Page 1

33

Brazilië: zonnige topbestemming In 2012 vertrokken ruim 73.000 (+ 1,3%) Nederlanders naar Brazilië. Vanwege het komende WK voetbal zal het aantal Nederlandse bezoekers behoorlijk stijgen. Ook nietvoetbalfans zijn vanzelfsprekend meer dan welkom in het land van cultuur, zon, zee en strand.

Brazilië trekt op dit moment ruim zes miljoen toeristen, dat moeten er in 2020 tien miljoen worden. Het land ziet in het WK voetbal - dat van 12 juni tot en met 13 juli in twaalf Braziliaanse steden wordt gehouden - een startpunt voor de toeristenjacht. Tijdens het WK voetbal wordt een voorlopige record van zeven miljoen toeristen verwacht. Alleen al voor dat voetbalevenement worden 600.000 buitenlandse toeristen verwelkomd. Brazilië is qua oppervlakte het op vier na grootste land ter wereld en beslaat bijna de helft van Zuid-Amerika. Het totale oppervlak is 8.511.965 vierkante kilometer, waarmee Brazilië ongeveer even groot als Europa is. Nederland past 204 keer in Brazilië. Nederlandse toeristen blijven gemiddeld zo’n 24 dagen in Brazilië en geven in die periode ongeveer € 1101 uit. Voor zakenreizigers ligt dat bedrag iets hoger, gemiddeld € 1190. Brazilië is in ongeveer 11,5 uur met het vliegtuig te bereiken. Het tijdsverschil vergeleken met Nederland is afhankelijk van het gebied drie tot vijf uur vroeger.

Vijf gebieden Brazilië heeft toeristen veel te bieden. Het land heeft namelijk een rijke cultuur, oneindig veel mooie natuur, prachtige zandstranden en een tropisch klimaat. Bovendien beschikt Brazilië over een goede infrastructuur. Het land heeft zestien internationale luchthavens. Brazilië bestaat uit vijf verschillende gebieden, namelijk het exotische

Amazonegebied in het noorden, het tropische Noord-Oosten, het ruige Centrale Westen, het kosmopolitische Zuid-Oosten en het charmante Zuiden, dat doet denken aan de Oude Wereld.

Amerika; de Amazone. De rivier ontspringt in het Andesgebergte en heeft een lengte van 6.400 kilometer tot de Atlantische oceaan. Samen met andere rivieren vormt de Amazone een doorlopend waterwegennet, dat het onderlinge transport verzorgt voor de ver van elkaar gelegen dorpen en steden. Midden in het hart van de jungle ligt Manaus, een kleine 2.000 kilometer stroomopwaarts van de Amazonemonding. Het stadje Manaus, met meer dan 700.000 inwoners is voor de meeste toeristen wel een bezoekje waard. Maar een hoogtepunt van een bezoek aan het Amazonegebied is ongetwijfeld een tocht per boot over de belangrijke waterwegen.

Amazonegebied Amazonas is verreweg de grootste en meest exotische staat van Brazilië. De natuur is hier paradijselijk mooi. In deze staat bevindt zich het grootste regenwoud en tevens het grootste waterreservoir ter wereld. Het regenwoud beslaat zes miljoen vierkante kilometer en biedt een enorme diversiteit aan planten en dieren. Het gebied is verantwoordelijk voor eenvijfde van de zuurstofvoorziening op aarde. In de Amazonas stroomt de langste rivier van Zuid-

Fly Brazil Fly Brazil, de Brazilië specialist heeft fantastische aanbiedingen voor het WK voetbal in juni 2014 en vliegen naar de voetbalsteden Fortaleza en Natal. In de directe omgeving liggen ook de voetbalsteden Recife en Salvador deBahia. Dit betekent: vier voetbalsteden van de twaalf die zijn aangewezen. Fly Brazil heeft meerdere hotels in Tibau en Pipa geselecteerd met alle faciliteiten: een groot zwembad en natuurlijk een groot beeldscherm, zodat de klant rondom het zwembad kan genieten van het voetbal op televisie.

De tropen Een stad in het noordoosten van Brazilië is Recife. Recife wordt wel het Venetië van Brazilië genoemd. Een kronkelend netwerk van rivieren en stromen geeft deze stad, gelegen aan de Atlantische Oceaan, met zijn talrijke bruggen een heel aparte sfeer. De stad Recife heeft zijn naam te danken aan de koraalriffen die voor de kust liggen. Deze kust is vooral een grote aantrekkingskracht op de toerist. Recife zelf heeft alles


34

special brazilië

Club Med Ten zuiden van Rio de Janeiro ligt het prachtige Clubdorp Rio das Pedras, een van de drie Clubdorpen die Club Med heeft in Brazilië. In dit Clubdorp kan je waterskiën, wakeboarden, sportlessen volgen en heerlijk wegdromen aan de kreek. Nu denk je bij dit swingende land niet gelijk aan een Premium – All Inclusive bestemming. Toch zijn er heel veel klanten die juist willen genieten van een paar dagen geheel verzorgde vakantie als begin of einde van hun rondreis. Een verblijf in Club Med is mogelijk vanaf een nacht. Neem daarom zeker Club Med mee als je door middel van dynamic packaging de droomreis van je klanten samenstelt!

te bieden aan de toeristen: cultuur, folklore (dans en klederdracht van een bepaald gebied, met bepaalde gewoontes), moderne hotels, bars, nachtclubs, winkels en prachtige stranden. De allermooiste stranden liggen trouwens op het schiereiland Itamaracá. Felblauw water, hagelwitte zandbanken en kokospalmen geven dit gebied een unieke schoonheid. Op dit schiereiland is ook nog een hele speciale attractie; Fort Oranje, in 1631 gebouwd door de Nederlanders. Ook zijn er in Salvador en daarbuiten kilometers lange zandstranden omzoomd door palmen en water dat altijd een heerlijke temperatuur heeft. Druk of eenzaam, er is genoeg keus.

Centrale Westen In het ruige centrale westen ligt Brasilia. Brasilia is sinds 1960 de hoofdstad van Brazilië. Deze betrekkelijk nieuwe stad, ruim 30 jaar oud, is gecreëerd om de bevolking vanuit de kust naar het binnenland te lokken. Brasilia is een wonder van architectuur en stedenbouwkundige planning. Brasilia geeft ook een goede indruk van het huidige Brazilië. De inwoners zijn een mix van verschillende bevolkingsgroepen, culturen, zeden en gewoonten. In deze stad gaan oude tradities hand in hand met moderne vormgeving.

Aan de andere kant van het ruige centrale westen danken de staten Mato Grosso en Mato Grosso do Sul hun bekendheid aan de Pantanal. Dit natuurparadijs heeft een grote diversiteit (1.600 soorten) aan vogels en andere dieren. De Pantanal kent eigenlijk twee seizoenen. Van november to maart loopt een gedeelte onder door het opkomende water. Van april tot oktober droogt alles weer langzaam op. Beide perioden hebben hun eigen bijzonderheden. Gedurende het vloedseizoen is het gebied moeilijk toegankelijk, maar per boot zijn grote scholen vis te zien die op hun beurt duizenden bonte, tropische vogels aantrekken. In het droge seizoen zijn hier herten, miereneters, capibaras, krokodillen en jaguars te zien.

Het kosmopolitische zuidoosten De beroemdste attractie van de staat Rio de Janeiro is ongetwijfeld de stad Rio zelf. Een bruisend en tropisch strandparadijs. Maar Rio is niet alleen strand en zon. In Rio staat op een berg genaamd de Corcovadoberg het Christusbeeld. Het Christusbeeld is het symbool van Rio en het beeld staat 710 meter boven de zeespiegel. Het beeld is in de breedte (met uitgestrekte armen dus) ongeveer twintig meter. De hoogte van het

De Pantanal De Pantanal, de grootste inlandige delta ter wereld in het centrum van Zuid-Amerika en een paradijs voor natuurliefhebbers. Hier vind je meer vogelsoorten dan in heel Noord-Amerika en meer zoetwatervissen dan in heel Europa. Je ziet reuzenotters en capibara's op de oevers tussen de alligators spelen. Vogelliefhebbers kunnen hier meer dan 270 vogelsoorten ontdekken waaronder de beroemde blauwe ara, welke als symJe kunt de Pantanal per jeep, motorboot of te paard ontdekken; onderweg kom je zomaar heuse cowboys tegen, die op pad zijn met een kudde koeien.

bool van de streek tegenwoordig wordt beschermd. De jaguar is de onbetwiste koning van de Pantanal. Anne van den Boogaart

beeld is 40 meter. Ook staat in Rio het grootste voetbalstadion ter wereld. In het stadion is maar liefst plek voor 200.000 toeschouwers. Ook dit stadion is een bezoekje waard, want de sfeer is absoluut uniek en de supporters zijn enorm enthousiast. Rio is ook een stad van tegenstellingen met chique appartementsgebouwen en favela's, de krottenwijken die midden in de stad tegen de heuvels geplakt lijken. Arm en rijk treffen elkaar op zondag op het strand. Wil je iets van het leven in Rio begrijpen, dan moet je daar op zondag de dag doorbrengen.

Charmante zuiden Zuidelijk van São Paulo ligt de staat Parana. Gezegend met een subtropisch klimaat heeft deze staat vooral Europeanen aangetrokken. Hun invloed is duidelijk terug te vinden in het karakter van de steden, de vorm van de huizen, de namen, tradities en de plaatselijke folklore. Curituba is de hoofdstad van de staat Parana. De moderne stad is de laatste vijftien jaar spectaculair gegroeid en dient als voorbeeld voor stedelijke planologie (leer van de methoden om een streek of een terrein voor gebruik en bewoning in te delen). Het is dan ook niet verwonderlijk dat menig stadsbestuur vanuit de hele wereld naar Curituba komt kijken. Toch dankt Parana haar bekendheid slechts voor een deel aan Curituba. In het uiterste westen liggen namelijk de watervallen van Foz de Iguaçu, grenzend aan Argentinië en Paraguay. Iguaçu betekent ‘groot water’ in de oorspronkelijke Braziliaanse taal en deze naam staat garant voor de grootste watervallen ter wereld in watervolume. Er zijn ongeveer 275 watervallen over een lengte van vier kilometer, vanwaar het water vanaf diverse hoogten naar beneden stort (soms zelfs 80 meter). Eén van de mooiste excursies is de tocht per boot, die tot bijna onder de watervallen gaat, zodat je dit oorverdovende spektakel van zeer dichtbij kunt aanschouwen.


special brazilië

Carnaval in Brazilië Carnaval is het grootste feest van Brazilië. Iedere inwoner van Brazilië, van welke sociale klasse of etnische achtergrond dan ook, doet er aan mee. Door zijn omvang heeft het carnaval een geheel eigen karakter en geniet het internationale bekendheid. Van overal uit de wereld komen de bezoekers op dit kleurrijke festijn af en zien hoe iedere stad het feest op eigen wijze viert. In Rio de Janeiro is carnaval een immens spektakel. Rio heeft de mooiste carnavalsoptocht ter wereld, met prachtige praalwagens en loopgroepen in de meest fantastische kostuums. De sambascholen (professionele dansinstituten) die de optocht organiseren, zijn een vol jaar bezig met de voorbereidingen. De sambascholen zijn opgericht door bewoners uit krottenwijken. Omdat zij vroeger uit de stad geweerd werden, zijn zij hun eigen carnaval gaan organiseren. Tegenwoordig zijn alle rangen en standen vertegenwoordigd in de sambaschool, ook veel artiesten en bekende personen. De optocht die voorbijtrekt is dan ook een ontzagwekkend schouwspel. Niet alleen door het aantal deelnemers maar vooral ook door de weelde en kleuren en de rangschikking van bewegingen en ritme. Het eenvoudigste volksfeest is in Rio uitgegroeid tot een perfecte show samengesteld door de carnevalescos, de professionele ontwerpers en choreografen in dienst van de sambascholen.

grond. Een paar voorbeelden: Eendevlees in een voedzame saus met een wild kruid dat urenlang de maag blijft prikkelen. Tacacá: het is een dikke gele soep met gedroogde garnalen en look. Sarapatel: de lever en het hart van een varken of een schaap worden met vers bloed van het dier vermengd. Dit wordt samen met tomaten, pepers en uien gekookt. Churrasco: rundvlees aan het spit wordt buiten op houtskool geroosterd en daarna met een tomaten- en uiensaus opgediend. In het binnenland gebruiken de Brazilianen soms een hele os voor zo'n barbecue.

Capoeira

Braziliaanse specialiteiten De Braziliaanse specialiteiten zijn het resultaat van traditie en toevalligheden. Bijna elke streek ontwikkelt zijn eigen specialiteiten al naar mate van de inheemse cultuur, de oorsprong van de Europese kolonisten, de nabijheid van rivieren en oceaan, de jaarlijkse neerslag en de kwaliteit van de

Bij het horen van het woord: ‘Capoeira’ gaat er waarschijnlijk bij de meeste mensen geen lichtje branden. Toch is capoeira na voetbal, nu volkssport nummer twee in Brazilië. Deze sport wordt vaak omschreven als een Braziliaanse vecht-dans (dança-luta). Het is een Braziliaanse combinatie van muziek, acrobatiek, dans en gevecht dat zorgt voor adembenemende capriolen. Tijdens dit betekend: speelsheid, energie, beweeglijkheid en kameraadschap. Capoeira kent geen winnaar of verliezer, het gaat erom wie het spel goed beheerst, snel en creatief is. Dança-luta vindt plaats in een kring van mensen, de roda. Aan het ‘hoofd’ van de roda wordt muziek gemaakt, die het tempo en het type spel bepaalt. Capoeira is ontstaan in de tijd van de

slavernij in Brazilië, de Afrikaanse slaven deden aan capoeira om hun cultuur in ere te houden en te werken aan hun fysieke weerbaarheid. De oorsprong van capoeira wordt veelal gezocht in Angola ofwel Mozambique, allebei Portugese koloniën. Er bestaat geen centrale organisatie, capoeira is voortdurend aan verandering onderhevig. Tegenwoordig valt de term ‘Capoeira Contemporanea’ (hedendaagse capoeira) steeds vaker en er lijkt een nieuwe stijl te ontstaan. In Brazilië betekend Capoeira het spelenderwijs leren wat discipline is en welk pad de kinderen moeten volgen om een goede toekomst tegemoet te gaan. Dit betekent naar de lessen gaan op school en niet verzeild raken in de criminaliteit, drugs of prostitutie. Het houdt de kinderen van de straat en geeft ze toekomst. Voor wie een bezoek brengt aan Brazilië is het zien van een capoeira een echte must do! Sharon Evers en Janice Klanderman

Brazilië met Holland International Onbekend, maar niet onbemind. Een tikje cliché,

met een typisch Braziliaanse charme. Holland

maar zeker van toepassing op het noordoosten

International biedt in Pipa exclusief hotel Villas

van Brazilië. Want het land van strand en samba

da Pipa aan. Gezellige villa’s met een klein privé

is meer dan Rio en de Amazone. Arkefly vliegt

zwembad in het centrum van Pipa. Een ander

wekelijks naar de Braziliaanse metropolen Natal en

bijzonder badplaatsje is (kite)surfers paradijs

Fortaleza. Dichtbij deze steden liggen de bijzonde-

Cumbuo bij Fortaleza. De perfecte keuze voor wie

re badplaatsjes Pipa en Cumbuco. Karakteristieke

op een rustige plek wil verblijven, maar toch de

dorpjes met sfeervolle pousada’s, gezellige win-

faciliteiten van de grote stad binnen handbereik

kelstraatjes, een laid-back sfeertje en caipirinha’s

wil hebben. Een aanrader is hier Pousada 0031,

voor een habbekrats. Pipa is zo’n plaatsje. Het

een sfeervolle pousada op loopafstand van het

ligt ten zuiden van Natal en is een hip badplaatsje

strand, gerund door een Nederlands stel.

www.travelpro.nl

35


37

Air Europa: the Spanish gateway to Latin America Vanuit Amsterdam gaat dagelijks twee keer een lijndienst naar Madrid. Vanuit hier worden veel intercontinentale bestemingen aangeboden naar Latijns-Amerika en het Caraibisch gebied. Dankzij het uitgebreide aantal bestemmingen in Latijns-Amerika noemen we Air Europa niet voor niets: The Spanish Gateway to Latin America!

De vluchten van Air Europa komen aan en vertrekken bij Terminal 2 en 3 van Madrid Barajas. Een compacte, gezellige luchthaven vergelijkbaar in omvang met Amsterdam Schiphol. Het compacte formaat heeft als groot voordeel dat de afstanden van gate naar gate goed te bewandelen zijn, en dat de transfer tijd in Madrid relatief kort is, varierend van 90 minuten naar Havana, tot 2,5 uur naar Sao Paulo. Dit geldt zowel voor de heen als terugreis! Kortom de vluchten tussen Schiphol en Madrid sluiten perfect aan op de verschillende intercontinentale routes zoals: Lima, Santiago de Chili, Buenos Aires, Santa Cruz de la Sierra en natuurlijk onze Braziliaanse toppers Salvador de Bahia en Sao Paulo

Brazilië Al sinds begin jaren negentig is Brazilië één van de belangrijkste bestemmingen in het netwerk van Air Europa. Sinds december 2013 zijn er vijf vluchten per week naar Sao Paulo, de grootste stad van Zuid-Amerika met meer dan 22 miljoen inwoners. Een stad niet alleen belangrijk voor

de zakelijke reizigers, maar ook als begin- of eindpunt voor rondreizen is Sao Paulo uitermate geschikt. Daarnaast vliegt Air Europa al vele jaren naar Salvador de Bahia in het noordoosten van Brazilië. Niet alleen vliegt Air Europa drie keer per week via Salvador door naar Santiago de Chili stopover toegestaan, maar gebruiken we Salvador ook als ‘hub’ voor onze andere Brazliaanse bestemmingen.

Hub Salvador de Bahia Om meer bestemmingen in dit inmense land voor een betaalbare prijs bereikbaar te maken heeft Air Europa besloten om van Salvador een ‘hub’ te maken voor Brazilië. Door de samenwerking met Gol onze Braziliaanse partner, kunnen we vele interessante bestemmingen aanbieden in Brazilië. Denk daarbij aan Manaus, Brasilia, Curitiba en ook Natal, Recife of Rio de Janeiro. Naar al deze bestemmingen zijn stopovers toegestaan (soms tegen betaling) in Salvador. Maar ook via Sao Paulo, zijn stopovers onderweg naar de uiteindelijke bestemming toegestaan. Reis je na je eindbestemming verder overland om uit een andere stad weer te vertrekken (open jaw), ook dan is de stopover regel op de terugweg weer van toepassing. Op deze manier creëren je je eigen mini airpass binnen Brazilië. Meer informatie over tarieven en voorwaarden naar de bestemmingen kun je vinden in je CRS, en kun je natuurlijk contact opnemen met onze collega’s.

Air Europa Air Europa opgericht in 1986 is deel van de Globalia Corporation, èèn van de grootste reis-

www.travelpro.nl

ondernemingen in Europa, met wereldwijd circa 25.000 werknemers. Air Europa maakt deel uit van de luchtvaartalliantie SkyTeam, met onder andere KLM, Korean Air en Delta Air Lines. Door de samenwerking op verschillende gebieden kunnen we een uitgebreider netwerk van vluchten aanbieden met goede verbindingen. Maar ook een uniforme servicekwaliteit en het gezamelijke gebruik van het Frequent Flyer programma Flying Blue zijn belangrijke onderdelen van het lidmaatschap.

Vloot Van een bescheiden vloot met slechts drie vliegtuigen in 1986, is Air Europa uitgegroeid tot de grootste (particuliere) Spaanse lijndienstmaatschappij met 45 vliegtuigen, en vervoerde in 2013 meer dan negen miljoen passagiers. Air Europa maakt gebruik van moderne Embrear 195, Boeing 737 en Airbus 330-200 toestellen met een gemiddelde leeftijd van 3,5 jaar. De komende jaren zal Air Europa haar vloot blijven uitbreiden met voornamelijk Long Haul toestellen, w.o. 16 (!!) B787 Dreamliners die vanaf 2016 in gebruik zullen worden genomen. De Dreamliner, beter bekend als het toestel van de toekomst, heeft minimaal een 20% lagere CO2 uitstoot.Wij zijn ons bewust van onze veranwoordelijkheid tegenover onze klanten, maar ook voor onze omgeving.

Travelpro nr10 brazilie  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you