Page 1

Reisburo Actueel

Oktober * Holidaycars.com lanceert vernieuwd partnerprogramma. * De Globe Reisburogroep neemt de Veenendaalse vestiging van Reisburo Ad Bos over. * Twee vestigingen van Toerkoop Estee Reisbureaus sluiten zich aan bij VakantieXperts. * Reisburo Katwijk sluit zich aan bij VakantieXperts. * Reisburo Ad Bos Wijk bij Duurstede en Rhenen sluiten zich aan bij VakantieXperts. * Op de SS Rotterdam wordt voor de vierde keer de See America Workshop georganiseerd. * Het ANVR Congres 2011 in Boedapest met als thema ‘Reizen 3.0’ wordt bestempeld als één van de best ooit. * Finbar Hage vertrekt als Regional Director E-commerce Nederland en Belgie bij Thomas Cook naar de Rabobank. 3 november 2011

Agenten kleuren rood Reisburo_actueel_nr21.indd 1

Back on track voor reisagent

Reisburo Ac tue el

Branche in shock om Nijenhuis

HI lanceert cruisebrochure

ANVR Congres: Lovende reacties 27-12-11 10:01

‘‘Toon verantwoordelijkheid’’

Reisburo_actueel_nr22.indd 1

Hét praktisch vakblad voor de reisbranche 20e jaargang, nr. 23

17 november 2011

Reisburo Ac tue el

Hét praktisch vakblad voor de reisbranche 20e jaargang, nr. 22

20 oktober 2011

Reisburo Ac tue el

Hét praktisch vakblad voor de reisbranche 20e jaargang, nr. 21

‘‘Sudtours kiest voor Emotioneel afscheid het reisbureau’’ van Martinair 27-12-11 10:02

December * De ANWB neemt Cruise Travel over. * D-reizen lanceert het Flexpakket, veel touroperators reageren met eenzelfde soort pakket. * Select Voyages failliet. * Jörg Esser wordt de nieuwe CEO van Thomas Cook Nederland, Susan Duinhoven gaat de leiding geven aan Thomas Cook West-Europa. * De Jong Intra Vakanties tekent een meerjarenovereenkomst met Amadeus. * TSI Solutions wordt officieel failliet verklaard en maakt een doorstart als TSiTix. * Reisburo Actueel brengt in samenwerking met Corendon ‘Reisburo Report’ uit. De eerste editie gaat over Noord-Cyprus. * De Oad Winter Xperience in Fügen (Oostenrijk) is een groot succes. * Don Kaspers (Toerkoop) verkast naar de RTK Reisburo Groep. * Oprichter van de Sundio Group Joost Romeijn koopt alle aandelen terug en is weer voor de volle 100% eigenaar van het bedrijf. Arjen Lutgendorff

Volop beleving op Oad’s Aruba Xperience

Cruise Class: doelgroep Reisburo_actueel_nr23.indd 1

November * Franchisenemer bij Thomas Cook Diana van den Berg stapt over naar VakantieXperts. * Sudtours is niet langer online boekbaar en kiest daarmee voor het reisbureau. * De Globe Reisburogroep wordt uitgebreid met vijf Toerkoop Estee Reisbureaus. * ArkeFly start haar operatie op Puerto Vallarta en Zanzibar. * De Twentsche Reis Sociëteit wordt georganiseerd in Amsterdam. * Holland International, de Jong Intra, Buro Scandinavia en Buro Britain presenteren hun nieuws voor het zomerseizoen 2012 te water tijdens de TIP Dagen. * Color Line viert haar 50-jarig bestaan. * Transavia.com viert haar 45-jarig bestaan. * ArkeFly breidt haar vloot uit met een Boeing 767-300ER. * De Weense avond met Sunair en Austrian Airlines in Kookfabriek Amsterdam is een groot succes. * Reisburo Bart Limburg in Nijmegen treedt toe tot TravelXL. * Het laatste stenen reisbureau op Texel, de Arke-winkel in Den Burg, sluit haar deuren. * De ‘Expeditie Cyprus’, georganiseerd door het Cypriotisch Verkeersbureau en Cyprus Airways blijft onverminderd populair. * Ruim 100 reisagenten genieten van een Zuid-Afrikaanse maaltijd tijdens de Zuid-Afrika Dinner Workshop die Reisburo Actueel organiseert in samenwerking met South African Tourism en South African Airways. * Airberlin start vanuit Duitsland rechtstreekse vluchten op Curaçao. * Thomas Cook gidspresentatie van Neckermann en Vrij Uit in Marsa Alam goud waard.

Ontdek Duitsland

Hét praktisch vakblad voor de reisbranche 20e jaargang, nr. 24

1 december 2011

Zomernoviteiten deel 1

Emirates blij met Nederland 16-11-11 11:54

Verrassend Vallarta

Heerlijke Dinner Workshops

Hét praktisch vakblad voor de reisbranche 20e jaargang, nr. 25

15 december 2011

Reiziger nóg bewuster

Reisburo A ct ueel

September * Frank Christant verlaat Thomas Cook als directeur Thomas Cook Retail/ Travelshops. * Mirelle Bergenhenegouwen verlaat Odysseus na ruim 11,5 jaar. * Kuoni vliegt samen met verschillende Star Alliance members met Nederlandse reisagenten naar de USA om Texas te verkennen. * KLM nodigt reisagenten uit voor de Jij&KLM Open Borrel. * TUI Nederland lanceert een eigen gay-label onder de naam ‘Arke4Men’. * HEMA stapt opnieuw in reizen. * Reisburo Aloha meldt financieel onvermogen bij de SGR. * Familiebedrijf Sijpkes Reisburo gaat failliet. * Thomas Cook Nederland verkoopt al haar 100 reisbureaus aan de Duitse RTK-groep. * In de Verenigde Staten wordt Google Flights gelanceerd. * Ruim 90 reisagenten bezochten de jaarlijkse familiedag van Sunair, dit jaar in Duinrell. * ArkeFly verwelkomt op Schiphol haar miljoenste passagier. * Sudtours laat de Nederlandse reisagent kennismaken met Dubai tijdens meerdere presentatie-avonden. * Sunny Cars neemt een selecte groep van 27 topagenten mee op de Smile Society studiereis naar de Algarve. * TUI Nederland laat 140 reisagenten kennismaken met één van de nieuwe winterbestemmingen van Arkely; Dubai. * Ruim 300 genodigden wonen het congres Symposium Travel 3.0 bij in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam.

*R  eisburo Nijenhuis wordt failliet verklaard. TUI neemt vijf van de in totaal elf reisbureaus over. * Schiphol ontvangt haar miljardste passagier. * Positieve berichten vanuit de cruisesector tijdens de DCC Roadshows. * Holland International presenteert tijdens de dagtrip naar Venetië aan boord van de ms Nieuw Amsterdam van de Holland America Line haar nieuwe brochure ‘Cruises’. * ArkeFly maakt bekend dat het vanaf juni 2012 op Las Vegas gaat vliegen. * Faillissement voor Amsterdam Airlines. * Martin Schröder en collega’s nemen afscheid van de passagiersvluchten van Martinair. * TravelXL lanceert haar nieuwe concept voor mobiele Travelplanners ‘TravelXL@Home’. * Corendon Dutch Airlines voert haar eerste vlucht uit op Eilat.

Reisburo Ac tue el

Claim Service. *C  ruise Travel viert haar 25-jarig jubileum en organiseert voor de negende keer de Cruise Beurs. * Familiebedrijf Thomas Cook Reisbureau Van Duin uit Veenendaal gaat failliet. * Arian van Hoof overlijdt op 47-jarige leeftijd, hij werkte onder andere bij K-Tours, Sky International Tours en was oprichter van Vakantiediscounter. Van Hoof stond van 1993 tot 1996 aan de wieg van vakblad Reisburo Actueel. * Reisburo Actueel start in samenwerking met Jobs in Travel met het aanbieden van vacatures voor de reisbranche via www.reisburoactueel.nl/ vacatures. * Hans Schenk wordt benoemd tot directeur Interhome UK & Ireland. * De afscheidscampagne van Martinair: gratis tickets voor Martins. * Vienny by Night, georganiseerd door Austrian Airlines in samenwerking met Reisburo Actueel is een groot succes. * Thomas Cook presenteert in samenwerking met Sebastiaan Labrie als speciale gast haar noviteiten voor de winter 2011-2012. * Oad Reizen presenteert samen met prinses Maxima de winternoviteiten 2011-2012. * Odysseus stopt SGR-lidmaatschap en lanceert Odysseus FM.

‘‘KLM gaat de strijd aan’’

Reisburo_actueel_nr24.indd 1

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Flex 27-12-11 10:03

Reisburo_actueel_nr25.indd 1

Goud

Reporters 27-12-11 10:03

21


Reisburo Actueel

ANVR wijst Groupon op regels De ANVR heeft een klacht ingediend bij de Reclamecode Commissie tegen Groupon over de wijze van verkoop van tickets op hun website. De reden is, dat Groupon onder de kop “€ 29 retourvlucht” een aanbieding doet, maar pas in de voorwaarden vermeld dat de consument er nog € 50 tot € 200 aan taxen en toeslagen bij moet rekenen. Reeds eerder, in oktober, adverteerde Groupon op deze wijze. Ook toen is door de ANVR hiertegen scherp geprotesteerd. Het betrof toen een actie met een zeer beperkte loopduur. De actie wordt nu echter herhaald en duurt ook langer. De ANVR dient de klacht in, omdat Groupon met een prijs adverteert waarvoor de retourvlucht niet kan worden geleverd. Dit is volgens de ANVR in strijd met de algemene reclameregels, omdat misleiding van de consument niet is toegestaan. Daarnaast vereisen de bijzondere reclameregels t.w. de Reclamecode Reisaanbiedingen, dat prijzen worden geadverteerd inclusief de op het moment van publicatie bekende vaste en onvermijdbare kosten. De Reclamecode Commissie ziet hier op toe. Groupon is door de ANVR nogmaals gewezen op deze regelgeving, maar volgt deze desondanks niet op en handelt daarmee in strijd met de reclameregels. Adverteren Tenslotte is deze wijze van adverteren naar opvatting van de ANVR ook in strijd met Europese regels die specifiek voorschrijven dat vlieg-

22

ticketprijzen inclusief alle toepasselijke belastingen en heffingen moeten worden gepubliceerd. ANVRdirecteur Frank Oostdam: “Klanten zijn op deze wijze drie tot bijna acht keer meer kwijt dan de aanbieding doet vermoeden. Touroperators, luchtvaartmaatschappijen en reisagenten moeten zich aan deze regels houden en worden hierop gecontroleerd. De ANVR acht het onacceptabel dat Groupon zich hieraan onttrekt en heeft dit punt net als vorige maand bij de Consumenten Autoriteit gemeld.”

Tom Horton gekozen tot voorzitter van oneworld De raad van bestuur van oneworld, heeft voorzitter, president en CEO van American Airlines Tom Horton, tot haar voorzitter benoemd. Hij neemt de rol over van Gerard Arpey, van wie hij ook het roer overnam bij de Amerikaanse partner van de alliantie, na het besluit van de heer Arpey om met pensioen te gaan. Tom Horton’s benoeming werd voltrokken tijdens de laatste bijeenkomst dit jaar van de raad van bestuur op het hoofdkantoor in New York. Hij zal gaan fungeren als “eerste onder gelijken” van de CEO’s van de aangesloten luchtvaartmaatschappijen, die oneworld leiden tijdens de grootste expansie in vijf jaar met de toetreding van airberlin, Kingfisher Airlines en Malaysia Airlines in 2012.

Mark Schwab nieuwe CEO Star Alliance Mark Schwab is de opvolger van Jaan Albrecht als CEO van de Star Alliance. Aalbrecht is sinds 1 november jl. Aan de slag gegaan als CEO van Austrian Airlines. Schwab is afkomstig van Star Alliance-lid United Airlines waar hij werkzaam was als Senior Vice President Alliances.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

Barbados terug op de vakantiebeurs Vanwege de groeiende interesse in Barbados op de Nederlandse markt, staat Barbados na een paar jaar van afwezigheid weer op de vakantiebeurs in 2012.

Masterclass ‘In Touch with the Future’ op Dutch Tourism Expo Op 10 januari 2012 organiseren Reiswerk en NHTV internationaal hoger onderwijs Breda een masterclass over Digital Media Concepts op de Dutch Tourism Expo. Hoe gaan innovatieve digitale mediaconcepten de wereld van het reizen veranderen? En welke rol speelt de reisonderneming van nu daar in? Werkgevers, werknemers in de reisbranche en vertegenwoordigers van het toeristisch onderwijs zijn van harte uitgenodigd in de Irenezaal van het mediaplaza om zich te laten meenemen naar de toekomst. Reisonderneming van de toekomst De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Bedrijven beginnen nog maar nauwelijks de invloed van sociale media te begrijpen, of het volgende dient zich al aan. Achterblijven is geen optie, want steeds meer -vaak branchevreemdebedrijven staan te trappelen om mee te doen. Reiswerk en NHTV bieden deze ochtend inspiratie voor het bedrijfsmodel van een reisonderneming in de toekomst. Toekomstvisie Frank Oostdam, directeur van de ANVR en voorzitter van Reiswerk, opent deze ochtend met een doorkijk in recent onderzoek van Reiswerk uitgevoerd door NHTV. In deze Toekomstvisie op Toerisme 2025 staat de gezamenlijke reisbranchevisie centraal van diverse CEO’s van reisondernemingen op allerlei

ontwikkelingen die de reisbranche beïnvloeden. Bijvoorbeeld technologische, economische en politieke ontwikkelingen en klimaatveranderingen. Digital Media Concepts Hans Bouwknegt van NHTV dompelt het publiek vervolgens onder in de technologische ontwikkelingen. Hij schetst een confronterend toekomstbeeld aan de hand van digitale media concepten. En wat betekent die technologie eigenlijk voor de reisprofessional van de toekomst? Digital Media Concepts bestudeert vraagstukken als: Wat is het effect van digitalisering op de samenleving? Hoe kun je de kanalen internet, televisie, games, tijdschriften, radio, en telefonie zinvol inzetten in een creatief concept? En hoe ziet het medialandschap er over tien jaar uit? Stof genoeg om over door te praten, daarom is er natuurlijk een netwerkmoment met een drankje en een hapje. Organisatie De bijeenkomst van Reiswerk en de NHTV vindt plaats in de Irenezaal van het Mediaplaza. Gasten zijn welkom vanaf 10:30 uur en de bijeenkomst eindigt om 13:00. Aanmelden is verplicht. Meer informatie en de aanmeldmogelijkheid is te vinden op www.reiswerk.nl.

Unigarant behaalt keurmerk klantgericht verzekeren

Barbados heeft een groei meegemaakt van 9,2% op de Nederlandse markt ten opzichte van vorig jaar. Gezien de huidige marktomstandigheden een zeer goed resultaat. In heel Europa doet Barbados het trouwens erg goed, in Italië en Frankrijk bijvoorbeeld bedraagt de groei 11,2% en 28,1%. Twaalf Mede dankzij deze groei kregen ook steeds meer touroperators interesse in Barbados. In 2011 zijn er drie touroperators bijgekomen, namelijk FOX Vakanties, Q-International en Silverjet. Met deze drie touroperators aan het lijstje aanbieders toegevoegd zijn er nu in totaal twaalf

Nederlandse touroperators die Barbados aanbieden. Actief Dat Barbados steeds populairder wordt in Nederland komt niet alleen door het prachtige eiland zelf. Barbados wordt namelijk sinds begin dit jaar ook vertegenwoordigd op de Nederlandse sociale media kanalen. Het verkeersbureau van Barbados is actief op de sociale netwerken Facebook en Twitter. Op allebei de netwerken worden fans en volgers op de hoogte gehouden van actueel nieuws, leuke weetjes en aanbiedingen. Informatie De groeiende interesse heeft ervoor gezorgd dat Barbados in januari 2012 weer aanwezig is op de Vakantiebeurs met een stand in de zogeheten ‘Caribbean Village’. Bezoekers kunnen hier terecht voor praktische informatie, voor al hun vragen en ook voor de nieuwe Nederlandstalige brochure. Dit is de eerste Nederlandstalige brochure van Barbados met de belangrijkste ins & outs en geeft alvast een goed beeld van Barbados.

Corendon zet vol in op Eindhoven en Brussel Voor 2012 zet Corendon nog meer in op de Belgische markt, met tal van nieuwe bestemmingen vanuit Brussel en Eindhoven met tevens een verhoogde capaciteit. Corendon vliegt vanaf het voorjaar 2012 vanaf Brussel twee keer per week op Dalaman. Hiervandaan kunnen gemakkelijk Turkse badplaatsen als Marmaris, Dalyan en Fethiye aan de westkust bereikt worden. Niet alleen vanuit Brussel, maar ook vanuit Eindhoven vertrekken elk jaar heel wat Belgen met Corendon op reis. Naast de dagelijkse vluchten op het Turkse Antalya en de twee wekelijkse vluchten op Bodrum, biedt de touroperator vanaf volgend jaar ook wekelijkse vluchten naar Macedonië, Kreta en Istanbul. Vanuit Brussel zet Corendon extra vluchten in op Noord-Cyprus en Turkije (Antalya, Bodrum). Vanaf 2 april gaat elke maandag een

vlucht naar Cyprus vanuit Brussel. Op dinsdag, vrijdag en zondag gaat de vlucht naar Bodrum. Op Antalya wordt dagelijks gevlogen vanaf Eindhoven en op maandag, woensdag, donderdag en zondag vanaf Brussel. Nieuw voor 2012 zijn de vluchten op Tunesië vanuit Zaventem. Corendon werkt daarvoor samen met Tunis Air. De eerste vlucht staat gepland op 31 maart 2012. De vluchten vertrekken op dinsdag en zaterdag.

Unigarant heeft het Keurmerk Klantgericht Verzekeren behaald. Dit kwaliteitskeurmerk, uitgegeven door de Stichting toetsing verzekeraars, stelt strenge eisen aan voor de klant begrijpelijke en heldere informatie en voorlichting, zorgvuldige en voortvarende dienstverlening, goede telefonische bereikbaarheid, onderzoek naar klanttevredenheid en een eigen kwaliteitsbeleid en kwaliteitsmanagement. Gert Jan Westerman, Directeur Verzekeringstechniek van Unigarant, is verheugd met de toekenning van het keurmerk: “Het is een beloning voor onze medewerkers en het geeft zekerheid richting onze tussenpersonen en verzekerden.

Unigarant hecht groot belang aan het bieden van transparantie en zekerheid. De positieve rapportage van de Stichting geeft aan dat we op vele gebieden goed scoren en dat willen we ook in de toekomst blijven doen.”

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

23


Reisburo Actueel

LAAX: Grenzeloos wintergenot Laax is puur belevenis, trendy, jong en dynamisch, eerlijk en innovatief en biedt hoge kwaliteit tegen een uitstekende prijs met ongelimiteerde mogelijkheden voor wintersporters. TUI Nederland nodigde met haar partners Zwitserland Toerisme, Swiss Travel System en Swiss Airlines International, circa 50 reisagenten uit naar dit trendy lifestyleresort. Op hoog niveau maakten de reisagenten kennis met Graubünden en haar fantastische wintersportgebied. Zwitserland is dé bestemming voor levensgenieters. Wie houdt van design, trends, lekker eten, sportief is en liefhebbers van wellness, natuur en cultuur kunnen hier genieten van een uitstekende vakantie. Of het nu overnachten in het hooi bij de boer, of slapen in een luxe wellness hotel is, Graubünden biedt voor verschillende budgetten pure klasse in de zomer- en wintermaanden.

24

Verbindingen De afstand naar Laax is relatief klein, slechts 900 kilometer of op circa één uur vliegen van Amsterdam naar Zürich met bijvoorbeeld Swiss Airlines International. Deze luchtvaartmaatschappij vliegt dagelijks van Amsterdam naar Zürich vice versa en biedt scherpe concurrerende tarieven met lowcost carriers, waarbij alle services zijn inbegrepen. Swiss Travel System biedt een perfect netwerk aan treinen en bussen in directe verbinding met de luchthavens. Reisagenten kunnen voor de klant van te voren de Swiss Pass boeken bij Holland International. Goed om te weten is dat kinderen

tot zestien jaar hiermee binnen Zwitserland gratis kunnen reizen met het openbaarvervoer. Paradijs Bij aankomst in hotel Laaxerhof wacht de deelnemers een gastvrije ontvangst door de Nederlandse eigenaar, familie van Pelt. Naast een uitstekende keuken en een sfeervolle bar beschikt het hotel over een zeer bijzondere wijnkelder. Een privé collectie aan wijnen ter waarde van ten minste een nieuwe Rolls-Royce. In de zomer organiseert Hotel Laaxerhof wandel- en fietsactiviteiten. ’s Winters skiles. Het hotel ligt aan de piste en op circa 150 meter van de oefenwei. TUI Nederland verzorgde wederom een uitstekend verzorgd programma. Drie dagen lang ontbrak het de deel-

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

nemers aan niets. Verschillende programma’s werden aangeboden om zelf Graubünden op zijn mooist te beleven. Bij Intersport werden de ski’s en schoenen gepast in het centrum op circa één kilometer afstand van het nieuwe wintersport dorp. Holland International biedt in haar brochure het “ skipakket” waarbij tegen 15% korting van te voren skimateriaal gereserveerd kan worden bij Intersport. Drie dagen lang konden de liefhebbers volop skiën en boarden, genieten van de prachtige Zwitserse bergen en de “strakke” skileraren van Skischule Flims, Laax, Falera. Laax is de perfecte, sneeuwzekere , vier sterren bestemming voor zowel de gevorderde- als de beginnende wintersporter met maar liefst 220 kilometer aan pistes en vier snowparks, maakt dit het


Reisburo Actueel

gebied tot een paradijs voor jong en oud. Maar liefst 70 % van de pistes ligt tussen de 2000 en 3000 meter hoog. Met Europa’s grootste halfpipe en de eerste freestyle indoor hal, the Freestyle Academy maakt dit het gebied tot een van de beste freestyle resorts in Europa. Een paradijs waar gezinnen makkelijk kunnen ontspannen en een vakantie vol belevenissen doorbrengen. Terwijl de kleintjes in het sneeuwwonderland op een speelse manier leren skiën, ontdekt de freestylejeugd de snowparks. Op de brede pistes in het sneeuwzekerste winter resort van Europa komen beginners en uitblinkers aan hun trekken. Alternatief Voor wie niet kon of wilde skiën was een door Graubunden Toerisme en Zwitserland toerisme een alternatief programma samengesteld. Heerlijk genieten in Chur, het pittoreske Disentis met zijn bijzondere klooster en de plaatselijke

bierbrouwerij. Voor deze groep werd de wintersportstudiereis afgesloten met een prachtige winterwandeling door Laax en een romantische rondrit per koetsje. Tijdens de presentaties hield Corinne Genoud, directrice Zwitserland Toerisme, een prachtig betoog voor een vakantie in Zwitserland in zowel de zomer als de winter. Via de website myswitserland.com kunnen er vele gratis app’s met handige weetjes voor diverse smartphones worden gedownload waaronder ook de Swiss Snow App. Judith Koller, liet zien dat het “dorp” Rocksworld in Laax uniek is en alles onder één “dak” biedt zowel in de zomer als de winter, puur gemak. Rocksworld bestaat uit luxe design appartementen, trendy restaurants en shops, bars met lounge muziek en terrassen. Trend Jacques Crijnen, manager product overland TUI Nederland

bracht, naast informatie over het wintersport product van Holland International, de nieuwe VakantieOmruil-Garantie voor zomer 2012 onder de aandacht. Met ingang van 12 december kunnen klanten een geboekte vakantie tot tien weken voor vertrek kosteloos omboeken naar een andere bestemming. Meer informatie hierover is terug te vinden op TUI Online. De trend in wintersport is op dit moment een dalende markt maar nog steeds wel circa één miljoen wintersporters waarvan 50% via de reisbureaus wordt geboekt. Tip; Vraag aandacht via de reisbureau website voor de grotere accommodaties, het luxer segment, want dit wordt veelal via de reisbureaus geboekt, op internet gezocht en het verkoopt en zorgt voor voldoende wintersportkennis op kantoor. Voor actieve en innovatieve reisbureaus is er zeker een inhaalslag te maken op wintersportgebied. Het begint al bij de klant die zijn zomervakantie boekt op het

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

reisbureau. Vraag gerust naar zijn plannen voor de winter. Laat die 500.000 paxen niet liggen en haal ze opnieuw naar je toe is dan ook de boodschap van de inkopers van Holland International. Dak er af De studiereis werd afgesloten op ludieke wijze, speciaal voor TUI Nederland werd de gondel geopend en barstte boven op de berg het feest los met “vaste wintersportreis zanger” Mike. Het dak ging eraf en voor de mooiste Heidi en Peter was er een prijs. Aria Verwolf van reisbureau Weeren won de eerste prijs voor de mooiste Heidi, Sandra Smorenburg van HI Reisbureau Breukelen was de allermooiste Peter en Frank Visch en Josina Roeland van Regio Reisburo Gorcum hadden de jury omgekocht en eindigden op de derde plaats.

Tilly Stroo-Smit

25


Reisburo Actueel

Win een verblijf in het nieuwe Grand Hyatt New York Wil jij de luxe van Hyatt zelf een keer ervaren? Kom dan naar de stand van Hyatt op de Vakantiebeurs en lever je visite kaartje in. Je maakt dan kans op twee overnachtingen inclusief ontbijt in het geheel vernieuwde Grand Hyatt New York. Je vindt ons in het Discover America Paviljoen (Hal 1, standnr. B085). Ben je niet in de gelegenheid om naar de Hyatt stand op de vakantiebeurs te komen? Stuur dan een email met de reden waarom jij New York en het nieuwe Grand Hyatt wilt beleven naar: benelux@ hyatt-sales.com. De winnaar krijgt eind januari persoonlijk bericht.

26

Vier Hyatt hotels in New York Hyatt heeft momenteel vier luxe hotels in New York City: Grand Hyatt, Andaz 5th Avenue, Andaz Wallstreet en Hyatt 48 LEX. Over 2 jaar zullen nog 3 Hyatt hotels hun deuren openen in New York waardoor het totaal aan Hyatt hotels op 7 komt. Recentelijk is het Grand Hyatt opnieuw geopend na

een ingrijpende verbouwing van $130 miljoen. Alle 1306 kamers, de lobby, New York Central restaurant en alle meetingrooms zijn volledig renoveerd. Het hotel is ideaal gelegen direct naast Grand Central Station en op 5 minuten loopafstand van 5th Avenue. De perfect lokatie om Manhattan te ontdekken. 50% agentenkorting op Hyatt hotels & resorts! Relaxen aan het witte strand op Curacao? Weekendje shoppen

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

in New York? Genieten van Balinese gastvrijheid? Boek dan via onze agentenwebsite een Hyatt hotel of resort met kortingen die oplopen tot wel 50%. Dus ben je geen winnaar, maar wil je wel in een Hyatt hotel overnachten? Kijk dan op onze agenten website: http://www.hyatttravelagents.com/. Meld je vandaag nog aan en zoek en boek Hyatt hotels voor jezelf met veel korting. Heb je vragen over Hyatt Hotels & Resorts? Mail dan naar benelux@hyatt-sales.com


Reisburo Special

Programma DTE Beide dagen van de Dutch Tourism Expo is voor het eerst de hypermoderne Polar Room op de eerste verdieping van het Jaarbeurscomplex in gebruik voor zakelijke ontmoetingen, presentaties en de persontvangst. Ook de officiële opening van de Dutch Tourism Expo staat hier op het programma. De Polar Room vormt het hart van het kenniscentrum Media Plaza.

Dinsdag 10 januari Tijdstip Gehele dag Gehele dag Gehele dag

Locatie Activiteit Beatrixgebouw Spreekuur Calamiteitenfonds stand 07.A100 Vacanceselect.nl proeverijen stand 01.C034 Prijs gooien bij Amsterdam Airport Schiphol Gehele dag stand 01.A074 Target Travel Marketing: Cowboyhoeden gooien, revolver vangen Gehele dag stand 01.A074 Target Travel Marketing: blackjack spelen aan echte blackjacktafel 08:30 - 11:00 Flash Room Mediaworkshops Reizen (voor journalisten) 09:00 - 10:00 stand 03.B042 CBI Ontbijt (op uitnodiging) 10:00 - 13:00 Glow Room Het ZRN Startsymposium (besloten) 10:00 - 13:00 Irene Congreszaal Masterclass Reiswerk & NHTV. Aanmelden vereist via www.nhtv.nl/masterclass2012 11:00 Polar Room Officiële opening 11:00 - 11:45 stand 07.B060 Zoover: How to manage customer reviews 11:00 - 12:00 Hal 11 OntmoetNL: ‘Lekker weg aan Tafel’ 11:00 - 13:00 Prins Claus Foyer Persbijeenkomst Hong Kong Tourism Board (besloten) 11:30 Polar Room Persconferentie en lunch Gastland Kroatië 11:30 stand 07.A027 Presentatie eerste Griekse Glossy Magazine 11:30 - 13:30 Media Arena Persconferentie Dutch Cruise Council 11:45 - 12:15 stand 07.B060 Zoover quiz: Best Travelexpert 12:00 Neon room Perslunch Gezondopreis.nl 12:00 - 13:00 Hal 11 Opening ‘OntmoetNL/Lekker weg in eigen land’ hal 12:00 - 14:00 stand 02.F033 All for Nature Travel, Travel Operator For Tigers 12:30 - 14:00 stand 07.B060 Zoover Lunch 13:00 - 14:00 Hal 11 Vervolg OntmoetNL ‘Lekker weg aan Tafel’ 13:00 - 15:00 stand 08.D010 Openingscocktail Turks Verkeersbureau 13:00 - 18:00 Fluor Room Duits Verkeersbureau 13:30 - 14:00 Polar Room Key Note Speaker NBTC-NIPO Research 13:30 - 15:00 Stand 10.B020 Bijeenkomst ‘Soulfood Serbia’ 14:00 stand 01.D010 Uitreiking Bonaire Promotieprijs 14:00 - 14:30 stand 07.B060 Zoover quiz: Best Travelexpert 14:00 - 14:15 Hal 11 OntmoetNL: presentatie Pleisure World 14:30 Polar Room Aad Struijs Persprijs uitreiking 14:30 - 15:30 Solar room NBTC-NIPO Research: Hoe fit is mijn merk op de reismarkt? 14:30 - 14:50 Hal 11 OntmoetNL: presentatie De Zonnebloem 15:00 stand 01.D080 Wijnproeverij bij Africa Feeling 15:00 - 15:20 Hal 11 Presentatie campagne ‘OntmoetNL’ 15:00 - 15:45 Fluor Room Seminar zum Reiseland Deutschland! 15:00 - 15:45 stand 07.B060 Zoover: How to manage Customer reviews 15:30 Polar Room LBi Lostboys presentatie 15:45 - 16:15 stand 07.B060 Zoover quiz: Best Travelexpert 16:00 - 16:30 Podium Hal 11 OntmoetNL: Hoe wil de pers bediend worden? Presentatie door InHolland en ATCB 16:00 - 16:45 Fluor Room Seminar zum Reiseland Deutschland! 16:00 - 17:00 stand 08.B032 Catalonië: Formula 1 Play Station wedstrijd 16:00 - 18:00 stand 11.D052 Jaarthema Toerisme België Wallonië en Brussel 16:15 Polar Room Skyscanner Travel Report presentatie

16:30 - 16:45 16:45 17:00 - 20:00

Hal 11 OntmoetNL: introductie nieuw portaal Noord-Holland Hal 11 Netwerkborrel, aangeboden door Provincie Noord-Holland en OntmoetNL stand 07.B060 Zoover After Party

Woensdag 11 januari Tijdstip Gehele dag Gehele dag Gehele dag Gehele dag gooien, Gehele dag 09:00 - 14:00 09:30 10:00 11:00 12:00 - 14:00 13:30 14:30 15:00 15:00 18:00 - 22:30

Locatie Activiteit Beatrixgebouw Spreekuur Calamiteitenfonds stand 01.C034 Prijs gooien bij Amsterdam Airport Schiphol stand 07.A100 Vacanceselect proeverijen stand 01.A074 Target Travel Marketing: Cowboyhoed revolver vangen stand 01.A074 Target Travel Marketing: blackjack spelen aan echte blackjacktafel Media Plaza ANVR presenteert: “Changes in Tourism” Polar Room Welkomstwoord door Frank Oostdam, directeur ANVR, (aanmelden verplicht). Polar Room Key Note speech door Stefan Gössling Polar Room Het Familie Kenniscentrum: De 50-plusser in beeld stand 10.B020 Touroperator Workshop Servië Polar Room Tourpress: Inleiding voor buitenlandse marketingmanagers Polar Room Zoover presenteert Online Travel Trends 2012 Flash Room GfK Travelscan: Fact based trends on your destination stand 01.D080 Wijnproeverij bij Africa Feeling Polar Room ANWB Camping Gala

Borrels

10 januari 2012 13.30 - 15.30: Borrel Dutch Travel International (DTI), Hal 8 B046. 14.30: Untamed Wildlife Safaris, stand A009, Hal 3. 15.00 - 17.00: “Sunair’s Champagnetoost”, stand B023, Hal 10. 15.00: Travelessence persborrel Nieuw-Zeeland, stand 01.F142. 15.30: Travelessence persborrel Australië, stand 01.E145. 16.00 - 17.00: Las Vegas get together, stand A108, Hal 1. 16.00 - 18.00: Vakborrel Toerisme Vlaanderen & Brussel, stand 11.E046. 16:00: Persborrel Vacanceselect, stand 07.A100. 16:30: Borrel All for Nature travel & Malawi, stand 03.C068 17.00 - 19.00: South African Tourism, Zuid-Afrika paviljoen, Hal 1. 11 januari 2012 15:30: Afsluitende borrel voor pers en vakbezoek, Polar Room.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

27


Reisburo Special

De Vakantiebeurs 2012 De Vakantiebeurs wordt dit jaar gehouden van woensdag 11 tot en met zondag 15 januari 2012. Voor de branche zelf vindt de Dutch Tourism Expo dit jaar plaats op dinsdag 10 en woensdag 11 januari. De Dutch Tourism Expo, de traditionele vakdag van de Vakantiebeurs, wordt in 2012 uitgebreid naar twee dagen. Dit event vindt plaats op dinsdag 10 januari en loopt door tot en met woensdag 11 januari, parallel aan de eerste consumentendag. De B2B events tijdens de Dutch Tourism Expo zijn uitsluitend toegankelijk voor vakbezoekers en media. Beide dagen is voor het eerst de hypermoderne Polar Room op de eerste verdieping van het Jaarbeurscomplex in gebruik voor zakelijke ontmoetingen, presentaties en de persontvangst. Ook de officiële opening van de Dutch Tourism Expo staat hier op het programma. De Polar Room vormt het hart van het kenniscentrum Media Plaza. De opening van de consumentendagen is op woensdag 11 januari op de beursvloer van de Vakantiebeurs. Het publiek kan hier terecht tot en met zondag 15 januari. Thema van de Vakantiebeurs in 2012 is ‘Een koffer vol ervaringen’. Op de beurs ligt letterlijk ‘de wereld aan je voeten’ en maken de bezoekers een kleurrijke wereldreis in één dag. De Vakantiebeurs telt zo’n zestien voetbalvelden met alle ins and outs over de nieuwste vakantietrends en bestemmingen.

kennissessies bijwonen in de Polar Room. Beursorganisator VNU Exhibitions Europe is in gesprek met een groot aantal leidende partijen, waaronder ANWB en de marktonderzoekbureaus NBTC-NIPO Research en GfK. Het voorlopige vakprogramma wordt in oktober bekendgemaakt. Met de ingebruikname van de Polar Room krijgt de ontvangst van de pers een sterke kwalitatieve impuls en zijn de ontvangstmogelijkheden fors uitgebreid vanwege de ook vanuit de media explosief toenemende belangstelling voor de beurs.

Kennissessies Reisprofessionals kunnen tijdens de Dutch Tourism Expo hoogwaardige

Culturele hoofdstad De Sloveense stad Maribor is in 2012 één van de twee culturele

28

hoofdsteden van Europa. Bezoekers van de Vakantiebeurs kunnen alvast nader kennismaken met deze voor velen onbekende stad. Die is nu vooral bij natuur- en sportliefhebbers geliefd door de Pohorje, het berggebied waar het in de zomer goed en licht wandelen is en avontuurlijk skiën in de winter. Komend

cultuurjaar kunnen Maribor en de vijf partnersteden van de culturele hoofdstad rekenen op nieuwe groepen bezoekers die komen genieten van culturele manifestaties waarvan er liefst 4.000 op het programma zijn gezet. De exposanten van Slovenië in hal 9 van Jaarbeurs Utrecht zijn de experts als het gaat

Kroatië Gastland De Vakantiebeurs is de grootste consumentenbeurs ter wereld op gebied van vakanties en reizen. Bezoekers vinden er alle nieuwste vakantietrends met informatie van vakantie-experts uit alle werelddelen. Kroatië is het Gastland, een status die impliceert dat alle toeristische troeven van deze aangename bestemming in een opvallende, informatieve en feestelijke setting worden gepresenteerd. De organisatie Gezondopreis informeert de bezoekers niet alleen over gezond op reis gaan, maar juist ook om weer gezond thuis te komen. Acteur Sacha Visser, finalist van Expeditie Robinson 2011, opent namens de organisatie Gezondopreis de Dutch Tourism Expo op dinsdag 10 januari om 11.00 uur. Foto: VNU Exhibitions Europe/Vakantiebeurs.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Special Aad Struijs Persprijs

De Aad Struijs Persprijs, de onafhankelijke vakprijs voor het beste Nederlandstalige reisartikel of -programma, wordt op dinsdag 10 januari 2012 voor de vijfde keer uitgereikt tijdens de de Dutch Tourism Expo (DTE), het vakevent van de Vakantiebeurs in Utrecht. Vorig jaar ging deze prestigieuze onderscheiding naar Sander Groen voor zijn artikel Een enkeltje Teheran, verschenen in AD Reiswereld. Uit het grote en gevarieerde aanbod voor de ASP 2011 heeft de jury vijf inzendingen genomineerd. De prijsuitreiking begint om 14.30 uur. De genomineerde auteurs/programmamakers zijn, in alfabetische volgorde: •R  ob Gollin voor zijn artikel Nieuw leven tussen Schelde en dok, gepubliceerd op 7 mei 2011 in de Volkskrant. • Matthijs Meeuwsen voor zijn artikel Uitzicht op Absurdistan, verschenen op 2 april 2011 in AD Reiswereld. • Peter Schoof voor zijn tv-programma Siegfried, uitgezonden op 22 september 2011 door RTV Oost. • Anne Wesseling voor haar artikel Cognac & Charente: dobberen in het paradijs, verschenen in REIZEN Magazine van november2010. • Frank Willemse voor zijn artikel Citytrippen in Bagdad, gepubliceerd op 23 juni 2011 in Het Laatste Nieuws. De maker van de winnende productie krijgt een bronzen sculptuur en een bedrag van 1500 euro.

om informatie over deze festiviteiten, die nauwgezet over de vier jaargetijden zijn verdeeld, en adviseren over de mogelijkheden van een onvergetelijke vakantie in dit aantrekkelijke Zuid-Europese land. Maribor is samen met Guimarães in Portugal culturele hoofdstad van Europa. ‘Hemd van je Lijf’ Onder de naam ‘Hemd van je Lijf’ bundelt Naturisme Federatie Nederland alles op het gebied van naakt recreëren in hal 10. De Vakantiebeurs is ook een feestje voor iedereen die verzot is op watersport. In Hal 3 is het maritieme Cruise-terras waar de liefhebbers zich kunnen laten bijpraten door cruise- en watersport organisaties onder het genot van een heerlijk hapje en drankje. Ook is de spectaculaire wagen van het Nuon Solar Team op de beurs te bewonderen. Het team van de TU Delft werd onlangs op de World Solar Challenge 2011 in Australië tweede. En de avondopening ‘Vakantiebeurs by Night’ op vrijdag belooft een onvergetelijke ervaring te worden. Met sfeervolle fakkels bij de entree, windlichten, kaarsjes en waxinelichtjes, kortom, een event met meer sfeer en elan dan ooit, om nooit te vergeten. Het Christelijk Vakantieplein is een zelfstandig evenement op vrijdag 13 en zaterdag 14 januari in de aparte hal 5 tijdens de Vakantiebeurs en is volledig gericht op een brede Christelijke achterban. Fotografie De vele amateur- en hobbyfotografen die hun herinneringen van onderweg graag digitaal vastleggen krijgen nieuwe impulsen voorgeschoteld op ‘Reizen & Fotografie’, een nieuw segment op de Vakantiebeurs van 11 tot en met 15 januari 2012. Een deel van hal

10 van Jaarbeurs Utrecht is voor dit nieuwe initiatief gereserveerd. De bezoekers maken kennis met de nieuwste snufjes op fototechnisch gebied en kunnen actief met de camera aan het werk.

Bekend gezicht op de Vakantiebeurs is de Maori Hone, die afstamt van de eerste Maoriimmigranten die zich vestigden vanaf eilanden in de Stille Oceaan in het noorden van Nieuw-Zeeland. In 1840 waren zijn voorvaderen medeondertekenaars van het Verdrag van Waitangi tussen de Maori en de Britse Kroon. Daarbij werd Nieuw-Zeeland een Brits territorium. Een ontmoeting met Hone is een culturele ervaring, waarbij je al tijdens de Vakantiebeurs op een persoonlijke manier inzicht krijgt in de Maori-cultuur. Foto: VNU Exhibitions Europe/Vakantiebeurs.

Rolf Mackenbach & Gorgeous George Op woensdag 11 januari om 16.00 uur, in hal 7, presenteert de Nederlandse zanger en kidsidool Ralf Mackenbach de feestelijke prijsuitreiking van de Kids Vakantieaanbieder van het Jaar Awards. Op vrijdagavond kan worden genoten van een optreden van de Amsterdamse coverband Gorgeous George, bekend van de coverbandcompetitie ‘The Clash of the Coverbands’. OntmoetNL met Tanja Jess Met het OntmoetNL plein in Hal 11 wordt Nederland als vakantieland dit jaar extra in het zonnetje gezet: oer-Hollandse gezelligheid met muziek, eten en allerlei activiteiten. Het OntmoetNL plein wordt woensdag om 10.30 uur feestelijk geopend door actrice en presentatrice Tanja Jess. Bezoekers kunnen meedoen met het hilarische OntmoetNL spel en elk uur kans maken op een Nederlands arrangement.

V.l.n.r. Ben de Wild (Ben de Wild Productions), Maarten Ouweneel (Exhibition Power) en Saskia Poulissen (VNU Exhibitions Europe) bij de start van de samenwerking rond het Christelijk Vakantieplein in co-locatie met de Vakantiebeurs in 2012. Foto: VNU Exhibitions Europe/Vakantiebeurs.

100%NL fan-dag Op zaterdag is de 100%NL fan-dag: een Meet & Greet the dj’s. Daarnaast geven tal van Nederlandse reisorganisaties en accommodaties leuke tips voor een vakantie of uitstapje in eigen land. Zij laten de beursbezoekers het beste van Nederland zien. Maar er is natuurlijk veel meer te beleven. Vanzelfsprekend is er ook volop informatie over wereldwijde reismogelijkheden, van excursies aan de Turkse Rivièra tot en met Afrikaanse safaritochten.

22 29


Reisburo Actueel

alltours voorspelt verdere groei Alltours is voor het vijfde achtereenvolgende jaar in Nederland gegroeid. 87.200 Nederlanders (+1,4%) hebben hun reis bij alltours geboekt.

“In het nieuwe boekjaar willen wij met 5% groeien en we verwachten een ongeveer gelijke groei in Nederland,” aldus directeur Willi Verhuven.

Nederland is hiermee vorig jaar weer de grootste buitenlandse markt voor alltours geweest, gevolgd door Oostenrijk en Zwitserland. Met het zomeraanbod voor 2012, dat bij ca. 1000 Nederlandse reisburo’s kan worden geboekt, wil alltours een groei van circa 5% meer reizigers in 2011/2012 realiseren. Groei vertraagd In Nederland is het aantal pas-

30

sagiers van alltours gegroeid van 86.000 naar 87.200. Sinds de lancering op de Nederlandse markt in 2007 heeft de onderneming het aantal passagiers verdrievoudigd. Hierdoor heeft alltours vorig jaar, een jaar dat volgens de AVNR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) voor veel bedrijven een jaar van stagnatie was, haar marktaandeel kunnen vergroten. In vergelijking met voorgaande jaren is de groei van alltours in

Nederland enigszins vertraagd. De organisator wijt dit aan de financiële crisis, de daaruit voortvloeiende terughoudendheid van de klanten en het toetreden tot de markt van een aantal andere Duitse reisorganisaties. In Europa is alltours, wat betreft het aantal passagiers, met 8,2% gegroeid, de grootste groei vond plaats in Duitsland (13,2%) en in Zwitserland (+15%). Prijsverschillen “In het nieuwe boekjaar willen wij met 5% groeien en we verwachten een ongeveer gelijke groei in Nederland,” aldus directeur Willi Verhuven. Verdere groei verwacht alltours ook doordat Nederlandse reizigers hun reis niet alleen uit een van de drie Nederlandse maar ook uit een van de zes Duitse alltours reisgidsen kunnen boeken. Er kan niet alleen vanaf vijf Nederlandse luchthavens worden gevlogen, maar ook vanaf Düsseldorf, Weeze, Bremen, Keulen/Bonn en Münster/ Osnabrück. Nog een voordeel: dankzij de verschillende schoolvakantieperiodes kunnen Nederlandse gezinnen profiteren van de laagseizoenprijzen in Duitsland. Hier kunnen de prijsverschillen oplopen tot € 300 voor een gezin met twee kinderen.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Oranjecamping verlaagt prijzen De Oranjecamping heeft alle prijzen per direct verlaagd van de arrangementen voor het EK 2012 in Polen & Oekraïne. Belangrijkste meevaller is dat de nieuwe reisbureauregeling niet van toepassing is op Oekraïne (buiten EU). Hierdoor hoeft er geen rekening gehouden te worden met BTW-afdracht. Jokko de Wit, oprichter van De Oranjecamping, legt uit: “Wij zijn blij dat we onze prijzen kunnen verlagen, want onze intentie is ieder toernooi om betaalbare accommodatie aan te bieden in combinatie met heel veel oranjegezelligheid. Met deze prijsaanpassing en onze nieuwe budgetaccommodaties, willen wij de drempel verlagen. Wij zijn er van overtuigd dat er een nog groter oranjelegioen afreist naar Charkov.” Veel belangstelling Ondanks de relatief hoge prijzen in verband met de grote afstand en het feit dat De Oranjecamping vanaf de grond moet worden opgebouwd, is er veel vraag naar arrangementen. “Direct na de loting wisten vaste gasten ons snel te vinden en inmiddels zijn er 1600 overnachtingen geboekt.”


Reisburo Actueel

Nederlanders besteden € 620 miljoen aan wintersport

D-reizen opnieuw favoriet voor boeken gezinsvakantie

Jaarlijks realiseren Nederlanders zo’n € 1 miljoen wintersportvakanties waaraan € 620 miljoen wordt uitgegeven. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in haar nieuwste webartikel. Oostenrijk is met ruim de helft van alle wintersportvakanties veruit de belangrijkste bestemming voor de Nederlandse wintersporter. Frankrijk staat met één op de vijf wintersportvakanties op de tweede plaats. Duitsland is met 10% derde. Daarna volgt Zwitserland met een aandeel van 7%.

Consumenten boeken een gezinsvakantie naar Griekenland het liefst bij D-reizen. Dat blijkt uit het online onderzoek ‘Web Performance Scan’ dat WUA, marktleider op het gebied van online concurrentieanalyse, afgelopen maand uitvoerde. Het is de derde overwinning op rij voor D-reizen. De respondenten gaven in totaal 269 beoordelingen over 74 verschillende websites.

Bij ruim 380.000 wintersportvakanties werd in een appartement overnacht. Ook hotels en motels zijn veel gebruikte accommodatievormen. Opvallend is het relatief hoog aantal woningen van particulieren (110.000) dat onderdak biedt aan wintersporters. Het gebruik van pensions en bed & breakfast is nagenoeg even hoog als dat van particuliere woningen. In de meeste gevallen reist men per auto naar de wintersportbestemming. Verder worden ook de touringcar en pendelbussen regelmatig gebruikt. Van het vliegtuig en de trein wordt weinig gebruik gemaakt. De belang-

rijkste wintersportactiviteit is skiën. Wandelen en snowboarden zijn minder veel voorkomende activiteiten. Gemiddeld gaf de Nederlandse wintersporter vorig jaar ruim e 600 uit aan een wintersportvakantie. In Italië wordt, mede vanwege de relatief lange wintersportvakanties, het meest besteed. Per persoon gaf men daar per wintersportvakantie namelijk ongeveer e 990 uit. Oostenrijk en Frankrijk volgen met respectievelijk gemiddeld e 645 en e 607 per wintersportvakantie. Duitsland blijkt met gemiddeld e 311 per wintersportvakantie één van de goedkopere landen te zijn.

Uit de Web Performance Scan blijkt dat 60% van de respondenten die zich oriënteert op een gezinsvakantie de site van D-reizen bezoekt. Ook blijkt dat D-reizen goed scoort op het thema ‘Eerste Indruk’, waarbij naar voren is gekomen dat alle bezoekers van de site doorklikken én dat de informatie op de site hoog wordt gewaardeerd. 20% Van de respondenten wijst aan het eind van de oriëntatiefase D-reizen als favoriet aan bij het boeken van een gezinsvakantie.

De Jong Intra Vakanties kiest opnieuw voor Unigarant De Jong Intra Vakanties blijft ook de komende jaren samenwerken met Unigarant voor het verkopen van reis- en annuleringsverzekeringen. De samenwerkingsovereenkomst is vandaag ondertekend. Al sinds 2007 werken de partijen samen.

Uitbreiding netwerk Sunny Cars Sunny Cars heeft opnieuw haar netwerk van verhuurstations verder uitgebreid. Door nieuwe samenwerkingen aan te gaan met extra partners in Frankrijk, België en Nederland is een aantal verhuurstations in deze landen toegevoegd. In Nederland is er een kantoor bijgekomen in Amsterdam, in België in Brussel en in Frankrijk is het aanbod met meerdere verhuurstations uitgebreid. Met de toevoeging van de extra partners werkt Sunny Cars nu samen met in totaal drie verhuurders in Nederland, drie in België en vier in Frankrijk. Zuid-Korea Sunny Cars heeft ook Zuid-Korea aan haar uitgebreide netwerk van meer dan 5.000 bestemmingen

in ruim 90 landen toegevoegd. Reizigers kunnen hun huurauto op de internationale luchthaven of op drie verschillende locaties in het centrum van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul ophalen en inleveren. Zuid-Korea is als één van de rijkste landen in Azië behoorlijk welvarend. Het land biedt een interessante mix van oosterse en westerse invloeden, die vooral in de moderne metropool Seoul harmonieus naast elkaar bestaan. Daarnaast heeft Zuid-Korea een veelzijdige cultuur en natuur.

Isropa lanceert brochure Turkije ’12/’13 Binnenkort wordt de Isropa Turkije brochure ‘12/’13 verspreid met daarin ook ruimschoots aandacht voor “Het andere Turkije”. Oftewel; schattige kleine dorpjes, prachtige verlagen baaien, interessante opgravingen en indrukwekkende natuur. Een ruime keuze uit fly-drives, groeps- en privé-rondreizen, specials (wandelvakanties, paardrijden, Blu cruises enz.) en bijzondere accommodaties (van

privé villa’s tot slapen in een boomhut) geeft jou de mogelijkheid je klant een topvakantie door “Het andere Turkije” aan te bieden.

“De Jong Intra Vakanties is een veelzijdige, allround touroperator met vele maatwerkreizen naar zowel Europese als verre bestemmingen. Unigarant is een verzekeraar die actief meedenkt met onze business”, aldus Coby van Dongen, Commercieel directeur van De Jong Intra Vakanties. “Indien dit nodig is, kunnen zij maatwerk leveren en daarom gaan we graag door met deze partner. Een mooi voorbeeld van maatwerk is hun invulling in onze behoefte aan een speciale premie voor vervangend vervoer en autohulpdekking”.

goede naam in de branche en werkt resultaatgericht. Echt een club die bij ons past. Als partner in business voelen we elkaar goed aan.” Bij de reisorganisatie staat de band met de klant centraal en gaat men voor de individuele klantbenadering. Het is daarbij belangrijk dat medewerkers de juiste kennis paraat hebben. Unigarant ondersteunt hen daarbij, bijvoorbeeld door het geven van trainingen ‘on the job’.

Resultaatgericht Unigarant is trots op het verlengen van de samenwerking. André Tuns, Salesmanager bij Unigarant: “De Jong Intra Vakanties heeft een

Meer wintersporters naar Duitsland Circa één miljoen Nederlanders gaan komende winter op wintersportvakantie, zo voorspelt de ANWB. Dit aantal ligt gelijk aan vorig jaar. Oostenrijk blijft voor Nederlanders dé wintersportbestemming en mag iets meer dan de helft (55%) van de wintersporters begroeten. Dit jaar zal Duitsland zelfs meer Nederlandse wintersporters ontvangen dan Frankrijk en komt hiermee op nummer 2 van wintersportbestemmingen. Frankrijk volgt met 13% van de wintersportvakanties. Zwitserland (8%) en Tsjechië (4%) sluiten de top 5 van wintersportbestemmingen.

Trend De trend die de bond de afgelopen jaren zag, het ondernemen van kortere skitrips, zet ook dit seizoen door. Wintersporters gaan vaker een kortere wintersportvakantie ondernemen. In plaats van een weekje wintersport kiest de Nederlander eerder voor een weekend wintersport. Duitsland, al jaren een zeer populaire wintersportbestemming, profiteert hiervan en zal 16% van de wintersporters ontvangen.

22 31


Reisburo Actueel

Carlson Wagonlit Travel lanceert reis app als elektronische ‘reisleider’

Travelmediate in tien maanden van nul naar tien partners

Carlson Wagonlit Travel (CWT) introduceert voor haar klanten een app voor smartphones.

Travelmediate heeft binnen tien maanden tijd, maar liefst tien partners aan zich weten te binden. Sinds de opening van het Sales- en Marketing bureau in maart dit jaar, heeft travelmediate met de drie laatst gecontracteerde partners met name haar grip op het Afrikaanse en (midden) Amerikaanse continent verstevigd.

De reis app is de reisleider voor onderweg. Alle geboekte reizen worden automatisch geladen in de app en de zakenreiziger heeft in een klik en oogopslag het reisschema, reisgegevens en andere essentiële informatie overzichtelijk bijeen. “De reis app CWT To Go maakt het leven van de hectische zakenreiziger gemakkelijker. Mobiele applicaties worden steeds belangrijker en dragen bij aan meer efficiency. De komende maanden zullen we ons mobiele aanbod nog verder uitbreiden, aldus Jan Willem Dekker, Executive Vice President Benelux. Bestemmingsinfo CWT biedt de nieuwe elektronische service CWT To Go exclusief voor

32

reizigers die via CWT boeken. De app informeert ook over zeer actuele (real-time) informatie. Als een vlucht wordt geannuleerd, vertraagd is of er is een verandering van gate dan wordt de reiziger hiervan direct op de hoogte gesteld. Het is ook mogelijk om via de smartphone direct in te checken voor een vlucht. Als extra service biedt CWT To Go ook toegang tot uitgebreide bestemmingsinformatie zoals stadsplattegronden of beschikbare services in of bij het hotel of de vergaderlocatie. De app is in samenwerking met CWT’s e-commerce partner Rearden Commerce ontwikkeld en vooralsnog beschikbaar in het Engels voor reizigers met een Android, BlackBerry of iPhone toestel.

Eind november werd de handtekening gezet door Activ Travel uit Marokko, Argentina & Chile en Colores (Argentinië en Chili) en Quetzal Motivo. Deze laatst aangetrokken partner organiseert vanuit verschillende lokale kantoren activiteiten en reizen in Belize, Costa Rica, Guatamala, Nicaragua en in de bijzondere bestemming Panama. Met deze drie nieuwe partijen is het aantal partners gestegen naar tien en zorgt travelmediate voor een wereldwijde spreiding. Groei 2012 Directeur Raymon Honings bena-

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

drukt de zorgvuldigheid waarmee de partners zijn geselecteerd. ‘‘Wij kennen deze organisaties al langere tijd, zo komen we hen regelmatig tegen op beurzen en bijeenkomsten. Bovendien checken we hun referenties om de kwaliteit te kunnen garanderen”. Verwacht wordt dat deze groei zich in 2012 zal voortzetten. „Tien partners contracteren is absoluut een positieve manier om het jaar 2012 te beginnen, maar het jaar is nog niet voorbij en we verwachten al voor het eind van het jaar meer interessante ontwikkelingen!”, aldus Raymon Honings.


Reisburo Actueel

Tanzaniaanse touroperators getraind voor duurzaam toerisme Na Kenia -een half jaar geleden- zijn de afgelopen week ruim 90 Tanzaniaanse incoming touroperators in Arusha en op Zanzibar getraind in duurzaam toeristisch ondernemen door een samenwerking tussen ANVR, CBI en IDH. De motivatie van en de interactie tussen de enthousiaste deelnemers, de evaluatie en de hoge waardering voor de tweedaagse training duiden op een behoefte aan meer duurzaamheid op bestemmingen.

Deze training is onderdeel van het toerismeprogramma van het overheidsinitiatief Duurzame Handel (IDH). Door een betere samenwerking en het organiseren van trainingen op de bestemming wil de reiswereld, naast het trainen van ANVR-touroperators en -reisagenten in Nederland, een versnelling bewerkstelligen in het verduurzamen van in eerste instantie de accommodaties. Het trainen en opleiden van incoming touroperators op bestemming om op termijn meer duurzame accommodaties te kunnen aanbieden aan de consument, is daarom van groot belang. Persoonlijk contact Deze incoming agents van onder andere Nederlandse touroperators spelen een belangrijke rol in de toeristische keten bij het contracteren van accommodaties. Na deze 2-daagse duurzaamheidtraining kunnen de agenten zich verder verdiepen aan de hand van de Travelife handleiding en de bijbehorende digitale module. Vervolgens gaan

zij met duurzaamheid binnen hun organisatie aan de slag en vervullen zij een lokale ambassadeursrol. Dat betekent dat zij in persoonlijke contacten met hoteliers accommodaties stimuleren en informeren om beter om te gaan met aspecten als milieu, natuur, cultuur en lokale bevolking. De tien tot op heden aan dit programma samenwerkende ANVRtouroperators (Baobab Reizen, Corendon, De Reisspecialisten Groep, Fox Vakanties, Kuoni, Oad Groep, Sawadee Reizen, SNP Reizen, Thika Travel en TUI Nederland) richten zich op zes landen: Brazilië, Egypte, Kenia, Tanzania, Thailand en Turkije. Maar ook andere ANVR-touroperators kunnen zich nog steeds aansluiten bij dit programma om incoming touroperators en accommodaties op weg te helpen naar een duurzamer toerisme. Uiteindelijk zal het ook voor de consument op deze wijze makkelijker worden om binnen het aanbod van de ANVRtouroperators een keuze te maken voor een gecertificeerde duurzame accommodatie.

Suriname introduceert toeristenkaart voor Suriname In het kader van de versoepeling van het huidige visumbeleid en ter bevordering van het toerisme heeft de regering van de Republiek Suriname besloten het reisverkeer naar Suriname verder te faciliteren via de introductie van de “Toeristenkaart”. Deze Toeristenkaart biedt personen van Surinaamse origine en met de Nederlandse nationaliteit de mogelijkheid om door middel van de aankoop van de Toeristenkaart toegang tot Suriname te verkrijgen. In verband hiermede heeft het Consulaat Generaal van de Republiek Suriname een verkooppunt voor de Toeristenkaart op Schiphol geopend die is geopend tijdens de officiële inchecktijden van de SLM en de KLM naar Suriname.

Berlijn beste stedentrip van Europa Berlijn is de best gewaardeerde stedentrip binnen Europa. Dit blijkt uit onderzoek van Zoover onder ruim 85.000 beoordelingen van vakantiegangers op de 23 internationale websites van de vakantiebeoordelingssite. Hierbij werd gekeken naar de beoordeling van de meest populaire Europese steden op de aspecten sfeer, cultuur, uitgaansleven, de kwaliteit van de hotels en de populariteit van de stad. Het is voor het eerst dat Zoover de beste steden van Europa uitroept. Na Berlijn wordt Krakau door vakantiegangers als beste stad gewaardeerd gevolgd door Rome op een derde plek. De einduitslag is gebaseerd op alle, zowel Nederlandse als internationale, reviews op de websites van Zoover. Berlijn beste stad van Europa 2011 Voor alle criteria behaalt Berlijn gemiddeld genomen meer dan een 8, van de maximaal 10 punten. Zo scoort de Duitse hoofdstad hoog op cultuur en worden sfeer en omgeving op Zoover goed gewaardeerd, net als het Berlijnse nachtleven. Ook hotels scoren erg hoog in Berlijn, zo krijgen 4- en 5-sterrenhotels een gemiddelde waardering van een 8,5. Opvallend is dat ook de 1-,2- en 3-sterrenhotels erg goed beoordeeld worden. Geen enkele

andere Europese stad scoort in deze categorie hoger. Krakau en Rome De Poolse hoofdstad Krakau is de verrassende nummer twee op de lijst. De stad wordt op Zoover vooral geroemd om haar cultuur en sfeer (9,1). Krakau heeft volgens bezoekers ook de beste hotels in de 4-5-sterren categorie. Hoewel Krakau met een 9,1 hoge punten scoort op het gebied van cultuur, behaalt Rome met een 9,4 van alle steden de hoogste score op dit criterium. Minder goed scoren de 2- en 3-sterrenhotels in Rome, met een 7,2 wordt deze categorie het minst goed beoordeeld.

Aantal toeristen naar Kenia groeit met 16% De Kenya Tourist Board (KTB) heeft een rapport met de toeristische cijfers over de periode januari tot oktober 2011 uitgegeven. Het rapport is positief en toont onder andere aan dat het totaal aantal bezoeken aan Kenia is opgelopen tot 1.039.852; dat is een groei van 16 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Diverse consumenten- en touroperatoracties werden ondernomen om het toerisme aan te trekken. Ook voor 2012 is de KTB optimistisch; een stijging van 3 tot 4 procent wordt verwacht. Zoals het er nu naar uitziet is 2011 een goed toeristisch jaar voor Kenia. Slechts de maanden september en oktober kenden een afname in de groei, waarschijnlijk vanwege diverse negatieve uitlatingen in de media over veiligheid. Op Frankrijk, Nederland en Australië na, laten andere landen allemaal groei zien ten opzichte van vorig jaar. Engeland, Amerika, Italië en Duitsland zorgen voor de meeste toeristen. Opvallend is de 23 procent groei van vakantiegangers uit India, die daarmee Frankrijk van de vijfde positie heeft verstoten. Belangrijke opkomende markten, die een groei van meer dan 40 procent vertonen zijn Polen, Tsjechië, de Verenigde Arabische Emiraten, Rusland en Hongarije. Economisch herstel Europa heeft nog steeds het grootste marktaandeel, namelijk

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

47%. Gevolgd door Afrika (24%), Amerika (13%), Azië (11%) het Midden Oosten (4%) en Oceanië (1%). KTB heeft diverse activiteiten ondernomen om zoveel mogelijk toeristen aan te trekken. Zo waren er in oktober diverse holiday- en travelexpo’s. Verder heeft KTB een FAM trip georganiseerd voor vooraanstaande bloggers, een tvprogramma gesponsord en zowel een online campagne als een radiocampagne opgezet. Voor 2012 is er een groei van 3 tot 4% voorspeld. Groei ‘‘Een gestaag economisch herstel en de huidige financiële onzekerheden hebben gezorgd voor een toenemende onzekerheid op de toeristische markt. De trends en voorspellingen van de afgelopen maanden overtuigen ons van een verwachte groei in 2012’’, aldus Muriithi Ndegwa, Managing Director KTB.

33 22 13


Reisburo Special

Las Islas Canarias In de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko vormen dertien pareltjes een uniek stukje Spanje. Het heerlijke klimaat, de prachtige stranden en de bijzondere culturen, maken de zeven grootste eilanden al jaren een geliefde bestemming bij de Nederlandse toerist. De onderlinge verschillen tussen de eilanden zelf maken het bovendien een regio om zeker terug te keren.

Of het nu gaat om het authentieke El Hierro of juist om het wat meer bruisende Tenerife, de Canarische Eilanden bieden voor ieder wat wils. De van oorsprong vulkanische bergtoppen zijn op meer dan duizend kilometer van het Spaanse vasteland gelegen waardoor ‘eigen tradities’ gedurende de jaren zijn voort blijven bestaan. De archipel kent een geschiedenis van veroveringen en piraterij. Daar waar oorspronkelijk de ‘Guanchen’ hier hun leefgebied hadden, kwamen de eilanden gedurende de vijftiende eeuw in handen van de Spanjaarden en de Portugezen. De rivaliteit tussen beiden landen leidde tot de verdeling van de Azoren en de Kaapverdische Eilanden aan Portugal en de Canarische Eilanden aan Spanje. Nadat Generaal Francisco Franco naar Tenerife werd verbannen en hier de macht wist te grijpen ontstond een boycot door verschillende Europese landen. Zijn dood begin jaren tachtig vormde het begin voor positieve ontwikkelingen van de eilanden waarvan een groot aantal uitgroeide tot populaire vakantiebestemmingen.

34

La Isla Chiquita In vroegere tijden zag men dit eiland als meest westelijke punt van de wereld. Toerisme staat op El Hierro nog in de startblokken waardoor men er voornamelijk leeft van de landbouw en de visserij. Bananen-, druiven- en tomatenplantages schuilen er dan ook in de schaduw van één van de 500 vulkanen die het eiland rijk is. Het ‘natuureiland’ valt vanaf Nederland niet met een rechtstreekse vlucht te bereiken maar een boottocht vanaf Tenerife vormt een leuk alternatief. El Hierro telt voornamelijk natuurlandschappen als interessante bezienswaardigheden. In de omgeving van het plaatsje El Sabinar bijvoorbeeld, ligt een door de wind geteisterd plateau waar jeneverbesstruiken een bijzondere vorm hebben aangenomen. Dit karakteristieke woud vormt een absolute must see tijdens een bezoek aan dit eiland. Aan de noordwestkust ligt een ander bijzonder natuurgebied, El Golfo. Men schat dat hier zo’n vijftigduizend jaar geleden een derde van het hele eiland in zee is gestort om vervolgens in Amerika een tsunami

te veroorzaken. Vanaf de bergen is de diepe inham dan ook goed zichtbaar. Door de pracht aan natuur leent El Hierro zich uitstekend voor wandelliefhebbers. De ruige wateren rondom het eiland en de dolfijnen die hier hun weg vinden maken het daarbij tevens geschikt voor de zeilers onder ons. ‘La Isla Chiquita’ is al met al een heerlijke bestemming voor mensen die op zijn naar rust, natuur en authentiekheid.

dagelijkse leven op La Palma verkrijg je in de havenplaats Tazacorte. Aan een mooi strand geniet je hier van de meest lekkere visgerechten. Als je echt van rust houdt en even de stress wil vergeten dan moet je op La Palma zijn.

La Isla Bonita De Canarische zon, het vruchtbare lava en de hoeveelheid regen in de wintermaanden, hebben La Palma omgetoverd tot een prachtig groen eiland. Typerende drakenbloedbomen worden er afgewisseld met laurieren, varens en cactussen. Door verscheidene vulkaanuitbarstingen kenmerkt het zuiden zich door roodbruine rotsen en zwarte lavastranden. Er zijn veel wandelroutes uitgestippeld die je kennis laten maken met deze diversiteit aan natuurlandschappen. Bijzondere hoogtepunten zijn het door UNESCO bekroonde biosfeer-

La Isla Redonda Gelegen op de grens tussen de wat ‘minder toeristisch ontwikkelde’en de ‘populairdere Canarische Eilanden’ ligt het eiland La Gomera. Dit ‘ronde eiland’ bestaat voornamelijk uit berglandschap en kent enige verschillen in klimaat. Het noorden is relatief vochtig en het zuiden is daarentegen weer erg droog. Het overheersende katholieke geloof op het eiland zorgt ervoor dat er tussen de afwisselende landschappen pittoreske kleine kerkjes te vinden zijn. De Iglesia de la Virgen de la Asuncíon is hiervan de belangrijkste. Alvorens hij naar Amerika vertrok bad Christoffel Columbus hier drie keer. Op 6 september wordt er op La Gomera dan ook jaarlijks het Fiesta Colombina gevierd. Het leven op La Gomera

reservaat Los Tilos en nationaal park Caldera de Taburiente. Het ontbreken van massatoerisme zorgt er daarbij voor dat een ieder hier heerlijk tot rust kan komen. De hoofdstad Santa Cruz de Palma is ook zeker een bezoek waard. Deze gemoedelijke stad is ideaal voor diegenen die op zoek zijn naar historische gebouwen, goede restaurants en leuke boetiekjes welke je voornamelijk vind rondom het Plaza de España. Boven de hoofdstad vormen heuvels de fundering voor het bedevaartsoord Las Nieves. Hier vind je de kerk “Santuario de la Virgen de las Nieves” vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad verkrijgt. Gezelligheid vindt men in badplaatsen als Los Llanos de Aridane, Puerto Naos en Los Cancajos waar langs de boulevard verschillende tapasbarretjes, cafés en winkels te vinden zijn. Een goede kijk in het

kent nog vele tradities waarin kunstnijverheid een belangrijke cultuuruiting vormt. Met name in de plaats El Cercado komt men oog in oog te staan met de oude gebruiken van het eiland. El Valle Gran Rey vormt trekpleister nummer één op het eiland. Deze vallei herbergt verschillende badplaatsjes gelegen aan een zwart zandstrand waar men ook uitstekend kan watersporten. Een andere absolute must see op ‘La Isla Redonda’ is Parque Nacional de Garajonay welke als enige nationale park van Spanje is opgenomen tot de lijst van UNESCO. In het park bevindt zich een oud laurierbos, groeien cactussen en vetplanten en er leven verschillende vogelsoorten, hagedissen en gekko’s. De hoofdstad San Sebastián de La Gomera, de badplaats Playa de Santiago en Agulo zijn ook erg leuk om te bezoeken. Dit Canarische Eiland is

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Special

met name geschikt voor dagtoeristen (vanaf Tenerife) of voor mensen die willen wandelen in mooie natuurlandschappen. La isla de la primavera para siempre Tenerife is de grootste van de Canarische Eilanden. Hier bevindt zich tevens de hoogste berg van Spanje, de vulkaan Pico del Teide. Het Parque Nacional del Teide vormt dan ook een populaire bezienswaardigheid op het eiland. Eventueel kan de vulkaantop bereikt worden met een kabelbaan. De overige delen van het park worden gekleurd door mooie rotspartijen en uitgestrekte zandplateaus. De hoofdstad Santa Cruz kenmerkt zich door de pittoreske oude wijken, mooie parken en boulevards waar verschillende winkeltjes gevestigd zijn. Liefhebbers kunnen hier een bezoek brengen aan diverse musea, de markthal of aan één van de vele kerkjes die de stad rijk is. Verschillende badplaatsen op het eiland worden jaarlijks door veel toeristen bezocht, en dat is zeker niet voor niets. Playa de las Americas en Los Christianos zijn hiervan de bekendste. Beiden vormen met name in het hoogseizoen een bruisend geheel waar mooie stranden (aangelegd met zand uit de Sahara), restaurants, winkels, cafés en discotheken te vinden zijn. Duiken is in de omgeving van deze badplaatsen een erg populaire activiteit. Met negen golfbanen op

het eiland kunnen ook golfers hier prima terecht. La Orotova, één van de oudste steden van de Canarische Eilanden, mag ook zeker niet ontbreken bij een bezoek aan Tenerife. Aan de smalle kasseien straatjes liggen interessante historische gebouwen die een heerlijk gevoel aan deze stad geven. Een laatste populaire bezienswaardigheid is de dierentuin Loro Parque. Hier worden shows opgevoerd met dolfijnen, zeehonden en papegaaien. In de dierentuin leven bovendien veel verschillende zoogdieren en kan men de bekende drakenboom bewonderen. Tenerife is een eiland waar men zich nooit hoeft te vervelen. Het is de ultieme plek om zon, zee, strand te combineren met een bezoek aan prachtige natuurlandschappen en pittoreske plaatsjes. El mini continente Naast Tenerife is ook Gran Canaria een erg geliefde bestemming onder veel toeristen. Door de grote verscheidenheid aan bijzondere landschappen spreekt men vaak over Gran Canaria als minicontinent. Je vind er steile rotspartijen, canyons, uitgestrekte zandduinen, groene hellingen en prachtige stranden. Het koloniale Las Palmas is de hoofdstad van Gran Canaria. Typerend voor deze stad zijn de felgekleurde huizen en de vele musea die de plaats kent. In de oude wijk La Vegueta waan je even terug in de tijd. Hier staat tevens het huis waar Columbus ooit woonde. De grote toeristencentra

Playa del Inglés, Maspalomas en Puerto Rico bevinden zich voornamelijk in het zuiden van het eiland. Ze kennen allen mooie stranden en een bruisend uitgaansleven. Playa del Inglés is zelfs opgesplitst in verschillende centra waar men terecht kan voor een grote verscheidenheid aan winkels, restaurants met een internationale keuken en waar men uit kan gaan tot in de late uurtjes. In de buurt ligt het typisch Spaanse havenplaatsje Puerto de Mogan waar men aan de haven kan genieten van heerlijke tapas. Rondom de badplaatsen liggen bovendien verschillende attractieparken zoals waterpark Aquasur, westernstad Sioux City en Palmitos Parque waar maar liefst 1.500 soorten vogels rondvliegen. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in de bergen in het binnenland rondom de Guayadequecanyon. De binnenlanden worden tevens gekenmerkt door papaja- en mangoplantages en door amandel- en perzikbomen. Kortom Gran Canaria is een veelzijdige bestemming waar iedereen zeker zal genieten van een heerlijke vakantie.

bezoeken. Dit is de oudste plaats van het eiland en daarmee tevens de voormalige hoofdstad van Fuerteventura. ‘La Isla Tranquila’ is met name geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een zon-, zeeen strandvakantie.

La Isla Tranquila Fuerteventura heeft de meeste stranden van de archipel en is door de vaak stevige wind ook erg geliefd bij windsurfers. De dichte ligging bij de Sahara zorgt ervoor dat het eiland minder groen is dan haar buren maar draagt zeker bij aan een nog hoger aantal zonuren. Rust op het eiland wordt veroorzaakt door het geringe aantal inwoners van slechts 40.000 mensen waar zelfs het aantal geiten bovenuitsteekt. Dit dier staat dan ook symbool voor het eiland. Naast de populaire badplaatsen Corralejo en Caleta de Fuste en het schiereiland Jandía vormen een aantal natuurparken de belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland. De bekendste hiervan is het Parque Natural de las Dunas waar het uitgestrekte duinlandschap aan een woestijn doet denken. Tussen Fuerteventura en Lanzarote ligt het onbewoonde eilandje Los Lobos waar men al wandelend kan genieten van een uniek ecosysteem. Betancuria is de meest interessante plaats op het eiland om te

de Arte Contemporáneo waar bekende werken hangen van kunstenaars als Miró, Picasso en de al eerder genoemde Cesár Manrique. Puerto del Carmen is de bekendste badplaats op het eiland. Deze plaats wordt gekenmerkt door de typisch witte gebouwen en is van alle toeristische gemakken voorzien. Een bijzondere bezienswaardigheid op Lanzarote is tevens het Nacional Parque Timanfaya. Dit gebied is bedekt met vulkanisch gesteente, lava en koperkleurig zand. Binnen dit park bevindt zich restaurant El Diablo waar je een prachtig uitzicht hebt en waar je letterlijk vlees van een ‘heteluchtoven’ kunt eten. Op het eilandje La Graciosa vind je een schitterend strand dat de naam Playa de las Conchas draagt. Andere interessante bezienswaardigheden zijn de dorpen Yaiza en Haría en de wijnstreek La Geria. Lanzarote is gewoonweg een prachtig eiland waar van alles te beleven valt.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Isla del Fuego Het laatste eiland van de Canarische archipel, draagt de naam Lanzarote. Dit bijzondere eiland is in zijn geheel door UNESCO opgenomen als biosfeerreservaat. Deze titel heeft ‘het vuureiland’ te danken aan de bijna driehonderd vulkanen die hebben bijgedragen aan een maanachtig binnenland. Kunstenaar Cesár Manrique heeft grote invloed gehad in het uiterlijk van Lanzarote. Hij heeft bepaalde regels in het leven geroepen waar de nieuwbouw op het eiland aan moet voldoen. In de visserswijk Charco de San Ginés van de hoofdstad Arrecife waan je jezelf helemaal in het oude Lanzarote. Hier kun je genieten van Spaanse gezelligheid en heerlijke gerechten. In Arrecife vind je tevens het Museo Internacional

Leroy Joosen

35


Reisburo Actueel

‘Papieren’ reisgids onverminderd populair

ACSI en NKC presenteren nieuwe gids voor kampeerautoliefhebbers

Hoewel het overgrote deel van de Nederlanders internet gebruikt bij het zoeken naar een vakantie, blijven ook het reisbureau en de ‘papieren’ gids belangrijke informatiebronnen. Dat blijkt uit een onderzoek van vakantiebeoordelingssite Vakantiepanel.nl onder ruim 2.100 zojuist teruggekeerde vakantiegangers.

ANDELST/SOESTERBERG - Campingspecialist ACSI en de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) hebben hun krachten gebundeld, met als resultaat de gids: ACSI CampingCard & Camperplaatsen 2012. Zowel ACSI als de NKC zijn van mening dat zij hiermee hét ideale verblijfsboek voor camperaars hebben ontwikkeld.

Daan Lodewijks, general manager Vakantiepanel.nl: “Traditioneel worden in januari en februari de meeste boekingen voor het zomerseizoen gemaakt, vooral door gezinnen met kinderen die gebonden zijn aan de schoolvakanties. Voor touroperators is het daarom sinds jaar en dag zaak om voor de kerst alle gidsen uit te brengen. Tijdens de feestdagen worden tussen het cadeaus uitpakken en kalkoen eten ook de vakantieplannen voor het komende jaar doorgenomen. Wij vroegen ons af hoe het eigenlijk zit met de populariteit van de gidsen nu vakanties steeds eerder boekbaar zijn en vakantiegangers steeds vaker online hun vakantie boeken?” Voorpret “Aan de andere kant vindt slechts 12% van de ondervraagden dat een gids voldoende informatie geeft om tot een keuze te komen en gebruikt bijna 80% ook andere

36

informatiebronnen. Één van die bronnen is internet, dat bij vier op de vijf Nederlanders op plaats 1 staat, gevolgd door persoonlijk advies bij het reisbureau en verder wordt ook informatie ingewonnen via vrienden en kennissen. Al met al is de reisgids allang niet meer bepalend bij het boeken van een vakantie. Ondanks dat de digitalisering allang zijn intrede heeft gedaan in de reiswereld, hebben reisgidsen, die steeds vaker sfeer en beleving uitstralen, nog zeker toekomst. Zo is een veel gelezen opmerking dat een reisgids als voordeel heeft, dat deze vooral overzichtelijk is en je gemakkelijk reizen kunt vergelijken. Ook het beeldmateriaal van de accommodatie en de omgeving inspireren. En voor velen is het naast een inspiratiebron ook een soort voorpret, je hebt iets tastbaars waarin je lekker kunt bladeren en foto’s kunt bekijken”, zo beëindigt Daan Lodewijks zijn relaas.

Ramon van Reine, directeur van ACSI. “Namelijk de CampingCard ACSI met gids en een gids met camperplaatsen. Deze nieuwe titel, waarin de informatie is gebundeld, is voordeliger én handiger in gebruik.”

In de nieuwe gids zijn ruim 8.500 van de meest toegankelijke camperlocaties in Europa opgenomen. Deze selectie is samengesteld door de NKC, de grootste club voor camperbezitters in Europa. Daarnaast worden 2.301 CampingCard ACSIcampings getoond, waar camperaars met hun CampingCard ACSI kortingskaart kunnen overnachten voor één van de vaste, voordelige tarieven. “Tot nu toe kochten veel camperaars twee aparte gidsen”, vertelt

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

De verzamelde informatie is makkelijk toegankelijk gemaakt. Alle terreinen zijn voorzien van uitgebreide informatie en GPS-coördinaten. De gids is inclusief de CampingCard ACSI. De nieuwe titel is te koop voor € 24,95 in de boekhandels en te bestellen in de webshop van ACSI. Het is ook mogelijk om een voordelig abonnement te nemen. Voor bestellen: http://webshop.acsi. eu of meer informatie over ACSI: www.acsi.eu NKC leden ontvangen het boek zonder bijkomende kosten als onderdeel van hun lidmaatschap. Voor meer informatie over de NKC, ga naar www.kampeerauto.nl


Reisburo Actueel

Studiereizen in beeld... Wenen Sunair was in samenwerking met Austrian Airlines & WienTourismus in Wenen! Een groep enthousiaste en gemotiveerde reisagenten ging mee op pad om deze prachtige Sunair stad in winterse sferen te ontdekken. Na een kennismaking met de splinternieuwe vliegtuigstoelen van Austrian Airlines tijdens de vlucht, begon de groep na een stevige wienerschnitzel met een eerste rondleiding door de stad. Deze leuke wandeltocht eindigde op het MuseumsQuartier, waar

een heuse Ice Curling wedstrijd van start ging. De ene helft van de groep streed tegen elkaar op het ijs, terwijl de andere helft genoot van een warme mok “punch” in de futuristische kersthalletjes op het MuseumsQuartier. Een goed begin van het vele leuke dag nog is gevolgd! Zoals een workshop in het Belvedere Museum, een Weense wijnproeverij, het Schönbrunn paleis en een heerlijke lunch met rondleiding in het Haus der Musik, waarvan Sunair gratis entree kaarten weggeeft bij boeking van een pakketreis. Op eigen gelegenheid werden de toppers uit het Sunair programma bezocht en natuurlijk bleef er wat tijd over om de stad verder zelf te ontdekken. De vele prachtige kerstmarkten die Wenen rond deze tijd rijk is werden hierbij niet overgeslagen... Canarische Eilanden Het is voor reisadviseurs belangrijk

om nieuwe bestemmingen te leren kennen. Maar minstens zo belangrijk is dat zij alles weten van populaire vakantieplaatsen. Daarom bracht Holland International recent een groep reisagenten naar twee klassiekers onder de zonbestemmingen: de Canarische eilanden Tenerife en Gran Canaria. De studiereis begon 28 november op Tenerife, bekend om zijn bananenplantages, bergformaties en het nationale park Las Cañadas. De agenten bezochten El Pico del Teide, de hoogste vulkanische berg van het eiland en verkenden ‘s avonds op eigen gelegenheid de lange wandelboulevard van Los Cristianos naar Costa Adeje. Hier overnachtten de reisagenten in ClubHotel Riu Buena Vista. Vanaf Tenerife volgde een boottocht naar Gran Canaria. Op dit zonnige eiland verbleef de groep in Hotel Riu Palace Maspalomas. Deze RIU beschikt over een sprookjesachtige tuin en ligt aan een breed zand-

strand. In de bekende badplaatsen werden diverse accommodaties bezocht, waarbij de reisagenten kennismaakten met de vele clubfaciliteiten. De reis eindigde 2 december in het bergdorpje Montaña La Data, waar de agenten in een lokaal restaurant genoten van heerlijke tapas en Spaanse wijnen Ook nieuws voor deze rubriek? Mail reisburo@t-en-s-productions.nl.

Invasie in Namibië door zestig reisagenten

Oad beloont trouwe klanten met dagtocht naar Düsseldorf

Namibië was onlangs het decor van de studiereis ‘Namibië Invasie 2011’, georganiseerd door Live To Travel in samenwerking met Air Namibia. Meer dan zestig reisagenten reisden in vier dagen door het midwesten van het land en kregen zo een geweldige indruk van de diversiteit en schoonheid van Namibië. Vorig jaar werd de Namibië Invasie georganiseerd om voornamelijk de Belgische markt kennis te laten maken met Namibië en het productaanbod van Live To Travel. Dit jaar was Nederland aan de buurt.

Oad Reizen beloonde op 14 en 15 december alle trouwe Oad klanten die afgelopen zomer een excursierondreis hebben gemaakt met een gratis dagtocht naar de sfeervolle kerstmarkt in Düsseldorf. Oad klanten ontvingen tijdens hun excursie- of rondreis een voucher van de buschauffeur/reisleider die vanaf 1 oktober verzilverd kon worden. Hier werd massaal gebruik van gemaakt, want binnen de kortste keren heeft de afdeling Oad Excursie-en rondreizen ruim 4.000

aanmeldingen ontvangen. Op 14 en 15 december reisden in totaal bijna 100 touringcars uit hetgehele land af naar een centraal punt in Düsseldorf, vanwaar de deelnemers met een directe metroverbinding naar het centrum werden vervoerd voor een middagje kerstshoppen.

Winnaar actie ‘Thailand Incentive’ Tijdens de Namibië Invasie werden enkele highlights van het land bezocht. Na een nachtvlucht van Frankfurt naar Windhoek stond de eerste dag in het teken van safari in het prachtige Erindi Private Game Reserve. Leeuwen, giraffen, olifanten, kudu’s, impala’s, wilde honden en meer werden door de camera’s van de enthousiaste reisagenten vastgelegd. De volgende dag werd de bush ingeruild voor de woestijn. Via een quadtocht door de duinen werd het tentenkamp bereikt, alwaar een kampvuur en diner de reisagenten verwelkomden. Dag drie stond wederom in het teken van safari, maar dit keer op zee. In de walvisbaai werden volop dolfijnen, pelikanen, zeeleeuwen en een, zeer uitzonderlijk voor de tijd van het jaar, walvis gespot. Onderweg naar de volgende bestemming, in het midden van de woestijn, werd uiteraard de welbekende appeltaart van Solitaire genut-

tigd. De vierde en tevens laatste dag werd een bezoek gebracht aan één van de meest bekende en indrukwekkende plekken van Namibië: de Sossusvlei en de Deadvlei. Ontdekken Volgens Takis Panagopoulos, directeur van Live To Travel, was deze Namibië Invasie een perfect moment om de Nederlandse reisagenten de natuurschoon en veelzijdigheid van Namibië te laten ontdekken en ervaren. “Namibië is een bestemming die voor elk soort type reiziger geschikt is. De actieve vakantieganger kan zijn hart ophalen, maar ook voor families met kinderen of zelfs ouderen biedt Namibië een veelheid aan activiteiten en accommodaties. Het is fijn dat de reisagenten dit nu met eigen ogen hebben kunnen zien en hun klanten kunnen enthousiasmeren over deze veelzijdige en prachtige bestemming.”

Door middel van het boeken van reizen naar Thailand tussen 7 september en 4 november 2011, maakten reisagenten kans op een rondreis voor 2 personen naar Thailand! Het reisbureau dat de meeste groei, ten opzichte van vorig jaar, in boekingen maakte, was Globe Reisburo Herbrink in Alkmaar. Zij winnen twee plaatsen op de groepsrondreis ‘Klassiek Thailand’ Het Thailand aanbod van Oad Reizen is zeer divers en biedt zoveel á-la-carte vakantiemogelijkheden, dus waarom de klant niet de mogelijkheid bieden om aan de hand van de diverse reisonderdelen zijn eigen ideale vakantie samen te stellen? Hiervoor kan je gebruik maken van de diverse bouwstenen die je terug kan vinden in de overzichtelijke Thailand gids. Vind je de accommodatie naar keuze of ideale rondreis niet terug in de gids of prijsbijlage? Geef dan de wensen van je klant aan ons door; wij regelen het graag voor je. En heb je uiteindelijk de ideale vakantie samengesteld, dan ontvang je binnen vier kantooruren

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

van ons een voorstel op maat op je offerteaanvraag. Klant tevreden, jij tevreden!

37


Reisburo Actueel

Kingfisher Airlines treedt toe tot oneworld

Amadeus sluit overeenkomsten met LAN en LOT Polish Airlines

Kingfisher Airlines zal met ingang van 10 februari 2012 deel uitmaken van oneworld®, waarmee India’s grootste luchtvaartmaatschappij wordt toegevoegd aan de voornaamste wereldwijde luchtvaartalliantie.

Amadeus reisbureaus over de hele wereld krijgen toegang tot alle tarieven, dienstregelingen en inventaris van zowel de LAN Group als LOT Polish Airlines. Amadeus heeft twee nieuwe contracten gesloten. Met zowel LAN Airlines als LOT Polish Airlines werd een meerjarig full content overeenkomst getekend.

Het zal de eerste luchtvaartmaatschappij van het subcontinent zijn die toetreedt tot één van de wereldwijde luchtvaartallianties – en de eerste van drie luchtvaartmaatschappijen die tot oneworld toetreden in de grootste uitbreiding in vijf jaar, met airberlin dat kort daarop volgt en Malaysia Airlines later in het jaar. Kingfisher Airlines kreeg het groene licht om aan boord te komen bij oneworld na het succesvol afronden van een grondige inspectie door British Airways, die haar intrede in de alliantie begeleidt, en het centrale team van oneworld. Vanaf 10 februari 2012 zal Kingfisher Airlines dus oneworld’s volledige waaier van diensten aanbieden – en het alliantienetwerk aanzienlijk uitbreiden in heel India, één van de snelst groeiende regio’s ter wereld met betrekking tot de vraag naar vliegreizen.

wijde dekking uit naar bijna 800 bestemmingen in bijna 150 landen, bediend door in totaal bijna 8.500 vluchten per dag die uitgevoerd worden door een gecombineerde vloot van meer dan 2.250 toestellen, die 305 miljoen passagiers per jaar vervoeren, met een jaarlijkse omzet van US$ 94 miljard. Met de toetreding van airberlin binnenkort en Malaysia Airlines later in het jaar, zal het oneworld-netwerk uitbreiden naar meer dan 850 bestemmingen. Zodra Kingfisher Airlines zich aansluit, kunnen leden van het King Club frequent flyer programma mijlen verdienen en verzilveren bij alle oneworld partners – American Airlines, British Airways, Cathay Pacific Airways, Finnair, Iberia, Japan Airlines, LAN Airlines, Malév Hungarian Airlines, Qantas, Royal Jordanian, S7 Airlines en bijna 20 aangesloten dochtermaatschappijen.

Combineren Voor Kingfisher Airlines betekent toetreding tot oneworld een versterking van haar concurrentie- en financiële positie, waardoor het klanten een ongeëvenaard wereldwijd alliantienetwerk kan aanbieden met partners, inclusief enkele van de beste en grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Met de toetreding breidt oneworld’s wereld-

De overeenkomsten garanderen toegang tot het volledige aanbod van tarieven, dienstregelingen en inventaris van beide luchtvaartmaatschappijen voor alle reisbureaus die met het Amadeus systeem werken. De content die wordt aangeboden via Amadeus komt overeen met de eigen verkoopkanalen van de luchtvaartmaatschappijen, inclusief hun websites. Meer overeenkomsten De full content overeenkomst

geldt voor alle LAN Group Airlines (LAN Airlines, LAN Ecuador, LAN Perú, LAN Argentina, Aires en LAN Express). Amadeus heeft recentelijk ook meerjarige content overeenkomsten gesloten met andere belangrijke luchtvaartmaatschappijen als Turkish Airlines, airberlin, TAP Portugal en Alitalia. 80% van alle vliegboekingen die verkocht worden door Amadeus reisbureaus over de hele wereld, worden gemaakt met luchtvaartmaatschappijen waar een content overeenkomst mee is gesloten.

Schrijf je nu in voor de Airline Express 2012 Een leuke, informatieve avond beleven met interessante presentaties, een heerlijk buffet en kans maken op fantastische prijzen? Schrijf je nu in voor de Airline Express 2012. In de free flow ronde kan worden aangeschoven bij elke willekeurige airline uit een van de andere groepen. De keuze voor de groep blijft echter een voorkeur. Deelname aan de Airline Express 2012 is mogelijk voor medewerkers uit de reiswereld en is geheel gratis. Tijdens het eindspel op elke avond maakt iedereen kans op tickets naar Europese

en Intercontinentale bestemmingen. Aanvang is vanaf 17.30 uur en afsluiting is rond 22.00. Het buffet is geopend van 17.30-19.00 uur en de presentaties beginnen om 19.15 uur. Voor annuleringen (inclusief no shows) binnen drie dagen worden € 25 kosten in rekening gebracht. Meer info vind je op de website van Reisburo Actueel.

COLOFON Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen

Abonnement Jaarabonnement: € 95.Thuisabonnement: € 85.Studentenabonnement: € 75.Proefabonnement (3 maanden): € 20.Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? Info@reisburoactueel.nl

Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, Nijmegen Tel: +31(0)24-8200203 E-mail: reisburo@t-en-s-productions.nl Internet: www.reisburoactueel.nl

Vormgeving & DTP: DigiScript, Nijmegen Druk: Van der Wiel & Rosmalen, Arnhem

Oplage: 5078 exemplaren Verschijning: 2 keer per maand Verantwoording: Reisburo Actueel is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V. Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

Tom van Apeldoorn Uitgever/Hoofdredacteur

38

Tj van Apeldoorn Accountmanager

Management: t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl tj.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl Redactie t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl a.lutgendorff@reisburoactueel.nl m.van.grunsven@reisburoactueel.nl l.joosen@reisburoactueel.nl

Arjen Lutgendorff Eindredacteur

Melanie van Grunsven Redacteur

Tilly Stroo Smit Redacteur

Sales tj.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl Airlines Sales leon@ljcompany.nl Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ©REISBURO ACTUEEL

Leroy Joosen Stagiair

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Léon Jansen Airlines Sales


Disney Stars News D e

D i s n e y l a n d

P a r i s

N i e u w s p a g i n a

Een uitgave van Oad Reizen en Disneyland Paris

Magische tip

Nr.15 - 28 december 2011

Nieuwjaarsgroet

Een nieuw jaar, een nieuwe naam voor Magic News: Disney Stars News!

Je klant profiteert bij aankomst in de periode van 29 maart t/m 7 november 2012 van een vroegboekkorting tot 30% op toegang en verblijf. Bovendien zijn kinderen t/m 6 jaar gratis! Boek vóór 15 februari 2012. Kijk op disneystars.com voor meer informatie.

Dankzij jullie is het ons gelukt elke maand weer met een informatieve en leuke Magic News pagina te komen! Om Magic News nog beter onder jullie aandacht te brengen introduceren wij voor het nieuwe jaar een nieuwe naam. Vanaf nu lees je alles over de speciale aanbiedingen voor je klanten, nieuwtjes van Disneyland Paris en voordelen

voor jou in Disney Stars News. En zoals je inmiddels van ons gewend bent, vind je ons 1x per maand op de achterzijde van Reisburo Actueel: ook in 2012! Heb jij vragen, opmerkingen voor een volgende Disney Stars News? Mail ons dan: disneystars@oad.nl. Namens het Oad- en Disneyland Paris team wensen we jou een spectaculair en magisch 2012.

Wist je dat... je naast onze Halfpensionopties vanaf zomer 2012 ook Volpension aan je klanten kunt aanbieden? Kijk op pagina 60-61 van de officiële Oad – Disneyland Paris zomerbrochure voor meer informatie (als je deze nog niet hebt ontvangen, dan wordt deze binnenkort geleverd door TWI).

V.l.n.r.: Jantien Temmink (Disney), Anita Ignjatijev (Oad), Tomas Jansen (Disney) en Bianca Wispels (Oad)

aanbieding voor je klanten

Disneyland Paris presenteert: De Ongelooflijke Maanden! Boek vóór 15 februari 2012 en je klant ontvangt tot 40% korting op toegang en verblijf (vanaf 2 Nachten / 3 Dagen) én GRATIS toegang en verblijf voor kinderen t/m 11 jaar! Gedurende de Ongelooflijke Maanden gelden verschillende kortingspercentages, respectievelijk 15%, 30% en 40% korting. De korting is afhankelijk van de duur van het verblijf en het aantal ‘sleutels’ van het Disney Hotel. Reisnummers: 40% korting 30% korting 2N/3D in hotels 2N/3D in alle v/a 3 sleutels Disney Hotels of 3N/4D in alle Disney Hotels Auto: DPAWC0 DPAWC1 Bus: DPBWC0 DPBWC1 Trein: DPTWC0 DPTWC1 Vlieg: DPVWC0 DPVWC1

15% korting 2N/3D in alle Disney Hotels DPAWC2 DPBWC2 DPTWC2 DPVWC2

Voorwaarden: Aanbieding is geldig voor aankomstdata van 1 januari t/m 28 maart 2012 indien geboekt vóór 15 februari 2012. Prijsvoorbeeld: Om je een idee te geven van wat de aanbieding inhoudt, een gezinssamenstelling van 2 volwassenen en 2 kinderen die verblijven 2 nachten in Disney’s Sequoia Lodge met 3 dagen toegang tot beide Parken, en met een aankomst tijdens de voorjaarsvakantie betalen geen € 692 / maar slechts: € 416 ! Ga naar Webscope of Disneystars.com voor meer info.

Reisagentenaanbieding De reisagentenaanbieding is geldig voor aankomst in januari, februari en maart – ook tijdens de voorjaarsvakantie! Een verblijf van 3 Dagen toegang / 2 Nachten in een Disney Hotel, inclusief ontbijt al vanaf € 115,00. En wegens succes hebben we het VIP programma voor je verlengd: je profiteert automatisch van alle gratis voordelen van het Disney Stars VIP programma bij aankomst t/m 29 februari 2012. Het VIP programma bestaat o.a. uit: persoonlijk ontvangst bij aankomst in je Disney Hotel, 1 VIP FASTPASS® voor jou en je reisgenoten, 1 uniek foto souvenir voor je hele groep, deelname aan een interactieve Treasure Hunt in het Disneyland Park. Het aantal plaatsen is beperkt, dus ga snel naar disneystars. com en boek online!

Studiereis In april 2012 is het eindelijk zover: dan viert Disneyland Paris haar 20e verjaardag! Maar liefst een heel jaar lang kunnen jouw klanten genieten van onze meest spectaculaire verjaardag ooit. Tijdens de Disney Stars Live Experience van 23 t/m 25 april maak je kennis met het gehele resort, je ervaart de Parken zoals jouw klanten dat doen en je leert alles over onze 20e verjaardag! Heb jij je al ingeschreven? Kosten per persoon: € 75, inbegrepen: vervoer, 2 overnachtingen in een Disney Hotel, ontbijt, lunch en diner, onbeperkt toegang tot de beide Disney Parken en oneindig veel verrassingen… Schrijf je nu in: www.oad.nl/studiereizen-2012-disneylandparis

Reisburo_actueel_nr26_21_40  
Reisburo_actueel_nr26_21_40  

Verrassend Vallarta Verrassend Vallarta ‘‘Toon verantwoordelijkheid’’ Volop beleving op Oad’s Aruba Xperience Arjen Lutgendorff Reiziger nóg...