Maart-april 2024

Page 1

in Torhout Torhout Handelt! is samen ondernemen. STADSMAGAZINE SPARRENSPROKKELS MAART - APRIL 2024 DAG VAN DE ZORG P.4, OPENDEURDAG KUNSTACADEMIE P.23

Tijdreizen zonder jetlag?

Typisch Torhout.

2 SPARRENSPROKKELS - maart - april 2024 Foto: Museum Torhouts Aardewerk

Voorwoord

We gaan het voorjaar in. De dagen worden langer, het weer (hopelijk) wat beter. Dat nodigt uit om opnieuw volop de deur uit te komen. In het zonnetje genieten van een woensdagmarktje en je inkopen voor de week doen bijvoorbeeld. Onze marktkramers bleven elke woensdag trouw op post en zijn altijd blij jullie te zien. Eind januari trokken we op het Sportgala onze ogen open voor het talent in Torhout. Er waren maar liefst 11 sporters en 11 teams genomineerd. 5 winnaars sleepten een prijs in de wacht. Onze stad bruist van talent, en dan spreken we alleen nog maar over sport. Mijn kijk voor 2024 is alvast positief. We konden het jaar goed inzetten. Ondanks de moeilijkere economische jaren en ons ambitieuze investeringsprogramma blijft onze stad financieel gezond. Na onze prachtige stadskern is er dus nog ruimte voor vernieuwing en verbetering. In maart en april staat er alweer heel wat op de planning. Ik kijk met stip uit naar de Dag van de Zorg in maart. Het woonzorgcentrum en Sociaal Huis zetten dan hun deuren voor ons open. Zo kunnen we een belangrijk aspect van onze levende stad van dichtbij ervaren.

Joost Cuvelier, schepen

Torhout - Levende stad

8 Groene parel

Ontdek de plannen voor de inrichting van park de Brouckere en de ‘s Gravenwinkeltuin: een verborgen parel in de stad.

16

Leve de stad

Tip: scheur deze rubriek uit en hang hem op als affiche. Wil jij in deze rubriek verschijnen? Mail naar sparrensprokkels@torhout.be.

20 Sport

Julie Van de Velde won Sportprestatie van het jaar op het Sportgala in Torhout. Maar hoe zag dat jaar er voor haar uit?

27 Kalender

Ontdek de activiteiten van maart tot april. Nog meer zin in Torhout? Check dan www.uitintorhout.be voor het volledig aanbod.

30 Vacatures bij Team Torhout

Ontmoet onze sporttoezichters Massoud en Wouter en ontdek onze vacatures.

COLOFON

Redactie: Dienst Communicatie Torhout

Verantwoordelijke uitgever: Lokaal Bestuur Torhout, Aartrijkestraat 11/b, 8820 Torhout.

Druk: Hdruk.be - Eernegem

Tekst en lay-out: Dienst Communicatie Torhout

Coverfoto: Beeldig fotografie

Jaargang 41 - nr. 2 - Het stadsmagazine kan je ook downloaden op www.torhout.be/sparrensprokkels.

3 INHOUD
Aardewerk - Ulrich Develter

Dag van de Zorg

Zondag 17 maart van 10 tot 17 uur

Woonzorgcentrum Sint-Augustinus, centrum voor dagverzorging De Oase en het Sociaal Huis

Ben je op zoek naar een job in de zorg, heb je familie in het woonzorgcentrum of ben je gewoon benieuwd naar de werking? We zetten de deuren open voor Dag van de Zorg. Volg van 10 tot 17 uur het parcours doorheen de gebouwen en ontdek alles over het wonen en leven in het woonzorgcentrum en over de verschillende disciplines. Het dagcentrum toont zijn dagelijkse werking en de dienstverlening die ze aanbieden. In het Sociaal Huis krijg je een blik op de dienstverlening en meer info over de vrijwilligerswerking. Ook de marktwagen van de Kommisje komt langs.

Dat is niet alles! Tussendoor is er heel wat animatie en op het interactieve parcours zullen de kinderen zich niet vervelen. In de cafetaria is er taart, koffie en andere drank. Marcellino zorgt voor live muziek.

Praktisch:

WZC Sint-Augustinus, Aartrijkestraat 11/a Inschrijven is niet nodig.

Foto: Thomas Callens

Ook AZ Delta campus Torhout zet zijn deuren voor je open op Dag van de Zorg. Ga eens langs en kom te weten hoe AZ Delta elke dag zijn hart voor zorg waarmaakt in Torhout. De teams en specialisten tonen je het uitgebreide zorgaanbod en de allernieuwste onderzoekstechnieken. Ze nemen je mee op een kind- en rolstoelvriendelijke ontdekkingsreis achter de schermen. Ook de plannen voor campus Torhout komen aan bod. Zo willen ze nog meer inzetten op kwaliteitsvolle en warme zorg in de regio.

Heb je een hart voor zorg en/of ben je op zoek naar een job in een warme werksfeer? Kom dan zeker eens langs! Schrijf je vooraf in via www.azdelta.be, zodat ze ook jou met de beste zorg kunnen ontvangen.

Praktisch:

AZ Delta, Sint-Rembertlaan 21 Schrijf vooraf in via www.azdelta.be.

4 SPARRENSPROKKELS - maart - april 2024
AZ Delta campus Torhout

Er heerst nog vaak

een

taboe over woonzorgcentra

Dag van de Zorg wijst het grote publiek de weg naar tal van organisaties met een hart voor de zorg. Jaarlijks laten meer dan tweehonderd deelnemende organisaties je kennismaken met hun zorgjobs, enthousiaste medewerkers, dienstverlening, projecten of gebouwen. Ook ons woonzorgcentrum, centrum voor dagverzorging en Sociaal Huis zetten de deuren open. Tiyani Vanmassenhove (hoofd ergo) steekt samen met 7 collega’s zijn schouders onder het project.

“Op de Dag van de Zorg krijgen de bezoekers een blik op het leven zoals het is in ons woonzorgcentrum. Er heerst nog vaak een taboe over woonzorgcentra en veel mensen hebben een vertekend beeld. We willen tonen dat het WZC meer is dan een zorginstelling. Het is geen ziekenhuis, maar een thuis voor de bewoners.”

Volg de pijlen

“De bezoekers krijgen de kans om een bewonerskamer in te kijken. Zo zien ze hoe die georganiseerd is en wat het huiselijk maakt. Heel wat diensten, waaronder het palliatief team en de kine, zijn aanwezig om hun eigen werking te duiden. Een extraatje is dat ze na de middag een blik op de keuken mogen werpen. Dagelijks kookt ons team voor ongeveer 300 mensen, dat kan wel tellen dus. De route eindigt bij het Sociaal Huis. Daar wordt hun werking uitgelicht. Ook de Kommisje is van de partij.”

Naast het parcours is er animatie voor jong en oud voorzien. “Ook kinderen zijn meer dan welkom. Er zijn heel wat spelletjes en als ze die allemaal doen, krijgen ze een attentie. We voorzien randanimatie.”

Hart voor de zorg

De vorige deelname van het woonzorgcentrum was in 2018. Dit jaar openen we opnieuw onze deuren. “We werkten de voorbije jaren intensief aan onze missie en visie en willen die nu uitdragen. Daarin staat onder andere dat we openstaan voor het brede publiek en voor de toekomstige zorgvragers.. Ik vind het zelf een leuk en waardevol project. Ik denk dat er in het algemeen een negatief beeld is van woonzorgcentra, alsof de bewoners daar niets meemaken. Met de Dag van de Zorg tonen we wat we hier allemaal doen en dat de bewoners een zinvol leven leiden. Omdat ons woonzorgcentrum een deel van het stadsbestuur is, werken we vaak samen met andere diensten, zoals de Kinderboerderij en het Sociaal Huis. Door de maatschappij te betrekken, openen we misschien ook deuren voor samenwerking met kleinere organisaties. Die openheid vind ik belangrijk.”

Info: woonzorgcentrum@torhout.be, 050 22 12 22

5
WELZIJN

Torhout steunt projecten in het Globale Zuiden

In 2023 steunde het Lokaal Bestuur Torhout 10 projecten in het Globale Zuiden waar Torhoutenaren zich voor engageren. In totaal werd er 7.893,73 euro verdeeld. Eén van deze geëngageerde Torhoutenaren is Georges Cappelle. Hij zet zich in Kenia in voor Bathelina Ladder, een project dat hulpprogramma's opzet om geweld tegen vrouwen te stoppen. Maar liefst 41% van de Keniaanse vrouwen kent fysiek en emotioneel geweld en 50% lijdt onder geslachtsdiscriminatie. Met zijn acties wil Bathelina Ladder vrouwen ondersteunen en versterken. Dit doen ze onder meer door het aanbieden van assertiviteitstrainingen en het aanleren van een beroep.

Is je rijbewijs nog geldig?

Sinds 2013 reikt het Lokaal Bestuur Torhout Belgische rijbewijzen in bankkaartmodel uit. Uiterlijk op 19 januari 2033 moet iedereen over een rijbewijs beschikken volgens Europees bankkaartmodel. Heb je nog een papieren rijbewijs? Is deze onleesbaar, beschadigd of lijk je niet meer op je foto?

• Maak een afspraak om het om te wisselen via www.torhout.be/maak-een-afspraak-burgerzaken (RIJBEWIJS) en kom naar de dienst Burgerzaken.

• Neem je papieren rijbewijs en 25 euro mee.

• Na 1 week kan je het rijbewijs ophalen aan het onthaal van het Stadskantoor.

Toptip! Vervalt je identiteitskaart in 2024? Wissel dan ook je papieren rijbewijs om: zo vervallen beide documenten over 10 jaar op dezelfde dag en prijkt jouw nieuwe pasfoto zowel op je eID als op je rijbewijs.

Info: www.torhout.be/europees-rijbewijs

Sta je op de wachtlijst voor een sociale woning?

Actualiseer je dossier!

Iedereen op de wachtlijst voor een sociale woning moet vanaf halfweg maart hun dossier in het CIR (Centraal Inschrijvingsregister) nakijken, eventueel wijzigen en bevestigen. Doe je dit niet? Dan word je geschrapt van de wachtlijst. Dit komt door de samensmelting van de bestaande sociale huisvestingsmaatschappijen met de sociale verhuurkantoren tot één woonmaatschappij. In Torhout is dat de maatschappij Thuiswest.

Ben je al sociale huurder? Voor jou verandert er niets.

• Ben je kandidaat-huurder? Je wordt verwittigd per brief. Bereid je voor door Itsme te installeren.

• Wil je je inschrijven op de wachtlijst? Dat kan vanaf halfweg maart online via www.vlaanderen.be/sociaalhuren of door langs te gaan bij de Woonwinkel.

Hulp nodig? Maak een afspraak bij de Woonwinkel via info@dewoonwinkel.be of 050 25 01 38.

6 SPARRENSPROKKELS - maart - april 2024
Foto: TROSSO

Digibanken

In Torhout zijn er twee digipunten waar je terecht kan met vragen over je smartphone, tablet of computer. En dat gratis en zonder afspraak!

Word jij digihelper?

Je hoeft zeker geen computerspecialist te zijn. Basiskennis, geduld en inlevingsvermogen zijn het belangrijkst! Je helpt mensen met bijvoorbeeld:

• Itsme installeren

• De dienstregeling van de bus opzoeken Leren videobellen

Daarnaast kunnen inwoners gratis een laptop of tablet lenen in de digipunten. Ook voor deze uitleendienst zijn we op zoek naar vrijwilligers. Samen met andere vrijwilligers sta je in voor het klaarzetten en onderhouden van de toestellen.

De digipunten van Torhout bevinden zich in OC ‘t Centrum en in de bibliotheek. Ook De Kommisje is op zoek naar digihelpers voor in hun mobiele marktwagen in Sint-Henricus (parking Zonstraat).

Interesse?

Neem contact op met vrijwilligers@torhout.be.

Digibanken - Les Seniornet

Vrijdag 19 april van 9 tot 12 uur

Bibliotheek, Ravenhofstraat 9, Torhout

Veilig digitaal communiceren via berichten en sociale media met smartphone en tablet.

Schrijf je in via: 050 22 11 40 of aan het onthaal van bibliotheek.

Starterscursussen smartphone, laptop en tablet

Volg de gratis starterscursussen smartphone, tablet en laptop in ‘t Centrum of de bib. Elke reeks bestaat uit 3 lessen van 3 uur. Let op! De plaatsen zijn beperkt.

Smartphone en tablet

Maandag 15, 22 en 29 april om 8.45 uur

‘t Centrum, Beerstraat 20, Torhout

Computer

Donderdag 18 en 25 april en 2 mei om 13.15 uur

Bibliotheek, Ravenhofstraat 9, Torhout

Online administratie

Maandag 6, 13 en 27 mei om 8.45 uur

‘t Centrum, Beerstraat 20, Torhout

iPhone en iPad

Donderdag 16, 23 en 30 mei om 13.15 uur

Bibliotheek, Ravenhofstraat 9, Torhout

Gezondheid en dienstverlening

Maandag 3, 10 en 17 juni om 8.45 uur

‘t Centrum, Beerstraat 20, Torhout

Schrijf je in via: 050 34 15 15 of traject.ict.brugge@ligo-regiobow.be.

Heb je geen toestel?

Laat het weten bij de inschrijving.

7
WELZIJN

Groene parel in het centrum

Nieuwe inrichting voor park de Brouckere en tuin ‘s Gravenwinkel

Het centrum van Torhout kent veel verborgen parels. Park de Brouckere is daar een van. Het lokaal bestuur wil het park opwaarderen en uitbreiden. Hiervoor werd de oude site FOD financiën opgekocht en het gebouw gesloopt. We willen ook de naastgelegen tuin ‘s Gravenwinkel verbinden en toegankelijk maken. Zo werken we aan één groot park in het hart van de stad. Dat moet een nieuwe groene connectie vormen met de vernieuwde stadskern en de Burg. Tijd om de plannen uit te lichten!

Fase 1: aanleg tuin site FOD financiën

We startten begin februari met de aanleg van de tuin op de vroegere site FOD financiën. Er komt een fiets- en wandelverbinding met park de Brouckere en de tuin wordt de hoofdtoegang naar De Box en Club de B. Die verbinding krijgt vorm in een pergola versierd met klimplanten en ledverlichting. In de tuin is een wadi aanwezig die het overtollige regenwater buffert en traag laat infiltreren in de grond. Daarbij leggen we een golvend

8 SPARRENSPROKKELS - maart - april 2024

waterdoorlatend pad aan in kleischelpen. Zo kan je genieten van de plantenborders met diverse soorten bomen, struiken en vaste planten. Er komt ook een houten terras met hangmatten.

Fase 2: aanleg van de brug & herinrichting van park de Brouckere en tuin ‘s Gravenwinkel

In april start de tweede fase. We bouwen de brug tussen park de Brouckere en tuin ‘s Gravenwinkel. Daaraan koppelen we ook de herinrichting van het park en de tuin.

Park de Brouckere

We breken de bestaande helling naar Club de B af. Enerzijds om de prachtige bomen meer ademruimte te geven, anderzijds om de verbinding tussen het park en de tuin ‘s Gravenwinkel mogelijk te maken. Een zwevende brug laat bezoekers toe te voet, met de fiets, rolstoel of buggy het hoogteverschil te overbruggen. De plaatsing van de brug is voorzien in mei. Een nieuwe helling in gegalvaniseerd staal zal

ervoor zorgen dat ook Club de B voor iedereen toegankelijk blijft.

Aan de toegang van het cultuurcentrum bij de ‘s Gravenwinkelstraat wordt een extra fietsstalling voorzien. De terrasruimte van Bar Provisoir zal nog gezelliger worden met meer groen en een pergola met klimplanten. Paden in kleischelpen maken het park toegankelijker en aangenamer. Een verzonken plein in het park biedt dan weer heel wat mogelijkheden voor diverse evenementen.

Regenwater wordt opgevangen voor hergebruik in de gebouwen en wadi’s zorgen ervoor dat het water de tijd krijgt om in de grond te dringen. Alle solitaire bomen worden behouden. Het park wordt wel een stuk biodiverser met vaste plantenborders, bloemenweides, meerstammige solitaire heesters en bomen. Uiteraard behouden we ook de vijver met beplanting.

Tuin ‘s Gravenwinkel

De ‘s Gravenwinkeltuin is beschermd door prachtige bomen die een extra voorzichtige aanpak vergen. De ‘kotjes’ en exotische planten verdwijnen. De hoge haag die rond het park staat, wordt vervangen door een nieuwe groenblijvende lage haag, zodat het park connectie heeft met de omliggende straten. De kasseiwegen rond de monumentale centrale beuk worden herleid tot één hoofdingang. Betonverhardingen worden uitgebroken en vergroend. De natuurlijke looplijn tussen de Fraeysstraat en park de Brouckere wordt met een waterdoorlatende verharding in kleischelpen aangelegd. Zo wordt dit pad voor iedereen toegankelijk. Naast park de Brouckere, waar meer activiteiten zullen plaatsvinden, moet tuin s’ Gravenwinkel rust en intimiteit uitstralen, met een typerende bosvegetatie, verwilderde voorjaarsbloemen en bloembollen die weinig onderhoud vergen. Volg de metamorfose van het park mee op www.torhout.be/park-de-brouckere.

9 LEVEN
Info ruimte@torhout.be, 050 22 11 39

Maak jij mee de toekomst van Centrum+?

Neem deel aan het participatiemoment op 14 maart

Centrum+ is het noordelijke stadsdeel van Torhout dat grenst aan de historische binnenstad. Het bevat heel wat diensten, zoals het ziekenhuis, de stedelijke sportterreinen, het stadspark met het stadskantoor en de site Thor. Het lokaal bestuur wil dit gebied verder ontwikkelen. Jouw inbreng is voor het lokaal bestuur nuttig, want er liggen nog heel wat mogelijkheden open:

• Wat doen we met de aangekochte oude Thorsite?

• Hoe evolueert de sport- en voetbalsite?

• Hoe herbestemmen we de brandweerkazerne?

Voorbereidend participatietraject

Een extern studieteam werkte afgelopen maanden aan een duurzame toekomstvisie voor het gebied, samen met de stadsdiensten en een burgerpanel. Dat panel is een groep gemotiveerde Torhoutenaren uit de buurt en uit verschillende verenigingen en adviesraden. Op basis hiervan koos het bestuur een duidelijke richting. Nu is het tijd voor een breder participatiemoment waarbij we deze toekomstvisie voorleggen aan alle geïnteresseerde Torhoutenaren.

Participatiemoment met toekomstwandeling donderdag 14 maart

• 17.30 – 19.30 uur

• 18.30 – 20.30 uur

• 19.30 – 21.30 uur

Na een presentatie met maquettemateriaal maken we een toekomstwandeling langs de verschillende belangrijke plaatsen. Daarna werken we samen aan een visie over drie grote thema’s:

• Ontwikkeling: wonen, sport, cultuur en voorzieningen ... Wat komt waar in Centrum+? Mobiliteit: hoe werken we aan betere en veiligere wegen?

• Open ruimte, groen en water: hoe maken we het gebied klaar voor de klimaatuitdagingen van morgen?

Je hoeft geen expert te zijn om deel te nemen. Als inwoner van de stad heb je voldoende ervaring en kennis om mee te doen. We voorzien drie momenten en starten in de hallen van de voormalige Thorsite.

Schrijf je in via www.torhout.be/toekomstwandelingCentrum of bel 050 22 11 39.

+++ ++ + + Industrielaan Industrielaan
Noordlaan Noordlaan
Bruggestraat
Bruggestraat
Aartrijkestraat
de Goedelaan Vestingstraat Sint-Jozefstraat
ZWEMBAD STADS KANTOOR DE VELODROOM 5 6 1 2 3 4 10 SPARRENSPROKKELS - maart - april 2024
Noordlaan Aartrijkestraat
Karel
SPORTHAL

In 2024 trekken we naar de stembus

In 2024 staan twee verkiezingen gepland: op zondag 9 juni voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen en op zondag 13 oktober voor de provinciale en gemeenteraadsverkiezingen.

9 juni - Vlaamse, federale en Europese verkiezingen

Voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen geldt stemplicht. Je krijgt een oproepingsbrief en bent verplicht te gaan stemmen.

Oei, ik kan niet gaan stemmen

Heb je een geldige reden om niet te gaan stemmen? Geef een volmacht aan een andere kiezer.

• Vul het volmachtformulier in via www.verkiezingen. fgov.be. Zowel de volmachtgever als de volmachtkrijger moeten dit ondertekenen.

• Heb je een volmacht om de stem van een naaste uit te brengen? Ga eerst zelf stemmen vooraleer je de volmacht uitoefent.

Ik ga stemmen en ik neem mee

• mijn identiteitskaart

• mijn oproepingsbrief

• als volmachtkrijger: de oproepingsbrief van de volmachtgever en het formulier

Nieuw: 16-jarigen kunnen stemmen voor Europa

Voor het eerst kunnen ook jongeren die op de dag van de verkiezingen minstens 16 jaar zijn stemmen voor het Europees parlement. Zij zijn niet verplicht om te stemmen. Voor veel jongeren lijkt de Europese Unie of EU ver weg. Maar de EU heeft wel impact op je leven en op de maatschappij. Op www.watwat.be/verkiezingen lees je waarom jouw stem nuttig is.

13 oktober - provinciale en gemeenteraadsverkiezingen

Voor de lokale verkiezingen geldt voor het eerst geen stemplicht. Op 13 oktober ben je dus niet verplicht te stemmen.

Waarom zou ik stemmen?

Een lokaal bestuur is het orgaan dat het dichtst bij je staat. Beslissingen kunnen een directe invloed hebben op jouw leven. Door te stemmen laat je weten wat jij belangrijk

VERKIEZINGEN

vindt. Je hebt zo invloed op de vorming van het lokaal bestuur, het beleid en wat dat voor jou betekent. Je denkt misschien: “mijn stem zal het verschil niet maken”. Maar er gaan mensen van alle leeftijden stemmen. Je kan dus gaan stemmen om te laten zien wat jij belangrijk vindt. In België mag je sinds 1948 gaan stemmen voor de gemeente. Sinds 1981 mag dat vanaf 18 jaar. Maar niet alle landen ter wereld hebben stemrecht. Je kan het dus zien als een voorrecht dat jij wel mag stemmen.

Kan ik toch een volmacht geven?

Je bent niet verplicht om een volmacht te geven als je op 13 oktober, om eender welke reden, niet naar het stemlokaal kan gaan om te stemmen. Heb je een geldige reden om niet te stemmen maar wil je je stem wel uitbrengen? Dan kan je een volmacht geven. Je zorgt voor een bijhorend attest dat aantoont dat je zelf niet kan gaan stemmen. De volmachtsformulieren voor de lokale en provinciale verkiezingen op 13 oktober, verschijnen na 10 juni op www. vlaanderen.be/vlaanderen-kiest. Wil je je volmacht voordien geven? Stuur een mail naar info@vlaanderenkiest.be. Info: www.torhout.be/verkiezingen

11

Commercieel Strategisch Plan klaar voor uitrol

Het lokaal bestuur zet maximaal in op een sterke lokale economie en werkte een commercieel strategisch plan uit met doelstellingen en acties voor de komende vijf jaar. Dit kwam tot stand door een intensief participatietraject met heel wat handelaars, stadsdiensten, de Profploeg van Vlaio en het kernpunt van de POM West-Vlaanderen.

Een stad met een plan

In het Commercieel Strategisch Plan werd het kernwinkelgebied verfijnd en een zogenaamde tijdelijke ruggengraat ingevoerd. In dit gebied wil de stad de winkels aaneenrijgen en een gezellige winkelsfeer creëren. De ruggengraat van het kernwinkelgebied reikt van de Stationsstraat, over het Conscienceplein en de Hofstraat richting Markt en Zwanenstraat tot aan het eerste stuk Oostendestraat en een stukje Burg. De komende jaren wordt een gevelrenovatiepremie en een pop-upbeleid uitgewerkt, maken we werk van een hogere leegstandstaks en lanceren we een actie 'Win je Winkel'.

Samen sterk

Heel wat handelaars werkten mee aan de opmaak van het plan. Door samenwerking en netwerking kunnen handelaars elkaar versterken. Daarom zet het lokaal bestuur ook hierop in. Het samenwerkingsverband Torhout Handelt! speelt daarin een grote rol, zie pagina 14.

Goed begonnen is half gewonnen

Volgens een studie ontbreken er wel nog wat winkels in Torhout, zoals een slagerij, bakkerij, viswinkel of doe-hetzelfzaak. Dat zijn knelpuntwinkels voor Torhout. Om het

winkelaanbod in de stad te verrijken kunnen nieuwe ondernemers die een knelpuntwinkel starten in het kernwinkelgebied een premie ontvangen tot 5.000 of 10 000 euro.

Start jij een knelpuntwinkel in het kernwinkelgebied?

• Je kan 50% van de kosten voor de opening van de winkel terugvorderen, met een max. van 5.000 euro (oranje zone) of 10.000 euro (rode zone).

• Je kan de subsidie aanvragen vanaf de opening van de winkel en ten laatste zes maanden daarna.

• De subsidie van max. 5.000 euro betalen we uit in twee schijven over drie jaar, met de voorwaarde dat de winkel zeker vijf jaar actief blijft in de stad. Bij de subsidie van 10.000 euro is dat in drie schijven over vijf jaar, ook met de voorwaarde dat de winkel zeker vijf jaar actief blijft in de stad.

Ontdek de lijst van knelpuntwinkels en alle voorwaarden op www.torhout.be/commercieel-strategisch-plan.

Info

Lokale Economie, Aartrijkestraat 11/b, 050 22 11 39

12 SPARRENSPROKKELS - maart - april 2024

Welkom, nieuwe ondernemers

Heb jij een nieuwe of vernieuwde handelszaak in Torhout? En wil je gratis in deze rubriek verschijnen? Laat het weten via sparrensprokkels@torhout.be. Welkom en veel succes!

De Sporthoeve

Wijnendale-Stationsstraat 72 www.desporthoeve.be

De sporthoeve is een sportpraktijk met persoonlijke begeleiding. Met individueel opgemaakte schema’s leert Lander je efficiënt trainen om je sportief doel te behalen. De specifieke kracht- en conditieschema’s staan gekend voor resultaat.

T Antwoord

Burg 2

Zin in een drankje en hapje in een gezellige sfeer? Dan moet je in T Antwoord zijn. Lotte houdt het knus café open met hulp van haar broer Karel. Het is de ideale plek om te aperitieven, bij te praten met vrienden of iets te drinken na je werk.

Stek

Zuidstraat 27 www.stek-art.be

Stek is sinds februari dé ontmoetingsplek voor kunstenaars en kunstliefhebbers. Renaat en Carlen vormden het negentiende-eeuws art-nouveauhuis om tot een warme omgeving waar iedereen vrij kan binnenlopen om te genieten, te netwerken en kunst te beleven.

Happy Chang

Oostendestraat 82 www.happychang.be

Authentiek Thais eten zoals in Thailand? Daarvoor moet je bij Happy Chang zijn. Wim en Mecky laten je genieten van heerlijk eten met aangepaste wijnen in een ontspannen sfeer. Je kan er ook verse gerechten bestellen om thuis van te smullen.

Retouches Roose Komeetstraat 11

www.retouches-roose.be

Bij Annie kan je terecht voor meesterlijk naaiwerk. Als je nu exclusieve raamdecoratie wil of je kledij wil laten aanpassen of herstellen. Retouches Roose is een warme zaak gedragen door ervaring en passie. Sinds 2023 is het Annie’s hoofdberoep.

Namasté Curry House

Zuidstraat 6

www.namastecurryhouse.be

In Namasté Curry House ontdek je de authentieke smaken van India. Als je nu eerder houdt van mild of pittig, vegetarisch, vis of vlees. Manisha en Siddhant bezorgen je een onvergetelijke eetervaring in hun gezellige restaurant of via take-away.

13
ECONOMIE

Torhout Handelt!

verwelkomt nieuw bestuur

In 2017 richtten Nicolas Cool (zaakvoerder van fietswinkel Raida) en het lokaal bestuur de vereniging Torhout Handelt! op. Onder impuls van Nicolas en Ann Vanassche (stedelijke coördinator Economie) groeide de vereniging uit tot een bloeiende samenwerking. Intussen zijn er al 110 leden, liefst 30% van alle Torhoutse handelaars. Op 1 januari nam Kaat Deknock (Shoekids) het roer over. Samen met Jochen Vandendriessche (ctrl + c) en Dries Stael (Naaimachines Stael) vormt ze nu het dagelijks bestuur van Torhout Handelt!. Kaat neemt de eerste twee jaar voor haar rekening. Daarna nemen Jochen en Dries het voorzitterschap over.

Leden van het eerste uur

Kaat: “Ik sloot me aan vanaf de oprichting van Torhout Handelt! Eigenlijk zijn Dries en ik leden van het eerste uur!” Ook Jochen werd samen met zijn vrouw meteen lid toen ze hun zaak startten: “In het begin kwam ik vooral om te netwerken en andere handelaars te leren kennen.” Eind 2023 gaf Nicolas aan dat hij de fakkel wou doorgeven. Kaat, Jochen en Dries stelden zich kandidaat. Kaat: “Nicolas en Ann zorgden voor een stevige basis. Het zou jammer zijn als dat verloren gaat. Ik wil leven in de brouwerij krijgen. Ik ben zelf ook handelaar, dus ik voel snel aan wat er tekort is en wat goed. Ik wil vooral

“Ik reik graag de hand naar handelaars die nog geen lid zijn van Torhout Handelt!. Je bent welkom in de groep!”

14 SPARRENSPROKKELS - maart - april 2024
Foto’s: Beeldig Fotografie

samen met de andere handelaars dingen verwezenlijken.” “Je kan aan de kant staan en zeggen wat er niet goed gaat, of je kan het heft in eigen handen nemen. Dat wil ik doen”, vult Jochen aan. Ook Dries voelde zich geroepen om aan de slag te gaan: “Ik kwam altijd naar de vergaderingen van Torhout Handelt! en speelde met het idee dat ik meer wou doen, maar alleen zag ik dat niet zitten. Daarom stelden Jochen en ik ons samen kandidaat.”

Handelaars versterken elkaar

De drie bestuurders bruisen van ideeën over wat ze willen bereiken en waar ze belang aan hechten. We zien een duidelijke trend: samenwerken met andere handelaars. Dries: “Als alle handelaars samenwerken kunnen we meer bereiken, elkaar versterken en mooie evenementen organiseren. Zo kunnen we Torhout als winkelstad op de kaart zetten en ook nieuwe handelaars aantrekken. Ik reik graag de hand naar handelaars die nog geen lid zijn van Torhout Handelt!. Je bent welkom in de groep!” Kaat gaat verder: “We willen ook de bestaande handelaars ondersteunen. We hebben al een heel mooi aanbod in Torhout. We moeten als handelaars elkaar versterken door positief te zijn en het ook rondom sfeervol te maken, zodat mensen er plezier uit halen in Torhout rond te lopen.” Ook over hoe ze dat nu juist willen bereiken werd nagedacht. “Wij vinden niet dat wij de plak moeten zwaaien. Handelaars moeten voelen dat ze mogen meedenken en mee aan het stuur staan. Door hun feedback kunnen we evolueren, leren en ons aanpassen. We willen

dat Torhout handelt! verder gedragen wordt door de handelaars”, zegt Jochen.

Volwaardige basis die we upgraden

Kaat, Jochen en Dries zijn duidelijk over wat ze willen bereiken. Kaat: “Torhout Handelt! kent een volwaardige basis, nu kunnen we gaan upgraden. We hebben een goed geoliede machine die draait op vier handelsevenementen. We willen dit opwaarderen door nog krachtiger in te gaan op de input en feedback van de leden. Dries: “We stuurden een anonieme vragenlijst uit naar de handelaars om feedback te verzamelen.” Jochen voegt ten slotte toe: “We willen echt aan de slag gaan met opmerkingen van de handelaars en werken aan goede communicatie.”

Heb je een handelszaak in Torhout?

Word lid van Torhout Handelt!. Neem contact op met economie@torhout.be.

Lenteshopping

Tijdens de Lenteshopping op 1, 2 en 3 maart pakken de winkels uit met hun nieuwe lente- en zomercollecties. De leden van Torhout Handelt! verrassen je graag met een kleine attentie of lentekorting. Je herkent de deelnemende winkels en horecazaken aan een fleurige ballonpilaar voor de deur.

Win je outfit

Koop je in de periode van 1 tot en met 9 maart? Dan kan je tot 300 euro van je lente-aankopen terugwinnen. Ga shoppen bij Torhout Handelt!, verzamel je aankoopbewijzen en steek ze in een omslag te verkrijgen bij de deelnemende winkels. De winnaars worden bekendgemaakt op 15 maart.

Info:

www.torhout.be/lenteshopping-2024

15
“Jochen, Dries en Kaat vormen het nieuw dagelijks bestuur van Torhout Handelt!”
ECONOMIE

n

Leve de stad zwerfkattenvrijwilligers

16 SPARRENSPROKKELS - maart - april 2024
17 Foto: Glenn Vanderbeke

Torhout lanceert campage ‘Dump geen dieren’

In de paasperiode gaan veel kinderen naar huis met een paaskonijntje of -kuikentje. Maar dieren zijn geen speelgoed of knuffels. Schattige jonge beestjes worden groot en hebben elke dag voeding en verzorging nodig. Dit kost veel aandacht en centen. Leven in een klein kooitje of gedumpt worden op straat is vaak het resultaat van deze goed bedoelde, maar impulsieve aankopen. Om dit tegen te gaan, lanceert het lokaal bestuur de campagne ‘Dump geen dieren’.

Jaarlijks belanden duizenden dieren zoals katten, konijnen en hanen op straat of in het park. Ook in Torhout worden diertjes gedumpt in parken zoals het Ravenhof. Maar tamme dieren hebben niet dezelfde instincten als wilde. Ze overleven niet zomaar in de natuur.

Actie op de woensdagmarkt

Om dierenleed tegen te gaan en mensen beter te informeren over diervriendelijke alternatieven, lanceren we in maart de campagne ‘Dump geen dieren’. Op 3 april vind je ons op de woensdagmarkt. Hou zeker www.torhout. be/dieren in de gaten voor alle acties en activiteiten.

Info: ruimte@torhout.be, 050 22 11 39 www.torhout.be/dieren

Laat je fiets gratis labelen

Van maandag 25 tot en met vrijdag 29 maart kan je je fiets laten labelen in het Fietspunt aan het station. Kom langs met je identiteitskaart tussen 16 en 18 uur. Op woensdag 27 maart is het Fietspunt ook open tussen 9 en 10 uur.

Info: ruimte@torhout.be of www.torhout.be/fietslabeling

“van paasgeschenk tot wegwerphaan in 9 maand.”

Hector, haan 1 jaar

een dier heb je niet voor even, dump ze niet!

Parkeren met een mindervalidekaart

In Torhout kan je met een mindervalidekaart parkeren op de meeste parkeerplaatsen.

Parkeer gratis en onbeperkt:

• op de voorbehouden parkeerplaatsen voor mindervaliden;

• op de parkeerplaatsen binnen een bewonerszone;

• op alle parkeerplaatsen zonder parkeerregeling in en buiten de blauwe zone.

Hier is je mindervalidekaart niet geldig en gelden volgende parkeerregelingen:

• op de Shop & Go-plaatsen mag je maximaal 30 minuten parkeren; parkeerplaatsen voorzien van een laadpaal zijn enkel bestemd voor het laden van elektrische wagens;

• op parkeerplaatsen voor deelmobiliteit mogen enkel deelwagens parkeren.

Info: ruimte@torhout.be, 050 22 11 39

18 SPARRENSPROKKELS - maart - april 2024
www.torhout.be/zwerfdieren Dieren dumpen is dierenmishandeling.

Inname

Eaglebe, vergunningsplatform voor innames van het openbaar domein

Het lokaal bestuur gebruikt het programma Eaglebe, Smart City Platform voor aanvragen voor inname openbaar domein en evenementen. Zo gaan we voor eenvoudigere, snellere en efficiëntere afhandeling van aanvragen.

Tip: vul het formulier in via een laptop of computer, niet via een gsm of tablet.

Info: www.torhout.be/inname-openbaar-domein en www.torhout.be/zelf-een-evenement-organiseren

Inname openbaar domein

één tot drie weken vooraf afhankelijk van de aanvraag:

• terras

• parkeerplaats

• bouwmateriaal

• stelling

• container

• bouwkraan

• verhuislift/wagen

www.torhout.be/ inname-openbaar-domein

Soort inname, omschrijving en huur van parkeerborden

Periode van de inname

Teken de zone op de kaart en voeg een plan toe bij nuttige documenten

Naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer

1 2 3 4 5

Evenement registreren

35 tot 120 dagen vooraf afhankelijk van de aanvraag:

• wandel- of fietsroute

• braderij

• festival

• buurtfeest

• fuif

• sportactiviteit

• concert

www.torhout.be/ zelf-een-evenement-organiseren

RUIMTE

Naam en type evenement

Alle informatie over het event (o.a. locatie, periode ....)

Teken de zone op de kaart en voeg een plan bij als bijlage

Naam, adres, e-mailadres ... Terugkerend event? Maak een account aan!

Evenement registreren

19
openbaar domein

Julie wint sportprestatie van het jaar

Julie Van de Velde (30) is een Torhoutse wielrenster van topniveau. Op het Sportgala op 21 januari nam ze de prijs ‘sportprestatie van het jaar’ in ontvangst voor haar mooie resultaten van het voorbije jaar. Want dat zijn er een pak! Een Torhoutenaar om fier op te zijn. Haar prijs kon ze niet in ontvangst nemen, op dat moment reed ze de Santos Tour Down

Under in Australië. Ondanks haar drukke agenda vond ze een moment om ons te woord te staan aan de andere kant van de wereld.

Van atlete tot wielrenster

Tot 2017 was Julie een fervente atlete. Een blessure dreef haar naar een overstap. Toch komt de interesse in wielrennen niet uit de lucht gevallen. “Al van kinds af aan volgde ik de koers, omdat mijn mama een grote fan is. Zelf fietst zij ook. De koers is me dus met de paplepel ingegeven. Op een bepaald moment was ik geblesseerd en kon ik niet meer trainen voor de atletiek. Als alternatief begon ik met de koersfiets te

rijden, en dat ging wel goed. In mijn eerste jaar behaalde ik een derde plaats op het Belgisch kampioenschap tijdrijden. Voor mij was dat helemaal onverwacht. Ik vond het moeilijk om de concurrentie in te schatten en had eigenlijk nog niet zoveel getraind op het tijdrijden. Het kwam dus echt als een verrassing. Natuurlijk smaakte dat alleen maar naar meer. Het is heel motiverend om meteen zo’n mooie prestatie te behalen.”

Foto: Sprintcyclingagency 20 SPARRENSPROKKELS - maart - april 2024

Julie begon relatief laat aan haar carrière als wielrenner. Toch heeft ze nog een mooie toekomst voor zich. “Aangezien ik niet van jongs af aan bezig ben met wielrennen, heb ik sommige vaardigheden zoals in een peloton rijden, minder ontwikkeld. Ik heb ook minder tijd om te bewijzen wat ik waard ben. Ondertussen ben ik al 7 jaar bezig. Ze zeggen dat je fysieke capaciteiten het sterkst zijn op je 30 jaar, dus ik hoop dat ik daar nog wel even mee verder kan.”

Een dag in de bolletjes

Julie ontving de prijs ‘sportprestatie van het jaar’. Met de mooie prestaties van vorig jaar, mag dat geen verrassing heten. “Ik begon het jaar heel sterk. In de Verenigde Arabische Emiraten op de UAE Tour reed ik een mooie bergetappe en kon ik een 10e plaats bemachtigen. Daarna was het even minder, maar de zomer heeft veel goedgemaakt. Vooral de Tour de France was echt een hoogtepunt. Dat was een hele mooie ronde voor onze ploeg. We hadden de bolletjestrui voortdurend in ons bezit, iets waar we ook naar streefden. Ik kon hem zelf ook een dag bemachtigen. Zonder twijfel mijn mooiste sportmoment!”

Wat mogen we in 2024 verwachten?

“Ik wil dit jaar vooral onze kopvrouwen zo goed mogelijk bijstaan tijdens de wedstrijden. Zelf hoop ik natuurlijk ook af en toe eens te kunnen meegaan in een ontsnapping en zo een eigen kans af te dwingen. Stiekem droom ik ook wel van een deelname aan het WK in Zwitserland om opnieuw met Lotte mee te strijden voor de regenboogtrui.”

Veel sportieve winnaars

“Mijn mooiste sportmoment? Een dag in de bolletjestrui in de Tour de France.”

Op het sportgala waren er nog laureaten die prijzen in ontvangst mochten nemen. Zo won Tore Dekoninck de titel ‘Sportprestatie jeugd’. De jonge atleet zette al heel wat mooie prestaties neer in het kogelstoten en het verspringen. De Torhoutse zwemclub Thor en de VKT Dames 1 sleepten de prijzen ‘Sportprestatie team en jeugdteam’ in de wacht.

Ten slotte werd ook de Koarle uitgereikt, de prijs die gaat naar iemand die veel betekent of betekend heeft voor de sport in Torhout. Dit jaar is deze prijs voor Ronny Debeuckelaere. Hij is al 36 jaar lid van de wandelclub Nacht van Vlaanderen en bestuurslid van Euraudax. Een man die op en top inzet op wandelen.

Proficiat aan alle winnaars!

21
Foto: Mr.Prinko
SPORT

De sportdienst heeft een

Aanspreekpunt Integriteit

In Torhout is er sinds kort een Aanspreekpunt Integriteit (API), Petra Mores. Een API heeft een adviserende rol en is een eerste contact bij meldingen van grensoverschrijdend gedrag.

Wat doet het API?

Het Aanspreekpunt Integriteit luistert naar jouw verhaal en probeert je situatie te begrijpen en in te schatten;

• bekijkt samen met jou hoe je de situatie het best aanpakt. Ze verwijst je eventueel door naar andere organisaties of informeert de juiste instanties;

• volgt de situatie samen met jou op tot alles afgehandeld is.

Het API doet alles altijd in overleg met jou. Ze gaat discreet te werk, maar heeft geen beroepsgeheim. Als ze een melding krijgt die bedreigend lijkt, zal ze na overleg de politie of een andere instantie contacteren.

Voor grensoverschrijdend gedrag in welke vorm dan ook is nergens plaats, ook niet in onze sportomgevingen.

Voel je of zie je dat een (fysieke / psychische) grens op een bepaalde manier overschreden wordt? Als sporter, ouder, trainer, begeleider of andere betrokkene kan je terecht bij onze API, Petra Mores. Iedereen is vrij om Petra te contacteren, ook als jouw sportclub of federatie zelf een API heeft. Dit kan via www.torhout.be/meldingsformulier-api.

Info: 050 22 11 80, integriteit@torhout.be

22 SPARRENSPROKKELS - maart - april 2024

Opendeurfeest Kunstacademie

zaterdag 27 april vanaf 9.30 uur

Op 27 april zwaait de poort van de Kunstacademie open voor een bruisend opendeurfeest. We verwelkomen nieuwsgierigen van alle leeftijden om de academie te leren kennen. Ontdek je talent in een van de vele probeersessies: dansen, toneel spelen of beeldend aan de slag gaan, maak kennis met ons aanbod aan instrumenten.

In de namiddag kun je met een glaasje in de hand genieten van muziek-, dans- en toneelvoorstellingen. In de openluchttent kun je een workshop beeldatelier volgen. In de vroege avond komt de foodtruck van Mama Mia langs zodat je met een gevulde maag de avond in kan duiken voor de dansinitiatie en het Folkbal vanaf 19 uur. De hoofdact is de folkgroep Donder in ‘t Hooi.

De hele opendeurdag is het secretariaat open en kan je een voorinschrijving doen voor het schooljaar 2024-25. Dit kan alleen op 27 april. De officiële inschrijvingen beginnen in juni.

Info: www.torhout.be/kunstacademie

Keramist@work

In december vierde het Museum Torhouts Aardewerk zijn 40-jarige bestaan met de tentoonstelling Aarde@ Work. Vandaag is pottendraaien weer helemaal terug van weggeweest.

Tentoonstelling Aarde@work nog tot eind juli

Bezoek de tentoonstelling van 40 jaar Museum Torhouts Aardewerk. Je kan er gratis binnenlopen en ontdekt de wortels van het pottenbakken in Torhout. Open op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.30 uur.

Initiatielessen pottendraaien Eerste week van de paasvakantie

In het pop-up keramiekatelier in het museum kan je proeven van (initiatie)lessen pottendraaien onder de deskundige leiding van Layla Dupon, gekend van PLEK 62.

• initiatie pottendraaien ouder-kind

• pottendraaien voor kinderen (8-12 jaar)

• pottendraaien voor tieners (12-18 jaar) initiatie voor volwassenen (wordt verwacht)

De plaatsen zijn beperkt, je kan reserveren via: www.plek62.be/lesaanbod

Info: vrijetijdshuis@torhout.be, 050 22 11 22

23 VRIJE TIJD

Torhout, levende stad

altijd iets te beleven

Carnaval, kermis en stoet voor jong en oud

Stoet op zondag 10 maart vanaf 14.30 uur

Na de fantastische editie van vorig jaar kijkt Torhout uit naar de komende Carnavalstoet. Na een koude winter het ideale moment om alles even los te laten. Op de Markt staat de kermis het hele weekend opgesteld.

Kom kijken naar de Torhoutse reuzen, de prinsenwagen met Prins Pluto, de drumbands met majorettes en de talrijke groepen met kleurrijke praalwagens die door de binnenstad trekken. De stoet vertrekt om 14.30 uur en gaat langs het vertrouwde parcours. De winnaars worden dit jaar verkozen door een professionele jury. Er zijn geen publieksprijzen meer.

Tip!

Bescherm je oren en die van je kinderen tegen het lawaai. Haal op voorhand gratis oordopjes af in het Vrijetijdshuis op de Markt of vraag ze tijdens de stoet aan de leden van de feestcommissie. Je herkent ze aan hun groene jas met het logo van Torhout.

Info: www.torhout.be/carnaval-2024

Feest in het zwembad

Moonlight swimming

Vrijdag 29 maart van 17 tot 22 uur

Piraten in het bad

Zaterdag 30 maart van 13 tot 17 uur

Het zwembad wordt 55 jaar! Dat vieren we met een ontpannende moonlight swim. Kom genieten van een massage of plons in een rustgevende jacuzzi en ontstress van de voorbije week. Op zaterdag zijn de piraten aan de beurt voor een spetterende activiteit.

Info: www.torhout.be/zwembad

Familiefilm - Wish

Dinsdag 2 april van 15 tot 16.30 uur

In “Wish” doet Asha, een scherpzinnige idealist, een wens die zo krachtig is dat hij wordt beantwoord door een kosmische kracht - een kleine bal van grenzeloze energie genaamd Star. Samen gaan Asha en Star de confrontatie aan met een geduchte vijand - de heerser van Rosas, Koning Magnifico - om haar gemeenschap te redden. Zo wil ze bewijzen dat er wonderlijke dingen kunnen gebeuren wanneer de wil van één moedig mens zich verbindt met de magie van de sterren.

Info: www.ccdebrouckere.be

24 SPARRENSPROKKELS - maart - april 2024
Foto: Margo Delecluyse Foto: Robbe Chalmet

Buitenspeeldag

Woensdag 17 april om 13 uur, stadspark

Op woensdagnamiddag 17 april gooien alle kinderen hun huiswerk aan de kant en trekken ze naar buiten voor de Buitenspeeldag! Van 13 tot 17 uur zijn alle kinderen, samen met hun (groot)ouders, welkom aan het stadspark (achterkant stadskantoor). We toveren het stadspark om tot speelparadijs met randanimatie voor alle leeftijden.

Info www.torhout.be/buitenspeeldag

Erfgoeddag

Zondag 21 april van 10 tot 18 uur

Erfgoeddag draait dit jaar rond het thema ‘Thuis’. De Geschied- en Heemkundige Kring Houtland-Torhout roept daarom op om met ‘erfgoed van je thuis’ langs te komen. Heb je zelf een oud document, een archiefstuk of een object uit Torhout? Dan geeft de Kring je er graag wat uitleg bij en/of zorgt ze voor een digitale ontsluiting naar de toekomst toe. Ook in het Museum Torhouts Aardewerk is er op Erfgoeddag een extraatje: die dag opent een mysterieus parcours op kindermaat, doorheen “het huis” van het Kasteel Ravenhof en zijn nieuwste tentoonstelling.

Op zoek naar info (over de Torhoutse geschiedenis)? Bezoek www.heemkunde-torhout.be.

paasvakantie

Vakantie? Op het speelplein!

Kom naar speelpleinwerking De Warande om naar hartenlust te spelen en te ravotten. Wij voorzien een waanzinnig speelaanbod op een avontuurlijk terrein. Onze mascotte Arthur zorgt ervoor dat alle kinderen een fantastische tijd beleven. In de voormiddag eten we samen een stukje fruit. In de namiddag zorgen we voor een koek en drankje. Neem wel je eigen lunchpakket mee.

Wanneer

• Elke weekdag van 2 tot 14 april van 9 tot 17 uur

• Opvang van 7 tot 18 uur

Voor wie

• Kinderen van 3 (pampervrij) tot en met 12 jaar

• Tienerwerking voor jongeren van 12 tot 15 jaar

Inschrijven

Kinderen kunnen zowel volle als halve dagen komen.

• Inschrijven kan de dag zelf tussen 7 en 10 uur en 13 en 14 uur, vooraf inschrijven is niet mogelijk.

• Gebruik de NIEUWE INGANG langs de Warandestraat!

Torhout Beach

Elke weekdag van de paasvakantie van 13 tot 18 uur Tijdens de paasvakantie opent Torhout Beach opnieuw zijn deuren voor jongeren. Je vindt ons in de vernieuwde caravan in het stadspark. Je kunt rekenen op leuke activiteiten, attracties en coole vrijwilligers die alles in goeie banen leiden. Torhout Beach is gratis en toegankelijk voor alle 12-plussers uit Torhout en omstreken. Inschrijven moet niet, je komt en gaat wanneer je wilt tijdens de openingsuren. Zin om ferm te sporten, gewoon een babbeltje te maken of wil je leren skaten? Dan is Torhout Beach the place to be!

(Dins)daguitstappen jeugddienst

Ben je tussen 12 en 18 jaar, dan is dit misschien wel iets voor jou! De jeugddienst organiseert tijdens vakantieperiodes elke dinsdag een daguitstap aan voordelige prijzen.

Info en inschrijven www.jeugdtorhout.be

25
VRIJE TIJD

Op het podium van het cultuurcentrum

EXIT

Circumstances / Piet Van Dycke Vrijdag 8 maart, 20 uur

Een spannende en indrukwekkende circus- en dansvoorstelling waar beweging, partneracrobatie en balansbord samenvloeien. Choreograaf Piet Van Dycke nodigt vier circusartiesten uit, elk gespecialiseerd in een andere discipline (bascule, straps, trapeze en acrodans). Vier disciplines in één collectieve taal.

The making of Berlin

BERLIN / Yves Degryse

Woensdag 3 april, 20 uur

‘Een fascinerende voorstelling die je van begin tot eind in de greep houdt, halverwege ineens voor grote dramatische verwarring zorgt, vervolgens ingenieus speelt met de vraag ‘wat is fictie, wat is fantasie?’ en ten slotte door de muziek zelf naar een aangrijpend slotakkoord toewerkt.’ De Volkskrant

Dit is geen ballade

Mathias Sercu & De Opportuniteiten Zaterdag 16 maart, 20 uur

Mathias, alias D’Haese uit Chantal, brengt met zijn nieuwe groep - De Opportuniteiten - eigen Nederlandstalig werk. Samen met zijn oudste broer en gelijkgestemde ziel Rik Tans brengt Mathias een avond met geestige en ontroerende liedjes, beschouwingen en verhaaltjes over het leven in al zijn aandoenlijke potsierlijkheid.

Leeghoofd 4+

kinderenvandevilla / Roel Swanenberg & Jef Van gestel Vrijdag 5 april, 15 uur

Een jongen zet een grote, witte bol op zijn hoofd. Vanaf dan is hij Leeghoofd die leeft in zijn eigen bizarre wereld. Met stickers, trechters, voetbalsokken en ander materiaal maakt hij ogen, oren, mond en neus. Hij vertrekt op ontdekkingstocht en tast zijn omgeving op speelse wijze af.

De Miskenden

LAZARUS / Stefaan Van Brabandt Donderdag 28 maart, 20 uur

Twee vrienden, Mark en zijn oud-student Kris spreken maandelijks af om telkens weer hetzelfde gesprek te voeren. Ze fulmineren samen vol overgave tegen de totale verdwazing van de media, tegen de snobs van de culturele elite en de patsers uit de showbizz. Deze toneeltekst van Stefaan Van Brabandt kenmerkt zich door zijn gekende mix van humor en diepgang.

Clubconcert Sunrise

The Golden Glows Donderdag 11 april, 20 uur

Met één gitaar en drie stemmen brengen The Golden Glows poëtische songs die recht naar de essentie gaan. Ze creëren een universum dat refereert aan de grote songschrijvers uit de popgeschiedenis – denk Leonard Cohen, Nick Cave en Nick Drake – maar eigen wordt door hun warme driestemmigheid.

Boek je tickets via: www.ccdebrouckere.be, 050 22 11 50 of aan de balie van het cultuurcentrum.

26 SPARRENSPROKKELS - maart - april 2024

Torhout, altijd iets te beleven. maart - april 2024

Kaartnamiddag

Telkens op dinsdag 7 van 13.30 tot 17.15 uur

Zaal de Bosgalm, Pastoriestraat 5, KBG Don Bosco Torhout, vanoverscheldea@gmail.com, 050 22 05 85

Wandelen met leeftijdsgenoten

Telkens op maandag van 14 tot 17 uur

Start hoek Oostendestraat en Langepijpestraat, Oostendestraat 58, S-Plus Torhout, 0476 41 15 06

CodeFever: ByteBusters level 1, 2 & 3, programmeren in JavaScript, HTML en CSS - E-riders level 3, CodeKraks level 1

Telkens op zaterdag van 13.15 tot 14.45 uur

Hogeschool VIVES, Sint-Jozefstraat 1, CodeFever, 050 22 10 40

Hé, luister je mee... voorlees- en knutseluurtje

Zaterdag 2 maart en 6 april van 10.30 tot 11.30 uur

Bibliotheek, Ravenhofstraat 9, bib@torhout.be

Applaus: Magisch Intiem

Zaterdag 2 maart om 19 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6, www.ccdebrouckere.be, secretariaatacademie@torhout.be, 050 22 21 40

Liliane Demeester - Keramiek

Nog tot en met zaterdag 9 maart

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6 ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

Kevin Vanwonterghem - Julie van der Vaart - Sien Godderis 2, 3, 9, 10, 16 en 17 maart van 14 tot 18 uur

Stek-art, Zuidstraat 27, www.stek-art.be

Tweedehandsbeurs voor kinderen

Zaterdag 2 maart van 11 tot 16 uur

De Biekorf, Steenveldstraat 2, Gezinsbond, an.vervaque@skynet.be

40e Verloren Kosttocht

Zondag 3 maart van 7 tot 15 uur

SIVI, info@nachtvanvlaanderentorhout.be, 0474 30 01 58

Applaus: Magi-straal

Zondag 3 maart om 16.30 uur

Sint-Pieterskerk, Zwanestraat, Kunstacademie Torhout, secretariaatacademie@torhout.be, 050 22 18 40

De ‘bosberen’ werken in Groenhove

Dinsdag 5 maart van 13.30 tot 16.30 uur

Parking Groenhovebos, Bosdreef 8, Natuurpunt Torhout, rdebaillie@gmail.com, 0484 48 15 47, www.natuurpunt.be

Workshop Macrofotografie

Dinsdag 5 maart van 19 tot 22 uur

Rembert Scholengroep, Sint-Jozefstraat 1, info@vormingticrembert.be, www.vormingticrembert.be

Easy Yoga met live muziek

Dinsdag 5, 12, 19 en 26 maart, 2, 9, 16 en 30 april van 19 tot 20.30 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

Avondfilm - Killers of the flower moon

Dinsdag 5 maart van 20 tot 23.30 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6

ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

Workshop Gedachten zijn Krachten

Woensdag 6 maart van 19.30 tot 21.30 uur

Sint-Jozefstraat 1, www.vormingticrembert.be

Gongconcerten: Arabic Nights en Monoloog

Woensdag 6 en 10 maart van 19.30 tot 21 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

Babymassage

Donderdag 7 maart van 10 tot 11 uur

CM-kantoor, Burg 49, CM Gezondheidsfonds, gezondheidenparticipatie.westvlaanderen@cm.be, 050 44 03 88, www.cm.be

Workshop Fietsapps

Vrijdag 8 maart van 9 tot 11.30 uur

Ten Walle, Bruggestraat 12, www.vormingticrembert.be

Piet Van Dycke / Circumstances - EXIT

Vrijdag 8 maart van 19 tot 20.30 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6, ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

Kaart - en spelletjesavond

Vrijdag 8 maart vanaf 19 uur

Club de B, ‘s Gravenwinkelstraat 5, Torhout Content, info@torhoutcontent.be, 050 21 39 18

Gratis programmeren voor kinderen

Zaterdag 9 maart en 13 april van 9 tot 12 uur

Campus Eureka, Rijselstraat 110, torhout@coderdojobelgium.be, http://torhout.coderdojobelgium.be/inschrijven

Repair Café

Zaterdag 9 maart van 13.30 tot 17 uur

‘t Bourgondisch Hof, Ganzevijverstraat 4, Natuurpunt, rdebaillie@gmail.com, 0484 48 15 47, www.natuurpunt.be

Robrecht Vanden Thoren - Het Derde Oog

Zaterdag 9 maart van 20 tot 21.30 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6 ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

driekART Comedy Night

Zaterdag 9 maart om 20 uur

Diocesaan centrum Groenhove, Bosdreef 5 DriekART, driekart@telenet.be, www.driekART.be

‘Kom eens meedoen!’ in het Groenhovebos

Zondag 10 maart van 9 tot 11.30 uur

Jong Natuurverkenners, spechtentocht in Wijnendale

Zondag 10 maart van 9.30 tot 12.30 uur

Parking Groenhovebos, Bosdreef, www.natuurpunt.be

Workshop ‘Native American Flute’

Zondag 10 maart van 10 tot 16 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

in Torhout 27
KALENDER PODIUM KUNSTEN TORHOUT

Hartig Concert door Con Spirito & Pop Out

Zondag 10 maart van 11 tot 14 uur

Bar Provisoir, Kinderkoor Con Spirito & Jeugdkoor Pop Out

Bosbeheer en bomen herkennen aan hun knoppen

Zondag 10 maart van 14 tot 17 uur

Kasteel d’Aertrycke, Zeeweg 42, Natuurpunt Brugge, verplancke-de.neve@skynet.be, 050 38 21 50, www.natuurpunt.be

Carnaval in Torhout: kermis en stoet voor jong en oud

Zondag 10 maart van 14.30 tot 17.30 uur

Stadscentrum, vrijetijdshuis@torhout.be, 050 22 07 70

Tiener Techniekacademie Torhout (STEM)

Telkens op woensdag van 13.30 tot 15.30 uur

Middenschool, Bruggestraat 23, techniekacademie@vives.be, 056 26 40 10, www.techniekacademie.be

Bakken met de Linda’s

Donderdag 14 maart van 19.30 tot 22 uur

SIVI keuken, Viaductstraat, Torhout Content, info@torhoutcontent.be

Jeffrie Devriese & Gaby Marcus - Beeldhouw- & schilderkunst

Van vrijdag 15 maart tot en met zaterdag 4 mei

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6 ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

Tractorzegening by night

Vrijdag 15 maart om 18 uur en zaterdag 16 maart om 13 uur

De Biekorf, Steenveldstraat 2, Landelijke Gilde, lgtorhout@gmail.com

Watervogeltelling

Zaterdag 16 maart van 9 tot 12 uur

Parking kinderboerderij, Ieperse Heirweg 5, Natuurpunt, wim.micheline@gmail.com, 0471 47 77 54, www.natuurpunt.be

Presto Trail Run

Zaterdag 16 maart van 10 tot 14 uur

Kasteelschuur Kasteel van Wijnendale, Oostendestraat 392, Loopclub Presto, www.prestorun.be

Dartstornooi open G.O.D.

Zaterdag 16 en zondag 17 maart

GO! Atheneum Eureka, Rijselstraat 110, nino.seynaeve@gmail.com, 0488 72 29 50

Mathias Sercu & De Opportuniteiten

Zaterdag 16 maart van 20 tot 21.30 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6, ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

Workshop ‘Handpan’

Zondag 17 maart van 10 tot 16 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

Creatieve Paasmarkt

Zondag 17 maart van 10 tot 18 uur

GO! Atheneum Eureka, Rijselstraat 110, nino.seynaeve@gmail.com, 0488 72 29 50

TIC MATINEE met Liesbeth Van Impe en Mathias Sercu

Zondag 17 maart van 10 tot 13 uur

Rembert Scholengroep, Sint-Jozefstraat 1, els.verdonck@sint-rembert.be

Dag van de Zorg

Zondag 17 maart van 10 tot 17 uur

AZ Delta campus Torhout, WZC Sint-Augustinus, Sociaal Huis

Leue, Tine Embrechts & De Lusters - Kameleonie

Zondag 17 maart van 15 tot 16 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6, ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

Workshop Flitstechnieken

Dinsdag 19 maart van 19 tot 22 uur

Rembert Scholengroep, Sint-Jozefstraat 1, Vorming TIC Rembert, info@vormingticrembert.be, www.vormingticrembert.be

Avondfilm - Utama samen met TROSSO

Dinsdag 19 maart van 20 tot 21.30 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6, ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

Emilie & The Movers

Dinsdag 19 maart van 20 tot 22 uur

Club de B, ‘s Gravenwinkelstraat 5, info@theblackcat.be, 0479 13 30 67, www.theblackcat.be

De mooiste natuurbeelden uit Torhout

Donderdag 21 maart van 20 tot 22 uur

Bar Provisoir, Aartrijkestraat 6, Natuurpunt, geert.carette@skynet.be, 0484 18 37 61, www.natuurpunt.be

Ligconcerten; Spring, Art of creation & Fantasyworld

Vrijdag 22 maart, 5 en 26 april van 19.30 tot 21 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

“Zoetwatergarnalen” door Kenny Mertens

Vrijdag 22 maart van 20 tot 23:59 uur

Club de B, ‘s Gravenwinkelstraat 5, Skalaar, www.skalaar.be

Lenteschoonmaak

Zaterdag 23 maart van 9 tot 12 uur

Stadskantoor, Aartrijkestraat 11b, ruimte@torhout.be, 050 22 11 39

Blokjesfestival

Zaterdag 23 maart van 14 tot 17 uur

Club de B, Torhout Content, www.torhoutcontent.be

SKAT afhaalontbijt

Zondag 24 maart van 8 tot 10 uur

Zaal de Bosgalm, Pastoriestraat, kotk@torhout.be, 050 32 62 96

Ouder-kind yoga met ontbijt

Zondag 24 maart van 9.15 tot 11 uur

Nachtegaalstraat 14, www.groei-coachingpraktijk.be

LAZARUS - De Miskenden

Donderdag 28 maart om 20 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6, ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

Lente bosbad extra

Vrijdag 29 maart van 10 tot 12 uur

Torwoud, info@avansa-ow.be, 059 50 39 52, www.avansa-ow.be

Paaseierenraap

Zaterdag 30 maart van 10 tot 12 uur

28 SPARRENSPROKKELS - maart - april 2024
PODIUM KUNSTEN TORHOUT PODIUM KUNSTEN TORHOUT

Domein de Warande, Gezinsbond

vanbesienverbeke@hotmail.com, 050 22 00 82

Keramist@Work: Layla Dupon

2 tot en met 5 april

Kasteel Ravenhof, Ravenhofstraat 5, www.plek62.be

TDF easter dance camp - minies

2 tot en met 5 april

TDF easter dance camp - kids

8 tot en met 12 april van 8 tot 17 uur

Tomorrow’s Dance Factory, Oostendestraat 348B

Groeikamp

2 tot en met 5 april

Nachtegaalstraat 14, www.groei-coachingpraktijk.be

Familiefilm - Wish Dinsdag 2 april van 15 tot 16.30 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6, ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

Avondfilm - Napoleon

Dinsdag 2 april van 20 tot 22.45 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6, ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

BERLIN / Yves Degryse - The making of Berlin

Woensdag 3 april van 20 tot 21.30 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6, ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

Gezinsactiviteit: paasvlecht bakken

Donderdag 4 april om 14 uur

Kinderboerderij, Ieperse Heerweg 5, kinderboerderij@torhout.be, 050 21 67 03, webshop.torhout.be

Kinderenvandevilla / Leeghoofd

Vrijdag 5 april van 15 tot 16 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6, ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

Petanque happening voor iedereen

Vrijdag 5 april van 19 tot 23 uur

Petanqueclub Wijnendale, Baarsstraat 10, petanquewijnendale@outlook.be

Toeroet Open

6 en 7 april vanaf 9 uur

De Mast, Industrielaan 2, VZW Jo Krew, vzwjokrew@gmail.com, Toeroetopen@gmail.com

Paassportkamp ‘Olympische Spelen’

8 tot en met 12 april van 8 tot 17 uur

Sportcentrum, Industrielaan 2, sport@torhout.be, 050 22 11 80, webshop.torhout.be

Musical: Back to the future, back to the past 8 tot en met 12 april van 9 tot 16 uur

Kunstacademie, Bruggestraat 12, kamp@milakampen.be, 02 387 21 65, www.milakampen.be

Wijnendale - De Maeretocht

Donderdag 11 april van 7.30 tot 15 uur

Kloosterstraat 5, info@nachtvanvlaanderentorhout.be

The Golden Glows - Clubconcert Sunrise

Donderdag 11 april van 20 tot 21.30 uur

Club de B, ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

De Walvis (Figurentheater)

13, 18, 19 en 20 april van 20 tot 21.30 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6, Toneelkring Sint-Rembert

Jazzduo Steingueldoir/Bogaerts

Dinsdag 16 april van 20 tot 22 uur

Club de B, info@theblackcat.be, 0479 13 30 67, www.theblackcat.be

Avondfilm - La Passion de Dodin Bouffant

Dinsdag 16 april van 20 tot 22.15 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6, ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

Mindfulness

17 en 24 april van 19 tot 21.30 uur

CM-kantoor, gezondheidenparticipatie.westvlaanderen@cm.be, 050 44 03 88, www.cm.be

“Wat heb ik toch een mooie hobby!” door Alain Debeer

Vrijdag 19 april om 20 uur

Club de B, ‘s Gravenwinkelstraat 5, Skalaar, www.skalaar.be

Workshop ‘Gongs’

Zaterdag 20 april van 10 tot 17 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

8ste Spi’riet Presents

Zaterdag 20 april om 19.30 uur

GO! Atheneum Eureka, Rijselstraat 110

Aquarium, Terrarium & Vijverbeurs

Zondag 21 april van 10 tot 16 uur

Club de B, ‘s Gravenwinkelstraat 5, Skalaar, www.skalaar.be

Opendeurdag Kunstacademie

Zaterdag 27 april vanaf 9.30 uur Ten Walle, Bruggestraat 12, www.kunstacademietorhout.be

FroeFroe & Theater Tieret - Prins Arthur V Zaterdag 27 april van 19 tot 20 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6, ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

Workshop ‘Tongue drum’

Zondag 28 april van 10 tot 16 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

Infosessie - Rug- en nekklachten

Dinsdag 30 april van 9.30 tot 12.30 uur

Groenhove, Bosdreef 5, Samana vzw, aanbod@samana.be, 02 211 35 65, www.samana.be

Avondfilm - Priscilla

Dinsdag 30 april van 20 tot 22 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6, ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

in Torhout 29
PODIUM KUNSTEN TORHOUT PODIUM KUNSTEN TORHOUT PODIUM KUNSTEN TORHOUT

Sporttoezichters in de kijker

Massoud Ibrahim (31) en Wouter Ameye (32) werken al enkele jaren voor de sportdienst in Torhout. Massoud kwam hier terecht met een contract voor 1 jaar en is blijven plakken. Wouter zocht na 10 jaar als postbode een nieuwe uitdaging. Nu versterken ze Team Torhout als sporttoezichters.

Wat moet je zoal doen als toezichter?

“Klusjes en materiaal opbergen. Je moet ook bereikbaar zijn en je bent verantwoordelijk voor de zaal. Als er een probleem is, lossen wij het op.” (Massoud) “We doen ook het onderhoud van het materiaal, de zaal en de terreinen.” (Wouter)

Wat maakt het een leuke job?

“Ik ben zelf sportief en vind het leuk om te kijken naar sport. Ik help ook graag met klanten en sporters. Als er op zaterdag een wedstrijd is, hangt er altijd een leuke sfeer.” (Massoud) “De afwisseling. Onze job bestaat uit verschillende dingen. Ik geniet ook van het sociaal contact, bijvoorbeeld met de sportclubs, klanten en sporters. Je bent nooit echt alleen, er is hier altijd wel volk. Dat is een verschil met mijn vorige job.” (Wouter)

Interesse om toezichter te worden of deze job als gelegenheidspersoneel of jobstudent uit te oefenen? selecties@torhout.be

Welkom bij Team Torhout

Interesse om te werken bij het lokaal bestuur?

Momenteel zijn we op zoek naar volgende profielen: Zorg- en verpleegkundigen

Je staat in voor de verzorging en hebt oog voor het welbevinden van de bewoners. Daarbij sta je garant voor kwalitatieve zorg op maat. Je hebt een hart voor mensen en bent zorgzaam voor de bewoners, familie en collega’s.

Voltijds en/of deeltijds contract onbepaalde duur

Sporttoezichter

Binnenkort lanceren we een vacature voor sporttoezichter. Hou zeker www.teamtorhout.be in de gaten.

Een informatiebundel met de toelatings- en aanwervingsvoorwaarden, functiebeschrijving, berekeningswijze bezoldiging en alle praktische info vind je op www.teamtorhout.be.

Info

Personeelsdienst, Aartrijkestraat 11/b 050 22 11 22, selecties@torhout.be

30 SPARRENSPROKKELS - maart - april 2024

College van burgemeester en schepenen

Kristof Audenaert, burgemeester

Algemeen beleid, veiligheid, lokale economie, burgerzaken.

0499 46 32 43 - kristof.audenaert@torhout.be

Zitdag: di. 10 - 12 / woe. 11 - 12 uur

Lieselotte Denolf, 1ste schepen

Cultuur en musea, stadsplanning, jeugd, informatie, participatie en dienstverlening, erediensten, vrijwilligerswerking, onderwijs

0496 39 73 92 - lieselotte.denolf@torhout.be

Zitdag: woe. 9.30 - 12 uur

Ine Debruyne, 2de schepen

Personeel, sociale zaken, gelijkekansenbeleid, sociale tewerkstelling, woonbeleid

0496 82 35 54 - ine.debruyne@torhout.be

Zitdag: di. 10 - 12 uur

Elsie Desmet, 3de schepen

Mobiliteit, leefmilieu en dierenwelzijn, natuur en groen, Noord-Zuidbeleid, begraafplaatsen, toerisme

0478 46 50 29 - elsie.desmet@torhout.be

Zitdag: vrij. 13.30 - 15.30 uur

Stadskantoor

Aartrijkestraat 11/b

8820 Torhout

050 22 11 22 info@torhout.be

Hans Blomme, 4de schepen

Openbare werken, stadspatrimonium, waterbeleid, landen tuinbouw, wijkverfraaiing

0475 32 84 31 - hans.blomme@torhout.be

Zitdag: woe. 14 - 16 uur

Annick Vanderspurt, 5de schepen

Feestelijkheden, kinderopvang, volksgezondheid, senioren, brandweer

0486 25 37 22 - annick.vanderspurt@torhout.be

Zitdag: zat. 10 - 12 uur

Joost Cuvelier, 6de schepen

Financiën, bijzonder comité sociale dienst, ouderenzorg (inclusief WZC), Smart City, markten, sport, omgevingsvergunningen

0474 84 03 82 - joost.cuvelier@torhout.be

Zitdag: vrij. 15.30 - 17 uur

Tom Vandenberghe, algemeen directeur

Claude Callewaert, financieel directeur

OPGELET zitdagen op afspraak. Info

www.torhout.be/college-vanburgemeester-en-schepenen

Openingsuren onthaal

• maandag tot vrijdag: 9 - 12 uur & 13.30 - 17 uur

• zaterdag: 9 - 12 uur

Opgelet

Niet alle diensten hebben dezelfde openingsuren, voor een overzicht, surf naar: www. torhout.be/contact.

Wil je iets melden of heb je een tekortkoming gezien in onze stad?

We vernemen het graag via www.torhout.be/overzicht-meldingen, scan de QR-code of vul de meldingskaart in.

Naam en voornaam:

Adres:

E-mail:

Melding:

Telefoon:

Datum:

31
:
Foto: Glenn Vanderbeke

Prins Pluto verwelkomt je op de carnavalstoet, zondag 10 maart.

Foto: Margo Delecluyse
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.