Page 1

Reisburo Actueel 10

Oman: Van het ruige noorden naar het groene zuiden Hoge bergketens, verlaten woestijn, mystieke oases, exotische stranden en eeuwenoud erfgoed. Voor iedereen die op zoek is naar een authentiek Arabische ervaring is het Sultanaat Oman een absolute aanrader. Meer weten over deze mystieke bestemming? Reisburo Actueel stippelt in deze special een route uit van noord naar zuid en laat alle highlights de revue passeren.

Noordelijke Fjorden In het noorden van het Sultanaat ligt het schiereiland Musandam, dat ook wel het Noorwegen van Arabië wordt genoemd. De hoofdplaats van de regio is Khasab. Het gebied staat bekend om de fjorden rond het schiereiland en de rijke fauna en flora en ongeschonden koraalriffen die je er kunt vinden. In de wateren rondom Musandam komen schildpadden, roggen, naaktslakken, dolfijnen, barracuda’s en tientallen andere vissoorten en

zeedieren voor. Een tocht door deze fjorden per traditionele dhow (een handgemaakte houten zeilboot waarmee vroeger gevaren werd naar India, China en Afrika om goederen zoals wierook, dadels en koper te ruilen voor specerijen, edelstenen en ivoor) is een onvergetelijke ervaring. Ook Al Khasab is absoluut een bezoekje waard. Het is een idyllisch vissersplaatsje met langgerekte dadelpalmplantages waar het leven rustig voortkabbelt.

ties en een eeuwenoude geschiedenis. Muscat wordt gekenmerkt door de sierlijkheid van lage, lichtgekleurde gebouwen. De stad wordt ook wel de ‘Parel van Arabië’ genoemd door de vele gouden minaretten die boven de daken uitsteken. De talloze musea van de stad vertellen veel over de geschiedenis van het land, die meer dan 5000 jaar terug gaat. Maar het paradepaardje van Muscat is absoluut de Grand Mosque, een van de grootste moskeeën ter wereld met als blikvanger een enorme, veertien meter lange, kristallen kroonluchter.

Bergachtig midden en bijzonder Muscat Het midden van het land wordt gedomineerd door het ruige Hajar gebergte dat zich uitstrekt tussen hoofdstad Muscat en kustplaats Sur. Achter iedere bocht vind je weer een ander prachtig panorama van grillige pieken, kloven en kliffen. Hier word je stil van de imposante weidsheid, en de woeste omgeving is het ideale decor voor actieve trektochten of mountainbike avonturen. Een bezoek aan het sultanaat Oman begint vaak in Muscat. Dagelijks arriveren hier verschillende internationale vluchten van Swiss, Emirates en Oman Air. Vanuit Nederland wordt er door KLM vijf keer per week rechtstreeks (met korte stop) naar de hoofdstad gevlogen. De hoofdstad van het Arabische schiereiland is zowel kosmopolitisch en modern maar tegelijkertijd vol tradi-

Wonderlijke woestijn en wadi’s Wanneer je de Muscat en de hoge toppen van het Hajar-gebergte achter je laat kom je terecht in de uitgestrekte zandvlaktes welke een groot deel van Oman beslaan. Dit woestijnlandschap is uitsluitend per 4-wheel-drive te verkennen, dat kan onder begeleiding van een deskundige gids maar als je een ervaren chauffeur bent kun je ook zelf op ontdekking gaan. Een absolute aanrader, die garant staat voor een enorme adrenalinekick, is het zogenaamde ‘Dune bashing’, het bedwingen van de enorme zandduinen in de Wahiba woestijn. De Omani blijken niet alleen voortreffelijke coureurs op de hoge zandhellingen maar zijn ook uiterst gastvrije gidsen. Zij laten graag de mooiste plekjes van hun land zien en daarbij


Reisburo Actueel special oman

mag een bezoek aan een Wadi niet ontbreken. Wadi’s zijn rivierbeddingen die een vallei vormen tussen de bergen. Het blijkt een perfecte locatie voor een picknick in een paradijselijke sfeer, maar ook om het zand van je af te spoelen en heerlijk verkoeling te zoeken in de schaduw van een palmboom.

Dhofar, het diepe zuiden Op 1000 kilometer ten zuiden van Muscat ligt de provincie Dhofar met als hoofdstad Salalah. De provincie is bij de Omani zelf erg populair, en mag tijdens een bezoek aan Oman zeker niet worden overgeslagen. Het klimaat in deze regio is heel bijzonder. Van juni tot september is er een regenseizoen, Khareef genaamd, en in tegenstelling tot het rotsachtige noorden vind je hier een tropisch groene omgeving met kokospalmen en bananenbomen.

Duikbestemming in opkomst Het sultanaat is ook een waar paradijs voor duikers. Met een kustlijn van maar liefst 3165 kilometer biedt Oman een grote diversiteit aan duikgebieden. Er zijn drie grote duikregio’s: Musandam in het noorden, Dhofar in het zuiden en de kust in de buurt van de hoofdstad Muscat. In de buurt van Muscat kan men ook duikexcursies maken naar het A Munnassir wrak, een gezonken marine boot van 84 meter lang, op een diepte van 30 meter. Er zijn ook georganiseerde duikexcursies naar het eiland Fahal en naar de eilandengroep Daymaniyat, respectievelijk 45 minuten en één uur varen van de hoofdstad. De Muscat duikregio staat bekend om de begroeide riffen en steile drop-offs in een stroomluwe duikomgeving. In de regio Dhofar behoren kustduiken en snorkelen ook tot de mogelijkheden bijvoorbeeld bij de ongerepte Halaniyat eilanden in Zuid-Oman. Het gebied is een veilige duikomgeving, want er zijn nauwelijks stromingen en de zichtbaarheid bedraagt tot vijftien meter.

Op zoek naar meer actie Vanaf eind 2012 zijn de mogelijkheden voor een actieve vakantie in het Sultanaat Oman verder

Kuoni adviseert Oman Als je klant een heerlijke vakantie wil doorbrengen in een exotisch land, op circa zes uur vliegen van Nederland, dan is Oman de juiste keuze. Zowel op landschappelijk als op cultureel gebied is Oman heel interessant. Het land staat bekend om haar woestijnen, schitterende moskeeën, prachtige paleizen en mysterieuze forten. Als je klant gesteld is op luxe, sfeervolle accommodaties, dan is de reis ‘Oman in Style’ van Kuoni een echte aanrader. De fascinerende stad Muscat, traditionele Omaanse dorpjes en de reuzenschildpadden op het strand van Ras al Had zijn enkele hoogtepunten van deze reis. Daarnaast biedt Kuoni deze reis ook aan in combinatie met Wahibi Sands, het woongebied van nomaden en bedoeïenen, Tijdens de reis verblijft men één nacht in een bedoeïenenkamp. Een bijzondere ervaring! Beide reizen zijn te verlengen met een verblijf in het Hilton Salalah Resort. Een aanrader voor duikers, die hier van de wondermooie onderwaterwereld kunnen genieten. Neem contact op met één van Kuoni’s trusted advisors. Zij adviseren je graag, uit eigen ervaring, bij het offreren en samenstellen van de perfecte reis. Je klanten ontvangen bovendien voor vertrek een uniek reisbescheidenpakket!

uitgebreid. Onder meer door de komst van ‘Bike and Hike Oman’, waardoor gasten op bijzondere wijze een sportieve ervaring kunnen combineren met een ontdekkingstocht door de cultuur, het erfgoed, de tradities en de moderne manier van leven in Oman. De organisatie organiseert verschillende begeleide fiets- en wandeltochten op drie verschillende niveaus waardoor de tours geschikt zijn voor zowel beginners als gevorderden. De tochten leiden gasten door tropische, groene oases met palmbomen, door de straatjes en steegjes van oude steden, langs forten en kastelen en over imposante bergketens. Een trek door de bergen met de fiets is daarnaast goed te combineren met andere activiteiten zoals avontuurlijk kamperen onder de sterrenhemel in de woestijn of bezoek de musea en de historische forten.

Gastvrijheid Op de fiets kun je niet alleen op een actieve manier het land ontdekken maar je stapt ook makkelijk even af bij een marktje langs de route en komt zo in contact met de hartelijke Omani. Tijdens die contactmomenten bestaat er een grote kans dat je uitgenodigd wordt voor een kopje Khawa, koffie met kardemom. Soms wordt je zelfs een maaltijd aangeboden bij iemand thuis. Laat die kans absoluut niet aan je voorbij gaan, het is een bijzondere ervaring waarbij

www.reisburoactueel.nl

je niet alleen kunt genieten van de Omaanse keuken en een gezellig gesprek, maar ook inzicht krijgt in de rijke cultuur en Arabische tradities.

Cultuursnuiven Hét moment om de culturele achtergrond en de verschillende tradities met al je zintuigen te kunnen ervaren is tijdens het Muscat Festival. Het festival wordt gehouden in januari en februari en biedt meerdere evenementen die gedurende de festival periode worden georganiseerd. Zo kunnen bezoekers onder meer genieten van het Oman Heritage and Culture Festival, het Oman Food Festival, traditionele boot races, de ‘Ronde van Oman’ en de Oman Fashion Week. Deze special is ook te lezen op www.reisburoactueel.nl. Judith Buitenhuis

11

Reisburo_nr5_oman  
Reisburo_nr5_oman