Page 1

Expedia: Nederland is een succesverhaal “Negatief reisadvies .. Tunesie oneerlijk”

“LEISURE IS MINDER RELEVANT VOOR SCHIPHOL” Jos Nijhuis (President & CEO Schiphol Group)

Travelpro_41.indd 1

New

Isropa

new york

stad van de maand december:

★ ★ ★

GRATIS Top of the Rock GRATIS Fietstour GRATIS Time to Momo stadsgids

Jordaniëspecialist

info@isropa.nl

088 1900 133 - Advertentie -

ex tr stad a de mavan

d barcelan ona kijk op sjo rs voor alle info

- Advertentie -

28-11-16 13:14


VOLG ONS OP

MELD JE NU AAN VOOR DE VAKDAGEN OP VAKANTIEBEURS.NL/VAKDAGEN

ALSOF JE ER AL BENT TWEE DAGEN TOPSPREKERS EN INSPIRERENDE CASES Alles weten over o.a. customer journeys, sharing economy, content marketing, wereldzaken, trends & ontwikkelingen? Bekijk het volledige programma op de website en meld je nu gratis aan.

0621 VKB Adv 240x340mm Vakdag Travelpro.indd 1 Travelpro_41.indd 2

23-11-16 17:27 28-11-16 13:16


3

Inhoudsopgave Congres Het ANVR-Congres 2016; zon, zee en strand, Amstel Bright, Blue Curaçao, kleurrijk en zoals ieder jaar ‘fantastisch’ op social media. Pagina 21-23

Thailand Thailand is enorm divers, zo kun je er naartoe gaan voor een strandvakantie, maar ook voor een actieve vakantie of rondreis. Pagina 15-19

Complotten... Tijdens de busrit naar de lunch bij Papagayo, die iets weg had van een schoolreisje, denk ik nog even terug aan wat ik de laatste dagen heb meegemaakt tijdens mijn eerste ANVR-Congres. Aankomst op Schiphol, TravelPro uitdelen, koffiedrinken, KLM-vlucht naar Curaçao, inchecken, praten, welkomstspeeches en praten. Veel bekenden, maar ook veel onbekenden.

Veelzijdig Valencia Als bestemming voor de jaarreis van de ZRA’s van The Travel Company wordt dit jaar gekozen voor Valencia Pagina 39

Kerstreizen In november waren de eerste kerstprikkels al te voelen: het werd eerder donker, de openhaard ging aan en warme chocolademelk met slagroom werd een favoriet. Pagina 41-43

Donderdag, vrijdag en zaterdag: ‘s ochtend sprekers inclusief koffiepauze, lunch op toplocatie, excursie, diner/feest op toplocatie. We sliepen in het 5-sterren Santa Barbara Beach Resort, ‘ver’ ten oosten van Willemstad. Het ANVR-Congres, de laatste jaren krijg je er als thuisblijver behoorlijk wat van mee (als je wilt via social media). Dankzij de aanwezige wifi konden we dit keer ook livestreamen, die voor geïnteresseerden nog online staan. De presentaties, ze waren er in alle soorten en maten. Hoe interessant een presentatie was, was te zien aan het aantal lichtjes/mobieltjes in de zaal. Er werden goede tips gegeven, maar ik ben wel benieuwd hoeveel er daadwerkelijk met die tips wordt gedaan (laat maar weten).

Een kleine greep uit de ongeveer 220 deelnemers; ruim twintig deelnemers vanuit de opleidingen, bijna twintig man pers, zeker tien advocaten, zo’n 70 decision makers en elf reisbureaus/ZRA-organisaties. Het zou denk ik goed zijn als er meer (zelfstandig) reisagenten bij het congres aanwezig kunnen zijn. Opvallend detail, ik moest iedere dag wel de vraag aanhoren ‘wat moeten al die mensen van de opleidingen hier?’. Misschien komt het doordat ik zelf uit een lerarengezin kom, maar het lijkt mij alleen maar goed dat ze erbij zijn. Werd er niet over de toekomst gepraat tijdens het congres? Wat mij het meest is bijgebleven van het congres? De goede sfeer en de mogelijkheid om met iedereen een praatje te maken. Natuurlijk kan dat ook in Nederland, maar ik zie het gebeuren dat een groot aantal congresgangers dan tussendoor naar huis gaat of weer aan het werk gaat. Nee, het Expeditie Robinson-gehalte, op elkaar aangewezen zijn, was er wel op het eiland. Benieuwd welke complotten er zijn gesmeed... Arjen Lutgendorff arjen@travelpro.nl

Rondreizen inclusief WOW-factor Beleef het in Noorwegen

www.travelpro.nl

Travelpro_41_Julian.indd 3

28-11-16 13:52


WORKSHOP DISCOVER THE SECRETS OF SURINAME Suriname Hospitality & Tourism Association organiseert de workshop 'Discover The Secrets of Suriname' Kom meer te weten over Suriname als vakantiebestemming en geniet van heerlijke Surinaamse lekkernijen Met onder andere de presentatie 'Tuintje in me Hart' door Waterproof Tours en als afsluiting een verrassende expositie Datum: Locatie: Tijd:

10 januari 2017 zaal Spark (De Vakantiebeurs) 11:00 tot 13:00 uur

Aanmelden via dennis@travelpro.nl

Kristalstreet 1 Paramaribo, Suriname

Travelpro_41.indd 4

info@shata.sr www.shata.sr

De Surinaamsche Bank USD 27.44.476

28-11-16 13:16


Jos Nijhuis staat bijna acht jaar aan het roer van Schiphol. TravelPro ging op bezoek om hem beter te leren kennen en om hem te vragen naar actuele dingen die spelen.

“Leisure is minder relevant voor Schiphol” Uit wat voor gezin komt u? “Uit een ondernemersgezin. Mijn vader en moeder hadden een aantal buurtsupers (Suma) in Utrecht. Dat betekende dat werken en bezig zijn automatisch in de genen zit en het werd op jonge leeftijd ook meegegeven. Het hele gezin, ik heb nog een oudere en twee jongere broers, hielp mee. Mijn hele jeugd stond in het teken van het bedrijf van mijn ouders. Ik vond het een hele interessante omgeving om in op te groeien.”

U werd niet door uw ouders aangespoord de winkel(s) over te nemen? “Mijn vader heeft zich daarin verdiept en hij wilde mij niet in de winkel hebben. Dat was duidelijk. Hij heeft mij laten weten dat het niks voor mij zou zijn. Zelf kwam ik ook wel tot de conclusie dat het niet mijn leven zou zijn. Uiteindelijk ben ik dus de accountancy ingegaan, omdat ik de cijfermatige kant interessant vond. Mijn moeder heeft tot haar 75e in de supermarkt gewerkt en een van mijn broers heeft het bedrijf voortgezet en is franchisenemer bij Albert Heijn geworden.”

Was er wel tijd voor vakantie? “Weinig, maar we gingen wel. In het begin voegde mijn vader zich tijdens het weekend bij het gezin, maar we gingen altijd met de auto in Nederland, België of Duitsland op vakantie. Als gezin zijn wij nooit met het vliegtuig weggeweest. Ik ben pas gaan vliegen vanaf het moment dat ikzelf ging werken.”

Travelpro_41.indd 5

Herinnert u zich nog de eerste keer dat u op Schiphol kwam? “Ja, dat was in de tijd dat ik op de middelbare school een scriptie schreef over nota bene KLM/ Schiphol.”

“Mijn vader wilde mij niet in de winkel hebben”

dat razend interessant. Toen ik op de kostschool zat, met broeders en een sterk katholieke invalshoek, bezochten we de musical Hair waarin mensen naakt over het podium rond sprongen. Het werd als heel bijzonder gezien om daar naartoe te gaan. Elke keer als ik muziek van Hair hoor, dan denk ik terug aan die tijd. Voor mij is die musical duidelijk symbool voor die tijd.”

Nog met een jointje op Pinkpop rondgelopen?

Wat was u voor basisschoolleerling?

“Nee, dat niet, maar ik heb natuurlijk als twintiger wel allemaal dingetjes geprobeerd. Dat deed iedereen in die tijd.”

“Een ramp, ik was totaal niet bij de les en had aandacht voor andere dingen. Anders was ik natuurlijk ook niet naar de mavo gegaan. Langzaam maar zeker ben ik hogerop geklommen en uiteindelijk accountant geworden.”

Na onder meer het afronden van de HEAO BE en NIVRA en diverse functies bij PricewaterhouseCoopers (PwC) kwam u in 2008 op Schiphol terecht. Waarom koos u voor Schiphol?

Waar ging u naar de middelbare school? “Ik ging naar de lagere school (St-Gregorius College) in de binnenstad van Utrecht en vervolgens werd ik naar de kostschool St. Louis in Amersfoort gestuurd waar ik vier jaar de mavo heb gedaan en waar me het concept discipline is bijgebracht .”

Opgroeien in de jaren ’60 en ’70, wat herinnert u zich ervan? “Ik had lang haar, achteraf gezien zag het er niet uit. Ik herinner mij natuurlijk de hippietijd en vond

“Toen ik CEO werd van PwC Nederland was het duidelijk dat ik dat voor maximaal acht jaar zou kunnen doen. Ik had al voor mijzelf bepaald dat ik daarna bij een andere organisatie aan de slag wilde als CEO. Ik werd benaderd door een headhunter en moest wennen aan het idee Schiphol, maar hoe langer ik erover nadacht hoe interessanter ik het vond. Waarom? Het gaat over iets dat relevant is. Schiphol doet ertoe voor Nederland, het is maatschappij, economie, verantwoordelijkheid. De ervaring die ik heb opgedaan bij PwC heeft mij erg geholpen in mijn functie voor Schiphol.

28-11-16 13:16


6

INTERVIEW

Overigens dacht ik destijds ervaring te hebben met de publieke kant, vanwege mijn rol bij PwC, maar dat was een misvatting. Wat ik bij PwC had ervaren, stelde niks voor met waar ik mee te maken krijg op Schiphol.”

Ik zou helemaal gek worden van alle kritiek, hoe gaat u daar mee om? “Ja, maar op een gegeven moment krijg je eelt op je ziel. Ik ben nooit weggelopen voor het conflict en dat helpt. Ik ben professioneel opgevoed met het principe van goed luisteren naar (de input) van de mensen om je heen en daarna een sterke opinie vormen. Zo kom je uiteindelijk zelf met een rechte rug tot standpunten .”

“Ik heb natuurlijk als twintiger wel allemaal dingetjes geprobeerd” U bent iemand met een duidelijk en sterk standpunt? “Ja, maar soms heb ik niet direct een standpunt. In dat geval wacht ik met mijn standpunt innemen door het eerst te laten groeien. Daarbij vind ik wel dat je niet te snel moet afwijken van een richting die je hebt gekozen. Je moet altijd blijven toetsen of de richting die je hebt gekozen de juiste richting is, maar je kunt niet reageren op elk signaal dat je krijgt. Als je dat doet dan zwalk je van links naar rechts en van voor naar achter. Je moet koersvast blijven, maar rekening houden met (wat er gebeurt in) de omgeving om te zien of er dingen veranderen waardoor je je koers moet bijstellen.”

U bent ‘President & CEO’, mocht u net als (bijvoorbeeld) de aanstaande Amerikaanse president mannetjes en vrouwtjes om u heen uitkiezen? “Zo werkt dat hier niet en ik weet ook niet of dat verstandig is. Ik moest bij mijn start bij Schiphol uitgaan van de kracht van de organisatie, omdat ik de sector niet kende. Die kracht heb ik ook gebruikt Met de mensen die hier al zaten zijn we gaan bouwen aan de toekomst.”

De periode waarin u begon bij Schiphol was de periode waarin de crisis duidelijk zichtbaar werd, dat lijkt mij geen makkelijke tijd om te starten... “Eind 2008 ging ik bij Schiphol aan de slag en vanaf 2009 nam ik het stokje echt over. (lachend) Dat de economie in een diepe crisis terecht kwam, was niet gerelateerd met mijn komst naar Schiphol. Het gaf mij wel noodzaak om meteen na te denken over wat de crisis zou betekenen voor de organisatie. We hebben het daar voor de kerst van 2008 vaak over gehad en in die tijd is besloten dat we met een kwart van de mensen minder moesten en een deel van de werkzaamheden moesten outsourcen, voornamelijk de niet echt core-competenties. Dat is een proces waar ik direct mee begon en dat heeft de toon gezet.”

U was de nieuwe man die mensen kwam ontslaan... “Ja... Mijn moeder belde mij op een gegeven moment en zei: ‘Weet je hoe ze je noemen bij Schiphol?’. Ik had geen idee, waarop zij zei: ‘Jos Snijhuis’. Ik dacht; ‘Nou, ach...’. Geld uitgeven is nog steeds niet mijn sterkste kant en dat komt ook een beetje door mijn opvoeding, waarin ik heb meegekregen dat de kleine dingen ook belangrijk zijn.”

Voornamen: Jos Naam: Nijhuis Geboren: 1957 te Utrecht Functie: President & CEO Schiphol Group Huwelijkse staat: gehuwd Kinderen: drie Woonplaats: Warmond

Lijkt mij persoonlijk ook wel erg moeilijk om mensen te ontslaan. “Ik denk dat niemand daar een kick van krijgt. Reorganiseren is achterstallig onderhoud en dat is pijnlijk, daar heeft niemand lol in. Zelf heb ik er ook geen lol in gehad. Ik kan je verzekeren dat het heel vervelend is om met dit soort boodschappen te beginnen, maar het was onvermijdelijk en ik ben achteraf blij dat we het wel hebben gedaan.”

Het treinstation wordt flink aangepakt, terwijl er al zoveel gedoe is voor reizigers die de luchthaven per trein willen bereiken... “Het openbaar vervoer is heel belangrijk, daarom vechten we er ook voor dat het station wordt uitgebreid. Misschien klinkt dat wel een beetje raar, want waarom zouden we het station uitbreiden terwijl we geld verdienen met parkeren. Bereikbaarheid van de luchthaven is echter cruciaal en moet beter. Alternatief vervoer, zoals bijvoorbeeld internationale treinen naar bestemmingen dichtbij, is dan ook belangrijk. Ook vanuit duurzaamheidsoogpunt, maar met name omdat de wegen anders overval raken.”

“Schiphol doet ertoe voor Nederland, het is maatschappij, economie, verantwoordelijkheid” Waar was Schiphol geweest zonder KLM? “Zonder KLM waren we niets, dan waren we Zaventem geweest.”

Een beetje harde manager maakt het toch niet uit met welke airlines je als luchthaven dé hub van de wereld wordt, met of zonder KLM... “Dan zou je geen harde manager zijn, maar een slechte manager. Het succes van Schiphol zit hem bij uitstek in de Mainport benadering. Van oudsher werken overheid, Schiphol en homecarrier KLM (en andere airlines) samen om de Mainport te versterken, om op die manier Nederland optimaal te verbinden met de rest van de wereld. Als je kijkt naar het aantal directe en indirecte verbindingen, dan zijn we de tweede in

Travelpro_41.indd 6

28-11-16 13:16


7

up

de wereld als het om connectiviteit gaat, dat blijkt uit cijfers van Airports Council International, ACI. Voor ons is de combinatie SkyTeam-Schiphol daarin cruciaal. Dankzij Air France-KLM en haar fijnmazige netwerk, en natuurlijk ook het netwerk van andere airlines, kun je vanaf Schiphol vandaag de dag zonder overstappen naar meer dan 320 bestemmingen over de wereld vliegen. Onze toekomst is sterk verbonden aan KLM.”

Vervolgens kwam de periode dat de Midden-Oosten carriers hun slag begonnen te slaan op de Europese luchthavens, net als op Schiphol. Hoe kijkt u daarop terug, had u het achteraf anders willen/kunnen aanpakken? “We hebben een vermeende monopolypositie. Ik zeg vermeend, want we concurreren met veel luchthavens om ons heen. Gezien het liberale beleid dat Nederland in het verleden heeft gehad en dat Europa nu heeft, kunnen andere airlines gebruik maken van Schiphol. Er is één Europese luchtvaartmarkt. Iedere Europese maatschappij mag van elk punt in de EU naar een andere punt in de EU vluchten uitvoeren. We kunnen daar wel van alles van vinden, maar ik vind dat er een gezond stuk concurrentie moet zijn. Iedereen wordt sterker van concurrentie, daar worden wij als luchthaven sterker van en luchtvaartmaatschappijen ook. Maar het moet wel een gezonde concurrentie zijn. Wij kunnen als Schiphol niet selecteren op gezonde en ongezonde concurrentie, dus

welke luchtvaartmaatschappijen we wel en niet toelaten. Daar hebben we een slotsysteem voor en dat systeem is weer onderhevig aan internationale regels.”

“Op een gegeven moment krijg je eelt op je ziel” Het zou toch mooi zijn als je als President & CEO iets mag zeggen over welke airline je wel of geen slot(s) geeft op Schiphol... “Daar ga ik gewoon niet over. Als ik dat zou doen zou ik meteen voor het gerecht worden gebracht, zeker in de luchtvaartsector. Als je zo’n slotsysteem internationaal niet goed regelt, dan wordt het een bende.”

Iedereen klaagt maar dat de MiddenOosten carriers staatssteun krijgen en dat dat niet eerlijk is, maar door de internationale regels kunnen ze hun gang gaan. Moeten die internationale regels dan niet worden aangepast? “Ik begrijp wel dat er wordt geklaagd, maar we hebben te maken met internationale regelgeving. Wij geven aan hoeveel vluchten er gevlogen mogen worden, zeg even 500.000, dat is de capaciteitsdeclaratie De onafhankelijke

slotcoördinator gaat vervolgens aan de slag met het verdelen van de slots en daar kunnen Midden-Oosten carriers ook een beroep op doen. Slots zijn op dit moment heel schaars en ze worden steeds schaarser, want pas na 2020 krijgen we op Schiphol weer meer capaciteit in de lucht. De Midden-Oosten carriers hebben bilaterale overeenkomsten gesloten met Europa, en vroeger met Nederland, waarop die slot/ landingsrechten afgesproken zijn. Die contracten kan je opzeggen, maar dat heeft consequenties. Het is nu aan Europa om te onderzoeken of het fair competition element er aan kan worden gekoppeld. Dat is een verstandige zet, maar fair competition is een lastig verhaal. Wat is wel en wat is niet fair competition. We zullen zien hoe dat gaat lopen. Qatar wilde een tweede slot hebben op Schiphol, maar daar is geen bilaterale overeenkomst voor, dus dat gaat voorlopig niet gebeuren. Als die ruimte er wel is, dan moet IenM erover beslissen en niet wij. Wij faciliteren de airlines die de slots krijgen en dat doen we zo goed mogelijk. ”

Ik begrijp dat het aantal slots voor Lelystad te laag zou zijn om de problematiek op Schiphol, waarvoor Lelystad uitkomst moet bieden, op te lossen... “In het begin is het aantal slots inderdaad weinig. We starten laag, maar het zullen er snel meer worden. Eerst moet het goed geregeld worden in het luchtruim en daar hebben we tijd voor nodig. Wanneer we het op de rit hebben, dan

www.travelpro.nl

Travelpro_41.indd 7

28-11-16 13:16


8

Turkije

NU OOK BOEKBAAR ZOMER 2017

lya ta n A n a v n o z r te in de win n te ie n e g r te + in Deze w

* 4 a r a L k r a P d n a r G RETOURVLUCHT

+ + PE RS. KAME R TR ANSFER

2

8 DAGEN NU AL VANAF

279

WINTE RZO N ACTIE EX TR A STOELEN TIE! AN VOOR DE KERSTVAK

Turkije / Antalya

Grand Park Lara

✔ 200 meter van het privé zandstrand ✔ Zwembad (verwarmd) ✔ Gratis wifi bij de receptie

All Inclusive

✔ Buffet- & à-la-carterestaurant ✔ Spa & Wellness Center ✔ Beoordeeld met een 8.2

Prijzen zijn per persoon en gebaseerd op een 2-persoonsbezetting bij 8 dagen. Reissom exclusief Calamiteitenfonds van €2,50 en administratiekosten per boeking. Druk- en zetfouten voorbehouden.

Travelpro_41.indd 8 16-11-30_TravelPro_ANGPL.indd 1

28-11-16 13:16 09:45


R

16 09:45

INTERVIEW

9

wordt gerealiseerd op Lelystad en Eindhoven. Op Eindhoven heeft die uitbreiding al plaatsgevonden en het is nu zaak dat we vluchtbewegingen kunnen brengen naar Lelystad. Op en rondom Rotterdam The Hague Airport is geen geluidsruimte beschikbaar, Groningen ligt ver weg en Twente Airport wordt nooit wat, dus daarom Lelystad. Het ligt dicht tegen Amsterdam aan en we kunnen er een product bieden, tegen een goede prijs, dat is afgestemd op de leisure passagier. Er is meer dan voldoende interesse voor, want de groei op Schiphol is beperkt, op Rotterdam kan je niet meer zoveel kanten op en in Eindhoven bereiken ze in 2018/2019 hun maximum.”

“Mijn moeder zei: ‘Weet je hoe ze je noemen bij Schiphol?’ Ik had geen idee, waarop zij zei: ‘Jos Snijhuis’.” Leisure is niet meer zo belangrijk voor Schiphol? “Schiphol is verbonden aan het concept van mainport en dat is heel belangrijk. Het concept ‘mainport’ is iets typisch Nederlands. Onze ‘why’, onze reden van bestaan, is dat wij Nederland willen verbinden met de rest van de wereld, de belangrijkste economische, culturele en politieke centra van de wereld. Leisure is daarom in die context minder relevant voor Schiphol.”

Waarom? gaan we versnellen en wordt Lelystad dé leisure airport van Nederland. Hierdoor zal een deel van het leisure verkeer van Schiphol naar Lelystad verhuizen en krijgt Schiphol meer ruimte voor het echt mainport gebonden verkeer.”

Maar u kunt de leisure airlines niet verplichten om naar Lelystad te verhuizen, dus het wordt afwachten hoe snel ze die verhuizing willen maken... “Inderdaad, we kunnen ze absoluut niet verplichten. Daarom is het des te belangrijker dat we ervoor moeten zorgen dat er een prima product wordt geleverd op Lelystad wat aantrekkelijk genoeg is om die stap te maken. Én, beste leisure carriers, de ruimte en slotruimte op Schiphol wordt steeds krapper. Dat gaan ze nu al merken voor het zomerseizoen van 2017, waar ze niet alle slots gaan krijgen die ze willen, omdat we tegen het plafond aanzitten.”

31 december 2018. Er is voor mij nog voldoende te doen. We zijn bezig met een nieuwe pier met een nieuwe terminal. Om een nieuwe terminal te maken moeten er aanvoerwegen omgelegd worden, daarvoor moeten er parkeergarages afgebroken worden en om parkeergarages af te breken moet je nieuwe parkeergarages bouwen. Aangezien we toch bezig zijn, willen we dus ook het stationsgebied aanpassen. Het busstation moet een niveau hoger worden gebracht, dus boven de plek waar de bussen nu staan komt een viaduct waardoor er onder het viaduct betere toegang tot het station gerealiseerd kan worden. De recente forse passagiersgroei maakt verder dat we in recordtijd een tijdelijke vertrekhal bouwen op het dak van de bagagekelder zuid. Dat is klaar op 1 april 2017, dus nog voor de meivakanties.”

Tot wanneer blijft u en welke taken wachten op u?

Er is zoveel te doen op Schiphol, én nog een nieuwe luchthaven bouwen, waarom niet een bestaande regionale airport in plaats van Lelystad?

“Mijn contract loopt tot het einde van dit jaar, maar de commissarissen hebben gevraagd of ik nog iets langer wil blijven. Ik heb bijgetekend tot

“Het is heel waardevol dat Lelystad centraal ligt. In de afspraken die zijn gemaakt, is besloten dat er een capaciteit van 70.000 vluchtbewegingen

“Het is voor een land als Nederland hartstikke cruciaal om met de economische, culturele en politieke centra van de wereld verbonden te zijn, maar dat is voor Nederland veel moeilijker wanneer je het vergelijkt met Engeland, Duitsland en Frankrijk waar veel meer economische massa. In Nederland kunnen we het allemaal doen door het hub and spokes-model en daarvoor hebben we een netwerk-carrier als KLM nodig. Overigens niet alleen KLM, maar de hele SkyTeam-alliantie, dat is de kurk waarop het hele mainport-concept draait. Natuurlijk moet er ook concurrentie zijn om Schiphol een gezonde marktplaats te maken en om het aantal bestemmingen te laten toenemen. Primair gaat het ons om het bestemmingsnetwerk. Het feit dat we 323 rechtstreekse bestemmingen hebben is hartstikke goed en volgens ACI zijn we de op een na beste connected airport in de wereld. Dat is heel belangrijk voor het kleine Nederland, dat heel afhankelijk is van het grote buitenland en daar geven we invulling aan. Dat is de kern van ons bestaan.” Arjen Lutgendorff

www.travelpro.nl

Travelpro_41.indd 9

28-11-16 13:17


10

KLEURRIJK ALGARVE

Portugal - Algarve

Htl. Rocamar Exclusive & Spa5 Klantbeoordeling: 8,3 8 dagen, logies/ontbijt Per persoon v.a.

169∏

Zon, strand en cultuur in de Algarve Ontdek de Algarve: een Zuid-Portugese streek aan de Atlantische Oceaan. Heerlijk relaxen op één van de goudgele stranden. Je vergapen aan de imposante rotsformaties, zoals bij Praia da Marinha.

Ervaar hoe kleurrijk een vakantie Algarve is. Ook op cultureel gebied. Van het authentieke centrum van oud-Albufeira tot één van de charmante vissersdorpjes met kleurrijke bootjes in de havens.

Daarom Algarve ✔ Heerlijke klimaat ✔ Decor van prachtige baaitjes en rotsformaties ✔ Gezellige vissersdorpjes

Genoemde prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 pers. incl. vlucht Economy, luchthavenbelasting en brandstoftoeslagen, excl. andere toeslagen met vertrek begin november 2016. Prijswijzigingen, zet- en drukfouten voorbehouden.

TUI wk46 Algarve adv TP 240x340.indd 1 Travelpro_41.indd 10

11-11-16 11:30 28-11-16 13:17


s

-16 11:30

ADVERTORIAL

11

Algarve staat ook in de winter garant voor een topvakantie Voor wie nu al vitamine D te kort heeft, is de Algarve dé oplossing. De zuidelijkste regio van Portugal biedt meer dan 300 dagen zon per jaar en heeft temperaturen van rond de 24-32 graden in de zomer en gemiddeld 15-18 graden in de winter. De Algarve heeft alle ingrediënten voor een topvakantie, ook in de winter.

Van oud tot jong en van families tot koppels, iedereen kan zich optimaal vermaken in de Algarve. Een strakblauwe hemel, een aangename temperatuur, uitnodigende zee met aantrekkelijke stranden, een adembenemend achterland en heerlijk eten en drinken maken van de Algarve een uitstekende uitvalsbasis om de dagelijkse beslommeringen achter je te laten. Geniet van het uitzicht van de rotsachtige kustlijn tussen Albufeira en het meest zuid-westelijke puntje van Portugal: Cabo São Vicente. Dit wordt ook wel het ‘einde van de wereld’ genoemd, omdat men vroeger dacht dat na deze reusachtige kaap de wereld ophield. Want het enige dat er vanaf dit 50 meter hoge punt zichtbaar is, zijn de zee en de eindeloze horizon. “In dit deel van de Algarve worden de karakteristieke gemaakt van de rotsachtige kust en de idyllische baaitjes”, aldus Esther Binnekamp (Product Manager bij TUI).

als een boottrip langs de magnifieke kust met de rotsformaties en grotten. Die excursies maken een vakantie in de Algarve pas echt compleet.

Op en top genieten De bekendste plaats in de Algarve is Albufeira. Hier komen in de zomer vele families en jongeren om te genieten van een welverdiende vakantie. En ook ’s winters is dit een gezellige toeristenplaats. Maar de Algarve biedt meer. Wat dacht je bijvoorbeeld van knus Armação de Pêra of de lange stranden van Praia da Falésia of Praia da Rocha? Ten westen van Faro begint natuurgebied Ria Formosa, voor uren wandelplezier. Verblijf je in deze regio? Dan varen er vaak bootjes door de lagunes van Ria Formosa om je naar het strand te brengen, zoals die bij het vissersdorpje Cabanas. Nog verder naar het oosten, bijna tegen de Spaanse grens, vind je Monte Gordo. Binnekamp zegt: “Monte Gordo is onder Nederlanders favoriet om te overwinteren. Veel gasten komen hier jaarlijks terug om van de winterzon te genieten. Omdat de omgeving vrij vlak is, kun je er ook heerlijk fietsen.”

Concepten In de Algarve vind je ook een aantal unieke TUIconcepten, zoals ROBINSON Quinta da Ria in Cabanas. Deze accommodatie ligt aan de rand van een natuurgebied en naast twee golfbanen. Het ligt in een rustige omgeving met volop fietsroutes. “De club is door een lagune gescheiden van het strand, maar er vaart een bootje heen en weer om gasten naar het strand te brengen”, zegt Binnekamp. Daarnaast vind je in Olhos d’Agua de SENSIMAR Falésia Atlantic. Dit adults only hotel ligt op een toplocatie , aan een prachtig strand. Hier komt de vakantieganger helemaal tot rust. Ook RIU is vertegenwoordigd in de Algarve. Binnekamp: “RIU ClubHotel Guarana ligt op de oranjerode rotskust met prachtig uitzicht over zee. RIU ClubHotel Guarana wordt deze winter gerenoveerd en zal in maart 2017 weer openen.”

Populair De Algarve is al jaren een succesvolle bestemming is en de populariteit groeit nog steeds. “Het uitstekende klimaat, afwisselende landschap en korte vliegtijd maken de Algarve zeer geliefd onder de Nederlandse vakantiegangers. Er is een ruim aanbod van accomodaties; je kunt je lekker laten verzorgen in een luxe hotel of gaan voor de vrijheid van een eigen appartement. Er is voor ieder wat wils”, aldus Binnekamp. Afgelopen zomer was de vraag naar de Algarve zeer hoog, deels veroorzaakt door de afname van de vraag naar onder meer Turkije. Om hierop in te spelen vliegt TUIfly nu voor het eerst ook de hele winter door naar Faro.

Eropuit Daar waar de Algarve voor de één een heerlijk ontspannen luilekkerland is, staat het zuiden van Portugal ook bekend om de vele golfbanen. Binnekamp: “Er zijn hier meer dan 40 banen voor zowel beginnelingen als gevorderden te vinden. Dus golfers kunnen hun hart ophalen.” Verder zouden vakantiegangers een jeeptour door het binnenland eigenlijk niet moeten overslaan, net

In samenwerking met:

www.travelpro.nl

Travelpro_41.indd 11

28-11-16 13:17


12

INTERVIEWS

Skarveli tevreden over Griekenland en ANTOR Eleni Skarveli, directeur Grieks Verkeersbureau in Nederland en sinds een jaar voorzitter ANTOR Nederland, blijft drie jaar langer werkzaam voor het Grieks verkeersbureau in Nederland, dat heeft zij bevestigd tegenover TravelPro. Skarveli was eerder verantwoordelijk voor de Belgische en Luxemburgse markt, in april 2013 kwam daar ook Nederland bij. “Griekenland is dit jaar een beetje onzeker gestart, maar op dit moment gaat het erg goed met het toerisme naar Griekenland. In juli, augustus en oktober is

het toerisme behoorlijk toegenomen, waarbij we niet hadden verwacht dat de toename tot en met oktober zou aanhouden”, aldus Skarveli, die ook over 2017 positief is gestemd.

influencers blijft dat het enkel bestemmingen zijn die zich presenteren. Dit jaar waren 25 verkeersbureaus vertegenwoordigd.

Athene en onbekend Griekenland Druk Het was dan ook druk bij de tafel van het Grieks Verkeersbureau tijdens de jaarlijkse persworkshop van ANTOR Nederland, die op 24 november jl. plaatsvond in restaurant Fifteen in Amsterdam. Bijna 100 mediavertegenwoordigers waren aanwezig. Uniek aan het jaarlijkse evenement voor journalisten, fotografen en online

Het Grieks verkeersbureau promoot op dit moment vooral Athene als citybreak. Skarveli: “We willen laten zien dat Griekenland meer is dan zo zon, zee en strand. Athene ligt op minder dan drie uur vliegen van Amsterdam, het is er leuk shoppen, het eten is er lekker en er zijn mooie musea. De andere campagne die loopt, promoot 100 minder bekende bestemmingen”.

Perikelen De grote opkomst en het enthousiasme van de media voor alle bestemmingen, laat zien dat er ondanks de huidige perikelen in de wereld veel animo is om te reizen. De volgende persworkshop staat gepland voor 23 november 2017. Naast dit persevenement organiseert ANTOR Nederland diverse ledenbijeenkomsten waar de vertegenwoordigers van de verkeersbureaus ervaringen uitwisselen om hun kennis te vergroten over de Nederlandse reisindustrie en de Nederlandse consument.

Eleni Skarveli

Arjen Lutgendorff

“Negatief reisadvies Tunesië oneerlijk” We hopen dat de Nederlandse overheid het negatief reisadvies snel zal opheffen, zodat we de business weer kunnen oppakken”, aldus Mohamed Attia (directeur Tunesisch Verkeersbureau Nederland) tegenover TravelPro. Begin deze maand hebben er gesprekken plaatsgevonden tussen de Nederlandse en Tunesische regering en Attia, sinds kort opvolger van Zeineb Zouaoui, is begonnen met het bezoeken van touroperators. “We hebben de support van Nederland echt nodig”, aldus Attia.

Hotels staan niet leeg “Het grootste gedeelte van de Nederlander denkt waarschijnlijk dat de hotels in Tunesië allemaal leegstaan, maar dat is niet zo”, aldus Attia. “Er zijn al heel veel landen waar vandaan we wel toeristen ontvangen, waaronder uit Rusland, Frankrijk, Italië, maar vanuit Nederland is het toerisme gezakt met 80%. Het is oneerlijk dat het Nederlandse reisadvies zo anders is dan dat van andere landen.”

Aanslagen Het reisadvies voor de Nederlandse toerist die Tunesië wil bezoeken staat voor het grootste deel van het land op negatief en ‘alleen noodzakelijke reizen’. Laatste ontwikkelingen die worden gemeld zijn van (ruim) een jaar geleden,

Travelpro_41.indd 12

namelijk de bomaanslag op de presidentiële garde (24 november 2015) en de aanslag op badgasten in Port El-Kantaoui (26 juni 2015), ten noorden van de badplaats Sousse. Alleen de verlenging van de noodtoestand door de Tunesische overheid is korter geleden, dat werd namelijk in juni 2016 besloten.

“Tunesië is klaar om toeristen een veilige en onbezorgde vakantie te bieden” Verbaast In de Tunesië zijn zeker 400.000 direct afhankelijk van de toeristische sector en de sector is goed voor 7% van het binnenlands bruto nationaal product, maar veel mensen hebben ondertussen hun baan verloren doordat veel hotels zijn gesloten. Attia laat weten dat het hem verbaast dat Nederland vasthoudt aan een negatief reisadvies. “De autoriteiten in Tunesië hebben de veiligheids- en controlemaatregelen sinds geruime tijd aangescherpt en volledig onder controle.” Attia heeft laten weten dat Tunesië in januari aanwezig is op de Vakantiebeurs.

Mohamed Attia

Arjen Lutgendorff

28-11-16 13:46


13

Dubbel feest in het Tobacco Theater in Amsterdam, waar relaties werden uitgenodigd door Air Europa om het 30-jarig bestaan van de airline te vieren en tevens het feit dat de airline inmiddels vijf jaar op Het team van Air Europa (bestaande uit Tako Trager, Sonia Otero Paz, Farah Ouass, Ana Paula Miike, Yolanda Salvado Funcasta en Anita Wilmont) met chefkok Marc Rewinkel en band die de avond muzikaal opsierde

Amsterdam vliegt. Dat vieren gebeurde onder meer door middel van een kookworkshop.

Air Europa viert feest en blijft uitbreiden De ontstaansgeschiedenis van Air Europa mag filmwaardig worden genoemd, want voordat het tot een airline kwam reed oprichter Juan José Hidalgo als seizoenarbeider in Zwitserland nog met een oude Mercedes terug naar Spanje om daar vakantie te vieren. Met steeds meer mede-seizoenarbeiders die tegen een vergoeding mee wilde rijden, werd de Mercedes al snel een bus en de bus een vliegtuig. Wat begon met chartervluchten binnen Spanje werd al snel een gevecht tegen Iberia, dat een monopolypositie had.

Van oude Mercedes tot grote luchtvaartmaatschappij Versterkt Zo’n 30 jaar later is het Tako Trager (Sales Manager Nederland bij Air Europa) die vertelt dat er jaar op jaar nieuwe bestemmingen bijkwamen en dat Air Europa zich in 2009 aansloot bij SkyTeam. Dit jaar kwam daar het nieuws bij dat Air Europa zestien nieuwe Dreamliners heeft besteld, bovenop de eerder acht bestelde Dreamliners, waarvan er inmiddels al vier in de vloot zitten die vliegen op Santo Domingo (Dominicaanse Republiek), Bogotá (Colombia), Miami (Verenigde Staten), vanaf 10 januari naar

Buenos Aires (Argentinië), vanaf 15 maart naar Havana (Cuba) en vanaf 2 juli naar Lima (Peru). Trager: “Volgend jaar worden de volgende vier Dreamliners aan de vloot toegevoegd en in 2022 zullen alle toestellen geleverd zijn. Om de shorthaul te versterken (met nieuwe bestemmingen), zullen er vanaf 2018 25 nieuwe Boeing 737’s bijkomen”.

Speerpunt Het team van Air Europa, in Nederland gevestigd in The Base (Schiphol), bestaat in totaal uit zo’n 3.000 mensen. Maria del mar Ayudarte stuurt als Regional Director vanuit Duitsland de Duitse, Nederlandse, Oostenrijkse en sinds dit jaar ook de Zwitserse markt aan. Trager: “Zij is voor ons een enorme steun. Als team hebben we een enorm druk jaar achter de rug, waarbij we meerdere dingen geïntroduceerd hebben ter voorbereiding op de vlootuitbreiding, waaronder een loyaliteitsprogramma waarbij we samenwerken met onder andere Europcar, Amazon, Believe Hotels en de NH Hotel Group. Daarnaast bieden we in de Business Class stoelen die volledig plat kunnen en zijn we met een maaltijd range gekomen, wat inhoudt dat we lokaal de ingrediënten voor onze maaltijden inkopen. De Business Class is een speerpunt en we willen dan ook nog meer Business Class reizigers naar Zuid-Amerika vervoeren”.

Wifi en nieuwe bestemmingen Sinds deze zomer heeft Air Europa op al haar longhaul vliegtuigen de beschikking over een wifi-netwerk tegen hele schappelijke prijzen, waarvoor we een samenwerking zijn aangegaan met Panasonic. De wifi is beschikbaar in alle cabines vanaf €7, €13 en €20. Van die wifi kan dus ook gebruik worden gemaakt op onze nieuwe bestemmingen. In december starten we met Guayaquil (Ecuador) en Córdoba (Argentinië) en vanaf 2017 wordt er gevlogen naar de nieuwe bestemming San Pedro Sula (Honduras), een prachtige stad die bij rondreizen goed te combineren is met bijvoorbeeld Bogota of Cancun. Vanaf de zomer zal ook Boston worden toegevoegd aan ons netwerk, dat weer goed is te combineren met bijvoorbeeld New York City. Arjen Lutgendorff

Foto’s en video Kijk voor heel veel foto’s van het congres, livestreams en een videocompilatie op Facebook.com/travelpronl.

www.travelpro.nl

Travelpro_41.indd 13

28-11-16 13:46


14

GEEN MAATWERK, WEL HEEL VEEL KEUZE Het organiseren van maatwerk kost altijd veel tijd (en geld), terwijl de meeste wensen van je klanten vaak dicht bij elkaar liggen. Daarom bieden wij een ruim assortiment aan zorgvuldig samengestelde standaard privé rondreizen met de naam ‘Best Deals’. Prachtige, overcomplete trips met een perfecte balans tussen beleving en comfort, tegen een superscherpe prijs. Voor de reiziger die meer luxe en beleving wenst hebben we het FOX Upgrade pakket samengesteld. Dezelfde reis, maar inclusief veel gevraagde extra’s. Zoek je meer flexibiliteit? Kies dan voor het zelf aanpassen van je reis. Hierin bieden we een keur aan perfect passende reismogelijkheden waarmee je je eigen reis kan ontwerpen. Bekijk snel ons vernieuwde aanbod en vraag om een quick quote. Wij garanderen de snelheid die je van FOX gewend bent! Voor elke klantwens een keuze: ZELF AANPASSEN

FOX UPGRADES

BEST DEALS

www.FOX.nl 0252 - 66 00 90

Travelpro_41.indd 14

advertentie3-flexibel.indd 1

28-11-16 13:46

18-11-16 12:15


16 12:15

15

Thailand is enorm divers, zo kun je er naartoe gaan voor een strandvakantie, maar ook voor een actieve vakantie of rondreis. In het zuiden vind je er fijne zandstranden, terwijl je in het noorden meer bergen vindt. Naast indrukwekkende natuur, vind je in Thailand ook bruisende steden en kun je op zoek gaan naar de oude cultuur en de prachtige tempels. Kortom, in Thailand is er voor ieder wat wils.

Thailand: het land van de glimlach Ben je op zoek naar een tropische mix van boeddhisme, tempels, jungle, bijzondere cultuur, prachtige bouwwerken en prachtige, idyllische bounty-eilandjes? Dan is Thailand de perfecte bestemming. Een reis naar Thailand gaat in de meeste gevallen van start in de

schitterende metropool Bangkok. Overvolle straten, marktkraampjes met lekkere Thaise gerechten, moderne winkelcentra en veel prachtige monumenten bepalen het straatbeeld van deze wereldstad. Daarnaast is het een perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes in de regio.

Bangkok is de hoofdstad en tevens ook de grootste stad van Thailand. Het is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van de wereld en het economisch centrum van het land. Het is een veelzijdige en dynamische stad, als reiziger naar Thailand moet je Bangkok zeker hebben ontdekt. Je bent na een keer niet uitgekeken. Vooral liefhebbers van tempels en paleizen zitten in deze hoofdstad op de juiste plek, vooral de Tempel van de Smaragden Boeddha en het Koninklijk Paleis van Thailand zijn een bezoekje waard. Het hart van Bangkok is Sanam Luang, een plein waar altijd wel iets te doen is. Er staan kraampjes met veel lokaal eten, drinken en geneeskrachtige kruiden. Kortom, hier proef je de Thaise cultuur. Het uitgaansleven in Bangkok is over de hele wereld beroemd en berucht. Vooral in de stadsdelen Silom en Sukhumvit zijn de meeste uitgaansgelegenheden, maar overal in de stad vind je wel pubs, clubs en bars. Bangkok is zonder twijfel een van de beste steden van AziĂŤ om uit te gaan. En om de kater van die avond de baas te worden, kan je al fietsend de stad bezichtigen. Verder is het een must om met de beroemde tuk-tuk een ritje te maken. Voor een indrukwekkend uitzicht over de stad is het leuk om te gaan lunchen of dineren in het Baiyoke Sky Tower. Dit is het hoogste hotel van Zuidoost-AziĂŤ. Verder is een rondje varen met een Longtailboot door de Klongs een must tijdens je tijd in Bangkok. Hierbij krijg je een fascinerend kijkje in het leven op en aan de rivier en kom je op plekjes waar toeristen niet of nauwelijks komen.

www.travelpro.nl

Travelpro_41.indd 15

28-11-16 13:47


16

Thai Airways al 5 jaar ‘Smooth as Silk’ Brussel - Bangkok

Elke dag 16 directe treinverbindingen naar Brussels Airport

Thai Airways viert het 5-jarig jubileum van de non-stop route Brussel - Bangkok Vanaf Brussels Airport genieten passagiers met bestemming Thailand, het Verre Oosten of Australië, al 5 jaar lang van de zeer gewaardeerde in-flight service in zowel Royal Silk Class als in Economy Class. Deze waardering bleek ook weer onlangs toen Thai Airways de Belgische Travel Magazine Award 2016 voor beste long haul carrier in de markt won. Ter ere van het jubileum heeft Thai Airways speciale Anniversary tarieven in de GDS geladen,

Passagiers vanuit Nederland kunnen tegenwoordig gebruik maken van maar liefst 16 treinverbindingen per dag naar Brussels Airport. Deze Intercity vanuit Amsterdam brengt de passagiers zonder verder overstappen naar het station onder de Brussels Airport terminal.

te boeken tot 4 januari 2017 en ook voor de Nederlandse markt toegankelijk.

Reistijden naar Brussels Airport Vanuit Nederland

Vanuit Nederland sluiten de treinverbindingen Amsterdam CS 2 uur 57 minuten

Rotterdam CS 1 uur 41 minuten

aankomsttijden op Brussels Airport.

Schiphol 2 uur 42 minuten

Dordrecht 1 uur 29 minuten

Thai Airways vliegt 4 keer per week met een

Den Haag HS 2 uur 6 minuten

Roosendaal 1 uur 2 minuten

vanuit Den Haag, Rotterdam en Roosendaal prima aan op de Thai Airways vertrek- en

www.thaiairways.com

Boeing 777-300ER op de route tussen Brussel en Bangkok.

www.brusselsairport.nl Travelpro_41.indd 16

28-11-16 13:47


THAILAND SPECIAL/ADVERTORIAL

Honderden tempels Chiang Mai is de grootste stad van NoordThailand en ook erg populair onder de toeristen. Vanaf hier gaan veel reizigers ook verder richting de bergstammen. Chiang Mai heeft veel te bieden. Ondanks het formaat voelt Chiang Mai meer aan als een gezellig dorp dan een grote stad. Het ommuurde, historische centrum voelt klein en vertrouwd en barst van de winkels, tempels en voortreffelijke restaurants. 70% van de gelijknamige provincie is bedekt met bergen en jungle, waardoor je binnen no-time midden in de natuur bent en aan de voet van een waterval staat. De perfecte omgeving dus voor avonturiers die willen hiken, raften en ziplinen. Chiang Mai lijkt in veel opzichten op de hoofdstad Bangkok, maar het is er net even wat rustiger, kleiner en knusser. Veel markten en bezienswaardigheden zijn op loopafstand. De stad staat ook bekend om zijn uitstekende keuken met diverse curries, Pad Thai (Thaise noedels) en spring rolls (Thaise loempia’s) en daarom is het ook leuk om een kookcursus te volgen wanneer je in Chiang Mai verblijft.

accommodaties als het Rainforest Camp van Elephant Hills. Het verblijf biedt diverse arrangementen aan, allen gericht op een bijzondere belevenis in de eeuwenoude jungle van Khao Sok Nationaal Park. Elephant Hills is gemakkelijk te combineren met een strandverblijf op het schiereiland Phuket. De TUI-concepten FAMILY LIFE en SENSIMAR bieden met hun ligging aan de brede zandstranden van Khao Lak uitkomst voor zowel een vakantie met het

17

gezin als een relaxed verblijf met z’n tweeën. Een vakantie naar Phuket met TUI boek je nu al vanaf 699 euro per persoon.

Nederlandse connectie Nederlanders kwamen ruim 400 jaar geleden voor het eerst met de VOC in Thailand en vestigden een handelspost (Baan Hollanda) in Ayutthaya, voorheen de hoofdstad van Thailand. Ayutthaya ligt op ongeveer twee uur rijden vanaf

Thailand met TUI Of je nu kiest voor een rondreis langs alle bekende hoogtepunten van Thailand of juist op zoek bent naar iets meer avontuur. Bij TUI ben je aan het juiste adres met bijzondere

Ruime mogelijkheden vanaf Brussels Airport naar Thailand Ook vanaf Brussels Airport kan de Thailand-reiziger kiezen uit verschillende mogelijkheden om in deze geliefde vakantiebestemming te komen.

product, zowel in de Royal Silk Class als in de Economy Class. Nu ook met tijdelijke jubileum actietarieven.

Golfcarriers Zo vierde Thai Airways onlangs haar vijfjarig jubileum op de directe route van Brussel naar Bangkok. Thai Airways vliegt vier keer per week met een Boeing 777-300 ER op deze route. De maatschappij staat bekend om haar prima inflight

Vanaf Brussel bieden ook de drie golfcarriers Thailand aan. Met een overstap in Dubai (Emirates), Abu Dhabi (Etihad) of Doha (Qatar Airways) zijn diverse Thaise bestemingen vaak tegen aantrekkelijke tarieven te bereiken.

Nederland Vanuit Nederland kan de passagier nu ook direct met de trein naar Brussels Airport in aansluiting op deze maatschappijen. Per dag vertrekken er zestien Intercities op de route Den Haag - Rotterdam - Dordrecht - Roosendaal Brussels Airport. De passagiers stappen, zonder overstappen, uit onder de luchthaventerminal.

www.travelpro.nl

l Travelpro_41.indd 17

28-11-16 13:47


18

THAILAND SPECIAL

Bangkok en hier vind je vele tempels en de bekende Boeddhabeelden. In 1767 werd de stad grotendeels verwoest door het Birmese leger, hierdoor zijn er veel ruïnes en andere overblijfselen waar toeristen op af komen. Ook kun je de Olifantenkraal bezoeken. Olifanten werden vroeger gebruikt voor de bosbouw en als strijddieren voor het leger. Een olifantenkraal is een omheinde plaats waar de olifanten bij elkaar gehouden en getraind werden en daarnaast diende de kraal ook als lokkertje voor wilde soortgenoten. Hedendaags bestaat de kraal uit ongeveer 200 tamme olifanten die goed worden verzorgd. Het unieke voor de Nederlandse reiziger is dat in Ayutthaya het Baan Hollanda Informatiecentrum is gevestigd. Dit centrum is in 2004 geschonken door voormalig koningin Beatrix ter viering van 400 jaar ThailandNederland. Het verhaal dat wordt verteld in dit centrum gaat over de geschiedenis tussen Nederland en Thailand.

Eilanden Naast de drukke wereldstad Bangkok staat Thailand ook bekend om haar prachtige zandstranden en idyllische baaien. In het zuiden van Thailand bevinden zich de prachtige eilanden van het land met die welbekende bounty-stranden. Phuket is het grootste en populairste eiland van Thailand. Het staat bekend om haar prachtige stranden, palmbomen, schilderachtige dorpjes en een indrukwekkende onderwaterfauna en flora. In het binnenland

Travelpro_41.indd 18

van Phuket vind je ook tropische jungles. Na Phuket is Koh Chang het grootste eiland van Thailand. Het toerisme is er niet zo groot als op Phuket en dat maakt het er een zeer aangename bestemming, hier vind je mooie, verlaten stranden en een indrukwekkende natuur met veel jungle. Een ander prachteiland is Koh Phi Phi. Dit heerlijk rustige en tegelijkertijd tropische eiland heeft een uniek karakter en geeft je de mogelijkheid om helemaal tot rust te komen. Koh Phi Phi wordt vaak gebruikt als uitvalsbasis voor de meest schitterende excursies. Al onze arrangementen en excursies, kort én lang, zijn uiteraard met elkaar te combineren, zoals de Khao Sok Jungle Safari en een Thailand Island Hopping. Ook Koh Phangan is een populair eiland. Het staat vooral bekend om haar Full Moon-feesten die er worden georganiseerd. Verder is Koh Tao vooral geliefd is onder de duikers. Naast deze eilanden bestaat het zuiden van Thailand over nog veel meer eilanden, zoals Koh Samui. Vanwege de drukke, toeristische straatjes wordt Koh Samui ook wel ‘Klein-Bangkok’ genoemd. Niet alleen kun je er fantastisch shoppen, maar ook mooie tempels bezoeken en de rust opzoeken van de stranden en de watervallen en bergen midden in de jungle.

Smile Thailand wordt ook wel ‘het land van de glimlach’ genoemd en dat ontdekken steeds meer Nederlanders. In de periode januari - juli van dit jaar bezochten 1.400 Nederlanders Thailand, dat is een toename van 5,6% in

vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit komt mede door de vriendelijke en het vrolijke karakter van de Thaise bevolking. Het is een veelzijdig land waar het altijd aangenaam warm is. In de wintermaanden liggen de temperaturen tussen de 28 en 33 graden Celsius en in de zomermaanden liggen ze zelfs tussen de 30 en 36 graden Celsius. Over het algemeen heeft Thailand een tropisch klimaat, maar deze is onder te verdelen in drie categorieën. Het zuiden van Thailand heeft een tropisch moessonklimaat, de noordelijke helft een tropisch savanneklimaat en sommige kleine gebieden hebben een tropisch regenwoudklimaat.

Unieke reizen creëer je samen met Yaxa Thailand is niet voor niets een populaire vakantiebestemming. Dit kleurrijke land heeft namelijk alle ingrediënten voor een onvergetelijke rondreis: van interessante tempels, betoverende eilandjes tot een heerlijke keuken. Maak een ritje in een Tuk Tuk door Bangkok, vaar over de drijvende markt langs een wirwar van drukte en gezelligheid of maak een trekking bij Chiang Mai. En ontspanning? De idyllische eilandjes zijn fantastisch! Yaxa Reizen creëert voor elke reiziger de mooiste reis op maat.

28-11-16 13:47


19

Thailand Officiële landstaal: Thai Hoofdstad: Bangkok Religie: Boeddhisme (95% Oppervlakte: 513.120 KM2 Munteenheid: Baht (THB); 1 euro = €37.71 Seizoenen: Thailand kent drie seizoenen; het warme seizoen (van maart tot mei), het regenseizoen (van juni tot oktober) en het koele seizoen (van november tot februari). Vluchten: Vanaf Amsterdam kun je met een rechtstreekse vlucht al in ongeveer 11,5

Travel Trend Thailand is een year-round bestemming, dus wordt ook veel geboekt in de wintermaanden. Populair zijn Island Hopping vakanties en combinaties met de buurlanden Laos en Cambodja. Maar ook de rondreis ‘The Best of Thailand’ doet zijn naam eer aan. Denk ook eens aan een rondreis met privéchauffeur. Heb je repeaters? Stel dan zelf een leuke reis samen met de bouwstenen van Travel Trend.

uur op het vliegveld van Bangkok staan. Vliegtuigmaatschappijen die vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Thailand vliegen, zijn KLM, China Airlines en EVA Air. Reisdocumenten: Als je een Nederlands paspoort hebt en maximaal dertig dagen aaneengesloten in Thailand verblijft, heb je geen visum voor het land nodig. Bij binnenkomst in Thailand krijg je een gratis ‘Tourist Visum On Arrival’. Het paspoort moet wel nog ten minste zes maanden geldig zijn bij vertrek uit Thailand.

kilometer van Bangkok. Er leven verschillende wilde diersoorten, zoals tijgers, beren, olifanten en vele vogelsoorten. Dit is een van de beste plekken om wilde dieren te spotten in heel Thailand. Een ander natuurgebied is ThungyaiHuai Kha Khaeng, dat ongeveer 2.500 vierkante kilometer beslaat en grenst aan Myanmar. Dit reservaat is opgericht in 1972 en er leeft een grote diversiteit van vooral grote zoogdieren. Ook zijn er een aantal bijzondere watervallen met een spectaculair uitzicht.

Nieuws uit de natuur Thailand heeft in totaal 123 nationale parken. Sukhothai is een klein stadje in Centraal Thailand en wordt vooral bezocht om het Sukhothai Historical Park, dat op de UNESCOWerelderfgoedlijst staat. In dit park vind je 21 historische ruïnes en buiten het park staan er nog eens 70. In 2005 is het eerste nationaal natuurpark park van Khao Yai op de UNESCOWerelderfgoedlijst gezet. Dit natuurreservaat is bedekt met primair regenwoud, is 2.168 vierkante kilometer groot en bevindt zich op 180

Sharon Evers

Als je langer dan dertig dagen wilt blijven in het land, dan moet je een zogenaamde zestigdagen toeristenvisum hebben. Vaccinaties: Voor het land zijn geen vaccinaties verplicht. Wel wordt een vaccinatie voor DTP en Hepatitis A aanbevolen. Malaria komt nog in enkele gebieden voor in Thailand, dus is ook niet overal verplicht. Wel is het handig om elke avond je goed in te smeren met DEET.

Travel Impressions Ook Thailand boek je bij Travel Impressions. Van familievakantie tot honeymoon en van een villa met privézwembad tot een romantisch verblijf in een afgelegen ‘hideaway’… Zij hebben een ruime keuze luxe accommodaties in diverse prijsklassen. Uiteraard heeft Travel Impressions in alle accommodaties eigen kamers in allotment, én een gratis extra voor je klant onderhandeld zoals een spabehandeling per persoon of diner voor twee. Op zoek naar de combinatie van strandvakantie en citytrip? Ook in Bangkok bieden zij hotels aan. De laatste trend is een wellnessvakantie: fit worden, afvallen of ontgiften… Kamalaya Wellness Sanctuary and Holistic Spa op Koh Samui en Chiva-Som in Hua Hin zijn hierin gespecialiseerd. Bij boeking kan Travel Impressions uiteraard direct de spapakketten reserveren, zodat je klant onbegrensd kan genieten.

www.travelpro.nl

Travelpro_41.indd 19

28-11-16 13:48


20

Bangkok Thailand

Explore more of the world with our expanding network. qatarairways.com

NEW DESTINATION POSTER_820x620.indd 25

Travelpro_41.indd 20

12/3/15 2:01 PM

28-11-16 13:48


21

Het ANVR-Congres 2016; zon, zee en strand, Amstel Bright, Blue Curaçao, kleurrijk en zoals ieder jaar ‘fantastisch’ op social media. Er werd ook volop gefilosoFrank Oostdam, Eugene Rhuggenaath (minister van Economische Ontwikkeling) en Edward Suares

feerd en gediscussieerd over de toekomst van de branche(organisatie).

Congres zet aan tot nadenken over toekomst branche(organisatie) ANVR, GI Travel, Curaçao Tourist Board en vele anderen hadden er alles aan gedaan om het congres op rolletjes te laten verlopen. Mocht er vooraf lichtelijk worden ‘geklaagd’ over de accommodatie tijdens en de prijs van het congres, achteraf verliet het merendeel van de deelnemers het congres met een ‘ik ben blij’ gevoel.

Denkkracht Oostdam kwam in de ochtend van de tweede congres-dag met de mededeling dat hij de koppen bij elkaar wil steken om na te denken over de toekomst van de branchevereniging, dat hij graag ziet dat partijen als KLM, Booking.com en Airbnb zich zouden aansluiten bij de ANVR en dat de focus niet meer moet liggen op het aantal leden. “Ik zou dit soort partijen graag willen betrekken bij het (ANVR-)netwerk. Kracht zit niet in aantal leden, maar in de (denk)kracht van het netwerk om ons tijdig voor te blijven bereiden op de toekomst. We moeten nadenken over het uitbouwen van het platform dat de ANVR is, waardoor we het sexyer, leuker en innovatiever kunnen maken”, aldus Oostdam.

Samenwerking Oostdam liet weten blij te zijn met het feit dat de ANVR zich staande heeft weten te houden in een periode waarin veel dingen veranderen. Ook liet hij weten dat het aantal ANVR-leden het

www.travelpro.nl

Het team van GI Travel voor het vijfde jaar op rij het ANVR-Congres organiseerde

12/3/15 2:01 PM

Travelpro_41.indd 21

28-11-16 13:48


22

REPORTAGE

Karel Werdler (Hogeschool Inholland) en Rianne Bouwer (Reiswerk Talent 2016)

Joost Romeijn en Frank Oostdam

afgelopen jaar is gegroeid en dat de statuten zijn veranderd. Oostdam: “Waarom praten we alleen maar over het aantal leden en niet over de mogelijkheden die verdere samenwerkingen bieden? We willen aan de slag gaan om meer te doen op het gebied van samenwerking en bouwen aan het vertrouwen in reizen. Ik denk ook dat er nog heel veel potentie zit in het ANVR-logo en ook worden de voordelen van pakketreizen onvoldoende belicht”.

voorzitter ANVR, die Oostdam invult sinds Steven van der Heijden stopte als voorzitter (drie jaar geleden), heel erg goed samengaat. Over de vraagtekens die daar door sommigen bij worden gezet, liet Romeijn weten: “Links en rechts worden er weleens proefballonnetjes opgeworpen, maar die moet je lekker laten opstijgen. Wij als bestuur vinden de huidige situatie heel erg goed en er is ook geen enkele reden om daar enige verandering in aan te brengen.”

van de natuur en het daarmee bestemmingen. Joseph Oubelkas sloot het congres af. Na vijf jaar onterecht in de gevangenis van Marokko te hebben gezeten, staat hij nog ontzettend positief in het leven. Met die positieve instelling en tal van tips verlieten de congresgangers Curaçao, de toekomst met vertrouwen tegemoet... Arjen Lutgendorff

Stabiele brancheorganisatie ANVR vice-voorzitter Joost Romeijn (Sundio) gaf Oostdam en alle andere betrokkenen een pluim voor de organisatie en het inhoudelijk interessante congres en ging eveneens in op de toekomst van de ANVR. “Als ik naar de huidige staat kijk van onze branche en van de ANVR, dan hebben we een hele stabiele, kwalitatief goede brancheorganisatie. Dat is jouw verdienste en dat van je team. Het gaat momenteel zover dat we de tijd hebben om na te denken over de toekomst en bezig zijn met het moderniseren van de ANVR.”

Functie Op het podium liet Romeijn dan ook weten dat hij vindt dat de dubbelfunctie van directeur/

Sprekers Tijdens het gehele congres kwam er ook geen spreker voorbij die het niet over de toekomst heeft gehad. Van Suares die liet weten dat Curaçao met Space Expedition Curaçao (SXC) de eerste natie wil zijn die space travel bereikbaar wil maken voor toeristen, Luc Pannecoeck (Amadeus) over de toekomst van reizen tot Toon Gerbrands (directeur PSV) met goede adviezen op het gebied van management, Marc van Eck (Business Openers) over het neerzetten van een sterk merk, Isabel Mosk en Eelco Roos over het inzetten van influencers, Martin de Munnik over neuromarketing, Jos de Blok (Buurtzorg) als ‘beste werkgever’ of efficiënt werken en Wietse van der Werf over het behoud

Frank Classen van International Travel Support Centre (tweede van links) wint met Stranded Flight Solutions 360 de ANVR/Schiphol Innovation Award. Helemaal links Hanne Buis (Schiphol), helemaal rechts Frank Oostdam en Marco van Ieperen (Travelport)

Travelpro_41.indd 22

Foto’s en video Kijk voor heel veel foto’s van het congres, livestreams en een videocompilatie op Facebook.com/travelpronl.

TUI organiseerde in Pietermaai een feest met het thema Curaçao Beyond The Beach en maakte bekend dat het het aantal vluchten naar Curaçao gaat uitbreiden van negen naar tien

28-11-16 13:48


REPORTAGE

23

Harm Kreulen (directeur KLM Nederland), Lisette Klomp Beuters (Director Leisure Sales KLM Nederland) en Pieter de Man (KLM Regiomanager Caribbean en Suriname). Kreulen tijdens de Beach Barbecue bij het Lions Dive: “Dit is de eerste keer dat ik een speech houd in een doordrenkt shirt en op slippertjes. Het gaat goed met de KLM, we gaan een heel stevig resultaat neerzetten in 2016, we hebben meer dan 85% bezettingsgraad wereldwijd het hele jaar door, het aantal Dreamliners wordt verdubbeld en we hadden een recordaantal van zestien nieuwe bestemmingen. Het is een uphill battle en natuurlijk hebben we onze problemen en challenges, maar die gaan we aan en we houden koers. Bekijk de hele speech van Kreulen op Facebook.com/ travelpronl

Fred Verlinden (Stip), Atilay Uslu (Corendon), Hanne Buis (Schiphol) en Wim Woelders (Corendon)

Christine Oey (RIU), Louis Frankenhuis (Reisfabriek), Dimitri Joannides en Frans Leenaars (beiden TUI)

Travelpro_41.indd 23

28-11-16 13:48


24

Trade your law Met de razende snelle komst van het internet is onze leefwereld op haar kop gegaan. Naast de grote toegankelijkheid van informatie heeft ook het bedrijfsleven zich over ons gestort. De reiswereld is een van de markten die hierdoor zwaar hervormd is en bol staat van de ontwikkelingen. Vele start-ups kiezen dan ook voor een initiatief, zij zien kansen en willen de markt verbeteren. En op zich juich ik dat toe, niets leukers dan verbeteringen en creativiteit zeker als we daar als consument beter van worden.

EEN WERELD VAN VERSCHIL Van een simpel stuk grasland in de polder tot een AirportCity met internationale allure. Er is veel gebeurd in 100 jaar Schiphol. We nemen je graag mee door onze roemruchte geschiedenis. Deze keer: WAYFINDING, DE WEG VINDEN OP SCHIPHOL.

Horde, volg de gele borden Op Schiphol is bewegwijzering al een halve eeuw tot kunst verheven. De karakteristieke gele borden doen in 1967 hun intrede wanneer koningin Juliana een nieuw terminalgebouw opent. Met het fraaie ĂŠn functionele bewegwijzeringsysteem zet Schiphol internationaal de standaard. Vanwege hun iconische Dutch design zijn de borden op een gegeven moment zelfs in het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum te bewonderen.

Aluminium en ledverlichting Vijftig jaar na hun introductie doen de borden op Schiphol nog steeds waarvoor ze zijn ontworpen: reizigers de weg wijzen. Wel vinden er in de loop der jaren aanpassingen plaats. Bureau Mijksenaar moderniseert het ontwerp, voor het zware staal komt lichter aluminium in de plaats en de tl-balken worden vervangen door energiezuinige ledverlichting.

De luchthaven op je smartphone Naast de fysieke borden gebruiken reizigers tegenwoordig steeds vaker de Schiphol App om de weg te vinden. Ook helpen we ze met beacons. Kleine zendertjes, waarmee plaatsgebonden informatie naar smartphones kan worden verstuurd. De snelste route naar de gate bijvoorbeeld, of een leuke taxfree-aanbieding van een winkel waar iemand net voorbij loopt.

Schiphol verbindt. Al 100 jaar.

Maar vele start-ups vergaan net zo snel als ze opkomen, want er valt niet met ieder idee ook geld te verdienen en soms zijn de investeringen voor succes te groot. Vervelender wordt het als initiatieven slecht doordacht worden, maar wel al de pers hebben gehaald als zijnde de oplossing voor een kennelijk, in de ogen van de start-upper, al bestaand probleem. Zo'n initiatief vind ik 'TradeYourTrip'. In de wet is al geruime tijd geleden geregeld dat je je ticket of pakketreis kunt overdragen aan een ander. Daar gelden echter wel spelregels bij die niet altijd duidelijk of qua kosten redelijk zijn. Daar ligt dus een mooie taak voor brancheorganisaties, zoals de ANVR of de Consumentenbond om verandering in aan te brengen. Maar rechtvaardigt die betrekkelijke onbekendheid een platvorm via welk men ongebreideld kan gaan handelen in tickets en reizen? Zo op het eerste gezicht wel, lekker makkelijk natuurlijk. Maar als we iets meer doordenken dan opent zich hierdoor een alternatieve handel waarvan wij als consumenten niet direct zullen gaan profiteren. Integendeel zelfs. Ik deel dan ook de visie van de KLM dat sluwe derden dit initiatief kunnen gaan misbruiken om grof geld mee te verdienen. Ze zullen gemakkelijk posities kunnen gaan innemen om met leuke winst weer te kunnen doorverkopen. Deze lieden kopen dan strategisch in en gaan de reizen vervolgens via dit platvorm aanbieden. Het lijkt mij niet de bedoeling van TradeYourTrip, maar het kan wel een vervelend neveneffect zijn en daar zitten we niet op te wachten. Alhoewel het dus een sympathieke startup lijkt te zijn, vraag ik mij af of we er in deze vorm zo op zitten te wachten? Mr Benno Friedberg Advocaat Friedberg & Mahn advocaten.mediators

schiphol.nl

Travelpro_41.indd 24

28-11-16 13:48


25

Bepaalde reizen verkopen zichzelf, zoals een stedentrip naar Londen of Berlijn of een achtdaagse vliegvakantie naar de Spaanse costa’s. Maar hoe maak je het voor de klant en jezelf nóg leuker om een vakantie te verkopen? Wat dacht je van up & cross selling? Het is een win-winsituatie voor beide partijen: de klant geniet nog intenser van zijn verblijf en jij houdt onderaan de streep meer over.

“Laat geen geld liggen” Laat geen geld liggen en informeer je klant over alle ‘extraatjes’. En niet alleen om er geld aan te verdienen, maar ook om je klant extra van dienst te kunnen zijn, zodat hij met een meer dan tevreden gevoel terugkijkt op zijn vakantie. Een voorbeeld: wie wil er nou niet naar New York? Zo’n bestemming staat op vele wensenlijsten bovenaan en verkoopt in de meeste gevallen zichzelf. Een vlucht en hotel zijn binnen no time geboekt, maar weet jij van dat middelmatige hotel een vier- of vijfsterrenaccommodatie te maken? Wie wat extra’s wil verdienen moet zijn kwaliteiten in de strijd gooien. Hoe maak jij deze trip nog indrukwekkender en interessanter? Om te beginnen kan jij ervoor zorgen dat de vlucht zo aangenaam mogelijk verloopt, wijs de klant bijvoorbeeld op de stoelen met meer beenruimte of op een airline die net dat beetje meer service aanbiedt waar jouw klant op zit te wachten.

Zomaar wat voorbeelden van up selling. Wees vooral niet bang om nog meer beleving aan een reis toe te voegen, door bijvoorbeeld tickets voor One World Centre of kaartjes een echte Broadway-musical aan te bieden. Of regel voor je klanten tijdens het boekingsproces autohuur en entreebewijzen voor die gave basketbalwedstrijd die ze altijd al hebben willen zien. Dat zijn een paar voorbeelden van cross selling. Het is niet zo moeilijk, maar je moet wel durven en laat de klant zien dat je met hem meedenkt.

Vier v’s De klassieke mix van de vier v’s - vervoer, verblijf, vlucht en vermaak - is algemeen bekend in de reisindustrie. Meerdere nieuwe toetreders, opkomende technologieën en meer mobielgebruik zorgen ervoor dat het oude distributiesysteem is opgeschud en het

traditionele businessmodel bijna van de kaart is verdwenen. De huidige manier van cross sellen wordt gedaan door je klant goed te kennen en te luisteren naar de wensen en behoeftes. Op deze manier kan je extra beleving aan de reis toevoegen. De marges liggen meestal hoog op de aanvullende producten, zoals verzekeringen, autoverhuur en excursies op de bestemming. Er zijn al veel vergelijkingswebsites waar de klant op kijkt, voordat er daadwerkelijk wordt geboekt. Er is alleen zoveel informatie dat klanten vaak urenlang bezig zijn om alles uit te zoeken. Nog steeds wordt een advies erg gewaardeerd en kan dit een opstapje zijn naar cross selling. De touroperators en reisagenten zijn experts in vakanties en kunnen klanten adviseren om hun vakantie nog meer beleving te geven.

www.travelpro.nl

Travelpro_41.indd 25

28-11-16 13:48


26

Reist uw klant naar een land buiten de Euro zone?

VERDIEN EEN

INTERESSANTE

COMMISSIE MET HET AANBIEDEN VAN BUITENLANDSE VALUTA!

Zeker voor de eerste dagen van een vakantie is het handig om contant geld op zak te hebben, voor bijvoorbeeld een kop koffie op het vliegveld of voor een taxirit. Bij GWK Travelex, de valuta specialist van Nederland, hebben wij meer dan 50 populaire valuta op voorraad en is het tevens mogelijk om online valuta te bestellen. Klanten die online valuta bestellen profiteren altijd van een aantrekkelijke korting. Ook u kunt uw klanten de mogelijkheid bieden om bij ons online buitenlandse valuta te bestellen. De valuta bestelling zal dan voor uw klant klaarliggen op de gewenste dag en GWK Travelex vestiging van hun keuze, bijvoorbeeld op Schiphol Airport. Via ons affiliate programma kunt u bovendien voor iedere valuta bestelling die u genereert een interessante commissie verdienen*. Meld u daarom nu aan voor het GWK Travelex affiliate programma. Ga voor meer informatie naar www.gwktravelex.nl/affiliates Voor vragen kunt u ook direct contact opnemen met Ido Schiferli op 020-5690612 of per e-mail via ido.schiferli@travelex.com. *Onze valuta bestelservice is ook beschikbaar als module in BAS/Mijnreisoverzicht.

Travelpro_41.indd 26

28-11-16 13:48


SPECIAL UP- CROSS SELLING

De valuta spoedservice van GWK Travelex Bij een goede reisvoorbereiding hoort ook het bestellen van een bepaalde hoeveelheid vreemde valuta wanneer je naar een bestemming buiten de eurozone gaat. Het kan echter voorkomen dat een reis zich onverwacht aandient of dat je het door de drukte simpelweg vergeet om vreemde valuta in huis te halen. Voor die gevallen heeft valuta specialist GWK Travelex de handige valuta spoedservice in het leven geroepen, zodat je alsnog vreemde valuta kunt afhalen vlak voor vertrek.

Met spoed vreemde valuta bestellen Heb je onverwacht op korte termijn vreemde valuta nodig dan is de valuta spoedservice van GWK Travelex een ideale oplossing. Reis je naar Groot-Brittannië of Amerika dan kan je met de valuta spoedservice bij alle vestiging van GWK Travelex al binnen 30 minuten

Supersize Als klanten zich eenmaal in een vakantie hebben verdiept dan denken ze al snel dat het alleen nog maar een kwestie van boeken is. Toch doet zich hier de kans voor om te up sellen en dus een luxere variant van het product aan te bieden. Even de luxere kamer aanbieden, net tien dagen in plaats van acht of extra beenruimte bij de vlucht. Als de klant meerdere malen heeft geboekt, is hier veel data over beschikbaar en kan dit gebruikt worden als sales-techniek. De data die de klant achterlaat is een opstap voor

Amerikaanse dollars en Britse ponden afhalen. Heb je met spoed andere vreemde valuta nodig dan kan je op Schiphol terecht voor alle overige munteenheden. Ook hier kan je al binnen een half uur terecht. Dus zelfs als je op Schiphol bent om naar het buitenland te reizen kun je je valuta online bestellen en ze vrijwel direct bij de betreffende Schiphol vestiging afhalen. Klaar terwijl je wacht, ideaal!

Onbezorgd op reis met GWK Travelex Het prettige van GWK Travelex in Nederland is dat je door het hele land vestigingen vindt waar je terecht kunt om geld te wisselen. Een bestelling is vaak al binnen 48 uur af te halen bij een vestiging naar keuze. Met ook nog eens de valuta spoedservice als noodoplossing achter de hand wanneer je dringend geld nodig hebt ga je altijd met cash geld in vreemde valuta op reis. Een heerlijk onbezorgd begin van je vakantie!

de volgende boeking. Door goed te luisteren naar de behoefte is het gemakkelijker om een supersize-vakantie te verkopen.

Terugkomende klant Het uiteindelijke doel bij deep selling is een klant die terugkomt. Er zijn al zaken, zoals loyaliteitsprogramma’s, gratis reisadvies en algemene kortingen. Maar hoe moet je ervoor zorgen dat de klant ook daadwerkelijk terugkomt? Of nog beter, een ambassadeur wordt van je bedrijf? Als eerste is het natuurlijk

27

belangrijk dat het standaardproduct van kwaliteit is. Persoonlijke pagina’s, introductieaanbiedingen en vroegboekkorting zorgen er allemaal voor dat de klant nog een keer bij dezelfde organisatie boekt. Maar ook door naderhand te vragen hoe zijn vakantie is geweest. Een klant kan ook door service nog een keer bij je terugkomen. Door net even dat beetje meer te bieden of in te spelen op de vorige behoefte kan je de klant nog een keer of vaker aan je binden. Hiervoor zijn er de aflopen tijd meer technologieën, kanalen en methodes bijgekomen om hier gebruik van te maken.

Ontwikkelingen De verschillende verkooptechnieken zijn door het internet, social media en verschuivende klantbehoeftes zeer snel veranderd. Klanten kunnen nu via WhatsApp, Facebook en Skype gemakkelijk in contact komen met reisbedrijven. Ook worden er apps ontwikkeld, zodat de klant meer wordt verbonden met het bedrijf. Ook is social media een kanaal om te zorgen voor klantenbinding. Platforms, zoals Instagram of Facebook, worden heel breed ingezet om verbinding te zoeken met (potentiële) klanten. Veel websites hebben een online community waarop klanten hun verhalen kunnen publiceren, hiermee wordt gezorgd dat de klant zelf content voor de website creëert. De opkomst van mobile devices zorgt voor nieuwe sales-technieken. De klant van tegenwoordig heeft meestal zijn telefoon bij zich en hiermee kan er heel snel aanvullende diensten worden geboden. Als de klant een app heeft gedownload van een organisatie is dit een nieuw kanaal om te cross-, deep- en up sellen. Hiermee wordt de klant niet

www.travelpro.nl

Travelpro_41.indd 27

28-11-16 13:48


28

meer service en comfort door een stoel te reserveren in de Premium of Star Class. Heerlijk onderuit zakken met minstens 94 centimeter beenruimte. Maaltijden en drankjes zijn inclusief, net als 20 of 40 kilogram ruimbagage. Daarnaast biedt TUIfly diverse extra services aan zoals het Persoonlijk Entertainment Programma, om de laatste films te kijken, een spelletje te spelen of gewoon lekker naar een muziekje luisteren. Ook is er de mogelijkheid om een stoel met extra beenruimte, bij het gangpad of een plekje aan het raam vooraf te reserveren.

Ruime check-in op Schiphol

geforceerd om te kopen, maar laat de organisatie zien dat je ook tijdens de vakantie nog aan de klant een extra beleving wil toevoegen. Door te kunnen zien waar de klant is op zijn vakantie kunnen er op die locatie aanvullende diensten worden aangeboden. Neem bijvoorbeeld een restaurant in Barcelona waar de klant net langs loopt. Door middel van locatiebepaling kan er een bericht worden gestuurd met daarin aanbiedingen en recensies over het restaurant. Met locatiebepaling is het ook mogelijk om

relevante informatie naar de klant te sturen, op basis van waar de klant zich begeeft. Dit kan op basis van klantgegevens of persoonlijke kennis over die klant.

De check-in kan snel en gemakkelijk door de passagier online worden gedaan maar uiteraard ook op de luchthaven door de medewerkers van TUIfly. De TUI-incheckbalies op Schiphol hebben ruime openingstijden. Voor de vroege ochtenden avondvluchten openen de incheckbalies drie uur voor vertrek. En voor alle overige vluchten op die dag, kun je vanaf vier uur ‘s-morgens al inchecken en je bagage afgeven. Tot vier uur ‘s-middags is altijd minimaal één balie geopend, dus ook tussen de vluchten door.

TUIfly

Sharon Evers

Bij TUIfly kunnen passagiers op alle vluchten zelf online het zitcomfort reserveren. Op Europese en Middellandse Zee-bestemmingen is altijd de keuze uit Comfort of Economy. Op verre bestemmingen kan ook gekozen worden voor

Met de taxi naar Schiphol… al van

af

19

of uw regionale luchthaven

€er persoo,n-

Speciaal voor reisagenten: Schiphol Travel Taxi biedt reisagenten een aantrek-

p

kelijke commissie en korting voor eigen gebruik van gedeeld vervoer. Alle reserveringen, wijzigingen of annuleringen kunnen online gemaakt worden. Een affiliate web module voor directe verkoop vanaf uw website is

Schiphol Travel Taxi

Schiphol Business Taxi

• Geen gesleep met koffers; • Vanaf uw deur tot aan de vertrekhal en retour; • 24 uur per dag, 7 dagen per week; • Door heel Nederland; • Gegarandeerde beschikbaarheid; • Uw keuze: gedeelde of privé taxi.

• Snel met een luxe taxi van en naar de luchthaven voor een zakelijke trip; • Op tijd en vóór de vertrekhal uitstappen zodat u direct kunt inchecken; • Last minute reserveren mogelijk, géén wachttijden; • Additionele services, zoals begeleiding van en naar de gate mogelijk.en naar de gate mogelijk.

Wel zo makkelijk. Wel zo zeker.

Wel zo snel. Wel zo comfortabel.

ook beschikbaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Rutger Tiggeler, T: 06 15 90 12 48, E: r.tiggeler@connexxion.nl

Nu ook te boeken via de Schiphol App! Reserveren: Via uw

reisbureau, Schiphol.nl

of bel met 0900 - 8876 (€ 0,10 p/min.)

Travelpro_41.indd 28

28-11-16 13:48


ADVERTORIAL

29

“De medewerkers van VisumCentrale staan altijd voor je klaar” Voor welke landen heb je een visa nodig en voor welke is alleen een paspoort voldoende? Hoe adviseer je de klant? En waar haal jij de juiste informatie vandaan? Angela Kik (Accountmanager TO Derden & Ancillaries bij TUI) klopt hiervoor aan bij VisumCentrale.

Angela Kik

“Steeds meer mensen gaan op reis naar verre bestemmingen, waardoor het van belang is om de klanten de service van visumbemiddeling aan te kunnen bieden. Voor deze visumbemiddeling via TUI.nl, de TUI-winkels en TUI at Home is de keuze op VisumCentrale gevallen”, zegt Kik. Bij TUI werken ze ruim vijf jaar samen met VisumCentrale. “Het is een internationale organisatie met veel ervaring en een uitgebreid netwerk. Hierdoor kan er snel worden geschakeld en kunnen zij voor veel landen visumaanvragen regelen. Daarnaast is het contact met de medewerkers erg prettig en worden eventuele ontwikkelingen tijdig doorgegeven. De medewerkers van VisumCentrale staan altijd klaar om de reisbureaumedewerkers, indien noodzakelijk, te ondersteunen bij het aanvragen van de visa.”

VisumCentrale verzorgd en zij regelen dat het paspoort van de klant gereed is voor vertrek. Voor de klant is het een mooie aanvullende service dat de reisbureaumedewerker dit voor hem regelt.”

Informeren De regels voor het visum of de aanvraagprocedure veranderen regelmatig. Het is van belang om hiervan op de hoogte te zijn om de klanten juist te kunnen informeren. Daarom worden product- en landenontwikkelingen wekelijks gedeeld. “Dat is erg fijn is”, aldus Kik.

Service De uitgebreide service richting klanten en reisagenten wordt door Kik als een van de usp’s van het bedrijf gezien. “Als de aanvraag is ingediend, wordt deze gecontroleerd voordat die

naar de ambassade wordt gestuurd. Daardoor is de klant zeker van een goede afronding van de aanvraag en lopen zij geen risico. Daarnaast biedt VisumCentrale diverse extra services aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan noodhulp indien klanten het paspoort kwijt zijn of als dat is beschadigd. VisumCentrale assisteert dan bij het aanvragen van een vervangend paspoort en vergoed kosteloos de nog geldige visa.

Tip Kik zegt: “Ondanks dat het aanvragen van een visum via VisumCentrale doorgaans iets duurder is dan rechtstreeks bij de ambassade, zijn er heel wat voordelen om dit toch bij VisumCentrale te doen. Benadruk die voordelen dan ook.”

Onbezorgd op reis De medewerkers zijn op de hoogte van het belang van het aanvragen van een visum. Kik: “Het is belangrijk dat zij dit goed overbrengen op de klanten, zodat zij onbezorgd op reis kunnen. Voor de reisagent is het, ondanks de vooroordelen, niet lastig om een visum aan te vragen. Zij ontvangen een volledig aanvraagpakket waarna de klant het paspoort dient op te sturen. Daarna wordt alles door

www.travelpro.nl

Travelpro_41.indd 29

28-11-16 13:48


30

NIEUWS

KLM Curaçao Marathon “Het is weer de laatste week van november en het hotel maakt zich deze week weer op voor een sportieve week gedurende de KLM Curaçao Marathon. Net als de jaren van de bekende wielerronde, de Amstel Curaçao Race, voel je de spanning in die week heel langzaam stijgen. De organisatie, Run in the Sun, heeft onze meetingroom ingericht als ‘crisiscentrum’ en de sportieve vibe is daar letterlijk voelbaar. Op de kamers liggen de welkomst-kadootjes voor de lopers liggen al klaar en het resort loopt langzaam vol met sportieve gasten. Iedere dag wordt de start- en finish area weer meer aangekleed met mooie eyecatchers en begint het met het uur meer te leven. In de vroege ochtenduren rennen er gedurende de week steeds meer mensen langs het resort om even hun spieren te testen voor zondag. Het is het derde jaar dat deze loop georganiseerd wordt en ieder jaar komen er weer meer deelnemers bij en is het een evenement die steeds meer vaste voeten op het eiland krijgt. En daar werken wij heel graag aan mee! Dit jaar zijn er inmiddels al 800 internationale lopers die speciaal voor dit evenement naar Curaçao komen. Het leuke van dit evenement is dat de loper vaak in gezelschap komt; met een loopmaatje of met het gezin of familie. Het sportieve wordt heel goed gecombineerd met relaxen en er worden vaak een paar dagen extra vakantie aan vastgeplakt. En dat kan, zoals jullie weten, natuurlijk prima bij ons resort. En het meest ideale voor de lopers is, is dat de start direct voor het hotel is en de finish op ons strand. Perfect dus om zo vanaf je hotelkamer het parcours op te lopen en na de prestatie heerlijk te ontspannen op ons strand tijdens een echt Caribisch feestje. Na deze sportieve week gaan wij niet met de voetjes omhoog, want de lichtjes moeten weer in de palmbomen gemaakt worden. Op naar de kerst!” Will & Katja Vogels

Travelpro_41.indd 30

28-11-16 13:49


ACTUEEL

31

Expedia: Nederland is een succesverhaal Expedia Inc. bestond onlangs 30 jaar en ook Expedia.nl (onderdeel van Expedia Inc.) is ondertussen tien jaar gevestigd in Nederland. René Nieuwmans (Head of Commercial Benelux bij Expedia) en Andreas Nau (Managing Director Central Europe bij Expedia) praatte ons bij in het kantoor aan de Herengracht in Amsterdam.

“We hebben een aantal uitstekende jaren achter de rug, zijn goed aan het groeien in Nederland en zijn een speler van formaat. Bij de consument, maar zeker ook bij reisagenten met Expedia TAAP zien we dat het feit dat wij onze vooruitbetalingen garanderen en ANVR-lid zijn zijn, positieve resultaten aflevert”, aldus Nieuwmans tegenover TravelPro. Met de introductie van betalen met iDeal zou Expedia opnieuw een grote klapper kunnen maken op de Nederlandse markt.

steeds meer focus is op het promoten van de pakketreis. “Wij geven altijd aan om vlucht met hotel te combineren, onder meer omdat wij van airlines en hotels speciale prijzen krijgen voor pakketten en als je vlucht en acco combineert kan je geld besparen. Daarbij is het voordelig voor het hotel op het gebied van yield management, aangezien pakketreizen vrij lang van tevoren worden geboekt (in Nederland 30 dagen of langer) en pakketreizen worden niet zo snel geannuleerd.”

Groei Nederland

Upgrades

Olivier Pernoud (Director of Market Management Benelux) begon in 2004 bij Expedia als Market Manager in Brussel en was in 2006 met twee collega’s de eerste die in Amsterdam neerstreek. Met de komst van het debiteurenteam (80 man/vrouw) naar Amsterdam en uitbreidingen van andere afdelingen zijn er op het kantoor in Amsterdam inmiddels 150 mensen werkzaam met een groot aantal verschillende nationaliteiten. “Nederland is een van onze snelst groeiende markten, maar ook Azië moeten we niet vergeten. Nederland is een succesverhaal in een erg competitieve reismarkt”, aldus Pernoud.

Ook in de extra’s die airlines bieden wordt veel geïnvesteerd bij Expedia. Nau: “Denk aan het aantal type classes die airlines aanbieden. Onze systemen zien bijvoorbeeld dat je ook op je eindbestemming kan komen door Business Class te vliegen in plaats van Premium Economy en toch goedkoper uit te zijn.” Expedia is in gesprek met airlines die hun product zo basis mogelijk maken om upgrade-mogelijkheden naar voren te brengen op de website van Expedia. Nieuwmans: “Als ze die upgrades via Expedia kunnen verkopen dan wordt dat interessant. Als je een vakantie gaat boeken, is een van de eerste dingen waar je naar kijkt de vlucht. Als wij de eerste stap missen, dan missen we een hoop. Daarom hebben we heel veel geïnvesteerd in het vluchtaanbod en vluchtinformatie”.

kunnen reizigers in 30 landen gebruik maken van het spaarprogramma en daar komen binnenkort het Verenigd Koninkrijk en Italië bij. Nieuwmans: “Nederlanders houden van spaarprogramma’s. We lanceerden het hier in april vorig jaar en hebben nu 200.000 leden”. Nau laat weten dat Expedia het spaarprogramma nog maar als het begin ziet. “Maar de basis is goed, want zowel consument, hotelier en Expedia boeken er allemaal winst mee.”

Scherm van de reisagent

Disruptor “Van origine zijn wij een disruptor, we maakten het boeken via internet mogelijk en dat heeft veel gevolgen gehad over hoe mensen zijn gaan boeken. Als bedrijf bevinden wij ons tussen technologie en het reisbedrijf. Toen ik hier kwam werken, zes jaar geleden, zaten we nog op het oude platform. Daarop werd er een keer in het kwartaal een update gedaan. Dat kon echt niet, dus zijn we met het nieuwe platform gekomen waarmee we veel meer updates en testen konden doen. Hoe meer testen je doet, hoe beter de beleving voor de consument op de site waardoor die meer gaat vertellen aan familie en vrienden dat Expedia leuk is. Daardoor krijg je meer traffic, waardoor je nog meer testen kan doen. “We hebben $2 miljard geïnvesteerd in technologie en er werken inmiddels meer dan 100 data analisten bij Expedia”, aldus Nieuwmans.

Pakketreizen Nau en Nieuwmans laten weten dat er

Travelpro_41_Julian.indd 31

Winst Ook de lancering van het loyality programma Expedia Plus werkt als geen ander in Nederland, dat het eerste Europese land was waar het programma werd geïntroduceerd. Inmiddels

Volgens Nau is het heel bijzonder dat Expedia al zo’n oud bedrijf is. “In het begin van het internettijdperk waren er maar een paar bedrijven die wisten te overleven. Expedia dacht dat het geen kans had om te overleven, maar het feit dat Expedia de consument het scherm van de reisagent heeft gegeven was heel bijzonder en heeft haar vruchten afgeworpen. Na twintig jaar, is het nog steeds ingewikkeld om een reis te boeken, terwijl het een van de belangrijkste dingen in het leven van de mens is.” Uit het onderzoek naar het zoek- en boekgedrag van Nederlandse millenials blijkt dat deze zich het minst laat beïnvloeden door het (traditionele) reisbureau (8%). Reisblogs (9%), prijsvergelijkingssites (13%), directe boeken via website (18%) en het gebruiken van meerdere bronnen (19%) scoren hoger. Meest geraadpleegde bron bij Nederlandse millenials zijn familie, vrienden en kennissen (33%). Arjen Lutgendorff

Olivier Pernoud (Director of Market Management Benelux), Duane Ward (Head of Transport Management Benelux), Derk Brinxma (Global Partner Marketing Manager), Nessa O'Gorman (Senior Loyalty Programs Manager), René Nieuwmans (Head of Commercial Central Europe bij Expedia) en Andreas Nau www.travelpro.nl (Managing Director Central Europe bij Expedia).

28-11-16 13:52


32

ADVERTORIAL

NU is het moment om aan de slag te gaan als zra! Het vak van zra is het leukste vak in de reisbranche. Als zra bij The Travel Club/YourTravel bepaal je zelf je beleid. Geen sturing meer vanuit een hoofdkantoor. Je eigen dossiers van A tot Z zelf afhandelen. Wel of niet op studiereis gaan. Eigen tijd indelen. Als zra bepaal je alles zelf.

The Travel Club/YourTravel biedt een uitstekend verdienmodel. De zra behoudt de volledige provisie minus een lage vaste afdracht. Geen business model waar een hoog percentage van de provisie afgestaan moet worden aan het hoofdkantoor. We zijn de grootste en snelst groeiende zra-keten in Nederland. 'The Travel Club/YourTravel doet blijkbaar iets heel goed anders waren er niet 262 zra’s aangesloten', is een opmerking die regelmatig wordt gemaakt.

Odette Holkema (zra):

“Volle agenda en topreizen in de 'la', waar ik druk mee bezig ben. Alles onder controle en heel goed te doen... hard werken, maar daar houd ik van en deed ik altijd al. Ben echt zo blij”

Met het nieuwe boekingsseizoen voor de deur is het nu het moment om aan de slag te gaan. We bieden ook een Business-formule voor zakenreisadviseurs en een Groups-formule voor reisadviseurs die zich uitsluitend bezighouden met groups en incentives. Neem contact op met directeur Jeannie Vincent voor vrijblijvende informatie en/of gesprek: 06-25299450 of jeannie.vincent@ thetravelclub.nl

Ingrid Guezen (zra):

“Ik ben blij om aangesloten te zijn bij YourTravel” Petra Romijn (zra):

“Het gaat voor mij echt boven verwachting”

Travelpro_41.indd 32

10 redenen om te kiezen voor The Travel Club of YourTravel: 1. Volledige vrijheid in ondernemerschap; je bepaalt zelf je verkoopbeleid. 2. Geen Nee verkopen dankzij alle belangrijke en exclusieve agentschappen. 3. Verdienmodel: je behoudt de volledige provisie over alles wat je boekt dus over reizen, verzekeringen, extra marges, reisbureaukosten, etcetera + bonusuitkeringen. 4. Lage afdracht: per boeking sta je een bedrag af van maximaal f44 voor de administratieve afhandeling ongeacht de hoogte van de reissom. 5. Extra lage afdracht: per boeking bij lage reissommen tot f750 of f1000. 6. Vriendelijk franchisecontract: geen jarenlang contract en geen concurrentiebeding. 7. Nieuwe boekbare website met afhandeling door de geselecteerde zro. 8. Uitgebreid intranet met informatie over commissie-afspraken, studiereizen, etcetera. 9. Uitgebreide ondersteuning dankzij 18 personen op het hoofdkantoor. 10. Lid van ANVR, SGR, Calamiteitenfonds en IATA!

28-11-16 13:49


33

Wie tegenwoordig aan de slag wil als zelfstandig reisagent kan kiezen uit een groot aantal organisaties om jezelf bij aan te sluiten. Maar welk concept is geschikt voor jou?

Welke zelfstandige reisorganisaties past bij jou? Internet lijkt slachtoffer te zijn geworden van zijn eigen succes. Steeds vaker laten consumenten blijken door het bomen het bos niet meer te zien en niet te weten waar te beginnen om zelf hun gewilde reis uit te zoeken en zelfs te boeken. Het gemis van een meer persoonlijk en professional advies door de klant en de wens voor een

zelfstandig ondernemerschap bij de reisagent hebben een nieuwe beroepsgroep doen ontstaan: zelfstandige reisadviseurs.

Regels Een baan als zelfstandig reisagent lijkt dan ook steeds populairder te worden. Dat blijkt ook

uit cijfers van de ANVR. Het aantal ZRA’s dat werkzaam is voor een organisatie blijft flink groeien. In 2015 waren er iets meer dan 880 ZRA’s aangesloten bij dertien ANVR zelfstandige service organisaties (ZSO’s). Medio 2014 waren dat er nog zo’n 700. Dit jaar is de mijlpaal van 1000 bereikt. De verwachting is zelfs dat het aantal ZRA’s snel groeit naar 3000. Het ziet er dan ook naar uit dat de hedendaagse klant een advies wil dat op hem of haar persoonlijk is afgestemd en dat dit plaatsvindt op elk gewenste locatie of tijdstip. “De ANVR juicht deze ontwikkeling toe. De ZRA speelt niet alleen in op een wens van de klant, maar geeft ook de mogelijkheid om de opgebouwde kennis en ervaring van veelal oud-reisbureaumedewerkers voor de branche te behouden”, aldus de brancheorganisatie in de geüpdatete versie van de richtlijnen voor ZRA’s. Over de ANVR gesproken, een ZRA is geen zelfstandig lid van de brancheorganisatie of deelnemer van een garantiefond, daarnaast sluit de zelfstandige reisadviseur ook geen agentuurovereenkomsten af met touroperators. Dat doet de ZSO. Om de groeiende stroom aan ZRA’s goed te begeleiden, heeft de ANVR een aantal spelregels in het leven geroepen.

ZRA’s kunnen privéleven en werk vaak beter combineren

Travelpro_41.indd 33

28-11-16 13:49


GEZOCHT MOBIEL REISADVISEUR MET VLIEGUREN TUI at Home

Reizen is je lust en je leven, jij verkoopt vakanties met je hart. Het bedenken van de perfecte reis, op maat gemaakt voor jouw klant, geeft je ontzettend veel voldoening. Jij laat de mensen in jouw netwerk en omgeving ervaren hoe leuk het is om de wereld te ontdekken. De functie van mobiel reisadviseur is jou op het lijf geschreven. Samen vliegen TUI is reismerk nummer één van Nederland. Een bekend en vertrouwd merk dat in alle verkoopen communicatiekanalen aanwezig is. TUI at Home brengt persoonlijk reisadvies bij mensen thuis. Met ervaren professionals zoals jij. Vliegen met co-piloot Als mobiel reisadviseur word je 24/7 ondersteund met ICT support en administratie. Van boeking tot factuur, alles is voor je geregeld. En dat is fijn, want zo kun je al je energie op de verkoop richten. Precies wat je leuk vindt en wat jou het meest oplevert.

Hoogvlieger worden TUI snapt als geen ander dat je als lokaal ondernemer meer succes boekt met een stevig marketingapparaat om leads mee te genereren. Uiteraard lift je mee op de landelijke campagnes van TUI, maar ook lokaal geven we jou een herkenbaar gezicht. Zo breid je jouw eigen netwerk in no time uit tot een solide klantenbasis. Goed om te weten: je bent vrij om reizen van andere aanbieders te verkopen. Hoogvliegers hebben ruimte nodig. Welkom aan boord!

Ben jij de ervaren reisadviseur waar TUI at Home haar naam aan wil verbinden? Bel Loes Vervaart voor een oriënterend gesprek. Zij is bereikbaar op:

LOES.VERVAART@TUI.NL 040 214 63 45 TUIATHOME.NL/REISADVISEURS

TaH wk27 wervingsadvertentie 240x340.indd 1 Travelpro_41_Julian.indd 34

06-07-16 11:02 28-11-16 13:53


SPECIAL ZRA

Een van die punten is: reisadvisering is een vak. Hiermee wordt bedoeld dat er ondanks geen specifieke diploma-eisen gelden voor ZRA’s, wordt er van de ZSO’s wel verwacht dat zij toezicht houden en zorg dragen voor den beroepsbekwaamheid van de aangesloten reisagent. Daarnaast moet de klant weten onder wiens verantwoordelijkheid de boeking wordt gedaan, dat is dus de ZSO. Bijna elke ZRA is aangesloten bij een ZSO, die veelal door de zelfstandige reisadviseur als vangnet wordt gezien. De franchiseorganisatie neemt veel algemene en administratieve werkzaamheden uit handen en is voor ZRA’s de ultieme uitvalbasis mochten er bepaalde zaken zoals een faillissement van een leverancier - voordoen. Maar ook op inkoopgebied en partnerships kunnen franchiseorganisaties veel voor de aangesloten ZRA’s betekenen. De ZRA werkt altijd op basis van ANVR reis- en boekingsvoorwaarden.

Kantoor aan huis De meeste ZRA’s werken vanuit huis en bepalen hun eigen werktijden. Een van de voordelen hiervan is dat zij hun privéleven vaak beter met hun werk kunnen combineren. Die bepaalde vrije tijd wordt door veel zelfstandig reisadviseurs als zeer prettig ervaren. Ook het inplannen van afspraken - bijvoorbeeld tijdens schooluren of

als de kinderen op bed liggen - is een voordeel voor veel potentiële zelfstandig reisadviseurs. Een andere bijkomstigheid is dat de verdiensten vaak een stuk hoger liggen dan bij een traditioneel reisbureau. Maar het valt of staat vaak bij het ondernemerschap van de zelfstandig reisagent. Hij of zij zal wel aan bepaalde kwaliteiten moeten voldoen en in staat zijn om een netwerk op te bouwen.

Een baan als zelfstandig reisagent lijkt steeds populairder te worden

35

Wat doet een zelfstandige service organisatie (ZSO) voor een ZRA? - Het (verder) ontwikkelen van de formule - Het ter beschikking stellen van de formule en logo - Overdragen van knowhow - Het op peil houden van de vakkennis van de franchisenemer en zijn personeel - Het begeleiden van franchisenemer - Het verzorgen van de marketing - Het verzorgen van centrale reclameactiviteiten - Inkoop van producten en diensten - Gebiedsbescherming voor de franchisenemer - Het ondersteunen met aanvullende diensten, zoals de administratie

Geen opleiding Er is geen specifieke opleiding is voor zelfstandig reisadviseur. Voorheen was SEPR verplicht en dit diploma wordt nog steeds door de branche gewaardeerd. Maar sinds 2008 zijn de ROC’s gecertificeerd om een gelijkwaardig diploma uit te reiken. Echter, de opleiding tot reisbureaumedewerker werd steeds meer opgenomen binnen een groter geheel en tegenwoordig bestaat deze opleiding niet meer. Franchiseorganisaties proberen dit gat op te vullen met eigen opleidingen. Daarnaast bestaat

sinds zeven jaar Odressa, de enige opleider voor de zelfstandig adviseur. In een paar maanden tijd wordt de ZRA’s klaargestoomd voor het echte werk. Sharon Evers

Combinatiereis New York & Aruba Heb je klanten die van steden én tropische stranden houden? Dan is de combinatiereis New York & Aruba van Travel Trend een aanrader. Eerst het bruisende New York ontdekken en daarna relaxen op de parelwitte stranden van Aruba.

In het bruisende New York kom je altijd tijd tekort. Adviseer je klant om in ieder geval Times Square, Wall Street, Fifth Avenue en het Rockefeller Center te bezoeken. Leuk is fietsen in Central Park, wandelen over The High Line en een boottocht naar het Statue of Liberty.

New York is een paradijs voor “foodies”. Je vindt lekker eten uit de hele wereld. Chinees in Chinatown, Soulfood in Harlem, pasta in Little Italy en biologisch in de Upper West Side, de keuze is bijna onbeperkt. En wist je dit: New York is na Parijs de stad met de meeste Michelin sterren!

Je vliegt in minder dan vijf uur van New York naar Aruba. Bijvoorbeeld met United Airlines.

Na alle hectiek van New York is het heerlijk relaxen op het paradijselijke Aruba. “One Happy Island” biedt kilometerslange hagelwitte stranden en wuivende palmbomen. Eagle Beach is door Tripadvisor zelfs benoemd tot een van de mooiste stranden in de Caribbean. Tijdens deze combinatiereis verblijft je klant in Divi Village Golf & Beach Resort, dat met een weg gescheiden wordt van het witte zandstrand van Druif Beach.

De winkels in New York hebben lange openingstijden: ‘Shop ’till you drop’! Er zijn vele prachtige designer shops en goedkopere fashion outlets.

Kijk voor deze combinatiereis op www.traveltrend.nl/aruba en voor meer informatie en inspiratie over Aruba op www.nl.aruba.com.

Een kennismaking met de ruige natuur van Aruba in nationaal park Arikok is een leuke excursie. Dit beschermde gebied beslaat ongeveer 20% van het eiland. Je vindt er rotspartijen, afgelegen strandjes en adembenemende uitzichten. Het nationale park is gemakkelijk te bereiken per huurauto.

www.travelpro.nl

Travelpro_41.indd 35

28-11-16 13:49


36

ZRA in de spotlight Paspoort Naam: Manon Faes

Plaats: Gilze

ZRA sinds:

1 maart 2008 Winnaar ZRA verkiezing 2013

Ik als ZRA

Begonnen bij NBBS in Tilburg, doorgestroomd tot manager en na het wegvallen van NBBS op een reisbureau in mijn eigen dorp terecht gekomen. Hoewel ik het daar niet echt naar mijn zin had, vond ik mijn baan wel heel leuk! Al een aantal jaren had ik gesprekken met andere ZRA's, dus het kriebelde wel om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Op het reisbureau was het gezellig, maar ik zocht naar die uitdaging. Weten dat het leuker en beter kan! Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en heb ik bij diverse ZRO's informatie opgevraagd. Nu heb ik de leukste baan die er is. De klant echt leren kennen, weten waar de interesses liggen en zo een passende vakantie voor ze samenstellen. En wanneer ze dan enthousiast thuis komen met prachtige verhalen, is mijn missie écht geslaagd

Franchiseorganisaties proberen het gat op te vullen met eigen opleidingen

De klant en ik

De afgelopen jaren heb ik met name aan de band met mijn klant gewerkt. Het is heerlijk om te horen dat klanten tevreden zijn en mij dan aanbevelen bij anderen. Die mond tot mond reclame is toch heel belangrijk. Het is fijn te horen dat ik het juiste heb aangeboden, en dat de klant van een vakantie kan genieten die bij hen past. Net even die leuke tip of die onvergetelijke excursie aanbieden, wat een ZRA meer toegevoegde waarde geeft dan bijv. het internet. En wat heel belangrijk is, je moet goed bereikbaar zijn en flexibele werktijden hebben want dat maakt de drempel voor een klant vaak kleiner.

The Travel Company en ik

The Travel Company voelde vanaf het begin goed, wat denk ik de beste basis is voor een goede samenwerking. Fijne collega's waar je op terug kunt vallen. Een kleine hechte groep Personal Travel Agents die interesse tonen in elkaar en elkaar bijstaan. Ik vergeet daarbij de collega’s van het contactcenter zeker niet. Zij nemen voor je waar, wanneer je bijvoorbeeld met vakantie of op studiereis bent. Het contactcenter is van al mijn dossiers op de hoogte en kan mijn werk uitstekend overnemen. Ik hoef geen andere collega te vragen voor me waar te nemen, maar toch draait alles door. Zo kan ik heerlijk genieten van een welverdiende (al zeg ik het zelf) vakantie of studiereis en worden mijn klanten perfect geholpen, net zoals ik het zelf ook zou doen. De samenwerking met The Travel Company verloopt dan ook meer dan uitstekend. Zij doen de volledige back office, waardoor ik als ZRA kan doen waar ik goed in ben en wat ik het allerleukste vind; een fantastische vakantie zoeken voor je klanten. Kortom, ik voel me als een vis in het water bij The Travel Company!

Wil je meer weten? Kijk snel op www.travelcompany.nl of neem contact op via info.cc@travelcompany.nl of bel met ons contactcenter tel: 036 54 85 985

Travelpro_41.indd 36

Zelfstandig werken onder de vlag van TUI. Iets voor jou? Met meer dan honderd ondernemende Mobiel Reisadviseurs brengt TUI at Home persoonlijk reisadvies door heel Nederland bij de mensen thuis. Van Texel tot de Belgische grens. De ervaren reisadviseurs zijn klantgericht en hebben een grote binding met de lokale markt. Met veel persoonlijke aandacht spelen ze in op de wens van de klant en zijn als het nodig is 24/7 bereikbaar. De Mobiel Reisadviseurs werken onder hun eigen naam onder de vlag van TUI en hebben een breed assortiment van reisorganisaties. Ze nemen deel aan landelijke campagnes maar met eigen regie over lokale acties waar ze marketingondersteuning voor krijgen. Als Mobiel Reisadviseur bij TUI heb je lage entree-kosten en ontvang je een aantrekkelijke fee. TUI neemt alleen genoegen met de beste mensen. Heb je je sporen verdiend in de reisbranche? Ben jij de ervaren reisadviseur waar TUI at Home haar naam aan wil verbinden? Bel dan met Loes Vervaart op 040-2146345 voor een oriënterend gesprek of kijk alvast op tuiathome.nl/reisadviseurs.

Amondo Nederland Amondo Nederland is ruim een jaar actief en reeds tot winnaar verkozen in de categorie ‘reisbemiddelingsplatformbranche 2016’ door het Nationale Business Succes Award Instituut. Het zonnigste bijverdienconcept als Travel Networker geeft diegene met een koffer boordevol reiservaring de mogelijkheid deze bestemmingskennis te delen met een reislustig netwerk. Voor slechts 23 per maand kan men bemiddelen in het boeken van reizen naar alle uithoeken van de wereld.

28-11-16 13:49


ACTUEEL/COLUMN

D-rt Groep neemt vijf winkels over De D-rt Groep neemt met ingang van 1 januari opnieuw een aantal winkels over, namelijk Toerkoop Reisburo van den Bogaard in Beneden Leeuwen, VakantieXperts Amersfoort, Toerkoop De Veer in Kerkdriel en Zaltbommel alsmede Travel XL De Arend in Aalsmeer. De D-rt Groep onderstreept met deze overname de filosofie van optimale bereikbaarheid voor de consument. Bovendien biedt het de mogelijkheid om de D-rt Groep nog sterker te positioneren in het Nederlandse vakantielandschap. Het totaalaantal reisbureaus van de D-rt Groep komt met de recente overname op ruim 430 reisbureaus.

Nabijheid Don Kaspers (CEO bij D-rt Groep) benadrukt dat ‘nabijheid’ de belangrijkste kracht is van de

reisorganisatie. “Wij willen klanten ontzorgen, nu en in de toekomst. Waar en wanneer de toekomstige reiziger wil, kan hij bij D-reizen en VakantieXperts terecht, of dat nu bij het reisbureau op de hoek is, via de telefoon, online of via chat/social media. Reisbureaus vervullen een belangrijke adviesrol richting de consument. De Persoonlijk Reisadviseurs kennen hun klanten veelal persoonlijk, waardoor ze hen met hun kennis en ervaring het beste advies op maat kunnen geven.” Op de panden van de overgenomen reisbureaus prijkt binnenkort weliswaar een nieuwe naam, de gezichten blijven vertrouwd. Juist vanwege de persoonlijke band die lokale reisbureaus met hun klanten hebben opgebouwd, vindt de D-rt Groep deze continuïteit van het grootste belang. Uiteraard profiteert de klant meteen van het uitgebreide reisaanbod van D-rt Groep; het meest complete binnen de Nederlandse reisbranche.

37

Friendship Cruises: nieuwe all-in cruises Deze week worden de brochures voor 2017 van Friendship Cruises bezorgd bij de reisagenten, dat een - naar eigen zeggen compleet aanbod betreft met 37 schepen en meer dan 100 afvaarten op twintig rivieren over de hele wereld. De riviercruise-specialist heeft haar aanbod uitgebreid met onder meer de vijfsterren All-Inclusive collection. Bij deze cruises zijn veel extra’s inclusief, zoals luxe cabines in de vorm van vorstelijke suites met privébalkon, lounge en zelfs butlerservice, drankjes, uitgebreid excursieprogramma, diverse dineropties variërend van casual tot gastronomisch dineren, uniek onboard entertainment en activiteiten, zoals presentaties van culturele experts en historici en wifi aan boord.

Overleven met passie “Volgens de indexen gaat het beter met Nederland. Toch zijn overnames en sluitingen binnen een grote diversiteit aan sectoren nog altijd aan de orde van de dag. Organisaties die langdurig hebben vastgehouden aan een ooit zo succesvol businessmodel, worden nu aan alle kanten voorbij gestreefd door toetreders met een nieuwe visie. Een visie die beter aansluit bij de vraag uit de markt. Excelleer jij, weet jij jouw klant nog te raken? Zou er een nieuwe P moeten worden toegevoegd aan de vijf welbekende marketing P’s? De P van Passie wellicht? Er zijn namelijk weinig branches waarin Passie en verbeeldingskracht zo’n belangrijke rol spelen als in het reisvak. Passie; de uiterste motivatie om je klanten die ene onvergetelijke, zorgeloze ervaring te bieden. Daarin schuilt ook duidelijk een informatieve rol. De klant wijzen op randvoorwaarden.

Immers, de klant verlangt steeds meer een ‘one-stop-shop’ ervaring en als jij het niet doet.. dan doet een ander het wel. Een ander die de markt wellicht beter aanvoelt dan jij. Lange tijd leek ‘u bent zelf verantwoordelijk voor uw reisbescheiden’ voldoende als het gaat om visa. Veilig, zonder verantwoordelijkheden. Visa vormen echter een wezenlijk onderdeel van het gehele proces van reizenverkoop en in het eerder genoemde veranderde landschap verwacht de klant inmiddels ook hier een proactieve houding. Laat je niet verrassen. Gebruik je kennis en Passie om de klant te overtuigen. Zorg voor éxtra omzet en loyaliteit. Onderscheid jezelf, vier je succes en voorkom daarmee uiteindelijk een trieste aftocht. Op het gebied van visa helpen we je graag met het realiseren van jouw succes. We

ondersteunen je met de meest up-to-date informatie, begeleiden je bij vragen, controleren en corrigeren waar nodig je aanvraag en nemen de verdere logistiek uit handen. Met zorg en (precies!) Passie zetten we samen de volgende stap. De volgende stap in een vernieuwend, succesvol businessmodel.” VisumCentrale. Snel, safe en simpel. Dave Kroet Accountmanager VisumCentrale

Vier merken, één missie

Travelpro_41.indd 37

28-11-16 13:49


allsun – ons advies voor een perfecte vakantie

allsun Hotel Barlovento | Fuerteventura

In onze allsun hotels op Mallorca en op de Canarische Eilanden ervaart u een bijzondere vakantie: onze hotels zijn soms ruim opgezet en dan weer kleinschalig en bieden u een hoge mate aan comfort, goede maaltijden en een oprecht vriendelijke service. Laat u eens verwennen, want

wij willen dat u zich bij ons helemaal op uw gemak voelt. Ervaar de ambiance waar u zich

heerlijk kunt ontspannen, ver weg van alle dagelijkse beslommeringen. Ontdek in onze hotels de uitgebreide wellness- en fitness mogelijkheden. We richten ons met de allsun hotels op een breed publiek van jong tot oud

en bieden zowel hotels aan voor het gehele gezin als AdultsOnly hotels. allsun hotels zijn exclusief en alleen bij alltours te boeken.

allsun hotels. Een merk van alltours.

Travelpro_41.indd 38

Travtop50FINALLLLL.indd 30

28-11-16 13:49

10-11-16 14:50


6 14:50

STUDIEREIS VALENCIA

39

ZRA’s The Travel Company genieten van verrassend en veelzijdig Valencia Als bestemming voor de jaarreis van de ZRA’s van The Travel Company wordt dit jaar gekozen voor Valencia, waarbij het programma dit keer wordt ingevuld door de Jong Intra Vakanties.

Niet geheel verrassend volgens Bert Thijssen, directeur van The Travel Company. “We proberen ieder jaar een andere partner bij onze reis te betrekken. Met de Jong Intra Vakanties hebben we een goede band. Een nog echt Nederlands reisbedrijf dat we de omzet gunnen. Dat zien we overall ook terug in de resultaten. Omdat het altijd beter kan, is deze reis de uitgelezen mogelijkheid om één van onze partners weer top of mind te maken bij onze ZRA’s”.

Bijzondere groep Voor sommige Personal Travel Agents is Valencia een hernieuwd weerzien, maar voor iedereen zal deze reis een culturele en culinaire ontdekking worden in de derde stad van Spanje. Vanuit de Jong Intra wordt de reis begeleid door Linda Veeke, en dat doet ze met verve. Ze laat geen enkel navigatiemiddel onbenut om de groep door de stad heen te loodsen. Al snel merkt ze dat deze groep vaker met elkaar op reis is geweest, waardoor het na één ochtend al lijkt of we al drie dagen met elkaar op pad zijn. “Een bijzondere groep, die elkaar al lang kent, maar waarbij nieuwkomers zich al snel thuis voelen”, aldus Linda.

Ontdekkingstocht Na een goede vlucht met Transavia (die de reis mede mogelijk heeft gemaakt) vanaf Eindhoven zijn we snel bij Hotel Primus om in te checken. Een uitstekend viersterren hotel, weliswaar gelegen buiten het oude centrum maar met uitstekende openbaar vervoerverbinding. De groep maakt dan ook dankbaar en veel gebruik van de Valencia Card. Prima om zo te stad te ontdekken. Een smakelijke tapaslunch is de voorbode van al het lekkers dat we deze dagen voorgeschoteld zullen krijgen, waarna het tijd wordt om actief te worden. Onder leiding van twee Nederlandse gidsen ontdekken we de stad per fiets. Een echte aanrader. In goed drie uur doorkruisen we de nauwe steegjes van de oude stad om uiteindelijk in Jardi del Túria (op zijn Valenciaans) te komen. Het park is, na ernstige overstromingen in 1957, aangelegd in een drooggelegde rivierbedding en slingert zich door het centrum van Valencia over een lengte van negen kilometer. Het geheel vormt een fraai recreatiegebied met fonteinen, plantsoenen en sportterreinen. Bikvanger is ongetwijfeld het architectonische hoogstandje van Stad van Kunsten en Wetenschappen (Ciudad de les artes y las ciencias). Na afloop van de fietstocht is

de groep dorstig en wordt in één van de smalle straatjes de ‘Aqua de Valencia’ geproefd en beoordeeld. Moe maar voldaan, wordt de eerste dag in het hotel afgesloten.

Shoppen Vandaag wordt merendeels te voet een hotelinspectie gedaan. En dat is geen straf, de zon staat hoog aan de hemel en de lucht kleurt felblauw. Mooier dan vandaag gaan de foto’s niet worden. Uit het aanbod worden drie hotels geproefd. Van eenvoudig tot wat trendy, van super centraal tot aan de rand van het oude centrum. De groep is het er over eens, de Jong Intra Vakanties biedt in haar stedenprogramma voor ieder wat wils. Onderweg brengen we nog snel een bezoek aan het Ciudad de las artes y las ciencias en de Oceanogràfic. Een flitsbezoek, natuurlijk te kort, maar reden temeer om nog hier nog een keer terug te komen. In de middag resten nog een paar uurtjes om op eigen gelegenheid in te vullen. Shoppen, bezienswaardigheden, strand en boulevard. Valencia heeft het allemaal!

Paella Na al het lekkere eten van de afgelopen dagen, tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Denk je aan Valencia, denk je aan? Precies… Vandaag staat een heuse workshop paella koken op het programma. We melden ons bij Escuela de arroces y paella Valenciana, klinkt veelbelovend. De lat wordt meteen hoog gelegd, we zijn een soort proefkonijn. Als de groep deze workshop positief beoordeelt, wordt dit opgenomen in het programma van de Jong Intra Vakanties. Voor het zover is, brengen we eerst een bezoek aan de overdekte markthallen die precies 100 jaar en één dag bestaat. Hier doen we verse inkopen. De groep wordt gesplitst en op twee verschillende

locaties wordt ons de techniek van het paella koken bijgebracht. Een inspirerende sessie volgt. Het kunstje draait met name om de juiste pannen en vuur en de volgorde van het bereiden van de ingrediënten. En natuurlijk passie, maar dat wordt ons bijgebracht door de meer dan enthousiaste kok die ons alle trucjes en kneepjes bijbrengt. Een paar uur verder showt ieder groepje trots het eindresultaat en sommige paraderen er zelfs mee door de straat met alle aandacht van dien. De workshop blijkt een schot in de roos en in het programma van de Jong Intra. We reizen met de tram naar de kust om ons in te schepen voor een sunset cruise. Per catamaran varen we de haven uit. Beetje frisjes, maar het glaasje bubbels op kabbelend water smaakt er niet minder om. Jammer dat op het moment suprême de zon net achter een paar wolken verdwijnt, maar er zijn vervelendere manieren om de maandag als werkdag af te sluiten. Uitgewaaid begeven we ons naar het laatste restaurant van deze reis. Casa Montana, je zou het er in die wijk niet opzoeken maar het blijkt een voltreffer. Heerlijke tapas en dito wijnen om een fantastische reis mee af te sluiten. Voor wie geïnteresseerd is; ze doen er ook aan wijnproeverijen en hebben een prachtige wijnkelder.

Verrast Het lijkt veel langer maar na slechts drie dagen hebben we veel energie en inspiratie getankt. We hebben voldoende van Valencia gezien en geproefd om tot de conclusie te komen dat Valencia ons heeft verrast in al zijn verscheidenheid. Sharon Evers

www.travelpro.nl

Travelpro_41.indd 39

28-11-16 13:50


40

Nieuw in Nederland, tropo Duits, Degelijk, Dynamisch, maar kleine letter ‘t’ tropo Special 1 stuk ruim-bagage inclusief! tropo Special Dynamisch aanbod met optie tot 17:30

tropo Special Geen aanbetaling (SEPA incasso 28 dagen voor vertrek)

Wie is tropo? Een dynamische touroperator met een kleine letter, want tropo schrijf je met een kleine ‘t’. tropo is wel een van de grootste dynamische reisorganisaties van Duitsland behorend bij een invloedrijke Duitse mediagroep en vanaf heden ook actief op de Nederlandse markt! In de Nederlandse systemen, met superscherpe prijzen, de meest populaire accommodaties en Nederlandstalige content. De Duitse reisorganisatie met veel vertrekken vanaf Nederland.

tropo Special Uitstekende commissies zonder (omzet)verplichtingen Waarom tropo? tropo is hét alternatief voor de traditionele reisorganisatie! Uitstekende voorwaarden, goede commissies en flexibel boeken. Bestemmingen Spanje, Griekenland, Turkije, Italië, Thailand, Portugal en er volgt meer… Boeken maar! tropo is te boeken via: • de Pyton Leisure Portals • de Qenner Travelsearch • www.tropob2b.com (inlog eigen ANVR) • diverse Duitse boekingssystemen Wat maakt tropo bijzonder? tropo staat voor continu gecontroleerde kwaliteit. Duitse Pünktlichkeit met Nederlandse prijzen. Nog geen agentuurovereenkomst of vragen? Binnen 24 uur kun je starten met boeken. Stuur een mail naar info@tropo.nl Algemeen tropo wordt in Nederland vertegenwoordigd door: LeisureReps B.V. (085-4014917) - Call Center tropo 085-4014918 of tropo.nl@gfr-center.de (dagelijks geopend tot 22:00)

60589/1_Tropo_Adv.indd 3

28-11-16 10:41

WIN EEN STUDIEREIS NAAR CURAÇAO

Je maakt kans op deelname aan de studiereis met het Curaçao Tourist Board als je tussen 1 december 2016 en 1 maart 2017 zoveel mogelijk pakketreizen naar Curaçao verkoopt. Kijk op TUI Online voor de actievoorwaarden.

Travelpro_41.indd 40

28-11-16 13:50


SPECIAL KERSTREIZEN

41

Ontdek kerst op een andere manier In november waren de eerste kerstprikkels al te voelen: het werd eerder donker, de openhaard ging aan en warme chocolademelk met slagroom werd een favoriet. Voor dat je het wist is het weer december en die maand staat bij de meesten in het teken van de feestdagen. Blijf je thuis of pak je de koffers?

Met familie of vrienden kerst thuis vieren betekent: menu’s bedenken, boodschappen doen, koken en afruimen en het dilemma: wie nodigen we uit? Jouw ouders of mijn ouders? Ga er maar aanstaan. In plaats van thuis kerst vieren, kan je er ook voor kiezen om er lekker eropuit te gaan en de feestdagen op een andere manier te vieren dan voorgaande jaren. Met een geliefde, vrienden of met de hele familie een weekje naar Praag, Londen, Berlijn of zelfs naar bestemmingen buiten Europa. Waarom ook niet? Het grote voordeel van een kerstreis is dat er heerlijke culinaire gerechten worden bereid, zonder dat jezelf in de keuken hoeft te staan en de rommel hoeft op te ruimen.

Anders De winterperiode is altijd een bijzondere tijd van het jaar en wat is er nou leuker dan er even lekker tussenuit met Kerstmis en Nieuwjaar? Andere tradities, ander eten, andere mensen en vooral de kerstsfeer beleven in een andere omgeving; aan het scala aan mogelijkheden zal het niet liggen. Wereldsteden als Berlijn, Parijs, Londen en New York zijn gegarandeerd een succes in de wintermaanden, maar voor liefhebbers van wat meer rust zijn er genoeg andere alternatieven. Wat dacht je van Schotland of Wales, of een kerstreis in een van de Zwitserse treinen, zoals Glacier Express. Ook wordt er natuurlijk flink geskied en gesnowboard en waar kan dat beter dan in Oostenrijk en Zwitserland. Voor mensen die eens een keer iets anders willen met kerst zijn de Kroatische Bloemenrivièra en Rome prachtige alternatieven.

Gegarandeerd vertrek Op vakantie tijdens de feestdagen; steeds meer mensen kiezen ervoor. Want wat is er nu fijner dan op en top verzorgd te worden in een gezellige ambiance...? Oad biedt een divers reisaanbod. Van korte reizen, zoals een dagje uit naar een van de Duitse kerstmarkten, tot compleet verzorgde meerdaagse reizen waarin jouw klant volledig in de watten wordt gelegd. Alle kerst- en nieuwjaarsreizen hebben bij Oad gegarandeerd vertrek! Zekerheid en gezelligheid gegarandeerd.

Travelpro_41_Julian.indd 41

Buren Wie aan Duitsland denkt, denkt in de wintermaanden aan de vele kerstmarkten. Alle straten zijn prachtig verlicht en vitrines staan vol met kerstaccessoires. De heerlijke geur van Glühwein komt je al snel tegemoet, want die is niet te missen. Het echte kerstgevoel krijg je op de kerstmarkten. Elke stad heeft zijn eigen specialiteit. Dresden staat bijvoorbeeld bekend om haar culinaire kerststollen. Terwijl je geniet van deze heerlijke lekkernij, die onder toeziend oog van een speciale commissie wordt bereid, maakt het uitzicht op de Frauenkirche het nog meer bijzonder. Düsseldorf is voor veel Nederlanders dichtbij en daarom ook een voorkeur voor een kerstuitstapje. Kerstshoppen, genieten van de bekende currywursten en hebbedingen voor in huis. In het centrum zijn op zes verschillende plaatsen kerstmarkten te bezoeken. De kerstmarkt op Marktplatz is in historische stijl, waar een handgesneden kribbe wordt tentoongesteld.

Vier kerst vroeg dit jaar tijdens Disney's Betoverende Kerst Het kerstseizoen is namelijk al begonnen in Disneyland Paris. Alles is feestelijk versierd en er is voor het hele gezin van alles te beleven: dans mee tijdens Disney's Christmas Parade, maak een buiging voor prinsen en prinsessen en ontmoet de Kerstman en je geliefde Disneyfiguren die hun mooiste kerstkleding dragen. De Frozen Sing-Along en het avondspektakel Disney Dreams! of Christmas nemen je vervolgens mee op een muzikale reis. Beleef nog tot en met 8 januari 2017 een onvergetelijke kerst!

Ontmoetingen Klanten die de kerstdagen niet alleen willen doorbrengen, kunnen ook op singlereis gaan met de intentie om nieuwe mensen te ontmoeten. Tijdens deze reizen hoeven alleenstaanden kerst niet alleen door te brengen, worden er andere singles ontmoet en nieuwe vrienden gemaakt. Er heerst een ongedwongen sfeer. Deze reizen worden aangeboden in diverse thema’s en afstanden: van wintersport tot Gambia, van

28-11-16 13:53


42

aan. Gedurende deze cruises is er de hele reis livemuziek aan boord, om de avonden extra sfeer te geven. Het spreekt voor zich dat het personeel aan boord zijn uiterste best doet om je klant tijdens deze feestelijke reis heerlijk in de watten te leggen. Het kerstdiner, geserveerd in een bijzonder sfeervolle ambiance, zal een van de hoogtepunten zijn.

Acht kilometer snoer

IJsland tot Italië, of toch gewoon in onze eigen Nederlandse thuishaven.

Op een andere manier Hoe fijn is het om tijdens de kerstdagen te varen naar de mooiste bestemmingen in de omgeving, of juist iets verder weg. Verschillende stadjes bezoeken en genieten van nieuwe sferen. Genieten van het uitzicht en uitwaaien op het dek. Je hoeft maar één keer de koffer uit te pakken en ziet toch veel verschillende plekken. Dit kan tijdens een zee- of riviercruise, bijvoorbeeld over de Duitse rivieren of - zelfs wat verder weg - dwars door de Caribbean.

Four Seasons Travel Group Bij de Four Seasons Travel Group is het kerstseizoen in volle gang met prachtige Kerstmuziekreizen, Kerstcruises, Kerst Opera en Concert Cruises en Kerstmarktcruises. Uiteraard heeft het bedrijf daarnaast ook een mooi aanbod voor Oud en Nieuw. Denk bijvoorbeeld aan het wereldberoemde Nieuwjaarsconcert in Wenen. Aan boord van de luxe hotelschepen kunnen klanten heerlijk de kerstperiode doorbrengen en genieten van een uitstekende verzorging. De Kerstcruise over de Donau (vertrek 22 december)

Travelpro_41_Julian.indd 42

wordt gemaakt met het mooiste hotelschip uit het programma, de Swiss Savor, zes sterren. Dit schip is splinternieuw, biedt een ambiance van grandeur en comfort, een vorstelijke verzorging en 58 luxe suites met ruime badkamer en panorama schuifpui met Frans balkon. Voor deze Kerstcruise is er nog beschikbaarheid, maar wacht niet te lang met boeken, want het gaat om de laatste plaatsen. Dit geldt tevens voor de achtdaagse Kerstcruise (vertrek 21 december) of een van de kerstmarktcruises over de Rijn (vertrek 12 of 16 december) op het vier sterren luxe schip Switzerland II. Er valt veel te genieten tijdens de sfeervolle kerstperiode met de feestelijke en goed verzorgde klassieke muziekreizen van Hannick Reizen in onder meer Boedapest, Leipzig, Mannheim, Münster, Weimar en Praag. Klanten kunnen genieten van opera’s als Aida, Madame Butterfly en La Traviata. Daarnaast zijn er prachtige balletuitvoeringen als de Notenkraker en Romeo & Julia.

Feenstra Rijnlijn De feestdagen eens op een geheel andere manier doorbrengen? Bied dan eens een kerstcruise aan. Ook dit jaar biedt Feenstra vier verschillende Kerst- & Nieuwjaarsreizen

Steden als New York en Londen zijn tijdens de kerstperiode volledig verlicht met de meest mooie en sfeervolle verlichting. Grote kerstbomen, magische decoratie en versierde winkeletalages. Amerikanen houden enorm van kerst en pakken tijdens deze periode dan ook goed uit. Geniet met je geliefde in Central Park, houd de aftellende klok naar 2017 op Times Square in de gaten of doe aan ‘windowshopping’ bij al die prachtig versierde winkels op 5th Avenue. En wat dacht je van de 23 metershoge kerstboom bij Rockefeller Center, hier zit maar liefst acht kilometermeter aan lichtjes in. Maar ook de beroemde schaatsbaan is te vinden bij die befaamde kerstboom.

Londen is calling Londen blijft de uitgelezen plek om kerstinkopen te doen, nergens kun je beter shoppen dan in de Britse hoofdstad. Zeker nu de pond zeer laag staat. De grote populaire warenhuizen als Harrods, Harvey Nichols en Selfridges voorzien hun etalages van de prachtigste versieringen. Op de vele kerstmarkten zijn unieke en bijzondere cadeaus te vinden. Bezoek onder meer Winterwonderland in Hyde Park, het Winter Festival in het South Bank Centre, maar sla ook de traditionele Great Christmas Pudding Race in Covent Garden niet over. Na het shoppen, moet zeker een bezoek worden gebracht aan een van de openluchtschaatsbanen. Inmiddels zijn deze op meerdere plekken in de stad te vinden, maar de schaatsbaan van Somerset House blijft een van de populairste. Ook in het hoge noorden

28-11-16 13:53


SPECIAL KERSTREIZEN

vieren de Schotten de kerstperiode uitbundig. In de decembermaand zijn er op vele plaatsen kerstmarkten te vinden. In Edinburgh is aan de voet van het Edinburgh Castle een van de grootste schaatsbanen van Europa te vinden. Een mooie achtergrond voor deze feestelijke activiteit. Toch staan de Schotten voornamelijk bekend om de onvergetelijke oud & nieuw viering tijdens Hogmanay. Vier geweldige dagen en nachten vol fantastische evenementen betekenen het begin van ’s werelds leukste nieuwjaarsfeest. Met traditionele fakkeltochten, straatoptredens, vuurwerk, concerten, ceilidhs en het grote Hogmanay straatfeest gaat het er levendig aan toe in onder andere Edinburgh en Glasgow.

Kerst op Curaçao Verruil de Glühwein voor cocktails, de zon voor kou en de sneeuw - als dat er is - voor witte stranden. Kortom, vier eens kerst op Curaçao. Wanneer je door de straten van het tropische eiland loopt, zie je overal prachtig versierde huizen en tuinen. Op het Brionplein in Otrobanda vormen roze en witte lichtjes samen een gigantische kerstboom en ook de bekende Pontjesbrug is versierd met duizenden lichtjes. En als je er dan toch bent, pak ook Oud&Nieuw op Curaçao mee. Het is spectaculair; mensen komen samen om het nieuwe jaar in te luiden met veel eten, drinken, muziek, dans en vuurwerk. Overigens niet alleen op de 31e, maar met allerlei zogeheten Pagara’s (vuurwerkfeestjes) in de dagen ervoor. Wat is er nou fijner om de

decembermaand af te sluiten in een korte broek en 2017 te beginnen met een verfrissende nieuwjaarsduik. Maar zo ver is het nog niet: eerst kerst. Verschillende hotels maken er dan ook een groot feest van en zorgen ervoor dat het jou aan niets ontbreekt. Zo ook Avila Beach Hotel. Het hotel heeft tijdens de kerstvakantie een zeer smakelijke menu’s ontwikkeld, voor zowel het diner als de brunch. Tip: reserveer snel voor want de restaurants zijn volgeboekt.

Pierre & Vacances De feestdagen zijn het moment om met familie of vrienden te genieten van een heerlijke tijd samen. Bij Pierre & Vacances is alles al geregeld voor een onbezorgde kerstvakantie. Van sneeuwgarantie en gratis skipassen voor de kinderen tot een kerstboom en versiering bij aankomst. Om de kerstvakantie nog completer te maken kunnen zelfs de kerstcadeaus persoonlijk worden bezorgd door de kerstman! Aan alles is gedacht voor een typisch kerstgevoel. Met glinsterende lichtjes bij de residenties en allerlei kerstactiviteiten wordt er een echte kerstsfeer gecreëerd. Daarnaast is er een uniek kerstmenu samengesteld en kan er op oudejaarsavond een spetterende vuurwerkshow bewonderd worden. Bepaal zelf wanneer de kerstvakantie begint met de flexibele aankomsten van Pierre & Vacances.

43

kerstmarkten is een stedenvakantie juist in deze periode een bijzondere ervaring. De geur van geroosterde kastanjes komt je al van verre tegemoet en er heerst een gezellige sfeer. Kras biedt een divers aanbod van kerst- en nieuwjaarsreizen, per auto, bus, trein én vliegtuig. Ook voor singles. Van de Moezel tot Lissabon en van Krakau tot Toscane. Er zijn altijd feestelijke maaltijden en diverse extra’s inclusief. Kortom, de feestdagen vier je met Kras! Alle bus- en singlereizen hebben 100% vertrekgarantie en een 5-daagse kerstreis per luxe touringcar boek je bij Kras al vanaf 349 euro p.p.! Sharon Evers

Heerlijke feestdagen met Kras Kersttijd! Een tijd van genieten en gezelligheid. Door de sfeervolle kerstversiering en de

Beleef de sfeer van de feestdagen in uw favoriete skistation.

LAST MINUTE KERSTKORTI NG

TOT 30% • Nieuw! Kies zelf op welke dag u aankomt

BIJ PIERRE & VACANCES

• Geniet van wellness in onze Premium accommodaties • Gratis skipassen voor kinderen

www.pierre et vacances.nl

www.travelpro.nl

Travelpro_41_Julian.indd 43

28-11-16 13:53


44

EXPEDITIE CYPRUS

Reisagent ontdekt Cyprus op interactieve manier 32 reisagenten trokken van 11 tot en met 15 november over Cyprus om het eiland op een interactieve manier te ontdekken. Jaarlijks organiseert het Cyprus Verkeersbureau ‘Expeditie Cyprus’. Een wedstrijd, waarbij reisagenten op basis van samenwerking meer te weten komen over het eiland. Acht teams van vier reisagenten moesten verschillende opdrachten voltooien om de titel in de wacht te slepen.

Ongestoord genieten

De teams werden vernoemd naar acht verschillende Griekse goden; Aphrodite, Apollo, Artemis, Dionysos, Hera, Hermes, Poseidon en Zeus. Om de opdrachten uit te voeren kregen ze een huurauto ter beschikking en konden ze gebruikmaken van de gastvrijheid en kennis van de lokale bevolking. Ondanks dat de studiereis als wedstrijd was opgezet voerde het motto ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ de boventoon. Namens het Cyprus Verkeersbureau waren Karin van Dam en

Inge Lankes meegereisd om de expeditie te begeleiden. “Expeditie Cyprus wordt elke editie weer populairder, dit jaar hebben we door het grote aantal inschrijvingen zelfs twee expedities kunnen organiseren”, aldus van Dam. “Dat we een groot aantal reisagenten Cyprus op deze manier kunnen laten zien, daar zijn we erg blij mee. Een bestemming verkopen werkt beter als je het product met eigen ogen hebt gezien.”

Cyprus heeft het dit jaar niet makkelijk gehad als toeristische bestemming. Inmiddels zijn de cijfers de afgelopen maanden weer gestabiliseerd en zit het eiland qua toeristenaantallen weer op het niveau van vorig jaar. Alleen de Nederlandse markt blijft achter ten opzichte van andere landen. “Nederlanders zijn wat terughoudender met het boeken van een vakantie naar Cyprus. Het is een veilige en stabiele bestemming, er is niks aan de hand op het eiland. Toch kiest de consument dit jaar eerder voor een andere bestemming omdat Cyprus relatief dicht bij onrustige gebieden ligt”, aldus van Dam. Volgens Lankes is dat nergens voor nodig: “Op Cyprus kun je ongestoord van je vakantie genieten. Op het eiland merk je niks van de onrust die er in sommige gebieden heerst. Dat willen we ook graag aan de reisagent laten zien, zodat zij hun klanten weer enthousiast kunnen maken voor deze bestemming.” Een groot voordeel is dat het eiland nu ook als winterbestemming kan worden aangeboden. Transavia blijft deze winter vluchten aanbieden, waardoor het toerisme in het laagseizoen kan worden bevorderd. “De zomer is populair op Cyprus, maar je kan het eiland ook uitstekend als winterzonbestemming aandoen”, laat van Dam weten.

Culturele hoofdstad 2017 ‘Expeditie Cyprus’ is een unieke studiereis in zijn soort. De reisagenten worden als het ware losgelaten op het eiland. Met een huurauto en een envelop met opdrachten worden verschillende groepen op pad gestuurd. Waar de opdrachten naar toe leiden, of waar de reisagenten overnachten blijft per dag geheim. De reacties op de studiereis zijn dan ook uitsluitend positief. Door het eiland op deze manier te verkennen krijgen de reisagenten hetzelfde beeld van het eiland als hun klanten. Ze komen in verschillende gebieden, ondervinden verschillende accommodaties en komen in aanraking met de cultuur en de lokale bevolking. “De grote lijnen zijn uitgezet, maar overdag mogen ze zelf hun tijd indelen, zolang ze ’s avonds maar weer in het hotel zijn”, aldus van Dam. Op de eerste dag werd de kuststrook van Pafos aangedaan. Pafos heeft voor toeristen

Travelpro_41_Julian.indd 44

28-11-16 13:53


45

veel te bieden. Van stranden, de haven tot culturele bezienswaardigheden. Een van de opdrachten van de expeditie moest worden uitgevoerd bij ‘The Tombs of the Kings’. Een archeologisch park met koningsgraven en een gebied met villa’s waar prachtig gerestaureerde mozaïekvloeren te zien zijn. De expeditieleden moesten zowel hun kennis als creativiteit gebruiken. Hierdoor ondervonden ze niet alleen de bezienswaardigheid zelf, maar leerde ze ook meer over de geschiedenis van het eiland. Daarnaast werd er ook een bezoek gebracht aan de haven en moesten ze op zoek naar een speciaal strand langs de kust. Leuk om te weten is dat in 2017 Pafos culturele hoofdstad van Europa zal zijn.

Attention! Drive on the left Elke ochtend kwamen alle groepen samen om de resultaten en tussenstand van de expeditie door te nemen. Daarna werd kort de dagindeling besproken en werden de teams op pad gestuurd. Vanaf de tweede dag kregen de groepen een huurauto ter beschikking. Voor sommige reisagenten was dit even wennen, omdat in Cyprus aan de linkerkant van de weg wordt gereden en ook het stuur aan de andere kant zit. Desondanks is het eiland perfect op die manier te verkennen, veel toeristen huren daarom een auto op vakantie. Je klanten kunnen dan makkelijk de grote toeristische trekpleisters,

zoals bijvoorbeeld Larnaca, Nicosia en Limassol bereiken, maar ook de talloze kleine steden en dorpen. Er zijn een groot aantal routes uitgezet over het hele eiland. De route van Aphrodite is een zeer populaire route op Cyprus. Startend bij de Rots van Aphrodite loopt de route onder andere langs de baden van het schiereiland Akamas en de nabijgelegen liefdesfontein, de Fontana Amarosa. (let wel dat het laatste stuk enkel per 4x4 of boot gedaan kan worden). Per huurauto trokken de teams door het Troodosgebergte en bezochten verschillende dorpjes, waaronder Omodos. Een dorpje dat wordt gekenmerkt door smalle straatjes, gezellige terrasjes en het oude klooster. Ook hier moesten de teams hun creativiteit weer de vrije loop laten om iets te vertellen over het dorpje. Hoewel Cyprus niet bij iedereen een belletje doet rinkelen als wintersportgebied kan er in het winterseizoen worden geskied op de heuvels van de Olympusberg, mits er genoeg neerslag is gevallen. In de zomer wordt het gebergte vooral opgezocht voor verkoeling. De populairste bezienswaardigheid in het gebied is het Kykkosklooster, gelegen op ruim 1300 meter hoogte.

van Cyprus. Hierbij werd de haven van Agia Napa bezocht en moesten de teams op de foto bij Cape Greco Peninsula. Uiteindelijk kregen alle teams de tijd om heerlijk uit te rusten op het strand van Nissi Beach bij Agia Napa. Deze prachtige witte stranden met azuurblauwe zee geven het eiland een waar tropisch gevoel, zelfs in november. Zoals al eerder is beschreven was creativiteit tijdens de expeditie erg belangrijk, met name bij de foto- en video opdrachten werd originaliteit beloond. Op de laatste avond kwam team Hera, met teamleden; Wendy den Uijl (TUI), Tessa de Vries (D-reizen), Joelle Noordam (Amondo) en Jacqueline van der Lee (Travel Counsellors) als winnaar uit de bus. Wederom heeft het Cyprus Verkeersbureau een geslaagde expeditie neergezet en 32 reisagenten ervan weten te overtuigen, dat op slechts vier uur vliegen van Schiphol er nog steeds een prachtige vakantiebestemming ligt. Dylan Cinjee

Team Hera

Foto’s en video

Op de laatste dag voor vertrek moesten de acht verschillende teams nog een keer alles uit de kast halen om de overwinning binnen te slepen. Het strijdtoneel was op deze dag de oostkant

Benieuwd naar meer foto’s en een video van de studiereis? Kijk snel op onze Facebook-pagina!

www.travelpro.nl

Travelpro_41_Julian.indd 45

28-11-16 13:53


46

Travelpro_41.indd 46

28-11-16 13:50


COLOFON

47

Looking for Travel Professionals! TravelPro biedt in samenwerking met expertsIn travel, op haar website, in het magazine en in de digitale nieuwsbrief, een overzicht met de nieuwste vacatures in de

professioneel team. Gezamenlijk wordt er zorg gedragen voor een goede werksfeer en dit alles binnen een dynamische branche.

reis- en luchtvaartbranche. Hier vind je een greep uit het aanbod. Interesse? Ben je geïnteresseerd in een van deze vacatures, wil je het hele aanbod aan vacatures zien of zelf een vacature plaatsen? Kijk dan snel op expertsintravel.nl of bel met 06-52666186.

Target Travel Marketing (TTM) zoekt PR en communicatie executive Target Travel Marketing (TTM), is gevestigd in Vleuten en al meer dan vijfentwintig jaar gespecialiseerd in alle aspecten van PR, Marketing en Fulfilment binnen de toeristische branche. Zij vertegenwoordigt een groot aantal Amerikaanse staten in de Benelux en

Colofon

organiseert in die hoedanigheid onder andere studiereizen, persreizen, workshops, sales missies en events voor haar klanten.

Travel Counsellors zoekt Recruitment Executive Travel Counsellors Nederland is een gedreven en groeiende organisatie met een hecht en

Abonnement: Jaarabonnement: e 95 Thuisabonnement: e 85 Studentenabonnement: e 75 Proefabonnement (3 maanden): e 20 Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? Info@travelpro.nl

Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, Nijmegen Tel: +31(0)24-8200203 E-mail: redactie@travelpro.nl Internet: www.travelpro.nl

Uitgever: Tom van Apeldoorn Vormgeving & DTP: Seb van Apeldoorn & Julian Kersten Druk: Senefelder Misset, Doetinchem

Oplage: 5400 exemplaren Verantwoording: TravelPro is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V. Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door foto-kopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van @TRAVELPRO

Agenda 2016 December •02 december, Zomergidspresentatie alltours, Pathé Amsterdam. •05 december, EurAm Webinar beginners. •06 december, Zomergidspresentatie alltours, Pathé Groningen. •06: SamBASso dag, Zwolle. •07 december, Zomergidspresentatie alltours, Pathé Arnhem. •07 december, EurAm Webinar gevorderden, aanmelden. •08 december, Zomergidspresentatie alltours, Pathé Rotterdam. •11 december, Twentse Vakantiebeurs •13 december, Zomergidspresentatie alltours, Pathé Maastricht. •13 december, EurAm Webinar Rondreizen in Portugal. •21: Skål International Nederland Kerstfeest.

2017

TJ van Apeldoorn Commercieel Directeur tj@travelpro.nl

Dylan Cinjee Redacteur dylan@travelpro.nl

Travelpro_41_Julian.indd 47

Dennis de Groot Accountmanager dennis@travelpro.nl

Eva Hopstaken Redacteur eva@travelpro.nl

Arjen Lutgendorff Hoofdredacteur a.i arjen@travelpro.nl

Seb van Apeldoorn Chief Graphic Design seb@travelpro.nl

Sharon Evers Redacteur sharon@travelpro.nl

Léon Jansen Airlines Sales leon@travelpro.nl

Julian Kersten Graphic Design julian@travelpro.nl

Januari •05: ANVR Nieuwjaarsborrel, Baarn (op uitnodiging). •07-08: Amsterdamse vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen, Amsterdam.

Mist er een event of informatie bij een al gepubliceerd event? Mail (redactie@travelpro. nl) of bel (024-8200203) met de redactie van TravelPro.

28-11-16 13:56


Passenger Sales, Marketing, Public Relations, Social Media, Webcare, Event Organizers, Call Centre & Fullfillment

AVIAREPS

ONS NETWERK: 60 KANTOREN IN 45 LANDEN

De missie van AVIAREPS luidt: “Bringing people to the world and the world to the people”. Met onze kennis op het gebied van sales, marketing, PR en trade adviseren en ondersteunen wij verschillende reisgerelateerde opdrachtgevers; van airlines en cruisemaatschappijen tot bestemmingen.

ONZE OPDRACHTGEVERS

CARIBBEAN HOLLAND AMERICA LINE IDAHO NORWAY OMAN SEABOURN ST. MAARTEN STOCKHOLM THÜRINGEN TRENTINO ZIMBABWE

Aegean Airlines

Aer Lingus

Asiana Airlines Azerbaijan Airlines

Mahan Air

Malaysia Airlines

Air Arabia

Azul

MIAT Mongolian Airlines

Growing your business

38194 Adv. Aviareps.indd 1

Travelpro_41.indd 48 Travtop50FINALLLLL.indd 16

Air Austral

airBaltic

Air Botswana

Air Namibia

Bangkok Airways Biman Bangladesh BMI Caribbean Airlines Airlines British Midland

Precision Air South African Airways

Star Peru

Air Transat

Arik Air

Condor

Gulf Air

SunExpress Thomas Cook Airlines Ukraine Belgium International Airlines

Meer informatie: benelux@aviareps.com www.aviareps.com

10-11-16 11:40 28-11-16 14:46 13:50 10-11-16

Travelpro #41 02-12-2016