Page 1

HĂŠt praktisch vakblad voor de reisbranche 21e jaargang, nr. 25

Reisburo Ac tuee l

13 december 2012

Big or small cruising has it all

Van der Heijden trots op TUI

Van 7% run je geen balie

Zomernoviteiten 2013


Reisburo Actueel

T o m va n A pe l d o o r n

De één gaat vreemd en de ander liegt, nog steeds zijn zij aan elkaar verbonden en is de reisagent nog net te belangrijk voor de touroperator om afscheid van te nemen. En de reisagent doet zoveel mogelijk aan dynamic packaging om maar niet meer afhankelijk te zijn van de touroperator en verkoopt alleen nog wat hij echt niet zelf kan doen, kortom de huwelijkse crisis is in volle gang. Misschien moeten zij eens samen in therapie, geen van beide voedt de relatie nog met positieve impulsen, zou dat nog kunnen?

Het huwelijk

Als ik in een positieve bui ben denk ik van wel. Gewoon producten brengen die een duidelijk kwaliteitsverschil in service in zich hebben, en dan bedoel ik niet ‘Fair of Care’ met wat minimale verschillen die de balie dan duidelijk moet gaan maken maar de klant wel de keuze geeft.

Het ‘normale’ huwelijk is geven en nemen, velen herkennen dat. Soms gaat het mis, dan is de man te lui en ongeïnteresseerd of is de vrouw te dik te dun of gewoon vervelend en verdwijnt de motivatie om op tijd naar huis te gaan, te koken of even het voetbal uit te zetten. Volgens mij is het huwelijk dat touroperators met de reisagent gesloten hebben gedoemd om in een vechtscheiding te eindigen.Nee ik bedoel Oad GEEL, het merk voor en via de reisbureaus en Oad ROOD voor de koopjesjagers, alleen verkrijgbaar op het internet. GEEL-klanten hebben

Agenda 2013

Januari  * 3: Nieuwjaarsreceptie ANVR, Kasteel De Hooge Vuursche (Baarn). * 8-9: Vakantiebeurs Vakdag. * 9-13: Vakantiebeurs. Februari * 3: Travelicious, Oad Reizen, meer info: www.travelicious.nl. * 4-7: African Mining Indaba, Kaapstad, meer info: www. miningindaba.com. * 7: ‘ReisMarkt Duitsland’, Duits verkeersbureau, Duitsland-workshop voor inkopers, 11.30 - 17.00 uur,

altijd een betere service, waar mogelijk betere vertrektijden, beter gesitueerde kamers en bij klachten of calamiteiten het eerste geholpen via het speciale telefoonnummer dat alleen maar GEEL-klanten mogen bellen. Het is nu eenmaal geven en nemen, dus de agent zal dan ook niet zoveel mogelijk zelf meer moeten doen, dat kan maar alleen op basis van vertrouwen. Volgens mij zit daar het probleem, men vertrouwt elkaar al tijden niet meer.

Maart * 11: Pasra Airline Express, Rotterdam The Hague Airport. * 12: Pasra Airline, Express, hoofdkantoor Schiphol Group. * 13: Pasra Airline Express, Van der Valk Breukelen.

Vakantiebeurs

Van der Gein blikt als Project Manager Vakantiebeurs vooruit naar januari 2013.

Pagina 7

Of het nou de prijsverschillen tussen Arke en Holland International zijn, de 7% fair commissie van Oad of het niet boekbaar houden van hotels door Corendon, of Thomas Cook die met creditcardhouders doorzakt, we gaan te vaak vreemd. Ik denk dat het tijd wordt voor een vrijgezellen bestaan. En waar een deur dicht gaat gaat een raam open.

Met Eva naar...

Tom van Apeldoorn t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl

Pagina 18

Elke uitgave vind je op deze plek de agenda waarin presentaties, beurzen, congressen en overige activiteiten zijn opgenomen.

Nijkerk, aanmelden via henning. rueder@germany.travel. * 9-10: Fiets- en Wandelbeurs, Amsterdam. * 12: Europese Stedenreizen Persdag, Amsterdam, meer info: citybreaks@baltuscom.nl. * 13: Europese Stedenreizen Persdag, Brussel, meer info via citybreaks@baltuscom.nl.

Inhoudsopgave

* 23: Motion Festival, Amsterdam. * 25: Pasra Airline Express, Van der Valk Hengelo. * 26: Pasra Airline Express, Groningen Airport Eelde. April * 8: Pasra Airline Express, Van der Valk Eindhoven. * 9: Pasra Airline Express, Papendal Arnhem November * 21: ANTOR Nederland Press Workshop, Amsterdam.

De Amazing Thailand studiereizen met Eva Air was een fantastische ervaring voor vijftien reisagenten.

EuropaPark

Europa-Park heeft naast een paar records ook een Nederlandse brochure uitgebracht.

Pagina 21

Gambia

TUI Nederland zet extra in op Gambia, deze typische Afrikaanse bestemming op zes uur vliegen met ArkeFly.

Pagina 34-35

Nieuws voor de agenda? Mail naar redactie@reisburoactueel.nl.

Size does matter

Kan het op een groot schip net zo gezellig zijn als op een klein schip en waarom zouden de kleintjes zoveel beter zijn dan de grote.... .

Pagina 37-46

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

22 3


Reisburo Actueel

Reisagenten opletten: word geen Don Quichot Voorwaarden bij nieuwe overeenkomsten (ondermeer commissieverlagingen) en de korte termijnen om ermee akkoord te gaan houden de reisagent de laatste tijd behoorlijk in de ‘wurggreep’. De reisagent is met geen enkele commissieverlaging blij, maar lijkt geen keuze te hebben in een tijd waarbij de aandacht van steeds meer touroperators ligt bij de online concurrentieslag. Touroperators houden elkaar nauwlettend in de gaten wat er gebeurt op het gebied van nieuwe

4

deals die er worden gesloten. Vooral de commissieverlagingen zijn dagelijks gesprek aan de balie.

Ontwikkelingen TUI Nederland laat weten de ontwikkelingen rondom de twee nieuwe servicepakketten Care en Fair van Oad Reizen goed in de gaten te houden. Steven van der Heijden, CEO TUI Nederland: ‘‘Als reisbureaus accepteren dat er een lagere commissie komt op een deel van de producten, dan gaan wij natuurlijk

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

ook praten’’. Vooralsnog meldde de touroperator uit Holten akkoord te hebben bereikt met de Dutch Travel Alliance (DTA) en ook de ITAC liet Reisburo Actueel weten akkoord te zijn met de voorwaarden. Toerkoop lijkt vooralsnog de poot stijf te houden en niet akkoord te gaan met de nieuwe condities, zoals de


Reisburo Actueel Volop tevreden

De Dutch Travel Alliance (DTA) bereikte vorige maand akkoord met Oad. Werner van Disseldorp (Disma Reizen), mede initiatiefnemer van de DTA, laat Reisburo Actueel weten naar volle tevredenheid een akkoord te hebben bereikt met Oad. ‘‘Het is een doorlopende overeenkomst waarbij je continue in gesprek blijft met elkaar. Natuurlijk zijn er altijd puntjes waar je kritiek op kan leveren. Ik zie commissieverlagingen absoluut niet als een trend, maar we zitten natuurlijk niet in de makkelijkste jaren. De gesprekken met touroperators zijn uitdagend. Of het fijner praat nu we als grotere partij (DTA) de gesprekken instappen? Soms wel en soms niet, soms kan je als kleine partij juist betere voorwaarden afdingen en soms is het andersom.’’

redactie via wel ingelichte bronnen te horen kreeg. Online Wolfgang Hendrix, Manager ITAC, laat weten dat de ITAC akkoord is gegaan met de voorwaarden van de nieuwe servicepakketten Care en Fair van Oad, maar de individuele leden hebben de mogelijkheid om af te wijken van dit akkoord. Hendrix: ‘‘Wij zijn in de beginsel met geen enkele commissieverlaging blij. Dat zijn wij dus ook niet met de stap van Oad, maar begrijpen doen we het wel. Ook de DTA is akkoord gegaan, hoewel wij ons natuurlijk afvragen of daar dezelfde commissievoorwaarden ten gronddelen liggen. Wij kijken er pragmatisch tegenaan en zien het zo dat wanneer een touroperator per definitie de commissie wil verlagen wij ze niet kunnen tegenhouden. Maar voor 7% kan je natuurlijk geen balie inrichten. Ik kijk overigens niet alleen naar de commissiepercentages, maar naar de totale ontwikkeling die plaatsvindt. Je moet er als retail voor waken dat je geen ‘Don Quichot’ wordt, maar wij kunnen nu éénmaal geen omzet mislopen’’.

Reacties Oad en Toerkoop

Op moment van schrijven en drukken was er nog geen reactie van zowel Toerkoop als Oad. Houd www.reisburoactueel.nl voor eventuele reacties.

Argusogen Bij TUI zijn ze ervan overtuigd dat als je een retailorganisatie wilt runnen je een commissie moet bieden die daarbij past. Van der Heijden: ‘‘Ondermeer Arke maakt het mogelijk dat wij de commissies kunnen bieden die wij nu bieden. Natuurlijk komt het wel eens voor dat Arke in een concurrentiepositie een ander bedrag moet hanteren maar het gevolg daarvan is wel dat wij daardoor de commissies kunnen blijven bieden die wij de retail nu geven. Maar gaan partijen bij andere touroperators ook andere commissies noteren dan wordt het wankele evenwicht verstoord. Met andere woorden, dan is de commissiestructuur zoals we die nu kennen niet meer haalbaar. Daarom moeten reisagenten verschrikkelijk goed opletten wat er nu gebeurd. Wij volgens dus met argusogen wat er gebeurd bij andere touroperators, want wij hebben het idee dat nog niet alle gesprekken zijn afgerond’’.

Het is oppassen geblazen voor de reisagent.

Bilateraal Hendrix laat weten het onzinnig te vinden wanneer ook TUI haar commissiepercentages gaat bijstellen en vindt dat je een agentuur bilateraal sluit. ‘‘In de huidige wereld schijnt het gebruikelijk te zijn dat iedereen alles van elkaar weet. Het feit dat je vandaag de grootste bent zegt niks over wat je over een paar jaar doet...’’ Arjen Lutgendorff

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

5 13 22


Reisburo Actueel

Belevenissen staan centraal tijdens Vakantiebeurs 2013 Vakantiebeursmanager Wendy van de Geijn heeft het afgelopen jaar veel met exposanten gesproken ter voorbereiding op de aankomende vakantiebeurs die plaatsvindt van woensdag 9 januari tot zondag 13 januari met als gastlanden Hongkong en Tunesië. Zij hoopte daarmee voornamelijk een antwoord te vinden op de vraag: Hoe oriënteren consumenten zich als het gaat om het boeken van vakanties? Uit de vele gesprekken blijkt met name dat men meer nadenkt over wát men wil doen in plaats van wáár men naar toe wil. Het beleven van een land en de ervaringen die men ter plaatse kan opdoen blijken een steeds belangrijkere rol te gaan spelen. Vier themapleinen Om tegemoet te komen aan de wens van de consument wordt er tijdens de aankomende vakantiebeurs duidelijk de nadruk gelegd op belevingen en activiteiten. Het gehele event is gebouwd op vier pijlers. Deze luiden: fietsen en wandelen, kamperen en campingvakanties, actief en avontuur en stedentrips. Deze thema’s zijn op de vloer duidelijk te onderscheiden want er komen vier verschillende pleinen. “Veel partijen waren ook afgelopen jaar al aanwezig maar omdat we nu een themagerichte insteek hebben zijn we verschillende exposanten

gaan clusteren rondom die ene beleving. Zo vindt de beursbezoeker allerlei verschillende relevante informatie rondom één onderwerp bij elkaar.” Ook is getracht het aanbod rondom een thema verder ui t te breiden met onder meer het aantrekken van specialistische aanbieders. Mede dankzij de verschillende themapleinen wordt de beursvloer overzichtelijk en er is op speelse wijze een route uitgezet over de waarlangs bezoekers kennis kunnen maken met een 25 geselecteerde stedenbestemmingen. Ieders mening telt Naast beleving hecht de consument ook in groeiende mate aan de mening van andere reizigers. Dat blijkt wel uit de vele reviewsites en onlinefora met het thema vakantie. “Men heeft behoefte aan persoonlijk contact en interactie, zo contateerd Van de Geijn. “Als je de kans hebt om zelf met anderen te praten en naar hun ervaringen te luisteren krijg je een levendige indruk van een bestemming en kun je specifieke vragen stellen die voor jou belangrijk zijn.” Met dit gegeven wilde de organisatie van de Vakantiebeurs 2013 ook aan de slag. Daarom laten ze op de diverse podia op de themapleinen ervaringsdeskundigen aan het woord. “Je kunt bijvoorbeeld denken aan reisleiders of auteurs van prachtige (reis)boeken. Zij nemen je aan de hand van hun ervaringen en verhalen alvast mee op reis. Dit kan mensen inspireren zelf een bepaalde bestemming te boeken en het draagt bij aan de voorpret die bezoekers zullen hebben. Dát is immers bij uitstek de reden voor velen om een bezoek te brengen aan de beurs.” Vakdag De dinsdag voorafgaand aan de vakantiebeurs is net als afgelopen jaren speciaal gericht op vakgenoten. Waar de dag vorig jaar nog de naam Dutch Toerism Expo droeg, is deze dit jaar terug veranderd naar Vakdag “Simpel, duidelijk en het dekt de lading, zo vernamen we van vele vakgenoten”, zo verklaart Van de Geijn. “Daarom heet de dinsdag weer gewoon vertrouwd Vakdag” Tijdens deze dag zal de beurs natuurlijk officieel worden geopend en wordt er een terug- en vooruitblik gepresenteerd door NBTC Nipo. Ook heeft hoofdsponsor ANWB een aandeel in

het programma en geven diverse verkeersbureaus een lezing. “En omdat netwerken nou juist op dit soort dagen centraal staat vind je voor Hal 2 een Hongkong Meeting lounge; een ruimte speciaal voor vakgenoten waar men eens stevig met elkaar van gedachten kan wisselen mocht dat nodig zijn”, lacht Van de Geijn. Woensdag zal tevens een interessante dag worden voor iedereen die in de branche werkzaam is. De ANVR zal in het ochtendprogramma ingaan op het thema ‘Changes in Tourism’ en je kunt een trendpresentatie met de titel ‘Travel the

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

world like a local verwachten’. In het bijzonder wordt er ingegaan op het oriëntatieproces van vijftigplussers. Stiekeme vooruitblik Hoewel de komende editie natuurlijk nog aardig wat aandacht behoeft zo vlak voor de start laat Van de Geijn weten dat ze stiekem al wel nadenkt over 2014. “Ook dan zal de samenwerking met de exposanten weer ontzettend belangrijk zijn en is goede kwalitatieve informatie essentieel.” Judith Buitenhuis

7


Reisburo Actueel

De Jong Intra scoort punten met SMARTY Met de introductie van SMARTY timmert de Jong Intra Vakanties alsmaar verder aan de weg die leidt naar de reisagent. Het onderhouden van die relatie staat dan ook hoog op het prioriteitenlijstje van de reisaanbieder uit Ridderkerk. Reisburo Actueel sprak met Commercieel directeur Coby van Dongen over SMARTY, reisagenten en komende kortingsacties. SMARTY is nu enige tijd live, hoe wordt er vanuit de branche gereageerd? “Een week na de lancering van SMARTY kan ik je melden dat de reacties uitermate positief en veelbelovend zijn. Het systeem is snel, slim en het smaakt naar meer. De ‘googleachtige balk’ is echt een uitkomst! De reisbureau collega’s bevestigen dit en vinden Smarty zeer gebruikers vriendelijk. Op de TIP dagen hebben we al een tipje van de sluier opgelicht maar de livegang realiseert reacties die boven mijn verwachting zijn.” Het nieuwe systeem is geïntroduceerd om tegemoet te komen aan vragen vanuit reisagenten, hoe belangrijk zijn zij voor DJI? “Naast een perfect systeem en een goed product tegen de juiste prijs is, zeker nu, een goede relatie met de reisagent belangrijk. De reisagent was al veertig jaar lang onze houvast, en als het aan ons ligt blijft dat ook de komende 40 jaar zo. We koesteren de relatie en waken alert dat die niet verstoord wordt. Dat betekent dat we een fair level playing field hanteren, afspraken zijn helder en worden nagekomen. Elkaar de bal toespelen en elkaar de handel gunnen, daar staan we voor. We zijn flexibel en de ‘reisagentendeur’ staat bij directie en management letterlijk en figuurlijk altijd open.”   Wat kunnen reisagenten de komende tijd nog verwachten? “We voeren in 2013, voor het zevende jaar op rij, diverse handelingen gratis uit. Deze zijn helder in de agentuurvoorwaarden opgenomen. Daarnaast bieden we tools om de klant te overtuigen. We hadden al vele tools zoals onze prijsgarantie die we afgeven versus de prijs die een hotel direct op de website vraagt. We voegen er echter komend jaar nog

velen aan toe. Een mooi voorbeeld zijn de gegarandeerde vertrekken voor onze busreizen, nu al! De meest gestelde vraag van de busklant is per slot van rekening; gaat de reis door?”   “Ook nieuw is de laagste prijsgarantie voor de busgasten. Stel, we prijzen een reis gedurende het seizoen af omdat de laatste plaatsen gevuld moeten worden, dan geldt voor onze klanten dat een ieder die geboekt heeft voor 1 april 2013 automatisch gecompenseerd wordt. Voorts kan men gratis annuleren tot diezelfde eerste april 2013.”   Welke USP’s heeft de reisagent nog meer in handen wanneer zij de Jong Intra verkopen? “In de brochure busreizen zit een los katern genaamd ‘nog verrassender geprijsd’. Hierin staan voordeelreizen die, zoals de naam al zegt, een wel heel verrassend prijsniveau kennen. Voor deze reizen geldt de vergoeding zoals in de agentuur onder voordeelreizen is vermeld. Reisagenten kunnen zelf de keuze maken of men deze reizen wil promoten of niet. Voor alle Europa-brochures geldt überhaupt veel vroegboek voordeel, soepele voorwaarden (bijvoorbeeld gratis annuleren indien men boekt voor 1 april) en prijsgarantie. Voor autorondreizen ten slotte geven we, indien geboekt voor 1 april, benzinekorting en een bon voor een tijdschriften abonnement. Dit zijn zo maar een paar zaken die het maken van een boeking voor de Jong Intra vergemakkelijken. Maar het belangrijkste vind ik onze vaste koers, waar we ook in lastige tijden aan vast houden. De reisagent is onze partner, in voor- en tegenwind.” Tom van Apeldoorn

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

22 9


Reisburo Actueel

Studiereizen Op weg naar... 2013 Maart - 18-25: Zuid-Afrika, omgeving Johannesburg, de Jong Intra, eigen bijdrage € 549, inschrijven via de salespagina van de Jong Intra. - 24-27: Fins Lapland, Buro Scanbrit, ervaar zelf alle aspecten van een wintervakantie in Lapland. Sneeuwscooter, husky safari, sneeuwschoenwandelen en overnachten in een echt ijshotel. Inschrijving via je hoofdkantoor of direct via sales@buroscanbrit. nl, eigen bijdrage € 325 per persoon. April - 7-8: WereldWorkshop Brusselicious, Brussel, € 49, inschrijven via Denise Mesman, 070-3466876, welkom@wereldWorkshop.nl. - 8-16: Amerika, westkust, de Jong Intra, eigen bijdrage € 549, inschrijven via de salespagina van de Jong Intra. - 14-15: WereldWorkshop Brusselicious, Brussel, € 49, inschrijven via Denise Mesman, 070-3466876, welkom@wereldWorkshop.nl. - 14-18: Italië, de Jong Intra, 40+ reis Italiaanse Bloemenrivièra, eigen bijdrage € 299, inschrijven via de salespagina van de Jong Intra. - 21-22: WereldWorkshop Brusselicious, Brussel, € 49, inschrijven via Denise Mesman, 070-3466876, welkom@wereldWorkshop.nl. - 21-24: Budapest, de Jong Intra, eigen bijdrage € 199, inschrijven via de salespagina van de Jong Intra. Mei - Meivakantie: Thailand, speciale ouder-kind studiereis. Beleef deze bestemming met jouw

zoon of dochter in de leeftijd van 11 - 14 jaar, eigen bijdrage € 549 (volwassenen) en € 359 (kind), inschrijven via de salespagina van De Jong Intra. - 29 mei-3 juni, maak kennis met authentiek Engeland, vaar per ferry over om vervolgens met de auto de populairste regio’s van Engeland te bezoeken, zoals East Anglia, Devon & Cornwall, de Cotswolds en Isle of Wigh. Inschrijving via je hoofdkantoor of direct via sales@buroscanbrit.nl, eigen bijdrage € 195 per persoon. Augustus - 24 augustus – 1 september, Noorwegen, Buro Scanbrit, ontdek de highlights van Noorwegen zoals de fjorden, Hardangervidda, de bergen rond Hemsedal en de steden Bergen en Oslo, outdoor activiteiten zoals hiking, mountainbiken en white water raften. Voor deze reis is een goede basisconditie noodzakelijk. Inschrijving via je hoofdkantoor of direct via sales@buroscanbrit.nl, eigen bijdrage € 250 per persoon.

Terug van weggeweest... Mexico Mexico, een land bekend om de comfortabele hotels langs de prachtige witte zandstranden, maar ook om de fascinerende cultuur en rijke historie. Dit ontdekte ook de reisagenten van Holland International die op 19 november naar Mexico vlogen. De eerste drie dagen werden doorgebracht in Hotel Riu Lupita. Van hieruit ging de groep op een ‘Riu Treasure Hunt’, een creatieve manier om in kleine groepjes kennis te maken met de Riu Hotels & Resorts in Playa del Carmen & Cancun. Niet alleen de Riu hotels werden bezocht. In Coba maakte de groep kennis met de oude en de hedendaagse Maya-cultuur; per mountainbike bezochten zij de tempels in de jungle. De studiereis werd

afgesloten met een overnachting in Riu Palace Peninsula. Gambia Zon, zee, strand, een prachtige natuur en een vriendelijke bevolking, dát is Gambia. Reden genoeg om deze Afrikaanse bestemming aan de Atlantische oceaan te ontdekken. Op 16 november reisde een groep reisagenten van Arke naar dit West-Afrikaanse land. De groep verbleef gedurende de reis in Hotel Senegambia Beach om van hieruit ook andere accommodaties te bezoeken. Een absoluut hoogtepunt van de reis was een bezoek aan Paradise Beach, het mooiste zandstrand van Gambia, en Tanji village, waar vele kleurrijke houten vissersbootjes (piroques) het strand sieren.

Ook een dagexcursie naar Fatala Wildpark in buurland Senegal mocht tijdens de studiereis niet ontbreken. Met een open truck trokken de reisagenten er op uit om wilde dieren als antilopen, zebra’s en giraffen te spotten. Ook nieuws voor deze rubriek? Mail redactie@reisburoactueel.nl.

Geniet van de verse sneeuw in Frankrijk! Op zoek naar een gezellig chalet in een pittoresk dorpje? Of een uitstekend hotel van waaruit je zo de piste op skiet? In Frankrijk zijn de mogelijkheden divers. Met grote aaneengesloten skigebieden, moderne skiliften, veilige beginners pistes, sneeuwspeeltuinen voor de kleintjes en de nieuwste wintersporten is Frankrijk een waar paradijs voor elke wintersporter. Wist je dat er ook veel activiteiten zijn voor niet-skiërs? IJsduiken, een bevroren waterval beklimmen of autoracen op het ijs. Maar ook genieten van wellness, hondensledetochten maken, sneeuwschoenwandelen, een bezoek aan een kaasboerderij, een wijnproeverij of een kookcursus volgen is mogelijk. Een ideale bestemming voor het hele gezin. Op de Nederlandstalige site van France Montagnes vindt je alle praktische informatie, actuele sneeuwhoogtes, webcams, informatie per wintersportplaats, een interactieve kaart, activiteiten, tips, evenementen en nog veel meer: www.france-montagnes.com

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

13


Reisburo Actueel

‘‘Anderen moeten enorme winstgroei hebben gemaakt willen ze bij ons in de buurt komen’’ TUI Nederland heeft de recordwinst van bijna € 30 miljoen die het vorig jaar behaalde het afgelopen boekjaar geëvenaard. ‘‘De marktomstandigheden waren dit jaar heel erg lastig. Zeker toen Sundio en Corendon al vroeg begonnen met extreem lage prijzen zagen we het somber in, maar door hard werken, goed op de kosten letten en met een beetje geluk door de natte Nederlandse zomer, [is het alsnog goed gekomen’’, aldus Steven van der Heijden, CEO TUI Nederland.

Hoeveel mensen hebben er het afgelopen jaar eigenlijk geboekt bij jullie? ‘‘Wij hebben bijna 1,5 miljoen klanten gehad waarvan ongeveer één miljoen vliegpassagiers en een half miljoen overige. Ongeveer 40% van de 1,5 miljoen klanten boekt via internet, 20% via onze eigen reisbureaus en franchisers en 40% via andere reisbureaus. Uiteindelijk wordt dus 60% van de boekingen nog steeds via het reisbureau gemaakt.’’ Hoeveel reisbureaus hebben jullie nog en hoe zie je dat voor volgend jaar? ‘‘Op dit moment hebben wij ongeveer 120 Arke-filialen. Onze eigen kantoren zijn steeds meer verkoop- en klantcontactpunten voor onze eigen producten geworden waar we bijna geen reizen meer van andere touroperators verkopen. Ik verwacht dat het aantal Arke-fillialen het komend jaar licht zal dalen, evenals het aantal van ongeveer 60 franchisekantoren. Dat laatste komt mede doordat nog maar weinig reisbureaus aan de financiële voorwaarden voldoen om frachisenemer bij ons te worden.’’

Steven van der Heijden, CEO TUI Nederland.

Nederlands’ grootste touroperator doet het net als haar meeste TUI Travel Plc collega’s in Europa goed. Van der Heijden: ‘‘Qua strategie en merken staan we er goed voor en met ArkeFly hebben we zowel in Europa als op de long haul een efficiënte concurrerende airline. Als de uitgangspunten kloppen kan je een goed resultaat halen. Vorig jaar had zelfs beter gekund als de marktomstandigheden beter waren geweest’’. Het jaar 2012 begon met een overwinning op de NMa waar jij in een historische donderspeech als ANVR-voorzitter tijdens de ANVR Nieuwjaarsreceptie korte metten mee maakte. Hebben jullie ooit nog wat terug gezien van het geld dat dat de branche heeft gekost (ongeveer € 2 miljoen)? ‘‘Wij hebben destijds sterk overwogen om dat geld terug te gaan vorderen, maar de kans dat dat was gelukt was heel erg gering. Ik heb die gedachten uiteindelijk uit mijn hoofd laten praten, hoewel het heel erg wrang voelde. Nu je erover begint krijg ik datzelfde gevoel als destijds weer. Gelukkig is het hoofdstuk nu helemaal afgesloten.’’

In Reisburo Actueel maakte je bekend te gaan stoppen als ANVR-voorzitter. Blijf je voorlopig wel bij TUI Nederland werkzaam? ‘‘In posities als die van mij bepaalt je baas of je mag blijven, maar gezien onze resultaten maak ik me daar niet zo veel zorgen over. Zelf overweeg ik absoluut niet om iets anders te gaan doen; ik denk niet dat er een leukere baan is dan de mijne.” Zijn jullie de meest winstgevende Nederlandse touroperator? ‘‘Ik durf niet te zeggen dat wij het beste hebben gescoord, maar de andere partijen zouden wel een enorme winstgroei moeten hebben gemaakt willen ze bij ons in de buurt komen. Wij houden de concurrentie natuurlijk in de gaten via de cijfers van de Kamer van Koophandel, maar die cijfers zien we vaak pas een jaar later wanneer de concurrenten hun jaarrekeningen hebben gedeponeerd. Natuurlijk is het prachtig dat wij goed hebben gepresteerd, maar we zijn inmiddels alweer bezig met een nieuw en net zo uitdagend jaar. Uiteraard gaan we de goede resultaten wel vieren, dat doen we met het hele bedrijf in de Winter Efteling.’’

Ook een nieuw kabinet dit jaar, wat brengt jullie dat? ‘‘Het nieuwe kabinet heeft heel veel onzekerheid veroorzaakt bij de consument. Er is grote onduidelijkheid over de koopkracht van de Nederlander, gedoe over de inkomensafhandelijke ziektekostenpremie, het consumentenvertrouwen is laag en het eigen inkomen van de consument is onzeker. Er is minder geld, dus het wordt een hardere concurrentiestrijd om de euro’s in de portemonnee.’’ Nog last van de Duitsers die de Nederlandse markt lijken te willen overnemen? ‘‘De Duitse touroperators lijken hun grootste groei in Nederland

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

achter de rug te hebben. Het heeft met een ander fenomeen te maken. In Duitsland gaat het grootste gedeelte van de verkoop van een touroperator via de retail, de Duitse touroperator is ingesteld op retail. De Nederlandse touroperators zijn veel meer ingesteld op alle verkoopkanalen. Als je een groot deel van je omzet via het reisbureau verkoopt is het weer moeilijker om concurrerend te zijn op internet.’’ Tevreden met jullie nieuwe ArkeFly-bestemmingen? ‘‘Amerika is een heel belangrijk bestemmingsgebied voor ons geworden en we zijn dan ook erg tevreden met de driehoek aan de Westkust en in Florida. Daar blijven we dus ook de komende zomer op vliegen. De afgelopen zomer was een opstartjaar, dat is altijd moeilijk, dus het kan altijd nog beter.’’ En worden de bestemmingen uit de koelkast al ontdooid? ‘‘Nee, nog niet. In tijden van economische crisis is het niet slim om te gaan vliegen op bestemmingen waar lijndienstmaatschappijen ook al tegen zeer concurrerende prijzen op vliegen. Dus ook het komend jaar blijven Bangkok en Phuket in de ijskast.’’ Al wel druk met de nieuwe bestemmingen voor de Dreamliner die er in 2014 dan toch echt gaat komen... ‘‘In mei 2014 hopen we de eerste nieuwe Dreamliner op te halen, twee jaar later dan oorspronkelijk gepland. Maar nu lijkt het toch echt te gaan gebeuren. Of we er ook nieuwe bestemmingen mee gaan vliegen, bepalen we later, Dat is mede afhankelijk van de olieprijzen, omdat het toestel veel zuiniger is en dus vooral op lange routes voordeel oplevert.’’

Arjen Lutgendorff

15


Reisburo Actueel

Belvilla voor de reisagent Pascall van Mastrigt-Kempen is één van de Nederlandse vertegenwoordigers van het vakantiehuizenmerk Belvilla. Deze welbekende specialist in de online verhuur van vakantiehuizen heeft een breed assortiment accomodaties in twintig Europese vakantielanden. Van Mastrigt-Kempen vertelt kort over het aanbod en zet uiteen hoe reisagenten hun boekingen kunnen regelen via het online platform. Stel: ik wil als reisagent een vakantiehuis boeken bij Belvilla, hoe verloopt het boekingsproces dan? “Belvilla werkt al langere tijd samen met reisbureaus. Wij zijn echter niet opgenomen in de klassieke boekingssystemen, maar werken op een iets andere manier. Reisbureaus hebben bij ons namelijk de mogelijkheid via een login op onze website www.belvilla.nl een boeking te maken. De online boekingsomgeving op de website begint met een aantal standaard zoekfuncties, voor land, plaats, aantal personen en periode. Daarna kan er nog dieper gefilterd worden op bijvoorbeeld zwembad, sauna, maar ook het aantal sterren dat een huis heeft of het aantal slaapkamers. Ook zijn een aantal populaire thema’s al voorgeselecteerd waaronder groepsaccommodaties, wintersport en vakantieparken. Andere thema’s zijn samengevat onder de tab ‘meer belvilla’s. Handig om naar te kijken,

16

want hieronder vind je: vakantie met de hond, golfvakantie, aanbiedingen, tophuizen, enzovoort.” Reisagenten ontvangen geen Belvilla productgids, hoe blijven zij op de hoogte van jullie aanbod? “Wij houden de reisagenten op de hoogte door middel van mailings en informatie in ons partnersysteem waartoe ze toegang krijgen als ze eenmaal met ons werken. Wij hebben inderdaad geen catalogus, omdat ons aanbod nogal wisselt. Bovendien kun je in een offline catalogus geen actuele beschikbaarheid zien. Zeker in het Last-minute seizoen is het lastig zoeken via een offline catalogus. De huizen die al volgeboekt zijn, staan er tenslotte gewoon nog in. Dat betekent een hoop werk voor het reisbureau, zonder gewenst resultaat. Het online zoeken met behulp van de filters is dus veel efficiënter en effectiever.”

Hoe staat het met de beschikbaarheid van de villa’s? “Onze huizen zijn vaak ver van te voren te boeken. In veel gevallen wel twee jaar of nog meer vooruit. Wij zijn dus niet afhankelijk van het uitkomen van onze catalogus met het vrijgeven van huizen. Het enige dat wij nodig hebben zijn nieuwe prijzen. Zodra die bekend zijn, worden de huizen zo spoedig mogelijk online gezet.” Wat zijn typische Belvilla toppers? “Allereerst hebben wij een zeer groot aanbod van groepshuizen. Niet alleen in de Ardennen of in Nederland, maar ook in diverse skigebieden. Je kunt hierbij denken aan huizen van tien tot soms meer dan vijftig personen. Ook hebben we veel huizen waar standaard kortere periodes geboekt kunnen worden; we bieden midweeks, weekenden en lange weekenden. Momenteel zijn we bezig om daar nog meer flexibiliteit aan toe te voegen. Voor veel huizen in Zuid-Europa, maar ook in Nederland en België, hoeft de aankomst dag niet langer per se

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

een vrijdag of een zaterdag te zijn. Ook kun je huizen per nacht boeken. Zo kan iemand die graag een aantal dagen in het binnenland van Andalusië wil rondkijken en daarna nog een paar daagjes aan de kust wil verblijven, ook voor een vakantiehuis kiezen. Dit maakt Belvilla mogelijk om te beantwoorden aan de vraag van de consument, maar ook vanuit de wijsheid dat de vluchten naar de meeste toeristische bestemmingen veelal goedkoper zijn op de doordeweekse dagen en zij zich ook niet in drukke weekendspits hoeven te begeven.” Judith Buitenhuis


Reisburo Actueel

Allianz Global Assistance Hulpverlener en reisverzekeraar Mondial Assistance heet vanaf 10 december 2012 Allianz Global Assistance. Hiermee wordt de laatste stap gezet in het voeren van één internationaal sterk merk. Allianz Global Assistance richt zich binnen de Nederlandse markt op het bieden van hoge kwaliteit diensten in reisverzekeringen en hulpverlening. Met uitzondering van een nieuwe huisstijl brengt de merknaamwijziging voor partners en klanten geen veranderingen met zich mee.

FOX Vakanties biedt ervaren reiziger ‘Special Destinations’

Innovatief en internationaal ‘’In 2008 veranderden we de naam van onze reisverzekering al van Elvia naar Mondial Assistance om zo te kunnen profiteren van één internationaal merk. Op 10 december nemen we de volgende stap en heten we Allianz Global Assistance. De

Allianz Group is een van de sterkste financiële instellingen ter wereld en bovendien een wereldberoemd merk. Onder dit merk kunnen we ons nog meer richten op het ontwikkelen van innovatieve producten en diensten’’, aldus René Vermeulen, Directeur Marketing & Sales.

FOX Vakanties heeft een nieuw aanbod met de naam ‘Special Destinations’ ontwikkeld voor de meer ervaren reiziger. Met de ‘Special Destinations’ biedt de touroperator vanaf januari 2013 exclusieve bestemmingen en bijzondere accommodaties voor doorgewinterde reizigers. FOX Vakanties biedt daarmee nieuwe mogelijkheden wat betreft speciale bestemmingen, routes en excursies. Voor reizigers die al veel gezien of beleefd hebben, opent FOX Vakanties met dit aanbod veel nieuwe mogelijkheden. Zij kunnen nieuwe avonturen tegemoet gaan: op zoek naar de berggorilla in Oeganda, op verkenning door het woestijnlandschap van Namibië, het magische Madagaskar ontdek-

ken of kennismaken met de unieke dierenwereld van de Galapagos eilanden. Voor wie liever wat dichter bij huis blijft, is de stille, groene streek rondom de Zwarte Zee in Turkije een bijzondere bestemming. Voor meer informatie en het complete reisaanbod zie: www.FOX.nl.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

17


Reisburo Actueel

Amazing Thailand studiereis Surprise Thailand Acht dagen, vijftien reisagenten, cultuur, actie, strand en luxe resorts: de Amazing Thailand studiereis in een notendop. Een reis vol verrassingen, met als startpunt de persoonlijke felicitatie van Murley Coen (Sales medewerker EVA AIR), die alle deelnemers ‘overviel’ om hen te feliciteren met een plek op deze bijzondere studiereis. Na pitstop Schiphol werd de reis vervolgd naar Bangkok, Chiang Mai, Koh Samui en Koh Phangan.

Wat een luxe! Uitzicht op de Golf van Thailand vanuit het Anantara Bophut Hotel, Koh Samui.

Groepsfoto voor de grote Tamarind boom in de binnentuin van boutique hotel Tamarind Village, Chiang Mai.

Op de foto met je ‘buddha buddie’ bij Doi Suthep in Chiang Mai.

Een voorproefje op het Loi Krathong festival dat ieder jaar in november gevierd wordt.

Bezoek Thailand op de Vakantiebeurs In de ‘Verre Bestemmingen’ Hal 1 (stand C116), tref je het Thailand Paviljoen. In het paviljoen kun je je laten informeren en inspireren door het Thais Verkeersbureau en Thailand gerelateerde aanbieders. Het Thaise minirestaurant zorgt ervoor dat je letterlijk de smaak van Thailand proeft. Thailand voor jou Op de hoogte blijven van nieuws, evenementen, en tips? Bezoek de website van het Thais Verkeersbureau: www.thaisverkeersbureau.nl en like de officiële Thailand pagina op facebook: www.facebook.com/amazingthailandnl. Tip: bestel via TWI de laatste versie van de Thailand Travel Manual. Een handig naslagwerk voor op je bureau, boordevol informatie over de regio’s attracties en activiteiten.

18

Engelen bestaan De Thaise hoofdstad Bangkok staat voor de eigen bewoners bekend als ‘Stad der Engelen’. De vertaling van de eerste twee woorden van de langste plaatsnaam ter wereld, waarin alle goede eigenschappen van de geschiedenis van Thailand zijn verwerkt. Per longtail boot zetten we vanaf de pier van het Anantara Riverside hotel (red: het voormalige Mariott hotel aan de rand van de stad) koers naar het levendige centrum van Bangkok, waar we de toeristische trekpleisters van de stad bezoeken. Het Koninklijk Paleis, Wat Arun, China Town en Siam Paragon - een van de vele shoppingmalls die de stad telt - passeren de revue. Na het diner op de 63ste verdieping van het hippe Pullman Hotel G waarbij we ons bijna letterlijk in de wolken wanen, wordt de dag stijlvol afgesloten met een bezoek aan Asiatique Riverside. Met 1500 shops en veertig restaurants dé place to be voor gezelligheid en vertier sinds de opening in april 2012. Bike & Fly Op de fiets komen we oog in oog te staan met het dagelijkse leven van de Thai. Een aanrader voor iedereen die Thailand letterlijk en figuurlijk wil proeven! Hoewel het in Chiang Mai ook mogelijk is de bergen in te trekken, verkozen wij een route over (relatief) vlak terrein. Niet op de laatste plaats omdat het activiteitenpallet later die dag nog werd aangevuld met een heuse ‘eagle track’ in de jungleachtige bergomgeving van Chiang Mai. Gezekerd aan een zipline werden 21 platforms getrotseerd. Voor velen een spannende beproeving en tevens een once in a lifetime experience. De inspanning werd de day after beloond aan het strand van het authentieke, groene eiland Koh Panghan. Want met een privézwembad bij iedere kamer krijgt baden in luxe een wel héél letterlijke betekenis. Dat is nog eens heerlijk bijtanken voor de allerlaatste pitstop van deze

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

reis: Koh Samui. Dit twee na grootste eiland van Thailand, gelegen in de Golf van Thailand, biedt een goede mix van strand, natuur en vertier en is met name in de zomermaanden tijdens het officiële regenseizoen van Thailand - erg populair. Met een glimlach verlaten we het mooie vliegveld van Samui, met een perfecte aansluiting op de vlucht van Eva Air terug naar Nederland. Met als laatste verrassing een ticket voor de Elite Class, de comfortabele tussenklasse van Eva Air. Missie geslaagd: Amazing Thailand always amazes you…. Meer van Thailand zien? Bekijk dan ook het fotoverslag van deze studiereis op de facebookpagina van het Thais Verkeersbureau: www.facebook.com/amazingthailandnl.

Ageet Rijsdijk, VakantieXperts Etten-Leur: Heerlijk “hollands” fietsen in en rondom Chiang Mai; pauzeren met een zakkie ipv een bakkie thee.

Ingrid Bakker, Thais Verkeersbureau: “Om 40m boven de grond te vliegen is een onvergetelijke en geweldige ervaring”

Annette Hage, Arke Vlissingen: Mijn hoogtepunten: de tempels, de mooie hotels, het lekkere eten en de gezellige groep!


Reisburo Actueel

Bezoek het Thailand Paviljoen op de Vakantiebeurs in Hal 1, stand C116. Op de hoogte blijven van nieuws, evenementen en tips? Bezoek de website van het Thais Verkeersbureau: www.thaisverkeersbureau.nl en like de officiële Thailand pagina op facebook: www.facebook.com/amazingthailandnl

Wijzigen tot 90 dagen voor vertrek bij de Holland America Line

KLM Service Desk wordt KLM Agent Support

De Holland America Line heeft sinds de afgelopen dagen de mogelijkheid geïntroduceerd om tot 90 dagen voor vertrek de boeking te wijzigen in tal van opzichten, van vertrekdatum tot accommodatietype en tarief. Hierdoor profiteren vroegboekende reizigers ook van latere prijswijzigingen.

Vanaf 10 december heeft de KLM Service Desk een nieuwe naam en kun je met je vragen terecht bij KLM Agent Support.

‘‘Vroeg boeken en tijdig plannen kan onze gasten aanzienlijke besparingen opleveren en verzekeren hen tegelijkertijd van hun gewenste droomvakantie’’, aldus Nico Bleichrodt, Senior Director of Sales North & Central Europe for Holland America Line. ‘‘Of het nu gaat om een upgrade naar een Verandah stateroom of de keuze voor een langere

reis, de voordelen maken duidelijk dat vroeg boeken echt toegevoegde waarde heeft. Met de mogelijkheid om tot 90 dagen voor vertrek te kunnen wijzigen bieden we onze klanten een extra zekerheid. Ik heb echter het idee dat de mogelijkheid om tot 90 voor vertrek te wijzigen nog niet goed genoeg bekend is bij iedereen.’’

Wil je kans maken op een Sonyfotocamera met etui en SD-kaart, ICE Watch horloge, een Fab. portemonnee, een Fab. telefoonhoes of een KLM-kalender? Leg dan je unieke KLM feestmoment van deze maand vast op camera. Stuur je foto voor 20 december

naar jijenklm@klm.com. Ook volgend jaar maak je bij KLM weer volop kans op prijzen, de luchtvaartmaatschappij heeft laten weten ook volgend jaar door te gaan met de Jij&KLM Weet&Win Kennisquiz.

‘‘D-reizen een gezond bedrijf’’ ‘‘Wij zijn verrast door de ongelukkige berichtgeving en tone of voice in de media. Uiteraard hadden wij zeker eerder intern informatie verstrekt, als we hadden geweten dat deze informatie in deze vorm naar buiten zou komen. De schijn wordt gewekt dat er een nieuwe koers wordt gekozen en er een snelle deal gedaan moet worden omdat de financiële situatie daartoe aanleiding geeft. Waarheid is dat D-reizen

een gezond bedrijf is en er al sinds jaar en dag door vele partijen in de branche verkennend met elkaar gesproken wordt. De familie Van den Broek geeft openlijk aan open te staan voor het bundelen van krachten in een groter geheel. Iets dat al veel langer speelt dan vandaag en ook niet(s) nieuws is. Achtergrond van deze beweging is het geloof dat samenwerking -zoals ook in DTA verband- het bedrijf sterker maakt en dat de familie (vooral gezien leeftijd) op termijn wat meer afstand wil nemen’’, aldus Steven van Nieuwenhuizen op de website van Reisburo Actueel nadat er in de media berichten naar buiten kwamen dat D-reizen te koop staat.

“Boek voor je klant eenvoudig een parkeerplaats op Amsterdam, Weeze, Brussel of Dusseldorf, goedkoop, snel geboekt en goede commissie. Binnenkort ook op de regionale luchthaven in Nederland en België’’.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

19


Reisburo Actueel

Europa-Park spricht Niederländisch Toen begin november de poorten van Europa-Park tijdelijk sloten en het zomerseizoen daarmee ten einde kwam, kon Europa-Park een paar records op haar naam bijschrijven. Zowel qua aantal bezoekers als qua omzet was 2012 namelijk de succesvolste zomer in de geschiedenis van Duitslands grootste attractiepark. Ook attractieliefhebbers uit België en Nederland hebben dat ontdekt. In de afgelopen paar jaar is het bezoek vanuit deze landen zelfs verdubbeld. Daarom is besloten om in 2013 voor het eerst een brochure in de Nederlandse taal uit te brengen. Voor de reisagent hopelijke een goede tool om de naamsbekendheid van het park de komende tijd alleen maar te laten groeien. Veel Nederlanders en Belgen die een bezoek brengen aan Europa-Park maken in het zuiden van Duitsland een ‘pretpark-pitstop’ wanneer zij op weg naar zijn hun vakantieadres in Zuid-Europa. Anderen beleven er een geweldige dag terwijl zij hun vakantie doorbrengen in het Zwarte Woud of de Elzas. Een groeiende groep komt speciaal voor het attractiepark. Uit onderzoek blijkt dat met name te danken is aan de hoge kwaliteit, het ongekende aanbod aan attracties en shows en het gunstige prijsniveau. Op jaarbasis is Europa-Park goed voor zo’n 4,5 miljoen bezoekers en het is daarmee het tweede best bezochte park van Europa. De honderd attracties en shows zijn ingebed in de veertien Europese landen die tot in de kleinste details nagebouwd zijn. Nieuwe Nederlandse brochure In de nieuwe brochure komen al deze faciliteiten uitgebreid aan bod. Op iedere pagina zijn tips afgedrukt waardoor reizigers uit Nederland en België het maximale uit hun bezoek kunnen halen. Het tweede gedeelte van de brochure richt zich voornamelijk op de verschillende overnachtingsmogelijkheden. Er is met een zelfde liefde en aandacht gewerkt aan de gedetailleerde attracties als aan de overnachtingsmogelijkheden. Het park beschikt over vijf themahotels en avontuurlijk overnachten kan op het Camp Resort in Western-stijl. Kortom, niet alleen vanwege de ligging en attractiesaanbod, maar ook om het grote aantal bijzondere themahotels is een meerdaags bezoek van harte aan te bevelen.

Overnachten in prachtige decors Europa-Park beschikt over het grootste hotelresort van Duitsland. In dit resort, aan de rand van het attractiepark, liggen vijf themahotels. Evenals de veertien landenthema’s in het park zijn de gekozen thema’s tot in het kleinste detail uitgewerkt en hotelgasten overnachten dus in een prachtig decor. Er zijn twee Spaanse hotels, een Portugees en Italiaans hotel. Eerder dit jaar werd daar een nieuwe accommodatie in New England-stijl aan toegevoegd. Evenals in de andere vier hotels zullen de gasten zich hier in een compleet andere wereld wanen. Het nieuwe hotel, genaamd ‘Bell Rock‘ is aangekleed in de stijl van Engelse kolonisten en pelgrims die in de achttiende en negetiende eeuw naar Amerika reisden. Je ziet overal fraai timmerwerk, planken vloeren, hutkoffers, open haarden, talloze ornamenten, kunstwerken en voorwerpen uit de betreffende tijd. Deze objecten zijn het afgelopen jaar verzameld in tientallen landen: antieke klokken uit Engeland, stoombootonderdelen uit Frankrijk, decoratiestukken uit Amerika, houten balken en treinwagons uit Canada. De naam ‘Bell Rock‘ verwijst naar een vuuurtoren voor de kust bij Schotland; het laatste wat de avonturiers van Europa zagen op weg naar onbekende kusten.

vuurtoren bevinden zich zes exclusieve suites. Absoluut toppunt is de John F. Kennedy-suite. Hier kan men op 35 meter hoogte genieten van sauna en whirlpool met een geweldig uitzicht op het Zwarte Woud, het Rijndal en de Vogezen. In totaal telt het nieuwe hotel duizend bedden. Alle hotels tellen minimaal vier sterren en zijn ingericht op families. Ook is een verblijf hier werkelijk van alle gemakken voorzien. Gasten hebben gratis vier zwembaden, sauna’s, parkeerplaatsen en draadloos internet tot hun beschikking. Ook mogen zij met een parkticket het park zelfs al eerder betreden. Kom je aan het einde van de dag moe maar voldaan terug van een heerlijke middag vol adrenaline en attracties, kom dan even tot rust in de hotelbar “Spirit of St. Louis”. Je vindt er flessen whisky in alle soorten en maten, en de soepele jazzmuziek en het hartelijke barpersoneel staan garant voor een heerlijk afsluiter.

Alleen een slaapzak en een handdoek meenemen is voldoende. Op de camping zijn ook 200 staanplaatsen beschikbaar, voor een verblijf in je eigen caravan, camper of tent. Winteropenstelling Van 24 november 2012 tot en met 6 januari 2013 (m.u.v. 24 en 25 december) is het park nog in al haar schoonheid te bewonderen en beleven. Tijdens deze winteropening is het park omgetoverd tot een magisch Winterwonderland. Naast het gewone attractieaanbod zijn er ook een typisch Duitse kerstmarkt, een reuzenrad van 55 meter hoog, een ijsbaan, een kinderwonderland, een kinderskischool en een sneeuwhelling. Bovendien zijn er volop shows die passen bij de meest romantische tijd van het jaar: een wintercircus, een ijsshow, een lichtparade en een musical.

Avontuurlijk overnachten Houd je overigens meer van avontuurlijk overnachten? Dan kan dat ook bij Europa-Park, en wel op het Camp Resort. Hier vind je echte tipitenten, blokhutten en huifkarren.

Een Schotse vuurtoren Het hotel is dankzij een 35 meter hoge vuurtoren, die deel uit maakt van de accommodatie, een bijzondere verschijning. In de rood-witte

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

21


Reisburo Infotorial

‘‘Bezoek plekken waar de Zuid-Afrikaan zich ontspant’’ Chris Walet en Frieda Baard mochten voor één van de campagnes van South African Tourism naar Zuid-Afrika om twintig ervaringen te beleven in tien dagen. Reisburo Actueel sprak hen over het contact met de Zuid-Afrikanen tijdens de reis. maaksters, straatverkopers en winkeliers, zijn we geïnteresseerd in hun privé leven. Als zij er ook voor open staan gaan gesprekken al gauw over hoe men leeft en denkt.’’

Hadden jullie voordat je naar ZuidAfrika gingen wel eens contact gehad met iemand uit Zuid-Afrika? ‘‘Voordat we naar Zuid-Afrika kwamen hadden we nog nooit bewust contact gehad met een Zuid-Afrikaan. Afrikanen uit zuiderlijk Afrika zijn we wel tegengekomen toen we vijf jaar geleden naar Zimbabwe reisden voor de bruiloft van de dochter van Chris.’’ Wat wisten jullie van de Zuid-Afrikanen? ‘‘Van de Zuid-Afrikaan wisten we niets. Het enige dat we wisten was dat een kruier op Jo-burg destijds zeer blij was toen we hem onze drankjes en etenswaren gaven voordat we incheckten. Hetgeen ons de indruk gaf dat de apartheid wel was afgeschaft maar dat in de praktijk de blanke het voor het zeggen had over de arme zwarte.’’ Gingen jullie er vanuit tijdens de reis veel contact te hebben met de bevolking? ‘‘Wat de reis ons zou brengen was een complete verrassing; ‘20 experiences in 10 days’. We hoopten dat er een golf ervaringen bij zou zijn gezien onze leeftijd en onze economische klasse. Daarnaast hopen we tijdens onze reizen mensen te ontmoeten. Dat wil niet zeggen dat we daar altijd helemaal op uit zijn. Onze ervaring is dat er altijd momenten zijn die zich voordoen waarop er contact is en kan worden verdiept. Verlegen zijn we niet en we durven te vragen en op mensen af te stappen. Ook als we personen ontmoeten op een zakelijke basis, zoals kelners, schoon-

Was er evenveel contact geweest met de bevolking wanneer jullie privé naar Zuid-Afrika waren gegaan? ‘‘Deze reis heeft ons niet extra in contact gebracht met de lokale bevolking. Hoewel we een trip naar bijvoorbeeld Soweto niet zomaar gedaan zouden hebben. Townships worden toch gemakkelijk geassocieerd met armoede en geweld. Onze trip in Soweto en Guguletu hebben ons ervan overtuigd dat die verhalen met een pond zout genomen moeten worden. En in algemene zin blijkt dat als je interesse toont en vragen stelt, mensen open staan en antwoorden geven. Ons reistempo lag behoorlijk hoog waardoor we helaas niet altijd tijd hadden om heel veel lokale mensen te ontmoeten. Een aantal ontmoetingen tijdens onze reis zaten in het programma, maar waren daarom niet minder intens en open naar elkaar. Wat vinden jullie typerend aan de Zuid-Afrikanen? ‘‘Het allereerste dat alle ZuidAfrikanen gemeen hebben is dat ze trots zijn Zuid-Afrikaan te zijn. Ze houden van hun land en alle mensen die erin wonen. Van de natuur en de rijkdom. We hebben heel veel blanke Zuid-Afrikanen gesproken. Veelal de zoveelste generatie van oorspronkelijke kolonialisten en immigranten. Mensen met een genuanceerde kijk op wat er speelt en heeft gespeeld in hun huidige land. Blij met Nelson Mandela en kritisch naar de laatste ontwikkelingen. De opheffing van de apartheid, de vergevingsgezindheid, geïnitieerd door Mandela en de overtuiging dat iedereen een toekomst heeft en samenleeft en dat Zuid-Afrika zich

verder ontwikkelt werden door alle Zuid-Afrikanen aangegeven als de punten waar ze trots op zijn.’’ Is de Zuid-Afrikaan moderner dan jullie hadden verwacht? ‘‘Dat Zuid-Afrika een modern en ontwikkeld land is, was ons bekend. Dokter Barnard was de eerste arts die een harttransplantatie uitvoerde in de Groote Schuur Hospitaal. Een teken van de hoge graad van ontwikkeling van de wetenschap. Er is wel een tegenstelling in welvaart wat je bijvoorbeeld ziet in het verschil tussen de grote huizen in de buitenwijken en de woningen aan de open straten in de Townships. En van wat we gezien hebben zijn de winkels en de woningen in de Townships moderner en beter geoutilleerd dan we eerst gedacht hadden. Er zijn wel grotere tegenstellingen dan hier in Nederland. En misschien is het ook wel ‘Land’s wijs is land’s eer’ dat er op elk druk kruispunt iemand is die iets verkoopt, zoals flesjes water, horlogebandjes, telefoonopladers, fruit enzovoort.’’ Zijn er grote verschillen met de Nederlander? ‘‘Gelukkig zijn er grote verschillen met Nederlanders! Dat maakt het juist zo leuk om naar Zuid-Afrika te gaan! De tolerante houding van ook de blanke bevolking doet denken aan de Nederlandse houding ten opzicht van buitenlanders ten tijde van de zestiger jaren. En pratend met de ondernemers die hun waren verkochten in de Neightbours Goods Market voelde het als de aloude Nederlandse handelsgeest. Hun cultuur is anders, hun geschiedenis is anders. Heerlijk om daar kennis van te nemen en te ontdekken.’’ Ging de communicatie makkelijk? ‘‘Als je Nederlands praat en je doet dat rustig en zeker niet te snel dan zullen veel Afrikanen je verstaan. Het Afrikaans verstaan wij ook. Maar daarom spreken we het nog niet. Het Engels dat we spreken zullen we zeker niet vloeiend noemen, maar we redden ons ermee. En gelukkig als we er niet uitkwamen konden we het Nederlandse woord geven en vertaalde een Afrikaans sprekende het voor ons naar het Engels. Engels wordt door iedereen gesproken en begrepen. Wel zo prettig.’’ Wat moeten toeristen écht doen om contact te krijgen met de ZuidAfrikaan? ‘‘Om echt contact te krijgen met de Zuid-Afrikanen moet je daar gaan waar Zuid-Afrikanen zich

22

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

ontspannen. De Neightbours Goods Markets in Johannesburg en Kaapstad zijn uitstekende ontmoetingsplekken. Een brunch of picknick in Mojo in het weekend geeft ook veel gelegenheid. Maar het kan ook gewoon op een terras of in een winkel. Een echte ontmoeting met de echt Zuid-Afrikanen is een echte tour door Soweto of een jazzsafari in Guguletu.’’ Hebben jullie je ook ongemakkelijk gevoeld tussen de Zuid-Afrikanen? ‘‘Er zijn verhalen te over hoe gevaarlijk het is in Kaapstad of Johannesburg, maar blijf daarom niet op je hotelkamer zitten, dan mis je veel te veel van het bruisende nachtleven! En ja, je loopt ’s avonds in het donker wel risico’s maar dat loop je in Amsterdam ook. Wil je je ontspannen kunnen bewegen in Zuid-Afrika, ga dan bijvoorbeeld op stap in een gezelschap of samen met Zuid-Afrikanen. In grote delen van Johannesburg, onder andere in Braamfontein staat er ’s avonds en ’s nacht op elke kruispunt een beveiliger. Het is dan ook vele malen veiliger geworden en je kan er ongestoord uit eten gaan of stappen.’’ Kunnen jullie zeggen dat je ZuidAfrikaanse vrienden hebt overgehouden aan jullie reis door Zuid-Afrika? ‘‘Ja, we hebben vrienden aan onze trip overgehouden. De crew van de reis was fantastisch. Het gezelschap was na een dag al een club oude vrienden. Nu nog hebben we contact met hen. Helaas hebben we met de mensen die we hebben bezocht geen contact meer. Misschien toch wel een goed idee om naar hen een paar foto’s te sturen. En natuurlijk komen we terug en uiteraard gaan we dan het bezoek aan Guguletu en Soweto herhalen en blijven we er langer. Even goedendag zeggen aan de mensen die we er hebben ontmoet.’’ Arjen Lutgendorff


Reisburo ReisburoActueel Special

Zomernoviteiten Wat kun je allemaal verwachten voor het zomerseizoen van 2013? In deze Special lees je alles over nieuwe gidsen, noviteiten en consumenten- en agentenacties. Baobab Baobab Reizen presenteert haar avontuurlijke, duurzame rondreizen op de vernieuwde website www.baobab.nl. Naast een bezoek aan de toeristische highlights zijn in elke reis “Fair Weg met Baobab” momenten inbegrepen. Hierbij ga je van de gebaande paden af en beleef je memorabele ontmoetingen bijv. d.m.v. een bezoek aan een weeshuis,een onontdekt strandverblijf of een ecolodge in een National Park waar andere groepen niet komen. Ook biedt Baobab op een aantal bestemmingen een “Fair Travel & Work”arrangement, voor mensen die graag een combinatie willen maken met vrijwilligerswerk ter plaatse. Nieuw in Afrika is de rondreis “Marokko Avontuurlijk”, waarbij de reis met landcruisers wordt gemaakt. Op de Zuidelijk Afrika rondreis biedt Baobab nu tevens als enige touroperator de keuze tussen een verblijf in tenten of in hotels/lodges binnen hetzelfde reisgezelschap, ideaal voor bijv. grotere families. In Azië is ons speerpunt Birma, waarbij zelfs 1 op de 2 Nederlanders die een groepsreis maakt naar dit land met Baobab reist. Daarnaast populair: Sumatra & de Sunda Eilanden, Vietnam en in Latijns Amerika: Venezuela, Cuba, de combi Mexico/Guatemala/Belize/Honduras/El Salvador en de combinatie Chili & Argentinë. Uitbreiding of combinaties mogelijk met Paaseiland of Ecuador met de Galapagos Eilanden. Voor info en boekingen van onze groepsreizen, familiereizen, singlereizen, themareizen en expeditiereizen: tel. 020-6275129 (keuzemenu per continent). Reisagenten die nog niet met ons samenwerken, maar hier wel interesse in hebben kunnen contact opnemen met Mirelle Bergenhenegouwen (mirelle@ baobab.nl)

zwembad en butler. Opening: april 2013. Verder wordt het aanbod aangevuld met een nieuw resort in China. Club Med Guilin, 4 Drietanden comfort, ligt in de provincie Guangxi. Het Clubdorp ligt in een kunstpark met meer dan honderd moderne beelden. Guilin is ook te boeken voor korte verblijven en dus ideaal als begin- of eindpunt van een rondreis. Opening: mei 2013. Liefhebbers van bergen en natuur kiezen deze zomer voor Club Med Pragelato, 4 Drietanden comfort, in Italië. Dit nieuwe wintersport Clubdorp gaat volgende week open en is tevens in de zomer geopend. Schattige chaletappartementen en volop activiteiten. Tevens verblijven kinderen tot zes jaar tijdens bepaalde periodes gratis! Uiteraard hoort bij een nieuw seizoen vroegboekkorting. Bij boeking vóór 15 januari bedraagt deze 15% per volwassene. Costa Cruises In onze nieuwe 2013 brochure introduceren wij een nieuwe manier van prijsopbouw, die het boeken eenvoudiger en transparanter maakt. Er zijn vijf

Club Med In 2013 breiden we onze collectie uit met Club Med Belek, 4 Drietanden comfort. Aan de Turkse Riviera verwelkomt deze nieuwste aanwinst kinderen van alle leeftijden met voor ieder van hen een eigen club en faciliteiten. Ook golfliefhebbers zullen zich hier helemaal thuis voelen en met veel plezier spelen op de Lykia Links golfbaan die direct aan het Clubdorp gelegen is. Voor nog meer luxe en comfort zijn er de villa’s. De villa’s zijn allemaal voorzien van een privé

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

23


Reisburo Special verschillende hut categorieën; namelijk Classic, Premium, Samsara en Suite. Elk van de categorieën staat voor een bepaald service niveau. Het aantal verschillende seizoenprijzen is ook verminderd, waardoor het zeer transparant en klantvriendelijk is en de verkoop zal vergemakkelijken. Ons luxe paradepaardje de ‘Costa neoRomantica’ vaart vanuit Amsterdam naar de Noordkaap, Noorse fjorden, Baltische hoofdsteden en zelfs naar Spitsbergen. Dit schip is dit jaar volledig gerenoveerd en gerestyled door een designbureau gespecialiseerd in luxe jachtinterieurs, en het resultaat is geweldig! Ook maakt deze Costa neoRomantica twee wereldcruises, op 6 januari en 9 september. Het succes van onze minicruises hopen wij voort te zetten met een gevarieerd aanbod in voor- en najaar met de Costa Luminosa en Costa Mediterranea. Dit laatste schip doet van juni tot en met oktober een nieuwe wekelijkse vanuit het Griekse Heraklion. De brochure is rond de kerst bij TWI te bestellen. Discovery Discovery biedt in 2013 nog steeds avontuurlijke en actieve rondreizen in klein internationaal gezelschap, waarbij beleven, ontdekken, ervaren en ontmoeten de uitgangspunten zijn. Onder leiding van een lokale Engelstalige reisleider worden bestemmingen over de hele wereld (inclusief Europa) bereist. Discovery heeft in 2013 wederom gekozen om de reizen van één internationale partner (Intrepid Travel) in Nederland aan te bieden. In de Discovery brochure wordt een selectie van het totaalaanbod weergegeven, maar het aanbod is veel groter. Op www.discoveryreizen.nl kun je nog veel meer mogelijke reizen voor hun klanten vinden. Disney De twintigste verjaardag pakte zo fantastisch goed uit dat er maar één ding op zit: doorfeesten! En dat doet Disney, zes magische maanden lang! Ook nieuw in de officiële Disneyland Paris Brochure Zomer 2013 is de aparte prijsbijlage: je vind geen prijstabellen meer in de brochure. Op de hotelpagina’s staat nu een vanaf prijs vermeld. Zo vind je bijvoorbeeld bij elk Disney Hotel een

24

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Special

prijsberekening voor een 3 dagen/2 nachten verblijf (per persoon per nacht gebaseerd op twee volwassenen per kamer). Daarnaast geven we de totaalprijs voor hetzelfde verblijf. Deze voorbeelden geven je klant een goede indicatie van de verschillende prijzen en berekeningen. Om ervoor te zorgen dat je als reisagent nog wel een totaaloverzicht hebt van alle hotelprijzen, vervoersprijzen en aanbiedingen, heeft Disney een digitale prijsbijlage gemaakt. Deze kun je vinden op Disneystars.com en de Oad reisagentensite. Je klant kan hem vinden op Oad.nl/disney. DTI De nieuwe zomerbrochure van DTI Travel Turkije 2013 is weer uit. Nieuw in het aanbod is Gazipasa, dat vier keer per week wordt aangevlogen met Corendon Airlines. Zoek je binnenkort al een reis uit (tot 28.02.2013) dan geniet je van turbo vroegboekerskorting welke kan oplopen tot wel 25%. Deze korting is te combineren met andere kortingen, bijvoorbeeld met gratis vakantiedagen, dankzij

DTI Dubbel Besparen. Ook biedt DTI Single voordeel, alleenreizende of ouder met kind betalen een kleine of geen extra toeslag, of Familievoordeel; gunstig geprijsde familiekamers voor gezinnen met kinderen. Bekijk de exacte voordelen op de desbetreffende pagina in de gids in de prijstabel van uw uitgekozen hotel. Dit jaar vliegt DTI niet alleen dagelijks vanaf Amsterdam richting Antalya maar ook vanaf Eindhoven, verder twee keer per week vanaf de luchthavens Rotterdam, Groningen en Maastricht. Daarnaast heeft DTI ook dit jaar de bestemmingen Bodrum, Izmir en Dalaman. weer in ons aanbod.

EurAm EurAm zet in 2013 vol in op de bestemmingen Cuba en Costa Rica! Net als voor USA en Canada zijn dit landen waar, met hulp van onze website, prachtige maatwerkrondreizen samen te stellen zijn. Ruime keuze uit hotels, autohuur maar ook allerlei extra’s. Zo kun je in Cuba zwemmen met dolfijnen, salsa lessen volgen, etc. Heb je moeite met het samenstellen van een route dan kun je ook voor deze landen prima de routings van EurAm gebruiken. Uiteraard kun je deze weer aanpassen naar de wensen van jouw klant. Trots zijn we ook dat we “homestays” kunnen aanbieden in Cuba. Maar vergeet ook Canada en USA niet! Zo hebben wij het aanbod Bed and Breakfasts in Canada enorm uitgebreid. Het aantal excursies in de USA is ook toegenomen. In alle grote steden kun je nu bijvoorbeeld fietshuur aanbieden. Alle maatwerkrondreizen bij EurAm worden geleverd met een gratis RoadBook. Nu ook als Worddocument en als E-book te downloaden. Zo kunnen jouw klanten hun reis via Tablets of Smart Phones beleven. EurAm is Creative Packaging. Fly Brasil Voor vertrek in april, mei en juni heeft Fly Brazil de Fly Bingo actie. Op deze manier betaald men de beste prijs voor 1 van onze accommodaties welke bekend word gemaakt bij aankomst in Brazilië. De schitterende rondreis Zuid ”Natal/Recife/Olinda” in combinatie met een strandhotel naar keuze word ook weer tweewekelijks aangeboden. Nieuw in het Fly Brazil aanbod zijn de accommodaties Castelo Beach, aan de boulevard in Ponta Negra en Thalassa Hotel in Pipa, een must see voor mensen die op zoek zijn naar luxe in een relaxte omgeving! De nummer 1 uit het aanbod van Fly Brazil is Sombra e Agua Fresca in Pipa. Het reeds nieuw geopende Spa Sombra verzekert je klant van een geweldige vakantie. Voor de sportievelingen bieden we verschillende accommodaties aan in Cumbuco waar naar hartenlust gekite kan worden. Er zal wekelijks op dinsdag gevlogen worden met ArkeFly naar Fortaleza en Natal. Incento Incento heeft treinreizen in alle prijsklassen. De arrangementen lenen zich uitstekend voor dynamic packaging. Veel van de treinreizen kunnen op maat aangepast worden afhankelijk van de wensen van de klant. Combineer een treinreis met een reguliere rondreis en biedt je klant een gevarieerd en origineel programma aan. Er is keuze uit zowel georganiseerde reizen als individuele reizen. Natuurlijk zijn ook reguliere treintickets voor de Verenigde Staten, Canada en Australië te boeken. Nieuw in 2013 zijn onder meer de vier- en achtdaagse rondreizen met de luxe Maharajas’ Express, de meest luxe trein van India. Een georganiseerde rondreis in internationaal gezelschap in Australië van Great Rail Journeys. Drie nieuwe rondreizen in Zwitserland inclusief de Glacier- en Bernina Express. En tot slot de Coastal Passage; een nieuwe ver-

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

25


Reisburo ReisburoActueel Special

De Jong Intra Vakanties Voor het komend jaar heeft de Jong Intra diverse nieuwtjes te melden, zo presenteerden ze onder meer diverse nieuwe stedenbrochures. Er is een brochure met de drie grootste steden van Spanje en een brochure met de grootste steden van Oost-Europa zoals Praag, Budapest, Wenen en Bratislava. Aan de grote wereldsteden Berlijn, Londen, Parijs en New York is apart een brochure gewijd. In diverse brochures is een QR-code te vinden waarmee je op je smartphone een hotelvideo kunt bekijken. Stedentrips zijn uiteraard boekbaar in Smarty en al te boeken tot 31 december 2013! Vakantie in Europa Een groot aanbod aan vakkundig samengestelde, originele autorondreizen, verspreid over diverse landenbrochures. Bijvoorbeeld ‘Kastelen, folklore en de Aran Eilanden’: een zeer complete, luxe autorondreis in Ierland met verblijf in kasteelhotels. Voor zonvakanties in Spanje en Portugal heeft de Jong Intra uitsluitend lijndienstvluchten met keuze uit wel vijftien vluchten per dag inclusief regionaal vertrek en vertrek vanaf Brussel/Düsseldorf. Dus geen vliegtijden voor dag en voor dauw maar uitsluitend prettige tijden naar keuze van de klant. Kampeervakanties Europa: Tweehonderd topcampings in zeven landen in Europa: Frankrijk, Spanje, Italië, Kroatië, Slovenië, Oostenrijk, Engeland! Daarnaast kan de klant kiezen uit een breed aanbod: van eenvoudige tot luxe stacaravans en compleet ingerichte bungalowtenten. We bieden campings voor iedere doelgroep en elk budget. Wij hebben de beste prijzen. Busreizen Diverse reizen hebben nu al gegarandeerd vertrek. Indien geboekt wordt voor 1 april 2013, dan gelden eventuele prijsverlagingen tijdens het seizoen ook voor de vroeg boekende klanten. Daarnaast biedt de Jong Intra een taxiser-

vice in Drenthe, Groningen en Friesland, waarmee je klant voor € 17,50 thuis wordt opgehaald en weer thuis gebracht. Mocht er een reden zijn om te wijzigen of annuleren? Geen punt. Geboekt voor 1 april betekent gratis wijzigen of annuleren tot zes weken voor vertrek. Verre reizen Nieuw in het reisaanbod van de Jong Intra is de bestemming Zambia, deze bestemming in terug te vinden in de brochure Zuidelijk Afrika. Vele groepsrondreizen hebben gegarandeerd vertrek en Nederlandssprekende reisleiding. Voor de groepsrondreizen naar Azië beschikken we over een gekwalificeerd team van reisleiders, welke zijn opgeleid door onze vertegenwoordiging in Thailand. Reisagentenacties We hebben onlangs ons nieuwe online reserveringssysteem voor reisagenten in gebruik genomen, Smarty. Slim, snel, gemak en overzicht zijn de toverwoorden! We organiseren diverse informatieavonden en hebben inmiddels een compleet studiereizenprogramma gelanceerd. Tevens hebben we de site www. haalmeeruitjeboeking.nl, waarbij de reisagent kan sparen tot wel 35 procent korting op hun eigen boeking. Tot slot zetten we verschillende prijsvraagacties uit, waarbij leuke prijzen zijn te winnen. Coby’s Reistip “Boek eens een autorondreis binnen Europa, er is nog zoveel te ontdekken! Op alle autorondreizen geboekt tot 1 april 2013 geven we nu € 40 benzinekorting per boeking en een gratis cadeaubonnement op een tijdschrift naar keuze.”

binding van Rocky Mountaineer van Seattle naar Vancouver en vice versa. Het complete aanbod vind je op www.incento.nl en www.treinreizeninzwitserland.nl. Advies nodig? Bel of mail onze experts info@incento.nl / 035 6955111. Isropa Isropa breidt het aanbod uit met nog meer maatwerkopties, nog meer fly-drive routesuggesties en nog meer bijzondere accommodaties. Nieuw in de Turkije brochure zijn combinaties van de Griekse eilanden met Turkse badplaatsen. In de Cyprus brochure zijn nu combinatiereizen te vinden met thema’s als Family, Couleur Locale, Villa en All-Inclusive. Nieuw op Cyprus is ook het bijzondere resort Zening Resort Elia Latchi; om volledig ‘Zen’ tot rust te komen. In de Israël en Jordanië brochure worden nu ook fly-drives combinaties Israël & Jordanië gepubliceerd. Ook het aantal fly-drive hotels in Jordanië is uitgebreid met accommodaties in o.a. het historische stadje Madaba en het natuurreservaat Dana. Nieuw in de Oman brochure zijn een groot aantal fly-drive hotels o.a. in het Hajar gebergte, de Wahiba Sands woestijn, op Masirah Island en bij de schildpaddenstranden. Ook zijn meerdaagse privé tours en dagexcursies vanuit Muscat nu vooraf te boeken. Bijzonder en nieuw in de Egypte brochure is de Long cruise: over de Nijl van Cairo naar Aswan. NRV Rond de kerstdagen beginnen reizigers al na te denken over een volgende bestemming. NRV Holiday heeft de prijzen voor vertrek tot en met begin 2014 dan ook al live gezet. In de kerstvakantie kunnen jouw klanten dus al een reis voor aankomende zomer of zelfs kerst 2013 boeken! Uiteraard heeft NRV in 2013 ook weer uiterst scherpe prijzen, comfortabele reizen, een goede service én mooie commissies! Ook kwaliteitszorg blijft hoog op de agenda staan in 2013. Zo gaan er in 2013 weer verschillende NRV Reisreporters op reis, om de kwaliteit van de reizen, maar ook service te testen. De NRV-website is tevens vernieuwd, waardoor reizen nóg makkelijker te vinden zijn. Een aparte website voor groepsreizen, privéreizen én zelf samenstellen maken de site nóg overzichtelijker. Neem eens een kijkje op NRV.nl, ontdek de vele mogelijkheden bij NRV en boek de ideale reis voor je klanten!

Bosrijk, het Efteling Hotel en de samenwerking met nieuwe partijen. Naast transavia.com gaat Oad ook een samenwerking aan met Onur Air voor reizen naar Turkije. Voor de vluchten met transavia.com is een kleine toeslag van toepassing. Oad vliegt komende zomer ook met Vueling naar Mallorca en Barcelona. Op Mallorca biedt Oad exclusief Ferrera Beach in Cala d’Or aan. Tot slot biedt Oad vanaf heden ook een nieuwe taxiservice. Deze service zorgt ervoor dat de deelnemers aan onze Busexcursiereizen en riviercruises van hun huisadres naar de dichtstbijzijnde Oad busstopplaats gebracht worden. De taxi- en buschauffeur wachten op elkaar en ook voor de bagage wordt gezorgd. Een comfortabele en veilige manier om de vakantie te beginnen! Voor slechts € 17,50 per persoon op basis van retour.

Oad Aan het begin van het nieuwe jaar kleurt de zaterdagavond geel. Vanaf zaterdag 5 januari wordt namelijk zes weken lang ‘De Grote Vakantie Show’ uitgezonden op SBS6. De gezellige familiespel show staat helemaal in het teken van vakantie en is een gezamenlijk initiatief van producent Talpa en Oad. Nieuw in het zomeraanbod van de reisaanbieder zijn Vakantiepark Efteling

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

29


Reisburo Special P&O ferries Nu is de tijd om een reis naar GrootBrittannië en Ierland te boeken. Laat je klant nu tijdelijk profiteren van een vroegboekkorting tot wel 20% op een overtocht naar Noord-Engeland. Boek vroeg en geniet van de meeste keuze uit vertrekdata en cabin types. Laat dit aanbod niet aan je klant voorbijgaan en boek vandaag nog! Boek een reis naar Groot-Brittannië en je klant stapt aan boord van één van de 12 dekken hoge en 215 meter lange Cruiseferries van P&O Ferries voor een comfortabele overtocht per Cruiseferry over de Noordzee. Genieten op de indrukwekkende en sfeervolle schepen van de beste faciliteiten, de prettigste reistijden en dagelijks ruime keuze uit voordelige afvaarten naar alle regio’s in Groot-Brittannië. Natuurlijk kan de auto of caravan van gewoon mee. P&O Ferries biedt overtochten aan naar zowel het zuiden als het noorden en heeft gunstige vertreken aankomsttijden welke zorgen voor een ideale aansluiting bij elke routeplanning van je klant. Genoeg redenen om bij een overtocht naar Engeland voor P&O Ferries te kiezen!

Tiara Tours Tiara Tours is en blijft dé specialist op het gebied van de Trans Siberië Express. Naast een breed aanbod aan individuele reizen, biedt Tiara Tours de reiziger ook een bijzondere groepsreis: de Peking Express. Natuurlijk ken je hen ook vanwege de individuele rondreizen door Azië met een niet-alledaags karakter. Zo zal de reisaanbieder in 2013 het bijzondere Myanmar in hun aanbod opnemen. Ook is een speciale toeristentrein, De Tsarengoud, in het aanbod van Tiara Tours terug te vinden. De trein is een uitkomst voor reizigers die van wat meer luxe houden, een cruise op wielen als het ware. De trein stopt in de leukste plaatsen in Rusland, Mongolië en China en excursies en maaltijden zijn inclusief. In 2012 biedt Tiara Tours ook een unieke kans! Bij vertrek op 20 juli reist er namelijk een Nederlandssprekende reisbegeleider mee (minimaal 18 deelnemers)! Bestel dus snel de nieuwe brochure via 076-5652879. Voor het hele aanbod kijk je op de splinternieuwe website, www.tiaratours.nl.

30

Travelhome Uniek in Nederland en enkel voor Travelhome cliënten! Camperspecialist Travelhome organiseert op het circuit in Lelystad op verschillende data in mei een rijvaardigheidstraining in een Noord-Amerikaanse camper. Tijdens deze unieke training worden theorie en praktijk gecombineerd. Gedurende het theorie onderdeel leert men hoe te anticiperen op de afmetingen van de camper, hoe de spiegelafstelling werkt en wordt er ingegaan op zaken die te maken hebben met veiligheid en de verkeersregels over het te bezoeken land. Tijdens de praktijkonderdelen leert men daadwerkelijk te manoeuvreren met een camper. Na de campertraining gaan cliënten met een vertrouwd gevoel op reis! De Travelhome Campertraining is al te boeken vanaf € 219,- per koppel voor ANWB leden. Niet ANWB leden betalen € 279,- per koppel. De training zal worden gehouden op verschillende tijdstippen op zaterdag 04 mei 2013, zaterdag 11 mei 2013, zaterdag 18 mei 2013 en zaterdag 25 mei 2013. Aanmelden kan via www.anwb.nl/travelhome.

Travel trend Naast de populaire Kids go USA rondreis en de Western Family Adventure in Canada, biedt Travel Trend in zomer 2013 ook Kids Go East Canada en Kids Go West Canada. Daarnaast zijn de campertours met vooraf gereserveerde kampeerplaatsen een ideaal reistype voor gezinnen. De routes zijn verbeterd en de prijzen voor zomer 2013 zijn extra scherp gecalculeerd. Speciaal aanbevolen is de California Dreamin’ campertour, met kampeerplaatsen in de nationale parken van de Grand Canyon, Zion, Sequoia en Yosemite. In Australië en Nieuw-Zeeland werkt Travel Trend samen met een nieuwe camperverhuurmaatschappij: Mighty. Deze biedt voordelige campers met moderne en praktische details. Groot voordeel is dat de klant online kan inchecken. Dat scheelt tijd bij het ophalen van de camper. Een aantal types is al te huur vanaf 18 jaar. Verder heeft Travel Trend in Australië en NieuwZeeland een aantal nieuwe rondreizen en bouwstenen, waarvan een aantal met een zee aantrekkelijke vanaf prijs.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

Fyra start Amsterdam - Brussel Fyra verzorgt sinds 9 december 2012 een nieuwe treindienst tussen Brussel en Amsterdam en vanaf 8 april 2013 ook tussen Breda en Antwerpen. Met de overeenkomst komt een einde aan jarenlange

onderhandelingen tussen Nederland en BelgiĂŤ. Sinds 2001 zijn vele pogingen gedaan om tot een akkoord te komen over een hogesnelheidsverbinding tussen Breda en Antwerpen.

Geen bieding Luchthaven Twente De aanbesteding van de exploitatie van de luchthaven Twente heeft geen biedingen opgeleverd, zo blijkt na het verstrijken van de deadline op

maandag 3 december jl. Enschede en de provincie Overijssel zijn teleurgesteld dat deze aanbesteding de markt niet heeft kunnen verleiden.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

31


Reisburo Actueel

Gambia: écht Afrika op ze Het echte Afrika, zon, cultuur, oprecht vriendelijke mensen en een prima prijs-kwaliteitsverhouding. Dat zijn slechts enkele van de vele positieve reacties naar aanleiding van de Gambia-studiereis die Holland International organiseerde van 23 tot en met 28 november jl. waarop het 25 reisagenten van diverse ketens meenam. Met zestien hotels en vier rechtstreekse ArkeFly-vluchten per week op Banjul in het winterseizoen is TUI Nederland de grootste aanbieder van het kleinste land op het Afrikaanse vasteland, gelegen op de uiterste westpunt aan de Atlantische Oceaan. Met 11.300 km² is het langgerekte Gambia, iets groter dan Noord-Brabant en Gelderland samen. In dit exclusieve verslag lees je de ervaringen van reisagenten en meer over het aanbod van Holland International. Groot klein ’s Ochtends vroeg rond 4.00 uur nog met koude tenen op Schiphol, iets na het middaguur stap je op je slippers in de bus richting het ‘Hotel Sheraton Brufut*****’ in Brufut op ongeveer 25 kilometer van Banjul International Airport. De zes uurtjes met ArkeFly vliegen werkelijk voorbij in Premium Comfort Class (wees er op tijd bij als je klanten hebt die Premium willen vliegen), Comfort Class (altijd al erg populair geweest) of Economy Class (scherpe prijzen). De OR 1257 zit op de vertrekdag van de studiereis bomvol, een extra bevestiging dat Gambia het goed doet bij Holland International, dat al een aantal jaren een speciale Gambia brochure uit brengt, mede doordat het aanbod van accommodaties in korte tijd snel is uitgebreid. Dimitri Joannides, Supervisor Sales Support Reisbureaus TUI Nederland en tourleader tijdens de Gambiastudiereis: ‘‘Gambia is absoluut een bestemming die groeit en waar we honderden Nederlandse toeristen per week naartoe brengen. Steeds meer mensen ontdekken dat het veel meer is dan alleen een zonbestemming’’. Verwachtingen Voor veel reisagenten was het moeilijk om zich vooraf een beeld te vormen van wat ze kon-

34

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

den verwachten van Gambia. Jill Heestermans van Toerkoop De Jong uit Ulvenhout, die in Afrika eerder onder meer Kenia, ZuidAfrika en Tunesië bezocht, wist niet wat ze kon verwachten: ‘‘De studiereis was super. Ik weet nu dat ik mijn klanten kan vertellen dat de accommodaties goed zijn, maar dat de klanten er geen torenhoge verwachtingen van moeten hebben. De bevolking vond ik heel vriendelijk, niet vervelend opdringerig zoals ik in Marokko en Tunesië heb ervaren. Ik zal de bestemming zeker aanbevelen bij zonliefhebbers die wat willen ondernemen. Op zich is het ook een prima bestemming voor families met kinderen, maar je moet wel rekening houden met het innemen van malariatabletten.’’ Heestermans is het er, net als velen, over eens dat Gambia een prima bestemming is waarbij je na een korte vlucht het echte Afrika leert kennen. ‘‘Ik vind het leuker dan de Canarische eilanden en heb sinds september al zo’n vier boekingen gemaakt. Klanten die terugkomen zijn ook nog eens super enthousiast. Pas wel op met bereisde Afrika-gangers, de game-drives zijn voor ‘first timers’ misschien leuk, maar voor wie al eerder op safari is geweest kan het in Gambia tegenvallen. Je gaat naar Gambia voor de vriendelijke mensen, niet voor de diversiteit aan wilde dieren.’’ Onvergetelijk Joannides is na de studiereis erg positief over de bestemming Gambia. ‘‘De verscheidenheid aan accommodaties is groot (met een aantal Golden label accommodaties én accommodaties die Holland International exclusief aanbiedt), het eten is goed en je bent echt ondergedompeld in een Afrikaans sfeertje, dat maakt het wel extra bijzonder’’. Joannides die al diverse landen in Afrika bereisd heeft,


Reisburo Actueel

es uur vliegen met ArkeFly Meer Gambia

Meer foto’s en een korte video-impressie van de Gambiastudiereis vind je op www. facebook.com/reisburoactueel.

bevestigt dat je op zes uur vliegen de echte Afrikaanse cultuur kan ervaren. ‘‘Helemaal voor wie nog nooit eerder in Afrika is geweest, is Gambia een te gekke bestemming. De excursie die wij hebben gemaakt naar het Fatala Wildpark in Senegal waar we giraffen, zebra’s, apen en een neushoorn hebben gezien is een hele leuke ervaring. Alleen al de reis er naartoe inclusief de overtocht met de ferry, is bijzonder.” Excursies De bustochtjes naar de verschillende accommodaties waren al een belevenis op zich met de markante reisleiders (en broers) Babba en Abdul en het dagelijkse leven dat zich op de straten afspeelde. De straten van Kololi zijn erg levendig met kleurrijke markten, waaronder de drukste van Gambia; Serrekunda. In het Makasutu Cultural Forest zag de groep vanuit een kano en te voet verschillende soorten vogels en apen. Andere highlights van deze trip waren de Batik markt, het prachtige strand van Paradise Beach, het vissersdorpje Tanji met vele kleurrijke houten vissersbootjes, de overtocht met de ferry, het Fatala Wildpark en het bezoek aan de basisschool in Sanyang. Het zijn diverse excursiemogelijkheden die een zonvakantie naar Gambia iets extra’s bieden ten opzichte van andere zonbestemmingen. Meer Afrika Liesbeth de Haan van Reisbureau De Haan te Noordwijk, kijkt met een goed gevoel terug op de studiereis, waarvan onder andere het bezoek aan de basisschool in Sanyang en de vriendelijkheid van de bevolking haar altijd zullen bijblijven. ‘‘In steden in Oostelijk Afrika was ik al snel klaar met de

bevolking. De mensen kijken daar wat agressiever uit hun ogen. In Gambia had ik dat gevoel absoluut niet, het zijn echt supervriendelijke mensen. Het was een gave studiereis, maar het blijft een derde wereldland. En het is zeker Afrika, meer nog dan andere Afrikaanse landen waar ik ben geweest. In Gambia zie je meer ‘rommel’ langs de weg en je ziet er bijna geen geasfalteerde wegen, iets wat je in andere Afrikaanse landen al veel meer ziet. Ik heb al mensen gehad die Gambia boeken naar aanleiding van de verhalen en foto’s die ik heb na de studiereis. Ook in de eenvoudige hotels kun je prima vertoeven. Je hoeft absoluut niet all inclusive te verblijven, er zijn ruim voldoende restaurants. De prijzen zijn een lachertje, voor een habbekrats kun je er heerlijk eten’’. Makkelijker De studiereis naar Gambia legt de meeste deelnemers geen windeieren. Menigeen heeft de eerste boeking er alweer uitgesleept door klanten te enthousiasmeren met verhalen en foto’s. Wanda Isaak van Holland International Reisbureau Abcoude ging mee zonder dat ze eigenlijk wist wat ze van de bestemming moest verwachten: ‘‘Voordat ik naar Gambia was geweest hield het verkoopgesprek over de bestemming al gauw op, maar nu ik er ben geweest en zelf ook hartstikke enthousiast ben geworden gaat het boeken een stuk makkelijker. Het programma was super met ’s ochtends het bezoeken van verschillende Holland International accommodaties en ’s middags een excursie. Met de prachtige foto’s die we tijdens de excursies hebben gemaakt, haal je klanten gewoon makkelijker over om te boeken. Je geeft ze een goede indruk van de mangroves, de jungle, het strand van Tanji met de kleurrijke houten vissersbootjes, de markten, het bezoek aan het Fatala Wildpark in Senegal en ga zo maar door. Er is in Gambia echt van alles te doen en te zien.’’. Arjen Lutgendorff

ArkeFly

De vluchttijden van ArkeFly verschillen per vluchtdag, maar over het algemeen is het een vroege ochtendvlucht heen met aankomst vroeg in de middag. ‘‘De terugvlucht vertrekt vroeg in de middag met een aankomst laat in de avond (22:00 uur). Dit is een heel mooi vluchtschema in vergelijking met dat wat sommige concurrenten aanbieden. In de winter vliegt ArkeFly vier keer per week naar Banjul,vanaf april drie keer per week, aflopend naar de vroege zomer waar de frequentie voor enige maanden één keer per week is”, aldus Joannides. Let op: het is in Gambia één uur vroeger dan in Nederland in de winter en twee uur vroeger in de zomer.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

35


Reisburo Actueel

Reisburo Cruise Class Cruise Class: size does matter Does size matter? Size does matter. Lees het ‘hoe en waarom’ in de Cruise Class en doe er je voordeel mee. Cruises Holland International Does size matter? Yes, it does! Waar de één kiest voor een verblijf op een reusachtig resortschip, voelt de ander zich prettiger op een intiem schip met veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Gelukkig zijn er cruiseschepen in allerlei variaties en groottes en is er dus voor ieder wat wils. Ook Holland International biedt een breed aanbod aan cruises. Van grote familieschepen boordevol faciliteiten en ‘round the clock’ entertainment tot kleine schepen waar je je medepassagiers snel leert kennen en de bemanning niet alleen je naam onthoudt, maar ook je favoriete drankje kent. Waar de grote schepen het vooral van de faciliteiten aan boord moeten hebben, ligt de nadruk bij de kleinere schepen vooral op de verzorging aan boord en de bijzondere bestemmingen. Het belangrijkste aspect bij boeking is het maken van de juiste keuze voor de klant. Het is dus zaak om goed door te vragen wat de klant verwacht van zijn vakantiebeleving. Meer informatie is terug te vinden in onze Holland International cruisebrochure en ons cruiseteam staat klaar voor advies. Handig om te weten: alle cruises zijn te combineren met (ArkeFly) vluchten en een landarrangement. Ook kant-en-klare Fly & Cruise pakketten met een uitgebreid dagprogramma behoren tot de mogelijkheden. Claudia Terpstra (Product Manager Cruises Holland International) Disney Cruise Lines In de zomer van 2013 is Disney Cruise Line® terug op de Middellandse Zee met cruises vanuit Barcelona. Disney Cruise Line® voldoet aan alle magische verwachtingen. Onze hutten zijn ruim en geschikt voor families. Geniet elke avond van heerlijke gerechten – van een snelle snack tot de fijne keuken. En met onze rond-de-klokservice is een plezierige cruise voor jou en je ‘bemanning’ 100% gegarandeerd. De service en het entertainment waar Disney zo beroemd om is levert een overvloed aan verrassingen op, waar elk gezin op zijn eigen manier van kan genieten. Wat dacht je van de meest uitgebreide en fantastische kinderprogramma’s op zee, een coole tienerclub en heerlijk rustige plekjes voor volwassenen, waaronder een luxe spa, avondentertainment

en verfijnd dineren? Beleef amusement van topniveau voor het hele gezin, van schitterende themafeesten op het dek en spectaculaire Disney musicals tot het unieke vuurwerk op zee en persoonlijke ontmoetingen met Disney figuren. Je stapt in Barcelona aan boord van een Disney cruise met 4, 7 of 12 overnachtingen die de speciale Disney Magie combineert met de mooiste havens van de Middellandse Zee. Zet koers naar herinneringen die jou en je gezin voor altijd zullen bijblijven! Ga naar Disneystars.com voor meer informatie en een quiz over Disney Cruise Line®. Jantien Temmink (Jr. Manager Trade Marketing at The Walt Disney Company) Star Clippers

Star Clippers heeft drie schepen in de vloot. De Royal Clipper, tevens de grootste van de drie, is gebouwd naar het model van het legendarische zeilschip Preussen en tevens de enige zeilende vijfmaster ter wereld. Het schip heeft een majestueuze uitstraling en aan boord voelt het dan ook bijna koninklijk aan. Ten opzicht van de reguliere cruiseschepen zijn de Star Clippers relatief klein, maar daar staat tegenover dat zij juist daar kunnen komen, waar de grote jongens niet kunnen aanmeren. Hierdoor is het mogelijk om in de meest bijzondere baaien en kleinste havens te liggen. Dit geeft een gevoel van ongekende luxe, alsof je aan boord bent van een privé yacht. Dit komt onder andere door de hoeveelheid bemanning (106) op het aantal passagiers (227) die ervoor zorgen dat het je aan niets ontbreekt. ‘Size does matter’, maar kwaliteit en een persoonlijke service staan bij Star Clippers voorop, waardoor een op-en-top luxe vakantie is gegarandeerd. Zelf Star Clippers proberen? We hebben een mooie reisagentenaanbieding, voor 650 euro p.p (excl. Vlucht, havengelden en fooi) en er is nog plek op de volgende afvaarten: Vertrek vanaf Philipsburg, St. Maarten voor 7 nachten met de Star Clipper langs de Schatten eilanden (15 en 29 december, of 9 februari) of de Leeuward eilanden (2 en 16 februari). Alaskan Dream Cruises Alaskan Dream Cruises is een kleine cruisemaatschappij opgericht in 2011. Het thema van Alaskan Dream Cruises is: “True Alaska with True Alaskans”. De cruisemaatschappij biedt een unieke cruise ervaring met drie kleine schepen van maximaal 66 passagiers. In een intieme sfeer reizen de pas-

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel sagiers door het ruige landschap van zuidoost Alaska. De nadruk ligt op het beleven en ervaren van deze indrukwekkende regio met lokale experts. Er is veel aandacht voor comfort, culinair genieten, service en gastvrijheid. Er worden acht, negen, tien, elf en dertien daagse cruises aangeboden. Tijdens de reis nemen lokale gidsen de passagiers aan de hand en worden tal van “soft adventure” activeiten georganiseerd zoals kayakken & hiking. Maar ook worden er excusies aangeboden als een trip naar Orca Point Lodge voor een Alaskan salmon & king crab dinner en een Sea Otter & Wildlife Boat Tour. Alle activiteiten en excursies zijn inclusief. Meer weten? Stuur een email naar andre_vandersluis@discovertheworld.com. Discover the World Marketing is General Sales Agent voor Alaskan Dream Cruises in de Benelux. Kijk op www.alaskandreamcruises.com voor meer informatie. Oceania Cruises Voor wie wil genieten weg van de massa, is er niets erger dan in een haven overspoeld worden door duizenden collega-cruisegasten en verdrongen worden in de rij bij het lunchbuffet of aan de bar waar de barman je nauwelijks of niet herkent, laat staan zich nog je favoriete drankje herinnert! Grote cruiseschepen met dekken zo groot als voetbalvelden waar duizenden gasten hun plaats zoeken. Voor wie een meer persoonlijke benadering wenst, waarbij het personeel je kent en vice versa, zal cruisen aan boord van kleinere tot middelgrote schepen een meer aangename ervaring zijn dan op grote schepen. Oceania Cruises heeft de kunst van het cruisen met kleinere schepen geperfectioneerd. Oceania Cruises heeft vier middelgrote schepen. De twee kleinere zusterschepen Nautica en Regatta hebben beiden een maximale capaciteit van slechts 684 gasten. De onlangs gelanceerde “O” klasse schepen (Riviera en Marina) kunnen maximaal tot 1250 gasten verwelkomen. Deze ‘kleine en middelgrote categorie’ schepen bieden het comfort en de mogelijkheden van grotere schepen. Met een lager aantal gasten en een meer hands-on, persoonlijkere benadering kan het Oceania Cruises personeel de gasten beter leren kennen, om zodoende hun favoriete drankje, hun persoonlijke wensen of verhalen te herinneren. Dit wordt enorm op prijs gesteld bij de steeds terugkerende gasten. Op gebied van design en styling zijn de vier schepen van Oceania Cruises adembenemend. Het individuele design en de persoonlijke aandacht voor detail weerspiegelt zich aan boord van de kleinere schepen. In plaats van

dezelfde huisstijl voor alle schepen (grote schepen), merk je de individuele en creatieve input aan boord van de Oceania schepen. Oceania Cruises staat bekend om haar culinaire standaard en biedt zonder twijfel de beste keuken op zee. Voor diegenen die genieten van een meer individuele benadering, is dineren mogelijk in diverse (kleinere) restaurants en dit alles zonder extra toeslag. Gasten hoeven niet te strijden om een plaatsje in die restaurants. Elke gast bij Oceania krijgt de kans om één of meerdere keren tijdens de cruise te dineren in een van de kleinere restaurants. Vooraf reserveren, online, volstaat. Catering voor kleinere aantallen is altijd bijzonder en zeker bij Oceania Cruises. Onlangs lanceerde men drie unieke zeven gangen ‘wine-diner’ menu’s om van te genieten in ‘La Reserve’. Dit is een klein restaurant beperkt tot 24 gasten. Gasten kunnen ook deelnemen aan kooklessen onder begeleiding van de professionele chef-koks in de unieke ‘Bon Appetit Culinary Center’, de enige hands-on kookschool op zee. Deze kookschool is beschikbaar op zowel Riviera en Marina, ook hier weer beperkt

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo ReisburoInfotorial Actueel Seabourn

The smaller the ship, the greater the experience. Cruisen met Seabourn staat garant voor een totale ervaring. De ‘kleine’ luxe en vooral intieme schepen maken het mogelijk om de mooiste plekjes te bezoeken en zowel grote als kleine havens - waar grotere schepen niet in staat zijn te volgen - aan te doen. Niet voor niets kent de rederij een hoog percentage repeaters en is het meerdere keren gekozen tot ‘Best Small-Ship Cruise Line’ in de Condé Nast Traveler. Met drie onlangs gerenoveerde schepen (Seabourn Pride, Seabourn Spirit en de Seabourn Legend) en drie splinternieuwe schepen (Seabourn Odyssey, Seabourn Sojourn en de Seabourn Quest) cruist de rederij de hele wereld over. De leeftijd van de passagiers varieert doorgaans tussen 40 en 65 jaar op alle schepen, maar met name de nieuwe schepen zijn perfect geschikt voor pasgetrouwde stellen. Ervaring Seabourn is één en al ervaring als het gaat om het ultra-luxe cruisesegment, aangezien de rederij (opgericht in 1986) al sinds 1987 cruises verzorgd. Seabourn maakt als onderdeel van de Carnival Corporaton & plc (waarvan ook Holland America Line, Princess Cruises, Carnival Cruises, Cunard Line, Costa Cruises, P&O Cruises en AIDA Cruises deel uitmaken) deel uit van ’s werelds grootste cruise ‘familie’. In Nederland is hetzelfde kantoor als dat van Holland America Line sinds 1 oktober jl. 2011 tevens verantwoordelijk voor Seabourn sales en marketing.

Service-center Seabourn heeft sinds het najaar van 2011 een eigen servicecenter voor reisagenten in de Benelux geopend. Na een uitvoerige voorbereiding en training is het Benelux sales & reserveringsteam van Holland America Line in Rotterdam uitgebreid met Seabourn specialisten. Reisagenten uit Nederland, België en Luxemburg kunnen hier terecht bij een deskundig team dat graag assisteert bij boekingen of informatie-aanvragen over cruises met de zes onderscheiden schepen van Seabourn. ‘‘Reisagenten vertrouwen al jaren op de kennis en deskundigheid van ons team’’, zegt Nico Bleichrodt, Senior Director of Sales Noord- en Centraal Europa. ‘‘Wij zijn verheugd dat wij hen deze service nu ook kunnen bieden voor de luxueuze vloot en cruises van Seabourn. Onze Business Development-teams en sales- & reserveringsteams staan klaar om de reisagenten te ondersteunen en hun assortiment uit te breiden met het lucratieve topsegment in cruises.’’ Het Seabourn-team is bereikbaar via tel 00800 – 1872 1872. Ook kun je al reisagent terecht bij een van de traditionele cruisespecalisten. Kijk voor meer informatie over de cruises, schepen en tarieven van Seabourn tevens op www.seabourn.com.

Product Seabourn heeft een reputatie opgebouwd voor wat betreft het uitzonderlijke niveau van persoonlijke service met bijna één medewerker per gast. De zogenaamde ‘all-suite’ accommodaties en het all-inclusive concept waarbij diners, (alcoholische) drankjes (inclusief Champagne) en zelfs de fooien zijn inbegrepen, zijn ongekend populair. De suites zijn uitgerust met veel voorzieningen en voorzien van flat-screen televisies, dvd-spelers en Bose Wave geluidssystemen. De zes schepen van Seabourn bieden plek aan slechts 208 tot 450 passagiers. Bestemmingen Van de pittoreske vissersdorpjes met prachtige baaien in de Caribbean, de romantiek van het oude Arabië, het mysterieuze Zuid-Amerika tot het exotische Azië: je vindt het allemaal terug bij Seabourn. De cruises die kunnen worden gemaakt, worden gekenmerkt door luxe en 24/7 verzorging en variëren van korte 7-daagse cruises tot lange cruises van meer dan 100 dagen. Daarnaast wordt bij het samenstellen van de vaarroutes extra scherp gelet op de weersvoorspellingen, zodat op Seabourn cruises de kans op goed weer het grootst is. Brochure Het totale aanbod van Seabourn staat in de brochure ‘The Cruise Collection 2013-2014’. Hierin vind je onder andere informatie over de afvaarten, bestemmingen, schepen, de suites en overige mogelijkheden.. Seabourn Club De rederij heeft onlangs het loyaliteitsprogramma ‘Seabourn Club’ geïntroduceerd, waardoor gasten die van plan zijn vaker met Seabourn een cruise te maken kunnen profiteren van exclusieve voordelen, die variëren van privileges aan boord tot speciale aanbiedingen die men thuis ontvangt. Denk aan speciale evenementen en recepties aan boord en kortingen bij het boeken van een volgende cruise of bij het boeken van een excursie.

Seabourn social media Wil je met enige regelmaat lezen over Seabourn? Houd dan het blog van Seabourn (http://blog.seabourn.com/) in de gaten en schrijf je in voor de nieuwsbrief. Het blog wordt op een leuke manier geschreven en er worden exclusieve foto’s geplaatst die je een kijkje achter de schermen geven. Seabourn is uiteraard ook terug te vinden op Facebook (www.facebook. com/Seabourn), Twitter (twitter.com/SeabournCruise) en YouTube (www. youtube.com/Seabourn).

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel tot 24 deelnemers. Het is echter niet alleen aan boord waar de rederij hoog scoort. Kleinere schepen zijn beter in staat om meer ongebruikelijke aanloophavens aan te doen, vaak ontoegankelijk voor de grote cruiseschepen. Oceania biedt ook flexibele en langere verblijven in tal van populaire havens waar veel bezienswaardigheden zijn. Hier worden overnight stays aangeboden, zoals in Barcelona of Sint-Petersburg waar het schip enkele dagen verblijft. AIDA Cruises AIDA Cruises doet er alles aan om een cruise zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor jonge, actieve reizigers met een moderne lifestyle. Dat doet de rederij door middel van entertainment, sport- en spafaciliteiten, kinderbegeleiding (allemaal inbegrepen in de prijs) en er wordt geen kledingstijl gehanteerd voor reizigers. De sfeer aan boord van de zeven schepen is dan ook informeel en ontspannen met een design dat tevens modern en fris oogt. Aan boord is volop de ruimte om actief mee te doen aan één van de workshops of om te genieten van theater. Celebrity Cruises De schepen van Celebrity Cruises zijn niet de allergrootsten. Celebrity Reflction is de grootste met een lengte van 324 meter en ruim 3000 bedden. De luxe vijf sterren schepen van Celebrity prijken steevast op de eerste plaatsen in veel reizigersonderzoeken, zoals bijvoorbeeld Condé Nast. Naast niets minder dan 2000 m2 echt gras op de Lawn Club zijn er tien kenmerkende restaurants waar elke fijnproever zijn of haar hart kan ophalen. Bijna 1500 staan klaar om de gasten de reis van hun leven te bieden. Dat is Modern LuXury! Silversea De wereld van Silversea bestaat uit kleine, initieme schepen voor 132 tot 540 gasten. Een wereld van Europese elegantie en verfijning. All-inclusive, gepersonaliseerd en adembenemend. De ervaren, internationale gasten, creëren een sfeervolle ambiance aan boord, een sfeer die de gastvrijheid van Italië benadrukt. Ruime ultra-luxuese suites – 85% met privé balkon. Eén van de grootste suites op zee, die elk luxueus kenmerk heeft dat kan worden aangepast aan de persoonlijke noden en wensen van je klant. Aan boord van onze intieme schepen zal je een passie voor perfectie ontdekken, verbonden met alles wat we doen – service van de bovenste plank

DCC De DCC kan terugkijken op een geslaagde OKTOBER CRUISEMAAND en dankt alle reisagenten, touroperators en cruisespecialisten voor hun bijdragen om cruises deze maand extra op de kaart te zetten. Ruim 650 reiswinkels zijn bezocht tijdens de Cruise promotietour in samenwerking met studenten van de NHTV, bijna 200 reisagenten die de training volgde van InCompany tijdens de Roadshows en veel publicaties in de media. De Dutch Cruise Council hoopt dat dit een aanzet is voor blijvende promotie voor cruises in 2013. Want je kunt je klanten echt blij maken met een cruisevakantie. Comfortabel reizen, service die uitsteekt boven menig resort en veel zien en dat allemaal in één cruisevakantie. Cruisecocktail In 2013 zal de DCC de traditie voortzetten en komt er weer een Oktober Cruisemaand, maar buiten deze maand blijft de DCC en haar aangesloten leden informatieve activiteiten organiseren voor reisagenten. Eén van de plannen is de jaarlijkse Cruisecocktail op de Vakantiebeurs tijdens de Vakdag op 8 januari aanstaande. Houd hiervoor de vernieuwde website www.dutchcruisecouncil.nl in de gaten.

grenzend aan de perfectie, een compromisloze toewijding aan kwaliteit, en reizen die bijna onbeperkt aangepast kunnen worden, gedreven door ons verlangen om te behagen. Sinds de oprichting van Silversea in 1994, zijn onze hoge normen de universele maatstaf geworden in ultra-luxueuze cruises. Van accommodatie enkel en alleen in suites met persoonlijke butler-service, tot de meest magnifieke rendez-vous dat onze keukens bepalen. SeaDream SeaDream blinkt uit in onafhankelijke beoordelingen. De Berlitz Cruising Guide 2013 plaatst, SeaDream I en II, opnieuw als nummer 1 en 2 in de cate-

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

gorie boetiekschepen (50-250 passagiers). De editie 2013 van de gids zegt dat de jachten van SeaDream een omgeving scheppen voor persoonlijke verwennerij. Sinds de oprichting van SeaDream Yacht Club in 2001, viel het jaarlijks in de prijzen bij de Cruise Berlitz Guide. Deze omschrijft SeaDream I en SeaDream II als ‘Uitzonderlijk Exclusieve Boetiekschepen’ en geroemd als de toppers in de Five Star Club, waarin ze de vermelding krijgen als de “Crème de la Crème“. Paul Nuyens, Director Business Development Benelux, Spanje en Portugal: “Deze erkenning is een extra opsteker voor het personeel aan boord, alle medewerkers en trouwe reisagenten. De personeel –gast ratio is ongeëvenaard in de cruise-industrie. 95 personeel voor 112 passagiers! Beide jachten varen waar grote schepen niet kunnen geraken. Size does matter voor de authentieke beleving. Kleinschaligheid en gepersonaliseerde service troef!” Royal Caribbean International De Amerikaanse rederij Royal Caribbean International mag zichzelf de trotste bezitter van de allergrootste cruise schepen ter wereld noemen. Oasis of the Seas en Allure of the Seas hebben een lengte van 362 meter en zijn maar liefst 66 meter breed. Zij bieden accommodatie aan 5400 gasten en circa 2100 bemanningsleden. Hoewel de grootste ter wereld, spreekt de rederij zelf liever over meest innovatieve schepen; er was gewoon veel ruimte nodig om alles aan de gasten te kunnen bieden wat we graag wilden. Een kopie van Central Park met echte bomen, het spectaculaire AquaTheater, een duizelingwekkende Zip Line, twee surfparken een ijsbaan, noem maar op. Princess Cruises Niet alleen biedt Princess Cruises een groot aantal moderne en comfortabele schepen, maar ook nog eens in verschillende grootte. Van kleinere intieme schepen met zo’n 700 passagiers, tot middelgrote schepen met circa 2000, of grote schepen met ruim 3000 passagiers. Echter waar de klant ook voor kiest, er is ongeacht de grootte, altijd een ruime keuze uit verschillende restaurants, bars, lounges én activiteiten. Een groot deel van de hutten beschikt ook nog eens over een privé balkon. Op de website van vertegenwoordiger Zeetours Cruises, kun je het aanbod desgewenst onder andere op basis van het aantal passagiers selecteren.

een adults only zone. Kijk op de website van Zeetours Cruises voor meer informatie! Costa Cruises Costa Cruises is deze week begonnen aan de bouw van de ‘Costa Diadema’. De Costa Diadema wordt het grootste schip dat vaart onder Italiaanse vlag en is 306 meter lang, 37.2 meter breed, 4.947 aantal gasten, 1.253 bemanningsleden en 1.854 hutten. De Costa Diadema zal extra uitnodigend zijn, zowel van binnen als van buiten, met exclusieve innovaties op het gebied van de keuken, entertainment en technologie. Holland America Line Holland America Line (HAL) vaart met schepen zoals je die verwacht bij een cruise. De vloot bestaat uit 15 middelgrote schepen, variërend van 835 tot 2106 passagiers. Vaar met het ms Prinsendam (835 gasten) door smalle rivieren om bv. tot diep in het Amazonegebied te komen, iets wat voor grotere schepen niet mogelijk is. Of neem dagen de tijd om alle faciliteiten aan boord van het nieuwste en grootste schip, het ms Nieuw Amsterdam (2016 gasten) te ontdekken. Een bijzondere belevenis! Verder bieden de staterooms en openbare ruimtes veel ruimte, waardoor men nooit het idee zal hebben aan boord te zijn met honderden anderen. En er is een ruime keuze aan dinermogelijkheden: van het veelzijdige buffet restaurant ‘Lido’ tot intiemere, exclusieve a la carte restaurants. Het culinaire aanbod is onlangs nog uitgebreid met de start van een nieuw alternatief voor het diner, uitsluitend aan boord van het ms Rotterdam, genaamd ‘Proef van De Librije’. Met de keuken van de topkok met Michelinster Jonnie Boer biedt het menu een selectie van de hors-d’oeuvres, soepen en voor- en nagerechten van De Librije. Maar welk schip men ook kiest: de ervaring is overweldigend. De servicegerichte bemanning (bijna 1 bemanningslid op elke 2 gasten) is al meerdere malen bekroond en zorgt ervoor dat het de gast - elke cruise weer - aan niets ontbreekt!

Carnival Cruises Hoewel Carnival Cruises schepen biedt in verschillende grootte, zijn de schepen in de succesvolle Dream-class, zoals de nieuwe Carnival Breeze met bijna 3700 passagiers, een speciale vermelding waard. Niet eerder werd er aan boord zoveel keuze aangeboden, met onder andere een enorm waterpark compleet met glijbanen, ‘twister’ en water speeltoestellen, een state-of-theart theater, comedy club, sushi bar, Mongools wokrestaurant, minigolf baan, outdoor touwklimbaan, kidsclub, 3D bioscoop, een zeer uitgebreide Spa én

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

Geslaagde presentatie-avond Atout France Dinsdag 4 december jongst leden organiseerde Atout France een presentatieavond in het kader van de strategie en geplande acties voor komend jaar. Met ruim tachtig gasten was het een zeer geslaagde avond in de Zilveren Toren in Amsterdam. Niet alleen hadden de aanwezigen een prachtig uitzicht over de stad, ook kregen zij inzicht in de plannen voor 2013. Dat Frankrijk een populaire vakantiebestemming is zal niemand meer verrassen. Met 81.4 miljoen toeristen per jaar is Frankrijk vakantieland nummer één wereldwijd. Nederland staat op de vijfde plaats wanneer het gaat om het aantal toeristen die naar Frankrijk vertrekt. Uit onderzoek dat tijdens de avond gepresenteerd werd valt verder op dat Nederlanders het afgelopen jaar meer korte vakanties (2-7 dagen) naar Frankrijk boekten. Ook blijkt dat er de laatste jaren een daling is te zien in de bezoeken naar de west- en oostelijke plaatsen, evenals naar het Languedoc-Roussillon gebied. Daarentegen is er een duidelijke toename zichtbaar op het gebied van de wintersport- en actieve vakanties maar ook van de stedentrips en cultuurvakanties. Qua accommodaties blijkt dat minder wordt gekampeerd en er worden meer losstaande vakantiehuizen geboekt, zo bleek tijdens de presentatieavond. Strategie voor 2013 Komend jaar zal Atout France doorgaan met het promoten van lange vakanties onder gezinnen, groepen en actieve vakantiegangers. Met de promotie van korte vakanties hoopt het Franse verkeersbureau daar-

naast DINKies, groepen, jongeren en stellen aan te spreken. Ook zal extra aandacht besteed worden aan themavakanties en het MICE aanbod. Plus France Campagne Atout France zet in 2013 de succesvolle Plus France Campagne voort die eerder dit jaar is gelanceerd. De campagnesite www.plusfrance.com geeft de bezoeker tips op basis van thema’s of regio. De tips komen van verschillende specialisten uit Frankrijk zelf. Maar ook de bezoeker kan eigen tips achterlaten voor andere bezoekers, zelfs tijdens de vakantie in Frankrijk! De campagne wordt ondersteund door social media en thematische nieuwsbrieven welke in 2013 verder worden uitgebreid. Er is in 2012 namelijk een iPhone App gecreëerd, zodat vakantiegangers ook op hun vakantieadres in Frankrijk – zonder 3G of wifi! - leuke tips voor activiteiten en bezienswaardigheden in de buurt kunnen bekijken en nieuwe tips, inclusief foto, kunnen toevoegen. De iPhone app wordt dit jaar geüpdate voor IOS 6 en iPhone 5 en zal ook beschikbaar zijn voor Android. (tussenkop) Noteer in je agenda Een belangrijke datum om te noteren al je op de hoogte wil blijven van het Franse aanbod is de workshop Frankrijk die Atout France op 15 mei organiseert. Exposanten uit heel Frankrijk komen dan speciaal naar Nederland om touroperators, zelfstandige reisagenten en MICE specialisten te ontmoeten. In het voorjaar van 2013 start tevens een mooie actie met het thema gastronomie: een rondrijdende bus gaat de Franse kust en steden onder de aandacht brengt.

Het team van Atout France.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

47


Reisburo Actueel

Suriname wil top 3 bestemming worden Suriname wil in de top 3 van de meest gewilde vakantiebestemmingen. Om die doelstelling te bereiken zal Stichting Toerisme Suriname een groter reisaanbod laten zien dan ooit op de Vakantiebeurs 2013. De afgelopen vijf jaren is het aantal bezoekers aan Suriname sterk toegenomen. In 2010 bezochten 204.519 bezoekers Suriname, een stijging van 33% ten opzichte van 2006. De meeste bezoekers zijn achtereenvolgens afkomstig uit Nederland, Guyana en Frans Guyana. Als hoofdredenen van bezoek worden vakantie, familie

bezoek en zakendoen opgegeven. Suriname heeft de afgelopen jaren geregeld de internationale media gehaald, met onder andere de Paggara Estafette op CNN en als één van de door Lonely Planet Top-10 aangemerkte reisbestemmingen in 2010. Suriname ligt op negen uur vliegen vanuit Nederland.

Nieuw reserveringssysteem Sunny Cars Sunny Cars heeft haar reserveringssysteem voor reisagenten vernieuwd. “Ons online reserveringssysteem is al jaren vooruitstrevend. Het reserveren van een auto is binnen vijf minuten gebeurd en alle boekingen zijn online te beheren, waardoor je als reisagent eenvoudig kunt wijzigen, annuleren of vouchers en facturen opvragen. Als marktleider zijn we het aan onze reisbureaupartners verplicht om te blijven ontwikkelen en het voor hen nog eenvoudiger te maken om een

boeking te maken. We zijn dan ook erg blij dat we bruikbare feedback vanuit de branche hebben gekregen, zodat we een aantal verbeteringen in ons systeem hebben kunnen aanbrengen. Een duidelijk voorbeeld van samen sterker worden”, aldus Hans Knottnerus, General Manager voor Nederland en België. Het vernieuwde reserveringssysteem is per direct beschikbaar via de cockpits van reisbureaus of b2b.sunnycars.nl.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

49


Reisburo Actueel

Oad’s nieuwssafari in de Beekse Bergen Naast een toelichting op de recent geïntroduceerde flexibele wijzigingsvoorwaarden Care & Fair presenteerde Oad onlangs tijdens de zomergids presentaties in de Beekse Bergen nog veel meer nieuwtjes. Tijdens de anderhalf uur durende presentatie luisterden de tweehonderd aanwezige reisagenten aandachtig naar onder meer het nieuwe productnieuws, aankomende marketingcampagnes en aanpassingen op Webscope. Zeven miljoen opstapplaatsen Zo gaat Oad onder andere voordeelpakketten aanbieden voor excursies in New York en Rome en zijn bijvoorbeeld een safarireis door Mozanbique en Zuid-Afrika en een familiereis naar China in het aanbod opgenomen. Ook wordt het busproduct in 2013 verder gepromoot waarbij de Oad Kids Bus en

de comfortabele Excellentbusreizen in de schijnwerpers staan. Bij deze busreizen gaat Oad met ingang van mei 2013 een taxiservice aanbieden “Zo biedt Oad als het ware zeven miljoen opstapplaatsen”, aldus Debbie Hendriks, accountmanager. “Dankzij deze taxiservice hoeven reisagenten en klanten zich niet langer druk te maken over hoe zij hun opstapplaats gaan bereiken. Niet alleen kan het vakantiegevoel dan al beginnen vanaf het moment dat je de voordeur achter je dichttrekt, de taxi brengt je ook rechtstreeks naar de juiste opstapplaats. Ook staan de bus en taxi’s met elkaar in verbinding en kunnen elkaar dus informeren wan-

‘De Grote Vakantieshow’. Tijdens het programma, een gezamenlijk initiatief van Talpa en Oad Reizen, kan een kandidaat zijn absolute droomreis winnen. De aanwezige reisagenten gingen samen met vrienden en familie in de speciale pietenbus richting safaripark de Beekse Bergen. Op uitnodiging van Oad genoten zij daar een hele middag van een klein stukje Afrika in NoordBrabant.

neer er oponthoud is onderweg en daarna op elkaar wachten”, aldus Hendriks. De kosten van de taxiservice bedragen € 17,50 per persoon per retour. Oad-geel Ten slotte draait het Oad promotie rad op volle toeren. Zo is het Oadgeel zes weken lang zichtbaar op de zaterdagavond bij SBS6 tijdens een nieuwe, gezellige familie-spelshow:

www.BureauThailand.nl Uw voordelige maatwerk specialist voor Thailand Bureau Thailand Voor inlichtingen: info@bureauthailand.nl

COLOFON Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, Nijmegen Tel: +31(0)24-8200203 E-mail: redactie@reisburoactueel.nl Internet: www.reisburoactueel.nl

Management: t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl tj.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl

Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

50

Tj van Apeldoorn Accountmanager

Airlines Sales leon@ljcompany.nl

Vormgeving & DTP: Vof Digiscript, Nijmegen Druk: Van der Wiel & Rosmalen, Arnhem

Oplage: 5078 exemplaren Verschijning: 2 keer per maand Verantwoording: Reisburo Actueel is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V.

Tom van Apeldoorn Uitgever/Hoofdredacteur

Sales tj.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl

Abonnement Jaarabonnement: € 95.Thuisabonnement: € 85.Studentenabonnement: € 75.Proefabonnement (3 maanden): € 20.Deze tarieven zijn exclusief BTW. Vragen? Info@reisburoactueel.nl

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ©REISBURO ACTUEEL

Redactie t.van.apeldoorn@reisburoactueel.nl a.lutgendorff@reisburoactueel.nl j.buitenhuis@reisburoactueel.nl

Arjen Lutgendorff Eindredacteur

Judith Buitenhuis Redacteur

Elina van Gaalen Stagiaire

Tilly Stroo Smit Redacteur

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Léon Jansen Airlines Sales


Reisburo_actueel_nr25  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you