Travelpro 26 26-06-2020

Page 1

NUMMER 26 – 26 JUNI 2020

AFZIEN VOOR AANDACHT OM NOODSTEUN

VER-ZEKER-RAAR

SLAPELOZE NACHTEN DOOR ONBEREIKBARE PARTNERS SPONTANE UNIEKE AUTOGROEPSRONDREIS


Blijf altijd dromen zonder grenzen. Het leven is leuker met iets te wensen. Curaçao en het Avila Beach Hotel wachten graag op uw klanten. Toe aan zon, zee, strand kortom, vakantie? Stop niet met

dromen! Avila’s strand op Curacao is open! Neem een kijkje door je scherm te vegen of te draaien. Doe alsof je op Avila’s Blues-strand bent en geniet van de warme zonnestralen, de kalmerende zeebries en het geweldige uitzicht. Geniet van een virtuele stranddag in 360 graden.

Geniet van een virtuele stranddag op Curacao - Neem virtueel plaats Ervaar • Geniet • Proef • Curaçao

www.avilabeachhotel.nl • info@avilabeachhotel.com


3

De (zeik)snor Je leest nu het digitale TravelPro magazine die tijdens deze coronacrisis het papieren magazine tijdelijk vervangt. Hierdoor kunnen wij nóg actueler zijn en jou de laatste ontwikkelingen binnen de reisbranche bieden, vers van de digitale pers. Voordeel aan dit magazine is dat alle linkjes aanklikbaar zijn!

Heel Nederland praat over het gekwebbel van de mannen van voetbalprogramma Veronica Inside. Deze ‘mannetjes’ weten de tongen altijd goed los te maken, maar ook de reisbranche heeft zo z’n ‘mannetjes’.

vrouwen aan de top in de reisbranche en ‘mannetjes’ die gaan tellen hoeveel gekleurde ten opzichte van niet gekleurde (of hoe je dat dan ook wilt noemen) mensen er aan de top staan in de reiswereld.

In de reisbranche stikt het van de ‘mannetjes’. Iedereen kent wel een paar ‘mannetjes’ waarvan je denkt; ‘ja, dat zijn van die mannetjes’. Natuurlijk val je als man in de reissector ook meteen een beetje extra op, toch mannen?

Ondertussen lopen er ook drie ‘mannetjes’ door de bloedhete weilanden van Noord-Brabant om de politiek in Den Haag (die binnenkort allemaal op vakantie gaan, ja ja) te wijzen op de code rood waarin de reisbranche zich bevindt. Natuurlijk zijn er ook weer mannetjes die daar weer wat van vinden. Man, man, man. Maar goed, iedereen zo z'n mening, zoals over tal van zaken in de reissector. Soms probeer je elkaars mening wat bij te schaven en soms doe je zelf wat water bij de wijn. Maar ook in de reisbranche moet je oppassen met wat je zegt, want voor je het weet vindt men je een zeiksnor en word je geboycot. Gelukkig ergeren we ons in de reisbranche helemaal niet aan elkaar en zijn er tijdens de coronacrisis veel mooie nieuwe samenwerkingen ontstaan, maar ik vrees dat er ook veel samenwerkingen worden beëindigd. Ja, je moet wel je mannetje staan in deze tijd.

Je hebt natuurlijk de bobo’s, de homo’s, dikke mannetjes, sportieve mannetjes, onverstaanbare mannetjes, de serieuze mannetjes, de ik-weet-het-altijd-beter mannetjes, dunne mannetjes, saaie mannen, mooiboy’s, me toomannetjes, sales en marketing-mannetjes, de mannen achter de sterke vrouwen (of was dat nou andersom?), de lieverds, interessante mannen en luie mannetjes. Ik denk, en ik denk jullie ook, ook aan de mannen die achter de schermen gesprekken voeren in Den Haag. In Den Haag barst het overigens van de ‘mannetjes’. Een man een man, een vrouw een vrouw. Er zijn ook ‘mannetjes’ die pleiten voor meer

Toch naar Turkije Corendon begint vanaf vrijdag 10 juli weer met het uitvoeren van vakantievluchten naar Antalya, Bodrum en Dalaman in Turkije, ondanks dat het reisadvies nog op ‘oranje’ staat. Op basis van onderzoek onder de eigen klanten, heeft de reisorganisatie vastgesteld dat het overgrote deel van hen graag deze zomer wil afreizen naar Turkije, ondanks het feit dat het Nederlandse reisadvies voor het land nog niet is versoepeld. Omdat het reisadvies vooralsnog op ‘oranje’ staat, zal Corendon haar klanten die een vakantie naar Turkije hebben geboekt benaderen en vragen of ze daadwerkelijk op vakantie willen of liever omboeken naar een andere bestemming of naar een latere vertrekdatum. De beslissing om de vluchten naar Antalya, Bodrum en Dalaman te hervatten, is genomen na intensief overleg met de Turkse autoriteiten.

Lees meer.

Arjen Lutgendorff arjen@travelpro.nl

Inhoudsopgave

Op de cover Wandelend naar Den Haag Ver-zeker-RAAR Slapeloze nachten

4-5 7-9 19-21

En meer... Een goed gesprek met… 11 EasyJet 12-13 Culinaire reisbox 17

www.travelpro.nl

Nog meer... EURAM 25-27 Autogroepsreizen 28 Terugblik 29-31


4

Interview

Tekst: Arjen Lutgendorff

Afzien voor aandacht om noodsteun De snikhete zon op het hoofd, liepen Jeroen ‘t Hart, Terry van den Berg en Bram Beurskens van Tilburg naar het

Binnenhof in Den Haag om aandacht te vragen voor de reissector. “Er worden mensen hun huis uitgezet, omdat ze het niet redden…”

De drie reisadviseurs begonnen woensdag jl. aan een driedaagse wandelroute vanuit Tilburg naar het Binnenhof in Den Haag, waar de petitie ‘help de reisbranche over-

leven’ wordt aangeboden. De petitie ‘help de reisbranche overleven’ startte enkele weken geleden en is inmiddels ruim 7.600 keer getekend. Er wordt hiermee aandacht

gevraagd voor deze kleinere ondernemers die als een van de eerste branches ‘op slot’ ging en vermoedelijk ook weer als een van de laatsten ‘open’ kan.

Niet leuk

“Het is niet iets positiefs waar je mee bezig bent. Je bent continu bezig met het annuleren, het uitleggen, het vechten met je klant, wat niet goed is. Dat is geen leuk werk”, aldus Van den Berg. ’t Hart vult hem aan met de woorden: “Je kan niet bellen, dus je moet mailen waarop je soms pas na veertien dagen een reactie krijgt. Dat geef je door aan je klanten, waarop die weer een vraag op en dan begin het hele riedeltje opnieuw.”

Deuren sluiten

“Zonder extra steun zal 75% van deze reisondernemers binnen nu en een jaar haar deuren moeten sluiten. Ondanks code geel voor diverse landen binnen Europa staan nog maar weinig mensen te popelen om op reis te gaan of een reis te boeken. Reizen buiten Europa zit er volgens de ANVR deze zomer ook niet meer in. Een reisadviseur krijgt in Nederland echter pas betaald als de klant daadwerkelijk op vakantie is gegaan. Dit betekent dat deze branche vanaf november al gratis aan het werk is geweest, want alle toen geboekte reizen werden door overheidsmaatregelen vanaf 15 maart jl. geannuleerd”, laten de initiatiefnemers weten.

Imago

Van den Berg laat weten dat het imago van de reisbranche niet meezit in de roep om aandacht voor ondernemers. “We hebben als reissector een wat minder imago opgebouwd. Door de luchtvaart, door het vliegen met volle vliegtuigen, de luchtvaartnota, de vouchers die niet helemaal lekker lopen.” ’t Hart: “We lopen voor de branche. De branche met dat imagoprobleem in Den Haag. Ze zien ons in eerste instantie als één van de grootste milieuvervuilers.” Beurskens liet eerder al aan TravelPro weten ook vertrouwen te hebben in de gesprekken die ANVR en andere grote reisbedrijven voeren met onder andere de politiek. “Het gaat ons er in dit geval om dat kleine reisondernemers worden gehoord. Dit betreft onze individuele zorgen.


Interview

Klik hier voor de video!

Wij als kleinere ondernemers willen onze specifieke zorgen kunnen uiten, zonder er de anderen die in gesprek zijn met de politiek voor de wielen te rijden.”

Mayday mayday

“Afgelopen week hebben hierdoor al diverse reisbureaus hun deuren moeten sluiten. Met ruim 24.000 mensen in deze branche is extra hulp noodzakelijk. Kamerlid Remco Dijkstra (VVD) heeft hier al meerdere keren aandacht voor gevraagd in de Tweede Kamer waaronder een ‘mayday mayday’ bericht afgelopen donderdag tijdens het luchtvaartdebat. De driedaagse wandeling begint morgenochtend voor Jeroen ‘t Hart, Terry van den Berg en Bram Beurskens vanuit Tilburg via Geertruidenberg, Dordrecht, Rotterdam en Delft om uiteindelijk vandaag rond het middaguur aan te komen op het Binnenhof in Den Haag.

Media - Lees hier het artikel dat Omroep Brabant plaatste. - Lees hier het artikel dat het Brabants Dagblad plaatste. - Lees hier het artikel dat RTV Noord plaatste.

www.travelpro.nl

5


Bekijk onze nieuwe video hier! Doe de virtuele tour

door Acoya Curaçao Resort, Villas & Spa

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding Meer villa’s met privé zwembad Geweldig voor families Rustige ligging Gratis shuttledienst naar stad, strand (Madero Ocean Club) en supermarkt Compleet All-inclusive programma Gratis toegang tot Madero Ocean Club voor gasten van Acoya Veilig en ontspannen genieten: Bekijk hier Acoya’s coronamaatregelen


Achtergrond

Tekst: Arjen Lutgendorff

Ver-zeker-raar… Het aantal klachten dat de redactie van TravelPro ontvangt over verzekeraars is opvallend hoog. Voor velen wellicht niet verbazingwekkend tijdens een pandemie, maar bij sommige reisprofessionals kookt het bloed in hun aderen. TravelPro vroeg om opheldering bij verzekeraars waarover klachten binnenkwamen. Ook in het programma MAX Vakantieman ging het onlangs over verzekeringsmaatschappijen. Jeanine Janssen (Max Ombudsman) liet tijdens een uitzending weten dat zij klachten krijgen van mensen die beweren terecht te hebben geannuleerd, waarbij de oorzaak niets met het coronavirus te maken zou hebben. Toch zijn er verzekeraars die het op corona gooien, waardoor er geen sprake van een vergoeding is. Frank Oostdam (directeur ANVR) laat desgevraagd aan TravelPro weten dat er veel en intensief is met verzekeraars over tal van onderwerpen. “Dus ook over de klachten die er op dit moment zijn. Uiteraard gaan wij als sector kijken of en zo ja hoe wij dit soort situaties in de toekomst kunnen regelen. En daarover zullen wij met reisverzekeraars spreken en uiteraard ook bezien of we wellicht zelf iets gaan optuigen. Maar dat is toekomstmuziek.”

Niet op de hoogte

De klachten over verzekeraars die TravelPro van reisprofessionals krijgt, waaronder het feit dat verzekeraars het op corona gooien en om die reden niet uitkeren, worden niet herkend bij het Verbond van Verzekeraars Desgevraagd laat een woordvoerder aan TravelPro weten: “Wat we wel merken is dat sommige reizigers

niet goed op de hoogte zijn van hun polisvoorwaarden. Zo denken veel mensen dat de kosten voor repatriëring gedekt zijn, maar die kosten zijn bijna nooit gedekt op de reisverzekering. Ook niet voordat de coronacrisis begon. Hetzelfde geldt voor de annuleringsverzekering. Een standaard annuleringsverzekering dekt alleen risico’s die te maken hebben met de reiziger zelf (te ziek, een familielid komt te overlijden). Gebeurtenissen die spelen in het land van bestemming (gewijzigd reisadvies, pandemie) vallen niet onder de dekking van een reguliere annuleringsverzekering. Dat is ook nooit zo geweest.”

Verantwoordelijk

Een andere veelgehoorde klacht die bekend is bij TravelPro is, is dat verzekeraars aanraden om een voucher aan te vragen, terwijl dit niet de bedoeling is. “Als je een reis hebt geboekt via een touroperator of reisorganisatie, dan is die doorgaans als eerste aan zet. Niet de verzekeraar. Als je bijvoorbeeld je reis wilt annuleren (in verband met negatief reisadvies), dan moet je dus in eerste instantie contact opnemen met je reisorganisatie, vervoerdersmaatschappij of verhuurder. Zij zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis en komen vaak samen

www.travelpro.nl

met de klant tot een oplossing. Dat is dus niet meteen een vraag voor de verzekering, al willen verzekeraars natuurlijk klanten helpen om te kijken welke route ze kunnen bewandelen”, zo laat het Verbond van Verzekeraars weten.

"Bij het Verbond van Verzekeraars zijn geen klachten bekend" Geen klachten bekend

Op de vraag of er bij het Verbond van Verzekeraars veel klachten binnenkomen over de afwikkeling van reizen/vakanties met betrekking tot het coronavirus, laat deze aan ons weten: “Bij het Verbond van Verzekeraars zijn geen klachten bekend. We krijgen wel vragen van media en stakeholders over de dekking van de reis- en annuleringsverzekering tijdens de coronacrisis, maar die zijn vooral informerend van aard. We kunnen ons wel voorstellen dat sommige klanten teleurgesteld zijn als

7


8

bijvoorbeeld hun annuleringsclaim niet onder de dekking valt. Verzekeraars worden door het Verbond van Verzekeraars ook niet aangesproken op hun handelen met betrekking tot het coronavirus? “Het Verbond van Verzekeraars ondersteunt reisverzekeraars om zoveel mogelijk klanten conform polisvoorwaarden te helpen tijdens de coronacrisis en te zorgen dat consumenten, media en stakeholders van de juiste informatie voorzien worden. Verzekeraars zijn, voor zover ik weet ook niet aangesproken door controlerende instanties zoals de Consumentenbond. We hebben regelmatig contact met de Consumentenbond en de ANVR en proberen iedereen van informatie te voorzien waar nodig.”

"Reisverzekeraars hebben tijdens deze crisis uiteraard veel contact met elkaar" Het Verbond van Verzekeraars laat weten dat de verschillende verzekeraars op dit moment de actualiteit bespreken. “Reisverzekeraars hebben tijdens deze crisis uiteraard veel contact met elkaar. De samenwerking heeft zich tot nu toe geconcentreerd op twee vlakken. Reisverzekeraars proberen samen zoveel

mogelijk eenduidige informatie te verstrekken over de dekking van de reis- en annuleringsverzekering. De informatie wordt meestal via het Verbond van Verzekeraars gedeeld. Daarnaast hebben reisverzekeraars samen met onder andere Buitenlandse Zaken en de ANVR Nederlanders teruggehaald die in het buitenland vast zijn komen te zitten door de eerste coronagolf. Ook al waren de meeste Nederlanders hiervoor niet verzekerd.” Het Verbond van Verzekeraars laat weten dat het geen signalen ontvangt dat verzekeraars bang zijn om partners te verliezen. “Wij vinden het vooral belangrijk om duidelijk te zijn. Dat kan soms een vervelende boodschap zijn, maar we willen voorkomen dat reizigers geconfronteerd worden met negatieve verrassingen.” Op de vraag in welke zin de coronacrisis invloed gaat hebben op reis- en annuleringsverzekeringen in de toekomst, laat het Verbond van Verzekeraars weten: “De gevolgen van een pandemie zaten ook al voordat de coronacrisis begon niet in de dekking van een standaard annuleringsverzekering. Er waren annuleringsverzekeringen met een uitgebreidere dekking waarin het wel mogelijk was om je voor dit risico te verzekeren. Op dit moment zijn er bij ons geen aanbieders bekend die nog zo’n dekking aanbieden. Het risico hiervoor is op dit moment veel te groot. Wanneer het risico wel weer te verzekeren valt, is op dit moment nog niet te zeggen.” Gevraagd naar een tip voor reisprofessionals laat het Verbond van Verzekeraars weten: “Zoals je in de vorige antwoorden kan

opmaken is goede informatieverstrekking over de dekking van de verzekering heel belangrijk. Nederlanders die tijdens deze crisis op reis willen naar het buitenland doen er goed aan om zich goed te (laten) informeren over hun verzekeringsdekking, mocht het toch misgaan. Op basis van die informatie kan een reiziger bepalen óf en waar naartoe hij/zij op reis wil en welke risico’s hij/zij bereid is om zelf te dragen.”

Allianz

“Uit de vragen blijkt dat er veel onvrede is geuit richting TravelPro over Allianz. Dit verbaasd ons enigszins, omdat we zelf weinig vragen en opmerkingen hierover krijgen van onze business partners. Ook zijn de escalaties in lijn met andere jaren. Evenmin heeft de ANVR of Consumentenbond ons aangesproken. Graag ontvang ik daarom hierover meer details, want ons beeld strookt niet met hetgeen hieronder wordt geschetst”, zo laat een woordvoerder van de verzekeraar weten aan TravelPro in reactie op voorbeelden van klachten inclusief een voorbeeld met dossiernummer. “Om onze klanten zo goed mogelijk te informeren, hebben we verder vanaf het begin van de coronacrises een speciale pagina op onze website geplaatst. Hierop staat wat we dekken en wat niet. En het klopt dat veel onder corona valt, maar dat is ook de realiteit van vandaag. Onze dekking is daarbij in lijn met wat de rest van de markt doet en wat de bond als leidraad geeft. Verder zijn we een van de eerste partijen geweest die de voucher regeling heeft omarmd, om daarmee


Achtergrond

onze partners te helpen. Dit is zeer gewaardeerd door de partners en de ANVR. Tot slot zijn we blij met elk signaal dat ons scherp houdt en laat kijken naar onze dienstverlening. Daarom kijk ik uit naar jullie aanvullende input. Op individuele gevallen kan ik echter niet in gaan.

"FBTO adviseerde een SGR-voucher te vragen voor reizen die niet in aanmerking komen voor een SGR-voucher" VvKR

“Wij hebben ons eigen onderzoek gedaan m.b.t. de houding c.q. opstelling van de Verzekeraars met betrekking tot annuleren etcetera. Op basis van een weliswaar beperkt aantal cases is onze conclusie dat verzekeraars wel heel makkelijk de kaart reisorganisaties pakken, door de klant te laten wachten zodat de reisorganisaties moeten annuleren (terwijl de klant eigenlijk wilde annuleren!). Dit onderzoek is echter niet representatief. Wij vragen de laatste tijd veel informatie aan onze leden, maar hebben de indruk dat men een beetje murw is voor alles wat we vragen de laatste tijd”, zo laat Ton Brinkman (voorzitter VvKR) weten aan TravelPro. “Mochten we alsnog veel klachten krijgen dan zou onze weg zijn om contact op te nemen met het Verbond van Verzekeraars, en zeer zeker niet de Consumentenbond. Volgens mij heeft de ANVR het inmiddels ook al aanhangig gemaakt bij het Verbond van Verzekeraars.”

die spelen in het land van bestemming niet onder de dekking van onze annuleringsverzekering. Klanten die hun reis willen annuleren in verband met een negatief reisadvies, wijzen wij op de mogelijkheid een oplossing te zoeken met de reisorganisatie, vervoersmaatschappij of verhuurder (zoals een voucher, omboeken, geld terug). Er zijn veel situaties waarop onze annuleringsverzekering wel uitkeert. We vinden het vervelend wanneer iemand ontevreden is. Mochten er nog openstaande vragen zijn, dan lossen we die graag met de klant op.” Bij één van de klachten die TravelPro binnenkreeg, adviseerde een medewerker van FBTO een SGR-voucher te vragen voor reizen die niet aanmerking komen voor een SGR-voucher. Op de vraag hoe zoiets mogelijk is, laat FBTO weten: “Zoals gezegd zijn gebeurtenissen die spelen in het land van bestemming – en het daardoor afgekondigde negatief reisadvies – niet verzekerd onder onze annuleringsverzekering. We wijzen onze klanten, die hun reis willen annuleren in verband met negatief reisadvies, op de mogelijkheid een oplossing te zoeken met de reisorganisatie, vervoersmaatschappij of verhuurder (zoals een voucher, omboeken, geld terug). Accommodaties, zoals vakantieparken, hotels en luchtvaartmaatschappijen hebben vaak eigen vouchers.” FBTO laat weten zich niet te herkennen als bedrijf dat misbruik maakt van de pandemie. “Annulering vanwege een pandemie en daardoor afgekondigd negatief reisadvies was ook voor de coronacrisis niet

Oplossing zoeken

FBTO laat weten dat het geen partners in de reisbranche heeft en dat ze alleen individuele verzekeringen aan particulieren aanbiedt. Wel laat de verzekeraar weten dat er regelmatig contact is met de Consumentenbond en via het Verbond van Verzekeraars ook met ANVR over de impact van Corona op onze particuliere klanten. “Als het gaat om particuliere klanten, zien we in zijn algemeenheid dat reizigers soms niet goed op de hoogte zijn van hun polisvoorwaarden. Onze annuleringsverzekering dekt alleen risico’s die te maken hebben met de reiziger zelf (te ziek, een familielid komt te overlijden). Gebeurtenissen die spelen in het land van bestemming (negatief reisadvies, pandemie) vallen niet onder de dekking van onze annuleringsverzekering. Repatriëring vanwege deze gebeurtenissen of negatief reisadvies is ook niet gedekt op de reisverzekering, ook voor de coronacrisis niet”, zo laat een woordvoerder weten. “Zoals gezegd vallen gebeurtenissen

www.travelpro.nl

verzekerd onder de annuleringsverzekering van FBTO. Wij bieden nog steeds de dekking zoals we dit met de klant bij het aangaan van de verzekering hebben afgesproken, volgens onze polisvoorwaarden.”

Wel en niet verzekerd

De overheid heeft per 15 juni het reisadvies van een aantal landen gewijzigd van oranje naar geel. Dat betekent dat er in deze gebieden veiligheidsrisico’s zijn die mogelijk kunnen afwijken van de situatie in Nederland. Als je naar een gebied gaat met een geel reisadvies, dan biedt je reisverzekering gewoon dekking voor de zaken waarvoor je normaal ook verzekerd bent. Als je besmet raakt met het virus in het buitenland met een geel reisadvies, neem dan zo snel mogelijk contact op met je alarmcentrale. Die kan je verder helpen. Als je naar een gebied gaat met een oranje of rood reisadvies, dan ben je mogelijk onverzekerd. Er zijn reisverzekeraars die in zo’n geval helemaal geen dekking bieden, maar er zijn ook reisverzekeraars die dan alleen dekking bieden voor risico’s die niet met corona te maken hebben. Wordt je fotocamera op vakantie gestolen? Dan is dat soms dus nog wel verzekerd. Neem bij twijfel altijd vooraf contact op met je reisverzekeraar of je adviseur. “Er zijn bij ons geen aanbieders bekend die op dit moment annuleringsverzekeringen voor consumenten aanbieden die dekking bieden als je wil annuleren ten gevolge van corona”, zo laat het Verbond van Verzekeraars weten.

9


TRAVELPRO WEBINAR Tijdens deze coronacrisis is er meer en meer behoefte aan het vergroten van kennis voor wanneer alles achter de rug is en we weer volop kunnen gaan boeken. Nu is dĂŠ tijd om kennis te delen en hoe kan dit beter dan met een webinar. Laat ons helpen om dit zo goed mogelijk te doen door ons webinarpakket.

Ons webinarpakket bestaat uit de volgende onderdelen: - Dedicated niewsbrief met de aankondiging en link naar inschrijving - Event op de TravelPro-Facebookpagina met een registratielink - Artikel op travelpro.nl, dagelijkse nieuwsbrief en social media - Zes extra social media uitingen via alle kanalen - TravelPro-redacteur op locatie of op afstand om de webinar te begeleiden - Interview voor tijdens de webinar - Technische ondersteuning in het beantwoorden van vragen van de kijkers - Achteraf een 1/1 pagina in TravelPro digitaal + artikel op de website, in de dagelijkse nieuwsbrief en op onze social media met een link naar de video op onze Facebookpagina

Meer informatie? sales@travelpro.nl


Interview

Tekst: Sharon Evers

Een goed gesprek met… Peter Vroom In deze nieuwe aflevering van 'Een goed gesprek met...' spreekt Sharon Evers (eindredacteur TravelPro) met Peter Vroom (mede-eigenaar Westbound Travel).

Peter stapte afgelopen dinsdag aan boord bij Transavia met Mallorca als bestemming om het ‘nieuwe’ reizen eens zelf te ervaren. Hoe is het nou écht? Hoe veel mondkapjes verslijt je tijdens een paar dagen Mallorca? Is er nog wel sprake van een fijne vakantiebeleving? Als reiswereldmens is het heel fijn om weer op reis te mogen

Klik hier voor de video!

Het gebeurt niet vaak; een half uur na landing reden we vanaf de airport weg

We zijn nu in Playa de Palma, logeren in RIU Bravo. Dit hotel wilden we graag met ogen bekijken, omdat het een hygiëneconcept heeft gelanceerd waar veel klanten vragen over hadden

Klanten vroegen of ze het strand wel op mochten of zelfs moesten reserveren…

www.travelpro.nl

Alleen luisteren kan ook Het interview luisteren kan ook via Spotify, Google Podcasts, Anchor, Breaker en RadioPublic.

11


12

Achtergrond

Tekst: Arjen Lutgendorff

“Hét financiële gesprek moet in Nederland nog plaatsvinden” Woensdag 1 juli is voor easyJet een belangrijke dag: na maanden de vloot aan de grond te hebben moeten houden, staat van die datum de eerste vlucht vanaf Schiphol voor de airline gepland. TravelPro sprak William Vet (Country Manager easyJet Nederland).

ma voor Italië, Frankrijk en Engeland geladen en vanaf 1 juli wordt er weer vanaf Schiphol gevlogen naar 26 bestemmingen, dat is zo’n 70% van de bestaande routes. In augustus komen er negen bestemmingen bij van de bestaande portfolio. In totaal vliegen we dan naar 35 bestemmingen, dat is 90% van onze routes. De vluchtfrequentie op deze routes zal lager liggen dan gebruikelijk. De totale capaciteit tussen juli en september is 30% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.”

Er zijn luchtvaartmaatschappijen die behoorlijk wat kritiek over zich heen hebben gekregen door te gaan vliegen naar bestemmingen die nog op ‘oranje’ staan. Hoe zit het met easyJet? “We werken nauw samen met de autoriteiten; zowel op de bestemming als in Nederland. Als het reisadvies nog niet daartoe geldend of open is, passen wij ons vluchtschema aan. Voordat corona uitbrak hebben we Kopenhagen als nieuwe bestemming gelanceerd, daar willen we natuurlijk ook naartoe. Maar we weten dat Denemarken pas rond 1 september weer buitenlandse reizigers toelaat. Dan vliegen wij hier ook niet naartoe, maar houden het wel continu in de gaten. Met het lanceren van onze vluchtschema’s en bestemmingen verwachten we dat het reisadvies is aangepast en mocht dat niet het geval zijn, dan passen wij het ook weer aan.”

Hoe gaat het nieuwe vliegen eruitzien?

De Europese luchtvaartmaatschappij vliegt vanaf Amsterdam in eerste instantie naar 26 bestemmingen, dit moeten er in de zomer uiteindelijk 35 worden. Voorafgaand aan dit toch wel heugelijke feit blikte Vet terug op afgelopen maanden. “Het is een hele bizarre periode; het virus kreeg de wereld steeds meer in haar macht. Zoveel zelfs dat we onze gehele vloot sinds 30 maart aan de grond moesten houden. Voor iedereen die in de reisbranche werkt is dit een overweldigend iets wat nog nooit eerder is voorgekomen. Het was heel

vreemd om de bemanning naar huis te sturen, omdat we simpelweg niet konden vliegen. In de tussentijd zijn we onderhoud gaan uitvoeren op onze vliegtuigen. De vliegtuigen moesten gereed blijven, maar ook onze bemanning. Waar het kon, zijn we onze piloten blijven trainen. En zijn we gaan nadenken over onze vluchtschema’s voor als we weer konden gaan vliegen.”

En die tijd is nu gekomen…

“Vanaf 15 juni is het binnenlandse vluchtsche-

“Veiligheid en het welzijn van onze passagiers en crew blijft onze hoogste prioriteit. Daarom implementeren we ook een aantal maatregelen die de veiligheid aan boord verbeteren. Van het desinfecteren van het vliegtuig, tot het verplichten van passagiers en personeel om mondkapjes te dragen. Er zijn ook geen voorzieningen wat betreft eten en drinken aan boord. Passagiers mogen dit wel zelf meenemen. Maar het begint al op Schiphol, de luchthaven heeft ook de richtlijnen van het RIVMovergenomen, zoals het dragen van mondkapjes, de social distance-bewegwijzering en er zijn veel desinfecteerpunten.”


13

Een paar weken geleden werd de optie genoemd van het vrijlaten van de middelste stoel. Gaat dit gebeuren?

“Toen dit idee werd geopperd, zaten we nog middenin de onwetendheid van opnieuw opstarten. Maar uiteindelijk is er gekozen om dit niet te gaan doen; het kan ook niet. Maar - zeker in de begintijd - zijn de bezettingsgraden nog niet op het niveau van wat we normaal zijn gewend. De passagiers worden nu verdeeld over de cabine. De crew houdt dit in de gaten en regelt het aan boord. Passagiers reageren hier goed op en zijn meewerkend.”

Rijksoverheid heeft in samenspraak met het RIVM een standpunt ingenomen over de veiligheid van vliegen: vliegtuigen mogen vol, maar passagiers moeten wel een mondkapje dragen. Een maatregel die easyJet al had genomen. Een van de ‘voordelen’ voor veilig vliegen is de luchtcirculatie…

“Bij ons aan boord bevinden zich ook de bekende HEPA-filters, die stoffen, virussen en bacteriën tegenhouden. Dit is overigens niet iets nieuws, we hadden dit al voor corona. Naast het stoppen van bacteriën en dergelijke wordt de lucht aan boord elke drie minuten ververst. Deze filters worden overigens ook in ziekenhuizen toegepast. Ik wil niet zeggen dat dit helemaal de oplossing is, maar het is wel de grootste voorzorgmaatregel die we hebben. Maar we doen er alles

aan om onze passagiers en crew veilig te laten vliegen en angsten te kunnen wegnemen.”

Deze crisis heeft ook financiële gevolgen, zo moet er flink worden bezuinigd bij easyJet en gaan er banen verloren. Is daar al iets over bekend? “Er zal tot 30% aan personeelsreductie plaatsvinden en dit komt begrijpelijk als een klap aan bij het bedrijf. Het kostenverhaal is ons grootste probleem; we zitten in een realiteit dat er nul inkomsten zijn en de kosten gaan

door. Natuurlijk hebben we veel kosten naar beneden kunnen brengen, want als je niet vliegt zijn er ook geen brandstofkosten. We moeten op de toekomst anticiperen en de realiteit wijst erop dat we nu moeten schakelen, we kunnen niet wachten tot over bijvoorbeeld vijf maanden. Wij weten ook niet hoe het er op lange termijn uitziet. Het gesprek in Nederland moet nog plaatsvinden. Dat staat binnenkort op de agenda. Vooralsnog zijn we heel blij dat we weer kunnen gaan vliegen en dat de interesse er is vanuit de markt.”

William Vet.

www.travelpro.nl


14

Ga mee op digitale wereldreis met FOX

FOX Rondreizen

Ben jij nog niet zo bekend met de rondreizen van FOX? Dan is de korte cursus FOX Rondreizen echt iets voor jou. Leer meer over hun product en welke reisbeloftes ze jou en je klant doen! Weet jij het antwoord op al de vragen? Wie weet word jij dan een van de prijswinnaars van een Rituals pakket en daarnaast maak je kans op een studiereisplek met FOX in 2021!

Ga naar de cursus


Achtergrond

Tekst: Sharon Evers

Doe mee aan de Aruba Battle online scavenger hunt en win! Vorig jaar lanceerde de Aruba Tourism Authority (A.T.A.) met veel tamtam de allereerste Aruba Battle, waarbij

reisagenten van verschillende organisaties in teamverband de strijd met elkaar aangingen om een felbegeerde studiereis naar Aruba te winnen.

Dit jaar is de Aruba Battle online voortgezet via de dedicated Facebook-pagina van de Aruba Battle. Elke week kunnen reisagenten een quizvraag over het One happy island beantwoorden of een doe-opdracht voltooien om een leuke prijs te winnen. Komende week is het de beurt aan een prachtig onlangs volledig gerenoveerd boetiekhotel, gevestigd op een oude historische kokosplantage. Daarom verschijnt er morgen in het nieuwe digitale magazine van TravelPro een leuk filmpje van het kleurrijke en bekroonde boetiekhotel Boardwalk Boutique Hotel Aruba. Dit prachtige, kleinschalige resort heeft recent een aantal prachtige Caribische huisjes (casita’s) toegevoegd en de vraag aan jullie is….

Pssst… Vergeet niet om op 2 juli de zesde editie van de Aruba Thirsty Move bij te wonen. Dan staat dit schitterende resort centraal en gaat A.T.A. in gesprek met salesmanager Shari Shield en de oprichters van Boardwalk, de Vlaamse zussen Stephanie en Kimberly Rooijakkers.

Vraag:

Hoeveel van die casita’s zijn er bijgekomen?

Let the game begin

Laat je antwoord op de Aruba Battle Facebook-pagina achter en wie weet ben jij de volgende winnaar van onze online Aruba Battle…. GAME ON!!

www.travelpro.nl

15


Wil je lid worden van TravelPro's Only? Meld je dan hier aan. Aanmeldingen worden gecontroleerd door de redactie van TravelPro.

AANMELDEN Stel vragen

Community of practice

Deel ervaringen

Help elkaar

Niet voor je vader, moeder, broer, zus of buurtjes die niet in de reisbranche werken


Interview

Tekst: Sharon Evers

Hoe krijg je Azië en Afrika bij de klant thuis?

PANGEA Travel start met culinaire reisboxen De liefde van de reislustige mens gaat door de maag, moeten ze bij PANGEA Travel hebben gedacht. De

reisorganisatie, gespecialiseerd in individuele reizen naar Azië en Afrika, start vandaag (26 juni) met culinaire reisboxen. TravelPro sprak met Sebastiaan Parqui (directeur en eigenaar).

Afrikaanse of Aziatische maaltijd met een selectie van passende dranken. Dat moet je met zorg uitzoeken en uitvoeren. De culinaire reisboxen worden samen met onze lokale partners en de ervaren foodspecialist Arca Delicia met zorg geselecteerd en verpakt. Met de smaakmakers uit de box verandert een maaltijd thuis in een Afrikaanse braai, een Koreaanse bibimbap of Fillipijnse sisig met daarbij een goede wijn of een verfrissend biertje.”

Inspiratieboxen

Sebastiaan Parqui.

Na maanden van omboeken en het uitgeven van vouchers smachtten Parqui en zijn team naar het persoonlijke en fijne contact met (potentiële) klanten. Even wat positiviteit. “Precies”, zegt Parqui. “Toen in maart de grenzen dichtgingen, besloten mijn team en ik al snel dat we iets moesten gaan doen om in contact te blijven met onze klanten. Onze voornaamste vraag was: hoe gaan we ervoor zorgen dat we Azië en Afrika naar de klant thuis brengen? Het moest ook iets leuks zijn. Allerlei creatieve ideeën kwamen voorbij. In het verleden - voor kerst - heb ik mijn medewerkers weleens een culinaire box cadeau gegeven. De man van mijn collega Inez kon zich dit nog goed herinneren en opperde het idee om deze boxen nu te vullen met typische en kwaliteits-

producten uit onze bestemmingen.” Parqui, die wel wat heeft met de culinaire wereld, werd meteen enthousiast. “Dat kan je wel zeggen. We werden er allemaal heel blij van en dat doet me wel wat in deze bizarre tijd. Daarnaast zijn de boxen natuurlijk ook erg leuk voor onze bestaande of zelfs nieuwe klanten. Nu we niet op reis kunnen en veel thuis zijn, zien onze vakantiedagen er anders uit. Met deze culinaire reisboxen geven we onze klanten thuis het Aziatische of Afrikaanse vakantiegevoel.”

Fijnproevers

Er gingen een paar weken voorbij om de reisboxen naar wens te vullen met culinaire producten uit Azië en Afrika. “We willen bijzondere en smaakvolle ingrediënten bieden voor een

“We hopen dat de smaken van Afrika en Azië onze klanten laten terugdenken aan de mooie rondreis die ze ooit maakten. Of nog willen gaan maken. We brengen de bestemming naar ze toe, zonder dat ze daarvoor op vakantie hoeven te gaan. De box geeft reiskriebels en inspiratie voor een volgende rondreis”, zegt Parqui, die vanzelfsprekend ook hoopt nieuwe klanten aan te trekken. Om het nog aantrekkelijker te maken, bevat elke culinaire reisbox een waardebon van de dubbele waarde van de box te besteden op een volgende reis bij PANGEA Travel. Uiteraard kunnen reisagenten die onze boxen willen gaan verkopen aan hun klanten contact daarover met ons opnemen.” Parqui vult aan: “We verzorgen zelf de bezorging van de culinaire reisboxen, zodat we toch in contact blijven met onze klanten. Geheel volgens de richtlijnen van het RIVM.” Kijk op de website van PANGEA Travel voor meer informatie over de boxen.

Wist je dat...

Culinaire box Afrika.

Culinaire box Azië.

www.travelpro.nl

De Afrikaanse braai niet helemaal hetzelfde is als een traditionele barbecue? In Afrika wordt een braai warm gemaakt door hout. Hier worden diverse Afrikaanse gerechten op bereid: grote stukken vlees, groentes en ‘potjies'. De ‘boerewors’ (varkensvlees) en de 'sosatiewors' (rund- en lamsvlees) mogen nooit ontbreken op een Zuid-Afrikaanse braai.

17


Win een luxe weekend in Warschau! Ontdek Polen

Beste stedentrips van Polen Wil jij je klanten een aantrekkelijke en voordelige bestemming aanraden, die ze ook positief zal verrassen? Ontdek dan de bruisende Poolse steden door middel van de cursus ‘Beste stedentrips van Polen’ op TravEcademy en win een luxe weekend in hotel Mercure Warszawa Centrum in Warschau!

Ga naar de cursus


Achtergrond

Tekst: Sharon Evers

Onbereikbaarheid leveranciers zorgt voor slapeloze nachten Al ruim drie maanden houdt corona de Nederlandse en internationale reiswereld in haar macht. De ellende die daarbij

hoort, hoeven we niet te vertellen. Dat is meer dan duidelijk. Reisprofessionals lopen tegen allerlei verschillende zaken aan. TravelPro zette ze op een rijtje en vroeg om een reactie bij de ‘andere’ partij.

Belvilla bijvoorbeeld. “Deze partner is onbereikbaar.” “Na uren aan de telefoon te hebben gehangen, uiteraard in de wacht, geen ik het op.” “Belvilla gaat op mijn zwarte lijst.” TravelPro zocht contact met Hanita van der Meer (woordvoerder Belvilla): “We zijn ons ervan bewust dat we op dit moment moeilijk bereikbaar zijn en dat heeft alles te maken met de achterstand van mails en berichten die we aan het opruimen zijn (met betrekking tot corona). Het is net als bij een retailer dat wij een dossier meerdere malen in onze handen hebben gehad in de afgelopen maanden en meerdere malen hebben gezien hoe ook gasten twijfelden over wat ze wilden gaan doen.”

Betere bereikbaarheid

Van der Meer: “We hebben hiervoor een paar zaken nu opnieuw ingericht. Sinds maandag zijn er vijftien nieuwe medewerkers begonnen die gaan functioneren als een soort ‘triage’

team. Zij worden op dit moment getraind en gaan als een soort receptiedesk de eerste telefoontjes opvangen en doorzetten naar de juiste personen, zodat het sneller kan worden afgehandeld. Daarnaast zijn we vorige week gestart met een test, die er goed uit lijkt te zien, waarbij we van 8.30 - 13.30 uur iedere beschikbare customer service-collega aan de telefoon hebben zitten (veelal nog vanuit huis). Daarna sluiten we de telefoonlijnen en gaan alle collega’s de achterstallige mails en berichten oppakken en beantwoorden. Dit zorgt voor een betere bereikbaarheid in de ochtend en meer rust en concentratie in de middagen bij het afhandelen van de mails. Verder zijn we sinds een week gestart met een internationaal online response team, dat de vele vragen van klanten beantwoord op al onze social media-kanalen in alle EU-landen. Ook hier zien we daardoor de vele vragen langzaam afnemen. We hebben twee weken geleden onze FAQ’s aangepast op de website waardoor deze ook meer duidelijkheid brengen. We hebben deze door ACM

laten checken en zij gaven bij ons aan dat we meer dan van ons gevraagd wordt (ze noemden het letterlijk: this is Above and Beyond).” Van der Meer laat ook weten dat er geen apart telefoonnummer is voor de retail.

"Helaas konden we veel vragen over de uitvoering van de reis niet meteen beantwoorden" Belvilla-voucher

Een andere vraag die leeft gaat over de vouchers. Belvilla geeft zowel vouchers uit zonder SGR-dekking als corona-vouchers. Mag dit? Van der Meer: “Dit mag. Het gaat dan om een Belvilla-voucher en heeft daardoor ook andere

19


20

Achtergrond

voorwaarden. Zie FAQ-nummers 7, 8 en 9, daar zie je heel duidelijk de verschillen. Laat ik daarbij vermelden dat al onze vouchers drie jaar geldig zijn. Veel mensen reageren heel positief op een voucher, omdat ze het niet per se voor volgend jaar hoeven te gebruiken maar het dus langer kunnen bewaren en gebruiken. Natuurlijk geven wij de mensen die het vouchers nu gebruiken additionele mooie kortingen, want ook wij zijn erbij gebaat als ze zoveel mogelijk gebruikt gaan worden.”

Annuleringskosten

We legden ook de volgende casus voor aan Belvilla. ‘Klant annuleert een vakantiehuis bij Belvilla op eigen initiatief. Belvilla zou coronavouchers uitschrijven op iets wat de klant zélf annuleert met 10% annuleringskosten. Klopt dit?’ Van der Meer: “Nee op Non Force Majeure annuleringen - zoals dat zo mooi heet -, dus als de gast zelf annuleert krijgt hij/ zij geen corona-voucher maar een Belvillavoucher. Dat zou ook tegen de regels van de SGR zijn. Ik zeg er gelijk bij dat ik mijn hand er niet voor in het vuur steek dat dit in het heetst van de ‘strijd’ wel een keer mis is gegaan, maar dan hoor ik het graag en dan zullen we dat voucher vervangen voor een Belvillavoucher. Aan de start van de coronacrisis zijn een paar processen van automatisch naar handmatig overgezet en andersom en daar zal ongetwijfeld hier en daar een foutje zijn ingeslopen. Als het een Non Force Majeure annulering is, dan is het dus de keuze van de klant zelf en dan gelden inderdaad de annuleringskosten die op dat moment van toepassing zijn.” Van der Meer: “Laat ik afsluiten met te zeggen dat deze crisis voor alle partijen enorm heftig en ongekend is geweest en nog steeds is, en dat wij iedereen willen bedanken voor het geduld en het meedenken.”

Zwarte lijst

Op de opmerking ‘Belvilla staat op mijn zwarte lijst’ en op de vraag of ze bang is dat reisprofessionals overlopen naar andere partijen, antwoordt Van der Meer: “Als retailers ons hierdoor op de zwarte lijst willen zetten, dan kan ik dat niet voorkomen. Ik denk niet dat het

verstandig is en dat we beter nuchter kunnen blijven in deze en stap voor stap iedereen om te boeken en alsnog lekker op vakantie te laten gaan. Ik vind dit soort lijsten niet echt gepast in deze crisis, het is niet zo dat we moedwillig de lijnen overbezet hebben.”

Alltours

TravelPro ontving ook klachten over alltours. De Duitse touroperator zou zeker na het wegvallen van het Nederlandse salesteam - onbereikbaar zijn tot grote ergernis van de Nederlandse retailer. We zochten contact en sprak met Thomas Daubenbüchel (Hoofd bedrijfscommunicatie en perswoordvoerder alltours). “We zijn ons ervan bewust dat we slecht bereikbaar zijn of liever gezegd zijn geweest. Onze telefoonlijnen en e-mailkanalen zijn en worden nog steeds erg drukbezocht. Er zijn een heleboel corona-gerelateerde vragen die los van boekingen gesteld. Helaas konden we veel vragen over de uitvoering van de reis niet meteen beantwoorden, omdat de ministers van Buitenlandse Zaken van de deelstaten vaak nog geen eindconclusies hadden gegeven over hoe het verder moest. Ondertussen hebben de ministers van Buitenlandse Zaken duidelijkheid geschept, waardoor de telefoonlijnen en e-mailkanalen niet meer blootstaan aan zo'n groot aantal. We zijn nu weer terug bij de oude en gebruikelijke openingstijden en teamsterkte en hebben de bereikbaarheid vergroot, zoals onze evaluaties laten zien.” Daubenbüchel vervolgt: “Daarnaast informeren wij de reisbureaus bijna dagelijks per e-mail (via verkoopinformatie en nieuwsbrieven) over de actuele situatie, zodat zij hun klanten kunnen informeren. Ook hebben we webinars opgezet waarin we de reisbureaus op de hoogte houden.”

Voucher

“Voor alle pakketreizen die door alltours worden geannuleerd, geldt het volgende: Getroffen klanten kunnen de betalingen die zij hebben gedaan ontvangen als een terugbetaling, als een gratis omboeking of als een

tegoedbon (de tegoedbon is overdraagbaar). De voucher is geldig voor vertrek tot 31 oktober 2021. Klanten die hun voucher niet inwisselen, kunnen het bedrag op elk moment laten uitbetalen.” Alltours heeft een speciaal nummer en mailadres voor de retail: alltours sales team, +49 (0)800 3636 7777 sales@alltours.nl, alltours reservation. +49 (0)800 3636 9000, reservierung@alltours.nl.

Commissie

Net voordat deze editie van TravelPro online ging, bereikte ons het bericht dat alltours de mogelijkheid biedt om meer commissie te verdienen. Reisagenten ontvangen 12% commissie op alle nieuwe boekingen voor het zomerseizoen 2020 en 14% commissie op alle nieuwe boekingen die in één van de allsun hotels worden geplaatst. Gepland is hier op meerdere hotels/hotelmerken stapsgewijs uit te breiden.

"Ik vind zwarte lijsten niet echt gepast in deze crisis" Level Airline

TravelPro ontving het volgende: Ik heb maandenlang tevergeefs op een voucher van Level Airlines moeten wachten. De luchtvaartmaatschappij is nu in surseance gegaan en stevent af op een faillissement. Dus geen voucher en geen geld… wat zijn de gevolgen? De ANVR geeft antwoord: “Dat betekent dat de consument die rechtstreeks of via de bemiddeling van een reisagent bij Level heeft geboekt waarschijnlijk het geld kwijt is. Dit geldt ook voor afgegeven vouchers of toezeggingen van Level om niet-gevlogen tickets terug te betalen. Level Europe was geen IATA lid of deelnemer in BSP. Het is ook mogelijk dat de boeking is gedaan bij zusterbedrijven Vueling, BA of Iberia en dat vervolgens de klant is medegedeeld dat de vlucht wordt uitgevoerd


21

door Level. Als klant hebt je betaald en een luchtvaartovereenkomst afgesloten met hen en wij houden deze airlines dan ook aansprakelijk voor terugbetaling dan wel uitvoering van de vlucht door een andere airline. Indien je geboekt hebt met een creditcard, kan je proberen de betaling te storneren, dit is niet altijd mogelijk, er kan een eigen risico zijn, en je moeten even kijken naar de voorwaarden van de creditcardmaatschappij.” Indien een reisagent/touroperator zelf een pakket heeft samengesteld met een Level-ticket als onderdeel, wordt hij/zij gezien als de organisator en is hij/zij als organisator verplicht een alternatief aan te bieden. ANVR: “Tenzij dat onmogelijk is, of met zulke hoge kosten gepaard gaat dat dit in redelijkheid niet van de organisator kan worden verlangd. In dat geval kan je de reis niet uitvoeren en moet je als organisator de klant de reissom terugbetalen.”

Garantiefonds

Level Europe was een dochterbedrijf van IAG waar British Airways, Iberia, Aer Lingus en Vueling ook onder vallen. ANVR: “Level Europe is met een zes vliegtuigen geen grote speler, maar dat een airline onderdeel is van een groter verband, biedt dus geen enkele garantie voor een reisbedrijf of consument. Voor hen is ook vrijwel geen inzicht in de financiën mogelijk. Hoogste tijd dus voor een garantiefonds voor airlines waarvoor ANVR

al langer pleit en samen met SGR, ANWB en Consumentenbond plannen voor heeft opgesteld.”

KLM

TravelPro ontvangt net als de ANVR vragen over het beleid van KLM over onder meer vouchers, refunds en de 15%-bonusregeling. ANVR laat weten in gesprek te zijn met de airline over genoemde onderwerpen en vraagt reisprofessionals om hun algemene vragen te sturen naar de brancheorganisatie, zodat deze kunnen worden meegenomen in het volgende overleg. TravelPro legde de luchtvaartmaatschappij alvast enkele vragen en ergernissen voor. Een daarvan is de wachttijd aan de telefoon of op beantwoorde mails. Die zou namelijk veel te zijn. KLM is nauwelijks bereikbaar voor retailers en touroperators. Wordt hieraan gewerkt? Dries Klein (KLM Nederland): “Uiteraard wordt hieraan gewerkt, het is altijd ons streven om goed bereikbaar te zijn. De cijfers laten zien dat onze bereikbaarheid tijdens de COVID-19-periode ook hersteld is naar het juiste niveau, maar de laatste twee weken hebben we weer een periode gehad met een aantal annuleringen waardoor de volumes toenamen en we helaas niet alle calls hebben kunnen afhandelen volgens de standaarden die we hanteren.”

www.travelpro.nl

Via de mail

Door de slechte bereikbaarheid van KLM stapelen de vouchers zich op en kunnen ze nauwelijks worden ingewisseld. Brand: “Amadeusagenten kunnen zelf de vouchers inwisselen en hoeven hiervoor geen contact op te nemen met agentsupport. Niet-Amadeus-agenten kunnen de verzoeken tot het inwisselen van vouchers via de mail doen, daarvoor hoeft niet gebeld te worden.” TravelPro ontvangt ook vragen over vluchtschema’s; in hoeverre zijn vluchtschema’s die ‘onder voorbehoud’ worden gepubliceerd, echt onder voorbehoud? Brand: “De veranderingen in het netwerk gaan snel doordat grenzen van landen openen en sluiten en reisadviezen wijzigen. Hierdoor kan het voorkomen dat de GDS soms niet volledig is bijgewerkt. Op de site kan altijd het meest actuele aanbod worden gevonden.”

Andere nationaliteiten

Op de vraag waarom KLM vliegt naar landen die nu nog ‘oranje’ zijn, antwoordt Brand: “Het vervoeren van cargo is op dit moment een prioriteit en staat los van de codering van het betreffende land. Daarnaast kunnen er verschillende redenen zijn om op deze landen te vliegen, zoals het repatriëren van Nederlanders die langer op bepaalde bestemmingen zijn gebleven, het vervoeren van hulpverleners en het vervoeren van andere nationaliteiten die wel toegang hebben tot bestemmingen waar KLM op vliegt.”


22

Achtergrond

Tekst: Arjen Lutgendorff

Touringcarsector: lobby is succesvol geweest

Extra steun touringcarsector broodnodig Waren de gezichten vorige week nog gespannen en was iedereen in mineur, woensdagavond kondigde premier Rutte allerlei versoepelingen aan van de coronamaatregelen aan met tevens goed nieuws voor de touringcarsector.

Bert Fonteijn (Kupers Touringcars), Romain Spouwen (Spauwen Travel Group) en Ad Kras (Kras Bus).

Met ingang van 1 juli is het weer toegestaan om met een volledige bezetting te rijden in vrijwel alle vormen van touringcar-, zorg- en taxivervoer. Uiteraard moeten daarbij de coronamaatregelen in acht worden genomen, zoals die ook in de coronaprotocollen en -richtlijnen van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) staan. “We kunnen dus concluderen dat alle lobby voor en achter de schermen succesvol is geweest”, zo laat de KNV weten.

Steun nog steeds nodig

“Helaas zijn we er nog niet met deze versoe-

peling van de maatregelen”, zo laat de KNV weten. Over de broodnodige extra steun voor de kapitaalintensieve touringcarbedrijven wordt nog steeds gepraat. Vorige jaren was de sector goed voor meer dan tien miljard reizigerskilometers. Een aanzienlijk deel van die kilometers werd gereden in het werknemersvervoer, in de ov-ondersteuning, in het scholierenvervoer en in het evenementenvervoer. Kortom, met die ritten hielden de ondernemers Nederland mobiel waardoor grote delen van de maatschappij en de economie vlot konden draaien. Daarmee zijn ze een onmisbare schakel, net als bijvoorbeeld het ov.

Oad

Tijdens de persconferentie door de ministerpresident, Mark Rutte, bekendgemaakt dat het reizen per touringcar weer is toegestaan met normale bezetting. Arjan Koster (Oad directeur): “Wij zijn enorm blij dat we het uitvoeren van reizen weer kunnen oppakken. Uiteraard gaan we alleen op reis wanneer wij de reis kunnen bieden waarvoor is geboekt, maar vooralsnog wel in het ‘nieuwe normaal’. We zullen ons allemaal moeten houden aan de Nederlandse en buitenlandse regels. Dit is in het belang van de veiligheid van onze gasten.”


Achtergrond

Tekst: Sharon Evers

“De vraag naar Avila Beach Hotel op Curaçao neemt weer toe” Over een paar dagen is het zo ver: Curaçao gaat weer open voor (Nederlandse) toeristen. “We kunnen het ons goed

voorstellen dat je niet kunt wachten om weer te gaan reizen en te genieten van de wonderen die de wereld te bieden heeft”, laat Avila Beach Hotel

weten. En dat geldt natuurlijk ook voor jouw klanten.

Toen het Nederlandse reisadvies voor onder meer Curaçao werd versoepeld, nam de vraag voor het Avila Beach Hotel op het eiland toe. Dat zegt Robbin Vogels (General manager van het Avila Beach Hotel) tegen TravelPro. “De boekingen die worden gemaakt, zijn voornamelijk voor het later in het jaar. Dit wordt een rustig seizoen, maar het biedt wel volop kansen en voordelen voor reizigers die er juist voor kiezen om dit seizoen naar Curaçao te komen. Het voordeel voor reizigers die in dit zomerseizoen komen

is dat het een stuk rustiger is op het eiland en daardoor nog persoonlijker. Het is veel veiliger in vergelijking met andere landen in Europa en er is enorm veel buiten te doen; 95% van de activiteiten zijn allemaal buiten en je hebt zongarantie. Het Avila Beach Hotel is er helemaal klaar voor om Nederlandse toeristen op een veilige manier en in een veilige omgeving te ontvangen.”

Vragen

In een FAQ geeft het hotel antwoord op vra-

www.travelpro.nl

gen van gasten. In dit overzicht lees je hoe veilig Curaçao echt is en wat de beperkingen en veiligheidsmaatregelen precies zijn. Vogels: “Vanzelfsprekend blijven we de situatie nauwlettend volgen en zullen indien nodig aanvullende aanpassingen doen.”

Waarom

Ben je op zoek naar inspiratie? En wil je weten waarom jouw klanten voor Avila Beach Hotel én Curaçao kunnen kiezen? Klik dan hier.

23


Blijf op de hoogte van al het nieuws tijdens de coronacrisis. Interviews, achtergrondartikelen en ontwikkelingen uit de reiswereld digitaal! Lees TravelPro digitaal Heb je je nog niet ingeschreven voor de nieuwsbrief? Inschrijven voor de nieuwsbrief

Volg ons tevens op Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, LinkedIn en natuurlijk via travelpro.nl

9.365 volgers

2.178 volgers

9.242 volgers

218 abonnees

1.735 volgers

145.000 paginaweergaven per maand


Achtergrond

Tekst: Arjen Lutgendorff

Platform om met eigen content maatwerk(rond)reizen aan te bieden

The sky is the limit: EURAM lanceert Planisto Travel Platform

In deze chaotische tijden komt EURAM met een positieve boodschap. Gedurende een druk bijgewoonde één-

uurdurende onlinesessie presenteerde Vincent Hekkert het Planisto Travel Platform voor maatwerk(rond)reizen. Het

platform is goed doordacht en vloeit voort uit de jarenlange ervaring en synergie van de business experts én IT binnen EURAM. Een ingenieus systeem genereert bij elke input de noodzakelijke taken die moeten worden uitgevoerd. Het

resultaat mondt uit in een aantrekkelijk (digitaal en PDF) reisvoorstel en dito roadbook als de reis wordt uitgevoerd. De prijs voor het platform zal door de reisbranche zeer gewaardeerd worden, want het platform is gratis en enkel vanaf het ogenblik dat je kunt verdienen aan een reis betaal je voor Planisto.

Hekkert laat weten dat EURAM, zoals zoveel reisbedrijven, geraakt is door Covid-19. “Wij hadden lange tijd het idee om EURAM Creative Packaging, waarmee reisprofessionals met de content en producten van EURAM reizen op maat kunnen samenstellen, te vervangen. Maar het systeem/de website werkt nog prima. We hebben er daarom voor gekozen om ons vol te richten op het Planisto Travel Platform. Het is bewezen technologie, want wij gebruiken het zelf ook, die we beschikbaar maken voor alle reisbedrijven.”

Doelgroep

EURAM, dat haar hoofdkantoor in het Belgische Leuven heeft en actief is op de Belgische, Nederlandse, Luxemburgse en Franse markt, richt zich op reisbedrijven die een eigen productie hebben. Hekkert: “Voor deze bedrijven is het Planisto Travel Platform ideaal. Het maakt niet uit welk land, provincies, regio’s of steden je aanbiedt, alles is toe te voegen met dit nieuwe systeem. De basis van het systeem is de content. Het biedt de mogelijkheid om je eigen beschrijvingen toe

Daniëlle Goedkoop & Vincent Hekkert.

www.travelpro.nl

te voegen van landen, provincies, regio’s, steden, hotels, excursies, enzovoorts, maar ook foto’s en video’s.”

Content en prijs

Naast het zelf toevoegen van product- en bestemmingsinformatie biedt het Planisto Travel Platform plek voor relatiebeheer en, op termijn, ook hybrid pricing. “Hybrid pricing is de plek waar het hele spel van online leveranciers gaat plaatsvinden. Dit is het component waar alle leveranciers op worden

25


26

Achtergrond

de digitale reisvoorstellen en roadbooks zogenaamde progressieve web applications zijn, één van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van apps waarbij je niets hoeft te downloaden, werkt het perfect op zowel laptop, mobiel als tablet en kun je ideaal door de reisroute scrollen en informatie verkrijgen over locaties, accommodaties, route, het weer en vluchten. Natuurlijk zit niet iedere consument te wachten op een digitaal reisvoorstel of roadbook en als je als reisbedrijf een PDF-versie wil verstrekken dan is dat ook mogelijk.”

aangesloten, waar een zoektocht langs alle prijzen plaatsvindt en waar uiteindelijk de gebruiker de juiste prijs kan vinden. Voor alle duidelijkheid, dit component is nu nog niet beschikbaar maar dat komt er aan. De beschrijving van de reis, van de hotels en andere afgenomen producten, komen uiteindelijk in een journey. Een product team gaat bijvoorbeeld aan de slag met de content en het verkoopteam met het samenstellen van rondreizen. Al die informatie komt uiteindelijk in een journey. Als er een rondreis is samengesteld, dan komt dat uiteindelijk in één document, zoals een reisvoorstel of roadbook”, aldus Hekkert. Hoewel het DNA van EURAM rondreizen betreft kan het platform ook zeer goed gebruikt worden voor ‘stays’.

Supporting services

Het systeem wordt ondersteunt door een aantal supporting services. Een identity provider, wat niets anders inhoudt dan het

veilig in- en uitloggen in een systeem, maar ook een (volgens Hekkert die uit eigen ervaring spreekt) ingenieus takensysteem. Rapportage, block storage (waar grote documenten opgeslagen kunnen worden) en external information (de mogelijkheid tot bijvoorbeeld het versturen van e-mails).

Verschil maken

Hekkert hamert erop dat reisbedrijven zich kunnen onderscheiden door middel van wát zij delen met de consument. Dat op en duur meerdere bedrijven daarvoor het Planisto Travel Platform gebruiken doet er volgens Hekkert niet toe. “Het gaat erom wát je deelt met je klant. Het reisvoorstel is een ontzettend belangrijk document om een consument te bewegen een boeking te maken en wij denken dat er heel veel behoefte is aan dit nieuwe systeem dat wij bieden. Gebruik deze crisis om een boost te geven aan de kwaliteit en efficiency van je bedrijf! Doordat

"De reisvoorstellen en roadbooks uit het Planisto Travel Platform werken perfect op laptop, smartphone en tablet" Wat gaat het kosten?

EURAM begint direct met het draaien van de eerste pilots met drie bedrijven die daaraan meewerken. Hekkert: “In september willen we het uitrollen naar meerdere partijen. Met wie interesse heeft, voeren we uiteraard intakegesprekken om te bepalen wat de wensen zijn. Achter de schermen zetten wij vervolgens het gepersonaliseerde platform op en wij zullen een training verzorgen.” Over de kosten van het Planisto Travel Platform laat Hekkert weten: “Over het bedrag dat we vragen hebben we lang nagedacht. Er zijn veel techbedrijven die tienduizenden euro’ voor een leeg systeem vragen, maar het Planisto Travel Platform is gratis. Wij vragen pas een bedrag wanneer gebruikers de mogelijkheid krijgen om geld te verdienen. Wij vinden dit een Coronavriendelijke manier om samen te werken.”


Achtergrond

Vragen Tijdens de online presentatie was er voor de deelnemers ook de mogelijkheid om vragen te stellen. Dit zijn enkele van de vragen die voorbijkwamen.

meegenomen worden in de reisvoorstellen en roadbooks.

Is het roadbook ook offline beschikbaar op mobiel op locatie?

Het gedeelte om content in te voeren zal voor nu in het Engels blijven. Het Creatieve Packaging gedeelte waar de rondreizen door verkoopteams worden samengesteld, wordt wel naar het Nederlands vertaald.

De consument kan het roadbook (en ook het reisvoorstel) offline gebruiken. Daar is een button voor in het reisvoorstel/roadbook.

Ik veronderstel dat de vluchten niet door EURAM geboekt worden? Vluchten kunnen inderdaad niet bij ons worden geboekt maar vluchtinformatie kan wel

Komt er een Nederlandstalige versie met alle knoppen in het Nederlands?

Is er ook een koppeling voor het aanmaken van plaatsen met Maps zoals ook bij het hotel zodat een plaats niet handmatig geselecteerd hoeft te worden op de kaart?

Kan een medewerker dagelijks inloggen en in Planisto zien welke taken aan hem/ haar zijn toebedeeld?

Kun je onderscheid maken tussen region en product content m.b.t. wat er in een reisvoorstel zichtbaar moet zijn en wat er in een roadbook zichtbaar moet zijn (zodat reisvroostel content beknopter is t.o.v. roadbook info m.b.t. bijvoorbeeld plaatsinformatie)?

Dat kan inderdaad.

Absoluut, die functie is er.

Jazeker. Dit bepaal je helemaal zelf. Het kan heel beknopt, maar je kunt er ook een hele reisgids van maken. Het is zeker mogelijk om het reisvoorstel beknopter te houden dan het uiteindelijke roadbook.

Is het noodzakelijk alle producten zelf offline aan te maken, of zijn er ook live koppelingen met leveranciers, bijvoorbeeld met beddenbanken, waarin je hun producten en content kunt gebruiken en koppelen aan het systeem? Dat gaat in de toekomst zeker mogelijkheid zijn. EURAM’s andere oplossing (EURAM Creative Packaging) heeft dat bijvoorbeeld ook al.

Kun je ook alleen één totaalprijs invoeren als je de prijzen van de onderdelen niet hebt ontvangen van de agent?

Dat kan. Je kunt de totaalprijs overschrijven zodat je bijvoorbeeld een prijs inclusief vluchten kunt geven. Dit met eigen lettertype, huisstijl, enzovoorts.

Is autohuur en camperhuur mogelijk in het systeem? Voorlopig nog niet, maar dat komt eraan.

Kan een reisbedrijf ook zelf iets toevoegen aan het systeem?

Ja, absoluut. De sky is the limit. Je kan nog veel verder denken dan wat er nu mogelijk is. Er zijn bijvoorbeeld plannen om de consument zelf ter plekke via zijn digitale roadbook excursies te laten boeken.

Stopt EURAM met EURAM Creative Packaging?

Nee, zeker niet. EURAM als bedrijf nu 2 oplossingen; EURAM Creative Packaging en het Planisto Travel Platform.

www.travelpro.nl

27


28

Nieuws

Tekst: Sharon Evers

‘Gewoon doeners’ op autogroepsrondreis door Duitsland Er stonden nog verschillende groepsreizen gepland, maar corona gooide roet in het eten. Nu een groot deel van

Europa weer open en veilig bevonden is, hield niemand hem meer niet tegen. Mohsin Amdaouech (Niet Nadenken Gewoon Doen) organiseerde - naar eigen zeggen als eerste - een autogroepsrondreis door Duitsland. Afgelopen week kwamen dertien auto’s aan in Duitsland voor een roadtrip door Berchtesgaden, Salzburg, Hallstatt, Blautopf en Rothenburg. In vijf dagen worden deze plekken ontdekt en bewonderd. “Onze groepsreizen worden normaalgesproken buiten Europa gehouden, maar dat kan nu even niet. Daarom bedachten we wat ander. Iets unieks, want volgens mij zijn we de eerste die dit doen.” Dat ‘anders’ is een spontane groepsreis geworden met dertien auto’s.

Spontane roadtrip

Voor Mohsin en zijn vrouw Sherine was Duitsland tot voor kort een nieuwe bestemming, terwijl het stel aardig wat van de wereld heeft gezien en al tig groepsreizen heeft uitgevoerd. De wereldreizigers waren van plan om een weekend weg te blijven, maar maakten er al snel een Europese trip van. Elke bestemming werd gedeeld op social media en kregen veel leuke reacties. “Mensen werden super enthousiast over onze roadtrip, waardoor we op het idee kwamen om een groepsreis met eigen auto te gaan doen door Duitsland/Oostenrijk, onze laatste

Sherine en Mohsim Amdaouech.

bestemming voordat we weer terugkeren naar Nederland. Een spontane trip voor mensen die niet nadenken, maar gewoon doen.”

Gewoon doeners

De ondernemers aarzelden geen moment en ‘nodigden’ de ‘gewoon doeners’ - zoals ze door Mohsin worden genoemd - uit om naar hun laatste hotel in Duitsland te komen voor een vijf daagse roadtrip door Duitsland en Oostenrijk. “Op het moment dat de reis online stond, kregen we meteen aanmeldingen. Erg leuk. Mensen willen na maanden van thuisblijven er weer op uit. Dat snappen we ook wel. Het is ook wel spannend natuurlijk, maar het is een erg leuke trip die we in elkaar hebben gezet. Mensen gaan gave dingen zien en doen.”

Er gebeurt weer iets

Mohsin: “De reizen worden geheel volgens de richtlijnen van het RIVM uitgevoerd. Mensen kwamen alleen of met hun partner, moeder, vader... met hun eigen auto. Voor corona zouden auto’s worden gedeeld, zouden mensen met elkaar samen reizen, maar dat kan

nu niet. Onze deelnemers begrijpen dat ook. Ook de hotelkamer wordt normaal gedeeld, dat gebeurt nu ook niet. Wat wel gebeurt, is reizen. We zijn dan ook erg blij dat er animo is voor deze bijzondere reis. Er gebeurt weer iets.”


Terugblik

Tekst: Sharon Evers

Wat gebeurde er afgelopen week? Het reisadvies wordt voor steeds meer landen versoepeld. Reisagenten nemen de proef op de som en stappen het

vliegtuig in om het zelf te ervaren. Maar deze week liet ook de harde werkelijkheid van de coronacrisis zien... TravelPro blikt terug op afgelopen week.

Reisbureau Friesland meldt faillissement “Met pijn in ons hart moeten wij jullie mededelen dat vandaag het faillissement voor ons reisbureau is uitgesproken (vestiging Harlingen én vestiging Bolsward)”, dat meldt het team van Reisbureau Friesland. Lees meer.

Geen andere uitweg Reisburo Franeker laat weten gedwongen te zijn om vanaf 1 september in de huidige samenstelling en op de bestaande locatie niet verder te gaan. Van een faillissement is geen sprake. “Reisburo Franeker heeft sinds 15 maart geen enkele reis meer uitgevoerd. Met een omzet gelijk aan nul, doorlopende kosten (medewerkers, pandhuur, verzekeringen et cetera) en de wetenschap dat de situatie dit jaar niet meer verbetert, zien eigenaren Jeanet Hospes en André Diemers geen andere uitweg dan het team te ontbinden en ontslag aan te vragen voor de zes medewerkers. Lees meer.

Hit the road De Sunair komt met Sunair Roadtrips; stedencombinaties die per eigen auto eenvoudig te bereiken zijn. Linda Andeweg (sales manager bij Sunair Vakanties): “Reizen met eigen auto geeft de klant een stukje comfort, op deze

manier is de klant vrij om te gaan en staan waar hij wil. Sunair heeft bewust gekozen voor hotels die beschikken over parkeergelegenheid. Wanneer dit niet mogelijk is, is er in de nabijheid openbare parkeergelegenheid aanwezig. Met veel zorg heeft Sunair Vakanties arrangementen samengesteld waarbij klanten genieten van interessante steden in een mooie omgeving, waar onbezorgd genoten kan worden van cultuur en natuur. Natuurlijk zijn leuke gratis extra’s bij de verschillende arrangementen inbegrepen, zoals reisagenten van de Stedenspecialist gewend zijn.” Lees meer.

www.travelpro.nl

Teleurgesteld Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen publiceerde onlangs de ontwerp-luchtvaartnota die vandaag in de Tweede Kamer besproken wordt. Volgens TUI worden in deze ontwerpnota de belangen van de Nederlandse reiziger compleet genegeerd. Net als brancheorganisatie ANVR is de reisorganisatie teleurgesteld in de toekomstvisie van het kabinet. Lees meer.

Opstarten Transavia heeft 18 juni ook haar eerste vluchten opgestart vanuit de luchthavens

29


30

Terugblik

Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport. Op 4 juni zijn de eerste vluchten vanaf Schiphol uitgevoerd. Naast Faro in Portugal wordt er vanaf Rotterdam The Hague Airport vanaf 18 juni weer gevlogen naar Malaga, Alicante en Ibiza in Spanje en Split in Kroatië. Vanaf 2 juli komen daar nog 22 bestemmingen bij zoals Corfu, Kos en Heraklion in Griekenland, Perugia in Italië en Valencia, Mallorca en Girona in Spanje. Lees meer.

Vloot aan de grond LEVEL Europe, de in Oostenrijk gevestigde lowcost luchtvaartmaatschappij die voorheen ANISEC heette, is van plan een faillissementsaanvraag in te dienen. De luchtvaartmaatschappij is met onmiddellijke ingang gestopt met haar activiteiten. Lees meer.

Gratis omboeken Klanten die naar een bestemming zouden reizen die nog geen code geel heeft, met vertrek in juli of augustus 2020, kunnen gratis omboeken bij FTI. Daarnaast is er een € 100 omboekingsbonus. Reisbureaus ontvangen volledige commissie op de nieuwe boeking. Lees meer.

Testen Sinds 1 juni kan iedereen met corona-gerelateerde klachten zich gratis laten testen bij de GGD. Vakantiegangers kunnen hier uiteraard geen gebruik van maken - tenzij ze klachten hebben - en zijn dus aangewezen op com-

merciële aanbieders van deze tests. De kosten daarvan bedragen in de regel €100 tot €180 per persoon, inclusief het noodzakelijke reisdocument. Om iedereen in staat te stellen zich voor een redelijke prijs te laten testen, biedt Corendon dezelfde test ook aan voor de speciale prijs van €89,50 (inclusief reisdocument) voor mensen die geen Corendon-vakantie hebben geboekt. Lees meer.

Petitie Er is initiatief genomen om de petitie ‘Code geel voor Turkije’ te starten. De initiatiefnemers willen dat het Ministerie van

Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Turkije bijstelt naar ‘code geel’ en de verplichte quarantaine bij terugkomst intrekt. De initiatiefnemers zijn het er niet mee eens dat het reisadvies voor Turkije op oranje blijft staan. “Dit terwijl de reiswaarschuwing voor landen zoals Italië, ondanks de allerhoogste besmettingen en overlijdensgevallen ter wereld, wordt verlaagd naar geel. Wij willen objectiviteit en transparantie bij deze beoordelingen!” Lees meer.

Bon bini TUI start haar operatie naar de ABC-eilanden


Terugblik

weer op en vliegt vanaf 2 juli van Amsterdam naar Curaçao. Bonaire volgt op 9 juli en Aruba op 11 juli. Daarnaast biedt TUI biedt een PCR-test tot en met 31 augustus gratis aan alle reizigers aan, inclusief degenen met alleen een vliegticket. Lees meer.

Ola Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Spanje gewijzigd van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel (let op, veiligheidsrisico’s). Ruim een week geleden werd al bekend dat Spanje met

ingang van 21 juni haar grenzen zou openen voor reizigers uit Schengenlanden (waaronder Nederland). Lees meer.

Mickey says welcome Disneyland Paris kondigde een gefaseerde heropening aan, te beginnen met het Disneyland Park, het Walt Disney Studios Park, Disney’s Newport Bay Club en Disney Village op 15 juli 2020. De focus blijft liggen op het bevorderen van de gezondheid en veiligheid van gasten en Cast Members. Lees meer.

Drie dagen wandelen Woensdag 24 juni startten drie reisadviseurs aan een driedaagse wandelroute vanuit Tilburg naar het Binnenhof in Den Haag, waar de petitie ‘help de reisbranche overleven’ werd aangeboden. Lees meer.

Benoeming Op voordracht van de Raad van Commissarissen heeft de minister van Financiën, de heer Wopke Hoekstra, Marjan Rintel benoemd tot president-directeur van NS. Lees meer.

Hulp Door de coronacrisis krijgen werkgevers en werknemers te maken met het reorganiseren en zelfs beëindigen van bedrijven. De ANVR stelt hulp beschikbaar, waarbij reisondernemers dilemma’s kunnen bespreken met oud- of ervaren ondernemers. Het ligt niet in de verwachting dat in 2021 de uitvoering van vakantie- en/of zakenreizen volledig terug zal komen op het niveau van 2019. Hiermee houden reisbedrijven rekening en zijn gestart met reorganisaties om verliezen te beperken. Lees meer.

Toch naar Turkije De van oorsprong Zwitserse touroperator Bentour die in onder andere Duitsland reizen aanbiedt naar Turkije, gaat ondanks het oranje reisadvies in Duitsland voor Turkije starten met het uitvoeren van de reizen. Wie niet naar Turkije wil, kan kosteloos annuleren. Lees meer.

www.travelpro.nl

31


Leer van de besten! Van wie kun je veel leren en inspiratie opdoen? Juist; van experts en specialisten! Wij laten ze voor je aan het woord in de TravEcademy SPECIAL gamecourses, die boordevol (verkoop)tips, trends en leuke weetjes staan. Laat je informeren door de besten uit de branche, vooral nu we ons weer voorbereiden op reizen in de (hopelijk nabije) toekomst! Hoe krijg je een jonger publiek aan boord van riviercruises, wat is de betekenis van luxe tijdens een vakantie, wat zijn trends op het gebied van cruises en welke stedentrips zijn populair? Laat je informeren en inspireren door reisprofessionals, van de Jong Intra Vakanties tot Travel Impressions, Feenstra Rijn Lijn, Silverjet Vakanties en diverse ZRA’s. Hierbij alvast een aantal suggesties... Japan

Stedentrips

Cruises

Naar nog meer TravEcademy SPECIALS


Nieuws

Tekst: Sharon Evers

Dit was het ‘positieve’ nieuws… Jippie

Sunny Cars is positief gestemd nu de eerste huurautoreserveringen weer binnenkomen. Reizigers zijn vooral geïnteresseerd in de landen Spanje, Portugal en Italië. De autohuurspecialist zit inmiddels dagelijks op 20% tot 25% van het volume ten opzichte van voorgaande jaren. Dat lijkt wellicht niet veel, maar kijkend naar de afgelopen maanden is dat een hele prestatie.

Blootgewoon

“Bloot op vakantie? Is daar vraag naar dan? Dat is toch alleen op de camping mogelijk? Zijn dit ook jouw vraagtekens en wil je weten hoe waarschijnlijk het is dat ook jij klanten hebt die graag bloot recreëren? Kom, kijk, luister en doe mee met de webinar van Naturist2Go op 14 juli”, zo laat Christy-Anne Kniestedt van Naturist2Go weten.

Podium

Een van de gevolgen van de coronacrisis is dat mensen niet meer kunnen doen wat zij het liefste willen: een mooi vak uitoefenen, klanten bedienen, een passie verwezenlijken. Cabaretier, acteur en columnist Kasper van Kooten deed daarom een oproep op LinkedIn: ‘Bied mij een podium in een vliegtuig voor live entertainment’. Hij mist het

optreden, wil het podium op om mensen te verbinden, entertainen, inspireren. Daarin herkende Transavia ook zichzelf. De toestellen stonden, op de repatriëringsvluchten na, weken aan de grond. De medewerkers van Transavia konden niet meer doen wat zij het liefste doen; passagiers naar mooie bestemmingen brengen.

Lees meer.

Cadeautje

Onder de noemer ‘Yes! We mogen weer!’ lanceerde de D-rt Groep onlangs een ludieke actie in de reisbureaus van D-reizen en VakantieXperts. Consumenten die in het reisbureau hun vakantie komen boeken, ontvangen een gratis verrassingspakket met leuke, zomerse goodies. Lees meer.

Nieuw B2B-platform

Qatar Airways heeft een nieuw platform voor B2B-partners en reisagenten gelanceerd. Dit platform bevat een scala aan nieuwe, gebruiksvriendelijke functies die speciaal voor reisprofessionals ontworpen zijn. Het nieuwe trade portaal is eenvoudig en gebruiksvrien-

delijk. Reisagenten lezen hier onder meer updates en het laatste nieuws over Qatar Airways. Lees meer.

Lees meer op www.travelpro.nl

33


34

Avila Reizen houdt digitale reisbeurs

Op zaterdag 11 juli houdt Avila Reizen een digitale reisbeurs, waarbij Avila’s specialisten gedurende de dag in maar liefst 21 webinars alles vertellen over een groot aantal bestemmingen. Deze specialisten zijn ook beschikbaar voor een-op-een videogesprekken. Laat je inspireren en grijp dit moment aan om

een toekomstige droomreis vorm te geven. De interactieve presentaties gaan over onvergetelijke ervaringen, weergaloze landschappen, intrigerende culturen en de meest gastvrije bevolking. Maar natuurlijk ook met praktische informatie over niet alleen de bestemmingen maar ook over hoe je zorgeloos een volgend avontuur vastlegt.

Programma

Klik hier voor het complete programma en om je aan te melden voor de webinars, maar ook voor de reisquiz met als hoofdprijs een gesigneerd exemplaar van Jimmy Nelson’s boek ‘Homage to Humanity‘!

Colofon Postadres: Arendstraat 19, 1223 RE Hilversum

Wijzigingen i.v.m. abonnement per e-mail kunnen worden doorgegeven: abonnement@travelpro.nl. Opzeggen mag per e-mail, per post of telefonisch. Vragen? Info@travelpro.nl

Kantooradres: Arendstraat 19, Hilversum Tel: +31 (0)35-2005481 E-mail: redactie@travelpro.nl Internet: www.travelpro.nl

Uitgever: Tom van Apeldoorn Vormgeving & DTP: Seb van Apeldoorn & Iris Beenen Druk: PreVision, Eindhoven

Verantwoording: TravelPro is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V. Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben. Abonnement: Jaarabonnement: €95 Thuisabonnement: €85 Studentenabonnement: €75 Proefabonnement (3 maanden): €20 Deze tarieven zijn exclusief BTW.

Tom van Apeldoorn Uitgever tom@travelpro.nl

Arjen Lutgendorff Hoofdredacteur arjen@travelpro.nl

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door foto-kopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van @TRAVELPRO

TJ van Apeldoorn Commercieel Directeur tj@travelpro.nl

Sharon Evers Redacteur sr. sharon@travelpro.nl

Dennis de Groot Sales Manager dennis@travelpro.nl

Dylan Cinjee Redacteur dylan@travelpro.nl

www.travelpro.nl

Renée Koenen Sales Support renee@travelpro.nl

Iris Beenen Graphic Design iris@travelpro.nl

Seb van Apeldoorn Chef Graphic Design seb@travelpro.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.