Sparrensprokkels september/oktober 2023

Page 1

Torhout Stadsmagazine September 2023 Jaargang 40 - Nr. 5 SPARRENSPROKKELS 4 Dossier dementie 8 OC 't Centrum bestaat 5 jaar 15 Verkeershappening op 17 september Verkeershappening 17 september© Ateljé D

Na de deugddoende zomer maken we ons klaar voor een druk najaar

Beste Torhoutenaar

Hopelijk heb je een zalige vakantie achter de rug. Het werd een speciale zomer die zich kenmerkte met zowel zon als regen. En hoewel regen tijdens je verlof niet fijn is, kwam het water wel als een zegen voor de vele landbouwers.

Bezocht jij afgelopen zomer het stadscentrum? En genoot je van een fijn terrasje of van een van onze evenementen? Heel fijn! We pakten uit met een gloednieuwe stadskern en maken ons nu op voor het feestweekend van 2, 3 en 6 september. Je bent welkom om te genieten van het uitgebreide programma. Samen klinken doen we tijdens het stadstraktaat, zaterdag 2 september om 19 uur. Dankjewel alvast voor je geduld tijdens de intensieve werken. Ook onze handelaars willen we extra in de bloemen zetten voor hun inzet en geduld.

Na de deugddoende zomer maken we ons klaar voor een druk najaar. In deze Sparrensprokkels lees je onder meer over Open Monumentendag en de Plattelandsdag. Je kan opnieuw plantgoed aankopen aan voordelig tarief met ‘Behaag je tuin’ en er is een nieuwe buslijn voor Torhout: lijn 29 tussen Torhout en Beernem. In deze editie herhalen we ook ons parkeerbeleid. September is de wereldmaand Dementie. De mensen van het woonzorgcentrum voorzien een uitgebreid programma met onder andere een escape game, een film en een lezing om deze ziekte in de kijker te zetten.

Ook de langverwachte musical over Marie-Antoinette gaat deze maand van start. Een maand lang geniet je van dit spektakel met het kasteel van Wijnendale als uniek decor.

Op 1 september mogen onze kinderen en jongeren terug naar school. Iets later volgen de studenten van de hogeschool. Ik wens alle leerlingen en studenten een boeiend en verrijkend schooljaar toe.

Schepen van Openbare Werken, Stadspatrimonium, Waterbeleid, Land- en tuinbouw en Wijkverfraaiing.

Dit infotijdschrift wordt gratis aangeboden aan de inwoners van Torhout en verschijnt 6 maal per jaar.

Overname van in dit blad gepubliceerde bijdragen is toegelaten mits duidelijke bronvermelding. Sparrensprokkels wordt gedrukt op chloorvrij papier.

Redactieadres: Dienst Communicatie, Stadskantoor, Aartrijkestraat 11/b, Torhout, T 050 22 11 22. E-mail: communicatie@torhout.be.

2 VOORWOORD
We pakten uit met een gloednieuwe stadskern en maken ons nu op voor het feestweekend van 2, 3 en 6 september.”
Dossier Kort Leven Ontspannen Wonen UIT Lokaal bestuur Wedstrijd 4 6 7 10 16 19 23 24

#trotsoptorhout

Tordale viert gouden jubileum met ‘t Kasteel

Tordale is een Torhoutse organisatie die jongeren en volwassenen met een kwetsbaarheid ondersteunt. Zo kunnen ze zelf hun leven opbouwen. Dit jaar viert Tordale feest want ‘t Kasteel bestaat een halve eeuw. ‘t Kasteel bevindt zich in de Lichterveldestraat 37 en is een groepswoning voor volwassen cliënten. Het is een statig herenhuis met een grote stadstuin. Achteraan in de tuin vind je de studio’s van de Torre waar cliënten zelfstandig wonen nabij het groepsgebeuren.

De werkgroep ‘Kasteel 50’ zorgde voor een passend verjaardagsprogramma met onder andere een kunsttentoonstelling, optredens, poëzie en rondleidingen. De festiviteiten vinden plaats van 1 tot en met 10 september Dimitri Rosselle werkt al een aantal jaar in Tordale, en

is sinds eind februari de teamcoach van ‘t Kasteel en de Torre. “Als nieuwkomer werd ik als het ware onmiddellijk meegezogen in de werkgroep Kasteel 50 … van een enthousiaste groep gesproken! We zijn onze sponsors en vrijwilligers dankbaar dat we dit mooi evenement op touw kunnen zetten.”

Tijdens de tiendaagse strijkt ook ‘Buren bij Kasteel’ opnieuw neer in ‘t Kasteel. 15 kunstenaars stellen hun werk tentoon tijdens de weekends, waaronder bewoner Jurgen Dewaele (links op de foto). Jurgen maakte de tekening voor de affiche en mag daar best trots op zijn! Kunstenaar Paul Ryheul ondersteunde hem voor het grafische luik. Pssshhht pssshhht pssshhht … 50 hoeraatjes voor ‘t Kasteel!

Ken jij ook iemand waar we als Torhoutenaar terecht trots op mogen zijn? Laat het ons dan snel weten via sparrensprokkels@torhout.be. Misschien zie je jouw voorstel wel verschijnen in de volgende editie.

3 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 5 #TROTSOPTORHOUT

We willen personen met dementie de geborgenheid bieden die ze nodig hebben

Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie. In 2030 zullen wereldwijd ongeveer 40 procent meer mensen met dementie leven dan in 2019. Dat blijkt uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie. Woonzorgcentrum Sint-Augustinus heeft een groot hart voor deze mensen. In september en oktober zetten ze de ziekte extra in de kijker met een aantal activiteiten. Referentiepersoon dementie Ann Verhelst zet mee haar schouders onder de bewustwording én streeft naar een dementievriendelijke omgeving.

“We willen personen met dementie de geborgenheid bieden die ze nodig hebben”, steekt Ann van wal. “Ik streef ernaar de beeldvorming over dementie te verfijnen en de ruime omgeving te informeren en sensibiliseren. Het is belangrijk dat mensen weten welke factoren en leefwijzen ervoor kunnen zorgen dat dementie minder snel ontwikkelt. Ik droom van een dementievriendelijk Torhout.”

Kleine gebaren in de dagelijkse werking

“De finesse van het omgaan met mensen die dementie hebben zit vaak in kleine dingen. We maken oogcontact en spreken de mensen aan met hun naam. We zeggen wie wij zijn en wat we komen doen en we doen dit traag en duidelijk met korte zinnen en eenvoudige woorden. Als het mogelijk is tonen we de dingen voor of gebruiken we gebaren. En dat … iedere dag opnieuw. Het is belangrijk om niet over de persoon te praten alsof ze niet aanwezig zijn. Dit maakt hen angstig, onzeker en wekt argwaan. Een aanraking, schouderklopje en een bemoedigend contact is heel veel waard, soms bereik je meer zonder woorden”, vertelt Ann.

Deze foto toont het warme contact in het woonzorgcentrum, de persoon op de foto is geen persoon die dementie heeft.

“We voorzien natuurlijk ook aangepaste activiteiten. We spelen muziek van vroeger, bekijken samen oude foto’s en spelen een quiz die de zintuigen stimuleert. Onlangs nog reden we uit pure nostalgie met een toeristische trein doorheen Torhout. Zo bewonderden de bewoners ook de veranderingen in de stad van dichtbij. Allemaal activiteiten waar iedereen volop van geniet.”

Vanuit het woonzorgcentrum ontstond samen met de thuiszorgdiensten en de Alzheimerliga in 2022 een familiegroep Dementie. “Dit is een open zelfhulpgroep voor familieleden en mantelzorgers van personen met (jong)dementie. De mantelzorgers voelen zich gesteund met extra tips, informatie en het lotgenotencontact. De familiegroep komt 5 keer per jaar samen.”

4 DOSSIER

Uitgebreid programma

Woonzorgcentrum Sint-Augustinus voorziet heel wat leuke activiteiten in september. Zo zetten ze dementie op een leuke manier in de kijker. De contactclowns van ‘Talking Stick’ komen twee maal op bezoek in het woonzorgcentrum. De figuur van een clown prikkelt hen op een warme manier, ontroert en verwondert, weet harten te openen met zijn rode neus en de zachte kracht van humor.

DE TREIN VAN EDGARD - ESCAPEGAME

12 tot en met 17 september

De Box Cultuurcentrum de Brouckere

Met de escape game ‘De Trein van Edgard’ wil het lokaal bestuur mantelzorgers, professionelen en familieleden een ervaring bieden waardoor ze dementie beter begrijpen en kwalitatieve ondersteuning bieden. Aan de hand van raadsels en tips, die een link hebben met dementie, probeer je Edgard te ondersteunen en zijn levensverhaal juist te ordenen. Je hebt dertig minuten tijd. Na het spel zorgt een nabespreking voor nieuwe inzichten en krijg je heel wat praktische handvaten.

Per game kunnen 6 spelers deelnemen.

Kostprijs: 2 euro/persoon.

Niet rolstoeltoegankelijk.

Vormingsattest is mogelijk

Boek je plaatsje via: https://forms.office.com/e/g2qqfb9g21

FILM: THE FATHER

21 september, Club de B - 20 uur, met nabespreking in het cafetaria van het woonzorgcentrum.

In het drama speelt Anthony Hopkins een tachtigjarige man met dementie die zijn grip op de wereld is kwijtgeraakt. Hij weigert elke vorm van hulp van zijn dochter wat hem er alleen maar verwarder op maakt. Gaandeweg begint hij te twijfelen aan de mensen die van hem houden, maar ook aan zijn eigen verstand en zelfs aan zijn eigen realiteit.

Tickets: www.ccdebrouckere.be/gastvoorstellingen Kostprijs: 2 euro

Op 21 september, Werelddag Dementie, kan je in de namiddag de infostand over dementie bezoeken. De stand vind je in de tuin van het woonzorgcentrum.

LEZING: DE KRACHT VAN LICHAAMSTAAL DOOR GRIET SPANHOVE

12 oktober - 20 uur, Club de B

De inzichten en ervaringen uit de kunst- en theaterpraktijk van Griet Spanhove wil ze doorgeven in deze lezing: de kracht van lichaamstaal, de kracht van 'het hier en nu', in het contact, de communicatie en de verbinding met mensen met dementie. Ze geeft concrete ideeën en/of vaardigheden die toepasbaar zijn in het dagelijkse leven. Deze lezing biedt de mogelijkheid om de vrijheid te vinden in de verbeelding en de vrijheid om de intuïtie te vertrouwen om oprecht contact te maken met mensen met dementie. Griet Spanhove is actrice, regisseur en theaterdocente. Ze werkte twaalf jaar als ziekenhuisclown/contactclown in West-Vlaanderen en regisseert en begeleidt (semi-) professionele en amateurgezelschappen in de theaterwereld.

Tickets: www.ccdebrouckere.be/gastvoorstellingen Kostprijs: 2 euro

Wil je meer info over de acties?

Contacteer Ann Verhelst via ann.verhelst@torhout.be of bel 050 22 12 22.

5 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 5 DOSSIER

Welkom, kom kom op de veiling en verkoop van de duivenbeelden

Drie maanden lang sierden 350 kleurrijke duifjes heel wat terrassen en dakgoten op de vernieuwde Markt. Liefst 506 kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar maakten en beschilderden ze onder begeleiding van 11 geëngageerde vrijwilligers. Er gingen ook een 15-tal Torhoutse kunstenaars aan de slag die enkele porseleinen duiven maakten. Deze knappe kunstwerken staan uitgestald in de vitrine van de vroegere Westlandia winkel (Beerstraat 8). De duifjes uit klei worden verkocht op 30 september, de porseleinen beelden worden per opbod geveild. De opbrengst gaat naar het goede doel: het Fonds Palliatieve Thuiszorg Torhout.

Zo scoor je een kleien duifje

200 duifjes uit klei worden verkocht op zaterdag

30 september van 14 tot 16 uur

Locatie: achterkant Vrijetijdshuis

Kostprijs duifje: 20 euro

Organiseer je laagdrempelige initiatieven voor Torhoutse gezinnen of kinderen? Vraag een subsidie aan bij het Huis van het Kind!

Vanaf nu kunnen organisaties, verenigingen of vzw’s die een laagdrempelig aanbod opzetten voor jonge Torhoutse gezinnen of kinderen een beroep doen op een subsidie, mits ze voldoen aan de subsidievoorwaarden. Zo wil het Huis van het Kind dergelijke initiatieven stimuleren. Het aanbod moet voldoen aan volgende pijlers:

Opvoedingsondersteuning

Spel en ontmoeting

Ambulante of mobiele preventieve gezinsondersteuning

Versterking van onderwijskansen

Bevordering van sociale cohesie

In 2017 werd het Huis van het Kind Torhout in het leven geroepen. Verschillende Torhoutse partners die werken met en voor kinderen sloegen hiervoor de handen in elkaar. Sinds 2019 wordt dit samenwerkingsverband ook gesubsidieerd door het agentschap Opgroeien.

Meer info

www.torhout.be/huis-van-het-kind

www.torhout.be/subsidie-voor-initiatieven-voortorhoutse-gezinnen-of-kinderen

Zo verloopt de veiling

De porseleinen duiven van de Torhoutse kunstenaars worden geveild.

De veilig loopt nog tot vrijdagavond 29 september, 20 uur. Bekijk de duivenbeelden met naam en kunstenaar op www.visittorhout.be/veilingduiven. Via deze link ontdek je het voorlopig hoogste bod voor de verschillende kunstwerken.

Wil je een bod plaatsen? Stuur een mail naar fondspalliatievezorgtorhout@gmail.com met vermelding van je naam, het nummer van de duif en je bod.

Veilig omgaan en verwijderen van asbest is belangrijk voor onze gezondheid en het leefmilieu. Het lokaal bestuur voorziet samen met MIROM Roeselare en de OVAM ophaling van asbest aan huis.

Inwoners van Torhout kunnen zo aan een voordelig tarief en op een veilige manier golfplaten of leien in asbestcement (hechtgebonden) laten ophalen door afvalintercommunale MIROM. Wees er snel bij want de wachttijden lopen op en het voordeeltarief is beperkt.

Meer informatie:

www.torhout.be/omgaan-met-asbest

6 KORT
Voordeeltarief asbestophaling aan huis

Thuiswest is de nieuwe

woonmaatschappij voor Torhout

Sinds 1 juli zijn de bestaande sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren samengesmolten in 1 woonmaatschappij per regio. Dat wil zeggen dat er in elke stad of gemeente maar 1 aanspreekpunt is voor alle sociale woonvragen.

Voor Torhout betekent dit dat het sociaal verhuurkantoor JOGI en de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel niet langer in hun gekende vorm bestaan. Torhout sluit aan bij de woonmaatschappij ‘Thuiswest’, net zoals de gemeentes Ardooie, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, LangemarkPoelkapelle, Ledegem, Lichtervelde, Moorslede, Poperinge, Roeselare, Staden, Vleteren en Zonnebeke.

Wat verandert er precies?

Voor de bestaande huurders, kandidaat-huurders en verhuurders zijn de wijzigingen minimaal. De bestaande wachtlijsten worden overgedragen naar de nieuwe woonmaatschappij. Kandidaat-huurders blijven dus op de wachtlijst staan. Voor huurders en verhuurders verandert er niets aan de voorwaarden van de huurovereenkomst.

Meer info?

www.thuiswest.be

Zitdag Woonwinkel - iedere woensdag in het Sociaal Huis, Aartrijkestraat 11/a, telkens van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uur. Maak vooraf een afspraak via 050 25 01 38.

Vrijwilligers gezocht

Hou je van autorijden? Ga je graag met mensen om en heb je wat tijd over? Dan is chauffeur worden bij Mobitwin (minder mobielen centrale) misschien iets voor jou.

Mobitwin is een vervoersdienst van vrijwillige chauffeurs die zorgen voor het vervoer van mensen met verplaatsingsproblemen. Als chauffeur bepaal je zelf hoeveel tijd je wil investeren. De chauffeurs rijden met hun eigen wagen, ontvangen een vergoeding van € 0,35 per km en zijn omnium verzekerd tijdens deze ritten.

Door de stijgende vraag naar vervoer zijn we steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Interesse?

Neem dan contact op met het Sociaal Huis via 050 22 12 33 of sociaal.huis@torhout.be

Tel eens je stappen

Wist je dat zitten het nieuwe roken wordt genoemd? Bewegen is ontzettend belangrijk en elke stap telt om onze gezondheid op peil te houden.

In het kader van het 10000-stappenplan, zijn de wegwijzers op de verschillende parkings in de stad nu ook voorzien van een tijdsaanduiding om te voet de belangrijkste plaatsen in het stadscentrum te bereiken.

Vanop de parking van de Mast in de Industrielaan is het amper 5 minuutjes wandelen naar het zwembad, 6 minuutjes naar het stadskantoor en 12 minuutjes naar de Markt. Dit zijn alvast enkele nuttige beweegmomentjes in je dagdagelijkse bezigheid. Zet je wagen dus eens een parking verder en doe een stukje van de verplaatsing te voet. Ga jij ook de uitdaging aan?

Vraag een toelage aan voor jouw project in het buitenland!

Elk jaar steunt het Lokaal Bestuur Torhout, op advies van TROSSO - de Torhoutse raad voor ontwikkelingssamenwerking-samenwerkingsontwikkeling - verschillende sociale projecten in het buitenland. Afgelopen jaren kregen zo al diverse initiatieven van Torhoutenaren in onder andere Oeganda, India, Peru, Marokko, Gambia, Congo, El Salvador en Thailand een duwtje in de rug.

Engageer jij je voor een ontwikkelingsproject in een derdewereldland? Vraag dan voor 1 oktober een subsidie aan! Meer info over de voorwaarden en de procedure vind je via www.torhout.be/subsidie-voor-ontwikkelingssamenwerking

7 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 5 LEVEN
Speelpleintje in Palenga (Oeganda) gerealiseerd door vzw Bunyo met de steun van Lokaal Bestuur Torhout.

Welkom bij je digipunt!

In juni ‘23 kenden de eerste twee digipunten in Torhout een vliegende start. Heel wat mensen maakten al gebruik van de openbare computer en internet, of gingen langs bij de digihelper met vragen.

Uitleendienst

Inwoners die thuis geen toestel hebben kunnen tijdelijk een laptop of tablet ontlenen Voor meer info kan je terecht in de digipunten. Tijdens een opstartmoment op afspraak helpt de digihelper jou om met het toestel te werken.

Digipunt Bibliotheek: Ravenhofstraat 9

Woensdag: 9 - 12 uur

Zaterdag: 9 - 12 uur

Digipunt ‘t Centrum:

Beerstraat 20

Dinsdag: 15 - 18 uur

Word jij zoals Paul ook digihelper in ’t Centrum?

Ben je sociaal en heb je zin om mensen te leren werken met hun smartphone, tablet of computer? Dan ben jij de digihelper die we zoeken!

Waar? Ontmoetingscentrum ’t Centrum, Beerstraat 20 Wanneer? Dinsdag van 15 – 18 uur

Wil je je graag engageren als digihelper maar ben je niet beschikbaar op dinsdag? Contacteer ons via vrijwilligers@torhout.be of bel 050 819 908 en we bekijken samen welke rol het best bij jou past.

Kom langs op de SWIPE-CAFÉS!

Samen met S-plus organiseert het Lokaal Bestuur Torhout een reeks van 5 gratis Swipe-cafés. Je gaat op eigen tempo aan de slag met jouw smartphone of tablet. Een vrijwilliger met computerervaring begeleidt deze namiddagen, en onder het genot van een kopje koffie kunnen jullie kennis en ervaring uitwisselen.

Onderwerpen noodzakelijke digitale toepassingen; een profiel aanmaken; online winkelen; afspraak maken met je dokter of ziekenhuis; je ziekenfonds online; sociale media en WhatsApp; je persoonlijke gegevens beschermen.

Waar? Bibliotheek, Ravenhofstraat 9, 8820 Torhout Wanneer? Je volgt de reeks op dinsdagnamiddag van 14 tot 16 uur (3, 17 en 31 oktober en 14 en 28 november) Vooraf inschrijven via ellen.deneire@s-plusvzw.be of 050 44 79 51.

Feest OC! ‘t Centrum bestaat 5 jaar! Dat vieren we op 19 september

Ontmoetingscentrum ‘t Centrum, in de voormalige feestzaal in de Beerstraat, bestaat in september 5 jaar. Daarom organiseren we op dinsdag 19 september een gezellig verjaardagsfeest! Iedereen is welkom vanaf 13 uur. De vrijwilligers en de bezoekers zorgen zelf voor een heus dessertbuffet. Daarnaast zijn er nog tal van activiteiten. Volg zeker de Facebookpagina ‘T Centrum Torhout’ om op de hoogte te blijven.

Zo ontstond ‘t Centrum

In september 2018 sloegen 3 partners de handen in elkaar en was het ontmoetingscentrum 2 dagen per week open. Ondertussen is OC ‘t Centrum gegroeid: 7 partners zetten hun schouders onder de uitbouw, met op vandaag al 6 openingsmomenten per week.

Openingsuren

Maandag: 17 - 20 uur

Dinsdag: 13 - 18 uur

Woensdag: 9 - 12 uur

Donderdag: 13 - 16 uur

Vrijdag: 13 - 16 uur

Elke 1e en 3e zondag van de maand: 14 - 17 uur

8 LEVEN
Mensen zijn telkens heel tevreden dat we een luisterend oor bieden.”

1 september, help!

Brugfiguren Bart en Stefanie staan voor je klaar

September is een drukke en dure maand. De rekeningen voor kaftpapier, boeken, turngerief, busabonnementen, … lopen snel op. Ook krijg je bij de start van een nieuw schooljaar heel wat informatie: een schoolkalender, een waslijst aan schoolmateriaal, inloggegevens voor smartschool … De brugfiguren Bart en Stefanie informeren je over je rechten en doen dit in een begrijpelijke taal.

De brugfiguren staan voor je klaar

“We willen ouders nauwer bij het schoolgebeuren betrekken en de ontwikkelingskansen van kinderen verhogen. Je mag ons contacteren voor vragen rond vrijetijdsaanbod, opvoeding, administratie of kosten,” vertelt Stefanie. “Stefanie en ik hebben onze vaste stek in vier basisscholen in Torhout: GO! Eureka, De Oefenschool, Ten Parke en De Boomhut op Sint-Henricus”, vult Bart aan.

“Als jouw kinderen naar een andere basisschool in Torhout gaan, helpen we jullie natuurlijk ook graag verder.”

Vragen of meer info?

Surf naar www.torhout.be/brugfiguren; Mail naar brugfiguren@torhout.be;

Bel naar Bart op 0472 22 37 41 of Stefanie via 0472 22 37 28.

Zitdagen partners sociaal huis

Juridisch advies nodig?

Elke eerste dinsdag van de maand kan je in het Sociaal Huis terecht voor juridische eerstelijnsbijstand, telkens van 17 tot 19 uur. Dit kan een eerste mondeling juridisch advies zijn, praktische inlichtingen of verwijzing naar een gespecialiseerde instantie of organisatie. Dit advies is gratis voor iedereen.

Eerstvolgende zitdagen:

dinsdag 5 september

dinsdag 3 oktober

dinsdag 7 november

Juridische tweedelijnsbijstand

Heb je meer dan een eerste mondeling juridisch advies nodig, en heb je nood aan een advocaat voor bijstand of vertegenwoordiging? Als je te weinig bestaansmiddelen hebt, kan je een beroep doen op de juridische tweedelijnsbijstand. Afhankelijk van je inkomen, krijg je een volledige of gedeeltelijke kosteloze bijstand. Ook hiervoor kan je terecht in het Sociaal Huis, elke eerste vrijdag van de maand om 11 uur.

Eerstvolgende zitdagen

vrijdag 8 september

vrijdag 6 oktober

vrijdag 3 november

In het Sociaal Huis houden nog heel wat andere externe diensten zitdagen op vaste tijdstippen. Daar kan je terecht met tal van vragen (pensioen, zelfstandige activiteit, vrijwilligersloket …). Een overzicht vind je op www.torhout.be/partners-sociaal-huis.

Vragen? Bel 050 22 12 33 of kom langs in het Sociaal Huis, Aartrijkestraat 11/a, Torhout.

9 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 5
LEVEN

Daar is het nieuw cultuurseizoen Ontdek deze bijzondere voorstellingen

Woensdag 27 september, 20 uur, Club de B Compagnie Midnight -Us

Circus / Een portret van twee partners in crime (Joris Verbeeren en Simone Scaini) die samen alles gevonden hebben wat je met messen kan doen. Een ongezonde mix van messenwerpen, een opstandige computer en veel slechte ideeën… Voor de voorstelling geeft Pieter Aesaert uit Torhout een demonstratie messen smeden rond Club de B vanaf 19.15 uur.

Donderdag 5 oktober, 20 uur, Theaterzaal

Het nieuwstedelijk - Surfer Rosa Begijntje

Theater / Diepe emoties. Surfer Rosa Begijntje is zowel rockend als intiem! De wereld van Timmermans verbindt Van Aken met het klankbeeld dat Pixies creëerden in hun debuutalbum ‘Surfer Rosa’. In nagenoeg al hun nummers worden stille en luide, volle en lege passages, afgewisseld. En dat is ook wat Van Aken met deze voorstelling doet. Met: Joke Emmers & Pieter Embrechts.

Zondag 8 oktober, 15 uur, Theaterzaal 4Hoog - Akke Akke Tuut

Familie / Onweerstaanbaar cabaret voor kleuters! Zo’n slordige 30 jaar geleden begonnen 2 jonge honden een cabaretduo genaamd Kommil Foo. Akke Akke Tuut was één van hun eerste voorstellingen. Mich en Raf Walschaerts regisseren, samen met Stef De Paepe, een splinternieuwe versie van deze theaterklassieker. Thomas Van Caeneghem en Lander Severins spelen.

Zaterdag 21 oktober, 20 uur, Theaterzaal

Johan Heldenbergh, Roland Van Campenhout, Sara De Smedt, Nils De Caster, Bart Vervaeck - Cabana Belgicana

Muziek / Americana, blues- en country. Heldenbergh breit een nieuw hoofdstuk aan zijn verhaal over zijn favoriete muziekstijlen, met als resultaat: een intense symbiose van tekst en muziek. Word deelgenoot van de vriendschap en camaraderie op het podium en waan je in de Appalachen. Bij zonsondergang. Terwijl je je eigenlijk in de knusse theaterzaal van de Brouckere bevindt.

Vrijdag 27 oktober, 20 uur, Theaterzaal Marble

Sounds

'Marble Sounds', het gelijknamige album, staat symbool voor het nieuwe frisse geluid van de band. Dit najaar spelen ze een theatertour met hun vaste strijkkwartet. Goed voor 10 mensen op het podium zodat ze de nieuwe songs tot in de details kunnen brengen. Maar ook oudere songs zoals ‘Leave a Light on’, komen aan bod.

Het volledige programma vind je terug in de seizoensbrochure of op www.ccdebrouckere.be

Tickets bestellen kan online en aan de balie van het cultuurcentrum, van dinsdag tot vrijdag van 8.30 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur.

10 ONTSPANNEN
© Cramakamarky © Boumediene Belbachir © Michiel Devijver

Tentoonstelling

'Gif mo Goaze' strijkt neer in Torhout

In de periode 2014-2016 werd ter voorbereiding van een nieuwe aardgasleiding door West-Vlaanderen een traject van 80 km archeologisch onderzocht. Van Alveringem tot Maldegem gingen meer dan 100 archeologen te werk. De resultaten mogen er dan ook zijn. De 170 000 vondsten, waaronder 63 vermiste soldaten uit beide Wereldoorlogen, leggen meer dan 4000 jaar geschiedenis bloot. Het oudste object is minstens 35 000 jaar oud en behoorde toe aan de neanderthalers die in onze streken ronddwaalden.

Een selectie van deze vondsten werd in een rondreizende tentoonstelling gegoten. Deze tentoonstelling strijkt van 2 september tot en met 8 oktober in Torhout neer. De expo is te gast in het Kasteel Ravenhof en kan je bezoeken op woensdag, zaterdag en zondag tussen 13.30 en 17.30 uur. Bezoeken met een gids kunnen ook buiten de vaste openingsuren.

Kermis Wijnendale 8 tot en met 11 september

Van vrijdag 8 tot en met maandag 11 september komt de kermis terug naar Wijnendale. Amusement en vertier voor klein en groot met de kermiskoers, het vuurwerk en alle andere activiteiten van dit feestelijk weekend! Zo is er op zondag een kindernamiddag voorzien en kan je 's avonds je hersens laten werken tijdens de quiz.

Langverwachte musical

Marie Antoinette

gaat van start

Van 7 september tot 7 oktober vormt kasteel Wijnendale het decor voor de wervelende musical Marie Antoinette van productiehuis Historalia in samenwerking met het Lokaal Bestuur Torhout en heel wat lokale vrijwilligers. Ontdek het historische verhaal van deze gevallen koningin in de tuinen en op het water van het iconische kasteel tijdens een adembenemende openluchtmusical.

Meer info en tickets: marie-antoinette.live

Paarden- en hondenzegening zondag 15 oktober

Kom tussen 9 en 15 oktober naar de Week van het Bos

Torhout heeft een rijkdom aan bossen. We zijn dan ook het hart van het Houtland. Van 8 tot en met 15 oktober trekt de Week van het Bos de kaart van de biodiversiteit! We leggen het vergrootglas op onze bossen en de dieren en planten die er leven. Iedereen is welkom om met andere ogen naar het bos te kijken. Wat is een bos vol biodiversiteit? Waarom is het zo belangrijk en hoe bekom en behoud je een biodivers bos? Wist je dat er meerdere types bos zijn? Op al deze vragen zoeken we samen een antwoord tijdens de Week van het Bos. Het volledige programma vind je binnenkort op www.visittorhout.be

Tal van paarden, ruiters en koetsiers nemen naar jaarlijkse gewoonte deel aan de paardenzegening en de brooduitreiking. De plechtigheid vindt altijd plaats in het derde weekend van oktober, tussen Werelddierendag en Sint-Hubertus, de feestdag van jagers en ruiters. Dit jaar zetten we ook de honden in de kijker. Die mogen dit jaar deelnemen aan de zegening, om 11.30 op de Markt Daarna is er nog een aparte wandeling voor paarden, koetsen en honden.

Torhout staat met haar paardenmarkt al eeuwen bekend als dé paardenstad van West-Vlaanderen. De traditie van de paardenzegening is jaren geleden opnieuw ingevoerd. Vooral om de ruitersport in het groene en bosrijke Torhoutse Ommeland in de kijker te zetten.

11 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 5 ONTSPANNEN

Open Monumentendag opent de deuren van villa ‘s Gravenwinkel

11 - 12 uur: Kamerconcert in de villa

Droom weg in de unieke setting van de villa op de muziek van Four Times a Lady, een klassiek gitaarkwartet. Een must! Opgelet: beperkt aantal plaatsen! Reserveer via vrijetijdshuis@torhout.be

Doorlopend vanaf 12 uur: Historisch ‘Torhout’

De leden van vereniging De Liebaert nemen je mee naar de veertiende eeuw in Vlaanderen. Ze reconstrueren kledij en voorwerpen van de gewone man en vrouw van toen... en gebruiken deze net als vroeger. Educatief (kids)gehalte verzekerd!

13.30 - 14.30: Natuurtocht(je)

Ga mee op tocht met een natuurgids en laat je verwonderen door de fauna en flora van de historische tuin.

15 - 16 uur: Duik in het verleden

Laat je verleiden door de historische site ‘s Gravenwinkel en zijn buurtverleden: een stadsgids neemt je mee op sleeptouw!

Er is werk aan de ‘s Gravenwinkel

Het lokaal bestuur zoekt op dit moment een nieuwe invulling voor deze historische site. We geven dit pand onder voorwaarden in erfpacht en zijn op zoek naar een partner die deze mooie uitdaging op zich neemt. De stad wenst hierbij het omliggende park blijvend publiek te ontsluiten. Meer info via www.torhout.be/sgravenwinkel

Meer info?

www.visittorhout.be, vrijetijdshuis@torhout.be of 050 22 07 70

Kinderboerderij bruist tijdens de 33ste Plattelandsdag

Ontdek de opendeurnamiddag in kinderboerderij d'Oude Smelterij met tal van activiteiten en demonstraties. Voor 1 euro krijg je aan de ingang een activiteitenkaart voor kinderen. Wie aan 5 activiteiten deelneemt, ontvangt een lekkere verrassing.

Wat valt er te beleven?

Tentoonstelling kleinvee

Landbouwvoertuigen bewonderen Kennismaken met verenigingen

Volks- en reuzegezelschapsspelen

Springkasteel

Ponyritten

Tekenwedstrijd

Dierenknuffelhoek

Ondertussen ontdek je de mooiste plekjes van het domein: de bijenhal, de serre en de speeltuin en natuurlijk maak je kennis met alle boerderijdieren!

Provinciaal Prijskamp Belgisch trekpaard en Prijskamp

Vlaams Paard

De Belgische trekpaarden kampen voor de titel van provinciaal kampioen. Dit vindt plaats op de grote weiden aan de rechterkant van het domein, achter de loods. Op het eiland bewonder je de recreanten. Ze demonstreren het boomslepen en kinderen kunnen plaatsnemen op een vliegend tapijt. Ook het Vlaamse Paard brengt een mengeling prijskamp en demo.

Hapje, drankje en optreden in De Proefhoeve

Op de Plattelandsdag draait cafetaria De Proefhoeve op volle toeren. Ze zorgen voor een ruim aanbod aan drankjes, verse pannenkoeken, ijsjes en braadworsten. Op het terras kan je vanaf 15 uur genieten van de covergroep Reboot.

Kom met de fiets

Alle activiteiten vinden plaats in de buurt van de Kinderboerderij waar de parkeerplaatsen beperkt zijn. Kom zeker met de fiets. We voorzien een ruime fietsenparking.

12 ONTSPANNEN
Beleef Open Monumentendag en Plattelandsdag in Torhout op 10 september

Startdagen jeugdverenigingen

In Torhout zijn heel wat jeugdverenigingen actief! Benieuwd naar hun werking? Kom naar de startdag en maak kennis met de activiteiten en de leiding!

Jeugdbeweging Datum - locatie - tijdstip

KSA De Wiek 9/09 - Lokaal - 14 tot 17 uur

KSA Marie Mo 9/09 - Sperregem - 14 tot 17 uur

KSA 's Gravenwinkel 9/09 - Groenhove/Merkeveld - Hele dag

Scouts Sint-Rembert 9/09 - Lokaal - 14 tot 17 uur

Scouts stad 9/09 - De Warande - 14 tot 17 uur

KLJ Torhout 10/09 - Lokaal - Namiddag

KSA Driekoningen 16/09 - Plein achter kerk Driekoningen10.30 tot 16.30 uur

Chiro Wijnendale 23/09 - Plein naast kerk Wijnendale - Namiddag

Chirojongens en -meisjes Don Bosco 23/09 - Plein naast kerk Wijnendale

PLUTO 23/09 - Lokaal - 18 tot 21 uur

Check www.torhout.be/jeugdverenigingen voor een overzicht van alle Torhoutse jeugdverenigingen en hun websites.

3de jeugdfeesten met dj contest op vrijdag 22 september

Vanaf 19 uur worden de 3de  jeugdfeesten georganiseerd! Die avond worden alle jongeren uitgenodigd in jeugdhuis De Troubadour om vrijblijvend kennis te maken en zich eventueel te engageren voor een werkgroep. Aansluitend verkiezen we Torhouts talent op het dj-contest. De winnaar hiervan mag een setje draaien op de Dag van de Jeugdbeweging.

Ken jij de werkgroepen van de jeugdraad?

In Torhout wonen heel wat jongeren. De jeugdraad is er om hun belangen te behartigen. Sinds 2021 vormde de jeugdraad zich om tot ‘Thuze. Sindsdien gaan ze aan de slag met thematische werkgroepen. Elk met hun eigen samenstelling en vergaderfrequentie. Het bestuur blijft bestaan, houdt overzicht over de werkgroepen en werkt overkoepelend waar nodig.

Leer programmeren met CodeFever

ByteBusters Level 1 (8-10 jaar)

CodeKraks Level 1 (10-12 jaar)

Programmeren in JavaScript, HTML en CSS met CodeFever in Torhout - E-Riders Level 2 (12-15 jaar)

CodeFever leert je kind écht programmeren! Niet alleen supercool, maar ook nog eens erg interessant voor later. Leren programmeren is dé basisvaardigheid van de toekomst en een échte STEM-activiteit. Het wordt ook wel het nieuwe lezen en schrijven genoemd. Elke lessenreeks of elk 'level' bestaat uit 10 lessen. Voor level 1 is geen voorkennis vereist.

Voor kinderen jonger dan 14 krijg je een fiscaal attest van 15,70 euro per les. Je kan ook kiezen voor de goedkopere online lessenreeks. Opgelet: hiervoor is geen fiscaal voordeel beschikbaar.

Info: info@codefever.bewww.codefever.be - 09 336 10 73.

Dag van de Jeugdbeweging op 20 oktober

Uniform klaar? Wekker op tijd gezet? Op 20 oktober mag je die niet missen, want dan is het dag van de Jeugdbeweging! Starten doen we om 5.45 uur op de Markt. Lokale dj’s én de winnaar van de dj contest op 22 september zijn van de partij om er een feestje van te maken. De jeugddienst voorziet randanimatie en ontbijt. Alle aanwezigen krijgen een festivalbandje en een embleem om op hun hemd te spelden. De Dag van de Jeugdbeweging is er voor zowel de kleinste jeugdbewegingsknaapjes als de enthousiaste leiding! Inschrijven is niet nodig. Uiteraard doen we het zonder alcohol!

13 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 5 ONTSPANNEN

Sport voor volwassenen

Aquafit - maandag 20 - 21 uur

Stevige workout op muziek waarbij je de weerstand van het water gebruikt om de intensiteit te verhogen.

Reeks 1: 4, 11, 18, 25 september en 2 oktober.

Reeks 2: 20, 27 november en 4 december.

La Blast Splash - maandag 20 - 21 uur

Op jive, tango, disco en andere stijldansmuziek werk je aan je conditie onder leiding van een dolenthousiaste lesgeefster die op elk ritme telkens weer andere danspassen voorziet. De weerstand van het water zorgt voor extra uitdaging. 9, 16, 23 oktober, 6 en 13 november.

Kostprijs: 30 euro voor een reeks van 5 lessen, 18 euro voor reeks van 3 lessen aquafit. Inschrijven via https://webshop.torhout.be

Sport voor 50+

Ben je 50 jaar of ouder en wil je bewegen, je conditie onderhouden of verbeteren? De sportdienst heeft elke weekdag een sportief aanbod waar je vast vindt wat je zoekt:

Fitheidsgym wekelijks op dinsdag- en donderdagvoormiddag

Krachttraining wekelijks op donderdagochtend

Zwemmen wekelijks op vrijdagnamiddag

Hydrobic om de 2 weken op vrijdagnamiddag

Wandelen op maandagen

Dansles via Okra

Petanque via Okra

Wandelvoetbal op vrijdagochtend via KM Torhout Meer info via www.torhout.be/sport-voor-50plus of bel 050 22 11 80.

Sport voor jonge kinderen

Multimove

Zit jouw kindje in de 2de of 3de kleuterklas? Dan kan je het inschrijven voor de multimovelessen. Buitel, tuimel, spring, rol en loop mee met Moevie, de schattige multimove kikker. De sportdienst biedt multimovelessen aan in Sint-Henricus en in de Koornbloem.

Schrijf je kindje in via https://webshop.torhout.be

Sportiefun

Voor kinderen van het 2de, 3de kleuter en het 1ste leerjaar. Dribbelen, klimmen, klauteren, slaan, vangen en werpen, duwen en trekken en je evenwicht bewaren... Klinkt dit als een mix waar je kind zich helemaal in kan uitleven? Ontdek SportieFun, onze sportlessenreeks voor kinderen van het 3de kleuter en het 1ste leerjaar! In 24 lessen nemen we de kinderen mee op een sportieve ontdekkingstocht. Tijdens de lessenreeks komen de 12 bewegingsvaardigheden aan bod. Stuk voor stuk basisvaardigheden die een kind op jonge leeftijd moet verwerven om de motorische ontwikkeling te prikkelen en te bevorderen.

https://sportievak.be/sportclubs/sportreeksen/sportiefuntorhout-84/

SportieGo

Voor kinderen van het 2de, 3de en 4de leerjaar. Je kind kan proeven van verschillende sporten. Om de drie lessen komt een andere sport aan bod. De ideale manier om te ontdekken welke sport hen het beste ligt en kennis te maken met lokale clubs waar je kind later zijn favoriete sport verder kan beoefenen.

Meer info en inschrijven via https://sportievak.be/sportclubs/ sportreeksen/sportiego-torhout-83/

Inschrijfmoment kampjes najaar

Woensdag 20 september om 19 uur

https://webshop.torhout.be

Maand van de sportclub

September is de maand van de sportclubs. Ontdek jij ook de sport(club) die bij jou past? De Torhoutse sportclubs nodigen je in september uit op hun gratis open trainingen. Het programma vind je op www.torhout.be/maandvandesportclub

Ontdek alle deelnemende clubs in Vlaanderen via sport.vlaanderen/sporters-beleven-meer/maand-van-de-sportclub/

14 ONTSPANNEN

Torhout pakt uit met feestweekend in de nieuwe stadskern

We openen de nieuwe stadskern officieel met een traktaat en een uitgebreid programma. Iedereen is welkom!

Zaterdag 2 september

11 uur: Opening gratis tentoonstelling ‘Gif mo Goaze!’ in het Museum Torhouts

Aardewerk

14 - 17 uur Feestnamiddag voor jong en oud met petanque, bord- en volksspelen, kinderwaterfuif in de fontein...

16 uur Begraven van de tijdscapsules

19 uur Stadstraktaat

19.30 uur Officiële bedanking van de Torhoutse handelaars

20 uur Vlaanderen Zingt

Zondag 3 september

10 tot 13 uur Boerenmarkt met 100% Torhoutse producten en aperitiefconcert

14 tot 18 uur Belgisch Kampioenschap Belleman

Woensdag 6 september

Feestelijke woensdagmarkt met een optreden van de Houtlandse dixieband. Win 4.000 euro aan marktbonnen, geschonken door het marktcomité in samenwerking met het lokaal bestuur. De trekking vindt plaats om 12.30 uur aan het Vrijetijdshuis.

Nog tot 15 september

Gezinsfietstocht over verkeer en duurzaamheid

Nog tot 15 september is er de gezinsfietstocht van 20 kilometer met vragen over verkeer en duurzaamheid.

De fietstocht start op de Markt. Scan de QR-codes onder de bordjes en los de bijhorende vragen op. Heb je de vragen liever op papier? Haal een formulier aan het onthaal van het Stadskantoor (Aartrijkestraat 11/b) of in het Vrijetijdshuis (Markt 1).

Breng je formulier voor 15 september binnen in het Stadskantoor of mail hem naar ruimte@torhout.be

We reiken de prijzen uit op de Verkeershappening op zondag 17 september

Zorg dus dat je zeker aanwezig kan zijn!

Verkeershappening

zondag 17 september Markt en omgeving

14 uur Start Verkeershappening en West-Vlaams kampioenschap surplacen

15 uur Demonstratie brandweer: Ongeval met beknelling

16 uur ‘Spetterend’ dansoptreden

16.30 uur

Tomorrow's Dance Factory

Loopfietsjeswedstrijd

17 uur Verrassingsact

17.30 uur

Prijsuitreiking: surplacen, loopfietsjeswedstrijd en gezinsfietstocht

Doorlopend van 14 tot 18 uur

Tuimelwagen

Auto- en motorrijsimulator

Verkeerspark

Gekke fietsen

Fietsen op rollen

Dodehoeksituatie

Parcours met promillebril

Rolstoelparcours, parcours blindengeleiding

Infomarkt deelmobiliteit

Static show met prioritaire voertuigen

Speelmobiel

Springkasteel

Bezoek de infostanden

Heel wat verenigingen zijn present op de Verkeershappening met een infostand:

Politie: Jobpol en diefstalpreventie

Brandweer: Recrutering + informatie

KWB: Verkeerstest, informatieve vorming

Gezinsbond: gratis grime

Fietsersbond: fietsbib

Beweging.net

West-Vlaams kampioenschap surplacen

Autorijschool Lust

Coopstroom en Cambio: Deelwagens

Milieudienst / mobiliteitsdienst:

Klimaatplan + fietsgadget gepimpte fiets

Sportdienst: Loopfietsjeswedstrijd, informatie

Kom met een gepimpte fiets en ontvang een fietsgadget of laat je fiets gratis labelen bij de stand van de dienst Mobiliteit van het lokaal bestuur.

15 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 5 ONTSPANNEN

Een nieuwe buslijn voor Torhout - Lijn 29

De Vlaamse overheid heeft een nieuwe mobiliteitsvisie waardoor al de vervoersopties beter op elkaar zullen aansluiten. Ook bij De Lijn stemmen ze hun aanbod beter af op wat de reizigers nodig hebben. Dit nieuwe vervoersplan wordt uitgerold in verschillende fasen.

Blauwe zone in de stadskern

Zo parkeer je hier gratis

Al een tijdje is in onze stadskern een blauwe zone van toepassing. Dat is een afgebakende zone, aangegeven met begin- en eindzoneborden, waarbinnen je je blauwe schijf moet leggen elke dag van maandag tot en met zaterdag tussen 9 en 18 uur. De maximum duur is 2 uur parkeren.

Zo plaats je jouw parkeerschijf correct

Plaats je parkeerschijf op het streepje dat volgt op het tijdstip van aankomst.

Wat betekent dit voor Torhout?

Op 1 juli kwam er een nieuwe buslijn 29 tussen Torhout en Beernem bij. Dit is een nieuwe vervoer op maat (VoM) verbinding met volgende haltes op Torhouts grondgebied: Station, Vredegerecht, Wolgastraat, Gouden Osse en Hogelaanstraat. Deze VoM-verbinding rijdt via Ruddervoorde en Hertsberge, enkel op weekdagen tussen 6 en 20 uur met een frequentie van 7 ritten per richting per dag. In het weekend rijdt deze lijn niet.

Liever langer parkeren?

In Torhout zijn meer dan 1.000 gratis parkeerplaatsen waar je geen blauwe schijf moet plaatsen. Deze parkings of parkeerplaatsen worden aangegeven met de groene kleur op het parkeerplan.

Vlug boodschappen doen? Of moet je maar kort in het centrum zijn? Parkeer op een van de 54 gratis Shop & Go-plaatsen verspreid over de binnenstad. Hier mag je maximum 30 minuten parkeren. Dit geldt van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 18 uur. Parkeersensoren registreren wanneer je aankomt en vertrekt. Je parkeerschijf leggen is dus niet nodig. Opgelet! Ook houders van een parkeerkaart voor personen met een beperking of een bewonersof parkeerkaart mogen maar max. 30 minuten parkeren op deze parkeerplaatsen.

Heb je een parkeerkaart voor personen met een beperking? Dan mag je in Torhout overal gratis en onbeperkt parkeren behalve op de Shop & Goplaatsen (30 minuten), plaatsen voor elektrische laden en deelmobiliteit.

Met de app ‘Parkeren in Torhout’ vind je makkelijk vrije parkeerplaatsen terug in Torhout.

Meer info: www.torhout.be/parkeren-in-torhout

16 WONEN

De Woonwinkel zoekt aannemers

De energiecoach ontzorgt jouw renovatie

Maak jij graag deel uit van onze aannemerspool?

De Woonwinkel werkt samen met een pool van aannemers. Zij ondertekenden het reglement voor deelname aan de aannemerspool. Dit onderbouwt de goede samenwerking en de vertrouwensband tussen de aannemers en de inwoners/ klanten. Ben je een aannemer en wil je graag samenwerken met de energiecoach? Maak een afspraak voor een gesprek. De Woonwinkel gaat enkele referenties na of bezichtigt een aantal huidige werven, daarna kan je toetreden tot de aannemerspool. Het reglement kan je lezen op www.dewoonwinkel.be

Al 338 Torhoutenaren lieten dit jaar hun fiets labelen, nu jij nog!

Dit jaar organiseerden we al heel wat momenten waarop je je fiets kon labelen. Maar liefst 338 Torhoutenaren gingen hierop in. In september kan jij je fiets gratis laten labelen tijdens de week van de Mobiliteit van maandag 18 tot en met vrijdag 22 september. Dit labelmoment vindt plaats in het Fietspunt, aan de fietsenstalling aan de voorkant van het station in de Viaductstraat. Het Fietspunt is open van maandag tot en met vrijdag van 16 tot 18 uur. Op woensdag 20 september is er een extra opening in de ochtend van 9 tot 10 uur. En ook tijdens de Verkeershappening op 17 september kan je je fiets laten labelen van 14 tot 18 uur op de Markt.

Waarom labelen?

Fietsen die gevonden worden door de politie of de stad, kunnen snel aan de eigenaar terugbezorgd worden als ze over een labelnummer beschikken. Als je fiets wordt gestolen, doe dan zeker aangifte bij de politie of check online de website van de gevonden fietsen via www.politie.be

Inwoners van Torhout kunnen terecht bij de energiecoach van De Woonwinkel met vragen rond renovatie en energie. Naast adviesverlening over energiezuinig renoveren, biedt de energiecoach ook begeleiding bij de offerteaanvraag en het vinden van een aannemer. Tijdens en na de werken komt de energiecoach langs om te kijken of de werken naar wens verlopen. Eens de werken goedgekeurd zijn en je de eindfactuur betaalde, vraagt de energiecoach de nodige documenten op om een eventuele premie aan te vragen. Voor de premieaanvraag zelf maak je een afspraak met De Woonwinkel.

Plan je renovatiewerken?

Maak een afspraak voor een gratis huisbezoek van de energiecoach via 050 25 01 38 of energiecoach@dewoonwinkel.be. Doe je het liever zonder ondersteuning? Contacteer zelf de deelnemende aannemers. Een overzicht vind je op www.dewoonwinkel.be

Bekijk de resultaten van het studiewerk van Vervoerregio Midwest

Toenemend vrachtverkeer door onze kernen, veel gevarieerder fietsverkeer, onveilige wegen, impact op het milieu, … mobiliteitsproblemen los je niet op in je eentje. Ze zijn zo complex dat ze de grenzen van steden en gemeenten overstijgen. Daarom zijn er de vervoerregio’s. Sinds 2019 werken we in de vervoerregio Midwest met alle betrokken gemeenten en mobiliteitspartners aan een gezamenlijke toekomstvisie voor de 18 gemeenten in de regio. En het gaat breder dan mobiliteit alleen: ook klimaat, ruimte, communicatie, … zijn minstens even belangrijk. Het regionaal mobiliteitsplan wordt het kader waarin voor elke mobiliteitsuitdaging staat hoe we dit willen oplossen en welke concrete acties nodig zijn.

Er loopt een openbaar onderzoek over het resultaat van alle studiewerk en samenwerkingen. Dit kan je nog tot en met 15 oktober inkijken via www.torhout.be/bekendmakingen of www.vervoerregiomidwest.be. Je kan de stukken ook ter plaatse inkijken, maak hiervoor een afspraak met de dienst Ruimte via ruimte@torhout.be

17 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 5 WONEN

Torhout is van heinde en verre gekend om haar vele mooie kastelen. En sinds kort vind je hier ook een burcht. Weliswaar geen voor mensen, wel een voor bijen.

De bijenburcht vind je op het park 't Hoge Water aan de zijde van de Gwijde van Dampierrestraat. Hij werd volledig opgebouwd door onze eigen medewerkers van team Groen. Ze gebruikten hiervoor zand, leem, breuksteen, boomstammen en kasseien. Een kijkje nemen vanop afstand mag, maar bij voorkeur stoor je de bijen liever niet in hun nestplaats.

Waarom een bijenburcht?

Een bijenburcht draagt bij aan het leefgebied van de wilde bij. Tweederde van alle wilde bijensoorten nestelt in de grond, vaak in schuine of verticale wandjes of hellingen. Door ook een variatie aan stengels en houtstronken te voorzien, wordt het bovendien ook een geschikte nestelplek voor bovengronds nestelende bijen.

Bestel plantgoed aan voordelig tarief en behaag je tuin

Het Regionaal Landschap Houtland & Polders pakt opnieuw uit met de jaarlijkse samenaankoop van streekeigen plantgoed om jouw tuin te behagen. De samenaankoop staat garant voor een assortiment van gemengde hagen, heggen, houtkanten, wilgenpoten en hoogstambomen, 100% gegarandeerd streekeigen en autochtoon plantgoed en aan een voordelig tarief. In het aanbod zitten hoogstammige loofbomen, knotwilgen of bosplantgoed voor hagen, heggen, houtkanten en/of vogelbosjes.

Hoe?

Bestellen kan van 1 september tot 15 november via www.behaagjetuin.be. Er zijn 2 afhaalmomenten in Tillegem: vrijdag 8 december (namiddag) of zaterdag 9 december (voormiddag).

Meer weten?

info@rlhp.be

www.rlhp.be

Regionaal Landschap Houtland & Polders

All-you-can-eat-formule

Naast de bijenburcht vind je 'Ruig Torhout', een zone van 340 m² waar we Moeder Natuur haar gang laten gaan zonder enige menselijke tussenkomst. Verder in het park werden heel wat inheemse struiken voorzien. Zo hebben de bewoners van de burcht het jaar rond voldoende voedsel beschikbaar. Bijzzzzzzonder fijn voor hen!

Join the tea m

Interesse om te werken bij het lokaal bestuur? Momenteel zijn we op zoek naar volgende profielen:

Zorg- en verpleegkundigen

Voltijds en/of deeltijds contract onbepaalde duur Selectiegesprek volgend op de kandidaatstelling

Deskundige Communicatie

Voltijds contract onbepaalde duur Inschrijven tot en met 24 september

Een informatiebundel met de volledige toelatingsen aanwervingsvoorwaarden, functiebeschrijving, berekeningswijze bezoldiging en alle praktische info hoe te solliciteren vind je op www.torhout.be/vacatures

18 WONEN
Torhout, daar vind je nu drie kastelen én een burcht

Tordale Kasteel 50 en Buren bij kunstenaars

Van 1 tot en met 10 september

‘t kasteel Tordale - Lichterveldestraat 37 Tordale - www.tordale.be

Tentoonstelling Gif mo Goaze!

Van 2 september tot en met 8 oktober

Kasteel Ravenhof - Ravenhofstraat 5 vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 www.west-vlaanderen.be/gifmogoaze

Infomoment kandidaat-vrijwilligers huiswerkbegeleiding

Zaterdag 2 september van 10 tot 11 uur

Bibliotheek - Ravenhofstraat 9 info@huiswerktorhout.be - www.huiswerktorhout.be

Hé, luister je mee... voorlees- en knutseluurtje

Zaterdag 2 september om 10.30 uur

Bibliotheek - Ravenhofstraat 9 bib@torhout.be - 050 22 11 40 - torhout.bibliotheek.be

Babbelmiddag Hart boven Hard

Zondag 3 september en 1 oktober van 14 tot 17 uur

‘t Centrum - Beerstraat 20 torhout@hartbovenhard.be - 050 21 33 31 - www.hartbovenhard.be

Ecstatic dance met live muziek - DJ Boto

3 september en 29 oktober van 9.30 tot 12 uur, op 16 september en 18 oktober van 19 tot 21.30 uur

Boventoon - Landstraat 11a info@boventoon.be - 0499 18 05 06 - boventoon.be

Belgisch Kampioenschap Belleman

Zondag 3 september van 13 tot 18 uur

Stadscentrum

vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Feestweekend in september

Van vrijdag 1 tot en met zondag 3 september

Markt

vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Junior en Tiener Techniekacademie (STEM)

Vanaf september

Middenschool Sint-Rembert - Bruggestraat 23

techniekacademie@vives.be - 056 26 40 10 www.techniekacademie.be

TIC Workshops Letterkappen

Vanaf 1ste week september

‘t Centrum - Beerstraat 20

info@vormingticrembert.be - 050 23 15 10 - www.vormingticrembert.be

Hulpkok - Koken voor beginners, levensgenieters, Italiaans koken, Fietshersteller

Vanaf dinsdag 5 september

CVO Scala Torhout - Campus Eureka - Rijselstraat 110 info@cvoscala.be - 050 21 73 40 - www.cvoscala.be

De ‘bosberen’ werken in Groenhove

Dinsdag 5 september van 9 tot 11.30 uur parking Groenhovebos - Bosdreef 8

Natuurpunt Torhout - rdebaillie@gmail.com - 0484 48 15 47 www.natuurpunt.be/agenda

TIC Yoga

Vanaf 1ste week september

Vorming TIC Rembert - Bruggestraat 23 info@vormingticrembert.be - 050 23 15 10 - www.vormingticrembert.be

Musical Marie-Antoinette

Van donderdag 7 september tot en met zaterdag 7 oktober

Kasteel Wijnendale - Oostendestraat 390

info@historalia.be - 014 53 81 41 www.historalia.be/event/marie-antoinette

Lezing: Auto(gebruik) in de toekomst, de wagens en mobiliteit van binnenkort

Donderdag 7 september van 19.30 tot 22 uur

Cultuurcentrum de Brouckere - Aartrijkestraat 6

ruimte@torhout.be - 050 22 11 39 www.torhout.be/mobiliteit-van-de-toekomst

Reis naar Zeeland

Vrijdag 8 september van 7.30 tot 21 uur

De Mast - Industrielaan 2

SAR - Torhout - 050 21 44 18, 050 21 10 53

Het Geheim van de Roze Ridder

Vrijdag 8, zaterdag 9, vrijdag 15 en zaterdag 16 september om 20 uur

Club de B - ’s Gravenwinkelstraat 5

Theater O’Ana - info@theater-oana.be - www.theater-oana.be

Gratis programmeren voor kinderen

Zaterdag 9 september van 9 tot 12 uur

Campus Eureka - Rijselstraat 110

CoderDojo Belgium vzw - torhout@coderdojobelgium.be www.coderdojobelgium.be

Familiewerkdag in het Groenhovebos

Zondag 10 september van 9 tot 11.30 uur

parking Groenhovebos - Bosdreef 8

Natuurpunt Torhout - rdebaillie@gmail.com - 0484 48 15 47 www.natuurpunt.be/agenda

Wijnendale kermis

Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 september

Wijnendale - A. Deleustraat

19 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 4
#visittorhout

Tentoonstelling Jeroen FillieuxWild van natuur

Van vrijdag 8 september tot en met zaterdag 21 oktober

Cultuurcentrum de Brouckere - Aartrijkestraat 6 ccdb@torhout.be - 050 22 11 50 - www.ccdebrouckere.be

Plattelandsdag

Zondag 10 september van 14 tot 17 uur

Kinderboerderij D’ Oude Smelterij - Ieperse Heerweg 5 kinderboerderij@torhout.be - 050 21 67 03 www.torhout.be/kinderboerderij

Open Monumentendag

Zondag 10 september van 10 tot 18 uur

Villa ‘s Gravenwinkel - Fraeysstraat 3 vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Start lessenreeksen informatica, talen en mode en creatie

Vanaf maandag 11 september

CVO Scala Torhout - Campus Eureka en LichterveldestraatRijselstraat 110 en Lichterveldestraat 39 info@cvoscala.be - 050 21 73 40 - www.cvoscala.be

TIC Engels, Engelse Club, Frans, Franse Club, Spaans, Italiaans, Italiaanse Club, Turks, Zweeds, Duits, Duitse Club, ….

Vanaf 2de week september

Ten Walle of Rembert Scholengroep, Gebouw Pieter BehaegelBruggestraat 12 info@vormingticrembert.be - 050 23 15 10 - www.vormingticrembert.be

TIC Gitaarspelen voor beginners en gevorderen

Vanaf 2de week september

Rembert Scholengroep, Gebouw Pieter Behaegel - Sint-Jozefstraat 1 info@vormingticrembert.be - 050 23 15 10 - www.vormingticrembert.be

TIC Tekenen naar Levend Model

Vanaf 2de week september

Cultuurcentrum de Brouckere - Aartrijkestraat 6 info@vormingticrembert.be - 050 23 15 10 - www.vormingticrembert.be

Samen Kerk zijn 2023

Dinsdag 12 september van 18.30 tot 21.45 uur

CCV in het bisdom Brugge - Bosdreef 5 info@ccv.be - 016 38 98 91 - www.ccv.be

TIC 3-delige Workshop Windows 11

Donderdag 14 september van 9 tot 11.30 uur

Ten Walle - Bruggestraat 12

info@vormingticrembert.be - 050 23 15 10 - www.vormingticrembert.be

TIC 8-delige reeks Mindfulnesstraining: bewust en krachtig leven in het nu

Donderdag 14 september van 19 tot 21.30 uur

Rembert Scholengroep - Sint-Jozefstraat 1 info@vormingticrembert.be - 050 23 15 10 - www.vormingticrembert.be

TIC Workshop Beren Maken

Vrijdag 15, 29 september, 13, 27 oktober van 9.30 tot 12 uur

Ten Walle - Bruggestraat 12 info@vormingticrembert.be - 050 23 15 10 - www.vormingticrembert.be

TIC Creatieve Workshop Studio WIGWAM

Zaterdag 16 september van 10 tot 12 uur

Rembert Scholengroep - Sint-Jozefstraat 1

info@vormingticrembert.be - 050 23 15 10 - www.vormingticrembert.be

Geefmarkt Torhout

Zaterdag 16 september van 13 tot 14.30 uur

Stadspark - Aartrijkestraat 10/a

Hart boven Hard Torhout - torhout@hartbovenhard.be - 050 21 33 31

www.hartbovenhard.be

Mobiliteit van de toekomstVerkeershappening

Zondag 17 september van 14 tot 18 uur

Markt - Markt 1

ruimte@torhout.be - 050 22 11 39

www.torhout.be/mobiliteit-van-de-toekomst

5 jaar OC ‘t Centrum

Dinsdag 19 september van 14 tot 18 uur

OC ‘t Centrum - Beerstraat 20

sociaal.huis@torhout.be - 050 22 12 33 www.torhout.be/ontmoetingscentrum-tcentrum

Easy Yoga met live muziek

19 en 26 september en op 3, 10, 17, 24 en 31 oktober van 19 tot 20.30 uur

Boventoon - Landstraat 11a

info@boventoon.be - 0499 18 05 06 - www.boventoon.be

Half Easy Trio - Jazzconcert

Dinsdag 19 september om 20 uur

Club de B - ‘s Gravenwinkelstraat 5

The Black Cat vzw - info@theblackcat.be - 0479

13 30 67 www.theblackcat.be

SportieFun en SportieGo

Vanaf woensdag 20 september

Sportcentrum Benny Vansteelant - Industrielaan 2 sportreeksen@sportievak.be sportievak.be/sportclubs/sportreeksen/sportiefun-torhout-84/

Ligconcert ‘Wood’

Woensdag 20 september om 19.30 uur

Boventoon - Landstraat 11a

info@boventoon.be - 0499 18 05 06 - www.boventoon.be

TIC Start 5-delige reeks Psychologische Astrologie

Woensdag 20 september van 9.15 tot 21.45 uur

Rembert Scholengroep - Sint-Jozefstraat 1

info@vormingticrembert.be - 050 23 15 10 - www.vormingticrembert.be

Het Prethuis - Ernst en Vermaak

Donderdag 21 september om 20 uur

Cultuurcentrum de Brouckere - Aartrijkestraat 6

ccdb@torhout.be - 050 22 11 50 - www.ccdebrouckere.be/

De Smaak van Berkenschors

Donderdag 21 september om 20 uur

Cultuurcentrum de Brouckere - Aartrijkestraat 6

Geschied- en heemkundige kring het Houtland Torhout www.heemkunde-torhout.be

20

Fietslabelacties

Maandag 18, 19, 21 en 22 september van 16 tot 18 uur, Woensdag 20 september van 9 tot 10 uur en van 16 tot 18 uur

Fietspunt - Viaductstraat 1

ruimte@torhout.be - 050 22 11 39 - www.torhout.be/fietslabeling

Workshop ‘Handpan’

Zondag 24 september van 10 tot 17 uur

Boventoon - Landstraat 11a

info@boventoon.be - 0499 18 05 06 - www.boventoon.be

Film - TAR

Dinsdag 26 september om 20 uur

Cultuurcentrum de Brouckere - Aartrijkestraat 6

ccdb@torhout.be - 050 22 11 50 - www.ccdebrouckere.be

Compagnie Midnight - US

Woensdag 27 september van 20 tot 21 uur

Club de B - ‘s Gravenwinkelstraat 5 ccdb@torhout.be - 050 22 11 50 - www.ccdebrouckere.be

Vollemaanconcert

Vrijdag 29 september van 19.30 tot 21 uur

Boventoon - Landstraat 11a

info@boventoon.be - 0499 18 05 06 - www.boventoon.be

Paddenstoelentocht in Domein d’Aertrycke

Zaterdag 30 september van 13.30 tot 16.30 uur

Kasteel d’Aertrycke - Zeeweg 42 christine.hanssens@gmail.com - www.natuurpunt.be/agenda

Workshop ‘Gongs’

Zaterdag 30 september van 10 tot 17 uur

Boventoon - Landstraat 11a

info@boventoon.be - 0499 18 05 06 - www.boventoon.be

‘Repair Café’

Zaterdag 30 september van 13.30 tot 17 uur

‘t Bourgondisch Hof - Ganzevijverstraat 4

www.natuurpunt.be/agenda

Concert - Wereldmuziek

Zaterdag 30 september van 19 tot 21 uur en zondag 1 oktober van 17 tot 19 uur

Diocesaan centrum Groenhove - Bosdreef 5 Lamidore - info@lamidore.be - www.lamidore.be

TIC Aan Tafel!

Maandag 2 oktober van 19 tot 22.30 uur

Leskeuken SIVI - Viaductstraat info@vormingticrembert.be - 050 23 15 10 - www.vormingticrembert.be

De ‘bosberen’ werken in Groenhove

Dinsdag 3 oktober van 9 tot 11.30 uur parking Groenhovebos - Bosdreef 8

Natuurpunt Torhout - rdebaillie@gmail.com - 0484 48 15 47 www.natuurpunt.be/agenda

Reuma beweegt: samen bewegen met ReumaNet

Dinsdag 3 oktober van 19.30 tot 21 uur

CM-kantoor - Burg 49 gezondheidenparticipatie.westvlaanderen@cm.be - 050 44 03 88

TIC 4-delige Workshop Digitaal Fotograferen

Dinsdag 3 oktober

Rembert Scholengroep, Gebouw Pieter Behaegel - Sint-Jozefstraat 1 info@vormingticrembert.be - 050 23 15 10 - www.vormingticrembert.be

Ik probeer alles en toch slaap ik slecht

Woensdag 4 oktober van 19.30 tot 21.30 uur

CM-kantoor - Burg 49 gezondheidenparticipatie.westvlaanderen@cm.be - 050 44 03 88

TIC Creatieve 4-delige Workshop Studio WIGWAM 1X4

Woensdag 4 oktober van 19 tot 22 uur

Rembert Scholengroep, Gebouw Pieter Behaegel - Sint-Jozefstraat 1 info@vormingticrembert.be - 050 23 15 10 - www.vormingticrembert.be

TIC Workshop Bestandsbeheer en Werken met de Cloud

Donderdag 5 oktober van 9 tot 11.30 uur

Ten Walle - Bruggestraat 12 info@vormingticrembert.be - 050 23 15 10 - www.vormingticrembert.be

TIC Workshop Gezondheidsapps

Donderdag 5 oktober van 13.20 tot 15.50 uur

Ten Walle - Bruggestraat 12 info@vormingticrembert.be - 050 23 15 10 - www.vormingticrembert.be

Het nieuwstedelijk - Surfer Rosa Begijntje

Donderdag 5 oktober van 20 tot 21.30 uur

Cultuurcentrum de Brouckere - Aartrijkestraat 6

ccdb@torhout.be - 050 22 11 50 - www.ccdebrouckere.be/

TIC Bakken met Sylvia Konior - Soezen en éclairs

Donderdag 5 oktober van 18.30 tot 22 uur

Leskeuken SIVI - Viaductstraat info@vormingticrembert.be - 050 23 15 10 - www.vormingticrembert.be

Hé, luister je mee... voorlees- en knutseluurtje

Zaterdag 7 oktober om 10.30 uur

Bibliotheek - Ravenhofstraat 9 bib@torhout.be - 050 23 15 10 - torhout.bibliotheek.be

Geestig

Zaterdag 7 oktober van 8.30 tot 15.30 uur

CCV in het bisdom Brugge - Bosdreef 5 brugge@ccv.be - 050 44 49 53 - www.ccv.be

4Hoog - Akke Akke Tuut

Zondag 8 oktober van 15 tot 16 uur

Cultuurcentrum de Brouckere - Aartrijkestraat 6 ccdb@torhout.be - 050 22 11 50 - www.ccdebrouckere.be

Bootcamp

Maandag 9 oktober van 13.30 tot 15 uur

De Leerwinkel Tordale - Bruggestraat 39

deleerwinkel@tordale.be - 0499 88 03 90, 0491 15 17 82 www.tordale.be

Olivier Ker Ourio, Jazzconcert

Dinsdag 10 oktober van 20 tot 22 uur

Club de B - ‘s Gravenwinkelstraat 5

The Black Cat vzw - info@theblackcat.be - 0479 13 30 67 www.theblackcat.be

21 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 4
Natuurpunt Torhout - rdebaillie@gmail.com - 0484 48 15 47

Ligconcert ‘Subtility’

Woensdag 11 oktober van 19.30 tot 21 uur

Boventoon - Landstraat 11a

info@boventoon.be - 0499 18 05 06 - www.boventoon.be

Wannes Cappelle solo

Donderdag 12 oktober om 20 uur

Cultuurcentrum de Brouckere - Aartrijkestraat 6 ccdb@torhout.be - 050 22 11 50 - www.ccdebrouckere.be

TIC Workshop Safeonweb - Cyberveiligheid

Vrijdag 13 oktober van 9 tot 11.30 uur

Ten Walle - Bruggestraat 12

info@vormingticrembert.be - 050 23 15 10 - www.vormingticrembert.be

Gratis programmeren voor kinderen

Zaterdag 14 oktober van 9 tot 12 uur

Campus Eureka - Rijselstraat 110

torhout@coderdojobelgium.be - www.coderdojobelgium.be

Dubbelconcert

zaterdag 14 oktober vanaf 19.30 uur

Zaal de Biekorf - Steenveldstraat

Houtlands Jeugdensemble en Houtlandse Benjamins houtlandsjeugdensemble@gmail.com www.houtlandsharmonieorkest.be

In Memory of Bjarne Vanacker 18 de VTT CDC Pools

Cycling TEAM

Zaterdag 14 oktober

Zaal de Bosgalm - Pastoriestraat 5 Vanacker Chris - www.facebook.com/CDCPOOLS

Sint-Hubertuswandeling met paarden- en hondenzegening

Zondag 15 oktober van 8 tot 15 uur

Stadscentrum

vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Workshop ‘Handpan’

Zondag 15 oktober van 10 tot 17 uur

Boventoon - Landstraat 11a info@boventoon.be - 0499 18 05 06 - www.boventoon.be

Week van het bos

Van zondag 8 tot en met zondag 15 oktober

Stadscentrum

vrijetijdshuis@torhout.be - 050 22 07 70 - www.visittorhout.be

Babymassage

Donderdag 19 oktober van 10 tot 11 uur

CM-kantoor - Burg 49

gezondheidenparticipatie.westvlaanderen@cm.be - 050 44 03 88

Piv Huvluv - Zoiets verzin je niet

Donderdag 19 oktober om 20 uur

Cultuurcentrum de Brouckere - Aartrijkestraat 6

ccdb@torhout.be - 050 22 11 50 - www.ccdebrouckere.be

TIC Workshop e-ID/Itsme

Vrijdag 20 oktober van 9 tot 11.30 uur

Ten Walle - Bruggestraat 12

info@vormingticrembert.be - 050 23 15 10 - www.vormingticrembert.be

Heldenbergh, Van Campenhout, De Smedt, De Caster, Vervaeck - Cabana Belgica

Zaterdag 21 oktober van 20 tot 21.30 uur

Cultuurcentrum de Brouckere - Aartrijkestraat 6

ccdb@torhout.be - 050 22 11 50 - www.ccdebrouckere.be

Workshop ‘Tonguedrum’

Zondag 22 oktober van 10 tot 16.30 uur

Boventoon - Landstraat 11a

info@boventoon.be - 0499 18 05 06 - www.boventoon.be

Ligconcert ‘Sweet Sounds’

Woensdag 25 oktober van 19.30 tot 21 uur

Boventoon - Landstraat 11a

info@boventoon.be - 0499 18 05 06 - www.boventoon.be

Marble Sounds - Concert

Vrijdag 27 oktober om 20 uur

Cultuurcentrum de Brouckere - Aartrijkestraat 6

ccdb@torhout.be - 050 22 11 50 - www.ccdebrouckere.be/

Tentoonstelling Herr SeeleDe Kunst van Herr Seele

Van vrijdag 27 oktober tot en met zaterdag 9 december

Cultuurcentrum de Brouckere - Aartrijkestraat 6

ccdb@torhout.be - 050 22 11 50 - www.ccdebrouckere.be

Concert, SMILE op wereldreis

zaterdag 28 oktober om 17 uur en zondag 29 oktober om 15 uur

Club de B - ’s Gravenwinkelstraat 5 SMILE koor - bestuur@smile.be - www.koor-smile.be

Halloweenkookkamp voor lagere school en Kookkamp voor kleuters

30 en 31 oktober van 8 tot 17 uur

Kinderboerderij D’ Oude Smelterij - Ieperse Heerweg 5 kinderboerderij@torhout.be - 050 21 67 03

Meer informatie over bovenstaande en andere activiteiten vind je op www.visittorhout.be.

Of volg de Facebookpagina Torhout - levende stad of onze Instagrampagina’s lokaalbestuurtorhout en VisitTorhout.

Heb je een beperking en wil je nagaan of een activiteit toegankelijk is voor jou?

Contacteer ons via 050 22 11 22 of onthaal@torhout.be.

22
www.visittorhout.be Op
zoek naar extra activiteiten in Torhout? www.uitintorhout.be

College van burgemeester en schepenen

BEVOEGDHEDEN

- Algemeen beleid

- Veiligheid

- Lokale economie

- Burgerzaken

Zeeweg 28, Torhout

GSM 0499 46 32 43

E-mail kristof.audenaert@torhout.be

Zitdag: di. 10 - 12 uur / woe. 11 - 12 uur

BEVOEGDHEDEN

- Cultuur en musea

- Stadsplanning

- Jeugd

- Informatie, participatie en dienstverlening

- Erediensten - Vrijwilligerswerking

- Onderwijs

Aartrijkestraat 118, Torhout

GSM 0496 39 73 92

E-mail lieselotte.denolf@torhout.be

Zitdag: woe. 9.30 - 12 uur

BEVOEGDHEDEN

- Personeel

- Sociale zaken

- Gelijkekansenbeleid - Sociale tewerkstelling

- Woonbeleid

Aartrijkestraat 165, Torhout

GSM 0496 82 35 54

E-mail ine.debruyne@torhout.be

Zitdag: di. 10 - 12 uur

BEVOEGDHEDEN

- Mobiliteit

- Leefmilieu en dierenwelzijn

- Natuur en groen

- Noord-Zuidbeleid

- Begraafplaatsen

- Toerisme

Driekoningenstraat 102, Torhout GSM 0478 46 50 29

E-mail elsie.desmet@torhout.be

Zitdag: vrij. 13.30 - 15.30 uur

Claude

OPGELET!

Zitdagen op afspraak.

BEVOEGDHEDEN

- Openbare werken

- Stadspatrimonium

- Waterbeleid

Land- en tuinbouw

Wijkverfraaiing

Kruiskensstraat 1A, Torhout

GSM 0475 32 84 31

E-mail hans.blomme@torhout.be

Zitdag: woe. 14 - 16 uur

Stadskantoor

BEVOEGDHEDEN

- Feestelijkheden

- Kinderopvang

- Volksgezondheid - Senioren

Brandweer

Ruddervoordestraat 14, Torhout

GSM 0486 25 37 22

E-mail annick.vanderspurt@torhout.be

Zitdagen: zat. 10.30 - 12 uur

BEVOEGDHEDEN

- Financiën

- Bijzonder comité sociale dienst

- Ouderenzorg (inclusief Woonzorgcentrum) - Smart City - Markten - Sport - Omgevingsvergunningen

Rubenslaan 11, Torhout

GSM 0474 84 03 82

E-mail joost.cuvelier@torhout.be

Zitdagen: vrij. 15.30 - 17 uur

In het Stadskantoor van Torhout vind je: het onthaal, burgerzaken dienst Ruimte, dienst Milieu, dienst IT, dienst Financiën, dienst Communicatie, personeelsdienst, secretariaat en stadsarchief.

Aartrijkestraat 11/b, 8820 Torhout Tel. 050 22 11 22 | info@torhout.be

Meer info

www.torhout.be/college-vanburgemeester-en-schepenen

Openingsuren onthaal:

maandag tot vrijdag: 9 - 12 uur & 13.30 - 17 uur

zaterdag: 9 - 12 uur

OPGELET! Niet alle diensten hebben dezelfde openingsuren, voor een overzicht, ga naar: www.torhout.be/contact

Wil je iets melden of heb je een tekortkoming gezien in onze stad? We vernemen het graag via www.torhout.be/overzicht-meldingen of vul onderstaande meldingskaart in.

Naam voornaam:

Telefoon:

Melding:

Adres:

E-mail:

Datum melding:

Handtekening:

23 SparrensprokkelsJaargang 40Nr. 5 LOKAAL BESTUUR
Tom Vandenberghe algemeen directeur Callewaert financieel directeur Kristof Audenaert Burgemeester Lieselotte Denolf eerste schepen Ine Debruyne tweede schepen Hans Blomme vierde schepen Annick Vanderspurt vijfde schepen Joost Cuvelier zesde schepen
-
-
-

Wie, o wie?

We pakken uit met een nieuwe stadskern, welkom! Ook onze vele enthousiaste handelaars zien jou graag komen. We lanceerden afgelopen zomer een promotiefilmpje met Maaike Cafmeyer in de hoofdrol waar ons uitgebreid gamma aan winkels in de kijker staat. Hoeveel verschillende producten heeft Maaike aangeprezen in het filmpje?

Filmpje nog niet gezien? Bekijk het via www.torhout.be/torhout-pakt-uit. Heb jij geen computer of smartphone ter beschikking om het filmpje te bekijken? In de bibliotheek (Ravenhofstraat 9) kan je gratis gebruikmaken van een computer met internet.

Hoe deelnemen?

Mail je antwoord als de bliksem naar sparrensprokkels@torhout.be of bezorg onderstaande strook aan het onthaal in het Stadskantoor (Aartrijkestraat 11/b). Deelnemen kan tot en met 1 oktober 2023

Oplossing vorige editie: Pachthoeve Lagrou 

Wie, o wie?

(september 2023)

Naam voornaam:

E-mail:

Hoeveel verschillende producten heeft Maaike aangeprezen in het filmpje?

Colofon

Eindredactie: Dienst Communicatie

Redactie: Laurence Ameel, Charlotte Aneca, Karien Bardoel, Veerle Callebert, Stefanie Callewaert, Christel Casier, Brecht Colpaert, Sofie De Clercq, Mieke Dekoninck, Wannes Devos, Naomi Julien, Leen Langenbick, Koen Pirlet, Cherline Plovie, Heidi Trio, Cathy Vandewalle, Iljoetchka Vanhee, Ann Verhelst

Lay-out en druk:

Ontwerp Studio Engarde

Lay-out Bredero Graphics

Druk Bredero Graphics

Verantwoordelijke uitgever:

Lokaal Bestuur Torhout

Aartrijkestraat 11/b, 8820 Torhout

Wedstrijdreglement zie www.torhout.be.

Verantwoordelijke schepen: Lieselotte Denolf

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.