Page 1

NUMMER 26 – 29 JUNI 2018

JEANNIE VINCENT EN MARTINE DE KNOOP "DE EIGENAAR MOET ACHTER DE BALIE ZITTEN" "BARBAPAPA-MODEL MOBIAN BIJNA KLAAR VOOR DE TOEKOMST" OOSTDAM: "ZORGEN OM PUBLIEKE OPNINIE VLIEGREIZEN"


Inhoudsopgave/Column

Schaamvakantie

Inhoudsopgave

Is de publieke opinie zich aan het keren tegen de reis- en luchtvaartsector? Is het straks ‘not done’ om te vliegen en worden vakantiegangers/reizigers door de maatschappij uitgekotst zoals nu gebeurt met rokers?

Op de cover Coverstory: “De eigenaar moet achter de balie zitten” 13-18 Interview Mobian 28-29 ANVR/Schiphol BBQ 2018 34

Specials Populair in de herfstvakantie 5-7 Zuid-Amerika 21-25 Oost-USA 31-33 All-inclusive: tips van collega’s 35-37

Verder in dit nummer Sambasso roadshow Vliegtaks: ja of nee? Bitcoins inwisselen op Schiphol

win ee w:

ur

espa n v to

nieu

Vier de zomer met een leuke stad!

9 19 26-27

Maak met gratis extra’s en gratis stadsgids je klanten extra blij ! En verdien een zomerse BBQ voor jou en je team. Compleet verzorgd. Kijk op SJORS voor alle info.

Als (toekomstig) reisprofessional kan je het beste aan de slag gaan bij een bedrijf dat zich voldoende en duidelijk manifesteert als bedrijf dat zich nadrukkelijk met het milieu bezighoudt, want je weet hoe snel het is gegaan met het uitbannen van rokers uit cafés, restaurants, van terrasjes, enzovoorts, om maar een voorbeeldje te noemen. Aanbieders van pure strand- en vreetvakanties die niks doen aan milieu kunnen de toekomst met zonnebrandcrème op hun buik schrijven. Je kan vandaag de dag de televisie niet aanzetten of er is wel een programma te zien waarin serieus wordt gekeken naar de, vaak negatieve, gevolgen van de toerismebranche. Inheemse bevolkingen die worden verjaagd uit hun leefgebied, afval dat wordt gedumpt in rivieren en oceanen, natuurgebieden die worden verwaarloosd en stedencentra waar geen doorkomen meer aan is voor de inwoners. En wat te denken van de heftige kritiek tegen Lelystad Airport? Je zal de directeur maar zijn, of directeur van Schiphol, of minister en continu moeten uitleggen wat er waarom gebeurt. Iedere keer weer die groep mensen aan moeten horen die vinden dat het milieu wordt verpest en dat ze geen herrie boven hun hoofd willen hebben, terwijl ze zelf ook weleens vliegen. Daar zit je dan achter de balie, waar je reizen verkoopt waardoor middels vliegtuigen, cruiseschepen, bussen, trein of auto het milieu om zeep wordt verholpen. Nieuwste model vliegtuig, cruiseschip, bus, trein (waarom is de trein nog steeds duurder dan het vliegtuig?!?!?!) of auto, het blijven nog steeds vervoersmiddelen die vervuilen. Ja, zeggen dat reizen niet vervuild zit er niet in. Mijn hemel, waarom zou je nog in de reisbranche willen werken?! Maar daar is staatssecretaris Snel, die als een lucifer uit een doosje als reddende

www.travelpro.nl

engel optreedt en de nationale vliegtaks gaat invoeren. Hoeven wij ons als reisbranche in ieder geval niet meer schuldig te voelen. Toch wordt er met spanning gewacht op het moment dat de taks wordt ingevoerd, want er wordt verwacht dat veel reizigers vluchten naar Duitsland en België. Als ANVR-voorzitter Frank Oostdam tijdens de ANVR/Schiphol BBQ had gevraagd: ”Willen jullie meer of minder vliegtaks?”, dan had het “minder, minder, minder”, luid en duidelijk door beachclub Bloomingdale geklonken. “Het is een sjoemeltaks”, “Waarom hier wel en in de rest van Europa niet” en “De opbrengst wordt niet geïnvesteerd in de sector en milieu”. Je schamen om op vakantie te gaan. Zal het ervan komen of voelt het voor veel mensen al zo? Gelukkig werk ik in de reisbranche en zie ik hoeveel goede dingen we wereldwijd doen voor mens en milieu. Welke andere branche kan dat nou zeggen?! Laat dat ook zien aan de consument en milieu shizzle organisaties via de verschillende kanalen! En verkoop dat waar je je goed bij voelt. De oplossing voor het milieuprobleemstuk? Die heb ik ook niet één, twee, drie in petto. Wel een gratis excursietip voor je klanten: geeft ze een volledig composteerbaar plastic tas mee om een kwartiertje de rommel op bijvoorbeeld het strand op te ruimen. Ik kan je zeggen: dat zal ze een geweldig goed gevoel geven. Het is allemaal misschien niet zo moeilijk als we denken om de publieke opinie naar onze hand te zetten. Arjen Lutgendorff arjen@travelpro.nl

3


De specialist in reizen naar Krakau

HET MERK VOOR DE REISAGENT VRAAG NU DE BROCHURE AAN

www.krakaureizen.nl

UNIEK ! BEZOEK AUSCHWITZ

MET NEDERLANDSE GIDS!

Hoofdstraat 45 (B104) 7213 CR Gorssel

070-3833296 info@polenreizen.nl


Special Herfstvakantie

Tekst: Sharon Evers

Zomerverlenging tijdens herfst wordt steeds populairder Het lijkt nog lang te duren, maar voor je het weet kleuren de blaadjes weer prachtig geel, goud en bruin. Je kan er maar beter op tijd bij zijn om jouw klant te informeren over de mogelijkheden in de herfstvakantie, want meer en meer Nederlanders trekken de grenzen over… De herfstvakantie vindt gespreid plaats, zowel voor het basis- als voortgezet onderwijs: de regio’s noord en midden hebben vakantie van 22 tot en met 28 oktober en de regio zuid van 15 oktober tot en met 21 oktober. Door deze verdeling zullen de meeste Nederlanders in de tweede week op een binnen- of buitenlandse vakantie gaan. Afgelopen jaar gingen ruim 1,5 miljoen Nederlanders in de herfstvakantie ook daadwerkelijk op vakantie. Dat is een stijging van 3 à 4% vergeleken met het jaar daarvoor.

Populair

De herfstvakantie is een populaire periode om op vakantie te gaan. De meeste Nederlanders brengen de herfstvakantie door in eigen land, ruim 750.000. Met name de (luxere) bungalows zijn populair als verblijf. Ruim 40% van de binnenlandse vakanties wordt daarin doorgebracht. Wandelen en fietsen zijn traditiegetrouw de meest ondernomen activiteiten tijdens de herfstvakantie. Daarnaast is ook een bezoek aan een museum of attractiepark populair. Maar de landsgrenzen worden ook tijdens de herfstvakantie overschreden en zoeken steeds meer mensen de najaarszon op. Uit barometer van D-reizen blijkt dat de Canarische Eilanden (19%), Spanje (14%) en Turkije (12%) populaire bestemmingen waren afgelopen herfstvakantie. Opvallende nieuwkomers als herfstvakantiebestemming zijn de Verenigde Staten en Kaapverdië. Opvallend is dat stedentrips geliefder dan ooit zijn in de herfstvakantie. Een korte trip naar New York, Barcelona, Londen, Rome en Lissabon staat bij veel gezinnen op de agenda. Toch blijft ook Disneyland Paris onverminderd populair. Goed nieuws: Mensen letten minder op de kosten voor hun herfstvakantie, gemiddeld gaven we 5,7% meer geld uit aan de herfstvakantie in 2017 ten opzichte van die in 2016.

Canarische Eilanden

Genoeg cijfers, de vraag is natuurlijk: waarom

trekken al die Nederlanders massaal naar het zuiden? Het antwoord is simpel. De Canarische eilanden is dé herfst- en winterzonbestemming voor overwinteraars én ultieme zomerbestemming. Deze eilandengroep bestaat uit zeven verschillende eilanden met elk zijn eigen kenmerken en karakter. De meest bekende zijn Gran Canaria, Lanzarote en Tenerife. Hoe dicht de eilanden ook bij elkaar liggen, ze zijn allemaal erg verschillend. Zo is Gran Canaria een eiland voor de echte strandliefhebber en is Lanzarote een ruiger eiland met minder massatoerisme. En als je Tenerife zegt, zeg je Pico del Teide, het hoogste punt van Spanje. Het landschap rond deze vulkaan heeft wat weg van een maanlandschap en wordt dan ook veel gebruikt voor films. Voor de actieve reizigers onder ons is wandelen door het Las Cañadas Nationaal Park met schitterende uitzichten een echte must. Naast een perfect aanbod aan mooie stranden, gezellige barretjes en heerlijke visrestaurantjes, zijn de Canarische eilanden ook zeer geschikt voor een duik naar vele vissoorten en koraalriffen.

Vaste land

Of je nu houdt van zon, zee en strand of van historische steden en cultuur, in het vaste land

Tenerife

www.travelpro.nl

van Spanje vind je het allemaal. Het veelzijdige Andalusië bijvoorbeeld. De regio heeft voor ieder wat wils, zoals prachtige zandstranden, hoge bergen en pittoreske dorpjes. Ook zul je in deze regio veel flamenco horen en zien, want dit komt hier vandaan. Een paar bekende steden in Andalusië zijn Malaga, Sevilla en Granada. Een bijzondere bezienswaardigheid is het Alhambra in Granada. Dit is een indrukwekkend middeleeuws paleis van de Moorse heersers van het voormalige koninkrijk. Daarnaast is het mooie halvemaanvormig Plaza España in Sevilla ook iets wat je zeker gezien moet hebben. Maar ga je liever naar het strand dan zijn die van Malaga en Marbella aan de Costa del Sol aan te raden. En de Costa del Sol heet niet voor niets de Costa del Sol. De zon schijnt hier namelijk zo’n 300 dagen per jaar. Genoeg tijd dus om deze stranden, die overigens niet alleen populair zijn bij toeristen maar ook bij de lokale bevolking, eens te verkennen. Daarnaast wordt deze kust ook wel de Costa del Golf genoemd, door het enorme aanbod aan golfbanen.

Silverjet Vakanties

Silverjet Vakanties biedt familyhotels aan. "Dit zijn hotels met speciale aandacht voor families met kinderen. Op Gran Canaria (Meloneras) is Lopesan Villa del Conde Resort een goed voorbeeld. Dit hotel heeft kamer opties, waarbij de kinderen zowel naast als op de kamer van de ouders kunnen slapen. Uiteraard zijn de faciliteiten gericht op kinderen uitgebreid. Er is een miniclub met kinderzwembad en animatie, babysit op aanvraag en familie entertainment in de avonduren."

Catalonië & Costa Brava

Een andere bekende regio van Spanje is Catalonië, met wereldstad Barcelona als hoofdstad. Kunst, historie, schitterende zandstranden en een spetterend uitgaansleven vind je in deze autonome regio. Voor een zon-, zee- en strandvakantie ben je in Catalonië aan het goede adres met de Costa

5


6

Special Herfstvakantie

Antalya

Brava binnen handbereik. De Costa Brava, wat 'ruige, wilde kust' betekent in het Spaans, is een bekende kuststrook van ongeveer 200 kilometer in Catalonië. Bekende badplaatsen zijn Blanes, Lloret de Mar en Platja d’Aro. Naast ruige stranden en mooie baaien, kent de Costa Brava ook vele kleine vissersdorpjes, zoals Portbau en Cadaques, en prachtige historische steden, zoals Girona en Figueres. Voor wie wat meer cultuur wil snuiven en mooie gebouwen wil bekijken is Barcelona ‘the place to be!’ Deze stad staat bekend om haar prachtige architectuur van Gaudí, zoals de Sagrada Familia, Casa Batlló en Park Güell.

Minicruise Londen met Stena Line

De wereldstad Londen is vanaf Hoek van Holland comfortabel bereikbaar met de voordelige ferry- en treincombinatie. Je overnacht aan boord van de Stena Line Superferry’s en bij aankomst in Harwich staat de trein klaar die je naar hartje Londen brengt. Geniet van de faciliteiten aan boord als restaurants, bars en bioscoop of het prachtige uitzicht. Je reist al vanaf € 49 per enkele reis per persoon. Meer info zie: www.stenaline.nl.

van de best bewaarde uit de Romeinse tijd. Daarnaast worden er klassieke muziekconcerten gehouden en vinden er balletvoorstellingen plaats. Op een ruime drie uur rijden van Antalya stad liggen de ruïnes van Myra. Deze plek is voor Nederlanders extra speciaal. Dit gebied is de gemeente waar Sint Nikolaas (ofwel Sinterklaas) werd begraven, waar zijn basiliek nog steeds te bezichtigen is. In Antalya stad is er echter ook meer dan genoeg te beleven. In het centrum zijn de vele moskeeën en pleinen omringt door winkeltjes, barretjes en restaurants. Geniet van de Turkse manier van leven en bestel een Turkse thee en heerlijke kleine gerechten. Voor de kinderen is het Dolfinarium Kemer en het Aqualand zeer geslaagde uitstapjes. Ook het nabij gelegen badplaatsje Lara is leuk om te bezoeken met haar gouden stranden en leuke bazaar. Een andere populaire badplaats is Side. Van oorsprong is de stad een oude haven, die tegenwoordig is gevuld met tal van excursieboten. De oude haven heeft wel zijn karakter behouden, waardoor de stad qua architectuur nog authentiek aanvoelt. Het aanzicht van de stad wordt gedomineerd door het oude theater. Ook de oude ruïnes zijn een populaire bezienswaardigheid. De beste tijd voor een

Zomerverlenging

Dat Turkije het de afgelopen tijd moeilijk heeft gehad, kan niet worden ontkend. Inmiddels trekken de boekingen enorm aan en kiezen dit jaar weer veel Nederlanders voor de Turkse Riviera, waar het ook in de herfst goed vertoeven is. De Turkse Riviera is zeer geliefd onder de toeristen. Dit gebied, ook wel de turquoise kust genoemd, ligt in het zuidwesten van het land en is vooral populair door badplaatsen als Side, Alanya en Antalya. Die laatste is de toeristische hoofdstad van de Turkse Riviera en ligt in de gelijknamige provincie. In de regio zijn er veel bezienswaardigheden te bezoeken. Met name het theater van Aspendos is populair. Dit theater is een

Zakynthos

bezoek is aan het eind van de dag. Jouw klanten maken dan meteen de zonsondergang achter de Apollo tempel mee. De oostkant van de stad wordt gedomineerd door een breed zandstrand, het zand loopt rustig af in de zee, waardoor het een uitermate geschikte badlocatie is voor families. Aan de westkant loopt een smaller zandstrand door tot Antalya. Naast Side ligt Kumkoy dat een prachtig beachpark heeft. Op het park zijn verschillende restaurants en bars waar je klanten kunnen genieten van de Turkse en Europese keukens.

Top tien bestemmingen herfstvakantie 2017: 1. Canarische Eilanden 2. Spanje 3. Turkije 4. Griekenland 5. Verenigde Staten 6. Portugal 7. Frankrijk 8. Egypte 9. Nederlandse Antillen 10. Kaapverdië


Special Herfstvakantie Griekenland

Met ruim 15.000 kilometer kustlijn, waarvan het grootste deel gevormd wordt door de 6.000 eilanden van Griekenland is het met recht een zon-, zee- en strandvakantie. Ook in de herfst. In dit zeer uitgebreide aanbod zijn er een aantal uitermate populair vanwege ligging, kwaliteit en omliggend natuurschoon. Wellicht het meest bekende strand van het land is die op het eiland van Zakynthos, genaamd Naviago of Shipwreck. Dit gebied is een van de meest iconische plekken van Griekenland door het azuurblauwe water, de kliffen en de krijtrotsen. Op het eiland Santorini zijn er ook talloze prachtige stranden die vrij toegankelijk zijn, maar het meest bijzondere is Red Beach. Het is geen wit zandstrand, maar een rood door vulkaanzand gevormd strand. Red Beach is een van de vele bijzondere van het eiland, zo zijn er bijvoorbeeld ook stranden in de kleuren grijs en zwart. Deze zijn een kleine greep uit het grote aanbod. Het grootste eiland van Griekenland, Kreta, is de ideale bestemming om langer te kunnen genieten van de zon. Naast de vele mooie stranden zijn er bezienswaardigheden in de vorm van de steden Chersonissos, Malia en Chania. De meeste toeristische trekpleisters bevinden zich in het noorden van Kreta. Voor de toeristen die wat meer op zoek zijn naar rust tijdens hun vakantie biedt het zuiden een uitkomst. Door de hoge bergen en steile rotsformaties zijn er in het zuiden van Kreta relatief veel minder stranden te vinden dan in het noorden. Dit maakt dat het zuiden een uitstekend alternatief is van de drukte van het noorden. Op het eiland zijn er ook leuke uitstapjes te doen. Zo is het bezoeken van de

overblijfselen van de Minoïsche beschaving, die tussen 3000 en 1200 voor Christus op Kreta aanwezig waren, een must voor de cultuurliefhebbers. Wie aan Griekenland denkt, ziet meteen witte huisjes en kerkjes met blauwe koepels voor zich. Santorini wordt gekenmerkt door die gebouwen en haar indrukwekkende en afwisselende landschap. Dit eiland is misschien wel het meest gefotografeerde stukje Griekenland. Al jarenlang stijgt het aantal toeristen dat naar het Cycladen-eiland afreist. Het eiland en het dorp Oia staat dan ook op menig bucketlist. Met name de hoofdstad van het eiland, Fira, is immens populair. De kabelbaan die een hoogteverschil van 275 meter overbrugt, schenkt de toerist een onvergetelijk uitzicht. De stad ligt namelijk aan de rand van een zeer steile vulkaanrots.

Trentino

De Italiaanse regio staat culinair bekend om haar heerlijke pizza’s en goede wijnen. Naast dit Dolce Vita gevoel biedt Trentino ook prachtige natuur waarvan nog volop genoten kan worden in de herfst. Denk aan de Dolomieten en het Gardameer waar zowel jong als oud kan vertoeven. Bijzondere activiteiten zijn bijvoorbeeld het bezichtigen van wijngaarden maar ook raften, kanoën en windsurfen. Word Trentino de herfstvakantiebestemming van jouw klanten?

Amerika

De Verenigde Staten waren tijdens vorige herfstvakantie bestemmingen. Wat te denken van Florida met verschillende interessante steden en attractieparken, maar ook aan de westkust en met Hawaï biedt het land talloze

nazomerbestemmingen. Maar eerlijk is eerlijk. Denk je aan Amerika, dan denk je aan Las Vegas! De stad van de spetterende shows, hippe poolparty's en de adembenemende Grand Canyon, ofwel de Entertainment Capital of the World. Las Vegas heeft het allemaal. De beroemde Las Vegas Strip, met haar bekende winkelketens, hotels en casino’s, is natuurlijk een must see tijdens elk bezoek aan deze wereldstad. Maar vergeet ook downtown Vegas niet. Dichtbij bij deze gigantische gokstad ligt de Grand Canyon. Het park met zijn diepe kliffen en rood geblakerde rotsformaties ligt in het Noordwesten van de staat Arizona. Grand Canyon is een van de grootste toeristentrekkers van heel het land en verwelkomd jaarlijks vijf miljoen bezoekers. Het park heeft drie ingangen, het drukstbezochte South Rim, de East Rim en de North Rim. Deze laatste is slechts open van half mei tot november. De Grand Canyon is onderdeel van het Colorado Plateau waar de Colorado River zich gedurende de afgelopen zes miljoen jaar een weg heeft gebaand door de rotslagen, hierdoor zijn de diepe ravijnen ontstaan. Voor wie zich niet alleen wil vergapen aan de schoonheid van dit natuurlijke wereldwonder, maar het ook wil ervaren zijn er talloze wandelroutes beschikbaar. Voor de beginnende wandelaar is de South Kaibab Trail naar het Ooh Aah Point een aanrader, deze trail geeft wandelaars het idee dat ze midden in de Grand Canyon staan.

Los Angeles

De hoofdstad van Californië wordt ook wel The City of Angels genoemd. Los Angeles is vaak het startpunt van een reis door het westen van Amerika. Wanneer men aankomt op de luchthaven LAX is het dan ook een must om meteen de huurauto op te halen. De bezienswaardigheden in deze stad liggen namelijk nogal verspreid. De stad is het epicentrum van de Amerikaanse filmindustrie die hun oorsprong vinden in Hollywood. Jaarlijks bewandelen miljoenen toeristen de Sunset strip en de Hollywood Walk of Fame met haar boetieks, restaurants en duizenden sterren gegrafeerd in de stoeptegels. Voor fans die graag een glimp van hun favoriete wereldster willen opvangen zijn er speciale tours door Beverly Hills en langs Rodeo Drive, die langs de huizen van de sterren rijden.

Thüringen

Fietsen, wandelen en varen, het kan in Thüringen. Wie naar Thüringen in de herfst gaat, gaat voornamelijk voor de natuur. Bijvoorbeeld om Hainich nationaal park te bezoeken. Je geniet hier ook van de beroemde braadworst, echte Duitse knoedels, Thüringer bieren en wijnen die afkomstig zijn uit deze regio. Voor de chocoladeliefhebbers bestaat er zelfs een waar chocoladeparadijs. De Goldhelm chocoladefabriek in Erfurt creëert de bijzonderste chocolade!

Las Vegas

www.travelpro.nl

7


8

Advertorial

#EnjoyGermanFood Goed nieuws voor de travel foedies! Veel Nederlanders denken bij de Duitse keuken meteen aan schnitzel, bratwurst en sauerkraut. Maar wist je dat veel Duitse chefs al een tijdje meespelen in de gastronomische eredivisie?

©DZT

©DZT ©DZT

Maar liefst 300 restaurants in Duitsland zijn door Michelin onderscheiden, waarvan elf met drie sterren. Daarmee staat het land na Frankrijk op de tweede plaats van de culinaire walhalla’s van Europa. Ook de regionale keuken verdient een plekje op de menukaart. Specialiteiten variëren per regio: van lichte visgerechten in het noorden tot steviger kost in het zuiden. Streekgerechten zoals Dibbelabbes -een aardappelgerecht uit het Saarland- of Maultaschen -met spinazie en gehakt gevulde deegkussentjes uit Stuttgart- kennen een lange traditie en worden bereid volgens een eeuwenoud recept. Veel koks die tot de jongere generatie behoren, zien het als een uitdaging om deze in een nieuw jasje te steken. De moderne Duitse keuken is dan ook vertrouwd én innovatief tegelijk.

Bij een lekkere maaltijd hoort uiteraard een goed glas wijn. En ook dan ben je met dertien wijnbouwgebieden in Duitsland aan het goede adres. De leukste manier om deze gebieden te leren kennen is natuurlijk te voet, op een van de vele wijnwandelwegen. Meer trek in een biertje? In ruim 1.300 brouwerijen worden 5.000 verschillende soorten bier gebrouwen. Traditioneel gebeurt dat via het Reinheitsgebot, dat bepaalt dat bier alleen de klassieke ingrediënten water, mout, hop en gist mag bevatten. En waar drink je dat beter dan op het Oktoberfest in München, het grootste bierfestival ter wereld? Jaarlijks gaat hier maar liefst zes miljoen liter bier over de toonbank. Proost!

©DZT

©DZT

©DZT


Achtergrond

Tekst: Sharon Evers

Succesvolle eerste roadshow voor Sambasso Sambasso en haar leveranciers kijken terug op een succesvolle eerste roadshow die vorige week op het hoofdkantoor van DiscoverCars, Boek nu een Hotel en per Vliegtuig.nl werd afgetrapt. Onder het genot van een hapje en een drankje werden de aanwezigen bijgepraat over het platform, de producten en mogelijkheden. Bert Wildeman (directeur Sambasso): “Wij konden zowel de huidige Sambassodeelnemers als ook de reisspecialisten die nog niet met Sambasso werken verwelkomen. Het is erg leuk om te zien dat er vanuit allerlei kanten interesse is in Sambasso. De avonden waren dan ook een perfecte gelegenheid om de reisprofessionals in korte presentaties bij te praten over de producten van onze leveranciers. Uiteraard waren er ook nog eens leuke prijzen te winnen.”

Wachtlijst

Maar liefst elf partners reisden vorige en komende week door Nederland om zoveel

mogelijk reisprofessionals enthousiast te maken over hun producten. Naturist2Go, Weg van de Massa, Boek nu een Hotel, per Vliegtuig.nl, DiscoverCars, Fly to the West, Ster Cruises, RondREISshop, Het Beste van..., Wandelvakanties Europa en Reizen per Camper zijn komende dinsdag (3 juli op het kantoor van Fly to the West in Zwolle) tijdens de laatste roadshow nog te zien. “Maar die avond zit tot de nok toe vol. Mensen die graag willen komen, moeten we helaas op de wachtlijst zetten. Maar ik denk dat we snel een nieuwe reeks roadshows gaan plannen”, zegt Wildeman.

Natascha Huijpen (TravelXL Mukro), Diana Kranz (Fly to the West) en Bert Wildeman

Nieuws

Delta Air Lines lanceert route Amsterdam – Los Angeles Delta Air Lines heeft vorige week een nieuwe route vanaf Schiphol naar Los Angeles (LAX) gelanceerd. Deze tiende non-stopbestemming van Delta uit Nederland, en de tweede nieuwe route deze zomer, wordt vier keer per week aangeboden en verbindt Amsterdam met Delta’s hub aan de Amerikaanse westkust. “We verbinden nu onze belangrijkste hub met Los Angeles en door de samenwerking met Air-France/KLM kunnen we onze Amerikaanse passagiers ook verbinden met de andere kant van de wereld. Deze nieuwe route biedt daarom enorm veel mogelijkheden voor Delta Air Lines”, aldus Markus Wegner (General Manager Amsterdam Ops bij Delta Air Lines). “Met bijna 15% groei van het aantal Nederlandse bezoekers aan Californië vorig jaar spelen we in op de vraag naar meer vluchten naar de westkust. Amsterdam

is nu rechtstreeks verbonden met al onze Amerikaanse hubs, waardoor we nu naar meer dan 200 bestemmingen het gemak van een one-stop service bieden.” Delta voert meer dan 170 dagelijkse vluchten uit en biedt passagiers via Los Angeles meer aansluitingen naar vluchten van haar partners dan waar dan ook in de Verenigde Staten. De luchtvaartmaatschappij investeert $1,86 miljard in de modernisering, upgrade en toegankelijkheid van terminals 2, 3 en de Tom

www.travelpro.nl

Bradley International Terminal. Passagiers die van Amsterdam naar Los Angeles vliegen, profiteren van doorgaande verbindingen naar populaire bestemmingen in de Verenigde Staten en daarbuiten, waaronder: Honolulu, San Diego, San Francisco, Sacramento, Phoenix, Albuquerque and Tuscon. Delta heeft een Boeing 777-200-vliegtuig met 291 zitplaatsen gepland voor de vlucht naar Los Angeles, die qua timing de bestaande dagelijkse vluchten van KLM aanvult. Delta heeft deze zomer al vluchten naar Amsterdam gestimuleerd. De luchtvaartmaatschappij voegde een non-stop van Orlando naar Amsterdam toen in maart.

9


10

Achtergrond

Tekst: Arjen Lutgendorff

“TUI Care Foundation geeft toerismesaus aan projecten” De TUI smile brengt honderdduizenden reizigers de wereld over om te genieten van zon, zee en strand. Maar daar blijft het wat de reisorganisatie betreft niet bij. TUI faciliteert namelijk de corporate stichting TUI Care Foundation om toerisme ook in te zetten om de (samenleving op) bestemmingen en de jeugd een duurzamere en betere toekomst te bieden. TUI Care Foundation bestaat al enige tijd, maar wat doet deze stichting precies? TravelPro sprak erover met Elise Allart (Executive Director Programmes & Operations TUI Care Foundation) en bezocht een van de projecten in Marrakech. In Marokko, waar de werkloosheid groot is, heeft de Nederlandse Cantal Bakker (28) een fietsproject opgezet waarmee jongeren een leertraject wordt aangeboden (lees meer in TravelPro 28).

Krenten uit de pap

Allart verruilde na veertien jaar in het voorjaar van 2016 de afdeling Duurzaam Toerisme van TUI Benelux definitief. Op de plek waar ze nu zit, houdt ze zich dag en nacht bezig met wat zij ‘de krenten uit de pap’ vindt. “TUI Care

Foundation houdt zich bezig met het ondersteunen van samenwerkingen en projecten die betere mogelijkheden bieden voor jongeren en bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van vakantiebestemmingen”, aldus Allart. Op de wereldkaart zijn ondertussen tal van projecten te vinden van Kaapverdië tot Kroatië en van de Dominicaanse Republiek tot Thailand die TUI Care Foundation ondersteunt, waarin ‘natuur en milieu’, ‘lokale economie en werkgelegenheid’ en ‘jonge generatie en educatie’ centraal staan.

Impact genereren

Van oudsher is TUI Care Foundation een Nederlands initiatief, waarvan Allart aan de basis stond. “Nadat een reisbranche-initiatief

niet van de grond kwam, heeft TUI Nederland een eigen foundation opgezet. Toen dat gebeurde, hadden wij al het idee dat het in de toekomst misschien weleens opgepikt zou worden door TUI Group. Dat gebeurde alleen veel eerder dan ik had verwacht. Binnen vier jaar kwam de vraag vanuit de groep om het verder uit te rollen. Inmiddels doen alle source markets mee. Waar ieder land in het verleden zijn eigen projecten had en goede doelen steunde, hebben we dat nu gecentraliseerd. Zoals we nu werken, kunnen we veel meer impact op de bestemmingen genereren.”

“Toerisme inzetten voor toekomst jongeren en verduurzaming vakantiebestemmingen” De kracht van TUI

De naam ‘TUI’ verhoogt volgens Allart ook het succes van de projecten. “TUI opent deuren die lokale partners vaak niet geopend krijgen. Naast het feit dat je een financiële bijdrage krijgt, krijg je ook de kracht van TUI. Voor veel stichtingen is het bijvoorbeeld moeilijk om projecten voor het voetlicht van ministers te brengen. Met TUI Care Foundation als partner is de kans daartoe veel groter. TUI Care Foundation wil bestemmingen duurzaam verbeteren en sluit andere organisaties op de bestemmingen niet uit. Als TUI-hotels meedoen aan een project, dan zien we in veel gevallen dat andere hotels volgen. Daar zitten ook hotels bij waar TUI niet mee samenwerkt en dat komt projecten juist ten goede. We gebruiken TUI als middel om succesvol te zijn binnen een hele regio.”

Toerismesaus en geld

TUI Care Foundation staat voor een duurzame ontwikkeling van vakantiebestemmingen en 100% van het geld dat wordt opgehaald bij TUI-klanten gaat dan ook naar de partners en projecten die ondersteund worden. “Maatschappelijke organisaties hebben hun projecten en wij geven er een zet aan of voegen er een toerismesaus aan toe. In ontwikkelingslanden wordt er bijvoorbeeld vaak al wel steun gegeven aan lokale boeren, maar wij steunen ze dan door ze te linken aan het toerisme. Als je als donateur een euro geeft aan TUI Care Foundation, dan gaat die hele euro naar projecten en partners. Er gaat niks naar TUI Care Foundation. Marketing, communicatie, website, excursies, persreizen, salarissen, enzovoorts, worden allemaal gefinancierd door TUI.” Een van de 50 studenten die deelneemt aan de TUI ACADEMY. Het project TUI ACADEMY Dominican Republic biedt 150 kansarme jongeren, veelal meiden, de mogelijkheid een beroepsopleiding in de toerisme-industrie te volgen. Foto: Plan International - Fran Afonso.

Geen schuldgevoel

Het openen van eigen hotels waardoor (kleine) lokale ondernemers klandizie verliezen,


Achtergrond

vliegtuigen die CO2 uitstoten en honderdduizenden vakantiegangers die voor afval zorgen op bestemmingen. Is er sprake van een schuldgevoel geweest ten opzichte van de lokale samenleving en de kans op een duurzame ontwikkeling van de samenleving? Allart: “Nee, dat is zeker niet de reden. Maar we vinden het wel onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de verduurzaming van vakantiebestemmingen zodat ook de volgende generaties op een verantwoorde manier profiteren van toerisme. Daarnaast TUI doet al bijna twintig jaar veel aan duurzaam toerisme en het verbeteren van de keten, maar dat vindt veelal achter de schermen plaats. Dat zijn supermooie initiatieven, maar het is voor veel consumenten niet zichtbaar of tastbaar. Door de projecten die TUI Care Foundation steunt kunnen we het wel zichtbaar maken. Tien jaar geleden bood elke reisorganisatie nagenoeg dezelfde excursies aan, maar dat is veranderd binnen TUI met de komst van het label TUI Collection. Hierin zijn ook excursies opgenomen naar projecten die TUI Care Foundation ondersteunt. TUI zet die excursies op en dat is een mooi cadeau voor de stichting om projecten onder de aandacht te brengen en zo bewustzijn te creëren bij reizigers. TUI stimuleert bijvoorbeeld ook dat hoteliers meer lokale producten afnemen en zorgt ervoor dat ondernemers met lokale producten hun weg richting de hotelindustrie weten te vinden.”

“Naast een financiële bijdrage krijg je ook de kracht van TUI om deuren te openen” Klantgesprek

Allart laat weten dat TUI Care Foundation nog in de opstartfase zit waarin het ‘budget’ van €100.000 naar €3 tot €4 miljoen is gegaan. De verwachting is dat er op den duur €10 miljoen beschikbaar is voor projecten. “TUI promoot TUI Care Foundation, maar de stichting is er niet alleen voor TUI. Om meer fondsen te genereren wordt er bijvoorbeeld ook aan gewerkt dat reisagenten de stichting meer onder de aandacht gaan brengen tijdens een klantgesprek. Zo is in Engeland het informeren van de klant over TUI Care Foundation geïntegreerd in de processen en hebben ze een e-learning over TUI Care Foundation. Ze leren over de stichting en hoe ze erover in gesprek kunnen gaan aan de balie. Ik weet dat TUI een soortgelijke training opzet voor Duitsland en op korte termijn in Nederland wordt gelanceerd.” Op dit moment is het in Nederland nog niet mogelijk om bij een boeking een donatie te doen. Dit is nog niet geïntegreerd in het boekingsproces, maar plannen hiervoor

11

Elise op projectbezoek bij een van de onderwijslocaties op de Dominicaanse Republiek. Het project TUI ACADEMY Dominican Republic biedt 150 kansarme jongeren, veelal meiden, de mogelijkheid een beroepsopleiding in de toerisme-industrie te volgen.

zijn in ontwikkeling. “Het mooie is dat onze potentiële donateurs al met TUI op vakantie gaan, onze projecten met eigen ogen kunnen zien en er voor ons meerdere momenten zijn om hen te informeren over de stichting.”

Studiereizen

Tijdens TUI-studiereizen zal er volgens Allart ook steeds meer aandacht komen voor TUI Care Foundation. Onlangs bezocht TUI Duitsland met een megastudiereis met 150 reisagenten een project op de Dominicaanse Republiek. Allart: “Op de Dominicaanse Republiek hebben we in samenwerking met Plan International een TUI Academy waar beroepsopleidingen worden aangeboden aan kansarme jongeren, waaronder veel (jonge) moeders. Onderdeel van de opleiding is een stage in een van de resorts van Blue Diamond Resorts, onderdeel van TUI Hotels & Resorts. En als de studenten hun studie succesvol doorlopen, krijgen ze een contract van zes maanden aangeboden. Tijdens de studiereis van TUI Duitsland werd er door het hotel verteld waarom zij meedoen en door de jongeren hoe zij het project ervaren. De vaak schrijnende verhalen van deze jonge Dominicaanse vrouwen heeft een diepe indruk op de deelnemers achtergelaten.”

probleem. Door de reisindustrie wordt nog steeds heel veel gebruik gemaakt van plastic, maar de sector kan ook een hele grote bijdrage leveren om de hoeveelheid plastic te reduceren. Het is geweldig dat ik voor het allergrootste toerismebedrijf ter wereld werk en op deze manier kan werken aan het verwezenlijken van mijn idealen. Ik zie de potentie van toerisme en die wordt (nog) niet door iedereen ten volle benut.”

Potentie toerisme

Allart vertelt vol enthousiasme over de projecten waaraan TUI Care Foundation meewerkt en die stuk voor stuk staan beschreven op tuicarefoundation.nl. “Het is mijn doel om mooie projecten te draaien. Overigens bepaalt het onafhankelijke bestuur van TUI Care Foundation uiteindelijk welke projecten gesteund worden, maar als het goed is zien ze aan mijn enthousiasme welke projecten echt iets kunnen bijdragen. De board geeft daarbij wel aan welke kant het op moet gaan. Nu gaat de focus naar het gigantische plastic

Twee van de 200 deelnemende boeren op Kreta. Het project TUI CARES for Crete richt zich op het trainen van lokale wijn- en olijfboeren om zo hun afzetmarkt voor hun duurzame producten te vergroten in de toerisme-industrie. Foto: Michael Neuhaus.


www.travelpro.nl


Special Verre Rondreizen

Tekst: Arjen Lutgendorff

Het idee lag al maanden in de kast, maar lang heeft ze er niet op zitten broeden. “We zaten te wachten op het juiste moment om het te lanceren”, zo laat Jeannie Vincent (directeur/ eigenaar The Travel Club) aan TravelPro weten op de dag dat ze een nieuwe softfranchiseformule voor stenen reisbureaus met eigen SGR en ANVR lanceert.

Jeannie Vincent en Martine de Knoop

“De eigenaar moet achter de balie zitten“ De gesprekken met de eerste geïnteresseerde ondernemer lopen inmiddels en ondertussen wacht Vincent rustig af hoeveel er gaan volgen. “Uiteraard gaan we het werkgebied van onze ZRO’s die vallen onder de ZRA-labels ‘The Travel Club’, ‘YourTravel’ en ‘United Travel’ beschermen, vandaar dat we geïnteresseerd zijn in reisbureaus in plaatsen waar we nog niet vertegenwoordigd zijn en waar de eigenaar één vestiging heeft en zelf achter de balie zit. We zijn niet op zoek naar filiaalbedrijven, dus waar de eigenaar meerdere vestigingen heeft of naar ketens met meerdere reisbureaus.” Waarom niet? “Ik ben van mening dat de eigenaar achter de balie moet zitten. En dankzij ons volume kunnen we de ondernemer veel voordelen bieden.” TravelPro sprak naast Vincent diverse partijen, waarbij er naar een eerste reactie op het nieuwe initiatief van The Travel Club is gevraagd.

Aanleiding

Vincent ziet kansen in de nieuwe formule. “Het komt neer op een win-winsituatie, er zijn veel synergievoordelen te behalen en we kunnen een grotere inkoopkracht bewerkstelligen.” Ze benadrukt nogmaals dat de nieuwe formule de ZRO’s binnen de labels van The Travel Club niet zullen bijten en dat er geen actieve acquisitie zal worden gepleegd om reisbureaus binnen te halen. “Wanneer iemand interesse heeft kan er gewoon contact worden opgenomen en dan vertellen we hoe de formule precies in elkaar steekt. Als ze morgen willen starten, dan kan dat bij wijze van spreken.”

Herpositionering

Jeroen van Sprang (voorzitter Toerkoop) laat weten dat hem in eerste instantie de discussie over de positie van ZRA’s te binnen schoot op het moment dat hij las over het nieuwe concept van The Travel Club. “Ze worden steeds groter. Moeten ZRA’s niet zelf over

een eigen ANVR gaan beschikken? Doordat ze een nieuwe tak binnen hun eigen organisatie opstarten, wakkeren ze die discussie in mijn ogen weer aan, want waar zit nu nog de scheidslijn.” Dat The Travel Club nieuwe wegen wil bewandelen begrijpt Van Sprang. “Dat zij moeten uitbreiden begrijp ik wel met de omzet die zij halen, de hoeveelheid ZRA’s die zij hebben en de structuur die erachter zit. Ik denk dat de retailwereld al behoorlijk vol zit in Nederland met verschillende verenigingen. Op dit moment zijn wij met een herpositionering onderweg, waarmee wij inspelen op nieuwe tijden. Natuurlijk moet The Travel Club haar pijlen ergens op gaan richten en dat zal altijd een groep als Toerkoop zijn waar de naam inmiddels niet meer het belangrijkst is, maar wij gaan uit van onze eigen kracht. Zo zijn er meerdere partijen in Nederland. Ik ben er dan ook niet bang voor dat er Toerkoopondernemers gaan overstappen. In oktober bestaan we 50 jaar, dus het is niet zo dat we niet weten waar we mee bezig zijn. Ook wij houden altijd onze oren en ogen open en kijken altijd waarin we wel en niet moeten uitbreiden. Zelf een ZRA-tak beginnen? Op dit moment is dat niet top of mind, maar zeg nooit nooit.”

“Een ITAC-ondernemer gaat daar echt niet meer verdienen” Bestaansrecht gunnen

Reisbureaus hebben volgens Vincent bestaansrecht mits ze bij de goede club zijn aangesloten. “Wat dat betreft zijn wij onderscheidend, anders was ik deze formule niet gestart. In het verleden had je nog TUI die de hele administratie deed voor de HI-franchisers, maar nu wordt de gehele administratie bij

www.travelpro.nl

de huidige ketens door de ondernemers zelf gedaan. Aangezien wij de administratie zullen overnemen van retailers die zich bij ons willen aansluiten, zijn wij uniek. Wij bieden daarnaast toegang tot agentschappen en touroperators die ze nu niet hebben, de accountantkosten gaan naar beneden, IATA, we zorgen voor een website die door ons wordt onderhouden en last but not least nemen wij de SGRbankgarantie over. Dat is in deze tijd wel ‘een dingetje’ voor veel ondernemers. Dat moeten ze nu zelf regelen, bij welke keten ze nu dan ook zijn aangesloten. Daarbij komt ook kijken dat de bonus- en commissieafspraken waarschijnlijk aantrekkelijker zijn doordat wij betere afspraken kunnen maken als grotere partij. Aan de core business van The Travel Club verandert volgens Vincent niks. “Wij zorgen dat al onze franchisenemers, zowel ZRO’s als eigenaren van stenen reisbureaus, optimaal kunnen werken. De reisbureauondernemer moet al zijn of haar tijd kunnen besteden aan de verkoop van reizen en klantbinding. Niet aan agentuurovereenkomsten, jaarrekeningen, bankgarantie, accountant en dat soort dingen. Uiteindelijk gun ik iedereen bestaansrecht binnen de reisbranche, want het vak is geweldig.”

Veredelde ZRA

Bert Thijssen (Directeur The Travel Company) laat weten dat The Travel Company als samenwerkingsverband van onafhankelijke reisbureaus is begonnen. “Binnen het samenwerkingsverband hebben we nog zes kantoren met meerdere eigenaren die gezamenlijk de naam delen. Naast de kantoren hebben we de ZSO-organisatie in Almere in een aparte B.V. ondergebracht, wat we ook wel het contactcenter of hoofdkantoor noemen. De corebusiness is de ZRA's, maar waar nodig ondersteunen we de stenen winkels. De reisbureaus werken niet binnen een franchiseconcept, zij zijn onafhankelijke partners, maar de ZRA's werken met de ZSO feitelijk wel als franchise-

13


14

Coverstory nemer. Binnen The Travel Company houden we dat keurig gescheiden, zoals het hoort.” Op het feit dat het franchiseconcept van The Travel Club wordt aangeprezen met ‘wij nemen veel zaken voor de reisbureau-ondernemer uit handen, zoals de verplichtingen met betrekking tot SGR en ANVR, administratie, marketing, etcetera, zodat de ondernemer zich volledig kan focussen op de verkoop’, laat Thijssen weten: “Persoonlijk vraag ik mij af wat dan de toegevoegde waarde is van een eigen reisbureau? Ik vraag mij af welke reisbureauondernemer hierin geïnteresseerd is? Dit lijkt mij een veredelde ZRA. The Travel Club is toch een ZSO? Houd het dan ook bij die activiteiten. Wat wordt de volgende stap? Een eigen touroperator, eigen airline, eigen hotels...? Kies gewoon voor de kwaliteit en niet voor de aantallen. Misschien zitten er daar een aantal ZRA's niet op hun gemak en moet er weer iets nieuws bedacht worden? Die ZRA’s kunnen natuurlijk ook overstappen naar een ZSO die écht ZSO wil blijven. Of zou deze move te maken hebben met de discussie of ZRA's nou wel of niet de activiteiten vanuit een winkel kunnen voeren?”

Geen geloof in filiaalbedrijven

Het initiatief om een soft-franchiseformule te starten voor stenen reisbureaus heeft volgens Vincent niks te maken met het feit dat het aantal ZRA’s lijkt te stagneren. “Het aantal ZRA’s zal de komende jaren blijven groeien. En ik geloof nog wel in het reisbureau, maar dan wel in het reisbureau waar de ondernemer achter de balie zit. Ik geloof niet in filiaalbedrijven of ketens met meerdere reisbureaus.

Jeroen van Sprang

Ik weet dat de klant aan de reisadviseur hangt die al tien jaar achter de balie zit en al die jaren de reis organiseert. Hoe vaak komt het niet voor dat de klant binnenkomt op het reisbureau, vraagt naar een specifieke reisadviseur en laat weten later terug te komen wanneer die persoon er niet is. Als reisbureauondernemer met eigen ANVR/SGR kan je alleen bestaansrecht blijven behouden wanneer je zelf achter de balie zit.”

“Ik geloof niet in filiaalbedrijven of ketens met meerdere reisbureaus” “Verwacht geen overstappers”

Leo van der Hoeven (directeur/eigenaar Apollo Reisburo en ITAC-voorzitter) verwacht niet dat er ITAC-leden geïnteresseerd zijn in een overstap naar The Travel Club nu die een nieuwe soft-franchiseformule voor stenen reisbureaus lanceert. “Ik verwacht het niet”, zo laat hij aan TravelPro weten. “Ze hebben natuurlijk al zoveel ZRA’s, dat ik begrijp dat ze deze stap zetten, maar ik maak mij echt niet druk over de ITAC-leden. Het is juist typerend voor onze ondernemers dat ze hun eigen administratie, marketing, enzovoorts doen. De nieuwe formule van The Travel Club zou zogenaamd geld moeten opleveren voor de ondernemer, maar ik kan je garanderen dat een ITAC-ondernemer daar echt niet meer

Bert Thijssen

gaat verdienen. Het zou wel zo kunnen zijn dat waar ondernemers franchisenemer zijn bij een grotere partij, The Travel Club concurrerend kan zijn. Bij verschillende partijen is de bijdrage over de omzet fee namelijk behoorlijk. Als ik ergens anders zou zitten, dan zou ik het misschien overwegen.” Van der Hoeven verwacht niet dat de nieuwe formule van The Travel Club de reiswereld op z’n kop gaat zetten. “We zitten in betere tijden en daar profiteren we allemaal van. Ik denk dat er in goede tijden minder reden is om te switschen.”

Volume is belangrijk

Met het halen van voldoende omzet bij partijen waar deals mee worden gesloten kent The Travel Club geen probleem, zo laat Vincent weten. “Wij plussen ieder jaar tussen de 15% en 20%. Op dit moment zitten we op 15% en wanneer zich stenen reisbureaus gaan aansluiten, dan zal dat voor iedereen alleen maar voordelen bieden. Dat weten al onze franchisenemers, want volume is belangrijk voor onze afspraken. Bonussen die wij bij heel veel partijen krijgen, worden uitgekeerd aan onze franchisenemers in tegenstelling tot de concurrenten. Wij delen het volledig uit aan onze reisadviseurs, want ik ben ervan overtuigd dat zij goed geld moeten verdienen. Wanneer zij niet goed verdienen, dan heb ik uiteindelijk ook geen bestaansrecht meer. Onze overheadkosten worden zo laag mogelijk gehouden, dus we hebben geen wagenpark, zitten niet in dure kantoorpanden, want dat is allemaal niet nodig. Daarentegen staan er wel 27 mensen op de loonlijst, want er is veel werk dat verzet moet worden.”


Coverstory Duidelijkere definitie

Michelle de Wit (mede-eigenaar Mijn ReisKennis) laat in een eerste reactie weten dat zij geen franchise-concept aanbieden voor stenen reisbureaus. “Ik weet dat er andere ZSO’s zijn die het wel aanbieden, maar ik vraag mij vooral af hoe de ANVR en SGR in dit nieuwe concept staan. Als een reisbureau zich bij een franchiseorganisatie aansluit, dan heeft die een eigen ANVR en SGR, handelt die op eigen naam en risico en maakt die alleen gebruik van het franchiseconcept. Gaat The Travel Club op die manier werken of gaan ze vanuit de ZSO-gedachten werken en hoeft de reisbureauondernemer niet volledig op eigen naam en risico te werken? Volgens mij mag dat van de ANVR officieel niet, althans niet met vermelding van logo ANVR en SGR op de gevel. Wij hebben er ook weleens vraag naar gehad en daar hebben wij de regels op nagekeken en ben ik altijd tot de conclusie gekomen dat dat niet is toegestaan. Ik vind vooral dat de ANVR en SGR hier iets van moeten vinden en naar de richtlijnen moeten kijken. Ik vind het lijntje heel erg dun worden, wanneer wordt iemand als ZRA gezien en wanneer als reisbureau? Zeker gezien er heel veel ZRA’s zijn met een kantoor dat je kan bezoeken of ZRA’s die met z’n tweeën werken of die medewerkers in dienst hebben. Ik vind het heel erg belangrijk dat er een duidelijkere definitie komt wat wel en niet mag.” Zelf gaat De Wit geen apart model opzetten voor reisbureauondernemers. “Wij hebben met Mijn Reiskennis een hele duidelijke filosofie. Als het toegestaan zou zijn, dan zouden reisbureaus zich zeker ook op die manier bij ons aan kun-

Leo van der Hoeven

nen aansluiten. Met de bedrijfsdoelstelling van Mijn ReisKennis willen wij naar maximaal 30 aangesloten ZRA’s en daar zitten we al bijna aan. Wij vragen ook enige kwaliteit en professionaliteit. Op dit moment wijzen wij vooral heel veel mensen zonder ervaring of relevante opleiding af.”

Star Travel

Vincent werkte in een ver verleden bij Star Travel, de franchiseorganisatie met stenen reisbureaus van Cor Stevens. “Ik heb heel veel geleerd in die goede en slechte tijden. Ik ben van mening dat als je maar het belang van de ZRA of franchisenemer vooropstelt dat het niet mis kan gaan. Alles wat ik nu doe gaat op ervaring en gevoel. Calculaties maak ik bijna nooit, want ik weet hoe het werkt.” Eerder liet Vincent al aan TravelPro weten veel mensen om zich heen te verzamelen met reisbureauervaring. “Ook dat gaf mij een sterk gevoel om met deze nieuwe formule te starten. Ik heb een superteam om mij heen van 27 personen, bijna allemaal afkomstig uit de reisbranche. Het zijn mensen met een bonk aan ervaring. Dit kun je niet alleen. Ieder jaar denk ik dat het klaar is met het aannemen van personeel, maar het team breidt zich toch elk jaar weer uit omdat we ook inspelen op kansen in de reisbranche.”

Baanbrekend?

“Ik heb inderdaad kennisgenomen van het artikel inzake de ‘nieuwe’ soft franchiseformule, maar ik vind het niet zo heel spannend, met alle respect uiteraard. Er zijn volgens mij al veel ZRA’s die dermate gegroeid zijn dat ze

Michelle de Wit

www.travelpro.nl

een vast stenen bezoekadres hebben en mensen in dienst hebben. Wellicht ook de reden dat vrijwel niemand de ZRA’s meer mobiel noemt. Ik ken althans een aanzienlijk aantal die dit al doen op deze manier. Daarnaast kan je bij VakantieXperts en TravelXL, om maar twee te noemen, ook prima (soft) franchisemogelijkheden vinden onder contract dat al een aantal jaren prima in elkaar zit. Sterker nog, ik heb zelf een dergelijke constructie voor soft franchisekantoren in de markt gezet jaren geleden dat uitstekend draait en daar kan iedereen zich bij aansluiten als je aan de criteria en verplichte richtlijnen voldoet. Dus eigenlijk heb ik het nieuws niet als heel baanbrekend geïnterpreteerd. Maar ik ben niet echt op de hoogte met betrekking tot de mogelijkheden qua ZRA-contracten, dus misschien vergis ik me. Als het is zoals ik net schets, gebeurt het al volop en zijn de mogelijkheden voor soft franchise legio. Dan blijft het voor dit bedrijf een mooie toevoeging uiteraard, oprecht succes gewenst, maar mis ik het bijzondere even aan deze constructie”, aldus Erik van der Waard.

Medewerkster ‘studiereizen’

Op het hoofdkantoor van The Travel Club zit sinds kort iemand die zich 100% bezighoudt met studiereizen. “Wij hebben iemand aangenomen om de studiereizen te coördineren, omdat wij het belangrijk vinden dat men op reis gaat. Zien is verkopen en met 350 franchisenemers aan het eind van het jaar moet het aanbod aan studiereizen wel flink omhoog. Inmiddels begint het aantal incompany studiereizen dan ook behoorlijk toe te

15


16


Coverstory

nemen”, aldus Vincent. Ze benadrukt dat er nog steeds regelmatig wordt geïnformeerd naar de mogelijkheden binnen The Travel Club door baliemedewerk(st)ers en ZRA’s die na ‘open’ studiereizen, waarvan er volgens haar steeds minder worden georganiseerd, geïnteresseerd zijn geraakt. “Overigens doen wij nooit aan actieve acquisitie. Men benadert ons. Ik spreek wel eens reisadviseurs die ergens in loondienst zijn en die al zeven jaar niet meer op studiereis zijn geweest, onbegrijpelijk, want kennis is macht. Wij willen ons ook steeds meer richten op de verre bestemmingen en op maatwerk, waarmee we onderscheidend willen zijn ten opzichte van de concurrenten.”

“Wanneer wordt iemand als ZRA gezien en wanneer als reisbureau?” “Stenen reisbureaus niets voor ons”

Takis Panagopoulos (initiatiefnemer en eigenaar van Face2Face Travel) begrijpt de zet van The Travel Club wel. Zelf is hij rond 20102011 door een collega-ondernemer benaderd om eenzelfde soort tak te starten, maar ging daar destijds niet op in. “Dat is niets voor ons. Wij kijken naar de winstgevendheid van de mensen, hoe wij hun werk kunnen vergemakkelijken en hoe wij het productaanbod kunnen verbreden. Het beheren van winkels is een andere tak van sport en daar begin ik niet aan. Jeannie komt natuurlijk uit een nest

Erik van der Waard

waar alles werd gedaan. Vanuit die tijd is er misschien de drang om hiermee te beginnen, maar wij weten allemaal wat er toen is gebeurd.” Over de zet van Vincent laat hij weten: “Ze zijn natuurlijk gefocust op omzetgroei en op dit moment is het kleine kindje misschien uitgegroeid tot een volwassenen of zelfs een bejaarde persoon en dan moet je toch wel wat anders bedenken. Of de markt er klaar voor is en of er behoefte aan is, dat is een andere vraag. Ik kan mij wel voorstellen dat er ZRA’s zijn die zo zijn gegroeid, die ondertussen bijvoorbeeld drie of vier mensen in dienst hebben en weer terug willen naar een winkel. Dat zijn misschien mensen die een naam hebben opgebouwd onder The Travel Club en deze niet willen weggooien door verder te gaan als TravelXL of VakantieXperts. Misschien is er van binnenuit ook ruimte om winkels te starten. Persoonlijk denk ik dat het rendement, de balans en de focus binnen een organisatie betere resultaten kan opleveren, maar dat is dus een andere strategie. Binnen de branche zijn er voor ons als serviceorganisatie nog voldoende verbeterpunten om door te voeren, omdat wij nog steeds zoals in het verleden buitenbeentjes zijn. Het werk van een zelfstandige reisadviseur is absoluut niet te vergelijken met het werk van mensen met meerdere collega’s in dienst. De services die je moet verrichten aan een ZRA zijn divers en anders.”

Schoenmaker

Het is inmiddels bijna tien jaar geleden dat The Travel Club werd opgericht met 55 reisadviseurs, bijna twintig jaar geleden dat

Takis Panagopoulos

www.travelpro.nl

Vincent startte in de reisbranche en bijna vijf jaar geleden dat zij begin september 2013 The Travel Club volledig in handen kreeg na de management buy-out. Moet zij zich niet als een schoenmaker bij haar leest houden en hoe reageerden de huidige ZRO’s/franchisenemers op haar plannen? “Het plan van de reisbureauformule hebben we al maanden geleden in de keten gecommuniceerd en daar werd goed op gereageerd. Ik heb geen negatieve reacties gehad. Ook omdat we daadwerkelijk het werkgebied beschermen. Vol is vol. Voor het hoofdkantoor verandert de core business niet nu we zijn gestart met deze soft franchiseformule voor stenen reisbureaus. Wij moeten ons op het hoofdkantoor bezighouden met het maken van deals, de websites, vergaderingen, trainingen, studiereizen, workshops, marketing, enzovoorts. Winkelfranchisenemers of ZRO’s, we maken toch die deals en plannen de workshops in. Daarnaast hoop ik op een synergie-effect, bijvoorbeeld wanneer iemand met een reisbureau met onderbezetting te maken krijgt en op dat moment een collega-ZRO kan inschakelen.”

Stenen kantoor past niet

“Personal Touch Travel is al bijna twaalf jaar een reisbedrijf en wij voeren dit reisbedrijf uit met onze franchisenemers. Voor ons geldt het dus andersom. Onze filosofie is om dit optimaal te doen en als ZSO het beste uit de franchisenemers te halen. Daarbij is die filosofie ook gericht op het thuis adviseren van de consument, wanneer die consument dat wil. Naar onze mening past een stenen kantoor daar niet bij, die heeft openingstijden. Of een

17


18

Coverstory ZSO zich hiermee bezig moet houden is aan de ZSO zelf. En als het komt op gezamenlijke inkoop bestaan er in Nederland meerdere organisaties waar je als reisbureau kunt aansluiten, zoals Dutch Travel Alliance”, zo laat Arjan Kastelein (directeur Personal Touch Travel) weten aan TravelPro als reactie op het nieuwe initiatief van The Travel Club.

Heel veel te behalen in Nederland

Volgens Vincent heeft The Travel Club met het volume dat de club draait alles al bereikt dat ze wilde bereiken. “We zijn de grootste van Nederland, zitten bij de ANVR aan tafel, maar er zijn nog wel een aantal onderdelen die beter kunnen, omdat daar nog voordelen te behalen zijn. Bijvoorbeeld de cruiseomzet en omzet bij Duitse touroperators, maar in Nederland is alles behaald dat we wilden behalen. Ook in België, waar we twee ZRO’s hebben, zijn we rustig aan het opstarten. De interesse in Engeland die er enkele jaren geleden was, is op een laag pitje gezet. Ik zie altijd heel veel mogelijkheden, maar in Nederland, ook vanwege de nieuwe wetgeving, is momenteel nog heel veel te doen. Ik verwacht dat het aantal stenen reisbureaus verder zal gaan dalen, waarbij de zelfstandig ondernemers succesvol zullen blijven. De toekomst voor de filiaalbedrijven zie ik niet zo rooskleurig in, dus hier is de komende jaren ook nog heel veel te behalen.”

Het vak niet onderschatten

Startende ondernemers zoekt Vincent niet. “Het kan wel zo zijn dat ZRO’s doorgroeien

Arjan Kastelein

met de ambitie om een stenen reisbureau te openen of retailers die kiezen voor het ZRAschap. Ik word wekelijks gemaild door mensen die op dit moment in totaal andere vakgebieden bezig zijn, van juristen tot onderwijzeressen. Daar beginnen wij niet aan, want je moet het vak echt niet onderschatten. Zeker niet met de nieuwe wetgeving. Je moet je ervan bewust zijn wat je aan het doen zijn. Er zijn zoveel mensen die zeggen dat ze een passie hebben met reizen, maar wie heeft dat niet? Dat wil nog niet zeggen dat je een goede ZRA bent. Bij de meesten van die dames, want dat zijn het meestal, krijg ik het gevoel dat ze het onderschatten. Iedereen kan wel een reisje boeken op het internet, maar wij moeten boeken wat bij de klant past en daar heb je jarenlange ervaring voor nodig.” Over Amondo laat Vincent weten: “Ze zijn geen ANVR-/SGR-lid meer, ze missen belangrijke agentschappen, alles gaat via Duitsland en het aantal AmondoZRA’s neemt af. Ik denk zelf niet dat zij nog gaan groeien. Iedereen kan er starten, maar ik denk dat Amondo er zelf op een gegeven moment ook wel klaar mee is dat er mensen zitten die niet weten waar ze het over hebben. Helemaal nu met de nieuwe wetgeving.”

“Ik mis het bijzondere aan deze constructie” Niet dwarsliggen

Op de vraag of een soft-franchisenemer met

Walter Schut

stenen reisbureau bij The Travel Club geen veredelde ZRA is en of het nieuwe concept is dichtgetimmerd/geregeld met de ANVR laat Vincent weten: “De reisbureau-ondernemer krijgt via ons een filiaal een ANVR-nummer in een aparte BAS-administratie. Omzet valt onder onze SGR, vandaar dat wij ook de SGR-bankgarantie overnemen. Dit concept is besproken en akkoord bevonden met ANVR, SGR en diverse touroperators.” Walter Schut (Adjunct Directeur ANVR) laat vanaf zijn vakantieadres weten: “De ANVR heeft een richtlijn voor ZRA’s. Wanneer een partij met een nieuw concept komt dat past binnen de richtlijnen van de ANVR, gaan wij niet dwarsliggen. Wij hanteren als uitgangspunt dat de klant duidelijk moet weten met wie hij/zij zakendoet. Een klant boekt bij een ZSO via een ZRA. De ZSO verzorgt de administratie en is uiteindelijk voor de ANVR en SGR het aanspreekpunt. Dat moet aan de klant duidelijk zijn en duidelijk worden gemaakt. Of de verkoop van een reis per telefoon, in de woonkamer, winkel, online of wat mijn part in de verbouwde garage plaatsvindt, is hierbij niet bepalend. Wij hebben hier trouwens ook nooit klachten van klanten over gezien. Voor een ondernemer zijn er uiteraard flinke verschillen tussen volledig zelfstandigheid, een franchiser van een keten of als ZRA van een ZSO. Eenieder kan en mag hierin keuzes maken. De ANVR moet faciliteren en zo min mogelijk verbieden. Regels die wij stellen zijn zoveel mogelijk gericht op het geven van zekerheid en basiskwaliteit aan de reiziger.”


Achtergrond

Tekst: Dylan Cinjee & Foto: Monique Kooymans

Nationale vliegtaks: ja of nee? D66-staatssecretaris Snel (Financiën) zal binnenkort een brief naar de Tweede Kamer sturen met het voorstel om een nationale vliegtaks in te voeren aangezien het waarschijnlijk niet lukt om een Europese regeling te introduceren. De vliegtaks moet €200 miljoen in het laatje brengen.

Ook wordt het geld niet gebruikt voor de klimaatdoelstellingen. Wederom symboolpolitiek.” Ook Erica Dankmeijer (eigenaresse Reisbureau Acire) ziet het plan niet zitten: “Dat was in het verleden ook geen succes. Leren ze nou echt niet van hun fouten”. Frank Oostdam (voorzitter ANVR) laat weten aan TravelPro de reacties op de poll opvallend te vinden. “Laat ik vooropstellen dat we tegen een platte taks zijn, maar daar is deze keer geen sprake van. In 2008 had de taks niets met visie te maken, maar ging het geld rechtstreeks de schatkist in. Er wordt nu geprobeerd om de vliegtaks te baseren op de mate van vervuiling door een vliegtuig en het bereiken van klimaatakkoorden. Als die €200 miljoen ten goede komt aan het verduurzamen en stimuleren van het vliegverkeer dan zijn we daar niet op tegen. We moeten ons als sector realiseren, kijkend naar de groei van het toerisme en vliegverkeer wereldwijd, dat het zo niet verder kan. Steeds maar roepen dat we groei willen, maar wel tegen een taks zijn, dat is een gepasseerd station. Misschien dat de mensen die tegen hebben gestemd het idee hebben dat het in de schatkist verdwijnt, maar onze doelstelling vanuit de reissector, maar ook de luchtvaartsector, is dat we die groei op een slimme manier moeten realiseren.”

Hervorming

Frank Oostdam

In het regeerakkoord staat dat er wordt ingezet op Europese afspraken over belastingen op luchtvaart in het kader van de voor 2019 geplande onderhandelingen over de klimaatdoelen van Parijs. Ook wordt er gekeken of er een heffing op lawaaiige en vervuilende vliegtuigen mogelijk is. Nu het naar alle waarschijnlijkheid niet lukt om Europese afspraken te maken, zal er naar verwachting per 2021 een vliegbelasting worden ingevoerd. ‘De opbrengst van de vergroening wordt teruggesluisd naar lagere lasten voor burgers en bedrijven’, aldus het regeerakkoord.

Kamervragen

Snel liet in een brief waarin hij in april antwoordde op kamervragen over een mogelijke vliegtaks al weten nog voor de zomervakantie met resultaten te komen van een onderzoek naar de economische en duurzaamheideffecten van de verschillende varianten van vliegtaks. Hierbij is ook gekeken naar de gevolgen voor de concurrentiepositie en de kwaliteit van het netwerk van verbindingen van de mainport Schiphol. “Met de luchtvaartsector is gedeeld dat bij de uitwerking van deze sporen om een reactie en bijdrage van de sector zal worden gevraagd. De sector en andere belanghebbenden worden betrokken bij het onderzoek naar de invulling en de

effecten van de verschillende varianten voor een vliegbelasting”, aldus Snel. Op de vraag hoe de fouten van de vorige invoering van de vliegtaks nu voorkomen kunnen worden, laat snel weten: “De effecten van de vliegbelasting uit 2008/2009 zijn in de kaart gebracht door het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in het rapport ‘Effecten van de vliegbelasting; Gedragsreacties van reizigers, luchtvaartmaatschappijen en luchthavens’ uit 2011. Dit onderzoek geeft aan dat het effect van deze vliegbelasting afzonderlijk moeilijk te bepalen is, omdat dit effect werd beïnvloed door verschillende trends en ontwikkelingen toentertijd. De kennis die is opgedaan met de vliegbelasting van toen wordt betrokken bij de vormgeving van de vliegbelasting die nu plaatsvindt.”

Poll

Naar aanleiding van het plan om een nationale vliegtaks in te voeren heeft TravelPro een poll gehouden op Facebook. Van de 173 reacties werd er 149 keer negatief gereageerd op het invoeren van de taks. Zo liet Louis Frankenhuis (directeur Reisfabriek BV) onder de poll weten het een ordinaire belastingmaatregel te vinden. “Het is naïef te denken dat er hierdoor minder mensen gaan vliegen. Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden over de grens.

www.travelpro.nl

Snel heeft in februari aan Eurocommissaris Moscovici de positie van Nederland geschetst en de Europese Commissie uitgenodigd het initiatief te nemen tot voorstellen op het gebied van belasting op luchtvaart. Diezelfde Moscovici liet weten dat hij nadenkt over hervorming van EU-regelgeving met betrekking tot vliegbelastingen, maar dat hij van mening is dat gezien de beperkte zittingsduur van de huidige Europese Commissie, zijn opvolger in een betere positie is om na te denken over actie op het gebied van de vliegbelasting…

Uit de Facebook-poll:

19


BROCHURijEjou

ni b vanaf 27 ju eau! r in het reisbu

ONZE SELECTIE UITZONDERLIJKE BESTEMMINGEN EN RESORTS

VOOR DE FIJNPROEVERS

Na een succesvolle introductie van ons Signature label vorig jaar, hebben we weer een nieuwe Signature brochure gemaakt. Hierin vind je een selectie uitzonderlijke bestemmingen en resorts waar we het begrip ‘droomvakantie’ naar een nieuw niveau brengen. Deze praktische brochure helpt je om de klant die op zoek is naar net dat tikkeltje meer, te bedienen. Met deze topselectie kun je de steeds groter wordende groep fijnproevers onder de vakantiegangers bereiken. Met Signature is je klant altijd verzekerd van:

Kijk voor meer informatie en alle Signature hotels op Reisbureauinfo.

> Minimaal 4 sterren, luxe kamertypes > Uitsluitend hotels met een uitstekende klanttevredenheid > Premium ligging


Special Zuid-Amerika

Tekst: Sharon Evers

Zuid-Amerika: perfecte combi tussen natuur, stad en cultuur Zuid-Amerika is een immens groot continent met een enorme diversiteit aan cultuur en natuur. Denk aan het Amazonegebied in Brazilië of het woeste Patagonië in het zuiden van Chili. Of je nu liever aan het strand wil liggen, wereldsteden als Rio de Janeiro of Buenos Aires wil ontdekken of trektochten wil maken door een van de vele nationale parken: in Zuid-Amerika kan het allemaal. Zowel een letterlijk als figuurlijk hoogtepunt is de stad Ushaia op het eiland Vuurland, de meest zuidelijke stad op aarde. De relatief kleine stad trekt veel toeristen die vanaf hier vertrekken naar Antartica. Maar ook Vuurland zelf heeft genoeg te bieden, bezoek bijvoor-

beeld het Nationaal Park Tierra del Fuego, maak een boottocht op het Beaglekanaal of maak kennis met de grote pinguïnkolonies op de zuidelijke kuststroken. Breng in het noorden van het land een bezoek aan de imposante Iguazu watervallen die de grens vormen

Torres del Paine in Chili

tussen Argentinië, Brazilië en Paraguay. Hier valt bijna anderhalf miljoen water per seconde 64 meter naar beneden. Van de 270 watervallen is de Devil’s Throat de meest indrukwekkende.

Argentinië

Argentinië, bekend van Evita, Maradonna en onze eigen Koningin Maxima, is een enorm populaire bestemming, maar ook enorm groot. Nederland past er zo’n 66 keer in. Dit maakt het land divers, maar het betekent ook dat er grote afstanden moeten worden afgelegd. Wie kort de tijd heeft, kan het beste één bepaald gebied verkennen. Wie langer de tijd heeft en grote delen van het land wil ontdekken, bieden binnenlandse vluchten een oplossing. Aangeraden wordt om in Patagonië in het koude zuiden te beginnen en vanaf daar steeds verder omhoog te reizen om uiteindelijk in het zonnige Buenos Aires te eindigen.

Uruguay

Reizen door Uruguay is een goed bewaard geheim en lang werd dit landje overgeslagen vanwege haar ligging tussen de twee grootste landen van het continent. Het vooruitstrevende Uruguay wordt steeds vaker ontdekt door toeristen en is daarbij ook een van de veiligste landen van Zuid-Amerika. Schilderachtige koloniale steden, exotische stranden en traditionele estancias (grote boerderijen met tienduizenden hectares grond) wisselen elkaar af in het gevarieerde landschap. De hoofdstad Montevideo is aan het uitgroeien tot een metropool en is een geliefde aanmeerhaven voor cruiseschepen. Het mondaine gevoel dat men heeft in het Europese St. Tropez kan men ook in Uruguay ervaren.

Chili

Het smalste land ter wereld nodigt uit tot een actieve natuurvakantie. Het ruige land spreekt enorm tot de verbeelding. Het nationaal park Torres del Paine ligt in het zuiden, in het woeste Patagonië, en is een van de populairste wandelgebieden ter wereld. Scherpe rotsbergen worden afgewisseld met desolate vlaktes. In Chili bevindt zich ook de Atacama woestijn, de droogste woestijn ter wereld, veel vulkanen en in het uiterste zuiden pinguïns. Wie liever wat rustiger aan doet, kan terecht in een van de vele valleien om te genieten van uitstekende wijn.

Rio de Janeiro in Brazilie

Bolivia

Salar de Uyuni in Bolivia

www.travelpro.nl

In Bolivia ligt de grootste zoutvlakte ter wereld, de Salar de Uyuni. Hier ligt tien miljard ton zout, verspreid over 12.000 kilometer. Tijdens het regenseizoen ligt er een dun laagje water op de zoutvlakte waarin alles reflecteert. Maak een drie- of vierdaagse tocht door de Salar de Uyuni, maar doe dit altijd onder begeleiding van een gids vanwege het ontbreken van oriëntatiepunten en zoetwa-

21


ONTDEK ZUID-AMERIKA MET FOX Laat je klanten verrassen door het bijzondere én veelzijdige Zuid-Amerika! Of ze nu willen genieten van eeuwenoude cultuur, door koloniale steden willen struinen of juist op avontuur wilt gaan in de jungle. Wij bieden verschillende reizen naar Zuid-Amerika aan, van groepsrondreizen tot privé rondreizen. Bij ons vind je altijd een reis die past bij de wensen van je klant. Altijd naar het hart

Altijd comfortabel

ECUADOR Tijdens onze groepsrondreis naar Ecuador brengen we ook een vijfdaags bezoek aan de meest indrukwekkende eilandengroep ter wereld, de Galapagos. De excursies zijn reeds inbegrepen in onze reissom. Wel zo overzichtelijk!

Altijd uitstekende service

Altijd de beste prijs

COLOMBIA

Exotischer dan Colombia vind je het bijna nergens. Als je klanten op zoek zijn naar een zonnige, nog onontdekte bestemming met koloniale invloeden en weelderige natuur? Vertel ze dan over Colombia. Wij adviseren je PERU graag! Tijdens onze reizen naar Peru is de treinreis naar Machu Picchu, alsmede het bezoek met gids aan deze verborgen Inca-stad, inbegrepen. Wist je dat we sinds dit jaar ook reizen naar het nog onontdekte noorden van Peru aanbieden?

ARGENTINIË & CHILI Het zuiden van Zuid-Amerika is misschien wel het meest indrukwekkende gedeelte. Laat je klanten samen met ons kennis maken met de adembenemende schoonheid van Patagonië.

SURINAME Al vele jaren brengen wij onze reizigers naar het avontuurlijke Suriname. Onze Nederlandssprekende reisleiders en gidsen laten vol trots hun land aan onze reizigers zien en we verblijven onder andere in een prachtig jungle resort!

Bekijk ons uitgebreide reisaanbod naar Zuid-Amerika op FOX.nl


Special Zuid-Amerika

terbronnen. Overdag is het hier rond de 30 graden maar ’s nachts kan het er erg koud zijn met temperaturen tot -20 graden. De stad Sucre is de officiële hoofdstad van Bolivia en het stadscentrum staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Sucre wordt ook wel de witte stad genoemd wegens alle witte gebouwen. La Paz is de officieuze hoofdstad van Bolivia en de hoogstgelegen grote stad ter wereld.

FOX, verre reizen van ANWB

Zuid-Amerika is een veelzijdige bestemming waar je niet uitgekeken raakt. Geniet van de eeuwenoude culturen, ontdek de vele koloniale steden of ga op avontuur in de jungle. Elk land in Zuid-Amerika heeft zijn charme, hierdoor heeft iedere reiziger genoeg keuzemogelijkheden. "Tijdens onze reizen naar Peru breng je bijvoorbeeld een bezoek aan Machu Picchu en vaar je over het Titicameer. In Ecuador ontdek je de meest indrukwekkende eilandengroep ter wereld, de Galapagos. Maar Zuid-Amerika biedt meer! De meest indrukwekkende gedeelte is het zuiden van Zuid-Amerika. Maak hier kennis met het prachtige natuurrijke Patagonië. Onze groepsrondreizen en single groepsreizen worden begeleid door een deskundige Nederlandssprekende reisleider en we reizen comfortabel en meestal per airconditioned bus. Kiest jouw klant liever voor een privé rondreis, dan reizen ze per airco auto met Engelssprekende of Spaanssprekende gids, die tevens de chauffeur is. Bij enkele privé rondreizen is het ook mogelijk om met een eigen huurauto de bestemming te ontdekken. Om Zuid-Amerika te boeken, kies je dus voor FOX, want bij FOX vind je reizen die verder gaan", aldus de reisorganisatie.

Brazilië

Brazilië is voor menig Nederlander een droombestemming. Het zuidelijke paradijs lokt jaarlijks 70.000 Nederlanders naar haar tropische landschap. Het grootste land van Zuid-Amerika kent een van de snelst groeiende economieën ter wereld en is daarmee onderdeel van de BRIC-landen. Brazilië is

Medellin in Colombia

door haar grootte divers van noord tot zuid. Toeristen kunnen maanden rondreizen in dit land met een smeltkroes aan cultuur en natuur zonder ook maar één keer hetzelfde te zien. Van de jungle in het Amazonegebied, koloniale steden als São Paulo tot aan het ansichtkaart gevoel van de kustlijn, Brazilië is multi inzetbaar.

Peru

Lima, Arequipa, Colca Canyon, Puno, Titicacameer, het Urosvolk, eiland Taquile, de Quichua-indianen, Cusco, de Heilige Vallei Urubamba, Pisac, Ollantaytambo en Machu

Machu Picchu in Peru

www.travelpro.nl

Picchu. Zomaar een aantal must sees die Peru, gelegen aan de zuidkust van Zuid-Amerika, te bieden heeft. We pikken er één uit: Machu Picchu. De Inca nederzetting ligt middenin een prachtig berglandschap, wat het net dat beetje extra charme geeft. Via de Inca Trail wandelen jaarlijks duizenden mensen via dit lange wandelpad omhoog naar de ruines van de eeuwenoude Inca stad Machu Picchu. Het is aan te raden de reis via het Inca Trail minimaal zes maanden van tevoren te boeken. De Peruaanse overheid laat maar 500 mensen per dag toe op het trail. Groter en minder toeristisch dan Machu Picchu is Choquequirao. De

23


U N TA M E D T R AV E L L I N G

WHERE THE WORLD CAN’T FIND YOU’ STIJL RAUW BELEVING FLAIR SERVICE

Interesse in een unieke rondreis door Afrika, Azië, Noord-Amerika, Latijns-Amerika of Antarctica? Onze specialisten stellen met plezier een reis voor jouw klant samen, helemaal op maat. Profiteer mee van onze kennis en ervaring en bepaal je eigen marge.

info@untamedtravelling.com +31 487-540367


Special Zuid-Amerika reis naar deze enorme Inca ruïnes is echter pittiger dan de Inca Trail.

Colombia

In het Noorden van Zuid-Amerika tussen Venezuela, Ecuador en Peru is er een land dat grotendeels bestaat uit regenwoud. Colombia is een populair land bij de toerist met een voorliefde voor duurzaam toerisme. Veel Colombiaanse boerenfamilies hebben naast de landbouw, van toerisme hun tweede beroep gemaakt door de aanleg van eco-lodges midden in de jungle. Het Andesgebergte tekent Colombia als land. In het levendige Bogota wordt moderne architectuur afgewis-

seld met koloniale gebouwen en universiteiten. Op de plek waar vroeger een van de beruchtste gevangenissen van heel Colombia stond, het Isla Gorgona, bevindt zich nu een nationaal park. Op dit onbewoonde eiland leven de meest exotische diersoorten tussen de ruïnes van de oude gevangenis.

Suriname

Ver weg op vakantie maar geen taalbarrière, de lekkerste roti en uitdagendste jungle, dat alles is te vinden in Suriname. De hoofdstad Paramaribo is met 250.000 inwoners de enige echte stad, maar voelt desondanks meer als een dorp. Dat komt door de gemoedelijke

Natuur in Suriname

sfeer, het relaxte ritme van de mensen en het ons kent ons. Wat men hier zeker niet mag missen is het Fort Zeelandia, net buiten het stadscentrum. Dit fort werd aan het begin van de zeventiende eeuw als handelsvestiging gebruikt. In de loop der tijd veranderde de functie van kazerne naar gevangenis en tegenwoordig is het een museum. Aanrader is ook het Boven Surinamegebied, waar men een safaritocht kan maken die door de jungle van dorp naar dorp leidt. Deze dorpjes worden bewoond door marrons, nakomelingen van West-Afrikaanse slaven die zijn gevlucht en zich in de jungle schuilhielden.

Plantation Bakkie in Suriname

UNTAMED ECUADOR Where the world can’t find you Reizen door Zuid-Amerika betekent genieten van uiteenlopende landschappen, van de ruige vulkanische Andes en woestijnen met enorme cactussen tot het immense regenwoud van de Amazone. LatijnsAmerikaspecialist Robert Evers licht Ecuador uit, een relatief klein land dat álles heeft wat Zuid-Amerika zo geweldig maakt.

Koloniale parels en immense jungle

“Ecuador is een klein land dat een grote diversiteit aan bezienswaardigheden herbergt. De oude binnensteden van Quito en Cuenca staan niet zomaar op de Unesco Werelderfgoedlijst, het zijn koloniale parels die een bezoek meer dan waard zijn. In de weelderige kerken en kloosters snuif je de geur van wierook op en op de pleinen ruik je de berglucht. Ervaar ook de ruige hoogvlakte met zijn besneeuwde vulkanen en smaragdgroene kratermeren. Overnachten in een authentieke haciënda aan de voet van de indrukwekkende Cotopaxi vulkaan is een beleving op zich. In de Andes maak je kennis met de kleurrijke indianencultuur. Struinend over de markten zie je lama’s van eigenaar verwisselen. Natuurlijk mag een bezoek aan het Amazonewoud niet ontbreken,

waar je vanuit sfeervolle lodges de immense jungle verkent. Tijdens boottochten en wandelingen spot je er kaaimannen, capibara’s, reuzenotters, apen en anaconda’s.”

Weergaloze eilanden

Uniek is de natuur op de weergaloze Galapagos archipel. Waar ter wereld sta je van zó dichtbij oog in oog met reuzenschildpadden, leguanen, zeeleeuwen en vogelsoorten als de beroemde blauwvoet Jan van Gent? Beleef de Galapagos tijdens een meerdaagse cruise of vanuit comfortabele lodges vanwaar land- en zee-excursies je optimaal kennis laten maken met de bijzondere flora en fauna. Ecuador en de Galapagos staan garant voor een ongeëvenaarde reiservaring. Een

www.travelpro.nl

gastvrije bestemming, niet alleen voor de individuele reiziger maar zeer zeker ook voor gezinnen. Where the world can’t find you…” Wil je meer informatie over maatwerkreizen door Zuid-Amerika, neem dan contact op via info@ untamedtravelling.com of 0487-540367. Wij adviseren je met plezier!

25


26

Onderdeel van TravelPro

Tijdens CAMP THE NIGHT kampeer je op unieke plekken door heel Nederland Kamperen in een hangtent op 100 meter hoogte aan de Rotterdamse Euromast of met de camper naar een drive-in bioscoop midden in het bos; het kan allemaal tijdens Camp the

Night 2018 op 7 juli aanstaande. Het grootste en tegelijkertijd kleinste kampeerfestival van Nederland is, na de succesvolle eerste editie van vorig jaar, terug. Nieuw dit jaar

zijn de kleine plekken waar gekampeerd kan worden: de Nederlandse achtertuin. Camp the Night 2018 is een initiatief van kampeerstartup Campspace in samenwerking met buitenwinkel Bever.

Kamperen op ongekende hoogte Een letterlijk hoogtepunt dit jaar is het kamperen op en aan de Euromast. Deelnemers zonder hoogtevrees kunnen hier slapen in bergbeklimmers-tenten (portaledges) die door The North Face op 100 meter hoogte onder het dek van de Euromast worden gehangen. Voor de gelegenheid wordt dit dek éénmalig omgetoverd tot basecamp waar zestien avonturiers samen gaan eten en een lezing krijgen van de beroemde bergbeklimmer Siebe Vanhee. Deze atleet komt op uitnodiging van The North Face vertellen over één van zijn bekendste expedities. Meer lees je op www.travelnext.nl

Reizen is het nieuwe roken, maar stoppen is niet de oplossing Door: Suzanne van Duijn Als reizen het nieuwe roken is, ben ik verslaafd op het niveau kettingroken. Vier maanden per jaar ben ik van huis en dit is alles behalve goed voor het milieu. Maar stoppen? Daar moet ik niet aan denken! Als we niet meer reizen heeft dat niet alleen nadelen voor mij. Eind mei zond VPRO Tegenlicht de documentaire ‘Reizen is het nieuwe roken’ uit. Reizen zou het nieuwe roken zijn omdat het veel negatieve gevolgen met zich meebrengt. Zo is de luchtvaart de nagel aan de doodskist van het klimaat, moeten Balinese rijstvelden wijken voor meer hotels en veranderen parelwitte stranden in vuilnisbelten van plastic afval. Inwoners van steden als Amsterdam en Venetië zijn het lokale massatoerisme spuugzat. Het Filipijnse Borocay moest er zelfs de deuren door sluiten. Moeten we dan misschien toch minder, minder, minder op reis?

Is thuisblijven het nieuwe zwart? Nee! Reizen heeft namelijk ook zat positieve gevolgen. Niet alleen voor de reiziger natuurlijk, die door elke nieuwe trip weer een prachtig stukje planeet ontdekt, nieuwe culturen leert kennen en even helemaal

bijkomt van het harde werken. Toerisme is daarnaast wereldwijd de grootste groeisector: één op de tien banen is toerisme gerelateerd. Niet meer reizen zou misschien beter zijn voor het milieu, maar veel mensen zullen er alles behalve beter af mee zijn. Bovendien wil ik

als reisverslaafde helemaal niet stoppen. We zullen daarom kortgezegd anders moeten gaan reizen. Lees meer op www.travelnext.nl


27

Onderdeel van TravelPro

Euro’s inwisselen voor Bitcoin of Ethereum op Schiphol Reizigers op Schiphol kunnen vanaf nu hun (resterende) euro’s inwisselen voor Bitcoin of Ethereum bij een Bitcoin-automaat. De automaat is een proef en Schiphol is de eerste Europese luchthaven die deze dienst aanbiedt. “Schiphol is continu bezig met innovaties en het bieden van een optimale dienstverlening voor passagiers”, zegt Tanja Dik (Directeur Consumer Products & Services bij Amsterdam Airport Schiphol). ”Met de Bitcoin-automaat hopen we reizigers te bedienen doordat zij euro’s makkelijk kunnen inruilen voor de ‘mondiale’ Bitcoin of Ethereum. Dat kan handig zijn, omdat zij bijvoorbeeld in hun thuisland geen gebruik meer kunnen maken van euro’s.’

KLM introduceert ‘Milestones’ in mobiele app In de nieuwste versie van KLM’s mobiele app wordt de nieuwe toepassing ‘Milestones’ gepresenteerd. Hiermee kan elke klant in zijn profiel zien hoe vaak, hoe lang en naar welke bestemmingen is gevlogen met KLM. Deze persoonlijke vluchthistorie kan bovendien eenvoudig met familie en vrienden worden gedeeld via sociale media. Naast ‘Milestones’ biedt de vernieuwde app nog meer verbeteringen voor de passagier, waaronder een uitgebreidere vluchtstatusupdate. Met ‘Milestones’ kunnen de passagiers die de KLM-app gebruiken allerlei feiten en

weetjes van hun persoonlijke vluchthistorie bij KLM bekijken. Zo kan gezien worden hoe lang en hoe vaak er is gevlogen, welke bestemmingen zijn bezocht, hoeveel kilometers zijn afgelegd en hoeveel bagage er al is meegenomen. App-gebruikers kunnen deze persoonlijke reisgegevens vervolgens gemakkelijk delen met familie en vrienden. KLM sluit hiermee aan op de toenemende behoefe van mensen om persoonlijke zaken te kwantificeren en die data te delen op sociale media.

De Bitcoin-automaat op Schiphol is vooralsnog een proef van zes maanden en onderzocht wordt of deze dienst in de behoefte van deze reiziger voorziet. De Bitcoin-automaat bevindt zich in aankomsthal 2 bij de opgang naar vertrekhal 1 en 2. “Hier lopen veel vertrekkende passagiers langs. Daarnaast bieden we op deze manier ook bezoekers aan Schiphol Plaza de mogelijkheid om euro’s te wisselen voor Bitcoin.”

Wat vind jij van dit initiatief? Laat het weten op www.travelnext.nl

Lees meer over Milestones op www.travelnext.nl

TravelNext partners:

www.travelpro.nl


28

Interview

Tekst en foto's: Arjen Lutgendorff

MOBIAN.Global: alle mobiliteiten boeken op één platform

“Barbapapa-model bijna klaar voor de toekomst” Sven Snel, oprichter en CEO van MOBIAN.Global, is opbouwend kritisch op zijn eigen bedrijf tijdens ons gesprek op kantoor in Haarlem. “Helaas later dan gehoopt werken de systemen nu bijna zoals we willen, dus het is tijd dat we de reisprofessional laten meedenken over de presentatie van de producten naar de reiziger toe.” Voor wie MOBIAN nog niet (goed) kent, wat houdt het precies in?

“MOBIAN is een mobiliteitsplatform waarmee we ons richten op het verbinden van persoonsvervoer over de grond, dus denk aan taxi’s, autoverhuur, fietsverhuur, trein, transfers, maar ook parkeren op en rond internationale luchthavens en cruiseterminals. Dat doen we op een wereldwijde basis en is beschikbaar voor verkopende partijen via drie verkooptools, namelijk API, white label en een Travel Agent Dashboard.”

Met Parcompare had je alleen parkeren, waarom hebben jullie er zoveel facetten bij gecreëerd? “Uit de analyse van de customer journey

concludeerden wij dat die in veel gevallen gebruikmaakt van bijvoorbeeld taxi, trein en fiets. Alles wat buiten de vlucht en accommodatie valt, vullen wij aan. Daarmee is ons aanbod veel relevanter geworden voor onze resellers, waaronder touroperators en reisagenten. Er ontstaat één koppeling om alle mobiliteiten naast de vlucht toe te voegen om de reiziger op de bestemming te laten arriveren.”

Wat is er voor jullie veranderd?

“Wij hebben het afgelopen jaar ons hele businessmodel aangepast. Met dit model kunnen we werken tegen lagere marges waardoor we nu sneller internationaal kunnen inkopen. Hierdoor is het model schaalbaarder gewor-

den. Aansluitend hierop hebben we een nieuw inkoopproces geïmplementeerd. Op basis van historische data kunnen we nu beter de wensen van de reiziger in kaart brengen en daar ook eerder op inspelen. Naast dat we dus van één naar zes mobiliteiten zijn gegaan en deze niet in één land, maar minimaal twintig landen beschikbaar hebben, hebben we ook de mogelijkheden opgebouwd om deze gebundelde oplossing gemakkelijk te implementeren.”

Technisch een moeilijk proces?

“Klopt, helemaal omdat wij binnen 0,2 seconden zoekresultaten willen bieden. Op technisch gebied hebben we met wat pech te maken gehad met een eerdere externe oplevering, maar de grootste hobbel is genomen. Daarnaast is het ons gelukt om afgelopen jaar een eigen development team in huis te halen, een eigen code base te hebben staan en een systeem te hebben welke schaalbaar en werkend is voor de komende tien jaar. Daar voldeed het eerste systeem niet aan. Het systeem was prima voor Parcompare en de eerste stappen van MOBIAN, maar we waren genoodzaakt om een volgende versie te ontwikkelen. Inmiddels is er een nieuw systeem dat wij halverwege juli lanceren. Het ondersteunt verschillende valuta, verschillende talen, er zitten vernieuwde vouchers in, één factuur per boeking en allerlei nieuwe features. Voor ons wordt het ook makkelijker om nieuwe content toe te voegen, zoals fietsverhuur, extra trein suppliers (op dit moment gaan we de Zwitserse NS implementeren), parking, transfers wereldwijd, maar in de toekomst ook shared cars en zelfrijdende auto’s. Een soort Barbapapa-model.”

Een taxi, parkeren, transfers, fietsen in Barcelona… Daar heeft iedereen al partners voor. Waarom via MOBIAN?

Sven Snel

“Het gebruiken van onze API en Travel Agent Dashboard is gratis en je krijgt commissie. We hebben een enorm mooi platform met daarin alle mobiliteitsproducten waartoe je middels één partij toegang hebt in plaats van het onderhouden van samenwerkingen met meerdere partijen. Met één koppeling boek je een fiets in Lima en een minuut daarna een taxi in New York. En niet onbelangrijk: kwaliteit voor een goede prijs. Ook hier worden we door de vernieuwde inkoopprocessen steeds sterker in. Waar we hier met Parcompare geen directe controle op hadden, kunnen we er met MOBIAN via de techniek sturing aan geven. Zo erg zelfs dat we nu ook de verantwoordelijkheid gaan nemen over de geleverde diensten. Waar we met Parcompare echt het product van de aanbieder aanboden, willen we met MOBIAN meer het product zijn met daarbij de juiste informatie. En daar horen bepaalde verantwoordelijkheden bij. Dus een reseller kan één koppeling, één contract, één aanspreekpunt hebben voor alle mobiliteiten


Interview

welke nodig zijn. Hebben ze er maar drie nodig, dan is dat wat ons betreft ook prima. Daarnaast kunnen ze een kwalitatief goed aanbod verwachten tegen een juiste prijs.”

Wat is je boodschap aan reisagenten, touroperators en OTA’s?

“Op dit moment: dat we er bijna zijn en dat we er ook voor hen zijn om de mobiliteiten te kunnen verkopen aan hun reiziger. Dus wij kunnen de ontbrekende schakel zijn om een van deur tot deur reis aan te bieden. Zelf hebben we een heftig jaar achter de rug met alle ontwikkelen wat er ook toe heeft geleid dat we wat teveel op ons eigen eiland zijn bezig geweest. Veel energie is naar interne processen gegaan. We staan nu juist weer op het punt om ook extern weer meer te gaan doen en daarom willen we weer heel graag met iedereen om tafel komen. Zowel de reisagent, de touroperator, maar ook de airlines willen we allemaal faciliteren.”

Neemt het aantal partijen die een samenwerking met jullie zoeken na een jaar al toe? “Dit jaar zijn we vooral druk geweest me het uitbouwen van het team van drie naar vijftien man, een eigen development en it team oprichten en de omzet verhogen. Dat was een helse job, maar op de meeste punten zijn we geslaagd. Ook in omzet zijn we met 200% gestegen in vergelijking met vorig jaar. Deze ontwikkeling en de groei realiseren heeft veel energie gekost. Daardoor is het mooi om te zien dat bestaande partijen, maar toch ook nieuwe partijen ons wisten te vinden. Onder andere Otravo, Prijsvrij en een aantal grote, landelijke retailketens mochten we dit jaar als nieuwe klant begroeten en we werken al even samen met Fadiro, Qenner en BTN4U. Toch zijn nog niet alle partijen betrokken en wij willen zelf ons product, maar ook zeker de presentatie van het product verbeteren. Nogmaals, in mijn ogen zijn we nog teveel bezig geweest op ons eigen eiland met pro-

Extra parkeerplaatsen met voordelige prijzen voor het hoogseizoen MOBIAN heeft voor het zomerseizoen (7 juli tot en met 24 augustus) meer parkeerplaatsen ingekocht bij luchthavens. Snel: “Van die periode weten we dat de prijzen voor parkeerplaatsen enorm gaan stijgen en dat de beschikbaarheid heel slecht gaat worden. Daarom hebben we besloten om extra voorraad in huis te hebben tegen scherpe tarieven. We zien nu al dat de prijs op de markt enorm aan het stijgen is en dat er parkings aan het sluiten zijn. Dus dit is ook een mooi incentive voor onze resellers om haar reizigers iets unieks aan te bieden. De parkeerplaatsen zullen we aanbieden via verschillende tools.” Interesse om deze plaatsen aan jouw reiziger aan te bieden? Neem contact op met Linda Veeke via linda.veeke@mobian.global. duct en distributie waardoor we te weinig hebben kunnen luisteren naar hoe de markt dingen wil. Daarom vragen we de markt nadrukkelijk om kritisch naar ons product te kijken en ons feedback te geven, want met die input is iedereen gebaat. Eerst het product beter en bekender maken en luisteren naar de wensen uit de markt voordat we alleen een hele kerstboom optuigen op ons eiland. De komende maanden willen we met onze travel partners kijken hoe zij de kwaliteitshamburger gepresenteerd en geserveerd willen krijgen.”

Als jij aan tafel zit bij touroperators en reisagenten, wat vragen zij dan van jou?

“We werken met drie distributiesegmenten, namelijk globaal (airlines en partijen als Otravo), regionaal (spelers die aan Nederland gebonden zijn) en lokaal (reisagenten). Globale partijen kwamen we voornamelijk op de ITB tegen en daar merken we heel erg dat er een grote wens is om een API te implementeren met daarin alle content wat ze makkelijk willen wegboeken. Regionaal vraagt veel meer naar een goed converteerbare white label website met widgets die snel resultaten laten zien. Lokale partijen willen ontzorgd worden en willen meer weten over de achtergrond van onze producten.”

Jullie zijn sinds kort ANVR Business Partner. Hoe zit het met de garanties die jullie stellen?

Linda Veeke en Ron Hemelrijk

“De hoge eisen die de ANVR stelt aan het lidmaatschap zorgen voor een continue servicecontrole die de hoogste kwaliteit garandeert. Wij zijn nu dus zelf het product, hebben eigen algemene voorwaarden, een eigen callcenter, 24-uurs noodnummer en nemen

www.travelpro.nl

Gratis up en cross sellen Ron Hemelrijk (Commercial Director) en Linda Veeke (Sales Manager) spreken veel met diverse partijen uit de branche. Beiden verwachten dat steeds meer partijen aansluiting zullen zoeken tot en gebruik zullen maken van MOBIAN. Veeke: “Ik denk dat nog niet iedereen altijd het gemak en de voordelen van het gebruik van MOBIAN inziet. Het is een ancillary, maar ik wil iedereen uitnodigingen om een gratis account aan te maken om te zien hoe makkelijk je diverse producten kan boeken.” Volgens Hemelrijk is het een open deur om MOBIAN te gebruiken. “Zoveel producten over de hele wereld, waardoor je als reisagent in feite dezelfde propositie kan innemen als OTA’s. Via MOBIAN kan je gratis up en cross sellen op het gebied van mobiliteit. Het is moeilijker om verzekeringen te verkopen.” zelf de verantwoordelijkheid voor de orders. Dus we zeggen weleens voor de grap dat we van een booking.com constructie naar een Uber-model zijn gegaan. We vergelijken straks niet meer, maar presenteren direct het juiste product. Dit brengt een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee.”

Zijn er in Nederland meerdere partijen die hetzelfde doen als jullie?

“Nee in Nederland zie ik geen platform zoals MOBIAN. Uiteraard wel de partijen welke één mobiliteit aanbieden. Wanneer ik wat meer naar de mobiliteitssector kijk zie ik daar in slimme routeplanners uiteraard wel wat meer vergelijkbare partijen.”

Ik begrijp eigenlijk niet waarom er partijen zijn die nog niet met jullie samenwerken. Wat is daarvan volgens jou de reden?

“Ik denk dat wij de mogelijkheden van MOBIAN nog niet genoeg hebben uitgedragen, maar het hoeft ook weer niet in sneltreinvaart te gaan. De basis van het afgelopen jaar was op dat moment het belangrijkst. Nu willen we iedereen uiteraard meer vertellen wat we kunnen en wat we doen. Maar we hebben nog een paar kleine stappen te maken voordat we zelf tevreden zijn. In sommige gesprekken zie ik wel dat de urgentie niet altijd wordt gezien. Dat vind ik uiteraard nog steeds jammer dat we dit soms moeten verdedigen. Kijk naar een stedentrip, dan zijn de mobiliteiten de duurste elementen naast de vliegreis en de accommodatie. Overigens is een vliegticket Londen helemaal niet duur, terwijl de kosten voor trein, parkeren, taxi of/en openbaar vervoer behoorlijk op kunnen lopen. Dat wordt, denk ik, nog niet helemaal ingezien door iedereen.”

29


30

Nieuws

Tekst: Arjen Lutgendorff

Juweeltje Holland America Line: Blue Planet II met orkest Een voorstelling zoals je dat verwacht op een cruiseschip of misschien wel beter dan dat je had gedacht. De Holland America Line bestaat niet voor niets 145 jaar en presenteerde vorige week een juweeltje. Samen met BBC Earth vertoont Holland America Line tijdens cruisereizen voor alle gasten in het hoofdtheater een BBC Earth show onder begeleiding van een live orkest. Een hoogtepunt tijdens een cruise. Onlangs is de nieuwe voorstelling Blue Planet II in

première gegaan aan boord van de schepen. Tijdens een exclusief event aan boord van de Zuiderdam bij de Passenger Terminal Amsterdam kregen partners en media de voorstelling te zien. Na de voorstelling genoten de genodigden van een speciaal diner en een scheepsbezichtiging.

Explorations Central™

De beelden waren prachtig, evenals de begeleidende muziek, onder andere bij de beelden van de bloedstollende achtervolging die slangen inzetten op een zeeleguaan. Naast de aandacht die er werd gelegd op de nieuwe voorstelling van Blue Planet II, een absolute aanrader, was er ook aandacht voor Explorations Central™ (EXC™), een intensief programma aan boord, speciaal ontworpen

om de reis meer diepgang te geven en interessanter en boeiender te maken waarover Bill Fletcher (Sr. Director of Destinations) meer vertelde.

Renovatie

Nico Bleichrodt (Managing Director Sales & Marketing – Continental Europe): “In het winterseizoen 2018-2019 zal de Zuiderdam voornamelijk in de Caribbean varen. Het schip werd net als de meeste schepen in de Vista en Signature class gerenoveerd, waarbij onder meer alle suites worden gerenoveerd.” Er werd een uitgebreide rondleiding gegeven langs onder andere de prachtige club Billboard Onboard en de BB King Club, waar het nog lang onrustig bleef.


Special Oost-USA

Tekst: Dylan Cinjee

Oost-USA: van hoge wolkenkrabbers tot parelwitte stranden Rondreizen? Check! Strandvakantie? Check! Citytrip? Check! Eropuit in de natuur? Check! Wat je ook wil doen tijdens je vakantie, in Amerika kan het allemaal! Uiteraard staat West-USA bekend als ultieme roadtrip bestemming, maar waarom zou dat in het oosten van Amerika niet kunnen? Of je nou de drukke straten van New York gaat verkennen, op bezoek gaat bij Trump in het witte huis of toch liever een stukje van de Caribbean wil proeven op een van de keys in Florida. In het oosten van Amerika valt er voor iedereen iets te beleven. Het grootste voordeel? Je kan overal zelf naartoe rijden. Als er een staat is waar je alle elementen kunt combineren, dan is dat Florida. Begin je reis in Orlando en dompel jezelf onder in de wereld van Walt Disney in een van de vier Disneyparken. Nieuw dit jaar is Toy Story Playland in Disney’s Hollywood Studios. Het park dat morgen (30 juni) wordt geopend brengt je favoriete speelgoedhelden Woody en Buzz tot leven en telt twee nieuwe attracties: Slinky Dog Dash en Alien Swirling Saucers. Houd je van magie, maar dan net op een andere manier? Ga dan naar Universal Studios en tover jezelf in de Wizarding World of Harry Potter. Verken het kasteel Zweinstein of ga winkelen in de Wegisweg. Uiteraard staat de rest van het park ook in het teken van films. Nieuw geopend dit jaar is Fast & Furious – Supercharged. Waar je in een partybus een razendsnelle tocht

rit maakt. Ga je liever naar een waterpark? Bezoek dan eens Universal's Volcano Bay. De eyecatcher van dit park is de 61 meter hoge vulkaan Krakatau inclusief watervallen, glijbanen en een heuse Aqua Coaster.

Dolfijnen en Krokodillen

Vanuit Orlando rijd je binnen vier uur naar Miami, maar uiteraard kun je er ook voor kiezen om ergens een tussenstop te maken. Rijd je via het oosten dan kom je langs het Kennedy Space Center, de lanceerbasis van NASA en tevens een belangrijke toeristische trekpleister voor Florida. Wie via de westkant gaat komt langs Tampa, Fort Myers en Napels. Fort Myers is een historische stad en was vroeger de overwinterbestemming van twee belangrijke uitvinders: Thomas Edison (uitvinder van de gloeilamp) en Henry Ford (uitvinder lopende band). Tegenwoordig dienen deze landgoederen als museum. Fort Myers staat daarnaast bekend om haar mooie kusten en prachtige zonsondergangen. Vanaf de kust heb je uitzicht op het onbewoonde eiland Sanibel. Het eiland wordt gekenmerkt

door het National Wildlife Refuge, waar bezoekers vele bijzondere vogelsoort kunnen vinden. Wil je zowel wilde dieren spotten als een spannende activiteit beleven? Ga dan dolfijnen spotten tijdens een jetski tour! Een gids neemt je vanaf de kust mee op een twee uur durende tour door de wateren van Fort Myers, waarbij het zien van dolfijnen in de vrije natuur wordt gegarandeerd. Vanuit Fort Myers rijd je via de Everglades naar Miami. Uiteraard kun je hier niet doorheen rijden zonder een airboat tour te hebben gemaakt. Handen binnen boord, want de krokodillen zwemmen rakelings langs de boot.

Travelhome

“West-Amerika is veel populairder maar dat wil niet zeggen dat Oost-Amerika niet een perfecte camperbestemming is. Reis vanuit Miami of Orlando met de camper door Florida van de Everglades naar de prachtige stranden van Clearwater Beach tot aan het historische stadje St. Augustine. Sla het verborgen pareltje Dry Tortugas niet over, dit magnifieke park is per boot of vliegtuig te bereiken en ligt ten westen van de Key West”, aldus Roxanne Luijben, (Travelhome). “Daarnaast is de metropool New York natuurlijk een perfecte stop-over bestemming voorafgaand of aan het einde van een camperreis door de USA.”

Miami

In Miami is het tijd voor je ‘citytrip’. Zonder enige twijfel is het bekendste strand van Amerika South Beach aan de zuidkant van Miami Beach. Het brede strand met mooi zand en het prachtige Ocean Drive als decorvulling op de achtergrond is al jarenlang de verzamelplaats van mensen die zien en gezien willen worden. Loop over Ocean Drive en waar je ook kijkt zie je Ferrari’s en Lamborghini’s. Maar Miami heeft meer dan een hippe boulevard. Elke wijk is anders, ga naar Little Havana om de Cubaanse sferen te proeven, sta versteld van de muurschilderingen in Wynwood of bezoek een basketbalwedstrijd van de Miami Heat. Vanuit Miami rijd je door naar de Keys en kun je heerlijk genieten op de parelwitte stranden. Dichterbij de Caribbean kan je hier niet komen.

Sirata Beach Resort

Gelegen op loopafstand van het strand, het kindvriendelijke resort houdt dagelijks een groot aantal evenementen en activiteiten die zelfs de meest kieskeurige gasten weten te behagen. Het resort is gelegen in St. Petersburg Florida en is in staat om je de meest adembenemende zonsop- en ondergangen te laten aanschouwen. Geniet van de zandstranden en het kristalheldere water. Het vriendelijke personeel en de heerlijke maaltijden zorgen ervoor dat elke gast zich direct thuis voelt.

Wynwood, Miami

www.travelpro.nl

31


32

Special Oost-USA

New York, New York

Een citytrip in Miami is zeker de moeite waard. Maar Frank Sinatra zong niet Miami, Miami. Hij zong over de ultieme citytrip-bestemming, namelijk New York! New York is de grootste stad van de Verenigde Staten en staat bekend om de vele wolkenkrabbers, gele taxi’s en het Vrijheidsbeeld. De metropool is gelegen in de staat New York en is het centrum van politiek, communicatie, muziek, mode en cultuur. Je vindt er ontelbare musea, galeries en podia. En dat zien we onder meer terug in de vele films en tv-series waar de stad een middelpunt in is. De meeste bezienswaardigheden van New York zijn wereldberoemd. Maak bijvoorbeeld een boottocht naar het Vrijheidsbeeld en word meteen getrakteerd op de prachtige skyline van de stad. Bezoek het Empire State Building of het One World Trade Center en genieten van het prachtige uitzicht over de hele stad met het Central Park, Downtown en Uptown, West Side en East Side en de vijf stadsdelen Manhattan, Brooklyn, Queens, de Bronx en Staten Island. Ontdek de chaos en drukte van billboards en neonreclame op Times Square en zoek juist de rust weer op door te relaxen in het Central Park. New York wordt niet voor niets ‘The City That Never Sleeps’ genoemd. Het uitgaansleven van de stad is erg bruisend en gaat de hele nacht door. Je kunt veel cafés en discotheken vinden in de wijken Soho en East West. Wanneer je een echte theatervoorstelling wil bijwonen,

is Broadway the place to be. Tip: reserveer de tickets van te voren voor je klanten. Dan zijn ze verzekerd van een mooie zitplaats. Sportief aangelegd: bezoek dan eens een wedstrijd van de New York Yankees in het Yankees Stadion in Manhattan.

Met Interhome naar New York

“Wist je dat Interhome ook vakantiewoningen in het oosten van de Verenigde Staten aanbiedt? Bijvoorbeeld appartementen voor twee tot tien personen in New York, in hartje Manhattan. Ideaal voor gezinnen die een paar dagen New York willen verkennen. Ook heeft Interhome een ruim aanbod aan accommodaties in Florida. Bijvoorbeeld villa’s met privé zwembad in Orlando. ‘Voordeel bij Interhome is dat we deze villa’s direct van de eigenaar huren, dus je weet precies wat je boekt voor je klant”, aldus Rudolf Verbeek (Interhome).

Philly en Trump

Vanuit New York rijd je in ongeveer vier uur naar de hoofdstad van de Verenigde Staten: Washington DC. Maar voordat je daar bent rijd je eerst door Philadelphia. Dit is de zesde stad van Amerika en gelegen in de staat Pennsylvania. De meeste mensen korten de naam van de stad af tot Philly. De stad werd in 1681 gesticht en in 1776 was dit de plaats van de onafhankelijkheidsverklaring. Hierdoor kent Philadelphia een rijke historie die zich

uit in de vele historische gebouwen die te ontdekken zijn tijdens een stadwandeling met gids. Een van de historische gebouwen die je niet mag missen is de Independence Hall. Hier werd de Amerikaanse Onafhankelijkheidswet aangenomen. Het gebouw staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook een aanrader is de Liberty Bell en staat tegenover de Independence Hall. Het is een van de bekendste klokken van de Verenigde Staten. De Liberty Bell is het teken van de onafhankelijkheid. Ook een bijzonder: het gemeentehuis van de stad, Philadelphia City Hall is 167 meter hoog en hiermee is dit het hoogst gemetselde gebouw ter wereld. Eenmaal aangekomen in Washington heb je de keuze uit ontzettend veel bezienswaardigheden. De meeste hotspots hebben een politieke invalshoek, zoals het wereldberoemde Witte Huis, waar president Trump zijn intrek heeft genomen. Het Witte Huis is voor een gedeelte toegankelijk voor het publiek. Capitol Hill is ook een belangrijk ‘politiek’-gebouw, hier is de senaat en het Huis van Afgevaardigden gezeteld. Ook heb je in Washington het Pentagon, wat het hoofdkwartier is van het ministerie van Defensie. Daarnaast zijn er in Washington talloze monumenten, waarvan het Washington Memorial toch wel de bekendste is. De meeste monumenten vind je bij The Mall, de hoofdstraat van Washington. Even genoeg gezien over de Amerikaanse politiek, ga dan naar het grootste recreatiegebied Anacostia Park.

EURAM

“Op de website van EURAM vind je dertien Populaire Journeys in Oost-USA. Kies bijvoorbeeld ‘Het erfgoed van New England’, de bakermat van de USA. Ontdek de historische plaatsen en de prachtige natuur van het gebied van de Pilgrim Fathers, rijd door mooie dorpjes langs de Kancamagus Scenic Byway en overnacht onderweg in historische Country Inns. De route kun je uiteraard zelf aanpassen en je kiest zelf de accommodaties volgens de wens en het budget van de klant.”

De rode lijn

New York

Boston wordt ook wel de meest 'Europese' stad van Amerika genoemd met een zeer sfeervol en authentiek historisch centrum. De havenstad kent veel leuke en interessante bezienswaardigheden en ligt slechts vijf uur rijden vanaf New York. Om een indruk te krijgen van de zeevaartgeschiedenis, is er de Harbour Walk. Ook de moeite waard om te bezoeken is het New England Aquarium, een bijzonder aquarium dat is gelegen op Central Wharf. Hier vind je ongeveer 2.000 verschillende vissen en andere zeedieren. Boston Common is het oudste publieke park in Amerika, daar begint de grondsteen waar een rode lijn uit komt: dit is de zogeheten Freedom Trail (vrijheidsroute). De rode lijn


Special Oost-USA

loopt door de hele stad en brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden. In totaal is de tour vier kilometer lang en gaat dwars door het historische centrum. Tijdens deze trail kom je onder meer langs het State Capitol, Granary Burying en Kings Chapel. Ook zeker een bezoekje waard is Quincy Market, dit zijn drie grote markthallen vol met winkeltjes en restaurantjes. Het is hier altijd druk en de sfeer is erg gezellig.

Brand USA

Brand USA, de marketingorganisatie voor de Verenigde Staten, heeft een nieuwe website voor de reisbranche gelanceerd: VisitTheUSA.com/TravelTrade. en een nieuwe Inspiration Guide 2018 uitgebracht. De nieuwe door Brand USA ontworpen & ontwikkelde website beschikt over: Directe toegang tot de Brand USA Trip Kit, een nuttige bron voor Amerikaanse reisinspiratie en informatie, inclusief voorgestelde routes en prachtige bestemmingsfoto's. Informatie en advies over een bezoek aan de VS, inclusief een overzicht van het Amerikaans reisbeleid. Nieuwe 'USA Trip Planner' tool. Aanmelden voor de Trade Nieuwsletter, om altijd het laatste nieuws van Brand USA te ontvangen. Uitgebreide informaties over DMO’s. Agenda met aandacht voor de

marktactiviteiten van Brand USA en evenementen voor de komende 5 jaar. Daarnaast is het ook beschikbaar op apparaten zoals tablets en smartphones. Verder zijn er voor reisagenten en reisorganisaties ook de Inspiration Guides 2018 zonder kosten te bestellen.

Chicago

Chicago wordt ook wel The Windy City genoemd, er wordt dan een verband met de sterke wind vanaf het Michiganmeer gelegd. Een alternatieve uitleg is echter dat rond het eind van de 19e eeuw de politici uit Chicago zoveel over hun stad opschepten dat buiten Chicago vaak gesteld werd dat mensen uit Chicago overdrijven. De skyline van Chicago is in veel films en series gebruikt. En de stad is natuurlijk wereldberoemd dankzij Oprah Winfrey, die vanuit Chicago duizenden shows maakte. Een van de bekendste wolkenkrabbers is de Willis Tower, voorheen Sears Tower, en geeft een mooi uitzicht over de hele stad. Een ander gebouw dat je zeker eens moet zien is Wrigley Building. Dit gebouw is van een kauwgombalfabrikant en heeft een bijzondere klokkentoren. Ga ook zeker eens naar de Navy Pier. Dit is een kilometerlange pier die langs Lake Michigan loopt. Vooral in de zomermaanden is deze pier een must om te

Liberty Bell, Philadelphia

bezoeken, met leuke winkeltjes en straatartiesten.

Ontdek Oost USA met Oad

“Oad biedt aan de oostkust een prachtige elf-daagse groepsreis: 'Maak kennis met New York en Noord-Oost Amerika'. De reis biedt een mix van wereldsteden met stadstours (inbegrepen), verrassende landschappen, historie, een stukje Canada en het land van de Amish. Alle accommodaties zijn van een uitstekende superiorklasse, centraal gelegen in de steden en nabij de Niagarawatervallen. Nu €150 per persoon korting bij vertrek op 7 september. Zie Webscope voor alle info.”

Amerika

Volcano Bay, Orlando Goed nieuws! Campers zijn nu al boekbaar in Smarty voor 2019/2020.

Hippe steden en moderne steden met een historisch hart en een vriendelijke en gastvrije bevolking. Amerika is een ontzettend groot land en de mogelijkheden zijn eindeloos! Wij denken met je mee en laten de droom van je klant graag werkelijkheid worden. ✔ Alle groepsreizen gegarandeerd vertrek en veelal Nederlandssprekende reisleiding ✔ Van scherp geprijsde motels en hotels tot luxe, boutique en uniek ✔ Camper en autohuur van bekende verhuurmaatschappijen; snel en simpel te boeken via Smarty ✔ Je klant ontvangt direct na boeking een gratis ANWB Wereldreisgids t.w.v. €24,95 bij alle gepubliceerde rondreizen ✔ Onze specialiteit: maatwerk (verrereizen@dejongintra.nl)

Boston

Bus reizen

Auto reizen

TravelPro_20180622_240x340.indd 1

www.travelpro.nl

Vlieg reizen

Verre reizen

Steden reizen

volgende keer weer! 19-06-18 10:38

33


34

Fotoreportage

Tekst: Dylan Cinjee foto's: Sharon Evers & Dylan Cinjee

Oostdam: “We moeten aan de slag!” Vorige week vond alweer de vijfde editie plaats van de ANVR/Schiphol Travel BBQ at the Beach. Vanuit heel Nederland kwamen reisprofessionals bij elkaar in Beachclub Bloomingdale in Bloemendaal. Frank Oostdam (voorzitter ANVR) liet tijdens zijn speech zowel een positieve als negatieve klank horen. “We hebben ons als ANVR aardig in bochten gewrongen om klaar te zijn voor de Nieuwe Richtlijn Pakketreizen. We hebben nieuwe regelgeving, nieuwe voorwaarden en we hebben zelfs een nieuwe organisatie, de SGRZ. Een belangrijke organisatie die ervoor zorgt dat retailers normaal zaken kunnen blijven doen, zonder dat dit financiële nadelen met zich meebrengt. Een fantastisch initiatief.” Naast een bedankje aan de SGR voor dit initiatief en meer positieve woorden over hoe het jaar tot nu toe verloopt, sprak Oostdam ook zijn zorg uit. “Als ik de krant lees of televisie kijk en zie hoe er nu in de publieke opinie wordt gesproken over vliegreizen dan baart mij dat ernstige zorgen. Daarom roep ik zowel de vlieg- als de reissector op om zich in de

discussie te mengen. Wij moeten een geloofwaardige partner zijn en met feiten komen, want op dit moment heb ik het gevoel dat de discussie is gekaapt door actiegroepen en bewonersgroepen. Daarom moeten wij de aandacht leggen op de goede dingen die reizen met zich meebrengt. Wel denk ik dat de periode van ongeconditioneerde groei achter ons ligt. Willen we als sector een toekomstgerichte sector blijven? Dan zullen we met elkaar een genuanceerder standpunt moeten aannemen, waarbij we aan beide kanten aan de belangen moeten voldoen. We moeten als sector aan de slag!"

Frank Oostdam (ANVR) en Maaike van der Windt (Schiphol)

Kijk voor meer foto's op onze facebookpagina: facebook.com/travelpronl.


Special All-Inlcusive

Tekst: Dylan Cinjee

All-inclusive: onbezorgd genieten De keuze in all-inclusive hotels is reuze. Voor welke bestemming moet je gaan? En welk hotel moet je dan kiezen? Wie kan die vraag beter beantwoorden dan degene die deze reizen verkopen. Daarom hieronder enkele (gratis) tips van jullie collega’s!

All-inclusive reizen zijn populair onder de Nederlanders. Alles erop en eraan en dat slechts voor één prijs. Dat zijn pas voorwaarden om lekker te kunnen ontspannen en de stress van alledag even te vergeten. Niets moet, alles mag is dan ook vaak het credo. Nederlanders krijgen maar geen genoeg van het boeken van een all-inclusive vakantie naar een warm oord. Steeds meer Nederlanders ontdekken de gemakken van een alles-in-eenvakantie, want met een dergelijke vakantie kan je onbezorgd genieten en wordt de vakantieganger op zijn wenken bediend.

RIU Palace Mexico op 20 minuten loopafstand van Playa del Carmen. Sinds ik er zelf geweest ben heb ik al verschillende klanten ernaartoe geboekt. En ze zijn het allemaal met me eens! De gerenoveerde kamers, de ruime opzet van het hotel, het prachtige strand voor de deur, het heldere water dat geschikt is voor duikers en snorkelaars en tot slot het waanzinnig lekkere eten van het buffetrestaurant of lekker culinair doen in een van de vier à la carte restaurants waar je zo vaak kunt gaan eten als je wilt. Dat maakt dat dit hotel een absolute aanrader is. Ik zou er best nog een keer naartoe willen, ook omdat de bestemming zo divers is en er een ontzettend groot aanbod aan excursies is. Het grote voordeel is ook nog dat je er zelf met een auto op uit kunt. Met andere woorden, voor ieder wat wils!”

aanbod van Travel Impressions zijn zorgvuldig geselecteerd om te voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van de touroperator. Er zijn veel AMResorts opgenomen in het programma en je vindt deze resorts onder andere in Mexico, Costa Rica, Jamaica en de Dominicaanse Republiek. De AMResorts zijn onderverdeeld in verschillende categorieën; er is een uniek concept voor iedere vakantiebehoefte: De Zoëtry Resorts zijn kleinschalig en bieden service en faciliteiten van een zeer hoog niveau. Geschikt voor zowel stellen als families. De ‘adults-only’ Secrets Resorts zijn groter en bieden veel faciliteiten en activiteiten voor volwassenen vanaf 18 jaar. De Breathless Resorts bieden een hip en trendy concept voor 18+. De Dreams Resorts zijn vriendelijke geprijsd en bieden een scala aan faciliteiten en activiteiten; ideaal voor stellen en families. Zijn je klanten nog op zoek naar een hotel voor de aankomende zomervakantie? Bij boeking van een AMResort ontvangen zij altijd een resorttegoed tot wel USD 400, te besteden aan extra’s in het hotel. En jij als reisbureau wordt voor elke AMResort-boeking beloond met een extra hoge commissie van 15%. Let the summer begin!

Uitgebreid aanbod luxe all-inclusive vakanties bij Travel Impressions

Tip van Sandra Vestjens (TUI at Home)

“Ik boek best vaak all-inclusive, ik denk wel 30% van al mijn boekingen. Een van de tophotels op het gebied van all-inclusive vind ik

Niet meer verrast worden door onverwachte extra’s tijdens het uitchecken bij het hotel? Steeds meer mensen kiezen voor een all-inclusive vakantie! Hierbij zijn alle maaltijden, drankjes en zelfs een groot aantal activiteiten inbegrepen bij de reissom. De all-inclusive resorts in het

Tip van Ineke Derksen (Face2Face Travel)

“Toevallig was ik laatst naar de presentatie van Travel Impressions in samenwerking met AMresorts. Ik ben erg enthousiast over de mogelijkheden op basis van all-inclusieve die deze hotels bieden in het Caribisch gebied. Zo hoeven gasten niet verplicht een polsbandjes te dragen, zijn er kamers met swim in - swim out mogelijkheden, is het in- en uitchecken niet gebonden aan vaste tijden, zijn er à la carte restaurants waar je niet voor hoeft te reserveren op een vast tijdstip en nog veel meer. Ik heb er nog geen klanten naar geboekt, en helaas ook nog niet zelf

RIU Palace Mexico

www.travelpro.nl

35


36

Special All-Inclusive

geweest. Wel ben ik onlangs ook vijf dagen in het Grand Palladium White Island in Playa d'en Bossa op Ibiza geweest op basis van allinclusief. Prima vijfsterrenhotel, voldoende zwembaden, diverse bars, entertainment en ook verschillende à la carte restaurants. Voor sommige drankjes en gerechten dien je dan wel bij te betalen. Ook als je gebruik wil maken van de Spa, dan kost je dit €20 entree plus uiteraard de behandelingen. Maar zeker de moeite waard. Er is een entertainment team bij het zwembad en ‘s avonds is er ook altijd wel wat te beleven.”

1950

Nederlanders boeken graag all inclusivevakanties, omdat ze vooraf weten hoeveel geld ze eraan kwijt zijn. Ook voor de resorts die deze formule hanteren is het fijn, aangezien zij dan meteen weten wat de inkomsten zijn. De resorts die beschikken over de allinclusive-verzorging zijn meestal groot en hebben veel faciliteiten, zoals een uitgebreid buffet, animatie en grote zwembaden. Turkije is hét vakantieland voor een all inclusivevakantie. Naar verluidt zijn de eerste all-inclusive vakanties georganiseerd door Gérard Blitz in 1950. Hij was oprichter van Club Med en daarom wordt er gezegd dat Club Med de eerste reisorganisatie is die de all-inclusive formule heeft gebruikt. De all-in formule werd later ook in Turkije geïntroduceerd en daarna in veel andere vakantielanden. Turkije wordt daarom ook genoemd als een traditionele allinclusive bestemming, samen met Mexico, de Dominicaanse Republiek, Aruba, Curaçao en Jamaica.

Tip van Mariza van der Minnen (TUI at Home)

“Als ik all-inclusive boek is het zijn voornamelijk RIU, Zafiro en Viva. De laatste twee alleen te vinden op Mallorca en Menorca. Ik boek vaak Zafiro Mallorca in Can Picafort en

Viva Sunrise in Alcudia, omdat ik weet dat het perfect is. De reactie van de klanten zijn altijd superpositief. Prijstechnisch ligt dit wel in het hogere segment, maar vooral de service en kwaliteit van het eten en drinken maakt dat prijs en kwaliteit in verhouding is. À la Carte is bij dit concept inbegrepen. Er wordt veel gedaan voor kinderen en in het hoogseizoen zit er vaak Nederlandstalig personeel in het animatieteam. Deze zomer ga ik zelf naar Zafiro Mallorca en mijn verwachtingen zijn hoog. Ik heb dit al vaak verkocht en de reacties zijn uitsluitend positief, daarnaast boek ik ook veel repeaters naar dit hotel.”

die werken met deze formule bieden veel meer, zoals de keuze uit meerdere restaurants en bars. Of een all inclusive vakantie nu voordelig is of juist niet, dat ligt vooral aan de wensen en behoeften van de klant. Daarnaast kennen veel all-in accommodaties een adults only-area. Dit is een gebied op het resort dat alleen toegankelijk voor volwassenen.

Ultra

Het aanbod all-inclusive vakanties is enorm en hierdoor bestaan er verschillende soorten. De meeste hotels en resorts bieden standaard all-inclusive aan waarbij vakantiegangers op gezette tijden kunnen ontbijten, lunchen, dineren en een drankje kunnen halen bij de bar. Het eten is in buffetvorm. Er is vaak ook een mogelijkheid om een uitgebreidere versie te boeken: ultra all-inclusive. Accommodaties

Tip van Rob Oostendorp (TUI Nederland)

Rob Oostendorp, Manager Product Group Medium Haul bij TUI, is heel enthousiast over TUI BLUE Palm Garden in Side, Turkije. “Dit hotel is heel mooi opgezet. Het oogt niet zo massaal, doordat er alleen laagbouw is en veel groen. Een andere sterk punt vind ik het eten. Dit is heel gevarieerd en supervers. Brood wordt bijvoorbeeld zelf gebakken en ook de pasta wordt vers gemaakt. Maar ik ben niet de enige die enthousiast is, onze gasten zijn dat ook. TUI BLUE Palm Garden wordt beoordeeld met een 9,6.”

Tip van TripAdvisor

Zafiro Mallorca

Ikos Resorts domineert de top drie van beste all-inclusive resorts ter wereld van de TripAdvisor Traveler’s Choice Hotel Awards 2018. Ikos Olivia is door reizigers op TripAdvisor verkozen tot het allerbeste allinclusive resort van de wereld in 2018. Op nummer drie staat Ikos Oceania. Ikos Resorts is zeer verheugd met deze erkenning door reizigers. Binnen Europa behalen Ikos Olivia en Ikos Oceania in Chalkidiki opnieuw respectievelijk de eerste en tweede plaats in de


Special All-Inlcusive

TripAdvisor Traveler’s Choice Hotel Awards 2018 – Europa voor de categorie ‘all-inclusive’, net als in 2017. Dit is een opmerkelijke prestatie voor Ikos Resorts, binnen drie jaar na de lancering van het hotelmerk. In het kader van het groeiplan is in mei 2018 het nieuwe Ikos Dassia in Corfu geopend en in 2019 is de opening van een vierde resort gepland in Kos. Gasten voelen zich thuis bij Ikos Resorts dankzij Infinite Lifestyle, een ideale wereld van elegantie en stijl. Gastronomische menu’s samengesteld door befaamde Michelin sterrenchefs. Keuze uit 300 wijnen. Cocktails bedacht door de beste mixologists, merkdranken in de bars en op de kamer, 24/24 roomservice. Luxueuze beauty-producten en behandelingen van Anne Semonin Paris.

Cruisen

Wie denkt dat all-inclusive alleen voor hotels geldt heeft het mis. Vorig jaar is Norwegian Cruise Line namelijk haar volpension veranderd naar ‘Premium All Inclusive’. Het belangrijkste verschil is dat de fooien voortaan bij de cruise zijn inbegrepen. Waardoor de cruise een stuk goedkoper uitvalt. Passagiers die ouder zijn dan 21 kunnen genieten van gedistilleerde dranken, bier van de tap of uit fles, wijn, cocktails, frisdrank en sappen. De reacties op dit nieuwe concept zijn zowel vanuit de gasten als de trade uitermate positief. Dat laat Harry Sommer (Executive Vice

President International Business Development bij Norwegian Cruise Line) weten tegenover TravelPro. “De reisagenten zijn erg tevreden, met name omdat ze nu commissie krijgen op het gehele pakket, daardoor is de commissie nu ongeveer 70% hoger dan het twee jaar geleden was. Ik ben dit jaar 25 jaar werkzaam in de cruise-industrie, tien daarvan bij NCL, en ik zie dat onze gasten blij zijn met deze ontwikkelingen. We bieden ze een mooi, compleet product voor een duidelijke prijs en dat is heel belangrijk, ook voor de Nederlandse markt.” Sommer die ook Oceania Cruises en Regent Seven Seas vertegenwoordigt ziet dat Nederlandse passagiers juist naar dit soort producten op zoek zijn. “De Nederlandse markt is een van de sterkste markten voor Oceania en Regent, daaruit blijkt dat Nederlanders erg ontvankelijk zijn voor een Premium product. NCL moeten ze wat dat betreft nog wel ontdekken, maar we zijn ervan overtuigd dat dit gaat lukken, daar ligt een mooie uitdaging voor Kevin Bubolz, onze nieuwe Vice President en Marketing Director voor Europa.”

Club Med

“Club Med is opgericht in 1950 en is de eerste touroperator die zich specialiseerde in het all-inclusive concept. Wereldwijd zijn er op dit moment 68 Resorts waar jouw klanten zich kunnen vermaken met verschil-

lende activiteiten waaronder: boogschieten, tennissen, golfen, zeilen, waterskiën en nog veel meer. Tevens is het genieten van gastronomische gerechten en dineren op prachtige locaties is bij Club Med heel normaal. Daarnaast is er een ruim aanbod aan zon- én wintersportbestemmingen. Tijdens een wintersportvakantie zijn gedurende het verblijf de skilessen en skipas voor jouw klanten inbegrepen. Bij Club Med is het hele gezin even belangrijk: zo zijn de kinderopvang faciliteiten vanaf 4 tot en met 17 jaar inbegrepen, uiteraard onder professionele begeleiding en op spelende wijze educatief. Is jouw klant juist op zoek naar rust en even geen kinderen om het zwembad heen? In verschillende Resorts zorgen Zen Zones voor volwassenen voor een oase van rust. Als jouw klant voor Club Med kiest, kiest hij/ zij voor een vakantie waar écht aan alles is gedacht!”

Laat jouw klanten kennis maken met de all-inclusive formule van Club Med. Kinderopvang vanaf 4 t/m 17 jaar en een ruim aanbod sportactiviteiten inbegrepen. Daarnaast genieten jouw klanten van Zen Zones voor volwassenen in verschillende resorts en gastronomische gerechten. clubmed.nl | 0900-202.03.07 | infonl@clubmed.com Travelpro met tekst.indd 1

www.travelpro.nl

25-06-18 12:04

37


38

Nieuws

Dit was het nieuws... Gekocht!

Canada!

Parade

Nieuwe maaltijden

Grieks genieten

Nog meer

Panta Reisbureau en Panta Zakenreizen zijn door een management buy-out door De Reisspecialisten Groep verkocht aan Peter van Vliet. Van Vliet werkt sinds 1978 bij Panta Reizen en is er sinds 2002 directeur.

De Parade is een rondreizend theaterfestival en de ultieme plek om te genieten van een leuke band of theater, heerlijk te eten of je dagelijkse zomerborrel te nuttigen. Dit is dan ook de reden dat Floow Travel de Parade heeft uitgekozen voor een bijeenkomst. Samen met Bentour Reizen, HolidayTaxis, Oad, FTI, Suncamp Holidays en Holiday Extras nodigt Floow Travel jou hiervoor uit.

Thomas Cook heeft zich gecommitteerd aan verdere investering in Griekenland, met de aankondiging dat zij verwacht deze zomer drie miljoen vakantiegangers naar het land te brengen. Dat is één derde meer dan twee jaar geleden.

Buro Scanbrit heeft het aanbod van wintervakanties uitgebreid met een nieuwe bestemming: Canada. Net als in Scandinavië is een wintervakantie in Canada meer dan skiën alleen. De uitgestrekte natuur is perfect voor avontuurlijke activiteiten. Van huskytocht door de poedersneeuw tot sneeuwschoenwandeling met uitzicht op de bergtoppen.

Er komt een nieuwe service in Economy Class op intercontinentale KLMvluchten. Aan het begin van de intercontinentale vlucht ontvangen Economy Class passagiers straks een flesje water, een verfrissingsdoekje en een koptelefoon waarmee zij zich direct kunnen installeren voor de reis. Na deze welkomstservice biedt KLM de passagiers een uitgebreide keuzemaaltijd op vluchten vanuit Amsterdam.

Corendon gaat in het zomerseizoen 10.000 extra vakanties naar de Turkse badplaatsen Antalya en Dalaman verkopen in samenwerking met Pegasus Airlines. Om aan de grote vraag naar vakanties naar Turkije te voldoen, heeft Corendon deze extra capaciteit gecreëerd.


Vacatures/Colofon/Agenda

Vacatures TravelPro biedt op haar website, in het magazine en in de digitale nieuwsbrief, een overzicht met de nieuwste vacatures in de reis- en luchtvaartbranche. Hier vind je een greep uit het aanbod. Corendon zoekt meerdere fulltime Customer Service Agents (Antalya)

Gek op toerisme en altijd al in het buitenland willen werken? Dan is de functie Customer Service Agent bij Corendon echt iets voor jou! Het Contact Center bevindt zich in de bekende vakantiestad Antalya aan de Turkse Rivièra.

Corendon zoekt E-Business Application Development Manager

Voor het compacte team zijn ze op zoek naar een enthousiast nieuw teamlid die samen met

hen de uitdaging aan gaat om de uiteenlopende onlinesystemen van het bedrijf aan te passen aan het snel veranderende digitale landschap.

Stip zoekt Marketing Coördinator

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in een van deze vacatures, wil je het hele aanbod aan vacatures zien of zelf een vacature plaatsen? Kijk dan snel op travelpro.nl of bel naar 024-8200203.

In de functie van Marketing Coördinator bepaal je samen met het management van Stip Reizen de marketingactiviteiten. Je bent daarbij medeverantwoordelijk voor de dagelijkse coördinatie en begeleiding hiervan.

Agenda

Colofon Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, Nijmegen Tel: +31(0)24-8200203 E-mail: redactie@travelpro.nl Internet: www.travelpro.nl Oplage: 5400 exemplaren Verantwoording: TravelPro is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V. Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben. Abonnement: Jaarabonnement: e 95 Thuisabonnement: w85

Studentenabonnement: e 75 Proefabonnement (3 maanden): e 20 Deze tarieven zijn exclusief BTW. Wijzigingen i.v.m. abonnement per e-mail kunnen worden doorgegeven: abonnement@travelpro.nl. Opzeggen mag per e-mail, per post of telefonisch. Vragen? Info@travelpro.nl Uitgever: Tom van Apeldoorn Vormgeving & DTP: Seb van Apeldoorn & Iris Beenen Druk: Senefelder Misset, Doetinchem Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door foto-kopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van @TRAVELPRO

Tom van Apeldoorn Eigenaar tom@travelpro.nl

TJ van Apeldoorn Commercieel Directeur tj@travelpro.nl

Dennis de Groot Sales Manager dennis@travelpro.nl

Sharon Evers Redacteur sharon@travelpro.nl

Dylan Cinjee Redacteur dylan@travelpro.nl

Iris Beenen Graphic Design iris@travelpro.nl

Arjen Lutgendorff Hoofdredacteur arjen@travelpro.nl

Seb van Apeldoorn Chief Graphic Design seb@travelpro.nl

www.travelpro.nl

2018

Juli

03: Sambasso Roadshow, Zwolle.

September

13: Wintersport Persdag, SnowWorld Zoetermeer. 17: TravelPro Dinner Workshop Ras Al Khaimah. 18-20: IT&CM Asia (Bangkok, Thailand). 25-28: iftm TOP RESA (Parijs).

Oktober

06-07: Cruise Event, Waagnatie (Antwerpen, België). 11: Reiswerk HR Expertmeeting, MiddenNederland. 11-13: Cambodia Travel Mart (Phnom Penh). 13-14: Verre Reizen Event, Waagnatie (Antwerpen, België). 15-18: International Golf Travel Market (IGTM), Slovenië. 16-18: IMEX America. 20-21: Cruise Event, Fokker Terminal (Den Haag). 27-28: Verre Reizen Event, Fokker Terminal (Den Haag). Mist er een event of informatie bij een al gepubliceerd event? Mail (redactie@travelpro.nl) of bel (024-8200203) met de redactie van TravelPro.

39


www.travelpro.nl

TravelPro #26 29-06-2018  

TravelPro #26 29-06-2018

TravelPro #26 29-06-2018  

TravelPro #26 29-06-2018