Toptaste Magazine 18/09/2020

Page 1

TOPTASTE OY:N TUOTTAMA KAUPALLINEN ASIANTUNTIJAJULKAISU / MAINOSLIITE

TOPTASTE

MAGAZINE www.toptaste.fi

Ruokamatkailu

18.9.2020

Tuottaja: Titti Myhrberg • Ulkoasun suunnittelu: Hanna Knaapi • Taitto: Vilma Lehtonen • Kannen pääkuva: Elina Engberg • Painopaikka: Sanomapaino • Toptaste Oy

LATVIA SYYSKOHTEENA

10 3 2

6

8

ETANA ON AINESOSANA NOPEA JA TUNNETTUA MONIKÄYTTÖISEMPI

PORVOON RAVINTOLOIDEN KIRJO YLLÄTTÄÄ MONIPUOLISUUDELLAAN

VIRO – TUO POHJOISEUROOPAN HERKKUSUIDEN SUOSIKKIKOHDE

JOULUPUKIN LOMAKYLÄÄN EHTII VIELÄ HYVIN VARAAMAAN OMAN LOMANSA NIIN SYYSLOMALLE, JOULUKSI KUIN KEVÄÄLLEKKIN


2

TOP CHOICE

MAINOSLIITE

www.toptaste.fi

TERVEISET TOPTASTESTA! Kesä 2020 on nyt paketissa. Olipahan kummallinen kesä. Minä nimittäin kuulun heihin, joiden kesäloma ei tunnu oikealta kesälomalta jos se ei ala matkalla jonnekin lämpimään. Se on aina ensimmäinen lomaviikkoni – lähden jonnekin Välimeren suuntaan, missä vesi on lämmintä ja roséviini kylmää. Tämä vuosi oli tyystin erilainen, kuten varmasti monen muunkin kesä. Sanoin joskus loppukeväästä, että vuosi 2020 tulee olemaan se vuosi kun koko maailma rakastuu omaan maahansa uudestaan. Tämä oli se vuosi, kun piti miettiä asiat hieman toisin kun ennen. Ja tämä tapahtui myös minulle. Minun osaltani tämä tarkoitti tutkimusmatkailua Saimaalle, Ahvenanmaalle, Latviaan ja Viroon.

Näistä kesän matkoista syntyi Toptasten ruokamatkailu-sarja, joka julkaistaan nyt Ilta-Sanomissa kolmatta kertaa. Ensimmäisessä osiossa esittelimme Ahvenanmaan ruokatuottajia ja ravintoloita, ja toisessa osiossa oli vuorossa Saimaan Gastronomy-verkosto. Nämä artikkelit voit muuten edelleen lukea verkkosivuiltamme! Tämä osio, jota pidät käsissäsi, on juttusarjan kolmas osio ja tämän tarkoitus on antaa sinulle ideoita ja vinkkejä syys- ja joululomien suunnitteluun. Jos et vielä seuraa meitä Facebookissa, niin laitapa meidät heti lempisivustokseksi (@toptastesuomi). Me nimittäin kerromme sinulle aina uusimmista ravintoloista, tuotteista ja tuottajista. Ja tietenkin myös ruokamatkailuleiman ansaitsevista

Etanat estradille Etana ruoka-aineksena rientää nopeasti myös suomalaiskoteihin. Nilviäiseläimen maineesta huolimatta etana on ainesosana nopea, helppo ja tunnettua monikäyttöisempi. Purkki tai pari runsaasti proteiinia sisältävää herkkua kuuluukin jokaisen suomalaisen kotiin.

Suomessa etana yhdistetään usein yhä astetta hienompien ravintoloiden tarjontaan. Varsinaista perustelua tälle ei kuitenkaan ole. Ainesosa kun on erittäin mutkaton, herkullinen ja terveellinen ruoka. Lisäksi kasvavasta määrästä peruskauppoja

löytyvät etanapurkit säilyvät kodin kuivakaapissa jopa vuosia. Kun ihmiset miettivät etanaa ruokana, tulee heillä usein mieleen etanapannu. Valkosipulivoissa tai juustolla kuorrutettu klassikko on helppo paistaa pannulla ja ilman

paikoista. Voit myös liittyä meidän Toptaste-klubiin, jolloin saat ensimmäisenä tietoa kaikesta uudesta ja jännittävästä. Tänä syksynä lanseeraamme myös klubilaisten etusivuston, jolloin sinä klubilaisena saat lunastettua itsellesi rahanarvoisia etuja yhteistyökumppaneiltamme ja ravintoloiltamme. Ja klubiin liittyminen on tietenkin maksutonta. Mutta nyt arvon lukija. On aika laittaa villasukat jalkaan ja kaataa lasillinen hyvää punaviiniä lasiin ja uppoutua matkailun ihmeellisen maailmaan.

Bon voyage! Titti Myhrberg, Kaupallinen johtaja Toptaste Oy | www.toptaste.fi

muuta loistava annos. Etanasta on silti niin paljon enempään. Purkkietanoita valmistaessa ne tulee vain huuhdella hyvin lävikössä kylmällä vedellä. Tämä tehdään mahdollisten hiekkaylijäämien takia. Sen jälkeen vain kokin mielikuvitus on etanoiden valmistamisen rajana. Pannulla sopivan kokoisiksi paloitellut ja paistetut etanat sopivat erilaisiin sooseihin dipattaviksi, leivän päällä tai kermaisen pastan muodossa. Hyvä vertailukohde etanalle muiden ainesosien joukosta onkin sieni. – Hyvän maun lisäksi etana on terveellistä. Se sisältää enemmän proteiinia kuin vaikkapa sieni, muistuttaa FdG etanoiden edustusja markkinointiyritys John W. Halla Oy:n toimitusjohtaja Sebastian Smeds. Etana voi ottaa myös sivuroolin pöydässä, kun sitä tarjoilee esimerkiksi kalan, kasvisten tai lihan ohessa. Vaikka etana ei ole ruokapöydässä sesongista riippuvainen, nousee sen suosio erityisesti syksyn aikana. Iltojen pimetessä rasvainen ruoka toimii myös kevyemmän keiton muodossa. Lapsiperheen arjessa tai kynttilänvalossa vietetyn illanvieton lyömättömänä kaverina.

VAIVATONTA MUTTA EKSOOTTISTA Suomessa etana ei ole varsinainen heräteostos. Säilyke-etanoihin

ETANA-BRUSCHETTA ei myöskään törmää kaupassa ensisilmäyksellä. Etanapurkit on tyypillisesti sijoitettu säilykeosaston ylähyllylle piiloon, mikä on sääli, sillä esimerkiksi Ranskassa etana esiintyy kouluruokaloiden listoilla säännöllisesti. – Kauppiaat voisivat esitellä uusia makuja suomalaisille asettelemalla etanan kaltaisia, hieman harvinaisempia ainesosia näkyvämmin esille, Smeds kannustaa. – Juuri uusien makujen soisi tervehtivän kaupassa asioivia ihmisiä. Etanan edut maussa, helppoudessa ja terveellisyydessä toden totta ansaitsevat näkyvämmän paikan parrasvaloissa. Arjen ohella etana tuo tietysti oivan lisämausteen myös syysiltojen juhliin. Illanvietto on tilaisuus esitellä etanan erinomaisuus myös ennakkoluuloiselle ensikertalaiselle. Oli juhlapöydässä tarjolla sitten klassinen ja herkullisen rasvainen etanapannu, dipattavat etanat tai etanakeitto on ainesosalla tapana yllättää – ja jäädä ruokailijan mieleen pitkäksi aikaa. Palanpainikkeena juhlavimmissa hetkissä toimii niin raikas valkoviini, kevyt punaviini tai vaalea olut. JOONAS RANTA

• 12 etanaa • 3 valkosipulinkynttä • 1 sipuli • voita • suolaa • valkopippuria • 1 tl anisviinaa tai yrttiviinaa • vaaleaa leipää siivuina • oliiviöljyä 1. Silppua etanat, sipuli ja valkosipuli. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipuli sekä valkosipuli. 2. Lisää etanat. Mausta suolalla, valkopippurilla ja anisviinalla. 3. Paahda leivät 200 asteisessa uunissa kullanruskeiksi. Ripottele leiville oliiviöljyä ja päällystä etanatäytteellä.


LAPPI

www.toptaste.fi

MAINOSLIITE

3

JOULUPUKIN PAJAKYLÄ ON AUKI VUODEN JOKAISENA PÄIVÄNÄ!

Joulupukin Lomakylässä matkailija voi viettää rentouttavan loman ja nauttia kaiken kattavasta palvelusta. Vielä ehtii hyvin varaamaan oman lomansa niin syyslomalle, jouluksi kuin keväällekkin. Eli ei kun lomaa suunnittelemaan!

Joulupukin Lomakylässä koko perhe voi rentoutua ja nauttia herkullisista lappilaisista aterioista ja monipuolisista aktiviteeteista, mm. poro- ja koira-ajeluista, moottorikelkkasafareista tai lumikenkäretkistä. Makoisat yöunet saadaan laadukkaissa hotellitasoisissa mökeissä ja jo syksyn hämärissä pääsee ihailemaan myös revontulia. Kaiken kruunaa Joulupukki, joka on tavattavissa joka ikinen päivä.

– Haluamme tarjota jokaiselle asiakkaallemme ainutlaatuisen ja rennon lomaelämyksen, joka muistetaan. Meillä onkin paljon kanta-asiakkaita ympäri maailmaa, kertoo yrittäjä Inga Pokka-Jääskö, joka perheineen pyörittää voimakkaasti kasvavaa matkailuyritystä.

PERHEYRITTÄJÄ TOISESSA POLVESSA Toimitusjohtaja Inga Pokka-Jääsköllä on pitkä ja omakohtainen kokemus perheyrittäjyydestä. Hänen vanhempansa perustivat napapiirille puoli vuosisataa sitten porontaljoista matkamuistoja valmistavan ja myyvän yrityksen. – Kahdeksan vuoden iässä olin jo myymälämme kassalla. Koululaisena olin töissä kaikki lomat ja myös iltaisin. Opin jo varhain, että raha ei kasva puussa ja sen eteen pitää tehdä töitä. Silti yrittäminen on aina ollut minun juttuni ja itsestään selvä uravalinta.

HOTELLITOIMINTA SIIVITTI KASVUUN

Perheyrittäjä Inga Pokka-Jääskö korostaa, että yrittäjänä ei saa luovuttaa liian helposti ja että ahkeruus palkitaan. Kuitenkin yrittäjän pitää katsoa asioita realistisesti ja miettiä mikä kannattaa. Yrittäjän pitää myös pitää itsestään huolta ja lomailla. Sen sijaan Pajakylän Joulupukki ei lomaile, vaan on tavattavissa päivittäin Kamarissaan ja hänet voi myös tilata yksityisvierailulle omaan lomahuoneistoon.

Kymmenen vuotta sitten matkamuisto- ja ravintolatoimintaa tukemaan rakennettiin ensimmäiset majoitustilat Joulupukin Pajakylään. – Alalla uutena meidän piti tietysti tehdä paljon työtä sen eteen, jotta saimme matkatoimistot vakuuttuneiksi osaamisestamme. Nyt meihin luotetaan ja jo usean vuoden ajan Booking.comin arvioissa keskiarvomme on ollut yhdeksän, kertoo Pokka-Jääskö tyytyväisenä.

MAJOITUSTILOJA Lomakylässä on 159 laadukasta huoneistoa, joissa jokaisessa on oma sauna. Vuodepaikkoja on yhteensä 600 kappaletta. Alueella on myös useita tutustumisen arvoisia ravintoloita sekä lahjatavaraliikkeitä.

KAIKENKATTAVAA PALVELUA Joulupukin Lomakylään saapuva saa kaiken palvelun samasta paikasta. Lentäen tulijat noudetaan veloituksetta kentältä, samoin heidät kuljetetaan sinne lomailun päätteeksi. Yrityksen ravintolassa ja kahvilassa tarjoillaan herkullisia aterioita, joissa käytetään runsaasti aitoja lappilaisia raaka-aineita: poroa, kalaa, marjoja ja vihanneksia. Lisäksi läheiselle porotilalle on avattu ravintola, jonne järjestetään retkiä. Siellä Lapin herkkuja voidaan nauttia aidossa ja tunnelmallisessa ympäristössä. Joulupukin lomakylä markkinoi myös lähialueen safariyrittäjien retkiä omilla sivuillaan ja niitä voi lisäksi varata vastaanotosta. Joulupukin lomakylä tarjoaa kaikkea, mitä unelmalomalta voi toivoa: laadukasta majoitusta, monipuolisia aktiviteetteja, mainiota ruokaa ja juomaa, shoppailua, Joulupukin tapaamista ja paljon muuta! Lomakylään on helppo saapua, se sijaitsee kahdeksan kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta. Rovaniemen lentokentälle on vain parin minuutin ajomatka, ja lentokenttäkuljetus on asiakkaillemme ilmainen.

SANTA CLAUS HOLIDAY VILLAGE Kaikkea, mitä unelmalomalta voi toivoa Joulupukin lomakylästä löytää laadukasta majoitusta, monipuolisia aktiviteetteja, hyvää ruokaa ja juomaa, shoppailua, Joulupukin tapaamista ja paljon muuta! Helppo saapua Lomakylä sijaitsee vain kahdeksan kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta, joten paikan päälle on helppo saapua. Rovaniemen lentokentälle on parin minuutin ajomatka, ja lentokenttäkuljetus on asiakkaillemme aina ilmainen. TERVETULOA VIETTÄMÄÄN UNELMALOMAASI JOULUPUKIN LOMAKYLÄÄN!

www.santaclausholidayvillage.fi


4

TOPTASTE RAVINTOLAT

MAINOSLIITE

www.toptaste.fi

YSTÄVÄLLISIÄ KOHTAAMISIA JA AMERIKAN ETELÄ-RANNIKON MAKUJA Ravintola Sue Ellen tuo etelävaltioiden herkut merelliseen Helsinkiin. Helsingin Etelärannassa Vanhan Kauppahallin lähellä sijaitseva Sue Ellen -ravintola vie vieraansa Amerikan etelärannikon tunnelmiin. Tarjolla on etelävaltioiden herkkuja: liha-, äyriäis- ja kasvisruokia sekä lisukkeita.

– Asiakkaiden suosikki on kolmen ruokalajin illallinen, family dinner, joka tarjoillaan koko pöytäseurueelle, kertoo Sue Ellenin ravintolapäällikkö Katja Heiskanen. Liha- tai kalapääruoan sisältävä family dinner on laadukas koko-

naisuus, jolla lähtee nälkä. Kolmen ruokalajin illallinen on Heiskasen mukaan myös kestoltaan kehuttu. Illallisella on mahdollisuus pysähtyä nauttimaan, mutta sen jälkeen ehtii halutessaan vielä muuallekin. Sue Ellenin menu ja viinilista

ovat erilaiset kuin muissa Helsingin ravintoloissa, kuvaa Heiskanen. – Viinilistalla on viinejä uudesta maailmasta, erityisesti Yhdysvalloista. Meillä pääsee lasiviineissäkin maistamaan viinejä, joita ei ole muissa Helsingin ravintoloissa. Sue Ellenissä käy Heiskasen mukaan paljon perhejuhlia viettäviä seurueita ja ravintola on myös suosittu bisnesillallisten viettopaikka. Osa yksin tai tuttavien kanssa liikkeellä olevista asiakkaista tulee nauttimaan ruoasta ja viinistä, osa cocktaileista. Lauantaisin järjestettävällä hodaribrunssilla näkyy paljon myös perheitä. – Sue Ellen sijaitsee samassa talossa Hotel Havenin kanssa ja meillä käy paljon hotellissa majoittuvia, Heiskanen sanoo. Sue Ellenissä toivotaan asiakkaiden nauttivat pienen ravintolan eduista. Heiskanen kuvaa Sue Elleniä paikaksi, jonne voi tulla jännittämättä. Ravintolassa on lämmin henki. – Saamme usein kiitosta ystäväl-

lisestä ja välittävästä palvelusta. Siitä että olemme helposti lähestyttävä. Ravintolassamme asiakkaita palvelee illan aikana kaksi tai enintään kolme eri henkilöä. He tulevat asiakkaille tutuiksi. Hyväksi palautteeksi voinee laskea myös sen, että Sue Ellenillä on paljon vakioasiakkaita, jotka palaavat meren äärellä sijaitsevaan ravintolaan aina tullessaan Helsinkiin. – Monet vakioasiakkaat ovat henkilökuntamme kanssa nimituttuja. Kohtaamiset ovat hyvin välittömiä. Yhdessä Helsingin vanhimmista rakennuksista sijaitsevassa Sue Ellenissa on myös tiiliholvattu viinikellari yksityistilaisuuksia varten. Puupöydän ääreen mahtuu 30 henkilöä. Viinikellarissa voi järjestää niin perhejuhlia, kokouksia kuin vaikkapa viinitasting-tilaisuuksia. TIINA ÖRN

SUE ELLEN Eteläranta 16, 00130 Helsinki www.sue-ellen.fi

TEEMME HELSINGISTÄ HAUSKEMMAN! Vuonna 1999 siskokset Tuula Railonkoski ja Tarja Palomäki siirtyivät mainosalalta ravintolabisnekseen. Samalla perustettiin Happy Hour Restaurants ja jo yli 20 vuoden ajan perheyhtiö on esitellyt helsinkiläisille uniikkeja ravintolakonsepteja ja rakentanut eläväistä kaupunkikulttuuria.

Happy Hour Restaurants ei syntynyt tyhjästä. – Meidän perheellämme on ollut ravintoloita aina siitä lähtien, kun olimme teini-ikäisiä. Olemme suurin piirtein kasvaneet ravintoloissa, kertoo Palomäki. – Isällämme Jorma Railonkoskella oli aikoinaan ravintola Tapiolassa, jossa hän järjesti jazziltoja. Hän haaveili omasta jazzklubista ja lopulta perusti

Storyvillen vanhaan etu-töölöläiseen hiilikellariin 27 vuotta sitten, jatkaa Railonkoski. Happy Hour Restaurantsin perustamisen myötä siskokset pääsivät jatkamaan isänsä elämäntyötä. Nykyisten ravintoloiden – Storyvillen, Rymy-Eetun, Hampton Bayn ja Kauppatorin Laiturin lisäksi perheyhtiöllä on ollut niin rokkibaaria kuin nuorten yökerhoa.

Syksyn listalla on tarjolla uuden kalalankun lisäksi simpukoita, tattipastaa ja ankkaa.

HAMPTON BAY Hampton Bay sijaitsee upealla paikalla Hietalahdessa aivan meren rannalla. Ravintolan sisustus ja merihenkinen kattoterassi ovat Tuula Railonkosken suunnittelemia. Hamptons-tyylinen kevyt ja vaalea sisustus henkii New Yorkin Long Islandin länsirannikon rantatalojen ajatonta ja hienostunutta lomatunnelmaa. Merellisyys on ollut innoittajana myös bistron ruokalistan suunnittelussa.

STORYVILLE

DISCOLAUANTAI Joka lauantai klo 22.00! Hittejä hitin perään seuraa koko illan! Musalinja alkaa 70- ja 80-luvun legendaarisista discobiiseistä ja päättyy tähän päivään sekä illan viimeisiin hitaisiin.

”Storyville on vanhaan hiilikellariin perustettu New Orleans-tyylinen jazzklubi. Louisianan New Orleansissa oli aikoinaan punaisten lyhtyjen alue, jossa jazzin arvellaan syntyneen. Kaupungin silloinen pormestari William Story sulki pahennusta herättäneen alueen, jonka jälkeen sitä alettiin kutsua Storyvilleksi. New Orleansissa paikkaa ei enää ole, mutta Helsingissä kylläkin. Lisäksi Storyville tarjoaa Cajun-creole -vaikutteisia annoksia, joista lampaankare onkin jo maankuulu. Ruokaa tarjoillaan myöhäiseen iltaan ja viikonloppuisin puoleen yöhön asti.

RYMY-EETU Tervetuloa syömään, juomaan ja tanssimaan pöydillä! Hulvaton Rymy-Eetu on suomalais-saksalainen ravintola Helsingin ydinkeskustassa, Erottajalla, Esplanadien kupeessa. RymyEetu on kuuluisa riehakkaista illanvietoistaan, joissa vetävästä livemusiikista villiintynyt yleisö nousee pöydilleen tanssimaan lähes viikon jokaisena iltana.

Lokakuussa Rymy-Eetussa juhlitaan Oktoberfestia!


TOPTASTE RAVINTOLAT

www.toptaste.fi

MAINOSLIITE

Asiakkaiden toiveiden mukaista ruokaa Ravintola Madisonissa syödään asiakkaiden toiveiden mukaista ruokaa. Yrittäjä Katja Arpré herää aamuisin leipomaan lounaspöytään tuoretta leipää. Leipä on yksi niistä asioista, joka kerää kiitosta. Kiitosta saa myös itse valmistettu ruoka. Maukkaan ruoan ja hyvien juomien lisäksi Tapiolassa kauppakeskus AINOAssa sijaitseva Madison haluaa ilahduttaa asiakkaitaan mutkattomalla tunnelmalla. Kaiken a ja o on asiakaslähtöisyys. – Meille asiakkaiden toiveet ovat ykkönen. Ne ajavat myös ammatillisten hifistelyjen ohi. Toiveet on kuultu muun muassa siinä, että meillä on nyt entistä enemmän kasvis- ja kalavaihtoehtoja, Arpré sanoo. Huippukokki Hans Välimäki vieraili Madisonissa ja vierailun seurauksena Ma-

disonista tuli Tapiolan oma Diner. Perinteisestä Diner-maailmasta on poimittu sen parhaat puolet. Ne kulkevat kaulakkain raikkaiden annosten sekä modernin ja rennon ympäristön kanssa. – Otamme huomioon sen, että toimimme kauppakeskuksessa, jossa liikkuu ihmisiä hyvin eri aikoina. Heillä on erilaisia juoma- ja ruokatoiveita. Madisoniin voi tulla myös brunssille. Brunssilla on tarjolla itse leivottuja leivonnaisia: mutakakkuja, amerikkalaiseen tapaan valmistettua omenapiirakkaa, muffineja. Pöydässä on tuorepuuroja, ribsejä, itse savustettua lohta ja pitkä lista muita makeita ja suolaisia herkkuja. Brunssilla näkyy Arprén tausta. Hän on toiminut Hiltonissa aamiaiskokkina.

Toptasteravintola Tampereella!

TIINA ÖRN

MADISON Kauppakeskus AINOA, 3krs Food Garden, Tapionaukio 4, Espoo

HELSINGIN TUNNELMALLISIN TERASSI

Fabianinkatu 37, 00170 Helsinki www.thirstyscholar.fi

Leppoisa tunnelma kruunaa teemallisen brunssin MAKUMATKA ITALIAAN Tampereella sijaitseva ravintola Piemonte on italialaisesta keittiöstä vaikutteita ottava rento viinibaari ja ravintola. Laadukkaan, noin sadan viinin valikoiman lisäksi tarjolla on runsaasti muita italialaisia juomia. Piemonteen voi poiketa lasilliselle tai sitten istua rauhassa pitkälle illalliselle italialaiseen tyyliin. Iltamenu vaihtuu tiheään ja se loihditaan aina tuoreista raaka-aineista. Yksi suosittu annos on kikherne-pinaatti kroketti, se on raikas ja sesonginin mukainen kasvis annos. Keittiömestari Amanda Salo johtaa keittiötä rennon määrätietoisesti. Hän on työssään tarkka sekä kunnianhimoinen. Amanda rakentaa ruokalistat hyödyntäen sesongin parhaita raaka-aineita ja klassisia Italian reseptejä.

PIEMONTE Suvantokatu 9, 33100 Tampere | www.piemonte.fi

Toptasteravintola Espoossa!

– Haluamme brunssilla tarjota hyvän hotelliaamiaisen tutut suosikit ja täydentää sitä muun muassa itseleivotuilla kakuilla. Madisonin juomalistalta löytyy myös hyvin esimerkiksi aftereilla jaettavaksi sopivat kannujuomat, hedelmäiset pitcherit. Niiden suosion lisääntymisen myötä on suunnitelmista tuoda listalle myös beerpitcherit, kannuoluet. – Listallamme on edelleen myös laatuviinejä, Arpré muistuttaa.

THIRSTY SCHOLAR

RAVINTOLA PIEMONTE –

5

Tapiolassa kauppakeskus AINOAssa ja Kirkkonummella toimiva Bistro o Mat on tarjonnut brunsseja jo 10 vuotta. Maku ja palvelu ovat olleet asiakkaiden mieleen vuodesta toiseen. Yrittäjä Päivi Palovaaran mielestä Bistro o Matin sunnuntaibrunssia voisi kutsua myös lounaan ja illallisen yhdistelmäksi. – Brunssimme alkaa alkupalapöydän antimilla. Sen jälkeen syödään pöytiin tarjoiltava pääruoka. Pääruoan jälkeen vuorossa ovat jälkiruokapöydän itse tehdyt herkut. Bistro o Matin brunssin suosion yksi salaisuus voi piillä siinä, että vaikka idea on sama, sisältö vaihtuu kuukauden tai kahden välein. – Tällä hetkellä meillä on lokakuuhun asti Italia-teema. Alkupalapöydässä on antipastoa, muun muassa on italialaisia leikkeleitä ja mustekalasalaattia.

Helsingin tuomiokirkon ja yliopiston kupeessa sijaitsevan Thirsty Scholarin sisäpihalle, historiallisten rakennusten suojaan jää viihtyisä terassialue, jonne ei kuulu lainkaan kaupungin hälinä. Vaikka baari on suosittu erityisesti opiskelijoiden keskuudessa, eksyy terassille säännöllisesti uusia asiakkaita, sillä sisäpihalle pääsee suoraan myös Unioninkadun puolelta. Ravintolapäällikkö Niina kertookin, että terassilla viihtyy vielä syksylläkin, ja isojen varjojen alla voi istuskella lämpimän viltin suojissa aina lokakuuhun saakka. Terassin tekee erityisen upeaksi puihin ripustetut

Pääruokavaihtoehdot ovat taimenta caponattalla, vasikanposkipastaa ja tattirisottoa. Jälkiruokapäytä tarjoilee italialaisia herkkuja, kuten tiramisua, pannacottaa ja juustoja, Palovaara kertoo. Yksi Bistro o Matin brunssien suosituimmasta teemoista on ollut joulun jälkeen toteutettava blinibrunssi. Teemasta riippumatta ruoat tehdään huolella itse ja niiden valmistamiseen käytetään aina ensisijaisesti kotimaisia, lähellä tuotettuja raaka-aineita. Palovaara uskoo brunssin suosion pysyvän. Sen tunnelma syntyy paitsi makunautinnoista myös leppoisasta yhdessäolosta. – Olemme huomanneet, että brunssille tulevat usein isovanhemmat lapsineen ja lastenlapsineen tai sitten kiireetöntä sunnuntaita tullaan viettämään ystäväporukalla. Tapiolan brunssi on palannut koronatauolta. Kirkkonummella tila on pienempi ja brunssin tarjoamista on päätetty vielä siirtää. Bistro o Mat vuokraa tiloja myös perhejuhliin. – Meillä pidetään perhejuhlia laidas-

valot, joista tulee tunne että olisi jossain Etelä-eurooppalaisessa maassa. Erityistä kiitosta saa myös paikan laaja olutvalikoima sekä henkilökunta. Thirsty Scholarissa tehdään työtä sydämellä ja sitoutuneesti ja kaikki asiakkaat otetaan iloisesti vastaan – olipa tiskin toisella puolella sitten tuore fuksi tai varttuneempi tieteenharjoittaja. Juomavalikoimassa suositaan suomalaista, joten listalta löytyy suomalaista viskiä, giniä, lonkeroita, siideriä ja useita oluita niin pullosta kuin hanasta. Thirsty Scholar on yksi Helsingin parhaiten säilytetyistä salaisuuksista!

ta laitaan ja myös yritysten tilaisuuksia. Eniten on syntymäpäiviä, mutta myös esimerkiksi babyshowereita ja rippijuhlia. TIINA ÖRN Toptasteravintola Espoossa!

BISTRO O MAT Länsituuli 5, 02100 Espoo Limnellinaukio, 02400 Kirkkonummi www.bistromat.fi


6

PORVOO

MAINOSLIITE

www.toptaste.fi

Tunnelmallinen lähimatkakohde yllättää

RUNSAALLA TARJONNALLAAN Tämä tuntuu siltä kuin olisi ulkomailla! Niin toteaa moni Porvooseen virkistäytymään tullut. Toteamus on tuttu Porvoon kaupungin matkailu- ja markkinointipäällikkö Sari Myllyselle.

– Kyllähän Porvoossa on aina aivan ainutlaatuinen tunnelma, Myllynen sanoo. Ainutlaatuista tunnelmaa pääsee kokemaan niin Vanhassa Porvoossa, idyllisissä majoituskohteissa, ravintoloissa, putiikeissa ja luontokohteissa. Unohtamatta maaseudulla ja saaristossa sijaitsevia kohteita.

RAVINTOLOIDEN KIRJO HAKEE VERTAISTAAN Porvoo yllättää monen sillä, miten paljon tarjottavaa on keskisuurella, noin 50 000 asukkaan kaupungilla. Kaupungin ravintolatarjonta hakee vertaistaan. – Monet ravintoloista ovat kävelyetäisyydellä toisistaan. Keskustan ravintoloiden lisäksi ruoan ystävän kannattaa käydä muun muassa Haikon lumoavan kartanomiljöön

ravintolassa. Koska koko Porvoon ravintolatarjonnan kattavasta kuvaamisesta syntyisi novelli, Myllynen tyytyy toteamaan, että Porvoon ravintoloiden kirjosta löytyy ihan kaikkea katuruoasta fine diningiin, kasvisruokaravintoloista liharuokaravintoloihin. Tilanteen, seurueen ja oman mieltymyksen mukaan voi valita perheravintolan tai pienen ravintolan intiimin tunnelman. – Ruokafilosofian voi sanoa Porvoossa kulkevan ranskalaisesta skandinaavisen kautta japanilaiseen, Myllynen kuvaa. Monen porvoolaisravintolan annokset ovat keränneet mainetta kaupungin ulkopuolellakin. Porvoossa vietettiin elo-syyskuun vaihteessa Smaku-ruokatapahtuma, jonka aikana järjestetyn Porvoon Makuaarre

2020 -kilpailun voitti Ravintola Seireenin kolmen juuston karitsalasagne. Yleisöäänistä suurimman saaliin sai Rafael’s Steakhouse & Bistron Spicy pork steam bun -annos. ”Ruokafilosofian voi sanoa Porvoossa kulkevan ranskalaisesta skandinaavisen kautta japanilaiseen.” Porvoon ruokamaailma on paljon muutakin kuin ravintolat ja kahvilat. Lähiruoan ystävän ei kannata unohtaa Porvoon maaseutua, esimerkiksi luomunaudanlihaa tuottavan Bosgårdin tilan kauppaa. Poimintana Myllynen mainitsee lisäksi Porvoon saaristossa toimivan muun muassa hilloja valmistavan Hommanäs Gårdin.

SUKLAAN YSTÄVÄN SUOSIKKIPAIKKA Porvoo on ehdoton vierailukohde myös suklaan ystävälle. – Meillä on hyvin monelle suomalaiselle tuttu, ensi vuonna 150-vuotisjuhliaan viettävä Brunberg. Suklaanautintoja tarjoavat suklaakahvila Petris Chocolate Room ja Pieni Suklaatehdas, joka on kerännyt herkuillaan kansainvälistäkin menestystä. Suklaan lisäksi Porvoo tarjoaa mantelista makunsa saavaa herkkua eli runebergintorttuja läpi vuoden, ei ainoastaan sesonkiaikaan helmikuussa. Suklaasta ja tortuista puhuttaessa mieleen tulevat kuumat juomat kahvi ja tee. Niistä nautiskellaan esimerkiksi Porvoon Paahtimon Bar & Caféssa ja Vanhassa Porvoossa sijaitsevassa Tee- ja Kahvihuone Helmessä.

Myllynen toteaa, että Porvoon ravintoloissa ja kahviloissa näkyy niiden perustajien intohimo. Ne ovat perustajiensa unelmien täyttymyksiä. Laadun merkitys ja persoonallinen ote tekemiseen välittyvät asiakkaalle. Mitään ei ole jätetty puolitiehen. Porvoon vierailulla on mahdollisuus osallistua Porvoon matkailuoppaat ry:n järjestämille teemaopastuksille. Tarjolla on esimerkiksi ravintolakävelyjä, joilla kuullaan Porvoon ruokakulttuurista, ravintoloista ja lähiruoasta.

YÖT IDYLLISISSÄ PUUTALOISSA Ravintolatarjonnan runsauden lisäksi moni yllättyy Myllysen mukaan siitä, miten paljon Porvoossa on persoonallisia majoituspaikkoja. Niillä mo-


PORVOO

www.toptaste.fi

MAINOSLIITE

7

nilla on vakiovieraansa, jotka palaavat kerta toisensa jälkeen aistimaan tunnelmaa ja nauttimaan porvoolaisesta vieraanvaraisuudesta. – Majoituspaikat mahdollistavat sen, että esimerkiksi Porvoon laajasta ravintolatarjonnasta saa nauttia kauemmin kuin yhden päivän. Tänään voi käydä illallisella yhdessä paikassa ja huomenna lounaalla kokeilla jotain toista Porvoon laadukkaista ravintoloista. ”Tänään voi käydä illallisella yhdessä paikassa ja huomenna lounaalla kokeilla jotain toista Porvoon laadukkaista ravintoloista.” Majoituskohteet ovat ravintoloiden lailla persoonallisia. Porvoosta ja sen ympäristöstä löytyy useita pieniä bed & breakfast -paikkoja. Myllynen mainitsee kaksi kelluvaa Jokimajaa, jotka olivat toiminnassa tänä kesänä sekä vanhassa Porvoossa idyllisessä ympäristössä sijaitsevat Old Town B & B Ida-Marian, Helmen Budoaarin ja Pariisin Villen. Porvoon keskustasta löytyvät hotellit Sparre ja Seurahovi. Seitsemän kilometrin päästä Porvoon keskustasta on ison puutarhan ympäröimä Haikon kartano kylpyläfasiliteetteineen. – Myös majoitustarjontansa vuoksi Porvoo on mitä ihanteellisin lähimatkailukohde. Jokaisessa majoituspaikassa on ihan oma tunnelmansa, joka kannattaa kokea.

Ravintola Seireenin kolmen juuston karitsalasagne, joka voitti Porvoon Makuaarre 2020 -kilpailun.

Porvoossa on mieleenpainuvilla luonnonkauniilla paikoilla huviloita, joita tarjotaan vuokralle lomaa tai yksityisjuhlia varten. Lomamatkailun lisäksi Porvoossa on mistä valita heille, jotka etsivät aktiviteetteja ja kohdetta esimerkiksi työporukan tyhy-päivää varten. Kaupungissa ja sen ympäristössä onnistuu sujuvan kokouspäivän tai seminaariviikonlopun järjestäminen. Kun luonto on lähellä, yhteinen tekeminen onnistuu turvallisesti korona-aikanakin.

OSTOSKIERROS KAUNIISSA KAUPUNGISSA Historia on Porvoossa läsnä. Samoin ovat taiteen virkistävän kosketuksen tarjoamat galleriat ja esimerkiksi Runebergin koti. Ostoskaupunkina Porvoo saa aikaan ”ooh”-, ”wau”- ja ”ihanaa”-huudahduksia, hymyilee Myllynen. – Porvoossa on sisustustuotteita, asusteita, vaatteita ja leluja. Kaikki keskustan liikkeet ovat kävelymatkan

KUVA VISIT PORVOO | SAMI HEISKANEN

”Jokaisessa majoituspaikassa on ihan oma tunnelmansa, joka kannattaa kokea.”

Porvoon keskustan liikkeet sijaitsevat kaikki kävelymatkan etäisyydellä toisistaan.

etäisyydellä toisistaan. Monelle syksy on hektistä aikaa. Sen keskellä arvostaa irtiottoa rauhallisessa ympäristössä hyvän ruoan äärellä. Mikäli matkassa on mukana pienempää väkeä, Myllynen suosittelee tutustumaan Porvoon alueen leikkipuistoihin. Niissä onnistuvat leikit ja temppuilut syksylläkin. – Porvoossa Muumipuisto, merirosvopuisto, Angry birds -teemainen puisto. Lapsia usein kiehtoo Vanha Porvoo mukulakivikatuineen. Lapsille Porvoossa on myös muuta ohjelmaa. Myllynen mainitsee Pellingissä järjestettävän Island Riddles -retken, joka vie luontoon

Tove Janssonin jalanjäljissä.

OIVALLINEN KOHDE LÄHILOMALLE Kiireisen arjen keskellä oma arvonsa on sille, ettei lomatunnelmaa täydy hakea kaukaa. Porvooseen on Helsingin keskustasta vain noin 50 kilometrin matka. Suurin osa matkasta on moottoritietä. Porvooseen on lyhyt matka myös esimerkiksi Kymenlaaksosta. – Meillä käy paljon vieraita eri puolilta Suomea. Lentokentältä Porvooseen ajaa noin 35 minuutissa. Unohtaa ei kannata joulutunnelman kuorruttamaa Porvoota, joka on

monelle jo perinteinen joulunalusajan vierailukohde. – Laskimme viime vuonna, että Porvoossa oli 200 erilaista joulutapahtumaa. Kuluva vuosi on poikkeuksellinen, mutta ihan varmasti tänäkin vuonna Porvoosta löytyy koettavaa joulua odottaessamme ja joulunaikaan. Luonto on Porvoossa oma runsaudensarvensa. On Linnamäki vanhan Porvoon kupeessa. Maisema, joka on inspiroinut muun muassa Albert Edelfeltiä. Sen lisäksi vehreydestä voi nauttia koko perheen voimin esimerkiksi Sikosaaren luontopolulla. Porvoon saaristossa on kaikkineen mitä

parhain kohde luontomatkailulle. Niin Porvoon kaupunkiin kuin sitä ympäröivään luontoon voi kätevästi tutustua pyöräillen. Lokakuun loppuun asti voi vuokrata kaupunkipyörän ja monessa majoituspaikassa on polkupyöriä asiakkaiden käyttöön. Pyöräilyreiteistä löytyy tietoa porvoo.fi-sivustolta. Myllynen vinkkaa, ettei Porvoon tunnelma katoa minnekään kesän mentyä. Tummat illat ovat oivallista aikaa nauttia hyvästä ruoasta intiimissä ympäristössä. Olla hetki lähellä, mutta aivan kuin ulkomailla ja ammentaa virkeyttä arkeen. TIINA ÖRN


8

VIRO

MAINOSLIITE

www.toptaste.fi

VIRON RAVINTOLAKENTTÄ ELÄÄ JA KUKOISTAA HAASTEIDENKIN KESKELLÄ Viro on ansainnut asemansa yhtenä PohjoisEuroopan herkkusuiden suosikkikohteena, sillä paikalliset ravintolat ovat yhtä moni-ilmeisiä kuin maan historia. Tarjolla olevien makuelämysten hinta-laatusuhde hakee vertaistaan.

Maailman Michelin-ravintoloissa kannuksensa hankkineet virolaiskokit ovat kotimaahansa palattuaan fuusioineet uusimpia ruokatrendejä ja valmistustekniikoita perinteisiin, välillä hieman unholaankin vaipuneisiin raaka-aineisiin ja luonnonantimiin. Moni matkailija on jo maistanut tuloksia virolaisen keittiötaiteen buumista – makuelämyksiä, jotka ovat pohjoismaisen pelkistettyyn muotoon iloisesti muokattuja ja kriitikoiden kiittämiä. Esittelemme ohessa joukon Viron parhaimpiin kuuluvia, uusimmissa White Guide- ja Silverspoon-kilpailuissa palkittuja ja palkintoehdokkaina olleita ravintoloita. Alkuvuoden koronaepidemia oli ankara myös virolaiselle ravintolasektorille, mutta onnekkaan moni suosituksien arvoinen ravintola onnistui välttämään pahimman. Kaikkien kohteiden yhteystiedot löydät www.visitestonia.com/fi -sivustolta. Bon appétit – tai head isu, kuten täälläpäin on tapana toivottaa!

RAVINTOLAT Ravintoloiden @nimi viittaa Facebook-sivun osoitteeseen, esim. www.facebook.com/orestoran. Ravintolan aukioloajat, tarkan osoitteen yms. yhteystiedot sekä lisää kuvia löydät matkailusivulta www.visitestonia.com/fi syöttämällä ravintolan nimen hakukenttään.

NOA, TALLINNA @NOArestoran Vaikka vuonna 2017 koko Baltian parhaaksi valittu NOA Chef’s Hall vetäytyi syyskuun alussa uudistumistauolle, on samoissa tiloissa Tallinnanlahden rantaa Viimsiin johtavan tien varrella sijaitseva ravintola NOA:kin ehdottomasti vierailun väärtti. Keittiömestari Roman Sidorov tiimeineen valmistaa uusimpien trendien mukaisia ruokia White Guide -listasijoituksen 15. veroisesti.

Ö, TALLINNA @orestoran

PURI, TALLINNA @PuriRestoran

– Ö on viron kielessä tärkeä ja rehellinen kirjain, toteaa ravintolan nimessä ja annoksien kehittelyssä saarenmaalaista huumoria hyödyntävä keittiömestari Martin Meikas. Ö:n ruokalistaa värittävät raaka-aineiden kausittaisuus sekä vanhojen klassikkojen purkaminen osiksi ja kokoaminen uudelleen modernilla tavalla. Meikas on myös toinen Ö:n naapurin eli Kaks Koka -ravintolan keittiömestareista.

Viron ulkoilmamuseon lähellä Kakumäen satamassa sijaitseva Puri uudistui koronakesän aikana hieman. Maisteluillallisia tarjoilleen Chef’s Siden sijasta se loihtii nyt huolella valituista raaka-aineista laadukkaita à la carte -annoksia keittiömestareidensa Kristjan Vaapin ja Martin Ludwigin johdolla. Ravintolan oma sommelier on panostanut edustavan viinivalikoiman koostamiseen.

180°, TALLINNA @180Restaurant 180° on Michelin-tähditetyn Matthias Dietherin luotsaama fine dining -ravintola lumoavan merinäköalan tarjoavassa Noblessnerin satamassa. – Haluamme ruokiemme kertovan itse itsestään todellisia tähtiä listallamme ovat raakaaineet, ilman ylimääräisiä kiemuroita, kuvailee keittiömestari periaatteitaan. Vuoden 2019 SilverSpoon-kilpailun tuplavoittaja.


VIRO

www.toptaste.fi

MAINOSLIITE

SYKSYN TOP RUOKAFESTARIT Loppukesän satokauden ohella syksy on Virossa ruokafestivaalien ja ravintolaviikkojen kulta-aikaa. Teemoja riittää nahkiaisista ja maakuntaherkuista jopa väriltään mustiin ruokiin asti. Foodie-matkailijan kukkaroa hellivät puolestaan ravintolaviikkojen erikoishinnat. Lisätietoja sekä tapahtumapaikkojen tarkat koordinaatit löydät kirjoittamalla“TOP ruokafestivaalit“ matkailusivun www.visitestonia.com/fi hakukenttään tai suoraan tapahtuman kotisivulta.

ALEXANDER, MUHUN SAARI @Padastemanor Kahdesti White Guide Global Masters Level -tittelin ja viidesti Viron paras ravintola -palkinnon voittanut Alexander sijaitsee Pädasten kartanon päärakennuksessa. Pohjolan saaristolaiskeittiöstä inspiraatiota ammentavia ruokia, joissa heijastuvat eri vuodenaikojen maut, on mahdollista nauttia myös keittiömestari Stefan Berwangerin isännöimässä Chef’s Table -ryhmäpöydässä.

OLUSTVEREN RUOKAMARKKINAT JA SÄILYKEMESSUT 19.09. Olustvere, Viljandin maakunta ORE, TALLINNA @orerestoran Oren keittiötä on luonnehdittu sanoilla luova ja eklektinen eli vaikutteita eri suuntauksista yhdistelevä. Holvikattoisen ja tunnelmaltaan hartaan mutta samalla viihtyisän ravintolan makuelämykset ovatkin White Guide -kriitikoiden mukaan lähes ravistelevan erilaisista lähtökohdista koottuja harmonisia kokonaisuuksia.

Keski-Viron perinteisillä ruokamarkkinoilla riittää ohjelmaa ja paikallistuottajien herkkuja jokaiseen makuun. Messuvieraat voivat myös tutustua Olustveren kartanon tiloihin.

NAHKIAISFESTIVAALIT 26.9. Narva-Jõesuu, Ida-Virumaa RUOAN YSTÄVIEN RAVINTOLAVIIKKO 9.-18.10. eri puolilla Viroa

GMP PÜHAJÄRVE, OTEPÄÄ @GMPclubhotel Useasti yhdeksi parhaista ja tyylikkäimmistä virolaisravintoloista valittu GMP Pühajärve muokkaa ruokalistaansa ympäröivän etelävirolaisen luonnon ja vuodenaikojen tahdissa. Paikallisten maanviljelijöiden kasvattamista raaka-aineista keittiömestari Koit Uustalu loihtii sekä päivittäisiä a la carte -annoksia että juhlavia 7 ruokalajin fine dining -maisteluillallisia.

RANNAHOTEL, PÄRNU @Rannahotell Funkisarkkitehtuurin helmeksi nimetyssä hotellissa toimiva ravintola tarjoilee huipputason skandinaavista ruokaa. Utelias ja lapsuuden makuelämyksiä arvostava keittiömestari Sören Mäesalu on luonut vuoden 1937 henkisen maistelumenun sekä ruokalistan, jonka annokset ovat White Guide -kriitikoiden mukaan näyttäviä ja vastaavat vaativimpienkin eurooppalaisten makua.

Edustava joukko Viron parhaita ravintoloita asettaa kahdesti vuodessa tarjolle erityisen sopuisaan hintaan näytteitä keittiötaidoistaan. www.toidunautleja.ee

Itäisimmässä osassa Viroa nahkiaisia on pyydetty jo muinaisista ajoista alkaen. Festivaali tuo kaupungin satamaan aitojen kalamarkkinoiden tunnelman – tarjolla on maistiaisia nahkiaisruokalajeista, ja mukaan voi ostaa tuoretta kalaa sekä erilaisia kalasäilykkeitä.

TALLINNAN RAVINTOLAVIIKKO 1.-7.11. Tallinna

BOCUSE D’OR EUROPE TALLINN

Upea tilaisuus nauttia virolaisesta ruokakulttuurista ja tutustua alan tuoreisiin trendeihin. Kukkarolle ystävälliset kampanjahinnat mahdollistavat vierailut useisiin eri ravintoloihin ja niiden vertailun. www.tallinnrestaurantweek.ee

15.-16.10. Saku Suurhalli, Tallinna

MON REPOS, TALLINNA @monreposrestoran

HÕLM, TARTTO @holmrestoran

Parhaan palvelun ja kansainvälisen keittiön Silverspoon-palkinnot 2019 voittanut Mon Repos sijaitsee 1920-luvun tallinnalaisen eliitin suosimassa huvilassa. Sen à la carte -menu on inspiroitu Kadriorgin puiston kulta-ajoista. Yläkerrassa on tarjolla 4 ja 6 ruokalajin maistelumenut, jotka keittiömestari Vladislav Djatšuk valmistaa gastronomiaajattelunsa “hieman huumoria, rakkautta ja suolaa” mukaan.

Neljänä peräkkäisenä vuonna White Guide -listan kärjen tuntumaan yltäneen ravintola Hõlmin tekee verrattomaksi kaksi seikkaa: avokeittiö, joka tuo keittiömestari Lauri Ülenurmen johtaman ruoanlaittotaiteen suoraan silmien eteen sekä yksityiskohdiltaan harkitut ja elämykselliset ruoat, jotka pohjautuvat ravintolan omistajan isoäidin vuonna 1925-1926 kirjoittamaan reseptikokoelmaan.

Tilaa kuukausittainen Viron matkailun uutiskirje 18.-31.10. välisenä aikana osoitteessa www.visitestonia.com/fi, niin osallistut hauskan ja hyödyllisen virolaisen design-matkatarvikkeen arvontaan. Arvomme yhteensä 3 palkintoa.

Maailman arvostetuimman gastronomia-kilpailun Euroopan karsinnat ensimmäistä kertaa Virossa. Huippukokit 20 maasta valmistavat miljoonien tv-katsojien silmien edessä tuomarien arvioitavaksi ruokia virolaisen Järveotsan tilan viiriäisistä sekä Paaditalun kalakasvattamon jättikonnamonneista, tavoitellen vuoden 2021 finaalipaikkaa Lyoniin.

LÄÄNEMAAN RUOKAVIIKKO 12.-22.11. Haapsalu ja Läänemaa

BLACK FOOD FESTIVAL 21.11. Põhjala tehdas, Tallinna Toista kertaa mustanhämärien iltojen keskellä järjestettävä luovan ja kokeellisen ruoan juhla on kuin pienimuotoinen kaupunkifestivaali – täynnä mustaa silmänruokaa ja yllättäviäkin makuja.

Vuoden 2020 virolaiseksi ruokamaakunnaksi valitun Läänemaan ja Haapsalun monissa ruokapaikoissa on reilun viikon ajan tarjolla erikoismenut, jotka tuovat esiin paikallisesti kasvatettua puhdasta ruokaa ja siitä valmistettuja korkealaatuisia makuelämyksiä. www.laanemaatoit.ee

9


10

LATVIA

MAINOSLIITE

www.toptaste.fi

HYVÄN OLON MATKA syksyiseen Latviaan

Kesäkausi on Baltiassa takanapäin, mutta Latvian syksyssä valmistaudutaan tuottamaan maan asukkaille ja matkailijoille kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kauden sato on parhaimmillaan samalla, kun lukuisat Riian ravintolat varautuvat tarjoamaan korkealaatuista lähiruokaa makuelämysmatkailijoille. Sielua hellii Riian huikea kulttuuritarjonta ja Jurmalan pitkät hiekkarannat. Kehoa vastaavasti koettelee Siguldan hurjat ulkoilmaaktiviteetit. Latvian syksyisillä kaduilla on kesääkin enemmän tunnelmaa. Vuokraa kaupunkipyörä tai liiku kävellen pääkaupungin kaduilla, jossa kävelymatkan etäisyydellä sijaitsee kokemista monenlaiselle matkailijalle.

RIIAN TRENDIKKÄÄT KORTTELIT JA KLASSINEN VANHA KAUPUNKI Kutakuinkin Helsingin kokoinen Riika on monelle Itämeren matkailijalle jo entuudestaan tuttu. Riian vanhassa kaupungissa, Vecrīga -korttelissa, voi samalla ihailla arkkitehtuuria ja pistäytyä lounaalla jossain alueen lukemattomista kahviloista. Kaupungin historiallinen keskusta on ollut vuodesta 1997 asti yksi Unescon maailmanperintökohteista. Aivan vanhan kaupungin vieressä sijaitsee yksi Euroopan suurimmista ja monipuolisimmista toreista. Riian Keskustori on rakennettu jättiläismäisiin, vanhoihin Saksan armeijan ilma-alushalleihin. Valokuvauksellisista pikkukojuista voi hankkia tuoreita elintarvikkeita, matkamuistoja ja käsitöitä. Riika on säilyttänyt koskemattomana enemmän puista arkkitehtuuria kuin mikään muu eurooppalainen kaupunki. Kalncieman trendikäs kulttuurikortteli on tästä hyvä esimerkki: se koostuu kuudesta puisesta rakennuksesta Pārdaugavan värikkäällä alueella. Paikalliset asukkaat ovat ottaneet korttelin omakseen ja heitä löytyykin suuremmalla todennäköisyydellä juuri tältä puolelta Daugava-jokea, jossa musiikki soi ja ruoka maittaa. Kulttuurikortteleissa järjestetään runsaasti ulkoilmatapahtumia, taidenäytte-

lyitä, konsertteja ja teatteriesityksiä kaikenikäisille. Vuoden ympäri alueella pidetään markkinat joka lauantai, jossa paikalliset tuottajat ja tekijät jakavat maistiaisia ja myyvät tuotteitaan teatraalisen suureleisesti matkailijoiden ja toistensa riemuksi. Paikalliset ovat myös löytäneet paikkansa joen oikealla puolella sijaitseville neuvostoaikaisille Tallinas-kortteleiden tehdasalueille, jossa katutaide kukoistaa enemmän kuin missään muualla kaupungissa. Korttelit löytyvät entisaikojen hälytysajoneuvojen tallialueelta, eikä paikan uudelleen luomisessa ole säästelty väreissä. Alueelta löytyy katutaiteen ja neuvostonostalgian lomasta lukuisia baareja, ravintoloita ja kulttuurinäyttämöitä.

vin kolaroima Rolls Royce!

RIIASSA ON ERINOMAINEN OOPPERA, JOSTA ON LÄHTÖISIN MAAILMANLUOKAN TÄHTIÄ Latvian uusklassinen oopperatalo on itsessään nähtävyys: Rakennuksen suunnitteli pietarilaissaksalainen arkkitehti Ludwig Bohnstedt,

jonka käsialaa on myös Helsingissä sijaitseva Suomen Pankin rakennus. Riiassa sijaitseva yli 150 vuotta vanha rakennus tarjoaa unohtumattomat puitteet ooppera- ja balettiesityksille, joita esitetään yli 200 näytöstä vuodessa aina klassikkoteoksista moderneihin mestariproduktioihin. Syksyllä ensi-iltansa saavat kaksi

oopperaa ja yksi baletti. Syyskuisen Joutsenlammen kaksi ensimmäistä balettinäytöstä on jo myyty loppuun, mutta Puccinin Toscaan sekä Verdin Simon Boccanegran ensimmäisiin oopperaesityksiin on vielä lippuja saatavilla. Ensi-iltaesitysten lisäksi kansallisoopperan ja -baletin repertuaarista löytyy vuosia hiottuja esityksiä. Lippujen hinnat lähtevät

MUSEIOITA JA TAIDETTA MYÖS LAPSIPERHEILLE Latvian kansallinen taidemuseo ja Riga Art Space edustavat monenikäisille sopivaa taidetta. Marraskuun alkuun saakka Latvian kansallisessa taidemuseossa voi matkailija kokea lapsille suunnatun ”Let’s Play” -taidenäyttelyn, johon on kuratoitu teoksia, joissa lelut ovat keskeisesti esillä. Hieman keskustan ulkopuolelle kannattaa lähteä katsastamaan Baltian suurin automuseo, Riian moottorimuseo. Museossa on esillä lukemattomia ajoneuvoja, neuvostonostalgiaa ja jopa Leonid Brežne-

Riian historiallinen keskusta on ollut vuodesta 1997 yksi Unescon maailmanperintökohteista.


LATVIA

www.toptaste.fi

MAINOSLIITE

TULEVIA TAPAHTUMIA t Lipu esta: e v t t i oso pera.l o

Ooppera ja balettikausi alkaa syyskuussa Latvian Kansallisooppera ja baletti tarjoaa menestyksekkäitä klassisia oopperaproduktioita, modernin oopperan ja baletin mestariteoksia, lasten oopperoita ja latvialaisia alkuperäisteoksia.

Let’s Play -taidenäyttely 5.9. - 1.11. Näyttely on tarkoitettu alle yhdeksän vuoden ikäisille lapsille, kannustamalla oppimaan, kuvittelemaan, fantasioimaan ja käymään vuoropuhelua pelaamalla.

liikkeelle alle kymmenestä eurosta, joten hintakaan ei juuri estä nauttimasta vaikka useammasta teoksesta yhden visiitin aikana. Jos oopperaan tai balettiin meno mietityttää, Latvian kansallisooppera on valmistautunut uuteen kulttuurikauteen pitämällä huolen puhtaista pinnoista, ohjaamalla yleisön liikkumista ja korostamalla turvavälejä.

Siguldan rattikelkkarata aukeaa marraskuussa Siguldan kelkka- ja rattikelkkaradalla harjoittelee Latvian olympiajoukkue. Radalla pidetään joka kausi kansainväliset ja kansalliset kilpailut.

RUOKAA ITÄMEREN TYYLIIN Hyvä ruoka on oleellinen osa jokaista onnistunutta matkaa. Riika on Latvian gastronominen keskus, joka tarjoaa perusteellisen valikoiman korkeatasoisia ravintoloita. Riian ravintoloita leimaa satokauden herkut ja pohjoismaisten keittiöiden tuulahdukset. Tärkeimmäksi kriteeriksi riikalaisessa ravintolamaailmassa nousee laadun lisäksi ruoantuotanto. Lähiruoka ja luonnosta poimitut raaka-aineet, kuten villiyrtit ja sienet, ovat lyöneet läpi myös Latvian pääkaupungissa. Näitä ja monia muita makuja pääsee kätevimmin maistelemaan joka toinen vuosi järjestettävillä Riian ravintolaviikoilla, joita juhlitaan tänä vuonna 12.–25.10. Kaksi viikkoa kestävien ruokajuhlien aikana suuri osa kaupungin ravintoloista tarjoaa huolellisia, kekseliäitä ja maukkaita kolmen ruokalajin ateriakokonaisuuksia muutamalla kympillä. Kaikkina vuodenaikoina latvialaista vieraanvaraisuutta ja maan makuja pääsee maistamaan aivan kaupungin ytimessä, Valter’s restaurantissa. Ravintolan ainoat tuontielintarvikkeet ovat suola, kahvi ja pippuri, joten hyvillä mielin voi sanoa syövänsä autenttista latvialaista ruokaa. Niin ikään viiniravintola Kolanāde. Mūsu Stāsti sijaitsee pääkaupungin keskustassa, aivan Riian

Ravintolaviikot 12. – 25.10. Riika on Latvian gastronominen keskus ja sen ravintoloiden tärkeimmäksi kriteeriksi nousee laadun lisäksi ruoantuotanto. oman Vapaudenpatsaan ja Latvian kansallisoopperan vieressä. Sesongin tahtiin hengittävä ruokalista tarjoaa yllätyksellisiä makuja ja klassikoita käsi kädessä. Restaurant 3 tarjoaa kestävästi tuotettuja makuelämyksiä. Ravintola vannoo luonnollisuuden ja biodiversiteetin säilymisen puolesta, ja pyrkii muun muassa käyttämään raaka-aineen jokaisen osan keittiössään. Kasvisruokaa sekä vegaaniaterioita on Riiassa tarjolla runsaasti pitkin kantakaupunkia. Pistäydy esimerkiksi Nirvanassa nauttimassa päivittäin vaihtuva vegaani lounas, tai pysähdy vegaaniravintola Bhajan Cafe’ssa herkuttelemassa hampurilaisilla tai kakulla. Viikonloppuna MiiT -ravintolassa on saatavilla täysin vegaani brunssi suussasulavine minipannukakkuineen!

MINIRETKIKOHTEET RIIASTA KÄSIN Latviassa uskotaan vakaasti luonnon parantavaan voimaan. Kehoa ja sielua voi ruokkia pitkillä hiekkarannoilla, mäntymetsiköiden raikkaalla ilmalla, lääketieteellisillä lietteillä, kivennäisvedellä, kuumalla saunalla

tai kupillisella höyryävää teetä. Jos haluat kokea nämä kaikki, päiväretki Jurmalan valloittavalle alueelle riittää. Jurmala tunnetaan nykyaikaisista kylpylöistään ja terveyspalveluistaan, mutta perinteisten palveluiden lisäksi Jurmalasta löytyy jopa talvikaudella viisi päivää viikossa operoiva vesipuisto, Akvapark. – Siguldan kaupungissa voi pitää hauskaa, jos ei hirveästi pelkää, kertoo Latvian matkailun markkinointiprojektipäällikkö Inguna Zigure naurahtaen. Kaupunki on tunnin ajomatkan päästä Riiasta. Siguldassa voi kiipeillä köysiradalla, kokeilla hurjaa vaijeriliukua, patikoida Gaujas senieleja-laaksossa ja marraskuusta lähtien jopa rattikelkkailla. Aktiviteettien tasapainoksi Siguldasta löytyy myös keskiaikaisia linnoja ja Moren kotieläinpuisto. Latvian kompakti koko ja suorat laivayhteydet tekee maasta ideaalin matkailukohteen. Tallinkin Silja Line kuljettaa päiväksi Riikaan, mutta Latvialla on tarjota hyvinvointia pidemmäksikin aikaa! TARJA VAN VELDHOVEN

Tämän viikon aikana Riian ravintolat avaavat ovensa kaikille herkuttelijoille, jotka haluavat hemmotella itseään valikoimalla herkullisia makuja kohtuulliseen 15–20 euron hintaan kolmen ruokalajin ateriasta.

Vanhan kaupungin joulumarkkinat 28.11.2020 – 8.1.2021 Markkinat houkuttelevat kävijöitä miellyttävällä hehkuviinin, paahdettujen manteleiden ja piparkakkujen tuoksulla. Markkinat tulevat olemaan avoinna klo 10-20.

Joulukuusipolku 4.12.2020 – 10.1.2021 Festivaali on originelli taidetapahtuma kaupunkiympäristössä, joka esittelee joulun symbolin - joulukuusen uudesta, perinteisestä tai erittäin avantgardistisesta näkökulmasta ja ratkaisuista.

11


12

LATVIA | RIIKA

MAINOSLIITE

www.toptaste.fi

Toptaste ravintolavalinnat Riiassa! KOLONĀDE

3 PAVĀRU RESTORĀNS

Postikortin arvoinen sijainti Laiman kellon juuressa Riian keskustassa. Hienostunut ja vuodenaikoja noudattava värikäs herkkusuiden ruokalista, runsas laatuviinitarjonta ja nykyaikainen latvialainen sisustus. Ravintolassa saa nauttia ensiluokkaisen ruoan lisäksi upeasta näkymästä joelle tai puistoon.

3 pavāru restorāns “Tam labam būs augt” (3 kokin ravintola “Se hyvä tulee kasvamaan”) on avoimen keittiön ravintola, johon ovat ihastuneet niin riikalaiset, kuin myös kaupungin vieraat. Keittiömestarikolmikkoa voi kuvailla värikkääksi nykypäivän kokkaustaiteen kimpuksi, joka ei yllätä pelkästään ruuan loistavalla maulla, vaan myös avoimella keveydellä, jolla nämä ruuat valmistuvat.

KOLONĀDE

3 PAVĀRU RESTORĀNS | Jēkaba kazarmas, Torņa iela 4

Brīvības bulvāris 26

GUTENBERGS TERASE RESTAURANT

VALTERA RESTORĀNS Tämä vanhassa kaupungissa sijaitseva helmi on tutustumisen arvoinen. Lähes kaikki raaka-aineet tulevat läheltä sijaitsevilta tuottajilta, ja laadun kyllä maistaa ruoassa. Ravintolassa syö kuin kuningatar, mutta maksaa suomalaisen mitta-puulla ihan perusillallisen hinnan.

Hotelli Gutenbergin ylimmässä kerroksessa sijaitseva ravintolan näkymät ovat todellakin vähintään sen yhden lounaskäynnin arvoisia. Ja se ruoka! Aivan fantastista. Nopealla laskennalla ikkunoista näki ainakin seitsemän kirkkoa ja tietenkin jokinäkymä aukesi yhteen suuntaan. Tämän haluat ehdottomasti kokea reissullasi.

GUTENBERGS TERASE RESTAURANT | Doma Laukums 1

B BĀRS RESTORĀNS

Tämä vanhassa kaupungissa sijaitseva baari/ravintola/yökerho on tämän hetken kuumin paikka paikallisten 35+ ikäisten joukossa. Tämä päiväsaikaan ravintolana ja tasokkaana baarina toimiva paikka muuntuu illan edetessä ja dj:n siivittämänä vanhan kaupungin parhaimmaksi tanssilattiaksi. Baarin erikoisuuksiin kuuluu balsamidrinkit. Rigan balsami on pakko kokea Riian matkalla, vaikka se ei välttämättä ole jokaisen makuun. Täällä voi nauttia drinkistä, jossa ainesosana käytetään balsamia (joka on hieman Fernetin makuinen), ja drinkki on mitä maukkain!

B BĀRS RESTORĀNS Doma laukums 2

el Hot kin n i p s Kem ntola v a r i

STAGE 22 Tämän viiden tähden hotellin terassilla avautuu niin huikeat näkymät, että henki meinaa salpaantua. Terassilla voi lämpimänä kesä-iltana myös nauttia illallisen, joka on suomalaisen lompakkoon keskihintainen! Eli luksusta pikkurahalla. Sisätila huokuu baltialaista skandinaavisuutta - tyylikkäitä, selkeitä linjoja mahtipontisine yksityiskohtineen.

STAGE 22 Aspazijas bulvāris 22

VALTERA RESTORĀNS Miesnieku iela 8

KAFEJNĪCA "PIENS"

PIENS | Aristida Briana iela 9a-2

Piensin alue on pienen ajomatkan päässä vanhasta kaupungista, mutta sinne pääsee kätevästi taksilla. Boltilla tai Taxifylla paikalle hurahtaa vanhasta kaupungista noin viidellä eurolla. Sateisena päivänä terassi saattaa olla tyhjä mutta, paikka vilisee ihmisiä aurinkoisena päivänä. Piensin alue on saanut nimensä alueen ensimmäisestä ravintolasta, jonka nimi on Kadegans Piens. Ravintola vetää, niin taiteilijasielua ja tavallista tallaajaa, kulinaristia ja perus-turistia. Paikan kävijöitä yhdistää rento ja iloinen olemus.

TALLINAS IELAS KVARTĀLS Paikan nimi on siis Tallinnan katukorttelit, vaikka sijaitsemme Riiassa! Alue on muodostunut Tallinnan kadun viereen, ja tästä saanut nimensä. Satamasta ajaa noin 10 minuuttia ja Boltilla tai Taxifylla pulittaa matkasta noin 5 euroa. Taas kerran, jos vanha kaupunki on nähty - suuntaa tänne! Tämä paikka on aivan fantastinen katuruoka-mekka päivisin ja illalla täällä käynnistyy aamuun saakka kestävät bileet, jossa house soi. Vanhoissa varastorakennuksissa sijaitsevat baarit ovat aivan upeasti sisustettuja taas kerran kierrätetyillä tavaroilla. Ruokatarjonta oli todella laaja, ja isossa rakennuksessa löytyi kymmenkunta katuruoka-kojua.

TALLINAS IELAS KVARTĀLS | Miera iela 34


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.