Page 1

02

“Wij vervloeken reisbureaus die Ryanair-tickets verkopen�

The

Dutch

travel

trade

magazine

/

24

januari

2013

Reisburo A c t u e e l

#

KLM versterkt netwerk met Etihad Airways Griekenland benadrukt belang Nederlandse markt Ronde tafel gesprekken NHTV-studenten met experts


Reisburo Actueel Reisburo Actueel

Inhoudsopgave Maastricht Wilde plannen in Maastricht met Maastricht Airlines. Pagina 15 Griekse schoonheden Crisis of niet, de schoonheden van Griekenland blijven. Pagina 18-19 Hongkong In Hongkong komt op de plek waar ooit een legendarische luchthaven lag een hypermoderne cruiseterminal. Pagina 20 Eén tarief In Brussel zien ze het liefst dat met welke airline je ook vliegt je hetzelfde tarief betaalt voor een koffer. Pagina 21 Ipads Welke werkgever geeft aan al zijn medewerkers een iPad?! Pagina 33

Studiereizen gezocht Het worden er steeds minder die studiereizen waarop je een bestemming leert kennen, collega's uit andere reisbureaus ontmoet en met hen praat over wat jij dagelijks meemaakt op het reisbureau. En dat mag ook leuk zijn met een gezellig feestje op zijn tijd. Gewoon vijf dagen helemaal ondergedompeld in het vak van reizen verkopen. Allereerst waren het de reisbureauketens zelf die de reisagent thuis hielden. Personeel inkrimping en daardoor slechte bezetting en een te hoge eigen bijdrage waren daar de reden voor. Kortom, blijf maar lekker in Nederland. Ik denk dat er toen slecht is nagedacht. Op korte termijn is die stelling best te verdedigen, maar op de langere termijn dodelijk. Allereerst het woord studiereis, dat betekent studeren over reizen, en dat doe je op reis en waarom studeer je? Juist ja, om de klant van een goed advies te kunnen voorzien, en dat is/was het onderscheidend vermogen van een reisbureau.

Hans Dulfer op Motion Festival Op initiatief van de ANVR en Amsterdam Airport Schiphol vindt op 23 maart de tweede editie van Motion Festival plaats. Dit jaar met als thema: 'From Russia to Rio'. Een fantastische feestavond in Black Tie en Colorful Cocktail. Een avond voor de top van de Nederlandse reiswereld op het moment dat we de koude wintertijd achter ons laten en uitkijken naar langere, zomerse dagen. Op een niet-alledaagse plek op Schiphol biedt de avond reisprofessionals alle ingrediënten om te netwerken, culinair te genieten en te dansen op spetterende muziek van onder andere Hans Dulfer. Ook worden de ‘Reiskoffer’ en de ‘Motion Innovation Award’ uitgereikt.

www.reisburoactueel.nl

Nu zeg ik niet dat de terugloop in het reisbureau komt doordat we niet meer genoeg op reis gaan, maar het heeft zeker niet geholpen de terugloop tegen te gaan. Ook al is er een redelijk goede CAO afgesloten, toch is het inkomen van de ‘reisagent’ niet het allerbeste en veel reisagenten werken in de branche omdat het vak leuk interessant en aantrekkelijk is. Ja, zelfs sexy. Dus daar waar zij elders meer zouden kunnen verdienen, bleven zij werkzaam in de reiswereld. Maar nu vertrekken zij naar andere branches op zoek naar meer geld en kopen hun reisjes wel. Dus heren touroperators, reisbureau-directies, schouders eronder en meer studiereizen graag! Dus om een reisagent te citeren; "Ik wil weer eens op reis, zelfs naar Belgie." Tom van Apeldoorn Ps. Wie de schoen past trekt hem aan.


Reisburo Actueel Nieuws

Foto: insight.nhtv.nl.

Overname Cycletours door de Jong Intra Cycletours directeur en oprichter Frits Deben heeft vandaag bekend gedaan dat de Jong Intra Vakanties de nieuwe aandeelhouder is, nadat eerder bekend werd dat Cycletours een doorstart moest maken begin dit jaar. Het 31 jaar ‘oude’ Cycletours gaat verder onder de naam Cycletours 3.0. ‘‘Met de Jong Intra Vakanties als nieuwe aandeelhouder heeft Cycletours zich versterkt op alle fronten”, aldus Deben. “De directie van de

Jong Intra Vakanties is ook erg ingenomen met de overname van deze specialist pur sang met haar grote schare trouwe klanten”, aldus Coby Van Dongen, directeur de Jong Intra Vakanties. Cycletours heeft zich ook direct weer aangemeld voor lidmaatschap van SGR en ANVR. Tegelijk met de bekendmaking van de overname, staat ook Cycletours’ vakantieaanbod voor 2013 online, tevens presenteert de touroperator een nieuwe ‘glossy’ brochure.

Oud-directeur NWIT Bodewes overleden

Mijn Zuid-Afrika iPad app beschikbaar in app store

Donderdag 10 januari 2013 is Theo Bodewes op 88-jarige leeftijd overleden. Van 1967 tot 1985 was hij directeur van het toenmalige NWIT, voorloper van NHTV. Daarvoor was Bodewes geschiedenisleraar in Oldenzaal.

South African Tourism's eerste iPad app 'Mijn Zuid-Afrika' is vanaf heden beschikbaar in de app store. Na een soft launch op de Vakantiebeurs Vakdag is de app nu voor iedereen te downloaden. Aan de hand van filmpjes, foto’s, tips & tricks en een handige travelplanner leer je ZuidAfrika kennen.

In de tijd van Bodewes is het NWIT gegroeid van zo’n kleine 100 studenten tot zo’n 600 studenten. Van de 300 aanmelders destijds werden er slechts 60 toegelaten, later werd dat 150 van de 1200. Eind zeventiger jaren werd het pand aan de Sibeliuslaan betrokken dat tegen het einde van het tijdperk Bodewes werd uitgebreid met een nieuwe vleugel. Dat laatste viel samen met de komst van de eerste computer. Theo Bodewes was van meet af aan zeer geïnteresseerd in studentuitwisselingen voor een beter onderling begrip en heeft dit zeker gestimuleerd waarmee hij indirect de basis heeft gelegd voor wat we nu Cross-Cultural Understanding noemen. Gedurende de periode Bodewes is het NWIT, in feite de opleiding HTRO zoals we die nu nog kennen, gestart als opleiding van 2,5 jaar en uitgegroeid tot een 3-jarige opleiding. Uiteindelijk is dat vier jaar geworden. De studierichtingen X (reisorganisatie), Y (inkomend toerisme) en Z (recreatie en planologie) dateren uit het midden van de jaren 70 en zijn sindsdien talloze malen aangepast. Bodewes zette zich, ook nadat hij met pensioen is gegaan, via tal van bestuursfuncties in voor de NHTV. Bron: insight.nhtv.nl.

teren wij onze iPad app, Mijn Zuid-Afrika. Een inspiratiebron voor reizigers die benieuwd zijn naar Zuid-Afrika en een reis willen plannen. Met deze app willen wij reizigers op een interactieve manier kennis laten maken met Zuid-Afrika. Ook voor reisagenten is de Mijn Zuid-Afrika app een handige tool om zich te verdiepen en klanten te laten oriënteren op Zuid-Afrika”.

De categorieën wildlife en nature, lifestyle en wellness, adventure, nightlife, food & wine en art & culture bieden een speelse plattegrond door Zuid-Afrika. Welke highlights mag je niet missen? Wat zijn de hipste hangouts van de locals? En waar spot je het beste de Big 5? Slideshows, video’s, landkaarten, URLs en korte, pakkende teksten bieden een leidraad voor reizen door Zuid-Afrika. De travelplanner is daarbij een handige tool. Bangu Masisi, country manager South African Tourism in Nederland: “Met veel trots presen-

Marcel van der Gaag nieuwe Sales Representative Icelandair Per 1 oktober 2012 heeft Kenneth Usewils het team van Icelandair verlaten. Marcel van der Gaag zal zijn taken overnemen. Marcel heeft SRH gestuurdeerd aan het TIO in Leidschendam en na zijn studie de nodige kennis opgedaan in de luchtvaart. Het Sales & Marketing team van

www.reisburoactueel.nl

Icelandair bestaat uit Manon ten Have (Sales & Marketing Manager), Nadia Abdulrida (Sales Representative), Steffi van der Sande (Sales Representative - groepen & incentives), Marcel van der Gaag (Sales Representative) en Eline Ruigrok (PR & Marketing Representative).

5


Reisburo Actueel 7

België organiseert workshop

Vliegreiziger in veel gevallen niet gecompenseerd

Op maandag 25 februari 2013 organiseert Toerisme België voor Wallonië & Brussel een workshop voor reisbranche en pers in NH Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Tijdens de workshop is het mogelijk contact te leggen met 50 Belgische toeristische partners uit Wallonië, de Ardennen en Brussel. België is de derde vakantiebestemming voor de Nederlander.

Eind oktober bepaalde het Europese Hof definitief dat vliegpassagiers recht hebben op een vergoeding wanneer zij een vertraging van drie uur of meer hebben opgelopen. Een dergelijke vergoeding kan oplopen tot € 600 per persoon. Overmacht situaties zoals een vulkaanuitbarsting of terroristische aanslag zijn hierop uitgezonderd. De regel geldt met terugwerkende kracht sinds 2004. Een groot aantal reizigers is nog steeds in afwachting van hun compensatie voor een vertraging die zij sinds 2004 op een vlucht hebben opgelopen. Veel luchtvaartmaatschappijen weigeren tot nu toe geld uit te keren aan hun reizigers die meer dan drie uur op hun vlucht hebben moeten wachten. Ook Nederlandse luchtvaartmaatschappijen lijken een loopje met de regels te nemen. Uit onderzoek van Vluchtvertraagd.nl kwam naar voren dat van de ruim 10.000 passagier die een claim hebben ingediend, slecht 846 na een eerste brief een vergoeding ontving. Vliegmaatschappijen dienen hun passagiers schriftelijk op de hoogte te stellen van hun rechten bij een vertraging. Deze regel blijkt in

Workshop De workshop wordt gehouden van 13:30 -17:00 uur. De Belgische organisaties vertegenwoordigen musea en attracties, accommodaties en mice venues en regionale toeristische diensten. Aansluitend geeft de Belgische wijngoeroe Eric Boschman, Meilleur Sommelier du Monde 2010 en wijncolumnist bij Le Soir, een korte presentatie over het Jaar van de Fijnproevers 2013. Onder het genot van een glaasje Belgische champagne! De avond wordt feestelijk afgesloten met de uitreiking van de Persprijzen Wallonië & Brussel en een walking dinner, geïnspireerd op de Belgische keuken, van 18:00-20:00 uur. Aanmelden is mogelijk door een bericht te sturen naar informatie@belgie-toerisme.nl.

Cruise & Style

nog geen 17% van de gevallen te zijn nageleefd. ‘‘Sinds de uitspraak van het Hof is er wel een stijging in het aantal schadeclaims dat direct wordt uitbetaald, echter van een hoge mate van bescherming van vliegpassagiers kan absoluut niet worden gesproken.’’ aldus Van Bokhoven van Vlucht-vertraagd.nl. “De cijfers spreken voor zich: luchtvaartmaatschappijen negeren de wettelijke reactietermijn of reageren helemaal niet, en als ze wel reageren wijzen ze praktisch direct de claim af.”

Amadeus en Air France-KLM lanceren New Economy Offer Air France-KLM en Amadeus hebben opnieuw een contentovereenkomst getekend. Dankzij dit contract blijven reisagenten wereldwijd gegarandeerd van toegang tot alle tarieven en voorraad met betrekking tot jaarlijks meer dan 74,8 miljoen stoelen en 90.000 vluchten van Air France en KLM via het Amadeus systeem. De overeenkomst betreft ook de regionale luchtvaartmaatschappijen in de groep. Reisagenten kunnen hun klanten optionele diensten blijven aanbieden,

zoals Economy Comfort voor KLM of Seat + voor Air France, met behulp van de Amadeus Airline Ancillary Services oplossing (AAAS), een volledig geïntegreerd end-to-end oplossing voor de verkoop van bijkomende diensten. Air France heeft bovendien de ‘New Economy Offer’ gelanceerd voor 58 bestemmingen op de korte en middellange afstanden, waardoor reisagenten hun klanten een keuze kunnen bieden tussen het all-inclusive tarief en een MiNi tarief.

Reiswerk daagt branche uit De nieuwste Cruise & Style is uit. De 2013-2014 editie wordt gratis verspreidt onder Nederlandse reisagenten. Heb je het magazine niet ontvangen? Stuur dan een mail naar rudy@beckx.be. Meer info vind je op www.cruisestyle.nl. CRUISE & STYLE 2013 - 2014 staat vol met 150 boeiende pagina's over cruisebestemmingen, exclusieve reportages en beoordeling over nieuwe en vernieuwde cruiseschepen, talrijke cruisetips, redactie 'Onze eerste cruise', lifestyle pagina's, enzovoorts.

Reiswerk heeft voor reisprofessionals, werkgevers en studenten een bijzondere boodschap in petto op 14 februari en daagt hen uit om www.ilovereiswerk.nl te kijken. Tijdens de Vakdag op 8 februari jl. werden de bezoekers aan de Masterclass ‘Shift Happens’ al op een bijzonder manier uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de website ilovereiswerk. nl. Veel bezoekers bezochten de website en hebben zich door het invullen van onder meer

www.reisburoactueel.nl

de code ‘speciaal’ zeker gesteld van een unieke boodschap op Valentijnsdag. Aanmelden Tot 14 februari kunnen reisprofessionals zich aanmelden op ilovereiswerk. Over wat hen daarna te wachten staat, geeft communitymanager van Reiswerk Shannon Chap weinig prijs. Chap: “Geheel in de traditie van Valentijnsdag, kan ik natuurlijk verder niet veel vertellen. Maar.. het wordt absoluut de moeite waard!”


Reisburo Actueel 8

interview

‘‘Wij vervloeken reisbureaus die Ryanair-tickets verkopen’’ Woensdagmiddag 16 januari 2013, Tullip Inn Maastricht Aachen Airport. Klokslag half vier maakt Michael O’Leary zijn entree. Voor O’Leary geen jasje-dasje beleid, maar een spijkerbroek, sportschoenen en aan beide polsen een horloge moeten hem de man maken. Onrustig laat hij zich een minuut lang fotograferen, waarna hij van wal steekt.

O’Leary begint de persconferentie met een aantal feiten over de nieuwe Ryanair-basis op Maastricht Aachen Airport, maar vervolgt al snel naar het belangrijkste onderwerp van deze persconferentie; de beschuldigingen van diverse media aan het adres van Ryanair. Aantijgingen die stuk voor stuk ‘rubbish’ zijn volgens O’Leary. Reisburo Actueel sprak de CEO van Ryanair persoonlijk en vroeg hem naar zijn vakantieervaringen en kijk op de reiswereld.

57% Reisburo Actueel was benieuwd wie wel eens een ticket boekt voor zijn of haar klanten bij Ryanair, helemaal nadat het Michael O'Leary van Ryanair interviewde (''Wij vervloeken reisbureaus die Ryanair-tickets verkopen). Daarom werd de stelling 'Ik verkoop (wel eens) Ryanair op www. reisburoactueel.nl gezet. Uiteindelijk bleek toch een grote meerderheid van 57% (wel eens) Ryanair te boeken...

Kunt u zich nog vakanties herinneren uit de tijd dat u kind was? ‘‘Wij gingen niet op vakantie toen ik kind was. Mijn ouders hielden daar niet van. We hadden een boerderij en in de zomervakantie waren we altijd druk bezig met hooi naar binnen brengen en te zorgen voor de dieren. Het werd een beetje beschouwd als kinderarbeid, vakantie zat er toen niet in voor ons. Nu ik zelf kinderen heb is dat wel anders. Sinds een jaar of vier word ik iedere zomer door mijn vrouw meegesleurd naar de Algarve om daar twee weken vakantie te houden. Daarnaast gaan we ook eens per jaar een week skiën, dat is mijn favoriete vakantie!’’ Heeft u zelf wel eens op het reisbureau geboekt? ‘‘Nee! Ik boek mijn vluchten direct via de website van Ryanair en ik zoek op internet naar accommodaties. We komen al vier jaar bij het Sheraton Hotel op de Algarve, overnachtingen daar boeken we dan ook rechtstreeks bij het hotel. Als ik een transfer moet boeken, doe ik dat bij de desbetreffende luchthavens via de website van Ryanair.’’

Wat vindt u van het bestaansrecht van een reisbureau in 2013? ‘‘Ik vind dat iedereen het recht heeft om te bestaan, maar ik denk dat reisbureaus het recht moeten verdienen. Bij het oude model was het zo dat het reisbureau de controle had over de tickets van luchtvaartmaatschappijen en deze verkochten aan een GDS. Niemand wist hoe hoog de commissie was. Soms was dit 9% maar kregen reisagenten een override van 6% als ze een duurder ticket verkochten. Naar mijn mening is dat geen goed model en ik vind dan ook niet dat zo’n model zou moeten overleven. De goede reisbureaus dezer dagen zijn veel pro-actiever met het binnenhalen van klanten. Zij verkopen nu producten aan klanten waarvan klanten wellicht zelf denken dat ze het niet willen. Ze brengen klanten op ideeën en ik denk dat dat is wat een reisagent hoort te doen.’’ Bent u van mening dat het gemiddelde reisbureau vandaag de dag het recht op bestaan heeft verdiend? ‘‘Ik weet niet of het doorsnee reisbureau dat wel heeft verdiend. Ik verwacht dat de goede reisbureaus verder zullen groeien en dat de gemiddelde en slechte reisbureaus zullen verdwijnen. Door het internet zullen heel veel retailers ermee moeten ophouden en dan heb ik het niet alleen over reiswereld. Internet neemt voor velen de handel weg. Maar zoals in veel sectoren zullen de goede reisbureaus die actief naar buiten treden, hun producten goed vermarkten en mooie pakketten samenstellen, het heel goed gaan doen.’’ Stuurt u aan op de verkoop van Ryanair-tickets via het reisbureau? ‘‘Nee, wij vervloeken reisbureaus die Ryanairtickets proberen te verkopen. Wij willen dat mensen rechtstreeks via onze website boeken. We hebben een hele slechte band met reisbureaus, vooral in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Zij verkochten Ryanair-tickets en brachten de klant hoge administratiekosten in rekening daarvoor. In sommige gevallen werden onze klanten dus misleid. De klant krijgt het idee dat de ticketprijzen van Ryanair hoger liggen dan in werkelijkheid het geval is. Dat is niet eerlijk. Ik zie niet waarom iemand naar een reisbureau zal gaan om een Ryanair-ticket te kopen wanneer de goedkoopste tickets alleen via de website van Ryanair aangeschaft kunnen worden. Maar als een reisagent een ticket van Ryanair wilt verkopen zonder dat daar kosten bijkomen voor de klant, dan kunnen en zullen wij daar niks tegen doen.’’


Reisburo Actueel 9

Voorziet u een betere samenwerking tussen Ryanair en reisbureaus in de toekomst? ‘‘Nee, dat zie ik niet, maar ik kan de toekomst niet voorspellen. Dat is het mooie van de toekomst, niemand weet hoe het eruit gaat zien. Zelf verwacht ik dat er meer online reisbureaus komen en dat de betere reisbureaus heel goede websites hebben. Ik weet zeker dat wij zullen samenwerken met die goede reisbureaus, maar hoe die samenwerking zal verlopen weet ik niet. Ik denk dat de rol van reisagenten ligt bij het samenstellen van interessante pakketten. Als luchtvaartmaatschappij willen wij niet de rol van touroperator op ons nemen. Ik ken een heel goed reisbureau dat zich specialiseert in golfreizen. Ook reisbureaus die zich richten op bijvoorbeeld skireizen doen het heel erg goed. Ik denk dat er steeds meer gespecialiseerde reisbureaus zullen komen die het heel goed doen en ik weet zeker dat we met hen zullen gaan werken.’’ Wat vindt u ervan dat de Nederlandse brancheorganisatie ANVR ervoor wil zorgen dat Ryanair zich meer aan de regels moet houden? ‘‘Het ligt eraan wat deze regels zijn. Als het de Nederlandse wet betreft, dan zullen we ons daar aan houden. Het wordt een ander verhaal wanneer deze regels een instructie zijn. In Ierland en het Verenigd Koninkrijk is een wet aangenomen waarin staat dat klanten een product moeten kunnen aankopen voor de prijs waarmee is geadverteerd. Daar werken wij volledig aan mee. Wij zullen niet gaan adverteren met ticketprijzen waarbij check-in bagage is inbegrepen, aangezien tegenwoordig nog maar 25% van onze klanten extra bagage meeneemt. In december hebben we het reglement veranderd met betrekking op de creditcardkosten. Creditcard toeslagen zijn nu gebaseerd op de

Groei

kosten die wij de creditcardmaatschappij betalen. Wanneer de klant met een debet kaart betaald is dit kostenvrij.’’ Wat is uw beste idee ooit? ‘‘Waarschijnlijk is dat het in rekening brengen van bagage. Het heeft onze hele kostenbasis veranderd om een manier die wie toentertijd nog niet eens begrepen. Toen wij vijf jaar geleden begonnen met het loskoppelen van bagage binnen een ticket nam 80% van de passagiers ingecheckte bagage mee. We hadden daardoor heel veel grondpersoneel nodig. Nu neemt nog maar 25% van de passagiers een koffer mee, waardoor wij veel minder personeelskosten hebben en ook nog eens minder bagage kwijt raken. De kostenbesparingen zijn daarmee geassocieerd. Ook passagiers halen hier hun voordeel uit. Zij hoeven geen uur meer bij de incheckbalie te wachten, ze checken thuis in en hoeven op de luchthaven alleen nog maar even door de security. Het maakt vliegen simpeler en goedkoper. Het is zo’n idee dat we niet helemaal doordacht hadden maar geweldig blijkt te zijn.’’

Sander Heijmans, CEO Maastricht Aachen Airport, verwacht dat de Limburgse luchthaven een flinke groei zal doormaken dit jaar, zo vertelt hij; ‘‘De verwachting is dat we van 350.000 passagiers in 2012 naar 550.000 passagiers in 2013 gaan. Dit is grotendeels te danken aan het feit dat Ryanair nu een basis heeft op Maastricht Aachen Airport. Ook Maastricht Airlines zal hier een grote bijdrage gaan leveren met vluchten naar Schiphol, München en Berlin Schönefeld. Daarnaast blijven transavia.com en Corendon ook vluchten aanbieden vanaf Maastricht. De groei van de luchthaven creëert awareness bij andere luchtvaartmaatschappijen. In 2008 is KLM gestopt met de vluchten tussen Amsterdam en Maastricht. Hierdoor is met name voor de zakelijke markt een gat ontstaan, welke Maastricht Airlines nu kan gaan opvullen.’’

Wat is uw slechtste idee ooit? ‘‘Mijn slechte idee was het aanbieden van inflight entertainment. Voor € 5 kon zo’n handheld gehuurd worden. We dachten dat iedereen dat wel zou willen, want als de ouders het niet gebruikten, dan de kinderen vast wel. We waren vergeten dat de meeste kinderen zelf al dergelijke gadgets hadden. Het bleek dus niet te werken en we zijn er na zes maanden mee gestopt.’’ In Nederland vliegt Ryanair nu op Eindhoven, Groningen en Maastricht. Heeft u ook plannen voor Rotterdam en Amsterdam? ‘‘Amsterdam niet, ik zie geen mogelijkheid voor ons om daar te opereren. Het is te duur en de complex, we kunnen daar geen turn-around maken in 25 minuten. Rotterdam is een mogelijkheid, maar daar gelden veel restricties. We hebben dus nog geen concrete plannen om op Rotterdam te gaan vliegen.’’

www.reisburoactueel.nl

Heeft u het idee dat Nederlandse airlines Ryanair kapot willen maken? ‘‘Is dat zo? Ik weet niet wie dat heeft verzonnen maar dat is zeker niet waar. Al zouden ze het willen, dan zal het ze niet lukken. Ryanair is te groot. We hebben jaarlijks 80 miljoen passagiers in 26 EU landen. Hoe zouden KLM en transavia. com Ryanair kapot willen maken? Als ze met ons willen concurreren is dat prima, we houden van concurrentie. Hoe meer we concurreren, hoe beter de prijs is die de consument krijgt.’’ Is uw favoriete kleur geel of oranje? ‘‘Mijn favoriete kleur is paars. Het is de kleur van het lokale voetbalteam van waar ik woon in Ierland. De tenues die zij dragen zijn paars met wit gekleurd.’’ Elina van Gaalen


Reisburo Actueel 10

Thailand: veelzijdig overheerlijke bestemming Een reis door het 'Land van de Glimlach' brengt je langs schitterende boeddhistische tempels, spectaculaire eilanden met parelwitte stranden en caleidoscopische markten met de meest uiteenlopende producten. Ook maak je kennis met een eeuwenoude cultuur en de overheerlijke Thaise keuken, die tot de beste ter wereld behoort.

In Zuid-Oost Azië, omringd door Myanmar, Laos, Cambodja en Maleisië, ligt fascinerend Thailand. De bijzondere cultuur en haar veelzijdige bevolking maakt dat veel reizigers zich hier direct thuis voelen. De verscheidenheid die het land kent biedt dan ook het ideale decor voor een mooie vakantie. Onderweg ontmoet je de zeer vriendelijke Thaise bevolking, die zelf ook de schoonheid van het land volop waarderen en bekend staan om hun positieve uitstraling, de gastvrijheid en de gemoedelijke sfeer. Bruisend Bangkok Een bezoek aan Thailand begint meestal in het hart van het land in de hoofdstad Bangkok. De drukte op straat wordt er veroorzaakt door de ruim vijftien miljoen inwoners en de vele duizenden scooters waarmee de inwoners zich verplaatsen. Een prima alternatief om als toerist Bangkok te verkennen is de Tuc Tuc. Door de hele stad verspreidt vindt men bijzondere Boeddhistische tempels, markten, winkels en een enorm aantal uitgaansgelegenheden. Het Koninklijk Paleis vormt een eerste bijzon-

dere bezienswaardigheid in Bangkok. Dit grote complex bestaat uit verschillende regeringsgebouwen, de Koninklijke Kapel van de Emerald Boeddha dat nationale trots kent en de Wat Phra Kaeo. Laatstgenoemde is met stipt de belangrijkste Boeddhistische tempel van Thailand. Al met al vormt het complex een prachtig geheel waar mooie aangelegde tuinen de weg wijzen naar de verschillende gouden tempels. Bangkok is bovendien de thuishaven voor het oudste klooster van Thailand, Wat Pho. Tussen de vele paviljoenen en kapelletjes door, bevindt zich een gigantisch gouden Boeddhabeeld. De markt vormt in Thailand een belangrijke ontmoetingsplek voor de lokale bevolking. Hier komt men naast het verkopen van handelswaren voor een biertje en de meest lekkere Thaise hapjes. De Chatuchak Markt is de grootste lokale markt van Thailand en tevens één van de grootste ter wereld. Bij de ruim 15.000 kraampjes kan men naast eten en drinken terecht voor kleding, accessoires, meubilair en zelfs voor huisdieren; dé manier bij uitstek om in contact te komen met de lokale bevolking. Voor musealiefhebbers

is het National Museum een absolute aanrader. Gevestigd in een voormalig paleis staan hier onder andere Thaise kledij, muziekinstrumenten en handgemaakte potten tentoongesteld. Uitgaansliefhebbers vinden hun thuis in de gemoedelijke wijk Phra Athit waar traditionele eethuizen worden afgewisseld met cafés of in de straat Khao San Road en de wijken Silom en Sukhumvit waar grote clubs te vinden zijn. De stad leeft dag en nacht waardoor men er te allen tijde kan genieten van de Thaise cultuur. Tempelstad Ayutthaya Net boven Bangkok ligt de stad Ayutthaya. In de loop der jaren zijn hier vele tempels en paleizen verrezen. De stad behoorde ooit tot één van de handelsposten van de V.O.C. Vandaag de dag is het voor toeristen met name interessant vanwege de nog steeds overeind staande tempels. De Koninklijke tempel, Wat Phra Sri Sanphet,

Holland International Thailand, het land van de glimlach, rijstterrassen, tempels, brede stranden en uitgestrekte regenwouden, is ideaal voor een rondreis. Combineer cultuur en natuur met een strandvakantie op Phuket of Koh Samui. Holland International biedt hiervoor uitgebreide mogelijkheden. Bijvoorbeeld de tweeweekse reis en prijstopper ‘Amazing Thailand’, waarbij je van Bangkok naar Chiang Mai reist om daarna lekker bij te komen aan het strand. De rondreis ‘Thailand Compleet’ laat in drie weken heel Thailand zien. Ook minder bekende plekjes als Isan in het oosten en de hooggelegen bergdorpen Pai en Mae Hong Song waar je nog ‘Longnecks’ kunt vinden, zijn in deze reis opgenomen. Liever zelf het tempo bepalen? Kies dan voor de individuele rondreis met privéchauffeur ‘Authentiek Thailand’. Anders dan andere activiteiten, zoals fietsen door Bangkok, zijn eenvoudig bij te boeken. Een bezoek aan Cambodja wordt steeds populairder. Onze Kompas Rondreizen laten alle windstreken van Thailand zien én kunnen gecombineerd worden met een achtdaagse rondreis in Cambodja. Sebastiaan de Vries, product manager Thailand voor Holland International


Reisburo Actueel special

vormt de meest populaire bezienswaardigheid, ten zuiden daarvan, in de tempel Viharn Phra Mongkol Bopit, waar één van de grootste Boeddhabeelden van Thailand staat. Ayutthaya is met stipt een interessante stad voor cultuurliefhebbers. De River Kwai De provincie Kanchanaburi ten westen van Bangkok staat met name bekend om de River Kwai Bridge. Deze werd gebouwd bij de gelijknamige provincieplaats als onderdeel van de zogeheten ‘Dodenspoorlijn’. Geallieerde krijgsgevangen gaven de zwarte brug deze naam nadat zij gedurende de Tweede Wereldoorlog gedwongen werden een spoorlijn aan te leggen tussen Thailand en het voormalige Birma. De door Japanners geleidde dwangarbeid zorgden voor ruim 15.000 doden onder wie ook veel inwoners van Nederlands-Indië. De provincie kent echter ook veel ‘positieve’ bezienswaardigheden. Zo ligt er rondom de rivier de Kwai een enorm oerwoud waartussen kleine dorpjes met houten huisjes op palen gelegen zijn. Olifanten trekken ’s ochtends naar de wateren rondom deze dorpen om zich te wassen. Elektriciteit kent men er niet waardoor de bevolking genoodzaakt is met olielampen in de avonduren hun weg te vinden. In de buurt ligt de drijvende markt van Damnoen Saduak waar boeren vanuit de omgeving hun handel proberen te slijten. Chaing Mai Chiang Mai kent als bijnaam ‘De Roos van het Noorden’. Deze derde stad van Thailand telt meer dan 175.000 inwoners. Chiang Mai kent veel contrasten met grote Thaise steden als Bangkok en Pattaya. Over het algemeen is het er wat kouder, minder druk en is het uitgaansleven minder ontwikkeld. De stad is in 1298 gesticht en dat feit maakt het één van de oudste steden van Thailand. Chiang Mai was tot aan deze eeuw nauwelijkse te bereiken vanuit het zuiden. Hierdoor heeft de stad maar eigen authentieke sfeer goed weten te bewaren. In Chiang Mai vind je vind je bijna 300 tempels. Door de ouderdom

Oad Reizen Veel vraag naar à la carte aanbod. De klassieke combinatie van Bangkok, Chiang Mai (per trein of vliegtuig), eventueel de River Kwai en een strandvakantie op bijvoorbeeld Phuket of Koh Samui is en blijft populair. Onze specialisten op de Verkoopafdeling helpen je graag met een prijsopgave voor je reis op maat! Wist je dat je in Bangkok... behalve een bezoek aan de klassieke highlights en een fietstocht door Bangkok (blijft een must!) ook uitstekend kunt shoppen, dineren en een drankje kunt drinken in de hippe Q-bar of The Bed Supperclub? Verblijft je klant ook graag in een trendy hotel? Kijk eens naar het trendy Ramada Encore: 4 sterren, centraal en met zwembad! In Chiang Mai is ‘authentiek’ het sleutelwoord en hier boek je een 4=3 in het sfeervolle Ratilanna Riverside hotel. Op Phuket en Samui bieden we een uitgebreide range hotels van 3* tot superdeluxe 5*! Tot slot, in onze brochure vind je een beschrijving van de bekendste plaatsen, met daarbij praktische info over de bereikbaarheid en transfertijd. Frank Zegers, communicatie Oad Reizen

en geschiedenis van de stad is er een opvallend grote architectonische verscheidenheid tussen de verschillende tempels. Op de berg Doi Suthep, aan de rand van de stad, vind je de Wat Phra Doi Suthep tempel. Alleen al het uitzicht vanaf deze berg maakt een bezoek al waard. Wie de tempel wil bezoeken zal wel eerst 300 treden moeten beklimmen. De Thais zijn ervan overtuigd dat deze trappen een positieve invloed op hen heeft, hierdoor is de kans groot dat je tijdens de beklimming veel locals tegenkomt. Wie van shoppen houdt kan zeker zijn hart ophalen in the Night Bazaar. Dagelijks is vanaf 19 uur de markt geopend en vind je hier uitgestalde kraampjes met kleding, electronica, DVD’s, lokale handwerken, voedsel en tal van andere producten. Tevens bevinden zich bij deze markt heel goede restaurants. Ook kun je op diverse locaties een kookcursus volgen waarbij je in een middag onder meer een heerlijke groene curry leert maken. Vanuit Chiang Mai maakt je gemakkelijk een uitstapje naar Chiang Rai. Hier kan een bezoek gebracht worden aan de Gouden Driehoek, het drielandenpunt van Thailand, Laos en Birma.

Life on the Islands Daar waar het noorden gekenmerkt wordt door uitgestrekte bergachtige landschappen, het bruisende Bangkok het centrale gedeelte van Thailand domineert, zijn het tropische eilandjes die het zuiden van Thailand sieren. Het eerste bekende eiland is Koh Chang dat in de buurt van de grens met Cambodja ligt. Dit bergachtige eiland bestaat voornamelijk uit oerwoud en schitterende stranden. Koh Phangan ietwat zuidelijker gelegen is voornamelijk geliefd bij backpackers,

Baobab Reizen Wij bieden twee groepsreizen aan in Thailand: de 21-daagse familiereis en de 26-daagse groepsrondreis Indochina, waarin we ook Laos, Cambodja en Vietnam aandoen. Naast het bezoeken van de highlights doen wij tijdens deze reizen ook onbekendere plekken aan, gaan we van de gebaande paden af voor memorabele ontmoetingen met de lokale bevolking en verblijven we op de niet-toeristische stranden. Willen jouw klanten hun kids laten kennis laten maken met Azië? Dan is Thailand een topbestemming! Niet té ver vliegen, vollop jungle, exotische tempels, prachtige stranden en de vriendelijkste mensen van de wereld. Met het gezin maken ze de leukste tripjes. Ze kunnen wandelen naar en overnachten bij bergstammen, ontdekken per fiets eeuwenoude tempelcomplexen en bezoeken de gezelligste markten. Baobab Reizen werkt als duurzame reisorganisatie met een opvangcentrum voor olifanten: "Elephant Nature Park" waar de ouders en kinderen kunnen helpen met het voeren van de olifanten. Aan het einde van de reis kunnen de gezinnen heerlijk bijkomen aan het tropische strand van Koh Samet. Zie voor meer informatie www.baobab.nl of bel met onze Azië specialisten: tel. 020-6275129

www.reisburoactueel.nl

11


Reisburo Actueel 12

special


Reisburo Actueel 13

mede door de wereldberoemde ‘full-moonparty’s’ die er worden gehouden. Het drukkere Koh Samui eveneens ten oosten van het vasteland is één van de bekendste eilandjes. Kokospalmen rijzen er boven de hagelwitte stranden uit en het zeewater is er helderblauw. Een plek om heerlijk tot rust te komen en te genieten van een cocktail in je hangmat. Chaweng Beach is het bekendste strand van Koh Samui. Aan het strand liggen vele hotels, restaurants, winkels en cafeetjes. De omgeving van Koh Samui leent zich bovendien prima om te duiken. Met name rondom Ang Thong National Marine Park dat bekend werd door de opnames van de film ‘The Beach’. Rondom Koh Samui kunnen liefhebbers ook zeker terecht voor een gezonde dosis culturele beziens-

waardigheden. In het noorden van het eiland ligt namelijk de Wat Phra Yai welke ook wel bekend staat als de Big Buddha Tempel. Dit Thaise tempelcomplex herbergt diverse Boeddhabeelden en op een kleiner losliggend eilandje zit zelfs een twaalf meter hoge Boeddha op een troon. Een andere belangrijke bezienswaardigheid op Koh Samui is de gemummificeerde monnik. Deze Loung Pordaeng wordt na zijn dood twintig jaar geleden nog steeds als de belangrijkste monnik van Koh Samui gezien. Het lichaam van deze monnik zit nog steeds in de meditatiepositie waarin hij stierf. Een laatste populair eiland is gelegen aan de westkust en draagt de naam Koh Phi Phi. Ook hier vind je droomstranden met imposante rotspartijen waar je prachtig kunt snorkelen en duiken. Al met al kan men zeggen dat de veelzijdigheid van Thailand het een bestemming maakt waar niet alleen bij strandliefhebbers maar zeker ook bij cultuurliefhebbers en avonturiers een glimlach op het gezicht zal verschijnen.

Avontuurlijk Thailand met NRV! Dat Thailand nog altijd een geweldige bestemming voor je reizigers is, bewijst onze 18-daagse groepsreis Avontuurlijk Thailand. Deze reis vormt een prachtige combinatie tussen cultuur en natuur, geeft je klant de echte ‘local experience’ door de contactmomenten met de lokale bevolking en laat je klant overnachten bij een heuse Karen stam, een onvergetelijke ervaring! Natuurlijk staat ook het bruisende Bangkok op het programma en wordt de reis afgesloten met een paar heerlijke stranddagen. Nieuw bij NRV Holiday: op groepsreizen ontvang je tegenwoordig maar liefst 10% commissie! Dat is nog eens snel verdiend! Voor alle extra’s bij onze groepsreizen, onze privérondreizen, zonvakanties en zelf samenstellen (maatwerkreizen) naar Thailand, maar ook onze andere verre

Deze special is ook te lezen op www.reisburoactueel.nl.

bestemmingen ontvang je de standaard commissie van 5%. Barbara Lems (NRV Holiday)

Judith Buitenhuis

Bangkok Airways: de passagier is koning Fly Boutique, Feel Unique is de slogan van Bangkok Airways, de Thaise luchtvaartmaatschappij die een uitgebreid binnenlands en regionaal routenetwerk aanbiedt. Vliegen met stijl en service, bij Bangkok Airways is de passagier nog koning.

Met een volledige service aan boord en op de luchthavens profileert de maatschappij zich als de Boutique Airline van Azië, wat mede wordt bevestigd door de 6-malige Skytrax uitverkiezing tot beste regionale maatschappij. Op de meeste luchthavens kunnen zowel de Economy - als Business Class passagiers van

hun eigen gratis lounge genieten met hapjes en drankjes en gratis wifi.

De meeste op Bangkok vliegende maatschappijen vanuit Amsterdam en Brussel bieden Bangkok Airways aan als de beste doorverbinding naar deze populaire bestemmingen. Voor de passagier die de echte Oosterse service wil beleven is Bangkok Airways de keuze om Azie te ontdekken. Bangkok Airways, tel: 0475-691682.

Voor de Business Class passagier staan er zelfs douche en massage faciliteiten klaar om uitgerust aan een vlucht te kunnen beginnen. Ook tijdens de vlucht bewijst Bangkok Airways dat een volledige service op binnenlandse en regionale vluchten nog tot de mogelijkheden behoort met een maaltijd en gratis drankjes. Met zo’n 100 vluchten per dag vanuit Bangkok Suvarnabhumi biedt de maatschappij een scala aan doorverbindingen naar alle populaire bestemmingen in Thailand en de omringende landen zoals Koh Samui, Phuket, Chiang Mai,Trat, Yangon, Siem Reap en Vientiane.

www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel 14

nieuws

Suriname heeft een zomer vol feest voor de boeg jaar is het tevens 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgelast, een heugelijk feit wat gepaard zal gaan met diverse festiviteiten”.

Op Vakantiebeurs 2013 liet het ZuidAmerikaanse land Suriname onlangs een groter reisaanbod zien dan ooit, en konden bezoekers kennis maken met de diversiteit van het Surinaamse landschap en de Surinaamse cultuur. Komende zomer host het land een van de belangrijkste festivals uit de regio en viert het de 150-jarige afschaffing van de slavernij. De bestemming streeft er naar top-of-mind te zijn als vakantieland. Zodat mensen denken: ‘Suriname, daar wil ik echt heen!’ Tijdens de beurs was onder meer Faridy Lila, plaatsvervangend directeur en bestuursvoorzitter Stichting Toerisme Suriname (STS) aanwezig. Zij lichtte STS de plannen voor de toekomst en de ontwikkelingen van toerisme in Suriname toe. “Nederland is namelijk een belangrijke markt voor ons”, aldus Lila. Amazonewoud, smeltkroes en erfgoed “Met name de diversiteit van het land is onze grote USP”, zo vervolgt ze. Die diversiteit is samen te vatten in vijf thema’s die duidelijk naar voren komen in de promotie van de exotische bestemming “Allereerst kent Suriname een prachtige natuur, denk maar aan het maagdelijk Amazonewoud. Zeker zo indrukwekkend zijn ook de mangrovebossen, bergen en het tropisch regenwoud. Op de tweede plaats is er veel aandacht voor de diverse culturen die in een mooie smeltkroes hét Suriname vormen. Ook het erfgoed van eeuwen koloniale geschiedenis is een terugkerend thema, zo is hoofdstad Paramaribo als het ware één groot openluchtmuseum vol fascinerende sporen uit het verleden, waaronder natuurlijk ook veel Nederlandse invloeden. Dit

Volop feest en culinaire hoogstandjes Lila vult lachend aan: “Jaarlijks vinden er tientallen vergelijkbare bruisende Carribische evenementen plaats in Suriname, het is bijna het hele jaar door feest”. In de zomer van 2013 is Suriname onder meer host van het Carifesta, een belangrijke festiviteit in de Carribische regio. Die evenementen zijn dan ook het vierde speerpunt in de campagne van het verkeersbureau. In die campagne mag ten slotte de gastvrijheid van de bevolking en hun Surinaamse keuken niet ontbreken. “Suriname en eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is een prominent onderdeel van elk bezoek, elk feestje, elk festival. Surinamers koken en eten graag, vaak en uitgebreid. Of je nu bij mensen thuis, bij een stalletje op straat of in een restaurant bent: je krijgt altijd met liefde gemaakte gerechten voorgeschoteld”, zo verteld ze. Omdat de samenleving zo divers is, is de keuken dat ook. Elke bevolkingsroep heeft haar eigen specialiteit, van bakabana tot moksi alesi en van peprewatra tot roti. Al etende leer je in Suriname dus niet alleen nieuwe smaken, maar ook nieuwe mensen kennen. De luchtvaartmaatschappijen die vanuit NL op Suriname vliegen zijn SLM en KLM. Suriname werkt vooralsnog met zowel de grote aanbieders als de Suriname specialisten. Met het doel voor ogen om een top vakantiebestemming te worden zal er in de nabije toekomst wellicht samen gewerkt gaan worden met eventuele nieuwe partners. Judith Buitenhuis

KLM wint Airline Food Award 2012 Vliegticketzoekmachine Skyscanner heeft voor het tweede jaar op rij de European Airline Food Awards uitgereikt. KLM ging er met de eerste plek vandoor in de categorie lange vluchten. Meer dan 550 door Skyscanner geselecteerde reizigers en bloggers hebben hun ongezouten mening gegeven over het culinaire aanbod aan boord van vliegtuigmaatschappijen. De gerechten zijn beoordeeld op smaak en presentatie. Een Skyscanner onderzoek onder meer dan 1500 internationale reizigers toont ook aan dat 54% vindt dat over het algemeen het eten in vliegtuigen nu redelijk goed is. Driekwart hiervan vindt dat het een stuk verbeterd is in vergelijking met vorige jaren. De maaltijden in vliegtuigen worden nu zelfs zo lekker dat 43% toegeeft weleens met afgunst naar de maaltijdkeuze van buurman of buurvrouw te kijken.

Uitbreiding Vietnam bij Oad Reizen Oad heeft haar aanbod in Vietnam uitgebreid met Hoi An, waarmee het onder andere een alternatief voor Bali wil bieden. De vlucht naar Danang, dat op 40 kilometer van Hoi An ligt, wordt uitgevoerd door Singapore Airlines. Moniek Tackenkamp, Sales Representative: “Onze reisagenten ontvangen in de eerste week van februari de gids over Hoi An. Wij vliegen met Singapore Airlines via Singapore op Danang. In de Danang - Hoi An regio bieden wij diverse verblijfsmogelijkheden. ”


Reisburo Actueel Nieuws

Groningen Airport succesvol in 2012 Groningen Airport Eelde heeft een succesvol jaar achter de rug. De komst van nieuwe lijndiensten heeft ervoor gezorgd dat het aantal passagiers gegroeid is met 40%, van 124.850 in 2011 naar 208.660 in 2012. Het aantal vliegbewegingen kwam uit op 46.400, 12% minder dan in 2011 door een daling in het lesverkeer. Op 24 april van dit jaar zullen de eerste vluchten van de langere start- en landingsbaan vertrekken. Met de langere baan kunnen vluchten naar verder gelegen Europese bestemmingen uitgevoerd worden zonder operationele restricties. Desondanks heeft de Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling aangekondigd definitief te stoppen met de vluchten tussen Groningen Airport Eelde en Barcelona. Deze vliegbeweging heeft één seizoen stand weten te houden. Er komt wel een alternatief. Prijsvechter Ryanair vliegt vanaf 31 maart tweemaal per week naar Girona.

15

Agentenactie Brussels Airport groot succes De onlangs gehouden actie om onder de Nederlandse reisagenten meer BRUCard leden te werven is een groot succes geworden. Met de gratis te verkrijgen BRUcard kunnen reisagenten zelf profiteren van allerlei voordeel wanneer men zelf vanaf Brussels Airport vliegt. Zo krijgt men korting op parkeren, tax free shoppen en horeca bestedingen. Tijdens de december actie konden de reisagenten zich aanmelden en deelnemen aan een bestemmingsspel op de website om zo kans te maken op diverse prijzen. Uit de honderden nieuwe aanmeldingen was het uiteindelijk Marjet van Vroomen van Double Business Travel in Zwijndrecht die de hoofdprijs, twee retourtickets Brussel – Montreal van Air Canada, won. De luchthaven zal ook dit jaar op regelmatige basis

Marketing vertegenwoordiger Pim ten Voorde overhandigt de prijs aan Marjet van Vroomen van Double Business Travel.

de Nederlandse agent met dit soort acties benaderen om hen op de hoogte te houden van de voordelen die Brussels Airport de Nederlandse markt te bieden heeft.

Vluchten Maastricht Airlines boekbaar Hamid Kerboua (CEO Maastricht Airlines) heeft vorige week het reserveringssysteem van Maastricht Airlines in werking gezet. De officiële handeling bestond uit het besturen van een Fokker 50 throttle en vond plaats in een vliegtuig van het Aviation Competence Centre. Boeken van tickets

www.reisburoactueel.nl

van Maastricht Aachen Airport naar Schiphol, Berlin Schönefeld Airport en München is mogelijk via maastricht-airlines.com. In 2014 zullen ook Londen Southend Airport, Copenhagen Airport en Paris Charles de Gaulle Airport worden toegevoegd als bestemming van de nieuwe airline.


Reisburo Actueel 16

nieuws

Codeshare KLM en Korean Air: dagelijks Seoel SkyTeam-leden Korean Air en KLM zijn gestart met een codeshare overeenkomst waardoor er een dagelijkse verbinding ontstaat tussen de Nederlandse hoofdstad en Seoel waarbij Korean Air de dinsdag, donderdag en zondag voor haar rekening neemt. De vluchten van Korean Air van Incheon International Airport naar Amsterdam vertrekken op dinsdag, donderdag en zondag om 14.25 uur en komen dezelfde dag aan op Schiphol om 18.25 uur. De vluchten vanaf Amsterdam naar Seoel vertrekken om 20.00 uur en arriveren om 14.50 uur de volgende dag. De KLM-vluchten vertrekken vanaf Amsterdam om 17.45 uur en arriveren op Incheon om 12.05 uur de volgende dag. Van Seoel naar Amsterdam vertrekt KLM om 14.55 uur en arriveert om 18.35 uur dezelfde dag.

Reiziger loopt onnodig gezondheidsrisico

Vakantiegangers bereiden zich onvoldoende voor op eventuele gezondheidsrisico’s die zij lopen tijdens de vakantie. Als de reis geboekt is, zoekt 36% van de ondervraagden informatie op over gezondheidsrisico’s in het land van bestemming en de preventieve maatregelen hiertegen. Dit blijkt uit onderzoek dat Gezondopreis.nl liet uitvoeren door TNS NIPO. 14% van de ondervraagden is tijdens of na de reis ziek geworden. Het meest voorkomende ziektebeeld is diarree, gevolgd door overgeven, voedselvergiftiging en huidproblemen zoals jeuk of bultjes. Maarten Boomsma, arts en hoofd Medische Zaken bij GlaxoSmithKline: ‘‘Voorafgaand aan het vertrek gaan reizigers vooral op zoek naar informatie over de vakantiebestemming zoals afstand tot het strand, bezienswaardigheden en de dichtstbijzijnde markt. Eventuele gezondheidsrisico’s en benodigde vaccinaties staan vaak onderaan het lijstje omdat deze niet bijdragen aan de voorpret. Maar wanneer je ziek wordt, kan dit een deel van de vakantie zomaar verpesten’’. Risicolanden Het onderzoek is in december 2012 in opdracht van Gezondopreis.nl uitgevoerd door TNS NIPO onder ruim 800 respondenten. De respondenten van het onderzoek zijn de afgelopen twee jaar op vakantie geweest naar risicolanden. Risicolanden zijn landen waar een verhoogd risico bestaat op infectieziekte(n) waaronder in het bijzonder Egypte, Turkije, Marokko, Gambia en Kroatië.


Reisburo Actueel Nieuws

Wederom Executive Leadership Program

Reiswerk en NHTV Internationaal Hoger Onderwijs Breda organiseren in samenwerking met Penn State University na het succes van vorig jaar wederom het Executive Leadership Program. De exclusieve masterclass wordt gegeven door vooraanstaande docenten op masterniveau en vindt gedeeltelijk in Nederland en gedeeltelijk in de Verenigde Staten plaats. Het volledig Engelstalige Executive Leadership Program is bedoeld voor high potentials die zich voorbereiden op een volgende stap in hun carrière. De kandidaten hebben tenminste een diploma op bachelorniveau en drie jaar werkervaring in de reisbranche en zijn werkzaam in de branche, bijvoorbeeld als productmanager, salesof marketingmanager of HR manager. Deelnemen Het Executive Leadership Program biedt plaats aan 15 deelnemers. De kosten voor deelname zijn € 5900. NHTV biedt een korting aan ANVR-leden van 5%. Reiswerk draagt € 1200 bij per deelnemer, waardoor de eigen bijdrage (inclusief ANVR-korting) € 4405 per deelnemer zal zijn. Dit is exclusief reis- en verblijfskosten. Alle kandidaten ontvangen na afloop een certificaat - een exclusief bewijs dat de deelnemer klaar is voor de volgende stap in zijn of haar carrière in de reisbranche. Daarnaast is deelname geldig voor acht ECT’s bij deelname aan een masterprogamma. Interesse? Neem voor meer informatie contact op met Frank Radstake, fradstake@anvr.nl.

Programma

Arke het meest kindvriendelijk De Award voor 'beste allround reisbedrijf kindervakanties' is gewonnen door Arke, zo werd tijdens de Vakantiebeurs bekend gemaakt tijdens een feestelijke awardceremonie. Arke ontving de award uit handen van musicalster Kim-Lian van der Meij, die voorafgaand aan de uitreiking een flitsend concert gaf dat bij de aanwezige kinderen helemaal in de smaak viel. Een kleine 6000 kids en volwassenen brachten afgelopen vier weken in twaalf categorieën hun stem uit via de Kids Enquête op Kidsvakantiegids.nl. In totaal waren er 75 genomineerde partijen in elf categorieën. Op de dag zelf werd daar een twaalfde categorie aan toegevoegd. Voorafgaand aan de uitreiking gingen de zogenaamde Kids Vakantiegids Detectives de beursvloer op om de meest kindvriendelijke stand te zoeken. In deze extra categorie kwam Farmcamps als winnaar uit de bus. Naast de allround prijs voor Arke waren er awards voor Koning Aap (verre

Europeesche biedt speciale verzekering voor samengestelde reizen Sinds kort biedt Europeesche Verzekeringen de Verzekering Samengestelde Reis aan. Klanten die onderdelen van hun reis los boeken, kunnen hiermee het risico afdekken dat ze bij uitval van een onderdeel voor kosten komen te staan. Steeds meer mensen vinden het aantrekkelijk om hun eigen vakantie samen te stellen. In plaats van een pakketreis, boeken zij losse onderdelen bij een reisbureau of zelf achter de computer. Zoals een ticket, vervoer en accommodatie. De kosten die ontstaan door het uitvallen van een of meerdere van deze onderdelen vallen niet onder de dekking van een annuleringsverzekering. Met

coaching, kwaliteitsmanagement, Europese wetgeving, organisatiecultuur, imagineering, productiviteit en nieuwe media. 11-12 april 2013: module 1 (Groenendael Hotel & Conferentiecentrum) 16-17 mei 2013: module 2 ((Groenendael Hotel & Conferentiecentrum) 3-7 juni 2013: module 3 (Penn State University)

de Verzekering Samengestelde Reis kunnen reizigers dit risico wel verzekeren. Vergoed Klanten die zelf hun reis in zijn geheel of gedeeltelijk bij een reisbureau samenstellen, kunnen daarbij de Verzekering Samengestelde Reis afsluiten. Valt onverwachts een onderdeel van het vervoer of verblijf van de reis uit, dan krijgen zij de annuleringskosten of de wijzigingskosten van de overige onderdelen tot hetzelfde bedrag vergoed. De premie van de Verzekering Samengestelde Reis is 2% van de reissom.

KLM stopt met Khartoem en Addis Abeba

Het programma van de masterclass bevat modules over strategisch leiderschap,

vakanties), Estivant (actieve vakanties), Eurocamp (kamperen), Center Parcs (vakantieparken), KidsWorldClub (kidsclub vakanties), Oad/ Disneyland (pretpark vakanties), Estivant (eenoudervakanties), Sprookjescamping (kamperen in Nederland), Farmcamps (groene vakanties) en Vakantiepark & Speelstad Oranje (vakantieparken Nederland).

KLM staakt met ingang van 31 maart de lijndienst op Khartoem (Soedan) en Addis Abeba (Ethiopië). De laatste vlucht naar beide Afrikaanse steden gaat op 29 maart 2013. Het aantal passagiers - en daarmee de opbrengst - valt tegen, al houdt de KLM het op een optimalisatie van het netwerk. "We zetten het toestel liever in naar opkomende landen in Afrika. Passagiers kunnen met partner Kenya Airlines alsnog naar Soedan en Ethiopië'', zo liet een woordvoerder van KLM weten.

www.reisburoactueel.nl

17


Reisburo Actueel 18

Griekse schoonheden Het imago van Griekenland heeft de laatste jaren een flinke deuk opgelopen. Het land wordt vaker dan wat dan ook in één adem genoemd met de economische malaise. Niet geheel onterecht natuurlijk, maar jammer is het wel dat dit Mediterraanse land zo overschaduwd wordt. Tijd om Griekenland eens in het zonnetje te zetten!

Citytrip Liefhebbers van de Griekse culturele historie kunnen hun hart ophalen in Athene. Naast het alom bekende Acropolis en Parthenon heeft deze stad nog veel meer te bieden. Zo vind je in het Archeologisch Museum –één van de grootste en meest belangrijke musea van het oude Griekenland- ontelbaar veel schatten uit de Griekse geschiedenis. Veel van deze schatten zijn gevonden tijdens de aanleg van de metro van Athene in 1992. Een aantal van deze vondsten worden nu dan ook tentoongesteld in metrohaltes in de stad. Wanneer je niet van musea houdt hoeft dit zeker geen excuus te zijn om geen bezoek aan de Griekse hoofdstad te brengen. De pittoreske buurt van Athene kenmerkt zich door huizen in neo-klassieke kleuren, kleine tuintjes en geplaveide smalle straatjes. In de kleine straatjes en

steegjes zijn veel souvenir- en kledingwinkels te vinden. Een citytrip naar Athene kan prima gecombineerd worden met een strandvakantie. Vanuit de haven Piraeus kun je per ferry afreizen naar een van de vele Griekse eilanden. Cultureel Kreta Griekenland telt zo’n 3000 eilandjes. Het één met honderdduizenden inwoners, het andere onbewoonbaar. Het meest bekende Griekse eiland is het welbekende Kreta. Dit eiland is opgedeeld in

vier provincies; Chanía, Réthymnon, Heráklion en Lasithi. Kreta is heel wat bezienswaardigheden rijk, er wordt dan ook niet voor niets gezegd dat het eiland één groot museum is. Het lijkt erop dat Knossos in de Minoïsche tijd de hoofdstad van Kreta was. De opgravingen die hier gedaan zijn, zijn van grote waarde voor de kennis over de Monoïsche tijd en worden dagelijks bezocht door duizenden toeristen. De grootste trekpleister van Knossos is het 400 jaar oude paleis van Minos. In het zuidwesten van Kreta vind je zo’n 50 kloven, waarvan de Samariakloof en de imbroskloof het bekendst zijn. Wie in het bezit is van goede wandelschoenen en een goede conditie heeft, zou de zestien kilometer lange wandeltocht kunnen afleggen. Je wandelt dan vanaf de Omaloshoogvlakte naar de kustplaats Agia Roumeli. Tijdens de wandeltocht die je door de IJzeren Poort brengt, daal je in totaal zo’n 1250 meter af. Chania is volgens velen één van

Club Med Gregolimano Op het eiland Evia ligt Club Med Gregolimano, een 4 Drietanden resort voor iedereen. Na een transfer per bus kom je uiteindelijk met de boot in het Clubdorp aan. In Gregolimano kun je lekker relaxen op het twee kilometer lange strand van fijn zand of bij het zwembad. Of natuurlijk waterskiën, de USP van dit Clubdorp. Vanaf vier jaar kun je hier zelfs al leren waterskiën. Sportieve activiteiten die ook zijn inbegrepen zijn onder andere: vliegende trapeze, zeilen en tennis. Kinderen van vier tot elf jaar vermaken zich prima in de Mini Club Med in het pijnbomenbos en tieners tot zeventien jaar in de Club Med Passworld. Op loopafstand van het Clubdorp ligt een dorpje met een haven, winkeltjes en terrasjes. Verder zijn er excursiemogelijkheden naar onder andere Athene, de Meteoren en Delphi. Twee restaurants waarvan één met Méditerraanse specialiteiten en een buffetrestaurant met Griekse en internationale lekkernijen zorgen dat het je klanten aan niets ontbreekt. De bar in het centrum van het Clubdorp zorgt de hele dag en avond voor heerlijke cocktails en drankjes. Gregolimano is geopend vanaf eind april en dus ook ideaal voor de meivakantie. Petra Emmen, Club Med


Reisburo Actueel special

Holland International Griekenland blijft onverminderd populair en biedt voor ieder wat wils. Van Couples & No Kids hotels tot de Holland VakantieClub met de de Barkie Kidsclub, van combinatiereizen en autorondreizen tot à la carte reizen. You name it en Holland International biedt het. Combineer bijvoorbeeld de leukste Griekse eilanden tijdens enkele weken eilandhoppen. De Cycladen zijn hier heel geschikt voor, maar ook de eilanden van de Dodecanese of de Sporaden. En wat te denken van Sitia op Kreta. Holland International biedt deze bestemming aan de oostkust van Kreta exclusief aan met een vlucht van ArkeFly. Vanuit Sitia is het niet alleen het oosten maar ook het zuiden van Kreta goed bereikbaar. Het echte Griekenland kan hier nog ontdekt worden. Ouders met kids kun je wijzen op de nieuwe Holland VakantieClub op Kos. Viersterren Akti Beach Club ligt ideaal aan het strand en heeft veel sportmogelijkheden, zwembaden en animatie met leuke shows. Wij bieden dit hotel helemaal exclusief aan op de Nederlandse markt. Peter Eefde, Hoofd Product Zon, Holland International

de meest sfeervolle plekken van Kreta. De oude binnenstad wordt gesierd door talloze smalle straatjes en Venetiaanse huisjes. Daarnaast staat Chania bekend om haar uitstekend restaurantjes, gezellig taverna’s en ontelbare winkels. Voor lokale producten zoals tapijten, leerproducten en handgemaakte tassen ben je in Chania aan het beste adres. De Cycladen De Cycladen is één van de meeste karakteristieke eilandengroep van Griekenland en bestaat uit Santorini, Mykonos en Naxos. Naxos is het grootste en meest vruchtbare eiland van de Cycladen. Om dit eiland vanuit Nederland te bereiken vlieg je eerst naar Santorini. Vandaar reis je per boot naar Chóra, ofwel Naxos-stad. De hoofdstad van dit eiland ligt tegen een heuvel aangebouwd, wat er ’s avonds vanaf zee sprookjesachtig uitziet. Overdag wordt de stad gesierd door de witte huisjes boven de blauwe zee. De Venetiaanse burcht maakt dit plaatje compleet. Het mooiste strand van Naxos vind je iets verderop, namelijk bij Agia Anna. De Portárapoort is één van de meest bezochte plekjes van Naxos en is te vinden op een schiereilandje bij de haven van de hoofdstad. Dit marmeren bouwwerk werd gebouwd in 552 voor Christus als ingang van de tempel van Apollo, welke nooit werd afgemaakt. Naxos is een eiland met groene valleien, woeste bergen, mooie zandstranden, bronnen en lieflijke dorpjes. Met name de Tragaia vallei is een walhalla voor wandelliefhebbers. Wie een bezoek brengt aan Naxos zou beslist de lokale citroenlikeur moeten proeven. Na een vulkaanuitbarsting in 1500 voor christus is Santorini opgesplitst in drie eilanden: Santorini (thira), Kameni en Thirasia. Voor fotografieliefhebbers is Santorini een plek om niet te missen. Het afwisselende landschap, de witgekalkte huisjes, kerkjes, vulkaanrotsen en blauwe koepels maken van dit eiland een prachtig decor.

gelegen aan prachtige strandjes en tussen olijfgaarden. Hier lijkt het of je even terug gaat in de tijd, de moderne levenswijze heeft zijn intrede namelijk nog niet gemaakt bij de bewoners. De dorpjes hebben allen een sterk karakter met eigen tradities en feestdagen. In het noorden van dit eiland vind je een bergachtig landschap met dichtbeboste hellingen, een aanrader voor wie van bergbeklimmen houdt. Lesbos Altijd al een versteend woud willen zien? Dan is een vakantie naar Lesbos aan te raden. Hier vind je één van de twee versteende wouden die de aarde rijk is, voor het andere zul je naar Arizona moeten afreizen. In lesbos vind je dit natuurverschijnsel tussen de dorpen Esessons, Antissa en Sigri. Verspreid over een gebied van 150 vierkante kilometer bevinden zich hier versteende boomstammen, sommigen zelf met een lengte van 22 meter. Een aantal hiervan staan met hun wortels nog rechtop. In het Natural Museum of the Lesvos Petrified Forest vind je meer informatie over ontstaansgeschiedenis van dit fenomeen. Deze special is ook te lezen op www.reisburoactueel.nl.

Oad Reizen Bij Oad Reizen begrijpen we dat een vakantie met kinderen bijzondere eisen stelt aan de accommodatie waarin je verblijft. Daarom bestaat ons aanbod uit accommodaties die wérkelijk iets extra’s te bieden hebben. Een topvakantie met kinderen naar Griekenland boek je dus bij Oad! Vanaf deze zomer is het appartement Starbeach Village in Chersonissos boekbaar op basis van All Inclusive. Ook de glijbanen in het waterpark zijn inbegrepen, voor de hele familie een prima keus. Hotel Louis Corcyre Beach ligt direct aan het strand en in het centrum van Gouvia, met gezellige bars en souvenirwinkeltjes. De ruime appartementen d’Andrea Mare in Trianda liggen direct aan het strand. De accommodatie biedt veel kinderfaciliteiten en gasten verblijven hier op basis van All Inclusive. Appartement Peridis Family Resort in Kos-stad is een oase voor kids, waarbij zelfs aan de allerkleinsten is gedacht. Een gratis babypakket met onder andere kinderbedje, kinderstoel, babybad en een buggy. Fijne appartementen en een gezellige sfeer! Frank Zegers, Oad Reizen

Elina van Gaalen

Evia Het op één na grootste eiland van Griekenland is Evia. Dit eiland kent nog veel ongerepte dorpjes

www.reisburoactueel.nl

19


Reisburo Actueel 20

Nieuws

Anne-Marie Plugge nieuw bij USP USP Marketing PR is uitgebreid met een nieuwe PR consultant, Anne-Marie Plugge (30). Met deze aanstelling haalt USP een gedreven PR professional in huis met ervaring op het gebied van Hospitality en Lifestyle.

Opening nieuwe terminal moet positie Hongkong in cruisemarkt versterken De voormalige landingsbaan van Kai Tak in Victoria Harbour wordt getransformeerd tot een state-of-the-art cruise terminal waar de allergrootste cruiseschepen ter wereld straks kunnen aanmeren. De kade wordt 850 meter lang en het water is twaalf tot dertien meter diep. De terminal biedt plaats aan twee cruiseschepen. Door een super efficiënte ontscheping kan de douane zo’n 3000 passagiers per uur afhandelen. Het ontwerp van de cruise terminal is in handen van de Britse architect Norman Foster. Met de opening van de nieuwe terminal verwacht de Hong Kong Tourism Board zijn positie als startof eindpunt van een cruise verder te verstevigen en een positieve economische impuls door de bestedingen van cruisepassagiers in de stad. Megaproject De voormalige luchthaven van Hongkong - Kai Tak - was tot 1998 in gebruik en stond wereldwijd bekend vanwege de spectaculaire aanvliegroute langs de wolkenkrabbers in Kowloon. Toen de nieuwe luchthaven Chek Lap Kok op Lantau eiland werd geopend wees de regering het terrein van de oude luchthaven aan als locatie voor

een nieuwe cruise terminal. Eind 2009 begonnen de werkzaamheden voor het megaproject waarvan de eerste fase medio 2013 afgerond wordt: de drie verdiepingen tellende terminal en de eerste ligplaats zijn dan gereed. De tweede ligplaats komt in 2014 beschikbaar. De lengte van de kade bedraagt 850 meter en biedt plaats aan schepen tot een lengte van 360 meter. Het dak van de terminal wordt een landschapstuin van meer dan 20.000m² en toegankelijk voor het publiek. De huidige aanlegplaats voor cruiseschepen Ocean Terminal in Tsim Sha Tsui blijft na opening van Kai Tak gewoon open Attracties In de buurt van de terminal bevinden zich enkele toeristische attracties waaronder de Chi Lin Nunnery, een enorm Boeddhistisch tempelcomplex en de Wong Tai Sin tempel, één van de grootste en bekendste tempels van Hongkong. Ook nabij is het authentieke vissersdorpje Lei Yue Mun waar men fantastisch alfresco kan lunchen of dineren. Toeristen uit 170 landen waaronder Nederland hebben voor een bezoek aan Hongkong geen visum nodig. In 2011 ontving Hongkong 1.563.043 cruise passagiers

Recordaantal Nederlanders naar Israël Het aantal Nederlanders dat Israël bezocht in 2012 ligt met 67.850 bezoekers 8% hoger dan in 2011. Voor het derde jaar op rij heeft Israël daarmee een recordaantal Nederlandse toeristen

ontvangen. In 2009, 2010 en 2011 waren dat respectievelijk 46.000, 56.000 en 60.500 toeristen. In 2012 bezocht een recordaantal toeristen het Heilige Land. Israël verwelkomde in totaal 3,5 miljoen bezoekers, een stijging van 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook in het cruisetoerisme werd een record verbroken. Meer dan 250.000 toeristen arriveerden per boot, een stijging van 6% ten opzichte van 2011. "We zijn verheugd door de toename van het toerisme naar Israël”, zegt Erik Verschoof, marketingmanager van het Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme. “We hopen dat de stijging in 2013 voortzet, dit hopen we te bewerkstelligen door Israël neer te zetten als één van de meest dynamische en unieke reisbestemmingen ter wereld."

Binnen het team van USP Marketing PR is Anne-Marie onder andere verantwoordelijk voor de PR van het deze maand geopende Park Inn by Radisson Amsterdam Airport Schiphol, SkyWork Airlines, Secrid en Swarovski Optik. Anne-Marie is gespecialiseerd in Consumenten, Hospitality & Lifestyle PR. Na haar studie aan de Hoge Hotelschool Maastricht, heeft Anne-Marie haar Master in Social Science Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Zij is haar carrière gestart als PR adviseur bij MV Media Produkties, waar merken als Kiehl’s, Max Factor accessoires, essence en Spa binnen haar portfolio vielen.

Minder bezoekers Vakantiebeurs De 43ste editie van de vakantiebeurs heeft haar bezoekersaantallen fors zien teruglopen in vergelijking met een jaar geleden. De teller bleef dit jaar iets over de 100.000 bezoekers steken, terwijl in 2012 zo’n 126.000 mensen een bezoek aan de Vakantiebeurs brachten. De beursorganisatie licht toe dat bezoekers dit jaar bewuster en doelgerichter op stap zijn gegaan. Uit een evaluatie van VNU Exhibitions Europe kwam naar voren dat de voornaamste reden van een beursbezoek het verzamelen van informatie was. De interesse van bezoekers ging vooral uit naar verre bestemming, met name Azië bleek erg in trek te zijn. Tunesië en Hongkong waren dit jaar als 'gastland' op de beurs. Het Noord-Afrikaanse land kampte met een flinke terugval van het toerisme tijdens de revolutie, maar ziet het aantal vakantiegangers nu weer groeien. De Vakantiebeurs werd dit jaar vertegenwoordigd door ruim 1.400 exposanten en 160 landen.


Reisburo Actueel nieuws

Eén tarief bagage vliegreizen Het Europees Parlement wil concrete maatregelen van de Europese Commissie regels voor handbagage voor alle luchtvaartmaatschappijen in Europa waardoor er een einde komt aan hoge prijzen voor ingecheckte bagages. De verschillen zouden nu per maatschappij te groot en onduidelijk zijn voor de consument.

Corien Wortmann-Kool, lid van het Europees Parlement voor het CDA/EVP: ‘‘We moeten af van de limiet van één stuk handbagage per passagier in vliegtuigen. Die limiet jaagt passagiers op kosten bij met name low-cost maatschappijen. Daar moeten we snel een einde aan maken. Zo mag je bij luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair maar één stuk handbagage meenemen. Passagiers kunnen geen extra tassen meenemen uit de luchthavenwinkels of zelfs laptophoezen. Die moeten in de handbagage worden verwerkt en voor ingecheckte bagage moet je fors bijbetalen, regelmatig zelfs meer dan de ticketprijs. Goedkoop wordt zo duurkoop. Low-cost luchtvaartmaatschappijen vliegen vaak vanaf regionale luchthavens waar ze een dominante positie innemen. Ze veroorloven zich dan agressieve zakelijke praktijken. Ze proberen over de rug van passagiers extra geld te verdienen door reizigers te lokken met ultra goedkope tickets. De maximale afmetingen en gewicht van handbagage verschillen nu per luchtvaartmaatschappij. Passagiers komen daardoor soms in de problemen bij het instappen. Passagiers moeten meer zekerheid krijgen’’.

www.reisburoactueel.nl

Transavia.com kiest Linden & Barbosa Transavia.com gaat een samenwerking aan met Marketing PR-bureau Linden & Barbosa. Linden & Barbosa zal zich onder andere richten op het vergroten van de bekendheid van citytrips, belangrijke transavia.com vluchten naar zon en wintersport bestemmingen en vluchten vanaf de regionale luchthavens Rotterdam, Eindhoven en Groningen. ''In Linden & Barbosa hebben we een strategische en creatieve partner gevonden ter aanvulling op ons marketingteam. In 2013 leggen we meer focus op het genereren van free publicity van onze diensten in de media. Linden & Barbosa is met ruime ervaring en expertise, met name in de lifestyle en bredere media, de juiste partner om ons hierbij te ondersteunen’’, aldus Tjalling Smit, hoofd Marketing en E-commerce.

21


Reisburo Actueel 22

nieuws

Nieuwe sociale onderneming ‘Fair2’ heeft geen winstoogmerk paden gaan. En waar reizigers echt een verschil kunnen maken.

In januari 2013 gaat een nieuwe duurzame en ‘fair trade’ aanbieder van reizen van start, Fair2 (www.fair2.travel). Deze sociale onderneming zonder winstoogmerk heeft als doel duurzame ontwikkeling in armere landen te stimuleren via bijzondere reizen en vrijwilligerswerk. Fair2 staat hierin niet alleen, het lijkt een tendens volgens verschillende trendwatchers. Afgelopen jaar hebben meer aanbieders van duurzame of ‘fairtrade’ reizen hun deuren geopend. Ook werken bestaande reisorganisaties aan het verkleinen van hun footprint. Bovendien willen avontuurlijk ingestelde mensen steeds vaker nieuwe vormen van reizen ervaren. Minder

standaard toeristische bestemmingen aandoen en juist meer in contact komen met lokale culturen, ‘slow of community based tourism’. Duurzaamheid in de genen Fair2 gaat hierin heel ver of fair, duurzaamheid en fair trade zit hen in de genen. In hun travel kiezen ze bijvoorbeeld bewust voor niet alledaagse bestemmingen, armere landen waar op dit moment nog weinig toeristen komen, zoals Sierra Leone of Benin. Parels van landen die niet alleen bekend staan om hun wildparken en een enorme diversiteit hebben aan culturen, landschappen en bijzondere diersoorten waar nog veel te ontdekken is voor toeristen die liever van de gebaande

Disneland Paris verlengt 20-jarig verjaardagsfeest en organiseert studiereis Disneyland Paris verlengt haar twintigste verjaardag met zes maanden en nodigt reisagenten uit zich aan te melden voor de studiereis ‘Disney Stars Live Experience’ van 7 tot en met 9 april. Tijdens deze studiereis maak je kennis met het gehele resort, je ervaart de parken zoals jouw klanten dat doen en je leert alles over de twintigste verjaardag. Kortom, er is een magisch

programma voor je samengesteld en je gaat natuurlijk niet met lege handen naar huis. Kosten per persoon zijn € 75. Hierbij is onder andere inbegrepen het vervoer van en naar Disneyland® Paris, overnachtingen in een Disney Hotel (o.b.v. gedeelde kamer) inclusief ontbijt, lunch en diner, een presentatie over Disneyland Paris (verplichte deelname), de mogelijkheid tot deelname aan workshop en bezoek aan hotels, onbeperkt toegang tot de beide Disney® Parken en een VIP FASTPASS® en een feestelijke avond met exclusieve avondopenstelling van populaire attracties. Voorwaarden voor aanmelding: je bent minimaal 18 jaar, Disneyland Paris verkopend reisagent en in de afgelopen drie jaar niet naar Disneyland Paris op studiereis geweest. Aanmelden kan tot en met 1 maart 2013 via www.oad.nl/studiereizen-2013-disneylandparis. Wees er snel bij om zeker te zijn van je plekje. Heb je vragen op opmerkingen? Mail deze dan naar disneystars@oad.nl.

Ervaren Anders in reizen met Fair2 is dat ze volledig zijn samengesteld vanuit duurzaamheid. Een land wordt ervaren via de lokale bevolking, bezoeken aan kleine gemeenschappen en echt meeleven met de bijzondere stammen. We stimuleren duurzame ontwikkeling in deze dorpen en wildparken, waar lokale mensen worden opgeleid om gids te zijn en gasten mee te nemen naar de bijzonderheden en het authentieke leven in en rond het dorp en hun natuur. “Juist met reizen of vrijwilligerswerk vanuit kennis kunnen we onze doelstelling heel goed bereiken, samen met onze reizigers. Zo stimuleren we samen lokale duurzame ontwikkeling”, vertelt oprichtster Caroline de Greeff. “Deze manier van toerisme is bovendien heel schoon en geeft een extra dimensie aan reizen.” Caroline sluit af met haar toekomstperspectief: “Op dit moment zijn we gestart in West-Afrika en Ethiopië, maar de ambitie is wereldwijd duurzame ontwikkeling in armere landen te ondersteunen met onze reizen, vrijwilligerswerk en andere diensten.” Groeiende belangstelling Het enorme aantal aanvragen sinds de launch afgelopen weekend op de Bijzondere vakantiebeurs in Amsterdam laat zien dat er groeiende belangstelling in binnen en buitenland bestaat voor deze manier van reizen.

Spanje wint het van de sneeuw Al ruim een week ligt Nederland bedolven onder een flink pak witte sneeuw. Misschien is dat de reden dat Nederlanders hun wintersportvakantie nog niet geboekt hebben, de boekingen lopen namelijk 8% achter vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Volgens ANVR directeur Frank Oostdam doen alle winterbestemmingen het slecht, op Spanje en de Canarische Eilanden na. Deze winterzonbestemmingen hebben als enige 1,5% meer boekingen gegenereerd ten opzicht van vorige jaar. ''Reizen is meer een impulsaankoop geworden’', zo stelt hij. Dat er minder boekingen zijn binnengekomen betekent niet per definitie dat er minder Nederlanders op wintersportvakantie gaan, aangezien niet iedereen via een touroperator boekt. Toch verwacht Oostdam niet dat het niveau van vorige winter wordt geëvenaard. Ook voor het aankomende zomerseizoen (vanaf 1 april) loopt het aantal boekingen zo'n 10% achter ten opzichte van een jaar geleden.


Reisburo Actueel Nieuws

Flinke uitbreiding Novasol in Duitsland

Vacanceselect zet nieuwe trend in glamping accommodaties

In 2013 breidt vakantiehuizenspecialist Novasol haar portfolio in Duitsland flink uit. Met 300 nieuwe vakantiehuizen komt het totaal aanbod in Duitsland op 1.500 accommodaties. Daarbij is Novasol de enige aanbieder met veertien vakantiehuisdorpen in Duitsland in het portfolio.

Vacanceselect.nl introduceert voor het kampeerseizoen 2013 een nieuw type stacaravan. Het is de Clever, een combinatie van een tent en een stacaravan. ‘‘Een primeur in de kampeersector want dit hybride model bestond nog niet. Met deze revolutionaire campingaccommodatie geven wij het begrip glamping wederom als eerste aanbieder een nieuwe lading. Nog voordat het woord glamping in zwang kwam, boden wij reeds lodgetenten en lodgesuites aan’’, aldus Vacanceselect.nl directeur Loek van de Loo.

Voor Novasol belooft 2013 een bijzonder jaar te worden. Zo wordt onder andere in Duitsland het aanbod sterk uitgebreid. Als Europese marktleider beschikt de vakantiehuizenspecialist volgend jaar over ruim 1.500 Duitse accommodaties. 300 bijzondere logeeradressen worden aan het Duitsland-aanbod toegevoegd, variërend van familiehuizen en appartementen middenin de natuur tot luxe wellness-huizen en accommodaties aan het water. Daarbij komt dat Novasol een unieke positie bekleedt als het gaat om vakantiehuisdorpen; in 2013 heeft Novasol in Duitsland maar liefst veertien parken in eigen beheer. “Om tijdens een vakantie aan meerdere vakantiewensen te voldoen, heeft Novasol onder andere een vakantiehuisdorp geopend aan de Müggelsee én tegelijkertijd op steenworp afstand van het bruisende Berlijn”, aldus Frans Schoon, Algemeen Manager bij Novasol.

‘‘De Clever combineert de romantiek van een tent met het comfort van een stacaravan en meet 7.20 x 5.0 meter inclusief terras en heeft een gedeeltelijk canvas dak. Naast de woonkamer met keuken en zithoek onder meer twee slaapkamers, een terras van 17m², satelliet tv, airco en een moderne douche en toiletruimte. Bijzonder is eveneens dat het ouderbed twee bij twee meter bedraagt, een noviteit in de stacaravan branche’’, aldus Van de Loo. De Clever biedt plaats aan twee volwassenen en drie kinderen en kan geboekt worden op de volgende campings; Camping Calik Blu (Sardinië), Camping Village Cavallino (Adriatische Kust), Camping Weekend

(Gardameer), Centro Vacanze Isuledda (Sardinië), Camping Baia Blu La Tortuga (Sardinië), Camping Village Mare Pineta (Adriatische Kust), Camping Orlando in Chianti (Toscane) en Camping Polijana (Kvarner, Kroatië). Voordat nieuwe accommodaties worden geïntroduceerd, worden deze eerst uitvoerig getest op camping Weekend bij het Gardameer.

Beachcomber introduceert ‘Beachlounge’ Het Dinarobin Hotel Golf & Spa heeft een ‘beach lounge’ geïntroduceerd. Het resort dat te vinden is op een schiereiland in Mauritius behoort tot de Beachcomber keten en staat bekend om haar innovatieve concepten. De stijlvolle parasols, houten ligbedden en turquoise strandlakens doen het witte strand er uitnodigend uitzien. Verfijning en eenvoud zijn de sleutelwoorden die centraal staan bij dit concept. Het strand is ideaal voor vakantiegangers die opzoek zijn naar rust en luxe. De bedden worden per dag verhuurd, men kan dus gaan en terugkomen wanneer gewenst. Het hotel heeft speciale kortingsacties lopen voor Honeymooners, stellen en gezinnen met kinderen. Kijk voor meer informatie op http://www.dinarobin-hotel.com/offres_special.php.

“Boek voor je klant eenvoudig een parkeerplaats op Amsterdam, Weeze, Brussel of Dusseldorf, goedkoop, snel geboekt en goede commissie. Binnenkort ook op de regionale luchthaven in Nederland en België’’. www.reisburoactueel.nl

23


Reisburo Actueel 24

Nieuws


Reisburo Actueel Nieuws

Inschrijving Airline Express geopend Inschrijven voor de 23e editie van de Airline Express, die maandag 11 maart van start gaat op Rotterdam The Hague Airport, is per direct (gratis) mogelijk via www.pasra.nl. De Airline Express wordt jaarlijks georganiseerd door de PASRA (Passenger Airline Sales Representatives Association) voor medewerkers uit de reiswereld. Zoals elk jaar is er voor de deelnemende reisagenten een gratis buffet en zijn er talloze prijzen te winnen. Nieuwe deelnemende luchtvaartmaatschappijen zijn Air Europa, British Airways en El Al. Aanvang is vanaf 17.30 uur en afsluiting is rond 22.00. Het buffet is geopend van 17.3019.00 uur en de presentaties beginnen om 19.15 uur. Voor annuleringen (inclusief no shows) binnen drie dagen worden € 25,- kosten in rekening gebracht. Vorig jaar bezochten 733 reisagenten de Airline Express die destijds in de maanden maart en april met 24 luchtvaartmaatschappijen zeven steden bezochten. De Airline Express doet de volgende steden aan; Rotterdam (11 maart), Schiphol (12 maart), Breukelen (13 maart), Hengelo (25 maart), Groningen (26 maart), Eindhoven (8 april) en Arnhem (9 april).

KLM versterkt netwerk met Etihad Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, en KLM hebben tijdens een persconferentie aangekondigd een codeshare overeenkomst te hebben gesloten en vanaf woensdag 15 mei 2013 te starten met dagelijkse vluchten door Etihad tussen Amsterdam en Abu Dhabi (naast de bestaande vluchten van KLM). James Hogan, President and Chief Executive Officer Etihad Airways: ‘‘Het geeft Nederlandse reizigers de mogelijkheid om makkelijk door te vliegen naar bestemmingen als Sri Lanka, Pakistan en Australië’’. Etihad Airways is met zo’n tien miljoen passagiers één van de snelst groeiende luchtvaartmaatschappijen. Peter Hartman, president directeur KLM, laat tegenover de NOS weten: ‘‘Etihad zoekt het in samenwerking en helemaal niet in explosief groeien. Emirates denkt het allemaal op eigen kracht te kunnen en met hele grote vliegtuigen naar markten te vliegen die dat helemaal niet rechtvaardigen. We zullen wel zien hoe dat eindigt. Vliegen is en blijft, als je dat goed wilt doen, niet goedkoop. Emirates haalt hier (Schiphol) eigenlijk alleen maar de passagiers weg en laat ze transfereren in Dubai. Wij krijgen daar niets voor terug. Dat houdt dus in dat de netwerken hier minder belangrijk worden en dat dus ook minder werkgelegenheid vereist is. Met

Win twee tickets bij Qatar Airways Ter gelegenheid van de dagelijkse vluchten die per 1 februari vanuit Brussel zullen vertrekken organiseert Qatar Airways een prijstrekking. Hierbij maak je kans op twee retour tickets naar de bestemming van je keuze. Tot noch toe deed Qatar Brussel vijf keer per week aan. Qatar Airways vliegt sinds begin 2011 op Brussel. Meedoen is heel simpel. Ga naar http://tinyurl.com/aw23lkr en vul je gegevens in. Meedoen kan tot 31 januari 2013.

www.reisburoactueel.nl

Etihad Airways versterken wij de werkgelegenheid juist. Het is heerlijk als je een wat zwakkere economische regio kunt koppelen aan een ‘booming’ regio als de Golf-regio. Als dit echt goed gaat lopen kan het duizenden extra banen gaan opleveren aan beide kanten’’. KLM was vorig jaar al bezig oplossingen te vinden met de problemen die het ondervond om goede verbindingen tot stand te brengen met India. Hartman: ‘‘Etihad is een partner die de logica van allianties ziet, in tegenstelling tot Emirates. Met Etihad kunnen we onder andere ons India-probleem oplossen. Met de deal kunnen we de verbindingen tussen Amsterdam, Parijs en Abu Dhabi versterken waardoor wij in staat zijn om bestemmingen ‘achter’ Abu Dhabi te verkopen. Aan de andere kant kan Etihad weer allerlei voor hen nieuwe bestemmingen in Europa verkopen’’. Hartman besluit: ‘‘Ik heb mij voornamelijk lelijk uitgelaten over Emiraten omdat dat een maatschappij was die niet wilde samenwerken en er was sprake van oneerlijke concurrentie. Sowieso is iedereen die wil samenwerken wat mij betreft altijd vriendelijker.’’ Vluchtschema Amsterdam – Abu Dhabi 2200 – 0635* (aankomst volgende dag) Abu Dhabi – Amsterdam 0930 – 1340

25


Reisburo Actueel 26

Nieuws

Brussels Airlines verbetert Afrikaans vluchtaanbod Brussels Airlines verbetert dit jaar haar vluchtaanbod naar Afrika gevoelig dankzij frequentieverhogingen naar talrijke bestemmingen. Zo wordt Dakar tijdens de zomer dagelijks in plaats van vier keer per week aangevlogen. Ook naar Freetown, Conkary en Cotonou wordt het vluchtaanbod uitgebreid. Met partner Korongo Airlines kan er nu ook vlot gereisd worden tussen Lubumbashi en Mbuji-Mayi. Dankzij een nieuw bilateriaal luchtvaartakkoord dat is afgesloten tussen België en de Republiek Senegal kan Brussels Airlines in de loop van volgend jaar Brussels Airport dagelijks in plaats van vier keer per week verbinden met de Senegalese hoofdstad Dakar. Brussels Airlines heeft ook een commercieel akkoord afgesloten met nationale luchtvaartmaatschappij Senegal Airlines dat de vluchten mee gaat commercialiseren en ook regionale vluchten verzorgt die vlot aansluiten op de dagelijkse non-stop Dakar-Brussel lijndienst. Brussels Airlines kan ook haar vluchtaanbod verstevigen naar verschillende andere WestAfrikaanse landen. Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, wordt tijdens de zomer vier in plaats van twee keer per week aangevlogen (maandag, woensdag (nieuw), vrijdag en zaterdag (nieuw). Naar Conakry (Guinée) verhoogt het vluchtaanbod dankzij een derde wekelijkse vluchtfrekwentie (dinsdag, donderdag en zondag) en een betere verspreiding van de vluchten over de week. Ook Cotonou (Benin) krijgt er tijdens de zomer een extra wekelijkse

vlucht bij op donderdag en wordt drie keer per week bediend (dinsdag, donderdag (nieuw), zaterdag). Naar enkele andere bestemmingen wijzigen de vluchtdagen lichtjes (Banjul, Ouagadougou, Lomé, Douala, Yaoundé, Kinshasa, Luanda). De afreis- en connectiemogelijkheden naar andere Brussels Airlines bestemmingen in Europa verbeteren hierdoor gevoelig. Goed nieuws is er ook voor de vele US passagiers die met Brussels Airlines tussen de US en Monrovia (Liberia) reizen. De vluchtaansluitingen worden beter op elkaar afgestemd waardoor de overstaptijd in Brussels Airport aanzienlijk wordt verkort. Alle frequentieverhogingen worden geleidelijk aan aangeboden vanaf februari. De uurregelingen kunnen geraadpleegd worden op brusselsairlines.com

schappij werd positief onthaald op de markt omwille van haar hoge servicestandaard en betrouwbaarheid.

Korongo airlines Korongo Airlines, de partnermaatschappij van Brussels Airlines die gebaseerd is in de D.R. Congo en in de lente van 2012 werd opgericht, biedt Brussels Airlines passagiers die naar Kinshasa vliegen op maandag, vrijdag en zaterdag vlotte connectiemogelijkheden aan naar de belangrijke industriestad Lubumbashi. Korongo Airlines lanceerde zopas ook vanuit Lubumbashi een lijnverbinding naar Mbuji-Mayi, één van de snelst groeiende steden van het land gelegen in de Oost-Kasaï provincie. Daarnaast verbindt Korongo ook verschillende malen per week Johannesburg met Lubumbashi. De maat-

Nieuw product Deze week werd de zevende en laatste Airbus A330 van de lange afstandsvloot van Brussels Airlines naar Lufthansa Technik in Malta gevlogen om uitgerust te worden met de nieuwe cabines. De nieuwe Business- en Economy Class cabines bieden hoogstaand comfort (flat beds in Business Class, egonomische zetels in Economy Class, laatste nieuwe generatie in-flight entertainment). Het nieuwe product werd bijzonder goed onthaald door passagiers en viel wereldwijd in de prijzen. Vanaf nu beschikt elk Brussels Airlines toestel dat naar Afrika of de US vliegt over de nieuwe Business –en Economy Class.

Presentatiedagen Oad Reizen Wie van plan is een groepsreis te maken of al geboekt heeft, wil natuurlijk graag meer informatie over de reis, de reisleider en reisgenoten leren kennen. Daarom verzorgt Oad Reizen in januari, februari en maart 2013 voor zowel consumenten als reisagenten presentatiedagen op haar hoofdkantoor in Holten. Een unieke mogelijkheid om inspiratie op te doen, kennis te maken met het Oad groepsreizen aanbod en tegelijkertijd een kijkje in de keuken van deze reisorganisatie te nemen. Zo geeft onder andere Oad-reisleider Albert Lennartz, bekend door zijn bemiddeling bij de hereniging van broer (79) en zus (69) tijdens een Oad-rondreis door China waarmee Prinses Laurentien van Oranje ging tijdens de ANVR bijeenkomst ‘Changes in Tourism’ samen met enkele prominenten uit de reiswereld in gesprek met leerlingen van de Kariboeschool in Heemskerk. Samen met de kinderen trachtten de aanwezigen een antwoord te vinden op een aantal basic vragen over duurzaamheid in de branche. Een leerling merkte spitsvondig op dat ‘duurzaamheid’ wellicht een verkeerde term is aangezien het begint met ‘duur’. Dat zou de consument wel eens op het verkeerde been kunnen zetten.

hij de voorpagina van De Telegraaf haalde, een presentatie over zijn reis ‘In de voetsporen van de Oranje Nassau’s’ door Duitsland. Speciaal aan deze presentatiedagen zijn zeer interessante aanbiedingen gekoppeld. Aanmelden Als reisagent heb je gratis toegang. Kijk voor een overzicht van alle presentaties en om je aan te melden op oad.nl/presentaties of klik hier. Het hoofdkantoor is zowel per auto (met volop gratis parkeergelegenheid) als openbaar vervoer (op loopafstand van station Holten) prima te bereiken.

Jetairfly vanaf Rotterdam naar Tanger Vanaf 28 juni zal het Belgische JetairFly een vluchtroute onderhouden tussen Rotterdam The Hague Airport en het Marokkaanse Tanger. Vanaf

e 59 per enkele reis zijn tickets te boeken via de website van JetairFly. Vooralsnog gaat het om een tijdelijke dienst die uitgevoerd zal worden.


Reisburo Actueel nieuws

NHTV-studenten op mini-cruise naar Durham Een vijftigtal tweedejaars Manager Travel Trade (MTT) studenten van de Bredase Hogeschool NHTV vertrokken afgelopen week op een korte mini-cruise met Deense cruisemaatschappij DFDS Seaways. Het schip ‘Princess Seaways’ verliet op woensdagmiddag de haven van IJmuiden van waaruit het de oversteek naar Newcastle maakte.

De groep studenten maakte tijdens deze korte trip enerzijds kennis met het ferryconcept, anderzijds met de Engelse universiteitsstad Durham. Gedurende hun tijd aan boord waren ze in de gelegenheid om een viertal gastdocenten tijdens een aantal Round Table gesprekken vragen te stellen over hun essayopdracht die in het teken stond van een branche-analyse. Pittige stellingen De studenten gaan de komende periode, ter afsluiting van hun laatste theoretische blok voorafgaand aan hun stage, aan de slag met een aantal pittige stellingen, zoals ‘Duurzaamheid wordt in de gehele reisbranche gebruikt als marketingtool!’, ‘UGC bepaalt het zoek- en boekgedrag van de consument’, ‘Reisbureaus zijn in de toekomst overbodig’ en ‘De dynamische reisconsument zit in de ‘driver’s seat’. Tijdens de gesprekken met docenten en experts uit het werkveld konden de studenten problemen voorleggen en tevens sparren over de invalshoek van de diverse stellingen. Op die manier kregen zij een nieuwe kijk op de stof en dankzij de praktijkvoorbeelden van de gastdocenten kwamen de stellingen tot leven. Voorbereiding op het werkveld Rian Verkooijen, Arbeidsmarktspecialist bij Reiswerk, gaat inmiddels al enkele jaren mee als expert en organiseert aan boord ook nog enkele workshops over hetwerken in de reisbranche. Ook dit jaar was ze weer te spre-

ken over de mini-cruise, die door vierdejaars NHTV-studenten vanuit leerbedrijf Newways werd opgezet. “Ik vind het goed dat studenten zich zo vlak voor hun stage verdiepen in de actuele thema's in de reisbranche 2013. Dit is onderdeel van een goede voorbereiding op het werkveld. Evenals dat ze zich bewust zijn van de functiemogelijkheden naast de bekende beroepen als productmanager en inkoper. Ik heb met hen gesproken over hun ambitie in de reisbranche. Een aantal studenten grepen hun kans om vragen te stellen over de arbeidsmarkt en het reisbranche werk. Deze pro-actieve studenten hou ik op mijn netvlies voor toekomstige projecten van Reiswerk”, aldus Verkooijen. Gezellige afsluiting Ook gastdocent Maarten Jeuring, Sales Manager DFDS Seaways was beschikbaar voor vragen, bijvoorbeeld over het concept van de rederij. “Allereerst zijn wij er natuurlijk blij mee dat wij de NHTV 2MTT studenten jaarlijks aan boord mogen verwelkomen. Voor hen is dit een informatieve maar tevens gezellige afsluiting alvorens ze op stage gaan en elkaar even uit het oog zullen verliezen. Het is bijzonder om te zien dat vele studenten nog niet met de ferry bekend zijn. Het is dan ook leuk om vanuit je eigen bedrijf een visie te kunnen geven op de actuele onderwerpen waarover een essay geschreven moet worden. Er liggen altijd parallellen en ook voor mij is het weer leerzaam”, aldus Jeuring. De studenten zelf zijn over het algemeen enthousiast over

de korte trip. Niet alleen is er volop geshopt in Durham en tot in de late uurtjes gedanst in de Columbus Night Club, ook heeft het gros waardevolle informatie opgedaan voor hun essays. Judith Buitenhuis

Agentenaanbod DFDS Seaways 3-daagse MiniCruise naar Newcastle vanaf slechts € 19 per persoon. Als reisagent kun je samen met een genodigde gebruik maken van deze unieke aanbieding die geldig is op geselecteerde afvaarten in januari en februari. De aanbieding is non-commissionable en boekbaar zolang er beschikbaarheid is. Boeken? Klik op www.dfds.nl/lastminute en je kunt via de boekingsknop je reservering maken. De aanbieding is niet toegankelijk in de agenten login.

www.reisburoactueel.nl

27


Reisburo Actueel Nieuws

GreenSeat wil toename groene reizigers door aantrekkelijker prijsstelling

Boek ‘Duurzaam toerisme doe je zo!’ Tijdens de ANVR-bijeenkomst ‘Changes in Tourism’ werd het boek ‘Duurzaam toerisme doe je zo! – reisgids naar 2038’ gepresenteerd. Het eerste exemplaar van dit management doeboek van NRIT Media werd door één van de auteurs, Wilma Lankhorst, aangeboden aan ANVR-directeur Frank Oostdam. Deze publicatie geeft een doordachte en tegelijkertijd praktische handreiking om duurzaamheid in toerisme te bevorderen. Dit is het eerste boek waarin de vrijetijdssector in zijn geheel wordt benaderd. ‘Duurzaam toerisme doe je zo!’ is bedoeld voor iedereen in de toeristische sector die verantwoordelijkheid neemt en met duurzaamheid aan de slag wil. Naast een theoretische basis voorziet dit boek vooral in een praktische aanpak en wordt de vraag ‘Duurzaam toerisme, hoe doe je dat?’ beantwoord. Wilma Lankhorst over de opzet van het boek: “We bieden in dit boek een totaalconcept voor alle spelers in de toeristische sector. Nieuw in deze aanpak is dat uitgaand toerisme, inkomend en binnenlands toerisme naast elkaar aanbod komen. Daarmee worden duurzame initiatieven uit het ene segment inspiratiebronnen voor ondernemers in een andere segment. Het boek is opgezet als een expeditie met de focus op 2038. Vier eenvoudige basismodellen vormen de leidraad voor de vrijetijdsondernemer en zijn team om de overgang naar een duurzame organisatie zelf uit te werken. Na een theoretische inleiding volgen aan het eind van ieder hoofdstuk opdrachten. Wie al deze opdrachten maakt, heeft aan het einde van het boek een goede basis klaar liggen voor zijn eigen duurzame organisatie met bijbehorend business plan.” De auteurs Het boek is geschreven door Wilma Lankhorst, Remco Timmermans, Miranda Bens, Kirsten Jansen en Sander Elzerman. Zij waren in 2011 betrokken bij het crowdsourcingproject ‘Our Common Future 2.0’ en het daaraan gelieerde boek 'Duurzaam Denken Doen'. Hierin wordt een duurzame toekomst voor Nederland in 2035 geschetst. Samen hebben ze als vervolg op dit project het management doeboek ‘Duurzaam toerisme doe je zo!’ geschreven. Onder de naam ‘Future Matters’ gaan de auteurs toeristische bedrijven, onderwijs en overheden -met het boek als leidraad- begeleiden bij de omslag naar een duurzame organisatie. Het boek is online te bestellen op www.duurzaamtoerisme2038.nl.

GreenSeat is gestart met een vernieuwde aanpak. De gevraagde bijdrage van reizigers voor compensatie krijgt daardoor een aangenamere prijsstelling. GreenSeat verwacht dat door deze nieuwe methode het aantal groene reizigers verder zal gaan stijgen en er daardoor meer geld vrijkomt voor de duurzame energieprojecten van GreenSeat in ontwikkelingslanden. Vanaf januari 2013 zal door de nieuwe aanpak het bijboeken van GreenSeat CO2-compensatie voor een retourvlucht binnen Europa niet meer dan € 5,50 gaan bedragen. Reist men veel verder, bijvoorbeeld naar Australië, dan is de gevraagde bijdrage rond de € 30 per persoon. In het afgelopen jaar koos gemiddeld één op de vijf reizigers ervoor om via reisorganisaties die de GreenSeat optie aanboden hun CO2-uitstoot te compenseren.

iets meer betalen”. De nieuwe aanpak houdt in dat er uitsluitend nog CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Vitas Kersbergen, Sales & Marketing van GreenSeat: “In 2015 willen wij graag één miljoen reizigers bereiken en helpen om groener op reis te gaan. Deze nieuwe stap is voor ons de basis om door te kunnen groeien naar de één miljoen groene reizigers. Recent onderzoek heeft laten zien dat er bij de consument een groot draagvlak is voor deze nieuwe aanpak waarbij via reisorganisaties alleen nog de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Reizigers compenseren daardoor niet meer alle broeikasgassen die impact hebben op het klimaat. Daardoor wordt de gevraagde bijdrage ook toegankelijker en is de verwachting dat steeds meer mensen gaan meedoen. Hierdoor kunnen wij uiteindelijk weer veel meer duurzame energieprojecten gaan steunen.”

Eén miljoen Doordat de financiële drempel om te compenseren dit jaar veel lager wordt, is de verwachting dat het aantal deelnemers zal stijgen. De berekening van de CO2-uitstoot door GreenSeat is gebaseerd op het vervoermiddel in combinatie met de bestemming van de reiziger. Hierbij wordt de stelling gehanteerd “wie minder groen reist, mag ook

Twentse ondernemers willen Luchthaven Twente De Reggeborgh Groep uit Rijssen is, mede namens een groep ondernemers uit Twente, in gesprek met Area Development Twente (ADT) over de ontwikkeling en exploitatie van Luchthaven Twente en het bijbehorend bedrijventerrein. Deze Twentse ondernemers, onder leiding van Dik Wessels, zijn bereid in deze economisch moeilijke tijden te investeren in luchthaven Twente. Ze zijn overtuigd van het belang van de luchthaven voor de regio. Naast de directe werkgelegenheid, biedt de luchthaven volgens Dik Wessels ook veel indirecte werkgelegenheid voor het omliggende gebied en biedt het een grote aantrekkingskracht voor nieuwe bedrijven om zich in Twente te vestigen. De luchthaven kan als een vliegwiel werken voor de economie van Twente. Vandaar dat deze groep ondernemers de luchthaven Twente een strategische pijler vindt voor de economische groei en de werkgelegenheid in de regio. Door de ligging direct langs de A1 en de goede infrastructuur kan luchthaven Twente zich ontwikkelen tot een

www.reisburoactueel.nl

volwaardige luchthaven, zo stellen zij. Hierdoor wordt Twente een nog belangrijker logistiek knooppunt: per weg, spoor, water én door de lucht. Bovendien versterkt de luchthaven de positie van Twente in Nederland en Europa. De interesse van Twentse ondernemers in de ontwikkeling en exploitatie van Luchthaven Twente is bekend gemaakt door het bestuur van ADT. De vorige fase van de aanbesteding voor Luchthaven Twente met drie gekwalificeerde partijen is op 3 december 2012 geëindigd zonder gunning. De aanbesteding van het project loopt onder verantwoordelijkheid van ADT nog door, binnen de kaders die gesteld zijn. Voorwaarde is dat daarbij niet wezenlijk wordt afgeweken van de voorwaarden die gesteld zijn in de gunningscriteria en de concessieovereenkomst. Deze zijn vorig jaar vastgesteld door gemeenteraad en Provinciale Staten. Het overleg verkeert nog in een verkennende fase. Over de voortgang van het overleg zal begin februari meer informatie worden gegeven.

29


Reisburo Actueel 30

Nieuws

De Jong verkoopt aandelenpakket Hans de Jong heeft zijn aandelenpakket in de Jong Intra Vakanties verkocht aan de twee aandeelhouders Koninklijke Beuk uit Noordwijk en Kupers uit Weert. Zij verstevigen daarmee hun positie in de Jong Intra Vakanties. Na ruim 40 jaar trekt de medeoprichter De Jong zich als medeaandeelhouder terug uit de Ridderkerkse reisorganisatie. De andere bedrijven in de familieholding van De Jong, waaronder het Touringcarbedrijf en de reisbureaus, zullen zoals altijd al, hun activiteiten onveranderd en juridisch en financieel zelfstandig voortzetten. Aandeelhouders Koninklijke Beuk uit Noordwijk en Kupers uit Weert zullen samen met de Raad van Commissarissen en de directie, bestaande uit Bas Oomen en Coby van Dongen, de huidige koers voortzetten. De gevolgde koers heeft in 2012, voor het zevende jaar op rij, bijgedragen aan een positief bedrijfsresultaat. De Jong Intra Vakanties is in 1972 door vier touringcarbedrijven, waaronder Beuk, opgericht als bus touroperator om busreizen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. De initiële bus touroperator is uitgegroeid tot één van de grotere reisorganisaties van Nederland.

Hardorff directeur Academy for Leisure (NHTV) Arend Hardorff is per 1 januari 2013 benoemd tot directeur van de Academy for Leisure van NHTV internationaal hoger onderwijs Breda. Hardorff was de afgelopen jaren nauw betrokken bij de ontwikkeling van het curriculum en heeft een belangrijke rol gespeeld in de vernieuwing van het onderwijs voor de leisure sector. Vanuit de achtergrond Vrijetijdswetenschappen startte Hardorff zijn carrière aan NHTV tien jaar geleden. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de specialisatie Creative Industries van de hbo-bacheloropleiding Vrijetijdsmanagement. Ook was hij betrokken bij de start van COLIN, een netwerkorganisatie voor creatieve bedrijvigheid. De afgelopen jaren was hij opleidingsmanager van de Academy for Leisure. Hardorff heeft nauwe relaties met het werkveld en de creatieve industrie en is buiten zijn werk voor NHTV actief in de politiek van Breda. Beste Met de benoeming van Arend Hardorff verwacht het College van Bestuur van NHTV de continuïteit en stabiliteit van de Academy for Leisure te waarborgen. Een belangrijk speerpunt

van de academie blijft de optimalisatie van de studenttevredenheid. De hbo-bacheloropleiding Vrijetijdsmanagement wordt als beste beoordeeld in de Keuzegids HBO Voltijd 2013 en wil deze positie de aankomende jaren handhaven en de afstand tot de nummer twee vergroten. Onderzoek voor en in samenwerking met het werkveld zal bijdragen aan het verstevigen van de relatie tussen de praktijk en het hoger onderwijs en daarmee met de vernieuwing en de optimalisering van het onderwijs.


Reisburo Actueel nieuws

Griekenland benadrukt belang Nederlandse markt Griekenland en het Grieks Verkeersbureau hebben dit jaar opnieuw deel genomen aan de Vakantiebeurs 2013 in Utrecht. De eerste berichten uit Nederland met betrekking tot Griekenland als vakantieland zijn zeer gunstig. Alle bij het toerisme betrokkenen hebben hun optimisme geuit voor 2013 en achten Griekenland kansrijk voor een zeer goed toeristisch seizoen. In het Griekse paviljoen waren mede-exposanten aanwezig uit acht verschillende Griekse regio's en verenigingen. Volgens de eerste metingen zal Griekenland niet negatief beïnvloed worden door de algemene nogal sombere economische vooruitzichten voor de Nederlandse vakantiemarkt, met name dankzij de nabijheid van Griekenland als Europese toeristische bestemming en door de relatief voordelige prijzen van het aanbod dit jaar (value for money).

Promotie De directrice van het Grieks Verkeersbureau in de Benelux, Eleni Skarveli, heeft het belang van de Nederlandse markt voor het Griekse toerisme benadrukt. Daarnaast refereerde zij aan de voortzetting van andere promotionele activiteiten van het Grieks Verkeersbureau in Nederland, ter promotie van Griekenland als toeristische bestemming, en de toenemende belangstelling van de Nederlanders voor vakanties in Griekenland voor 2013. Sitia De aanwezigheid van vertegenwoordiging van de nog relatief onbekende bestemming Sitia in de stand van Kreta, bevestigt de succesvolle samenwerking met ArkeFly, die haar rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar Sitia voortzet voor het komende seizoen.

Bijeenkomst State of Alaska State of Alaska organiseert een kookworkshop voor een selecte groep touroperators en media. De bijeenkomst vindt plaats op 12 februari tussen 11.00 en 14.00 uur in HEAT Zaidas in Amsterdam. Doel van deze bijeenkomst is een hernieuwde kennismaking met Alaska als reisbestemming. De aanleiding hiervoor is de nieuwe route tussen Amsterdam en Anchorage, welke via Reykjavik verloopt. Tijdens de bijeenkomst krijgen de gasten een korte introductie en presentatie. Vertegenwoordigers van Alaska Travel Industry, Visit Anchorage, Fairbanks convention and Visitors Bureau, Alyeska Resort, Within the Wild Alaskan Adventure Lodges en CIRI Alaska Tourism zullen aanwezig zijn om hun meer te vertellen over ‘hun’ Alaska. Aansluiten kan men genieten van een smakelijke lunch met een Alaskaans tintje. Aanmelden? Stuur voor 1 februari een e-mail naar Anne van den Heuvel; Anne@ tmc-world.com

Buro ScanBrit herstelt ticketlijn Buro Scanbrit heeft de Ticketlijn voor reisagenten in ere hersteld. Op het nummer 020-462 1023 kun je terecht voor alle vragen met betrekking tot de reisbescheiden. Met dit speciale telefoonnummer worden de wachttijden via het algemene nummer van het Call Center verkort en is de Noordwest-Europa specialist de reisagenten nog beter van dienst. Nog geen tickets ontvangen en benieuwd wanneer ze verwacht kunnen worden, of zijn er onduidelijkheden over ontvangen tickets of ontbreekt er iets, bel dan met de Ticketlijn.

Turkije kiest CommuniGate voor pr Het Turks Verkeersbureau heeft CommuniGate PR & Marketing gekozen als communicatiebureau in Nederland. Het Haagse bureau won de tender die het verkeersbureau najaar 2012 heeft uitgeschreven. Vanaf deze maand adviseert CommuniGate Turkije over de ontwikkeling van PR- en marketingstrategieën en coördineert de uitvoering van activiteiten. Turkije heeft de afgelopen jaren een forse groei doorgemaakt. Ook in 2012 gingen opnieuw meer mensen naar het veelzijdige land op vakantie ondanks de mindere economische situatie in Nederland. Komende jaren richt het Turks Verkeersbureau zich op een verbreding van de doelgroep, waarbij zij met name tevens de

cultuurliefhebbers wil aanspreken. Daarbij gaat het niet alleen om de historische en archeologische rijkdom, gastronomie, muziek en dans, mode, design en kunst zijn eveneens belangrijke thema’s. Overtuigen ‘‘Nederland is een belangrijk markt voor Turkije. Veel mensen hebben Turkije al ontdekt, maar wij zijn ervan overtuigd dat we ook voor andere doelgroepen geweldige vakantiekeuzes bieden. Deze mensen willen we bereiken en overtuigen. Wij menen in CommuniGate het bureau te hebben gevonden dat ons ondersteunt bij deze verdere ontwikkeling’’, vertelt directeur Enis Tatarolu van het Turks Verkeersbureau in Den

www.reisburoactueel.nl

Haag. ‘‘Wij zijn vereerd en trots dat het Turks Verkeersbureau voor ons bureau heeft gekozen. Turkije is een prachtig vakantieland en biedt ongelooflijk veel mogelijkheden. Samen met het verkeersbureau gaan wij de strategie voor het komende jaar uitzetten waarbij wij onze creativiteit volop kwijt kunnen’’, zegt directeur Gerdri ten Dolle van CommuniGate.

31


Reisburo Actueel 32

Nieuws

Studiereizen Maart - 13-15: Barcelona, Holland International, inschrijven via TUI Online. - 18-25: Zuid-Afrika, omgeving Johannesburg, de Jong Intra, eigen bijdrage € 549, inschrijven via de salespagina van de Jong Intra Vakanties. - 20-26: Westkust USA Fly&Drive, Holland International, inschrijven via TUI Online. - 24-27: Fins Lapland, Buro Scanbrit, ervaar zelf alle aspecten van een wintervakantie in Lapland. Sneeuwscooter, husky safari, sneeuwschoenwandelen en overnachten in een echt ijshotel. Inschrijving via je hoofdkantoor of direct via sales@buroscanbrit.nl, eigen bijdrage € 325 per persoon. April - 4-8: Dominicaanse Republiek, Holland International, inschrijven via TUI Online. - 7-8: WereldWorkshop Brusselicious, Brussel, € 49, inschrijven via Denise Mesman, 0703466876, welkom@wereldWorkshop.nl. - 7-9: Disney Stars Live Experience, inschrijven via www.oad.nl/studiereizen-2013-disneylandparijs. - 8-16: Amerika, westkust, de Jong Intra, eigen bijdrage € 549, inschrijven via de salespagina van de Jong Intra. - 14-15: WereldWorkshop Brusselicious, Brussel, € 49, inschrijven via Denise Mesman, 070-3466876, welkom@wereldWorkshop.nl. - 14-18: Italië, de Jong Intra, 40+ reis Italiaanse

Bloemenrivièra, eigen bijdrage € 299, inschrijven via de salespagina van de Jong Intra. - 20-27: Cuba rondreis, Holland International, inschrijven via TUI Online. - 21-22: WereldWorkshop Brusselicious, Brussel, € 49, inschrijven via Denise Mesman, 0703466876, welkom@wereldWorkshop.nl. - 21-24: Budapest, de Jong Intra, eigen bijdrage € 199, inschrijven via de salespagina van de Jong Intra. Mei - 1-8: Sri Lanka rondreis, Holland International, inschrijven via TUI Online. - Meivakantie: Thailand, speciale ouder-kind studiereis. Beleef deze bestemming met jouw zoon of dochter in de leeftijd van 11 - 14 jaar, eigen bijdrage € 549 (volwassenen) en € 359 (kind), inschrijven via de salespagina van de Jong Intra. - 12-16: Turkije (Dalaman & Bodrum), Holland International, inschrijven via TUI Online. - 12-16: Sitia en Karpathos, Holland International, inschrijven via TUI Online. - 22-25: Corsica, Holland International, inschrijven via TUI Online.

 6-28: Studiereis Europa-Park, meer info via -2 oad.nl/studiereizen - 27-31: Albanië en Macedonië, Holland International, inschrijven via TUI Online. - 29 mei-3 juni, maak kennis met authentiek Engeland, vaar per ferry over om vervolgens met de auto de populairste regio’s van Engeland te bezoeken, zoals East Anglia, Devon & Cornwall, de Cotswolds en Isle of Wigh. Inschrijving via je hoofdkantoor of direct via sales@buroscanbrit.nl, eigen bijdrage € 195 per persoon. Juni - 8-12: Kroatië en Venetië, Holland International, inschrijven via TUI Online. - 20-24: Mallorca en Ibiza, Holland International, inschrijven via TUI Online. Augustus - 24 augustus – 1 september, Noorwegen, Buro Scanbrit, ontdek de highlights van Noorwegen zoals de fjorden, Hardangervidda, de bergen rond Hemsedal en de steden Bergen en Oslo, outdoor activiteiten zoals hiking, mountainbiken en white water raften. Voor deze reis is een goede basisconditie noodzakelijk. Inschrijving via je hoofdkantoor of direct via sales@buroscanbrit.nl, eigen bijdrage € 250 per persoon. Ook nieuws voor deze rubriek? Mail redactie@reisburoactueel.nl.

HI studiereis programma Holland International heeft haar studiereis programma voor het voorjaar van 2013 bekend gemaakt waarin onder andere verschillende reizen naar het Middellandse Zee gebied zijn opgenomen en enkele verre rondreis bestemmingen. De studiereizen zijn open voor inschrijving, dit kan via TUI Online of via je hoofdkantoor. Meer informatie en voorwaarden per studiereis vind je op TUI Online. DATUM 13 t/m 15 maart 20 t/m 26 maart 04 t/m 08 april 20 t/m 27 april 01 t/m 08 mei 12 t/m 16 mei 12 t/m 16 mei 22 t/m 25 mei 27 t/m 31 mei 08 t/m 12 juni 20 t/m 24 juni

BESTEMMING Barcelona Westkust USA fly&drive Dominicaanse Republiek Cuba rondreis Sri Lanka rondreis Turkije (Dalaman&Bodrum) Sitia & Karpathos Corsica Albanië & Macedonië Kroatië & Venetië Mallorca & Ibiza

Buro Scanbrit in de prijzen bij Unigarant Unigarant accountmanager Jurriaan van Zwet verraste onlangs drie medewerkers van Buro Scanbrit met een ICI Paris XL cadeaubon. Nienke, Natasja en Cynthia waren de eerste medewerkers die het certificaat van de e-learningmodule Annuleringsverzekeringen van Unigarant behaalden. Unigarant ontwikkelde de

e-learningmodule om het kennisniveau van verkoopmedewerkers op het gebied van annuleringsverzekeringen te vergroten. Via www.unigarant.kenniscentrum.net kunnen partners van Unigarant de training volgen. Is 70% of meer van de vragen goed beantwoord? Dan is de deelnemer geslaagd en heeft hij of zij een certificaat behaald.


Reisburo Actueel Nieuws

Korean Air breidt vloot uit Korean Air zal dit jaar zeven splinternieuwe vliegtuigen toevoegen aan haar vloot; twee Airbus A380’s, één A330-200, twee Boeing 777-300ER’s en twee B737-900ER's. Het totale

aantal A380’s van de luchtvaartmaatschappij komt hiermee uit op acht. De frequentie tussen Seoul Incheon en New York JFK is deze maand verdubbeld, van zeven naar veertien vluchten per week. Het aantal vluchten van Seoul naar Los Angeles is verhoogd van zeven naar twaalf vluchten per week. Per 1 februari zal er weer een A380 ingezet worden op de route tussen Seoul Incheon en Frankfurt. Vanaf augustus zal Korean Air de drukste luchthaven van de wereld aandoen, Atlanta. In de afgelopen twee jaar heeft Korean Air 30 nieuwe vliegtuigen verwelkomt. De vloot van de luchtvaartmaatschappij telt 148 toestellen. Daarnaast heeft de airline 53 toestellen in bestelling staan.

Winnaar SXC ruimtereis bekend De Space Expedition Corporation heeft de winnaar bekend gemaakt van de weggeefactie van een ruimtereis die het had opgezet in samenwerking met Media Markt en Samsung. De heer Mikolajewski uit Hoogmade mag deze prijs in ontvangst nemen. Er deden ruim 3.000 mensen mee aan de actie. Vanaf vliegveld Hato op Curaçao zullen in 2014 de eerste commerciële ruimtevluchten uitgevoerd

worden. Tijdens de ruimtevlucht bevindt men zich vijf minuten lang in totale gewichtsloosheid en kan men genieten van een prachtig zicht op de aarde. Deelnemers dienen vooraf drie dagen lang getraind en fysiek getest te worden met onder andere een gewichtsloosheidsimulator. Een ruimtereis(je) kan worden geboekt voor € 73.333 via www.spacexc.com. Per dag zullen vier vluchten worden uitgevoerd.

British Airways geeft alle piloten iPads British Airways stelt voor alle 3600 piloten iPads beschikbaar om zo de klantenservice verder te optimaliseren. De iPads voorzien de piloten 24/7 met real-time vluchtinformatie. Deze real-time informatie wordt gedeeld met collega’s op de grond zodat vluchten nog efficiënter gepland worden en de meest recente informatie altijd beschikbaar is. Door deze nieuwe bron van informatie zullen ook passagiers beter geïnformeerd zijn omdat zij in staat zijn om hun plannen aan te passen bij bijvoorbeeld een vertraging. Piloten zien bovendien passagiersdetails van eerdere reizen voor een nog persoonlijkere service. British Airways director flight operations, Captain Stephen Riley: "Als piloot willen we een veilige en onvergetelijke ervaring bieden aan iedere British Airways passagier. Deze iPads helpen ons dit te bereiken door het bieden van nog meer persoonlijke service en het delen van up to date vluchtinformatie met onze klanten en collega’s." De investering van British Airways is onderdeel van het £ 5 miljard investeringsplan om reizen voor British Airways passagiers nog comfortabeler en makkelijker te maken.

Frankrijk: ideale fiets – en wandelbestemming Frankrijk is themaland van de Fiets- en Wandelbeurs, op 9 en 10 februari 2013 in de RAI in Amsterdam. Op een groot themalandpaviljoen presenteren Franse regio’s bijzondere fiets- en wandelmogelijkheden. Op het ruime terras kun je bovendien genieten van de heerlijke streekspecialiteiten. Het netwerk van autoluwe, recreatieve en bewegwijzerde fietsroutes breidt zich elk jaar gestaag uit. Opmerkelijke nieuwkomer is de 1200 km lange Vélodyssée langs de Atlantische kust. Ook het project 'La Loire à Vélo' is bijna af, een groene route langs de Loire met maar liefst 800 km aan bewegwijzerde paden. Wandelaars hebben volop keuze uit 200.000 km lange- en korte afstandspaden in een brede variatie aan landschappen. Op vrijdag 8 februari is er een feestelijke kick-off van Frankrijk themaland in de RAI, met interessante presentaties tussen 14:15 en 16:15 uur en aansluitend een netwerkborrel voor pers en touroperators. Aanmelden kan via www.fietsenwandelbeurs.nl

www.reisburoactueel.nl

33


Reisburo Actueel Nieuws

34Agenda

Januari * 24-27: EMITT, Beylikduzu (Turkije). * 24-28: Vakantiesalon, Antwerp Expo (Antwerpen, België).  * 25: ITAC diner, restaurant de Selentein, Nijkerk. * 30 - 3 februari: FITUR (Madrid, Spanje). Februari * 3: Travelicious, Oad Reizen, meer info: www. travelicious.nl. * 4-7: African Mining Indaba, Kaapstad, meer info: www.miningindaba.com. * 7: ‘ReisMarkt Duitsland’, Duits verkeersbureau, Duitsland-workshop voor inkopers, 11.30 17.00 uur, Nijkerk, aanmelden via henning. rueder@germany.travel. * 9-10: Fiets- en Wandelbeurs, Amsterdam. * 12: Europese Stedenreizen Persdag, Amsterdam, meer info: citybreaks@baltuscom. nl. * 13: Europese Stedenreizen Persdag, Brussel, meer info via citybreaks@baltuscom.nl. * 14-17: BIT Milano (Milaan, Italië).

Maart * 6-10: ITB (Berlijn, Duitsland). * 11: Pasra Airline Express, Rotterdam The Hague Airport. * 12: Pasra Airline, Express, hoofdkantoor Schiphol Group. * 13: Pasra Airline Express, Van der Valk Breukelen. * 23: Motion Festival, Amsterdam. * 25: Pasra Airline Express, Van der Valk Hengelo. * 26: Pasra Airline Express, Groningen Airport Eelde. * 26: ITAC voorjaarsvergadering, De Soesterduin, Soest.

Juni * 5: ITAC, zomerborrel, restaurant de Goeden Molen, Rossem. * 8-13: PowWow (Las Vegas, Verenigde Staten). September * 3-8: Hiswa te Water, www.hiswa.nl, Amsterdam. Oktober * 17-19: TTG Incontri (Rimini, Italië).

April * 8: Pasra Airline Express, Van der Valk Eindhoven. * 9: Pasra Airline Express, Papendal Arnhem.

November * 4-7: WTM (Londen, Groot-Brittannië). * 11: Caribbean Latin Workshop, Rotterdam. * 12: Caribbean Latin Workshop, Nijmegen. * 21: ANTOR Nederland Press Workshop, Amsterdam. * 26-28: EIBTM (Barcelona, Spanje).

Mei * 5-7: GTM (stuttgart, Duitsland).

Nieuws voor de agenda? Mail naar redactie@reisburoactueel.nl.

Abonnement: Jaarabonnement: e 95.Thuisabonnement: e 85.Studentenabonnement: e 75.Proefabonnement (3 maanden): e 20.Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? Info@reisburoactueel.nl

Sales: tj.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl

Colofon Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, Nijmegen Tel: +31(0)24-8200203 E-mail: redactie@reisburoactueel.nl Internet: www.reisburoactueel.nl Oplage: 5078 exemplaren Verschijning: 2 keer per maand Verantwoording: Reisburo Actueel is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V. Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

Tom van Apeldoorn Uitgever/Hoofdredacteur

TJ van Apeldoorn Accountmanager

Airlines Sales: leon@ljcompany.nl

Vormgeving & DTP: Vof Digiscript, Nijmegen Druk: Van der Wiel & Rosmalen, Arnhem Management: t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl tj.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van @REISBURO ACTUEEL

Redactie: t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl a.lutgendorff@reisburoactueel.nl j.buitenhuis@reisburoactueel.nl

Arjen Lutgendorff Eindredacteur

Judith Buitenhuis Redacteur

Elina van Gaalen Stagiaire

Tilly Stroo Smit Redacteur

Léon Janssen Airlines Sales


Reisburo_nr2_DEFINITIEF