Page 1

Hét praktisch vakblad voor de reisbranche 21e jaargang, nr. 5

Reisburo Ac tuee l

8 maart 2012

GDS trainingen zijn niet saai

Magisch Lapland

Van der Star ‘Qenner’ tegenaan

Touroperators lopen warm voor Belgrado


Reisburo Actueel

Buitenhuis

14 op 15 april 1912 ten onder na een botsing met een ijsschots. Binnen drie uur lag alle pracht en praal op de bodem van de oceaan, samen met 1522 opvarenden. Ik sta graag even stil bij dit tragische ongeval dat tot op de dag van vandaag tot de verbeelding spreekt.

Judith

De waarschijnlijkheid dat een ramp van dat formaat vandaag de dag zal voorkomen in de cruisebranche is vrijwel nihil. De technieken en veiligheidsprotocollen zijn inmiddels zo geavanceerd, dat er feitelijk niks mis kan gaan.

King of the world Het is bijna honderd jaar geleden dat Jack zijn Rose vasthield op het steven van het machtigste schip ter wereld. Althans, zo vertelt de Hollywoodsensatie ‘Titanic’. Het echte schip, dat bekend stond als ‘onzinkbaar’, ging in de nacht van

kan dan ook de nodige weerslag op de toeristische consument hebben. Blijkbaar zit na een zeeramp de ‘cruiseangst’ dieper, dan de ‘vlieg-angst’ na een ramp met een Boeing. Rampen met cruiseschepen zijn dan ook zo zeldzaam dat de impact meteen veel groter blijkt. Ik ben echter van mening dat nu de tijd gekomen is om de consument het cruisevertrouwen terug te geven. Vliegen is veilig, varen misschien nog wel veiliger. De consument moet terug op dat puntje van het schip en zich wederom koning van de wereld voelen.

Afgezien van die ene menselijke fout, zo bleek eerder dit jaar met de Costa Concordia. Blijkbaar bewonen Sirenen uit de Griekse mythologie het Toscaanse eiland Giglio. Zij verleidden de crew van de Concordia met een soort onweerstaanbaar Lorelei-gezang. Wat tot fatale overmoed en diep menselijk leed leidde.

Er wordt gespeculeerd dat dit jaar de Titanic II dit jaar vanaf dezelfde locatie in Southampton naar New York gaat varen. Voor de reisbranche een mooie gelegenheid om juist de Titanic te profileren als hét symbool van nautische veiligheid. Ship Ahoy!

Sirenen zijn mythische figuren, maar als er iets menselijk is, dan zijn het wel ‘inschattingsfouten’. Het Costa-drama

Judith Buitenhuis j.buitenhuis@reisburoactueel.nl

40+ managementdag de Jong Intra Vakanties

Inhoudsopgave

Sharm Het gaat weer iets beter met de Egypte badplaatsen, dat blijkt in ieder geval uit de cijfers van Hotel.com. Pagina 15

Winter 2013 Club Med heeft het winterseizoen 2013 al bijna geopend. Check snel de noviteiten. Pagina 19

De Jong Intra Vakanties viert dit jaar haar 40e verjaardag en staat daar binnenkort bij stil met een speciale 40+ managementdag op 4 april aanstaande. De reis, waarbij 40 partners van de touroperator zijn uitgenodigd voor een dagje Parijs per Thalys, wordt georganiseerd in samenwerking met NS Hispeed. Zowel tijdens de treinreis als in Parijs, waar de stadAgenda

Maart * 7-12: ITB 2012, Berlijn. * 10: Holland America Line Cruise Experience, Van der Valk Hotel Den  Haag - Wassenaar, aanmelden en meer info: www.halexperience.nl. * 12: Spotlight on Africa & Indian Ocean Islands Travel Workshop, 17.30 - 21.00 uur, Amsterdam, deelname is gratis, aanmelden kan op www.spotlightworkshops.com. * 17: Holland America Line Cruise Experience, Van der Valk Hotel Emmeloord, aanmelden en meer info: www.halexperience.nl. * 19: Airline Express Utrecht, 17.30 22.00 uur, Van der Valk Breukelen, aanmelden via www.pasra.nl. * 20: Airline Express Zuid-Holland, 17.30 - 22.00 uur, Van der Valk Rotterdam Blijdorp, aanmelden via www.pasra.nl. * 20: ‘Duitsland dichtbij’-workshop, Utrecht, 10:00 – 14:00 uur (workshop en lunch). Aanmelden via henning.rueder@germany.travel.

per fiets ontdekt zal worden, zal er volop worden gediscussieerd over alles wat er op dit moment speelt in de branche. Reisburo Actueel zal verslag uitbrengen van de 40+ managementdag.

Foto: Flickr.com/K.Hurley

Elke uitgave vind je op deze plek de agenda waarin presentaties, beurzen, congressen en overige activiteiten zijn opgenomen. * 21: Airline Express Schiphol Airport, 17.30 - 22.00 uur, Schipholgebouw, aanmelden via www.pasra.nl. * 24: Holland America Line Cruise Experience, Van der Valk Hotel Goes, aanmelden en meer info: www.halexperience.nl. * 24: Motion Festival, Passenger Terminal Amsterdam. * Holland America Line Cruise Experience, Amsterdam, aanmelden en meer info: www.halexperience.nl.

Balkan In zuidoost Europa, aan de Zwarte Zee, ligt het prachtige Bulgarije. Lees alles over deze bestemming in de special. Pagina 20-21

* 16: Airline Express Brabant, 17.30 - 22.00 uur, Eindhoven Airport, aanmelden via www.pasra.nl. * 17: Airline Express Gelderland, 17.30 - 22.00 uur, Van der Valk Duiven, aanmelden via www.pasra.nl. * 21 - 25: Pow Wow, Los Angeles.

Mei * 12-15: Indaba, Durban (Zuid-Afrika). * 13-15: GTM, Leipzig (Duitsland). * 22-24: IMEX, Frankfurt (Duitsland).

April

Juni

* 2: Airline Express Twente, 17.30 22.00 uur, Van der Valk Hengelo, aanmelden via www.pasra.nl. * 3: Airline Express Drente, 17.30 22.00 uur, Van der Valk Assen, aanmelden via www.pasra.nl. * 3: ITAC algemene Voorjaarsvergadering, aanvang 19.30 uur, De Soester Duinen, Soesterbergsestraat 188, Soest. * 4: 40+ Managementdag de Jong Intra, Parijs, op uitnodiging.

* 4: Nationaal Congres Citymarketing. * 4: Coastal & Marine Tourism Congress. * 6: ITAC zomerborrel, vanaf 19.00 uur in het Koetshuis van de Gouden Molen te Rossum. * 15-21: The Australian Tourism Exchange (ATE).

Nieuws voor de agenda? Mail naar reisburo@t-en-s-productions.nl.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

AutoSlaap Trein Zelf het comfort van de AutoSlaap Trein ervaren tijdens een ritje naar Italie? Pagina 22

Meet & Seat Er waren hier en daar twijfels, maar KLM’s Meet & Seat is een daverend succes. Pagina 31

3


Reisburo Actueel

Reisburo Actueel nu ook op je iPad & iPhone!

Lees Reisburo Actueel op de iPhone & de iPad! Reisburo Actueel online doorbladeren op je iPad of iPhone? Dat is sinds kort mogelijk én helemaal gratis. Voorheen was het online doorbladeren alleen nog mogelijk via een pc of laptop, maar vanaf heden kan het online archief dus rustig vanaf de bank met de iPad op schoot of onderweg met de iPhone doorgebladerd worden.

bezoekers en lezers gratis de mogelijkheid geven om waar dan ook een uitgave van Reisburo Actueel te lezen of te delen met collega’s. Deze functionaliteit is ook toegevoegd aan de online leesbare Specials (http://www.reisburoactueel.nl/specials/2012-2/).

Reisburo Online Op de bestaande pagina van Reisburo Online (http://www.reisburoactueel.nl/lees-reisburo-online/2012-2/) waar het online archief van Reisburo Actueel gratis te lezen is, is een link toegevoegd met de tekst “Met een iPhone of iPad lees je het blad HIER.”. Wie hier op klikt vanaf een iPad of iPhone, opent het blad in een nieuw venster op uw mobiele toestel. Delen Met deze nieuwe functionaliteit wil Reisburo Actueel haar trouwe

Ga snel naar www.reisburoactueel.nl KiM: Gevolgen ETS desastreus voor KLM en Schiphol Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar de invoering van de ETS. Voor zowel Schiphol als KLM lijken de invoering van deze vliegtax drastische gevolgen te hebben. De luchtvaartmaatschappij zal naar verwachting 150.000 passagiers moeten missen ten opzichte van 2011 Voor KLM zullen bij een gemiddelde prijs per emissierecht van € 10 de directe kosten in de periode 2012 tot en met 2020 circa € 30 miljoen euro per jaar zijn. Als KLM deze directe kosten in de ticketprijs verrekent, zal KLM te maken krijgen met een relatieve daling van passagiers die wordt veroorzaakt omdat passagiers niet meer vliegen of via een andere route vliegen (bijvoorbeeld VS – Dubai – Mumbai). De daling is relatief omdat voor de gehele luchtvaartsector nog steeds een groei aan passagiers wordt voorspeld. Daling Uitgedrukt in passagiersaantallen zou het doorberekenen van de directe kosten van CO2 betekenen dat KLM bij een prijs van € 10 per ton CO2 in 2012 te maken zou krijgen met een relatieve daling van circa 150.000 passagiers (0,6%) ten opzicht van 2011. Vanwege de prijsgevoeligheid van het segment vindt de grootste daling plaats in het

transferverkeer; van de 150.000 passagiers valt namelijk bijna 100.000 in dat segment. Bij een gelijkblijvende emissieprijs kan dit oplopen tot een relatieve daling van circa 225.000 passagiers in 2020 (afname 0,9%). Arbeidsplaatsen De relatieve daling van passagiers zal niet alleen gevolgen hebben voor KLM, maar ook voor Schiphol. Het aantal passagiers op Schiphol zal bij een CO2 prijs van € 10 relatief afnemen met ongeveer 200.000 in 2012 wat overeenkomt met een omzetderving van ongeveer € 3,6 miljoen en, op basis van een in economische modellen gebruikte vuistregel, met een relatief verlies van ongeveer 200 arbeidsplaatsen in de regio.

Begrotingstekort niet gelijk aan vakantietekort Met de VVD, CDA en PVV in onderhandeling over bezuinigingen om het begrotingstekort terug te dringen, onderzocht Skyscanner in hoeverre Nederlanders van plan zijn op hun vakantie te bezuinigen. Uit economische ramingen van het Centraal Planbureau blijkt dat naar schatting € 9 miljard bezuinigd moet worden. Skyscanner vroeg zich af wat voor invloed de economische tegenwind heeft op de vakantie van Nederlanders en plaatste een poll op Facebook met de vraag of de officiële recessie gevolgen heeft voor de vakantieplannen. Van invloed Uit het onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders zich de vakantie niet

laat afnemen. Maar liefst 55% van de respondenten geeft aan niet te zullen besparen op hun vakantie. ‘‘Recessie of niet, de rust van een vakantie is nooit te duur’’, aldus een respondent uit deze grote groep. Toch is de economische malaise voor 22% wel van invloed. Deze groep zegt dit jaar op zoek te gaan naar een goedkope vakantiebestemming. Hun motto is: ‘‘Een goede vakantie hoeft niet altijd duur te zijn!’’. Van de in totaal 1072 respondenten geeft 15% aan dat zij dit jaar verwachten hun vakantie noodgedwongen te moeten overslaan.

Nieuwe cruiseterminal IJmuiden in aanbouw In IJmuiden wordt hard gewerkt aan de bouw van een nieuwe cruiseterminal. Het adres is al bekend en krijgt de toepasselijke naam, Cruiseboulevard. Momenteel staat het ‘geraamte’ van de nieuwe terminal en de verwachting is dat de bouw zonder vertraging verloopt. Op 11 januari jl. werd de eerste paal geslagen en de oplevering is begin mei 2012. Seizoen 2012 Op 4 mei zal het eerste cruiseschip, de MSC Opera, aanmeren

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

bij de nieuwe cruiseterminal, dat op feestelijke wijze zal worden geopend. In totaalzijn er al zo’n 44 calls gereserveerd voor het seizoen 2012. Naast de Passenger Terminal in Amsterdam, sluit de volwaardige cruiseterminal in IJmuiden goed aan bij het verwerken van de capaciteit van cruiseschepen in Nederland in de toekomst.

5


Reisburo Actueel

TSi Solutions maakt frisse doorstart als Qenner Rob van de Star (CEO Qenner) kan, nu TSi Solutions definitief onder de nieuwe naam Qenner doorgaat, met frisse moed naar de toekomst kijken.

rentie waar wij uniek zijn in het combineren van aanbod en diepgaande objectieve informatie.’’ Waarom is er nog niemand geweest die een vergelijkbaar bedrijf is gestart? ‘‘Het kost erg veel tijd om een database op te bouwen met tienduizenden bezochte en beoordeelde accommodaties. Daar zit het geheim van de smid. Met de ‘goudmijn’ die wij al hebben is het voor een nieuweling onmogelijkheid om van start te gaan.’’

Rob van de Star (CEO Qenner).

TSi Solutions kwam in december 2011 zichtbaar in de financiële problemen, ging tijdelijk door onder de naam ‘TsiTix’ en heeft uiteindelijk een doorstart kunnen maken dankzij aandeelhouders. Vanwaar deze nieuwe naam waarin we helemaal niks meer terugzien van TSi Solutions? ‘‘Dat is een hele bewuste keuze geweest. We wilden een frisse, nieuwe naam en stijl waarmee wij vooral vooruit willen kijken. We hebben een uitgebreid naamonderzoek uitgevoerd waarbij naar ‘associatie’, beschikbaarheid en het feit dat wij ook klanten buiten Nederland hebben werd gekeken. Daarnaast moet je ook nog een beeldmerk en logo creëren. Uiteindelijk zijn we allemaal erg tevreden, Qenner is in onze ogen een erg sterke naam.’’ Zijn jullie goede naam en de producten aangetast door de problemen van eind vorig jaar? ‘‘Absoluut niet! Wij hebben ongevraagd zoveel steun gehad, echt hart verwarmend. Om de één of andere

Huisstijl en logo

Met de nieuwe naam Qenner is er tevens een nieuwe huisstijl geïntroduceerd die te zien is op www.qenner.com. Met de nieuwe huisstijl streeft het bedrijf naar kwaliteit en duurzaamheid, het logo staat synoniem voor koppelen en verbinden.

reden verwacht je dat in eerste instantie niet. En het gemak waarop klanten nu met ons verder gaan spreekt veel vertrouwen uit.’’ Toch bijzonder dat er zoveel vertrouwen is geweest in een bedrijf dat financieel in de problemen zit... ‘‘Wij hebben destijds heel veel aandacht besteed aan de communicatie met onze relaties. We lieten ze continue weten waar we stonden. Die openheid en transparantie heeft veel goed gedaan. We zijn geen klanten kwijt geraakt en hebben er zelfs nieuwe bij gekregen. Met nieuwe klanten kijken we overigens wel wat beter uit om niet weer financieel in de problemen te komen.’’ Hoe heeft het destijds zover kunnen komen? ‘‘Wij zijn opgericht in 1999 en in de opstartperiode mede gefinancierd door de Technische Universiteit Twente. Sinds de start ging het geweldig wat resulteerde in vier vestigingen. Maar met de komst van de economische crisis, de complexiteit die meerdere aandeelhouders met zich meebracht als het gaat om het maken van financiële beslissingen en een aantal klanten uit de branche die niet aan hun verplichtingen voldeden ging het bergafwaarts. Het debiteurensaldo had ten tijde van het faillissement bijna zeven cijfers...’’

Om kosteneffectieve redenen en om flexibel mee te gaan met de markt hebben jullie een beperkter productaanbod. Welke producten blijven jullie aanbieden? ‘‘Uiteraard Toeristiek (objectieve bestemmingsinformatie over landen, streken, accommodaties, enzovoorts) dat al ruim 35 jaar onmisbaar is voor de branche. Naast Toeristiek (en Toeristiek@ YourSite) blijven we ook onze Travelsearch (content distributieplatform van reisaanbieders binnen en buiten Nederland voor pakketreizen, vakantiewoningen, hotels, cruises, boten en aanverwante producten) en Landlord (beheer-, reservering- en distributieplatform voor vakantiewoningen) aanbieden.’’ Komen jullie binnenkort nog met nieuwe, zogeheten ‘innoverende’ producten? ‘‘Wij zijn inderdaad bezig met een nieuw, spannend product in samenwerking met diverse partijen. Voor het zover is kan ik daar nog niet meer mededelingen over doen.’’ Krijgen jullie ook nog kritiek van bijvoorbeeld gebruikers? ‘‘Onze gebruikers willen beter worden opgeleid om onze producten nog beter onder de knie te krijgen. In deze jaren ontwikkelen de technieken zich zo snel dat er inderdaad regelmatig iets veranderd. Ik vind dat onze klanten een betere training van ons mogen verwachten. Uiteraard moet het van twee kanten komen, wij gaan er in

ieder geval de komende periode iets aan doen.’’ Wat is je tip om met de huidige ontwikkelingen mee te gaan? ‘‘De ontwikkelingen in onze branche zijn zeer, zeer interessante. De consument is steeds meer onder de indruk van alle mogelijke manieren waarop zij zichzelf informatie kunnen verschaffen, maar ze zien door alle bomen het bos niet meer. Hij en zij willen verzorgd en begrepen worden door de aanbieders. De reisindustrie is op dit moment hard de stap aan het maken waarbij het de klant nog beter leert kennen, verleiden en eren. Wij ondersteunen onder andere het reisbureau om het advies richting de klant zo optimaal mogelijk te maken. Relevantie is het keywoord. Uiteindelijk kan je de klant op allerlei manieren informeren over je product, denk aan televisie, mail, internet, folders, enzovoorts, maar alleen wie de goede mix kan maken kan de komende jaren mee. Daarmee is een telepathische gave met de komst van onder andere Google Flights en Google Hotel Finder die steeds meer over ons weten (op de grens van het toelaatbare) bijna onmisbaar. Heb persoonlijk contact met je klant en verras: weet wat je klant wilt voordat hij het zelf weet ……’’ Jullie hebben toch niet over tien jaar weer vier panden? ‘‘Nee, het is voor ons absoluut geen doelstelling om meer vestigingen te gaan openen of überhaupt om te verhuizen. Zelf woon ik in Amersfoort, wat een perfecte basis is voor zowel richting Enschede en het bezoeken van klanten. Wij zijn ontzettend blij met onze vestiging in Enschede. Al onze voorzieningen bevinden zich daar, zowel ons machinepark als onze goudvoorraad. De dataopslag van Qenner staat in de atoomvrije bunker van de voormalige Nederlandsche Bank waar eertijds onze goudvoorraad was opgeslagen.” Arjen Lutgendorff

Hebben jullie eigenlijk te maken met concurrentie? ‘‘Wij hebben geen directe concur-

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

7 13 22


Reisburo Actueel

EU: Toerisme belangrijk in 2012 voor economisch herstel Europa 72% van de EU-burgers reisden in 2011 en meer dan 80% heeft aangegeven dit in 2012 weer te willen doen. Er zal vooral worden gekozen voor een korte trip of een langere vakantie. Dat blijkt uit de resultaten van de nieuwe Eurobarometer-enquête over de houding van Europeanen aangaande toerisme, die ook licht werpt op de voorkeuren en verplaatsingspatronen van EU-burgers. Uit de Eurobarometer blijkt ook dat in 2011 meer burgers ervoor hebben gekozen om in Europa te blijven voor hun vakantie. Nog meer dan in 2011 hebben aangegeven dit in 2012 ook te willen doen. Antonio Tajani, voorzitter Europese Commissie: “De culturele en natuurlijke rijkdommen van ons continent en de traditie van gastvrijheid zijn erg in trek bij de Europeanen. Daarnaast heeft de Europese toeristische sector goed gepresteerd en is in 2011 zelfs gegroeid. Onze gegevens wijzen erop dat de sector verder zal verbeteren in 2012. Dit bevestigt dat reizen en toerisme een krachtige economische motor voor de Europese economie zullen zijn om te herstellen”. Niet op vakantie Het is ook niet verrassend dat de impact van de huidige economische problemen van de EU niet in alle landen even sterk is terug te vinden in de antwoorden van de respondenten. Respondenten uit bijvoorbeeld Portugal en Griekenland, twee van de lidstaten die het zwaarst zijn getroffen door de economische neergang, hebben een relatief hoog aantal respondenten (40% en 35%) dat zegt helemaal niet op vakantie te gaan in 2012. Ook in Bulgarije (71%),

Griekenland (70%) en Hongarije (66%) ging een meerderheid van de mensen niet op vakantie vorig jaar met als reden de financiële middelen. In vergelijking, het EU-gemiddelde van mensen die niet op vakantie gaan is 45%, waarbij de financiën niet (altijd) de belangrijkste reden zijn om niet op vakantie te gaan. EU populair Het is duidelijk dat de aantrekkingskracht van een vakantie in de EU sterk blijft. Bijna negen van de tien (89%) EU-burgers die op vakantie zijn gegaan in 2011 gingen ten minste vier overnachtingen binnen de EU (ook in hun eigen land). Als inderdaad meer EU-burgers een voorkeur ontwikkelen voor binnenlandse vakanties en vakanties dicht bij huis als gevolg van de economische neergang, kan worden verwacht dat het aandeel van het aantal vakanties binnen de EU flink toeneemt op de korte termijn. Deze conclusie wordt versterkt door de hoge mate van tevredenheid bij de respondenten die hun vakantie in 2011 doorbrachten in de EU. 94% was zeer tevreden met de natuurlijke kenmerken van hun vakantiebestemming en 93% was zeer tevreden over de kwaliteit van de accommodatie. Mede door de hoge waarderingen wordt ver-

Toeristen moeten geld in het laatje brengen. Foto: Flickr.com/josemanuelerre.

wacht dat het aantal Europeanen die ervoor kiezen om hun vakantie binnen de EU door te brengen hoog zal blijven. Online redding In 2011 gebruikte een meerderheid (53%) van de mensen het internet (volgens het onderzoek veel meer dan het aantal mensen dat nog gebruik maakt van het reisbureaus). Ook bleek dat de helft (49%) van degenen die op vakantie gingen in 2011 de verschillende elementen van hun reis afzonderlijk organiseerde in plaats van in één keer een pakket te boeken. Het feit dat steeds meer consumenten online boeken lijkt een redding voor de reisbranche doordat consumenten ondanks de slechte financiële omstandigheden online toch door blijven zoeken naar een vakantie die aan de budgetwensen voldoen. De mogelijkheid voor consumenten om zelf online onderzoek te doen naar reis en prijs geeft hen meer vertrouwen in het besluit op vakantie te gaan. Vakantieredenen Bijna de helft (48%) van de respondenten heeft aangegeven op vakantie te gaan voor rust en ontspanning (inclusief wellness/gezondheid behandeling), terwijl iets minder dan een derde (32%) vakantie neemt om tijd door te brengen met de familie. Meer dan een kwart (28%) van de respondenten zegt op vakantie te gaan voor zon en strand, een zelfde aantal geeft aan op vakantie te gaan om familie en/of vrienden te bezoeken. Voor 18% van de respondenten is natuur één van de belangrijkste reden voor hun vakantie, een iets hoger aandeel dan het aantal repsondenten dat ging voor een stedentrip (16%). Zo’n 14% ging op vakantie voor culturele of religieuze redenen, 10% ging voor sport-gerelateerde doeleinden, zoals duiken of fietsen. Het percentage van redenen om een bepaalde vakantie te boeken lag bij de verschillende keuzes bij man en vrouw vrijwel gelijk, hoewel hoewel vrouwen met 34 tegen 30%

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

iets meer op vakantie willen om tijd door te brengen met familie en vrienden. Returning De respondenten in alle 34 landen zeggen dat de natuurlijke kenmerken van een bestemming, zoals het weer of het landschap, belangrijke redenen zijn om terug te keren voor een andere vakantie. Na Tjechië (65%) is het weer of landschap voor Nederlanders (58%) één van de belangrijkste redenen om terug te keren. Daarnaast wordt de kwaliteit van de accommodatie een steeds belangrijkere reden voor Nederlanders om terug te keren. Met 41% vinden Nederlanders dit op de Britten (48%) en Ieren na het belangrijkst. Het onderzoek Voor het Eurobarometer-onderzoek werden meer dan 30.000 willekeurig geselecteerde burgers van vijftien jaar en ouder ondervraagd in januari 2012 in de 27 EU-lidstaten en in Noorwegen, IJsland, Kroatië, Turkije en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Servië en Israël. Dit is het vierde opeenvolgende jaar dat de Europese Commissie een dergelijk uitgebreid onderzoekheeft uitgevoerd. Met het onderzoek verkrijgt de EU inzicht in de korte en middellange reizen en toerisme trends van de Europese burgers.

Steeds meer Europeanen geven aan voor hun vakantie in Europa te blijven. Foto: Flickr.com/papalars.

9 13 22


Reisburo Actueel

Definitieve doorbraak Belgrado en Servië op Nederlandse markt Vijf jaar geleden werd Dennis van der Avoort, PR-vertegenwoordiger voor het Nationaal Bureau voor Toerisme van Servië voor de Benelux, nog uitgelachen toen hij het Balkan-land wilde promoten via de Nederlandse media. Het heeft even geduurd, maar zowel media als touroperators geven een dikke pluim aan de stad Belgrado die door Lonely Planet werd bestempeld als de nummer één uitgaansstad in Europa. Nog voor het centrum van Belgrado is bereikt, is al te zien waarom de reisbijbel deze stad zo hoog positioneert als (uitgaans)stad. Op grote posters bij de Belgrado Arena wordt een concert van de Nederlandse dj Armin van Buuren aangekondigd. Het is slechts één van de (wereld-

wijd) bekende artiesten die dit jaar zullen optreden in de hoofdstad. Ook Novi Sad (400.000 inwoners), de op slechts één uur verderop gelegen tweede stad van Servië, is een walhalla voor muziekliefhebbers door het (ook bij Nederlanders) steeds populairder wordende Exit

Tot ’s avonds laat is het gezellig in de winkelstraten.

Exit Festival 2012

Het Exit Festival is voor liefhebbers een ‘must do’ bij het bezoeken van Servië. Wat ooit begon als studentenprotest tegen Milošević met de slogan ‘Exit out of ten years of madness’ is uitgegroeid tot een mega event. Vanaf Belgrado is Novi Sad bereikbaar per bus voor ongeveer e 10.

Festival waar vorig jaar nog de Nederlander Fedde le Grand een optreden verzorgde. Bereikbaarheid Als het gaat om de bereikbaarheid doet Belgrado zeker niet onder ten opzichte van andere Europesesteden met een vluchtduur van iets meer dan twee uur. En maken er van de zeven vluchten die JAT Airways vanaf Amsterdam uitvoert op Belgrado nu nog drie een tussenstop op Brussel, vanaf 25 maart vliegt de airline alle zeven vluchten non-stop. Daarnaast breidt ook Wizzair het aantal vluchten eind maart uit van twee naar drie vanaf Eindhoven Airport richting Belgrado. Van der Avoort: ‘‘Wij zijn uiteraard ontzettend blij met de verbeterde verbindingen. Daarnaast helpt het feit dat je om Servië te bezoeken sinds anderhalf jaar slechts een identiteitskaart nodig hebt enorm positief als het gaat om de bereikbaarheid. Dat er voorheen altijd een paspoort nodig was voor een bezoek, bleek (vooral voor stedentrippers) een enorme blokkade’’. Stedentrip Belgrado is, zeker in het voorjaar en de zomer, een opkomende stedentripbestemming. De stad telt vele historische bezienswaardigheden waaronder het beroemde Fort Kalemegdan, de tweede grootste orthodoxe kerk van de wereld Sint Sava, het graf van Tito en verschillende monumenten in de oude binnenstad. Van der Avoort: ‘‘Belgrado is geen stad met vele prachtige gebouwen zoals bijvoorbeeld Parijs of Boedapest. Belgrado is een stad van levensgenieters die de straten van de stad tot een feestje maken. Vooral de gastvrijheid van de inwoners is een echte aantrekkingskracht voor de stad. Op iedere hoek vind je wel een goed restaurant of gezellige kroeg.

34e Vakantiebeurs

En voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Je betaalt hier ruim de helft minder dan in Nederland. Ik ben er absoluut zeker van dat Nederlanders er geen spijt van krijgen wanneer ze Belgrado voor een (lang) weekend bezoeken. Zeker in het voorjaar en in de zomer is het weer prima, je kan hier goed shoppen en met de terrasjes in de binnenstad en bij de rivieren is het een heerlijke bestemming’’. Plussen Ook aan de cijfers van het aantal Nederlandse toeristen die Servië bezoeken is te merken dat de populariteit van het land toeneemt. In 2011 ontving het land 7% meer Nederlandse toeristen dan in 2010 en het aantal overnachtingen noteerde een plus van 17% ten opzichte van 2010. Voor Belgrado, dat aan de monding van de Sava in de Donau ligt, zijn de cijfers zelfs nog beter: 19 % meer Nederlandse toeristen in 2011 dan in 2010 en 22% meer overnachtingen. Interesse Nederland De interesse van Nederlandse touroperators voor de ‘witte’ stad Belgrado neemt in hoge mate toen, zo laat Van der Avoort weten. Steeds meer Nederlandse touroperators nemen Servië, en dan vooral Belgrado, op in hun programma. ‘‘Sunair biedt de stad al aan en kijkt nu of deze in de toekomst ook in de brochure een plekje krijgt. Ook de Jong Intra biedt Belgrado sinds dit jaar aan en met verschillende andere touroperators lopen er gesprekken voor 2013. Bij de Belgen is Servië nog populairder dan in Nederland, maar die hebben minder negatieve herinneringen aan het verleden van het land. Maar je merkt dat dat verleden een steeds minder belangrijke rol speelt, zeker bij de jongere generatie’’, aldus Van der Avoort. Arjen Lutgendorff

Belgrado, dat zich voor 2020 kandidaat stelt als Europese Culturele Hoofdstad, verwelkomde tijdens de 34e ‘Belgrade International Tourism Fair’ ondanks de financiële crisis meer (internationale) bezoekers dan vorig jaar. Onder hen ook de secretaris generaal van de UNWTO (United Nations World Tourism Organization), Taleb Rifai. Hij roemde het land om haar vorderingen en was enthousiast over de beurs. ‘‘Dit is één van de meest belangrijkste beurzen in Europa.’’ Dejan Veselinov, directeur Bureau voor Toerisme van Belgrado.

10

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

Giljaca Nebojsa, Operation Manager JAT Airways.

De zeer kleurrijke uitgaanswereld van Belgrado.

Gerolf Frießer, product manager Sunair.

Het Militair Museum bij Fort Kalemegdan.

Novi Sad.

De groene markt van Belgrado.

Vlnr: Dennis van der Avoort (PR-Vertegenwoordiger voor het Nationaal Bureau voor Toerisme van Servië voor de Benelux), Ton ter Horst (Agro Reizen), Gerolf Frießer (Sunair) en Irene Ploeg (SNP Natuurreizen).

Tihana Vidakovic (Tourism Novi Sad) en Jelena Milinovic (gids Novi Sad).

Een bijzondere aanblik, de schade van de NAVO bombardementen.

Sint Sava.

Westerse invloeden in Belgrado.

Het centrum van Novi Sad.

Het Tito Museum.

Twee trotsen van Servië, de Ada-brug en tennisheld Novak Djokovic.

Zowel in Belgrado als in Novi Sad gaan ze met de mode mee.

Vlnr: Gordana Plamenac (Directeur Nationaal Bureau voor Toerisme van Servië), Petra Hedorfer (Directeur Duits Nationaal Bureau voor Toerisme) en Taleb Rifai (secretaris generaal UNWTO).

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

11 22 13


Reisburo Actueel

BAS breidt dossier uit met Quickparking

Foto: Flickr.com/annso

Om parkeren bij Schiphol als aanvullende verkoop gemakkelijk vanuit een BAS dossier te kunnen boeken is er een uitbreiding gemaakt met Quickparking. De functie kent BAS al geruime tijd met Sunny Cars, maar is dus nu ook toegevoegd met Quick Parking. Met deze update lanceert BAS een extra servicetool die de mogelijkheid biedt extra inkomsten te generen bij de verkoop van reisgerelateerde producten. Enkele klikken Gelijk aan de servicekoppeling met Sunny Cars is het nu mogelijk in slechts enkele klikken en dus minimale inspanningen een Quickparking parkeerplaats te reserveren op Schiphol, gebaseerd op de reeds geboekte segmenten van het betreffende dossier. Tegelijkertijd en zonder extra werk is dan ook al het complete Quickparking segment

ingeboekt en het parkeervoucher bij het betreffende segment opgeslagen. Het voucher kan desgewenst direct meegeven of per e-mail aan de klant worden doorgestuurd. Direct beschikbaar De koppeling kan door de BAS beheerder onder Beheer>Dossierservices>Services instellingen geactiveerd worden en is dan gelijk voor verkoopmedewerkers in het dossier onder Services beschikbaar. Quickparking is te factureren op regelmatige basis achteraf en de standaardcommissie is 10% over de parkeerplaats en eventuele toegevoegde autoschoonmaakkosten die ook online zijn in te boeken bij BAS.

Isropa lanceert dedicated Oman brochure Isropa heeft onlangs een dedicated Oman brochure uitgebracht. In de brochure, die nu in de schappen ligt, zijn reizen naar alle hoeken van Oman te vinden, waaronder ook Musandam en Salalah. Met de uitgave van deze nieuwe brochure wil Isropa laten zien met recht ‘Oman specialist’ te zijn. Isropa heeft haar complete reisaanbod naar Oman nu overzichtelijk bij elkaar geplaatst in één jaarbrochure met vertrekdata van 1 april 2012 tot en met 31 maart 2013. In de brochure vindt men een uitgebreid aanbod aan reizen naar Oman. Natuurlijk komen rondreizen uitgebreid aan bod, maar Isropa biedt ook heel veel maatwerkmogelijkheden. Oman groei bestemming Het aantal toeristen naar Oman is de afgelopen jaren behoorlijk gestegen, en daar speelt Isropa als “MiddenOosten specialist” graag op in. “We verwachten een verdubbeling voor 2012 ten opzichte van 2011 in het aantal toeristen dat via Isropa naar Oman reist. Op dit moment is Isropa al op de goede weg wat

betreft de beoogde verdubbeling van het aantal passagiers. Voor de eerste twee maanden van 2012 heeft Isropa al 40% meer passagiers geboekt dan de eerste twee maanden van 2011” aldus Norbert Good (directeur Isropa). “De uitgifte van een dedicated Oman brochure is onderdeel van de activiteiten die wij opzetten om deze verdubbeling van het aantal toeristen te realiseren. Daarnaast zetten wij nog een aantal andere activiteiten op, waarvan een deel in samenwerking met het Verkeersbureau van Oman. Wij hebben er alle vertrouwen in dat 2012 een topjaar wordt met betrekking tot het aantal boekingen van reizen naar Oman. Het land heeft haar bezoekers heel veel te bieden met onder meer een ontzettend divers landschap, een zeer gastvrijeen vriendelijke bevolking en een eeuwenoude cultuur.”

Sunair combineert Kanaaleilanden en Parijs in studiereis Sunair nodigt je uit om deelt te nemen aan de combinatiestudiereis Parijs - Kanaaleilanden met vertrek op 24 april vanaf Rotterdam Centraal met de Thalys. De reis begint met een dagje en nacht in Parijs, waarna de reis wordt voortgezet op 25 april met de TGV richting St. Malo reizen om de ferry naar Jersey te nemen. Op Jersey verblijf je twee nachten en op 27 april vaar je over naar Guernsey. Met CityJet vlieg je op 28 april terug naar Rotterdam Airport. Tijdens de studiereis ga je zowel gezamenlijk

Nieuwe winnaars 40 weken gratis reis

De Jong Intra geeft 40 weken lang, in samenwerking met het reisbureau, een gratis reis weg. Onlangs is er weer een nieuwe winnaar bekend gemaakt. De heer Dielissen,

Bijzonder aanbod Isropa biedt in de nieuwe brochure veel bijzondere arrangementen aan, zoals een privé rondreis “Wadi’s en Woestijn”, waarbij onder meer wordt overnacht in de Wahiba Sands en nabij het schildpaddenreservaat Rass Al Hadd. Ook speciaal is het excursiepakket Musandam van drie dagen inclusief vluchten vanaf Muscat naar Musandam, tocht per dhowboot door de fjorden, stadstour Khasab en jeepsafari.

12

als zelfstandig te werk. Inschrijven kan met een eigen bijdrage van € 199 (inclusief vervoer, hotelovernachtingen op basis van een 2-persoonskamer, halfpension, excursies, niet inbegrepen zijn persoonlijke uitgaven, fooien, overige maaltijden) tot uiterlijk 20 maart. 26 maart hoor je of je met mee gaat naar deze twee Sunair-bestemmingen.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

klant van Reisburo Relik & van Hooft in Breda, krijgt de reissom van zijn geboekte vakantie op camping Club Colombier in Fréjus volledig terug.


Reisburo Actueel

Reisburo Actueel nu ook op je iPad & iPhone!

Reisagentenaanbieding Jordanië Isropa Isropa biedt reisagenten de mogelijkheid voordelig een landarrangement Jordanië te boeken. Deze agentenactie van Isropa sluit aan op de agentenactie van Royal Jordanian. privéchauffeur bijboeken. Deze prijzen zijn op basis van twee personen. Mail voor meer informatie en/of boekingen naar salesinfo@isropa.nl.

Reisagenten boeken bij Isropa voor slechts € 300 per persoon netto het landarrangement van het “Jordanië compact” programma (zeven overnachtingen in 3* hotels op basis van logies/ontbijt en autohuur). Reisagenten die niet zelf willen autorijden kunnen tegen een toeslag van € 150 per persoon netto een

Ga snel naar www.reisburoactueel.nl EK-arrangement Corendon: “Geen brakke studentenkamers” Voetbalsupporters die de wedstrijd van het Nederlands elftal tijdens het EK in Charkov willen bijwonen, kunnen bij Corendon terecht voor een speciaal EK-arrangement. Atilay Uslu, directeur Corendon, is zelf naar Charkov geweest om alle matrassen uit te proberen. ‘‘We hebben geen brakke studentenkamers geregeld, zoals sommige andere partijen aanbieden’’, vertelt Uslu. ‘‘Wij bieden alleen nette hotels aan, van heel eenvoudig tot 4* accommodaties, die wij dankzij onze goede contacten hebben kunnen regelen’’. Corendon Airlines voert vier vluchten uit met ruimte voor ruim 750 supporters per wedstrijd.

len, hebben de keuze uit een dagcharter of een arrangement voor drie dagen. De dagcharter vliegt op de dag van de wedstrijd heen en vliegt weer terug na afloop van de wedstrijd. Een bus vervoert de supporters van en naar het centrum van Charkov, waar zij direct kunnen aansluiten in de Oranjestoet die verder de weg wijst. De dagcharter kost vanaf € 799 per persoon per vlucht afhankelijk van het hotel en exclusief de entreekaart voor de wedstrijd.

Dagcharter Supporters die naar Charkov wil-

Arrangement Wie het wat rustiger aan wil doen, of juist nog een avondje goed wil doorhalen in Charkov, kan gebruik maken van het arrangement van drie dagen. Daarmee vertrek je de dag voor de wedstrijd en reis je dag erna weer terug. Corendon heeft zelfs een hotel op loopafstand van het Metalist stadion gecontracteerd. De arrangementen zijn boekbaar vanaf € 999 per persoon afhankelijk van het hotel en exclusief de entreekaart voor de wedstrijd.

Foto: Flickr.com/twicepix

Meer info Isropa sluit met deze actie aan op de agentenactie van luchtvaartmaatschappij Royal Jordanian. Reisagenten kunnen tot en met juni 2012 voor € 119 met Royal Jordanian naar Amman vliegen. De reispartner vliegt mee voor € 149. Genoemde bedragen zijn exclusief luchthavenbelasting en brandstoftoeslag. Voor meer informatie over deze agentenactie kunnen reisagenten mailen naar amstorj@rj.com. Na boeking van de tickets via Royal Jordanian kunnen reisagenten het landarrangement vastleggen bij Isropa.

Bijna 20% meer bezoekers voor Spaanse FITUR De 32e editie van FITUR, de Internationale beurs voor Toerisme in Spanje. kijkt terug op goede beursdagen. Dit jaar werden bijna 2% meer bezoekers ontvangen dan verleden keer. Dat jaar zette de groei al in en die wordt nu verder uitgebouwd. Met name het bezoek van buitenlandse professionals in de reisbranche is aanzienlijk gestegen. Niet alleen als bezoekers, maar ook qua deelname. Dit jaar groeide het aantal deelnemende niet-Spaanse bedrij-

ven met maarliefst 20%. In totaal waren zo’n 9506 bedrijven uit 167 landen vertegenwoordigd in de Spaanse hoofdstad Madrid. Dat maakt FITUR tot een belangrijk ontmoetingspunt en business forum voor de professionele toeristische industrie.

Leuke reisaanvraag definitief geboekt voor nieuwe klanten en wederom het beste aanbod #lovemyjob @TCastrid

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

13


Reisburo Actueel

Travelport: een schat aan informatie

‘‘Het saaie beeld dat agenten hebben van GDS training klopt al lang niet meer’’ Nieuwe cursussen om je kennis te ‘refreshen’, dat is het idee waar Travelport in het tweede kwartaal van dit jaar mee van start wil gaan. Marcel Choufoer, Market Support Manager Travelport Benelux: ‘‘De markt raakt steeds beter opgeleid, maar doordat productontwikkelingen zich steeds sneller opvolgen merken wij dat er een steeds grotere behoefte ontstaat voor bijscholing. Met zogenaamde ‘refresh trainingen’ willen wij op die behoefte inspelen en reisagenten de mogelijkheid bieden om bij ons aan te geven waar ze meer over willen weten’’.

Trainingen

De volgende trainingen staan gepland tot de zomer: 2, 3 en 4 april: 14 en 15 mei: 11, 12 en 13 juni: 28 en 29 juni:

Galileo Professional Galileo Pricing & Ticketing Worldspan Professional Worldspan Pricing & Ticketing

Inschrijven kan online via de Customer Portal.

Als reisagent wil je je klant zo snel en goed mogelijk te hulp staan en daarin is de kennis en service die Travelport (vooral bekend van Galileo en Worldspan) biedt niet weg te denken. Wie heeft er geen (basis)cursus gevolgd? Choufoer: ‘‘Onze producten spelen een belangrijke rol binnen de dagelijkse werkzaamheden van een reisagent en onze trainingen en Customer Portal zijn ervoor om de reisagent up-to-date te houden wat betreft de laatste foefjes en ontwikkelingen op dat gebied. En dat doen wij op een steeds leukere, interessantere en efficiëntere manier’’. Schat aan info Travelport blijft alles behalve achter

als het gaat om het moderniseren van de hulpmiddelen voor reisagenten. ‘‘Neem maar eens een kijkje op www. travelportservices.nl. De Travelport Customer Portal is speciaal ontwikkeld voor reisagenten die dagelijks gebruik maken van onze producten. Eigenlijk zou je die site als reisagent minstens twee keer per dag moeten bekijken, alleen al om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws. Of het nu gaat om nieuwe producten, functionaliteiten, de zogenoemde ‘known issues’ of handige tips. Je leest het hier allemaal. Daarnaast staat er een schat aan handige informatie op deze site zoals het volledige trainingsprogramma en onder downloads onder andere de meest actuele installatiehandleidingen en cursusboeken’’, aldus Choufoer. Veranderingen Choufoer werkt sinds 1997 bij Travelport en heeft in die tijd meer en meer het voordeel gezien van de samenwerking die Travelport heeft met de World Travel School (WTS). Choufoer: ‘‘De trainingen worden gegeven door opgeleide trainers van de WTS, want training geven is een vak apart. In de loop der jaren is daarin overigens veel veranderd.

Ask Travelport

Wil je snel antwoord op de meest gestelde vragen? Ga dan via de website naar Ask Travelport. Ask Travelport is een uitgebreide kennisbank en biedt antwoord op de meest gestelde vragen en meer. Mocht je de informatie niet kunnen vinden dan kan je snel en makkelijk online je vraag naar de helpdesk sturen. Je krijgt dan direct een referentienummer en de status en uiteindelijke oplossing kan je eenvoudig onder je persoonlijke account terugvinden. Choufoer: ‘‘Wanneer je een vraag online stelt, stuur dan een printscreen mee. Dat helpt enorm het antwoord op de vraag te bespoedigen’’.

14

Tegenwoordig duurt een Galileotraining bijvoorbeeld drie dagen, vroeger had je er minstens zeven voor nodig. Maar denk ook aan het lesmateriaal wat je altijd mee naar huis kreeg. Nu is al dit lesmateriaal via onze website te downloaden. Dit doen we onder andere voor een beter milieu en om het feit dat de informatie die in de lesboeken staat snel veroudert. Als je online in de lesboeken kijkt, heb je altijd de nieuwste informatie tot je beschikking’’. Trainingen Trainingen zijn op diverse mogelijke manieren te volgen. Naast de welbekende “Classroom”-trainingen, die je op locatie volgt en waar veel interactie bij komt kijken, is er ook de mogelijkheid tot e-learning of het volgen van een webinar. Choufoer: ‘‘E-learning is helemaal gratis te volgen. Op deze manier volg je een training zonder tussenkomst van een trainer. Je bepaalt helemaal zelf wanneer je er tijd voor hebt. Uiteraard hoef je zo’n training niet in één keer af te ronden, je kiest zelf hoe lang je er per keer aan besteedt. Een webinar is een virtuele training onder leiding van een trainer. Deze interactieve sessies kunnen op de werkplek of thuis gevolgd worden, duren maximaal 90 minuten en zorgen ervoor dat een ieder zich kan blijven ontwikkelen’’.

Roadshow

De komende tijd besteedt Travelport veel tijd aan het demonsteren van onze nieuwste producten en applicaties. In maart trekken we door het hele land met onze roadshow “Travelport is coming to town”. Heeft u hierover geen bericht ontvangen, neem dan even contact op via email: benelux@ travelport.com. ruimte, dan kan maatwerk training ook op locatie gegeven worden! Voor zelfstandige reisagenten zijn juist e-learnings en webinars weer ideaal, aangezien het voor hen vaak lastiger is om langere tijd van huis te zijn’’. Trend Volgens Choufoer merkt hij bij klanten dat deelnemers enthousiast zijn na het volgen van een training. ‘‘Dat komt natuurlijk door de verschillende manieren waarop wij trainingen aanbieden en door het feit dat wij inspelen op de trend dat trainingen korter, eenvoudiger en specifieker moet zijn. Het saaie beeld dat men heeft over trainingen en cursussen klopt al lang niet meer. Bewijzen? Ik zou zeggen, kom eens een training volgen’’, aldus Choufoer. Arjen Lutgendorff

Herhaling “Als je kijkt naar ons aanbod, ben ik wel eens verbaasd dat we relatief weinig aanmeldingen krijgen voor trainingen. Juist in economisch mindere tijden hoor je vaak dat men bijgeschoold wil worden en kennis op wil doen die omgezet kan worden in extra omzet. Voor de meeste reisagenten houdt het na een basistraining op.” Voor Travelport reden genoeg om daar op in te spelen. Choufoer: ‘‘Terugkomend op de refresh-trainingen, die zijn ook mogelijk in de vorm van maatwerk. In overleg kunnen wij een training zo inrichten dat deze volledig voldoet aan de opleidingsbehoefte van de klant. En heeft de klant geschikte

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Marcel Choufoer: ‘‘Travelport moderniseert en speelt met trainingen in op de trend; korter, eenvoudiger en specifieker’’.


Reisburo Actueel

Nederlands initiatief GuidedByALocal marktleider voor local tips GuidedByALocal is een verzamelplaats voor locals die zonder enige tegenprestatie bereidt zijn om de bezoekers aan hun stad te voorzien van waardevolle tips en als het gevraagd wordt zelfs een kosteloze rondleiding.

Toenemende belangstelling voor Sharm el-Sheikh De belangstelling voor Sharm el-Sheikh, de Egyptische trekpleister die begin vorig jaar werd getroffen door politieke onrusten, lijkt dit jaar weer toe te nemen. Dit blijkt uit zoekgegevens van boekingssite Hotels.com. De afgelopen maand zochten Nederlanders bijna vijf keer vaker dan een jaar geleden naar hotels in Sharm el-Sheikh. De badplaats raakte vorig jaar plotseling uit de gratie door de politieke onrusten in Egypte. Veel toeristen zagen zich genoodzaakt hun hotelverblijf aan de Rode Zee te annuleren. Toename Als een gevolg daarvan daalde de gemiddelde hotelkamerprijs in Sharm el-Sheikh tijdens de eerste helft van 2011 met liefst 45 % ten opzichte van het jaar ervoor. De huidige zoekresultaten wijzen er

op dat de belangstelling voor de bestemming dit jaar weer toeneemt. Dat geldt overigens ook voor populaire strandbestemmingen als Marbella, Kreta, Benidorm, Albufeira en Alanya. Nederlanders zochten de afgelopen maand ruim drie tot vijf keer vaker naar hotels in deze bestemmingen dan een jaar geleden. De belangstelling voor Noord-Amerikaanse bestemmingen neemt eveneens toe. In januari werd drie tot vijf keer vaker dan een jaar geleden gezocht naar hotels in Vancouver, Las Vegas, Kissimmee, Los Angeles, Boston, San Diego, Fort Lauderdale en New Orleans.

Tim van Vlierden, reisliefhebber en woordvoerder van GuidedByALocal. com: “We zijn erg trots dat de belangstelling onder de ‘locals’ zo groot is. Inmiddels zijn landen als Thailand, Zuid-Afrika echt booming op onze site. Ik ben dan ook ontzettend blij dat wij actief zijn in 350 steden over de gehele wereld. We staan nu met stip op nummer één.” Groeiende markt “De interesse naar lokale tips

neemt ontzettend toe. Het unieke van deze site is dat het zich onderscheidt door het feit dat alle locals vrijwillig andere reizigers de stad laten zien. Inmiddels werken wij met diverse Nederlandse en buitenlandse partijen om onze vraag en antwoord module in de site van de klant in te bouwen. Dit voegt toch weer waarde toe aan het oriëntatie moment van de bezoeker op de site’’, aldus Tim van Vlierden.

Naar Berlijn met de trein? #nmbs aanvaardt #ecocheques, maar niet van mij. Dat moet via reisbureau, maar die rekenen wel kosten aan. Absurd! @Iweinv

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

15


Reisburo Actueel

Nederlandse touroperators promoten Vlaamse steden

H&M cadeaubon per treinreis boeking bij de Jong Intra Vakanties

Bookit, de Jong Intra Vakanties, Pharos Reizen, Thomas Cook/Vrij Uit en Sunair Vakanties slaan samen met Toerisme Vlaanderen & Brussel de handen in elkaar. Via een gezamenlijke communicatiecampagne worden de Vlaamse steden in de kijker geplaatst onder de noemer ‘Lekker naar Vlaanderen’.

Bij de Jong Intra ontvang je nu per treinreis boeking een H&M bon ter waarde van € 5. Meer informatie over deze actie vind je terug op de agentensite van de touroperator.

De campagne loopt de volledige maand maart en heeft de Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur als thema. De campagne omvat alle soorten acties, gaande van lezersarrangementen in relevante Nederlandse media tot een substantieel online luik. De campagne loopt de volledige maand maart en heeft de Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur als thema. De campagne omvat alle soorten acties, gaande van lezersarrangementen in relevante Nederlandse media tot een substantieel online luik. Uniek Dirk Mertens, directeur Toerisme Vlaanderen & Brussel in Nederland: ‘‘Via een gemeenschappelijk gedragen boodschap willen we ons goed in de kijker spelen en impact genereren. Elke operator zorgt daarbij voor zijn eigen campagne, wij leveren de instrumenten aan om de boodschap eenduidig en herkenbaar te maken in beeld en woord

en ondersteunen deze campagne uiteraard ook maximaal via onze kanalen. We zijn erg trots op deze unieke samenwerking en zijn ervan overtuigd dat dit een extra boost zal geven aan het aantal boekingen naar de Vlaamse steden per deelnemende operator. Als we dit samen positief evalueren, zou dit wel eens het begin kunnen zijn van een traditie voor de toekomst, waarbij we natuurlijk ook andere touroperators uitnodigen om mee te doen.”

voor vertrek) dat de reis niet beschikbaar is in de geboekte klasse, dan betaalt de Jong Intra de meerprijs.

De Jong Intra Vakanties heeft een directe koppeling tussen het reserveringssysteem Atlantis van NS Hispeed en haar eigen QuickWin. Dit betekent dat het mogelijk is om direct de beschikbaarheid van de treinreis na te kijken en te boeken. Dit geldt ook voor boekingen buiten drie maanden voor vertrek. Zodra de boeking akkoord is, kan je dit direct aan de klant bevestigen. Blijkt vervolgens (drie maanden

Reisbureau is gewoon beetje computeren en stickers op reisboeken plakken, lekker rustig aan. @Deniess_xx

Hoe verkoopt u uw vakanties? Binnen de reiswereld staat Maxximap bekend om haar grote assortiment kwaliteitsproducten, waarmee u uw klanten nog beter van dienst kunt zijn. De mogelijkheden in reisproducten zijn vrijwel eindeloos als u bedenkt hoeveel combinaties van materialen, modellen, technieken en kleuren er zijn. Dit betekent dat wij u altijd het product kunnen leveren wat bij u past en waarmee u zich onderscheidt van uw concurrenten. Wij bedrukken onze producten met behulp van zeefdruk, offset of foliedruk. Naast ons grote aanbod van standaard producten is het vrijwel altijd mogelijk om een luxe en exclusieve uitvoering te kiezen. Denk bijvoorbeeld eens aan een kofferlabel met daarop uw bedrijfsnaam en logo. Zo’n simpel label wordt daardoor een onderdeel van uw reclame uiting naar buiten toe middels uw eigen klanten! Maar ook of het nu gaat om hostesses, hoteliers of reizigers, allemaal hebben de behoefte aan een goede manier om informatie op te bergen. Onze producten helpen daarbij. Wij vervaardigen onze producten in hoogwaardige kwaliteit en in diverse materialen. Kortom: de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos!

18

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

Club Med opent winterseizoen 2013 met veel noviteiten Club Med opent het nieuwe winterseizoen extra vroeg. Dinsdag 13 maart aanstaande gaat de verkoop open en kunnen reisagenten hun Club Med klanten direct verzekeren van een vakantie in de sneeuw of in de winterzon. Ook is er weer volop product nieuws. Alles is te vinden in de nieuwe Preview brochure, die vanaf 9 maart te bestellen is. Zo opent Club Med ook dit winterseizoen weer een nieuw resort in de sneeuw. Vorig jaar was daar het nieuwe Valmorel in Frankrijk, dat een succesvol winterseizoen achter de rug heeft. Voor Winter 20122013 is Pragelato Via Lattea in één van de mooiste skigebieden in Italië de nieuwste aanwinst. Dit nieuwe resort met 4 drietanden bestaat uit

charmante chaletjes waarin zich de kamers bevinden. Hiermee biedt het de ultieme wintersportbeleving voor het hele gezin. Pragelato is makkelijk bereikbaar per auto en per vliegtuig via Turijn. Ultiem familie Ook in de zon opent Club Med een nieuw resort, Belek in Turkije. Dit resort aan de Turkse Rivièra, dat nu nog bekend staat als Lykia World Antalya, gaat na grondige renovatie in april 2013 open. En dat is dus op tijd voor de meivakantie, waarvan de verkoop op 13 maart aanstaande wordt geopend voor alle resorts. Belek wordt omgetoverd tot een Club Med resort met vier drietanden en het belooft dé ultieme familiebestemming te worden. Naast de ruime standaard kamers, deluxe kamers en suites zal het resort ook luxe villa’s bieden voor een extra bijzondere vakantiebeleving. Golfliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken, want het

resort ligt direct naast de enige links golfbaan in Turkije dat onlangs is bekroond als nummer één golfbaan van dit land. Vroegboeken Ander nieuws voor volgende winter is het feit dat Club Med pakketreizen biedt voor alle wintersport resorts, inclusief vluchten en transfers. Er zijn scherpe prijzen onderhandeld, want klanten van Club Med vliegen al vanaf € 35 per persoon extra naar hun skibestemming. Een mooi aanbod, waarbij de klanten niet alleen eerder maar ook een stuk uitgeruster op de piste aankomen. Uiteraard is voor dit seizoen ook weer de hoogste Early Booking Bonus (vroegboekkorting) beschikbaar. De kortingen zijn verhoogd met € 50 om de vroegboektrend een extra duwtje te geven. De Early Booking Bonus kan nu oplopen tot € 350 per persoon voor winterzonvakanties en tot € 250 per persoon voor wintersportvakanties. En de eerste drie dagen van de verkoop, 13-14-15 maart, is deze vroegboekkorting gegarandeerd en geldt er geen quota! Vroeg boeken is niet alleen interessant voor de portemonnee, er is ook nog voldoende beschikbaarheid en volop keuze in

kamertypes. Met name voor de meivakantie 2013 en voor de Kerst- en voorjaarsvakantie is dit heel interessant want deze weken lopen vaak gauw vol.

Incentive

Wie op de eerste drie dagen van opening, 13-14-15 maart, minstens twee winterboekingen inclusief vlucht maakt van minimaal € 2000 per boeking ontvang je een Nespresso koffiemachine! Voor meer informatie mail naar Club Med Sales: sales.nl@clubmed.com.

RIU blijft inzetten op Marokko

Sybrand Niessen zoekt droomhuizen

RIU Hotels & Resorts opent op 26 maart het Riu Palace Tikida Agadir, haar zesde hotel in Marokko.

Op zaterdag 24 maart start de derde serie van de succesvolle MAXserie Droomhuis Gezocht. Het programma werd vorig jaar zeer goed bekeken: gemiddeld keken er 1,4 miljoen mensen naar.

Gezien de prachtige natuur van het land, de exotische cultuur, de spectaculaire stranden, de geografische ligging en de uitstekende relatie die de hotelketen sinds 2002 met de Tikidagroep onderhoudt, blijft RIU inzetten op Marokko. RIU heeft in het land al vijf hotels, drie daarvan in de kustplaats Agadir en twee in Marrakech. Kust Het Riu Palace Tikida Agadir ligt direct aan het kust, telt 444 kamers en zal worden aangeboden met de befaamde RIU all-inclusive formule. Het hotel zal naast het ClubHotel Riu Tikida Dunas, het hotel Riu Tikida Beach en het Riu Grand Palace Tikida Golf het vierde hotel van de keten zijn in de Marokkaanse badplaats. Duizenden toeristen Het luxueuze etablissement wordt omgeven door een grote tuin en heeft een verwarmd zwembad voor kinderen en volwassenen, een binnenzwembad, een fitnessruimte en een wellnesscentrum met verschillende behandelingen, massages, een sauna en een hammam Binnen de vele services van het All Inclusive by RIU biedt het hotel zijn gasten een uitgebreid gastronomisch aanbod met exotische smaken

en aroma´s in vier restaurants, entertainmentprogramma´s overdag en ’s avonds en een miniclub voor de allerkleinsten. Carmen Riu, Directeur van RIU Hotels & Resorts vertelt: “Marokko is met zijn rijke cultuur en exotische tradities een fascinerend land. Dit, opgeteld bij de fraaie landschappen, de stranden en de gastronomie maakt het land tot een volwaardige toeristische bestemming die elk jaar duizenden toeristen trekt.” Tevreden De heren Marrache en BenabbésTaarji, mede-eigenaars van de Tikidagroep, benadrukken dat ze “erg tevreden zijn met de opening van dit nieuwe hotel, het zesde hotel met onze partner RIU. We zijn ervan overtuigd dat het hotel een succes wordt, en dit vooral ook dankzij de steun van de Marokkaanse overheid, die met het strategisch plan ‘Vision 2020’ een groot engagement aan is gegaan om de toeristische sector in het land te ontwikkelen.” De kustplaats Agadir is de belangrijkste strandbestemming in Marokko dankzij de meer dan zeven kilometer lange goudgele stranden, de kristalheldere zee en de prachtige zonsondergangen. Hierdoor vinden talloze toeristen de weg naar deze fascinerende bestemming.

In Droomhuis Gezocht worden mensen gevolgd die dromen van een (tweede) huis in het buitenland. Presentator Sybrand Niessen helpt hen om hun droomhuis in het buitenland te vinden. In elke aflevering van Droomhuis gezocht staat een

land centraal, achtereenvolgens leidt de zoektocht ons naar Griekenland, Oostenrijk, Frankrijk, Kroatië, Portugal, Turkije, Ierland en Spanje. Droomhuis Gezocht wordt uitgezonden vanaf zaterdag 24 maart om 21.30 uur op Nederland 1.

Verken Zagreb met je smartphone Zagreb beschikt als één van de eerste steden in Europa over QR codes op 28 verschillende plaatsen in de stad. Scan met je smartphone de code en je krijgt automatisch al de benodigde informatie, foto’s en video’s gepresenteerd op je mobiel. Op dit moment is de informatie in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans en Japans te verkrijgen.

Foto: Flickr.com/Sobrecroacia.com

Ligt het aan mij of vinden jullie ook dat de #linkedIn groups steeds meer doorspekt zijn van commerciele ‘discussies’/ verkoop van diensten. @elleAgnes

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

19


Reisburo Special

Reis mee naar het hart van de Balkan In Zuidoost-Europa, aan de Zwarte Zee, ligt het prachtige Bulgarije. Vaak wordt het land nog geassocieerd met het IJzeren Gordijn, jongerenvakanties naar Sunny Beach en het enige Europese land waar de bevolking ja en nee omdraait. Bulgarije is dan misschien niet de eerste vakantiebestemming die in je opkomt. Toch leent het zich uitstekend voor verschillende soorten vakanties. Loop deze adembenemende reis niet mis! Alexander Nevski Kathedraal in Sofia.

Net als veel andere voormalige Oostbloklanden en steden, bevindt Bulgarije zich op de grens tussen oud en nieuw. Vanaf Amsterdam kun je in slechts 3,5 uur naar één van de luchthavens vliegen. De toeristenstroom is vooralsnog geconcentreerd op het Zwarte Zee gebied. Maar liefst 70% van de toeristen gaat op vakantie naar die welbekende regio. Het aanbod van hotels en resorts heeft eveneens het grootste aandeel, maar liefst 60% van de accommodaties zijn in het Zwarte Zee gebied gelokaliseerd. Dat betekent dat er nog veel ontontdekte gebieden te vinden zijn in de rest van Bulgarije. Bruisend Sofia Aan de voet van de berg Vitosha, een koepelvormige berg die ontstaan is uit een vulkaan, ligt de hoofdstad van Bulgarije: Sofia. Het is één van de oudste hoofdsteden van Europa en één van de weinige landen waar het bevolkingsaantal afneemt door de toenemende vergrijzing. Desondanks is Sofia een levendige en bruisende stad. Toeristen naar Bulgarije hoeven niet alleen te komen voor de zon, want de berg Vitosha staat ook bekend als klein wintersportgebied. De mengelmoes van verschillende culturen heeft geresulteerd in een uitgebreid aanbod aan kunst, cultuur en andere bezienswaardigheden. Één van deze gebouwen mag je absoluut niet missen, namelijk de Alexander Nevski Kathedraal. Het is de grootste orthodoxe kerk van de Balkan en bovendien het nationale symbool. Breng ook een bezoekje aan het grootste geschiedenis museum van de Balkan. Waar andere landen veel toeristen ontvangen en de prijzen verhogen, blijven de prijzen in zowel Sofia als de rest van het land laag.

20

Ga absoluut een dagje winkelen en sla af en toe een zijstraat in om nog meer winkeltjes te vinden. Flaneer ook een dagje over de bekende Vitoshaboulevard of ga lekker shoppen in de Rakovskistraat en de Graf Ignatievstraat. Ook de Tzum is een aanrader, het grootste en oudste warenhuis. Daarnaast heeft Sofia prachtige tuinen en parken die de stad kleurrijk maken. Na een dag winkelen kun je heerlijk eten in één van de sfeervolle restaurants waarna je nog en drankje kunt nemen in één van de barretjes en cafés. Wie daarna nog puf heeft om het uitgaansleven te ontdekken heeft een ruime keuze aan casino’s en discotheken. Het exotische Zwarte Zee gebied Van het noorden van Oost-Bulgarije tot het zuiden is het Zwarte Zee gebied uitgestrekt. De badplaatsen in dit gebied zijn razend populair en steeds meer toeristen ontdekken de prachtige omgeving en bezienswaardigheden die deze plaatsen te bieden hebben. Bourgas is het

startpunt van de kustgebieden. De haven van Bourgas is de grootste van Bulgarije. Rondom de stad liggen drie meren en het heeft beschikt over vele stadswijken. Dan is er het populaire Sunny Beach. Deze bekende plaats is in de loop der jaren uitgegroeid tot een hotspot voor jongeren en doet daarmee niet onder aan de Spaanse costa’s. Je kunt er heerlijk zonnen aan de Zwarte Zee en uitgaan tot in de late uurtjes in de kroegen en discotheken. Deze zijn gelegen aan een kilometerslange boulevard. Ook voor gezinnen is Sunny Beach een geschikte vakantiebestemming. Voor kinderen zijn er aquaparken en speeltuinen te vinden en de zeebodem loopt vlak af wat het strand ideaal maakt. Aan de zuidkant van Sunny Beach loopt het strand over in het historisch schiereiland Nessebar. Het oude centrum van Nessebar heeft een aantal prachtige bezienswaardigheden die je niet mag overslaan tijdens je bezoek. Geniet van een vers visje in de haven en ontspan op één van de drie kiezelstranden, of op het uitgestrekte zandstrand. Een andere schitterende badplaats is Goudstrand. Hier veranderden, volgens de legende, gouden schatten in goud zand. De badplaats is rijk bebost en heeft een helder blauwe zee. Het gebeurd wel eens dat er op een zomerse dag vloed ontstaat en de zwarte vlag uithangt. Er mag dan absoluut niet gezwommen worden, maar dan heb je wel uitzicht over de angstaanjagend hoge golven. Voor de liefhebbers kun je naar het mooiste waterpretpark van OosEuropa: Aquapolis. Het heeft een unieke mediterrane stijl en geeft een prachtig uitzicht over de zee. Breng ook een bezoekje aan het Aladja-klooster. Het middeleeuwse klooster is uitgehouwen uit steile rotsen. Het is nu een museum en uitgeroepen tot nationaal cultureel monument. Niet ver verwijderd van Goudstrand ligt de havenstad Varna. Varna heeft een international vliegveld waar jaarlijks duizenden toeris-

Nessebar.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Nessebar.

ten naar toe worden gevlogen. De meeste toeristen vertrekken direct vanuit Varna naar een dichtbij gelegen badplaats voor een strandvakantie. Daarbij vergeten zij dat Varna beschikt over wel 150 monumenten. Van deze zijn de Marine Tuinen, het Euxinogradpark en het voormalige Koninklijke Paleis een absolute must om te bezoeken. Voor wat meer actie kun je op Jeep Safari om de omgeving van Varna vanuit een ander oogpunt te bekijken. Twintig kilometer verderop ligt ‘het Stenen Woud’, een stuk land vol stenen pilaren. Het achterliggende verhaal verteld dat deze stenen miljoenen jaren geleden de bodem van de zee waren. Een andere aanrader is het rotsachtige schiereiland Sozopol. De betoverende vissersplaats heeft nog altijd zijn oorspronkelijke rust bewaard. Vooral in de avond, wanneer de prachtige gebouwen worden verlicht, is het een sprookjesachtig tafereel. Stenen Woud.

Wonderbaarlijke natuurfenomenen Bulgarije heeft dankzij een gevarieerd landschap enkele wonderbaarlijke natuurfenomenen. Één daarvan zijn de Stob piramides. Deze liggen in het plaatsje Kocherinovo, vlakbij het Rila klooster. Om de piramides te bereiken moet je het dorp Stob


Reisburo Special Plovdiv.

Rondje rond de klok in Sofia met Maurice Heijnen Het zal zeker niet de eerste stad zijn die in je opkomt als je een leuk stedenreisje zoekt, maar de Bulgaarse hoofdstad Sofia is wel een bijzondere optie. Neem de moeite om naar Sofia te vliegen, dan kom je zeker met interessante verhalen thuis. Verslag van 24 uur vol verbazing en verwondering, oftewel een rondje rond de klok in Sofia.

doorkruisen, wat meteen de naam van dit fenomeen verklaart. Via een eco-pad word je naar adembenemende rotsformaties geleidt. De Stob piramides vormen samen drie groepen van rode zandbergen die elk kleine hoedjes van graniet hebben. Het bergachtige landschap is ook uitermate geschikt voor wandelen, mountainbiken of paardrijden. Dit is niet het enige dat moeder natuur in Bulgarije heeft nagelaten. Ook de wonderbaarlijke bruggen in het midden van het Rhodopie gebergte zijn absoluut de moeite waard. Deze natuurlijke bruggen liggen op een hoogte van 1450 meter boven de zeespiegel en zijn ontstaan nadat de rivier Aidarsko Dere stukken rots meesleurde. Daaruit ontstonden twee tunnels. Het gebied wordt beschermd en er is sinds kort een geheel vernieuwd toeristencentrum waar je informatie over de omgeving en bruggen kunt vinden. Dan zijn er nog de Ledenika grotten. Toeristen kunnen het grottenstelsel ontdekken en het meest indrukwekkendste is de concertzaal in de ondergrondse ruimte. De akoestiek is er buitengewoon mooi en er worden dan ook regelmatig concerten gegeven. Als je nog niet genoeg hebt van de natuurlijke wonderen van Bulgarije, neem dan ook eens een kijkje bij de rotsenpartij Deaf Stones, de sculpturen van de rotsen van Belogradchik en de natuurlijke rotsformatie Ritlite in de bergkloof Iskar. Plovdiv, oude stad op de heuvels Deze karakteristieke stad is de tweede grootste stad van Bulgarije. Het is gelegen op zes bijzondere heuvels en de rivier Maritsa doorkruist de stad. Uit verschillende opgravingen blijkt dat Plovdiv ten tijden van de Romeinen bewoond was. Het oude centrum van Plovdiv bestaat uit typische huizen, pitoreske binnenplaatsen en sfeervolle zijstraatjes. Dit centrum is dan ook de voornaamste trekpleister van de stad. Vanaf de Akropolis heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Hier is ook het duizend jaar oude amfitheater te zien, waar nog steeds voorstellingen worden gegeven. Op één van de heuvels ligt een antieke klokkentoren waar je zeker even

moet genieten van het uitzicht over de stad. Plovdiv is niet alleen erg oud, maar ook zeer modern. De binnenstad krioelt van de musea, kerken, restaurants, cafés, hotels, discotheken en trendy winkels. Snuif de sfeer op en geniet van deze prachtige stad. Het centrum is autovrij, gezellig en knus. Romantische Rozenvallei Tijdens je vakantie in Bulgarije kun je een bezoek aan de Rozenvallei niet overslaan. De vallei is kenmerkend voor Bulgarije en bovendien kan de schoonheid ervan je niet ontgaan. De Rozenvallei is omringd door twee grote gebergtes, de Balkan en de Sredna Gora. De valRozen festival in de Rozenvallei.

14.00 Na aankomst op de internationale luchthaven volgt een transfer naar het hotel in het centrum. Binnen een uur na de landing ben je opgefrist en heb je de wandelschoenen aan om de stad te voet te verkennen. Voor je het weet sta je op de beroemde Boulevard Vitosha, De winkelstraat is eindeloos lang en dus een paradijs voor shop-a-holics, mede dankzij de relatief lage prijzen. Zelfs in straatjes waar je niets ziet of verwacht, blijkt dan ineens toch nog een bijzonder meubelwinkeltje of een verscholen biertuin gevestigd te zijn. 17.00 De trottoirs in Sofia zijn niet altijd in perfecte staat en dat is eufemistisch uitgedrukt. De stoepen zijn in de regel hoog. De genoemde Boulevard Vitosha is grotendeels autovrij en de straat komt uit op het immense Plein van Bulgarije met daarop het megalomane Cultuur Paleis dat vanuit de hoogte lijkt te heersen over de stad. Plof neer bij één van de vele kleine tentjes op het plein. Er wandelt een stroom voetgangers van en naar Lover’s Bridge, een voetgangersbrug die het oude centrum verbindt met het nieuwere gedeelte waar overdekte winkelcentra en megabioscopen zijn gevestigd. 20.00 Het nachtleven komt in Sofia laat op gang, zoals overal in Zuid-Europa. Het is dan ook niet gezellig om al voor 20.00 uur een restaurant op te zoeken, want dan zit je er echt alleen. Als nieuwsgierige toerist is het leuk én goedkoper om op zoek te gaan naar lokale eetgelegenheden. Erg in trek is restaurant Pri Yafata aan de Solunskastraat, vlak achter Boulevard Vitosha. Drie verdiepingen met lokale specialiteiten. Na het eten staat de klassieke Bulgaarse biertuin op het programma. Je moet goed zoeken, want ze zijn vaak alleen bereikbaar via verscholen steegjes. Heel leuk om een keer gezien te hebben! Daarna is het tijd voor het hippe Sofia en daarvoor moet je naar het prachtige Culture Beat, een club met een magistrale inrichting. De gastvrijheid kent er geen grenzen. Als de deejays vervolgens na een 22.00 uur een tandje bijzetten, loopt de club snel vol. 11.00 - Stadswandeling met Sofia Vandaag staat de gratis wandeling door het centrum van de stad op de planning. De gratis wandeling is van freesofiatour.com, een initiatief van enthousiaste jongeren. Zij willen hun stad op de kaart zetten en verzorgen kosteloos rondleidingen langs bezienswaardigheden van Sofia. Twee keer daags kan iedereen die mee wil zich melden bij het verzamelpunt op de hoek van Boulevard Vitosha en de Alabinstraat.

lei bevindt zich in het midden van het land en is een romantische plek. Het landschap wordt voornamelijk bepaald door de groei van vele rozen. De heerlijke geur maakt iedereen vrolijk en verliefd op het prachtige landschap. De rozen worden tevens ook gebruikt voor het maken van het bekende export product: rozenolie. Deze olie wordt wereldwijd in parfums verwerkt. In de eerste week van juni vindt er het Rozen festival plaats. Het festival staat symbool voor de levensstijl in de regio. Er worden traditionele ritualen uitgevoerd, gedanst en gezongen.

Reisinformatie Austrian Airlines heeft vanaf Amsterdam het grootste aantal bestemmingen in het voormalige Oostblok, inclusief de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Kijk voor meer informatie op de website van de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij: www. austrian.com Kijk voor meer toeristische informatie over Bulgarije in het algemeen en Sofia in het bijzonder op de website van het Bulgaarse nationale verkeersbureau: www.bulgariatravel.org. Maurice Heijnen.

Deze special is ook te lezen op www.reisburoactueel.nl Robin Kampman

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

21


Reisburo Actueel

Hainan Airlines dagelijks tussen Brussels en Beijing Hainan Airlines gaat vanaf 1 juli aanstaande haar rechtstreekse vluchten tussen Brussel en Beijing dagelijks aanbieden. Brussel-Beijing wordt gevlogen met een Airbus A330-200 met een business class die volgens eigen zeggen kan worden beschouwd als ’s werelds ruimste business class. Passagiers genieten hier onder

andere van stoelen met een ligstand tot 180 graden. Alle economy class passagiers hebben een full-touch lcd tv-scherm tot hun beschikking met het ‘Your Travel’ entertainment systeem van Hainan Airlines. Hong Kong Passagiers die door willen vliegen naar Hong Kong kunnen dat bij Hainan Airlines tegen een speciaal tarief doen dat wordt aangeboden in samenwerking met de zusterairline Hong Kong Express. De combivlucht naar Hong Kong is de beste verbinding vanaf Brussel naar deze wereldstad.

Estonian Air vaker op Brussel-Tallinn Vanaf 26 maart verbetert Estonian Air zijn vluchtschema voor zowel zakenreizigers als vakantiegangers door de vliegfrequentie op de route Brussel-Tallinn te verhogen tot twee vluchten per dag op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag en één vlucht op zondagavond. “We willen daar zijn waar onze klanten zijn en Brussel is als hart van Europa een van de steden met het drukste luchtverkeer. De goede en succesvolle samenwerking met onze partner Brussels Airlines heeft geleid tot een nog grotere vraag en heeft van Brussels Airport een belangrijk transferpunt gemaakt”, zegt Rauno Parras, Chief Commercial Officer van Estonian Air. “Brussel-Tallinn is altijd al een populaire route geweest, vooral bij zakenreizigers, maar de laatste tijd zien we ook meer en meer vakantiegangers die voor een weekend naar Brussel vliegen om er te genieten van de bruisende sfeer en rijke cultuur. De groei komt gedeeltelijk door passagiers die gebruikmaken van het Light-ticket”. Voordeel Jos Stroobants, Director Aviation Development bij Brussels Airport, wijst op het voordeel van een twee vluchten per dag. “Reizigers hebben nu de keuze uit twee dagelijkse vluchten, ‘s ochtends vroeg of in

airberlin meest zuinige airline van Europa airberlin bereikte over 2011 een nieuw record met per passagier 3,5 liter brandstof per honderd gevlogen kilometers (PKM). Hiermee is airberlin de meest zuinige luchtvaartmaatschappij van Europa blijkt uit een benchmark van het bedrijf. Het afgelopen jaar werd 19.800 ton aan kerosine bespaard wat de uitstoot van kooldioxide met ruim 62.000 ton verminderde. Het record van airberlin is bereikt door de gezamenlijke inspanningen binnen de luchtvaartmaatschappij. Het nog nauwkeuriger vaststellen van vluchtinformatie, zoals weer, temperatuur en vliegtraject spelen een belangrijke rol bij de maatregelen die tot de extra besparing hebben geleid. Ook een verdere optimalisatie van vliegtijden met een nog beter uitgekiende belading heeft bijgedragen om het kerosineverbruik terug te kunnen dringen. Concurrentiecriterium “De bescherming van het milieu

Maak gratis of met hoge korting gebruik van de AutoSlaap Trein Ontdek zelf het comfortabele reizen met de AutoSlaap Trein naar Italië. Tot eind maart kun je meedoen aan de online training via www.autoslaaptreinacademy.nl en maak je kans op een gratis retour voor een auto en maximaal vier personen in een privé coupé. de late namiddag, ideaal dus voor zakenreizigers. Op de vluchten zijn een groot aantal extra plaatsen beschikbaar voor vakantiegangers die de prachtige stad Tallinn willen ontdekken, die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.” Estonian Air lanceerde onlangs een nieuwe prijsstructuur met aantrekkelijke en betaalbare tarieven. Zo is er een Light-ticket voor passagiers die alleen handbagage bij zich hebben, waarmee ze een pak goedkoper kunnen reizen.

Als je deze online training maakt leer je alles over de AutoSlaap Trein en kun je dit product nog beter verkopen. Mocht je niet in de prijzen vallen dan kun je met een agentenkorting tot maar liefst 50% zelf een enkele reis of een retour boeken. Wij geven je dan ook nog een fles wijn aan boord cadeau! Mail naar info@eetc.nl voor de voorwaarden. De AutoSlaap Trein is de meest ontspannen manier van reizen. Je vakantie begint in Den Bosch als je jouw auto (of motor) op de trein rijdt. Vervolgens reis je comfortabel met een goed boek en een

Opschrift op de deur van een reisbureau: Doe ons een plezier en ga weg… @marcderegt

22

is een belangrijk concurrentiecriterium geworden”, aldus Hartmut Mehdorn, CEO van airberlin tijdens een presentatie van het nieuwe milieu-record in Düsseldorf. “Door spaarzaam te zijn, worden de kosten verlaagd en het ecologisch evenwicht verbeterd. Voor passagiers betekent dit een belangrijke toegevoegde waarde, die airberlin graag verder uitbouwt.” Het doel van de onderneming voor 2012 is het specifieke kerosineverbuik terug te brengen tot 3,4 liter per 100 PKM. Dat komt overeen met een extra besparing van 100.000 ton kooldioxide.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

drankje naar de zon. De steward helpt je de coupé gereed te maken voor de nacht waarna je slapend verder reist. Het ontbijt en de warme coupé maaltijd zijn bij de prijs inbegrepen. Dus weg met de vakantiestress, files, overvolle tankstations en lange wachttijden voor tunnels. Boek snel je hotel op rails.


Reisburo Actueel

Bleichrodt senior director of sales Noord- en Centraal Europa HAL Nico Bleichrodt is benoemd to senior director of sales Noord- en Centraal Europa voor Holland America Line en Seabourn.

Nico Bleichrodt.

Bleichrodt is nu verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van de sales-activiteiten in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland van beide cruisemaatschappijen. Respect ‘‘In de afgelopen drie jaar zijn de inspanningen van Nico en zijn team erg succesvol geweest en hebben geleid tot een stijgende belangstelling voor cruisevakanties met Holland America Line op de Nederlandse markt’’, zegt Joe Slattery, vice president of inter-

national sales en marketing voor Holland America Line en Seabourn. ‘‘Hij heeft het respect gekregen van onze belangrijke partner reisorganisaties en reisagenten en heeft een sterk team gecreëerd voor een consistent salesbeleid.’’ Nico Bleichrodt was eerder Holland America Line’s director of sales voor Nederland en daarbij verantwoordelijk voor het verkoopkantoor in Rotterdam en de sales-activiteiten op de Nederlandse markt. Daarvoor was hij werkzaam bij Club Méditerranée Holland BV als algemeen directeur. Tevens is Peter Fuhr aangesteld als business development manager voor Duitsland en Oostenrijk.

Eefje Korten terug bij Club Med Het Sales Team van Club Med is uitgebreid met de komst van Eefje Korten. Terugkeer is een beter woord, want Eefje was van 2007 tot 2009 al eerder werkzaam bij Club Med als Supervisor van het Client Service Center. Na een aantal uitstapjes heeft zij zich in december 2010 weer bij de all inclusive touroperator gevoegd, als executive van Club Med Business Groups & Incentives, om zich vervolgens vanaf nu in een combinatiefunctie te storten als Sales Representative. Gezicht Eefje zal namens Club Med de weg op gaan om haar enthousiasme te delen met de reisagenten in trainingen en in sales bezoeken. Daarnaast zal ze een bekend gezicht worden tijdens Club Med studiereizen en evenementen. Voor aanvragen van grote groepen zullen bedrijven en reis-/incentivebureaus uiteraard ook nog steeds bij haar terecht kunnen. Aanwinst Maaike Holzmann (Sales Manager)

Eefje Korten.

en Petra Emmen (Sales Assistant) zijn ontzettend blij met deze uitbreiding en de komst van Eefje. “Eefje is een echte aanwinst voor het team. Ze heeft veel (technische) kennis van Club Med en de resorts en is hiermee de perfecte persoon om ons team te versterken. De indirecte verkoop is erg belangrijk voor Club Med en met het aanstellen van Eefje als Sales Rep laat Club Med zien dat wij hier wederom meer in investeren”, aldus Maaike Holzmann.

Aangepaste huurauto’s bij Alamo.nl Autoverhuurder Alamo biedt in de USA de mogelijkheid om zonder extra kosten aangepaste auto’s, zogenaamde mobility device equipped vehicles, te huren.

HI Reisbureau Numansdorp wint Cruise Promotie Actie Het team van Holland International Reisbureau Numansdorp mag zich de gelukkige winnaar noemen van de Holland International Cruise Promotie Actie. Ter introductie van de nieuwe brochure Cruisevakanties van Holland International, konden de reisagenten een promotiepakket bestellen. Door dit in het reisbureau zichtbaar te maken voor de klanten, maakten niet alleen twee klanten kans op een gratis cruise, maar ook de reisbureaumedewerkers!

Geen spijt De actieperiode liep van 14 november tot en met 31 januari en HI reisbureau Numansdorp heeft er geen spijt van dat de posters met de actie zijn opgehangen; zij wonnen een cruise voor twee reisbureaumedewerkers in de Middellandse Zee.

Consumenten die vanwege een fysieke beperking een aanpassing aan hun auto nodig hebben, kunnen bij Alamo kosteloos de huurauto aan laten passen met bijvoorbeeld handgas of verplaatsing van het gasen rempedaal. De aanpassingen, die door deskundige monteurs worden uitgevoerd, zijn wel op aanvraag en moeten tijdig worden doorgegeven. Geen extra kosten Via alamo.nl kan een reservering

worden gemaakt voor een standaard huurauto in de Verenigde Staten. Bij de opmerkingen kan men dan aangeven of en welke aanpassingen er nodig zijn. Na reservering (minimaal een week voor ophaaldatum), geeft Alamo.nl de gewenste aanpassing door aan de locatie. Hiervoor worden geen extra kosten berekend, de klant profiteert dus van dezelfde voordelige prijzen die alamo.nl aanbiedt op alle locaties in de Verenigde Staten.

Mijn reisagent belde. Extra aanbetaling nu voorkomt verhoogde brandstoftoeslag op vliegreis. Het is allemaal spel mensen. #Israel @Eliezeryair

V.l.n.r. Liesbeth Bart, Laura de Bruin en Peter Berkhout.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

23


Reisburo Special Hiken in Lapnland.

Vier jaargetijden in magisch Lapland Uitgestrekte sneeuwvlaktes, immense toendra’s, de Sami cultuur en natuurlijk rendieren. Dit is nog maar een kleine greep uit wat het Arctische deel van de landen Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland, te bieden heeft. Het magische winterwonderland Lapland ligt ten westen van de Witte Zee en heeft voor ieder wat wils. Tijdens een vakantie in dit prachtige land kun je genieten van de lange dagen, want boven de poolcirkel gaat de zon in de zomer immers niet of nauwelijks onder. Trek je warmste kleding aan en beleef een prachtig avontuur in de kou! De magie van dit uitgestrekte land zit hem voornamelijk in het sprookjesachtige, wit bevroren landschap, het mysterieuze noorderlicht en de heldere sterrenhemel. Het land van de Samen is niet alleen geschikt voor een paar daagjes skiën, snowboarden of langlaufen. Lapland biedt namelijk ook de kans om een andere soort wintersport te beleven. Denk eens aan een huskysafari, rendiertocht, ijsvissen of een sneeuwscooteravontuur. Ook zomers wanneer de sneeuw verdwenen is er een ruime verscheidenheid aan activiteiten zoals een potje midzomernacht golf, een kanotocht of een van de vele wellness arrangementen. Winterwonderland Het winterseizoen breek in Lapland al medio oktober aan, en is het langste seizoen in het hoge Noorden. Een dikke trui, muts en handschoenen zijn onmisbaar wanneer de temperaturen dalen tot wel -45 graden. De uitgestrekte

wildernis verdwijnt onder een dik pak sneeuw en dat staat garant voor een boel sneeuwplezier en ijspret. Bindt een keer traditionele sneeuwschoenen onder in plaats van de lange latten. Hierdoor kun je pas echt buiten de gebaande paden gaan. Je zult jezelf een ontdekkingsreiziger voelen in de ruige natuur en kunt op expeditie in een witte wondere wereld. Én dit avontuur is natuurlijk ook erg ecologisch verantwoord, iets waar de bewoners veel waarde aan hechten. Voel je liever de wind in je haar en houdt je wel van snelheid dan is een sneeuwscootertocht misschien wel wat voor jou. Het behoeft even wat oefening en behendigheid maar al gauw zoef je over bevroren rivieren en meren, door donkere bossen en over heuvelachtige terreinen. In Lapland liggen vele routes met in totaal duizenden kilometers avontuur op je te wachten. In het Lapland van vroeger tijden werden goederen en mensen overigens van

plek tot plek vervoerd in een kleine slee getrokken door een rendier. Deze voorloper van de sneeuwscooter nodigt vandaag de dag uit voor een romantisch tochtje. Een bezoekje aan een reindeer farm is daarbij echt een must. Hier krijgt men inzicht in de cultuur van de Samen, de oorspronkelijke bewoners. Zij trokken als nomaden met hun rendierkuddes over de ijsvlaktes en toendra’s. De Samen zijn er nog en de rendierkuddes ook, maar de mensen leven veelal niet meer als nomaden en de moderne mannen hoeden hun kuddes inmiddels met sneeuwscooters en auto’s. Ook kun je in de wintermaanden in de voetsporen van de Inuit treden. Zij waren de eersten die op Groenland husky’s voor hun sledes spanden en zo naar een volgende bestemming reisden. De Arctische condities in Lapland zijn evenwel perfect geschikt om er zo op uit te trekken. Als ‘musher’ ( bestuurder) spoor je de enthousiaste honden aan en voor je het zelf goed en wel in de gaten hebt schiet je er vandoor. Deze prachtige dieren vinden het heerlijk om door de sneeuw te rennen en het besturen van een slee is niet moeilijk, al heb je er soms wel een eigenwijs karakter tussen zitten die het span wat uit het ritme kan brengen. Met een

Boomstamhuisje.

Rendier met Sami.

24

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Husky safari.

goede stoeipartij en een lekker hapje heb je ze gelukkig vaak zo weer in het gareel. Voor wie hondenslede- en sneeuwscootertochten wil maken, is de late winter, eind februari tot half mei, de beste keus. De dagen worden weer langer en overdag schijnt vaak de zon. De duur van dergelijke tochten varieert van een halve dag tot een safari van verschillende dagen en nachten. Aangekomen bij een trekkershut kun je opwarmen bij een knisperend kampvuur waarboven je avondmaaltijd wordt verwarmd. Ook is er bij deze hutten vaak een sauna, waardoor je de kou uit je lijf kunt verjagen. Heerlijk rozig door de warmte en de dagen in de buitenlucht val je in slaap op bedden van rendierhuiden. s’ Nachts wordt je zo mogelijk gewekt om een adembenemend schouwspel bij te wonen; het Noorderlicht. De donkere wintermaanden, van december tot maart, zijn het meest


Reisburo Special IJs vissen.

geschikt om de dansende kleuren aan de sterrenhemel te kunnen zien. Het is een unieke, mystieke ervaring die je zeker niet mag missen. Overnachten kun je overigens ook in het bekende ijshotel of in een authentieke iglo. In iglodorp Kakslauttanen hebben ze zelf glazen iglo’s zodat je vanuit je bed het noorderlicht kunt bekijken. De hoofdstad van Lapland, Rovaniemi, mag tenslotte niet ongenoemd blijven. Het is immers de woonplaats van niemand minder dan ‘Santa Claus’! De Kerstman is meteen ook de grootste werkgever in de stad sinds in de jaren vijftig werkloze houthakkers brieven van kinderen begonnen te beantwoorden namens hem. Inmiddels is er een compleet Santa Claus Village gebouwd waar vele duizenden toeristen komen kijken naar onder meer de elfen die druk in de weer zijn in Santa’s postkantoor. Sprookjesachtige lente De meest populaire tijd van het jaar om Lapland te bezoeken is tussen maart en juni. De eerste maanden ligt er nog sneeuw en de rendieren trekken naar de besneeuwde hoogvlakten waar ze op zoek gaan naar de zomerweiden aan de Noorse kust. De meren zijn nog bevroren en er ligt nog genoeg sneeuw om verschillende vormen van wintersport uit te voeren. Maar halverwege het lente seizoen maken de lange, donkere dagen plaats voor de frisse lente lucht. Terwijl het zonnetje zijn best doet door te breken, schudt het landschap de witte sneeuwdeken van zich af. Bezoek in deze tijd van het jaar één van de markten of jaarlijkse, kleurrijke Samische festivals. Eind mei is de sneeuw verdwenen en is Lapland uiterst geschikt voor een hike. Er zijn speciale routes uitgezet, maar de echte avonturier pakt zijn kompas en een kaart om zijn eigen route uit te volgen. Tijdens een meerdaagse tocht kun je overnachten in één van de wildernishutten. Een overnachting is meestal gratis, omdat het zeer primitieve accommodaties betreft. De hut ligt vaak

afgelegen in het bos met een stromende rivier in de buurt, want stromend water is er niet. De accommodatie wordt verwarmd met een houtgestookte kachel en verlicht met kaarsjes of olielampen. Kortom; romantiek ten top. Een andere, typische lente activiteit, is het ijsvissen. Vanwege de milde temperaturen is het bijzonder populair. Je kunt ijsvissen op elk bevroren meer, aangezien er geen toestemming voor nodig is. Is ijsvissen niets voor jou, maar kijk je graag toe? De Sami zijn dol op outdoor wedstrijden, zo vind er van 21 t/m 28 april de Enontekiö Ice Fishing Week plaats. Tevens is de lente hét seizoen om vanaf speciale uitzichtpunten het sprookjesachtige landschap te bewonderen. Verder kun je diverse planten en dieren spotten. De gebieden zijn in dit jaargetijde goed bereikbaar met de auto of maak een boottocht naar afgelegen plaatsen of vogelrotsen. Zonnige zomernachten Half juni breekt dan eindelijk de zomer aan, die duurt tot en met augustus. De dagen zijn lang, immers boven de poolcirkel gaat de zon in de zomer niet of nauwelijks onder. In juni en juli schijnt de zon wel 300 uur! Dit fenomeen wordt de middernachtzon genoemde en komt voor binnen zowel de zuidelijke als noordelijke poolcirkel. Het is voor vele toeristen een rare gewaarwording om bijvoorbeeld midden in de nacht een wandeling te kunnen maken in de stralende zon. De verlengde dagen zorgen er dan ook voor dat je echt alles uit je vakantie kunt halen. Daag bijvoorbeeld eens iemand uit voor een golf-marathon op de meest noordelijk gelegen greens. Deze wedstrijd kan letterlijk 24 uur voortduren. De bekendste golfbaan is wel de Torino Green Zone golf course die zich uitstrekt over twee landen – Zweden en Finland. Tevens wordt er jaarlijks een Midnight Sun Film festival gehouden en vele festivals zoals het Jutajaiset festival en Phyä Unplugged, wat plaatsvindt in het indrukwekkend amfitheater Aittakuru. In de zomerperiode heeft de natuur ook de kans om te groeien en bloeien. De temperatuur wordt aangenamer en de kou stroomt snel weg in een van de vele smeltwater riviertjes. Een uitgelezen kans om per kano de rustige kabbelende stroompjes op te zoeken of te raften op een kolkende rivier. Weer aan land gooi je gemoedelijk je hengeltje uit, vangt een visje en geniet van de outdoor activiteiten met het hele gezin. Het spectaculaire kano Mecca van Lapland is Muonio. Hier vind je Europa’s mooiste rivieren; Könkämöeno, Lätäseno, Muonionjoki enTornionjoki. Een ware uitdaging, ook voor de meer gevorderde kanoër. Muonio is tevens het decor voor dé Arctic

Noorderlicht.

Canou Race, een van de zwaarste competities te wereld. Beleef de ‘Ruska’ Tenslotte dan nog de herfst ofwel ‘Ruska’ zoals de Sami zelf zegen. Een spectaculair seizoen waarbij Lapland in een korte periode verandert in een schilderspalet met oranje, gele en rode herfstkleuren. Het landschap maakt zich klaar voor de winter en dat zorgt voor schitterende plaatjes. Bovendien beginnen de eerste koude nachten te vallen en de avonden worden donkerder. Ideaal om s’avonds knus bij een knapperend vuurtje te zitten in je eigen boomstamhuisje. Deze accommodatie is, zoals de naam doet vermoeden, geheel gemaakt van boomstammen en heeft een eigen keukentje, sauna en open haard. De volgende dag kun je je ogen uit kijken bij de rendiertellingen. De rendieren worden dan allemaal bij elkaar gedreven. Vervolgens wordt er bepaald welke rendieren geslacht moeten worden en welke nog een winter bij de herder kunnen blijven. Een spectaculair gezicht dat een typisch beeld is van de traditionele, Laplandse cultuur. Wie wat meer actie wil ondernemen kan gaan jagen. Op zoek naar elanden, beren, kleine roofdieren en klein wild. Er zijn verschillende jacht tours waarmee je het prachtige landschap van Lapland kunt verkennen op zoek naar deze dieren. Voor het jagen moet wel een vergunning aangevraagd worden. Vergunningen voor klein wild en kleine roofdieren kun

je eenvoudig online kopen. Om groot wild te mogen schieten kun je informatie inwinnen bij autoriteiten. Ben je minder heldhaftig, maar wil je toch iets actiefs doen in de herfst, ga dan Nordic walking. Deze sport wordt hier al meer dan tien jaar uitgevoerd, maar is pas in de afgelopen jaren populair geworden. Het is erg goed voor je spieren, uithoudingsvermogen en knieën. De beste trekkingroutes zijn meestal te vinden in één van de nationale parken, met name Pallas, Ylläs, Levi en de drie nationale Calotte routes zijn erg populair. Wellness in de wildernis Gedurende het hele jaar blijkt Lapland een top locatie wat betreft wellness faciliteiten. Lapland’s natuurlijke stilte, schone lucht en relaxte atmosfeer stimuleren het mentale welzijn. Natuurlijke bronnen, massages, kruidenbaden en dampende sauna’s – ’s winters natuurlijk traditioneel afgesloten met een duik in een ijsmeer – optimaliseren de fysieke gesteldheid. Een reis naar Lapland zal al met al een onuitwisbare indruk achter laten. Alle zintuigen worden op scherp gezet in de ruige natuur en unieke weersomstandigheden. Deze special is ook te lezen op www.reisburoactueel.nl Robin Kampman en Judith Buitenhuis

Sauna.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

25


Reisburo Actueel

Meer Nederlanders op vakantie naar Duitsland in 2011 Het aantal Nederlanders dat op vakantie gaat naar Duitsland is het afgelopen jaar opnieuw toegenomen. In 2011 werden in totaal 4,1 miljoen aankomsten van Nederlanders in het buurland geregistreerd, 3% meer dan in 2010. Dat blijkt uit cijfers van het Statistische Bundesamt, het Duitse Bureau voor de Statistiek. Het aantal Nederlandse overnachtingen nam met 1,6% toe tot bijna 10,7 miljoen. In totaal brachten alle buitenlandse gasten vorig jaar 63,8 miljoen overnachtingen door in Duitsland, 6% meer dan in 2010. Daarmee heeft het vakantieland zijn record uit 2010 verbeterd. Met dit positieve resultaat presenteert het vakantieland Duitsland zich vanaf dinsdag op de ITB in Berlijn, ’s werelds grootste reisbeurs met meer dan 11.000 exposanten uit 180 landen. Na de vakbezoekersdag is de beurs van woensdag 7 tot en met zondag 11 maart ook geopend voor het publiek. Gerekend wordt op 170.000 bezoekers. Logische bestemming Nederlanders vormen met 17% veruit de grootste groep buitenlandse toeristen in Duitsland. Eind vorig jaar becijferde het NBTC NIPO dat Duitsland voor de vijfde achtereenvolgende keer het favoriete vakan-

Foto: Flickr.com/rs-foto

tieland is voor de Nederlanders. Tot de populairste bestemmingen behoren de Moezel, het Sauerland, de Eifel en de hoofdstad Berlijn. Vooral bij korte reizen scoort Duitsland goed. Michaela Klare, directeur van het Duits Verkeersbureau, denkt dat ondanks de crisis ook dit jaar het aantal Nederlandse vakanties naar Duitsland licht zal stijgen. ‘’Veel Nederlanders gaan dichterbij en korter op vakantie en willen daarbij minder uitgeven. Met het veelzijdige aanbod en zijn uitstekende prijskwaliteitverhouding is Duitsland een logische bestemming: een weekend ontspannen in een lekkere spa, een dynamische stedentrip of een actieve tocht te voet of op de fiets: Duitsland heeft voor elk wat wils.’’ Verankerd Voorlopige gegevens van onderzoeksbureau IPK laten zien dat Duitsland zijn positie het afgelopen jaar verder heeft verankerd. Duitsland is na Spanje het populairste vakantieland van de Europeanen. De afstand tot de derde favoriete bestemming, Frankrijk, nam volgens deze cijfers licht toe. Op economisch gebied is het toerisme een factor van belang in Duitsland. In totaal geven buitenlandse reizigers er jaarlijks circa € 36,6 miljard uit. Bijna eenderde daarvan gaat op aan vluchten, een kwart aan accommodatie en nog eens 25% aan eten, drinken en overige goederen en diensten.

NS Hispeed lanceert vandaag paarse “Londen-trein” Nederland is een speciale Olympische “Londen-trein” rijker. Met deze opvallende paarse trein benadrukt NS Hispeed dat de Spelen dichterbij zijn dan ooit. In gemiddeld vijf uur (vanaf Rotterdam) reizen sporters en supporters met Thalys of IC Brussel en Eurostar naar de Olympische Spelen in Londen.

Zes keer NS Hispeed rijdt zes keer per dag naar hartje Londen. De Olympische Spelen zijn dit jaar in Londen van 27 juli tot en met 12 augustus.

Pierre & Vacances lanceert flash verkoop Pierre & Vacances lanceert van 1 tot en met 5 maart een speciale flash verkoop op korte of weekverblijven in de maanden maart en april. Voor deze verkoop kunnen Nederlandse wintersporters kiezen uit een veertigtal bestemmingen, waaronder ook accommodaties van het premium-label, in Frankrijk. Kortingen kunnen oplopen tot 40% voor de verblijven en er zijn

extra voordelige voorwaarden op de skiliften en –materiaal. Pierre & Vacances biedt sneeuwgarantie, waarmee het verblijf tot vijf dagen van te voren geannuleerd kan worden in geval van te weinig of te veel sneeuw.

Maleisië gastheer PATA 2012 Maleisië treedt voor de vierde maal op als gastheer van de jaarlijkse PATA (Pacific Asia Travel Association) conferentie. Thema dit jaar is: ‘Building the Business Beyond Profits’. De conferentie vindt plaats van 19 – 22 april en zal worden bezocht door 600 reisprofessionals en 120

mediavertegenwoordigers. Als locatie is gekozen voor de Royal Chulan Kuala Lumpur.

Jammer dat wij een aantal Turkse touroperators moeten schorsen vanwege weigering om lid te worden van alternatief garantiefonds! @frankoostdam

26

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

Nieuwe bagageregels bij Air Transat Air Transat wijzigt het bagagebeleid voor vluchten vanaf 1 april 2012.

Nieuwe bestemmingen en meer vluchten Condor Condor breidt haar wereldwijde netwerk ook in het komende winterseizoen 2012/13 uit door vanuit Frankfurt te gaan vliegen op Rio de Janeiro (Brazilië), Yangon (Rangoon) in Myanmar en Siem Reap (Angkor) in Cambodja. Vanuit Wenen is er ook een internationale vlucht naar Varadero/Cuba opgenomen als aanvulling op het bestaande Caribische product Punta Cana in de Dominicaanse Republiek. In de plannen houdt Condor rekening met een uitbreiding van de vloot met twee nieuwe Boeings 767-300 eind van dit jaar. Trots Naast de nieuwe vlucht op Varadero/Cuba breidt Condor ook uit met het aantal vluchten op Cancun in Mexico, Santo Domingo en Punta Cana/Dominicaanse Republiek en Panama City in Panama. In het komende winterseizoen zijn er ook non-stop vluchten te boeken naar Montego Bay in Jamaica en Holguin in Cuba. “We zijn er trots op dat onze vloot groeit en dat we steeds meer nieuwe winterbestemmingen in ons winterschema 2012/13 kunnen opnemen”, zo zegt Achim

Lameyer, Sales Vice President van Condor. “Condor is de eerste Europese luchtvaartmaatschappij die naar een zuidoostelijk gelegen Aziatische bestemming als Yangon en Siem Reap vliegt. Dit maakt ons een aantrekkelijke maatschappij voor vakantiegangers met een vast aanbod aan verschillende bestemmingen. Er gaat een nieuwe markt voor ons open”. Condor’s vrijdagvlucht naar Siem Reap in Cambodja start 2 november aanstaande. De stad is een ideaal startpunt voor reizigers die Cambodja verder willen ontdekken. Op de dinsdagen wordt er naar Yangon (Rangun) in Myanmar gevlogen. Burma heeft nog vele onontdekte beziennswaardigheden die ontdekt kunnen worden. Op maandag, woensdag en vrijdag vliegt Condor non stop naar Rio de Janeiro in Brazilië, een van de zeven wereldwonderen (het 38 meter hoge beeld van Christus de Verlosser).

Opnieuw biofuel vluchten KLM KLM is onlangs gestart met het vervolg van de in totaal 200 biofuel vluchten van Schiphol naar Charles de Gaulle, Parijs. Het doel van deze reeks vluchten is om aan te tonen dat het mogelijk is om duurzame biofuel bij te mengen op een serie lijnvluchten. Hiermee wil KLM de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam vliegen stimuleren. Dit gebeurt in samenwerking met het WNF. KLM is van mening dat alleen een duurzaam alternatief voor de huidige fossiele kerosine daadwerkelijk leidt tot vermindering van CO2-uitstoot op de middellange termijn. Juist met het oog daarop doet KLM sinds eind 2007 actief onderzoek naar duurzaam geproduceerde biobrandstoffen* en hoopt

dat meer partijen haar voorbeeld volgen zodat er een markt onstaat en de prijs van biofuel drastisch omlaag gaat. Leader De vier dagelijkse vluchten worden uitgevoerd op een brandstof gemengd met een deel biobrandstof. De biobrandstof is gemaakt van afgewerkt frituurvet en ontwikkeld en geleverd door SkyNRG, waarvan KLM mede-initiatiefnemer is. Al zeven jaar op rij is Air France-KLM sector leader in de Dow Jones Sustainability Index.

Voor tickets geboekt vanaf 1 maart 2012 met vertrek vanaf 1 april 2012 wordt de bagagevrijdom op Air Transat vluchten gewijzigd naar het zogeheten “piece concept”. Hiermee wordt de tot dan toegestane bagagevrijdom (25 kilo in totaal ongeacht het aantal bagagestukken) omgezet naar het piece concept. Bagagevrijdom De bagagevrijdom varieert afhankelijk van de geboekte klasse. Dit betekent dat het toegestane aantal bagagestukken en het toegelaten

gewicht van de bagage kan verschillen. Economy Class passagiers kunnen één bagagestuk inchecken met een gewicht van 23 kilo. Passagiers die het Option Plus pakket hebben geboekt, mogen 33 kilo (maximaal twee bagagestukken) inchecken terwijl passagiers in Club Class 40 kilo bagage mogen inchecken (maximaal twee bagagestukken). Voor extra bagage of overbagage wordt, volgens het piece concept, een vaste vergoeding in rekening gebracht. Voor reeds uitgegeven tickets is de oude bagagevrijdom van toepassing.

Snel inchecken met El Al De Israëlische luchtvaartmaatschappij EL AL introduceert een nieuwe service voor passagiers die alleen met handbagage reizen. Passagiers die inchecken via Express Check-in op de website van EL AL of via de mobiele app, kunnen de reguliere beveiligingscontroles op Ben Gurion Airport, de luchthaven van Tel Aviv, vermijden. Speciaal loket Vanaf 25 maart kunnen passagiers met een Express Check-In instapkaart en zonder in te checken bagage zich op de internationale luchthaven van Tel Aviv, tevens de thuisbasis van EL AL, melden bij een speciaal beveiligingsloket dat zich bij de ingang van de paspoortcontrole bevindt.

“We zijn erg blij dat we deze unieke nieuwe service aan onze passagiers kunnen aanbieden. Het bespaart hen kostbare tijd door niet in de rijen voor de reguliere beveiligingscontroles te hoeven aansluiten. De service is beschikbaar voor al onze passagiers die slechts met handbagage reizen, ongeacht hun paspoorttype of nationaliteit.” EL AL vliegt in het zomerseizoen elf per week tussen Amsterdam en Tel Aviv.

Unieke service Oranit Bet Halachmi, General Manager the Benelux bij EL AL:

Just received my @KLM platinum for life pass! It means I’ve been living on planes the last 10 years but @klm always brought me home safe. @arminvanbuuren

22 27


Reisburo Actueel

Focus op Australië en Nieuw-Zeeland bij Kuoni Kuoni brengt in de maanden maart en april de bestemmingen Australië & Nieuw-Zeeland extra onder de aandacht. In deze periode ontvangen klanten een korting van € 100 per boeking op een aantal autoreizen in Australië en Nieuw Zeeland. Voor alle groepsreizen in Australië en Nieuw Zeeland geldt een korting van 20% tot 25% per persoon, mits de boeking is gemaakt in de maand maart. Actie voor de reisagent Zin om Nieuw-Zeeland met eigen ogen te ontdekken? Dan is dit je kans! Maak zo veel mogelijk boekingen naar zowel Nieuw-Zeeland als Australië in de maanden maart en april en maak kans op een 19-daagse autoreis voor twee personen door Nieuw-Zeeland, inclusief vlucht met Malaysia Airlines. Lees alle informatie over deze actie op www.kuoni.nl/ agenten.

Foto: Flickr.com/JennyHuang

Oad Wintersport 2012-2013 boekbaar De eerste accommodaties voor de wintersport van volgend jaar zijn boekbaar bij Oad Reizen. Gasten

die zeker willen zijn van een kamer of appartement, kunnen bij Oad terecht.

Speciaal reisagententarief op droomcruises van Star Clippers Reisagenten inclusief partner, die dromen van een onvergetelijke cruisereis naar prachtige bestemmingen, kunnen 30 dagen voor vertrek een speciaal tarief aanvragen bij Star Clippers. Varen met een Star Clippers zeilschip is meer dan een cruise ervaring, door het aanleggen in kleinere havens,

maken reizigers ook kennis met vele culturen. Mail marjolein.vanreenen@ starclippers.com voor info.

Special tarief

De speciale tarieven op aanvraag gelden onder anderen voor de volgende cruisereizen: • Zeven dagen Middellandse Zee of Baltische zee voor € 650 per persoon per week. • Zeven dagen Caraïben of Costa Rica voor € 590 per persoon per week.

Kijkend bij een reisbureau, waar een man door een vrouw met computer geholpen wordt, zie ik allemaal ‘computer says no’-taferelen voor me. @jhogervorst

28

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

Studiereizen in beeld Op weg naar... Februari * 16-18: Malaga, TUI, inschrijving gesloten. * Maart - 2-10: Zuid-Afrika, TUI, inschrijving gesloten. - 6-11: Curacao & Aruba, TUI, inschrijving gesloten. - 9-16: Zuid Afrika, Eastern Cape, de Jong Intra Vakanties, inschrijving gesloten. - 13: City Xperience, Oad Reizen, inschrijving gesloten. - 13-15: Praag, TUI, inschrijving gesloten. - 15-19: Egypte, TUI, inschrijving gesloten. - 17-25: Namibië, de Jong Intra Vakanties, inschrijving gesloten. - 21-28: Argentinië, Travel Trend. Inschrijving gesloten. - 23: Istanbul, Isropa, € 150, inschrijven via salesinfo@isropa. nl.

- 2 4-28: Combi Parijs & Kanaaleilanden, Sunair, inschrijven tot uiterlijk 20 maart, € 199. * April - 1-5: New York City, de Jong Intra Vakanties, inschrijving gesloten. - 4: Dagje Parijs i.s.m. NS Hispeed, de Jong Intra Vakanties, inschrijving gesloten. - 23-25: Disney Stars live Experience 2012, Oad Reizen, € 75, schrijf je in via de agentensite van Oad Reizen vóór 10 maart. * Mei - 6-10: Speciale 40+ studiereis, Italië, de Jong Intra Vakanties, inschrijving gesloten. - 10-13: Mallorca, TUI, € 200, inschrijving gesloten. - 10-14: Dominicaanse Republiek, TUI, € 350, inschrijving gesloten. - 13-15: Europapark, Oad Reizen, € 75, inschrijven tot uiterlijk 26 maart.

Reisburo Actueel nu ook op je iPad & iPhone!

- 1 4-18: Azoren, TUI, € 295, inschrijving gesloten. - 18-21: Macedonië, TUI, € 200, inschrijving gesloten. - 20-24: Malta, de Jong Intra Vakanties, inschrijving gesloten. - 22-29: Rimini & Venetië, TUI, € 295, inschrijving gesloten.

door de wijk Quartier Latin op het programma. * Barcelona

Terug van weggeweest... * Parijs Met de Thalys reisden van 10 tot en met 12 februari twintig Arkereisagenten naar Parijs. Tijdens een fietsexcursie werden alle prachtige highlights van de stad bekeken en ook stond er een wandelexcursie

Van 10 tot en met 12 februari bezochten negen reisagenten met Arke deze bruisende stad aan de Middellandse Zee. Barcelona is heel geschikt als city bestemming, in de zomer én in de winter. Lekker weer, een prachtig zandstrand, bijzondere musea, parken en gebouwen en heerlijk eten en drinken. Ook nieuws voor deze rubriek? Mail reisburo@t-en-s-productions.nl.

HI: extra info-avonden West-Amerika Holland International heeft wegens het grote aantal aanmeldingen twee extra informatieavonden West-Amerika ingepland. De informatieavonden beginnen om 17.30 uur met een hapje en een drankje. Om 19.30 uur zullen de presentaties van start gaan. Deze duren tot 22.00 uur. Inschrijven Californië, Arizona, Utah en Nevada komen tijdens deze informatieavonden uitgebreid aan bod waarbij advies wordt gegeven over de beste reiscombinaties en pakketreizen. Informatie over de Nationale Parken, Las Vegas, Los Angeles,

de stranden van Baywatch en the ‘streets of San Francisco’ ontbreekt uiteraard ook niet. Inschrijven kan via TUI Online.

Data

Maandag 2 april, Holland Casino Rotterdam Dinsdag 3 april, Holland Casino Utrecht Woensdag 4 april, Holland Casino Amsterdam Dinsdag 10 april, Van der Valk Drachten Woensdag 11 april, Eindhoven (precieze locatie volgt z.s.m.)

Kuoni deelt uit!

Ga snel naar www.reisburoactueel.nl Studie Buro Scandinavia en Britain Buro Scandinavia en Buro Britain organiseren in samenwerking met Stena Line studiereizen naar Zweden, Noorwegen en IJsland. Tijdens de studiereizen worden

cultuur en natuur met elkaar afgewisseld. Uiteraard ontbreekt het actieve gedeelte ook niet. Om je in te schrijven surf je naar www. buroscanbrit.nl/agent.

Kuoni deelde onlangs reischeques uit aan de best boekende Thomas Cook Travel Shops. Dit naar aanleiding van hun behaalde omzet in een bepaalde periode. De drie beste kantoren hebben een Kuoni reischeque ontvangen ter waarde van € 500 tot € 1250. In de wacht Uiteindelijk heeft Thomas Cook Travel Shop Tiel de Kuoni reischeque van € 1250 in de wacht gesleept. Mede doordat de collega’s Nicole en Inge een prachtige Kids in Afrika reis bij Kuoni hebben ondergebracht.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Nicole Nuyens die de Kuoni reischeque ontving uit handen van Patrick Goorhuis, Sales & Marketing Executive Retail bij Kuoni. Op de foto ontbreekt Inge Veens.

29 22 13


Reisburo Actueel

Reisburo Actueel nu ook op je iPad & iPhone!

Ga snel naar www.reisburoactueel.nl Improve Communication Network aan de slag voor Belambra Improve Communication Network in Amsterdam is aangezocht door Backstage Communication in Brussel om in Nederland de PR belangen te behartigen van Belambra, de exploitant van vakantieclubs in Frankrijk. Dit hebben Olivier Duquaine van Backstage Communication en Ocky Wiemeyer van Improve Communication Network bekend gemaakt. Het gaat hierbij om een samenwerkingsverband ten behoeve van de grootste organisatie in Frankrijk op het gebied van vakantieclubs voor zomer- en wintervakanties en is gericht op PR en marketingcommunicatie. Belambra biedt in totaal 58 vakantieclubs in Frankrijk voor gezinsvakanties, aan zee of in de bergen. Men kan vol pension reserveren, half pension of gewoon huur. Kinderen van drie tot zeventien jaar worden opgevangen door teams van professionals gedurende de gehele dag of slechts voor enkele momenten.

30

Verheugd Olivier Duquaine, oprichter en directeur van Backstage Communication, kijkt uit naar de samenwerking. “Een lokale partner is in communicatie steeds een absolute meerwaarde. Wij hopen dan ook dat door de samenwerking met Improve Communication Network onze klant Belambra meer bekendheid zal verkrijgen. Improve heeft in Nederland alleszins zijn sporen verdiend als PR bureau in de reissector en wij zien dan ook mooie resultaten tegemoet.” Ocky Wiemeyer, partner/oprichter van Improve Communication Network: “Wij zijn verheugd om ons samen met Backstage in te zetten ten behoeve van Belambra. Het is een zeer professionele organisatie met een enorme keuze aan locaties en bestemmingen. Ik verwacht dat veel Nederlanders, die een heerlijke gezinsvakantie willen vieren in Frankrijk, de weg naar de vakantieclubs van Belambra gaan vinden.”

Maleisië benoemt 4000 taxichauffeurs tot ‘ambassadeurs’ Maleisië gaat in totaal 4000 taxichauffeurs in Kuala Lumpur en omstreken aanstellen als ambassadeurs om het land en haar serviceindustrie te promoten. De maatregel is een direct gevolg van klachten van toeristen over de taxichauffeurs in Maleisië en is onderdeel van een grote campagne om in 2012 36 miljoen toeristen naar Maleisië te trekken, die gezamenlijk voor een omzet moeten zorgen van € 42 miljard. Verwachting Taxibedrijven worden verzocht chauffeurs aan te wijzen, die deze speciale rol op zich kunnen nemen. Voorwaarden zijn dat de taxi schoon is, de chauffeur voldoende communicatie- en taalvaardigheden bezit en dat er in de taxi niet gerookt wordt. De 4000 door een speciale commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van taxibedrijven, het Ministerie van Toerisme en het nationale transportorgaan van Maleisië, te selecteren chauffeurs worden getraind om de juiste boodschap over het land door te geven

Foto: Flickr.com/bigpresh

en moeten hiervoor een speciale cursus volgen. De cursus wordt gegeven aan groepen van honderd taxichauffeurs. Dit project gaat medio maart van start. Gedurende een periode van zes maanden na de start van het initiatief wordt gekeken of de taxichauffeur aan de verwachting van het Ministerie van Toerisme voldoet.

Gegarandeerd vertrek Peking Express 30 april Er zijn nog plaatsen beschikbaar op de Peking Express reis van Tiara Tours met vertrek op 30 april. Deze groepsreis gaat over de Trans Siberische Spoorlijn en volgt het traject van onze Trans Baikal Express van Moskou naar Beijing. De reis gaat gegarandeerd door én bij tien deelnemers gaat reisspecialist Danny mee om de reis te begeleiden. Hij staat reizigers bij waar nodig en geeft extra informatie over de reis, het programma en de bestemmingen.

af door de desolate Gobiwoestijn en het ruige Chinese berggebied om vervolgens zelf over de Chinese Muur te wandelen.

Onderweg…. Tijdens deze fascinerende 15-daagse groepsreis bezoek je de drie hoofdsteden van Rusland, Mongolië en China. Van de gouden koepels in Moskou, langs eindeloze berkenbossen en Siberische dorpjes tot de hoofdstad van Siberië, Irkutsk. Trein verder vanaf het misschien nog wel bevroren Baikalmeer naar de eindeloze steppen van Mongolië en verblijf in traditionele vilten gertent. Dwaal

Dochterlief aan het knutselen, hartverwarmend! Een reizburo met goede preisen. Waar vind je dit tegenwoordig nog :-) @mbberkenboschs

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

KLM breidt Meet & Seat uit Na de introductie van Meet & Seat op drie pilot routes, is de service vanaf vandaag beschikbaar op tien nieuwe routes: Rio de Janeiro, Buenos Aires, Mexico City, Atlanta, Houston, Los Angeles, Toronto, Johannesburg, Kaapstad en Nairobi. namelijk gebruikt om te netwerken door zakelijke passagiers. Deze tien nieuwe bestemmingen lenen zich hier goed voor”.

KLM lanceerde op 3 februari Meet & Seat en was hiermee de eerste luchtvaartmaatschappij die sociale netwerken in het reguliere vliegproces integreert. Passagiers met een reservering kunnen via hun Facebook- of LinkedIn-account zien wie er nog meer op hun vlucht meereizen. Erik Varwijk, managing director KLM: “De service is ontwikkeld in samenwerking met onze klanten. Na een succesvolle eerste maand merken we dat er behoefte is aan de introductie op nieuwe routes. Meet & Seat wordt voor-

Meet & Seat Passagiers zien de andere Meet & Seat-deelnemers alleen als ze hun Facebook- of LinkedIn-profiel linken met hun vlucht. Ze kunnen bovendien zelf beslissen welke persoonlijke gegevens uit hun Facebook- of LinkedIn-account ze met hun medepassagiers willen delen. Via Manage mijn Boeking kunnen passagiers vanaf 90 dagen tot 48 uur voor vertrek hun stoel kiezen en op een eenvoudige manier contact leggen met hun medereizigers. Meet & Seat is ook al beschikbaar op San Francisco, New York en São Paulo. KLM zal binnenkort nog meer intercontinentale routes toevoegen.

Disneyland Paris viert twintigste verjaardag Disneyland Paris viert vanaf 1 april 2012 haar twintigste verjaardag waarvoor gloednieuwe shows en parades op het programma staan, waaronder de nieuwe parade Disney Magic on Parade. Sinds de opening op 12 april 1992 hebben meer dan 250 miljoen mensen Disneyland Paris bezocht, wat het park tot de belangrijkste toeristenbestemming van Europa maakt. Tijdens het gehele jaar zal het park langere openingstijden hanteren.

ITAC Voorjaarsvergadering De ITAC Algemene Voorjaarsvergadering staat gepland op dinsdag 3 april.

De vergadering begint om 19.30 uur en vindt plaats in ‘De Soester Duinen’ te Soest.

Boek en win een fiets Cycletours wil reisagenten zoveel mogelijk ondersteunen met het vinden van andere fietsliefhebbers, vakantievierders en levensgenieters. op deze fiets. Je hebt de tijd, want meedoen kan tot Koninginnedag 2012. Mail na iedere boeking je naam en het reserveringsnummer naar marketing@cycletours.nl en er gaat een lot in het bakje.

Daarom gaat de touroperator enthousiaste adviseurs belonen door het verloten van een Gazellefiets ter waarde van € 750 onder agenten. Iedere boeking is een lot. Dus hoe meer boekingen hoe groter de kans

En dan zit je op Zaterdag bij het reisbureau te wachten tot n stel oudjes eruit zijn waar ze heen willen... Ga lekker door de weeks joh..... @SebastiaanGruyt

COLOFON Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, Nijmegen Tel: +31(0)24-8200203 E-mail: reisburo@t-en-s-productions.nl Internet: www.reisburoactueel.nl Oplage: 5078 exemplaren Verschijning: 2 keer per maand Verantwoording: Reisburo Actueel is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V. Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

Tom van Apeldoorn Uitgever/Hoofdredacteur

Tj van Apeldoorn Accountmanager

Abonnement Jaarabonnement: € 95.Thuisabonnement: € 85.Studentenabonnement: € 75.Proefabonnement (3 maanden): € 20.Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? Info@reisburoactueel.nl

Sales tj.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl

Vormgeving & DTP: DigiScript, Nijmegen Druk: Van der Wiel & Rosmalen, Arnhem

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ©REISBURO ACTUEEL

Management: t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl tj.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl Redactie t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl a.lutgendorff@reisburoactueel.nl j.buitenhuis@reisburoactueel.nl r.kampman@reisburoactueel.nl

Arjen Lutgendorff Eindredacteur

Judith Buitenhuis Redacteur

Airlines Sales leon@ljcompany.nl Coverfoto: George M. Groutas

Tilly Stroo Smit Redacteur

Robin Kampman Stagiair

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Léon Jansen Airlines Sales

31


Reisburo_actueel_nr5  

Touroperators lopen warm voor Belgrado GDS trainingen zijn niet saai Van der Star ‘Qenner’ tegenaan Magisch Lapland 8 maart 2012 Hét praktis...