Toptaste Magazine 05/09/2020

Page 1

TOPTASTE OY:N TUOTTAMA KAUPALLINEN ASIANTUNTIJAJULKAISU / MAINOSLIITE

TOPTASTE

MAGAZINE www.toptaste.fi

Toptaste ruokamatkailuextra: Ahvenanmaa

5.9.2020

Tuottaja: Titti Myhrberg • Tekstit: Tiina Örn, Mia Heiskanen • Ulkoasun suunnittelu: Hanna Knaapi • Taitto: Vilma Lehtonen • Painopaikka: Sanomapaino • Toptaste Oy

AHVENANMAA ON TODELLINEN MAKUJEN SAARI Tiesitkö, että Ahvenanmaalla tuotetaan maailman lähintä lähiruokaa? Ruoka ja juoma ovat olennainen osa ahvenanmaalaista elämänmuotoa, joten voit kokea 50 kilometrin säteellä huikean määrän herkullisia makuelämyksiä.

Ahvenanmaalla on täysin omanlaisensa ruokakulttuuri, joka syntyy siitä, että saarella on aina eletty sopusoinnussa luonnon kanssa ja ammennettu kekseliäästi sen parhaista antimista. Ahvenanmaan ilmasto- ja luonnon olosuhteet luovat erinomaiset edellytykset kasvattaa monipuolisia ”ruoka-aitan” raaka-aineita. Aurinkoa riittää pitkälle syksyyn ja maaperä on niin ravinnerikasta, että saarella viihtyvät yrtit ja vihannekset, joita ei muualta löydy.

TIESITKÖ? Tänä vuonna sekä Viking Line että Tallink Silja järjestävät Sadonkorjuuristeilyn Helsingistä Ahvenanmaalle?

LAADUSTA TINKIMÄTTÄ Ahvenanmaan ruokakulttuurille on myös hyvin tyypillistä, että ruokatuotteet valmistetaan lähes aina käsityönä, laadusta tinkimättä. Tällaisia uniikkeja herkkuja kutsutaan artesaaniruoiksi. Ahvenanmaan paikalliset tuottajat valmistavat tuotteita pienisssä erissä, ja hyvin innovatiivisesti. Matkailijalle onkin tarjolla herkkuja kuten savustettua rakkolevää, ilmakuivattua lihaa, raakamakkaraa, pienpanimo-oluita ja omenamehua. Useamman ruokalajin päivälliselle löytyvät paikalliset kala-, kasvis- ja lihapohjaiset herkut höystettynä saariston omilla mausteilla. Saaristo antaa tuotteille uniikin maun. Raikas merituuli, puhdas ilma, viljava maa ja pitkä kasvukausi antavat tuotteille omintakeista aromikkuutta. Saaristolaismeijerin maitotuotteissa, leudossa ilmastossa viihtyvissä hedelmissä ja vihanneksissa voi maistaa puhtauden ja meren raikkauden. Ahvenanmaalla osataan myös nauttia elämästä ja juhlia. Ruoka ja juoma

ovat siis hyvin olennainen osa ahvenanmaalaista elämänmuotoa.

MAAILMAN LÄHINTÄ LÄHIRUOKAA Saarella kun ollaan, välimatkat ovat Ahvenanmaalla todella lyhyitä. Niinpä ruuantuotantokin tapahtuu kirjaimellisesti lähellä - maksimissaan 50 kilometrin päässä ja raaka-aineiden ja tuotteiden tuoreus on taattu. Ahvenanmaalaisissa kaupoissa on myytävänä artesaanituotteita, jotka valmistuvat aivan kulman takana. Kahviloissa ja ravintoloissa voi maistaa herkkuja, jotka on valmistettu naapurissa tuotetuista raaka-aineista.

BONGAA LEHMÄ! Eläimet laiduntavat Ahvenanmaalla ulkona laitumella, joka on jo monin paikon harvinaista. Ahvenanmaalla voi bongata lehmiä, metsäkauriita ja lam-

paita ympäri saarta. Ja koska saarella kasvaa paljon kasveja ja yrttejä luonnonvaraisesti, on laiduntavan karjan ruokavalio monipuolinen. Se vaikuttaa lihan laatuun ja makuun.

RAVINTOLATARJONTAA JOKAISEEN MAKUUN Ahvenanmaan ravintolakarttakin on monimuotoinen. Tarjontaa löytyy laidasta laitaan gourmet-, panimo- ja tilaravintoloista idyllisiin kahviloihin ja kaikkeen siltä väliltä. Ahvenanmaalla voit maistaa vaikkapa lammasmakkaraa ja hunajaolutta, jotka ovat paikallisia herkkuja.

AHVENANMAAN SADONKORJUUJUHLAT Sadonkorjuujuhlat – yksi syksyn kohokohdista Ahvenanmaalla. Ne järjestetään syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna, tänä vuonna 18.–20.9.2020. Suosittu koko perheen tapahtuma tarjoaa ihania maalaisja makuelämyksiä kaikenikäisille vierailijoille. Tervetuloa mukaan makumatkalle maatilalta toiselle nauttimaan sadonkorjuuantimista, lähiruoasta ja upean viihtyisästä tunnelmasta latojen ja laitumien keskellä sekä tutustu maaseudun elämään ja pöydän antimien alkuperään! Lue lisää: www.skordefest.ax


2

KVARNBO PENSIONAT

www.toptaste.fi

MAINOSLIITE

YLISTETYN AAMIAISEN KVARNBO PENSIONAT

ruokkii kaikkia aisteja Huikea, loistava, yksi parhaista, maailman paras, huippu, taivaallinen. Siinä vain muutama niistä ylistävistä arvioista, joita asiakkaat ovat antaneet Ahvenmaalla sijaitsevan Kvarnbo Pensionat -vieraskodin aamiaiselle. Kehuja satelee myös palvelulle, miljöölle ja sille tunteelle, että on tervetullut.

Kvarnbon emäntä Ella Grüssner Cromwell-Morgan kiittelee vieraiden antamia palautteita lähes liikuttuneena ja hämmentyneenä. Palautteet vahvistavat sen, että Kvarbo Pensionatissa on onnistuttu siinä, mitä on tavoiteltu – vieraat ovat saaneet ravintoa kaikille aisteilleen. Palautteiden antajien sydän on lämmennyt paitsi paikallisista raaka-aineista tehdyille ruoille, myös hellivälle tunnelmalle. Kehutulla aamiaisellakin nautitaan makujen lisäksi pehmestä valosta, takkatulesta, rauhoittavasta musiikista ja historiallisen miljöön lumouksesta. Itse huvila on peräisin 1880-luvun lopulta. – Kvarnbo ei kuitenkaan ole mikään museo. Täällä saa kaikkeen koskea, kaikki tila on käytössä, korostaa Grüssner. Grüssner Cromwell-Morganin ja hänen miehensä Martin Cromwell-Morganin pieteetillä ylläpitämä Kvarnbo tarjoaa majoituksen ja aamiaisen lisäksi myös viinimaisteluiltoja pihapiiriin vastavalmistuneessa ”viinipajassa”. Illoissa nautitaan viinin lisäksi esimerkiksi paikallisista juustoista, leikkeleistä ja kalasta. Menu kootaan vuodenaikojen mukaan. – Vieraillamme on mahdollisuus vierailla

myös lähiseudun ravintoloissa. Viiden kilometrin säteeltä löyty kaksi tasokasta ravintolaa: Stallhagen ja Smakbyn, kertoo Grüssner joka on koulutukseltaan sommelier ja toimii muun muassa Strömsö-sarjassa viiniasiantuntijana. Mutta se aamiainen – kehuttu ja yllättävä kokonaisuus. Kvarnbo Pensionatissa halutaan aamiaisen olevan pitkä harmoninen aloitus päivälle. Sellainen, joka jää mieleen ja jonka muisto ravitsee myös sen jälkeen, kun vieraat ovat poistuneet Kvarnbosta omaan arkeensa.

”Kvarnbo Pensionatissa halutaan aamiaisen olevan pitkä harmoninen aloitus päivälle.” Grüssner kertoo, että kaikki aamiaisella tarjottu ruoka on valmistettu sataprosenttisesti ahvenanmaalaisista raaka-aineista. Aiemmin Kvarnbossa oli buffet-aamiainen, mutta siitä luovuttiin koronapandemian vuoksi. Uusi pöytiintarjoilukäytäntö on osoittautunut niin hyväksi, että siitä ei aiota luopua poikkeusaikojen väistyttyä. – Buffetissa on aina jokin hienoinen stres-

sintuntu. Sitä miettii, että ehdinkö ja jaksanko maistaa kaikkea ja mitä vielä on maistamatta. Pöytiintarjoilu on Grüssner mielestä parempi vaihtoehto myös lapsiperheille. – Buffet-pöydässä vanhemmat keräävät ensin annoksen lapsille ja sitten itselleen ja kun he ovat itse päässeet pöytään, lapset ovat jo syöneet. Uusi aamiaiskäytäntö mahdollistaa Grüssnerin mukaan myös se, että henkilökunnalla on entistä parempi mahdollisuus kertoa raaka-aineista ja niiden historiasta asiakkaille. Grüssnerin mukaan asiakkaat arvostavat palautteiden mukaan erityisesti leipää. Tarjolla on viittä erilaista paikallisen myllyn valmistamista jauhoista tehtyä leipää. Tarjolla on leipiä, joissa on käytetty muun muassa spelttiä ja emmervehnää. – Leivissä on hyvin luonteikas maku. Leipien lisäksi aamiaispöydässä on ahvenanmaan pannukakkua, Grüssner kuvailee. Kvarnbo sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Maarianhaminasta. Vaikka paikka on lähes keskellä Ahvenmaata, se sijaitsee lähellä rantaa. Vierasvenesatamaan on matkaa vain muutama sata metriä. Ihan vieressä on uimaranta. Kvarnbossa käy paljon turisteja, mutta

paikalla on paljon tarjottavaa myös ahvenanmaalaisille vieraille. Pihapiirissä on taidetta, vanhoja kunnostettuja kaksipyöräisiä moottoriajoneuvoja ja tietenkin aina Viikinkien ajasta asti kuiskiva historiallinen ympäristö, jossa voi järjestää tilauksesta myös juhlia.

Kvarnbo Pensionatin isäntäpari Ella ja Martin kertovat mielellään ruoan raaka-aineiden alkuperästä. Ella on koulutukseltaan sommelier ja toimii Strömsö-sarjan viiniasiantuntijana.

KVARNBO PENSIONAT Kvarnbo-Kyrkvägen 48, Saltvik, Ahvenanmaa | p. 018 44015 www.kvarnbopensionat.ax


www.toptaste.fi

MAINOSLIITE

AHVENANMAALAISET TUOTTEET

3

NÄITÄ AHVENANMAALAISIA TUOTTEITA et voi ohittaa! yrityksen historian alkumetreillä: tuoreisiin ja turvallisiin raaka-aineisiin sekä laadukkaaseen tekemiseen. Yrityksen tuotevalikoimasta löytyy wienermakkaran lisäksi myös muun muassa karitsan lihasta valmistettua makkaraa ja runsas kattaus leikkeleitä, esimerkiksi savustettua saaristokinkkua ja maksapasteijaa.

DAHLMANS | www.dahlmans.ax

Juustoista herkkukattausta kokoavan ei kannata unohtaa ahvenanmaalaisen saaristomeijeri Ålandsmejerietin tuotteita. Juustoa jo vuodesta 1921 asti tuottaneen meijerin taidonnäytteet ovat jatkumoa vahvalle ahvenanmaalaiselle juustonvalmistusperinteelle.

Tänä päivänä Ahvenanmaan meijerissä hyödynnetään juustojen valmistuksessa nykyaikaisia laitteita, mutta perinteisiin nojautuvaa juustomestareiden osaamista ei ole unohdettu. Juustojen maussa välittyvät edelleen käsityömäiset valmistusmenetelmät ja intohimo tehdä juustoa, jonka hyvä maku jää mieleen. Ahvenanmaan meijerin juustotarjonnan kuningas on runsas ja voimakas Prostens-kermajuusto. Se saa luonteensa pitkän kypsytyksen aikana. Pronstens sopii mitä mainioimmin juustolautasen pääjuustoksi.

ÅLANDSMEJERIET | www.alandsmejeriet.fi

Marjoista ja hedelmistä makunsa saavan limonadin valmistaminen on sydämenasia Lemlandissa Ahvenanmaalla sijaitsevan pienen Amalian Limonaditehtaan väelle. Limonaditehdas tekee perinteisenä käsityönä tuotteita ahvenanmaalaisista ja kotimaisista marjoista ja hedelmistä. Limonadeissa on 20 prosenttia Amalian tehtaassa kylmäpuristettua puhdasta marjamehua. Amalian Limonaditehtaan juomiin on säilötty kesän maut: muun muassa vadelmamehun rikkaus, sitruunan raikkaus tai metsäretkistä muistuttavat mustikan aromit. Tuotteissa ei käytetä niiden makuun tai väriin vaikuttavia keinotekoisia lisäaineita.

KERMAJUUSTON MAKU OTTAA ENSIASKELEENSA AHVENANMAAN NIITYILLLÄ

Ahvenanmaan meijerin juustojen ja muiden maitotuotteiden tarina alkaa kalkkipitoisilta ahvenanmaalaisilta niityiltä, joilla maitoa tuottavat lehmät syövät kukkia ja ruohoa. Juustot tehdään maidosta, juoksutteesta ja suolasta. Niiden valmistuksessa käytetään vain vähän tai ei lainkaan lisäaineita.

LIMONADISSA MAISTUU KYLMÄPURISTETTU MARJAMEHU

SUOMEN OMENAPARATIISI Ahvenanmaata voi hyvällä syyllä kutsua Suomen omena-aitaksi. Jopa 70 prosenttia kaikista Suomen omenoista viljellään Ahvenanmaalla. Ahvenanmaan omenoita kuluttajien ulottoville tuo Ålands Trädgårshall, jonka omistaa hieman yli 100 viljelijää. Omenaviljelijät ovat omassa toiminnassaan sitoutuneet ympäristöystävällisyyteen.

Oman lempeän vivahteensa limonadinautintoon tuo se, että Amalian limonadit on pullotettu joko vanhanaikaisiin patenttikorkillisiin lasipulloihin tai kruunukorkillisiin lasipulloihin. Ahvenanmaalainen Stallhagen on vuodesta 2004 lähtien tuottanut laadukkaita käsityöoluita. Stallhagenin panimomestarin Mats Ekholmin filosofia perustuu korkealaatuisiin raaka-aineisiin ja huolelliseen käsityöhön.

AMALIAN LIMONADITEHDAS | www.limonad.ax/fi/

Omenoilla on Ahvenanmaalla hyvät oltavat. Kesällä ne saavat kypsyä aurinkoisessa saaristossa. Ahvenanmaalla syksy on pitkään leuto ja antaa omenoille aikaa rauhassa kypsyä maukkaiksi. Pohjoisen saariston omenat kasvavat esimerkiksi Etelä-Eurooopan omenatarhoja viileämmässä ilmastossa. Se tekee ahvenanmaalaisista omenoista maukkaimpia ja antaa niille korkeamman sokeripitoisuuden.

ÅLANDS TRÄDGÅRSHALL | www.ath.ax/fi/

KÄSITYÖHÖN LUOTTAVAN PANIMON HUNAJAINEN ERIKOISUUS Ahvenmaalla oluen koti on Stallhagenin Panimo. Panimossa uskotaan oluiden ystävien arvostavan käsityönä tehtyä, rauhassa kypsynyttä olutta, jonka valmistuksessa on käytetty vain luonnollisia raaka-aineita.

PERINTEISTÄ AMMENTAVA KLASSIKKOMAKKARA Ahvenanmaa ottaa lihan ja makkaran ystävän vastaan tarjoamalla Dahlmansin laadukkaita lihavalmisteita. Pian sata vuotta lihavalmisteita tuottaneen yrityksen suosituin tuote on wienermakkara. Perinteisillä menetelmillä valmistettu, klassikoksikin kutsuttu wienermakkara on oleellinen osa ahvenmaalaista makumaailmaa. Ahvenamaan saaristomaisema ja kasvisto antavat makkaran raaka-aineena käytettävälle lihalle oman vivahteensa. Tinkimättömästi tuotettu raaka-aineena käytetty liha saa Dahlmansilla makkaranvalmistuksessa seurakseen tarkoin valitut mausteet. Niin wienermakkaran kuin muiden tuotteiden valmistamisessa pyritään pitämään raaka-ainelista lyhyenä. Wienermakkarassa ei ole esimerkiksi soijaa tai gluteenia, ja se sopii myös vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavalle. Wienermakkaran tekijä, jo vuodesta 1924 asti toiminut Dahlmans, on yksi Ahvenmaan vanhimmista yrityksistä. Tekemisessä luotetaan edelleen samoihin asioihin kuin

MEHUSSA MAISTUU SAARISTON OMENA Ahvenanmaalaisten maukkaiden omenoiden kulta-aika on läpi vuoden. Siitä pitää osaltaan huolen Ahvenanmaalla toimiva Grannas Äpple. Omenoiden lisäksi Grannasin tilalta päätyy kauppojen hyllyille tuorepuristettua mehua. Mehuun käytetään käsin kerättyjä omenoita eikä siihen lisätä aromiaineita tai muita lisäaineita. Yhtä mehulitraa varten tarvitaan noin kaksi kiloa omenoita. Grannasin tilalla on kymmenien hehtaarien omenatarha, jossa kasvaa eri lajikkeita. Yrityksen valmistavan tuorepuristetun mehun maku on aina raikas, mutta kussakin mehuerässä on oma luonteensa mehussa käytetyn omenalajikkeen ja vuodenaikojen mukaan. Grannasin mehuja myydään myös Manner-Suomen kaupoissa. Mehua saa sekä pulloissa että kolmen litran kannettavissa laatikoissa.

GRANNAS ÄPPLE | www.grannas.ax/fi/grannas-appel

Vuonna 2004 perustettu Stallhagen on Ahvenmaan vanhin ja suurin panimo. Asiakkaiden tyytyväisyydestä kertoo se, että panimon tuotantomäärät ovat kasvaneet tasaisesti ja tällä hetkellä se on Suomen viidenneksi suurin olutpanimo. Panimon oluet tehdään maltaasta, humalasta, hiivasta ja puhtaasta paikallisesta ahvenanmaalaisesta vedestä. Oluttyypistä riippuen mukaan lisätään aitoa hunajaa, tuoreita marjoja tai hedelmiä. Oluelle annetaan aikaa valmistua neljästä kahdeksaan viikkoon. Käymisprosessissa ei käytetä kemiallisia lisäaineita. Yksi panimon erikoisuuksista on ahvenanmaalaisen hunajan kosketuksen saanut olut. Se on vedestä, ohramaltaasta, humalasta ja hunajasta valmistettu syvän keltainen, kuiva, raikas ja maltainen lagerolut.

STALLHAGEN | www.stallhagen.com/fi/


4

TOPTASTE VINKKAA

MAINOSLIITE

www.toptaste.fi

AHVENANMAAN VINKIT! PUB STALLHAGEN Noin 20 kilometrin päässä Maarianhaminan keskustasta, Grelsbyn maaseutumiljöössä sijaitsee sympaattinen Stallhagenin pienpanimo. Panimon kyljessä sijaitseva ravintola Pub Stallhagen tarjoilee maukasta lähiruokaa reiluin annoksin. Annokset vaihtelevat paikallisten viljelijöiden päivän sadon ja lähiruokayrittäjien parhaiden tuotteiden saatavuuden mukaan. Panimolla on myös oma tilapuoti, jossa oluiden lisäksi on laaja valikoima muiden ahvenanmaalaisten pientuottajien tuotteita.

INDIGO Indigo on vuonna 2004 avattu skandinaavinen ravintola, joka sijaitsee vanhassa tiilitalossa Maarianhaminan sydämessä. Ravintolan keittiöfilosofiaa voisi kuvailla modernina keittiönä, jossa klassiset maut ja tunnetut ruokalajit esitellään uusissa yhteyksissä. Indigossa käytetään enimmäkseen lähiviljeltyjä ja paikallisia raaka-aineita. Valittavanasi on bistromenu, joka tarjoillaan yläkerrassa sekä alakerran à la carte menu. Nygatan 1, Maarianhamina www.indigo.ax

HOTELL POMMERN

Getavägen 196, Godby | www.stallhagen.com/fi

Uudistettu Hotelli Pommern avasi ovensa maaliskuussa 2015. Pommern sijaitsee keskeisellä paikalla Maarianhaminassa. Lyhyet kävelymatkat ostoksille, nähtävyyksille sekä huvituksiin. Kävelykatu, leikkikentät ja uimarannat ovat mukavasti lähettyvillä. Täällä viihtyy koko perhe.

Norragatan 8-10, 22100 Maarianhamina www.alandhotels.fi

BOQUERIAN ”Tavoitteemme on olla viihtyisä vastakohta ympäröivälle shoppailumiljöölle, ja haluamme viedä vieraamme etelään ja taaksepäin ajassa, jolloin syötiin yhdessä ja ruoka oli itsestäänselvä osuus sosiaalista olemassaoloa”. Boquerian on erittäin korkeatasoinen tapasravintola kävelykadun kupeessa. Päivän tapaskorin voi ostaa lounashintaan ja herkkuja voit myös napata mukaasi piknikille!

Torggatan 13, Maarianhamina | www.boquerian.ax

NAUTICAL Maarianhaminan parhaimmalla paikalla sijaitseva ravintola Nautical tarjoilee sesongin saaristolaisherkkuja hienostuneessa miljöössä. Pohjoismaiden johtava ravintolaopas White Guide on valinnut Nauticalin Ahvenanmaan parhaaksi ravintolaksi. Korkealaatuisen á la carte -illallismenun lisäksi ravintola tarjoaa tasting-menuja, joita voit nauttia valikoitujen juomien kera.

KVARTER 5 Kvarter 5 motto on ”fun dining” - he tarjoavat omien sanojensa mukaan ruokaa, juomaa ja leppoisaa hengailua. Heidän keittiöstään löydät paikallisuutta yhdistettynä kansainvälisiin makuihin. Keittiömestari Peter Norellin keittiöfilosofia perustuu pitkälti paikallisiin raaka-aineisiin aasialaisin vivahtein, sekä kastikkeiden ja liemipohjien valmistamiseen alusta saakka. Kvarter5:n keittiön vaihtelevassa ja monipuolisessa ruokatarjonnassa otetaan huomioon satokauden vaihtelut. Heillä voit syödä sekä perinteisiä à la carte – annoksia että viinibaarin pikkuannoksia.

Hamngatan 2, Maarianhamina www.nautical.ax

Norragatan 10, Maarianhamina www.kvarter5.ax

SMAKBYN Michael Björklundin luotsaama Smakbyn ravintolaan, tai krouviin, kuten paikalliset sanovat, ovat kaikki tervetulleita. Micken keittiöstä tarjoillaan maukasta lounasta ja päivällistä, kahvia ja muuta hyvää. Ruokalistan innoituksena toimii rakkaus pohjoismaiseen ruokaan ja keittiössä taituroidaan herkkuja sesongin tarjoamista raaka-aineista, joita käsitellään suurella rakkaudella.

Slottsvägen 134, Kastelholm | www.smakbyn.ax

HOTELL PARK ALANDIA Kodikas perheomistuksessa oleva hotelli lehtevän puistokadun varrella Maarianhaminan keskustassa. Lähellä sijaitsevat kaupungin kaupat, kahvilat, ravintolat ja ajanvietteet. Länsisataman laivaterminaaleihin on vain 15 minuutin kävelymatka.

Norra Esplanadgatan 3, AX-22100 Maarianhamina | www.parkalandia.com

HOTELL ARKIPELAG Ota aurinkoinen aloitus päivään ja nauti ahvenanmaalainen aamiainen! Hotell Arkipelag on tunnettu runsaasta aamiaispöydästään, joka on pullollaan ihania ahvenanmaalaisia herkkuja.

Strandgatan 35, 22100 Maarianhamina www.hotellarkipelag.ax


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.