Page 1

11 IndonesiĂŤ bijzonder fotogeniek

The

Dutch

travel

trade

magazine

/

30

mei

2013

Reisburo A c t u e e l

#

Groot interview Cor van Eijden ''Ik ben een verkoper'' Waakhond houdt onderzoek geheim Recordomzet Vacansoleil van â‚Ź 6 miljoen via reisbureau - Advertentie -


Reisburo Actueel 3

Reisburo Actueel

Inhoudsopgave Waakhond De waakhond houdt het onderzoek naar de reisbranche geheim. Pagina 5

On tour De ANVR was on tour met SGR, Calamiteitenfonds, SGST en Reiswerk. Pagina 12

Tot tien tellen

Toppers

Als kleine jongen werd mij geleerd niet direct te reageren, maar eerst een keer tot tien te tellen.

Veel reisagenten bezochten met KLM de Toppers. Pagina 13

Eerlijkheidshalve moet ik toe geven dat het inderdaad werkt, tenminste, meestal. Maar nu even niet! Ik heb tot 100 geteld, maar het helpt niet.

Griekenland Corendon zet in op Griekenland. Pagina 19

WOW WOW air start vanaf Amsterdam met vluchten naar IJsland. Pagina 31

staat wat niet en wat wel mag. Heel duidelijk en in goede samenwerking met de branche. En wie de code niet naleeft wordt door onze eigen ANVR ontmaskerd waarop de ACM wordt geïnformeerd. Kortom, een mooi voorbeeld van zelfreinigend vermogen.

Waarom zult u denken. Nee, het was niet de herhaling op zondagavond van het abjecte product ‘Red Mijn Vakantie’ van Alberto Stegeman. Nee, het was de mededeling die de Autoriteit Consument & Markt (what's in a name) maandag jl. via de Televaag de wereld in slingerde waarin de gehele reisbranche weer eens te kakken wordt gezet, want wij allen zijn die arme consument weer eens aan het bedonderen.

Misschien is het beter dat de bekende overtreders eens stevig worden aangepakt, in plaats van de zoveelste campagne waar een hele beroepsgroep te kakken wordt gezet. En op basis waarvan?! Desgevraagd wil de ACM ons het rapport dat de grondslag voor deze campagne is niet laten lezen. Nee, dat blijft geheim. Volgens mij omdat men dan de campagne moet nuanceren en aan het werk moet gaan om overtreders aan te pakken.

Het is de grootste onzin. Na jaren van overleg met de ANVR over dit onderwerp is de Code Reisaanbiedingen tot stand gekomen waarin

Tom van Apeldoorn t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl

DCC organiseert cruisebeurs in oktober De Dutch Cruise Council (DCC) gaat in het laatste weekend van oktober (25-27) spectaculair uitpakken met een cruisebeurs in Amsterdam. De DCC zal oktober voor het derde achtereenvolgende jaar uitroepen tot Cruisemaand waarmee het de reisbranche en consument wil informeren en stimuleren ver van tevoren een cruise te boeken.

www.reisburoactueel.nl

Reisagentendag De beurs start op vrijdag met een reisagentendag. De vijftien tot twintig rederijen die aanwezig zijn op de beurs geven productpresentaties en de toegang is uiteraard gratis. De zaterdag en zondag zijn consumentendagen, waarbij reisagenten worden aangemoedigd om klanten uit te nodigen om samen met hen de beurs te bezoeken. Het is de bedoeling een prominent bij de opening van de beurs te betrekken. Wie dat is houdt de organisatie liever voor zich tot er meer zekerheid is.


Reisburo Actueel Nieuws

Waakhond houdt onderzoek geheim De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil het onderzoek waaruit zou blijken dat meer

Frank Oostdam.

dan 75% van alle reisaanbieders zich niet aan de afspraken houdt met betrekking tot prijstransparantie niet prijsgeven. Frank Oostdam, directeur ANVR, heeft al laten weten te twijfelen aan het percentage dat de waakhond noemt. Saskia Bierling (woordvoerster ACM) ontkent dat het vooral om buitenlandse partijen gaat die zich niet aan de afspraken rond prijstransparantie houden.

‘‘Er zijn regelmatig buitenlandse aanbieders op de Nederlandse markt die het verpesten voor de Nederlandse bedrijven. Wij hebben al heel regelmatig die bedrijven aangekaart bij de consumentenautoriteit en wij zijn ook heel erg blij dat eindelijk Ryanair is aangepakt. Maar zo zijn er nog veel meer buitenlandse (online) aanbieders. Wij hebben zelf tegen de consumentenautoriteit gezegd dat wij wanneer de nieuwe regelgeving er komt die versneld gaan invoeren. Wij willen bijvoorbeeld dat als er een minimum komt als het gaat om reserveringskosten deze per 1 januari 2014 worden doorgevoerd terwijl dit pas half juli 2014 hoeft. Wij zijn van goede wil’’, aldus Oostdam.

Eigen achterban De Autoriteit Consument en Markt (ACM) kwam maandag jl. met het nieuws dat consumenten duidelijker geïnformeerd moeten worden over de prijs van het standaardaanbod en startte daarom de campagne 'Reisprijzen, laat je niet inpakken'. Volgens Oostdam voldoen alle ANVR-leden aan de Code Reisaanbiedingen, terwijl ACM aan Reisburo Actueel laat weten dat de ANVR zich moet realiseren dat er ook in de eigen achterban partijen kunnen zijn die zich niet aan de afspraken houden. Tegelijkertijd laat Bierling weten de ANVR heel hard nodig te hebben bij de controle aangezien de belangen in elkaar verlengde lig-

gen. Bierling: ‘‘Het is alleen maar in het belang van de ANVR-leden, want wie zich wel aan de code houdt baalt natuurlijk van partijen die klanten lokken terwijl die zich niet aan de afspraken houden’’.

Weggezet ‘‘Het is jammer dat onze sector zo wordt weggezet. Ik was meer voorstander van een gerichte aanpak van de overtreders, want ik denk dat de overtreders geen ANVR-leden zijn. Ik ben heel erg benieuwd met welke bedrijven ze komen. Wij hebben zelf aan de basis gestaan van de Code Reisaanbiedingen. Wij hebben heel veel bedrijven. Het afgelopen jaar is gebleken dat de zelfregulering heel goed heeft gewerkt, wij spreken onze achterban er ook op aan. 80% van de reisaanbieders houdt zich niet aan de regels’’, aldus Oostdam. ACM mag bedrijven die zich niet aan de prijsafspraken houden wettelijk beboeten tot maximaal € 450.000, onder andere afhankelijk

www.reisburoactueel.nl

van het medium dat is gebruikt om het aanbod onder de aandacht te brengen. ‘‘Dat is niet om reisorganisaties bang te maken. Dat bedrag is gewoon wettelijk zo vastgesteld, vandaar dat wij het communiceren. Wij controleren iedereen, van reisbureau tot huisjesaanbieder. Die controle doen wij vooral online en via de meldingen die wij van consumenten binnenkrijgen op ConsuWijzer. Er is niet echt sprake van nieuwe regels. We zijn vandaag een actie gestart om de naregeling op te volgen en controleren bedrijven hierop. Op Consuwijzer heeft ACM nog meer informatie voor de consument gezet over de campagne. We gaan actief controleren of we verbeteringen zien in de prijzen. Zo ingewikkeld is het eigenlijk niet. Het is ook voor de branche van belang’’, aldus Bierling. Arjen Lutgendorff

5


Reisburo Actueel Nieuws

Thomas Cook Smartline actie: succes of niet? Om klanten kennis te laten maken met de nieuwe low-budget all inclusive formule van Neckermann bood de touroperator afgelopen zaterdag 25 mei een bijzonder aanlokkelijke actie. Boekte je die dag een smartline pakketreis dan betaalde de tweede persoon slechts € 1!

Veel reisagenten pikte deze smartline-actie op en via social media werd deze ruim onder de aandacht gebracht. Toch ontstonden er ook al snel vragen rondom de planning en beschikbare voorraad aangezien de actie om 00.00 uur van start ging en dergelijke acties vaak binnen mum van tijd vol zitten. Tijd om de balans op te maken; was het nou een succes of niet?

Nachtwerk Anticiperend op de run op de beschikbare plaatsen gingen sommige reisagenten in de nacht van 24 op 25 mei voor hun klanten aan het werk. En dat deden niet alleen zelfstandige reisagenten, maar ook reisagenten van ‘stenen-reisbureaus’ gingen aan de slag. “Ik werk zelf bij zo’n ‘stenen reisbureau’ maar kan thuis inloggen in ons boekingssysteem. Dus ben ik gewoon vannacht aan het boeken geslagen. Via Twitter en Facebook, dat werkte prima! Vanmorgen ook nog één kunnen boeken en om 10.15 uur voor de herfstvakantie een reis naar Egypte. Toen was de actie

helaas volgeboekt. Leuke actie! Maar je moet er wat voor over hebben”, zo meldde Maritha de Leeuw van Toerkoop Reisburo Meppel. En ook Josje Schoenmaeckers-Mertens van Limburg Travel liet de volgende ochtend weten dat ze die nacht een aantal boekingen had kunnen doen. “We waren open tot 03:00 uur 's nachts. Tot die tijd hebben we goed geboekt en 's ochtends hebben we tot 10:30 uur ook nog boekingen kunnen maken. Daarna was helaas alles vol geboekt, terwijl het systeem wel beschikbaarheid toont. Dat is spijtig voor onze klant, voor ons, maar zeker voor Neckermann Reizen.”

VOL=VOL Net als bovengenoemde kwamen meer reisagenten er op zaterdagochtend tegen 11.00 uur achter dat Neckermann geen beschikbaarheid meer kon bieden en de actie dus vol was. “Begrijpelijk”, vindt Personal Touch Travel reisadviseuse Natasja van Luinen. “Het was ook een interessante consumentenactie”. Toch

bleven ook heel wat reisagenten met een wat nare smaak achter. Lang niet iedereen bleek namelijk in staat de boekingen te volbrengen. En dus werd er lang gewacht en dat resulteerde in nogal wat geagiteerde reisagenten, maar ook klanten. “Wij zijn ’s ochtends vanaf zes uur, drie uur bezig geweest, en kregen steeds een foutmelding. We hebben verschillende data en airports geprobeerd, maar zonder resultaat. Wat heb je dan aan dit soort acties? Alleen maar tijdverspilling!”, zo liet Marian Visser weten. Anita van den Aardwegh sluit zich daarbij aan: “Het is in principe een leuke actie maar om 00.30 uur kan je al niet op de site komen, en als ik om 09.00 uur probeer te bellen lukt dat niet vanwege wachttijden. Ook later terugbellen lukte niet, dus een actie die niets voorstelt als je het mij vraagt.”

Telefonische bereikbaarheid? Opvallend is tenslotte de reactie van Lien Luigjes, zelfstandig reisadviseur van The Travel Club. Zij liet ons weten: “Ook hier gelukt hoor om 00.00 uur. Als zelfstandig reisagent heb ik veel goodwill weten te kweken bij mijn klanten door voor ze op te blijven en te boeken. Jammer dat Neckermann voor reisbureaus de hele zaterdag telefonisch niet bereikbaar was, maar op het consumenten nummer wel! De waarheid zal wellicht, zoals zo vaak, in het midden liggen. Op de vraag hoe Thomas Cook de actie zelf ervaren heeft hebben wij bij sluiting van het blad helaas nog geen reactive mogen ontvangen. Judith Buitenhuis

Financieel onvermogen De Jong Tours BV Op 28 mei 2013 heeft Reis- en Passageburo De Jong Tours BV, handelend onder de namen Toerkoop Reisburo De Jong en Toerkoop Reisburo Perdijk, te Ridderkerk financieel onvermogen bij SGR aangemeld. Het bedrijf heeft twaalf vestigin-

gen. Reis- en Passageburo De Jong heeft als tussenpersoon namens diverse reisorganisaties bemiddeld bij de totstand­koming van reisovereenkomsten met consumenten. Wanneer consumenten door bemiddeling van Reis- en Passageburo

www.reisburoactueel.nl

De Jong zo’n reis hebben geboekt dan zal de reisorganisator deze reis gewoon uitvoeren. Indien de klant nog niet de gehele reissom heeft betaald dan dient hij of zij nog openstaande bedragen rechtstreeks aan die reisorganisator te betalen.

7


Reisburo Actueel INTERVIEW

Cor van Eijden

Amsterdamse goudsmit trots op Globe Reisbureaugroep Cor van Eijden nam deze week officieel afscheid als directeur van de Globe Reisbureaugroep. De geboren Amsterdammer zal zijn 30 jaar ervaring die hij opdeed bij het Holtense familiebedrijf voorlopig niet verloren laten gaan, aangezien hij tot zijn pensionering in 2014 betrokken blijft als adviseur. Reisburo Actueel sprak met Van Eijden in Baarn...en niet alleen over zijn tweede liefde Ajax.

Profiel Naam:

Cornelis Albertus van Eijden

Geboren:

12 september 1949 te Amsterdam (Transvaalbuurt)

Broers:

Drie broers (ik ben de derde) Arie (1946), Jan (1948) en Hans (1954).

Getrouwd:

Met Marijke

Kinderen:

Eén zoon van 33 en een schoondochter

Woonplaats: Almere (ik woon er sinds 84 en ik vind het hartstikke leuk, we zitten er inmiddels in ons derde huis, een appartement Basisschool:

Goeman Borgesiusschool

Hobby’s:

Voetbal

Radio:

Altijd in de auto Radio 1

Krant:

Telegraaf

Geboren na de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. Wat kan je je nog herinneren van je jeugd? ‘‘Mijn vader had ten tijde van mijn geboorte een groentezaak die hij had voortgezet na het overlijden van zijn vader. Op dat moment was mijn vader zeventien. Een jaar na mijn geboorte verkocht hij de zaak, omdat we zouden verhuizen naar Australië. Drie weken voor vertrek zei mijn moeder dat ze niet wilde. Mijn vader is toen in de haven gaan werken, maar hij werd al vrij snel arbeidsongeschikt. De redenen daarvoor waren terug te voeren op de oorlog. De Transvaalbuurt was voor de oorlog één van de grootste joodse wijken van Amsterdam. Dat was dan ook één van de redenen dat hij in het verzet is gegaan.’’ Wat wilde je zelf worden? ‘‘Toen ik op de basisschool zat had ik nog absoluut geen toekomstbeeld. In de zesde klas (groep 8) ben ik op een open dag geweest op een LTS in de Westerstraat in het hartje van Amsterdam en daar ben ik gevallen voor het vak van goudsmit. Ik ben het uiteindelijk ook geworden. Het was bij één van de eerste goudsmeden van de stad, want toen ik er kwam werken, bestond het bedrijf al 100 jaar. Ik heb ongeveer

twee jaar actief als goudsmit gewerkt, maar ik was geen topper. Het was fijn werk. Ik heb ooit nog manchetknopen voor mijn broer gemaakt die hij nog steeds heeft. Via een vriend van de familie die ook dezelfde opleiding had gedaan, ben ik uiteindelijk in de verkoop van herenmode terecht gekomen. Ik had het gevoel dat dat mijn leven zou zijn; want ik realiseerde mij dat ik een verkoper ben.’’ Wanneer ben je in de reisbranche terecht gekomen? ‘‘In 1974. In die tijd was ik ook al bij Ajax betrokken en leerde daar Carel Muller kennen. Hij was de eigenaar van Reisbureau Mondial en had twaalf reisbureaus in Amsterdam en omgeving. Hij regelde onder andere het vervoer van de Ajax-selectie en supporters (waaronder de 25.000 supporters die in 1971 de Europacup 1 finale in Londen bezochten). Muller vroeg mij of ik niet voor hem wilde werken, maar ik kende het vak natuurlijk niet. Maar als echte verkoper en met de wil het product tot mij te nemen, mocht ik na een inwerkperiode van drie weken aan de slag als kantoormanager van de winkel in Diemen (nu Globe Diemen). Dat heb ik toen één jaar gedaan.’’

www.reisburoactueel.nl

Had je al wel wat reiservaring in die tijd? ‘‘Op mijn zeventiende ging ik voor het eerst met een goede vriend vliegen (met een DC7). Dat was naar Malgrat del Mar via Reisbureau De Magneet. Daarna ben ik wel meer gaan reizen. In oktober ’74 ging ik als medewerker van Reisbureau Mondial mee op een 14-daagse studiereis door Zuid-Europa met Christoffel Reizen van de familie Verlinden. Toen ben ik bevriend geraakt met Will van den Hoogen (D-reizen) en Peter en Rian Effting (Effting Reizen). Die kennismaking en het feit dat wij tijdens die studiereis heel Zuid-Europa ontdekten, heeft mij ook enorm geholpen op het gebied van vakkennis, want je verkocht in die tijd vooral Europa. Helaas is Christoffel Reizen eind jaren ’70 failliet gegaan.’’ Waar vier tegenwoordig graag je vakantie? ‘‘Ik kom ieder jaar wel in Frankrijk. We hebben vrienden in Saint-Tropez en dit jaar gaan we voor de derde keer naar de Dordogne. Wij huren daar een accommodatie op het terrein van een boer (die daar vier vakantiehuisjes heeft), waar wij via vrienden van ons zijn terecht gekomen.

9


Reisburo Actueel 10

INTERVIEW

Hoe ging het eigenlijk verder met Mondial Reisbureau? ‘‘Je zou kunnen zeggen dat ik onderdeel van de familie werd. Ik ontmoette er overigens ook mijn vrouw, die destijds mijn baas was en er sinds 1966 werkte. Uiteindelijk ben ik een soort regiomanager geworden. Mondial had in die tijd een eigen programma op Miami waar een Nederlandse hostess in een Mondial-auto rond reed. Nadat wij Jan Doets (nu Jan Doets Americca Tours) aannamen, werden we groot op Amerika. Na zijn vertrek ging het minder met de touroperating activiteiten, van Mondial. Het feit dat Carel zijn zoon verloor op 16 december 1978 was heel tragisch en was ook bepalend voor het bedrijf. Ik heb toen samen met een familielid zijn zoon moeten identificeren, omdat Carel zelf op Bora Bora zat. Het faillissement van Mondial werd uitgesproken in oktober 1982. De reisbureaus werden gekocht door Simon Mossel op 1 november 1982 die ze omdoopte tot Horizon.’’ Wanneer ben je naar Oad Reizen gegaan? ‘‘Op 1 april 1984 verkocht Simon Mossel de reisbureaus aan Oad Reizen. Ik ging ook bij Oad werken als rechterhand van Mossel die er directeur werd van de reisbureauketen die toen uit zo’n 30 reisbureaus bestond. Wij vielen met onze neus in de boter toen in Holten het 75-jarig bestaan van Oad werd gevierd.’’ Hoe kijk je aan tegen de gedwongen broodnering bij Oad? ‘‘Toen ik in 1984 bij Oad kwam, werd er ook al gesproken over de verkoop van Oad producten en dat deze een bijzondere plaats hadden in het assortiment van de eigen reisbureaus. De

discussie is nooit anders geweest. Uiteindelijk hebben wij met Globe altijd goed gepresteerd en zijn we naar de consument toe onafhankelijk gebleven. Wij groeiden met Globe als Oad ook groeide.’’ Volgend jaar september word je 65. Waarom heb je het niet afgemaakt? ‘‘Dat heeft te maken met de structuur dat het bedrijf op dit moment wenst. Het was niet het plan om eerder te stoppen. Er is zelfs nog gekeken of ik ANVR-voorzitter kon worden, maar om praktische redenen is er voor Frank Oostdam gekozen. Frank is een prima voorzitter/directeur. Het was ook zeker niet mijn eerste ambitie om ANVR-voorzitter te worden.’’ Vind je niet dat sinds het wegvallen van de VRA de reisbureaus geen harde vuist meer kunnen maken? ‘‘Dacht je echt dat als de VRA er nog was dat dat dan wel mogelijk was? We hebben nu bijvoorbeeld een samenwerkingsverband als DTA en die zijn zelf in staat om de retail belangen bij de touroperators te behartigen. Dat was onder de VRA ook niet gelukt. Ons vak is heel anders geworden. Er zijn steeds meer geïntegreerde bedrijven. We hebben steeds minder losse reisagenten. Ik was bestuurder van de VRA bij het opgaan in de ANVR en ik ben er destijds mee akkoord gegaan. Sinds 1998 doe ik de CAO bij de ANVR. Na de grote samensmelting is de rol van het ANVR anders geworden, maar er is nog steeds ruimte om binnen alle werkgroepen (waar ook veel retail partijen bij betrokken zijn) de belangen goed te regelen.

Wat is het persoonlijke hoogtepunt in je carrière? ‘‘Het overnemen van alle reisbureaus van de Rabobank. Wij hebben een knap staaltje werk geleverd door de overname van de Rabobankreisbureaus te winnen, want voor de 129 (waarvan wij er 69 wilden hebben) vestigingen die te koop stonden, waren veel gegadigden op de markt. Oad sleepte die reisbureaus binnen mede doordat Cor van Eijden verstand van winkels had (en heeft). Een aantal jaren later werd mij door de mensen van Rabobank gememoreerd dat ze niet vaak een retailkennis tegenkwamen zoals dat bij ons door mij vertegenwoordigd was. Ook het feit dat ik Simon Mossel mocht opvolgen op 1 januari 1996 was een hoogtepunt. Op dat moment hadden we 66 reisbureaus. Ter Haar Sr. had er vraagtekens bij of hij mij Simon moest laten opvolgen. Ik was geen Tukker en woonde in de buurt van Amsterdam. Toen ik directeur van de Globe Reisbureaugroep werd ben ik heel vaak met mijn vrouw door het land gereden om alle winkels te zien om kennis te krijgen van de winkels en de winkelgebieden die daar bij hoorden.’’ En het dieptepunt? ‘‘Ik prijs mij gelukkig met de periode waarin ik ben geboren zo kort na de oorlog, waarin wij niet rijk waren. Maar vanaf dat ik opgroeide is het in Nederland alleen maar beter gegaan, waardoor mijn generatie slechts groei en kansen kent. Daardoor heb ik ook weinig grote dieptepunten meegemaakt. Uiteraard zijn er ook overnames gedaan waar wij hogere verwachtingen van hadden. Daarnaast zijn er ook momenten geweest dat mijn vertrouwen door collega’s behoorlijk is beschaamd. Zelf heb ik een keer een inschattingsfout begaan door kunstmatige oplossingen


Reisburo Actueel INTERVIEW

te zoeken voor medewerkers. En dat heeft niet geholpen.’’ Waar gaat het heen met de reisbureaus? ‘‘Maanden geleden heeft Steven van der Heijden gezegd dat in de toekomst 19% van de totale brancheomzet via het reisbureau komt. Ik denk dat het rond 25% zal liggen. Nu zit dat ongeveer op 35%, maar het is eigenlijk niet goed te berekenen. Ik zie dat er nog steeds toekomst is voor reisbureaus en verwacht dat er rond de duizend zullen overblijven die op jaarbasis voor € 1,5 miljard omzet zorgen. De reisbureaus moeten in omzet groter worden. Men heeft te maken met een margedruk en kosten die doorstijgen. De winkels moeten groter en op één locatie met meer personeel die voor kennis zorgen. Zorg dat het reisbureau het kenniscentrum is en zorg dat de consument als ze online willen boeken dat bij jou doen.’’ Hoeveel winkels heeft de Globe Reisbureaugroep? ‘‘Wij zijn op onze top gegroeid naar 220 winkels en hadden op 1 mei jl. nog 160 winkels. Wij zijn gegroeid door overnames van verschillende soorten partijen en hebben nooit weggedaan wat wij hebben gekocht. Uiteindelijk heb ik natuurlijk ooit wel begrepen dat het behoud van de 220 winkels nooit haalbaar zou blijven. We zijn nu aan het inkrimpen, maar als ik kijk naar wat wij neerzetten dan vind ik dat wij nog steeds een keten hebben die van aanzien is’

Wat vind je van de zelfstandige reisagent (ZRA)? ‘‘Ik vind dat er heel veel aandacht is voor de ZRA, maar dat niet iedereen succesvol is. Ik geloof wel dat er ruimte voor is, maar zeker ook binnen een reisbureau waar het een onderdeel moet zijn van het totale serviceconcept. Wij zullen dit ook bij Globe uitrollen in het winkelconcept.’’ Wat ga je straks doen? ‘‘Ik word adviseur van Oad op retailgebied, maar ga eerst een maand op vakantie.’’ Kan je nog één laatste tip geven om het reisbureau te redden? ‘‘We moeten het imago van het reisbureau zien te verbeteren. Op een verjaardag durf je tegenwoordig bijna niet meer te vertellen dat je je vakantie op een reisbureau boekt. Je moet de situatie creëren dat de consument weet dat hij of zij beter af is via het reisbureau. Alles wat wij in de winkel boeken kan de klant technisch natuurlijk zelf, maar mensen zijn twaalf uur bezig die om zelf een vakantie uit te zoeken via het web (en sommigen vinden het nog leuk ook).’’ Zijn er nog goudmijntjes onder de reisbureaus? ‘‘Dat zijn er nog genoeg.’’ Wij kunnen het niet laten om het met je over Ajax te hebben. Vertel! ‘‘Op mijn tiende jaar werd ik lid van Ajax. Ik

www.reisburoactueel.nl

kwam in de jeugd nadat ik werd aangenomen na het spelen van een proefwedstrijd. Bij Ajax ben ik nooit doorgebroken. De gouden generatie van begin jaren ’70 was iets ouder dan ik. Mijn broer Arie heeft wel zijn hele jeugd met Johan Cruyff in het team gespeeld. Uit mijn lichting is overigens ook niemand doorgedrongen tot de top. Het duurde veel langer dan dat het nu duurt voor je met de selectie mee mocht doen. Spelers gingen toen niet op hun twintigste het buitenland in. In 1976 ben ik jeugdleider geworden, dat ben ik 27 jaar geweest. Midden jaren ’80 ging ik in de ledenraad en uiteindelijk werd ik voorzitter van de ledenraad en bestuurslid. Sindsdien was ik voor de reisbranche de Van Eijden die bij Ajax zat. Voor mij is Ajax mijn uitlaatklep en mijn tweede leven. Als ik daar ben, kan ik alles even vergeten. Het is allemaal vrijwilligerswerk wat ik voor de club deed. Sinds 2000 ben ik Lid van Verdienste waardoor ik voor alles wat de club organiseert wordt uitgenodigd. Ik zit altijd in vak 106 naast de medebestuursleden.’’ Hoe lang duurt het voor Ajax de Champions League weer wint? ‘‘Ik heb wel heel veel vertrouwen in Frank de Boer. In zijn laatste contractjaar (2016-2017) winnen wij met hem als coach de Champions League.’’ Tom van Apeldoorn en Arjen Lutgendorff

11


Reisburo Actueel 12

Nieuws

Informatief ‘ANVR on Tour’ matig tot goed bezocht De drie informatieavonden ‘ANVR on Tour’ die de brancheorganisatie speciaal organiseerde voor ANVR (zaken)reisagenten zijn matig tot goed bezocht. Het bleken uitgelezen mogelijkheden om alles te weten te komen over de ANVR, SGR, Calamiteitenfonds, SGST Reiswerk en waarin door de sprekers vooral de kennis van de aanwezigen wilde opfrissen over de voordelen van onder meer het ANVR-lidmaatschap. In zowel Tilburg, Zwolle en Hoofddorp werd diep ingegaan op onder andere dynamic packaging waarover nog veel vragen bestaan. Frank Oostdam, directeur ANVR, zei daarover: ‘‘Dynamic packaging is natuurlijk ook razend ingewikkeld. Het is belangrijk dat we de voorwaarden hebben en we moeten er een ontwikkeling mee maken. Ook intern discussiëren we er bij de ANVR veel over. Ik heb het idee dat het soms hindert om zaken te doen in plaats van dat het als een usp wordt gebruikt. Het is een interessant traject dat de toekomst van onze branche beïnvloedt.’’

Meer vraag Walter Schut (Adjunct-directeur ANVR) en juri-

disch medewerker Ledeninformatie en -advies Marijke Nikkels namen de consumentenvoorwaarden onder de loep waarbij zoals gezegd veel aandacht voor dynamic packaging. Mirjam Dresmé, hoofd communicatie en duurzaam toerisme ANVR, vertelde hoeveel aandacht er is voor duurzaam toerisme binnen de branche (de reiswereld is verantwoordelijk voor 5% van de CO2 uitstoot) en in toenemende mate ook bij de reisagent. ‘‘De reisagent speelt een grote rol als het gaat om de communicatie op het gebied van duurzaam toerisme richting de consument, die steeds meer naar duurzaam vraagt. Stel binnen je organisatie in ieder geval één iemand aan die het DTO (Duurzaam Toeristisch Ondernemen) examen haalt, waarmee je enorm veel kennis en profijt hebt op dit gebied.’’

Werksfeer In een notendop van twee uur werden de aanwezigen bijgepraat over belangrijke onderwerpen die spelen in de branche. Rian Verkooijen (Reiswerk) vertelde hoe reiswerk.nl reisagenten kan helpen zichzelf als deskundig professional en uitstekende commerciële dienstverlener sterker te profileren en kwam wellicht met de

grootste verrassing van de avond. Tijdens een quiz waarin diverse vragen werden voorgelegd bleek niet dat de studiereizen het meest gewaardeerde aspect zijn van het werken in de reisbranche, maar de werksfeer.

Hét middel Erik Jan Reuver kreeg als directeur SGR uiteraard de vraag of de deelnemersbijdrage niet omlaag kan. ‘‘Wij kijken altijd al naar de kosten en zitten op de goedkoopste locatie van Rotterdam. Daarnaast is het onmogelijk om met de helft van het aantal werknemers te gaan werken en wij willen voorkomen dat we een bijdrage moeten gaan vragen aan de consument’’, aldus Reuver. Oostdam sloot af met het benadrukken van het feit dat er in de branche in zijn ogen vaak ‘negatief’ over ‘de reisagent’ wordt gesproken. ‘‘Er wordt altijd maar gepraat over de afname van het aantal reisagenten. Ik ben ervan overtuigd dat de reisagent hét middels is om inspiratie aan de klant door te geven.’’

Arjen Lutgendorff

V.l.n.r.: Walter Schut (ANVR Adjunct-directeur), Rian Verkooijen (Arbeidsmarktspecialist Reiswerk), Mirjam Dresmé (Hoofd Communicatie en Duurzaam Toerisme ANVR), Marijke Nikkels (Juridisch medewerker Ledeninformatie -en advies ANVR), Frank Oostdam (Directeur / voorzitter ANVR) en Erik Jan Reuver (directeur SGR, SGST en Calamiteitenfonds).

Groeneveld Conferentie over ‘Dierenwelzijn en toerisme’ De Groeneveld Conferentie -het Nederlandse evenement voor netwerken en kennisuitwisseling over duurzaam uitgaand toerisme- staat dit jaar in het teken van ‘Dierenwelzijn en toerisme’ en zal plaatsvinden in het 100-jarige Koninklijke Burgers’ Zoo. Binnen het toeristisch product worden regelmatig excursies aangeboden waarbij dieren betrokken zijn zoals rijden op een olifant of kameel, safari’s of whale watching. Ook op de

bestemming komen vakantiegangers in aanraking met dieren. Voor reisorganisaties is het soms lastig te bepalen wanneer een excursie bijdraagt aan het behoud van een diersoort of wanneer juist dierenwelzijn in het gedrang komt.

Aanmelden Nationale en internationale sprekers geven inzicht en bieden mogelijk handvatten hoe

hiermee om te gaan. Met diverse dierenwelzijnorganisaties gaan we op een interactieve manier aftasten waar grenzen liggen en of te bepalen is wanneer excursies ‘goed’ of ‘fout’ zijn. Aanmelden kan via Saskia Pepping, s.pepping@mvonederland.nl o.v.v. Groeneveld Conferentie. Vermeld in de e-mail uw naam, functie en de factuurgegevens. Het aantal plaatsen is beperkt. Deelname aan de conferentie kost € 35.


Reisburo Actueel Nieuws

Reisagenten zingen mee met de Toppers Afgelopen weekend bouwden tientallen reisagenten samen met KLM een feestje bij het grandiose meezingfestijn Toppers in Concert. Gerard Joling, RenĂŠ Froger en Jeroen van der Boom kregen voor het negende achtereenvolgende jaar de gehele Amsterdam Arena gedurende drie dagen plat.

Reisagenten konden via JijenKLM.nl de kaarten voor het concert in de wacht te slepen door het vinden van blauwe of gouden snoepjes in de Jij&KLM snoeppot. Het thema van de shows van dit jaar was 1001 Nacht, door Joling al gekscherend omgedoopt tot '1001 Nicht'. Volgend jaar vieren ze hun 10-jarig jubileum, maar ook dit jaar hebben de mannen weer enorm hun best gedaan om er een feest van te maken. Zo kwamen ze op een Perzisch tapijt aanvliegen, Najib Amhali kwam als geest uit de fles. Ook was er een 1001 Nacht-kasteel, een waterkanon en vuurwerk.De aanwezige reisagenten hadden zich geheel in stijl opgedoft en de KLM-blauwe boa’s maakte de prachtige outfits helemaal compleet.

Elina van Gaalen

www.reisburoactueel.nl

13


Reisburo Actueel Special AUTOverhuur

Fly&Drive brengt je verder... De combinatie Fly&Drive heeft zich de afgelopen jaren laten gelden als een populair concept. Reizigers die per vliegtuig op vakantie gaan willen ook de omgeving van hun bestemming ontdekken en zien het voordeel van het huren van een auto op locatie. Niet alleen kunnen ze nu makkelijk zelf kiezen waar ze gaan of staan, het brengt ook een avontuurlijke twist met zich mee. Uitgerust met kaart of navigatiesysteem vinden zij al snel dat pittoreske dorpje in het achterland waar ze ongestoord van hun vrije dagen kunnen genieten. Verschillende aanbieders spelen in op de vraag naar huurauto’s; of je nou lowbudget gaat of met een luxe bolide over de boulevards wil cruisen, er is voor ieder wat wils.

Sunny Cars Zoals je van ons gewend bent zijn we continu bezig om het makkelijker te maken om een Sunny Car te boeken voor je klanten. Daarom hebben we vorig jaar het online reserve-

ringssysteem vernieuwd en opgefrist. Dit jaar hebben we de offertes aangepakt. Het resultaat? Voortaan is het mogelijk om een nog beter passende offerte voor je klant te maken. Heeft je klant een vakantie geboekt, maar nog geen huurauto? Stuur hem een op maat

www.reisburoactueel.nl

gemaakte offerte met onze vernieuwde offerte tool. De grootste verandering is dat je vanaf nu per offerte maximaal vier auto´s kan selecteren. Wanneer de klant een grote auto wil, dan heeft hij namelijk niets aan een aanbod met enkel kleine auto’s. Onze tip is: goed luisteren naar de klant. Op deze manier kun je een gericht aanbod doen zodat je klant makkelijker zijn keuze kan maken, het is belangrijk dat je de klant een passend autohuur advies geeft. Gebruik het filtermenu om specifieke filters aan te klikken zodat de offerte helemaal wordt afgestemd op de wensen van je klant. Wil je klant enkel een offerte met daarin handgeschakelde auto’s of met het premium pakket? Dat is vanaf nu geen probleem meer en regel je snel via een op maat gemaakte offerte. Royale voordelen met het Premium Pakket Sunny Cars heeft onlangs onderzoek laten doen onder 680 Nederlandse automobilisten

15


Reisburo Actueel 16

special autoverhuur


Reisburo Actueel 17

naar de ergernissen bij autohuur. Uit dit onderzoek blijkt dat vier op de vijf ondervraagden zich ergeren aan de lange wachtrijen om de huurauto op te halen. Daarnaast stoort nog eens 14% van de automobilisten zich aan de extra kosten die in rekening worden gebracht voor een extra bestuurder of verzekeringen. Sunny Cars heeft hier de perfecte oplossing voor; het Premium Pakket. Het Premium Pakket bestaat uit het vertrouwde all-inclusive product, hier bovenop komen nog de volgende royale voordelen: • Je klant kan de auto op zijn bestemming extra snel ophalen bij een aparte Premium check-in balie doordat het huurcontract al vooraf via internet wordt ingevuld; • Je klant mag de auto inleveren met benzinestand zoals opgehaald; meestal is dit ‘vol-vol’ (FF); • Je klant krijgt gegarandeerd een jonge auto mee (minder dan één jaar of 25.000 km); • Een extra bestuurder is standaard inbegrepen (behalve in Gr.) Het Premium Pakket is beschikbaar in de volgende landen: Italië, Spanje, Portugal, Griekenland, Kroatië, Slowakije, Oostenrijk en Duitsland. Laat je klant zijn huurauto vooral van tevoren bij jou regelen. Dan weet hij zeker dat de ideale auto tegen het scherpe en all-in Sunny Cars tarief voor hem klaar staat. Ter plaatse is hij duurder uit omdat alle verzekeringen die bij Sunny Cars inclusief zijn, er daar nog bij komen. Zonde! Bovendien bestaat de kans dat de gewenste autocategorie niet beschikbaar is, zodat de klant moet uitwijken naar een duurdere categorie. Zorg dus dat je klant via jouw reiskantoor boekt. Liefst zo snel mogelijk, want de zomer boekingen gaan snel. Weg = pech! Een Sunny Cars huurauto boek je natuurlijk gemakkelijk en snel via het online reserveringssysteem. Coen van Bunge
Marketing coördinator B2B

Alamo De populairste bestemming voor Alamo is nog altijd de Verenigde Staten en Canada waar Alamo marktleider is. Alamo werkt hard aan het verder verstevigen van haar positie. Dit door het openen van nieuwe locaties of het verbeteren van huidige stadslocaties. Met meer dan 300 vestigingen in de Verenigde Staten en Canada biedt Alamo een netwerk van autohuur lokaties op alle populaire bestemmingen. Alamo biedt huurauto’s tegen een scherpe prijzen, met een optimale service en auto's die maximaal negen maanden oud zijn. Van oudsher biedt Alamo zeer scherpe all inclusive tarieven; het Alamo Gold pak-

ket in Noord-Amerika blijft onverminderd populair. Op de website alamo.nl (beheerd door Target Travel) worden regelmatig acties gepubliceerd en zijn ook de Latijnse – en Carribische bestemmingen van Alamo te vinden. Daarnaast kan men bij Alamo in de USA en Canada bij iedere auto op voorhand een GPS boeken zodat de klant ter plaatse niet misgrijpt. Uniek bij Alamo is het 'Choice' product. Dit betekent dat onze klanten zelf hun auto mogen kiezen in de klasse waarvoor ze een reservering hebben gemaakt. Het online inchecken via “www.alamosavetime.com”, maakt het mogelijk alle informatie die moet worden ingevuld bij het afsluiten van het huurcontract al vooraf in te vullen, waardoor kostbare tijd aan de balie bespaard wordt. Inmiddels zien veel reisagenten de commissie toch als serieuze aanvulling op hun verdiensten. Hierdoor ziet Alamo dat ook een verschuiving plaatsvindt van autohuur in pakketreizen naar meer ‘losse’autohuur boekingen, ook bij de reisagent! Men kan ook meer rendement halen door de juiste auto te adviseren. Een te kleine auto voor het aantal personen of stuks bagage kan leiden tot een upgrade aan de balie waarover de reisagent geen extra commissie ontvangt!

diefstal geen eigen risico doorberekend en hebben klanten hier verder geen omkijken naar. Zorgeloos huren noemen wij dat! Reserveer daarom een huurauto met Avis 360° en profiteer van de vele voordelen. Zo is Avis 360° inclusief: ongelimiteerde kilometers, WA verzekering, volledige schade- en diefstaldekking zonder eigen risico (Super CDW/TP), luchthaventoeslag, kentekenregistratietoeslag (VRF) en btw. Met Avis 360° heeft u altijd gegarandeerde kwaliteit en service. Tevens biedt Avis een ruim aanbod moderne, zuinige en ‘groene’ huurauto’s (gemiddeld maximaal 6-9 maanden oud). Snel en gemakkelijk reserveren Avis 360° is in circa 30 landen te boeken voor een huurperiode van drie tot 30 dagen. En het aantal deelnemende landen blijft toenemen. Als reisagent ontvang je 15% commissie over het gereserveerde huurbedrag (voucherwaarde). Daarnaast kan je altijd kosteloos annuleren tot aan het moment van de huur. Reserveren kan nu snel en gemakkelijk via onze speciale reisagentenwebsite www. avistravel.nl (inlog: autohuur, wachtwoord: avisnl05) of via onze reserveringsafdeling 088 - 2847 144. Wil je meer informatie over Avis 360° of wil je een account aanvragen? Neem telefonisch contact op met de afdeling Travel Industry Sales via 088 – 2847 140 of stuur een e-mail naar travel.industry@avis.nl.

Avis All Inclusive autohuur! Ontdek de vele voordelen van Avis 360°. Klanten ondervinden vaak veel ongemak in geval van onverwachte autoschade, waarbij het eigen risico op de creditcard wordt belast. Met een omslachtige schadeprocedure als gevolg. Bij Avis 360° wordt er in geval van schade of

www.reisburoactueel.nl

Avis Rent A Car System, LLC vormt samen met haar dochteronderneming (waaronder Avis Nederland) één van ’s werelds meest bekende autoverhuurbedrijven. Met zo’n 5.750 locaties in meer dan 165 landen. Avis is toonaangevend op het gebied van innovatie van de autoverhuurindustrie en is één van de grootste merken ter wereld als het gaat om klantgerichtheid.

Armand Kies, International Sales Manager Benelux, Avis


Reisburo Actueel 18

CarDelMar, tijd voor verandering! Het aanbod van huurautobrokers op de Nederlandse markt is de afgelopen tijd gekrompen, terwijl de markt verder groeit, met name op de verre bestemmingen. Eerst trok HolidayAutos zich terug uit de Benelux en daarna volgde het faillisement van HolidayCars in december 2012. Het hierdoor ontstane gat wil CarDelMar opvullen en daarmee voorko-

men, dat de markt aan een enkele monopolist wordt overgelaten. Om een monopolie te voorkomen moeten we niet alleen een uitstekend huurautoproduct bieden, maar zijn we natuurlijk ook aangewezen op de bereidwilligheid van de reisbranche om van de gebaande paden af te wijken. Tijd voor verandering dus! Als we kijken naar de groeicijfers, dan zien we dat 2012 een heel goed jaar voor CarDelMar is geweest en deze mooie cijfers worden dit jaar nog verder overtroffen. Onze succesvolle

partnerships met grote onlinespelers zoals het World Ticket Center en Prijsvrij.nl maken duidelijk, dat er een grote markt is voor aantrekkelijk geprijsde huurautos op het internet. Een groot pluspunt van het onlineproduct van CarDelMar is de flexibele white label boekingsmodule met onder andere vermelding van de naam van de lokale aanbieder. Deze module heeft CarDelMar het afgelopen jaar met het oog op de sterke groei van de onlineboekingen ontwikkeld. Hiermee kunnen onze onlinepartners ons product als hun eigen product presenteren en daarmee nog betere conversies bereiken. Daarbij profiteert de klant van een breed aanbod van prettig geprijsde huurauto’s, die ook nog eens makkelijk boekbaar zijn. Naast de reeds genoemde lopende partnerships, starten we binnenkort verdere samenwerkingen met o.a. Mondygo.nl en de reisbureauketen TravelXL. Om de boekingsmogelijkheden met name voor de reisbureaus verder te vereenvoudigen, is CarDelMar in overleg met de gangbare boekingsplatformen. Wij hopen hierover in de tweede helft van het jaar meer te kunnen vertellen. Herman Roosloot, Head of Sales, CarDelMar Judith Buitenhuis


Reisburo Actueel Nieuws

Corendon zet in op Griekenland Corendon gaat in de zomer van 2014 haar capaciteit naar de Griekse eilanden fors uitbreiden. Lesbos, Corfu en Zakyntos worden dan aan het huidige aanbod toegevoegd. Deze drie eilanden zullen allemaal twee keer per week aangevlogen worden.

Natuurlijk zullen we zo'n signaal wel serieus nemen en middels goede communicatie kunnen we deze angst voor het nieuwe en onbekende wegnemen. Ik ben er van overtuigd dat over twee jaar dit sentiment totaal verdwenen is", aldus Uslu.

Lesbos Atilay Uslu, directeur Corendon, vertelde Reisburo Actueel desgevraagd: "Het is een logische volgende stap in de ontwikkeling van Corendon om in te zetten op Griekenland. Het is een prachtige bestemming en een aantal van deze eilanden passen prima bij Corendon. De Griekse markt wordt op dit moment door een beperkt aantal partijen aangeboden en wij denken dat er voor ons ruimte genoeg is om hier ook een belangrijke rol te gaan spelen. Neem bijvoorbeeld Corfu daar gaan op dit moment ongeveer 30.000 pax per jaar heen, dat was nog niet zo heel lang geleden 60.000 pax. Dus zijn wij er van overtuigd dat de ruim 8000 pax die wij daar gaan brengen prima te verkopen zijn."

Lesbos is één van de grootste eilanden van Griekenland, na Kreta en Evia. Het eiland is ontstaan uit twee, nu niet meer actieve vulkanen. Lesbos is een zeer geliefd vakantie-eiland dat door veel toeristen bezocht wordt, zowel door Grieken als door niet-Grieken. De hoofdstad van Lesbos is Mytilini, een traditionele stad waar eeuwenoude gebruiken en gewoontes goed bewaard zijn gebleven. Het eiland is daarom zeer interessant omdat het veel te bieden heeft, zelfs aan de meest veeleisende toerist: een rijke geschiedenis, traditionele huizen en gebouwen, schilderachtige dorpen, interessante monumenten, prachtige kerken en kloosters, waardevolle musea en andere bezienswaardigheden en zeer goede hotels en appartementen.

Corfu Onrust Op Lesbos zijn er geluiden die beweren dat het niet goed voor het eiland zou zijn als Corendon daar op zou gaan vliegen (red). "Dat is natuurlijk complete onzin. Is de Sunweb klant dan een totaal andere klant dan die van Corendon? Het is een vorm van protectionisme, al dan niet gevoed door de aanwezige partijen.

Corfu is een ander bijzonder gewilde vakantiebestemming in Griekenland. Kustplaatsen als Dassia, Gouvia, Ipsos zijn bijvoorbeeld erg in trek bij toeristen die de natuur van dit eiland willen combineren met watersporten en een bruisend nachtleven. Ben je meer op zoek naar rust, dan zijn er talloze bestemmingen in de bergen die je op het gebied van rust, luxe en natuur alles

Atilay Uslu.

te bieden hebben. Tevens kan je schitterende wandeltochten door de bergen van Corfu maken. Mocht je een dagje met een jeep of huurauto er op uit willen kan dit gemakkelijk. Corfu is groot zat om in een aantal dagen te ontdekken, maar ook klein genoeg om elke avond weer met je auto naar je hotel of appartement te rijden.

Zakynthos. Zakynthos is het meest zuidelijke eiland van de Ionische Eilanden. Het is een prachtig groen eiland dat bekend staat om de bedreigde zeeschildpad "Caretta caretta" die hier haar eieren legt. Buiten de prachtige stranden heeft Zakinthos ook heel veel interessante bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld het dorp Anafonitria, met zijn fascinerende vijftiende eeuwse klooster en Maherado, met veertiende eeuwse kerken. Of het bergdorp Keri, vanwaar de zonsondergang en de overweldigende zeegrotten te bewonderen zijn. Andere populaire toeristische bestemmingen zijn Laganas, Tsilivi en Agios Sostis. Judith Buitenhuis

Corendon Boeing op Gran Canaria Komende winter stationeerd Corendon Dutch Airlines één van haar Boeing’s op Gran Canaria. Daarmee gaat de Nederlandse luchtvaartmaatschappij drie Duitse touroperators bedienen. Las Palmas, de hoofdstad van het Canarische eiland wordt dagelijks aangevlogen door ondermeer REWE, Alltours en FTI vanuit verschillende Duitse luchthavens. “Het is een ideale manier om onze vloot actief te houden in de winter”, zegt topman Atilay Uslu.

www.reisburoactueel.nl

19


Reisburo Actueel Nieuws

Wonderful Indonesia en Singapore Airlines pakken groots uit met Mega-educational Singapore Airlines vliegt dit jaar 40 jaar op Indonesië. Tijd voor een feestje moet de Singaporese luchtvaartmaatschappij hebben gedacht. In samenwerking met Wonderful Indonesia organiseerde Singapore Airlines een mega-educational waarbij ruim 80 reisagenten de grootste archipel ter wereld bezochten. De reisagenten vertokken en masse naar Sulawesi, Sumatra, Java en Lombok. Tijdens een spectaculair eindfeest in Singapore werd de boodschap duidelijk; je vliegt via Singapore eenvoudig en comfortabel naar maar liefst dertien bestemmingen in het veelzijdige Indonesië.

Bali is voor veel Nederlandse reisagenten één van de best verkochte bestemmingen in Azië. Nederlanders zijn dol op het hindoeïstische eiland. De relaxte sfeer, de smiling people en de lekkere Indonesische keuken zijn inmiddels een begrip. Maar wie denkt dat Indonesië stopt bij Bali heeft het mis. Tijd voor Wonderful Indonesia en Singapore Airlines om groots uit te pakken met de veelzijdigheid van ’s werelds grootste archipel. Ruim 80 reisagenten ontdekten Sumatra, Java, Lombok en Sulawesi.

Sumatra De avontuurlijke reisagenten schreven zich massaal in op Sumatra. Met één doel: orang-oetans spotten in de jungle. Evaline Kling (Sales Executive, Asfalea Travel) kijkt terug op een onvergetelijke reis. “Orang-oetans spotten in het wild was een bijzondere ervaring. Indruk maakte vooral de rijke cultuur op Sumatra. Totaal onverwacht, maar de ontmoeting bij de Batakbevolking thuis in de omgeving van ’s werelds grootste kratermeer Lake Toba zal ik nooit meer vergeten. Horas!”

Java Cultuurhoofdstad Java staat bekend vanwege het

ruime aanbod cultuur: van de meest indrukwekkende tempels tot aan traditionele batikkleding, een drukkunst op textiel welke typerend is voor de Indonesische cultuur. Een bezoekje aan ‘s werelds grootste boeddhistische tempelcomplex, de Borobudur, stond hoog op het verlanglijstje van de reisagenten die Java bezochten. Het ochtendtafereel bleek onbeschrijfbaar mooi. De treinreis van Jogjakarta naar Bandung bleek minstens zo mooi. Kilometers spoor schieten door de bergen langs vulkaanlandschappen en ongerepte natuur. Volgens Bjorn de Roos (Accountmanager, SRC Groepsreizen) is de treinreis een must-do voor de Nederlandse toerist.

Lombok Met een onlangs geopend vliegveld is Lombok het veelbelovende broertje van Bali. In vergelijking met het drukkere Kuta en Sanur is het hier vooral de rust die regeert. Volgens Monique van Putten (Travel Agent, IGT Companies) is Lombok de ideale combinatie voor rustzoekers en backpackers. “De kleinschalige dorpjes en prachtige natuur maken het een ideale vakantiebestemming. En niet te vergeten: het witte zand op de Gili’s is heerlijk zacht. Ik wil terug!

Winnende coverfoto Femke Hazewinkel, werkzaam bij Klooster Reizen in Stadskanaal, maakte net als haar reisgenoten volop foto’s tijdens de prachtige trip. Haar foto van de zonsopkomst bij de wereldberoemde Borobudur tempel is door de jury van Reisburo Actueel gekozen tot de winnende foto en daarmee staat de cover van deze uitgave van het blad op haar naam. “De foto is gemaakt op woensdag 15 mei. Rond half vier in de ochtend vertrokken wij naar de Borobudur tempel”, zo vertelt ze opgetogen. “Het was prachtig om mee te kunnen maken hoe de zon langzaam opkomt terwijl je op de beroemdste tempel van de wereld zit! Jammer genoeg was het wel wat mistig, maar dat maakte gaf het uitzicht ook wel weer iets mystieks. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik deze prachtige foto heb kunnnen maken. Dat ik daar ook nog een coverplek mee heb weten te winnen is een hele eer! Ik ben er erg blij mee”, aldus Hazewinkel.

www.reisburoactueel.nl

Sulawesi Sulawesi is één relatief nieuwe bestemming in Indonesië. Vooral geliefd vanwege het Bunaken National Park, één van de mooiste plekken ter wereld om te duiken. Noord-Sulawesi is duidelijk een ongerepte en ruige bestemming in Indonesië. Ideaal voor toeristen die het échte Indonesië willen ervaren.

Facebook Niet alleen Femke Hazewinkel viel in de prijzen met haar goed getimede foto. Ook Saskia Bossink van Uniglobe Westland Business Travel verdiende een mooie prijs nadat haar fotocollage de meeste likes behaalde op de speciale facebookpagina. Op die pagina zijn gedurende de hele reis veel reisverhalen en beelden uitgewisseld. “We hadden voor ogen dat die pagina echt een bron van informatie moest worden en hebben de reisagenten aangespoord om zo ook zoveel mogelijk aan kennisdeling te doen”, zo vertelt Mark Denslagen van Wonderful Indonesia. “De honderden posts bewijzen wel dat dat gelukt is. Ondanks dat de verschillende groepen de andere eilanden niet zelf hebben kunnen ontdekken hebben ze er zeker het een en ander van kunnen opsteken, en met die informative op zak kunnen er weer velen klanten geholpen worden!”

21


Reisburo Actueel 22

Nieuws

10 jarig jubileum Airport Weeze groots gevierd Op 25 en 26 mei vierde Airport Weeze haar 10-jarig jubileum en pende de deuren van het oude luchthaventerrein voor haar gasten. Dit jaar staat in het teken van het 10-jarig bestaan van de luchthaven, gelegen net over de grens bij Nijmegen. En dat werd op 25 en 26 mei groots gevierd met alweer het vierde Airportfestival & Travelmarkt waar vele Nederlandse en Duitse bezoekers aanwezig waren. Op het luchthaventerrein waren tal van activiteiten zoals een spectaculaire airshow van onder andere een Rad Bull Airrace Starpilot Mark Jefferies, rondvluchten, een kermis, een internationale travelmarkt en verschillende sportactiviteiten voor de liefhebbers van hardlopen en mountainbiken.

Airportweeze cross Voor de sportievelingen was er op zaterdag 25 mei de spectaculaire mountainbiketour waarbij een deel van het parcours over de start-/landingsbaan loopt. Op zondag 26 mei waren de hardlopers aan de beurt en snelden zij over het terrein. In 2003 werd de voormalige RAF-luchtmachtbasis heropend en ging van start als civiele luchthaven onder de naam Niederrhein Airport (NRN). Sudtours was een van de eerste touroperators die vanaf deze luchthaven haar gasten vervoerde naar zonnige bestemmingen. Nu, tien jaar later, maken tal van Nederlandse en Duitse reisorganisaties gebruik van de luchthaven en is de naam in 2004 veranderd in Airport Weeze.


Reisburo Actueel Nieuws

Sabre Travel Network® wil naar de top Sabre Travel Network® wil in de komende vijf jaar de nummer twee worden op de Nederlandse markt als het gaat om aanbieders van GDS-systemen, dat heeft Luc Dethaey (Managing Director Benelux) laten weten aan Reisburo Actueel. Met die doelstelling moet het Amerikaanse technologiebedrijf of Amdadeus of Travelport achter zich zien te laten. Met nieuwe innovatieve systemen als ‘Sabre Red’ wil het niet alleen in Europa, maar ook in het Midden-Oosten en Afrika een enorme slag gaan slaan.

Terugkeer Dethaey laat weten dat Sabre Travel Network® met Amadeus en Travelport de drie GDSaanbieders zijn op de Nederlandse markt. Met een presentatie voor zo’n vijftien agenten in het luxe Rokin View penthouse (Amsterdam) en een hoge afvaardiging (met Dethaey en Stephane Aita, VP Western Europe) zette het bedrijf dat in de jaren ’50 werd opgericht om luchtvaartreserveringen te veréénvoudigen een eerste stap om haar terugkeer op de Nederlandse (en Europese) markt op stoom te brengen.

V.l.n.r.: Stéphane Aïta (VP Western Europe), Dora Balaton (Benelux team), Christianne Duysen (Benelux team), Sharon Wright (EMEA Product Manager), Priya Duggal (EMEA Product Manager) en Luc Dethaey (Managing Director Benelux).

Groei Officieel startte Sabre Travel Network® haar Benelux-divisie op 1 januari 2013, nadat het jaren stil was geweest rondom het Globaal Distributie Systeem. ‘‘Op dit moment maken er 40 bedrijven in Nederland gebruik van Sabre, maar over vijf jaar willen we dat dit aantal is gegroeid met 20%. Om die doelstelling te behalen, zullen we ons focussen op zowel zaken- als leisure’’, aldus Dethaey. Tijdens de presentatie werden uiteraard de voordelen van Sabre (dat wereldwijd vestigingen heeft in 59 landen) benadrukt, zoals de enorme content waaronder dat van luchtvaartmaatschappijen, autoverhuurbedrijven, cruiserederijen, treinen en hotels. Arjen Lutgendorff

Turkish Airlines viert 80-jarige bestaan met reisagenten Deze maand is het tachtig jaar geleden dat de oprichting van Turkish Airlines plaats vond. Ter gelegenheid van dit jubileum viert de luchtvaartmaatschappij deze week het 80-jarige bestaan samen met ruim honderd reisbureaus. Van 21 tot en met 24 mei brengen medewerkers van het Nederlandse Turkish Airlines kantoor een bezoek aan reisbureaus om een taart te overhandigen en zo samen met reisagenten het jubileum te vieren. Ook maakt de luchtvaartmaatschappij van de gelegenheid gebruik om reisagenten te bedanken voor de steun en goede samenwerking. Turkish Airlines kijkt terug op tachtig jaar boordevol groei en ontwikkeling, waarin de vloot is uitgebreid van vijf naar een Star Alliance luchtvaartmaatschappij met 218 toestellen. Turkish Airlines is de luchtvaartmaatschappij die naar de meeste landen ter wereld vliegt met vluchten naar 226 vliegvelden in 99 landen. Ook voor de toekomst heeft Turkish Airlines ambitieuze groeidoelstellingen, zoals uitbreiding van het routenetwerk, het vergroten van de vloot en een stijging van het aantal passagiers. “De afgelopen tachtig jaar kenmerken zich door een sterke groei van het routenetwerk, de vloot en het aantal passagiers. Ook voor de komende jaren staat het voortzetten van deze groei op onze agenda. Zonder de steun en goede samenwerking met reisagenten, had Turkish Airlines deze sterke groei en dit bijzondere jubileum nooit gerealiseerd. Daarom gebruiken we deze gelegenheid ook om alle reisagenten te bedanken die hebben bijgedragen aan het 80-jarige succes van Turkish Airlines!”

www.reisburoactueel.nl

Winnaars Indian Summer actie bekend Travel Trend heeft de winnaar bekend gemaakt van de Indian Summer actie. Reisagenten maakten de afgelopen maanden bij elke geboekte Canada reis in combinatie met een Air Canada kans op twee gratis vliegtickets. De winnaar is VakantieXperts Houten. Daniëlle en Rudolf brachten namens Air Canada en Travel Trend een verrassingsbezoek aan het winnende kantoor. Vestigingsmanager Mariëlle van Vliet en Marloes van VakantieXperts Houten waren dolblij met de twee gewonnen vliegtickets naar Toronto, Montreal of Quebec.

23


Reisburo Actueel 26

cruise class

Reisburo Cruise Class Cruise Class: Caribbean Wat heeft iedereen in Nederland zin in een paar dagen zonneschijn. Een betere periode dan deze kan je niet hebben om de Caribbean te verkopen. Reisburo Actueel vroeg wat de diverse rederijen er zoal te bieden hebben..

Disney Cruise Lines Met vier schepen in onze vloot is er deze zomer een ruime keus aan cruises in Europa, Alaska en de Bahama’s vanuit Port Canaveral. Ons nieuwste schip, de Disney Fantasy doet de Oostelijke en Westelijke Caribbean vanaf zeven nachten aan. Disney Cruise Line biedt families een unieke vakantiebeleving, een magisch avontuur met de legendarische Disney service, kwaliteit, innovatie en aandacht op zee, voor alle leeftijden en met stops in bruisende havens. Aan boord van de Disney Fantasy zijn gratis Disney gethematiseerde kinderclubs en coole lounges voor tieners vol coole activiteiten. Daarnaast zijn er exclusieve zones voor volwassenen, maar natuurlijk is er meer dan genoeg familieplezier om samen onvergetelijke herinneringen te maken, zoals ontmoetingen met Disney figuren, Pirates Deck Party met vuurwerk, een 3D bioscoop, broadway style shows, elke avond dineren in een ander restaurant… En uiteraard is elke stateroom is van alle gemakken voorzien en beschikt bijvoorbeeld over een gescheiden badkamer en toilet en twee ‘wave phones’ voor gratis gebruik tijdens de cruise. Meer weten? Schrijf je in voor de Disney Cruise Line nieuwsbrief voor de reisagent op Disneystars.com.

Holland International Cruises Half juni komt onze cruise winterspecial uit. In deze special worden complete fly en cruise pakketten gepubliceerd naar typische winterzonbestemmingen zoals het Caribisch gebied, het Midden-Oosten en Europa, zoals de Middellandse Zee en Canarische Eilanden. Vooral op het Caribisch gebied wordt breed

ingezet. We bieden hier naast onze unieke all inclusive cruises met Pullmantur vanaf de Antillen tevens diverse cruises vanaf de Dominicaanse Republiek en Florida aan. De meeste cruises worden gecombineerd met vluchten via ArkeFly. Ook is er ruimte voor enkele bijzondere bestemmingen zoals ZuidAmerika en Indonesië. Alle pakketten worden volledig boekbaar in TUI Online. Voor nog meer mogelijkheden kan worden gekeken in onze jaarbrochure (geldig tot en met 31 maart 2014) of kan contact worden opgenomen met ons cruiseteam. Claudia Terpstra, Productmanager Cruises (TUI Nederland)

SeaDream Yacht Club Elke winter varen de jachten van SeaDream in de Caraïben. In het najaar van 2013 vaart SeaDream I voor de eerste keer naar de Caraïben van de Pacific; Costa Rica. In januari 2014 vaart het schip dan vanuit Colon via Jamaica en de Dominicaanse Republiek naar San Juan om van daaruit, afwisselend met Saint Thomas en Sint Maarten naar de vele idyllische haventjes in de regio vor anker te gaan en de gasten unieke plaatsen en belevenissen aan te bieden, weg van de massa. In het bijzonder de afvaart op 15 februari met vertrek en aankomst in Marigot, Sint Maarten is een uitgelezen kans met rechtstreekse vluchten vanuit Nederland. Tijdens deze route blijft het jacht een ganse nacht in St. Barth’s, het St. Tropez van de Caraïben. Gasten ontdekken Sandy Ground, Falmouth, Guadeloupe, St. Kitts en proeven van de Champagne & Caviar Splash in Nevis.

De voorzieningen aan boord van de jachten van SeaDream Yacht Club zijn All Inclusive en omvatten voor de 112 gasten aan boord alle gastronomische maaltijden, open bar met geselecteerde A-merken, fooien, golfsimulator, gratis mountainbikes en een eigen platform met gemotoriseerde en niet-gemotoriseerde watersporten.

Carnival Cruises Voor velen staat een bezoek aan de Caribbean, naast het prettige klimaat, voor ontspanning en fun. En laat dat laatste, fun, nu net iets zijn dat ook bij Carnival Cruises hoog in het vaandel staat. Er is geen beter gebied te bedenken voor spetterende pool-parties, dek games, of simpelweg een cocktail in één van de jacuzzi’s, dan het Caribisch gebied. In de nieuwe winterbrochure van Zeetours Cruises, welke nog nooit zo vroeg in de ANVR reisbureaus lag, vindt je volop aanbod van Carnival Cruises terug. Diverse korte en langere cruises vanuit Miami naar o.a. Mexico, Belize, St. Thomas, Grand Cayman of de Antillen, maar ook cruises vanuit tropisch Puerto Rico, waarbij je direct in het hart van de Caribbean van start gaat en bijna iedere dag een andere bestemming aandoet. Zeetours Cruises biedt ook een aantal unieke arrangementen aan, waarbij je een Carnival Caribbean cruise combineert met bijvoorbeeld een aantal dagen Puerto Rico, een verblijf in Miami, of een fantastisch arrangement in combinatie met Orlando’s pretparken. Terug te vinden in de nieuwe winterbrochure, of op de speciale agentensite. Marcel von Rotz (directeur Zeetours Cruises)

Royal Caribbean International De naam zegt het al...niemand kent de Caribbean beter dan Royal Caribbean International! Hoewel de rederij oorspronkelijk begonnen is met cruises in de Caribbean heeft de rederij een wereldwijd aanbod aan cruises. Uiteraard is de rederij nog altijd goed vertegenwoordigd in het gebied. Cruisen in de Caribbean kan onder meer aan boord van de grootste


Reisburo Actueel cruise class

cruiseschepen ter wereld: Allure of the Seas of Oasis of the Seas! Andere mogelijkheden zijn onder meer 3- of 4-nachten cruises naar de Bahamas vanuit Miami met Majesty of the Seas of cruises naar onder meer Labadee, het eigen eiland van de rederij, welke alleen toegankelijk is voor de eigen gasten. Het grote voordeel van de Caribbean als cruisebestemming is dat het gehele jaar boekbaar is! Royal Caribbean Int’l is door het brede aanbod en goede service geschikt voor iedereen. Door het informele karakter van de rederij zijn de schepen ook geschikt voor klanten die voor het eerst gaan cruisen. Denk Caribbean, boek Royal Caribbean Int’l!

AIDA Cruises Prachtige landschappen, verlaten stranden, levendige steden en kleurrijke gevels. De unieke vreugde van de Caribbean ga je absoluut meemaken wanneer je met een schip van AIDA een cruise door het gebied maakt. Wie met AIDA Cruises de betoverende eilanden van de Caribbean bezoekt, kan het dagelijks leven in Nederland ver achter zich laten. Tijdens een cruise ontdek je het paradijs van de onderwater wereld. Raad je klant bijvoorbeeld de cruise naar onder andere Barbados en St. Lucia, Dominicaanse, Guadeloupe, Antigua Cathedral, Aruba, Curaçao, Bonaire, Isla Margarita en Grenada aan. Kajakken door de mangroves op

Antigua, zonnebaden op het prachtige strand van Aruba of snorkelen rondom Curaçao. Lang na uw Caribische cruise met AIDA zult u zich de warmte en de aanstekelijke lach van de mensen van onder meer de Dominicaanse Republiek, Jamaica of de Antillen nog herinneren. Star Clippers De vloot van deze kleinschalige rederij afkomstig uit Monaco telt de drie grootste houten zeilschepen ter wereld. Omdat de schepen relatief klein zijn kunnen ze daar aanmeren waar grote cruiseschepen niet kunnen komen. De schepen van Star Clippers ademen de intieme sfeer van een privéjacht. Ook in het Caraibisch gebied varen de schepen van Star Clipper. Wat dacht je van een zeilcruise in de azuurblauwe wateren van St. Kitts ligt en een zeven nachten durende cruise langs de Schatten eilanden. Startplaats van deze romantische reis is St. Maarten. De Royal Clipper, één van de schepen van Starclipper, is houder van het Guinness World Record als grootste zeilende vijfmaster ter wereld en het vlaggenschip van de Star Clippers vloot, met een capaciteit van 227 passagiers. Een prachtige reis op dit schip is de route vanuit Barbados en biedt een verblijf van zeven nachten rondom de Benedenwindse eilanden en zeven nachten in de Grenadinen. De Star Flyer vaart sinds 1991 en biedt plaats voor 170 passagiers, evenals de Star Clipper.

www.reisburoactueel.nl

Een nieuwe route welke in 2014 geïntroduceerd gaat worden is een cruise vanuit Cuba waar zes of zeven nachten aan boord doorgebracht wordt en vervolgens doorvaart naar St. Maarten, via Aruba, Bonaire en Curaçao in elf nachten. Er zijn verschillende gradaties in hutten op elk schip, te beginnen met een comfortabele hut van veertien vierkante meter. Zelfs de kleinste hutten hebben een tweepersoonsbed (of twee eenpersoonsbedden), een TV, DVD Speler, veel bergruimte, een eigen badkamer met douche en een haardroger. De meest luxueuze hutten hebben een whirlpool en directe toegang tot het buitendek en zijn ook voorzien van een gratis minibar.

Azamara Club Cruises De rederij heeft als slogan: ‘You’ll love where we take you’, en dit geldt ook voor de bestemmingen West Indies & Caribbean. De West Indies; een smeltkroes van culturen, voeg daar suiker en rum aan toe en het is een ideale cruisebestemming: ieder eiland is anders, maar allemaal even ongedwongen en idyllisch. Ook de Caribbean met haar verschillende stranden waar men heerlijk kan zwemmen, snorkelen of zelfs vissen is een echte cruisebestemming. Van eind november t/m eind maart 2014 heeft de rederij diverse West Indies & Caribbean Cruises op het programma staan. Azamara Club Cruises is geschikt voor de ervaren reiziger die zich interes-

27


Reisburo Actueel 28

cruise class

seert in wereldwijde cruises aan boord van kleine schepen. De rederij kent verrijkings- en entertainmentprogramma’s die toegespitst zijn op de bestemmingen die tijdens de cruise aangedaan wordt. Het kenmerk van de rederij is Longer Stays & More Overnights, wat betekent dat men niet alleen een bezoek brengt aan inspirerende bestemmingen, maar men ook meer tijd heeft om ervan te genieten!

Princess Cruises Door haar jarenlange ervaring, voelt Princess Cruises zich uitermate goed thuis in de Caribbean. Net zo afwisselend als het leven aan boord van de moderne schepen, met enorme variatie aan restaurants, faciliteiten en activiteiten, zijn de routes. Voor de first-timer zijn er aantrekkelijk geprijsde weekcruises vanuit Florida naar de Oostelijke- of Westelijke Caribbean. Eén van de Princess schepen draagt zelfs de naam van dit populaire vaargebied: de Caribbean Princess! Kiest jouw klant liever voor een langere cruise,

dan zijn er diverse 11- en 12-daagse cruises naar o.a. de Antillen, of tropische pareltjes als Dominica, Anitigua of St. Kitts. De meer gevorderde cruiser kiest b.v. voor een cruise door het imposante Panamakanaal, waarbij zowel een aantal Caribische als Midden-Amerikaanse havens worden aangedaan. Voor welke cruise je ook kiest, bij Zeetours Cruises kun je deze zowel als ‘cruise-only’ als pakketreis reserveren, inclusief noodzakelijke vliegreis en hotelovernachting, aangevuld met eventuele optionele transfers. De extra vroeg uitgekomen Zeetours Cruises winterbrochure, met hierin volop Caribbean aanbod van Princess, ligt inmiddels bij alle ANVR reisbureaus. Marcel von Rotz, directeur Zeetours Cruises

Holland America Line Lange witte zandstranden, verkoelend blauw water, wuivende palmbomen, een tropische droom en dat allemaal voor jezelf. Half Moon Cay, een 65 acre privé-eiland, ligt voor je klaar

om ontdekt te worden. Wandeltochten over het witte strand, paardrijden door de branding, diverse watersporten of elkaar het jawoord geven in Bahamaanse Kapel; Half Moon Cay is the place to be in de Caribbean! Beter dan een drie kilometer lang zijdezacht zandstrand en helderblauw water kon het haast niet worden, Holland America Line deed toch een poging. Door het toevoegen van luxe voorzieningen, faciliteiten en activiteiten maakt een bezoek aan Half Moon Cay je vakantie onvergetelijk. Het eiland heeft een volledig uitgerust kinderspeeltuin inclusief het Half Moon Lagoon Aqua Park, waar kinderen onder toezicht kunnen zwemmen. Er zijn Eco fietsen te huur waarop de historische bezienswaardigheden van het eiland ontdekt kunnen worden. Liever rondstruinen op de stromarkt, waar sieraden versierd met parels en parelmoer worden verkocht? Ook de actieve vakantieganger kan op Half Moon Cay zijn hart ophalen. Windsurfen, zeilen, snorkelen, diepzeevissen en kajakken, aan watersport-activiteiten geen gebrek. Paarden staan te trappelen om door de branding te draven. Ben je een ervaren ruiter? Rijden op een zwemmend paard is een unieke ervaring die je hier kunt beleven. Meer een vogelliefhebber? Het eiland is zo puur natuur dat het door de Bahamian National Trust is aangewezen als internationaal vogelreservaat. Er zijn diverse natuurwandelingen en vogelroutes met uitleg door het acht hectare grote broedgebied van het eiland. Maar ook voor een heerlijke massage langs het strand, voor een avontuur met pijlstaartroggen of voor een dutje in een hangmat onder een palmboom, Half Moon Cay is de ideale vakantieplek. Het onbewoonde eiland biedt haar Holland America Line gasten al meer dan 15 jaar een unieke, rustgevende vakantie met voor ieder wat wils. Half Moon Cay is onderdeel van de meeste Holland America Line cruiseroutes naar de Caribische Eilanden en het Panamakanaal, die een rondvaart maken vanuit Fort Lauderdale. De Holland America Line schepen zijn de enige schepen die gedurende het jaar aanmeren bij het tropische Half Moon Cay. Kom en ontdek zelf waarom Half Moon Cay 11


Reisburo Actueel cruise class

jaar op rij de Readers' Choice Award voor ‘Best Private Island’ van Porthole Cruise Magazine's heeft gewonnen en waarom gasten van Holland America Line het hun ‘favoriete aanleghaven’ noemen in het Caribisch gebied.

Celebrity Cruises Celebrity Cruises is een moderne en luxe 5-sterren rederij, en kent een doelgroep die service en kwaliteit belangrijk vindt voor een passende prijs. Cruisen in de Caribbean met Celebrity Cruises: het aanbod cruises is erg veelzijdig. Van 7-nachten cruises naar de Bahamas en in onze winter varen er verschillende schepen in het Caribische gebied die vijf, zeven en zelfs 14-nachten cruises doen. Het uitgebreide aanbod cruises hangt samen met de vertrekhavens van de verschillende schepen: Fort Lauderdale, Miami, San Juan en Cape Liberty N.J. Om geheel ontspannen te beginnen aan de cruise, of af te sluiten, heeft Celebrity Cruises Caribbean Sea & Stay Packages; men kan voorafgaand of na afloop van de cruise een hotel boeken zodat men voldoende tijd heeft om alle culturele en historische attracties in de omgeving te bezoeken.

Caribbean cruise-paradijs Ongerepte natuur, iedere dag een ander eiland, volop watersportmogelijkheden, spectaculaire zonsondergangen, tropische cocktails, steeldrum bands en azuurblauwe zee… Wie krijgt er geen vakantiekriebels bij deze woorden? Al sinds jaren is de Caribbean dé cruisebestemming bij uitstek. Vooral in onze winter is het natuurlijk een verleidelijke vakantiekeuze voor jouw klant! De Caribische Eilanden hebben veel te bieden. De oostkant biedt eindeloze shopmogelijkheden en jungleachtige binnenlanden. Zuidelijk Caribbean is populair bij de Nederlanders vanwege de ABC eilanden die vaak in deze vaarroutes voorkomen. En dan zijn er nog eilanden met Franse en Engelse invloeden… Om een aantal schepen te noemen die de Caribbean aandoen: De populaire Carnival Breeze, de spraakmakende Allure en Oasis of the Seas en de gloednieuwe Royal Princess. Vind je klant het te ver vliegen voor een weekje cruisen? Florida zelf biedt met haar Disney parken, het mondaine Miami en natuurgebied de Everglades ook volop vertier voor een vakantieverlenging.

Het salesteam van Cruise Travel adviseert je graag! Agnes Thijs (Sales Manager Cruise Travel)

of zestien nachten met een bezoek aan onder andere de havens in Mexico, Puntarenas (Costa Rica) en Cartagena in Colombia.

Zeetours Cruises

Costa Cruises

Met meer dan 50 jaar ervaring en ruim 30 ervaren en enthousiaste cruisespecialisten, kun je bij Zeetours Cruises uitstekend terecht voor een cruise in ieder vaargebied, dus ook het kleurrijke en relaxte Caribisch gebied, ideaal voor de startende én ervaren cruiser. Korte weekcruises gaan met name naar de Westelijke Caribbean, met havens in Mexico, op Grand Cayman of Jamaica, of naar de Oostelijke Caribbean, waar St. Thomas, St. Maarten en Puerto Rico vaak op het programma staan. De langere cruises gaat vaak net even iets zuidelijker, waarbij Aruba, Bonaire en Curacao absolute topbestemmingen zijn, of door het Panamakanaal. Bij Zeetours Cruises kun je terecht voor honderden unieke cruises met zo’n twintig rederijen. Voor iedere klant is er dan ook wel een geschikte cruise te vinden. Ben je ervaren cruiseverkoper, dan kies je zelf de ideale cruise uit op onze website. Heb je een steuntje in de rug nodig? Bel dan met onze vriendelijke en behulpzame specialisten, die je helpen een perfect passende cruisevakantie, desgewenst als complete pakketreis uit te zoeken. De nieuwe winterbrochure ligt, eerder dan ooit, al bij jullie in de schappen! Marcel von Rotz, directeur Zeetours Cruises

Wij vieren dit jaar ons 65-jarig bestaan. We kijken normaal gesproken graag vooruit, maar in dit speciale jaar kijken we wat vaker terug en het Caribisch gebied neemt een bijzondere plek in onze geschiedenis in. Wij waren namelijk de eerste aanbieder van cruises in de Caribbean en dat was al in 1959. Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en vele rederijen zijn ons daar inmiddels gevolgd. Wij pionierden verder en ontdekten nieuwe vaargebieden, zoals cruises vanuit Dubai. Een prachtig en zeer populair alternatief voor de winterzon, maar het kleurrijke Caribisch gebied is natuurlijk uniek en blijft een belangrijk vaargebied voor ons. Daarom ben ik ook zeer blij dat we komende winter met drie schepen in het Caribisch gebied zijn vertegenwoordigd. We gaan winter 2013/14 weer door met de populaire ‘Caribische Parels’. Dit jaar wordt deze vaarroute uitgevoerd door de Costa Magica en gaat vanaf Guadeloupe naar Sint Maarten, la Romana (Dominicaanse Republiek), Antigua en Martinique. Eveneens vanuit Guadeloupe vaart de Costa Mediterranea naar Grenada, Antigua, Barbados, St. Lucia en Martinique. Deze route wordt afgewisseld met een vaarschema dat wederom vanuit Guadeloupe de eilanden Isla Catalina (Dom. Rep.), Tortola, Sint Maarten, Saint Kitts en Dominica aandoet. Tenslotte is de Costa Luminosa aanwezig in dit gebied met 10-daagse cruises. Vanuit Miami vaart dit schip naar de Bahama’s, Jamaica, de Kaaiman eilanden, Honduras en Mexico.

NCL Tussen het aanbod van NCL met vertrekken vanuit verschillende Amerikaanse havens zit wel één heel bijzonder vertrek, namelijk de ‘Pride of America’s’. Een reis met zeven nachten richting Hawaii. Het schip bezoekt alle vier de hoofdeilanden en verblijft rond de 85 uur in de haven. Dus de gasten van NCL hebben juist op deze cruise van NCL uitgebreid de tijd om deze geweldige bestemming te bezoeken. De zomer is het seizoen om Alaska te bezoeken. Tot september 2013 en van mei tot september 2014 varen drie schepen 8-daagse Alaska cruises vanuit en naar Seattle en tussen Vancouver en Whittier. Vanaf eind september 2013 en tot en met februari 2014, biedt NCL diverse Panamakanaal cruises tussen Los Angeles en Miami (in één geval New Orleans) van veertien

www.reisburoactueel.nl

Verder wil ik ook graag onze Value Package nogmaals onder de aandacht brengen. Naast de Classic, Premium, Samsara en Suite categorieën is de Value Package ons nieuwe promotietarief. Aan de Value Package zijn specifieke voorwaarden verbonden, hutten zijn op garantie basis, onmiddellijke bevestiging, aanbetaling van 25% bij de boeking, en daarvoor geldt wel het allerscherpste instaptarief! Daniele Felix, Sales- en Marketing Director Benelux

29


Reisburo Actueel 30

Nieuws

CarDelMar start samenwerking met Mondygo en TravelXL Het team van Travelport na afloop van de roadshows.

Travelport Roadshow inspireert In samenwerking met NH Hoteles organiseerde Travelport de derde editie van de roadshow. De “Lente editie”. Met boordevol informatie en de mogelijkheid om vragen te stellen was het voor de aanwezige reisagenten een perfecte manier om zich verder te laten informeren over de producten. Tijdens de roadshow kwam ook het Travelport Merchandising Platform ter sprake dat onlangs is gelanceerd. Het platform maakt het voor luchtvaartmaatschappijen mogelijk om op een onderscheidende manier producten en aanbiedingen te verspreiden via reisbureaus. Reisagenten hebben toegang tot alle producten van luchtvaartmaatschappijen en kunnen deze makkelijker vergelijken om tot een goede keuze te komen voor hun klanten.

De vakantiehuurautobroker CarDelMar heeft weer twee nieuwe partners in Nederland voor zich kunnen winnen. Binnenkort verschijnt het aanbod van CarDelMar op het reisportaal Mondygo.nl en zullen de reisburo’s van TravelXL, een keten van twintig vooraanstaande reisbureaus de huurauto’s van CarDelMar aanbieden. Op www.mondygo.nl zal CarDelMar binnenkort als huurautopartner aangeboden worden. De verkoop via fysieke reisbureaus versterkt de huurautobroker door de overeenkomst met TravelXL: Het huurautoaanbod van CarDelMar is per direct via alle vestigingen van de reisburoketen boekbaar. De online-integratie op www.travelXL. nl volgt binnenkort.

Uitstekende positie ‘‘Na de succesvolle start van ons verkoopoffensief in Nederland, verheugen wij ons over deze nieuwe belangrijke partners’’, verklaart CarDelMar-directeur Carsten Greiner. De huurautoaanbieder werkt ook reeds sinds enige tijd samen met de touroperator World Ticket Center en het onlineportaal Prijsvrij.nl. De nieuwe

samenwerkingsverbanden ziet Greiner als verdere belangrijke stap op de Nederlandse markt. „Met onze aantrekkelijke prijzen en onze prima service nemen wij een uitstekende positie in op de markt. Wij staan open voor verdere deals!“ De broker CarDelMar biedt vakantiegangers sinds maart 2005 wereldwijd huurauto’s aan. Daarbij werkt CarDelMar in meer dan 60 vakantielanden met internationale autoverhuurders zoals Alamo, Avis en Europcar en lokale aanbieders samen. Sinds september 2011 maakt CarDelMar deel uit van de Auto Escape Group. Alle huurauto’s zijn in het reisbureau.


Reisburo Actueel 31

‘‘Onze stewardessen vertellen moppen en zingen liedjes’’ WOW air vliegt vanaf volgende week (5 juni) tot en met 2 september tussen Schiphol en Reykjavik. De IJslandse luchtvaartmaatschappij gaat daarmee de concurrentie aan met Icelandair en is te boeken vanaf € 119 enkele reis inclusief tax. Reisburo Actueel was benieuwd naar deze nieuwe airline (eerste vlucht was op 1 juni 2012) en vroeg Skúli Mogensen (President & CEO) wat we kunnen verwachten.

Waarom hebben jullie als lowcost airline besloten op Amsterdam te vliegen en niet op een andere Nederlandse luchthaven? ‘‘Nadat wij research hebben gedaan en ons hebben laten inlichten, bleek duidelijk dat Amsterdam dé Nederlandse luchthaven was om op te gaan vliegen. Daarnaast hebben we ook gesprekken gehad met partijen die ons verkopen en die bevestigden onze keuze voor Schiphol. Er zijn in het verleden vluchten geweest tussen IJsland en Rotterdam en Eindhoven, maar die vluchten waren geen succes. Uit de verkoopcijfers van dit moment blijkt dat we de juiste keuze hebben gemaakt. Voor IJslanders is Amsterdam bovendien een interessante stad om te bezoeken en de consument is blij dat we met deze route gaan concurreren met andere aanbieders.’’ Zijn jullie al van plan om het aantal vluchten naar en van Amsterdam uit te breiden? ‘‘Ja, we gaan deze zomer en die van 2014 evalueren om uiteindelijk te beslissen of we de frequentie gaan opvoeren en wellicht zelfs het hele jaar te vliegen.’’ Denk je er wel over na om bij goede resultaten ook op andere Nederlandse luchthavens te gaan vliegen? ‘‘Hoewel het aantal passagiers vanuit Nederland nog steeds toeneemt, verwachten we niet dat dit aantal zo hard zal stijgen dat we ook op andere Nederlandse luchthavens zullen gaan vliegen.’’ Hoeveel Nederlandse passagiers verwacht je op jullie vluchten? ‘‘We verwachten iets boven de 3000 Skúli Mogensen (President & CEO).

Nederlandse passagiers die een retourtje boeken vanaf Amsterdam.’’ Werken jullie al samen met Nederlandse touroperators? ‘‘Ja, we zijn zeer enthousiast ontvangen door de Nederlandse markt. Er is lange tijd sprake geweest van een monopolie. De meeste Nederlandse touroperators hebben ons met open armen ontvangen en zeer blij met onze komst. Ze hebben ons tot nu toe al goed verkocht.’’ Veel lowcost airlines werken niet samen met touroperators, waarom jullie wel? ‘‘Wij zijn IJsland en wij zijn gespecialiseerd in IJsland. Veel toeristen vinden het lastig om IJsland individueel te verkennen. Touroperators bieden een waardevolle service aan deze mensen en verkopen veel vluchten. We zouden een heel groot verkoopkanaal buitensluiten wanneer wij niet zouden samenwerken met touroperators.’’ WOW gaat op Newark (USA) vliegen. Hebben jullie al meer Amerikaanse luchthavens in gedachte? Alles op zijn tijd. Eerst Newark. We willen dat New York onze eerste bestemming wordt in de Verenigde Staten en als wij naar onze data en geschiedenis kijken dan weten we dat er plaats is voor meer spelers op deze markt. Het is overigens geen geheim dat wij naar meer bestemmingen op de Amerikaanse markt kijken om er mogelijk in 2015 op te gaan vliegen.’’ Zijn er meer nieuwe bestemmingen in Europa, Azië of Afrika waar jullie aan zitten te denken? ‘‘Wij denken continue na over nieuwe bestemmingen en we zijn aan het kijken naar de mogelijkheden om op Azië te gaan vliegen. Ik kan alleen nog geen bestemmingen noemen op dit moment.’’ Wat is volgens jullie eigenlijk het verschil tussen WOW air en Icelandair? ‘‘Wij zijn goedkoper, simpeler en bieden meer ‘fun’. Icelandair is absoluut een prima luchtvaartmaatschappij, maar er is absoluut ruimte voor twee spelers op deze markt.’’

www.reisburoactueel.nl © Österreich Werbung / Peter Burgstaller.

Waarom willen jullie die fun/wow-factor in alles wat jullie doen? ‘‘Het is leuker om op die manier te werken en wij geloven erin dat als wij dit goed doen dat onze passagiers voor positieve mond-tot-mond-reclame zullen zorgen en wederom met ons willen vliegen.’’ Wat voor ‘wow’ momenten kunnen passagiers verwachten tijdens een vlucht? ‘‘Het zijn de kleine dingen waarmee wij onze passagiers het ‘WOW’ gevoel willen bezorgen, waarbij onze stewards en stewardessen een rol zullen spelen. Zij zijn namelijk vrij om te doen wat ze willen om op die manier voor een ‘WOW’ gevoel te zorgen bij de passagier. Denk aan het vertellen van moppen, het zingen wanneer een passagier jarig is, enzovoorts. Wij hebben drie beloften waardoor wij ‘WOW’ zijn, namelijk lage prijzen, nieuwe toestellen en de grootste lach.’’ En wat is het grootste verschil tussen WOW air en andere lowcost airlines zoals Ryanair? ‘‘Het gemak van het boekingsproces, customer service, beenruimte, comfort aan boord, de sfeer aan boord en nog veel meer!’’ Heeft jullie airline een goede relatie met reisagenten? ‘‘Ja, wij hebben een speciale afdeling die zich concentreert op de samenwerking met reisagenten en touroperators.’’ Hoe moeten reisagenten jullie tickets verkopen? ‘‘De meeste reisagenten verkopen onze tickets via een online reserveringssysteem, zoals bijvoorbeeld Amadeus via de afkorting van onze luchtvaartmaatschappij (W2).’’ Gaan jullie nog een studiereis organiseren voor de Nederlandse markt? ‘‘Wij gebruiken al studie- en famtrips voor reisagenten om hen te enthousiasmeren voor IJsland en WOW air. De periode voor een volgende reis is echter nog niet bekend.’’ Arjen Lutgendorff


Reisburo Actueel Nieuws

Sunair stunt met Summer Cities én BBQ-actie Het succesvolle ‘Sunair’s stad van de maand’ concept breidt enorm uit in juni, juli en augustus. Onder de bekende noemer ‘Summer Cities’ gaat de stedenspecialist in deze zomermaanden bij maar liefst vijf steden een gratis excursie cadeau geven! Volop voordeel voor de klant dus, want ook de gratis 100% stadsgids én de gebruikelijke gratis extra’s in Londen, Wenen, Barcelona en New York blijven gewoon van kracht. Dit alles is van toepassing bij het boeken van een pakketreis. Zo boek je in juni onder andere Rome met

gratis Hop-on-Hop-off en Istanbul met gratis Bosporus Cruise! Naast voordeel voor de klant is er ook voor de reisagent weer een leuke actie: voor het vijfde jaar op rij alweer kan men bij Sunair sparen voor een smakelijke BBQ of gourmet. Deze spraakmakende actie is inmiddels een begrip in de reiswereld! Agenten kunnen zich aanmelden via de speciale actiebutton op SJORS. Hier zijn ook de Summer Cities actieflyers te downloaden en vind je de voorwaarden terug.

Terminal 4 JFK New York uitgebreid Afgelopen week is op John F. Kennedy International Airport in New York de uitbreiding van Terminal 4 officieel in gebruik genomen. Dit gebeurde in aanwezigheid van Jos Nijhuis, President & CEO van Schiphol Group, Richard Anderson, CEO van Delta Air Lines, Patrick Foye, Director van de Port Authority van New York en New Jersey en Michael Bloomberg, burgemees-

ter van New York. De uitbreiding van Terminal 4, die specifiek voor Delta Airlines is gerealiseerd, bestaat uit een nieuwe pier met negen gates, met extra ruimte voor bagage, douane-  en faciliteiten voor grensbewaking.  "We zijn trots op de samenwerking met Delta Air Lines, een vooraanstaand lid van SkyTeam. Door de verbeteringen die met deze uitbreiding

www.reisburoactueel.nl

zijn gerealiseerd, kunnen we onze klanten, de airlines, en hun reizigers nog beter van dienst zijn. Hiermee versterken wij de verbinding tussen de hubs van Amsterdam en New York. Daar profiteren reizigers en ondernemers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan van", aldus Jos Nijhuis. Terminal 4 beslaat nu bijna 186.000 vierkante meter.

33


Reisburo Actueel Nieuws

Salesrun Oad succesvol Het salesteam van Oad is de afgelopen maanden druk geweest met het bezoeken van tientallen reisbureaus om deze van productinformatie te voorzien. Van februari tot april bezochten Tamara Bieuwinga en haar collega Debbie Hendriks tijdens de zogenaamde ‘salesrun’ 35 kantoren verspreid door heel Nederland. Zij werden daarbij meer dan eens op bijzonder ludieke wijze onthaald. “De salesrun was kortom echt een groot succes, maar Debbie en ik kunnen de komende tijd geen taart meer zien”, lacht Bieuwinga.

“Anders dan andere jaren hadden wij reisbureaus dit keer gevraagd zich specifiek in te schijven voor een bezoekje. Eerder maakten wij altijd zelf een verdeling, maar we kunnen helaas niet iedereen bezoeken. Dat reisbureaus nu zelf hun behoefte naar extra informatie konden aangeven

droeg er onder meer toe bij dat veel reisagenten goed voorbereid waren met concrete vragen. Het overgrote deel van die vragen ging, zoals we ook al verwachtten, over het onderscheid tussen Care en Fair. Sommige reisagenten bleken het toch nog wat lastig te vinden om dit goed aan hun klanten uit te kunnen leggen en wij konden hen dankzij ons bezoek met verschillende tips op weg helpen. Als we naar de cijfers kijken van voor en na ons bezoek zien we duidelijk dat deze verkoopargumenten hun vruchten afwerpen”, aldus Bieuwinga.

Webscope aangepast “Uiteraard hebben we naar aanleiding van de bezoeken zelf ook de nodige tips en opbouwende kritiek ter harte genomen. Zo bestond er onder andere wat verwarring over een onderdeel van Webscope. Sinds enkele weken is het namelijk mogelijk om zelf een optie te verlengen (eenmalig voor een Care boeking). Wat echter nog verwarrend bleek te zijn voor reisagenten was of we de optiedatum nu tot of tot en met hanteren. Dat was niet overal consequent doorgevoerd en dat hebben we inmiddels aangepast. Overal staat nu t/m.

VX Elburg winnaar De reisbureaus die een bezoekje kregen van het salesduo gingen massaal in op de vraag om er een ludieke én informatieve get-together van te maken. Zo werd er een gele loper uitgerold door D-reizen in Zwolle, en maakte het team van Reisburo Internoord een leuke nieuwe tekst op het nummer I will follow Him uit de musical Sister Act. “Uiteindelijk waren we het meest onder de indruk van VX Elburg, vooral vanwege hun goede ondernemerschap. Zij hadden tevens een geweldig leuk gedicht geschreven en een feestelijk ontvangst, en zijn daarmee de winnaar van de Salesrun. 6 juni gaat het hele team naar de musical Sister Act”, aldus Bieuwinga.

www.reisburoactueel.nl © Österreich Werbung / Peter Burgstaller.

Judith Buitenhuis

35


Reisburo Actueel 36

Nieuws

Veel belangstelling voor Emiraten Bij Emiraten denken veel consumenten nog steeds alleen aan Dubai. Er is dus voldoende werk voor de Zeven Emiraten om meer bekendheid in Nederland te krijgen. Daarom bezocht een een grote toeristische delegatie uit onder meer Abu Dhabi, Dubai, Sharjah| Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah om zich als een aantrekkelijke toeristische bestemming in het Midden-Oosten te profileren. Deze

bijeenkomst, die plaatsvond in het Kurhaus in Scheveningen trok meer dan 200 geintereseerde bezoekers, waaronder een grote groep Nederlandse reisagenten en touroperators. Excellentie Mr. Abdalla Hamdan Alnaqbi (Ambassadeur UAE in NL) was zeer verheugd zo’n grote belangstelling te zien. TJ van Apeldoorn

Ethiad airhostess met in het midden de Ambassadeur van de VAE Excellentie de heer Abdalla Hamdan Alnaqbi.

Vlnr: Director overseas promotions van het NCTA (National Council of Tourism & Antiquities de heer Abdulla AlHammadi, Nabila Harboul – Product Manager MENA Skytours en Marc Hofman van Skytours, Head Production Department & Commercial Manager

Zuid-Korea hoopt op meer Nederlandse bezoekers Korean Air biedt een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Seoul, je hebt geen vaccins nodig om naar deze bestemming af te reizen en je hoeft geen duur visum aan te schaffen de eerste negentig dagen. Je vindt er prachtig natuurschoon, en de vluchtduur is te overzien. De accommodaties zijn van hoog niveau en eenmaal aangekomen reis je gemakkelijk van A naar B dankzij een uitgebreid bussysteem en hoge snelheidstrein. Toch staat Zuid-Korea tot op heden in de schaduw van andere Aziatische bestemmingen als Thailand, China en Japan. Maar daar komt binnenkort verandering in. Althans, als het aan de Zuid-Koreaanse delegatie ligt die onlangs een bezoek bracht aan ons land.

De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van de Korea Tourism Organisation (KTO) de regio Gyeongsangbuk-do, high-end luchtvaartmaatschappij Korean Air en incoming agent US Travel die in samenwerking met Marketing en PR-bureau Aviareps een avond voor reisagenten en touroperators organiseerde in het Radisson Blu op Schiphol.

Bijzonder Aziatisch aanbod "Nederland en Zuid-Korea hebben al jarenlang een goede handelsrelatie en de zakelijke reiswereld weet het bruisende Seoul dan ook goed te vinden. We hopen echter dat toeristen ook

komen ontdekken hoe bijzonder veelzijdig het land is", aldus Lati fa Ait Sidi Hammou van KTO. "Zuid-Korea heeft diverse nationale parken en kun je een bezoek brengen aan lokale dorpjes waar je kan overnachten in een Hanok, een traditionele woning. Ook vind je er prachtige tempels en kun je in retraite bij de monniken die daar tot op de dag van vandaag het Boeddhisme bestuderen. Tevens kun je in Zuid-Korea terecht voor een prachtige hike-tocht op het vulkanische eiland Jejudo. Dit eiland staat onder meer bekend om de duikende vrouwen. Zij duiken naar ongeveer twintig meter diepte zonder enkele duikapparatuur om vis te vangen. Ten slotte zijn er gedurende het hele jaar grote internationale festivals.

Intresse neemt toe De afgelopen jaren is de intresse in de bestemming langzaam toegenomen, maar dat is sinds maart enigszins gestagneerd vanwege de nieuwsberichten uit de regio. "Die dreiging tussen Noord- en Zuid-Korea bestaat echter al veertig jaar en tot een oorlog gaat het echt niet komen", aldus Donghee Cho, Sales manager van Korean Air. "Nederlandse reizigers kunnen dan ook met een gerust hart ons land bezoeken, waartoe is ze van harte uitnodig." Judith Buitenhuis


Reisburo Actueel Nieuws

Bruisend Boekarest nog beter bereikbaar Een citytrip naar Boekarest wordt dankzij vier extra vluchten per week van de Roemeense luchtvaartmaatschappij TAROM ineens een stuk aantrekkelijker.

De airline vloog weliswaar al dagelijks tussen Amsterdam en de Roemeense hoofdstad, maar de vertrek en aankomsttijden waren voor een leuke weekendtrip of midweek niet ideaal. "Dat is dan ook één van de reden om die vier vluchten met andere vertrektijden aan ons schema toe te voegen’’, vertelt General Manager Laurentiu Mezei van TAROM in Nederland tijdens een bijeenkomst op de Roemeense ambassade in Den Haag.

Laurentiu Andrei Mezei, GM Tarom Nederland.

‘‘Onze vluchten beginnen en eindigen natuurlijk altijd in Boekarest, dat is vanzelfsprekend voor een Roemeense luchtvaartmaatschappij. Onze dagelijkse vlucht naar Amsterdam vertrekt dan ook altijd om 09.00 uur, met aankomst in Nederland om 11.00. Als je dan dus een lang weekeinde naar Boekarest wilde, kon dat voorheen niet heel efficiënt. Als je twee nachten wilde blijven, kon je er ook maar twee dagen rondlopen, want op de ochtend van je derde dag, moest je dan vroeg uit de veren om het vliegtuig van 09.00 uur te halen. Het is natuurlijk veel prettiger om ergens maar twee nachten hotel te hoeven boeken en er toch in elk geval drie dagen van een stad te kunnen genieten.’’

Die vertrekken om 13.30 uur uit Boekarest. ‘‘Overigens zijn de nieuwe vluchten uiteraard niet alleen ingevoerd om een bezoek aan Roemenië voor Nederlandse toeristen interessanter te maken. Er is ook gewoon een sterke vraag vanuit de markt naar meer capaciteit tussen Nederland en Roemenië. Er is simpelweg groei van het aantal zakenreizigers uit beide landen die heen en weer vliegen of via het netwerk van Tarom door gaan naar andere bestemmingen. We hebben niet alleen geweldige verbindingen met aantrekkelijke bestemmingen in het Midden-Oosten, maar we zijn ook de ideale toegangspoort naar opkomende landen als Moldavië. Tarom heeft in deze hoek van Europa nu éénmaal een geweldig netwerk met vele verbindingen en dat maakt ons interessant voor Nederlandse zakenreizigers naar die regio.’’

Geweldig netwerk

Niet veel

Daarom zijn vier extra vluchten toegevoegd op de maandag, woensdag, vrijdag en zondag.

Bij TAROM mag je altijd 23 kilo ruimbagage inchecken en ook nog eens tien kilo handba-

Efficiënt

gage meenemen. ''Ook bieden wij aan boord nog de vroeger overal gebruikelijke complete service; dus met warme maaltijden en gratis drankjes. Een retourtje Boekarest is bijvoorbeeld al boekbaar vanaf € 150 ex taxen en dat is niet veel voor de gemiddeld zo’n drie uur durende vlucht tussen Amsterdam en Boekarest!’’ Maurice Heijnen

Vluchtschema TAROM Dagelijks Amsterdam – Boekarest – 12.15 uur – 16.00 uur Boekarest – Amsterdam – 09.00 uur – 11.00 uur Vier per week ma, woe, vrij, zon Amsterdam – Boekarest – 16.20 uur – 20.05 uur

www.reisburoactueel.nl

Boekarest – Amsterdam – 13.30 uur – 15.30 uur

37


Reisburo Actueel 38

Nieuws

Reisagenten positief verrast na scheepsbezoek neoRomantica Cultureel en natuurlijk erfgoed Savognin

‘‘Het ziet er toch echt anders uit dan de andere schepen van Costa Cruises’’, dat was de meest gehoorde reactie tijdens de eerste mogelijkheid om de Costa neoRomantica deze

De omgeving rondom het idyllische plaatsje

zomer te bezoeken.

Savognin Zwitserland is een goede tip voor ontdekkingsreizigers die graag actief zijn in een spectaculaire, natuurlijke omgeving.

De regio combineert namelijk een rijk cultureel erfgoed met prachtig ruige bergketens, steile ravijnen en heuvelachtige bergweiden in het Parc Ela, het grootste natuurpark in Zwitserland. Het park wordt doorkruist door 1000 kilometer aan wandelpaden, en de 240 kilometer bewegwijzerde fietsroutes bieden veel afwisseling. Een vakantie in deze mooie regio zal ongetwijfeld een blijvende indruk op je maken. Tel daar het milde klimaat met veel zonnige dagen bij op en je begrijpt al snel dat deze regio een waar paradijs voor mountainbikers en wandelaars is. Savognin biedt tevens plezier en ontspanning voor het hele gezin. Bezoekers van alle leeftijden genieten er van een all-inclusive aanbod, en als je ten minste één nacht in een accommodatie in de regio veblijft, kun je gratis gebruik maken van een aantal diensten zoals de bergbanen, een fiets-bus en een wandel-bus, de Postbus in het dal en de toegang tot de Pinocchio kinderClub. Een echte aanrader is een treinrit met de Rhätische Bahn, die slingert ook een stukje door deze regio en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.   Op cultureel vlak kun je genieten van een bezoek aan het muziektheater Origenes, dat is gelegen in het bijna 800-jaar oude kasteel Riom. Theater, opera, muziek, geluid en zang worden hier volledig geherinterpreteerd. Tenslotte heeft de regio ook veel bijzondere accomodaties te bieden. Zo kunnen je klanten hier een nachtje verblijven in een echte Mongoolse yurt, zoals ook boer Willem uit het tv-programma Boer Zoekt Vrouw deed.

Voor de eerste bezoekmogelijkheid in Amsterdam was ontzettend veel animo, waar zowel Cindy Langbroek als Annick Geentjens (Salesteam Costa Cruises Benelux) zeer over te spreken waren.

Renovaties De Costa neoRomantica werd in 1993 in de vaart genomen als de Costa Romantica en onderging in 2003 een eerste volledige renovatie. Na een tweede renovatie in 2011 waarbij onder andere twee nieuwe halve dekken werden toegevoegd kreeg het schip de naam neoRomantica. Veel aanwezige reisagenten gaven aan er niet voor terug te deinzen het schip te adviseren aan klanten die bijvoorbeeld de Holland America Line gewend zijn.

Grootste spa ‘‘De neoRomantica is een een luxueus, prestigieus en elegant schip, waarbij het van belang is om te weten dat het niet gericht is op gezinnen met kinderen. Wij richten ons vooral op de consument

Foto’s en video Kijk voor meer foto’s en een video op de Facebook-pagina en het YouTube-kanaal van Reisburo Actueel via www.reisburoactueel.nl.

die op zoek is naar ontspanning en welzijn. De 56 Samsara-hutten waarvan zes suites en 50 hutten met privébalkon en de Samsara Spa over twee verdiepingen (de grootste spa van alle Costa-schepen) is wat dat betreft een usp van dit schip’’. Reisagenten die het schip met eigen ogen willen bewonderen kunnen zich nog inschrijven voor de scheepsbezoeken op maandag 17 juni 2013 en donderdag 25 juli 2013. Op die data ligt het schip bij de Passenger Terminal Amsterdam (PTA). Arjen Lutgendorff

Cindy Langbroek, Senior Sales Executive Nederland Costa Cruises.

Jeroen van Wilgen Graubünden Toerisme

Nieska Wijk (Holland International Mathé De Groot, Wormer), Marianne Höppener (The Travel Club, Reeuwijk) en Marco Beentjes (Reis & Zo, Heemskerk) proberen te laat te komen voor de ontscheping.


Reisburo Actueel Nieuws

Stars and Stripes: volop avontuur in de Verenigde Staten De Verenigde Staten bewijst steeds opnieuw een sterkste merk te zijn als het gaat om toerisme. Dat is ook niet gek. Het land heeft prachtige, tot de verbeelding sprekende werelsteden. In het westen heb je steden zoals San Francisco, Las Vegas en Los Angeles. In het oosten vind je Miami, Orlando en Houston. En natuurlijk mag ook New York, The city that never sleeps, niet in dit rijtje ontbreken.

Naast beroemde steden heeft de VS echter ook prachtige uitgestrekte natuurparken. Veel toeristen maken graag een rondreis om meerdere nationale parken te bekijken. Bijvoorbeeld het indrukwekkende Grand Canyon of Yellowstone, het oudste nationale park van het land. Ga naar de Niagara Falls om prachtige watervallen te zien of maak een actieve wandeling door de Rocky Mountains. Niet voor niets werd de Verenigde Staten in vroeger tijden al het land van de ‘golden opportunities’ genoemd, er is immers voor iedereen wat wils. Reisburo Actueel zet het actuele aanbod daarom nog even voor je op een rijtje.

Expedia TAAP in 1608 voerde de Engelsman Henry Hudson het Nederlandse schip 'Halve Maen' naar de huidige New York Bay. De Verenigde Oost-Indische Compagnie noemde het gebied al snel NieuwAmsterdam. Al meer dan 400 jaar hebben de Nederlanders een passie gehad voor New York en Noord-Amerika. Expedia TAAP (Travel Agencies Affiliate Programme) merkt op dat tot op vandaag meer dan 30% van onze Nederlandse partnerboekingen in 2013 voor Noord-Amerika zijn. 14% van

www.reisburoactueel.nl

deze 30% zijn boekingen voor New York, en 12% voor Manhattan. Expedia heeft meer dan 500 hotels in New York City. Genoeg keuze, dus! New York is één van de topmarkten van Expedia. Maar Expedia heeft van een groot aantal hotelopties in de hele VS. Er is een grote groei in boekingen voor Californië en het zuidoosten van de States. Daarnaast biedt Expedia TAAP een divers aantal activiteiten in de hele VS aan. Luchthaventransfers, excursies en zelfs de laatste Broadwayshows zijn te boeken via Expedia TAAP en beschikbaar voor commissie. Vele agenten ontdekken de extra voordelen van het boeken van theatertickets en ‘Hop on Hop off’ bustours in veel bestemmingen. Met deze bijkomende producten kunnen reisagenten hun expertise aanbieden en tegelijktertijd commissie verdienen door deze extra producten te verkopen. Expedia TAAP werd, na het succes in verschillende andere landen, eind 2010 in Nederland gelanceerd. Nederland is tegenwoordig een van Expedia TAAP's best presterende Europese markten, en naarmate meer en meer partners zich registreren voor het programma, blijft het aantal transacties per maand snel groeien. Meer info over Expedia TAAP vind je op: www. expedia.nl/reisagenten of neem contact op met

39


Reisburo Actueel 40

special USA

André van der Sluis, Regional Sales Manager via: 020-206 1712 of expediareisbureau@expedia. com.

De Jong Intra Vakanties De Jong Intra Vakanties heeft een zeer uitgebreide brochure en net zoals voor al onze verre bestemmingen geldt ook voor Amerika: YES WE CAN! Naast een zeer ruime keuze uit groepsrondreizen met veelal gegarandeerd vertrek en Nederlandstalige reisleiding bieden wij ook een groot assortiment vooraf samengestelde autorondreizen. Heeft de klant andere wensen of ideeën? Dan kan je zelf hun reis naar Amerika samenstellen met vluchten, autohuur, camperhuur, strandhotels, stadshotels en excursies, om de reis nog meer toegevoegde waarde te geven. Vergeet ook onze AirCruises niet, prachtige groepsrondreizen per vliegtuig! Vanzelfsprekend denken onze collega’s van de speciale Business Unit verre reizen graag mee en geven advies. Stuur een mail naar verrereizen@dejongintra.nl en wij sturen kosteloos een volledig op maat samengestelde offerte. Deze wordt in een open Word bestand verstuurd zodat je een eigen logo en aanvullende informatie toe kunt voegen. Kortom

The Sky is the Limit, dus voor alle soorten reizen door Amerika ben je bij de Jong Intra Vakanties aan het juiste adres en alles is boekbaar tot en met 31 maart 2014! Wilfrief Verkaik, Product Manager USA, de Jong Intra Vakanties

Walt Disney World Resort Florida Het Walt Disney World Resort in Florida is zoveel meer dan alleen de vier themaparken. Er zijn twee waterparken, oneindig veel winkels, entertainment, restaurants van wereldklasse, golfbanen en watersportfaciliteiten. En een Walt Disney World Resort Hotel biedt jouw klant naast de legendarische Disney service ultieme rust en ontspanning, midden in de magie! De keuze is geweldig groot, er is een passend Hotel voor iedere smaak en ieder budget. De voordelen van een verblijf in een Disney Resort Hotel? Neem Disney Magical Express: met deze gratis transferservice van de luchthaven Orlando International naar je Disney Hotel een ook je bagage wordt geregeld (ook op de terugweg!). Of de Extra Magic Hours: elke dag gaat één van de themaparken een uur eerder of drie uur langer open. Met je Walt Disney World Resort Hotel ID kun je dan in deze rustige uren

volop genieten van een aantal populaire attracties! Daarnaast bieden we het Disney Dining Plan: de eenvoudigste en voordeligste manier om in meer dan 100 deelnemende restaurants in het resort de maaltijden te gebruiken. Vergeet je klanten ook niet te informeren over Disney‘s Complimentary Transportation: tijdens het gehele verblijf kan je klant gebruik maken van gratis vervoer in het hele resort (bussen, bootjes of de monorail). Meer info vind je op Disneystars.com. Jantien Temmink, Trade Product Manager, Walt Disney Parks & Resorts

Hip Philly Geboorteplaats van Amerika en Grieks voor ‘brotherly love’; Philadelphia is een stad gebouwd op onafhankelijkheid, soul en een mix van geschiedenis en innovatie. Dankzij de oprichter William Penn, is de stad aangelegd in een eenvoudig stratenraster. Hierdoor word je al snel wegwijs en stippel je met gemak je ideale reisroute uit. Laat je verrassen en ontdek wat Philadelphia te bieden heeft. De dinercultuur, het uitgaansleven, de vele winkelmogelijkheden, de hotels en de attracties zorgen ervoor dat Philadelphia wordt gezien als één van de hipste steden in de VS.


Reisburo Actueel special USA

Bezoekers houden van het centrum, groene parken, cafés, de brede straten, het historische district en de ‘Old City’ (oude stad) gecombineerd met moderne wolkenkrabbers, het dynamische business en financiële district en de karakteristieke en vriendelijke wijken. Op een kleine afstand vind je de Philadelphia countrysite (platteland) met glooiende heuvels, historische plekken, tuinen, musea en natuurlijk shoppingmalls, waar je tax free je slag kunt slaan! Voor meer informatie ga naar: www.discoverphl.nl. Vincent van Leeuwen, Managing Director, BuroSix

TUI Afgelopen zomer vloog ArkeFly voor het eerst rechtstreeks van Amsterdam naar Las Vegas… ‘The Entertainment Capitol of the World’! Niet alleen is de stad op zich zelf een fantastische reisbestemming maar het bleek ook een ideaal vertrekpunt voor een rondreis door West-USA. Daarom wordt ook deze zomer koers gezet naar het populaire West-Amerika. Met een vliegfrequentie van driemaal per week is deze zomer de volgende driehoeksconstructie van kracht: Las Vegas in combinatie met Los Angeles op dinsdagen van 21 mei tot en met 8 okt, Las Vegas met San Francisco Oakland van 6 juni tot en met 17 oktober en San Francisco Oakland in combinatie met Los Angeles van 19 mei tot en met 20 oktober. Mede dankzij deze ArkeFly vluchten komt de VS nu wel heel gemakkelijk dichtbij. Wil je je klanten nou nog beter adviseren over die fantastische rondreis? Karin van der Laan, Product Manager North America bij TUI Nederland heeft een aantal goeie tips. “Veel klanten brengen tijdens een rondreis een bezoek aan ‘Sin City’. Las Vegas is echter ook erg interessant als uitvalsbasis/resortbestemming met veel faciliteiten. Naast casino’s beschikken hotels namelijke over diverse eetgelegenheden, entertainment, wellness, grote zwembadcomplexen en in de omgeving kan

men goed golfen en excursies maken naar b.v. Death Valley, Zion, Hoover Dam, Grand Canyon (per helicopter), Red Rock Canyon, Valley of Fire en Eldorado Canyon (bekend om de oude goudmijnen). Denk ten tweede ook eens aan een strandvakantie aan de Westkust van de USA. Naast de stranden van Los Angeles, zoals Santa Monica en Venice Beach, liggen er ijvoorbeeld tussen LA en San Diego aantrekkelijke badplaatsen die zich uitstekend lenen voor een strandverlenging na een rondreis. Het zijn tegelijkertijd een prima uitvalsbasis om uitstapjes te maken naar alle attracties in en rondom LA en San Diego. Denk bijvoorbeeld aan Disneyland, Hollywood, Universal in LA en SeaWorld, San Diego Zoo of Legoland bij San Diego. Absolute aanraders zijn ook Laguna Beach en Mission Beach en La Jolla bij San Diego. Hoteltip: Surf & Sand Resort in Laguna Beach. San Diego is naar mijn mening een van de mooiste steden in de USA. Het is een zeer gevarieerde stad die alles te bieden heeft; strand, shopping, uitgaan (Gaslamp Quarter), attracties (SeaWorld, San Diego Zoo, Legoland etc.), mooie ligging aan zee en mild klimaat het hele jaar door.Hoteltip: Humphreys Half Moon Inn, befaamd om de Concerts by the Bay. Ten slotte zou je klanten ook kunnen wijzen op de Pacific Highway number 1, de kustweg tussen LA en San Francisco. Hier vind je adembenemende vergezichten en een van de mooiste kustroutes ter wereld, met als absoluut hoogtepunt de kolonie zee olifanten die het beste te aanschouwen zijn bij Piedras Blancas, net boven San Simeon. Karin van der Laan, Product Manager North America, TUI Nederland

Fox Vakanties 12-daagse rondreis Het Wilde Westen: een fantastische kennismaking met de Verenigde Staten en FOX Vakanties! FOX Vakanties heeft een groot aanbod aan reizen naar de Verenigde Staten. Eén van onze absolute toppers is de 12-daagse rondreis Het Wilde Westen. Deze groepsreis is al vanaf €

www.reisburoactueel.nl

1619,- per persoon te boeken. Een geweldige en zeer complete rondreis voor wie in korte tijd kennis wil maken met de hoogtepunten van het westen. Na de mooie stad San Francisco voert deze rondreis landinwaarts waar natuurspektakels als Yosemite, de Grand Canyon, Zion en Bryce Canyon wachten. Naast deze natuurwonderen wordt ook de ultieme fantasiestad Las Vegas, het mondaine Palm Springs en het Hollywood van Los Angeles aangedaan. Deze rondreis heeft ondanks zijn lage prijs, een hoog kwaliteitsniveau en entreegelden ter waarde van € 70,- zijn inbegrepen in de reissom. De driesterrenhotels zijn van uitstekende kwaliteit, bevinden zich in de buurt van de nationale parken en hebben een centrale ligging in de steden. Myrte Uneken, Marketing Coördinator, Fox Vakanties

This is New York City! New York City never sleeps en blijft altijd vernieuwen en verbazen! Iedereen kent The Big Apple uit de films: het Empire State Building, Vrijheidsbeeld, Broadway en Central Park… Maar wist je dat NYC nog veel meer te bieden heeft? New York bestaat uit vijf wijken: Brooklyn, The Bronx, Manhattan, Queens en Staten Island. Om toeristen én locals te stimuleren om eens een kijkje te nemen buiten de bekende highlights heeft NYC & Company, het officiële marketing en toerisme bureau, dit jaar Neighborhood x Neighborhood gelanceerd; een campagne waarin de 5 wijken van de stad centraal staan. In maart begon de aftrap met het uitlichten van de wijken Bushwick, Fort Greene en Williamsburg in Brooklyn, in april stond South Bronx in de spotlights, daarna was de beurt aan Lower Manhattan en deze zomer staat ‘sunny Coney Island’ op het programma. Speciaal voor reisagenten worden tool kits gelanceerd om je kennis te laten maken met de ins & outs en hot-

41


Reisburo Actueel 42

special USA

spots van de stad. De kits geven info over o.a. hotels, attracties, musea en aanbiedingen. De nieuwe programma’s worden ook geïntegreerd in de NYC Travel Training Academy, dé online training voor reisagenten. Kijk voor meer informatie op www.nycgo.com/traveltrade Floor Handjes, Account Manager Public Relations, NYC & Company

Travel Trend Het land van de onbegrensde mogelijkheden! Dat geldt zeker ook voor het toeristisch product. Rondreizen per auto, bus, camper of motor, villa’s met privé-zwembad in Florida, citytrips New York en Las Vegas, combinaties met Hawaii en de Bahama’s, losse camperhuur... En veel routes die door de klant zelf zijn samengesteld, waar wij de vluchten, huurauto en hotels voor boeken. Dat laatste doen wij rechtstreeks in de systemen van onze lokale agenten. Travel Trend werkt in de USA met diverse incoming agents, die elk hun eigen specialiteit hebben. Zo heeft de ene agent een beter aanbod in de nationale parken en is de ander meer gespecialiseerd in hotels in de steden. Vooral op het gebied van camperhuur stellen klanten en reisagenten advies van een ervaren medewerker op prijs. De keuze voor het juiste type auto of camper maken, met de bijbehorende verzekering, mijlenpakketten en andere optionele extra’s kan een ingewikkelde klus zijn. Omdat de USA en Canada zulke grote bestemmingen zijn voor Travel Trend, hebben wij een

team dat volledig gespecialiseerd is in deze landen. Zij kunnen de reisagent van alle advies voorzien, per mail of telefoon. Zij zijn gemiddeld tien jaar in dienst bij Travel Trend, dus zij hebben écht verstand van de USA. Voor Noord-Amerika is vroeg boeken belangrijk. Want het leukste is natuurlijk dat je bij een rondreis in de nationale parken kunt verblijven, en bijvoorbeeld niet op twee uur rij-afstand van de Grand Canyon logeert. De capaciteit in de nationale parken is namelijk beperkt, zeker in het hoogseizoen. Een goede tip voor reisagenten is om excursies en eventuele shows alvast voor vertrek in Nederland te boeken. Dat scheelt je klant ter plaatse kostbare wachttijd en je verdient er natuurlijk commissie mee. Leuke ideeën zijn een helikoptervlucht boven de Grand Canyon, rafting, een bezoek aan gevangeniseiland Alcatraz en de shows in Las Vegas. Travel Trend kan het allemaal voor je regelen. Rudolf Verbeek, Account Manager Travel Trend

‘Adventurecation’ in Oregon De Amerikaanse staat Oregon is dé outdoorbestemming bij uitstek. Actieve vakantiegangers en natuurliefhebbers halen hier hun hart op met de vele meren, bossen, bergen en kustlijn. Zo is Oregon is een ware watersportparadijs voor jong en oud. Rivieren als de Rogue en Deschutes zijn zeer geschikt voor een kayak- of rafttocht terwijl kitesurfers zich uitleven op de Columbia River Gorge.

Daarnaast betekent hiking in Oregon eindeloos genieten van een ruige kustlijn, bossen en vergezichten. Neem de vulkanische hellingen van Mt. Hood, het avontuurlijke Umpqua National Forrest en een kampeerovernachting in een yurt, tipi of cabin voor het ultieme Oregon gevoel. Tot slot trekken twee keer per jaar trekken 19.000 grijze walvissen langs de Oregonian kust. 24 walvisspotpunten en ‘wale watching weeks’ zorgen voor een onvergetelijke vakantie-ervaring in deze bijzondere staat. Voor meer informatie en de Visitor Guide 2013-2014 zie: www.traveloregon.com. Vincent van Leeuwen, Managing Director, BuroSix


Reisburo Actueel Nieuws

Etihad Airways & AF-KLM “partners in love” Tijdens een persbijeenkomst in het chique Amsterdamse hotel L’Europe presenteerden Etihad Airways en AF-KLM zich als innige partners.

Nadat al eerder als eerste stap van de samenwerking tussen beide maatschappijen een joint venture was gesloten kan de start van de vluchten van de Etihad Airways naar Amsterdam gezien worden als een volgende fase van de samenwerking.

Double Daily Door de samenwerking bieden beide maatschappijen dagelijkse twee vluchten aan tussen Amsterdam en Abu Dhabi. Ditzelfde geldt overigens voor de route Parijs en Abu Dhabi. Door het uitvoeren van de vluchten onder elkaars 2 lettercode kan Etihad 12 nieuwe bestemmingen aan haar netwerk toevoegen en KLM 6. Etihad Airways vertrekt dagelijks om 22:00 uur naar Abu Dhabi met aankomst de volgende dag om 06:35 uur in de ochtend. De vlucht vanuit Abu Dhabi vertrekt om 09:30 uur en arriveert in Amsterdam om 14:40 uur. Op de route tussen Amsterdam en Abu Dhabi zet Etihad Airways een A330-200 in met

een configuratie van 22 stoelen in de Pearl Businessclass voorzien van een fully flat bed en 240 in de Coral Economy Class.

Toetreding tot Sky Team Toetreding tot allianties is altijd een gevoelig onderwerp als het carriers uit het Midden Oosten betreft. President en CEO van Etihad Airways James Hogen verklaarde dat de maatschappij echter geen enkele intentie heeft om toe te treden tot welke alliantie dan ook. Het aangaan van strategische samenwerkingen met andere luchtvaartmaatschappijen heeft niets te maken met allianties. “Etihad Airways gaat dit soort commerciële overeenkomsten uitsluitend aan als het voor beide partners commercieel interessant is“ aldus Hogen.

valt met die tussen KLM en North West Airlines die al in de jaren ’97 werd gesloten. Destijds uniek en de eerste in zijn soort. Dat de samenwerking succes vol is blijkt wel uit het feit dat er “in de eerste 4 maanden van de samenwerking al 10.000 passagiers op de gezamenlijke bestemmingen geboekt zijn” aldus Peter Hartman. Lees binnenkort in Reisburo Actueel een uitgebreid interview met Jean Paul Drabbe, General Manager van Etihad Airways in Nederland.

Joint Venture 2.0 Peter Hartman, President en CEO van KLM, verklaarde dat de samenwerking tussen beide maatschappijen “een gehele nieuwe vorm van een Joint Venture inluidt”. Eén die niet te vergelijken

Nieuwe winter-brochure Zeetours Cruises nu al uit Wegens de toenemende belangstelling voor wintercruises, brengt Zeetours Cruises haar nieuwe winterbrochure, met 132 pagina’s cruisebeleving, reeds in mei uit. Maar liefst één maand eerder dan afgelopen edities! Volgens Marcel von Rotz, directeur Zeetours Cruises, komt de vraag naar wintercruises elk

jaar eerder op gang. “Wij speelden hier reeds op in door ons aanbod zeer vroegtijdig online op onze website te presenteren, soms tot zelfs meer dan een jaar van tevoren. Echter een deel van onze klanten vindt het nog altijd zeer prettig om een fysieke brochure in handen te hebben. Om ook aan de behoefte van deze doelgroep te

Studiereizen Op weg naar...

-2  0-24: Mallorca en Ibiza, Holland International, inschrijven via TUI Online.

Jun

Augustus

-3  -10: Corfu en Parga, Oad Reizen, € 250, uiterste inschrijfdatum: 10 mei via oad.nl/ studiereizen-algemeen. - 8-12: Kroatië en Venetië, Holland International, inschrijven via TUI Online. - 14-17: Belgrado, Sunair.

- 24  augustus – 1 september, Noorwegen, Buro Scanbrit. Ook nieuws voor deze rubriek? Mail redactie@reisburoactueel.nl.

www.reisburoactueel.nl

voldoen, hebben wij besloten om onze nieuwe winterbrochure, met 132 pagina’s cruisebeleving eerder uit te brengen. Bijna 200 complete pakketreizen met zo’n 85 verschillende schepen in zowel de standaard-, premium, als ultiem luxe categorie, maakt dit tot een onmisbare uitgave voor de ware cruiseliefhebber”.

43


Reisburo Actueel 44

Nieuws

‘‘MSC Cruises is ruimhartig met commissies’’ MSC Cruises maakt sinds de start in Nederland (2006) een turbulente groei door en is marktleider als het gaat om het aantal vertrekken (achttien vanuit Amsterdam en zestien vanuit IJmuiden).

Erik Schuffel (Managing Director Nederland) houdt opnieuw rekening met een kleine groei in 2013, hoewel de rederij er door de afwachtende consument en het slechte voorjaarsweer hard aan moet trekken. Reisburo Actueel vroeg Schuffel, die inmiddels is begonnen met een cursus Italiaans, naar de ontwikkelingen bij MSC Cruises en zijn visie op de markt. Is er veel gebeurt sinds de start van het kantoor in Nederland? ‘‘Zelf ben ik hier nu twee en een half jaar werkzaam. MSC Cruises begon in 2006 met twee man en inmiddels zitten we op veertien FTE. In januari 2008 kwam de sales-en marketing erbij en in november 2009 nam MSC Cruises een reserveringsafdeling in gebruik.’’ Verkoopt de retail goed? ‘‘Reisbureaus pakken de verkoop van cruises goed op in een krimpende vakantiemarkt, maar er is nog veel uit te leggen. Jan Prikkel (Senior Sales Excecutive) en ons geheime wapen voor het zuiden, Esther Naseman (Sales Executive), zijn vier van de vijf werkdagen onderwagen om retailpartners te bezoeken. Ook met de Dutch Cruise Council (DCC) informeren wij onder meer reisagenten over het cruiseproduct.’’ Wat weten veel reisagenten niet over MSC Cruises? ‘‘Wij zijn niet alleen een rederij, maar ook een reisorganisatie waardoor je bij ons niet alleen de cruise maar ook vlucht en transfer kan onderbrengen. Daarmee is de klant beschermd, wat hij niet is wanneer het voor de klant op een dynamic packa-

ging manier gebeurd. Dan ligt het risico ook bij de reisagent. Onze ‘Fly & Cruise’ pakketten bieden we aan met onder andere transavia.com en KLM.’’ Wat doen jullie verder voor de reisagent? ‘‘Het boekingsplatform MSC Online continue ontwikkelen waardoor het steeds gebruiksvriendelijker wordt. De mening van de reisagent telt hierbij enorm. Zo moeten we er nog voor zorgen dat je bij het ‘Fly & Cruise’ pakket in één keer de juiste prijs ziet en dat de vlucht niet apart moet worden toegevoegd.’’ Hoe zit het met de commissie? ‘‘Bij ons krijgt de reisagent (bijna) overal commissie over. Denk aan de excursiepakketten, de vlucht, maar ook aan bijvoorbeeld het ‘Allegrisimo pakket’ waarmee ‘drank’ per dag is af te kopen (bij reserveren aan boord 15% duurder). Als MSC zijn wij ruimhartig met commissies. Er zijn ook rederijen die over de extra’s wat minder of geen commissie geven.’’ Waarom opende jullie een jaar geleden jullie directe kanaal? ‘‘De klant koopt online. Niet per se omdat het goedkoper is, maar de klant vindt het fijn om thuis achter de laptop te kijken. Bijvoorbeeld tijdens Pinksteren. En juist op die momenten zijn er maar weinig reisbureaus open. Als reisorganisatie moet je klaar zijn voor de 24-uurseconomie. Bij ons is het directe kanaal nog maar klein aangezien we het pas een jaar geleden hebben geopend. Dat komt door onze Italiaanse achtergrond. In Italië heb je nog duizenden reisbureaus, terwijl je in veel andere Europese landen het online kanaal steeds harder ziet groeien. Het reisbureau kan overigens ook nog ontzettend veel winnen en de klant overtuigen van zijn toegevoegde waarde door expert te zijn in het cruiseproduct, want de verschillen per rederij zijn legio.’’ Mogen alle reisagenten jullie verkopen? ‘‘Alle ANVR reisagenten kunnen ons verkopen. En hoe je boekt maakt ons niet uit, via MSC Cruises of via bijvoorbeeld Zeetours of Cruise Travel. Gewenning aan een reserveringssysteem, kennis, lange samenwerking of commerciële afspraken geven daarbij de doorslag.’’

Biedt MSC Cruises een fair playing level field? ‘‘Jazeker. Er zijn rederijen die 100% via het reisbureaukanaal werken en rederijen die multichannelen. Maar kijk eens om je heen; de klant verwacht dat je ook online boekbaar bent. Maar wij ‘discrimineren’ niet. Alle aanbiedingen die online boekbaar zijn, zijn ook via het reisbureau te boeken. Wij beschermen het reisbureau absoluut. Het reisbureau kan beschikken over dezelfde prijzen als iedere grote of kleine touroperator. De reisagent beseft dit nog onvoldoende.’’ Wordt de concurrentie in Nederland heftiger? ‘‘Ja, het feit dat steeds meer rederijen hier vertrekmogelijkheden hebben, heeft een aanzuigende werking. Steeds meer rederijen storten zich op Nederland.’’ Welk MSC-schip is een aanrader vanuit Nederland? ‘‘De MSC Magnifica, een schip van de nieuwste generatie (2010). Door het 'Magrodome’schuifdak biedt bij fris weer op de noordelijke routes toch het zwembad met subtropische klimaat aan boord. Dat is de toegevoegde waarde van het product.’’ Hoe gedraagt de consument op dit moment? ‘‘Afwachtend, waarbij het weer op dit moment ook niet helpt als het gaat om de vertrekken vanuit Nederland. De omzetten staan (bij iedereen) onder druk, de klant heeft het voor het kiezen. Ik verwacht dat er nog heel veel vraag boven de markt hangt.’’ Op welke doelgroep(en) hameren jullie zoal? ‘‘Gezinnen met kinderen, dat is ook onze slogan (‘Kinderen cruisen gratis tot zeventien jaar met MSC Cruises!’). Kinderen die bij de volwassenen op de hut slapen betalen slechts de havengelden, dit is dan ook een heel belangrijk usp voor ons. Laatst waren wij overigens ook op de Libelle Zomerwerken, waar heel veel vrouwen onze stand bezochten. En vrouwen zijn nog steeds de decision makers.’’ Arjen Lutgendorff

Transfer Sloterdijk - IJmuiden MSC Cruises is per direct gestart met de mogelijkheid een transfer tussen station Amsterdam Sloterdijk en IJmuiden te boeken. Een enkele reis met de bus die één keer per dag om 13.00 uur vertrekt kost € 15.


Reisburo Actueel INTERVIEW

Vacansoleil: recordomzet van € 6 miljoen via reisbureau Het product van Vacansoleil blijft leven bij de Nederlandse reisagent, wat vorig jaar zorgde voor een recordomzet via het reisbureau van € 6 miljoen (10% van de totale omzet in Nederland). ''Het reisbureau lijkt voor de distributie van ons product langzaam aan een natuurlijke dood te sterven, maar wat je behoudt blijft leven'', aldus Bart van der Linden (Managing Director).

Van der Linden is inmiddels 25 jaar werkzaam bij de kampeerspecialist en kreeg onlangs bevestigd dat iedereen in Nederland Vacansoleil kent. ''Zelfs mensen die zich de meest luxe vakanties kunnen veroorloven boeken bij Vacansoleil. Doordat Nederland wordt volgebouwd verwacht ik ook dat steeds meer consumenten behoefte hebben aan de buitenlucht. Want daar draait het om, niet om het feit dat kamperen goedkoper is'', aldus de man die zich nog goed zijn eerste vakantie (1969) kan herinneren in Frankrijk...op de camping.

Piek Vacansoleil werd in 1969 als direct seller opgericht door Frans Backers. Inmiddels staat zijn zoon Wim aan het roer en wordt zowel het directe verkoopkanaal als het reisbureau in stand gehouden. De touroperator heeft kantoren in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Polen en Hongarije, maar alleen in Nederland en België (via Neckermann) wordt via het reisbureau verkocht waarbij Nederland verreweg de grootste markt heeft. Van der Linden: ''Ondanks de recordomzet in 2012 via het reisbureau (en een totale groepsomzet van € 100 miljoen waarvan 60% via Nederland) is het aandeel afgenomen tot 10%. Begin jaren '90 werd de piek bereikt met 40-45%. De omzet komt vooral via het stenen reisbureau (bijna 100%), maar heel weinig zelfstandig reisagenten weten ons te vinden. Het is een makkelijk product en iedereen kan bij ons informeren om te vragen of hij of zij het product mag verkopen''.

Gretig De grootste bestemming waar Vacansoleil meer dan de helft van haar boekingen voor maakt is en blijft Frankrijk, gevolgd door Italië en Spanje. Van der Linden benadrukt dat Vacansoleil absoluut geen aanbod buiten Europa gaat aanbieden. In totaal biedt de touroperator rond de 400 campings in Europa aan. Stacaravans (tweederde) worden nog steeds het beste geboekt en (waarschijnlijk) door de toename van luxe stacaravans is ook een lichte stijging van het aantal

kampeervakanties te zien (rond de 6,5 miljoen Nederlanders kamperen jaarlijks), ''die stijging komt volgens mij niet door de crisis.'' Van der Linden ziet dat het promoten van de campings als verblijf gretig aftrek vindt. ''In de buurt van Rome worden in verhouding veel meer verblijven voor een week geboekt. Over het algemeen zie je deze toename in de buurt van steden vanaf Noord-Spanje en -Italië waarbij steeds meer gebruik wordt gemaakt van lowcost airlines.''

Groter De afgelopen vijf jaar is Vacansoleil gegroeid en dat wil het de komende vijf jaar weer doen. ''Wij willen een derde tot de helft groter worden. Dat moet vooral in het buitenland gebeuren, want Nederland is al een volwassen markt (jaarlijks gaan 80.000 Nederlandse gezinnen via Vacansoleil op vakantie). Wellicht kopen we nog een kleine partij op die het moeilijk heeft, maar in Nederland verwacht ik consolidatie tot lichte groei. Op termijn is er slechts plek voor generalisten en specialisten. Alles daar tussenin redt het niet. Concurrentie hebben wij bijvoorbeeld van HolidayBreak (Eurocamp en Keycamp). In Nederland heeft Vrij Uit een mooi autoproduct, maar ze hebben het moeilijk met de wijzigingen die daar plaatsvinden. De consument boekt overigens ook laat waardoor wij steeds meer telefoontjes krijgen van campings om hen op te nemen in ons aanbod’’, aldus Van der Linden.

Finetunen website Binnenkort komt Vacansoleil met een eigen review gedeelte op haar website. ''Op dit moment is het al mogelijk om cijfers te geven, daar moet ook nog de mogelijkheid bijkomen om een review zelf te schrijven. ‘‘Waarom de reviews op Zoover niet genoeg zijn? De reviews die je daar ziet van een camping kunnen zomaar van klanten van zes verschillende aanbieders zijn. Wij verschillen daarvoor, dus daarom geeft het geen juist beeld. Het kan zijn dat wij alleen stacaravans met douche en toilet aanbieden op een camping maar dat een kampeerder klaagt over de toiletten waardoor het gemiddelde cijfer omlaag gaat.

www.reisburoactueel.nl

Verder zal onze site nog gebruiksvriendelijker worden door een makkelijker navigatie.'' Naast het finetunen van de site komt Vacansoleil met 'Camping Adventure' als nieuw label. ''Mensen willen meer mogelijkheden tot fysieke uitdagingen, daarop proberen wij met dit label in te spelen.''

Selectieprocessen ''Ik hoop dat we wat minder op prijs hoeven te gaan concurreren dit jaar. De grote touroperators hebben dit jaar heel behouden ingekocht voor de zomer, dus de fysieke beschikbaarheid is minder. Het is dus niet slim voor de consument om tot het laatste moment te wachten met boeken'', aldus Van der Linden. Echt druk lijkt hij zich echter ook weer niet te maken. ''Ik denk dat wij in de meeste selectieprocessen worden meegenomen, omdat wij het grootste aanbod hebben op de Nederlands markt met goede prijzen. Bij ons vind je niet het goedkoopste aanbod. Wij doen niet mee aan het stunten met prijzen. Het zou een zwaktebod zijn om eerst hoog te prijzen en daarmee 20% vol te boeken en daarna te beginnen met stunten. Wij leunen op de gedachte dat we de consument de geruststelling geven van een goede camping. Of kamperen nog kamperen is? De definitie is volgens mij veranderd. In de basis kampeer je omdat het uitdagend en inspirerend is. De groep die het doet omdat het goedkoop is, is heel klein. Het grootste gedeelte van de mensen die kamperen willen buiten leven. Natuurlijk worden de (sta)caravans en vouwwagens steeds luxer en men neemt voor honderden euro's aan tuinmeubelen mee. Arjen Lutgendorff

45


Reisburo Actueel Nieuws

46Agenda

Juni

November

*2  : Reisagenten-event Marokko, Isropa i.s.m. het Marokkaans Verkeersbureau, 14.30 uur, Den Haag, salesinfo@isropa.nl.  * 5: ITAC, zomerborrel, restaurant de Goeden Molen, Rossem. * 6: SkyTeam Summerparty, Paviljoen Puur * 8-13: PowWow (Las Vegas, Verenigde Staten). * 13: Groeneveld Conferentie (Dierenwelzijn en toerisme), 13.30-18.00 uur, Burgers Zoo (Arnhem).

* 4-7: WTM (Londen, Groot-Brittannië). * 11: Caribbean Latin Workshop, Rotterdam. * 12: Caribbean Latin Workshop, Nijmegen. * 14-17: ANVR Congres, Dresden (Duitsland). * 21: ANTOR Nederland Press Workshop, Amsterdam. * 26-28: EIBTM (Barcelona, Spanje).

*1  2: Maastricht MECC, 10.00 - 18.00 uur. * 14-15: Vakantiebeurs Vakdag, Jaarbeurs Utrecht. * 15-19: Vakantiebeurs, Jaarbeurs Utrecht. * 19: Noord-Limburgse Vakantiebeurs, Hamont. * 23-26: Vakantiesalon Vlaanderen, Antwerp Expo (Antwerpen), 10.00 - 18.00 uur.

2014

Maart

September

Januari

*3  -8: Hiswa te Water, www.hiswa.nl, Amsterdam. * 5: Wintersport Persdag, SnowWorld (Zoetermeer), Baltus Communications.

*4  : Amsterdamse Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen (11.00 - 21.00 uur), Beurs van Berlage. * 5: Amsterdamse Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen (10.00 - 18.00 uur), Beurs van Berlage. * 11: Maastricht MECC, 11.00 - 21.00 uur.

*1  -2: Fiets en Wandelbeurs, RAI Amsterdam. * 5-9: ITB Berlin, Berlijn.

Oktober * 17-19: TTG Incontri (Rimini, Italië).

Nieuws voor de agenda? Mail naar redactie@reisburoactueel.nl.

Colofon Abonnement: Jaarabonnement: e 95.Thuisabonnement: e 85.Studentenabonnement: e 75.Proefabonnement (3 maanden): e 20.Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? Info@reisburoactueel.nl

Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, Nijmegen Tel: +31(0)24-8200203 E-mail: redactie@reisburoactueel.nl Internet: www.reisburoactueel.nl Oplage: 5078 exemplaren Verschijning: 2 keer per maand Verantwoording: Reisburo Actueel is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V. Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

Tom van Apeldoorn Uitgever/Hoofdredacteur

TJ van Apeldoorn Accountmanager

Vormgeving & DTP: Cre8tiFF, Helmond Druk: Van der Wiel & Rosmalen, Arnhem Management: t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl tj.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl Redactie: t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl a.lutgendorff@reisburoactueel.nl j.buitenhuis@reisburoactueel.nl

Arjen Lutgendorff Eindredacteur

Judith Buitenhuis Redacteur

Sales: tj.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl Airlines Sales: leon@ljcompany.nl Winnares coverfoto: Femke Hazewinkel, Klooster Reizen Stadskanaal Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van @REISBURO ACTUEEL

Elina van Gaalen Stagiaire

Tilly Stroo Smit Redacteur

Léon Janssen Airlines Sales


Reisburo Actueel Nieuws

www.reisburoactueel.nl

47


RBA 11 v2 30-5  
RBA 11 v2 30-5  

RBA 11 v2 30-5