors i altres agents col·laboradors. Els comptes es presenten públicament en dos Patronats, el gener i el juny, i se’n fa un extracte per la memòria anual, penjada a la web de Tot Raval. 8. Horitzontalitat: en la definició i presa de decisions, tenint en compte els diferents agents del territori en igualtat de condicions. 9. Solvència tècnica, qualitat metodològica i innovació constant: es disposa de la participació de tècnics i professionals amb àmplia experiència d’intervenció en el barri del Raval. 10. Observació i reflexió sobre el barri: Tot Raval va néixer d’un procés d’anàlisi i reflexió, per part dels seus membres impulsors, sobre la realitat, les necessitats i les expectatives en relació amb el Raval. Aquest element de reflexió ha estat constant des d’aleshores, i ha anat incorporant l’observació de l’evolució social, econòmica, cultural i humana del Raval, per anar adequant la tasca de la Fundació a aquesta realitat complexa del barri.

8


Esquema espais de participació Fundació Tot Raval 2012

AMICS I PROTECTORS

IGUALTAT D'OPORTUNITATS

LÍNIES

PROJECTES

ITAKA AL RAVAL

EDUCACIÓ I COMUNITAT

XARXA DE LECTURA

INSERCIÓ LABORAL

ESCOLES TÀNDEM (Participació)

XARXA LABORAL

DINAMITZACIÓ ECONÒMICA (fins juliol 2012)

VINCULACIÓ D'AGENTS CULTURALS I ARTÍSTICS EN EL TERRITORI ACTIVITATS CULTURALS A L'ESPAI PÚBLIC Raval(s) 50 obres d'Art al Raval

Tots els projectes es treballen de forma transversal

(fins juliol

COMUNICACIÓ

COMERÇ I CONVIVÈNCIA RAVAL CULTURAL ALTRES ACCIONS

DINAMITZACIÓ DE L'ASSOCIACIONISME 2012)

COMUNICACIÓ I CULTURA MEDIACIÓ I ESPAI PUBLIC (Participació) PROJECTE NORAI (Participació) LINIA GLOBAL: Graella d'Actuacions del Raval LINIA SOCIOEDUCATIVA:

PROJECTE ICI

JUNTA I COMISSIONS

PATRONAT: MEMBRES DE TOT RAVAL

ESTUDI ECONÒMIC

Grup d'Anàlisi Educativa Grup de Famílies LINIA DE SALUT COMUNITÀRIA LINIA DE RELACIONS CIUTADANES: "Raval, Territori Socialment Responsable" Grup Interreligiós Acció Global Ciutadana

Tots els projectes es treballen de forma transversal

9


Què hem fet el 2012? 10è Aniversari de la Fundació Tot Raval El 22 de març es va celebrar el X Aniversari de la Fundació Tot Raval amb una festa al Restaurant Norai, del Museu Marítim de Barcelona, a la qual van assistir més de 300 persones, entre Membres i Amics de la Fundació, representants polítics, entitats i institucions, empreses, comerciants, i veïns i veïnes del Raval. L’esdeveniment va comptar amb actuacions musicals (Xamfrà i l’Escola de Musics i JPC) i amb un programa d’intervencions (entre elles, la de l’Alcalde de Barcelona, Sr. Xavier Trias). La celebració va ser possible gràcies a la col·laboració desinteressada d’artistes, col·lectius, restauradors i entitats del barri per organitzar l’acte (local, logística, refrigeri, actuacions, etc.). Va ser un moment molt emotiu en què es va visibilitzar el que és Tot Raval, la suma de tothom.

Entitats, institucions i empreses que van fer possible la celebració: Restaurant Norai-Raval, A. de Dones Pakistaneses, Hotel Le Meridien, Restaurant Kababish - A. Mirador de l’Immigrant, Restaurant La Paciencia,  Forn Betlem, A. de Comerciants del Mercat de la Boqueria, Hotel Barceló, Restaurant La Verónica, Restaurant Els 3 Bots, Bar La Rouge, Cerveseria Moritz, Museu Marítim de Barcelona, L’Escola de Músics i JPC, Xamfrà - Centre de Música i Escena, Impulsem SCCL, Fundació de Dones SURT, Bugaderia Yolanda i Grup Focus.

REFLEXIÓ ESTRATÈGICA 2012 El procés de Reflexió Estratègica de 2012 es va plantejar per repensar i validar, en el context econòmic i polític actual, quina havia de ser l’aposta estratègica de Tot Raval i renovar el compromís dels Membres, Amics i Protectors amb la Fundació. En síntesi, el procés va tenir les fases següents:

10

Realització d’un breu diagnòstic sobre la Fundació a través dels membres de la Junta i elaboració d’un qüestionari, que va ser el punt de partida del procés.

Enviament del qüestionari, que es podia respondre de manera anònima on-line, a tots els Patrons, Amics i Protectors, així com a les persones que participen en els grups de treball dinamitzats per Tot Raval. Del total de 60 patrons, un 73% van respondre al qüestionari.

Anàlisi dels resultats del qüestionari de Reflexió Estratègica: Es va demanar suport al Sr. Joan Subirats, Membre de Tot Raval, qui va fer una primera reflexió sobre aquests en el Patronat de Tot Raval del 19 de juny de 2012, i va proposar fer una Jornada participativa per definir què ha de fer Tot Raval en el futur.

Jornada de Reflexió Estratègica (16 d’octubre de 2012), a la qual es va convidar a tots els Membres, Amics i Protectors. Els diferents eixos que es van treballar en les jornades es van basar en els resultats del qüestionari. Es va decidir contractar una empresa especialitzada per a la dinamització de les jornades, doncs es va creure convenient poder oferir una mirada externa i que els participants no es veiessin condicionats per la presència de l’equip tècnic de la Fundació.

Anàlisi posterior i proposta de Pla d’Activitats: L’equip tècnic de Tot Raval i la Junta van realitzar una reflexió sobre els resultats de la Jornada d’octubre del 2012 per elaborar el nou Pla d’Activitats del 2013, basat en aquests resultats. Després de diverses trobades per àmbit entre la Junta i l’equip tècnic, el Pla d’Activitats va ser presentat a la reunió de Patronat del febrer del 2013 per a la seva aprovació.


Principals resultats S’evidencia que hi ha una bona valoració de la tasca de Tot Raval. El procés ha permès identificar les principals febleses i punts forts de l’organització, així com reforçar el sentiment d’identitat i pertinença envers Tot Raval per part dels Membres, Amics i Protectors de la Fundació. El procés també ha permès una major legitimitat de Tot Raval en les accions que s’emprenguin l’any vinent. S’han revalidat les línies estratègiques definides l’any 2005. Aquestes són: •

Fomentar la xarxa.

Generació d’idees i projectes comunitaris.

Coneixement i anàlisi de la realitat del barri.

Suport a projectes comunitaris.

Comunicació interna i externa.

Interlocució amb les administracions.

S’ha visibilitzat el sentiment de pertinença a Tot Raval: •

95,5% dels Patrons se senten part de Tot Raval.

100% dels Patrons creuen que la Fundació és necessària avui en dia.

S’han identificat els principals punts forts de l’organització, entre els quals destaquen: generar xarxa, impulsar projectes comunitaris i transversals, vetllar per les entitats, visualitzar el Raval a la ciutat (imatge positiva, dinàmica i d’entesa), generar coneixement de la realitat, ajudar a la cohesió social del barri, actuar de referent per altres barris europeus en situació similar o el posicionament que pren l’entitat davant els conflictes, entre d’altres. També s’han identificat els punts febles que requereixen un debat, com l’excessiva dependència de l’administració local, el posicionament polític davant de determinades situacions, el rol de les entitats i de l’equip tècnic, la competència amb les entitats membres en la recerca de finançament, el protagonisme/visibilitat de Tot Raval, la relació entre les entitats grans i les petites, el nombre i diversificació dels projectes o la participació del veïnat, entre d’altres. És per això que la Junta ha iniciat dos processos que es duran a terme al llarg de l’any 2013: un sobre el funcionament intern, revisant temes com la comunicació interna, la participació i implicació dels membres, la forma de presa de les decisions, el funcionament del Patronat, dels grups de treball i de la Junta, el rol de l’equip tècnic, etc.; i un segon procés sobre la seva finalitat, en el qual s’han prioritzat els principals reptes de futur del barri del Raval que la Fundació ha de tractar: •

La convivència.

L’educació.

La millora de la imatge del barri, fent visibles els seus aspectes positius.

La dinamització econòmica a través de la cultura, i des de la innovació i la creativitat.

La inserció laboral.

El compromís de tots els agents per treballar plegats sobre el futur del barri.

11


ACCIONS DE SUPORT A LA XARXA L’equip de Tot Raval ha donat suport a 55 projectes de barri Una de les línies estratègiques de Tot Raval des dels seus inicis ha estat donar suport a iniciatives que poguessin suposar un benefici per al barri i que tinguessin objectius coincidents amb la Fundació, especialment els de caràcter comunitari. Aquesta ha estat una de les tasques més valorades en la Reflexió Estratègica. El suport que s’ofereix és molt divers: des de l’ajut puntual fins a la participació activa en la definició del projecte i en la seva implementació en el territori. La col·laboració pot consistir, entre d’altres, en la generació de contactes amb d’altres entitats del barri i de fora d’aquest que podrien participar en els projectes, suport en la cerca d’espais per acollir-los, difusió de les activitats a través dels mitjans de la Fundació (butlletí electrònic, anuncis a El Periódico, diaris locals, etc.), participació activa de l’equip de Tot Raval en l’organització i el desenvolupament de l’esdeveniment (muntatge, cessió de carpes,...), etc. A continuació es recullen les activitats més rellevants a les que s’ha donat suport el 2012:

Moviment Raval Viu

En el marc del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural, s’ha donat suport tècnic al Moviment veïnal “Raval Viu”, que té per objectiu contribuir a una millor imatge del barri. L’activitat del grup s’ha concretat en diferents accions, especialment de comunicació i sensibilització: •

Acte de presentació dels objectius del Moviment al barri.

Roda de premsa sobre dades del Raval.

Participació en el moviment de més de 60 persones vinculades al Raval. 130 participants en la presentació del Moviment. Impacte en més de 20 mitjans de comunicació.

Col·laboració a la Ravalstoltada

Tot Raval forma part de la Comissió del Carnestoltes del Raval, en què hi ha representants de diverses entitats del barri que s’han unit per organitzar i celebrar l’arribada del Carnestoltes, organitzat pel Districte de Ciutat Vella amb la coordinació del projecte Barri Educador (Casal dels Infants per a l’acció social als barris). Aquest any la Ravalstoltada ha reivindicat el Raval com un barri saludable, amb el lema "SalutAccions”. Així, l’alimentació saludable, l’activitat física i la higiene bucal, entre d’altres, han estat representats en les comparses que han participat a la rua.

Codificat

Les creadores d’aquest projecte han estimulat a les diverses comunitats que conviuen en l’heterogeni barri del Raval a crear petites mostres escèniques, de música i/o dansa, que reflecteixin la idiosincràsia de la cultura de la qual provenen. Aquestes petites mostres artístiques, gravades en diferents espais públics del Raval, es poden veure en codis QR (sistema per emmagatzemar informació en un codi de barres bidimensional) penjats “in situ”, en 14 localitzacions diferents del barri del Raval. Els codis poden ser escanejats amb qualsevol smartphone, permetent així gaudir del vídeo que es va gravar en aquesta localització. També compta amb la web www.codificat.com. Col·laboradors: Tot Raval i l’Escola Primària de Drassanes, el Museu Marítim de Barcelona, el CCCB, el MACBA, la Filmoteca de Catalunya i el Centre Arts Santa Mònica, entre d’altres.

Un Mar de Flors

Mar de Flors és un projecte comunitari que té com a objectiu crear una consciència de pertinença al territori i de corresponsabilitat social entre la comunitat per dignificar la zona on s’ubica el Museu Marítim de Barcelona, al Raval Sud. Amb la implicació de tots els agents, i a través de diverses intervencions artístiques, es vol generar una nova dinàmica de relacions entre el veïnat, comerciants, entitats i institucions que promogui un canvi estètic del territori i desterrar l’incivisme i el mal ús dels espais públics. Les accions del programa són tres: els jardins penjants, les catifes de flors i l’arbre de les paraules, entre d’altres. Impulsors: Museu Marítim de Barcelona i Impulsem SCCL.

12


Xarxa Antirrumors

La Fundació Tot Raval participa en la “Xarxa Antirumors”, que proposa el disseny d’una estratègia de ciutat contra els rumors negatius i sense fonament que dificulten la convivència en la diversitat, a partir del treball en xarxa amb diferents actors i entitats socials, promovent la figura de l’Agent Antirumors.

Jocs Florals del Raval

Com cada any, Tot Raval ha donat suport a l’edició del llibre amb els textos guanyadors a càrrec del Grup 62 (membre de la Fundació). Entitat organitzadora: A. de veïns la Taula del Raval.

Mostra “El Raval al Raval”, organitzada per la Filmoteca de Catalunya

Tot Raval ha proposat i dut a terme la recopilació de materials audiovisuals de diverses entitats i col·lectius del barri per ser inclosos en la mostra, celebrada el juliol de 2012. S’han mostrat vídeos de 33 realitzadors o entitats del barri.

Bicentenari Wagner 2012 – 2013

Suport al projecte de celebració del Bicentenari Wagner 2012 – 2013, coordinat per la Fundació Amics del Liceu: participació i col·laboració en les activitats anomenades “Wagner al carrer”, que han començat a planificar-se durant el 2012 i que s’executaran durant el 2013.

Festa d’homenatge a la gent gran del Casal Trueta

Tot Raval ha coordinat per segon any consecutiu els premis que s’han lliurat a la gent gran del Casal Trueta, i que han comptat amb la col·laboració de: Gran Teatre del Liceu, Hotel Barceló, Grup 62, CCCB, La Pelu i Pódame.

Lupercales

Tot Raval ha donat suport al desenvolupament d’aquest projecte que consisteix, entre d’altres, en una formació sobre tècniques d’il·luminació i l’acte “Celebració de la llum” als Jardins de Rubió i Lluch.

Screen City – Loop Festival

La Fundació Tot Raval ha posat en contacte els promotors d’aquest Festival internacional multidisciplinar amb artistes i entitats culturals del territori.

Cooperativa El Economato

S’ha donat suport tècnic a la constitució d’aquesta cooperativa (seguiment, redacció d’estatuts i actes, convocatòria de reunions, etc.).

Eix de Cultura Emergent de Ciutat Vella (Emergències Culturals) Suport tècnic en la creació d’aquesta associació.

Festival Internacional de Merzouga

En el marc de Raval(s) es va establir una col·laboració amb el Festival Internacional de Merzouga i es va passar la pel·lícula “Sabores del Raval”, d'Antoni Miralda, simultàniament al Marroc i a la Filmoteca.

“Sabores del Raval”, d’Antoni Miranda

Es van fer les gestions per poder passar la pel·lícula d'Antoni Miralda a la Filmoteca de Catalunya.

Estel Tàpia

Contacte amb els hotels col·laboradors de la Xarxa Laboral per oferir-los el seu nou servei de reparació i lloguer de bicicletes.

Teatre Tantarantana

Col·laboració en activitats de dansa i teatre jove. A més, s’ha donat suport a les diverses activitats de les associacions de comerciants dinamitzades des de Tot Raval.

13


Altres accions de suport Al llarg de l’any es canalitzen diferents serveis i donacions per al teixit associatiu i s’atenen diverses demandes de suport de part d’entitats i institucions que fan accions adreçades a la població del Raval: •

Assessorament puntual a les entitats: a demanda de les entitats, la Fundació ha ofert suport puntual pel que fa a qüestions com la recerca de finançament o altres temes de gestió.

Canalització de donacions de material i de serveis diversos a través de les entitats del barri i dels seus usuaris (entre d’altres).

Renovació del conveni anual amb Normalització Lingüística pel qual les entitats membres de Tot Raval poden gaudir dels serveis que ofereix aquest consorci.

Informacions sobre subvencions i ajuts.

Assistència a actes institucionals dels membres, administracions i altres entitats. Tot Raval ha assistit a 49 actes de Patrons i Amics i Protectors, entre els quals destaquem:

. TED x Rambles, experiències educatives al CCCB.

. Presentació “Som del Raval”, documental realitzat pels alumnes de l’Institut Miquel Tarradell.

. FEM Paral·lel.

Derivació de voluntariat i propostes d’estudiants en pràctiques.

Participació a grups consultius, espais de debat i altres xarxes: Tot Raval assisteix a 30 espais de participació impulsats per les administracions, entre d’altres, per tal de canalitzar els interessos i propostes de les entitats del Raval i facilitar el traspàs d’informació. Tot Raval és membre i participa activament en: Comissió de seguiment del Pla de Barris Raval Sud, Comissió de seguiment de Consell de Barri, Comissió de seguiment de FEM Paral·lel, Permanent del CMAB, Comissió local del PEE.

Principals resultats obtinguts de Raval Comunitari: •

Treball amb 302 organitzacions, institucions, empreses...

Dinamització de 3 comissions, 16 grups de treball, 8 subgrups per temàtiques específiques i 4 associacions de comerciants.

Més de 5.300 persones han estat implicades directament en els projectes comunitaris.

Més de 39.000 persones han pogut gaudir dels projectes comunitaris impulsats per Tot Raval o n'han rebut el seu suport.

14

Tot Raval ha ofert suport a 55 projectes de barri.


PROJECTES 2012 Els projectes del 2012 tenen l’objectiu de promoure el Raval com a Territori Socialment Responsable, és a dir, fomentar accions de Responsabilitat Social dels diferents agents que es troben al territori (empresariat, comerç, institucions culturals, entitats socials, veïnat, etc.) per donar resposta de forma comunitària i des del nivell local, als reptes que planteja aquesta nova època. L’acció comunitària també ha permès treballar i incidir en la identitat de barri i en el sentiment de pertinença des de la proximitat, generant vincles i enfortint les relacions entre les persones i les organitzacions. És per això que cada programa que es presenta incorpora múltiples mirades dels diferents agents que hi participen, i es relaciona i complementa amb altres iniciatives d’altres àmbits, treballant des de la transversalitat.

El Raval, Territori Socialment Responsable LÍNIES D’ACTUACIÓ

AGENTS IMPLICATS

IGUALTAT D’OPORTUNITATS

1. Línia de foment de la igualtat d’oportunitats a partir de programes socioeducatius i de formació professionalitzadora per a joves: - Programa d’Educació i Comunitat - Xarxa de Lectura

Veïns i veïnes, comerciants, entitats, empresariat, institucions culturals i Administració

- Itaka al Raval - Escoles Tàndem

INSERCIÓ LABORAL

2. Línia d’inserció a través del treball en xarxa i la vinculació de l’empresariat del territori: - Xarxa Laboral del Raval

COMERÇ I CONVIVÈNCIA

3. Línia d’implicació del comerç en el territori.

RAVAL CULTURAL 4. Línia d’implicació de les entitats i equipaments culturals en el territori: - Vinculació d’agents culturals i artístics amb el barri: - Accions culturals a l’espai públic . Raval(s) . “50 obres d’Art al Raval” - Comunicació i cultura

Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural: 1. Línia d’actuació global 2. Línia d’actuació socioeducativa 3. Línia d’actuació en salut comunitària 4. Línia de relacions ciutadanes

Altres accions comunitàries: - Mediació i convivència a l’espai públic - Projecte Norai

15


IGUALTAT D’OPORTUNITATS Línia de foment d’igualtat d’oportunitats a partir de programes socioeducatius i de formació professionalitzadora per a joves

PROGRAMA D’EDUCACIÓ I COMUNITAT Treball conjunt amb entitats, institucions i organitzacions socioeducatives en l’anàlisi i definició d’estratègies comunitàries en l’àmbit educatiu. Programa impulsat per 28 organitzacions de l’àmbit socioeducatiu que treballa de forma comunitària les propostes sorgides del “Diagnòstic: Infància, adolescència i famílies al Raval”. Fomenta la participació i coordinació amb altres xarxes i serveis de l’àmbit (PEE, Fòrum d’Educació i Immigració, Fòrum Èxit Escolar, Projecte Educatiu de Ciutat, entre d’altres). Ha impulsat projectes com Itaka al Raval o la Xarxa de Lectura. El grup de treball d’Educació i Comunitat està format per: A. de Dones Pakistaneses (ACESOP), A. dels Immigrants Marroquins a Catalunya - AMICAL; AEIRaval –A. Educativa Integral del Raval, A. per a Joves TEB, A. de Mestres Rosa Sensat, A. Ravalnet- Xarxa Ciutadana del Raval, A. Sociocultural Ibn Batuta – ASCIB, AMPA Collaso i Gil, Biblioteca Sant PauSanta Creu, Casal dels Infants per a l’Acció Social als Barris, Casal Infantil Drassanes, CISEC (Centre d’Informació i Serveis a l’Estudiant de Catalunya), Consell Comarcal del Barcelonès, EBM Canigó, Fundació C.O. Joan Salvador Gavina, Fundació Escó, Fundació Social del Raval, Fundació Raval Solidari, Fundació Taller de Músics, Impulsem SCCL, IES Miquel Tarradell, L’Escola de Músics i JPC, Museu Marítim, Projecte Franja, Projecte Infància, USOC, Xamfrà-Centre de Música i Escena i Xarxa Educativa del Raval. Compta també amb l’assistència de tècnics del Districte de Ciutat Vella.

XARXA DE LECTURA Es consolida la dinàmica de treball participativa i comunitària fonamental per seguir potenciant les competències lectores dels infants i joves del barri.

De què tracta?

La Xarxa de Lectura del Raval treballa per fomentar el gust per la lectura als infants i joves del barri del Raval i les seves famílies com a element fonamental per l’enriquiment personal, l’aprenentatge de la llengua i l’adquisició de coneixements i habilitats socials. La Xarxa neix el 2007, a partir de les propostes expressades pel Grup Educació i Comunitat de la Fundació Tot Raval, impulsor del “Diagnòstic: Infància, adolescència i famílies al Raval”. La proposta ha estat treballar comunitàriament una de les necessitats detectades en el diagnòstic, la lectura, ja que apareixia com una prioritat i com un element a millorar entre els infants i adolescents del Raval.

Què volem?

Promoure la igualtat d’oportunitats d’infants i joves mitjançant el foment del gust per la lectura, la comprensió lectora i el gust per aprendre, a través de la implicació de l’entorn (entitats, biblioteques, AMPAS, ...)

Què hem fet el 2012?

Coordinació i dinamització de les reunions del Grup Xarxa de Lectura. El grup de la Xarxa de Lectura s’ha reunit 14 vegades, entre plenàries i grups de treball.

Programa Infantil (4 a 7 anys)

Activitats amb la Leo, la Ravalnauta, amb l’objectiu de facilitar la intervenció de lectura dins dels projectes educatius de les entitats infantils del barri del Raval. Motxilles de lectura: jocs per la convivència. S’han dinamitzat 6 motxilles de lectura en la petita infància per reforçar temàtiques d’ interculturalitat, diversitat, cohesió social, hàbits saludables, educació emocional i gènere i coeducació, necessitats prioritzades per la Xarxa de Lectura. S’han realitzat 4 formacions especialitzades sobre lectura i les temàtiques relacionades amb les motxilles.

Programa Mitjans (8 a 12 anys) •

16

Projecte “Els experts de la xarxa”: dinamització de grups d’experts, sortides, visites a la biblioteca i presentacions finals: . S’han dinamitzat 6 grups d’experts sobre: herois i heroïnes; òpera; peixos; planetes; insectes; horts.


. S’han realitzat 4 presentacions a la biblioteca dels diferents grups d’experts, amb una mitjana de 50 persones de públic, entre infants i gent adulta. . S’han realitzat 4 sortides o activitats diverses relacionades amb les temàtiques d’investigació. Tallers d’animació: creació d’històries a través de les TIC. Presentació de les animacions realitzades pels grups d’infants. . S’han realitzat 6 sessions d’animació amb tres casals de la xarxa, en les quals s’ha treballat entorn a la realització d’animacions sobre autors de la literatura catalana. • Àlbum de cromos “Retalls d’Història”: En el marc del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural s’ha dinamitzat l’Àlbum de Cromos sobre la història del barri del Raval a 4 casals infantils, on els infants han realitzat activitats relacionades amb les èpoques històriques treballades. Les activitats més destacables han estat les que involucren els comerciants i la gent gran del barri: . 12 activitats d’interacció als comerços del barri que han participat en aquest projecte. . 3 activitats d’interacció als casals de gent gran, on s’ha treballat la memòria històrica i la relació generacional. . Realització d’una carpa amb els resultats del procés de dinamització durant l’Acció Global Ciutadana “El Raval aprèn del Raval” a la diada de Sant Jordi. . Dinamització de l’activitat: els infants dels casals han participat activament en el procés.

Programa Joves (més de 13 anys): •

Dinamització del Blog de la Xarxa de Lectura.

Programa Famílies: •

Dinamització d’accions de lectura dirigides a famílies en el marc de les diferents festivitats del barri del Raval (Raval(s), Sant Jordi i festes majors).

Programa Formació: •

Realització de trobades formatives sobre temàtiques específiques: recursos de lectura sobre emocions, hàbits saludables i gènere i coeducació. S’han realitzat 4 sessions de formació per educadors/es amb experts/es sobre diferents temàtiques: literatura infantil; hàbits saludables; educació emocional; gènere i coeducació. Han estat espais de molta participació i motivació pels educadors/es (una mitjana de 12 educadors/es per sessió), doncs resulten moments per poder compartir, intercanviar i expressar els aspectes de la seva tasca educativa.

Difusió i comunicació •

Publicació d’articles de la Xarxa a diaris locals (Ravalnet, Periódico El Raval, blog Jove, ...)

Suport en la comunicació dels recursos i activitats que sobre la lectura es destinen a infants, joves i famílies, de manera que entitats, biblioteques, professorat dels centres educatius i veïnat, coneguin el que es desenvolupa al territori i s’optimitzi al màxim.

Reportatges de la Xarxa a mitjans de comunicació local (BTV, TV Ciutat Vella).

17


Qui hi participa? Entitats participants a la Xarxa de Lectura: La Xarxa de Lectura està formada per diverses organitzacions, serveis públics i persones del barri del Raval. Actualment la xarxa està formada per 7 casals infantils, centres oberts o entitats socioeducatives (Fundació C.O. Joan Salvador Gavina, AEIRaval, Fundació Social del Raval, Casal Infantil Drassanes i Casal dels Infants per a l’acció social als barris, Fundació Escó i Xamfrà), 2 entitats culturals (Associació de Dones Pakistaneses, AMICAL), 2 biblioteques (Associació de Mestres Rosa Sensat i Biblioteca Sant Pau-Santa Creu), 1 AMPA (AMPA Collaso i Gil), 1 centre de dia per a la gent gran (Grup Mil·lenari) i 1 persona representant del Projecte Infància del Raval. És una Xarxa oberta a treballar amb altres agents socials i persones que es vulguin sumar al projecte. Al llarg del projecte hem comptat amb la col·laboració i la participació d’organitzacions i institucions com: Municipi Lector del Bruc, l’INS Miquel Tarradell, Cicles de grau superior d’educació infantil i d’integració social de l'IES Miquel Tarradell, diferents associacions de comerciants del Raval, Món Llibre, Acuma, l’Escola la Forja, Associació Candela, infermeres comunitàries del programa “Som escola”, Casal de Gent Gran Tarradelles i Casal de Gent Gran Trueta, Maria Casas. Es compta també amb la participació de persones professionals del camp de la il·lustració, l’escriptura, la psicopedagogia i l’educació formal.

Principals resultats obtinguts per la Xarxa de Lectura: Mitjançant les diferents accions de la Xarxa de Lectura del Raval, es consolida una dinàmica de treball participativa i comunitària fonamental per seguir potenciant les competències lectores dels infants, joves i les famílies del barri, i així poder repercutir en el seu desenvolupament personal i acadèmic. 350 infants, joves i famílies participen en les activitats i accions de la Xarxa de Lectura. 8 noves accions dissenyades i impulsades des de la Xarxa de Lectura del Raval. 22 educadors/es i tècnics/es han participat activament en el desenvolupament del projecte. 25 persones grans han participat de les diferents activitats de la Xarxa de Lectura. Creació de 3 noves motxilles de lectura, centrades a reforçar temàtiques com: salut comunitària, emocions i gènere i coeducació. 27 organitzacions s’han implicat en el projecte Xarxa de Lectura. 6 sessions d’animació. 6 experts/es i tres institucions han participat i format part del programa de suport i assessorament a educadors/es, monitors/es, i persones que treballen pel foment de la lectura. 200 consultes d'educadors/es a la Guia de Recursos per a la Lectura del blog http://blocs.xarxanet.org/xarxadelectura/

18


ITAKA AL RAVAL El projecte Itaka tutoritza i orienta 50 joves De què tracta?

És un projecte que impulsa itineraris laborals i socioeducatius integrals amb joves de 16 a 25 anys en la seva transició de l’escola al món laboral, amb l’acompanyament i suport d’un tutor/a com a referent educatiu. S’orienta a que els joves assoleixin una formació i experiència prelaboral satisfactòria, es vinculin i s’identifiquin amb la comunitat i, els que així ho manifestin, es reincorporin de nou cap a la formació reglada. El projecte Itaka al Raval implementa una metodologia comunitària per optimitzar i millorar la intervenció amb joves, mitjançant la coordinació i el treball en xarxa amb les entitats educatives, socials i laborals del territori. La prioritat del 2012 ha estat impulsar accions d’inserció per a joves del barri.

Què volem?

Afavorir la igualtat d’oportunitats i millorar la qualitat de vida dels joves del barri. Acompanyar el jove cap al camí de construcció del seu itinerari integral per tal d’oferir oportunitats de futur, donant resposta a les seves necessitat laborals, formatives, de salut, legals i de socialització.

Què hem fet el 2012? Definir les fases de la intervenció, les accions i els objectius de cada fase 1. Anàlisi del perfil de competències dels joves i diagnòstic de l’ocupabilitat Es tracta d’una actuació bàsica per poder partir d’una base de coneixement que permeti, tant al jove com al seu referent, situar-se per elaborar i traçar el disseny del seu itinerari. Els joves han estat derivats per: • Centres d’Acollida CODA: 4 •

Centre d’inserció de reclusos i exreclusos CIRE: 1

Barcelona Activa - Pla Jove: 4

Instituts d’educació secundària, Serveis Socials i altres organismes amb els que es col·labora, així com les pròpies entitats del projecte: 41

2. Formació bàsica o instrumental Aquesta actuació inclou: • Suport escolar: acompanyament, seguiment i accions de suport per a superar les dificultats acadèmic-formatives amb les quals es troba cada jove, en funció del seu itinerari. •

Programes d’accés a cicles de grau mig: promocionar l´accés als estudis reglats a joves menors de 25 anys sense graduat en ESO. Dotar de les capacitats, els coneixements i les habilitats suficients per realitzar amb èxit la prova d´accés als cicles formatius de grau mitjà i cursar amb aprofitament aquests estudis.

Pràctiques en empreses: aquesta acció té com a objectius adquirir hàbits laborals, apropar-se al mercat laboral, desenvolupar de forma pràctica els coneixements teòrics, desenvolupar habilitats relacionades amb el treball en equip, la resolució de conflictes, obrir possibles relacions laborals futures, etc.

3. Acompanyament a la inserció • Aula de recerca de feina i tutories d´acompanyament a la inserció. •

Programa “Pels pèls”.

19


Programa prelaboral al Raval, que dóna la possibilitat als joves de desenvolupar tasques en projectes culturals comunitaris per tal d’adquirir hàbits i competències laborals i millorar el seu currículum.

4. Formació tècnico-professional en el servei i manteniment de persianes metàl·liques • Formar i inserir a joves en el sector professional de manteniment, neteja de persianes de locals comercials i pàrquings, generant sinèrgies entre el teixit comercial i social. •

Enfortir i positivar les relacions entre els joves, comerciants, veïnat i entitats del Raval a través de l’expressió artística.

Generar un sentiment de pertinença i d’identitat de barri a través d’accions concretes que repercuteixen en la millora del mateix.

Aproximar la cultura catalana als joves i als veïns a través d’una obra conjunta exposada gratuïtament al barri on viuen.

5. Habilitats socials o transversals • Integrar i desenvolupar totes aquelles capacitats i competències que afavoreixin la inclusió social del jove. •

Potenciar el desenvolupament emocional essent partícips de processos de creació grupal així com de dinàmiques de participació comunitària.

Identificar totes aquelles actituds que facilitin la disposició per a estar a un recurs educatiu així com a un recurs laboral.

6. Tutories de seguiment dels itineraris entre els joves i els seus tutors/es És l’acció més important en l’itinerari. És aquella en la que el jove es sent escoltat, estableix un vincle amb la tutora i permet avançar en l’assoliment dels seus objectius i les seves fites. Les tutories serveixen per aprofundir en qualsevol de les altres accions en les que el jove pot tenir una necessitat, expressada per ell/a o detectada pel tutor o qualsevol altre agent implicat.

Accions professionalitzadores per a joves a través de pràctiques en el teixit empresarial i comercial del territori Sector professional de la perruqueria: Programa “Pels pèls “. Tastet prelaboral

Mitjançant aquesta acció, duta a terme al llarg de l’any, s’ha aconseguit apropar el dia a dia d’un ofici com és el de la perruqueria a 2 joves del barri. S’han dut a terme un total de 24 sessions de 4 hores cadascuna, desenvolupant aprenentatges teòrics i pràctics i realitzant una sessió avaluativa final. Amb el suport de la perruqueria “Pódame”.

Sector professional de neteja i manteniment de persianes metàl·liques Programa prelaboral neteja i manteniment de persianes metàl·liques

Aquest programa va néixer amb l’objectiu principal de formar i inserir a joves en el sector professional de manteniment, neteja de persianes de locals comercials i pàrquings, generant sinergies entre el teixit comercial i social, per tal de positivar i enfortir les relacions. L’acció es va vincular al projecte “50 Obres d’Art al Raval”. S’ha dut a terme una formació teòrico-pràctica a càrrec d’un comerciant del barri del Raval i expert en la temàtica, amb un acompanyament en les tasques de l’ofici i en la resolució dels conflictes que van sorgint fruit de la pràctica i el dia a dia de la mateixa. Els joves han realitzat un total de 16 hores de formació teòrica i 52 hores de pràctiques prelaborals.

Sector professional de magatzem i logística Programa prelaboral al Raval: suport logístic i de magatzematge

Amb l’objectiu de millorar la ocupabilitat dels joves mitjançant experiències prelaborals que els permetin adquirir hàbits i competències laborals i millorar el seu currículum de cara a possibles entrevistes de feina. Es proposa realitzar tasques relacionades amb el món de la logística tals com: • Muntatge i desmuntatge en esdeveniments i material d’oficina. • Suport en logística d’esdeveniments. En aquest sentit, i fruit de la col·laboració i el vincle amb el teixit comercial del barri del Raval, durant el 2012 s’ha desenvolupat aquest programa en el marc de les següents activitats: • Mostra d’Arrossos del Món: vinculació prelaboral en la logística i promoció d’una activitat comunitària i

20


• • •

comercial. II Fira de comerç al carrer: vinculació prelaboral en la logística i promoció d’una activitat comunitària i comercial. Raval(s): vinculació prelaboral en la logística i promoció d’una activitat comunitària i cultural. Grup 62: logística.

Accions de coordinació, suport i difusió • • • • • • • • •

Preparació, seguiment i avaluació de les accions (a través de l’equip tècnic i l’equip de tutors de les diferents entitats impulsores). Disseny d’itineraris individualitzats integrals (laboral, educatiu, salut, social, cultural,...). Elaboració conjunta de pautes i estratègies d’intervenció. Adaptació de continguts formatius. Seguiment individualitzat constant dels joves. Atenció psico-social (conveni amb Psicòlegs Sense Fronteres). Innovació d’accions prelaborals que representen un vincle amb la comunitat. Prospecció empresarial. Signatura de convenis amb: . Psicòlegs Sense Fronteres, per complementar la intervenció dels joves amb una dimensió terapèutica dels itineraris, complementària a l’educativa.

. Grup 62, per assolir una col·laboració en diferents línies: formació, pràctiques, inserció laboral o prelaboral de joves (accions festives organitzades per Grup 62: Festa del Súpers, celebracions d’aniversaris, presentacions, etc.); col·laboració en el disseny i elaboració de trailers Books, de promoció de les novetats presentades per Grup 62; suport en tasques logístiques.

Coordinació interna i externa amb altres agents socials del territori (centres educatius, serveis socials, Taula Jove, etc.).

Sessió de treball amb estudiants d’Educació Social (UAB).

Principals resultats obtinguts per Itaka: Nº de Joves que han realitzat anàlisi i diagnòstic del perfil competencial: 50 Nº de joves que han tingut un itinerari integral (pla d’acció) individualitzat: 50 Nº de joves que participen d’una acció formativa: 40 Nº de joves que estan realitzant un PQPI: 15 Nº altres estudis: 5 Nº de joves que s’insereixen en l’acció prelaboral de servei de persianes metàl·liques: 13 Nº de joves que s’insereixen en l’acció prelaboral d’Arrossos del Món: 4 Nº de joves que s’insereixen en l’acció prelaboral Raval(s): 2 Nº de joves que s’insereixen en l’acció prelaboral Grup 62: 2 Nº de joves que continuen els seus estudis en el sistema reglat: 3 Nº de joves del programa "Pels pèls": 2 Nº de joves derivats a Psicòlegs Sense Fronteres: 3

Qui hi participa? Entitats impulsores: AEIRaval – A. Educativa Integral del Raval, A. per a Joves Teb, Fundació C.O. Joan Salvador Gavina, Impulsem SCCL, L’Escola de Músics i JPC i la Fundació Tot Raval. Col·laboradors: Perruqueria Pódame, Psicòlegs Sense Fronteres, Grup 62, A. de Comerciants de la Rambla del Raval, Eix Comercial del Raval, comerciants de diferents associacions, empresaris del barri.

21


ESCOLA TÀNDEM De què tracta? Les Escoles Tàndem és un projecte educatiu innovador liderat per la Fundació Catalunya - La Pedrera en coordinació amb el Consorci d’Educació, en què centres educatius, a través del partenariat amb institucions de referència del país, treballen conjuntament amb l’objectiu de fomentar l’èxit educatiu. Aquest projecte es basa en l’especialització curricular d’aquest centres en una matèria singular (música, ciències, audiovisuals…). Tot Raval ha donat suport a la creació d’una Escola Tàndem al barri del Raval, que s’ha implementat a l’Escola Labouré conjuntament amb L’Escola de Músics i JPC. El primer curs escolar ha començat el setembre del 2012. En aquest projecte, l’escola incorpora en el seu currículum material educatiu basat en les arts musicals i escèniques per millorar l’èxit escolar. Des d’aquest nou model es treballen:  Aspectes específics com els de comprensió lectora, aplicació a les matemàtiques i habilitats del medi, a través de les arts musicals integrades al pla d’estudis. El projecte ajuda a millorar l’assimilació i comprensió de les diferents assignatures mitjançant la música.  L’eix transversal que defineix aquesta Escola Tàndem és la música. Aquesta assignatura té molt més pes i el seu programa es basa en quatre conceptes: experiència sensorial i vivencial; experiència perceptiva i creativa; experiència expressiva i/o actuació i experiència comunicativa.

En aquest primer curs escolar 2012-2013, les accions definides s’estan implementant en els cursos de 1r i 4t de Primària, bàsicament, de manera que en tres anys tots els cursos de primària hauran incorporat aquest mètode de treball i se’n podrà fer una valoració d’impacte. A la resta dels cursos de primària, d’educació infantil i d’ESO s’està intervenint en tres assignatures: matemàtiques, ciències del medi i música.

Què hem fet el 2012?

Acompanyament en el procés de creació de l’Escola Tàndem, que el 2012 ha implementat accions de formació del professorat, disseny de materials del currículum acadèmic, creació de l’himne i inici d’una coral de professors, entre d’altres. Entitats impulsores: Fundació Catalunya-La Pedrera, Escola Labouré, Escola de Musics i JPC amb el suport de Fundació Tot Raval.

INSERCIÓ LABORAL Línia d’inserció a través del treball en xarxa i la vinculació de l’empresariat del territori

XARXA LABORAL

La XLR compta actualment amb la col·laboració de 33 empreses i organitzacions De què tracta? Les entitats impulsores de la línia d’inserció són les entitats membres de la Xarxa Laboral del Raval (XLR), que aplega 21 entitats de l’àmbit ocupacional. Es constitueix amb l’objectiu d’optimitzar recursos i donar sortida a les persones amb dificultats d’inserció que volen accedir al món laboral. Alhora esdevé pont de comunicació i treball entre les empreses i les entitats de formació-inserció del Raval. Les accions de la Xarxa Laboral del Raval parteixen de la detecció de necessitats expressades per les entitats en les reunions plenàries, on es discuteixen i acorden les línies d’actuació. A nivell metodològic és important destacar la utilització de les noves tecnologies en la coordinació entre les 21 entitats membres. L’ús de la web dinàmica de la Xarxa Laboral permet facilitar la tasca de comunicació i traspàs d’informacions i la comunicació i coordinació amb les empreses i altres agents socials. Aquesta plataforma on-line té capacitat per registrar en la seva Intranet: ofertes de feina (registre de candidats i seguiment del procés d’inserció), cursos de formació i serveis

22


que ofereixen les entitats, notícies sobre l’àmbit laboral, el registre i seguiment de les empreses col·laboradores i de les pràctiques i insercions que es realitzen, etc. La línia d’inserció a través del treball en xarxa i la vinculació de l’empresariat del territori afavoreixen: - - - -

L’optimització dels recursos d’inserció del territori a través del treball en xarxa. L’optimització dels resultats d’inserció fruit de la intermediació amb les organitzacions empresarials. La sensibilització del món empresarial pel que fa a la Responsabilitat Social. L’incrementa de la visibilitat de la Xarxa Laboral del Raval i de les entitats que en formen part.

Què volem? Millorar l’ocupació al Raval mitjançant la vinculació entre les entitats d’inserció sociolaboral i les empreses que exerceixen la seva Responsabilitat Social al territori.

Què hem fet el 2012? Seguiment i dinamització de les reunions plenàries i dels grups de treball S’han dinamitzat 8 reunions plenàries de la xarxa i 36 reunions del grups de treball. Grups de treball: Autocupació, Assessorament Jurídic, Dinamització de la web-intranet, Prospecció, Territori Socialment Responsable, Amics de la Xarxa.

Accions de prospecció i promoció de les relacions estratègiques amb les organitzacions empresarials, sensibilització respecte la Responsabilitat Social Corporativa i seguiment dels convenis de col·laboració signats

Prospecció empresarial en sectors que es detecti que tenen capacitat de contractació i sensibilització respecte a la Responsabilitat Social: • Presentació de la Xarxa i establiment de col·laboracions: La Xarxa Laboral ha contactat a més de 100 empreses i ha fet una presentació dels serveis de la Xarxa Laboral i de sensibilització respecte a la Responsabilitat Social Empresarial a un total de 69 noves empreses. Relació d’empreses a les que s’ha fet una presentació de la XLR: Port de Barcelona, Paso a paso, Hotel Catalonia Avinyó, ETT Mullor, Hotel Tryp Condal, Grupo Hotel Gravina, ETT Rango 10, Restaurant Veggi, Hotel Lleó, Gran Hotel Barcino, Hotel Onix, Hotel Alba, Mercat de la Boqueria, Hotel Andante, Hotel Mímic, Hotel Tryp Mar, Ingesan, Casting for jobs, Inditex, Associació d’Amics de la Rambla, Hotel Montecarlo, Ideal Youth Hostel, Plats Prats, AA, Acciona, ACSA, ADIFServicios Logísticos, Autoterminal, Balearia, Cilsa, Club Natació Barcelona, Comma i Ribas, Damm, Decal España S.A., DECOEXA, DHL, Ecoport, Enagás Transporte, Ergransa, Estibarna, Fremap, Fundació Cares, Fundación Logística Justa, Garcimar, Globeli, Grupo Lamaignere, Grupo Mestre, Hellman, Marina Port Vell, Marmedsa, Moorning and Port Services, Mutua Fremap, OEPB-coordinadora, Port 2000, Port de Barcelona, Portcemen, Prevestiba, Principal Project, Relisa, Remolcadores de Barcelona SA, Safety Service Manager Spain, Servei de Prevenció d'Anav, Sitasa, TCB, Tepsa, Tercat, TPS, Tradebe, UPS de Fremap, Ute Millora Fase IV i Vecto. Fruit d’aquest treball, s’ha establert un nou conveni de col·laboració amb el Mercat de la Boqueria, s’estan definint dos nous convenis (Principal Project i Hotel Andante) i s’han aconseguit 23 noves col·laboracions. •

Coordinació i seguiment dels convenis i de les relacions de col·laboració establertes: actualment es mantenen relacions de col·laboració amb 32 empreses i organitzacions, amb les quals hi ha establerts un total de 6 convenis de col·laboració. Difusió, gestió i coordinació de les ofertes de pràctiques i de feina enviades per les empreses col·laboradores i per les entitats membres de la Xarxa. S’han gestionat un total de 54 pràctiques. S’han realitzat un total de 43 insercions (31 d’elles mitjançant la realització de pràctiques i 12 a través de les

23


ofertes publicades a la intranet).

Seguiment, dinamització i actualització de continguts de la web de la XLR En el 2012 s’ha fet èmfasi en l’apartat de registre, gestió i actualització de la Base de dades d’empreses on-line.

Organització del programa formatiu d’alfabetització digital per a la recerca de feina

La Xarxa Laboral del Raval es coordina amb el programa Treball als Barris (Pla de Barris Raval Sud) per programar i desenvolupar accions comunitàries dirigides a afavorir la formació professionalitzadora i augmentar l’índex d’ocupabilitat de la població del barri. Aquest any s’ha organitzat conjuntament el programa formatiu d’alfabetització digital per a la recerca de feina. Les classes es van desenvolupar en diferents espais de diverses entitats de la XLR i hi han participat 92 usuaris i usuàries.

Accions de difusió de la Responsabilitat Social i Promoció del “Raval, Territori Socialment Responsable” •

Participació en el disseny, edició i difusió del tríptic informatiu i banc on-line www.ravalresponsable.org de “Raval, Territori Socialment Responsable” on s’inclouen exemples d’accions responsables en l’àmbit laboral i de RRHH.

Presentació de la XLR i sensibilització respecte a la Responsabilitat Social en la X Jornada de Prevenció de Riscos Laborals i RSC per a la comunitat Portuària (102 assistents representants d’empreses).

Altres accions: •

Programa d’assessorament:

. 37 usuaris i usuàries atesos, derivats per les entitats membres, per rebre assessorament personalitzat.

. 24 tècnics i tècniques assessorades de forma personalitzada.

. Participació de la XLR en el procés de salut comunitària.

. Participació a diversos òrgans consultius i espais de participació impulsats per les administracions.

Entitats impulsores: Anem per Feina , Associació Estel Tàpia, Associació per a joves TEB, Associació Sociocultural Ibn Batuta, Càritas, Casal dels Infants per l’acció social als barris, Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Creant, El Lloc de la Dona, Fundació C.O. Joan Salvador Gavina, Fundació Èxit, Fundació Escó, Fundació Surt, Impulsem SCCL, Probens, Ravalnet, Servei Solidari, USOC, USOC-AFPES i Fundació Tot Raval. Empreses col·laboradores de la XLR Convenis establerts: Grups empresarials, gremis i associacions d’empresaris: Gremi d’Hotels de Barcelona (col·laboració estable amb 11 hotels: Sant Agustí, Barceló Raval, Hotel Espanya, Le Meridien, Andante, Silken Ramblas Bcn, Barcelona Catedral, Sixtytwo, Catalonia, Ideal Youth Hostel, Hilton Diagonal Mar) Fundació Barcelona Comerç (col·laboració estable amb 9 establiments: Mas-vesturari, La Parada, Mas Bernios-Servi Diver, Calzados Sir, Fruites Giró, Restaurant La Verónica, Alonso, Expert, Forn Betlem) Grup Focus El Codec (Grup Zal) Mercat de la Boqueria Empreses: Enfasystem Altres col·laboracions estables: Grups empresarials: Grupo Distribución LBPF(Perfumeries la Balear) Bracafé Establiments Viena Empreses: Norai Plats Prats Institucions socioculturals: Museu Marítim, Fundació Gran Teatre del Liceu

24


Principals resultats obtinguts per la Xarxa Laboral: 54 pràctiques laborals en els àmbits d’hostaleria i logística, principalment. 43 insercions (31 d’elles mitjançant la realització de pràctiques i 12 a través de les ofertes publicades a la intranet). 92 usuaris i usuàries de les entitats han participat en els cursos formatius d’alfabetització digital. Es mantenen relacions de col·laboració periòdica amb 32 empreses (8 grups empresarials). Signatura d’un nou conveni de col·laboració: Mercat de la Boqueria. 5 convenis de col·laboració vigents: Fundació Barcelona Comerç, Grup Focus, Enfasystem, Gremi d’Hotels de Barcelona, Empresa Codec (grupo ZAL). 239 agents implicats en el projecte. Presentació dels serveis de la Xarxa Laboral a 69 noves empreses. Assessorament Jurídic a 61 persones. Implementació de la nova base on-line d’empreses col·laboradores. Presentació de la XLR davant de 102 assistents representants de la Comunitat portuària de Barcelona a la X Jornada de Prevenció de Riscos Laborals i RSC per a la comunitat portuària (08-11-2012).

COMERÇ I CONVIVÈNCIA Linia d’implicació del comerç en el territori La participació dels comerciants en els diferents projectes i accions comunitàries és una peça clau per al desenvolupament del barri i la promoció de la convivència

De què tracta? Aquesta línia d’actuació consisteix en la promoció de la participació dels comerciants i la seva implicació en el territori a través de diferents accions que tenen una incidència, directa o indirecta, en el barri del Raval. En l’actualitat, molts dels nostres municipis es troben en evolució constant pel que fa a la pluralitat i a la diversitat de la seva ciutadania. El comerç històricament ha esdevingut un pilar estratègic a l’hora de configurar les relacions entre les persones de qualsevol territori, sobretot el comerç de proximitat, que esdevé un punt d’informació i un punt de trobada de la vida als barris, i com a tal és una bona eina per contribuir a la millora de la cohesió social i econòmica en el territori. Per fer front a aquest repte, i partint del paper integrador i dinamitzador que ha jugat i segueix jugant el comerç en la nostra societat, la línia d’“Implicació del comerç en el territori” posa de manifest les diferents accions que, des de les associacions de comerciants del territori, es duen a terme per promoure un barri inclusiu, divers, emprenedor i compromès. Aquestes accions es vehiculen a través de la Dinamització de l’Associacionisme Comercial, un projecte que coordina la Fundació Tot Raval, i que dóna suport a la creació i consolidació d’associacions de comerciants al barri del Raval, fent un èmfasi especial en que siguin un reflex de la diversitat comercial i cultural existent als diferents carrers. Alhora, també es fomenten les relacions entre els comerciants de diferents orígens i el veïnat, per tal de garantir un marc de convivència.

25


DINAMITZACIÓ DE L’ASSOCIACIONISME COMERCIAL Aquest projecte, iniciat el 2002, ha arribat a la seva fi el 2012 havent dinamitzat 8 associacions de comerciants al barri del Raval amb una metodologia que ha servit de referència a d’altres municipis de característiques similars, i que ha estat recollida a la “Guia per a la dinamització del comerç local i nouvingut”, publicada per la Diputació de Barcelona i presentada a principis del 2012. Des d’ara, pren el relleu l’Eix Comercial del Raval. Tot i així, des de Tot Raval se segueix potenciant la participació dels comerciants en els diferents projectes i accions comunitàries, considerant que són una peça clau per al desenvolupament de la comunitat i la promoció de la convivència.

Què volem? Potenciar la participació i la implicació dels comerciants i veïns, a través de la promoció de l’associacionisme comercial, per tal de fomentar la convivència, el civisme i la millora de l’entorn.

Què hem fet el 2012? Suport a la gestió de les entitats dinamitzades • • • •

Coordinació i preparació de les Juntes i de les Assemblees Generals de les associacions i acompanyament fins al tancament del procés de dinamització. Suport en la preparació i gestió de documentació jurídica i fiscal. Suport en els diferents aspectes de comunicació (disseny i/o difusió): cartells, comunicats, circulars, butlletins informatius, etc. Suport en l’organització dels diferents actes i activitats de les associacions de comerciants.

Suport a les accions dels comerciants en la Festa Major del Raval Tot Raval ha donat suport a les activitats de la Festa Major organitzades per les associacions de comerciants en procés de dinamització: A.C. Sant Pau i Junta de Comerç i A.C. Raval Verd. Aquestes activitats es van celebrar el dissabte 14 de juliol als carrers Junta de Comerç i Pl. Hort de la Bomba, respectivament. • Gairebé 100 comerciants i veïns s’han implicat en l’organització de la Festa Major del Raval a través de les associacions de comerciants dinamitzades. • Més de 50 veïns i veïnes s’han sumat a l'organització de les festes a la seva zona. • 5 entitats del barri han col·laborat en l’organització de les festes. • En total s’han programat prop de 30 activitats (activitats infantils, teatre, concerts, jocs de taula, circ, mostra de puntaires, etc.) amb un total de 180 artistes, músics i dinamitzadors d’activitats. • Als sopars populars s'ha comptat amb la participació d’uns 150 assistents (veïnat, comerciants i visitants). • En total, més de 1.800 persones han assistit a les activitats de Festa Major d’aquestes associacions.

Suport a les associacions de comerciants en la realització de diferents accions i campanyes de barri Des de Tot Raval s’ha donat suport a la celebració de diferents campanyes dels comerciants que tenen per objectiu, no només promocionar el seu comerç, sinó també millorar el seu entorn.

Sónar 2012 Per tercer any consecutiu, l’A. Comerciants i Amics Raval 7 ha organitzat la Fira de comerç al carrer durant el festival de música electrònica Sónar 2012. La fira va tenir lloc del 14 al 16 de juny i es va desplegar als carrers Bonsuccés i Elisabets i a la Pl. Bonsuccés i Vicenç Martorell. •

Participació d’una vintena de comerciants.

Una quinzena de bars i restaurants de la zona van posar tauletes al carrer.

No t’aturis, vine al Raval Aquesta iniciativa va néixer de la mà de l’A.C. Raval Verd i ràpidament va rebre la implicació de la resta d’associacions de comerciants del barri. Es tracta d’una campanya de descomptes de fins al 50% en comerços i serveis del barri adreçada a totes aquelles persones en situació d’atur que es va perllongar des del gener fins al juny del 2012. A la campanya van participar una quarantena d’establiments del barri del Raval amb descomptes per a persones aturades d'entre el 10 i el 50%. La campanya va ser valorada molt positivament per la seva originalitat i va tenir un gran ressò entre els mitjans de comunicació. Aquesta iniciativa ha estat recolzada per la totalitat d’associacions de comerciants del territori i l’Eix Comercial del Raval.

26


CicIe de Cinema: La Puttanesca La pista Aurora es va transformar en una sala de cinema a l’aire lliure. “La Puttanesca” és el nom del cicle que l’A. Comerciants i Amics Raval Verd va oferir amb una minuciosa selecció de pel·lícules sobre la figura femenina a la Mediterrània, amb títols com Malena, Profumo di Donna o Mamma Roma, acompanyades de sessions de música electrònica amb col·lectius de DJ´s i Vj´s. • 16 bars, restaurants i comerços de la zona es van implicar en l'organització del cicle. • 7 DJ´s i Vj´s van participar posant so i imatges a les pel·lícules. • El cicle va comptar amb l’assistència de prop de 700 persones.

50 Obres d’Art al Raval (pàg. 37) 50 Obres d’Art al Raval és una iniciativa de la Fundació Tot Raval, Itaka al Raval, Grup 62 i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, que consisteix en la pintada de 50 persianes de comerços, serveis, magatzems i entitats del barri del Raval inspirades en obres emblemàtiques de la literatura en llengua catalana.

Vine a fer el vermut al Raval Campanya que té com a objectiu convertir el Raval en un punt de referència a la ciutat del tradicional costum de fer el vermut. • A la campanya s’hi han sumat més de 50 establiments del barri. • La campanya ha estat promoguda per 2 associacions de comerciants del Raval i s’hi han adherit la totalitat de les associacions del territori.

Campanya Comerç Amic de la Gent Gran “Comerç Amic de la Gent Gran” és una campanya liderada pel Districte de Ciutat Vella que consisteix en promoure que, des del comerç local, es posin cadires a la disposició de la gent gran perquè puguin seure, si ho necessiten. Tot Raval va donar suport a la cerca de comerciants que es volguessin sumar a aquesta iniciativa. Una quinzena de comerços i serveis del barri participen en la iniciativa.

Programa Aprenents: “Pels Pèls” (pàg. 20) Tastet prelaboral adreçat a joves del projecte Itaka que té com a objectiu oferir una oportunitat laboral en un espai professional i d’atenció al públic emmarcat en el sector de la perruqueria.

Entitats participants (fi del procés: juliol de 2012): A.C. Sant Pau i Junta de Comerç, A.C. Rambla del Raval i adjacents, A.C. Raval Verd, que aglutina els carrers: C. Riereta, C.Reina Amàlia, C. Cera, C. Sant Pacià, C. Sant Rafael, C. Lleialtat, C. Sant Abad Safont, C. Botella i C. Vistalegre, A.C. Raval 7, que aglutina 7 carrers: C. Elisabets, C. Bonsuccés, C. Pintor Fortuny, C. Àngels, C. Notariat, C. Xuclà, C. Doctor Dou i C. Notariat. Amb la col·laboració del Districte de Ciutat Vella i l’Eix Comercial del Raval. Altres entitats participants: Pódame, Grup 62.

Altres accions Assessorament a municipis Durant el 2012, des de Tot Raval s’ha compartit la metodologia i l’experiència del Projecte Dinamització de l’Associacionisme Comercial amb diferents municipis de la província de Barcelona que tenen una realitat comercial i cultural semblant a la del barri del Raval i amb entitats de perfils diferents que desitgin conèixer aquest projecte: • Université de Recherche d’études Supérieures su Tourisme. • Madrid Convive (Getafe) • Ajuntament de Vilanova. • Universitat de Barcelona, Màster de Cultura i Interculturalitat, amb alumnes del Canadà, Dublin i Catalunya.

‘Guia per a la dinamització del comerç local i nouvingut’ El 21 de maig de 2012 es va presentar a la Seu del Consorci Badalona Sud, la ‘Guia per a la dinamització del comerç local i nouvingut’, que té com a objectiu que el comerç sigui una eina útil per contribuir a la millora de la cohesió social i econòmica dels municipis. La metodologia de treball que es presenta en aquesta guia és fruit de l’experiència de la Fundació Tot Raval en la dinamització del comerç del barri del Raval. Des de la Gerència de Serveis de Comerç de la Diputació de Barcelona s’ofereix als ajuntaments aquesta guia, que pretén ser una eina que proposa unes línies de treball que ajudaran a analitzar, planificar i definir accions que vinculin els agents del territori (entitats, institucions i administracions) en la promoció econòmica de la zona.

27


ESTUDI ECONÒMIC I COMERCIAL La Fundació Tot Raval elabora des del 2004 un anàlisi detallat i metòdic sobre el comerç del Raval que és una eina per definir les accions a dur a terme. En el 2012 es va publicar l’Estudi Econòmic i Comercial del Raval 2010-2011, un informe que analitza la realitat comercial del barri mitjançant la realització de 1.800 entrevistes a establiments situats en 42 carrers del Raval (anàlisi de l’oferta) i 745 enquestes a visitants del barri (anàlisi de la demanda). L’estudi es va presentar l’11 d’octubre del 2012 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Principalment, aquest informe inclou els capítols següents: •

Oferta Comercial: anàlisi en profunditat de l’oferta comercial del barri del Raval, les característiques dels comerços i serveis en les diferents zones d’anàlisi, així com les dels seus propietaris.

Flux de Visitants (Comptatge): seguiment de la gent que entra al barri del Raval i de quins són els accessos més utilitzats.

Demanda Comercial: identificació del perfil dels visitants del barri i anàlisi de les principals característiques dels compradors/usuaris.

Associacionisme: descripció de la composició de l’associacionisme comercial del Raval.

Urbanisme: recull de les principals actuacions urbanístiques que han tingut lloc al Raval, així com dels canvis que s’estan produint en aquests moments, els elements d’atracció, etc.

Principals resultats obtinguts en la línia de Comerç i convivència:  Presentació de la “Guia per a la dinamització del comerç local i nouvingut”, publicada per la Diputació de Barcelona.  Presentació de l’Estudi Econòmic i Comercial del Raval.  S’han dinamitzat 4 associacions de comerciants, formades per 520 establiments.  Més de 12.000 persones han participat de les accions de les associacions de comerciants (Arrossos del Món, Ruta de Tapes, etc.).  Mes de 430 comerciants s’han implicat directament en la organització de les diferents activitats.  Comunicacions periòdiques amb més de 500 establiments del barri (correu electrònic, butlletins en paper, fulls informatius, cartells, etc).  Més de 700 comerciants del barri s’han beneficiat del projecte de dinamització de l’associacionisme.

RAVAL CULTURAL Línia d’implicació dels equipaments i entitats culturals al territori De què tracta? Raval Cultural forma part d’un projecte més ampli, liderat pel Districte de Ciutat Vella, que vol promoure el Raval com a barri cultural i creatiu, entès com espai que acull nombroses i diverses iniciatives innovadores (gastronomia, disseny, noves tendències, música, teatre, tallers artístics, grans equipaments culturals, etc.), posant-les en valor i donantlos més visibilitat. Aquest projecte té varies línies, una de les quals és desenvolupada per Tot Raval. La Fundació ha acordat amb el Districte de Ciutat Vella desenvolupar la connectivitat entre les institucions culturals del barri i la seva població, que inclou tres eixos de treball principals: vinculació d’agents culturals i artístics amb el territori, activitats culturals a l’espai públic i accions de comunicació.

Què volem? A grans trets, el projecte vol enfortir i projectar el Raval com a barri creatiu:

28


• • • •

Donar visibilitat i potenciar els agents culturals, artístics i creatius que estan localitzats al Raval per ser un barri obert i cosmopolita i crear les condicions necessàries per atraure’n de nous. Reforçar el paper dels grans equipaments culturals a partir de la seva implicació en el barri i la interrelació amb els agents culturals i artístics del Raval. Potenciar que el Raval sigui una referència i punt d’atracció cultural constant dels ciutadans de Barcelona, del país i del món, i que sigui reconegut com a gran clúster cultural. En relació al territori, promoure la vinculació dels diferents agents culturals, artístics i creatius amb la seva població, per fer front conjuntament a les necessitats (culturals, educatives, socials, laborals, etc.).

Què hem fet el 2012? La implicació dels equipaments culturals al territori es va treballar a través d’un conjunt d’accions de dinamització cultural al Raval per tal de fomentar la participació, donar veu a les principals organitzacions culturals del barri i difondre la seva riquesa cultural, generant així un sentiment de pertinença al barri i cohesió social. Aquestes accions van promoure el foment de l’accés als recursos culturals existents, i la creació d’accions d’aproximació recíproca entre els grans equipaments culturals i la gent del barri. Les accions comunitàries impulsades per Tot Raval en l’àmbit cultural parteixen de l’anàlisi i visió global del territori i són desenvolupades per la xarxa d’entitats i institucions presents al territori.

Vinculació d’agents culturals i artístics amb el territori Gestió de les activitats vinculades al conveni amb el Gran Teatre del Liceu Tot Raval va gestionar les entrades ofertes pel Liceu amb motiu del conveni signat pel qual aquesta institució cedeix entrades i activitats adreçades a diferents col·lectius del barri, especialment a centres d’ensenyament i al veïnat. Com cada any, aquesta activitat es converteix en una molt bona oportunitat de conèixer un dels principals equipaments culturals del Raval. Durant el 2012 es van realitzar dins d’aquest conveni les següents activitats: •

8 Visites guiades al Liceu adreçades a centres educatius i a veïns i veïnes del barri.

Entrades gratuïtes per L’Òpera. Una emoció i l’òpera Cossi fun tutte. Aquesta activitat va estar adreçada directament al conjunt de centres educatius del Raval.

Foment de la implicació dels equipaments culturals amb organitzacions i veïnat del barri Des del naixement de la Fundació el 2002, s’ha comptat amb els equipaments culturals de ciutat presents al Raval, que han demostrat així la seva implicació amb el seu entorn social. El CCCB i el MACBA van firmar la constitució de la Fundació Tot Raval el 2002, i posteriorment s’hi van afegir el Museu Marítim i el Gran Teatre del Liceu. Durant l’any 2012, l’equip de Tot Raval es va encarregar de contactar amb les institucions culturals, definint i gestionant amb elles diferents accions i activitats d’apropament entre aquestes i el veïnat. Des de la Fundació s’han coordinat les següents activitats: •

Entrades gratuïtes a les exposicions i visites comentades del CCCB, MACBA i el Museu Marítim:

Es van realitzar 18 accions destinades als centres educatius, veïns i veïnes del Raval, durant les quals van gaudir de les diferents exposicions programades als grans equipaments. Aquestes van estar emmarcades en dos moments molt importants: Festa Major i el Festival de Cultures Raval(s). •

Entrades gratuïtes als teatres del Raval:

29


Al 2012 es van organitzar conjuntament amb els teatres Tantarantana, Romea, Llantiol cafè-teatre, Condal, Villarroel, Goya i el Teatre del Raval, la distribució d'entrades gratuïtes pel veïnat del barri. Més concretament amb el Teatre Tantarantana es va consolidar una col·laboració molt estreta, destinada a la promoció teatral adreçada als col·lectius amb menys possibilitats de gaudir del teatre. En aquest sentit, el Tantarantana els ofereix entrades gratuïtes per algunes de les pre-estrenes de la seva programació. Mostra “El Raval al Raval”, organitzada per la Filmoteca de Catalunya: Es va coordinar i centralitzar el recull d’un total de 33 vídeos i curtmetratges que es van presentar a la Filmoteca de Catalunya durant la mostra “El Raval al Raval” , que es va dur a terme durant la Festa Major del Raval 2012. Aquest material audiovisual va tenir com a protagonistes els habitants del barri i la seva diversitat i estaven realitzats per artistes del barri o per entitats. Itineraris de coneixement del barri i de les seves institucions culturals destinades a públic general i entitats: Es van organitzar i dinamitzar diferents itineraris de caire històric i de coneixement del barri: • Recorregut per l’antic Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. •

El Raval. La ciutat cosmopolita.

Itinerari pels centres de culte del Raval, entre d’altres.

Visita guiada al Palau Güell.

Visites guiades i activitats gratuïtes als equipaments culturals dirigits principalment al veïnat del Raval i a les persones que hi treballen (MACBA, CCCB, Museu Marítim, Liceu).

Projeccions gratuïtes a la Filmoteca de Catalunya i al Museu Marítim, etc.

Concert solidari a l’Església de Sant Agustí a càrrec del Cor del Gran Teatre del Liceu.

Entrades gratuïtes Suport a projectes culturals impulsats des d’altres entitats i veïnat del Raval, especialment els de caràcter comunitari, entre els quals es troben, entre d’altres: Bicentenari de Wagner 2012 – 2013, col·laboració a la Ravalstoltada, Codificat, Un Mar de flors, Jocs Florals del Raval, etc. Entitats impulsores: Durant el 2012 es va treballar amb els següents equipaments culturals: Gran Teatre del Liceu, CCCB, MACBA, Museu Marítim, Palau Güell, Monestir de Sant Pau del Camp, Filmoteca de Catalunya, Arts Santa Mònica, Fundació Romea per a les Arts Escèniques, Teatre del Raval, Teatre Tantarantana, Llantiol Cafè - Teatre, Teatre Condal, Teatre Villarroel, Teatre Goya, juntament amb d’altres entitats i institucions culturals del territori.

Activitats culturals a l’espai públic •

Raval(s) : Veure projecte (pàg. 31)

50 obres d’Art al Raval: Veure projecte (pàg. 37)

Acció Global Ciutadana “El Raval aprèn del Raval”, a la diada de Sant Jordi (Veure Projecte ICI; pàg. 46)

Comunicació i cultura •

Suport a la difusió de les activitats culturals del barri (web, butlletins, xarxes socials, diaris locals, etc.)

Resultats obtinguts per Raval Cultural:

30

Més implicació dels Grans Equipaments Culturals envers el barri.

Augment del nombres de teatres (8) que van oferir part de la seva programació al veïnat de forma gratuïta. Més participació de centres educatius de manera activa.

Més de 800 persones (tècnics dels equipaments i de les entitats de cultura del barri) participen en el projecte.

350 visitants en itineraris i visites de Festa Major.

758 visitants en itineraris i visites de Raval(s).

462 visitants a les activitats del Gran Teatre del Liceu per a escoles i instituts.

12.000 persones s’han beneficiat de les accions desenvolupades a Raval Cultural.


RAVAL(S), FESTIVAL DE CULTURA DEL RAVAL Per celebrar el 10è aniversari de Raval(s) s’han organitzat 10 itineraris temàtics per posar de manifest els objectius assolits al llarg dels anys De què tracta? Raval(s) és un Festival de Cultura que vol ser una mostra dels molts Ravals que existeixen al barri. En l’edició del 2012 es va plantejar fer una celebració especial per posar en valor aquesta dècada de treball conjunt de les entitats i associacions del Raval en l’àmbit cultural.

Que volem? El projecte pretén cercar espais de diàleg i interacció de valors culturals diversos per arribar a la gent, amb l’objectiu que això ajudi a dinamitzar, positivar i millorar el barri. Més enllà d’una activitat puntual, Raval(s) posa l’accent en la vida quotidiana del barri i serveix de lupa del treball permanent que els seus ciutadans duen a terme. Els habitants del barri i la seva vida quotidiana en són els protagonistes. Els veïns i veïnes del Raval són a la vegada agents participants i espectadors de les activitats del festival. El públic assistent prové també de la resta de Barcelona i Catalunya. S’ha elaborat una identificació dels diferents públics assistents/participants: infantil, juvenil, gent gran,... Es posa un èmfasi especial en la generació d’activitats intergeneracionals i interculturals per fomentar la relació entre el veïnat.

Què hem fet el 2012? L’edició del 2012 va desenvolupar novament un procés de participació i treball en xarxa però amb la particularitat que es va treballar de cara a la celebració del 10è aniversari del festival. L’objectiu de celebrar-lo va ser donar a conèixer el recorregut de treball del teixit associatiu del Raval, que any rere any ha treballat per mostrar la riquesa cultural del barri, a la vegada que ha volgut fomentar la convivència i el sentiment d’identitat en un barri que actualment acull una població de procedències molt diverses. Aquesta edició va estar dividida en itineraris temàtics que poguessin expressar els objectius assolits que van originar aquest festival. Per això es van fer 10 accions concretes on es van agrupar les diferents activitats. Els itineraris van ser: • • • • • • • • • •

Hi havia una vegada un gat: itineraris i activitats de caire històric En RE major!: música i concerts Raval escena: teatre i arts escèniques EducART: tallers i accions educatives Per la porta gran!: els grans equipaments ofereixen algunes activitats Tasta’ns: activitats gastronòmiques i comercials Work in progress: performances, accions artístiques i exposicions Enjove’t!: activitat per a joves i no tan joves CON-vivències: activitats comunitàries i del grup interreligiós rev-play-fw: art audiovisual, documentals i curts

El treball conjunt i el foment de la cooperació entre els diferents actors del barri és un altre dels objectius del festival. En aquest sentit, enguany hi ha hagut un increment de les accions impulsades conjuntament per diferents organitzacions. Entre els dies 8 i 11 de novembre del 2012 es va celebrar la desena edició del festival, amb més de 75 accions programades i l’assistència de 12.600 persones de públic.

31


L’edició de Raval(s) 2012 ha estat possible gràcies a la implicació tant en l’organització com en el finançament, de més de 135 entitats i més de 1.100 persones. Un any més, el Festival ha suposat un gran èxit i la valoració de les organitzacions ha estat molt positiva en relació a l’acompliment dels objectius fixats durant aquesta dècada de treball conjunt. Per tot això, es demostra que el festival està del tot consolidat com una de les accions culturals i comunitàries importants del barri.

Accions del Festival Raval(s) CON-vivències

Activitats que promouen la igualtat, la solidaritat i la convivència • Compartim les sabates? • “Un tenorio de andar por casa” Particular versió, en to de comèdia, de l’obra del mestre Zorrilla. • Un tresor amagat Un grup d’alumnes mostra amb una visita guiada i un espectacle preparat per ells mateixos, la petita joia del seu institut: el teatre. • Recuperar la història Tallers, exposicions i activitats al voltant de la història del carrer d’en Robador i els voltants. • Vine a gaudir amb el teu avi/àvia! Jocs tradicionals i psicomotrius per a tota la família. • El Mustafà és al replà El racisme quotidià és el leitmotiv d’aquesta obra de teatre fòrum. • Corals del Raval Repertori de cançons populars i universals a càrrec d’algunes agrupacions corals del barri. • Temps de solidaritat Les comunitats religioses i socials del barri s’uneixen per visibilitzar i promoure la solidaritat i el treball conjunt en moments de crisi. • Moure’ns i jugar en família Taller de moviment i experimentació corporal per a pares, mares, fills i filles.

educART

Tallers i accions educatives i artístiques a nens, nenes i joves. •

• •

Compartint a Raval(s) Els centres d’ensenyament del barri tenen un espai dins del festival. Algunes entitats i equipaments culturals ofereixen activitats adreçades a l’alumnat. L’art ens apropa a la lectura Tallers sobre poesia visual organitzats per animar a la gent gran i al públic adult a apropar-se a la lectura. Matí de tallers infantils per a tothom a la Rambla del Raval

Enjove’t!

Activitats per a joves i no tan joves organitzades per diferents col•lectius juvenils del barri • • • •

DAnce4Life. El ball i la música serveixen de vehicle per fomentar la prevenció i l’empoderament del joves al voltant del VIH. Break dance al carrer. Vine a ballar i a jugar al voltant de la música amb una classe dirigida per un ballarí. Els joves fan Raval! Joves del barri presenten diversos projectes musicals. Taller de Bastons Taller per aprendre a ballar una de les més antigues danses catalanes.

Hi havia una vegada un gat...

Visites comentades pels espais emblemàtics del barri i activitats de caire històric

32


• •

• •

Itinerari per l’Antic Hospital de la Santa Creu Visita guiada per conèixer els edificis històrics que van acollir el centre hospitalari més important de la ciutat. Itinerari pels centres de culte del Raval Passeig comentat per diferents oratoris del barri, destacant aspectes generals de les diferents religions que hi conviuen. Coneixes la història del teu barri? Un grup de gent gran del Raval comprovarà els vostres coneixements sobre el barri amb un concurs. Trobareu preguntes a la Biblioteca. Història de Barcelona per a joves i no tan joves Presentació del llibre a càrrec de l’autor, Jordi Querol, amb especial referència al barri. “Consuelo Bautista: Raval” Projecció de fotografies de l’exposició de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona “Consuelo Bautista: Raval“ i xerrada moderada per Judit Carrera.

En RE major!

Música i concerts •

Festival Internacional de Merzouga Raval(s) dóna la benvinguda a la 1a edició d’aquest festival de músiques del món que s’organitza al Marroc.

Cor Raval El Cor de Gospel del Raval presenta un espectacle-taller on per una vegada, tothom que ho vulgui pot ser cantant!

Raval’s Band Com és habitual, aquesta formació nascuda al Raval ens farà gaudir amb un repertori variat i amè.

Concert de Música Moderna i Jazz Ensamble de veu de jazz i de percussió.

Schirosa & Nikolic - Swing Balkan. Duet clarinet, acordió + músics convidats.

Lil’Bonzai. Hip hop funk amb samba.

Don Vito y Los Corleole Rumba amb un particular estil i molt humor.

Son de la Rambla Música tradicional Cubana.

rev-play-fw

Projecció de documentals, curtmetratges i arts audiovisuals a la Filmoteca de Catalunya • •

• •

Spot 10a edició de Raval(s) Presentació del spot promocional de la 10a edició del Festival. “Objectiu: Fotoperiodisme en femení” Amb el testimoni de la fotoperiodista catalana Sandra Balsells entrem en contacte amb una professió no gaire feminitzada. “Sabores y lenguas. El Raval” Pel•lícula documental sobre la cultura gastronòmica del Raval. “Típiques” Pel•lícula documental que tracta de dones properes, fortes, poderoses, filles de les seves mares, i mares dels seus fills. “El sostre de cristall”

33


• •

Paròdia del videojoc Donkey Kong on la princesa vulnerable i submisa es converteix, en aquesta ocasió, en la protagonista. “La Peli del Raval, històries de convivència intercultural” Pel•lícula col•lectiva, intergeneracional e intercultural del Raval, feta pels mateixos veïns i veïnes. “Margarita” Aquesta pel•lícula explora moments íntims i surrealistes en les vides de Margarita, una dona gran que viu sola, i la Pilar, amiga de la seva germana. “L’Alternativa”. Projecció ininterrompuda de curtmetratges seleccionats de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona.

Work in progress

Performances al carrer obertes a tothom i exposicions a diferents espais • • • • •

• • •

Exposició “Grafitejant els nostre drets” Els grafits elaborats per joves de Senegal i Catalunya mostren la seva mobilització en contra del VIH/Sida. Ramon Guillen-Balmes. Relacions Personals Exposició de peces tridimensionals de l’artista. H2O TO2 Acció artística en dos moments que exposa l’impacte ambiental de l’excessiu consum d’aigua embotellada.. 24 Hores / 24 Fotos Exposició que mostra un dia a la vida d’un grup d’usuaris de SAPS capturat per una càmera de fotos. 50 obres d’art al Raval. Amb motiu del 50è aniversari d’Edicions 62, artistes, grafiters, il•lustradors i joves pintaran 50 persianes del barri inspirades en les 50 obres més emblemàtiques en llengua catalana. “Punto y Raya Junior” Art abstracte fet per nens i nenes. Més informació: www.puntoyrayafestival.com “De piedras, corazones” Intervenció artística a l’espai públic que representa l’evolució del cor humà. La Sasteatreria Performance amb la creació de barrets escultòrics amb material recuperat per joves i adults. Biografia en moviment IV: “Lugares de tránsito” Obra escènica multidisciplinar on els participants mostren un espectacle col•lectiu basat en una intervenció poètica.

Raval escena

Alguns col•lectius participants a Raval(s) proposen accions escèniques, danses i obres teatrals per a tothom. •

El color del moviment Cercavila sobre una història d’amor amb molt sabor. • Mistura Fusió de dansa folklòrica i contemporània. • Ball Punjabi Mostra de balls d’origen indi. • Ballet Tinkuna Danses del folklore bolivià: Tobas, balls de Potosí i Sarao. • Ball Room Live music acompanyat de tapetes i salsa, chachachá, boleros, tango, bachata... Deixa’t anar i a ballar!!! • “Zoológicos humanos” Obra de teatre gestual amb l’actor Eduardo Caballero. Els teatres del barri ofereixen part de la seva programació a Raval(s). • •

34

Teatre Tantarantana: “El carnaval dels animals”. Un espectacle per a piano a quatre mans i titelles. Teatre del Raval:


• • • • •

“Dotze homes sense pietat”. Un jurat popular ha de decidir la culpabilitat o innocència d’un jove de 18 anys acusat d’assassinat. Llantiol Cafè-teatre: “Hablemos a calzón quitado”. És preferible la felicitat que deriva de la ignorància o el dolor en la cerca de la veritat? “Al límite” Espectacle d’humor on la màgia i el mentalisme fan de fil conductor. “Soloni” Petit viatge en el vol d’un clown. Espectacle d’humor. Teatre Condal: “No et vesteixis per sopar”. Una vetllada romàntica s’acaba convertint en una nit molt moguda. Teatre Villarroel: “Poder Absoluto” Teatre Goya Codorniu: “El nom”. Comèdia sobre una parella a punt de tenir un fill i el nom que li han escollit. Teatre Romea: “Oleanna”. Obra que ens mostra el vincle afectiu que sorgeix entre un professor i una alumna. Almazen: “Maletina” de Les Flufis. Espectacle clown.

Tasta’ns

Ruta de tapes per diferents bars del Raval, fira de comerç amb diversitat de productes i mercadillos artístics • •

enTAPA’t Per segon any i durant tot el festival pots gaudir de la ruta de tapes a diferents bars i establiments del barri. Fira de comerç Al carrer Riera Baixa es farà una petita mostra de comerciants del propi carrer i d’un grup de nous emprenedors del Raval. “El Rastro de la Virgen” Mercadillo de reciclatge artístic i de segona mà.

Per la porta gran!

Els grans equipaments del Raval ofereixen part de la seva programació. • • • • • •

Museu Marítim Portes obertes per visitar el Museu i les exposicions “Viatge Mar enllà“ i “Gent de port”. CCCB Visita comentada a l’exposició “El Paral•lel, 1894-1939. Barcelona i l’espectacle de la modernitat.” MACBA Visita comentada. Col•lecció MACBA. Gran Teatre del Liceu Visita als espais públics del Teatre i el Cercle del Liceu. Palau Güell Conjunt de visites per conèixer aquest emblemàtic palau d’Antoni Gaudí. Filmoteca de Catalunya Visita a l’exposició “El Raval al Raval: imatges d’un barri”.

35


Qui hi participa? Entitats organitzadores de l’edició de 2012: A.V. Taula del Raval, ACASC, ACESOP, ACV Carrer Cera, AEIRaval, Agrupació Escolta Sant Antoni Abat, AIPCC, ALMAZEN, Àmbit Prevenció, AMICAL, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Ass. Capoeira Canigó, Ass. Cultural “El arco de la Virgen”, Ass. Cultural Escriptura Creativa, Ass. Cultural Punt Comú – El Mirador de l’Immigrant, Ass. d’Artistes Audiovisuals Col·lectiu Pasoapaso, Ass. de Comerciants C. Unió i Marquès de Barberà, Ass. de Comerciants de la Rambla del Raval, Ass. de Comerciants de Riera Alta, Ass. de Comerciants del C. Nou de la Rambla, Ass. de Comerciants del C. Sant Pau i Adjacents, Ass. de Comerciants del C. Tallers, Ass. de Comerciants del Mercat de la Boqueria, Ass. de Comerciants i Amics/gues Raval 7, Ass. de Comerciants i Amics/gues Raval Verd, Ass. Estel Tàpia, Ass. Interculturalitat i Convivència, Ass. per a Joves TEB i Ravalnet, Ass. Sociocultural Ibn Batuta, Ass. UNESCO per al Diàleg Interreligiós, Associació de Mestres Rosa Sensat, Barcelona Maps, Biblioteca de Catalunya, Biblioteca Sant Pau - Santa Creu, Carme Comerç, Casa Eslava, Casal de Barri Folch i Torres, Casal dels Infants per a l’Acció Social als Barris, Casal Infantil Drassanes, Casal Jove Atlas, Casal Jove Calassanç, Casal Municipal de Gent Gran Josep Tarradellas, Casal Municipal de Gent Gran Josep Trueta, Centre Cívic Drassanes, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Centre Islàmic “Camí de la Pau”, Centro Boliviano Catalán i Ballet Tinkuna, Centro Filipino Tuluyan-San Benito, Col·lectiu Artístic El Colmado, Col·lectiu Mansipeus, Col·lectiu Mezcladillo, Comunitat Parroquial del Carme, Consell Islàmic de Catalunya, Conservatori del Liceu, Coral Colònies Jordi Turull, Coral Les Flors de Maig, CRP Ciutat Vella, Don Vito y Los Corleole, Edicions 62, Eix Comercial del Raval, els centres d’ensenyament del Raval i veïns i veïnes. ESA - Educativa Social i Ajuda a Dones, Escola Collaso i Gil, Escola Massana, Església Protestant Barcelona Centre, FAD, Festival Internacional de Merzouga, Filmoteca de Catalunya, For Free.cat guia d’activitats gratuïtes, Forn de teatre Pa’tothom, Fundació Benallar, Fundació C.O. Joan Salvador Gavina, Fundació Esco, Fundació Romea per a les Arts Escèniques, Fundació Save the Children, Fundació Servei Solidari, Fundació Social del Raval, Fundació Taller de Músics, Fundeso, Gota de Sueños, Gran Teatre del Liceu, Grup Interreligiós del Raval, IES Miquel Tarradell, IES Milà i Fontanals, Impulsem SCCL, Institut d’Estudis Catalans, Joves per la Igualtat i la Solidaritat, Kairos, Kumbiamba, L’Alternativa - Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’AMPA Collaso i Gil, L’Escola de Músics i Juan Pedro Carrero, La Poderosa, Las Santas, Libélula Bar, Lil’Bonzai, Llantiol Cafè-Teatre, Mistura, Món Raval – Llar de l’Avi, Museu d’Art Contemporani de Barcelona, Museu Marítim de Barcelona, Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona i Fundació Tot Raval, Palau Güell, Parròquia de Sant Agustí, Parròquia Sant Pau del Camp, Periódico el Raval, Pla BCN Interculturalitat, Projecte Franja Erasme Janer, Projecte Fratt, Projecte Infància del Raval, Projecte Itaka al Raval, Punto y Raya Festival, Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, Sant Ramon, SAPS Creu Roja, Schirosa & Nikolic, Son de la Rambla, SOS Racisme, Sukhmani Indian Association, Taller de Reciclaje Artístico “La Sasteatrería”, Taula de Mediació Folch i Torres, Teatre Condal, Teatre del Raval, Teatre Goya, Teatre Romea, Teatre Tantarantana, Teatre Villarroel, Temple Sikh Gurdwara Guru Darshan Sahib, UB – Brethren Colleges Abroad, Voluntaris 2000, Xamfrà – Centre de Música i Escena, Xarxa de Lectura del Raval, Xarxa de Poesia Urbana de Barcelona, Fundació Tot Raval i els centres d’ensenyament del Raval i veïns i veïnes.

Principals resultats obtinguts per Raval(s): •

Implicació directa de gairebé 135 entitats, institucions i empreses.

Implicació en l’organització de més de 1100 persones (tècnics/ques, veïnat, comerciants, artistes, etc.).

Més de 70 activitats programades.

Més de 12.000 visitants.

Augment d’activitats conjuntes i transversals.

Objectius assolits:

36

Enfortir la xarxa associativa i facilitar la creació de sinergies entre les diferents organitzacions del barri per fomentar les coneixences, col·laboracions i/o projectes conjunts.

Fomentar la cohesió social a través d’accions culturals.

Generar espais educatius i de lleure mitjançant recursos artístics i culturals on s’estableixin relacions intergeneracionals i interculturals per afavorir la convivència i la cohesió social.

Convidar la ciutadania a visitar el barri i conèixer-ne les seves iniciatives culturals per tal de fomentar una nova imatge del Raval a partir de la projecció exterior de la seva riquesa cultural.

Potenciar l’aparició de notícies en positiu sobre el barri als mitjans de comunicació.

Donar suport a les iniciatives i activitats de les entitats del territori tot oferint una plataforma on mostrar la diversitat d’accions que hi ofereixen i que hi tenen lloc.


“50 OBRES D’ART AL RAVAL” De què tracta ? 50 Obres d'Art al Raval és una iniciativa de la Fundació Tot Raval, Itaka al Raval i Grup 62 amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, amb motiu del 50è aniversari d'Edicions 62, que consisteix en la pintada de 50 persianes de comerços, entitats i magatzems del barri, inspirades en obres emblemàtiques de la literatura en llengua catalana. 50 Obres d'Art al Raval és un projecte comunitari que es desenvolupa en els àmbits d’inserció laboral jove, artístic, cultural i econòmic. Inserció laboral jove: impuls d’un procés d’emprenedoria i autocupació de joves en serveis de proximitat a la comunitat, impulsat des del projecte Itaka al Raval. Artístic: intervencions artístiques amb la col·laboració d’artistes de diferents disciplines (art urbà, grafit i il·lustració), en persianes de comerços, magatzems, entitats i tallers del barri del Raval. Cultural: vinculació de la literatura en llengua catalana amb l’art i impuls d’accions que promoguin la lectura i el coneixement del barri a través de les persianes ja pintades. Econòmic: dignifica el barri i per tant, el dinamitza.

Què volem? Revitalitzar i dinamitzar el nucli històric de la ciutat a través d’una intervenció artístico-social a l’espai públic. Promoure la inserció laboral del joves del barri. Apropar obres emblemàtiques de la literatura en llengua catalana a diferents col·lectius: infants, joves, famílies i gent gran. Promoure el Raval com a pol d’atracció cultural a través de l’art urbà a l’espai públic i generar espais de referència al barri com a Raval cultural, creatiu i artístic. Dinamitzar econòmicament el barri a través de la cultura (itineraris literaris, culturals i artístics) i positivització de la imatge del barri a través dels mitjans de comunicació.

Què hem fet el 2012? •

Formació teòrico-pràctica en “Manteniment, neteja i pintura de persianes de locals comercials i altres” per a 13 joves.

Definició de les zones a intervenir i cerca de persianes per a la intervenció.

Contacte amb els comerciants i elaboració d’un protocol per a l’actuació.

Neteja prèvia de les 50 persianes a càrrec del joves. Experiència prelaboral.

Cerca d’artistes, explicació del projecte i revisió dels dissenys.

Seguiment de tot el procés.

Comunicació i difusió del projecte.

Creació d’un blog www.literartraval.wordpress.com

Edició d’un vídeo https://www.youtube.com/watch?v=wzOxaZY4ks4

ALTRES ACCIONS COMUNITÀRIES Principals resultats obtinguts per 50 Obres d’Art al Raval: Participació en el projecte Mediació, espai públic i convivència

• Un total de 13 joves han participat amb èxit en el procés de formació pràctica pre laboral. En el marc del Pla de Barris Raval Sud, aquesta acció és fruit de la trajectòria de treball en xarxa iniciat el 2007 amb 50 comerciants impiicats. el• projecte Diàlegs per la convivència, que cercava millorar la convivència al Raval, específicament en les zones on s’exerceix prostitució. L’activitat de mediació s’haen centrat en la zona entornles a laseves Plaça creacions Salvador Seguí (carrersenSt.les 50 • 25 artistes de l’art urbà han col·laborat el projecte, aportant inspirades Rafael,obres Robadors, Salvador Seguí, Sant Pau...) i ha realitzat les accions següents: literàries.

37


ALTRES ACCIONS COMUNITÀRIES

Participació en el projecte “Mediació, espai públic i convivència”: En el marc del Pla de Barris Raval Sud, aquesta acció és fruit de la trajectòria de treball en xarxa iniciat el 2007 amb el projecte Diàlegs per la convivència, que cercava millorar la convivència en el Raval, específicament en les zones on s’exerceix prostitució. L’activitat de mediació s’ha centrat en la zona entorn a la Plaça Salvador Seguí (carrer St. Rafael, Robadors, Salvador Seguí, Sant Pau...) i ha realitzat les accions següents: • • • •

Intervenció directa en l’espai públic i mediació comunitària: equip de 3 mediadores. Anàlisi de nous veïns/es i de les persones de més de 65 anys. Elaboració d’un diagnòstic de necessitats de dones de + 65 anys. Prospecció sobre la visió i participació dels comerciants de la zona. Elaboració d’un informe sobre oportunitats i millores en l’oferta comercial de Salvador Seguí. • Suport tècnic i difusió de la Taula Ciutadana. • Accions de suport en la dinamització comunitària en 4 projectes: Mar de Flors, La Caseta del Barri, Festa Major, Activitat de Nadal. • Tallers de sensibilització amb dones en exercici de la prostitució. Resultats més rellevants: . Diagnòstic de dones de + 65 anys: 46 dones contactades, 30 entrevistades. . Informe d’oportunitats i millores en l’oferta comercial de Salvador Seguí: 41 comerços contactats, 31 entrevistats, 2 trobades amb comerciants. . 5 tallers amb treballadores del sexe, 55 dones contactades. . Mediació directa sobre 4 conflictes de l’espai públic, vinculant a totes les parts. Entitats de l’equip assessor del projecte Mediació, Espai Públic i Convivència: El Lloc de la Dona-Oblates, Fundació SURT, Fundació Escó i Fundació Tot Raval.

Participació en el Projecte Norai Norai és un projecte cultural i de responsabilitat social al voltant de la gastronomia marítima, del qual formen part el Consorci de les Drassanes Reials i el Museu Marítim de Barcelona (MMB), juntament amb la Cooperativa Impulsem i la Fundació SURT, i amb el suport de la Fundació Tot Raval. Es desenvolupa en dos espais del MMB: el restaurant-cafeteria i el Jardí del Rei. És un projecte compromès amb el model de Responsabilitat Social Corporativa del MMB i les seves dues línies de treball són la cultura marítima i la gastronomia. Norai vol ser un projecte socialment transformador, compromès amb la societat i amb l’entorn en el seu esforç per construir una societat amb igualtat d’oportunitats.

Què volem? Posar en valor la cultura i la gastronomia marinera millorant la qualitat de vida del territori, oferint a persones en situació d’exclusió social l'oportunitat d’un itinerari formatiu-laboral.

38


En consonància amb la visió, la finalitat i els objectius, Norai es defineix com un projecte de: • Inclusió sociolaboral: igualtat de drets i oportunitats per totes les persones que es troben en situacions de vulnerabilitat i exclusió social. • Diversitat cultural: un valor essencial en el nostre model organitzatiu, perquè enriqueix la societat i les persones. • Participació: incorporació en la gestió de l’entitat de models que integren els valors. • Responsabilitat i coherència: per a una gestió transparent, socialment responsable i ètica. Des de l’inici, s’estan desenvolupant amb èxit els quatre eixos fonamentals de Norai: l’Eix Cultural, l’Eix Comunitari, l’Eix Socioeducatiu i l’Eix Empresarial. El 2012 les activitats mes rellevants han estat:

Eix Cultural: •

Cicles gastronòmics “Les Nits de Norai”:

. Cicle Grans cuiners: Les Verdures i el mar, amb Albert Raurich.

. Cicle Els grans transatlàntics (Cuba, Buenos Aires, Nova York, Manila, Brasil)

. Cicle Les Illes: La temàtica gira entorn a les illes del Mediterrani (Còrcega, Sicília, Malta i Menorca).

Sopar del Titànic.

Definició i primeres accions del Programa “Les altres cultures i la gastronomia marítima”: inici d’una línia de recerca bàsica de la gastronomia marítima d’altres cultures del món, aprofitant la multiculturalitat del barri, i generació d’una relació de confiança i intercanvi entre els membres d’aquestes cultures i el MMB, a través del projecte Norai. Difusió del projecte a la revista Cuina, Blog, Facebook, etc.

Eix Comunitari •

Contacte amb els col·lectius que poden participar en les accions i activitats programades pels eixos socioeducatiu i cultural.

Assessorament i suport a les accions dels eixos socioeducatiu i cultural per a que puguin incidir el màxim possible en la comunitat.

Suport a les accions proposades per la resta d’eixos per tal que siguin conegudes per la comunitat i que s'hi fomenti una participació el més destacada possible.

Suport a la comunicació.

Eix Socioeducatiu: Persones en itinerari formatiu: 60 Persones en pràctiques: 20 Contractacions: 15 Treballadors en procés d’inserció: 5 Inserció posterior: 4 Persones participants immigrades: 66,66% Aquest any s’ha començat un nou cicle formatiu concedit pel Departament d’Educació directament a Norai. Els dos responsables del restaurant Norai (cuina i sala) són els que impartiran la formació (dos dies a la setmana, dimarts i dijous). S'espera, en un futur, poder oferir diversos cicles formatius a través de la cooperativa.

Eix empresarial: L’any 2012 ha estat, en el terreny econòmic, un any en el que s'han pres mesures per tal d'eixugar el dèficit de l’any anterior i obtenir beneficis. Aquest esforç s’ha vist recompensat amb els resultats finals. Pel que fa als ingressos, si bé no s'han incrementat els ingressos respecte a l’any 2011, s’ha reduït la despesa amb una política acurada de control dels escandalls. Comissió de seguiment de Norai: Impulsem SCCL, Fundació SURT, Museu Marítim de Barcelona i Fundació Tot Raval.

39


PROJECTE D’INTERVENCIÓ COMUNITÀRIA INTERCULTURAL De què tracta? El barri del Raval és un dels 17 territoris de l’Estat on es porta a terme, des de setembre de 2010, el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural impulsat per l’Obra Social “la Caixa” amb l’objectiu de millorar la convivència. Al Raval, el projecte es desenvolupa des de la Fundació Tot Raval i complementa i enforteix els altres programes comunitaris del barri. Així, ha permès reforçar processos comunitaris, tenint en compte el que ja existia en el territori, i iniciar-ne de nous, entre els quals destaca el de salut comunitària. El projecte intervé en una línia d’actuació global i 3 específiques per àmbits: • • •

Línia socioeducativa Línia de salut comunitària Línia de Relacions Ciutadanes

Què volem? • • • • • • •

Promoure la convivència intercultural al barri del Raval a partir de la implicació i treball conjunt entre el Districte, els professionals d’entitats i serveis públics, així com veïns i veïnes del barri. En termes generals, en les diferents línies els projecte pretén: Promoure que el conjunt del barri tingui un major coneixement i implicació en la millora del seu entorn. Reforçar la implicació i coordinació del conjunt de la comunitat educativa (centres, entitats, famílies i alumnat) per a la millora de l’èxit educatiu en el Raval. Implementar un pla d’acció comunitària en salut, definit entre professionals, administracions i ciutadania. És a dir, unir esforços per actuar sobre aquells factors que incideixen en la salut. Promoure la participació, coneixement mutu i diàleg entre les persones que viuen o treballen al barri per a la generació i solidesa de les relacions interculturals. Visibilitzar i fomentar les accions socialment responsables entre els diferents actors del territori.

Què hem fet el 2012?

LÍNIA D’ACTUACIÓ GLOBAL Graella d’Actuacions del Raval La Graella d’Actuacions del Raval és una eina de coneixement i anàlisi de les actuacions que desenvolupen els recursos i serveis del Raval, tant públics com privats. La creació d’aquest instrument neix de la necessitat expressada per diferents agents del territori (Comissió Social de Tot Raval, Districte de Ciutat Vella, el Grup Educació i Comunitat i la Taula Intercultural del Raval, entre altres), de recollir i posar en valor els diferents programes i projectes que s’estan realitzant al Raval. Es detecta la necessitat de visualitzar al màxim tota la intervenció que s’està realitzant per tal de poder elaborar-ne una anàlisi en clau comunitària, amb la finalitat de valorar si resulta necessari optimitzar algunes intervencions o si cal potenciar alguns àmbits de treball en funció de les necessitats existents. Així, en aquest instrument s’hi incorporen programes, projectes i activitats que des de diferents àmbits es desenvolupen al Raval, a partir d’entitats i serveis. La seva estructura permet relacionar aquestes actuacions amb aspectes relatius a l’entitat o servei que la promou, i amb aspectes propis de l’actuació (per exemple, franges d’edat, destinataris, grups de treball, etc). A partir de la informació recollida, i de les conclusions fruit de l’anàlisi de la mateixa, s’elaborarà un diagnòstic que servirà per desenvolupar una programació comunitària que respongui a les necessitats detectades (2a fase del Projecte ICI).

Accions realitzades: Elaboració d’una nova matriu per a la recollida de dades, que inclou 39 preguntes relacionades amb l'entitat i les actuacions. Treball de camp: recull de 726 actuacions de 144 recursos del barri mitjançant la informació de webs, contacte telefònic i entrevista presencial.

40


LÍNIA D’ACTUACIÓ SOCIOEDUCATIVA Grup d’Anàlisi Educativa del Raval La línia socioeducativa del Projecte ICI neix de la tasca del Grup d’Educació i Comunitat, grup format el 2004 amb la finalitat d’incidir en la millora de les polítiques, les iniciatives socials i les dinàmiques comunitàries relacionades amb la infància, l’adolescència i les famílies al Raval. A partir del Projecte ICI es va formar un Grup de Treball d’Anàlisi Educativa, per impulsar accions i compartir metodologies de treball entre els centres d’ensenyament i les entitats socioeducatives i l’administració.

Accions realitzades: Elaboració del vídeo “Educa’t al Raval, val la pena” • El vídeo ha servit per posar en valor la qualitat educativa dels centres d’ensenyament del barri del Raval, fomentant que les famílies els coneguin i apostin per l’educació en el barri, i que el conjunt de la comunitat educativa comparteixi experiències d’èxit educatiu. • El documental ha recollit diferents experiències educatives significatives que es duen a terme en els centres educatius. Ha comptat amb la participació d’alumnat, professorat i famílies de 13 centres educatius. • Presentació pública del vídeo en la jornada “El Raval aprèn del Raval” (23 d’abril). Diverses projeccions per a escoles i població en general. • Impuls d’un pla de difusió del vídeo: Guia de Jornada de Portes Obertes dels centres educatius que edita el Districte, webs, etc. Elaboració d’un mapa de recursos sobre els projectes que es realitzen a nivell socioeducatiu al territori, per part d’entitats i centres educatius. El grup de treball Anàlisi Educativa del Raval està format per: AEIRaval – A.Educativa Integral del Raval, FAPAC - AMPA Collaso i Gil, Casal dels Infants per a l’acció social als barris, Districte de Ciutat Vella, IES Miquel Tarradell, Impulsem SCCL,L’Escola de Músics i JPC i Xamfrà – Centre de Música i Escena.Compta també amb l’assessorament d’experts sobre el sistema educatiu a Catalunya.

Grup de treball sobre famílies Grup de treball format per entitats i serveis socioeducatius creat amb l’objectiu d’explorar i concretar necessitats en relació al treball amb famílies, crear sinèrgies, impulsar coordinacions i compartir recursos.

Accions realitzades: • • • •

Informació i intercanvi d’experiències d’intervenció comunitària en l’àmbit de famílies. Vinculació dels membres del grup de treball i dels resultats obtinguts amb la XAFIR (Xarxa atenció infància i famílies del Raval). Elaboració d’un informe tècnic de balanç del procés i grup de treball. Traspàs d’informació i devolució de les propostes d’altres espais de coordinació i projectes comunitaris de l’àmbit social i educatiu: . Pla Educatiu d’Entorn . Consell Escolar Municipal . Consell Escolar de Districte

El grup de treball sobre famílies està format per: AEIRaval – A.Educativa Integral del Raval, AMPA Collaso i Gil, A. Punt d’Intercanvi, Càritas Diocesana de Barcelona, Casal dels Infants per a l’acció social als barris, Consorci de Normalització Lingüística, Districte de Ciutat Vella (agent d’acollida), El Lloc de la Dona, Fundació C.O. Joan Salvador Gavina, Fundació Escó, Fundació Social Raval, INS Miquel Tarradell, L’Escola de Músics i JPC, SAIF Quatre Vents, Xamfrà – Centre de Música i Escena y coordina la Fundació Tot Raval.

41


LÍNIA D’ACTUACIÓ EN SALUT La línia de salut comunitària al Raval consisteix en la definició i implementació d’un pla d’acció comunitària en salut, definit i acordat entre els professionals, les administracions i la ciutadania del propi barri, en base a les necessitats identificades i els recursos disponibles. L’acció comunitària en salut és entesa com els esforços col·lectius de les comunitats per incrementar el seu control sobre els determinants de la salut i, en conseqüència, per millorar-la (OMS, 1998). Aquests determinants tenen a veure amb factors individuals (edat, sexe, biologia i genètica), estils de vida, les xarxes familiars, socials i comunitàries, així com les condicions de vida i treball, i el context socioeconòmic, polític, cultural i mediambiental on es desenvolupen els individus i les comunitats (model proposat per Whitehead i Dahlgren, 1991).

Per dur a terme aquest procés s’han conformat dos grups: • Grup de seguiment de salut: grup conformat per representants d’administracions públiques i la Fundació Tot Raval, vinculats a l’àmbit de la salut del Raval, la funció del qual és impulsar, recolzar i fer seguiment durant tot el procés així com afavorir l’articulació entre els recursos del barri. • Comissió de salut: grup de treball conformat per 51 centres/entitats/etc, de diversos àmbits del Raval interessats a participar activament en la definició i implementació d’un pla d’acció en salut, que treballa en coordinació amb el grup de seguiment.

Accions realitzades:

42

A partir de la identificació, priorització i anàlisi conjunt dels principals problemes de salut i els seus determinants, des de la comissió de salut comunitària s’han definit/acordat 3 línies estratègiques d’acció al Raval:

. Promoure la salut mental al barri del Raval, a través de l’enfortiment de capacitats individuals i col·lectives,


des d'una perspectiva transcultural i comunitària, així com l’optimització de recursos socials i sanitaris, d’accés, continuïtat  i seguiment.

. Promoure la salut afectiu sexual, vetllant per l’equitat en les relacions de gènere i en els col·lectius més vulnerables (o des d’una perspectiva de gènere i intercultural).

. Promoure un envelliment saludable, afavorint l’autonomia, l’autocura i les relacions amb xarxes veïnals, socials i comunitàries, amb especial atenció en aquelles persones més vulnerables.

. A més, es consideren com eixos transversals la lluita contra l'estigma i la discriminació de diferents col·lectius del Raval, així com la cura dels cuidadors/es i de la salut dels tècnics i professionals del barri.

S’han conformat 3 subcomissions temàtiques que a principis del 2013 comencen a definir els seus objectius i el seu abordatge. S’ha realitzat una formació promoguda pel Districte en matèria de resolució de conflictes, oferta per l’Escola de Cultura de Pau (participació de 18 tècnics/ques) amb l’objectiu de treballar i incorporar la lluita contra l’estigma/discriminació en el pla d’acció.

S’ha començat a realitzar audicions amb la ciutadania (associada i no associaciada), per recollir la seva percepció en relació a la salut (que es recollirà en el pla d’acció) i motivar la seva participació en el procés.

S’està realitzant un mapa de recursos que s’incorporarà a la nova pàgina web de salut comunitària al Raval, que s’està dissenyant. S’ha validat l’estructura de continguts amb la Comissió de salut i s’està recollint la informació en una base de dades, que al mateix temps comparteix amb la graella d'actuacions que s’està realitzant.

S’està elaborant el document Monografia Comunitària en l’àmbit de salut: és un document de coneixement de la realitat actual sobre aquells aspectes que incideixen de forma directa o indirecta en la salut de la població. Aquest document, fruit del treball conjunt, sintetitza les diverses dades estadístiques i estudis existents, recull la visió dels recursos i entitats sanitaris, socioeducatius, esportius, etc., i la percepció del veïnat i comerciants. La monografia ha de facilitar l’elaboració d’unes conclusions que permetin elaborar una programació per la segona del Projecte ICI a partir de les línies prioritzades conjuntament.

El grup de seguiment de salut està format per representants de: Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Consorci Sanitari de Barcelona (CSB), Direcció de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Districte de Ciutat Vella, Institut Català de la Salut, Pla de Barris Raval Sud, Serveis Socials de Ciutat Vella i Fundació Tot Raval. Entitats i centres o serveis que formen la comissió: Amics de la Gent Gran, A. Benestar i Desenvolupament (ABD), A. Salut i família, A. Catalana Antisida de Catalunya (ACASC), A. de Dons Pakistaneses (ACESOP), A. Educativa Integral del Raval (AEIRaval), A. Estel Tàpia, A. Punt d’Intercanvi, A.Sociocultural IBN Batuta, Agència de Salut Pública de Barcelona (Servei de Salut Comunitària), Agència per l’Abordatge Integral del Treball Sexual (ABITS), Àmbit prevenció, Càritas Diocesana de Barcelona, CAS Baluard, Casal dels Infants per a l’acció social als barris, Centri de Atenció Primària Raval Nord, Centri de Atenció Primària Raval Sud, Centri de dia Mil•lenari, Casal de Gent Gran Josep Tarradellas, Casal de Gent Gran Trueta, Centro Filipí Tuluyan-Sant Benito, Centri d’Informació i Atenció per a Joves (CIAJ), Centri de Salut Mental de adults de Ciutat Vella (CSM), Centri de Salut Mental Infanto Juvenil de Ciutat Vella (CSMIJ), Districte Ciutat Vella, EIPI, EAIA Raval Nord, EBM Canigó, EBM Mont Taber, El Lloc de la Dóna, Espai Familiar Erasme Janer, Fundació Escó, Fundació SURT, Grup d’Infermeria de Reducció de Danys de Catalunya, Hospital del Mar, IES Miquel Tarradell, Institut Municipal de Discapacitats, Programa d’Informació i Atenció als Dons (PIULEU), Poliesportiu Municipal Ca Ricard, Probens, SAPS Creu Vermella, Serveis Socials Raval Nord, Serveis Socials Raval Sud, SIDA Studi, Unitat de Malalties Infeccioses, Unitat de Tuberculosi, Unitat de Salut internacional i medicina tropical, Xarxa Educativa del Raval.

43


LÍNIA DE RELACIONS CIUTADANES El Raval Territori Socialment Responsable Aquest projecte inclou diverses línies que promouen, dinamitzen o consoliden el barri del Raval com a Territori Socialment Responsable (TSR). La Responsabilitat Social és el compromís que tenen les persones i organitzacions, ja sigui de forma individual o col·lectiva, vers el benestar de la societat. Així doncs, un Territori Socialment Responsable és aquell que contribueix a la millora de l’entorn i la qualitat de vida de la ciutadania a través del treball conjunt i la implicació de les persones que en formen part. Segons la definició de Josep Maria Canyellas: “Un Territori Socialment Responsable és aquell que tendeix a la sostenibilitat fent front als seus reptes econòmics, socials i ambientals amb la col·laboració i el compromís de tots els agents. Així, tots ells, les grans empreses, les pimes, les administracions públiques i les organitzacions socials, desenvolupen bones pràctiques de responsabilitat social, i reconeixen la seva part de responsabilitat davant la societat.” La naturalesa del projecte és totalment transversal. La finalitat és identificar i promoure accions de Responsabilitat Social mitjançant la implicació dels agents socials, econòmics i culturals. Les empreses, el comerciants, els equipament culturals, les entitats socials, la ciutadania i l’administració són considerats peces clau en la construcció d’un Raval Socialment Responsable. El projecte es dinamitza des d’un grup motor, integrat per representants dels àmbits de l’empresa, organitzacions, entitats socials i comerços. Paral·lelament, un grup tècnic s’encarrega de les qüestions més operatives del procés.

Accions realitzades: • •

• • • • • •

Dinamització del grup motor i grup tècnic i implementació de les línies estratègiques del projecte. S’ha consensuat amb el Grup Motor la vinculació del TSR i dels seus agents amb accions concretes relacionades amb el benestar de la Gent Gran al Raval, que a la vegada és un dels col·lectius prioritzats per la Comissió de salut comunitària del Raval. En aquest sentit, l’Hotel Barceló, Podame, el Liceu i el Grup 62 han col·laborat en l’homenatge a la gent gran del Casal de gent Gran Josep Trueta, amb un lot de regals i la seva presència durant aquest acte. S’ha planificat un programa d’assessorament sobre la Responsabilitat Social Territorial en diferents equipaments culturals del territori. Les primeres es realitzaran en aquells equipaments que formen part del grup motor (el Liceu i el Museu Marítim) però la idea és fer-ho extensiu a d’altres entitats i equipaments. S’ha continuat la campanya de comunicació que té com a finalitat sensibilitzar sobre el concepte de responsabilitat social i visibilizar aquelles accions responsables que ja s’estan desenvolupant al territori del Raval. Concurs logo de “Raval, Territori Socialment Responsable”: Realització d’un concurs per a triar un logo destinat a ser la imatge representativa del projecte “Raval, Territori socialment Responsable”. Disseny, edició i difusió del tríptic informatiu de “Raval, TSR” on s’inclouen exemples d’accions responsables en l’àmbit laboral i de RRHH. S’han imprès 1.500 exemplars. Disseny i implementació del banc on-line www.ravalresponsable.org on es recullen accions socialment responsables que desenvolupen diferents persones i organitzacions del Raval. Presentació pública del tríptic i del banc on-line en el marc de la jornada “El Raval aprèn del Raval” (23 d’abril). Ponències en 4 jornades relacionades amb la Responsabilitat Social: 2º Congrés Europeu de Voluntariat 2ª Setmana de la Responsabilitat Social Jornada Reptes Jornada de la Cambra de Comerç de Saragossa.

Membres del Grup Motor: Casal dels Infants per a l’acció social als barris, Diputació de Barcelona, Districte de Ciutat Vella (Serveis a les Persones), Federació Eix Comercial del Raval, Pódame - Raval Verd, Associació Amics de la Rambla, Assoc. de veïnes i veïnes del carrer la Cera, Fundació Gran Teatre del Liceu, Fundació Servei Solidari, Fundació Surt, Hotel Barceló Raval, Hotel Espanya, Hotel le Meridien, Impulsem SCCL i Museu Marítim.

44


Grup Interreligiós El grup interreligiós té per objectiu promoure el coneixement i el treball conjunt entre les diferents religions i creences que conviuen al barri del Raval incidint en la millora de la convivència i el respecte mutu. Es treballa a partir de la reactivació del Grup Interreligiós del Raval (nascut el 2001) i de la promoció d’activitats interreligioses i interculturals.

Accions realitzades: •

Seguiment/dinamització de les reunions d’intercanvi i coneixement amb els referents de les comunitats religioses.

Difusió del “Calendari de Celebracions del Raval” 2012, que recull les diferents celebracions religioses, culturals, sociopolítiques i comunitàries del barri, i elaboració del “Calendari de Celebracions del Raval” 2013.

Celebració conjunta de l'Iftar Popular a la Rambla del Raval, en el marc del mes del Ramadà (26 de juliol). Aquest acte consisteix en compartir un Iftar, és a dir, el menjar que es pren quan es trenca el dejuni. En aquest acte s’explica el significat del mes de Ramadà per als musulmans, els assistents comparteixen un menjar típic i un moment festiu, amb l’objectiu de contribuir al diàleg intercultural i interreligiós, a la trobada entre comunitats i al coneixement mutu del veïnatge. Van participar-hi més de 300 persones.

S’ha actualitzat el llistat de recursos religiosos existents al barri del Raval: s’han detectat 37 recursos religiosos, dels quals 36 estan actius i es classifiquen de la següent manera: 22 Centres de culte (11 Esglésies Catòliques, 6 Esglésies protestants, 1 Església Greco Catòlica, 4 Oratoris musulmans, Temple Sikj); 6 Entitats religioses; 1 Escola religiosa (Cristiano-Catòlica); 1 Entitat d’estudis litúrgics i 4 institucions de vida religiosa (Cristiano-Catòlica).

Itinerari pels Centres de Culte del Raval (10 de novembre): passeig comentat per diferents oratorios del barri, destacant aspectes generals de les diferents religions que hi conviuen. Van participar 35 persones en tot l’itinerari i 200 persones en els diferents centres.

Acte Interreligiós “Temps de Solidaritat” (10 de novembre): diferents comunitats religioses i socials del barri del Raval es van unir per visibilizar i promoure la solidaritat i el treball conjunt en moments de crisis. 130 participants i assistents.

Acte Interreligiós de Nadal (20 de desembre): en el marc de la celebració que realitza l’entitat Camí de la Pau per celebrar el naixement de Jesucrist i de Muhammad Ali Jinnah (Fundador de Pakistan), el Grup Interreligiós del Raval va participar donant suport a l’acte i llegint un text de la Bíblia que fa referència al Nadal. Hi van participar 300 persones.

Entitats que formen el Grup Interreligiós del Raval: Consell Islàmic de Catalunya, Centre Islàmic “Camí de la Pau”, Comunitat Parroquial del Carme, Centro Filipino Tuluyán-San Benito, Associació Interculturalitat i Convivència, Fundació Benallar, Comunitat Teresiana, Església Protestant Barcelona Centre, Associació Sociocultural Ibn Batuta, Associació AMICAL dels immigrants marroquins a Catalunya, Associació Cultural, educativa i social operativa de dones pakistaneses (ACESOP), Temple Sikh Gurdwara Guru Darshan Sahib, Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona i Fundació Tot Raval.

45


Acció Global Ciutadana: “El Raval Aprèn del Raval” (Diada de St. Jordi) Durant la diada de Sant Jordi, a la Rambla del Raval es va dur a terme la trobada ‘El Raval aprèn del Raval’, que va consistir en una jornada basada en l’intercanvi de coneixements i en una variada oferta d’activitats per celebrar la festa de St. Jordi, alhora que ensenyar alguns dels coneixements i sabers que aglutina el Raval i intercanviar experiències amb la ciutadania.

Accions realitzades: •

Procés participatiu per preparar l’Acció Global Ciutadana (Diada de St. Jordi; 23/04/2012) amb la col·laboració d’associacions, veïnat, biblioteques, equipaments culturals, centres de gent gran, tallers artesanals, petits comerciants, centres d’ensenyament, etc.

Participació de 86 organitzacions en el procés. El grup de treball s’ha reunit en tres ocasions en reunions plenàries per preparar l’esdeveniment (22/02/2012, 23/03/2012, 16/04/2012).

Roda de premsa (18 d’abril): amb la presència de la regidora del Districte de Ciutat Vella, Sra. Mercè Homs; la vicepresidenta de la Fundació Tot Raval, Sra. Fina Garcia, la representant de les entitats participants, Sra. Fatima Ahmed, la sotsdirectora de l’Àrea d’Integració Social de l’Obra Social “la Caixa”, Sra. Joana Prats, i el Director d’Àrea de Negoci de “la Caixa” de Sant Antoni-el Raval, Sr. Jaume Miquel Ausina.

Celebració de l’Acció Global Ciutadana:

. Mostra de les entitats del barri del Raval basada en la celebració conjunta de la Diada i en l’intercanvi de coneixements i sabers: a través de processos d'Aprenentatge-Servei, els assitents van tenir l’oportunitat de conèixer què fan les entitats del barri, participar en tallers oberts, assistir a espectacles i fer intercanvi de llibres, participar en tallers de creació literària i lectura de poesia, entre d’altres.

. Actuacions a l’escenari: actuacions de cultura popular i tradicional, representació de la llegenda de Sant Jordi en català, àrab i urdu, entre d’altres.

. Presentació del vídeo “Educa’t al Raval, Val la pena!” i el tríptic del “Raval, Territori Socialment Responsable”-

. Activitat intergeneracional i intercultural entorn a la dinamització de l’Àlbum de Cromos del Raval.

. 500 persones aproximadament van assistir a la celebració al llarg de la jornada.

Valoració: En general, tot el procés de dinamització i d’organització de la jornada “El Raval aprèn del Raval” ha estat valorat molt positivament. Com a instruments de valoració es van tenir en compte la fitxa de valoració que es va lliurar a tots els participants i la informació subministrada per ells mateixos durant la reunió posterior de valoració.

Entitats participants a l’organització: ACASC, A. Capoeira Canigó, ACESOP, A. Cultural Punt Comú – El Mirador de

l’Immigrant, AEIRaval, A. Llibre Obert, A. per a Joves TEB i Ravalnet, A. per la Promoció i Inserció Professional – APIP, A. Sòciocultural IBN Batuta – ASCIB, A. Sociocultural Punt d’Intercanvi, A. Benestar i Desenvolupament, A. Estel Tapia, Àmbit Prevenció, AMICAL, Arrels Fundació - Centre Obert, Arrels Fundació - Taller “La Troballa”, Arts del Llibre de la LLOTJA, A.

46


Lectura Fàcil, A. Sociocultural Rusa Fontanka, AVC La Taula del Raval, ACV Carrer Cera, AIPCC, Bicicleta Club de Catalunya – BACC, Biblioteca de Catlaunya, Biblioteca de Sant Pau – Santa Creu, Casa Eslava, Casal de Barri Folch i Torres, Casal dels Infants per a l’acció social als barris, CC Drassanes, CEM Can Ricart, Centre de día Mil·lenari, Centro Boliviano Catalán, CMGG Josep Tarradellas, CMGG Josep Trueta, Escuela Sarabi, CNL de Barcelona, Fedelatina – FEDASCAT, Fil i agulla, Fundació C.O. Joan Salvador Gavina, Fundació Social del Raval, Fundació Taller de Músics, Fundación Privada Benallar i A. Cintra, FUNDESO, Gota de sueños, Grup d’anàlisi educativa (AEIRaval, AMPA Collaso i Gil, Casal dels Infants per a l’acció social als barris, Districte Ciutat Vella Equipo ICI, INS Miquel Tarradell, Impulsem, l’Escola de Músics i JPC i Xamfrà), IES Milà i Fontanals, Impulsem Sccl, L’ Escola de Musics i Juan Pedro Carrero, La Lleonera, Mabrouka, Mercat Obert del Raval, Miguel Ángel Hidalgo, Museu Marítim de Barcelona, Periódico del Raval, Plataforma per la llengua, Producciones Brenda Berrocal, Projecte Infancia (AEIRaval, Fundació C.O. Joan Salvador Gavina, Fundació Social del Raval, Casal del Infants per a l’Acció Social als Barris, Casal infantil Drassanes), Sida Studi, Taller de Gravat Manera Negra, Territori Socialment Responsable (Museu Marítim, Fundació Gran Teatre del Liceu, Eix Comercial del Raval, Hotel Barceló Raval, Pódame, Hotel Espanya, Hotel le Meridien, Diputació de Barcelona, Serveis Personals Districte Ciutat Vella, Impulsem SCCL, Surt, Fundació de Dones, Servei Solidari, Casal dels Infants per a l’acció social als barris), Taula Jove Raval, Voluntaris 2000, Xamfrà - Centre de música i escena, Xarxa de Lectura del Raval (Associació de Dones Pakistaneses, AMICAL, Associació de Mestres Rosa Sensat, Biblioteca Sant Pau i la Santa Creu, CO Joan Salvador Gavina, AEIRaval, Casal Infantil Drassanes, Coordinadors/es Projecte Infància, Franja Erasme Janer, Fundació Escó, Xamfrà, Fundació Social del Raval, Casal del Infants, AMPA Collasso i Gil, Centre de Dia Mil·lenari), associacions de comerciants del barri, AMPES, centres d’ensenyament i veïns i veïnes del Raval.

Principals resultats obtinguts pel Projecte ICI 2012: •

13 centres educatius del barri han participat en l’elaboració del vídeo “Educa’t al Raval, Val la Pena”., que mostra diverses experiències educatives d’èxit en el Raval.

El nou procés de salut comunitària continua consolidant-se, amb la identificació, priorització (participació de 350 professionals) i anàlisi conjunt dels principals problemes de salut, i definició de 3 línies estratègiques: salut mental, salut afectiu sexual i reproductiva i envelliment saludable.

Presentació del Banc on-line d’accions responsables i difusió del tríptic informatiu “El Raval, Territori Socialment Responsable”. Inici de la campanya de comunicació.

Elaboració del Mapa de Centres de Culte del Raval i del Calendari de Celebracions del Raval 2013.

400 participants a les celebracions interreligioses del Raval.

7.500 persones han assistit a la jornada “El Raval aprèn del Raval”, organitzada per 68 entitats del barri, amb la implicació de la ciutadania.

47


COMUNICACIÓ Tot Raval promou una informació veraç i de qualitat sobre el barri del Raval i el seu teixit associatiu

Tot Raval Informa...

Butlletí electrònic quinzenal que informa de l’àmplia oferta d’activitats que es poden trobar al Raval i que actualment compta amb més de 1.400 receptors. El 2012 s’han difós 389 activitats de 216 organitzacions.

Pàgina web www.totraval.org i pàgina de Facebook

S'actualitzen regularment els seus continguts per tal de difondre al màxim les activitats de Tot Raval i de les entitats que en són membres. Actualment es compta amb més de 900 seguidors a Facebook.

Butlletins semestrals ‘En Xarxa’ i ‘Compartir’

Regularment s’elaboren dos butlletins en paper que es distribueixen en diferents punts del barri: ‘En Xarxa’, i ‘Compartir’. A ‘En Xarxa’ es fa un repàs a les activitats més destacades realitzades en els darrers mesos per la Fundació Tot Raval; a ‘Compartir’ es recullen les accions més rellevants dutes a terme en el marc del projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural impulsat per l’Obra Social “la Caixa” i desenvolupat per la Fundació Tot Raval i el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Espai informatiu a El Periódico

Gràcies a un conveni amb aquest diari, es disposa d’un espai de publicitat regular i gratuït. Durant el 2012 s’han publicat 7 anuncis a El Periódico de Catalunya.

Contactes amb els mitjans de comunicació Regularment s’atenen les demandes dels mitjans de comunicació per tal d’aprofitar la informació amb la que compta Tot Raval sobre el barri i fomentar que les notícies que apareguin sobre el Raval estiguin el màxim de contextualitzades. El 2012 la Fundació Tot Raval ha aparegut a 116 notícies publicades a la ràdio, la televisió i la premsa escrita i, a més, ha donat resposta a diverses demandes de periodistes sobre el Raval o altres aspectes del seu teixit associatiu.

Col·laboració amb publicacions de barri •

“Periódico El Raval”: aquesta publicació mensual cedeix a Tot Raval un espai en cada edició per tal de comunicar els projectes comunitaris i publicar entrevistes als Membres i Amics de Tot Raval. El 2012 s’han realitzat 3 entrevistes a responsables d’entitats membres de Tot Raval i s’han publicat al diari El Raval.

www.ravalnet.org: introducció d’informacions a l’apartat “últimes notícies” i activitats a l’agenda.

"El Mirador del Inmigrante": publicació setmanal en urdú i castellà. Publicació de notícies i altres informacions sobre el Raval.

Execució de campanyes de comunicació sobre projectes de barri A part de comunicar les accions de Tot Raval, s’ha donat suport en comunicació a la presentació de la nova associació Raval Viu i a diverses activitats de les associacions de comerciants, com la campanya ‘No t’aturis, vine al Raval’, entre d’altres.

Altres accions de comunicació: Participació com a ponents a jornades i conferències: L’equip de Tot Raval ha impartit 16 ponències a diverses jornades i cursos:

48

6 de març: Exposició Miquel Miralles. Org: Arco de la Virgen.

14 de març: Converses sobre immigració. Org: Braval.

16 de març: Desayuno Screen. Org: Screen Barcelona.


16 de maig: Presentació de la Guia Metodològica de Tot Raval. Org: Diputació de Barcelona.

1 de juny: Primavera de les Associacions. Org: CMAB.

14 de juny: Conferència On Line Fundació Comunitària Empresariado Sonoerense.

20 de juny: Ponència sobre Raval i TSR. Org: Cámara de Comercio de Zaragoza.

9 de juliol: Curs sobre Gestió de projectes. Org: Torre Jussana.

21 de setembre: RECI Barcelona European Summer School. Org: Ciudades Interculturales i Consejo de Europa.

17 d'octubre: Jornades Bertelsmann a Madrid.

30 d'octubre: Jornades Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Interseccions 2012. “Els reptes de la inclusió en les societats multiculturals”. Sant Boi de Llobregat.

8 de novembre: X Jornades de Prevenció de Riscos Laborals: presentació Projecte Raval TSR i Xarxa Laboral del Raval. Org: Port de Barcelona.

28 de novembre: Consell de Barri. Org: Districte de Ciutat Vella.

11 de desembre: Setmana de la FP: Xerrades a alumnes del Grau Superior d’Integració Social i del Grau Superior d’Educació Infantil. Projectes comunitaris i d'intervenció educativa. Org: IES Tarradell.

14 de desembre: Presentació de Cultura a alumnes del Postgrau d'Animació Sociocultural de la Pompeu Fabra.

Visites i itineraris: al llarg de l’any, Tot Raval ha rebut 25 visites d’investigadors, grups d’alumnes i professorat de diverses universitats, directius d’altres fundacions, administracions, consultories, etc., interessats en ampliar el seu coneixement sobre el barri i el treball en xarxa de Tot Raval entre les que destaquen:

Estudiants de la UB de Laval i Vancouver (Màster de Cultura i Interculturalitat)

Ajuntament de Sant Boi. Joventut (Xarxa de Lectura i Itaka al Raval)

Sebastien Jacquot (Université de Rechérche d’Études Superieurs du Tourisme)

Robin Ragan: Cultural Encounters Abroad

Johanna Burmann: International Cultural and Business Studies at the University of Passau (Germany)

Prof. Dr. F. Saito, Ryukoku University (Japan)

Diversos equips del projecte ICI

Mitjans col·laboradors: El Mirador del Inmigrante, El Periódico, El Periódico El Raval, A. per a Joves TEB, A. Ravalnet, Enfasystem. S’ha comptat també amb els mitjans de difusió propis de les entitats participants en els projectes, així com amb l’Escola Massana pel disseny d’alguns cartells.

Principals resultats obtinguts en comunicació: •

Després de la modernització del butlletí electrònic quinzenal, amb un nou sistema d’enviament i recepció, ha seguit augmentant el número de destinataris, que ja ha superat els 1400.

S’han difós 389 activitats de 216 organitzacions.

La Fundació Tot Raval ha aparegut a 116 notícies publicades a la ràdio, la televisió i la premsa escrita.

S'han publicat 7 anuncis a El Periódico de Catalunya.

S’han realitzat 16 ponències a jornades i cursos, 25 visites i itineraris de coneixement del barri i de la tasca de la fundació.

49


FINANÇAMENT Des de la seva creació l’any 2002 fins al 2010, la Fundació s’ha finançat mitjançant les aportacions d’alguns Patrons, Amics i Protectors, les subvencions o convenis amb les administracions públiques, a més de les obres socials de les caixes, bancs i d’organitzacions privades. En els últims anys, a conseqüència de la crisi econòmica i després que la majoria d’entitats financeres hagin retallat les seves obres socials, Tot Raval ha vist minvades les aportacions, tant dels bancs i caixes com d’altres ajuts privats, que han preferit vincular-se a projectes més finalistes. La dificultat de trobar suport pels projectes comunitaris i per la tasca de dinamització de Tot Raval és un fet a tenir en compte. L’any 2012 i preveient més retallades, s’ha fet un ajust en les despeses generals, i en l'estructura de l’equip. Així, tot i la disminució dels ajuts públics i privats, s’han pogut ajustar les despeses als ingressos. Els projectes s’han pogut dur a terme gràcies a l’esforç de l’equip, que ha vist reduït el número de tècnics, així com el suport d’algunes entitats que han participat als projectes comunitaris i que han assumit alguns costos de l’activitat, entre d’altres. L’any 2012 la Fundació ha rebut ajuts econòmics procedents de 43 fonts de finançament diferents (públiques, privades i Patrons) d’un total de 64 presentades, la qual cosa suposa el 56% del sol·licitat.

Ingressos En relació als ingressos, cal destacar que les subvencions, convenis i ajuts privats suposen quasi el 39% del total, la qual cosa és deguda a l’aportació de l’Obra Social ‘la Caixa’ per al projecte ICI. En canvi, les aportacions dels Patrons i Amics suposen el 5,52% del total, un 4% menys que l’any 2011. Aquest percentatge està equilibrat per l’augment del 4% a les aportacions públiques. És important continuar fent un esforç per trobar noves vies de finançament que garanteixin la continuïtat dels projectes comunitaris.

Ingressos 2012

50

Aportacions Patrons i Amics

32.830 €

5,52%

Subvencions, convenis i ajuts públics

315.582 €

53,04%

Subvencions, convenis i ajuts privats

229.732 €

38,61%

Altres ingressos

16.829 €

2,83%

Total

594.973 €

100,00%


Despeses En relació a les despeses, s’observa que els recursos estan força diversificats entre els diferents àmbits d’actuació de la Fundació. Bona part dels recursos es destinen als àmbits social i ocupacional (28%) per fer front de forma comunitària als reptes que es plantegen en el territori, així com al Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural-ICI (28%). També destaca que el 18% de les despeses es destinen a Raval Comunitari que, a més de fer possible el treball en xarxa, també dóna suport al teixit associatiu.

Raval comunitario

94.129 €

Comunicació

15.488 €

Social

114.933 €

Ocupacional

46.670 €

Cultural

57.132 €

Econòmic i comercial

100.030 €

La Caixa - ICI

147.536 €

TOTAL

575.918 €

Despeses consolidades per a projectes i entitats És important tornar a recordar que Tot Raval no és l’equip tècnic de la Fundació, sinó totes i cadascuna de les organitzacions que en són membres. Per tant, els projectes comunitaris de la Fundació no serien possibles sense la dedicació, la implicació i la feina dels tècnics i directius de les diferents organitzacions que hi participen. L’any 2012 han participat als projectes comunitaris de Tot Raval més de 300 organitzacions. Totes i cadascuna d’elles aporta no només coneixements i persones tècniques, sinó que en moltes ocasions assumeixen part del cost de l’activitat corresponent. És per aquest motiu que el balanç comptable es complementa amb un informe del consolidat, és a dir, sumant-hi tots aquells recursos no comptabilitzables que són aportats per les entitats del barri o per altres organitzacions públiques i privades. També cal tenir en compte totes les aportacions “en espècies” d’empreses, d’entitats i d’administracions, com la cessió de sales per als projectes i entitats del barri, entrades gratuïtes als grans equipaments, descomptes en infraestructures i altres serveis, espais als mitjans de comunicació, donacions per a entitats, i un llarg etcètera. Totes aquestes aportacions, juntament amb el cost de la dedicació del tots els tècnics i directius de les entitats,

51


suposarien prop de 250.000 euros addicionals, el que suposa gairebé un 45% més del pressupost comptable. Aquesta dada és molt important, ja que ajuda a comprendre i fer visible la tasca de Tot Raval en la seva globalitat. Malgrat que en els últims anys aquestes aportacions han minvat i que ha incrementat l’esforç que han de fer les entitats, organitzacions, empreses, etc. per fer aquestes aportacions “en espècies”, aquesta és una dada que demostra la feina feta en els darrers anys de consolidació del treball en xarxa. D’altra banda, les diferents accions socioculturals i de dinamització econòmica (Raval(s), Festa Major, accions culturals a les s’ha donat suport, Acció Global Ciutadana i Iftar Popular del projecte ICI, etc.), generen un fluxe de visitants que estimem en més de 40.000 persones, que representen a la vegada una font d’ingressos per als comerços i els serveis del barri. Tota aquesta tasca té un cost en no comptabilitzables molt difícil de quantificar. És important constatar que del total dels ingressos, el 62% es dediquen a finançar projectes comunitaris participats i/o organitzats per més de 300 organitzacions i el 38% d’aquests recursos (tant comptables com no comptabilitzables), es destinen directament a projectes d’altres organitzacions del barri.

2012 Entitats: directe a projectes d'altres entitats

299.125 €

Projectes conjunts de Tot Raval amb altres entitats del barri

487.671 € 786.796 €

52


SUPORT I COL·LABORACIONS Els projectes de Tot Raval han estat possibles gràcies al suport de:

53


54


Altres col·laboracions: Bar La Rouge, Restaurant Els 3 Bots, Restaurant Kababish, Biblioteca Sant Pau-Santa Creu i Món Llibre.

Gràcies també a les persones que han fet donacions a títol individual. Volem agrair especialment la dedicació de tots/es els/les professionals de les organitzacions i administracions que han participat en els projectes comunitaris del barri, així com totes aquelles persones que, a títol individual, hi han col·laborat. Entre tots i totes fem possible un Raval millor. Artistes participants al projecte 50 Obres d’Art al Raval: Adan Mestizo, Alexandre Gratti, Ana Paula Luz, Antonio Garrido, Aurora Portillo, Beatrice Muscolino, Bernat Vazquez (BRN-ART), Carolina Gonzalez, Cristina Quiles, David Mirás, Inés Cornelles-Ferrer, Javi Ayza-Ramia, Javier de Riba (Reskate Studio), Jonatan Huertas (JHG), Lou Jiménez, Luz Valencia, María López (Reskate Studio), Marlene Krause, Miquel Pang Ly, Neska, Núria Frago, Pablo Fernández i Valeria Alcántara. Joves Itaka al Projecte 50 Obres d’Art al Raval: Anna, Sima i Xavi, dirigits per Jordi Ruiz (J.Loca), Joves de la UEC Casal dels Infants (dirigits per Eduard Maldonado i Alejandro López). Més de 40 persones voluntàries que han donat suport puntual a projectes i activitats de Tot Raval entre els quals: John Martí Cullell, Víctor Jiménez, Sira Bilbao, Eva Torroba, Irma Rodríguez, Maica i Jose Luis de Voluntaris 2000, Andreu Clapés, Maria Casas, M. Lluïsa del Rio, Rosa Rodríguez, Kiko, Nando,.... Estudiants en pràctiques: Andrea Cembrero (Màster en Animació Sociocultural de la UPF), Alejandra Tercero (Antropologia, UB), Ineke Vandelanotte i Rut Lopez (Màster en Migracions Contemporànees de la UAB).

55


Equip de la Fundació Tot Raval 2012: Núria Paricio (directora), Marina Rius (coordinadora i referent de l’entitat al Projecte ICI), Malú Sánchez (administrativa), Montse Redón i Anna Rami (àmbit social), Noemí Magre (àmbit d’ocupació), Juan Pedro Diotaiuti (àmbit cultural), Noèlia Mohedano i Tatiana Bonastre (àmbit econòmic i comercial, 50 Obres d’art al Raval). Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural: Edgar Iglesias, Carmen Fuertes, Vanessa Sarkis i Elisa Covelo. Altres persones de suport: Mireia Aranda (comunicació), Mabel Parissini i Puri Medina (comptabilitat).

Disseny i Maquetació: Beatrice Muscolino Fotos de la pàgina 5 i contraportada: Giacomo Donati

ANNEX. ÒRGANS DE GOVERN I GRUPS DE TREBALL Patronat de Tot Raval Està format pels 57 membres de Tot Raval. Es reuneix dos cops l’any per tal d’aprovar el Pla d’Activitats i el pressupost (gener), i la Memòria d’activitats i balanç de l’any anterior (juny). També es pot reunir de forma extraordinària, si s’escau, per tractar altres temes que requereixen el consens del Patronat. Membres del Patronat a febrer de 2013: A. Acció Social Montalegre, A. Casal dels Infants, A. Consell Islàmic Cultural de Catalunya, A. Cultural, Educativa i Social de Dones Pakistaneses – ACESOP, A. d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla, A. de Comerciants del Mercat de la Boqueria, A. de Mestres Rosa Sensat, A. de Treballadors Pakistanesos, A. Estel Tàpia, A. per a Joves TEB, A. Ravalnet – Xarxa Ciutadana del Raval, A. Sociocultural Ibn Batuta – ASCIB, AEIRaval- A. Educativa Integral del Raval, Bagués Masriera S.A. (Joieria Bagués), Biblioteca de Catalunya, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona – CCCB, Col·legi de Notaris de Catalunya, El Lloc de la Dona- Germanes Oblates, Escola Massana, Federació d’Associacions de Comerç i Entitats del Raval “Eix Comercial del Raval”, Fundació APIP-ACAM, Foment de Ciutat Vella S.A, Foment de les Arts i del Disseny – FAD, Fundació Art Aids, Fundació Centre Obert Joan Salvador Gavina, Fundació CIDOB – Centre d’Investigació de Relacions Internacionals i Desenvolupament, Fundació Escó, Fundació Gran Teatre del Liceu, Fundació per a Dones SURT, Fundació Privada Ficat, Fundació Raval Solidari, Fundació Romea per a les Arts Escèniques, Fundació Taller de Músics, Impulsem SCCL, Institut d’Estudis Catalans, L’Escola de Músics i de JPC, Museu d’Art Contemporani de Barcelona – MACBA, Museu Marítim de Barcelona, Regesa, Unió General de Treballadors – UGT, Unió Sindical Obrera de Catalunya – USOC, Universitat de Barcelona, Xamfrà – Centre de Música i Escena, Sr. Emili Alvarez Costa, Sr. Jaume Badia i Pujol, Sra. Katy Carreras-Moysi Carles-Tolrà, Sra. Rosa Cullell Muniesa, Sra. Macarena G. de Vega, Sra. Rosa Gil Garcia, Sr. Jordi Labanda Blanco, Sr. Xavier Mallafré (Grup 62), Sra. Paz Molinas Sans, Sr. Enric Pantaleoni Andreu, Sra. Nuria Paricio Paricio, Sr. Emili Sarrión i Avinent, Sr. Joan Subirats i Sr. Rafa Vilasanjuan.

S’ha reunit en 2 ocasions de forma ordinària i una de forma extraordinària. Patronat 21 de febrer:

S’aprova el Pla d’Activitats i el pressupost 2012 i es comunica el canvi de representant del CCCB, que ostenta la presidència de la Fundació Tot Raval (nou representant i president: Sr. Jaume Badia). S’incorpora el Sr. Rafael Vilasanjuan com a membre a títol individual.

Patronat del 19 de juny:

S’aprova la memòria i balanç econòmic del 2011. El Patronat va comptar amb la conferència del politòleg Sr. Joan Subirats, que va analitzar els resultats de la primera fase de la reflexió estratègica 2012.

Patronat de 13 de desembre:

S’aprova la modificació d’Estatuts per adaptar-los a la nova Llei 7/2012, del 15 de juny, de modificació del llibre tercer del Codi Civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques.

AMICS I PROTECTORS La figura dels Amics i Protectors de Tot Raval inclou entitats, institucions, empreses o persones que, sense ser membres de Tot Raval, participen activament en els projectes comunitaris del barri. Se’ls convida assistir a les reunions de Patronat.

56


Amics i Protectors de Tot Raval a 21 de febrer de 2013: 79 Amics i protectors a febrer de 2013: A. Benestar i Desenvolupament (ABD), A. Catalana d'Art Prehistòric, A. de Comerciants C/Unió i Marquès de Barberà, A. de Comerciants Carme Comerç, A. de Comerciants de la Rambla Raval, A. de Comerciants de Riera Alta, A. de Comerciants del C/ St. Pau i Adjacents, A. de Comerciants i Amics/gues Raval7, A. de Comerciants i Amics/gues Ravalverd, A. de Comerciants i Veïns Carrer de la Cera, A. Diàlegs de Dona, A. Filipina Kalipi/A. Filipino Catalana, A. Punt d'Intercanvi, ACUMA, AIPCC, AMICAL, AMPA Collaso i Gil, Arts Sta. Mònica, Aula Barcelona, Be Hostels, Bicicleta Club de Catalunya – BACC, Can Brasil, Capoeira Canigó, Càritas Diocesana, Casa Eslava, Casa Leopoldo, CEIP Collaso i Gil, Centre Cultural Islàmic Camí de la Pau, Centro Boliviano Catalán, Centro Filipino Tuluyán - San Benito, Centro Riojano, Cercle del Liceu, Club Gimnàstic el Raval Barcelonès, Comunitat Teresiana, Concept Agency, Consell Comarcal del Barcelonès, Consell Superior d'Investigacions Científiques, Conservatori del Liceu, Creant, El Mirador de l'Immigrant/ A. Cultural Punt Comú, El Periódico, Enfasystem, Escola Labouré, Espai Mallorca, ETIS – Equip de Treball sobre Immigració i Salut, Fedelatina, Filmoteca de Catalunya, Forn de teatre Pa'Tothom, Fundació Arrels, Fundació Barcelona Comerç, Fundació Bertelsmann, Fundació Blanquerna, Fundació Èxit, Fundació Quatre Vents, Fundació Servei Solidari, Fundació Social del Raval, Grup Focus, Hotel Barceló, Hotel España Ramblas, IES Miquel Tarradell, Institut Superior d’Estudis Musicals- Taller de Musics (ISEM-TM), La Casa del Libro Árabe, La Taula del Raval, Mercat Obert del Raval, Penya Blaugrana Sant Pau-Raval, Periódico El Raval, Proveeduría Cultural El Colmado, Sida Studi, Sos Racisme, Sukhmani Indian Association, Sr. César Muñoz, Sr. Edu García, Sr. Lluís Cabrera, Sr. Josep Lamiel, Sr. Miquel Terrasa, Sr. Pere Pina, Sra. Yolanda Artero (Bugaderia Yolanda) i Voluntaris 2000.

JUNTA La Junta, que es reuneix cada dos mesos, està formada per una representativitat dels membres del Patronat: 15 persones dels àmbits social, cultural, econòmic i comercial. S’ha reunit en 8 ocasions per fer un seguiment dels projectes de la Fundació i desenvolupar el procés de reflexió estratègica 2012, entre d’altres qüestions.

Junta 2012: President i representant de l’àmbit cultural: CCCB (representat per Sr. Rafael Vilasanjuan i pel Sr. Jaume Badia a partir de febrer de 2012). Vicepresident i representant de l’àmbit social: Impulsem, SCCL. Vicepresident i representant de l’àmbit econòmic: Sr. Emili Sarrión. Tresorer: Sr. Xavier Mallafré. Vocals: A. d’Amics de la Rambla A. de Comerciants de la Boqueria ACESOP. Associació Cultural, educativa i social de dones pakistaneses Casal dels Infants per a l’acció social als barris Consell Islàmic de Catalunya Fundació CIDOB Fundació de Dones SURT Fundació Gran Teatre del Liceu Fundació Taller de Músics Museu Marítim de Barcelona Sr. Emili Álvarez Secretària: Sra. Paz Molinas Directora/Gerent: Sra. Nuria Paricio

57


Comissió social •

Ha fet el seguiment dels projectes socials i del procés de reflexió estratègica en l’àmbit social. S’ha reunit en 3 ocasions.

Núm. de membres: 27 membres de l’àmbit social.

Membres de la comissió social: A. Acció Social Montalegre, A. Casal dels Infants per a l’acció social als barris, A. Consell Islàmic Cultural de Catalunya, A. de Mestres Rosa Sensat, ACESOP-Associació de Dones Pakistaneses, A. de Treballadors Pakistanesos, A. Educativa Integral del Raval- AEIR, A. Estel Tàpia, A. per a joves TEB, A. per a la Promoció i Inserció Professional – APIP, A. Ravalnet, A. Sociocultural Ibn Batuta – ASCIB, Càritas, El Lloc de la Dona, Fundació C.O. Joan Salvador Gavina, Fundació Escó, Fundació FICAT, Fundació M. Aurèlia Capmany, Fundació Raval Solidari, Fundació Surt, Fundació Taller de Músics, Impulsem SCCL, L’Escola de Músics i JPC, Penya Blaugrana, UGT, USOC i Xamfrà Centre de música i escena.

Comissió cultural •

En el 2012 s’ha convocat només el grup d’equipaments culturals que actuen de motor del que serà el “Raval Cultural”, un nou programa que definirà estratègies per fer visible i potenciar el barri com a centre cultural, de creació artística i d’innovació, de la mà del Districte de Ciutat Vella.

Organitzacions col·laboradores en l’impuls del Raval Cultural: CCCB, MACBA, Gran Teatre del Liceu, Museu Marítim. •

Número de membres: 30 organitzacions i institucions de l’àmbit cultural i socioeducatiu.

Membres de la comissió cultural: A. Casal dels Infants per a l’acció social als barris, A. Consell Islàmic de Catalunya, A. de Mestres Rosa Sensat, A. de Dones Pakistaneses - ACESOP, A. Educativa Integral del Raval AEIRaval, A. per a Joves TEB, A. Ravalnet, A. Sociocultural Ibn Batuta – ASCIB, Biblioteca de Catalunya, CCCB, Escola Massana, FAD – Foment de les Arts i el Disseny, Fundació Art AIDS, Fundació CIDOB, Fundació C.O. Joan Salvador Gavina, Fundació Escó, Fundació Gran Teatre del Liceu, Fundació Romea per a les Arts Escèniques, Fundació Taller de Músics, Impulsem SCCL, Institut d’Estudis Catalans, L’Escola de Músics i JPC, MACBA, Museu Marítim de Barcelona, Sr. Emilio Álvarez i Costa, Sr. Francesc Xavier Mallafré (Grup 62), Sr. Jordi Labanda, Sra. Macarena G. De la Vega (Almazen), Universitat de Barcelona i Xamfrà - Centre de Música i Escena.

Comissió econòmica i comercial •

S’ha fet el seguiment dels projectes de l’àmbit econòmic i comercial de la Fundació, fent especial atenció a l’Estudi Econòmic que es va publicar l’octubre del 2012.

Reunions: S’ha reunit en una ocasió.

Número de membres: 19 organitzacions/empresaris de l’àrea econòmica i comercial.

Membres de la Comissió Econòmica i Comercial: A. Consell Islàmic Cultural de Catalunya, A. d’Amics, Veïns i Comerciants de La Rambla, A. de Comerciants del Mercat de la Boqueria, A. de Dones Paquistaneses - ACESOP, Bagués Masriera (Joieria Bagués), Centre de Cultura Contemporània de Barcelona CCCB (President), Federació “Eix Comercial del Raval”, Foment de Ciutat Vella, Fundació CIDOB, Fundació Taller de Músics, Regesa, Sr. Emilio Álvarez, Sr. Xavier Mallafré (Grup 62), Sr. Enric Pantaleoni, Sr. Emili Sarrión, Sra. Katty Carreras-Moysí, Sra. Nuria Paricio, Unió Sindical Obrera USOC i Universitat de Barcelona.

58


GRUPS DE TREBALL Els principals grups de treball dinamitzats el 2012 són:

Grup de treball d’Educació i Comunitat Es va crear per impulsar l’elaboració del Diagnòstic de la infància, l’adolescència i les famílies del Raval. Actualment, la seva finalitat és treballar temes comunitaris relacionats amb l’educació i les propostes sorgides del Diagnòstic. S’ha realitzat el traspàs d’informacions de l’àmbit socioeducatiu i s’ha fet un seguiment dels dos subgrups creats per a l’Anàlisi Educativa i el de Treball sobre les famílies. S’ha reunit en 4 ocasions. •

Número d’entitats que formen el grup: 28 organitzacions educatives, socials i culturals. Més la participació del Districte de Ciutat Vella.

El grup de treball d’Educació i Comunitat està format per: A. de Dones Pakistaneses (ACESOP), A. dels Immigrants Marroquins a Catalunya - AMICAL; AEIRaval –A. Educativa Integral del Raval, A. per a Joves TEB, A. de Mestres Rosa Sensat, A. Ravalnet- Xarxa Ciutadana del Raval, A. Sociocultural Ibn Batuta – ASCIB, AMPA Collaso i Gil, Biblioteca Sant Pau-Santa Creu, Casal dels Infants per a l’Acció Social als Barris, Casal Infantil Drassanes, CISEC (Centre d’Informació i Serveis a l’Estudiant de Catalunya), Consell Comarcal del Barcelonès, EBM Canigó, Fundació C.O. Joan Salvador Gavina, Fundació Escó, Fundació Social del Raval, Fundació Raval Solidari, Fundació Taller de Músics, Impulsem SCCL, IES Miquel Tarradell, L’Escola de Músics i JPC, Museu Marítim, Projecte Franja, Projecte Infància, USOC, Xamfrà-Centre de Música i Escena i Xarxa Educativa del Raval. Compta també amb l’assistència de tècnics del Districte de Ciutat Vella.

Grup de Treball d’Anàlisi educativa del Raval (Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural)

Grup de treball creat per impulsar accions i compartir metodologies de treball entre els centres d’ensenyament i les entitats socioeducatives i l’administració. Vol reforçar processos i sinergies de treball i, en conseqüència, contribuir a l’èxit educatiu. S’ha reunit 18 vegades. •

Nombre d'entitats que formen el grup: 9 organitzacions educatives, socials i culturals.

El grup de treball Anàlisi Educativa del Raval està format per: AEIRaval – A.Educativa Integral del Raval, FAPAC - AMPA Collaso i Gil, Casal dels Infants per a l’acció social als barris, Districte de Ciutat Vella, IES Miquel Tarradell, Impulsem SCCL, L’Escola de Músics i JPC i Xamfrà – Centre de Música i Escena. Compta també amb l’assessorament d’experts sobre el sistema educatiu a Catalunya.

Grup de Treball sobre Famílies (Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural) Grup de treball format per entitats i serveis socioeducatius creat amb l’objectiu d’explorar i concretar necessitats en relació al treball amb famílies, crear sinèrgies, impulsar coordinacions i compartir recursos. S’ha reunit 10 vegades. Nombre d'entitats que formen el grup: 15 organitzacions educatives, socials i culturals. Així mateix, es realitza el traspàs d'informació i devolució de les propostes d'altres espais de coordinació i projectes comunitaris de l'àmbit social i educatiu: •

Pla Educatiu d'Entorn

Consell Escolar Municipal

Consell Escolar de Districte

Grup de treball d’Itaka al Raval •

Grup sorgit arran del treball de reflexió i les propostes del Grup de Treball d’Educació i Comunitat. S’ha impulsat el projecte ITAKA al Raval, que ha dissenyat una dinàmica comunitària i una metodologia innovadora per millorar i optimitzar la intervenció amb joves en risc de 16 a 20 anys mitjançant la coordinació i el treball en xarxa de les entitats educatives, socials i d’ocupació del territori. Número d’entitats que formen el grup: 6 organitzacions, amb el suport de les 28 organitzacions del Grup d’Educació i Comunitat, i 10 col·laboradors: Districte de Ciutat Vella (Serveis Socials), Fundació Escó, Fundació Ficat, Escola Cintra, Labouré i Vedruna Àngels, INS Miquel Tarradell, Inditex, Psicòlegs Sense Fronteres, Mercat Obert. Reunions de coordinació interna: S’ha reunit 21 vegades.

59


Entitats impulsores: AEIRaval – A. Educativa Integral del Raval, A. per a Joves Teb, Fundació C.O. Joan Salvador Gavina, Impulsem SCCL, L’Escola de Músics i JPC i la Fundació Tot Raval.

Grup de treball de la Xarxa de Lectura: •

Grup creat per treballar el foment pel gust de la lectura dels infants i joves del Raval, donant resposta a una de les necessitats detectades en el Diagnòstic de la Infància, l’Adolescència i les Famílies del Raval. S’ha reunit 14 vegades, incloent reunions plenàries i específiques de cada programa.

Número d’entitats que formen el grup: 14 organitzacions, i 5 col·laboradors.

La Xarxa de Lectura està formada per diverses organitzacions, serveis públics i persones del barri del Raval. Actualment la xarxa està formada per 7 casals infantils, centres oberts o entitats socioeducatives (Fundació C.O. Joan Salvador Gavina, AEIRaval, Fundació Social del Raval, Casal Infantil Drassanes i Casal dels Infants per a l’acció social als barris, Fundació Escó i Xamfrà), 2 entitats culturals (Associació de Dones Pakistaneses, AMICAL), 2 biblioteques (Associació de Mestres Rosa Sensat i Biblioteca Sant Pau i la Santa Creu), 1 AMPA (AMPA Collaso i Gil), 1 centre de dia per a la gent gran (Grup Mil·lenari) i 1 persona representant del Projecte Infància del Raval. És una Xarxa oberta a treballar amb altres agents socials i persones que es vulguin sumar al projecte. Col·laboradors habituals: A. de Comerciants Riera Alta; Centre de dia per a Gent Gran Mil·lenari; IES Miquel Tarradell; Casal Municipal de Gent Gran Josep Trueta; Casal Municipal de Gent Gran Josep Tarradellas. A títol individual: Maria Casas.

Projecte Mediació, espai públic i convivència: •

En el marc del Pla de Barris Raval Sud, aquesta acció és fruit de la trajectòria de treball en xarxa iniciat el 2007 amb el projecte 'Diàlegs per la convivència', que cercava millorar la convivència al Raval, específicament en les zones on s’exerceix prostitució. L’activitat de mediació s’ha centrat en la zona entorn a la Plaça Salvador Seguí (carrer St. Rafael, Robadors, Salvador Seguí, Sant Pau).

Reunions realitzades:

Reunions de l’equip de mediació: S’ha reunit 20 vegades.

Reunions de l’equip assessor: S’ha reunit 8 vegades.

Reunions de l’equip tècnic (equip assessor més tècnics del Districte de Ciutat Vella): S’ha reunit 4 vegades.

Entitats de l’equip assessor del projecte Mediació, Espai Públic i Convivència: El Lloc de la Dona-Oblates, Fundació SURT, Fundació Escó i Fundació Tot Raval.

Xarxa Laboral del Raval •

La Xarxa Laboral està formada per organitzacions de formació ocupacional i inserció laboral amb l’objectiu de sumar esforços, optimitzar recursos, afavorir el coneixement mutu i donar sortida professional a les persones en risc d’exclusió social que volen accedir al món laboral. 33 reunions realitzades: 8 reunions plenàries (amb la totalitat d’entitats membres de la Xarxa) i 25 reunions de grups de treball (Grup de Prospecció d’Empreses i Foment de la Responsabilitat Social Corporativa, Grup de treball d'Autoocupació, Grup de treball d’Assessorament Jurídic, Grup de treball de Dinamització i Gestió de la intranet i pàgina Web)

Nombre d'entitats que formen el grup: 20 entitats de formació ocupacional i d'inserció laboral i la Fundació Tot Raval.

Membres de la permanent de la Xarxa Laboral: Anem x Feina, A. Estel Tàpia, A. per a joves TEB, A. Ravalnet, A. Sociocultural Ibn Batuta, Càritas, Casal dels Infants per a l’acció social als barris, Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CEAR), Creant, El Lloc de la Dona – Germanes Oblates, Fundació C.O. Joan Salvador Gavina, Fundació Escó, Fundació Èxit, Fundació Servei Solidari, Fundació SURT, Impulsem SCCL, Probens, Ravaltext, USOC, USOC-AFPES i Fundació Tot Raval.

Grup de treball de Territori Socialment Responsable (Projecte d’intervencio Comunitària Intercultural) L’objectiu del grup és fer del Raval un Territori Socialment Responsable mitjançant la implicació dels agents socials, econòmics i culturals que ja estan exercint la seva Responsabilitat Social i motivant a la resta d’agents amb presència al Raval a participar-hi per aconseguir un veritable impacte al territori. S’ha creat un grup motor integrat per representants

60


dels àmbits de l’empresa, organitzacions, entitats socials i comerços per acompanyar, assessorar i validar les propostes sorgides durant el procés. Paral·lelament s’ha creat un grup tècnic, que s’ocupa de les qüestions més operatives del procés. S’han realitzat 17 reunions: 6 del grup motor 11 de l’equip tècnic. •

Nombre d’entitats que formen el grup: 16 representants dels àmbits de l’empresa, organitzacions, entitats socials, veïnals i de comerç i la Fundació Tot Raval.

Membres del Grup Motor: Casal dels Infants per a l'acció social als barris, Diputació de Barcelona, Districte de Ciutat Vella (Serveis a les Persones), Federació Eix Comercial del Raval, Pódame - Raval Verd, Associació Amics de la Rambla, Assoc. de veïnes i veïnes del carrer de la Cera, Fundació Gran Teatre del Liceu, Fundació Servei Solidari, Fundació Surt, Hotel Barceló Raval, Hotel Espanya, Hotel Le Meridien, Impulsem SCCL, Museu Marítim i coordina la Fundació Tot Raval.

Grup de seguiment de Salut Comunitària (Projecte d’Intervencio Comunitària Intercultural) •

Grup format per representants d’administracions públiques i la Fundació Tot Raval, vinculats a l’àmbit de la salut del Raval, la funció del qual és impulsar, recolzar i fer seguiment durant tot el procés, així com afavorir l’articulació entre els recursos del barri. S’ha reunit 6 vegades.

Nombre de persones que formen el grup: 12 persones en representació de 7 administracions i a Fundació Tot Raval.

El grup de seguiment de Salut està format per representants de: Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Consorci Sanitari de Barcelona (CSB), Direcció de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Districte de Ciutat Vella, Institut Català de la Salut, Pla de Barris Raval Sud, Serveis Socials de Ciutat Vella i Fundació Tot Raval.

Comissió de Salut Comunitària (Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural) •

Grup de treball format per 51 centres/entitats/etc., de diversos àmbits del Raval interessats a participar activament en la definició i implementació d’un pla d’acció en salut, que treballa en coordinació amb el grup de seguiment. El grup es reuneix mensualment (10 vegades entre gener i desembre).

Nombre d’entitats que formen la comissió de salut: 51 entitats, centres, serveis del barri o que atenen a població del Raval.

Entitats i centres o serveis que formen la comissió: Amics de la Gent Gran, A. Benestar i Desenvolupament (ABD), A. Salut i Família, A. Catalana Antisida de Catalunya (ACASC), A. de Dones Pakistaneses (ACESOP), A. Educativa Integral del Raval (AEIRaval), A. Estel Tàpia, A. Punt d’Intercanvi, A.Sociocultural IBN Batuta, Agència de Salut Pública de Barcelona (Servei de Salut Comunitària), Agència per l’Abordatge Integral del Treball Sexual (ABITS), Àmbit Prevenció, Càritas Diocesana de Barcelona, CAS Baluard, Casal dels Infants per a l’acció social als barris, Centre d'Atenció Primària Raval Nord, Centre d'Atenció Primària Raval Sud, Centre de Dia Mil•lenari, Casal de Gent Gran Josep Tarradellas, Casal de Gent Gran Trueta, Centro Filipino Tuluyán-San Benito, Centre d’Informació i Atenció per a Joves (CIAJ), Centre de Salut Mental d'adults de Ciutat Vella (CSM), Centre de Salut Mental Infanto-Juvenil de Ciutat Vella (CSMIJ), Districte Ciutat Vella, EIPI, EAIA Raval Nord, EBM Canigó, EBM Mont Táber, El Lloc de la Dona, Espai Familiar Erasme Janer, Fundació Escó, Fundació SURT, Grup d’Infermeria de Reducció de Danys de Catalunya, Hospital del Mar, IES Miquel Tarradell, Institut Municipal de Discapacitats, Programa d’Informació i Atenció a les Dones (PIULEU), Poliesportiu Municipal Can Ricart, Probens, SAPS Creu Roja, Serveis Socials Raval Nord, Serveis Socials Raval Sud, SIDA Studi, Unitat de Malalties Infeccioses, Unitat de Tuberculosi, Unitat de Salut Internacional i Medicina Tropical, Xarxa Educativa del Raval.

Grup Interreligiós (Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural) •

El Grup Interreligiós té per objectiu promoure el coneixement i el treball conjunt entre les diferents religions i creences que conviuen al barri del Raval, incidint en la millora de la convivència i el respecte mutu. Es treballa a partir de la reactivació del Grup de Diàleg Interreligiós del Raval (nascut el 2001) i de la promoció d’activitats interreligioses i interculturals. El grup s’ha reunit en 6 ocasions.

Nombre d’entitats que formen el grup: 16 entitats vinculades a diferents religions i la Fundació Tot Raval.

Entitats que formen el Grup Interreligiós del Raval: Consell Islàmic de Catalunya, Centre Islàmic “Camí de la Pau”, Comunitat Parroquial del Carme, Centro Filipino Tuluyán-San Benito, Associació Interculturalitat i Convivència, Fundació Benallar, Comunitat Teresiana, Església Protestant Barcelona Centre, Associació Sociocultural Ibn Batuta, Associació AMICAL dels immigrants marroquins a Catalunya, Associació Cultural, Educativa i Social Operativa de Dones Pakistaneses (ACESOP), Temple Sikh Gurdwara Guru Darshan Sahib, Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona i Fundació Tot Raval.

61


Cultura(s): Col·laboracions amb els grans equipaments culturals •

Al llarg de l’any, l’equip de Tot Raval s’encarrega de contactar amb les institucions culturals del barri, definint i gestionant accions d’apropament entre aquestes i el veïnatge.

Nombre d’entitats col·laboradores: 28.

Entitats col·laboradores: Arts Santa Mònica, Biblioteca de Catalunya, Biblioteca Sant Pau – Santa Creu, CCCB, Conservatori del Liceu, Escola Massana, Filmoteca de Catalunya, Fundació Romea per a les Arts Escèniques-Teatre Romea, Fundació Gran Teatre del Liceu, Institut Català de les Dones, Institut d’Estudis Catalans, MACBA, Parròquia de Sant Pau del Camp, Museu Marítim, Palau Güell, Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, Teatre del Raval, Teatre Goya, Teatre Tantarantana, Teatre Llantiol, Teatre Villarroel, Sr. Xavier Mallafré (Grup 62). Altres col·laboracions: Districte de Ciutat Vella, CC Drassanes-Projecte Cultural Erasme Janer, Periódico El Raval, Fundació Fem Molino.

Grup de Treball “El Raval aprèn del Raval” Acció Global Ciutadana (Sant Jordi). (Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural) •

S’ha dut a terme un procés participatiu per preparar la festivitat de Sant Jordi amb la col·laboració d’associacions, veïnat, biblioteques, centres de gent gran, tallers artesanals, petits comerciants, centres d’ensenyament, etc. El grup es va reunir en tres ocasions en reunions plenàries.

Nombre d’entitats que formen el grup: van participar en el procés 86 organitzacions (associacions, veïnat, biblioteques, centres de gent gran, tallers artesanals, petits comerciants, etc.).

Entitats participants en el procés: ACASC, A. Capoeira Canigó, ACESOP, A. Cultural Punt Comú – El Mirador de l’Immigrant, AEIRaval, A. Llibre Obert, A. per a Joves TEB i Ravalnet, A. per la Promoció i Inserció Professional – APIP, A. Sòciocultural IBN Batuta – ASCIB, A. Sociocultural Punt d’Intercanvi, A. Benestar i Desenvolupament, A. Estel Tàpia, Àmbit Prevenció, AMICAL, Arrels Fundació - Centre Obert, Arrels Fundació - Taller “La Troballa”, Arts del Llibre de la Llotja, A. Lectura Fàcil, A. Sociocultural Rusa Fontanka, AVC de la Taula del Raval i del c/Cera i AIPCC, BACC, Biblioteca de Catalunya, Biblioteca de Sant Pau – Santa Creu, Casa Eslava, Casal de Barri Folch i Torres, Casal dels Infants per a l’acció social als barris, CC Drassanes, CEM Can Ricart, Centre de Dia Mil·lenari, Centro Boliviano Catalán, CMGG Josep Tarradellas, CMGG Josep Trueta, Consorci de Normalització Lingüística, Escuela Sarabi, Fedelatina – FEDESCAT, Fil i Agulla, Fundació C.O. Joan Salvador Gavina, Fundació Social del Raval, Fundació Taller de Músics, Fundació Privada Benallar i A. Cintra, FUNDESO, Gotas de Sueños, Grup d’Anàlisi Educativa (AEIRaval, AMPA Collaso i Gil, Casal dels Infants per a l’acció social als barris, Districte Ciutat Vella, Equip ICI, INS Miquel Tarradell, Impulsem, l’Escola de Músics i JPC i Xamfrà), IES Milà i Fontanals, Impulsem SCCL, L’ Escola de Musics i Juan Pedro Carreño, La Lleonera, Mabrouka, Mercat Obert del Raval, Miguel Ángel Hidalgo, Museu Marítim de Barcelona, Periódico El Raval, Plataforma per la Llengua, Projecte Infància (AEIRaval, Fundació C.O. Joan Salvador Gavina, Fundació Social del Raval, Casal del Infants per a l’Acció Social als Barris, Casal infantil Drassanes), Rincón Latinoamericano, SIDA Studi, Taller de Gravat Manera Negra, Territori Socialment Responsable (Museu Marítim, Fundació Gran Teatre del Liceu, Hotel Barceló Raval, Pódame - Raval Verd, Eix Comercial del Raval, Hotel Espanya, Hotel Le Meridien, Empresari del Raval, Veï Sala Baluard, Diputació de Barcelona, Serveis Personals Districte Ciutat Vella, Impulsem SCCL, Surt, Fundació de Dones, Servei Solidari, Casal dels Infants per a l’acció social als barris), Taula Jove Raval, Voluntaris 2000, Xamfrà - Centre de Música i Escena, Xarxa de Lectura del Raval (Associació de Dones Pakistaneses, AMICAL, Associació de Mestres Rosa Sensat, Biblioteca Sant Pau - Santa Creu, Casal dels Infants per a l’acció educativa als barris, C.O. Joan Salvador Gavina, AEIRaval, Casal Infantil Drassanes, Coordinadors/es Projecte Infància, Franja Erasme Janer, Fundació Escó, Xamfrà, Fundació Social del Raval, AMPA Collasso i Gil, Centre de Dia Mil·lenari), associacions de comerciants, AMPAS, centres d’ensenyament i veïns i veïnes del Raval.

Grup de treball de Raval(s) : •

Procés de participació i treball en xarxa que té per objectiu donar a conèixer la riquesa cultural del barri, alhora que es fomenta la convivència i el sentiment d’identitat. S’han realitzat 4 reunions plenàries i diverses reunions sectorials (corals, institucions culturals, centres educatius, etc.).

Participants: 135 entitats de l’àmbit social i cultural.

Entitats organitzadores de l’edició de 2012: A.V. Taula del Raval, ACASC, ACESOP, ACV Carrer Cera, AEIRaval, Agrupació Escolta Sant Antoni Abat, AIPCC, ALMAZEN, Àmbit Prevenció, AMICAL, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Ass. Capoeira Canigó, Ass. Cultural “El arco de la Virgen”, Ass. Cultural Escriptura Creativa, Ass. Cultural Punt Comú – El Mirador de l’Immigrant, Ass. d’Artistes Audiovisuals Col·lectiu Pasoapaso, Ass. de Comerciants C. Unió i Marquès de Barberà, Ass. de Comerciants de la Rambla del Raval, Ass. de Comerciants de Riera Alta, Ass. de Comerciants del C. Nou de la Rambla,

62


Ass. de Comerciants del C. Sant Pau i Adjacents, Ass. de Comerciants del C. Tallers, Ass. de Comerciants del Mercat de la Boqueria, Ass. de Comerciants i Amics/gues Raval 7, Ass. de Comerciants i Amics/gues Raval Verd, Ass. Estel Tàpia, Ass. Interculturalitat i Convivència, Ass. per a Joves TEB i Ravalnet, Ass. Sociocultural Ibn Batuta, Ass. UNESCO per al Diàleg Interreligiós, Associació de Mestres Rosa Sensat, Barcelona Maps, Biblioteca de Catalunya, Biblioteca Sant Pau - Santa Creu, Carme Comerç, Casa Eslava, Casal de Barri Folch i Torres, Casal dels Infants per a l’Acció Social als Barris, Casal Infantil Drassanes, Casal Jove Atlas, Casal Jove Calassanç, Casal Municipal de Gent Gran Josep Tarradellas, Casal Municipal de Gent Gran Josep Trueta, Centre Cívic Drassanes, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Centre Islàmic “Camí de la Pau”, Centro Boliviano Catalán i Ballet Tinkuna, Centro Filipino Tuluyán-San Benito, Col·lectiu Artístic El Colmado, Col·lectiu Mansipeus, Col·lectiu Mezcladillo, Comunitat Parroquial del Carme, Consell Islàmic de Catalunya, Conservatori del Liceu, Coral Colònies Jordi Turull, Coral Les Flors de Maig, CRP Ciutat Vella, Don Vito y Los Corleole, Edicions 62, Eix Comercial del Raval, els centres d’ensenyament del Raval i veïns i veïnes. ESA - Educativa Social i Ajuda a Dones, Escola Collaso i Gil, Escola Massana, Església Protestant Barcelona Centre, FAD, Festival Internacional de Merzouga, Filmoteca de Catalunya, For Free.cat guia d’activitats gratuïtes, Forn de Teatre Pa’tothom, Fundació Benallar, Fundació C.O. Joan Salvador Gavina, Fundació Esco, Fundació Romea per a les Arts Escèniques, Fundació Save the Children, Fundació Servei Solidari, Fundació Social del Raval, Fundació Taller de Músics, Fundeso, Gota de Sueños, Gran Teatre del Liceu, Grup Interreligiós del Raval, IES Miquel Tarradell, IES Milà i Fontanals, Impulsem SCCL, Institut d’Estudis Catalans, Joves per la Igualtat i la Solidaritat, Kairos, Kumbiamba, L’Alternativa - Festival de Cinema Independent de Barcelona, AMPA Collaso i Gil, L’Escola de Músics i Juan Pedro Carreño, La Poderosa, Las Santas, Libélula Bar, Lil’Bonzai, Llantiol Cafè-Teatre, Mistura, Món Raval – Llar de l’Avi, Museu d’Art Contemporani de Barcelona, Museu Marítim de Barcelona, Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona i Fundació Tot Raval, Palau Güell, Parròquia de Sant Agustí, Parròquia Sant Pau del Camp, Periódico el Raval, Pla BCN Interculturalitat, Projecte Franja Erasme Janer, Projecte Fratt, Projecte Infància del Raval, Projecte Itaka al Raval, Punto y Raya Festival, Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, Sant Ramon, SAPS Creu Roja, Schirosa & Nikolic, Son de la Rambla, SOS Racisme, Sukhmani Indian Association, Taller de Reciclaje Artístico “La Sasteatrería”, Taula de Mediació Folch i Torres, Teatre Condal, Teatre del Raval, Teatre Goya, Teatre Romea, Teatre Tantarantana, Teatre Villarroel, Temple Sikh Gurdwara Guru Darshan Sahib, UB – Brethren Colleges Abroad, Voluntaris 2000, Xamfrà – Centre de Música i Escena, Xarxa de Lectura del Raval, Xarxa de Poesia Urbana de Barcelona, Fundació Tot Raval i els centres d’ensenyament del Raval i veïns i veïnes.

Associacions de comerciants: L'equip de Tot Raval dona suport i assessorament en les reunions de les associacions de comerciants. S’han realitzat un total de 67 reunions entre grups de treball, Assemblees, i Juntes. Juntes dels Carrers del Projecte Dinamització de l’Associcionisme Comercial: •

Associació de comerciants Rambla del Raval i adjacents.

Associació de comerciants del carrer St. Pau i Junta de Comerç.

Associació de Comerciants i Amics Raval7.

Associació de Comerciants i Amics Raval Verd.

Projecte Norai El Grup de treball del Projecte Norai està format per representants de les quatre organitzacions que integren el projecte. S’ha reunit setmanalment fins al mes de juliol (28 vegades) i després de l’estiu per tractar diferents temes (6 vegades). La Comissió de seguiment de Norai té per objectiu definir les accions de cada any i fa el seguiment del projecte, tant en la part econòmica com de les diferents línies de treball i s’ha reunit 6 vegades. Comissió de seguiment de Norai: Impulsem SCCL, Fundació SURT, Museu Marítim de Barcelona i Fundació Tot Raval.

Escoles Tàndem El Grup de treball de les Escoles Tàndem es reuneix mensualment per definir els programes i fer el seguiment del projecte. Entitats impulsores: Fundació Catalunya-La Pedrera, Escola Labouré, Escola de Musics i JPC amb el suport de la Fundació Tot Raval.

63


Plaรงa Caramelles, 8 08001 Barcelona Tel: +34 93.442.68.68 Fax: +34 93.442.68.81 E-mail: info@totraval.org

64

Memòria Tot Raval 2012  
Memòria Tot Raval 2012  

Recull d'activitats de la Fundació Tot Raval durant l'any 2012.

Advertisement