Page 1

HĂŠt praktisch vakblad voor de reisbranche 20e jaargang, nr. 2

Reisburo Ac tuee l

27 januari 2011

Hotspots voor waterliefhebbers

Tips en trips voor Valentijn

SeaMove: het nieuwe online cruisekompas

Miljoenendeal ticketaanbieders


Reisburo Actueel

EUGENIE ENGELBRACHT

zich op de derde maandag van het jaar ellendig, teleurgesteld, depri en zijn ze toe aan iets positiefs. Direct leggen diezelfde knappe koppen dan de link met vakantie en beweert men dat op Blue Monday mensen massaal hun vakantie boeken. Als er één reisorganisatie slim en zeer ludiek inspeelde op Blue Monday is dat Neckermann. Als antwoord op deze depridag riep Neckermann een dag later, de derde dinsdag van 2011, uit tot ‘Yellow Tuesday’. Een dag vol positivisme. De touroperator riep het niet alleen op Twitter, Hyves en Facebook maar handelde er ook daadkrachtig naar door die dinsdag in drie grote steden een Yellow Cab rond te laten rijden. De persoon die het eerst het gele gevaarte zag, instapte en de chauffeur aansprak met ‘Yellow Tuesday’ won een gratis weekend weg. Deze stunt leverde Neckermann veel

Stunt Tik op een zoekmachine ‘Blue Monday’ in en je krijgt een prachtig overzicht van al het nieuws over de meest depressieve dag van het jaar. Volgens diverse wetenschappers voelen mensen

publiciteit op, uiteraard ook door henzelf gegenereerd met de vele aankondigingen op de diverse social media. Ik gok dat menig touroperator met jaloezie naar de actie heeft gekeken. Grote vraag bij mij blijft natuurlijk of deze Blue Monday daadwerkelijk extra vakantieboekingen opleverde. Volgens Neckermann wel en een aantal reisbureaus reageerde ook enthousiast op mijn vraag. Zo liet Reisburo Ad Bos op Facebook weten: ‘Precies 2 x zoveel boekingen als de andere maandagen in januari. Wat ons betreft: elke maandag Blue Monday!’. Ik vraag me trouwens wel af of wetenschappers inmiddels ook al weten wat de meest gelukkige dag van het jaar is en wanneer deze in 2011 valt? Kunnen we dat vast inplannen… Reageren? e.engelbracht@t-en-s-productions.nl

Exclusief retailactie Neckermann met Martinair Neckermann vliegt nog tot november 2011 met Martinair naar diverse populaire verre bestemmingen. De touroperator wil dit jaar feestelijk afscheid nemen van de airline en viert dit met spectaculaire aanbiedingen op vakanties naar verre bestemmingen in september en oktober. Exclusief voor de retail! Iedere dinsdag wordt er een verre bestemming voor € 299 aangeboden. Iedere dinsdag tussen 10.00 uur en 14.00 uur ontvangt ieder reisbureau een Nieuwsflash metAgenda

Januari 2011

de aanbieding voor de week. Vanaf dat moment is de aanbieding boekbaar. Hou de mail dus goed in de gaten en boek je klanten voor deze spectaculaire

Elke uitgave vind je op deze plek de agenda waarin presentaties, beurzen, congressen en overige activiteiten zijn opgenomen.

* 16: ReisMarkt Duitsland, 14.00 16.30 uur, Regardz Event Center Hart van Holland, Nijkerk. Aanmelden tot uiterlijk 25 via henning.rueder@germany.travel.

gratis. * 28: Airline Express (PASRA), Groningen Airport Eelde, 18.00 - 22.30 uur. Inschrijven via www. pasra.nl. * 29: Airline Express (PASRA), Van der Valk Hotel Hengelo, 18.00 22.30 uur. Inschrijven via www. pasra.nl. * 30: Oostenrijk Workshop, Amsterdam, inschrijven via thiebout.vandenbergh@austria.info o.v.v. Oostenrijk Workshop.

Maart 2011

April 2011

* 14: Airline Express (PASRA), Schiphol Airport, 18.00 - 22.30 uur. Inschrijven via www.pasra.nl. * 15: Airline Express (PASRA), Van der Valk Hotel Rotterdam, 18.00 - 22.30 uur. Inschrijven via www. pasra.nl. * 27: Reisagent Event, inschrijven via www.reisburoactueel.nl, toegang is

* 5: ITAC Algemene Voorjaarsvergadering, Soesterduinen te Soest, 13.30 uur. * 11: Airline Express (PASRA), Eindhoven, 18.00 - 22.30 uur. Inschrijven via www.pasra.nl. * 12: Airline Express (PASRA), Van der Valk Hotel Arnhem, 18.00 22.30 uur. Inschrijven via www.

* 30: Wereldreismarkt VNC Asia Travel en Askja Reizen, Hotel New York (Rotterdam), 10:30-16:30 uur, inschrijven via www.wereldreismarkt.nl.

Februari 2011

prijs! De actie loopt van dinsdag 25 januari tot en met dinsdag 8 maart. Diverse bestemmingen van Martinair komen aan bod, zoals de Dominicaanse Republiek, Mexico, Cuba, Curaçao en Aruba. Vertrek in de maanden september en oktober. Het aantal plaatsen is beperkt, op=op. Geen wijzigingen en/of optie mogelijk op dit spectaculaire aanbod.

pasra.nl. * 15-18: Men Only, de Jong Intra, inschrijven via QuickWin tot uiterlijk 31 januari 2011. * 17: Summer Event, Airport Weeze (reisagenten ontvangen hiervoor nog een uitnodiging). * 17: Agentenfeest Holland International. Meer info volgt.

Juni 2011 * 8: ITAC Zomerborrel, De Goudenmolen te Rossum, 19.00 uur.

2012 * 10-15: Vakantiebeurs 2012.

Nieuws voor de agenda? Mail naar reisburo@t-en-s-productions.nl. Kijk voor alle evenementen ook op www.reisburowebagenda.nl onder Evenementen.

Reisverzekering met wintersportdekking van Unigarant:

“ Skipas verloren? Wordt vergoed! ” 18897 Adv reisver 197x30.indd 1

Scherp in schade

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl 30-05-2008 16:24:31

Inhoudsopgave * ‘APK-keuring’ bij Toerkoop. Pagina 4 * Het nieuws van... Armand Li-A-Young. Pagina 5 * Duurzaam toeristisch ondernemen in de praktijk. Pagina 9 * Georgië wil meer Nederlanders. Pagina 22 * WIN NU: 2 retourtickets 1e klas met NS Hispeed. Pagina 34

17 april: HI-feest Reisagenten kunnen op 17 april aanstaande weer compleet uit hun dak gaan tijdens het jaarlijkse agentenfeest van Holland International. Net als vorig jaar kun je volgens Petra Kok (Manager Reisbureau Sales bij Holland International) ook nu weer rekenen op een spetterende middag/avond met vele verrassende optredens en activiteiten. ‘Meer wil ik er nu nog niet over zeggen. We zijn op dit moment druk bezig met het definitief bepalen van de locatie en de verdere invulling van het programma. Maar op niet al te lange termijn komen we met meer info naar buiten en horen de agenten meer van ons’. In de aanloop naar het feest maakt Holland International iedere week in de vakbladen telkens weer wat meer details bekend. De datum staat in ieder geval vast: 17 april.

Odysseus-agent van de maand Ook in 2011 continueert Odysseus Deluxe Travel Collection de actie “Odysseus agent van de maand”. De maand januari staat in het teken van Kreta en het luxe Elounda Bay Palace. Dit hotel, gelegen in een prachtige baai naast zusterhotel Elounda Beach, combineert Griekse charme en gastvrijheid en is te vinden op pag. 145 van de brochure Odysseus Mediterannee. Het beste Odysseus verkopende reisbureau van de maand januari mag gaan genieten van een 4-daags verblijf voor 2 personen incl. ontbijt in dit heerlijke resort. De boekingen kunnen worden gemaild naar sales@odysseus.nl.

3


Reisburo Actueel

‘APK-keuring’ bij Toerkoop Met de nieuwste zomercollectie en de bijbehorende campagne (diverse posters, commercials en voor klanten een heuse APKkeuring op hun reis- en annuleringsverzekering) richt Toerkoop zich sinds vorige week tot half februari op de paar miljoen Nederlanders die in de eerste paar maanden van het jaar hun zomervakantie boeken.

Vakantiebeurs 2011 een groot succes De Vakantiebeurs is goed bezocht in 2011 met een bezoekersaantal van 122.100 bezoekers. Het aantal bezoekers van de Vakantiebeurs is aanzienlijk meer dan in 2010. Ook de gastlanden van de Vakantiebeurs 2011 waren zeer tevreden over de samenwerking en het verloop van de beurs. In 2010 bezochten 117.355 bezoekers de Vakantiebeurs. De reden dat er meer bezoekers waren in 2011 is dat het weer beter was dan in 2010. De primaire reden dat mensen de Vakantiebeurs bezoeken is nog steeds voor het inwinnen van informatie voor de volgende vakantiebestemming. Enquête bezoekers Onder de bezoekers van de Vakantiebeurs is een enquête gehouden met verrassende uitkomsten. Onder de bezoekers van de Vakantiebeurs 2011 zijn vooral de actieve en avontuurlijke vakanties geliefd. Ook de kampeervakanties zijn in opkomst, daarnaast kiest men meer voor vakanties in Europa dan voor ver weg bestemmingen.

Internet De populaire bestemmingen onder de bezoekers zijn Frankrijk, Italië en Spanje voor Europa en voor de ver weg bestemmingen bezit Azië nog de onbetwiste toppositie. Na Azië komen de Verenigde Staten en Afrika op de plaatsen twee en drie. De bezoekers gaan vooral met het vliegtuig op vakantie. Het gemiddeld bedrag wat de bezoekers denken uit te gaan geven aan de vakantie is e 2250. Een opvallende conclusie van de enquête is dat het gebruik van internet voor het boeken van een vakantie nagenoeg ongewijzigd is gebleven met vorig jaar. De Vakantiebeurs in 2012 is van dinsdag 10 januari -de vakdag: Dutch Tourism Expo- tot en met zondag 15 januari 2012.

Vier de verjaardag van koningin Beatrix met Vrij Uit Dit jaar wil Vrij Uit de verjaardag van de koningin vieren op een bijzondere manier. Vanaf 24 januari opent Vrij Uit een felicitatieregister voor de verjaardag van de koningin op Facebook. Wie een felicitatie achterlaat maakt iedere dag kans op reischeque ter waarde van 50 euro. Laat je felicitatie achter op

de Facebook pagina van Vrij Uit. Op 31 januari tussen 12.00 uur en 14.00 uur kun je in Café Luden in Den haag jouw felicitatie schrijven op de langste verjaardagsslinger van Nederland voor koningin Beatrix. Om 14.00 uur wordt de slinger aangeboden bij het paleis van de koningin.

Via radiocommercials, een bannercampagne, het Toerkoopinspiratiemagazine ‘ Fijne Vakantie’, promotiemateriaal in de reisbureaus en de website wordt de collectie bij consumenten onder de aandacht gebracht. Zo is onder meer de kleur azuurblauw niet weg te denken uit het straatbeeld en zijn ook Oosterse invloeden helemaal terug in de collectie. Daarnaast wordt ‘Glamping’, oftewel kamperen met stijl, geïntroduceerd. De actie met de zomercollectie loopt tot 13 februari 2011. Tijdens de actieperiode gelden diverse introductie- en vroegboekkortingen. Daarnaast kunnen consumenten tijdens de actieperiode bij Toerkoop een APKkeuring op hun reis- of annuleringsverzekering laten uitvoeren. Volgens Toerkoop is namelijk gebleken dat consumenten bij veranderende gezinssituaties vaak vergeten hun verzekering aan te passen. ‘Met onze uitgebreide collectie en ons persoonlijk reisadvies hopen wij ook deze zomer weer veel consumenten de vakantie van hun leven te bezor-

Vacature gratis wereldreis Postcode Loterij breekt records Binnen drie dagen is de wereldbaan van Internationaal Goede Doelen Ambassadeur één van de meest bezochte vacatures op Monsterboard.nl ooit. Met de vacature zoekt de Postcode Loterij twee mensen die een half jaar lang met elkaar de wereld over reizen om goede doelen te bezoeken. Sinds een week staat de vacature online op Monsterboard.nl. Geïnteresseerden kunnen alleen of in duo’s solliciteren door een profiel aan te maken op de speciale website www.internationaalambassadeur.nl. De afgelopen dagen hebben 700 mensen gesolliciteerd, bezochten 20.000 mensen de website en is door bijna 9.000 mensen gestemd op hun favoriete kandidaat. Marieke van Schaik, Managing Director van de Nationale Postcode Loterij, is ontzettend blij met deze vliegende start: ‘We hadden wel verwacht dat dit een populaire vacature zou worden, maar deze stormloop is echt overweldigend. We zijn benieuwd hoeveel mensen uiteindelijk zullen solliciteren en hun stem uitbrengen.’ Procedure Tot en met 6 maart is het mogelijk te solliciteren. Hoe eerder mensen dit doen, hoe meer tijd zij hebben om zichzelf te promoten om stemmen te krijgen. Met een groot aantal stemmen vergroten zij hun kansen om uiteindelijk tot de tien (teams van) finalisten te behoren die op

4

gen. Voor veel mensen is een stukje zekerheid toch belangrijk als het om hun zomervakantie gaat. Deze zekerheid nemen wij graag voor onze rekening’, stelt Don Kaspers, directeur van Toerkoop, die voor het eerste kwartaal van 2011 een licht herstel in de omzet verwacht, mede omdat nu al duidelijk is dat het consumentenvertrouwen licht groeit.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

gesprek mogen komen voor de baan. De vijf (teams van) kandidaten met de meeste stemmen gaan namelijk automatisch door naar de selectieronde. Daarnaast kiest een jury vijf andere (teams van) kandidaten. Een jury bepaalt uiteindelijk welke twee mensen samen op reis gaan. In deze jury zitten onder andere Marieke van Schaik (Managing Director, Postcode Loterij) en Tineke Ceelen (Directeur, Stichting Vluchteling). Bekendmaking Uiteindelijk is op 31 maart bekend welke twee personen de droombaan krijgen. Dit duo start op 1 juni de reis langs goede doelen. Zij bezoeken meer dan tien goededoelenprojecten in de verschillende werelddelen, dragen ter plekke een steentje bij en doen verslag van hun reiservaringen via de website www.internationaalambassadeur.nl.


Reisburo Actueel

Megafusie grote online ticketverkopers Het internationale reisconcern BCD Holdings N.V. heeft de fusie van CheapTickets, Vliegwinkel, Flugladen, BudgetAir en Vayama aangekondigd. BCD Holdings verenigt, samen met investeerders ING Corporate Investments, Bluefield Investments en de eigenaren van Beins Travel Group B.V. (CheapTickets), deze online reisaanbieders en vormt hiermee een nieuwe internetreisorganisatie met wereldwijd bereik. CheapTickets en Vliegwinkel zijn marktleiders in Nederland en Duitsland. Ook Vayama heeft in korte tijd een volwassen positie ingenomen op de Amerikaanse online reismarkt. CEO BCD, Joop Drechsel: ‘Door de samensmelting van deze bedrijven ontstaat er één sterk en internationaal online reisbedrijf. Ons gemeenschappelijke doel is de huidige vertegenwoordiging in de diverse landen te versterken en daarnaast onze activiteiten uit te breiden in de rest van Europa en in Azië’. Online reisaanbieder BudgetAir breidde onlangs haar activiteiten nog uit in België, Frankrijk en Engeland en Vayama

is recentelijk succesvol gelanceerd in Canada, Engeland, Thailand, Hong Kong en Singapore. ‘Elk van deze bedrijven heeft continue de grenzen weten te verleggen en ze vullen elkaar op veel terreinen aan’, aldus Raymond Vrijenhoek, CEO Beins Travel Group. De nieuwe organisatie, onder leiding van het bestaande management en met in Nederland kantoren in Haarlem en Oosterhout (NB), is actief in meer dan vijftien landen met circa 350 medewerkers en een jaarlijkse totale omzet van ruim $ 750 miljoen. De krachtenbundeling is mede mogelijk gemaakt door ING Corporate Investments, die toetreedt als minderheidsaandeelhouder in de nieuwe combinatie.

Het nieuws van… Elke uitgave vragen wij een branchegenoot wat hem of haar de afgelopen tijd heeft beziggehouden. Deze keer is het woord aan Armand Li-A-Young, directeur Stichting Toerisme Suriname (STS). ‘De toeristische industrie van Suriname maakt de laatste jaren een behoorlijke ontwikkeling door. Steeds meer mensen ontdekken dat het land met haar prachtige jungle, verschillende culturen en bruisende hoofdstad veel te bieden heeft. Nederland is veruit het belangrijkste herkomstland van de bezoekers met een aandeel van ruim 60%. De meerderheid is van Surinaamse afkomst en brengt een bezoek aan familie en vrienden. Stichting Toerisme Suriname streeft ernaar om het aantal toeristen jaarlijks te blijven verhogen, en werkt daarom hard aan de bekendheid van Suriname en het imago als ideale vakantiebestemming. Tijdens de Vakantiebeurs werd een geheel nieuwe website gelanceerd: www. suriname-tourism.net. Hiermee kunnen toeristen zich optimaal laten informeren over ons “Switi Sranan”, heerlijk Suriname!’ Het kloppend hart van de Amazone ‘Het uitgestrekte landschap van Suriname bestaat voor 80% uit onaangetast regenwoud. Niet voor niets wordt het land ook wel ‘het kloppend hart van de Amazone’ genoemd en neemt het een bijzondere plaats in binnen de wereld van ecotoerisme. Dit wordt dan ook een belangrijk speerpunt voor 2011. Vanuit Paramaribo is het eenvoudig om een aantal dagen naar het binnenland te trekken om de natuur te verkennen. Twee jaar geleden is een nieuwe sleephelling in gebruik genomen aan de rechteroever van de Nickerierivier bij het Jamaerkanaal. Door deze

helling is het Bigi Pangebied - een van de meest geliefde natuurgebieden voor toeristen - erg goed bereisbaar. Het gebied is rijk aan mangrovebeplanting, een populaire trekpleister voor toeristen, onder meer omdat er in de mangrove wetlands de meest prachtige en bijzondere vogels voorkomen. Naast ecotoerisme spelen ook cruisetoerisme, duurzaam reizen en het zogenaamde agro-toerisme een belangrijke rol in 2011. Zo kunnen toeristen bijvoorbeeld het boerenleven van Suriname ervaren tijdens een overnachting op een rijstboerderij óf deelnemen aan sociaal-culturele projecten om de Surinaamse economie te stimuleren en de diversiteit aan culturen te waarborgen.’ Ook een keer meewerken aan deze rubriek? Mail reisburo@t-en-s-productions.nl.

10.000.000 passagiers voor Airport Weeze Airport Weeze heeft maandag jl. haar 10.000.000ste passagier begroet. Urs Gessler uit Keulen werd direct na de landing van zijn vlucht uit Londen door luchthavendirecteur Ludger van Bebber bij het Ryanair-vliegtuig begroet en kreeg een bos bloemen en gratis tickets voor een volgende Ryanair-vlucht vanaf Weeze. De 10.000.000. passagier is een volgende mijlpaal op de succesvolle weg van de internationale luchthaven, welke op 1 mei 2003 is begonnen. Na het toenmalige startschot voor civiele lijnvluchten zijn in 2003 circa 200.000 passagiers in Weeze gestart en geland. In de jaren daarna stabiliseerde het aantal passagiers zich op circa 600.000 passagiers per jaar. Engagement Vanaf 2007 – het jaar waarin Ryanair voor het eerst een vliegtuig

op Airport Weeze stationeerde – zijn de passagiersaantallen drastisch gestegen. In 2008 oversteeg de luchthaven voor de eerste keer de grens van één miljoen passagiers. In 2009 – zes jaar na de eerste vlucht in Weeze – kozen al meer dan vijf miljoen passagiers voor de luchthaven in de Niederrhein; in hetzelfde jaar telde de luchthaven voor de eerste keer haar twee miljoenste passagier in één jaar. Eind 2010 is de internationale luchthaven met 2,9 miljoen passagiers in één jaar en een groei van meer dan 20 %

naar plaats elf van de grote internationale luchthavens in Duitsland gestegen. Verder is Airport Weeze inmiddels de derde grootste luchthaven van Nordrhein-Westfalen. Luchthavendirecteur Ludger van Bebber: ‘Dat sinds 2003 al tien

miljoen passagiers voor onze luchthaven gekozen hebben is een echte mijlpaal! Een uitstekende prestatie van het hele team op de luchthaven en voor een buitengewoon engagement van onze airlines en touroperators’.

Ludger van Bebber, directeur Airport Weeze (2.v.l), Holger Terhorst, Marketing Manager Airport Weeze (1.v.l.) en Dieter Krah, directeur van het ground handling bedrijf Serve2Fly (1.v.r) begroeten de 10.000.000. passagier Urs Gessler met zijn vrouw Martina en hun zoon Torben.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

5


Reisburo Actueel

NS Hispeed: ‘Giga-ticketverkoop door aswolk’ NS Hispeed kijkt tevreden terug op het jaar 2010. Alle ellende die de IJslandse vulkaan op 15 april bij veel marktpartijen uit de reiswereld veroorzaakte, pakte voor NS Hispeed verassend positief uit.

Tevredenheid bij het NS Hispeed-team, met van links naar rechts Maarten Spaargaren, Annemarie Ariesen en Ron Heeren.

‘Door de uitbarsting van de vulkaan was het luchtruim voor langere tijd gesloten of gedeeltelijk afgesloten. Dit zorgde voor een enorme vraag naar internationale treintickets’, vertelt Maarten Spaargaren, Commercieel Directeur NS Hispeed tijdens het traditionele persontbijt dat NS Hispeed voor aanvang van de Vakantiebeurs organiseerde. ‘Door slim om te gaan met onze beschikbare treincapaciteit konden wij veel gedupeerde reizigers helpen en ervoor zorgen dat zij hun weg konden vervolgen. In twee weken tijd hebben wij 100.000 extra tickets verkocht. Dat is een verdubbeling ten opzichte van onze normale verkoop.’ In december 2010 hielp NS Hispeed opnieuw gestrande luchtvaartpassagiers op weg naar de verschillende bestemmingen in Europa. Spaargaren: ‘Het internationale treinverkeer is toen behoorlijk op de been gebleven en is voor die

vele luchtvaartpassagiers toen echt een reddingsboei geweest. In nauwe samenwerking met KLM konden passagiers meestal hun vliegticket zonder rompslomp omwisselen voor een treinticket. Daar maakte veel passagiers gebruik van’. HSL goed op de rit 2010 was ook het jaar waarin NS Hispeed voor het eerst de volle twaalf maanden kon beschikken over de hogesnelheidslijn (HSL). ‘Hoewel de HSL nog wel een aantal beperkingen kent, zien wij nu al wel de voordelen en ook dat er van de lijn goed gebruik wordt gemaakt. Dat heeft zowel Fyra als Thalys in 2010 laten zien. Passagiers ervaren het reizen via de HSL als snel en comfortabel. Dat aantal passagiers kan de komende jaren alleen nog maar groeien. Wat dat betreft heeft het vervoer via de HSL wel de toekomst’, stelt Spaargaren.

Online en Londen Op online gebied voerde NS Hispeed in 2010 ook diverse veranderingen door. Zo werden op www. nshispeed.nl rond de tachtig TGVbestemmingen en ruim honderd bestemmingen in Duitsland toegevoegd. Klanten -maar natuurlijk ook reisbureaus- kunnen nu voor meer dan 400 bestemmingen online een treinticket kopen. Volgens NS Hispeed print trouwens het overgrote deel van de online-boekers, zo’n 85%, hun eigen ticket thuis uit. Inmiddels kunnen klanten op de site ook terecht voor hotels, verzekeringen en huurauto’s. Spaargaren: ‘In 2010 zijn stappen genomen om de website verder te verbeteren. Zo gaan we het bedieningsgemak rond het aankoopproces van tickets verbeteren en blijven we het aanbod

van online te boeken bestemmingen uitbreiden’. Qua bestemmingen blijft Londen volgens NS Hispeed ‘booming’. Ron Heeren (hoofd sales NS Hispeed): ‘De omzetgroei in 2010 bedraagt 30%. Tussen Nederland en Londen werden 130.000 reizen verkocht; dat is een groei van 20% ten opzichte van 2009’. Olympische aanbiedingen Inmiddels kijkt NS Hispeed uit naar 2012, wanneer de Olypmische Spelen in Londen worden gehouden en NS Hispeed, net als bij de spelen in Turijn, de Olympische sporters weer terug vervoert naar Nederland. Ongetwijfeld komen er ook speciale treinaanbiedingen, zodat consument dit sportfestijn mee kunnen maken en Londen nog een extra boost krijgt.

Verlaagd tarief Fyra

NS Hispeed verlaagt tijdelijk (van 1 februari tot 1 juli 2011) de tarieven voor Fyra, de snelle trein van NS Hispeed tussen Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en binnenkort ook Breda. Er is gekozen voor een aantrekkelijke tariefstelling, waarbij de reiziger tussen Rotterdam en Schiphol een tijdwinst van twintig minuten koopt voor een toeslag van slechts € 2,10 (voorheen € 6,00). ‘Het afgelopen jaar heeft ons geleerd dat onze klanten bereid zijn een toeslag te betalen voor het reizen met Fyra. Het toeslagvrij reizen met Fyra in de maand januari heeft laten zien dat er grote interesse is in deze trein. Wij verwachten met dit tijdelijke prijsniveau een evenwicht te hebben tussen product, service én de bereidheid van de reiziger om te betalen voor reistijdwinst. De komende vijf maanden zullen wij de bezetting op Fyra nauwlettend volgen’, stelt Maarten Spaargaren, Commercieel Directeur bij NS Hispeed. Sinds de start in september 2009 hebben reeds 900.000 mensen gereisd met Fyra en is in het laatste kwartaal van 2010 het aantal reizigers verdubbeld. Vanaf 4 april zal ook Breda met Fyra worden aangesloten op het HSL-netwerk. Spaargaren: ‘Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van klanten en ons in vervulling. Door zonder overstap via de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Breda te reizen, kunnen klanten minimaal 35 miuten winnen op hun reistijd. Dat stelt hen in staat om efficiënter met hun tijd om te gaan’. Voor tarieven, dienstregeling en overige informatie: www.nshispeed.nl.

Ebookers.nl lanceert de mobiele boekingssite Ebookers Mobile ebookers.nl heeft de mobiele boekingsite Ebookers Mobile gelanceerd. De mobiele website, is speciaal ontwikkeld voor gebruik op mobiele telefoons, geeft de klant toegang tot het gehele “reguliere” aanbod van reisproducten: hotels, vluchten en autohuur.

H2H project de Jong Intra live Het H2H project van de Jong Intra is online gegaan bij het verschijnen van de nieuwe brochure Amerika/Canada voor het jaar 2011. De Amerikaanse agent is de eerste leverancier die via het host-to-host koppeling is gekoppeld en zorgt vooralsnog voor een bijdrage tot een grotere groei van het geboekte passagiersaantal. De voordelen van dit systeem zijn niet alleen voor de Jong Intra Vakanties maar ook voor de reisagenten. Via de koppeling is de online beschikbaarheid te zien, het automatisch vastleggen van reserveringen en er worden alternatieve

8

geboden wanneer de boeking niet beschikbaar is. Nu de koppeling voor Amerika/Canada live is, staat er niets in de weg om bijvoorbeeld voor ferry-, cruise en autoverhuurmaatschappijen ook koppelingen te maken.

De ebookers klant kan daarom nu ook de meer dan 95.000 hotels wereldwijd, duizenden vluchten en huurauto’s via zijn/haar mobiele telefoon boeken. Ebookers Mobile is geoptimaliseerd voor de meest recente touch screen telefoons, maar is ook prima geschikt voor elke mobiele telefoon met internet, en verzekert simpele, overzichtelijke zoek- en boekmogelijkheden.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

Duurzaam Toeristisch Ondernemen in de praktijk Toerisme is één van de grootste en snelst groeiende industrieën ter wereld en daarmee ’s wereld grootste werkgever. Voor veel landen is toerisme de belangrijkste bron van inkomsten en werkgelegenheid. Belangrijk is wel om meer en meer rekening te houden met milieu, mensen, natuur en cultuur en om maatregelen te nemen op het gebied van duurzaamheid met als doel de negatieve impact van reizen te beperken en de positieve invloed te versterken. Sarah Darwin, biologe en achterachterkleindochter van Charles Darwin gaf een indrukwekkende Engelstalige presentatie over ‘het kielzog van Darwin’ als aftrap van een ANVR-bijeenkomst tijdens de Vakantiebeurs. De bijeenkomst was bedoelt voor reisagenten en touroperators en stond in het teken van ‘Duurzaam Toeristisch Ondernemen in de praktijk’. Ze vertelde over haar persoonlijke passie voor de wetenschap en gaf haar visie weer op de relatie, mens, natuur en toerisme, kortom: duurzaamheid. Na de boeiende opening van Darwin werden reisagenten en touroperators opgesplitst om vervolgens trainingen bij te wonen die in het teken stonden van duurzaam toerisme. Frank Oostdam, directeur ANVR: ‘We verkopen cultuur en natuur in onze sector, dus we moeten ons als hele keten bezig houden met duurzaamheid. We willen bijvoorbeeld hotelketens waarschuwen. We hebben al veel resultaten geboekt met onder meer de start van Travelife. Het is belangrijk dat nog meer touroperators zich hiermee bezig gaan houden’.

Sarah Darwin nam de aanwezigen mee ‘In het kielzog van Darwin’.

Travelife Mirjam Dresmé, Hoofd Communicatie en Duurzaam Toerisme ANVR informeerde reisagenten tijdens de duurzaamheidstraining over de verplicht te volgen digitale duurzaamheidstraining ‘Travelife’. ANVR-reisagenten spelen namelijk een belangrijke rol bij het informeren van de reiziger over duurzaam toerisme en bij het creëren van bewustwording bij de boekende consument. Duurzaamheid is belangrijk omdat het besef van het begrip toeneemt bij de consument: men wordt op vele vlakken geconfronteerd met duurzaamheid, bijvoorbeeld in de supermarkt met biologische producten. Dresmé: ‘In de supermarkten zie je de gloeilampen uit de schappen verdwijnen en plaats maken voor spaarlampen en men is steeds bewuster bezig met

groene stroom. Nu wordt het ook tijd om toeristen wakker te schudden met vakantie gekoppeld aan het begrip duurzaamheid’. Uiteraard is het ook van groot belang dat je als reisagent ook zelf je verantwoordelijkheid neemt om duurzaam te werk te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van duurzaam papier. Het doen van verantwoord zaken zorgt ook voor een feel goodeffect, binding van de klant en een positief imago van je bedrijf. Met de training ‘Duurzaam Toeristisch Ondernemen’ wil de ANVR niet alleen het milieu maar ook mensen en winst realiseren. Om dit te bereiken dient er op elke hoofdvestiging een DTO-coördinator aangesteld te worden die de digitale Travelife training doorloopt waarin onder meer de onderwerpen: duurzaamheidmanagement, intern beheer, bestemmingen en klantcommunicatie aan bod komen. Na het voltooien van alle hoofdstukken doe je examen in Travelife. Ook dient er een DTO-actieplan opgesteld te worden waarin de elementen: vervoer, verblijf, vermaak, interne milieuzorg en het informeren van reizigers aan bod komen. Vervolgens wordt er gerapporteerd aan de ANVR. Na voltooiing van de Travelife-training en het behalen van je examen krijg je een persoonsgebonden getuigschrift dat drie jaar geldig is en een bedrijfsgebonden certificaat dat twee jaar geldig is. De training en het examen zullen vanaf het derde kwartaal van 2011 beschikbaar zijn voor de reisagent. Verduurzamen accommodaties Eerder hebben alle ANVRtouroperators de training ‘Duurzaam Toeristisch Ondernemen’ al gevolgd. Deze kunnen nu vervolgstappen gaan zetten door met behulp van Travelife de door hen te contracteren accommodaties te stimuleren duurzame maatregelen te nemen. Touroperators werden tijdens hun duurzaamheidtraining, verzorgd door Gerben Hardeman van de ANVR, geïnformeerd over de mogelijkheden om accommodaties in het buitenland ook te stimuleren en te enthousiasmeren om te verduurzamen. Hiermee wint de branche onder meer winstgroei op het gebied van loyale klanten, het aantrekken van nieuwe klanten en een groter marktaandeel. Ook worden er kosten bespaard en vergroot het menselijk kapitaal op het gebied van trots, aantrekkingskracht, innovatievermogen

Travelife is een samenwerking van verschillende Europese partnerorganisaties, onder meer ANVR, DTO en Forum Anders Reisen. De organisatie biedt training en instrumenten aan om duurzaam ondernemen bij touroperators en reisagenten te ondersteunen.

en concurrentiekracht. Verder zorgt duurzaamheid uiteraard voor behoud van bestemmingen op lange termijn. Hardeman: ‘De reissector heeft een grote verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid op onder meer het gebied van accommodaties. Er kan al € 600.000 bespaard worden op water en energie in 66 hotels als er gebruik wordt gemaakt van spaarlampen en als er reglementen ontstaan over het zorgvuldig en zuinig omgaan met het gebruik van water’. Om hier met zijn allen bewust van te worden en er aan te werken heeft Travelife zich geïntroduceerd. Touroperators hebben de training Travelife reeds afgelegd en nu is het tijd om accommodaties te benaderen en ervoor te zorgen dat ook zij zich meer en meer gaan richten op het begrip duurzaamheid. General Managers van accommodaties dienen op de hoogte te worden gesteld van duidelijke stappen en verwachtingen. Touroperators dienen de voordelen van duurzaamheid, zoals kostenbesparing en marketingvoordelen te noemen en moeten vervolgens de duurzaamheidscriteria vastleggen in contracten.

Travelife Sustainability System Het Travelife Sustainability System is het online systeem voor de evaluatie van leveranciers en bestemmingen op duurzaamheidsaspecten gebaseerd op Travelife milieu en sociale standaarden. In het systeem zijn onder meer duurzaamheidspresentaties op het gebied van ‘sociaal’ en ‘milieu’ te vinden, net zoals gedeelde informatie over accommodaties. Momenteel zijn er 15.000 accommodaties geregistreerd in het systeem en zijn er zo’n 1.200 gecontroleerd waarvan er 535 over een ‘Travelife award’ beschikken die te behalen zijn in brons, zilver en goud. Het Travelife Sustainability systeem is te gebruiken voor hulpmiddelen, handleiding, hoteliers, self check test, monitoren en het evalueren als indicator. Een Travelife Sustainaibility System (TSS) abonnement is aan te vragen via de ANVR. ANVRtouroperators mogen het systeem gratis gebruiken tot 2012. Stuur vóór 1 februari een e-mail naar: ghardeman@anvr.travel.

Melanie van Grunsven

Frank Oostdam: ‘We moeten ons als hele keten bezig houden met duurzaamheid’.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

22 9


Reisburo Actueel

Nederlandse cruisemarkt groeit gestaag door De cruise blijft aan populariteit winnen. Dit blijkt uit de cijfers van de Dutch Cruise Council over 2010, die op de Vakantiebeurs bekend werden gemaakt. Ondanks de economische situatie is de cruisemarkt in het afgelopen jaar verder gegroeid naar totaal ruim 65.500 passagiers. Dat is een stijging van 5,1% ten opzichte van 2009. Ook voor de komende jaren heeft de Dutch Cruise Council positieve verwachtingen en streeft op termijn naar 160.000 Nederlandse cruisepassagiers. ‘De cruisemaatschappijen zien Nederland als een interessante groeimarkt’, licht voorzitter Nico Bleichrodt van Dutch Cruise Council toe. ‘Dat geldt ook voor een aantal andere Europese landen. In vergelijking tot de populariteit van de cruisevakantie in NoordAmerika, staat deze in Nederland nog in de kinderschoenen. In de Verenigde Staten cruist 3,1% van de bevolking, in Groot-Brittannië 2,5%, in Duitsland 1,5% en in Nederland nu slechts 0,4%. Wanneer we de termijndoelstelling van 160.000 passagiers realiseren, betekent dat 1% van de Nederlandse bevolking. Wij zijn ervan overtuigd dat komende jaren veel mensen de cruise als vakantie zullen ontdekken.’

ming voor Nederlandse gasten is de Westelijke Middellandse Zee. Dit vaargebied is goed voor bijna een kwart van de passagiers uit Nederland, gevolgd door het Caribische gebied en de Oostelijke Middellandse Zee. Het aantal passagiers voor het Caribische gebied is licht teruggelopen. De Dutch Cruise Council schrijft dit toe aan het wegvallen van vluchtcapaciteit van Martinair naar Miami in het afgelopen jaar. Andere goed scorende bestemmingen zijn het Verre Oosten, het Midden Oosten, Noord-Europa en TransAtlantische cruises.

Het nieuwe bestuur van de Dutch Cruise Council dat voortaan zeven leden telt (voorheen vijf) met vice-voorzitter Bart de Boer (Fred Olsen Cruise Lines), penningmeester Chris Mulder (Princess Cruises), secretaris Marlies Grent, Erik Schuffel (MSC Cruises), Patrick Pourbaix (Costa Cruises) en Paul Nuyens (Seadream Yacht Club).

pen) en Rotterdam 26 ‘calls’ (waarvan 19 turnarounds).

Een positieve ontwikkeling voor de cruisemarkt is de groei van het aantal ‘calls’ in Amsterdam en Rotterdam.

en maten. Rederijen investeren veel in specifieke doelgroepen, van gezinnen met kinderen tot singles en senioren. Inmiddels zijn de mogelijkheden ongekend: denk aan een korte stedentrip per cruiseschip maar bijvoorbeeld ook aan extreem luxe expedities vol avontuur. Een cruise is veel meer dan varen; het is een unieke vorm van reizen met een ongekend gunstige prijs/kwaliteitverhouding. Zoals uit de vandaag gepubliceerde cijfers van Dutch Cruise Council blijkt, beseffen steeds meer Nederlanders zich dat ook. Een positieve ontwikkeling voor de cruisemarkt is de groei van het aantal ‘calls’ in Amsterdam en Rotterdam. Beide steden worden steeds vaker in een cruise als aanleghaven opgenomen. In 2011 telt Amsterdam 120 ‘calls’ (hiervan 54 turnarounds, wat betekent dat passagiers kunnen in- en ontsche-

Amadeus e-Power

HAL Cruise Experience

Amadeus introduceert een voor reisbureaus ontworpen nieuw online boekingsysteem, “Amadeus e-Power”.

De Holland America Line combineert film met interactieve live-presentatie en neemt de kijker mee in de wereld van het cruisen. Met de Holland America Line Cruise Experience geeft de rederij haar potentiële gasten en reisagenten een compleet beeld van alle aspecten van een cruisevakantie, van het begin tot het eind.

Middellandse Zee meest populair De meest populaire cruise-bestem-

Amadeus e-Power is ontwikkeld voor reisbureaus die hun producten en services online verkopen en tevens gebruikt kunnen worden om vluchten (inclusief lowcost carriers), hotels en huurauto’s te boeken. De online oplossing toont realtime informatie en toont de beste vluchttarieven voor de heen- en terugvlucht of routes via meerdere bestemmingen dankzij de Amadeus Master Pricer technologie. Met 200 aanbevelingen voor vluchten en de mogelijkheid om in een 7-daagse kalender de beste prijs op te zoeken, kan de online gebruiker nu alle prijzen vergelijken op één website. Amadeus e-Power kan worden aangepast naar de look and feel van de reisbureauwebsite.

Meer keuzes Door de wereldwijde groei van cruises wordt de keuze voor de vakantieganger steeds groter. Net als bij hotelvakanties zijn er cruiseschepen in allerlei soorten

Maroto Amadeus wordt voortaan geleid door Luis Maroto, die David V. Jones als President & CEO van het bedrijf opvolgt. Maroto is de voormalige Vice-CEO van Amadeus. Het plan dat Luis de nieuwe President & CEO zou worden, werd aanvankelijk in januari 2010 aangekondigd. Sindsdien heeft Luis nauw samengewerkt met David en het Amadeus executive team aan een soepele overgang en opvolging.

Afgelopen zomer heeft Holland America Line een filmcrew opnames laten maken aan boord tijdens een cruise in het Middellandse Zee gebied. Alle aspecten van de cruise komen in beeld: van de eerste oriëntatie, voorbereiding, boarding en check-in, tot het leven aan boord, de faciliteiten en activiteiten op de schepen, de bestemmingen en excursies. De beelden worden afgewisseld met interviews met gasten en bemanningsleden. De film is gemonteerd in een korte versie (25 minuten) en een lange versie (45 minuten). Tijdens de vertoning wordt de film op vaste punten

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Uitbreiding activiteiten De Dutch Cruise Council (de vereniging van cruiserederijen en diens generaal-agenten op de Nederlandse markt) gaat in 2011 actief verder werken aan de uitbreiding van activiteiten voor de consument, reisagent en media. Het belangrijkste doel is de totale Nederlandse cruisemarkt te vergroten en het cruiseproduct te promoten als een bereikbare en geweldige vakantie-ervaring. De activiteiten van de Dutch Cruise Council spitsen zich niet alleen toe op promotie, maar juist ook op het verstrekken van neutrale informatie over de cruisevakantie. Hierin past ondermeer het educatieve aspect en het geven van trainingen of informatiebijeenkomsten voor reisagenten, cruisespecialisten en toeristische opleidingen.

onderbroken, dan is er gelegenheid voor het stellen van vragen en krijgen de bezoekers praktische informatie. Cruise-kennis Holland America Line gaat de Cruise Experience in samenwerking met reisagenten, cruisespecialisten en touroperators presenteren. Geïnteresseerde agenten en touroperators kunnen zich bij Holland America Line in Rotterdam melden om gezamenlijk een event voor consumenten te organiseren. De minimale groepsgrootte voor de Experience is 50 personen.

11


Reisburo Actueel

Tijdelijke tattoo met opsporingsgegevens voor kinderen Kinderen die zoekraken op een vol strand, in een druk waterpretpark of tijdens een wandeling in een grote stad. Strandwachten, badmeesters en politiemensen hebben er in de drukke zomermaanden hun handen vol aan, met talloze ouders in paniek in hun kielzog. Hulporganisatie ECDE vermindert die zorg, door een tijdelijke tattoo aan te bieden met opsporingsgegevens van de ouders erop. Een stoer plakplaatje met hulpinfo, dat gerust een vakantie lang mee gaat. ‘Begin met het plakken van een tijdelijke tatoeage met uw gegevens op de huid van uw kind.’ Aan het woord is Mark Rink, directeur van hulporganisatie ECDE International. De Nederlander heeft het zelf al talloze keren aan moeten horen. De tattoos zijn plakplaatjes met

daarop een afbeelding, plus de info die ouders er zelf op willen zetten. De noodhulpinstelling maakt gebruik van een verbeterd procédé met een hoogwaardig en veilig soort plakfolie, waardoor het tijdelijke plakplaatje voor langere tijd blijft zitten. ‘De slijtage is getest onder extreme omstandigheden, door tri-atleten. Die hebben er gebruik van gemaakt in wedstrijdomstandigheden. Normaal gesproken wordt met een dikke watervaste viltstift hun rugnummer op hun lichaam geschreven,

Verdien keer op keer € 2 met de Child Safety Tattoo

Wie de Child Safety Tattoo van noodhulporganisatie ECDE International onder de aandacht brengt van de klant, verdient daarmee een fee. Per verkocht vel verdien je namelijk € 2. Keer op keer. Reisorganisaties ontvangen van ECDE International een elektronische voucher met een uniek nummer. Klanten krijgen dit vouchernummer mee. De klant koopt daarop in de webwinkel van ECDE een folievel met achttien tattoos voor de prijs van € 9,99 (particulieren betalen € 12,50). De klant kan de gewenste tekst aan doorgeven. Betaling geschiedt via PayPal of een andere veilige, elektronische betaalwijze, onder vermelding van het unieke vouchernummer. ECDE International stuurt de Child Safety Tattoo per post naar de klant. ECDE herkent het vouchernummer en stuurt direct de betaling van € 2 per verkocht vel. Je kan ook desgewenst zelf pakketten kopen.

12

Kinderen raken op drukke stranden snel de weg kwijt.

nu kregen ze een tijdelijke tattoo. De zichtbaarheid bleef beter dan bij het gebruik van een viltstift.´ Uitbreiden De ECDE biedt twintig ontwerpjes aan, waaruit ouders kunnen kiezen. Voor jongetjes zijn er stoere plaatjes van een piraat, of een pokemonfiguurtje. Voor meisjes bijvoorbeeld schattige Hello Kitty-ontwerpjes. Ouders kunnen de website van de ECDE bezoeken (www.feelgood. ecde.org), daar een ontwerp kiezen. De hulporganisatie rekent 12,50 euro per vel. ‘Dat is voldoende voor een heel gezin dat dan geruster met vakantie kan’, garandeert Rink. Noodhulpinstelling ECDE, gezeteld in de Portugese Algarve,

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

biedt sinds vorig jaar hulppakketten aan buitenlandse bewoners en toeristen. Vorig jaar werd een medische database ontwikkeld waar de officiele 112-meldkamer gebruik van maakt om bewoners en toeristen die zich hebben ingeschreven in noodgevallen sneller te kunnen helpen. Ambulances, brandweer en politie kunnen in gevallen van nood beschikken over de exacte gps-coordinaten en gegevens uit het medisch dossier van de ECDE-leden. Voor toeristen in nood is er een vertaaldienst. Voor de hulpdienst is in onder andere Portugal veel belangstelling. De ECDE onderzoekt of deze services ook naar andere vakantielanden zijn uit te breiden.


Reisburo Actueel

Twee topagenten lanceren gezamenlijk nieuwe cruise-site

‘SeaMove is voor klant hét kompas in de cruisewereld’ Cruisen is de laatste jaren enorm in opkomst. Sla de cijfers er maar op na. De cruisemarkt groeide het afgelopen jaar, ondanks de economische situatie, naar totaal ruim 65.000 passagiers, zo blijkt uit recente cijfers van de Dutch Cruise Council. Steeds vaker kiezen klanten voor deze vorm van vakantie vieren. ‘Juist daarom komen wij met deze nieuwe cruisesite. SeaMove wordt voor de klant hét juiste kompas in de cruisewereld’, stellen initiatiefnemers Josje Schoenmaeckers-Mertens (directeur Limburg Travel in Maastricht) en Monique de Vos (directeur Departures in Veldhoven). Waarom pas nu een cruisesite? Zijn jullie niet een beetje laat? Josje Schoenmaeckers-Mertens: ‘Wat heet laat? We spelen nu duidelijk in op de groeiende belangstelling van Nederlandse vakantiegangers voor cruises. Dat cruises booming zijn, is in onze ogen niet zo verwonderlijk. De rederijen zoeken massaal de publiciteit -kranten en magazines- op om hun product te promoten, waardoor het cruiseproduct in vergelijking met vroeger veel meer onder de aandacht komt en er in de markt ook vraag naar wordt gecreëerd. Wij merken dat dagelijks in het contact met onze klanten. Wereldwijd worden er duizenden cruisevakanties aangeboden; in vele soorten en maten. Veel consumenten zien echter door het grote aanbod door de bomen het bos niet meer. Met onze slogan ‘Welkom in de wereld van cruises en SeaMove’ willen wij de consumenten op heldere wijze informeren over de cruisemogelijkheden. Wereldwijd te verstaan’. Wat kan de klant zoal vinden op jullie site? Monique de Vos: ‘Heel veel informatie over het cruisen en het product zélf, maar ook veel praktische info over de verschillende schepen en bestemmingen die per cruiseschip worden aangedaan. Daarnaast hebben we op de site een FAQ-button, waarmee we op een overzichtelijke manier antwoord geven op de meest gestelde vragen rond cruises. Door de uitgebreide beschrijvingen van deze FAQ’s kan de klant zich al een goed beeld vormen van hoe het er op een cruiseschip aan toe gaat en wat

er zoal komt kijken bij een cruisevakantie. Uit ervaring weten zowel Josje als ik dat er bij de klant rond ‘cruisen’ vaak veel vragen bestaan. Persoonlijke aandacht en een eerlijk reisadvies richting die klant staan bij ons daarom hoog in het vaandel. Sterker nog, het is onze basis, zowel op de nieuwe site als in het persoonlijk contact dat wij met de klant hebben’. Op de site werken jullie exclusief samen met vier cruisepartners. Waarom zijn niet meer partijen vertegenwoordigd? Josje Schoenmaeckers-Mertens: ‘Als SeaMove willen wij de consument de helpende hand bieden op cruisegebied door voor hen een selectie te maken uit het enorme cruiseaanbod. Dus zul je keuzes moeten maken anders ziet de consument ook op onze site door de bomen het bos niet meer en dat is uiteraard niet wenselijk. Bij die selectie hebben wij bewust gekozen voor een samenwerking met slechts vier gerenommeerde rederijen te weten MSC Cruises, Holland America Line, Seadream Yachting en Club Med-2. Met deze partijen werken wij al jaren samen, zij bieden aantrekkelijk geprijsde en kwalitatieve cruisevakanties aan naar de mooiste bestemmingen, zowel binnen Europa als ver daarbuiten en zij beschikken allemaal over een relatief jonge vloot. Bovendien hebben twee van deze partijen, te weten MSC Cruises en HAL afvaarten vanuit Nederland. MSC Cruises heeft 17 afvaarten vanuit Amsterdam, de HAL zes vanuit de hoofdstad en maar liefst negentien afvaarten vanuit hun thuishaven Rotterdam. Juist

Het team van SeaMove met hun partners in business op de recente Vakantiebeurs. Vlnr: Maaike Holzmann (Club Med), Monique de Vos (Departures/ SeaMove), Erik Schuffel (MSC Cruises), Josje Schoenmaeckers-Mertens (Limburg Travel/SeaMove) en Nico Bleichrodt (HAL). Op de foto ontbreekt Paul Nuyens (SeaDream Yacht Club).

omdat we merken dat veel cruisegangers tegenwoordig steeds vaker hun cruisevakantie in Nederland willen beginnen, wilden wij deze rederijen ook in het aanbod hebben’. Kan de klant rechtstreeks boeken op de site? Josje Schoenmaeckers-Mertens: ‘Op onze site kan de klant alle informatie zien over de cruises die onze partners aanbieden en deze ook direct boeken. Het systeem is dusdanig ingericht dat de uiteindelijke aanvraag van de klant bij SeaMove terecht komt, die deze verder in behandeling neemt en afstemt met de klant. Wij als SeaMove blijven ook het aanspreekpunt voor de klant inzake zijn/haar aanvraag c.q. boeking. Dat de uiteindelijke uitvoering van de cruise door de rederijen gebeurt, verandert daar niets aan. Juist omdat zowel Monqiue als ik een grote kennis van en ervaring hebben met cruises en ook alle ins en outs weten, willen wij het contact met die klant behouden, zodat

wij deze uitgebreid kunnen informeren bij vragen’. Wat zijn jullie verwachtingen rond SeaMove? Monique de Vos: ‘Ik ben ervan overtuigd dat de cruisemarkt ook in de komende jaren blijft groeien en het cruiseproduct aan populariteit blijft winnen. Ook de Dutch Cruise Council, waarbij drie van onze partners zijn aangesloten, heeft positieve verwachtingen over de cruisemarkt en streeft op termijn naar 160.000 Nederlandse cruisepassagiers. Die willen wij met SeaMove graag van dienst zijn. De site is vorige week live gegaan en de eerste reacties zijn positief. De komende drie weken kijken we hoe de site zich ontwikkeld en zullen wij vervolgens een aantal keywords op de site zetten zodat de site snel wordt gevonden op Google. Op die manier willen we SeaMove én het cruiseproduct meer en meer bekendheid geven’. Eugenie Engelbracht

HAL: ‘Partijen stimuleren’

Nico Bleichrodt van Holland America Line is één van de rederijen die met haar aanbod is vertegenwoordigd op de site van SeaMove. Bleichrodt legt uit waarom: ‘Vanuit de HAL willen wij op verschillende manieren partijen, die op een serieuze manier willen bijdragen aan de verkoop van cruises, ondersteunen en stimuleren. SeaMove is een serieuze partij; we zijn geruime tijd bezig geweest om de site op te zetten. Door met dit soort partijen samen te werken, komt het cruiseproduct onder de aandacht van een groot publiek en kunnen we gezamenlijk een verdere groei in dit marktsegment realiseren’.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

13


Reisburo Actueel

‘Interessante agententarieven 4-sterren Morena Resort Curaçao’

45% vijftigplussers wil overwinteren in buitenland

Het 4-sterren Morena Resort op Curaçao, op de Vakantiebeurs aanwezig in de ‘‘Caribbean Village’’, biedt reisagenten de gelegenheid om tegen gereduceerd tarief een verblijf te regelen. ‘Het zijn zeer interessante reisagententarieven vanaf € 34 per persoon per dag’, aldus Marco Becker van KEIS & Caribbean.

Jaarlijks overwinteren maar liefst 200.000 Nederlanders in Spanje. Uit onderzoek van Omroep MAX blijkt dat maar liefst 45% van de ondervraagde vijftigplussers ideaal lijkt om in het buitenland te overwinteren. 55% van respondenten geeft aan dat het hun gezondheid goed zou doen om in een ander klimaat te overwinteren en zo de Nederlandse winter te vermijden. Geld vormt echter een groot obstakel voor het overwinteren: 43% van de vijftigplussers geeft aan dat zij zeker zouden overwinteren als ze het zich zouden kunnen veroorloven. Slechts 31% van de ondervraagden geeft aan niet te willen overwinteren, omdat ze hun familie niet kunnen

missen, dit argument telt overigens zwaarder voor de ondervraagde vrouwen (34%) dan voor de mannen (27%). In de nieuwe MAX-docusoap worden Nederlanders gevolgd die overwinteren aan de Spaanse Costa. De serie is elke vrijdag te zien om 19.25 uur op Nederland 1.

Dutch DNA De winnaars van een verblijf in het Morena Resort Curaçao, de heer en mevrouw Hoogeveen, voor de KEIS-stand in de “Caribbean Village” op de Vakantiebeurs.

Reisagenten kunnen tevens het nabijgelegen vernieuwde Jan Thiel Beach ook onder de loep nemen. Het nieuwe strand met haar faciliteiten wordt als het goed is deze maand opgeleverd met een zeer mooi strand met veel nieuwe faciliteiten: casino (Nederlandse stijl), restaurantjes, winkeltjes, supermarkt, fitness en een vernieuwd watersport centrum met duikschool. Jan Thiel Beach is op

16

een paar minuten loopafstand van Morena Resort. Entree naar Jan Thiel Beach is gratis voor gasten die bij Morena Resort verblijven.

De volledige reisagentenaanbieding voor het Moreno Resort Curaçao is terug te vinden op www.reisburoactueel.nl. Zoek op ‘Moreno Resort’.

Jos Vranken van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBCT) en Dutch Shoewear Designer Hester Vlamings tijdens de lancering van Dutch DNA 2011 in het Amsterdamse Lloyd Hotel. Dutch DNA vormt het themajaar voor 2011 waarbij de nadruk voor Holland-promotie in buiten- en binnenland wordt gelegd op Dutch Design, Dutch Fashion, Dutch Architecture en Dutch Heritage (www.dutchdna2011.com).

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Actueel

Meest kindvriendelijke reisorganisaties 2011 bekend In samenwerking met de Vakantiebeurs heeft Kids Vakantiegids de ‘Kids Vakantieaanbieder van het Jaar 2011’ georganiseerd met als doel te achterhalen wat kids het leukst vinden om te doen tijdens hun vakantie.

Deelnemers Kids Vakantieaanbieder van het Jaar Awards.

Jim Bakkum reikte op de Vakantiebeurs de felbegeerde ‘Kids Vakantieaanbieder van het Jaar 2011’ Awards uit in acht categorieën. Zo’n 40 kindvriendelijke reisorganisaties hadden zich aangemeld om mee te doen aan de competitie. Meer dan 2.000 kinderen, ouders en verzorgers brachten de afgelopen zes weken hun stem uit op de genomineerden via de Kids Enquête op Kidsvakantiegids.nl.

Kids Vakantiedetectives op de Vakantiebeurs.

Awards Arke won de Award in de categorie ‘‘Allround’’. 51% van de respondenten herkent het oranje logo met de knipoog. Het aanbod van Arke met onder meer de Barkie KidsClub, voetbal en zwemles op vakantie en hotels met aquaparken met achttien glijbanen scoorde het hoogst. De award voor de categorie ‘‘Kamperen’’ is naar Eurocamp gegaan dankzij kampeervakanties

met Action Station, Soccer Station en campings met zwembaden en glijbanen. Het meest favoriete ‘‘Vakantiepark’’ is Vakantiepark Slagharen volgens de stemmers. De winnaar van de Award voor ‘‘Verre Vakanties’’ is Baobab Familiereizen. Bij ‘‘Actieve Vakanties’’ ging ruim 52% van de stemmen naar de vakanties van Familieavontuur. Zowel Baobab als Familieavontuur werden geprezen voor hun aandacht aan mens en natuur. De Award voor beste ‘‘Kidsclub Vakanties’’ ging naar KidsWorldClub die het meest aantrekkelijke programma aanbiedt met de BabyWorld, KidsWorld en YoWorld clubs. Vrij Uit won de Award van ‘‘Pretpark Vakanties’’. Zij werden vooral geprezen met de presentatie op de website. MSC Cruises kreeg de ‘‘Cruises’’ Award uitgereikt. Erik Schuffel: ‘MSC Cruises hecht veel waarde aan de mening van kinderen. Het is voor ons van groot belang dat het hele gezin kan genieten van een vakantie aan boord met MSC Cruises. We zijn dan ook erg trots en verheugd met het ontvangen van deze Award’. Naast de officiële Awards werd er ook een ‘‘Detective Award’’ uitgereikt aan de reisorganisatie met de meest kindvriendelijke stand op de Vakantiebeurs. 30 kinderen van verschillende basisscholen vormden de jury en beoordeelden de stands live op de Vakantiebeurs. De uiteindelijke winnaar werd Corendon.

Nieuwe wereldreis per privé-trein Incento van Moskou naar Beijing Incento heeft een splinternieuwe reis toegevoegd aan zijn programma ‘Wereldreizen per privé-trein’: een reis van Moskou naar Beijing per Golden Eagle Trans-Mongolian Express. Deze 14-daagse ‘cruiseover-land’ vindt plaats in juni 2011. De reis begint in Moskou en voert over de Trans-Siberië-route via Jekaterinburg, Novosibirsk en Irkutsk naar het prachtige Baikalmeer. Daarna gaat het zuidwaarts naar Mongolië met hoofdstad Ulaan Baatar. Vervolgens de grens over naar China waar de fascinerende reis eindigt in Beijing. Elke dag wordt gestopt voor een interessante excursie. De reis wordt gemaakt met de meest comfortabele privétrein van heel Rusland: de Golden

Eagle. Alle privé-compartimenten in Gold en Silver Class hebben een eigen badkamer met onder andere ‘power’douche en vloerverwarming. Onder de noemer “Wereldreizen per privé-trein” biedt Incento nog veel meer ‘trein-cruises’ aan, bijvoorbeeld met de Golden Eagle Trans-Siberian-Express, langs de Zijderoute, dwars door India of door Zuidelijk-Afrika. De uitgebreide brochure kan aangevraagd worden via info@incento.nl.

Sawadee Reizen organiseert infodag in meerdere grote steden Avontuurlijke touroperator Sawadee reist de komende maanden door het land voor een reeks infodagen waar geïnteresseerden kennis kunnen maken met het reisaanbod. Na succesvolle evenementen in Leiden en Zwolle is de reisorganisatie op zaterdag 22 januari aanwezig in het Parktheater in Eindhoven. Er worden de hele dag reispresentaties gegeven en in de centrale ruimte van het theater is een reismarkt. De infodag in Eindhoven is bedoeld voor mensen die zich oriënteren op een avontuurlijke reis en graag meer willen weten over specifieke bestemmingen. De presentaties wor-

den gegeven door medewerkers en ervaren reisbegeleiders van Sawadee Reizen. Inschrijven Ook reizen uit het programma Familieavontuur, actieve reizen voor ouders met kinderen, komen aan bod. Na het evenement in Eindhoven volgen nog infodagen in Den Haag, Utrecht en Alkmaar. Inschrijven kan via www.sawadee.nl/infodagen.

Overtuig je klanten met de video’s van TravelPro! Winnaar Allround-Arke

www.reisburoactueel.nl/travelpro

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

17


Reisburo Special

Tips en trips voor Valentijn Februari komt eraan en dat betekent dat Valentijnsdag op de agenda staat. Valentijn staat elk jaar in het teken van romantisch samenzijn met je geliefde of je toekomstige geliefde laten weten dat je hem/ haar leuk vindt. Op deze dag laat je aan elkaar zien hoeveel je elkaar lief hebt en wat de ander voor je betekent. Dit kan door middel van een romantisch diner bij kaarslicht, maar ook door een weekend weg te gaan naar een speciale bestemming. In deze special vind je zes leuke en bijzondere bestemmingen waar je Valentijnsdag kunt doorbrengen samen met je geliefde. Ook leuk voor je klant trouwens!

Dé stad van de liefde mag natuurlijk niet ontbreken in deze special. Parijs is een Valentijnsbestemming bij uitstek. In deze wereldstad kun je met volle teugen van elkaar genieten. Er zijn tal van mogelijkheden om Valentijn te vieren in deze stad: lekker slenteren door Le jardin du Luxembourg, een portret laten maken door de kunstenaars in Montmartre, elkaar de liefde verklaren bovenop de Eiffeltoren of verdwalen in Quartier Latin. Sluit uiteindelijk je romantische dag af met een boottocht over de Seine of een diner bij kaarslicht in het restaurant midden op de Eiffeltoren. De stad Parijs staat de gehele maand februari in het teken van de liefde. Er worden bijvoorbeeld speciale rondleidingen en boottochten georganiseerd en er worden kortingen gegeven op restaurants en hotels. Om Valentijnsdag uniek te maken, zijn er verschillende informatiepanelen in de stad verspreidt. Op de informatiepanelen kun je een liefdesboodschap achterlaten waarmee je je geliefde kunt verrassen. Naast de romantische bezienswaardigheden

18

en activiteiten in de stad zelf, kan de manier van verblijf niet achterblijven. Zo is hotel Athénée een zeer geschikt, romantisch hotel dat in een modern Frans jasje is gestoken. Als je liever logeert in een origineel Frans boutique hotel, dan is hotel Relais Hôtel du Vieux een optie. Voor elk budget is er een geschikt hotel te vinden om bij te komen van romantisch Parijs. Sprookjesachtig Venetië Venetië is de stad in het water, maar is daarnaast ook een geschikte Valentijnsbestemming. Venetië bestaat uit honderden eilandjes die verbonden zijn door de vele kanalen waardoor het vervoer meestal over water gaat. Reden genoeg om Valentijn te beginnen in een originele Venetiaanse gondel, varend tussen de eeuwenoude gebouwen. Venetië is uitermate geschikt om wandelend met je geliefde te verkennen, struinend door de kleine straatjes om de sprookjesachtige sfeer te proeven. Erg romantisch is een bezoek aan de Rialtobrug die de Canal Grande in één boog overspant. Voor een

intiem en ultiem moment met je geliefde kun je de brug het beste bij zonsondergang bezoeken. Wil je op Valentijnsdag iets speciaals gaan doen in Venetië, trek dan je mooiste kleren aan en bezoek het Gran Teatro La Fenice aan het San Marcoplein. Dit theater is na de verwoeste brand weer helemaal gerestaureerd in de oude staat vol tierelantijntjes, kandelaren en muren vol gouden verf. Dompel onder met je geliefde tussen de lokale bevolking tijdens een concert. Om niet alleen overdag in een sprookjesachtige sfeer door te brengen, zijn er tal van accommodaties te vinden in dezelfde Venetiaanse sfeer als de stad zelf. Paleizen Wenen is een stad boordevol geschiedenis en romantiek. Zo heeft de stad een rijke traditie van klassieke muziek en opera. Naast de romantische binnenstad met de oude gebouwen in Barokstijl heeft Wenen voor iedereen wat te bieden. De stad staat vooral bekend om prinses Sissi en keizer Franz Joseph en de paleizen waarin ze hebben gewoond. Het keizerlijk paleis is er daar één van. Door een bezoek aan het keizerlijk paleis waan je je terug in de dertiende eeuw waarin het paleis

is gebouwd. Een bezoek aan het Schloss Schönbrunn is de moeite waard. Het paleis ligt net buiten de stad en beschikt over grote tuinen. Naast de paleizen heeft Wenen nog meer indrukwekkende gebouwen om samen met je geliefde terug te gaan in de tijd. Wat natuurlijk ook niet vergeten mag worden in een romantisch Valentijnsweekend is een rit per paardenkoets door de binnenstad van Wenen of een boottocht over de Donau. Voor een romantisch weekend Wenen is het niet moeilijk om een goed hotel te vinden. Vele hotels zijn ook in de Weense stijl ingericht, wat nog een extra toevoeging geeft aan de romantiek van het weekend. Een superhotel om in te verblijven is het Grand Hotel Wien. Het hotel is gelegen aan de Kärntner Straße en de indrukwekkende St. Stephen’s kathedraal. Grand Hotel Wien is een luxe hotel waarin iedere gast als een VIP wordt behandeld. Indien je op zoek bent naar een goedkoper hotel maar wel de romantische Weense sfeer wilt proeven in je accommodatie, dan is Hotel Austria een goede keuze. Het een gezellig 3-sterren hotel in hartje centrum van Wenen met alle bezienswaardigheden op loopafstand. Wenen is eenvoudig te bereiken met het vliegtuig. De vliegduur bedraagt één uur

Wellness weekend in de sneeuw

Geen zin in een stedentrip met Valentijn maar wel zin om je geliefde te verrassen? Denk dan aan een wellness weekend in de sneeuw. Eén van de hotels die geschikt is voor een wellness weekend in de sneeuw is Alpin art & spa hotel Naudererhof in Nauders, Oostenrijk. Dit hotel is centraal gelegen in Nauders en ten opzichte van andere steden en landen. Ook is het hotel direct gelegen aan de skipiste in de winter. Het hotel heeft een uitgebreid wellness gedeelte met een overdekt zwembad, fitness, sauna, steenstoombad, indoorbiotop en avontuurdouchen. Naast de vele faciliteiten heeft het hotel ook een beautyfarm met vele behandelingen en massages om jezelf en je geliefde te laten verzorgen. Een ander geschikt hotel om een wellness weekend in door te brengen met je geliefde is het natuurhotel Chesa Valisa in Hirschegg/Kleinwalsertal in Oostenrijk. Dit natuurhotel heeft de intentie om te bewijzen dat zowel ecomomical als ecologische visies elkaar uit sluiten. Het hotel is een echt wellness hotel met vele faciliteiten zoals een Finse sauna, een Kneipp-bassin, een ontspanningsruimte met balkon, binnen en buitenzwembad en een bio-sauna. Naast de vele welnessfaciliteiten zijn er ook mogelijkheden tot massages en schoonheidsbehandelingen. Een wellness weekend is uitermate geschikt om je geliefde te verwennen!

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Special Maak een romantische boottocht over de Bosporus.

Wenen is een stad vol geschiedenis en romantiek.

en veertig minuten. Vanaf het vliegveld van Wenen gaat er een City Airport train naar het centrum in slechts zestien minuten. Een avontuurlijke manier om naar Wenen te reizen is met de trein. Deze vertrekt vanaf Amsterdam richting Keulen en vanuit Keulen neem je de slaaptrein richting Wenen. De reistijd duurt zestien tot achttien uur. Stockholm Wil je je geliefde meenemen voor Valentijn naar een leuke stad waarbij je niet direct aan romantiek denkt, dan is Stockholm een geschikte optie. Stockholm is een trendy stad waar design een groot deel van uitmaakt. Daarnaast is Stockholm een unieke stad die voor tweederde bestaat uit parken en water. De stad is op veertien eilandjes gebouwd met 57 bruggen. Stockholm wordt ook wel het Venetië van het noorden genoemd. Wanneer je de stad samen met je geliefde gaat verkennen, kun je dit het beste doen met een rondvaartboot. Je kunt de stad ook te voet ontdekken en verken-

nen, want alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand van elkaar gelegen. Het stadhuis van Stockholm is vooral bekend van de jaarlijkse uitreiking van de Nobelprijs. Voor een mooi uitzicht over de stad beklim je de toren van het stadhuis. Bij een bezoek aan Stockholm dient een bezoek aan het Vasa museum niet te ontbreken. Hier is een Vikingschip tentoongesteld die bij de eerste vaart is gezonken in de haven van Stockholm. Ook een bezoek aan de stadsdelen Stureplan, Östermalm en Södermalm mogen niet ontbreken wanneer je in Stockholm bent. In deze drie stadsdelen komt het moderne Stockholm aan bod met luxe winkels, nachtclubs en toprestaurants. Wat betreft het element ‘‘verblijf’’ in Stockholm is echt alles mogelijk: van een kamer in een bekende keten tot een kamer in een klein hotel in hartje centrum tot een kamer in een kasteel op het platteland van Zweden. Oosterse romantiek in Istanbul Voor een romantisch weekend in

oosterse sferen is Istanbul de stad om te bezoeken met Valentijn. In Istanbul komen twee werelddelen bij elkaar. In het Aziatische gedeelte (oftewel het nieuwe gedeelte) zijn bekende winkels terug te vinden, nachtclubs en een antieke tram. Wat zeker de moeite waard is om de romantische sfeer te behouden voor het weekend, is een bezoek aan het verzonken paleis. Dit is een ondergronds waterreservoir met 336 pilaren. In het verzonken paleis loop je over betonnen wandelpanen en omgeef je je door mysterie. De meeste bezienswaardigheden zijn terug te vinden in het oude gedeelte van Istanbul. De bezienswaardigheden die je zeker dient te bezoeken in de stad zijn de blauwe moskee, de Aya Sophia en het Topkapi paleis. Ook een romantische boottocht over de Bosporus mag niet ontbreken. Tijdens deze boottocht zie je de twee werelddelen tegelijkertijd. Tevens is een boottocht naar de maagdentoren de moeite waard. De maagdentoren ligt op een eiland voor de kust en wanneer je bovenop de maagdentoren uitkijkt heb je een mooi uitzicht over de twee delen van Istanbul. Voor een romantisch verblijf in Istanbul zijn er een aantal hotels geschikt. Hotel Sultania is één van de hotels die in typische Turkse stijl is ingericht. Het hotel ligt in de wijk Sultanahmet en beschikt over een bibliotheek, een cocktailbar en kamers met een kussenmenu. Ook is het mogelijk om een gebedsmat en gebedenboeken te krijgen in de kamer. Een leuk hotel in Istanbul voor weinig geld is hotel Yunus Emre in het oude gedeelte van Istanbul. Het hotel heeft een perfecte locatie met een dakterras met een uitzicht over de stad. Porto Door de haven is Porto uitgeroepen tot de werkstad van Portugal. Naast de belangrijke haven staat Porto ook bekend als hart van de handel in portwijnen. De ideale

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

stad om samen met je geliefde in door te brengen. Porto is gelegen aan beide oevers van de rivier de Douro en zorgt langs de oevers voor een prachtig uitzicht. De oude binnenstad van Porto staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is nog helemaal in tact met de oude gebouwen. Wanneer je hier met je geliefde door heen loopt proef je de Portugese sfeer van de oude stad en een bezoek aan de kathedraal Igreja da Sé is de moeite waard. Naast de kathedraal is het voormalige bisschoppelijk paleis gelegen. Het interieur van het paleis is uitbundig versierd en een aanrader om te gaan bekijken. Op de zuidoever van de Douro is het centrum gelegen van de porthandel. In dit gedeelte zijn er vele wijnkelders en proeverijen voor de liefhebbers. Naast de vele bezienswaardigheden van Porto, beschikt deze stad ook over veel natuur en sportmogelijkheden. Porto heeft alles in huis voor en Valentijn weekend met je geliefde. Wanneer je kiest voor een weekend met je geliefde in Porto voor Valentijn is er veel keus in accommodaties. Een hotel wat de moeite waard is om in te verblijven is Hotel Teatro. Dit hotel is centraal gelegen en modern ingericht met Portugese invloeden. Om het nog specialer te maken voor Valentijn is overnachten in een kasteel met uitzicht over de stad een aanrader. In Castelo Santa Catarina is authentiek ingericht met een prachtige binnenplaats waar je tot rust kunt komen. Deze special is te lezen op www.reisburoactueel.nl. Annelien Schoormans

Valentijntrip

Wat is jouw leukste Valentijntrip die je voor Valentijn 2011 hebt geboekt? Laat het ons weten en stuur je reactie naar reisburo@t-en-s-productions.nl.

19


Reisburo Actueel

Georgië wil meer Nederlanders Georgië wil zich meer profileren op de Nederlandse markt. De Nederlandse Sandra Roelofs, echtgenote van president Saakasjvili van Georgië, sprak op de laatste dag van de Vakantiebeurs vooral over Georgië als vakantiebestemming. ‘Georgië is enorm divers en heeft ontzettend veel te bieden’, stelde zij.

Sandra Roelofs vertelt de bezoekers van de Vakantiebeurs over Georgië. ‘De gastvrijheid van de bevolking is één van de sterkste kenmerken van het land’.

Volgens haar verdient de bestemming echt beter, is het er veilig en komen vakantiegangers zeker terug na een eerste bezoek. ‘Georgië werkt verslavend’, aldus Roelofs. Een belangrijk speerpunt van Georgië is volgens haar de gastvrijheid van de bevolking. ‘Het is één van de sterkste kenmerken van het land. Die gastvrijheid zit echt in het bloed.’ Daarnaast kent Georgië nog

22

een groot aantal sterke punten, waaronder de rijke cultuurhistorie, het heerlijke klimaat en de culinaire keuken van het land. Roelofs woont inmiddels vijftien jaar in Georgië en kent het land op haar duimpje. Zelf neemt ze gasten graag mee naar het oostelijke deel van het land, Kacheti. Een regio die vooral bekend staat om de wijnbouw. ‘Maar skiën in de bergen of een bezoek aan de Zwarte Zee is ook een must.’ Volgens haar wil Georgië zich meer profileren op de Nederlandse markt. ‘Niet alleen omdat toerisme kan helpen bij het bijeen brengen van de verschillende regio’s en het herstellen van de oude landsgrenzen, maar ook omdat Nederland klaar is voor een bestemming als Georgië: authentiek, anders en nieuw’, aldus Roelofs. Zij vertelde op de beurs dat de bestemming niet alleen geschikt is voor backpackers en avonturiers, maar ook klaar is voor de cruisemarkt en het agrotoerisme. Meer info over Georgië is te vinden op: www.georgia.travel.

Geslaagde incompany studiereis van The Travel Club naar Fins Lapland Afgelopen weekend bezochten zestien reisadviseurs van The Travel Club in samenwerking met de Jong Intra het mooie Fins Lapland.

Vlnr: Jeannie, Astrid, Linda, José, Lynn, Evelien, Marjean, Cindy, Anita, onbekend en Jane.

Tijdens deze incompany studiereis werden diverse accommodaties bekeken, geweldige excursies gemaakt (husky-, rendier- en sneeuwscootersafari) en werd genoten van de Finse keuken. Naar alle waarschijnlijkheid organiseert The Travel Club, op verzoek, eind maart nogmaals een studiereis naar deze prachtige bestemming. De studiereis zal zeker bijdragen aan een stijging in de verkoop van reizen naar Fins Lapland; alle vooroordelen (duur, koud, donker) kunnen nu uit eigen ervaring weggenomen worden. Jane Linders (Someren): ‘Wat een belevenis! Ook wanneer je geen

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

wintersporter bent is dit een geweldige ervaring. Een huskysafari, een safari per sneeuwscooter, ijsvissen en sneeuwschoenwandelen. De mogelijkheden zijn erg uitgebreid. Een overnachting in het ijshotel of in een iglo maakt het verblijf compleet. Maar voor de doorgewinterde skiër en snowboarder zijn er genoeg uitdagingen, prachtige pistes en afdalingen tot aan je hotel of chalet, zelfs tot in de late avonduren. De natuur is prachtig, de kleuren van de zonsopgang of ondergang, de dikke sneeuw die op de bomen ligt. Dit is een bestemming die je moet beleven! Once in a life time’.


Reisburo Special

Dat verdient geld als water Een vakantie zonder ‘water’ kunnen velen zich niet voorstellen. Daarbij komt kijken dat er legio mogelijkheden zijn als het gaat om vakantie en water. Dit keer houden we het bij ‘waterrijke’ bestemmingen, zwemparadijzen, watervallen, hotelzwembaden, boulevards, dolfijnen, cruisen en surfen. Reisburo Actueel zet een aantal hotspots voor waterliefhebbers op een rij. Doe er je voordeel mee. Whitehaven Beach, Australië.

Bestemmingen waar je prachtig bij of in het water kunt liggen... Daarvan bestaan al diverse toplijstjes met daarin Anse du Grand Colombier (Saint-Barthélemy), Anse Source D’Argent (Seychellen), Bird Island (Seychellen), Bondi Beach (Sydney, Australië), Copacabana (Rio de Janeiro, Brazilië), Frenchman’s Cove (Jamaica), Honeymoon Beach (Seychellen), Ipanema (Rio de Janeiro, Brazilië), Mnemba Lodge (Zanzibar, Tanzania) en Palolem (Goa, India). Daarbij komen ook nog Praia de As Catedrais en Jandia (beiden Spanje), Balos (Kreta, Griekenland), het strand van Tsambika, (Rhodos, Griekenland), Palombaggia (Corsica, Frankrijk), Whitehaven Beach (Queensland, Whitsunday Islands, Australië), en La Pelosa (Sardinie, Italië). Als tip voegen we daar Kauai Island (waar Avatar is opgenomen) nog aan toe. Zoals al duidelijk is vermaakt de Nederlander zich ook prima aan de stranden van Turkije, Portugal, Mexico, Cuba, Florida, Egypte, Cyprus, Thailand en de Caribbean (inclusief de ABC-eilanden). Toch vallen stranden, ook al staan ze in toplijstjes nogal eens tegen. En voor vele Nederlanders zijn de Nederlandse stranden van Zeeland tot de Waddeneilanden mooi genoeg. Zwemparadijzen De meeste kinderen raken helemaal flabbergasted bij het zien van een aquapark en/of zwemparadijs (voor het gemak noemen wij het

‘zwembaden’). Voor mooie zwembaden hoef je niet ver te reizen, denk alleen al aan de mooie baden van Center Parcs met parken in Nederland, Duitsland, Belgie en Frankrijk. Ook het Tikibad van Duinrell blijft het altijd goed doen en het Nationaal Zwemcentrum De Tongelreep in Eindhoven. Het Les Bains des Docks in het Franse La Havre is ontworpen door de architect Jean Nouvel. Hij heeft zich laten inspireren door de oude Romeinse thermale baden waardoor alles wit betegeld is. Met een zwembad van 4000 vierkante meter, een strand van 200 meter, ongeveer 20.000 bomen, 24 uur per dag geopend en zo groot dat het Vrijheidsbeeld en de Eiffeltoren er in zouden passen, is Tropical Islands 60 kilometer ten zuiden van Berlijn met recht een bijzonder zwembadparadijs te noemen. Zeker de moeite waard om de website te bekijken. Vergeet ook niet de talloze campings die hun best doen om het zwembad zo leuk mogelijk te maken voor de kinderen. Is het niet tijdens het verkoopgesprek, dan wel door het gesprek tussen ouders en kind dat het zwembad de doorslag zal geven. Vaak kunnen je gasten via het hotel waar ze verblijven ook een gratis transfer regelen naar een aquapark in de buurt. Enkele ‘coole‘ zwembaden. Het zwembad op het grootste cruiseschip ter wereld, de Oasis of the Seas, de Viceroy Pool (Miami) is zogenaamd het grootste bubbelbad ter wereld en Nemo 33 in Brussel

(met 33 meter het diepste zwembad ter wereld). Voor de échte koele kikkers is er het Crocosaurus Cove in Darwin (Australië), waar je in een ‘cage of death’ naar beneden gaat in een zwembad waar de grootste krokodillen van Australie rondzwemmen. Op Hawaii vind je het enige zwembad ter wereld met een lift, namelijk de Grand Wailea Canyon Activity Pool. Vanaf een terrasje kijken naar zwemmers boven je hoofd? Dat kan in W Hotel Fort Lauderdale in Florida. Mirelle Bergenhenegouwen van Odysseus tipt het Waldi waterpark bij het Jumeirah Beach Hotel in Dubai, waar zij zich heeft gewaagd aan de ‘Jumeirah Sceirah’ waar je

met 80 kilometer per uur 33 meter spectaculair naar beneden glijdt in 10 seconden. Hotelzwembaden Tripadvisor stelde eerder na aanleiding van commentaren van bezoekers op de website al een top 5 van wereldwijd mooiste hotelzwembaden samen. Op de eerste plek eindigde Hotel Caruso Ravello Ravello (Italië), gevolgd door respectievelijk Blue Lagoon Clinic Grindavik (IJsland), The Banyan Tree Seychelles Mahé (Seychellen), Perivolas Oia, Santorini (Griekenland) en Six senses Hideaway Zighy Bay Zighy Bay (Oman). Wie overigens vooral van veel wateroppervlak houdt kan zijn of haar geluk niet op in het San Alfonso del Mar hotel in Chili. Officieel is dit het grootste zwembad ter wereld met de lengte van één kilometer. Overigens is het ook vermakelijk om bij het Adam & Eve (Belek, Turkije) in het zwembad te liggen wanneer de zon onder is, aangezien de kamers van dit hotel voorzien zijn van een afstandsbediening waarmee je de lampen op de kamer ongeveer zes verschillende kleuren kan geven. Watervallen Wie van water houdt, vindt watervallen waarschijnlijk wel een prachtig spektakel. De Niagara Watervallen (Canada/VS) zijn misschien wel de bekendste ter wereld. Vooral de breedte en de hoeveelheid water maken het een indrukwekkend spektakel. Maar bij de Niagara watervallen blijft het natuurlijk niet. Denk ook aan de Victoria watervallen in Zambia en Zimbabwe (vernoemd naar de Engelse koningin), de Iguaçuwatervallen (Argentinië en Brazilië), de Rheinfall in Zwitserland (de grootste waterval van Europa), de Huangguoshu

De Iguaçuwatervallen.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

23


Reisburo Special

Aquamania: de spettervaka Neckermann weet waar het tijdens een heerlijke zonvakantie om draait: waterpret! Daarom komt Neckermann als dé waterpark specialist van Nederland exclusief met een overzichtelijk aanbod van accommodaties met een keur aan waterpret faciliteiten: AQUAMANIA. Ben je op zoek naar spectaculaire glijbanen en sensationele golfslagbaden? Met tot de verbeelding sprekende namen als black hole, centrifuge, kamikaze of twister? Of wil je gewoon lekker luieren in één van de lazy rivers? AQUAMANIA heeft het allemaal. En je vindt het exclusief bij Neckermann!

Ocean Drive, Miami.

waterval in de Chinese provincie Guizhou (de grootste waterval van China en Azie), de Jog (de hoogste waterval van India), de Sutherland waterval in Nieuw-Zeeland, de Yosemite waterval in Amerika en de Mac Mac waterval in ZuidAfrika. Er zijn teveel mooie watervallen om op te noemen, want bijvoorbeeld IJsland, Tasmanië, Noorwegen en Jamaica zijn ook erg mooie watervallen te vinden. Duikbestemmingen Duikliefhebbers blijven altijd uitkijken naar een nog mooiere bestemming dan ze al hebben gezien. Beginnend in Nederland komen er altijd de kriebels om ook de buitenlandse wateren te ontdekken. Van Bonaire, Curacao en Aruba tot Hurghada, de Filipijnen, Thailand, Great Barrier Reef en Nieuw-Zeeland. Nog enkele tips: Sha’ab Rumi, south Point (Sudan, Rode Zee), Three Islands, Mergui Archipelago, Myanmar (Birma), Blockships, Scapa Flow (Schotland), Gili Mimpang/Gili Tepekong/Gili Pi Aha, Bali (Indonesië) en Berlenga (Portugal). Andere tips blijven altijd welkom. Teveel water Er waren het afgelopen jaar (2010) ook weer genoeg bestemmingen waar het water de mensen tot aan de lippen stond (of erger). Denk maar aan Australië, Polen, Pakistan, de Canarische Eilanden (onder andere Tenerife, El Hierro en La Palma), Madeira, Brazilië, India, Duitsland, Slowakije, Bosnië, Thailand, Israël, China, Haïti, Sri Lanka, Spanje, Marokko, Vietnam, Amerika, Tsjechische Republiek, Venezuela, Colombia en Peru. En dat zijn nog niet eens alle bestemmingen waar er iets teveel water van het goede was. Boulevards Wie houdt er niet van? Zitten op een terrasje in de zon aan een

24

prachtige boulevard met uitzicht op strand en zee. Scheveningen, Vlissingen, Zandvoort, Katwijk aan Zee en Noordwijk aan Zee liggen al jaren met elkaar overhoop over wie de mooiste boulevard van Nederland heeft. Maar laten we eerlijk zijn, al deze boulevards kunnen niet op tegen bijvoorbeeld Ocean Drive, dé boulevard van Miami in South Beach. Ook de ‘La Croisette’, is geen onbekende boulevard. Deze prachtige boulevard in de Franse stad Cannes aan de Côte d’Azur staat elk jaar weer in de schijnwerpers tijdens het filmfestival. Wie wil verblijven in een hotel dat gelegen is aan deze boulevard, moet wel flink in de buidel tasten. De Copacabana boulevard van Rio de Janeiro mag eigenlijk ook niet ontbreken in dit lijstje.

Kids Naast een onvergetelijke vakantie voor volwassenen, is AQUAMANIA uiteraard ook een droom voor kids! Kinderen kunnen zich uitleven in één van de vele spetterende kinderbaden met glijbanen en andere leuke speelattributen. Naast de spectaculaire waterparken en zwembaden hebben de AQUAMANIA hotels ook veel animatiefaciliteiten. In een aantal van de hotels is zelfs een Neckermann KidsClub, een Neckermann Top Club óf een team van Neckermann Xperience aanwezig, zodat je kind gratis kan genieten van superleuke activiteiten naast alle waterpret. Faciliteiten Zomaar een greep uit de AQUAMANIA faciliteiten die je klant te wachten staan: - Een groot aantal spectaculaire glijbanen, verschillend gevormd en met een verschillende moeilijkheidsgraad - Lazy rivers voor een heerlijk ontspannen tocht in een rubber band - Complete golfslagbaden met soms wel de hoogste kunstmatige golven ter wereld! - Aparte kinderbaden met uitgebreide waterpret faciliteiten - Comfortabele accommodaties met een ruim aanbod aan familiekamers Exclusief Neckermann Uiteraard zijn bovengenoemde accommodaties boekbaar op diverse

Dolfijnen Zwemmen met dolfijnen is op steeds meer plaatsen mogelijk. Iedereen denkt natuurlijk direct aan de Dolphin Academy op Curaçao, maar vergeet ook bijvoorbeeld Eilat niet in het zuiden van Israël. Een echt meetingpoint voor dolfijnen zijn de Azoren. Wie naar Australië of bijvoorbeeld Mauritius vliegt maakt ook een grote kans op het zien of zwemmen met dolfijnen. En wat is er leuker dan in hetzelfde bad te zwemmen met dolfijnen waar de dolfijn der dolfijnen (Flipper) ooit heeft gezwommen, het Dolphin Research Center op de Florida Keys. Wereldwijd zijn er legio aan baden waar het mogelijk is om met dolfijnen te zwemmen en plekken waar je dolfijnen in het wild kan tegenkomen, waaronder Cancun, Isla Margarita, Cuba, Malta, Dominicaanse Republiek, Portugal, Egypte, Thailand, Maleisie en zelfs bij een Schotse plaats als Inverness kan je dolfijnen tegenkomen. Minpuntje aan het zwemmen met dolfijnen is dat het door meerdere organisaties, waaronder Greenpeace en en de UN, wordt afgeraden.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl


Reisburo Special

ntie voor jong en oud!

bestemmingen en voorzien van een ruime voorraad familiekamers en dus ook zeer geschikt voor grote party’s. In de meeste gevallen verblijft men, zeer comfortabel, op All Inclusive basis. AQUAMANIA is exclusief boekbaar bij Neckermann; kijk hiervoor in de Neckermann Specials brochure. AquaFun Neckermann biedt naast AQUAMANIA nog veel meer accommodaties met onvergetelijke waterpret en mooie waterparken; misschien wel niet zo uitdagend als AQUAMANIA maar toch… deze accommodaties zijn te vinden in de overige brochures van Neckermann en zijn voorzien van een opvallend “AquaFun” pictogram. Neckermann AQUAMANIA; Slides, pools and FUN in the sun!

Cruisen Tijdens een cruise komen soms de mooiste water hotspots aan je voorbij. De Noorse fjorden, de Caribische Zee, het Panama kanaal, het (nog) met ijs gevulde water van Alaska, de Zuidelijke Stille Oceaan en de Zuid-Amerikaanse wateren. Tevens bieden de diverse excursies die door de rederijen worden aangeboden de kans om ook steden te bezoeken die niet aan water te kort komen, denk alleen al aan Venetië. Surfen De beelden van surfers in een hoge golf zijn prachtig, evenals de stranden op de achtergrond. Vandaar dat de surfspots niet ontbreken. Alleen al in Europa zijn er meerdere te noemen, waaronder El Palmar (Spanje), Ericeira en Santa Cruz Beach (Portugal) en Quiberon en Pointe de La Torche (Frankrijk). Voor wie Europa al heeft gezien, liggen er volop mogelijkheden in bijvoorbeeld Amerika. Bijvoorbeeld Ocean Beachpier bij San Diego, Huntington Beach nabij Los Angelos, Rincon bij Santa Barbara en natuurlijk Hawaii. Puerto Escondido bij Oaxaca (Mexico) staat met recht in de top 10-lijstjes

van surf hotspots. Fernando de Noronha Island en Pipa bieden de mooiste plekjes in Brazilië. Puerto Malabrigo en La Herradura zijn de toppers van Peru. Ook Zuid-Afrika biedt prachtige hotspots voor surfers, waaronder Muizenberg Beach, Jeffreys Bay, Milnerton en Victoria Bay (Kaapstad) en The Garden Routs. Het zal niemand verbazen dat ook Azië en de Oceanië prachtige plekjes bieden. Denk in Indonesië aan Kuta Beach en Padang Padang (beiden Bali), bij Maleisië aan Cherating en bij de Filipijnen aan Cloud Nine. Nieuw-Zeeland heeft een mooie locatie voor beginners bij Auckland, Orere Point. Australië biedt prachtige hotspots aan de Gold Coast, maar ook Bells Beach (Victoria), Margaret River (Perth) en Byron Bay (Brisbane). Op de websites van onder andere transavia.com, KLM en ArkeFly is duidelijk te vinden wat de kosten zijn wanneer je een surfplank wilt meenemen in het vliegtuig. Deze special is ook te lezen op www.reisburoactueel.nl. Arjen Lutgendorff

Water tweets

Ook via twitter werd de redactie gewezen op diverse water hotspots. Hier volgen er enkele: * karinnijenhuis @rbactueel: ‘Porto Mari Curacao, top strand met gezellige bar, duikschool en duiken vanaf het strand’. * westboundtravel @rbactueel: Silversands & Silver Rock op Barbados voor diehard strand en surf liebhebbers! Of Archipel Sal, Kaapverdische eilanden! * atg_nl @rbactueel: Aroud the Globe: Het onderwater museum in Mexico op maximaal tien meter diepte, gratis te bezichtigen (Cancún). Voor surfers zijn er de beste plekken om te leren surfen, onder andere Byron Bay, Kuta, San Juan del Sur, Algarve en Taghazoute. * zulemagvg: Trinidad en Tobago; goed duiken, goed surfen en leuke stranden. * gerbentweets: Boulevard de la Plage, 33680 Lacanau, France.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

25


Reisburo Actueel

Turkish Airlines: elf nieuwe bestemmingen in 2011 Turkish Airlines lanceert in 2011 maar liefst elf nieuwe bestemmingen. Turkish Airlines vliegt momenteel naar 171 bestemmingen, waaronder 130 internatonale en 41 nationale routes.

Tijdens de Vakantiebeurs was er een showmodel van de First Class Private Suite aanwezig in de stand van Emirates om aanwezigen kennis te laten maken met de luxe en innovatie van de airline. De suite heeft naast comfortabele stoelen met ingebouwd massagesysteem ook een persoonlijke minibar, garderobe en een werkplek met flatscreen-tv.

Emirates Airlines opent nieuw kantoor op Schiphol Vorige week vond de druk bezochte opening van het nieuwe kantoor van Emirates op Schiphol plaats. Emirates gaat haar passagiers de mogelijkheid bieden tickets te kopen in de Emirates Airline store in het WTC op Schiphol. De ceremonie werd verricht door de heer Salem Obaidalla Senior Vice President, Commerial Operations, Europe & Russian Federation Executive Vice en de heer Maarten de Groof President & CCO Schiphol Group. Dubai is als bestemming sinds de dagelijkse rechtstreekse vluchten van Emirates gestegen van de veertiende naar de vierde plek op de lijst van intercontinentale bestemmingen. De maatschappij is tevreden met deze prestatie maar streeft naar de nummer één positie. Obaidalla:

In het eerste kwartaal van 2011 worden drie nieuwe bestemmingen toegevoegd aan het wereldwijde netwerk van de carrier. Turkish Airlines start op 30 januari driemaal per week met een vlucht naar de Chinese metropool Guangzhou. Met ingang van 3 maart wordt de Westkust van de Verenigde Staten direct bereikbaar vanuit Istanbul met nieuwe vluchten op Los Angeles en vanaf 14 maart is Shiraz, ‘de tuin van Iran’ vier keer per week bereikbaar met Turkish Airlines. Het Star Alliance lid zal daarnaast ook sterk uitbreiden binnen Europa met nieuwe vluchten naar onder andere de Spaanse steden Malaga en Valencia, het Franse Toulouse en

de Italiaanse bestemmingen Napels, Turijn en Genua. Ook Thessaloniki (Griekenland) en de Philippijnse hoofdstad Manilla staan voor 2011 op het programma.

Air Transport World, het gezaghebbende internationale luchtvaartmagazine, bekroont Turkish Airlines met de prestigieuze Market Leadership Award 2011. Dr. Temel Kotil, CEO van Turkish Airlines, zal de award persoonlijk in ontvangst nemen tijdens het ATW Gala Dinner in Washington D.C. op 8 februari aanstaande.

Stimuleren ‘We hopen dat dit gloednieuwe kantoor in Amsterdam meer passagiers zal stimuleren de wereld te ontdekken, zaken te doen of dierbaren te bezoeken’. Emirates heeft zich voorgenomen nog lang op Amsterdam te blijven vliegen.

Etihad Airways verhoogt vluchtfrequenties Etihad Airways verhoogt de vluchtfrequentie voor enkele van de belangrijkste bestemmingen in het netwerk. Zo zal Etihad vanaf de zomer van 2011 acht keer per week vanuit Brussel naar Abu Dhabi vliegen, in plaats van de huidige zes keer per week. Vanaf augustus 2011 zijn er extra vluchten voorzien op vrijdagochtend en op zaterdagavond.

De heer Maarten de Groof - Executive Vice President & Chief Commercial Officer bij de Schiphol Group - en de heer Salem Obaidalla - Emirates’ Senior Vice President, Commercial Operations, Europe & Russian Federation - knippen samen het lint door ter officiële opening van de Emirates store in het WTC op Schiphol.

Eline Ruigrok nieuwe Sales Representative Icelandair Per 1 januari 2011 heeft Marcel Gerritsen het team van Icelandair verlaten om elders een nieuwe uitdaging aan te gaan. Voor hem is Eline Ruigrok in de plaats gekomen. Eline zal als Sales Representative bij Icelandair verantwoordelijk zijn voor groepen en incentivereizen. Het Icelandair team in Amsterdam bestaat per 1 januari 2011 uit Manon ten Have (Sales en Marketing

Manager), Nadia Abdulrida (Sales Representative), Eline Ruigrok (Sales Representative), Gudrun Anna Tomasdottir (Office Agent) en Alexandra Schimmel (Public Relations).

Dankzij de frequentieverhoging komt er vanuit Brussel een betere verbinding met Sydney, Manila, Bangkok, Melbourne, Katmandu, Johannesburg, Tokyo en Seoul. Vanuit Parijs vertrekken vanaf de zomer dagelijks twee vluchten, in plaats van de huidige tien per week. Manchester gaat van zeven naar tien vluchten per week en vanuit Genève en Milaan kan er dagelijks naar Abu

Dhabi gevlogen worden in plaats van vijf keer per week. Sinds 1 januari zijn er vier vluchten per week naar Bangalore voorzien, vanaf de zomermaanden vliegt de maatschappij hier dagelijks naartoe. Daarnaast zullen er ook dagelijks vluchten naar Peking komen en neemt Etihad een Boeing 777-300ER voor 412 passagiers in gebruik met bestemming Chicago.

Extra stoelinkoop Turkije door Oad Oad Reizen heeft duizenden extra ingekochte stoelen naar Turkije in de verkoop, onder andere met vertrek in de populaire meivakantie. De touroperator zet onder andere een serie extra vluchten in op het traject Amsterdam – Antalya. De extra vluchten vinden plaats in de periode van zondag 24 april tot en met zondag 12 juni, waarbinnen Pasen, de meivakantie, Hemelvaart en Pinksteren vallen. Oad Reizen

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

heeft vanwege de grote vraag ook voor het hoogseizoen en de herfstvakantie extra vluchtcapaciteit ingekocht bij transavia.com voor de Turkse Rivièra.

27


Reisburo Actueel

Onwetendheid over vaccinaties Bijna de helft van alle Nederlandse vakantiegangers die in 2010 naar Turkije, Egypte, Marokko of Kroatië afreisden, heeft zich niet laten inenten. De hoofdreden hiervan is het feit dat men de noodzaak van inenten niet inziet (46%) en de kosten te hoog vindt (26%). Bijna 60% geeft aan niet goed op de hoogte te zijn van noodzakelijke vaccinaties voor verschillende risicolanden en vier op de tien Nederlanders weten niet of hun zorgverzekeraar de vaccinaties vergoed. Dit blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO heeft uitgevoerd in opdracht van Gezond Op Reis. De onderzoeksresultaten werden tijdens de Vakdag op de Vakantiebeurs gepresenteerd. Uit het onderzoek blijkt dat 73% van de Egypte- en 62% van de Marokkogangers zich laten vaccineren. Voor Turkije (54%) en Kroatië (39%) liggen deze cijfers aanzienlijk lager. Dr. David Overbosch, directeur van het Travel Clinlic Havenziekenhuis Rotterdam: ‘Reizigersziekten komen vaker voor dan je denkt. Voor Egypte zijn veel mensen zich daarvan bewust, voor een land als Kroatië geldt dat veel minder’. Een derde van de vakantiegangers die zich wel laten vaccineren, kiest voor een combinatie van hepatitis A en B. Reizigers die bij de ziektekostenverzekeraar een aanvullende verzekering hebben afgesloten, komen in de meeste gevallen in aanmerking voor een gehele of gedeeltelijke vergoeding van de kosten van benodigde reizigersvaccinaties. Gezond Op Reis De reisbranche en de zorgverzekeraars geven steeds meer invulling aan hun verantwoordelijkheid om reizigers behulpzaam te zijn bij een optimale voorbereiding van een reis. Tijdens de bijeenkomst ‘‘Duurzaam Toeristisch Ondernemen in de praktijk’’ tijdens de vakantiebeurs werd er dan ook uitgebreid aandacht besteed aan dit onderwerp. Dr. Maarten Boomsma, arts GlaxoSmithKline, gaf uitgebreide

Skichalets.nl: alleen uitgebreide en sneeuwzekere skigebieden

informatie over vaccinaties en veel voorkomende ziekten tijdens reizen, zoals hepatitis, gele koorts en malaria. Boomsma ging diep in op het feit waarom het van groot belang is dat reisagenten hun klanten bijvoorbeeld uitleggen dat zij op moeten letten met scheren in kapsalons in Turkije. Boomsma: ‘Meld klanten dat het hun eigen verantwoordelijkheid is om de juiste vaccinaties te halen maar attendeer hen op het belang van de vaccinaties en verwijs hen door naar de websites www.gezondopreis.nl en www.travelclinic.com’. Gezond Op Reis was dit jaar voor de derde keer hoofdsponsor van de Vakantiebeurs. Duizenden reizigers laten zich al vijftien jaar gratis adviseren over hun gezondheid en maatregelen die zij kunnen nemen voorafgaand aan de reis door deskundige gezondheidsmedewerkers die ook dit jaar weer aanwezig waren tijdens de beurs. Melanie van Grunsven

Stelling van de week Op www.reisburoactueel.nl kan iedere week worden gestemd op de ‘Stelling van de Week’. De redactie van Reisburo Actueel peilt hiermee de mening van de reisbranche. Naast het stemmen is het mogelijk je mening achter te laten. De stelling van vorige week was: ‘Merkentrouw voor reisorganisaties bestaat niet meer. Consumenten maken hun keuzes op basis van prijs’. Een meerderheid van de stemmers op www.reisburoactueel.nl, 59%, is het eens met de stelling. 41% van de stemmers is het oneens met de stelling. Jeannet Gijsbertsen van The Travel Club: ‘Met het eerste deel van de stelling ben ik het eens. Met het tweede deel ten dele. Consumenten kiezen niet alleen op basis van prijs, maar ook op specialisme van de touroperator en aanbod’. Saskia Wink liet via Facebook weten dat zij denkt dat ‘merkentrouw niets met prijs te maken heeft, maar met de kwaliteit van het product, waar de klant gebruik van gemaakt heeft’.

Onze organisatie is reeds actief in het aanbieden van catered skichalets vanaf het jaar 1993. ‘We zijn gestart onder de naam Destiny Reizen waarbij de naam bij aanvang van het internettijdperk is omgedoopt in Skichalets.nl’, aldus eigenaar Werner van Velde. ‘Door de ruime mate van ervaring kunnen we ons inmiddels wel de ‘catered skichaletspecialist’ van Nederland noemen.’ Juist voor de doorgewinterde wintersporters biedt Skichalets.nl een ideale formule met als basis ‘eindeloos skiën, heerlijk eten en oergezellig’. Van Velde: ‘In het programma van skichalets.nl is alleen plaats voor uitgebreide en sneeuwzekere skigebieden waar zowel de (ver) gevorderde als beginnende skiër en boarder zich uitstekend kunnen vermaken’. Niet voor niets boekt meer dan 70 % van onze gasten seizoen op seizoen bij Skichalets.nl. Skichalet Een skichalet is een - bijna altijd vrijstaand - huis in de sneeuw, op of aan de piste en op loopafstand van het centrum. Het is een gezellig huis van hout en/of natuursteen, een open haard in de knusse woonkamer (de Stube), met lekkere banken en fauteuils en authentieke elementen aan de muur. In het skichalet zijn meerdere slaapkamers, die vrijwel allemaal beschikken over een eigen douche en/of toilet. Van

Meer info De chaletstaf bestaat bijna altijd uit twee personen, soms uit één. Het zijn ervaren seizoensmedewerkers, die in het zomer-en wintertoerisme werken als kok, reisleider of beheerder. Ze zijn gastvrij, gek op skiën en alles wat daarmee te maken heeft en beschikken over een flinke dosis kennis en ervaring, En... alleen in zicht als het nodig is!Bekijk de site of vraag de gratis brochure aan via 0182 634 523 of mail naar info@skichalets.nl.

Studiereis Sunair naar Istanbul Sunair organiseert een 4-daagse studiereis naar Istanbul van 13 tot en met 16 maart. Tijdens deze studiereis maak je kennis met met de stad Istanbul. Je bezoekt diverse bezienswaardigheden en daarnaast maak je kennis met een aantal hotels uit het

Nieuwe stelling Deze week kun je je hoofd buigen over de stelling: ‘Fusie online ticketaanbieders maakt ticketverkoop voor reisbureaus nog moeilijker’. Voor jouw stem, toelichting en uitgebreide mening kun je gebruik maken van de extra ruimte bij de stelling van de week op www.reisburoactueel.nl. Ook jij bent vrij om een geheel nieuwe stelling aan te dragen. Wie weet zie je deze straks terug in deze rubriek. Reageer op de stelling door op www.reisburoactueel.nl boven in de navigatieblak op ‘Stelling’ te klikken.

28

Velde: ‘Een catered skichalet biedt daarbij ook nog eens de service, zoals je die krijgt in een goed hotel. Je ontbijt staat elke dag klaar, het chalet wordt schoonge- houden, als je thuiskomt na het skiën is er een drankje met wat lekkers en ’s avonds kun je genieten van een driegangendiner, dat de kok van de chaletstaf heerlijk voor je bereid heeft. Gewoon lekker in je ‘eigen’ knusse skichalet’.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Sunair Stedenvakanties programma. De 4-daagse studiereis naar Istanbul is op basis van halfpension en de eigen bijdrage is € 200. Er wordt gevlogen met Turkish Airlines. Mail sales@sunair.nl voor het inschrijfformulier.


Reisburo Actueel

Kroatië gekozen als ‘Gastland Europa’ Vakantiebeurs 2012 Kroatië wordt op de Vakantiebeurs van volgend jaar het nieuwe ‘Gastland Europa’. Dat is op de laatste beursdag van de Vakantiebeurs 2011 bekendgemaakt. De status van Gastland impliceert dat alle toeristische troeven van Kroatië in samenwerking met beursorganisatie VNU Exhibitions promotioneel en in een opvallende setting tijdens de Vakantiebeurs intensief onder de aandacht worden gebracht. bekend en geliefd. Velen kennen de goed verzorgde kampeerfaciliteiten in Kroatië, aan de kust en richting binnenland’.

Igor Cupahin, directeur van het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme en Dagmar Ypenberg, projectmanager van de Vakantiebeurs.

Igor Cupahin, directeur van het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme in Amsterdam: ‘Kroatië is een goed bereikbare Mediterrane bestemming en biedt gevarieerde mogelijkheden voor een geweldig verblijf voor elke vakantieganger. Zij kunnen hier een onvergetelijke tijd doorbrengen. De lifestyle, de cultuur en onze gastronomie zijn alom

5,2 miljoen overnachtingen ‘Het afgelopen jaar mochten wij 311.000 Nederlandse toeristen in Kroatië verwelkomen, goed voor 5,2 miljoen overnachtingen. Ik ben ervan overtuigd dat de belangstelling nog flink zal toenemen na onze presentatie als Gastland Europa op de Vakantiebeurs van 2012’, aldus dhr. Cupahin. Behalve een Gastland Europa presenteert zich op de Vakantiebeurs jaarlijks ook een Gastland Verre Bestemmingen. De afgelopen jaren waren dat Cuba, in 2009, en Indonesië, in 2010 en 2011. De keuze voor het nieuwe Gastland Verre Bestemmingen is nog niet bepaald.

Volg trainingen bij TravelPro en win studiereizen! www.reisburoactueel.nl/travelpro

Reisagenten maken kans op citytrip New York City De acht reisagenten die eind februari de meeste Holland International boekingen naar New York op hun naam hebben staan, mogen eind maart zelf the Big Apple bezoeken. De acht reisagenten die de meeste boekingen naar New York City maken tussen 11 januari en 28 februari 2011, voor vertrek in de maanden februari tot en met april 2011, winnen een 6-daagse trip naar New York City. Deze prijs is inclusief retourvlucht met KLM, transfer van de luchthaven naar het hotel en terug, vier hotelovernachtingen, een NYC Specialist Trade Pass en een Top of the Rock entreeticket. NYC Travel Training Academy Een voorwaarde om kans te maken

op de reis naar New York City is dat de reisagent op http://www. nycgo.com/training/ de training van NYC Travel Training Academy volgt. De echte New York City specialist krijgt vervolgens direct een NYC specialist certificaat. Dit certificaat kan tot en met 2 maart 2011 gemaild worden naar cityvakanties.pm@tui.nl. De acht reisagenten die de meeste boekingen naar New York City maken en het certificaat mailen winnen die 6-daagse trip, eind maart, naar the Big Apple.

Sunny Cars: ‘Amerika meest favoriet voor huurauto’ Amerika is bij 17% van de Nederlanders favoriet als vakantieland om met een huurauto doorheen te rijden. Dit blijkt uit de enquête onder ruim 2000 bezoekers aan de stand van Sunny Cars tijdens de recente Vakantiebeurs. Na Amerika volgt Spanje met 11,5%. Maar ook Zuid-Afrika en Canada scoorden met 6,3% en 5,7% hoog op de vraag ‘in welk land zie jij jezelf rondrijden in een Sunny Car’. Volgens Hans Knottnerus, General Manager bij Sunny Cars voor Nederland en België, is dit een bevestiging van het steeds verder groeiende aandeel van Amerika als bestemming. ‘Al een aantal jaren zien wij een gestage groei op deze bestemming. Deze enquête bevestigt dit nog eens duidelijk. Amerika blijft bij uitstek een land om met een huurauto te gaan verkennen. Overigens een trend die we bij steeds meer landen tegenkomen. Ook in Spanje of in Italië wil de consument meer op ‘ontdekkingsreis’ gaan. Het grote aantal geretourneerde enquêteformulieren geeft, net als bij ander onderzoek dat we

recent gehouden hebben, weer aan dat autohuur een onlosmakelijk onderdeel aan het worden is bij het maken van vakantieplannen. Als je je dan realiseert dat tweederde van de consumenten een absolute voorkeur heeft voor een ‘all-inclusive’ huurauto, weet je dat we samen met de reisbureaus een flinke omzetpotentie in handen hebben’, aldus Knottnerus. Een andere opvallende conclusie uit de enquête is dat landen met een goede infrastructuur bij de consument duidelijk de voorkeur hebben. Bestemmingen in Zuid-Amerika of Azië scoorden beduidend lager op het verlanglijstje van de consument.

Ajax en Oad tekenen overeenkomst De directies van Ajax en Oad Reizen BV hebben een partnerovereenkomst met een looptijd van vijf jaar getekend. De overeenkomst is ondertekend door Rik van den Boog, algemeen directeur van Ajax, Henri van der Aat, commercieel directeur van Ajax en Julius ter Haar, algemeen directeur van de Oad Groep. Oad zal gedurende de overeenkomst de travelpartner van Ajax zijn en alle werkzaamheden op het gebied van vervoer, reizen en accommodaties in binnen- en buitenland verzorgen. Symbool voor de nieuwe samenwerking en het vervoer is de nieuwe spelersbus van Ajax, die Oad vorig seizoen heeft geïntroduceerd. Niet alleen de A-selectie rijdt in een bus van Oad, ook de supporters van Ajax worden bij uitwedstrijden in Nederland met bussen van Oad naar het betreffende stadion gebracht. Podium Daarnaast is het zowel voor de supporter als voor de zakelijke markt mogelijk om via Oad arrangementen af te nemen voor de thuiswed-

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

strijden van Ajax, maar ook bij Europese uitwedstrijden. ‘Los van de extra inkomsten die dit contract genereert, werken we al enige tijd naar volle tevredenheid samen met Oad. Dit seizoen heeft Oad ook voor de uitwedstrijden in Milaan en Madrid op uitstekende wijze een supporterscharter verzorgd. Ik ben dan ook zeer verheugd dat we deze samenwerking hebben getekend’, aldus Henri van der Aat. Julius ter Haar: ‘Ajax is een partij met een geweldige staat van dienst en naam in binnen- en buitenland, kortom een ideaal podium voor ons. We zetten onze kennis en ervaring op reisgebied daarbij graag in om de reisbehoefte van Ajax en alle betrokken partijen optimaal in te vullen’.

29


Reisburo Actueel

Air France-KLM Cargo brengt Witte Fietsen naar Kenia

Vroegboekers annuleren kosteloos bij holidaycars.com

Afgelopen week heeft Air France-KLM Cargo 220 Witte Fietsen uit Het Nationale Park De Hoge Veluwe naar Kenia gevlogen. Air France-KLM Cargo en Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe hebben de handen ineengeslagen om de Stichting Cycling out of Poverty te ondersteunen.

Vakantiegangers die bij het reisbureau een huurauto van holidaycars.com boeken vóór 28 februari, kunnen deze weer kosteloos annuleren, indien noodzakelijk.

De Hoge Veluwe stelt jaarlijks een paar honderd van de bekende witte fietsen per jaar beschikbaar, die door Air France-KLM Cargo belangeloos naar Kenia worden vervoerd. In Kenia worden de fietsen door Cycling out of Poverty in ontvangst genomen en ingezet voor diverse projecten. Cycling

30

out of Poverty ondersteunt kleine ondernemers, gezondheids-werkers en scholieren in Afrika met fietsen. Veel Afrikanen hebben geen geld om een fiets te kopen maar wel een visie over hoe ze een fiets kunnen inzetten om geld te verdienen, naar school of naar ziekenhuizen te gaan.

‘Consumenten hebben aan het begin van het jaar vaak moeite met de definitieve invulling van hun zomervakantie. Daarom bieden wij hen optimale vrijheid. Ze kunnen gerust nú al via het reisbureau een huurauto reserveren voor hun zomervakantie. Want mochten vakantieplannen wijzigen, dan is dat geen probleem. Dan kunnen ze onze auto kosteloos annuleren, zónder tijdlimiet’, aldus CEO Robbert Jan Meerpoel. Helpen Een aparte annuleringsverzekering afsluiten is dus voor de huurauto nu niet meer nodig. Zelfs tot vlak voor het ophaalmoment van de huurauto, kan de consument gratis zijn boeking annuleren. Met deze tijdelijke maatregel wil holidaycars.com, de reisbranche helpen hun omzet te vergroten. Uit onderzoek over de vakantieplannen voor 2011, dat onlangs werd uitgebracht door Store Support, blijkt dat relatief veel mensen die een reis reserveren

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

via het reisbureau, daar ook vaak meteen hun auto huren. Meerpoel: ‘Tegelijkertijd blijkt dat toch nog bijna de helft van de reisbureau klanten pas op hun vakantie, bij een lokale verhuurder, een auto reserveert. Vanuit het oogpunt van de reisbureaus is zoiets zonde van de omzet. Met deze actie, precies in de drie maanden dat heel veel mensen hun zomervakantie gaan boeken, willen we reisbranche de mogelijkheid bieden deze extra omzet binnen te halen’. Daarnaast zal holidaycars.com het partnerprogramma verder gaan verbeteren. Meedenken Meerpoel: ‘Wij nodigen de reisbranche uit hierover mee te denken. Doel is, eveneens via conversie, het aantal klanten te verhogen. Er liggen ook dit jaar veel mogelijkheden om de winstgevendheid toe te laten nemen. Wij zien het als een van onze kerntaken branche en partners hiervan zoveel mogelijk te laten profiteren’.


Reisburo Actueel

Kuggeleijn aan de slag als Account Manager bij Europ Assistance

Chinese stad Hangzhou nieuwe klant Baltus Communications Baltus Communications is door de Hangzhou Tourism Commission aangesteld om de stad als toeristische en zakelijke bestemming op de Nederlandse markt meer bekendheid te geven.

Kuggeleijn: ‘Ik vind het prettig om nauw betrokken te blijven bij de reiswereld’.

Vanaf 1 januari 2011 is Sandra Kuggeleijn werkzaam bij Europ Assistance. Met haar aantreden haalt de aanbieder van reisverzekeringsproducten nog meer kennis van de reissector in huis. De uitbreiding van het travelteam past binnen de huidige expansie van Europ Assistance. Het van oorsprong als alarmcentrale en hulpverleningsorganisatie bekendstaande Europ Assistance krijgt steeds meer bekendheid op het gebied van reisverzekeringen. Net zoals de Europ Assistance Groep wereldwijd heeft de Nederlandse organisatie zich ten doel gesteld om - naast de automotive, financiële diensten en publieksprivate sector - ook binnen de reisbranche uit te groeien tot toonaangevend dienstverlener. De indiensttreding van Sandra Kuggeleijn als Account Manager is niet toevallig maar geheel passend bij deze aspiraties. Sandra deed haar ervaring op bij diverse touroperators, waaronder DTI Travel, Neckermann Reizen en Vrij Uit. Tot voor kort werkte Sandra bij het Marketing- en PR-bureau Aviareps Tourism, alwaar zij verantwoordelijk was voor de promotie en ondersteuning van Graubünden Toerisme. Over de aanstelling bij Europ Assistance zegt salesmanager Jan Willem Stet: ‘Ik ben erg blij met de komst van

Sandra, zij is voor ons een welkome aanvulling van het travelteam. Over de reisbranche hoef ik haar niets uit te leggen.’ Kuggeleijn: ‘De samenwerking met Jan Willem Stet voelt goed. Verder kan ik erop vertrouwen dat onze klanten worden bijgestaan door de medewerkers van onze afdeling Travelsupport. Ik vind het prettig om nauw betrokken te blijven bij de reiswereld. Het is voor mij een bijzonder gegeven voortaan met de Europ Assistance verzekeringsproducten bij te kunnen dragen aan het onbezorgd reizen van mensen’.

Nominatie Landal-directeur Bas Hoogland Bas Hoogland, commercieel directeur van Landal GreenParks, zit in de finale van de verkiezing ‘Commercieel Directeur van het Jaar’. De verkiezing van Commercieel Directeur van het Jaar is een initiatief van de Sales Management Association (SMA). Samen met Leo Koppelaar (AFAS ERP Software) en Judith Schoenmaekers (Randstad Nederland) gaat Hoogland op 10 februari aanstaande de titelstrijd aan. ‘Ik was enorm verrast door de nominatie en vind het ook echt spannend. We zijn onlangs uitgeroepen tot ‘Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland’ en hebben vijf keer de ‘Thuiswinkelaward’ in de wacht gesleept, maar nu is het persoonlijk. Dat is ook wel erg leuk. Daarnaast is het goed dat ook onze branche hiermee verdiend aandacht krijgt’, aldus Hoogland in een reactie.

Hangzhou is de hoofdstad van de provincie Zehjiang en ligt aan de zuidoost kust van China, op zo’n 190 kilometer ten zuiden van de metropool Shanghai. De bestemming biedt een fascinerende mix van Oosterse en Westerse culturen maar is minder jachtig dan steden als Hongkong, Beijing en Shanghai. Tempels, pagoda’s, een netwerk van kanalen, thee- en zijdeproductie, tientallen winkelstraten, avondmarkten en een tongstrelende keuken zijn enkele bezienswaardigheden. Marco Polo Dé toeristische trekpleister is het indrukkende ‘West Lake’ meer – centraal gelegen in de stad en zelf al goed voor 60 attracties. Luchtvaartmaatschappij KLM onderhoudt driemaal per week een recht-

streekse verbinding tussen Schiphol en Hangzhou. ‘Ontzettend leuk om voor een stad te mogen werken die door Marco Polo ooit de hemel in is geprezen’, aldus Marcel Baltus van Baltus Communications over de stad Hangzhou. ‘We gaan richting consument, media en reisindustrie werken aan het verbeteren van de (naams)bekendheid van de stad als toeristische bestemming, hetzij als een stedentrip of als onderdeel van een rondreis door dat gedeelte van China. De succesvolle pitch is mede het resultaat van ons internationaal samenwerkingsverband Tourism Trademark waar wij bij zijn aangesloten. Het collega pr-bureau Kleber PR in Duitsland en McCluskey International in Engeland gaan eveneens Hangzhou in hun markt promoten.’

Marcel Baltus (midden) op de Hangzhou stand tijdens de Vakantiebeurs.

Intensieve samenwerking Tijdens de Vakantiebeurs in Utrecht hebben mevrouw Gaby Tiedink, adj. directeur Duits Verkeersburo Amsterdam en John van den Meerendonk, Director Sales & Marketing Benelux Dorint Hotels & Resorts een intensieve samenwerking besproken voor 2011 op het gebied van pers- en studiereizen, beurzen en workshops. De ‚Neue Dorint GmbH’ met hoofdkantoor in Keulen (D) exploiteert met het merk Dorint Hotels & Resorts 33 hotels in Europa. Rond 3100 medewerkers in Duitsland, Nederland, Zwitserland, Tsjechie en Spanje zorgen voor hartelijke en spontane gastvriendelijkheid. Dorint Hotels & Resorts behoort tot de toonaangevende hotelketens in Duitsland.

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

31


Reisburo Actueel

Bijzondere Regional Airport Party 2010 Maastricht Aachen Airport Met ruim 170 agenten, een exclusieve voorpremière, een verrassende winnaar van de Airport Award en een breed aanbod in nieuwtjes van touroperators en airlines was de Regional Airport Party van Maastricht Aachen Airport wederom een groot succes. Op woensdag 19 januari werd in de Foroxity bioscoop in Sittard de jaarlijkse Regional Airport Party, hét evenement voor de Limburgse reisagent, georganiseerd door MAA en haar partners. Dit jaar wachtte de agenten een ontvangst in première stijl, compleet met rode loper. Na een uitgebreid mediterraan buffet werden de agenten allereerst door Germanwings, Holland international, Neckermann, ITS/REWE, Alltours en GTI/DTI bijgespijkerd over de nieuwtjes in het aanbod van Maastricht Aachen Airport. Met name de extra wekelijkse transavia.com vlucht naar Kreta, het uitgebreide aanbod naar Antalya (met nieuwe vluchten van transavia.com en Corendon naast het bestaande aanbod van Sky Airlines) kregen de aandacht. Omdat het bioscoopscherm werd gebruikt voor de presentatie kwamen alle berichten luid en duidelijk over. Scherpe tarieven Daarnaast kregen de Limburgse agenten hun eerste exclusieve voorpremière: vrijwel direct na afloop van het evenement (middernacht 20 januari) startte de interlining tussen Germanwings en Lufthansa en koppelden de maatschappijen de systemen, waardoor de tickets naar Berlijn, Moskou, Stockholm, Istanbul, Izmir, Split en Stuttgart via de Lufthansa Ticketstock per direct beschikbaar zijn in Amadeus, de overige GDS-en volgen in het tweede kwartaal. Zowel via Amadeus als het reisbureauportaal op Germanwings.com kunnen agenten zo tegen scherpe tarieven flexibele reizen inboeken die

De touroperators zitten klaar voor de film.

Via de rode loper naar de inschrijvingen.

voor de klant niet rechtstreeks te boeken zijn zoals onder andere de inbegrepen bagage, drankje en snack, geselecteerde zitplaats en groepsboeking. De koppeling met Lufthansa betekent daarnaast dat er op Germanwings vluchten ook gespaard kan worden voor het Miles & More programma en houders van Miles & More kaarten die toegang geven tot de lounges deze dienst ook kunnen gebruiken voor Germanwings vluchten. The Tourist Na alle nieuwtjes werd het dan tijd voor wat vermaak. Één dag voor de officiële Nederlandse première werd er gekeken naar de film The Tourist met Angelina Jolie en Johnny Depp. Ondanks het feit dat deze film (met toepasselijke titel) wat wisselende previews krijgt werd er in de pauze druk gespeculeerd over de mogelijke afloop, een teken dus dat de film de kijker toch wel meekrijgt. Na het slot van de film (wat we natuurlijk niet verklappen) volgde de uitreiking van de Airport Awards. Een aantal bureaus wist een sprong te maken naar de top van het klassement. Op de derde plaats eindigde Arke Brusselse Poort uit Maastricht, al jaren goed voor een hoge notering en in 2009 nog winnaar van de award. Op de tweede plaats eindigde de eveneens in Maastricht gevestigde Thomas Cook Travel Shop, voor het eerst in de top 3.

Straus De grootste verrassing, niet in de laatste plaats voor de aanwezige manager van het bureau, was de winnaar: Straus reizen en vakanties uit Roermond. Gezien het feit dat er op dit kantoor bijzondere aandacht is voor de klant (je wordt er bijvoorbeeld ontvangen met een stuk vlaai) en er in eigen huis een makkelijk te gebruiken online boekingsmodule met exclusief aanbod van Nederlandse en Duitse touroperators werd ontwikkeld lijkt een hoge klassering misschien toch niet zo vreemd. Maastricht Aachen Airport feliciteert het team van Straus dan ook van harte met de eerste plaats en wie weet zien we dit kantoor, dat in de moeilijke tijden hard wist te groeien door zowel off- als online de klant extra

goede service te bieden, volgend jaar weer in de top terug. De race om de toppositie in 2011 werd alvast ingezet tijdens de afsluitende borrel, waar de avond nog even werd nabesproken en oud winnaars al plannen maakten om de trofee weer naar zich toe te trekken.

Flor Simons van STRAUS reizen en vakantie neemt de airport award in onvangst (verder op de foto, Sander Heijmans CEO MAA, midden en Annebee Michiels MAA).

Annebee Michiels van MAA presenteert de nieuwtjes namens de luchthaven. De airport Awards, klaar om uitgereikt te worden.

Haal alle certificaten en word dit jaar TravelPro 2011! Ethem Esendemir presenteert de DTI brochure op het grote scherm.

De goodiebags staan klaar om uitgereikt te worden.

32

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

www.reisburoactueel.nl/travelpro


Reisburo Actueel

Studiereizen in beeld Op weg naar… * Februari - 9-13: Holland International, Finland, € 395, inschrijven niet meer mogelijk. - 10-15: Oad Reizen, New York City (Incompany), inschrijven via de reisagentensite. - 25-6 maart: Holland International, Nepal, € 495, inschrijven niet meer mogelijk. * Maart - 7: Office Manager Only Londen, Sunair en CityJet, inschrijven z.s.m., uiterlijk 14 februari hoor je via Sunair of je bent ingeloot. - Oad Reizen Megastudiereis, Tombola i.s.m. KLM, inschrijven via de reisagentensite. - 12-15: Holland International, Egypte, € 250, inschrijven tot 2 februari via TUI Online. - 13-16: Sunair, Istanbul, € 200, inschrijven via sales@sunair.nl. - 18-23: Holland International, Gambia, € 350, inschrijven tot 2 februari via TUI Online. - 20-27: Oad Reizen, Fuerteventura & Lanzarote, inschrijven via de reisagentensite. - 23-27: RIU Mexico, € 350, inschrijven tot 9 februari via TUI Online. - 25-01 april: de Jong Intra Vakanties, Zuid-Afrika, Kaapstad en omgeving i.s.m. KLM, € 450 per persoon, min. 60% werkzaam, inschrijven vóór 31 januari 2011 via QuickWin. - 26-1 april: Oad Reizen, Zwitserland, inschrijven via de reisagentensite. - 30-7 april: Holland International, Cuba, € 450, inschrijven tot 9 februari via TUI Online. * April - 7-13: Oad Reizen, Cote d’Azur

& Toscane, inschrijven via de reisagentensite. - 10-12: Oad Reizen, Europapark, inschrijven via de reisagentensite. - 13-16: de Jong Intra Vakanties, ‘Men Only’ Italië, Napels en omgeving i.s.m. Transavia, € 149 per persoon, min. 60% werkzaam, inschrijven vóór 31 januari 2011 via QuickWin.

-

-

-

Napels.

- 1 7-19: Oad Reizen Megastudiereis, Disney, inschrijven via de reisagentensite. - 19-27: Holland International, Sri Lanka, € 495, inschrijven tot 16 februari via TUI Online. Minimaal drie jaar balie ervaring en minimaal 60% parttime werkzaam. - 23-25: Oad Reizen, Kids studiereis Barbacan, inschrijven via de reisagentensite. * Mei - 05-10: de Jong Intra Vakanties, China, Changhai combi Hangzhou i.s.m. KLM, € 450 per persoon, min. 60% werkzaam, inschrijven vóór 31 januari 2011 via Quickwin. - 9-15: Oad Reizen, Dubai & Oman, inschrijven via de reisagentensite. - 11-19: Oad Reizen, Zuid-Afrika, inschrijven via de reisagentensite. - 13-16: Holland International, Azoren, € 250, inschrijven tot 23 februari via TUI Online. - 14-21: de Jong Intra Vakanties, Thailand, Bangkok combi Chiang Mai i.s.m. China Airlines, € 450,

-

-

min. 60% werkzaam, inschrijven vóór 31 januari 2011 via Quickwin. 15-21: Oad Reizen, Rhodos & Marmaris (Incompany), inschrijven via de reisagentensite. 24-28: Sudtours, Kefalonia en Zakynthos, € 255, inschrijven vóór 1 maart 2011 via de FAQ’s in Sudtours Online. 26-31: Neckermann en transavia. com, TNF Mega-Studiereis Cyprus: Paphos, Limassol, Larnaca en Ayia Napa, € 150, inschrijven vóór 1 maart 2011 via Reisbureauinfo. Aanmelding bij TNF is vereist voor deelname aan de studiereis die wordt afgesloten met een gemaskerd bal. 27-30: Holland International, Malta, € 250, inschrijven tot 2 maart via TUI Online. 27-1 juni: Oad Reizen, Noorwegen (Incompany), inschrijven via de reisagentensite. 31-5 juni: Holland International, Rhodos & Karpathos, € 295, inschrijven tot 2 maart via TUI Online.

* Juni - 18-21: Sunrise Turkije (2 clubs), € 250, inschrijven tot tot 9 maart via TUI Online. - 19-25: Oad Reizen, Kos & Bodrum, inschrijven via de reisagentensite. - 27-2 juli: Andalusië fly & drive (30+), € 295, inschrijven tot 9 maart via TUI Online.

Tombola i.s.m. Air Berlin, meer informatie volgt. * Oktober - 2-10: Oad Reizen, Mexico (Incompany), inschrijven via de reisagentensite. * November - Oad Reizen, Bali, meer informatie volgt. * December - 9-13: Wintersport, Oostenrijk met luxe touringcar, € 99 per persoon, inschrijven voor 31 augustus 2011 via Quickwin. - Oad Reizen Megastudiereis, Megasneeuw, meer informatie volgt.

Terug van weggeweest * Egypte Van 14 tot 17 december is een groep medewerkers van VakantieXpert op studiereis geweest naar Egypte, Sharm el Sheik. Aangezien er in dezelfde periode een ‘‘haai-alert’’ bestond, hebben de deelnemers gekozen voor een woestijnexcursie in plaats van een snorkelervaring, wel zo veilig!

* Augustus - 29-2 september: Oad Reizen, Algarve, inschrijven via de reisagentensite. * September - 29-3 oktober: Oad Reizen, Turkse Riviera, inschrijven via reisagentensite. - Oad Reizen Megastudiereis,

Ook nieuws voor deze rubriek? Mail naar reisburo@t-en-s-productions. nl. Het aanbod is terug te vinden op www.reisburowebagenda.nl (onder de button evenementen/studiereizen)

Oad: Studiereizen Geel!

Studiereizen Holland International

Om het complete aanbod onder de aandacht van onze reisagenten te brengen, heeft de afdeling Sales van Oad Reizen het studiereizenprogrammaboekje Studiereizen Geel! samengesteld met alle ins & outs over de verschillende reizen.

Dit voorjaar presenteert Holland International weer een uitgebreid en gevarieerd aanbod aan studiereizen. Studiereizen naar de ArkeFly-bestemmingen Gambia, Mexico en Cuba ontbreken niet.

Oad heeft het aantal reisconcepten flink uitgebreid. Deze concepten zijn nu ook in het programma van de studiereizen verwerkt. Zo maak je kennis met de concepten Beleef & Geniet, combinatiereizen en (verre) rondreizen met de labels Free & Easy, Classic en Deluxe. Inschrijven Ook introduceert Oad de ‘studiereizenpoll’ waarbij je kunt aangeven naar welke bestemming jouw voorkeur uitgaat. Wie weet wordt deze gerealiseerd! Naast de mega-

studiereizen - denk aan het succesnummer Destination Unknown die dit jaar door Oad wordt georganiseerd - is ook de populaire Kids studiereis naar ons paradepaardje Barbacan Holiday Residence op Gran Canaria weer opgenomen in het programma. Reisagenten kunnen zich via de reisagentensite inschrijven.

Ook Finland en Nepal komen aan bod, evenals Sun & Fun op Malta en een Sunrise studiereis in Turkije. Reisagenten kunnen zich inschrijven via TUI Online. Hier vind je ook uitgebreide informatie over de studiereizen. Voorwaarden Voor deelname aan de bestemmingen Finland, Nepal en Sri Lanka dien je minimaal drie jaar balie ervaring te hebben en minimaal 60% parttime werkzaam te zijn. Bovenstaande data zijn onder voorbehoud. Meer informatie en inschrijven op TUI Online!

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

De reizen

- 9 t/m 13 februari: Finland, € 395, inschrijven niet meer mogelijk. - 25 feb t/m 6 maart: Nepal, € 495, inschrijven niet meer mogelijk. - 12 t/m 15 maart: Egypte, € 250, inschrijven tot 2 februari. - 18 t/m 23 maart: Gambia, € 350, inschrijven tot 2 februari. - 23 t/m 27 maart: RIU Mexico, € 350, inschrijven tot 9 februari. - 30 maart t/m 7 april, Cuba, € 450, inschrijven tot 9 februari. Meer studiereizen op TUI Online.

33


Reisburo Actueel

Verdien een TNF Podiumcadeaukaart Op dit moment is de strijd om de felbegeerde TNF-Award in volle gang onder Neckermann Reisagenten die zich hebben aangemeld bij The N Factor. Neckermann stimuleert collega’s om boekingen én Word Wijzers te maken en zich aan te melden voor activiteiten om zoveel mogelijk TNF-punten binnen te halen. Deelnemers die zich tijdens de eerste voorronde van The

Vrij Uit: € 100 cadeaucheque bij Center Parcs boeking voor klant Wegens groot succes herhaalt Center Parcs samen met Vrij Uit de € 100 kortingsactie van vorig jaar “Ontvang een Cadeaucheque van € 100 bij Center Parcs boekingen”. De actie geldt voor alle nieuwe boekingen vanaf 3 januari tot en

met 28 februari 2011 en voor alle Center Parcs in Nederland, België en Duitsland. De cadeaucheques zijn door TWI bij de reisbureaus bezorgd en kunnen nabesteld worden. Ga naar Reisbureauinfo voor de voorwaarden.

Boek 5 stedentrips en win een stedentrip met de Jong Intra Wie tijdens de actieperiode van 15 januari tot en met 28 februari minimaal vijf stedentrips boekt van de Jong Intra Vakanties en de reserveringsnummers per e-mail naar sales@dejongintra.nl stuurt, maak

je kans op een stedentrip naar New York, Parijs of Berlijn voor twee personen. De winnaars worden in maart bekend gemaakt en ontvangen automatisch bericht.

WIN NU!!! Doe mee aan de wedstrijd en maak kans op twee retourtickets 1e klas met de InterCity naar Antwerpen, Mechelen of Brussel. De treintickets zijn geldig vanaf elk station in Nederland en zijn te gebruiken tot 31 december 2011.

Wil jij snel, comfortabel en in alle rust reizen naar dé modestad Antwerpen waar je uren lang door de mooiste winkelstraten kan lopen en shoppen.

Of ontdek jij liever de hoofdstad van België en strand je neer op één van die heerlijke terrasjes die Brussel te bieden heeft. Door de vele reismogelijkheden en de snelle verbindingen zorgt NS Hispeed ervoor dat jij binnen een paar uur op je favoriete Belgische bestemming bent aangekomen.

Dus wil jij kans maken op deze twee 1e klas retourtickets met de InterCity naar één van de Belgische steden en heerlijk gaan genieten van een weekendje weg? Geef dan snel antwoord op onderstaande vragen en wie weet loop jij straks door de straten van Antwerpen, Mechelen of Brussel.

Anja winnares van Menorca Word Wijzer De Menorca Word Wijzer van Neckermann is gewonnen door Anja van den Berg van Globe Reisburo van Staalduinen in Monster. Zij wist de vragen over het prachtige eiland Menorca het beste te beantwoorden en zij wint daarmee een 8-daagse reis naar het 4-sterren aparthotel Viva Menorca in Cala’n Bosch. Anja (rechts op de foto) kreeg de prijs overhandigd door Partner Account Manager Susanne Spoelstra van Thomas Cook (links op de foto).

Dit is de prijs

*T  wee retourtickets 1e klas met de InterCity naar Antwerpen, Mechelen of Brussel. Geldig vanaf elk station in Nederland en te gebruiken tot 31 december 2011.

Dit zijn de vragen: 1. Wie zijn de initiatiefnemers van SeaMove? 2. Hoeveel Thalys treinen rijden er momenteel? 3. De hoeveelste passagier heeft Airport Weeze maandag jl. begroet? 4. Wanneer vindt het agentenfeest van Holland International plaats? 5. Hoeveel procent van de onlineboekers van NS Hispeed boekt het ticket thuis?

Tom van Apeldoorn Uitgever

34

Rene Tanchette Directeur Digiscript

Melanie van Grunsven Redacteur

Tj van Apeldoorn Accountmanager

Lisette van Dinteren Accountmanager

Femke Fisher Grafisch Vormgever Digiscript

Ga naar www.reisburowebagenda.nl en vul vóór 10 februari op het prijsvraagformulier de antwoorden in. Vergeet niet je naam en de adresgegevens van jouw reisbureau in te vullen. De winnaars worden bekend gemaakt in Reisburo Actueel en op www.reisburowebagenda.nl.

Eerdere winnaars In Reisburo Actueel nummer 39 maakte je kans op magisch Disney pakket. Hester Stelma van Reisbureau Boerhof is de gelukkige winnares geworden van dit pakket. Gefeliciteerd hiermee!

COLOFON

Eugenie Engelbracht Arjen Lutgendorff Hoofdredacteur Eindredacteur

N Factor hebben aangemeld én een TNF Word Wijzer hebben gemaakt, ontvangen een TNF Podiumcadeaukaart; het cadeau voor een fantastische avond uit. Tot 28 februari heb je kans om een TNF Podiumkaart te verdienen door een TNF Word Wijzer te maken.

Postadres: Postbus 120, 6500 AC Nijmegen Kantooradres: Sint Agnetenweg 56, Nijmegen Tel: +31(0)24-8200203 E-mail: reisburo@t-en-s-productions.nl Internet: www.reisburoactueel.nl

van luchtvaartmaatschappijen, touroperators, hotels en industrieën die raakvlakken met de reiswereld hebben.

a.lutgendorff@t-en-s-productions.nl m.van.grunsven@t-en-s-productions.nl l.van.dinteren@t-en-s-productions.nl

Abonnementsprijs: € 95 per jaar excl. btw.

Webagenda/-Café: r.tanchette@digiscript.nl tj.van.apeldoorn@digiscript.nl

Vormgeving & DTP: DigiScript, Nijmegen Druk: Van der Wiel & Rosmalen, Arnhem

Oplage: 5078 exemplaren Verschijning: 2 keer per maand Verantwoording: Reisburo Actueel is een uitgave van uitgeverij T&S Productions B.V.

Management: tj.van.apeldoorn@t-en-s-productions.nl t.van.apeldoorn@t-en-s-productions.nl

Doelgroep: alle eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van reisbureaus, managers

Reisburo Actueel: e.engelbracht@t-en-s-productions.nl

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

Auteursrechten: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerde database, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ©REISBURO ACTUEEL


Reisburo Actueel

Reisagent-event Zondag 27 maart 16.00 uur - 21.30 uur Sultan Lounge Rotterdam Schrijf je in via www.reisburoactueel.nl n e n i je f r! j i e r t h o o Sc c s e ez d n i w

Kijk voor het laatste nieuws op www.reisburoactueel.nl

35


Magic News D e

D i s n e y l a n d

P a r i s

N i e u w s p a g i n a

Een uitgave van Oad Reizen en Disneyland Paris Magische tip Disneyland Paris ligt op slechts een steenworp afstand van het centrum van Parijs, want de snelmetro RER A brengt je in 35 minuten naar het hart van de magie. Wanneer je een citytrip naar Parijs verkoopt, denk dan aan het aanbieden van Disneyland Paris toegangstickets. Indien jij de tickets vooraf boekt, bespaart je klant namelijk 15% op de tickets t.o.v. de prijzen ter plaatse.

Wist je dat... je braderiepakketten kunt bestellen? Op verzoek van vele reisagenten hebben wij speciaal voor braderieën, Disneyland Paris pakketten samengesteld die je tegen kostprijs kunt bestellen bij TWI. In het pakket vind je o.a. ballonnen, keycords, pennen, vlaggenlijn en kleurplaten. Bestel snel, op=op!

Nr.3 - 27 januari 2011

Aan ‘t woord

Magische Momenten

Tanja Bremer van Creij uit Vught (Globe Reisburo) is met de reisagentenaanbieding in januari naar Disneyland Paris geweest en heeft deelgenomen aan het VIP programma. Ze vertelt over haar ervaring: “Ik heb Disneyland Paris zowel privé als tijdens de studiereis meerdere mailen bezocht, en dit keer verbleven we met onze kinderen in Disney’s Hotel New York. De reisagentenaanbieding is super! Op deze manier blijf ik ook goed op de hoogte van alle noviteiten, zoals nu bijvoorbeeld Toy Story Playland. Ook heb ik me aangemeld voor het VIPprogramma. De voordelen van het programma voelen als extra verwennerij dus ik kan het iedereen aanraden. De VIP fastpass is toch wel het leukste! Deze pass maakt het mogelijk om de fastpass “rij” van een attractie in te gaan wanneer je maar wilt zonder op een bepaald tijdstip te hoeven letten zoals bij de normale fastpass. Met de fastpass

is de wachttijd doorgaans erg kort. De kinderen zijn gek op de Big Thunder Mountain en daar zijn we dus ook meerdere keren in geweest zonder te hoeven wachten! Dit keer konden we ook een gratis foto laten maken van ons gezin in de fotostudio van één van de Parken. Een hele leuke verrassing! Verder kregen de kinderen een mooie Disney knuffel en hebben we meegedaan aan de treasure hunt waarna we cadeautjes als beloning kregen. Er zaten erg pittige vragen tussen maar het was wel leuk om te doen. Kortom, ga genieten met je partner of je gezin van de heerlijke Disney magie tegen een hele scherpe prijs!”

aanbieding voor je klanten

Deel jouw Magische Moment met ons! Elke dag vinden er in Disneyland Paris magische momenten plaats, herinneringen die een leven lang meegaan. Maar ook in het dagelijks leven vinden regelmatig gebeurtenissen plaats met mensen die in het zonnetje gezet mogen worden. Vanaf maart kan jouw magische, mooie, onvergetelijke en speciale moment zomaar in de nieuwe rubriek ‘Jouw Magische Moment’ van Magic News verschijnen. Stuur je verhaal met foto naar disneystars@oad.nl en misschien wordt jouw magische moment hét moment van Magic News!

Extra data reisagentenaanbieding!

Boek het verblijf van jouw klanten vóór 15 februari! 3 Ongelooflijke Maanden: geldig voor aankomsten van 9 januari t/m 5 april 2011. Boek vóór 15 februari en je klant ontvangt tot 30% korting op toegang en verblijf in één van de Disney Hotels en vervoer per Oad

Touringcar. Bovendien krijgen kinderen t/m 11 jaar gratis toegang en verblijf. Vroegboekkorting: geldig voor aankomsten van 6 april t/m 7 november 2011. Boek vóór 15 februari en je klant ontvangt tot 30% korting op toegang en verblijf in de zomerperiode. En kinderen t/m 6 jaar krijgen hun verblijf ook nog eens cadeau. Kijk op Oad Webscope of www.disneystars.com voor alle voorwaarden en boekingscodes.

Disney Stars Live Experience – 17 t/m 19 april 2011 Laat je betoveren door de magie van Disneyland Paris en ga met ons mee op de Disney Stars Live Experience 2011! Met Oad bussen zullen we afreizen naar Parijs, waar je 3 dagen lang gaat genieten van talloze onvergetelijke Magische Disney momenten in de Disney Parken en Hotels. Houd je mailbox in de gaten voor de uitnodiging en meld je zo snel mogelijk aan via de Oad agentensite onder studiereizen!

Een verblijf boek je al vanaf €82,50 p.p. voor 2 dagen toegang en 2 nachten in een Disney Hotel inclusief ontbijt. NIEUW: voor slechts €141 boek je een verblijf van 3 dagen, 2 nachten in een Disney Hotel, inclusief ontbijt en lunch of diner per geboekte nacht. Je profiteert dan van een 3e dag toegang en je bespaart 25% op je halfpension t.o.v. de prijzen ter plaatse! Kijk voor alle data in februari en maart, voorwaarden én om te boeken op www.disneystars.com. Ook het VIP-programma is geldig voor aankomst in februari en maart.

Heb jij vragen, suggesties of tips voor onze volgende Magic News? Mail naar disneystars@oad.nl

Reisburo_actueel_nr2  

Hotspots voor waterliefhebbers Tips en trips voor Valentijn SeaMove: het nieuwe online cruisekompas 27 januari 2011 Hét praktisch vakblad vo...