Mei - juni 2024

Page 1

STADSMAGAZINE SPARRENSPROKKELS

MEI - JUNI 2024

King Pepper en zijn

20 000 volgers.

in Torhout

NIEUW SEIZOEN IN HET CULTUURCENTRUM P.22

Tegoare*no de Batjes, Nacht en Paardenmarkt. Typisch Torhout.

2 SPARRENSPROKKELS - mei - juni 2024

Voorwoord

Tijdens het schrijven van dit voorwoord valt de regen met bakken uit de hemel. Toch was deze middag veelbelovend met een ontwakende zon. Met de eerste warmte verlangen we naar leuke Torhoutse activiteiten. Dit jaar ligt de focus op kastelen en abdijen. Het Museum Torhouts Aardewerk werd dit voorjaar 40. Dat vieren we met de expo Aarde@work en workshops pottenbakken. Is groen meer je ding? Ga dan voor de prijs van mooiste voortuin of kom naar de tuinbeurs Hof en Huis. Hou je het liever bij de gezellige wijkkermissen?

Dan is juni je maand! Je kunt ook kennismaken met onze Paardenmarkt of je benen losgooien op de Nacht van Vlaanderen. In maart vroegen we jullie mening over Centrum+, het noordelijke stadsdeel. Met jullie hulp bouwen we dit mooie gebied verder uit. Intussen wordt de tuin van site Thor aangelegd en kan je de nieuwe doorsteek tussen de Industrielaan en de Bruggestraat verkennen. Deze editie vertelt je ook over Torhonden, muzikale families en het nieuwe programma van het cultuurcentrum. Tip: doe dat met het nieuwe Thourhouts Koasje, gedipt in pittige mosterd en met een lekker Torhouts biertje. Op het voorjaar, santé!

Lieselotte Denolf, schepen

Torhout - Levende stad

12 Economie

Ontdek onze nieuwe 100% Torhoutse producten en maak kennis met enkele nieuwe handelszaken.

16 Leve de stad

Tip: scheur deze rubriek uit en hang hem op als affiche.

Wil jij in deze rubriek verschijnen? Mail naar sparrensprokkels@torhout.be.

20 Muziek

Maak kennis met de familie Vangroenweghe, het muzikaalste gezin van Torhout.

27 Kalender

Ontdek de activiteiten van mei tot juni. Nog meer zin in Torhout?

Check dan www.uitintorhout.be voor het volledig aanbod.

30 Vacatures bij Team Torhout

Ken je de Kommisje al? Misschien maak jij binnenkort deel uit van het team.

COLOFON

Redactie: Dienst Communicatie Torhout

Verantwoordelijke uitgever: Lokaal Bestuur Torhout, Aartrijkestraat 11/b, 8820 Torhout.

Druk: Hdruk.be - Eernegem

Tekst en lay-out: Dienst Communicatie Torhout

Coverfoto: Marijke Debusschere

Jaargang 41 - nr. 3 - Het stadsmagazine kan je ook downloaden op www.torhout.be/sparrensprokkels.

*tegoare = samen 3
INHOUD
Guy Brinckman
Foto:
Pootjes in de lucht voor Dag van de Torhond, zondag 26 mei

Honden. Trouwe viervoeters die ons vriendschap, liefde en steun brengen. Een van de populairste huisdieren en voor velen een deel van het gezin. Ook heel wat Torhoutenaren koesteren liefde voor hun hond(en) in alle maten en vormen. Daarom vieren we op 26 mei de Dag van de Torhond. Een dag waarop we alle Torhoutse hondjes en hun baasjes eren. Er zijn die dag heel wat leuke acties.

Lezing in de bibliotheek

Je hond opvoeden met de connectiemethode

Donderdag 23 mei om 19.30 uur

We verwelkomen hondengedragbegeleider

Geert De Bolster in de bibliotheek. In zijn lezing geeft hij antwoord op de vragen ‘hoe bouw je een diepe band met je hond op?’ en ‘hoe kan je het opvoedingsproces van je hond begeleiden, zonder gebruik van snoepjes of straf?’ Ontdek hoe je onmid-

dellijk meer geluk kunt ervaren met je pup, puberhond of hond met probleemgedrag.

Info: schrijf gratis in via bib@torhout.be, www.torhout.be/Connectiemethode

Opening hondenweide Koningshoek

Zondag 26 mei van 13 tot 17 uur

Iedereen is welkom op de hondenweide aan de Koningshoek. Beleef een leuke namiddag vol activiteiten voor jou en je viervoeter. We lichten al een tipje van de sluier.

• Speelmoment op maat van bange, jonge of introverte hondjes

• Tombola

• Fotoshoot, met je viervoeter op de foto

Kleurplaat

Kleur een van de leuke hondenplaatjes in. Je vindt ze in het Vrijetijdshuis, de bibliotheek en het stadskantoor en op www.torhout.be.

4 SPARRENSPROKKELS - mei - juni 2024
Foto: Glenn Vanderbeke

Foto: Marijke Debusschere

Bekende Torhonden

Torhout heeft heel wat schattige en leuke honden als inwoners. Enkelen zijn zelfs bekend!

King Pepper en zijn 20.000 volgers

Pepper, de Cavalier King Charles, is de gelukkige Torhond van Louise en Laurence Ameel en hun mama Nathalie. Acht jaar geleden kwam de kleine Pepper in het gezin en vandaag is hij een echte BT - Bekende Torhond. Zijn Instagrampagina telt maar liefst 20.000 volgers! Laurence vertelt: “Pepper was de kleinste van zijn nestje en toen we hem zagen was het liefde op het eerste gezicht. Ook van zijn kant, want hij leek ons meteen leuk te vinden. Het speelse bijten in onze schoenveters was onze eerste interactie.”

Een echte celebrity

Laurence: “Een paar zomers geleden begonnen mijn zus en ik samen de Instagrampagina. We plaatsten foto’s van Pepper en vertelden over zijn leven. Dat trok aan. We kregen heel wat volgers en hadden gesprekken met mensen van over heel de wereld die gecharmeerd waren door Pepper. Vorig jaar is Pepper doof geworden. Daarom posten we nu minder. Hij begrijpt onze commando’s niet meer en we willen hem op zijn gemak laten zijn. Maar met gebarentaal krijgen we al heel wat geregeld.”

Aan de leiband .. klaar .. start “Wij vinden het echt belangrijk dat honden aan de leiband lopen. Pepper is heel schuchter en bang van andere honden. Eén keer viel een loslopende hond hem aan, en we merken dat hij daar echt door getekend is. Wij gebruiken de losloopweides niet, omdat Pepper zo angstig is. Maar voor honden die minder bang zijn is het geweldig om eens ongeremd los te lopen en vrij te spelen. Zeker voor mensen die geen grote tuin hebben is zo’n weide echt een meerwaarde. We zijn blij dat er in het groen in Torhout ook daarvoor plaats werd voorzien.”

Charlie, de zonneklopper

In de Kopiekrant, een winkel in het hart van Torhout, worden de klanten vriendelijk verwelkomd door Charlie. De lieve teckel verwarmt al meer dan vier jaar de harten van vele Torhoutenaren. Xavier en Marieke zijn de trotse baasjes van deze Torhond. Xavier: “Charlie zit hier bijna elke dag. Hij heeft zijn eigen plekje op de toonbank en een mandje aan het raam. Er zijn klanten die speciaal voor hem langskomen. Als hij dan toch eens thuis is in plaats van in de winkel, zijn ze heel teleurgesteld. Alle klanten zijn heel begaan en vragen altijd hoe het met ons hondje gaat. ‘Met mij ook heel goed’, zeg ik dan. Charlie brengt hier leven en veel klanten genieten daar van.”

Foto: Marijke Debusschere

5
DIEREN

Op stap in Torhout

Xavier: “Elke dag gaat Charlie 2 of 3 keer wandelen. Ik wandel elke dag met hem een paar blokjes rond, in de omgeving van de Markt. Onze achterbuur Mark gaat ook elke dag met hem wandelen om 15 uur. Als Charlie Mark ziet begint hij enthousiast te blaffen, want hij weet dat hij op avontuur mag vertrekken. Meestal gaan ze naar het Ravenhofpark, zodat Charlie van de natuur kan genieten. Het is een echte zonneklopper.”

Vrolijk kwispelen aan ‘t Hoge Water

Torhout heeft drie hondenloopweides waar honden naar hartenlust kunnen ravotten. De weide aan ‘t Hoge Water is daar een van. Twee toegewijde Torhoutenaren zetten zich in om het een leuke en veilige plaats te maken. Ze zorgen ervoor dat er emmers water en ballen aanwezig zijn en richtten de Facebookgroep ‘Hondenlosloopweide ‘t Hoge water Torhout (Chantilly)’ op. De beheerder communiceert verloren voorwerpen of signaleert het als de weide er vuil bij ligt door niet opgeruimde kakjes. Het is ook het ideale platform om speelkameraden te vinden voor jouw pup.

Alle hondjes welkom

Aan de poort van de weide is een plekje voorzien waar je hond tot rust kan komen en even kan snuffelen en kennismaken. Ook bange en jonge dieren zijn welkom op de weide. Kies bij voorkeur een rustig moment uit en communiceer naar de andere baasjes dat jouw hondje liever alleen speelt en bang is.

Meer groen, meer plezier

De losloopweide aan ‘t Hoge Water wordt binnenkort onder handen genomen. We proberen daarbij rekening te houden met opmerkingen van de gebruikers. We gaan voor meer groen, meer plezier en creëren een aparte ruimte voor kleine en bange honden.

Losloopweides in Torhout

• ‘t Hoge Water (Noordlaan)

• Ravenhofpark (Ravenhofstraat 5)

• Koningshoek (bereikbaar via de Groene 62, ter hoogte van de Bruggestraat of de Sint-Jozefstraat)

6 SPARRENSPROKKELS - mei - juni 2024
Foto’s: Glenn Vanderbeke

(Financiële) ondersteuning voor gezinnen met kinderen

Het Sociaal Huis ondersteunt gezinnen met financiële of andere problemen op verschillende manieren. Maak een afspraak in het Sociaal Huis en bekijk samen met een maatschappelijk assistent waar je recht op hebt.

UiTPAS aan kansentarief

De UiTPAS is een voordeelkaart voor sport, cultuur en vrije tijd. Voor mensen met een beperkt inkomen of met een bepaald statuut, zoals een verhoogde tegemoetkoming bij het ziekenfonds, is er een UiTPAS aan kansentarief. Met deze pas krijg je 80% korting op activiteiten, kampen of lidgeld bij verenigingen. De UiTPAS aan kansentarief koop je aan in het Sociaal Huis of het Vrijetijdshuis voor 1 euro. Kom langs met je identiteitskaart, eventueel de rijksregisternummers van je gezinsleden en een bewijs verhoogde tegemoetkoming.

Lager tarief buitenschoolse kinderopvang

Torhoutse gezinnen met financiële moeilijkheden hebben recht op 80% korting op de facturen buitenschoolse kinderopvang. Het Sociaal Huis voert daarvoor een financieel en sociaal onderzoek uit.

Onderwijscheques

Onderwijscheques zijn een tussenkomst op de schoolfactuur voor gezinnen met financiële moeilijkheden. Dit wordt al dan niet toegekend na een onderzoek bij het Sociaal Huis. De tussenkomst wordt 1 keer per schooljaar per kind toegekend. Het bedrag van de jaarlijkse tussenkomst is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Voor het schooljaar '23-'24 gaat het over volgende tussenkomsten:

• Kleuter (incl. buitengewoon onderwijs): 44 euro

• Lager (incl. buitengewoon onderwijs): 84 euro

• Secundair, OKAN-klas, deeltijds beroepsonderwijs, leertijd en tweedekansonderwijs: 126 euro

Eerste leeftijdsmelk

Gezinnen met financiële moeilijkheden krijgen een doorverwijsbrief van Kind & Gezin. Met deze doorverwijsbrief kan je de aankoop van eerste leeftijdsmelk terugbetaald krijgen door het Sociaal Huis.

Info: Sociaal Huis, 050 22 12 33, sociaal.huis@torhout.be.

7 WELZIJN

Verkiezingen

Subsidie Huis van het Kind

Organiseer je een laagdrempelig initiatief voor Torhoutse gezinnen of kinderen? Vraag een subsidie aan bij het Huis van het Kind!

Het Huis van het Kind Torhout is een samenwerking tussen verschillende Torhoutse partners die werken met en voor kinderen rond:

• Opvoedingsondersteuning

• Spel en ontmoeting

• Mobiele preventieve gezinsondersteuning

• Versterking van onderwijskansen

• Bevordering sociale cohesie

Jaarlijks voorziet het Huis van het Kind een budget om laagdrempelige Torhoutse initiatieven rond een van deze pijlers te subsidiëren. Ben je een lokale vzw, organisatie of vereniging en zet je een initiatief voor kinderen of gezinnen op poten? Check dan zeker het subsidiereglement en misschien geeft het Huis van het Kind Torhout jouw activiteit of project financieel een duwtje in de rug.

Info: 050 22 12 33, www.torhout.be/subsidie-voor-initiatievenvoor-torhoutse-gezinnen-of-kinderen

met z'n allen naar de stembus

Op zondag 9 juni vinden de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen plaats. Voor die verkiezingen geldt stemplicht. Ten laatste 15 dagen vooraf krijg je een oproepingsbrief via de post. Je bent verplicht om te gaan stemmen. Kijk goed naar welk stembureau je je moet begeven, het adres staat in de brief. Je kan een duplicaat van je oproepingsbrief aanvragen bij de dienst Burgerzaken. Maak hiervoor een afspraak via www.torhout.be/ maak-een-afspraak-burgerzaken (VARIA).

Oei, ik kan niet gaan stemmen

Heb je een geldige reden om niet te gaan stemmen? Geef een volmacht aan een andere kiezer.

• Vraag je volmachtformulier aan bij de dienst Burgerzaken. Maak hiervoor een afspraak via www.torhout.be/ maak-een-afspraak-burgerzaken.

• Zowel de volmachtgever als de volmachtkrijger moeten het formulier ondertekenen.

• Heb je een volmacht om de stem van een naaste uit te brengen? Ga eerst zelf stemmen vooraleer je de volmacht uitoefent.

Ik ga stemmen en ik neem mee mijn identiteitskaart

• mijn oproepingsbrief

• als volmachtkrijger: de oproepingsbrief van de volmachtgever en het formulier

Nieuw: 16-jarigen moeten stemmen voor Europa

Voor het eerst moeten ook jongeren die op de dag van de verkiezingen minstens 16 jaar zijn stemmen voor het Europees parlement. Ook zij staan automatisch op de kiezerslijsten en ontvangen een oproepingsbrief. Voor veel jongeren lijkt de Europese Unie of EU ver weg. Maar de EU heeft wel impact op je leven en op de maatschappij. Op www.watwat.be/verkiezingen lees je waarom jouw stem nuttig is.

Info: www.torhout.be/verkiezingen

8 SPARRENSPROKKELS - mei - juni 2024

Zitdagen partners Sociaal Huis

In het Sociaal Huis houden ook externe diensten zitdagen op vaste tijdstippen. Een overzicht vind je op www.torhout. be/partners-sociaal-huis. Hier wat informatie over:

Juridisch advies

Elke eerste dinsdag van de maand kan je gratis terecht in het Sociaal Huis voor eerstelijnsbijstand. Dat gaat van mondeling advies en praktische inlichtingen tot een doorverwijzing naar een gespecialiseerde instantie. Eerstvolgende zitdagen: dinsdag 7 mei - 4 juni - 2 juli van 17 tot 19 uur

Heb je meer dan advies nodig?

Elke eerste vrijdag van de maand ben je welkom voor tweedelijnsbijstand of een advocaat voor bijstand of vertegenwoordiging. Afhankelijk van je inkomen krijg je gratis of goedkopere juridische bijstand.

Eerstvolgende zitdagen: vrijdag 3 mei - 7 juni - 5 juli om 11 uur

Lokaal Loket Kinderopvang

Het Lokaal Loket Kinderopvang is een neutraal informatie- en ondersteuningspunt voor iedereen die vragen heeft rond kinderopvang voor baby’s, peuters en schoolgaande kinderen. Je krijgt er informatie over opvang in het algemeen en over de verschillende opvangmogelijkheden in Torhout. Het loket helpt je in je zoektocht naar kinderopvang.

Het Lokaal Loket Kinderopvang werkt op afspraak. Een afspraak maken kan via loketkinderopvang@torhout.be of 050 22 12 33. Ga je liever zelf op zoek naar kinderopvang? Een overzicht van alle opvanginitiatieven in Torhout vind je op www.kinderopvangwijzer.be/torhout.

Zitdagen belastingaangifte

Op woensdag 5 en 12 juni houdt FOD Financiën een zitdag voor het invullen van je belastingaangifte. De zitdagen zijn op afspraak en vinden plaats in Cultuurcentrum de Brouckere van 9 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur.

Hulp nodig met je belastingaangifte? Maak een afspraak via www.torhout.be/belastingsaangifte of bel 050 22 11 22. Per persoon kan je maximaal 1 afspraak maken, waarin er tijd is om 1 belastingaangifte in te vullen. Breng steeds alle relevante documenten mee en/of een volmacht als je komt voor de aangifte van een andere persoon.

FOD Financiën biedt ook telefonische hulp. Maak een afspraak en een medewerker helpt je telefonisch. Info: https://financien.belgium.be/nl/particulieren/ belastingaangifte/aangifte-2024

Pamperbank Torhout bestaat 5 jaar

De aankoop van luiers neemt een serieuze hap uit het budget van jonge gezinnen. Voor kansarme gezinnen weegt dit nog zwaarder door. Daarom startte Huis van het Kind Torhout in 2019 de pamperbank op. In Torhout zijn er een 12-tal inzamelpunten voor luieroverschotten. De luiers worden per maat gesorteerd in pakketjes van 25 en verkocht in de sociale kruidenier De Kommisje. Kwetsbare gezinnen kunnen een pakketje kopen voor 1 euro (maat 1-4) of 2 euro (maat 5-6).

Wist je dat je ook menstruatieproducten in de inzamelboxen mag steken? Ook deze worden via De Kommisje verdeeld aan mensen in een financieel kwetsbare situatie.

Heb je nog luiers of menstruatieproducten liggen die je niet meer gebruikt? Drop ze in 1 van de inzamelboxen.

Info: www.torhout.be/pamperbank

9
WELZIJN

Veilig verkeer in de Noordlaan en Aartrijkestraat werken aan een conflictvrij kruispunt

Na de heraanleg van de Noordlaan wijzigde de verkeerssituatie aan het kruispunt Aartrijkestraat - Noordlaan. Het kruispunt werd conflictvrij en bepaalde afslagbewegingen werden verboden voor gemotoriseerd verkeer. Zo komen fietsers en voetgangers nooit in confrontatie met een indraaiend voertuig. Om veilig verkeer te garanderen, moeten alle weggebruikers zich aan de regels houden. Voor een vlotte doorstroming verloopt al het verkeer van en naar Aartrijke en Roeselare nu via het kruispunt Industrielaan en Noordlaan.

Sensibilisering met flyers

Het lokaal bestuur start samen met AWV en de politiezone een sensibilisatieactie over het kruispunt op. Met flyers willen we zowel fietsers als automobilisten bewust maken van de verkeerssituatie en aanzetten tot veilig rijgedrag. We zullen een aantal keer flyeren tijdens de ochtend- en avondspits in de periode april tot half oktober.

Tijdens de campagne ondernemen we ook actie om het kruispunt nog duidelijker te maken. We brengen tijdelijk extra signalisatie aan die de verboden rijrichtingen aangeeft. Verder plaatsen we gele sensibilisatieborden die duiden wat wel en niet mag.

Veilig oversteken in de Aartrijkestraat

We willen fietsers ook bewustmaken van het gebruik van de oversteekplaatsen. Fietsers steken in de Aartrijkestraat nu vaak in het wilde weg over. Bovendien gebruiken veel fietsers daardoor het enkelrichting fietspad aan de kant van de even nummers in de foute richting.

De fietsoversteek in de Aartrijkestraat wordt verplaatst van huisnummer 93 naar 83 en er komt een versmalling van de rijweg. Zo krijgen de fietsers rugdekking en is het duidelijk waar ze mogen oversteken. Als fietser de Aartrijkestraat op een andere locatie dwarsen is niet toegestaan, doorrijden tot aan de Industrielaan en die daar op de fietsoversteek dwarsen, mag wel.

Na deze sensibilisatieactie zal de politie ook handhaven. Midden oktober neemt het Vlaams gewest de extra signalisatie weer weg en evalueren we de situatie.

10 SPARRENSPROKKELS - mei - juni 2024

Drie nieuwe 100% Torhoutse kazen

Cheese@home, ijsboerderij ‘t Moereveld, de Houtlandse brouwers en wijngoed Thurholt lanceren in Torhout 3 nieuwe unieke, ambachtelijke Torhoutse kazen, onder de naam Het Thourhouts Koasje.

De melk van ‘t Moereveld vormt de basis voor deze 100% Torhoutse producten, lekker lokaal! Het Thourhouts Koasje brengt een heerlijk en divers assortiment op de markt: een klassieke en smaakvolle moereveldkaas, een bierkaas op basis van het tripelbier van de Houtlandse brouwers en een unieke wijnkaas, waarin de lekkere roséwijn van wijngoed Thurholt is verwerkt. De drie kazen zijn halfharde paterskazen, elk met hun eigen toets. Ze zijn bovendien vegetarisch.

Info: www.visittorhout.be/100-procent-torhouts

Boerenmarkt, stadspark

Zondag 5 mei, 11 tot 17 uur

Het mag geweten zijn dat Torhoutenaren levensgenieters zijn. Ze kunnen zo smullen van artisanaal lekkers. En in mei vieren we dat op de Boerenmarkt met de artisanale en ambachtelijke producten van onze hartelijke ondernemers. Het stadspark wordt een gezellige streekproductenmarkt.

Heel wat Torhoutse ondernemers zijn aanwezig met een standje. The Two Wally’s verwennen je dan weer op muzikaal vlak. Ze nemen kinderen en volwassenen mee op een interactieve muzikale ontdekkingstocht in de wondere wereld van tekenfilms, met liedjes die bij jong en oud in het collectief geheugen zitten. Voor de kinderen is er een springkasteel.

Standhouders

• Schapenhouderij De Maekemeersch

• Ijsboerderij ‘t Moereveld

• Houtlandse Brouwers

• Bazaar 25 (vzw Tordale)

• Wijngoed Thulholt

• De Elzenhoeve

• Chocolatier Dumon

• Mostaard Wostyn

• Cheese-at-home

Brouwerij Keiberg

• Vishandel Vanpraet

• Aardbeien Vanhoucke

• DS Plant

• Zoetigheden Tante Jeanne

• Grano Verde Koffie en Thee

• Frambozenkwekerij Filip Devlieghere

• De Groentehoeve, Dries Dehulster

• Geert Vercruysse brood bakken voor schoolproject India

• Brandweerzone 1

Kinderboerderij d’ Oude Smelterij Vrijetijdshuis

12 SPARRENSPROKKELS - mei - juni 2024
Foto: Jan D’Hondt
Lokale Economie, 050 22 11 39
Info:

Welkom, nieuwe ondernemers

Heb jij een nieuwe of vernieuwde handelszaak in Torhout? En wil je gratis in deze rubriek verschijnen? Laat het weten via sparrensprokkels@torhout.be.

Welkom en veel succes!

Mamzel

Kortemarkstraat 1a

www.mamzeltorhout.be

In deze gezellige concept-store vind je leuke accessoires en kan je genieten van een hapje en drankje. Trees en Hannelore verwelkomen je met een heerlijk ontbijt, lekkere lunch of zoet vieruurtje. Alles wat je ziet in het frisse interieur is ook te koop.

Lisayra

Zuidstraat 23

www.lisayra.be

Lisayra is dé plek voor unieke, gepersonaliseerde geschenken en een uitgebreid aanbod van alcoholvrije dranken. Bovendien kan je er voor een zorgpedicure en een manicure terecht. Nino en zijn gezin streven naar kwaliteit, originaliteit en klantvriendelijkheid.

Bella Vitta Markt 26

www.bellavitta.be

Kleding, schoenen en handtassen voor jong en oud vind je in Bella Vitta. De moderne zaak verhuisde dit jaar naar de Markt. Daar helpt Heidi je graag met al je shopbehoeftes. Als je nu wat stijladvies wil of een outfit zoekt van een maatje meer, daar moet je zijn.

Nail’s up

Bollestraat 87

www.evnailsup.be

Even een zenmomentje nodig? Bij Nails’up kun je jouw nagels, wimpers en wenkbrauwen laten stralen! Emmy brengt met veel enthousiasme haar energie en passie over in het schoonheidssalon. Laat je volledig verwennen en geniet van pure ontspanning bij Nails’up!

Foelard Markt 5

Facebook Foelard

Brian toverde de Foelard om tot een huiselijk eetcafé. Je kan er terecht voor een heerlijke maaltijd, maar ook voor een drankje, kwaliteitsvolle bieren van het vat of een lekkere wijn. Op vrijdag en zaterdag verwennen ze je met ribbetjes en scampi’s à volonté.

Koffie en Meer

‘s Gravenwinkelstraat 2

facebook Koffie&Meer

Koffie en Meer evolueerde van knusse tweedehandswinkel met koffiehoek tot een heuse tearoom. Cindy verwent je met een lichte lunch of een zoete huisbereide versnapering. Op vrijdagavond sluiten ze wat later hun deuren en kan je genieten van een hartige tapasplank.

13
ECONOMIE
Inwonerspanel buigt zich over algemene thema's

De resultaten van de vierde bevraging bij het inwonerspanel zijn bekend. Na thema's als de stedelijke dienstverlening, winkelen en het vrijetijdsaanbod, werd nu gekozen voor een aantal algemene vragen. Onder meer wonen in Torhout, de beleving van het openbaar domein, het imago van de stad en de gewenste prioriteiten werden bevraagd.

Het inwonerspanel is een willekeurig gekozen groep die een representatieve weergave is van de Torhoutse bevolking. 495 inwoners maken er deel van uit. Het volledige rapport vind je via www.torhout.be/inwonerspanel.

Wonen in Torhout

• 86% van de Torhoutenaren is fier om een inwoner van de stad te zijn.

• De inwoners schuiven onze onderwijsvoorzieningen, ligging, parken, bossen en bufferbekkens en de aanwezigheid van een ziekenhuis naar voren als voornaamste troeven.

• Torhout wordt bij nieuwe inwoners voornamelijk gekozen omwille van de centrale ligging, beschikbare woningen/bouwgronden of de partner die hier al woonde.

• De inwoners geven aan dat ze de stad nog meer zou aanbevelen als er meer winkels en horeca zouden zijn.

14 SPARRENSPROKKELS - mei - juni 2024

• De meerderheid van de Torhoutenaren heeft een goed contact met de buren.

Het openbaar groen in de stad wordt als goed tot zeer goed beoordeeld. We bevroegen onder meer de tevredenheid over het ontharden, de netheid en het onderhoud ervan en de openingsuren van het recyclagepark.

• Inwoners geven aan dat er meer vuilnisbakken op het openbaar domein mogen staan.

Stadskernvernieuwing positief beoordeeld

Hoewel de stadskernvernieuwing afgelopen najaar pas een feit was, wilde het lokaal bestuur toch al eens polsen naar de bevindingen. Het overgrote deel vindt dat Torhout erop vooruit is gegaan. Het eenrichtingverkeer van de Burg naar de Zuidstraat is al goed ingeburgerd en inwoners zijn zeer positief over de zitmogelijkheden en de fonteinen op de Markt.

Imago, prioriteit en fusie

Het inwonerspanel gaf onderwijs, sport, aangename woonstad, groene stad en propere stad aan als de voornaamste sterke punten.

Winkelen en uitgaan blijkt dan weer een werkpunt waar de diensten zich momenteel al extra voor inzetten. Inwoners vinden volgende thema’s het belangrijkst:

• Behoud groene open ruimte

• Een goede staat van de wegen

• Verkeersveiligheid

• Netheid van straten, pleinen, fiets- en voetpaden

• Ondersteuning en uitbouw van lokale economie

• Sport

Met de actualiteit in het achterhoofd polsten we naar het gevoel over een fusie. Op dit moment zijn hier geen plannen voor. 26% zou dit als een meerwaarde beschouwen, 43% niet en 32% heeft hier geen mening over. De voorstanders zouden het liefst fusioneren met Lichtervelde.

Info: www.torhout.be/inwonerspanel

15
INSPRAAK

Leve de stad

sfeermakers van de wijkkermissen n

16 SPARRENSPROKKELS - mei - juni 2024
17 Foto: Marijke Debusschere

Cultuurinjecties op de wijkkermis

In de Torhoutse wijken is het altijd leuk vertoeven, en als er een wijkfeest is, wordt de sfeer extra goed! Elk jaar zetten talloze vrijwilligers van de wijken zich in voor hun wijk en hun wijkfeest. Wij voorzien hen graag van extra cultuur en animatie. Van muzikale spektakels tot te gek straattheater, van gegoochel tot animatie voor de kids. Want cultuur hoeft niet altijd binnen de muren van een theater plaats te vinden. Ontdek een voorproefje van de programma’s voor de wijkkermissen in juni.

Kermis Don Bosco, zaal de Bosgalm vrijdag 7 tot en met zondag 9 juni

• 7 juni, 20 uur: De Torhoutse coverband Djinn Sonic Geniet van een optreden zonder muzikale grenzen, gaande van pop en rock tot disco en funk.

• 9 juni, 6 tot 18 uur: Aperohappening Verkiezingen Kom genieten van een aperitiefje voor en na het stemmen. Wij zorgen voor muziek en animatie voor de kinderen.

Kermis Sint-Henricus, feesttent, St.-Henricusstr.-Zonstr. Zaterdag 22 tot en met maandag 24 juni

• 22 juni, 14 uur: Feestshow Dippy en Doppy

Zin om mee te dansen en zingen met Doppy en zijn gitaar? Of laat je je verrassen door de gekke goocheltrucs van Dippy? De show van Dippy en Doppy brengt humor en muziek.

• 23 juni: De Toâpe Geraapte

Vergeet de dj’s! Stomende medleys, strakke percussie, schitterende blazers en sprankelende zangers. Noem het op en de coverband De Toâpe Geraapte brengt het mee!

Koornbloem zomert, zaal Rozendale zaterdag 29 juni

• 14 uur: Zeepbellencaravan

Beleef de allergrootste reuzebellen of de allerkleinste minibellen rond en in de Cara-bella.

• 19 uur: Supervalentinostars

Ben je into punk of ga je eerder wild op hits uit de seventies? Kom dan zeker mee feesten met SVS.

Info: www.visittorhout.be/kermis

18 SPARRENSPROKKELS - mei - juni 2024

Op toer

Fiets de Faire Ronde

Zaterdag 11 mei, 10 tot 17 uur.

Benieuwd waar je fair trade kan kopen of welke organisaties bewust inzetten op herstellen, delen en hergebruik? Neem op de World Fair Trade Day deel aan de Faire Ronde, een fietstocht van 25 kilometer langs een 9-tal faire locaties in Torhout en Lichtervelde. Die dag zetten de locaties met LEF - die lokaal, ecologisch en fair denken én doen - hun deuren open en geven je met plezier een blik op hun werking. De fietsroute vind je op www.torhout.be en bij de deelnemende locaties, zoals o.a. Oxfam Wereldwinkel, Kringwinkel, Harterobe, De Proefhoeve bij d'Oude Smelterij en De Elzenhoeve. Starten kan overal op de route. Op je eerste stopplaats ontvang je een stempelkaart. Wie minstens 6 stempels van verschillende locaties verzamelt, maakt kans op een fair prijzenpakket. Geen fietsfan? Je kan tot eind mei ook een korte versie van de Faire Ronde wandelen in het centrum van de stad.

Info: www.torhout.be/de-faire-ronde

Doe de 10.000 stappenclash en win geweldige prijzen Meimaand

Ben jij klaar om te bewegen en Torhout naar de overwinning te stappen? In mei strijden we met meer dan 160 steden en gemeenten om de titel ‘actiefste gemeente van Vlaanderen’. Neem deel en zet een stapje in de goede richting. Want wandelen is de makkelijkste en goedkoopste manier van bewegen. Door dagelijks te wandelen voel je je beter in je vel en slaap je beter. 10.000 stappen per dag is ideaal voor je gezondheid. Is dat niet meteen haalbaar voor jou? Elke stap die je zet, is er een in de goede richting.

Doe mee en maak kans op geweldige prijzen, zoals een waardebon van AS Adventure.

Schrijf in via www.torhout.be/10000stappen

Nacht van Vlaanderen

Vrijdag 21 juni

Zet je beste beentje voor en kom lopen of wandelen tijdens de Nacht van Vlaanderen. Op vrijdag 21 juni kan je deelnemen aan de Nacht en daarna genieten van het optreden van Laura Tesoro om 22 uur op de Markt. Elke Torhoutenaar die finisht in de 42km of de 100km, krijgt een uniek label van Torhout en is uitgenodigd op een receptie op zondagochtend. Wie nog niet genoeg heeft van het wandelen kan op zaterdag 22 juni deelnemen aan de Batjestocht, een wandeltocht in de mooie natuur van Torhout.

Info en inschrijven: www.nvv.be

De mooiste voortuin van Torhout

Mooie tuintjes, we worden er op slag blij van. Een groene (voor)tuin is niet alleen goed voor het klimaat, maar kan je zelfs een prijs opleveren. Ook dit jaar organiseren we een bebloemingswedstrijd. Schrijf je nog tot en met 15 juni gratis in. De enige voorwaarde is dat de tuin of gevel goed zichtbaar is vanop de openbare weg.

Je kan deelnemen in één van de volgende categorieën:

• gevelversiering

• voortuin (klein, middelgroot en groot)

• hoeveverfraaiing

• ecologische voortuin

Alle tuinen worden beoordeeld op de aanleg, het onderhoud, de kleur- en vormcompositie en de originaliteit van de beplanting. Landbouwbedrijven worden in hun geheel beoordeeld. Hierbij zijn inlijsting in het landschap en aandacht voor de toegang tot het bedrijf heel belangrijk.

Info: www.torhout.be/bebloeming of 050 22 11 22

19 BUITEN
“Muziek in het bloed”
Nooit een stil moment bij de familie Vangroenweghe

Nooit een stil moment bij de familie Vangroenweghe. Als de radio niet speelt, is er wel ergens een gezinslid op zijn instrument aan het tokkelen. Het hele gezin volgt wekelijks les aan de kunstacademie. Ze bespelen allemaal een snaarinstrument, dat gaat van gitaar bij papa Frédéric (49) en Arthur (16), viool bij mama Ellen (45) en Elise-Marie (13) tot piano bij Victor (18). Eén ding is zeker, de passie en het talent spatten er vanaf, en als foto’s geluid konden maken, zouden jullie nog meer genieten van dit artikel.

Jong geleerd én oud gedaan

De kinderen namen het voortouw en begonnen al vroeg met muziekles. Uiteindelijk volgden de ouders en de jongste zus snel. Ondertussen zitten Arthur en Victor in de vierde, en Ellen, Frédéric en Elise-Marie in de derde graad.

Victor vertelt: “In het 3e leerjaar kon je notenleer volgen. Kort daarna besefte ik dat ik echt graag piano wou leren spelen. Ik heb er sindsdien nooit meer aan getwijfeld.” Arthur vult aan: “Ook bij mij is het van kinds af aan een droom. Ik zag mensen gitaar spelen en zingen op

“De jongens namen het voortouw. Uiteindelijk volgden de ouders en zus snel.”

Foto’s: Glenn
20 SPARRENSPROKKELS - mei - juni 2024
Vanderbeke

tv en dacht: ‘ja, dat wil ik ook doen’.”

Ellen en Elise-Marie begonnen samen aan het muziekavontuur.

Ellen: “Toen Elise-Marie 4 jaar was, zag ze een violist op een opendeurdag. Ze wist meteen dat ze dat ook wou doen. Omdat ze nog zo jong was, begonnen we via de Suzukimethode. Die methode berust op constante blootstelling aan muziek, herhaling, zowel individuele als groepslessen en muziek spelen gebaseerd op het gehoor. Een ander belangrijk aspect is actieve betrokkenheid van de ouders. En zo ben ik haar gevolgd.” Frédéric voegt toe: “Ik wou al een tijdje een instrument leren spelen. Maar dat is iets waar je tijd voor moet maken en stiekem keek ik wel wat op tegen de notenleer. Zes jaar geleden besloot ik eraan te beginnen. Zo kon ik samen met Ellen de notenleer doorworstelen.”

Nu volgt het volledige gezin les aan de kunstacademie. “We vonden het leuk dat de kinderen muziek wilden spelen. Maar we hebben wel van het begin duidelijk gemaakt dat het iets is waar discipline voor nodig is. Ze moeten er tijd en inspanning in steken.” (Ellen).

In koor

Op de kunstacademie worden de talenten gebundeld. Ellen vertelt: “Les volgen op de academie geeft me een speciaal gevoel. Je krijgt les van getalenteerde en professionele muzikanten. Soms denk ik wel eens: ‘Wow, zij geven les aan mij’. Het leukste vind ik het orkest en de groepsles, omdat je dan samen met anderen speelt.” Victor vult aan: “Je talenten samenleggen met anderen is iets speciaals. Het geeft me een gevoel van voldoening.” Ook Frédéric

hecht waarde aan samen spelen: “Voor mij zijn het de projecten die het extra leuk maken. Spelen op de onthaaldag, op de opendeurdag, maar bijvoorbeeld ook op de opening van een kunstgalerij. Op zo’n gelegenheden (samen) spelen is echt een meerwaarde. En zo leerden we ook heel wat mensen kennen in Torhout.”

Elise-Marie en Ellen hebben samen groepsles en orkest, en ook Arthur en Frédéric volgden vroeger samen les. Elise-Marie en Arthur volgen samen de les kamermuziek. EliseMarie vertelt: “Soms hebben we samen les. Dat geeft mogelijkheden. Je leert heel wat tijdens de lessen, daarmee gaan we aan de slag. Zo spelen Victor en ik wel eens samen op een feestje. Victor, Arthur en ik improviseren ook vaak samen.” Arthur speelt enthousiast gitaar en zingt vele bekende sterren zoals Elvis en Johny Cash na. Hij vertelt: “Natuurlijk is het ergens wel een droom om verder te gaan in muziek. Op school had ik ook een tijdje een band. Ik deed akoestische gitaar en zang, een vriend speelde elektrische

gitaar en een andere piano. Dat was heel leuk.” Frédéric vertelt ten slotte: “Ik lach wel eens dat we een band gaan beginnen, The Green Ways. Het is leuk om over te dromen, maar voorlopig blijft het een hobby.”

Zin in muziek?

Ben jij nieuwsgierig naar de resultaten van de creativiteit van de ruim 2000 leerlingen van de Kunstacademie? Voor de zomervakantie zijn er tal van openbare toonmomenten en tentoonstellingen. Alle info en data vind je in de kalender op p.27.

Wil jij ook deel uitmaken van deze bruisende leeromgeving? Schrijf je in voor het schooljaar 2024-25. Leerlingen die al les volgen kunnen zich inschrijven vanaf zaterdag 1 juni. Nieuwe leerlingen kunnen dat vanaf zaterdag 15 juni.

Info: www.kunstacademietorhout.be schrijf online in of maak een afspraak via 050 21 56 55 of secretariaatacademie@torhout.be.

MUZIEK 21

Klaar voor een nieuw seizoen in het cultuurcentrum

We kijken alweer reikhalzend uit naar het nieuwe cultuurseizoen, dat van start gaat in september. Achter de schermen zijn Bert Nauwynck, Sofie De Clercq en Karien Bardoel volop bezig met de voorbereidingen. Ze planden al heel wat geweldige voorstellingen in, elk in hun eigen specialisatie. Samen geven ze ons al een voorproefje van het nieuwe programma.

Voor elk wat wils

Smaken verschillen, dus is het kwestie van een aanbod creëren waarin er voor iedereen wel iets zit. Karien: “We proberen een mix te voorzien van nieuw en gekend aanbod. Voor dat nieuwe aanbod gaan we voorstellingen bekijken en baseren we ons ook op gekende gezelschappen.” Bert vult aan: “Niet alles kan altijd voor iedereen zijn, en dat is gewoon oké.” Ten slotte zegt Sofie: “Voor ons is het een mix van breder en ‘het ontdekken waard’. Natuurlijk kijken we ook naar andere parameters, zoals jong en oud. Het is de vinger aan de pols houden. Wat leeft er, wat willen we tonen aan de mensen?”

Diversiteit troef

Een divers aanbod moet van diverse artiesten komen. Karien: “Ik probeer wel wat nadruk op girlpower te leggen. Op vlak van humor kon ik twee fantastische

vrouwen strikken: Amelie Albrecht en Soundos El Ahmadi. En ook uit de muzikale wereld komen er pareltjes. Ik denk aan Isolde Lasoen, de indiefolkband Kids With Buns en Liliane Saint-Pierre. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen mannen welkom zijn. Zo konden we drie geweldige artiesten binnenhalen: Tourist LeMC, Jasper Steverlinck en Novastar.”

Ook Bert houdt van variatie: “Volgend seizoen komt het gezelschap Circumstances langs. Ze brengen de voorstelling ‘Glorious Bodies’, over ouderdom/ veroudering, een onderwerp dat vaak in de taboesfeer blijft hangen. De acrobaten zijn zelf tussen 56 en 68 jaar en doorbreken met hun performance clichés over de oudere generatie. Dat vind ik geweldig!”

Ten slotte licht Sofie voor ons al een tipje van de sluier: “Een theatervoorstelling waar ik naar uitkijk is ‘Mamamanie’ van Julie Delrue (juf Els uit ‘Chantal’). De show gaat over een postnatale psychose. Ze

22 SPARRENSPROKKELS - mei - juni 2024
Sofie De Clercq, Karien Bardoel en Bert Nauwynck Foto: Jeroen Fillieux

brengt een minder evident onderwerp met zoveel humor en gevatheid, echt de moeite waard. Ook Compagnie Cecilia, KVS en Abattoir Fermé brengen hun nieuwste voorstelling.”

Inspirerend familieaanbod In het cultuurcentrum kan je ook terecht voor familievoorstellingen. Sofie: “Familievoorstellingen zijn voorstellingen voor het hele gezin, in de namiddag of op een weekendavond waarop de kinderen lekker samen met de ‘grote mensen’ langer mogen opblijven. Van peuters tot kleuters, tot zes-plussers of voor iedereen vanaf acht jaar. Er zijn voorstellingen voor alle leeftijden. Dat gaat van theater, familieconcerten, muziektheater, figurentheater met poppen tot musicals. Makers van jeugdtheater halen alles uit de kast om kinderen, (groot)ouders, tantes en nonkels een vol uur te boeien en op het puntje van hun stoel te laten zitten. Technische spitsvondigheden, fantasierijke decors, fris acteerspel, wonderlijke muziek, prachtige poppen: jeugdgezelschappen zetten alle middelen in om een breed publiek te verrassen en prikkelen. Een leuke voorstelling in het vooruitzicht is Kapitein Winokio.”

Elk jaar biedt het cultuurcentrum samen met veel partners een familiefestival aan, met workshops, doe-activiteiten en familievoorstellingen. Stip dus zeker zondag 17 november aan in je agenda voor een nieuwe editie van Kunstendag voor Kinderen!

Talent uit Torhout

Hoewel heel wat groot talent de revue passeert, mogen we ook het talent uit Torhout niet vergeten. Bert: “Volgende zomer willen we een groepstentoonstelling op poten zetten met verschillende Torhoutenaars. We willen een verzameling van verschillende kunstvormen, allemaal van Torhoutse bodem. Zo laten we mensen weer kennismaken met iets nieuws. Af en toe tonen we ook voorstellingen via Eigen Kweek, een ondersteuningstraject voor jonge makers, mede mogelijk gemaakt door de Vlaamse Overheid. Zo krijgen ook minder bekende namen speelkansen op onze podia.”

Ontdek het aanbod voor 2024 - 2025 en boek je tickets vanaf 15 juni 9 uur

Op het grote scherm

Ten slotte toont het cultuurcentrum jaarlijks een mooi recent filmaanbod. Karien: “Om de 14 dagen spelen we een film op dinsdagavond. Recente films komen in de Brouckere 3 à 4 maanden later dan in de cinema. Bij onze keuze houden we rekening met recensies en eigen oordeel.

Sofie vult aan: “In de schoolvakanties bieden we ook familiefilms aan op een namiddag in de week. Ook die titels worden pas later bekendgemaakt, omdat we zo recent mogelijke films willen tonen.”

23 CULTUUR
via www.ccdebrouckere.be

Torhout, levende stad

altijd iets te beleven

Hof & Huis, provinciedomein d’Aertrycke

Van vrijdag 17 tot en met maandag 20 mei

Torhoutse Batjes

Van vrijdag 14 tot en met zondag 16 juni

Groene vingers? Kom dan tijdens het Pinksterweekend naar Hof & Huis in het prachtige domein d’Aertrycke. Het hele weekend stellen zo’n 180 nieuwe en vernieuwde exposanten hun aanbod tentoon. Kom genieten van een geweldig feest en doe inspiratie op voor jouw tuin. Tickets: www.hofenhuis.be. Koop als inwoner van Torhout je ticket online met de code Sprokkel24 en krijg een leuke korting.

Schaapscheerfeest, Kinderboerderij d’Oude Smelterij Woensdag 5 juni van 14 tot 16 uur

Tijdens het schaapscheerfeest zie je een authentieke schaapscheerder aan het werk. Er zijn diverse demonstraties: wol kaarden, spinnen, verven, weven. Je kan ook zelf met wol aan de slag: vingerhaken, punniken, vilten, breien, haken, pomponnetjes of vriendschapsbandjes maken. Heel wat creatieve activiteiten voor jong en oud. Kom gratis langs. Natuurlijk kan je ook een bezoekje brengen aan de andere dieren van de kinderboerderij. Geniet op het terras van de Proefhoeve van een lekker drankje.

Info: www.kinderboerderijtorhout.be

Juni brengt ons de geliefde Batjes. Kom de sfeer opsnuiven op 14, 15 en 16 juni. Lokale handelaars verwelkomen jullie weer met plezier en de straten worden gevuld met een gemoedelijke sfeer. Ook het EK-voetbal krijgt een plaatsje, de wedstrijden worden vertoond op groot scherm. Koopjes, muziek en ambiance!

Vrijdag 14 juni

20 uur: Wedstrijd EK voetbal, groot scherm op de Markt

• 22.30 uur: Discobar Sarzebuuze

Zaterdag 15 juni

• 10 - 18 uur: Curiosa Zuidstraat

• 10 - 18 uur: Autoshow in de Oostendestraat

10 - 18 uur: Doorlopend animatie voor jong en oud

14 uur: Dansgroepen TDF en Effort, Markt

• 18 uur: Lotte De Clerck, Markt

• 20 uur: Frimout, Markt

• 22 uur: Fenix, Markt

Zondag 16 juni

• 10 - 18 uur: Curiosa Zuidstraat

• 10 - 18 uur: Autoshow in de Oostendestraat

• 10 - 18 uur: Doorlopend animatie voor jong en oud

• 14 uur: Dansgroepen TDF en Effort, Markt

• 16 uur: Flexband Ambrosia, Markt

• 18 uur: Radio Hallo, Markt

• 20 uur: Willy Sommers, Markt

24 SPARRENSPROKKELS - mei - juni 2024

Nacht van Vlaanderen met Laura Tesoro

Vrijdag 21 juni, 20 uur (start wandel- en loopevenement)

Wie Nacht van Vlaanderen zegt, zegt wervelende optredens op de Markt. Deze editie kan je om 19 uur genieten van het gratis optreden van de Retrofuncoverband om daarna om 22.30 uur af te sluiten met Laura Tesoro.

Info: www.visittorhout.be

In draf naar de 46 ste Paardenmarkt Zaterdag 29 juni van 7 tot 18 uur

Op de traditionele markt beslissen handelaars van ‘s morgens vroeg over de prijs van een paard. Naast de handel in paarden is er die dag nog veel meer te beleven. Ga voor een ritje op een pony, een wandeling met een alpaca, een bezoekje aan de verschillende paardenrassen van miniatuurpaarden tot grote trekpaarden, ga mee met de huifkar en kom kijken naar de voorstellingen in de piste op de Markt.

Topper op de paardenmarkt dit jaar is het optreden van Stal Prinsenhof met Iseulys Dèslé en zes Cremello Lusitano paarden. Iseulys, geboren in een familie die gepassioneerd is door paarden, begon al op jonge leeftijd met paardrijden. Cremello Lusitano paarden zijn zeldzaam en zeer gewilde warmbloedpaarden. Samen brengen ze een adembenemende niet te missen show.

Info: www.visittorhout.be

Kunst om te beleven

Atelier in beeld

Zaterdag 4 en zondag 5 mei, van 11 tot 18 uur

Welkom op hét grote open atelierweekend voor beeldende kunstenaars. Ontdek inspirerend werk in bijzondere ateliers. Deze 3de editie van Atelier in beeld brengt je in Torhout langs zo’n 20 lokale beeldende kunstenaars, zoals Leon Dieussaert, Jean-Marie Eeckeloo en Patrick Adam. Net zoals vorig jaar kan je in het Vrijetijdshuis gratis een uitgestippelde fietsroute afhalen. Het Vrijetijdshuis is open op zaterdag 4 mei van 10 tot 14 uur.

Info: www.torhout.be/vrijetijdshuis

Tentoonstelling Aarde@Work

Nog tot eind juli

Bezoek de gratis tentoonstelling en ontdek de wortels van het pottenbakken in Torhout. Open op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.30 uur. Nu ook met kinderparcours voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Beelderij@work

27 mei tot 7 juni

Het museum verwelkomt De Beelderij binnen zijn muren! Een kleine twee weken lang strijkt het sociaal-artistieke atelier van vzw Tordale er neer en brengt het animo binnen en buiten het kasteel Ravenhof. Loop gerust langs en ontdek hun werking: een creatieve speelplaats waar beeldend werk en andere kunsten tot leven komen.

Info: www.tordale.be/volwassenen/werk-enactiviteiten/de-beelderij-torhout

25
VRIJE TIJD

Themajaar kastelen en abdijen in het Brugse Ommeland

Dit jaar werkt Westtoer rond het thema kastelen en abdijen, want die blijven beide tot de verbeelding spreken. Wie in het Brugse Ommeland rondtoert, treft meer dan honderd kastelen aan. Ook in Torhout zijn er enkele pareltjes, die we dit jaar in de kijker zetten met unieke evenementen. Zo brengen we, samen met de Kunstacademie, muziek in en rond de Torhoutse kastelen tijdens het openingsweekend van ‘kastelen en abdijen’.

Klassiek optreden Elusive, Cc de Brouckere

Zaterdag 1 juni om 19 uur

Geniet van een klassiek optreden met 4 topmuzikanten, Sam Ista (marimba), Nick Ost (euphonium), Juan Ortega Saez (piano) en Hans Van Kerckhoven (viool). Zij brengen, met beeld en muziek, de wereld van de kastelen en abdijen in cultuurcentrum de Brouckere.

Info en tickets: www.ccdebrouckere.be

Aperitiefconcert met Four Times a Lady, Ravenhofpark

Zondag 2 juni om 11 uur

Met zicht op het kleine kasteel brengt het gitaarkwartet Four Times a Lady hun nieuw album ‘Danse d’eau’ tot leven. Dit doen ze in het gezelschap van de pianist Florestan Bataillie en woordkunstenaar Ingeborg Vandenbroucke. Het aperitiefconcert is gratis en vrij toegankelijk.

Info: www.visittorhout.be

Yoga in stijl, provinciedomein d’Aertrycke Zondag 2 juni

Een unieke yogasessie in provinciedomein d’Aertrycke voor het openingsweekend van ‘kastelen en abdijen. Kom genieten van het fantastische uitzicht terwijl je geest en lichaam vrij maakt. De sessies zijn gratis.

Info en inschrijven: www.visittorhout.be of 050 22 07 70

Begeleide wandeling door familie de Maere

Maandag 29 juli

Een unieke rondleiding door domein d’Aertrycke en het kasteel. Ga mee met brigadechef Stefaan Verplancke op bezoek door het provinciedomein. Daarna leiden André de Maere (zoon van baron de Maere) en zijn schoonbroer Alec de Laminne je rond in het kasteel zelf.

Info en inschrijven: www.visittorhout.be/kastelen--en-abdijenjaar

26 SPARRENSPROKKELS - mei - juni 2024
Foto: EDCW Photo
Torhout, altijd iets te beleven. mei - juni 2024

Kaartnamiddag

Telkens op dinsdag van 13.30 tot 17.15 uur

Zaal de Bosgalm, Pastoriestraat 5, KBG Don Bosco Torhout, vanoverscheldea@gmail.com, 050 22 05 85

Wandelen met leeftijdsgenoten

Telkens op maandag van 14 tot 17 uur

Start hoek Oostendestraat en Langepijpestraat, Oostendestraat 58, S-Plus Torhout, 0476 41 15 06

De Zaak Shell

De Nwe Tijd / Anoek Nuyens & Rebekka de Wit

Donderdag 2 mei, 20 uur

Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Voor elke stem in het debat schreven zij een pleidooi. In ‘De zaak Shell’ komen al die stemmen samen. Het stuk is geschreven naar aanleiding van een rechtszaak tussen een groep ngo’s en de oliegigant.

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6

ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

Hé, luister je mee... voorlees- en knutseluurtje

Zaterdag 4 mei van 10.30 tot 11.30 uur

Bibliotheek, Ravenhofstraat 9, bib@torhout.be, 050 22 11 40

Atelier in beeld

Zaterdag 4 en zondag 5 mei van 11 tot 18 uur www.atelierinbeeld.be

Ecstatic Dance met live muziek - DJ Boto

Zaterdag 4 en 12 mei, 8 en 23 juni van 19 tot 21.30 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

Jade Mintjens, Bedankt om te komen

Zaterdag 4 mei van 20 tot 21.30 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6

ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

Workshop ‘Handpan’

Zondag 5 mei van 10 tot 16 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

Brondag voor mantelzorgers, zorgvragers en vrijwilligers

Dinsdag 7 mei van 9.30 tot 16 uur

Torhout, Groenhove, Bosdreef 5, Samana vzw, mantelzorg@samana.be, 02 211 235 65, www.samana.be

Perfect Days

Dinsdag 7 mei, 20 uur

In ‘Perfect Days’, naar het nummer van Lou Reed, geeft Wim Wenders een inkijk in het dagelijkse leven van Hirayama. Hij lijkt perfect gelukkig met zijn schijnbaar eenvoudige bestaan als schoonmaker in Tokio. Enkele onverwachte ontmoetingen onthullen geleidelijk meer over zijn verleden.

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6

ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

Boerenmarkt, stadspark

Zondag 5 mei, 11 tot 17 uur

Stadspark Torhout, economie@torhout.be, 050 22 11 39

De Verkiezingen

Dinsdag 7, 14 en 28 mei, 4 en 11 juni van 17.30 tot 19.30 uur

Hoofdgebouw Tordale, Bruggestraat 39, De Leerwinkel, deleerwinkel@tordale.be, 0499 88 03 90, 0491 15 17 82

Easy Yoga met live muziek

Dinsdag 7 en 28 mei, 4, 11 en 18 juni van 19 tot 20.30 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

Filip Verneert & Enrique Simón Quartet

Dinsdag 7 mei van 19 tot 22 uur

Club de B, ‘s Gravenwinkelstraat 5, The Black Cat vzw, info@theblackcat.be, 0479 13 30 67, www.theblackcat.be

Info-avond mediagebruik

Dinsdag 7 mei van 19 tot 21 uur

Tordale Torhout Oost, zaal T’Oost, Weserstraat

Gongconcert ‘Gong and Hang’ Woensdag 8 mei van 19.30 tot 21 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

Meibedevaart

Woensdag 8 mei van 19.30 tot 22 uur

Parking kasteel Wijnendale, Fonteinpad 1, Landelijke Gilde

Vorming TIC Rembert-cursisten stellen tentoon

Van vrijdag 10 mei tot en met zaterdag 1 juni

Tijdens deze dubbeltentoonstelling maak je kennis met werken van zowel cursisten fotografie als van kalligrafische toepassingen. De foto’s en fragmenten met kalligrafische accenten leveren een uiterst boeiend samenspel en creëren andere invalshoeken.

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6

ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

in Torhout 27
KALENDER PODIUM KUNSTEN TORHOUT

De Faire Ronde Torhout en Lichtervelde

Zaterdag 11 mei van 10 tot 17 uur

Wereldwinkel, Hofstraat, noordzuid@torhout.be, 050

Vake Poes: of hoe God verdween

laGeste (les ballets C de la B + kabinet k)

Dinsdag 14 mei, 20 uur

Bij de Buren - De Spil Roeselare

De twaalfjarige Kleindochter Aller Kleindochters blikt terug op het verleden van haar grootvader. Zijn kindertijd, de oorlog, het seksueel misbruik in de broederschool, de Duitse bezetting, en het wrede huwelijk met Moeke Poes. Het geweld dat kinderen wordt aangedaan, bepaalt het geweld van morgen.

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6 ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

Hof & Huis

Van vrijdag 17 mei tot en met maandag 20 mei

Parking domein d’Aertrycke, Zeeweg 42

Hof & Huis, info@events, www.hofenhuis.be

“Zoetwaterduiken in Vlaanderen!” Thomas Van Puymbroeck

Vrijdag 17 mei van 20 tot 24 uur

Club de B, ‘s Gravenwinkelstraat 5

Skalaar Torhout vzw, www.skalaar.be

Cursus djembe (percussie) onder leiding van Sidy Cissokho

Zaterdag 18 mei van 15.30 tot 17.30 uur

Zaterdag 1 juni van 15.30 tot 17.30 uur

Zaterdag 8 juni van 15.30 tot 17.30 uur

Zaterdag 29 juni van 15.30 tot 17.30 uur

Kunstacademie Torhout, Bruggestraat 12

Jali Kunda vzw, 0485 89 99 49, www.jalikunda.be

10de Garageverkoop

Zondag 19 mei van 8 tot 17 uur

Gitsstraat, Hertog van Arenbergstraat, Beckhofstraat

Vollemaanconcert

Donderdag 23 mei van 19.30 tot 21 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

Elysium

Vrijdag 24 mei van 18.30 tot 20.30 uur

Zaterdag 25 mei van 15 tot 16 uur en van 17 tot 18 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6, Kunstacademie Torhout www.kunstacademietorhout.be

Euraudax Torhout

Zaterdag 25 mei om 14 uur

Manege Groenhove, Bosdreef 8

ronny.debeuckelaere@telenet.be, 0485 79 25 89

SMILE met Ambrosia @ the Movies

Zaterdag 25 mei van 15 tot 17 uur

Zondag 26 mei van 15 tot 17 uur

Club de B, ‘s Gravenwinkelstraat 5, Flexband Ambrosia

Ouder- kind yoga

Zondag 26 mei van 9.15 tot 11 uur

Groei! Yoga & Coaching, Nachtegaalstraat 14, www.groei-coachingpraktijk.be/volwassenen

Kookles: originele croques

Dinsdag 28 mei van 19 tot 22.30 uur

Leskeuken SIVI, Viaductstraat, Femma Vriendinnen Torhout, femmavriendinnentorhout@gmail.com

Urbanus, Bis! Bis! Bis!

Donderdag 30 mei van 20 tot 23 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6

ccdb@torhout.be, 050 22 11 50, www.ccdebrouckere.be

Jacques Vermeire en Luc Verschueren, Zaalshow 2.0

Vrijdag 31 mei van 20 tot 22.30 uur

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6, comedyshows.be

Tentoonstelling met Liliane Decuypere, Astrid Decan, Jeannine Rosseel en Sabine Van Eynde

Van zaterdag 1 juni tot en met zondag 30 juni

Groenhove, Bosdreef 5, Torhout

2-daagse workshop ‘Werken met klankschalen, module 1’

Van zaterdag 1 juni om 10 uur tot en met zondag 2 juni om 17 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

Hé, luister je mee... voorlees- en knutseluurtje

Zaterdag 1 juni van 10.30 tot 11.30 uur

Bibliotheek, Ravenhofstraat 9, bib@torhout.be

Jong NatuurVerkenners Torhout: nieuw jaarprogramma

Zondag 2 juni van 8 tot 23 uur

Torwoud, Kersouwkensstraat 5, Jong Natuurverkenners (Midden-West-Vlaanderen), dirix.xavier@gmail.com, 0488 81 12 45

Yoga in stijl Kasteel d’Aertrycke

Zondag 2 juni van 9 tot 10.15 uur en van 10.45 tot 12 uur

Provinciedomein d’Aertrycke, Zeeweg z/n, Vrijetijdshuis Torhout, vrijetijdshuis@torhout.be, 050 22 07 70, www.visittorhout.be

Jong Natuurverkenners: Fietstocht voor de hele familie

Zondag 2 juni van 9.30 tot 15 uur

Torwoud, Bosdreef, Jong Natuurverkenners (Midden-WestVlaanderen), dirix.xavier@gmail.com, www.natuurpunt.be

Cursus Gezondheid en dienstverlening

Maandag 3, 10 en 17 juni van 8.45 tot 11.45 uur

OC ‘t Centrum, Beerstraat 20, Ligo, 050 34 15 15

Gaetan Casteels Ozaín Quartet

Dinsdag 4 juni van 19 tot 22 uur

Club de B, ‘s Gravenwinkelstraat 5, The Black Cat vzw info@theblackcat.be, 0479 13 30 67, www.theblackcat.be

Gongconcert ‘Mountain of Dreams’

Woensdag 5 juni van 19.30 tot 21 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

28 SPARRENSPROKKELS - mei - juni 2024
22 12 33
PODIUM KUNSTEN TORHOUT PODIUM KUNSTEN TORHOUT

Cultuurinjecties Don Bosco

Vrijdag 7 juni van 18 tot 23 uur

Zaterdag 8 juni van 10 tot 18 uur

Zondag 9 juni van 6 tot 18 uur

Zaal de Bosgalm, Pastoriestraat 5, Don Bosco Feestcomité, vrijetijdshuis@torhout.be, 050 22 07 70, www.visittorhout.be

De Kunstacademie, Beeld pakt uit met MAGIE

Van zaterdag 8 juni tot en met zaterdag 22 juni

De leerlingen uit de afdeling beeldende en audiovisuele kunsten pakken uit met hun werken op de tentoonstelling ‘Beeld pakt uit’.

CC de Brouckere, Aartrijkestraat 6, Kunstacademie Torhout, www.kunstacademietorhout.be

Workshop ‘Handpan’

Maandag 10 juni van 10 tot 16 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

Batjes

Vrijdag 14 juni, zaterdag 15 juni, zondag 16 juni Stadscentrum en handelaars

EK Voetbal Duitsland op groot scherm in Torhout

Kom genieten van het Europees kampioenschap voetbal. We brengen de wedstrijden rechtstreeks vanuit Duitsland naar jou. Aan de voorkant van het Vrijetijdshuis plaatsen we een groot scherm, waarop we heel wat matchen uitzenden om samen te supporteren. De lokale horeca zorgt voor spijs en drank.

Vrijdag 14 juni

• 20 uur: openingsceremonie

• 21 uur: match Duitsland-Schotland

Maandag 17 juni

• 18 uur: match België - Slowakije

• 21 uur: match Oostenrijk - Frankrijk

Zaterdag 22 juni

18 uur: match Turkije - Portugal

• 21 uur: match België - Roemenië

Woensdag 26 juni

• 18 uur: Oekraïne - België

• 21 uur: Tsjechië - Turkije

En verder tot het einde van het kampioenschap: zie www.visittorhout.be

Workshop ‘Houten tongue drums’

Zaterdag 15 juni van 10 tot 16 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

Workshop ‘Native American Flute’

Zondag 16 juni van 10 tot 16 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

43e Nacht van Vlaanderen

Vrijdag 21 juni van 20.15 tot 21 uur

De Mast Torhout, Industrielaan 2, W.S.J.V. Nacht van Vlaanderen vzw, dirk.verduyn@skynet.be, 0476 59 08 73

Grinta For Bjarne Forte Etixx Classic

Zaterdag 22 juni

Site TSVB, Ambachtstraat 35, Vanacker Chris www.facebook.com/Flandria_Sportief

Cultuurinjecties Sint-Henricus

Zaterdag 22 juni van 6 tot 14 uur

Zondag 23 juni van 10 tot 23 uur

Maandag 24 juni van 14 tot 18 uur

St.-Henricusstraat, Zonstraat, Sterstraat, vzw Kermiscomité St.-Henricus, vrijetijdshuis@torhout.be, www.visittorhout.be

27e Batjestocht

Zaterdag 22 juni van 7 tot 15 uur

De Mast Torhout, Industrielaan 2, W.S.J.V. Nacht van Vlaanderen vzw, dirk.verduyn@skynet.be, 0476 59 08 73

Vocaal Ensemble Eufonia - Midzomerconcert

Zondag 23 juni van 11 tot 13 uur

Kinderboerderij d’ Oude Smelterij, Ieperse Heerweg 5

Vocaal Ensemble Eufonia, eufonia.torhout@gmail.com

Easy Yoga met live muziek

Dinsdag 25 juni van 19 tot 20.30 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

Ligconcert ‘Dew’

Woensdag 26 juni van 19.30 tot 21 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

Workshop ‘Werken met klankschalen - module 2’

Van vrijdag 28 juni 10 uur tot en met zondag 30 juni 17 uur

Boventoon, Landstraat 11a, info@boventoon.be, 0499 18 05 06

Paardenmarkt

Zaterdag 29 juni van 8 tot 17 uur

Stadscentrum, Markt 1, Vrijetijdshuis Torhout

vrijetijdshuis@torhout.be, 050 22 07 70, www.visittorhout.be

Koornbloem Zomert

Zaterdag 29 juni van 14 tot 20 uur

Rozeveld parochiezaal, Rozeveldstraat 7/9, achter de kerk, Wijkcomité Koornbloem

Op zoek naar extra activiteiten in Torhout www.uitintorhout.be

Meer informatie vind je op www.visittorhout.be. Volg de Facebookpagina Torhout - levende stad en onze Instagrampagina’s lokaalbestuurtorhout en VisitTorhout. Heb je een beperking en wil je nagaan of een activiteit toegankelijk is voor jou? Contacteer ons via 050 22 11 22 of onthaal@torhout.be.

in Torhout 29
PODIUM KUNSTEN TORHOUT

De Kommisje zoekt versterking

De sociale kruidenier De Kommisje is een buurtwinkel voor mensen met een beperkt inkomen. De Kommisje is een deelwerking van het Sociaal Huis. Een warme groep vrijwilligers en de maatschappelijke assistenten van het Sociaal Huis zorgen voor de vlotte werking. Voor het dagdagelijks organiseren en voorbereiden van deze buurtwinkel en marktwagen is het lokaal bestuur op zoek naar een logistiek medewerker.

Je staat in voor verschillende uitvoerende taken:

• het dagelijks ophalen van voedseloverschotten

• het sorteren van producten het klaarzetten van de winkel bijhouden van de stock

• het onderhoud van de winkel en de mobiele marktwagen

Je volgt terugkerende taken op:

• wekelijks afvalcontainers buiten zetten

• jaarlijks naar de keuring gaan met de marktwagen

• wekelijks vuile was klaarzetten

Daarnaast verwachten we dat je zelf kan inspringen in de winkel, waar een beperkte computerkennis vereist is.

Welkom bij Team Torhout

Interesse om te werken bij het lokaal bestuur? Momenteel zijn we op zoek naar volgende profielen:

Logistiek medewerker Sociale Kruidenier:

De Kommisje

halftijds contract onbepaalde duur

• inschrijven tot en met 12 mei 2024

Verpleegkundigen

voltijds en/of deeltijds contract onbepaalde duur

• selectiegesprek volgend op de kandidaatstelling

Zorgkundigen

• voltijds en/of deeltijds contract onbepaalde duur

• selectiegesprek volgend op de kandidaatstelling

Een informatiebundel met de toelatings- en aanwervingsvoorwaarden, functiebeschrijving, berekeningswijze bezoldiging en alle praktische info vind je op www.teamtorhout.be.

Info

Personeelsdienst, Aartrijkestraat 11/b 050 22 11 22, selecties@torhout.be

30 SPARRENSPROKKELS - mei - juni 2024
Foto: Studio Engarde

College van burgemeester en schepenen

Kristof Audenaert, burgemeester

Algemeen beleid, veiligheid, lokale economie, burgerzaken.

0499 46 32 43 - kristof.audenaert@torhout.be

Zitdag: di. 10 - 12 / woe. 11 - 12 uur

Lieselotte Denolf, 1ste schepen

Cultuur en musea, stadsplanning, jeugd, informatie, participatie en dienstverlening, erediensten, vrijwilligerswerking, onderwijs

0496 39 73 92 - lieselotte.denolf@torhout.be

Zitdag: woe. 9.30 - 12 uur

Ine Debruyne, 2de schepen

Personeel, sociale zaken, gelijkekansenbeleid, sociale tewerkstelling, woonbeleid

0496 82 35 54 - ine.debruyne@torhout.be

Zitdag: di. 10 - 12 uur

Elsie Desmet, 3de schepen

Mobiliteit, leefmilieu en dierenwelzijn, natuur en groen, Noord-Zuidbeleid, begraafplaatsen, toerisme

0478 46 50 29 - elsie.desmet@torhout.be

Zitdag: vrij. 13.30 - 15.30 uur

Stadskantoor

Aartrijkestraat 11/b

8820 Torhout

050 22 11 22 info@torhout.be

Hans Blomme, 4de schepen

Openbare werken, stadspatrimonium, waterbeleid, landen tuinbouw, wijkverfraaiing

0475 32 84 31 - hans.blomme@torhout.be

Zitdag: woe. 14 - 16 uur

Annick Vanderspurt, 5de schepen

Feestelijkheden, kinderopvang, volksgezondheid, senioren, brandweer

0486 25 37 22 - annick.vanderspurt@torhout.be

Zitdag: zat. 10 - 12 uur

Joost Cuvelier, 6de schepen

Financiën, bijzonder comité sociale dienst, ouderenzorg (inclusief WZC), Smart City, markten, sport, omgevingsvergunningen

0474 84 03 82 - joost.cuvelier@torhout.be

Zitdag: vrij. 15.30 - 17 uur

Tom Vandenberghe, algemeen directeur

Claude Callewaert, financieel directeur

OPGELET zitdagen op afspraak.

Info

www.torhout.be/college-vanburgemeester-en-schepenen

Openingsuren onthaal

• maandag tot vrijdag: 9 - 12 uur & 13.30 - 17 uur

• zaterdag: 9 - 12 uur

Opgelet

Niet alle diensten hebben dezelfde openingsuren, voor een overzicht, surf naar: www. torhout.be/contact.

Wil je iets melden of heb je een tekortkoming gezien in onze stad?

We vernemen het graag via www.torhout.be/overzicht-meldingen, scan de QR-code of vul de meldingskaart in.

Naam en voornaam:

Adres:

Telefoon:

E-mail: Datum:

Melding: :

31
Foto: Glenn Vanderbeke
Foto: Henk Rogiers
Hoefgetrappel in de stad, welkom op de Paardenmarkt, zaterdag 29 juni.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.