Page 1

stapaf

GRATIS FIETS- en wandelMAGAZINE VAN TOERISME OOST-VLAANDEREN

De Ronde wordt 100 Beleef Vlaanderens Mooiste! Geproefd: biertjes in de Vlaamse Ardennen

Voorjaar 2013

www.tov.be

Acteur

Daan Hugaert

bezoekt Lokeren

5

e mbar uitnee utefietsro n e kaart

Verwennerij in de Leiestreek 2 zussen trekken eropuit

een verblijf in de Leiestreek


www.kliek.be 12-2530

EEN VERANDA DENK DECORANDA

speciale winterkortingen op veranda’s en buitenzonwering.

DECORANDA MAAKT HET MOOIE WEER! Een natuurlijk verlengstuk van uw huis waar het altijd genieten geblazen is. Dat is een Decoranda Veranda. Wie er binnenwandelt, ervaart onmiddellijk een uiterst aangename gezelligheid die baadt in een ideale temperatuur, vier seizoenen lang.

Kom vrijblijve n naar onz d e

NIEUWE showr oo te Gent m (o ostakke

r)

Showroom Maldegem Industriezone Maldegem | Krommewege 38 | +32 50 72 70 80 open ma 13 - 17 uur | di tot vrij 10 - 12 uur  / 13 - 17 uur | za 13.30 - 17 uur Showroom Gent (Oostakker) R4 afrit 3 | Antwerpsesteenweg 945 | +32 9 334 67 68 open di tot vrij 10 - 12.30 uur  / 13.30 - 17.30 uur | za 10 - 17 uur www.decoranda.be | info@decoranda.be


In dit nummer

08

stapaf REPORTAGE

08 Verwennerij langs de Leie

Twee zussen kozen voor een midweekverblijf in de Leiestreek en lieten zich eens van kop tot teen verwennen. Chocolade en jenever proeven, een stevige wandeltocht én sauna: het hoorde er allemaal bij.

stapaf GEPROEFD

14 Bierkaart doet je proeven van de Vlaamse Ardennen

Deze rubriek is nieuw en de naam zegt het zelf: we gaan de culinaire toer op. In deze eerste aflevering stellen we de nieuwe Bierkaart Vlaamse Ardennen voor. Schol!

14

stapaf EROPUIT

16 Lezers tekenden vijf routes uit

Vijf lezers van StapAf stelden zelf hun route op het fietsnetwerk van Oost-Vlaanderen samen. Ze beschrijven hun ‘hotspots’.

stapaf OP pad met

23 Daan Hugaert in Lokeren

‘Thuis’-acteur Daan Hugaert woont in Gent maar maakte zich graag een dag vrij om Lokeren te ontdekken. Als levensgenieter en natuurliefhebber kwam hij tijdens zijn Lokerse dagtrip danig aan zijn trekken.

stapaf de gids

23

26 Een bezoek aan het Museum Gevaert-Minne

De Leie heeft heel wat kunstenaars geïnspireerd. In het pas heropende Museum Gevaert-Minne in Sint-Martens-Latem werd heel wat Leiekunst verzameld in de voormalige woonst van Edgar Gevaert.

stapaf AGENDA

29 Stap en trap in Oost-Vlaanderen

Wandelen? Fietsen? Of beide? Wij lijsten voor jou de leukste fiets- en wandeltochten van Oost-Vlaanderen op.

stapaf Column

31 De Ronde wordt 100

De Ronde van Vlaanderen wordt 100 jaar. Rik Vanwalleghem, directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen, heeft het over het eeuwfeest van Vlaanderens Mooiste.

COLOFON StapAf is een magazine van vzw Toerisme Oost-Vlaanderen en verschijnt twee keer per jaar. De provinciale vereniging Toerisme Oost-Vlaanderen vzw staat in voor de ontwikkeling en uitwerking van het toeristisch beleid van en voor de provincie en staat onder voorzitterschap van de Gedeputeerde, bevoegd voor toerisme • Verantwoordelijke uitgever: Toerisme Oost-Vlaanderen, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent • Redactie en realisatie: Grinta! Publicaties, Tielt • Foto’s: Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Leiestreek, Marco Mertens, David Stockman, Ruth Wytinck, Frank Bahnmüller, Daniël de Kievit • Cartografie: Toerisme Oost-Vlaanderen • Drukkerij: Die Keure, Brugge • Redactie: Frederik Backelandt, Patrick Cornillie • Lay-out: Bart Gielen, Koen Volckaert

Abonneer je gratis op stapaf! Wil je op de hoogte blijven van alle fiets- en wandelnieuws in Oost-Vlaanderen? Neem dan een gratis abonnement op StapAf. Stuur een e-mail met je adresgegevens naar toerisme@oost-vlaanderen.be met als onderwerp ‘abonnement StapAf’ en je krijgt de toekomstige edities van ons magazine gratis in je brievenbus.

03


stapaf Beste lezer, Dat onze provincie een gedroomde bestemming is voor wandel- en fietsliefhebbers, daar hoef ik u al lang niet meer van te overtuigen. Maar ook wie een sportief uitje graag combineert met culinaire of culturele verwennerij, is bij ons aan het juiste adres. In deze eerste StapAf van 2013 trakteren twee zussen zichzelf op een deugddoende tweedaagse in de Leiestreek, waar ze zowel de actieve, de wellness als de culturele toer opgaan. Ook ‘De Gids’ toont je een bijzondere kunstplek in de Leiestreek: het Museum Gevaert-Minne, dat vorige zomer heropende na een volledige opknapbeurt. In de nieuwe rubriek ‘Geproefd’ klinken we op één van dé authentieke streekproducten uit de Vlaamse Ardennen: de bieren uit de lokale brouwerijen. Acht ervan werden verzameld op een gloednieuwe bierkaart, die je tegelijk het verhaal àchter de bieren vertelt en je suggesties geeft om ze te combineren met lokale gerechten. Binnenkort zetten we de eeuwenoude biertraditie van deze regio extra in de kijker met een nieuwe reeks van culinaire wandelen fietsroutes. Ook voor binnenkort: het grote eeuwfeest van de Ronde van Vlaanderen, dat hier en daar al opduikt in dit magazine en later dit jaar in alle hevigheid losbarst. In ons volgende nummer vertellen we je er werkelijk àlles over. Geniet van de nieuwe StapAf!

ontdek

Paalkamperen in de Vlaamse Ardennen

Waarom niet nog eens écht kamperen, ‘back to the roots’, op zoek naar stilte en rust, op een goedgekozen open plek in het groen? In de Vlaamse Ardennen kan je vanaf dit najaar je tentje opslaan midden in een natuur- of bosgebied. Paalkamperen is eigenlijk een vriendelijke versie van wildkamperen: in een straal van tien meter rondom een paal of waterpomp mag je maximaal drie tentjes opzetten. Het is gratis en je hoeft niet te reserveren. Elk tentje mag maximaal 48 uur in de zone blijven staan. De paalcampings in de Vlaamse Ardennen liggen mooi ingebed in een natuurlijke omgeving

Toerisme Oost-Vlaanderen zorgt voor een toeristisch-recreatief aanbod dat waardevolle vrijetijdsbesteding mogelijk maakt voor iedereen. Daarom heeft de provincie na ‘Wandelen met een +’ nu ook de brochure ‘Fietsen met een +’ in de aanbieding.

Digitale erfgoedroutes Zowel in Geraardsbergen, Oudenaarde, Ronse als Zottegem worden digitale erfgoedroutes ontwikkeld. In elk van deze steden van de Vlaamse Ardennen krijg je de keuze uit drie trajecten: een klassieke monumentenroute, een vroeger-en-nu-route (waar je ter plekke de 04 stapaf

www.natuurenbos.be www.toerismevlaamseardennen.be

Fietsen met een +

Eddy Couckuyt Gedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderen bevoegd voor onder meer Toerisme

Telex

en zijn gemakkelijk bereikbaar via de vele wandel- en fietsroutes. De initiatiefnemers, Toerisme Vlaamse Ardennen en het Agentschap voor Natuur en Bos, mikken dan ook op het doelpubliek van de Vlaamse Ardennen: ontdekkers, trekkers en natuurliefhebbers. De bivakzone aan het Muziekbos situeert zich in vogelvlucht op 1 km van het gehucht Louise-Marie en voorziet in drie houten platformen voor tentjes. Voor de watervoorziening wordt een regenwaterput geplaatst en een handpomp op een paal gemonteerd. De paalcamping aan de oude Scheldearm ‘Spettekraai’ in Zingem krijgt een gelijkaardige inrichting, zij het met twee tentplatformen en zonder regenwaterput, gezien de aanwezigheid van voldoende op te pompen proper oppervlaktewater.

Die is evenzeer bedoeld voor kinderen, senioren en mensen met een beperking. De brochure bevat zes fietslussen langs verharde of semiverwarde wegen, comfortabel en voldoende breed voor rolstoelen, kinderwagens en fietskarren. De trajecten starten aan de provinciedomeinen Puyenbroeck in Wachtebeke, Het Leen in Eeklo, Den Blakken in Wetteren, De Gavers in Geraardsbergen en vakantiecentrum De Ceder in Astene bij Deinze. De zesde lus is gebaseerd op de sneukelfietsroute in de Vlaamse Ardennen. www.tov.be/toegankelijkheid

toestand kunt vergelijken met die van weleer) en een themaroute (waarbij je bijvoorbeeld in Zottegem passende muziekfragmenten kunt beluisteren). De routes worden gelanceerd naar aanleiding van Erfgoeddag, op zondag 21 april 2013.www.tov.be

antwoord op de vraag over het kunstwerk in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Watervliet (B. De Meester van Frankfurt) en mag dankzij StapAf genieten van een verblijf met 2 overnachtingen in de ‘De Molenkreek’ in Sint-Margriete, in het Meetjesland. Gefeliciteerd!

Gewonnen!

Belgisch Modernisme

De winnaar van de wedstrijd in de vorige StapAf werd Roselinde van Berkel. Zij wist het

In het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK) wordt van 2 maart tot en met 30 juni


KnipoogDag: een Gents cultuurbad

zondag 24 maart 2013

Verantwoordelijke uitgever: Johan Van den Driessche, Osystraat 35, 2060 Antwerpen

-

vtbK/012-001

-

Gent

www.ivan-hoe.be

Cultuurliefhebbers en meerwaardezoekers komen op zondag 24 maart aan lekker likken aan cultuur hun trekken in KnipoogDag Gent. vtbKultuur pakt er namelijk uit met de ‘KnipoogDag’, een stadsfestival dat het brede publiek makkelijker naar cultuur en erfgoed moet leiden. Je geniet er van een uniek, cultureel en gevarieerd programma, dat je Gent leert kennen in al zijn facetten. Van 12 tot 18 uur kan iedereen op weg langs vier thematische parcours, waarbij je jouw culturele menu à la carte samenstelt.

Bijloke, muziek, kunst en Wereldexpo Het kloppend hart van de KnipoogDag wordt de Bijlokesite. Zo zet Muziekcentrum De Bijloke zijn deuren voor je open. Ook een bezoek aan het STAM, het KASK ‘school of arts’, les ballets C de la B…. staan op het programma. Op de site zelf kan je genieten van allerlei muzikale optredens en de locatie doet tegelijkertijd dienst als start- en aankomstpunt van de overige themaroutes. De muziekstad Gent vormt één van de thema’s van de KnipoogDag. Vanuit het Muziekcentrum de Bijloke volg je – met muziekbootjes! – een klankrijk spoor in de binnenstad, met onder meer bezoeken aan De Vooruit en de Handelsbeurs. Je wordt op de KnipoogDag ook terug in de tijd geflitst, terug naar het Gent van de Wereldtentoonstelling in 1913.

Daarvoor trek je vanuit het STAM naar het Sint-Pietersstation en het Miljoenenkwartier, voor een unieke vertel- en beleefwandeling, met aandacht voor een brede waaier aan architectuurstijlen uit het interbellum. Gent als hippe kunststad kan en mag evenmin ontbreken op de KnipoogDag. Tram 1 trekt een lijn door de binnenstad, met aandacht voor hedendaagse kunst, mode en een bezoek aan het Design Museum en het Museum Dr. Guislain. Ook zin om je te laten onderdompelen in een Gents cultuurbad? Zak op 24 maart dan zelf af naar het onthaal op de Bijlokesite en schrijf je in voor dit unieke, culturele totaalpakket. Deelnemen kost 5 euro voor leden van vtbKultuur, 7 euro voor niet-leden.

www.knipoogdag.be

Stap Door! ... in Sint-Lievens-Esse De Sint-Lievens-Wandelroute in Sint-Lievens-Esse is helemaal herwerkt. In plaats van één grote lus zijn er nu twee: een echte landschapswandeling van 8 km en een natuurwandeling rond het duivenbos van 4,5 km. Tegelijk werd de bewegwijzering aangepast en is er een nieuwe brochure. Bovendien steekt de Sint-Lievens-Wandelroute ook in de vernieuwde ‘Stap Door!’- wandelbox. Die bundelt tien populaire trajecten voor geoefende wandelaars die de uitdagingen niet uit de weg gaan.

kinderen, familie of vrienden. Voor de ‘Stap Uit!’-box werden dan weer dé tien klassiekers onder de Oost-Vlaamse wandelroutes geselecteerd. De trajecten zijn ideaal voor een zalige zondagse wandeling langs bekende culturele of historische sites, met op tijd en stond een aangename rustpauze op een leuk terrasje of in een authentiek café.

Stap Mee/Uit! Ook de andere wandelboxen werden aangepast en in een nieuw jasje gestoken. ‘Stap Mee!’ biedt de geknipte trajecten voor zij die er graag relaxed op uit trekken met de

Ook Fietsboxen vernieuwd Niet alleen de wandelboxen, ook de fietsboxen van Toerisme Oost-Vlaanderen zijn vernieuwd.

de Belgische abstracte kunst (1912-1930) in de kijker gezet en tegelijk ook in de Europese context van begin 20ste eeuw geplaatst. De tentoonstelling focust op de diverse uitingen van abstractie waar Belgische kunstenaars zich voor korte of langere tijd lieten op voorstaan. Om de Belgische historische avant-garde te illustreren komen naast beeldende kunst ook architectuur, toegepaste kunst, typografie, fotografie,

film, muziek, literatuur en theater aan bod. www.mskgent.be

Restauratie Lam Gods Acht panelen van het Lam Gods verlieten eind vorig jaar de Gentse Sint-Baafskathedraal, voor restauratie. Ze staan nu in een kooi van kogelvrij glas in het Museum voor Schone Kunsten, waar iedereen het werk van de restaurateurs van nabij kan volgen.

De ‘Trap Door’- box bevat tien routes voor de meer geoefende, zeg maar ‘sportieve’ fietser. ‘Trap Mee’ staat dan weer voor een verzameling van tien ontspannende fietstochten. In de ‘Trap Uit’-box zitten tien brochures van dé klassiekers bij uitstek, met onderweg al het moois dat Oost-Vlaanderen qua natuur en cultuur te bieden heeft.

www.tov.be

De panelen blijven er ook in de weekends in de glazen kooi staan. Een webcam stuurt beelden door naar het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, waar je evenzeer de opknapbeurt te zien krijgt en een permanente en wisselende tentoonstelling loopt over het Lam Gods. Gezien de restauratie vijf jaar in beslag zal nemen, loopt deze expositie nog tot eind 2017. www.caermersklooster.be 05


stapaf

ontdek

Oudenaarde Ambassadeur Vlaanderen Lekker Land De komende twee jaar draagt Oudenaarde de titel van ‘Ambassadeur Vlaanderen Lekker Land’. Met de campagne rond Oud Bruin wist de stad de jury en het publiek te overtuigen van haar culinaire troeven. Oudenaarde is dan ook een echte bierstad. Al in de 14de eeuw was er een biergilde, met als patrones Sint-Walburga. De daaropvolgende eeuwen behield het Oudenaardse bier zijn naam en faam. Plaatselijke bieren en/ of brouwerijen zijn o.a. Liefmans, Cnudde, Ename, Felix en Roman. Vooral de typische bruine bieren maar ook de kriekbieren zijn er erg in trek. Als kersverse ambassadeur pakt Oudenaarde in april alvast uit met een heuse biermaand. In de aanloop ernaartoe worden de inwoners opgeroepen een origineel recept uit te werken, waarin gekookt wordt met bier. Tegelijk worden voor de

horeca ook workshops ‘koken met bruin bier’ georganiseerd. Tijdens de actiemaand april organiseert Toerisme Oudenaarde elke namiddag geleide bezoeken in één van de vier lokale brouwerijen. Zowel dagjestoeristen, toeristen die een bierarrangement boeken en inwoners van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen kunnen hiervoor inschrijven. Speciaal voor kinderen van de basisschool wordt dan weer gewerkt aan een educatief parcours in het Museum van Oudenaarde (MOU) en de brouwerijen. Oudenaarde creëert rond het bier straks ook een thematische fiets- en wandeltocht, met een bon voor een biertje in een horecazaak langs het parcours. Uiteraard kun je ook bij de overige Oost-Vlaamse laureaten van de verkiezing ‘Ambassadeur Vlaande-

Tentoonstelling ‘Nerveuze Vrouwen’

Wandelnetwerk Vlaamse Ardennen krijgt online routeplanner

Nog tot en met 26 mei loopt in het Gentse Museum Dr. Guislain de tentoonstelling ‘Nerveuze Vrouwen. Twee eeuwen vrouwen en hun psychiaters’. Daarin wordt de merkwaardige geschiedenis in beeld gebracht van hoe de samenleving en de psychiatrie evolueert, van hoe bepaalde ziektebeelden tijdsgebonden fenomenen zijn, van hoe onze tijd nieuwe vormen van gestoord gedrag uitlokt en verdraagt. Al eeuwenlang heet het namelijk dat vrouwen ‘nerveuzer’ zijn dan mannen, eerder ten prooi vallen aan labiliteit en geestesziekte, vaker gekweld worden door geesten en demonen. Maar is dit wel zo? ‘Nerveuze vrouwen’ is een tentoonstelling die het heeft over manie, melancholie, zwakke zenuwen, theatrale tics, hartstochtelijke liefde, zelfverminking, verveling, rebellie, zelfuithongering. Vanaf 2 maart, en evenzeer tot en met 26 mei, pakt Jimmy Kets in datzelfde Museum Dr. Guislain uit met ‘Niet Miss’, een fototentoonstelling rond het fenomeen van de missverkiezingen in Vlaanderen.

Alweer meer wandelplezier: na het Meetjesland heeft nu ook het wandelnetwerk Vlaamse Ardennen een online routeplanner. Enkele muisklikken volstaan om al je wandelknooppunttochten door deze fascinerende regio voor te bereiden. De digitale versie van het wandelnetwerk biedt dezelfde mogelijkheden als de populaire online fietsrouteplanner. Die maakt het al sinds 2008 mogelijk om snel en gebruiksvriendelijk thuis, vanachter de computer, een route uit te stippelen die qua afstand en decor helemaal aan je eigen wensen voldoet.

www.museumdrguislain.be

06 stapaf

Het surplus aan deze wandelrouteplanner is dat je meteen ziet langs welke bezienswaardigheden, musea, infokantoren of recreatiemogelijkheden je komt. Wil je die bezoeken, dan hoef je ze alleen maar aan te vinken om ze aan je tocht toe te voegen. Sla je route op, exporteer ze als GPX-formaat of print ze uit, en je kan meteen op stap met je persoonlijke routebeschrijving. www.toerismevlaamseardennen.be/ wandelrouteplanner

De geschiedenis van het bruin bier in en rond Oudenaarde

ren Lekker Land’ terecht voor culinaire verwennerijen. Deinze, Dendermonde, Eeklo en Lokeren stellen langs fiets- en wandelroutes hun heerlijkste streekproducten voor. www.vlaanderenlekkerland.be


De Ronde 100… hiep hiep hoera!

Zie, proef en beleef de Vlaamse Ardennen Een in het oog springende en inktverse publicatie is ‘De Vlaamse Ardennen zien, proeven, beleven’. Voor dit boek hebben auteur Marc Peirs en fotografe Marthe Minnaert de regio intensief bereisd. Te voet, met de fiets, de mountainbike, de scooter of de auto bezochten ze elk van de 120 dorpen, op zoek naar prachtige plekjes en verrassende verhalen. Daarbovenop krijg je talrijke praktische tips om de streek nog beter te (her)ontdekken!

Vlaanderens Mooiste blaast dit jaar 100 kaarsjes uit en dat wordt in de Vlaamse Ardennen uitgebreid gevierd. De bekende hellingen en kasseistroken uit de Ronde van Vlaanderen worden opgenomen in het vernieuwde fietsnetwerk Vlaamse Ardennen. De nieuwe Ronde van Vlaanderen themaroute geeft drie suggestielussen op dit netwerk, die worden bewegwijzerd met gloednieuwe signalisatie. Om de Ronde van Vlaanderen nog zichtbaarder te maken in het landschap, zullen de Oude Kwaremont, de Paterberg en al die andere kuitenbijters duidelijk worden aangeduid op het terrein.

Het boek is uitgegeven in een co-productie van het Davidsfonds en boekhandel Beatrijs in Oudenaarde, telt 204 bladzijden en kost 29,95 euro. www.beatrijs.be

TOV op fiets- en wandelbeurs in Mechelen Sportieve fietsers schuiven we een extra uitdaging voor de wielen: op de Koppenberg, de Kruisberg, de Muur en in de Paddenstraat registreert een digitaal meetsysteem je tijd en publiceert dit online. Zo kan je je prestaties vergelijken met de ‘echte’ Flandriens of vrienden uitdagen om beter te doen. Een uitgebreide digitale Rondeplanner zal het mogelijk maken om een Ronde van Vlaanderen op maat uit te stippelen. Met pittige hellingen voor de sportieveling, vlak maar mét wielercafeetjes voor de recreatieve fietser. Of iets ertussenin… Vanaf 1 april 2013 kan je de Ronde van Vlaanderen volop beleven in de Vlaamse Ardennen, we vertellen je er dan ook alles over in het zomernummer van StapAf. Kan je niet wachten tot dan, check dan geregeld www.tov.be voor de recentste informatie. www.tov.be

Met een nog ruimer aanbod en meer exposanten, waaronder een stand van Toerisme Oost-Vlaanderen, wordt de tweede editie van de Fiets- en Wandelbeurs (16-17 februari 2013) in de Mechelse Nekkerhal nog groter dan vorig jaar. Opmerkelijk en ideaal om informatie op maat aan te bieden zijn de themapaviljoenen rond de grote routepaden, de vakantiefietser, pelgrimstochten, kleinere reisorganisaties en e-bikes. Vlamingen fietsen en wandelen almaar meer en willen daarover steeds beter geïnformeerd worden. Precies zo’n beurs biedt de ideale mix aan routes, bestemmingen en materialen. In de Nekkerhal geniet de bezoeker van een breed programma over vakantie en recreatie, als ontspanning in de vrije tijd, maar ook als avontuurlijke uitdaging in onbekende afgelegen gebieden. Naast de stands van commerciële exposanten zijn er informatiemarkten, waarop ervaren fietsers en wandelaars hun verhaal brengen. Tal van fietsfabrikanten stellen er hun materiaal ter beschikking om uit te testen op het grootste indoorparcours ooit in de Benelux gebouwd.

Kortingbon StapAf! De beurs is zowel op zaterdag als zondag doorlopend open van 10 tot 17 uur. De toegangsprijs bedraagt 9 euro, maar dankzij de kortingbon van StapAf kom je er goedkoper in en vanaf januari kun je ook online tickets bestellen met fikse korting. www.fietsenwandelbeursvlaanderen.be

Amsterdam RAI

2013

Nekkerhal Mechelen

2013

KORTINGSBON U ontvangt 2 euro korting op de toegangsprijs bij in­ levering van deze bon. Geldig voor één persoon en niet in combinatie met andere aanbiedingen.

foto Debby Gosselink

stapaf 12/2012

07


stapaf

reportage

q

Myriam en Bernadette aan de nieuw aangelegde steiger in Deinze.

Verwennerij langs de Leie Twee zussen, tweelingzussen dan nog wel, kozen voor een midweekverblijf in de Leiestreek. Twee dagen lang lieten ze zich verwennen en StapAf was erbij. “Even met z’n tweetjes eropuit, een keertje zonder onze mannen erbij. Za-lig!”, vonden Myriam en Bernadette.

DAG 1 Actief in Afsnee en omgeving

08 stapaf

Vakantie! Bernadette en Myriam Machtelinckx (54) zijn nog niet toe aan hun pensioen maar dat houdt hen niet tegen om van twee vrije dagen gebruik te maken om er samen op uit te trekken in Oost-Vlaanderen. De twee dames wonen in Zottegem, gaan heel vaak samen op uitstap en zagen in een midweek in de Leiestreek de kans om zich eens goed te laten verwennen. “Misschien doen we dat wel te weinig”, aldus Myriam, waarna ze wordt bijgetreden door haar tweelingszus. Het is dinsdagvoormiddag en het tweetal arriveert in B&B ‘’t Eiernest’ in Sint-Martens-Latem. “Eigenlijk wonen we niet zo ver hier vandaan maar dat vind ik helemaal niet erg. Waarom zou een mens het altijd ver moeten gaan zoeken om er even ‘uit’ te zijn?”, trapt Bernadette een open deur in. “De vakantie begint voor ons hier en nu”, lacht Myriam wanneer ze aanbelt bij ‘’t Eiernest’, de woonst waar de

familie Lambrechts-De Bontridder het hele jaar door gasten ontvangt. Het is gastvrouw Elke De Bontridder die Myriam en Bernadette verwelkomt en samen met hen de planning overloopt. “Vanmiddag staat een stevige wandeling op het programma”, zegt Myriam. “We doen de Afsnee-Keuze wandelroute. Die is 9 km lang, heb ik gelezen. Maar eerst gaan we een hapje eten. Bernadette? Waar heb je ook alweer gereserveerd?”

Afsnee-Keuze wandelroute Kort daarna parkeert het tweetal de wagen bij restaurant ‘Huyze Waterloos’, gelegen op een steenworp van ‘‘t Eiernest’. “Wat heb ik gezegd? Dat de vakantie hier en nu begint? Welnu, de verwennerij begint hier en nu!”, schatert Myriam. “Mijn zus is een specialleke, hé”, knipoogt Bernadette, waarna ze het lunchmenu bekijkt. “Eerst een mosselsoepje met groene appel en curry.


En daarna een rollade van hoevekip met duxelle van champignons en gratin. Laat maar komen.” Eens niet zelf moeten koken, doet de zussen blijkbaar deugd. Na de heerlijke lunch nemen ze de wagen tot Afsnee, nauwelijks vijf kilometer verderop. Net voor ze aan de bewegwijzerde wandeling beginnen, lopen ze nog even langs bij de oversteekplaats van het veer van Afsnee. Myriam kan het niet laten om even aan de bel te trekken. “Wat doe je nu?”, vraagt Bernadette. “We moeten toch niet oversteken?” Veerman Marc Thienpont komt echter al aangewandeld maar kan best lachen met het ‘vals alarm’. “Ik ben altijd blij wanneer ik op het appel wordt geroepen door twee lieflijke dames”, charmeert hij. “Maar nu ik hier toch ben, stel ik voor dat jullie toch de oversteek wagen. Het is zo gebeurd.” Bernadette en Myriam stemmen in en na dit korte intermezzo gaan ze letterlijk op stap.

“Het is tijd om te beginnen genieten van ons leven.” “De Afsnee-Keuze wandelroute: wat een eigenaardige naam. Afsnee snap ik wel maar ‘Keuze’, waar slaat dat op?”, vraagt Myriam zich af. Bernadette is voorbereid en haalt de kaart van de wandelroute erbij. “We wandelen ondermeer door de Keuzemeersen, vandaar de benaming. De route verbindt de kouter van Afsnee met dat natuurgebied. En de Leie loopt daar tussendoor.” De wandelroute bestaat uit twee lussen die afzonderlijk afgestapt kunnen worden (respectievelijk ongeveer 5,5 en 3 km) maar Myriam en Bernadette gaan voor het volledige traject. En dat gebeurt aan een behoorlijk tempo. “Ik kan niet traag stappen”, verontschuldigt Myriam zich. Ze voelt zich duidelijk goed in haar vel. “Dat was een poos geleden, na een zware rugoperatie, wel anders. Toen kwam ik van al dat stilliggen veel bij in korte tijd. Maar ik heb me snel herpakt en hou er nu een actieve levensstijl op na. En mijn zus doet met me mee. (Lacht)”

Relaxen in de sauna Op het einde van hun wandeltocht springen Myriam en Bernadette binnen in taverne ‘De Sfinx’. De tas koffie smaakt niet alleen, ze doet het tweetal ook even bekomen van de fikse wandelpartij. “Zo’n twee dagen weg van alles: dat past wel bij ons”, heeft Bernadette het nog even over hun tweedaagse trip. “We doen geregeld actieve uitstapjes en we gaan altijd samen op vakantie. We zijn een tweeling, hé. En da’s toch nog iets anders dan twee zussen. Da’s een extra dimensie. Ons ma zegt altijd: ‘Zie je de ene, dan zie je de andere’. En dat klopt helemaal.” Myriam lacht. “En toch zijn we helemaal anders. Ik ben de flapuit, Bernadette is veel gereserveerder. Maar allebei denken we hetzelfde: dat het nu tijd is om te beginnen genieten van ons leven!” Genieten zit er vandaag zeker nog in want hun eerste verwendag in de Leiestreek sluiten de dames af in… de sauna. In ‘Sauna O’ in Afsnee wacht hen een avondje zweten, stomen en relaxen. “Het is echt chillen nu”, glimlacht Myriam. “Zie die kaarsjes: ik hou wel van zo’n relaxte, romantische sfeer.” Na de verkwikkende sauna gaat het dan terug naar Sint-Martens-Latem, naar B&B ‘’t Eiernest’, waar Elke hen opwacht. “Hebben de dames nog zin in een kopje thee?” Daar zeggen Bernadette en Myriam geen nee tegen. Bovendien lijkt hen zo’n theekransje nuttig om de dag van morgen even door te nemen met Elke. “Geen probleem”, zegt Elke. “We helpen graag waar nodig.

q De twee zussen doen het volledige traject van de Afsnee-Keuze wandelroute.

q

Hoe kan je een dag beter

afsluiten dan met een bezoekje aan de sauna?


Als we maar een meerwaarde voor onze gasten kunnen betekenen. Wat hebben jullie morgen zoal gepland?” Myriam en Bernadette gooien het op dag twee blijkbaar vooral over een culinaire boeg met een bezoek aan graanstokerij Filliers en chocoladezaak ‘De Zwarte Vos’ in Deinze. “Ik wou dat ik kon meegaan”, aldus Elke. “Hebben jullie geen zin in wat cultuur? Het Museum van Deinze en de Leiestreek is in dat geval een leuke tip.”

DAG 2 Chocolade en jenever in Deinze

Engelendeel Bernadette en Myriam nemen het ervan. Het is woensdagmorgen en voor een keer laten ze zich niet opjutten door een lawaaierige wekker die hen wakker krijst. Uitslapen en op een gezapig tempo en uitgebreid ontbijten: da’s deze morgen hun strakke plan. Deinze wordt vandaag hun uitvalsbasis. En Graanstokerij Filliers in Bachte-MariaLeerne, een deelgemeente van Deinze, is hun eerste halte. ‘Filliers, de glaasjes van plezier’: Myriam zingt het bekende deuntje wanneer ze aansluit bij een groep van een twintigtal personen die wordt gegidst door Didier Steyaert. Na een korte historische situering in de vorm van een introductiefilmpje, neemt Didier de groep op sleeptouw.

q Bernadette laat zich de glaasjes van plezier bij Filliers welgevallen. 10 stapaf

Eerst door de graanstokerij, daarna naar de plek waar de jenever ligt te rijpen. “Filliers bestaat al sinds 1880”, zegt Didier, “maar de mensen blijven verbaasd wanneer ik hen ons distilleerproces uit de doeken doe. Dat is een delicate mix van ambacht en technologie.”

“Als ik moet kiezen tussen de fruitjenever met appel-kiwismaak of pomelosmaak, dan kies ik voor die laatste.” Filliers maakt jenevers maar ook andere sterke dranken. “We onderscheiden doorgaans drie grote fases in de productie: het gisten, het distilleren en het rijpen op eiken vaten.” Vooral die laatste fase intrigeert onze dames. Ze worden geprikkeld door een alcoholwalm, vermengd met een rist andere geuren. “Dit is pure verwennerij voor de zintuigen”, zegt gids Didier. “Je ruikt het zogenaamde ‘Engelendeel’, het deel van de alcohol dat verdampt bij het rijpen op eiken vaten. Volgens de overlevering zijn het de engelen die zich hieraan tegoed doen. Hier ligt tot 350.000 liter drank te rijpen. Dit is de rijkdom van Filliers.”


3 tips

q De rijkdom van graanstokerij Filliers: de plek waar de godendrank rijpt.

voor cultuurliefhebbers Museum van Deinze en de Leiestreek Het museum van Deinze en de Leiestreek toont het meest volledige overzicht van de beroemde Leiekunst van circa 1875 tot vandaag. De uitgebreide collectie verzamelt werk van de vele bekende kunstenaars die langs de Leieoevers inspiratie vonden zoals Claus, Servaes, Permeke, Van den Berghe, Gustave van de Woestyne, Malfait, Raveel, De Keyser en vele andere. Naast deze belangrijke kunsthistorische collectie maakt de bezoeker ook kennis met de volkscultuur van de Leiestreek. www.deinze.be

voor groepen Bezoek graanstokerij Filliers Wil je proeven van de aparte sfeer en de authentieke Filliersjenevers? Laat je dan gidsen door het unieke productieproces in Graanstokerij Filliers. Naast de rondleiding is er ook degustatie van de heerlijke Filliersjenevers. Filliers kan dagelijks (behalve op zon- en feestdagen) worden bezocht door groepen van minimum 20 en maximum 50 personen. Je betaalt 6 euro per persoon. www.filiers.be

voor watertoeristen Beleef de Leie per boot Deinze en de Leie(streek) ontdekken? Dat kan ook op een minder klassieke manier, namelijk per boot. Ontdek de mooiste plekjes langs de Leie met een luxueuze, elektrisch aangedreven sloep die je zelf bestuurt. Je leest het goed: ontdek de kapitein in jezelf. Je vaart zonder gids en in in alle comfort en vrijheid. Een vaarbewijs of ervaring is niet vereist. Je krijgt voor de start van je wateravontuur wel een korte initiatie en dankzij de bijgeleverde vaarroutes ben je gewapend om Deinze en omgeving te ontdekken. www.yachtcharterdeinze.com

Natuurlijk willen Bernadette en Myriam maar al te graag proeven van dat engelenvocht. En hun wens wordt vervuld. In de gelagzaal volgt nog een degustatie van een aantal Fillierjenevers. Zowel een graan-, fruit- als creamjenever passeert de revue. “Als ik moet kiezen tussen de fruitjenever met appel-kiwismaak of pomelosmaak, dan kies ik voor die laatste”, klinkt Bernadettes oordeel. Myriam zit op dezelfde golflengte. “Ik heb me altijd laten vertellen dat een jenever eigenlijk een gezonde alcoholische drank is. Omdat het minder suiker bevat en bijvoorbeeld ook maagproblemen tegengaat.” Intussen is Bernadette al naar de toog gestapt om een pot advocaat, een soort crèmige likeur, te bestellen. “Op vraag van ons ma, die wist dat we hier zouden langskomen.” Wanneer Bernadette en Myriam de gebouwen van Filliers verlaten, valt hun oog nog op een ingekaderd krantenartikel dat tegen één van de wanden hangt. Ze lezen: ‘Jenever is opnieuw sexy’. Dat willen ze best geloven. 11


q Myriam in de leer bij chocolatier/smaakdesigner Bart Van Cauwenberghe. Proef ‘out of the box’ Nadat ze nog even ‘uitwaaiden’ tijdens een korte wandeling langs het vlakbij gelegen Kasteel Ooidonk, zetten Myriam en Bernadette koers naar Deinze waar ze lunchen in ‘Bistro Bruno’, dat nog maar pas werd gerenoveerd. Tijdens de lunch kijken de zussen uit op de nieuw aangelegde steiger van Deinze. “In de zomer moet het hier fantastisch zijn”, zegt Bernadette. Hoewel het best een fijn weertje is, is een boottochtje vandaag niet aan de orde. Vanaf de aanlegsteiger kan je inderdaad de watertoerist in jezelf bovenhalen door een elektrisch aangedreven sloep te huren bij Yachtcharter Deinze. Zo kan je op een verrassende en actieve manier Deinze en de Leie per boot gaan beleven. “Da’s dan voor een andere keer”, stelt Bernadette voor en ze tikt op haar uurwerk. Ze kunnen toch moeilijk chocolatier Bart Van Cauwenberghe laten wachten? Myriam en Bernadette zijn te gast in ‘De Zwarte Vos’, de chocoladezaak van Bart Van Cauwenberghe. Die man is niet de eerste de beste. Eigenlijk is ‘chocolatier’ een te eng woord in zijn geval. Hij is eerder een ‘smaakdesigner’ die al samenwerkte met Britse topchefs zoals Gordon Ramsay en Jamie Oliver. Op zijn website vertelt Bart hoe hij steeds opnieuw een verfijnde smaak, goed gebalanceerde aroma’s en een overweldigende bijtsensatie probeert te creëren. 12 stapaf

Het klinkt de zussen allemaal als muziek in de oren. Toch is Bart geen ‘klassiek’ chocolatier. “Ik wil chocolade ook uit de desserten halen en zijn ingang doen vinden in andere gerechten. Ik zoek naar nieuwe en andere smaakcombinaties. Mijn devies is: proef out of the box. Wist je dat ik ooit een praline met gerookte zalm ontwikkelde? Dat was ongetwijfeld de meest bizarre van allemaal maar ze sloeg wel aan! Vis en chocolade kan dus wel degelijk een goede match zijn.” Myriam en Bernadette hangen aan Barts lippen wanneer hij vol vuur vertelt over zijn passie. In 2005 werd hij benoemd tot ‘ambassadeur van de Belgische chocolade’, een titel die hij voornamelijk te danken heeft aan de smaakcombinaties en texturen van zijn pralines.


Zijn kennis over het chocoladewezen geeft hij sindsdien door op cursussen en demo’s in binnen- en buitenland. “Ik wil de mensen culinair verwennen. We proberen verfijnde en exclusieve pralines te maken.

“Waarom zou een mens het altijd ver moeten gaan zoeken om er even ‘uit’ te zijn?” Rozen en frambozen, passievrucht en hazelnoot, dragon en pastis, Aziatische kruiden, … Noem maar op.” Na een introductiefilmpje over de oorsprong en de productie van chocolade, neemt Bart zijn twee gastes mee naar zijn heiligdom, daar waar het allemaal gebeurt: zijn atelier. Vanmorgen waren het nog de jeneveraroma’s die zich opdrongen, nu neemt chocolade het helemaal over. Het moment van degusteren is aangebroken. “Dames, ik wil het boeiend maken. Doe jullie ogen en neus dicht en proef. Proef écht.” Myriam en Bernadette gehoorzamen en nemen hun tijd. “Ik smaak een speciaal kruid maar ik kan het niet thuisbrengen”, zegt Bernadette. Ook haar tweelingszus moet het antwoord schuldig blijven. “Het is een praline met kardemom. Geef toe: was dat geen boeiende smaaksensatie?” Wanneer ze op het punt staan ‘De Zwarte Vos’ te verlaten, schaffen Bernadette en Myriam nog een receptenboekje van Bart Van Cauwenberghe aan met daarin veel verrassende chocoladegerechtjes. “Koken out of the box, hé. Het zal mijn zoon zeker interesseren. Die experimenteert vaak in de keuken.” De verwentweedaagse zit er nu zo goed als op. “Al wil ik wel Els’ tip niet in de wind slaan”, zegt Bernadette. En dus stelt ze voor om toch nog tijd te maken voor een bezoek aan het Museum van Deinze en de Leiestreek. “Het is waar: een cultuurprikkel kan er nog wel bij. En daarna kunnen we afsluiten met een koffie in Deinze”, vult Myriam naadloos aan.

Win een verblijf in de Leiestreek! StapAf mag deze keer vier mensen gelukkig maken. Twee keer twee personen winnen een verblijf van één overnachting (op basis van kamer en ontbijt) in B&B ‘’t Eiernest’ in Sint-Martens-Latem. Van daaruit kunnen de culturele en gastronomische troeven van de Leiestreek ontdekt worden.

De wedstrijdvraag Wat is de meest bizarre chocoladepraline die chocolatier Bart Van Cauwenberghe naar eigen zeggen ooit maakte? A. Met gerookte zalm B. Met zeewier C. Met Filiersjenever

Hoe neem je deel? Stuur je antwoord vòòr 1 juni 2013 naar: Toerisme Oost-Vlaanderen, Wedstrijd StapAf, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent (België). Mailen kan ook, met als onderwerp “Wedstrijd StapAf”, naar wedstrijd@oost-vlaanderen.be. Vergeet je naam en je adresgegevens niet te vermelden. De winnaars krijgen persoonlijk bericht en worden vermeld in het najaarsnummer van 2013. Veel succes!

q Op een verwentweedaagse mag een kopje

koffie op geregelde tijdstippen niet ontbreken.

3 Elke De Bontridder van B&B ''t Eiernest' helpt Myriam en Bernadette op weg bij hun ontdekking van de Leiestreek

13


stapaf

geproefd

q De nieuwe Bierkaart Vlaamse Ardennen is een wegwijzer in het bierpatrimonium van de streek..

Vlaamse Ardennen lanceert ‘Bierkaart’

Schol!

Deze rubriek is helemaal nieuw, dat heb je goed gezien. In ‘Geproefd’ gaan we voortaan de culinaire toer op in Oost-Vlaanderen. We proeven met al onze zintuigen van wat de Oost-Vlaamse regio’s te bieden hebben. En dat is véél. Deze keer stellen we de ‘Bierkaart Vlaamse Ardennen’ voor. Met deze Bierkaart kan je 8 heerlijke streekbieren van de Vlaamse Ardennen zelf gaan proeven en ontdekken. De Bierkaart Vlaamse Ardennen is een wegwijzer om enkele streekbieren uit de regio te leren kennen. Je maakt kennis met het verhaal van en achter 8 bieren en hun 8 brouwerijen. 14 stapaf

De Bierkaart biedt een streepje achtergrond en een vleugje historiek. En er is telkens ook een culinaire suggestie als uitsmijter. Want bij welk bier past welk gerecht en omgekeerd?


8 streekbieren Wat wijn is voor Frankrijk is bier voor België: dé nationale trots. Onze streekbieren maken deel uit van ons culinair erfgoed en dat moeten we koesteren. Een selecte groep bierkenners koos daarom 8 streekbieren uit het gigantische aanbod in de Vlaamse Ardennen. Deze 8, van abdijbier over Vlaams bruin tot een pittige stout, haalden de Bierkaart Vlaamse Ardennen. We lijsten ze even voor je op: Valeir Extra, Steenuilke, De Graal Triverius, Buffalo Stout, Goudenband, Cnudde Oudenaards bruin, Ename Tripel en Smiske Extra.

q Een select kransje van streekbieren. Proef ze! zoals bij brouwerij De Ryck, van moeder op dochter. Naast De Ryck uit Herzele worden in de Bierkaart ook volgende brouwerijen kort geschetst: Contreras (Gavere), De Graal (Brakel), Van en Bossche (Herzele), Liefmans (Oudenaarde), Cnudde (Oudenaarde/Eine), Roman (Oudenaarde/Mater) en Smisje (Oudenaarde/Mater).

36 horecazaken

q Elke brouwerij heeft een rijke historiek. 8 brouwerijen Achter elk van deze lekkere streekbieren schuilt het vakmanschap van een brouwer. In de Bierkaart komt zowel de grote brouwerij als de kleine huisbrouwer aan bod. De biertraditie zit de Vlaamse Ardennen in de genen. Generaties lang worden de recepturen en de kruiden- en hopmengelingen doorgegeven van vader op zoon, of,

q

Een lekker streekbier na een fiets- of wandeltocht: meer moet dat niet zijn!.

De Bierkaart Vlaamse Ardennen tref je voorlopig aan in 36 deelnemende horecazaken aantreffen. Voorlopig, want het is de bedoeling dat de Bierkaart, als de geknipte wegwijzer door het biererfgoed van de Vlaamse Ardennen, gemeengoed wordt. Overigens werken ook diverse logies mee aan het overkoepelende project ‘Proef de Vlaamse Ardennen’. Wie voor eind februari een logiesarrangement boekt, ontvangt een Proef de Vlaamse Ardennenpakket, inclusief twee streekbiertjes. Een overzicht van de deelnemende horecazaken en hun ligging op het fiets- en wandelnetwerk vind je in de folder ‘Proef onderweg’, te verkrijgen bij de toeristische q De bierkaart is te vinden in heel wat horecazaken. diensten in de regio.

7 fiets- en wandelroutes In april/mei 2013 krijgt dit project nog een extra dimensie. Zo zullen tegen dan enkele culinaire themaroutes op het fiets- en wandelnetwerk van Oost-Vlaanderen zijn uitgetekend. Het zal gaan om een zevental fiets- en wandelroutes die je onder andere de streekbieren van de Vlaamse Ardennen op een actieve manier zullen doen ontdekken. Want wat is er heerlijker dan genieten van een streekbiertje na een ontspannende fiets- of wandeltocht? Hou de volgende weken en maanden de website www.tov. be en www.proefdevlaamseardennen.be in de gaten.

Wil je meer informatie over de Bierkaart Vlaamse Ardennen, over de brouwerijen en hun bieren of over de deelnemende horeca? Neem dan een kijkje op www.proefdevlaamseardennen.be.

Nog meer proeven? 15


stapaf

eropuit

Vijf lezers, vijf routes

Noordzee Nederland Antwerpen

Brugge Oostende

MEETJESLAND

Waasland

GENT

Check de uitneembare routekaarten!

leiestreek

SCHELDELAND

Brussel VLAAMSE ARDENNEN

Frankrijk

Lille

> ROUTE 1 SCHELDELAND (54,2 km) Marc Fonteyn kwam helemaal uit Limburg om het land van Schelde, Dender en Durme te ontdekken en trof er een ‘overweldigende natuur’.

ROUTE 2 LEIESTREEK (45,8 km) < Desire Van Schoor ontdekte in en om Sint-Martens-Latem de charmes van de Leie. Hij stond versteld van de afwisseling onderweg.

> ROUTE 3 MEETJESLAND (58,5 km) Op een boogscheut van zijn woonplaats Brugge koos André Lombaert voor het genot langs de waterkant en op de jaagpaden.

ROUTE 4 VLAAMSE ARDENNEN (37,5 km) < Frank en Bethy Van Mossevelde fietsten al van Praag naar Dresden maar geven tegelijk toe dat de Zwalmstreek landschappelijk al even aantrekkelijk is.

> ROUTE 5 WAASLAND (40,5 km) Gino Ryckaert zocht en vond zijn fietsplezier in het zoete Waasland. Bazel en Rupelmonde waren voor hem een ontdekking.

Wil jij ook een route fietsen voor StapAf?

Stuur dan een mailtje naar toerisme@oost-vlaanderen.be, met als onderwerp: ‘Fietsvrijwilliger StapAf’.

16 stapaf


"Schipper, mag ik overvaren?"

route 1

Scheldeland 54,2 km

Zijn ‘échte’ hobby is naar eigen zeggen lopen maar daarbovenop heeft Marc Fonteyn jaarlijks toch ook zo’n 7000 à 8000 km op de fietsteller. “Ik doe gewoon àlle verplaatsingen met de fiets: boodschappen, naar school, … En in mijn vrije tijd fiets ik altijd via de knooppunten. Ideaal toch? Je maakt je tocht zo kort of zo lang als je zelf wil. En je rijdt nooit verloren.” Vanuit Limburg kwam Marc Fonteyn van het Oost-Vlaamse netwerk proeven en dat beviel hem zeer. “De driehoek Hamme, Baasrode en Dendermonde is een echt ‘waterland’. Minstens de helft van deze route ging over de verhoogde dijken langs de Schelde. Je fietst er midden de natuur en het enige waarvoor je moet opletten zijn fazanten of konijnen die je pad kunnen kruisen. Prachtig!”

Filip de Pillecyn Marc klom in het zadel in Hamme, aan de Mirabrug, waar in 1971 de opnames plaats vonden van de gelijknamige film, met Jan Decleir en Willeke van Ammelrooy in de hoofdrollen. Langs de Durmeslikken en -schorren fietste hij naar knooppunt 77, waar de Durme in de Schelde vloeit. “Er staat een groot beeld met een drietal personages uit de verhalen van de Hamse schrijver Filip de Pillecyn. Vanaf daar fietste ik twaalf kilometer lang onafgebroken en onbekommerd over de Scheldedijken, langs een zeer bosrijk gebied, tot in Baasrode, waar destijds scheepsbouwwerven waren. Daar nam ik het gratis veer naar de overkant.”

Ros Beiaard “Via Sint-Gillis reed ik naar Dendermonde. Je komt eerst langs de oude Brusselspoort, bij de rotonde met het mooie beeldwerk van het Ros Beiaard. In het park Klein Kwartier was het aangenaam fietsen langs mooie waterpartijen, naar verluidt overblijfselen van de oude stadsomwalling. Twee torens beheersen de fraaie markt van Dendermonde. De ene is die van het stadhuis, in de 14de eeuw aanvankelijk gebouwd als lakenhalle. De andere, aan de overkant, hoort bij het Vleeshuis, een pand uit 1461. Er zijn ook vele terrasjes.”

Het veer van Appels Een mooie bistro vond Marc Fonteyn vooral ook ‘’t Klokhuis’. “Het is gelegen bij knooppunt 77 en het veer van Appels. Je kunt er lekker eten tegen een schappelijke prijs. Ook daar liet ik mij naar de overkant brengen, om daarna nog een hele tijd langs de linkeroever van de Schelde te flaneren, tot in Grembergen. Verderop, bij knooppunt 98, leidde een kaarsrecht tracé, dat van de vroegere spoorlijn 56 of zogenaamde ‘Termonde-Saint-Nicolas’, mij opnieuw naar de startplaats in Hamme.”

De fietser Naam: Marc Fonteyn Leeftijd: 54 jaar Woonplaats: Lommel Beroep: leraar algemene vakken in het BuSO

Praktisch Afstand: 54,2 km Landschap: vlak Start: Hamme, parking bij de Mirabrug (Hamveer, N470a) – knooppunt 90 VVV Hamme Marktplein 1 9220 Hamme T 052 47 56 05 www.hamme.be

Tip q

De Ros Beiaardommegang in Dendermonde

q Het veer in Appels

Café ‘Het Barreelke’ (bij knooppunt 85), Brugstraat 1, 9200 Dendermonde. “Net buiten Dendermonde. Er komen vele figuren van de Boonwijk en ze vertellen je de sappigste verhalen.”

17


stapaf

eropuit

route 2

Leiestreek 45,8 km

"Een regio vol variatie" "Als fietser wil je onderweg best wat afwisseling en in de Leiestreek lukt dat aardig”, brengt Desire Van Schoor verslag uit over zijn route vanuit Sint-Martens-Latem. “We hebben ons niet beperkt tot enkele kronkels langs de Leie maar lasten tussendoor ook passages in langs akker- en weiland, het Schipdonkkanaal, bos en villawijken."

De fietser Naam: Desire Van Schoor Leeftijd: 73 Woonplaats: De Klinge Beroep: met pensioen, voorheen leraar wiskunde

Desire Van Schoor moet toegeven dat dit gevarieerde traject niet zijn ontwerp is maar van zijn echtgenote Lisette Van Gaever. “Altijd stippelt zij uit. Zelf fiets ik gewoon mee”, lacht hij. “En ik geniet. Zowat elk weekend zitten we in het zadel, regelmatig ook in Zeeuws-Vlaanderen. Logisch als je in een grensdorp als De Klinge woont. Jaarlijks bereidt ze ook een fietsvakantie voor: in de Veluwe, in Frankrijk, Italië,…”

Vinderhoute

Praktisch Afstand: 45,8 km Landschap: vlak Start: Meersstraat (achter het gemeentehuis) in Sint-Martens-Latem, van daaruit richting knooppunt 74 (Vossestaart)

“Omdat het knooppunt 74 zich een beetje ongelukkig situeert, lieten we onze wagen achter in het centrum van Sint-MartensLatem en fietsten van daaruit, via het netwerk, naar het startpunt. Binnen de kortste keren bereikten we het Baarleveer, zo’n overzet is een ervaring op zich. Vervolgens ging het een hele tijd noordwaarts, tot in Vinderhoute. Da’s een aantrekkelijk dorpje met bovendien enkele leuke horecazaken.”

Info: VVV Leiestreek Albert Saveryspand, Emiel Clausplein 4, 9800 Deinze T 09 380 46 01 info@vvvleiestreek.be www.vvvleiestreek.be

Vosselare Put Vanaf Merendree volgden Lisette en Desire het Schipdonkkanaal.“Langs zo’n jaagpad is het rustig en veilig fietsen, maar zo’n recht tracé mag ook niet té lang duren. We hebben het nogal voor afwisseling. Dus kozen we bij knooppunt 4 voor de richting Vosselare Put en het zelfbedieningsveer. Dit is ongetwijfeld één van de meest idyllische plekjes in deze streek. Daar is het bijzonder aangenaam fietsen en geniet je van een weergaloos uitzicht.”

Kasteel Ooidonk “Fantastisch mooi is het kasteel van Ooidonk”, onderstreept Desire. “Je bereikt het via Astene Sas, met de beschermde, houten ophaalbrug, de Maaigemdijk en een mooi bosgebied.” Hun lus in de Leiestreek maakten Lisette en Desire rond in het weelderige groen van de kunstenaarsdorpen Deurle en Sint-Martens-Latem. “De rust en het natuurschoon waarvoor de schilders destijds naar de Leieboorden kwamen, is er nog altijd, maar het agrarische maakte er intussen wel plaats voor een residentieel karakter.”

Tip Restaurant/tearoom ‘Het Koetshuis’ (bij knooppunt 12), Ooidonkdreef 28, 9800 Deinze. “Vlakbij Kasteel Ooidonk. Hier hielden we halt voor een koffie. Je geniet er van het adellijke panorama.” www.hetkoetshuis.info

18 stapaf

q Kasteel Ooidonk

q Het Baarleveer


De rust van de waterkant

route 3

Meetjesland 58,5 km

André Lombaert stippelde voor StapAf een traject uit langs de kanalen in het Meetjesland en raakte tussendoor gecharmeerd door ‘la Flandre profonde’, met zijn aloude volkscafés onder de kerktoren, waar je aan de toog nog de wereld kan verbeteren. “Dorpjes als Meigem, Poeke en Lotenhulle zijn heel authentiek.” ’s Zomers fietsen en ’s winters wandelen, het is voor André en zijn echtgenote Katrien Van Peteghem het beste van twee werelden. “Sedert ik met pensioen ben, onderneem ik jaarlijks ook een langere fietstrip, zoals de volledige Vlaanderen Fietsroute of voor een week vanuit Brugge richting Parijs of Amsterdam.”

Schipdonk Voor StapAf zocht en vond André het iets dichter bij huis, want hij startte in Aalter, aan de (ruime en gratis) parking vlakbij het gemeentehuis. “Voorbij de spoorweg – toch even goed uitkijken naar de fietstunnel! – zette ik meteen koers richting kanaal GentOostende en vervolgens naar het Keigatbos. Da’s amper een rimpel in het reliëf maar je krijgt daar toch een weids zicht over de omgeving. Via Zomergem bereikte ik andermaal de waterkant, dit keer die van het Schipdonkkanaal, waarlangs het even rustig fietsen is. Een mooi plekje is het kruispunt van kanalen bij het gehucht waar de waterweg naar genoemd is. Er bevindt zich een picknicktafel en als je geluk hebt, zie je er een bootje versassen.”

Pottenbakker Een kerkwegel langs het kasteel Te Velde bracht André naar de mooie pastorie van Merendree, gelegen in een al even mooie tuin, ooit het decor voor de Vlaamse Poëziedagen. “Richting Nevele fietste ik andermaal langs het Schipdonkkanaal, comfortabel en autovrij. Verderop, in Meigem, is de pottenbakkerij ‘’t Hoveke’ een absolute aanrader. Er hoort een tearoom en een winkeltje bij. In Zeveren mogen er wat mij betreft wat méér bordjes komen, het was zoeken om via het netwerk naar Poeke te rijden.”

Poeke Bij het barokkasteel van Poeke hoort een 56 hectare groot domein dat doorsneden is met brede eiken- en beukendreven. “Het loont de moeite om er een wandelingetje te maken. Er zijn ook vier bruggen, ondermeer over de Poekebeek die door het park stroomt. Meteen voorbij het domein kom je in Lotenhulle. Vlaamser dan daar kan het niet, met zijn typische kerkplein en authentieke dorpscafés als ‘Het Volkshuis’ en het duivenlokaal. Van daaruit ging het zigzag door de velden terug naar van Aalter. Geen gebrek aan terrasjes daar, om nog even na te genieten, bij de kiosk op de markt.”

De fietser Naam: André Lombaert Leeftijd: 62 jaar Woonplaats: Brugge Beroep: met pensioen, daarvoor werkzaam bij De Post

Praktisch Afstand: 58,5 km Landschap: vlak Start: parking aan het gemeentehuis in Aalter, vlakbij de afrit aan de E40. Van daaruit richting knooppunt 92 (kruispunt Stationsstraat en Brugstraat) Toerisme Aalter Europalaan 22, 9880 Aalter T 09 325 22 00 - www.aalter.be

Tip

q Het Keigatbos

q Kasteel Poeke

Eet- en praatcafé ‘De Kastelein’ (bij knooppunt 93), Cyriel Buyssestraat 3, 9850 Nevele. “Gelegen in hartje Nevele. Is een dankbare stop om de dorst te lessen. Bovendien één van de oudste cafés uit de regio.” www.dekastelein.be

19


stapaf

eropuit

route 4

Vlaamse Ardennen 37,5 km

"Schitterende panorama’s" Waren de Belgen echt de dappersten aller Galliërs? Je verneemt het niet alleen in het Provinciaal Archeologisch Museum van Velzeke maar ook op de fiets, langs de heroïsche wegen in de buurt. “Gelegenheidsfietsers hoeven geen schrik te hebben voor de hellingen. Je moet gewoon de tijd nemen om af en toe eens uit te blazen en van het landschap te genieten.”

De fietsers Naam: Bethy Van Cleemput en Frank Van Mossevelde Leeftijd: 54 en 55 jaar Woonplaats: Zele Beroep: lerares Latijn en directeur van een middelbare school

Praktisch Afstand: 37,5 km Landschap: glooiend Start: Romeins Plein in Velzeke, knooppunt 8 (kruising Lippenhovestraat en Beugelstraat) Toerisme Zottegem Stadhuis - Markt 1, 9620 Zottegem T 09 364 64 64 - www.zottegem.be

Tip Hotel ‘De Brouwerij’ (bij knooppunt 9), Machelgemstraat 29, 9630 Zwalm. “Het is een combinatie van hotel, restaurant en brasserie, heel smaakvol ingericht.” www.hotel-debrouwerij.be

20 stapaf

“Maak je geen zorgen. Na elke helling loopt het weer bergaf.” Deze positieve gedachte komt van Frank Van Mossevelde die samen met zijn echtgenote Bethy Van Cleemput op het stalen ros klom bij het 2,3 meter hoge standbeeld van Julius Caesar in Velzeke. Dat was ooit de belangrijkste Romeinse ‘vicus’ of nederzetting in wat nu de provincie OostVlaanderen heet. “Geef toe, voor een lerares Latijn de ideale startplek”, zegt Bethy.

Bostmolen “Meteen begonnen wij met de roemruchte kasseien van de Paddestraat. ‘Schokkend’, maar je kunt er natuurlijk ook op het kantje rijden”, lacht Frank. “Een eerste blikvanger op ons traject was de Bostmolen, op de Zwalm in Roborst.”

Mijnwerkerspad Bij knooppunt 11 kozen onze fietsvrijwilligers voor het comfortabele Mijnwerkerspad, de bedding van de vroegere spoorlijn 82 die Zottegem (tot 1963) verbond met Brakel en Elzele (Ellezelles). Omdat er in deze regio weinig werk was, pendelden vele arbeiders dagelijks naar de steenkoolmijnen in de Borinage, vandaar ook de naam van het pad. “Echt plezierig fietsen”, geniet Frank nog na. “Het tracé voert doorheen een

q Zwalm

prachtig glooiend landschap maar omdat het min of meer de loop van de Zwalm volgt, fiets je over een relatief vlakke weg. Weg uit de vallei kregen we in de Kloosterbosstraat weliswaar een stevige helling voorgeschoteld. Maar eenmaal boven geniet je van je ‘prestatie’ én van schitterende panorama’s.”

Breivelde Ook tussen de knooppunten 77 en 28 kregen zij al het fraais van de Vlaamse Ardennen in ‘breedbeeld’. “Zeker op het terras van de Daantjeshoeve, op de Waesberg in Sint-Maria-Lierde, geniet je van een adembenemend uitzicht. Vervolgens fietsten we richting Grotenberge. Een aanrader daar is het 14 hectare grote Domein Breivelde, met een kasteel, een mooi terras en een Engelse water garden.” Van het private kasteel van Leeuwergem kregen Bethy en Frank amper een glimp te zien. “Op de weg erheen zijn immers opgravingen bezig. Toevallig waren er ook archeologen ter plekke die ons uitleg gaven over de Romeinse nederzetting die er ooit is geweest. Zo sloot deze laatste halte naadloos aan bij onze eindbestemming, het ‘castellum’ Velzeke.”

Opgepast! In de loop van dit voorjaar wordt het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen grondig vernieuwd. Een aantal knooppunten en trajecten wijzigen, waardoor ook deze route niet meer mogelijk is. Vanaf maart 2013 zal het nieuwe netwerk klaar zijn en vervang je de route best door dit alternatieve knooppuntentraject dat 45 km lang is: 8 - 6 - 3 - 4 - 9 - 11 - 96 - 15 - 91 - 92 - 24 - 19 - 23 - 89 - 77 - 28 - 20 - 22 - 25 - 18 - 13 - 8. Deze 'nieuwe' route staat uitgetekend op de uitneembare fietsroutekaart.


"Een aangename verrassing"

route 5

Waasland (40,5 km)

“Hoewel ik het hele land doorkruis en flink wat kilometers op de teller heb, was dit stukje Waasland mij totnogtoe niet zo bekend”, aldus Gino Ryckaert, die er met zijn echtgenote Rosane Wauters op uit trok. “We waren aangenaam verrast door de veilige fietspaden. Ook het dorpje Bazel vond ik een ontdekking.” Recreatief fietsen is in de familie Ryckaert een echte passie. Zo houdt Gino ervan om, bij wijze van jaarlijkse vakantie, telkens weer zijn eigen ‘Ronde van Vlaanderen’ te creëren, een vijfdaagse met in elke provincie een fietstocht en overnachting. “Mijn zoon Brecht heeft voor mij een website aangemaakt en sindsdien deel ik ook mijn overige fietservaringen, evenzeer leuke terrasjes en b&b’s, met mijn bezoekers op www.langsvlaamsewegen.be.”

Kasteel Wissekerke Een mooie fietsroute uitstippelen: Gino Ryckaert kent intussen de knepen van het vak. Kruibeke is een goeie uitvalsbasis, vindt hij. “Onderweg naar Bazel zijn er werken die allicht nog tot 2013 duren, maar er is een omleiding voorzien”, verwittigt hij. “Het dorpscentrum van Bazel en de vlakbij gelegen waterburcht Wissekerke zijn werkelijk schitterend.”

Rupelmonde “Een tweede ontdekking voor mij was ook het daaropvolgende dorp, Rupelmonde, de geboorteplek van de cartograaf Mercator.

Klein, maar met zijn getijdenmolen, Mercatoreiland en Graventoren toch groots qua historische sfeer. Eenmaal op de kade word je overdonderd door de kracht en de onstuimigheid van de Schelde. Wat een uitzicht! Er zijn veel terrasjes in die buurt, maar net ervoor hadden wij van een natje en een droogje genoten op het terras van de tearoom Chantal, in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk – een aanrader, want lekker en betaalbaar.”

Hof ter Saksen Verderop richting Temse, was onze fietser dan weer verwonderd over de vele rustbanken langsheen het autovrije fietspad aan de Schelde. “Dat vind ik echt een troef: even halt houden, je neervlijen op een bank en genieten van de rivier. Aan de Scheldebrug bij het knooppunt 75 trokken we noordwaarts, richting Haasdonk en Beveren-Waas. Vooral de passage door de tuinen van het Hof ter Saksen en meteen daarna, de dreef naar het kasteel Cortewalle, bekoorden mij zeer. De dorpjes en het zicht op de Schelde, het groen in de dreven en de kasteelparken maakten dat wij ons geen minuut verveelden. We zijn zeker van plan om nog eens terug te keren naar deze streek want we waren aangenaam verrast.”

De fietser Naam: Gino Ryckaert Leeftijd: 53 jaar Woonplaats: Evergem Beroep: bediende bij Arcelor Metal Gent

Praktisch Afstand: 50,6 km Landschap: vlak Start: Parking Scheldelei in Kruibeke. Vertrekpunt knooppunt 49: Broekdam Zuid naar Kapelstraat. Toerisme Kruibeke Nederstraat 2 9150 Rupelmonde T 03 744 10 13 www.kruibeke.be

Tip q Cartograaf Mercator

q Waterburcht Wissekerke

‘t Pachtgoedhof (bij knooppunt 48), Molenstraat 85, 9150 Kruibeke. “Deze route is geknipt voor gezinnen met kinderen. Achteraf kunnen zij nog naar de plaatselijke kinderboerderij en taverne ‘’t Pachtgoedhof’." www.pachtgoedhof.be

21


Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand.

Bedwing de Kwaremont.

Traditie uit de Vlaamse Ardennen Brouwerij Bavik nv • Rijksweg 33 • B-8531 Bavikhove • info@bavik.be • www.bavik.be


stapaf

op pad met

Daan Hugaert ‘Thuis’-acteur bezoekt Lokeren Daan Hugaert maakte tijd voor een dagje Lokeren, ergens tussen twee theatervoorstellingen in. “Geen idee waaraan ik me moet verwachten. Ik heb niet echt iets met Lokeren. Verras mij.” De populaire ‘Thuis’-acteur laat het dus allemaal wat op zich afkomen. Wij zorgden voor een bonte mix van natuur, cultuur en gastronomie.

“Natuur, cultuur én gastronomie: allemaal in één dagtrip.” Wie is Daan Hugaert? De meeste mensen kennen hem allicht als Eddy Van Noteghem uit de tv-serie ‘Thuis’ of als Romain Van Deun uit de detectivereeks ‘Witse’. Uiteraard is het acteerpalmares van Daan Hugaert (63), die tegenwoordig in hartje Gent woont, veel rijker. Zijn doorbraak op televisie kwam vrij laat maar daarvoor speelde hij zowat overal in Vlaanderen en Nederland in diverse theaters. In 1997 sloot hij zich aan bij het vernieuwde Nederlands Toneel Gent. Wie al de kunsthal van de Gentse Sint-Pietersabdij bezocht, kent Daan ongetwijfeld als broeder Alison die optreedt als de virtuele gids van de bezoeker. In 2012 was hij op de planken te zien met ‘Stemmen!’ en momenteel is hij in volle voorbereiding van ‘De trooster’, zijn eerste monoloog die in november 2013 in première gaat. “Ik ben nog niet te oud om mijn grenzen af te tasten als acteur ”, aldus Hugaert. 23


stapaf

op pad met

09:30

12:30

Wandelen in Molsbroek-Buylaers

Lekker en gezond in Eksaarde

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Da’s Daans devies. “Ik probeer gezond te leven en dus hoort daar ook bewegen en sporten bij. Misschien loop ik dit jaar nog een marathon”, verrast de 63-jarige acteur. In Lokeren zet hij die woorden alvast kracht bij door de dag te starten met een wandeltocht door het natuurreservaat Molsbroek en de aansluitende Buylaersmeersen.

Het stadscentrum van Lokeren heeft heel wat etablissementen en eettentjes maar Daan Hugaert is vandaag te gast in deelgemeente Eksaarde, een klein kwartiertje van het Lokerse centrum. In Eksaarde baten Oliver Rombout en zijn echtgenote Miranda restaurant ‘Oliver & Co’ uit. “Ik lust alles”, maakt Daan meteen zijn culinaire voorkeuren duidelijk. “ Alleen fastfood is niet meer aan mij besteed.” Fastfood staat helemaal niet op het menu van ‘Oliver & Co’. Integendeel. “We hebben lekker gezond en slank gekookt”, aldus chef-kok Oliver. Da’s overigens geen toeval. Als Laureaat van Vlaanderen LekkerLand zet Lokeren elke maand in 2013 een themamenu in de kijker, gebaseerd op streekproducten. Onder andere in ‘Oliver & Co’ kan je die menu’s gaan uitproberen. In januari 2013 is het thema ‘lekker gezond en slank’. “Ik ben benieuwd”, verkneukelt Daan zich.

“Ooit dacht ik iets te doen met de natuur maar ik werd acteur ” Daan begeeft zich eerst naar het bezoekerscentrum van het Molsbroek en treft er Leen De Laender. Zij vertelt enthousiast waarom het Molsbroek zo uniek is. “Met zijn 80 hectare is het Molsbroek het grootste beschermde natuurgebied van de streek.” Daan krijgt een verrekijker in de handen gestopt. “Laat ons eens vogels spotten op het water ”, stelt Leen voor. “Je treft hier schitterende vogels zoals de geoorde fuut. Da’s een watervogel die zijn voedsel uitsluitend over het water zoekt en zelfs zijn nest op het water bouwt.” Daan luistert aandachtig en tracht enkele vogels op het moerassige gebied te identificeren. Geen makkelijke klus, zo blijkt. “Toen ik jong was, heb ik ooit overwogen om ‘iets met natuur’ te doen. Maar het liep helemaal anders en ik werd acteur.” Na de korte kennismaking met het Molsbroek in het bezoekerscentrum vergezelt Leen haar gast langs de geasfalteerde wandeldijk die zich door het natuurdomein slingert. Daan geniet, zoveel is duidelijk. Hij geeft zijn ogen de kost. De 12 km lange Molsbroek-Buylaers wandelroute verbindt het Molsbroek met de Buylaersmeersen. “Straf toch dat zo’n pareltjes natuur op een steenworp van een stadscentrum liggen. Hopelijk koesteren de Lokerenaars al deze natuurweelde. In Gent, waar ik woon, hebben we ook zo’n natuurgebied in de stad: de Bourgoyen-Ossemeersen. Daar ga ik af en toe wandelen. Ideaal om te onthaasten.” www.vzwdurme.be 24 stapaf

“Ik lust alles, als het maar gezond is” Het voorgerechtje is een geitenkaasje in Chinese kool met witloof en poeder van peperkoek. “Verrassend”, vindt Daan. “Goed dat er eens geen spek rond de geitenkaas is gedraaid.” Miranda voegt eraan toe dat de geitenkaas van geitenboerderij ‘t Eikenhof komt en de peperkoek van De Vreese-Van Loo, twee Lokerse bedrijven. Het hoofdgerecht is al even indrukwekkend en heeft ook een Lokerse toets: filet van pladijs, hangop van fijne tuinkruiden, carpaccio van rode biet en een tartaar van maatjes. De maatjes komen van het Lokerse bedrijf Parlevliet. ‘Oliver & Co’ is nu twee jaar open en ondergebracht in de gebouwen van een brouwerij uit 1710, een unieke setting. Een must go.

www.oliverenco.be


14:30

16:30

Een haarsnijder is geen coiffeur

Klinken met Cesar

Na al die culinaire verwennerij wil Daan graag wat cultuur opsnuiven. Waar kan hij dat beter doen dan in het Stadsmuseum Lokeren, op de Markt. In 2011 werd het museum heropend, na een lange renovatieperiode. “Ik was hier nog nooit maar ik kan me voorstellen dat dit het wachten waard is geweest. Dit ziet er heel mooi uit”, feliciteert Daan Marcel Pieters, de voorzitter van de museumcommissie die vandaag de rondleiding verzorgt. Marcel doet zijn gidswerk met vuur en passie. Lokeren stroomt door zijn aderen.

Daan beslist zijn Lokerse dagtrip af te sluiten met een lekker streekbier. In café ‘In Den Bokser’ ontvangt bazin Barbara hem met open armen. “Ik kan twee biertjes aanraden: Het Dobbelken en de Cesar.” Daan houdt van bier. “Als ik op toernee ben, maak ik er een punt van om ‘s avonds, na de voorstelling, steeds het bier van de streek te proeven.” Hij heeft overigens meer met bier dan je zou vermoeden. Eddy Van Noteghem, zijn personage in ‘Thuis’, brouwt immers een eigen biertje, ‘Het Slurfke’.

“De hoedenmakerij bracht Lokeren economische welvaart”

“Als ik op toernee ben, probeer ik overal een streekbier te proeven”

In diverse themazalen wordt de geschiedenis van Lokeren in woord, beeld en klank toegelicht: Lokeren werkt, bidt, feest, … Wanneer Daan een koptelefoon opzet om het Lokerse dialect te beluisteren, hoort hij Marcel een verhaal vertellen over de geschiedenis van de Lokerse haarsnijderij. ‘Een haarsnijder is geen coiffeur’, vertelt Marcel in het geluidsfragment en dat maakt hij op het einde van de museumtoer duidelijk in de zaal waarin de historiek van de Lokerse haarsnijderij wordt behandeld. “De Lokerse hoedenmakers zijn intussen allemaal verdwenen maar in de 19de eeuw waren ze zeer vermaard. De productie van het vilt en de bewerking van het konijnen- en hazenhaar waarvan de hoeden werden gemaakt, was echter een arbeidsintensief process. De hoedenmakerij en de hele nijverheid die op gang kwam, leverde Lokeren heel wat economische groei op. Maar door het gebruik van kwik bij de bewerking van de dierenvellen ontstonden heel wat gezondheidsproblemen.” Het Lokerse vilt was echter zeer gewild. Zelfs de prestigieuze Italiaanse hoedenmaker Borsalino kwam in Lokeren aankloppen voor zijn grondstoffen.

De Lokerse bieren Cesar en Dobbelken zijn echter niet fictief. Het Dobbelken is er in een bruine en amber variant. Het eigenlijk een biertje van de vzw Durme en wordt dus ook geschonken in het bezoekerscentrum van het Molsbroek dat Daan vanmorgen nog bezocht. ‘s Zomers is het biertje een hit op het terras van het bezoekerscentrum. Voor elke verkochte bak van het Dobbelken gaat er één euro naar de vzw Durme die het investeert in één vierkante meter nieuw natuurgebied. Intussen heeft Daan ook al van de Cesar genipt. Da’s een fruitig tripelbiertje dat genoemd is naar de vader van Urbanus in de gelijknamige stripreeks. De link met Lokeren is duidelijk want tekenaar Willy Linthout woont hier. “Ik lust het wel, de balans tussen zoet en bitter is goed”, vindt Daan die er meteen een stripalbum van Urbanus bijneemt. Intussen hebben de bezoekers van café ‘In Den Bokser’ door dat ‘Eddy uit Thuis’ aan een tafeltje zit. Daan gaat met plezier op de foto en deelt enkele handtekeningen uit. Daan blikt tevreden terug op zijn dag. “Ik ben een natuurmens, geïnteresseerd in geschiedenis én een levensgenieter. Ik ben echt wel aan mijn trekken gekomen.”

www.lokeren.be

www.cesardrinks.be 25


stapaf

de gids

q Het museum bevat een grote collectie aan Leiekunst

De schatten van Edgar Gevaert Kunst in de Leiestreek: je kan er niet voorbij. Sint-Martens-Latem heeft een rijke geschiedenis op dat vlak. Op een van onze fietstochten stapten we af aan het Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne, dat de voorbije jaren helemaal werd opgefrist en vorig jaar heropende. Gidse van dienst was Sophie Desmet die ons op een kunstbad trakteerde. Het Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne is ondergebracht in een prachtig en pas gerenoveerd pand, gelegen op een schitterend domein van bijna drie hectaren. Het heeft een eigenaardige stijl, een mix van de 16de-eeuwse Vlaamse renaissancestijl en cottage. “Dit was het vroegere woonhuis van Edgar Gevaert en zijn gezin. Het huis werd door Gevaert zelf ontworpen”, zegt Sophie Desmet. Al snel wordt duidelijk dat Edgar Gevaert méér was dan de architect van zijn woning. Deze zoon van een industrieel uit Oudenaarde werd geboren in 1891 en was ook schilder, dichter, schrijver en componist. Een duivel-doet-al dus. Het museum herbergt heel wat van Gevaerts oeuvre maar ook dat van andere kunstenaars van de Latemse ‘groepen’ zoals Leon De Smet, Albijn Van den Abeele, Gustave van de Woestyne, Gust De Smet, Constant Permeke en vele anderen. Waarom het museum ook de naam ‘Minne’ draagt, kom ik al snel van Sophie te weten. “Edgar Gevaert

26 stapaf

huwde in 1916 met Marie Minne, de dochter van de bekende beeldhouwer George Minne. Begin de jaren twintig van vorige eeuw verwierven de tortelduifjes deze gronden en zetten er dit gebouw op neer.” Opvallend aan het huis is de ‘schaapstal’ met strooien dak. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog woonde Gevaert in Wales, daar moet hij de inspiratie hebben opgedaan.”

Even kennismaken Genoeg over het externe van het museum, wat zich achter de muren bevindt, is zo mogelijk nog belangrijker. Als je binnenkomt, wandel je geenszins een muf, ouderwets gebouw binnen. Nee, dit is een fris complex van ruimtes met een cleane look. Het museum is netjes onderverdeeld in thematische zalen. De eerste zaal is eigenlijk een soort kennismakingsronde met de kunststromingen die zich in Sint-Martens-Latem en omgeving ontwikkelden.


Heel welkom want, hoewel we met StapAf ooit al langsgingen in het Museum Dhondt-Dhaenens, is een opfrissing altijd relevant. Al die Latemse ‘scholen’, je zou er het noorden bij verliezen. “Eigenlijk spreken we niet van ‘scholen’ maar eerder van ‘groepen’”, merkt Sophie op. “Vooral tussen 1900 en 1930 kwamen in Sint-Martens-Latem, deels door toeval, een aantal prominente schilders, beeldhouwers en letterkundigen samen. In deze zaal proberen we het allemaal wat te visualiseren en structureren voor de bezoeker. De eerste Latemse groep situeren we rond 1898-1908. Het zijn de symbolisten met onder andere George Minne en Gustave van de Woestyne. De impressionisten vormden de tweede Latemse groep en waren vooral actief tussen 1906 en 1913 met vertegenwoordigers als Gust en Leon De Smet en Frits Van den Berghe. Ten slotte is er de derde fase, de periode 1922-1930, met het Vlaams expressionisme.”

De kunstcollectie is ondergebracht in dit prachtige pand, ontworpen door Edgar Gevaert zelf.

q

Blote voeten Eens we de opdeling beet hebben, schuimen we de zalen af, één voor één. Plots valt ons oog op een werkje van Albijn Van den Abeele, net als Edgar Gevaert ook een homo universalis en gangmaker van de Latemse kunstgroepen. Het werkje titelt ‘Molen te Latem bij maanlicht’, gemaakt in 1900. ‘Is dat niet de molen die we daarnet op onze fietstocht zijn tegengekomen?’, vraag ik me luidop af. “Precies”, lacht Sophie. “De Latemse molen is in de schilderkunst vaak een bron van inspiratie geweest.”

"Vooral tussen 1900 en 1930 kwamen in Sint-Martens-Latem een aantal prominente schilders, beeldhouwers en letterkundigen samen."

Blijkbaar moet ik vroeger goed hebben opgelet in de lessen esthetica want Sophie steekt de duim omhoog. De meest beklijvende zaal van het Gemeentelijk Museum GevaertMinne is misschien wel de kamer waar Edgar Gevaert en zijn gezin dagelijks aten. “De eetplaats werd gerenoveerd maar aan de tafel, de stoelen en de haard werd niet geraakt”, zegt Sophie, terwijl ze enkele foto’s uit Gevaerts familiealbum toelicht. “Gevaert was een erg veelzijdig man. Hij was niet alleen schilder maar ook schrijver en opiniemaker. Hij was een overtuigd pacifist en dat vertaalde zich ondermeer in tal van brieven en tijdschriften die we van hem terugvonden. De man heeft een schat aan materiaal nagelaten. Het ontsluiten van dat immense archief wordt een werk van lange adem en één van mijn volgende uitdagingen.”

Het maakt de werken die hier hangen zo tastbaar. Opvallend is de veelvoud aan stijlen: symbolisme, impressionisme, expressionisme en de vele mengvormen. Sophie knikt: “Het is onhaalbaar om elke kunstenaar in één hokje te stoppen. Ze hebben elkaar geïnspireerd en de meesten hebben van meerdere van deze stijlen geproefd.” Op een merkwaardige foto die aan één van de wanden hangt, staan zes gehoede personen. Het is de samenkomst van de eerste groep van Latem, omstreeks 1903. De foto is vooral merkwaardig door die ene man op blote voeten. “Valerius De Saedeleer, een buitenbeentje in het gezelschap”, zegt Sophie.

De eetplaats George Minne, de schoonvader van Edgar Gevaert, kreeg een aparte zaal in het museum. Ook hier valt op hoe sterk een kunstenaar kan evolueren en nooit echt in één stroming is onder te brengen. De beelden van Minne zijn nu eens zeer expressief, dan weer realistisch en een andere keer heel ingetogen. In nog een andere zaal is de schenking van Emiel De Smet uit 2003 ondergebracht. ‘De Latemnaars moeten terug naar huis’ staat in grote letters op het glazen dak van de zaal geschreven. “Emiel De Smet schonk zijn privécollectie aan de gemeente Sint-Martens-Latem. Daarbij zitten enkele pareltjes.” Ik kan Sophie alleen maar bijtreden wanneer ik mijn ogen de kost geef bij ‘De papeter’ van Gustave van de Woestyne uit 1911. Het lijkt wel een werk van één van de Vlaamse Primitieven.

Fiche Gids Naam: Sophie Desmet Leeftijd: 30 Woonplaats: Zulte Functie: Cultuurfunctionaris Sint-Martens-Latem www.sint-martens-latem.be www.toerisme-leiestreek.be 27


ONTDEK DE

VLAAMSE ARDENNEN MET DE

www.kliek.be 12-2604

E-BIKE!

TO DO 1/ Ga langs bij Jowan. 2/ Huur er een e-bike.

Het glooiende landschap in de Vlaamse Ardennen is best pittig en uitdagend. En dan kan een e-bike of fiets met elektrische trapondersteuning wel van pas komen. Bij Jowan, de fietsenzaak aan de voet van de Kluisberg, kan je terecht om een e-bike te huren. Wie dat één dag doet, ontvangt bovendien een BON VOOR EEN GRATIS CONSUMPTIE IN ÉÉN VAN DE HORECAZAKEN IN DE BUURT! Doen!

3/ Ontvang een bon voor een gratis consumptie. 4/ Fiets elektrisch en ontdek de Vlaamse Ardennen!

JOWAN I SUPPORTING CYCLISTS SINCE 1979 Buissestraat 34 - 9690 Kluisbergen Tel. 055 38 84 07 - info@jowan.be

www.jowan.be


AGENDA Op de afspraak! Natuur en cultuur, verstilde dorpjes en bruisende steden, biljartvlakke wegen en het gebochelde landschap van de voorjaarsklassiekers: Oost-Vlaanderen is een provincie met vele gezichten en heeft de fietser en wandelaar dan ook veel te bieden. Even divers en verrassend zijn ook de vele trap- en stap-evenementen die het komende voorjaar op de kalender staan. Dit overzicht bezorgt je nu al de kriebels in de benen!

Fietsen De Ronde wordt honderd! “Heeren, vertrekt!” Dat waren de historische woorden waarmee Karel Van Wijnendaele op zondag 23 mei 1913 in Gent de allereerste Ronde van Vlaanderen op gang ‘schoot’. Vlaanderens Mooiste wordt dus honderd en dat eeuwfeest laat Oost-Vlaanderen uiteraard niet zomaar aan zich voorbijgaan. Spring zelf op de fiets en beleef de Ronde!

ZATERDAG 30 MAART De Ronde voor wielertoeristen Je eigen Ronde van Vlaanderen fietsen op hetzelfde parcours van en daags voor je helden, is en blijft de natte droom van elke wielertoerist. Hij of zij kan kiezen tussen 250, 140 of 75 km. Let wel, dit keer wordt het aantal deelnemers gelimiteerd op 16.000. Schrijf je dus als de bliksem in! www.rondevanvlaanderen.com

OOK TIJDENS HET VOORJAAR Nog méér wielerklassiekers Als wielertoerist kun je naast De Ronde ook proeven van de andere voorjaarsklassiekers. De Cyclo Omloop Het Nieuwsblad vindt plaats op zondag 24 februari, de Cyclo Dwars door Vlaanderen op zaterdag 9 maart en de Cyclo Gent-Wevelgem op zaterdag 23 maart. www.flandersclassics.be/nl/cyclo

WOENSDAG 1 MEI De Superklassieker Speciaal voor wielertoeristen wordt een toer georganiseerd die het beste van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix

combineert, met dus zowel de Koppenberg en de Paterberg als de Carrefour de l’Arbre en de legendarische velodroom. Er zijn zes verschillende afstanden die allemaal starten in Oudenaarde. www.superklassieker.be

ZATERDAG 25 EN ZONDAG 26 MEI De Retro Ronde XL in Oudenaarde Omdat enig respect voor de historiek op zijn plaats is, zal de Retro Ronde van 2013 uitzonderlijk niét het eerste weekend van juli, maar wel tijdens het weekend van 25 en 26 mei plaats vinden – dus exact 100 jaar na de eerste editie. In en om het Centrum Ronde van Vlaanderen is er op zaterdag een wielerrommelmarkt, een criterium in de sfeer en het ‘joie de vivre’ van 1913 en (onder voorbehoud) het EK voor hoge bi’s. Op zondag volgt dan het beproefde concept van de eigenlijke Retro Ronde, een fietstocht van 40 of 70 km in ware flandrienstijl doorheen het historische decor van de Ronde van Vlaanderen, dit keer in extra ‘De Luxe’ en XL-verpakking. www.crvv.be

OOK EIND MEI Muur & Mythe Ook Geraardsbergen trekt alle registers open voor de viering van 100 jaar Ronde van Vlaanderen. Onder de slogan ‘Muur & Mythe’ pakken ze er het laatste weekend van mei uit met een multimediaal spektakel. Drie avonden zetten livemuziek, dans en acrobatie, videobeelden, sfeergeluiden en woordperformances de rijke, mysterieuze geschiedenis van de Muur en de mythische beleving van de Ronde van Vlaanderen dik in de verf. Telkens kunnen zo’n 800 tot 1000 toeschouwers het spektakel bijwonen. www.geraardsbergen.be

ZATERDAG 26 MEI Begeleide Floraliëntocht Vanuit Wetteren kun je samen met een gids een fietstocht meemaken langs een lus van de Floraliëntocht. Onderweg verneem je alles over de geschiedenis van de sierteelt en de rol daarin van pionier Adolphe Papeleu. Je houdt ook halt bij een moderne boomkwekerij. Afspraak om 14 uur aan de toeristische dienst, Markt 23 in Wetteren. De fietstocht duurt zo’n drie en een half uur.

Deelnemen kost 2 euro (inclusief drankje), kinderen betalen 1euro. www.beleefwetteren.be, www.floralientocht.be

ZONDAG 2 JUNI Festivelo Festivelo staat voor een gezinstocht van zo’n goeie 25 km door Waasmunster, Lokeren en Hamme, langs de kronkels van de Durme, kastelen en parken, pittoreske plekjes en paadjes. Onderweg geniet je tegelijk van sprankelende muziek, prikkelende poëtische gekte, een hartige hap en een heerlijke verfrissing. Starten kan tussen 10.30 en 12 uur aan het Kasteel Blauwendael in Waasmunster. www.waasmunster.be

ZONDAG 2 JUNI Meetjeslandse Gordel Onder het motto ‘Op de fiets voor meer natuur’ tekenen Natuurpunt en Partners Meetjesland vzw voor de 8ste editie van deze Gordel. Je kan starten tussen 10 en 15 uur op de plaats van jouw keuze (Aalter, Eeklo, Merendree, Ursel, Wippelgem of Zomergem). Op eigen tempo fiets je een van de 7 fietsroutes, tussen 10 en 50 km lang, met onderweg infopunten, waar van alles te beleven valt. Alle trajecten gaan langs boswegen, kerkwegels en naast kanalen dwars door het Meetjesland – stuk voor stuk trage wegen waar de auto op het achterplan verdwijnt. Deelnemen kost 3 euro per persoon of 7 euro per gezin. Leden van Natuurpunt genieten van een korting. www.meetjeslandsegordel.be

ZATERDAG 8 JUNI MTB-Regiotour In samenwerking met de Interlokale Vereniging Regiosportdienst Zuid-Oost-Vlaanderen organiseert de stedelijke sportdienst van Zottegem andermaal een mountainbiketocht door de Vlaamse Ardennen. Er kan van 7 tot 10.30 uur gestart worden aan het Hemelrijk (vlakbij het stedelijk sportcentrum) voor een basislus van 80 km. Die kan je zelf uitbouwen met extra lussen, tot een tocht van maar liefst 145 km. Leuk is dat er vijf plaatsen op het traject zijn waar je kunt starten en inpikken op het parcours. Er zijn kleedkamers en douches, bevoorrading en ‘après-mtb’ voorzien. www.zottegem.be/regiosport 29


AGENDA FIETSEN EN WANDELEN MAANDAG 1 APRIL Scheldehappening De vierde editie van de Scheldehappening op Paasmaandag laat je wandelend, fietsend én varend genieten van de natuur en het erfgoed van het Scheldeland. Vanuit liefst 14 verschillende plaatsen kun je starten voor bewegwijzerde routes. Tijdens deze happening stellen tientallen Scheldegemeenten hun bezienswaardigheden gratis open voor het publiek. Deelnemen aan wandel- en fietstochten is evenzeer gratis – enkel voor een boottochtje op Schelde en Rupel betaal je een zacht prijsje. www.scheldehappening.be

WANDELEN VAN JANUARI TOT JUNI Wandelcriterium Meetjesland De Meetjeslandse wandelclubs organiseren samen 9 wandeltochten. Stappers die aan minstens 7 van deze tochten deelnemen, ontvangen een pakket met streekproducten van chocolaterie Cavalier, confiserie Geldhof, vleeswaren Ter Beke, biscuiterie Willems en brouwerij Van Steenberge. In het voorjaar kan je voor dit Wandelcriterium Meetjesland al vier keer de veters binden: * Zaterdag 26 januari in Oosteeklo * Zaterdag 16 maart in Maldegem-Donk * Zaterdag 20 april in Boekhoute * Zaterdag 1 juni in Lembeke www.dekwartels.be

ZONDAG 10 FEBRUARI Geutelingentocht Geutelingen zijn de culinaire schat van de Brakelse deelgemeente Elst. Deze lokale ovenkoek wordt traditiegetrouw gebakken rond de feestdag van de heilige Apollonia. Naar aanleiding van de Geutelingenfeesten is er in Elst ook altijd een schitterende wandeltocht, met drie lussen van zo’n 6 km die je kan combineren. Onder de stappers worden flink wat pakken geutelingen verloot! www.geutelingen.be

30 stapaf

ZONDAG 10 FEBRUARI Valentijnswandeling In Deinze pakt Radio Tequila voor de 9de keer uit met de Valentijnswandeling, een proef- en sneukeltocht van ca. 9 km. Zoals gewoonlijk gaat die telkens weer over een volledig nieuw parcours. Starten kan tussen 12u30 en 15u30 aan de basisschool aan de Kaaistraat, vlak achter de O.L.V.kerk. Volwassenen betalen 6 euro en kinderen tot 12 jaar 3 euro. Gratis parkeren doe je aan de Brielpoort. www.radiotequila.be

ZONDAG 24 FEBRUARI Nationale Wandeldag Dankzij de Boerenkrijgstappers uit Overmere stap je tijdens deze grote wandelhappening langs het Donkmeer en door de talrijke natuurgebieden in de omgeving. Inschrijven kost 2 euro (-0,50 cent voor federatieleden) en doe je in de Festivalhal aan de oever van het meer. Vrij starten kan tussen 7u.30 en 12 of 15 uur, naargelang de gekozen afstand van 5, 7, 11, 15, 20, 25, 30 of 35 km. Onderweg zijn er rustposten voorzien met catering. Je hoeft dus geen honger of dorst te lijden. In de Festivalhal is er animatie voor jong en minder jong. www.boerenkrijgstappers.be

MAANDAG 1 APRIL 75 hectometer! De benen strekken op Paasmaandag kan in Dendermonde, tijdens een zogeheten ’75 hectometertocht’. Het gaat om een begeleide wandeling die je in de stad van het Ros Beiaard langs monumenten en woonplaatsen van bekende inwoners brengt. Afspraak om 15 uur aan de De Bruynkaai (vlakbij de Noordlaan). De deelname is gratis. www.pasar.be/dendermonde

WOENSDAG 3 APRIL Puitenklopperstocht De eerste woensdag van april staat in Berlare voor de Puitenklopperstocht – geef toe, een prachtige naam! Voor deze midweekwandeling worden drie lussen van ca. 6 km uitgetekend. Die zoeken enerzijds het Berlarebroek en anderzijds de Heide- en de Scheldemeersen op.

Inschrijven kan van 8 tot 18 uur in de plaatselijke parochiezaal, Dorp 33. Deelnemen kost 1,5 euro (40 cent korting voor leden van erkende wandelclubs). www.boerenkrijgstappers.be

ZONDAG 7 APRIL Wereldtentoonstelling Van april tot november 1913 stond Gent op zijn kop voor de Wereldtentoonstelling. Tussen de huidige De Pintelaan en het Citadelpark vergaapten duizenden bezoekers zich aan majestueuze paviljoenen, lanen en fonteinen. Precies een eeuw later gaat de Pasar-afdeling van De Pinte tijdens een leerrijke wandeltocht op zoek naar de sporen van toen. Een aanrader! www.pasar.be/depinte

ZONDAG 21 APRIL Mattentaartentocht In Geraardsbergen organiseren de Padstappers al voor de 30ste keer hun Mattentaartentocht. Die geldt als wisselbekertocht voor de Sport voor Allen Wandeldag. Starten kan tussen 7 en 15 uur in het Koninklijk Atheneum, Papiermolenstraat 103 in het centrum van de stad. Deelnemers kunnen kiezen tussen acht afstanden: 6, 8, 12, 14, 16, 22, 32 of 42 km. www.padstappers.be

ZONDAG 28 APRIL De Ronde… te voet Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Ronde van Vlaanderen pakken de Everbeekse Wandeltochten, Toerisme Brakel, Toerisme Vlaamse Ardennen en het gemeentebestuur van Brakel voor het eerst uit met een Vlaanderens Mooiste Wandeltocht. Logisch dat die je naar de bekende hellingen van deze wielerklassieker brengt. Afstanden: 6, 12, 18 en 25 km. Start en aankomst vinden plaats aan de basisschool van de Broeders van Liefde in Brakel, Driehoekstraat 42 a. users.skynet.be/everbeekse.wandeltochten

DONDERDAG 9 MEI Egmonttocht Aan de Bevegemse Vijvers in Zottegem wordt op Hemelvaartdag afspraak gemaakt voor de 17de editie van de Egmonttocht, die je laat genieten van de mooiste hoekjes in de Vlaamse Ardennen. Inschrijven kan tussen 7 en 15 uur en je hebt de keuze uit


stapaf

Column lussen van 6, 12, 18, 24, 32, 42 en 50 km (start 50 km tot 9 uur, 42 km tot 10 uur, 32 km tot 12 uur en 24 km tot 14 uur). Om deel te nemen betaal je 1,50 euro (korting van 0,50 euro voor leden van een wandelfederatie). In de start- en rustposten zijn warme en koude drank en belegde broodjes voorzien. www.wandelclubegmont.be

11 EN 12 MEI Omloop Kluisbergen Ook de wandelsport heeft zijn klassieker, en dat is net als de Ronde van Vlaanderen een echte kuitenbijter. De voorbije edities snoerden telkens zo’n 6.000 wandelaars de veters aan voor de Omloop Kluisbergen en ook de 42ste editie belooft het beste van het allerbeste, zowel qua bewegwijzering en animatie, zéér uitgebreide bevoorradingen en uiteraard ook prachtige parcours. Je kiest er tussen lussen van 6, 12, 18, 25 en 50 km of een ‘weekenduitdaging’ van 2 x 25 of 2 x 50 km – de zogeheten ‘Die Hard Double’. Die gaat van de Kluisberg naar Russeignies voor de beklimming van de Knokteberg, daarna naar Zulzeke, de Koppenberg en de Oude Kwaremont terug naar het Kluisbos. De voorinschrijvingen zijn intussen afgesloten, maar ook de dag zelf kun je nog inschrijven (15 euro). www.wandelen.be

ZATERDAG 18 MEI Donkmeertocht Deelnemen aan drie van de vier wandelingen van de Witkap Trofee levert je een pakket op van het gelijknamige paterbier. De derde in de reeks Witkaptochten is de Donkmeertocht, met bewegwijzerde routes van 6, 12, 18, 24 en 30 km. De natuur rond het grootste binnenmeer van Vlaanderen is in mei op z’n mooist en bovendien kom je er ook langs de Eendenkooi, de Broek- en Gratiebossen, de Scheldeboorden, enz.

Vrij starten kan tussen 7 en15 uur aan de Festivalhal aan het Donkmeer, Donklaan 125 in Berlare. Deelnemen kost 1,10 euro voor leden van erkende wandelclubs en 1,50 euro voor niet-leden. www.boerenkrijgstappers.be

ZONDAG 26 MEI Fiertelommegang Al in de Middeleeuwen kwamen uit alle uithoeken van het land geesteszieken de zondag na Pinksteren op bedevaart naar Ronse, om genezing te vinden bij hun patroon, Sint-Hermes. De voorwaarde om die genezing te kunnen krijgen, was een fysieke inspanning als tegenprestatie. Zo ontstond de Fiertelommegang. Deze uiting van volksgeloof is intussen uitgegroeid tot een jaarlijks wandelevenement langs een bewegwijzerd parcours van 32,6 km. Dat gaat richting Muziekbos en de kapel van Lorette langs Ellezelles, Saint-Sauveur, Wattripont en Russeignies. Via de molen Ten Hotond komen de duizenden wandelaars langs de Kruisberg Ronse weer binnen. De ommegang start op de Kleine Markt van Ronse, na de misviering van 7 uur. www.ontdekronse.be

ZONDAG 26 MEI Vlaamse Ardennendag Het Provinciaal Natuureducatief Centrum De Kaaihoeve in Meilegem (Zwalm) is de plaats van afspraak voor alle wandelaars met een hart voor natuur, bos en landschap in de Vlaamse Ardennen. Tijdens de Vlaamse Ardennendag zijn er vrije en gegidste wandelingen, tal van avontuurlijke activiteiten voor jong en minder jong, én je kan er kennis maken met de organisaties die zich inzetten voor natuur en landschap in deze regio. www.vlaamseardennendag.be

Rik Vanwalleghem (60) is directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen, auteur, en columnist.

Tijdmeting op iconische bulten Met de historische woorden ‘Heeren, vertrekt!’ gaf wielerpionier Karel Van Wijnendaele op 25 mei 1913 in Gent het startsein aan 37 onverlaten om de eerste Ronde van Vlaanderen te rijden, een slooptocht van niet minder dan 324 kilometer. Dat de Ronde honderd wordt, is nochtans hoogst uitzonderlijk. Met wielerwedstrijden is het zoals met het aantal soorten in de natuur: de meeste ervan zijn uitgestorven. In de jaren dertig en vijftig van vorige eeuw schoten de koersen als paddenstoelen uit de grond. Het gros ging ten onder. Dat de Ronde van Vlaanderen straks een historische kaap rondt, heeft meer te maken met taaie overlevingskunst dan met geluk. Talloos waren de periodes waarin het voortbestaan van de wedstrijd in het gedrang kwam. Maar dankzij hopen commerciële flair, handige allianties, uitgekiende marketing en fundamentele aanpassingen stuurden stichter Van Wijnendaele en zijn geestelijke erfgenamen het schip door de soms woelige wateren. Zo werd fundamenteel ingegrepen in het parcours van de wedstrijd, dat zich vanaf de jaren zestig van vorige eeuw steeds meer in het zuiden van Oost-Vlaanderen en met name in de Vlaamse Ardennen concentreerde. De contouren van de eerste editie zijn nog nauwelijks herkenbaar.

“De Ronde van Vlaanderen wordt honderd jaar.” We raden u overigens af het Rondeparcours van 1913 te fietsen. Dat werd een eeuw geleden getrokken over de grote steenwegen die de steden Gent, Sint-Niklaas, Aalst, Oudenaarde, Kortrijk, Veurne, Oostende, Torhout, Roeselare, Brugge en opnieuw Gent met elkaar verbonden. De dag van vandaag weinig inspirerende trajecten. Maar naar aanleiding van het komende eeuwfeest van de Ronde van Vlaanderen wordt in alternatieven voorzien. Het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen wordt helemaal herdacht en geënt op de hellingen en kasseistroken uit Vlaanderens Mooiste. Op die manier kan iedere fietser naar eigen vermogen een gepersonaliseerde Rondetocht uitkienen. Wie liever een uitgestippeld parcours volgt, komt echter nog steeds aan zijn (of haar) trekken: de trajecten van de intussen bekende Rondelussen met start en aankomst aan het Centrum Ronde van Vlaanderen ondergaan een grondige wijziging. De specifieke Rondelussen-bordjes met groene, blauwe en oranje logo’s worden verwijderd en vervangen door duidelijkere signalisatie. En op enkele iconische bulten (de Muur, de Koppenberg, ...) wordt een automatische tijdmeting uitgevoerd waarbij iedereen naderhand zijn besttijd zal kunnen vergelijken met die van collega-fietsers. Of met die van pakweg Tom Boonen …

31


stapaf

laatste blik

Emma Johansson Het hart bij de Ronde

De succesvolle Zweedse profwielrenster Emma Johansson (29) woont de helft van het jaar in Zingem. De nijdige hellingen en bonkige kasseistroken van de Ronde van Vlaanderen, die dit jaar honderd wordt, hebben voor haar geen geheimen meer. “Toen ik voor het eerst in België was, besefte ik al snel dat dit een prachtig landschap was om in te fietsen. Elke dag zit ik in het zadel en ik geniet er ook nog elke dag van. Tijdens het voorjaar en vooral in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen voel ik me helemaal geen buitenlandse meer maar een echte Vlaamse. Ja, de sfeer die hier dan hangt, doet dan echt iets met mij. Ik nodig ook elk jaar iemand uit mijn thuisland uit om die periode naar België te komen want de Ronde, die moet je gewoon eens meegemaakt hebben! Maar jullie hebben nog andere troeven. Culinaire bijvoorbeeld. De Vlaamse keuken is voortreffelijk. In Gent, Kluisbergen en vooral Oudenaarde pik ik geregeld een restaurantje mee… De Ronde, da’s méér dan koers!”

www.beleefjeeigenronde.be

StapAf Voorjaar 2013  

Fiets- en wandelmagazine van Toerisme Oost-Vlaanderen.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you