Page 1

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β'

ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ "ΣΧΟΛΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗ"

ΤΕΥΧΟΣ 9 // ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 w w w. m o r a i t i s . e d u . g r

Αποτελέσματα 2011 Γενικό Λύκειο: Επέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ - ΤΕΙ: •60 στους 64, δηλαδή 94%, από αυτούς που υπέβαλαν μηχανογραφικό. •Από αυτούς, 51 στους 60, δηλαδή 85% σε ΑΕΙ και 33 στους 51, δηλαδή 65% στην ΑΘΗΝΑ. •Ιατρική: 3 όλοι στην Αθήνα. •Νομική: 3 όλοι στην Αθήνα. •Πολυτεχνεία: 17 (6 στο Μετσόβιο). •Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες: 14 •8 παιδιά έχουν σειρά επιτυχίας 1 έως 10, εκ των οποίων ο Δημήτρης Ιωαννίδης μπήκε 2ος στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και η Μυρτώ Γερουλάνου 4η στη Σχολή Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. •Ο μαθητής Λουκάς Βυτινιώτης πέτυχε Γενικό Βαθμό Πρόσβασης 19,43 και μπήκε 32ος στην Ιατρική Αθηνών.

International Baccalaureate: Στην εξεταστική περίοδο του Μαίου απεφοίτησαν 92 μαθητές και μαθήτριες, εκ των οποίων οι 90 πήραν το IB Diploma. Ο μέσος όρος βαθμολογίας του Σχολείου είναι 35 points, ενώ 16 μαθητές και μαθήτριες (ποσοστό 17,4%) επέτυχαν βαθμολογία από 40 points και πάνω (με άριστα τα 45 points). Η μέση βαθμολογιά ανά μάθημα ήταν 5,52 με άριστα το 7. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 54,4% του συνόλου των βαθμών αντιστοιχούν σε 6 ή 7 ενώ μόνο το 6,4% του συνόλου των βαθμών ήταν κάτω από 4. Αναλυτικά αποτελέσματα και Σχολές Εισαγωγής περιλαμβάνονται στο οπισθόφυλλο. Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και στους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους που τους καθοδήγησαν με συνέπεια και ασφάλεια τόσα χρόνια.


ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ 2011

9 1

2

3

1.Η Αθηνά Μπούτου 2.Ο Κώστας Καραχάλιος 3.Η Σύλια Κατσαμπέ 4. Ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας (΄91) 5.Ο κ. Πλάτωνας Παπανικολάου 6. Η Ειρήνη Αγγέλη, ο Δημήτρης Καρυδιάς και ο Νικήτας Μαστοράκος 7.Ο Κώστας Καραχάλιος 8. Ο Όμιλος Μουσικής

Μ

ε μεγάλη επιτυχία πραγματο- 4 ποιήθηκε και φέτος η τελετή αποφοίτησης της Γ΄ Λυκείου και του ΙΒ2, την Τρίτη 28 Ιουνίου 2011. Την εκδήλωση άνοιξε η Διευθύντρια του Σχολείου, κ. Χρυσάνθη Μωραΐτη-Καρτάλη, και στη συνέχεια αποχαιρέτησε την τάξη των τελειοφοίτων εκ μέρους της Β΄ Λυκείου η πρόεδρος της Μαθητικής Κοινότητας, Αθηνά Μπούτου, ενώ το Σχολείο αποχαιρέτησαν με τις ομιλίες τους τα μέλη του ΚΚΣ, Κώστας Κα- βείο κοινοτικής δραστηριότητας στην ραχάλιος και Σύλια Κατσαμπέ. Ακολού- Ειρήνη Αγγέλη, τον Νικήτα Μαστοράκο θησε ομιλία του καθηγητή, κ. Πλάτωνα και τον Δημήτρη Καρυδιά, ειδικός έπαιΠαπανικολάου, ο οποίος αποχαιρέτησε νος κοινοτικής δραστηριότητας στον Κώτους μαθητές και τις μαθήτριες εκ μέρους στα Καραχάλιο, βραβείο κοινωνικής προσφοράς στη Ζέτα Φούντα, και βρατων καθηγητών και καθηγητριών τους. Στους τελειοφοίτους απηύθυνε σύντομο βείο εξαιρετικής συνολικής προσφοράς χαιρετισμό ο Διευθυντής του ΙΒ, κ. Σπύρος στα αθλητικά στον Αλέξανδρο Αμπατζή Μολφέτας, και ακολούθησε ομιλία προς και το Νικήτα Μαστοράκο. την τάξη του 2011 του Διευθυντή του Στη συνέχεια έλαβε χώρα η απονομή υποτροφιών σε τελειοφοίτους με προσαΛυκείου, κ. Λουκά Μωραΐτη. Στη συνέχεια απονεμήθηκαν Βραβεία, νατολισμό προς τις Θετικές και Ανθρωειδικοί Έπαινοι, τίτλοι αποφοίτησης και πιστικές Επιστήμες, οι οποίοι διακρίθηκαν αριστεία από την κ. Χρυσάνθη Μωραΐτη- για την επίδοση και το εξαίρετο ήθος τους. Καρτάλη. Ειδικότερα απονεμήθηκε βρα- Η διάκριση αυτή εκφράζεται με τη χορήγηση υποτροφιών για τη συμμετοχή στο «International Youth Forum», που οργανώνεται από Βρετανικά Πανεπιστήμια κάθε καλοκαίρι στο Λονδίνο, και φέτος για πρώτη χρονιά με χορήγηση υποτροφιών για συμμετοχή στο θερινό Πρόγραμμα Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Cambridge. Οι υποτροφίες είναι πλήρεις και παρέχονται 8

02

12

5

6

7


ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ 2011

10

9

12

11

14

13

9.Η Ζέτα Φούντα 10.Ο Αλέξανδρος Αμπατζής και ο Νικήτας Μαστοράκος 11. Η κ. Χ. Μωραΐτη-Καρτάλη απονέμει την υποτροφία του Σχολείου στον Μάριο Σαραντόπουλο 12. Απονέμεται η υποτροφία στη μνήμη του Αντώνη Μωραΐτη στον Νίκο Σκουτέλη 13.Ο κ. Γιώργος Κασιμάτης απονέμει την υποτροφία στη μνήμη της Κατερίνας Μωραΐτη-Κασιμάτη στην Κωνσταντίνα Βελιώτη 14.Απονέμεται η υποτροφία του Σχολείου στην Άννα Καραμάνη-Πλουμπίδου 15.Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, κ. Ζωή Κωνστανταροπούλου, απονέμει την υποτροφία του Συλλόγου Γονέων στην Έλενα Νικολαρέα 16. Η κ. Χ. Μωραΐτη- Καρτάλη απονέμει το βραβείο Αντώνη Μωραΐτη στον Αλέξανδρο Αμπατζή 17.Οι απόφοιτες κ. Ιώ Γραικούση, κ. Νιόβη Χριστοπούλου και κ. Λόις Κατσέλη απονέμουν τις υποτροφίες εκ μέρους του Συλλόγου Αποφοίτων στους: Νιόβη-Ιωάννα Βερροιοπούλου, Νίκο Παλαιολογόπουλο και Έλλη Φυλακτοπούλου 18. Aπό τη δεξίωση

15

από το Σχολείο, μία στη μνήμη του Αντώνη Μωραΐτη, μία στη μνήμη της Κατερίνας Μωραΐτη-Κασιμάτη και μία του Σχολείου, καθώς και από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και το Σύλλογο Αποφοίτων, ο οποίος φέτος χορήγησε 3 υποτροφίες για τη συμμετοχή σε Πρόγραμμα επιτόπιας έρευνας που διοργανώνει στη Σάμο η Περιβαλλοντική ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος». Εκ μέρους του Συνδέσμου Αποφοίτων μίλησε ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας (΄91). Φέτος το βραβείο Αντώνη Μωραΐτη, η σημαντικότερη διάκριση για τελειοφοίτους, απονεμήθηκε στον Αλέξανδρο Αμπατζή, ο οποίος εκτός από τις εξαιρετικές του επιδόσεις στα μαθήματα καθ΄όλη τη διάρκεια της φοίτησής του είχε και μια ιδιαίτερα θετική παρουσία, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στη προαγωγή του πνεύματος του Σχολείου.

17

16

Κατά τη διάρκεια της τελετής ο Όμιλος Μουσικής του Λυκείου υπό τη διεύθυνση της κ. Έλενας Χούντα (΄91) ερμήνευσε τραγούδια. Η βραδιά έκλεισε με την καθιερωμένη δεξίωση στο προαύλιο του Σχολείου προς τιμήν των αποφοίτων και των οικογενειών τους. 18

03


ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Μικρό Εργαστήρι και «Γνωριμία με το Θέατρο» Το Νηπιαγωγείο επισκέπτεται το Μουσείο Μπενάκη Τα παιδιά του Μεγάλου Νηπιαγωγείου στις 26 Σεπτεμβρίου 2011,επισκέφτηκαν το Μουσείο Μπενάκη, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση «Μανώλης Χάρος. Αισώπου Μύθοι» και να ανακαλύψουν τα διαφορετικά και πάντα επίκαιρα μηνύματα που προκύπτουν από τις αναπαραστάσεις των μύθων. Σ' αυτή την έκθεση τον πρώτο λόγο έχουν τα ζώα-πρωταγωνιστές των παραμυθιών, στα οποία αποδίδεται ένας εσωτερικός κόσμος πλούσιος σε αρετές και κακίες μέσα από 25 δισδιάστατα έργα και τρισδιάστατες κατασκευές διαφόρων υλικών. Έτσι οι μικροί μαθητές επέστρεψαν στο Νηπιαγωγείο με πλούσιο υλικό στις «αποσκευές» τους, το οποίο και επεξεργάστηκαν με τον δάσκαλό τους, κ. Τάσο Κλάρο.

04

Στο πλαίσιο της ενότητας «Γνωριμία με το Θέατρο» τα παιδιά «ταξίδεψαν» στην Αγγλία της εποχής του Σαίξπηρ για να γνωρίσουν το Ελισαβετιανό Θέατρο. Δραματοποίησαν την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, μίλησαν για τις συνθήκες και τις συνήθειες της ζωής στην Αγγλία του 1600, αλλά και για το σύγχρονο Λονδίνο. Kαι με αφορμή το βιβλίο «Σε μια σκηνή θεάτρου» της κ. Κ. Μπάκα και της κ. Π. Τομοπούλου, το Μικρό εργαστήρι

«ταξίδεψε» στην Ιταλία, στην εποχή της Κομέντια Ντελ Άρτε. Τα παιδιά γνώρισαν το θέατρο, τους ηθοποιούς, τους περιπλανώμενους θιάσους, τη ζωγραφική, άκουσαν μουσική της εποχής, σύγκριναν τον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής με τη δική τους καθημερινότητα. Τέλος έφτιαξαν με υλικά ανακύκλωσης, που μάζεψαν από την καντίνα του Σχολείου, τη δική τους γειτονιά, τη γειτονιά της παλιάς εποχής στην Ιταλία!

Μια τρελή πόλη στην Κόκκινη Τάξη Τα παιδιά της Κόκκινης Τάξης,προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, ρωτήθηκαν τι θα ήθελαν να κάνουν όσο είναι στην Τάξη αυτή. Οι επιθυμίες ήταν πολλές και διαφορετικές. Μία όμως ιδέα ήταν αυτή που έκανε τα παιδιά να ενθουσιαστούν: «Να κάνουμε την πόλη μας τρελή!», «Να κάνουμε όλους τους ανθρώπους χαρούμενους!» Με αφορμή αυτήν την ιδέα εργάστηκαν σε μικρές ομάδες και με τη βοήθεια των γονιών τους δημιούργησαν μια φανταστική πόλη με γέφυρες, στριφογυριστούς δρόμους, δεντρόσπιτα, σχολεία, παιδικές χαρές και πισίνες. Η τρελή πόλη της Κόκκινης Τάξης έχει ανθρώπους που γελούν, ουράνια τόξα, πολλούς φίλους και τρυφερή φαντασία!


ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Το Νηπιαγωγείο πάει στο Θέατρο Τα παιδιά της β' Τάξης του Νηπιαγωγείου, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, παρακολούθησαν την παράσταση «Η Τελεία» στο ΒΙΟS. Η «Τελεία» είναι μια ιδέα βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Πήτερ Ρέυνολντς και αφορά την ιστορία της Λίας, ενός μικρού κοριτσιού που καταφέρνει να νικήσει το φόβο της έκφρασης και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Την παράσταση έχει ανεβάσει ο απόφοιτός μας, Δημήτρης Μπογδάνος ‘01, με χιούμορ, σουρεαλισμό και πρωτότυπη μουσική. Η «Τελεία» παρακινεί, εμπνέει και υπενθυμίζει ότι η τόλμη κι η αυθεντικότητα είναι όπλα που διαθέτει ο καθένας μας, αρκεί να μη φοβάται να αφήσει το σημάδι του και να «βάλει την υπογραφή του».

H Παρέλαση του Νηπιαγωγείου Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, πραγματοποίησαν την καθιερωμένη παρέλαση στο προαύλιο του Σχολείου και έδωσαν έτσι την ευκαιρία στους γονείς, τους φίλους και τη Διεύθυνση να τα καμαρώσουν.

Το Μεγάλο Εργαστήρι

στην Προεδρική Φρουρά Τα παιδιά του Μεγάλου Εργαστηρίου στα μέσα του Νοεμβρίου 2011 επισκέφθηκαν κατά ομάδες την Προεδρική Φρουρά και τον Εθνικό Κήπο. Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα άδυτα της Προεδρική Φρουράς, να μάθουν την ιστορία της και να γνωρίσουν μεταξύ άλλων και τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται τα ρούχα και τα υποδήματα των Ευζώνων! Στη συνέχεια περπάτησαν και αφού ανακάλυψαν τα πράσινα μονοπάτια του Εθνικού Κήπου, κατέληξαν στην Παιδική βιβλιοθήκη για να ακούσουν ένα οικολογικό παραμύθι.

H Κίτρινη Τάξη και τα πετρώματα Τον Οκτώβριο του 2011, η Κίτρινη Τάξη συζήτησε για τα ηφαίστεια, τα πετρώματα, τα ορυκτά και τους πολύτιμους λίθους. Τα παιδιά συγκέντρωσαν κρυστάλλους, σχετικές φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό. Παρατήρησαν τους κρυστάλλους στο light-box της τάξης, επισήμαναν ομοιότητες και διαφορές κι έμαθαν τα ονόματά τους. Ο μπαμπάς της Μαρί-Κριστίν έφερε μια συλλογή κρυστάλλων και μίλησε για την εξόρυξη των διαμαντιών, ενώ η μητέρα του Νίκου έφερε πληροφορίες για τον αμέθυστο, τον οψιδιανό, τον αχάτη, το χαλαζία και τον αμαζονίτη.

Και στις 20 Οκτωβρίου τα παιδιά επισκέφτηκαν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, για να γνωρίσουν από κοντά ακόμα περισσότερα πετρώματα και απολιθώματα!

05


ΔΗΜΟΤΙΚΟ Γλώσσα & Μουσική στην α΄ Δημοτικού Στα πέντε τμήματα της α' Δημοτικού, εφαρμόστηκε φέτος μια καινοτόμος προσέγγιση διδασκαλίας μουσικής και ελληνικής γλώσσας. Η διδακτική αυτή πρόταση υπηρετεί τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης και βασική της διδακτική επιδίωξη ήταν η ταυτόχρονη επεξεργασία γλωσσικών στοιχείων, μουσικών εννοιών και δεξιοτήτων, αλλά και η καλλιέργεια της φαντασίας και η ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος της μουσικής τα παιδιά έφτιαξαν παραμύθια και γλωσσοδέτες τα οποία στη συνέχεια επεξεργάστηκαν μουσικά. Στο σχεδιασμό της διδακτικής αυτής πρότασης συνεργάστηκε η κ. Ανδριάνα Ζαφειρίου, υπεύθυνη του μαθήματος της γλώσσας, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση η κ. Νάνση Τουμπακάρη, υπεύθυνη του μαθήματος της μουσικής, και στην εικονογράφηση οι δασκάλες της α΄ Δημοτικού, κ. Ιωάννα Τασιοπούλου, κ. Υρώ Αντωνίου, κ. Ανδριάνα Ζαφειρίου, κ. Μαρία Κροντήρη και κ. Μαρίζα Δημητρολοπούλου και σε ειδικά θέματα σχετικά με τη γλώσσα η λογοπεδικός του Δημοτικού, κ. Γιολάντα Σακελλαρίου. Το σύνολο του υλικού συμπεριλήφθηκε σε έντυπο, την γραφιστική επιμέλεια του οποίου είχε η κ. Ειρήνη Αρνιακού, και μοιράστηκε στους γονείς των παιδιών της α΄ Δημοτικού.

06

Η Αίθουσα Τέχνης του Δημοτικού Στο πλαίσιο του προγράμματος ανακαίνισης των χώρων του Σχολείου με στόχο τη λειτουργική «αναβάθμισή» του, το Δημοτικό απέκτησε ένα καινούριο χώρο τέχνης. Μια αίθουσα εξειδικευμένη και προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες για την εύρυθμη και αποτελεσματική διδασκαλία των καλλιτεχνικών μαθημάτων.

«Καλωσήρθες καρακάξα» στη β΄ Δημοτικού Στο πλαίσιο του μαθήματος των Ελληνικών τα παιδιά όλων των τμημάτων της β΄ Δημοτικού εργάστηκαν φέτος, μεταξύ άλλων, πάνω στο βιβλίο του Κώστα Μάγου «Καλωσήρθες καρακάξα» (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο). Έτσι, αφού διάβασαν και κατανόησαν την ιστορία ένα τμήμα της β΄ τάξης επιχείρησε να δραματοποιήσει την ιστορία χρησιμοποιώντας τους διαλόγους του κειμένου που προσφέρονταν για θεατρική απόδοση. Το αποτέλεσμα της δραματοποίησης αυτής παρουσιάστηκε από όλους τους

μαθητές και τις μαθήτριες του τμήματος στο δασάκι του Σχολείου, την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011, με ενθουσιασμό, εξαιρετική θεατρική απόδοση των ηρώων του βιβλίου και μάσκες τις οποίες φιλοτέχνησαν τα ίδια τα παιδιά.

Ταξίδι με τον Ελύτη από τη δ΄ Δημοτικού Τα παιδιά της δ΄ Δημοτικού, την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011, παρουσίασαν στο Θέατρο του Σχολείου μουσική παράσταση ερμηνεύοντας μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη με την καθοδήγηση της δασκάλας τους, κ. Δέσποινας Μιχαήλ. Τα κείμενα της παράστασης, τα οποία επιμελήθηκαν η κ. Μαρίζα Ντεκάστρο και η κ. Δέσποινα Μιχαήλ, παρέσυραν τους παρευρισκόμενους θεατές σε ένα τους ήταν η καλύτερη επιβράβευση για «ταξίδι στο γαλάζιο και το λευκό» του τους μαθητές και τις μαθήτριες της δ΄ βραβευμένου με Νόμπελ Έλληνα ποιητή, Δημοτικού. και το ενθουσιώδες, ζεστό χειροκρότημά


ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Η στ΄ Δημοτικού στην Ακρόπολη Τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη επίσκεψη της στ΄ Δημοτικού στην Ακρόπολη. Την ξενάγηση είχαν αναλάβει τα ίδια τα παιδιά, αφού είχε προηγηθεί στις τάξεις τους οργανωμένη προετοιμασία για την επίσκεψη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, παρά τον μεγάλο αριθμό των τουριστών και με σύμμαχό τους τον καιρό, κινήθηκαν ανάμεσα στα μνημεία με έκδηλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό. Ενθουσιασμός και υπερηφάνεια που αποτυπώθηκε στα όσα έγραψαν και ζωγράφισαν, όταν επέστρεψαν στο Σχολείο: «Φεύγοντας κατάλαβα ότι ακόμα και ξένος να ήμουν, πάνω στην Ακρόπολη θα αισθανόμουν Έλληνας» «Κοιτάζοντας αυτά τα αριστουργήματα ένιωσα περήφανη που είμαι Ελληνίδα παρά τα όσα ακούγονται τελευταία στην Ευρώπη ενάντια στη χώρα μας. Οι Έλληνες ήταν πάντα δημιουργοί και έχουν ελεύθερη σκέψη»

«Ο Παρθενώνας είναι ένα επιβλητικό κτίσμα, συμμετρικό και όταν το κοιτούσα αισθανόμουν ηρεμία και ευχαρίστηση» «Το εντυπωσιακότερο για μένα μνημείο ήταν το Ερέχθειο. Μου άρεσε γιατί αγάλματα γυναικείας μορφής, οι Καρυάτιδες στηρίζουν τον τάφο του μυθικού βασιλιά Κέκροπα, αντί για κίονες. Μπροστά στην τόση ομορφιά του, ένιωθα σαν ένας κόκκος άμμου!» «Συγκινήθηκα, εκατοντάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο γύριζαν γύρω από τον Παρθενώνα. Για πρώτη φορά κατάλαβα την αξία αυτού του μνημείου, αν και κάθε μέρα το βλέπω από τη βεράντα του σπιτιού μου.» «Αυτή η επίσκεψη με έκανε να σκεφτώ πιο πολύ από ποτέ για την Ακρόπολη. Είχε περάσει τόσες κακουχίες και είναι ακόμα εδώ!»

Ανακαλύπτουμε τη γειτονιά του Σχολείου μας Οι μαθητές και οι μαθήτριες της β΄ τάξης του Δημοτικού έκαναν έναν περίπατο με σκοπό να γνωρίσουν τη γειτονιά, το χώρο που περιβάλλει το Σχολείο. Παρατήρησαν τα ονόματα των οδών, τα κτήρια, τα σήματα οδικής κυκλοφορίας, τη διαδρομή και με τη βοήθεια της πυξίδας τους προσπάθησαν να προσανατολιστούν. Απεικόνισαν τη διαδρομή τους σε αυτοσχέδιους χάρτες επισημαίνοντας τα σημεία που εντόπιζαν. Τέλος, ζωγράφισαν εικόνες που συγκράτησαν κατά τη διάρκεια του περιπάτου τους και που αποτύπωναν τη φθινοπωρινή φύση.

Η γ΄ Δημοτικού στον Εθνικό Κήπο Οι μαθητές και οι μαθήτριες της γ΄ Δημοτικού, την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στον Εθνικό Κήπο, όπου εργάστηκαν σε ομάδες πάνω σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Σχολείου. Παρατήρησαν και κατέγραψαν τη χλωρίδα και την πανίδα του Κήπου, και ενημερώθηκαν από τις δασκάλες και τους δασκάλους τους για την ιστορία του.

07


ΓΥΜΝΑΣΙΟ

«Ο δικός μου … μαραθώνιος»

Όμιλος Forensics Γυμνασίου Ο όμιλος Forensics Γυμνασίου έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα Debate, το οποίο οργάνωσε το St. Catherine's School, στις 24 Σεπτεμβρίου 2011. Από τις ομάδες Debate του Σχολείου μας καλύτερη ήταν η ομάδα στην οποία συμμετείχαν η Ναταλία Ρομποτή και Αντριάνα Σταμπολή και καλύτερος ομιλητής αναδείχτηκε ο Χρήστος Μάγκος. Επίσης συμμετείχαν οι μαθητές Μάνθος Κωτσιόπουλος και Λευτέρης Χατζηθεοδωρίδης. Όλα τα παιδιά είναι μαθητές και μαθήτριες της β΄ Γυμνασίου, ενώ στο πρωτάθλημα συμμετείχαν και παιδιά Λυκείου και IB. Υπεύθυνος καθηγητής ο κ. Γ. Βλασταράς.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκαν οι εκπαιδευτικές εκδρομές του Γυμνασίου. Η α΄ Γυμνασίου ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Χιλιομόδι. Η β΄ Γυμνασίου ξεναγήθηκε στην Ακρόπολη των Μυκηνών και στο θολωτό τάφο του Αγαμέμνονα και έπειτα πήγε στην παραλία Καραθώνα. Η γ΄ Γυμνασίου επισκέφθηκε το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και την Παλαιά Επίδαυρο.

08

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Ζάππειο εκδήλωση από το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Εστία» με τίτλο «Ο δικός μου … μαραθώνιος». Η εκδήλωση περιελάμβανε μεταξύ άλλων και συμβολικό αγώνα δρόμου στον οποίο συμμετείχαν μαθητές από διάφορα σχολεία και αθλητές με νοητική υστέρηση. Η μαθητική κοινότητα του Γυμνασίου του Σχολείου, που την περσινή χρονιά είχε ενισχύσει το έργο της Εστίας με το ποσό των 10.000 ευρώ, στήριξε και τη φετινή εκδήλωση στο Ζάππειο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της. Στο συμβολικό αγώνα δρόμου πήραν μέρος ο πρόεδρος της Μαθητικής Κοινότητας του Γυμνασίου Ραφαήλ Ζούλης και η ταμίας Νίκολα Κεχριμπάρη, καθώς και οι μαθήτριες Αθηνά Καρούζου, Αλέγκρα και Αναστασία Ηλιάδη - Αλεξίου, Βασιλική Εμίρη και Στεφανία Κασούνη. Τα παιδιά συνόδευσαν η κ. Ράνια Ποθητάκη και η κ. Πηνελόπη Βουτσινά.

Τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς

του Γυμνασίου

Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011 στο Θέατρο του Σχολείου έγινε η τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς του Γυμνασίου. Τους μαθητές και τις μαθήτριες της γ΄ Γυμνασίου αποχαιρέτησε ο κ. Γιώργος Θαλάσσης, Διευθυντής του Γυμνασίου, και η κ. Στέλλα Μεζίλη, φιλόλογος. Εκ μέρους των παιδιών της β΄ Γυμνασίου μίλησε η μαθήτρια, Άννα Δούσκα. Τον χαιρετισμό ανταπέδωσε ο πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας του Γυμνασίου, Γιώργος Κιμουρτζής, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή στα χρόνια της φοίτησης στο Γυμνάσιο. Στη συνέχεια, η Διευθύντρια του Σχολείου, κ. Χρυσάνθη Μωραΐτη-Καρτάλη, απέ-

νειμε επαίνους και βραβεία στους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου, που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στα μαθήματα και σε ευρύτερους τομείς της σχολικής ζωής. Έτσι βραβεύτηκαν μεταξύ άλλων οι μαθητές: Παναγιώτης Χριστοδούλου (γ4) για την καλύτερη επίδοση στην Ελληνική Γλώσσα, στις Θετικές Επιστήμες και στην Πληροφορική, Παναγιώτης Χαλδαίος (γ4) για την καλύτερη επίδοση στις Θετικές Επιστήμες, Δημήτρης Μπίτσος (γ3) και Γιώργος Παναγούλιας (γ3) για την καλύτερη επίδοση στην Πληροφορική. Η εκδήλωση έκλεισε στο Θέατρο με μία μικρή γιορτή, που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές/τριες της γ΄ Γυμνασίου για να αποχαιρετήσουν το Γυμνάσιο.


Το «νέο» Λύκειο Ο κ. Λουκάς Μωραΐτης, Διευθυντής του Λυκείου του Σχολείου από το σχολικό έτος 2010-2011, εκθέτει τις απόψεις του σχετικά με τις αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα, οι οποίες ισχύουν από τη φετινή σχολική χρονιά: Σχετικά με το «νέο» Λύκειο: Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται ήδη στην τρέχουσα Α' Λυκείου, σημαντική είναι η μείωση των διδακτικών αντικειμένων από 12 σε 9 και η προσθήκη του τριώρου της ερευνητικής εργασίας, αν και το τελικό πρόγραμμα σπουδών δεν είναι τόσο τολμηρό όσο το προσχέδιο που παρουσιάστηκε πριν από ένα χρόνο περίπου. Και αυτό γιατί περιλαμβάνει ως υποχρεωτικά κάποια μαθήματα που αρχικά είχε δηλωθεί ότι θα προσφέρονταν σαν μαθήματα επιλογής, αλλά κυρίως γιατί δεν προχώρησε στην διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αξιολογείται ο /η μαθητής/τρια στα διάφορα μαθήματα. Στα αρνητικά του νέου προγράμματος της Α' Λυκείου θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την ¨απώλεια¨ των μαθημάτων επιλογής και μέσω αυτής τον περιορισμό των ξένων γλωσσών που διδάσκονται στο Λύκειο σε μία μόνον, τα Αγγλικά. Στο Σχολείο όμως συνεχίζουμε να διδάσκουμε ως δεύτερες ξένες γλώσσες επιλογής, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά και τα Ισπανικά. Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα της Β' και της Γ' Λυκείου, δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη δεδομένου ότι πρόκειται να κοινοποιηθεί στις λεπτομέρειές του το επόμενο διάστημα, μαζί με το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σχετικά τώρα με το τρίωρο της ερευνητικής εργασίας, υπήρξαμε πρωτοπόροι, αφού στο Σχολείο μας το εφαρμόζουμε από το σχολικό έτος 2007-2008, ως ¨Δίωρο¨, όπως το αποκαλούμε. Μέσα από το προγράμμα αυτό επιδιώξαμε και επιδιώκουμε: α. να φέρουμε τα παιδιά της Α΄ Λυκείου σε επαφή με θέματα τα οποία είτε δεν περιλαμβάνονται καθόλου στην ύλη των μαθημάτων τα οποία διδάσκονται, ή αποτελούν σημείο τομής περισσότερων από ένα μαθημάτων, τα οποία και θεωρούμε πολύ σημαντικό να γνωρίζουν, β. να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά με την παρακολούθηση σχετικών μαθημάτων στις κατάλληλες τεχνικές, στο πώς δηλαδή ξεκινώντας από τον τίτλο μίας εργασίας, την οποία έχουν επιλέξει να εκπονήσουν, θα μπορέσουν να κάνουν βιβλιογραφική έρευνα και να ερευνήσουν το διαδίκτυο αξιολογώντας το υλικό το οποίο θα συγκεντρώσουν. Με ποιο τρόπο στη συνέχεια θα δομήσουν την εργασία τους αξιοποιώντας κατάλληλα και με την χρήση παραπομπών το υλικό αυτό και τέλος πώς θα συγγράψουν σε κειμενογράφο την εργασία τους. γ. να βοηθούμε τα παιδιά αλλά και να εποπτεύουμε την πορεία εξέλιξης της διαδικασίας έρευνας και συγγραφής, η οποία γι΄αυτούς ακριβώς τους λόγους πραγματοποιείται κυρίως στο Σχολείο και υπό την επίβλεψη ενός έμπειρου καθηγητή σε όλα τα στάδιά της. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή των θεμάτων με τα οποία ασχολείται κάθε χρόνο το ¨Δίωρο¨, σε σημαντικό ποσοστό λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των παιδιών που παρακολούθησαν το πρόγραμμα την προηγούμενη χρονιά και επίσης ότι στο πλαίσιο του ¨Διώρου¨, πραγματοποιούνται και κεντρικές ομιλίες από σημαντικά πρόσωπα με ειδίκευση στους τομείς οι οποίοι διερευνώνται την κάθε χρονιά. Το γεγονός ότι στο πρόγραμμα της Α' Λυκείου υπάρχει επισήμως πλέον το συγκεκριμένο τρίωρο κρίνεται πολύ θετικό. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Σχολείο μας, η μία επιπλέον ώρα αξιοποιείται ήδη για να διευρύνουμε τον αριθμό των θεμάτων στα οποία αναφέρονται οι εισηγήσεις αλλά και τον αριθμό των προσώπων που τις πραγματοποιούν, να ενισχύσουμε τις τεχνικές στις οποίες εκπαιδεύονται τα παιδιά και να συμπεριλάβουμε και μία ομαδική εργασία (σε τετραμελή ομάδα), ώστε να ενισχύσουμε και την εκπαίδευσή τους σε συνεργατικές διαδικασίες.

ΛΥΚΕΙΟ-ΙΒ

“Polypolis” by Sarcha Ο όμιλος Forensics του Λυκείου ανταποκρίθηκε, στις 12 Οκτωβρίου 2011, στην πρόσκληση της SARCHA ( μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία έχει αναπτύξει μια πρότυπη μεθοδολογία για την προσέγγιση της πόλης ως δεξαμενής ανθρώπινων, φυσικών και υλικών πόρων). Στο πλαίσιο του προγράμματος School of Architecture for All, οι μαθητές και οι μαθήτριες του ομίλου συμμετείχαν πιλοτικά στο “Polypolis”, ένα παιγνίδι που βασίζεται στην έρευνα που πραγματοποίησε η Sarcha στην περιοχή Γεράνι της Αθήνας. Παίκτες και ομάδες παικτών αναλαμβάνουν συγκεκριμένους ρόλους (άνεργος, ιδιοκτήτης, επαγγελματίας, επενδυτής) και ασκούνται στην από κοινού αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων των σημερινών πόλεων που αφορούν τους ανθρώπους, τα κτήρια και τους άκτιστους χώρους αλλά και τα δεδομένα του αερισμού, ηλιασμού, χλωρίδας κτλ, που δημιουργούν το μικροκλίμα της αστικής διαβίωσης/ επιβίωσης. Το Polypolis έχει παρουσιαστεί στο RSA (Royal Society of Arts) της Αγγλίας (shortlisted) και θα παρουσιαστεί σε πολλά συνέδρια ακόμη στην Ευρώπη με αποκορύφωμα την Πολιτιστική Ολυμπιάδα στο Λονδίνο του 2011. Η δοκιμή του παιχνιδιού βιντεοσκοπήθηκε από τους μαθητές/τριες του ομίλου και θα αποτελέσει κύριο υλικό στις παρουσιάσεις του παιχνιδιού.Υπεύθυνος καθηγητής ο κ. Γιάννης Βλασταράς Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το site www.sarcha.gr

09


ΛΥΚΕΙΟ-ΙΒ

Συμμετοχή στο Ευρωκοινοβούλιο των Νέων Οι μαθητές Βασίλης Ηλιόπουλος (ΙΒ2), Στέλιος Χαριτόπουλος (ΙΒ2) και η μαθήτρια Τατιάνα Ρομποτή (Β΄ Λυκ) από τον 'Ομιλο Forensics του Λυκείου, αφού επιλέχτηκαν, τον Απρίλιο 2011, από την αρμόδια επιτροπή που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, συμμετείχαν στην οκταμελή Ελληνική Αποστολή και έλαβαν μέρος στην 68η Διεθνή Συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου των Νέων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, από τις 30/9 έως τις 9/10/2011. Εκεί, μαζί με άλλους 250 μαθητές από 33 χώρες, χωρίστηκαν σε επιτροπές και συζήτησαν ευρωπαϊκά θέματα, υποστηρίζοντας παράλληλα και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Οι αποφάσεις που ψηφίστηκαν δεν έμειναν στο επίπεδο της προσομοίωσης αλλά ανακοινώθηκαν και στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Ευρωκοινοβούλιο των Νέων (EYP) λειτουργεί υπό την αιγίδα του Jerzy Buzek, Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, του Thorbjorn Jagland, Γενικού Γραμματέα του Ευρωκοινοβουλίου ενώ επίτιμο μέλος είναι ο Jose Manuel Barroso, Πρόεδρος της Κομισιόν. Υπεύθυνος καθηγητής ο κ. Γ. Βλασταράς.

10

Συμμετοχή σε πρόγραμμα

της UNICEF Το τμήμα Γαλλικών του ΙΒ1 συμμετείχε στο πρόγραμμα συλλογής καπακιών από μπουκάλια νερού που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της UNICEF. Κάθε 2000 καπάκια ανταλλάσσονται με ένα αναπηρικό καροτσάκι που στέλνεται στην Αφρική. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε μέσα σε διάστημα δύο μηνών και τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία του.

Eκδρομή στην Πάρνηθα Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ημερήσια εκδρομή του IB1 στην Πάρνηθα. Η εκδρομή αυτή γίνεται τα τελευταία χρόνια με στόχο την επαφή των μαθητών/τριών μας με τη φύση αλλά κυρίως τη διευκόλυνση της γνωριμίας τους με τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους, καθώς και με τους νέους συμμαθητές τους από άλλα σχολεία. Όπως κάθε χρόνο, μετά την πεζοπορία στο δάσος ακολούθησε φαγητό στο καταφύγιο στο Φλαμπούρι.


ΛΥΚΕΙΟ-ΙΒ

Τελετή λήξης για τις τάξεις Α΄, Β΄ Λυκείου και IB1 Την Τρίτη 21 Ιουνίου 2011, πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο η τελετή λήξης του σχολικού έτους για την Α΄ και Β΄ τάξη Γενικού Λυκείου και το τμήμα του ΙΒ1. Ο Διευθυντής του Λυκείου, κ. Λουκάς Μωραΐτης, απηύθυνε σύντομη ομιλία στους μαθητές και τις μαθήτριες και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους στόχους τους. Ακολούθησε η απονομή από τη Διευθύντρια του Σχολείου, κ. Χρυσάνθη Μωραΐτη - Καρτάλη, Βραβείων, ειδικών Επαίνων, Επαίνων και Αριστείων, στους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της σχολικής ζωής. Οι διακρίσεις αφορούσαν στην κοινοτική δραστηριότητα, στην οργάνωση του Πανηγυριού, στον αθλητικό τομέα, σε πανελλήνιους επιστημονικούς διαγωνισμούς και στις επιδόσεις στα μαθήματα. Ειδικότερα, απονεμήθηκε κοινοτικό βρα-

βείο στον Πέτρο Κωνσταντινίδη (Α1) και την Αθηνά Μπούτου (Β2),ενώ βραβείο για τις διακρίσεις τους στο διαγωνισμό Ευκλείδης έλαβαν οι: Μυρτώ Βλαζάκη (Α3), Ορέστης Λυκουρόπουλος (Α3) και Πάρις Μπράτσος (Α3). Τέλος βραβείο απονεμήθηκε στη Στέλλα Πανοπούλου (Α1), τη Μυρτώ Βλαζάκη (Α3) και τον Ορέστη Λυκουρόπουλο (Α3) για τη συμμετοχή τους και την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό EUSO 2011.

Human trafficking Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΙΒ1 παρακολούθησαν, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011, εκδήλωση για το Human Trafficking με ομιλήτρια την κ. Judy Boyle,υπεύθυνη της ομάδας The No Project που δραστηριοποιείται στον αγώνα ενάντια στο πρόβλημα της ανθρώπινης δουλείας και εκμετάλλευσης. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις μαθητών/τριών για το θέμα και προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον τους, όπως επιβεβαιώνει η πρωτοβουλία τους για την προετοιμασία σχετικών δράσεων που θα παρουσιαστούν στη διάρκεια της χρονιάς.

“Best Novice Award”

Βερολίνο 2011 Από τις 10 ως τις 14 Ιουνίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του μαθήματος της Ιστορίας του IB1, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Βερολίνο προκειμένου να επισκεφτούν ιστορικά μνημεία και μουσεία που αφορούν στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα παιδιά συνόδευσαν η καθηγήτριά τους στην Ιστορία, κ. Μαρία Μπακάλη και η καθηγήτρια Νέων Ελληνικών του ΙΒ, κ. Γεωργία Πρέκα.

Στο 42ο Deree College Invitational Debating Tournament o μαθητής Φώτης Παπαδογεωργόπουλος (IB2) βραβεύτηκε ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος debater“Best Novice Award”. Στο πρωτάθλημα πήρε μέρος ο όμιλος Forensics Γυμνασίου,Γενικού Λυκείου και ΙΒ. Καλύτερος ομιλητής μας από το Λύκειο-IB κατατάχτηκε o Στέλιος Χαριτόπουλος (ΙΒ2). Υπεύθυνος καθηγητής ο κ. Γιάννης Βλασταράς.

11


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS

Μαραθώνιος Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius, στο οποίο συμμετέχει το Γερμανικό Τμήμα, κάθε χώρα έχει αναλάβει να παρουσιάσει ένα χαρακτηριστικό της άθλημα. Η Ελλάδα επέλεξε τον Μαραθώνιο. Έτσι οι μαθητές και οι μαθήτριες της ε΄ και στ΄ δημοτικού του τμήματος Γερμανικών έλαβαν μέρος σ' έναν Μαραθώνιο! Τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία του ολυμπιακού αυτού αθλήματος και αφού την κατέγραψαν στα Γερμανικά και στα Αγγλικά την αφηγήθηκαν μπροστά στον Τύμβο, ενώ συγχρόνως έγινε η βιντεοσκόπηση που προβλέπει το πρόγραμμα. Στη συνέχεια, αφού αναπαρέστησαν την εκκίνηση του αγώνα, στη διαδρομή Μαραθώνας Παναθηναϊκό Στάδιο με το σχολικό λεωφορείο έκαναν πολλές στάσεις και έτρεξαν κάποιες εκατοντάδες μέτρα. Τέλος «τερμάτισαν» στο Παναθηναϊκό Στάδιο σύμφωνα με τους κανόνες του αθλήματος. Τα κείμενα, οι φωτογραφίες και τα DVD του «Μαραθωνίου» έχουν σταλεί στα οκτώ εταιρικά σχολεία ενώ το υλικό από τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά αθλήματα των υπολοίπων χωρών το επεξεργαζόμαστε ήδη από το μήνα Σεπτέμβριο του 2010. Στιγμιότυπα μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=kW2 oWboSrZk

Comenius 5η συνάντηση των εκπροσώπων στην πόλη Olawa της Πολωνίας Από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην πόλη Olawa της Πολωνίας η 5η συνάντηση των καθηγητών όλων των εταιρικών σχολείων που παίρνουν μέρος στο Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε η διοργάνωση μιας «Παιδικής Ολυμπιάδας» σε κάθε χώρα τον ερχόμενο Μάιο. Οι εκπρόσωποι των 8 χωρών αντάλλαξαν το υλικό το οποίο έχουν επεξεργαστεί τα παιδιά μέχρι τώρα και σχεδίασαν τα επόμενα βήματα του προγράμματος. Η υποδοχή και η φιλοξενία στην πόλη Olawa ήταν ιδιαίτερα θερμή. Τοπικό τηλεοπτικό κανάλι κάλυψε την επίσκεψη στον Δήμαρχο της πόλης, ο οποίος ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες και τους σκοπούς του προγράμματος. Το Σχολείο μας εκπροσώπησε η καθηγήτρια Γερμανικών, κ. Ειρήνη Νικολάου. Το επόμενο ραντεβού είναι τον Φεβρουάριο στη Ρίγα της Λετονίας.

4η συνάντηση στο Bordeaux

Από τις 13 ως τις 18 Μαΐου 2011, έγινε στο Bordeaux η 4η συνάντηση των εκπροσώπων των εννέα εταιρικών σχολείων που λαμβάνουν μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Europe in Motion” και συζητήθηκε η πορεία του Προγράμματος. Επίσης ανταλλάχθηκαν απόψεις αλλά και γραπτό και οπτικοακουστικό υλικό. Το Σχολείο εκπροσώπησε η κ. Ναταλία Κοντιάδη, καθηγήτρια του τμήματος Γερμανιών, η οποία επισκέφτηκε το εταιρικό σχολείο Ecole Langevin, όπου οι εκπρόσωποι καθηγητές/τριες έλαβαν μέρος σε μάθημα στις τάξεις και συζήτησαν για εκπαιδευτικά ζητήματα.

12


ΑΓΓΛΙΚΑ

Britain 2011 Το Τμήμα Αγγλικών του Σχολείου πραγματοποίησε, από την 1 ως τις 15 Ιουλίου 2011, την καθιερωμένη δεκαπενθήμερη εκδρομή του στη Σκωτία και την Αγγλία. Στη Σκωτία οι μαθητές και οι μαθήτριες έμειναν σε μια μικρή πόλη, το Musselburgh, πολύ κοντά στο Εδιμβούργο, σε εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Queen Margaret University. Επισκέφθηκαν το Εδιμβούργο αρκετές φορές και, μεταξύ άλλων, περπάτησαν το Βασιλικό Μίλι (Royal Mile) καταλήγοντας στο περίφημο κάστρο όπου και παρακολούθησαν μία ενδιαφέρουσα ξενάγηση. Είχαν επίσης την ευκαρία να κάνουν μια εκδρομή στο Glamis Castle, καθώς και στην πανεπιστημιακή πόλη St. Andrews.

Η ομάδα πέρασε τη δεύτερη βδομάδα του ταξιδιού στην Αγγλία, με τόπο διαμονής το πανεπιστήμιο του Brunel στο δυτικό Λονδίνο. Το πανεπιστήμιο αυτό έχει πολύ μεγάλο campus και έτσι δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να ασχοληθούν με πολλές αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Στο κέντρο του Λονδίνου επισκέφθηκαν την Oxford Street, τo West End, όπου παρακολούθησαν ένα μιούζικαλ με μουσική των Queen, και φυσικά το μουσείο της Φυσικής Ιστορίας και το μουσείο των Επιστημών. Και ως συνήθως διασκέδασαν και στο μεγαλύτερο theme park της Αγγλίας, το Thorpe Park.

Songfest 2011

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Αγγλικών της ε' Δημοτικού παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο του Σχολείου, στις 8 Ιουνίου, τραγούδια της δεκαετίας του ΄60. Η εκδήλωση αυτή έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να διασκεδάσουν μαζί με τους δασκάλους τους και να ανταλλάξουν ευχές για ένα όμορφο καλοκαίρι!

“Our country”/ “We Are Thankful for”/ “Nature Calls” Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος της δ΄ Δημοτικού, στο οποίο διδάσκει η κ. Χριστίνα Παπαγεωργίου, συγκέντρωσαν πληροφορίες για τη χώρα τους, την Ελλάδα, και εκθέσανε σχετικό υλικό με τίτλο “Our country”, σε ταμπλό στο ισόγειο του Σχολείου. Στο τμήμα της δ΄Δημοτικού, στο οποίο διδάσκει η κ. Αλεξάνδρα Παπαθανασοπούλου, τα παιδιά μάζεψαν φύλλα από διάφορα δένδρα και έφτιαξαν στεφάνια. Πάνω σε αυτά έγραψε το καθένα ένα λόγο για τον οποίο είναι ευγνώμων στη ζωή του. Οι χειροτεχνίες τους με τίτλο “We Are Thankful for” εκτίθενται σε ταμπλό μαζί με τις δημιουργίες του τμήματος της ε΄Δημοτικού, στο οποίο διδάσκει η κ. Νατάσσα Oakberg, και οι οποίες αφορούν ζώα της θάλασσας, της ζούγκλας και της ερήμου και έχουν τίτλο “Nature Calls”.

Αποτελέσματα Αγγλικών Ιουνίου 2011 ΤΑΞΗ/ΒΑΘΜΙΔΑ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Cambridge FCE Lower

β' Γυμνασίου

89%

Cambridge FCE Lower

γ' Γυμνασίου

65%

Cambridge CAE Advanced

γ' Γυμνασίου

79%

Cambridge CPE Proficiency

Α' Λυκείου

79%

Michigan ECPE Proficiency

Α' Λυκείου

81%

ΔΙΠΛΩΜΑ

13


ΓΑΛΛΙΚΑ

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών Oμιλία του κ. Gerard Arnold Το τμήμα Γαλλικών, δίνοντας έμφαση στην επικοινωνιακή διάσταση της γλώσσας και την διαθεματικότητα, εγκαινίασε τη συμμετοχή του στο οικολογικό πρόγραμμα του Σχολείου «ΣΥΝΔΡΑΜΩ», που έχει και φέτος ως θέμα του την Βιώσιμη Πόλη, με ομιλία του διακεκριμένου ερευνητή στο CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Ερευνας), κ. Gerard Arnold. Ο κ. Arnold, εξειδικευμένος επιστήμονας για τις μέλισσες, επικεντρώθηκε στις ιδιότητες και ιδιαιτερότητες αυτών των επαπειλούμενων -από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκωνεντόμων και στον τρόπο που ζουν και επικοινωνούν μεταξύ τους. Χάρη στις ερωτήσεις των παιδιών της Α' Λυκείου που παρακολούθησαν την διάλεξη, ο κ. Arnold αναφέρθηκε επίσης στον σημαντικό ρόλο των μελισσών στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των βιώσιμων πόλεων. Τον κ. Arnold συνόδευαν ο κ. Nour-Dine Amlaiky, ακόλουθος Πανεπιστημιακής και Επιστημονικής Συνεργασίας, η κ. Emmanuelle Boillon, ακόλουθη Συνεργασίας για τα Γαλλικά και αρμόδια για θέματα Νεολαίας και η παιδαγωγός κ. Pauline Barthes.

Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Τα τμήματα Γαλλικής, Γερμανικής και Ισπανικής Γλώσσας, στηρίζοντας την πολυγλωσσία και την πολυπολιτισμικότητα από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού παρουσιάζουν, σε ταμπλό στην είσοδο του Σχολείου, στιγμιότυπα από τα εργαστήρια της α΄, β΄ και γ΄ Δημοτικού. Σ΄αυτά απεικονίζεται η επαφή των παιδιών με τη γλώσσα και τον πολιτισμό μιας άλλης χώρας μέσα από παιχνίδια, τραγούδια, κατασκευές και θεατρικά δρώμενα, που ενεργοποιούν όλες τους τις αισθήσεις.

Επίσκεψη στην βιβλιοθήκη Οctave Μerlier Οι μαθητές και μαθήτριες της δ΄ Δημοτικού του τμήματος Γαλλικών της κ. Αγγελικής Στρίγκου επισκέφτηκαν την Τρίτη 18 Οκτωβρίου τη Βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου. Η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης, κ. Μαρί-Ελέν Σταύρου, τους ξενάγησε στο χώρο και τους εξήγησε πως λειτουργεί η Βιβλιοθήκη. Διάβασε και δραματοποίησε με τη συμμετοχή των παιδιών τα βιβλία που είχε ήδη επιλέξει. Στο τέλος τα παιδιά επέλεξαν και δανείστηκαν βιβλία, περιοδικά, DVD, CD και CD-ROM μαθαίνοντας τη διαδικασία δανεισμού. Αυτή η επίσκεψη είναι η αρχή μιας συνεργασίας με τη Βιβλιοθήκη Octave Merlier του Γαλλικού Ινστιτούτου η οποία πέρα από το δανεισμό προβλέπει και μια σειρά συναντήσεων με την κυρία Μαρί–Ελέν Σταύρου και το Σχολείο μας.

Θεατρικό παιχνίδι Τα παιδιά του εργαστηρίου της β΄ Δημοτικού της Γαλλικής Γλώσσας, αφού δούλεψαν με αντικείμενο το θεατρικό παιχνίδι κατέληξαν σ' ένα σύντομο δρώμενο με θέμα τη φιλία. Μετά από δικιά τους πρωτοβουλία το παρουσίασαν στους μαθητές και τις μαθήτριες του εργαστηρίου των αρχαρίων.

14


ΓΑΛΛΙΚΑ

Oui, je parle francais! Oι μαθητές και οι μαθήτριες των τριών τάξεων του εργαστηρίου των Γαλλικών γιόρτασαν το τέλος της χρονιάς στο υπόστεγο του Σχολείου. Τα παιδιά, αφού παρουσίασαν στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους, μέσα από τραγούδια και σκετσάκια, μέρος της φετινής δουλειάς τους, χωρίστηκαν σε ομάδες και πήραν μέρος σε παιχνίδια στα οποία αξιοποίησαν τις γνώσεις που απέκτησαν τη σχολική χρονιά που πέρασε. Τα διπλώματα και τα πορτφόλιο δόθηκαν στους μαθητές και τις μαθήτριες την Τρίτη 31 Μαΐου, τελευταία ημέρα των μαθημάτων .

Διασκευάζοντας τα τραγούδια του βιβλίου τους Μαθητές και μαθήτριες τμήματος των Γαλλικών της δ΄ Δημοτικού διασκεύασαν, αξιοποιώντας τις γνώσεις τους, τα τραγούδια του βιβλίου τους γράφοντας δικούς τους στίχους. Στη συνέχεια τα δραματοποίησαν και τα παρουσίασαν στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους με χιούμορ και χαρούμενη διάθεση.

Αποτελέσματα Γαλλικών Delf-Dalf Μάιος 2011 ΔΙΠΛΩΜΑ

ΒΑΘΜΙΔΑ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

A2

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

91%

B1

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

97%

B2

ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ

97%

C1-C2

ΛΥΚΕΙΟ

100%

Καλοκαιρινή εκδρομή στη Nice Η φράση "Μαθαίνω Ταξιδεύοντας" συνοψίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το τμήμα Γαλλικών του Σχολείου την ετήσια εκδρομή στη Γαλλία. Φετινή επιλογή ήταν η Nice, αρχαιοελληνική αποικία κάποτε και σήμερα πανέμορφη, κοσμοπολίτικη πόλη της γαλλικής Κυανής Ακτής. Ο εκπαιδευτικός οργανισμός Azurlingua, με τον οποίο συνεργάζεται το Σχολείο, γνωρίζει και παρέχει όλα όσα χρειάζεται η ομάδα των μαθητών/τριών μας : ένα επιβλητικό κτήριο για τη διαμονή, μαθήματα γλώσσας προσαρμοσμένα στις σύγχρονες επικοινωνιακές μεθόδους και προσεκτικά επιλεγμένες εκδρομές. Ωστόσο τίποτα από όλα αυτά δεν θα εξασφάλιζε την επιτυχία της εκδρομής, αν δεν υπήρχε η σύμπνοια και το κέφι της ομάδας. Τα παιδιά που συμμετείχαν περπάτησαν, κολύμπησαν, γνώρισαν παιδιά και καθηγητές από όλο τον κόσμο, επισκέφτηκαν μουσεία (τα παιδιά ψήφισαν ως πιο ενδιαφέρον το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης), χόρεψαν, και αποφάσισαν να συνεργαστούν σε διαδικτυακό επίπεδο με εκπαιδευτικά προγράμματα που προωθούν την γαλλοφωνία! Τελικά ένα ταξίδι είναι ίσως ο καλύτερος δρόμος για την αβίαστη μάθηση.

15


ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

Εκπαιδευτικό ταξίδι στη Βιέννη Το Τμήμα Γερμανικών αθλείται ευρωπαϊκά! Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius με θέμα «Europa bewegt sich- Europe in Motion», στο οποίο συμμετέχει το Δημοτικό του Τμήματος Γερμανικών από το Σεπτέμβριο του 2010, οι μαθητές και οι μαθήτριες της στ' Δημοτικού παρουσίασαν την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011, στο Δημοτικό Γυμναστήριο Φιλοθέης «Στέλιος Κυριακίδης», το ελληνικό άθλημα «Άλμα εις μήκος χωρίς φόρα». Τα παιδιά αφού αφηγήθηκαν στα Γερμανικά και στα Αγγλικά την ιστορία και τον τρόπο διεξαγωγής του αθλήματος, προπονήθηκαν και έδειξαν στους ευρωπαίους φίλους τους πώς να πραγματοποιούν το άλμα. Πόσο διασκέδασαν μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=c75 51Qy_rSo

Όπως κάθε καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε και φέτος, από τις 6 ως τις 19 Ιουλίου 2011, το εκπαιδευτικό ταξίδι στη Βιέννη, στο οποίο συμμετείχαν 20 μαθητές και μαθήτριες από την στ' Δημοτικού ως την Α' Λυκείου. Καθημερινά τα παιδιά παρακολουθούσαν το πρωί τρίωρο μάθημα, το οποίο έδινε ιδιαίτερο βάρος στον προφορικό λόγο και πραγματευόταν θέματα γύρω από τη ζωή και τον πολιτισμό στις γερμανόφωνες χώρες, ενώ τα απογεύματα επέλεγαν διάφορες δραστηριότητες, όπως σπορ στις εγκαταστάσεις του κολλεγίου, παιχνίδια, διαγωνισμούς, κινηματογράφο κ.ά. Στο πλαίσιο του μαθήματος τα παιδιά περπάτησαν στους δρόμους, επισκέφτηκαν καταστήματα, πήραν συνεντεύξεις από υπαλλήλους, θέτοντάς τους ερωτήσεις σχετικές με την Ελλάδα, και επεξεργάστηκαν το υλικό στο μάθημά τους. Επισκέφθηκαν τον καθεδρικό ναό του Stephansdom, τα ανάκτορα Schonbrunn και Hofburg, το Μουσείο Ιστορίας της

Τέχνης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το καταπληκτικό πάρκο του Prater, αλλά και το κέντρο της Βιέννης. Στις επισκέψεις αυτές τα παιδιά μετακινήθηκαν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για να ζήσουν την καθημερινότητα της πόλης και των κατοίκων της. Πραγματοποιήθηκαν επίσης τρεις ημερήσιες εκδρομές: η πρώτη στο Graz, όπου τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην πόλη και επισκέφθηκαν το παλάτι Eggenberg, η δεύτερη στο χωριό St.Corona, όπου τα παιδιά κατέβηκαν με θερινά έλκηθρα τις πλαγιές των Άλπεων και η τρίτη ήταν μια μεγάλη κρουαζιέρα στο Δούναβη στη διάρκεια της οποίας επισκέφτηκαν το χωριό Wachau και το κάστρο, στο οποίο ήταν φυλακισμένος ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έκλεισε με την παρουσίαση ενός θεατρικού δρώμενου από κάθε τμήμα, βάσει της ύλης που είχαν διδαχθεί, και φυσικά με το καθιερωμένο αποχαιρετιστήριο πάρτι της τελευταίας βραδιάς.

Η Β΄ Λυκείου στην έκθεση «Ολάκερη η πόλη» Το Τμήμα Γερμανικών της Β΄ Λυκείου επισκέφτηκε, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011, έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ολάκερη η πόλη» στο Ινστιτούτο Goethe. Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Εξωτερικών Σχέσεων (IfA) στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2011 και είναι αφιερωμένη στη γερμανική φωτογραφία του υποκειμενικού βλέμματος. Οι έξι φωτογράφοι παρουσιάζουν ο καθένας τη δική του πόλη, αποκαλύπτοντας όψεις του πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού παρόντος της Γερμανίας.

16


ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

Αποχαιρετώντας το Δημοτικό Οι μαθητές και οι μαθήτριες της στ΄ Δημοτικού του τμήματος Γερμανικών θέλοντας να αποχαιρετήσουν το Δημοτικό και με το βλέμμα στραμμένο στο Γυμνάσιο, μας χάρισαν τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους …για πάντα! Σε ένα ταμπλό στην είσοδο του Σχολείου έγραψαν συνθήματα με τη μορφή γκράφιτι και τα μοιράστηκαν μαζί μας. Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια!

«Οι μουσικοί της Βρέμης» Οι μαθητές και οι μαθήτριες του γερμανικού τμήματος 5Α2 της ε΄ Δημοτικού διάβασαν φέτος το λογοτεχνικό βιβλίο «Οι μουσικοί της Βρέμης» των αδερφών Grimm, το οποίο δραματοποίησαν και παρουσίασαν στο Θέατρο του Σχολείου, την Τρίτη 7 Ιουνίου 2011, στα άλλα δύο τμήματα Γερμανικών της ε΄Δημοτικού. Στη θεατρική παράσταση ακούστηκαν κομμάτια από το έργο του Erke Duit και τα παιδιά τραγούδησαν αποσπάσματά του.

Γιορτή Εργαστηρίων Γερμανικών Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2011, οι μαθητές και οι μαθήτριες των εργαστηρίων Γερμανικών της α΄, β΄ και γ΄Δημοτικού γιόρτασαν το τέλος της φετινής χρονιάς. To κάθε τμήμα παρουσίασε στα υπόλοιπα, αλλά και στη Διεύθυνση του Σχολείου, ένα μικρό δείγμα της φετινής τους δουλειάς, όπως τραγούδια και σκετσάκια,. Στη συνέχεια ο κ. Αντώνης Καρτάλης, Εκπαιδευτικός Σύμβουλος του Σχολείου, απένειμε τα διπλώματα στους μαθητές και στις μαθήτριες.

Διαπολιτισμική συνάντηση Τα παιδιά της χορωδίας Schedrik της Γερμανίας, την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους μαθητές και τις μαθήτριες ενός τμήματος Γερμανικών της στ΄ Δημοτικού και να περάσουν μαζί τους δύο ώρες. Αφού περιηγήθηκαν το χώρο του Σχολείου, επισκέφτηκαν κάποιες αίθουσες διδασκαλίας, τραγούδησαν για μια τάξη του Νηπιαγωγείου και συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα μουσικής, όπου η κάθε ομάδα παρουσίασε το σχολείο της με προβολή σχετικού βίντεο. Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες της στ΄ Δημοτικού μοίρασαν στα παιδιά της χορωδίας ένα κουίζ με ερωτήσεις για την Ελλάδα, το οποίο έγινε αφορμή να γνωρίσουν οι φιλοξενούμενοι με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο άγνωστα στοιχεία για τη χώρα μας. Ο νικητής του κουίζ, ο δωδεκάχρονος Λέο, κέρδισε ένα βιβλίο με θέμα τις αρχαιότητες της Ελλάδας.

Αποτελέσματα Γερμανικών 2011 ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

ΔΙΠΛΩΜΑ

ΕΔΩΣΑΝ

ΠΕΡΑΣΑΝ

FIT2(A2 )

39

391

100%

ZERTIFIKAT B1

29

27

93%

ZERTIFIKAT B2

9

6

67%

ZERTIFIKAT C1

5

5

100%

17


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Retrosystem 2011 Συμμετοχή στον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών Η ομάδα της Σχολής Μωραΐτη "Moraitis Running Team" συγκεντρώνοντας πάνω από 120 άτομα, μαθητές, καθηγητές, απόφοιτους και γονείς, συμμετείχε στον 29ο Μαραθώνιο Αθηνών (5km, 10km και 42,2 km) και σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Η Αφροδίτη Μουστρούφη (IB1) κατέλαβε την 3η θέση στα10.000m με χρόνο 54.44 (κατηγορία 15-18) Η Αλεξία Πολυκράτη (β΄Γυμνασίου) την 2η θέση στα 5.000m με χρόνο 23.04 (κατηγορία< 15) Η Νίκη Βολονάση (β΄Γυμνασίου) την 6η θέση στα 5.000m με χρόνο 24.32 (κατηγορία< 15) Ο Αντώνης Δανιήλ (Γ΄Λυκείου) την 7η θέση στα 5.000m με χρόνο 19.50 (κατηγορία 15-18) Την υποστήριξη και οργάνωση της ομάδας είχαν το Σχολείο, ο Σύλλογος Γονέων και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη της ομάδας συνεισέφεραν μέσω της συμμετοχής τους και στις φιλανθρωπικές οργανώσεις MDA Hellas και Action Aid Hellas. Η ευαισθητοποίηση του Σχολείου σε θέματα άσκησης, υγείας καθώς και φιλανθρωπίας, είναι διαχρονική, γι΄αυτό και κάθε χρόνο η κοινότητα του Σχολείου (μαθητές, καθηγητές, γονείς) συμμετέχει σε ποικίλες δραστηριότητες που προωθούν τον εθελοντισμό, την φιλανθρωπία καθώς και μία ουσιαστική στάση ζωής.

18

To Σαββατοκύριακο 5 & 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη έκθεση παλαιών ηλεκτρονικών υπολογιστών και παιχνιδομηχανών Retrosystem, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μωραΐτη. Δεκάδες μοντέλα από τα 70's, τα 80's και τα 90's υπήρχαν - και μάλιστα σε λειτουργία μεταξύ των εκθεμάτων ώστε να τα απολαύσουν όλοι οι επισκέπτες. Πολλά από αυτά ήταν ιδιαίτερα σπάνια, όπως ο πρώτος υπολογιστής της Commodore 'KIM 1', o πρώτος φορητός της 'SX64', o πρώτος υπολογιστής του Sir Clive και o Sinclair 'ΜΚ 14' σε μορφή κιτ. Οι επισκέπτες της έκθεσης επίσης είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και παλιούς συντάκτες του περιοδικού Pixel που μεσουρανούσε στη δεκαετία του ΄80.

Η ομάδα "Moraitis Run for the Cure" Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011, η ομάδα "Moraitis Run for the Cure", που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και συνολική εποπτεία της Ναταλίας Σπίθα (ΙΒ2), αποτελούμενη από μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες του IB, του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου, συμμετείχε στον αγώνα δρόμου 4 χιλιομέτρων και στον περίπατο των 2 χιλιομέτρων, που διοργάνωσε το "Άλμα Ζωής", Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο του μαστού. Ταυτόχρονα, μαθητές και μαθήτριες από το ΙΒ προσέφεραν εθελοντική εργασία στη διοργάνωση του αγώνα, όλα τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την υλική και ψυχολογική υποστήριξη των γυναικών που έχουν νοσήσει με καρκίνο του μαστού. Σημειώνεται ότι ο Ανδρόνικος Κεκλίκογλου του ΙΒ2 τερμάτισε πέμπτος στον αγώνα των 4 χιλιομέτρων!

Γιορτή πιάνου & κιθάρας Νότες γέμισε το Θέατρο του Σχολείου, στις 25 Μαΐου 2011, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γιορτής πιάνου και κιθάρας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού, που διδάσκονται μουσική στο απογευματινό πρόγραμμα, παρουσίασαν τη φετινή δουλειά τους και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό που τους παρακολούθησε.


"

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνάντηση χορωδιών Το Σχολείο οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία συνάντηση χορωδιών στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το Σάββατο 4 Ιουνίου 2011. Στην εκδήλωση πήραν μέρος η Χορωδία του Σχολείου, η Χορωδία «Schedrik» από τη Γερμανία (τα μέλη της χορωδίας φιλοξενήθηκαν από μαθητές και μαθήτριές μας), η Παιδική Χορωδία της Ελληνογερμανικής Αγωγής και η Παιδική Χορωδία των Νέων Εκπαιδευτηρίων Γ. Μαλλιάρα. Καθεμία χορωδία παρουσίασε το δικό της πρόγραμμα και η παράσταση έκλεισε πανηγυρικά με την κοινή εμφάνιση όλων των παιδιών επί σκηνής και το θερμό χειροκρότημα του πολυπληθέστατου κοινού.

ΙΒ Theatre Το Όπλο του Τσέχωφ Την Τρίτη 14 Ιουνίου 2011, στο Θέατρο Αθηνών, οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΙΒ Theatre παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο βασισμένο στα θεατρικά του Άντον Τσέχωφ «Ο Γλάρος» και «Οι Τρεις Αδελφές». Μέσα από μία σειρά αναμνήσεων ξετυλίχθηκαν οι δύο αυτές ιστορίες αλλά και μία τρίτη, αυτόνομη. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο καθηγητής του ΙΒ, κ. Antony Stevens.

Aποχαιρετιστήρια συγκέντρωση Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011, η Διεύθυνση του Γυμνασίου οργάνωσε δεξίωση προς τιμήν της φιλολόγου καθηγήτριας του Γυμνασίου, κ. Στέλλας Μεζίλη, ενόψει της συνταξιοδότησής της. Την εκδήλωση τίμησαν με τη ζεστή παρουσία τους η Διεύθυνση και καθηγητές του Σχολείου που της ευχήθηκαν ό,τι καλύτερο στη ζωή και την οικογένειά της.

19


ΣΥΝΔΡΑΜΩ... δράσεις

Blog Συνδράμω Φέτος δημιουργήθηκε ένα blog για την ομάδα Συνδράμω της Σχολής Μωραΐτη στη διεύθυνση http://syndramo.blogspot.com Εκεί παρουσιάζονται περιβαλλοντικά νέα, δράσεις και σημαντικές ανακοινώσεις για τα παιδιά που συμμετέχουν στις περιβαλλοντικές ομάδες του Σχολείου και όχι μόνο. Το blog αυτό κύριο στόχο έχει να λειτουργήσει ως ένας πίνακας ανακοινώσεων εκ μέρους των εκπαιδευτικών με παραλήπτες τους μαθητές/τριες, αλλά και ως «χώρος» προβληματισμού και συζητήσεων, πάνω στα περιβαλλοντικά ζητήματα, με κόσμιο και ώριμο τρόπο. Το ιστολόγιο θα εμπλουτίζεται συχνά με

Η Περιβαλλοντική Ομάδα Γυμνασίου στη Θεσσαλία Με μια τριήμερη καλοκαιρινή εξόρμηση στη Θεσσαλία έκλεισε τη σχολική χρονιά 2010-2011 η Περιβαλλοντική Ομάδα Γυμνασίου. Από την Τετάρτη 15 Ιουνίου έως την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011, η ομάδα περιπλανήθηκε στον ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας, στο Πήλιο και την πόλη του Βόλου. Βασικοί στόχοι της εξόρμησης ήταν η έρευνα των επιπτώσεων της αποξήρανσης της λίμνης Κάρλας στους παραλίμνιους οικισμούς, η διαχρονική εξέλιξη των οικισμών στην περιοχή της ΝΑ Θεσσαλίας, καθώς και η διερεύνηση των σχέσεων των οικισμών με το ευρύτερο περιβάλλον τους. Η εξόρμηση εντάχθηκε στο ετήσιο αφιέρωμα της Περιβαλλοντικής Ομάδας Γυμνασίου και του προγράμματος «Συνδράμω» στη Βιώσιμη Πόλη.

δείγματα από τις εργασίες των μαθητών/τριών και περιβαλλοντικά νέα από την επικαιρότητα. Ήδη από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του, οι μαθητές/τριες έδειξαν μεγάλη διάθεση συμμετοχής παραθέτοντας υλικό τους και σχολιάζοντας τη δουλειά των συμμαθητών/τριών τους.

Εθελοντικός καθαρισμός υγρότοπου Αρτέμιδας Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011, μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου ανέλαβαν τον καθαρισμό ενός από τους πλέον επιβαρυμένους υγροτόπους της Αττικής που είναι γνωστός και ως «Αλυκή Λούτσας». Η ενέργεια οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αρτέμιδας, την εθελοντική ομάδα Ε.ΟΜ.Α.Κ. (Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Στον καθαρισμό συμμετείχε η Περιβαλλοντική Ομάδα Γυμνασίου με τον αντιπρόεδρο της

20

Μαθητικής Κοινότητας, Φιλήμονα Παπαπολύζο, και τη γραμματέα, Μελίνα Μπαλτατζή, καθώς και μαθητές/τριες του Γενικού Λυκείου και του ΙΒ. Tα παιδιά εργάστηκαν σκληρά και με ζήλο για να εξωραΐσουν, όσο ήταν δυνατόν, τον υγρότοπο που, παρά την υποβάθμισή του, εξακολουθεί να είναι καταφύγιο για πολλά είδη άγριας πανίδας. Στη συνέχεια η ομάδα περιηγήθηκε τον υγρότοπο της Βραυρώνας, ακολουθώντας το πρότυπο «μονοπάτι μελέτης της φύσης» που δημιουρ-

γήθηκε για άτομα με προβλήματα όρασης. Οι προσπάθειες που γίνονται στο χώρο αυτό τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει ήδη αποτέλεσμα, ώστε να μπορεί κανείς σήμερα να απολαύσει έναν περίπατο σε ένα περιβάλλον πραγματικά ευχάριστο. Την εξόρμηση συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου κ. Νάνα Παπαγιάννη, κ. Μαρία Μόσχου και κ. Παναγιώτης Λατσούδης.


ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Διακρίσεις μαθητών στην Κολύμβηση Ο Παναγιώτης Ανδρουλιδάκης και ο Θοδωρής Μπαλούγιας, μαθητές του Γυμνασίου (β5), συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης κατηγοριών Παμπαίδων Β΄ και Παμπαίδων Α΄ που πραγματοποιήθηκε στο Κολυμβητήριο Περιστερίου, από τις 12 έως τις 14/07/2011, και κατέκτησαν: ο πρώτος το Αργυρό μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4χ200μ. ελεύθερο και το Χάλκινο μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4χ100μ. ελεύθερο, και ο δεύτερος το Χάλκινο μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4χ200μ. ελεύθερο και στη σκυταλοδρομία 4χ100μ. ελεύθερο.

Πανελλήνιες επιτυχίες στον αθλητισμό Η Λιάνα Σπυροπούλου, μαθήτρια της γ' Γυμνασίου, κατέκτησε τη 2η θέση στον τελικό των 300μ. με εμπόδια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Παγκορασίδων που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα στις 16 Ιουλίου. Η ΜαρίαΝεφέλη Ρήγα αγωνίστηκε στον τελικό των 80μ. και παράλληλα πέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ, ενώ η ομάδα 4x80 σκυταλοδρομίας (Ρίττα Παππά, Πόλυ Ευστρατιάδη, Λιάνα Σπυροπούλου και Μαρία-Νεφέλη Ρήγα) πέτυχε και εκείνη νέο ρεκόρ.

Συγχαρητήρια σε όλες τις αθλήτριες και στους προπονητές τους: Άννα Ιακωβίδου, Χρυσηίδα Βερναδάκη (στίβος) και Ζώη Καλαμπόκη (βόλεϊ). Η μαθήτρια της Α' Λυκείου, Εβίνα Ζουγανέλη συμπεριλήφθηκε στην εθνική ομάδα βόλεϊ Κορασίδων.

Διάκριση στην Κολύμβηση

Το καλοκαιρινό προπονητικό camp του Αθλητικού Συλλόγου της Σχολής Μωραΐτη Για 4η συνεχόμενη χρονιά ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το καλοκαιρινό προπονητικό camp του Αθλητικού Συλλόγου της Σχολής Μωραΐτη στα κλειστά γυμναστήρια του Δήμου Κορωπίου για το Μπάσκετ και στα γήπεδα του Anima Club στην Ανάβυσσο για το beach volley. Η μεγάλη συμμετοχή των παιδιών, οι πολύ καλές εγκαταστάσεις και το προπονητικό πρόγραμμα αποτέλεσαν μεγάλο κέρδος για την πορεία των ομάδων μας. Εξάλλου τα παιδιά που συμμετείχαν αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις και περιμένουν να ξανασυναντηθούν. Προπονητές - συνοδοί: κ. Ζώης Καλαμπόκης (beach volley), κ. Βασίλης Χατζάτογλου (Μπάσκετ κοριτσιών) και κ. Κώστας Πολύζος (Μπάσκετ αγοριών).

Η μαθήτρια της στ΄ Δημοτικού, Ευγενία Νεοφωτίστου, στους 15ους Ιωνικούς Αγώνες, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στα 800μ. ελεύθερο και την τρίτη θέση στα 200μ. και 400μ. ελεύθερο, αντίστοιχα. Επίσης κατέλαβε την τρίτη θέση στα 400μ. ελεύθερο και την τέταρτη και έκτη θέση στα 800μ. και 200μ., αντίστοιχα, στο Χειμερινό Πρωτάθλημα Προαγωνιστικών Κατηγοριών Κολύμβησης Αττικής.

21


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο της Εταιρείας Σπουδών που περιέχει τα πρακτικά του Επιστημονικού Συμποσίου που είχε οργα-

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η Εταιρεία Σπουδών, ύστερα από πρόσκληση της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, οργάνωσε σε συνεργασία μαζί της Επιστημονικό Συμπόσιο στην Κύπρο με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Στρατή Τσίρκα. Το Συμπόσιο είχε τίτλο «Με τη σφραγίδα του καλλιτέχνη», αντλώντας τον από το έργο του

νώσει η Εταιρεία με θέμα

Τσίρκα, και πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Οκτωβρίου στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

«Από ποιoν, για ποιoν και

Το πυκνό ακροατήριο παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις οι

πώς γράφεται η Ιστορία». Στα

οποίες αναφέρονταν τόσο γενικά στη συνολική πνευματική παραγωγή του Τσίρκα όσο

περιεχόμενα περιλαμβάνονται

και σε επιμέρους έργα του. Οι εισηγήσεις θα κυκλοφορήσουν σε τόμο από την Εταιρεία

ανακοινώσεις όπως «Όψεις της

Σπουδών στα μέσα του 2012.

διδασκαλίας της Ιστορίας στην Ευρώπη»

Στην εναρκτήρια συνεδρία διαβάστηκε χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής

(Ιάκωβος Μιχαηλίδης), «Μύθοι και

Δημοκρατίας. Τους συνέδρους προσφώνησαν ο Δήμαρχος Λευκωσίας και ο Πρέσβης

ιστορία στο προοίμιο του Ηροδότου»

της Ελλάδας. Στην εναρκτήρια συνεδρία διαβάστηκε χαιρετισμός του Προέδρου της

(Αντώνης Καψωμένος), «Υπερεθνική

Κυπριακής Δημοκρατίας,κ. Δημήτρη Χριστόφια. Τους συνέδρους προσφώνησαν ο

εναντίον εθνοκεντρικής ιστοριογραφίας»

Υπουργός Παιδείας της Κύπρου,κ. Γιώργος Δημοσθένους, η Δήμαρχος Λευκωσίας,

(Χριστίνα Κουλούρη), «Η ιστορική

κ. Ελένη Μαύρου και ο Πρέσβης της Ελλάδας, κ. Βασίλης Παπαϊωάννου.

Αλήθεια του Σπυρίδωνος Τρικούπη» (Βασίλης Κρεμμυδάς).

ΝΕΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ Εδώ και τρία χρόνια η Εταιρεία Σπουδών έχει επεκτείνει τις δράσεις της με την οργάνωση, σε ετήσια βάση, ημερίδων με γενικό τίτλο «Νέοι Ερευνητές». Ο σκοπός της καινοτομίας είναι διπλός: Από τη μια μεριά είναι η πληροφόρηση για το σημείο, το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η επιστημονική έρευνα. Από την άλλη είναι να αντισταθμιστεί η δυσκολία που έχουν συνήθως οι νέες ερευνήτριες και οι νέοι ερευνητές να κοινοποιούν τα πορίσματα των ερευνών τους, να ασκούνται στο δημόσιο λόγο, να δοκιμάζουν τα επιχειρήματά τους εκθέτοντάς τα σε ευρύ κοινό. Τα πρακτικά των δύο πρώτων ημερίδων κυκλοφόρησαν πρόσφατα με τις ανακοινώσεις στους τομείς της Φιλολογίας και της Ιστορίας της Τέχνης.

22

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Το Πρόγραμμα της Εταιρείας για τη χειμερινή περίοδο περιλαμβάνει ένα Επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Η Αθήνα ως χώρος ζωής σήμερα» (9 και 10 Δεκεμβρίου). Προηγήθηκαν δύο ημερίδες: •Στη σειρά «Νέοι Ερευνητές» (3 Νοεμβρίου) μέλη του προσωπικού της Σχολής Μωραΐτη αναφέρθηκαν στο εξωσχολικό επιστημονικό έργο τους σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Αντώνη Μωραΐτη – τριάντα χρόνια από το θάνατό του. Πήραν μέρος οι (αλφαβητικά): Κωνσταντίνα Ανδριανοπούλου, Ανδρέας Βασιλόπουλος, Δημήτρης Ελευθεράκης, Ειρήνη Ιωαννίδου και Έλενα Καραμανίδου. •Η δεύτερη ημερίδα (24 Νοεμβρίου) επικεντρώθηκε σε «Ελληνικά πνευματικά ιδρύματα στο εξωτερικό», με παρουσίαση του έργου που επιτελείται από ελληνικούς φορείς στο Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Βενετία και την Οδησσό. Αναλυτικά το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Εταιρείας είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Σχολείου www.moraitis.edu.gr


Ένας απόφοιτός μας πίσω από το Νόμπελ Φυσικής! Το Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε φέτος σε τρεις επιστήμονες για τις μελέτες τους πάνω στη διαστολή του σύμπαντος, μέσω της παρατήρησης σουπερνόβα. Πρόκειται για τον Αμερικανό Saul Perlmutter, τον Αμερικανοαυστραλό Brian P. Schmidt και τον Αμερικανό Adam G. Riess. Στην ερευνητική ομάδα των Schmidt και Riess, (την λεγόμενη high-Ζ team), συμμετείχε και ένας Έλληνας, ο Ιάσων Σπυρομίλιος, απόφοιτος του Σχολείου μας το 1981. Ο Ιάσων Σπυρομίλιος αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Σχολή Μωραΐτη, φοίτησε στο Imperial College του Λονδίνου όπου σπούδασε Φυσική σε προπτυχιακό αλλά και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ο απόφοιτος Δημήτρης Χριστοδούλου ΄69 τιμάται με διεθνές βραβείο Ο Δημήτρης Χριστοδούλου τον Σεπτέμβριο του 1968, μαθητής της Β΄ Λυκείου στη Σχολή Μωραΐτη, καλείται να φοιτήσει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Princeton, ΗΠΑ. Το 1971 παίρνει το διδακτορικό και αρχίζει την ακαδημαϊκή καριέρα του. Σήμερα θεωρείται από τους μεγαλύτερους Μαθηματικούς των τελευταίων σαράντα χρόνων και διδάσκει Φυσική και Μαθηματικά στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΤΗ) στη Ζυρίχη. Φέτος τιμήθηκε με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία που δίνονται στα Μαθηματικά, το διεθνές βραβείο «Shaw», γνωστό και ως «Νόμπελ της Ασίας», το οποίο μοιράζεται με τον Αμερικανό καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Richard Hamilton. Η απονομή του βραβείου έγινε σε ειδική τελετή στο Χονγκ Κονγκ στις 28 Σεπτεμβρίου 2011.

ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΜΑΣ

Ο Γιώργος Λάνθιμος στην πρωτοπορία της Τέχνης Ο Γιώργος Λάνθιμος αποφοίτησε από το Σχολείο μας το 1991. Στη συνέχεια σπούδασε κινηματογραφική και τηλεοπτική σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και από το 1995 έχει σκηνοθετήσει ταινίες, θεατρικά έργα, videodance και αρκετές τηλεοπτικές διαφημίσεις. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2011 τιμήθηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας με το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου για την ταινία του «Άλπεις», ενώ το 2009 η ταινία του «Κυνόδοντας» κέρδισε το βραβείο "Ένα Κάποιο Βλέμμα" ("Prix Un Certain Regard") στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2010.

Στην Κατερίνα Ευαγγελάτου το βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» για τη δουλειά της στο θέατρο. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου ΄97 βραβεύθηκε, το βράδυ της Δευτέρας 26.9.2011, με το Έπαθλο «Ελευθερία Σαπουντζή» για το 2011, στην 6η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, τιμώντας την μνήμη της ηθοποιού. Η Κατερίνα είχε επίσης τιμηθεί τον Δεκέμβριο του 2009 από την Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με την Τιμητική Διάκριση Νέου Θεατρικού Δημιουργού για τη Σκηνοθεσία της στα έργα Wolfgang και Η Λέσχη της Αυτοκτονίας, καθώς και για την ελπιδοφόρο παρουσία της στη θεατρική τέχνη.

H Βικτώρια Δενδρινού στον Economist H Βικτώρια Δενδρινού (΄07), κάτοχος PRE από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μεταπτυχιακού στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο UCL, κέρδισε το Νίκο Colchester Fellowship για τον Economist. Η συγκεκριμένη υποτροφία δίνεται κάθε χρόνο σε έναν "δημοσιογράφο" από την Ευρώπη, ο οποίος θα γράψει το καλύτερο άρθρο (1,000 λέξεις). Φέτος το άρθρο είχε θέμα « Το ευρώ και οι προοπτικές επιβίωσής του». Η Βικτώρια Δενδρινού ήταν εκείνη που κέρδισε την υποτροφία και τώρα εργάζεται στο Economist με αντικείμενο θέματα που αφορούν στην Ευρώπη.

23


ΝΕΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Από το 2011 διδάσκουν στο Σχολείο οι εξής νέοι συνάδελφοι: Στο Δημοτικό: Η κ. ΕμμανουέλαΤρέπα, πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τελειόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Παράλληλα, ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές για την απόκτηση Master in Special Needs Education, του University of Nottingham. Ο κ. Εμμανουήλ Ευσταθίου, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κ. Ειρήνη Σταματίου, κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού τίτλου στην Πληροφορική από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Στο Γυμνάσιο: Η κ. Ελένη Καρτσωνάκη, καθηγήτρια Φιλόλογος, πτυχιούχος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας από το Ιnstitute of Counseling & Psychological Studies σε συνεργασία με το κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Strathclyde. Ο κ. Ιωάννης-Ιόλαος Μανιάτης, καθηγητής Φιλόλογος, πτυχιούχος του Καποδι-

στριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές: «Πολιτική Επιστήμη» στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Φ.Π.Ψ. με κατεύθυνση τη Φιλοσοφία. Ο κ. Κωνσταντίνος Ανδριόπουλος, καθηγητής Μαθηματικών, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μεταπτυχιακές Σπουδές: «Εφαρμοσμένα Μαθηματικά» στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στο Αγγλικό Τμήμα: Ο κ. Έκτωρ Αποστολόπουλος, καθηγητής Αγγλικών, πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας και Media Studies του De Montfort University, Leicester, England. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το πανεπιστήμιο του Bath με διάκριση, MA in Creative Writing. Η κ. Άρτεμις Θεοδωρή, καθηγήτρια Στο Λύκειο: Αγγλικών, πτυχιούχος DipED (English as a Η κ. Μαρίνα Σταμπολή, καθηγήτρια Second Language) Γλωσσολογίας και Σχεδίου, πτυχιούχος Αρχιτεκτονικής Σχο- Νέων Ελληνικών, BA in Linguistics and λής Ε.Μ.Π. Modern Greek, University of New South Ο κ. Στράτος Μυρογιάννης, καθηγητής Wales, Sydney, Australia. Φιλόλογος, πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυ- Στο ΙσπανικόΤμήμα: χιακό δίπλωμα από το Αριστοτέλειο Πανε- Η κ. Maria Rosario Lopez Villalibre, πιστήμιο Θεσσαλονίκης και Διδάκτωρ του απόφοιτος της Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Cambridge, Selwyn Colle- Πανεπιστημίου της Χώρας των Βάσκων της ge, UK. Ισπανίας, καθηγήτρια Ισπανικών με 18ετή εμπειρία στη διδασκαλία της Ισπανικής Στο Ι.Β.: Γλώσσας στην Ελλάδα, 7ετή συνεργασία με Ο κ. Αθανάσιος Ζήσης, καθηγητής Φιλό- το Διδασκαλείο του Καποδιστριακού Πανελογος, πτυχιούχος και Διδάκτωρ του πιστημίου και 2ετή συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι «Απόφοιτοι» καθηγητές και καθηγήτριές μας Φέτος μετά από μια πολύχρονη πορεία ανάλωσης και προσφοράς «αποφοίτησαν» συνάδελφοι που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στο Σχολείο με το παιδαγωγικό τους ήθος και την προσήλωση στο εκπαιδευτικό τους έργο: η Ρίτα Μπενοπούλου και ο Χρήστος Σίκκης από το Δημοτικό, η Στέλλα Μεζίλη από το Γυμνάσιο και από το τμήμα των Αγγλικών ο Γιώργος Ρήγας, Διευθυντής του τμήματος, και ο Nick Begley. Ευχόμαστε από καρδιάς να είναι πάντα καλά, να απολαμβάνουν τη ζωή τους και να μη μας ξεχάσουν!

24

Η κ. Αλεξάνδρα Θαλάσση, καθηγήτρια Φιλόλογος, BA History, Ph.D. Modern Greek Literature, King's College London.


ΝΕΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Καλλιτεχνικές δημιουργίες To έργο του Ευτύχη Πατσουράκη στο Migros Museum της Ζυρίχης Πρόσφατα το Migros Museum της Ζυρίχης απέκτησε το έργο του Ευτύχη Πατσουράκη, Curtain 3 (ένα έργο σε 16 μέρη). Το Migros Museum της Ζυρίχης είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία σύγχρονης τέχνης στην Ευρώπη και αποτελεί μεγάλη τιμή για ένα καλλιτέχνη η επιλογή έργου του για τη συλλογή τους. Συγχαρητήρια και πάντα επιτυχίες.

ΔΕΣΤΕ 2011 Ο Ευτύχης Πατσουράκης ήταν επίσης υποψήφιος για το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011. Τη σημαντική αυτή υποψηφιότητα συνόδευσε η συμμετοχή του με δύο νέα έργα, “Skin” και “Horizon”, σε έκθεση που διοργάνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Έκθεση της Τάνυ Ζησιάδου Η καθηγήτρια καλλιτεχνικών του Σχολείου, κ. Τάνυ Ζησιάδου, τον Αύγουστο του 2011 πραγματοποίησε ατομική έκθεση ζωγραφικής στη Σέριφο, υπό την αιγίδα του Δήμου.

ΒΙΒΛΙΑ Ο κ. Δημήτρης Ελευθεράκης, καθηγητής Νέων Ελληνικών στο ΙΒ, επιμελήθηκε τη νέα έκδοση των ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη (εκδόσεις Πατάκη). Ο τόμος συμπληρώνεται από πρόλογο για τη ζωή και το έργο του ποιητή καθώς και αναλυτικά σχόλια όλων των ποιημάτων, τα οποία συμβάλλουν στην κατανόηση του σύνθετου καβαφικού έργου και προσφέρουν στον αναγνώστη, που επιθυμεί να εμβαθύνει, μια πρώτη εικόνα της πλούσιας καβαφικής κριτικής.

Kυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του καθηγητή της Κοινωνιολογίας, κ. Σπύρου Γεωργίου, με τίτλο «Η πείνα της ύπαρξης» (εκδόσεις Μανδραγόρας), το οποίο αποτελεί και το τελευταίο μέρος μιας άτυπης τριλογίας, μετά τη «Συνθετογραφία», και το βιβλίο του «Η απόφαση του Θησέα» (εκδόσεις Μανδραγόρας). Το νέο βιβλίο «Η πείνα της ύπαρξης» του καθηγητή του Λυκείου, κ. Σπύρου Α. Γεωργίου, βραβεύτηκε στον 27ο πανελλήνιο διαγωνισμό λόγου & τέχνης - Σικελιανά 2011.

25


ΝΕΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Εξωσχολικές επιστημονικές δράσεις Ο κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλής, καθηγητής Οικονομικών στο ΙΒ, είναι κύριος ερευνητής, από κοινού με την κ. Ιωάννα Πεπελάση, καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο ερευνητικό πρόγραμμα «Στατιστικές Σειρές Ιδρύσεων Ανωνύμων Εταιρειών στην Ελλάδα 1909-1929», που χρηματοδοτείται από την Ακαδημία Αθηνών. Η κ. Σπυριδούλα ΑθανασοπούλουΚυπρίου, καθηγήτρια στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο του Σχολείου, συνεχίζει και την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά 2011-12 τη διδασκαλία της στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα με την εξ αποστάσεως μέθοδο. Η κ. Βασιλική Μπαμπάτσικου, καθη-

γήτρια Μαθηματικών στο ΙΒ, παρακολουθεί πρόγραμμα MA in Education στο University of Bath (International Baccalaureate Teacher Award Scheme). Η κ. Άσια Τρύφωνα, φιλόλογος και υποδιευθύντρια του Λυκείου, παρακολούθησε και ολοκλήρωσε με επιτυχία ετήσιο πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010-11 και έλαβε Πιστοποιητικό Ειδίκευσης στο εκπαιδευτικό αντικείμενο «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης». Ο κ. Ευάγγελος Κάππας, καθηγητής Πληροφορικής στο Δημοτικό, έλαβε το Μεταπτυχιακό του Δίπλωμα στην Εκπαίδευση από το Τμήμα Ανθρωπιστικών

Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Η κ. Ιωάννα Βετσοπούλου, καθηγήτρια Αισθητικής Αγωγής στο Λύκειο, θα διδάξει κατά τη σχολική περίοδο 2011-12 τα σεμινάρια «H Τέχνη στον 20ό και στις αρχές του 21ου Αιώνα, από το Μοντερνισμό στην Παγκοσμιοποίηση», στο Τμήμα Επιμόρφωσης Ενηλίκων του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Επίσης θα διδάξει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κατά την ίδια σχολική περίοδο τα σεμινάρια «Εμείς και οι Άλλοι - Οι Άλλοι και Εμείς», «Από τους Οριενταλιστές στον A. Kapoor και τον Ai Wei Wei».

ecole» -«conseillers d’ecole» en Grece sous l΄angle d΄une triple crise: Crise du systeme scolaire-crise de l’identite professionnelle-crise du sens». Ο κ. M. Biondi, καθηγητής της Μουσικής στο ΙΒ, συμμετείχε στο 25ο Διεθνές Συνέδριο για τον Ezra Pound, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2011 και έδωσε διάλεξη με θέμα «Up and Adams, Pt ΙΙ: John Adams' London Periplum». H κ. Elisabeth Ball, καθηγήτρια Βιολογίας στο ΙΒ, συμμετείχε στo Molecular Frontiers συμπόσιο με θέμα «The Origin of Life and Molecular Evolution», το οποίο οργάνωσε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών στη Στοκχόλμη από τις 23 ως τις 25 Μαΐου 2011.

Η παρουσίασή της είχε τίτλο «Creativity in Science and Art» και περιελάμβανε και εργασίες μαθητών και μαθητριών του ΙΒ. Η κ. Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέας, κριτικός παιδικής λογοτεχνίας και εκπαιδευτικός του Σχολείου συμμετείχε σε Διεθνές Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη από τις 5 ως τις 8 Μαΐου 2011, με θέμα «Βιβλίο και Εκπαίδευση. Τι πρέπει να αλλάξει» . Ειδικότερα, η κ. Μ. Ντεκάστρο κατέθεσε τις απόψεις της σε Στρογγυλό Τραπέζι στο πλαίσιο της θεματικής του Συνεδρίου «Τι μπορεί να αλλάξει στην εκπαίδευση: προτάσεις και ιδέες».

Συνέδρια - Εισηγήσεις Ο κ. Ανδρέας Βασιλόπουλος, εκπαιδευτικός του Δημοτικού, συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Paris Ouest σε συνεργασία με την ' Association des Enseignantset Chercheurs en Sciences de l’Education (AECSE) που έλαβε χώρα στο Παρίσι, από τις 28 ως τις 29 Οκτωβρίου 2011, με θέμα: «Crise et/en education. Epreuves, controversies et en jeux nouveaux» (βλ. http:// www.colloque-crise-aecse-2011.eu/ index). Εκεί, σε συνεργασία με τον καθηγητή του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γ. Σταμέλο και τη Δρ. Μ. Μπαρτζάκλη, παρουσίασε εργασία του με θέμα την κρίση στην ελληνική πρωτοβάθμια εκπαίδευση: «La relation «professeurs d’

Συμμετοχή σε ημερίδες & σεμινάρια Ο κ. Παναγιώτης Κακαλέτρης, εκπαιδευτικός του Σχολείου και υπεύθυνος Νέων Τεχνολογιών στο Δημοτικό, συμμετείχε στο 8ο συνέδριο ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ (Επιστημονική Ένωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας για τη Διάδοση των Τεχνολογιών Πληροφορίας

26

κι Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση) με θέμα «Το ψηφιακό σχολείο» το οποίο πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Απόλλων Νομαρχίας Πειραιά, στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2011. Επίσης συμμετείχε την Κυριακή 16 Οκτω-

βρίου 2011 σε ημερίδα, που έλαβε χώρα στο Θέατρο Βεάκη, με θέμα «Με αφορμή τον Τριγωνοψαρούλη: η Τέχνη στο σχολείο». Ο κ. Γιώργος Καλγρεάδης, καθηγητής στο Λύκειο και υπεύθυνος της Εκπαιδευτικής


ΝΕΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Πληροφορικής του Σχολείου και ο κ. Παναγιώτης Κακαλέτρης συμμετείχαν στην e-Learning expo (Ψηφιακά Μέσα και Ενεργή Μάθηση) που έλαβε χώρα στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2011 στην Αίγλη Ζαππείου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης συμμετείχαν σε ενδιαφέρουσες συνεδρίες με θέματα όπως «ICT for learning: the experience of the Lifelong Learning Program» και «Η νέα εποχή των ψηφιακών βιβλίων». Επίσης ήρθαν σε επαφή με καινοτόμα προϊόντα λογισμικού, διαδικτυακές υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό για το Δημοτικό. Η κ. Ναταλία Κοντιάδη, καθηγήτρια Γερμανικών, η κ. Χριστίνα Ρούτνερ, καθηγήτρια και υπεύθυνη του Τμήματος Γερμανικών και η κ. Βασιλική Καρτάλη, καθηγήτρια φιλόλογος του Γενικού Λυκείου, παρακολούθησαν, την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011, την επιστημονική διημερίδα – σεμινάριο εκπαιδευτών που διοργάνωσε το εκπαιδευτικό Ινστιτούτο «Ιστορικό Ντοκιμαντέρ – STORY-DOC» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe Αθη-

νών με θέμα «Το ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο» Η κ. Νάνα Παπαγιάννη, υπεύθυνη του τμήματος Γαλλικών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, παρακολούθησε τις εργασίες του 8ου ετήσιου σεμιναρίου «Δια βίου μάθηση» (1-4 Σεπτεμβρίου 2011), το οποίο διοργανώθηκε από το Σύλλογο καθηγητών/τριών γαλλικής γλώσσας, στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Το κεντρικό θέμα του Σεμιναρίου ήταν «Le role de enseignant de francais dans le nouveau contexte educatif: politiques educatives et pratiques de classe». Η κ. Ράνια Ποθητάκη, φιλόλογος και υποδιευθύντρια του Γυμνασίου, παρακολούθησε σεμινάριο από τις 5 ως τις 9 Ιουλίου 2011 με θέμα "Κατασκευή ιστοσελίδων και εκπαιδευτική αξιοποίηση του διαδικτύου για την ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης", στο ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ που διοργανώθηκε στην Ιθάκη από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης & Αειφόρου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Koge Business College της Δανίας.

Ομαδικές επιμορφώσεις Την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011 στις 12.30 πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο ημερίδα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με αφορμή την απόκτηση αυτόματου απινιδιστή. Συμμετείχαν οι καθηγητές και οι καθηγήτριες του τμήματος Φυσικής Αγωγής, εκπρόσωποι όλων των βαθμίδων καθώς και διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Κατά τη διάρκεια του ημερίδας έγινε εξάσκηση σε ειδικά προπλάσματα και εκπαίδευση για τη λειτουργία και τον τρόπο χρήσης του αυτόματου απινιδιστή. Εκπαιδευτές ήταν η κ. Μ. Μαγγίνα, πνευμονολόγος, Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου και ο κ. Γ. Παπαδάτος, παιδίατρος, Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Έτσι το Σχολείο εξοπλίστηκε για ακόμα μία φορά με ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα το οποίο παρέχει σε όλους αίσθημα ασφάλειας σε μια επείγουσα κατάσταση.

Επιμορφωτικά μαθήματα στους Η/Υ για τους διδάσκοντες στο Σχολείο Κατά το σχολικό έτος 2010-2011 οργανώθηκε από το Σχολείο σειρά επιμορφωτικών μαθημάτων στους Η/Υ για τους διδάσκοντες . Στόχος των μαθημάτων ήταν η εκμάθηση του λειτουργικού Windows και προγραμμάτων Office, η αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική πράξη, καθώς και η προετοιμασία για τη συμμετοχή στις εξετάσεις Πιστοποίησης Α' Επιπέδου, που διενεργούνται από το ΥΠΔΒΜΘ. Η προσπάθεια αυτή είχε μεγάλη ανταπόκριση στους συναδέλφους οι οποίοι, στο σύνολό τους, απέκτησαν Πιστοποίηση.

O κ. Δημήτρης Γεωργιακώδης, καθηγητής Φυσικής στο Λύκειο-ΙΒ, συμμετείχε ως επιμορφωτής στο σεμινάριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών που είχε ως αντικείμενο την «Εξειδίκευση στην εργαστηριακή διδασκαλία της Φυσικής». και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το "Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Διδασκαλίας Φυσικής" του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την 1η ιουλίου έως τις 4 Ιουλίου 2011 στο ΕΚΦΕ Νέας Φιλαδέλφειας. Η κ. Βασιλική Καρτάλη, φιλόλογος του Γενικού Λυκείου και συντονίστρια του "Διώρου", παρακολούθησε στις 28 και 29 Ιουνίου επιμορφωτικό σεμινάριο του ΟΕΠΕΚ για την ερευνητική εργασία (project) που από τη φετινή σχολική χρονιά εισάγεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α' Λυκείου. Το σεμινάριο απευθυνόταν σε επιλεγμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μετά την επιμόρφωση καλούνται να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές γνώσης στις σχολικές τους μονάδες.

Το Δημοτικό συμμετέχει στο Πρόγραμμα ENGINEER Το Δημοτικό του Σχολείου από τον Οκτώβριο του 2011 και για τα επόμενα τρία χρόνια θα συμμετέχει στο πρόγραμμα “Breaking New Ground in the Science Education Realm” (ENGINEER) το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο ( FP 7- SCIENCE - IN - SOCIETY 2011-1). Στο πρόγραμμα εκτός από το Σχολείο συμμετέχουν, επίσης, 9 Σχολεία, 10 Μουσεία, 2 Πανεπιστήμια και 4 Κέντρα Ερευνών που έχουν την έδρα τους σε χώρες της Ευρώπης, στη Βοστώνη και στην Ιερουσαλήμ.

27


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΙΒ 2011 Γενικό Λύκειο

International Baccalaureate

Εισαγωγή σε ΑΕΙ

85%

Μέσος Όρος Σχολείου

35 points

Εισαγωγή στην 1η επιλογή

35%

Βαθμός Πρόσβασης > 18

23% Πανελλαδικά 7%

Παγκόσμιος Μ.Ο. Πανελλήνιος Μ.Ο. Πανευρωπαϊκός Μ.Ο.

28 points 31,7 points 31,7 points

Βαθμός Πρόσβασης > 17

40%

Πανελλαδικά 14% Ποσοστό επιτυχίας

94%

Πάνω από 40 points

16 μαθητές (ποσοστό 17,4%)

Μέγιστος Βαθμός Σχολείου

43/45 points

Ποσοστό επιτυχίας

98%

Ενδεικτικά Σχολές και Πανεπιστήμια στα οποία εισήχθησαν απόφοιτοι του 2011 Πανεπιστήμια με έδρα την Αθήνα (Ιατρικής, Νομικής, Οικονομικής Επιστήμης, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικών Επιστημών, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Χημείας, Βιολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Φυτικής Παραγωγής, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Αξιοποίηση Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Παραγωγής, Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης) Πανεπιστήμιο Πειραιά (Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Ψηφιακών Συστημάτων) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών) Πανεπιστήμιο Πάτρας (Μαθηματικών, Φαρμακευτικής) Πολυτεχνείο Πάτρας (Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Χημικών Μηχανικών) Πανεπιστήμιο Θράκης (Διοίκησης Επιχειρήσεων, Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία, Αγροτικής Ανάπτυξης) Πολυτεχνείο Θράκης (Μηχανικών Περιβάλλοντος) Πολυτεχνείο Θεσσαλίας (Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) Πανεπιστήμιο Κρήτης (Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, Ιστορίας και Αρχαιολογίας) Πολυτεχνείο Κρήτης (Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών) Πολυτεχνείο Δυτικής Μακεδονίας (Μηχανολόγων Μηχανικών)

Cambridge University Imperial College London Ucl London Warwick University King's College London Bath University Bristol University City University NYU (USA) Cornell University (USA) Boston University (USA) Northeastern University (USA) Babson University (USA) Universite de Paris II

Το Σχολείο συγχαίρει θερμά τους αποφοίτους του και εύχεται να επιτυγχάνουν πάντα τους στόχους τους!

ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗ Εκδότης: Σχολή Μωραΐτη Α. Παπαναστασίου & Αγ. Δημητρίου 154 52 Ψυχικό τηλ. 210 6795000, fax. 210 6795090 www.moraitis.edu.gr

Νοέμβριος 2011  

ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΪΤΗ, ΤΕΤΡΑΔΙΟ, Νοεμβριος 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you