Page 1

Reisburo Actueel 16

Special ijsland

IJsland heeft veel meer te bieden dan ijs De afgelopen jaren is het toerisme naar IJsland flink gegroeid, dat laat de president Olafur Ragnar Grimsson in de media weten. En hij is klaar met het ‘ijzige’ imago, IJsland heeft veel meer te bieden dan alleen ijs.

Boekingen Voor zomer 2013 noteren de boekingen naar IJsland -5,5%. Bron: GfK Retail and Technology Benelux B.V.

Toeristen die IJsland hebben bezocht, zullen terugdenken aan pure en ruige landschappen, actieve vulkanen, fel groene valleien, uitgesneden fjorden, zwarte zandstranden en bruisende rivieren. En hoewel deze toegankelijk zijn voor iedereen, bevinden zij zich nog in hen oorspronkelijke onaangetaste staat. Het land heeft een subarctisch klimaat waarbij gedurende het hele jaar neerslag kan vallen. Echter heeft het land in 2012 een prima zomer gehad waarbij de temperatuur in de middag boven de 20 graden Celcius steeg. In de zomer bloeien weelderige groene landschappen op en tijdens het broedseizoen zijn tientallen vogelsoorten te zien. Toch kent IJsland geen echte lange zomerse perioden en is het raadzaam om ook warme kleding mee te nemen op reis. In de winter kan je genieten van ademende uitzichten, ongeveer 100 dagen in het jaar is namelijk het poollicht waarneembaar, ook wel Noorderlicht.. Dit verschijnsel kleurt het landschap met wit, roze en groene straalbundels.

Wildlife IJsland is één van de tien wereldwijde beste bestemmingen voor ‘whale watching’ en ook is het land rijk aan vogels, zeezoogdieren en

vormt het de thuisbasis van veel zeevogels, zoals papegaaiduikers en jagers die zich nestelen op kliffen in het hele land. Mooie foto’s gegarandeerd.

Actie Skiën, raften, wandelen, mountainbiken, paardrijden op het Icelandic paard die ruig terrein trotseert, zwemmen en zelfs duiken in de zee, het kan allemaal! De ‘Laugavegur’ wandelroute (55 kilometer), is IJsland's meest populaire wandelroute, deze verbind de natuurreservaten Landmannalaugar en Þórsmörk.

Blue Lagoon Ook staat het land bekend om zijn natuurlijke warmwaterbronnen, een bezoekje aan Blue Lagoon mag daarom niet ontbreken. Dit is een enorm meer, midden in een lava veld met warm water dat afkomstig is van de geothermische energiecentrale ‘Svartsengi’ die ernaast staat. Blue Lagoon wordt omringt door allerlei wellness activiteiten en overnachten is ook mogelijk. En voor wie geen zin heeft om nat te worden is er de optie tot een tour die je het geweldige uitzicht laat ontdekken en het verhaal achter het meer zal onthullen.

Foto: Exfordy.

Reykjavik Een must do is het bezoeken van de hoofdstad, Reykjavik. Hier vind je onder andere het Harpa Concert and Conference Centre waar muziek en culturele –evenementen plaats vinden. Reykjavik is een echte fashion stad en een geweldige plek om uit te gaan. Bezienswaardigheden liggen op korte loopafstand binnen de 101-area, vernoemd naar de postcode van het gebied. ‘Laugavegur’, de hoofdstraat van Reykjavik, is geheel voorzien van straatverwarming en langs deze weg staan verschillende authentieke houten panden, waarin kleine, hippe en exclusieve winkeltjes zijn gevestigd. Eén van de oudste nog bestaande gebouwen in Reykjavík is het regeringsgebouw ‘Stjórnarráöshúsiö’, vroeger een gevangenis. Vergeet vooral niet een hotdog te scoren bij de beste en beroemdste hotdog stand in IJsland.

Zon, zee, strand Het is nauwelijks voor te stellen maar Reykjavík beschikt over een strand, een kunstmatig aan-

gelegd zandstrand dat ‘Nauthólsvík Ylströnd’ wordt genoemd. Het fijne gele zand ligt rondom een kleine kreek waarin zeewater zich mengt met warm water vanuit een geothermische bron, zodat er gezwommen kan worden in water van ongeveer 20o. Voor de kust van IJsland liggen zelfs eilandjes. Ongeveer 30 daarvan worden bewoond, hebben enige betekenis of zijn bijzonder.

De keuken Wat ook bijzonder is, is de IJslandse keuken waar versheid hoog in het vaandel staat. Vis komt vers uit de onvervuilde oceanen rondom het land, vlees komt van dieren die grazen in weilanden ver van de stedelijke gebieden. Vis en lamsvlees zijn traditionele gerechten. Veel groenten worden ook gekweekt in IJsland, sommigen in de open lucht, anderen in kassen verwarmd met natuurlijk warm water. Uit de kraan dringen is in IJsland ook geen probleem.

Accommodatie Overnacht eens in een Icelandic Farm Holidays accommodatie. Dit is keten van boerderijen die reizigers naast accommodatie ook een scala aan diensten aanbiedt. Voorbeelden van activiteiten zijn paardrijden, vissen, zeilen, jacht, gletsjertochten, schapen round-up en zwemmen. Icelandic Farm Holidays bieden ook rondleidingen en onafhankelijke self-drive tours aan.

IJs Dus hoezo IJsland is ijs? Dit land speelt in op belangrijke trends en ontwikkelingen als duurzaamheid, opkomst avontuurlijke reizen en het wellness toerisme, onderdeel ‘special interest tourism’. Natuur, avontuur en dieren –liefhebbers kunnen hun hart ophalen in IJsland!

Icelandair ‘‘Icelandair is de nationale luchtvaartmaatschappij van IJsland en vliegt het hele jaar door vanuit Amsterdam naar Keflavik; in de winter vijf tot zeven keer per week, maar deze zomer zelfs dertien keer per week. Vanuit Brussel wordt IJsland deze zomer drie keer per week aangevlogen. De vluchttijd vanaf beide bestemmingen is slechts drie uur.


Reisburo Actueel Nieuws

Foto: Vicmontol.

Icelandair opereert al 76 jaar vanuit haar thuisbasis IJsland en maakt handig gebruik van de ligging halverwege Amerika en Europa. Ze werkt continu aan een groeiend netwerk van internationale routes met IJsland als basis. Icelandair vliegt naar Halifax en Toronto (sinds kort het hele jaar door) in Canada en in de VS naar New York, Washington, Orlando, Seattle, Minneapolis, Denver, Boston en sinds mei dit jaar ook naar Anchorage, Alaska. Naar al deze bestemmingen mag in de Economy Class 2 x 23 kilogram bagage meegenomen worden. Een andere nieuwe gateway is New York Newark. We vliegen al naar JFK, maar we zullen in oktober dit jaar ook beginnen met het uitvoeren van vluchten naar Newark. Newark is de elfde Icelandair gateway in Noord-Amerika en de 36e bestemming in het wereldwijde routenetwerk van Icelandair. Deze vluchten zullen zowel onze aansluitende vluchten over de Atlantische Oceaan, als de groei in toerisme naar IJsland ondersteunen. De overstaptijd op de IJslandse luchthaven Keflavik is maximaal twee uur en gaat snel en gemakkelijk, omdat Keflavik een kleine, overzichtelijke luchthaven is. Leuker dan overstappen is om een stopover op IJsland te maken op weg naar één van de bestemmingen in de VS en Canada. Zo kunnen passagiers twee bestemmingen aandoen met één ticket. Dit kan op de heen- of terugweg voor maximaal zeven dagen zonder toeslag op de ticketprijs. Naast de Economy Class biedt Icelandair nog twee reisklassen aan: de Saga Class (business class) en de Economy Comfort (tussenklasse). Reizigers in deze laatste klasse mogen tevens gebruik maken van de business class lounge en check-in. In alle reisklassen hebben passagiers beschikking over een individueel entertainment systeem en dit jaar beginnen we met het installeren van Wi-Fi aan boord van onze vloot. Naar verwachting zijn volgend naar al onze toestellen voorzien van internet. Voor wie meer wil leren over IJsland en Icelandair, hebben we een e-training opgezet via eTravel Training. Elke maand verloten we gratis tablets voor diegenen die de eindtest van deze training foutloos maakt.’’ Eline Ruigrok PR & Marketing Representative The Netherlands & Belgium

Foto: Cjuneau.

Oad Reizen "Het Oad aanbod bestaat uit een uitgebreid aanbod aan autorondreizen, hotels in de trendy hoofdstad Reykjavik en diverse excursies. Een rondreis is de perfecte manier om IJsland te ontdekken. Boek vooraf je excursies zodat je optimaal kunt genieten van en kennismaken met de indrukwekkend natuur. Oad biedt rondreizen variërend in duur van zes tot vijftien dagen. In ons winteraanbod vind je een aantal nieuwe arrangementen. Tijdens de 6-daagse groepsreis ga je op jacht naar het fenomeen het Noorderlicht. Wij bieden deze reis aan met gegarandeerd vertrek. Ga je liever zelf op pad met een huurauto? Dat kan met de nieuwe 5-daagse fly-drive langs de natuurwonderen van Zuid-IJsland. Een absolute topper is de 4-daagse actiefreis Magisch IJsland. Je verblijft in trendy Reykjavik en excursies als de populaire Golden Cirkel Tour langs geisers en de imposante waterval Gullfoss, de Noorderlichttour en een bezoek aan de Blue Lagoon zijn inbegrepen!" Ilse Borghouts Product Manager Scandinavië & IJsland

De Jong Intra Vakanties "IJsland, een compleet andere wereld op minder dan drie uur vliegen vanaf Amsterdam. Het land van geisers, gletsjers en vulkanen is ideaal om met een huurauto te ontdekken. Degenen met een beetje meer lef en op zoek naar avontuur, kunnen met een stoere 4-wheeldrive het binnenland in. Onze 8-daagse fly-drive Rondje IJsland is onze bestseller maar uiteraard kunnen we alle soorten reizen en reisduren voor je samenstellen. Ook de komende winter kun je bij ons terecht. In onze aparte winterbelevenissen brochure Scandinavië & IJsland hebben we twee shortbreaks en een 7-daagse fly-drive opgenomen. Ga op jacht naar het Noorderlicht, maak een sneeuwscootersafari over de uitgestrekte velden en ga mee

www.reisburoactueel.nl

met de bekende Golden Circle excursie die met een 'supertruck' (met enorme banden) wordt uitgevoerd. Tenslotte benadrukken we IJsland ook als prima stopover bestemming onderweg naar of van Amerika. Shoppen in New York en sneeuwscooteren in Reykjavik, een verrassend leuke combinatie waar je mee scoort." Heleen Bervoets Product Manager Scandinavië

Buro ScanBrit "Buro ScanBrit heeft zowel in de zomer als winter een veelzijdig aanbod naar IJsland. “Populair in de winter zijn pakketjes naar Reykjavik inclusief een aantal excursies,” zegt Rob Becker, product manager IJsland. “Voor komend seizoen hebben we nieuwe 4-daagse winterbreaks samengesteld: ‘Spa & Wellness’, ‘Reykjavik met tips van een local’ en ‘Op zoek naar het noorderlicht’.” Naast de Reykjavik pakketjes biedt Buro Scanbrit ook rondreizen aan inclusief vlucht en autohuur. “Ook in de winter kun je prima zelf rondrijden in IJsland. De ringweg is goed berijdbaar. Zo kun je in je eigen tempo de Golden Circle en de zuidkust ontdekken.” IJsland is in elk jaargetijde een prachtige bestemming. Vanwege de warme Golfstroom wordt het ’s winters niet extreem koud. “Badderen in het warme water van de Blue Lagoon terwijl het daarbuiten rond het vriespunt is, is een geweldige ervaring. Vooral als er sneeuw ligt is het erg bijzonder. Bovendien maak je in de winter kans op het zien van het noorderlicht.” Deze special is ook te lezen op www.reisburoactueel.nl. Janice Klanderman

IJsland: Officiële taal: IJslands Hoofdstad: Reykjavík Oppervlakte: 103,000km2 Inwoners: 318.452 Munteenheid: de IJslandse Kroon

17

Reisburo nr15 ijsland  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you