Page 1

NUMMER1614– –195 APRIL APRIL 2019 2019 NUMMER

"GENOEG REDENEN VOOR RETAIL OM VIA SAMBASSO TE BOEKEN"

SCHILTEN (VX DE PLANEET) OVERWOOG REISBUREAUS ERBIJ TE KOPEN

"OPPASSEN VOOR GREENWASHING" SANDER VAN OPSTAL & EPPO STEENHUISEN


Onbegrensd genieten Ontelbare kleurrijke vissen bewonderen tijdens de dagelijkse snorkelexcursie, sporten in een state-of-the-art gym onder begeleiding van een personal trainer, exotisch dineren in het spectaculaire onderwaterrestaurant‌ Het is allemaal bij de prijs inbegrepen tijdens een verblijf in OZEN by Athmosphere at Maadhoo in de Malediven. Beleef er een onvergetelijke vakantie met Travel Impressions, natuurlijk met speciale Travel Impressions extra’s.

www.travelimpressions.nl /T /Travel Impressions Nederland /Travelimpressions_int

Alle producten en diensten worden aangeboden en geleverd door Travel Impressions, onderdeel van ALG Tide Netherlands B.V. (geregistreerd te Amsterdam, Hoogoorddreef 5, 1101 BA;, KvK 58356118).


3

Inhoudsopgave

Weer of geen weer Gerrit Hiemstra hoeft maar een windje te laten of er worden tientallen vluchten vanaf Schiphol geannuleerd. Daarnaast las ik deze week een interessant nieuwtje, namelijk dat steden steeds verder uit elkaar komen te liggen (???!!!!).

Op de cover Van Opstal & Steenhuisen Sambasso Roadshow VX de Planeet

15-21 27 38-39

Specials Autohuur: de laatste trends 5-9 Midden-Oosten 33-35 Duitse steden 43-45

Verder in dit nummer Untamed naar Ecuador 12-13 #CooksCasino 23 EasyJet Brexit-proof 41

3x stad van de maand april

Met gratis extra’s

Berlijn, Belgrado & Barcelona

We vliegen met de ultramoderne vliegtuigen van vandaag de dag blijkbaar langer over dezelfde afstand, dan dat men er in de jaren zestig over vloog. Een vlucht van New York naar Los Angeles werd in de jaren zestig blijkbaar afgelegd in vijf uur en neemt vandaag de dag meer dan zes uur in beslag(?!). Ook lijken New York en Washington DC. opeens verder uit elkaar te liggen. Drie kwartier in de jaren zestig, vandaag is er zeker 75 minuten voor nodig. De luchtvaartsector is Hiemstra en de zijnen waarschijnlijk maar wat dankbaar met de mogelijkheid om de weersomstandigheden tot op de detail te voorspellen. Wordt er menigmaal keihard gelachen om bijvoorbeeld de ‘code oranje’ die wordt voorspelt, wanneer je in een vliegtuig zit waar de wind tegenaan slaat, dan lach je wel minder hard. Toch wekt de hoeveelheid annuleringen door ‘storm’ behoorlijk wat ergernis op bij zowel reisprofessionals als reizigers. De reden lijkt logisch. Bij een vlucht die lang vertraagd of geannuleerd is door slechte weersomstandigheden heb je namelijk geen recht op een vergoeding voor het tijdsverlies. Slecht weer wordt gezien als een buitengewone omstandigheid, want de luchtvaartmaatschappij kan namelijk geen invloed uitoefenen op de situatie. Ergens snap ik de luchtvaartmaatschappijen ook wel. Je neemt liever het zekere voor het onzekere. Voor het zomaar ‘opvullen’ van de vluchttijd heb ik iets minder sympathie. Het is natuurlijk makkelijk voor een airline om te zien welke routes slecht presteren op het gebied van punctualiteit en hier de vluchttijd te verhogen, mensen voor de gek houden eigenlijk. En ondanks het ‘opvullen’ van de vluchttijd komt

kijk sjorop s voor le infoal extra’&s

www.travelpro.nl

nog steeds meer dan 30% van alle vluchten wereldwijd te laat aan. Ik vraag mij af in hoeverre de moderne regelgeving waardoor consumenten recht hebben op een vergoeding bij vertragingen ten goede komen aan het plezier van reizen en reizen verkopen. Aan de ene kant goed, zodat luchtvaartmaatschappijen er niet met de pet naar kunnen gooien, maar aan de andere kant zorgt het voor mateloos irritante situaties waarbij reizigers om het minste of geringste al om een vergoeding vragen. Groot respect wat dat betreft voor de medewerkers van luchtvaartmaatschappijen en andere reisprofessionals die direct of indirect te maken krijgen met vluchtvertragingen, want dan moet je vandaag de dag volgens mij sterk in je schoenen staan. Waarschijnlijk een stuk sterker dan in de jaren zestig… Arjen Lutgendorff arjen@travelpro.nl


FOX is sponsor van:

REISBUREAU VAN HET JAAR VERKIEZING 2019!

PRIVÉ RONDREIZEN MET HUURAUTO GEN, SERVICE EN EXTRA’S

INCLUSIEF VERZEKERIN

Gerenommeerde partners

Uitstekende service

Complete verzekeringen

Ruim aanbod kwaliteitsauto’s

FOX biedt een ruime keuze aan verre privé rondreizen met huurauto. De prijs voor de

DE VOORDELEN VAN EEN FOX PRIVÉ RONDREIS MET HUURAUTO

huurauto en de bijbehorende verzekeringen

• Bij onze populairste reizen kun je een FOX Upgrade pakket bijboeken,

zijn altijd in de reissom inbegrepen. We werken alleen samen met de meest

uiteraard inclusief huurauto-upgrade. • FOX werkt in Australië, Mexico, Canada en de VS samen met Hertz.

gerenommeerde autoverhuurbedrijven met

De diefstal- en schadeverzekering is altijd inbegrepen en er zijn er geen

het hoogste serviceniveau. Zoals je van

verborgen extra’s die ter plaatse betaald dienen te worden.

ons gewend bent, vliegen we alleen met de meest gerenommeerde airlines en verblijven

• Europcar is onze partner in Zuid-Afrika en Namibië; iedere huurauto is hier voorzien van een volledige verzekering zonder eigen risico.

onze reizigers bij voorkeur in comfortabele

• Een routebeschrijving, kaarten en handige tips voor onderweg zijn altijd inclusief.

kleinschalige drie- en viersterrenhotels,

• Onze lokale vertegenwoordiging is 24/7 bereikbaar voor hulp en advies.

vaak met zwembad.

Bekijk ons uitgebreide reisaanbod aan privé rondreizen met huurauto op FOX.nl/huurauto


Special Autohuur

Tekst: Arjen Lutgendorff

Autohuur: de laatste trends onder de loep Analisten wereldwijd verwachten een transformatie in de autoverhuursector. In deze special lees je meer over wat er over de toekomst van autoverhuur wordt verwacht.

Trends zijn interessant, maar één van de grootste uitdagingen voor autoverhuurbedrijven is het bieden van een superieure klantenservice en dan met name wat betreft het (online) afhandelen van klachten van klanten.

Ride-sharing

Een snel opkomende trend in de autoverhuursector, die volgens de kenners vrijwel zeker van invloed zullen zijn op de toekomst van reizen, is dat consumenten niet alleen meer kijken naar de mogelijkheid om een auto te huren. Ze kijken tegenwoordig ook naar de mogelijkheden van ride-sharing, iets dat mogelijk is op plekken waar je het niet had verwacht. De transformerende fase in de autoverhuursector waarin we ons bevinden, zal er volgens sommigen voor zorgen dat de oude manier van zakendoen verdwijnt. Grenzen tussen autobezit, -verhuur en -lease zullen verdwijnen in een wereld waarin auto's zichzelf besturen.

Leeftijdsbeperkingen

Een bedrijf als Enterprise bedient al meer dan

125 universiteitscampussen en honderden zakelijke en overheidsinstanties in meer dan 35 Amerikaanse staten. Het CarShare-systeem wordt ondersteund door een netwerk van meer dan 5.800 kantoren. Voor jonge huurders richt het zich ook op één van de meest irritante problemen met het huren van een auto: leeftijdsbeperkingen. Ook als je een student bent tussen de achttien en twintig jaar oud, kun je bij de meeste universiteiten waarmee Enterprise samenwerkt een auto delen.

FOX: ook privé-rondreizen met huurauto

FOX biedt op een groot aantal verre bestemmingen privé rondreizen met huurauto. We werken daarbij samen met de meest gerenommeerde autoverhuurbedrijven met een hoog service- en kwaliteitsgehalte, waaronder Hertz en Europcar. Zo is Hertz onze partner in Australië, Mexico, Canada en de VS. Jouw klanten zijn zo verzekerd van een ruim aanbod kwaliteitsauto’s, variërend van een standaard huurtype B of C tot een 4WD. Bovendien is

www.travelpro.nl

bij Hertz de diefstal- en schadeverzekering altijd inbegrepen en zijn er geen verborgen extra’s die ter plaatse betaald dienen te worden. Uiteraard bieden wij de optie aan om navigatie bij te boeken. FOX biedt ook selfdrives naar Costa Rica, Cuba, Marokko, Mexico en Nieuw-Zeeland. In Zuid-Afrika en Namibië werken we samen met Europcar. Iedere huurauto is voorzien van een volledige verzekering zonder eigen risico. FOX top drie privé-rondreizen met huurauto • Easy Going Het Wonderlijke Westen – een 21-daagse ontspannen roadtrip langs de highlights van West-Amerika. • Klassiek Zuid-Afrika – een 24-daags avontuur vol hoogtepunten, waaronder de Panoramoroute, Kruger Park, Swaziland, Drakensbergen, Addo Elephant NP, Stellenbosch en uiteraard Kaapstad. • Mooiste van Australië (diverse vervoersty pen) – In 26 dagen van Sydney via Melbourne naar Adelaide, dwars door de outback om wat ‘red dust’ op te snuiven door naar Cairns om langs de Sunshine Coast af te zakken naar Brisbane.

Meer dan autohuur

Autoverhuurbedrijven breiden niet alleen uit wat betreft autohuur, maar ook op allerlei andere vlakken. Eind vorig jaar kwam Hertz met Hertz +, een platform waarop klanten tienduizenden excursies/ervaringen kunnen boeken waaronder ook exclusieve evenementen, rondleidingen, maar ook een walvissafari.

5


Special Autohuur

Autohuur met net dat beetje meer In 2017 is Vuelandia voor de Nederlandse en Vlaamse markt aangesteld als GSA voor Flexible Autos, dat uitsluitend boekbaar is via Vuelandia’s Travel Navigator. TravelPro sprak erover met Mikel van Nimwegen (directeur/

eigenaar Vuelandia), Ed Smit (Salesmanager Flexible Autos Nederland en België) en Gabriëlle Reman (OperationsAccountmanager Customer Support). Vertel eens meer over Flexible Autos. 

Van Nimwegen: “Flexible Autos is een handelsnaam van Flexiblecarhire.com Ltd. Dit is een onafhankelijk bedrijf, opgericht in 2007 en één van de toonaangevende bemiddelaars van autohuur wereldwijd op meer dan 22.000 locaties in 120 landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Ware in Hertfordshire (Verenigd Koninkrijk), maar er zijn ook kantoren in België, Frankrijk, Spanje en Dubai. We werken samen met bedrijven die aan de kwaliteitseisen van Flexible Autos voldoen, zoals Alamo, Avis, Hertz, Europcar, Sixt, Wiber, et cetera.”

Met wie werken jullie al samen in Nederland?

Van Nimwegen: “Flexibel Autos is beschikbaar voor de hele retail via de Travel Navigator van Vuelandia. Elk kantoor wat geregistreerd is binnen deze omgeving kan dus via Flexible Autos een huurauto reserveren. Op vuelandia. com/suppliers/flexible-autos/ vind je meer info of bel ons tijdens kantooruren op 0900 - 440 00 00. Je kan je agentschap kosteloos registeren door een mail te sturen naar flexibleauto@ vuelandia.com en je kan direct aan de slag.”

Wat als een klant op de bestemming bedenkt dat ze nog een auto willen huren?

Van Nimwegen: “Last minute is geen probleem, maar waarom wachten? Bij Flexible Autos kun je kosteloos annuleren tot 24 uur voor huuraanvang. Ook zonder reden! Deze service is bij ons standaard inbegrepen en je betaalt er niet apart voor, wat vaak wel het geval is bij andere aanbieders. Wanneer je als klant ter plaatse besluit om een auto

Gabriëlle Reman.

Nieuwtjes

- Nieuwe leverancier in Costa Rica: Adobe Rent a Car. - Nieuwe leverancier in Spanje: Wiber. - Leverancier Cicar (Canarische Eilanden) heeft de mogelijkheid om de borgsom contant te voldoen. te huren, zijn de goede aanbiedingen vaak al weg, schieten de prijzen omhoog bij veel vraag en weinig aanbod en worden je vaak onnodige verzekeringen aangepraat. Met voor vertrek boeken biedt je klant dus alleen maar voordeel, het vormt geen enkel risico en bovendien is bij ons je klant goed gedekt in geval van schade.” Reman: “Mocht het toch voorkomen dat je klant op de bestemming wilt reserveren, dan sturen we je een voucher die je kan doormailen naar je klant die deze kan meenemen naar het verhuurkantoor. Ook last minute heeft Flexible Autos vaak nog beschikbaarheid tegen gunstige tarieven.”  

Waarom zou een reisprofessional via Flexible Autos boeken?

Smit: “Vanwege de scherpe voorwaarden! Want annuleren is tot 24 uur voor vertrek altijd kosteloos; krijg je standaard all-inclusive van Flexible Autos; is de leverancier direct zichtbaar in je zoekopdracht; bieden we autoverhuur aan in meer dan 120 landen en 22.000 locaties wereldwijd, et cetera.”

Op welke bestemmingen zijn jullie sterk? Smit: “Populaire bestemmingen zijn het

Mikel van Nimwegen.

Middellandse Zeegebied, Zuid-Afrika, Amerika en Canada.”

Bieden jullie meer dan huurauto’s?

Smit: “Ja, we hebben ook scooters van 50 en 125 CC in Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal. Wanneer je een scooter huurt, ben je sneller bij de diverse highlights in een stad. Ook wat betreft de scooters doen we uitsluitend zaken met erkende en betrouwbare partners.” 

Is Flexible Autos 24/7 bereikbaar?

Smit: “Ja, in geval van spoed of nood is Flexible Autos 24/7 beschikbaar. Onze reguliere openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.”

Zijn klanten die zorgeloos een auto willen huren bij jullie aan het goede adres?

Reman: “Zeker, want met het all inclusive pakket van Flexible zijn ze compleet verzekerd. Indien er een eigen risico van toepassing is, wordt het eigen risico in geval van schade terugbetaald door Flexible Autos bij aankomst in Nederland. Daarnaast hebben we veel ervaring en ook nog eens een aantrekkelijke commissie.”

Is het ook mogelijk om een huurauto te boeken zonder dat alles inclusief is?

Reman: “Bij Flexibel Autos zijn alle pakketten ‘inclusief’ en is dus het ‘all inclusive’ pakket van Flexible Autos van toepassing. Zonder dat men daar veel meer of extra voor moet betalen. Dat maakt het voor de klant alleen maar makkelijker te kiezen en heeft deze een zorgeloze autohuur.”

Ed Smit.

7


8

de Europese Commissie heeft het ervoor gezorgd dat er steeds minder onaangename verrassingen meer zijn bij de kassa voor reizigers die een auto huren. Ongeplande extra kosten of ingewikkelde contracten zullen als het goed is steeds minder vaak voorkomen. De belangrijkste huurdiensten moeten duidelijk in de algemene voorwaarden worden beschreven in alle nationale talen: consumenten hoeven zich niet bezig te houden met onduidelijke of misleidende informatie over de belangrijkste kenmerken van de huur, zoals kilometerstand, brandstofbeleid, annuleringsvoorwaarden, aanbetalingseisen, enzovoorts.

Naleven

Autoverhuuraanbieders moeten in de prijsofferte, de prijs en details van optionele extra's en in het bijzonder voor ontheffingen van verzekeringen die het verschuldigde bedrag in geval van schade verminderen, duidelijk vermelden. Wat is gedekt in de basishuurprijs met betrekking tot schade en wat moet de bestuurder mogelijk nog betalen. De autoriteiten en de Europese Commissie hebben aangegeven dat ze alle spelers blijven volgen om ervoor te zorgen dat zij de EU-regels voor consumenten volledig naleven.

Boekbaarheid Sunny Cars autohuur op veel TUI bestemmingen nu live

Volgens sommigen zijn autoverhuurbedrijven zelfs bezig met een behoorlijke inhaalslag met online reisbureaus. Waar de OTA’s begonnen met het aanbieden van accommodaties en daarnaast steeds meer extra’s probeerden te verkopen, waaronder autohuur, zien we steeds meer autoverhuurbedrijven die ‘extraa tjes’ beginnen te verkopen.

Autoverkoop

Een bedrijf als Avis ziet het aantal auto’s dat het verkoopt met de week toenemen. De autoverhuurder biedt een selectie van nieuwere voertuigen met een lage kilometerstand die scherp geprijsd zijn. ‘Perfect voor slimme autokopers', zo promoot het bedrijf. Er wordt weleens gezegd dat huurders van een huurauto wat roekelozer rijden, maar aan de andere kant valt te verwachten dat Avis na iedere keer dat een auto wordt gebruikt deze grondig controleert.

Technologie en bewustzijn

De vooruitgang in technologie zorgt ervoor dat steeds meer consumenten geïnteresseerd zijn in het huren van een auto. Het kan niet

anders dan dat de inspanningen van de industrie om het boeken gemakkelijker te maken via online apps en het toenemend gebruik van smartphones en internet de populariteit van autoverhuurdiensten heeft gestimuleerd. Overigens wordt de groei in de autohuursector niet alleen gestimuleerd door technologie, maar ook door een stijging van het besteedbaar inkomen en daarmee de groei van het internationaal toerisme. De aanzienlijke toename van het aantal vliegtuigpassagiers heeft de grootste invloed op de wereldwijde autoverhuurmarkt. Het groeiend toerisme zorgt overigens ook voor een toename van bewustzijn wat betreft duurzaamheid. De ‘groene’ beweging is daarmee ook een trend die haar weg heeft gevonden in de autohuursector.

Regels

Regelmatig komen er onderzoeken, maar ook tips op het gebied van autohuur voorbij vanuit de koker van de Consumentenbond. Ook vanuit Europees perspectief is de Europese Commissie en de EU-consumentenautoriteiten actief om de mogelijkheid voor autohuur te verbeteren voor de consument. Volgens

In TUI online bieden we nu op een groot deel van onze bestemmingen autohuur van Sunny Cars in de TUI boekingsflow aan. We bieden Sunny Cars autohuur inclusief aan bij TUI Small & Friendly accommodaties die wat verder van de massa liggen en uiteraard bij Fly drives. Daarnaast is het mogelijk om bij bijna alle accommodaties autohuur optioneel te boeken bij à la carte producten. De prijzen in TUI Online zijn hetzelfde als bij Sunny Cars, voor een autohuur boeking in TUI Online ontvangt de reisagent 12% commissie. Indien Sunny Cars via TUI Online wordt geboekt, neemt TUI de volledige fulfilment voor haar rekening. Mochten er bijvoorbeeld vluchtwijzigingen zijn, dan zorgt TUI dat de tijden voor de autohuur automatisch worden aangepast. Mocht zelfs vanwege vluchtwijzigingen de huurtermijn van een Sunny Cars huurauto langer worden, dan zijn de kosten voor TUI. De verkooprol in TUI Online is Agent, mits er geen andere reisdiensten met een andere partij dan TUI worden gecombineerd. Zoals bekend kun je de boeking ook als Agent vastleggen als je reisdiensten bij TUI combineert met autohuur bij een SGRZ autohuur deelnemer (zoals ook Sunny Cars). Belangrijk verschil is dat TUI de verkooprol van de gehele boeking overneemt als deze in TUI Online is gemaakt, dus niet alleen over de reiscomponenten die TUI levert.


Special Autohuur

DiscoverCars: écht 100% voor de reisprofessional DiscoverCars is het autohuur-label van het retailplatform Sambasso. TravelPro vroeg Bert Wildeman (Algemeen Directeur Sambasso) waarom reisprofessionals voor DiscoverCars moeten kiezen. Kan je meer vertellen over DiscoverCars? “Het label DiscoverCars bestaat sinds 2016 en wordt gefaciliteerd door Flexible Autos. Via het Sambasso dashboard is DiscoverCars zeer makkelijk te boeken voor reisspecialisten. De consument kan zowel bij de reisspecialist als online boeken. Het grote verschil is dat alle consumentenboekingen worden afgehandeld door de reisspecialist. We werken inmiddels met zeer veel reisspecialisten samen. Steeds vaker wordt de meerwaarde van Sambasso door reisspecialisten gezien.”

Krijgen reisprofessionals voor eigen reisjes korting?

“We zien graag dat reisspecialisten voor hun eigen autohuur gebruik maken van DiscoverCars en verstrekken dan ook standaard 25% agentenkorting. Wanneer een reisspecialist namelijk ervaring krijgt met ons product en onze service ter plaatse, kan men de voordelen van DiscoverCars nog beter overbrengen aan de klant.”

Moet je bij Sambasso zijn aangesloten om DiscoverCars te mogen boeken?

“DiscoverCars is inderdaad voorbehouden aan alle reisspecialisten die zijn aangesloten bij Sambasso. Zij kunnen dit label en alle andere labels boeken en genieten van de voordelen die dit met zich meebrengt, zoals het gemak van werken met een goed systeem.

Zo kan een boeking van DiscoverCars automatisch worden ingelezen in BAS, wat echt veel tijd en werk scheelt. Maar ook ontvangen zij de commissies die er zijn afgesproken en die zijn zeer interessant.”

Werken jullie samen met de touroperator-merken binnen Sambasso?

“Uiteraard wordt er gebruik gemaakt van elkaars expertise binnen het Sambasso team van leveranciers. Vanwege de korte lijntjes is dit erg prettig, voor zowel de reisspecialist als de consument. Er kan snel worden gehandeld en dat is wat de klant graag wil.”

Hoe weet een reisagent zeker dat hij/zij de commissie krijgt wanneer de klant op DiscoverCars.nl boekt? “De reisagent ontvangt altijd direct een melding met de betreffende boekingsgegevens van de klant. Dat is juist de kracht van het systeem. Je krijgt een boeking binnen terwijl je bij wijze van spreken op de bank de krant zit te lezen. Een boeking die je zonder Sambasso kwijt was geweest.”

Hoe verloopt dit jaar tot nu toe?

“We zien dat steeds vaker voor DiscoverCars wordt gekozen als er een autohuur wordt geboekt en daar zijn we zeer blij mee. En het mooie is dat voor alle Sambasso deelnemers nu ook nog eens een extra boekingsbonus te

verdienen is als ze DiscoverCars boeken.”

Zijn jullie prijzen vergelijkbaar met andere aanbieders van autohuur?

“Omdat we werken met meerdere partners op de diverse bestemmingen zonder onnodige extra’s zijn wij zeer competitief in zowel aanbod als prijs. Dus ja, onze prijzen zijn zeker vergelijkbaar met andere aanbieders.”

Met welke verhuurbedrijven werken jullie samen?

“Wij werken samen met veel Internationale verhuurders zoals Avis, Hertz, Sixt, Europcar, maar ook met lokale autoverhuurders.”

Wat zijn de voordelen van het boeken bij DiscoverCars? “De reisspecialist wordt altijd beloont voor de inspanningen die er worden verricht om DiscoverCars te promoten. Want het maakt niet uit op welke manier de auto gereserveerd wordt. De reisspecialist ontvangt altijd de volledige goede commissie over alle boekingen welke via DiscoverCars worden gemaakt. Online en offline, dat is waar Sambasso zich hard voor maakt.”

Met welke vernieuwingen binnen jullie product zijn jullie bezig?

“Wij zijn bezig met het ontwikkelen van een automatische mailing, waarbij reisspecialisten de mogelijkheid hebben om voor klanten die nog geen autohuur hebben geboekt automatisch een offerte op maat te versturen.”

Op welke bestemmingen zijn jullie sterk en zijn er al bestemmingen waar krapte is?

“We zijn op meerdere plaatsen sterk. Doordat we werken met diverse autoverhuurders op de verschillende bestemmingen hebben wij de mogelijkheid om contracten af te sluiten met die partner welke het beste aanbod heeft tegen de scherpste prijs. Wij adviseren om niet te wachten tot het laatste moment met het boeken van een huurauto. Er zit geen enkel risico aan, want wij bieden de flexibiliteit om zonder reden kosteloos te wijzigen of annuleren tot 24 uur voor huuraanvang.”

Bert Wildeman.

www.travelpro.nl

9


ONS SALESTEAM IS OOK VAN JOU Het verkopen van autohuur gaat verder dan de vraag of je klant een huurauto nodig heeft. Jouw succes is ons succes. Daarom helpt ons salesteam met alle mogelijke ondersteuning. We komen bij je langs, bieden trainingen, voorzien je van promotiemateriaal, denken mee over acties en geven tips & tricks op maat. Ook dat is allemaal all-in bij Sunny Cars.


Special Autohuur

Zo verhoog je het rendement op autohuur Vraag een reisprofessional waar hij of zij de autohuur regelt en het overgrote deel zal aangeven dit te doen bij Sunny Cars. “Bijna iedere reisagent heeft weleens een Sunny Cars huurauto verkocht”, zo laat Marco Ammerlaan (Director of Sales the Netherlands, Belgium & France) weten.

Star of the Year

De strijd om de Sunny Star of the Year Award is losgebarsten. Begin november kroont Sunny Cars de allerbeste verkoper van het jaar tot Sunny Star of the Year. De winnaar wordt volop in het zonnetje gezet door Sunny: eeuwige roem, een toffe Driving Experience op het circuit van Zandvoort voor twee personen (t.w.v. €650) én een gratis huurauto ter waarde van €350.

In het fonkelnieuwe kantoor van Sunny Cars in Haarlem wordt, ondanks de grote naamsbekendheid en een recordaantal van 835.000 boekingen in 2018, niet achterovergeleund. Er wordt continu hard gewerkt aan het optimaliseren van het aanbod. Datzelfde aanbod wordt via allerlei kanalen onder de aandacht gebracht, van de online B2B-omgeving, acties en trainingen tot studiereizen. De retail wordt persoonlijk bezocht door iemand uit het achtkoppige salesteam waarbij er samen naar de cijfers wordt gekeken en naar de mogelijkheden om deze te verbeteren. “We werken intensief samen met de retail, want deze is voor ons ontzettend belangrijk met ongeveer 80% van alle boekingen.”

Conversie verhogen

Volgen Ammerlaan wordt nog niet door alle reisprofessionals maximaal rendement gehaald uit de verkoop van autohuur. Vanuit Sunny Cars wordt dan ook gestimuleerd om autohuur standaard mee te nemen in het verkoopgesprek, maar ook integraal onderdeel van een vakantiereis te maken. “Je zult zien dat het rendement dan stijgt”, aldus Ammerlaan. “We verzorgen veel (online) trainingen en kennissessies om het product nog beter te leren kennen en om verkooptips mee te geven hoe je autohuur het beste integraal onderdeel kan maken van een reis, maar ook om verkoopmomenten te bespreken en tegenargumenten te behandelen. De perfecte mix voor het verhogen van de conversie. Hier heeft ons team uiteraard een belangrijke taak te vervullen.”

#meteenhuurautoziejemeer

De hastag #meteenhuurautoziejemeer zie je steeds vaker voorbijkomen en slaat dan ook de spijker op z’n kop. “Neem je klant in beleving mee op reis en neem in de totale reissom al een huurauto mee in plaats van dit bedrag los te noemen. Een huurauto is ook goedkoper dan wanneer je voor het hele gezin een excursie boekt. Begint men toch over de prijs van de huurauto? Enthousiasmeer je klant door over je eigen ervaringen te vertellen,

Het salesteam van Sunny Cars.

over de vrijheid die je hebt met een huurauto, over alle leuke dingen je op de bestemming kunt doen met een huurauto en neem zorgen weg door je klanten op de hoogte te brengen van ons all-inclusive concept. Extra verzekeringen zijn niet nodig, geen verborgen kosten, geen gedoe ter plaatse en 24/7 persoonlijke ondersteuning”, aldus Ammerlaan.

De laatste nieuwtjes

De nieuwste (april-)editie van Sunny Cars’ inspiratiemagazine ‘On your way’ is niet alleen leuk voor de klant, maar ook voor de reisprofessional om geïnspireerd te raken om de verkoop van autohuur een boost te geven. Online blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes via de Facebook-pagina (Sunny Cars salesteam), maar natuurlijk ook via de B2B-tool waarin recent een verbeteringen zijn gedaan. Het is daardoor mogelijk om te filteren op gegarandeerde modellen (indien beschikbaar) en een grensoverschrijding aan te vragen via het reserveringssysteem. Andere

www.travelpro.nl

vernieuwingen die de laatste tijd zijn doorgevoerd is de mogelijkheid om de voucher (bij meer dan 100 lokale partners) mobiel te laden in de Apple Wallet en het ‘Geen waarborgpakket’ is beschikbaar in Italië en Marokko.

Grand Prix In september organiseert Sunny Cars wederom de ‘Grand Prix Sunny Cars’ op een echte autohuurbestemming die zal worden ontdekt aan de hand van games en opdrachten. De bestemming blijft tot op het allerlaatste moment geheim, maar houd de nieuwsbrieven van Sunny Cars in de gaten om de actie niet te missen. De 32 studiereisplekken worden weggegeven via krasloten (28x) en aan de kwartaalwinnaars van de Smile Society Top 100 die tevens de teamcaptains zullen zijn.

11


12

Reportage

12

Tekst: Redactie

“Ecuador biedt voor ieder wat wils: avontuur, cultuur & natuur…” Ecuador wordt vaak in één adem genoemd met de Galapagos eilanden.

Natuurlijk… deze bijzondere archipel spreekt zeer tot de verbeelding met

zijn bijzondere flora en fauna. Voor velen is het echter onbekend dat ook het

vasteland van Ecuador erg de moeite waard is. Untamed Travelling reisde met een groep reisprofessionals af naar dit indrukwekkende land. Ecuador is misschien wel het meest veelzijdige land van Zuid-Amerika. Het biedt de reiziger een perfecte combinatie van prachtige natuurgebieden zoals jungle en nevelwoud, een kleurrijke indianencultuur en natuurlijk de indrukwekkende Andes met zijn imposante besneeuwde vulkanen. En dat alles ook nog eens op korte reisafstanden van elkaar. “De hoogste tijd dus om een studiereis te organiseren en zo de reiswereld kennis te laten maken met deze unieke bestemming die meer is dan alleen maar de Galapagos”, zegt Robert Evers (Senior Sales Latin America Untamed Travelling). Ecuador biedt authentieke en onvergetelijke momenten tijdens een reis. Overnachtingen kunnen gepland worden in accommodaties variërend van drie-sterren tot topklasse. Dit kunnen aangename koloniale haciënda’s zijn of sfeervolle accommodaties gelegen in kleine indiaanse gemeenschappen waarbij het contact met de lokale bevolking voorop staat. “Op onze studiereis was een

bezoek aan haciënda Zuleta onvergetelijk. Een uniek landgoed ten noorden van Otavalo met een prachtig koloniaal huis uit 1691. De haciënda is nog steeds in bedrijf en produceert heerlijke kaas. Gezellig rond het haardvuur onder het genot van een rode wijn genieten van de smaakvolle lokaal geproduceerde kaasjes” Anja Gröbel (Travel Counsellors): “Voor mij was deze reis de eerste kennismaking met Zuid-Amerika, waardoor ik enorm nieuwsgierig was. Tevens keek ik erg uit naar het Amazonegebied, omdat ik een fervent wildlife fotograaf ben. Wat mij verraste was de enorme diversiteit op een relatief kleine oppervlakte, zoals vulkanen, cultuur, Amazone, tropisch regenwoud, kleurrijke bevolking et cetera. Zelfs zonder een bezoek aan de Galapagos is het compleet!”

Marielle Henzen-Van Boekel (VakantieXperts TravelTeam): “Ik houd erg van natuur, maar nog meer van volkeren. In het Amazonegebied leven nog indianenstammen. Wat een prachtige mensen zijn dat! Na het verblijf daar zijn we naar Otavalo gegaan, de plaats die vooral bekend staat vanwege haar markt. De Otavaleños en indígena (locals) uit de omliggende dorpen dragen nog steeds traditionele kleding. Dat betekent dat je vrouwen in wit geborduurde blouses, lange wollen rokken, fachalinas (hoofddoeken), sandalen en kettingen van kralen ziet lopen. De mannen houden het bij hoeden, blauwe poncho’s met hun haren gevlochten. Zeker de moeite waard om te bezoeken.”  

Doen

“Geniet van de aangename sfeer in koloniale steden als Quito en Cuenca. Struin over de prachtige pleinen en ruik de frisse berglucht. Bezoek de weelderige barokke kerken en kloosters en snuif er de geur van wierook op. Maak het dagelijkse leven van dichtbij mee op de kleurrijke indianenmarkten waar na langdurig onderhandelen kippen, varkens en lama’s van eigenaar wisselen. Probeer er de culinaire specialiteit van het land eens te proe-


Reportage

ven: ‘cuy’(cavia). Maak een schitterende rit over de ‘Avenida de los Volcanes’ en bewonder de besneeuwde vulkanen. Een verkenning van het ruige landschap rondom de 5.897 meter hoge en nog steeds actieve Cotopaxi vulkaan is een onvergetelijke ervaring. Tiny Koning (Travel Counsellors): “Wat mij het meest bij zal blijven, is de prachtige natuur, met name het nevelwoud. Maar ik was ook zeer onder de indruk van het feit dat kinderen uit de nederzettingen aan de oevers van de Rio Napo naar onze boot kwamen om fruit te ruilen tegen goederen die zij niet hebben. Ruilhandel dus, iets wat we hier niet (meer) kennen.”

Untamed wildlife

Robert: “In de tropische regenwouden van het Amazonegebied kan er oog in oog gestaan worden met untamed wildlife. Bontgekleurde ara’s, anaconda’s, zoetwaterdolfijnen, piranha’s, kaaimannen en verschillende apensoorten zijn vanuit sfeervolle lodges te spotten. Een wel heel bijzondere manier is om de jungle aan je voorbij te laten glijden aan boord van de Anakonda cruise: de ultieme Amazone-ervaring! Geniet van voortreffelijke maaltijden in het restaurant, ontspan in de lounge of bewonder de zonsondergang vanaf het zonnedek met jacuzzi. Ontmoet onderweg de Tagaeri en Taromenane en indianenstammen en leer hun leefwijze kennen. Het mystieke nevelwoud van de Choco is een hotspot op het gebied van biodiversiteit. Op de wan-

Untamed Travelling Untamed Travelling is maatwerkspecialist voor reizen ‘where the world can’t find you’. Profiteer mee van hun kennis en ervaring en bepaal je eigen marge.

delingen is er kans om toekans, ocelotten, kolibries, jaguarundi’s (wezelkatten), brulapen en veel, heel veel vlinders tegen te komen. Diep in het Ecuadoraanse nevelwoud is een verblijf in de uitmuntende Mashpi Lodge die het label ‘National Geographic Unique Lodge’ draagt een ervaring op zich; een ruim scala aan activiteiten, gastronomisch hoogtepunt en excellente service, Where the world can’t find you…” Marian Hermes-van Vliet (TravelXL): “Onze vierdaagse tocht aan boord van de Anakonda was geweldig. De wandelingen door het ongerepte regenwoud, kanoën door de mangrove, zwemmen tussen de piranha’s, geweldige service en heerlijk eten aan boord. Dat gecombineerd met de heldere sterrenhemel, vuurvliegjes en geluiden uit de jungle in de avonden, maakten deze dagen tot een onvergetelijke ervaring.”

Mooie route

Vlieg comfortabel met KLM in één keer naar Quito en breng de eerste dagen door in de mooie omgeving van het indiaanse Otavalo (even ten noorden van Quito). Vervolgens kan er naar de jungle worden gevlogen om interessante tours te maken gericht op het spotten van wild. Na de jungle is het de beurt aan het koloniale Quito om vervolgens een bezoek te brengen aan het mystieke nevelwoud. Reizend langs de Avenida de los Volcanes wordt daarna zuidwaarts gereisd. Onderweg kan de authentieke indianen-

markt van Guamote bezocht worden. Naar mijn mening de allermooiste van het land. Op weg naar het sfeervolle Cuenca met zijn prachtige historische centrum is een bezoek aan Ingapirca (de grootste overgebleven Inca ruïne van het land) zeker de moeite waard. Vanuit Cuenca wordt er naar Guayaquil gereisd om vandaar met KLM zonder tussenstop huiswaarts te vliegen. Vanuit Guayaquil kan er eventueel nog naar de ongeveer 1.000 kilometer westelijk gelegen Galapagos archipel worden gevlogen. Een andere mogelijkheid is naar het vissersplaatsje Puerto Lopez te reizen waar het eilandje Isla de la Plata ligt, ook wel de Kleine Galapagos genoemd. Volop blauwvoet-jan-van-genten, albatrossen en fregatvogels. In onze zomer zijn er bovendien talrijke humpack whales te spotten! Ecuador biedt voor ieder wat wils: avontuur, cultuur & natuur… Ecuador heeft het allemaal!" Teun van Wel (The Travel Club): “De verwachtingen zijn zeker waargemaakt! Wat een prachtig land. Redelijk compact, erg gevarieerd, gemakkelijk te bereizen, schitterende natuur en fijne mensen. Quito is een heerlijke stad met mooie oude koloniale gebouwen en pleinen. De vulkanen zijn indrukwekkend. De Amazone net zo. De rit van Quito naar Mashpi was weer heel anders, maar ook oh zo mooi. Het duurde 4 uur, maar verveelde geen moment. En wat is Mashpi schitterend. Heerlijk zo midden in de nevelwouden.”

13


U N TA M E D T R AV E L L I N G STIJL - RAUW - BELEVING - FLAIR - SERVICE

WIJ INVESTEREN IN JOU! ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF EN MELD JE TIJDIG AAN VOOR ONZE FAMTRIPS WHERE THE WORLD CAN’T FIND YOU

Onze specialisten stellen met plezier een reis voor jouw klant samen, helemaal op maat. Profiteer mee van onze kennis en ervaring en bepaal je eigen marge. Boek nu die unieke rondreis door Afrika, Azië, Noord-Amerika, Latijns-Amerika of Antarctica bij Untamed en maak kans op deelname aan een van onze exclusieve studiereizen.

info@untamedtravelling.com +31 487-540367


Tekst & foto's: Arjen Lutgendorff

Aan de rand van misschien wel het mooiste (en in ieder geval grootste) stadspark van

Nederland bevindt zich het pand van Askja

Reizen en VNC Asia Travel. Sander van Opstal en Eppo Steenhuisen namen het bedrijf eind 2007 over van oprichter Frits Opdam en

destijds mede-directeur Jan Burbach. TravelPro zocht Van Opstal en Steenhuisen op in

Arnhem waar zij openhartig vertellen over hun achtergrond, ideeën en toekomstplannen.

Sander van Opstal, Eppo Steenhuisen & Balou.

"We moeten heel erg oppassen voor greenwashing" Kunnen jullie iets meer vertellen over jullie achtergrond?

Van Opstal: “Ik ben opgegroeid in Voorschoten, doorliep er de basis- en middelbare school en ben gaan studeren aan de NHTV waar ik mij voornam om niet in het toerisme te gaan werken. Uiteindelijk ging ik aan de slag bij Djoser als reisleider en later op kantoor, waar ik in totaal zeventien jaar heb gewerkt in verschillende functies (van reisleiding tot touroperating). In de eerste twee maanden dat we in een nieuw kantoor zaten, was ik klusjesman. Dacht iemand dat ik elektricien was. Mijn vader heeft zijn hele leven bij KLM gewerkt. Voor ons was ‘ver’ heel normaal in een tijd waarin dat nog niet zo gebruikelijk was. Als gezin gingen we overigens nooit ver op vakantie, maar eigenlijk altijd naar Terschelling. Nadat mijn vader met pensioen is gegaan, is hij letterlijk nog maar één keer in het vliegtuig gestapt. Hij vond het heerlijk op Terschelling.” Steenhuisen: “Ik ben in Hilversum geboren en ook opgegroeid met reizen. Een deel van mijn jeugd heb ik doorgebracht in Taiwan waar mijn vader een groot project van Philips leidde. Ik zat er op een Amerikaanse school en ging naar Nederland om mijn middelbare school (vwo Herman Jordan Lyceum Zeist) af te ronden. Reizen is altijd blijven kriebelen en na het afronden van mijn opleiding ben ik een jeugddroom gaan verwezenlijken door de Transsiberië Express te gaan doen. Via Moskou naar China, een jaar op reis, totdat het geld op was. Later kwam ik in Thailand een vriend tegen en die begeleide reizen voor De Boer & Wendel waar ik niet direct enthousiast van werd en ik besloot psychologie te

gaan studeren. Dat beviel slecht, waarop ik alsnog reizen ben gaan begeleiden voor De Boer & Wendel. Dat bleek toch wel heel erg leuk.”

Twee ex-reisleiders als eigenaren van Askja en VNC Asia Travel.

Van Opstal: “Als reisleider leer je heel veel van wat je als product manager zou moeten weten. In mijn Djoser-tijd kwam het heel vaak voor dat reisleiders later aan de slag gingen als product manager. Als reisleider snap je wat een groepsreiziger wil. De meeste Askjareisleiders hebben een full- of parttimebaan als bijvoorbeeld geoloog of docent naast de reizen die zij begeleiden.”

"Wij hebben een statement gemaakt over roddelen" Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Steenhuisen: “Dat was in de tijd dat Soekarno (de tweede president van de Republiek Indonesië, red.) werd afgezet en alle Nederlanders gerepatrieerd moesten worden. Wij hadden met SOC Reizen een vliegtuig gecharterd en had nog plekken over waar Djoser met nog een groep op Sumatra gebruik van maakte. Niet veel later verhuisde ik naar Baobab. Baobab en Djoser waren grote concurrenten van elkaar, maar het contact tussen mij en Sander bleef goed.”

www.travelpro.nl

Wanneer kwam het moment dat jullie de stoute schoenen hebben aangetrokken?

Steenhuisen: “Een eigen bedrijf is altijd een droom geweest en dat heb ik ooit tijdens een borrel aan Sander verteld. We bedachten dat we ergens sneller dynamiek in konden brengen wanneer we iets zouden overnemen. Een eerste overname ketste af waarop we apart van elkaar een lijstje zijn gaan maken van bedrijven die we leuk vonden. Askja stond bij beiden bovenaan, maar we hadden geen idee of het te koop stond. Ik vertelde het verhaal aan Erik van Eijk, die Frits Opdam (oprichter Askja, red.) kende en via Erik hoorden we dat Frits net met zijn compagnon had besloten om Askja te verkopen, maar dat zij het niet aan een grote partij wilden verkopen.” Van Opstal: “Eppo en ik hadden bedacht dat ‘groepen’ niet de hoofdmoot moest worden. Met focus op individuele reizigers konden we ook iets anders gaan doen dan we al die tijd al hadden gedaan en we zagen er een groeimarkt in. Baobab en Djoser waren echte groepen-boeren en Askja heeft wel een paar groepen, maar is veel meer gericht op individueel en maatwerk. We zijn allebei gepokt en gemazeld en het is leuk om iets te doen waar je hart ligt.”

Waar hebben jullie de zak geld vandaan gehaald om Askja te kopen? Van Opstal: “In de periode dat we Askja overnamen, was sprake van een hele andere markt. Men stond in de rij voor touroperators en de banken stonden in de rij bij ons. Wij konden kiezen uit vijf verschillende banken en hebben naar de beste voorwaarden gekeken, maar moesten natuurlijk ook een goed


Coverstory

plan hebben en zelf wat geld meenemen. Overigens begon, nadat wij Askja hadden gekocht, de crisis in IJsland.”

Van Opstal: “De oprichters zijn met hun passie voor (het toen onbekende eilandje) IJsland van start gegaan, ook als een soort missie.”

Hoe hebben jullie die crisis beleefd? Er hing een negatief sfeertje rondom IJsland.

Wordt het overtreffen van verwachtingen en verrassingselementen tegenwoordig niet overtrokken?

Van Opstal: “We hadden één groot voordeel: we waren één van de eersten die het zagen aankomen, maar we kregen het wel een beetje benauwd.” Steenhuisen: “Dat negatieve sfeertje heeft eigenlijk maar heel kort geduurd en zorgde voor meer aandacht voor het land.” Van Opstal: “Iedere zichzelf respecterende krant kwam met achtergrondartikelen over de situatie, maar ook over het land. Mede daardoor is IJsland het ontzettend goed gaan doen op onder meer de Nederlandse markt. Door de crisis heeft IJsland zichzelf weer opnieuw uitgevonden.”

Is IJsland nog wel zo leuk als in de periode dat jullie met Askja begonnen?

Steenhuisen: “Je moet het niet zoeken in gekkigheid.” Van Opstal: “Klanten willen écht het gevoel hebben dat wat ze gaan doen in goede handen is en wij willen dat de reis aansluit op dat wat ze willen en dat we de verwachtingen overtreffen. Dat zit hem niet in een ‘nieuw’ bergpad. Alles is tegenwoordig te vinden, niks op deze aarde is onontgonnen.”

Jullie hebben een voorliefde voor ontdekkingsreizigers. Eppo, heb je het idee dat je zelf nog eens iets gaat ontdekken? Steenhuisen: “Als je het hebt over ontdekkingsreizen, dan heb je het over het grote onbekende en daar maak ik mij geen illusies over.

Van Opstal: “Ja, want de grootste toename zit maar op heel erg beperkte stukjes IJsland. Het is een stukje drukker dan tien jaar geleden, maar dat is het overal.” Steenhuisen: “Het is nog steeds een ongelooflijk gave bestemming waar je door lege, ruige natuur kunt reizen. Dat is fantastisch.”

Wat is de doelgroep van Askja en VNC?

Van Opstal: “Over het algemeen mensen die aan het werk zijn, bovengemiddeld verdienen en/of een bovengemiddelde focus hebben op bepaalde bestemmingen. We boeken relatief weinig gezinnen met kinderen. Gek genoeg is de doelgroep wel jonger dan je zou verwachten. Het gaat om mensen die echt veel willen zien en weinig tijd of zin hebben om zelf iets te regelen.” Steenhuisen: “Het zijn mensen die heel veel over hebben voor een reis en daar in sommige gevallen lang voor sparen.”

Proberen jullie de visie van de oprichters er een beetje in te houden? Steenhuisen: “Dat was de verwachting van de klant overtreffen en dat zit er nog steeds in.”

Personalia Naam: Sander van Opstal Huwelijkse staat: getrouwd Kinderen: drie dochters Woonplaats: Leiden Favoriete bestemming(en): Spitsbergen, Egypte, Botswana en ja, Terschelling Levensmotto: gebruik de tijd die je gegeven is optimaal en probeer van betekenis te zijn voor de mensen om je heen

www.travelpro.nl

Onze scheepsreis naar Spitsbergen met een gecharterd zeilschip is een reis naar mijn hart aangezien je echt onbekend terrein bezoekt zonder wifi. We liggen er in baaien die überhaupt geen naam hebben, omdat ze zo afgelegen liggen. Het is er zo mooi qua natuur, zo ruig. Je ontdekt er je eigen nietigheid ten opzichte van de natuur, dat is voor mij de ultieme trip. Het schurkt aan tegen het gevoel van een ontdekkingsreiziger. Ik vind mijzelf geen ontdekkingsreiziger, hoewel ik graag het onbekende opzoek.” Van Opstal: “Ik ben in september met mijn gezin mee geweest op de scheepsreis naar Spitsbergen en het was onwerkelijk. De wind kwam uit alle hoeken en we beklommen bijvoorbeeld een berg waarvan de expeditieleider vertelde dat er nog nooit iemand was geweest. Dan denk je: ‘Wat is dit gaaf!’ en 'het was fantastisch'! Om als eerste mens ergens te staan, is een grandioos gevoel. Voor een touroperator bestaat er geen betere reis dan die reis naar Spitsbergen.”

17


ERVAAR ’THE FINEST CUISINE AT SEA ™ AAN BOORD VAN ONZE LUXE, INTIEME SCHEPEN‘

Onze toewijding aan de keuken kenmerkt zich niet alleen door de beste producten die gebruikt worden in de verschillende gastronomische restaurants, maar komt echt tot leven door de gepassioneerde chefs die de recepten met veel liefde creëeren. n

De meest geraffineerde keuken op zee aangeboden in verschillende restaurants met open zitting en zonder toeslag

n

Verrijkende excursies voor levensgenieters inclusief interessante Culinary Discovery Tours™ op de meest fascinerende bestemmingen ter wereld

n

Award winnende routes met meer dan 450 verleidelijke bestemmingen

n

Unieke routes met kleinere havens, vaak met vertrek laat in de avond of verblijf ter plaatse

n

Elegante middelgrote schepen voor slechts 684 of 1250 gasten

n

Uitzonderlijke persoonlijke service, dankzij hoge ratio verhouding personeel - gast

n

Elegante casual ambiance

WWW.OCEANIACRUISES.COM OF CONTACTEER CVANLEEUWEN@OCEANIACRUISES.COM


Coverstory

Personalia Naam: Eppo Steenhuisen Huwelijkse staat: getrouwd Kinderen: Julia (22), Rutger (19) Woonplaats: Arnhem Favoriete bestemming(en): Spitsbergen, Groenland, Alaska, IJsland Levensmotto: wherever you go, there you are mingen zijn, des te minder interessant ze voor ons zijn. Zuid-Afrika, Thailand, Indonesië, dat is ons ding niet. Namibië en Botswana, dat zijn meer onze bestemmingen." Steenhuisen: “Mensen die bijvoorbeeld naar IJsland, Spitsbergen of Alaska willen die komen ons wel ergens tegen.”

Wanneer noem je iets een massabestemming?

Steenhuisen: “Op dat gebied is er altijd sprake van een vage grens. Als het heel makkelijk te bereiken is en grote touroperators zich erop gaan focussen, dan wordt het een prijsmarkt en wij zijn geen prijsvechters. We hebben veel service en kennis en dat kost iets meer.”

Willen jullie niet meer bestemmingen aanbieden dan jullie nu doen? Steenhuisen: “Het is de reis met de kortste beschrijving: dag 1 vertrek en dag 17 aankomst. We geven wel expliciet aan dat we geen garanties kunnen geven. Je kan vast komen te zitten in het ijs, om moeten varen door walvissen of ijsberen, maar je komt nooit in dezelfde baai. Alles hangt af van het weer. Reizen wordt steeds meer consumptiegoed, vooral doordat ze in verre mate zijn uitgewerkt. Grappig dat sommige reizen een ‘avontuurlijke reis’ worden genoemd, want een ‘georganiseerd avontuur’ is eigenlijk een contradictie.”

Kiezen jullie bewust voor een benaming als ‘vakantie’, ‘reis’, ‘avontuurlijk’, of ‘expeditie’? Van Opstal: “Nee, over het algemeen hebben we het over ‘reizen’. ‘Vakantie’ heeft iets als ‘met je kont op het strand gaan zitten’ en ‘expeditie’ is misschien iets over de top. Dan moet je echt iets gaan doen wat van de gebaande paden af is.”

Jullie genieten vast ook van ‘Floortje naar het einde van de wereld’.

Steenhuisen: “Ja, en het is heel herkenbaar om te zien dat zij in de afgelegen gebieden bijzondere mensen ontmoet. Wij zien dat in

Alaska waar we ieder jaar ons eigen kantoortje bezoeken (net als op IJsland). We proberen op inspirerende plekken te komen, zoals vorig jaar in Nome in het uiterste, uiterste, uiterste westen, waar je net Rusland niet kan zien liggen.”

Waarom hebben jullie een eigen kantoor in Alaska?

Steenhuisen: “We ontdekten dat in IJsland en Alaska alles wat wordt aangeboden is gericht op de grote markt. Wij willen juist heel specifieke dingen hebben en Isabel, die ons kantoor in Alaska runt, verstaat de Europese reiziger. Amerikanen en Europeanen zijn heel anders. Het toerisme in Alaska wordt behoorlijk geregeerd door de paar cruiseschepen die daar per jaar komen. Door ons agentschap in Alaska kunnen we de reizen uitvoeren zoals wij dat willen en we kunnen een veel betere band opbouwen met bijvoorbeeld hoteliers.”

Hoe zit het met jullie naamsbekendheid in Nederland?

Van Opstal: “Askja is echt een bestemmingsspecialist en voor bestemmingsspecialisten is naamsbekendheid minder belangrijk. Wij zijn sterk in bestemmingen die kleinschalig en niche zijn. Des te groter en massaler bestem-

www.travelpro.nl

Steenhuisen: “Die discussie voeren we ook intern. Met name de discussie ‘wanneer houdt het op als specialist’, want dat is een moeilijke grens. We verkopen niet wat we niet kennen.”

Wanneer kent een medewerk(st)er een bestemming?

Steenhuisen: “Als iemand er een aantal keer is geweest of een langere periode. Bij VNC zit een Japan-specialist die er vijf jaar heeft gewoond. Er moet sprake zijn van gedegen kennis en onderzoek, maar ook passie voor het land. Onze product manager voor IJsland werkt hier bijna 25 jaar en die gaat er ook naartoe voor haar eigen vakantie.”

Wat is jullie verhaal rondom WOW air?

Steenhuisen: “Wij lopen niet voor een paar dubbeltjes weg bij een partner waarmee we jarenlang hebben samengewerkt. Er waren momenten dat Icelandair vol zat of dat klanten er specifiek naar vroegen en dan regelden we het. We hadden ook niks tegen WOW air, maar we zijn trouw gebleven aan Icelandair en in dit geval is dat goed uitgepakt voor ons. Een half jaar geleden zijn we helemaal gestopt met het onderbrengen van boekingen bij WOW air.” Van Opstal: “Het waren eigenlijk IJslandse cowboys. Overigens trekt een IJslander het nog wel als hij moet nadenken over de dag

19


20

Coverstory

van morgen, maar overmorgen wordt al lastiger. Ze zijn heel erg opportunistisch. Wie WOW air het afgelopen jaar volgde, kon heel goed zien aankomen dat het fout zou gaan.”

Jullie willen minder met papieren brochures doen, maar ik kan hem niet online doorbladeren…

Van Opstal: “De oplage is vele malen minder dan vroeger en zo’n 75% is voor vaste klanten. Als je de brochure wilt doorbladeren, dan moet je hem bestellen. Mensen die al op onze website komen, hebben in veel gevallen al concreet de keuze gemaakt om bij ons te boeken. Je maakt de brochure met name om iets in de hand te hebben en om het ouderwetse papiergevoel te geven. De website is de kern waar in principe alles opstaat en waar veruit het meeste verkeer op komt.” Steenhuisen: “De brochure is vandaag de dag een smaakmaker. Je gaat niet thuis op de bank via je laptop bladeren. Met een tablet komt dat denk ik ook zelden meer voor.”

Jullie werken zelf en in samenwerking met ANVR aan het verduurzamen van de reissector. Hoe loopt dat?

Steenhuisen: “Wij zijn actief betrokken geweest bij het ontwikkelen van de Carmacal, een rekenmodule om uitstoot te berekenen, en nu ook bij het stukje compensatie.” Van Opstal: “Het is met name heel mooi wanneer je klanten keuzes kan bieden. Bij onze bestemmingen zit je altijd aan het vliegtuig vast, terwijl Gert van SNP vooral in Europa zit en alle Carmacal-berekeningen in zijn systeem heeft gezet. Een heidens karwei, maar hij laat daarmee wel klanten het verschil in uitstoot zien tussen vliegen, trein en eigen auto.” Steenhuisen: “Bij ons is dat bijna onmogelijk, omdat 85% van wat wij verkopen reizen op maat zijn.”

Wanneer je bij Askja boekt is de reis al gecompenseerd en dat wordt niet doorberekend aan de consument. Dat wordt toch gewoon doorberekend in de prijs. Hoe zien jullie dat?

Steenhuisen: “We hebben er heel lang mee geworsteld. In het verleden gaven we mensen vrijwillig de kans om hun vlucht te compenseren, maar we zagen dat maar een heel laag percentage van de mensen dat deed. Mensen vinden dat het moet gebeuren, maar haken af wanneer ze moeten betalen. Wij bieden natuurreizen en dat willen we nog heel lang blijven doen en daarom hebben we intern het radicale besluit genomen om het zelf te gaan compenseren. Dat doen wij en dat berekenen we niet door aan de klant, dus voor ons is het een margeverhaal. ‘Gratis’ bestaat niet. Maar wij hebben onze marge niet vergroot om dit te betalen. Het was een principiële keuze.” Van Opstal: “Het idee ontstond om het met

meerdere partijen op deze manier aan te pakken en inmiddels bestaat de groep uit zo’n twaalf organisaties. Ik snap niet dat andere partijen het niet zo aanpakken, maar grote touroperators die Turkije aanbieden voor € 299 hebben waarschijnlijk een andere discussie dan bij ons, waar je gemiddeld een 0 achter de reissom kan zetten.”

"Wij lopen niet voor een paar dubbeltjes weg bij een jarenlange partner" Hoe staan jullie in de discussie over de vliegtaks?

Van Opstal: “Ik snap niet waar de discussie over de vliegtaks, qua bedrag, over gaat. Discussiëren over waar de taks voor moet worden ingezet begrijp ik wel, maar een vliegtaks van € 7,50 is van god los, het slaat helemaal nergens op. Eigenlijk zou het helemaal geen punt van discussie moeten zijn, maar daarentegen moeten we ook heel erg oppassen voor greenwashing.” Steenhuisen: “Het is van god los dat er op kerosine geen btw wordt geheven en alle andere belastingvoordelen. Daarnaast moet je met het uitlichten van ‘vliegschaamte’ ook oppassen, want het wordt er nu uitgelicht alsof je groen bent wanneer je niet meer vliegt. Dat slaat natuurlijk nergens op. Je kunt beter stoppen met rundvlees eten om groen te zijn. Er zitten heel veel positieve dingen aan reizen en één van die dingen is dat je er relativeringsvermogen van krijgt. Dat je elkaar beter kunt begrijpen. Je kan ook discussiëren of je wel of niet naar Spitsbergen moet gaan. Je kunt ervoor kiezen om niet te reizen, maar wij zien dat mensen die wel reizen zich veel bewuster worden van wat de waarde van de natuur is, wat er daadwerkelijk gebeurt, want nergens gaat het zo hard als op Spitsbergen.” Van Opstal: “Een retourtje Turijn kostte mij laatst € 22 voor een enkele reis inclusief belastingen. Dat moet je normaal gaan belasten. Het is wel mooi dat er binnen de ANVR fundamenteel anders naar wordt gekeken en daar moet onder andere Frank (Oostdam, directeur ANVR, red). alle credits voor krijgen. Wat betreft de discussie over reizen zijn er ook heel veel landen die politiek incorrect zijn. Je kan ervoor kiezen om er niet naartoe te gaan, maar als je wel gaat, krijgt dat ook meer aandacht. Ik denk dat als je reist, er niks mooier is om je kinderen het perspectief te laten zien. Natuurlijk kan je ze alle mooie dingen in Nederland laten zien, maar het is een geweldige eye opener om ze mee te nemen naar hele andere culturen of waanzinnige natuur.”

Er werken bij jullie bijna alleen maar vrouwen en nu hoor ik dat jullie een antiroddelbeleid hebben?

Van Opstal: “Eppo en ik hoorden vanuit onze werkkamer, naast de keuken, alles. Het gaat om de balans tussen mannen en vrouwen. Bij Askja hebben we een geweldig team, dat Askja maakt tot wat we zijn." Steenhuisen: “Wij zijn typische mannen, zeggen dingen zoals ze zijn en begrijpen hints niet. Het klopt dat we een statement hebben gemaakt over roddelen. Dat hebben we samen met alle medewerk(st)ers besloten. Roddelen kan heel desastreus uitpakken voor mensen in een bedrijf. Problemen moet je met elkaar uitspreken. Het creëert een bewustzijn, want meestal gaat het ook onbewust zonder kwade intentie.”

Planking schijnt bij jullie ook populair te zijn?

Steenhuisen: “Planking is een dingetje hier op kantoor ja. Er zijn vaste plank-uren hier. Dat wordt allemaal intern geregeld. Of ze zijn aan het planken, of aan het lijnen. Dat laatste is meer een vrouwelijk ding en als mannen het doen, dan zeggen die het niet.”

Hoe is jullie kijk op de verkoop via reisbureaus?

Van Opstal: “Wij verkopen via het reisbureaukanaal, maar het is niet het grootste aandeel van wat wij doen. Je ziet dat het altijd een bepaalde groep is binnen een reisbedrijf die onze reizen verkopen. Wij liggen niet uitgebreid op de schappen. TUI komt bij ons terecht wanneer het gaat om bestemmingen die voor hen veel te niche zijn. We zijn hartstikke blij met de collega-reisprofessionals die ons verkopen, want zij hebben weer klanten die wij zelf niet vinden.”

Het aantal organisaties zoals die van jullie, gericht op verre reizen, is behoorlijk toegenomen. Is de concurrentie zwaar?

Van Opstal: “Wij hebben niet één concurrent, maar per bestemming een concurrent. Er zijn bestemmingen waar we praktisch geen concurrentie hebben en als we ze hebben dan zijn het vaak bedrijven die we erg goed kennen, concullega’s. We bieden ook bestemmingen aan waar soms wel 30 aanbieders op zitten. Naar IJsland worden heel veel goedkope pakketten aangeboden en dat is voor ons alleen maar mooi. Des te meer aandacht voor IJsland des te beter.” Steenhuisen: “Toen veel (grote) partijen begonnen met Lapland, dacht men dat wij zouden worden weggevaagd, maar dat is niet gebeurd. We zijn alleen maar groter geworden en we hebben een ander aanbod. We maken ons er niet druk over en varen vooral onze eigen koers.”


Coverstory

Ik zag op de site van NRC het artikel ‘Sluikreclame: NPO-presentatoren klussen stiekem bij op Instagram’ waarbij Jan Versteegh schrijft dat hij naar Finland is met Askja Reizen. Sturen jullie dat en zoeken jullie meer in die manier van marketing? Steenhuisen: “Nee, dat kwam toevallig voorbij. Het samenwerken met BN’ers of influencers is niet onze belangrijkste manier van business doen. Het had overigens wel effect, want dat konden we terugzien op de website.” Van Opstal: “De belangrijkste manier waarop onze reizen worden gepromoot zijn hele tevreden klanten die op hun werk lekker in de keuken bij het koffiezetapparaat staan te beppen of op een borrel bij vrienden. Een tevreden klant vermenigvuldigt zich met acht of negen, een ontevreden klant met 25. Ik durf te zeggen dat wij 99,99% ambassadeurs hebben.”

Zijn jullie nog bezig met nieuwe bestemmingen?

Steenhuisen: “We zijn nu bezig met (voornamelijk het noorden van) Zweden, een logisch vervolg op Noorwegen als één van onze laatste nieuwe bestemmingen. We charteren nu ook schip op Spitsbergen in het voorjaar, wat een heel ander seizoen is en op die manier breiden we op een bestaande bestemming uit. Middels het schip gaan we ook uitbreiden met Schotland waar je best veel zelf kan organiseren en dat ook veel wordt aangeboden, maar om Schotland vanaf een schip te zien is gaaf en tot onze grote verrassing wordt dat bijna niet aangeboden. We kwamen op het idee door Yves Boode, een wijnhandel in Arnhem die ook veel met whisky doet en iets bijzonders wilde doen met hun 25-jarig bestaan. Daarop bedachten we dat het schip vanaf Spitsbergen wel terug kon varen via Schotland.” Van Opstal: “Een nieuwe bestemming is voor ons lang niet zo relevant als voor grote touroperators die hun aanbod steeds moeten uitbreiden. Als we het doen, dan is het een forse investering in studiereizen, voorbereiding, een product manager, enzovoorts. Het kost ons twee jaar om een bestemming neer te zetten.”

Hoe gaat het bij jullie met automatisering?

Steenhuisen: “Dat gaat goed. We hebben een eigen systeem met de filosofie om niet alles te willen automatiseren, want dat is een valkuil waar veel bedrijven in vallen. Bij sommige dingen moet je je afvragen of het nuttig is wanneer je het automatiseert. Zeker als 85% reizen op maat zijn.”

Geen plannen voor een nieuw label?

Van Opstal: “We voeren sinds mei vorig jaar alle reizen voor VvVA uit. Wij waren voor het

reisbureau van VvVA al de hofleverancier en nu doen wij alles voor VvAA Reizen.”

Hoe zien jullie je bedrijf over zo’n vijf jaar?

Van Opstal: “Wij proberen zo’n drie jaar vooruit te kijken. Als je terugkrijgt op de afgelopen vijf jaar dan schrik je weleens. De markt is enorm veranderd. Wij zijn heel relevant als

www.travelpro.nl

het gaat om kennis en toegevoegde waarde te leveren. Dat kunnen we over vijf jaar nog steeds en ik denk dat je ziet dat bepaalde bestemmingen zich steeds meer gaan ontwikkelen. Wij doen veel op Groenland en dat gaat langzaam een steeds belangrijkere bestemming worden, maar als bedrijf gaan wij geen wilde dingen doen.”

21


reis Colombia

De mooiste naar

“Bezoek Ciudad Perdida per helikopter, een unieke ervaring die u nooit zult vergeten.” - Marit, uw Colombiaspecialist

Onze reisspecialist Marit heeft haar hart verloren aan Colombia en die passie zet ze graag in voor het samenstellen van de meest bijzondere reizen. Neem nu contact op met haar of onze andere Latijns-Amerika-specialisten Helen of Hilda en zorg dat uw klanten de reis maken waar ze van dromen! Ons team van specialisten helpt u graag met het samenstellen van de mooiste reis, geheel op maat. Of men nou op zoek is naar gastronomie, kunst en cultuur in koloniale wereldsteden, een avontuurlijk programma in de mooiste natuurgebieden of het lokale leven wil ervaren: de wens van de klant staat centraal. Bovendien is Avila Reizen onderdeel van het Traveller Made-netwerk, waardoor onze reizigers profiteren van VIP-ameneties en mooie voordelen bij geselecteerde accommodaties. Ook bieden we als officieel agent van National Geographic Expeditions hele bijzondere programma’s aan die een extra dimensie toevoegen. Avila Reizen neemt uw klanten mee op ontdekkingsreis in Colombia. Een tropisch land met een ongelooflijke diversiteit en charme, landschappen waarvan u het bestaan niet zou vermoeden, de wereldberoemde koffieregio, verborgen parels en vooral een hele vriendelijke bevolking. Neem nu contact op via info@avilareizen.nl of bel met 023-7851857.

Authentique: Veelzijdig Colombia & Aruba

Bekijk het programma: www.avilareizen.nl/travelpro3 Wissel verblijf in de drie bruisende steden Bogotá, Medellin en Cartagena af met natuur, kleurrijke dorpjes en heerlijke stranden. Maak kennis met Colombia’s fascinerende natuur in het koffiegebied en geniet tot slot van de schitterende hagelwitte stranden van het paradijselijke Aruba. 23 dagen - vanaf € 3.345PP

Unique: Een onvergetelijke ervaring in Colombia

Bekijk het programma: www.avilareizen.nl/travelpro4 Deze inspirerende reis laat u op werkelijk unieke wijze kennismaken met de absolute must sees van Colombia. U verblijft in de meest exclusieve accommodatie en geniet van excellente service. Ervaren bereikt nieuwe hoogten wanneer u per luchtballon de prachtige koffieregio verkent! 15 dagen - vanaf € 7.595PP

Avila Reizen, gevestigd in de oude binnenstad van Haarlem, is de specialist in verre reizen op maat en bijzondere groepsreizen naar Latijns-Amerika, Afrika & Azië en tevens officieel agent van National Geographic Expeditions voor Nederland en België. Geholpen door de creativiteit, kennis en enorme passie van onze specialisten gingen inmiddels vele mensen met ons op reis naar alle uithoeken van de wereld. Laat je inspireren en fascineren op www.avilareizen.nl.


Reportage

Tekst: Dylan Cinjee Foto's: Sharon Evers

Thomas Cook verwacht dat de last minute-verkoop sterk zal zijn Ruim 200 reisagenten en 30 partners van Thomas Cook waren aanwezig in het Holland Casino Breda voor een

inspirerend event. De deelnemers kregen de mogelijkheid de verschillende partners van Thomas Cook te spreken. Daarnaast waren er meerder spelelementen in het event verwerkt, was er genoeg ruimte voor een hapje en een drankje en gingen aan het einde van de avond de voetjes van de vloer met een heuse mystery guest.

“Binnen Thomas Cook is er besloten dat we het aantal contactmomenten met belangrijke retailers willen vergroten. Dit event is in samenwerking met België, waardoor we in twee avonden zowel de Nederlandse als de Belgische reisagenten van informatie kunnen voorzien. Als het event aanslaat kunnen we kijken of we dit ook op andere locaties in Nederland kunnen organiseren. We vinden het heel belangrijk dat reisagenten niet alleen via ons, maar ook direct contact hebben met de partners. Hierdoor kunnen ze nog meer verkooptips op doen voor de zomer”, aldus Hanita van der Meer (Head of PR & Communications, Continental Europe Thomas Cook). “Zelf zijn we ook druk met onze eigen hotels en resorts. Afgelopen week hebben we vijf nieuwe hotels geopend, daar ligt op dit moment onze focus.”

Stroomlijnen

Olger Kistemaker (Distributie & Marketing, Thomas Cook Nederland): “De laatste tijd is Thomas Cook vaak in het nieuws geweest, zoals recentelijk het aangekondigde vertrek van Carola Hoekstra. Ze heeft besloten haar carrière buiten Thomas Cook voort te zetten, daarom zijn we nu druk bezig om te kijken hoe we ons bedrijf verder kunnen stroomlijnen. Dat doen we op dit moment samen met

Salesteam Thomas Cook.

onze Belgische collega’s. De samenwerking met de retailers is daarom enorm belangrijk, zodat we er samen het beste uit kunnen halen.”

Last minute

Thomas Cook verwacht dat de last minute-verkoop sterk zal zijn dit jaar. Van der Meer: “De boekingen zijn op dit moment nog niet op het niveau wat we gewend zijn. We denken daarom dat de last minute-verkoop nog gaat aantrekken. Ook als het mooi weer wordt willen veel mensen toch op vakantie, daarom is het een goed moment om de reisagenten op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen. Daarnaast gaan we veel breder kijken binnen de Thomas Cook-groep en intensiever samenwerken met onze Belgische collega’s. Wat de invulling precies wordt, na het vertrek van Hoekstra, kunnen we op dit moment nog niet zeggen. We zijn al wel een overkoepelend project gestart, zodat we samen kunnen kijken hoe we zaken beter kunnen oppakken met oog op de markt van nu.” Meer foto's en de aftermovie zien? Kijk dan op Faceook.com/ travelpronl.

Jacco Tas, Hanita van der meer, Olger Kistemaker.

23


24

Interview

Tekst: Sharon Evers

Disneyland Paris brengt The Lion King tot leven Deze zomer brengt Disneyland Paris twee meesterwerken van Disney, die in heel Europa worden geprezen, tot leven met een nog nooit eerder vertoond seizoen en een daarbij horende nieuwe show: The Lion King: Rhythms of the Pride Lands. TravelPro sprak hierover met Christophe Leclercq (Show Director).

Ruim twee jaar geleden werd het idee geopperd om The Lion King nieuw leven in te blazen en klopte Disneyland Paris aan bij Leclercq; de grote man achter de show. Hij kreeg een bijna onmogelijke taak: breng The Lion King: Rhythms of the Pride Lands naar Disneyland Paris, maar deze show mocht niet hetzelfde zijn als vijftien jaar geleden, niet te veel lijken op die in Disney’s Animal Kingdom in Amerika en het moest zeker niet de musical worden. “Het moest wél iets gloednieuws worden, iets anno 2019. Ik wilde niet afwijken van het originele verhaal, de show moest blijven gaan over Simba en zijn vrienden. Maar deze dieren wilde ik transformeren tot mensen, zodat het publiek zich erin zou herkennen. Alle kostuums zijn ‘vermenselijkt’, maar verwijzen met een klein detail wel naar hun dierlijke karakter. Een voorbeeld: Simba is in deze show geen welp meer, maar een tiener die in de Afrikaanse jungle volwassen wil worden.”

Christophe Leclercq.

Emoties

‘Circle of Life’, ‘I Just Can’t Wait to be King’ en ‘Can You Feel the Love Tonight’, wie kent deze klassiekers niet? Door een indrukwekkende choreografie, zal geen enkele bezoeker stil kunnen blijven staan. Christophe: “Muziek en The Lion King zijn met elkaar verbonden. Toen we in de liedjes doken, kwam één ding duidelijk naar voren: het ritme. Vandaar ook de titel van deze show: The Lion King: Rhythms of the Pride Lands. We wilden deze liedjes moderniseren, zonder dat ze onherkenbaar zouden worden. Dat was een uitdaging, want iedereen kent de liedjes van The Lion King en het is de royal family van Disney. We moesten het met respect behandelen en niet te veel veranderen, maar wilden het toch een nieuw geluid geven en dat is gelukt. De liedjes zijn intern al gezongen voor een groepje mensen en het was geweldig om te zien welke emoties er loskwamen. Iedereen danste en bij

©Disney

sommigen zag ik zelfs tranen in de ogen. Zo mooi vinden ze het.”

Het beste van het beste

Disneyland Paris haalt alles uit de kast om deze show tot een succes te laten maken. Van zangers en dansers tot drummers en acrobaten. Alle liedjes worden live gezongen en er wordt live gedrumd, dat maakt het voor Christophe extra speciaal. “Een danser is een danser en de vloer is zijn of haar podium, maar om het deze keer anders te doen, hebben we acrobaten aan de cast toegevoegd. Zij doen indrukwekkende kunsten in de lucht. Het zijn niet de eerste de beste acrobaten, maar deze mensen hebben het niveau van Cirque du Soleil. Dat was ook een vereiste, dit niveau moest het zijn en dat is het ook geworden.” Het is de grootste show die we ooit in Disneyland Paris hebben getoond. In voorgaande shows stonden er zo’n negentien


Interview

Maakt reizen persoonlijk!

“Wij feliciteren Anita met 15 jaar als ZRA bij The Travel Company!” Interesse om ook Zelfstandig Reis Adviseur te worden bij The Travel Company? Neem contact met ons op!

Tel: 036-5485985 www.travelcompany.nl/reisagent-worden

Schoutstraat 65 - 1315 EW Almere-Stad - info.cc@travelcompany.nl

mensen op het podium, bij The Lion King zijn dat er 30. De totale cast bestaat uit 65 performers. Backstage werken er nog eens twintig mensen aan deze productie.” Christophe startte zijn zoektocht naar de beste mensen ongeveer een jaar geleden. “De audities in Londen en Parijs werden drukbezocht; zo’n 100 zangers heb ik in beide steden gehoord en ik had maar plaatst voor 22 zangers. Daardoor kregen we wel de kans om het beste van het beste te selecteren. Datzelfde geldt voor de acrobaten, er kwamen 100 mensen op de auditie af en er was plaats voor negentien mensen. En ook voor de dansers, in Parijs zag ik 545 dansers in vier dagen voorbijkomen en er was plaats voor achttien mensen. Iedereen wilde deze baan, het is bijzonder om te zien hoe populair The Lion King is. Wat het extra internationaal maakt, is dat de cast uit twaalf nationaliteiten bestaat.”

In de hoogte

Het decor is ook erg bijzonder. In deze gloednieuwe show draait het, zoals eerder gezegd, om het ritme en daarom zijn er onder meer gigantische drums gebouwd. Christophe: “Alle drums, in diverse maten, staan op verschillende niveaus op het podium, dat geeft het een extra dimensie. Dit podium is niet vlak, maar er zijn hoogteverschillen, is 40

www.travelcompany.nl

meter groot én heeft Afrikaanse invloeden. Elke stukje decor is anders, heeft een andere kleur en sfeer en dat maakt het extra krachtig. Als je iemand op dit podium zet, is hij vrij klein, want de drum naast hem is bijvoorbeeld drie meter hoog. Dat is erg indrukwekkend. Dit is geweldig. Ook leuk is dat Rafiki voor het eerst in de wereld door een man wordt gespeeld. In de musical is dit altijd een vrouw geweest, maar ik wilde ook dit anders aanpakken. Hij is de storyteller op het podium.”

Enige in Europa

Om deze show helemaal goed tot zijn recht te laten komen, werkt Disneyland Paris met een nieuwe geluidsinstallatie. Christophe: “Als eerste en enige in Europa. Drie andere theaters werken met dit systeem, in Singapore, Sydney en New York. Het geluid is perfect en komt echt binnen. Om een voorbeeld te noemen: het geluid is drie keer beter dan het IMAXsysteem in de bioscopen. De zangers werken met een tracksysteem en worden als ware continu door het geluid gevolgd.”

©Disney

Komt dat zien

The Lion King & Jungle Festival van 30 juni tot en met 22 september 2019 in Disneyland Paris.

www.travelpro.nl

©Disney

25


26

Achtergrond

Tekst & foto's: Arjen Lutgendorff

“Genoeg redenen voor retail om bij Sambasso-merken te boeken” Bert Wildeman (Algemeen Directeur Sambasso) kijkt met een tevreden gevoel terug op de Sambasso Roadshow. “De

Sambasso-merken bieden gelijkwaardige of betere prijzen, producten, commissies en 100% focus op de (zelfstandige) reisagent. We hopen (ook met de roadshow) het bewustwordingsproces waarom men voor Sambasso-merken moet kiezen te voeden, want er zijn genoeg redenen”, aldus Wildeman.

gebreid aanbod in handen. In samenwerking met bestaande reisbedrijven zetten we een nieuw merk op waarin het bestaande bedrijf het nieuwe merk voorziet van aanbod dat wordt verkocht via de retail. De merknaam is en blijft eigendom van Sambasso. Het maakt in principe niet uit wie er achter de merken zitten, want de merken blijven van de retail, ook als een leverancier ermee stopt. Boekingen bij Sambasso-merken worden altijd en alleen via de retail afgehandeld”, aldus Wildeman.

Techniek en naakt Bert Wildeman.

Het aantal Sambasso-merken blijft groeien. Wildeman: “Wij hebben Sambasso vanuit idealisme opgericht en we spreken steeds vaker reisagenten die heel bewust voor onze merken kiezen. Je ziet reisbedrijven die door de retail zijn grootgemaakt verdwijnen, commissies rigoureus naar beneden schroeven of er opeens voor kiezen om de retail links te laten liggen. Dat zal nooit gebeuren met de Sambasso-merken en daardoor bieden we stabiliteit.”

Weg van de Massa en Fly to the West

Rick ter Laak (Weg van de Massa) had een mooi presentje voor wie de Sambasso Roadshow bezocht, want bezoekers kregen

€25 extra commissie op een boeking. De medewerk(st)ers van Weg van de Massa hebben alle bestemmingen persoonlijk bezocht. De touroperator begon als Cyprus-specialist, maar inmiddels heeft de touroperator een ruim aanbod. Diana Kranz (Fly to the West): “Wij zijn gespecialiseerd in Amerika en Canada en bieden volledig verzorgde reizen aan, van rondreizen en stedentrips en van eenvoudige tot (zeer) luxe vakanties.” Kranz liet bezoekers van de Sambasso Roadshow zien hoe makkelijk het systeem van Fly to the West werkt.

Altijd retail

“Met Sambasso heb je de techniek en een uit-

Marjolein Fraanje en Andrea van Velzen (beiden Reizen per Camper) en Esther Verweij Cynthia Schelling (Rondreisshop).

(Wandelvakanties Europa).

Wie voor zijn of haar klant een citytrip of weekje naar het strand zoekt is bij TravelPortal aan het goede adres volgens Sabrina Muller en Else Schepers. "In bijvoorbeeld Spanje en Italië zijn we unbeatable. Maak via TravelPortal zeker een vergelijk en vergeet niet dat je zelf de commissie kan aanpassen." Kim Buiting (Naturist2Go) vertelde over naturistische vakanties. “In Nederland recreëren bijna twee miljoen mensen regelmatig naakt, dus zo'n één op de acht à negen mensen willen (of zouden) misschien weleens een naturistische vakantie willen maken. Leg de brochure duidelijk op het schap of maak duidelijk dat dit bij jou te boeken is, dan is de stap voor de consument minder groot om ernaar te vragen.”

Rondreizen, campers en huurauto’s

Cynthia Schelling (Rondreisshop) vertelde over de privé- en groepsgrondreizen, de commissies die zijn te verdienen en het voordeel dat je bij Rondreisshop niet in een telefonische wachtrij terechtkomt. Marjolein Fraanje en Andrea van Velzen (beiden Reizen per Camper) zien het aantal camperboekingen toenemen. “Wij bieden dat wereldwijd aan, evenals een gratis offerte zonder verplichtingen en een aantrekkelijke commissieregeling. Cuba is onze nieuwste bestemming.” Jeroen Collenteur vertelde onder meer over DiscoverCars, dat autohuur aanbiedt op meer dan 17.000 locaties in 110 landen wereldwijd. "We werken samen met vertrouwde autoverhuurmaatschappijen, waaronder Alamo, Avis, Hertz, Europcar en Sixt."


Achtergrond

Sabrina Muller en Else Schepers (TravelPortal).

Jeroen Collenteur (DiscoverCars).

Diana Kranz (Fly to the West).

App

“Het vele werk van reisspecialisten voor de klant gaat bij Sambasso nooit verloren. Middels een link kan de klant alsnog ’s avonds thuis op de bank boeken. Zo’n boeking komt dan alsnog bij de goede agent terecht”, aldus Wildeman, die tijdens de roadshow extra aandacht vroeg voor de Sambasso App die ook als whitelable beschikbaar is. “De app biedt een enorme meerwaarde, want door de App

Rick ter Laak (Weg van de Massa).

kan je de klant ook tijdens zijn of haar reis aan de hand meenemen. Als reisagent kan je zelfs extra bijverdienen wanneer je een tip toevoegt aan de app. Als deze tip wordt geboekt, dan ontvang jij als tipgever hier een kleine commissie over.”

Altijd vergelijken

Veel van de vertegenwoordigers achter de Sambasso-merken benadrukten tijdens de

Kim Buiting (Naturist2Go).

roadshow dan ook de voordelen die zij bieden ten opzichte van andere merken. Er werd vooral op gewezen om het aanbod van de Sambasso-labels altijd mee te nemen in een vergelijk, niet alleen op het gebied van prijs, maar ook wat betreft de te verdienen commissie. Voor retailers die niet aanwezig konden zijn bij de roadshow, maar ook voor hen die wel aanwezig waren, is Wildeman van plan om een webinar te organiseren.

Camper road Show voor reisbureaumedewerkers

n via aanmelden ka n.htm l/camperdage flytothewest.n

Maak kennis met verschillende camperverhuurders in Amerika en Canada, krijg persoonlijke uitleg en kom meer te weten over reizen naar Canada in de winter.

meer info? info@flytothewest.nl +31(0)85-0438370 www.flytothewest.nl

www.travelpro.nl

27


Interview

Tekst: Arjen Lutgendorff

Belfast: rijzende citytrip-ster Steeds meer Nederlanders ontdekken het ‘onontdekte’ Belfast als citytrip of als vertrek-/eindpunt van een rondreis. Visit Belfast hield in samenwerking met Tourism Northern Ireland en Tourism Ireland onlangs een avond gericht op

de travel trade en MICE in de A’dam Toren (Amsterdam). TravelPro sprak met Gerry Lennon (CEO Visit Belfast) en Jac Callan (Leisure Trade Sales Manager). “Sinds het Goedevrijdagakkoord (ook wel het akkoord van Belfast genoemd, red.) in het jaar 2000 is de stad veranderd. Politieke stabiliteit, hoge investeringen, de gezamenlijke marketing met Tourism Ireland en positieve reviews helpen de stad”, zo laat Lennon weten aan TravelPro. De verhalen uit de tijd voor de eeuwwisseling ten tijde van ‘The Troubles’, de tegenstelling tussen katholieken en protestanten, spreken voor velen nog boekdelen. Lennon: “De nieuwsgierigheid naar die tijd trekt toeristen, maar jong en oud weten ook de andere bezienswaardigheden te vinden.”

Rijzende ster

“Lonely Planet raadt Belfast en de kustroute aan, National Geographic zegt dat Belfast een rijzende citytrip-ster is en de stad wordt gewaardeerd als om haar conferentiemogelijkheden. De stad is getransformeerd tot één van de meest verrassende steden van Groot-Brittannië. In de afgelopen zeven jaar is het volume van buitenlandse bezoekers met 56% gestegen”, aldus Lennon, die de avond in Amsterdam niet doorkwam zonder over de Brexit te praten. “De Brexit is moeilijk voor iedereen, maar wij geloven er heilig in dat mensen ook na de Brexit op zoek zijn naar een ‘onontdekte’ en ‘nieuwe’ citytrip.”

Goedkoper

Volgens Lennon is Belfast niet meer de op drie na duurste stad van Groot-Brittannië. “Dat was waarschijnlijk voordat er 1.000 extra kamers beschikbaar kwamen in 2018. De

Belfast City Hall. Foto: James Kennedy NI/Shutterstock.com.

opbrengst per kamer is afgenomen in vergelijking met afgelopen jaar doordat we meer kamers hebben. Doordat we meer kamers hebben, is de prijs per hotelkamer per nacht lager is geworden. Er is ook een reden dat er €173 miljoen wordt geïnvesteerd, want we moeten de concurrentie aangaan met andere steden.”

Toename

“Ieder jaar zijn we aanwezig in Nederland bij de workshop van Tourism Ireland waar we de retail en touroperators spreken en horen we hoe het gaat met Belfast en op welke punten wij ze kunnen helpen. We houden iedereen op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied vervoer, accommodaties en

V.l.n.r. Gerry Lennon, Judith Owens (CEO TBL international), Karen van der Horst (Marketing Manager Ierland Toerisme) en Joost Fransen (Product Manager Pharos Reizen) tijdens het event in Amsterdam.

www.travelpro.nl

ANVR-Congres Op het moment dat deze editie naar de drukker werd gestuurd, bezocht een Nederlandse delegatie Belfast om er de mogelijkheden tot het organiseren van het ANVR-Congres 2019 in de stad te onderzoeken. attracties en vervoer vanuit Belfast. Het feit dat KLM en easyJet in totaal zestien wekelijkse (directe) vluchten uitvoeren naar Belfast geeft een enorm vertrouwen bij ons als bij de Nederlandse reissector en reizigers”, aldus Jac Callan (Leisure Trade Sales Manager).

Accommodaties en hotels

Het aantal Nederlandse touroperators dat Belfast/Noord-Ierland aanbiedt is de afgelopen jaren toegenomen. Keuze uit accommodaties is er genoeg van budget tot vijfsterren. Ook dit jaar openen nieuwe hotels hun deuren waaronder het George Best Hotel, The Waring en het Bank Square Hotel. Callen: “De bestaande en nieuwe attracties hebben daar zeker aan bijgedragen. Topattracties zijn bijvoorbeeld het in 2012 geopende Titanic Belfast en er wordt veel verwacht van de grote overzichtstentoonstelling van Game of Trones met talrijke originele kostuums, rekwisieten en bijzondere decorstukken uit alle zeven seizoenen, die onlangs is geopend.”

29


30

Reportage

Tekst: Untamed Travelling Foto's: Jozef Verbruggen

“Een smeltkroes van kleuren en geuren” Jozef Verbruggen, oprichter en eigenaar van Untamed Travelling, heeft een reis gemaakt naar het zuiden van India en kan iedereen aanraden deze reis te maken. “Een melting pot van zovele culturen, keizerrijken, forten, prachtige koloniale gebouwen, paleizen en een natuur van wereldformaat.” De reis begon in de miljoenen metropool Mumbai. “Mijn gids Ramaman - een goeroe die is opgegroeid in het Manhattan van India wijst me de weg naar de prachtige gebouwen. Het is zondag en het centrale plein is verzadigd met duizenden cricketteers. We maken een tocht naar ‘Elephanta’ waar ik een eerste indruk krijg van Shiva. Ramaman zingt enkele liederen, een klaagzang met enorme weergalm in de eeuwenoude tempel. Een vlucht via Bangalore brengt me naar Hampi, het oude Vijayanagarrijk met prachtige tempels en ruïnes. Indien gerestaureerd zou Hampi zeker niet onderdoen voor Angkor Wat.”

Het Schotland van India

Verbruggen reist door naar Coorg, ook wel het Schotland van India genoemd. “Het gebied wordt ingenomen door groene heuvels, koffieplantages beschermd door tropische boomsoorten die begroeid zijn met peperklimplanten. ’s Morgens voor dag en dauw het bed uit voor een ‘birding trip’. Het is mistig en vergelijkbaar met herfstige dagen van het najaar kan ik me zo indenken. In de namiddag een plantage-excursie. Dit is ook

mijn eerste kennismaking met wildlife deze reis, de plantage wordt vaak bezocht door olifanten. Coorg is onderdeel van de Ghats waar enkele duizenden Elephas Maximus te vinden zijn. De heuvels strekken zich uit tot het prachtige altijd groene Kerala, bekend om thee en koffie.”

Maagdelijk en tropisch

De reis gaat verder naar Kabini, gelegen aan de rand van het Nagarhole National Park.”Een totaal andere ervaring dan Pench of Kanha dat ik vorig jaar mocht bezoeken, met hogere temperaturen. Hier is het aangenaam. We gaan op zoek naar de ‘phantom of the forest’, de zwarte luipaard die hier vaak gespot wordt. Ook heeft Kabini één van de hoogste aantallen tijgers.” Voordat Verbruggen naar zijn eindpunt reist bezoekt hij eerst Mysore. “Een plaats die voor mij totaal onbekend is, herbergt het vierde grootste paleis ter wereld. Dit is India ten top. Bewoond door de koning van Mysore met eeuwenoude traditie. Eindigen doe ik op de maagdelijke tropische Andaman eilanden, ‘Where the world can’t find me...’ Dit zijn de Seychellen maar zonder de horden

toeristen. Een duizendtal eilanden waar je maar op een vijftal voet aan wal mag zetten. Tropische bomen die 70 meter de hoogte in gaan en dit gecombineerd met prachtige hotels en een strand dat niet onderdoet voor de parelwitte stranden van de Seychellen maar met het voordeel dat men vaak alleen is. Er mag niet gebouwd worden op het strand. Magisch.”

Aanraden

Verbruggen: “Ik kan iedereen aanraden deze reis te maken, het zuiden van India met Mumbai als toegangspoort. Een melting pot van zovele culturen, keizerrijken, forten, prachtige koloniale gebouwen, paleizen en een natuur van wereldformaat. Dit gecombineerd met lokale gidsen die customer service tot een hoog niveau weten waar te maken, elke dag weer, en waar elk restaurant een culinair avontuur is.

Interesse gewekt?

Neem dan contact op met maatwerkspecialist Untamed Travelling. Profiteer van hun kennis en ervaring en bepaal je eigen marge.


Jozef Verbruggen.


SOMMIGE CHEFS SERVEREN HUN BESTE MAALTIJDEN OP 10 KM HOOGTE

Wij vliegen vijf keer per dag vanaf Amsterdam met widebody-vliegtuigen, vanaf nu ook met een Boeing 777. Geniet van uw vlucht met nog veel meer Business Class-privileges.

Beschikbaarheid van producten en services is afhankelijk van de duur van de vlucht en het type vliegtuig.


Special Midden-Oosten

Tekst: Dylan Cinjee

Ultraluxe resorts of kamperen onder de sterren? Het Midden-Oosten is een wereld van uitersten. Van traditionele souks tot de hoogste wolkenkrabbers ter wereld.

Maar ook hippe steden, prachtige accommodaties en de stilte van het woestijnlandschap. Hier vind je het allemaal.

Als er een land in het Midden-Oosten uitspringt op het gebied van bijzonder hotels, dan is dat de Verenigde Arabische Emiraten. Met name Dubai spreekt bij veel mensen tot de verbeelding als het aankomt op luxueuze hotels. Maar deze bestemming is diverser dan gedacht. Brenda Miedema (TUI Groningen Helperplein) is groot fan van deze metropool en heeft meerdere tips voor jullie. “Niet alleen het weer is het gehele jaar door heerlijk, maar ook heeft het emiraat veel diversiteit te bieden. Wat betreft mijn adviezen qua accommodatie verschilt dit per klant. Reizigers die in een fijne wijk willen zitten, maar niet in het hartje Dubai adviseer ik altijd hotel Centro Barsha By Rotana. Een geweldig viersterrenhotel met een fantastisch ontbijt. Het betreft een zakenhotel maar dit gevoel had ik als toerist niet. De locatie is enorm goed en ligt vlakbij de Mall of The Emirates en de metro. De afstand naar het strand is lopend geen optie, maar vanuit de accommodatie gaan een aantal transfers (kosteloos) per dag van en naar het strand. Dit hotel is overigens geschikt voor zowel koppels als families. Echter zijn er niet veel familiekamers beschikbaar.”

Travel Impressions

“Veel landen in het Midden-Oosten hebben olie en dit brengt rijkdom en luxe met zich mee. En denk je aan luxe, dan denk je aan... Travel Impressions. De touroperator heeft bijna 50 vijfsterrenhotels in het aanbod en behoort bij veel accommodaties tot de ‘top boekers wereldwijd’. Met name de Verenigde Arabische Emiraten zijn enorm populair en elk Emiraat heeft zijn eigen kenmerken. Dubai biedt glitter & glamour; Abu Dhabi cultuur & entertainment; Ajman is nog rustig en onontdekt en Ras al-Khaimah is de rijzende ster van de VAE met lange zandstranden en kristalhelder zeewater. Oman is ook al vele jaren een top bestemming bij Travel Impressions; een verblijf in Muscat kun je perfect combineren met een paar nachten de Hajjarbergen nabij Nizwa en in de Nederlandse zomermaanden is Salalah een goede zonbestemming. Nieuw dit jaar zijn Bahrein en Qatar; de bestemmingen zijn nog niet ontdekt door het grote publiek en dit maakt het naast zon en cultuur ook prijstechnisch erg aantrekkelijk. En voor welke bestemming of hotel je klant ook kiest,

overal staat een speciale Travel Impressions Extra klaar, gratis, zodat je klant echt onbegrensd kan genieten.”

Holiday Extras

Een reis naar het Midden-Oosten vraagt om een gedegen voorbereiding en waar begin je die reis op de beste manier: in een van de airport-lounges die Holiday Extras wereldwijd aanbiedt. Hier breng je de wachttijd op een fijnere manier door dan op de overvolle wachtruimtes van de luchthaven. Passagiers hoeven hiervoor geen businessclass-passagiers of frequent flyers te zijn. In de lounges worden verschillende services aangeboden, zoals bijvoorbeeld koude en warme maaltijden, frisdranken en alcoholische dranken, wifi en relaxstoelen. Sommige lounges hebben zelfs faciliteiten speciaal voor kinderen zoals bijvoorbeeld een speelhoek of spelcomputer. Er zijn zelfs lounges waar het mogelijk is om gebruik te maken van extra services, zoals bijvoorbeeld de badkamer om jezelf op te frissen. Lounges zijn al te boeken vanaf €23 voor drie uur. Meer info: www.holidayextras.nl

Als klanten wel dichterbij het strand willen zitten?

“Dan adviseer ik vaak Hilton Dubai Jumeirah. Dit hotel heeft een privéstrand en ligt op loopafstand van boulevard The Walk. Bij deze boulevard is het zien en gezien worden. Je ziet hier de duurste en mooiste auto’s, dus autoliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Van Ferrari ’s tot Bugatti Veyrons, deze supercars rijden allemaal rond”, laat Miedema weten. “Voor klanten die van luxe houden, raad ik het Madinat Jumeirah hotel vaak aan. Het Jumeirah complex is als een sprookje uit 1001-nacht. De Arabische stijl met zijn windtorens, soek en kleine waterwegen zorgen voor een geweldige sfeer. Typische kleine boten, de zogenaamde ‘abras’ kunnen worden gebruikt voor het verkennen van het gehele resort en alle faciliteiten. De ongelimiteerde recreatiemogelijkheden, fantastische ligging en vele restaurants maken het Jumeirah tot een van de meest fascinerende resorts ter wereld. Dar Al Masyaf is het meest luxueuze

www.travelpro.nl Dubai.

33


34

Special Midden-Oosten

en exclusieve deel van het resort. De Summer Houses zijn in Arabische stijl gebouwd en er is gebruikgemaakt van schitterende houtsnijwerken en authentieke kleuren. Gelegen aan een kilometer lang poederwit privézandstrand.”

Heb je ook nog tips voor gezinnen?

“Dan boek ik meestal hotel Atlantis The Palm. Dit vijfsterrenhotel is heel bekend in Dubai en omstreken. Vanaf het beroemde palmeiland kijkt Hotel Atlantis The Palm uit over de skyline van Dubai. Er is een fantastisch waterpark, Aquaventure waar je tussen de haaien kan zwemmen (uiteraard afgeschermd). En er zijn vijftien restaurants. Dit betreft wel een accommodatie van het hogere segment maar absoluut het geld waard.”

Jaffa, Tel Aviv.

Isropa Reizen

Op zoek naar een vakantie op maat in het Midden-Oosten? Isropa Reizen is al vele jaren dé specialist voor prachtige reizen naar deze indrukwekkende regio. Isropa Reizen: “Voor de bestemmingen Israël, Jordanië, Egypte, Oman, Libanon en de Emiraten stelt Isropa Reizen graag een mooie reis voor je samen. De hippe steden Beiroet, Tel Aviv en Dubai, het wereldwonder Petra, de indrukwekkende stad Jeruzalem, de gigantische piramides van Gizeh, de uitgestrekte woestijn in Oman en natuurlijk de schitterende onderwaterwereld van de Rode Zee. Allen schitterende parels die een reis naar het Midden-Oosten de moeite waard maken. Of je nu op zoek bent naar een unieke fly-drive, een bijzondere groepsrondreis of een heerlijke strandvakantie naar één van de mooie bestemmingen in het Midden-Oosten, bij Isropa Reizen ben je aan het juiste adres. Door onze jarenlange ervaring, ons uitgebreide netwerk en samenwerking met lokale partners zijn wij in staat om de meest unieke en bijzondere reizen voor je klanten te organiseren. Daarnaast hebben onze collega’s vele bestemmingen persoonlijk bezocht en kunnen zij jou nog beter helpen om die leuke droomreis voor je klanten samen te stellen of je net die leuke tip ter plaatse meegeven. Uiteraard reikt onze specialistische kennis verder dan alleen het Midden-Oosten. Ook voor heerlijke vakanties naar Marokko, Portugal, Malta en Cyprus kun je bij Isropa Reizen terecht. Kijk op onze website www. isropa.nl voor ons volledige aanbod of neem contact met ons op via e-mail: info@ isropa.nl of telefonisch via 088 1900 300 voor een vrijblijvende offerte op maat.”

Sfeervol

Het moderne, maar zeker ook, sfeervolle Tel Aviv is een levendige stad in het westen van

Carmel Market, Tel Aviv.

Israël. De stad is uitermate geschikt voor een strandvakantie. Met brede stranden gelegen aan de Middellandse Zee en een grote boulevard om uren over te struinen en mensen te kijken. Maar de stad heeft veel meer te bieden. Tel Aviv is een mix van moderne wolkenkrabbers, grote winkelcentra, brede stranden en traditionele sfeervolle markten. Die mix is ook terug te vinden in de accommodaties. Van moderne hotels in het hartje van de stad tot schitterende boutique hotels gelegen in de oude wijk Jaffa. In deze wijk ontvlucht je de moderne kant van de stad en maak je kennis met het traditionele Israël. Het is een van de oudste havensteden ter wereld, maar de architectuur is altijd goed bewaard gebleven. Jaffa zelf is een levendige wijk, waar een bezoekje aan de vlooienmarkt niet mag ontbreken. Verder vind je hier veel traditionele cafe’s, barretjes en restaurants. Als je echt kennis wil maken met de lokale bevolking, bezoek dan de Carmel Market. Dit is de grootste en drukste markt van Tel Aviv. De markt is al sinds de jaren twintig een drukbezochte plek, waar de lokale bevolking haar boodschappen komt doen. Wil je toch liever het moderne Israël ondervinden? Ook dan ben je in Tel Aviv aan het juiste adres. Tel Aviv is voor een stad in het Midden-Oosten erg open minded. Jaarlijks vindt er in juni de Gay Pride plaats. Een populair event waar veel toeristen op afkomen. Door de hele stad zijn er feestlocaties te vinden inclusief optredens en shows.

Het is een van de populairste evenementen in heel Israël.

Thomas Cook

Het is nog niet erg bekend, maar bij Thomas Cook kun je ook uitstekend terecht voor diverse vakanties naar Qatar, Dubai of Tel Aviv. Echte wereldplekken die voor je gevoel heel ver weg liggen, maar die allemaal maximaal zeven uur vliegen zijn. Met slechts vier en een half uur naar Tel Aviv ligt deze stad bijna even dichtbij als Gran Canaria. Deze bestemmingen zijn stuk voor stuk melting pots van internationale culturen met een prachtig woestijnlandschap in de achtertuin. In Dubai kunnen wij Two Seasons, het voormalige Gloria Hotel, sterk aanbevelen. De kamers hebben hier een kitchenette en geven je meer zelfstandigheid dan een hotel; je bent niet verplicht om voor iedere maaltijd buiten te deur te eten. En in een drukke stad is zo’n plek om je terug te trekken soms heel lekker. Daarnaast heeft dit hotel een toplocatie om strand en stad te combineren. Tel Aviv, een van de hipste steden van dit moment, is ideaal voor een stedentrip, maar ook als beginpunt van een rondreis. Je kunt dan bijvoorbeeld in het intieme, boetiekhotel Gilgal overnachten, vlak bij het strand en het stadscentrum. Leuk detail: iedere kamer is vernoemd naar een historische plek in Israël. Je vakantie begint al in je hotelkamer.


Hotel Atlantis The Palm, Dubai.

Oase

Oman is de oudste onafhankelijke staat van de Arabische wereld, maar het toerisme staat wat dat betreft nog in de spreekwoordelijke kinderschoenen. Voor de jaren zeventig waren er nog bijna geen hotels in de staat te vinden. Inmiddels is de bestemming de afgelopen jaren flink gemoderniseerd. Oman is bezig om sectoren anders dan het exporteren van olie te boosten. Toerisme is hier een goed lopend onderdeel van. Het sultanaat verwacht onder deze strategie een aantal van vijf miljoen jaarlijkse bezoekers te behalen tegen 2040. Oman wordt gezien als een pareltje in het MiddenOosten, waar alles wat je je voorstelt van Arabische bestemming te vinden is. Bezoek de Sultan Qaboos Moskee in de hoofdstad Muscat of een authentieke geitenmarkt in de stad Nizwá. Ook is het mogelijk om een rondreis door Oman te maken, waar een bezoek aan Wadi Tiwi niet mag ontbreken. Deze ‘oase’ bevindt zich tussen een grote kloof waar je uren kan wandelen en kan afkoelen in het heldere water. Ook in Oman is er voor elke klant een geschikte accommodatie. In Muscat vind je onder andere het luxueuze Al Bustan Palace. Het hotel beschikt over 250 kamers en het grootste privéstrand van het sultanaat. Maar ook kamperen behoort tot de mogelijkheden. Bij 1000 Nights Camp, in het hart van de woestijn Ash Sharqiyah op 250 kilometer vanaf Muscat. Hier slaap je letterlijk onder de sterren in een Arabic tent.

Fox, Verre reizen van ANWB

Een hotel dat je niet snel vergeet in Dubai is het Zabeel House Mini. Product manager Chantal Knijnenburg raakt niet uitgesproken over de details. “Van stoere knuffels op de kamers en beschilderde plafonds in de vorm van een stadskaart tot supertoffe kunstitems en zitzakken en schommels in de lobby. Niet het meest luxe, wel het meest bijzondere hotel van Dubai! We bieden dit hotel aan tijdens de zeventiendaagse privé rondreis Dubai Sri Lanka Malediven. Ook een unieke beleving: een overnachting in het traditionele bedoeïenenkamp Sama Heights Resort Jebel Shams, hoog in de bergen van Oman tijdens de achtdaagse groepsrondreis Oman, Land van de Sultan. Double Tree by Hilton is een geliefd overnachtingshotel aan de Golf van Aqaba tijdens onze rondreizen door Jordanië.”

WK Voetbal

In het midden van de Arabische golf ligt het schiereiland Qatar. Het land bestaat voor een groot deel uit woestijngebied, maar de meeste reizen worden naar de stad Doha geboekt. Deze ultramoderne stad ligt op ongeveer zes uur vliegen vanaf Amsterdam. Het is een snelgroeiende bestemming die zich wereldwijd op de kaart probeert te zetten. Zo wordt onder andere het WK Voetbal in 2022 hier georganiseerd. In Doha vind je hoge wolkenkrabbers, gigantische winkelcentra en luxe resorts. Wie

www.travelpro.nl

de rust van de woestijn wilt ervaren kan een safari maken met een 4WD. Wel moet je tijdens een vakantie in Qatar rekening houden met de Islamitische tradities van het land. Alcohol is bijvoorbeeld alleen verkrijgbaar in hotelbars. De bestemming wordt ook vaak gecombineerd met de Malediven, Seychellen of Mauritius.

Qatar Airways

De Business Class van Qatar Airways is op de 2018 Skytrax World Airline Awards voor de zesde keer en derde opeenvolgende jaar uitgeroepen tot ‘World's Best Business Class’. Uniek aan Qsuite is dat er een aparte ruimte kan worden gecreëerd voor vier personen, om samen te dineren of te vergaderen. In de Qsuite heeft iedere passagier een eigen cabine met schuifdeuren voor veel privacy.

Oman.


Vakantie op maat naar het

Midden-Oosten

9 9 9 9

Ontdek Luxor en Aswan tijdens een Nijlcruise Citytrip Cairo All-in the familiy: top 5 hotels met aquapark Verrassend anders: Kiten in Egypte

9 9 9 9

Geniet van zon, zee en strand in Eilat Diverse rondreizen en flydrives Combineer bruisend Tel Aviv en historisch Jeruzalem De magie van het meer van Galilea

9 9 9 9

Een bijzondere ervaring: slapen in de woestijn Het gemak van een privĂŠchauffeur Genieten aan de Dode Zee Op ontdekkingsreis door deze veelzijdige bestemming

Bestel nu gratis onze inspirerende magazines via TWI 088 1900 300 | info@isropa.nl | www.isropa.nl


Onderdeel van TravelPro

Vakantiegangers hebben steeds meer aandacht voor vitaliteit, gezond leven en eten Hoe belangrijk vinden Nederlanders het om ook op vakantie een gezonde levensstijl aan te houden? TUI zocht het uit in een grootschalig vitaliteitsonderzoek dat in samenwerking met onderzoeksbureau MetrixLab werd uitgevoerd. De belangrijkste conclusie: het merendeel van de Nederlanders is ook op vakantie bewust bezig met hun gezonde levensstijl. Mensen nemen op vakantie meer tijd voor actieve bezigheden dan thuis. 78% van de ondervraagden voelt zich na hun vakantie dan ook helemaal opgeladen. Er is steeds meer aandacht voor vitaliteit, gezond leven en eten. Maar hoe belangrijk vinden we dit wanneer we op reis gaan, nemen we dan ook vakantie van onze gezonde levensstijl of juist niet?

Bewust Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de mensen er voor kiest om ook op vakantie heel bewust om te gaan met eten

Content streamen aan boord bij KLM KLM-passagiers aan boord van een Boeing 747-400 kunnen nu rechtstreeks een selectie van het inflight entertainment aanbod streamen naar hun eigen mobiele apparaten. Passagiers kunnen met het KLM wireless entertainmentsysteem kiezen uit meer dan 200 films en series. Via een lokale server in het toestel kan de passagier gratis content streamen naar laptop, smartphone of tablet. Leverancier AirFi, de samenwerkingspartner van KLM, leverde het toegankelijke en innovatieve systeem. KLM vervangt de komende jaren de

en om in beweging te blijven. 77% van de respondenten geeft aan een gezonde levensstijl belangrijk te vinden en 58% is hier ook op vakantie bewust mee bezig. Voornamelijk door gezond te eten en te drinken (72%), goed te slapen (73%) en actief bezig te zijn (60%). Lees meer op www.travelnext.nl

Boeing 747’s door efficiÍntere en zuinigere tweemotorige toestellen. Ondanks deze uitfasering investeert KLM in een verbeterde entertainmentbeleving voor de passagier. KLM biedt daarom, naast het huidige ingebouwde systeem, dit extra platform met een speciaal samengesteld entertainmentprogramma. Dit systeem is alleen beschikbaar op de Boeing 747. Op de overige lange afstandsvluchten investeert KLM in WiFi waar content streaming ook onderdeel van uit zal maken. Lees meer op www.travelnext.nl

Knowledge partners:

www.travelpro.nl

37


38

Interview

Tekst & foto's: Sharon Evers

“Ik heb zelfs nog overwogen om een aantal reisbureaus erbij te kopen” Bijna anderhalf jaar geleden verkocht Rob Schilten (VakantieXperts de Planeet) maar liefst vijf van zijn zes reisbureaus aan de D-rt Groep, om zich volledig te kunnen richten op zijn kantoor in zijn eigen dorp, Wijchen. “We waren te groot voor een servet en te klein voor een tafellaken.”

De keuze om vijf reisbureaus te verkopen, was geen gemakkelijke. “Ik heb zelfs nog overwogen om een aantal reisbureaus erbij te kopen, zodat VakantieXperts de Planeet groot genoeg werd voor een tafellaken. Er stond immers genoeg te koop op dat moment. Maar ik zou dan nog steeds niet gaan doen wat ik eigenlijk het allerleukste vind en dat is met klanten en reizen bezig zijn.” Eén reisbureau wilde hij houden en als geboren en getogen Wijchenaar is de keuze dan niet zo moeilijk om de winkel in je eigen dorp te behouden. “Ik ken Wijchen erg goed, ben enorm betrokken bij het dorp en heb vanzelfsprekend altijd de meeste binding met deze plaatst gehad, mijn roots liggen hier. Wijchen is echt een dorp, iedereen kent elkaar.”

De grootste

Daarnaast was Wijchen ook de grootste vestiging van de overige vijf winkels en is het reisbureau na een flinke verbouwing nog groter geworden. “We hebben alles aangepakt om het toekomstbestendig te maken. Van de

vloeren en de plafonds tot de verlichting en de meubels. Het reisbureau heeft een huiselijke sfeer in een modern jasje gekregen. Mensen moeten zich er meteen thuis voelen.” Dat Schilten er goed aan heeft gedaan om zich te richten op één kantoor, blijkt uit de cijfers. “We hebben vorig jaar een heel goed jaar gedraaid. Ik was voorheen altijd overal een beetje, was met heel veel zaken tegelijkertijd bezig. Ik kan me nu de focus leggen op één winkel en dat werkt. Voor dit jaar wil ik die resultaten van afgelopen jaar minimaal evenaren en zelfs overstijgen. Zoals het er nu uitziet, gaat dat ook lukken.” Een belangrijk onderdeel van de grootschalige verbouwing zijn de twee spreekruimtes met presentatiemogelijkheden. “Klanten kunnen overal offertes opvragen, dan krijgen ze een pdf, en als het heel goed gebeurt, een link naar een mini-website toegestuurd. Maar wij nemen de mensen mee op reis tijdens zo’n gesprek. We laten filmpjes zien van de bestemming en de accommodaties en leggen uit waarom we juist hiervoor kiezen. Dat wordt op een scherm

gepresenteerd, hierdoor kunnen we ook meteen de reacties van de klanten zien en daarop reageren. Als mensen een dure reis boeken, wil je iets laten zien waar tijd en aandacht aan is besteed. We gaan dit binnenkort verder uitbreiden, we willen klanten nog meer bij het boekingsproces betrekken met als doel de conversie hoog te laten blijven”, zegt Schilten.

Mensen

Dinsdag 21 november 2017 was voor de Gelderse ondernemer de bewuste dag dat hij zijn medewerkers inlichtte over de verkoop. “Deze beslissing kwam voor velen als een verrassing en had een directe invloed op mijn medewerkers. Panden zijn stenen gebouwen, maar het ging natuurlijk vooral over mensen, die vaak al lang voor mij werkten. Dat is moeilijk. Het liefst had ik ze allemaal meegenomen naar Wijchen, maar dat kan niet. Ze konden allemaal op hun eigen plek blijven, ik vind het wel jammer dat sommigen zijn weggegaan of iets anders buiten de branche zijn gaan doen. Ik had het liefst gezien dat de kantoren met dezelfde mensen waren blijven draaien, maar dat heb ik niet in de hand.”

Bouwers

Rob Schilten.

Dat Schilten zijn winkels verkocht aan het bedrijf waarvan hij een franchisenemer is, kwam dan weer niet als een verrassing. De Planeet in Wijchen blijft dan ook onder de vlag van VakantieXperts actief. Schilten: “Ik ben voorzitter van de franchisevereniging en samen proberen we er iets moois van te maken. De D-rt Groep heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Don Kaspers ken ik al heel erg lang, hij is een echte bouwer en een visionair. Hij heeft het niet gemakkelijk gehad, hij moest D-reizen en VakantieXperts integreren, er kwamen een aantal oude Thomas Cook-winkels en Globekantoren bij en dit moest allemaal één nieuw bedrijf worden en dat kost tijd. Ik zeg zeker niet dat alles rozengeur en maneschijn is, maar het franchisebestuur wordt bij heel veel projecten betrokken. Want alles wat wij doen, is ook goed voor de eigen kantoren. Wij kun-


39

nen daarvan mee profiteren, maar we helpen en bouwen ook mee. Het is goed om te zien dat VakantieXperts daarvoor openstaat.”

Ander verwachtingspatroon

Bij de bekendmaking van de verkoop, vertelde Schilten dat hij met de vestiging in Wijchen nieuwe markten wilde gaan aanboren. “Om de conversie hoog te houden, is het belangrijk om continu nieuwe klanten aan te boren. We willen naar een bepaald type klant toe werken. Veel bestaande klanten hebben een goedgevulde portemonnee, deze mensen hebben een ander verwachtingspatroon. Zij willen geld uitgeven en wij mogen daar ook best wat aan verdienen, maar ze willen ook dat er op een andere manier met hen wordt omgegaan en dat alles op een net wat andere manier wordt geregeld. Deze mensen willen niet overdag op kantoor komen, maar juist in de avond of in een andere setting. Het afgelopen jaar is het ons gelukt om meer van dit soort klanten aan ons te binden en deze mensen verwijzen hun netwerk nu ook naar ons. Dit zijn veeleisende klanten, dat is helemaal niet erg, dat maakt het nog interessanter. Maar daar ligt ook een uitdaging, want niet iedereen kan hiermee omgaan. Als een klant twee keer een jaarsalaris van een van mijn mensen neerlegt voor een vakantie, is dat wel even schakelen.” Dus ruime openingstijden en desnoods op elk gewenste locatie, dat is eigenlijk wat een ZRA ook doet? “Mijn vader ging in 1972 al naar mensen thuis om aan de keukentafel een boeking te maken. Hij maakte ook afspraken in de kroeg of klanten kwamen na sluitingstijd bij ons thuis. Die persoonlijke binding met de klant had hij toen al door. Maar we hebben weleens een onderzoek gehouden onder onze klanten of zij het fijn zouden vinden als wij bij hen thuis zouden komen. Slechts 5% wilde dat, het gros wilde na kantoortijd op het reisbureau komen en op afspraak.”

Stop

In mei 2015 werd de shop-in-shop van de Jong Intra Vakanties in het reisbureau in

Wijchen geopend, maar een kleine vier jaar later heeft het de verwachtingen niet kunnen waarmaken. “We verkopen nog steeds de Jong Intra, vooral op Thailand in Zuid-Afrika biedt deze touroperator een fantastisch product met een goed offertesysteem. Maar het is niet zo dat iemand uit Arnhem naar Wijchen komt om een de Jong Intra-reis te boeken. Daarvoor zijn de producten niet niche genoeg.” Met de stop van deze shop-in-shop zegt Schilten de deur niet hebben dichtgedaan voor andere partijen. “De markt is enorm in beweging, wij zijn eigenlijk geen reisbedrijf meer. De grens tussen reisbedrijf en touroperator is bijna weg. De vraag is wie er overleeft, één ding weet ik zeker: wij hebben de klanten aan de balie zitten. Wij zijn een stuk kleiner dan een touroperator, maar we zitten wel met

www.travelpro.nl

de eindgebruiker aan tafel. De klant moet continu worden gemonitord en daarvoor heeft D-rt Groep mooie systemen.”

Geen fysiek kantoor

Op de vraag of Schilten toch niet over een paar jaar nieuwe kantoren gaat openen, antwoordt hij voorzichtig: “Nee. Geen fysiek kantoor in elk geval. We hebben natuurlijk wel een groeistrategie gepresenteerd, we willen er wel een groter kantoor van maken en dat kan op verschillende manieren. Vanuit één vestiging moet het te doen zijn, het kan wel zijn dat er in Wijchen een kantoorruimte bij komt waar we andere activiteiten gericht op beleving gaan ontplooien, die dan wel bij ons huidige kantoor horen.”


Je kunt geen appels met peren vergelijken Benieuwd wat Travel Counsellors zo uniek maakt? www.wordeentravelcounsellor.nl


Interview

Tekst & foto: Sharon Evers

”EasyJet is Brexit-proof” EasyJet maakte vorige week onder de naam Ticket Time bekend dat het

vluchtschema voor de komende winterperiode beschikbaar is. Daarnaast

bracht de Britse prijsvechter haar drie nieuwste bestemmingen extra onder de aandacht. TravelPro sprak met Wiliam Vet (Country Manager) over de ontwikkelingen binnen de luchtvaartmaatschappij. EasyJet vliegt vanaf Schiphol op 45 bestemmingen en vervoerde in 2018 zes miljoen passagiers vanaf deze luchthaven. “We kunnen ook spreken van een hoge bezettingsgraad van 96%, en daar zijn we blij mee. In 2015 is onze base op Schiphol geopend en staan er inmiddels acht toestellen gestationeerd op de luchthaven, en in de zomer zelfs negen en

land van herkomst speelt, is de Brexit. Maar volgens Vet heeft easyJet hier op voorhand al op gereageerd. “Wij zijn Brexit-proof en hebben dat weten te realiseren door vliegtuigen te registreren op ander Europees grondgebied. Ongeacht wat er uiteindelijk met de Brexit gebeurt, het zal ons en onze passagiers niet treffen.”

vaartmaatschappij deze zomer een directe verbinding verzorgen met de Kroatische stad Pula. Dit is de derde Kroatische bestemming voor easyJet vanaf Schiphol. “In de zomer, als er minder zakelijk wordt gevlogen, zetten we onze toestellen in om mensen naar hun vakantiebestemming te brengen. Met Genua en Verona wordt ons aanbod in Noord-Italië, naast Milaan en Venetië, nog breder. Met Pula voegen we een mooie bestemming toe aan de Kroatische bestemmingen waar we reeds op vliegen in de zomer: Split en Dubrovnik. De historische stad Pula aan de Adriatische Zee biedt alles voor een gevarieerde vakantie met cultuur en strand. We hebben een zeer divers aanbod van vakantiebestemmingen gedurende de zomerperiode, waaronder Ibiza en Corfu en nu dus ook meer keuze in Italië en Kroatië.” De vluchten naar Pula en Genua starten op 25 juni 2019 en worden tot 1 september 2019 twee keer per week uitgevoerd; op dinsdag en zondag. De vluchten naar Verona, dat in een regio met veel bedrijvigheid ligt, starten al vanaf 2 april 2019 en worden tot 26 oktober 2019 drie keer per week uitgevoerd; op dinsdag, donderdag en zaterdag.

Intercontinentaal

Afgelopen zomer breidde de airline haar overstapsplatform ‘Worldwide by easyJet’ uit naar onder meer Schiphol. Dit zogeheten self-hubbing is een relatief nieuwe ontwikkeling. Met één boeking heeft de reiziger twee tickets, inclusief overstap. Partners van easyJet zorgen voor de gehele overstapservice. Bij vertraging heeft de passagier de garantie op de volgende vlucht naar zijn of haar bestemming te worden gezet. “Momenteel kunnen passagiers overstappen op onze vluchten en op die van Norwegian. Ik verwacht dat er snel nieuwe partners worden toegevoegd. Met een aantal partijen zijn we al zo ver dat alleen de techniek er nog op moet worden aangepast.”

Dames

William Vet.

werken er 350 mensen voor easyJet.” Maar ook voor easyJet geldt dat Schiphol aan het maximaal aantal vluchten zit en er nauwelijks uitbreidingsmogelijkheden zijn. Uitwijken naar Lelystad is voor de airline geen optie. “Nee, we concentreren ons op hoofd-luchthavens, dichtbij stadscentra.” Een hottopic dat in het

Nieuw

EasyJet breidt voor komende zomer haar netwerk op Schiphol uit met drie bestemmingen. De Italiaanse steden Genua en Verona worden toegevoegd naast de al bestaande easyJet-bestemmingen in Noord-Italië; Milaan en Venetië. Daarnaast gaat de lucht-

www.travelpro.nl

Meer vrouwen in de cockpit, dat heeft easyJet zich ten doel gesteld. In 2020 wil de airline dat minstens 20% van de nieuwe piloten in opleiding vrouw is. In 2018 was dit namelijk 15%, volgens de International Society of Women Airline Pilots zijn er wereldwijd slechts 5% van de piloten in de commerciële luchtvaart vrouw. Maar 450 vrouwen dragen de rang Captain - dit betekent dat alle vrouwelijke Captain’s ter wereld in één Airbus A380-toestel passen. “Het is goed om te zien dat van de nieuwe piloten die we het afgelopen jaar hebben aangetrokken, 15% vrouw is en dat het ambitieuze doel van 20% binnen bereik ligt. We zijn ook niet van plan daar te stoppen! We blijven hard werken om meer vrouwen te enthousiasmeren om een baan in de luchtvaart te overwegen.”

41


42

Achtergrond

Tekst: Dylan Cinjee

VakantieDiscounter A'dam wint dineractie de Jong Intra Vakanties De Jong Intra Vakanties trakteert iedere maand een reisbureau (een OTA of ZRA) op een bijzonder etentje. Tijdens de dineractie ‘Menu van de Maand’ staat er iedere maand een ander thema centraal.

In de maand maart was dat ‘Europa Groene landen en de Alpenlanden’. VakantieDiscounter in Amsterdam heeft deze maand de grootste groei gerealiseerd en werd daarom uitgenodigd voor een gezamenlijk diner. “Al onze noviteiten en USP’s voor dit jaar zijn in een culinair jasje gestoken. We hebben daarvoor een heel handig bewaarexemplaar gemaakt in de vorm van een menukaart. Iedere maand zetten wij een ander product ‘op de kaart’ en het reisbureau met de hoogste omzet of de meeste groei ten opzichte van vorig jaar nodigen wij uit voor een gezamenlijk diner”, aldus Coby van Dongen (Commercieel directeur de Jong Intra Vakanties).

Walking dinner

VakantieDiscounter uit Amsterdam is de winnaar geworden van de dineractie in de maand maart. Het team van directeur Hans van Hoffen heeft in deze maand de grootste groei gerealiseerd ten opzichte van vorig jaar. Van Dongen: “Deze maand hebben we gekozen voor een Walking Dinner in Amsterdam. Een heerlijk driegangen diner met elk gerecht plus consumptie op een andere locatie. Het was een uitstekende manier om elkaar nóg

beter te leren kennen en om kennis te maken met zowel de culinaire als culturele kant van Amsterdam.”

Waardevol

“Daarnaast was het een interessante en unieke manier om kennis te maken met één van onze producten. De excursie ‘Walking Dinner’ is namelijk heel makkelijk bij te boeken bij veel van onze stedenbestemmingen, denk bijvoorbeeld aan New York, Krakau of Praag. Een stedenbestemming kun je bij ons gemakkelijk

combineren met low cost airlines, ook vanaf regionale luchthavens. Het was een ontzettend gezellige avond met heerlijk eten en goede gesprekken. We hebben op een informele manier van gedachten gewisseld hoe we nóg meer uit onze samenwerking kunnen halen. Hierbij zijn de tips en suggesties van de collega’s van VakantieDiscounter natuurlijk ontzettend waardevol voor ons.” Deze maand staat in het teken van ‘Stedenreizen’. De winnaar van deze maand wordt begin mei bekendgemaakt.


Een goede buur is beter dan een verre vriend En zo is het maar net. Dat geldt zeker voor Duitsland. Als je bij dit land een

beetje oubollig gevoel krijgt, geef Duitsland dan een nieuwe kans. Want wat zijn er veel fijne en bijzondere plekjes te vinden bij onze oosterburen.

Vergeet Parijs, Londen en New York, ga eens naar Berlijn op stedentrip. Een stad die bekendstaat om haar muur. Nadat de Berlijnse Muur in 1989 is gevallen, zijn de meeste stukken zo snel mogelijk uit de stad verdwenen. Voor diegenen die de Koude Oorlog niet hebben meegemaakt, is het lastig een voorstelling te maken hoe het leven met deze muur was. Een idee krijg je bij de Gedenkstätte Bernauer Straße. Naast een origineel stuk muur met wachttoren staan er ook veel informatieborden over vluchtpogingen die in de Bernauer Straße hebben plaats gevonden. Maar in Berlijn vind je ook Alexanderplatz, dat oorspronkelijk doel had als een markt, maar momenteel een ontmoetingsplek is voor jongeren, een winkelparadijs en de thuisbasis van vele andere bezienswaardigheden: Fernsehturm, Marienkirche, Weltzeituhr en het Rotes Rathaus. De Fernsehturm is voor velen het herkenningspunt in de stad. Deze 350 meter hoge toren werd in 1969 in het toenmalige Oost-Berlijn geopend als televisietoren. Je kunt de bol bezoeken dat je een geweldig uitzicht geeft over de stad. Ook leuk: de Hackescher Höfe, dit zijn kleine hofjes met verschillende barretjes, restaurantjes en winkeltjes. De verschillende hoven zijn allemaal met elkaar verbonden en de gevels in Jugendstil zijn geheel in originele staat opgeknapt. Zo’n aaneenschakeling van hoven is erg typisch voor Berlijnse architectuur. Op loopafstand vind je ook het Haus Schwarzenberg (hof vol street art), de Rosenhöfe (hof vol winkeltjes) en de Heckmannhöfe (een groter hof met galerieën).

Special Duitsland

43

Tekst: Sharon Evers

Duitsland zijn alle ‘ingrediënten’ aanwezig! De Jong Intra Vakanties biedt een uitgebreid aanbod in alle populaire regio’s van Duitsland met een goede ‘mix’ van (all inclusive) hotels en appartementen. ‘Tip van de chef’: denk ook eens aan onze mooie vakantieparken! Op de vakantieparken staan de kenmerken: familievakantie, goede faciliteiten en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding centraal. Staat de ‘gewenste maaltijd’ niet op ons ‘menu’? Onze ‘souschefs’ denken graag met je mee en stellen een ‘à la carte menu’ voor je samen.

Aanrader

Maar ook München is een aanrader als het om een stedentrip gaat. De winnaar van diverse literatuurprijzen en reisliefhebber Ernest Hemingway zei eens tijdens één van zijn langere verblijven in München: ‘Gaat u nergens anders heen, ik zeg u: Er is geen andere stad dan München, al het andere in Duitsland is slechts tijdverdrijf’. Ontdek het historische stadscentrum met eeuwenoude monumenten en kom vervolgens tot rust in het grootste stadspark ter wereld. Geniet in München van traditionele Beierse gerechten en wissel dit af met een bezoekje aan een trendy sushirestaurant. Geen stad ter wereld heeft nog zoveel van zijn oude tradities bewaard; de

De Jong Intra Vakanties

Duitsland als culinaire bestemming? Ja, zeker! Laat je klant genieten van de heerlijke, regionale wijnen of van de traditionele gerechten als ‘braadworsten en schnitzels’. Iedere regio kent zijn eigen ‘specialiteiten’. Maar Duitsland biedt veel meer dan alleen ‘culinair genieten’. Of je klant nu op zoek is naar gezellige steden of dorpen, hoge bergen of diepe dalen, of een actieve vakantie of gezinsvakantie, in

München.

www.travelpro.nl

Oktoberfesten zijn wereldwijd beroemd net als de Opera en de gezellige biergartens in de stad. Toch gaan deze oude tradities goed samen met de moderne way-of-live. Hippe musea in de Pinakothek, of hedendaagse winkels in de luxe winkelstraten. Maar ook op culinair gebied gaat de beroemde typische Weißwurst goed samen met de internationale Haute Cuisine. Is jouw interesse gewekt? Vergeet ook niet de maritieme charme die je bijvoorbeeld in Hamburg staat te wachten. Düsseldorf nodigt uit tot shoppen, barok gaat het er in Dresden aan toe. Vooraanstaande internationale beurzen bezoek je in Hannover – en het Kerstkind heet je welkom in Neurenberg. Bach, boeken en jugendstil vind je in Leipzig. Appelwijn in Frankfurt, musicals in Stuttgart, chocolade in Keulen. Of wat dacht u van een uitstapje naar Bremen om daar het beroemde stadhuis en het Rolandstandbeeld te bekijken?

Groen reizen naar Duitsland

De trein is ook vaak het betere alternatief voor een geslaagde trip naar Duitsland. Vakantie begint in de trein! Stap in ICE en laat jerelaxed tot ver in Zuid-Duitsland brengen. Geen filestress, wachtrijen bij de incheckbalie en bagagegedoe. Aan boord lees je een boek, is er Wifi en loop je voor een hapje en een drankje naar het barrijtuig. En je reist nog groen ook!

Historie

En dan is er nog het monumentale Görlitz. De unieke historische binnenstad bestaat uit bijna 4.000 monumenten uit de tijd van de gotiek, renaissance, barok en jugendstil en een volledig behouden gebleven wijk uit de gründerzeit. In het centrum wordt het beeld bepaald door de vele in prachtige gebouwen gevestigde winkels, waar je kan shoppen in een unieke sfeer. Een sprekend voorbeeld is het in zijn oorspronkelijke vorm behouden

43


44

Special Duitsland

warenhuis in jugendstil bij de Frauenkirche. De historische Obermarkt ligt op een snijpunt tussen het centrum en de historische binnenstad en komt uit op de Untermarkt. Hier bevinden zich vooral traditionele individuele winkels met kunstnijverheid en woonaccessoires, dienstverleners en het toeristisch informatiepunt van Görlitz.

“Populair”

Ingrid Roelofs (Reisburo Vakantie & Zorg) verbleef in Hotel Insel de Sinne even buiten Görlitz direct aan de Berzdörfersee. “Het hotel met 46 kamers heeft een gezellig terras boven het water met een waanzinnig uitzicht over het meer. Er is een restaurant dat ook bij lokale mensen erg populair is, reserveren is dan ook aan te bevelen. Als je in het hotel verblijft kun je gratis gebruikmaken van de kleine, maar fijne sauna met een directe toegang tot een afgescheiden gedeelte van het strand aan het meer. Het hotel is in juli 2018 geopend en heeft een geweldig luxe inrichting en uitstraling tegen een heel redelijke prijs. Dit hotel is geschikt voor rustzoekers, lekker zonnen op het strand of cultuur snuiven in de omgeving. Reisburo Vakantie & Zorg is gespecialiseerd in vakanties voor senioren en mindervaliden, wij bieden het hotel aan onze doelgroep aan en onze gasten komen altijd blij en tevreden terug.” Wat biedt de omgeving? “Het hotel ligt direct aan de grens met Polen, van hieruit heb je voldoende uitvalsmogelijkheden. Het gebied staat bekend als het merengebied, nu de bruinkoolmijnen zijn stilgelegd worden de gaten die hierdoor zijn ontstaan gevuld met water waardoor er veel meren zijn ontstaan, het aantal neemt nog toe. In het gebied zijn overal nog herinneringen aan de bruinkooldelving, de omgeving is heuvelachtig met mooie onontdekte wegen waar je nog veel terugziet van de Sovjettijd. Mooie bezienswaardigheden in de omgeving zijn: Görlitz, Burg und Kloster in Oybin, Zittauer Schmallspurbahn, Bad Muskau en het kasteel, maar ook het Reuzengebergte in Polen ligt op (iets grotere) rijafstand. Dresden en de Basteibrücke liggen op een uurtje rijden en onderweg kom je langs het historische plaatsje Bautzen. Kortom te veel om op te noemen.”

Winkelparadijs

Shopaholics opgelet! Aschaffenburg is dé winkelstad van Duitsland. Tenminste als het aan de Gesellschaft für Marketing und Absatzforschung ligt, GMA benoemde Aschaffenburg tot 'Winkelstad van het jaar'. Mogelijkheden om te winkelen vind je vooral in de aantrekkelijke voetgangerszone, die zich uitstrekt over een groot gedeelte van

de binnenstad en meer dan 350 winkels telt. Samen met de City Galerie zorgt deze ervoor dat de stad over een optimale winkelstructuur beschikt. Dankzij het milde, zonnige weer staat Aschaffenburg ook wel bekend als ‘het Nice van Beieren’. Heb je even genoeg van alle winkels? Er is altijd wel wat te doen: er zijn veel feesten en evenementen, gezellige eethuisjes, smaakvolle hotels en authentieke wijnlokalen.

Nedersaksen

De steden Braunschweig, Celle, Göttingen, Goslar, Hameln, Hannover, Hildesheim, Lüneburg en Wolfenbüttel presenteren samen met ‘Autostadt’ in Wolfsburg en Airport Hannover allerlei ideeën voor een perfecte vakantiedag in de negen nabij de grens gelegen steden. Oude meesters bekijken in het Herzog Anton Ulrich-Museum in Braunschweig, een leuke boottocht maken op de Weser in Hameln of uitgaan in de vele kroegen en restaurants aan de Stintmarkt in Lüneburg, er is veel leuks te doen in de Nedersaksische steden. De boodschap is duidelijk: deze steden hebben alles in huis voor een perfect uitje net over de grens. De steden zijn ook prima te combineren. Charmante binnensteden en cultuur op het hoogste niveau, maar ook winkelmogelijkheden en trendy restaurants en kroegen maken deze steden zo aantrekkelijk. De klok rond is er wel wat te beleven: ontbijten in Café Botanik in Göttingen, een bezoek brengen aan het eerste kunstmuseum (met een collectie van Robert Simon) dat 24 uur per dag open is, in Celle, genieten van een panoramazicht op de stad en de regio Hildesheim vanaf de St.-Andreas-Kirchturm, de hoogste kerktoren van Nedersaksen. Rondsnuffelen tussen de kunstnijverheid in het voormalige hospitium Großes Heiliges Kreuz in Goslar of rondslenteren op de oudste vlooienmarkt van Duitsland, direct aan de oever van de Leine in Hannover (elke zaterdag). Een uitstap naar de fabriek van de wereldberoemde Jägermeisterlikeur in Wolfenbüttel of naar het themapark ‘Autostadt’ in Wolfsburg, met zijn park- en lagunelandschap. En tussendoor natuurlijk genieten van regionale lekkernijen zoals een stevige ‘Heidschnucken Ragout’ (schapenragout) in Celle en van lokaal bier, bijvoorbeeld de ‘Gose’ uit Goslar. Meer informatie is te vinden via www.9cities.de/en/.

Ontmoetingsplek

Zomerhoofdstad van Europa en ontmoetingspunt bij uitstek van de upper class tijdens de belle époque, nu een wereldwijd bekende kuur- en cultuurstad en een stad met een uitstekende medische reputatie: dat is BadenBaden. Met zijn luisterrijke feesten en onovertroffen elegantie het toppunt van exclusiviteit,

Fernsehturm in Berlijn.

noblesse en luxe. Of het nu gaat om kuur of cultuur: Baden-Baden biedt op elk gebied uitsluitend het beste. Elegante boetieks, exclusieve juweliers, eersteklas antiekzaken en kleine winkels met internationale merkartikelen, aparte cadeaus en decoratieve artikelen maken Baden-Baden tot een shoppingparadijs van buitengewone klasse. Zowel in de historische Kolonnaden voor het kurhaus als in de architectonisch bezienswaardige straatjes en steegjes van de autovrije binnenstad nodigen de winkels uit om te komen rondkijken en genieten. Het traditierijke café König en de confiserie Rumpelmayer vormen met hun culinaire highlights de zoetste verleiding van de mooie kleine stad. En ook de luxehotels en het prachtige, drie kilometer lange parken tuinencomplex Lichtentaler Allee dragen daar beslist toe bij. Het casino in het sneeuwwitte Kurhaus, een van de mooiste casino's ter wereld, is het symbool van Baden-Baden en het Festspielhaus, het op één na grootste opera- en concertgebouw van Europa, is een schitterend decor voor het festival dat ieder jaar met Pinksteren wordt gehouden ter ere van Herbert von Karajan. Aan de Lichtentaler Allee bevindt zich ook het bezienswaardige Museum Frieder Burda, dat is gebouwd naar een ontwerp van Richard Meier en werd


45

Koblenz.

Baden-Baden.

geopend in 2004, bezit een van de beste collecties moderne kunst ter wereld.

Thüringen

Bij het Hainich Nationaal Park in deelregio Thüringen vind je het prachtige ultraluxe vakantiepark Hainichhöfe. Gasten van dit park kunnen ultiem genieten van luxe chalets en de prachtige natuur die Thüringen te bieden heeft. Vanuit het chalet wandelen gasten zo het nationale park Hainich in. Dit park staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is een echte aanrader. Vakantiepark Hainichhöfe is centraal gelegen in het midden van een groene oase van natuur.

Oudste

Op de plaats waar de Rijn en de Moezel samenkomen, het wereldberoemde Deutsches Eck, ligt een van de mooiste en oudste steden van Duitsland: Koblenz. Vier middelgebergtes, wijnbergen en bossen vormen het unieke decor van deze stad en schitterende kerken en kastelen, voormalige adellijke landgoederen en voorname burgerhuizen getuigen van de tweeduizendjarige geschiedenis waarop Koblenz kan terugkijken. Hier hebben Frans savoir-vivre en Duitse traditie een biotoop

doen ontstaan met een geheel eigen sfeer die gekenmerkt wordt door gezellige wijnlokalen, een keuken die het midden houdt tussen geraffineerd en stevig, en een natuurlijke hartelijkheid. Bezoekers uit de hele wereld komen naar Koblenz om zich in de nauwe steegjes, op romantische plekjes en uitnodigende pleinen door deze speciale sfeer te laten betoveren. Een wandeling door de historische binnenstad zou kunnen beginnen bij de 'Vier Türme', zoals de erkers van de barokke hoekhuizen op het kruispunt midden in het centrum worden genoemd. Bij de Hauptwache uit 1689 herinneren kanonnen, vaandels, musketten en hoorns aan de soldaten die hier vroeger politietaken uitoefenden. De wandeling gaat verder naar de Schängelbrunnen, het tweede symbool van de stad. Deze fontein staat op de binnenplaats van het raadhuis en herinnert aan de tijd rond 1800, toen Koblenz bij Frankrijk hoorde en jongensbaby's opvallend vaak 'Jean' werden gedoopt. Dat werd in het lokale dialect verbasterd tot 'Schang' en daaruit is weer 'Schängel' ontstaan. Een andere bezienswaardigheid is de Deutscher Kaiser - geen keizerlijk monument, maar een gotische woontoren waarin tegenwoordig op de begane grond een gezellig restaurant is gevestigd. Na een goed glas wijn zou een

www.travelpro.nl

tochtje naar slot Stolzenfels met de veerboot de dag perfect kunnen maken. Via het keurvorstelijk slot brengt deze boot je naar een van de meest opmerkelijke bouwwerken uit de Pruisische tijd. Dat de inwoners van Koblenz ook gevoel hebben voor moderne kunst, laten ze zien in het Museum Ludwig vlak bij het Deutsches Eck. De collectie van dit museum omvat voornamelijk werken van na 1945 van onder andere Pablo Picasso, Jean Dubuffet, Pierre Soulages en Serge Poliakoff. Een schitterend contrast: moderne kunst binnen middeleeuwse muren, klassiekers van het modernisme in een sympathieke oude stad. Die nog sympathieker wordt, als je er binnenkort naartoe gaat.

Düsseldorf

Düsseldorf aan de Rijn is het waard om te leven en lief te hebben! De hoofdstad van de deelstaat Noordrijn-Westfalen schittert met een voortreffelijke infrastructuur en een moderne architectuur. Ze zorgt goed voor haar tradities en plaats met het culturele aanbod internationaal accenten. Düsseldorf verenigt het buurtgevoel met de vrijwel onbeperkte mogelijkheden van een metropool tot een uniek stedelijk levensgevoel.


46

Nieuws

Dit was het nieuws... Kwartet

Holland America Line heeft aangekondigd dat het volgende Pinnacle-klasse schip de naam Ryndam krijgt. Het nieuwe schip is het vierde schip met deze naam en wordt in 2021 opgeleverd.

Collega’s gezocht! Star of the Month

Peter Vroom (Westbound Travel) en zijn team hebben een geweldige groei in geboekte balkonhutten en suites bij MSC Cruises laten zien. “Door deze fantastische groei, is Westbound Travel deze maand bekroond tot de Star of the Month voor de maand maart. Bedankt voor jullie inzet”, aldus de rederij.

Dit is jouw kans op een hele speciale reis naar Disneyland® Paris! Ga jij, als een echte Disney Stars Reporter, mee naar het openingsweekend (28 t/m 30 juni 2019) van The Lion King &

Als een pauw... Nieuwe bestemming

KLM breidt haar netwerk uit met Guanacaste Libera (LIR) in Costa Rica. Vanaf komende winter is deze regio aan de Pacifische kust van Costa Rica vier keer per week bereikbaar met een rechtstreekse KLM-vlucht.

Negen nieuwe franchisenemers hebben onlangs hun diploma van de Personal Travel Academy in ontvangst mogen nemen. Arjan Kastelein (directeur Personal Touch Travel):

Africa Feeling & D-rt Groep

Het product van Africa Feeling past volgens de touroperator goed in het portfolio van zowel de VakantieXperts-filialen als de D-reizen-kantoren, “aangezien zij een uitge-

Jungle Festival in samenwerking met Disney Stars en TravelPro? Geef je dan nu op via Disney Stars en maak kans op één van die felbegeerde plekken!

“Ik ben supertrots op deze prestatie. Negen nieuwe reisadviseurs in één keer is nog niet eerder voorgekomen.”

breid aanbod hebben aan reizen en accommodaties van aantrekkelijke geprijsde driesterren tot aan deluxe vijfsterren plus.”


47

Vacatures TravelPro biedt op haar website, in het magazine en in de digitale nieuwsbrief, een overzicht met de nieuwste vacatures in de reis- en luchtvaartbranche. Hier vind je een greep uit het aanbod.

Reisbureau Breukelen zoekt een reisadviseur

Haydée, Sandra, Debby, Jolanda en Jan zoeken een enthousiaste collega voor het succesvolle reisbureau in het mooie en gezellige Breukelen.

Vuelandia zoekt IATA/pricing & revenue specialist

In deze diverse functie houd je je bezig met verschillende IATA gerelateerde werkzaam-

heden, zoals het uitgeven- en wijzigen van vliegtickets, uitzoeken van complexe routes en het beheren van queues. Daarbij monitor je de prijzen en beschikbaarheid en draag je zorg voor het optimaliseren van de marges en de prijsstrategie van zowel vluchten, hotels als autohuur.

Corendon zoekt yield manager

stressbestendig en accuraat? Dan ontvangt Corendon graag jouw sollicitatie!

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in een van deze vacatures, wil je het hele aanbod aan vacatures zien of zelf een vacature plaatsen? Kijk dan snel op travelpro.nl of bel naar 024-8200203.

Ben jij de commerciële Yield Manager die analytisch te werk gaat? En ben je daarnaast

Agenda

Colofon Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, Nijmegen Tel: +31(0)24-8200203 E-mail: redactie@travelpro.nl Internet: www.travelpro.nl Oplage: 5400 exemplaren Verantwoording: TravelPro is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V. Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben. Abonnement: Jaarabonnement: €95 Thuisabonnement: €85 Studentenabonnement: €75

Proefabonnement (3 maanden): €20 Deze tarieven zijn exclusief BTW. Wijzigingen i.v.m. abonnement per e-mail kunnen worden doorgegeven: abonnement@travelpro.nl. Opzeggen mag per e-mail, per post of telefonisch. Vragen? Info@travelpro.nl Uitgever: Tom van Apeldoorn Vormgeving & DTP: Seb van Apeldoorn & Iris Beenen Druk: Senefelder Misset, Doetinchem Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door foto-kopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van @TRAVELPRO

2019

April

23: Atout France 'Event Nouvelle-Aquitaine' (op uitnodiging). 24 april: Ibiza Tourism Board Event.

Mei

09: Colombia-avond, Rotterdam.

Juni

04: ITAC Zomerborrel (op uitnodiging). 20: ANVR BBQ at the Beach. 24: Fly to the West Camper Roadshow, Zwolle. 25: Fly to the West Camper Roadshow, Breda. 26: Fly to the West Camper Roadshow, Harmelen. 27: Internationale conferentie ‘Human Rights in Tourism’, Utrecht.

September

05: Transavia Late Summer Party (op uitnodiging).

Oktober

Tom van Apeldoorn Uitgever tom@travelpro.nl

TJ van Apeldoorn Commercieel Directeur tj@travelpro.nl

Dennis de Groot Sales Manager dennis@travelpro.nl

Renée Koenen Sales Support renee@travelpro.nl

Arjen Lutgendorff Hoofdredacteur arjen@travelpro.nl

Sharon Evers Redacteur sharon@travelpro.nl

Dylan Cinjee Redacteur dylan@travelpro.nl

Iris Beenen Graphic Design iris@travelpro.nl

www.travelpro.nl

07: KLM bestaat 100 jaar. 15: European City Breaks Press Event (Parijs). Mist er een event of informatie bij een al gepubliceerd event? Mail (redactie@travelpro.nl) of bel (024-8200203) met de redactie van TravelPro. Seb van Apeldoorn Chief Graphic Design seb@travelpro.nl


©Disney

GA MET ONS MEE NAAR ® DISNEYLAND PARIS! Wil jij als Disney Stars Reporter mee naar het openingsweekend van The Lion King & Jungle Festival, van 28 t/m 30 juni 2019? Samen met TravelPro en het Disney Stars Team doe je verslag van dit feestelijke nieuwe seizoen en geniet je van een magische tijd in Disneyland Paris. Bekijk snel de vorige TravelPro en www.DisneyStarsReporter.nl voor meer informatie en doe mee!

Profile for TravelPro

TravelPro #16 19-04-2019  

TravelPro #16 19-04-2019

TravelPro #16 19-04-2019  

TravelPro #16 19-04-2019