Page 1

Hét praktisch vakblad voor de reisbranche 21e jaargang, nr. 6

Reisburo Ac tuee l

22 maart 2012

‘‘In barre tijden moet je meer bier drinken met elkaar’’

Duurzame winst in toerisme

City Xperience per fiets

Spotlight on Africa


Tom van Apeldoorn

Reisburo Actueel

Paniekvoetbal

prijzenslag. Touroperators buitelen over elkaar heen met stuntprijzen, vroegboekkorting, extra vroegboekkorting, vrij omboeken, jubileumkorting en ga zo maar door.

bord dat het allemaal weer is meegevallen als het om de aantallen gaat, maar als het om de winstgevendheid gaat, denk ik dat het een verloren wedstrijd wordt.

Ergens begrijp ik het wel, de boekingen lopen (weer eens) achter, maar wat er nu gebeurt is nog niet eerder in deze mate vertoond. De klant die normaal gesproken bereid is om goed te betalen voor een mooie vakantie in het hoogseizoen is de klant die onze branche nog een beetje winstgevend maakt. En wat gebeurt er nu, juist die klant gaan wij ongevraagd korting over korting geven.

Het lijkt wel de omgekeerde wereld. Wij halen nu de last minute markt binnen en verkopen tegen het hoofdseizoen aan voor de goede prijs? Fred Rutten had het geen drie seizoenen gered in het toerisme en Steve McClaren was ook al weg geweest. Ik ben benieuwd wie de Frank de Boer in het toerisme is. Mijn conclusie...ik maak mij zorgen, hoe moet het verder, wat gaat er gebeuren?! Of raak ik nu ook in paniek?

Ik denk dat menig touroperator vol afschuw naar zijn exploitatie kijkt. Wij verkopen op dit moment de goede reizen tegen de verkeerde prijzen. Nu weet ik zeker als straks de wedstrijd gespeeld is en wij kijken op het score-

Er wordt paniekvoetbal gespeeld bij FC Touroperating. Ik kan niet anders concluderen als ik naar de markt kijk. Het is een grote

“We zijn als Nederlanders de afgelopen jaren, ondanks de recessie, iets meer gaan reizen en ook per vakantie iets meer gaan uitgeven. Desalniettemin blijven de boekingen voor 2012 in de hele sector achterAgenda

Maart *2  4: Holland America Line Cruise Experience, Van der Valk Hotel Goes, aanmelden en meer info: www.halexperience.nl.  * 24: Motion Festival, Passenger Terminal Amsterdam. * Holland America Line Cruise Experience, Amsterdam, aanmelden en meer info: www.halexperience.nl.

April *2  : Airline Express Twente, 17.30 22.00 uur, Van der Valk Hengelo, aanmelden via www.pasra.nl. * 3: Airline Express Drente, 17.30 - 22.00 uur, Van der Valk Assen, aanmelden via www.pasra.nl. * 3: ITAC algemene Voorjaarsvergadering, aanvang 19.30 uur, De Soester Duinen, Soesterbergsestraat 188, Soest.

op vorig jaar”, aldus Jonas de Groot van Sunweb. “Dat heeft ons geïnspireerd om iets bijzonders te doen met onze ‘voorraad’. Bovendien blijkt uit onderzoek dat meer dan de helft van de Nederlanders door de

Beleven Bij Lawson Travel draait alles om ‘beleven’. Pagina 9

Jupiler League. Tom van Apeldoorn t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl

Sunweb opent eerste Outlet Store voor reizen Het fenomeen is al langer bekend binnen de modewereld; de Outlet Store. Slimme consumenten kunnen daar A-kwaliteit producten inkopen tegen hele scherpe prijzen. Deze maand is dit fenomeen ook in de reiswereld geïntroduceerd. Sunweb biedt als antwoord op de recessie enkele van haar groot ingekochte topvakanties aan tegen zeer lage prijzen in de speciale online Outlet Store. Dagelijks is er een nieuwe, scherp geprijsde zonvakantie in de aanbieding waarbij de korting kan oplopen tot 70%, zoals het een echte Outlet Store betaamt.

Inhoudsopgave

crisis slimmer gaat kopen: bijvoorbeeld vaker in de uitverkoop of bij een Outlet Store. Maar tegelijkertijd weten we uit datzelfde onderzoek ook dat mensen niet van plan zijn korter of minder ver op vakantie te gaan. Toen was het idee van een Outlet Store voor onze reizen al snel geboren”, licht De Groot toe.

Atout Trots Tijdens de jaarlijkse Frankrijk Persworkshop werd trots verteld over de verschillende regio’s. Pagina 10

Olympisch Amadeus ziet een toename in het aantal reizen tijdens de Olympische Spelen. Pagina 11

Elke uitgave vind je op deze plek de agenda waarin presentaties, beurzen, congressen en overige activiteiten zijn opgenomen. * 4 : 40+ Managementdag de Jong Intra, Parijs, op uitnodiging. * 16: Airline Express Brabant, 17.30 - 22.00 uur, Eindhoven Airport, aanmelden via www.pasra.nl. * 17: Airline Express Gelderland, 17.30 - 22.00 uur, Van der Valk Duiven, aanmelden via www.pasra.nl. * 21 - 25: Pow Wow, Los Angeles.

Mei * 1 2-15: Indaba, Durban (Zuid-Afrika). * 13-15: GTM, Leipzig (Duitsland). * 22-24: IMEX, Frankfurt (Duitsland).

Juni * 4 : Nationaal Congres Citymarketing. * 4: Coastal & Marine Tourism Congress. * 6: ITAC zomerborrel, vanaf 19.00

uur in het Koetshuis van de Gouden Molen te Rossum. * 15-21: The Australian Tourism Exchange (ATE).

September * 6 : Wintersport Persdag Baltus Communications, Snowworld Zoetermeer. * 17: Riesling & Co.’-workshop, Amsterdam (AmsterdamArena), 10:00 – 14:00 uur (workshop en lunch met wijnproeverij). Aanmelden via henning.rueder@ germany.travel

Positieve signalen Positieve signalen op de ITB Berlijn en erg tevreden exposanten. Pagina 16-17

November * 5 -8: WTM / World Travel Market, Londen (Engeland). * 27-29: EIBTM, Barcelona (Spanje). Nieuws voor de agenda? Mail naar reisburo@t-en-s-productions.nl.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Authentieke luxe Steeds meer Nederlanders ontdekken de unieke bestemming Oman. Pagina 18-19

3


Reisburo Actueel

Reisburo Actueel nu ook op je iPad & iPhone!

‘‘Stedentrips vanuit regio gaan als warme broodjes over de toonbank” Het huishoudboekje wordt door de Nederlandse consument dit jaar extra goed in de gaten gehouden voordat er wordt overgegaan tot het boeken van een vakantie. Onder andere de stedentrips moeten er wat dat betreft aan geloven. ‘‘De verkoop van stedentrips komt voorzichtig op gang voor het zomerseizoen, dat gaat nog een erg interessante inhaalslag worden op de last minute markt’’, aldus Arjan Koster, Business Unit Manager Steden bij Oad Reizen. Over het winterseizoen, dat op z’n eind loopt, is Koster echter meer dan tevreden. ‘‘Het is een uitstekende winter geweest. Wat betreft de verkoop van stedentrips mogen we zeker niet klagen. Voor de zomer is het verhaal bekend, daar loopt het bij iedereen wat minder. Bij Oad Reizen proberen we het voor zowel de reisagent als de consument zo makkelijk mogelijk te maken. Duidelijke, hapklare brokken. Een goed hotel en goede vluchten en vluchttijden zijn bij ons de weg naar succes. Je ziet bij steeds meer (nieuwe) partijen dat er losse onderdelen worden aangeboden’’.

Ga snel naar www.reisburoactueel.nl Reiswerk organiseert Studentencongres Op 30 mei 2012 neemt Reiswerk ongeveer 50 tot 75 excellente studenten uit het hoger toeristisch onderwijs mee naar Portugal om ze kennis te laten maken met de carrièremogelijkheden in de reisbranche. Het studentencongres ‘Discover your future career’ heeft als doel de beste afstudeerders van 2012 te enthousiasmeren voor de reisbranche. Reiswerk organiseert het studentencongres om excellente studenten te laten zien wat de reisbranche aan carrièremogelijkheden biedt en hoopt daarmee gekwalificeerde medewerkers te binden aan de branche. Professionals uit reisbranche vertellen over hun eigen carrière en delen hun ervaringen met de studenten. Zij laten zien welke ontwikkelmogelijkheden er zijn, hoe innovatief de werkomgeving is en in welke sfeer er wordt gewerkt. Ervaringen van professionals Een Reiswerkcollegetour met Joost Romeijn, CEO van de Sundiogroup vormt één van de hoogtepunten

van het congres. Studenten mogen hem allerlei vragen stellen over het ondernemerschap en over zijn eigen carrière. Verder staan er vier prominente Reisprofessionals, die zelf ook een toeristische opleiding hebben genoten, op het programma. Zij laten zien welke kansen zij hebben gegrepen en welke beslissingen in hun carrière bepalend zijn geweest voor hun succes. De studenten spelen ook een Reiswerkgame, waarbij zij zich inleven in diverse uitdagende functies in de reisbranche. Naast het zakelijke programma is er natuurlijk ook ruimte om de Algarve te ontdekken en te beleven.

Beslissingstermijn De beslissingstermijn om toch over te gaan tot het boeken van een stedentrip wordt korter. ‘‘Wanneer men ziet dat het goed gaat met de kosten, besluit men tot binnen twee weken voor vertrek om er een weekendje tussenuit te gaan. Zelfs voor New York City, zolang men nog het ESTAformulier kan verkrijgen’’, aldus Koster. De Business Unit Manager ziet steden als Rome, Budapest en Istanbul toenemen in populariteit, waar New York City al langer tot de topfavorieten behoorde. Koster: ‘‘Daarnaast zie je ook voorzichtig de voormalige Baltische staten in populariteit toenemen, hoewel nog niet in verhouding met eerder genoemde steden’’.

Nederland Met de fietsexcursies heeft Oad Reizen een extra troef in handen om de Nederlandse consument de Europese steden te laten ontdekken op een manier die ze maar al te goed ligt; op de fiets. Koster: ‘‘We bieden deze mogelijkheid aan in tien steden. Een geweldige manier om een stad in korte tijd te ontdekken. Ook van de deelneemsters aan de City Xperience zijn wat dat betreft erg positieve reacties binnen gekomen’’. Trein en regio ‘‘Wanneer je een stedentrip met de trein als vervoer wilde boeken bij Oad moest je altijd bellen, maar sinds eind januari is dat ook online boekbaar via Webscope. Dat scheelt enorm’’, aldus Koster. Wat betreft vervoer blijft Oad Reizen inspelen op het toenemende aantal vluchten vanaf de regionale airports. Koster: ‘‘Denk aan transavia. com vanaf bijvoorbeeld Eindhoven en Rotterdam The Hague Ariport, maar ook met Vueling vanaf Groningen Airport Eelde bieden we stedentrips aan. Het gaat om korte trips, waarbij men zo min mogelijk tijd wil verliezen. Dan zijn de regioniale luchthavens een uitkomst. Stedentrips vanuit de regio worden als warme broodjes verkocht. Mensen vinden het ideaal om op te stappen in hun achtertuin’’. Arjen Lutgendorff

Nog even een hoorcollege toerisme en recreatie volgen en dan naar a’dam voor bartraining. @xjessicaaaaa

Arjan Koster, Business Unit Manager Steden bij Oad Reizen.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

5


Reisburo Actueel

Airberlin toegetreden tot oneworld airberlin is afgelopen week onderdeel geworden van oneworld®, waarmee de op één na grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland en de zesde grootste van Europa is toegevoegd aan ’s werelds voornaamste luchtvaartalliantie. Het Oostenrijkse NIKI, dat ook tot de airberlin groep behoort, is tegelijkertijd toegetreden tot oneworld als een affiliate lid. Beide luchtvaartmaatschappijen bieden vanaf nu oneworld’s services en

voordelen aan – en breiden daarmee het alliantienetwerk aanzienlijk uit in Duitsland, Oostenrijk en in Centraal- en Zuid-Europa. Concurrentievermogen De aansluiting bij oneworld zal airberlin’s concurrentievermogen versterken, waardoor het klanten een ongeëvenaard wereldwijd alliantienetwerk kan bieden met partners waaronder enkele van de beste en grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Voor oneworld betekent de toetreding van airberlin dat Duitsland een thuismarkt van de alliantie wordt - waarmee de concurrentie wordt opgevoerd voor ca. 200 miljoen passagiers per jaar die naar, van en binnen Europa’s grootste economie vliegen.

Belambra breidt uit met nieuwe vakantieclub Belambra, marktleider in Franse vakantieclubs, voegt een nieuwe club aan haar aanbod toe. De “Riviera Beach Club” opent in april 2012 de deuren aan de Zuid-Franse kust. Met deze uitbreiding komt het totaal aantal vakantieclubs van Belambra op 58. De nieuwe vakantieclub is gelegen in een acht hectare groot park, aan het strand van het Presqu’île de Giens aan de Middellandse Zee. De Riviera Beach Club is naast 148 verblijven, een zwembad, een strandbar en een restaurant ook voorzien van alle faciliteiten die Belambra kenmerken, waaronder animaties en kids clubs voor kinderen in de leeftijd van drie maanden tot zeventien jaar. Renovaties Net als in negen andere Belambra clubs, gaan in de Riviera Beach Club fitnesscoaches van Les Mills™ aan de slag. Deze wereldleider in fitnes-

slessen zal in de vakantieclubs sessies BodyCombat™, BodyBalance™, BodyVive™ en Sh’Bam™ verzorgen. Acht van de Belambra vakantieclubs worden momenteel gerenoveerd om in het zomerseizoen weer volledig operationeel te zijn. De clubs die in een nieuw jasje worden gestoken zijn: “Presqu’île du Ponant” in la Grande Motte, ”Les Portes de l’Océan” in Guidel, “Les Estagnots” in Hossegor-Seignosse, “La Bergerie” in Colle-sur-Loup, “Les chênesverts” in St Raphaël, ”Pignada” in Soustons Plage, “Lou Castel” in Casteljau en “Les Vans” in Chambonas.

Boer & Wendel strooit kortingen tijdens actieweken Boer & Wendel verlaagd haar prijzen tijdens de actieweken. Vanaf 17 maart is bij Boer & Wendel, gedurende zes weken, iedere week een bepaalde bestemming in de aanbieding. De landenactie van Boer & Wendel gaat van start met Thailand. Over alle Thailand boekingen die gemaakt worden in de eerste actieweek (van zaterdag 17 maart tot en met vrijdag 23 maart) wordt een vaste basiskorting gegeven van € 50 per persoon. Deze korting geldt over alle soorten reizen. Dus over Luxe en Budget groepsrondreizen, individuele rondreizen met privé chauffeur, fly-drives en over

maatwerk reizen. Daarnaast prijst Boer & Wendel in de Thailand actieweek twee rondreizen nog extra af. De 16-daagse Budget groepsrondreis “Gastvrij Thailand” is in de actieweek te boeken voor slechts € 1327 per persoon. En over de 22-daagse privé rondreis “Onbekend Thailand” met vertrek in juni wordt € 100 korting per persoon gegeven (geldig voor zowel de Budget als de Luxe variant). Basiskorting Na Thailand zijn in de vijf weken daarna achtereenvolgens de bestemmingen Zuid-Amerika, Indochina (Vietnam, Laos en Cambodja), USA & Canada, Indonesië en Zuid-Afrika aan de beurt. De vaste basiskorting is voor Zuid-Amerika € 75 per persoon en voor de overige bestemmingen € 50 per persoon. Iedere actieweek worden meerdere rondreizen extra afgeprijsd. Welke dat zijn wordt de woensdag voorafgaand bekend gemaakt op www. boerenwendel.nl.

NBTC NIPO: Minder lange zomervakanties in 2012 Minder Nederlanders verwachten in de zomer van 2012 (mei tot en met september) een vakantie van minimaal een week te ondernemen. Het aantal vakantieplannen voor zowel binnen-als buitenland, dat NBTC-NIPO Research sinds 2002 in kaart brengt, heeft hiermee een dieptepunt bereikt. In totaal zegt 68% van de Nederlanders een lange zomervakantie te zullen ondernemen. Vorig jaar was dat nog 71%. “De laatste tien jaar werd niet eerder een dergelijk lage intentie gemeten”, zeggen onderzoekers Ad Schalekamp en Kees van der Most. Goede zomer Medio februari werd al gemeld dat de vakantiemarkt de komende zomer zal krimpen. “Zoiets vertaalt zich automatisch in een gemiddeld

lagere reissom. Ook zien we in het plannenonderzoek forse verschillen per vakantietype en bestemming. Alles bij elkaar wordt het geen goede zomer”, aldus van der Most. Hij benadrukt daarbij wel dat het een eerste meting naar plannen betreft. De meeste Nederlanders moeten hun zomervakantie nog boeken, dus er kan nog het nodige veranderen. “Bij onze vervolgmeting in april weten we meer. Deze zit altijd erg dicht bij het uiteindelijke resultaat van gerealiseerde vakanties.’’

Touroperator Suncamp holidays zoekt gezinnen Suncamp holidays is op zoek naar gezinnen die mee willen werken aan een fotoshoot in het buitenland. Zij zullen gefotografeerd worden terwijl ze aan het genieten zijn van hun campingvakantie. In ruil voor deelname krijgen de gezinnen een gratis verblijf in een van de super-de-luxe SunLodges. De touroperator is op zoek naar sportieve, vrolijke en spontane

6

gezinnen met jonge kinderen die deze zomer willen afreizen naar

een camping in Frankrijk of Kroatië. Tijdens het verblijf van een week zullen gedurende twee à drie dagen alle facetten van een campingvakantie worden gefotografeerd. De fotograaf is als het ware onderdeel van het gezin en maakt spontane foto’s. De gezinnen die de uitdaging aan-

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

durven en willen genieten van een heerlijke campingvakantie kunnen zich tot 15 april aanmelden. Voor meer informatie en/of aanmelden: www.suncamp.nl/fotoshoot. Laat het de redactie van Reisburo Actueel weten als jij wordt uitgekozen door Suncamp!


Reisburo Actueel Barcelona.

Snel inchecken bij KLM.

Berlijn.

Reisagenten beleven City Xperience per fiets Schiphol, 5.00 uur in de ochtend. Ruim 40 reisagenten staan vol spanning te wachten welke stad zij die dag met Oad en KLM gaan bezoeken met de Oad City Xperience (voorheen de Oad Tombola Bliksembezoek). Zoals ieder jaar werd er ook dit jaar alles aan gedaan om erachter te komen welke steden er (mogelijk) bezocht gingen worden. Van het checken van het KLM-schema tot het tussen neus en lippen door vragen bij het Oad salesteam, maar ook laatstgenoemden moesten tot de envelop openging wachten tot zij wisten welke stad zij mochten bezoeken. Steden Werden vorig jaar nog Zürich, Kopenhagen, Helsinki, München, Stockholm en Edinburgh bezocht, dit jaar stonden de steden Rome, Berlijn, Parijs, Madrid, Londen en Barcelona op de planning. Extra aandacht werd er besteed aan de fietsexcursies die de touroperator uit Holten aanbiedt. Vroeg...

Parijs Wendy van der Pluijm, Globe Breda, vloog ’s ochtends vroeg met KLM naar de stad der liefde, Parijs. ‘‘Ik heb wel een aantal nieuwe wijken ontdekt wat mede kwam doordat we de fietstour deden. Het fietsen was natuurlijk hartstikke leuk, dat had ik nog niet eerder gedaan. Wij verkopen hier zeker wel eens een fietsexcursie bij een stedenarrangement’’, aldus Wendy. Ook met de stedenverkoop gaat het zoals met de boekingen over het algemeen iets minder in Breda. Wendy: ‘‘New York City wordt wel heel erg veel geboekt. Voor de rest loopt het iets minder. Het productaanbod van Oad vind ik erg breed. Je kan er met alle klanten mee uit de voeten’’. Over het weer had de groep die Parijs bezocht niet te klagen, ’s ochtends bewolkt en ’s middags terrasweer, waar uiteraard ook gebruik van werd gemaakt. ‘‘De vlucht met KLM beviel prima, maar hier in het zuiden maken de mensen die Parijs bezoeken vooral gebruik van de Thalys. Dat scheelt al heel wat als je hier vandaan vertrekt. Ook de luchthaven ligt natuurlijk iets verder van het centrum, met de trein zit je direct in het hart van de stad’’.

USP’s Oad: -

Veel regionale vertrekken mogelijk. Bij aanvragen gaat ons callcenter direct bellen met het hotel. Regelmatig Stedenstunt aanbiedingen. Persoonlijke stedenreisgids. Fietsexcursie + Nederlandssprekende begeleiding.

Madrid.

Barcelona Willemijn Heijnen, mobiel reisadviseur van VakantieXperts Bussum bezocht de hoofdstad van Catalonië, Barcelona. ‘‘Het was hartstikke goed en onwijs leuk met onze groep om deze mooie stad te ontdekken. Na de vlucht met KLM van slechts twee uur zijn we de fietstour gaan doen met gids. In de korte tijd dat je op de fiets zit kan je al zoveel zien. Na het fietsen zijn we met de hop on hop off bus de stad door geweest. Door middels van de oortjes word je over alles geïnformeerd wat je ziet. Ik was nog niet eerder in Barcelona geweest en ik moet zeker nog een keer terug. Zo hebben we bijvoorbeeld Park Güell en de Sagrada Família niet gezien. Of ik de steden veel via Oad Reizen boek? Het is nu éénmaal feit dat consumenten vaak voor de voordeligste gaan, de ene keer is dat Oad en de andere keer de andere. Ik ben nu zelf geënthousiasmeerd over Barcelona, wat ik met de tijdelijke

dagkorting nu extra makkelijk aan de man breng’’. Madrid Maaike Bloten, Coördinator Marketing & Communicatie bij de Oad Groep laat weten dat er alleen maar enthousiaste reacties zijn binnen gekomen. Zelf bezocht ze met een groep de Spaanse hoofdstad Madrid. Bloten: ‘‘De fietstour was natuurlijk helemaal geweldig en ook naar Madrid zijn de eerste fietsexcursies sinds de City Xperience inmiddels geboekt’’. De stad met haar mooie gebouwen, vele winkelstraten, gezellige pleinen, fijne parken en uiteraard...het heerlijke zonnetje, verbaasde menigeen in de groep in positieve zin. Bloten: ‘‘Of de City Xperience volgend jaar weer georganiseerd gaat worden? Jazeker. Het is een jaarlijks terugkerend iets. Zoals je hebt gemerkt ontdekken we ieder jaar weer nieuwe dingen’’. Arjen Lutgendorff

Londen.

Parijs.

Rome.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

7 13 22


Reisburo Actueel

Opnieuw recordomzet voor BCD Holdings in 2011 BCD Holdings N.V. ( onder andere BCD Travel, Vakantiexperts, Cheaptickets, Travix) heeft het jaar 2011 opnieuw afgesloten met een recordomzet. Het bedrijf behaalde in 2011 een totale omzet van $ 20,8 miljard, een groei van 18% ten opzichte van 2010. Het bedrijfsresultaat nam toe tot $ 138 miljoen. Dochterbedrijf BCD Travel slaagde erin - voor het derde jaar op rij - haar klantenkring uit te breiden met $ 1,3 miljard aan nieuwe klanten. Tevens bleef de hoge retentiegraad van meer dan 96% gehandhaafd.

Milieudefensie in actie tegen airlines Tot ontsteltenis van Milieudefensie is de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa genomineerd voor een duurzame innovatie-prijs, die vorige week werd uitgereikt tijdens een congres over biobrandstof in het Rotterdamse WTC. Uit onderzoek van de milieuorganisatie blijkt dat Javaanse boeren door de ‘vernieuwende’ biokerosine van Lufthansa aan de bedelstaf zijn geraakt. Bovendien is gebleken dat de zogenoemd groene brandstof totaal geen klimaatwinst oplevert. Daarom heeft Milieudefensie vorige week aan het Beursplein 37 (Rotterdam) het ‘Groene Luchtkasteel van Lufthansa’ ‘opgeblazen’. Het bedrijf mocht ook de ‘Hot Air Award’ komen ophalen, voor alle gebakken lucht die het verkoopt. Gouden bergen Toen Lufthansa in 2011 een half jaar proefvluchten had gemaakt tussen Frankfurt en Hamburg op ‘innovatieve’ biokerosine, sprak de maatschappij van een groot succes dat de Duitsers graag voort wilden zetten. Uit het rapport ‘Biokerosene: Take off in the wrong direction’ van Milieudefensie blijkt echter dat het verbouwen van gewassen voor de brandstof leidde tot ernstige uitbuiting van arme, onopgeleide boeren op het Indonesische eiland Java. Campagneleider Geert Ritsema onderzocht de situatie ter plaatse. “Investeerders en de Indonesische overheid beloofden gouden bergen aan de boeren als ze jatropha zouden gaan verbouwen voor die kerosine. Maar de oogst leverde financieel nauwelijks iets op. Ze waren al

arm, maar zijn nu aan de bedelstaf met een voorraad gewassen die ze tot overmaat van ramp niet kunnen eten.’’ Verantwoord Lufthansa wil volgens Milieudefensie niet alleen goede sier maken met biokerosine over de rug van boeren in ontwikkelingslanden, de brandstof is daarnaast volgens de milieuorganisatie niet groen. Uit het aanvullende rapport ‘Agrofuels in planes – Heating the climate at a higher level’ van Milieudefensie blijkt dat vliegen op deze brandstof niet of nauwelijks bijdraagt aan de reductie van broeikasgassen. Dit beeld wordt bevestigd door het Duitse centrum voor Lucht- en Ruimtevaart (DLR). “Het milieu schiet er dus evenmin iets mee op’’, zegt Geert Ritsema. “Het wordt nu hoog tijd dat luchtvaartmaatschappijen dit erkennen en gaan werken aan sociaal en ecologisch verantwoorde alternatieven voor het vliegverkeer. Biokerosine is een sprookje. Daarom blaast Milieudefensie vandaag het Groene Luchtkasteel van Lufthansa op en ontvangt het bedrijf de ‘Hot Air Award.’’ Biokerosine is volgens Milieudefensie de zoveelste groene mythe rondom de inzet van biomassa voor energie en brandstoffen. De Europese vliegmaatschappijen willen in 2020 twee miljoen ton biokerosine per jaar verstoken.

Joop Drechsel, CEO BCD: “Wij verwachten dat de vraag naar zakenreizen in de komende jaren blijft toenemen, merendeels vanwege de sterke economische groei in de opkomende markten”. Deze groei bouwt voort op de solide groei van vorig jaar met prijzen en volumes, die bijna het oude niveau van voor de recessie in 2008 bereiken. “Nauwlettend blijven wij echter de trends van de wereldeconomie volgen, zeker met het oog op de economische ontwikkelingen in Europa”, aldus Drechsel. Ontwikkelingen Zakenreisbedrijf BCD Travel floreerde niet als enige bedrijf binnen het BCD reisconcern. Travix, het grootste Nederlandse online reisbedrijf, zag in 2011 het aantal boekingen met meer dan 50% stijgen. Na de succesvolle integratie van Easytobook.com is het eenvoudig en voordelig boeken van hotels via

de websites van de online reisaanbieders CheapTickets, Vliegwinkel, BudgetAir en Vayama nu een feit. Joop Drechsel: “Dit jonge en ambitieuze bedrijf ontwikkelt zich in een hoog tempo. Zo lanceerde Travix onlangs nog de nieuwe websites in Singapore, Hong Kong, Oostenrijk, Luxemburg en Spanje en verwacht dit in de nabije toekomst te doen in onder andere Ierland, Brazilië en India”. Ook dochterbedrijven Airtrade en Park ’N Fly sloten het jaar 2011 boven verwachting af. Airtrade, dat zich sinds begin 2011 concentreert op de zakelijke markt (B2B), ontwikkelde succesvol een nieuwe online versie van de boekingstool voor reisagenten: TravelPackager. Daarnaast rapporteerde Park ’N Fly de hoogste omzet in de 43-jarige geschiedenis van het bedrijf en opende recent nieuwe locaties in Charlotte (North Carolina) en Miami (Florida) in de VS.

Gratis verblijf bij Center Parcs bij boeken acco Pierre & Vacance Frankrijkspecialist Pierre & Vacances lanceert een exclusieve de Nederlandse consument een gratis verblijf cadeau krijgt in één

van de deelnemende parken van Center Parcs bij het boeken van een accommodatie van Pierre & Vacance bij Vrij Uit.

Consument kiest voor een actieve vakantie in Nederland Touroperator Eigen-Wijze Reizen signaleert een duidelijke toename van het aantal fiets- en wandelvakanties in Nederland. Het aantal boekingen op Nederlandse bestemmingen is bij de start van het seizoen gestegen met 8%. Absolute topper blijft de fietsvakantie ‘Langs het IJsselmeer’ die goed is voor 16% van de boekingen. Vlak daarna volgen de wandelvakan-

8

tie ‘Pieterpad’ en de nieuwe fietsvakantie ‘Hollandse Hoogtepunten’. Trend De trend dat de consument graag in Nederland op vakantie gaat, is al enige tijd zichtbaar. Eigen-Wijze

Reizen heeft de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd in het aanbod van actieve vakanties. Dit jaar omvat hun aanbod in Nederland maar liefst 33 individuele fiets- en wandelvakanties: een leuke manier om Nederland te ontdekken. Vlak over de grens Ook de korte arrangementen in de

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Duitse en Belgische grensstreken, die in minder dan drie uur rijden vanaf Utrecht te bereiken zijn, worden volop geboekt. Zoals de fietsvakanties in Vlaanderen of de fietsvakantie Münsterland waarbij de fietser in vier of zeven dagen kennis maakt met de vele kastelen en prachtige natuur in het Duits-Nederlandse grensgebied ten oosten van Enschede.


Reisburo Actueel

‘‘Wij zijn de enige PEP-aanbieder in Europa die directe confirmatie geeft’’

Experience voor klant en reisagent Je werkt in de reisbranche en wilt dus zelf zo goedkoop mogelijk je eigen vakantie regelen. Erik Liedermooy, Managing Director bij Lawson Travel, is zich er van bewust dat er meerdere partijen zijn die reisbranchemedewerkers deze mogelijkheid bieden, maar hij is overtuigd van het initiatief wat in 1974 door Nick Lawson in London al is geïntroduceerd. ‘‘De bestaande PEP-aanbieders overtuigen mij niet met een compleet plaatje en dat gaan wij wel doen’’, aldus de enthousiasteling die naast het aanbieden van PEP (Product Experience Program)producten vernieuwend wil zijn met zijn reisbureau de Travel Company “Reisbureau Mergelland” in Simpelveld (Limburg).

Goedkoop Liedermooy zag bij Lawson Travel International een gat in de (Nederlandse) markt en kocht de rechten voor de Benelux. Met het Product Experience Program wil hij branchemedewerkers (‘‘dat zijn er in Nederland anderhalf miljoen’’) de kans bieden om tegen spotgoedkope prijzen kennis te laten maken met

Erik Liedermooy wil branchemedewerkers en consumenten met Lawson Travel de wereld laten proeven.

reisproducten (denk aan vliegtickets, autohuur, accommodatie, enzovoorts). Liedermooy: ‘‘En de prijzen die wij bieden zijn echt spotgoedkoop’’.

Pacific en vooral op Afrika en Azië zijn wij erg sterk) waarbij je in veel gevallen tot wel vier personen extra mee mag boeken voor hetzelfde tarief.

Ervaren De initiatiefnemer van Lawson Travel Benelux vindt dat reisagenten veel meer mogelijkheden moeten hebben om producten zelf te ervaren. Liedermooy: ‘‘Als reisagent mag je blij zijn wanneer je één (of misschien wel twee) keer per jaar mee mag op een studiereis. Daarnaast zijn de agentenkortingen die worden geboden ook niet om over naar huis te schrijven. De PEP-producten die wij aanbieden zijn ideaal om je kennisniveau van producten en bestemmingen op te vijzelen’’.

Internationale kracht ‘‘Ik had er natuurlijk voor kunnen kiezen om mijn bedrijf ‘Eriks PEP Reizen’ te noemen, maar Lawson International GmbH Group (lid van Travelsafe, de Duitse equivalent van het SGR) in Mainz is een internationaal gerespecteerd bedrijf waarmee ik PEP-tarieven krijg bij talloze bedrijven. Nederlandse hotels of parken bieden wij nog niet aan, maar daar gaan we zeker mee aan de slag’’, aldus Liedermooy.

Pakketten ‘‘De PEP-producten die door de huidige aanbieders worden aangeboden zijn veelal losse producten. Wij komen met pakketten die we veelal in samenwerking met verkeersbureaus maken (vlucht, accommodatie, rondreizen, enzovoorts) en bieden bestemmingen aan over de hele wereld (Noord-Amerika, Midden-Amerika, Zuid-Amerika,

Website De website www.lawsontravel. eu die zo snel mogelijk zal worden gelanceerd is iets waar Liedermooy reikhalzend naar uitkijkt. ‘‘Wie gebruik wil maken van de PEPproducten hoeft niets meer te doen dan naar de website te surfen en het ticket of de reis boeken. Bij de meeste aanbieders garanderen wij een directe confirmatie’’. Arjen Lutgendorff

‘‘Heb je ooit zo’n reisbureau gezien?’’ Naast de energie die Liedermooy steekt in het zo goedkoop mogelijk laten ervaren van producten voor reisbranchemedewerkers werkt hij zich in het rond om zijn Travel Company ‘Reisbureau Mergelland’ in Simpelveld binnenkort te openen. Met de Lawson Travel Group werkt Liedermooy met de twee labels ‘Eleanor’ en ‘Club Fourtyfour’. ‘Eleanor’ (vernoemd naar de voorvechter voor de Universele verklaring van de rechten voor de Mens, en vrouw van de Amerikaanse president Roosevelt) richt zich op Sustainable Tourism Eliminating Poverty (STEP) reizen en ‘Club Fourtyfour’ (vernoemt naar ‘de Uiver’ van KLM die in 1934 met 44 als startnummer de London-Melbourne race won) is voor de reiziger die kiest voor een hoge mate van luxe, comfort, kwaliteit, service en flexibiliteit. Simpelveld Het ‘reisbureau’ aan de Markt in Simpelveld trekt inmiddels al redelijk wat bekijks. ‘‘Waarom ik het Travel Experience Center in Simpelveld begin? Er is hier in deze omgeving geen enkel reisbureau! En daarnaast is de regio in ontwikkeling. Er vestigen zich hier steeds meer (internationale) bedrijven. Natuurlijk zoeken we de mensen ook op door het sponsoren van onder andere Roda JC en televisieprogramma’s. Brochures Liedermooy, die zelf afkomstig is uit Noordwijk en zo’n tien jaar geleden richting ‘De Poort van het Heuvelland’ verhuisde, twijfelt nog of hij brochures een plekje gaat geven in de ‘winkel’. ‘‘Zelf ben ik er niet zo’n voorstander van, maar de meeste mensen willen toch nog wel iets in handen hebben om thuis rustig door te bladeren en te bespreken met elkaar’’. Lounge van een 5-sterren hotel ‘‘De investering die ik hierin heb gedaan gaat zich zeker uitbetalen’’, aldus de ondernemer in hart en nieren. Liedermooy: ‘‘Het is mijn doel om de inwoners van Simpelveld en omgeving met de winkel een belevingswereld te bieden, ze het gevoel te geven dat ze de lounge van een 5-sterren hotel binnen komen. Daar zullen de bioscoop die zich boven bevindt en de exclusieve inrichting zeker aan bijdragen. Ben je ooit in een reisbureau geweest dat er uitziet als deze?’‘

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

9 13 22


Reisburo Actueel

Atout France toont met trots de mooie regio’s van Frankrijk Jaarlijks brengen vele Nederlanders de zomer door in Frankrijk. Het land heeft een uitgebreid aanbod aan vakantie mogelijkheden, van eenvoudig tot luxe en van actief tot een heerlijke zon-zee-strand vakantie. Op dinsdag 6 maart 2012 vond de jaarlijkse Frankrijk Persworkshop plaats. “Elk jaar organiseren wij de Persworkshop op een andere locatie”, vertelt de enthousiaste Fabienne Javault, directrice van Atout France, Frans Bureau voor Toerisme. “Dit jaar hebben we gekozen voor Pakhuis de Zwijger. Deze locatie is goed bereikbaar en biedt ruimte aan de diverse vertegenwoordigers van de Franse steden en regio’s”, aldus Javault. achttien regio’s en steden werden op deze dag gepresenteerd om inspiratie op te doen voor persreizen en de variëteit van Frankrijk naar buiten te brengen.

Frankrijk in 2012 “2011 was een heel goed jaar voor Frankrijk. Het aantal Nederlandse toeristen is in 2011 met 3% gestegen”, zegt Sandrine Buffenoir, adjunct-directeur van Atout France. Frankrijk is geschikt voor verschillende doelgroepen, toch verloopt het aantal boekingen voor 2012 nog langzaam. Buffenoir denkt dat de nog niet herstelde economie één van de redenen is. Dat mag de pret niet drukken: “Nederlanders komen voornamelijk voor de ski-gebieden, maar Parijs blijft populair voor zowel leisure als zakenreizen”, aldus Buffenoir. De Persworkshop werd ook gebruikt om te benadrukken dat Atout France eind februari een nieuwe campagne heeft gelanceerd: ‘Plus France’ genaamd. De campagne is gericht op negen gidsen die specifieke thema’s behandelen verdeeld over achttien verschillende regio’s in Frankrijk. Er zijn speciale apps, nieuwsbrieven en een gids met tips Ardennen.

10

Het team van Atout France.

over wat er te doen is in de betreffende regio uitgegeven binnen deze campagne. De Franse steden De Franse steden deden niet onder aan de grote regio’s tijdens de Persworkshop. Lens, in de regio Nord-Pas de Calais is in 2012 een middelpunt. Hier wordt het nieuwe Louvre-Lens museum geopend en gaat kunst op een andere manier tentoonstellen dan in het Louvre Parijs. Denk ook eens aan de populaire stad Nice. De stad heeft maar liefst een kustlijn van tien kilometer waar van 7,5 kilometer strand. Dat geeft je de gelegenheid om het hectische stadsleven te ontvluchten en tot rust te komen aan de Middellandse Zee. De wereldmarkt voor cruisevakanties groeit enorm en dat is buitengewoon positief voor Nice. Ongeveer 30 minuten van de Atlantische Oceaan ligt de kunststad Nantes. Het is de hoofdstad van de regio Pays de la Loire. Deze levendige stad is perfect voor kunst- en cultuurliefhebbers. Laat je ook inspireren door de stadsvernieuwende projecten in Marseille en Montepellier.

poëtische pelgrimstocht. “Het komt ook vaak voor dat mensen alleen het gedeelte van een route afleggen die hen het meest interesseert. Je zit niet verplicht vast aan de gehele toeristische route”, zegt Hartwig. De regio Aquitaine, in het zuidwesten van Frankrijk, heeft nieuwe trips en adressen aan te bieden voor 2012. Er wordt voor kinderen een nieuwe surfcursus georganiseerd waar zij les krijgen van een professionele surfer. Voor de cultuurliefhebbers heeft Aquitaine een aantal highlights opgesteld per departement in de regio. Bovendien heeft de Aquitaine een uitgebreid fietsarrangement waarin je langs goede eetadresjes wordt geleidt. Je kunt ook kiezen voor een mountainbike route. Tijdens de workshop werd duidelijk dat fietsen een zeer populaire activiteit in Frankrijk is. Gelukkig is er voor iedere fietser wat wils!

Toeristische routes In de afgelopen jaren heeft Frankrijk een uitgebreid netwerk aan toeristische routes ontwikkelt. Op de Persworkshop legde Jörg Hartwig, perswoordvoerder van het regionaal Bureau de Toerisme van de Franse Ardennen daar nadruk op. Zij hebben zes nieuwe toeristische routes ontwikkelt. “De routes zijn af te leggen per auto, bus, wandelend of op de fiets”, aldus Hartwig. “Het gaat om de beleving en er is voor iedere vakantieganger een bijpassende route”. De routes zijn erg interessant en vernieuwend. Zo kun je een legendenroute afleggen of kies voor de Rimbaud-Verlaine route. Deze route wordt omschreven als een

Wijn, gastronomie en accommodaties Laat je verleiden door de voortreffelijke Franse keuken. De Franse traditionele maaltijd werd in 2010 door UNESCO uitgeroepen tot immaterieel Werelderfgoed. Het is de eerste keer dat een gastronomisch gebeuren wordt erkend als cultureel erfgoed en dat moet gevierd worden. Op de derde vrijdag van september worden in diverse plaat-

Kasteel van Nantes.

sen het culinaire evenement Fête de la Gastronomie gehouden. “Het lijkt ons geweldig om dit festival ook in Nederland te organiseren”, vertelt Javault. Geniet van de Franse keuken en de goede wijnen die daarbij geserveerd worden. Wijntoerisme is nog altijd populair in Frankrijk. Verschillende regio’s dompelen je onder in het maken van wijn en bezoekjes aan zonnige wijngaarden. Na al dat lekkers is er een variëteit aan accommodaties waar je een goede nachtrust kunt genieten. Frankrijk is uitermate geschikt om te kamperen. Van luxe campings tot eenvoudig en duurzaam. Ook is er voor iedere naturist wat wils in Frankrijk. De nieuwe campagne ‘Plus France’ behandeld verschillende bijzondere accommodaties zoals overnachten in een boomhut of in een authentieke Mongoolse Yurt. Toch merkt Carine Buch, perswoordvoerster van regionaal Bureau Toerisme van de regio Lorraine op dat er een tendens te zien is in vakantiewoningen in de stad. “De beroemde gîte is eigenlijk alleen bekend op het platteland van Frankrijk”, verteld Buch. Nederlanders zijn erg geïnteresseerd in deze vakantiewoningen, omdat het je meer ruimte en vrijheid biedt dan een hotelkamer. Wanneer je besluit de Lorraine te bezoeken, neem dan ook een kijkje bij de expositie ‘1917’ in Centre Pompidou-Metz. “Het monumentale werk van Picasso gaat geëxposeerd worden. Dat is een bijzondere gebeurtenis, want deze is in de afgelopen twintig jaar niet meer in Frankrijk getoont’’. Robin Kampman

Het strand van Nice.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

Olympische overeenkomst ATP Event Experts en transavia.com ATP Event Experts en transavia.com hebben een overeenkomst gesloten voor het vervoer van bedrijfsleven en supporters naar de Olympische Spelen in Londen. Het betreft chartervluchten tussen Amsterdam en Londen Stansted, die plaats zullen vinden tussen 27 juli en 11 augustus 2012. ATP Event Experts is door NOC*NSF aangesteld als Official Ticket & Travel Agent.

Sterke toename aantal reizen tijdens de Olympische Spelen 2012 Amadeus heeft in samenwerking met Forward Data SL, een marktonderzoek- en consultancy bureau dat ForwardKeys.com uitgeeft, een reeks trends op het gebied van reisgegevens onthuld. De trends zijn gebaseerd op werkelijke vluchtreserveringen wereldwijd, die betrekking hebben op de impact van de Olympische Spelen in Londen. Met ongeveer 150 dagen te gaan tot de Spelen, laten de bevindingen zien dat de reisaantallen naar Londen aanzienlijk toenemen tijdens de Spelen. Belangrijk is dat het onderzoek de globale impact van de Spelen aantoont, waarbij andere Europese steden, die met Londen verbonden zijn via hogesnelheidslijnen, een toename in het verkeer zien en langeafstandsroutes verhoogde volumes ervaren. Inkomend verkeer Analyse van alle inkomende vluchtreserveringen naar Londen toont een enorme piek in aankomsten op 26 juli (143% toename ten opzichte van dezelfde dag in 2011), de dag voor de opening van de Spelen. Als de analyseperiode wordt uitgebreid tot vier dagen voorafgaand aan het evenement, blijkt uit de geplande aankomsten een algehele stijging van 31% ten opzichte van het jaar ervoor. Amerikanen en Duitsers Amerikaanse burgers hebben het voortouw genomen in de vroege boekingen, waarbij uit analyse al in augustus 2011 een stijging van 82% van het aantal boekingen naar Londen ten opzichte van dezelfde

periode het jaar daarvoor blijkt. Op dit moment vertegenwoordigen Amerikaanse reizigers 17% van de geplande aankomsten, maar de Duitsers zijn aan het inhalen en vertegenwoordigen 11% van de geplande aankomsten in de geanalyseerde periode. Wie kijkt naar de relatieve cijfers, ziet dat Estland de grootste stijging in het aantal bezoekers aan Londen laat zien, met veertien maal meer bezoekers tijdens de Spelen dan voorheen. Daarnaast laten de traditioneel succesvolle Olympische naties Jamaica (verviervoudiging) en Brazilië (verdrievoudiging) relatief de grootste toenames zien in het aantal geplande aankomsten voor langeafstandsreizen. Profiteren Brussel, Amsterdam en Parijs zijn allemaal verbonden met Londen via hogesnelheidslijnen. Alle drie de steden tonen een piek tijdens de Spelen. Gedurende de drie Olympische weken liggen de geplande aankomsten in Brussel 49% hoger dan in 2011; in Amsterdam is dat 28% en in Parijs 5%. Deze cijfers suggereren dat reizigers steeds meer gebruik maken van hogesnelheidslijnen in combinatie met een vlucht om naar Londen te komen.

Om een zo compleet en flexibel mogelijk aanbod te realiseren voor een ieder die naar de Olympische Spelen reist, kiest ATP Event Experts voor een combinatie van lijndienst- en chartervluchten. In een eerder stadium werd voor lijndienstvluchten al een overeenkomst gesloten met KLM, waarmee een jarenlange samenwerking rondom de Spelen wordt voortgezet. De chartervluchten met transavia.com worden met name in de vroege ochtend en late avond uitgevoerd om Nederlanders zoveel mogelijk tijd in Londen te gunnen. Exacte vluchttijden zijn nog niet bekend.

Uitstekend pakket “Het is een bevestiging van onze uitstekende relatie met ATP dat wij ook voor dit project met elkaar gaan samenwerken”, verklaart Bram Gräber, Algemeen Directeur van transavia.com direct na de ondertekening van de overeenkomst met ATP Event Experts. Namens ATP voegde Divisional Managing Director Willem Starink toe: “Met KLM, haar groepspartner Cityjet en transavia.com creëren wij een uitstekend pakket aan vervoersmogelijkheden naar Londen, waarbij de klant een uitgebreide keuze wordt geboden.”

Bram Gräber, Algemeen Directeur van transavia.com en Willem Starink, Divisional Managing Director van ATP Event Experts ondertekenen de overeenkomst.

Pff.. En we gaan er weer uit.. Vandaag vliegtuigen filmen voor arkefly! @mmichael1991

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

11 22 13


Reisburo Actueel

Wereldwijde hotelprijs gestegen met gemiddeld 4%

Micazu.nl wint voor tweede keer op rij de Thuiswinkel Awards

De gemiddelde prijs van een hotelkamer is wereldwijd met 4% gestegen in 2011. Dit blijkt uit de laatste Hotel Price Index (HPI) van boekingssite Hotels.com. Het afgelopen jaar droeg vooral de groei van de zakelijke reismarkt bij aan een toenemende vraag en hogere hotelkamerprijzen.

Afgelopen donderdagavond 9 maart werden in Fort Voordorp te Utrecht de publieksprijzen voor de Thuiswinkel Awards XS uitgereikt. Micazu.nl werd door de consument wederom het meest gewaardeerd en kwam net als vorig jaar als winnaar uit de bus in de categorie Reizen & Vrije tijd 2012.

De prijzen in Azië daalden met 2%, in de overige regio’s stegen de prijzen in 2011: 8% in het Pacifisch gebied, 5% in Noord-Amerika, 4% in Latijns-Amerika, 3% in het Caribisch gebied en 2% in Europa en het Midden-Oosten. David Roche, President van Hotels.com: “De hotelsector is een graadmeter voor de wereldwijde economie. De prijzen stijgen door een toenemende vraag naar kamers, waaruit blijkt dat bedrijven en consumenten meer

12

besteden. Lokale verschijnselen zoals politieke onrusten, natuurrampen en koersschommelingen waren het afgelopen jaar van grote invloed op hotelprijzen, maar het momentum is daar en de markt is groeiende.” Oman Oman was het duurste land ter wereld. Reizigers betaalden gemiddeld € 247 per overnachting in de Arabische Golfstaat. De prijzen namen er met 24% toe ten opzichte van 2010. In Cambodja lag de gemiddelde hotelkamerprijs het laagst met € 50 per nacht. De duurste stad ter wereld was de Omaanse hoofdstad Muscat, waar reizigers gemiddeld € 244 per overnachting betaalden. New York (€ 177) en Genève € 173) completeren de top drie. De Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh was met een gemiddelde kamerprijs van € 44 per nacht de goedkoopste stad, gevolgd door Hanoi (€ 45) en Vilnius (€ 57).

Marketing Manager Martin van Kranenburg van Micazu.nl neemt de Thuiswinkel Award 2012 in ontvangst.

Micazu.nl groeit ook tegen de verhoudingen in. In de maand januari trok Micazu.nl 40% bezoekers meer dan vorig jaar. Eén van de redenen voor de toename van de bezoekers was de introductie van de Micazu. nl Vakantiegids 2012 die eind vorig jaar exclusief is verspreid naar alle 185 vakantiewinkels van D-reizen. Waar iedereen van de brochure af lijkt te willen, versterkt een papieren gids juist het internet-concept van Micazu.nl. Nu kan je als particuliere

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

verhuurder met je vakantiehuis een enorm bereik genereren. Naast het succes van de particuliere verhuur van vakantiehuizen heeft Micazu. nl vorige week een nieuw concept gelanceerd; Onsfamiliehuis. nl. Onsfamiliehuis.nl is een nieuw product voor een nieuwe doelgroep; namelijk eigenaren van een vakantiehuis die het niet willen verhuren. Tenminste, niet aan vreemden. Goede vrienden en familie zijn juist wel welkom.


Reisburo Actueel

Vernieuwde website Israëlisch Bureau voor Toerism Het Israëlisch Bureau voor Toerisme heeft haar website in een nieuw jasje gestoken.

Jongeren centraal in marketingcampagne NYC NYC & Company heeft een nieuw bezoekersdoel bekend gemaakt van 55 miljoen bezoekers in 2015. De jongeren doelgroep (leeftijd 18-29) staat centraal in een nieuwe marketingcampagne met als plan om de komende vijf jaar een extra één miljoen jonge bezoekers naar de stad te trekken. Circa 15.1 miljoen jongeren brachten in 2011 een bezoek aan New York City, een groeiende doelgroep met een marktaandeel van bijna 30% van het totale bezoekersaantal. Om deze nieuwe doelen te bereiken, introduceerde NYC & Company plannen voor de campagne NYC<30. In samenwerking met MasterCard zal een ‘priceless’ New York programma exclusief voor MasterCard kaarthouders worden ontwikkeld. Tijdens de bekendmaking werd NYC & Company CEO George Fertitta vergezeld door MasterCard Vice President of Marketing Duitland Dagmar Nedbal; een delegatie jonge reizigers en Espen Falkenhaug, Director General van World Youth Student Educational (WYSE) Travel Confederation. Focus New York City verwelkomde in 2010 bijna 14.5 miljoen jonge bezoekers in de leeftijdcategorie 18-29 (11.9 miljoen binnenlandse en 2.6 miljoen internationale bezoekers). Deze aantallen zijn

naar verwachting toegenomen tot 15,1 miljoen (12.4 binnenlands, 2.7 miljoen internationaal) in 2011. Meer dan 50% van de internationale reizigers naar de Verenigde Staten bezoekt New York tijdens de reis. Circa één op de drie bezoekers van New York is jonger dan 30 jaar en zal naar verwachting in de volgende jaren opnieuw de stad bezoeken; van meer dan 25% van de jonge reizigers wordt verwacht dat zij terugreizen naar NYC. “Wij geloven dat het succesvolle en groeiende wereldwijde bezoekersaantal van New York City versterkt wordt door jongeren met openen armen te verwelkomen en kennis te laten maken met alles wat onze stad te bieden heeft”, aldus CEO George Fertitta. “Met de focus van de stad op de beleving voor een jonge doelgroep en het wereldwijde bereik van MasterCard zijn wij overtuigd van een succesvol resultaat.”

Microwebsite

NYC<30 moedigt jongeren aan om te reizen naar New York door middel van bijzondere aanbiedingen en door het benadrukken van de veelzijdigheid van de vijf stadsdelen. NYC<30 zal worden gepromoot via een microwebsite op nycgo.com, social media en een samenwerking met WYSE Travel Confederation, ’s werelds grootste netwerk van jongerenen studentenreisorganisaties. Details rondom NYC<30 worden bekend gemaakt tijdens International Pow Wow in Los Angeles, 21-25 april en de World Travel Market in Londen, 7-10 november. Bezoek tot die tijd http://www.nycgo.com/under30 voor meer informatie.

Word Bonaire Reisadviseur en win een horloge Kans maken op een limited edition Bonaire Duikhorloge? En voortaan door het leven als ‘Erkend Bonaire Reisadviseur’? Doe mee aan het Bonaire Examen van het Bonaire Toeristenbureau. Een examen speciaal gemaakt voor medewerkers uit de reisbranche. Achttien goed beantwoorde vragen verwijderen de deelnemers van een officieel Bonaire Diploma. En voor de slimste leerling van de klas is er een speciale verrassing. Wie

alle vragen goed heeft en de snelste tijd neerzet, wint een Bonaire Duikhorloge. Meedoen kan op http://www.tourismbonaire.com/ nl/e-learning.

Op de vernieuwde website www. goisrael.nl heeft de bezoeker de mogelijkheid uitgebreide informatie in te winnen over vakanties naar Israël. De site is nieuw, helder en gebruiksvriendelijk. Touroperators De website helpt bij het plannen en samenstellen van de reis en geeft veel praktische tips. Ook de lijst met Nederlandse touroperators gespecialiseerd in reizen naar Israël ontbreekt uiteraard niet. Via verschillende links kan de bezoeker direct naar de betreffende reisorga-

nisatie om vanuit daar een eventuele reis te boeken. Informeren De uitgebreide website is opgesteld in twintig talen, waaronder Nederlands. Het biedt de bezoeker de mogelijkheid om te zoeken op basis van interesse of regio. Met de vernieuwde website hoopt het Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme bezoekers met verschillende achtergronden en interesses te informeren en toekomstige reizigers te inspireren om een reis naar Israël te maken.

Woningen in onontdekt Zweden bij Buro Scandinavia Noord-Europa specialist Buro Scandinavia heeft de vakantiewoningen van Hölick Havsresort in de Zweden aan haar aanbod toegevoegd. De vakantiewoningen bevinden zich op een schiereiland in de provincie Hälsingland, net boven Stockholm gelegen. Dit gebied wordt ook wel het onontdekte Zweden genoemd. In Hölick Havsresort liggen 22 vrijstaande vakantiewoningen verspreid over het park. Er zijn twee types, een 2-kamerwoning, geschikt voor maximaal drie personen en een ruimere 4-kamerwoning voor maximaal acht + twee personen. Vanaf het park leidt een zandpad van 200 meter naar het strand. Smaakvol Hans Hofmans, Marketing Manager

van Buro Scandinavia over het nieuwe aanbod: “De vakantiewoningen van Hölick Havsresort zijn smaakvol ingericht en bevinden zich in een prachtige omgeving met wandel- en fietsmogelijkheden. Daarnaast kun je met een kajak de zee op, gaan vissen, een grot beklimmen of verschillende dagtours door Hälsingland maken. Het nabijgelegen dorpje Hölick verandert zomers in een waar paradijs met haar witte stranden, de kleine vissers- en jachthaven en de uitstekende restaurants en terrassen in het historische centrum. Kortom een mooie aanvulling op ons uitgebreide Zweden-programma.”

Kenia zet haar kust weer op de kaart Kenya Wildlife Service (KWS) heeft het strand-managementprogramma ontwikkeld om de Keniaanse kust extra aantrekkelijk te maken voor toeristen. Zo wordt er voor gezorgd dat de stranden dagelijks worden schoongemaakt, wordt er toezicht gehouden en is er een regeling getroffen met de verkopers op het strand zodat toeristen niet constant door hen worden benaderd. Met deze aanpak wil KWS de kuststrook weer op de

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

kaart zetten als toeristische trekpleister. Muriithi Ndegwa, managing director van Kenya Tourist Board zegt: “Het strand is één van de aantrekkelijkste attracties van de Keniaanse kust. We hopen dat de Keniaanse kust onderdeel wordt van elke Kenia reis”.

13


Reisburo Actueel

Actietarieven HAL op Europa Holland America Line heeft tijdelijk speciale aanbiedingen op Europese zomercruises, zoals tarieven voor kinderen van € 1, upgrades en een bestedingstegoed aan boord. Reizigers die voor 31 maart 2012 een geselecteerde cruise boeken met ms Nieuw Amsterdam, ms Noordam, ms Rotterdam en ms Ryndam komen in aanmerking voor diverse voordelen, zoals een bestedingstegoed aan boord van $ 200 per suite, een stateroom-upgrade voor € 1 van een binnenhut naar een hut met zeezicht (ms Rotterdam en ms Ryndam), een stateroomupgrade voor € 1 van zeezicht naar

een verandah (met balkon) op ms Nieuw Amsterdam en ms Noordam. Kinderen van zeventien jaar en jonger cruisen voor € 1 per persoon, wanneer ze als derde of vierde persoon in de hut verblijven.

Corendon gaat schaatsen Team Corendon. Zo heet de nieuwe damesschaatsploeg van de coaches Renate Groenewold en Peter Kolder die vanaf 1 mei van start gaat. Turkije specialist Corendon verbindt zich voor in elk geval twee seizoenen aan de oerhollandse schaatssport. Corendon is nu al actief als co-sponsor van het team. Corendon-directeur Atilay Uslu: “In de winter, als veel Nederlanders aan de buis zijn gekluisterd om naar het schaatsen te kijken, denken veel mensen na over waar ze naartoe gaan op vakantie. De schaatssters vormen dan een ideale manier om Corendon onder de aandacht te brengen van een groot publiek.”

14

Duizendste treinreiziger op een groene stoel Treinreiswinkel Sinds begin dit jaar werken Treinreiswinkel en GreenSeat samen om groener reizen mogelijk te maken. En met succes, want binnen zes weken kozen maar liefst 1.000 treinreizigers voor een groene stoel. Not-for-profit organisatie GreenSeat is trots: “Een mooi begin van 2012, dat wat ons betreft hét jaar van groener reizen wordt”, aldus Vitas Kersbergen, Sales & Marketing GreenSeat. Door de CO2-uitstoot van een reis te compenseren met een GreenSeat krijgen huishoudens in ontwikkelingslanden toegang tot duurzame energie. “Een vakantie per trein is al één van de meest milieuvriendelijke opties, maar op deze manier ruim je ook dat laatste beetje CO2 op.” Automatisch Een treinreis veroorzaakt tot 75% minder CO2-uitstoot dan een vliegreis, en tot 66% minder CO2uitstoot dan een reis per auto. Ook

de uitstoot van fijnstof is bij een trein laag vergeleken met de auto en het vliegtuig. Daarmee is, na wandelen en fietsen, een reis per trein de meest milieu- en klimaatvriendelijke optie. Om toch de schadelijke gevolgen van de reis te compenseren, reist men bij alle treinrondreizen van Treinreiswinkel automatisch op een GreenSeat. Voor alle losse treintickets wordt een kleine vergoeding van € 0,50 gevraagd. Reizigers die in februari of maart boeken maken bovendien kans op mooie prijzen via GreenSeat’s Boek Groen, Win Groen campagne. Treinreiswinkel stelt hiervoor een driedaagse citytrip naar romantisch Parijs en een treinrondreis door magisch Zwitserland beschikbaar.

Koffer bij een reisbureau gedumpt en shoppen maar @IressM

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Infotorial

Ga jij dit jaar gratis mee op een studiereis van Kuoni? Wil jij mee op studiereis met Kuoni? Volg dan de komende Kuoni advertenties in Reisburo Actueel! In de volgende uitgave stelt Kuoni vijf vragen gerelateerd aan onderstaande advertentie. In totaal worden er twintig vragen gesteld over vier Kuoni bestemmingen: Australië, Nieuw-Zeeland, Kenia en Indonesië.

Op www.reisburoactueel.nl zal telkens twee weken nadat de vragen in Reisburo Actueel hebben gestaan bekend gemaakt worden wie de laatste vragen goed heeft beantwoord. Op 30 mei wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt die mee mag op studiereis! Australië Australië is een reusachtig continent met een unieke flora en fauna, een uitgestrekte outback en levendige steden. Er zijn veel opties om Australië te ontdekken, zoals per camper of huurauto. Kuoni heeft een aantal mooie autoreizen geselecteerd, waarop je klant in de maanden maart en april € 100 kor-

Creatief met Kuoni

* S tart met de autoreis ‘South East Splendour’. Hoogtepunten: Sydney, Jervis Bay en Lakes Entrance. * Vervolgens twee verlengingsnachten in Melbourne in het Jasper hotel en uiteraard de tip om de Winetasting tour per Segway te maken. * Tot slot per trein (Overland) naar Adelaide voor de 3-daagse autoreis Kangaroo Island

ting ontvangt. Reist je klant liever in een groep? ‘Sit back and relax’ tijdens één van de internationale groepsreizen, nu met kortingen oplopend tot 25%! Tip voor Sydney Exclusives bij autoreizen: voor elke autoreis met Sydney in het programma ontvangen klanten bij een aanschaf van een ‘See Sydney’ pas, één dagpas gratis. Vele excursies zijn dan inbegrepen zoals een boottocht, fietstocht en een rondleiding door het Opera House. Wijnproeverij per Segway Een bijzondere manier om op Wine Tasting Tour te gaan is per Segway! Dit is een elektrische tweewieler waarop je staande plaatsneemt. Helemaal hip en niet moeilijk om te besturen, een fenomeen dat helemaal bij Melbourne past. Onder begeleiding tuf je moeiteloos in de Yarra vallei langs de druivenstokken van het spectaculaire wijnlandgoed van Rochford. De tour wordt afgesloten met een verrukkelijke lunch in het met een onderscheiding bekroonde Rochford restaurant.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Must See * Great Barrier Reef, het grootste en mooiste rif ter wereld. * Sydney, Melbourne, Cairns en Perth. * Ayers Rock in het Red Centre. * Rood zand en uitgestrekte gebieden in de Outback. Must Do * Wandelen in de prachtige natuur en nationale parken van Tasmanië. * Rijden over de Great Ocean Road langs ruige kliffen, idyllische baaien en regenwouden. * Proef de bekende wijnen uit de Barossa Valley, Hunter Valley en Clare Valley. Must meet * De aboriginalcultuur. * Bezoek Kangaroo Island voor een ontmoeting met de Kangoeroes, Koala’s en vele andere typisch Australische dieren * Verblijf een aantal nachten op een werkend ‘cattle station’, voor een kennismaking met het echte leven in de outback.

15


Reisburo Actueel

Positieve signale verdere groei op ITB Berlijn 2012 De ITB Berlijn Conventie, welke plaats vond van 7 tot 11 maart 2012, is erg succesvol geweest. De exposanten waren tevreden en er waren aanzienlijk meer vakbezoekers aanwezig in vergelijking met vorig jaar. Egypte krijgt vertrouwen van de internationale reisindustrie en ITB Berlijn bevestigt dat zij leider zijn als opiniemaker wat betreft de huidige trends in de sector. Maar liefst 113,006 bezoekers bezochten de 46e ITB Berlijn Conventie. 39,7% van deze bezoekers kwamen uit het buitenland om zoveel mogelijk informatie te verkrijgen over alle sectoren van de internationale reisindustrie. Gedurende het weekend waren er 10,644 exposanten uit 187 landen. Tevredenheid Dr. Christian Göke, Chief Operation Officer van Messe Berlijn, trok een aantal zeer positieve conclusies: “Er zijn 2.200 vakbezoekers meer geweest dan vorig jaar. En er was tevredenheid over de thema’s die gekozen zijn voor de ITB Berlijn Conventie’’. Deskundigen benadrukten strategieën voor het bereiken van duurzaamheid en het effectief gebruik van de smartphone gebaseerde technologieën. Als gevolg was ITB Berlijn in staat om aan te tonen waarom zij de leidende positie bezitten voor de verspreiding van kennis over de toeristische sector. Verder zegt Taleb Rifai, secretaris-generaal, UNWTO: “ITB heeft nogmaals bewezen een niet te missen evenement

Myanmar pakte dit jaar opvallend uit met een aantrekkelijke stand op de ITB; Hnin Thet Kyaw Naing van Glamorous Myanmar Travels & Tours doet de naam van haar bedrijf eer aan.

te zijn voor toerisme in de internationale sector. Het is een absolute must voor iedereen die zijn zaken wil stimuleren en een beter inzicht wil krijgen in de nieuwste toeristische trends, ontwikkelingen en vooruitzichten. Ondersteuning voor Egypte Het officiële partnerland van ITB Berlijn dit jaar was Egypte. De vertegenwoordigers van Egypte waren bewust van de sterke solidariteit van de internationale reisindustrie. Taleb Rifai: “Ik ben vooral blij met de overweldigende

Igor Stefanovic van UNWTO heeft reden om vrolijk te zijn; volgens de koepelorganisatie zal het mondiale toerisme dit jaar de grens van één miljard toeristen overschrijden, in 2030 naar een recordhoogte 1.8 miljard toeristen.

16

Toerisme verbroedert: Deputy Director Tsering Dhundrup van de Tibet Tourism Administration staat netjes en broederlijk op de China stand tussen andere Chinese regio’s.

steun van de toeristische gemeenschap voor deze al lang bestaande bestemming”. De Egypte hal bood kansen voor bezoekers om gebruik te maken van de verschillende social media platforms om zo meer te weten te komen over de politieke situatie in het land. Mounir Fahkry Abdel Nour, de Egyptische minister van Toerisme zegt: “ITB was fantastisch! Ik ben erg blij dat de problemen rondom de politiek de algemene sfeer niet heeft beïnvloed. Ik ervaar een bereidheid van landen om samen te werken en dat vind ik heel bemoedigend”.

Op de speciale ‘Gay and Lesbian’ stand op de ITB stond WienTourismus prominent aanwezig met onder meer de Berlijnse ‘Mataina’ (r) en Andrea Kostner, content manager website bij WienTourismus verantwoordelijk voor onder meer de twee Facebook/gayfriendlyvienna websites.

Duurzaamheid in het toerisme Een zeer actueel onderwerp dit jaar was de duurzaamheid in het toerisme. ITB Berlijn behandelde onderwerpen als klimaatverandering, mensenrechten, kwaliteit en toegankelijk toerisme. Ook werd er gepraat over de commerciële potentie van reizigers met een handicap. Deze doelgroep genereert een omzet van vijf miljard euro voor de toeristische sector. De volgende ITB Berlijn vind plaats van woensdag 6 maart 2013 tot zondag 10 maart 2013. Het officiële partnerland in 2013 is Indonesië.

The Dutch are welcome! Directeur Carlo Giardinetti (l) van het Superior Golf & Spa Resort in Charkov ziet er naar uit om het Nederlands Elftal in zijn hotel te verwelkomen en ook Shevtsova Anna van incoming toeroperator Deya Tour is zeer druk met de EK dit jaar in Oekraine.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

De stand van het Curaçao Toeristen Bureau Europa was dit jaar een belangrijke eyecatcher op de ITB. Een replica van de beroemde Handelskade, gemaakt van koek en snoepgoed, trok de aandacht van vele bezoekers en werd veelvuldig gefotografeerd en gefilmd. Deze kleurrijke gebouwen bepalen nog altijd het gezicht van de haven van hoofdstad Willemstad en maken deel uit van het UNESCO wereld cultureel erfgoed.

‘Wellness betekent meer dan een hotel met een jacuzzi’ - Agnes van Duffelen van Baltus Communications (l) in gesprek met pr-dame Eva Blomenkamp van de wellness keten Wellness-Hotels & Resorts om meer Nederlanders naar een van de 50 aangesloten wellness hotels te krijgen.

Annemarie Gerardts van de Keukenhof (r) en Nico Schilders van Henri Willig Kaas hebben zich met collega’s Van Gogh Museum, Lindbergh en Amsterdam Canal Cruises ontkoppeld van de Holland Stand op de ITB en promoten zich onder de noemer Holland Classics in een andere beurshal.

Plus

Is de recessie goed voor de toonaangevende reisbeurs ITB? Je zou haast denken van wel. Terwijl gastland Egypte zijn uiterste best deed om de gunst van de toerist te herwinnen is het in de 24 beurshallen een drukte van jewelste. De mondiale reisbeurs leek in ieder opzicht te plussen: 2200 meer vakbezoekers ((113.006) dan het jaar ervoor, 10.644 participanten uit 187 landen en 7000 (!) journalisten uit 94 landen. Ook was de speciale bijeenkomst voor bloggers aan de vooravond van de ITB volgens de organisatie een succes; ruim 120 deelden meningen en ervaringen over deze groeiende mediakanaal. De fotoselectie op deze pagina komen van de hand van Marcel Baltus van Baltus Communications die enkele dagen, met camera, rondliep over de beurs.

Israël drukte allesbehalve zijn snor op de ITB; de vakantiebestemming had een opvallende club snorremannen ingehuurd om de aandacht op zichzelf te vestigen.

Cuba zet traditioneel pr instrument in op ITB -Sigarenmaker.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

17


Reisburo Special

Oman: authenticiteit te midden van moderne luxe Het Sultanaat Oman ligt op het Arabische schiereiland en de hoofdstad is Muscat. Bezoekers kunnen hier terecht voor een authentieke Arabische ervaring en genieten van de ongerepte natuur in een veilige en vrouwvriendelijke atmosfeer. Duiken, caving, wadi bashen, een bezoek aan beschermde schildpadstranden en slapen in de woestijn zijn pas een tipje van de sluier van de 1001 mogelijkheden die Oman te bieden heeft. Met de komst van Sultan Qaboos Bin Said in 1970 heeft Oman zich opengesteld voor buitenlandse toeristen en is het land op veel fronten gemoderniseerd zonder iets van haar eigenheid te verliezen. Afgelopen jaar nog nam het aantal hotelkamers enorm toe met maar liefst 1400 kamers en

veel faciliteiten en resorts worden opgeknapt. Ook worden er een aantal nieuwe attracties geopend als het Royal Opera House en een nieuw congres centrum; het ‘Oman Convention and Exhibition Centre’. Al deze initiatieven zetten Oman stevig op de toeristische kaart. Muscat Een bezoek aan het sultanaat begint vaak in de hoofdstad Muscat. Hier arriveren dagelijks verschillende internationale vluchten en vanuit Nederland wordt er door KLM vijf keer per week rechtstreeks naar de hoofdstad gevlogen. Muscat wordt ook wel de ‘witte stad’ genoemd, een referentie naar de lichtgekleurde huizen. Het straat-

Isropa neemt je mee Isropa maakt het overzichtelijk: alle reizen naar Oman in één brochure! Isropa heeft haar complete reisaanbod naar Oman nu overzichtelijk bij elkaar geplaatst in één jaarbrochure met vertrekdata van 1 april 2012 t/m 31 maart 2013. In de brochure vindt de reisagent een uitgebreid aanbod aan reizen naar Oman. Natuurlijk komen rondreizen en fly-drives uitgebreid aan bod, maar Isropa biedt ook heel veel maatwerkmogelijkheden. Het aantal toeristen naar Oman is de afgelopen jaren behoorlijk gestegen, en daar speelt Isropa als “Midden-Oosten specialist” graag op in; o.a. door het uitbrengen van een dedicated Oman brochure. “We verwachten een verdubbeling voor 2012 ten opzichte van 2011 in het aantal toeristen dat via Isropa naar Oman reist”, aldus

18

Norbert Good (directeur Isropa). “Wij hebben er alle vertrouwen in dat 2012 een topjaar wordt met betrekking tot het aantal boekingen van reizen naar Oman. Het land heeft haar bezoekers heel veel te bieden met onder meer een ontzettend divers landschap, een zeer gastvrije- en vriendelijke bevolking en een eeuwenoude cultuur.” Isropa biedt in de nieuwe brochure veel bijzondere arrangementen aan, zoals een privé rondreis “Wadi’s en Woestijn”, waarbij onder meer wordt overnacht in de Wahiba Sands en nabij het schildpaddenreservaat Rass Al Hadd. Ook speciaal is het excursiepakket Musandam van drie dagen inclusief vluchten vanaf Muscat naar Musandam, tocht per dhowboot door de fjorden, stadstour Khasab en jeepsafari.

beeld wordt verder bepaald door hypermoderne hoogbouw, historische straatjes en prachtige oude architectuur. Afgelopen jaar werd de stad zelfs benoemd tot hoofdstad van Arabisch Toerisme in 2012 én veroverde een plekje op de lijst van topwereldsteden door de Lonely Planet. Toch is het geen bestemming waar je over de platgetreden paden van die vele andere toeristen slentert. De stad ademt authenticiteit en ken bijzondere bezienswaardigheden. Hoogtepunten Muscat Enkele hoogtepunten van de stad zijn onder meer een bezoek aan de Grand Mosque het paleis van de Sultan en de forten van Al Jalali en Al Mirani. De Grand Mosque is een van de grootste moskeeën ter wereld. De bouw van het complex nam maar liefst zes jaar in beslag en de totale oppervlakte van de moskee bedraagt ruim 416.000 vierkante meter. Het meest indrukwekkende onderdeel van het marmeren interieur is zonder twijfel het enorme handgemaakte Perzische gebedskleed waar 600 vrouwen ruim zes jaar aan hebben gewerkt. Ook kent Muscat verschillende interessante musea, zoals het ‘Museum of Omani Heritage’, ‘National Museum’ & ‘Bait al Zubair’, en een middagje dwalen op de kleurrijke Soek van Mutrah mag niet op je programma ontbreken. Hier kun je Kahwa proeven; de sterke koffie waar de Omani dol op zijn en

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

die op smaak worden gebracht met kardemom. In de directe omgeving van Muscat is een groot aantal excursies te ondernemen. Op 2,5 uur rijden vind je bijvoorbeeld de vroegere hoofdstad Nizwa, van oudsher bekend door de traditionele zilversmeedkunst. Hier vind je onder andere een van de oudste en meest indrukwekkendste forten van het land en de traditionele dierenmarkt op vrijdagochtend. Een ware belevenis. Dohfar Ook Dohfar, de zuidelijke provincie van het land is een bezoekje waard. Hier vind je de verzonken stad Ubar en parelwitte stranden aan de kust van Salalah. Ubar is in 1990 na twintig jaar intensief zoeken teruggevonden met behulp van moderne sateliettechnologieën. Ooit was het een belangrijke handelspost voor de passerende wierookaravanen op weg naar India en China. De tol, in de vorm van aardewerk, specerijen en textiel, die gevraagd werd voor de doortocht maakte het tot een welvarende stad. Tegenwoordig kunnen je de ruines van die rijkdom nog bezichtigen met een gids. Machtige natuur Met name ten tijde van de moesson van midden juni tot midden september verandert het landschap in zuidelijk Oman in een prachtig groene oase. Om dat te vieren


Reisburo Special wordt jaarlijks Sahalah Tourism Festival (voorheen Khareef Festival) georganiseerd. Het evenement heeft een sterk cultureel karakter en een maand lang staat Salalah in het teken van dans, kunst en zang. Flora en Fauna De groene valleien in het zuiden van het land zijn trouwens niet de enige schatten van de natuur. Oman’s flora en fauna wereld is uiterst divers, zowel op het land als haar onderwaterwereld. Bekend zijn onder meer de wadi’s; ’s winters meestal droogstaande rivierbeddingen maar na regenbuien prachtig groen en vol leven. Hier komen onder andere zeevogels, strandlopers en flamingo’s voor, een waar paradijs voor vogelspotters. Ook zijn de wadi’s een ideale bestemming voor een duik in het heldere water, trekking of het zogenaamde ‘wadi bashing’ ( met een terreinwagen door de rivierbedding crossen). Voor de echte actievelingen bestaat er ook de mogelijkheid tot ‘canyoning’ . Daarbij volg je de loop van een rivier door een canyon door middel van een combinatie van wandelen, klimmen, springen, zwemmen en abseilen. Actief Houd je sowieso wel van een actieve uitdaging dan kun je in het Al Hajargebergte je lol op. Er worden dagelijks hiking-, klim- en mountainbiketochten georganiseerd. Een deel van dit gebergte - Jebel Shams- wordt ook wel met de Grand Canyon vergeleken met toppen van 3.000 meter en spectaculaire kloven. Woeste rotspartijen, kloven en kliffen staan garant voor een onvergetelijk schouwspel. Dat maakt dat de mogelijkheden voor caving hier tevens onuitputtelijk zijn. Ook op andere plekken kunnen talloze grotten en spelonken worden verkend, waaronder ’s werelds één na langste grot Majlis Al Jinn Musandam Een iets minder bekende omgeving maar des te indrukwekkend is de regio rond Musandam. Dit noordelijkste punt van het Arabische schiereiland wordt ook wel het ‘Noorwegen van Arabie’ genoemd. Dit vanwege de fjordachtige baaien en steile bergen die meer dan 2000 meter uit de zee verrijzen. Een mooie setting om per four-wheeldrive op verkenning te gaan. Mocht die manier van vervoer je wel bevallen dan is het ook aan te raden ermee naar de Wahiba Sands te rijden. Dit is een woestijnlandschap met een oppervlakte van wel 16.000

vierkante kilometer bewoond door nomadische Bedoeïenen. Je kunt jezelf een van hen wanen als in een tentenkamp onder de grootse sterrenhemel slaapt. 3165 kilometer kustlijn Vind je het belangrijk om tijdens je vakantie vooral tot rust te komen dan kan dat op een van de vele droomstranden van het sultanaat. De kustlijn is werkelijk eindeloos en veel hotels en resorts bieden hier hun prachtige privé-stranden aan. Toch mag een bezoek aan een van de vele openbare stranden eigenlijk ook niet ontbreken. Een populaire weekendje weg onder de lokale bevolking is het Al Sawadi beach resort, op ongeveer een uurtje rijden ten westen van Muscat. Wil je wel die strandvakantie maar hou je toch ook wel van een beetje actie dan zijn de watersportmogelijkheden divers. Surfers kunnen bijvoorbeeld uistekend terecht in Oman, met name rondom Masirah Island (circa 500 kilometer ten zuiden van Muscat) zijn goede golven te vinden. Maar ook diepzeevissen of zeilen zijn populaire bezigheden. Onderwater Tenslotte is het kristalheldere water ook voor duikers en snorkelaars een waar paradijs. Zo bevinden zich in de wateren rond Oman enkele unieke marine ecosystemen waar koralen en vissen leven die uitsluitend daar voorkomen. Ook kun je

nomen in de UNESCO wereld erfgoedlijst. Wie deze route volgt gaat op reis door het verleden langs de wierookbomen van Wadi Dawkah en de eeuwenoude archeologische vindplaatsen van Shisr Khor Rori/ Sumhuram en Al-Baleed. Visum Het Sultanaat van Oman heeft eind februari wijzigingen in haar visumregeling bekend gemaakt die per direct zijn ingegaan. Zo bedragen de

kosten Rial 5 (circa € 9) per persoon voor single entry visum geldig voor een verblijf van maximaal tien dagen. Voor een verblijf van maximaal 1 maand bedragen de kosten Rial 20 (circa € 36) per persoon. Voor de uitgebreide visumreglementen zie www.visitoman.nl Deze special is ook te lezen op www.reisburoactueel.nl Judith Buitenhuis

“Oman is ontzettend veelzijdig”

op sommige plaatsen wrakduiken én je kunt er soms zelfs met zeeschildpadden zwemmen! Oman is namelijk jaarlijks de broedplaats van ongeveer 20.000 zeeschildpadden die hun eieren op een aantal stranden. Belangrijke nestelgebieden zijn Ras al-Hadd en Ras al Jinz, op ongeveer drie uur rijden vanaf Muscat. Dit zijn beschermde natuurgebieden. Tijdens het broedseizoen van de zeeschildpadden kunt u met een gids kijken hoe de zeeschildpadden aan land komen om hun eieren te leggen. Deze excursies worden verzorgd vanuit het Ras al Jinz Scientific and Visitor Centre. Wierook-route Zuid-Oman is oorspronkelijk de enige plek ter wereld waar de wierookboom voorkomt. De gedroogde hars van deze boom was vroeger bijzonder waardevol en zorgde voor grote welvaart in deze regio. Er werd zelfs aan de Egyptische koningin van Sheba verkocht en zo ontstond de wierookroute. Vandaag de dag is de beroemde route opge-

Wat heeft Oman te bieden in 2012? “Er wordt in 2012 een aantal evenementen georganiseerd om Muscat in 2012 groots neer te zetten als metropool. Muscat is niet voor niets verkozen tot hoofdstad van het Arabisch Toerisme in 2012. Eén van de belangrijkste evenementen is het Muscat Festival. Dit festijn vindt plaats in januari en februari en biedt een scala aan culturele, artistieke en traditionele activiteiten. Het festival wordt in het bijzondere Heritage Village in Al Qurm natuurpark gehouden. Bezoekers kunnen tijdens het festival kennis maken met het traditionele en artistieke Omaanse leven. In 2012

organiseert het ministerie van toerisme in Nederland ook verschillende familie trips en evenementen voor reisagenten.” Wat mogen toeristen die naar Oman reizen echt niet missen? “Het Sultanaat Oman heeft haar bezoekers ontzettend veel te bieden; de alom bekende woestijn, maar ook indrukwekkende gebergtes, een kustlijn van ruim 3000 kilometer, tropische wadi’s en een eeuwenoude cultuur. Een perfecte manier om Oman te ontdekken is middels een rondreis of fly & drive. Oman is een ontzettend veelzijdige en gastvrije bestemming. Je vindt er een unieke mix van modern authentiek.”

Marthe van Leeuwen (Aviareps), vertegenwoordiger Oman.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

19


Reisburo Actueel

Metro mediapartner Zoover Awards Dagblad Metro is officieel gepresenteerd als mediapartner van de Zoover Awards. Zoover heeft hiermee een partner gevonden met een groot dagelijks bereik. Samen met Zoover zal Metro zich inspannen om de Zoover Awards meer nationale en internationale bekendheid te geven. Dit jaar kunnen consumenten in 25 categorieën stemmen op hun favoriet. Behalve awards voor bijvoorbeeld de beste touroperator, populaire bestemmingen en vliegmaatschappijen zijn er drie nieuwe prijzen. Zo kunnen reizigers ook stemmen voor de beste autoverhuurder, autovakanties en reisbureauketens. Stemmen kan tot 8 april

op www.zooverawards.nl/stemmen. Ook de stemmende consumenten kunnen in de prijzen vallen. Zo wordt er onder meer een droomreis naar Barbados vergeven. Accommodaties Dit jaar vergeeft Zoover ook weer Zoover Awards voor de beste accommodaties in Europese landen en grote vakantielanden daarbuiten. Om een accommodatie-award in de wacht te slepen moeten accommodaties zeer goed scoren op Zoover en daardoor behoren tot de absolute top in zijn land. De accommodaties die net niet in aanmerking komen voor een Zoover Award worden in het zonnetje gezet middels een “Highly recommended”. Goed scorende accommodaties kunnen eind april een “Zoover reccommend certificaat” in de post verwachten. Naast goed scorende accommodaties zal Zoover ook aandacht besteden aan de slechtste accommodatie van Nederland. Vorig jaar was dit nog hotel City in Scheveningen.

Mondial Assistance vernieuwt HelpMe app De in 2010 geïntroduceerde HelpMe app van Mondial Assistance krijgt een upgrade. De app heeft een nieuw design met een verbeterde gebruiksvriendelijkheid. Ook is het mogelijk om sneller een melding te doen in geval van nood. De HelpMe app is ontwikkeld om de hulpverlening voor reizigers nog sneller en eenvoudiger toegankelijk

te maken en is gratis beschikbaar voor iedereen met Pechhulp of een Reisverzekering van Mondial Assistance. De update voor de app is vanaf vandaag beschikbaar voor iPhone en Android smartphones. Met de HelpMe app heeft de verzekerde zijn polisgegevens en contactgegevens altijd bij de hand en kan eenvoudig een melding bij de alarmcentrale worden gedaan. De app is te downloaden via www. mondial-assistance.nl/HelpMe. Na de installatie van de app op een smartphone, is het heel eenvoudig om de polisgegevens toe te voegen. In geval van nood kiest de reiziger of medische hulp of pechhulp gewenst is. In een paar simpele stappen wordt er een melding gedaan bij de alarmcentrale van Mondial Assistance, waar ook direct alle polisgegevens beschikbaar zijn. Bovendien beschikt de app over een zoekfunctie waarmee simpel en snel Points Of Interest, waaronder tankstations of autoverhuurbedrijven in de buurt kunnen worden gelokaliseerd.

Reisburo Actueel nu ook op je iPad & iPhone!

Ga snel naar www.reisburoactueel.nl Philadelphia brochure op je iPhone Philadelphia heeft deze week een Nederlandstalige City Guide iPhone App gelanceerd. Deze App is een onderdeel van een joint promotion campagne met Jan Doets en Cityzapper.nl. Deze compacte stedengids is sinds deze week gratis te downloaden in de App Store en biedt naast algemene stedeninformatie, de beste adressen voor restaurants, interessante musea, reisroutes en overige hotspots. Ook de locals vertellen in de App over hun favoriete Philadelphia spots. Ervaring Sinds kort kan iedereen gratis de CityZapper Philadelphia City Guide iPhone App downloaden. In plaats van dikke travelplanners en reisboeken,

hebben de Cityzapper.nl reporters vanuit hun persoonlijke ervaring een selectie gemaakt van de beste hotspots en attracties, die je in één overzicht kunt downloaden op je iPhone. Philadelphia staat bekend als een wereldstad die alle ingrediënten heeft voor een geslaagde citytrip: een boeiende geschiedenis, een interessant aanbod van kunst, musea en muziek, hippe clubs en restaurants, mooie hotels tot eenvoudige B&B’s en je kunt er fantastisch winkelen (belastingvrij).

Meer Nederlanders voor SalzburgerLand Tot nu toe zijn al meer Nederlandse toeristen naar SalzburgerLand gekomen ten opzichte van vorig jaar en daarmee blijft Nederland één van de belangrijkste markten van deze Oostenrijkse regio. Het goede winterseizoen heeft SalzburgerLand mede te danken aan de goede weercondities. In december en januari vielen er vele centimeters en op sommige plekken zelfs meters sneeuw, de lage temperaturen zorgden ervoor dat de sneeuwconditie een lange tijd goed bleef.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

21


Reisburo Actueel

transavia.com gaat vliegen op Budapest vanaf Schiphol

Extra vluchten ArkeFly op verre bestemmingen

transavia.com gaat vanaf 4 april vier keer per week vliegen (zondag, maandag, woensdag en vrijdag) op de Hongaarse hoofdstad Budapest van Amsterdam Airport Schiphol, dat heeft Bram Gräber (algemeen directeur transavia.com) laten weten aan Reisburo Actueel.

Voor de zomer van 2012 breidt ArkeFly op een aantal verre bestemmingen haar vluchten uit. Orlando in Florida, Varadero in Cuba en Cancun in Mexico zijn erg populair dit jaar en ArkeFly speelt hierop in door komende zomer op deze drie bestemmingen één keer per week extra te vliegen.

(vanaf 15 mei vanaf Weeze vier keer per week) en Wizzair. KLM was na het wegvallen van Malev een tijdje de enige airline die tussen Amsterdam en Budapest vloog.

De dienstregeling Amsterdam Budapest voor de periode 5 juli tot en met 2 september wordt 20 maart aanstaande bekend gemaakt. Er zijn meerdere airlines die inhaken op het wegvallen van de Hongaarse airline Malev door te starten met vluchten op Budapest, zoals Ryanair

Zomerseizoen transavia.com zet het komende zomerseizoen vol in op bestemmingen voor stedentrips en korte vakanties, vooral vanaf Schiphol en Eindhoven Airport. De luchtvaartmaatschappij startte half februari met vier (Valencia, Lissabon, Venetië Treviso en Istanbul) nieuwe stedenbestemmingen vanaf Eindhoven Airport en liet al weten vanaf half april ook op Berlijn te gaan vliegen.

Nieuwe vluchten vanaf Eelde Zowel Corendon als Rynair gaan nieuwe vluchten aan het assortiment van vluchthaven Eelde toevoegen. Ryanair gaat al vanaf mei vluchten vanaf Eelde naar Marseille, Milaan en Palma de Mallorca verzorgen. Hiermee neemt de prijsvechter alvast een voorschot op de baanverlenging, die over een jaar klaar is. In de periode mei tot en met oktober zal naar elk van de drie nieuwe bestemmingen twee maal in de week non-stop gevlogen worden. Op 2 mei gaat de eerste vlucht naar Palma de Mallorca. Naar deze bestemming wordt op de woensdag en zondag gevlogen. Naar Milaan (Bergamo) kan men op maandag en vrijdag, en naar Marseille op woensdag en zondag. Corendon Met deze aankondiging breidt het

aantal bestemmingen dat vanuit Groningen te bereiken is uit met drie. Ook Corendon voegt nog een vlucht toe aan het aanbod van de luchthaven. De reisorganisatie met een eigen luchtvaartmaatschappij heeft besloten om naast de wekelijkse vlucht op de donderdag ook op maandag vanaf Eelde te gaan vliegen naar Antalya. De grote belangstelling voor vakanties naar Turkije vanaf het noordelijke vliegveld heeft Corendon doen besluiten om tweemaal in de week te gaan vliegen. Door een heenvlucht te combineren met een terugvlucht op een andere dag zijn nu ook vakanties van tien of elf dagen mogelijk. De eerste vlucht van Corendon vertrekt op 23 april.

Airline Express 2012 Vanaf 19 maart gaat het weer van start, de Airline Express! Ontmoet de gezichten achter de airlines tijdens een gezellige en informatieve avond. Ter afsluiting is er een kansspel, wie weet ga je wel naar huis met een ticket naar een Europese of Intercontinentale bestemming! De Airline Express gaat het hele land

22

door, van Amsterdam naar Arnhem en van Eindhoven naar Assen. Schrijf je snel in en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de luchtvaart!

ArkeFly vliegt van 27 juni tot en met 29 augustus 2012 ook op de woensdag naar Orlando. Het aantal vluchten breidt daarmee uit van twee naar drie keer per week; op maandag, woensdag en vrijdag. Vanaf maandag 2 juli 2012 vliegt ArkeFly één keer per week extra naar Varadero en Cancun. Naar Varadero vliegt de airline vanaf die datum drie keer per week (maandag, woensdag en zaterdag) en naar Cancun vier keer per week (maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag).

Uitreiking Schiphol Consumers Awards 2011 Half maart vond de jaarlijkse uitreiking van de ‘Schiphol Consumers Awards’ plaats. Met deze traditionele uitreiking zet de luchthaven de business partners in de schijnwerpers die een uitmuntende prestatie hebben geleverd op het gebied van gastvrijheid, innovatie en kwaliteit. Europe’s Preferred Airpor “In 2011 reisde een recordaantal van bijna 50 miljoen passagiers via Amsterdam Airport Schiphol. Het netwerk breidde uit van 301 naar 313 directe bestemmingen en met onder meer de vernieuwing van

Lounge 3 gaven we verder invulling aan onze ambitie om Europe’s Preferred Airport te blijven. De economische omstandigheden zijn onzeker. 2012 wordt een uitdagend jaar waarin we onze krachten nog verder moeten bundelen. We zien deze uitdaging met vertrouwen tegemoet in een constructieve en inspirerende samenwerking met onze business partners”, aldus Maarten de Groof, Executive Vice President & Chief Commercial Officer van Schiphol Group.

APG Air Agencies Holland vertegenwoordiger Trip Linhas Aereas APG Air Agencies Holland is aangesteld als vertegenwoordiger van Trip Linhas Aereas. Trip is de grootste regionale luchtvaartmaatschappij van Zuid-Amerika. Trip vliegt naar 85 binnenlandse bestemmingen, naar alle uithoeken van Brazilië. Het netwerk van Trip bestaat uit bestemmingen zoals Altamira, Manaus en Santarem in het noorden. Salvador de Bahia Recife en Fernando de Noronha in het noordoosten. Brasilia, Cuiaba en Camp Grande in het centrum-west. Belo Horizonte, Rio de Janeiro en Sao Paulo in het zuidoosten en Porto Alegre, Florianopolis, Curtiba en

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Foz do Iquacu in het zuiden. Trip won in 2011 de titel van de beste regionale luchtvaartmaatschappij van Zuid-Amerika op de SKYtrax World Airline Awards. De vloot van Trip bestaat uit Embrears en ATR’s met een totaal van 47 vliegtuigen. Alle tarieven zijn geladen in Amadeus, Worldspan en Sabre. Trip Linhas Aereas is lid van BSP Nederland.


Reisburo Actueel

Bam Gräber: ‘‘Als we ergens een held kunnen zijn dan is dat in Nederland” Slechts enkele maanden had Bram Gräber nodig om orde op zaken te stellen bij transavia.com. De geboren Nijmegenaar moest als opvolger van Michiel Meijer eind 2010 zwaar aan de bak bij de luchtvaartmaatschappij die in dat jaar voor het eerst sinds decennia verlies leed. Reisburo Actueel zocht Gräber op in het hoofdkantoor van transavia. com, TransPort, een landmark als het gaat om duurzame gebouwen (top 3 van Europa) waar de airline sinds mei 2010 in vertoeft. De directeur vertelt openhartig over zijn jeugd, studie en professionele carrière. Waar kom je vandaan? ‘‘Ik ben geboren in het oosten van het land, in Nijmegen. Eigenlijk ben ik een mix van de provincie en de grote stad. Mijn vader kwam uit Amsterdam, maar omdat hij last had van zijn longen werd hij naar het platteland gestuurd. In Nijmegen ging hij als ingenieur werken bij (Royal) Haskoning. Mijn moeder kwam uit Noord-Brabant en werkte in het ziekenhuis (St. Radboud) in Nijmegen. Eerst mochten ze eigenlijk niet trouwens, want mijn moeder was katholiek en mijn vader niet…” Heb je broers of zussen? ‘‘Ik heb twee oudere broers, waarvan er één architect is en de ander zit in de financiële wereld. Bij mij, de jongste, was het nooit een issue hoe het ging. Het gaat goed op school, enzovoorts, enzovoorts. Het staat mij overigens niet zo bij dat ik echt in de watten ben gelegd. Maar de aandacht en ‘issues’ waren natuurlijk altijd voor de ouderen, de jongste fietst er altijd een beetje achteraan. Het is ook mijn stijl en mijn hang om dingen naar mijn eigen hand te zetten. Je schept een beetje je eigen wereld en dat kan natuurlijk als jongste ook makkelijker dan wanneer je de oudste bent.’’

besloot om naar Utrecht te gaan om de studie ‘Farmacie’ aan de Universiteit te gaan volgen. Ik was al bezig om naar Utrecht te verhuizen toen ik een telefoontje kreeg dat ik was na geplaatst voor ‘Medicijnen’ in Nijmegen aan de Radboud Universiteit. Toen ben ik teruggegaan en ben op mijzelf gaan wonen in een studentenhuis. Ik heb uiteindelijk in zes jaar mijn doctoraal medicijnen gehaald. Ik had die studie al op mijn zestiende of zeventiende bedacht. Er was nog geen dokter in de familie en iedereen vond het een goed plan. Maar goed, wat weet je eigenlijk op die leeftijd. Ik was misschien net achttien toen ik het gymnasium afrondde. Tijdens de studie kreeg ik al door dat dit niet het meest briljante plan uit mijn leven was, maar ik heb er wel voor gekozen om de studie af te maken.’’ Waarom viel de opleiding tegen? ‘‘Ik kreeg er een beetje kriebels van om op mijn 24e al te weten wat ik op mijn 65e zou doen, want het is geen divergerend iets. Je kan niet na tien jaar oogarts te zijn geweest zeggen, nu wordt ik hartchirurg. En het is ook echt een heel erg individueel vak. Het zijn bij uitstek éénpitters, de huisarts bij uitstek. In die tijd was ik overigens ook actief in het georganiseerde studentenleven, waaronder het runnen van een studentenvereniging voor een jaar

lang. En dat heeft mij wel geholpen om mij te realiseren dat ik andere dingen misschien wel leuker zou vinden. Wat ik nu doe is convergerend. Ik weet niet wat ik over negen maanden doe. Overigens, als ik was doorgegaan had ik neuroloog willen worden, want daarbij weet men (nog steeds) heel veel niet. Het is een hele bijzondere mix van fysiek (er moet nogal eens wat gesneden worden met zenuwen) en psychologie. Mijn vrouw is overigens psychologe. Ik heb haar tijdens mijn studie in Nijmegen ontmoet.’’ Wat ben je na je medicijnen studie gaan doen? ‘‘Ik bedacht dat ik meer was van organisatie en business, waarop ik in Rotterdam en Manchester een verkorte opleiding bedrijfskunde heb gedaan (MBA). Dat was een briljante periode waarin ik meer werkte dan studeerde. Samen met anderen hard blokken op verschillende cases en bij bedrijven klussen doen. Het was een hele mooie en heftige periode.’’ Ben je na je studie direct bij KLM begonnen? ‘‘Nee, ik ben er niet ‘geboren’, maar meer een vroege zij-instromer. Ik heb eerst vijf jaar consultancy gedaan vanuit Utrecht, een aanrader voor iedereen om je carrière mee te beginnen. Ik was relatief jong, maar kwam direct hoog in organisaties binnen en je komt er nooit als er niks is. En je leert veel over alle kleuren gras die er zijn in de wereld. Het is niet allemaal even groen zal ik maar zeggen. Na zo’n vijf jaar heb je wel het maximale

niveau als relatief jonge consultant bereikt en dan moet je eigenlijk weg gaan en bij een klant gaan werken.’’ Hoe kwam je uiteindelijk bij KLM terecht? ‘‘Na mijn periode als consultant had ik drie klanten waar ik het wel bij zag zitten. Eén van die drie was KLM. En ‘believe it or not’, vlak voordat ik dacht wat vissen uit te gaan werpen begon KLM mij te polsen. Dat vond ik wel wat, waardoor ik niet meer achter de andere twee ben aangegaan.. Zeker de cargo business vond ik wel wat, want daar hadden ze aantrekkelijke ambities. Zowel op het gebied van business als organisatie wilde men een enorme moderniseringsslag maken waar ik ook een beetje bij betrokken was als consultant. Het was natuurlijk wel een andere tijd, want in december 1995 zaten er hele andere mensen dan dat er nu zitten.’’ Vertel eens over je beginjaren bij KLM Cargo... ‘‘De eerste job die ik deed was in de marketing en het mooie was dat ik vanaf dag één in het Divisie Management Team (die gingen over de hele cargo divisie) mocht aanschuiven. De eerste echte businessfunctie kreeg ik in 1997, toen werd het echt leuk, want ik had voor het eerst een eigen ‘winkel’. Ik was verantwoordelijk voor het vervoer wereldwijd van verse producten en we moesten naast het transport waarde gaan toevoegen. Op een gegeven moment hadden we een groenten en verpakkings joint venture opgezet met Bangkok Airport

Wat weet je nog over de lagere en middelbare school? ‘‘De lagere en middelbare school heb ik in Nijmegen gedaan. Ik kan mij het basisschoolgebouw nog heel goed visualiseren. Een katholieke school waar de pastoor twee keer in de week langskwam. En ik heb ook nog gezongen in het kerkkoor. Wij woonden vlakbij mijn middelbare school, de NSG Groenewoud, ook wel ‘rode school’ genoemd. Ik kon thuis de bel horen.’’ Wat ben je gaan doen na je middelbare school? ‘‘Ik ben even weg geweest uit Nijmegen, omdat ik in eerste instantie werd uitgeloot voor de studie ‘Medicijnen’ en daarop

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

23


Reisburo Actueel en we hadden voor bloemisten in 1997 al een website waarop bloemen konden worden besteld. Misschien was dit wel de leukste baan die ik ooit heb gehad. Vanaf 2003 was ik de tweede man van de divisie en was wereldwijd commercieel verantwoordelijk. In 2004 en 2005 was ik nauw betrokken bij de integratie met Air France, want Cargo was de eerste divisie om hier ervaring mee op te doen. Dat was mijn laatste kunststukje bij Cargo. In 2006 ben ik naar de passage gegaan en ben ik directeur KLM Nederland geworden.’’

Bijna niemand is wie hij zegt dat hij is. Dus ik heb ooit een keer gezegd dat ik 1 juni jarig ben, waardoor ik ongelooflijk vaak wordt gefeliciteerd op 1 juni. En dan denk ik; that’s how the ‘e’-world is.’’

Je leukste tijd was dus misschien wel bij Cargo, heeft Camiel Eurlings die nu eerste man is van zowel KLM Cargo en KLM-Air France Cargo dan de leukste baan op dit moment? ‘‘Ik heb altijd, waar ik ook ben, de gaafste baan van Nederland. Dat is al jaren zo en daar komt weinig tussen. Want kijk, op dit moment is het natuurlijk hartstikke leuk om bij transavia.com te werken.’’

Er is inderdaad weinig privé te vinden van je op het web... ‘‘Inderdaad. Business dingen wel, maar privé niet. Je zult mij, bewust, op twitter en facebook nooit onder mijn eigen naam terugvinden. Dat betekent niet dat ik er niet een beetje rondfiets. Ik zeg overigens ook nooit in welke stad ik woon, want dat maakt het ook weer een stuk makkelijker om van alles terug te vinden. Bij het Financieel Dagblad heb ik dus een keer meegedaan aan de rubriek ‘Het weekend van...’ waarbij er een foto is gemaakt van mij op mijn Harley. Toen het werd gepubliceerd heb ik nog nooit zoveel reacties gekregen. En die foto wordt dus ook heel vaak gebruikt en daar moet ik mee leven.’’

Vlak voordat je naar transavia.com ging, kreeg je te maken met de aswolk van IJsland. KLM werd toen geprezen om de hulp die werd geboden via social media. Ben jij ook een beetje actief met social media? ‘‘Heel veel van het web en social media is natuurlijk ‘not for real’.

Werd jij vanuit KLM Cargo direct benoemd tot directeur KLM Nederland? ‘‘Ja, het was inderdaad een beetje een paardensprong. KLM Nederland is echt wel, en terecht, één van de populairdere banen binnen de onderneming. Het is ook een fan-

tastische baan, omdat het dé plek is waar je alle toetsen van de commerciële piano kan bespelen.’’ Sinds het vertrek van Peter Legro is het met de mensen die directeur transavia.com zijn geweest niet al te best gegaan... Waarom ben jij anders? ‘‘Elk bedrijf heeft zo zijn bewogen historie. Zo heel makkelijk is het niet om binnen een groot concern een onafhankelijke dochter te runnen op zo’n manier dat zowel de dochter als het grote concern er comfortabel mee zijn. Aan de andere kant zou ik het wel moeten kunnen, want ik ken beide kanten redelijk goed. Wij hebben natuurlijk best wel wat management strubbelingen en wisselingen gehad. Eigenlijk vooral na het vertrek van Onno van den Brink (1 maart 2009) toen er een kleine twee jaar een ronduit lastige periode is geweest door een aantal factoren. Dat voelt inmiddels als heel erg lang geleden.’’ In de branche werd toch wel gedacht dat jij een tussenpaus zou zijn... Schuif je niet snel weer bij KLM de toren in naar de volgende fase? ‘‘Nou, dat kan nog steeds, maar daar gaat het niet om. Waar het om gaat is wat ik hier op dit moment doe. En wat ik al eerder zei, ik wist zes weken van tevoren niet dat ik in december 2010 naar transavia. com zou komen. Dat interesseert mij ook eigenlijk niet. Je voelt zelf wel aan of je over je effectiviteit heen bent en of het tijd wordt om je voort te bewegen. Wat ik wel weet is dat je zo goed bent als je laatste half jaar, dus je kan eigenlijk alleen maar stappen maken vanuit succes en nooit op een moment dat mensen denken; jeetje, zit hij daar nu nog? Dat heb ik nooit goed zien aflopen.’’ Wat was de uitdaging toen je naar transavia.com kwam? ‘‘Er was echt een kostenprobleem, een positioneringprobleem (er moest veel agressiever worden opgetreden in Nederland en dat is vrij snel daarna gebeurd), we hadden een intern besturingsprobleem en we hadden ook geen goede verhouding met de meeste bonden en met ‘moeder’ (en dat is ronduit onhandig). We hebben toen gezegd dat we acuut op die vier assen moesten verbeteren en dat is gebeurd. En nu zijn we weer terug in het zwart, hoewel niet heel riant.’’ Jullie zijn nu de mooie bloem in het boeket... ‘‘Ja, zo gaat dat; je bent onderdeel van het probleem of je bent onderdeel van de oplossing. En wij zijn nu onderdeel van de oplossing, overigens terecht vind ik. We kregen weer meer regie over transavia. com, iedereen zag dat we het weer onder controle hadden. Nu hebben we tijd gehad om dieper in de

24

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

toekomst te kijken. Daarvan hebben we een strategisch plan gemaakt wat eind vorig jaar is afgerond en waarmee we kunnen gaan bouwen aan een toekomst met meer structuur waardoor we ons niet elk jaar hoeven af te vragen of het wel of niet gaat lukken of dat onze ontwikkelingslijn wel parallel ligt aan die van KLM of niet.’’ Wat gaan we merken van de ontwikkelingen van transavia.com? ‘‘Ten eerste hebben wij een hele belangrijke nieuwe basisaanname. Als we ergens een held kunnen zijn dan is dat in Nederland; dus succes van het totaal wordt bepaald door succes in Nederland. Tweede prioriteit is dat als de groep Air France-KLM naast Frankrijk en Nederland in andere markten in Europa stapt, dan hebben wij voor de leisure markt daar binnen twee tot drie maanden een concept staan. Het was niet reëel dat transavia. com Denemarken heeft geprobeerd te veroveren met drie vliegtuigen, omdat de markt te vijandig, te lastig en te moeilijk was. Als je iets wilt dan moet je met de hele groep ergens naar binnen trekken en al je concepten in de strijd werpen. Voorlopig hebben we de handen nog wel vol aan het uitbouwen van de markt in Nederland.’’ Er zou heel veel onvrede zijn tussen transavia.com en Schiphol over hoe het allemaal is gegaan met de H-pier... ‘‘Alle airlines en Schiphol hebben een aantal issues over onder andere tarieven en financiering over en weer en daar horen wij natuurlijk ook bij. Wij hebben daar bovenop nog een aparte discussie (en dat is niet alleen met Schiphol). Ik denk dat het hele denken in lowcost terminals bouwen niet klopt. Je hebt niet lowcost en highcost airlines, maar je hebt airlines in het lowfair segment en je hebt airlines die in een ander business model zitten. Dus wij hebben vanaf dag één gezegd dat het schandalig is dat de airport een pier maakt waar geen toiletten in zitten zodat de mensen naar de toiletten gaan op de pier waar wij betalen, terwijl de grootste lowfair maatschappij vanaf Schiphol transavia.com is, ‘by far’. En dan moeten wij aan de ‘dure’ pier staan...’’ Betalen jullie dan echt zoveel meer? ‘‘Het scheelt ons al met al € 1 tot € 2 per passagier. Als je dan weet, dat als wij het goed doen, wij een Big Mac per passagier verdienen dan is € 1 tot € 2 al zeer relevant. Het is niet zo dat wij zeggen; ach, € 1 of € 2, dat maakt ons niet zo veel uit. Zo scherp wordt het spel gespeeld. Ik denk dat we de H-pier op een gegeven moment moeten afbreken (en dat gaat een keer gebeuren) en beter kunnen kijken naar hoe we partijen die wat eenvoudiger requirements hebben (waaronder wij)


Reisburo Actueel allemaal toegang hebben tot goedkopere tarieven.’’ Maar, heel eerlijk, wie wil er nu nog vanaf Schiphol vliegen? ‘‘Ik begrijp heel goed waarom mensen vanuit de regio willen vliegen en daar moeten we veel meer gebruik van maken. Rotterdam hebben we door de jaren goed ontwikkeld (daar staan nu vijf van de 30 vliegtuigen die we hebben, dus dat is al een behoorlijke basis) en Eindhoven Airport heeft minstens hetzelfde potentieel en misschien zelfs wel meer. Op Eindhoven hebben we wel een inhaalslag te maken, omdat we er vrij lang de ruimte aan anderen hebben gelaten. En daarom zijn we dat nu met hele grote stappen aan het inhalen. En ik denk dat als er op Eindhoven, vanaf april volgend jaar, een home carrier welkom is, wij daar hele goede papieren voor hebben om die home carrier te worden.’’ Jij komt heel vriendelijk over, verklaar je eens nader. ‘‘Zeker als je een hele zichtbare functie hebt zoals ik dan moet je er ongelooflijk rekening mee houden dat de stemming waarin ik ben, hoe ik er uit zie (hoe ik aangekleed ben) veel meer invloed heeft dan dat je misschien zou willen. Als ik er heel slecht uit zou zien doordat ik erg vermoeid ben, volgen daarop allerlei effecten die nog veel negatiever zijn. Want de mensen met wie ik direct samenwerk die gaan daar op anticiperen. Maar erger nog, de mensen die iets verderaf staan en mij maar heel even zien of alleen maar van horen zeggen, die gaan bijna denken dat het niet alleen slecht gaat met Bram maar ook met het hele bedrijf. In mijn filosofie is het ongelooflijk belangrijk dat, waarvan ik denk dat bij transavia.com de stemming zou moeten zijn, ik die ook uitstraal. En transavia.com is een vrolijk, opgewekte en optimistisch bedrijf. Dat zit in ons product, dat zit in ons DNA en in onze bemanningen, dus dat straal ik ook uit. Sterker nog, de taal die ik gebruik en wat ik uitstraal zijn één klikje anders, dus dezelfde Bram, als twee jaar geleden toen ik KLM representeerde. Natuurlijk zijn we hier ook wel eens chagrijnig met zijn allen over bijvoorbeeld de brandstofkosten, maar ik geloof niet in het spreken van hel en verdoemenis. Ik ben ook de laatste die gaat besparen op het samen drinken van een biertje, want in barre tijden moet je meer bier drinken met elkaar (aan het eind van de werkdag). Niet in je eentje. Wel met elkaar.’’ Heb jij veel mensenkennis? ‘‘Dat kan je nooit van jezelf zeggen, maar het is wel heel belangrijk om mensen aan te voelen en in te schatten en daarop te acteren. Ik hoef eigenlijk niet zoveel te doen. Als ik er voor zorg dat we een

aantal goede benoemingen doen elk jaar en daarmee op tijd het management op orde heb, dan ben ik al voor 80% klaar. Dat is overigens wel hard werken.’’ Je staat bekend om je goede dossierkennis... ‘‘Airlines zijn een enorme complexe business. Het heeft mij het langste geduurd als consultant om een airline te begrijpen, omdat er 33.000 man met één productiemiddel bezig zijn. Dan moet je het omdraaien en je er helemaal in verdiepen in bijvoorbeeld de namen van de mensen en de producten. Wat ik nu heel vaak doe is een praatje maken over waar men mee bezig is. Ik wil graven, hoe werkt het hier, wat speelt hier, wat is hier lastig en hoe zit dat. En dat kan ik vrij goed onthouden. Als je het dan op directieniveau over bepaalde zaken hebt dan kan je dingen sneller duiden. Ik communiceer ook heel regelmatig met al het personeel van transavia. com en dan geef ik altijd wat terug van de werkvloer van wat ik heb meegemaakt die week. Want ik wil ook mijn waardering voor het werk van mijn collega’s laten zien.’’ Hoe leer jij je collega’s echt kennen? ‘‘In mijn tijd bij KLM namen we nieuwe collega’s vaak mee op reis. Tijdens een vlucht naar Bangkok van twaalf uur dan ken je iemand weer heel veel beter, want na een uur praten gaat het niet meer alleen over de basale dingen.Hier is samen oppakken van activiteiten en rondlopen belangrijk.’’ In je KLM tijd stond je er om bekend dat je als eerste op kantoor was en als laatste weg ging... ‘‘Dat is hier niet heel anders. Ik kom hier de meeste dagen rond

7.00 uur aan. Mijn eerste meetings beginnen om 7.30 uur, maar ik ben ook wel eens een middag weg, golfen of iets anders. Golfen is een tik waar ik mee ben begonnen nog voordat ik bij KLM Nederland kwam. Het is een hobby die ik deel met mijn vrouw. En ik vind dat je ook samen hobby’s moet hebben, want als je ook je hobby’s divergeert... Dus wij gaan met z’n tweetjes regelmatig op zondagochtend golfen.’’ Heb je naast golf veel met sport? “Ik kom uit een tennisfamilie. Mijn ouders zaten in het bestuur van de club. Tennis, daar draaide het altijd om. Een individuele sport inderdaad. Maar het was ook geen bewuste keuze van mij, het was wat de familie deed. Ik had liever gehockeyd denk ik, maar dat is er niet van gekomen. Ook nu speel ik geen georganiseerde sport. Het is mijn filosofie dat hoe zwaarder je baan wordt (of lijkt te zijn), hoe meer je moet relaxen en vrij moet zijn om te sporten. Over de jaren, na elke stap die ik heb gemaakt, gun ik mijzelf meer vrije tijd om vooral ook te sporten’’ Over ‘ongezellig’ gesproken, wat vind jij van de discussie dat veel touroperators vinden dat jullie te duur zijn? ‘‘Natuurlijk zijn wij altijd te duur, maar dat is vaak het begin van een lang optimalisatieproces. Want we bieden natuurlijk wel waar ze blij van worden, zoals het enorm grote netwerk van het aantal bestemmingen (een aantal bestemmingen dat ArkeFly nooit aan kan bieden) en wij optimaliseren meerdere keren per seizoen samen met de touroperators dat hele gebeuren. We kunnen met alles net zolang schuiven totdat iedereen tevreden is. Dat is

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

ook één van de krachten van het model hier.’’ Hoe gaat het met de chartervluchten? ‘‘In de winter vliegen we veel minder. Er vliegen nu bijvoorbeeld zo’n vijf machines in het Caribisch gebied, Rusland en Amerika. Die toestellen zijn uitgeleased. We hebben wel een enorme groei in lijndiensten meegemaakt. In de maanden januari en februari hadden we ruim 30% groei in passagiers op lijndiensten. Niet alleen op wintersport, maar ook voor citytrips, die we steeds meer door blijven vliegen in de winter. Op dat gebied zijn we bezig om aanvullende business te bouwen. De charteractiviteiten vielen wat tegen deze winter omdat een deel van Egypte (wat in totaal toch 30% van de winter productie was) niet helemaal gecompenseerd is. De Canarische Eilanden was wat meer dan vorig jaar, maar per saldo is charter wat minder in de winter.” Merk je dat touroperators vaker voor andere lowfair airlines kiezen? ‘‘Nee, dat zie ik niet zo. Wat ik wel zie is dat onze vrienden touroperators naast onze chartervluchten ook steeds vaker stoelen afnemen op onze lijndiensten. Op dat gebied verkopen we ook dit jaar weer veel meer stoelen. Dat is voor beide partijen interessant. Voor de touroperator is het natuurlijk veel minder risico. Slechts tien stoelen op bijvoorbeeld onze vlucht naar Venetië is natuurlijk makkelijker te behappen dan een heel of half toestel naar Kos. Dat je op honderd manieren ook onze concurrenten kunt boeken dat was zo, dat is zo en dat blijft zo.’’ Tom van Apeldoorn en Arjen Lutgendorff

25


Reisburo Actueel

D-reizen: 50% koopt Flexpakket ‘‘De vakantieganger wil voor zijn vakantie beslist niet teveel betalen en al helemaal niet worden geconfronteerd met extra kosten nadat hij de vakantie heeft vastgelegd. Dat vertaalt zich bij ons onder meer in een aanzienlijke groei in het aantal all inclusive vakanties, maar ook in een succesvolle verkoop van ons Flexpakket, waarmee de vakantieganger extra zekerheid en flexibiliteit koopt’’, stelt Steven van Nieuwenhuijzen, algemeen directeur D-reizen. De groei in all inclusive vakanties vindt Van Nieuwenhuijzen wel verklaarbaar. ‘‘Bij een dergelijke reis weet de consument immers direct wat de vakantie kost en heeft hij de garantie dat hij achteraf niet nog eens voor extra uitgaven komt te staan’’. Zekerheid rond de vakantie is ook voor veel consumenten een reden om de gang naar het reisbureau te maken. ‘‘Hoewel wij nog steeds een groei zien in het aantal onlineboekingen, merken wij dat de consument vooral voor het reisbureau kiest vanwege het gemak en de persoonlijke aandacht die hij daar krijgt. De reisagent helpt in de zoektocht naar scherp geprijsde vakanties, want ook dát is tegenwoordig door de vele aanbiedingen voor consumenten een (z)ware opgave. Die zorg neemt het reisbureau hen uit handen’’, aldus Van Nieuwenhuijzen. 50% koopt Flexpakket Extra zekerheid vindt de vakantieganger ook bij het Flexpakket, dat vorig jaar door D-reizen werd geïntroduceerd. Het Flexpakket blijkt een succes en voorziet duidelijk in een behoefte, zo laten de verkoopcijfers zien. Zo’n 50% van de consumenten die bij D-reizen een vakantie boekt, koopt tegelijkertijd een Flexpakket. Het pakket biedt diverse voordelen, waaronder het niet aanbetalen van de vakantie,

Steven van Nieuwenhuijzen.

Center Parcs uitgeroepen tot Top Employer Nederland 2012 Center Parcs is één van de 58 bedrijven die dit jaar is gecertificeerd als Top Employer Nederland 2012. Onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door CRF Institute, heeft aangetoond dat Center Parcs flink investeert in de opleiding en ontwikkeling van zowel medewerkers als managers en zeer goede carrièremogelijkheden biedt. Voor dit bedrijf behoort de expertise van de medewerkers écht tot de kern van product. Het CRF Institute, specialist op het gebied van internationaal onderzoek naar arbeidsvoorwaarden, heeft onlangs het jaarlijkse onderzoek naar HR beleid en voorwaarden afgerond. Center Parcs is één van de organisaties die dit jaar het Top Employers Nederland 2012 keurmerk heeft ontvangen, als eerste bedrijf binnen de recreatiebranche. Alle onderzochte instanties zijn door middel van grondig onderzoek naar hun

gratis omboeken en een doorlopende calamiteitenverzekering. Steven van Nieuwenhuijzen: ‘‘Maar ook de eventuele brandstoftoeslag van luchtvaartmaatschappijen wordt gedekt door het Flexpakket. Geen enkele vakantieganger zit er op te wachten dat luchtvaartmaatschappijen en/of reisorganisaties vanwege de stijgende brandstofprijzen ineens met een extra toeslag of naheffing komen. Zo’n toeslag kan in ernstige gevallen oplopen tot wel enkele honderden euro’s, waardoor de vakantie ineens fors duurder wordt. Het Flexpakket voorkomt dat consumenten met dit soort naheffingen worden geconfronteerd. Met het pakket loopt de consument dus geen enkel risico. Het blijkt wel dat men daar in deze tijd behoefte aan heeft’’, besluit Van Nieuwenhuijzen.

HR-beleid beoordeeld op vijf criteria. Center Parcs scoorde zeer goed op Training & Ontwikkeling, Carrièremogelijkheden en Organisatiecultuur. Kim Wismeijer, Junior Product Manager BNG bij Center Parcs, zegt: “Center Parcs heeft een open bedrijfs-cultuur, waarin ik mezelf kan zijn. Er is een grote diversiteit aan mensen van wie ik iets kan opsteken en de opleidingsmogelijkheden zijn voor mij uitstekend”.

Polar Land opent begin mei Onlangs zijn zeventien Gentoo pinguïns naar Billund gevlogen om hun intrek te nemen in Polar Land, het 12.500 vierkante meter grote nieuwe gebied in LEGOLAND dat begin mei opent. De belangrijkste nieuwe attractie van het familiepark in Zuid-Denemarken is de Polar X-plorer, ’s werelds eerste achtbaan die een vijfmeter vrije val combineert met een ritje tussen levende pinguïns. Het familiepark LEGOLAND, Hotel LEGOLAND, vakantiepark Lalandia (sinds 2009) en het nabijgelegen safaripark GIVSKUD ZOO, vormen samen het LEGOLAND Billund Resort. Familiepark LEGOLAND ligt in het plaatsje Billund in het zuiden van Denemarken, op zo’n 700 kilometer van Utrecht en één uur vlie-

gen vanaf Schiphol. Het park opende in 1968 en bestaat inmiddels uit zo’n 60 miljoen gekleurde LEGOsteentjes met zo’n 55 attracties, live shows, bioscoop, restaurants en de grootste LEGO-winkel ter wereld. LEGOLAND Billund is geopend van 31 maart tot en met 28 oktober 2012.

Uitbreiding nachtpendel Oad Reizen Oad Reizen breidt het dienstrooster van de nachtelijke busverbinding van Enschede naar Schiphol aanzienlijk uit. De capaciteit wordt in het hoogseizoen (juli, augustus, september) iedere nacht verdubbeld door de invoer van twee vertrektijden. De bus vertrekt uit Enschede naar Schiphol om 00:30 en 03:30 uur en stopt onderweg vlak langs de A1/ A35 nabij Hengelo, Almelo, Holten, Deventer, Apeldoorn en Barneveld

en komt om circa 03:00 uur aan op Schiphol. Vanaf Schiphol vertrekt de zogenaamde SnelwegNachtBus om 00:15 en 03:45 uur. De SnelwegNachtBus zal ook beperkt ingezet worden in de mei- en andere schoolvakanties in de nachten dat de meeste passagiers vertrekken of aankomen.

Klantendag Boer & Wendel Zaterdag 24 maart organiseert Boer & Wendel een klantendag in Eindhoven. Tijdens deze dag verzorgen reisleiders en product managers presentaties over diverse bestemmingen. Reisagenten zijn uitgenodigd om hun klanten op te geven voor deze informatieve dag. De bestemmingen Indonesië, Thailand, China, USA & Canada, Kenia & Tanzania,

26

Japan, Indochina (Vietnam Laos & Cambodja) en Midden-Amerika komen aan bod tijdens acht presentaties met prachtig beeldmateriaal. Het presentatieschema is te vinden op www.boerenwendel.nl. Van 10:00 tot 17:00 worden klanten verwelkomd in de sfeervolle foyer van het goed bereikbare Holiday Inn in Eindhoven. De entree is gratis!

Disneyland viert 20-jarig bestaan Vanaf 1 april viert Disneyland Paris haar twintigste verjaardag. Op 12 april 1992 opende Disneyland Paris voor het eerst haar poorten in het hart van Europa. Sinds de opening hebben meer dan 250 miljoen mensen Disneyland Paris bezocht, wat Disneyland Paris vandaag de belangrijkste toeristenbestemming van Europa maakt. Voor de twintigste verjaardag staan er nieuwe shows, parades en andere verrassingen op het programma! In het Disneyland Park kunnen bezoekers zich elke avond laten meeslepen in de nieuwste en meest indrukwekkende show van Disney ooit: Disney Dreams! Ook

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

worden bezoekers getrakteerd op een nieuwe parade, Disney Magic on Parade! en kunnen ze genieten van vele magische momenten met hun favoriete Disney figuur. Om dit verjaardagsfeest helemaal compleet te maken, is het resort prachtig versierd.


Reisburo Actueel

Versterking voor CWT Meetings & Events Sinds half februari jl. versterkt Wendelien Lodder als Sales Manager de business unit Meetings & Events bij Carlson Wagonlit Travel. ervaring met zich mee en heeft veel kennis op diverse vlakken binnen de reisindustrie. Ze heeft onder andere gewerkt bij de grotere (inter)nationale reisorganisaties zoals American Express, TQ3 Travel Solutions en Booking.com. Bij American Express was zij als Pan European Sales Director verantwoordelijk voor de acquisitie van grote internationale business travel klanten en bij TQ3 Travel Solutions voor de salesactiviteiten binnen de Nederlandse markt. “Ik hoop mijn expertise binnen de zakelijke reisbranche te kunnen inzetten voor het realiseren van meer synergie tussen Meetings & Events en Business Travel. Traditioneel wordt de afdeling Meetings & Events als dé vreemde eend in de bijt gezien in de zakenreisbranche. Ik wil graag bijdragen aan het verder profileren van CWT als totaalspecialist die voorziet in alle mobiliteitsvraagstukken van de zakelijke klant”, aldus Wendelien Lodder.

In haar nieuwe functie is Wendelien verantwoordelijk voor het actief benaderen van de Nederlandse markt voor evenementen, groepsreizen en congressen/meetings. Zij rapporteert rechtstreeks aan Freek Jansen, Commercial Director. Acquisitie Wendelien brengt een schat aan Wendelien Lodder.

Marco Tensen naar ATP Event Experts Bij ATP Event Experts is Marco Tensen in dienst getreden als Client Services Manager. Hij wordt in deze functie verantwoordelijk voor een deel van het groeiende klantportfolio van de reis- en evenementenorganisatie. Met zijn aanstelling versterkt ATP bovendien haar expertise op het gebied van corporate event management. Tensen brengt ruime ervaring in de MICE-industrie met zich mee. Hij was als Director of Sales voor Nederland en Scandinavië werkzaam bij Oriënt-Express Hotels. Daarvoor werkte hij jarenlang als International Sales Manager bij Accor Hotels, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de MICE en Leisure markt. Marco was daarnaast drie jaar als bestuurslid betrokken bij SITE.

Marco Tensen.

Interhome bedankt Inge

Prachtige #bloemen gekregen van #tevreden klant #vakantie #lapland #goedgevoel #pttravel @patriciavanoord

Inge Rutten van Arke in Gouda is de winnares geworden van de februari actie van Interhome en heeft de felbegeerde iPad 2 van Interhome in ontvangst mogen nemen.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

27


Reisburo Special Kenting National Park.

Longshan Tempel Taipei.

Taiwan: het beeldschone pareltje van de Oost-Chinese zee Schitterende tempels, onleesbare uithangborden, gezellige nacht markten en scooters bepalen het straatbeeld van Taiwan. Buiten de steden is er een enorme hoeveelheid aan uitgestrekte gebieden met theeplanten en nationale parken met ruige natuur. Het maakt niet uit waar je in Taiwan terecht komt, de mensen zijn ontzettend gastvrij en betrekken je bij het alledaagse leven. Ga de uitdaging aan en ontdek dit beeldschone eiland. Toen de Portugezen het eiland ontdekten noemden zij het: “Ilha Formosa”, wat “beeldschoon eiland” betekent. Vanaf de zeventiende eeuw doet de Nederlandse VOC een aantal pogingen om grip te krijgen op Ilha Formosa. Door de jaren heen is het eiland, ten zuidoosten van China, uitgegroeid tot een eiland dat wij nu kennen als Taiwan. Het is iets kleiner dan Nederland en ligt in de Oost-Chinese zee. Taiwan is nooit onafhankelijk van China verklaart. Toch gaat de leus: “Taiwan is deel van China” niet meer op. De laatste jaren is het vervangen door het statement: “Eén land; twee systemen – één China”. Taiwan is tegenwoordig een opkomende vakantiebestemming en zelfs door Lonely Planet genomineerd voor de top 10 must-visits in 2012. Bovendien staat de Taiwanese gastvrijheid in de schijnwerpers door middel van een internationale campagne. De campagne richt zich in Shilin Night Market.

28

2012 op de unieke pluspunten van het land. Taiwan heeft twee internationale vliegvelden en is goed bereikbaar vanaf Amsterdam. De herfst is de meest aangename periode om het eiland te bezoeken, omdat het dan relatief koel en droog is. Reisburo Actueel neemt je in deze special mee op ontdekkingsreis naar de droombestemming Taiwan. Een dag in hectisch Taipei Taipei betekent letterlijk “De stad van het Noorden”. Vanaf het observatiedek op de 91ste verdieping van de Taipei 101 zie je hoe levendig de hoofdstad van Taiwan is. De Taipei 101 is de eyecatcher van de hoofdstad en was vanaf de oplevering in 2004, drie jaar lang het hoogste gebouw ter wereld. De Burj Dubai heeft dit record inmiddels overgenomen. De Taipei 101 is 508 meter hoog en heeft 101 verdiepingen, wat de naam van de wolkenkrabber verklaard. Het

heeft 34 liften die je met 60 km/h naar de 89ste verdieping brengen. Je krijgt er een adembenemend uitzicht over het bruisende hart van Taiwan voor terug. Jaren geleden werden de fietstaxi’s vervangen door auto’s, openbaar vervoer, fietsen en scooters. Toch is Taipei zich vast blijven houden aan tradities en dat is voelbaar wanneer je er rond loopt. De stad kenmerkt zich door de energieke uitstraling en de vele gezichten die het heeft. Begin de dag vroeg in Taipei, zodat je niets hoeft over te slaan. Om lekker wakker te worden kun je bij zonsopgang met de Taiwanese bevolking massaal naar de pleinen trekken om Tai Chi of Kung Fu te beoefenen. Breng daarna een bezoek aan het National Palace Museum. Het museum heeft de grootste collectie Chinese kunst ter wereld. Twee keer per dag is er een rondleiding in het Engels. Houd wel rekening met de drukte in het museum. Een bezoek aan Taipei is niet compleet zonder één van de vele tempels te hebben bewonderd. De Confucius Tempel is een rustige tempel tussen mooie gebouwen. De Bao-An Tempel is daarentegen één van de drukst bezochte tempels van Taipei en is s’avonds geopend en prachtig verlicht. De Lungshan Tempel is een bijzondere mengeling van het Boeddhisme en Daoïsme. De tempel is één van de oudste tempels en is rijk versierd met kleurrijke beelden. Binnen mag je foto’s maken of wierrook aansteken. Wie durft kan het nabij gelegen Snake Alley bezoeken. Op deze markt is alles te vinden dat met slangen te maken heeft. Loop met

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

de menigte mee en sta versteld van verschillende soorten slangen, slangenbloed en allerlei andere middeltjes gemaakt van slang dat volgens de Taiwanese bevolking gezond en goed is voor de mens. De Taiwan Democracy Memorian Hall is een monument dat geheel bestaat uit marmer. Een absoluut indrukwekkend monument dat ter ere van de overleden president Chian Kai Shek is gebouwd. Je kunt hier de wisseling van de wacht bijwonen, het beeld van Chian Kai Shek bekijken en het Nationaal Theater en Congresgebouw rondom het monument bezichtigen. Voor wie dan nog tijd over heeft kan zijn hart ophalen in de klassieke Lin Tuinen met paviljoens, vijvers, bruggen en rotsen. Zodra de avond valt stromen de nacht markten vol. Hier kun je naar hartenlust voordelig shoppen, maar ook genieten van een lokale delicatesse. De bevolking is gek op eten en dat is goed merkbaar. Één van de grootste nacht markt in Taipei is de Shilin Night Market. Tot diep in de nacht is het een drukte van jewelste! Het bijzondere noorden Het noorden van Taiwan heeft nog meer te bieden dan de hoofdstad Taipei. Vanuit Taipei is Danshui goed bereikbaar met de metro of, wie origineel wil reizen, per ferry over de Danshui rivier. Het vissersstadje ligt aan de kust en heeft een oud centrum dat voor Nederlandse toeristen een bezoekje waard is. Er zijn namelijk enkele overblijfselen te bezichtigen uit de Nederlandse geschiedenis in Taiwan, zoals Fort Anthonio. Wanneer je verder naar het noorden reist, vind je het indrukwekkende Yeliou. Door een combinatie van blootstelling aan zee- en winderosie zijn er bij de kaap van Yeliou allerlei rotsen in vreemde vormen uitgesleten. Zo kun je een sandaal, het hoofd van een Egyptische koningin, een maanlandschap en paddenstoelen


Reisburo Special onderscheiden. Een andere must voor natuurliefhebbers is één van de zeven nationale parken van Taiwan: Yangmingshan National Park. Het gebied omvat 115 vierkante kilometer en is een heerlijke plek voor fietsers en wandelaars. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet in het park en deze lopen dwars over de inactieve vulkaan Seven Star Mountain. Het natuurgebied is groen en heuvelachtig vol bamboebossen, kersenbomen en rhododendrons. In de zomer is het er mooi weer, maar in de herfst hangen er vaak mysterieuze mistwolken in de vallei. Het Yangmingshan National Park is mede bekend door de vulkanische warmwaterbronnen, die deze als enige park in Taiwan heeft. Hier kun je terecht voor de ultieme hotspring ervaring. Het warme mineraalwater komt direct uit de grond en vanuit één van de hotsprings heb je een prachtig uitzicht op het Tatun gebergte. Yeliou.

Het woeste Taiwan Het oosten van het prachtige eiland is het meest ongerepte en woeste deel van Taiwan. Onderweg naar Hualien, de grootste stad aan de oostkust, passeer je de Kreeftskeerkring. De stad ligt op een stukje vlak land tussen spectaculaire bergen en de zee. Op sommige plaatsen lijkt het alsof deze bergen van 1000 meter loodrecht de Stille Oceaan in gaan. Wanneer je tussen juni en augustus langs deze kust reist, heb je kans op het zien van walvissen. In dit ongerepte gebied kun je een selectie maken uit een aantal bezienswaardigheden zoals: de Grotten van de Acht Onsterfelijken, de Sansientai, de Stone Steps en het Ba-chi uitzichtpunt. De Grotten van de Acht Onsterfelijken worden ook wel de Basian Caves genoemd en zijn echt een stop waard. De grotten zijn ingericht als tempels en liggen aan de kustweg onder een steile klif met een prachtig uitzicht over de oceaan. Tevens bevinden zich zeven van de tien Taiwanese stammen in de omgeving Hualien en Taitung. Elke stam heeft zijn eigen gebruiken en tradities en tonen je enthousiast de kleurrijke kleding die voor hen typerend is. Het absolute hoogtepunt van oost Taiwan is de Taroko kloof. Taroko betekent “schitterend en mooi” en die naam past perfect bij de kloof aan de azuurblauwe oceaan. De met negentien kilometer lange kloof, met marmer in en rondom de kloof, bevindt zich in een nationaal park. Met een beetje geluk zie je er zwarte beren, herten,

reptielen, vlinders en wilde zwijnen. Verder kun je de Zwaluwgrot en de Tunnels van de negen Kronkels bezichtigen. Door snelstromende rivieren ontstonden er holen in de rotsen waar volgens verhalen zwaluwen genesteld waren. Helaas zijn er tegenwoordig geen nesten meer te vinden. Wel zijn er speciale uitzichtpunten die mooie panorama’s bieden. Vanaf zo’n uitzichtpunt zie je de Eternal Spring Shrine, een tempel waaronder een waterval ligt. Via smalle bruggetjes kun je over de kabbelende, helderblauwe rivieren wandelen en de imposante rotsblokken en steenformaties bewonderen. Een sprookjesachtig landschap dat je niet snel ontgaat. Tropisch paradijs Na al de indrukken kun je tot rust komen op eenn verbazingwekkend mooi zandstrand en bij prachtige koraalriffen in het zuiden van Taiwan. Het Kenting National Park trekt jaarlijks vijf miljoen bezoekers aan. Toch zijn de tropische zandstranden in het Kenting National Park niet over vol toeristen. Hier ervaar je een heel ander gezicht van Taiwan, omdat de schone, witte stranden, het helderblauwe water en het aantrekkelijke klimaat ervoor zorgen dat je totaal ontspannen kunt genieten. Het nationale park is uitermate geschikt voor snorkelen, jetskiën, rots springen, boottochtjes maken en het spotten van vogels. Voor surfers zijn Nanwan en Jialeshui populaire spots. Duiken kun je het best doen bij Sail Rock. Passen deze activiteiten niet bij jou? Breng dan een bezoekje aan het Kenting Forest waar een botanische tuin met schitterende kalksteen grotten te bezichtigen is. Even buiten Kenting National Park ligt het dorp Sichongsi. Een dagtripje naar dit dorp is de moeite waard en relax dan in de heetwaterbronnen. Het dorp staat ook bekent om zijn diverse spahotels. In de stad Tainan is zette de eerste Nederlander voet

Taroko National Park.

op Taiwanese bodem en wordt ook wel “stad van 100 tempels” genoemd. Ten zuiden van Tainan ligt de, na Taipei, grootste stad van Taiwan met eveneens de grootste haven: Kaoshing. Vanuit deze haven wordt bijna alles met de opdruk ‘made in Taiwan’ verscheept. In de haven van Kaoshing wordt jaarlijks het beroemde Drakenbootfestival georganiseerd. Tijdens het festival worden er roeiwedstrijden gehouden met kleurrijke drakenboten, tsung-tzu gegeten (rijst ingewikkeld in een blad) en bijvoet (een onheil afwerende plant) aan de voordeur gehangen. Romantisch middelpunt Ten zuidwesten van Lishan, in centraal Taiwan, ligt het beroemde Sun Moon Lake. Met een hoogte van 748 meter boven de zeespiegel is Sun Moon Lake het grootste, natuurlijke meer, in Taiwan. Wanneer je over het water kijkt zie je op de achtergrond in mist gehulde, jadegroene, bergen oprijzen. Het landschap is romantisch, overweldigend en biedt prachtige uitzichten. Sun Moon Lake is vooral populair onder dagjesmensen en huwelijksreizigers. Het meer is aan zijn naam gekomen door het eiland Lalu, dat in het midden ligt. Lalu betekent “zon en maan”. Het is

alleen niet meer mogelijk om met een bootje aan te leggen bij het Lalu eiland, omdat de vele bezoekers voor verzakkingen hebben gezorgd. Rondom het meer zijn nog enkele tempels te zien. De Wen Wu Tempel en de Xuan Zang Tempel zijn populair en daarom is het er vaak erg druk. Bewandel ook het pad achter de Xuan Zang Tempel. Het pad leidt naar de achthoekige Tse En Pagode. De pagode kan helaas niet meer beklommen worden, omdat de tyfoon van 2009 een scheur heeft veroorzaakt. Toch is de 360 graden uitkijk en de prachtige begroeiing de moeite waard. Wie behoefte heeft aan wat meer actie, kan met de kabelbaan de Buji berg op die tot wel 1044 meter boven zeeniveau komt. Aan het eind van de kabelbaan ligt het Formosan Aboriginal Culture Village. De Culture Village heeft alles te maken met de Aboriginal stammen en is een soort entertainment park, maar tegelijkertijd educatief. Ben je nog niet moe aan het einde van de dag? Maak dan een fietstocht langs het meer en geniet van de schitterende zonsondergang. Deze special is ook te lezen op www.reisburoactueel.nl Robin Kampman

Wen Wu Tempel bij Sun Moon Lake.

22 29


Reisburo Actueel

Costa Atlantica krijgt topscore Voor het vierde achtereenvolgende jaar scoort de Costa Atlantica, lid van de Costa Cruises vloot, de volledige 100 punten in een recente inspectie uitgevoerd door het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in Amerika. De inspectie vond plaats op 8 maart tijdens een stop in Miami, de thuishaven van de Costa Atlantica, die vanaf hier vertrekt voor 10-daagse cruises naar de Caribbean. De inspecties van de CDC zijn een onderdeel van de ‘Vessel Sanitation Program’ en is geïntroduceerd in 1970. Het heeft betrekking op alle schepen die aanmeren in een Amerikaanse haven.

Bij D-reizen nu meer dan 300 cruises ook online boekbaar D-reizen constateert een toenemende vraag naar cruises. Reden voor D-reizen om, naast het bestaande cruise-aanbod in de 186 Vakantiewinkels, nu ook via www.d-reizen.nl meer dan 300 cruises online boekbaar te maken. Cruises winnen de laatste jaren enorm aan populariteit, niet alleen wereldwijd maar ook onder Nederlandse vakantiegangers. In 2010 telde de cruisemarkt 65.000 Nederlandse cruisepassagiers; in 2011 maar liefst 113.000. Een toename van zo’n 74%, zo blijkt uit recente cijfers van de Dutch Cruise Council. Samenwerking Zeetours ‘‘In onze Vakantiewinkels kon de consument al langer terecht voor het boeken van een cruise, maar de internetboeker willen wij uiteraard ook bedienen. Door de toenemende belangstelling en vraag naar cruises hebben wij een groot deel van ons cruise-aanbod nu ook online gezet. In samenwerking met cruisespecialist Zeetours heeft de bezoeker van onze site keus uit meer dan 300 cruises’’, aldus Steven van Nieuwenhuijzen, algemeen directeur D-reizen. Volgens hem stijgt het cruise-aanbod per dag, waarmee de prijs van een cruise niet alleen steeds toegankelijker wordt maar ook voor meerdere doelgroepen binnen handbereik komt. Van Nieuwenhuijzen: ‘‘Klanten zien een cruise als een ideale rondreis, waarbij je slechts één keer je koffer hoeft uit te pak-

ken, veel ziet in relatief korte tijd en geniet van het all inclusive-concept, waarbij vrijwel alles bij de reissom is inbegrepen. Ook steeds meer gezinnen met kinderen zien in dat een cruise een perfecte vorm van vakantie is. Cruisemaatschappijen spelen hier op in en bieden aan boord van hun schepen tal van faciliteiten voor kinderen. Bovendien zijn er speciale cruises voor specifieke wensen: kindvriendelijke reizen, cruises met vertrek vanuit Nederland en bijvoorbeeld ultieme luxe cruises, met veel extra’s’’. Elke doelgroep Om de internetboeker te helpen bij zijn keuze, heeft D-reizen een overzichtelijke cruisehomepage gemaakt, waarop men zich kan oriënteren op thema’s, vaargebieden en aanbiedingen, maar ook direct een cruise kan zoeken en boeken. Het bekende vooroordeel dat een cruise alleen maar weggelegd is voor vakantiegangers met een dikke portemonnee, weerlegt Van Nieuwenhuijzen. ‘‘Natuurlijk zijn er verschillende prijscategorieën, maar extreem duur hoeft een cruise niet te zijn. Een 9-daagse cruise langs de Westkust van Europa, waarbij diverse steden worden aangedaan, is al te boeken vanaf € 689 per persoon’’.

Sandwich break met DFDS Seaways

Beoordelingscriteria De inspecties zijn onaangekondigd en worden twee keer per jaar uitgevoerd door specialisten van de USPHS (United States Public Health Service). De score op een schaal van één tot 100 wordt toegewezen op basis van een checklist met ongeveer 48 beoordelingscriteria die te maken hebben met hygiëne en sanitaire voorzieningen van voedsel (van opslag tot bereiding), water, personeel en het schip in zijn geheel. Perfecte score Dit is de tiende keer dat een schip uit de vloot van Costa Cruises de volledige maximaal te behalen punten ontvangt van de CDC inspecteurs. Het schip dat de volledige 100 punten voor de eerste keer wist binnen te halen was toevallig ook de Costa Atlantica. Dit gebeurde in 2001 en daarna volgde

2005, 2009, 2010 en nu ook 2011. Het zusterschip van de Atlantica, de Costa Mediterranea, kreeg de topscore in 2004, 2005 en 2006. De Costa Deliziosa kreeg de perfecte score tijdens een inspectie op 2 februari 2012 in Honolulu gedurende haar 100 dagen durende ‘aroundthe-world’ cruise. Geslaagd Costa heeft in het eerste kwartaal van 2012 ook andere inspecties succesvol behaald. Zo ontving de Costa Deliziosa het ‘certificaat van naleving’ na een inspectie op personeelstraining, vaardigheden en technische functies en uitrusting van het schip. Deze inspectie werd uitgevoerd door de Amerikaanse kustwacht op 23 januari in San Diego, Californië. Op 24 januari slaagde de Costa Favolosa ook voor een inspectie van de rampoefening, uitgevoerd door de Dubai Port Authority.

Buro Britain herdenkt Titanic Buro Britain heeft twee bijzondere korte vakanties aan haar zomerprogramma toegevoegd, waarbij reizigers gedenkwaardige plekken aandoen die betrekking hebben op de Titanic. Op 10 april 1912 begon het cruiseschip de Titanic aan haar eerste en enige reis. Vier dagen na het vertrek vanuit de haven van het Ierse Cobh raakte het luxe schip een ijsberg, waardoor 1523 van de 2228 passagiers en bemanningsleden in het ijskoude water van de Atlantische Oceaan omkwamen. Hans Hofmans, Marketing Manager van Buro Britain: “2012 is een bijzonder jaar om naar Ierland op vakantie te gaan. Om de 100-jaar oude gebeurtenis te herdenken, worden dit jaar op diverse plaatsen festiviteiten georganiseerd.” Buro

Britain biedt een 4-daagse hotelreis naar Cork en Cobh en een 4-daagse hotelreis naar Belfast en Portrush. In Cobh kan men bijvoorbeeld de Titanic Trail volgen, een gemarkeerde wandelroute door de haven en langs alle plekken die een herinnering bewaren aan de Titanic en haar passagiers. In Belfast kan men een interactieve tentoonstelling bezoeken die in april 2012 in het Titantic Quarter geopend wordt en volledig in het teken staat van de Titanic. Dit is ook de plek waar het schip is gebouwd en te water is gelaten.

In 2012 is het precies 250 jaar geleden dat in Engeland de ‘sandwich’ werd uitgevonden. Een verjaardag die gevierd wordt in het Engelse kustplaatsje Sandwich. Sandwich is bovendien ook nog eens eenvoudig te bereiken met de ferry van DFDS Seaways. Noteer de data van deze Sandwich partij alvast in de agenda: 12 en 13 mei 2012. Een lekker tussendoortje dus, zo’n Sandwich break! Met de ferry van DFDS Seaways is Kent/Dover eenvoudig vanuit Calais of Duinkerken te bereiken. Er vaart een ferry van-

30

uit Duinkerken om de twee uur in beide richtingen. Vanuit Calais zijn er vijf afvaarten per dag. Sandwich is vanuit de aankomsthaven binnen een uur te bereiken.

De Ierse haven Cobh waar de Titanic in april 1012 vertrok.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

Spotlight on Africa

“We weten inmiddels wel dat we de BigFive kunnen spotten” Het Marriot hotel in Amsterdam stond op 12 maart jongst leden even in het teken van Afrikaans avontuur. Lodges, tourism boards, resorts en gameparks presenteerden zichzelf met veel enthousiasme tijdens de free flow workshops van Spotlight on Africa. Door middel van deze roadshow willen de exposanten de verschillende bestemmingen op het Afrikaanse continent en de Indische eilanden onder de aandacht brengen. “Voor reisadviseurs is dit een waardevolle mogelijkheid om meer details en achtergronden te weten te komen over de producten die ze hun klanten kunnen aanbieden’’, aldus Anneli Bronkhorst. Na een aangenaam dinerbuffet kregen zij de kans om één voor één de verschillende stands te bezoeken en de ervaren representanten persoonlijk vragen te stellen. Onder andere Kenya, Tanzania, Zuid Afrika, Nambie en Mozambique stonden deze avond in de spotlights. Maar ook wat minder bekende bestemmingen als Uganda en Ethiopië vertellen enthousiast over bijvoorbeeld de gorilla-safari die dagelijks slechts voor enkele toeris-

ten is weggelegd. ‘‘In het kader van ecologisch verantwoordelijk reizen, en natuurlijk om de reizigers een behoorlijk unieke ervaring te bieden’’, zo verduidelijkt Diana Kamutu uit Uganda van Agesafaris. Weinig vuur In Amsterdam werd de speeddateachtige opzet positief ontvangen. Hierdoor kregen de reisagenten de kans om dieper in te gaan op voor hen relevante thema’s. Daarbij werd volop gebruik gemaakt van aantrekkelijke brochures, powerpoint presentaties en inspirerende filmpjes. Toch was een enkele bezoeker ook van mening dat de

exposanten met weinig vuur hun verhaal vertelden. ‘‘Veel van de unique sellingpoints zijn toch een beetje het zelfde’’, aldus Carolien Brink en Monica Issac van Incentive Direct. ‘‘We weten inmiddels wel dat we de Big Five kunnen spotten op verschillende bestemmingen.’’ De exposanten die Tanzania vertegenwoordigen hebben hen echter positief verrast; ‘‘Zij bieden niet alleen de Kilimanjaro en mooie stranden maar ook de mogelijkheid om het dagelijkse leven mee te maken in een Tanzaniaans dorp. De mannen op jacht en de vrouwen achter de kookpot’’, zegt Brink lachend. Groot succes De opkomst viel in de ogen van een aantal exposanten overigens wel wat tegen. Van de negentig aanmeldingen zagen zij er ongeveer vijftig de stands passeren in de loop van de avond. De Spotlight Travel workshops vinden niet alleen in Nederland plaats, de kleurrijke karavaan zal na Amsterdam verder gaan naar Polen en Tsjechië.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Afgelopen november vonden de workshops met groot succes plaats in Kopenhagen, Stockholm, Oslo en Helsinki. De exposanten zijn zeer gedreven om een breed vakpubliek kennis te laten maken met alles wat het mooie en bijzondere Afrika en de Indian Ocean Islands te bieden hebben. Aan het eind van de avond werd onder de aanwezigen nog een aantal prijzen verloot door gastheer en organisator Derek Houston. En zo keerden de bezoekers huiswaarts vol nieuwe ideeën, een wijnpakket uit Zuid-Afrika of een arrangement in één van de hotels. Judith Buitenhuis

31 22 13


Reisburo Actueel

Skal Symposium: duurzaam winst in toerisme Duurzame winst in toerisme: zo luidde het thema van het Skal Symposium op vrijdag 16 maart. In het Mövenpick Hotel Amsterdam namen drie sprekers de 125 aanwezigen mee in hun passie voor duurzaam ondernemen. Een breed en trendy thema met nogal wat implicaties voor allerlei branches, zo ook voor de reisbranche. Een inspirerende bijeenkomst vóór managers en directeuren uit toerisme, hotellerie, recreatie en reisindustrie, dóór Skal International, de business,- en netwerkclub van de reiswereld. Het toerisme loopt achter als het gaat om duurzaam ondernemen, zo kan er worden geconstateerd. Er is behoefte aan meer creativiteit als het gaat om duurzaam ondernemen. Of zoals dagvoorzitter Roger Davids het verwoordde: “Er moet toch meer zijn dan de Carbon Neutral programma’s en het duurzaam gebruik van de hotel handdoeken.” Jan Jonkers, hoogleraar ‘Duurzaam ondernemen’ aan de Radboud Universiteit Nijmegen trapte af met een enthousiast betoog over de complexiteit van het begrip duurzaamheid. Jonkers is initiatiefnemer van het crowdsourcings- project Our Common Future 2.0 en samen met 450 mensen schrijver van de ‘groene’ bestseller van 2011 ‘Duurzaam Denken Doen’. Hij illustreerde de thematiek met verschillende zeer uiteenlopende voorbeelden; van duurzaam tandenpoetsen tot stadboerderijen. Businesspropositie verankeren De media werd door Jonkers aangewezen als onze voornaamste informatiebron over duurzaamheid, en zij geven niet altijd een waarheidsgetrouw beeld. Zo is veel van onze idee te vatten onder emo-duurzaamheid. ‘‘We kennen allemaal het beeld van de smeltende ijsberen’’, grapte Jonkers. Een tweede categorie is dreig-

duurzaamheid. Hij constateert echter dat men daardoor niet in beweging komt, en ook sorry zeggen tegen volgende generaties is geen optie. Daarom moeten organisaties duurzaamheid in hun businesspropositie verankeren, want zo stelt hij, GROEN=POEN. Specifiek voor de reisbranche pleitte Jonkers voor sociale innovatie, samenwerken en creativiteit. Hét voorbeeld De praktische doorvertaling werd gebracht door Gert Nieuwboer algemeen directeur van SNP Natuurreizen BV. SNP wordt gezien als hét voorbeeld van een duurzame touroperator en eindigde onlangs nog als tweede in de Rank-a-Brand duurzaamheidcategorie. Nieuwboer vertelde over de initiatieven om een CO2-label te ontwikkelen voor reizen en vakanties. “Zo willen wij consumenten aanzetten bewuster om te gaan met vakanties’’. De reizen die SNP ontwikkelt zijn gefundeerd op respect voor de natuur en lokale bevolking zonder afbreuk te doen aan de reisbeleving. Voorbeelden die Nieuwboer aanhaalde zijn onder andere een sportief weekend mountainbiken, een fotosafari tijdens de Gnoe-trek of een bergwandeltocht. Maar, zo luidt de paradox, de échte ecotoerist blijft thuis. Vliegen naar een vakantiebestemming is nou eenmaal

schadelijk. Door duurzaamheid in hun hele bedrijfsstrategie door te voeren kan SNP daar echter veelal voor compenseren. Zo zijn de accommodaties vaak ecolodges, reizen ze met kleinere groepen, wordt er samengewerkt met Greenseat en worden treinreizen naar bestemmingen binnen een afstand van 1000 kilometer sterk gestimuleerd. Ook het bedrijfspand ‘Villa Verde’ van SNP is daarbij ‘zo groen mogelijk’ gerealiseerd, met zonnepanelen, cradle-to-cradle vloerbedekking en zo veel mogelijk paperless werken. Ook met betrekking op de reisbescheiden.

duurzaam reizen en toerisme. Roger Davids, directeur BASIS communicatie, organisator en dagvoorzitter van het symposium hield de zaal tot het eind van de middag actief. Dit deed hij door de aanwezigen halverwege alvast met elkaar in contact te brengen door het uitwisselen van visitekaartjes op advies van Jan Jonker. Die pleitte aan het begin van de middag ervoor om met een paar gelijkgestemde aanwezigen clubjes te vormen. Om zo ook na het symposium met het thema duurzaamheid aan de slag te gaan door er op een ongewone manier over na te denken. Een duurzaam weekend gewenst.

Actief De derde uit Scandinavië afkomstige spreker van de vrijdagmiddag was Ola Ivarsson. De Chief Operating Officer Europe van Mövenpick Hotels & Resortsimplementeerde ontwikkelde twintig jaar geleden al een duurzaamheidsprogramma bij Scandic-hotels. Met Mövenpick streeft hij naar een wereldwijde certificering met de Green Globe, een internationaal keurmerk voor

Judith Buitenhuis

‘Skål International, doing business among friends’

Skål International is een vereniging, die in de loop van ruim 70 jaar is uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk met meer dan 22.000 professionals, behorende bij 500 clubs in 90 landen. In Nederland telt Skål vier regionale afdelingen: Amsterdam-Haarlem e.o., Gelderland, Rotterdam-Den Haag e.o. en Limburg. De ruim 160 leden in Nederland hebben een leidinggevende of marketing- en salesfunctie in de reiswereld (in de breedste zin des woords). Zij zijn werkzaam bij een touroperator (inkomend of uitgaand), reisbureau(keten), vervoersbedrijf (bijv. luchtvaart, touringcar), accommodatieverschaffer, attractiepark, VVV, ANWB, toeristisch medium, toeristische opleiding of een aan het toerisme verwant bedrijf (bijv. verzekeraar). Elke Skål club bepaalt haar eigen jaarprogramma. Veelal wordt éénmaal per maand een bijeenkomst georganiseerd, dit kan een themabijeenkomst zijn of een bedrijfsbezoek en deze worden altijd afgesloten met een netwerkborrel of –diner, waarbij zakendoen met collega’s uit het vak en een goede sfeer prima samengaan, samengevat in onze slogan: ‘Skål International, doing business among friends’. Lidmaatschap voor Young Skål (tot 29 jaar) in 2012 is gratis, zo ook voor potentiële leden, die in 2012 vrijblijvend met ons kennis willen maken. Aanmelden en informatie bij Nationale Secretaris: skal-nederland@kpnplanet.nl.

32

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

Studiereizen in beeld Op weg naar... * April - 1-5: New York City, de Jong Intra Vakanties, inschrijving gesloten. - 4: Dagje Parijs i.s.m. NS Hispeed, de Jong Intra Vakanties, inschrijving gesloten. - 23-25: Disney Stars live Experience 2012, Oad Reizen, € 75, schrijf je in via de agentensite van Oad Reizen vóór 10 maart.

inschrijving gesloten.

Terug van weggeweest... * Lissabon

* Mei - 6-10: Speciale 40+ studiereis, Italië, de Jong Intra Vakanties, inschrijving gesloten. - 6-9: Mallorca, TUI, € 200, inschrijving gesloten. - 10-14: Dominicaanse Republiek, TUI, € 350, inschrijving gesloten. - 13-15: Europapark, Oad Reizen, € 75, inschrijven tot uiterlijk 26 maart. - 14-18: Azoren, TUI, € 295, inschrijving gesloten. - 18-21: Macedonië, TUI, € 200, inschrijving gesloten. - 20-24: Malta, de Jong Intra Vakanties, inschrijving gesloten. - 22-26: Rimini & Venetië, TUI, € 295, inschrijving gesloten.

De Jong Intra Vakanties organiseerde in samenwerking met transavia.com een In-company studiereis voor D-reizen reisagenten. Van 4 tot en met 7 maart werd Lissabon ontdekt per openbaar vervoer en uiteraard te voet. De ‘Ontdek Lissabon’ reis is nieuw in het programma van de Jong Intra. Beroemde stadswijken zoals Chiado, Bairro Alto en Alfama werden bezocht. Uiteraard werd de Torre de Belém niet overgeslagen maar ook Sintra met zijn Nationale Paleizen werd bewonderd. Onderweg genoot de groep van culinaire hoogtepunten. De reisagenten waren zeer enthousiast en hebben genoten van deze leerzame en gezellige studiereis naar Lissabon!

* Juni - 23-30: Kroatië, TUI, € 250,

Ook nieuws voor deze rubriek? Mail reisburo@t-en-s-productions.nl.

Isropa: Mini studiereis Turkije Isropa biedt reisagenten de kans om van dinsdag 17 april tot en met vrijdag 20 april mee te gaan op een mini-studiereis door de Turkse Rivièra. Isropa promoot hiermee haar nieuwste bestemming “Turkije” en laat reisagenten onder andere kennis maken met “Het andere Turkije”. Het programma van deze Turkije studiereis is kort, maar zeer afwisselend. Er wordt veel aandacht besteed aan de vele culturele sites en prachtige natuur van Turkije. De mini-studiereis voert langs de plaatsen Antalya, Lara, Aksu, Belek en Side. Programma Op het programma staan onder andere een bezoek aan de pittoreske oude binnenstad van Antalya, de adembenemende Duden waterval, de opgravingen van de antieke

stad Aspendos en het Romeinse theater in Side. Tijdens een boottochtje over de Manavgat rivier is er ruimschoots de tijd om de prachtige omgeving te bewonderen. Deelname aan deze Turkije studiereis kost slechts € 100 per persoon (op basis van volpension, exclusief € 15 visumkosten). Aanmelden kan tot en met zondag 1 april door naam en ANVR nummer te mailen naar salesinfo@isropa.nl. Maandag 2 april horen de reisagenten die zich aangemeld hebben of ze definitief meegaan.

Globe Reisburo Hillegom Kuoni’s topagenten van de maand Met ingang van 2012 is Kuoni wederom maandelijks bezig het best boekende kantoor te belonen. Om hiervoor in aanmerking te komen dient het reisbureau uiteraard zo veel mogelijk boekingen te maken uit het Kuoni aanbod. Het percentage boekingen via Kuoni Online wordt hier ook in meegenomen. Het kantoor van de maand is daarmee direct genomineerd voor een gratis studiereisplek in 2013! Daarnaast ontvangt het kantoor een Kuoni reischeque ter waarde van € 150. Deze mag onderling tussen de collega’s worden verloot, kan als incentive worden gebruikt of aangeboden worden aan een goede klant van het kantoor. In December 2012 zal Kuoni bekend maken welk kantoor in aanmerking komt voor

een plek op een altijd bijzondere en interessante Kuoni studiereis. Februari De gelukkige winnaar van de maand februari is Globe Reisburo te Hillegom. De medewerkers werden hiermee vrijdag, 9 maart 2012, verrast. De oorkonde, de bloemen en de felicitaties werden uitgereikt door Patrick Goorhuis, Sales & Marketing Executive Retail bij Kuoni.

Op de foto staan enkele van de aanwezige medewerkers van Globe Reisburo Hillegom. V.l.n.r: Sandra, Wanda en Anneke.

Van alles wat. Lastminute #Berlijn. Offerte rondreis #Cuba afleveren bij klant en visumaanvraag aangetekend versturen #lekkerweerdusopdefiets @TravelbyKirsten

Win een reis naar de Malediven met American Express Vacations In februari is de nieuwe Worldwide Cities & Resorts brochure van American Express Vacations uitgekomen. Om dit te vieren, is er een incentive waarbij je een reis naar een van de luxe resorts uit de American Express Vacations brochure kunt winnen. In februari maakten alle boekingen kans op zeven nachten voor twee personen in Le Méridien Limassol Spa & Resort op Cyprus, inclusief twee spa behandelingen. De winnaar van deze fantastische prijs is Renee van Globe Reisburo Maarheeze.

maand. Dus, hoe meer reserveringen hoe meer kans! Wie weet ben jij de winnaar van vijf nachten voor twee personen in Six Senses Laamu Malediven

Winnen Ook in maart maak je kans op een heerlijke vakantie in een van de luxe resorts van American Express Vacations. Het enige wat je hoeft te doen is een reservering te maken en je gaat automatisch mee in de trekking aan het einde van de

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

33 22 13


Reisburo Actueel

Opnieuw uitbreiding wereldwijde netwerk Sunny Cars Sunny Cars heeft opnieuw haar netwerk verder uitgebreid. Door Singapore en Cape Canaveral als nieuwe bestemmingen toe te voegen en door nieuwe samenwerkingen aan te gaan met extra partners in Italië en Spanje. partner in het Spaanse Alicante kan Sunny Cars de beschikbaarheid in deze populaire badplaats nog beter garanderen. De nieuwe partner is gevestigd naast de luchthaven en is bereikbaar met een shuttle service.

Met Singapore als nieuwe landenbestemming biedt Sunny Cars nu in ruim 90 landen autohuur aan. In het kleinste land van Zuidoost-Azië kunnen reizigers hun huurauto op de luchthaven ophalen en afleveren. Een andere nieuwe bestemming is Cape Canaveral in de Verenigde Staten. Het verhuurstation is in de buurt van de haven. Reizigers die daar aankomen of willen vertrekken kunnen gebruik maken van de shuttle service van en naar het autoverhuurstation. Voorheen waren de dichtstbijzijnde verhuurlocaties in Melbourne of op de luchthaven van Orlando. In Italië is het aantal verhuurstations flink uitgebreid door een nieuwe samenwerking met een extra partner die vestigingen heeft op alle luchthavens in het land. Met de toevoeging van een extra

Optimaliseren Hans Knottnerus, General Manager Nederland & België van Sunny Cars: “Als marktleider in autohuurbemiddeling blijven wij continu bezig met het optimaliseren van ons aanbod. Naast nieuwe locaties zoals Singapore en Cape Canaveral kijken we ook naar de zogenaamde bezettingsgraad in de populaire vakantiebestemmingen. Door samen te werken met een extra partner kunnen wij nu ook de beschikbaarheid in Italië blijven garanderen en nog beter aan de vraag in het hoogseizoen voldoen. Met de komst van de nieuwe partner in Alicante kunnen we de verwachte krapte in het hoogseizoen, als gevolg van de financiële problemen waarin één van onze Spaanse partners terecht is gekomen, in deze regio opvangen. Samen met onze overige Spaanse partners hebben we de lopende boekingen zonder problemen kunnen omboeken, maar het wegvallen van naar schatting 12.000 huurauto’s levert hoe je het ook wendt of keert een krapte op de markt op, met name in het hoogseizoen. Tijdig een huurauto bij ons boeken blijft daarom het advies.”

Extra capaciteit Groningen - Antalya bij Oad Reizen Oad Reizen heeft extra capaciteit naar de Turkse Rivièra ingekocht vanaf 28 april (meivakantie) tot en met 27 oktober. In deze periode vliegt transavia.com elke zaterdag vanaf luchthaven Groningen naar Antalya. Deze nieuwe vertrekdag is te combineren met de reeds bestaande dinsdagvlucht, waardoor nu ook 11- en 12-daagse reizen mogelijk zijn. Bovendien wordt deze zater-

dagvlucht vanaf Groningen in combinatie met Maastricht uitgevoerd, wat met name interessant is voor de grote schoolvakantie in de regio zuid.

Ontvang een ICI Paris bon bij boeking van Rocky Mountaineer Bij een bezoek aan Canada mag een treinreis met Rocky Mountaineer niet ontbreken. Niet voor niets noemt men deze 2-daagse reis van Vancouver naar Banff, Calgary of Jasper de meest spectaculaire treinreis ter wereld. In de brochures Rocky Mountaineer 2012 en Treinreizen in Canada en Amerika 2012 van Incento staan maar liefst 45 verschillende arrangementen van drie tot 24 dagen, waarbij naast de treinreis

Actievoorwaarden ICI Paris cadeaubon:

• g eldig voor alle Rocky Mountaineer arrangementen met een minimum van drie nachten. • geldig voor boekingen gemaakt tussen 10 maart t/m 30 april 2012 • Per boeking in de RedLeaf Service ontvang je een ICI Paris cadeaubon van € 25. • Per boeking in de SilverLeaf Service ontvang je een ICI Paris cadeau bon van € 50. • Per boeking in de GoldLeaf Service ontvang je een ICI Paris cadeaubon van € 75.

Kids&Co vliegtuig van Corendon klaar voor de start De Boeing 737-300 van Corendon Airlines is versierd met stickers van Loeloe en Tijger (de mascottes van het nieuwe vakantieconcept Kids&Co van Corendon) en het Kids&Co logo. Tijdens de meivakantie vertrekt de eerste Kids &Co vlucht en zullen Loeloe en Tijger het toestel officieel dopen met (kinder-) champagne. De Kids&Co reizen van Corendon worden goed geboekt. Inmiddels zijn de eerste 10.000 boekingen binnen, vrijwel gelijk verdeeld over de zeven vakantieparken van Kids&Co op Kos, Rhodos en Kreta in Griekenland, Bodrum en Antalya in Turkije en de Algarve in Portugal. Kids&Co richt zich op de allerkleinste vakantievierders van nul tot drie jaar (Baby & Co) en op oudere kinderen tot twaalf jaar. Product De allerkleinsten krijgen van

Het is lente bij @oadsales :-) @MoniekT84

34

ook hotels, transfers en excursies geregeld zijn. Een absolute aanrader is de combinatie van een Rocky Mountaineer reis met een Alaska Cruise van de Holland America Line.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Corendon alles wat zij nodig hebben. Van een flessenwarmer tot kinderstoel en babybed. Voor oudere kinderen is er een ervaren, Nederlandstalig animatieteam en natuurlijk ook Loeloe en Tijger. Het animatieteam staat de hele dag (6 dagen per week) voor de kinderen klaar, zodat de ouders ook aan hun rust toekomen. Over de kosten hoeven ouders zich geen zorgen te maken, want de animatie, drankjes en maaltijden zijn bij Kids & Co allemaal inbegrepen in de reissom.


Reisburo Actueel

De Reisspecialisten komen naar je toe

Nicole wint reis naar Canada met Air Transat bij Kuoni

Vanaf half maart zal een groot aantal medewerkers van de diverse merken van De Reisspecialisten Groep B.V. bij de reisbureaus langs gaan. Van directie tot operations; iedereen helpt mee om zoveel mogelijk reisbureaus persoonlijk te bezoeken en daar de reisagenten te bedanken voor de veelal jarenlange goede samenwerking.

Nicole Schaeffers van The Travel Club is de gelukkige winnares geworden bij Kuoni van een geweldige 9-daagse reis voor twee personen naar Canada inclusief een Fraserway camper en twee retourtickets van Air Transat.

De Reisspecialisten Groep B.V., waartoe de merken Boer & Wendel, Discovery, Isropa, GI Travel en Zeetours Cruises behoren, is al jaren de partner voor de reisbureaus voor wat betreft een breed scala aan specialistische producten. En dat reisagenten de service en producten van de DRG merken waarderen blijkt uit de goede boekingsresultaten. Tijdens de korte salesbezoeken wordt het belangrijkste productnieuws van de vijf merken met behulp van een flyer toegelicht.

Van directie tot operations; iedereen helpt mee om zoveel mogelijk reisbureaus persoonlijk te bezoeken en daar de reisagenten te bedanken voor de veelal jarenlange goede samenwerking.

My name is Britain….., Buro Britain Buro Britain heeft een nieuw arrangement samengesteld op basis van de tentoonstelling ‘Bond in Motion: 50 years of Bond vehicles’ die in het National Motor Museum te Beaulieu in het zuiden van Engeland te zien is. Dit jaar viert de filmheld James Bond zijn vijftigjarig jubileum op het witte doek, samen met het veertigjarig bestaan van het National Motor Museum reden genoeg om vijftig voertuigen uit de beroemde films tentoon te stellen. en de Lotus Esprit S1 uit The Spy Who Loved Me (1977). Naast de beroemde auto’s van James Bond zijn er ook andere voertuigen als boten, motoren, sledes, een jetski en zelfs de Acrostar Jet uit Octopussy te zien. Buro Britain biedt een individuele 5-daagse hotelreis aan inclusief de overtocht.

Het is voor het eerst dat zoveel voertuigen uit de James Bond filmreeks samen zijn gebracht in een tentoonstelling. Auto’s van 007 die in het museum te bezichtigen zijn, zijn onder andere de Aston Martin DB5 uit onder meer Goldfinger (1963), de Mercury Cougar uit On Her Majesty’s Secret Service (1969)

Tijdens de actiemaanden Amerika & Canada in januari en februari maakte je bij Kuoni kans op een 9-daagse reis naar Canada, door zoveel mogelijk boekingen te maken naar deze bestemmingen. Ook de klant ontving aantrekkelijke kortingen, zoals € 100 korting op geselecteerde autoreizen en een brandstofcheque ter waarde van CAD 100 . Winnen Wil je ook zo’n geweldige prijs winnen? In maart en april staat Down Under centraal bij Kuoni. Maak zoveel mogelijk boekingen naar Australië en Nieuw-Zeeland

en maak kans op een 25-daagse autoreis voor 2 personen door Nieuw-Zeeland inclusief vluchten met Malaysia Airlines. Voor meer informatie kijk je op www.kuoni.nl/ agenten.

Reisburo H&W gaat dicht huis voortgezet, waarbij Alkemade zich weer helemaal gaat richten op bridgereizen, iets dat hij voor de opening van het reisbureau in Julianadorp (in het voorjaar van 2011) ook al deed.

Reisburo H&W (Helga Meister en Wil Alkemade) in winkelcentrum Dorperweerth in Julianadorp zal per 1 mei haar deuren (alweer) sluiten. Er zou te weinig klandizie zijn. Het reisbureau wordt wel vanuit

Stel je voor dat er een reisbureau is waar je ‘verbeelding’ als bestemming kan boeken... @phemels

COLOFON Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, Nijmegen Tel: +31(0)24-8200203 E-mail: reisburo@t-en-s-productions.nl Internet: www.reisburoactueel.nl Oplage: 5078 exemplaren Verschijning: 2 keer per maand Verantwoording: Reisburo Actueel is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V. Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

Tom van Apeldoorn Uitgever/Hoofdredacteur

Tj van Apeldoorn Accountmanager

Abonnement Jaarabonnement: € 95.Thuisabonnement: € 85.Studentenabonnement: € 75.Proefabonnement (3 maanden): € 20.Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? Info@reisburoactueel.nl

Sales tj.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl

Vormgeving & DTP: DigiScript, Nijmegen Druk: Van der Wiel & Rosmalen, Arnhem

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ©REISBURO ACTUEEL

Management: t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl tj.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl Redactie t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl a.lutgendorff@reisburoactueel.nl j.buitenhuis@reisburoactueel.nl r.kampman@reisburoactueel.nl

Arjen Lutgendorff Eindredacteur

Judith Buitenhuis Redacteur

Airlines Sales leon@ljcompany.nl Coverfoto: George M. Groutas

Tilly Stroo Smit Redacteur

Robin Kampman Stagiair

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Léon Jansen Airlines Sales

35


Disney Stars News D e

D i s n e y l a n d

P a r i s

N i e u w s p a g i n a

Een uitgave van Oad Reizen en Disneyland Paris

Wie maakte dé Disney-etalage?

Magische tip Naast Halfpension bestaat nu ook de mogelijkheid om Volpension te boeken. Je klant heeft bij boeking al het geld voor maaltijden uitgegeven en hoeft ter plaatse dus niet meer aan deze kosten te denken. Daarnaast profiteert je klant ook van 10% korting op de maaltijden, zie de Disneyland Paris gids zomer 2012. Je klant krijgt naast het ontbijt in het Disney Hotel, per nacht een lunch- en diner voucher. In Disney’s Davy Crockett Ranch is ontbijt bij Half- of Volpension automatisch inbegrepen (zonder extra kosten!).

Nr.18 - 22 maart 2012

Nieuwe reisagentenaanbieding

In de vorige Disney Stars News vroegen we jullie een foto te maken van jullie etalage waarin 20e Verjaardag van Disneyland Paris naar voren komt. Van alle inzendingen heeft Holland International Reisbureau Almelo de heerlijke taart gewonnen! De dochter van Trijnie Bloemendal heeft een prachtige Tinkerbell geschilderd. Deze wordt bij mooi weer samen met de display en gidsen buiten neer gezet. Dit blijkt een groot succes te zijn want op het moment dat de taart door ons aangeboden werd, werd er net een reis naar Disneyland Paris geboekt! Dankzij de uitstalling van de display met LED lichtjes, de geluidsbox en de gidsen kwamen de klanten de winkel in. Op de foto zie je van links naar rechts Trijnie Bloemendal, Jacobien Vehof en Lotte Waaijer. Mandy Weggen en Mariska Holsappel waren deze dag niet aanwezig.

Wist je dat... ...je klant na sluitingstijd van de Parken nog de hele avond terecht kan in Disney Village? Er kan tot middernacht geshopt worden en er is volop amusement. Sinds 2011 vind je in Disney Village een nieuwe broodjeszaak: Earl of Sandwich. Ook kan je klant genieten van een lekker kopje koffie bij Starbucks of een andere aanrader; lunch of diner in Planet Hollywood (boek vooraf en je klant bespaart tot wel 20% t.o.v. de menuprijzen ter plaatse!).

Te boeken vanaf 29 maart! Disneyland Paris trakteert natuurlijk ook haar reisagenten! Speciaal voor de 20e verjaardag hebben we nieuwe data en nieuwe beschikbaarheid voor aankomsten vanaf 1 april t/m 31 juli 2012. Ook voor aankomsten tijdens vakanties. Jij kunt met je familie of vrienden dus vlak na de start van onze verjaardag (die maar 1 jaar duurt) al de nieuwe, spectaculaire avondshow ‘Disney Dreams’ bekijken en genieten van een nieuwe parade en nieuw entertainment. Een verblijf van 3 Dagen toegang / 2 Nachten in een Disney Hotel, inclusief ontbijt boek je al vanaf € 120 per persoon. Voor hetzelfde verblijf inclusief Halfpension betaal je slechts vanaf €158 per persoon. Je bespaart dan 25% op je lunch of diner ten opzichte van de prijzen ter plaatse. Zin in traditionele tex-mex maaltijd? Boek voor €30 per persoon de Buffalo Bill’s Wild West dinner show met echte cowboys, indianen, paarden, buffels en Disney figuren!. Ga snel naar www.disneystars.com voor alle prijzen, data en voorwaarden. Let op: boeken kan vanaf 29 maart. Wees er snel bij, voor voldoende beschikbaarheid!

Aanbieding voor je klanten

Tot 40% korting én kinderen gratis! Disneyland Paris is jarig en trakteert op korting voor je klanten! Boek vóór 15 april 2012 en je klant ont-

vangt tot 40% korting op toegang en verblijf én GRATIS toegang en verblijf voor kinderen t/m 6 jaar. Er

gelden verschillende kortingspercentages, respectievelijk 15%, 25% en 40% korting. De korting is afhan-

kelijk van de duur van het verblijf en het Disney Hotel. We zetten het even voor je op een rijtje:

Disneyland Hotel Disney’s Hotel New York Disney’s Newport Bay Club Disney’s Sequoia Lodge Disney’s Hotel Cheyenne Disney’s Hotel Santa Fe Disney’s Davy Crockett Ranch

2 Nachten, inclusief 3 Dagen toegang -25% -25% -25% -15% -15% -15% -15%

3 Nachten, inclusief 4 Dagen toegang -40% -40% -40% -25% -25% -25% -25%

4 Nachten, inclusief 5 Dagen toegang en langer -40% -40% -40% -40% -40% -25% -40%

Boekingscodes: Auto: Bus: Trein: Vlieg:

15% DPAZB5 DPBZB5 DPTZB5 DPVZB5

25% DPAZB6 DPBZB6 DPTZB6 DPVZB6

40% DPAZB7 DPBZB7 DPTZB7 DPVZB7

Voorwaarden: Aanbieding is geldig voor aankomsten t/m 7 november 2012 en indien geboekt vóór 15 april 2012. De overige voorwaarden kun je vinden in Oad webscope, aanvullende gidsinfo en op www.disneystars.com.

Reisburo_actueel_nr6  
Reisburo_actueel_nr6  

‘‘In barre tijden moet je meer bier drinken met elkaar’’ City Xperience per fiets Spotlight on Africa Duurzame winst in toerisme 22 maart 20...